MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223


Dotaz č. 5989
Dobrý večer,je mi 33 let a na pravém prsu mám hyperdenzní útvar 7x5mm charakteru lipomu či fibrolipomu.Jeden lékař mi při vyšetření řekl, že pokud chci můžem to vyříznout a při druhé kontrole mi zase jiný lékař neřekl an to nic jen, že je to nezhoubné. Nerozumím tomu za 1 rok mám kontrolu. Můžete mi to trochu objasnit prosím.Jedná se o rakovinu? Babička měla rakovinu prsu. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Lipom, či fibrolipom jsou ložiska benigní ( nezhoubné) povahy a kontrola je dostačující, pokud by bylo ložisko hmatné, zvětšovalo se, měnilo charakter či vás osobně nějak obtěžovalo pak teprve je na snadě jeho odstranění. Většinou doporučuji ultrazvukové kontroly po 1 roce, při potížích i kdykoliv dřive. Pokud se vyskytla v rodině rakovina prsu pouze u babičky, tak do 40 let je optimální ultrazvuk a teprve poté jej kombinovat s mamografickým vyšetřením. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5988
Dobry den,chtela jsem se zeptat byla jsem na vysetreni prsou v 17letech,a ted jsem nini po 3detech kdych si mohla rict o prohlidku mamografu.dekuji
Odpověď: promiňte, předpokládám, že jste děti neměla v 17letech a teď je vám více, bohužel nevím kolik. U žen do 40 le věku je vetšinou dostačující vyšetření na ultrazvuku. Zajděte do vašeho mamocentra, cena vyšetření se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5987
Dobrý den.Na sonu mi byla zjištěna benigní fibrosní cystická mastopatie.V každém prsu mám dvě cysty o velikosti 2,5 až 4,5 mm.Co to je za diagnozu a jak se mam dál zachovat.Mám ještě jít na mamograf.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Záleží na vašem věku, ten nevím, ale pokud jste mladší ( pod 40 let) je většinou ultrazvuk dostačující. Nález ojedinělých cyst v prsech je naprosto normální a jedná se jen o mírnou změnu struktury žlázy. Jelikož neznám celou vaši anamnesu, o vhodnosti zobrazovacích metod a jejich četnosti se poraďte s lékařem mamocentra kam docházíte. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5986
Dobrý den,
při kontrole mi bylo zjištěno :
Oboustranně počínající redukce parenchymu s částečnou tukovou involucí.Bez patologických změn.Prosím o bližší vysvětlení.
Děkuji a jsem s půozdravem.

Jitka
Odpověď: jednoduše řečeno, jste naprosto v pořádku. s pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5984
Jsem pět dní po porodu a mám dva dotazy: 1. nateklou bulku pod paží a ztuhlá prsa a 2. oteklé nohy i chodidla
Odpověď: Vše souvisí s předchozím těhotenstvím. Co se týče prsů je možné si pro klid duše nechat udělat ultrazvukové vyšetření. Pokud se to neupraví konzultujte stav se svým gynekologem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5983
Dobrý den,

před 2 měsíci mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko Mirena a teď už týden mám velký tlak v obou prsou, mám pocit, že se prsou nemohu ani dotknout jak jsou citlivá. Prosím o odpověď na otázku, jestli se mám tímto stavem znepokojovat a jestli je možné aby Mirena byla příčinou vzniku rakoviny prsu.
Děkuji za odpověď
M.Štěchová
Odpověď: myslím, že můžete být v klidu, půjde o novou hormonální stimulaci v souvislosti s Mirenou. Přetrvávající dyskomfort s prsy konzultujte se svým gynekologem. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5982
Dobrý den, je mi 26 let a před týdnem jsem si nahmatala bouličku na prsu. Po dnešním sonografickém vyšetření mi lékař sdělil, že se bude jednat o nezhoubný nádor a rovnou jsme se domluvili na jeho chirurgickém odstranění za 3 týdny. Má otázka zní: s jakou pravděpodobností lze diagnotikovat podle sonografie, zda se jedná o nezhoubný či zhoubný nádor? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Simona
Odpověď: podívejte se na odpověď 5978. Jen chci podotknout, že moderní medicína se snaží co nejméně operovat nezhoubné nádory v prsu a za určitých pravidel je pouze sledujeme. rozhodně je nutná předoperační verifikace ložiska pomocí core biopsie!!! Jestli nejste zdaleka můžeme se domluvit na konzultaci. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5981
Dobrý den,asi 3 měsíce mám mírně oteklý pravý prs.Od 19.3. jsem brala Xorimax 500mg 15 dní.Nezměnilo se téměř nic, nyní mě p.doktor posílá do mam. poradny s podezřením na mastitis nonpueralis.Jde o zhoubný nádor?Děkuji
Odpověď: takto jednoduše vám neodpovím, ale ve zprávě pana doktora se píše jen o zánětlivé povaze, nikoliv o nádoru. odlišení tzv. zánětlivého nádoru od prostého zánětu není nekdy jednoduché, ale na posouzení mám příliž málo informací. budeme doufat v to lepší. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5980
Dobrý den, prosím budu chodit na 4 cykly chemoterapie -doxorubicin a endoxan.Vím, že mi vypadají vlasy a to mi vůbec nevadí, dá se nahradit parukou, ale vypadají mi i řasy a obočí? Moc děkuji
Odpověď: je to bohužel pravděpodobné. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5978
Dobrý den, podstoupila jsem vyšetření prsů ultrazvukem (je mi 25 let), které odhalilo tři ohraničené útvary. Po následné konzultaci s mamologem mi bylo doporučeno chirurgické odstranění největšího z nich (2,6 mm). Chtěla bych se zeptat, do jaké míry může ultrazvukové vyšetření rozpoznat charakter takového útvaru a jestli před chirurgickým výkonem není dobré udělat další vyšetření, popř. zda místo chirugického odstranění není možné jiné řešení. Děkuji moc za odpověď!
Odpověď: jen do určité míry, u ložisek, která vyhlížejí benigně (nezhoubně) je hraniční velikost právě oněch 25mm. Od této hranice většinou doporučujeme chirurgické odstranění. V každém případě, ale poskytneme chirurgovi jasnou odpověď o jaký typ ložiska se jedná, tz. že provedeme odběr tenkojehlovou biopsií. Měl by to být standard na všech "kvalitních" pracovištích. Nevím z jaké jste dálky, ale na našem pracovišti ještě po zvážení různých okolností nabízíme jako alternativu chirurgické operace, ambulantní odstranění takovýchto ložisek pomocí tzv. vakuové biopsie. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5977
dobrý den,
našla jsem si poměrně velkou tvrdou pohyblivou bulku v podpaží. zašla ke své lékařce, ta mi pečlivě vyšetřila prsa a pak oznámila že nic nanašla, ať jí sama ukážu. velmi rychle prohmátla a oznámila že to vůbec nic není, že to je sval. jsem teď v nepříjemné rozpoložení, protože ač mám k doktorce velkou důvěru, vím že sval to prostě není. co s tím.
Odpověď: pravděpodobně půjde o uzlinu, pro váš klid bych si nechal udělat ultrazvukové vyšetření. pokud nechcete jít pro žádanku ke své lékařce, je možnost zajít přímo do mamocentra. Cena vyšetření se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5975
Dobrý den,
moje babička má rakovinu prsu. První bulku si našla v roce 2002, pak další v roce 2007 a zároveň při operaci jí vzali celé levé prso a v roce 2009 na podzim se našla další bulka. Opět na levé straně. Před měsícem se našla další bulka, ale ta se našla u klíční kosti. Chci se zeptat, proč se rakovina šíří dál i když babička chodí na chemoterapii? A proč ji během procházky brní levá ruka? (na této straně oběveny bulky)
Děkuji předem za odpověď
Odpověď: zkrátka někdy se rakovina vymkne kontrole a chemotherapie ji nedokáže zcela vyléčit, ale jen ji třeba přibrzdí. záleží na tom, jaká byla histologická skladba nádoru, jak je agresivní, jak byl pokročilý v době prvního nálezu a řadě dalších okolností... Brnění má nejspíše souvislost s Vámi uváděnou radikální operací levého prsu. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5974
Dobrý den,nahmatala jsem si v podpaží bouličku,tak 1 cm. Nebolí,nezvětšuje se,je "pohyblivá".Nahmatám si ji jen v určité poloze,ani pan doktor na gyn. je nemohl nahmatat a když ano,tak že je to malé a nic to není.Nahmatala jsem si je před půl rokem.V té době jsem měla a stále mám zvětšené uzliny různě na stejné straně krku,ale na punkci prý jsou prý malé(cca 1,5 cm),tak jsem i tu v podpaží přikládala k tomu.Nyní všude čtu,že si žena nahmatala bouličku a hned má rakovinu, tak jsem se chtěla zeptat na Váš názor,neměla bych raději znovu zajít na gyn.a požádat o ultrazvuk?Je mi 23
Odpověď: ano, ultrazvuk rozhodně doporučuji, jasně řekne povahu ložiska - uzliny, její charakter,... buďto s žádankou od vašeho gynegologa, nebo přímo do mamocentra bez žádanky za přímou úhradu cca 300 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5972
Dobrý den, já se chci jenom tak vedlejšně zeptat, co to vlastně znamená PŘIMĚŘENÝ NÁLEZ?
Odpověď: ...že je vše v pořádku. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5971
Dobry den, mam zvetsenou uzlinu v podpazi,proto me prakticky lekar napsal zadanku na sono prsu.Kdyz jsem se na vysetreni objednavala,bylo mi sdeleno,ze pokud nemam zadanku od gynekologa,ale od praktickeho lekare,musim si tohle vysetreni zaplatit.Chci se tedy zeptat, je to skutecne tak ? Predem dekuji.
Odpověď: nerozumím tomu, píšete, že jste měla žádanku od praktického lékaře...a v mamcentru vám řekli, že prořebujete žádanku od praktického lékaře či gynekologa...? za naše centrum - pokud máte pohmatový nález ( viz vaše uzlina) a máte " žádanku" vyšetříme vás bez peněz. Bez žádanky jednoznačně za úhradu 300 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5970
Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že v pravém prsu se mi kůže nahoře u bradavky stahuje přímo k bradavce. Ale to jen někdy, většinou, když se převlíkám nebo když dokojím..jakmile kůžičku trošku popotáhnu, tak je zase zpátky..na okraji bradavky mám jakoby malinký hrbolek,ze kterého semtam jemně vytlačím trochu mazu..mám celkové masnou pokožku. Na vyšetření na sono jdu v pondělí..může se jednat o něco vážného? Děkuji za odpověď
Odpověď: chválím, že jdete na vyšetření ultrazvukem, osobně si myslím, že půjde jen o běžné nařasení pokožky, které nebude mít patologický podklad. Hrbolky na bradavce jsou ucpané mazové žlázky. V pondělí budete mít jasno. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5969
Dobrý den. Je mi 34 let, mám dvě děti, obě jsem kojila rok. U druhého zástava laktace dostinexem. Po roce a půl po zástavě laktace nastaly problémy s natékáním prsou (výtoky podobné mat.mléku, bolesti, při sebemenším stlačení jakoby mi teklo mléko) - to bylo opět ukončeno dostinexem. Po dobu léčby nastaly ostré bolesti v prsou. Byla jsem na mamografu Volali mi, že mám přijet na doplnění vyšetření ultrazvukem, že mám ztuhlou jednu žlázu. Objednali mě ale až za měsíc. Tak mi to vrtá hlavou a bojím se, co bude. Je pravděpodobný výskyt závažnějšího problému?
Odpověď: nevím co má znamenat termín ztuhlá žláza, ale předpokládám že ve vašem "mladém" věku je žláza ještě bohatá a tudíž mamograficky velmi špatně přehledná, a ultrazvukové vyšetření se dělá jako doplněk, který má zvýšit přesnost celého vyšetření, myslím, že to bude i Váš případ. Mamografie se obecně doporučuje od 40 let, dříve jen ve výjimečných případech. Pokud by se jim něco hodně moc nezdálo, tak by vás pozvali jistě dříve. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5968
prosim co je prominent paratracheal lymph??dekuji.je to dulezite pro me
Odpověď: nevím v jaké souvislosti se ptáte, ale předpokládám, že se jedná o uzliny uložené poblíž průdušnice. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5967
Dobrý den, absolvuji pravidelný mamografický screening (naposled v květnu 2009). Přímo uprostřed prsní bradavky levého prsu se vytvořila bílá tečka velikosti špendlíkové hlavičky. Vypadá to, jako kdyby malý hrbolek (zřejmě vyústění vývodu mléčné žlázy) ztratil pigmentaci. Prso je na pohmat v pořádku a nebolí. Prosím o radu, zda a jak to mám řešit. Děkuji za odpověď a Váš čas, Alena Bakešová
Odpověď: pravděpodobě půjde o ucpání mazové žlázky, může dojít ke spontánní nápravě do normálu. Pokud by se stav zhoršoval, bude lépe navštívit a ukázat nález mamologovi. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5966
Dobry den byla jsem na uz prsou pote me poslali i na mamografii ve zprave jsem si precetla ze mam fibrosni dyspasii bez lozisek v obou prsou chtela jsem se zeptat co to znamena
Odpověď: Jste naprosto zdravá, jde o histologické vyjádření struktury žlázy, které však do slovníku mamodiagnostika nemá patřit. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5965
Dobrý den, píši dotaz za svou babičku, které je 78 let. Zhruba před třema lety prodělala rozsáhlý pásový opar, který měla od levé lopatky, přes bok a pod prsem a částečně přes prso až skoro k hrudní kosti. Pak následoval trojitý bajpas a zhruba po roce se opar vrátil, i když ne v takovém rozsahu. Babička trpí velice silnou postherpetickou neuralgií a bolesti jí velice komplikují život. Léčena je sice na neurologii v Novém Boru, ale bez většího úspěchu. Ráda bych věděla, jestli je možné docílit dalším vyšetřením a léčbou většího úspěchu. Velice děkuji za odpověď. Jaroslava Šidlová, Kounov.
Odpověď: je mi líto, i přesto, že pásový opar zasahoval až pod prso, není to otázka šitá na míru pro mamodiagnostika, pro relevantní odpověď kontaktujte prosím kožního lékaře či neurologa. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5964
Dobrý den,prosím moje maminka je po operaci rakoviny levého prsu.Vzhledem k věku-75let,jí psr odstranili celý,a též ,,lymfy".Maminka má ale velké bolesti té levé ruky.Je to asi 3 a půl měsíce od operace.Hledám proto odpověď:jak dlouho ještě jí to bude bolet?A je to vůbec normální,aby jí to bolelo při zvednutí i lehčíh věcí?Rakovinu prsu měla již její matka,po 60 roce,je riziko,že mě to též postihne?Je mi 47 let,a na mamograf jdu letos podruhé.Hlídám se.
Děkuji za odpověď(ať je jaká je)
Hezký den
Lenka Jirouchová
Odpověď: u takto radikální operace, která zasahuje i oblast podpaží je bolest paže možná, jak dlouho je či není normální nedokáži odhadnout, je třeba dát pozor aby nedocházelo k rozvoji tzv. lymfedemu, tedy lymfatickému otoku paže, který je dobré zachytit vždy časně, dokud je dobře ovlivnitelný léčbou. Na místě je vhodná poooperační rehabilitace, někdy se však vyvine takový rozsah jizvení, že bolesti přetrvávají i dlouhodobě. Dlouhodobě bude potřeba i postiženou stranu šetřit od námahy,...Co se Vás týče, máte v souvislosti s rodinou vyšší riziko a pravidelné sledování je velmi správné. Podruhé myslíte, v odstupu cca 2 let ? možná bych zvážil i možnost genetického testování, i přesto, že šlo o výskyt rakoviny v pozdějším věku u žen ve vaší rodinné linii. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5963
Před rokem zjištěn mastop. uzel, který po změně HA zmizel. Nyní po roce při prevent.sono ve stejném místě zjištěna cysta s tekutinou vel. 6mm. Dle lékaře je vše v pořádku. Opravdu můžu být klidná ? Jaký je Váš názor na prevent. užívání INDOL-IN, INDOLAN v mém případě. Je mi 35 let užívám AZALII.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím, podle vašeho sdělení jste v pořádku, cysta je naprosto nevýznamná. Co se týče daného léku, osobně jej neznám, asi půjde o nějaký potravinový doplněk, jako takový vám asi neublíží, jestli i pomůže ??? S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5962
Dobrý den,jsem ve třetím měsíci těhotenství a zhruba před dvěmi lety se mi na pravé bradavce ve prostřed objevil malý výrustek.Během těhotenství se zvětšuje.Má stejnou barvu jako bradavka a je kulovitého tvaru.Je mi 30 let.Chtěla jsem se zeptat,zda se nejedná o něco závažného nebo je to normální a nebudu mít problém při kojení.Předem velmi děkuji.
Odpověď: Dotaz spíše na vašeho gynekologa, ale ze zkušenosti vámi líčený kožní výrustek není nic neobvyklého a vážného a překážku v kojení také nevidím, to že se zvětšuje souvisí s těhotenstvím. Při kontrole na něj upozorněte svého gynekologa. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5961
Chci se zeptat, projevily se nějaké změny a bolesti v prsu, ale nespadám do kategorie, kterým je preventivní mamograf hrazen (mám 34 let). Když dostanu žádanku od své gynekoložky na vyšetření, budu si toto vyšetření muset hradit i s touto žádankou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ano, ale ve vašem případě doporučuji vzhledem k věku ultrazvukové vyšetření - jeho cena není nikterak závratná, většinou se pohybuje kolem 300 Kč, a pokud by lékař-mamodiagnostik usoudil, že na jeho základě potřebujete ještě mamografické vyšetření, tak toto je už zadarmo. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5959
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit ze sona. Oboustranně minimum tuk. lalůčků, difůzně ve všech Q široká vrstva žlázy, ve všech Q s řadou cyst velikosti do 10mm, vpravo i jedna zahuštěná cysta. Co znamená zahuštěná cysta? Děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím, vše je v pořádku, u zahuštěné cysty je její obsah jednoduše hutší - kupř. na zánětl. podkladě, ne jako u většiny prostých cyst, kde je obsah čirý. SONO kontrola je dostačující, v některých případech se doporučuje obsah této zahuštěné cysty odsát tenkou jehlou. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5958
Dobrý den. Pravidelně chodím na kontroly-sono i mamograf, nálezy v pořádku. Dva roky mám ze zdravotních důvodů ant. Mirenu. V poslední době mám neustále značně citlivé a zvětšené obě prsní bradavky / bez výtoku/. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím, vaše potíže mají nepochybně hormonální podklad. Pokud se kůže bradavek neolupuje, nemokvá, nemění barvu, není krvavý výtok,... je vše v pořádku, v opačném případě raději navštivte lékaře. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5957
Dobrý den, jsem 4 roky po částečné ablaci prsu. Prodělala jsem po operaci prsu lázeňskou léčbu. Jsem nyní v remisi. Mám ještě nárok na lázně zcela hrazené pojišťovnou ?
Děkuji
Ing.Zdeňka Hrubá
Odpověď: Zdravím, ano na lázně máte nárok, ne však plně hrazené, musíte si platit ubytování a stravu a samotné procedury jsou hrazené. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5956
Dobrý den je mi 38 roků a matka mi zemřela na rakovinu prsu.2x už jsem podstoupila mamograf a jinak každý rok jezdím do mamocentra Klatovy na sonogfrafii.CHtěla bych se zeptat jestli mám docházet na mamograf každé 2 roky nebo jestli za delší dobu.Mám dost velké prsa a sama si to těžko vyšetřím.Mám z této nemoci hodně velký strach a ještě větší že vím že mi na to maminka zemřela.Od 31 let jezdím na vyšetření.Děkuji a přeji hezký svátečně velikonoční den.
Odpověď: Zdravím, dvouletý interval je optimální s ultrazvukem v mezidobí. Nic bych na tom neměnil. Klatovy jsou krásné a pan doktor, kterého zde znám je velmi pečlivý... také přeji hezký zbytek Velikonoc. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5955
Přeji dobrý večer. Je mi 45 let a 16. 3. 2010 mi byla provedena core-cut biopsie, výsledek histologického vyšetření /cituji/: A,B/E-cadherin invazivní lobulární karcinom, grade 1, ve kterém je imunohistochemický průkaz estrogenních i progesteronových receptorů pozitivní v 90% nádorových buněk, jejichž proliferační aktivita je nízká s MIBI do 10%. Sonograficky bez patolog. lymfadenopatie.
Velmi prosím o vysvětlení. Mnohokrát děkuji.
Odpověď: Zdravím, nechápu, jak to, že Vás dosud nikdo neinformoval, nebo Vám vše nevysvětlil? nicméně, v prsu máte nádorové ložisko a imuno vyšetření říká jak je hormonálńě aktivní, od toho se bude odvíjet i následná oknkologická léčba. To, že jsou uzliny na ultrazvuku normálního vzhledu je potěšující prognostická zpráva. Podrobnosti žádejte po svém ošetřujícím lékaři. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5954
Dobrý den chtěla jsem se zeptat když jsem měla poslední menstruaci v unoru a ještě jsem to nedostala březnu ani ted začátkem dubna jsem po cisařském řezu,znovu těhotná nemůžu být dělala jsem si už dvakrát těhotenský test a vyšlo mi že nejsem těhotná,a s přítelem si dáváme velký pozor kdyžuž cítí žeje tak ho vytáhne tak proč jsem to ještě nedostala Děkuji za odpověd
Odpověď: Zdravím, je zde zřejmá souvislost s císařským řezem a nepravidelným cyklem. Rozhodně nejde o nic vážného, o podrobnosti se raději obracejte na svého gynekologa. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5951
prosim o vysvetleni,ktere mam z mamografie.
žlazy dle tabara typu T1.Vlevo benigni kalcif.Bi-rads č.2,benigní.
Děkuji
Odpověď: Zdravím, jde o popisné vyjádření struktury a typu vašich prsů. Podle tohoto jste úplně v pořádku. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5950
Dobrý večer,chtěla jsem poprosit o radu .Asi před dvoumi měsící jsem zjistila,že v podpaží mám bulku asi o rozměru 2 cm.Je mi 26 let Předem děkuji za odpoveď S pozdravem Sokolowská Markéta
Odpověď: zdravím, pravděpodobně půjde o uzlinu, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření na některém z akreditovaných mamocenter. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5949
Dobrý den, již asi 40 dní pozoruji při koupeli, že když si zmačknu bradavku, vyteče z ní malé množství moku čirého, ale také bělavého. Týká se to obou mých bradavek. Je mi 26 let, zatím nemám dítě a nevím, zda je to závažné, či normální. Když hledám informace a daném problému, všude se hned píše o rakovině prsu. Můžete mi poradit, co dělat, sledovat, nebo užívat? děkuji A.H.
Odpověď: nejedná se o nic neobvyklého, původ je hormonální. Alarmující je výtok krvavý, ve vašem případě bych byl v klidu. Pro klid duše můžete zajít ještě na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5948
Dobrý den. Pod levým prsem mám otok,který je blíže k "trojúhelníku". Byl jsem před dvěma lety na Sono a nic nenašli. Myslí si,že je to z námahy. Mám si nechat opětovně zkontrolovat tento otok když se nezvětšil ani nezmenšil? Někdy mi píchá na levé straně v prsu. Tahám těžší věci. Děkuji za radu. Robert.
Odpověď: Pravděpodobně o nic nepůjde a výsledek Ultrazvukového vyšetření vyzní stejně jako minule, nicméně pokud vám to stále vrtá v hlavě, opakované ujištění, že jste v pořádku vás vypořádá i psychicky. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5947
Dobrý den,je mi 21 let a chtěla bych podstoupit preventivní vyšetření prsu na specializovaném pracovišti. Myslíte, že i ve svém věku můžu svého gynekologa nebo praktického lékaře požádat o žádanku na toto vyšetření?Nebo se toto vyšetření provádí až od určitého věku?Nemám žádné konkrétní potíže, ale jistota je jistota. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Jistě můžete, každopádně se bude jednat o ultrazvukové vyšetření. Můžete jít do centra i přímo, bez žádanky, pak je to za přímou úhradu, cca 300 Kč. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5946
Pred tydnem mi bylo 27 let, pred par dny jsem si nahmatala v levem prsu (na strane vice k hrudni kosti, asi 3 cm od bradavky) tvrdou kulatou pohyblivou bulku, prsa mam velmi mala. Zitra mam jit k me lekarce, ale jsem hodne vydesena. V rodine nemame zadny vyskyt rakoviny prsou ani zadne jine. Pred mesicem mi nasli na pravem vajecniku velkou krvavou cystu. Muze to mit vse spojitost, o co se jedna? Jsem opravdu velice vydesena. Dekuji za odpoved, Klara.
Odpověď: Zdravím, jistě vám nepovím o jaký typ bulky se jedná, rozhodně doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, které charakter bulky ozřejmí. Pokud máte pocit, že jde o bulku čerstvou, dále její pohyblivost- toto vše svědčí spíše pro charakater nezhoubný. Vše dobře dopadne. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5944
Dobrý den, pane primáři. Ráda bych věděla, jaké jsou příčiny vzniku cystické mastopatie a jaké jsou způsoby léčby? Je nějaká možnost vzniku cyst zamezit či zmizení už vzniklých? A je opravdu větší pravděpodobnost vzniku nádoru z cyst při tomto onemocnění? Je mi 37 let, 15 let jsem brala HA Diane 35 a kojila jsem dvakrát a vždy jen jeden měsíc.
Děkuji Vám za odpověď a za Váš čas. Hezký den, Iva
Odpověď: cystická mastopatie je jednak histologický pojem, do slovníku radiologů moc nepatří. Každopádně nejde o nemoc, ale o typ, o změnu mléčné žlázy a její podstata nezakládá vyšší riziko vzniku rakoviny prsu, vlivy jsou hormonální a dědičné. Jen s ohledem na horší přehlednost žlázy je někdy třeba častější sledování. Doporučuji ultrazvukové vyšetření zhruba jedenkrát za rok a od 40 let ev. doplněné mamografií. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5943
Mám lehkou bolest v levém prsu a je to v oblasti nad bradavkou asi 3cm.Také mě bolí pod paží (myslím si asi uzlina)
Nikde jsem se nenamohla ani nekojím .Kojila jsem naposledy před půl rokem.A mléko v prsu už není jen žlutá průhledná tekutina.
Tak se tam oběvila po dvou měsících absence v kojení...Poraďte mi zda mám jít na mamagrafické vyšetření nebo jak se projevuje vážnější onemocnění v prsu a okolí
Odpověď: zdravím, určitě bych doporučil provedení ultrazvukového vyšetření. Nevím kolik je vám let, lékař při vyšetření dokáže velmi přesně posoudit stav uzlin v podpaží a během vyšetření vám vše jistě ještě dopodrobna vysvětlí. Možná nechá doplnit i mamografické vyšetření ? to bude záležet na vašem věku, typu žlázy, příp. nálezu na UZ,... S nažloutlou tekutinou si nědělejte starosti, většinou se jedná o hormonální záležitosti. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5942
Dobrý den.Mám dotaz bude-li letos opět od 1.4.přispívat Avon samoplátkyním?Děkuji Mašková
Odpověď: Zdravím, podle neověřených informací má být spuštěn projekt až v měsících srpen-říjen. S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5941
dobry den,som muz mam 38
rokov a jeden krat do mesiaca ma pali lava bradavka trva to asi pol dna,informujte ma prosim cez e-mail DAKUJEM Z POZDRAVOM S.L.
Odpověď: Zdravím, spíše to nic nebude, ale nejlépe bude pokud navštívíte mamo poradnu. Může jít jako u žen o hormonál. změny, v úvahu přichází jaký nosíte oděv, jestli není bradavka nějak narušená, drážděná,... S pozdravem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5940
Dobrý den, je mi 38.V listopadu 2009 jsem po 4 letech vysadila HA Yasminelle.Nechtěla jsem ji již brát.22.2.2010 opět raději nasadila. Gynekolog dovolil.Bez HA mi strašně padaly vlasy(plešatění), silná menstruace a necítíla jsem se fit apod. Kožní lékař doporučil nasadit.Nyní beru druhé balení.Vlasy sice lepsší,ale již po týdnu mě strašně bolí prsa, mám je zvětšená, napnutá a bolí i vnoci.Mám raději vysadit hned nebo dobrat balení? Nebo nevysazovat. Raději se budu prát o vlasy než si zahrávat se zdravím prsů.Chystám se na sono.Děkuji Jana
Odpověď: Milá Jano. Nejste již úplně nejmladší a proto musíte počítat s tím, že prsní žláza bude reagovat velmi silně na hormonální podněty. Nejprve byl hormonální podnět zrušen a nyní se opět vrátil. Žláza reaguje více, než kdyby se HA brala stále. Buďte trpělivá. Pokud jste si jistá, že HA chcete z určitých důvodů užívat, musíte vydržet i určitou nepříjemnost opakované léčby. Mohlo by Vám pomoci užívání Vitaminu E : v dávce 400mg denně po jídle, vybrat jedno balení a pak snížit na 200mg denně - také pojídle a opět jedno balení. Kůra se zakončí užíváním 100mg vitaminu E denně po jídle. K tomu můžete celé tři měsíce užívat Acidum folicum - čisté bez kombinace s jinými prvky. Vše se kupuje volně v lékárně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5939
Dobrý den,obvodní lékař mě poslal na mamograf,do zprávy napsal: benigní dysplasie prsu NS,snížení involuce mléčných žláz.Prosím Vás o srozumitelné vysvětlení toho co mi obvodní lékař napsal do zprávy. Děkuji Monika
Odpověď: Milá Moniko. Váš obvodní lékař mluvil v lékařském jazyce a říkal toto: na mamografii se zobrazil určitý zcela normální typ mléčné žlázy, odpovídající věku. Znamená to, že jste zcela zdráva, on jen opsal to, co napsali jeho kolegové, kteří Vaši mamografii hodnotili.Lékařština je nesrozumitelný jazyk a je moc dobře, že jste zeptala. Váš lékař byl povinen Vám to přeložit do srozumitelné řeči.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5936
Dobrý den, je mi 25 let. 2 dny před menstruací mě půl dne pobolívalo při dolním okraji pravého prsu. Nahmatala jsem si tam jakýsi útvar (bulku),který se při stlačení pohybuj(odklouzne). Nevím, zda tam byl i předtím. Dostala jsem od pana doktora žádanku na sonografii, ale vyšetření je možně až za měsíc. Není to dlouhá doba a tak by bylo možné něco zanedbat? děkuji za odpověď
Odpověď: Klouzavá bulka v podkoží prsu je jistě nezhoubná bulka, buď jde o běžný lalůček žlázy, nebo o malou cystu či fibroadenom. Měsíc čekání je trochu nepříjemný, nemůže však nastat nebezpečí z prodlení. Váš lékař je osvícený, že Vám vystavil žádanku. Doufám jen, že jdete na vyšetření do akreditovaného screeningového centra. Ověřte si adresu na tomto webu, zde je interaktivní mapa všech center v ČR.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5934
Dobrý den. Je mi 20 let, a nedávno jsem začala se samovyšetřením prsu, a na pravém prsu jsem si nahmatala tvrdé misto ve tvaru oválku (jakoby ohraničení konec prsu a začátek podpaží) v levém prsu to není tak zatrvdlé a objeví se to zejména když zatnu sval...newim o co jde tak bych byla ráda kdybyste mi mohla poradit...Předem děkuji Gábina
Odpověď: Jetě přidám - přečtěte si předchozí odpověď o výskytu nádorů prsu u žen do 20 let, ať nežijete v úzkosti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5933
Dobrý den, Je mi 20 let, a nedávno jsem začala se samovyšetřením prsu,a v pravem prsu u podpaží sem si nahmatala tvdrší místo,které má podobu oválku (jakoby ohraničení konec prsu a začátek podpaží), zejména když zatnu sval tak se tam vyrýsuje,ale na levém prsu to tak výrazné není...Nevím tedy zda je to normální nebo ne,takže by mi moc pomohlo kdybyste mi poradila,předem děkuji Gábina
Odpověď: Milá Gábino, toto bude zcela jistě normální, zřejmě jde o výběžek žlázy, nebo dokonce přídatný okrsek žlázy, což má mnoho žen. Jsem ráda, že se;samovyšetřujete, neustávejte v tom. Za nějakou dobu začnete bezpečně poznávat všechny struktury ve Vašich prsech, není pak problém odhalit i malý nález, který do prsu nepatří. Vydržte, péče o prsy je součástí preventivního chování mladých moderních žen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5932
Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jaká je možnost onemocnění rakoviny prsu ve 20 letech? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Podle dat Národního onkologického registru, který je veden od roku 1977, onemocnělo za tu dobu asi 5 žen ve věklu do 20 let. ( zdůrazňuji za 33 let). Zhoubný nádor prsní žlázy je tedy zcela raritní, v tomto věku jsou častější nádory uzlin, krve (leukemie), mozku- snad i vaječníků.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5931
Dobrý den,chci se zeptat jestli je v mém věku(60)postačující kontrola mamografem každé dva roky. Do rizikové skupiny nezapadám. Prsa se snažím kontrolovat i sama. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dvouletý mamografický interval u ženy bez vyššího rizika je zcela podle norem. Pokud se ještě samovyšetřujete, nemůžete už pro sebe udělat více.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5930
Dobrý den, moje dcera 10 let má větší levou bradavku a pod ní je taková tvrdá kulička. Kolem prsa ji pobolívá.Chci se zeptat, jestli to už může souviset s růstem prsů(zdá se mi to brzy), nebo by se mohlo jednat o něco jiného a jestli doporučujete návštěvu lékaře. Děkuji
Odpověď: Nález je typický pro počínající růst prsů, ve věku 10 let to není nijak předčasné. Pouze, pokud by nastal překotný růst prsů, bylo by třeba provést určitá vyšetření, se kterými je obeznámen dětský lékař, aby se vyloučila tzv pubertas precox, která může mít za následek malý tělesný vzrůst.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5929
Co je v MMG : MK v zhluku?
Nerozumím tomu.Mám z toho obavy.
Odpověď: Znamená to mikrokalcifikace, kterých je několik v blízkosti u sebe. Mirkokalcifikace mají být vždy vyšetřeny, doporučuje se provést z nich biopsii. Záleží ale samozřejmě na jejich typu, velikosti atd. Trvejte na tom, ať je Vám řádně vysvětleno, o jaký typ mikrokalcifikací se jedná. Nejvěrohodnější biopsie je z tzv vakuové biopsie - mamotomie. Doufám, že jste byla vyšetřena ve screeningovém centru s akreditací ( adresy všech jsou na tomto webu). Jsou povinni, pokud sami vyšetření neprovádějí, odeslat Vás na jiné pracoviště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5928
DOBRÝ DEN, V KVĚTNU MINULÉHO ROKU JSEM BYLA NA VYŠETŘENÍ PRSU ULTRAZVUKEM, JELIKOŽ JSEM SI TAM NAHMATALA ZATVRDLINU. JE MY 30 LET. ASI PŘED MĚSÍCEM JSEM BYLA U MÉHO GYNEKOLOGA NA KONTROLE. NAHMATALA JSEM SI V PODPAŽÍ U TOHO SAMÉHO PRSU DVĚ BOULIČKY, ŘEKLA JSEM TO DOKTOROVI, TAK MY PRSA PROHMATAL A PŘIŠLO MU TO V POŘÁDKU A ŘEKL ŽE MÁM JÍT NA KOTROLNÍ SONO AŽ V KVĚTNU 2011. PÍŠU PROTO ŽE MĚ V TOM PRSU DOST ČASTO BOLÍ, ZATVRDLINU TAM MÁM STÁLE, ALE DŘÍVE TAKHLE NEBOLELA. MÁM STRACH, NA TO ŽE JE MY 30 LET, TAK NA SONU UŽ JSEM BYLA OD SVÝCH 25 LET TŘIKRÁT. CO MÁM PROSÍM DĚLAT?
Odpověď: Váš strach se může ztratit pouze, když půjdete na další ultrazvukové (sono) vyšetření). Pokud nemáte žádanku, vyšetření si můžete zaplatit - stojí okolo 300Kč.Hlavně si vyberte nějaké akreditované screeningové centrum, a požadujte řádné vysvětlení Vašich obtíží. Adresy center jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5926
Dobrý den. Kůže v okolí bradavky se mi při podnětu vtahuje nebo tvoří takové hrbolky, je nepravidelná. Na UZ vyšetření jsem byla zhruba před půl rokem (tento problém), vše bylo v pořádku. Je vhodné vyšetření zopakovat ?Jsem bezdětná, 33 let. Děkuji.
Odpověď: Ve Vašem případě jde o zvýšenou schopnost zkracování se malinkých svalečků, které jsou umístěny mezi bradavkou a podkožím. Vrásnění kůře dvorce je v pořádku, tak se kůže může chovat v závislosti na nějakém podnětu: chlad, strach, podráždění rukou. Zatahování bradavky je nepříjemné, je třeba bradavku masírovat - například ve sprše, aby se zmíněné svalečky pořád protahovaly. Zatahování bradavyk může komplikovat kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5925
Dobrý den,
jsem muž ve věku 60ti let a někdy pociťuji bolest při doteku na pravou prsní bradavku.Tato bolest trvá asi 3-5 dnů, a pak zmizi.
Jinak jsem vzhledem ke svému věku OK.
Prosím o radu.
Děkuji.
Odpověď: Zcela určitě nejde o nic závažnmého. Občasnou bolestivostí se projevuje tzv gynekomastie, hormonální změna mužské prsní žlázy, čímž trpí více než 50% mužů ve Vašem věku. Pokud by se k bolesti přidružil ještě nález zatvrdlé bulky, bylo by lepší nechat se ultrazvukem vyšetřit v některém ze screeningových akreditovaných center. Zhoubný nádor prsů u muže je velmi vzácný, ale existuje. Je však vždy spojen s nález nepohyblivé tvrdé bulky pod bradavkou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5924
Dobrý den, je mi 20 let. Na vnitřní straně pravého prsu jsem nahmatala tvrdou bouli, nikdy dříve jsem si jí nepovšimla. Může to být v mém věku něco, s čím bych si měla zajít na vyšetření?
Odpověď: I dvacetileté ženy mohou onemocněn nádorem prsu, i když je to velmi a velmi vzácné. Ve Vašem věku připadá v úvahu spíše fibroadenom- nezhoubný nádor nebo cysta. Pohmatový nález boule je však vždy důvodem k vyšetření - postačí ultrazvuk, ale musí být proveden zkušeným lékařem z některého z akreditovaných center. Adresy najdete na této webové adrese - je zde interaktivní mapa. Vy musíte a měla byste chtít vědět, co je podstatou pohmatového nálezu. Pokud jde o cystu: většinou se jen sleduje a ona postupně mizí, jen zřídka se odsává (což je ambulatní nebolestivý výkon, doba trvání asi 5 min).Fibrooadenomy se operativně odstraňují pouze , když stále rostou a přesáhnou velikost 25-30mm. Neumí se zvrhnout ve zhoubný nádor. U ženy, která ještě nerodila se musí každý operativní výkon maximálně zvažovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5923
k dotazu č. 5920 je mi 20 let.
Odpověď: Vzhledem k věku mohu upřesnit, že se opravdu nejedná o známky rakoviny prsu, ve 20 letech ještě není dokončen vývoj prsní žlázy, mnohé se může ještě změnit. I ona zmíněná Mondorova choroba - žánět žil v prsu- je spíše nepravděpodobná. Žilní kresba může být zvýrazněna a nic to neznamená, platí to, co jsem napsala již minule: Bylo by dobré to přeci jen nějakému lékaři ukázat - gynekologovi, praktickému lékaři v rámci jiné prohlídky, aby tento Váš problém viděl ještě nějaký lékař na vlastní oči.Není ale nutné se jen kvůli tomuto problému objednávat k lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5922
Dobrý den,už asi měsíc mě bolí na dotek levé prso a dokonce mě začalo pobolívat i to pravé ale né tak moc(uzliny,převážně vnější strana prsa a pod bradavkou)ty uzliny jsem měla vždy větší ale můj gynekolog mi po prohmatu říkal že jsem v pořádku(už je tomu asi rok).na silnější dotek mě bolelo asi už rok zpátky ale ted mě bolí ty uzliny víc než jindy i na sebemenší dotyk.Bojím se jestli se nejedná o rakovinu.děkuji za odpověď.
Odpověď: Škoda, že jste neuvedla kolik je Vám let. V každém životním období znamenají bolesti prsů něco jiného. Bolestivé uzliny - pokud vůbec jde o uzliny - mohou mít mnoho důvodů, považuji za nutné, abyste se nechala vyšetřit v některém z akreditovaných center- adresy jsou zde na tomto webu. Váš gynekolog ani praktický lékař není povinen na bolest prsů vystavit žádanku, Vy se však můžete objednat, takové vyšetření stojí okolo 300 Kč. Budete mít jistotu, o co se vlastně jedná. Pokud bude ultrazvukový nález bez přítomnosti patologického ložiska, můžete užívat Mastodynon (mastodynie je bolest prsů). Jde o kapky, extrakt z Drnku lékařského, nehormonální. Užívá se podle návodu 3-5 měsíců. POstupně zmizí boest prsů i problémy s menstruací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5920
Dobrý den, chci se zeptat, jestli je nějak nebezpečné, když mám na levém prsním dvorci z ničeho nic silně vystouplou modrou žilní kresbu a na druhém ne.
Odpověď: Vystouplá žilní kresba obvykle není signálem nebezpečné nemoci. Nenapsala jste, kolik je Vám roků. Připomínám jen, že ženy od 45. roku věku mají nárok na pravidelné bezplatné vyšetření prsů mamografem. Až půjdete na gynekologickou preventivní prohlédku, ukažte tuto žilní kresbu lékaři. Vzácně se vyskytuje nezávažné onemocnění - Mondorova choroda, která se projevuje zánětem a zvýrazněním žilní kresby. Neléčí se, odezní sama.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5919
Dobrý den prosila bych o vysvětlení mé diagnózy a poradit co mám dělat.Od mojí maminky 3 sestry měly rakovinu prsu je mi 47let.punkční vzorky mammy s parciální involucí,v terénu duktektázií hrubší kalcifikace,fokálně v agregovaných dilatovaných duktech a acinech flat atypia,ojediněle a náznaky papilárních proliferací,se silnou difuzní pozitivitou ER a CK 18 při absenci CK5 pozitivních buněk střední riziko na Uz vlevo na č.2 v hloubce žlázy drobná hypochogenní leze 4x8mm,nepřeji si zvěřejnit odpověd s dotazem děkuji
Odpověď: Histologický výsledek biopsie je v pořádku, zajímalo by mně však, odkud byl vzorek odebrán. Bylo to z toho hypoechogenního ložiska v levém prsu, nebo je tato léze ještě neověřená ? Vyšetřující lékař je povinenn v takzvané diferenciální diagnóze uvést, jaké možnosti mu připadají pravděpodobné - fibroadenom ?, cysta, něco jiného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5918
Dobrý den,
před 2 dny jsem si v pravém prsu nahmatala tvrdou bulku, dnes jsem se snažila prs zkontrolovat, bulku jsem ale nenašla. Obě prsa mi však začala svědět. Mám se objednat na vyšetření? Je mi 34 let a jsem po dvou neúspěšných IVF. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vaše obtíže velmi pravděpodobně spadají do obrazu hormonálních změn, ktgeré se vyznačují přechodnými zduřeními a také onou svědivostí. IVF je samo o sobě indikací k vyšetření prsů - ve Vašem případě alespoň ultrazvukem, stačí jedenkrát do roka. Můžete si zaplatit vyšetření v některém screeningovém akreditovaném centru, obvykle stojí do 300 Kč. Můžete se zeptat také gynekologa, možná Vám žádanku vystaví, není to však jeho povinnost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5917
Dobrý deň, mám 19 rokov . Už pár mesiacov pozorujem v ľavom podpazuší podstatne zväčšený " vankúšik " ako v pravom a nezdá sa mi, že by to bol tuk. Keď si ho hmatám, je mäkký, no niekedy nahmatám v hĺbke hrboľaté útvary - predpokladám, že lymfatické uzliny. Zvonka žiadne začervenanie nie je. Študujem v zahraničí , a preto sa k lekárovi tak ľahko nedostanem. Chcela by som vás preto poprosiť o radu, čo by to mohlo byť. Ďakujem pekne.. Lucia
Odpověď: Podle Vašeho popisu soudím, že jde o přídatnou prsní žlázu v podpaždí, což je velmi obvyklý nález - má již až 15 % žen. Někdy bývá i v druhém podpaždí, někdy je jen jednostranný. Kdybyste mněla možnost, až se vrátíte na prázdniny, nechte se vyšetřit ultrazvukem - pro potvrzení této domněnky.. V Čechách stojí UZ vyšetření ve screeningových akreditovaných centrech, jejichž adresy jsou na tomto webu, okolo 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5916
Dobry den.Je mi 17 let a trapi me rozdilna velikost mych prsou.Asi pred 2 lety jsem byla u gynekologa a ten mi rekl,ze je to normalni a mam jeste cas na srovnani.Ale me to zpusobuje obrovske problemy.Vyhybam se kvuli tomu partnerum a nemam rada sve telo.Pozoruji to od svych 14 let a cekala jsem na zlepseni,ale je to spise jeste horsi.Citim to,ze to vetsi prso mi roste,protoze me boli a to druhe temer vubec.Celkove jsou ma prsa mala.Jsem opravdu zoufala.Pred nikym se nesvleknu.Existuje nejake reseni v mem veku krome plastiky?Mohu se nechat nejak vysetrit?Dekuji za vasi odpoved.Moc me to trapi.
Odpověď: Milá mladá dámo. Prsa nejsou tím hlavním, co muže na ženách zajímá. Poptejte se nějakého dobrého kamaráda. Většina mužů, se kterými jsem na téma prsů vedla diskuzi vyjádřili názor, že na ženě je zajímá povaha, to, zda se jim žena líbí, zda je veselá, zda má ženské chování. Ani si nedovedete představit, kolik mužů se trápí tím, že si nejsou jistí velikostí a vzhledem svého přirození. Láska opravdu není o velikosti a tvaru sekundárních pohlavních znaků - jak se prsy nebo obě přirození v lékařské mluvě nazývají..... Je to o přirozeném sebevědomí. Mám několik pacientek, které i po ztrátě prsu našly milujícího partnera, znám muže, které příroda skutečně neobdařila a přesto vedou spokojený partnerský život. Co bych Vám tedy poradila? Menšímu prsu pomozte vložením gelové vložky do podprsenky. Zvedněte hlavu, nasaďte podpatky, chovejte a oblíkejte se jako skutečná žena. Udělá to zázraky s Vaším sebevědomím a i s okolím. Nemyslete na korekční operaci - nikdy nevypadá hezky. V 17 letech se také žádný zodpovědný chirurg do operace nepustí. Držím palce, začněte pracovat na své ženskosti, najděte a vypíchněte na sobě vše, co Vám příroda nadělila krásné. Určitě je toho více, než si teď myslíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5915
Dobrý den, moje matka (i její babička) prodělala rakovinu prsu, já se tohoto onemocnění obávám. Je mi 41 let, nedávno jsem byla poprvé na mamografu. Chtěla jsem se zeptat, zda nějakým způsobem mohu ovlivnit vznik tohoto onemocnění např. stravou - dočetla jsem se, že onemocnění souvisí s vlivem estrogenů - mám se vyhýbat stravě s obsahem přírodních estrogenů (soja, lněné semínko...)? Děkuji.
Odpověď: Pokud je ve Vaší rodinné anamnéze pouze jedna babička ve věku nad 50 let, není riziko rakoviny prsu vyšší než v běžné populaci. Rakovině prsu neumí předejít nikdo na světe. Nečetla jsem nikde, že snižováním rostliných estrogenů můžete příznivě ovlivnit snížení pravděpodobnosti výskytu rakoviny prsu. Horší jsou chemické estrogeny, ale ani jejich vysazením nemáte 100% jistotu, že se rakovině vyhnete - stejně jako žádná žena. Jedinou možností je pravidelná preventivní mamografie, kterou byste od teď měla podstupovat každé dva roky. Nedělejte si v životě " horor" omezeními, která nejsou podložená. Pokud má člověk dostat nádor, tak ho dostane. Podstatné je přijít na něj včas, když je plně léčitelný. Opakuji, že Vaše rodinná anamnéza není významněji riziková než u jiných žen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5914
Dobrý den paní doktorko,
ctěla bych se zeptat zda je nutné operovat microkalcifikace v prsu,když histologie vyšla negativní.
Děkuji za odpověd.
Jana
Odpověď: Záleží na tom, jak byla biopsie provedena. Pokud šlo o vakuovou biopsii a výsledek je skutečně i bez atypií, není operace zapotřebí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5913
Dobry den ....chtel bych se zeptat kolik by mel mit dospeli clovek maximalni mnozstvi markeru dekuji
Odpověď: Markerů je několik, vy jste neudal, o jaký Vám jde. Na výsledkové listině z laboratože je vždy uvedeno, kolik je norma a o kolik se Vaše hladina odchýlila. Prostudujte ten papír, najdete tam vše.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5911
dobrý den, po zmáčknutí bradavky na jednom prsu mám tmavě hnědý výtok z 1 poru a z druhého výtok bílý. Musí se jednat o nějaký ošklivý problém, nebo se nemusí nic dít. Děkuji za odpověď
Odpověď: Velmi pravděpodobně se nejedná o nic závažného. Obtiskněte ten tmavší výtok na bílý kapesník, abyste se ujistila, zda jeho součástí není čerstvá - červená nebo stará - tmavě hnědá krev. Krvavá příměs je vždy důvodem k vyšetření prsu. Vyšetřit se však nechte jen v akreditovaném centru - adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5910
Dobrý den,včera jsem byla na vyšetření prsu a bylo mi sděleno,že mám vodovou cystu,ale že to nic není a mám znovu přijít za 2 roky.Byla jsem tak vyděšená,že jsem se ani nezeptala, co to vlastně znamená a proč se to stalo.Je mi 56 let.Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Cysta s vodním obsahem je obyvklou součástí žlázy. Nepovažuje se za nemoc nikde na světě. Pokud by Vám opravdu vadila, dá se jednoduchým výkonem - odstátím - zlikvidovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5909
Dobrý večer, maminka je rok po operaci nádoru prsu. V září skončila ozařování a nyní bere hormonální léčbu. V prsu se jí udělal znovu nějaký hmatatelný útvar. Lékař ji poslal na mamograf,řekl jí, že se nemusí strachovat, že to je v kůži a né nádor v prsu. Bylo by možné za tak krátkou dobu po léčbě, aby se jí znovu v prsu udělal nádor. Na mamograf je objednána až za tři něděle. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je opravdu velmi nepravděpodobné, že změny v léčeném prsu opět odpovídají zhoubnému nádoru. Po léčbě prsu - poku byl zachován- a po ozařování vznikají ve zbylé žláze skutečně uzlíky - vazivé změny, které s ebou léčba přináší. Ke kontrolní mamografii byl měl být provedený i ultrazvuk. Předpokládám, že maminka chodí do kvalitního akreditovaného screeningového centra. Adresy center jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5908
Dobrý den,jsem muž je mi 39let a asi cca posledního půl roku mám neurčité bolesti v obou prsou - jako by bolestivé záškuby v pravém prsu a vytvořili se mi v obou prsech jakoby uzlíky či nějaké tuhé podkožní proužky na pohmat docela bolestivé.Fyzické poranění prsou nebylo,neléčím se na žádnou nemoc.Tyto bolesti jsou nepravidelné někdy z ničeho nic mě tam píchá a z toho zase nic.U lékaře jsem nebyl, mám docela strach co to může být, pracuju na směny a v noci se mi ty bolesti zdají silnější.Děkuji za jakoukoli odpověď.Pan Vláďa
Odpověď: Vážený pane. Jsem ráda, že máte důvěru v tuto poradnu. Potíže, které popisujete jsou velmi typické pro gynekomastii - zduřováží žlázy, kterou má každý muž pod bradavkou. Může to být určitým druhem stravy - potravinové doplňky, které se kupují ve fitness atd ...... najděte si další informace na internetu. Někdy se nepřijde na původ obtíží. Pokud by se obtíže zhoršovaly, nebojte se navštívit lékaře, může Vám podat léky, které proces gynekomastie mírní. Dříve, než Vám podá léky, měl by Vás poslat na ultrazvukové vyšetření bradavek do screeningového centra. Jejich adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5907
Dobrý den, je mi 43 let a byl mi diagnostikován hormonálně dependentní karciom prsu. Nyní jsem po kvadrantektomii a čekám mě radioterapie a možná i hormonální léčba. Onkologem mi bylo doporučeno, nechat si v každém případě vyjmout lokální hormonální tělísko Mirénu. Je toto vyjmutí pro další léčbu nutné? Mirénu využívám už 10 let a jsem s ní velmi spokojená. Děkuji za odpověď.Ivana
Odpověď: Jakákoliv hormonální gynekologická léčba samozřejmě nejde dohromady s léčbou nádoru prsu. Zvyšuje totiž velmi pravděpodobnost recidivu - návrat nádorového onemocnění. Věřte svému onkologovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 5906
Dobrý den!! Chtěla bych se zeptat na přídatnou mléčnou žlázu. Objevila se mi již v pubertě, jedná se o útvar asi 3mm v průměru, vystouplý, pigmentově zbarvený jako bradavka pod prsem. Chtěla bych se zeptat, jestli se to dá nějak odstanit, protože to nevypadá dobře. Jestli ano, tak na koho se mám obrátit. Na plastického chirurga nebo stačí na kožní? Děkuji za odpověď.
Odpověď: To, co popisujete není přídatná mléčná žláza, ale přídatná bradavka, tzv polytelie. V prvé řadě se musí zjistit, zda na tuto bradavku navazuje také přídatná žláza. Nemusí tomu tak vžda být. Pokud by se totiž odstraňovala bradavka, musí se také odstranit přídatná žláza, protože jinak by neodstraněný okrsek žlázy mohl být do budoucna zdrojem obtíží. Zajděte do akreditovaného screeningového centra- adresy jsou na tomto webu. Operovat by měl ten, kdo je skutečně erudovaný , tedy chirurg, který provádí mnoho operací prsu ročně a při tom užívá techniky plastického chirurga.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky