MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Josef Bárta
MUDr. Josef Bárta
vedoucí lékař Mamocentra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
člen předsednictva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247


Dotaz č. 7335
Dobrý den, posílám podrobnou zprávu a prosím o vysvětlení.
Vlevo se v HZK na č.2 v místě pohmatového nálezu zobrazuje hypoechogenní neostře ohraničené ložisko naznačeným dorsálním stíněním 12x10x9 mm, dle sono je sduspektní povahy.Výsledek biopsie: jedná se o duktální ca prsní žlázy ( dr. Vážan). Je mi 35 let a rakovinu nikdo z rodiny neměl. Děkuji moc za vysvětlení.14.12 jdu na operaci. Jak tam budu asi dlouho. Děkuji Urbánková
Odpověď: Dobrý den, neuvádíte druh operace (odnětí prsu, odstranění části prsu, záchovná operace s tumorektomií...), proto nemohu relevantně odpovědět. Tento dotaz směřujte, prosím, na svého chirurga. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7334
Dobrý den, před týdnem jsem byla na mamografickém vyšetření a dnes jsem dostala dopis, abych se dostavila k doplnění vyšetření prsů k prokázání hormonálních změn. Potřebovala bych vědět, co to znamaná, zda tímto může začínat rakovna prsů.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, prokázání hormonálních změn na USG je poněkud neobvyklý a jistě ne běžně užívaný výraz, ale doplňkové dovyšetření prsů ultrazvukem po mamografickém vyšetření je zcela v normě. Po jeho absolvování se jistě dovíte více.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7333
Dobrý den, mám v levém prsu ovoidní formaci velikosti 25x10x27mm a z punkční biopsie vyšlo, že je to benigní fibrózní ložisko, nemá jednoznačně charakter fibroadenomu, může se jednat o fibrózu i o nodulární pseudoangiomatózní hyperplázii.Doporučoval byste extirpaci ložiska či ne?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nevidím důvod pro extirpaci ložiska s touto prokázanou histologií. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7332
Dobrý den chtěla bych se zeptat na výrobek proti pocení Driclor.prý může způsobovat rakovinu prsu.Je to pravda?
Odpověď: Dobrý den, nevím nic o tom, že by jakýkoli přípravek proti pocení způsoboval rakovinu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7330
Dobrý den mam prosím dotaz,jsem 2 měsíce po porodu a kojila jsem jen týden neměla jsem moc mléka.teď asi před deseti dny při sprchování jsem si nahmatala malinkou bulku asi 5 cm od podpaží směrem k prsu. velkou asi jako čočka.nebolí a kůže nad ní je pohyblivá.Když si ten prs prohmatávám,nebo spíš po něm jezdím prstama tak bych řekla že těch bouliček nebo placiček mam víc ale menších než tahle.Mam strach zda to není nádor.Teď jsem tedy také dostala před 3 dny první menstruaci od porodu,ale ta boulička je pořád stená.Otěhotněla jsem po 1 IVF.Co to může být ? Jsem hrozně vyplašená
Odpověď: Dobrý den, jednoznačnou a správnou diagnozu na dálku stanovit neumím, ale podle Vašeho popisu se zřejmě o nic vážného nejedná. Nicméně opravdovou odpověď na Váš dotaz může zodpovědět jen důkladně provedené ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží - seznam akreditovaných center je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7329
Dobrý den,chcela by som sa spytat ,čo znamena pre moje prsia:anechogenne,avaskularne lézie do 5 mm?BI-RADS 2.
Odpověď: Dobrý den, tento závěr pro Vás znamená, že máte v prsech několik drobných cystiček, ale hlavně, že nemáte známky rakoviny prsu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7328
Dobrý den,na SONO vyš.zjištěno:bez patolog.ložisk.změn,mlékovody nejsou rozšířeny,axilly volné.V místě hmatné rezistence v pr.axile dobře ohraničený okrsek s lehce akcentovanými dukty 21x8 mm,nejspíše akcesorní žláza.Závěr BI-RADS 8,krsek spíše bng char.Prosím,jak je tento nález závažný?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, tento nález není nijak vážný, je zcela normální. Jen u BI-RADS jste se asi Vy, nebo vyšetřující lékař překlepl, protože hodocení BI-RADS má jen 6 stupňů, tedy BI-RADS 8 neexistuje. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7327
Dobrý den,je mi 34 let,(2dět 10a6let)Měsíc měm pobolívá pravé prso-od bradavky směrem k podpaží,celé mírně zvětšené(za 3 měsíce ubytek na váze-10kg-důvod-zánět slinivky,zlatý stafilokok),jinak stejné jako levé.Před mens.více oteklé než druhé.Bolí mě i rameno a pod lopatkou směrem k podpaží jsem našla malý pohyblivý váleček ca2x1cm.Může jít o nádorové onemocnění?nebo to má souvislost s bolestí ruky-3 měsíce pracuji na pc převážně s myší-únava a bolest celé ruky.Děkuji za odpověd a Váš názor.(Nádor prsu u matky-již zemřela.)
Odpověď: Dobrý den, podle Vašeho popisu s největší pravděpodobností jde opravdu jen o "zablokovanou páteř", ale pro Váš vlastní klid doporučuji ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží v některém z akreditovaných screeningových center (mapka je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7326
Dobrý den, je mi 20 let a už asi týden mám strašně citlivé pravé prso a na vnitřní straně jsem nahmatala nevím jak to specifikovat, ale takovou větší bouli a v jejím okolí je prs nejcitlivější. Nikde jsem se nepraštila a ani nemám před menstruací. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností jde jen o akcentovaný žlázový uzlík, ale pro Váš vlastní klid doporučuji ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží v některém ze screeningových center (mapka je na těchto stránkách).
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7325
Dobrý den,obracím se s velkou prosbou o radu. Před měsícem jsem byla na operaci FA a teď před dvěma dny jsem si nahmatala nějakou další dobře hmatnou a bolavou bulku pod levým prsem(jakoby na žebrech). Je možné že se FA mohl objevit tak rychle a má vůbec cenu si FA tedy nechávat vyndavat?( ten vyoperovaný měl 2cm).Děkuji mnohokrát.
Odpověď: Dobrý den, do 1 měsíce nový FA určitě do hmatné velikosti nenaroste, takže tam již mohl být dříve a zvětšil se, nebo jde o hrudku jiného původu - odpověď podá ultrazvukové vyšetření. Ohledně druhé části dotazu - dnes se FA Vaší velikosti (do 2cm) odstraňují jen v případech kosmetické potřebnosti, medicínský důvod k tomu není. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7324
Dobrý den,
asi dva měsíce nekojím a je mi 29 let. Při kontrole prsou jsem si nahmatala na obou prsou a po celé ploše takové malé bulky - možná uzliny - nevím. Chtěla jsem se zeptat, zda to může být nádor, když to mám na obou prsou stejně. Je to stejné i během cyklu. A abych to nahmatala musím dost tlačit. Je to hmatatelné spíš okolo prsa. Nebo mohou to být nějaké pozůstatky ještě po kojení - ale kojila jsem jen 1 měsíc. Předem děkuji za odpověď.Marie
Odpověď: Dobrý den, vzhledem k tomu co píšete nevidím důvod k obavám. Nicméně i ve Vašem věku a pro Váš vlastní úplný klid doporučuji ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží v některém z akreditovaných screeningových center (mapka je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7323
Dobrý den,
je mi 19 a před pár dny jsem si nahmatala bulku v prsu. Nebo je to spíše taková tvrdá tkáň, ale příjde mi, že docela velká. Občas mě i v prsu jakoby bodne, nebo zapíchá. Mám velký strach, aby to nebyla rakovina. V pátek jdu ke své gynekoložce, tak jí rozhodně požádám o vyšetření, ale jsem z toho čekání dost nervozní.
Děkuji předem za vaší radu
Odpověď: Dobrý den, rakovina prsu ve Vašem věku je sice raritní, ale nikoliv nemožná. Proto doporučuji ultrazvukové vyšetření prsů a axill v některém z akreditovaných center (mapka je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7322
Dobrý den. Je mi 40 let, mám jedno dospívající dítě. Před cca půlrokem jsem nahmatala v podpaží ostře ohraničenou kuličku/bulku cca 1-2mm. Není na povrchu, ale v hloubce. Někdy je lehce hmatatelná, jindy téměř nelze nalézt. Před třemi měsíci ji gynekolog při preventivní prohlídce nenahmatal. Nyní se zvětšila na dvojnásobek, není tak hluboko ani ostře ohraničená. Mám důvod k obavám?
Odpověď: Dobrý den, správnou diagnozu na dálku stanovit neumím, ale vzhledem k tomu co píšete Vám jednoznačně doporučuji absolvovat MMG + USG vyšetření v některém z akreditovaných screeningových center (mapka je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7321
Dobrý den, mám zhoubný nádor, jsem objednaná na operaci.Mám dotaz: v blízkosti ložiska je několik duktektasií. Co toje? Děkuji Urbánková
Odpověď: Dobrý den, duktektázie v překladu znamená rozšířený mlékovod - tedy běžne se vyskytující stav ve vysokém procentu u zcela zdravých žen. S Vaší nemocí zhoubného nádoru nijak nesouvisí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7320
Dobrý den, je mi 28 let mám dvě děti, mladší dceři je 5 měsíců a stále plně kojím,v průběhu posledního týdne až 14 dnů jsem zjistila vyšší citlivost a v posledních dnech až bolestivost levého prsa, ale jen při dotyku, né při kojení. Pohmatem ,žádnou bulku necítím ani zatvrdlinu v mléčné žláze, tedy aspoň myslím. bolest je v místech ze směru od podpažní jamky. Tak bych se chtěla zeptat co by to mohlo být, případně kam zajít na vyšetření. S pozdravem Bergerová
Odpověď: Dobrý den, podle Vašeho popisu se zřejmě o nic vážného nejedná, ale pro Váš vlastní klid doporučuji ultrazvukové vyšetření v některém ze screeningových center (mapka center je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7319
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamena lipom v DVK 13 krát 7 mm vpravo u aeroly. Zda je to nějak nebezpečné nebo jestli se to musí odstranit. Prosím o nějaké informace k tomu. Děkuji Pelcová
Odpověď: Dobrý den, lipom je zcela běžně se vyskytující nezhoubný tukový nádor, který má každý člověk. Vyskytuje se všude tam, kde je podkožní tuk, tedy i v prsu. Jde tedy o normální stav, nikoliv o nemoc a tedy odstraňovat se nemusí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7318
Dobrý den, od léta mám bolestivé levé prso (lékař říkal, že od zad), ale neustává to. Mám i pnutí do podpaží a nahoru směrem ke klíční kosti, kde mám několik dní zduřelou zřejmě uzlinu. Při samovyšetření jsem objevila i malý důlek ve vnější části vedle bradavky. Jsem objednaná na mamograf-je to lepší než sono? 41 let, 2 děti, 8 let Mirena. Děkuji a zdravím
Odpověď: Určitě absolvujte mamografické vyšetření (předpokládám, že v akreditovaném screeningovém centru), toto vyšetření je po 40tém roce věku ženy vyšetřením základním. Podle potřeby by Vám pak doplnili i ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží - toto vyšetření je vyšetřením doplňkovým. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7317
Dobrý večer. Mé přítelkyni je 19 let a má podezření, že jde o rakovinu prsu. Má propadlou jednu bradavku a od toho ji bolí rameno a celá ruka až po zápěstí. Nevíte, prosím, o co může jít a jestli to opravdu může být ta rakovina? A kam všude by v tom špatném případě měla zajít? Děkuji za vyjádření
Odpověď: Dobrý den. Rakovina mléčné žlázy v 19 letech je velmi raritní, ale nikoliv nemožná. Doporučuji proto ultrazvukové vyšetření v některém z akreditovaných screeningových center - jejich mapa je na těchto stránkách. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7316
dobrý den co znamená když,. mám modřinu na prsou jemi 17 let děkuji
Odpověď: Dobrý den, to znamená, že byl prs zhmožděn. S poudravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7313
Dobrý den, předem bych chtěla opravdu moc poděkovat za již zodpovězenou otazku a měla bych dotaz na lék Indonal. Je mi 28 let,
mám 1 dítě, podle sona malé cisty 1,5mm a Fibroadenom 10×4×5mm v prsu. Zda tento lék může pomoci při vstřebávání mích nálezu. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Drobné cysty jsou zcela normální sočástí prsní tkáně a nejsou považovány za nemoc, takže není co léčit. Rovněž tak fibroadenomy (nezhoubné nádory prsu) jsou zcela běžným nálezem v prsech mnoha žen a pokud nedělají estetický nebo psychický problém ženě, tak se nijak neléčí. Podotýkám, že jediná léčba je jejich chirurgické vynětí - operace. Z toho plyne, že ani potravní doplněk Indonal (pozn. není to lék) nijak nemůže způsobit "vstřebání" fibroadenomu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7312
Dobrý den, dneska jsem si nahmatala takovou divnou bulku,není to bulka, ale spíše takový váleček, z toho mě bolí celé prso i bradavka. Mám týden před měsíčkama, můžete mi říct o co se jedná? Děkuji za odpověď. Je mi 23 let
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností jde jen o místní zduření mléčné žlázy v reakci na hormonální změny před menses, stav by měl po menses odeznít. Pokud by přetrvával i po dva následující menstruační cykly, pak bych doporučil ultrazvukové vyšetření prsů v některém z akreditovaných screeningových center. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7310
Dobrý večer, je mi 24 let a na levém prsu jsem si minulý měsíc nahmatala bulku. Je tvrdá a nebolí. Objeví se mi vždycky tak týden před menstruací, o co se prosím jedná? Beru antikoncepci, mám 3 leté dítě, které jsem 8 měsíců kojila. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k tomu, že píšete že bulka je nebolestivá, je opravdu nuté ultrazvukové vyšetření v akreditovaném screeningovém centru (mapa center je na těchto stránkách). Požádejte svého gynekologa o žádanku k USG vyšetření a co nejdříve se ve vlastím zájmu a pro svůj klid nechejte vyšetřit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7309
dobrý večer,dnes jsem byla navyšetření,po dvou letech,byla to preventivní prohlídka.Nemám žádné problémy.Závěr je ten.RTGfibrocystická mastopatie oboustr,bez zřejmýchložiskových změn oboust.obraz novédensity dx v podobě ještě benig.kalcifikací na rozhraní HQ.UZ bez ložiskových změn oboustr.Z.fibrocystická mastopatie oboustr.benigní až hraničně benigní kalcifikace 1.dx P:kontrola dle potřeby,jinak za 1rok,sebevyšetřování.můžete mi to vše vysvětlit,je mi 44,děkuji moc za odpověď,M.M
Odpověď: Dobrý večer, můžu Vám "to vše" vysvětlit slovo od slova, ale to asi není pravým smyslem Vašeho dotazu. Závěr přeložený do češtiny zní - Bez známek zhoubného nádoru (rakoviny) a to jak při mamografickém, tak při ultrazvukovém vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7308
přítelkini je 15 let a má na bradavce pravého prsa bouličku, která ji trochu bolí. Chtěli bysme se zeptat jestli jde o něco vážného nebo jestli může jít o naraženinu nebo něco takového. děkuji za odpověd'.
Odpověď: Dobrý den, vzhledem k věku opravdu nemůže jít o závažné onemocnění. Pokud by nález (boulička) přetrvávala i po dvou menstruačních cyklech beze změny, pak doporučuji nechat si prsy vyšetřit v akreditovaném screeningovém centru ultrazvukem - úhrada je cca 300 Kč. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7307
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu prsou ale bohužel jako laik moc nerozumím výsledku, prosím o vysvětlení a zda se mam obavat?
6láza oboustr.rozložena va vysoké vrstvěve všech kvadrantech,isoecho,struktura i echogenita v normě, vpravo v obou ZK drobné cisty do 1,5mm, vlevo v HVK periferně v.s.FA o vel cca 10×4×5mm. Dukty Nedilatovány. Kůže a podkoží v normě. Axilly bilat. jen s drobnými reaktivně změněnými benigními lymfonody. Kontrola za 3 měsíce.
Odpověď: Dobrý den, obávat se nemusíte, popis zhoubného nádoru ( rakoviny ) v tomto popisu zašifrován není. Drobné cysty i drobný fibroadenom ( FA ) jsou poměrně častým nálezem v prsech u mnoha žen a nijak Vaše zdraví neohrožují. Popis uzlin ( lymfonodů ) v podpažních jamkách ( axillách ) je taky v normě. Pro svůj vlastní klid požadujte vždy řádné vysvětlení pojmů v popisu výsledku vyšetření v češtině. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7306
Dobrý den, je mi 28 let. Jednou za čas se mi na předkožce objeví pupínky s bílou hlavičkou (podobné uhráku), asi jako špendlíková hlavička. Během 2-3 dnů se to samo ztratí. Nejsou bolestivé ani nesvědí.
Co by to mohlo být? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsů. Se svým problémem na předkožce se obraťte na urologa, nebo kožního lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7305
Dobrý den,
včera jsem si při sprchování nahmatala v prsu bulku, zdá se, že menší než 1cm, něco jako zatvrdlinu. Není bolestivá, jiné změny na prsou nemám. Zdá se mi, že se musela objevit velmi rychle, protože ještě před 14 dny jsem si ničeho nevšimla. Samozřejmě mám obavy, můžete poradit? Je mi 35 let, mám 1 dítě, hormonální antikoncepci jsem nikdy neužívala. Děkuji. Katka
Odpověď: Hlavně žádnou paniku !!! Vyzkoušejte, zda se kůže nad bulkou volně pohybuje. Jestli ano a pokud je nález hladký, jakoby "klouzavý" proti podkoží, není třeba se obávat ničeho. Počkejte minimálně dvě menstruace, nález se může zase sám ztratit. Pokud boulička zůstane, bude dobré - hlavně pro Váš dobrý pocit - , abyste se nechala vyšetřit ve screeningovénm centru ultrazvukem. Adresy center jsou na tomto webu www.mamo.cz, asi 300 Kč, které zaplatíte, za klidný spánek stojí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7304
Dobrý den, mám v jednom podpaždí více vyboulené místo než ve druhém a při prohmatání lze cítit „chumel hrbolků“.Nevím jak jinak to popsat. Ve druhém podpaždí nic takového není. Co to může být?Kojení jsem skončila před 4 lety,žádné jiné problémy nemám.
Odpověď: "Chumel hrbolků " bude velmi pravděpodobně objemnější tuk v podkoží, může také jít o přídatnou žlázu v podpaždí, což je poměrně častý nález - a bývá jednostranný. Nejde o žádnou nemoc. Patologické uzliny by se hmataly jako tuhé jednotlivé bulky - velikosti nejméně 20mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7303
Dobrý den, je mi 59 let,mám iplantáty a nález na pravém prsu.Jsem po biopsii. Nález: Infitrující tubulární karcinom mléčné žlázy. Estrogenový receptor /LABVISION, SP1, monoklonální/ v 70%, Progesterový receptor /DAKO, PgR 636, monoklonální/ v 100%. E-CADHERIN je pozitivní, P2-40- Lymfangioinvaze neprokázána. Diagnoza C50.9 ZN Děkuji
Odpověď: Vážená paní. Nepoložila jste mi žádnou otázku, ale předpokládám, že se chcete zeptat na druh svého nádorového onemocnění. Jde o "běžný" typ dobře léčitelného zhoubného nádoru. Nenapsala jste mi, jak je nádor veliký, ani co plánují Vaši lékaři. Vzhledem k Vašemu věku bych doporučila implantáty odstranit. Pokud není nádor příliš veliký, není důvodem odstranění celého prsu. Musíte se Vašich lékařů na všechno bedlivě vyptávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7302
Pekný den, chtěla jsem se zeptat, zda patřím do rizikové skupiny, když moje prababička měla rakovinu myslím, že dělohy, (její dcera) moje babička měla rakovinu prsu? Dále jsem se chtěla zeptat na vyšetření prsu, zda mi doporučíte, které vyšetření je pro mě v mém věku dostačující. Je mi 31let. Děkuji
Odpověď: Vaše osobní riziko je jen zcela mírně navýšeno oproti běžné populaci, takže si z eventuální zátěže nedělejte starost. Pro ženu Vašeho věku absolutně stačí vyšetření ultrazvukem. Pokud se pro něj rozhodnete, nechte se vyšetřit v akreditovaném screeningovém centru. Vyšetření stojí obvykle 300 Kč, adresy center jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7300
Dobrý den, paní primářko!
je mi 31let, jsem po operaci fibroadenomu cca 6,9cm v pravém prsu, vše proběhlo v pořádku i výsledky, jen po operaci jsem se pak chvíly léčila, jelikož byla rána velká, s hematomem a mírným zánětem.Nyní již druhý týden se zdá i po kontrole u lékaře vše ok. Chtěla jsem se zeptat, zda-li intimní život s manželem může ovlivnit nějak ještě již klidný stav v prsu po operaci? nebo je lepší ještě vyčkat? Děkuji Vám.
Odpověď: Rána po operaci se bude hojit ze dne na den, jak ostatně sama vidíte. Bylo by vhodné, aby místo po operaci nebylo vystaveno prudkým změnám - hlavně přílišnému tlaku, aby nedošlo ke krvácení v drobných cévkách, které po operaci nemují být ještě zcela reparované (zahojené). Jde prostě o to, aby nedošlo k novému krvácení do místa, ze kterého byl velký fibroadenom vyoperován.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7299
Chtěla bych prosim Vás vědět co to všechno znamenají ty nálezy v tom prsu pro mě.


Jěště bych měla takový malí dotaz, po novém roce bych vletě plánovala dítě, a jestli by mě to nějak omezilo ty mé plány.?


Děkuji předem za vaši odpověď.


S pozdravem


Musilová
Odpověď: Milá mladá dámo.Předně jsem ráda, že plánujete dítě, což ve Vašem věku není v současné době obvyklé. Ženy mají mít děti v době, kdy je jejich organismus na těchotenství nejlépe nachystán, což je právě ve Vašem věku. Všechny nálezy ve Vašich prsech, které Vám byly popsány, patří do jakési širší normy. Já osobně takové malé nevýznamné nálezy vůbec nepopisuji, neboť vím, že přinášejí zbytečně mnoho zmatků a zbytečných obav. Jednoduše: jste zcela zdravá. Můžete bez obav plánovat své rodičovství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7298
Druhé vyšetření prsu Ultrasonografie dne 19.11.10.,
Oboustranně přiměřěná echostruktura, vlevo na rozh., DKK dvě cysty velikosti4mm a 6mm, dále vlevo v DZK stacionární nález hypoechogenního avaskularizovaného ohraničeného útvaru s laterárními akustic, stín odpovída fibroadenomu, dnes velikost 7x3x7mm-stacionární nález.
V pravém prsu při bradavce na rozh, ZKK je patrný hypoechogenní ohraničený útvar, bez vaskularizace, velikosti 8x3mm- v.s. FA. Kožní vrstva přiměřená. V axilách nejsou patrny zvětšené LU.
Dvě prosté cysty vlevo.
Odpověď: Opět jde o zcela bezvýznamné nálezy, zřejmě při prvním vyšetření nebyl ještě nalezen další malý fibroadenom v pravém prsu. Vlevo jsou také malé cysty. Velikost fibroadenomů v obou prsech je zcela nevýznamná. Nškdy se taková malá n ezhoubná ložiska sama ztrácí. Fibroadenomy a cysty jsou velmi časté v prsech mladých žen, jako jste Vy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7297
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mého nálezu. Je mi 25let.
Jsem podstoupila vyšetření prsu Ultrasonografii po třech letech, dne 02.06.10., našli mi nález na levé straně prsu DZK hypoechogenní nevaskularizovaný ůtvar s laterální akustic., stíny odpovídá fibroadenomu, kožní vrstva přiměřená. V axilách nejsou patrny zvětšené LU.
Další kontrolu jsem měla mít za 10měs.
Odpověď: Váš nález vypovísá o přítomnoszi nezhoubného útvaru, který se nazývá fibroadenom. Takové léze se neumí zvrhnout ve zhoubný (rakovinný ) nádor, obvykle se také neoperují. Důvodem k operaci může být jeho velikost nad 3 cm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7296
Dobrý večer,je mi 45 let,od dubna se léčím pro středně dif invazivní duktální ca pravého prsu.ER 90,PgR 80,Ki67 20,p 53 30%,HR-/neu neg,tu marker Ca15-3...18.6
th.chemo 4xAC,12xpaclitaxel,parciální mastek s exenterací axilz,histol dobrá
Pokud by tento nádor byl způsoben fytoestrogenem phytosoya,který byl poctivě užíván asi 13 měsíců,1.příznak tu nenápadná ser.sekrece asi po 10 měs užívání
je i tak nutné podstupovat horm.th?Byl by k něčemu Adna test?Předtím menstruace
prav i subj.pozorován estrogen.deficit proto koupena Phztosoya.Děkuji Jana
Odpověď: Užívání přípravku, který jste si sama naordinovala, v žádném případě nezpůsobil Vaše nádorové onemocnění. Hormonální terapie - obvykle jde o Tamoxifen - je u nádorů s vysokými hormonálními receptory, což máte Vy, zcela na místě ( udáváte estrogen 90%). Tamoxifen je antiestrogen a významně zvyšuje Vaši šanci na úplné vyléčení. Neznám ADNA test, v konvenční medicině se pravděpodobně neužívá. Celkově je histochemie Vašeho nádoru velmi příznivá, neodmítejte Tamoxifen, Vaše šance se jeho podáváním jen a jen zvyšují, jak už jsem napsala.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7295
2.část : Co mně však děsí-mezi chirugem a onkologem jsem měla pauzu, tak jsem šla zeptat na příplatkovou péči.Pozvali "příplatkovou" onkoložku. Navrhla postup léčby: chemická sterilizace,fyzický sterilazace, operace.S tím, že jsem "hormonálně závislá" a chemoterapii nebudu třeba vůbec potřebovat.Normální onkoložka v téže nemocnici navrhla na základě stejných výsledků 8 x chemo + chem.sterilizace-operace-ozařování. A co si z toho teď mám vybrat? Chodím na Homolku.
Odpověď: Opravdu nerozumím termínu "příplatková" onkoložka. To, zda potřebujete chemoterapii nebo ne, se zjistí z předléčebné biopsie ( která byla provedena z vězšího ložiska). Léčbu bez chemoterapie podstupují jen ženy, které jsou po menopauze, což není Váš příklad. Naprostý a ověřený standard je léčba, kterou Vám byla navržena jako druhá : neoadjuvantní podávání chemoterapie ( před operací) Zoladex (chemická přechodná sterilizace), pak operace a nakonec ozařování. Je zvykem během léčby sledovat její efekt ultrazvukem - tím se zjistí, nakolik chemoterapie působí. To, že je Váš nádor hormonálně závislý, je veliké Plus. Hormonálně závislé nádory jsou dobře léčitelné, mají menší agresivitu. Mám pocit, že máte problém s léčbou, obáváte se jí. Jenže čas běží a celá situace se postupně obrací proti Vám. Neváhejte. Nádor nespí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7294
Dobrý den,odpovídala jste mně,že žádné ložisko není špatně bioptovatelné (fazole 9mm)-mně tohle napsal do zprávy radiolog po MR. Biopsie fazole-výsledek žádný,musím znovu.Jen nevím, co co lépe se trefí do vykousnuté fazole,když se se předtím nezjistili nic :-(?.Je v jiném laloku,než karcinom.V případě, že je karcinom jen to velké, chtějí mně vyndat jen nádor,v případě, že je fazole karcinom, chtějí mně vzít celé prso.Smlouvala jsem aspoň o kůži (dvorec), ale prý to nejde, že jsou tam dukty.Proč to při jednom nádoru jde a při dvou ne? Nechat kůži?
Odpověď: Vaši lékaři se obávají tzv. multicentrického karcinomu, nebo-li nádoru, který má více center ve větší vzdálenosti od sebe, pak by zachování celého prsu nebylo správné řešení a mohlo by se obrátit proti Vám. Vím, že v Brně provádí docent Dražan s dr Coufal tzv. subkutánní mastectomii (odstranění žlázy, ponechání dvorce) a v jedné operační době pak nahradí původní prs buď tukovou tkání z těla pacientky, nebo implantátem. V první řadě by měla být ověřena "fazole", nechce se mi věřit, že by se nedala detekovat a bioptovat pod ultrazvukem, 9 mm je dostatečná velikost. MUDr. Oldřich Coufal pracuje v Masarykově onkologickém Ústavu v Brně. Zkuste to probrat s ním.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7293
Dobrý den, má osmiletá dcera má malou bulku na pravé bradavce, která je citlivá, bolestivá. Vím, že u miminek se tyto bulky mohou také objevovat, ale u osmileté slečny - nemůže se jednat o vážný problém?
Děkuji mnohokrát. štěpánka
Odpověď: MIlá maminko. U Vaší dcerky se objevily první známky toho, že z ní jednou bude žena. Je to zcela normální, bolestivá bulka je základ prsní tkáně. Druhý prs se může mírně opožďovat - i to je v pořádku. Není třeba konzultovat s lékaři. Pouze tehdy, pokud by do 10 let věku dostala první menstruaci. Pak může jít o předčasnou pubertu, která s sebou nese určité nepříjemnosti a byla by vnímána jako nemoc, kterou je třeba řešit. Pokud zůstane jen u citlivé bouličky pod bradavkou, nic se neděje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7292
Dobrý den,
ve 3. týdnu po porodu se u mě rozvinula mastitida. Léčena ATB a nyní, tj. po 1 roce bez zásadních komplikací. Pravděpodobně v důsledku mastitidy však opakovaně dochází k bolestem v místech původního zánětu. Je potřeba tento stav nějak léčit? Děkuji za radu.
Odpověď: Souvislost mezi léčeným zánětem v prsu a současnými bolestmi se samozřejmě nedá vyloučit. Nelze ani vyloučit, že v místě zánětu zůstalo ložisko diskrétního nedoléčeného zánětu. Naše babičky přikládaly na místa nezhojených pozánětlivých změn kolečko spařené cibule - ještě teplé, kůži před tím natřely mastí (vepřovým sádlem), zakryly a zapařily pod teplým šátkem, dnes bysme to překryli kouskem igelitu, na to položili teplý šátek a nechali, stejně jako naše babičky zapařit nejméně tři hodiny. V moderní medicině bysme tento postup nazvali - okluze. Babičky opakovaly několikrát za sebou ob den. Naše babičky nebyly vzdělané, a tak netušily, že silice z cibule zapůsobí chemotakticky a do místa původního zánětu přilákají T-lymfocyty, které umí uklidit z organismu kde co, například i nedoléčený zánět. Pozor! Babičkovské recepty bývají velmi nevoňavé, ale účinné....Ze své praxe vím, že na nedoléčené záněty je babičkovský recept jedinečný. Pomůže a nikdy neuškodí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7291
hypoechogenní ložisko
Odpověď: Hypoechogenní ložisko je termín v ultrazvukovém názvosloví, který se používá pro popis benigních (nezhoubných) ložisek, ale i maligních (zhoubných) ložisek. Prosím o více informací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7290
Dobrý den paní doktorko Skovajsová,
jsem studentkou VŠE Praha a v rámci předmětu Ekonomika a financování zdravotní péče zpracovávám práci na téma "Ekonomická rentabilita mamografu". Můžete mně, alespoň odhadem sdělit, kolik stojí mamograf?
Velmi děkuji.
Lucie Štipčáková

S pozdravem,
Lucie Štipčáková
Odpověď: Vážená Lucie. Záleží, zda zvažujete konveční mamograf - pak musíte počítat s částkou 2,5 mil Kč, pokud digitální pak 6-7mil Kč. U konvenčního mamografu pak musíte ještě započítávat cenu vyvolávacího automatu - asi 1 mil Kč, pak také spotřebu filmů, cena se liší, kolik se spotřebuje menších a kolik větších formátů. K digitálnímu mamografu musíte připočítat cenu záložního serveru. Odpisy zdravotnických přístrojů jsou obvykle 6 let. Víte, připadá mi velmi nereálné, abyste se dobrala relevantních výsledků, pokud neznáíte provoz mamografického oddělení. Pokud by Vám na tom záleželo a pokud byste měla pocit, že Vám můžeme ještě nějak pomoci, kontaktujte Mamma centrum, na www.mamo.cz je e-mailový kontakt na nás, kontakt na mne také najdete na poliklinice Medicon a.s. Praha. Jsem zde ředitelkou pro diagnostiku a Mamma centrum.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7289
Dobrý den,
mám diagnozu prsu C50.9 ZN a ráda bych znala postup léčby.Děkuji
Odpověď: Touto cestou Vám opravdu nemohu říci, jak konkrétně Vy budete léčena. Bylo by to ode mne velmi neprofesionální. Záleží na Vašem věku, na velikosti ložiska, na jeho histochemickcých vlastnostech, které prokáže předléčebná core biopsie tenkou jehlou. Věřím, že Vám byla provedena. Léčba se plánuje velmi individuálně, šije se pacientce na tělo podle kombinace všech údajů. K léčení si vyberte pracoviště, které má velké zkušennosti s léčbou rakoviny prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7288
Dobrý den, mám dotaz před měsícem jsem si narazila žebra na pravé straně rtg nic vážného neukázalo, ale poslední týden mě začalo bolet v pravém prsu. Bolí to stále stejně.Může to být jen odezva na úraz nebo by to mohlo být něco jiného? Děkuji za odpověď s pozdravem Vendy
Odpověď: Je možné Vaše obtíže spojovat s s úrazem. Může to tak opravdu být, že žláza začala bolet až se zpožděním, ale v každém případě by bylo dobré, abyste podstoupila vyšetření prsu. Pokud je Vám již 40 let, je na místě mamografie, pokud je Vám méně, stačí ultrazvuk. Určitě vyšetření zbytečně neodkládejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7287
Dobrý den,v roce 2002 jsem prodělala chemoterapii a ozařování /rakovina prsu,prs nebyl odstraněn, jen nádor a uzliny/a teď mám recidivu.nový nádor byl odstraněn,histologie:nízce diferencovaný duktální ca v nev. rozměru 1,5cm,angioinvaze ano,PCNA 50%,ER a PGR hercepttest 3+. Čeká mě zase chemoterapie, anebo jsou již jiné metody léčení? jaká je prosím prognoza.Děkuji
Odpověď: Váš nový nádor má velmi dobré histochemické vlastnosti. Také byl včas odhalen. Nemohu mluvit za Vaše onkology, také bych musela vidět, jak nádor vypadá v zobrazovacích metodách. Nezbývá, než důvěřovat Vašemu léčebnému týmu, který Vás zná a pokud se rozhodne pro chemoterapii, určitě to bude na místě. Léčba nádorů totiž probíhá velmi individualizovaně. Od roku 2002 je na scéně biologicklá léčba - tzv Herceptin, ale ne každé pacientce se indikuje. Každá léčba totiž musí být zvážena velmi zodpovědně. Podle studie profesora Veronesiho z roku 2003 se prognóza při lokální recidivě nezhoršuje. Lokální recidiva znamená, že nádor je opět jen v prsu, že se nerozšířil do celého těla.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7286
vážená paní doktorko, nebo pane doktore, už asi 3 měsíce se mi dělájí na bradavkách prasklinky, rozbolavěné místa /na obou bradavkách/. pak tam mám stroupky, hrozně mě to svědí. Chvilku se to zahojí a zase mě to začne svědět a prasklinky,pořád dokola. Připadám si jak blázen. Je mi 31 let mám 2 děti. Děti jsem kojila, první dítě 1 1/2 roku a druhé 5 měsíců. Mám jít s tímto problémem k lékaři. A ještě mám od 4 let atopický ekzém, nyní lehčí průbeh. Z léků beru PROVERU - měla jsem nepravidelnou menstruaci, tak na srovnání. Děkuji Vám za radu
Odpověď: Domnívám se, že jde o problém kůže - možná mykóza (plísňové onemocnění), s Vaší anamnézou atopického ekzému jste k takovým problémům náchylnější. V první řadě by tedy Vaše obtíže měl řešit kožní lékař. Na problémech se také může podílet Provera - nejsem příznivcem hormonálních řešení pro takovou malou obtíž, jako je nepravidelnost menstruačního cyklu. Náchylnost k mykózám vytváří požívání velkého množství mléčných výrobků - hlavně jogurtů s dlouhou trvanlivostí v kombinaci s džemy nebo ovocem, které bývají do jogurtů přidávány. Další neblahým momentem je vysoký podíl cukrů ve stravě - sladkosti všecho druhu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7285
Dobrý den,nahmatala jsem pod bradavkou,na kraji dvorce,podlouhlý utvar,nebolestivý,na omak hladký,asi jak fazole.Rekla bych,že kopíruje žlázu,kterou nahmatám.V porovnání s druhým prsem,je tato jakoby zesílená.Přirovnala bych to k nateklé nebo zduřelé žláze.V září jsem po dvou letech přestala kojit.Je mi 35 let.Mám nadváhu.Nekouřím 6 let.Na gynekologii to lékař spojuje se změnou po kojení.Doporučil mi Agnucaston,že se to za měsíc srovná.Měsíc je pryč a nic,utvar se nezmenšil,ale ani nezvětšil.Jaký je prosím Váš názor?V letáku je minimální doba učinku alespon tři měsíce.Mam pokračovat?Děkuji
Odpověď: Agnucaston je léková podoba léku Mastodynon. Nejsem si jistá, zda je Agnucaston úplně vhodný pro Váš nález. Považuji ho za změny po těhotenství a kojení. Rakovinný nádor jr vrlmi nepravděpodobný .Nejlepší pro Váš klid bude, když si zajdete na ultrazvukové vyšetření do některého z center a necháte si tam vše ukázat v ultrazvukovém obraze a pořádně vysvětlit. Objednat se můžete bez žádanlky, vyšetření stojí 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7284
Dobrý den, chtěla bych se dozvědět co znamená pojem glandulární typ prsů a co to pro mě znamená. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Glandulární typ znamená, že máte pohmatově uzlovitou žlázu, což v mamografii může "flekatý" obraz, bílé překrývající se flíčky, pro které používáme výraz glanduly. Glandulární typ neznamená rizikový. Takový typ žlázy jako vy máte Vy, má asi 20% žen v ČR.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7283
Dobrý den, v levém prsu na straně od podpaží se mi objevila boule, spíš "jelito" podélného tvaru, jakoby zduřelá žláza, ale je dost velká. Bojím se, aby to nebyl nádor. Již jednou jsem na sonu byla, ale diagnostikovali jen velmi zduřelé žlázy. Je mi 29 let, děti nemám.
Odpověď: Popisujete velmi pravděpodobně hormonální uzel ve žláze. Protože se problém opakuje, doporučuji Vám užívejte alespoň tři měsíce Mastodynon, nehormonální kapky, které dokáží dobře vylaďovat hormonální hladiny. Přípravek je volně dostupný, stojí do 200 Kč jedno balení na měsíc. Užívá se podle návodu. Efekt očekávejte až po 2 měsíci podávání. Do 30 let onemocní nádorem prsu v ČR asi 30 žen z více než 6000 celkově. Riziko karcinomu ve Vašem věku je tedy velmi nízké.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7281
Dobrý den, jsem trochu vyplašená, cca třetí měsíc mám oteklá, citlivá a bolestivá prsa. HAK po 3. dítěti užívám 1 rok. Dříve mě silně bolelo břicho ne před, ale po cyklu, teď mne silně bolí prsa - pořád. Je to záležitost hormonální v souvislosti s užíváním HAK Jeannine ?
Odpověď: Tak, jak obtíže popisujete, opravdu soudím na hormonální změny. Příznaky nádorů jsou jiné. Někdy se sečtou vlastní hormonální rozladění (dysbalance) s působením antikoncepce.Možná Vás obtíže donutí změnit antikoncepci, ideálnější by bylo, kdybyste zvolila nehormonální antikoncepci - myslím na klasický kondom nebo pesar. Výpočet plodných dnů, kombinace technik. Je to trochu nepohodlnější, ale mnohem prospěšnější organismu maminky tří dětí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7280
Dobrý den,

můžete mi prosím sdělit co je nález na prsu a1?
Děkuji
Odpověď: Nevím, s takovou klasifikací jsem se nesetkala. Opsala jste to celé? A šlo o mamografii nebo o ultrazvuk? Opište více z nálezu, pokusím se to rozluštit. Napište také, kolik je Vám let.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7279
Přeji dobrý den,prosím Vás mohli by jste mě přeložit,abych to lépe pochopila toto:Komparativní mamografie:Redukující žláza-typologicky Tabár I.vlevo je dnes v centrum prsu mírně směrem do HKK syté ložisko se sbíhavou kresbou velké cca 3cm,lze v něm tušit i drobnou kalcifikaci.Sono:v levo je v HKK blízko dvorce petrné nepravidelné nehomogenní hypoechogenní ložisko velké 25x22x19mm.Byla provedena biopsie.Děkuji Vám s pozdravem Jana.
Odpověď: Komparativní mamografie znamená srovnávací mamografie - s předchozím vyšetřením. Popis ložiska vlevo jak z mamografie tak z ultrazvuku dává veliké podezření na ložisko zhoubného původu. Pokud jde o Váš nález, je mi to moc líto, ale věřte, že nádory prsu jsou nejlépe léčitelné ze všech nádorových onemocnění. Seberte všechny síly a do léčení se vrhněte po hlavě. Vzorem Vám může AnnaK, která o své nemoci i léčbě velmi otevřeně hovoří. Dnes zpívala při předávání slavíků.Před rokem ještě byla nemocná. Nyní je zdravá, zpívá, vypadá dobře. Léčba rakoviny je nepříjemnost, která má omezené trvání. Pak přijde normální život v plné kvalitě, ale Vy budete moudřejší, protože budete vědět, co v životě má smysl a co nestojí za nic. Držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7278
Dobrý den, prosím jen o vysvětlení termínu Proliferativní mastopatie charakteru duktální adenosy. Byla mi provedena biopsie a toto je výsledek z labor.vyšetření. Děkuji
Odpověď: To je velmi dobrý výsledek. Nebyly nalezeny nádorové buňky ani přednádorový stav. Nedoporučovala bych operativní řešení. Stačí každoroční kontroly.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7277
Dobry den.Jsou prsni zlazy nebo mlekovody v kazdem prsu na stejnem miste.A jak velike mam risiko Karcinomu prsu, kdyz jsem bohuzel kojila jen 4 mesice ( malo mleka )a rodila jsem az v 31 letech.V rodine zatim nic neni, hormonalni antikoncepci jsem brala tri roky a uz ji brat nikdy nechci, teda pokud to nebude ze zdravotnich duvodu nutne. Dekuji.
Odpověď: Oba prsy jsou přibližně symetrické, ale menší odchylky v jejich vnitřní struktuře mohou existovat. Kojení před rakovinou nechrání - to je jeden ze sloganů, který by měla znát každá žena. Je moc dobré, že jste kojila alespoň 4 měsíce, neobviňujte se, prosím. Ani Váš věk při porodu není rizikovým faktorem. Jsem ráda, že máte kritický náhled na antikoncepci. Pokud mohu poradit, zkuste zvládnout techniku vyšetřování Mamma Care, instruktážní video je na www.ulekare.cz a www.lecba-rakoviny.cz . Nemáte vyšší riziko, než ostatní ženy Vašeho věku - to je zatím nízké. Postupně se zvyšuje s narůstajícícm věkem u každé ženy prakticky stejně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7276
Dobry den, v pravem prsu priblizne tak 3 cm doprava smerem nahoru mam hmatatelnou bulku, nebo neco takoveho.Tuto bulku jsem si vsak schopna nahmatat pouze pokud lezim na levem boku, neboli a nemam pocit, ze by se zvetsovala, ale stale tam je.Kdyz si sama provedu vysetreni ve stoje nebo v predklonu nenaleznu jil.Zadne jine priznaky na kuzi nemam.V zari jsem byla v Beroune na ultrazvuku a krom male cysty 5mm v pravem prsu vse v poradku.Boulicku jsem si objevila nekdy v cervnu.Mam se nejak znepokojovat?Je me 32 a nic v rodine zatim nemame.Dekuji za odpoved a chvalim Vas web.
Odpověď: Byla jste vyšetřena ve velmi dobrém screeningovém centru, pokud by tedy útvar, který si hmatáte, znamenal něco vážného, určitě by byl při vyšetření identifikován. Hmatáte si zřejmě obvyklou součást podkoží. Jsem velmi ráda, že se samovyšetřujete. Radím Vám, podívejte se na www.ulekare.cz nebo www.lecba-rakoviny.cz, zde je vyvěšeno instruktážní video o samovyšetření prsů podle Mama care metody. Metoda učí vyšetřovat po vrstvách. Nádory prsu jsou uloženy až v hlubší žlázové vrstvě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7275
Vážená paní primářko, mnohokrát děkuji za rychlé a vyčerpávající odpovědi v online poradně. Přirozeně má člověk starost o své blízké a je velmi povbuzující, že je možné se obrátit na oborníka s laickými dotazy, na které ve své pracovní vytíženosti trpělivě odpovídáte. Dokážete jasně a v souvislostech poradit, podělit se o zkušenosti, nasměrovat rozptýlit obavy nebo povzbudit. Děkuji ještě jednou.Vaše práce má velkou cenu. Alena
Odpověď: Jsem moc ráda, že jsem Vám mohla pomoci. S tímto záměrem byla poradna vytvořena.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7274
Dobrý den, chtěla bych touto cestou poděkovat paní primářce Skovajsové a paní Mgr.Pokorné za jejich vstřícné přijetí a profesionální přístup k pacientovi,vysvětlení nálezu, z kterého jsem měla z jiného pracoviště obavu, protože někteří lékaři stále nepovažují za nutné tolik vysvětlit,a vím,že jsem v dobrých rukou,kde se mohu vždy spolehnout. Ještě jednou velký dík Kolářová
Odpověď: Samozřejmě máme radost, že jsme Vám mohly předat dobré zprávy a hezky zdravíme z Mamma centra.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7273
Dobrý den, byla jsem před týdnem na operaci zvětšení prsou, chtěla bych se zeptat za jak dlouho zmizí otoky na prsou a za jakou dobu uvidím jejich normální velikost bez otoku. Děkuji
Odpověď: Vstřebávání pooperačního otoku po augmentaci je velmi individuální. Podle informací od svých klientek to většinou trvá do tří týdnů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7272
Dobrý den,
jsem objednána na 7.12. na mamografické vyšetření a v poukazu mám uvedeno jako důvod vyšetření "palp. densnější sourodý okrsek žlázy
v r DQQ. Můžete mi prosím napsat, o jaké podezření se jedná.
Děkuji za odpověď. Alena
Odpověď: Popisovat palpačně (pohmatem) denzitu prsní žlázy - to jsem v životě neslyšela. Zřejmě máte pohmatově v dolním kvadrantu- asi vpravo- mírně hutnější žlázu. Nezdá se mi, že by lékař hmatal jednoznačně podezřelé ložisko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7271
Dobrý den, před 14 dny jsem podstoupila extirpaci FA vel.cca 3cm. Pooperačně v jeho místě vznikl opouzdřený hematom (4x4x3cm dle UZ),o týden později punktoval pod clonou ATB.Další 3 dny vytékala tmavá krev, nyní vytéká krve méně,na místě FA se vytvořil tuhý ohraničený plochý útvar (asi velikosti vlašského ořechu),nebolestivý. Chci se zeptat,je tento nález normální a pokud je to serom, jaký navrhujete další postup,je možné, že se sám vstřebá, zvažovala byste znovuotevření sutury a přečištění, jak velký by tehdy serom měl asi být?Jaká rizika nese další invazivní přístup?Děkuji Svatošová, 27 let
Odpověď: Nejsem příznivcem opakovaných chirurgických vstupů do operační rány. Jste velmi mladá, poopečaní komplikace ustoupí, vše se prohojí. I serom se dá pod kontrolou ultrazvuku odsát, věřím, že Vás k operaci ke zkušenému chirurgovi odeslali ze screeningového centra, tam by Vám měli udělat odsátí právě za kontroly ultrazvuku.Chirurg Vám vysvětlí - ve správnou chvíli, jak masírovat jizvu, aby se úplně ztratila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7269
Dobry den, jsem po trech stimulacich na IVF, v soucasnosti mam rok a pul stare dite, problemy zadne nemam, ale presto jsem se chtela zeptat, jestli by bylo v mem pripade vhodne, objednat se na ultrazvuk prsou? Je mi 35 let. Dekuji, Svobodova
Odpověď: Preventivním ultrazvukovým vyšetřením samozřejmě nic nezkazíte. Procedura IVF se považuje moment mírně zvyšující riziko vzniku rakoviny prsu. To je ale zapotřebí vidět hlavně v kontextu s ostatními rizikovými momenty. Například, zda se v rodině vyskytuje nádorové onemocnění prsů nebo jiné typy, předchozí osobní anamnéza - ozáření hrudníku pro jinou závažnou nemoc. Na vyšetření nemáte nárok, ale můžete ho podstoupit na přímou platbu (300Kč). Doporučuji, objednejte se v jednom ze screeningových center. Adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7268
Dobrý den paní primářko-prosím o radu-asi rok po ukončení kojení se mi na pravé bradavce udělala menší boulička-na dotek citlivá a po zmáčknutí se objevila "bílá hmota"-ne výtok,spíš jako z tukové bulky..chtěla jsem se tedy zeptat,jestli mám navštívit nějakého specialistu,nebo jestli je to normální jev..Je mi 30 let.Děkuji
Odpověď: Jde o tzv Mondorovu žlázku. Nejde o nemoc, jen o mazovou žlázku v kůži dvorce. Obsah můžete vytlačit ven, jen zbytečně oblast nehmožděte. Tento nález není důvodem k vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7267
Dobrý večer. Zajímalo by mě co znamená involuční žláza typu Tabár II. Děkuji za odpověď. kautská
Odpověď: Jde o nejlepší typ prsní tkáně - nejvíce přehledný, ve které se při hodnocení mamografie nedělají chyby.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7266
Dobrý den. Je mi 31 let, plně kojím 2 měsíční miminko, 3 letou dceru jsem kojila 2 roky. Letos v únoru jsem byla na akredit.pracovišti na UZ, šla jsem jen tak, pro jistotu, vyšetření OK. V rodině se rak. prsu zatím nevyskytla. Již 4 dny hmatám v pravém prsu, těsně nad dvorcem, mezi horním vnějším a vnitřním kvadrantem tuhou nebolestivou bulku velikosti malého hrášku. Bulka je spíš na povrchu žlázy, je dobře cítit pod kůží. Ve druhém prsu jsou také podobné bulky, ale měkčí. Může se jednat o něco závažného? Mám se objednat znovu na vyšetření? Děkuji za odpověď. Romana
Odpověď: Zcela určitě nejde o nic závažného. V klidu užívejte možnosti kojení, na vyšetření se objednejte, pokud i po vysazeném kojení (2-3měsíce) bude pohmatový nález přetrvávat. Jde buď o ucpané mazové žlázy v podkoží nebo o drobné cystičky vázané na mlékovody. Může jít také o papilom, což je nezhoubná bulka, která se nikdy nezvrhne ve zhoubnou a proto teď vůbec není důvod něco řešit........Důvod k vyšetření by byl pokud by bulka rychle rostla, což nepředpokládám. I nezhoubné bulky umí růst, dokonce velmi rychle a nic to neznamená.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7265
Dobryvecer! mam taky problem ze mi stale boli krk , niekedy vypluvam aj krv neviem co to mozebyt, lekar mi robyl vyter ale tie vysledky mam dobre neviem ze teraz tak co mam robyt. porad te mi vopred dakujem


mam este taky problem ze pod pazuchom mam cgrcku a velmi ma to boli. uz to mam aj vic krat som to mala potm po 3 mesiace to odide a zase dojde von. neveim co moze to byt porad te mi dakujem
Odpověď: V podpaždí máte zřejmě problém, který jsem popsala o několik otázek níže (7260). Velmi pravděpodobně jde o úklidový - očistný projev organismu, který se v našich končinách objevuje stále častěji jako reakce na špatný životní styl, hlavně na špatné složení stravy. Bouličku nemačkejte, nechte organismus, ať se s ní vypořádá sám. Vyplivování hlenu neumím zhodnotit, krevní příměr může být z dásní - při parodontoze, ale také z plic. Požádejte o kompletní vyšetření - RTG hrudníku, návštěva plicního lékaře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7264
Dobrý den, prosím o radu. Mám cca 3 měsíce velkou bolestivost levého prsu. Byla jsem na vyšetření sonem a bulka, kterou lze v prsu pohmatem najít je prý tuková. Prso mám někdy v tomto místě horké a bolest je i při zvednutí ruky. Děkuji Jitka
Odpověď: Zřejmě jde o fibroadenom, nezhoubný útvar v prsu, který se může projevovat těmito obtížemi. Doufám, že jste byla vyšetřena v kvalitním akreditovaném centru. Chybí mi informace o Vašem věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7263
mam bolestivé bulky v pravém prsu a bolesivá místa v pravém podpaždí.Citlivost se projevuje hlavně v období před periodou a po ní.Malé bulky v podpaždí jsou jakoby zduřelé.Byla jsem před 15 lety na plast.operaci zmenšení prsou.Kolem jizev se mi dělají červené žilky.
Odpověď: Jsem přesvědčená, že obtíže, které popisujete nejsou známkou zhoubného onemocnění. Měla byste však podstoupit běžné vyšetření prsní žlázy, pokud je Vám nad 40 let, tak mamografii i ultrazvuk. Vyšetření by mělo u Vás být provedeno nejen pro současné obtíže, ale hlavně proto, že jste podstoupila mamaplastiku: Kontroly Vších prsů by měly probíhat pravidelně, nejméně jednou za dva roky, ideálně po roce. Najděte si zde na www.mamo.cz adresu blízkého screeningového centra a tam se svěřte do péče.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7262
Dobrý den, je magnetická rezonance zdraví škodlivá? Na jakém principu funguje a co umožňuje vidět? Je dle vašeho názoru při podezřelém, zatím nejasném nálezu z mamografického a ultrazvukového vyšetření lepší dovyšetření mamografickou rezonancí, nebo radikálně chirurgický zákrok a odstranění podezřelého útvaru, jak doporučuje chirurg z mamologické poradny? Jak velkou roli hraje při těchto dovyšetření čas? Dovyšetření má být za měsíc od posledního vyšetření. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: K jakémukoliv operativnímu výkonu má jít pacient zcela vyšetřený. Magnetická rezonance znamená vyšetření v magnetickém poli, užívá se nejméně 15let v moderní medicině a nebyly celosvětově popsány žádné známky poškození organismu, který vyšetření podstoupil. Chirurgický výkon " na slepo" může naopak přinést více škody, než užitku. Zkušený onkochirurg vždy plánuje operaci až na základě úplného vyšetření ( využití všech možností), EUSOMA ( european society of mastology) - vážená evropská organizace - dokonce požaduje vždy biopsii podezřelého okrsku, aby se buď potřeba chirurgického výkonu vyloučila nebo se naopak naplánoval výkon, který bude "ušitý na míru" danému pacientovi. Pokud se bavíme o Vaší mamince, je magnetická rezonance i operace zcela zbytečná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7261
Prosím o interpr nález mamky(54).Děkuji.Centr vysoce denz parenchym lehk asymetr parenchymu objemň.vpravo v VKK parc.tuková involuce.Ložisk obtíž.detek.Bez zjev distorze struktur.Patolog.mikrokalc.neprokáz.Axilly,kůže bez patolog.Tabár III/V BI-RANDS-0.oboustr centrál vysok podíl hyperechog.fibrózní tkáně.Vlev bez lož.změn.Vprav ZKK patrn oplošť hypoechog.area vmezeř do hyperechog. fibróz tkáně vel. cca 15x7x7 mm nemá vyslov ložisk charakter,ložisk.změny charakt FA jednozn nediferencuji.Kůže bpn.Axily volné Ré:BI-RANDS 3,pravděp.benigní změny v ZKK vprav area dysplastick či mastopatick tkáně?
Odpověď: Uf. Popis vyšetření připomíná popis abstraktního obrazu, rentgenolog se opravdu snažil popsat úplně všechno, co viděl, což může být dobře, ale i kontraproduktivní, neboť zanechal nejistotu, co se to vlastně děje vpravo v zevních kvadatench. Podle mého je tam zcela běžná tuková součást prsní žlázy. Myslím si, že nález po ultrazvuku měl být uzavřen jako Bi-rads 1 - tedy úplně zdravá prsa, ne Bi-rads 3 - což celosvětově znamená přítomnost nezhoubné léze v prsu. V každém případě je Vaše maminka v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7260
Jednou za měsíc až dva se mi v podpaží-na urovni prsu udělá kruhový,asi centimetrový "uhrák".Během pár hodin nateče,bolí.Dalších asi 10 dní se vstřebává-je dost hluboky,tuhý.Dělá se mi posledních pár měsícu.Je mi 31let,nemám žádné zdravotní potíže.Asi to je naprostá banalita,ale napadlo mě jestli to nemuže být příznak rakoviny prsu?!Děkuji za odpověd.
Odpověď: Rozhodně nejde o příznak rakoviny prsů. To, co popisujete, je příznak "čištění" organismu, se kterým západní medicina příliš nepočítá, ale tradiční čínská medicina tyto procesy zná a popisuje. Možná jste změnila nějak stravu - směrem k lepšímu, což Váš organismus pochopil jako signál k tomu, že se může začít zbavovat škodlivin, které se v těle usazují. Jsou to především různé konzervanty, ale i depa lepku při nadměrném užívání bílého pečiva nebo kaseinu při nadměrné konzumaci mléčných výrobků. Procesy čištění - jakkoli jsou nepříjemné, jsou žádoucí. Někdy může dojít k provalení léze ( líbí se mi Váš výraz uhrák) navenek, jindy se vstřebá, i když obtížně. Rozhodně lézi nemačkejte, Váš organismus si bude umět poradit rychleji a rychleji, s každou zkušennoatí. Jestli mohu poradit, nejezte ani velké množství uzenin. Zdravá strava má být vařená, hodně zeleniny, luštěnin, prostě taková, jak jedly naše babičky v době, kdy ještě neexistovaly supermarkety s nepřirozeným jídlem v lákavých obalech.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7259
Dobrý den, je mi 62 let,navštěvuji 8 let mammo poradnu, opožděná žlazová involuce,nález je bez známek infiltrace, bez patol. mikrokalcifikací, výskyt rakoviny prsu v u babičky. Od června jsem po hysterektomii dělohy (výhřez),zcela nezahojeno. Gynekolog mi předepsal vaginální krém Ovestin na 2 měsíce. Obávám se možných rizik ve vztahu na podezření onemocnění prsou. Vždy mi bylo doporučováno v poradně nepoužívat hormonální léčbu. Prosím o Vaše stanovisko. Děkuji
Odpověď: V mamo poradně si špatně interpretují typ žlázy Vašeho prsu. Opožděná involuce je jen jiný název pro určitý typ žlázy, který má asi 35% žen v této republice, a který je typický vyšším podílem obalujícího vaziva (kolem žlazových lalůčků) do vyššího věku. Nejde o nemoc, ani o vyšší riziko vzniku rakoviny prsu!!!!!!!!!!
Lokální (místní) podání Ovestinu do vaginy je velmi bezpečné, do zbylého organismu se dostává minimum přípravku. Užívání Ovestinu po htsrektomii je na místě, s gynekologem pak konzultujte, jek dlouho jej budete užívat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky