MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227


Dotaz č. 18294
Dobrý den,ráda bych se optala byla jsem 24.5.na operaci odstranění intradukrálního papilomu,který potvrzen i v definitiv.histol.Na kontrole jsem byla 13.12.2016,vše v pořádku.Včera jsem si našla na prsu malý červený flíček,vypadá to jako odřenina,co by to prosím mohlo být????Nemůže to s tím mít nějakou spojitost????Všude čtu,že nádor může začínat červeným flekem na prsu.Navíc útvar byl přímo pod bradavkou a od operace mám v jednu část bradavky hladší.Může to takhle být????Moc děkuji.S pozdravem J.Malá
Odpověď: Dobrý den, definitivní histologie s výsledkem intraduktální papilom je uklidňující. Malý červený flíček může mít spoustu příčin od drobného zánětu povrchové mazové nebo potní žlázky, třeba přes drobný okrsek nějaké kožní afekce, např. ekzému (v souvislosti s příchodem jara a počínající alergií). Můžete mazat protizánětlivou mastičkou typu framykoin nebo bactroban a za několik dní uvidíte efekt. Pokud flíček nezmizí nebo se bude zvětšovat, pak navštivte svého praktického lékaře a ten doporučí další vyšetření, jako kontrolní ultrazvuk event. kožní vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18292
pokracovaní k fibroadenomu po augmentaci:
Sonografické sledování nejpozději do jednoho roku, v případě změny klinického nálezu USG ihned.
Je mi 30 let. Názory na fibroadenom se hodně liší (vyndat, nevyndat). Dá se vůbec vyndat když mám implantáty? Může se změnit na nádor zhoubný? Jsem z něj dost nervózní zatim mi nijak nepřekáží... a kdy se dělá biopsie? Mě doporučena nebyla? Je možné že před operací fibroadenom vidět nebyl?Paní doktorka si teda byla jistá že jde o fibroadenom. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenom je benigní - nezhoubné ložisko, které s u žen mladého věku může vytvořit kdykoliv. Podle popisu ultrazvukového nálezu nejsou na ložisku patrné žádné podezřelé změny. Proto nebyla biopsie indikovaná. To, že máte implantáty vůbec ničemu nevadí. Doporučuji Vám samovyšetřování prsů 1x měsíčně po menstruaci a pokud byste měla pocit, že se pohmatově ložisko zvětšuje, běžte na kontrolu dříve. V případě, že by došlo k tomu, že by se ložisko zvětšilo, asi by bylo vhodné bioptické ověření jeho povahy a poté podle dynamiky růstu a histologie třeba i naplánovat jeho exstirpaci. Obecně vzato se benigní ložiska tohoto typu paušálně z prsů neodstraňují, není to nutné, stačí sledovat v ročních intervalech. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18291
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat, v říjnu jsem byla na augmentaci prsou, před operaci bylo udělané sono bez nálezu vše v pořádku. V prosinci kolem Vánoc jsem si nahmatala na levém prsu u bradavky bulku. V lednu jsem sla hned na kontrolní sono, zjištěn fibroadenom - ve zprávě plošné oválné hypochogenní ložisko o velikosti 9*21mm, jiné ložiskové změny neprokázány. Axillární lymfatické uzliny jsou normálního vzhledu.
Závěr: Infaktní implantáty. Mléčná žláza mladého vzhledu. Vlevo v místě klinického nálezu solidní ložisko charakteru fibroadenomu. (Pokracovani v dalsi zprave)
Odpověď: Dobrý den, odpovím Vám na rozdělený dotaz v další odpovědi.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18290
Dobrý večer paní doktorko,chci se zeptat na " pomerančovou kůži na prsou".Mám rozšířené póry mezi prsy a pod nimi a pod prsy mi to opravdu připomíná pomerančovou kůru.Tyto póry jsou symetrický rozloženy pod oběma prsy.Chtěla bych vědět,zda tyto póry značí problém,nebo jsou to jen obyčejné póry a v případě onemocnění prsou by tyto póry byly spíš na prsou, než jen pod nimi?Tento týden se chystám na utrazvuk prsou po zánětu,tak se na tyto póry zeptám,ale i přesto budu moc ráda za Vaši odpověd.Jsem z těch rozšířených pórů dost nervózní.Děkuji za odpověď a přeji hezký večer.V.M
Odpověď: Dobrý den, jsou typy žen, který mají více porózní strukturu kůže a neznamená to nic vážného. Píšete, že jste po zánětu prsů, může to mít jistou spojitost. Je důležité, že máte naplánovanou ultrazvukovou kontrolu, kde mamodiagnostik posoudí, zda jde o fyziologický obraz. Určitě se lékaře cíleně na tuto otázku zeptejte, uklidní Vás a vysvětlí Vám, jak by vypadaly změny v případě vážného onemocnění prsu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18289
Vpravo na r-LQ periferne v mieste pohyblivej rezistencie povrchovo hypoechogenne solidne lozisko ovalneho tvaru s mierne zvlnenou konturou,ostro ohranicene,mierne heterogennej echostruktury s drobnym cystickym usekom,bez vyraznejsej vaskularizacie,velkosti 22x15x33mm./povodne 19x13.5x30mm/V axilach vizualizovane LU s echogennym tukovym hilom a polarnym typom vaskularizacie.Keby ste boli taka zlata a napisali mi o co moze ist,a aky by ste navrhovalii postup v liecbe. Dakujem
Odpověď: Dobrý den, podle popisu ultrazvukového nálezu a s přihlédnutím k Vašemu věku půjde nejpíše o nějaké benigní - nezhoubné ložisko fibrocystického charakteru. Kdyby byla patrná jakákoli podezřelá změna, jistě by mamodiagnostik indikoval biopsii, tedy odběr vzorku. To, že se velikostně ložisko zvětšilo v řádech několika málo milimetrů (předpokládám po roce), ale jinak vypadá naprosto stejně, nemusí znamenat nic zásadního. Popis lymfatických uzlin v podpaží je v pořádku. Předpokládám, že Vám byla doporučená ultrazvuková kontrola za 1 rok, při potížích kdykoliv dříve. Provádějte samovyšetření prsů 1x měsíčně po menstruaci a kdyby byla změna v pohmatovém nálezu, jděte na kontrolu dříve. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18288
Dobrý den prosím oVáš názor.1.2O17 pravostranná mastektomie dx,SLN a sampling axily pro 2 ložiska mucinozního adenoca pT2NO/2SLN 6nonSLN negat/MO ER1OO% PR95%,c-erb:1plus/negativní exprese/Ki67je2O% resekční linie mastektomie bez známek malignity.Indikována hormonoterapie armidex 1mg pro silnou pravidelnou a bolestivou menzes chemokastrace zoladexem. Mám konzultovat s ginekologem adnexectomii bilat.Dotaz není to brzo po operaci a je to bezpodmínečně nutné.Dekuji M.Š.
Odpověď: Dobrý den, nastavení léčby odpovídá typu nádoru, který byl odstraněn. Hormonoterapie je indikovaná proto, že byly pozitivní hormonální receptory. Zoladex způsobí chemokastraci a v podstatě stejný efekt by mělo přinést Vám navrhované odstranění vaječníků. Názor onkologa zvážit adnexectomii je v pořádku, tento výkon má pro Vás do budoucna jedno velké pozitivum, a to jakousi prevenci případného nádoru vaječníků, protože nádorové onemocnění prsu může mít spojitost s případným onemocněním vaječníků v budoucnu. Vaše rozhodnutí určitě nespěchá a bude fajn, když tuto otázku proberete se svým gynekologem. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18287
dobry deň.chcela by som poznať váš názor na môj problém.mám 39 rokov na onkológiu kvôli chystám chodím od 18 rokov v júna 2016 mi na sone našli hygienické ložisko do 7 mmm kontextu fia odporučenie mri. 12.2016 mri mierna velkostna progresía ložiská v právo s 3.typom tic môže ist o Fia,overiťCcb. početné sytiace sa fokusy bez dynamiky birad 4 doprava. biopsia usg pred biop.lož.Fia do 7mmm velkostne a tvarovo nezmenene oproti poslednej uši biológie zišlo o pol roka Mri mám strach či sa to nemôže zvrhnúť či naozaj je dobré vyčkávať ďakujem mikulickova
Odpověď: Dobrý den, domnívám se, že kontroly MR v půlročních intervalech jsou zbytečné. Pokud je v prsu nález jen trošku podezřelého ložiska, je indikovaná biopsie bez zbytečných kontrol v mezidobí. I pro Váš klid bude lepší, když se ložisko ověří co nejdříve a Vy budete mít jistotu, o co jde, bez zbytečných stresů. Z biopsie mít obavy nemusíte, je to krátký, elegantní a nebolestivý výkon. Držím pěsti, ať vše dobře dopadne. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18284
Dobrý večer chtěla bych se zeptat našli mi v levém prsu lymfatickou uzlinu Cc 3-8 mm ..je to lymfatickou uzlina z cistickami je to nějak vážně ? A Jaki je postup léčby ?? Dekuji moc moc se bojím
Odpověď: Dobrý večer, vůbec se nemusíte bát. Drobné lymfatické uzlinky se mohou vyskytovat i v prsní žláze a není to známka žádné vážné nemoci. Žádná léčba ani častější kontroly nejsou potřeba. Doporučuji Vám dodržovat každoroční ultrazvukové kontroly ve screeningovém centru a v mezidobí každý měsíc po menstruaci provádějte samovyšetření prsů. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18283
Dobrý večer prosím o Váš názor 3.1.17pravostranná mastektomie dx,SLN a sampling axily pro 2 ložiska mucinozního adenoca. pT2NO/2SLN plus 6nonSLN negat/MO.ER1OO% PR95% c-erb:1+/negativní exprese/,Ki67je2O% resekční linie mastektomie bez známek malignity.Indikována hormonoterapie armidex 1mg1tabl.den.CHemokastrace zoladex depot inj.á1měs.Onkolog doporučuje ev.LPSK adnexectomii bilat.Mám probrat s gynekolgem,do té doby chemokastrace zoladex.Bude mi 5O menzes pravidelná silná,bolestivá.děkuji za Váš názor.M.Š.
Odpověď: Dobrý večer, tak jak Vám doporučil onkolog. Vše je velmi individuální a závisí i na Vašem rozhodnutí. Vše je nutno zvážit i s ohledem na celkový zdravotní stav. Důvěřujte svým lékařům, kteří Vás znají.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18282
Dobrý den! Jsem jeden měsíc po ablaci P prsu, zasílám ambulantní zpravu: IHC jsou nádorové buňky pozitivní s e-cadherinem a negativní s GATA3, ER, PR, p63, TTF-1, vimentin, CK5/6, c-erbB-2 skóre je 1+, index proliferační aktivity s Ki67 je 60 % proliferujících nádorových jader. Angioinvazi neprokazujeme ani použitím IHC vyšetření s CD31. pT2 NO(sn)Mx. Dne 10. 3. jsem objednaná na onkologii na následnou léčbu.Je mi 64 roků.Moc Vám děkuji za odpověď.Věra
Odpověď: Dobrý den, bohužel jste mi neopsala vše, co máte ve zprávě napsáno, ale snad mohu odpovědět i tak. Ve Vašem případě byl odoperován agresivnější tumor prsu (proliferační aktivita 60%). Dle pTNM klasifikace je vidět, že byl velikosti 2-3cm, ale důležité je, že se chová agresivně pouze v prsu a nešíří se lymfatickou cestou do uzlin. Ložisko bylo odstraněno a léčbu podstoupíte proto, aby bylo minimalizováno riziko návratu onemocnění. Nebojte se na vše zeptat svého onkologa. Věřte svým lékařům a buďte pozitivní.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18281
Dekuji za odpoved, jeste doplňující dotaz k Dotazu č. 18279. Vysetreni bylo provedeno pražském screeningovem centru. Mamografie vzhledem k veku zatim pry ne,duktografie pry neni spolehlivá metoda. Je vhodna i MR,? Doporučena jen genetika kvuli vysokému výskytu malignit prsu v rodině. Pokud vytok sam odezní, jak mi bylo řečeno, bude i po několika měsících (mam prijit az s výsledky genetiky) zřejmé ze kterého duktu byl? Pokud ne, neni mi ten chirurgický zákrok vubec jasny. Opravdu se duktazie nijak neleci a neni vhodné napr. vysetreni crp? Dekuji za Vasi ochotu. MS
Odpověď: Dobrý den, opravdu se žádné vyšetření typu crp nedělá a prosté duktektázie se neléčí. Ohledně výtoku je to tak, že většinou spontánně odezní a později není většinou možné zjistit, ze kterého vývodu vycházel.
Pokud by bylo ve Vašem případě vysloveno podezření na zhoubné ložisko, jistě je mamografie na místě i ve Vašem věku, zvláště, pokud byste měla vyšší riziko v rodině.
Nevěděl jsem, že máte pozitivní rodinnou anamnézu, pak je genetické vyšetření vhodné. Pokud by se prokázala mutace některého z genů, které jsou zodpovědné za vysoké riziko vzniku karcinomu prsu, přistupuje se někdy dokonce k preventivnímu odstranění prsních žláz s nahrazením za implantáty. Na to bych ale zatím nemyslel. O MR bych rovněž zatím neuvažoval, ta by byla na místě jako jedno z preventivních vyšetřeních při zjištěném vysokém riziku při genetickém vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18280
Dobrý den,nález na mammografii+sono (nově okrsek 16*12 s výsevem několika mikrokalcifikací).Lékař doporučil stereocore biopsii prsu.Sestra mi jen dala termín a informaci,že se lokální anestezii neprovádí,že prso zmáčknou a vpich nebolí.Na chirurgii byla sestra,která chápala obavy z celého zákroku a ujistila mě,že určitě před zákrokem udělají lokální anestezii a následně provedou biopsii.Chtěla bych se zeptat,zda se u stereocore biopsie provádí lokální anestezie?Je tento zákrok bolestivý bez ní? Mohu trvat na lokální anestezii?Předem děkuji
Odpověď: Dobrý den, výkon se standardně provádí v lokální anestezii 1% Mesocainem. Samozřejmě, pokud na něj nejste alergická. Před výkonem se sepisuje informovaný souhlas, jehož součástí je i informace o anestezii. Na lokálním umrtvení bych trval.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18279
Dobrý den, par dni po zpozdeni MS, jsem zjistila při zmacknuti výtok podobný mlezivu, z jednoho duktu hnědý. Sono i cytologie negativní, bez krve, podle lab. asi duktazie. Pry se nijak neleci, jen odeslána na genetiku. Neg. sono i cytologie ale prý nezaručuje, ze se v prsu nic maligního neodehrává a mam počítat s chir. zákrokem v narkoze. Nyní po 4 týdnech výtok z prsou po zmacknuti trvá - barva mleziva a z jednoho duktu hnědý. Mam přijít s výsledky genetiky, což je za několik měsíců a na zákroku se domluvit. Prosim o vysvětlení o jaký zákrok se jedna a co obnáší. Děkuji M.S.
Odpověď: Dobrý den, pokud by si Váš lékař nebyl jistý s diagnózou po ultrazvukovém vyšetření a cytologii, měla by následovat mamografie nebo i duktografie. Případný chirurgický zákrok, pokud nemá jasné opodstatnění, je zbytečně mutilující (poškozující).
Pokud mohu odhadovat, patrně je ve Vašem případě zvažován zákrok s názvem mikrodochectomie, což je odstranění rozvětveného vývodu žlázy, ze kterého máte trvající výtok.
Výtoky různých barev vídáme poměrně často, a pokud není výtok krvavý, neměl by sloužit jako jediný podklad k provedení chirurgického zákroku.
Nevím, kde bylo vyšetření provedeno, ale pokud nebylo ve screeningovém centru, moc doporučuji, abyste se na některé z center obrátila se žádostí na konzultační vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18278
Dobry den,dnes jsem byla na mamog.vysetreni.Vysledku nerozumim...prosim o vysvetleni..." Tabar/BIRADS-TabarI/negativny=1...Pri dnesni kontrole zustava zbytkova zlaza bez loziska ci kalcifikaci...2 cteni-Dr.Hr."
Dekuji moc,A.B.
Odpověď: Dobrý den, máte zcela normální nález.
V nálezu je popsána žláza bez patrných ložisek. Typ žlázy blíže popisujeme dle jednotlivých typů podle MUDr. Tabara. Výsledek negativní- číslo jedna - dle nomenklatury BI-RADS.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18277
Dobrý den, je mi 46let, mám 23letou dceru a právě mi odstranili přídatnou mléčnou žlázu v levém podpaží. Cítím se 12 den po zákroku extrémně unavená, je to normální jev k tomuto zákroku?
Odpověď: Dobrý den, těžko se k Vaší únavě vyjádřit. Chirurgický zákrok, byť ve Vašem případě drobnější, je pro tělo zátěž a únava může souviset.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18276
Dobrý den, děkuji za odpověď. Jen se chci ještě zeptat na výtok z prsních bradavek. Barva je po zmáčknutí něco mezi vodou a naředěným mlékem. Můžete to mít spojitost s výsledkem: Cytologické výš. Obsahu cysty v ZKK pravého prsu vyjádřilo podezření na papilární lezi. DOP. Ko. UZ s event. Opakováním punkce.
Mám o tom informovat doktora nebo je to v době měsíčků normální? Děkuji za odpověď
Odpověď: Ještě jednou dobrý den, pokud se ptáte, zda může sekrece s uvedeným nálezem souviset, tak odpověď je ano. Neznamená to ale, že souviset musí- často bývají při zcela normálním nálezu a jsou dány pouze hormonálními změnami. V každém případě o sekreci informujte i svého lékaře.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18275
Dobrý den, vracím se k mému dotazu č. 18274 na mamografii i na ultrazvuku jsem byla těsně před punkcí a nic se neukázalo kromě cysty.Poté mi byla doporučena a udělána punkce. Nejprve jsem byla na mamografii a ultrazvuku a poté na punkci. Mám tedy jít znovu na mamografii a ultrazvuk? Bulka se mi udělala zase i když je menší, po zákroku mám cca měsíc.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, diagnostiku jste tedy měla kompletní. Obsah cysty se velmi často opět po čase doplní- to je běžné. Mamografii nemá smysl opakovat, měla byste mít kontrolní ultrazvuk, při kterém se rozhodne další postup- nejlépe již zmiňovaná jehlová biopsie.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18274
Dobrý den,prosím o rozluštění diagnózy. Cytologické výš. Obsahu cysty v ZKK pravého prsu vyjádřilo podezření na papilární lezi. DOP. Ko. UZ s event. Opakováním punkce.
Odpověď: Dobrý večer, byla Vám provedena punkce cysty, což je dutinový útvar naplněný tekutinou. Při cytologickém vyšetření této tekutiny, byly zachyceny elementy signalizující možnou přítomnost tzv. papilomu uvnitř cysty. Jedná se o útvar, vyrůstající ze stěny cysty, či vývodu žlázy. Ve většině případů se jedná o nezhoubné ložisko, u kterého se ale přes jeho benigní povahu doporučuje chirurgické odstranění. Bylo by vhodné provést jehlovou core cut biopsii pod ultrazvukovou kontrolou ve screeningovém centru. Jedná se o drobný, nebolestivý zákrok, jehož výsledek řekne vice, nežli pouhá punkce. Ve Vašem věku by měla být před biopsií provedena kompletní diagnostika včetně mamografie. Nemějte obavy a obraťte se na screeningové centrum dle seznamu na našich stránkách.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18272
Přeji příjemný den, byla jsem na vyšetření prsou UTZ. Ve zprávě mám: prsy tukově fibrozní struktury s minim. zbytky žlázy bez ložiska. Paní doktorka se mnou vůbec nebyla ochotná komunikovat... Tak jsem se chtěla zeptat co to znamená je mi 28 let a plánujeme rodinu, znamená to že nemám žádnou žlázu a že nebudu moci kojit?

Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, nebojte se- při těhotenství se Vám prsní žlázy hormonálně zaktivují. Může Vás potěšit, že pokud máte popisovaný typ žlázy, dobře se nám vyšetřujete- struktura Vaší prsní žlázy je pro nás dobře přehledná a jsme schopni zachytit i minimální známky vznikajících ložisek.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18271
Dobrý den, druhý den mám bolest levého prsu, bez výtoku. Pod bradavkou cítím bolestivou bulku. Prs nejde promackat, bolí i jen na dotyk. Je mi 38. Nekojim 10 let. Nemenstruluji mám zavedené tělísko Minerva. Děkuji za odpověď. OH
Odpověď: Dobrý den, náhle vzniklá bolestivost za dvorcem není příznakem zhoubného onemocnění. Náhle může vzniknout nezhoubné ložisko hormonálního původu, stejně se ale také může projevovat zánět. Při něm však bývají další příznaky, jako zčervenání kůže nebo zvýšená teplota místa. Prs může bolet někdy i bez popisovaných změn, při hormonální nerovnováze. 2 dny jsou krátká doba, počkejte jak se bude klinický nález vyvíjet a pokud potíže neustoupi, nebo se přidají známky zánětu, navštivte svého gynekologa, který Vás eventuelně pošle i na ultrazvuk.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18270
Dobrý den mám menší problém je mi 17 let a zatahujou se mi mi bradavky nejsou vystouplý tak jak by to mělo být a beru antikoncepci. Četla jsem, že je to jeden z příznaků rakoviny a babička prodělala rakovinu. Děkuji za odpověd a za radu
Odpověď: Dobrý večer, myslím, že Vás mohu uklidnit. Jak píšete, bradavky se Vám zatahují. Z toho vyplývá, že na obou stranách. Příznakem karcinomu někdy může být zatahování jedné bradavky. Zapadlé bradavky vídáme poměrně často. Někdy jsou jen kosmetickým problémem, při výraznějším zatažení mohou způsobit obtíže při kojení. Naučte se vyšetřovat pohmatem, ve Vašem věku není zatím potřeba zobrazovacích vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18269
Děkuji za odpověď i bulka v podpaží může být hormonalniho charakteru?.to samé cítím az v podpaží..ten kalny vytok je jen z jednoho prsa.
Odpověď: Dobrý večer, v podpaží hmatáme nejčastěji lymfatické uzliny.
Vše Vám přesně poví až zobrazovací vyšetření ve screeningovém centru. Nebylo by ode mě profesionální tipovat. Možností je více, vyšetření je nutné
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18268
Bolavé prso..podpaží az ke klíční kosti kde to je vystouple z prsa teče kalny vytok co to může prosím být. Děkuji za odpověď J.J.
Odpověď: Dobrý den, zajděte si na gynekologii či praktikovi pro žádanku, najděte si na našich stránkách v seznamu screeningových center Vám vyhovující a objednejte se na vyšetření. Pokud bolest vystřeluje do podpaží, nemusí vůbec s prsem souviset. kalné výtoky rovněž mohou značit jen hormonální změny. Jistě ale na vyšetření zajděte a na dalším se domluvíte přímo ve screeningovém centru.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18267
Doplnění k dotazu č. 18266-Moc Vám děkuji za nabídku,jste moc laskav,jak ráda bych ji využila,jsem však z daleka od Plzně,nemám se tam jak dostat.Musím vydržet do vyšetření v místě bydliště,moc doufám,že to nic nebude.Mohu normálně z tohoto prsu kojit?Může to mít souvislost třeba právě s kojením,nebo celkově těhotenstvím?Děkuji za ochotu
Odpověď: Dobrý večer, z prsu pokračujte v kojení. Nález velmi pravděpodobně souvisí s hormonálními změnami ve Vaší žláze. Užívejte si miminka, 14 dní uteče jako nic.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18266
Dobrý den pane doktore,
našla jsem si náhodně při kojení (mam 12denní miminko) v prsu bouličku asi o velikosti menšího hrášku,zhruba 3 cm nahoru od bradavky,nebolí,zdá se,že má ohraničený tvar.Mám teď velké obavy a trápí mě to.Jsem již objednaná na ultrazvuk,ale pro mne až za dlouhých 14 dní.Děkuji vám
Odpověď: Dobrý den, buďte zcela v klidu, ať máte spokojené miminko. Ultrazvuk za 2 týdny bude jistě stačit. Nevím kde sídlíte, ale pokud nemáte Plzeň daleko, přijeďte třeba hned v pondělí a vyšetření pro Váš klid mohu provést akutně kdykoliv v dopoledních hodinách.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18265
Dobry den, včera mi bylo 45 let a dnes jsem byla na mamograf.vysetreni:středně denzni fibroglanduarni struktura typu Tabar I.V levém prsu mám dysplazii I.typu pitvrzenou punkci.Jedná se o normální nález?Dekuji
Odpověď: Dobrý den, přítomnost dysplazie nemá žádnou souvislost se vznikem karcinomu. Máte zcela normální nález.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18264
Dobrý den vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. V roce 2015 jsem si našla v levém prsu bulku, byla jsem poslána na mamograf potom na sono následně na boopsii. Zjistili mi zbytnělou cystu a asi dalších prý malých cyst.Chodím na roční kontroly,ale asi tak poslední dva měsíce mě začaly prsa dost bolet(na dotek a i když si lehnu třeba na bok).Prosím o radu kam se mám s touto věcí obrátit a jestli se s tím dá něco dělat. Děkuji velice za odpověď Iva M.
Odpověď: Dobrý den, bolest prsu bývá buď hormonálního původu, nebo přenesená z okolí. Nemívá souvislost se zhoubným onemocněním. Je více možností, jak lze bolest prsů (pokud je výraznější a dlouhodobá) ovlivnit. Je mnoho přípravků. Pokud dospějete z k závěru, že je bolest obtěžující, zajděte nejlépe do některé bylinné lékárny. Jistě Vám dobře poradí. Někdy zabere kůra vitaminem E, jindy přípravky z pupalky, další doplňky typu Mastodynon a pod.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18263
dobry den, je mi 36let, nemam zadne problemy, pred mesicem jsem byla naposled na preventivnim sonu prsou, vse v poradku.nyni cekam ovulaci a jiz v prubehu poslednich 2 dnu mne asi 2x dennne cca na 20 sekund pichne pod bradavkou v levem prsu.nic nehmatam, nic na dotyk neboli.je to normalni?muze to byt v navaznoti na ovulaci? v tomto prsu mam take cysty.
Odpověď: Dobrý den, tak jak sama říkáte, popisované změny jsou patrně v souvislosti s hormonálními změnami v rámci cyklu. Ultrazvukem jste před měsícem zkontrolovaná, nemějte obavy.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18262
Dobrý den, před dvěma roky jsem prodělala redukční mammaplastiku a cca před dvěma měsíci se objevila řezavá, pálivá bolest ve spodní části pravého prsu a trvala několik minut. Od té doby se objevila ještě několikrát, obvykle odpoledne. Nejbolestivější bylo prso před 14 dny po celodenním lyžování. Jsem objednaná na kontrolu na mamologii za měsíc. Měla bych se znepokojovat, případně požádat o dřívější termín? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nemějte obavy, bolest prsu nebývá příznakem zhoubného onemocnění. Jistě stačí vyšetření za měsíc.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18261
dobrý den, jsem po chemoterapii, částečné operaci prsu a čeká mne ozařování a následně biologická léčba, chtěla bych vědět zda je možné se i pak v této době léčení slunit a opalovat, protože sluneční paprsky mi dobíjejí baterky a nedovedu si představit že bych v letním počasí nemohla na slunce........
Odpověď: Dobrý den, slunění při radioterapii není zrovna vhodné, vzhledem ke zvýšené citlivosti pokožky. Vše ještě zkonzultujte aktuálně v letních měsících s vaším radioonkologem.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18260
Dobry den mam rakovinu prsu invazivni dukatni ca,G3,ER 15-20%,PRnegat,Ki67:90%,cerb2:2+,HER2 Ventana:1+FISH HER2pozit.Jaka je sance na vyleceni jak moc je tento typ nadoru agresivni?Muj druhy dotaz je jestli pri probihajici lecbe mohu uzivat doplnek stravy Sea Cucumber firma Swanson nyni jsem po chemoterapiich,operaci a ted probiha ozarovani,biologicka lecba a hormonalni lecba.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem případě jde o agresivnější tumor. To ale nemusí ještě znamenat špatnou prognózu. Dle Vašich předchozích dotazů vidím, že nádor skvěle zareagoval na neoadjuvantní chemoterapii. Byl zvolen záchovný typ zákroku a jelikož nepíšete nic o eventuálním postižení lymfatických uzlin, počítám, že byly v pořádku. Máte nejlepší léčbu, kterou Vám umíme nabídnout. Buďte pozitivní, věřím, že ve Vašem případě vše dopadne dobře. Uvedený doplněk stravy jistě užívat můžete.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18259
Dobrý den.
Dovoluji si požádat o Vaše vyjádření k výsledku ultrasonografie. USG prsů a axil: Špatně přehledná fibrosní mastopatie žláz. Ložiskové změny susp. z malignity nezjištěny. Vpravo v HZK fibroadenom vel. 14x8 mm, vlevo v HVK cysta vel. 9 mm. Axily jsou volné,bez patol. LU.
Odpověď: Dobrý den, máte hormonálně aktivnější typ žlázy a v něm ložiska benigní povahy. To znamená normální nález. Dalším vyšetřením by měla být mamografie v termínu prevence.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18256
Dobrý den. Jsem tři týdny kojící mámou a při prodělaném zánětu prsu jsem si nahmatala bulku. Ta nebolí, není červená a zánět už je vyléčen. Bulka je velikosti třešňové pecky. Bojím se a proto se chci zeptat jestli to přece jen může mít souvislost se zánětem nebo může jít o nádor. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste si nově nahmatala v prsu bulku, zajděte za svým ošetřujícím lékařem (praktikem, či gynekologem), ten by Vás měl rovněž pohmatově vyšetřit a při sebemenší pochybnosti o povaze změn Vám vypíše žádanku na ultrazvukové vyšetření. Nemá smysl se strachem sedět doma a přemýšlet, co může tato bulka znamenat.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18255
Dobrý den,maminka je po operaci nádoru prsu,má tu mírnější variantu a teď ji čeká jen ozařování.Dostala jsem tip na krém RadioXar na zklidnění pokožky,jaký máte názor na tento krém? Děkuji Eva
Odpověď: Dobrý den, pokožka je během radioterapie oslabená, někdy přesušená, bývají pocity horka nebo pálení. Proto je potřeba věnovat jí zvýšenou péči (promašťovat, hydratovat). Krém RadioXar je jistě jednou z vhodných možností.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18254
dobrý den us dva roky mam cysty v prsu na posled sem byla na kontrole před rokem nevím zda jít na další kontrolu prso me stále bolí kapky které sem používala mi napomáhají vůbec nevím co dělat mohl by ste mi poradit děkuji novotna
Odpověď: Dobrý den, někdy zabere dobře vitamin E, pokud nepomůže a bolesti budou výrazně obtěžující, zkuste např. Mastodynon (volně prodejný v lékárně). Bolesti k Vašemu hormonálně aktivnějšímu typu prsní žlázy bohužel patří. Pokud necítíte pohmatovou změnu při samovyšetření, myslím, že není potřeba nyní ultrazvukové vyšetření provádět. Pokud nemáte rizikovou rodinnou anamnézu, choďte na ultrazvuk každé 2 roky, nebo při změně klinického nálezu.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18253
Dobrý den,je možné že Mag.rezonance určí známky malignitidy a biopsie ji nepotvrdí?mám bulku v prsu za bradavkou vel.10x15mm.Byla jsem na uz,MR a poté na ccb.
Odpověď: Dobrý den, magnetická rezonance je velmi citlivé vyšetření, není ale zcela specifické. Pokud bylo ve Vašem případě vysloveno podezření na malignitu z MR a core biopsie byla bez prokázané patologie, uvažoval bych o rebiopsii (opakování biopsie). Váš případ blíže neznám, ale pokud rebiopsie nebyla provedena, považoval bych za rozumné minimálně provedení kontrolního ultrazvukového vyšetření za cca půl roku po proběhlé biopsii. Vyšetřujte se pohmatem a při změně požadujte kontrolní vyšetření ihned.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18252
Dobrý den
Vážený pane doktore. Mám pozitivní rodinnou anamnézu. Moje maminka onemocněla rakovinou prsu ve 46 letech. Byla jsem na preventivním UZ vyšetření, na podzim na mamografickém vyšetření. Nález byl negativní, ale v L prsu mě stále bolí. Stále stejné místo. Nic tam nenahmatám, ale místo se zvětšuje.
Mám se objednat do mamární poradny?
Děkuji za odpověď.MK
Odpověď: Dobrý den, pokud nepozorujete žádnou změnu při pohmatovém vyšetření, nevidím důvod návštěvy prsní poradny. Bolest prsu nebývá příznakem časných stádií karcinomu. Navíc, pokud je jednostranná, často bývá do prsu přenesená z okolí, např. od krční páteře. Vyšetřujte se a pokud bude pohmatový nález normální, objednejte se na preventivní vyšetření dle doporučení Vašeho lékaře.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18251
Dobrý den, dne 20.1.2017 jsem byla na ultrazvukuu prsu,jelikož jsme si sama nahmatala bulku,že jsou tam cysty a fibroadenom asi 8 mm,bilat bez nálezu solidních patologických ložiskových změn.Axilly v normě,výsledek benigní uzliny fyziologické,h,ale dostala jsme teplotu ,zčervenaly bradavky a natekly,u levého prsu mi navíc bolí v podpaží a táhne se to až za rameno k lopatce,n,bradavky jsme mazala bepantenm,poté atb mastí fuciadonem,,i pupalku dvouletou,a navíc teď když bradavku hoodně silně zmáčknu,teče z ní bílá tekutina,jako kdybych kojila.prosím poraďte mi
Odpověď: Dobrý den, cysty, fibroadenom, bolestivost, i bělavý výtok zapadají do obrazu hormonálních změn.
Bolest vystřelující k lopatce může být přenesená z okolí. Pokud změny na bradavkách neustoupí i v příštím menstruačním cyklu, navštivte svého gynekologa.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18250
Prosim,co je to vazoskleroza?
Odpověď: Dobrý den, jde o stav, kdy se usazuje vápník ve stěnách cév.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18249
Dotaz č. 18248 - Pane doktore,moc děkuji za odpověď.Byla jsem v mamol.poradně a dnes pozvaná na vizitu,kde mi bylo panem doktorem řečeno,že jinak než chir.vyjmutím nelze zjistit, zda útvar je zhoubný nebo ne.
Odpověď: Dobrý den, to jsem tušil. Moc znovu doporučuji, abyste si na těchto stránkách v seznamu screeningových center našla to Vaše a domluvila konzultaci. Bohužel musím konstatovat, že chirurg, se kterým jste mluvila, Vám neříká pravdu. Můžete mi napsat i na soukromý email mimo poradnu (chocpetr@gmail.com) a vše dořešíme.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18248
Dobrý den,pane doktore dnes jsem dostala tento nález:RTG:nevýrazná fibrocystická mastopatie oboustr.,mikrokalcifikace vlevo v ZHN-mírná progrese při srovnání se snímky z r. 2013.Chtěla jsem se zeptat,zda se dá odvodit, jak moc je to vážné.Jsem objednaná na 23.3. na expiraci,zda nemám zkusit sehnat bližší termín.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, mikrokalcifikace vídáme v prsu běžně. To, že je máte oboustranně a dlouhodobě, s vysokou pravděpodobností znamená, že se nebude jednat o nic závažnějšího. Pokud je na jedné straně patrna změna a mikrokalcifikace nejsou jednoznačně benigního vzhledu, měla by následovat vakuová mamotomie z okrsku těchto mikrokalcifikací. To je jehlová biopsie pod kontrolou mamografu. Ta nám jasně objasní povahu změn. Pokud bude biopsie s benigním (nezhoubným) výsledkem, není potřeba chirurgického zákroku. Každý nepotřebný chirurgický zákrok je pro Vás zbytečnou zátěží (a to nezmiňuji nepříznivý kosmetický efekt). Pokud jste byla vyšetřena ve screeningovém centru, vše by měli dořešit lékaři příslušného centra. Pokud ne, obraťte se na centrum s prosbou o konzultaci. Chirurgickému řešení bych se snažil vyhnout.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18247
Dobrý den, jsem po mikrodochectomii a celkem nerozumím závěru histolog.vyš. Proto prosím o vysvětlení. Závěr,nádor histologicky neprokázán, adenoza floridní, papilomatoza intraduktální, pravděpodobnost jistá. V převážné mikrocystické změny.
Re Mockrát děkuji za vysvětlení.
Odpověď: Dobrý den, histologický nález je jasně benigní. V odstraněném mlékovodu byly zastiženy vícečetné papilomy (polypy), zmnožení normálních struktur žlázy a drobné cysty (dutinky vyplněné tekutinou). Buďte v klidu, nic špatného se nenašlo.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18246
Dobrý den, v pravém prsu mám nález = 2 benigní útvary vel. 8,5 a 4 mm - ověřeno druhým ultrazvukem po 4 měsících od první diagnostiky. Bylo mi doporučeno ještě mamografické vyšetření, ale raději bych podstoupila vyšetření termografem. V dubnu mi bude 45 let. Poradíte mi, kde, případně zda vůbec se tato vyšetření v moravskoslezském kraji provádí? Děkuji M.
Odpověď: Dobrý den, vyšetření termografem nedoporučuji. Je to nepřesná metoda zejména v diagnostice drobných ložisek. Dle popisu máte v prsu jasně benigní ložiska. Být Vámi, počkal bych do 45-ti let a pak bych zašel na screeningovou mamografii hrazenou pojišťovnou. Tak budete mít nejlepší péči, kterou Vám současná medicína umí nabídnout.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18245
Dobry den. Prosim Vas co moze znamenat palenie prsnika zvnutra . Resp.bolesti mam hlavne v noci. Nerobim nic, co by mohlo vies k bolesti prsnika. Este sa chcem informovat, ci sa moze stat z fibroadenomu karcinom. Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer, z fibroadenomu se karcinom stát nemůže. Pokud máte fibroadenom ověřený biopticky, buďte v klidu. Pokud ložisko jako fibroadenom vypadá, mělo by se zkontrolovat a posoudit případný vývoj. Pokud se na kontrole nemění, pak buďte rovněž bez starostí. Ženy, které v prsech fibroadenomy mají, mají většinou aktivnější žlázu, která může více reagovat na hormonální změny a zvýšená citlivost je v tomto případě běžná.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18244
Dobrý den, již asi 3 týdny mám lehce bolestivou zatvrdlinu v jednom prsu. Asi před týdnem mě dost bolela, snažila jsem se jí hodně masírovat a druhý den již byla bolest pryč. Dnes se opět bolest zvětšila a zatvrdlina je na pohmat jasně patrná - na stejném místě. Kojím 15 měsíců, teplotu jsem neměla. Kromě bolestivé zatvrdliny jsem si vedle nahmatala i menší, která vůbec bolestivá není. Mám se nechat vyšetřit u gynekologa nebo je toto u kojení běžné? Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, Vaše potíže mají téměř jistě souvislost s hormonálními změnami v laktaci. Pokud byste ale neměla být v klidu nebo pokud by se klinický nález zvýrazňoval, zajděte si na ultrazvukové vyšetření - to Vám dá jistotu. Můžete buď sama kontaktovat některé mamocentrum a vyšetření si pak sama hradíte nebo můžete zajít Vašemu praktikovi či gynekologovi. Ten by Vás měl klinicky vyšetřit a pokud by se mu pohmatový nález nezdál normální, vypsal by Vám žádanku.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18243
Dobrý den!
Moje dcera bude mít v květnu 10 let a stěžuje si na bolest pravého prsu má ho na dotek tvrdé a bolí ji to.Co by to mohlo byt?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, patrně se jedná o hormonální změny, které u desetiletých slečen již vídáme. Bolestivost k tomu samozřejmě patří také. Při pochybnostech zajděte za oš. lékařem, který i v tomto věku může vypsat žádanku na provedení ultrazvukového vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18242
Prosím Vás čo to znamená? Zahustenie v MQQ až rQQ v CC proj 1.sin veľkosti 13 mm - skôr sumačne.
Dákujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, dle popisu mamografie zhodnotil lékař nález tak, že drobné zahuštění, které je patrno na ploše 13mm je dáno patrně jen překrýváním okrsků reziduální žlázy. Pokud lékař napsal "spíše sumace", působí to na mě tak, že si nebyl jistý a měl by Vás tedy dovyšetřit cíleným snímkem nebo doplněným ultrazvukem. O tom se ale nezmiňujete...
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18241
Ad 18240 děkuji. Je to se stresem tedy podobne jako treba s alkoholem ci tabakem, ze je "pouze" jednim z mnoha moznych faktoru?! Ne vsak hlavnim,jak byvalo obcas nekde uvadeno..?velice dekuji, hezky den!
Odpověď: Dobrý den, nikdo Vám bohužel neřekne, co je hlavní příčinou vznikajících zhoubných ložisek. Samozřejmě tam, kde je jasná genetická zátěž (mutace některých genů, které jsou za vyšší riziko zodpovědné), tam víme. Různých mutací se děje v těle mnoho a náš imunitní systém (pokud je zdravý) si s nimi poradí. Stresy mohou oslabovat tuto schopnost likvidovat mutované buňky a pak má vznikající karcinom volné pole působnosti.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18240
Dobrý den, muze stres sam o sobe v radu nekolika tydnu zpusobit rakovinu? Vim, ze zahranični vyzkumy a weby se k teto teorii jiz nekloni, ale přesto bych chtěla znat Vas nazor. Dekuji!!
Odpověď: Dobrý den, každý dlouhodobý stres oslabuje organizmus. Jistě ale nemůžeme říci, že Vám rakovinu přímo způsobí. Vlivů jako stres je mnoho dalších. Jsou to tzv rizikové faktory. Když se v praxi prakticky denně s karcinomem prsu setkávám, se ženami hovořím a často v anamnéze nemocných právě nějaké delší stresové období pozoruji (starost o nemocného člena rodiny, vleklé rozvody, dlouhodobé problémy s dětmi). Dnes se bohužel stresu neubráníme, možná i proto karcinomů obecně přibývá.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18239
Dobry den,chtela bych se zeptat jestli ma mamigraf vliv na plod.Byla jsem v po na vysetreni a ted se mu zpozdily mesicky,test je pozitivni jak to bude s miminkem.?mohlo ho to nejak ovlivnit?dekuji za infoEva
Odpověď: Dobrý den, žádný vliv by to mít nemělo. Dávka na plod je prakticky nulová. Zaráží mě však, že jste byla na mamografii již ve Vašem věku. Tu provádíme jen u žen s vysokým rizikem v rodině. Jinak je vhodnější metodou vyšetření prsů ve Vašem věku ultrazvuk.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18238
Dobrý den..Je mi 20 let.. Chci se zeptat před tydnem jsem byla na screeningovem vysetreni prsu v pravem prsu mam zvetsenou prsni žlazu ( hormonalni zlazovy uzel) 6.brezna mam jit na plastiku prsu zvetseni.. Pan doktor mi napsal že neni omezena plastika prsu a predepsal mi mastyodim kapky ktere beru dvakrat denne .. Uz se mi troschu ulevilo neboli to splasklo ale ja se porad bojim ze s tim bude problem pri operaci..Mam jit cca za Pul roku na kontorlu myslite ze to casem zmizi uplne ? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, změny ve Vaší žláze jsou hormonální. Prsy jsou párový orgán a velmi často je patrna asymetrie buď stranová nebo třeba jen určitého okrsku žlázy. V žádném případě však tyto změny nebrání chirurgickému zákroku. Bohužel se nemohu vyjádřit k eventuálnímu vývoji změn ve Vašich prsech do budoucna- To je velmi individuální.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18237
Dobry den, zaujimalo by ma, co si myslite o tom, ze Svajciarsko cca vo februari 2014 na zaklade vyskumu a stanoviska na to ustanovenej lekarskej komisie zastavilo mamograficky screening, z dovodu ze rizika neprevazuju nad benefitmi a celkovy prinos mamografie nie je podlozeny, ci dokonca moze ist v istych pripadoch o zvysene riziko. Vysledky vyskumu a stanoviska komisie boli udajne publikovane aj v British Medical Journal. Ide o hoax? Dakujem. Katka
Odpověď: Dobrý den, mnoho studií prokázalo jasný přínos mamografie, proto ve většině vyspělých zemí mamografický screening úspěšně funguje a zachraňuje mnoho životů. Tento přínos mnohonásobně vyvažuje případné drobné riziko z minimální dávky záření při digitální mamografii (údajně snad 300krát). Čas od času se dočtete o jiných "zázračných" nerentgenových metodách, které mamografii mohou nahradit. Bohužel zatím žádná z těchto metod se citlivostí nevyrovná ani ultrazvuku, natož mamografii. Vysoce citlivé vyšetření je magnetická rezonance a pokud vím, právě Švýcarsko zkouší využití MR mamografie ve screeningu karcinomu prsu. Toto vyšetření je však mnohonásobně dražší nežli mamografie a zatím ji není možné v plošném screeningu použít.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18236
Dobrý den,
poslední dny trpím bolestí bradavek a křečovitými bolestmi v prsních žlázách. Při samovyšetření prsů jsem nic nenahmatala. Na mamografické vyšetření prsu docházím pravidelně 1x za 2 roky, doposud vše v pořádku. Memopauza byla před 16-ti lety. Můžete mi poradit co je příčinou mých nepříjemných bolestí případně zda se mám co nejdříve objednat na mimořádné mamografické vyšetření?
Děkuji za Váš čas, který věnujete mému dotazu.
S pozdravem
Jaroslava Vondráčková
Odpověď: Dobrý den, bolest bradavek bývá způsobena skoro vždy hormonální nerovnováhou. Ta může být způsobena hormonální léčbou nebo i např. léčbou onemocnění štítné žlázy. Pokud je bolest stranově symetrická, nemusíte mít strach - nejde o příznak případného zhoubného onemocnění. Myslím že mimořádná mamografie nyní není potřeba.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18235
Dobrý den chtěla bych se zeptat co by mohlo znamenat náhlý samovolny růst prsou a velká citlivost a bolest. K těhotenství to určitě není test mi vyšel negativní. Po menstruaci jsem třetí týden takže nevím co se děje. Je mi 34let.Dekuji za odpověď. A.
Odpověď: Dobrý den, velikost prsů máte předurčenou dědičně (geneticky). Pokud začaly prsy opět růst, bolest je běžným průvodním jevem. Nebojte se, neděje se nic, co by Vás mělo znepokojovat.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18233
Dobrý den,prosim Vas o radu, zda muže 10ti mesicni dite byt v obacasnem styku s babičkou, která v soucasnosti prodělává chemoterapii po karcinomu prsu. Zda ho muze chovat. Děkuji za odpově3ď. S pozdravem Lenka.K.
Odpověď: Dobrý den, moc doporučuji! Děťátko není v jakémkoliv riziku a babička bude mít příjemné zážitky, které rovněž napomáhají v její léčbě.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18232
Dobrý den, jsem dva měsíce po záchovné operaci levého prsu s výbornou prognozou, mám nasazenou hormonální léčbu ( Tamoxifen ) a nyní mě čeká 6 týdnů radioterapie a chtěla bych se zeptat, jestli hrozí velké riziko vážných nemocí z ozáření, např. vznik dalších druhů rakoviny ( plic, krve, atd.) Na radiologii mě upozornili pouze na riziko fibrozy plic a na ischimickou chorobu srdeční, o riziku vzniku rakovin se nezmínili, tak jak to tedy ve skutečnosti je? Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
velké riziko jistě nehrozí, buďte v klidu. I s léčebným ozářením musíme nakládat rozumně, ale ve Vašem případě je v léčbě důležitou součástí pro minimalizaci rizika návratu onemocnění.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18231
Loni v dubnu mi byl diagnostikován invazivní karcinom NST duktálníG2.Záchovná operace proběhla bez komplikací-resekční okraje i sentinelové uzliny negativní.Následovalo 33 radioterapií bez komplikací a nyní hormonální terapie letrozol po dobu 5let.RTG plic a scintigrafie v pořádku.Nyní mamografická kontrola,sono prsu,UZ břicha a krev v pořádku.Teď v dubnu jedu do lázní a chtěla jsem se zeptat,zda za těchto okolností můžu v září na dovolenou do Španělska k moři.Děkuji E.H.
Odpověď: Dobrý den, na dovolenou určitě jeďte ať máte konečně také příjemné zážitky po těžkém období, kterým jste si prošla. Jen buďte opatrnější na přímé slunce. Pokožka je po radioterapii náchylnější. Můžete svůj záměr konzultovat i s Vaším radioonkologem, který přesně zná míru oslabení Vaší pokožky- to je poměrně individuální záležitost.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18230
Dobrý den, chodím pravidelně na kontroly do mammarni poradny a na utz, babička měla v 70 letech rakovinu prsu,tak proto. Až letos jsem se pana doktora ptala, jestli je normální mít taková na dotyk hrbolata prsa a on řekl, že není, že to je dysplazie a proto tam chodím na kontrolu. Mám se obávat? To je jako nějaký predrakovinny stav? Na utz je vše v pořádku, pan doktor mi jen řekl, že žláza je bohatá. Mám tedy nějaké zvýšené riziko rakoviny prsu? Děkuji za odpověď. Mám dvě děti. Obě kojene. HH
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, máte jen aktivnější (plnější) typ žlázy. To je normální stav, každá žena má vrozeně chování žlázy trochu jiné. Tím že Vám onemocněla jen jedna příbuzná a navíc až ve vyšším věku, tak se Vám riziko nijak výrazněji nezvyšuje a není potřeba docházet do jakékoliv prsní poradny. Důležité je pro Vás každoměsíční pravidelné samovyšetření a na ultrazvuk si můžete zajít sama bez žádanky. Pokud si nic podezřelého nehmatáte, vyšetření nehradí pojišťovna. Je důležité provedení ultrazvukového vyšetření specialistou ve screeningovém centru.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18229
Dobrý den, po kontrole na ultrazvuku tento nález - vpravo v HZK je na ploše 2x2 cm hypoechogenní struktura s akustickými stíny, nepřesně ohraničená. Patol. ložisko vlevo neprůkazné. Mlékovody bez dilatace, kůže a podkoží jsou bez rozšíření. Axily s fyzilolog. uzlinami. Za měsíc kontrola s event. biopsií.
Můžete mi prosím trochu přiblížit, jak je můj nález vážný? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, v pravém prsu máte dle popisu nález, který není zcela normální. Proto si Vás lékař pozval na kontrolu, při které posoudí eventuelní vývoj nálezu a při změně provede jehlovou biopsii. K závažnosti se opravdu nemohu blíže vyjádřit. Snad je tak, že pokud by bylo podezření z malignity výrazné, biopsie by jistě byla provedena ihned. Pokud lékař bude ve Vašem případě biopsii zvažovat, jistě by měla být provedena i mamografie (o té se nezmiňujete)
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18228
Dobrý den,
je mi 47 let, na mamografu jsem byla před 2 lety, a dle prevence bych se měla opět objednat.Mamografie sama o sobě není neinvazivní metoda a já tak zvažuji, že bych požádala pouze o ultrazvukové vyšetření.
Nicméně na stránkách všech mamografických center je specifikace ultrazvuku ve smyslu, že se provádí u žen do 40 let. Mohu o sono pžádat jako samoplátce i ve svém vysokém věku?M.S.
Odpověď: Dobrý večer.... tak předně- Váš věk není vysoký. Za druhé- o ultrazvuk samozřejmě požádat můžete, ale moc doporučuji přijít na mamografii. Je to vhodnější vyšetřovací metoda žen Vašeho věku. Sama byste se připravila o možnost zachytit případné zhoubné ložisko hned v počátku- mamografie prostě řekne více. Je možné, že Vám poté bude ultrazvuk rovněž proveden, ale měl by sloužit pouze jako doplněk preventivní mamografie. Nevím z jakého přesně důvodu se mamografie obáváte, proto moc doporučuji- projděte si na našich stránkách v sekci pro veřejnost záložku "Nejčastější otázky a odpovědi" a "Často tradované mýty". Věřím, že Vás o prospěšnosti mamografie přesvědčíme.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18227
Dobry den , chci se zeptat....posilam .zaver ze sona Prostornejsi dikty v pravo se zahustenym obsahema susp.papilome Dop.histol.overeni excizi, biopticky nalez problematicky zameritelny.....(papilom ma 11×5mm).K doktorce jsem objednana na konci unora muzete me prosim napsat co tam mam a popripade jak se to leci ci operuje...moc dekuji S.P.
Odpověď: Dobrý večer, podle popisu máte ve vývodu žlázy podezření na tzv. papilom. To je benigní (nezhoubné) ložisko, které vídáme poměrně často. Je vždy dobré histologicky ověřit, zda se o papilom skutečně jedná. Většinou se histologické vyšetření dělá z drobných vzorků, které odebere lékař jehlovou biopsií. Ve Vašem případě se vyšetřující lékař rozhodl pro odebrání celé formace chirurgicky. Tím se jednoduše řečeno zabijí dvě mouchy jednou ranou- Provede se histologické vyšetření a zároveň bude ložisko odstraněno. Nebojte se, půjde o drobný zákrok.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18226
Dobrý den, poslední měsíc mám problém s oběma prsy. Na prsou se mi objevují zvláštní jakoby metličkovité fleky, barva závisí na teplotě, po teplé sprše zčervenají a téměř se ztratí, ale přes den jsou nafialovělé. Ráno po probuzení je nemám vůbec... Jinak pravidelně provádím samovyšetření a žádnou změnu nepociťuji.Léčím se s hypotyreozou, takže se potýkám s problémy suché pokožky, neustálé silné zimomřivosti, která se v letošní studené zimě zhoršila... Mohou mít tyto fleky na prsou souvislost s poruchou štítné žlázy? Děkuji za případnou odpověď H
Odpověď: Dobrý den, změny jako zimomřivost, suchá, tužší pokožka jsou při hypothyreoze běžné. Kožní změny, které popisujete na prsech bych hypothyreoze nepřisuzoval. Nejsem však odborník. Nechte se vyšetřit kožním lékařem, ten Vám jistě řekne více.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18225
Dobrý den,
jsem 4 měsíce po odstranění intraduktálního papilomu. Odstraněn byl ze dvorce. Dvorec a prso stále citlivé. Jde ještě o hojení po zákroku?
S díky za odpověď
Jitka K.
Odpověď: Dobrý den, oblast v centu prsu je nejcitlivější. 4 měsíce po zákroku může zvýšená citlivost přetrvávat.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18224
Dobrý den, na posledním vyšetření prsů pohmatem u gynekologa narazil lékař na drobné bulky jak v pravém, tak v levém prsu, ne na stejných místech. Při zmáčknutí jedna z nich bolí, druhou ani necítím. Jsem objednaná na ultrazvuk do screeningového centra, ale samozřejmě člověka napadají všelijaké myšlenky. Plánujeme miminko a teď tohle. Vím, že bez vyšetření je těžké předvídat diagnózu, ale říkám si, že pravděpodobnost, že by se "něco špatného" objevilo v obou prsech najednou snad není tak velká? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, uvažujete zcela správně. Vícečetné hmatné rezistence budou jistě benigního původu. Je dobře, že jdete na ultrazvukové vyšetření. Zvláště před plánovaným těhotenstvím je dobré prsy vyšetřit.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18223
Dobrý den, v roce 2014, 2016 provedena biopsie v pravém prsu - jednalo se o fibroadenom. Dnes po roce kontrola na ultrazvuku, v obou prsou mám malé cysty, v pravém prsu v místě, kde byly prováděny biopsie je změněná tkáň, paní doktorka říkala, že je hustší než jinde v prsu a 15. března mám opět podstoupit biopsii z tohoto místa, říkala, že se nejedná o ložisko. Prs je v tomto místě bolestivý pouze po mačkání nebo stlačování. Nedostala jsem žádnou písemnou zprávu od paní doktorky, abych mohla být konkrétnější. Je tento postup běžný? 3 biopsie mi připadá poněkud moc.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, pokud Váš fibroadenom nevypadal "standardně" a rostl, je opakovaná biopsie v pořádku. Třetí zvažovaná biopsie nesouvisí s předešlými. Já bych považoval za rozumné v tomto případě provést před biopsií i mamografii. Další věc, co mě trošku zaráží je ta, že nemáte v ruce žádnou zprávu o proběhlém vyšetření. Ujistěte se, zda chodíte do jednoho ze sítě akreditovaných screeningových center. Seznam pracovišť najdete na našich stránkách. Pokud tomu tak není, domluvil bych si konzultační vyšetření v takovém centru.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18222
Dobrý den, mohu se v Ostravě nechat vyšetřit na termografu. Nebo kde by to bylo nejblíž? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, to opravdu nevím. Ve Vašem věku Vám doporučuji objednat se do některého akreditovaného screeningového centra na vyšetření ultrazvukem. Zaplatíte výrazně méně a budete vyšetřena odborníkem a na kvalitním přístroji metodou vhodnou pro Váš věk.
Prosím, přečtěte si vyjádření odborníků na těchto stránkách v sekci "pro veřejnost" , v záložce "často tradované mýty". Vyšetření termografem zdaleka nedosahuje citlivosti ultrazvuku či mamografie.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18220
Dobrý den mám dotaz lečim se se stinou zkázou a na internetu sem se dočetla ze to může být i tím z bradavek mi po zmacknuti vytéká něco bílého až žlutého u doktora sem byla a prolaktin mám nízký tehotensky test sem si delala byl negativní tak teď nevím z čeho to mám děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, podobné výtoky jsou běžné, bývají hormonální. Pokud by byl výtok výraznější nebo s příměsí krve, objednejte se na ultrazvukové vyšetření na akreditované pracoviště.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18219
Dobry den, vice jak 4 roky jsem mela bulku v prsu, porad tvrdily ze jde o zdurelou zlazu. Po posledni kontrole me na ultrazvuku rekli ze se bulka zmenila a ze mi vapenati nebo neco podobneho jsem po ultrzvuku, mamografu a biopsii prsa. Cekam na vysledky. Rada bych se zeptala zda je normalni ze po biolsii mi jeste vice vyrostla bulka v prsu, zezloutlo mi prso a tece z bradavky zluty sekret a jestli mi tu bulku vytahnou nebo jestli to je nador? Bulka je velka 26×8mm dekuji
Odpověď: Dobrý večer, je dobře, že se při změně biopsie udělala. Mohu Vám poradit jediné- počkejte těch několik dní na výsledek a podle toho se zařídíte. Někdy se stane, že v místě biopsie nezabráníme mírnému vnitřnímu krvácení, které může klinicky bioptovanou formaci zvětšit.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18218
Dobrý den, před dvěma lety jsem absolvovala vyšetření v Genetu, moje babička i matka rakovinu prsu měly a obě už zemřely. Od 25 chodím na sono prsu,(je mi 36) ale v Genetu mi řekli že patřím do rizikovější skupiny a že bych na sono měla chodit dvakrát ročně a jednou ročně na magnetickou rezonanci. V mamo centrum kam chodím, mě ale objednávají jednou za dva roky a teď svolili na jednou za rok. Existuje mamo centrum pro lidi se zvýšeným rizikem rakoviny prsu? Kde?
Odpověď: Dobrý den, v Gennetu Vám patrně dali nějakou zprávu, ve které máte konkrétní doporučení s harmonogramem četnosti a druhu vyšetření. Jistě se nejednalo jen o slovní doporučení. Pokud jste riziková, měla byste být vyšetřována v režimu tzv dispenzární péče. Na toto vyšetření si přinesete žádanku, na základě které lékař mamocentra provede požadované vyšetření. Ať již ultrazvuk nebo mamografii. Magnetická rezonance je prováděna jen na některých pracovištích, jinak ale ženy se zvýšený rizikem vyšetřují všechna mamocentra.
Pokud jste nebyla zařazena do dispenzární péče, pak Vaše riziko není tak vysoké a ženy v tomto případě většinou vyšetřujeme jednou za rok.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18217
Dobrý den z pravého prsu mně vytékala nazelenkavá tekutina na vyšetření jsem byla potvrdil se zánět p. doktorka mně zdělila ,když to nepřejde tak operace chtěla jsem si pomoct na radu kolegyně jsem si přikládala mast černou ted mám ze spod prso zdvrdlé na bradavce se udělal strup takže nic neodtéka a mám prso zarudlé prosím oradu s pozdravem M. Z.
Odpověď: Dobrý večer, zajděte si na chirurgii do prsní poradny. Pokud by se jednalo o pokročilejší zánět, může následovat i chirurgické řešení, jinak se léčí antibiotiky. Eventuelně se může udělat kontrolní ultrazvuk- nevím jak je to dlouho od toho posledního vyšetření...
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky