MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 7412
Dobrý den,je mi 60 let, na mamograf chodím pravidelně každé 2 roky, letos jsem byla v srpnu. Vše bylo v pořádku. Před 2 dny po probuzení jsem ráno zjistila že mi z pravého prsu vytekla krev, měla jsem umazanou noční košily. Neteče pořád spíš když si stisknu bradavku. Mám strach zda to není něco vážného a samozřejmě se začínám pozorovat. Den před touto událostí na mě skočil náš pes. Je to bláznivé štěně. Hráli jsme si on se rozdováděl a skákal. Cítila jsem že se trefil rovnou do mé pravé bradavky. To je možná následek. Přesto budu ráda za odpověď za kterou předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den, krev vytékající z bradavky patří opravdu mezi vážné známky možného onemocnění prsní žlázy. Nečekejte na nic a objednejte se ke kontrolnímu vyšetření do Vašeho screeningového centra, tedy tam, kam chodíte na pravidelná mamografická vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7411
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mi HA mohla způsobit cysty v prsu, po roce užívání mě začlo hodně bolet prso, na ultrazvuku mi řekli že to jsou jen cysty, ale předtím jsem žádné problémy s bolestí prsu neměla, když si jemně zmáčknu v prsu pravděpodobně cystu tak to bolí a chvíli mě pobolívá prso v tom místě, asi antikoncepci vysadím nebo nevím co mám dělat, poradíte mi prosím. Děkuji Kobzová
Odpověď: Dobrý den, HA v žádném případě nemůže způsobit cysty v prsou, k tomu máte vrozenou dispozici. Nicméně není to důvodem k vysazení antikoncepce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7410
Dobrý den, moje babička zemřela na rakovinu prsu v 64 letech, bohužel jsem se s ní už nesetkala. Moje matka o tomto nechce příliš mluvit a podrobnosti ohledně nádoru prý ani sama nezná. Chtěla bych se zeptat jaká je pravděbodobnost že zhoubným nádorem prsu onemocní moje matka nebo já sama a také jestli je pravda že menší prsa znamenají menší pravděbodobnost vzniku této nemoci. Za odpověď předem děkuji. Tereza
Odpověď: Dobrý den. Velikost prsů nemá na pravděpodobnost vzniku rakoviny mléčné žlázy absolutně žádný vliv. Pokud měla rakovinu prsu jen Vaše babička a už ne další přímé příbuzné (její sestry, Vaše matka, matčiny sestry), tak nemáte vyšší riziko než jakákoliv jiná zdravá žena. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7409
Dobrý den, jsem v 16 týdnu těhotenství a začala mi hřát prsa, teploty zatím nemám, Okolí dvorců je opuchlé a při pokusu o masáž, se mi bradavky shovají ve dvorci. Na dotek mě bolí, co mohu prosím dělat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, takto na dálku není možné zodpovědně stanovit správnou diagnozu, doporučuji Vám navšívit s těmito problémy Vašeho gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7408
Dobrý den, už 3.rok kojím(1.dítě do dvou a po něm hned další-9.měs).Od narození druhého dítěte mám opakovaně zánět mléčné žlázy, který vždy sám odezněl, léky jsem na něj neužívala. Nyní však po ústupu zánětu přetrvává bolest prsu, která se přesunula do žebra. Bolest se stupňuje. V prsu mám pár tužších míst, ale nevím, zda je to bulka nebo jen tvrdá žláza. Můžete mi, prosím, říci, zda se nejedná o vážnější onemocnění a kam se mám s tímto problémem obrátit. Děkuji. Lejsalová
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností o nic vážného nejde, ale v každém případě Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7407
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená závěr mamografického vyšetření:nízce denzní žláza rezidualní fibrogladulární strukturou typu tabar 3 a inkopletně redukující žláza tabár 3 v
bez známek malignity, děkuji za Stanislava K.
Odpověď: Dobrý den, tento popis znamená, že Vaše prsy jsou zdravé, bez známek přítomnosti zhoubného bujení. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7406
dobry den co mam dělat když am mesicky a je to moc neproemne když jsem na wc..
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsů, s Vaším dotazem se obraťte na svého gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7405
Dobrý den.Byla jsem na ultrazvuku prsu z důvodu bolesti.Závěr zprávy zněl:stranově asymetrická žlázy s fibrocystickými změnami s převahou fibrozy,přidatná axilarní žláza v pravo.V pravo v ZHK nepravidelné hypoechogennější ložisko nejasného původu s drobnými cystami v periferii asi 7*6*3 mm..Jen bych se chtěla zeptat,zda mám mít nějaké obavy.Zda by se mohlo jednat třeba i o rakovinu.Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jak vyplývá z popisu, ložisko nejasného původu v horní zevní čáasti pravého prsu je nutno dovyšetřit a jednoznačně rozhodnout, zda jde či nejde o možné ložisko rakoviny. Jistě jste k dovyšetření pozvána v nejbližších dnech. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7404
Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Když si zmáčknu bradavku,vyteče z ní kapka takové mléčné tekutiny. Je 21 a děti jsem ještě neměla. Menstruace je nepatrná a mám velké problémy s čípkem(hrozí mi,že nebudu moci mít děti). Myslíte,že to nic neznamená? Říkám,je to jen kapička,ale objeví se tam při každém zmáčknutí,na obou prsou.
Odpověď: Dobrý den, buďte zcela klidná, drobná sekrece (výtok) světlé barvy je zcela normální. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7403
Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně výsledků magn.rezonance maminky(54let).Můžete mi prosím vysvětlit co z nich plyne? Je popisovaná uzlina (do 10mm) riziková,případně jsou jiná bezprostřední rizika?Děkuji. Nález:stranová asymetrie-vpravo centrálně větší rozsah mastopatické dysplastické tkáně.V použitých sekv.,v nativním,postkontrastním rekonstrukčním zobrazení bez ložiskových změn.V levé axile fyziologicky sytící mízní uzlina vel.do10mm v prům. Závěr: Dysplastické změny oboustranně, více v pravo.V MR bez průkazu ložiskové léze. Dop. Dispenzarizaci v mamolog.ambul, pravidelné UZ kontroly.
Odpověď: Dobrý den, z popisu vyplývá, že v prsech Vaší maminky nebyly nalezeny známky rakoviny. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7402
dobry den pane doktore chtela jsem se zeptat ,jsem pa sterilizaci vajčniku už 12 let jemi 35 let existuje nejaka operace s pruchodneni vaječniku akolik to stoji dekuji zavaši odpoved .s pozdravem pani malinova.
Odpověď: Dobrý den paní Malinová, toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. S Vaším dotazem se, prosím, obraťte na svého gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7400
Dobrý večer je mi 24 let a poslední 2,3 dny mě trápí bolest pravého prsu a se srovnáním druhého je na dotek bolestivé,citlivé a řekla bych i takový tuhý nebo tvrdší.Mám tedy před menstruací ale už se mi párkrát stalo že jsem cítila bolest ale to bylo na obouch stejně a nebyla tak tvrdá,takže jsem se chtěla zeptat jestli nevíte co by to mohlo způsobovat a jestli s tím mám jít k lékaři nebo počkat jestli to odezní samo.Moc vám děkuji!
Odpověď: Dobrý den, často se stává, že pocit pnutí před menstruací není stranově stejný, ale důvod k návštěvě lékaře nevidím. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7399
Dobrý den, mé dceři je 14 a půl roku, měsíčky má půl roku.Včera při sportu ucítila bolest v pravém prsu, po svléknutí podprsenky měla nad bradavkou tuhé naběhlé bolestivé místo, to pak splasklo a bolestivost a tuhost se přesunula pod dvorec. Dnes ji pravý prs ještě bolí, ale již méně. Je nutná návštěva lékaře? Děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, pokud příznaky odezněly tak jak píšete, nevidím žádné, ani budoucí nebezpečí stran prsní žlázy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7398
Dobrý den, prosím o informaci.Před 4 lety se mi po chřipce objevily po stranách prsou tmavší fleky, červ.-fial. Myslela jsem, že se jedná o nějakou alerg. reakci po prášcích,fleky nezmizely. Naopak zvětšení a na nich se dokonce i okem viditelné tenké červ.žilkování.Postupem času se mi přidalo bolení prsů,více to levé, kde je i flek větší. Pnutí i v podpažních jamkách. Pro dopln.:za poslední měsíc jsem zhubla bez příčiny 4 kg. Věk 32 let, nulpar., menzes od 9let, nadváha, hirsut. Poslední 3 roky problém s menzes-silné krvác.i mimo cyklus.Prosím o info,o co by mohlo jít.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, takto na dálku stanovit zodpovědně diagnozu neumím, proto Vám doporučuji nechat si vyšetřit prsy v některém z akreditovaných screeningových center - viz mapka na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7397
Prosím o radu.Z prsou občas sekrece.Byla jsem na odběru krve na prolaktin a výsledek je v normě.Gynekolog mně poslal ještě na sono.Mám se něčeho obávat?Velice děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, pokud nejde o sekreci krvavou, tak není důvod k obavám. Věřím, že toto potvrdí i ultrazvukové vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7395
Dobrý deň. Prosím Vás, môže mať žena ktorá nekojí a nemá malé dieťa zápal mliečnej žľazy?. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, ano, může. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7394
Dobrý deň.
Mám 39 rokov. Na pravom prsníku v hornej časti (viac k stredu tela, pri hrudi) mám palčivú bolesť, rozdielnych intervaloch(slabšia-silnejšia). Bolí ma to väčšinou aj bez dotyku a je to bolesť podobná tlačeniu na modrinu. Ale na prsníku nemám ani hrčku ani modrinu. Prosím o odpoveď čoho by sa to mohlo týkať. Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den, zodpovědnou diagnozu z Vašeho popisu na dálku stanovit neumím. Dporučuji Vám tedy nechat si prsy vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center - viz mapka na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7391
Dobrý deň.Mám 40 rokov. Na pravom prsníku v hornej časti (viac k stredu tela) mám palčivú bolesť, nepravidelne sa opakujúcu. Bolí ma to aj bez dotyku a bolesť je ako keď niekto zatlačí na modrinu. Na prsníku nemám hrčku ani žiadnu modrinu. Prosím o odpoveď čoho by sa to mohlo týkať. Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den. Jednoznačnou a správnou diagnozu takto na dálku opravdu stanovit neumím, takže Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center - viz mapka na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7390
Mé matce(63)byl při mamografickém vyšetření diagnostikován "nějaký" nález. Ošetřující lékař konstatoval,že "se půl roku počká, co to bude dělat". Naprosto se mi nelíbí představa, že budeme čekat na nějaké možné rakovinové bujení a to půl roku.
Poradíte, prosím, co dělat, kam se obrátit, apod.?
Děkuji Zdenka L.
Odpověď: Dobrý den. "Nějaký nález" je opravdu neuspokojivý a nepřijatelný závěr MMG vyšetření, nicméně v určitých - ale přesně specifikovaných případech - je opravdu nutno provést vyšetření s odstupem času. Pokud mi napíšete závěr vyšetření - tedy hodnocení TABAR a BI-RADS pokusím se Vám sdělit více. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7389
Dobrý den, můj 22letý bratr má oteklou a bolestivou prsní bradavku. Zvýšenou teplotu či horečku nemá. Co by to, kromě zánětu, mohlo být?
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, může jít o tzv. gynekomastii, tedy zduření základů mléčné žlázy u muže. Doporučuji nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem, nejlépe v akreditovaném screeningovém centru - mapka je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7388
dobry den,
sem muz je mi 15.let moje prava bradavka je moc citliva a vystoupla co s tim mam delat?
Odpověď: Dobrý den, zajděte si k Vašemu praktickému lékaři a on Vám dá žádanku k ultrazvukovému vyšetření prsů. Podle výsledku vyšetření se stanoví další postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7387
Dobrý den je mě 21. Absolvovala jsem UZ axil kvůli uzlinám.Vpravo uzlina 7,8mm vlevo dvě 7mm-bez změn struktury a prosáknutí. Napravo kromě této uzliny hmatám další bouličku v obl. přechodu mezi prsem a jamkou spíše pod jamkou jak začíná rýha mezi prsem a žebry při zvednuté paži (není vyloženě kulatá a osamocená, spíše je to taková hrbolatá tkáň s jedním větším vyboulením. Myslím, že vlevo je něco podobného s menším vyboulením)UZ nic jiného kromě uzlin nepopisuje. Jedná se tedy o normální hrbolatou tkáň prsu? Nádor by se poznal ne? Na pohmat mám v podstatě celé prsy hrbolaté.
Odpověď: Dobrý den, můžete být klidná, popis ultrazvukového vyšetření je jednoznačně negativní a nádor by opravdu byl vidět. Mléčná žláza je na pohmat hrbolatá, přirovnává se k povrchu květáku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7386
Dobrý den. Je mi 30 a každé prso mám 1x operované, teď mám pět let znovu fibroadenomy - 2 v levém a 1 v pravém prsu. V těhotenství se velmi zvětšily a znemožnily mi kojení, pak se vrátily do normálu. V poslední době se ty 2 v levém prsu samovolně zmenšily asi na 0.5cm, ten v pravém je stále 2cm. V září na sonu mě paní doktorka vyděsila, že se můžou u mladých žen zvrhnout - prý se to v poslední době stává. Plánuju další těhotenství, proto prosím o radu. Je větší riziko si je v prsou nechat nebo mít prsa 2x operovaná? Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pani doktorka má pravdu, že se fibroadenomy mohou v malém oprocentu zvrhnout - toto roziko je kolem 1%. Konkrétně u Vás - pokud jsou FA sledovány a nemění se (v době kdy nejste těhotná), pak bych volil jejich ponechání. Pokud chcete mít 100% jistotu, že jde opravdu jen o čisté FA, lze provést z jednotlivých ložisek odběr tkání jehlou pod kontrolou ultrazvuku - tzv. core-cut biopsie. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7385
Dobrý večer, je mi 23 let,děti nemám a mám velké prsa,ale poslední 3 dny mě bolí bradavky..je to dost nepříjemné...nevíte co by mohlo být přičinou? zda je to normální? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jednoznačná odpovědˇna Vaši otázku není možná, ale s největší pravděpodobností o nic závažného nepůjde. Někty toto je způsobeno i takovou zdánlivou banalitou, jako je změna pracího prášku či aviváže, event. méně dokonalým vymácháním prádla. Taky to může být známka hormonálních změn event. i těhotenství.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7384
dobrý dn pane doktore, mám dvě děti po umělém oplodnění metodou IVF.Hrozně se bojím rakoviny protože jsem si musela před IVF píchat hodně hormonů a v letáčku na to upozornovali ,Je nějaký přípravek nebo nějaká homeopatika co se dají preventivně proti rakovině užívat a jsou volně prodejná?
Odpověď: Dobrý den, nevím o žádném léku, který by preventivně působil proti rakovině prsu. Může pomoci zdravý životní styl a samozřejmě jedinou opravdovou prevencí jsou pravidelná vyšetření prsů a podpaží v některém z akreditovaných screeningových center v jednoročních intervalech. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7383
Dobrý den, jak prosím řešit vpáčené bradavky, na operaci nechci, dá se tato situace řešit jiným způsobem? Ráda bych měla ještě další dítě a u prvního kojení byla šílenost, díky
Odpověď: Dobrý den, nevím o řešení jiným způsobem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7382
Dobrý den, je mi 49 let a našla jsem si na levém prsu 4 bulky. Na mamografickém vyšetření jsem byla před 1,5 rokem a měla jsem nález také na levém prsu hodně cyst. Pravý prs mám po operaci před 15ti lety - fibroadenom a na pravém prsu nic nehmatám.
Když jsem se nyní chtěla na vyšetření hned objednat, tak mi nabídli termín 11.1.2011. Myslíte, že je to včasný termín nebo se mám snažit objednat se jinde, kde mě vezmou hned? Mám obavu, abych si odkladem neohrozila život. Děkuji za radu, Mirka
Odpověď: Dobrý den, 11.1.2011 je dobrý termín, protože pro správné posouzení obrazu a stanovení diagnozy je nejdůležitější srovnání s předchozí obrazovou dokumentací (tedy předchozími mamografickými snímky). Tento krátký odklad Vám jistě život neohrozí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7381
Dobrý den, bude mi 20 let a před dvěma měsíci jsem si nahmatala v pravém prsu nebolestivou bulku (cca20x10mm),gynekolog mě poslal na ultrazvuk(19.1.2011).Dnes jsem si nahmatala druhou bulku v levém prsu,která je taková skoro plochá a je to jen malý výstupek,nebolestivý(cca2x2mm) a je na stejném místě jako ta v pravém.Co to je(lékař totiž jen v meziřeči řekl,že si myslí, že to je cysta)?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, podle Vašeho popisu jde s největší pravděpodobností o změny, které nejsou nebezpečné, fibroadenomy i cysty se běžně v prsech vyskytují a nijak ženu na zdraví neohrožují. Více a přesněji Vám odpoví lékař po ultrazvukovém vyšetření prsů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7380
Dobrý den, je mi 35 let a asi 8 mšsíců nekojím. V létě jsem si všimla, že mám na vnější straně prsu vpadlou kůži, vlastně jakoby celý pruh od boku až po bradavku. Byla jsem na gynekologii a paní doktorka mi prohmatal prs a řekla, že tam žádnou bulku necítí a že mám provádět samovyšetření prsu, což tedy činím, ale mám pocit, že mám hrudky v prsu až do podpaží. Chtěla jsem se tedy zeptat na váš názor, zda musím opravdu vždy nahmatat nepohyblivou bulku. Nerada bych něco podcenila.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Změny které popisujete na Vašem prsu nelze v žádném případě podcenit, mohly by být příznakem nemoci. Na nic nečekejte a objednejte se ihned do některého akreditovaného screeningového centra a při objednávce uveďte ty příznaky, které jste popsala. Seznam akreditovaných center je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7379
Dobrý den,prosím o informaci,zda je možné při odběru vzorků pod kontrolou ultrazvuku (core cut biopsie),aby se lékař laicky řečeno netrefil do místa změny? Místo je dobře ohraničený okrsek velikosti 21x8 mm.Můj dotaz plyne z toho,že v místě hmatného nálezu se po biopsii nenalézá modřina,ale je o kousek jinde.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, do ložiska 21x8mm snad není možné se netrefit...Takže k druhé části dotazu - ano modřinka je v naprosté většíně mimo vlastní ložisko (tedy kousek vedle), protože zakrvácí normální prsní tkáň kterou jehla prochází k ložisku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7376
Dobrý den,
byl mi diagnostikována ( zatím jenom prohmatem ) nezhoubný novotvar prsu - v nálezu se píše - kůže prsů klidná, na rDk vpravo v hloubce žlázy je hmatná hladká rezistence, charakteru lipomu, jinak prsy bez dalších rezistencí, akily a nadklíčky bez lyadenopatie- klinicky benigního charakteru.Jelikož jdu na ultrazvuk a mamograf až koncem ledna 2011 tak bych se Vás chtěla zeptat na Váš názor na tuto diagnozu. budou vánoce a chtěla bych myslet pouze pozitivně, ale obavy jsou vždy. je mi 45 a na mamografu jsem byla před dvěma lety - to bylo vše v pořádku.
Odpověď: Dobrý den, lipomy (tukové nádory uložené v podkožním tuku) se vyskytují u všech lidí a ve všech možných lokalizacích, prs nevyjímaje. Přeji Vám pohodové a klidné svátky. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7375
Dobrý den, zajímalo by mě, kolik stupnů má Nottinghamská klasifikace, a co její jednotlivé stupně znamenají, děkuji, Vlček.
Odpověď: Dobrý den, jde o grading karcinomu prsu, přičemž zlatý standard pro grading karcinomu prsu představuje klasifikace popsaná Bloomem a Richardsonem. Modifikace metody podle Elstona a Ellise se označuje jako tzv. nottinghamská klasifikace. Tato metoda vychází z kvantifikace a skorování tří morfologických parametrů, a to tvorby tubulů, jaderné polymorfie a počtu mitoz Grading karcinomu podle počtu bodů Nottinghamské klasifikace má tři stupně. GRADE 1 = 3-5bodů, GRADE 2 = 6-7 bodů, GRADE 3 = 8-9bodů.
Více v níže uvedené literatuře.
Bloom HJG, Richardson WW. Histologic grading and prognosis in breast cancer. Br J Cancer 1957:11:359-377.
Elston CW, Ellis IO. Pathological prognostic factors in breast cancer. I. The value of histological grade in breast cancer: experience from a large study with long term follow-up. Histopathology 1991:19:403-410.

S pozdravem







Copyright © 2002-2009 Bioptická laboratoř s.r.o.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7374
mám 38 rokov. Bola som na MG a USG vyšetrení a v správe mám záver: asymetria žlazy+atypia 1.sin.-v.s.sumácia žlaz.struktur, BIRADS 3. Co to znamena? Dakujem
Odpověď: Dobrý den, to znamená, že na mamografii jsou změny, které jsou s nějvětší pravděpodobností benigní, tedy nezhoubné. Proto máte jistě termín kontrolního vyšetření do 1 roku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7373
Dobry vecer. Uz jsem k Vam psala v patek a moc dekuji za odpoved. Ptala jsem se na FA ktery se objevil opakovane po 8 mesicu v jinem prsu. Doporucujete biopsiji. Dnes jsem byla pred mamologickou komisi a ta rozhodla FA ve velikosti 18mm chirurgicky odstranit. Je mozne podstoupit biopsiji z tzv. vlastni iniciativy ve screeningovem centru? Nechala jsem se vysetrit v nemocnici, neni to vedeny jako screeningove pracoviste a lekar mi biopsiji nenabizel. Treba me obavy jsou zbytecne a zadne vysetreni neni treba. Zajima me Vas nazor. Je mi 28 let. Moc Vam dekuji. Marie.
Odpověď: Dobrý den. Nevím, který chirurg a ve které nemocnici chce operovat ložisko o kterém si jen myslí, že jde jenom o FA, ale vím, že žádný zodpovědný chirurg dnes bez přechozí core-cut biopsie prs operovat nebude z toho důvodu, že 1-5% takzvaných FA jsou nakonec karcinomy a u nich je zcela jednoznačně jiná předoperační příprava i zcela jiný operační přístup...K další části Vašeho dotazu - ano, core-cut biopsii je možno si domluvit i z vlastní iniciativy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7372
Pane doktore!
Ve 20 jsem byla na operaci, je tomu už tři roky.

Můj problém spočívá v tom, že mne bolí prs v místě jizvy. Kdy to přestane? Bude to vůbec někdy? Existují na to nějaké krémy, po kterých by mne prs nebolel? Co s tím můžu dělat?

Razantně se mne změnil sex. život, jelikož to byla jedna z mých nejlepších erotogenních zón. Teď si mazlení nemůžu užít jako dřív, protože když jsem příliš aktivní, tak mne to bolí a ještě k tomu se musí hlídat partner, což většinou nejde. Bolí mne to při změně počasí, v závislosti na m.cyklu a ovlivňuje to úplně vše :-(
Odpověď: Dobrý den, Vaše problémy chápu, ale na druhou stranu je fakt, že každá jizva bolí, obzvláště při jakékoliv změně - počasí, dotek, hormonální změny v těle...Takže já Vám nedám žádný zázračný recept, ale jen radu ať trpělivě zkoušíte jizvu změkčit - vhodnou mast k tomuto účelu Vám pomohou vybrat v každé lékárně. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7371
Dobrý den, děkuji za dobréstránky. Ráda bych se zeptala, jak se vyvíjí akcesorní žlázy. Plně kojím a ráda bych v tom pokračovala, mám ale diaknostikovány bilat akcesotní žlázy vejčitého tvrau. Měla jsem je už před porodem (ale můj gynekolog mě nikam neposlal, byly malé), ale od té doby se zvětšily, zejména na pravé straně. Bude podle lékaře zapotřebí operace. Dá se jí vyhnout? Budou se žlázy zvětšovat? Ráda bych totiž kojila částečně alespoň do dvoulet dítěte (nyní 5 m)a nepřestala kvůli tomu kojit. Co mohu od takových žláz dále "očekávat". Předem moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Akcesorní mléčné žlázy se vyvíjí v takzvané mléčné liště, která u člověka probíhá od podpaží k pupku. Nejde tedy o žádnou nemoc. Pokud Vás tyto "bouličky" nijak neobtěžují, není žádný důvod k jejich odstranění, po ukončení kojení se zase zmenší, stejně jako Vaše prsy. Kojte klidně dál. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7370
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda se může udělat sono prsu, když kojím půlroční dcerku. Kojíme po 2 hodinách. V posledním měsíci a půl mě prso začne v noci bolet, ráno mám červený pruh a třetí den je vše v pohodě. Vše probíhá bez teplot.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Ano, nevím o žádném důvodu, proč by se nemohl ultrazvukem vyšetřovat kojící prs. U nás v centru toto provádíme zcela běžně. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7369
Dobrý den,
dnes jsem u své téměř 4měsíční dcery nahmatala poměrně velkou, tvrdou bulku na pravém prsu, skoro přes velý dvorec. Prosím o info, kam se obrátit, zda je to běžné a pod.
Moc děkuji
Petra K.
Odpověď: Dobrý den, je to poměrně běžné. Zajděte ke svému dětskému lékaři a ten Vaši dceru pošle na ultrazukové vyšetření, event. na endokrinologii. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7368
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně mé 2,5leté dcery.Objevila se ji bulka na pravém prsu,prso je oproti druhému o něco větší a tvrdší,před týdnem se ji udělal u toho samého prsu u bradavky stroupek, který za dva dny zmizel.Mám mít obavy nebo je to růstový problém.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností jde opravdu jen o růstový problém, ale pro úplnou jistotu by bylo jistě vhodné ultrazvukové vyšetření prsů Vaší dcerky, tam Vás může poslat Váš dětský lékař. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7367
Dobrý den, je mi 39,asi před měsícem jsem zduřenou prsní bradavku a bolela po vymáčknutí vytekla nažloutlá tekutina a poté to přešlo a teď se mi to objevilo znovu, nevím co to je? děkuji
Odpověď: Dobrý den, podle Vašeho popisu zřejmě nejde o nic závažného, ale více jistoty dodá jen odborné vyšetření prsů ultrazvukem. Obtaťte se na Vaše nejbližší akreditované screeningové centrum - seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7366
Dobrý večer,mám silnou bolest v podpaždí,která mi jde rukou až k prstům,nejvíce to však bolí přímo v podpaždí. Děkuji Zdeněk.
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsů. Se svým dotazem se obraťte na svého praktického lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7365
Dobrý den,
před 14 dny jsem si nahmatala bulku na spodní hraně levého prsu. Dříve jsem si ničeho nevšimla. Bulka mi při prohmatání mezi prsty prokluzuje a má podlouhlý tvar. Jiné změny jsem nezpozorovala. Je mi 25 let, 7 let beru hormonální antikoncepci. Můžete mi, prosím, poradit?
Děkuji Petra
Odpověď: Dobrý den, pro Váš vlastní klid doporučuji nechat si vyšetřit prsy ultrazvukem v některém ze screeningových akreditovaných center - seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7364
Prosim Vás rad bych věděl Co se rozumí pod pojmem TU hepatální flexury s meta do reg uzlin a mnohočetné do jater cT3 cN1 M1.
děkuji
Odpověď: Zhoubný nádor jaterního ohbí tlustého střeva s dceřinnými zhoubnými nádory v okolních uzlinách a v játrech. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7363
Dobrý den, před týdnem jsem byla na UZ vyšetřní prsou. Kontrolu jsem si zařídila z vlastní iniciativy. Je mi 32 let a již jednou jsem toto vyšetření preventivně absolvovala před 2 lety. Nyní mi byla v levém prsu nalezena uzlinka o velikosti 5x4x2 mm. Pan doktor mi do zprávy napsal "v L zK periferně patrná drobná intramammární uzlinka". Mohl byste mi prosím vysvětlit o jak závažný problém se jedná? V místě, kde je uzlinka zvětšená mě prs pobolívá. Za 3 měsíce bych měla absolvovat kontrolní vyšetření. Děkuji mockrát za odpověď a přeji krásný den, Markéta.
Odpověď: Dobrý den. Uzlina 5x4x2mm je zcela normální i ve Všem prsu (intramamární = intra = uvnitř, mamy = prsu). tedy nejde o problém, ani o závažný problém, ale o zcela normální stav. Nevím proč si Vás pan doktor zve znovu na kontrolu. S pozdravem krásného dne
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7362
Prosim o vysvetleni. Co je Zometa. Je to druh chemoterapie ? A jak predejit vedlejsim ucinkum, jako je prevazne zimnice, horecky a bolesti. Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, Zometa není chemoterapie, jde o lék ze skupiny bisfosfonátů.Tyto léky se podávají při postižení skeletu, působí zlepšení kostní struktury a zmenšují riziko zlomenin. Po podání Zomety je vhodné preventivně užít Paralen nebo Ibalgin. S pozdravem

Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7361
Dobrý den pane doktore
ráda bych se optala již od září jsem si nahmatala pod prsem něco zvětšeného bolí to jen při doteku byla jsem na sonu prsa a řekli mi že mám zduřelou prsní žlázu (kojila jsem mého syna dva roky ale už to budou dva roky co jsem kojila)na kontrolu na sono prsa mám jít za tři měsíce ale je to pořád stejné(4měsíce)poradíte mi co je dobré brát aby to zmizelo:o) děkuji Martina(34let)
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem případě musím konstatovat, že Vám nezbude, než počkat na výsledek kontrolního vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7360
Přeji hezký den, v listopadu mi byl diagnostikován infiltrující duktální karcinom prsu, T1N0MO, G1, imuhist. estrogenový receptor 100%, progesteronový méně než 10 % jader, lymfoangioninvaze neprokázána, e-erbB-2: skore 1+, MIBI (Ki67):15%. Jsem o záchovné operaci prsu, s odejmutím sentinelové uzliny, která byla negativní. Jaký bude pravděpodobný další postup léčby a jaká je šance na vyléčení? Moc děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností budete léčena radioterapií na oblast prsu a hormonální léčbou, šance na vyléčení je u Vás opravdu velmi vysoká. S pozdravem



Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7359
dobrý den je mi 40 let a jsem po operaci duktálního invazivního karcinomu, výsledky histologie - T2(22mm)N0M0 grade1-2, pozitivní na hormony a her-2 negativní,index proliferační aktivity je 8% a stage 2A. prosím mám nějakou šanci na vyléčení? děkuji renata
Odpověď: Dobrý den, údaje které jste zaslala slibují, že máte opravdu velkou šanci na úplné vyléčení. S pozdravem



Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7358
Dobrý den, jsem po operaci cysty v pravém prsu( prsa velikost 2). Pan doktor řekl, že po operaci nebude nic vidět, ale mé prso je ve spodní části hranaté namísto kulaté. Zanedbal a zkazil pan doktor něco nebo se to srovná? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Nevím, proč jste absolvovala operaci cysty, toto se již dávno neoperuje. Cysty se odsávají tenkou jehlou, tento výkon je jednoduchý, bezbolestný a bez jizev. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7357
mozem brat chemotherapiu ked som tehotna???
Odpověď: Dobrý den, chemoterapie v těhotenství je absolutně kontraindikována v prvním trimestru, ve 2. a 3. trimestru se pak se podává jen vyjímečně po zvážení všech rizik a předpokládaného přínosu chemoterapie. S pozdravem



Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7356
Mám karc.32x33,gr.2+nádor 9mm.Na RTG plic mám "stíny" a doporučení,aby se sledovala jejich dynamika.Čeká mně scinti kostí.Proč scinti,na které jsou metast. vidět až v pokročilém stadiu a ne PET/CT,kde jsou vidět všechny nádory a metastázy hned? Nádor 9mm nelze bioptovat.Při boji se systémem(o MR před biopsií,o neuříznutí celého prsa,o PET..)a s následky chemoterapie mně rychle docházejí síly a chuť pro boj s rakovinou. Kdybych nevybojovala "drahou" MR, malý nádor už by nikdy nikdo nenašel.Po chemo by z něj zbyly jen jedovaté nevyoperované,neozářené buňky.
Odpověď: Dobrý den. Promiňte mi, ale Vaše informace jsou poněkud neuspořádané - píšete, že máte jeden karcinom 33x32mm a další 9mm, nepíšete kde. Obecně není problém 9mm ložisko (karcinom) odbioptovat, takže problém bude spíše v rozsahu postižení ve Vašem těle a k tomu slouží právě scintigrafie. Pokud jde o neoadjuvantní chemoterapii (NCHT), tak ta se podává právě proto, aby se mohl v následné době provést částečný, prs zachovávající výkon (vynětí nádoru, nádorů) a nemusela jste podstoupit mastektomii - jak Vy píšete "uříznutí celého prsa". S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7354
Dobrý den, mám mcT2(32 x 33mm, N0MX. Histologie:IDC DVK, gr.2,ER 90%,PgR 90%,cerbB2 70%(2+). Mluvila jsem s lékařkou provádějící klinické studie a ta jásala, že je nádor velmi vhodný pro biologickou léčbu. Ale jak toho mám dosáhnout (v nemocnici na Homolce)??? Dostávám Cyklofosfamid, anthracyklin a Zoladex. Je mně 40 let
Odpověď: Dobrý den, toho dosáhnete jen konzultací se svým onkologem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7353
Dobry vecer. Pred 8 mesici jsem podstoupila operaci FA v pravim prsu, bylo to o velikosti 15mm. Dnes na vysetreni u me p.doktorka nasla dalsi bulku v levem prsu o velikosti 18mm.Je tvoreny z nekolik (asi 3) bulek. Pred operaci jsem tam nejake boulicky mela ale byly malinkaty, temer nepatrny. Mam s toho obrousky strach. Jak je to mozny aby za osm mesicu narostla tak velka bulka opakovane? Stava se to? Muze to byt zhoubny? Moc Vam dekuji. Marie.
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenom (FA) je nezhoubný nádor prsu vyskytující se v každém věku ženy a u mladých žen umí i rychle růst. Strachu se zbavíte tím, že absolvujete tzv. core-cut biopsii (bezbolestný odběr vzorku z FA), katerý přesně ukáže z jakých buněk je nádor složen. Výkony provádí každé screeningové pracoviště - viz mapka na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7352
Dorý den,
nyní jsem týden po porodu 3.dítěte. Bolestivé nalití prsů již pominulo, ale dnes mne překvapill nález dosti bolestivého místa v pravém podpaží - lze nahmatat *zatvrdlinu* cca 2x4cm. Mohu se zeptat co by to mohlo být? a jak problém vyřešit (který lékař?) Děkuji Pokorná M.
Odpověď: Dobrý den. Při výkyvech hladin hormonů v těle které toto období ženy provázejí, může některá část mléčné žlázy "zatvrdnout", nicméně vždy je vhodné ve vlastním zájmu absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů na některém z akreditovaných screeningových center - mapka je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7351
dobry den co znamena když me bolí z vencí prave prso a stačí si jen na to trochu poklepat a bolí to děkuji
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností máte zablokovanou páteř v krčněhrudní oblasti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7350
Dobrý den, je mě 35 let, mám bolesti v prsou, byla jsme odeslána na sono, vše v pořádku výsledek bez patologických změn, pouze rovnoměrně rozložená tuková vrstva, bolest je uvnitř prsa a vystřeluje do zad. Byl mě předepsán lék Tamoxifen Ebewe 10 mg. při přečtení nežádoucích účinku je mě zle, tento lék se používá při rakovině prsou neuškodí mě děkuji M
Odpověď: Dobrý den, neznám celou vaši anamnézu, takže jen obecně. Preventivně lze Tamoxifen použít u vysoce rizikových (zvýšené riziko karcinomu prsu) pacientek. Nevýhodou tohoto podávání je však zvýšené riziko rakoviny děložního těla. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7349
Prosim vysvetlit: V HLQ simpl.cysta 8 mm na r-HQ 1.dx hypoech ložisko, obdobne isoechogenni ložisko v HLQ-RLQQ 1-dx, v HLQ 1.sin hypoech. ovoidne ložisko, lezie typu lipoFIA. Mam bolesti vpravo a strach. DIKY
Odpověď: Dobrý den, všechny Vámi popisované změny jsou benigního = nezhoubného charakteru, strach zde není na místě. Co se bolestivosti týče, ta je příznivým faktorem, protože rakovina prsu v počátečních stádiích nebolí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7348
Dobrý den,Vlevo v DVK patrné ovalné hypoechogenní ložisko spíše benigního vzhledu vel. 10*8*6 mm.Jinak bn.Kůže,axily bpn..BI-RADS-2.Kontrola za 3 měsíce.Předem děkuji za vysvětlení a odpověď
Odpověď: Dobrý den, DVK = dolní vnitřní část prsu, hypoechogenní = sníženě zvučné, benigní = nezhoubný, bpn = bez patologického nálezu, axila = podpažní jamka, BI-RADS = pětistupňová klasifikace rizikovosti obrazu, tedy u Vás BI-RADS 2 = benigní (nezhoubný). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7347
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,před půl rokem jsem byla na přeruš.těhoten.z důvodu VVV u plodu,kde na genetick.vyš.byl hlavním důvodem zánět.Chtěla bych se informovat při dalším těhotenství jaké by bylo vhodné podstoupit vyšetř.v I trimestru těhot.a zda by bylo lepší se obj.na genetiku (jsem tam evid.)ještě jsme byli s partnerem na odb.krve na karyotyp,vysl.by měli být v pořádku.děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsů. Se svým dotazem se, prosím, obraťte na svého gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7346
Dobrý den,

jsem objednaná na mamografii za dva dny, dnes jsem začala menstruovat, je vhodné toto vyšetření při menses? Nebo menses nemá na nic vliv?

Díky Radka
Odpověď: Dobrý den, nemějte obavu, na zhoršení mamografického obrazu a tedy i diagnostické výtěžnosti vyšetření nemá menstruace žádný vliv. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7345
rada bych se k vám ojednala na prohlídku do mama centra na doporučení paní mudr. Schmoranzove ale nemužu se bohužel dovolat. dekuji
Odpověď: Dobrý den, telefonní čísla do všech akreditovaných center jsou uvedena spolu s adresou pracoviště na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7344
dobry den boli mne jedno prso kdyz si nahmatam na to misto kde to boli ale bulku tam nemam akorat to boli kdyz to zmacknu bojim se aby to nebyla rakovina dekuji
Odpověď: Dobrý den, bolest nepatří mezi příznaky rakoviny prsu, ta je v počátečních stádiích nebolestivá. Pro úplnou jistotu se ale ve vlastním zájmu nechejte vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center (mapka je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7343
dobry den jsem 6 let po plastice prsu a mam tět často problem že mi prso tvrdne. chodim na UZ , Tam pyl viden jen vípotek mam strach abych neměla rakovinu. děkuji za radu
Odpověď: Dobrý den, obvykle jsou implantáty dobře a bezproblémově snášeny, takže pokud dochází k opakovaným a častým zánětům bylo by nanejvýš vhodné zjistit příčinu. Pokud ultrazvuk prokázal jek výpotek a nic dalšího, doporučuji doplnit mamografické a event. následně vyšetření magnetickou rezonancí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7342
Dobrý den,
včera jsem si všimla že na levém prsu mi spodní třetina dvorce nereaguje na chlad, prostě se nesmrští, vím nejspíš se o nic nejedná ale poněkud mě to vyplašilo. Jinak to nesvědí, nebolí, jen občas jakoby to místo studilo a "vím o něm". Je mi 30 mám 4 letého syna kterého jsem kojila do 14 měsíců, momentálně užívám antiko Diana. Děkuji za odpověď Míša
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností opravdu o nic vážného nejde, pokud však chcete mít opravdovou jistotu, nechejte si prsy vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center (mapka je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7341
Jsem o operaci prsu - ca mammae I. dx., C 501. Stav po subkutání mastectomii a exenteraci axilly 31. 3. 09. Tumor 2,3x1,9x1,8 cm pod dvorcem, bez pozitivních hir. okrajů, v místě pod kůží těsně na 0,16 mm. Vyšetřeno 19 uzlin, 3 pozitivní. Histologicky středně diferencovaný inv. diktální ca, ER 70%, MIB 60% pozit., HER 2 neu overexprese, skore 0 pT1 pN1 Mx, dále atypická duktální hyperplazie a DCIS. Prosím, co všechno má obsahovat pravidelná kontrola každé 3. měcíce. Děkuji. Klímová, 52 let
Odpověď: Dobrý den, kontrola co 3 měsíce obvykle obsahuje klinické vyšetření a odběr krve. S pozdravem



Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7340
Dobry den prosim o radu před 6 lety jsem podstoupila plastiku prsou . od jara mam problem leve prso mi občas uplne ztvrdne a mam pocit tlaku jako po operaci nekdy mam pocit jako bych tam měla tekutinu. na ultrazvuku jsem byla byla tam ta tekutina zanet mam to často když jsem nastydla bolí mě to i do podpaží. muže mi prosim poradi děkuji.
Odpověď: Dobrý den, obvykle jsou implantáty dobře a bezproblémově snášeny, takže pokud dochází k opakovaným a častým zánětům bylo by nanejvýš vhodné zjistit příčinu. Pokud ultrazvuk prokázal jek výpotek a nic dalšího, doporučuji doplnit mamografické a event. následně vyšetření magnetickou rezonancí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7339
dobrý den je mi 32 let a jsem 2 měsíce po porodu kojila jsem jen týden protože jsem měla málo mléka.Asi před 14 dny jsem si při koupání nahmatala směrem od podpaží k prsu malinkou zatvrdlinku asi 0,1-1 cm podlouhlou ne kulatou a když přes to jezdim prstama tak jakoby klouže.Co to může být?Na sono jsem objednaná až za týden.Mam strach zda to není nádor.děkuji
Odpověď: Dobrý den, na ultrazvukové vyšetření jdete právě proto, aby se určila diagnoza. Nezlobte se, ale toto na dálku zodpovědně určit opravdu nelze. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7338
Dobrý den, byla mi provedena punkce z útvaru, který byl několik let popisován jako benigní - buď cysta se zah.obsahem nebo fibroadenom. Cytologie vyšla negativně, jedná se o hemoragickou cystu. Mohla bych se zeptat, co znamená hemoragická cysta a jak velkou pravděpodobnost mi dává cytologie, že se nejedná o zhoubný nádor. A jaké riziko má hemoragická cysta a zda se operuje nebo pouze sleduje. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, hemorhagická cysta = zakrvácená cysta. Negativní cytologie = negativní na zhoubný nádor. není důvod tuto ověřenou cystu operovat, je dobré ji sledovat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7337
Dobrý den,mám 2děti,kdy první jsem kojila 1,5roku a druhé 7,5měs.V průběhu druhého kojení jsem prodělala zánět prsu(před rokem).V průběhu kojení mě prso stále pobolívalo a nyní 6měs.po přestání mě prso stále pobolívá až do podpaží.Našla jsem si bulku u dvorce.Byla jsem na ultrazvuku,kde paní doktorka nic nenašla.Prsní žlázy bez patol.struktur,varixy bez průkazu uzlin.Jak je tedy možné, že bulku jsem nahmatala já i můj gynekolog.Paní doktorka se zmínila o zduřelé mléčné žláze,může to být ta příčina bulky(po námaze bývá větší).Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, ultrazvukové vyšetření je na odhalení hmatných "!bulek" v prsu velmi citlivé, takže pokud se zobrazila jen mléčná žláza bez další ložiskové patologie, je tomu tak. S největší pravděpodobností jste Vy i Váš gynekolog hmatali uzlovitě zduřelou mléčnou žlázu (což bývá velmi časté) a nikoliv bulku ve smyslu nádorového ložiska. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7336
Dobrý den,moje dcera měla zánětlivý nádor prsní žlázy-chemoterapie,operace/odebrání prsu/-měsíc po operaci stejný druh nádoru v druhém prsu-zděšení ,dcera je psychicky na dně.Opět chemoterapie-
Dotaz:jak je možné,že chemoterapie nezničí všechny nádorové bunky v těle-v jakém časovém horizontu lze eventualně obdobnou operaci opakovat
Odpověď: Dobrý den, při chemoterapii vzniká rezistence na léky, proto někdy může dojít k projevům nemoci i při léčbě. Stran další operace nejsou známy všechny skutečnosti - rozsah nemoci a reakce na současnou léčbu, termín operace se stanovuje individuálně. S pozdravem

Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky