MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 7203
Dobry den chtela jsem se zeptat byl mi zjisten gen brca2 ale rakovinu prsu nemam ani jsem nemela ma ji moje maminka. Me bylo nabidnuto odstraneni prsni zlazy nebo celych prsou nebo preventivni prohlidky mohly by jste mi poradit co by bylo nejlepsi.Je mi 38 let predem dekuji
Odpověď: Já osobně nejsem zastáncem preventivního odstranění prsní žlázy - subkutánní mastektomie. To, že jste nositelkou BRCA 2 neznamená ještě, že nutně nějakým z nádorů, u kterých máte vyšší riziko, onemocníte. Víte přece, že s BRCA2 je spojeno více riziky, než jen s rakovinou prsní žlázy. Doporučuji Vám preventivní prohlídky na velmi dobrém pracovišti u velmi zkušeného radiologa. Vedle těchto preventivních prohlídek prsů zařaďte do svého života další prevenci, tu Vám musí naplánovat Vaši lékaři. Předpokládám, že máte již děti, pokud ne, neotálejte - pokud pro to máte podmínky. ..... Nejlepší prevencí je pozitivní přístup k životu, dělejte jen věci, které mají smysl a které Vás těší. Neodkládejte je. Člověk, který se má rád, který upřednostňuje své potřeby, působí velmi dobře na své okolí, není vnímán jako sobec, ale jako umělec života.Zkuste se stát režiserem - umělcem svého života.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7202
Dobrý den,
jsem muž a je mi 19 let. Pod prsní bradavkou se mi udělala asi před týdnem bulka asi 1 cm velká, která bolí (i když se jen dotýká oblečení). Co bych měl dělat? Zajít k doktorovi, nebo ke specialistovi, případně ještě počkat jak se to vyvine?
Děkuji za odpověď,
Rosťa
Odpověď: Jde o gynekomastii, přechodnou hormonální změnu mužské žlázy. Příčinou bývá hormonální podnět - především zvýšený podíl hormonů ve stravě, také různé potravinové doplňky, které se prodávají ve fit centrech. Hormonální nervováha z důvodů věku příliš nepřipadá v úvahu, týká se dospívajících chlapců. Musíte počítat i s tím, že se může zvětšit i druhá bradavka. Ultrazvukové vyšetření připadá v úvahu pokud se bude žláza i nadále zvětšovat. Hormonální léčba je poměrně náročná, aplikuje se tehdy když gynekomastie ani po měsících neustoupí. Počkejte dva- tři měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7201
dobrý den,příští týden mi má být ve vašem centru provedena vakuová biopsie,z důvodů mikrokalcifikace.Slyšela jsem,že je tento zákrok poměrně bolestivý.Mám strach z tohoto zákroku a taky z toho,co mne čeká potom.
Odpověď: Výkon vakuové biopsie není bolestivý, je u něj větší psychická zátěž, protože na vlastní oči uvidíte vše, co se bude dít. Moje kolegyně, které Vám budou výkon provádět jsou velmi zkušené, provádějí stovky vakuových biopsií ročně, což je nejvíce z celé republiky. Před výkonem se jim svěřte s Vašimi obavami, uvidíte, že k Vám budou velmi laskavé a výkon zvládnete dobře. Několik dnů po výkonu dostaneme od patologů definitivní rozbor Vašich vzorečků. Pak se od mé asistentky dozvíte výsledek. Bude-li negativní ( to znamená v pořádku), budete zařazena nazpět mezi zdravé ženy, bude-li výsledek pozitivní (budou nalazeny atypické nebo nádorové buňky), budete předána k dalšímu řešení zkušeným onkologům. Při zjišťování původu mikrokalcifikací vlastně hledáme známky přednádorového stadia nebo nádoru vázaného právě na mikrokalcifikace. Léčitelnost a vyléčitelnost takových nálezů je prakticky stoprocentní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7200
Dobrý den,mojí mamince zjistili v centrální žláze benigní nádor asi před rokem,odmítala veškerá vyšetření a dnes se jí nádor o hodně zvětšil a skrze kůži jí prý teče trochu krev,chtěla jsem se zeptat,co to může znamenat a jestli se benigní nádor může zvrhnout i na maligní..jsem díky její nepřístupnosti jako dcera,bezradná..
děkuji za odpověd paní Ilona
Odpověď: Z benigních - nezhoubných variant může jít o papilom, to by vysvětlovalo krvácení z bradavky. Trochu se však obávám, jestli maminka už před rokem sdělila úplnou pravdu. Prvotně benigní nádory se v maligní nezvrhávají, malou výjimkou může být cystosarkoma phylloides - zde je proces komplikovanější, zhoubné mohou být až recidivy (zopakování) původně nezhoubného nádoru.Zkuste maminku přesvědčit, ať si nechá nádor odstranit. Nádory prsu jsou nejlépe léčitelné ze všech, pokud se zachytí alespoň trochu včas.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7199
Dobrý den, mám doma třítýdenní miminko, které kojím. Když se mi po porodu nalila prsa mlékem, měla jsem je 1-2 dny velmi ztvrdlá, odstříkávala jsem a časem se to upravilo, ale v pravém prsu mám stále malou zatvrdlinu. Nevím, zda to souvisí s kojením, nebo bych měla navštívit nějakou odbornou poradnu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Jste ještě velmi krátkou dobu po porodu. Je velmi pravděpodobné, že zatvrdlinka souvisí právě s procesem kojení. Věnujte se v klidu kojení a miminku, pokud se však do měsíce nález neztratí, nechte se vyšetřit ultrazvukem. Dobře si ale vyberte, prsní žláza je v období kojení hůře přehledná, vyšetření by proto měl provést lékař, který je opravdu velmi zkušený. Adresy center z celé ČR jsou na tomto webu www.mamo.cz, zde pracují lékaři s velkou zkušeností.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7198
Dobrý den, nedávno jsem se dozvěděla, že moje babička (matka otce), zemřela na rakovinu prsu. Beru 3. rokem antikoncepci Minervu a chtěla bych se zeptat, jestli jsem tím, že beru tuto antikoncepci, více ohrožena rakovinou prsu...je mi 21 let, myslíte si, že by se rakovina mohla objevit už i v tomto věku? A ještě jeden dotaz...dvakrát se mi stalo, že mi tzv. zapadla bradavka, stává se to běžně i jiným ženám, nebo je to předzvěstí, že něco není v pořádku? Předem děkuji za odpovědi.
Odpověď: Podle studií údajně antikoncepce nezvyšuje výskyt rakoviny prsů. Ze své praxe však vím, že ženy, které užívají antikoncepci, mají mnohem častěji poruchy štítné žlázy a také poruchy plodnosti.Podle mého soudu ještě nebyly dopady antikoncepce na ženskou populaci řádně prozkoumány ani pravdivě referovány. Antikoncepce je tak velký byznys, že vlastně vyhovuje, že se stala normou v životě mladých žen.Antikoncepce by se měla užívat jen po dobu nezbytně nutnou. Je mi vždy velmi líto, že se zapomíná na jiné druhy antikoncepce, hlavně takové, které se vůbec nedotknou zdraví ženy, která má v nejbližších letech být dárkyní dalšího zdravého života. ....Pokud se Vám po zatažení vždy podařilo bradavku vybavit, znamená to jen, že máte poněkud zkrácené papilární svalečky, které jsou pod bradavkou uložené. Ve Vašem věku to rozhodně není známkou rakoviny prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7197
Dobrý den, včera jsem byla na sonu prsou, a závěr z vyšetření je, že vpravo se nachází ojedinělá sol cystička 1cm a oboustaně jsou patrné benigní Axilární uzliny do 8 mm. Mam tento výsledek nějak řešit, třeba odběrem krve? Bojím se těch uzlin a tu cystu mam nějak hlídat? Děkuju moc za odpověď. Markéta
Odpověď: Váš nález odpovídá širší normě, jste zdravá. Ani cystičku ani popsané fyziologické uzliny není třeba hlídat. Já osobně takové uzliny vůbec do nálezu nepopisuji, protože jde o úplnou normu. Cysta se může spontánně ztratit, pokud zůstane v prsu, také se nic neděje. Jde o hormonální původ se kterým se nic neprovádí. Nejde o nemoc. Spěte klidně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7196
Dobrý den. Před dvěma dny mě začalo při stisknutí bolet na pravém prsu dole z boku. Prso jsem prohmatávala, žádnou bouličku jsem nenašla, pouze při stisku to bolí. Moje matka mi řekla, že jde nejspíše o zduřelé prsní uzliny. Je pravda, že postupně se bolest vytrácí, přesto jsem trochu znejistěla. Měla byh se znepokojovat? Spousta lidí mi rovněž řekla, že kdyby šlo o rakovinu, tak že ta nebolí. Měla bych se znepokojovat nebo můžu věřit mamče? Je mi 22 let. Děkuji za dpověď.
Odpověď: Uklidňující slova Vaší maminky jsou na místě. Velmi pravděpodobně jde ve Vašem prsu o přechodné hormonální změny. Jste ve věku, kdy ještě není ukončen vývoj prsní žlázy - dozrávání může být spojeno s přechodnou bolestivostí. Musím ale opravit jeden mýtus : Mezi lidmi se říká, že rakovina prsu nebolí. Není to tak. Pokud je ložisko rakoviny uloženo někde poblíže fascie (povrchu) prsního svalu, je spojeno s bolestivostí. Některé ženy jsou dokonce tak vnímavé, že růst nádorového ložiska v prsu vnímají bolestivě. Mluví o tom ve své kampani i AnnaK. Její ložiskjo zhoubného nádoru bylo bolestivé. To jen pro Vaší informaci i eventuální další čtenářky. Vy se však rakoviny zatím nemusíte bát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7195
7193 a ještě jsem se chtěla zeptat zda to samo zmizí? protože mi na to docela nepříjeme a bolestivě tlačí vystuha u podprsenky
Odpověď: Ve většině případu podobné nálezy a s tím spojené obtíže zmizí samy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7194
odpověď na dotaz..7193děkuji za odpověď,právě jsem prodělala operaci kortrce a beru antibiotika na pleť do které se mi dostala nějaká bakterie možná ze by to mohlo být způsobeno tím
Odpověď: Toto je dobré a velmi pravděpodobné vysvětlení pro Váš nález. Nicméně kdyby se i nadále zvětšoval, je dobré podstoupit ultrazvukové vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7193
dobrý den,včera se mi v podpaží z ničeho nic objevila malinká trochu bolestiva kulička,jsem mladá 17 let,měla bych se znepokojovat?
Odpověď: Malá hmatná boulička v podpaždí u ženy Vašeho věku nesignalizuje nádorové onemocnění prsu. Jde zřejmě o reaktivní uzlinku - reakce mohla být nějaký infekt, virózu. Pokud velikost uzlinky (kterých je v podpaždí okolo 35) nepřesáhne 2 cm, jde o fyziologickou reakci. Pokud se bude nález zvětšovat, bylo by vhodné ultrazvukové vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7192
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mam rok po mammaplastice. Vše bylo v pořádku. Nyní mám 2 měsíce zavedenou mirenu a pobolívá mě v jednom prsu jakoby zespoda od hrudníku do prsu. V podstatě to cítím v PMS a i dále ve dnech, kdy bych měla menstruovat. Myslíte, že by to mohlo mít spojitost s mirenou? Je mi divné, že to bolí jakoby na jednom místě. Děkuji za odpověď Andrea
Odpověď: Pokud byla provedena pouze mammaplatika - bez doplnění implantátem, je vysoká pravděpodobnost, že bolestivost není spojena s provedenou operací. Bolesti v prsech - ať již plošné nebo cílené, jak popisujete Vy- jsou obtíží, která se špatně diagnostikuje, zejména takto na dálku. Někdy se bolestivostí může projevovat novotvořené ložisko, jindy jde jen o reakci okrsku žlázy na hormonální podnět. Určitě se nechte vyšetřit odborníkem z akreditovaného centra. Po estetické úpravě prsů by ženy měly docházet na kontroly i když nemají žádné obtíže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7191
Dobrý den.
Chtěla bych jít na mamograf prsu, ale nechci se o to prosit mojí doktorky. Můžete mi poradit, kde bych mohla v Praze na vyšetření jít, samozřejmě za poplatek.

Děkuji
Odpověď: Je to velmi jednoduché. Najděte si na tomto webu www.mamo.cz adresy akreditovaných pracovišť v Praze a objednejte se buď telefonicky nebo některá pracoviště, jako například naše Mamma centrum Medicon Praha, bere objednávky i přes internet. Pokud máte nějaký problém, musíte ho při objednání zmínit. Termíny pro ženy bez obtíží se pohybují okolo 2 měsíců, je-li nějaká urgentní obtíž, jsou termíny do týdne.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7190
Dobrý den , chtěla bych se zeptat co by mohlo být svědění levé bradavky dále také malé pupínky které občas svědí. Jinak může to bejt způsobenou vaginální mykózou ?
děkuji
Odpověď: Svědění bradavek nemá souvislost s vaginální mykózou. Může jít o kontaktní alergii, někdy se takové obtíže objevují v souvislosti s jídlem. Také jeden druh nádorového onemocnění - Pagetova choroba - může mít tento projev. Pagetova(čti pežetova) choroba je typická pro ženy vyššího věku (nad 55let). Pokud nespadáte do této věkové kategorie, navštivte kožního lékaře a řešte Váš problém jako problém kůže. Pokud by se na bradavce začaly objevovat i šupinky, nebo drobná krvácení, musíte zamířit na vyšetření prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7189
Dobrý den ,je mi 15 let a často mívam bolestive píchání v leveém prsu.Chtela bych se zeptat jake muzou byt pricinny? Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Bolestivost prsu u 15leté dívky je signálem rozvíjení prsní žlázy. Vývoj je ukončen obvykle až okolo 25 roku. Ve Vašem věku se ještě nemusíte obávat rakoviny prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7188
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,byla jsem na mamologii a následně na ultrzvuku.Našla jsem si bulku v podpaží.Nakonec zjistili,že je to uzlinka a na kontrolu mám jít za rok a vystrašilo mě,že kdyby se to zvětšovalo,tak mám jít k hematologovi.Zatím se nezvětšuje a ani nemizí.Když mi ted zjistili,že je to uzlinka a začalo by se to zvětšovat,atk to mlže být i něco horšího?Kdyby to bylo něco horšího zjistil by to ten ultrazvuk co mi ted dělali.Řekli že to je uzlinka.Děkuji za odpověd Alenka
Odpověď: Lékaři uvažovali následovně: Velmi pravděpodobně jde o reaktivně změněnou uzlinku, takové nálezy zmizí během několika týdnů samy. Kdyby se uzlina zvětšovala i nadále, mohlo by jít o příznak onemocnění lymfatického systému (například Hodkinův lymfogranulom) - v tom případě by byly postiženy i uzliny v jiných lokalitách. Taková změna - infiltrace uzliny - má jednoznančná ultrazvukový obraz a dobrý lékař ho pozná. Já přidávám další možnost - ucpámí podkožní mazové žlázy, říká se tomu atherom. Někdy je těžké ho jednoznačně odlišit o reaktivně změněné uzlinky. Atheromy se buď vstřebají nebo vyprázní navenek.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7187
Dobrý den, včera večer jsem si nahmatala v levém prsu, dole z vnitřní strany asi centimetrovou bulku, je mi 21 let. V pondělí chci zajít k doktorce, dneska nemá ordinační hodiny, jsem z toho na nervy. Myslíte, že by se mohlo jednat o něco vážného? Díky za odpověď.
Odpověď: Pokud je boulička pohyblivá proti kůži, nepůjde o nic závažného : připadá v úvahu cysta nebo fibroadenom, může jít také jen o hormonálně změnený okrsek žlázy. Nebojte se, ale určitě se nechte poslat na vyšetření do jednoho z center jejichž adresy jsou na tomto webu. V ČR onemocní do 25let věku jedna nebo dokonce žádná žena ročně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7186
Dobry den,
byla jsem na mamografickem vysetreni prsu (45 let). Gynekolog mi rekl, ze ve zprave mam napsano, objednat se na vysetreni znovu za 4-6 mesicu. Vice informaci jsem se nedozvedela. Z jakeho duvodu muze byt doporuceno tak brzke znovuobjednani? ( v lonskem roce byla take na mämografu a to mi rekli kontrolu za rok, zadny nalez nebyl.
Dekuji za odpoved
veronika
Odpověď: Musím říci, že se Vám dostalo neuspokojivě málo informací. Jsem tím velmi překvapená a nebojím se říci, že rozladěná, že takové praktiky v ČR existují. Správně by se eventuální doplňující vyšetření ultrazvukem, které se provádí obvykle pro nepřehlednost žlázy, mělo provést ihned nebo do několika dnů. Je-li plánována kontrola za 4-6 měsíců, musí Vám být jednoznačně sděleno proč. Obecně platí, že v diagnostice prsů se v kvalitních centrech žádné nálezy nesledují, vše se musí vyšetřit ihned, nebo se musí žena jednoznačně prohlásit za zdravou. Obraťte se na centrum, která Vás vyšetřilo a chtějte více více informací.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7184
Dobrý den,moc vás prosím o radu,jedná se o mého syna,je mu 16 let a asi před 3/4rokem se mu v prsu udělala bulka,byla jsem u dětské doktorky a bylo mi řečeno že se jedná o mléčnou žlázu,která se vyskytuje v pubertě a umí se oběvit a postupně střídat v obou prsou.Nyní to má v obou prsou,na dotek bolestivé a na pohled vyditelné.Prosím o radu-jak dlouho může trvat asi tento stav,nebo máme raději navštívit odborníka..moc vám děkuji za odpověd Iva
Odpověď: Vaše dětská lékařka měla pravdu. To, co se děje Vašemu synovi, se nazývá gynekomastie, jde o přechodný hormonální stav související s dospíváním. Příznaky mizí obvykle okolo 20 roku věku, kdy je dospívání ukončeno. Nezbývá než trpělivost, možná u Vašeho syna vymizí příznaky dokonce dříve. Neexistují žádné cílené léky proti bolestivosti bradavek v souvislosti s gynekomastií.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7183
dobry den, chcela by som sa inforomovat, co mozem robit, aby som zabranila vytvaraniu sa dalsich fybroadenomov v prsniku, mam 25rokov, nemala som porod, ani potrat, neberiem antikoncepciu... pred siestimi rokmi mi odstranili nezhubny nador v prsniku o rok v druhom prsniku a pred pol rokom znovu...mala som uz aj nezhubny nador na vajecniku...lekari mi nedavaju ziadnu radu ani odporucanie, co mozem urobit, aby som tmu zabranila, tvoria sa totiz stale nove a nove....
Odpověď: Milá mladá dámo. Je mi líto, ale ani já Vám neporadím. Některé otazníky prostě současná medicina ještě neumí řešit. Stejně jako neumíme předcházet zhoubným nádorům, nedokážeme zabránit vzniku nezhoubného nádoru.Fibroadenómy se mají - pokud jde o přesvědčivé fibroadenomy - jen sledovat, nebo ověřit histologii pomocí jehlové biopsie. Operace se připouští až tehdy, pokud ložisko doroste velikosti 30mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7182
Dobrý den,
tento týden mi na sonografickém vyšetření zjistili fibroadenom. Prý je to na 99 procent, ale pro jistotu doporučili biopsii. Na druhou stranu jsem ale slyšela i názor, že biopsie je přeci jenom zásah do prsu (i když minimální). Myslíte si, že by bylo lepší nejprve kontrolní sono za 3 měsíce, a biopsie pouze tehdy, pokud by došlo k růstu či jiné změně? Děkuji moc za názor.
Odpověď: Pokud se radiolog rozhodl pro bioptické ověření fibroadenomu, má k tomu nějaký důvod. Některá ze známek ložiska zřejmě není stoprocentně benigní. Biopsie tenkou jehlou je tak nepatrný výkon, že prsní žláze nemůže ublížit. Jistota histologického výsledku je na misce vah zcela určitě vyvážená tak malou nepříjemností, jakou je biopsie provedená odborníkem. Kontroly za tři měsíce se provádějí pro hodnocení dynamiky ložiska, které má zcela jednoznačně benigní (nezhoubné) rysy. Držím palce pro dobrý výsledek.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7181
Dobrý den, mám týden od konce menstruace napětí v prsou a tlak v podpaží, jakoby mi tam něco překáželo když připažím, nic bolestivého, jen nepříjemného. Mamince byl před rokem diagnostikovám nádor v prsu, úspěšně léčen... mám strach, aby se nádor neobjevil i u mne... již jsem byla před 9 měsíci na sonu, bez nálezu... těhotná nejsem...je mi 35let
Odpověď: Obtíže, které popisujete, signalizují, že můžete mít v podpaždí přídatnou žlázu. To je celkem běžný nález - podle literatury ji má 10-20% žen (údaje se velmi různí). Doporučuje se, aby dcera matky, která byla léčena pro zhoubný nádor prsní žlázy, začala chodit na prevenci o deset let dříve, než onemocněla její maminka. Také se doporučuje, aby dcery maminek s nádorem neodkládaly těhotenství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7180
Dobrý den,asi tak cca před týdnem se mi objevila v levém podpaží maličká bulka, ale je to hodně citlivé v okolí. Do toho mi už od dětsví nikdy nevystoupla levá bradavka (je jakoby dovnitř), jako tomu bývá normálně (pravá je v pořádku). Bojím se, jestli to nemá něco společného s onemocněním prsu. Moc děkuji!
Odpověď: Zatažení bradavky od dětství není příznakem zhoubného onemocnění prsu. Zvětšení uzlin v podpaždí, které souvisí s nádorovým onemocněním prsní žlázy obvykle nebývá bolestivé, uzliny jsou veliké nejméně okolo 2cm, spíše větší. Z Vašeho popisu usuzuji nejspíše jen na reaktivní zvětšení uzliny na nějaký infekční podnět, vzhledem k bolestivosti by také mohlo jít o ucpání (atherom) mazové žlázky v podkoží. Pokud by se nález zvětšoval, je dobré objednat se na ultrazvukové vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7179
Dobrý den,
je mi 35 let, již cca tři roky mě pobolívá levý prs,myslela jsem si, že tato bolest je způsobena tím, že spím na břichu, spíše na tom prsu. Včera ve vaně jsem si, ale nahmatala z venkovní strany prsu útvar. Může se jednat o rakovinu? Jak mám postupovat. Děkuji za odpověď
Odpověď: Každá hmatná boulička se má vyšetřit. Určitě se objednejte do některého z center, které je poblíž Vašeho bydliště, jejich adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz. Při objednání zdůrazněte, že máte obtíž. To proto, abyste dostala včasný termín. Váš gynekolog nebo praktický lékař je povinen Vám na tyto obtíže vystavit žádanku. Vyšetření může být i na přímou úhradu - sonografie (ultrazvuk) stojí okolo 300 Kč, mamografie do 700. V ČR onemocní každoročně 100 žen do 35 let věku rakovinou prsu. Není to mnoho, nicméně zhoubné onemocnění nejde vyloučit ani u Vás. To může udělat právě jen mamograf nebo ultrazvuk.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7178
Dobrý den, potřebuji se poradit. Mám vpáčené bradavky a velice mě to trápí. Ráda bych to nějak řešila, ale na plastiku rozhodně jít nechci, bojím se toho. Slyšela jsem o Niplette systému, že je léčba trvalá, vhodné pro kojící ženy. Je to pravda? Nejsem kojící žena, mohlo by mi to nějak ublížit? Můžete mi, prosím, poradit nějaké další řešení? Je mi 22 let. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Podle informací, které jsem dostala od kojících maminek, které řešily problém vpáčených bradavek: Jim pomohl systém Niplette s vybavením bradavky pro účel kojení, nedošlo však k trvalému vybavení bradavek navenek. Vtahování totiž způsobuje zkrácení papilárních svalečků pod bradavkou. V reklamě na Niplette je uváděno, že po ukončení kojení je možno provést plastickou úpravu. Nejsem si však jistá, zda se při ní nepoškodí mlékovody, které bradavkou procházejí. Moje rada Vás asi moc nepotěší, ale zkuste mi uvěřit: U mladých žen, jako jste Vy, se nedoporučují žádné zbytečné chirurgické výkony na prsech. Vpáčené bradavky nejsou vadou na kráse !
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7177
Dobrý den,

jsem v 36. týdnu těhotenství a v pravém prsu se mi objevila bolestivá zduřenina. Horečku nemám, prso je v místě zduření pouze mírně teplejší ale bolestivé na dotek. Můžete mi prosím poradit zda stačí místo chladit, nebo i v tomoto případě bude nutné nasadit antibiotika?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Zánět prsní žlázy je v těhotenství velmi vzácný. Dokud nemáte teplotu, je užívání antibiotik zbytečné. Pokud by na ATB Vaši lékaři trvali, je třeba nasadit taková, která nepřestupují placentární bariéru. Bylo by velmi vhodné provést ultrazvukové vyšetření bolestivého uzle. Domluvte se s Vaším gynekologem. Vyšetření by mělo proběhnout ve screeningovém centru, diagnostika prsní žlázy v období těhotenství vyžaduje skutečného odborníka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7176
Dobrý večer, k mému dotazu 7117 jak jste mi poradila šla jsem na EKG, vše bylo v pořádku. Dnes jsem byla na mamografii s tímto výsledkemlok.zahuštění struktury v HZK vlevo,oj.benig.kalcifikát, axilly s drobnými uzlinami, kalc. cévy. BIRADS negativní.Bylo mi provedeno i vyšetření UZ. bolest je zřejmě od hrudní páteře.Jsem objednána na neurologii.Děkuji
Odpověď: Tak vše dopadlo nejlépe, jak mohlo. Děkuji za Vaši zprávu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7175
nevim jek mam najit zodpovezeny dotaz,ktery mi byl zaslan na tento mail.muzete mi poradit?dekuji
Odpověď: Na tuto otázku neumím uspokojivě odpovědět. Zodpovězené dotazy mají dorazit na odresu, která je uvedená jao adresa toho, kdo se tázal.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7174
Dotaz 7165 Jen pro informaci...není pravda, že se u mužů objevuje rakovina prsu až po 45 roce.
Odpověď: Děkuji moc za Vaši poznámku. Vycházím z čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (Úzis), které mám k dispozici. Podle nich do roku 2006 neonemocněl v ČR muž mladší 45 let rakovinou prsní žlázy. Statistika vychází z hlášení, které mají předávat zdravotníci, kteří se s onkologickou nemocí setkají. Samozřejmě, že tak může dojít k chybě. Osobně jsem diagnostikovala karcinom prsu jen u mužů starších 50 let. Vaše osobní zkušenost je jiná. Ještě jednou děkuji a hezky zdravím.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7173
Dotaz č. 7167... K mému dotazu: Je mi 24 let.
Odpověď: Jsem ráda, že jste zareagovala tak rychle. Obtíže, které popisujete, jsou Vašem věku velmi pravděpodobně součástí akzematických obtíží. Stejně tak prasklinka. Konzultujte se svým kožním lékařem. Na Váš věk jsem se ptala, protože u starších žen (až po 60letech) mohou podobné obtíže signalizovat závažnou, ale vzácnou Pagetovu chorobu. U Vás to nepřipadá v úvahu. V ČR onemocní nádorem prsu ve věku do 25 let buď žádná nebo jedna žena. Rakoviny se tedy nebojte a zajděte za alergologem nebo kožním lékařem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7172
Dobry den,ma 18 mesicni dcera ma zdureni prsou.Chtela bych se proto zeptat jak se to da lecit u tak maleho ditete a jestli je to vazne.Dekuji Nedomova
Odpověď: Nejde o žádný závažný příznak. Zduřování prsních bradavek u batolat- holčiček je běžné a nijak se tento příznak neléčí. Pokud by zduřování pokračovalo do obrazu zvětšování celého prsu (obou prsů), pak by bylo vhodné konzulktovat s endokrinolem, ke kterému by Vaší dcerku doporučil dětský lékař. Nepředpokládám však, že k dalšímu zduření dojde.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7171
Dobrý den,je mi 41let,už delší dobu mě pobolívá pravé prso,cítím i zduřelé žlázy,žádnou bulku jsem si nenahmatala,jen někdy bolí víc,někdy míň,ale celý cyklus.Měla jsem i nepravidelnou menstruaci,domnívala jsem se,že to patří k tomu,ale menstruace se upravila,bolest zůstala,prso si každou chvilku prohmatávám a zjistila jsem,že po prohmatu se prso jakoby uvolní,i bolest zmizne.Hlavně večer po sprše,je měkké a nebolí,druhý den je opět jakoby zduřelé a chvilkama bolí.Bojim se rakoviny,objednaná na UZ jsem. Prosím o odpověď,proč se to tak děje?děkuji Marie
Odpověď: Ultrazvukové vyšetření u ženy Vašeho věku nestačí. Bylo by dobré, kdybyste byla vyšetřená ve screeningovém akreditovaném centru - adresy najdete na tomto webu www.mamo.cz. Na popisované obtíže by Vám měl dát doporučení Váš gynekolog nebo praktický lékař. Ve screeningovém centru máte jistotu kvality - zdravotníků i přístrojů. Obtíže, které popisujete vypadají jako lymfedém - lymfatický otok prsu, který by se mohl vázat k závažnějšímu onemocnění. Možná ale skutečně jen přetrvává hormonální dysbalance. Opakuji, že mamografie je nezbytná. Lékaře v centru informujte o svých obtížích. Pokud se neprokáže závažný problém, užívejte 3 měsíce Madstodynon - jde o nehormonální lék, kapky z Drnku lékařského, který upravuje zejména hladiny Prolaktinu, ten způsobuje bolestivost prsní žlázy.Zdůrazňuji, že kapičky až po mamografii !!!!!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7170
Dobrý den,
v podpaží jsem objevila asi 0,5cm bulku,
je možné,že jde o nádor?
Předem děkuji za odpověď
s přáním hezkého dne Anna L.
Odpověď: Malá bulka v podpaždí je velmi pravděpodobně uzlinka. Každý člověk jich má v podpaždí asi 35, většinou nejsou hmatné. Hmatnost neznamená nemoc. Uzliny mohou zduřet při malém infekčním podnětu, nekdy důvod vůbec nezjistíme. Poklud je uzlinka ve velikosti do 20mm a je pohyblivá pod kůží, nemusíte se ničeho obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7169
Dobrý den,
chtěla se informovat zda se může kojit při braní Xorimaxu 500mg dané na zánět prsu.Děkuji
Odpověď: Nejsem odborník na podávání antibiotik - my radiologové léky nepředpisujeme, předpokládám však, že gynekolog nebo praktický lékař, který Vám léčbu napsal, tuto realitu současného kojení zvážil. Jde o naprosto základní úvahu, kterou se učí již medici při studiu mediciny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7168
Dobrý den,
už delší dobu mě pobolívá v levém podpaží, jakoby uzlina, bolí to, ruka mi brní, je to nepříjemné. Měla jsem tyto problémy před menstruací, teď je to prakticky stále. V naší rodině se vyskytla 2x rakovina prsu, je mi 29 let. Volala jsem na mamologii u nás ve městě, tam mě odkázali jen na samovyšetření, že mamograf ani ultrazvuk v tomto věku nedělají. Odkdy bych měla začít na vyšetření chodit? Moje gynekoložka mi prsa nevyšetřuje.
Děkuji za odpověď Lucka
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že máte v podpaždí přídatnou žlázu. Takový nález má asi 15%žen. Jistě by se měl - pro Váš klid- provést ultrazvuk. Vyhledejte na tomto webu www.mamo.cz ( interaktivní mapa) adresu spádového screeningového centra, můžete se však objednat do kteréholi z nich. Za 300 Kč budete mít provedené ultrazvukové vyšetření z ruky zkušeného lékaře.Pokud vyšetření neprokáže žádnou patologii, což předpokládám, proveďte si několik dní za sebou samovyšetření, ať dostanete současný nález do ruky. Snáze pak poznáte odchylku. Instruktážní video o samovyšetření je na www.ulekare.cz nebo www.lecba-rakoviny.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7167
Dobrý den, několikrát se mi už stalo, že mě svědila bradavka, ale za chvíli to odeznělo. Teď mě svědivost trápí už pár dní. Mám atopický exém, tak to mažu krémem, který mám doma. Ale zatím to nepomáhá. Všimla jsem si, že se mi mezi dvorcem a bradavkou udělala malá prasklinka, ze které vytekla voda (jen malinko). Mohli byste mi prosím poradit, co si v lékárně koupit? A z čeho se toto svědění může objevit? Děkuji.
Odpověď: Potřebuji vědět, kolik je Vám roků.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7166
Prosím o vysvětlení nálezu: vlevo v HVK je oválná struktura o rozm.22x11mm, ta působí jako dysplastický uzel či FBA.Při svém mediál.okraji má však okrsek o prům. cca 9mm, který možno nazvat komplexní s akustic.stíny, nelze jej teddy uznat jako spolehlivě benigní.
Co znamená "komplexní s akustic.stíny? Může jít o zhoubný nádor?
Děkuji
Odpověď: Lékař skutečně v popisu ultrazvukového obrazu naznačuje, že malé ložisko, které je uloženo u okrsku hormonálního uzlu (on popisuje jako dysplastický) má známk,y které by mohly být maligní. Je velmi důležité, aby byla provedena kontrola nálezu po menstruaci - obvykle se čeká dva menstruační cykly. Pokud by nález přetrvával, je třeba doplnit mamografii, eventuálně naplánovat biopsii. Ujistěte se, že jste byla vyšetřena v akreditovaném screeningovém centru - adresy jsou zde na www.mamo.cz. Pokud ne, objednejte do nějakého z nich tzv "druhý názor". Jistě to stojí za 300 Kč, které pravděpodobně zaplatíte, tolik UZ vyšetření prsu stojí bez žádanky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7165
Dobry den jemi 15 let (sem kluk) a nevim co mam delat doma se mi o tom mluvit nechce jelikos jsem si pred tydnem nahmatal na pravem prsu nakou bulku kdyz ji zmacknu neboli a nadruhem prsu ji nemam mam ji na pravem a je o neco vetsi nez to na kterem tu bulku nemam prosim vas muze te mi nak rict co byto mohlo byt za bulku k lekari mi hodne lidi rikalo ze nema cenu chodit ze to nic neni ale ja se jen tak ci jen orientacne optat dekjji
Odpověď: Milý mladý muži. Velmi si vážím Tvé důvěry v naší poradnu. Tak předně : Ničeho se neobávej. Je zcela normální, že kluk v období dospívání má přechodně zduřelou mléčnou žlázu. Je to způsobeno hormonálními změnami, které postupně ustanou. Možná, že na pravém prsu zmizí, pak se objeví na levém, a pak se teprve uklidní obě prsa. Podobné změny se pak objevují u stárnoucích mužů, u kterých se také nastává hormonální nerovnováha. Jen pro Tvou informaci, nádory mužské žlázy se objevují až po 45 roku věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7164
DObry vecer,trapi me jiz asi tak pul roku bolestivost prsu.bolest se stupnuje.dale se pridala menstruace o tyden drive,zato 14dni trvala.unava,bolest hlavy.hned po ukonceni mensesu.ted jen me trapi prsa.neco jako zdurele uzliky v nich,bolest velka.prijde mi to jako v dobe kojeni.je mi 27 let,maam jiz 2 odrostle deti a tehotenstvi vylucuji.obavam se nejhorsiho.
Odpověď: Hormonální dysbalance u Vás skutečně přetrvává i po ukončení menstruace. Jedinou cestou je řešit Vaše obtíže s gynekologem, jak už jsem psala v první variantě Vašeho dotazu. Provede Vám testy. které povedou k rozřešení problému.Opravdu se neobávejte rakoviny prsu, ale ke gynekologovi se objednejte hned.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7163
Dobrý den,
jsem po operaci fybroadenomu v pravém prsu, který byl celkem velký cca 7cm, nyní jsem ale bohužel dostala do prsu ještě zánět, tak užívám antibiotika a chodím na punkci. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho se zánět v prsu po peraci zhruba léčí a jak dlouho po operaci by se měl člověk šetřit, co se i týče nějaké fyzické práce. Jelikož žijeme s manželem v zahraničí, tak bych se také chtěla zeptat, pokud je možné naplánovat odjezd za ním zhruba za 2 až 3 týdny (jsem týden a půl po operaci). Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: V prvé řadě by mne zajímalo, zda fibraodaneom, který byl vyjmut je opravdu pouze fibroadenom. Vzhledem k jeho velikosti bych spíše soudila na cystosarkoma phylloides, což je také nezhoubný nález, prs se ale musí pravidelně sledovat, neboť jeho recidivy (opakování) mohou mít zhoubnou podobu. Proto se snažte získat úplnou zprávu od histologa. Po tak velkém záhroku jsou mírné komplikace možné, zánět určitě do týdne ustane.Punkce by měly pomoci. S trochou štěstí budete moci za tři týdny odcestovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7162
Dobry vecer,uz tak pul roku,me pobolivaji obe 2 prsa.pridala se i menstruace,ktera byla o 10 dni drive,ale trvala 14dni.citila jsem se slaba,bolest hlavy.je mi 27 let.mam jiz 2 odrostle deti a tehotenstvi vylucuji.mam obavi z toho nejhorsiho.kdyz si je prohmatavam,jakoby zdurele uzliny,pripomina mi to v dobe,kdyz jsem kojila.
Odpověď: Příznaky, které popisujete, rozhodně nejsou typické pro zhoubné onemocnění. Velmi pravděpodobně jde o hormonální dysbalanci, která trvá 2měsíce a projevila se právě onou předčasnou a dlouho trvající mentruací. Je na čase, abyste si zašla ke gynekologovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7161
Ještě dopolňuji k předchozímu, velikost ložiska, či okrsku 14X10X6 v průběhu 3 měsíců se velikostně nemění. Jsem z toho nervózní myslíte, že mi mohou provést biopisii na mou žádost, není to žátěž pro prso, já bych ji raději absolvovala pro klid, děkuji
Odpověď: Samozřejmě Vám mohu dát další názor, pracuji v Mamma centru v Praze 4.Objednejte se ke mne na konzultaci , hradí pojišťovna. Kontakt na mne je přes mojí asistentku Mgr Pokornou stepanka.pokorna@mediconas.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7160
Dobrý den, byla jsem jednou na sonu- V HZK nalezeno hypoechogenní ložisko bez diskál. stínování či jiných známek malignity ML Boleslav, kontr. 6 měs. raději jsem šla za 3 měs. ale jinam FN Bulovka, závěr ložiskové změny nediferencuji, vlevo v HZK hypoechogenní okresek , dle nározu dr, nemá charekter ložiska spíšek asymetric. okrsku, kontrola 6 měs. Je mi 31 let, Nemám si pro jistotu udělat biopsii na vlastní žádost? chci mít jistotu, že je vše v pořádku.. Může se tento výkon provést preventivně?
Odpověď: Škoda, že jste nešla na kontrolu na stejné místo do Mladé Boleslavi. Porovnání mezi dvěma vyšetřeními - hlavně mezi dvěma obrázky, které si běžně lékaři pořizují, je totiž nezastupitelnou pomůckou pro diagnostikujícího lékaře. Podle mého názoru máte v prsu okrsek hormonálních změn, který mírně mění své charakteristiky - jednou se může jevit jako ložisko, jindy jako okrsek. Výsledek z obou pracovišť, která jsou akreditovaná pro screening, mi dává poměrně velikou jistotu, že nejde o ložisko zhoubných změn. Biopsie se opravdu nemá provádět preventivně, je to přeci jen zásah do žlázy - byť minimální. Výkon biopsie se má nechávat až situaci, kdy jde o vážné podezření - a v tom můžete lékařům obou pracovišť věřit. Ihned by biopsii indikovali. V těchto případech se doporučuje kontrola za 3-6 měsíců, záleží na lékaři, jaký interval vybere.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7159
Dobrý den,už delší dobu jsem si všimla že mám pod levým prsem, citlivé místo na dotek.je to měkkčí,ale citlivé,tvrdé ne.tak nevím co to může být,a jestli s tím mám zajít raději k doktorce.po zmáčknutí se objeví malá kapička vody.asi zbarvena do žluta,žlutozelena.co to může být?mám strach.je mi 28let,mám 5tileté dítě a kojila jsem půl roku a prsa mi nikdy nevyšetřovali.děkuji za radu.
prosím o odpověd jen na můj mail
Odpověď: Potřebovala bych vědět, zda se kapička objeví v místě, které udáváte jako citlivé a měkké, nebo zda se kapička objeví na bradavce. Dopředu Vám již mohu říci, že se nejedná o příznak zhoubného nádoru prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7158
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na užívání léku Tamoxifen. Přítel je 2 roky po ablaci prsu a má po Tamoxifenu takové vedlejší příznaky, že ho to vyřazuje z běžného života. Záněty prostaty, varlat, močových cest, ledvin a jater, nervové potíže. Lze Tamoxifen něčím nahradit?
Odpověď: Existují léky na podobné bázi - jedním z nich je Arimidex. Je na Vašem příteli, aby si ovšech vedlejších příznacích, které mu snižují kvalitu života, popovídal se svým onkologem. Samozřejmě, že je také cesta úplně antiestrogen - což je Tamoxifen, vyřadit. Samozřejmě se tím lehce zvýší riziko návratu nemoci. Na Vašem příteli je, aby si na jednu misku vah dal eventuální riziko návratu nemoci a na druhou misku kvalitu života. Neumím říci přesně , o kolik procent Tamoxifen snižuje riziko návratu nemoci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7157
Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat jak je spolehlivá antikoncepce lyndynete20?. predem dekuji za opodvěd:-)
Odpověď: Všechny druhy antikoncepce se snaží o 100% spolehlivost. Neexistuje žádná výjimka.Jenže v životě nakonec nic není na 100%, zejména ne v medicině. Celkově je však selhání antikoncepce málo pravděpodobné - pokud se užívá pravidelně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7156
Ještě jednou dobrý večer paní doktorko,odpovídala jste mi na případné odstranění prsu,jen musím dodat ze jsem spletla hodnoty ER a PR to je u mne totiž trochu problém.ER mám 0% PR 90% ...sono jater snad vše ostatní na Bulovce...bojím se zklamaní,ale tak nějak to citím,že to bude lepsi jak zdravotne tak esteticky,protoze ted po operaci,ozareni a po inplantatech to vážně není žadná slava
dekuji KK
Odpověď: Vlastní intuice nakonec vždy vede k nejlepšímu rozhodnutí. Přeji Vám, abyste se co nejdříve postavila na nohy a do nového života. Na světě je plno krásných vztahů, situací,věcí , pro které život stojí za to. Bez prsu se žije dobře, ztráta prsu nejde srovnat se ztrátou jiného párového orgánu. Velmi zdravím a držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7155
Dobrý večer, 2x po sobě jsem byla na preventivním ultrazvukovém vyšetření prsu, naposledy mi bylo řečeno, že mám přijít za 2 roky. Mezitím jsem otěhotněla a nyní mám 7 měsíční dceru a kojím. Je ultrazrukové vyšetření vhodné i v době kojení nebo mám počkat a jít na preventivní prohlídku až po kojení? Děkuji za odpověď, Kalivodová
Odpověď: Obecně vzato se může ultrazvukové vyšetření pro svou neškodlivost provádět kdykoli. Většinou se však držíme doporučení, že UZ prsu je vhodné provést přibližně 5 měsíců po vysazeném kojení. Dojde k úplnému "zklidnění" prsní žlázy, ulztazvukový obraz je dobře přehledný. Samozřejmě, že pokud je nějaký problém - hmatná bulka, podezřelé změny kůže nebo bradavky, je možno ultrazvuk provést ihned, jak už jsem zmínila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7154
Dobrý večer paní doktorko, děkuji za Vaši podporu, ochotu a vstřícnost, velice si toho vážím. Dnes jsem se obrátila na centrum v Ústí nad Labem a koncem listopadu jsem objednaná na vyšetření. Přeji pěkný a klidný večer. Lenka
Odpověď: Jsem opravdu ráda. Bude Vás vyšetřovat tým primáře Petra Váši. Jsou to skvělí lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7153
Dotaz č. 7146

Docházím na ultrazvukové vyšetření prsu. Jak jsem již psala, moje matka měla rakovinu prsu ve svých 46 letech. Jedno prso jí vzali úplně, v druhém odstranili nádor. Sestra měla také jakési bulky, které se vstřebaly po léčbě, takže náš gynekolog doporučil vyšetření v mammologické poradně. Vzhledem k tomu, že se u nás v rodině o tom příliš nemluví, tak mi tato skutečnost vystrašila. Výtoky normálně nemám, a je to pouze z jedné bradavky. Pakliže mi nic nehrozí, děkuji Vám za uklidňující zprávu.
Odpověď: Vzhledem k rodinné ananmnéze je velmi dobře, že na preventivní vyšetření docházíte dříve, než je obvyklé, tedy od 45 let. Kontrola jednou do roka opravdu musí stačit. Ověřte, zda pracoviště, kam docházíte je v seznamu screeningových pracovišť (adresy zde na www.mamo.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7152
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se nějaký druh vyšetření prsou může dělat v době těhotenství. V rodině je možné, že jsou rodinné dědičné dispozice, rakovinu prsou měla mamka od moji mamky, která bohužel na rakovinu prsou zemřela a také moje mamka, která je čerstvě z rakoviny prsou vyléčena. Nerada bych něco zanedbala, ale také bych nerada ohrozila své tšhotenství, kdy čekám dvojčata. Jinak je mi 31 let a jsem v 12 týdnu těhotenství. Moc děkuji za odpověd. Karin
Odpověď: Rozhodně neohrozíte své těhotenství - ke kterému Vám gratuluji - pokud si necháte prsy vyšetřit ultrazvukem. Do 35 let věku v ČR onemocní do 100 žen, což není úplně zanedbatelné číslo, avšak pravděpodobnost, že máte nyní v prsech závažný nález, je opravdu velmi malá. Pokud se rozhodnete k vyšetření (stojí 300 Kč), určitě navštivte některé se screeningových center (zde na www.mamo.cz jsou adresy). Vyšetřit žlázu prsu v době těhotenství chce opravdu zkušennost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7151
Přeji hezký den, je mi 49 let a trpím skoro stálou bolestí v obou prsech, na mamografickém vyšetření mi bylo diagnostikováno TABAR III, BI-Rads I. Prosím o info co to znamená.
Děkuji, Jana Zahradníčková
Odpověď: Tabar III znamená, že máte dobře přehlednou žlázu, Bi-Rads I znamená, že ve Vaší mamografii nebylo nalezeno žádné podezřelé místo. Někdy se bolesti prsů opravdu velmi těžko vysvětlují. Důvodem může být blokáda hrudní páteře, někdy jsou důvodem blokády hlaviček žeber. Váš věk napovídá, že jste v přechodu, což také může být důvodem Vašich obtíží. Může Vám pomoci VitaminE - tříměsíční kůra. První měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Jedna tobolka denně vždy po jídle.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7150
Dobry den,jsem něco přes rok v lečbe rak.prsu 9mm PR0% ER 90% her2neuO
operace,ozarky.Zoladex a Tamox.rozhodla jsem se pro uplné odstranení obou prsu a naslednou plastiku inplantaty(ty jsem mela i pred rak.a tak mam prsy uvnitř stejne zjizvene)mela jsem bulku i druhem prsu nezhoubnou a tak se nejak bojím vlastnich prsu,že se zase neco pokazi a vlastne jsem již rozhodnuta,lekař neni proti MR,sono atd.vše v pořádku...prosí o váš názor vím,že máte velké zkušenosti.Je mi 44 let.
děkuji KK
Odpověď: Asi Vám ve vašem rozhodnutí příliš nepomohu, nefandím totiž preventivnímu odstranění obou prsů. Pokud přesto tento názor u Vás vyhraje, musíte být dopředu srozuměná s tím, že "nové" prsy nebudou vypadat přirozeně, a že v nich nebudete mít žádný cit. Toto bývá velkým zklamáním. Vzhledem k vysoké hladině estrogenů - ER 90%, má u Vás zajišťující léčba Tamoxifenem velký význam a dopad. Neunáhlete se, opravdu pečlivě své rozhodnutí zvažte. Výkon odstranění prsů je nevratný.Teď bezprostřeně po léčbě Vám návrat nemoci nehrozí. Magnetická rezonance je dobrý nápad, má vysokou senzitivitu, takře pokud bude obraz prsů "němý", můžete si být hodně jistá, že nyní jsou prsa v pořádkuk. Předpokládám, že máte také každoroční kontroly - SONO jater a další kontroly, které spadají do onkologické dispenzarizace pacientek po léčbě pro karcinom prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7149
Vazeni, jsem po operaci rakoviny prsu, ktera je z 30% ER pozitivni a 5% PR pozitivni. Müzete mi rict, jestli existuje nejaky seznam, ktery by me upozornil na eventuelne utajene estrogeny v potravinach nebo kterou zeleninu, caje, stavy, ovolce atd.bych z tohoto düvodu nemela jist nebo pit?
Za vasi odpoved Vam predem mnohokrat dekuji. Preji pekny den!
A. Divinova
Odpověď: Vážená paní Divinová. Pokud existuje takový utajený seznam, pak ho neznáme ani my, odborníci z Asociace mamodiagnostiků. Jsem přesvědčená, že takový seznam neexistuje. Minimální množství estrogenů, které byste eventuálně mohla sníst v nějaké potravě, Vám nemůže uškodit. Velký objem estrogenů v žádné potravě není. Jezde střídmě, strava má být vyvážená, převážně rostlinná. Tak Vašemu organizmu velmi ulevíte a pomůžete mu v léčbě se zhoubným nádorem. Naše tělo, pokud není příliš zatěžováno nevhodnou stravou, přejídáním, nedostatkem spánku, umí zapojit samo mnoho účinných mechanizmů, které v léčbě pomohou. Pozor, nemohou ale standardní léčbu nahradit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7148
Dobrý den, znovu k dotazu 7133- paní doktorko, když jsem byla u své gyn., jen se mě zeptala, zda mám krvavý výtok z prsu, a proč bych měla mít rakovinu zrovna já. Tak jsem si zavolala do screen. centra v CV a tam mi zase řekli, ať si nechám vystavit doporučení, když si myslím, že "tam" něco mám. Jsem zničená už jen z tohoto jednání, v čem je takový problém, když si chci vše uhradit sama? Proč ta neochota. Navíc-zátěž v rodině máme, copak máma od dvou malých dětí nemůže mít jistotu, že je vše v pořádku? Nezlobte se, že jsem se obrátila na Vás, ale nevěděla jsem honem, co dělat. Děkuji Lenka
Odpověď: Ve screeningovém centru Vám chtěli pomoci, abyste si zbytečně vyšetření nehradila. Pokud máte nějaký nález - a ve Vašem případě je to bulka, je Váš gynekolog nebo praktický lékař povinen žádanku vystavit. Pokud zavoláte znovu do centra s tím, že si sono vyšetření chcete opravdu uhradit (okolo 300 Kč), jistě nebude problém. POkud nepochodíte a chtěla byste na vyšetření do Prahy, napište ještě jednou, dám Vám do slepé kopie kontakty.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7147
Dobrý den, od 12ti let mám v podpaží takovou podlouhlou žlázku, která pobolívá, většinou před menstruací. Nyní je mi 33 let, žlázka jde stále dobře nahmatat a vzhledem k tomu, že jsem i přibrala na váze, tak je to podpaží víc vyboulené. V poslední době mě podpaží pobolívá i víc, stále si tam sahám, tak je to možná i tím. Nikdy mi podpaží nikdo nekontroloval, měla bych si s tím zajít na ultrazvuk do nějaké mamologické poradny? Mohla by to být přidatná mléčná žláza? Děkuji A. K.
Odpověď: Jde dobrá diagnostička. Nález, který popisujete je s největší pravděpodobností přídatná prsní žláza. Takový nález je poměrně časný. Bolestivost je obvyklým příznakem.Neoperuje se. Ultrazvukové vyšetření by samozřejmě tuto záležitost rozřešilo. Přídatná žláza bolí při hormonální nerovnováze - nepravidelný cyklus, standardně také před menstruací.
Ultrazvukové vyšetření by přispělo k Vašemu klidu. Nechte se vyšetřit v akreditovaném centru - adresy jsou zde na www.mamo.cz Vyšetření stojí do 300 Kč
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7146
Dobrý den,

je mi 40 let, chodím pravidelně každého půl roku na kontroly na mamologii, naposledy v červnu. Dnes jsem zjistila čirý až mléčný výtok z bradavky. Vzhledem k tomu, že moje matka měla rakovinu prsu, mi to velmi vystrašilo. Tady jsem se zase dočetla, že je to normální. Jako antikoncepci mám tělísko, mám ji již 4 roky. Cyklus nemám, jen občas špiním. Mám se něčeho obávat?
Odpověď: Jsem opravdu velmi a velmi překvapená, z jakého důvodu docházíte každých 6 měsíců do poradny. Erudovaný lékař musí jednoznačně určit, zda jste zdravá nebo nemocná, takový výsledek platí alespoň rok. Zajímalo by mne, jaké vyšetření Vám na mamologii provádějí. Mléčný výtok z bradavky je opravdu zcela nevýznamný příznak, je způsoben malou hormonální nerovnováhou. Obvykle se neléčí. Váznamný je pouze tmavěhnědý nebo červený sekret. Příliš si bradavku nemačkejte, cyklus mléčné sekrece se tím totiž udržuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7145
Dobrý den paní doktorko. Prosím o zodpovědění mého dotazu týkajícího se mamogr. vyš. a očí. Při vyšetření jsou oči poměrně blízko rtg. paprsků. Nijak se nechrání, nejsou ani zavřené. Je možné, aby po vyšetření, čítajícím čtyři snímky, bylo pálení očí? Než jsem šla na mamograf, oči nepálily, neřezaly. Po vyšetření mě začaly pálit oči a i když to postupně slábne - třetí den, pořád to není takové, jako před vyšetřením, jakoby se jednalo o zánět spojivek, ale oči zarudlé nemám. A prosím ještě o dotaz, zda je vhodné při tomto vyšetření stínit štítnou žlázu, či jiné oblasti těla. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Při mamografii se využívá tzv.měkkého záření, které se nerozptyluje - neodklání od svazku, ani se neodráží od kůže. Proto vyšetřovaná žena ani radiologický laborant, který pořizuje snímky, nenosí žádné ochranné pomůcky. Když se během mamografie provede měření, není záření meřitelné již ani v malé blízkosti (do 10cm) od okraje vyšetřovací desky. Myslím, že malý zánět spojivek, kterým jste si prošla, nesouvisel s provedenou mamografií. Šlo jen o souhru okolností.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7144
Dobrý den,před 3týdny se mi udělala bulka v levém podpaží.Jsem 4 měsíce po porodu a syna plně kojím.Byla jsem u své gynekoložky,která mě uklidnila,že to nic neni a že se to u kojení stává.Kdyby to tak za měsíc a půl nezmizelo,tak mi udělá SONO.Bulka mi nebolí,kůže nad ní je pohyblivá.Mám veliký strach,aby to nebylo něco vážnýho.Moc Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto na dálku se mi zdá, že má Vaše gynekoložka pravdu. Může jít o zduřelou přídatnou žlázu v podpaždí, může také jít o atherom- naplněnou mazovou žlázu. Paní doktorka velmi rozumně plánuje sono vyšetření s odstupem času. Může se totiž stát, že do té doby bulka zmizí.Užívejte si děťátka i kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7142
Dobrý večer paní doktorko, odpověď k dotazu č. 7133 - bulka je v podkoží,jakoby klouže, kolem není nic zarudlého,v ruce mám pocit, pnutí a takové slabé tupé bolesti, teplotu nemám, jen cca před 14 dny jsem byla nachlazená. Lenka
Odpověď: Tímto popisem jste mi velmi pomohla. Tak za prvé: určitě nejde o závažnou záležitost. Velmi pravděpodobně si hmatáte atherom mazové žlázy, který se buď vstřebá nebo dojde k jeho vyprázdnění navenek. Druhou variantou - podle mého odhadu s menší mírou pravděpodobnosti - je zvětšená podpažní uzlinka. Může jít o reakci na virózu, nebo nějakým málo zjevným infektem procházíte. Pokud není celkově afekce (boulička, kterou si hmatáte) větší než 20mm, nemusíte opravdu obávat. Jednoznačné rozřešení samozřejmě může přinést ultrazvukové-sono vyšetření. Adresy akreditovaných c;enter, kde pracují zkušení lékaři jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7141
Ještě jednou děkuju,telefon jsem si uložila a zavolám.Jste moc milá a tím,že tu jste a odpovídáte nám všem,nám hrozně moc pomáháte.Helena
Odpověď: Vaše poděkováni mě moc potěšilo. S cílem pomáhat jsme tuto poradnu zřizovali.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7139
bidars1 prosim co to znamena dekuji dasa
Odpověď: Birads 1 znamená, že jste úplně zdravá.Nezbývá jen gratulovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7138
Moje žea byla po operaci nádoru prsu a setielové uzliny poslána a další operaci uzlin. Jak tato operace probíhá a kolik lymfatických uzlin se odstraňuje. Děkuji
Odpověď: Ve vstupní - sentinelové- uzlině byly nalezeny zhoubné buňky, které vycestovaly z nádoru.Proto musí být odstraněny i další spádové uzlinky. Při této další operaci - tzv.exenteraci axily - budou tedy odstraněny okolní uzliny (v okolí původní sentinelové), obvykle se vyjme první etáž může jít o 10-12 uzlinek. Je to nezbytné pro zdraví Vaší ženy do budoucna.Chirurg využije obvykle původní jizvu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7137
Dobrý den, Mám problém ohledně prsních bradavek, jsou takové nafouklé, jako půlka tenisového míčku.. Doktorka mi říkala že to časem zmizí, ale já bych chtěl mít jistotu, jestli mi to opravdu zmizí nebo ne.. Je mi 14 let.
Odpověď: Milá mladá dámo. Paná doktorka má pravdu. U mladých žen je tato změna bradavek zcela běžná, signalizuje, že nyní bude velmi rychle vyzrávat prsní žláza, prsy se budou zvětšovat. Postupně se i bradavka změní, bude odpovídající velikosti prsů. Bradavky budou plošší. Prsy rostou a vyvíjejí se i několik let. Nezbývá Vám, než být trpělivá. Tímto obdobím si projde každá dospívající žena.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7136
dobrý den prosím mohu se zeptat co znamená stelátní leze a závěr vlevo MT děkuji moc renat
Odpověď: Stelátní léze znamená cípaté ložisko v mamografickém obraze. MT je velmi nezvyklá zkratka, předpokládám, že jde o Maligní(zhoubný) Tumor(nádor). Cípatá ložiska jsou s velkou mírou pravděpodobnosti právě zhoubná ložiska - v mamografickém obraze.Celkově jde o výrazy málo používané, vyšetření nebylo privedené ve screeningovém centru. Musí následovat sono(ultrazvuk), pokud se podezření na zhoubné ložisko potvrdí, bude provedena biopsie tenkou jehlou pod kontrolou ultrazvuku. Takový je moderní postup v diagnostice nádorů prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7134
BYLA JSEM NA OPERACI PRSU TERAPIE quadrantectomia detectio et extirpatio lymphonodi sentineli operačni diagnoza CA MAMMAE I.dxC50.4 NEVIM CO TO ZNAMENA DEKUJI ZA ODPOVED IVANA LOOSOVA ODPOVED MUZETE ZVEREJNIT
Odpověď: Jsem velmi překvapená, že Vám Vaši lékaři nesdělili, jakou máte diagnózu. Ca mammae l.dx (C50) znamená, že z Vašeho pravého prsu byl vyoperován nádor, který má při prvním zhoumání charakter zhoubného nádoru, rakoviny.Jde zatím jen o dojem z operace. Konečnou diagnózu stanoví patolog, kterému byl vzorek odeslán. Vzhledem k tomu, že byla odstraněna i sentinelová lymfatická uzlina, je pravděpodobnost, že se jedná o zhoubné ložisko, poměrně vysoká. Nerada Vám tuto pravdu sděluji, doufám, že jste na ní připravená. Na dobře léčené zhoubné nádory prsu se neumírá. Léčba může být nepříjemná, ale vede k uzdravení a k návratu do kvalitního plnohodnotného života. V České republice žije 60 tisíc žen, které byly léčené pro zhoubný nádor prsu. Držte se.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7133
Dobrý den, v dubnu jsem absolvovala sono prsu a axil a vše bylo ok. Nyní jsem si v pravém podpaží nahmatala bulku, v ruce mám divný pocit... Mám se znovu objednat do centra na kontrolu? Je možné, že by se něco zvrtlo. Je mi 34 let, mám 2 děti-3 roky a 11 měsíců, kojila jsem velmi krátce pro nedostatek mléka. Děkuji Lenka
Odpověď: Ještě jednou si podpaždí vyšetřete. Zkuste zjistit, zda je bulka v podkoží, nebo zda je součástí kůže. Je v místě bulky zarudnutí? Bolí? A jak je Vám? Jste unavená, máte teplotu? N apište znovu a odpovězte na mé otázky. Hlavně se zbytečně nestresujte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7132
dobrý den,našla jsem si v levém prsu malou bulku,po vyšetření na mamo a ultrazvuk /Č.B/jsem byla uklidněna , že jde o tukovou bulku. za 3 měsíce na kontrolu zda neroste .Chtěla jsem se zeptat,zda tukovou bulku jde 100%poznat a zda li nemusí být biopsie. a nebylo by lepší ji odstranit ? děkuji za odpověď.Hedvika
Odpověď: V Českých Budějovicích existují dvě screeningová kvalitní centra. Pokud jste byla vyšetřena v jednom z nich, můžete být v klidu, pracují v nich velmi erudovaní lékaři. Kontrola za tři měsíce j zcela v souladu s pokyny odborníků z Asociace mamodiagnostiků. KOntrola za tři měsíce přinese lékaři právě tu možnost potvrzení, že se nezmýlil, že jde jen o nezhoubný lipom.Lipomy se neumí zvrhnout ve zhoubné ložisko. Lipomy se nikdy neoperují, pouze pokud by se rychle zvětšovaly. Zvětšování - růst ložiska - neznamená jeho změnu ve zhoubný nádor. I nezhoubné nádory totiž mohou růst. Někdy je důvodem k jejich operativnímu vyjmutí právě velikost - přes 30mm.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7131
Co je apokryvní metaplasie???
Děkuji za odpověď
Odpověď: Apokrinní metaplasie je v řeči patologů odchylka ve tvaru buněk, který pokrývají vnitřní povrch mlékovodů. Tento nález Vám byl zřejmě popsán po biopsii mléčné žlázy. nejde o zhoubný nádor ani o závažnou nemoc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7129
Dobrý den, prosím o vysvětlení ze sonno:vlevo při vnitřním okraji areoly v rozhr.VK je patrné hypoechogenní ložisko 5x5x5mm s distálním stínem,nemá zcela ostré kontury.vpravo žláza stejného charakteru,při rozhraní VK oválné hypoech.ložisko 16x13x8mm,dobře ohraničené,axily bez patol.LU.Doporučují mi biopsii 12.11.2010,je nutná?je i jiná metoda jak zjistit charakter ložiska?Nevím, zda to mám podstoupit.Děkuji velice za odpověď
Odpověď: Nález, který je popsán vlevo vedle prsního dvorce (areola) má rysy, které budí podezření, že může jít i o ložisko zhoubného původu. Neexistuje jiná metoda než biopsie, která by mohla dát zaručenou odpověď.Ani magnetická rezonance, ani PET. Biopsie prsní žlázy je ambulantní,rychlý, trochu nepříjemný výkon. Provádějící lékař Vám místo vpichu umrtví, abyste necítila žádnou bolest. Podívejte se asi 15 otázek a odpovědí nazpět, zde jedna pisatelka zmiňuje, že podstoupila biopsii a že to vlastně nic nebylo. Vzkazuje ostatním ženám, aby se biopsie nebály.Pokud by se opravdu prokázalo, že máte v prsu zhoubné ložisko, jde o velmi včasnou diagnózu, kdy je prakticky 100% pravděpodobnost, že se zcela uzdravíte. Velmi držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky