MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 7874
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Už přes rok beru antikoncepci Mercilon. Dnes jsem bohužel nedavala pozor a vzala si omylem dve tabletky najednou a nevím jestli si zítra mám vzít tabletku nebo vynechat? Mám přítele, a nechci abych třeba nahodou otehotnela.
Odpověď: Dobrý den. Vzít si v tomto případě tabletku navíc ve vyjímečném případě je vždy lepší, než si ji nevzít...S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7873
Přeji dobrý den.Je mi 30 let a mám 10letého syna.S přítelem se už několik měsíců snažíme o početí,zatím,ale neúspěšně.Problém je,ale takový,že mi velmi často bolí prsa.Nemůžu ležet na břiše,velmi bolí na hmat.Jsem už z toho zoufala.Antikoncepci ani žádné jiné hormonální léky neberu.Děkuji.Jana
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci ( nemoc prsu = rakovina ) prsní žlázy. S Vaším dotazem se, prosím, obraťte na Vašeho gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7872
Dobrý den,je mi 40let, byla jsem na mamogr.vyšetř.Přišel mi domů výsledek,kterému vůbec nerozumím - Smíšené prsní žlázy s denzní zahuštěnou kresbou v ZHKK a retromamilárně.Vpravo v HZK je až náznak ložisk.zahuštění struktury, mikrokalcifiakce O, kůže a podkoží bpn.Vhodné doplnit sono do půl roku. Mám se obávat, může z toho vzniknout časem nádor? Nebo to nic neznamená? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Toto je popis obrazu zcela normálních prsů. Dporučuji kontrolní ultrazvukové vyšetření za 1 rok. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7871
Dobrý den, prosím o radu, zhruba 3 týdny mě bolí levé prso na levé straně, nyní se přidala i bolest v podpaží, bulku jsem s nikde nenahmatala, cítím takový tah do podpaží i celé levé ruky. Mám problémy s páteří, mohlo by to být od toho. Užívám antikoncepci. děkuji za opověď
Odpověď: Dobrý den. Neuvádíte základní informaci - Váš věk. Pokud je Vám méně než 99 let, pak může ( ale nemusí ! ) jít o problém s páteří. Pokud je Vám více než 99 let, pak jde s největší pravděpodobností o problém s páteří.
S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7869
Dobrý den pane doktore,mám ještě jeden dotaz.Užívám každý den hormony na štítnou žlázu LETROX chtěla bych vědět jestli po tomto léku neni zvýšené riziko rakoviny prsu když jsou to hormony.Děkuji a přeji hezký slunečný den.
Odpověď: Dobrý den. Doposud jsem se v mé praxi nesetkal s tím, že by u uživatelek Letroxu byl prokázán zvýšený výskyt rakoviny prsu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7868
Dobrý deň!
volám sa Maja a chcem sa poradiť.Bola som na sono prsníkov,pani doktorka potvrdila,že je všetko ok.ale po zadaní údajov sa mi zobrazila táto stánka.V správe sa píše:Prníky primeranej echogenity,pravidelnej echotextúry,bez evid.ložiskových zmien.Vývody v pravo do šírky 3,5 mm,viac retroareolárne a v DQQ,bez evidentných echoložísk,ľavo sa zobrazujú iba náznakovo.V oboch axilách benigne do 10 mm.Záver:BIRADS 2 /duktektázie 1.dx./
Odpověď: Dobrý den. Tento text popisuje zcela fysiologický ( nornální ) ultrazvukový obraz prsních žláz u zdravé ženy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7867
Dobrý den, maminka má výtok z prsu delší dobu. Asi 3 měsíce je výtok tmavší barvy. Mamograf, sono, kultivace, duktografie negativní. Minulý týden byla provedena cytologie-pozitivní. V úterý jde na onkologii. Můžete mi prosím sdělit, jaký bude další postup léčby a jaká je šance na vyléčení?
Předem velice děkuji za odpověď.
Dagmar z Prahy
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale nemohu, protože pouze z pozitivní cytologie se nedá udělat jednoznačná diagnoza ve smyslu léčby a prognozy. Ohledně dalšího postupu Vám vše zodpoví Váš onkolog. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7866
Dobrý den, co znamená neredukovaná vysoká prsní žláza? Lékářka mi na tuto žlázu předepsala Jodid. Přímo mi ale nesdělila, jak tento lék působí.
Děkuji za odpoved.
Jitka S.
Odpověď: Dobrý den. Už jsem Vám odpovídal - viz dotaz 7855 - nejde o diagnozu, tedy není co léčit. Svůj dotaz ohledně Jodid směřujte, prosím, na Vaši lékařku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7865
dobrý den.Vyskytují se v prsu lymfatické uzliny?Všude jsem se dočetla jen o uzlinách v axile atd,ale nikde přímo v prsu.Na sonu pospaný nález oválná struktura po obvodu hypoechogenní,centrálně střední echogenity,prokrvena.příčně o průměru kolem 4mm,podélně 1mm,vzhled podobný jako uzlina.Vzhledem k pozitivní rodinné anamnéza Ca prsu mě to znepokojilo.Je vhodná jen kontrola nebo jiné vyšetření?Lékař nic nenavrhnul,jen kontrolní sono s odstupem ke srovnání.
děkuji moc
Odpověď: Dobrý den. Ano, lymfatické ( mízní ) uzliny jsou nejen v podpažích ( axilách ), ale i v prsech. Postup lékaře je správný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7864
Dobrý den, asi před týdnem jsem si nahmatala bouličku na prsu. Je mi 19 let a již druhý rok beru hormonální antikoncepci. Byla jsem na sonu a zjistili mi fibrom v pravém prsu o velikosti 2 cm. Bylo to asi týden před menstruací. Řekli mi, že za to můžou hormonální změny v těle, proto jsem se Vás chtěla zeptat jestli za to nemůže antikoncepce. Je možné že by se z této buličky mohla vyvynout rakovina? nebo nemusím mít obavy. Myslíte že by mohla časem zmizet nebo už je to na pořát? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Fibrom, či spíše fibroadenom je běžnou součástí prsu u žen od útlého věku ( od cca 14 let ) do vysokého stáří. Nejde o rakovinu. Taky neznám žádnou stidii o tom, že by užívání HAK mohlo zůsobit vznik těchto benigních ( nezhoubných ) útvarů v prsech ženy. Nicméně sám o sobě tento fibroadenom nezmizí, jediné možné je jeho odstranění chirurgicky. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7863
Dobrý den mám bolesti levého lokte až do ramene a právě mě to bolí až do prsu který mě až pálí.Může tato bolest prsu vystřelovat od ruky?mám problémy i s páteří.Na kontrolu s prsama chodím každý rok na sono a za nějaký čas na mamograf vzhledem k rakovině prsu u matky která na to zemřela.Je mi 39 let.Může bolest do prsu vystřelovat i od páteře?mám strach aby se něco nedělo ale dost mi bolí ten loket a ruka.Na mamografu jsem byla v srpnu.Děkuji a přeji hezký večer.
Odpověď: Dobrý den. Ano, bolesti od páteře i od paže se mohou projikovat ( a často projikují ) do oblasti prsou. Chválím Vás za pravidelná preventivní kontrolní vyšetření prsou. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7862
Dobrý den, potřebovala bych od Vás poradit.
Je mi 28 let, jsem bezdětná a bohužel kuřačka již několik let.
Od prosince mě trápí zdánlivě zcela nesouvisející zdravotní obtíže - bolest zad v oblasti lopatek (píchání přechází až do hrudníku), zhoršené dýchání (s vykašláváním krémového hlenu)a do toho se přidala zduřelá žláza u levého prsa(mezi prsem a podpažím) a vytékající sekret naopak z pravého prsa (krémový). Může se jednat o celkové zanícení organismu nebo je to něco horšího? (Na plicním mi nic nenašli, na sono prsu jdu cca za měsíc.) Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Víc než to, co jste již udělala ( plicní vyšetření a objednávka k ultrazvukovému vyšetření ) v současnosti udělat nelze, dle výsledku ultrtazvuku pak další postup. A možnost přestat kouřit??? S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7860
je mi 25 let, mám u obou prsů od podpaží po bradavky bolestivé, ztuhlé bouličky.Již mám 3 děti.Nejmladší stále kojím.Také mám zvětšené uzliny.Na mamograf jsem šla, ale nepřijali mne hned, jen se žádankou.A také mám hypofunkci štítné žlázy, ale tam jsem již delší dobu nebyla.Ještě mne druhý den trápí tlak v hlavě.Pokud by byly nádory zhoubné a metastázovali jaká je prognóza?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že máte hned několik nádorů v obou prsech a ještě k tomu zhoubných, takže metastázy a prognózy opravdu nejsou nyní na pořadu dne. Nicméně k ozřejmění Vašich potíží je opravdu nuté odborné vyšetření ve specialozovaném screeningovém centru, ale vzhledem k Vašemu věku bych rozhodně začal vyšetření ultrazvukem. Pokud nemáte žádanku od svého gynekologa či praktického lékaře, je možno si vyšetření zaplatit - cena je kolem 300 Kč, což za Váš klid jistě není cena přemrštěná. Seznam specializovaných center nalezenete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7859
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Našla jsem si bulku v prsu, je malá jako korálek, tvrdá a nepohyblivá, jakoby přirostlá ke kůži zevnitř, kousek od bradavky. Nebolí na dotek. Je mi 27, beru hormonální antikoncepci cca 6 let, jsem před periodou. Rakovina prsu v rodině nebyla. V úterý jdu na gynekologii pro recept, ale nevím jestli mě prohlédnou bez objednání. Pokud ne, mám jít raději někam sama? Pokud by šlo o nádor, hraje roli např. 14 dní, kdy bych čekala na vyšetření?

Předem moc děkuji za odpověď! Katka
Odpověď: Dobrý den. To co popisujete je opradu nutné neprodleně vyšetřit, ale ne na gynekologii, tam Vám můžou jen vypsat žádanku na vyšetření ve specializovaném screeningovém centru ( mapka je na těchto stránkách ), kam se neprodleně ( třeba telefonicky ) objednejte a nezapomeňte uvést to co píšete v dotazu. Pokud budete čekat na vyšetření 14 dní, tak z medicínského hlediskla se nic nestane, nicméně v našem centru řešíme takovéto případy ihned, bez čekání. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7858
Dobrý den, mam melanofibrom v pravem prsu.Je velký 2cm zajímalo by mě jestli to nemůže být antikoncepcí a jestli by se z toho nemohla vyvinout rakovina a čím je to způsobené jestli na to může mít vliv stres.
Odpověď: Dobrý den, pojem melanofibrom mi není znám, znám jen pojmy melanom a fibrom - jsou to dvě rozdílné věci. Takže na vaši otázku nejsem schopen odpovědět tak, jak mne žádáte. Doporučuji Vám požádat o zodpovězení otázek Vašeho vyšetřujícího lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7857
Dobrý den, prosím o radu, již 3 měsíce mám trhliny na bradavkách, sedřenou svrchní kůžičku,jakousi deformaci bradavek.Nebolí,jen před menzesem a nic z nich neteče, ale vypadá to příšerně a jsou cilivější.Byla jsem u 2 kožních a obě říkaly, že se s tím nesetkaly.Mazala jsem canesten,bepantehen,borovou mast a bez uspechu. nikdy jsem toto nemela,začalo to po vysazení HA po 12-ti letech.Prosím,čím by to mohlo být? Jsem z toho už dost nešťastna.na gynek.mi řekly, že s tím nemají nic společného.Měla bych si zajít na vyšetření prsu a je třeba doporučení? moc děkuji P.
Odpověď: Dobrý den, podle popisu jste opravdu zajímavý případ. Nezbývá Vám tedy, než nechat si prsy odborně vyšetřit ve specializovaném screeningovém centru ( mapka je na těchto stránkách ). Věk neuvádíte, takže obecně, pokud Vám ještě nebylo 40 let tak bych začal ultrazvukovým vyšetřením, pokud více, tak mamografickým. Pokud jste nedostala od gynekologa či praktického lékaře žádanku k vyšetření, pak je možno si toto zaplatit jako tzv. samoplátce. USG stojí kolem 300 Kč, MMG kolem 600 Kč. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7856
Dobrý den, mám už tři neděle bolesti v oblasti podpaží a na vnější straně prsa, hmatatelné jsou dvě boule a zduřelá žláza, sono vyloučilo malignitu, lymf.uzliny bez patol změn. Původně jsem po třech operacích prsu s diagnózou mastitida./v péči dr. Skovajzová/ Je mi 53 let, prsím o radu jak se zbavit nepříjemné bolesti. kateřina Pittlová
Odpověď: Dobrý den, tady je každá rada drahá, ale docela se osvědčila kůra s vitamínem E. Ten dostanete koupit v každé lékárně a doporučené užívání je toto : 1.měsíc 400mg, 2.měsíc 200mg, 3.měsíc 100mg vždy 1 x denně po jídle. Je podstatné dodržet tříměsíční interval, při kratší době se efet většinou nedostaví. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7855
Dobrý den, dcera byla na sonorg. vyšetření prsů. Je jí 17,5 let. Výsledek vyšetření je tento.
Ve všech kvadrantech neredukovaná vysoká žláza, zrnitá s četnými dukty bez ložise. Jak dále toto léčit? Docela ji žláza bolí.
Děkuji za odpoved.
Jitka S.
Odpověď: Dobrý den. Vysoká žláza není žádná diagnóza, nýbrž údaj o množství mléčné žlázy v prsu v porovnání s tukem. Dukty = mlékovody, ty do mléčné žlázy samozřejmě patří. Prsy Vaší dcery jsou zdravé. Co však je velmi časté a s největší pravděpodobností i u Vaší dcery, je přenesená bolest do oblasti prsou od zablokované páteře. Doporučuji vyšetření a rehabilitaci krční a hrudní páteře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7853
Dobrý den chtěla bych se vás zeptat na plnost prsou mam pravé prso plné oproti levému a samovyšetření prsu žádné bulky ani jiné změny se mi neprokázaly nevím co s tím mám dělat je mi 39 let děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Doporučuji Vám nechat si prsy vyšetřit na akreditovaném screeningovém pracovišti. Pokud budou Vaše prsy shledány zdravými, pak může event. nastoupit plastická chirurgie. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7852
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda se při odběru krve (dárce krve) zkoumá i to, zda člověk nemá rakovinu. Je vůbec možné z krve detekovat, zda je v těle přítomné rakovinné bujení?
Děkuji za odpověď
Jana
Odpověď: Dobrý den, standardně se provádějí jaterní testy a HIV pozitivita. Tedy u dárce se z krve nezkoumá, zda má či nemá rakovinu. Jinak je samozřejmě mnoho krevních testů, které detekují v těle přítomná, různá rakovinná bujení. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7851
Dobrý den, je mi 23 let a na levém dvorci se mi vytvořily 2 pigmentové flíčky (2-3) mm v průměru. Jeden malý mám i přímo na bradavce (už asi 2 roky). Mám po těle hodně znamének i nově vytvořených(pár jich bylo i chirurgicky odstraněno a byla vždy benigní). Proto jsem těm flíčkům na prsu nedávala žádnou váhu, ale jak si pročítám různé návody, jak rozpoznat onemocnění prsu - "změna barvy prsu", tak jsem trochu znejistěla. Mám mít tedy důvod k obavám? Předem moc děkuji za odpověď, Veronika
Odpověď: Dobrý den. podle Vašeho popisu nejde o onemocnění prsní žlázy, ale jen o změny kožní. Nicméně i ve Vašem věku jsou doporučována preventivní ultrazvuková vyšetření ( za úhradu cca 300 Kč ) cca 1x ročně v akreditovaných pracovištích - takže rozhodnutí nechat si prsy odborně vyšetřit záleží jen na Vás. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7850
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda můžu jít na ultrazvukové vyšetření prsou již ve 20 letech? Jen tak preventivně, žádné problémy nemám. Vím, že si to budu platit.

Ještě by mě zajímalo, zda nemají na rakovinu prsou vliv antiperspiranty a hlavně Driclor?

Předem děkuji za odpovědi. Gábi
Odpověď: Dobrý den.
Ano, ve Vašem věku je vhodné preventivní ultrazvukové vyšetření, obvykle stojí kolem 300 Kč. Není mi známa jakákoliv souvislost mezi rakovinou prsu a antiperspiranty, ani si neumím představit mechanismus, kterým by k tomu mohlo dojít.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7849
Dobry den, dnes me zacala bolet leva bradavka, na povrchu je mala bolestiva bulka, muze se o neco jednat, dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše jde jen o drobný zánět, vhodné je takové místo omývat heřmánkovým roztokem. V případě neústupu potíží doporučuji nechat si prsy vyšetřit v některém ze screeningových pracovišť. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7848
Prijemny dobry den, na levem prsu, v jeho horni partii ve smeru od jeho prave casti k podpazdi, nahmatavam takove nadurele misto, nemohu rict, ze by to byla bulka ci boule, ale souvisla nadurela plocha, omlouvam se za tyto vyrazy, jinak to popsat neumim. Asi uz dvakrat jsem mela retenci mleka, stale kojim, takze to spise pripisuji rozsirene zlaze. Ale i tak se na vas obracim s timto dotazem, co by to mohlo byt, protoze se v nasi rodine vyskytla rakovina prsu, u me 33. lete pribuzne. Predem dekuji za odpoved, s pozdravem Petra S.
Odpověď: Dobrý den, chválím Vás za to, že si všímáte změn na Vašich prsech, ale diagnozu na dálku stanovit neumím. Proto Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných pracovišť - seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7847
Dobrý den můžete mi poradit nechala jsem si asi před měsícem dát tělísko ale tři dny na to se mi začla točit hlAVA,OMDLÉVÁM neustále se mi hlava pomotává je možné že je to způsobené právě tělískem?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. S Vaším dotazem se obraťte na svého gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7845
Dobrý den,

je mi 29, mám 2 děti a teď v březnu to budou 3 roky, co jsem si nechala zavést Mirenu. Poslední půl rok se mi každý měsíc stává, že mě docela dost bolí obě prsa na dotek (bolest trvá zhruba týden). Když ležím na zádech, tak při prohmatávání prsou, hlavně na spodních stranách, cítím uvnitř hromádky hrudek - větších i menších nebo i jako scuknutých do sebe.Menzes nemám a před Mirenou mě nikdy prsa nebolela, nic mi z nich neteče, bradavky jsou taky normální. Nevíte co by to mohlo být?
Děkuji za odpověď. S pozdravem Martina A.
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobnosdtí o nic závažného nejde, nicméně pro Váš klid doporučuji nechat si prsy vyšetřit ukltrazvukerm v akreditovaném centru - mapa center je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7843
Celý den mě pálí bradavka a dvorec na levém prsu.Dvorec je růžový.Tmavší než na levém prsu.Občas mívám v tomto prsu bolest.Před léty jsem měla toto prso operované pro tukový nezhoubný nádor.Je mi 65 roků.Celý život mám v těle chronický zánět.
Ve dvou letech zánět pobřišnice
V dospělosti záněty vaječníků,dělohy,zubů./několikrát operace,resekce/
V posledních dvou letech těžko dýchám a vykašlávám hleny.
Předpokládám,že by bylo dobré zajít na kontrolu prsa.Na sobě mám od rána čisté bílé vyprané ,vyžehlené tričko.děkuji za odpověť Chalupová Marie
Odpověď: Dobrý den, Vámi popsaný stav je určitě nutno odborně vyšetřit ( mamograf, ultrazvuk ), nejlépe na akreditovaném screeningovém pracovišti - mapa těchto pracovišť je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7841
Před1měs.se mi objevila rýha přes prs.Gyn.mě poslala domů,že se jedná o otlak od podprsenky.Zaplatila jsem si tedy vyšetření na UTZ na Rooseveltově v Brně(je mi 37)Nález je následující:Bilat parenchým-drobněložiskové struktury difusně bilat.Bez cyst bez patol.ložiska.Jemné mlékovody.V pravém prsu stp Mondorově chorobě. Reg fyziol. Bez průkazu maligních změn. Pí. doktorka mi vysvětlila, že se v podstatě jednalo o zánět žil.Mondorova choroba prý může být projevem karcinomu mammy.Můžete mi,blíže objasnit výsledky vyšetření a mám trvat na mamografickém vyšetření nebo postačí ko na UTZ za rok?
Odpověď: Dobrý den, z popisu vyšetření vyplývá, že Vaše prsy jsou zdravé (Bez průkazu maligních = zhoubných změn)Takže by mělo stačit kontrolní ultrazvukové vyšetření za 1 rok, jak Vám bylo doporučeno. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7840
Dobrý den je mi 14let a mám ,, nafouklé bradavky ,, stydím se za to a nechci s tím chodit za rodičema , ale kdybych za nimi chtěl jít tak by mě zajímalo jestli je nějaký způsob jak se to dá odstranit ?
Odpověď: Dobrý den. Dotaz na odstranění je poněkud předčasný. V prvém kroku je nutno zjistit příčinu, až pak možnost odstranění stavu. Doporučuji nechat se vyšetřit ve specializovaném centru (jejich seznam je na těchto stránkách). Žádanku k vyšetření vypíše Váš praktický lékař pro děti a dorost. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7839
je možné podstoupit zvětšení prsou implantáty s nálezem na ultrazvuku BI-RADS 2 Děkuji.
Odpověď: Ano. BI-RADS 2 = benigní = nezhoubné změny. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7837
Dobré ráno pane doktore,
předem se omlouvám za svůj "hloupý" dotaz.Před víc jak měsícem se mi na pravém prsu vytvořil pupínek s hnisem (na způsob akné).Po vymáčknutí jsem mu už nevěnovala pozornost.Ale pupínek se nezahojil, je stále podebraný, červený a do dnešního dne se nezahojil.Začínám se obávat, zda nemůže tato změna na kůži být projevem něčeho jiného.Chtěla bych vás požádat o radu, zda mám vyhledat lékařskou pomoc či mám jen zbytečné obavy.
Předem vám velice děkuji za odpověď a hlavně za váš čas.
Martina
Odpověď: Dobrý den, Váš dotaz určitě není hloupý a stojí za zodpovězení :-) S největší pravděpodobností jde opravdu jen o problém kůže, ale pro Váš vnitřní klid Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit v akreditovaném screeningovém centru (pokud je Vám pod 40 let tak by mnělo být dostatečné ultrazvukové vyšetření, pokud nad 40 let tak určitě bych doporučil vyšetření mamografické). Seznam akreditovaných center je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7835
Dobrý den,je mi 32let.Loni mi byl zjištěn zhoubný nádor v p.prsu.Následovalo 8 chemoterapii (Doxorubicin t95,Endoxan948+Taxotere158).Pak následovala oboustranná mastectomie (ozařování nebylo nutné).Nyní jsem již 8měsíců po léčbě,ale stále mi nerostou vlasy.Dobrala jsem tablety methioninu,ale bez zjevného výsledku.Nyní beru Revalid (který jsem si zakoupila v lékárně) a Inocell na detoxikaci, ale také bez výsledku.Kde je chyba? Jak jinak mohu vlasy podpořit v růstu… Děkuji Gabrielová
Odpověď: Dobrý den,

8 měsíců je již dloubá doba, vlasy by měly narůst, konzultovala jsem Váš problém s onkologem a kožním lékařem. Oba lékaři se shodli na tom, že ve Vašem případě je nutné zajít za kožním lékařem, který provede malou excizi kůže a vyšetří ji - zda nebyly zničeny vlasové folikuly. Běžné to není.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7834
Dobrý den paní Houserkovou,
dnes má manželka navštívila lékaře aby si vyzvedla vysledky z laboratoře.
Bohužel odpověd byla negativna( vysledky ne byli přípraveni).
Odebraní vzorky se stalo na 09/02/2011.
Dvacet dnů pote žadné vysledky.Je to opravdu možně?
Váše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky....
Mužeme počítát s kompetence zdravotný pečí v Česku nebo se mame obratit za pomoc v zahraničí.
Nemame na vybrano když Odbornici se chovaji nezodpovědně.
S pozdravem:
Minchev
Odpověď: Dobrý den,

20 dnů to je opravdu dlouhá doba- na většině pracovišť histologie včetně receptorů a tzv imunohistochemie trvá tak 7-10 dnů. Urgujte výsledky prostřednictvím Vašeho lékaře, který vzorky odebíral, event ošetřujícího lékaře.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7833
Dobrý den, když jsem začala kojit, tak jsem si v obou prsou směrem k podpaží (v obou prsou je to na stejném místě) nahmatala bulky (podélná tvrdá hrudka), po celou dobu kojení (2 roky) byly bulky stále přítomné. Říkala jsem to i své gynekoložce, která mi řekla, že to souvisí s kojením. Teď již cca 3 týdny nekojím a bulky jsou tam stále. Mám se znepokojovat? Poradíte mi, zda vůbec a popř. na koho se obrátit? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se jedná pouze o rozšíření žlázy, 3 týdny po ukončení kojení může toto rozšíření stále přetrvávat, trvá to déle než se žláza vrátí ke svému původnímu stavu. Pokud Vás to ale znepokojuje, zaplaťte si ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center- cena je 200-300,-Kč. Pokud si vyšetření budete hradit, nepotřebujete žádanku od lékaře, stačí se objednat. Žádanku na vyšetření může také vystavit Váš gynekolog, pak vyšetření nehradíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7831
Dobrý den,minulý týden/19.2/ jsem musela použít tabletu Postinor a týden na to jsem si v prsu nahmatala malou hladkou bulku.Dnes jsem s tí zašla k lékařce ta bulku prohmatala a řekla,že to bude následek Postinoru a navíc,že jsem před menstruací.Bulka by prý měla po menstruaci zmizet.
A když tam bude stále budu zaslána na mamograf.Je mě 35 let.Je postup správný a muže mít Postinor takové učinky?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

může se skutečně jednat jen o hormonální změny, mohou být i v souvislodti s užitím Postinoru. Prsa by jste si měla vyšetřovat každý měsíc po ukončení menstruace, takže pokud by "bulka" v prsu přetrvávala, nechte si od gynekoložky vystavit žádanku na ultrazvukové vyšetření, které původ bulky objasní.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7830
Dobrý den, prosím o informaci, zda vyšetření elektroempendačním mamografem je rovnoceno jako klasická mamografie,děkuji, Laurynová
Odpověď: Dobrý den,

to v žádném případě ne. Jedná se o experimentální metodu, která není pro screening (tj. preventivní záchyt) karcinomu prsu spolehlivá.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7829
Dobrý den paní doktorko.Mamince se zhruba před 3 měsíci objevila bulka mezi prsem a podpažím.Teď ji začala pobolívat,nechtěla nás tím zatěžovat.Je objednaná na mamograf,ale já mám opravdu velký strach.Proto bych se chtěla zeptat,zda by to mohlo souviset s nádorovým onemocněním.Mamince je letos 45 let a má problémy s hrudní páteří.Jinak neužívá žádné léky ani hormonální antikoncepci.Mnohokrát Vám děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

neporadím Vám, může se jednat o nezhoubný nádor, rozšíření žlázy a zhoubný nádor to rovněž může být, není to v tomto věku vzácnost. Musíte skutečně vyčkat na mamografické vyšetření, které vše objasní.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7828
Dobrý den, je mi 14let a mám problém s mým růstem prsů...Všichni se mi ve škkole smějí .. Kamarádka říkala že se pomáhá mléko o té doby piju mléko každý den a nepomáhá to ....Nemohli by jste mi poradit prosím ? ..Taky jsem slyšela že existuje jistej druh cviků .. Předem děkuji za odpoved. Pěkný den.
Odpověď: Dobrý den,

nejspíš se domníváte, že máte ve svém věku prsa malá nebo menší? Mléko na to nepomáhá. Vývin prsů je ukončen až v 18-20 letech, nejdříve, a pokud jde o velikost prsů tak se lehce pak mění po celý život. Souvisí to s hormonálními změnami během života. Je dáno geneticky, jaká prsa konkrétní žena bude mít, teď se opravdu netrapte, cvičit můžete, ale růst Vašich prsů to rovněž nijak neovlivní. Kdyby jste nebyla po ukončení vývinu prsů s velikostí spokojena, existuje plastická chirurgie.....

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7826
Dobrý den, je mi 52 let a jsem již po operaci.Moje zpráva zní:
REs:st.p.parc.ME se SNB I.dx s nálezem: Invazivní duktální karcinom, G2. Bez lymfovaskulární invaze. Resekční okraje minimálně 2mm mediálně. ER středně pozitivní, PR slabě pozitivní při střední proliferaci (19%) a negativní HER2. SNB axily neg.
Topografie(ICD-O-3): C509(vpravo), morfologie(ICD-O-3):8500/32, dg: C509, pTNM(7): pT1c(17mm) NO (sn uzliny, poz/vyš:0/2) (pN uzliny celkem, poz/vyš:0/2), L0. Jaká by podle Vás měla být další léčba? Děkuji za odpověď.Meitnerová Lenka
Odpověď: Dobrý den,

jste po záchovném výkonu na prsu, nádor byl poměrně malý a je důležité, že nebyly postiženy mízní uzliny v podpaží. Další léčna je hormonální, tzn. že budete užívat antiestrogenní preparáty, na které je nádor dobře citlivý, Femaru nebo Tamoxifen. Pokud máte menstruaci, tak se přidává ještě preparát Zoladex, který "zablokuje" chemickou cestou funkci vaječníku, protože Vaše vlastní hormony vaječníku podporují růst nádorových buněk. Metodou volby je někdy i odstranění vaječníků chirurgickou cestou- měla by jste se ale poradit s Vaším onkologem, který zná celý Váš případ podrobně. Prs se ještě po záchovném výkonu musí ozářit- tzv. radioterapie.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7825
Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na UTZ s bolestivou boulí v podpaží. Závěr - boulička tukového původu a dvě zvětšené ohraničené uzliny nezhoubného původu. Nález tedy v pořádku, ale podpaží je pořád bolestivé (i např. jen při obyčejném stisku ruky k tělu) a boule se dá témeř chytnou do dlaně. Je toto tedy normální? Nyní jsem v 9. měsíci těhotenstí. Může to být způsobeno i tímto? Doporučovala by jste raději znovu nějaké vyšetření? Po jaké době? Děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

v těhotenství a kojení se někdy může rozšířit přídatná žláza v podpaží, o které žena dosud nevěděla. Většinou se žláza nejvíce rozšíří na začátku kojení a někdy může přetrvávat po dobu kojení, pak se zmenšuje. Pokud je "boulička" tukového původu a omezuje Váš pohyb a bolí - dá se chirurgicky jednoduše odstranit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7823
PROSÍM O BLIŽŠÍ VYSVĚTLENÍ:pŘI VYŠETŘENÍ MG pr prsu prokazuje strukturytzpu Tabar III,jednoznačné patologické ložisko,mikrokalcifikace ani zvětšené LU v zachycenýchúsecích axilneprokazujeme. Děkuji Zdenka
Odpověď: Dobrý den,

nález je zcela přiměřený - normální, Tabár III znamená jenvyjádření typu prsu, který určuje mamografie.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7822
Dobrý den, mám měsíc po operaci vyjmutí papilomu v levém prsu. Během toho měsíce mě zaráží, častá nečekaná bolest (pichlavá-vystřelující) do bradavek a dvorce. Opakovaně v levém a týden i v pravém prsu, někdy i v podpaží. Většinou, když jsem v klidu při práci na PC. Mám to hlídat, nerada bych něco zanedbala. Hmatně jsem nic nenašla. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

uvádíte, že jsou bolesti oboustranné, nemusí vůbec souviset s operací prsu. Může se spíše jednat o svalovou dysbalanci v oblasti hrudní páteře, bolesti se velmi často propagují do prsů a mívají podobu, kterou uvádíte.
Takže spíše se poradit nejdříve s praktickým lékařem, ev. neurologem, příčina nebude v onemocnění prsů.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7819
Dobrý den,zajímá mě jestli mě muže vyšetřit prsa ultrazvukem muj gynekolog/myslím ultrazvukem,kterým se vyšetřují třeba vaječníky/,nebo se vyšetření dělá na specializovaném pracovišti.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

někteří gynekologové to ještě prováději, ale doporučuji zásadně absolvovat toto vyšetření na některém ze screeningových mamodiagnostických center- seznam center je na těchto stránkách. Ultrazvukové vyšetření prsů by měl provádět jen lékař, který má erudici v mamodiagnostice, tj. radiolog a ne gynekolog.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7818
Dobrý den. Syn má 20let,má lehce zduřelou 1 prsní bradavku. Trochu ho bolí. Co s tím? děkuji Soukupová
Odpověď: Dobrý den,

viz předchozí dotazy. Jedná se o nezhoubné rozšíření prsní žlázy - tzv. gynekomastii. Doporučuji vyčkat- většinou se nález ztratí sám, pokud by rozšíření žlázy bylo větší nebo přetrvávalol více než dva roky- dop. chirurgické odstranění žlázy.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7817
Dobrý den paní doktorko, je mi 34 let a před třemi měsíci jsem podstoupila sono prsu. V pátek jsem si při koupání nahmatala nějakou bulku v dolním části pravého prsu. Je možné, že by se tak brzy mohl objevit nějaký problém? Mám se znovu objednat na kontrolu? Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den,

předpokládám, že si pravidelně 1x měsíčně provádíte samovyšetření prsů a to tak, jak se má, tj. 2. nebo 3. den po ukončení menstruace. Jedině tak totiž můžete svá prsa znát a vědět, jak se v tuto dobu "pohmatově" jeví. Pokud se tedy tento nález v prsu vyskytl nově, zajděte na ultrazvukové vyšetření. Může se jednat nesjpíše o nález nezhoubný, např. cystu.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7815
Dobrý den.Již třetí den má syn /12 let/ mírně oteklý pravý prs.Na pohmat citlivý.Je 14 dní po léčbě atb na anginu.Co s tím.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

v tomto věku se u chlapců často vyskytuje jednostranné nebo oboustranné zvětšení prsů v souvislosti s hormonálními změnami před nástupem puberty. S angínou velmi pravděpodobně nesouvisí vůbec.
O rozšíření prsní žlázy se lze přesvědčit ultrazvukovým vyšetřením, na které Vás odešle dětský lékař.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7814
Dcera 12letá bolest prsou má je zvětšené,je možné že je to příznak brzké menstruace?Děkuji Kopplová
Odpověď: Dobrý den,

ano, zvětšení prsů ve 12- ti letech je nepochybně začátkem puberty, dcera může mít v tomto věku i další sekundární pohlavní znaky. Prsa mohou bolet, jedná se o normální stav. Zvětšení prsů, ev. bolest, ale přímo s nástupem menstruace nesouvisí, ta může předcházet nebo se opožďovat za vývinem prsní žlázy.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7813
Dobrý den,
prosím o vysvětlení lékařského výsledku, věk 31 let,oboustranně se ukazuje typ tukový,na hranici ZK vlevo cysta vel.4 mm,jinak bez ložiska,axillární LU chronické,do 13 mm.
A ještě druhý dotaz,zda je ze zdravotního hlediska nebezpečné ,jít ve 29 letech /bezdětná/na
mamograf-prevence/pokud nebyl žádný problém.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

vysvětlení lékařského nálezu: jedná se stručně řečeno o normální nález na prsu s nezhoubným ložiskem - cystou velikosti 4 mm - tj. minimální velikost cysty.
Pokud se chcete nechat preventivně vyšetřit - ve 29 letech není vhodná mamografie, ale ultrazvukové vyšetření prsů, které si lze uhradit (cena 200-300 Kč) a to na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7812
Dobrý den paní primářko,moc děkuji za odpověď k dotazu 7803. Ještě prosím o doplnění co znamená pojem příznivá prognóza, znamená to možnost vyléčení?
Odpověď: Ano, příznivá prognóza, tj. předpověď vývoje onemocnění, znamená, že je velká šance na vyléčení.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7811
Dobrý den. Jsem vrcholová sportovkyně(22) střední hubené postavy. Věnuji se atletice,především běhu a spoustu dalším sportům. Během posledního roku mi hodně narostly prsa vel. (D). Ani nedovedu správně vyjádřit, jak moc se mi to podepsalo na výkonech. Při běhání cítím velkou zátěž na prsou , je to nepříjemné a bolestivé. Proto prosím o radu, jestli jste náhodou někdy neřešili podobný problém. Zda- li není například nějaká dobrá podprsenka, která prsa vskutku u těla udrží. Moc Vám děkuji, Nikola Turečková, Zlín
Odpověď: Dobrý den,

tento problém jsem já tady v poradně opravdu neřešila. Na trhu je dnes ale spousta velmi kvalitních sportovních podprsenek, takže se mi nechce věřit, že by Vám nic nevyhovovalo. Zkuste se, prosím, poradit spíše tam.

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7810
Dobry den, mam 23 rokov a mam nalez na jednom prsniku. 2 utvary o velkosti 1 a 2 cm, ohranicene, mobilne. Mam sprievodny list na sono zo Slovenska a zijem v Brne. Je mozne sa objednat v Brne? Predpokladam, ze si to budem hradit sama. Kolko to zhruba stoji?
Odpověď: Dobrý den,

vyšetření si můžete uhradit, není drahé, cena ultrazvuku je dle centra 200-300,- Kč. Objednat v Brně se jistě můžete, je tam několik scr. center.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7809
Dobrý den,mám na Vás prosbu je mi 31let v r.04 konizace děl.čípku r.07 operace prsu po ní hystol.nález 2ložisek fibromyxosarkom a fibroadenom,bez bezp.lemu a násl.léčby pouze sledována.r.09 porod císař.řezem těhu bez kompl.Tento měsíc při kontrole nález navnitř od jizvy asi 2cm hladká měkká rezistence asi 1cm prum.neurčité okraje.odeslána na mamog.rentgen atd.Nidke nemůžu najít info ohl.fibromyxosarkomu??A jaké je riziko nového nálezu?Děkuji za Váš čas Denisa
Odpověď: Dobrý den,

fibromyxosarkom je nádor, který se nejčastěji vyskytuje v kůži nebo podkožních tkáních, vznik přímo v prsní žláze je velmi vzácný - spíše tam může prorůstat. Riziko nového nálezu tohoto nádoru v prsu těžko zhodnotím, spíše to může udělat Váš onkolog, který ví, o jak agresívní typ fibromyxosarkomu se jednalo. Nejspíše to byl histologicky příznivý typ nádoru, když jste nebyla léčena. Každopádně doporučuji zajít na vyšetření mamografem a ultrazvukem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7808
Dobrý den, dnes večer jsem se mazala krémem a nahmatala jsem si bulku v prsu. Bulka nijak nebolí. Mohli by jste mi prosím poradit o co by mohlo jít?Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den,

pokud je bulka nově - tzn. že nebyla při pravidelném samovyšetření prsů, které by jste si měla 1x měsíčně provádět- je nutné zajít na vyšetření , ultrazvuk nebo mamografii, do některého ze screeningových center- žádanku Vám vystaví př. Váš gynekolog. Bez vyšetření lze pouze odhadovat, o co se jedná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7807
Opět zdravím primařku Houserkovou, děkuji moc za odpověď na dotaz č.7790. Závidím českým pacientkám zdravotní péči, tady v Anglii nedbají vůbec na prevenci. Dozvěděla jsem se, že na ultrazvuk je čekací doba 10 týdnů!!! Tady člověk s rakovinou umře dřív, než se dostane k vyšetření ;) cítím se tu jak ve středověku. Ještě dodám k té svalové dysbalanci že mám skoliózu.. Za dva týdny jedu do Česka domů, tak si zkusím zařídit vyšetření. Můžu se zeptat informativně kolik to stojí? Mám evropský průkaz pojištění.. Moc děkuji a přeji pěkný den, Simona
Odpověď: Dobrý den,
cena ultrazvuku je na většině center 200-300,- Kč a cena mamografie 500-700.- Kč.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7806
Dobrý den, dnes večer jsem si u své šestileté dcery všimla bulky pod levou bradavkou, teda spíš zduřelé levé bradavky. Pamatuji si, že mně se to samé objevilo asi v deseti letech a souviselo to s růstem prsů. Ale v šesti letech, dcera bude mít šest až v dubnu, mě to docela vyděsilo. Určitě s ní zajdu k lékaři, ale chtěla bych vědět,o co se může jednat ?Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o totéž, co se u Vás vyskytlo v 10 letech. Neznamená to, že Vaše holčička je na prahu puberty, zduření žlázy se může vyskytnout dlouho před nástupem puberty, je většinou jednostranné a malé a dokonce se může i ztratit, vzniká v souvislosti s hormonálními změnami a nejedná se v naprosté většině případů o předčasnou pubertu. Nález objasní ultrazvukové vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7805
Prosím o vysvetlenie "možná akcesorná žľaza HLQ 1dx"

Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

akcesorní žláza je přídatná žláza /žláza"navíc"/, která se může vyskytnout v průběhu mléčné lišty, nejčastěji v podpaží, lékař měl možná spíše na mysli podpažní výběžek žlázy nebo podpaží - než HLQ- tj. horní zevní kvadrant, tam se vyskytuje žláza "normálně".

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7804
Dobrý den,mám od lékaře doporučení na preventivní vyšetření mamografem.Musela jsem nyní akutně absolvovat CT bricha.(břišní uzliny).S jakým časovým odstupem kvůli záření mám jít na mamograf?Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,

na mamografické vyšetření můžete ihned, není potřeba mít odstup od předchozího CT vyšetření. Dávka, kterou obdržíte na mamografii je nesrovnatelně nižší ve vztahu př. k CT, je skutečně zanedbatelná, takže se nemusíte obávat.

zdraví houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7803
Prosím o názor na další léčbu: Odoperován tubulární a kribriformě uspořádaný duktální invazivní karcinom mléčné žlázy 15mm (odebrán dolní kvadrant).V jedné ze dvou lymfatických uzlin (sentinelových)mikrometastáza max.pr. 1mm. Ve vzorcích z dalších 8 lymf.uzlin nádorové struktury nezjištěny.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jste po operaci prsu - byl provedený záchovný výkon, protože nádor byl malý. V jedné z uzlin byla mikrometastáza. Prs bude dále ozařovaný- bude provedena tzv. radioterapie. Léčená budete podle citlivosti nádoru a typ léčby určí Váš onkolog, který má o nádoru na rozdíl ode mne všechny informace. Vaše prognóza je příznivá.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7801
Dobrý den ,prosím vás o radu . Před půl rokem jsem si našla malou podélnou bouličku v prsu , byla jsem s tím u paní doktorky a ta nic nenahmatala a řekla , že jde o žlázu .. Kdyby byli změny ať přijdu... Od té doby jsem nato pozapoměla a nyní jsem v 19 týdnu těhotenství ,prsa se mi zvětšila alespoň o dvě čísla a bolí mě.. Ale nahmatala jsem si i tu bouličku opět a je o trochu větší . K paní doktorce jdu až za 3 týdny, ale mám přeci jen strach co to může být , poradíte mi prosím?
Odpověď: Dobrý den,

pravděpodobně se bude jednat jen o rozšířenou žlázu tak, jak Vám paní doktorka sdělila již při prvním ultrazvukovém vyšetření. Žláza se v graviditě rozšířuje, je to normální. Nemusíte mít žádné obavy, myslím, že vše bude v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7800
Dobrý den, mám diagnostiku prsu C50.9 ZN a ráda bych znala postup léčby, jestli je pro Vás tento krátký dotaz dostačující. Mockrát děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o zhoubný nádor prsu a to je tak vše, co Vám mohu říci. K postupu léčby jsou zapotřebí podrobné informace o typu nádoru, stavu lymfatických uzlin v podpaží a stádiu onemocnění.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7799
Dobrý den, je mi dvacet let. Na jednom dvorci mám kůži jakoby vtaženou dovnitř. O co by se mohlo jednat? Děkuji Alena
Odpověď: Dobrý den,
bylo by dobré se poradit s gynekologem nebo lékařem ze screeningového centra . Chce to problém "vidět". Možná máte na mysli vtažení bradavky dovnitř- tzv. invertovaná bradavka- pokud to máte "odjakživa" , tak se jedná o vrozenou věc a vtažení není známkou onemocnění prsu.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7798
Dobrý deň, asi pred tromi týždňami som spozorovala, že sa mi deformuje ľavý prsník. Z dolnej časti sa mi vpáčuje do vnútra.A keďže som v Prahe nová a nikoho v tejto oblasti nepoznám a ani ešte nemám svojho praktického lekára tu v ČR, neviem , na koho sa mám obrátiť a za kým mám ísť a či potrebujem nejaké odporúčanie napr. od gynekológa a podobne. Pretože od 1.1.2011 som tu zamestnaná , som zdravotne poistená. Budem veľmi rada, ak mi poradíte. Ďakujem.
Prosím nezverejňujte moju otázku.
Odpověď: Dobrý den,

k vyšetření je zapotřebí žádanka od gynekologa, praktického lékaře nebo lékaře z mamární poradny.
Jste pojištěná, takže to není problém a máte potíže, takže na žádanku máte nárok. Vyšetření - mamografii nebo ultrazvuk /podle věku, nevím, kolik je Vám roků/ si lze i zaplatit bez žádanky- na některém ze screeningových center- jejichž seznam je na těchto stránkách.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7797
Dobrý den, měla bych se poprvé podrobit mamografickému vyšetření (na podzim mi bude 40 let). Do této doby jsem pravidelně docházela na sono prsu (vzhledem k nezhoubnému nálezu). Chtěla jsem se zeptat, zda doporučujete si vyžádat nějakou "zástěru - ochranu" před rentgenovým zářením, ráda bych totiž bych byla do cca. roku gravidní. Děkuji, Brabcová
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste gravidní a nebo si nejste jistá, zda jste gravidní - mamografii odložte a nechte se vyšetřit ultrazvukem a o zástěře neuvažujte. Pokud gravidní nejste, tak si nechte provést mamografické vyšetření - bez zástěry, nějaká ochrana před zářením v době, kdy gravidní nejste - není u mamografie potřebná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7796
Dobrý den, mám 15 letého syna, který má už téměř 1 rok v obou prsou kolem bradavky nějaké uzlinky. Na pohmat jsou bolestivé. S bradavky nic neteče. V poslední době tyto uzlinky mají namodralou barvu (jako modřiny). Byly jsme tento týden u paní doktorky dětské, ta neví co by to mohlo být - že jsou tak zbarvené. Poslala nás k chirurgovi a ani ten neví, co by to mohlo být. Prosím Vás,kam na jaké pracoviště se mám obrátit, aby mi byli schopni říct, co to může být. Jsou to přece uzliny v prsou. Mám se objednat na endokrinologickou ambulanci? Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
ať Vám paní doktorka- dětská, napíše žádanku na ultrazvukové vyšetření prsů, nejspíše se jedná o rozšíření žlázy, které se u chlapců v pubertě často vyskytuje a bývá přechodné. Lékař ze screeningového centra - seznam center je na těchto stránkách - Vašeho syna vyšetří a jistě si s problémem poradí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7794
jsem po operaci prsa ,zhoubny nádor,7.cheno,30ozařek jsem prodělala.je možné,aby mi natekly prsty na ruce operované straně?Jsem 7.roku po operaci,vzali miv podpaží17.uzlin a ztoho byly3 pozitivní.Děkuji Anička
Odpověď: Dobrý den,

ano, možné to je, může to souviset s porušením mízní drenáže na horní končetině v souvislosti s odstraněním mízních uzlin v podpaží. Někdy bývají i otoky celé paže. Poraďte se s Vaším onkologem, existuje léčba těchto otoků.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7793
Dobrý večer...je mi 27 let. Mám problém s častou bolestivostí prsou(jako bývá před menstruací). Levý mám o něco větší i více bolí.V oblasti podpaží jsem objevila jakoby uzlinku, bohužel samovyšetření jsem dříve neprováděla, tak nevím, jestli tam byla už dříve. Před 3 týdny jsem prodělala chřipku, jestli to třeba nemá souvislost?A chtěla jsem se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že žena v cca 27 letech může onemocnět nádorem prsu? Děkuji. Mirka.
Odpověď: Dobrý den,

před třicátým rokem se rakovina prsu vyskytuje opravdu vzácně. Doporučuji zaplatit si ultrazvukové vyšetření prsů na na některém ze screeningových center- žádanku nepotřebujete, stačí se objednat na vyšetření, cena ultrazvuku je 200-300 Kč. Pokud bude vše v pořádku, začněte se samovyšetřením prsů vždy jednou za měsíc, 2. nebo 3. den po ukončení menstruace a postupujte podle návodu. Je dobrá svá prsa znát a vyšetření provádět vždy ve stejnou dobu cyklu -pokud si pak nahmatáte něco, co tam obvykle nebývá, je dobré vyhledat lékaře a nechat se vyšetřit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7792
mam difuznu cysticku mastopatiu.co to znamena,ake riziko mi hrozi,je treba upravit stravu
Odpověď: Dobrý den,

nehrozí Vám žádné podstatně zvýšené riziko pokud jde o rakovinu prsu. Je dobré chodit na screeningová mamografická vyšetření, pokud již máte screeningový věk - nad 45 let a to jednou za dva roky. Většinou se mamografie ještě v případě cyst doplňuje ultrazvukovým vyšetřením. Pokud jste mladší žena, můžete si uhradit pouze ultrazvukové vyšetření, které dokáže cysty pěkně zobrazit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7791
Dobrý den, paní doktorko,ráda bych se zeptala, jsem 5 měsíců po porodu a plně kojím a v pravím podpaží cítím tlak jako bych tam měla vložený míček, nebo jako by mě škrtil rukávek u trička je to dost nepříjemné a občas to i zabolí. Ten to tlak jsem měla i před otěhotněním, žádnou bulku jsem si nenahmatala. Teď se bojím aby to nebylo něco vážnějšího. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

aby se Vaše obavy rozptýlily, doporučuji nechat si provést ultrazvukové vyšetření (dělá se i v době kojení, je neškodlivé) a to na některém ze screeningových center. Často se jedná o přídatnou mléčnou žlázu, která se nejčastěji vyskytuje právě v oblasti podpaží a může se projevit někdy až v období gravidity a laktace.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7790
Zdravím Vás paní primařko Houserková, moc vám děkuji za odpověď na mou otázku č.7765. Je mi 32 let, bezdětná zatím. Ráda cvičím roky dá se říct kulturistiku. Ted už na vrchní polovinu těla necvičím, protože bolest byla po cvičení prudká celý týden, po jednom pobytu v páře jsem měla taky větší bolesti. Snažím se ted levou část šetřit, protože dělám v pečováku, kde některé pacienty musíme zvedat. Na gynekologii se tu nedostanu, je tu úplně jiný systém než u nás. Pouze obvodní lékař, který objednává na případné další vyšetření do nemocnice.
Odpověď: Dobrý den,

na vyšetření určitě zajděte- vyčkejte, nic jiného Vám nezbývá. Bolesti by mohly souviset nejen s prsní žlázou, ale také se svalovou dysbalancí v oblasti hrudní páteře nebo ramenního kloubu, když zdvíháte pacienty.
U nás je systém péče opravdu jiný, na vyšetření prsů klientky zveme i opakovaně, přesto spousta nedojde, v ordinaci nečekají, nález dostávají ihned "do ruky", biopsii prsu mají ihned nebo ve velmi krátké době... a kvalitu péče si mnozí neuvědomují a tohle taky "není dobře"....

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7788
dobry den,mam uz 4mesice bolestive prsa,zacina to vzdy uz 2tydny pred menstruaci a k tomu jeste se mi prsa vyrazne zvetsi,cim to muze byt?dekuji moc s pozdravem
Odpověď: Dobrý den,

cyklické bolesti prsů, tj. bolesti v 2. polovině menstruačního cyklu tak, jak je popisujete, jsou běžné. Je možné, že jste bolesti dříve nepociťovala, taky se může stát, že to časem přejde nebo bolesti budou méně intenzívní. Hormonální stav organismu se během života neustále mění. Nejedná se o nic závažného. Prsa se mohou lehce zvětšovat- před menstruací v 2. polovině cyklu se žláza "rozšiřuje", je to dáno působením hormonů.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky