MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 8811
Dobrý večer,
mám zdvořilý dotaz, byla jsem vyšetřena jak UZ, tak i RTG s timto závěrem: snížená involuce ml.žlázy, Tabar IV, BI-RADS1 V ZHQ dx nesuspektní MICC 1dx, dopor.kontrola UZ do 1 roku, RTG za 2 roky. Prosím o Váš názor. Děkuji Marie R.
Odpověď: Lékař nic podstatného nezjistil, soudí, že kalcifikace vpravo nejsou projevem žádné závažné změny. Máte poměrně bohatou žlázu a méně přehledný obraz, ale ani to není nic v zásadě špatného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8809
Dobrý den, mohl by jste mi, prosím vysvětlit tento nález ze sono:Na hranici ZK 1.dx je konvolut cyst o celk. vel. 10*6 mm, další drobné cysty mezi HK 1. dx vel. do 4 mm, bez znám.malignity bilat., fyziolog. Lu v obou axillách bez zn. infiltrace.Z : birads 2 - cystická mastopatie 1. dx. Děkuji.
Odpověď: Nález hormonálně podmíněných změn, nic závažného, bez vyššího rizika vzniku rakoviny, cysty jsou celkem běžné a zpravidla se s nimi nic nedělá, když neobtěžují...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8808
Dobrý den,jsem 5 let po porodu. 4 měsíce jsem kojila, poté jsem byla v pořádku.Nyní ale 2 roky mám výtok z pravé bradavky, bívá čirý, někdy ztmavne a je i s příměsí krve.podstoupila jsem ultrazvukové a mamografické vyšetření,naštěstí se nic nenašlo.Můj gynekolog tvrdí,že se to občas stává. mě se to ale nejak nezda, není to normální to jen tak přecházet. Co mi prosím poradíte, na koho se mám obrátit. Myslíte, že se obávám zbytečně? Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Sekrece vypadá jako hormonální, typicky bývá sekret bílý nebo barevný, někdy i tmavě hnedý. Pokud je čirý, špiní prádlo či červený, je třeba doplnit ještě tzv. duktografii, kontrastní mamografické vyšetření po podání kontrastní látky, k vloučení nějakého útvaru v mlékovodech, zpravidla pak jde o nezhoubný papilom. Toto vyšetření provádějí zejéna screeningová centra a měl by vás na něj poslat gynekolog, pokud sekrece vypadá tak, jak píši výše.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8807
Dobrý večer,bolí mě levé prso asi týden,připadá mi větší a pevnější.Při prohmatání tam cítím něco jako zduřelé mléčné žlázy,kojila jsem před 22měsíci.Děkuji vám za odpověď. Hanka
Odpověď: Takto se projevují hormonální změny, počkal bych do dalšího menstruačního cyklu, pokud by to trvalo, je vhodné pro klid udělat ultrazvuk prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8806
DOBRÝ DEN.BYLA JSEM NA MG UZ VYŠETŘENÍ A NEROZUMÍM NÁLEZU MOHL BY JSTE MI TO PROSÍM VYSVĚTLIT.
VLEVO TĚSNĚ POD INVETOVANOU MAMMILOU JE HYPOECHOGENÍ NEOSTŘĚ OHRANIČENÉ LOŽISKO 20*10*6 MM.AXILLA S BGN.LU.
Z.BI-RADS4-SUSP. LOŽISKO VLEVO POD DVORCEM-AD CCB
Odpověď: Pod bradavkou je nevelké ložisko, nejasné. V těchto případech je třeba provést biopsii jehlou (histologické ověření), tak zvanou core cut biopsii, aby se něco nezanedbalo. Předpokládám, že Vás již na biopsii objednali.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8804
Dobrý den, prosím o radu,fertilní ml žláza pravidelné struktury, z reg fyziol-levé prso mírně lat od rozhraní I sin - je v s FA 20,4mm x 18,3 mm x 13 mm, nepravidelná polygonální konfigurace, doporučuji zvážit extirpaci- hraniční velikost. Ve srovnání s min KO je patrná nevýznamná progrese. V 3/2011 biopsie - benigní výsledek.Je možné odstranění i pomocí kryochirurgie v mém případě? nebo raději volit zákrok na klasické plastické chirurgie? Jak dlouho trvá prosím samotná extirpace, doba léčby a rekonvalescence. Děkuji za odpověď, Pavla 28 let Olomouc, (zatím děti nemám)
Odpověď: Fibroadenom obecně nemá vyšší riziko vzniku rakoviny, je tedy ho možné ho v prsu i nechat, když však roste a je jen jeden, není odstranění špatným řešením, osobně bych volil plastického chirurga, aby jizva byla co nejmenší a výhodně uložena.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8803
Prosím vás mám na vás velikou prozbu.Byla jsem na biopsii Nabrali mi 4.vzorky punkčni biopsie největší do velikosti 10mm.V punkčni biopsiiz patologického ložiska levého prsu je zastižen benigni fibroadenom.Malignita nezjištěná.Mám přijit na kontrolu za rok ...
Prosím vás odpovězte mi na to co to vše znamená.DĚKUJI MOC VÁM
Odpověď: Postup je správný, byla vyloučena nějaká závažná změna, zjistil se nezhoubný útvar - bibroadenom bez vyššího rizika vzniku rakoviny, tedy není třeba v zásadě nic dělat, jen pro jistotu za rok zkontrolovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8801
Dobrý den, před 3měsíci se mi po zmáčknutí pravé bradavky objevila tmavě zelená sekrece,na sono mi byly zjištěny 2 cysty vel 5 a 8 mm.Užívám preparát Orissa,mám i nepravidelnou menstruaci,tento měsíc mám opět týden zpoždění a zelenou sekreci po zmáčknutí mám znovu.Mám strach,zda se nejedná o něco vážného. Je mi 36 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Tmavě zelená sekrece neznamení z hlediska prsu nic závažného, jsou to hodmonální změny, stejně jako cysty v prsech. Vše souvisí s gynekologickými problémy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8800
Dobrý den, chtěla bych vysvětlut tento nález z prsní poradny: Prsy symetrické,bez kožních změn,t.č. sekrece nezachyceny v HZK 1. dx prsu drobná benigní rezist. prům. do 5 mm,jinak přim. nález axilly volné.Mám opožděnou menstuaci o týden. Mám strach, zda se nejedná o něco vážného. Na USG jsem byla před 3měsíci a byly mi zjištěny 2 cysty vel. 5 a 8 mm.Děkuji.
Odpověď: podle nalezu jde o nezavazne hormonalni zmeny v prsech, celkem nevyznamne a bezne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8799
Dobrý den, mohu poprosit co znamená histlogický nález: Histologicky tu nacházíme atipické duktální hyperplázie a sruktury duktálníhocarcinoma in situ,grade II a grade III(DCIS high grade ). Nádorové struktury ve smyslu duktálního karcinomu in situ jsou v jednom řezu vzdálené od označeného resekčního okraje 1mm,avšak nepřesahují ho.pTNM: pTisNOMX, M-8500/23 7.09.2011 jsem byla na operaci prsu a toto je histologický nález. Ráda bych věděla, co to znamená. Děkuji Iva
Odpověď: je velke stesti, ze se zmena odstranila, jde o nador, ktery se jeste nesiri dale, je ohraniceny, tzv. nulteho stadia. Pokud by se neodstranil, zmenil by se v nador invazivni. Takto je prognoza velmi velmi dobra, nalez vsak vyzaduje patricnou lecbu podle doporuceni onkologa, obvykle ozareni, aby se v budoucnosti znovu nemohl objevit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8797
Dobrý den, můj 20měsíční chlapeček má již 4 den zarudlou jednu prsní bradavku . Pod bradavkou jsem nenahmatala nic zvětšeného, uzliny v podpaží jsou na obou stranáh stejné (skoro nehmatné). Mazali jsme Fenistilem , účinek žádný. Co by to mohlo být ? Děkuji za odpověd J.V.
Odpověď: zdureni prsni bradavky u malych deti je bezne a nebyva priznakem niceho zavazneho, vymizi. Kdyby se horsilo a zejmena byly priznaky zanetu, jdete radeji k detskemu lekari.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8796
Dobry den,
je mi 27 let a jsem v 36.tydnu tehotenstvi,...pravidelne si provadim samovysetreni prsou.Behem celeho tehotenstvi se mi pri mirnem stisknuti bradavek uvolnuje male mnozstvi cire ci mirne zlute tekutiny,coz si myslim, ze je bezne.V poslednich par dnech se u me objevila v teto tekutine i mala primes krve(soude podle cervene barvy).V pravem prsu je mnozstvi vetsi nez v levem.Rada bych Vas pozadala o nazor,jestli je to v dobe tehotenstvi normalni nebo zda mam vyhledat odborne lekarske vysetreni a muze tento priznak vestit nejaky problem.Predem moc dekuji za odpoved.
Zuzana
Odpověď: Zlata, bila ci jinak barevna tekutina je normalni, krev by opakovane byt nemela, pokud je jen prechodne a malo, nic se nedeje. Kdyby se krev opakovala a bylo ji vice, radeji jdete na kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8795
Dobrý den,
na prsu se mi udělala červená,jakoby zaničená boulička(vypadá jako větší uher).Je nutná návštěva lékaře.Nebolí.Stačilo by potírat framykoinem.Děkuji za odpověĎ.PAvlína
Odpověď: nevypada to na nic vazneho, doporucuji Betadine, pripadne odvar z hermanku ci salveje, kontrolu, kdyby to nezmizelo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8794
Dobrý den,mamince našli minulý týden na mamografickém vyšetření utvar o velikosti 9x 9 mm. Až na ultrazvuku byl malezen tentt utvat- který by měl být podle zprávy žláznatého charakteru. Chtěla bych se zeptat, pokud by se jednalo o horší variantu- rakoviny, je tato velikost nádoru léčitelná? děkuji
Odpověď: Pokud byse při jehlové biopsii (core)biopsii,( která by v případě podezření na jiný než žlazový původ okrsku měla být provedena), prokázalo, že jde o zhoubné ložisko, byla by to tzv. optimistická varianta. Zhoubné nádory těchto velikostí jsoou prakticky plně vyléčitelné, naprostá většina žen nepřijde o prs, velká většina není léčena chemoterapií, všechny mají pouze tzv. sentinelovou uzlinu (vyjmutí jedné vstupní uzliny v podpaždí) -tedy nemají provedeno odstranění většiny uzlin v podpaždí. Malé nádory mají celkově lepší vlastnosti k léčbě, postupem času, jak se zvětšují, samozřejmě tato výhoda mizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8793
Dobrý den,paní doktorko.
Je mi 21 let, mám 2 děti, kojím nyní 3. měsíc. V prsu jsem si našla malou bulku, která se nezmenšuje ani nezvětšuje v závislosti na kojení... Je stále stejná, vím o ní cca 14 dní. Bolestivá pouze když ji zatlačím hlouběji do prsa, jinak o ní nevím. Myslíte, že by mohlo jít o něco vážnějšího? Mám se s tím obrátit na doktorku nebo je při kojení normální? (Četla jsem že léky na potlačení laktace, které jsem brala po potratu,medocriptin by mohly mít vliv na výskyt nádoru?) Mockrát děkuji za odpověď. Marková
Odpověď: Milá mladá dámo. Ve vašem věku je výskyt zhoubného nádoru prsu prakticky nepravděpodobný. Takto na dálku neodhadnu přesně, co by se mohlo za Vaší bouličkou skrývat, velmi pravděpodobně však jde o nějakou souvislost s kojením. Na sonografii (ultrazvuk) se objednejte do screeningového centra (adresy jsou na tomto webu), až dokončíte kojení. Buď si zajdete ke gynekologovi pro žádanku nebo se můžete objednat přímo do centra sama, pak počítejte s úhradou 300Kč. BUďte klidná a užívejte svoje mateřství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8792
Dobrý den, před pár dny mě začalo bolet za lopatkou,v podaží, v paži a pak jsem při sprchování zjistila,že mám zvětšenou prsní žlázu-bolí na dotek,je pravdou,že mi momentálně končí menstruace,prsa mě při mensturaci bolí,ale né takovýmto způsobem-rozsahem a né jen jedno prso. Sportovní zátěž jsem neměla,že bych měla namožnené svalstvo. Jsem objednaná na vyšetření,ale bohužel,až na příští týden a teď se velmi bojím a nespím.Prosím,abyste můj dotaz nezveřejňovali,moc Vám tímto děkuji za odpověď. Přeji pěkný den.
Odpověď: MIlá Nikol, rozhodně se přestaňte bát. Příznaky, které popisujete spadají do tzv hormonální dysbalance - nerovnováhy. Někdy neumíme vysvětlit, proč se objevují a proč jen v jednom prsu. POkud obtíže nepřestanou, užívejte Mastodynon, je volně koupi v lékaárnách. Jde o kapky, které se užívají podle návodu , ideálně tři měsíce.
Mastodynon je nehormonální lék, srovnává předmenstruační obtíže. Na vyšetření ultrazvukem samozřejmě jděte, věřím, že jste se objednala do screeningového centra,kde pracují specialisté zaměření na vyšetření prsní žlázy. Adresy těchto akreditovaných center jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8791
Dobrý deň

bola som na SONO vyšetrení a záver je takýto: Vľavo v HLQ pri areole dif.pozdlžný hypeoechogénny uzol rozmerov 16x5mm charakteru výraznejšieho tuk.lalôčika, dif.dg.tukového FIA.
Axily bez patologicky zmenených LU.

Budete taký láskavý a vysvetlite mi, že o čo sa jedná?

Ďakujem a ostávam s pozdravom Potašová
Odpověď: Pro ženu ve Vašem věku je mnohem přínosnější mamografie než ultrazvuk. Pokud opravdu jden jen o tukový lalůček nebo fibroadenom (FIA). nejde o závažnou diagnózu, měla by se však provést kontrola - v Čechách ji provádíme do tří měsíců, aby se potvrdilo, že jde opravdu jen a jen o tyto nevýznamné varianty.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8790
Dobry den, mam bolesti prsou cca 5 den.asi pred 2 tydny jsem vysadila antikoncepci, tak jsem se chtela zeptat jestli bolesti mohou byt zpusobeny tim. Dekuji
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že prsní žláza zareagovala na změněnou hormonální hladinu. Užívání antikoncepce vždy znamená udržování organismu v nefyziologickém stavu. Přesto však návrat do normy vnímá organismus jako velkou změnu a může zareagovat tímto způsobem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8788
Prosím ještě něco k dotazu č.8749.Byla jsem na biopsii obyčejné a né vakuové.Ta dopadla dobře,ale měla jsem si zavolat za týden,zda ty kalcifikace tam byli již před dvěma lety.Přestoupila jsem totiž do jiného centra,do Kolína.Dnes jsem tam volala a mám se příští týden opět dostavit, na poradu s chirurgem.Co si o tom tedy myslet.Mám to podstoupit nebo né?I když je to dle histologie O.K.Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud jsou kalcifikace bez významnější změny a pokud stačila na jajich biopsii obyčejná core biopsie (nemusela se provádět vakuová) mělo by jít o ložisko s kalcifikacemi, které jsou nevýznamné stejně jako okrsek žlázy, ve kterém se utvořily. \v tom případě mi chirugický zákrok připadá zbytečný. Možná ale mají Vaši lékaři ještě nějaké důvody k odborné konzultaci. Dostavte se na ni a nechte st vše řádně vysvětlit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8787
Dobrý den ,jsem maminka 10 leté holčičky . Dcerka se mi nedávno svěřila, že má bolesti levého prsa.. ještě ji prsa nerostou , na prsu není viditelně nic zvláštního, ale při pohmatu má hmatnou bulku velikosti asi 1 na 1 cm přímo pod bradavkou, je to tvrdé a při pohmatu bolestivé , chtěla jsem se zeptat jestli se máme něčeho obávat nebo to souvisí s jejím dospíváním a růstem prsu. za vaši radu a odpověď moc děkuji s pozdravem Martina Muchová
Odpověď: U vaší malé princezny nastává hormonální změna. Jako první příznak puberty se vždy probudí prsní žláza, která se formuje přesně, jak popisujete. Proces může být bolestivý. Neexistuje žádná léčba, vše je normální. Poraďte Vaší dcerce, ať si prsa chrání před úderem, zbytečně by prodělala další bolest.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8786
Dobrý den, mám 7 měsíčního syna a po porodu a kojení se mi na prsní bradavce objevil malý bílý výrustek 1mm.. nijak se nezvětšuje ani nebolí.Myslela jsem že zmizí ale to se nestalo.. tak se chci zeptat co by to mohlo být a jestli je zapotřebí navštívit lékaře.. moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Velmi pravěpodobně jde o tzv.kožní Montgomeryho žlázku, která se ucpala. Někdy jde obsah mírným tlakem vybavit. Nejde o žádné onemocnění, které byste měla řešit. Někdy nastanou ve žlázce zánětlivé změny, pak je třeba tento problém řešit s kožním lékařem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8785
Dobrý den, téměř před měsícem jsem si všimla že mám na levé bradavce malou tmavě hnědou tečku. Nelámala jsem si s tím hlavu a myslela si že to je třeba nějaký stroupek, ale tečka tam je stále. Chtěla bych se zeptat jestli nevíte co by to mohlo být, jestli to je normální , nebo zda mám navštívit lékaře?Děkuji.
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o pihu, která se může utvořit i na bradavce. Sledujte, zda piha nemění svoji velikost a barvu, pokujd by nastala jakákoliv změna, objednejte se ke kožnímu lékaři. S prsem zde není žádná souvislost, jde o problém kůže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8784
Dobrý den,
již týden mě bolí levé prso,občas mě v něm i píchá, je to taková tupá bolest. žádnou bulku jsem si nenahmatala. Mám před menstruací a nikdy jsem takovou bolest neměla.
Odpověď: Určitě zůstaňte klidná, bolest postupně sama vymizí. Pokud by přetrvávala i po menzes - což nepředpokládám- užívehte 3 měsíce Mastodynon kapky. Je to nehormonální lék, který u mladých žen dobře funguje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8783
Dobrý den,
je mi 33 let a je to týden, co jsem začala mít pocit, že se mi mírně zvětšilo levé prso. Žádnou bulku jsem nenahmatala, ale když dám ruce podél těla, tak mi to levé prso trochu vadí. Ráda bych věděla, zda je to možné, nebo je to příznakem něčeho vážnějšího. Děkuji
Odpověď: Vaše příznaky bych vyhodnotila jako spíše nevýznamné. Možná, že budete mít atypickou menstruaci tento měsíc, možná jste těhotná, možná jde jen o hormonální dysbalanci, která v tomto období bývá častá a je nejistého půvdsu. Vyčkejte, příznak pravděpodobně zmizí. Pokud bude nejméně jeden měsíc problém přetrvávat, nechte se vyšetřit ultrazvukem (sono) v některém ze screeningových center. (adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8782
dobrý den, bola som na sono vyšetrení pre podozrenie na slepé črevo ale sono neukázalo žiadnu tekutinu. Znamená to, že to slepé črevo nieje? Bolesť mám v pravom podbrušku po gyn. stránke by som mala byt v poriadku
Odpověď: Slepé střevo zcela určitě máte. Volná tekutina je příznakem zánětu slepého střeva, ale ne přítomnosti tohoto červovitého přívěsku. Někdy pobolívají v lokalitě slepého střeva břišní uzlinky, což může být příznakem nějakého jiného zánětu -často se v návaznosti na bolesti břicha v této lokalitě objeví angína.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8781
Dobrý den paní doktorko.Je mi 34 let, už několik let mám na pravém prsu v horní části dvorce pohyblivou bulku, která je pořád stejná a nebolí. V současné době mám měsíc po porodu a plně kojím. Doposud jsem bulku neřešila, ale teď při kojení ji vidím častěji a leží mi to v hlavě. Chtěla jsem se zeptat, zda-li je důvod se znepokojovat a jestli mám navštívit doktora teď nebo až přestanu kojit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Rozhodně s touto bulkou k lékaři nespěchejte. Jde zřejmě o podkožní lipom, může také jít o ucpanou mazovou žlázu. V klidu kojte své děťátko. Vyšetření ultrazvukem je přínosné až 3 měsíce po vysazeném kojení. Pak se obraťte na nějaké screeningové centrum, buď se žádankou od gynekologa nebo na přímou platbu 300Kč. Ultrazvukový obraz jednoznačně ukáže, který z benigních důvodů je podkladem Vaší bulky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8780
Dobrý den,nahmatala jsem si vleže útvar asi 3cm dlouhý,není to jako kulatá bulka,spíš jako široká vylezlá žíla,která je vidět při zvednutí ruky v dolní části prsu.Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Popisujete tzv.Mondorův příznak, což je něco jako zánět žil pod povrchem kůže. Nejde o závažný příznak, obvykle zmizí sám. O původu tohoto příznaku se spíše jen spekuluje. Jste ale ve věku, kdy byste již měla navštívit preventivní mamografii ve screeningovém centru. Źádanku dostanete od svého gynekologa nebo praktického lékaře. V centru budete vypisovat dotazník, což je při screeningu povinnost. Tam svou obtíž uveďte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8779
Dobrý deň,sono prsníka-nález: Vľavo v DLQ pretrváva hypoechogénnejšia área avšak s vyznačenými akust. tieňmi veľkosti 12x8mm-bez zmeny. Axily bez LAP. BI RADS 4a. Biopsia prsníka 3 x punktát prsníka s nálezom: Vo všetkých troch vzorkách sú zachytené diferencované štruktúry mliečnej žľazy, v okolí ktorých je výrazná dezmoplázia.Bez malígnych štruktúr v zaslaných vzorkách. D24. Prosím Vás o vysvetlenie nálezu.Znepokojuje ma pojem dezmoplázia.Je lepšie nádor naďalej sledovať alebo radšej hneď operovať, aby sa časom nezvrhol na zhubný nádor?Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Výraz "dezmoplázia" se dá vysvětlit jako nevýznamná odchylka od normy.
Já však mám obavy na základě popisu ultrazvuku. Hypoechogenní area (ložisko) s akustickým stínem, to je popis jednoznačně podezřelý z malignity nálezu, rovněž uzvření nálezu jako Birads4a říká, že je podezření z malého zhoubného ložiska. Takto na dálku mám pocit, jako kdyby byla biopsie provedená z jiného místa. Prosím, nechte se vyšetřit znovu, možná i na jiném místě. Jste mladá, bylo by opravdu zbytečné, aby u Vás byla diagnóza stanovená pozdě. Jde-li o zhoubný nádor, je velmi malý a zcela léčitelný. Možná také, že ultrazvukový nález nebyl dobře popsán a já Vás zbytečně děsím. Váš případ se opravdu velmi obtížně řeší na dálku, donuŤte Vaše lékaře, ať Vám vše vysvětlí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8778
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Moje maminka (53 let) objevila ráno na rubu noční košile poměrně velkou, jakoby hnědou skvrnu v místě prsní bradavky. Po zmáčknutí bradavky však žádná tekutina nevytéká. Na mamografu byla asi před 9 měsíci. Také bych chtěla uvést, že předchozí den vykonávala velkou fyzickou námahu a zvedání těžších předmětů. Chtěla bych se zeptat, o co se může pravděpodobně jednat a zda-li je nutné mamograf zopakovat hned a nečekat na další preventivní vyšetření. Velice děkuji za odpověď. R.
Odpověď: Závažným příznakem je červený (krvavý) výtok z bradavky.V tom případě se návštěva centra nesmí odkládat. Pokud se hnědý výtok bude objevovat častěji, bylo by vhodné zajít do centra, které maminku před devíti měsíci vyšetřilo. Souvislost hnědého výtoku a fyzické námahy není příliš pravděpodobná, různé druhy výtoků z bradavek se ale mohou objevovat jako důsledek určitých hormonálních změn, na které má Vaše maminka ve věku 53let stále ještě nárok.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8777
Dobrý den,chtěla bych se optat na objednací lhůtu do mamo-centra. Mám potíže, nejbližší termín mi dali za 14dní-není to dlouho?Bolest v prsu cítím cca měsíc(postupně graduje).V centru jsem registrovana již 7let pro regresi cyst v levém prsu, která po ukončení laktace ustala. Současně beru HA na zaléčení endimetriózy a dřívější několikeré cysty levého ovaria(2xlaparoskopie).Je možné se objednat jinam bez doporučení?R.
Odpověď: Pokud se objednáte do jiného centra bez doporučení, zaplatíte 300Kč. Ovšem doporučení platí ve všech centrech stejně - pokud ho máte, zkuste zavolat jinam.Termín za dva týdny ale není dlouhý, Vaše obtíže nenasvědčují, že by u Vás mohlo být nebezpečí z prodlení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8776
Dobrý den, už nějakou dobu se chystám ke gynekologovi, ale strach je silnější :-( nahmatala jsem si na levém prsu nějakou jakoby bulku je dost tvrdá a přímo na prsu nahoře, prso se mi nijak nezvětšuje ani nevídím nějaké změny jen ta jakoby bulka je pořád tam poraďte prosím děkuji H.
Odpověď: MIlá mladá dámo. Ve věku 25let je prakticky nepravděpodobné, že by Vaše boulička byla zhoubného původu. Přesto, pro Váš klid, nechte se vyšetřitn ultrazvukem (sono) ve screeningovém centru. Adresy jsou zde na www.mamo.cz Pokud budete mít žádanku od gynekologa bude vyšetření zdarma, pokud půjdete bez žádanky, zaplatíte 300 Kč. Za klid to stojí. V současné době běží akce Avonu Ženy ženám, kde můžete získat kupón v hodnotě 200Kč. Infornujte se na stránkách Avon www.zdravaprsa.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8775
dobrý deň

dnes som si nasla na bradavke krv myslela som si ze som sa skrabla no ked som silnejsie potlacila na bradavku isla mi cira krv.viem ze musim navstivit lekara, ale rada by som vedela ci krv z prsnika sa rovna rakovina.
dakujem za odpoved

Monika
Odpověď: Krvavý výtok z bradavky nemusí rovnou znamenat rakovinu. Může jít o tzv.papilom, který není zhoubný. Prosím, neodkládejte ale návštěvu lékaře. Krvavá sekrece bývá spojená také s časnými, tedy dobře léčitelnými stadii nádorů prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8774
Dobrý den je mi 39 let jsem 3 měsíce po porodu. Mam 4 dite ale žádne jsem nekojila.Nikdy se mi neutvořilo mleko ale vždy jsem to zkoušela co to šlo.po poslednim porodu jsem pravou bradavku měla tak popraskanou,bolestivou a nateklou, ze jsem se ji nemohla uz ani dotknout.nez se zhojila,tak se i olupovala a svědila ale zustala vpacena.Dnes když si ji vytahnu,tak se zase vpaci.jinak nic jineho nenahmatam. Muze to být po spatnem kojeni.Děkuji.
Odpověď: Problémy, které máte s bradavkou, mohou souviset s pokusem o kojení, které se nezdařilo. Je mi líto, že se Vám nepodařilo kojit, Vy za to ale nemůžete. Tak to prostě u některých žen chodí. Bradavku si promazávejte mastí Calcium pantothenicum nebo nějakou podobnou, poradí Vám v lékárně. Snažte se jí vybavovat, zatažená bradavka může dělat obtíže, zejména se v ní udržují záněty. Podle Vašeho popisu se opravdu nezdá, že by zatažení mělo souvislost s nějakým dalším nálezem v prsu. Pro Váš klid by bylo vhodné, ať Vás gynekolog odešle na komplexní vyšetření prsů do screeningového centra, adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8773
Prosím Vás, chtěla bych se zeptat jestli zdravotní pojištovny mají nějakou změnu v tom, že když navštěvují dvakrát ročně odborného lékaře na vyšetření prsu musím si toto vyšetření hradit i když jsem po operaci, měla jsem před asi pěti lety bulku a ta naštěstí nebyla zhoubna a mám ještě nějaké zvětšené mléčné žlázy a odborný lékař po mi chce za vyšetření kolem 600,-- Kč, že mu to neproplácí pojišťovna.
Pod lékařským dozorem už jsem nejméně 10 let a tehdy mě tam poslala paní doktorka z gynekologie.
Děkuji s pozdravem Kohutová
Odpověď: Vážená paní. Vůbec nerozumím tomu, proč chodíte každých šest měsíců na vyšetření prsů. Předpokládám, že Vás lékař vyšetřuje pohmatem. Jste ve věku, kdy máte nárok jednou za dva ropky na bezplatnou mamografii a ultrazvuk. Pokud při těchto zobrazovacích metodách jsou výsledky v pořádku, není třeba častější vyšetření, i když jste měla před lety bulku. Podívejte se na mapu screeningových center, která jsou specializovaná na vyšetřování prsů, zda je mezi nimi i pracoviště, které navštěvujete. Žádanku do screeningového centra je povinen Vám vystavit gynekolog nebo praktický lékař bezplatně. Podle všech odborných doporučení je kontrola každých šest měsíců zcela nadbytečná, platíte zbytečné peníze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8772
Dobrý den sem kluk věk 13 let Mam jakobi nafoukle bradavky pod tím bouličky 1-2 cm sou to pry hormony v pubertě nebo něco takového.Četl sem to na internetu má to pry víc chlapců.Prý to muže trvat až do 18 let do konce puberta..(Moc moc prosím o odpověd moc mi to pomuže bojím se co to je) naschledanou
Odpověď: Milý mladý příteli. Všechno, co jsi popsal je pravda. V souvislosti s Tvým věkem se tak trochu mezi sebou perou ženské a mužské hormony, což je zcela normální. Proto reaguje základ mléčné žlázy, kterou má pod oběma bradavkami každý zdravý muž i chlapec. Jen co vyhrajou u Tebe mužské hormony ( a o tom nepochybuj), boulilčky pod bradavkami se zklidní. Bude to ale trvat několik měsíců. Teď pro Tebe není žádného léku. Je jen dobré neužívat žádné přípravky, které se kupují v posilovnách. Mnohé z nich podporují aktivaci žlázy pod bradavkami u mužů.
Neboj se, není čeho. A je úžasné, že sis našel tuto poradnu a nezůstal jsi se svým problémem sám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8771
Dobrý den, před menstruací mě poslední 3 měs. bolí levé prso a nahmatám v něm bouličky. Bolí jen ze strany, blíže k zádům. (po menstruaci bolet přestane) Menstruaci mám přesně na den, ale první 4 dny jen slabě krvácím, další 2 dny krvácím velmi, poslední den lehce a pak ještě tak 8 den malinko. Před porodem jsem to měla na opak. První dny hodně, pak pomalu krvácení ustávalo. Antiko. neberu. Může to být hormonální nerovnováha? Na gynek. prohlídku jdu až v listopadu. Děkuji za odpověď
Odpověď: Výborně jste popsala své obtíže a zároveň jste si také odpověděla. Bolestivost prsní žlázy a jiný průběh menstruace, než jste byla dříve zvyklá, odpovídá s velkou pravděpodobní hormonální "dysbalanci" nebo-li nerovnováze. Bohužel, neumím odpovědět, proč k takové dysbalanci dochází, a jak dlouho bude trvat. Obvykle se časem takové nesrovnalosti vyladí samy. Ze své praxe mám zajímavý postřeh, že tyto dysbalance přicházejí často v létě. Také neumím vysvětlit, proč na tuto nerovnováhu reaguje jen jeden prs - musím Vás ale uklidnit , že i toto je velmi časté. Vaše příznaky nejsou závažné, nezvyšují možnost výskytu rakoviny prsů. Mohl by Vám pomoci Mastodynon kapky, kůra tři měsíce, užívat podle návodu. Jedno balení stojí do 200Kč, vydrží asi měsíc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8770
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda se můžu nechat vyšetřit mamografickým screeningem nebo utz, pokud kojím? Popř. co by pro mě bylo vhodnější (je mi 32let) a zda toto vyšetření dělají i v Novém Jičíně?
Nyní mám druhé dítě - 8 měsíční a už po páté mám zánět prsu ( u prvního dítěte jsem zánět neměla) - teda myslím že je to opět zánět.
A mé obavy jsou ještě i díky tomu, že mi z bradavky dost často teče i krev, tak bych raději měla klid na duši a nechala se vyšetřit.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: MIlá Radko, v Novém Jičíně je skvělé screeningové pracoviště pod vedením primáře Mutiny. Prosím, obraťte se přímo na něj s odkazem na tuto poradnu a mou prosbu, aby se Vás ujmul ( jmenuji se Skovajsová). Mamografie v době kojení není ideální, ultrazvuk by se však provést měl.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8768
Dobrý den, v listopadu jsem podstoupila úplnou ablaci prsu a dostala implantát. Následovaly chemoterapie, ozařování jsem neměla. Nyní se mi zdá, že něco nahmatávám na stejném místě jako byl původně nádor. Je možné, aby se nemoc takto vrátila? Na mamograf a UZ jsem objednaná na 10.10, nevím, jestli to nemám řešit dřív.Děkuji Jana
Odpověď: Je málo pravděpodobné, že by se nemoc vrátila do roka a na stejné místo. Spíše předpokládám, že hmatáte podkožní jizvu nebo řasení na implantátu. Vyčkejte v klidu termínu vyšetření. Hlavní rozřešení dá v tomto případě ultrazvukové vyšetření, i když mamografie je také pro stanovení celkové diagnózy nezbytná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8767
Dobry den,,jsem po ablaci prsu /v unoru/.Nyni dochazim na druhou serii lymfy,avsak otok hrudniku abricha nemizi.Potrebuji poradit jak dal pokracovat. Na dalsi bezplatne leceni jiz nemam narok.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Vážená paní. Bohužel nerozumím zcela, co míníte výrazem "druhá serie lymfy". Pokud tím míníte lymfodrenáže, pak je zde otazník, zda jsou lymfodrenáže prováděny kvalitně. Také nerozumím tomu, proč po běžné ablaci máte otok-lymfedém- břicha a hrudníku. V Motole v Praze pracuje asistent Wald, který je na nemoci lymfatického systému po operacích velký odborník. Pokuste se s ním spojit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8765
Ma pritelkyne, je objednana na sonograficke vysetreni prsu.Ale v terminu ma mit mens


Ma menstruace vlil
v na mamograficke vysetreni prsu?




Ma menstruace vliv na mamograficke vysetreni prsu? Lekar doporucil me pritelkyny vysetreni v obdobi 5-15 dni po zacatku menstruace. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Vždy mám radost, když se táže muž, kterému záleží na zdraví ženy. V době menstruace už jsou obvykle ukončeny všechny hormonální děje v prsní žláze. Prsy proto nejsou bolestivé a lépe vyšetřitelné. Zejména při mamografii je dobré, aby prsy v době vyšetření již nebyly napjaté a bolestivé, protože součástí vyšetření je komprese- zmáčknutí - prsu, to je nezbytné pro kvalitní výsledek, pro kvalitní obraz. Při ultrazvuku (sonografii) je také dobré, aby přejíždění sondou po prsu nebylo vnímáno bolestivě. Interval od5 do 15 dne je ideální, dny v průběhu menstruace už jsou také velmi vhodné. Nevhodné období je před začátkem měsíčků, protože některé ženy v tomto období mají prsy velmi bolestivé a prosáklé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8764
Ještě k dotazu 8736. Chemoterapii jsem nedostala,mám jen hormonální léčbu. Psala jsem Vám hlavně protože jsem se chtěla podělit o radost, že byl díky Vašim radám odhalen problém a vyřešen.Děkuji prim.Mudr. Mutinovi, prim. Mudr. Zoubkovi za cenné rady a Vám paní primařko na okomentování výše uvedeného dotazu. On line poradna je užasná možnost poradit se a nebýt na problém sama.Díky. S pozdravem Dagmar Lukšová
Odpověď: MIlá paní Lukšová. Udělala jste mi touto poslední zprávou opravdu velikou radost. Všichni lékaři, kteří zde ve svém volném čase odpovídají, činí tak z přesvědčení, že takováto poradna má smysl. Vaše slova jsou pro nás, odborníky z Asociace mamodiagnostiků, veliké povzbuzení pro další práci. Přeji Vám zdraví, chraňte si ho. Teď víte, jak velikou má cenu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8763
Zpět k dotazu č. 8762: A je dostažující i uvedené "konsiliární vyšetření" bez uvedení UZ či mamgraf nebo je třeba doplnit - konsiliární UZ apod.?
Děkuji za odpovědi.
Odpověď: Ve vašem věku je jisté, že bude provedeno ultrazvukové vyšetření, mamografie se ženám Vašeho věku provádí jen při velmi závažných příznacích, což bolest není.. Slovo "konziliární" v tomto případě znamená, že lékařka žádá dalšího lékaře o "konzilium", nebo-li o vyšetření, které má rozhodnout, zda Vaše bolesti v prsech znamenají něco významného. Obvykle se již výraz "konziliární" nepoužívá, stačí jen : vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8762
Dobrý den,
ráda bych upřesnění. Na UZ prsů docházím na radiodiagnostické odd.,nyní jsem vyměnila gyn. a požádala paní dr. o doporuč. na UZ prsu. Pí.dr. list poznamenala čísly 603 a N608 a uvedla,že "žádá o konsiliární vyšetření prsou kvůli bolesti".Když jsem to předala pí. dr. na radio., řekla mi, že na toto mi vyšetření neudělá (není specifikace, zda UZ nebo mamograf) a že je chyba v číslech (603 nedělá, že jde o č. pro prsní poradny, že dělá 63) a ať požádám pí dr. na gyn. o opravu, ta mi však řekla, že takto je to ok. Můžete prosím posoudit?Děkuji.
Odpověď: Diagnóza N608 by měla být pro vyšetřující radioložku dostačující. Stačí tedy na žádance číslo 603 škrtnouot a ponechat jen N608. Číslo diagnózy se nevztahuje k metodě, kterou má být vyšetření provedeno.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8761
Dobrý den,chtěla bych se zepat,od jakého věku se vyskytuje rakovina prsu?Je mi 29let a už 3tí týden mě bolí levé prso,bolest jde do podpaždí a do levé lopatky.Levé prso se mi zvětšilo.U klíční kosti na levé straně jsem si nahmatala ztvrtlou podkožní bulku.A pod pravým prsem jsem si též nahmatala podkožní bulku.Nevíte co by to mohlo být?Předem děkuji
Odpověď: Nádory prsní žlázy se začínají objevovat po 25roku věku, do 30let onemocní v České republice každoročně asi 30 žen (z 6200). Tak, jak své nálezy popisujete, určitě by bylo vhodné provést ultrazvukové vyšetření všech bulek, které jste si našla. Váš gynekolog by Vám měl vystavit žádanku, můžete se také nechat vyšetřit na přímou platbu za 300Kč bez doporučení: Vyhledejte na www.mamo.cz adresy center, a nějaké si vyberte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8760
po mamografickém vyšetření jsem prodělala biopsii prsu. Nyní čekám na výsledek. Ačkoliv jsem neměla žádné příznaky. Nyní po biopsii mám bolestivou bulku v prsu, je to jen důsledek biopsie nebo zánět či to nejhorší?? S díky za odpověď
Odpověď: Po biopsii nemůže vzniknou nebezpečné ložisko. Velmi pravděpodobně došlo k malému zakrvácení pod kůži nebo přímo v místě odběru ve žláze. Na bouličku dejde chladný obklad - ideálně pár kostek ledu v kapesníku a to celé do igelitového pytlíku. Určitě neužívejte léky typu Ibalgin, mohlo by se navodit krvácení v místě odběru ve žláze. Přes víkend odpočívejte, nedělejte náročnou fyzickou práci. Pokud by se příznaky zhoršovaly (moc s tím nepočítám), zavolejte v pondělí do centra, kde jste podstoupila biopsii.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8759
Dobry den chtěla jsem se zeptat nevim jestli to stim souvisi před několi měsici jsem byla brat krev a zistila mi hladimu tumorové markery S_TPA hladina 166,0 a ma byt podle ni (2,0_75,0)lekař mi řekl že to tak stašne neni a nechce mě poslad na vyšetřeni chtěla jsem se zeptat co to vlastně znamena a jestli se mam na někoho obratit děkuji kožušníková
Odpověď: Předně se mi jeví jako opravdová hloupost nechat vyšetřovat tumorové markery jen tak pro nic za nic. Zvýšení tohoto, ale i ostatních markerů, může být způsobeno zánětem, existují zřejmě i další důvody, které nejsou jednoznačně známy. Souhlasím s vaším lékařem, že zvýšení je malé a nic neříkající.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8758
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi mamografií, sonografií a ultrazvukem prsou. Je mi 25 let a asi rok trpím bolestí prsou, které se stupňují. Které vyšetření bych měla zvolit a proč?
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Mammografie je vyšetření prsů pomocí měkkého záření, hodí se pro ženy od 40let věku. Sonografie a ultrazvuk je jedno a totéž, někdy se také říká jen zkráceně sono. Sonografie je vhodná proženy Vašeho věku, na vyšetření se objednejte do screeningového centra - adresy jsou na tomto webu. Vyšetření je bezplatné se žádankou od lékaře, jinak stojí 300Kč. V současné době probíhá akce Ženy ženám (Avon), ve které můžete získat poukázku na vyšetření v hodnotě 150Kč. Zbytek doplatíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8757
Dobrý den.Včera jsem byla na mamo vyšetření prsu.Mám vše v pořádku,akorát mi paní doktorka napsala do zprávy redukující žláza typologicky Tabár II.Chtěla bych vědět zda se nejedná o něco vážného.Děkuji
Odpověď: Typ žlázy Tabár II je nejlepší typ mléčné žlázy - zejména pro radiologa, jeikož jde o nejpřehlednější typ, ve kterém se dobře diagnostikuje. Každý lékař je povinen typ žlázy uvést.Můžete být klidná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8756
Dobrý den,
mám již dva roky na pravé bradavce malý výrostek jakoby bouličku. Nezvětšuje se, ale není to přirozené, poradíte mi, co mám dělat?
Odpověď: Zcela určitě nejde o nic závažného. Je to velmi pravděpodobně jen atypie v kůži. Pokud vás to trápí, navštivte plastického chirurga, který se hojně zabývá problematikou prsů a domluvte se s ním o odstranění. Výkon musí být proveden opravdu šetrně, aby nedošlo k porušení mlékovodů, které ústí právě na bradavce. Můžete také zkusit, zda by obsah bouličky nešel vyprázdnit. Po nahřátí ve sprše zkuste masáž pod jemným tlakem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8755
Dobrý den.Jsem ve 3 měsíci a s přítelem loupeme cibuli ve velkém.Může to miminku nějak uškodit? Děkuji za odpověď Gorošová
Odpověď: Silice ve výparech cibule mohou některým lidem způsobit alergii. Věřím, že pokud u loupání příliš nepláčete, nejste alergická a miminku také neublížíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8753
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už 4den mě bolí pravé prso,měla jsem slabší menstruaci ale když jsem si dělala testy gravitydy tak mi vyšli negativně...co to může byt? děkuji
Odpověď: Dělá to na mě dojem celkově mírné hormonální dysbalance (úchylka), která se může objevit kdykoli. Někdy se tyto dysbalance objevují v souvislosti na nějakou zátěžovou situaci fyzickou nebo psychickou nebo při velké změně - zaměstnání, přestěhování. Bolest jednoho prsu není závažny příznak u mladé ženy. Vyčkejte v klidu další menstruace, vše se velmi pravděpodobně upraví. Pokud i další menstruace bude slabá, určitě navštivte gynekologa.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8752
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že mám výtok z obou prsou (vypadá to jako mléko) aniž bych rodila? Je to asi 6-7 týdnů, je mi 26 let. Mám to řešit s gynekoložkou?

děkuji a přeji hezký den,

S pozdravem Romana
Odpověď: Mléčná sekrece z bradavek není příznakem vážného onemocnění. Je hormonálního původu. Mohou jí také způsobit některé léky. Pokud jde o tzv. nespontánní sekreci, kdy se kapičky objeví až po zmáčknutí bradavek, nejde skutečně o nic. Pokud je sekrece obtěžující, samovolná, poraďte se se svým gynekologem, on eventuelně provede testy, zda nejde o problém spojený s hormonem prolaktinem. Existuje léčba lékovou formou, o té se ale musíte poradit právě s gynekologem. Nejprve však alespoň 2 měsíce počkejte, zda se vše samo neuklidní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8751
Dobrý den paní doktorko.Je mi 39 let,jsem 4 měsíce po porodu a plně kojím.Včera jsem si všimla na levém prsu v dolní části dvorce rezistence,která je viditelná na pohled a je hmatná pod kůží.Objevují se nádory prsu i během kojení?Mohla by to být jen zatvrdlina z mléka?Provádí se ultrazvukové vyšetření ženám,které kojí?Kdyby to byl nádor,mohu kojením ohrozit své dítě?Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Jestli jsem dobře pochopila, jde o útvar pod kůží dvorce. S nejvyšší pravděpodobností jde o nějakou součást mléčné žlázy, zkuste nález jemně pomasírovat. Samozřejmě, že se může nádor prsu objevit i během kojení, podle toho, co píšete, však nejde o Váš případ. Pokud byste byla opravdu neklidná, ultrazvukové vyšetřeí se může provést, musí ho ale udělat skutečně erudovaný lékař na skvělém ultrazvuku. O tom, zda může přítomný nádor v prsu ohrozit kojence jsem nikde nečetla, prsní žláza prostoupená nádorem se však nezapojuje do mlékotvorby.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8749
Dobrý den.CHci se zeptat,zda je nutné chirurgicky odstranit kalcifikace vápníku,když mám histologický výsledek po biopsii prsu negativní. je mi 45 let. Děkuji za odpověď.Můžete dotaz zveřejnit.
Odpověď: Předpokládám, že byla provedena vakuová biopsie. Pokud je výsledek negativní, není nutné kalcifikace vyjmout, ale ani je častěji sledovat. Většina kalcifikací je benigního - nezhoubného původu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8747
Dobrý den, v květnu jsem podstoupila resekci DCIS, nyní mám nastoupit na radioterapii. Po operaci mi ještě přetrvává v prsu hematom - nemůže způsobit při a po ozařování komplikace? Děkuji
Odpověď: Kolekce tekutiny, která v prsu přetrvává po operaci již bude spíše serom - odbarvený hematom. Určitě nebude dělat problém při ozařování. Provedl Vám někdo punkci ?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8746
Dobrý den, byla jsem na mamografu - vlevo centrálně zastření 0,5 mm s drobnými kalcifikacemi, lékař mi chtěl udělat biopsii, ale říkal, že se nemusí podařit nakonec mě ojednal na vakuovou biopsii do N. Jičína, prosím je to správný postup? děkuji za odpověď má nabouranou psychiku
Odpověď: Ano, jde o zcela správný postup. V Novém Jičíně prování biopsie primář Mutina nebo kolega z jeho týmu. Jsou velmi zkušení. Screeningové centrum v Novém JIčíně vykazuje velmi dobré výsledky.Pan doktor měl pravdu, že "obyčejná" biopsie by se nemusela podařit
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8745
Bola som na MMG a v sprave mam napisane-bilat.koža jemna,podkožie volne redukujuci typ prsnikov,obojstrane bez lož.zmien a patol.kalcifikatov,LU v axile vlavo.Zaver-BR2
Odpověď: Popis mamografie je zcela v pořádku. Uzliny v axile (podpaždí) jsou běžnou součástí popisu, někdy jsou vidět, jindy ne. Mně ale chybí údaj, jaké jsou ty uzliny : zvětšené? normální? BR2 znamená , že lékař předpokládá, že je všechno v pořádku. Bude Vám doplněn ultrazvuk nebo nějaká jiá kontrola?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8744
Dobry den mam takovej malej problem nevim jestli jsem dostala menstrulace pred mesicem jsem mela normalni menstrulaci a te ji mam takovou hndedou mohu bit tehotna dekuji .
Odpověď: Samozřejmě, že i takto se může projevit časné těhotenství. Zkuste těhotenský test.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8743
Dobrý den,
mé mamince 55let, byla na mamografu loni, našli jí v levym prsu tukovou bulku. Nyní po roce ji našli v pravém prsu, nevěděli co to je, poslali jí na ultrazvuk, pak na odběr vzorků, po 2 týdnech ji zavolali, že se jedná o uzlinku a posílají jí na magnetickou rezonanci. Nechápu, že do teď neví co to je - uzlinka? A v jakém případě se posílá na magnetickou rezonanci? Děkuji velmi za odpověď Jarka
Odpověď: Je velmi těžké popsat, proč byl zvolen takový diagnostický postup, ale věřte, že je správný. Lékaři nejsou kouzelníci, aby poznali všechno hned napoprvé - někdy to tak jde, jindy se musí použít více zobrazovacích metod. Magnetická rezonance posune úvahy o tom, co může mít Vaše maminka v prsu o hodně dále. Do prsů se mohou "projikovat" i jiné choroby.Držím palce, aby byl konečný výsledek dobrý.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8742
Dobrý den,
je mi 32 let a chtěla bych se moc prosím zeptat, zda je nutné se znepokojovat. Před menstruací minulý měsíc jsem si všimla, ztuhnutí a mírného stejnoměrného zvětšení pravého prsu, který byl výrazně bolestivý. S menstruací bolest přestala, ale prs je stále mírně zvětšený a tužší na pohmat.Pokud bych si chtěla prosím nechat udělat preventivní placené vyšetření, je nutné mít doporučení gynekologa? Moc děkuji a přeji pěkný den. Jana J.
Odpověď: Pro preventivní placené vyšetření prsu nemusíte mít doporučení gynekologa. Utrazvukové vyšetření byste měla absolvovat, konkrétně Vaše obtíže je velmi těžké řesit takto na dálku. Objednejte se ale zcela určitě do screeningového centra.Pokud byste chtěla být vyšetřenav Praze, můžete zavolat mé asistentce na 775 13 11 11. Adresy ostatních center jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8741
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda bezbolestné vyšetření mamografem MEIK v centru QUANTUM MEDICAL INSTITUTE plně nahrazuje vyšetření klasickým mamografem - snímkem.Děkuji.
Odpověď: Vyšetření pomocí MEIK nenahradí ani částečně vyšetření mamografem. Je dokonce mnohem méně přínosné, než ultrazvukové vyšetření. Mamografie i ultrazvuk je převážně hrazen pojišťovnami. !Bezbolestnost" vyšetření pomocí MEIK je opravdu jjen komerční trik. Většina žen neprožívá mamografii jako bolestivou. Podle zkušeností mých kolegů z klinik, kteří měli možnost MEIK zkoumat, nedokáže přístroj nalézt ani větší, někdy dokonceani hmatný nádor.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8740
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,kolik stojí vyšetření mamografického screeningu,protože jsem ještě nedovršila věku 45 let,ale zároveň - to je druhá otázka - jsem riziková pacientka,tak zda-li by mi to neuhradila VZP pojišťovna? S pozdravem Mrláková Libuše
Odpověď: Musím říci, že máte krásnou adresu, chvíli jsem si myslela, že se mnou komunikuje slavná návrhářka osobně. Mamografie stojí obvykle 700Kč, pokud se musí doplnit UZ vyšetření, můžete připlatit ještě 300 Kč (některá centra ho přidávají zdarma). VZP jistě proplácí rizikovým pacientkám mamografie dříve, než ve 45 letech, míru rizika, ale musí zvážit Váš gynekolog nebo praktický lékař. Pokud je riziko opravdu významné, dostanete žádanku. Určitě se ale nechejte vyšetřit ve screeningovém centru, adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8739
Zapomela jsem dodat.Je mi 27.Dekuji
Odpověď: V České republice onemocní rakovinou ve věku do 30let "jen" 30 žen ze 6200. Pravděpodobnost, že máte toto závažné onemocnění je opravdu mizivě malá. V případě, že by nález z vyšetření byl nějak nejasný, zavolejte mé asistentce na 775 13 11 11.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8738
Dobry den,napred chci podekovat za predeslou odpoved a jelikoz jdu na sono za 3 tydny,jsem z toho docela nervozni a porad se zkoumam.Z ostatnich prispevku jsem usoudila,ze ohranicena bulka byva vetsinou v poradku,ale ty moje ohranicene nejsou,jsou jako kdyby napojene na daksi utvary v prsou,pripada me to vsechno takove tvrde jako chrupavka,tak jsem z toho jeste nervoznejsi.Cim vic si prso(v druhem nic neni) prohmatav,nachazim v nem vice,bulek a ruznych utvaru.Co si myslite ze to muze byt.Dekuji
Odpověď: Myslím, že se pravdu nemusíte obávat, Propojení, které popisujete odpovídá velmi pravděpodobně lalůčkovitému uspořádání prsní žlázy. Hlavně si ihned po ultrazvukovém vyšetření prsa vyšetřete (instruktážní videa jsou na www.ulekare.cz nebo www.lecba-nadoru.cz). BUdete velmi pravděpodobně vědět, že jsou Vaše bulky v pořádku a vy se naučíte rozpoznávat co je normální nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8737
Dobrý den,
je mi 20 let, od léta pociťuji občasnou bolest v levém prsu. Bolí mě v horní části, je to taková bodavá, až tupá bolest, která trva několik hodin, pak odezní a objeví se zase třeba za několik dní. Nevím jak si mám tento problém zdůvodnit? V létě jsem si poprsí (část co nezakrývají plavky) při opalovaní nechtěně bolestivě spálila, naskákaly mi i puchýřky. Pokud si to dobře uvědomuji, bolest se začala objevovat poté. Mohlo by to mít nějakou souvislost?
Děkuji
Odpověď: Tak, jak bolesti popisujete, řekla bych, že jde spíše o potíže, které se Váží na pohybový systém. Velmi typicky se takto projevuje blokáda žebra. Zkuste nějakého dobrého fyzioterapeuta. Puchýřky, které jste si vyrobila opalování byly zřejmě solární alergie, neboli alergie na sluníčko, která se objevuje v souvislosti s požitím nějaké potraviny, nejčastěji při nadměrné konzumaci ovoce. Mladé ženy ve věku 20let ještě netrpí rakovinou prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8736
Dobrý den,výsledek dotazu 7412 a 7509.duktografie se nezdařila ale MR ukázala rozšířený mlékovod.Extirpace pro biopsii s výsledek :minimálně na 7mi místech v okolí DC in situ dochází ke vzniku ložisek infil.DC vel.2mm.Grade2 intraduk.karc.in situ,ojediněle lož.Grade1 invaz.DC.Estrog.a progester.recept.-100% buněk pozit.M1B1 index-do 10%buň.pozit.E-cadherin pozit,HER2/neu-overexprese-skoreO.Odebrán celý prs + 13 uzlin v jedné skupina buněk karc.prsu charakteru tzv.buněč.klastru 0,18mm .Mám hormonální léčbu Egistrozol /užívám Warfarin/. Děkuji za odpověď. Dagmar Lukšová
Odpověď: Vážená paní Lukšová. Kolega Zoubek Vám tehdy zcela právně poradil, že v případě, kdyby přetrvávala krvavá sekrece, má se provést duktografie. Ta se sice nezdařila, ale byla provedena navazující magnetická rezonance. To vše je běžný a správný postup. Naštěstí pro Vás byla nádorová ložiska, která se nakonec prokázala ve formě miniložisek v celém prsu, ve většině málo agresivní.. Veliké štěstí je i přítomnost estrogenních i progesteronových receptorů, proto nyní užíváte Egistrozol. Předpokládám, že jste neměla chemoterapii. Protože jste nepoložila otázku, komentuji jen Váš případ. Původně jste měla celkem těžko diagnostikovatelný nádor, naštěstí byl odhaen v časném stadiu, i když byl na mnoha místech prsu. Teď už můžete být klidná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8734
Dobrý den je mi 41let všimla jsem si že mi z levého prsu při zmáčknutí teč zkalená až nahnědlá tekutina....jsem po porodu třetí rok,kojila jsem jen 3měsíce bohužel to déle nešlo....muže to být zbytek mléka?nebo náznak nemoci,v rodině žádná žena neonemocněla s prsama děkuji za odpověd Ivana.B
Odpověď: Příznaky, které popisujete se nazývají "nespontánní sekrece".
Sekrece z prsů je jednou z obtěžujících ale nevýznamných strastí, které se váží k prsní žláze. Pokud má sekret bílou, žlutou, modrou nebo zelenou barvu, nebo pokud je dokonce čirý, je opravdu jen známkou mírně zvýšené hormonální aktivity, se kterou se nic nedá dělat. Významná (podezřelá) sekrece je krvavá nebo tmavě hnědá. Významnost sekrece se také posuzuje podle její spontánnosti. Pokud je sekrece častá, spontánní a krvavá, jde o jasný příznak zhoubného nádorů mlékovodů.
Ve vašem případě jde o nesponntánní tmavou sekreci, jsem přesvědčená, že když obtisknete kapku na bílý podklad, bude barva sekrece tmavě zelená. Nespontánní sekrece není příznak rakoviny prsu. Na závěr rada: nezkoušejte často, zda se objevuje kapka, zbytečným drážděním se sekrece udržuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8733
Dobrý den, má tchýně (51 let), které zemřela matka na rakovinu prsu a otec na rakovinu plic, nechodí pravidelně na žádná vyšetření. Je u ní zvýšené riziko výskytu rakoviny prsu? Mohu ji do některého z mamo center objednat já jako samoplátkyni? Děkuji za odpověď. Marková
Odpověď: Vaše tchýně by zcela určitě měla chodit na preventivní vyšetření prsu. S narůstajícím věkem jí, jako každé ženě, narůstá riziko výskytu zhoubného nádoru prsu, které je u ní ještě posíleno tím, že jí na tuto diagnózu zemřela maminka. Navíc má další zátěž ze strany svého otce. Bylo by škoda, kdyby nevyužila možnosti přímé úhrady screeningové mamografie jednou za dva roky, kterou má každá žena od 45let věku. K tomu postačí žádanka od gynekologa nebo od praktického lékaře, který je povinen žádanku vystavit. Seznam screeningových center je na tomto webu. Samozřejmě můžete objednat Vaší tchyni i na přímou platbu - mamografie je za 700 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8732
Dobrý den, ráda bych se zeptala na jakých pracovištích je možno nechat si udělat pohmatové, případně ultrazvukové vyšetření prsu. Můj gynekolog vyšetření prsu zásadně neprovádí a v zájmu prevence bych se ráda nechala vyšetřit odborníkem. Hradí takové vyšetření pojišťovna či si ho musím zaplatit sama? Je mi 24 let. Děkuji Ptáčková
Odpověď: Preventivní vyšetření do 45let nehradí pojišťovny. V současné době probíhá akce Avonu "Ženy ženám", ve které můžete získat kupon na vyšetření. Pomocí kupónu uhradíte 150 Kč. Vyšetření stojí 300 Kč. Vyšetření pohmatem od lékaře není příliš přesné, naučte se samovyšetřovat - instruktážní video najdfete na www.ulekare.cz nebo www.lecba-nadoru.cz. Na vyšetření určitě zajděte do screeningového centra, kde pracují zkušení lékaři - jejich adresy najdete na tomto webu www.mamo.cz.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8731
Dobrý den, asi před měsícem jsem si objevila v pravém prsu bulku o velikosti hrášku. Nic mě ale při pohmatu nebolí, je mi 25 let a babička měla rakovinu prsu. Mám se bát? Děkuji za odpověd, Míša
Odpověď: Pokud se bulka "hrášek" volně pohybuje, nemusíte se ničeho obávat. Může jít o fibroadenom nebo cystu. ani jedna z variant není závažná. Určitě si ale dojděte do screeningového centra na ultrazvuk (sono). Stojí Vám to za klid. Vyšetření obvykle stojí 300 Kč, se žádankou od gynekologa nebo praktického lékaře je zdarma.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky