MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 7103
Dobrý den, je 35 let, nemám zatím žádné potíže, ale ráda bych se nechala vyšetřit. Nevím, zda je pro mě vhodný mamograf nebo ultarazvukové vyšetření. V každém případě, bych se ráda objednala na do Centra diagnostiky na Karlově náměstí, prosím o informace. Děkuji za odpověď Dagmar Bodláková
Odpověď: Musím Vás za Váš aktivní přístup k prevenci pochválit. Objednejte se ultrazvukové vyšetření. Kolegové na v Polakově Centru diagnostiky Vám na místě poradí, zda UZ stačí. Pokud by se totiž objevily nějaké závažné skutečnosti ve Vaší rodinné anamnéze, byla by na místě i mamografie, kterou by jistě - pokud by to provoz cnetra dovolil- doplnili ihned, nebo by Vám sjednali další termín. Kontaktní telefony jsou uvedeny na tomto webu www.mamo.cz v oddíle akreditovaná centra - je zde interaktivní mapa s centry a s kontakty. Zdravím, Miroslava Skovajsová
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7102
Dobrý den,v červenci jsem si pod bradavkou nahmatala bulku a velikosti 1cm.Jehlou mě brali vzorek,kde my řekli že to vypadá na nádor,musela jsem ještě postoupit biopsii.Podle výsledku to prý pravděpodobně vypadá na zanícenou cystu.Jsem stále v nejistotě.Po biopsii tam nám ted váleček který tam mám pořád a nebolí.V listopadu jdu na kontrolu.Prosím mohl by jste my říct, proč i po biopsii si nejsou jistí.Moc děkuji Ema
Odpověď: Zanícená cysta nic závažného nepředstavuje, může napodobit nádor, pokud se provádí biopsie jehlou pod sono kontrolou a provádí to zkušený lékař, je výsledek velmi spolehlivý. Vzácně si ani patolog nemusí být jednoznačně jist, pak je kontrola v kratším intervalu pro jisotu na místě. Ale protože naznám přesný výsledek vyšetření, nemůžu vám zcela jednoznačně odpovědět..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7101
Dobrý večer Minulý měsíc jsem byla na stereotaxi prsu pro podezření na mikrokalcifikace a když jsem si přišla pro výsledek potěšena jsem nebyla.Ve vzorcích nebyla postižená tkáň.Nyní mám jít na novou se zavedením drátku a následným chir.odstraněním.Chci se zeptat zda se výkon provádí ambulantně a jak,musím být na lačno,jak dlouho jsem omezena v práci zdrav.sestry či je nutná PN a jaká je prognoza poměru benigní a maligní výsledek.Děkuji za odpověď.Malá
Odpověď: Nemůžu jednoznačně odpovědět, mám od vás jen málo informací. Důležitý bude výsledek biopsie nyní (dělali vám asi vakuovou mamotomii?) a zejména po chirurgické excizi. Ohledně výkonu vám vše musí sdělit chirurg, zvyklosti jsou různé podle zdravotnických zařízení, nicméně obvykle jde o výkon v kratší celkové anestézii a rozsah výkonu závisí na biopsii, oblast s mikrokalcifikacemi by měla být celá odstraněna a měl by být chirurgický lem nepostižené tkáně. Délka PN závisí také na výsledné biopsii, v případě, že půjde jen o benigní změny, může být krátká, do zhojení. Mikrokalcifikace jsem neviděl, těžko předpovídat výsledek, u některých mikrokalcifikací je riziko malignity vyšší, u některých nízké, Výhodou je, že často i u maligního výsledku bývá nález karcinomu in situ, kdy je prognóza vynikající, pokud je odstraněno celé, tak je téměř ve 100% úspěšně léčitelné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7100
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli znamená něco tvrdá boule v prsu, je mi 18 let a boule je velká skoro jako moje prso. díky za odpověď
Odpověď: Tvrdá boule v prsu by neměla být, pokud se nemění s měsíčkami, je třeba navštívit lékaře - ten by vás měl poslat na vyšetření, metodou volby je sonografie prsů, pak dále dle nálezu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7099
Dobrý den, je mi 20 let a nemám bradavky, prostě mi nevylezly, nyní sem si pod dvorcem nahmatala nejspíše zdruření. Můžete mi poradit co s tím a co to je? Jestli je to vážné?
Odpověď: Vůbec nepředpokládám, že by to bylo vážné, asi půjde o cystu či fibroadenom, běžné nálezy, jak jsem odpovídal v minulém dotazu, sono prsů je pro jistotu vhodné. S vrozenými vtaženými bradavkami by to nemělo souviset.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7098
Dobrý den, je mi 19 let a nahmatala jsem si v pravém prsu poblíž bradavky podlouhlou bulku o velikosti asi tak 2x1cm, není bolestivá. Co to může být, když je to tak velké? Děkuji.
Odpověď: Vůbec to nevypadá na nějakou závažnou změnu, asi jde o cystu či tzv. fibroadenom, nezhoubný útvar v prsu, který se někdy u mladých žen udělá. Pro jistotu doporučuji absolvovat sono prsů, toto vyšetření zjistí, o co jde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7097
Dobrý den,
je mi 30 let a sekrece z prsu mám od svých 16 let a vždy byly lehce do žluta(lékaři vždy říkali že o nic nejde), poslední dobou jsou šedo zelené a někdy malá kapka hnědé. Poslední doubou mám problémy i s menstruací a ovulací - může to mít souvislost? Mám podstoupit nějaké vyšetření? Děkuji za odpověď
Odpověď: Určitě to má souvislost s menstruací, sekrece tohoto typu je v drtivé většině podmíněna hormonálně a není to příznakem nějakého závažného onemocnění. Je třeba léčit příčinu s gynekologem. Pokud by byla sekrece velká a krvavá, provádí se kontrastní mamografické vyšetření prsu (tzv. duktografie) někdy spolu s cytologickým vyšetřením.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7096
dobrý večer,na pravém prsu mám v kůži drobnou vyvýšeninu nepřesahující velikost čočky,která se pohybuje z kůží,barevně se neodlišuje.Může to souviset s prsem nebo spíše z kožním problémem?
Odpověď: Spíše to vypadá opravdu za koční problém, kdyby se to zvětšovalo, jděte raději k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7094
Dobrý den,

mám v podpaží bulku. Obvodní lékař mě poslal na sono pravé axily, ale v centrech, kde dělají sono prsů, mě nechtějí vzít, že toto vyšetření nedělají. Mohli byste mi, prosím, poradit, kam se mám v Praze obrátit, aby mě vyšetřili?

Předem moc děkuji.

Jana
Odpověď: Pokud býte bulku v podpaží, je třeba vždy vyšetřit s podpažím i prsy, toto vyšetření zajišťují všechna screeningová centra v Praze a okolí, asi byl problém v komunikaci. Kdyby byl i nadále problém, objednejte se do centra v Berouně - www.mamocentrum.eu, kde také pracuji a vím, že jsou tam na sono krátké objednací doby....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7093
Dobry den,
Jsem z Bulharaska a moje maminka ma rakovina prsu (HER+1)prodelala radikalni mastektomie a momentalne prodelava v Bulharsko chemoterapie (6x). Potom rikali ze nejspis bude muset na radioterapie , jelikoz v Bulharsko lekarska pece neni na nejlepsi urovni a nevim zda to nedelaji jenom pro penize a tudiz nejsem si moc jista zda tu radioterapie vubec potrebuje. Chtela bych je vzit na vysetreni kdyz bude tady na navsteve v prosince (uz bude mit dokoncenu chemoterapie)a zjistit jak je na tom. Napis te mi prosim jake vysetreni bude potrebovat.

S pozdravem
Odpověď: Dobrý den, váš dotaz vyžaduje konzultaci u dobrého a zkušeného onkologa, kam přineste všechny výsledky vyšetření vaší maminky, včetně podorbné biopsie, objednejte se raději už nyní na konzultaci na příslušné onklogické klinice. Pokud chcete do Všeobecníé fakultní nemocnice v Praze 2, využijte jejich stránky www.vfn.cz - tam nejdete kontakt na ambulanci onkol. kliniky , přednosta prof. Petruželka. Při objednání se zeptejte, jak to bude s úhradou konzultace, předpokládám, že maminka není u nás pojištěna.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7092
Dobrý den, mám prekarcenózu v děloze a mám jít na její odstranění. Mám gen Brca 2 a bylo mi doporučeno odstranit vaječníky. Zvažuji, zda spojit tento zákrok,když jsem četla studie, že předčasné odstranění vede k předčasnému stárnutí, časem k demenci, kardiovaskulárním chorobám, dokonce k parkinsnu. Mám pocit, že pomůžu jednomu a poškodím druhé.Je mi 39 let.Jaký máte názor vy?
Odpověď: Vždycky jsou nějaká pro i proti, je třeba to podrobně probrat s vaším lékařem, který váš zdravotní stav dobře zná. Osobně bych se věcí, které zmiňujete, nebál, neexistuje žádná uznávaná studie, která by podporovala tvrzení, že by odstranění vaječníků vedlo s vyšší pravděpodobností k těmto stavům, navíc riziko vzniku rakoviny prsu se odstraněním vaječníků jistě sníží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7091
Dobrý večer,ještě bych se chtěla zeptat na bouličku v podpaždí. Někde jsem četla,že i to může být příznakem,ale má sestra říkala že to také může být kvůli holení. Když jsem měla bouličku poprvé,bolela,pak se objevila znovu a už mín. Pak se objevila ještě asi 3 a bolí to už mín a mín ale pořád tam stejně je. V rodině rakovinu prsu mám - (matka). Mockrát děkuji za odpověd.
Odpověď: Povrchně uložené bouličky pod kůží, citlivé či bolestivé, jsou ve většina případů projevem menších zánětů potních žlázek v podpaží, podílí se na tom méně šetrné holení + pocení + někdy i nekvalitní deodoranty. Pro jistotu bych doporučil sono prsů a podpaží, pokud půjdete na pracoviště se zkušenostmi, lékař vám přesně řekne možnou příčinu obtíží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7088
mám pálčivou bolest v podpáždí, která vystřeluje někdy do hrudi, někdy do levého prsu.Na mamograf jsem objednána 10.11.Je mi 71 let.Před 6 týdny jsem byla na operavi žlučníku a všechny výsledky i gynekologické jsem měla v pořádku.děkuji
Odpověď: Příčina obříží je pravděpodobně v problémech s hrudní páteří, takovým způsobem se nádor v prsu obvykle neprojevuje, mamografické vyšetření pro jisotu absolvujte....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7087
Dobrý den, mám v levém prsu v podpaží bulku. Chodím 1x ročně na sono prsou a kontroli krve.Oba rodiče mi umřeli na rakovinu. Bulka mě dříve hodně bolela (nebo asi spíš oblast kolem ní). Stačí pane tato kontola? Vím, že při jakýchkoli problémech půjdu ke své pečlivé paní doktorce.Děkuji Renata
Odpověď: Bulka v podpaží může z různých důvodů, podkladem může být zbytnělá žláza, větší uzlina apod. Sono určí, o co se jedná, předpokládám, že lékař neměl podezření, že by se jednalo o něco závažného. Pak je kontrola 1 rok obvyklá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7086
Dobrý deň. Viem že na tuto stránku píšu skôr ženy, ale neviem na koho sa mám obrátiť. K lekárovi isť nechcem, len keby to bolo nevyhnutné. Včera som si prepichol bradavku sterilnou ihlou, len som mal problém tam nasadiť piercing, kedže bol vačší ako ihla...ale nakoniec som ho tam dostal. Dneska som si ale nahmatal kusok od prepichnuteho miesta vnutri hrčku. Nejak ma to nebolí ani mi to tam neprekáža, len by som chcel vedieť, čo to môže byť a či mi to zmizne same. Viem, že mi odporučite navstivit lekára ale tuto možnosť bysom zatial vynechal. Dakujem
Odpověď: Představa piercingu v bradavkce je osobně pro mne děsivá, ale jistě je to vaše věc. Bulka může mít různou příčinu, nabízí se hematom (sražená krev) po zákroku, může jít také o zvětšenou žlázu u muže, tzv. gynekomastii. Bez vyšetření u lékaře ale nejde jednoznačně říci...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7084
dobrý den jsem asi 6 let po plastice prsou mam gely. a asi pul roku mi leve prso nekdy ztvrdne a je to takovej zvláštní tlak a tet mě asi 2 týdny bolí v podpaží na obouch stranách. děkuji za radu
Odpověď: Změny mohou být od páteře, pokud však budou obtíže trvat, doporučuji pro klid sono. Nepředpokládám ale nějaké závažnější změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7083
Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se zeptala na následující. Už tři roky mne bolí v pravém prsu. Horší před menses, ale bolí to stále. Nemohu na té straně občas ani ležet. Na UZ mi řekla dr., že mám akcentovaný ductus a ten mě bolí, ať si koupím vit. E. To jsem učinila, ale nic se nezměnilo. Také jsem v této době dvakrát otěhotněla a bohužel i dvakrát potratila. Nevím, zda to má souvislost. A dále, mám problémy s páteří a ramenem, právě na pravé straně.
Děkuji za Váš názor. Samozřejmě se strašně bojím, aby to nebylo něco vážného. Je mi 40. let.
Děkuji. Ludmila
Odpověď: Bolestivost, jak ji popisujete, není příznakem nějakého závažnějšího onemocnění. Pravděpodobně se jedná o kombinaci hormonálních změn, lehkého stranového rozdílu ve velikosti žlázy a asi i problémů "od páteře". Ty často bolestivost prsů způsobují. Pak pomáhá cvičení. Pokud jste ale byla na sono už dávno, pro klid bych doporučoval zopakovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7082
Dobrý den, byla jsem na mamografickém screeningu a jako nález mám uvedenu oboustranně diskrétní fibrosní dysplasii. Můžete mi, prosím objasnit a co se jená. Předeme děkuji Havlová
Odpověď: Je to nevýznamný nález, běžný, vcelku normální. Je žláza je trochu bohatší, než je obvyklé. Neznamená to ale vyšší riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7081
Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o posouzení mé zprávy z USG prsu. Nahmatala jsem si v pravém prsu nějakou bulku a asi dva měsíce jsem měla zvláštní tlak v obou prsech. Vzhledem k tomu, že je mi 37let a žádné preventivní prohlídky v mém věku nejsou objednala jsem se sama na USG.Ve zprávě pan primář píše:vpravo obraz adenosy vel.9x8x5mm,vlevo ložisko drobného charakteru vel.14x5x9mm a dále při okraji areoly další vel. 6x4x7mm. Známky malignitidy neprokázány. Chtěla bych vědět zda se jedná o cysty nebo něco jiného. A zda kontrola za 1 rok je dostačující. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Z nálezu není zřejmé, o jaké útvary jde, zda o cysty či útvary solidní. Lékař soudí, že to jsou útvary nezhoubné, já těžko můžu nález posuzovat, když jsem nevyšetřoval. Předpokládám ale, že kdyby se něco nezdálo, doporučil by interval kratší či jiný postup.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7080
Dobry den. Rada bych si dosla na screeningove vysetreni ultrazvukem (je mi 30 let a v te dobe budu kojit). Bohuzel, jinak to casove nezvladnu kvuli pobytu mimo CR. Je mozne toto vysetreni podstoupit v dobe kojeni a ma vubec v dobe kojeni smysl?
Predem diky, Lucka
Odpověď: Pokud nebudete mít obtíže, nemá screeningové ultrazvukové vyšetření prsů v době kojení smysl....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7079
Dobrý den,vzhledem k rodinné anamnéze(matka onemocněla rakovinou prsu v49letech a zemřela v57letech,její otec zemřel relativně brzy na rakovinu mozku,můj otec se léčí s rakovinou kůže)jsem byla loni(37let,1,5r.kojení)poprvé na prev.vyšetření mamo a sono(obojí bez nálezu),nyní jsem byla na opětovném vyšetření sono. Nález:Vlevo centrálně u dvorce v HVK u hranice HK 9mm vřetenitá hypoechogenita,v.s.FA,oboustr.bez známek malignity.Axily bez infiltrovaných uzlin.Dop.kontrola sono za6měsíců pro posouzení eventuálního růstu ložiska.Jaké jsou možnosti a doporučíte odstranění?Děkuji.
Odpověď: Pokud to vypadá jako fibroadenom, neporoste to a nebudou žádné pochyby, je možné útvar nechat. Pokud budou pochyby, ověřuje se jehlou pod sono kontrolou. Fibroadenom nemá vyšší riziko vzniku karcinomu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7078
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli může chirurgický zákrok na prsu vyvolat zhoubné bujení.Před rokem mi bylo z levého prsu odstraněno nezhoubné mateřské znaménko o velikosti dětské dlaně.Pan chirurg musel chybějící část nahradit kožním lalokem,provedl jakousi transplantaci ze spodní části prsu.Rok si nic nedělo,tedˇ mě jizvy a okolí začalo bolet,pnout.Je toto důvodem pro vyšetření prsou?Je mi 34 let.Moc děkuji za Vaši odpovědˇ.RADKA
Odpověď: Není prokázáno, že by zákrok mohl vyvolat zhoubné bujení, doporučuji raději provést sono, ale příznaky, jak je popisujete, nesvědčí pro něco závažného, spíše jsou to všechno jizevnaté změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7077
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,v jaké míře se můžeme spolehnout na lékaře provádějící vyšetření mamografem a sonem? Tzn.zda jsou natolik profesně znalí,aby jsme si byli jisti,že jejich nález dále nemusíme konzultovat s jiným lékařem a lze se svěřit do jejich péče dle jejich úsudku?Vím,že nikdo není neomylný,ale přece jenom-čas hraje hlavní roli.Děkuji.
Odpověď: I lékaři jsou jen lidi a navíc i zobrazovací metody mají svoje limity, nikdy není spolehlivost stoprocentní. Někdy opravdu nádor není vidět. Ve screeningových centrech, která mají osvědčení MZ ČR, se profesní způsobilost prověřuje pravidelně v rámci tzv. reakreditace, lékař musí mít zhodnoceno vysoké množství vyšetření, kontrolují se absolvované kurzy, každé pracoviště se navíc hodnotí podle tzv. indikátorů kvality, víme, jestli centrum zjišťuje dostatečný počet malých nádorů apod. Obecně je možné říci, že kvalita vyšetření i lékařů udělaly v těchto centrech velký skok dopředu, znám situaci v okolních zemích a u nás, patřime určitě mezi nejlepší, díky tomu jsou naši lékaři mamodiagnostici velmi žádaní v zahraničí (bohužel tam pracují za úplně jiné platy..:-( )
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7076
Prosím o vysvetl. z MR. Vľavo centr. smerom k rozhraniu HQQ za zobraz. lož.10mm, výrazne hyperintenzívne v TIRM, tvorené zhlukom duktov aj s poskontrastným sýtením,skôr benig. TIC-lož. Môže zodpovedať MK na MMG. Nedá sa vylúčiť DCIS event ADH.Vpravo periareolárne smerom k rozhr.LQQ a vľavo LDQ sa zobrazuje poskontrastne tri lož. veľkosti do 3,5mm, s benig. TIC-najskôr charakteru papilómu event intramamárnej LU. V zachyt.axilách bez patolog. LAP. V závere je uvedené doporučujem extirpovať MK vľavo po Fr.vodiči pod stereo MMG kontrolou. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď
Odpověď: Místo, kde jsou mikrokalcifikace na mamografii, se sytí po podání kontrastní látky rychle - takto může vypadat například neinvazivní nádor či tzv. atypická duktální hypepláze (zkratka ADH), ta je nezhoubná, ale má podstatně vyšší riziko, že se z ní může něco vyvinout.. Proto doporučují vyjmout oblast mikrokalcifikací chirurgicky, předem se pro chirurga zaměří kovovým vodičem, aby je našel.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7075
Mám 19 rokov a na vyšetrení u gynekologičky mi zistila pohmatom na pravom prsníku v dolnej časti jemne hrboľatý parenchým 6 - 3mm.
čo to znamená? Sama som si nič nenahmatala, nič ma nebolí. Pre istotu ma objednala na sono. Termín mám o mesiac.Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Vypadá to jen na okrsek žlázy, u mladých děvčat může být takto hmatný, sono pro jistotu je určitě dobré.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7074
Dobrý den, asi před půl rokem se mi v levém podpaží udělala na dotek bolestivá bulka, byla jsem na vyříznutí a jednalo se o prsní žlázu. Nicméně nyní se mi bulka objevila na stejném místě znovu. Je možné brát nějaké léky, aby bulka ustoupila nebo budu muset opět na vyříznutí? Děkuji. LD
Odpověď: Žádné léky nepomáhají, podle mne se nemusí žláza vždy vyřezávat, v současné době se mají operovat jen změny, které obtěžují či mají podstatně vyšší riziko, to žláza v podpaží nemá. Když není jistota, o co se jedná, odebere se vzorek jehlou pod sono kontrolou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7073
Byla jsem na preventivním sono, kde lékařka viděla "vysoce suspektní nález" a ihned mně poslala na mamograf a biopsii. Po UZ mně prsa bolela (mám je hodně velká), nechci je slisovat do mamografu a po předchozích zkušenostech nechci už žádná invazivní vyšetření. Jdu tedy na MR a na krev - dá se z ní něco poznat ? Mám cca před 10ti měsíci udělané onkomarkery kvůli podezření na lymfom a PET, obojí negativní. Má rakovina prsa ještě další příznaky ? Já žádné z popsaných na prsou nenacházím, jen jsem šíleně unavená a mám nepochopitelné teploty 37-37,5. To trvá už rok a odpočinek na to nemá vliv.
Odpověď: Mamografie je základní metodou, doporučuji absolvovat, MR toto vyšetření nenahrazuje, nekteré změny mohou být vidět jen na mamografu. Pokud vám i pak po provedení mamografie doporučují provedení biopsie pod sono, absolvujte to, jedině tak se dá spolehlivě zjistit, o co se jedná. Krev není v tomto spolehlivá, onkomarkery můžou být i při karcinomu negativní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7071
Dobrý den. Predevčírem jsem přišla na to,že při zmáčknutí POUZE levého prsu mi vytéka z bradavky žlutobílá tekutina,pripomina to spíše maz,je to takové lepivé. Je mi 18 let a beru pravidelně HA. A bojím,co by to mohlo být.
Odpověď: Není to nic závažného, je to hormonálně podmíněná sekrece, nejspíše při HA. Takto se nádor neprojevuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7070
Dobrý den, je mi 31 let,byl jsem na sonu, závěr.ložiské změny nediferencuji, vlevo v HZK naznačen hypoechogenní okrsek v okolí izoechogení žlázy 14X10X6mm,dle mého názoru nemá charakter ložiska, spíše asymetrický okrsek, kontrola jaro pak podzim. Je vše v pořádku? njsou tam známky rakoviny? díky Jitka
Odpověď: Podle lékaře tam nejsou žádné projevy rakoviny, vypadá to jen jako zbytnělý okrsek žlázy, běžný nález...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7069
Dobrý den, je mi 29 let a mám již několik let cystu v levém prsu, jedná se o klidovou tenkostěnnou cystu s čirým obsahem o velikosti 26mmx12mm, která je pořád stejná, nezvětšuje se. Je šance, že by mi mohla úplně zmizet? Co pro to mohu udělat? Může to souviset s tím, že mám zvýšenou hladinu testosteronu? Doktor ke kterému chodím na ultrazvuk, mi říká ať to neřeším, že stačí kontrolovat. Já bych se ale chtěla cysty radši zbavit. Dodám jen že v současné době kojím půlroční dceru, na poslední kontrole jsem byla asi v 7 měsíci těhotenství. Děkuji.
Odpověď: Cysta v prsu nevadí a je to běžný nález, je podmíněn hormonálně, ale nebývá projevem nějaké podstatné hormonální změny. Když obtěžuje či stresuje, je možné provést punkci tenkou jehlou, obsah odsát a podat do cysty případně vzduch, cysta se pak zmenší, někdy i zahojí - slepí. Vše se dělá po kontrolou ultrazvuku, je to jednoduché, nebolestivé..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7068
Dobrý den,po dnešním sonu nález-v.s.benig. útvar(fibrolipom?)vlevo v ZHK-dop.USG kontrolu za 4 měsíce.Paní doktorka mi řekla,že to není zhoubné a poměrně časté,kdyby se jednalo o rakovinu,že mi to řekne a pošle na biopsii.Prosím o sdělení,co to vlastně za útvar je a jestli je nutné ho někdy vyjmout.Děkuji
Odpověď: Fibroadenom či fibrolipom jsou zjednodušeně útvary v prsu obsahující žlazovou tkáň, případně i tuk, počítají se mezi nezhoubné změny v prsu, nemají podstatně vyšší riziko vzniku rakoviny, než obvyklý prs, Pokud je jistota, že to je tento útvar, nemusí se nic udělat, když jsou pochyby, provádí se biopsie pod sonografickou kontrolou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7066
Dobry den, je mi 31 a pred tydnem, jsem odstavila sveho rocniho chlapecka od kojeni. Prsa se mi bolestive nalila a tak jsem kazdy vecer trochu odstrikala, pro ulevu. Po tydnu je me leve prso naprosto v poradku, ale prave je stale bolestive. Zda se mi, ze se mi vytvorila tvrda usazenina ve prostred prsa a dokonce to i vtahlo a drzi moji bradavku vevnitr, ze ji nemohu vytahnout. je to velice bolestive a bolest prechazi, az do podpazi. Po trech dnech od odstaveni jsem mela vysoke horecky. Ted bez teplot. Da se s tim neco delat? Predem dekuji za odpoved. Marie
Odpověď: V prsu pravděpodobně proběhl zánět a je tam retence mléka. Doporučuji navštívit gynekologa, aby se na prs podíval, případně vás poslal na sonografii prsu, kdyby byly pochyby. Těžší zánět prsu se běžně léčí antibiotiky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7065
Dobry den já se chci zeptat co si mam pod timhle predstavit napsala mi to pani doktorka:Ultrasonografie: Sono leveho prsu :
Hypoechogenni lozisko vlevo pod mammilou je dnes vel.7mm nadale hladce ohranicene ulozene tesne pod kuzi,jinak prs bez lozisek.
Dop. konsultaci v prsní poradne zvazit exicizi loziska.
a jeste se zeptat myslite ze to muze byt rakovina já se toho bojím nebo co si o tom myslite?dekuju za odpoved
Odpověď: Pokud je ložisko tohoto typu a je hladce ohraničené, jde nejspíše o nezhoubný fibroadenom. Pokud jsou i malé pochyby, je vhodné pro jistotu provést odběr tkáně pro histologické (bioptické) vyšetření, obvykle jehlou pod sonografickou kontrolou, pokud je však formace povrchně a u dvorce, je někdy možné formaci hned vyndat chirurgicky. Vždy se postupuje individuálně, osobně dávám přednost odběru jehlou pod sono, je to jednoduchý výkon, bez jizvy, když je vše v pořádku, je možné formaci tam nechat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7064
udělala se mi podruhé boule v podpaždí která bolí nemohu dát ruku k tělu je to citlivé a oteklé bolí to zhruba týden a pak to zase zmizí jsem krátce po porodu a už nekojím kojila jsem pouze tři týdny a už je to asi tři měsíce co nekojím nevíte co by to mohlo být děkuji p.Krásová
Odpověď: Nevypadá to na nějakou závažnou změnu, bez vyšetření není ale možné určit přesně příčinu. Může jít o zánět podpažních uzlin či hormonálně podmíněné zduření žlázy směrem do podpaží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7063
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli může bolestivost prsu a nasledný nalez na ultrazvuku s dg.dysplastický okrsek žlazy 25x 13mm na jednom prsniku souviset se zavedenou Danou(asi 2 měsice),bolestivost obou prsu je větši před menstruaci a na leve straně to bolí vic.Asi 3 roky spatky jsem měla na ultrazvuku že pri cystu asi 20mm,je to na tom samém mistě.Může se to takhle zvětšovat?je to normální?když jsem byla na usg tak už jsem měla prsa nalité,bolestivé asi 14 dni před mentruaci.Děkuji
Odpověď: Nález (cysty, bolestivost, dysplastický okrsek) je jistě hormonálně podmíněn, kdy se může podílet řada vlivů, třeba gynekologické obtíže, někdy i gynekologický zánět, výtok, cysta na vaječníhu apod., někdy se ale příčina nezjistí.
Každopádně tento typ změn nepřináší obvykle vyšší riziko vzniku karcinomu prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7062
Dobrý den,
mám dotaz jaký byste navrhoval postup - sledování nebo nějaký zákrok 5.10.ultrazvuk - vpravo v ZHK je patrné ložisko, velikosti 10mm, lehce nehomogenní struktury a nerovných kontur, minim. vaskularizované.12.10.punkce - vzorky fibrozní mammy, ve dvou struktury fibroadenomatoidního tumoru s mírnou epiteliální hyperplasií a fibrózním stromatem. Děkuji
Odpověď: Nález nevyžaduje nic zvláštního, je to nezhoubná změna bez podstatně vyššího rizika vzniku rakoviny. Pro jistotu bych doporučil raději kontrolní sono za asi 6 měsíců, zda útvar neroste.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7060
Dobrý den, co znamená po provedené sonografii prsů termín vyskytují se "cysty s částečně zahuštěným obsahem"? Je třeba se obávat nějakého zvýšeného rizika a proto chodit na vyšetření častěji? Matka zemřela na karcinom tlustého střeva, teta z otcovy strany také a babička na karcinom prsu. Je mi 51 let. Dana
Odpověď: Cysty se zahuštěným obsahem nic neznamenají, v cystách může být obsah čitr či hustý, nemá to vliv na riziko vzniku rakoviny prsu. Doporučuji chodit na vyšetření obvykle, v případě vzniklých obtíží pak kdykoliv dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7059
Dobrý den,

před půlrokem jsem objevila bulku v prsu. Absolvovala jsem sono, mamografii a nakonec i biopsii.
Výsledek zněl fibroadenom o velikosti cca 2cm, kontrola za 6měsíců.
Bohužel se mi bulka náhle zvětšila, šla jsem opět na sono, mamografii -stále se paní doktorce něco nelíbilo, mám opět absolvovat biopsii..
Ráda bych se zeptala, je možné, že by za 5 měsíců nález tak změnil?
Nemám z toho dobrý pocit. Děkuji za odpověď.
Jana
Odpověď: Někdy to tak může být, že výsledek biopsie je v pořádku, ale přetrvávají pochyby. Lékař postupuje správně, je lepší biopsii zopakovat, punkční nebo operační, je třeba mít jistotu. Ložisko se mohlo změnit, další riziko je, že patolog dostává jen malé vzorky tkáně a může zhodnotit změnu jinak, než ve skutečnosti je. Nastává to vzácně, ale není možné to zcela vyloučit, také já bych byl v tomto případě opatrný a volil znovu biopsii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7058
DOBRY DEN..PROSIM O VYSVETLENIE DIAGNOZY,,VPRAVO V MED.DOLNOM KV.NAZNACENA NEPRAVIDELNA APACITA VELKOSTI DO 20 MM..Zaver,BR2..DAKUJEM VELMI PEKNE
Odpověď: V závěru BR2 odpovídá asi klasifikaci BIRADS 2, což znamená nezhoubná změna, lékař asi usoudil, že poopsaná změna nic podstatného neznamená.. Ale úplně si jist nejsem, popis je trochu neobvyklý.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7056
já se chci zeptat jak mi pani doktorka na ultrazvuku rikala ze je to cysta nebo ten lybo... a ted sem byla zas po tech 3mesicich na kontrole a poslali me na nakou chirurgickou moperaci a kdyz sem se ji ptala jestli to muze byt rakovina rikala ze jo ze se to pozna az se to odoperuje,ale ze si to nemyysli ale pritom tamta pred tema 3mesicema mi rikala ze to nic neni ze rakovina ne nevim co si myslet a napsala: hypoechogeni lozisko vlevo pod mammilou je dnes 7mm nadele hladce ohranicene ulozene tesne pod kuzi jinak prs bez lozisek. dop. konsultace v prsni poradne zvazit exicizi loziska ..
Odpověď: Váš dotaz není moc srozumitelný, nicméně postup je trochu jiný, než je obecně doporučováno, obvykle se ložiska podobného typu hned neoperují, ale vezme se vzorek pod sonografickou kontrolu. Až podle výsledku se případně operuje, když je to nutné. Jinak popis spíše odpovídá nezhoubnému fibroadenomu, karcinomy nebývají většinou hladce ohraničeny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7053
Mám v pravém prsu FA zjištěno před 3měsíci v po jsem byla na kontrole stav nezměněn ale zítra mám jít na odběr vzorku mám velký strach že to bude špatné mohu pak jít do zaměstnání za odpovědi děkuji
Odpověď: Také já pro jistotu někdy u obrazů fibroadenomů (zkratka FA) dělám odběr vzorku, například když je tvar nepravidelný a kontura není úplně hladká, je lepší vědět na 100%, že to nic není, v drtivé většině případů se opravdu potvrdí jen fibroadenom. Do zaměstnání jít můžete, ale neměla byste ten den dělat těžší práci či sport, hrozilo by pak, že by se mohla udělat modřina.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7052
Vážený pane doktore mám zjištěn tento nález. Na rozhraní HQ v tuk. tkáni 3 anechogenní drobná ložiska o průměru 5 mm,spíš charakteru drobných cyst,jasné patol. ložisko není zřetelné,rozšířené dukty,zcela fyz. uzliny v axile.Závěr drobná ložiska při porovnání s MG mají charakter cyst. útvarů sono i MG za půl roku Birads 3.Mám se obávat co z nálezu plyne a je nutné znova MG nestačila by kontrola jen sonem? Děkuji za odpověď
Odpověď: Pravděpodobně jde o neškodné a běžné cystičky, pro jistotu lékař chtěl ještě kontrolu. Nevidím konkrétní obraz a nebylo by ode mne fér něco kategoricky tvrdit, většinou opravdu sono stačí, někdy ale se vzácně pro jistotu udělá ještě snímek jedné strany k porovnání., zda se něco nemění, předpokládám, že je lékař zkušený a chodíte do screeningového centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7051
Prosím o odpověď za jak dlouho po operaci se provádí ozařování. Děkuji
Odpověď: U nás se obvykle prs ozařuje, až se zahojí po operaci. Ve světě se úspěšně zkouší i ozařovat prs přímo na operačním sále, je to však zatím ve fázi výzkumu...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7049
Dobrý den,
je možné, že po požití postinoru ( bohužel 2x za sebou ) se mi zvětšila prsa? Měsíčky mám pravidlené, děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to možné, prsy reagují na hormonální změny, postinor jistě takové změny přináší. Doporučuji ho používat jen jako první pomoc, lepší je se domluvit s gynekologem na řádné antikoncepci..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7047
Dcera 19 let nahmatala na prsu podlouhlou zatvrdlinu, vypadá to jako otlak od podprsenky od kostice.Mohlo by to tak být?
Odpověď: Klidně to tak může být, může to být i tukový lalůček, normální nález v prsu, kdyby to trvalo, pro klid doporučuji sono prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7046
Dva mesiace som užívala "zelený jačmeň" v prášku. Následne po mesiaci som zbadala výtok k ľavej bradavky - bledožltý až biely. Už to trvá pol roka. Gynekológovi som povedala o "zelenom", aj MUDr. Bukovský spomínal v článku ako reakciu na zelené potraviny tento problém. Gynekológ mi doporučil kontrolu o dva mesiace. Zatiaľ som tam nebola, chystám sa. Aký je prosím Váš názor _ Môže to byť zo "zeleného", alebo niečo iné _ začína mi prechod.
Odpověď: Určitě to nesouvisí s práškem či stravou, sekrece má charakter hormonálních změn asi v souvislosti s přechodem. .Na kontrolu bych normálně šel, jak jste slíbila.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7045
Dobrý den, ve sprše jsem nahmatala v pravém prsu (za dvorcem) bouličku velikosti hrášku, je kulatá a pohybuje se. Jsem nyní na začátku těhotenství.Je mi 29 let a mám 2 starší děti. Je možné, že to souvisí s hormonálnímu změnami? Jaké vyšetření se v tomto případě provádějí nebo se jen vyčkává. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: ultrazvuk je správnou metodou, ukáže, o co jde, nejspíše to bude cystička (resp. rozšířený mlékovod), může jít i o fibroadenom. Pro klid bych však na ultrazvuk (sono) šel.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7044
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor zde podstoupit operaci nebo jen pokračovat ve sledování ultrazvukem - 13.10.2010 biopsie výsledky 3 punkční vzorky, ve dvou z nich strutkury fibroadenomatoidního tumoru a smírnou epiteliální hyperplasií a fibrózním stromatem. závěr fibroadenom v punkční biopsii mammy I.dx. ZHK 10mm
Odpověď: Jak už jsem několikrát psal, fibroadenom nemá podstatně vyšší riziko vzniku karcinomu a nemusí se tedy, pokud je ověřen, odstraňovat. Pokud obtěžuje (tlačí, bolí), jsou i jiné metody, například zmrazení apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7043
Vážený pane doktore,prosím o radu. Kojím a před 14 dny jsem nahmatala zatvrdlinu v prsu. Protože nemizela,objednala jsem se pro jistotu na sono. Nyní však mám pocit,že se bulka náhle o dost zmenšila. Myslíte,že má smysl tam jít? Nechci zabírat místo dalším pacientkám,ale taky se bojím,že se to zase objeví a budu opět ve stresu. Čekací lhůty,až když je opět problém,jsou dost dlouhé. Jak se správně zachovat,nechci zneužívat,ale zároveň se nechci chovat nezodpovědně a něco podcenit. Moc děkuji za radu a Vaši skvělou poradnu,která moc pomáhá!
Odpověď: Uvažte to, přechodné bouličky ke kojení patří, vznikají místním hanromaděním mléka, neměly by vás stresovat. Na druhou sttranu, pokud se boulička sice zmenší, ale pořád tam něco je, je lepší na sono jít, dobrý lékař vám nic neřekne, že jdete jakoby zbytečně, je lepší jít zbytečně než třeba pozdě. Objednací doby dlouhé někde jsou, ale například v jedné z ordinací, kde pracuji, jsme schopni ženu s bouličkou vyšetřit do týdne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7042
Dobrý den,před 3 měs. jsem byla na vyšetření prsu. Diagnóza zněla FA na rozhraní ZK P prsu o velikosti 11x8mm. Po třech měsících jsem byla na kontrole a FA se zvětšil na 12x8mm - minimální progrese velikosti. Lékař mi navrhl odstranění, bojím se, nakonec jsme se domluvili na další kontrole za 3 měsíce.Je dobré takto velký Fa vyndat nebo při jaké velikosti ho vyndat doporučujete Vy? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Podle mne 11 či 12 mm může být klidně chyba měření, pokaždé se FA změří jinak. Jinak fibroadenom této velikosti se samozřejmě automaticky vyndavat nemusí, pokud jsou pochyby, zda o fibroadenom jde, je správnou metodou provedení histologického ověření punkci po sonografikou kontrolou. Pokud fibroadenom obtěžuje, jsou i jiné metody jeho zničení (po histologickém ověření), například kryodestrukce (zničení chladem), to děláme. Výhodou je, že není jizva. Ale vše závisí i na uložení fibroadenomu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7041
Dobrý den, prosím o informace o možném negativním vlivu či nebezpečném vlivu dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce (17 let) na vznik rakoviny prsu. Navíc od 18 let mi byla zjištěna mastopatie, která je pod pravidelnou sonografickou i mamografickou kontrolou (je mi 43 let). Navíc mi babička zemřela na rakovinu prsu a dělohy, také její sestra. Je nutné s antikoncepcí přestat? Bylo by možné ji nahradit např. Mirenou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Existuje řada protichůdných studií, antikoncepce má určitě i pozitivní vlivy, nejčastější názor je, že pozitivní vlivy převažují nad možnými negativními a antikoncepce nezvyšuje podstatně riziko karcinomu prsu, nejspíše jen mírně. Osobně si myslím, že není zásadní důvod atikoncepci nebrat, samozřejmě je i možnost Mireny, jak píšete, ta ale nevyhovuje všem. Je třeba se domluvit s vaším gynekologem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7040
Dobrý večer pane profesore,
jěště jednou Vám děkuji za rychlou odpověď na můj dotaz(č.7035). Budu jen doufát,že se ten neškodný fibroadenon nezmění. Nevím zda stačí kontrola za dva roky. Děkuji za kladnou odpověď, ale i za Váš čas ,který nám v poradně věnujete.Klára
Odpověď: Já bych doporučoval raději provést kontrolu za 6 měsíců, pokud by se to zvětšilo, tak raději ověřit biopsií pod sono, jak jsem psal, pro jistotu. U cyst se to takto nemusí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7039
Dobrý den, prosím Vás co znamená dysplastická změna (oboustranná)
Děkuji
Odpověď: Dysplázie znamená zjednodušeně řečeno pestré, hormonálně podmíněné změny v prsu, projevuje se například bolestivostí, jsou častější i větší cysty, přechodná zduření apod. Jedná se o benigní (nezhoubnou) změnu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7038
Dobrý den pana doktore,chtěla bych se zeptat, jestli je možné provést sono prsů v době kojení? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Určitě, pokud jsou problémy, je sono i v době kojení dobrou, spolehlivou a neškodnou metodou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7037
Dobry den, na sonografickom vysetreni mi zistili hrcky v prsnikoch. Dnes som bola na chirurgii, kde mi lekar povedal, ze to vyzera na vyrastky - fibrom. Mozete mi to vysvetlit podrobnejsie a zrozumitelnejsie ? Dakujem za odpoved Janka Martisova, Slovensko
Odpověď: Fibromy jsou nezhoubné útvary, které nemají vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru. Pokud neobtěžují a nerostou, nedělá se s nimi zpravidla nic.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7036
Dobrý den, dceři (15 let) se pod bradavkou (uvnitř) objevila mírně bolestivá bulka. Menses jí před pár dny skončily, mívá je dost bolestivé, menstruuje něco přes půl roku. Jedná se hormonální záležitost?
Odpověď: Podle mne půjde o hormonální změny, celkem typické v tomto věku, kdyby bulka trvala, je vždy lepší pro klid provést sonografii prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7035
Dobrý večer,
minulý týden jsem byla na mamografii a dnes na sono kvůli snímku,který se jim kvůli nepřehlednosti struktur nepozdával.Závěr byl,že v obou prsou mám cystičky o vel do 7 mm v největším rozměu a v pravém prsu hypogenní ložisko benigního charakteru o vel.8,5x5mm.Mám se bát?Je mi 56 let.Předem moc děkuji za odpověď.Klára
Odpověď: Cystičky v obou prsech jsou běžné, nic se s nimi nedělá, hypoechogennéí útvar podle lékaře benigního charakteru je třeba pro jistotu zkontrolovat, zda se nemění, pokud pak ano, je lepší raději vzít jehlou pod sono biopsii. Ale asi to podle popisu lékaře bude neškodný fibroadenom (když jsem ale vyšetření neprováděl, není možné jednoznačně hodnotit....)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7034
Dobrý den,mamince(57 let) byl před několika lety na mamograf.vyšetření prsu nalezen útvar.Dle biopsie benigní.Ale roste.Po pár letech byla provedena kontrola jen na mamografu.Neměla by se kontrolně provádět i biopsie zda se útvar nemění na maligní?Co znamená"Benigní ložisko 9x8 mm vpravo HZK.Core-cut SA/bez patol. mikrokalcifikací.V axillách jsou LU benig.vzhledu.Mmgrf je t.č. negativní.Bilat je patrná pokročile redukovaná síťovitá kresba tabár II ložiskové změny neprokazujeme"? Má se obávat růstu útvaru?Proč se rostoucí útvary neodstraňují?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Formace je pořád celkem malá, pokud by se něco dělo neblahého, vyrostla by podstatně. Ohledně provedení opětovné biopsie vždy závisí na velikosti, růstu, tvaru apod., váš lékař musí posoudit, zde je riziko, že se nález změnil. Pak je opětovaná biopsie na místě.
Biopsie jehlou pod sono kontrolou je správný postup, pokud je formace nezhoubná (benigní) a nemá vyšší riziko vzniku rakoviny (resp.je riziko prakticky stejné, jako má normální žláza), je operace vyšším rizikem, než ponechání útvaru. Navíc po operaci může jizva v budoucnosti a zakrýt případnou opravdu závažnou změnu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7033
Dobry den.
Mam dotaz je mozne ze bych byla těhotna(pokousime se o to).
3dny po pohlavnim styku mi z obou prs začla téc bíla čira tekutina,může to byt jeden z přiznaku těhotenstvi a pokud ne,tak prosím co to muze byt jsem velmi znepokojena.
PM byla 4.10.2010 a pohlavni styk byl 15.10.2010.
Děkuji za odpověd.
Odpověď: Bílá tekutina z bradavky je podmíněna hormonálně, ale příznak těhotenství to není. Tím samozřejmě není možné říci, že těhotná nebudete, jen takto brzypo styku hormony z těhotenství nemůžou mít na prs vliv.
Většinou je tekutina projevem nezávažných změn, se kterými není nutné něco dělat. Pokud by to trvalo několik cyklů, je vhodné kontaktovat gynekologa a on vyšetří hormonální hladiny, zejména prolaktinu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7032
Dobrý den, může moje maminka, která jde na mamografii prsou, tentýž den po ozáření chovat batole či malé dítě (dotaz směřuji na zbytkové záření po rentgenu)? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Po mamografii není žádné zbytkové záření, ihned po provedení je možné dělat cokoliv, obava není na místě. Mamografie je metoda, při níž se nepodávají žádné radioaktivní látky, pouze se prs měkkým zářením jednorázově vyšetří.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7031
Dobrý deň,stretol ste sa už z karcinómom prsníka u 25 ročnej ženy, ktorá dojčí?Hmatná "boule" vznikla náhle, s výraznou bolestivosťou a teplotou.Po 2 týždňoch bolesť zmizla, veľkosť sa zdvojnásobila.Čo si o náleze myslíte?Ako postupovať ďalej.. Vďaka.
Odpověď: Karcinom může být i u ženy kojící, i když vzácně, zde to však vypadá na mastitidu či absces, nelze vyloužit i mléčnou cystu, rozhodně je nutné udělat sonografii, ta by měla zjistit, o co se jedná. Když je nález nejednoznačný, provede se raději biopsie k vyloučení jiné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7030
Dobrý den pane profesore,
velice Vám děkuji za odpověď, která mě velmi potěšila a hlavně děkuji, že si najdete čas na odpovídání všech dotazů, které jsou pro nás všechny velmi důležité a zčásti nás zbaví stresů, které prožíváme když se projeví nějaká nemoc. S díky, Čadová.
Odpověď: Děkuji mockrát za podporu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7028
Dobrý den,prosím o radu ve věci obnovení laktace. Z důvodu léčby, která byla kontraindikována ke kojení,musela být laktace zastavena (Dostinex 4x 1/2 tbl, 2 dny). Léčba pak nakonec zahájena nebyla. Je možné, obnovit znovu laktaci? Moc bych si to přála. Prosím o odpověď.Iva
Odpověď: Je to možné, ale často obtížné, léky se nedá laktace obnovit, jen se to musí zkusit....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7027
děkuji, ještě prosím ta bulka je tvrdší a okolo červenější, ale nebolestivá (odpověď 7025)máme raději zajít k našemu dětskému lékaři???Líhařová
Odpověď: Pokud by se to horšilo, asi bych šel, může to být třeba zánět - rozhodně to nevypadá ale na nic vážného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7026
Dobrý den,
dcera (16let) má prokázanou endometriózu, léčenou 5měsíců antikoncepcí (bez přerušení).Nyní,3 týdny po vysazení prášků, měla velmi silnou a bolestivou menstruaci,při níž jí hodně bolela prsa,ale co mě nejvíce vyděsilo, když mi dnes řekla, že si zmáčkla na levé prso a vytekla jí jakási tekutina.Chtěla bych se zeptat jestli mám okamžitě navštívit mamární centrum nebo co mám podniknout.Velice děkuji,Čadová.
Odpověď: Buďte v klidu, takto závažnější změny nevypadají, s největší pravděpodobností je všechno hormonální a souvisí s tím i bolestivá menstruace. Pokud by obtíže trvaly, je to jistě problém gynekologa, když se upraví hormonální změny, měly by se upravit i obtíže s prsy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7025
dobrý den, mám skoro 14ti letou dceru a dnes po koupání si nahmátla kolem bradavky nebolestivou bulku,je mírně zarudlá,nedávno dostala první menstruaci,děkuji velice za odpověď Líhařová
Odpověď: Já myslím,. že to je jen zduřelá žláza, nic neobvyklého v tomto věku, prsy se mění vlivem hodmonálních změn. kdyby bulka byla tuhá či místio bolestivé apod., pro klid jděte k lékaři a případně na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7024
Dobrý den,
v r. 1999 (ve svých 19ti letech) jsem kvůli problémům se zády podstoupila redukční mamoplastiku. Dnes, po 12 letech od operace očekáváme rodinu, jsem v 22. týdnu těhotenství. Četla jsem, že je možné, že díky operaci se mohly porušit mlékovody a vznikají záněty, cysty apod. Proto bych se ráda zeptala, jaké vyšetření bych mohla podstoupit, abych zjistila, jestli mlékovody nejsou porušeny a zda budu moct kojit? Jak zjistím, že vzniká zánět, cysta apod.? Předem velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Pravděpodobně mlékovody porušeny nebyly, vyloučit to není však možné. Žádné vyšetření vám neukáže, zda budete kojit, já bych se tím osobně nezabýval, uvidíte, těšte se na rodinu. Kojení je prima, ale když to nepůjde, není to vůbec žádná katastrofa, někdy se kvůli tomu budoucí maminky zbytečně stresují, příroda ukáže (Mě máma kojila asi 3 dny a zdá se, že to není znát , mám nyní asi 90 kg.....:-),
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7023
Dobrý den.Dnes jsem své 6-tileté dceři našla vpravém prsu tvrdou bulku přímo pod bradavkou.Údajně ji na pohmat nebolí. Může se jedna t o něco vážného? Mají i takto malé děti karcinom prsu ??? Mnohokrát děkuji za odpověď. Martina Peluchová
Odpověď: Malé děti nemají karcinom prsu, karcinom prsu je až od puberty.Pokud by to trvalo, jděte k dětské lékařce, ta vás případně pošle na sono a případně pošle na odběr krve.. U dětí tohoto věku se někdy najde lehké zvětšení žlázy a většinou se příčina nenajde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7022
Dobrý den, na konci 6. měsíce těhotenství (nekojím) mi byla diagnostikována mastitida levého prsu. Léčím ji antibiotiky, po čtyřech dnech mi stav prsu připadá stále stejný (stejná bolest, zatvrdnutí i otok). Na začátku léčby z prsu vytékal běložlutý sekret (zdravý prs produkuje mlezivo), nyní už nic. Chci se zeptat, zda v případě vzniku abscesu a jeho chirurgické léčby budu moci za tři měsíce normálně kojit. Děkuji za odpověď
Odpověď: Měla byste normálně kojit, léčba by neměla ovlivnit kojení. Kkojení ale není možné stoprocentně předvídat, působí pak řada dalších vlivů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7021
Dobrý den, je mi 18 let, mám malinkou bouličku těsně vedle pravé bradavky, může to být něco vážného?
Odpověď: Pravděpodobně je to drobná cysta, případně nezhoubný nádůrek, fibroadenom, tedy nic vážného. Doporučuji však raději jít na sonografii prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky