MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 6701
Dobrý den,
několikrát za dem mě píchne (až bodne v levém prsu). Trvá to asi 1 rok. Celá rok jsem měla jsem problémy s bolestmi zad, takže prsu jsem nevěnovala moc pozornost. Před 2 měsíci jsem byla na preventivním vyšetření mamografem a posléze ultrazvukem. Lékař mi našel jakési šedé tělísko oválného tvaru, nezhoubné. Je možné, že toto bodání s tím souvisí? Pokud ano, neměla bych se nechat vyšetřit ještě jednou již nyní a ne a za půl roku, jak mi bylo doporučeno? Je mi 45 let.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Bolest pravděpodobně nesouvisí s benigním ložiskem ve vašem prsu. Dle popisu bolesti myslím, že by mohla souviset s vertebrogenními obtížemi, možná máte zablokované žebro. Chtělo by to dobrou rehabilitaci a léčebné masáže. Doporučený interval kontroly, pokud nedojde k jakékoliv změně, je postačující, nepřetahujte 6 měsíců.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6700
Dobrý den, při kontrole na mamog.+ ultrazvuku náznak hypochodenní leze 13 mm, kontrola již 2x po 3 měsících, stále stejné. je to nepříjemné čekání, ty 3 měsíce,zda to bude bezezměn. může být z toho rakovina prsu_děkuji Jitka
Odpověď: Dobrý večer. Souhlasím s vámi. Je standartní, že u určitého, malého procenta žen se provádí kontrola s odstupem času, nejdéle do 6 měsíců po prvním vyšetření. Pokud nález trvá a nelze jednoznačně uzavřít jeho povahu z ultrazvukového nebo mamografického vyšetření, je potřeba změnu ověřit histologicky- core cut biopsií, mamotomii či výjimečně otevřenou biopsií tzn. po označení např. drobného ložiska v hloubi objemného prsu provede výjmutí chirurg. Pomoc by mohla i magnetická rezonance či mamografické vyšetření v jiné , než standartní projekci, zvětšené snímky s přítlakem ap.. Uvažte konzultaci na jiném pracovišti, budete k tomu potřebovat mamografickou dokumentaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6699
Dobrý den, paní doktorko,
Listopad 08 - operace prsu - 2 FA. Pár měsíců po operaci - další boulička, cca 1cm od jizvy, na jaře 2010 UZ – podezření na starší cystu (nepodařilo se nic odsát), nebo FA. Teď opět kontrola UZ, žádné podezřelé změny. Lékař nechává na mě rozhodnutí, zda chci 1) operaci, 2) odběr tkáně na biopsii, 3) zatím nechat být. Podle čeho se mám rozhodnout? Jsou nějaká rizika při core-cut? Není lepší nechat vše v klidu a sledovat? Je mi 48. Není možná souvislost s předchozí operací? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Vzhledem k tomu, že vyšetřující lékař vám dal vybrat a nechal rozhodnutí na Vás, soudím, že nemá podezření na nic vážného. Změna může souviset s původním nálezem fibroadenomu. Méně pravděpodobné jsou po takto drobné operaci fibrózní- vazivové změny v okolí jizvy . Core cut biosie je krátce trvající výkon, prováděný po lokální anestesii, ambulantně, pod kontrolou ultrazvuku. Odběr se opakuje stejným místem prvního vpichu. Vzorek se odešle na histologické vyšetření, výsledek je do týdne k disposici. Výkon je velmi dobře tolerován. Výjimečně se v místě odběru utvoří hematom - modřina.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6698
K odpovědi číslo 6695- mockrát Vám děkuji! Jste velmi laskavá, jsem přesvědčená, že řada žen si nyní oddychne. Mějte se krásně.
Odpověď: Děkuji , zdravím i já vás. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6696
Dobrý den,dnes jsem byla na mamo vyšetření a závěr na rozhr. DKK čerstvě hypoechogenita vel 5,7 x 3.9 mm bez akustínu či dopler. signálu s lehkých zvýrazněním dorzálních ech, axila be patolog. LU. Kontrola sono za 3 měsíce. Moje gynekoložka je po havárii a nemůžu s tím toto vyšetření konzultovat. Prosím Vás o vysvětlení nevím o co se jedná jak je to závažné. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý večer. Nález se dle popisu týká ultrazvukového vyšetření. Jde o velmi malý okrsek či ložiskovou změnu, pravděpodobně ne zcela specifického charakteru. Tzn., nelze jednoznačně rozhodnout o povaze nové změny. U prevence je standartní, že si malé procento žen z tohoto důvodu zveme na kontrolu do 6 měsíců. Ve většině případů buď změna úlně vymizí nebo se podstatně nezmění. Ze své praxe soudím, že vyšetřující lékař pomýšlí spíše na nezávažnou změnu. Při podezření se nález dořeší např. doplněním mamgrafie či biopsií ihned.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6695
Dobrý den paní primářko, prosím Vás, je nějaká možnost zjistit si již pouhým pohmatem bulky v prsu, zda se jedná o nádor či cystu či se jedná o zcela fyziologický útvar? Mám v prsu několik útvarů, mám strach, že bych snad ani nepoznala, co tam má být a je přirozené a co nikoliv. 27 let. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Je nutno dodržovat termín vyšetření, a to 2-3 dny po zahájení menses, čili 1x za měsíc. Vyšetřovat se valivým pohybem, bříšky prstů, po jednotlivých kvadrantech, z centra do periferie. Síla samovyšetření je v pravidelném opakování. Za čas si uvědomíte, že se dobře znáte. Prso není beztvará hmota. Je třeba si na sebe zvyknout. Vše, co je hladké, elastické, ohraničené, nesouvisející s podkožím, kůží, s hrudní stěnou, nijak nenarušující tvar prsou v klidu, ani pohybu, je buď ml. žláza nebo benigní- nezhoubné ložisko.U štíhlých žen je dobrým manévrem kontrola v předklonu, tím se oddálí masa prsu od hrudní stěny a je po bouličce. Aby jste se zbavila strachu, objednejte se na ultrazvukové vyšetření, na www.mamo.cz najdete mapku screeningových center. Budete vědět, že nemáte v mléčné žláze nic vás ohrožujího a od toho se můžete odrazit při sebevyšetřování. Vyšetření stojí kolem 300Kč,nemusíte mít žádanku, pokud jste samoplátce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6694
Dobrý den, prosím Vás dnes mi byl diagnostikován susp.benig.TU l.sin- fibroadenom,12mm veliký. Chtěla bych se zeptat, zda se extirpace provádí ambulantně nebo budu muset zůstat nějaký čas v nemocnici.A jak dlouho budu v rekonvalescenci po zákroku.Děkuji za odpověď Veronika
Odpověď: Dobrý den. Pokud vůbec budete operovaná, výkon se většinou provádí ambulantně , v lokální anestesii. Vzhledem k žádoucímu kosmetickému efektu, je třeba, aby jste se minimálně po dobu 3-4 týdnů vyvarovala těžké fyzické námahy a pečovala o jizvu dle poučení chirurga.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6692
dobry den jsem z prahy chtela bych se nechat preventivne vysetrit je mi36let kde je to v praze mozne prosim o kontakt dekuji
Odpověď: Dobrý den. Najděte si www.mamo.cz. Na mapce si najděte dle bydliště vhodné pracoviště. Navíc se na těchto stránkách dozvíte i další, třeba pro vás zajímavé informace.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6691
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat co by mohlo znamenat , když jsem si uvnitř bradavky nahmatala tvrdou kuličku ? děkuju za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Mohlo by jít o nezhoubný tumor- papilom, v této lokalitě se často vyskytuje. Zajděte na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6690
reakce k dotazu č. 6683: Můžu se ještě zeptat, o co by se mohlo jednat? Při prohmatávání nad prsem je bolest cítit v místech skoro až ke klíční kosti. Ke gynekologovi jsem objednaná až na příští týden a mám strach aby se nejednalo o něco vážnějšího.
Odpověď: Dobrý den. Skoro každá žena má jeden prs objemnější, nejde o nic vážného. Dlouho trvající citlivost až bolestivost se musí posoudit dle charakteru. Je to na osobním rozebrání všeho kolem. Prsy jsou náš symbol, často reagují i na dlouhodobý stres a z toho vyplývající hormonální změny z okolností, které nás trápí. Píšete, že máte skoliózu, pokud by bolest měla propagovat ze zad do měkkých tkání hrudníku, mělo by se vám ulevit po rehabilitačním cvičení, masáži, změnou polohy...Vydržte. Nebo máte možnost si na screeningovém centru ultrazvukové vyšetření zaplatit, stojí do 300Kč. Nepotřebujete v tom případě doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6689
Dobrý den,již jsem psala že se mi udělala v pravém prsu u bradavky velký červený flek a uprosřed bulka 2cm na 1,5cm.Dostala jsem antibiotika na 14 dná asi po 20dnech se mi ztratila.Chtějá mě ještě poslat na mamo a ultrazvuk,ale mě se to moc nelíbí,myslím,že je to zbytečné.Jaký je Váš názor?Je mi 32 let Děkuji za odpověd Brigita
Odpověď: Dobrý den. Objektivní zhodnocení nálezu je na místě, souhlasím s vaší paní doktorkou. Ve vašem věku by bylo vhodné provést ultrazvuk, mamograf doplnit pouze při podezření na patologické změny. Je to ale na vás. Pokud jste nyní bez klinických obtíží, počítejte s tím, že vyšetření si budete hradit, UZ stojí do 300Kč. V případě, že byste měla nějaký nález, po domluvě s ošetřujícím lékařem by se vyšetření přepsalo na uhradu ze zdravotního pojištění. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6688
Dobrý den, je mi 18 a mám zapadlé bradavky...vylezou jen při v teple či zimě...vypadá to dost blbě...chtěla jsem se zeptat, jestli se mi to časem nějak spraví samo a jestli se to dá vůbec nějak řešit či léčit?
Odpověď: Dobrý den. Jde o zcela běžnou variaci přírody a nění to nic patologického. Jste mládě, dalším vývinem těla by se nález mohl upravit dle vašich představ. A netrapte se, krása a zajímavost je ve výjimečnosti. Neméně důležité je, co je uvnitř té tělesné schránky. Nezapomeňte pěstovat a zušlechťovat i vaší duši, pak nám září oči, a to je to , co lidi kolem přitahuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6687
Dobry den,
som zena, mam 23 rokov a pocitujem palivu miestami az pichavu bolest v podbrusku na pravej strane, najintenzivnejsia je ked sedim alebo vecer ked idem spat. Nemam problemy s vytokom ani s mocenim. Robila som si aj tehotensky test a bol negativny. Bolesti ma prepadnu aj v noci, neda sa mi spat, trvaju uz piaty den a zintenzivnuju sa. Prosim, poradte mi.
Odpověď: Dobrý den. Je potřeba vyloučit onemocnění slepého střeva nebo onemocnění vaječníků. Neváhala bych zajít i na pohotovostní službu, jste mladá žena. Zánět v této oblasti, jedno jakého původu, by vám v budoucnosti mohl nepříjemně zkomplikovat otěhotnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6685
Dobrý den, na ultrazvuku jsem byla naposledy 2 měsíce zpátky a dle něj mám jednu cystu v levém prsu. Ale nyní jsem si nahmatala další tři v témže prsu, je to možné v tak krátkém intervalu od poslední prohlídky? Věk 27. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Určitě ano, ale pokud jde o nový, jednoznačný, trvající palpační nález( předpokládám, že jste se vyšetřovala první dny po začátku menses), bylo by vhodné ultrazvuk zopakovat. Každopádně objektivně závažnost nálezu může posoudit váš praktik či gynekolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6684
dobrý den je mi 33 let a čekam 3 dítě 13týden.velmi mě bolí prsa a pravé je tvrdé a bolí na dotek.muže to být něco vážného?Za odpověd děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nepředpokládám, pokud si dobře vzpomínám v tomto stadiu těhotenství jsou prsy velmi citlivé. Nicméně bude vhodné zajít ke gynekologovi, nález posoudí a případně vás odešle na ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6683
Dobrý den, je mi 21 let. Už asi měsíc mám problém s nadotek větší citlivostí pravého prsu jakoby nahoře kolem bradavky a prso se mi zdá na pohled větší. Bulku jsem žádnou nenahmatala. Mohlo by to být od zad? Mám skoliosu.
Odpověď: Dobrý den. To bych nepředpokládala. Bylo by rozumné zajít na palpační vyšetření k spádovému praktikovi či gynekologovi. Nález posoudí a doporučí vám další postup.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6682
Dobrý den, reaguji na dotaz č. 6680. Asi 35 km odsud je jedno z těch center.. Měla bych u doktora nebo gynekologa dostat nějaké doporučení, abych tam mohla jít? Když píšete, že rakovinu mít nemůžu, myslíte tedy, že nemusím mít strach? Dekuju..
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte jednoznačný klinický nález, zajděte ke gynekologovi či praktikovi, vyšetří vás a posoudí, zdali je ultrazvukové vyšetření na místě a ev. vám napíši doporučení na pojiš´tovnu. V případě, že vás k vyšetření doporučí bez žádanky, vyšetření stojí max. 300Kč( prevence tzn. vyšetření pro jistotu je totiž hrazeno až od 45 let).Do konce října probíhá slevová kace kosmetické firmy AVON- poukázka v hodnotě 200Kč. Musela byste si jí u nich vyžádat a s ní na vyšetření přijít, pak byste doplácela pouze rozdíl ceny. Akreditovaná centra jsou informována, takže při objednávce vám případně dají kontakt pro poukázku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6681
Nedávno jsem dovršila 40 let věku. Opakovaně jsem podstupovala ultrazvukové vyšetření prsu. Z levého prsu po stisknutí vytéká mléko a ze spodního kvandrantu bradavky čirá tekutina. Bylo mi řečeno, že moje mléčná žláza je velmi mladá, jako kdybych přestala kojit před dvěma měsíci.

Také mi bylo řečeno, abych se po dovršení 40 let věku objednala na mamogram.
Moje otázka je, zda tato procedura pro mě nepředstavuje určité riziko, zvláště protože mléčné žlázy v mém prsu nejsou vyzrálé... nemohou být negativně ovlivněny zářením z mamografu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud jste byla těhotná, rodila a kojila, vaše mléčná žláza tímto procesem dozrála. Přesto je mléčná žláza citlivá na radiaci, čím mladší žena, tím více. Významné jsou ale především dávky terapeutické, nikoliv diagnostické. Co se týče dávek měkkého záření při vyšetření prsu, jsou velmi nízké a přísně sledované. Navíc od 40 let se mamograf běžně 1x za 2 roky provádí. Jste mladší žena, u těch je přirozené, že residuum mléčné žlázy je ještě bohaté. Je to fyziologické a nejste žádná výjimka.K mamografu se prostě doplní ultrazvuk, vyšetření tak bude naprosto vypovídající. Pokud máte typ ml. žlázy dle klasifikace Tabara IV nebo V, jde o geneticky daný typ ml. žlázy, tak jako máte světlé či tmavé oči, vlasy, zabarvení kůže....Opět nejde o nicvás ohrožujícího , patologického. Nechte se vyšetřit na akreditovaném screeningovém pracovišti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6680
Dobrý den, je mi 16 let. Mám v jednom prsu velkou, tvrdou a ohraničenou bouličku. Už je tam asi půl roku, ale zdá se mi, že v poslední době ztvrdla a trochu se zvětšila.Zdá se mi, že je tohle prso trochu červenější než to druhé(a menší) Mám strach, co to může být. Jsem objednaná k doktorovi, ale až za měsíc, protože je tu dlouhá čekací doba. Je častá rakovina v mém věku? Děkuji. Moje máma měla kdysi nezhoubný nádor, pila Aloe a moc jí to pomohlo, myslíte, že bych měla taky? Děkuju..
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku se rakovina prsu nevyskytuje, není to možné z hormonálních důvodů.Odkud jste? Možná by se vám vyplatilo dojet dle spojení do nejbližšího screeningového centra v okolí v menším městě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6678
Dobrý den, mám cystu 15mm*15mm v levém prsu na pravé straně, palpačně celkem dost bolí. v nemocnici mi řekli, že je celkem dost hluboko, ráda bych věděla, zda pouhý ultrazvuk stoprocentně prokáže, zda se nejedná o karcinom a zda není nutná alespoň biopsie. Zatím chodím stále jen na prohlídky, na ultrazvuku jsem byla jen jednou, a to 17.6.2010. Navíc mám subjektivní pocit po samovyšetření, že se mi objevily v prsu další tři bulky,je to možné- když před dvěmi měsíci tam nebyly? Děkuji mnohokrát
Odpověď: Dobrý den. Strach má velké oči. Je to přirozené. Palpačně vyšetřovat byste se měla pouze v týdnu po menses. Ultrazvuk je u mladých žen spolehlivý, do 40 let se tímto vyšetřením většinou začíná, ale také končí. Mamograf se doplňuje pouze při podezření. Benigní cysta má charakteristický vzhled při sonografickém vyšetření.Benigní cysta se automaticky neodstraňuje, je velká pravděpodobnost, že se může vstřebat. Většinou ani nečiní subjektivní obtíže. Taková malá cysta není nahmatatelná, a proto se opakovaně nevyšetřujte.Mléčná žláza je velmi citlivá a nešetrným,opakovaným vyšetřováním byste si jí zbytečně podráždila a místo pak může být až bolestivé.
Zkuste si místo poledovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6677
Dobrý den,
nedávno jsem zjsitila, že když si zmáčknu prsa, vytéká mi z nich taková lepkavá nabělavělá tekutina.Prsa mě nijak nebolí.Může to být pouze hormonama a nemám si s tím dělat hlavu nebo mám co nejdřívě navštívit gynekologa?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o fyziologickou sekreci, bývá nejbohatší před menses. Kontrolujte se pouze ve dnech po menses, jedenkrát za měsíc. Mechanickým drážděním bradavek se tvorba sekrece podporuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6676
Dobrý den paní doktorko,posílala jsem dotaz č.6661...děkuji za odpověď.Dnes jsem byla na son.vyš. a vše bylo v pořádku.Cysty zmizely a bulka je skutečně neškodná,žláza či tuk...citlivost a bolestivost prsu z námahy či z období menses.Děkuji...jsem šťastná :-))
Odpověď: i já s vámi. Za takovéto reakce na naše odpovědi v poradně, stojí to veškeré snažení kolem. Děkuji za všechny z nás. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6675
Dobrý den, je mne 28 let, nemám děti, užívala jsem hormonální léčbu připravijící organismus na otěhotnění, už ji půl roku neužívám, ale mám zatvrdlé prsní žlázy. Lékařka mě poslala na ultrazvukové vyšetření prsů, které je vpořádku, ale zatvrdlé uzliny mám pořád. Prosím o radu jestli existuje nějaký přírodní prostředek nebo doplněk stravy, ktery bych si mohla sama koupit a který by mi pomohl.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Mléčná žláza mladé ženy je bohatá, od toho se odvíjí i palpační nález. Vyšetřujte se pouze v prvních dnech po menses. Ultrazvuk neukázal nic, co by bylo podezřelé, takže " zatvrdlinky", které hmatáte, k vám patří . Jestliže jste štíhlá, zkuste se vyšetřit v předklonu, oddálíte tak žlázu od tvrdého podloží hrudní stěny. Je pravděpodobné, že vaše zatvrdlinky zázračně změknou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6673
Dobrý den, včera jsem při koupeli zjistila, že když si zmačknu na prso vytéká mí z něj čirá nebo trochu zabělená tekutina. vytéká mi to z obou. Když jsem hledala na internetu co by to mohlo být tak mi to našlo buď rakovinu prsu nebo těhotenství. Ale sex jsem měla akorát cca půlka března a začátek července. je to normální nebo je někde nějaký problém
Odpověď: Dobrý den. Každá žena především v období před menses a při zahřátí organismu má většinou světlý sekret z obou prsou ve stopovém množství. Určitý druh rakoviny může být sekrecí doprovázen, ale v hojném množství, samovolně a většinou s příměsí čerstvé krve. Z toho vyplývá, že pokud jste před menses, jde pravděpodobně o fyziologický nález bez podezření. V případě, že se vám menses opozdilo, a nebo jste menstruovala velmi slabě, je třeba udělat si těhotenský test či navštívit gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6672
Dobrý den.Mám dotaz-kojím a mám bulku v prsu,již 6 týdnu.Mám potvrzené fibroadenomy,je možné,že kojením se zvětšil,že se dá nahmatat?Bulka je velikosti hrasku a objevila se v souvislosti s kojením..mám velký strach,ke gyn se objednám,ale ted má dovlenou..Děkuji M.Z
Odpověď: Dobrý den. Změna velikosti hrášku jistě neznamená nic vážněho. Těhotenstvím a kojením se prsy mění, může vzniknou i mléčná cysta. Pokud lokalita odpovídá dle původního nálezu ultrazvukem místu fibroadenomu, může jít o fibroadenom, který se skutečně těhotenstvím nebo nastalou laktací zvětšil. Na kontrolu ultrazvukem si pro váš klid zajděte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6671
Dobrý den, před dvěma dny se mi na jednom prsu objevila asi 1 cm červená skvrna světle ohraničená, dost svědí a svědění přecházi až do okolí bradavek, kde se objevily jakoby malé puchýřky.Jinak bradavka není vtažená a nic z ní nevytéká.
Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den. Je třeba, aby jste navštívila praktického lékaře, případně kožního specialistu, pokud se nález rychle nezklidní. Může jít pouze o lokální, přechodné podráždění ve smyslu alergie,např. na prádlo či prací prostředek.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6670
Dobrý den,prosím o vysvětlení lékařské zprávy,kterou jsem dnes obdržela.
V pravé mammě je echogenita žlázy přiměřená,centrálně,na rozhraní DK,je drobné hypoechog.lož.6 mm oválného tvaru,na okraji DVK další lož.7 mm. v levé mammě je echogenita žlázy přiměřená,ložisko neprokazuji.V obou axillách jsou patrné nezvětš.uzliny
Odpověď: Dobrý den. Nechce se mi věřit, že by ve zprávě nebyl závěr, případně vám vyšetřujícím lékařem neřekl resume z vyšetření. V pravém prsu máte dvě ložiska benigního - nezhoubného charakteru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6669
Dobrý dne, před dvěma roky mi byl z prsu odstarněn fybroadenom. Z histol. vyšetření uložen v displazii s mírným (2x) relativním rizikem.
Chtěla byl užívat hormonální antikoncepci, protože mám velmi silnou menstruaci. Je to pro mě vhodné ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že hormonální antikoncepci můžete užívat. Jestli jste v mezidobí neměla kontrolní ultrazvuk, bude vhodné si ho preventivně nechat zkontrolovat. Prevence je hrazena od 45 let, takže pokud je vám méně, měla byste si ho uhradit. na většině screeningových center stojí kolem 300Kč, když je žena samoplátce, není třeba doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6668
Dobrý den,
mám v obouch podpažích přídatné mléčné žlázy oboje s dvěma bradavkami navíc, jsou to boule dost velké, dost se stydím, je to velmi zřetelné. Už jsem odkojila dvě děti. Myslíte, že je namístě jít na operaci? Na koho se mám obrátit? Nejdříve na svého gynekologa?
Odpověď: Dobrý den. Zkonzultovala bych plastického chirurga, který by to operativně jistě krásně vyřešil. Pokud máte přídatné žlázy velké, takže vás traumatizují po kosmnetické stránce, ale rovněž jsou mechanickou překážkou strojení, pohybu atd.., je operace na místě a bude hrazena ze zdravotního pojištění.. Plastický chirurg bude po vás pravděpodobně vyžadovat mamologické vyšetření, jestliže ho máte, vezměte ho s sebou. K operaci budete potřebovat interní vyšetření od praktického lékaře, ale to bych nechala jako druhý krok.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6667
Dobrý den,mám 4 týdny starou holčičku, kterou kojím.Už dva dny mě trápí červená zatvrdlá skvrna na levém prsu.Na internetu jsem si přečetla,že by se mohlo jednat o zánět prsu.Bolí mě celé tělo, ale horečku nemám.Chtěla jsem se zeptat zda- li mám jít radši k lékaři a nebo pokračovat v samoléčbě a nadalé přikládat obklady. Nevím jestli mám s tím to problémem zajít ke své mu gynekologovi a nebo praktickému lékaři.Předem děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den. Chladivé obklady, obklady z tvarohu- rozmíchejte s vodou lokálně dělají velmi dobře a nic tím nehzkazíte. nepřestávejte kojit nebo odsávat. K lékaři zajděte, protože je před váma víkend, ať nemusíte na pohotovost. Může se jednat o lokální zánět, což je běžná komplikace kojení, ale bylo by škoda, kdyby se rozšířil a zkomplikoval vám vaše plány.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6666
Dobrý večer mamince bylo 64 let když onemocněla rakovinou prsu.O nikom jiném z naší rodiny nevím snad něco takového měla mít i babička ale tu jsem nikdy neznala.mYSLÍTE ŽE BYCH MĚLA PODSTOUPIT NĚJAKÉ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ NEBO STAČÍ KAŽDÝ ROK docházet do mamocentra na sono a jednou za čas na mamografii vzhledem že mi ještě nebylo 45 let.Nebo si mám mamografii hlídat už každé 2 roky.Nebo co pro to ještě můžu víc udělat abych této nemoci zabránila.Užívám hormony na ŠŽ nemohou nějak zvýšit riziko rakoviny prsu? děkuji hezký večer
Odpověď: Dobrý večer. Myslím, že genetické vyšetření u vás není nutné. Riziko rakoviny prsu geneticky podmíněné v rodině pravděpodobně nemáte. Od 40 let je vhodné 1xza 2 roky podstoupit mamografické vyšetření, v mezidobí je možné provést UZ.1x měsíčně v termínu po menses se palpačně vyšetřete.Povedete to k tomu, že se budete znát a je pravděpodobné, že podstatné změny v mezidobí jednotlivých vyšetření byste si všimla časně. Léky na onemocnění štítné žlázy , by´t to byly hormony, riziko rakoviny prsu nezvyšují. Tím uděláte, co máte. Důležité je chodit na prevenci pravidelně. Jestliže se budete dlouhodobě stresovat obavou z čehokoliv, oslabujete si tím imunitu. Jediné, co byste měla připustit je, že máte zdravá prsa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6665
Dobrý den, mám dvě děti 3,5roku a 8měsíců. Již 4měsíce nekojím a pravé prso mi na omak příjde větší a trochu tvrdší, jako by mléčná žláza zůstala větší.Občas mně na pravé straně bolí spíš až mrtví ruka ale to spíše přisuzuji bolesti zad, už asi rok se zády chodím na rozcvičení. Moje gynekoložka mi řekla že prso může po kojení zůstat větší a antikoncepce že by mohla upravit ten pocit napětí v prsu.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Většina žen má jedno či druhé prso o něco málo větší. Pokud jsou vaše obtíže přechodné a občasné, nejde jistě o nic pro vás nebezpečného. Nepíšete kolik vám je let. Přesto bych vám doporučovala pro váš klid zajít na preventivní vyšetření do nejbližšího screeningového centra. I za cenu, že si vyšetření uhradíte, prevence je hrazena ze zdravotního pojištění až od 45 let. Když jste samoplátce, nepotřebujete doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6664
Dobrý den, je mi 38 let, 2 děti (3 a 9 let). Při prvním dítěti 2x zánět prsu, při druhém dítěti 8x zánět prsu během 4 měsíců - léčba ATB, až po roce provedeno sono - bez nálezu. Je třeba se do budoucna něčeho obávat? Dodnes mne mrzí, že jsem nemohla kojit a že nebyla nikdy jasně stanovena diagnóza, proč k zánětům došlo. V současné době trpím mastodynií, a to vždy počínaje ovulací až do menstruace. Před 3 lety aplikováno nitroděložní tělísko Mirena - existuje možnost, jak mastodynii alespoň zmírnit? Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Zánět prsu je běžná komplikace kojení, dochází k mechanickému dráždění bradavky, narušení kontinuity kůže a vzniklými trhlinami vnikne infekce. Naše kůže je osídlena bakteriální flórou, která je součástí kožního filmu a chrání nás, pokud není z nějaké příčiny narušena. Bakterie se v tu chvíli stanou patogeny a způsobí infekci. I když vznikne zánět, gynekologové doporučují nepřestávat kojit. Zánět se uklidní, vyléčí, bradavky "otuží". Bohužel častěji v praxi dochází k tomu, že žena přestane kojit a ztratí mléko. U vás je to ale minulost a nedá se změnit. Ani tím, že budete stále litovat, možná si i vyčítat....myslím, že by dětský lékař nedpokázal 100% odhadnout, které z dětí bylo a nebylo kojeno. Tím vás chci utěšit, plno dětí nebylo kojeno a prosperují velni dobře. Vždyť tím naše rodičovská role nekončí. Každý v dané chvíli děláme vše, jak nejlépe umíme, každé naše rozhodnutí je v danou chvíli správné a nejlepší dle našich zkušeností. Vše, co nás v životě potká- dle našich měřítek dobrého i nedobrého by nás mělo posílit pro další život. Citlivost prsů od ovulace do menses k nám patří a není to nic neobvyklého ani nebezpečného, jde o fyziologickou reakci na hormonální změny. Všechny negativní, nepříjemné pocity se ukládají do podvědomí a mi si je ještě obavou posilujeme. Zkuste se přestat tohoto období bát, nepředpokládejte, že vás zase vaše prsa budou bolet, udělejte si radost-kupte si krásné prádlo, navštivte kosmetičku, nebo se jen tak pohlaďte a uvědomte si jaký jste úžasný člověk a co vše jste v životě dokázala. Mirénu ženy velmi chválí a po dobu její účinnosti se cítí velmi dobře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6663
Dobrý den,asi měsíc mě bolí levé prso hlavně na dotek.Včera jsem byla na prohlídce u svého gynekologa a ten mi řekl,že mám dost zduřelou prsní žlázu a poslal mě hned na sono.Tam jsem objednaná za 8 dní.Mám strach.Před půl rokem jsem přestala kojit po třech letech a třech měsících a od dubna letošního roku užívám antkoncepci jeanine.Je mi 34 let a mám dvě děti 13 a skoro 4 roky.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Podstatné je, jestli změny na prsu mají nějaký vývoj, a jestli jde pouze o citlivost levého prsa.Postavte se svlečená před velké zrcadlo a porovnejte si oba prsy: jejich symetričnost, obdobnou velikost, kvalitu kůže- měla by být stejná jako v přiléhající krajině okolí, zabarvení kůže, potom vzpažte a sledujte tvar obou prsů- mělo by být bez vyklenutí či vtažení. Jste mladá žena, takže vaše mléčná žláza pravděpodobně vyplňuje celý objem prsů, a pokud nejste těsně po menses , vaše žláza může být tužší. Pokud jste štíhlá nebo máte malá prsa a chybí vám podkožní zona tuku, předkloňte se.Oddálíte žlázu od hrudní stěny a žláza změkne. Jestliže se za ten měsíc nezměnilo nic k horšímu, v klidu vyčkejte sonografické vyšetření. Pravděpodobně se nejedená o nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6662
Dobrý den,jaká je operace fibroadenomu z prsu,jak dlouho trvá operace a hospitalizace, a co pooperacní péče.díky.koho mi ve zlíně doporučíte???děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Fibroadenom se operuje výjimečně, je to nezhoubná změna. Jde většinou o ambulantní výkon, v lokální anestesii, vyžadující zhruba týdenní vyvarování se fyzické námahy a následně péči o jizvu. Poučení by vám dal chirurg, to je jeho parketa. Doporučení operatéra si vyžádejte u svého spádového praktika či na nejbližším screeningovém centru.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6661
Dobrý den,před 3,5 roku jsem si pohmatem objevila bulku v levém dvorci cca 1cm.Ultrazvuk.vyš.se zjistilo,že jde o něco neidentifikovatelného..tuk,žláza,cosi,navíc v jiných mistech 2 cysty.nic čím bych se měla znepokojovat.Prý to mám jen sledovat.Tou dobou jsem byla na poč.těhotenství.Nyní mě ale bulka občas pobolívá a právě mám před.menstr. a bolí mě celý prs,podpáždí až do paže a lopatka.Může to souviset s častým cvičením?Mohla se bulka změnit ve zhoubnou?
Odpověď: Dobrý den. Citlivost prsu před menses k nám patří, nemusíte se tím znepokojovat. Odstup 3,5 let je dlouhý, myslím, že by bylo vhodné zajít na kontrolní ultrazvuk či mamograf, dle vašeho věku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6660
Prosím ještě o zodpovězení dnešní mamografie.Redukující žláza-typologicky Tabár II.Kůže a podkoží bez retrakce,bez ztluštění.Bez ložiskových změn,bez přímých i nepřímých známek patologické expanze.Bez mikrokalcifikací.Axilární řasy bez stínů LU,drobné uzlinky oboustranně intramammárně.MG obraz je stejný jako na starších snímcích.Bez známek malignity. Je mi 38 let a na rakovinu prsu mi zemřela matka.mamograf jsem podstoupila 3x a jinak jezdím na sono každý rok.bojím se a ještě pokud to bylo v rodině.děkuji hezký večer
Odpověď: Dobrý den. Mamografický nález máte v normě. Jak byla maminka stará, když onemocněla a byla jediná v rodině?
Podezření na genetické riziko je tehdy, když v rodině onemocní více žen v přímé příbuzenské línii a aspoň jedna je mladší 50 let.Pak by mělo být nejprve nemocné ženě provedeno genetické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6659
dobrý den chci se zeptat jestli mamografické stlačení prsu nemůže vyvolat rakovinu.děkuji
Odpověď: Dobrý večer. Můžete být klidná, v žádném případě. Přítlak při snímkování na mamografu je nutný k perfektnímu zobrazení struktury mléčné žlázy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6657
Dobrý den paní Hrnčířová, byla jsem dnes na vyšetření UZ ráda bych se zeptala na pár pojmu z mé lékařské zprávy.Vpravo periareolárně,v místě hmatné drobné resistence-Stacionární obraz benig.laločnatě konturovaného hypechogenniho útvaru o rozměrech 13x10x7mm,bez patol.vaskularisace v ZH'K vpravo,pobliz dvorce.Dvě drobné cystičky se zahüštěným obsahem při lat.okraji žl.vlevo.Ostatní nález je stacionarní.Kůže jemná,podkoží bez infiltrace.Axilární LU fysiol.tvaru,drobné bez prokazatelné patol.vaskularisace.Vůbec této zprávě nerozumím.Děkuji za odpověd.Hezký den.
Odpověď: Dobré odpoledne. Vpravo vedle dvorce, v místě hmatné změny, je patrno nezhoubné ložisko, které nezměnilo charakter. Vlevo dvě dutinky rovněž nezhoubného charakteru. I ostatní nález je přiměřený. Závěrem: při vyšetření nebylo prokázáno nic, co by vás jakkoliv ohrožovalo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6656
Dobrý den.
je mi 21 let a na prsu v okolí bradavky přímo na prsním dvorci se mi objevil malý důlek. Chtěla bych se zeptat, co by to mohlo být. Bojím se a stále doufám, že by to nemuselo být nic vážného. Prosím, abyste nezveřejňovali mojí otázku. Žádám Vás tedy o odpověď pouze na můj email. Děkuji za odpověď! Míša
Odpověď: Dobrý den. Jde pravděpodobně pouze o anatomické uspořádání dvorce u dospělé, zralé ženy, kterou se stáváte. Jestliže chcete mít absolutní jistotu objednejte se na ultrazvuk do nejbližšího screeningového centra , nepotřebujete žádanku, vyšetření stoljí kolem 300Kč. Nyní od srpna do konce října probíhá akce, kdy si můžete požádat o slevovou poukázku v hodnotě 200Kč od kosmetické firmy AVON a s ní přijít na vyšetření. Podrobnosti vám řeknou při objednávce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6655
Dobry den chtela bych se zeptat zda je mozne ze me boli prsa pouzivanim antikoncepce bole me u podpazdi tak nevim zda to muze byt prave tim predem moc dekuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud citlivost prsů začala v souvislosti s užíváním nebo změnou hormonálního preprátu, je souvislost možná. Poraďte se se svým gynekologem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6653
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dotaz týkající se prsou.Letos mi začala z obou prsou - většinou večer vytékat světlá tekutina. Těhotná nejsem. Před 7 lety jsem prodělala miniinterrupci. Letos jsem se s partnerem léčila na HPV,nevím zda to může mít souvislost. Menses mám pravidelný.Co se tedy děje s mými prsy? Moc děkuji za odpověď. Lenka
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu jde o sekreci nezávažnou, spíše hormonálně podmíněnou. Myslím, že s vašimi prsy je vše v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6652
Dobrý den, jsem 7 týdnů po porodu, kojím a ve spodní části prsu jsem nahmatala nebolestivou bulku, odhadem 1 cm. Ukázala jsem to gynekoložce, která mi řekla, že se to vyšetří na ultrazvuku, až skončím kojení, prý se tam teď nic nepozná. To ale může být za 1-2 roky. Ráda bych měla klid a jistotu, že se nejedná o nic vážného. Mohla bych na ultrazvuk už teď? Potřebuji žádanku od gynekologa?
Odpověď: Dobrý den. Máte možnost se objednat na ultrazvuk do nejbližšího screeningové centra a bez žádanky se objednat. Počítejte s úhradou kolem 300Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6651
Dobry den, mam dotaz co je normalni co si v prsu nahmatam a jak takova podezrela bulka ma vypadat.Stane se me, ze si v prsu nahmatem nejakou bulku ale tu samou nebo podobnou si nahmatam na vice mistek v obou prsech.A je normalni, ze jedna prsni bradavka je citlivejsi a drive se zduri a ze me opcas trochu poboliva.Muj lekar me asi pred tremi tydny prohmatal prsa a rekl ze me bolesti pochazi od zad.Od noseni syna.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Mléčná žláza není beztvará hmota, má určitou strukturu , na kterou je třeba si zvyknout. Nejlépe je vyšetřovat se v období těsně po menses. Pokud se jedná o přechodnou změnu, kterou hmatáte, je pravděpodobné, že jde pouze o struktury, které k vám patří. Určitě je možné, aby bradavky reagovaly každá jinak časově i anatomickým tvarem. Opět, když jde o přechodnou změnu, tzn. bradavka jde dobře reponovat - vytáhnout. Citlivost až bolestivost prsů má nejčastěji příčinu v hormonální změně, která v nás jednak probíhá fyziologicky tzn.- pravidelný menstruační cyklus, pak je citlivost nejvýraznější v týdnu před menses. Někdy proběhne atypický MC na podkladě náhlé změny hormonů na základě různé příčiny- nejčastěji stresu, rovněž také v období jara a podzimu máme prsy citlivějšíí, a to zcela fyzilogicky. Zapomínáme, že jsme součástí přírody. Váš pan doktor má pravdu, že určité procento bolestí propagujících do měkkých tkání hrudníku tzn., i prsů může pocházet ze zad či blokády žeber, zvláště při nezvyklé, dlohou trvající či nepřiměřerné fyzické zátěži. Pak je spíše vystřelující a ostrá a výraznější při změně polohy či fyzické námaze.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6650
dobrý den, chtěla bych se zeptat, našla jsem si v podpaží pod kůží něco tvrdého (jak kdyby tvar bodlinky) cca 4 mm dlouhé. Můžete mi poradit co by to mohlo být?
Odpověď: Dobrý den. Jestliže měla, tzn. již nemáte, jde o přechodnou změnu, která vás jistě v žádném případě ohrozit nemohla. Pokud si holíte chloupky, mohlo jít o podrážděný vlasový folikul, akcentovanou potní nebo mazovou žlázku. V podpaží u štíhlých žen můžeme někdy i nahmatat lymfatické uzlinky- jsou drobné, tvarově jako fazolky, jsou ale více v hloubce, než těsně pod kůží nebo v kůži.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6648
Dobrý den,je mi 36 let 3 roky nekojím a mám stále sekreci z obou prsů.
Vyšetření UZ:fibroglandulární struktura žlázy,lehce nepravidelá,oboustranně výraznější duktektázie centrálně i lehce periferně,vpravo dukty dilatovená na 5mm s hyperechogenním zahuštěným obsahem. Z: 3-BIRADS. Provedena duktografie a byla miá dopor.resekce centr. segmenru bilat. Beru HA Depo- provera, může to s tím nějak souviset? děkuji za odpověď a zašlete mi ji na e-mailovou adresu
Odpověď: Zdravím. Záleží, jestli mléčnou sekreci máte na stisk či spontánně. Pokud vychází samovolně, je třeba, aby vám váš gynekolog odebral krev na vyšetření Prolaktinu. Jestliže se jedná o stopové množství mléčné sekrece a Prolaktin bude v normně, není třeba žádné další léčby. Bude ovšem také potřeba, aby jste si bradavky nějaký čas ničím nedráždila, tzn. ani nezkoušla, jestli stále sekreci máte. Jde totiž o reflex na základě kterého je produkce mateřského mléka podporována.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6647
Dobrý den.Mám invazivní lobulární karcinom 2cm v pravém prsu.Lékařka (Bulovka)doporučuje ablaci,protože pokud by se prý odebrala jen část prsu(1/4),nešla by prý kvůli ozařování provést rekonstrukce prsu.Též prý je vyšší riziko,že tam něco zůstane.Metaztázy do jater,kostí a plic nemám,uzliny se prý zdají být dobré,ale pozná se to až při operaci.Tentýž dotaz jsem poslala Mudr.Pechovi z Mammahelpu,odpověděl,že 2cm velký karcinom se dá odoperovat tak,že není třaba udělat žádný další rekonstrukční výkon.Tak jsem z toho jelen. Prosím o radu,co mám dělat?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V případě lobulárního karcinomu je skutečně riziko, že by v nepřehledné mléčné žláze mohlo zůstat ještě další , malé, nepoznané ložisko, proto se doporučuje doplnit vyšetření magnetickou rezonancí, jestliže nejde o typ žlázy Tabar II ( tzn., že převažuje v celém objemu tuk a lze z mamografu řící, že makroskopicky žádná jiná podezřelá léze není přítomna.) V případě, že se další ložisko ve stejném prsu vyloučí, je možné provést chirurgický výkon zachovavájící postižený prs.Většinou u 2 cm nádoru není žádná plastická rekonstrukce třeba. Jedině, pokud byste měla extrémně malá prsa, pak by mastektomie byla s ohledem na plánovavanou plastickou rekonstrukci na místě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6646
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat maminka byla na mamografu ten jí řekli,že je v pořádku a že jí ještě udělají ultrazvuk,že jí ještě nedělali.Tam měla nález o velikosti 4*7mm.Tak jí poslali na biopsii.4ekáme na výsledky.Když byla na biopsii tak si všimli,že má zasunutou bradavku.Ona si myslí,že už to má dlouho.Je jí 54let.Máme strach aby to nebyla rakovina.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Dle vašeho popisu jde o velmi malý nález, který na mamografu mohl být skryt v residuální ml. žláze. Nepíšete, kde je uložený, pokud za dvorcem a bradavkou, je možné, že při pohybu či změně polohy se centrální část vtahuje. Bohužel, nezbývá, než se vyzbrojit trpělivostí a vyčkat výsledků. Rozřešení, zdali jde o zhoubné ložisko bývá do týdne k disposici. Každopádně jde o velmi malé ložisko, je pravděpodobné, že bude lokalisováno pouze do místa postižení v prsu a jeho léčba by neměla být složitá. Proto se preventivní vyšetření dělá, cílem je zachytit , co nejmenší změnu, která ještě není hmatná. Neztrácejte naději, určitě vše dopadne dobře, ať výsledek dopadne jakkoliv.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6645
Dobrý den,
ráda bych se poradila ohledně svých prsou. Mám na bradavce již delší dobu nehojící se "akné" - stále zanícené místečko, které odolává veškerým pokusům o léčbu. Je tam již několik let. Mám ho na obou prsou, na každém je jedno. Viděla ho moje kožní lékařka, jak jsem ale již psala, mastičky, desinfekce, tea tree, atd. nefungují. Měla bych si zajít na mamograf? Je mi 34 let. Můj druhý dotaz se týká kojení. Moje dcera se odstavila před rokem, ještě dnes ale z obou prsou občas ukápne kapička. Je to normální? Moc děkuji za Vaši odpověď.

Marie Horčičková
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o zanícený vývod mléčné žlázy, pokud zánět trvá takto dlouho, jak popisujete, může již být vývod mazové žlázky chronickým zánětem porušen, a tím i vlastní evakuace mazu, která probíhá za normálních okolností samovolně a bez našeho zásahu. Myslím, že někdy méně, znamená více. Možná byste měla na nějaký čas - 2-3měsíce všechny mazání opustit a nechat prostor obnovení přirozenému filmu kožní bariery, který se na naší kůži vyskytuje. Často našimi zásahy zvenčí je pak bariéra narušena, a to je živná půda pro infekci. Také zkuste vydržet a místo si nemačkat. Jestliže nemáte žádné jiné klinické obtíže onemocnění mléčné žlázy, preventivně se můžete objednat na ultrazukové vyšetření.To bude ve vašem věku postačující. Vyšetření na většině screeningových center stojí kolem 300Kč.. Samoplátce nepotřebude doporučení k vyšetření. Prevence je totiž hrazena z veřejného pojištění až do 45 let. A ještě k poslední části Vaší otázky. Pokud pozoruje mléčný sekret ve stopovém množství a pouze občas, především před periodou, není třeba se znepokojovat. Bradavku si nemačkejte. Jde totiž o reflex.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6644
Dobrý deň mám 26 rokov. V 18 rokov mi boli diagnostikované lipomy v oboch prsníkoch, ktoré sa po liečbe , ktorá trvá úž 8 rokov nezmenšili ale naopak zväčšujú. Lekárka mi po sono vyšetrení každý rok vraví to isté, že sa vstrebú časom samé, mám piť veľa tekutín a užívať kvapky mastodynon. Chcela by som sa spýtať či je možné ich chirurgické odstránenie u Vás aj ako zahraničný pacient? Dakujem Julia
Odpověď: Dobrý den. Lipomy se v prsou skutečně mohou vyskytovat, je pravděpodobné, že byste u sebe obdobné útvary podkožně našla i na jiných částech těla. Bohužel, jsem nikdy neviděla, že by se příjmem většího množství tekutin a Mastodynonu gtts. rozpustily. Jejich operativní odstranění není nutné, pokud mají stacionární velikost. Nepíšete, jak velké je t.č. máte a kde jsou umístěné. Působí vám kosmetické obtíže? Jiná záležitost by byla, kdyby šlo o fibroadenomy, pak se skutečně může stát, že u mladých děvčat a žen dojde k jejich spontánnímu vymizení. I když jde o benigní ložiska, jakými lipom i fibroadenom je, chirurgické řešení se doporučuje v případě, že mají tendenci v krátkém časovém úseku zvětšovat svůj objem nebo změní svůj charakter. Operativně tuto záležitost u nás v Čechách může vyřešit plastický chirurg za platbu hotově i u cizinek.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6643
Dobrý den,na prsním dvorci mám malé bradavičky,nevím o co se jedná,ale ráda bych se ujistila,že to není nic vážného.Také bych je ráda nechala odstranit a nevím,zda to jde.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Můžete být v naprostém klidu. Jde pouze o mazové žlázky, které bývají většinou pouze přechodně akcentovány. Hlavně si je nijak mechanicky nedrážděte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6642
Pani doktorka dekuji za odpoved ohledne Decolenu. Mam este dotaz. Delam si masaz prs vecer a rano. Muj pritel sa muže dotykat mych prs? Je mozne, ze som mala pocit, ze sa cysta zvetsuje, anebo je to jen dojem? Dekuji za odpved. Helena
Odpověď: Dobrý večer. Zda-li jde o cystu či zvětšený objem ml. žlázy spolehlivě určí ultrazvuk. Doteky jsou dovoleny. Zdravím. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6641
Dobrý den,slyšela jsem,že"rakovinné"bulky bývají tvrdé,jakoby "ohraničené".Je to pravda?Mám po vyšetření na mammo-RTG i ultrazvuku-v květnu,kde mně byly objeveny jednak cysty v levém prsu a benigní nález v prsu pravém.Je mně 46 let,na kontrolu mám jít do 5 měsíců,nahmatala jsem si právě v levém prsu jakési bulky-je možné,že jsou to cysty objevené při mammo?Tabár mám IV.,BI RADS 2.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

vyšetření - mamografii a ultrazvuk - máte nedávno, je tedy nepravděpodobné, že si hmatáte zhoubný nádor. Lze spíše pomýšlet na to,že jste si nahmatala nezhoubný útvar - př. cystu. Samovyšetření prsů provádíme jednou za měsíc, 2. nebo 3. den po ukončení menstruace /pokud menstruace není, tak si vyberete jeden den v měsíci/. Po pečlivě provedeném samovyšetření prsu doporučuji si už prsa neprohmatávat - až zase další měsíc. Žláza se totiž u nekterých žen během cyklu výrazně mění a nahmatala by jste si tak vždy "něco jiného". Pokud jste si nyní pohmatovým nálezem nejistá - zajděte na ultrazvukové vyšetření.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6640
Dobry den. prosim mohl spusobit pripravek Decolen cystu na prsu?
Dakujem za odpoved. Helena
Odpověď: Dobrý den,
Decolen je přírodní přípravek podporující růst prsů. Hlavní součástí přípravku je směs rostlinných výtažků, tzv. fytoestrogenů (Serenoy plazivý, Smldinec, Fenykl apod.), které mají podobný účinek jako přirozené ženské hormony estrogeny. Decolen je čistě přírodní přípravek, který má za svůj hlavní cíl stimulovat růstovou aktivitu tkáně prsů. Při jeho užívání se cysta může objevit, je ale otázka, zda to s tím vůbec souvisí. Výskyt cysty v prsu je velmi běžný a to i při neužívání Decolenu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6639
Dobrý den, mám takový dotaz ohledně palčivé bolesti prsů..Menstruaci jsem nyní už měla úplně normální..krátce před ní mě prsa bolela, potom trochu přestala a nyní je to skoro nesnesitelné..Mám i problémy se zády, někde jsem četla, že by to mohlo být od toho, ale nevím, ty pocity jsou dost intenzívní..je mi 36 let, mám dvě děti..děkuji za radu Kubátová
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů mohou mít skutečně původ v onemocnění hrudní páteře nebo ramenního kloubu. Pokud Vás intenzívně bolí obě prsa je nutno spíše pomýšlet na to, že jsou bolesti způsobené hormonálně - tedy, že Vás bolí vlastní žláza. Existují preparáty, které od bolesti prsů ulevují, jsou nehormonální, jako je př. Mastodynon kapky nebo přípravky z pupalky. Již mnohokrát jsme v této poradně na obdobné dotazy odpovídali. Bolesti prsů se během života mění. Pokud by se i přes užití nehormonálních přípravků, které zakoupíte v lékárně, nedostavila úleva, kontaktujte gynekologa a poraďte se s ním - lze např. obměnit hormonální antikoncepci nebo ji nasadit /pokud neužíváte/ - některé HAK ulevují od bolestivosti prsů.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6638
Dobrý den mám probém pod bradavkou se mi utvořila už poněkolikate tvrda boule na dotek bolavá pokáždé po pár dní zmizla a i rok se neoběvila mám se kvuli toho znepokojovat? Nebo to muže byt jen zvětšená nejaká uzlina?
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o rozšíření žlázy, které se objevuje pouze čas od času. Změny žlázy v prsu většinou probíhají v závislosti na menstr. cyklu. Nevím, kolik je Vám let, pokud máte více než 45 let, je vhodné chodit na pravidelná screeningová mamografická vyšetření, pod 45 let věku můžete absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6637
jiz 3 den mam bolestive zdurele uzliny pod bradavkou.misto je nacervenale a bolestive i v klidu.jsem mimo ceskou repub. a vracim se az za 3 tydny. je nutno navstivit lekare nebo si mohu od bolesti nejak pomoc?
Odpověď: Dobrý den,

podle popisu to vypadá na začínající zánět prsu- takže pokud máte Ibuprofen nebo nějaký jiný protizánětlivý lék, který se běžně používá např, při chřipce, teplotě, bolestech kloubů, apod - tak jej můžete užít. Vhodný je alkoholový obklad na prs, pokud jste u moře- tak prs chraňte před sluníčkem. Pokud by se stav zhoršoval, je nutné vyhledat lékaře, zánět prsu se léčí antibiotiky.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6635
Prosím o vyjádření k vyšetření na mamografii, může to být vážné ?
Vyšetření : Pruhovitá až cárovitá kresba žlázových těles, stranově symetrická. Vpravo v ML projekci na rozhraní KK drobná cípatá formace,velikosti 5mm, výběžky 7mm v místě dříve patrného útvaru. Vlevo samostatný útvar patrný není. Kožní vrstvy nejsou rozšířeny,kalcifikace patrny nejsou. Tab I kategorie O. Děkuji za odpověď. Anka
Odpověď: Dobrý den,

mo moc tomu nerozumím - nedoplnili Vám ultrazvuk ? Vpravo je podezření na útvar- takže by se měl doplnit ultrazvuk nebo další mamografická projekce, chybí mi v popisu nějaké doporučení nebo závěr. Co Vám lékař sdělil?
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6634
Dobrý den, jsem po rakovině levého prsu.Mám také vybraných 9 uzlin. Ruka mě stále po 3 měsících pobolívá a pomalu otéká. Chtěla bych začít cvičit, ale nevím jaké cviky jsou pro mě vhodné. Děkuji za radu.
S pozdravem Jitka Bambasová
Odpověď: Dobrý den,
na tyto cviky a rady jsou specializováni v onkologických ambulancích, kde Vám buď přímo poradí lékař nebo Vás odešle na pracoviště, kde se rehabilitací po těchto operacích zabývají. Existují také lymfodrenážě a přímo poradny pro ženy po léčbě rakoviny prsu s potížemi (otoky paže), které uvádíte.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6633
Prosím jak se provádí odebrání vzorku s ňadra, našli mi na mamografu nějakou bulku. Bude i nutná hospitalizace ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

v žádném případě není nutná hospitalizace. Výkon se provádí ambulantně, v lokálním znecitlivění a trvá "chviličku". Místo vpichu se znecitliví, do prsu se zavede bioptická jehla a tou se odeberou většinou 3 vzorky tkáně pod kontrolou ultrazvuku.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6632
Dobry den, maminka je po totalni mastektomii. Zakrok prodelala pred 14 dny. Nicmene rana je v oblasti podpazi a u podpazi stale otevrena, velikost otvoru cca 1 - 1.5 cm a hnisa. Ranu dvakrat denne prevazujeme a aplikujeme jodisol. Jednu denne oplachujeme vlaznou vodou. Pokazde prilozime sterilni latkove polstarky a nechame zakryte. Rada bych se zeptala, zda je vhodne aplikovat mesickovou mast a hemagel. Pokud ano, na jaka mista, jak casto a jak dlouho. Pokdu poradite jeste jinou moznost(pripravek) leceni teto rany, budu vdecna. Predem moc dekuji za vasi odpoved. Lucie
Odpověď: Dobrý den,
stav, kdy rána hnisá a je otevřená, by neměl být ve Vašich rukou, ale bylo by dobré kontaktovat operatéra nebo chirurgii, kde Vaše maminka prodělala operaci a tam Vám jistě odborně poradí. Rozhodně bych na ránu nedávala ani měsíčkovou mast ani hemagel a co nejrychleji bych se poradila s chirurgem
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6631
Dobrý den. Před 10lety jsem podstoupila augmentaci a nyní na pohmat je znatelná změna v levém prsu - hrbol, možná bulka. Mám podstoupit mamograf nebo je lepší vyšetření sono, nebo ultrazvuk? Mám obavy, že mamograf implantát ještě více poškodí, pokud zmíněná bulka či hrana implantátu je projevem jeho stárnutí a destrukce. Jaké pracoviště je na toto vyšetření nejvíce specializované?
Odpověď: Dobrý den,

na mamografie augmetovaných prsů není žádné specializované pracoviště, ale mamografie u těchto prsů provádí všechna screeningová mamární centra v České republice. Myslím, že nemusíte mít obavu z poškození implantátů. Mamografie se provádějí běžně a změna Vašeho implantátu nesvědčí pro rupturu. Je možné ale nejdříve podstoupit ultrazvukové vyšetření, které dokáže zobrazit implantát lépe.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6630
dobrý den ,chtěla jsem se zeptat zda-li je normální ,že mi ve 24.týdnu těhotenství vytéká z obou prsů po kapkách celý den bezbarvá lepkavá tekutina ?

Děkuji za radu
Odpověď: Dobrý den,

ano je to normální, je to tekutina z mlékovodů, ve kterých se ještě před začátkem kojení může tvořit řekněme takový prekursor mateřského mléka /tzv. kolostrum/.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6629
Dobrý den paní doktorko,
byla jsem na sono prsu a dostala jsem tento výsledek: rozvinutá prsní žláza bilat, vpravo pod dvorcem na hranici DK FA velikost 12x9mm. Jiná další solidní ani cystoidní ložiska a útvary bilat.nevidím. Uzliny v obou axillách nezvětšené.
Prosím Vás moc o názor. Moje maminka měla karcinom prsu, žije. Je někdy těžké zachovat chladnou hlavu.
Děkuji mockrát!
Lucie
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný nádor, který nemá vztah k rakovině prsu, nedochází ke vzniku karcinomu z fibroadenomu. Fibroadenom v prsech může zůstat pokud rychle neroste nebo Vám nezpůsobuje obtíže.
Váš nález je v pořádku, buďte klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6628
Dobrý den,v pondělí jsem si v pravém prsu nahmatala bulku,která je dost bolestivá i na lehký dotek.Je mi 30 let,jsem bezdětná a už 10 let neužívám žádnou hormonální antikoncepci.Dnes jsem se byla objednat na mamograf,termín mám 4.8.Slyšela jsem,že kdyby se jednalo o rakovinu,tak to nebolí.Jen jsem asi chtěla od Vás slyšet,že to nebude nic,až tak vážného.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,

je to většinou tak - zhoubné nádory bývají nebolestivé. Ve Vašem případě by jste měla absolvovat jako první vyšetření ultrazvuk nikoliv mamografii, jste mladá, pokud budete mamografii potřebovat - lékař ji jistě doplní.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6627
dobry den,prosim o vysvetleni proc mam Tamoxifen ktery je při ER neg.,asi malo uciny
IDC do 9mm G2
ER0%
PR90%
MIG20% her 2neu O
pT1bpNO/ns/MO sent uzlina neg. 2/0
operace,ozeřky Zoladex a ted nove pridan Tamoxifen po 3mes.Tamox.gynekolog.nalez.
je mi 43 let nekouřím,žiji zcela zdravě a chtěla bych ještě byt OK.Jsou i jine léky třeba s doplatkem?nebo lečba v zahraničí?vím,že Tamoxifen v mém případě neníOK
Odpověď: Dobrý den,

jste mladá žena a Váš onkolog se jistě snaží všemi prostředky docílit vyléčení Vašeho onemocnění. Pokud máte pochyby o léčbě Tamoxifenem, poraďte se přímo s ním. Dle mého mínění může být u Vás léčba Tamoxifenem v tomto případě podávána, i když nejsou pozitivní estrogenové receptory. Nejsem ale onkolog, jsem radiolog, takže se musíte poradit s onkologem.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6626
prosim o vysvetlenie o zaver vyšetrenia v sonografickom obraze mastopatia fibrosa bilat.cum v.s fibrolipoma mammae 1.sin HMO-5mm.Už to mam 4 roky v lavom prsniku.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubný nález, vše je v pořádku, můžete být klidná
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6625
Dobrý den, před třemi dny jsm zjistila na pravém prsu lehké zarudnutí, u bradavky drobný nebolestivý hmatný útvar. Mám třetí den menstruace. Šla jsem dnes ke svému gynekologovi i ke své obvodní lékařce- oba mají 14 dnů dovolenou. Pak zase jedu na dovolenou já. Mohu navštívit mammograf bez doporučení, nebo mám ty 3 týdny počkat? Mohla bych za ty tři týdny ně co zásadně zanedbat? Je mi 43 let. Díky.
Odpověď: Dobrý den,

můžete i bez doporučení. Asi by to vhodné bylo, protože z popisu Vašich potíží lze usuzovat na počínající zánět prsu. Lékař na screeningovém centru se na Vás podívá, ev. Vás vyšetří a odešle v případě potřeby ke specialistovi.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6624
preji dobry den proim vas kzdych dejme tomu 10 min mam takovej zvlastni tlak na oblasti hrudniku prosim nevite co by to mohla byt?dekuji horvatova.
Odpověď: Dobrý den, takto na dálku Vám neporadím, ale pokud by to přetrvávalo, je dobré vyhledat co nejdříve lékaře, může a také nemusí se jednat o závažný příznak

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6623
(konec mého dotazu)Pan doktor mi řekl, že to vypadá, že to je důsledek toho pohmoždění a že mám sledovat, jak se to bude vyvíjet dál. Pokud se mi nebude něco zdát, mám se hned objednat na USG vyš., jinak po půl roce na kontrolu. Mám obavy, abych něco nezanedbala, ta velikost mě děsí, není lepší v tomto případě biopsie?
Děkuji velice za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den,

myslím si, že postup je naprosto správný, rozhodně bych to také jenom zkontrolovala, velikost 5x4 mm je opravdu minimální, takže děsit Vás to nemusí. Biopsie by byla vhodná až poté, co se prokáže event nárůst velikosti léze, pokud je to důsledek pohmoždění prsu - tak může takovýto malý nález i vymizet.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky