MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 6790
Dobrý den,
často mě svědí jakoby zevnitř někde pod kůží podpaždí (resp. přechod mezi podpaždím a prsem). Bulku si nehmatám žádnou (resp. žádnou, která by tam nebyla už dřív). Mám se znepokojovat nebo zajít na ultrazvuk? Je mi 38let...
Odpověď: Dobrý den,ne,nemusíte se znepokojovat,vyčkejte ještě.Pokud by obtíže přetrvávaly,kontrolní utrazvukové vyšetření by bylo vhodné.Doporučení Vám pak vystaví Váš gynekolog či praktik,nebo můžete na některé z center zajít jako samoplátkyně bez žádanky.Vyšetření stojí většinou asi 300Kč.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6789
Dobrý den,
prosím o radu, v pravém prsu ve spodní části se mi objevila "tuková sraženina". Nevím, jak to nazvat. Je to ohraničené, dost velké, bolestivé. Mám 6 měsíčního syna, kterého kojím. Je mi 31 let. Prso je jinak měkké. Můj gynekolog má dovolenou, tak se obracím s prosbou na vás, co to může být a jak to léčit.
Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den,nemyslím,že by u Vás šlo o něco vážného,můžete hmatat např.cystu.Pokud má Váš gynekolog dovolenou,můžete zajít k praktickému lékaři.On Vám pravděpodobně vystaví doporučení na ultrazvukové vyšetření.Bylo by vhodné jej absolvovat.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6788
Dobrý den, byla jsem vyšetřena na ultrazvuku se závěrem - vlevo v ZHK až centrálě je v rozsahu 33x9mm nakupení žlázy, při okraji jsou drobné cysty do vel. 5mm. Hamartomové nakupení žlázy vlevo. Dále mi byl zjištěn FA na témže prsu. Jsem bezdětná, HA neužívám. Vzhledem k tomu že je prso na dotek značně bolestivé a v rodině máme rakovinu prsu, jsem zneklidněna, že se cokoli může zvrhnout v tutéž diagnozu. Proto prosím o radu, zda je nutné podstupovat nějakou léčbu nebo jen vše sledovat. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,to,co je popsáno v nálezu ,není nijak nebezpečné a není nutná žádná léčba.Na kontrolní vyšetření choďte tak, jak Vám bylo doporučeno.Nevím, kdy jste byla naposledy na ultrazvuku,ale pokud máte obtíže,nebo se Vám něco nelíbí,zajděte na kontrolu dříve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6787
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak často doporučujete preventivní sonografické vyšetření prsu (je mi 28 let).
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,ve Vašem věku ještě není pravidelné vyšetření prsů nutné,pokud nemáte nějaká vyšší rizika.
Ženy mohou chodit na mamografické vyšetření prsů od 45ti let věku,pak jim jej každé dva roky hradí zdravotní pojišťovna.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6783
Dobrý den,
mám zánět juvenilní žlázy, ale asi 5 let jsem nebyla na kontrole, i když jsem přijít měla, ted mám pocit, že se mi začala propadat bradavka nebo spíše celý ten dvorec dovnitř. Co s tím? prosím o odpověd zasláním emailu.
Předem mnoho děkuji
Odpověď: Dobrý den,pokud jste nedodržela temín kontroly,určitě to co nejdříve napravte a k vyšetření se objednejte.
Příznaky rozhodně nepodceňujte!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6782
Dobrý den, je mi 27 let, před třemi měsíci jsem byla na ultrazvuku, kde mi paní doktorka zjistila cystu 15mm*15mm, od té doby, mám pocit, mi cysta značně porostla, na další ultrazvuk jsem objednaná za měsíc. Myslíte, že můžu být ten měsíc klidná nebo mám jít na ultrazvuk raději hned? Cysta po doteku velmi bolí. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,pokud máte pocit,že cysta narostla a pokud Vás bolí,domluvte si termín kontroly dříve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6781
dobrý den,
před 3lety u dcery v prsu zjištěno ohraničené,hypechogenní ložisko bez dorsálního fenomenu 19x13.Beginí změny bez malignity.Po dvou letech lehce hrbolaté ložisko 2Ox11,jen benigní změny bez malignity.Charakter FA bez známek malignity.Nutná extirpace.Je nutná operace?Může dojít malignitě?Může se nález objevit znovu?Já jsem v r.2OOO prodělala CA prsu.lO let bez recidiv.
Odpověď: Dobrý den,fibroadenomy nejsou nebezpečné a ve zhoubné nádory se nemění.Operace je asi doporučena
u Vaší dcery vzhledem k velikost.Fibroadenomy větších rozměrů či působící ženě obtíže se odstraňují.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6780
Dobrý den,
je mi 51 let a mívám bolesti v oblasti pravého prsa až do podpaží.
3.8. jsem byla na sonu prsou - závěr je BI-RADS kat.II, cysty v obou prsech. Před pár dny opět bolest a nahmatala jsem v prostoru přechodu prsa a podpaží bolestivou bulku.
Prosím o radu a co dělat. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,píšete,že jste byla na sonu prsů,předpokládám,že předcházelo vyšetření mamografické.
Cysty nejsou nebezpečné,ale mohou se zvětšovat,případně se v nich může zvýšit tlak.
Pak mohou být citlivé.Dop.zvážit kontrolní sonografické vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6779
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jsem kojící matka(14 měsíců) a tři dny mě bolí pravé prso z vnějsí strany.Bolí na dotek,nebo když ležím na boku.Jinak je na pohmat měkké,jako to levé.Kojit můžu bez problémů,bradavka je vpořádku.Kojím pouze v noci.Nevím,jestli to může být zánět nebo něco jiného.Přinejhorším,k jakému zajít lékaři,nebo jak to léčit.Děkuji moc za odpověď a přiji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,počínající zánět nevyloučíme.Doporučuji jako první pomoc starý osvědčený a účinný recept,
přiložte na prs vychlazený tvaroh.Kojit určitě můžete dál.Budou-li se obtíže stupňovat,zajděte za gynekologem
či praktickým lékařem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6777
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jakým způsobem mohu získat poukázku na vyšetření. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,předpokládám,že myslíte poukázku na vyšetření prsů od firmy Avon v hodnotě 200Kč.Tu pak
získáte na vyžádání na telefonní lince 8OO 180 880.Uplatnit ji můžete do konce října tohoto roku na některém
ze screenigových center.
l
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6776
k c.6759: Prave ze cele dva roky jsem o tom pomalu ani nevedela,nic me nebolelo, neobtezovalo. Pred pul rokem byla velikost FA polovicni nez je ted a tak posledni 2 mesice mne prsa pobolivaji (nejen pred menstruaci).Biopsie by byla asi vhodna v pripade, ze bych nechtela na operaci. Ale pokud se rozhodnu pro operaci, tak je asi zbytecna,ne? Pri odstaneni se vzorek stejne posila na histologii nebo se mylim? Jeste by mne zajimalo zda je mozne zaraz odstranit vetsi FA z HZK a malinky z DVK?
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,máte pravdu,odstraněný útvar se vždy posílá k histologickému rozboru.Pokud se však předem přistoupí k biopsii, je zřejmé ještě před operací,jakého chrakteru nádorek je a pak je možné jeho léčbu lépe zvážit.Není to vždy na prvním místě operace.Tolik tedy obecně.
Pokud si je však Váš lékař naprosto jistý,že jde o fibroadenom,který jen významně povyrostl,pak je možné od biopsie ustoupit.
Vyjmutí obou nádorků je možné v jedné době.Na všem se ještě domluvte se svým lékařem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6774
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat bolí mne pravé prso, nebo spíše mezi levým a pravým prsem, ale je to blíže k pravému. Na dotek je to moc velká bolest i když si na to nesahám, zdá se mi že na tom místě mám malinkou bouličku,bolí mne z toho i pravé podpaží...mám strach, že se jedná a nádor. Prosím poraďte mi. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,dle toho,co popisujete,jde spíše o bolesti přenesené od pohybového aparátu.Bouličku,kterou hmatáte,by bylo vhodné poudit ze strany Vašeho lékaře,který pak zváží vyšetření prsů,nejspíše nejprve
ultrazvukem.Ale nevím z dotazu,kolik je Vám let.To je při posuzování důležité.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6773
Dobry den,

od jakeho veku doporucujete chodit na preventivni vysetreni prsu (mne je 27 let)? Samovysetreni provadim, sice nepravidelne. Na jednom prsu jsem nasla malinkou tvrdsi vec, mozna jen zlazu, ale nedovedu to posoudit. Mela bych navstivit svou gynekolozku, nebo se mam primo objednat do nejakeho centra?
Dale jsem se chtela zeptat, zda je u mne zvysena moznost rakoviny prsu, kdyz mela moje matka nezhoubny nador na vajecniku?

Dekuji za odpovedi.
Odpověď: Dobrý den,na preventivní vyšetření prsů může žena začít chodit ve 40ti letech a uhradit si jej,od 45 let věku
jí pak každé dva roky toto vyšetření hradí zdravotní pojišťovna.To platí pro všechny ženy,které nemají zvláštní
rizika a Vám Vaše maminka nijak riziko nezvyšuje.
Jiná věc je,pokud máte obtíže.Jestli jste si našla bouličku a nedovedete ji sama posoudt,zajděte za svým lékařem.Bylo by pak dobré doplnit vyšetření prsů ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6772
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 40 let, mám 3 děti (9.měsíců (nekojila jsem ani jeden měsíc), 19 a 21 let). Přibližně před měsícem jsem objevila změněnou strukturu levého prsu - spodní část mám pomerančovou a svraštělou. Ale pozoruji to pouze, když sepnu ruce nad hlavou (toto prso mám větší). Pobolívá/pálí mne i "cesta" od levého podpaží k levé bradavce. Pod tímto podpažím mám i již několik let bulku, která byla identifikována jako nezhoubná, z deodorantu. Prosím, mohly by tyto příznaky něco znamenat, nebo se na mých prsou jen "podepsaly" děti? Moc děkuji! Markéta
Odpověď: Dobrý den,Markéto,co nejdříve se objednejte ke svému lékaři,gynekologovi či praktikovi,aby stav posoudil,on Vás jistě pošle na vyšetření prsů mamografem na některé z center.Nic nepodceňujte,ať máte klid! Na mamografické vyšetření by Vás,pokud máte obtíže, měli rovněž objednat přednostně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6771
Dobry vecer, je mozné aby prsa rostla i v 18letech? Citim skoro v celem prsu takovou mirnou bolest, presne jako kdyz mi rostla asi v 15letech. Avsak cim vice si na to tlacim a ohmatavam tim vice je to citlivejsi, je to zavazne? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,ne,není to závažné, vývoj prsní žlázy je ukončen zhruba ve 25 letech věku,pokud žena neotěhotní a nekojí dříve.Takže je všechno v pořádku.Případné těhotenství u Vás je však třeba vyloučit gynekologem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6770
Dobrý večer, můj dotaz se týká mé 10ti leté dcerý,které začínají růst prsa a nahmatala si v jednom zatvrdlinu, která je citlivá na dotek. Vzhledem k tomu,že já mám ten samý problém od doby, kdy mi prsa začala růst - mám v obou prsách nějaká zauzlení, která teď už nebolí, ale v době dospívání to bylo horší. Byla jsem před 5ti lety na ultrazvuku a moje gynekoložka mi řekla, že to nic není. Chtěla jsem se zaptat jeslti toto "zauzlení" nejde nějak u dcery ovlivnit, protože vím jak je to nepříjemné a v době dospívání bolestivé. A zde nemáme raději navštívit lékaře.

Za odpověď děkuji
Odpověď: Dobrý den,o dceru nemějte obavy,vše co popisujete souvisí s jejím dospíváním.Pokud budete chtít naprostou jistotu,zajděte za praktickým dětským lékařem,on zváží vyšetření ultrazvukem.
Dost dobře nerozumím termínu "zauzlení" v případě Vašich prsů,pravděpodobně máte prsy s větším obsahem žlázy,která má sklon k tvorbě vazivových uzlíků.Pak jde o typ žlázy, a ten se nedá nijak ovlivnit. Je možné,že stejný typ bude mít i Vaše dcera.Tvar prsů,jejich velikost a typ žlázy je dán geneticky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6769
Dobrý den! Je mi 18 let a našla jsem si v prsu bulku. Gynekoložka mě poslala na ultrazvuk. Jenže zprávě o vyšetření vůbec nerozumím. Zní: Fibroadenom 29mm zevně v pravém prsu, vlevo bez ložiskových změn, axily jsou volné. Kontrolu za půl roku. Nakonec mi doktorka řekla, že kdyby se to zvětšilo, tak mi to odstraní. Může to být pro mě nebezpečné, z jakého důvodu vzniká fibroadenom? Předem děkuji za odpověď. Hezký den! S pozdravem
Odpověď: Dobrý večer,příště si nechte nález vysvětlit hned na místě vyšetřejícím lékařem.Fibroadenom je poměrně častý
nádorek mladého věku,je neškodný a většinou se změny tohoto typu jen sledují.Chirurgicky se doporučuje jej
odstranit,pokud dosahuje větších rozměrů,zvětšuje-li se či ženu nějakým způsobem obtěžuje.Na kontrolnu za půl roku určitě jděte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6768
Dobrý den prosím o radu.Asi před 3měsíci se mi objevila bulka v pravém podpaží,pak se sama ztratila a nyní se objevila znova a zdá se mi větší.Zapomněla sem podotknout,že ta bulka bolí a je citlivá na dotek.Byla bych ráda,kdyby jste mi poradily co to znamená a co mam dělat.
Odpověď: Dobrý večer,pokud jde o útvar v podpaží,pak to bude nejspíše lymfatická uzlinka.Může se zvětšit a bolet např.
v souvislosti s nějakou infekcí v těle.Doporučuji zajít za praktickým lékařem,ten Vás pravděpodobně pošle na
vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6767
Dobrý den, mám za sebou sono prsou. Ve zprávě mám napsáno žláza juvenilního vzhledu, vlevo na rozhraní ZK se zobrazuje hypoechogenní dobře ohraničené ložisko, které má laločnatý tvar, vel. 19 krát 13 mm, další stejného vzhledu je v DZK vel.13 - 6mm (v.s.složeno z 2 drobných), axily volné, uzliny fyziol.vzhledu. Závěr: juvenilní žláza, ložiska charakteru FA vlevo.
Byla jsem ujištěna, že se nemusím obávat, že je to časté. Můžu být opravdu v klidu? Děkuji za váš názor.
Odpověď: Dobrý večer,ano můžete být v klidu,jde o nezávažné změny ve Vašem levém prsu,jsou v mladším věku skutečně poměrně časté.Na kontrolu jděte tak,jak Vám doporučili.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6765
Dobrý den, před asi deseti dny, se mi na bradavkách začala loupat kůže a jakoby praskat.Nevíte čím to může být?Mám se tím znepokojovat?Mockrát vám děkuji za odpověď.S pozdravem L.R.
Odpověď: Dobrý večer,bylo by vhodné,aby stav posoudil Váš lékař,buď praktický lékař či navštivte kožní oddělení.
Nemyslim si však,že by šlo o nějaké vážnější onemocnění.Zamyslete se také nad tím,jestli jste nezměnila prací prostředek,jestli prádlo dostatečně mácháte apod.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6762
Dobrý den, je mi 29 let,trápí mě bolest v levém prsu, někdy vystřeluje až do podpaždí,na prsu si nahmatám bulku, spíše oválny útvar a také mírný otok směřující od podpaždí k prsu. Na ultrazvukovém vysetření jsem byla dvakrát asi před třemi roky, nic nebylo nalezeno.Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den,tři roky jsou dlouhá doba,zvažte kontrolní vyšetření prsů ultrazvukem.Můžete jej absolvovat s doporučením svého gynekologa či praktika, nebo jako samoplátkyně, na některém z mamodiagnostických center.Cena vyšetření je na většině pracovišť 300Kč.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6761
Dobrý den, dnes v noci mi začalo bolet pravé prso, na pohnat jsem nic nenašla ani nebolí. Bolest je při nadechnutí, protahování. Je mi 40 let a před 10 měsíci jsem byla na sonu, výsledek byl v pořádku. Beru antikoncepci Mercilon asi 4 rokem.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,odhaduji,že bolesti jsou přenesené od pohybového aparátu,tak,jak popisujete,je to dosti typické.
Můžete zvážit kontrolní vyšetření prsů,třeba jako samoplátkyně na některém z center,pokud bolesti nezmizí .Spíše však by mohla pomoci vhodná rehabilitace.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6760
Dobrý den už přes půl roku nekojím v prsou se mi udělali bouličky které není možné rozmasírovat.Byla jsem s tím u svého gynekologa který mě napsal Dostinex na 2 dny půl tabletky po 12-ti hodinách na zástavu tvorby mléka kterého jsem měla dost a stále mám jen o něco miň ale bouličky nezmizeli a prsa bolí v listopadu tam jdu znova a pokud bouličky nezmizí čeká mě ultrazvuk.Vůbec nevím co mám čekat a mám strach abych neměla rakovinu je mi 21 let.Děkuji za odpověď kity
Odpověď: Dobrý den,nebojte se,užívejte si miminko,nic vážného se neděje.Uvidíte,že i vyšetření ultrazvukem dopadne dobře.Pro klid se můžete se svým gynekologem domluvit na dřívějším termínu kontroly.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6759
Dobry den. V roce 2006 jsem podstoupila extirpaci fibroadenomu z prav. prsa, pote jsem chodila na sono kontroly.Ale za dva roky, v roce 2008 se mi objevil znovu FA temer, ne-li na stejnem miste? Je to normalni? Dva roky chodim po pul roce na sono kontroly, zda se nezvetsuje atd. Nyni se mi zvetsil od posledni kontroly vyrazne (3x2cm) a neni uz pry tak ostre ohraniceny, jak byl doposud. Tak zvazuju dalsi odstraneni, ale zaroven nevim, zda je to nejlepsi reseni. Muzete mi prosim vas poradit? Co kdyz se mi po druhe operaci objevi FA znovu? Je mi 27, deti zatim nemam.
Odpověď: Dobrý den,pokud máte v prsu fibroadenom této velikosti,doporučuji jej odstranit.Píšete,že útvar není dobře ohraničený,tak myslím,že by bylo vhodné před operací provést biopsii,tedy odběr vzorku tkáně jehlou,a histologické ověření.
Jinak benigní fibroadenomy se mohou ve Vašem věku tvořit i opakovaně,ale pokud nerostou či nijak neobtěžují,
je možné je pouze sledovat.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6758
DOBRÝ DEN, JE MI 40 LET A ZJISTILI MI NA ULTAZVUKOVÉM VYŠETŘENÍ NEZHOUBNÝ NÁDOR V PRAVÉM PRSU, PRÝ NEČASTĚJŠÍ U ŽEN MLADŠÍHO VĚKU. ODKÁZALI MĚ DO MAMOPORADNY, KDE JSEM OBJEDNANÁ AŽ ZA 14 DNÍ, VÍM, ŽE MÉ INFORMACE JSOU VELMI POVRCHNÍ, ALE NIC VÍC MI NEŘEKLI. MÁ OBAVA JE ZDA SI NECHAT BULKU VELIKOSTI TŘEŠNĚ ODSTRANIT, ČI NIKOLIV. LÉKAŘKA MI NAZNAČILA, ŽE BUDE RŮST, ALE ROZHODNUTÍ, ZDA HO VYJMOUT JE PRÝ NA MĚ. NEVÍM SI S TÍM RADY. DĚKUJI ZA COKOLIV, CO BY MI USNADNILO NAD TÍM POPŘEMÝŠLET.
Odpověď: Dobrý den,paní doktorka si je asi zcela jista,že u Vás jde o nezhoudný nádor,nejčastěji se jedná o tzv.fibroadenom a jde skutečně o typický nádorek žen v mladším věku.Útvary tohoto typu se doporučuje odstranit, pokud dosahují větších rozměrů a nebo pokud ženu jinak obtěžují /tlačí,bolí.../.Pokud je nález velikosti, jak popisuje,je operace na Vašem zvážení.Ale znovu opakuji,musí být naprostá jistota,že jde o nezávažný nález!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6757
Dobrý den,chci se zeptat zda je mamograf rizikový.Proč se nedoporučuje mladším ženám ? Znám nezávisle na sobě tři ženy, které byly preventivně na mamografu a nález byl v pořádku. U všech třech se do půl roku objevil nádor v prsu. Je to náhoda, nebo na tom opravdu něco je? je mi 38 let, mám cystu a na mamografu jsem byla.Mám obavy aby se něco nevyskytlo. děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,pokud žena chodí na vyšetření do akreditovaného mamodiagnostického centra,nemusí mít žádné obavy.Pracoviště jsou pravidelně sledována a musejí splňovat velmi přísné podmínky stanovené i pro preventivní vyšetření prsů.U žen mladších 40ti let se mamografie však provádí jen výjimečně,ve zváště indikovaných případech.U madších žen se doporučuje spíše začít ultrazvukovým vyšetřením,vzhledem k tomu,že žláza je hutná a snímky by byly málo výtěžné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6756
Dobrý den, poradíte mi, na koho se obrátit?
Po operaci obou prsů chodím na kontroly 1x za rok. Od loňského roku mám nárok na vyšetření 1x za 2 r. Ale můžu přijít s poukazem od Avonu na slevu jako samoplátce. Nevím, kam se pro poukaz obrátit. Samozřejmě bych si vyšetření zaplatila, za to mi moje zdraví stojí. Ale pokud by bylo možné mi poradit kam se obrátit, uvítala bych to. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,do konce října letošního roku je možné uplatnit poukázku v hodnotě 200Kč na všech screeningových centrech,poukázky jsou k disposici v Avonu na tel.lince 800 180 880.O tuto částku Vám pak bude cena vyšetření ponížena.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6755
Dobrý den,zastupující lékař na gynekologii mě odeslal na mamografii.Je mi 41let a nemám žádné potíže,i když v rodinné anamnéze moje babička onemocněla v 80 letech CA prsu.Vím,že zdrav.pojišťovna hradí toto vyšetření u žen nad 45 let.Myslíte si,že je vhodné podstoupit záření už nyní?
Odpověď: Dobrý den,ano,je tomu tak,zdravotní pojišťovny hradí preventivní vyšetření prsů ženám od 45 let věku každé dva roky.První,byť preventivní ,vyšetření prsů mamografem však můžete podstoupit již ve 40ti letech.
Pokud Vám pan doktor napsal doporučení s podezřením na onemocnění prsů,je toto vyšetření hrazeno ze ZP,
jinak si v tomto věku preventivní vyšetření můžete uhradit.Jeho cena je na většině pracovišť 600-700Kč.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6754
Dobrý večer, už skoro měsíc mě trápí bílý výtok z pravého prsu,menstruaci mám pravidelnou a dnes jsem si dělala i těhotenský test a byl negativní... byla jsem i u svého gynekologa (asi před 2 týdny) a ten mi prs vyšetřil (prohmatáním) a řekl mi, že mi nic není...
Moje babička měla rakovinu prsu, nevím, jestli zrovna tohle by mohlo být příznakem něčeho podobného ale ptám se Vás, co mám dělat.. poraďte prosím
Odpověď: Dobrý den,bílý výtok z prsu není známkou závažného onemocnění.Pouze pokud by se objevila jasná příměs krve,bylo by vhodné sekret vyšetřit.Píšete,že vše má pod kontrolou Váš gynekolog a to je správné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6753
Dobrý večer chtěla jsem se zeptat jestli se dá vyoperovat fibroadenom bez celkové nárkozy ,děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,ano,je možné operovat fibroadenom v místním znecitlivění,tedy bez celkové narkózy.Záleží na zvyklostech daného chirurgického oddělení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6751
Prosím Vás o radu! Matka 55 let, 2x po operaci prsu, poslední 2000. Chodí na pravidelné kontroly. Vyšetřena v srpnu 2010, po zjištění a nahmatání bulky. V září jde na kontrastní látku. V srpnu jí začala vycházet z prsu čirá tekutina, od neděle 22.8. kapky krve. Co je příčinou krvácení prsu? Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den,předpokládám,že jde o výtok z prsu,který je s jasnou příměsí krve,z jednoho mlékovodu a spontánní.
Vaše maminka jde nejspíše na tzv.duktografii,tedy vyšetření po aplikaci kontrastní látky do mlékovodu.
Vyšetření by mělo ozřejmit případný útvar v duktu,tedy papilom,příp.i útvar závažnějšího charateru.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6749
Dobrý den paní doktorko. Chtěla jsem se zeptat, dneska ráno jsem si nahmatala v podpaží malou bulku o velikosti hrášku. Už asi týden mě vždy po oholeni a použiti deodorantu svědí podpaží. Mažu si Bulku heparoidem a chtěla jsem se zeptat, zda mám stím jít k lékaři? nebo nemusím? Před pul rokem jsem použila Diclor proti nadměrnému pocení, ale pak jsem se dočetla, že ucpává potní žlázy a podobné věci a není zdrávy, tak už ho již asi od března neužívám. Děkuji za odpověď monika
Odpověď: Dobrý den,Moniko,pokud Vás místo svědí a bolí,k lékaři raději zajděte,bylo by také vhodné vyšetření ultrazvukem,kam Vás pan doktor asi odešle.Jde u Vás nespíše o drobnou LU či hmatáte mazovou či potní žlázku.Preparáty proti pocení nedoporučuji používat moc často,spíše jen ve zcela výjimečných případech.
Pokud si podpaží holíte,tak opatrně,používejte jen kvalitní preparáty pro intimní hygienu a dbejte o naprostou čistotu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6748
Mamagr.20.7.-
Drobně nodul.žláza s neuspoř.okrs.vpravo ve vnitř.kvadr.20x30mm)k vylouč.distorze či jin.patol.proc.dopor.modifik.sn.V této oblasti nelze vylouč.ani přít.ojedinělé drobné cysty do 7mm.
Vlevo centrálně v šikmé proj.nepravid.stín10x8mm,s neostr.konturou, nemá jednoznač.vzhled patol.ložiska,kožní linka je přiměř.šíře,přední axilly s prsténč.uzlinami do 15mm. RD heterodenz.prsy typu Tábar IV,k vylouč.patol.distorze vpravo ve vnitř.kvadr.dop.zvětš.sn.s kompresí.
Co je modifik.snímek,distorze,heterodenzní prsy?
Děkuji J
Odpověď: Dobrý den,příště si nechte nález vysvětlit lékařem,který Vás vyšetřoval,máte na to nárok.
Pokud rozumím nálezu správně,jde u Vás o typ prsu s větším podílem žlázy a malým podílem tuku-tzn.Tabar IV,
prsy jsou na mamografu málo přehledné,je zvykem vyšetření doplnit ultrazvukem.
K vyloučení nejednoznačných změn vpravo doporučují snímek s přítlakem v dané oblasti a zvětšením,
jak je uvedeno v závěru-tedy snímek modifikovaný.Pan doktor Vám jistě ještě vše vysvětlí při kontrolním vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6747
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak mám zastavit laktaci. Máme měsíční holčičku, ale bohužel mi dochází mléko. Odstříkám z obou prsů jen desítku, maximálně dvacítku. Tak jsme jí začali krmit Bebou. Měla jsem zánět prsu a antibiotika. Ale v jednom prsu se mi pořád vrací. Bojím se jít k lékaři, protože mi minule vynadal. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,laktaci je doporučeno ukončit pouze z vážných důvodů,v mimořádných případech.
Nevím,zda kojíte,z Vašeho dotazu to nějak nevyplývá,píšete,že mléko odstříkáváte.Doporučuji Vám zajít
k Vašemu lékaři a v klidu,bez emocí se poradit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6746
Zdravím.Je mi 49 let,4 roky nemám dělohu.Vždy jsem měla při sexu hodně citlivý prsa,je tomu pár měsícu a já necítím nic.Je to přechodem.Děkuji. Ivana















+++-
Odpověď: Dobrý den,Ivano,ve Vašem věku je to možné,Vaše pocity mohou souviset s hormonálními změnami tohoto věku.Předpokládám,že chodíte na pravidelné preventivní kontroly mamografem na některé ze screeningových center,a že v prsech je vše v pořádku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6743
je mi 13 a mam prsa jak 6 leta holka poradte mi jak je prirodne bez plastiky, hormonu zvetsit
Odpověď: Dobrý den,v Tvém věku určite nic neřeš!Tvé prsy se teprve vyvíjejí a jejich velikost se ještě hodně změní.Uvidíš....
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6742
Dobrý den, je mi 32 let, mám dvě děti, obě děti byly kojené /poslední kojení proběhlo cca před 2 roky/. Od tě doby se mi čas od času objevuje při zmáčknutí bradavky mléčný výtok. Pro pročtení dotazů a konzulataci z gynekologem jsem usoudila, že se jedná o běžný jev. Nicméně nyní se mi z jednoho prsu objevil výtok jak "běžný", tak o kousek vedle nahnědlý. Může to mít souvislost s tím, že jsem si poslední dva měsíce oddalovala hormonální antikoncepcí menstruaci kvůli dovolené. Jaká vyšetření bych případně měla absolvovat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,Lenko,nemyslím,že by se v tuto chvíli jednalo o něco vážného,spíše sekrece skutečně souvisí s hormonálními změnami.Pokud by se objevila jasná příměs krve,nebo Vás výtok výrazně obtěžoval,navštivte gynekologa,ten Váš zdravotní stav posoudí a nejspíše Vás pošle na vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6740
Dobrý den, jsem muž a mám dotaz ohledně bradavky, vytvořila se mi během měsíce skoro stejně velká o něco světlejší bradavka a ješte jedna na dvorci, je celkem citlivá, myšleno nepříjemně, nerad zbytečně navštěvuji lékaře, ale dočetl jsem se, že existuje i mužů rakovina prsu. Děkuji za odpověď. Pavel
Odpověď: Dobrý den,Pavle,to je pravda,i u mužů se vyskytuje rakovina prsu.Nevím kolik je Vám let,tak dále problém asi nevyřešíme.Zajděte za svým praktickým lékařem,on Vás vyšetří a obraz posoudí lépe.Možná Vás pošle na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6739
Dobrý den,

je mi 23 let. Nedávno jsem na bilé podprsence objevila žlutý flíček. Na obou stranách, přičemž na pravé byl méně patrný. Při samovyšetření jsem nic nenahmatala, uzliny nemám zvětšené. Avšak při silném zmáčknutí levé bradavky mi vytekla čirá tekutina, opravdu v malém množství, ani ne kapka. Z pravé bradavky mi nevyteklo nic. Jedná se o něco závažného?
Odpověď: Dobrý den,ne,nejedná se o nic závažného,pokud je výtok tohoto typu.Pouze pokud by se jednalo o sekreci
z jednodo prsu,jednoho póru a s jasnou příměsí krve, tak to může signalizovat vážnější onemocnění.
Ve Vašem věku je však toto velmi vzácné.Pokud by se obtíže stupňovaly,navštivte svého gynekologa,
ten již zařídí vše další potřebné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6737
Dobrý den,
asi před rokem jsem si nahmatala na levém prsu nebo spíše už v podpaží bulku. Jedná se o válcovitý útvar velikosti asi 3x1 cm. Po konzultaci s gynekoložkou mi bylo provedeno sono, kde mi bylo řečeno, že se jedná o "klidovou uzlinu". Velikost útvaru se mění v průběhu cyklu, nejcitlivější je těsně před menstruací, tehdy je to nepříjemné např., i když ležím. Toto jsem také konzultovala s gynekoložkou a ta mi řekla, že je to normální. Jaký je váš názor? Je to skutečně normální? Měl by se útvar pravidelně kontrolovat na sono? Je mi 21 let. Beru HA asi 5 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,vzhledm k tomu,že útvar přetrvává stejný celý rok,nejde o nic závažného.Při vyšetření ultrazvukem viděli lymfatickou uzlinu,která je neškodná.Pokud se však útvar mění v průběhu cyklu,pokud se mění i jeho citlivost,může se jednat o tzv.accesorní,přídatnou, ml.žlázu,tedy rovněž nic mimořádného.
Pro klid se můžete objednat na kontrolní ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6736
Dobrý den.Je mi 18 let a nedávno jsem v levém prsu nahmatala malý ovalný utvár o velikosti asi 1cm,bylo to v dobe menstruace,citlivost je zvyraznena tim,ze se nachazi hned nad žebrem,což vyvolavá pocit větší velikosti.Prosla jsem ultrazvukovym vysetrenim s negativnim nalezem.Z bradavky mi nic nevytiká,tvar prsou je nemenny,bradavka nevtazena,presto mam obcas pocit ze se jedna o zdureni uzliny,obcas je to citlivé jako uzlina pod pazi.Ale i tak se me zmocnuje strach nebot tento utvar je hmatatelny i 2 tydny po vysetreni.Doktor mi rekl,ze se jedna o pouhy upon stromatu.
Odpověď: Dobrý den,pokud bylo vyšetření ultrazvukem negativní ,tedy pan doktor neviděl nic podezřelého,tak tomu
věřte.Ve Vašem věku jde skutečně většinou o zcela nezávažné změny,rakovina prsu se vyskytuje zcela vzácně.Pokud by jste byla nejistá,nezbývá než kontrolní vyšetření .
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6735
dobry den .mam problem je mi 28let a nahmatala jsem si v pravem prsu bulku.je to velice bolestive a bradavka se mi stahuje dovnitř prosim o radu moc děkuuji předem kateřina vavrušova
Odpověď: Dobrý den,Kateřino,nemyslím,že by se u Vás jednalo o vážnější onemocnění,může jít o zcela nezávažný uzlík či cystu,ale pokud je místo bolestivé,nemohu vyloučit ani počínající zánět.Navštivte svého lékaře,gynekologa či praktika,on zváží případná další vyšetření a event.i léčbu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6734
Dobrý den, již měsíc mě pobolívá levé prso, cítím v něm pnutí a bolest mě občas vzbudí i v noci. Obě prsa jsem si prohmatla a v zrcadle prohlédla. Já žádné viditelné změny nevidím, pouze se mi zdá, že to levé prso má více zduřelé prsní žlázy a je těžší.
Přiznám se, že se bojím, protože moje maminka měla rakovinu prsu, prso ji bylo odoperováno a podstoupila léčbu. Bohužel ve svých 46 letech zemřela (metastázy v páteři).
Těhotenství vylučuji, bylo mi 40 a ráda bych se zeptala, zda bolest v prsu může být rakovina.

Předem Vám děkuji za Váš čas a radu.
S pozdravem Dana
Odpověď: Dobrý den,paní Dano,Vaše problémy asi takto na dálku nevyřešíme.Rozhodně navštivte svého gynekologa či praktického lékaře,nic nepodceňujte,již vzhledem k onemocnění maminky.Váš lékař by Vám měl vystavit doporučení na vyšetření prsů na některém z akreditovaných mamodiagnostických center.Tam Vám bude provedena mamografie a lékaři centra případně zváží další vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6733
Dobrý den,asi před 3týdny jsem si na prsu našla růžový flek 5*7cm, který nebolí, nesvědí a je pevně ohraničený.Taky jsem měla v podpaždí malou bolestivou bulku,která se ale už prakticky ztratila.Flek zůstává a mast od kožního nepomohla,boreliozu vyloučily testy.Je mi 21 let.Může to být rakovina?
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku je rakovina prsu velmi vzácná.Přesto Vám doporučuji,navštivte mamologickou
ordinaci,tam lékař posoudí Vaše problémy a případně zařídí další vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6732
Dobrý den je mi 32let mám bolestivé místo nad levým prsem ale jde to spíše až k ramenu mám časté problémy i s krční páteří může to souvise?pobolívá mě i trošku ruka taková tupá bolest.děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,ano,může Vámi popisovaná bolest souviset s problémy s pohybovým aparátem.
Doporučuji Vám obrátit se na zkušené rehabilitační pracovníky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6729
Dobrý den.Je mi 15 let a už asi před 2 měcíci jsem si všimla ,že má prsa jsou trochu nafouklá.A občas bolí i při sebemenším doteku.Někdy mě také svědí bradavky.Je to velice nepříjemné.Čím to může být ? Je to nějaká nemoc ? Nebo jsem těhotná ? Nebo prostě jen rostou ?
Odpověď: Dobrý den,ve Vašem věku je nejpravděpodobnější ta poslední verze.Vaše prsy se vyvíjejí a jsou citlivé na hormonální změny v průběhu menstruačního cyklu.Nemoc můžeme vyloučit,případné těhotenství musí vyloučit Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6728
Dobrý večer, můj manžel (33let) ma v levém prsu,asi tak 10cm směrem dolů od bradavky, něco jakoby bouličku, spíš takovou podlouhlou, placatější (nevím,jak to správně popsat)- než aby to byl tvar třeba hrášku... Hraje fotbal, zaměstnání má manuální, nakládá a vykládá těžké věci... Je nutné, aby se nechal vyšetřit ultrazvukem? Jak se v takovém případě postupuje? Musí mít doporučení od obv.lékaře? Děkuji za vaši odpověď. Markéta.
Odpověď: Dobrý večer,Markéto,myslím,že u Vašeho manžela jde o nezávažný nález,možná lipom-tedy tukový útvar.Vyšetření ultrazvukem doporučuji,už pro klid,žádanku Vám vystaví praktický lékař.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6727
Dobry den, jsem dva tydny po tretim porodu a pred tydnem jsem si nahmatala na pravem prsu (na prave strane) bulku velikosti hrasku, mam pocit ze se ale zvetsuje a zmensuje. Je nebolestiva, na pohmat ji ale lehce citim. Je umistena hloubeji. Zaroven mam velmi bolestive leve prso - az rezava ostra bolest. Plne kojim. Muzete mi prosim poradit, zda by se mohlo jednat o zanet mlecne zlazy a tim pripadne o uzlinu nebo radeji navstivit lekare.
Odpověď: Dobrý den,v pravém prsu hmatáte nejspíše drobnou cystičku či jiný nezávažný útvarek.Vlevo,tak jak popisujete ,by se skutečně mohlo jednat o počínající zánět.Doporučuji ,jako první pomoc, přiložit tvaroh,vychlazený v ledničce.Je to starý osvědčený a účinný recept.Svého lékaře navštivte,pokud se tak již nestalo.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6725
Dobrý den , je mi 24 let ,včera jsem si pod levou bradavkou našla malinkou bouličku .je tak půl centimetru veliká a je oválná a plochá ,Může se jednat jen o žlázu? nebolí mě. děkuji jana
Odpověď: Dobrý den,Jano,jsem si téměř jistá,že nejde o nic vážného.Může to být drobná cystička či nezávažný uzlík.
Pro klid duše zajděte na vyšetření ultrazvukem,bez doporučení si jej lze uhradit.Cena vyšetření je
na většině pracovišt 300kč.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6724
Dobrý den,dnes jsem byla na ultrazvuku prsou-mělo by to být v pořádku,ale doktor se se mnou moc nebavil a mě by zajímalo,co vlastně napsal do zprávy: Prsa žláznatá,žláza je ve vysoké vrstvě,pravidelná kresba,vpravo v DZKv FA vel.12x10mm,SA lehce výraznější dukty,vlevo vícečetné cystičky do 9mm,axily volné,bez zvětšených uzlin,kontrola za rok.
..a ještě se chci zeptat,dá se něco s těmi bouličkami dělat-např.nějaké potrav.doplňky,aby se jich nedělalo více,případně,aby zmizely?
Děkuji za odpověď
Eva (33)
Odpověď: Dobrý den,Evo,je zvláštní,že Vám pan doktor,který vyšetření prováděl,nevysvětlil nález.Příšte se na vše vyptejte a nenechte se odbýt.Na to máte nárok.Dle zprávy jste zdravá,vpravo máte malý,neškodný ,nezhoudný uzlík,vlevo několik tekutinových dutinek.Nejde o nemoc ,ale širší normu,proto
se takový nález ani nijak neléčí,ani jeho vzniku nezabrání žádné potravinové doplňky.Pokud nebudete mít obtíže,jděte za rok na kontrolu,jak Vám doporučili.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6723
Dobrý den, moje matka zemřela na rakovinu prsu ve 36 letech. Můj gynekolog mi nechce předepsat hormonální antikoncepci, protože by prý mohla podpořit vznik rakovinu prsu. Chtěla bych se zeptat jaký vliv má tedy hormonální antikoncepce na rakovinu prsu? Děkuji Jitka.
Odpověď: Dobrý den,JItko,šetrná hormonální antikoncepce pod kontrolou není až zase takovým rizikem pro vznik rakoviny prsu.Přesto já osobně bych Vám doporučila, domluvit se s partnerem jinak,tzn.na mechanické
antikoncepci.Alespoň takto bych to poradila své dceři.Pravidelně,vždy v první půlce menstruačního cyklu, si
pečlivě vyšetřete prsy a na kontroly do některého akreditovaného mamodiagnostického centra je dobré začít chodit o deset let dříve,než onemocněla blízká příbuzná,ve Vašem případě matka.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6722
Dobrý den, v pátek 13.8. jsem zjistila, že mám bolestivý a tvrdý prs. Dnes jsem byla u gynekologa, na UZV viděl 4 cysty, z toho 2 jsou velké cca 1 cm. Napsal mně kapky Mastodynon, které mám brát aspoň měsíc a na kontrolu mám přijít za 3 měsíce. To bylo všechno. Mám 40, nerodila jsem a nebyla nikdy na mamografu. Zdá se Vám vyšetření dostatečné? Chci pro jistotu navštívit ještě jiného lékaře. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer,ve Vašem věku již můžete absolvovat ,i preventivně,mamografické vyšetření. Pojišťovny jej hradí ženám od 45ti let věku každé dva roky,ale je možné si jej uhradit na některém ze screeningových center.
Cena vyšetření je obvykle 600-700 Kč. Pro Váš klid doporučuji zvážit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6720
Dobry den, doufam,ze mi odpovite. Uz min.4 mesice mam problem s pravym prsem - zacalo me bolet. Prohmatala jsem ho, pote i p.doktorka na gynekologii - prso samo o sobe v poradku. Ta bolest vychazi zpod prsu - nevim jestli primo ze zebra. Boli to docela dost, pritom jsem nemela zadny uraz. Mam s tim jit do mamologicke poradny?
Odpověď: Dobrý večer,potíže,které popisujete,mohou skutečně souviset s pohybovým aparátem.Nevím,kolik je Vám let,
ale pokud by byly nějaké pochybnosti,zajděte na vyšetření prsů,do 4Oti let věku se provádí obvykle vyšetření ultrazvukem,u starších žen vyšetření mamografické.Pokud Vám jej předepíše Váš gynekolog či praktik,je hrazeno ze zdravotního pojištění.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6719
Dobrý den,

Ráda bych zajistila mamince komplexní vyšetření, které by vyloučilo možnost rakoviny prsu. Maminka dosud chodí jednou ročně na mamografické vyšetření, ale má obavy, zda je tato prevence dostatečná. Mamince je 65 let a má vpáčenou jednu bradavku a nyní se jí totéž děje i s druhou. Slyšela, že to může být předpoklad rakoviny prsu a má obavy, aby něco nezanedbala. Můžete nám prosím poradit jaká vyšetření podstoupit (i bychom je sami zaplatili), aby prevence byla dostatečná.

Předem děkuji a přeji příjemný den
Odpověď: Dobrý večer,ve věku Vaší maminky je dostatečné chodit na preventivní vyšetření prsů formou mamografie
jednou za dva roky.Pokud by měl lékař mamodiagnostik nějaké pochybnosti,doplnil by vyšetření ještě vyš.
ultrazvukovým.Buďte klidná,o maminku je takto dobře postaráno.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6718
Dobrý den,
výsledek screeningové mammografie zní BI RADS 1 negativní, heterodenzní prsy typu Tabár I, bez přímých i nepřímých známek malignity. Chtěla bych se zeptat, co to v češtině znamená /55 let/
Odpověď: Dobrý večer,všechno je naprosto v pořádku,jste zdravá,pan doktor ve Vašich prsech neshledal žádný problém.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6717
Dobrý den,měla jsem problém typu tvorby sekrece žláz aniž by se jednalo o těhotenství.Gynekolog mi sdělil, že se jedná o tzv.mladistvý vaječník,přeléčil mě ale občas tento problém mám nadále.Nyní mi na mamografii sdělili, že mám příliš mohutné prsní žlázy,které hodnotí Tabár IV.Má toto spolu s hormonální nerovností nějakou souvislost?Děkuji
Odpověď: Dobrý večer,sekrece z prsů hormonálního původu je u žen poměrně častá. Váš typ prsní žlázy ,tedy Tabar IV,
s tím nijak nesouvisí.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6716
Dobrý den .
Rád bych se zeptal,moje maminka (51 let) byla na mamografickém vyšetření prsu 3.8.2010 a byl jí objeven nález 15mm velký ,ale na biopsii je objednaná až na 8.9.2010,není tento termín dlouhý?Všichni jsme z toho špatný,neradi bychom něco podcenily,kdyby to rakovina.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, vyčkejte termínu biopsie,vím,že to není vůbec příjemné. Zřejmě na pracovišti, kde je Vaše maminka vyšetřována, to dříve v těchto letních měsících nejde,i když obvykle na screeningových mamodiagnostických centrech je zvykem biopsii provést do týdne. Můžete se také ještě pokusit o domluvu s lékařem v centru na dřívějším termínu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6715
Dobrý večer rozezná doktor na sonografu cystu od fibroadenomu?Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den. Ano, pokud mají obě léze své charakteristické znaky na sonografickém vyšetření. Limitující může být velikost změny a obsah cysty, obsah st. data může být zahuštěný a imitovat solidní ložisko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6714
Dobrý den,prosím mám inv. dukt. karcinom,byla jsem na operaci-částečná, odebrali mi v podpaždí všechnyuzliny, které byly negativní. bude následovat asi 6 měsíční léčba.Můžu se po léčbě vrátit pak do práce na plnný úvazek? Bylo mi naznačeno od paní doktorky, že jen na poloviční - pracuji náročnou práci rukama.Nemůžu si dovolit pak pracovat na pol. uvázek.Mám 2 děti - samoživitelka,splácení hypotéky.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Chápu, že to je pro vás svízelná situace. Jestli to půjde, bylo by pro vás nyní lépe, pokud byste mohla následnou léčbu absolvovat v relativně klidné psychické situaci. Velká fyzická námaha se skutečně následně po operaci v podpaží a zevním ozáření nedoporučuje. Nicméně záleží přesně na typu práce. V tomto směru by vám mohl dobře poradit fyzioterapeut, rehabilitiační pracovník. Možná byste mohla uvážit rovněž nějakou rekvalifikaci. Na úřadu práce najdete informace. Máte půl roku času se rozmyslet. Určitě to dobře dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6713
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Včera mi manžel při intimní chvilce zřejmě zhmoždil tkáň prsu. Máme 2 měsíční mimi, z tohoto prsu skoro nepije - plochá bradavka, ne vždy se daří přisátí - tak prso převážně odsávám. Prso začalo jakoby pálet v noci, bolest to není velká. Zkusila jsem ráno odsát rukou, jako jindy, ale pak bolelo víc. Bolí v oblasti dvorce, spíše pod bradavkou. Mohu poprosit o radu, co s tím? Děkuji. Olívia
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že by mohlo podstačit místo poledovat. Lokálně je rovněž výborný obklad z tvarohu. Pokud odsáváte, je vhodné si zapůjčit odsávačku.Kontakt neleznete na internetu, v každém větším městě taková služba existuje a je finančně přijatelná. Mléko získáte šetrněji a podpoříte jeho tvorbu, což bude výhodné pro vaše dítě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6712
Dobrý den, byla jsem na sonu zda závěr: bohatá žláza, vlevo v HZK, ložisková léze bez diskálního stínování či jiných známek malignity, nejspíše FA,laločetný hypoechogenní útvar vel. 12,5x9,5x5,5mm soko ke kontrole za 6 měs.Stačí jen kontrola sono není lepší či nutné odebrat tkáŇ? Nemůže to být rakovina? Jitka
Odpověď: Dobrý den. Jde o popis benigní léze. Můžete mít vlastní kontrolu sebevyšetřováním 1x za měsíc po menses, jestliže se v místě výskytu nebude nic měnit, kontrolní Uz za 6 měs. bude stačit. Pokud nález bude stacionární, biopsie není nutná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6711
Dobrý den, mám prsa velikosti C a jsou špičatá s velkými bradavkami. Jak si mám prsa zpevnit zakulatit, a bradavky zmenšit?
Odpověď: Dobrý den. Konzultujte plastického chirurga.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6710
Dobrý den paní doktorko,již jsem Vám jednou psala a ráda bych znala Váš názor.Můj dotaz je pod číslem 6663.Předevčírem jsem byla konečně na sonografickém vyšetření a paní doktorka nic nenašla,ač mě prso pořád bolí a zduřelina tam pořád je i když nevím,zda v takové velikosti jako našel můj gynekolog.Momentálně mám menstruaci a prso bolí ještě víc,je možné,že žádný nález tam opravdu nebyl a zduřelina se neukázala a nebo se mohla paní doktorka přehlédnout?Píši jen pro svůj klid.Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Těsně před menses i při začátku může prso být citlivé až bolestivé velmi. Měla jste obavu, tzn. několik dní byla ve stresu, to se projevé na psychice, hormonální hladině, a to má odezvu v reakci mléčné žlázy. Zkuste se zklidnit. Pohla´dte se, ošetřete prs příjemným tělovým mlékem, kupte si krásné prádlo....prostě udělejte si radost. Po menses by se citlivost měla zmenšit, pokud nevymízí zcela. Nic není na světě stoprocentního. A proto ode mě nežádejte záruku, navíc za vyšetření, které jsem nedělala sama. Pokud máte pochynosti, objednejte se na jiné screeningové pracoviště , ultrazvuk si zaplaťte a objektivně se přesvědčte, že je vše o.k.. Přinese vám to klid.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6709
Dobrý den,
v době kojení se mně pobolívá v jednom podpaží. Podpaží nemám jamku, ale něco jako měkký hrbolek. Bolest mně zatím trápila jen 2x, vždy se vyřešila ledováním a panadolem. Ráda bych věděla zda se jedná o mléčnou žlázu. Při prvním těhotenství a následném kojení jsem tento problém neměla. Problém se objevil na začátku kojení a nyní po roce. Děkuji za odpoveď. J. Ulrichová
Odpověď: Dobrý den. Přídatná mléčná žláza se může v podpaží vyskytovat. Reaguje potom na změny hormonálních hladin stejně jako mléčná žláza v prsu. Bylo by vhodné zajít na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6708
co je benigni dysplazie prsu
Odpověď: Jde o odborný termín , který vyjadřuje nezhoubnou změnu prsní žlázy na histologické úrovni. K tomu je třeba vzorek prsní žlázy odebrat, zpracovat a pod mikroskopem vyšetřit specialistou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6707
Dobrý den,

cca třetí týden mám bolesti obou prsou. Bolest jde jakoby zavnitř, polí mě ze shora hrudník, i kolem dvorců. Přes den se bolesti objeví a mizí.
Současně s tím mě bolí záda. Je možné, že bolesti jsou od zad / páteře? Celodenně sedím v kanceláři u PC a o prsa se často opírám, ale ne vždy. Pokud je zrovna období bolesti, bolí mě i pás v autě.
Je mi 32 let, mám velkou nadváhu. Na pohmat žádné bulky, ani zduřeniny v prsech ani podpaží nehmatám.
Děkuji moc za odpověď, Štěpánka S.
Prosím o radu.
Odpověď: Dobrý večer. Tělo za nás hovoří. Jste mladá žena, ale vaše váha zatěžuje pohybový aparát... navíc máte sedavé zaměstnání....bolesti vás omezují v pohybu.....nevím, na kolik jste se sebou spokojená.... Prostě jedno k druhému a jedeme v začarovaném kruhu chronického stresu. Citlivost prsou může souviset s obtížemi z pohybového aparátu. Z míchy, která je uložena v páteřním kanálu, vycházejí provazce nervů, ty se dělí na drobnější, takže po spádových etážích inervují měkké tkáně celého těla. Čili, bolest se paradoxně může přenést z poškozeného místa do místa dle inervace,kde je zdravá tkáň. Takže je pravděpodobné, že vaše prsy jsou naprosto zdravé. Objektivně je vhodné zhodnotit mamologickým vyšetřením. Analgetika sice dokáží potlačit bolest. Jde ale o léky návykové, mající vedlejší účinky, které zatěžují játra a ledviny.... Cesta z toho ven, je jediná. Najít sama sebe: sebeúctu, důvěru, svoji cenu, láskyplnost. Je to cesta na dlouhou trať , ale o tom je náš život. Jestli chcete , podívejte se na stránky pí Zdeňky Jordánové, napsala plno úžasných knih.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6706
Dobrý den paní doktorko, měla bych jeden dotaz. Je mi 27 let, chodím již 5 let na sonografii.Před 5 lety mi lékařka našla 1 bulku, nyní mám už 4. Paní doktorka mi řekla,že to jsou tukové bulky,ale nikdy mi žádný vzorek nevzala,vždycky mi kontroluje jejich velikost.Prosím o sdělení,zda toto vyšetření je dostačující, nebo zda si mám dojít na jiné vyšetření. Děkuji J.Doležalová
Odpověď: Dobrý den. Tukové ložisko- lipom má na ultrazvuku specifický charakter a vyšetření by mělo být spolehlivé i bez biopsie. Zkuste si podrobně vyšetřit celé tělo, měla byste podkožní bouličky stejného charakteru objevit i v jiné lokalitě na těle. Pokud by se jednalo o maligní ložisko s tukovou složkou, nebylo by 5 let stacionátní.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6704
Dobrý deň,bol mi nájdený fibroadenóm v pravom prsníku o veľkosti 35mm, p.doktorka mi napísala kontrola za 6 mesiacov na ultrazvuk alebo prípadné odstránenie.Mám 24 rokov.Odstránenie prebieha na plastickej chirurgii.Chcela by som sa opýtať hradí tento zákrok poisťovňa, odporučili by ste ho vybrať?Zatiaľ neviem či bude rásť ďalej alebo nie. Ďakujem. Martina.
Odpověď: Dobrý den. Ložisko je poměrně veliké. Vyplatí se však vydržet, pokud tedy neporoste, kontrolujte velikost pouze po menses. Fibroadenom totiž reaguje na hormonální změny a může měnit velikost, tak jako mléčná žláza. Tzn. i se samovolně zmenšit. Pokud je ložisko v centrální oblasti, dokáží si chirurgové pro něho "sáhnout" z oblasti rozhraní dvorce a jizva časem není vůbec vidět. Pokud operuje plastický chirurg, na většině pracovišť si žena výkon hradí, některá tato pracoviště však mají smlouvu na pojišťovnu. Myslím, že i všeobecný chirurg, pokud se dlouhodobě věnuje operacím prsu jako své specialisaci umí operaci provést s dobrým kosmetickým efektem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6703
Dobry den, bude mi 28 let a jeste nikdy mi muj gynekolog nedelal vysetreni prsu. Pri kazdorocni prohlidce absolvuji pouze vysetreni a vyter v dolni casti tela, nic vic. Chci se zeptat jestli to je normalni nebo ho mam pozadat o celkove vysetreni. Pouzivam cilest od svych cirka 17 let.
Odpověď: Dobrý den. Určitě ho požádejte, zvláště pokud jsi nejste něčím jistá. Objektivně posoudí nález. Mnohem důležitější ale je , než palpační vyšetření 1x za rok gynekoolgem či praktikem, vaše sebevyšetřování 1x za měsíc. Podrobně jsem sebevyšetření popsala u dotazu 6695.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6702
Dobrý den, matce diagnostikovali na mamografickém vyšetření zvětšené uzliny, asi kolem 35mm. Jinak bylo vše ostatní zhodnoceno jako benigní.Kontrola je nařízena za 4 měsíce. Je nutné se obávat závažnějšího nálezu?
Odpověď: Dobrý den. Určitě bych nyní v návaznosti na vyšetření mamologické po spádovém praktikovi chtěla zkontrolovat rozbor krevního obrazu i s diferenciálním obrazem a odběry na zoonózy. Může se stát, že se zvětšení LU tím vysvětlí. Dle výsledku se pak provádí biopsie LU s histologickým rozborem . Často mají ženy LU pouze hypertrofované, pokud jsou alergičky, a nebo se léčí s revmatickým onemocněním či mají mykózu kůže v podpaží.
Každopádně, pokud se LU mění ve smyslu, že se ještě zvětší, pak se i spojují a tvoří pakety. Podpaží žena cítí jako plnější až plné, jasně si skupinu LU nahmatá, může jí HK bolet či otékat. Zajděte s nálezem k vašemu PL.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky