MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 6597
Děkuji za odpověď, ano, měla jsem na mysli vyšetření magnetickou rezonancí. Jak jsem psala v dotazu, znepokojuje mne slůvko "pravděpodobně", jistě chápete, že taková formulace může znamenat ano i ne. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda mohu nadále užívat hormony (Klimonorm), nemají právě ony vliv na tvorbu cyst a může se nezhoubný nález proměnit ve zhoubný? Prosím také o sdělení, zda je možné předcházet tvorbě takovýchto útvarů (např. užíváním antioxidantů a pod.). Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

"pravděpodobně benigní" tj klasifikace BI RADS 3 - je užívaná radiology a neznamená v tomto případě "ano nebo ne" pokud jde o zhoubný nebo nezhoubný útvar- ALE znamená vysokou pravděpodobnost /téměř jistotu/ nezhoubného útvaru - zároveň opravňuje lékaře k tomu, aby nález zkontroloval mamograficky nebo ultrazvukově do roka. Klimonorm užívat můžete, jen by jste v tomto případě měla mít mamografii nikoliv jednou za dva roky, ale jednou za rok. Nezhoubný nádor se ve zhoubný neproměňuje. Drobné cysty v prsu nevadí a užívání tzv. antioxidantů je pro organismus dobré, ale cysty ani jiné nezhoubné útvary po nich nevymizí. Nezhoubné útvary v prsu ničemu nevadí a proto se tím netrapte.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6596
Dobrý den.Mám výsledky biopsie a nemohu z toho zjistit,zda mám,či nemám metaztázy apod.Prosím o vysvětlení pojmů: T 04000,M 8520/31,písmeno N bez čísla, G1.Estrogenní receptory 100%výrazná pozitiva.Závěr-invazivní karcinom převážně s rysy solidního lobulárního karcinomu. Šla by na to použít cílená,nebo biologická léčba? Děkuji Šimková
Odpověď: Dobrý den,

zkratky pro tzv staging /stážování/ nádorů, které uvádíte, nejsou úplné a jsou nepřesné. Takže u Vás nalezli tzv. lobulární karcinom prsu, který je velmi dobře citlivý na hormonální léčbu /což vyplývá ze 100 % estrogenních receptorů/ , G1 je tzv grading nádoru, vyjadřuje řekněme agresivitu nádoru, která je nízká, 1. st /stupně jsou 3/.
Jestli máte či nemáte metastázy v uzlinách nebo metastázy v jiných orgánech /tzv vzdálené metastázy/ - to z Vašich zkratek nevyplývá. Je také vhodné se na tyto informace zeptat Vašeho onkologa. Podle toho lze také užít léčbu, nejspíše ne biologickou, ale hormonální.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6595
Dobrý den, již několik let mám malou cystu (asi 0,5 cm) v pravém prsu, v oblasi dvorce. Byla jsem několikrát na ultrazvuku, kde však lékaři nezjistili nic, co by nasvědčovalo např, karcinomu. Je mi 31 let, mám dvě děti, užívám HA, v poslední době mě prso pobolívá, nezáleží na tom, v jakém období cyklu se nacházím. Mohlo by se jednat o nějakou změnu stavu? Díky Pavla
Odpověď: Dobrý den,

cysta velikosti 5 mm je běžným /normálním/ nálezem v prsní žláze. Bolesti prsu nemají s cystou velikosti 5 mm nic společného. Bolet může žláza - a často bolí jen jeden prs a nebo ohraničená část prsní žlázy a někdy také bez závislosti na cyklu - což uvádíte Vy. Do prsu se mohou také propagovat bolesti, které mohou mít příčinu v hrudní páteři a nebo ramenním kloubu. Ultrazvukové vyšetření máte v pořádku, takže můžete být klidná, bolesti nejsou příznakem nádoru prsu. Jsou nehormonální přírodní preparáty, které ulevují od bolestí prsů - zeptejte se v lékárně, př Mastodynon kapky.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6594
dobrý den paní paní doktorko, jak byste dále postupovala v případě nálezu : "Tabar IV, BI-RADS 3, hyperechogenní stroma, retromenilárně drobné cysty do 4 mm, vlevo na rozhraní VKK bazálně systa vel. 9x4 mm, vpravo v HZK mapovitý hypoech. okrsek 10x5 mm v.s. mastopat. změn, nacházíme změnu, která bude velmi pravděpodobně benigní etiologie."
Znepokojuje mne pojem "pravděpodobně". Vím, že radiomag. vyšetření je drahé, ale v tomto případě! Jinak je mi 49 let, 9 měsíců užívám Klimonorm. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nevím přesně, co myslíte výrazem "radiomag. vyšetření "- jedná se o vyšetření magnetickou rezonancí?
Toto vyšetření prsů není ve Vašem případě prospěšné. Nález v prsech je nezhoubný a lékař ho zařadil do kategorie nálezů, které je vhodné pouze zkontrolovat s časovým odstupem ultrazvukem. Cysty prsu jsou zcela nezhoubným nálezem.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6593
Dobrý den, ráda bych se zeptala co může v těhotenství způsobit přídavná mléčná žláza, do jaké velikosti může dorůst. Doporučujete si ji před plánovaným těhotenstvím nechat odstranit?
Odpověď: Dobrý den,

přídatná mléčná žláza se vyskytuje nejčastěji v podpaží, ale může se teoreticky vyskytnout kdekoliv v průběhu tzv. "mléčné lišty", kde mohou být vytvořeny základy mléčné žlázy. /od podpaží přes břišní stěnu až do oblasti třísel/. V těhotenství se může tato přídatná mléčná žláza pod vlivem hormonů rozšířit. Pokud je lokalizovaná na obvyklém místě - v podpaží- neodstraňuje se preventivně. Má ji v této lokalizaci hodně žen.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6592
Dobrý den,
u 14 - letého syna se objevila u bradavky bolestivá bulka asi 3 týden, nejdříve byla měkká, teď začíná tvrdnout a bolí. Je nějaké pracoviště na vyšetření chlapců a jaké? Co by to mohlo být?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubné rozšíření prsní žlázy, které se vyskytuje u chlapců v období dospívání, bývá jednostranné nebo i oboustranné, nazývá se gynekomastie. Nález se potvrdí ultrazvukovým vyšetřením - nejlépe na některém ze screeningových center - seznam je na těchto stránkách. Žádanku na vyšetření vystaví dětský lékař.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6591
Dobrý den ,chtěla bych vysvětlit na MG mi našli ložisko oválné 23krát krát 20 krát 17mm,dopnit sono.Na sonu odpovídá ložisku v LVK oválné hypoechogenní ložisko ostřeohraničené 17 krát9 krát 8 krát mm,jiné ložiskové změny neprokazujem.Zavěr ložisko benigních rysů v LVK,sonograficky fibroadenom,děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den,

benigní = nezhoubné ložisko, které Vám objevili na mamografii a následně potvrdili na ultrazvuku, nemá vztah k rakovině prsu, neznamená vyšší riziko. Jedná se o běžný nález.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6589
dobrý den ještě bych se chtěla přeptat má ten čirý až chvílemi namléčnatelný výtok projev k budoucímu náznaku rakoviny prsu?
děkuji
Odpověď: Dobrý den,

sekrece, kterou uvádíte, nemá vztah k rakovině prsu.

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6588
Dobrý večer,mám dotaz,už několik málo roků mě trápí bolest bradavek a prsou v době pravděpodobné ovulace až do menzes,snažíme se o dítě,měla jsem zvýšený prolaktin po tbl.,které jsem užívala mě prsa vůbec nebolela,teď už je nemusím užívat a bolest se vrátila,je to normální,nebo si mám zajít k lékaři.má babička měla rakovinu prsu.děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů - zejména cyklické /tj. v 2. polovině cyklu/ jsou běžné. Pokud bolest prsů u Vás souvisela se zvýšeným prolaktinem- bylo by vhodné hladinu tohoto hormonu opět zkontrolovat- odebere Vám Váš gynekolog.
Rakovina prsu u jedné přímé příbuzné ve starším věku neznamená pro Vás vyšší riziko pro rakovinu prsu.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6587
Dobrý den.S přítelkyní máme čtyřměsíční holčiičku.Přítelkyně kojila,ale malá,jak má sílu ji asi nakousla bradavky.Zkošeli jsme již snad vše,ale stále to bolí a nikdo není schpen poradit,jak dlouho a co na to platí.Za odpověd předem děkujeme.
Odpověď: Dobrý den,

pokud je bradavka stále velmi bolestivá, zkuste kojeni přes "klobouček" - dá se zakoupit př. v lékárně, může to být jen dočasné, než se bradavka zahojí. Existují gelové chrániče bradavek. Doporučuje se také mazat rozpraskané bradavky po kojeni mastičkou- "Bepanthen", event nechat na bradavce zaschnout trochu mateřského mléka, což má ochranný příznivý vliv na rozpraskané bradavky.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6586
Dobrý den.Mám nádor(1,7cm) na prsu,dle lékaře zhoubný.Zítra budu mít výsledky z biopsie.Zatím jsem vedena ve Vinohradské nemocnici.Chtěla bych se zeptat, jaké onk.pracoviště by jste mi doporučila? Manžel preferuje Bulovku,dcera Motol.Jsem z nich již šílená :-). Je mi 57 let,jsem z Prahy.Děkuji za odpověď. Šimková Simona
Odpověď: Dobrý den,

nádor, který byl u Vás zjištěný, je malý a pokud nejsou postiženy lymfatické uzliny - což předpokládám, budete nejdříve operována a poté budete předána do péče onkologa a léčebný postup dá se předpokládat nebude neobvyklý, většina pracovišť postupuje podle stejných pravidel. Jsem z Olomouce, ale myslím, že na obou zmíněných pracovištích Vám poskytnou velmi kvalitní léčbu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6585
Dobrý den,
před 3lety jsem podstoupila mamopl. prsou ze zdravotních důvodů.Zaplatila jsem si tuto operaci na soukromé klinice.Byla jsem upozorněna na možnost špatného zhojení- jizev, ale nepředpokládala jsem, že mi mohou zůstat v prsu i boule, které prý jsou "nevstřebanými vnitřními modřinami". Nicméně jsem s klinikou v neustálém kontaktu,chodím jednou ročně na sono a velice uvažuji, že si tyto boule budu muset nechat operativně odstranit, i když nejsou velké, nepůsobí mi problémy, ale mám strach, že by v budoucnu mohlo k něčemu dojít.Předem děkuji Pavlína
Odpověď: Dobrý den.

To , co popisujete, se skutečně někdy při plastické úpravě prsů může stát, dopředu se to opravdu nedá předvídat a není to dáno chybným postupem lékaře. "Boule" v prsu souvisejí s hojením po plastické úpravě prsů, s rakovinou prsů nesouvisejí a nejsou ani rizikem pro vznik rakoviny prsu. Pokud by jste o odstranění těchto "boulí" uvažovala- tak jen z kosmetických důvodů, event proto, že to vnímáte jako "nepříjemnost".

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6584
Dobrý den.
Je mi 17 let a už asi 3 roky mám na pravém prsním dvorci malý jakoby uhr.
Snažila jsem se ho vymáčknout ale do druhého dne je zase plný. Bojím se, aby to nebylo něco vážného. Prosím o radu.
Odpověď: Dobrý den.

Jedná se o stejný problém jako v dotazu 6582. Maz je dobré nevymačkávat, jedná se o normální mazové žlázky dvorce bradavky.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6583
Dobrý den,paní doktorko je mi 63let,před několika dny se mi mírně zvětšilo pravé prso, prsní dvorec je tužší a znatelně ohraničený.Při máčknutí zbělá, než zase nabyde původní barvu.Je zvětšená i bradavka. Byl mi vytržen zub, pod kterým byl zánět. Může se zánět ze zubu přenést i na jiné části těla? Prso mi nebolí, jen cítím mírné pnutí.Můžete mi napsat, co to může být?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

co to je takto na dálku skutečně nevím. Každopádně ale doporučuji nechat si prsa vyšetřit- mamograficky a event. ultrazvukem, v případě potíží máte nárok na vyšetření bezplatné - praktický lékař Vás na vyšetření odešle.
Zánět ze zubu se může dostat i na jiné části těla.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6582
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Už to mám dlouhou dobu.Přímo v bradavkách mám při rozevření bílý maz.Při zmáčknutí něco jako akné.Bradavky nemám hladké spíš rozpraskané.Zda to může být jen ochrana prsu a vylučuje maz?Děkuji S.
Odpověď: Dobrý den.

To, co popisujete, je zcela normální a je častým předmětem dotazů této poradny. Jedná se o mazové tzv. Montgomeryho žlázky, které jsou umístěné v oblasti dvorce bradavky. Maz se nemá vymačkávat. U některých žen jsou tyto žlázky výraznější a aktivnější, některé ženy o nich "neví".
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6581
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, je mi 16 let a mám pravé prso takové ztvrdlé. Na levém to nemám. Když si po něm přejíždím rukou tak tam cítím jakési hrbolky, nevím jestli to třeba nesouvisí i s dospíváním. Děkuji za vyjádření.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku se prsa vyvíjejí, takže to s tím pravděpodobně souvisí. Hrbolky, které pociťujete, jsou nejspíše podmíněny normální prsní žlázou. Bylo by vhodné - pokud je takový rozdíl mezi prsy- zeptat se Vašeho gynekologa nebo praktického - dětského lékaře.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6580
Dobrý den rada by som sa informovala o prsnikoch. Od puberty sa mi ci uz pri sprchovani alebo ked bola zima zvrasneli dvorce prsnikov. Raz som mala na dvorci aj kliešta. Ale odstupom casu sa mi niekedy prsniky zvrasneju tak divno len polovica dvorca a po case potom ta duha. Nielenze to vyzera smiesne ale mam aj strach. Ked som bola s zvrasneným u doktora povedal ze je to normalne. a este jedna otazka moze sa na prsniku objavit biela vyrážka pravidelne na jednom mieste??
Odpověď: Dobrý den,

musím podpořit názor Vašeho lékaře- že změny dvorce bradavky, které popisujete, jsou naprosto normální.
Bílá vyrážka na prsu - to by jste asi měla ukázat kožnímu lékaři, normální to není.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6579
Dobrý den, je mi 41 let, v březnu 2010 jsem přestala kojit roční holčičku. Chtěla bych jít na preventivní vyšetření prsu, ale nevím, jestli je pro mě vhodnější mamograf, nebo ultrazvuk, popř. mám nejlépe absolvovat obě vyšetření? Není lepší se mamografu vyhnout a zvolit ultrazvuk - je to přece rentgenové záření?
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste mamografii nikdy neabsolvovala, dop. ji provést. Ve věku 40 let je vstupní mamografické vyšetření vhodné. Podle typu prsu Vám lékař dále doporučí sledování pomocí mamografie nebo ultrazvuku, ale od věku 45 let provádíme preventivní mamografické vyšetření každé dva roky- je to pak již hrazeno z Vašeho zdravotního pojištění. Mamografii nad 40 let dáváme obvykle přednost před ultrazvukovým vyšetřením.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6578
Dobrý den, dnes jsem se vrátila z mamografického vyšetření. Čekání na něj bylo utrpení. Výsledek zní: FA na rozhraní ZK P prsu o velikosti 11x8mm. Kontrola za 3 měsíce. Je tobře nález jen sledovat a je možné dále užívat hormonální antikoncepci Yasminelle? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nezhoubné nálezy se takto mohou zkontrolovat a kontrolujeme je nejdříve za 3 měsíce, obvykle až za 6 měsíců, takže postup je naprosto v pořádku. Antikoncepci užívat můžete.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6577
dobry den.mam cystu 5mm v levy persa.egzistuji leki,nebo masti na leceni ty nemocy?prosim poradte me.dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

cystou velikosti 5 mm se vůbec nezabývejte, může se ztratit sama a takový malý nález se neléčí, nic se s tím nedělá, je to běžná součást prsní žlázy.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6576
Dobrý den,dnes jsem byla na mamografickém vyšetření diagnoza je I Birads Tabar IV.Za rok opět kontrola.Prosím o vysvětlení.
Odpověď: Dobrý den

BI RADS 1 znamená normální nález. Tabár IV vyjadřuje jen typ prsní žlázy. Váš nález je zcela OK.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6575
Pekny den. Prosim o radu. Bola som na operacii prsnika a po histologii mam výsledky KIKRO : tkanivo mliečnej žľazy s obrazom nenadoro-vej proliferativnej choroby mammy so štrukturami fibrozy,adenozy a cystozy.Bez jednoznačných známok malignity.Zaver- nenádorová proliferatívna choroba mliečnej žľazy. Prosim o info či nie je potrebná iná dalšia liečba.Bola mi doporučena kontrola o rok USG prsnikov
Dakujem za odpoved. S pozdravom Bibiana
Odpověď: Dobrý den,
Váš nález je nezhoubný a není potřeba se obávat. Ultrazvuková kontrola za rok je naprosto dostačující.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6574
Dobrý den, je mi 51 let a jsem muž. Asi dva cm pod levým prsem jsem si nahmatal bulku. později jsem začal mít toto prso citlivé a občas v něm cítím lehké pálení. Prosím o radu. Děkuji Prosím nezveřejňovat
Odpověď: Dobrý den,

musíte zajít na některé ze screeningových center, kde Vás vyšetří - mamografem a ultrazvukem.
Žádanku Vám vystaví Váš praktický lékař. Může se jednat o nezhoubné změny prsů- ale vyšetření je nutné.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6573
dobrý den, na nálezu ze sona jsem si přečetla, že v levém prsu se nachází neměnný fibroadenom 7,5 mm (tomu rozumím) a okrsek výrazné mastopatie o průměru cca 15 mm. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co "okrsek výrazné mastopatie" znamená a zda se mám obávat? Na další sono půjdu určitě v září, na mamograf půjdu poprvé cca v říjnu. Děkuji, Čiháková
Odpověď: Dobrý den,

je to jen př. okrsek výraznější žlázy, nic, co by Vás ohrožovalo, nic co by mohlo být zhoubným nádorem, zajděte na kontrolní vyšetření a buďte klidná.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6572
dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená výraz ,,Prsa typu Tabár III"?
Děkuji p. Věra
Odpověď: Dobrý den,

Tabár III znamená, že prs má převážbě tukovou strukturu a zbytková žláza je nahromaděná za bradavkami
Je to jen označení typu prsu.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6571
Dobrý den ráda bych si to zaplatila ale bohužel jsem se dozvěděla že k tomu potřebuji doporučení lékaře bez toho mi vyšetření prsu neudělají děkuji .Kopecká
Odpověď: Dobrý den,

zkuste se zeptat na některém ze screeningovýh center- vyšetření prsů -pokud nemáte z nějaké důvodu žádanku od lékaře- se dá uhradit
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6570
Dobrý den,jsem 5 dní po ortopedické operaci,která proběhla v celkové anestézii.Již tři dny mě bolí prsní bradavky,nemohu se jich vůbec dotknout.Může to mít souvislost s anestézií,nebo mám navštívit gynekologa? je mi 42 let a menses nemám 3 roky.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsů po celkové anestézii nebývají, takže by bylo vhodné - pokud bolesti prsů budou přetrvávat- navštívit Vašeho gynekologa a poradit. se.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6569
Dobrý den, zhruba tři měsíce mě v nepravidelných intervalech pobolívá levé prso. Na prsu jsem nezaznamenala žádné změny, ale prso je bolestivé například, když si mi dcera sedne na klín a o prso zavadí nebo i při sundávání podprsenky. Prosím o radu, jaký by byl nejvhodnější další postup. Děkuji Šáfrová
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsů jsou běžné. Dobré je -pokud dlouho přetrvávají- zkusit nehormonální preparáty, př. Mastodynon kapky, vitamin E apod, v lékárně je k dispozici řada preparátů, poradí Vám. Pokud by bolesti přetrvávaly, bylo by vhodné se poradit s Vaším gynekologem. Bolesti prsů nejsou příznakem zhoubného nádoru.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6568
DOBRY DEN PROSIM CO ZNAMENA DIGNOZA C 50.4.JDU NA VYSETRENI PR:PRSU NA MAG:REZONANCI.DEKUJI ZA BRZKOU ODPOVED MAM STRACH CO TO JE
Odpověď: Dobrý den,
asi by jste se měla dotázat Vašeho lékaře- nebo lékaře vyšetřujícícho. Znamená to podezření na rakovinu prsu, ale neznám Vaše další vyšetření - rakovina prsu se dnes musí potvrdit biopsií, nevím, zda jste ji již absolvovala, jinak je to stále jen "podezření".
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6567
Dobrý den ,
je mi 34 let , 2 gravidita , 30 týden . Čistě preventivně bych ráda absolvovala SONO prsů. Vadí struktura prsní žlázy během vyšetření , co se týče přehlednosti pro sonografistu ?
Odpověď: Dobrý den,

vůbec to nevadí, mamodiagnostik si s tím velmi dobře poradí, sono vyšetření prsů můžete s klidem absolvovat.
na některém ze screeningových center.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6566
Dobry den mam 7 mesicni dite, je me 32 let. Po 4 mesici jsem prestala uplne kojit, zhrupa po prvni menstruaci v kvetnu se me stava, ze me boli nebo trochu stipe v levem podpazi, ale jen obcas nic jsem si v prsu nenahmatala ani neni zarudle, vypada jako drive pred porodem.Mam se neceho opavat.Druhy dotaz jak dlouho trva nez se mleko z prsu uplne strati. Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
1. myslím, že se nemusíte ničeho obávat, stav, který popisujete se vyskytuje často a jedná se o hormonálně podmínené změny prsů, pro vaši jistotu by bylo dobré absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů.
2. mléčná nebo čirá sekrece z prsů- malá, může přetrvávat velmi dlouho , u některých žen až roky po ukončení kojení. Tvorba mléka- tak jako když kojíte- se ale po odstavení dítěte zastavujete poměrně rychle.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6565
Dobrý den, jsem po chirurgickém odstranění 12 mm duktálního ca G1, bez invaze do lymfatik a cév, Er 100%, pr 75%, MIB1 20%, Her neu 1+, E- cadherin +.
Čeká mě ozařování a hormonální léčba. Mám velké obavy z vedlejších účinků tamoxifenu, proto mi lékařka nabídla odstranění vaječníků a léčbu blokátory aromatáz. Potřebovala bych názor dalšího lékaře, která léčba je menší zlo. A zda existuje preparát s menšími vedlejšími účinky než je tamoxifen. Je mi 47 let a vaječníky jsou plně funkční. Děkuji Yveta
Odpověď: Dobrý den,
odstranění vaječníků ve věku 47 let již pro Vás neznamená velkou újmu a je možné. Váš nádor má hormonální receptory a tudíž je velmi citlivý na léčbu preparáty jako je Tamoxifen. Nejsem onkolog , ale možná by nebylo špatné vyzkoušet jak léčbu Tamoxifenem budete tolerovat a pak se rozhodnout, protože i druhá volba - odstranění vaječníků- není špatným řešením.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6564
Dobrý den,
Asi pře dvěma dny jsem v levém prsu, pod bradavkou našla bulku - u doktora jsme zatím nebyla, ale chtěla jsem se zeptat co by to asi mohlo být a jak se to dá léčit ... mám výtoky a nejspíš budu mít za pár dní menstruaci tak je to možná tím, ale je to poprvé co se mi to stalo ... prs mně bolí pouze, když bulku zmáčknu - je mi 12.
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem věku se nejspíše jedná pouze o zduření prsní žlázy nebo nezhoubný útvar- př. cystu. Vyčkala bych ještě a pokud bulka bude stále přetrvávat, dětský lékař by Vás měl odeslat na ultrazvukové vyšetření prsů, které stav objasní. Bolesti prsů - žlázy jsou běžné.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6562
Dobrý den, paní doktorko,
je mi 42 let a zhruba před měsícem mi v MOÚ Brno sdělili, že jsem po mamince (která se momentálně léčí s karcinomem ovarií) nositelkou mutace genu BRCA1. Před dvěma dny (v den, kdy jsem dostala menses), jsem si v levém prsu nahmatala tvrdou nebolistivou bulku o velikosti cca 1 cm. Kontrolní ultrazvuk prsů jsem absolvovala 21.6., výsledek byl, že jsem v pořádku. Je možné, že by se mi v tak krátké době objevil nádor takové velikosti? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
myslím, že to není možné, ale pokud ta bulka bude přetrvávat zajděte prosím na kontrolní vyšetření.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6561
Dobrý den,je mi 38 let a nějaký čas mě pobolívá levé podpaží,není to přímo podpaží,ale spíše přechod mezi prsem a podpažím.Teď to místo i mírně oteklo.Zároveň mě bolí i v levé horní části zad.Bulku jsem žádnou nenahmatala.Je to důvod k vyšetření?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

v místech, kde Vás to pobolívá a je to zduřelé, bývá často ještě mléčná žláza, může zasahovat i do podpaží. Někdy ženy pociťují zduření prsní žlázy v těchto místech a obtíže jsou obdobné jako ty, co líčíte Vy. Přesvědčit se o tom můžeme ultrazvukovým vyšetřením prsu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6560
dobrý den,
minulý rok jsem si zjistila sekret z =rsu dr mi rekl ze mam jen zvysene hormony po pl roku me poslal na ultrazvuk a nic mi nenasli a ted jsem zjistila ze se mi z prsou vtaril opet sekret muze to byt naznak rakoviny prsu ? dekuji

byla by moznost i tak odepsat
Odpověď: Dobrý den,

sekrece z prsů, nejčastěji barvy čiré, mléčné, nazelenalé - je hormonální příčiny a není signálem rakoviny prsu. Dotazů na sekreci prsu- když se podíváte na dotazy v naší poradně - již proběhla celá řada. Vhodné je vyloučit zvýšenou hladinu hormonu prolaktinu - který za tuto sekreci může být odpovědný, to vyřeší Váš gynekolog. Ultrazvukové vyšetření bývá v těchto případech v pořádku. Podezřelá sekrece je sekrece krvavá- pokud se tato sekrece objeví, je vhodné na ni upozornit lékaře. Ta může být opravdu v důsledku malého nádoru v mlékovodu.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6559
Dobrý den,můj dotaz zní, jsem po operaci prsu pro malinký nádor, nyní po ozářkach 5 týden.cítím se celkem dobře jen mě po troše námaze prso bolí,spíše bradavka.Takovou horkost cítím .Studené obklady mi dělají dobře. Je to normální?Nevím jak dlouho jsou tyto bolesti normální.Prosím o radu Děkuji Marie
Odpověď: Dobrý den,

tyto pocity -bolesti prsu, bradavky, horkost - mohou být při ozařování prsu zcela normální. Nedokážu Vám říct, jak dlouho po ozařování mohou přetrvávat, bude to jistě individuální - je lépe se zeptat vašeho onkologa nebo radioterapeuta- mají s tím největší zkušenost.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6558
Dobrý den,byla jsem na mam.vyšetření s výsledkem Tabár V.a následujícím sono vyšet.kde výsledek je mléčná žláza výrazná,tuk.složka minimimální,vpravo DZO cysta 3x4mm a má stěnu a nad ní cysta 6x4mm.Axily volné,dukty jemné.Chtěla bych se zeptat co znamená,že mléčna žláza je výrazná a cysta má stěnu a zda pokud leží cysta pod povrchem je hmatatelná jako pohyblivý utvarek.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
1. některé ženy mají v prsu vyšší podíl vlastní žlázy, ev. vazivové tkáně - to je Váš případ a některé zase mají vyšší podíl tuku a menší podíl žlázy, ev. vaziva. Vyšší podíl žlázy neznamená nic špatného, typ prsu je daný geneticky.
2. každá cysta má stěnu, někdy jsme schopni ji "vidět" při ultrazvukovém vyšetření - pak to lékař může popsat v nálezu.
3.pokud je cysta a obecně jakýkoliv nádor, byť malý, uložený povrchově- dá se nahmatat.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6557
Dobrýdenlevé prso mám většía tvrdší místo nad bradavkou a pobolívá mi často u gynekoložky jsem byla a nic s tím nedělá je to v pořádku děkuji Kopecká
Odpověď: Dobrý den,

pokud je tento stav u Vás dlouhodobý zřejmě se skutečně jedná o normální stav prsní žlázy. Můžete si zaplatit pro Váš klid ultrazvukové vyšetření na některém z akreditovaných screeningových center- seznam je na těchto stránkách.
pěkný den.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6556
Dobrý den,prosím o vysvětlení výsledku z biopsie .
pozitivní:p63 a CD10
Závěr : Benigní nález - fibroadenom se sklerosující adenosou.
Kontrola za 6 měsíců.
Moc jste mi celou dobu psychicky pomáhali,moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,
výše uvedenými histol. markery se prosím nezabývejte, je to příliš složité. Pro Vás je podstatný výsledek, který říká, že se jedná o nezhoubný nádor -fibroadenom.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6555
Četla jsem již na úvodní stránce,že se takhle přišlo i na těhotenství,,je to možné??
Odpověď: Dobrý den,
zduření prsní žlázy může být jedním z příznaků gravidity, častěji to však s graviditou vůbec nesouvisí.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6554
Dobrý den, je mi 22 let. Mám tři bulky na prsou, jsouá stále stejné, nzvětšují se, jedna z nich mi ale začala bolet. Doktorka mi na vyšetření řekla, že to může být způsobeno s příchodem menstruace. PO 14 dnech mě začala bolet znovu, menstruaci mam dostat až za 14 dní. Nevím, zda- li nemám jít znovu na ultrazvuk do jiné poradny. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Markéta V.
Odpověď: Dobrý den,

nepíšete, o jaké bulky se jedná- pravděpodobně se jedná jen o žlázu -předpokládám. Ultrazvukové vyšetření je vhodné absolvovat na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Myslím si, že by jste měla vyšetřujícímu lékaři důvěřovat- "Bulky" v prsu ve Vašem věku jsou nejčastěji způsobeny žlázou a je vhodné provést 1x za měsíc po skončení menstruace samovyšetření prsů - musí se to dělat pravidelně a ve stejnou dobu- jinak pro Vás pohmatové vyšetření nebude přínosné, protože se v prsech "nevyznáte".
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6553
Dobrý den,,chtěla bych se zeptat,,udělala se mi bulka v levém prsu v horním zevním kvadrantu,,je pohyblivá a velmi bolestiva,byla jsem na Uz psu,kde mi řekli,že se jedná a o hormonální uzel,,že sám časem zmizí,,trvá to již třetí měsic,můžu se jen zeptat z čeho to vzniká?Děkuji za váši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

hormonální uzel -jak je v názvu dáno - vzniká ze žlázy, která je obvykle více než okolní žlazová tkáň pod vlivem Vašich vlastních hormonů- je to dáno přítomností hormonálních receptorů v této žláze a situace je ještě složitější a vychází z celé řady různých faktorů, které Váš prs mohou ovlivňovat. Učinný boj neexistuje - je potřeba vyloučit, že se nejedná o nádorové změny prsu- a Vy jste absolvovala ultrazvukové vyšeření , které nádor vyloučilo - a dále vyčkat nebo se event poradit s Vaším gynekologem. Proti bolestem prsů lze užít přírodní preparáty, Mastodynon kapky, vit E- poptejte se v lékárně.
pěkný den

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6552
Dobrý den, jsem 2 roky po odstranění dělohy a vaječníků.Kdysi mi byly zjištěny cysty v prsu, ale ztratily se.Nyní jsem si opět nahratala bulky v levém prsu.Může to souviset s prodělanou operací? Je mi 52 let. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

v prsu se jistě mohou vyskytnou cysty, s prodělanou operací to souviset může- resp. se změnou hormonálního stavu Vašeho organismu. Ve Vašem věku by jste měla pravidelně chodit na preventivní screeningovou mamografii, cysty pak jednoznačně prokáže doplněné ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6550
dobrý den bolí mě leve prso na boku co stim.Paní Lenka
Odpověď: Dobrý den,

bolest není projevem nádoru, může být projevem zánětu prsu, ale v tom případě je obvykle prs zarudlý. Bolesti prsů má aspoň občas prakticky každá žena, jsou způsobené hormony, a pokud jsou snesitelné a občasné, tak se s tím nic nedělá. Vyčkejte, bolest většinou ustoupí po několika dnech či týdnech. Ppkud by se tak nestalo, je vhodné vyšetřit event- i hrudní páteř, ramenní kloub- bolesti mohou být způsobené i onemocněními těchto orgánů.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6549
Dobrý den,mám 8 měsíců po operaci invaz. dukt. karcinomu, G1,vel. 2cm, sentinelová uzlina negat., provedena částečná mastektomie+¨chemoterapie+ozařování (léčba ukončena letos v květnu), nyní hormonální léčba Tamoxifen + Zoladex, věk 33 let. Požádala jsem si na doporučení lékaře o lázně, nyní je absolvuji. V procedurách mám mj. perličkovou koupel a hydromasáž, teplota vody je 36st. Mohu tak brzy po ukončení léčby toto absolvovat? Nemohou vést koupele v teplé vodě k návratu onemocnění? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nebojte se, teplota vody nijak neovlivňuje návrat onemocnění, všechny lázeňské procedury jsou pro Vás vhodné, užijte si to,

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6547
Dobrý den,
právě jsem si nahmatala malou bouličku kousíček pod bradavkou ve dvorci. Prsa si prohmatávám pravidelně, je možné že se ,,objeví" z ničeho nic? Prosím o radu kam se obrátit,co dělat?Mám se obrátit na svojí gynekoložku?
Děkuji moc za radu
Odpověď: Dobrý den,
ano je to možné, většinou taková "boulička" bývá podmíněná zduřením žlázy nebo nezhoubným útvarem - př. cystou, lépe je ale v tomto případě zajít na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření /do 40 let ultrazvuk a nad 40 let věku mamografie/.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6546
Dobrý den, moc Vám děkuji za odpověď na dotaz č.6544. Ještě bych tedy upřesnila, že to mlezivo s příměsí krve se objevuje u obou prsou, zároveň bych ještě dodala, že prsa mě nebolí, nijak to nepociťuji,nemám žádné bulky. Ale raději dám na Vaši radu a konzultuji to se screeningovým centrem. Jen se chci ještě zeptat, zda je nutné doporučení mého lékaře nebo zda se tam mohu objednat sama? (raději bych se objednala sama, vzhledem k tomu, že zpochybňuji názor mého gynekologa) Děkuji a zdravím, Petra
Odpověď: Dobrý den,
to, že máte příměs krve v sekretu z obou prsů, vypovídá spíše o tom, že se nebude jednat o nic závažného - nicméně - cytologie a ultrazvuk jsou nutné. Do screningového centra se můžete objednat sama a ultrazvuk uhradit.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6545
Dobrý den, je mi 18 let a už asi 2 roky vím o dvou dolíčcích na spodní části pravého prsu.Nijak se nemění jsou pořád stejné.V jejich místě jsem si zatím nenahmatala žádnou bulku a když zvedám ruce tak zmizí.Nejvíce jsou vidět když přimáčknu prsa k sobě.Před měsícem jsem byla na ultrazvuku a ten byl prý v pořádku.Takže co tyto dolíčky mohou být?Docela mě to trápí!Všude čtu jen o rakovině :-( Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku doporučuji číst nějakou jinou příjemnější literaturu, o rakovině prsu je dobré vědět, ale není potřeba se jí obávat a už vůbec ne ve Vašem věku. Dolíčky, které na prsu máte, jsou normální a má je spousta žen, jsou způsobeny nejčastěji podkožní tukovou tkání. Vtahování kůže nad nádorem a "dolíček" způsobený nádorem vypadá jinak, než jak jej popisujete Vy, nemizí při změně polohy, apod. A navíc máte v pořádku ultrazvukové vyšetření. Užívejte si léto a na dolíčky zapomeňte.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6544
Dobrý den, paní doktorko,
jsem ve 26.tt a už od 20.tt mi z obou prsou vytéká mlezivo, což vím, že je běžné. Posledních čtrnáct dní se však v mlezivu objevuje i příměs krve. Konzultovala jsem to se svým gynekologem a ten říkal, že to zatím řešit nebudeme, že to nebude nic vážného. Spíše se mi ale zdálo, že si s tím moc neví rady. Proto bych se chtěla obrátit na Vás, je v mlezivu příměs krve normální? Měla bych se objednat na mamografické vyšetření?
Moc Vám děkuji za případnou odpověď a přeji hezký zbytek dne. Petra
Odpověď: Dobrý den,

normální to není, objevuje se příměs krve v sekretu z obou prsů nebo jen z jednoho? Toho je dobré si všimnout. Každopádně doporučuji, aby Vás gynekolog odeslal na některé z nejbližších screeningových center-sekret by se měl odebrat na cytologické vyšetření /opakovaně/ a mělo by se provést ultrazvukové vyšetření prsů a postup pak dál dle výsledků cytologie. Mamografie se u těhotných žen neprovádí.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6543
Dobrý den, prosím co znamená HER-2/neu.Jedná se o triple nádor?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
nejedná se o triple negativní nádor.
Triple negativní nádory jsou nádory, které nemají vyjádřeny hormonální receptory a ani nemají tzv. onkogen Her-2/neu.
Her-2/neu je gen, který je nalézán u řady nádorových onemocnění a také u rakoviny prsu. Jeho průkaz- který se rutinně dnes již provádí na všech větších pracovištích - je důležitým prognostickým faktorem karcinomu mléčné žlázy. Pro pacientky, u kterých je tento Her-2/neu prokázán, lze k léčbě rakoviny prsu užít lék - tzv. Herceptin.
pěkný den

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6542
Dobry den.Vcera jsem nahmatala 2 tydeni dceri boulicku na pravem prsicku.A chtela bych se zeptat jestli to neni nic vazne.Kdyz ji na to sahnu tak vudec neplace ze by ji to bolelo.Dekuji Darina
Odpověď: Dobrý den, viz dotaz 6536

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6541
Dobrý den,
prosím o vysvětlení termínu diskrétní dysplazie oboustranně.
Jedná se o závěr zprávy z mamografického vyšetření.

Děkuji za odpověď Radka Soudková
Odpověď: Dobrý den,

takový závěr mamografického vyšetření je "divný" . Váš nález je určitě negativní, ale termín mastopatie /namísto dříve používané dysplázie/ radiologové obvykle neužívají k popisu mamografického vyšetření. Termín mastopatie užívají spíše histologové při popisu tkáně odebrané z prsu např. biopticky.
Na kterém centru jste byla vyšetřena?
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6540
Dobrý den, je mi 30 let a před 3 měsíci jsem porodila holčiku,kterou stále kojím. Zhruba před týdnem jsem si náhodou v prsu pod dvorcem nahmatala malou tvrdou bouličku. Dvortec nad bouličkou mám takový jako-by vytahaný a tak nevím,zda to nemá nějakou souvislot. Bulka není nijak citlivá. Chtěla jsem se zeptat, zda se může jednat o rakovinu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se jedná o změny prsu v souvislosti s kojením, ale zajděte si, prosím, na ultrazvukové vyšetření, které původ bouličky objasní - nejlépe na některé ze screeningových center- jejichž seznam je na těchto stránkách.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6539
Dobrý den,
je mi 29 let a našla jsem si v pravém prsu bulku.Byla jsem u svého gynekologa a ten mne poslal na ultrazvukové vyšetření.
Zajímalo by mne,jak to probíhá a jaké je následné léčení.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

léčení být žádné nemusí - musí se zjistit nejdříve, o jakou "bulku" se jedná. Pokud se jedná o zduření žlázy nebo nezhoubný nádor - př. cystu, tak žádné léčení nenásleduje. Léčba by byla v případě zhoubného nádoru, který ve Vašem věku je vzácný a zjistí se z biopsie prsu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6538
Dobrý den, je mi teprve 14 let a v pravém podpaží jsem nahmatala jakousi nepravidelnou bulku. Jedná se o rakovinu ??
Odpověď: Dobrý den,

o rakovinu se ve Vašem věku určitě nejedná, nejspíše se jedná o zduření mléčné žlázy, které může někdy zasahovat i do oblasti podpaží.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6537
Dobrý den, prosím užívám půl roku ZOLADEX při kterým bohužel přibírám a to i přesto, že skoro nejím.jsem hodně oteklá-celé břicho i v obličeji.Zadýchávám se při každé trošku větší procházce.Nechci se s tím smířit, nedovedu si představit, že ještě ho budu užívat rok a půl.Lze tento lék nahradit jiným lékem?nebo něco předepsat na odvodnění- mám nízký tlak a ne všechny diuretika co se nabízejí jsou pro mne vhodná.Ledvinovou činnost mám v pořádku-nové výsledky.Moc děkuji za odpověď i za naději.....
Odpověď: Dobrý den,
Zoladex se bohužel jiným lékam nedá nahradit. Bylo by vhodné se poradit s Vaším onkologem - když máte tak veliké obtíže při užívání Zoladexu- zda by nebylo vhodnější operační odstranění vaječníků - nevím, kolik je Vám roků. pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6536
Dobrý den,mám na Vás dotaz.Nedávno jsem si u své 2leté dcery všimla,že má jedno prso nepatrně zvětšené i na dotyk a druhé ploché,bradavky má obě stejné.Na dotyk si nestěžuje na bolest.Všimla jsem si toho,když ležela.Když je ve vzpřímené poloze,tak rozdíl není viditelný.Trochu mě to znepokojuje,ale nechci hned utíkat k dětské doktorce.Chtěla bych znát Váš názor.Předem děkuji.Katka.R
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubné zduření prsní žlázy, které je obvyklé v tomto věku - většinou jej vídáme u kojených dětí, ale i po ukončení kojení se s tímto zduřením můžeme setkat poměrně často. Bývá častěji jednostranné.
Dětské lékařce bych nález ukázala přiležitostně, může Vás odeslat na ultrazvukové vyšetření, které zduření prsní žlázy potvrdí.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6535
dobrý den,prosím o vysvětlení filoidní tumor prsu-jaká je diadnostika,léčba atd.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

máte zřejmě na mysli fyloidní tumor prsu.
Pokud se takový nádor diagnostikuje - a musí se potvrdit histologicky, tj. obvykle z biopsie prsu - tak je na místě jej z prsu odstranit. Existuje totiž i zhoubná varianta tohoto nádoru, takže i ty nezhoubné nádory se z prsu odstraňují - preventivně. Žádná další léčba u nezhoubné varianty fyloidního tumoru není -pouze chirurgické odstranění nádoru.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6534
Dobrý den, nezlobte se, že Vás ještě obtěžuji, ale k dotazu č.6531. Myslíte si, že může jít o něco vážného, když je bloulička malá a pružná. Mám pocit, že se dokonce i zmenšila. Je mi 34 let.Jsem celkem vystrašená.
Odpověď: Dobrý den,

vůbec si nemyslím, že se jedná o něco vážného a pravděpodobně ani nejde o reakci na sluníčko. Pokud to bude přetrvávat- tak je opravdu vhodné ultrazvukové vyšetření, ale jinak není důvod k panice.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6533
Dobrý den nedavno jsem nasel pod levou kliční kostí skoro u ramene malou bulku asi 0,5 cm.Vím že v této oblasti jsou žlázy tak nevím jestli je to vážné nebo jen zvětšená uzlina.Můžete mi poradit kam zajít v Praze na kontrolu.Praktického lékaře mam na moravě.(jsem muž)
Odpověď: Dobrý den,
myslíte žlázu jako mléčnou? Ta pod klíční kostí už není, ale pravděpodobně jste si nahmatal zvětšenou mízní uzlinku. V tomto případě je vhodné ultrazvukové vyšetření této podklíčkové oblasti. Asi nejlepší je opravdu vše vyřizovat přes Vašeho praktického lékaře a nebo pokud jste delší dobu v Praze- tak vyhledat lékaře v místě. Nejedná se ale patrně o nic akutního.

pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6532
Dobrý den,
mám dotaz, dcera 12 let se dnes probudila s bolestí na 1 prsu,těsně nad dvorcem to má oteklé a začervenalé a bolí ji to jako řezání, píchání.
Děkuji, přeji krásný, sluníčkový den Jitka Seifert
Odpověď: Dobrý den, zajděte k dětskému lékaři, dle uvážení může nasadit rovnou antibiotika, protože se jedná nejspíše o zánětlivé změny pravého prsu, a odešle dceru na vyšetření ultrazvukem.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6531
Dobrý den, na dovolené u moře jsem měla rozsáhlou solární alergii. Nejvíce byl postižen dekolt, nohy a ruce. Asi za tři dny jsem objevila bulku, která je pohyblivá po klíční kosti vpravo. Může to být reakce na alergii? A za jak dlouho se ztratí? Je velká asi jako lentilka. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat drobnou mízní uzlinku, která se v této lokalizaci může vyskytnout. takže by bylo dobré zajít k praktickému lékaři, který Vás může odeslat nejlépe na ultrazvukové vyšetřební, které případný útvar diagnostikuje.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6530
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně výtoku z prsou. Je mi 27, nejsem těhotná, ani nemám děti, již nějakou dobu mi po stisknutí vytéká výtok z obou bradavek (čirý, bílý, někdy i nahnědlý).
Jsem objednaná ke gynekologovi, ovšem má nyní několik dnů dovolenou. Mám se obávat vážnějších problémů nebo navštívit ještě jiného lékaře?
Předem děkuji za odpověď.
Jana
Odpověď: Dobrý den,

velmi pravděpodobně se jedná o hormonálně podmíněnou sekreci z obou bradavek, která je neškodná a velmi častá. Bylo by dobré vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu - to zařídí gynekolog a event navštívit některé ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách, kde Vám lékař může provést ultrazvukové vyšetření
/ žádanku můžete mít od gynekologa/, event odebrat sekret na cytol.vyšetření.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6529
Uz delsi dobu (pul roku, mozna i dele) me poboliva na spodni strane pravy prs. Neboli samovolne, pouze pokud se toho mista dotknu. V lednu jsem byla na gyn. a nechala jsem si prsa zkontrolovat, dr rikala ze je vse v poradku. Ja se prubezne kontroluji a nic jsem nenahmatala. Poradite mi co by to mohlo byt, jak a s kym to mam resit? Jsou dny, kdy to nevnimam, ale v posledni dobe mam porad takovy pocit, a tak se k tomu porad vracim porad si to ohmatavam a tim to asi taky porad drazdim. Je mozne si vysetreni (popr mamograf) zaplatit?
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů jsou zcela běžné a nejsou příznakem zhoubného nádoru - může bolet jen jeden prs nebo část prsu - je to dokonce častější. Bolesti většinou samy ustanou, nevím kolik je Vám roků, ale pokud tedy chcete mít jistotu, že jste OK- tak podle věku do 40 let si zaplaťte ultrazvukové vyšetření a nad 40 let mamografii. Od 45 let ale mamografii hradí pojišťovny, po 2 letech.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6528
Dobrý de, prosím vás pěkně, zítra jsem objednaná s 14-ti letou dcerou k vám do Mama centra pravděpodobně se zbytnělou prsní žlázou,docela panikařím protože nevím co to je. Může se jednat o nádor? A co se stím dělá?Děkuji
Odpověď: Tak zítra přijďte, nádor jedině nezhoubný, ale spíše zbytnělá žláza, tak to zítra uvidíme. O rakovinu prsu se s jistotou nejedná
pěkný zbytek dne
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6527
Dobrý den, paní doktorko,
jsem rok a půl po operaci prsu (2 nezhoubné nádory). Půl roku po operaci se mi objevila další boulička, cca 1 cm od jizvy, chodím na kontroly, stav je sledován. Asi poslední půlrok pozoruji zmenšování operovaného prsu, také na dotek je prs chladnější (bradavka a okolí). Před menstruací nepociťuji v tomto prsu jinak obvyklé napětí a zvětšení, mám pocit, že "nefunguje". Myslíte, že toto lze nějak ovlivnit? A jsou nějaké možnosti, jak pomoci,aby se boulička - předpokládám, že nezhoubná - vstřebala? Je mi 48 let.
Děkuji za odpověď a přeji všem hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

nezhoubné nádory- pokud se nezvětšují nebo nezpůsobují své nositelce obtíže - se obvykle neoperují.
Takže pokud Vám boulička nepůsobí obtíže, nechte ji v prsu, nevstřebá se, ale s věkem se nezhoubné nádory /nejčastěji se jedná o fibroadenomy/ spíše zmenšují. To, že nepociťujete napětí v prsu může být dáno i tím, že jsou odoperovány nezhoubné nádory, event část žlázy, ale taky to s tím souviset nemusí.
Pokud se prs zmenšuje, bylo by dobré zajít na vyšetření prsů - jednak klinické- podívá se na Vás gynekolog a odešle Vás na mamografii - pokud ji v dohledné době /rok/ nemáte.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6526
Dobrý den, prosím o Váš názor přesně opíši nález, z kterého jsem docela nervozní.Ve srovnání s minulým nálezem /posledně výsledek nezhoubné ložisko Birads 2/vpravo HQ v tuk. tkáni 3 anechogenní drobná ložiska o prům. 5 mm,spíše charakteru drobných cyst,jasné patol. ložisko není zřetelné.Rozšířené dukty,zcela fyziologické uzliny v axile.Závěr -drobná ložiska při porovnání s MG mají charakter cyst.útvarů,dopor. raději sono i MG za půl roku.Birads ACR 3.Není půl roku dlouhá doba na kontrolu co se z toho ukáže? Mnohokrát děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o správný a zcela normální postup, kdy lékař diagnostikoval nezhoubná ložiska v prsu a chce si je ještě zkontrolovat za 6 měsíců- tato doba je obvyklá a není příliš dlouhá. Velmi pravděpodobně se jen potvrdí nezhoubný nález v prsu.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6525
Dobrý den, prosím užívám 6 dávku Zoladexu.Chrání i tento přípravek při otěhotněním?Děkuji za odpověď apřeji krásný den.
Odpověď: Dobrý den. Ne, tento přípravek nechrání ani není určen k ochraně před těhotenstvím a s hormonální antikoncepcí se nesmí kombinovat. Při užívání Zoladexu je doporučována tzv. bariérová antikoncepce (kondom). Pěkný den.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6524
Dobry deň,bola som na mamografii a vo výsledku mám napísané... ,,V prednej časti kraniálne vidno okrsky denzného žľazového telesa, vpravo sa do prednej riasy premieta uzlina.Sono prsníkov,Bez evidentných aktuálnych ložiskových solídnych a cystických zmien,axilly voľné.BIRADS 2,, Prosím čo to znamená?
,
Adriana
Odpověď: Dobrý den,

znamená to především, že Váš nález je zcela v pořádku. Uzlina v této lokalizaci je rovněž normální.
pěkný den
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky