MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244


Dotaz č. 8462
Dobrý den,
nad levým prsem jsem cca před měsícem objevila ztvrdlinu,prs je citlivější , místo nálezu i celý prs bolestivější. Byla jsem na sono vyšetření, v nálezu mám uvedeno že bylo objeveno vlevo v HZK neohraničené ložisko cca 20x22mm se sporným hypoechogenním centrem. Mamografické vyšetření bylo odloženo o dalších 14 dní, nemůže tato doba negativně ovlivnit zhoršení stavu? Při dalším vyšetření mě čeká biopsie, nevím o co se jedná. Mohl byste mi prosím poradit.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, odložení mamografie o 14 dní určitě nemůže ovlivnit zhoršení Vašeho stavu. Core-cut biopsie je odběr vzorku tkáně k histologickému vyšetření z podezřelého ložiska speciální jehlou pod kontrolou ultrazvukem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8461
Dobrý den,před rokem jsem byla na sono prsou kde mi bylo zjištěna na rozhr. ZKK vlevo stacionární drobná cysta vel. 6 mm. Dnes jsem byla na kontrolním sonu a zpráva zní takto: vlevo na hranici ZKK přetrvává nález výrazně hypoechogenního ložiska vel. 5 mm, vpravo bez ložiskových změn. Axyly volné. Závěr stac. nález malé cysty vlevo. Chci se zeptat co znamená výraz výrazně hypoechogenní ložisko. Je vše vpořádku ? A jaký je Váš názor na užívání přípravku INDOL IN v mém případě ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Hypo = nízce, echogenní = zvučné, tedy hypoechogenní = nízkozvučné ložisko. Podstatnější pro Vás je však závěr, tedy několik drobných cyst, což není žádná nemoc, tedy že Vaše prsy jsou zdravé. Indol není lék, ale doplněk stravy. Sice nevím, v čem by Vám měl pomoci, ale zcela jistě Vám neuškodí, takže jej klidně užívejte dál. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8460
Dobrý den,
je mi 28 let a 2,5 měsíce nekojím. V levém podpaždí a nad levým prsem jsem objevila pohybující se, ohraničené útvary. Některé jsou tvrdé, jiné eleastické. Jsou celkem 3. Před měsícem jsem byla na preventivní UTZ. Nevím zda tam tyto útvary již byly. Myslím si, že lékařka nevyšetřovala oblast nad prsy. Myslíte, že se může jednat o závažný problém a je vhodné znovu absolvovat UTZ? Nebo to může ještě souviset a ukončením laktace?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, myslím, že můžete být v klidu, pokud bylo UZ v nedávné době negativní. Prsa si jednou měsíčně vyšetřete sama a jen pokud by docházelo ke zvětšování útvarů, tak nechte UZ opakovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8459
Dobrý den, 15.6. jsem absolvovala ultrazvukové vyšetření prsu. Bylo mi sděleno, že nález je z jejich pohledu"hodně podezřelý" a objednali mě na 28.6. na biopsii. Následně jsem dostala dopis, že výkon se z technických důvodů odkládá na 12.7. Chci se zeptat jestli posunutí termínu o 14 dní hraje velkou roli. Když jsem to konzultovala s mojí gynekoložkou zda mi nemůže zařídit biopsi někde jinde tak mi řekla, že převedení dokumentace trvá 3 měsíce a mám tedy dalších 14 dní počkat.Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den, posunutí o 14 dní v daném případě nehraje žádnou roli, tedy pokud nebereme v úvahu vaši psychiku :-( S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8458
Dobrý den,
po vyšetření na mamo je dignoza 2-BIRADS -BEGIDNÍ. Prosím o vysvětlení.je mi 53 let.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jednoduše řečeno, jste naprosto zdravá. Jde pouze o kategorizaci nálezu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8457
Dobrý den,včera při prevent gynek.prohlídce nález v prsu. Na žádance na UZ uvedeno: "1dx u č 12 nelze vyl drobný FIA?", s tím že doporučeno objednat se na termín těsně po menses.tj.v mém případě od 14.7.dále. chci se zeptat, zda není možné vyšetření absolvovat dříve i za cenu že jej budu hradit?je mi 36 let, 2 děti,kojené (naposledy podzim 2009).
Děkuji K.S
Odpověď: Dobrý den, pokud by se jednalo o fibroadenom, tak není třeba spěchat a termín v červenci je dostačující. Chápu, že pro vaši psychickou pohodu chcete vyšetření dříve. Nevím jak jinde, ale v našem centru pokud žena přijde jako samoplátce, tak je vyšetřena ihned bez objednání. Cena se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8456
Dobrý den, po parciální mastektomii začátkem února mně pořád bolí prso, podle UZ je jen "prosáklé", vzali mně 3 uzliny, z toho v jedné byla mikrometastáza 2mm. Je to normální - ta bolest ? Disekce axily je indikovaná, ale nedoporučená. Byl by stav ostatních uzlin vidět na PET/CT, nebo jsou 2mm metastázy příliš malé ?
Odpověď: Dobrý den, dejte tomu čas, bolest a otok jsou po takovémto výkonu normální. Předpokládám, že máte za sebou i ozařování, které otok na určitou dobu ještě udrží. Mikrometastázy jsou na PET-CT příliž malé. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8455
Dobrý den,
je mi 18 let a asi před 14 dny jsem bourala na kole. Narazila jsem si na řidítko levé prso (stranou blíže k hrudní kosti). Následná modřina už zmizela a prso vypadá normálně, avšak na tom samém místě jsem si nahmatala nějaké nepravidelnosti, které na druhém prsu nemám. O co se může jednat? Může to být jen "boule"? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o zbytky po hematomu ( modřině). Dejte tomu čas, mělo by se to vše vstřebat a upravit k normálu, pokud ne, můžete zajít pro objektivní zhodnocení na ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8453
Dobrý den, po ohmatání, při větším stlačení bradavky, nahmatám pod kůží jakoby malé tvrdé hrášky. Vidět nic není, nic mě nebolí. Trochu to mám i pod druhou bradavkou. Možná je to jen nějaké zduření. je mi 37 let. Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně si hmatáte povrch žlázy. K objektivizaci a pro váš klid doporučuji ultrazvukové vyšetření na některém se screeningových center. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8452
Je normální mít každý prs jinak velký. Ale je i normální mít jeden prsní dvorec větší, hnědší a papulkovatější s hnědší bradavkou, která je-li erektovaná, je i fialovější než druhá?
Odpověď: Dobrý den, je to možné, záleží, jestli je to setrvalý stav, nebo vzniká v poslední době? Nikdo nejsme naprosto symetrický. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8451
Dobrý den, po mamograf.vyšetření mám zprávu: Dle Tabára typ I, jen částečná redukce bilat, místy drobně nodulární žláza. Bez patrných patol.ložiskových změn, bez distorze struktur. Oboustranně okrsky s MK v ZKK, ale t.č. benig. charakteru - v minulosti popisovány nebyly. Axily volné.
Závěr: Bez známek ložiskové malignity, t.č. benigní mikrokalcifikace v ZKK bilat. Tabár I. BI RADS 3- pravděpodobně benigní. Doporuč. MMG za 11 měsíců.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, Vámi reprodukovaný nález je vcelku normální a nijak bych se neznepokojoval. BI-RADS 3 znamnená, že chce lékař zkontrolovat mikrokalcifikace, jejich eventulení vývoj či naopak stacionární charakter, kdy v současné době se jeví jako nezhoubné-benigní. Jinak je vše v pořádku. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8450
Dobrý den, je mi 26 let a asi před týdnem mě začalo bolet jedno prso. Při pohmatu tam necítím nic zvláštního možná takové malé jak když uzlinky, ale to tam bylo i předtím. Ráda bych se zeptala, zda mám počkat, až ta bolest přejde a nebo se mám obrátit na nějakého lékaře nebo si zajít na ultrazvuk (pokud ano, můžu se tam objednat bez doporučení nějakého lékaře?) děkuji za odpověď V.H.
Odpověď: Dobrý den, ve vašem mladém věku je velmi pravěpodobné, že půjde jen o hormonální změny a hmatná bude jen zbytnělá žláza ve vašich prsech. Pro Váš klid je jistě námistě a plně dostačující ultrazvukové vyšetření. Můžete si jej nechat udělat v některém ze screeningových center, bez žádanky, jako samoplátce. Cena se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8449
Dobrý den, byla jsem na mamografickém vyšetření a ve zprávě paní doktorka uvedla mimo jiné, že na provedených mamogramech nejsou známky malignity. Ve zprávě je také uvedeno - tukově změněné uzliny v axilách.Chtěla jsem se zeptat, zda je vše v pořádku, nebo co je to za nález ty tukově změněné uzliny v axilách. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, vše co píšete představuje naprosto zdravý nález, nehloubejte nad tím a užívejte života. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8448
Dobrý den, psala jsem dotaz č. Dotaz č. 8440, chtěla bych jen poprosit o vysvětlení oné "lehké nepravidelnosti v textuře," co si pod tím mám představit? To je ten okrsek, o kterém píšete, že se chce lékař ujistit?Děkuji.
Odpověď: Zdravím, ano, bavíme se o okrsku, ne tedy o jasném ložisku, kdy struktura ( textura) žlázy je lehce nepravidelná. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8447
dobrý den mám dotaz myslíte si že po tabletách ADD bust se mi zvětší prsa?? překvapilo mě že kamarádka to užívá a prsa má větší děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, s daným preparátem nemám zkušenost a jeho úspěch nedokáži odhadnout. Předokládám, že se jedná o přípravek na přírodní bázi a pokud nepomůže, tak snad neublíží :-) Spíše si myslím, že je to vyhánění peněz z kapes. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8446
Dobrý deň,po mamograf.vyšetrení mám správu:heterogénne denzný, splývajúci tieň žľazy,bez diferencovaných ložisk.zmien,poruchy architektoniky a zhluku malígnych mikrokalcifikátov obojstranne. Axily s vizualizovanými LU Záver:denzný, v rtg obraze nedostatočne prehľadný typ prsníkov, nutné USG.Záver USG: Drobné cysty bilat BI-RADS 2.Prev. MG v obvyklom čas.intervala. Mám 42r., vyplašila ma veta o malígnych mikrokalcifik.Mám sa niečoho obávať, i keď rádiologička povedala,že moment.som v poriadku. Niekedy ma páli v prsníkoch.Ďakujem
Odpověď: Dobrý den, jste úplně v pořádku a zdravá. V popise se píše BEZ mamligních mikrokalcifikací- jedná se jen o obecný popis. Pálení v prsech je dosti častým steskem žen a nic závažného neznamená. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8445
Dobrý den, prosím vás, je možné, abych si nahmatala bouličku, která by, předpokládejme, byla nádor a ultrazvuk ji neodhalil??Předpokládám, že pokud je "ložisko" hmatné už i na dotek, tak by jej měl ultrazvuk zaznamenat a lékař zhodnotit. Je moje domněnka správná? V prsu totiž cítím na omak zduřeninu (bouličku), pan doktor ji cítí též, ale ultrazvuk nic neobvyklého v daném místě nezaznamenává, tak mám obavu, že je to příliš malé a UZ to nevidí. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud lékař, který dělal ultrazvuk o vaší bouličce věděl a cíleně se na toto místo zaměřil, tak je velmi malá pravděpodobnost, že by ji přehlédl. Často se setkávám s hmatnými blouličkami u pacientek a výsledkem je jen okraj žlázy, která se vyklenuje do podkoží a to nejsem s výčtem možností na konci. Dorpručuji kontrolní ultrazvuk s odstupem cca 6 měsíců a poté běžný režim kontrol. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8444
Dobrý den, je mi 34 let v roce 2008 biopsie prsu diagnoza adenoza prsní žlázy. V roce 2009 jsme porodila a rok jsme kojila ted po roce co již nekojím se mi začala šoupat bradavka a prsní dvorec, bradavka se mi stahuje dovnitř. Sono jsme měla 02/2011 . Děkuji
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že SONO bylo negativní, je možné jej s odstupem 6 měs. zopakovat, pokud se bude retrakce bradavky zhoršovat, možno i dříve. V první řadě je třeba vyloučit tumorosní proces za dvorcem. Příznak retrakce mohou dělat i změny v prsu nezhoubného charakteru. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8441
Dobrý den, je mi 21 let, mám už asi měsíc lehký tlak v levém prsu. Lokalizace se mění, záleží na tom, jestli sedím, ležím. Mám skoliózu a delší čas jsem pravidelně necvičila, mohl by tento pocit být i od páteře/zad, která mě často bolí? Měla bych navštívit svého gynekologa nebo jít pro jistotu na ultrazvuk, kdyby se to týkalo prsu? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, bolesti mohou být od páteře, jak píšete, takže bych nic dramatického neviděl a nepodnikal. Pokud budou přetrvávat je ultrazvuk pro váš klid namístě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8440
Dobrý den, je mi 23 let a byla jsem na UZ vyšetření s tímto závěrem: predominance hyperechogenní textury více retroareolárně, snad lehce nepravidelnost v textuře, jinak bez patologie, v axilách bez patologie, Bi RADS categ. 2*. Dočetla jsem se, že u kategorie dvě nebývá kontrolní ultrazvuk, já jsem ale přesto pozvaná za půl roku na kontrolu, pan doktor zmiňoval, že je to prý jen, abychom měli jistotu. Mám to tedy chápat, že mám BI RADS na pomezí 2 a 3?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, žasnu, jak jste velmi dobře orientovaná v mamoproblematice :-) Máte pravdu, v tomto případě by se lépe hodilo Bi-RADS 3 - pravděpodobně benigní, kdy se chce lékař ujistit ve svém úsudku pravděpodobně nezhoubného okrsku. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8439
dobry den chci se zeptat kolik stoji mamograf je mi 38let a chtela bych si zajit sama o sobe na vysetreni dekuji moc Martina Zelenakova
Odpověď: Dobrý den, mamografické vyšetření stojí kolem 700 Kč, v jednotlivých centrech se může lišit. V 38 letech se však většinou doporučuje ultrazvukové vyšetření (cena kolem 300 Kč), pokud jste bez příznaků onemocnění prsů a nemáte positivní rodinnou anmnesu na rakovinu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8438
mam 39r. som 15r. po porode a z jedneho prsnika mi po stlaceni vyteka tmavozelena az cierna tekutina prosim o radu Dakujem Andrea
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o sekreci na hormonálním podkladě. Konzultujte nález v prsní poradně, a doporučuji ultrazvukové vyšetření prsů v akreditovaném mamocentru. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8437
Dobrý den je mi 12 let a pod levým prsem mám asi 1cm bouličku ... docela se bojím co to je, když sem si četl o rakovině. Prosím o odpověď
Odpověď: Zdravím, i přesto, že nepředpokládám rakovinu, doporučuji ultrazvukové vyšetření k určení původu bouličky, v některém z akreditovaných mamocenter. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8436
Dobry den.Mam 46let a byla sem porve na vysetreni mamografie aUZ vysetreni.Nic mi nerekli a do nalezu mi napsali.Oboustranne pocinajici redukce parenchymu s častečnou tukovou involuci vice denzni žlazy.Bez patol.zmen.Patol.mikrokalcifikace neprokazany axily kuže bez patologie.TyTabar 1,BI-RADS-1 aja nevim vubec co to znamena a jestli se z toho nemuze neco vytvorit.Moc Vam dekuji za radu at sem klidnejsi
Odpověď: Dobrý den, všechno je jen popisné vyjádření struktury vašich prsů. Důležité je BI-RADS 1 - negativní - tz.. jste naprosto zdravá! S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8434
Dobrý den, již 4 rokem mám po zmáčknutí bradavek mírnou sekreci z obou prsů (někdy je bílá, někdy jemně nažloutlá a někdy čirá). Gynekolog mi několirát dělal odběr krve na prolaktin - vždy v pořádku. Také jsem byla před 4 lety na rtg hypofýzy - taky v pořádku. Myslíte si, že se v mém případě nejedná o nic závažného a je to zcela v pořádku. Že sekrece bez příčin může být? Poprvé se mi sekrece objevila po vysazení HA. Před 2 lety jsem bez problémů otěhotněla a po kojení se mi sekrece opět vrátila.
Odpověď: Dobrý den, myslím, že jste v pořádku. nejedná se o nic závažného, nejčastěji o sekreci na hormonálním podkladě, která má mnohdy nejroztodivnější barvy. Předpokládám, že máte i pravidelně vyšetřovaná prsa, na mamografu a ultrazvuku ( dle věku). S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8433
Dobrý den. Před 2 dny jsem si nahmatala bolestivou "bouli" o velikosti vejce a dnešní výsledek mammografie je: Oboustranně splývavá opacita subaleorálně vlevo s ojedinělou rtg.benigní kalcifikací bez dominujícího ložiska. Vpravo v místě rezistence zevně na rtg. nález hladce ohraničeného ložiska, kde na UZ hypoechogenní ložisko vel.27x17 mm se zesílenou stěnou charakteru zahuštěné zánětlivě změněné cysty. V okolí jsou další menší cysty. Prosím o vysvětlení co to znaměná. Ke svému lékaři se dostanu až za 3 dny. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nález není dramatický, jde jak píšete o cystu, která je zanícená. Je zapotřebí odsátí jejího obsahu pro snažší uzdravení. Důležité je, že byl vyloučeno nádorové onemocnění. Buďte v klidu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8432
Dobry den, moje 16 mesicni dcera ma zvetsene leve prsicko,jak dlouho mam cekat zda to samo vymizi, nebo mame jit k doktorce hned? Je mozne ze by na to mela vliv i konzumace kureciho masa? Ji ho tak 3 - 4x tydne asi 50g
Odpověď: Dobrý den, tak dalece moje znalosti výživy nesahají, pravděpodobnost, že jde o zvětšení prsu na hormonálním podkladě je veliká, pokud nejsou jiné známky, které by nasvědčovaly na zánět - zarudnutí, teplota, .. zcela jistě nepůjde o nic závažnho, přesto doporučuji osobní konzultaci s vaší dětskou lékařkou. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8431
Dobrý večer,je mi 35 let.Poslední sono z 02/2011dukty pravého prsu dnes neakcentovány,oboustr.ojed.cystička-levý více,jinak bez patolog.změn.Cytolog.neg.z 7/6.2010-pravý prs.Od května 2011 při kontr.pohmatem lev.prsu v okolí cca 1 cm od bradavky na rozhraní hor.a dol.kvadr. cítím "hrbolek"-záleží z jakého úhlu prsu na to místo šáhnu.Levý prs bez výtoku.Kontrolu mám v 01/2012.Chtěla jsem se zeptat,zda-li bych měla jít dříve na kontrolu,abych něco nezanedbala?A prosím mohlo by se jednat o něco závažného,když doposud bylo prozatím vše v pořádku? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, za tak krátkou dobu neředpokládám nic vážného, může jít kupř. o další cystu, která může i zmizet. Vysledujte, jsetli nemizí a pokud bude napopak progredovat- zvětšovat se, tak si nechte udělat i pro klid duše kontrolní ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8430
Dobrý den, maminka(51) byla na preventivním vyšetření prsou a v podpaží jí našli "ložisko malých hrášků"- cituji doktorku. Moje maminka se bohužel neumí ptát a tak vůbec nevíme co se děje. Lékařka jí řekla, že bude muset jít na odběry krve a že jí zavolá načež si vzala její tel. číslo. Ráda bych věděla, jestli může tento nález být čistě nevinná záležitost nebo je to vážné. Maminka byla na stejném vyšetření před dvěma roky a nic tam nebylo. Děkuji za odpověď na mou laicky formulovanou otázku. S pozdravem Veronika
Odpověď: Dobrý den, netuším, ale spíše bych předpokládal, že budou chtít ložisko ověřit punkční biopsií, tedy odběrem vzorku, k histologickému vyšetření. Lépe bude pokud vyzpovídáte lékařku, která ložisko našla. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8429
Dobrý den chtěla jsem se zeptat čím to může být že mám na bradavkách černé tečky??Dosti mě to znepokojilo moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, netuším, nejde o zaschlý sekret? Zajděte do prsní poradny, je potřeba to vidět, třeba jde o normální pigmetové skvrny. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8428
Dobry den, nasla jsem si bulku v levem prsu a byla jsem u sveho gynekologa pro potvrzeni k vysetreni v mamologicke poradne. Ziji v Praze, ale gynekologa mam jinde a tak mi nemohl poradit, kde tyto poradny najit v Praze. Prosim o pomoc se seznamem techto poraden, abych se mohla objednat. Dekuji Tereza Orr
Odpověď: Dobrý den, o poradnách nemám přehled, ale doporučil bych přímo návštěvu screeningového mamocentra, kterých je v Praze spousta, seznam najdete na stránkách www.mamo.cz. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8427
Dobrý den,
je mi 25let,dnes jsem byla na ultrazvukovém vyšetření s nálezem:Bilat mírně nepravidelná struktura fertilní žlázy.V zevním dolním kvadrantu vlevo je patrná ojedinělá drobná cystička velikosti 5mm,bez průkazné ložiskové malignity bilat.V axilách ojedinělé drobné uzliny fiziol.vizáže.
Chtěla bych se zeptat,zda je to normální nález v mém věku a co tyto cysty způsobuje?
děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den, daný popis je naprosto normální, cysty neřešte, jde jen o ohraničené rozšíření mlékovodů, nic neobvyklého. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8426
Dobry den.Jiz tri mesice me porad boli prsa i se mi zvetsila,je mi 36 let,mam jiz dve vetsi deti a pripada mi ze to mam obracene,ze me boli hned po menses a kdyz ma menses prijit tak me naopak bolet prestanou,driv jsem to mela obracene.snazime se o treti miminko a jiz pul roku se to nedari.dekuji.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám hormonální změny, tj. vše ok. Pokud chcete mít jistotu, nechte si udělat ultrazvuk prsů.S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8425
Dobrý den, je mi 22 a zhruba poslední měsíc mám citlivé levé prso (je o kousek větší jak pravé), když se s přítelem mazlíme a on ho víc zmáčkne, zabolí mě, ale dřív to nedělalo, u pravého mi stejná intenzita nevadí. Je to důvod k zneklidnění nebo to může být způsobeno např. rozkolísanými hormony (měla jsem teď státnice, stres a objevili mi sníženou fci štítné žlázy na kterou teď cca týden beru Letrox)? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jak správně píšete přisuzoval bych to hormonům. Bolesti prsů jsou u žen velmi časté a zporavidla neznamenají nic závažného. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8424
Dobrý den,obracím se na vás s velkou prosbou.Byla jsem na sonu prsou a mám tento nález:vlevo nejasné anechogenní ložisko,bez akustického stíhu či dorsálního zesílení,ostře ohraničené,nepravidelné 6,5x5x2mm.Vpravo pod areolou hypoechogenní ložisko při jednom z duktů 6x2,7mm.
Paní doktorka mi řekla,že se nejedná o cysty a mám přijít za 3měsíce na kontrolu.
Chtěla jsem se zeptat,zda se mám obávat či se jedná o běžný nález.
Předem moc děkuji za odpověď.
Martina
Odpověď: Dobrý den, myslím, že bude vše v pořádku. Lékařka se chce jen ujistit ve svém úsudku, že nejde o nic vážného, v opačném případě by jistě ihned navrhla jiný postup. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8423
Dobrý den, nad prsem zhruba v oblasti malého prsníhjo svalu jsem měla snad pupínek, který jsem vymáčkla, na podloží se mi zdál nekrotický (žlutá neprokrvená tkáň) poměrně hluboký, sám o sobě necitlivý a v okolí bolavý, teď strup. Mám se znepokojoat? asi dělám z komára velblouda. Obecně mám s akné trochu problémy, ale nic výrazného a tenhle "pupínek" byl netypický. Jsem medik a možná se moc pozoruju. Děkuji mockrát za odpověď. S pozdravem Petra
Odpověď: Dibrý den, být vámi, bych byl v pohodě. Zřejmě běžný zánětlivý fokus. Pokud je zhojeno, není co řešit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8421
Dobrý den,pane doktore!
Je mi 48 let,na mamografu jsem byla naposledy před rokem, vše v pořádku...Nyní jsem objevila sekreci nažloutlé tekutiny z levého prsu (možná obou?).Možná to mám už dlouho, jen jsem si toho nevšimla, několikrát se mi zdálo, že mám vlhká prsa, myslela jsem, že jde o pot, nyní vím,že to pot není :-( Objednala jsem se na sono prsů, jdu 8.7.,pak s výsledkem k lékaři. Nic mne nebolí. Mám obavy, co to může být? Děkuji za odpověď! Ludmila Vlčková
Odpověď: Dobrý den, nemějte obavy, to co popisujete je zpravidla "neškodná sekrece" hormonálního původu. Ultrazvuk v mezidobí mamografie a v této situaci rozhodně chválím. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8419
Dobrý den, jsem v 37tt a včera se mi po zmáčknutí bradavky objevila tmavě hnědá sekrece..co to znamená? celkem mě to znepokojuje, prodělala jsem 2 potraty, tak mám strach.. k lékaři mám jít ve čtvrtek, mám vyrazit už zítra?
Odpověď: Dobrý den, myslím, že to do čtvrtka vydrží. Půjde o běžný projev hormonální sekrece. Doporučuji ultrazvukové vyšetření ve specializovaném centru. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8417
Dobrý den, byla jsem na mamografii s tímto výsledkem: inkompletně redukující žláza, Tabár II - III, bez známek malignity, v axilách benigní LU. Prosím o vysvětlení nálezu.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jedná se pouze o popisné vyjádření struktury vašich prsů. Jste naprosto zdravá! S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8415
Dobrý den, mám 6 let po rakovině prsu a nyní mi skončila moje onkologie na Zahradním městě a prý si mám někoho sehnat sama. Chci se zeptat, zda mi můžete doporučit nějaké onkologické pracoviště nejlépe na Praze 10 a nebo někde jinde v Praze. Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den, v Praze většinou doporučuji pacientky do Prahy 4, Zelený pruh, na onkochirurgii společnosti Medicon, a.s., prim. Dr. Pecha. Samozřejmě jich je v Praze daleko více, osobně však nemáme bližší spolupráci. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8413
Dobrý den. Byly mi na mamografu zjištěny mikrokalcifikace. Kontrola za 11 měsíců. Chtěla bych se zeptat, jestli není hned dobré udělat při zjištění mikrokalcifikaci vakuovou biopsii, aby se něco nezanedbalo. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, musím smeknout před vašimi znalostmi, je pravdou, že vakuová biopsie je nejspolehlivější metodou k ověření původu mikrokalcifikací. Ne vždy a za každou cenu je nutné jejich ověření, záleží na mnoha okolnostech - počtu, vývoji, sytosti, tvaru, posouzení technických možností provedení,...je zkrátka na lékařích, kteří hodnotí snímky vše zvážit a rozhodnout se buď pro odběr či kontrolu. Samozřejmě máte možnost snímky konzultovat na jiném pracovišti, abyste měla větší jistotu a klid. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8412
Dobry den,obracim se na Vas z moji obavou.Prave jsem si procetla vase stranky.Zhruba tak rok me boli misto kousek pod podpazdim na prsu za strany,no a tak pred 14 dni jsem si nasla na tom miste docela velkou bulku,ktera pri pohmatu boli.Dnes jsem si udelala samovysetreni prsou a zjistila jsem ze i na druhem prsu mam take bulku,ktera ale neboli.Opticky mam ale prave prso podstatne mensi a propadle zhruba pod bradavkou.Jsem po trech porodech a je mi 31 let.Prosim poradte.Dekuji Romana
Odpověď: Dobrý den, nebudu spekulovat o původu vašich bulek a rozhodně doporučuji vyšetření ultrazvukem v některém ze screeningových mamodiagnostických center. Jako samoplátce je cena vyšetření cca 300-400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8409
Dobrý den, kojila jsem 3 děti dohromady 7 let.Před rokem jsem přestala kojit a nyní se mi po zmáčknutí bradavky objevil zelený sekret. Byla jsem na sonu prsu a výsledek byl - 2 drobné cysty vel. 5 a 8 mm. Mám strach, zda se nejedná o vážnou chorobu. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nález toho typu, co se týče sekrece i cyst je naprosto normální či lépe řečeno přiměřený, kontrola ultrazvukem je dostačující. Buďte v klidu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8407
Dobrý den, prosím pozná lékař při GPS vyšetření těhotenství? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel neporadím, znám jen GPS navigaci :-) PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8406
Dobrý den chtěla jsem se ještě zeptat,když si vyšetřuji prsy,pravý prs je hutnější než levý.A cítím drobné hrbolky,jakoby bouličky.Chodím pravidelně na ultrazvuk prsu a vždy v prsech jsou cysty různé velikosti.Jsem velmi hubená a mám malé prsy,je možné že to tedy tak můžu cítit??Pokaždé se vylekám,že jsem si něco našla a ultrazvuk je v pořádku.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, v zásadě jste si odpověděla sama. Pohmat může být u prsů rozdílný. U drobnějších prsů, zvláště pokud je žena i štíhlá, je hmatný povrch žlázy a povrchově uložené cysty pochopitelně cítíte rovněž jako nerovnosti. Ultrazvuk je v daném případě velmi přesným vyšetřením, který objektivně vaše prsa zhodnotí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8405
Dobrý den chtěla jsem se zeptat,na prsních dvorcech mám několik bradaviček,dočetla jsem se že je to normální.Ale mám také jednu na bradavce pravé - to může také být?Není veliká,je světlejší barvy a a ni není moc vystouplá,jakoby takový světlejší flek.děkuji
Odpověď: Dobrý den, bez vizuelní znalosti můžu jen usuzovat co máte na mysli,. ale podle popisu předpokládám, že nejde o nic neobvyklého, snad výčnělky žlázek prsních dvorců? S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8404
Dobrý den,na sono vyšetření bylo nalezeno vícečetně prosté i komplex cysty,vlevo do 8mm,vpravo 12-9-6mm.Jaký je postup léčby?
Odpověď: Dobrý den, léčba není potřeba, naprosto postačuje kontrolní ultrazvuk. Dobré výsledky, pokud máte i bolesti prsů jsou s přírodním preparátem, Mastodynon. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8403
Dobrý den,
prosím o vysvětlení jak a z čeho se tvoří hormonální sekrece v prsu různé barvy? Před pár lety jsem přestala užívat hormonální antikoncepci. Děkuji za vysvětlení. Dagmar
Odpověď: Dobrý den, nevím proč, ale denně se setkáváme se sekrecí prsů, která má nejroztodivnější barvy a je naprosto normální. Jedná se o sekreční činnost výstelky mlékovodů na hormonálním podkladě. Varovná je až sekrece krvavá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8401
Dobrý den!Je mi 41let a byla jsem,v rámci prevence,na vyšetření mamografem.Můj nález zní:typ Tabár 2-involuční.A abych se přiznala,pořádně nevím co v téhle souvislosti znamená-involuční.Mám se bát?Děkuji mnohokrát za odpověď.Kratochvílová
Odpověď: Dobrý den, jste naprosto zdravá. Typ Tabár II - involuční, znamená, že ve vašich prsech převažuje tuková tkáň. Pro hodnocení snímků je to nejlepší typ žlázy - gratuluji :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8399
Dobrý den, moje mamina si našla bulku v prsu,byla u lékaře,mamografii,prsní poradně,ultrazvuku a řekli ji,že se jim to nelíbí,že ale nevědí co to je a že má přijít opět za 3 měsíce a uvidí se,zda bulka vyrostla..mě osobně to přijde divné??Přeci čím dřív se provede event.zákrok,tím lépe,bulka je menší,je to přece lepší...proč tak otálejí? Je to v tomto případě běžné??Když nevědí? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, osobně bych při nejasnosti volil raději odběr vzorku, podle mě časná kontrola za 3 měsíce málokdy vyřeší daný problém.Co se týče rizika z prodlení, tak zde bych neviděl problém, 3 měsíce nehrají příliž velkou roli, závažnější se mi jeví hledisko psychické. Obdoba viz. dotaz č. 8393, s pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8398
dobrý den, ráda bych se zeptala na možnost a dobu mozkových metastáz u duktálního karcinomu T2(22mm)N0M0, ER,PR- 80%, HER2 - negativní, proliferační aktivita 8%, G 1-2 po léčbě 6x chemo, 33RT, zoladex a tamoxifen, moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, je mi líto, ale toto je otázka pro věštce, nedokáži odpovědět. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8397
Dobrý den chtěla bych se zeptat,udelal se mi na prsu cerveny flek a pak jeste jeden šla jsem na kožní a tam mě poslali urychleně na chirurgii na objednani že mají udělat v lokální anastezii kousek řezu na prsu a ten poslat na rozbor.Bohužel si zpravu necal doktror tak přesně nevím co to je.Ale jmenovala se t adiagnoza na S?Víc Vám nepovím nevíte jak by se to mohlo jmenovat?a jestli ten zákrok se děla že bych mohla mít rakovinu?Nastupui na to příští týden a bojim se.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, není mi jasné, že jen na základě lokálního nálezu bude provedena excise kůže na histol. vyš. Doufám, že máte předtím prsa vyšetřena - mamograf, ultrazvuk,...Předpokládám, že za červeným flekem je i jiný klinický nález - hmatná rezistence, pomerančová kůže,...??? Bohužel vaše indicie nejsou dostačující k přiblížení se podezření, které bylo vysloveno a které nedokážete pojmenovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8396
Dobry den, v pripade ze by se nekdo odhlasil od zdrav. pojistovny, je stale mozne jit zde na ultrazvuk. vysetreni jako samoplatce, nebo musi byt samoplatce i pojisten od ceske zdrav.pojistovny? dekuji velice
Odpověď: Dobrý den, jako samoplátce se nemusíte prokazovat zdravotním pojištěním. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8395
dobrý den,prosím o překlad do laické mluvy:RTG fibriocystická mastopatie oboustranná,dx-bez zřejmých ložiskových změn,sin obraz částečně ohraničeného,částečně neostře ohraničeného ložiska o vel. 10x12mm Uz:dx bez ložiskových změn.,sin-neostře ohraničené stihující ložisko o vel. 6x7 mmna rozhraní ZQ,hluboko uloeno při zevním okraji levého prsu Z:fibriocystická mastopatie oboustr. nehmatné ložisko nejisté etiologie 1.sin děkuji
Odpověď: Dobrý den, vpravo normální nález a vlevo viz. podezřelé ložisko, které je nutno ověřit pomocí biopsie (odběr vzorku na histologické vyšetření). Předpokládám, že vás na toto doplňující vyšetření objednali ! S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8394
dobrý den, je možné, aby již existovaly metastázy u nádoru zjištěného ve velikosti do 1 cm, v případě, že před rokem byl nález mamografu i ultrazvuku negativní? děkuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel výjimečně ano, zpravidla mohou být postižené lymfatické uzliny v podpaždí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8393
Dobrý den,dostala jsem zprávu ze sonog.vyšet.prsou a nejsem z ní bohužel vůbec moudrá.
Zní takto:Vlevo při bazi žlázy plochá cysta 6x1mm, v HZQ nejasné anechogenní ložisko, bez akustického stínu či dorsálního zesílení, ostře ohraničené, nepravidelného tvaru 6,5x5x2mm - ložisko bez jasné diference cysta vs.solidní l.
Vpravo pod areolou hypoechogenní ložisko při jednom z duktů 6x2,7mm - cysta či duktektázie pod areolou.
Budu vám velice vděčná za nějakou informaci. Za 3 měsíce mám jít na kontrolu a bojím se, co mám očekávat.
Moc děkuji za váš čas.
Odpověď: Dobrý den, pokud lékař doporučil jen kontrolu, tak chce jen posoudit, jestli nedojde k nějaké změně popisovaných ložisek., V zásadě popis není nijak dramatický a vesměs zcela normální. Osobně tyto časné kontroly nemám v oblibě, buď je nález jasný a nebo doporučuji rovnou odběr vzorku. myslím, že vše bude v pořádku, buďte v klidu :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8391
Dobrý den,
Je mi 21 let, dnes jsem si na levé bradavce oddrolila kousek zhrohovatělé kůže (stroupek), i na pravé straně jsem malinko oddrolila uschlé kůžičky...je to normální nebo bych s tím měla zajít k lékaři? Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pochopitelně ne každé olupování a stroupky znamenají něco špatného. Třeba máte jen vyschlou pokožku, zkuste namazat krémem, pokud to bude kupř. po týdnu bez efektu můžete konzultovat s kožním lékařem. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8390
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakým způsobem se mohu objednat na ultrazvukové vyšetření prsou. Můj praktický lékař mi doporuči požádat gynekologa a gynekolog mi řekl, že se mám obrátit na praktického lékaře. Není mi příjemné žádat lékaře, aby mě doporučil na vyšetření a vadí mi, že si mě přehazují jak horký brambor.
Vzhledem k tomu, že rakovinu prsu máme v rodině, ráda bych vyšetření podstoupila i na vlastní náklady. Je to takto možné? A kolik zhruba toto vyšetření stojí?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, doporučení vám mohou vystavit oba lékaři, osobně bych z jejich jednání měl také smíšené pocity. Předpokládám, že jste ve věku pod 40 let, potom je ultrazvuk na místě. Samozřejmě můžete jít do screeningového mamocentra bez žádanky, jako samoplátce, cena UZ se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8387
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co znamená TabarI.BI RADS 3-pravděpodobně benigní. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, Tabár I vyjadřuje typ prsní žlázy a BI-RADS 3 - naznačuje, že v prsu je nějaké ložisko nebo okrsek, který je spíše (pravděpodobně) nezhoubný (benigní), který nevyžaduje akutní řešení a lékaři stačí aby jej s odstupem času nechal zkontrolovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8386
mammografie : sytý stín 15mm, kontury nelze přesvědčivě hodnotit, jinak bez přesvědčivých ložiskových patologických změn, mikrokalcifikací, lymfadenopatie
UZ. laločnatý stín 15x10 mm nejasné etilogie, zhrubělá žláza, cysta do 6 mm.
jaké je prosím riziko rakoviny? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, v lepším případě se může jednat o nezhoubné ložisko charakteru fibroadenomu, ale v zásadě bez znalosti obrazů těžko říci??? Nepíšete zda-li doporučili odběr vzorku z ložiska. Pokud ne, tak se ložisko jeví jako jasně nezhoubné, na druhoun stranu i doporučená biopsie může dopadnout rovněž dobře (nezhoubně). Biopsie se doporučuje pokud existuje nejistota o charakteru ložiska. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8385
je mi 41 let,dnes jsem byla na prev.mamo vyšetření bez obtíží.Dle mamografu i ultrazvuku byl nalezen novotvar ve velikosti 0,7mm-1 cm.Lékař mi navrhl chirurgický zákrok, kterému bude předcházet zavedení drátku k novotvaru.Působí to na mě tak, že je rozhodnuto o tom, že je nádor zhoubný (neboť biopsie nebyla zmíněna).Útvar je prý ohraničen jen z jedné strany.Prosím o názor.děkuji
Odpověď: Dobrý den, takovýto postup je v dnešní době velmi nestandartní. Zlatým standardem je, že přinalezení jakéhokoliv podezřelého ložiska je indikována biopsie (tedy odběr vzorku) k histologickému vyšetření. Je možné,že vše skončí oním chirurghickým zákrokem, ale operatér už jasně ví do čeho jde, jaký typ ložiska operuje, jak se k němu má postavit,...Pokud je rozumná domluva na stávajícím screeningovém centru, tak si o tom ještě promluvte, nebo doporučuji konzultaci, ev. změnu centra. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8384
Dobrý den, už půl roku mám velké bolesti prsou, zvlášt na levé straně kde bolest zasahuje až do podpaží a ruky. Již celou dobu bolestí jsem se řádně nevyspala. Prsa mám velká (vel.č. 8), od 15 let(nyní 39) jsem hormonálně léčena, 2 děti po IVF. Dle UZ vše v pořádku (s dodatkem lékaře, že vzhledem k velikosti prsou a množství tukové tkáně je UZ méně průkazný), v levé axile několik zvětšených uzlin benigního vzhledu.Na mamograf mě lékaři nechtějí poslat, prý až ve čtyřiceti, bolesti jsou prý od zad. Mám však obavy, prso mě bolí i na omak, prosím poradte. Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, při takovéto velikosti prsů je bolest od zad velmi pravděpodobná, také může jít o nejčastější původ hormonálních změn a bolestí. Pravdou je, že v dnešní době je uznávanou hranicí pro započetí mamografie 40 let, osobně bych ve vašem případě udělal výjimku a vůbec bych se nerozmýšlel a nechal doplnit mamografii pro přehledné zobrazení prsů. Ultrazvuk v daném případě je alibismus a nic neřeší. Rovněž doporučuji, pokud jste o tom neuvažovala zmenčovací (redukční) operaci prsů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8383
Dobry den, jeste k dotazu č. 8373 v cizine budu nekolik let. myslite myslite ze se mohu nechat vysetrit i tam s cestovnim pojistenim? jine priznaky nemam, jenom tu bulku jak jsem jiz psala, mam velky strach aby to nebyla rakovina, co kdyz s tim nic nic nebudu delat?a jak se pozna cysta od fibroadenovomu, musi se fibroadenom operovat? mopc vam dekuji!
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě, že si můžete nechat udělat vyšetření i v jiné zemi. Záleží jak máte sjednané plnění cestovního (zdravotního) pojištění. Můžete dát dotaz na příslušnou pojišťovnu.Zpravidla je hrazena jen akutní péče. Vyšetření ve vašem případě zřejmě budete hradit sama ??? Sama asi rozdíl mezi cystou či fibroadenomem nepoznáte, obojí jsou ložiska hladce ohraničená, zpravidla volně posunlivá oproti okolí,...Ani jedno z nich se zpravidla nemusí operovat a je možno pouze sledovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8382
Dobrý den,
je mi 28 let a před 6 týdny jsem ukončila laktaci po svém 1. dítěti. V levém prsu mám obrovské množství zatvrdlin a bulek. Pro svůj klid jsem se objednala na ultrazvuk, který dopadl dobře. Jen mě trápí, že jsem lékařku neupozornila na bulku těšně na okraji prsa a nevím zda tuto část také vyšetřila. Vyšetření proběhlo ve screeningovém centru. Mám se objednat znovu a lékařku na toto upozornit nebo je to zbytečné?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, je velmi pravděpodobné, že byla prsa i s bulkou vyšetřena. Vyšetření se provádí po jednotlivých segmentech, zpravidla ve výsečích či radiálně, tak aby se postihly všechny partie prsu. Bohužel ani možné minutí není vyloučeno. Záleží na pečlivosti vyšetřujícího. Doporučuji pro váš klid vyšetření opakovat, jinak vám to bude stejně ležet v hlavě :-) bez žádanky jako samoplátce je cena cca 300 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8380
Můj syn 13 let mě upozornil na citlivý bod v kolí pravé bradavky. Pohmatem je při lehlém stisku bradavky cítit o proti jeho druhé brsdsvce menší tvrdý útvar. Je možné když jde o chlapce se znepokojovat, nebo se jedná spíše o určitý hormonální vývoj běžný v tomto věku.
Odpověď: Dobrý den, stejně jako vy, předpokládám hormonální změny příslušející jeho věku. Pro objektivní zhodnocení je možno provést ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8379
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problematiku náhlého vpáčení bradavky. Nikdy dříve se mi to nestalo, mám jen lehkou asymetrii poprsí..Je to asi dva dny co jsem si všimla, že bradavka na levém prsu je vpáčená dovnitř. Poslední dobou sem začala více cvičit a v oblasti hrudníku mám od cvičení namožené svaly, tak jsem si říkala, že to může být i tím. Na internetu jsem četla, že se to může stát pokud člověk více přibere, já jsem ale nepřibrala, doufám, ale před dvěma dny jsem měla dostat menstruaci a zatím se nedostavila. Myslíte, že je nutné se znepokojovat? Předem moc děkuji za odpověď...
Odpověď: Dobrý den, nedokáži nadálku posoudit významnost vpáčené bradavky. Nemusí se nutně jednat o rakovinu, ale každopádně je to jeden z varovných příznaků. V daném případě doporučuji návštěvu mamodiagnostického centra, k objektivnímu zhodnocení a vyšetření prsů. O vhodnosti ultrazvukového či mamografického vyšetření rozhodne lékař-mamodiagnostik. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8378
Dobrý den, už delší dobu pociťuji ostré píchání u bradavky na pravém prsu. Nevím, zda jít na vyšetření, nebo je to něco běžného, čeho se nemusím obávat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, píchavé bolesti prsů nesjou ničím neobvyklým, dal bych tomu ještě čas, 1 měsíčně dop. samovyšetřování a pokud bolesti nebudou ustupovat tak zvažte jako metodu první volby - ultrazvukové vyšetření (ve věku pod 40 let). S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8377
dobry den,chcela by som vas poprosit bola som na MMG a bolo mi zistene,znenie:prechodny typ bilat,s reziduom denznej zlazy siaha vysoko do axil,v pravo az axilarny subsegment s ojedinelymi makrokalcifikatmi bez patol.MK.V axilach LU do 10mm.Zaver:prechodny typ-zn.oneskorenej involucie BI RADS II:_III: prosim vas o blizie vysvetlenie,nakolko mam obavy a najme strach.Dakujem pekne za pochopenie.Kubikova
Odpověď: Dobrý den, jedná se jen o popisné vyjádření struktury vašich prsů. Dle daného jste naprosto zdravá! Buďte v klidu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8376
Dobrý den, cvičila jsem asi 4 týdny na prsní svaly na overballu. Posledni 4dny mám silnou bolest prsou,tehotná nejsem,antikoncepci neberu.Začala jsem brat poupalk.olej v tobolkách.Sono jsem měla v pořádku.Přes bolest nemůžu cvičit.Kdy bolest zmizi nebo co mám dělat?Děkuji za info.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že máte namožené prsní svaly a bolest je přenesená do prsů. Na čas musíte posilování vysadit a vše se postupně upraví k normálu. Dobu regenerace nedokáži odhadnout. Všeho s mírou :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8374
Dobrý den,
mám jednoroční holčičku, jednu bradavku má nateklou. Můžete mi poradit co s tím.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, každopádně doporučuji návštěvu dětské lékařky. Možností je více, je zapotřebí to vidět a vyšetřit pohmatem - v úvahu přichází zánět (zarudnutí, teplota, boulička pod bradavkou - zde je pak na zvážení i vyšetření ultrazvukem) či hormonální příčina. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky