MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 6919
Dobrý den,
mám v pravém podpaží zduřelou žlázu, tvoří bouličku cca 2 cm a místo je na dotek bolestivé. Bolí to pár dní, pak přestane a po nějaké době znovu začne. Teď již bolest trvá asi dva týdny. Doporučujete mi navštívit lékaře nebo je to běžná věc? Je mi 32 let, mám 2 děti (obě jsem kojila). Děkuji za odpověď. Iva Fialová
Odpověď: může se jednat o zduřelé lymfatické uzliny, nebo o přídatnou žlázu. doporučuji ultrazvukové vyšetření. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6918
Dobrý den,dle sonografického vyšetření mám v prsu hypoechogenní ložisko o vel.27x12x20mm, které vykazuje progresi velikosti. Dle oš.lékařky by bylo dobré zvážit biopsii nebo chir.zákrok. Můžete mi prosím sdělit Váš názor.
Děkuji BE.
Odpověď: můj názor se shoduje s vaší lékařkou. biopsie každopádně a operace na zvážení posléze. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6917
Dobry den.Je mi 52 let,jsem 4-tym rokem po odstraneni delozniho cipku a jednoho vajecniku, v dnesni dobe mam druhym rokem pod kuzi zavedeno telisko na zmirneni navalu( uspesne). Vzhledem k velkemu vyskytu rakovin v rodine chdim celkem pravidelne na mamoraf. Naposled mamograf se sonem pred pul rokem. Vse bez nalezu. PRESTO, citim pod levou prsni bradavkou neprijemnou palivou bolest, kdyz to trochu prezenu "jakoby horkou jehlu".Pali mne nekde uprostred v prsu a to i v klidu. Ja osobne si odpovidam sama sobe, ze to je od patere. Prosim, muzete mi rici vas nazor ?
Odpověď: pokus jste jak píšete pravidelně sledována, jistě nepůjde o nic vážného. Pravděpodobně hormonální změny, bolest v vystřelující do prsu od páteře je rovněž možná. netuším, jak máte nastaveny konroly, ale pro klid duše můžete zajít alespoň na ultrazvukové vyštření. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6916
Vážení, přeji Vám příjemný den. Jenom bych chtěla osvětlit, co znamená ve zprávě ze sono: "oboustranně jsou drobné struktury pruhy fibrosní dysplasie, které jsou poměrně rozsáhlé s maximem ZKK a centrálně. Ložískové změny nejsou prokázány. Duktketasie nejsou zachyceny, axily jsou volné. Zn. fiborosní dysplasie bil. bez známek malignity.
Odpověď: znamená to, že jste naprosto zdravá. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6915
Dobrý den je mi 39let mám problém s vpáčenymi bradavkami.Nedavno mi odstranili fybron vysledky byly v pořadku.Bylo mi ovšem řečeno,že to není v mém věku dobré boužel vpáčené bradavky mam od mládí mam 3děti nikdy mi nikdo neřekl,že je něco v nepořádku.Chtěla jsem se jenom zeptat jestli to mám nějak řešit a zajít na náké vyšetření.Děkuji za vaši odpověd Dvořáková
Odpověď: pokud jste měla operovaný fibroadenom, tak předpokládám, že jste pravidelně sledována, netuším co je to nedávno, ale zpravidla ultrazvuková kontrola po 1 roce je dostačjící, u vás je možné již od 40 let provést i mamografické vyšetření. vrozeně vpáčené bradavky není třeba řešit, nechápu,proč to vašeho lékaře znepokojilo. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6914
Dobrý den,je mi 27 let a před 3 lety,když jsem byla podruhé těhotná,jsem si našla bulku v prsu.Sledují mě v mamární poradně.Tento rok jsem byla na sono po ukončení kojení.
Závěr:bohatá prsní žláza,vpravo na rozh.HKK těsně u mammily je hypoechogenní oválné ložisko vel 12x5mm,dále v HZK blíže rozhraní ZKK je další okrouhlé hypoech.ložisko 17x18mm
vlevo v HKV je shluk několika cyst,celkového rozsahu 17x5mm
Byla mi doporučená operace.Je to nunté?Nebo stačí jen sledování?
Děkuji
Odpověď: jednak netuším, které z ložisek v pravém prsu chtějí operovat a zajímal by mě také závěr zprávy. Také lze oběcně říci, že vždy před operací musí být provedena core cut biopsie ( odběr tenkou jehlou na histologické vyšetření), toto je již běžný standard. cysty vlevo jsou Ok. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6913
Dobrý večer,
prosím Vás o odpověď na následující otázku. Je mi 58 let. Před měsícem (23. srpna) jsem byla na mamografickém vyšetření. Třetího září mi bylo sděleno, že je vše v pořádku. Dnes jsem obdržela telefonát z mamografického centra, abych se následující den dostavila k opětovnému vyšetření. Můžete mi, prosím, sdělit, jaké k tomu mohou vést důvody ? Děkuji za odpověď, Iva Nedomová
Odpověď: některá pracoviště fungují tak, že provedou vyšetření a odečet jedním lékařem a pošlou vás domů, poté co další lékař provede druhé čtení snímků a něco se mu nezdá, pozvou si vás na doplňující vyšetření, např.cílený mamografický snímek nebo ultrazvukové vyšetření. ještě to neznamená, že výsledek bude ve finále špatný. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6912
Dobrý deň, moj lekar ma poslal poslal na mamograficke vysetrenie a mam 21 rokov, je to v mojom veku vhodne?
Dakujem za odpoved.
Odpověď: rozhodně NENÍ ! pro vás je vhodné prozatím pouze ultrazvukové vyšetření. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6911
Dobrý den, v září 2001 mi byla provedeno odstranění 8mmm nádoru prsu. Šlo o invazivní tubuloduktální karcinom. Byly odebrány 3 uzliny, všechny negativní. Prodělala jsem ozařování, ale ne chemoterapii. Užívala jsem 5 let Tamoxifen. na kontroly chodím pravidelně, ale v posledních 2 letech mi kontrolují markery jen 1x za rok. Je to dostačující? Mám někdy obavy, že se nemoc ještě může vrátit a tak bych byla ráda, kdyby event. recidiva byla zachycena včas. Nejsm strašpytel, spíš optimista ( NEMOCENSKOU JSEM POBÍRALA VŠEHO VŠUDY 3 TÝDNY)ale opatrná jsem. Co si o tom myslíte? Díky za odpověď. Vlková
Odpověď: sledování onko markerů 1xročně je dostačující, v rámci okno kontroly zpravidla provádme i 1x ročně mamografické vyšetření doplněné even. ultrazvukem, vč. ultrazvuku podpažních a nadlklíčkových uzlin a ultrazvukové vyšetření břicha. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6910
Dobrý den,
tři měsíce mě bolí levé prso. Objednala jsem se na sono s tímto výsledkem: vlevo v DZK povrchově plochý, avaskulární 8mm velký útvar, který má vzhled intramammárně uložené uzliny. Prostornější nedilatované dukty retromamilárně.Drobná fibrozně změněná rezidua žlázy centrálně a v HZK. Paní doktorka ze sona mě ujistila, že to nic není, ale přesto Vás prosím o Váš názor. Je mi 41 let. Děkuji Š.H.
Odpověď: souhlasím, vše je v pořádku, normální nález. ve vašem věku je dobré mít i mamografické vyšetření, pokud ne, objednejte se i na něj. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6909
Dobrý den,
můj dotaz se týká samovyšetření prsu. První prohlídka má probíhat před zrcadlem a na prsou se nemají vyskytovat žádná vpáčení ani barevné změny. Je možné, aby žena zaměnila projev rakoviny a strie? Vzhledem k tomu, že se mi změny na prsou objevily na konci těhotenství, myslím, že jde o strie. Nyní jsem 8 měsíců po porodu a na spodní části prsou mám skvrnky nafialovělé barvy. Také bych se ráda zeptala, jestli má nějaký význam samovyšetřovat prsy, pokud žena kojí. Případně jiná metoda prevence. Je mi 24 let.
Odpověď: strie určitě nebudou jen na jednom místě, ale minimálně v nějakém pruhu jak se pokožka po celé délce rozpínala, projevem rakovinného bujení je lokalizované vpáčení. Co se týče samovyšetřování, osobně mu velký důraz nepřikládám a zvláště pak pokud se jedná o kojící žlázu, která se mění před očima. Ano, záleží na typu prsů, která jsou dobře prohmatná, tak lze určité odchylky samovyšetřením vysledovat a vyplnit interval mezi vyšetřením zobrazovacími metodami ( ultrazvuk, mamografie) na které kladu větší důraz. Ve vašem věku doporučuji 1x ročně ultrazvkové vyšetření, samovyšetření 1x měsíčně je na vás. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6906
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký typ chemoterapie bych měla dostat při diagnóze: vývodový adenokarcinom G2, pT1b, ER 50%, PR 75%, PCNA 100%, Ki67 je 10%, Her2/neu je 0+, sentinelové uzliny bez nádoru, ale v jedné axillární uzlině 2 mikrometastázy (1 a 1,1 mm), celkem hodnoceno 7 uzlin. Je mi 41 let.
Jsem po 4 cyklech AC. Původně jsem měla mít 6 cyklů AC, ale teď jsem přešla k jiné doktorce a ta mi chce dát nyní 4xAC/Taxorete. Je to opravdu nezbytné ? Mám podváhu (BMI 17,8), po každém cyklu AC mám neutropenii III-IV.stupně. Děkuji za odpověď.
Odpověď: o vhodnosti CHT rozhoduje klinický onkolog, léčba je plně v jeho rukách, o tom co je a není nezbytné se poraďte s paní doktorkou. Faktem je, že CHT je velký nápor na organizus a neurtopenie mezi ně může patřit, po úpravě KO se většinou v léčbě pokračuje. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6904
dobrý dne, jsem od března 2008 po odstranění prsu z důvodu rakoviny. Jednalo se o Duktální carcinoma in situ. Včera jsem si našla bulku na pravém prsu spíše na boku.Celá strana je trochu citlivá na dotek. Ve čtvrtek jdu na sono ale mám strašný strach, že se rakovina znovu ozvala.
Odpověď: těžko říci, i toto je bohužel možné, nezbývá než počkat na výsledek ultrazvuku a případného odběru na histologické vyšetření, třeba to bude jen banalita. Vydržte a doufejte. držím palce :-) PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6903
Dobrý den, před více než 5 lety mi byl diagnistikován fibroadenom (UTZ) v prsu, po dalších kontrolách byl vždy odebraný vzorek negativní z výsledkem fibroadenom (naposledy 20.12,2009)byl poslední odběr už velmi masivní a bolestivý a od té doby se mi zdá, že je stále větší a v místě odběru se dělá hrbolek. Existuje nějaká léčba, nebo navrhujete odstranění operativně??..popř. jak tato operace probíhá. Mám velký strach a obavy z této operace. Děkuji za odpověď.
Odpověď: vůbec nechápu proč po každé kontrole je odebrán vzorek. Vzorek odeberu na začtku a průběhu sledování není něco v pořádku. Odstranění FA zpravidla doporučuji i přes negativní biopsii pro větší rozměr, zpravidla nad 2,5-3 cm, nepravidelný, těžko kontrolovatelný tvar, progresi růstu od minulého vyšetření,...Operace je klasicky v celkové narkose a výkon není nikterak náročný. výsledný efekt je zpravidla velmi dobrý. Více nemá cenu toto rozebírat, podrobně krok po kroku by vám to vysvětlil příslušný chirurg. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6902
Vážení, můj otec, kterému je 65 let zjistil, že má zatvrdlou , vcelku i bolestivou bradavku na jednom prsu. K lékaři odmítá jít, ale já mám obavy,aby to nebylo něco vážného. Jsou mé obavy na místě a mám otce nutit lékaře navštívit?
Odpověď: záleží jestli si něco hmatá pod tou bradavkou. docela běžná je gynekomastie, tedy zvětšení prsů u mužů, nicméně ani nádorové změny se mužům nevyhýbají. Návštěva lékaře je jistě vhodná a pokud máte na něj nějakou páku tak ji použijte :-) PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6901
Dobrý den,poslední dobou (tak 10 měsíců)se mi občas dělají "záděry" na bradavce.Je to příšerně bolestivé, tyto "záděrky" zatrhávají za oděv,po čase ale zmizí. Prs, na kterém se tyto ranky objevují častěji, se nepatrně zvětšil. Upozornila mě na to až fotografie. Může být přesušená bradavka se sklony k tvorbě ranek příznakem nějaké nemoci?Mnohokrát děkuji.
Odpověď: může a nemusí ? asi bych doporučil návštěvu prsní poradny a provedení některé ze zobrazovacích metod prsu
( mamografie, ultrazvuk), podle věku, klinického nálezu,...PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6900
Při vyšetření prsu na digitálním mamografickém přístroji Senographe Essential GE byla zjištěna vlevo v MDK zmnožená kalcifikace v uz hypoechogenita 4mm nevýrazná se závěrem BI-RADS 5. Prosím o vysvětlení toho závěru, dále lze-li určit o co jde jinak než biopsií, zda před případnou operací je biopsie nutná a lze-li mé onemocnění léčit jinak než operací. Děkuji.
Odpověď: budu upřímný, podle tohoto popisu je velké podezření, že se jedná o zhoubný nádor. Nicméně vzhedem k velikosti, je velmi časně zachycený a šance na "úplné vyléčení" je vysoká. Biopsie před operací je nutná a je běžným standardem. Po biopsii, která nádor prokáže je dále zapotřebí operace a při takto malém rozsahu určitě jen záchovná - kdy se vyřízne jen samotný nádor s ochranným lemem,...zkrátka i přes počáteční stres není nic ztraceno. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6899
dobry den, chtela bych se zeptat na bolesti v prsou, ktere se dostavili az po menzesu, me prsa jse zvetcili, mela jsem obvod prs 89cm - a ted mam 92cm, a na jednom prsu jse mi objevila modra modrina anebo vystoupene zilky, ja nevim co to je, ale vim ze to neni v poradku, je to neco vazniho? Dekuju za odpoved
Odpověď: žilky se objevily v souvislosti se zvětšením prsů, pravděpodobně půjde o zbytnění žlázy v rámci hormonální aktivity. Nicméně pro váš klid doporučuji ultrazvukové vyšetření, předpokládám, že jste mladší ročník :-) PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6898
Dobrý deň,asi pred pol rokom som si nahmatala hrčku na prsu,bola som na sono a zistili mi cystičku.Pred týždňom som bola na kontrolu a cysta je väčšia,ale vraj nemám mať obavy a posali ma do mamografickej ambulancii ,ktorú navšívim za 3 týždne.Dnes som si stlačila bradavky.Z jedného prsa mi vyšla malá kvapka akoby mlieko,rok už nekojím,a tam kde mám cystu tiež kvapka ale zdala sa mi trošku so nazelenala.Mám mať obavy?
Odpověď: ne, můžete být v klidu, půjde o hormonální změny a s cystami si také hlavu nelamte, jednou může být větší, příště zase menší, záleží na její sekreční činnosti. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6897
Dobrý den,14.9 jsem absolvovala v Ústecké poliklinice odstranění bulky z prsu a tímto bych chtěla poděkovat prim.MUDr.Vášovi a celému kolektivu za velmi milý přístup,který se dnes jen tak už nevidí Děkuji V.Vomáčková
Odpověď: moc mě to těší :-) děkuji a budu všem tlumočit. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6896
Dobrý den,
mám dotaz ohledně maminky, která byla na kontrolním mamografu a v jednom prsu se objevil maý nádorek. Proto ji gynekolog poslal na ultrazvuk, kde se maminka nic nedozvěděla, ale ve zprávě pro gynekologa jsme se dočetli a po té i u gynekologa, že obě prsa jsou v pořádku, že se tedy na ultrazvuku nic neobjevilo. Já mám přesto obavy, zda toto vyšetření stačí, nemůže se stát, že lékař na ultrazvuku něco přehlédne ? děkuji za odpověď Mocková
Odpověď: Hlavně doporučuji navštěvovat akreditované mamocentrum, které má velké zkušenosti s diagnostikou prsů. U nás všechny nejasnosti na mamografii IHNED ověřujeme na ulrazvuku, který je v řadě případů negativní, takže ani na negativním závěru u vaší maminky bych neviděl nic neobvyklého. Záleží na radiologovi, pokud se mu nález na mamografii nezdá a ultrazvuk je negativní, musí buď dále pátrat, nebo doporučit časnější kontrolu, nebo nález ověřit histologicky. Jsme jen lidé a všichni můžeme chybovat - ja tak jestli máte pochybnosti obraťte se na příslušné mamodianostické pracoviště o konzultaci, případně nález konzultujte jinde. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6895
Omlouvám se ,jen dodatek k dotazu 3859-ultrazvuk bude již tento týden, jen když to tu pročítám děsí mne,že ta vždy barvou odlišná kapka v každém prsu vytéká vždy jen z jednoho mlékovodu,z ostatních mléčná bíložlutá,díky a omlouvám se za opětovné obtěžování
Odpověď: jen opakuji a vsadím si na to, že půjde jen o hormonální změny a ne o žádnou závažnou patologii v mlékovodech. Držím palce :-) PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6894
Dobrý večer. Je mi 24 let, užívám HA Jeanine a 2 roky mám pohyblivou bulku v pravém prsu. Paní doktorka na mammologii mi 2x do roka skoro nařizuje, abych HA vysadila. Kamarádky kamarádka měla stejný nález jako já a po vysazení HA jí bulka zmizela! Nevím, co mám dělat. Můj gynekolog mi řekl, že HA to není, paní doktorka, že jsem mladá a kdyby byla na mém místě okamžitě by HA vysadila. Samozřejmě se bojím otěhotnění, takže jsem na rozpacích. Budu moc šťastná, když mi napíšete Váš názor. Předem děkuji!
Odpověď: asi bych poslouchal spíše gynekologa, pokud nehovoříme o nádoru, tak je HA naprosto legální a prevence otěhotnění prvořadá. Píšete o mamologii, předpokládám že hovoříte o prsní poradně, tedy o palpačním vyšetření. Pokud ano, nechte si ještě učite, pokud jste ještě nebyla, udělat ultrazvukové vyšetření a pokud se jedná o FA či něco jiného nezhoubného je vhodné sledování po 1 roce, při potížích i dříve.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6893
dobrý den,jemi 20let pred 2roky jsem byla na sonu s prsem,nahmatala jsem si na boku prsa bulku,doktor mi napsal-obostranne juvenilni typ zlazy,vlevo latelárne na hranici HZK a HDK hypochogenni lozisko s dobre patrnou predni i zadní stenou,bez dorz.akust.stínu či zesílení-fibroadenom 1,4x0,9cm.Co to známená,muze být zhoubný v budoucnu?Děkuji V.S
Odpověď: nemějte obavy, jde o naprosto nezhoubný útvar a sledování je dostačující. Pokud jste na vážkách a uvažujete o odstranění, můžete si nechat ověřit ložisko tenkojehlovou biopsií ( core cut biopsie) a nezhoubný výsledek vás třeba na dlouhou dobu uklidní .-) PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6892
Dobrý den, nahmatala jsem si malý nepravidelný útvar v prsu, lékař mě poslal na ultrazvuk, mám prsní implantáty, mohlo by to souviset? Je možné vůbec provést ultrazvukové vyšetření? Děkuji za odpověď. Dáša 30let
Odpověď: ano, souvislost s implantáty je možná, často jsou takto hmatné pouhé výchlipky implantátu a ultrazvuk je na toto velmi přesný, zhodnotí jak samotné implantáty, tak i prsní tkáň nad nimi. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6891
Dobrý den,
ještě jsem se chtěla zeptat,proč semusí Fibroadenom sledovat, čemu je nebezpečný?
Děkuji
Lucie
Odpověď: finroadenom je rozhodně nezhoubný (benigní) útvar, který sledujeme proto abychom jej nemuseli, tak jako v dřívějších dobách nechávat "zbytečně " operovat a nehezky tak zacházeli s prsní žlázou. Pokud se FA v čase mění ( velikost, tvar, struktura,...) je nutno i u něj doporučit extirpaci (odstranění ). riziko maligního zvratu je zanedbatelné, nemá cenu o něm uvažovat. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6890
Dobrý den,nahmatala jsem si v prsu takovou malou bulku, hned jsem běžela na sono, tam mi dali lístek ,kde je napsáno: hypoechogenita charakteru FA velikosti 13 mm.bez známek malignity.Je mi 26 let. Chtěla jsem se zeptat, je možné, že se tento nález může někdy změnit ve zhoubný? Zároveň jsem v 11 týdnu těhotenství, je možné, že díky těhotenství mi bude růst?
Děkuji moc za odpověď
Lucie V.
Odpověď: maligní zvrat je málo pravděpodobný, během těhotenství se může FA ( fibroadenom) zvětšovat, bude dobré pokud jej ještě v průběhu těhotenství zkontrolujete ultrazvukem. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6889
Dobrý den! Prosím, co to znamená tabár/birads-tabárIII/negativní=1 ? Je to dobrá nebo špatná zpráva? Děkuji za odpověď. Věra Trnková
Odpověď: vše je v pořádku jedná se jen o typologii prsů a vyjádření negativity. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6888
Dobry den na prsu mam cerveny flicek o prumeru 1,5cm vypada jako stipanec,je ohraniceny, nemeni barvu ani velikost mam ho cca 5 dni. Dnes jsem si vsimla ze mam na obou prsou male, temer neznatelne krupejky krve, ktere kdyz nehetem seskrabnu jsou jiz zachle a bud se ukaze krev nova nebo se ztrati(odskrabnu pouze stroupek) jako kdyby mi popraskaly zilky pod kuzi.Prsy mam celkem velke a zilky jsou pod kuzi viditelne. Mela navstivit lekare nebo se to muze bezne stat. Je mi 31 let. Dekuji za odpoved Miroslava Nozkova
Odpověď: zřejmě se jedná o drobné lokalizované záněty kůže (folikulitida), nemůže se jednat o pokousání hmyzem ? Pokud vše spontánně nezmizí ukažte se u lékaře, je to potřeba vidět! P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6887
Dobrý den,
je mi 74 let asi rok pozoruji, že mi zapadla levá bradavka. Na bradavce se tvoří maz a když si ho odstraním objeví de krev.
Bradavka mě nebolí. Měla jsem dvě děti, které jsem kojila.
Na mamografu jsem byla před pěti lety bez nálezu.
Děkuji za radu a přeji pěkný den.
Odpověď: žasnu jak bravurně zacházíte s moderními technologiemi, proto by byla škoda abyste něco zanedbala. 5 let od poslední kontroly prsů jke dost dlouhá doba, doporučuji kontrolní mamografii, ev. doplněnou o ultrazvukové vyšetření. i při negativním nálezu bych tento nález konzultoval s lékařem z prsní poradny, ev. s kožním lékařem z podezření na onemocnění bradavky. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6886
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již dva roky mám na bradavce takový výrůstek stejné barvy asi 2 mm velký a odchlipuje se od bradavky. Není bolestivý, jen mi vadí z estetických důvodů. Tak kam bych si s tím měla dojít, aby mi to odstranili?
Odpověď: zkuste chirurgii, nebo kožní oddělení, jde o drobný ambulantní výkon. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6884
Před rokem jsem byla na vyšetření, ultrazvukové a mamomagrafické v levém podpaží mám dvě uzliny 1 a 1,5 cm , prý se to časem ztratí, nic, před pár dny jsem si nahmatal ulinu také v druhém podpaží, nevím o co se jedná ? Prý jde pouze o uzliny, říkala doktorka, mám se něčeho obávat, je mi 35 let
Odpověď: buďtě v klidu, uzlin máte v každém podpaží několik desítek a záleží jak vypadají. Pokud jsou na ultrazvuku fyziologického vzhledu, není se čeho obávat. je možné provést kontrolu s odstupem cca 4-6 měs. jen pro váš klid. Poté ko UZ po 1 roce, při potížích možno i dříve. 1x měsíčně si prsa a podpaží zkontrolujte pohmatem P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6883
Dobrý den, je mi 40 let, v roce 2002 jsem byla operovaná na fibroadenom, chodím 1x ročně na ultrazvuk mám prý "neklidnou žlázu" nutno sledovat. Nedávno jsem náhodou zjistila, že se mi v prsou tvoří mléko při zmáčknutí, v jednom prse béžový průhledný výtok, ve druhém bílé husté kapičky a béžové husté kapičky. 10 let nekojím.Byla jsem tento týden na mamografu a ultrazvuku, je v pořádku, ale v sekretu zjistila paní doktorka na papírku krev. O co se může jednat? Mám strach. Mám jít na kontrolu za 3 měsíce.
Odpověď: půjde o hormonální projevy, zkuste na místě kde byla nalezena údajná krev, jestli je sekrece samovolná, z jednoho mlékovodu. V tomto případě by se mohlo uvažovat o kontrastním znázornění mlékovodu ( duktografii), jako dostačující se může jevit i vysoce rozlišující ultrazvuk, který je vhodné každopádně udělat za ony 3 měsíce. Buďte v klidu, myslím, že jde o planý poplach. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6882
Dobrý den, je mi 36 let a mám potvrzenou mutaci genu BRCA2. Uvažuji ještě o druhém dítěti, ale trochu se bojím, zda pro mě není těhotenství rizikové, co se týče rakoviny prsu. Jaký je, prosím, Váš názor? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: rizikový je pro vás možný karcinom, který se při vaší rizikové anamneze (BRCA mutaci) může vyvinout. obecně v těhotenství je prognosa karcinomů horší. Horší hlavně z pohledu pozdní diagnostiky, v terenu těhotenské žlázy. proto je zapotřebí prsa pečlivě sledovat a kontrolovat a každou podezřelou oblast ověřit. zkuste se zeptat na názor i v genetické poradně. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6881
Dobrý den,je mi 39 let a poslední týden v srpnu jsem užívala Norethisteron, kvůli oddálení menzes.Už při užívání se objevila sekrece s prsou,na to jsem byla upozorněna gynekologem,ale co mě docela vystrašilo,že z jednoho byla sekrece tmavá až černá a trvá stále.Tak nevím,jestli je to jenom nějaká hormonální změna vlivem Norethisteronu,nebo bych raděj měla navštívit lékaře.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Sekrece z prsů může mít celou paletu barev. Alarmující je sekrece krvavá, spontánní, zpravidla z jednoho mlékovodu - naopak po stisknutí, z více mlékovodů, ... je sekrece hormonální - zkuste to vysledovat. Předpokládám, že jde o doběh úžívání hormonál. preparátu, ještě bych tomu dal čas a pokud se kupř. do měsíce nález neupraví doporučuji ultrazvukové vyšetření k vyloučení proliferace v mlékovodech. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6880
dobrý den přeji,
můžu poprosit o radu? je mi 45 let a asi 2 roky diag. sníženou funkci štítné žlázy, beru Letrox. Také a hlavně skoliozu páteře, takže s přicházejícím věkem a nízkou pohybovou aktivitou problémy s bolestmi zad a úplně ztuhlou krční páteří. Už značnou dobu mě bolí jakoby pravé prso, při zmáčknutí až píchá u bradavky a snad mě na zmáčknutí bolí i žebra a když "hnu" správně hlavou, bolest v prsu je lepší nebo mizí. Na mamo jsem nikdy nebyla, ale jsem oparalyzovaná strachem, to se přiznám. Nic jsem si nenahmatala. Děkuji za případnou radu.
Odpověď: bolestí prsů mohou být i vertebrogenní ( od páteře ) a myslím, že toto je i váš případ. I přesto doporučuji začít s prevencí a ve vašem věku rozhodně jako první mamografií ev. dle potřeby doplněné i ultrazvukovým vyšetřením. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6879
dobry den.je mi 33 let,mam dvouletou dceru.mam problemy s prsy-zdurele,silne bolestive,tvrde provazsce,bolest jde az do podpazi.na sonu a mamografu vse v poradku.bylo mi receno hormonalni zmena a doporuceno zmenit antikoncepci.z mirelle jsem presla na mercilon.potize jsou jeste horsi.pry se s tim neda nic nic delat a mam se s tim naucit zit.ale citlivost a bolest prsu me omezuje pri sportu a i v beznem zivote.neni moznost nejake hormonalni lecby.dekuji za vasi odpoved.eva
Odpověď: u HAK můžete ještě s gynekologem čarovat, je více preparátů, jistě vyše potíže budou hormonálního původu. Nyní pár "babských rad" - změnu podprsenky, můžeet v ní i spát, vynechat nápoje s kofeinem, méně solit, olej z pupalky, nebo preparát Mastodynon - volně prodejný v lékárně,...P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6877
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat již delší dobu mě bolí zejména levé prso na jednom místě, hlavně pokud se dotknu jedné uzliny, bolí i v noci pokud spím na boku. Byla jsem na ultrazvuku, nic nenašli a gynekolog řekl, že je to normální, nic nenahmatal.Mě to tedy normální moc nepříjde, sice mám větší prsa, občas mě bolí záda a také mě často bolely úpony, ale nikdy to nebylo takové. Docela se bojím a zajímal by mě Váš názor. Děkuji,
Odpověď: pokud jsou zobrazovací metody v pořádku, souhlasil bych s panem doktorem, že se o nic vážného nejedná, uzliny mohou být citlivé, doporučuji samovyšetřování ( 1x měsíčně) při změně nálezu kontrolní ultrazvuk a pokud máte při velikosti prsů i potíže se zády je na zvážení i redukční mamoplastika. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6876
Dobry den,pane doktore.Mam zanet prsa(pri kojeni),vzhledem k tomu,ze jsem v USA,vzala jsem si antibiotika Azitrox 500,jak dloho nemohu kojit?Teploty uz nemam.Mockrat dekuji za odpoved.Renata.
Odpověď: i když Azitrox není ideální při kojení a jeho užívání má být pouze pokud je to nezbytně nutné, určitě jej doberte, poté bych počkal cca 3 dny, než se zcela vyplaví z organizmu. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6875
Dobrý den,na středu pravé bradavky ,kterou mám normálně vtaženou se mi udělalo něco jako puchýř,nebo váček,nejde to vymáčknout rozmas. ani nic podobného,vyteklo při mačkání malé mn. krve,má bílou skoro průhlednou barvus výrazným žilkování,je v prům 4-5mm,vystoupl z bradavky cca o cm,je to dost bolestivé i při lehkém doteku.Co by to mohlo být?Je třeba navštívit lékařku?děkuji za odp.Teres
Odpověď: asi půjde o zánět mazové žlázky, je možné, že se spontánně uvolní, v opačném případě navštivte lékařku. Je třeba ložisko uvolnit a dezinfikovat, sama nic nemačkejte a tak podobně, aby se zánět nerozšířil. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6874
Dobrý den,
je mi 42 roků a opakovaně se mi dělají cysty v prsou,vždy mi dělají punkci té největší. Drobné cysty však přibývají. Jakou by jste mi doporučili léčbu, mám doporučenou pupalku a pyridoxin, také mám změnit druh antikoncepce.
Děkuji Vám za odpověď a radu.
Dana
Odpověď: jednou z cest je i smíření se s vašimi cystami. v podstatě nejde o nemoc, ale o změnu struktury žlázy. punkce cyst jsou vhodné pokud cysta tlačí svým objemem a nebo má i zánětlivou složku, jinak není nutné jakkoliv intervenovat. z léčebných možností je vše co uvádíte naprosto v pořádku, dobré zkušenosti jsou s přírodním preparátem Mastodynon - volně prodejný v lékárně. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6873
Dobrý den.Je mi 40 let,mám 2 děti,7let a 4 měsíce,ani jedno nebylo kojeno,mléko se mi vůbec nevytvořilo.Již delší dobu,tak něco přes 2 roky mám pocit takového jako by tlaku v pravém prsu.V těhotenství krevní testy i krevní obraz byli v pořádku.Jinak žádné změny v prsu ani výtok z bradavky nemám.Moc vás prosím o odpověd.o co by se mohlo jednat.Předem děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: nespíše půjde o hormonální změny ve žláze, tedy nic závažného. Přesto doporučuji v tomto věku již vyšetření prsů na mamografu, ev. doplněné o ultrazvukové vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6870
Dobrý den. Je mi 28 let a chtěla bych se zeptat...udělal se mi takový jakoby vřídek na prsu. Je fialový a kolem toho mám červený flek. Bolelo to, ale potřela jsem si to tee tree olejem a už je to mnohem lepší. Chci se zeptat, co tohle znamená, snad se nejedná o rakovinu :-O bulku v prsou nemám, tohle je povrchové. Už jsem tohle jednou měla, taky na prsu, potřela jsem si to na noc tím tee tree olejem a zmizelo to. Teď ta bolest nebyla taková, dřív, když se mi to stalo, tak mě ta bolest šla i do ruky. Děkuji za odpověď.
Odpověď: jedná se klasický povrchový lokální zánět, vaše léčba je ideální a jak je vidět i úspěšná. Pokud bude chtít vyšetřeit prsa jako taková, doporučuji ultrazvukové vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6868
Dobrý den.Je mi 52 a od 26 let mám dg.fibrocystická mastopatie.jedna cysta punktovana.Má matka je po Ca s ablaci prsu.Na klim.potíže -návaly ,pocení .beru již 6 měsíců přírodní doplněk stravy Klima Lady a půpalku.Zatím je účinek dobrý a potíže zmizely Mám však tak měsíc ještě víc bolestiva a citliva prsa i na menši tlak.Chtela bych se zeptat,jestli tu citlivost nemoho způsobovat ty přirodni fytoestrogeny?Mohu zkusit k tomu opět wobenzym? Děkuji za odpověd.
Odpověď: ano, souvislost je pravděpodobná. Wobenzymem nic nezkazíte, ba naopak může opravdu pomoci, jen se vám přitom ztenčí peněženka :-) předpokládám, že chodíte na prevenci prsů. doporučuji mamografii po 2 letech a každoročně ultrazvuk. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6867
Dobrý den,
zjistila jsem že mi z prsu vytéká čirá tekutina.Nikdy jsem nebyla těhotná.Ted také nejsem.Nikdy jsem to neměla a ted mám strach.čím to může být.Moc vám děkuji za odpověd.P.K
Odpověď: jde o běžnou hormonlní sekreci, pokud nebude krvavá je vše v pořádku. Kdyby se měla stupňovat doporučuji ultrazvukové vyšeření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6866
Zprava z ultrazvuku prsu. Infiltrace 16 krat 7 mm se zesilenou lividni kuzi nad loziskem zevne v levem prsu, axily jsou volne. ZAVER: Ustupujici mastisis vlevo, doporuceni Augmentin, pak kontrola. Jsem po jednotydenim leceni DUOMOXEM. Pane doktore, mam se znepokojovat ? 7 MESICU KOJIM PRVNI MIMINKO. DEKUJI.
Odpověď: pokud jde o zánět jak lékař usuzuje, tak můžete být v klidu. Záněty prsu při kojení nejsou nic výjimečného. Rozhodně bych si nechal udělat kontrolní ulrazvuk s odstupem cca 1 měsíce po zaléčení ATB a pokud bude vše ok tak další UZ vyšetření po skončení kojení. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6865
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem: je mi 42let, měla bych v rámci prevence podstoupit ultrazvukové vyšetření prsu? Moje maminka zemřela ve 41 letech na rakovinu vaječníku. Na gynekologické vyšeření chodím samozřejmě pravidelně a od 40 let mi paní doktorka dělá i vyšetření na onkomarkery. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ultrazvuk určitě ano a také bych zvažoval i vstupní mamografické vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6864
Jeste jednou dobry den,dnes jsem Vam jiz jednou psala.Nevim sice cislo meho dotazu ale jedna lo se o nalezenou zdurelou uzlinku v levem prsu a dotaz jestli by to mohlo souviset s vitazenim nitrodelozniho teliska.Zapomela jse jeste dodat ze jsem asi pred dvema mesici prestala kojit,kojila jsem asi cca tri a pul roku.Mamka se rok leci na rakovinu mekkych tkani,nalez mela v levem prsu.Ja jsem objednana k doktorce kam chodi mamka asi za mesic ale nevim jestli bych tam nemela radeji zajid co nejdriv.Moc dekuji za radu.Jana.
Odpověď: měsíc uteče jako voda, asi bych vytrval. nebo můžete nejprve zajít na ultrazvukové vyšetření, bez žádanky je cena cca 300 Kč a alespoň se vám psychicky uleví a potom k paní doktorce už s výsledkem. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6863
Dobrý den, prosím o radu. Na kraji pravého prsu, blízko podpaží, mám tmavý flíček ca 1 cm a pod ním malou bulku. Před několika měsíci jsem s tím byla u gynekoložky, která mi řekla, že se mi tam nejspíš udělal nějaký pupínek, který se na takovém místě dlouho hojí. Je ale možné, že to trvá až tak dlouho? Objevil se mi v době kojení, nyní už téměř půl roku nekojím. Děkuji.
Odpověď: možné to je, pokud nezmizí, nevstřebá se, neuvolní, či naopak bude progredovat ve velikosti, dop. návštěvu lékaře, ev. doplněnou o ultrazvukové vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6862
Dobrý deň, bola som na mamografii a zistili mi reziduálne fibroglandulárne tkanivo v LHQ asi 20-22 mm. Čo to vlastne pre mňa znamená. Viem, že ešte mám ísť na ďaľšie vyšetrenie, ale až o mesiac a zatiaľ mám iba strach. VP
Odpověď: mamografie ukázala asi asymetrický okrsek, pravděpodobně žlázy, a jelikož je každá asymterie podezřelá, doporučili předpokládám ultrazvukové vyšetření k jasnému potvrzení jejich úsudku. Pokud by si mysleli, že je okrsek velmi podezřelý tak by vás jistě nenechali čekat celý měsíc. Buďte v klidu, vše bude ok. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6861
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda kojení nějak ovlivňuje zdraví prsů, zejména u mladých žen? Jsem po operaci prsu a lékaři uvažují nad doplňující radioterapií. Jeden lékař právě zmínil kojení jako velmi vhodné. Výsledek histologie je: pTis N0 Mx Stage 0, závěr: atypická papilární intracystická léze s přechodem do papilokarcinomu grade 1 s postižením více vývodů, invaze nezastižena, věk: 23 let. Mohl byste mi prosím také sdělit, zda byste doporučil radioterapii či pouze sledování? Děkuji
Odpověď: ano kojení je vyždy výborné jak pro matku, tak samozřejmě i pro dítě. nerad bych se pouštěl na tenký led a vnucoval vám můj názor, ale podle mě je sledování dostačující. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6860
Dobry den,je mi 33let,pred ctrnacti dny jsem si nechala vyndat nitrodelozni telisko,po 3 letech.Mam 4lettou dceru a planujeme druhe dite.Zacala me ale bolet prsa a v levem jsem si nahmatala asi sdurelou cystu,mam ale strach moje mamka se uz rok leci na rakovinu mekkych tkani a mela to take v prsu.Chtela jsem se zeptat jestli muze jid o hormonalni zmenu po vytazeni nitrodel.teliska?Nebo mam radeji zajid na vysetreni?
Odpověď: ano, hormonální souvislost je více než pravděpodobná, přesto doporučuji provedení ulrazvukového vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6859
Před 6 roky sono vyš.v mamolog.poradně pro mléčný sekret z obou bradavek po stisknutí(bylo to 3roky po kojení),závěr vše ok jen rozšířený a neuzavřený mlékovod.Nyní po silnějším zmáčknutí 3x-4x z jednoho prsu světlezelená a z druhého tmavězel.jedna kapka vždy s příměsí jakoby mléka,v klidu nic nevytéká.Před 2 měsíci vysazen Cilest,celý život velmi nepravid.menstruace Nyní se chystám na sono.Máms e znepokojovat?Díky
Odpověď: kdepak, buďte v klidu, půjde pouze o hormonální projevy. Ulrazvukové vyšetření chválím a taktéž doporučuji. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6858
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jak probíhá vysátí cysty jehlou?Zda-li pak mohu normálně pracovat,zvedat ruce apod.nebo je nutné mít pár dní klid.
Mám bolestivé cysty 6x3mm a 7x4mm a chtěla bych to pryč.Mohu se na toto vysátí objednat bez dopuručení lékaře?už jsem absolvovala sono.A ráda bych věděla jestli může mít antikoncepce nebo zvýšený cholesterol vliv na tvorbu cyst.Děkuji za odpověď,Lucie
Odpověď: pochybuji, že bolest je vyvolána těmito cystami, pokud jste o tom přesvědčená, není nic jednoduššího, než je jehlou pod kontrolou ultrazvuku odsát. po odsátí můžete normálně pracovat, větší fyzicou zátěž bych vynechal jen ten den. Šance, že se cysta zase naplní je 50:50. Lepší je doporučení, bez něj je to také možné, ale za přímou úhradu, myslím, že do 800Kč by jste se vešla. HAK může mít souvislost s tvorbou cyst.P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6857
Dobrý den,mám rakovinu prsu,podstupuji chemoterapii,ale už pátý měsíc mám oteklé nohy,strašně ztuhlé,i břicho,navíc se mi začaly odlupovat nehty,myslíte,že se to po skončení chemoterapie vrátí k normálu,děkuji za odpověd
Odpověď: určitě se vše vrátí k normálu, CHT je velký nápor na organizmus. se všemi problémy se svěřujte onkologovi, který může v průběhu CHT případné komplikace adekvátně mírnit, aby byly snesitelnější. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6856
Dobrý den,prosím o radu.Je mi necelých 47let.V červnu mamograf,biopsie,která byla negativní.Koncem srpna operace.Výsledek pozitivni.Jedná se o mikrokalcifikaci za levým dvorcem.Agresivita karcinomu 2-3,obsahuje 90%esrogenu.Jaké jsou další možnosti.Přijdu o prso?Jaký bude můj další život?Děkuji.
Odpověď: předpokládám, že odběr vzorku biopsií byl nedostatečný, či technicky nedostupný a s odstupem času následovala chirurgická excise. Pokud se jednalo pouze o mikrokalcifikace, bez hmatného zduření, ložiska, tak v ěchto případech se jedná o ta nejčasnější stadia rakoviny co lze najít. šance na "úplné vyléčen" je pak velmi vysoká. Nevím o jakém rozsahu se bavíme, ale obecně vzato je pouze záchovný výkon ( tedy kdy zůstává prso zachované) možný. Rozhodně zabojujte, obklopte se limi, kteří vás podpoří a vše se v dobré obrátí.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6855
dobry den.mam dlouhodoby problem s prsy.jedna se o tvrde zdurene jakoby provazy v obouch prsech.byla jsem jiz vysetrena,vysledky dobre.byla mi doporucena zmenit antikoncepci.uzivala jsem mirelle,nyni uzivam mercilon.problem se jeste zhorsil.nikdo se mnou jiz nechce nic delat.bolest je hrozna,skubani,v noci nespim.jsem 2 roky po porodu.je moznost nejake hormonalni lecby.dekuji eva
Odpověď: prvně bych zkusil ještě jednou probrat tuto otázku s vaším gynekologem, vhodné by bylo udělat i ultrazvukové vyšetření, může vám nepřímo pomoci od bolesti, psychika je někdy zrádná a pokud se dozvíte, že je vše v pořádku, třeba se vám uleví. V neposlední řadě můžete sama zkusit nějaké volně prodejné hormonlní léky typu Mastodynon. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6854
Dobry den chtel bych se zeptat sem muž je mi 18 let a us dlouho mam na pravem prsu takovou budku velkou asi 1cm az 1.5cm na druhem to mam tes ale o dost mensi a mam meke bradavky moc prosim o radu predem dekuji
Odpověď: pravděpodobně půjde o neškodné zduření prsních žláz, ale přesto doporučuji ultrazvukové vyšetření. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6853
Dobry vecer, chtela jsem se zeptat uz nejaky mesisči rok si povšimuji že mam vyditelne leve prso menši než prave a zaroven mam na levem prusu bradavku dovnitr a na pravem normalne ven, je to normalni nebo se to nejak resi, nekdo rika ze se to resi operativne ale nejak se mi tomu nechce verit...a ma to vliv na velikost leveho mensiho prsa? mockrat dekuji
Odpověď: v minulém mailu jsem vám odpověděl, jen na doplnění, pokud bude vše v pořádku, lze samozřejmě viditelou stranovou odchilku ve velikosi a tvaru prsů řešit modelací prsu na plastické chirurgii. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6852
dobry den uz nejaky mesic či rok si povsimuji rozdilu leveho prsa od praveho ... ne ze by bylo jen mensi vyditelne ale i bradavka je jina...na levem prsu mam bradavku dovnitr a pravou mam normalne ven... tak jsem se chtela zeptat jestli se to musi nejak resit nebo to je normalni a jestli to ma vliv i na to ze to leve prso je minsi...mockrat děkuji
Odpověď: pokud se prs takto nápadně odlišuje a nejedná se o změnu od narození a navíc ta vtahující se bradavka,... raději bych zašel k lékaři a nechal si prsa vyšetřit. I tak se může jednat o pouhou odchylku, ale jistota je jistota. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6851
Dobrý den,
včera jsem byla na sono vyšetření prsu, protože jsem si nahmatala bulku, pan doktor našel cystu,kterou mi vypunktoval,cbsahem byla nažloutlá, zkalená tekutina s krví. Zajímalo by mne co obvykle tvoří tuto tekutinu a jestli se cysta na tomto místě může znovu naplnit, když
pouzdro v prsu zůstalo. Je mi 43 let. Děkuji za odpověď.Majka
Odpověď: jedná se o sekret z výstelky mlékovodů (cysty) a často hraje všemi barvami, příměs krve může být daná pouze vpichem. s doplněním cysty je to asi tak 50:50. je potřeba do cysty po odsátí vpravit vzduch, či lehce podráždit jehlou její stěny, tak aby se k sobě "přilepily" a pak je větší šance, že se cysta neobnoví. Pokud se bude neustále obnovovat ( po 3 a více punkcích) je lépe ji operačně vyjmout. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6850
co je to nespecifická uzlinka v HZK
Odpověď: uzlinka o které nevíme nic konkrétního, ale také není nijak podezřelá. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6848
Dobrý den, před dvěma měsící jsem vysadila HA a pokoušíme se o miminko. Nyní čekám jak dopadne těhotenský test, který si teprve budu dělat (cca za dva dny). Mám týden do menses. Dnes jsem objevila nažloutlou sekreci z L prsu, po lehkém stlačení prsu odtečou 2 kapičky této sekrece. Chtěla jsem se zeptat, zda je to možný příznak těhotenství a nebo zda se mám obávat něčeho jiného. Jiné změny na prsou nevidím, bolesti, zduření, otoky, nic takového.Předem děkuji za odpověď. Iva
Odpověď: jde o obecný hormonální projev, pouze s těhotenstvím bych ho nespojoval.pokud se bude sekrece stupňovat, doporučuji ultrazvukové vyšetření. varovná je až sekrece krvavá. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6847
Dobrý den,včera jsem si na pravém prsu našla tvrdou bulku(na levé straně 1cm nad dvorcem).Velikost 2cm,spíše oválek,na omak nijak nebolí.Výraznější je spíše vleže.Je mi 37 let,zdravá,2 děti 14 a 8 let.V rodině žádná diagnostika rakoviny.Nejsem si vědoma,že by tam byla dříve,její velikost a mě vylekala.V pondělí navštívím lékařku,ale nyní bych potřebovala nějakou informaci.Říká se,že rakovina zpočátku nebolí.Mám velký strach.Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký víkend
Odpověď: je mi líto, asi, jak se říká, přicházím s křížkem po funuse, ale přesto odpovím, třeba se s paní doktorkou shodneme. Pokud je tam bulka podle vás čerstvě, může se jednat o prostou cystu, jednoznačnou odpověď vám podá až ultrazvukové vyšetření, event. dle potřeby doplněné o mamografii, které tímto doporučuji. držím palce ať je to něco neškodného a ještě jednou se omlouvám za opožděnou odpověď.P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6846
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je normální lehké olupování kůže na špičce bradavek. Je mi 25 let, jednou za čas se mi konečky bradavek zbarví do běla a tato kůže se pak dá snadno odstranit ručníkem, nebo prsty, pod ní se objeví zase normální růžová bradavka, (loupání nebolí a je jen jednou za čas). Jedná se o obnovení kůže jako jinde na těle, nebo je lepší zajít k lékaři? Děkuji!
Odpověď: nemyslím, že jde o něco vážného, horší by bylo, kdyby pokožka bradavek svědila, dělaly se bolestivé krvácející trhlinky,... pak by bylo třeba vyhledat kožního lékaře. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6845
Dobrý den,
asi před týdnem se mi objevila bulka v prsu,nepohyblivá 1.5x1cm,vyloženě bolestivé to není jen na dotek nepříjemné a stěžuje to spání na břichu).Po návštěvě mamologické poradny na bulovce mi pan doktor zdělil že vzhledem k mému věku(29let),to nejspíše bude solitární cysta či nezhoubný nádor a byla jsem objednaná na sono,které bude již za 2 měsíce.Jen by mě zajímalo zda je opravdu možné takto určit diagnozu jen na základě pohmatu a dle věku.také mi přijde dost zvláštní nechat člověka čekat dva měsíce na to aby mu vůbec řekli jestli mu něco je.děkuji
Odpověď: jeho úsudek opravdu vychází míry pravděpodobnosti klinického obrazu, pohmatu a věku, v tomto musím souhlasit. Pokud nechcete čekat, je řada pracovišť, která vám vyšetření ultrazvukem udělají ten den - většinou za přímou hradu, cca 300 Kč. navíc pokud jde o hmatnou rezistenci , měl by být termín přece jen časnější :-( Zkuste jiné centrum, v Praze je jich několik, seznam na www.mamo.cz.P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6840
Dobrý den, je mi 35 let a jsem matkou dvou dětí (2roky a 3mesíční miminko). Protože už žádné dítě nechceme, řešíme antikoncepci. Navíc jsem po s.c.. Momentálně beru Azalia. Nevím pro jakou metodu se máme rozhodnout do budoucna, protože jsem se dočetla, že hormonální antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsu. Moje babička z tatínkovi strany zemřela na rakovinu prsu v 50ti letech a moje maminka má mastopatii. Já zatím na žádná vyšetření prsou nechodím. Můžete mi prosím poradit, jaká antikoncepční metoda by pro nás byla vhodná a zda už řešit vyšetření prsů? Děkuji
Odpověď: k vyšetření prsů je již vhodná doba, v tomto věku dporučuji prozatím ultrazvukové vyšetření po 1 roce a od 40 let v kombinaci s mamografií po 2 letech. S otázkou vhodné antikoncepce se prosím obraťte na svého gynekologa. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6837
Dobrý den,před třemi roky jsem si vyzvedla v Avonu poukázku zdarma na SONO vyšetření prsou a od té doby jsem ve sledování na mamologii, mám cysty v prsou, které se nepatrně zvětšily.Na kontrolu od té doby chodím pravidelně každý rok.Byla jsem i na mamografu.Problémy v rodině tohoto rázu nejsou, zajímalo by mě, zda může být příčinou užívání hormonální antikoncepce (Mirele asi 10 let, nyní nitroděložní tělísko Mirena), je mi 41 let.Mohou cysty samy vymizet? Nehrozí do budoucna větší problémy? Děkuji za odpověď Lenka Klapsiová
Odpověď: strukturu vašich prsů máte předurčenou, je pravdou, že hormonální preparáty, které uvádíte mohou podporovat a udržovat tuto strukturu ( včetně cyst). Rozhodně se cystami neznepokojujte, mohou mizet a zase se objevovat. Myslím, že sledování máte správně nastavené a to je nejdůležitější. O vhodnosti HAK a HST se poraďte se svým gynekologem. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6836
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: mám 44 let,bolí mně levé prso v místě kde končí kostice podprsenky o 3 cm výš.Někdy se mi při silnějším stlačení bradavky objeví průhledná malinká kapička.
Zdá se mi, že mně to bolí při prochlazení,či cvičení.V době, kdy mně to začalo bolet jsem byla na ultrazvuku asi před pěti lety a bylo vše v pořádku. Menstruaci mám pravidelnou.Děkuji za odpověď.Eva Borská
Odpověď: ze zobrazovacích metod doporučuji mamografické vyšetření, vč. ultrazvukového vyšetření ( MG jen pokud nebyla dělána v odstupu kratším než-li 1 rok). půjde pravděpodobně o hormonální projevy, ale pro váš klid je tato cesta tou správnou. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 6835
Dobrý den,
je mi 58 let a pravidelně chodím na mamografické vyšetření. Samovyšetření si udělat neumím, protože mám drobné cysty, které jsou matoucí a pokaždé silně spanikařím, že mám nádor. Interval 2 roky se mi zdá dlouhý, myslíte, že to opravdu stačí? Mám v úmyslu jít na placené vyšetření už za rok, doporučujete to? Musím mít v tom případě žádanku od gynekologa?
Děkuji
Kateřina Göttlichová
Odpověď: pokud nemáte vyšší riziko onemocnění prsu, tak vidím mamografický interval 2 let jako dostačující. pacientkám vždy říkám, že pokud se jim zdá interval dlouhý, doporučuji v mezidobí, tedy po 1 roce ultrazvukové vyšetření. Toto je s ohledem na strukturu vašich prsů velmi vhodné. Zkuste to takto. Můžete jít do akreditovaného mamocentra přímo bez žádanky, pak je to ovšem za cenu cca 300 Kč. P.V.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky