MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 7959
Dobry den.Muzova teta ma zhoubny nador prsu,co sni ted bude ,moje znama mela zhoubny nador take a umrela.napiste mi prosimvas co sni bude dal.jeji 65 let te jeho tete.
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale prognozu pacienta nelze určit jen z věku a diagnozy rakovina prsu. Je vždy nutno vycházet z celkového zdravotního stavu člověka (přidružená onemocnění), dále o jaký typ rakoviny jde, jakého je stupně, jaké je nádor velikosti, zda již jsou přítomy metastázy v podpažních uzlinách, zda již i v dalších orgánech atd. Doporučuji Vám položit Vaši otázku ošetřujícímu onkologovi mužovy tety. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7958
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat...včera jsem našla mému 11 letému synovi bulku na levé bradavce,na pravé jí má taky,ale menší tak se chci zeptat jestli může jít o něco vážnějšího a nebo je tady toto v jeho věku normální.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Z nemoci obavu mít nemusíte. Jde s největší pravděpodobností o reakci základů mléčné žlázy při začínající "hormonální bouři" v počátku pubertálních změn. Pokud však chcete mít úplnou jistotu, pak nechejte synovi vyšetřit prsy ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - mapka je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7957
Dobrý den.Podstoupila jsem vyšetření na mamografii.Další vyšetření bylo na ultrazvuku,kde se paní doktorce potvrdil neohraničený útvar velikosti 6 mim.Další den jsem podstoupila biopsii.Na výsledky mám čekat 7 dnů.Je mi 50 let.Prosím Vás o vyjádření, jestli se mám obávat karcinomu? Děkuji.Eva K.
Odpověď: Dobrý den. Core-cut biopsie se provádí z důvodu potvrzení či vyvrácení podezření na zhoubný nádor. Tedy nezbude Vám, než vyčkat histologického zhodnocení odebraných vzorků. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7956
Je mi 45let, a jsem 14dni po operaci prsu, kdy mi p.doktorka odstranila nádor Hamartom. Chci se zeptat, jak vzniká, jestli neprávným způsobem života, nebo je to dědičné, a já to nemůžu ovlivnit? Mám ještě nález v podpaží : postkontrastné pravidelný typ sycení s benigními křivkami vel.12x10mm, bez průkazu patol.ložiska. Může se jednat o stejný druh nádoru? Je možné, že se tento typ může projevit někde jinde a já to nepoznám, je pak nebezpečný? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Tento nádor není nebezpečný, pro jeho vznik nejsou známy rizikové faktory a není dědičný. V podpaží jde pravděpodobně o normální lymfatickou (mízní) uzlinu. Stejný nádor se může objevit kdekoliv – ani pak není nebezpečný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7955
2. část: Byla mi doporučena kontrola UZ za rok, za cca 5 let opět RTG.
Trošku mě zmátlo, že lékařka vyžadovala vyšetření mamografem, který může odhalit nebezpečné mikrokalcifikace, následně pak nalezené kalcifikace ohodnotila jako bezvýznamný asi pozůstatek po kojení (ukončeno v XI 2010). Děkuji za pochopení i odpověď (a omlouvám se za délku). Eva
Odpověď: Dobrý den. Nenechte se zmást. Je třeba od sebe zřetelně rozlišit naprosto rozdílné pojmy. MIKROkalcifikace mohou odhalit počáteční stadium rakoviny v době, kdy vlastní nádor ještě není prokazatelný a jsou vidět jen na kvalitním mamogramu (rentgenovém snímku prsní žlázy). Kalcifikace (tedy nikoliv mikrokalcifikace !) jsou běžně přítomy v prsech většiny žen a v žádném případě přítomnost rakoviny nesignalizují, jsou tedy pro rozhodování - zdravá x nemocná - bezvýznamné (na rozdíl od mikrokalcifikací - viz výše). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7954
1. část: Dobrý den, je mi 35 roků, včera jsem podstoupila prevent. vyšetření prsů. Prosím o vysvětlení připojené zprávy:
RTG: Involuce prsních žláz je snížená. Patologické změny nenalezeny. Kalcifikace v duktech.
UZ: Prsy bez ložiskových změn. Axilární uzliny nezvětšeny.
Závěr: Snížená involuce prsních žláz. Tabár IV: RI-RADS 3.
Odpověď: Dobrý den. Toto je popis normálních prsů u ženy Vašeho věku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7952
Dobry den. V pravé bradavce az skoro ve dvorci jsem nasla malinkou bulku, ale neboli vubec. Chtela jsem se zeptat co stim.. Mam moc velky strach.dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Co se prsů týče, tak strach je špatný rádce...Pokud Vám mohu poradit já, tak na nic nečekejte a objednejte se do akreditovaného screeningového centra k vyšetření, až po vyšetření lze totiž říci, co s tím. Seznam center naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7950
Dobry den,v roku 2007 mi diagnostikovali FA (biopsiou), po zmene gynekologa mi tento "pre istotu" este 2x vykonal biopsiu, naposledny z dovodu ze FA narastol o 3mm.Vysledok benigna lezia, pravdepodobne FA. Aj napriek tomuto vysledku a 3 vykonanym biopsiam,ma posiela na mamograf z dovodu, ze FA ma neostre okraje. Je vykonanie mamografie nevyhnutne?Su vysledky 3 biopsii nepostacujuce? Mam 34 rokov. dakujem
Odpověď: Dobrý den. Biopsie je hodnotově daleko výše než mamograf, takže pokud prokázala, že nejde o rakovinu, pak větší jistotu mít nemůžete. Nicméně úplně správný postup ve Vašem případě měl být tento : Ultrazvuk - Mamograf - Biopsie. Nyní Vás p. doktor posílá na mamograf pro vyloučení dalších možných podezřelých změn v prsu, které na ultrazvuku nemusí být patrné.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7949
Dobrý deň, prosím o popis USG prsníkov,kt. som absolvovala. Koža podkožie bp, involučný typ s reziduom žľazy centrálne a later.s fibrocystickou dyspláziou, bez patolog. echo lož. v axilách LU do 10 mm. Záver oneskorená involúcia s dyspláziou bilat. Mám 38 rokov a toho času u mojej 67 roč.matky prebieha liečba DCIS.Doktorka ma ubezpečila, že OK, ale vzhľadom na to, že onkol.ochor.máme v rodine(otec zomrel na car.žalúdka a teraz u maminy DCIS) mám strach. Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Nemějte strach, popis Vašich prsů je zcela v normě. Při příští kontrole bych doplnil i vyšetření mamografem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7948
dobry den chcem sa spytat ma oba vajecniky zle a nechcu ma operovat skrz emboliu a na lavej bradavkw mam modrinu ale nebuchla som sa dakujem
Odpověď: Dobrý den. Nepoložila jste mi žádnou otázku (tázací věta v psané formě má na konci otazník), takže nemám na co odpovědět. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7947
Dobry den.10.2.2011 jsem byla operovana.Rakovina prsu.Prso zustalo zachovano.Na ozarovani jdu 12.4.2011.Mohu jiti k zubari na odstraneni zubniho kameme?Pri tomto ukonu me vzdy krvaceji dasne.Nehrozi nejaka infekce? Děkuji Dagmar
Odpověď: Dobrý den. Riziko infekce je z mého pohledu v tomto případě malé. Nicméně rozhodnutí o provedení či neprovedení tohoto výkonu záleží jen na Vás a Vašem zubním lékaři. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7946
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem kojící matka 21.měsíční dcery a nyní mi prsní dvorce zrudly a olupují se (zarudlé mapy, svědění). Můžete mi poradit, jak tento problém vyléčit?
Mnohokrát děkuji!!!
Odpověď: Dobrý den. Nemohu s jistotou stanovit správnou diagnozu na dálku, ale vzhledem k dlouhodobému kojení by mohlo jít i o plísňové onemocnění - doporučuji Vám neprodleně vyšetření kožním lékařem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7945
Dobrý den,
chodím ravidelně cvičit 2x týdně a pozoruji na sobě bolestivé místo pod pravým prsem směrem k bradavce. Nevím čím to je nebo co to může být. bolí to jen když to zmáčknu nebo si lehnu na břicho.
Pravidelně si prsa prohmatávám a vše je podle mne tak jak by mělo být.
Odpověď: Dobrý den. Správnou diagnozu na dálku opravdu udělat neumím. Takže Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit v akreditovaném screeningovém centru - jejich seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7944
Dobrý den,
je mi 21 let a už tak dva měsíce mám nebolestivou bulku v levé prsu. Bulka tam je stále, bez závislosti na menstruačním cyklu. Bojím se, aby to nebylo něco vážného, ale na gynekologii jsem ještě nikdy nebyla, partnera nemám, obávám se, že ani nikdy mít nebudu, ale to je jiná věc. Takže bych se chtěla zeptat, jestli s tím mám jít k obvodnímu lékaři, nebo doufat, že to nic není... Děkuji za odpověď...:(
Odpověď: Dobrý den. Netrapte se a objednejte se do nejbližšího akreditovaného screeningového centra (jejich seznam je na těchto stránkách) k ultrazvukovému vyšetření prsů a podpaží. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7942
Dobrý den,byl mi diagnostikován maligní fyloidní tumor s osteosarkomatózní komponentou v punkční biopsii mammy(13mm).Prosím o sdělení jaká je prognóza uzdravení u tohoto onemocnění.Před 8 měsíci jsem byla na mamografu a všechno bylo v pořádku. Děkuji. Hana
Odpověď: Dobrý den. Pokud je zachyceno jen jedno ložisko a nejsou přítomny vzdálené metastázy, tak je prognóza onemocnění dobrá. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7941
Mojí mamince je 71 let.Chodí pravidelně na mamologické prohlídky. Letos jí praktický lékař řekl, že už po 70. roce nemá nárok, že si vyšetření musí zaplatit sama.Je to pravda? Děkuji J.
Odpověď: Dobrý den. Ne, maminčin praktický lékař jí sdělil nepravdu. Pravda je taková, že v současnosti má každá žena v tomto státě od dosaženého věku 45 let nárok na preventívní (screeningové) mamografické (nikoliv mamologické - jak chybně uvádíte) vyšetření v akreditovaném screeningovém centru jedenkrát za 2 roky. Žádanku k tomuto vyšetření je POVINEN vydat gynekolog nebo praktický lékař. Seznam akreditovaných screeningových center je na těchto stránkách. S podravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7940
Dobrý den,jsem po kvadrantektomii prav.prsu,-květen 2009. V květnu 2010 jsem byla na mamografii a sonu.Beru tamoxifen.Prosím,zda mám chodít do mamologické poradny nebo stačí onkol.poradna??Neměla bych jít na nějaké kontrol. vyšetření po 2 letech.Díky V.
Odpověď: Dobrý den. Nevidím důvod chodit do mamologické poradny. Váš onkolog je povinen Vám zajistit celkový program léčby a následných kontrol, tedy kontrolní vyšetření mamografem event. doplněný ultrazvukem (podle typu prsní žlázy) minimálně 1x ročně. U Vás to tedy vychází na květen 2011. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7939
Dobrý den,prosím o váš názor.Jsem po ozářkách prsu po operaci malinkého nádoru,krev v pořádku ,ale prso po troše námaze bolí ,zrudne pálí,užívala jsem aulin ,antibiotika -měla jsem zánět prsu.Jsem 9měsícu po ozářkách.Je to normální po takovém čase? Děkuji za radu.Je mi 66let Marie
Odpověď: Dobrý den. Takovéto komplikace se bohužel někdy při tak náročné a agresívní léčbě vystytují. K určité stabilizaci stavu dochází obvykle za 1 - 2 roky od léčby. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7937
Dobrý den,
Je mi 16 a mam v prsou mléko je to normální nebo nebo se mam bát se to je naka nemoc?
děkuji za radu
Odpověď: Milá slečno, s největší pravděpodobností nejde o mléko v pravém slova smyslu (pokud opravdu nekojíte svého potomka), ale o výtok z bradavek, který může mít mnoho příčin - k základním patří hormonální nerovnováha či užívání hormonální antikoncepce. Doporučuji Vám tento problém probrat s Vašim gynekologem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7936
Dobrý den.
Bola som na sonografickom vysetrení prsniku.
V sprave mam napisane ze mam oboustranne hyperechogenní žlaza v silnejsi vrstve. Tri fibroadenomy do 6x3 mm, obdobný fibroadenom ja na hranici VK. V pravo DZK cysta 15x13 mm, v levo DVK fibroadeenom 12x6 a v HZD dalsi fibroadenom 8x4. Axili bez patol.LU.ky
Mohli by ste mi vysvetlit co to znamena. Strasne sa bojim a k gynekologovi mam ist au o 5 dni. A nechcem sa celych 5 dni bat a byt v neistote ci som v poriadku.
Dakujem
Odpověď: Dobrý den. Vysvětlení Vám měl podat vyšetřující lékař, je to jeho povinnost. Nicméně popsané drobné změny nenasvědčují o nemoci ( rakovině ), takže opravdu můžete být klidná. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7935
Dobrý den,je mi 23. Udělal se mi na levém prsu vedle bradavky bíly vřed.Který jsem vymáčka,tekla z něj chvíli krev a pak spoustu hnisu.Ted Mě to prso bolí a je na červenalé. Měla bych si zajít k lékaři?Nebo počkat než se to zahojí. Předem Vám moc děkuju za odpověď.RR
Odpověď: Dobrý den. Ano, doporučuji nechat si prsy odborně vyšetřit a dle výsledku pak by mohla následovat antibiotická léčba. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7934
Dobrý den, vážený pane primáři, velice prosím o zhodnocení mých výsledků.Je mi 45 let, mám tři děti, naposledy jsem kojila před 5 lety.Výsledek mamografie: tabár typ 1, Bi rads č. 0.Následuje ihned USG - vlevo nepravidelné anechogenní cysty, vpravo na č. 10 měkké hypoechogenní stíny kolem 6 mm .v.s. HP stroma.Axily bez zvětš. uzlin.Kontrola za půl roku.Z celého vyšetření mi zbyla nejistota.Jaký je výčet možných interpretací hypoechogenního stínu?, co znamená Bi rads klasifikace?Ovlivní nález menstruační cyklus?Co znamená HP stroma?Velice děkuji za odpověď. J.Š
Odpověď: Dobrý den. Klasifikace Tabár určuje poměr mléčné žlázy a tuku v prsech - tedy hodnotitelnost mamografického obrazu. Klasifikace BI-RADS vypovídá o pravděpodobnosti onemocnění prsní žlázy - vysvětlení najdete na www.mamo.cz/index.php?pg=pro-lekare--screeningova-diagnosticka-mamografie--klasifikace-nalezu. Pojem HP stroma neznám, o vysvětlení požádejte Vašeho vyšetřujícího lékaře. Hypoechogenní = sníženě zvučný - jde o obraz při ultrazvukovém vyšetření, nejde o nemoc. Menstruace obraz neovlivní. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7933
Dobry den, este by som sa chcela spytat,co presne znamena HER2 skore 3+,ma pacient pravo odmietnut chemoterapiu a ziadat len radioterapiu? akemu riziku sa vystavuje, ak odmietne chemoterapiu?Maminka ma z chemoterapie panicky strach, je presvedcena, ze ak aj rakovinu vylieci, tak jej nenavratne poskodi ostatne organy, resp.jej vyvola rakovinu niekde inde.Je pozitivita HER2 skore 3+ vzdy indikaciou na chemoterapiu?Velmi pekne dakujem
Odpověď: Z uvedeného dotazu není zřejmá metoda stanovení HER-2 (c-erb-2 nebo HercepTest). V případě validního vyšetření - tedy Herceptest 3+ nebo potvrzení amplifikace genu HER-2 metodou FISH je indikována chemoterapie a biologická léčba Herceptinem. Pokud zvažujeme léčbu Herceptinem, tak vždy v kombinaci s chemoterapií. Léčba Herceptinem trvá rok. Po chemoterapii následuje pak hormonální léčba. Pacientka má samozřejmě právo odmítnout chemoterapii, samostatnou biologickou léčbu v tomto případě nepodáváme. Radioterapie je indikována. Pozitivita HER-2/neu je indikací k léčbě chemoterapií a pak Herceptinem, pokud nejsou přítomna další onemocnění, která by znemožňovala léčbu - např.závažná srdeční onemocnění. HER-2 pozitivní tumory, pokud nejdou adekvátně léčeny, jsou rizikovější stran vzdálených metastáz. S pozdravem



Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7932
Dobry den, velmi pekne prosim o vas nazor ako by ste postupovali s liecbou u 53r.zeny v menopauze,po operácii prsnika,odstráneny infiltrujuci duktalny karcinom WHO gr.2 velk.20mm,okraje sú volne, dezmoplazia pritomna,lymfagioinvazia nepritomna,ER-95,PR-95,p53-0,cerb-0,bel.-pozit.,Ki67-10-15,HER2 skore 3+, kompletne 4LU bez metastaz,imunoprofil pri biopsii c.760/2011,dezmoplazia masivna,lymfocytarna reakcia mensia,invazia do tuku pritomna,lymangiopropagacia nezistena.CHceli by sme mat viac nazorov, za co velmi pekne dakujem!
Odpověď: Z uvedeného dotazu není zřejmá metoda stanovení HER-2 (c-erb-2 nebo HercepTest). V případě validního vyšetření - tedy Herceptest 3+ nebo potvrzení amplifikace genu HER-2 metodou FISH je indikována chemoterapie a biologická léčba Herceptinem. Pokud zvažujeme léčbu Herceptinem, tak vždy v kombinaci s chemoterapií. Léčba Herceptinem trvá rok. Po chemoterapii následuje pak hormonální léčba. Pacientka má samozřejmě právo odmítnout chemoterapii, samostatnou biologickou léčbu v tomto případě nepodáváme. Radioterapie je indikována. Pozitivita HER-2/neu je indikací k léčbě chemoterapií a pak Herceptinem, pokud nejsou přítomna další onemocnění, která by znemožňovala léčbu - např.závažná srdeční onemocnění. HER-2 pozitivní tumory, pokud nejdou adekvátně léčeny, jsou rizikovější stran vzdálených metastáz. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7931
Dobrý den.Tento týden mi byla provedena punkce cysty v pravém prsu s nehomogenním obsahem o velikosti80,na8mm evakuace černé tekutiny,v.s.se jedná o hemorhagickou cystu obsah poslán na cytologii.Udávám,že vrodině se vyskytuje rakovina na kterou zemřely děda,matka, její sestra a mí sourozenci,sestra a 3 bratři.Je mi 60 let .U mně byla odoperována štítná žláza z mikrocarcinomem.Děkuji M.S.
Odpověď: Dobrý den. Hemorhagická cysta znamená, že je v ní příměs krve, ale na její původ lze usuzovat až z provedeného cytologického vyšetření. Takže trpělivost je zde na místě a až podle výsledků je možno určit další postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7930
Dobrý den,dle histologického vyšetření mám v prsu v ZHk adenokarcinom invazivní duktální GII asi 14mm v prům.Při objednání do konsiliární ambulance mi bylo na můj dotaz předběžně sděleno, že operace by mohla proběhnout do 1 měs.Ráda bych se zeptala,jak zásadní vliv může na karcinom tohoto typu a rozsahu mít doba vyjmutí v rozmezí několika týdnů?A zda je rozhodující doba vyjmutí karcinomu nebo spíš následná pooperační péče a sledování vývoje nemoci? Děkuji Slámová
Odpověď: Dobrý den. Operační řešení do 1 měsíce při této velikosti nádoru je ještě v normě a na další prognozu nemá vliv. Vyoperování nádoru je jen začátek léčby a tu je třeba vždy pojmout komplexně s maximálním přizpůsobením dané konkrétní pacientce, což je úkol Mammokomise. Hlavu vzhůru, držím palce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7929
Dobrý den,moje matka nastupuje 28.března na operaci nádoru na prsu,po té má následovat ozařování a chemoterapie.Léčba je zhruba stanovena na 6 měsíců.Po jak dlouhé době od operace by mohla jet na zotavenou k moři? Děkuji za odpověd.
Š.E.
Odpověď: Dobrý den. Po ukončení léčby a s přihlédnutím k celkovému zdravotnímu stavu. Obecně pobytu u moře po léčbě nic nebrání. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7928
Dobrý den, mám dotaz, je neostře ohraničené hypoechogenní ložisko automaticky známka, že je to zhoubné? A dá se fibroadenom rozpoznat hned na sonu nebo je rozpoznatelný až z biopsie? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Neostré okraje ložiska můžou, ale nemusí svědčit pro ložisko zhoubné, tedy není to automatická známka. Rozpoznání fibroadenomu při ultrazvukovém vyšetření má jen pravděpodobnostní charakter. Jistotu opravdu přinese až histologické vyšetření vzorku tkáně odebrané při biopsii. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7927
dobry den chcem sa spytat mam okolo lavej bradavky modre neviem co to je dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Pokud to není modřina, tak by to mohla být prosvítající žíla. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7926
Dobrý den. Vyšetřovala jsem si prs a v levém se mě zdála boulička, šla jsem k doktorce, ta řekla že je to žláza. Já jsem ale stále na ni makala a otlačila jsem si ji asi hodně. Teď při doteku bolí, neudělala jsem jí nic? bojím se zda jsem něco nezkazila děkuji :)
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že jste něco zkazila. Nicméně pro Vaši úplnou jistotu a pohodu Vám doporučuji ultrazvukové vyšetření prsů v akreditovaném screeningovém centru (seznam je na těchto stránkách) jako tzv. samoplátkyně. Vyšetření stojí cca 300 Kč. S pozdravem :)
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7925
Dobrý den,byla jsem na mamograf.prevent.vyš.a chtěla bych vědět,co je denzní žláza ,protože mi pí.doktorka doporučila roční intervaly tohoto prevent.vyš.,mám docela obavy.Mám středně denzní,cárocitě fibrosní strukturu mléč.žlázy dispersně s akcentací centrálně a v ZHKK.Moje žlázy jsou typu Tabár 1 a nerozumím pojmu dystrofické benigní mikrokalcifikace.Jinak je výsledek opět vpořádku,ale ráda bych věděla co tyto pojmy v mém případě znamenají.Děkuji za odpověď a přeji hezký den s pozdravem Monika
Odpověď: Dobrý den. Podle toho co píšete jsou Vaše prsy zcela v pořádku. Jednoroční interval je zcela normální a my jej doporučujeme všem zdravým ženám, které mají zájem na svém zdraví. Podrobnější informace najdete na adrese www.mamo.cz/index.php?pg=pro-lekare--screeningova-diagnosticka-mamografie--klasifikace-nalezu
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7924
Vážený pane Mutino, předem tohoto dotazu Vám děkuji za odpověď k dotazu 7921 a chci se ještě zeptat, zda se chlapcům a dívkám kteří jsou objednáni na ultrazvukové vyšetření podpaží doporučuje, aby podpaží měli vyholené nebo zda je to individualní? Jinak k dotazu 7921 jsem myslel jak takové vyšetření probíhá u chlapců, mám kamaráda, který má na ultrazvuk prsu jít a má strach.

Ondra
Odpověď: Vážený Ondro. Ještě jednou opakuji, že ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží u obou pohlaví - tedy nejen dívek a chlapců, ale i žen a mužů se od sebe neliší. U obou pohlaví se vyšetřují stejná místa stejnou sondou a na stejném přístroji. Při každém (tedy nejen prsů a apodpaží) ultrazvukovém vyšetření je výhodou kůže zbavená chlupů, ale není toto nepodkročitelnou podmínkou. Tedy ano, je lépe mít oholené podpažní jamky a event. i prsy, ale vyšetření lze provést i bez těchto úprav. Kamarád se opravdu nemusí bát, vyšetření je bezbolestné. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7923
Dobrý den.Ještě k dotazu č.7918. Biopsie byla provedena,posílám výsledek.Proužky ml.žlázy s fibr.mastopatií.Ve vyzrálém kolagenním vazivu jsou uzly tvořené výrazně prosáklým proliferujícím buněčným vazivem,v jehož centru jsou zanikající aciny a terminální vývody ml. žlázy.V prosáklém vazivu jsou dispersně dr.abscíky vypl.eosinofily.V jejich okolí i ve vazivu jsou disp.drobné trsy epiteloid.buněk s četn.vícejader.el. Langhans. typu.Dále je ve vaz.výraznější lymfoplasmocytální celulizace,epitel acinů a vývodů je aktivován.Spozdravem Marta
Odpověď: Dobrý den. Histologie vylučuje přítomnost maligních (rakovinných) buněk, tedy z tohoto hlediska není operace nutná. Nicméně ke každé pacientce je třeba přistupovat individuálně a pokud již zánět proběhl opakovaně a to i po cílené ATB léčbě (na základě určené citlivosti infekce k ATB), pak je možno chirurgické vynětí postiženého okrsku doporučit.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7922
Dobrý den. Je mi 24 let a při zmačknutí pravého prsu cítím v místě napravo od bradavky bolest (podobnou jako když mám modřinu). Místo jsem si prohmatala, ale žádnou změnu jsem nezpozorovala...Mám trochu strach o co se jedná. Myslíte, že je v mém případě nutné sonografické vyšetření?? A pokud ano lze se k vám objednat bez žádanky?? Děkuji za odpovědi. R. N
Odpověď: Dobrý den. Zřejmě o nic vážného nejde, nicméně s jistotou lze toto říci až po provedení ultrazvukového vyšetření. Lze se objednat i bez žádanky jako tzv. samoplátkyně, vyšetření stojí cca 320 Kč.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7921
Dobrý den, v čem je rozdíl při ultrazvukovém vyšetření podpaží a prsů u chlapců oproti ultrazvukovému vyšetření podpaží a prsů u dívek??

Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. V ničem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7920
Dobrý deň! Dnes som bola na MMG a USG vyšetrení prsníkov u radiológa, ktorý zistil ostro ohraničené ložisko 26x16 mm so záverom: opozdená involúcia,dobre ohraničené ložisko vpravo na rozhraní lat.QQ s nehomogénnym izo- až hyperchohénnym centrom.(komplikovaná cysta? iné?)
Mohli by ste mi prosím Vás bližšie vysvetliť nález? Ďakujem pekne.
Odpověď: Dobrý den. Pan doktor má podezření na cystu, ale není si zcela jistý. Doporučuji doplnit core-cut biopsii = odběr vzorku tkáně jehlou pod USG kontrolou, ta jednoznačně rozhodne o charakteru ložiska. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7919
Dobrý den, je mi 45 let a jsem objednána na mamograf. Chtěla bych vědět míru ozáření při mamografu obou prsou.
Děkuji za odpověď Ivana Ch.
Odpověď: Dobrý den. Asi tolik, kolik dostanete při opalování v Česku za 2 dny v měsíci srpnu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7918
Dobrý den,prosím o radu,pro svou sestru,50let. Sono-vpravo neostře ohraničená léze 5krát 3 cm,MG-vpravo okrouhlý útvar vel.4 krát3cm.Diagnoza granulomatozni lobulární mastitis.Kontrola za půl roku.Prosím o Váš názor,sledovat,nebo vyoperovat.
Prosím o odpověd na e-mail Děkuji Marta
Odpověď: Dobrý den. Granulomatosní mastitida je histologická diagnoza a tuto nelze určit jen ze zobrazovacích metod, kterými mamografie i ultrasonografie jsou. Pokud byla tato Dg. stanovena na základě core-cut biopsie ( ale toto Vy neuvádíte ) a pacientka prošla Mammokomisí, pak je u vyhodnocení vždy uvedeno doporučení, které je nejvýhodnější pro danou pacientku. Toho bych se držel. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7917
Dobrý den,5 měsíc kojím,bolí mně druhý den levé prso,jak na pohmat,tak při kojení a trochu i při chůzi a v klidu.Nevím na koho se obrátit o radu,co to může být a jak postupovat,pokud jde o zanět.Taky mně mírně bolí svaly,jako kdybych měla mít chřipku.Děkuji za odpověď.Petra T.
Odpověď: Dobrý den. Obrátit se můžete na svého praktického lékaře nebo gynekologa, pokud však chcete prsy vyšetřit, pak je třeba se objednat do akreditovaného screeningového centra - mapka center je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7916
Dobrý den
Dnes jsem dostala od mého lékaře zprávu,že u mne byla nalezena skupina mikrokalcifikace HZO chtěla jsem se zeptat co to laicky znamená
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Znamená to několik drobných (mikro) zvápenatělých (kalcifikací) zrníček v Horní Zevní části (Qadrantu) prsu. Toto může, ale nemusí, ukazovat na místo možného onemocnění prsu. Daleko podstatnější je závěr, tedy hodnocení BI-RADS, ale toto Vy bohužel neuvádíte, takže se blíže vyjádřit nemohu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7915
Dobrý den, je mi 18 let. když si sáhnu na prsa, nenahmatám nic, když ale zmáčknu kůži , nahmatám spoustu malých kuliček. Mám z toho strach, protože nevím, oč jde.
Odpověď: Dobrý den. Nemějte žádnou obavu, to co popisujete je zcela normální a obvyklý pohmat mléčné žlázy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7914
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu prsou, mám je obě velmi tvrdá. Jsem ve 23.tt. Prosím o vysvětlení nálezu: Bilaterálně silná vrstva echogenního parenchymu prostoupená tukovými lalůčky, v ZKK duktektasie, pravá axila volná, v levé axile oválná uzlina echogenního středu, benig vzhledu. Je tento nález normální? Děkuji předem moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano, popis ultrazvukového obrazu Vašich prsů i podpaží je zcela v normě. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7913
obý den je mi 49 roku chodila jsem na prohlidky každych půl roku ale moje mamologická poradna byla zrušena naposlednim vyšetřeni jsem byla v červnu 2010 našla jsem si jinou ambulanci kam mě poslal můj gynekolog na preventivni prohlidku budu tuto prohlidku hradit
Odpověď: Dobrý den. Nenašel jsem ve Vašem textu otázku, na kterou mám odpovědět. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7912
Dobrý den,

nevíte jak je termografie v české republice využívaná k odhalování nádoru rakoviny prsu? Jsme společnost která pomáhá slabším a rádi by jsem poskytli naší technologii k těmto účelům.

S pozdravem

Marek Záhorský
jednatel společnosti
www.termohospital.cz
Odpověď: Dobrý den. Podle v současnosti dostupných informací je termografie jako taková pro využití ve screeningu rakoviny prsu zcela nevhodná, protože mimo jiné má v porovnání se screeningovou mamografií neporovnatelnou senzitivitu i specificitu. Jinými slovy - ne každý karcinom vydává teplo a ne kažná teplejší oblast v prsu je karcinomem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7911
Dobrý den,
syn 12 let má zhmožděním prsní bradavky psní dvorec palpačně bolestivý s menší bulkou pod prsním dvorcem. Na první pohled bez známek poškození. Jaký postup doporučujete.
Děkuji B.
Odpověď: Dobrý den. K ozřejmění obrazu a zjištění rozsahu postižení bych jednoznačně v prvním kroku indikoval ultrazvukové vyšetření prsů a dle výsledků další postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7909
(3. část dotazu)
UZ vyšetření prsů:
Tuková involuce, residuální parenchym za dvorci.
Vpravo v HZK nehogenní hyperchogenní tkáň 9x7 mm - okrsek residuální tkáně?
V pravé axile oválná uzlina 17x7 mm. V levé axile 25x5 mm.

Závěr: BI-RADS -3, pravděpodobně benigní změny v HZK vpravo.
Odpověď: Dobrý den. Postup při vyšetřování Vaší maminky byl správný. Ultrazvuk měl ověřit, že drobné zastínění na mamografickém snímku není rakovinného původu, kontrolní vyšetření s odstupem času 3 -11 měsíců ( BI-RADS 3 ) má s úplnou jistotou potvrdit, že nejde o rakovinu. O žádném vystřikování kontrasní látky není ve Vámi přepsaných textech zmínka. Jde o standardní postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7908
(2. část dotazu)
Screeningová MG
Oboustranně tuková involuce parenchymu.
Za dvorci residuální parenchym.
Vpravo v HK blíže drobné nehomogenní slabě denzní zastínění 9 mm, eventuálně resdiuální okresk žlázy?
V HK oboustranně několik slabě denzních zastínění patřících intramamárním uzlinkám.
Patologické mikrokalcifikace neprokázány.
Axila vpravo s drobnou uzlinou, levá axila volná. Kůže bez patologie.

Hodnocení: Typ Tabár II, BI-RADS- 0. UZ vyšetření prsů:
Odpověď: Dobrý den. Postup při vyšetřování Vaší maminky byl správný. Ultrazvuk měl ověřit, že drobné zastínění na mamografickém snímku není rakovinného původu, kontrolní vyšetření s odstupem času 3 -11 měsíců ( BI-RADS 3 ) má s úplnou jistotou potvrdit, že nejde o rakovinu. O žádném vystřikování kontrasní látky není ve Vámi přepsaných textech zmínka. Jde o standardní postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7907
I. Dobrý den, prosím o vysvětlení lékařské zprávy mojí maminky. Je jí 60 let, minulý týden podstoupila preventivní mamologické vyšetření. Objednali ji ještě na další vyšetření, prý pro všechny případy, kdy se vstřikuje nějaká kontrastní látka? Znamená již níže uvedený výsledek nějaké vážné podezření? Předem děkuji za odpověď. (kvůli délce dotazu rozdělení na 3 části)
Odpověď: Dobrý den. Postup při vyšetřování Vaší maminky byl správný. Ultrazvuk měl ověřit, že drobné zastínění na mamografickém snímku není rakovinného původu, kontrolní vyšetření s odstupem času 3 -11 měsíců ( BI-RADS 3 ) má s úplnou jistotou potvrdit, že nejde o rakovinu. O žádném vystřikování kontrasní látky není ve Vámi přepsaných textech zmínka. Jde o standardní postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7906
dobry den memu synovi kteremu je 16,5 let se vytvořila bulka přimo pod bradavkou je dost velka a tvrda na omak boli muže to byt rakovina prsu ?děkujim m.
Odpověď: Dobrý den. Rakovina prsní žlázy v tomto věku nebyla doposud zaznamenána ani u dívek, natož u chlapců. Nicméně je v tomto případě na místě ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží v některém z akreditovaných screeningových center, kde s touto problematikou mají největší zkušenosti. Seznam center je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7904
Dobrý den pane doktore, mám 48let a trpím velkými bolestmi prsou. Můj ošetřující lékař mi zjistil těžkou dysplazii prsou. Neberu žádnou antikoncepci. Můžete mi poradit, jak se bolestí zbavit?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Tady je každá rada drahá, ale osvědčila se kůra vitamínem E. Ten dostanete koupit v každé lékárně. Je však nutné užívání alespoň v intervalu 3 mesíců. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7903
Dobry den chtěl jsem se zeptat. Bolí mně záda hlava a na pravem prsu všecky tři bolesti jsou najednou a ještě se k tomu potim. Tak jsem se vas chtěl zeptat co to muže být. Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale z těchto pár kusých informací a na dálku stanovit správnou diagnozu opravdu neumím. Doporučuji Vám požádat o radu svého praktického lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7902
Dobrý den.Jsem 1.5 roku po operaci prsu.Měla jsem chemoterapii i ozařování.Před měsícem mi začalo otékat a bolet operované prso(2dny a 5dní nic).Nyní už to trvá pátý den.Prosím o odpovědˇ,co může být příčinou
Odpověď: Dobrý den. Příčin může být několik, ale já velmi nerad spekuluji, já mám rád fakta. Proto Vám doporučuji probrat situaci s Vaším onkologem. Já osobně bych jistě indikoval kontrolní vyšetření prsů a podpaží ultrazvukem, event. pak doplněný mamografem a dle výsledků bych volil další postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7901
Dobrý den.
Je mi 35 let.Má matka zemřela v 54 letech na rak.plic,a moje babička,/mamtka matky/78let je nyní léčena na karcinom prsu.Já mám nyní mens.a 5den mě pobolívá levá bradavka a pod ní jsem si nahmatala menší bolestivý polotuhý útvar.Na sono zajdu hned po menstruaci,ale ráda bych se zeptala-když jsem na sonu-negat. byla před 2 roky,a karcinom by se začal tvořit až po tomto vyšetření,je možné,abych za dva roky měla už takové problémy?A jak rychle vůbec roste takový nádor?Velice děkuji za každou odpověď a přeji krásný den.
Odpověď: Dobrý den. Růst rakovinného nádoru závisí v zásadě na tomto - jeho histologickém typu, jeho agresivitě a na stáří nositelky - čím mladší žena, tím rychlejší růst. Takže ano, za dva roky může jednoznačně rakovinný nádor vyrůst. Nicméně, proti němu u Vás svědčí právě ta uváděná bolestivost ( která naopak bývá u nerakovinných nádorů ). Rakovina prsu v počátečních stádiích nebolí ( proto tak moc žen přichází s touto diagnozou stále pozdě...) Takže závěr: Vyčkejte v klidu ultrazvukového vyšetření, věřím, že pro Vás dopadne dobře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7900
Dobry den, mela bych dotaz ohledne prevence. Je mi 25 let a myslela jsem, jestli je mozne se v tomto veku objednat na mamograf, bez toho, aniz bych mela problem..proste jen jako prevence..maminka si asi v 45 letech nasla bulku v prsu, nic to nebylo, nastesti..ale pro jistotu...jde to? Jsem nekde cetla, ze mladcim zenam se nedoporucuje mamograf, je to pravda? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku je při preventívním vyšetření naprosto dostačující vyšetření ultrazvukové. K tomuto se můžete jako tzv. samoplátkyně ( vyšetření stojí cca 300 Kč ) objednat do kteréhokoliv akreditovaného screeningového centra - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7899
Dobrý den,je mi 40 let a od 25 let docházím do prsní poradny s diagnózou mastopatie.Na radu lékaře užívám vit.E ktrý mi myslím pomáhá.Protože jsem v poslední době dosti cíleně zhubla,zmenšila se mi a povisla i prsa.Hodně se za to stydím a ráda bych začala užívat prostředky s isoflavonoidy a fytoestrogeny.Prosím poraďte mi jestli je to v mém případě vhodné a má to onen očekávaný výsledek.Děkuji a přeji hezký den Simona
Odpověď: Dobrý den. Mastopatie dnes není za žádnou chorobu považována, takže Vámi zvažované užívání prostředků Vám v žádném případě nebudu vymlouvat. Nicméně rozhodnutí o jejich užívání ( a očekávání účinků ) záleží jen a jen na Vás. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7898
Dobrý den! Pro opakované bolesti v prsu jsem byla vyšetřena ultrazvukem. Ve zprávě z vyšetření je psáno: v místě rezistence je ohraničené hypoechogenní ložisko vel. 14 mm, v dif dg akcentovaný lalůček žlázy. Za 3 měsíce mám přijít na další ultrazvuk. Je mi 35 let a mám 3 děti. Mám strach, může se jednat o rakovinu?
Moc děkuji za Vaší odpověď! S pozdravem Magda
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností o rakovinu nejde, proto se k úplnému ubezpečení dělá kontrolní vyšetření s odstupem času. Pokud by bylo podezření na rakovinu, pak by ihned následoval odběr tkáně z podezřelého ložiska - tzv. core-cut biopsie. Takže zachovejte klid a doporučený postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7897
Dobrý den chtěla sem se zeptat co to znamena když mi s poprsi teče mlezivo.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem k tomu, že neuvádíte alespoň tak základní informace jako je věk, zda jste či nejste těhotná a v kterém týdnu, event. doba od posledního porodu, nemohu Vám dát uspokojivou odpověď. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7896
Dobrý den,
jsem po 3dětem, značně se mi zmenšila prsa, uvažuji tedy o autoaugmentaci, můj vlastní tuk mi vpraví do prsou...Jak se na tuto operaci díváte vy jako odborník, není to škodlivé, nebo nebezpečné do budoucna pro má prsa?Moc děkuji za odpověď...
Odpověď: Dobrý den. Z hlediska možného zvýšeného rizika vzniku rakoviny prsní žlázy toto řešení jistě není pro Vaše prsy škodlivé či nebezpečné. Rizikovost možných pooperačních komplikací a očekávaného estetického či neestetického uspokojení Vám jistě v celé škále ozřejmí Váš plastický chirurg. Jedno Vám však kladu na srdce : Před operačním řešením si nechejte prsy vyšetřit na akreditovaném screeningovém pracovišti jak mamografem, tak i ultrazvukem. Předejde tím do budoucna mnoha nedorozuměním a event. i komplikacím při hodnocení mammografických obrazů Vašich prsů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7894
Dobrý den, je mi 35 let, mám 2 děti, po prvním porodu mi přetrvával bílý výtok z bradavek, po druhém porodu taky, přestala jsem brát horm. antikoncepci a zhoršilo se to , výtok je žluto zelený z jednoho prsu a bílý z druhého. V prsní poradně mi 1 krát za rok berou stěr a dělají ultrazvuk, řekli mi, že mám nemocné vývody a kdyby výtok začal být krvavý, budu prý muset na operaci. Chci se zeptat,jestli bych neměla chodit i na mamograf a jak velké je riziko, že budu mít krvavý výtok a jestli by to znamenalo rakovinu. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Krvavý výtok opravdu může v některých případech provázet rakovinné bujení, takže se nikdy nesmí podcenit a vždy se musí objasnit jeho příčina. Na druhou stranu výtoky průhledné, bělavé, nažloutlé, našedlé či nazelenalé jsou poměrně velmi časté a v naprosté většině případů nemají příčinu v rakovinném bujení. Takže postup u Vás je správný. Mamografie se standardně dělá až u žen od 40 roku věku, takže pokud k tomuto vyšetření není jiná indikace než jste uvedla ( mnohaletý nekrvavý výtok bez pozitivních stěrů ), pak není zatím pro Vás nutný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7893
Dobrý den, v levém prsu se mi objevil hnědý výtok z bradavky, (flíčky na prádle)byla jsem zatím na vyšetření na ultrazvuku, kde mi p. doktorka sdlělila, že mám rozšířené mléčné žlázy pod bradavkou, kde je vidět "více tekutiny".Jinak ultrazvuk neukázal nějaký další nález.Stačí dát se ještě vyšetřit pro jistotu běžným mamgrafem nebo mám podstoupit nějaká další speciální vyšetření? Je mi 50 let.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Ve vašem věku je zcela normální a přirozené nechat si prsy preventivně ( tedy jak Vy píšete "pro jistotu") vyšetřit jedenkrát za dva roky mamografem v některém z akreditovaných screeningových center, kde po zvážení event. ihned doplní vyšetření ultrazvukové. Nepíšete, jak dlouho uplynulo od Vaší minulé kontroly ( preventivního mamografického vyšetření ), přičemž tento údaj je pro další postup ve Vašem případě zcela zásadní. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7892
dobry den, posledne dva mesice mam bolesti v prsou cca 14 pred cyklem. Bolesti jsou intezivnejsi nez li to bylo v minulosti a intenzivnejsi u praveho prsu.Mam pocit ze me prsa boli temer porad. Mam pozadat sveho gynekologa o sono prsu. je mi 27 let.
Odpověď: Dobrý den. Můžete svého gynekologa požádat o žádanku k ultrazvukovému vyšetření prsů, nebo si toto vyšetření zaplatit jako tzv. "samoplátce" v některém z akreditovaných screeningovývh center (mapka je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7891
Dobrý den, mám v poslední době bolestivé a citlivé prsy, poslední menzes 11.1., mohou to být projevy ke klimakteriu, je mi 45 let . děkuji Urbanová
Odpověď: Dobrý den. Ano , mohou, nicméně bolestivost prsů obecně nebývá příznakem nemoci ( rakoviny ). Předpokládám, že na pravidelná preventivní vyšetření do Vám nejbližšího akreditovaného screeningového centra docházíte. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7890
Takže asi divné ale chci vedet jestly ano nb ne...kamoška ve škole mi říka že se o mě udělat nemusel ale ja myslím že se kluk do holky udělát musí a k tomu mu ani nestal pořadně 26 jsem měla s klukem něco jako sex dělalí jsme si dobře a on do mně skoro ani nevníkl... neudělal se..Kluk se musí udělat do holky ne aby byla těhotna nb ne? když jsem se ptala taky řekl že v tom nemužu bejt že nestal ani se neudělal.hned ten den jsem dostala mesíčky jak jsem čekala travaly jako normalně 5dní..co myslíte vy?
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsů. S Vašimi dotazy se obraťte na Vašeho gynekologa. s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7889
Dobrý den.Je mi 36 let. Mam problém s oběma prsy,tvoří se mi vnich boule které tvrdnou a tím mám prsa bolestivá. Při spaní nemohu ani ležet na boku. A v období menstruace mám prsa obzvlášt citlivá a bolestivá.Hormonální antikoncepci neužívám.Mám trvat na vyšetření u gynekologa? Nebo je to problém hormonální hladiny? Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Prsy "patří" prsním specialistům, ne gynekologům. Proto Vám doporučuji necht si prsy vyšetřit ultrazvukem v akreditovaném screeningovém pracovišti ( jejich seznam je na těchto stránkách ). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7888
Dobry den pane doktore Mutino,
ma diagnoza zni- ca axilarniho vybezku cT1cN2M0,byla jsem u vas na vysetreni-ultrazvuk,nemam zadny dotaz,jen vam chci podekovat za vas mily pristup a prijemne vystupovani ke mne jako k pacientce.Diky moc, preji hezky den K. B.
Odpověď: Dobrý den. Děkuji moc za milá slova, která mě velice potěšila. Vaše poděkování předám celému týmu Mammocentra. Přeji Vám mnoho odhodlání a sil v léčbě. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7886
Dobrý večer, včera jsem byla na mamografu, ale vyšetření bylo velmi bolestivé, věřte mi, že nějakou bolest vydržím, ale zvlášť bolest v levém prsu ještě přetrvává a je citlivé. Může se při tomto vyšetření poranit prsní žláza nebo něco, mám levý prs větší než pravý a nevím jestli ho nestlačili příliš velkou silou. Přece nemůže při takovém vyšetření dojít ke zhmoždění prsu, nebo asistentka neudělala něco správně?
Odpověď: Dobrý den. Všechny mamografy na akreditovaných screeningových pracivištích pracují v automatickém režimu přítlaku, takže hodnota "stisku" je daná a podléhá pravidelným periodickým kontrolám. Tímto opatřením je zaručeno, že nemůže dojít k poranění prsní žlázy. K první otázce - ano, jsou určitě příjemnější věci na světě než mamografické vyšetření, ale zase pocit, že nemám rakovinu tuto nepříjemnost jistě zdaleka převáží. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7885
Dobrý den,je mi 25 let a moje mama (49 let) nyní prodělala rakovinu prsu.Já sama jsem měla v prsu pouze cystu.Je vyšší riziko,že onemocním rakovinou prsu i já?měla bych už ted chodit na preventivní vyšetření nebo až v těch 45 letech.děkuji
Odpověď: Dobrý den. V našem centru doporučujeme každé ženě a v každém věku, aby si 1x ročně nechala prsy odborně vyšetřit v akreditovaném centru, takže určitě nečekat až do 45 let věku. Ve Vašem věku jde samozřejmě o vyšetření ultrazvukové. Co se týče vyššího rizika, tak toto dokáže spolehlivě vyjádřit jen genetické vyšetření, které Vám doporučuji si nechat provést. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7884
Dobry den,uz asi 3 roky mam na prsu takovou divnou boulicku.Je bila a je blizko bradavky.Nemuze to byt treba jenom tukova boulicka?Bojim se,aby to nebyl nador.Dekuji za odpoved Marketa.
Odpověď: Dobrý den. Ano, může to být jen tuková boulička. Ale opravdovou jistotu Vám dá až odborné vyšetření v akreditovaném screeningovém centru, kam Vám doporučuji se objednat. Neuvádíte věk, takže obecně - do 40 let ultrazvukové vyšetření, od 40 let výše mamografické vyšetření. Seznam center je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7883
Dobrý den, je mi 16 let a nedávno se mi udělal "ekzém" na pravém prsním dvorci..kůže se odlupuje a svědí. Nevíte jestli se jedná pouze o ekzém ?
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností je to tak jak píšete, ale doporučuji Vám nechat se vyšetřit kožním lékařem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7882
Dobrý den,
cca 8 měsíců beru HA Chloe. nyní se mi objevil nevelký bělavý výtok z jedné bradavky (při zmáčknutí) . Na sono prsů jsem byla před 3 měsíci s negativním výsledkem. Jaký mám zvolit postup?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Bělavý, ale i průhledný, nažloulý, našedlý či nazalenalý výtok obvykle pro nemoc nesvědčí. Zbystřit je třeba u výtoku krvavého - zde je nutno urychlené dovyšetření příčiny. Vzhledem k nedávno provedenému USG vyšetření s negatívním výsledkem u Vás bych zatím vyčkal. Pokud se se situace nespraví ani po cca 3 měsících, doporučil bych Vám zopakovat USG vyšetření a dle výsledku dále. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky