MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 7046
Dva mesiace som užívala "zelený jačmeň" v prášku. Následne po mesiaci som zbadala výtok k ľavej bradavky - bledožltý až biely. Už to trvá pol roka. Gynekológovi som povedala o "zelenom", aj MUDr. Bukovský spomínal v článku ako reakciu na zelené potraviny tento problém. Gynekológ mi doporučil kontrolu o dva mesiace. Zatiaľ som tam nebola, chystám sa. Aký je prosím Váš názor _ Môže to byť zo "zeleného", alebo niečo iné _ začína mi prechod.
Odpověď: Určitě to nesouvisí s práškem či stravou, sekrece má charakter hormonálních změn asi v souvislosti s přechodem. .Na kontrolu bych normálně šel, jak jste slíbila.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7045
Dobrý den, ve sprše jsem nahmatala v pravém prsu (za dvorcem) bouličku velikosti hrášku, je kulatá a pohybuje se. Jsem nyní na začátku těhotenství.Je mi 29 let a mám 2 starší děti. Je možné, že to souvisí s hormonálnímu změnami? Jaké vyšetření se v tomto případě provádějí nebo se jen vyčkává. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: ultrazvuk je správnou metodou, ukáže, o co jde, nejspíše to bude cystička (resp. rozšířený mlékovod), může jít i o fibroadenom. Pro klid bych však na ultrazvuk (sono) šel.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7044
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor zde podstoupit operaci nebo jen pokračovat ve sledování ultrazvukem - 13.10.2010 biopsie výsledky 3 punkční vzorky, ve dvou z nich strutkury fibroadenomatoidního tumoru a smírnou epiteliální hyperplasií a fibrózním stromatem. závěr fibroadenom v punkční biopsii mammy I.dx. ZHK 10mm
Odpověď: Jak už jsem několikrát psal, fibroadenom nemá podstatně vyšší riziko vzniku karcinomu a nemusí se tedy, pokud je ověřen, odstraňovat. Pokud obtěžuje (tlačí, bolí), jsou i jiné metody, například zmrazení apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7043
Vážený pane doktore,prosím o radu. Kojím a před 14 dny jsem nahmatala zatvrdlinu v prsu. Protože nemizela,objednala jsem se pro jistotu na sono. Nyní však mám pocit,že se bulka náhle o dost zmenšila. Myslíte,že má smysl tam jít? Nechci zabírat místo dalším pacientkám,ale taky se bojím,že se to zase objeví a budu opět ve stresu. Čekací lhůty,až když je opět problém,jsou dost dlouhé. Jak se správně zachovat,nechci zneužívat,ale zároveň se nechci chovat nezodpovědně a něco podcenit. Moc děkuji za radu a Vaši skvělou poradnu,která moc pomáhá!
Odpověď: Uvažte to, přechodné bouličky ke kojení patří, vznikají místním hanromaděním mléka, neměly by vás stresovat. Na druhou sttranu, pokud se boulička sice zmenší, ale pořád tam něco je, je lepší na sono jít, dobrý lékař vám nic neřekne, že jdete jakoby zbytečně, je lepší jít zbytečně než třeba pozdě. Objednací doby dlouhé někde jsou, ale například v jedné z ordinací, kde pracuji, jsme schopni ženu s bouličkou vyšetřit do týdne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7042
Dobrý den,před 3 měs. jsem byla na vyšetření prsu. Diagnóza zněla FA na rozhraní ZK P prsu o velikosti 11x8mm. Po třech měsících jsem byla na kontrole a FA se zvětšil na 12x8mm - minimální progrese velikosti. Lékař mi navrhl odstranění, bojím se, nakonec jsme se domluvili na další kontrole za 3 měsíce.Je dobré takto velký Fa vyndat nebo při jaké velikosti ho vyndat doporučujete Vy? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Podle mne 11 či 12 mm může být klidně chyba měření, pokaždé se FA změří jinak. Jinak fibroadenom této velikosti se samozřejmě automaticky vyndavat nemusí, pokud jsou pochyby, zda o fibroadenom jde, je správnou metodou provedení histologického ověření punkci po sonografikou kontrolou. Pokud fibroadenom obtěžuje, jsou i jiné metody jeho zničení (po histologickém ověření), například kryodestrukce (zničení chladem), to děláme. Výhodou je, že není jizva. Ale vše závisí i na uložení fibroadenomu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7041
Dobrý den, prosím o informace o možném negativním vlivu či nebezpečném vlivu dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce (17 let) na vznik rakoviny prsu. Navíc od 18 let mi byla zjištěna mastopatie, která je pod pravidelnou sonografickou i mamografickou kontrolou (je mi 43 let). Navíc mi babička zemřela na rakovinu prsu a dělohy, také její sestra. Je nutné s antikoncepcí přestat? Bylo by možné ji nahradit např. Mirenou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Existuje řada protichůdných studií, antikoncepce má určitě i pozitivní vlivy, nejčastější názor je, že pozitivní vlivy převažují nad možnými negativními a antikoncepce nezvyšuje podstatně riziko karcinomu prsu, nejspíše jen mírně. Osobně si myslím, že není zásadní důvod atikoncepci nebrat, samozřejmě je i možnost Mireny, jak píšete, ta ale nevyhovuje všem. Je třeba se domluvit s vaším gynekologem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7040
Dobrý večer pane profesore,
jěště jednou Vám děkuji za rychlou odpověď na můj dotaz(č.7035). Budu jen doufát,že se ten neškodný fibroadenon nezmění. Nevím zda stačí kontrola za dva roky. Děkuji za kladnou odpověď, ale i za Váš čas ,který nám v poradně věnujete.Klára
Odpověď: Já bych doporučoval raději provést kontrolu za 6 měsíců, pokud by se to zvětšilo, tak raději ověřit biopsií pod sono, jak jsem psal, pro jistotu. U cyst se to takto nemusí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7039
Dobrý den, prosím Vás co znamená dysplastická změna (oboustranná)
Děkuji
Odpověď: Dysplázie znamená zjednodušeně řečeno pestré, hormonálně podmíněné změny v prsu, projevuje se například bolestivostí, jsou častější i větší cysty, přechodná zduření apod. Jedná se o benigní (nezhoubnou) změnu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7038
Dobrý den pana doktore,chtěla bych se zeptat, jestli je možné provést sono prsů v době kojení? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Určitě, pokud jsou problémy, je sono i v době kojení dobrou, spolehlivou a neškodnou metodou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7037
Dobry den, na sonografickom vysetreni mi zistili hrcky v prsnikoch. Dnes som bola na chirurgii, kde mi lekar povedal, ze to vyzera na vyrastky - fibrom. Mozete mi to vysvetlit podrobnejsie a zrozumitelnejsie ? Dakujem za odpoved Janka Martisova, Slovensko
Odpověď: Fibromy jsou nezhoubné útvary, které nemají vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru. Pokud neobtěžují a nerostou, nedělá se s nimi zpravidla nic.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7036
Dobrý den, dceři (15 let) se pod bradavkou (uvnitř) objevila mírně bolestivá bulka. Menses jí před pár dny skončily, mívá je dost bolestivé, menstruuje něco přes půl roku. Jedná se hormonální záležitost?
Odpověď: Podle mne půjde o hormonální změny, celkem typické v tomto věku, kdyby bulka trvala, je vždy lepší pro klid provést sonografii prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7035
Dobrý večer,
minulý týden jsem byla na mamografii a dnes na sono kvůli snímku,který se jim kvůli nepřehlednosti struktur nepozdával.Závěr byl,že v obou prsou mám cystičky o vel do 7 mm v největším rozměu a v pravém prsu hypogenní ložisko benigního charakteru o vel.8,5x5mm.Mám se bát?Je mi 56 let.Předem moc děkuji za odpověď.Klára
Odpověď: Cystičky v obou prsech jsou běžné, nic se s nimi nedělá, hypoechogennéí útvar podle lékaře benigního charakteru je třeba pro jistotu zkontrolovat, zda se nemění, pokud pak ano, je lepší raději vzít jehlou pod sono biopsii. Ale asi to podle popisu lékaře bude neškodný fibroadenom (když jsem ale vyšetření neprováděl, není možné jednoznačně hodnotit....)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7034
Dobrý den,mamince(57 let) byl před několika lety na mamograf.vyšetření prsu nalezen útvar.Dle biopsie benigní.Ale roste.Po pár letech byla provedena kontrola jen na mamografu.Neměla by se kontrolně provádět i biopsie zda se útvar nemění na maligní?Co znamená"Benigní ložisko 9x8 mm vpravo HZK.Core-cut SA/bez patol. mikrokalcifikací.V axillách jsou LU benig.vzhledu.Mmgrf je t.č. negativní.Bilat je patrná pokročile redukovaná síťovitá kresba tabár II ložiskové změny neprokazujeme"? Má se obávat růstu útvaru?Proč se rostoucí útvary neodstraňují?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Formace je pořád celkem malá, pokud by se něco dělo neblahého, vyrostla by podstatně. Ohledně provedení opětovné biopsie vždy závisí na velikosti, růstu, tvaru apod., váš lékař musí posoudit, zde je riziko, že se nález změnil. Pak je opětovaná biopsie na místě.
Biopsie jehlou pod sono kontrolou je správný postup, pokud je formace nezhoubná (benigní) a nemá vyšší riziko vzniku rakoviny (resp.je riziko prakticky stejné, jako má normální žláza), je operace vyšším rizikem, než ponechání útvaru. Navíc po operaci může jizva v budoucnosti a zakrýt případnou opravdu závažnou změnu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7033
Dobry den.
Mam dotaz je mozne ze bych byla těhotna(pokousime se o to).
3dny po pohlavnim styku mi z obou prs začla téc bíla čira tekutina,může to byt jeden z přiznaku těhotenstvi a pokud ne,tak prosím co to muze byt jsem velmi znepokojena.
PM byla 4.10.2010 a pohlavni styk byl 15.10.2010.
Děkuji za odpověd.
Odpověď: Bílá tekutina z bradavky je podmíněna hormonálně, ale příznak těhotenství to není. Tím samozřejmě není možné říci, že těhotná nebudete, jen takto brzypo styku hormony z těhotenství nemůžou mít na prs vliv.
Většinou je tekutina projevem nezávažných změn, se kterými není nutné něco dělat. Pokud by to trvalo několik cyklů, je vhodné kontaktovat gynekologa a on vyšetří hormonální hladiny, zejména prolaktinu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7032
Dobrý den, může moje maminka, která jde na mamografii prsou, tentýž den po ozáření chovat batole či malé dítě (dotaz směřuji na zbytkové záření po rentgenu)? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Po mamografii není žádné zbytkové záření, ihned po provedení je možné dělat cokoliv, obava není na místě. Mamografie je metoda, při níž se nepodávají žádné radioaktivní látky, pouze se prs měkkým zářením jednorázově vyšetří.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7031
Dobrý deň,stretol ste sa už z karcinómom prsníka u 25 ročnej ženy, ktorá dojčí?Hmatná "boule" vznikla náhle, s výraznou bolestivosťou a teplotou.Po 2 týždňoch bolesť zmizla, veľkosť sa zdvojnásobila.Čo si o náleze myslíte?Ako postupovať ďalej.. Vďaka.
Odpověď: Karcinom může být i u ženy kojící, i když vzácně, zde to však vypadá na mastitidu či absces, nelze vyloužit i mléčnou cystu, rozhodně je nutné udělat sonografii, ta by měla zjistit, o co se jedná. Když je nález nejednoznačný, provede se raději biopsie k vyloučení jiné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7030
Dobrý den pane profesore,
velice Vám děkuji za odpověď, která mě velmi potěšila a hlavně děkuji, že si najdete čas na odpovídání všech dotazů, které jsou pro nás všechny velmi důležité a zčásti nás zbaví stresů, které prožíváme když se projeví nějaká nemoc. S díky, Čadová.
Odpověď: Děkuji mockrát za podporu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7028
Dobrý den,prosím o radu ve věci obnovení laktace. Z důvodu léčby, která byla kontraindikována ke kojení,musela být laktace zastavena (Dostinex 4x 1/2 tbl, 2 dny). Léčba pak nakonec zahájena nebyla. Je možné, obnovit znovu laktaci? Moc bych si to přála. Prosím o odpověď.Iva
Odpověď: Je to možné, ale často obtížné, léky se nedá laktace obnovit, jen se to musí zkusit....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7027
děkuji, ještě prosím ta bulka je tvrdší a okolo červenější, ale nebolestivá (odpověď 7025)máme raději zajít k našemu dětskému lékaři???Líhařová
Odpověď: Pokud by se to horšilo, asi bych šel, může to být třeba zánět - rozhodně to nevypadá ale na nic vážného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7026
Dobrý den,
dcera (16let) má prokázanou endometriózu, léčenou 5měsíců antikoncepcí (bez přerušení).Nyní,3 týdny po vysazení prášků, měla velmi silnou a bolestivou menstruaci,při níž jí hodně bolela prsa,ale co mě nejvíce vyděsilo, když mi dnes řekla, že si zmáčkla na levé prso a vytekla jí jakási tekutina.Chtěla bych se zeptat jestli mám okamžitě navštívit mamární centrum nebo co mám podniknout.Velice děkuji,Čadová.
Odpověď: Buďte v klidu, takto závažnější změny nevypadají, s největší pravděpodobností je všechno hormonální a souvisí s tím i bolestivá menstruace. Pokud by obtíže trvaly, je to jistě problém gynekologa, když se upraví hormonální změny, měly by se upravit i obtíže s prsy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7025
dobrý den, mám skoro 14ti letou dceru a dnes po koupání si nahmátla kolem bradavky nebolestivou bulku,je mírně zarudlá,nedávno dostala první menstruaci,děkuji velice za odpověď Líhařová
Odpověď: Já myslím,. že to je jen zduřelá žláza, nic neobvyklého v tomto věku, prsy se mění vlivem hodmonálních změn. kdyby bulka byla tuhá či místio bolestivé apod., pro klid jděte k lékaři a případně na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7024
Dobrý den,
v r. 1999 (ve svých 19ti letech) jsem kvůli problémům se zády podstoupila redukční mamoplastiku. Dnes, po 12 letech od operace očekáváme rodinu, jsem v 22. týdnu těhotenství. Četla jsem, že je možné, že díky operaci se mohly porušit mlékovody a vznikají záněty, cysty apod. Proto bych se ráda zeptala, jaké vyšetření bych mohla podstoupit, abych zjistila, jestli mlékovody nejsou porušeny a zda budu moct kojit? Jak zjistím, že vzniká zánět, cysta apod.? Předem velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Pravděpodobně mlékovody porušeny nebyly, vyloučit to není však možné. Žádné vyšetření vám neukáže, zda budete kojit, já bych se tím osobně nezabýval, uvidíte, těšte se na rodinu. Kojení je prima, ale když to nepůjde, není to vůbec žádná katastrofa, někdy se kvůli tomu budoucí maminky zbytečně stresují, příroda ukáže (Mě máma kojila asi 3 dny a zdá se, že to není znát , mám nyní asi 90 kg.....:-),
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7023
Dobrý den.Dnes jsem své 6-tileté dceři našla vpravém prsu tvrdou bulku přímo pod bradavkou.Údajně ji na pohmat nebolí. Může se jedna t o něco vážného? Mají i takto malé děti karcinom prsu ??? Mnohokrát děkuji za odpověď. Martina Peluchová
Odpověď: Malé děti nemají karcinom prsu, karcinom prsu je až od puberty.Pokud by to trvalo, jděte k dětské lékařce, ta vás případně pošle na sono a případně pošle na odběr krve.. U dětí tohoto věku se někdy najde lehké zvětšení žlázy a většinou se příčina nenajde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7022
Dobrý den, na konci 6. měsíce těhotenství (nekojím) mi byla diagnostikována mastitida levého prsu. Léčím ji antibiotiky, po čtyřech dnech mi stav prsu připadá stále stejný (stejná bolest, zatvrdnutí i otok). Na začátku léčby z prsu vytékal běložlutý sekret (zdravý prs produkuje mlezivo), nyní už nic. Chci se zeptat, zda v případě vzniku abscesu a jeho chirurgické léčby budu moci za tři měsíce normálně kojit. Děkuji za odpověď
Odpověď: Měla byste normálně kojit, léčba by neměla ovlivnit kojení. Kkojení ale není možné stoprocentně předvídat, působí pak řada dalších vlivů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7021
Dobrý den, je mi 18 let, mám malinkou bouličku těsně vedle pravé bradavky, může to být něco vážného?
Odpověď: Pravděpodobně je to drobná cysta, případně nezhoubný nádůrek, fibroadenom, tedy nic vážného. Doporučuji však raději jít na sonografii prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7020
dobrý den,
Je mi 35 a zhruba před deseti dny jsem našla bulku v levém psu nahoře nad bradavkou. Hned jsem se objednala na sono/mamograf, termín mám ale až za deset dní. Včera se mi ale bulka zvětšila a na dotek je mírně bolestivá. Zhruba za týden mám dostat menstruaci. Mám se nějak znepokojovat a vyhledat hned lékaře nebo stačí počkat až na to vyšetření? Co si myslíte, že by to mohlo být? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Počkal bych na vyšetření, deset dní není dlouhá doba, náhle se zvětšují zejména neškodné cysty, také mírná bolestivost je pro ně typická. Uvidí se ale při vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7018
Dobrý den, mívám citlivost až bolest prsou vždy v druhé polovině cyklu. Vždy po menstruaci tyto obtíže zmizí.
Nyní však pravé prso (o něco větší než levé) zůstalo bolestivé. Ve středu prsu jsem si nahmatala ztvrdlé bouličky-hrbolky.
Naposledy jsem byla na sonu prsou v květnu 2010, které bylo bez nálezu. Gynekolog mi na současný problém předepsal Mastodynon-kapky, ale prsa mi neprohmatal ani mě neposlal na kontrolní ultrazvuk.
Měla bych vyžadovat opětovné vyšetření ultrazvukem nebo počkat až po dovybrání Mastodynonu?
Děkuji Vám za odpověď.
Jitka B., 35 let
16.10.2010
Odpověď: Příznaky vypadají jako změny hormonální, nezávažné, bez vztahu k vývoji nádorů prsu. Prsy bolí u některých žen, někdy i více na jedné straně, obtížně se s tím dá něco dělat, někdy to podmiňuje antikoncepce, někdy naopak antikoncepce může pomoci. Kdyby to trvalo, doporučuji raději pro jistotu sono kvůli tomu stranovému rozdílu, je to ale opravdu pro klid, lékař vás tam asi nepošle,šetří se, kde se dá, budete muset jako samoplátkyně. Mastodynon je přítodní preparát, který někdy pomůže rovnat hormonální hladiny a tím vylepšit obtíže s prsy, hlavně bolestivost. Doporučuji ho využívat, jak je psáno.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7017
Dobrý den,měl jste pravdu,:))k dotazu č.3859(-sono:vlevo nic,vpravo cysty do 9 mm,prolaktin 321(tedy v normě),cytologie sekretu bez neg.nálezu,vše tedy celkem ok.Mám se tedy s tím,že když bradavku jednou za měsíc při samovyš.zmáčknu tak holt něco pokaždé vyteče?Co je tedy příčinou?Díky moc
Odpověď: Ano, osobně bych s takovou sekrecí nedělal nic, není příznakem žádné podstatné změny, je podmíněna nepodstatnými hormonálními změnami, běžnými. Řada zdravých žen má tento nález.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7016
Dobrý den,před 5 měsíci jsem kromě cyst v levém prsu měla nález v prsu pravém.Po kontrole po 5 měsících je výsledek tento:Na kontr.pravostr.MLO projekci kůže i podkoží jsou intaktní,je denzní parenchym neredukuj.typu,dnes bez prokazat.patol.změn,shluky mikrokalcifikací 0,nesuspekt.LU vpravo v před.axil.řase.Sonograficky oboustr.hyperechog.parenchym,dobře ohranič. od intakt.podkož.tuk.vrstvy,mlékovody štíhlé,vlevo v MHK na spodině parench.prostá cysta do 9x5 mm,jiné lese 0,benig.drobné LU v axile jsou oboustranně.Prosím o Váš názor na vyšetření Velice děkuji.
Odpověď: Je to květnatý popis (téměř až básnický :-) ) běžných prsů s nevelkými hormonálně podmíněnými změnami, cysty jsou zcela běžné a nic se s nimi nedělá. Lékař prostě nic podstatného na vašich prsech neobjevil, ani na mamografii, ani na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7015
Dobrý den,je mi 33let,mám jedno dítě,asi před dvěma měsíci mě začlo bolet v podpaží,po týdnu bolest přešla do prsa.Bolest přešla po dvou panadolech a bylinkovém čaji.Praktická lékařka v podpaží nic nenahmatala,ale radši mě poslala do prsní poradny,vyšetření prsou nic nenašlo,ale ještě půjdu na ultrazvuk.Diagnoza paní doktorky je Difuzní cystická mastopatie.Bolest v prsu nemam,jen občas bodání a pálení,jinak klasická bolest před menzes.Ctela bych vědet váš názor.Předem děkuji
Odpověď: Takto se závažnější onemocnění prsu neprojevuje, podle mne půjde jen o hormonální, běžné změny, uvedená diagnóza je s tímto v souladu. Teoreticky může jít i o změny "od páteře", pokud bude lékař na sonografii zkušený v prsní diagnostice, měl by to odlišit. Na ultrazvuk pro klid jděte.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7014
Dobrý den,
je mi 18 let a již nějakou dobu mě občas pobolívá levý prs, někdy jde jen o lehkou bolest jindy o silnější píchání. Prso je také oproti tomu pravému větší a níže. Chci se zeptat zde to řešit, zda s tím jít k doktorovi nebo se nejedná o nic závažného. Moje obava plyne z toho, že už moje matka měla problémy s prsy, kde ji zjistila, že má zduřelé nebo ucpané žlázy v prsu, nebo nějaký takový podobný případ.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Podle mne to budou ve vašem věku běžné hormonální změny, bolí prs. kde je více žlázy pod vlivem hormonálních změn. Pokud chcete mít úplnou jistotu, jděte na sonografii, pokud půjdete přímo bez doporučení gynekologa či praktika na specializované (screeningové) centrum, musíte si vyšetření zaplatit - asi 300 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7013
Dobrý den , je mi 20 let a už dva roky si pozoruji v levém prsu v horním vnějším kvadrantu bulku.Je nebolestivá.Vyšetření prokázalo že se jendá prej o zamotaná mléčné žlázy které prý nejsou nik¨jak nebezpečné.Poslední dva měsíce si pozoruji dvě bulky v pravém prsu v dolním vnitřním kvadrantu.Jedna je taková podlouhlá...a ani jedna neni bolestivá.mám oci že při menstruaci jsou zduřelejší.Objednám se do mam. poradny.Jen bych se chtěla zeptat na Váš názor.Mám totiý¨ž strach že se jedná o něco závažného.Předem děkuji Daniela Gabrielová
Odpověď: Nevypadá to na nic závažného, může jít opravdu jen o žlázu, případně nezhoubné útvary - fibroadenomy. Bez sonografie ale není možné přesně rozhodnout, jen pohmat nestačí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7012
Dobry večer,bola som na ultrazvuku a zistili mi v ľavom prsniku dve hypoehogenne ložiska charakteru FIA dobre ohraničene hypodenznejšie ložisko veľkosti 8krat5mm a obdobne hypodenzne ložisko veľ.18krat7mm. Mam sa znepokojovať?Može to byť prvy priznak rakoviny?za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem.
Odpověď: Pokud jse opravdu o fibroadenom (zkratka FIA), jak píše lékař, je to běžný nález, útvar je nezhoubný a nemá ani podstatně vyšší riziko rakoviny. Závisí ale na tom, zda lékař obraz dobře posoudil, předpokládám, že ano.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7011
Dobrý den,
našla jsem si na rozhraní prsu a podpaží bouličku asi 1 cm v průměru a pokud se jí dotku, jakoby "klouže" pod kůží. Nijak výrazně nebolí, ale samozřejmě při trochu větším tlaku bolest cítím. Neužívám žádnou hormonální antikoncepci, ale vzhledem k vyšší hladině prolaktinu již dvacet let beru léky. Prosím o Váš názor na případnou nebezpečnost a nutnost dalšího vyšetření. Děkuji.
Odpověď: Boulička v prsu vyžaduje další vyšetření - v mladším věku sono, po 35-40. roku věku pak mamografii + případně sono. Pravděpodobně to nic podstatného nebude, ale bez vyšetření nebude jistota.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7010
Dobrý deň, priateľka má krvavý výtok z prsníka,sono zistený útvar v mliekovode, mala by podstúpiť tzv.duktografiu, alebo hneď biopsiu z útvaru? Vďaka.
Odpověď: Já bych doporučil ještě duktografii, sono nemusí zobrazil všechny útvary v mlékovodu, je to důležité pro případnou operaci...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7009
Dobrý den.

Jsem po operaci rakoviny prsu a zažádala jsem si o lázně, revizní lékař mi je zamítl s tím že mohu dostat jem příspěvkové. Dotaz: je nárok na lázně nebo není.

Děkuji za odpověd. Holubkova
Odpověď: Konzultoval jsem naše onkology, ti tvrdí, že do 2 let od léčby byl vždy nárok na lázně, pak už jen na příspěvkové. Je ale možné, že některé pojišťovny začaly šetřit, váš lékař by měl vědět, jaká je aktuální situace, případně žádost znovu podat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7007
Dobrý den, měla jsem na levém prsu hematom velikosti padesátikoruny, nic mě nebolelo, ani nevím čím jsem si ho způsobila. Po vymizení hematomu, asi po 14 dnech, jsem si tam nahmatala bulku. Co to může znamenat? Mám se objednat k lékaři? Je mi 58 let.Děkuji za odpověď.Marta
Odpověď: Podle mne by to chtělo opravdu raději zkontrolovat a ubezpečit se, že to není něco jiného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7006
Dotaz č. 7000 - moc děkuji za odpověď. Jsem z Brna, jsem objednaná do G-Media. Zřejmě je čekací lhůta prodloužená tím, že mi na recepci bylo sděleno, že je nutné být cca 7-10 dnů po menstruaci.
Odpověď: Je to G-Medica, možná by byly doby v MOU kratší, klidně si tam zavolejte.., nemusíte jít tam, kam vás posílají. Můžete se klidně odvolat na poradnu a na naší komunikaci, s paní prim. Bartoňkovou z MOU se v poradně střídáme a dobře se známe. Pokud je opravdu hmatná rezistence, na začátek cyklu se obvykle nečeká.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7005
Dobrý den, je mi 44 let, jsem bezdětná a byla jsem na mamografickém vyšetření. Pan doktor mi řekl, že z mamografického hlediska je to v pořádku, ale že snímky byly rozostřené nebo nejasné, nejsem si zcela jistá byla jsem dost nervózní, a že se mám asi za tři až devět měsíců objednat na sono. Chtěla jsem se zeptat, zda si mám dělat starosti. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Asi jde o prsy, kde je bohatá žláza, pak může být obraz i nepřehledný. Nejspíše doporučil lékař sono jen pro jistotu. Předpokládám, že kdyby se mu něco nezdálo, nepustil by vás a udělal by hned další vyšetření......
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7004
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda byste mi doporučili jít na ultrasonografické vyšetření prsu. Zjistila jsem, že mi pojišťovna přispívá na toto částkou 300 Kč, tak bych toho chtěla využít. Je mi 32 let, momentálně ještě kojím, ale asi 2-3 denně, mám 2 leté dítě. Samovyšetření prsu neprovádím a při gynekologických prohlídkách mi prsa ani nevyšetřuje gynekolog, ikdyž by asi měl. Tak bych chtěla na vyšetření, abych měla jistotu, že je vše v pořádku.
Děkuji za Váš názor
Odpověď: Na ultrasonografické vyšetření jít můžete, není nijak škodlivé a budete klidná, ideální je v době, kdy už nebudete kojit, ale vpodstatě je možné i takto. Doporučuji screeningová centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7003
dobry den, je mi 23 let. a pred dvema mesici jsem si nasla bulku na pravem hornim prsu.byla jsem na sonu a zprava je takova:ovalny utvar slozeny ze dvou tesne k sobe prilozenych casti celkove velikosti 21*11*25mm.lozisko je hladkych okraju,homogenni struktury, stredni echogenity. prip. vaskularizaci a tedy odliseni solidni tkane od ev. protein. cysty ovsem nelze na nasem pristroji vysetrit. Zaver:lozisko benig. vzhledu vpravo, pravdepodobne charakteru adenomu. lekar mi rekl, ze bude lepsi bulku odstranit. myslite si to take? mam strach, ze mi zustane po vyndani jizva.dekuji za odpoved
Odpověď: Ne, určitě není na místě hned ložisko odstraňovat, správný postup je: udělat vyšetření na kvalitním přístroji a tam, kde mají s prsy zkušenosti (nejlépe screeningové centrum), pokud nález bude nejednoznačný, provést tzv. core biopsii pod sonografickou kontrolou, kde se zjistí, o co jde. Postup navrhovaný lékařem neodpovídá současným doporučením.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7001
Prosím o objasnení výsledku: mamma dle TAbára typu T3 v regresi. nové lož. změny ani patol.shluky MIC nezjitěny bilat. několik solitárnich MIC benigního typu vlevo v HZK ve střed. části se proti min. vyš zvýraznila skupinka 4 MIC které vzhledem k malému počtu zatím nelze stereotakticky ověřit.Kontrola za rok.Kožní stín a kresba nrom. V AXILÁCH b UZLINY DO 15MM.
Odpověď: Je to popis celkem normálního prsu, kde je žláza jen centrálně a jinak převažuje tuk. Dále jsou v prsu mkrokalcifikace, jemné zvápenatělé tečky, lékař zvlášť popisuje skupinku 4 mikrokalcifikací, které je určitě dobré sledovat, proto kontrola za rok. Lékař má názor, že se nejedná o nic podstatného, jinak by něco doporučil či konal.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7000
Dobrý den, je mi 27 let a matka zemřela na rakovinu prsu v 37 letech. Občas mě pobolívá v levém podpaží a v levém prsu, občas je i citlivější. Bulku jsem si nenahmatala ani zvětšené uzliny. Dnes na prohlídce mi paní doktorka nahmatala nějakou zatuhlinu, ale nebyla si jistá, zda to není pouze žebro. Dala mi doporučení na SONO, ale do žádanky napsala palp.nález ve VK I. sin. Na vyšetření jsem objednaná až za měsíc. Myslíte, že již nebude pozdě a nebude se jednat o nic vážného? Děkuji
Odpověď: Jak to popisujete, tak to nic závažného nejspíše nebude, takto se rakovina prsu téměř nikdy neprojevuje, nicméně pro vyšší riziko, které jistě máte, je sono jistě vhodné. Lékař na sonografii se vás určitě zeptá, kde máte obtíže, žádanka není směrodatná, lékař tam často napíše různé věci..:-) . Já myslím, že se o nic závažného nebude jednat, ale pro Váš klid je určitě možné někde udělat sono dříve - z jakého města jste?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6999
Dobrý večer, prosím o radu. Jsem po operaci prsu, nyní končím chemoterapii a ještě mě čeká ozařování. Je v této době možné chodit na masáže, klasické či lymfu? Mám obavy kvůli vybraným uzlinám (4) na levé ruce.Ve stacionáři v N. Jičíně mají na nástěnce letáky a doporučují masáže, ale můj masér mi to nedoporučuje. Ráda bych věděla kde je tedy pravda! Děkuji, Jarka.
Odpověď: Je třeba se domluvit s vaším ošetřujícím onkologem, rozhodně nic nedělat bez jeho souhlasu. Onkolog také bude vědět, jakým způsobem masáže provádějí, určitá masáž může prospět, ale i uškodit..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6998
Velice děkuji za odpověd.Tu bolest ted pocituji při stlačení bulek obou prsů,jsou i na stejném místě.Znatelně jsou cítit při zvednutí ruky ,jsou jakoby tvaru pecky od švestky.Ráda bych se zeptala,jak se po zjištění cyst postupuje.Velice děkuji.Zdenka
Odpověď: S cystami se nemusí nic dělat, když obtěžují, mohou se odsát tenkou jehlou pod ultrazvukovou kontrolou, je to nebolestivý jednoduchý výkon. Jinak cysty nemají vyšší riziko vzniku rakoviny a jsou běžným nálezem...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6997
Vážený pane doktore.Jmenuji se Zdenka Bauerová a je mi 34 let.Mám 4 dcery.Ráda bych se touto cestou zeptala na mou bolest obou prsů.Již asi měsíc pocituji nepříjemné chvilkové tlaky z prsou až do podpaží.Dnes jsem si nahmatala na obou stranách tělísko-bouličku nad dvorcemi prsou.Mám 3 letou nejmladší dceru,kterou jsem kojila 2,5 roku.A žádnou bolest při kojení jsem nepocítila,až ted.Pročetla jsem zde onemocnění prsou a zdá se mi,že by se mohlo jednat o cisty.Děkuji za odpověd.Přeji krásný den.Zdenka
Odpověď: Cysty by to opravdu mohly být, bolesti také můžou být "od páteře", na nějaké závažné onemocnění to nevypadá. Doporučuji absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů, to pozná, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6996
Dobrý den,byla jsem na mamografii s negativním výsledkem, ale mám od července stále zarudlý pravý prso a prsní dvorec mám do žluta. Můžete mi prosím napsat,zda jde o nějaké onemocnění a jaké bych event. měla projít vyšetření.
Děkuji za odpoveď.
Odpověď: Pro jistotu bych doporučoval jít k lékaři a udělat vyšetření podle klinického nálezu, asi jen ultravuk, nebo případně ještě kontrolní mamografii toho změněného prsu, musí Vás ale lékař vidět a rozhodnout se, resp. doporučit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6995
Dobrý den, už týden si každý den sahám na prsa a každý den mám myšlenky na to nejhorší. Pravé prso je z větší části takové tuhé. Přijde mi, že je to jako když jsem kojila a měla tam zatuhlé mléko. Mám strach abych tam něco neměla. Levé mám menší , ale to už od samého začátku. Nikdy jsem se neprohlížela, až minulý týden. Je mi 24 let, mám jedno dítě a jsem asi v polovině cyklu. Prosím poraďte. Přemýšlím jestli mám zajít k doktorce dříve, než na další prohlídku gynekologickou. MOC Děkuji. Doufám, že to není ta noční můra nás žen :-(
Odpověď: Podle mne to budou jen hormonální změny, u žen vašeho věku běžné, doporučuji počkat po měsíčkách (tak týden po), kdyby to trvalo, pak jít na ultrazvuk prsů, pro jistotu, pokud budete mít žádanku od gynekoložky, uhradí to pojišťovna, můžete i jako samoplátkyně bez doporučení na screeningové centrum
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6994
Dobry den.Je mi 17 a můj probémy je asymetrie prsou.Gynekolog mi řekl,že je to normální.Ani mi ho třeba neprohmatal.Čím více mi prsa rostou tím více se rozdíl zvětšuje jsem zoufalá.Ale můj rozdíl je teď hodně velký a chtěla bych s tím něco dělat pokud to jde.Třeba nějaké vyšetření jestli je všechno v pořádku.Protože to prso co mám větší mě o dost víc bolí.Je nějaké oddělení kam bych si s tím mohla zajít?Nebo co by jste mi radili dělat vy?Trápí mě to strašně moc,nesvléknu se před přítelem.Vím,že rozdíl má každá žena,ale né takhle velký.Jsem zoufalá.Děkuji.
Odpověď: Je mi líto, s asymetrií se nedá opravu nic nedá dělat, je to příroda, jediným účinným řešením větší asymetrie je plastická operace nejlépe po ukončeném růstu prsů. Někdy se může asymetrie sama zmenšit, ale nevymizí. Bolí prso, ve kterém je větší podíl žlázy, raději však jděte na ultrazvukové vyšetření prsů k vyloučení jiných změn. Pokud půjde jen o stranový rozdíl, kontaktujte známého plastického chirurga a poraďte se s ním - kdy je optimální doba na případnou operaci, jak by to vypadalo, jak by to probíhalo, co by to stálu....
Je ale otázka, jestli asymetrie u vás je opravdu výrazná a mělo by se s ní něco takového dělat, některé ženy to můžou vnímat i trochu přehnaně, určitá asymetrie je opravdu většinou vždy přítomna.....Pokud vás má přítel opravdu rád, nebude mu to vadit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6993
Dobrý večer, na ľavom prsníku mám dlhodobo bradavku menšiu a tmavšej farby ako na pravom prsníku, sú tam biele bodky, ktoré vyzerajú podobne ako podkožný tuk, ale je to vidieť iba vtedy keď nie sú bradavky stiahnuté, pritom tá ľavá bradavka aj celý prsník je veľmi citlivý a akoby ma tam štípalo, mamograf pred rokom nič neukázal. Mám 48 rokov.Môžete mi poradiť kde by som mohla ísť na ďalšie vyšetrenie v Opave alebo Ostrave? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Těžko stanovit takhle na dálku diagnózu, ale nevypadá to na nic závažného, možná jde o zánět žlázek na dvorci, protože jste měla už mamografii, doporučuji vyšetření ultrazvukem, při kterém by se lékař na prsy podíval, případně můžete jít do prsní poradny... V Moravskoslezském kraji je řada screeningových center, kde jsou zkušení lékaři, seznam na www.mamo.cz, odkaz v pravém rohu stránek.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6992
Dobry den ,prosím o objanění výsledku nálezu(jedná se o nález v prsu):
Invazivní duktální karcinom triple negativní.Mikroskopicky grading WHO (totožný s Nottinghamskou klasifikací)=3.In situ duktalní karcinom grade 3. Mockrát děkuji za odpověď
Odpověď: je to velmi odborný dotaz, pokusím se stručně popsat.... Jde o nádor poměrně vzácný, tvoří asi 5% všech, vzniká v tzv. myopetiteliálních buňkách mlékovodů, je častější u mladších žen, často s genetickou zátěží (pozitivita genu BRCA1). Buňky mají negativní tři druhy receptorů, ER, PgR a HER2, odtud název "triple negativní". Léčba je často odlišná od ostatních druhů nádorů, ideální je ji absolvovat tam, kde mají velké zkušenosti - je třeba podávat určitý druh léků, na které nádor obvykle dobře zabírá...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6991
Dobrý den,prosím o radu. Je mi 29, jsem těhotná (11 týd.) a 1 denně kojím své 18měs.dítě. V levém prsu jsem nahmatala zbytnělé hrudkovité ložisko a bulky. Má to souvislost s hormon.změnami nebo mám ihned (či stačí za 3 týdny v těh.poradně) poprosit svého lékaře o UZ vyšetření? Nechci drahý UZ zneužívat,ale moc se nyní v samovyšetřování nevyznám,také nic nechci zanebat,maminka zemřela již v 52 na ca tl. střeva,prababička ve 45 na ca slinivky,další na ca žaludku,dědové na ca plic a ledvin.Děkuji moc za odpověď a Vaši poradnu, která tolik pomáhá a přeji hezké dny!
Odpověď: Já myslím, že půjde jen o okrsky žlázy s mlékem, u delší doby kojení to někdy bývá - někde v prsu už mléka moc není, někde se hromadí. Možná bych ale pro klid na UZ šel, ten je spolehlivý, podívá se na místa, která se vám nezdají. Pokud by se změny neměnily či se zvětšovaly, šel bych asi brzy nebo se alespoň na UZ objednal, i z toho důvodu, abyste byla brzy v klidu a ne ve stresu. Případně můžete do screeningového centra i bez žádanky, pak si vyšetření zaplatíte, ale je to max. tak 300 Kč...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6990
Dobrý den,
před 10 měsíci jsem byla na mamografickém vyšetření a vše bylo v pořádku. Na pravém prsu se mi objevila bulka. Šla jsem na ultrazvuk. Paní doktorka po něm doporučila mamografii a biopsii.
Dnes jsem vše absolvovala.
Výsledek je : V levém prsu v HKK je nově opacita vel. 16,6mm x 13,3mm x 21,6mm.
4c-BIRADS.
Jsem vystrašená, jak to vidíte Vy.
DanaT.
Odpověď: útvar je nejasný, je třeba počkat na výsledek biopsie, více není možné říci, připadá řada možností. Typologie dle BIRADS je zde jen pracovní, rozhodnutí pak přinese histologie. Pokud pak bude nutná nějaké léčba, ušije se pak na míru podle výsledku, tak, aby pak v budoucnosti bylo všechno v pořádku,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6989
Dobrý den,
asi 3 týdny cítím bolest v pravém prsu,ze strany a při pohmatu (hlouběji) bolestivou maličkou bulku. Včera jsem nahmatala v okolí bradavky pod prsním dvorcem dva útvary, jeden menší (hrášek) nad bradavkou a druhý trošku větší (fazole) pod bradavkou. Toto je jen nepříjemné, nebolestivé. Zároveň se včera dostavila menses, cca před měsícem jem po 2 letech přestala kojit a cca 14 dní užívám hormon štítné žlázy (snížená funkce) a léky na vysoký tlak. Levý prs je beze změn. Je mi 35 let.
Mám se prosím znepokojovat nebo jde jen o jakousi hormonální poruchu? Děkuji
Odpověď: Nejspíše jde jen o hormonální změny, počkejte po menses alespoň 10 dní, pokud by problémy trvaly, bylo by vhodné pro koid sonografické vyšetření, dále pak podle nálezu. Můžete pak přes gynekologa či praktika, či přímo jako samoplátkyně na screeningové centrum.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6988
co znamená slovo anechogení?
Odpověď: anechogení - je útvar, ve kterém se echa neodrážejí, jde o útvary vyplněné tekutinou, cv prsu apříklad cysta, mlékovody apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6987
Dobrý den,chtela jsem se zeptat již 2krát jsem byla na plastické operaci prsou...po prvním diteti mi prvni silikonové inplanáty prý praskly tak jsem byla na druhé.ty druhé mám zhruba 18mes.ale pravý prs pobolívá až někdy jakoby pálí.na son.vyš. mi řekli že mám v pravém prsu vyměšek nebo tak nejak.obvodní lékař mi řek ze mi prý podle toho co píšou silikon minimalně vytéká.myslíte že kdybych šla na mamograf že se ty silikony nějak poškodí?a že vyšetření bude přesnějšíkde se mám obrátit dále děkuji za odpověd.pěkný den.
Odpověď: Je nepravděpodobné, že by byl implantát tak brzy poškozen, moderní implantáty vydrží i velké zatížení a neprasknou. Nejspíše jde o pooperační změny, možná tekutina po operaci kolem implantátu - každopádně kontaktujte plastického chirurga, měl by on rozhodnout, co dál a jaká vyšetření udělat. Mamograf implantát nemůže poškodit, jsou pak i další možnosti - třeba vyšetření magnetickou rezonancí...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6986
Dobrý den,mám jet po 5 měsících na kontrolu na mammografii a ultrazvuk.Myslela jsem,že v den,na který jsem objednána,budu mít již po menzes- s tím cílem jsem se objednávala(slyšela jsem,že je nejlepší podstoupit vyšetření do 14 po menzes),ovšem člověk míní,ale je vše jinak.S největší pravděpodobností menzes právě dostanu či ještě mít nebudu a žláza v prsu tedy bude jiná než po nich,možná hůř"viditelná".Mám Tabár IV.,myslíte,že to ovlivní či může zkreslit výsledek? Děkuji za odpověď na tak laický dotaz.
Odpověď: Zkreslit vásledek by to nemělo, problém ale může být, že se při mamografii tak nestlačí prs a tedy kvalita nemusí být optimální, může i bolet... Závisí na tom, jestli je vyšetření plánované a nic Vám není, pak bych se asi přeobjednal, pokud vám něco je a hrozilo by nebezpečí z prodlení, šel bych tam...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6985
přestala jsem brát antikoncepci prsa mám větší a bolí a svědí mě bradavky.Teče mi z nich bílé mlezivo.Mám nafouklé břicho a tvrdé.Menses mám dostat za tři dny test je negativní.Prosím poradte jestli mohu být těhotná děkuji s pozdravem
Odpověď: Je třeba počkat na měsíčky, spíše to vypadá na určité hormonální změny, ne na těhotenství, ale vyloučit ho opravdu není možné. Pokud by menses nepřiišly či byly nadále obtíže, kontaktuje gynekologa...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6984
Dobrý den,
před čtyřmi měsíci mě palilo a píchalo v prsou.Doktorka mě poslala na sono,kde bylo vše vpořádku,změnila jsem antikoncepci na nízko hormonální.Na tři měsíce mě to přešlo a asi před třemi týdny mě začalo bolet pravé prso, hlavně ze strany někdy až do podpaždí a ruky. Bolest je mnohem siljnější. To druhé mě zabolí žřídka a né tak silně.Jsem kvůli tomu neklidná,protože na bolesti prsou jsem netrpěla.Je mi 20let.

Děkuji za odpověď.
Kristýna
Odpověď: Vůbec to nevypadá na nic závažného, bez vyšetření jednoznačně není možné říci, ale jsou asi dvě možné příčiny, opět hormonální změny, u vás to nyní ale vypadá spíše na změny "od páteře".
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6983
Dobry den,nevite jak dlouho po operaci-extirpace FA z prav.prsu (jsem pravak) je nutne byt v neschopnosti, pracuji-li manualne? Jsou bezprostredne po operaci nejaka omezeni?

Je mozne, ze tehotenstvi ci nejake hormonalni leky(krome antikoncepce)mohou mit vliv na vznik a cetnost vyskytu FA v prsou?

Dekuji za odpoved.
Odpověď: Fibroadenom je zpravidla hormonálně závislý, tedy souvislost s hormony je častá.
Po operaci fibroadenomu neschopnost závisí na konkrétní situaci, místě jizvy, omezení, druhu práce apod., někdy ani neschopnost není nutná, šetření do vyndání stehů je jistě na místě, bezprostředně po operaci pomáhá chlad proti otoku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6982
Dobrý den, pane doktore, jsem ve 14tt. a v levém prsu se u mne objevily bolestivé hrudky. Je to normální?
Odpověď: je to normální, vypadá to na obvyklé hormonální změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6981
Dobry den pane doktore,chci se zeptat na jednu informaci a to,že má přítelkině čeká miminko a má bulku v prsu,ale není zhoubný nebo něco takového.Ale na mamografii jí dnes řekly,že to nedoporučujou,ale já s tím nesouhlasím,protože dnešní medicína je jinačí než za komunistu a tak se stím dá dělat i něco víc než říct:máte bulku dejte to pryč.A!TO!je život a já mu dal život.Proto vás prosím o radu co se stím asi dá dělat,já nechci mimco dát pryč je sice v 7 tydnu,ale stejně i tak,děkuji předem za odpověd Novotný Vladimír,Broumov,Východní Čechy
Odpověď: Pokud je bulka v prsu a nález není jednoznačný, dělá se vždy pro jistotu odběr vzorku po ultrazvukovou kontrolou, tzv. core biopsie. Jednoduše bez operace jen s nepatrným naříznutím kůže se speciální jehlou vezmou válečky tkáně, je to ambulantní výkon a pod místním znecitlivěním. Pokud boulička není zhoubná či nemá vyšší riziko, že by se z toho něco vyvinulo, je možné tam bouličku nechat, pokud velmi rychle neroste...
Souvislost s těhotenstvím mi uniká, pokud je bulka nezhoubná, rozhodně vlastní bulka není důvodem pro přerušení těhotenství.......... Bez znalosti všech podrobností však není možné se blíže vyjádřit, když tak kontaktujte nějaké větší centrum a vyžádejte si také jejich názor...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6980
Dobrý den,jsem po operaci prsu, dostala jsem 6 chemo, momentálně mám dvě za sebou, vedlejší účinky jsou v únosné mezi. Ale teď mám jiný problém,je možné, aby ty léky měly vliv na psychiku? Mám stále nutkání brečet a přitom nejsem ufňukaný typ. Lze na to brát léky? děkuji
Odpověď: Konzultoval jsem naše lékaře z onkologie - může to být vzácný vedlejší účinek, není to ale časté, oni to pak řeší, je možné dát dočasně např. antodepresiva apod., rozhodně kontaktujte vašeho onkologa, věřím, že je zkušený.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6979
chcela by som vediet ,čo znamená diagnoza N 63.Ďakujem
Odpověď: je to nespecifická změna v prsu, kde není jasné, o co jde, či nejsou příznaky charakteristické. Obvykle se dává, když se přistupuje k dalším vyšetřením.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6978
Dobrý den. Už pět dní mám nepřetržité bolesti prsu. Mám tam také dvě bouličky. jednu blíž k podpažía druhou na vnější straně prsu. Znepokojuje mne to. Mám 22 let. Může jít o něco závažného? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto se závažné změny neprojevují, vzhledem k vašemu věku a charakteru obtíží půjde nejspíše jen o hormonální přechodné změny, doporučuji počkat na menstruaci, pokud bouličky i pak budou, provést raději ultrazvuk prsu a podpaží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6974
Dobrý den chtěla jsem se optat je mi 34 let mám 2 deti a před týdnem se mi udělala červená boulička pod levým prsem může se jednat o tukový vřídek nebo to může mít i spojení s nádorem ? dekuji
Odpověď: myslím, že to nic závažnéhopravděpodobně není, nejspíše zánět kůže, furunkl, karbunkl...., Opět jako v předchozím dotazu, kdyby to trvalo cca přes 10 dní - provést ultrazvuk, případně pak kožní lékařku...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6973
Dobrý den, je mi 31 let. Děti nemám. Na pravém prsu zhruba 2 cm nad bradavkou mám červený flek velikosti asi 5Kč mince. Pod ním je prs trochu hrbolatý. tento flek mám asi 3 měsíce možná déle. Na žádném vyšetření prsů jsem zatím nebyla. ale léčím se s děložním čípkem (diagnoza D061 carcinoma in situ-exocervix), jsem po konizaci děložního čípku. Může to mít vliv na rakovinu prsu? V rodině se rakovina vyskytuje, ale ne rakovina prsu. Mám se nechat vyšetřit? děkuji
Odpověď: Na rakovinu prsu to vůbec nevypadá, spíše jde o nějakou kožní změnu, s nádorem prsu nesouvisející. Kdyby to trvalo, doporučuji raději ultrazvuk prsu a pokud bude nález negativní pak nejspíše kožní lékařku...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6970
Dobrý den.Jsem po ablaci prsu,beru Tamoxifen.Obvodní lékař mě odmítá přeočkovat na tetanus,prý si mám zjistit,zda to jde. Moje onkoložka bude až za měsíc.Očkování je nutné prý do týdne. Prosím, poraďte. Děkuji.
Odpověď: Podle dostupných informací se Tamoxifen s očkovací látkou neovlivňují, také stav po ablaco prsu není kontraindikací...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6968
Dobrý den,je mi 29let,jsem po odstraní pravého prsu a lymfatických uzlin.Zajímalo by mě,jestli je možné mít děti.
Děkuji Vondrášková
Odpověď: Po tomto druhu operace v zásadě ano. Dotaz Vám však zodpoví Váš onkolog, který zná vaši diagnózu a hlavně druh další léčby, pokud je. Otázky tohoto druhu často zodpovídá a neměl by s tím mít žádný problém.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6967
Dobry den, je mi 32let. V obou prsou se mi udelali boule, mam to uz asi 3roky.Jiz nekolik vysetreni sem prodelala, mamograf a ultrazvuk. Jsem z toho zmatena, protoze pan doktor kdyz videl vysledky tak se zhrozil, ale prizval si lekarku a ta rekla ze to nic neni, ale ze v leve strane se mi dela uzlina at pocka co se z toho vyvine.Mam strach, nebot ma sestra mela zhoubny nador.Mam strach z toho co mne ceka, protoze mam 3male deti a porad nevim jestli sem zdrava.Velice rada bach si vyslechla vasi radu,co bych mohla v mim pripade udelat abych si byla jista. Moc dekuji
Odpověď: Chodíte do screeningového centra, kde mají velké zkušenosti? Je vždy těžké odhadovat na dálku diagnózu, předpokládám ale, že to opravdu nic závažného nebude. Pokud máte pochyby, není problém se objednat jako samoplátkyně do jiného screeningového centra na ultrazvuk (mamograf bych ve vašem věku nedělal) a slyšet ještě názor někoho jiného. Bude Vás to stát 200 - 300 Kč, ale budete mít klid...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky