MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248


Dotaz č. 9295
Dobrý den,
dnes jsem byla na mamografickém vyštření a zjistili mi nález BIRADS 4 a- okrsek spíše mastopatického charakteru. Na DVK je lehce nepravidelný okrsek 22x 15mm. Na vyštření chodím pravidelně 1x za 2 roky. Můžete mi to prosím blíže vysvětlit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

v prsu Vám zjistili okrsek žlázy, který je odlišný od okolní žlázy a lékař si nález bude chtít nejspíše potvrdit biopsií (to vyplývá z hodnocení BI RADS 4a - znamená to, že nález v prsu je spíše nezhoubné povahy, ale je vhodné to potvrdit odebráním vzorků, které se histologicky vyšetří).

pěkné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9294
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč je nutné fibrolipom sledovat. Byla jsem na UZ kontrole po půl roce, s tím, že je stále stejný. Teď mám přijít za rok, přemýšlím proč, očekává se snad, že se může zvrhnout v zhoubný? To už by se přeci během toho prvního roku stalo nebo ne? Během onoho prvního roku čekání jsem byla se správou 3X na jiném akreditovaném pracovišti, kde nic nenašli (žádný fibrolipom prý krásně pravidelná žláza, jak je to možné?)Už nevím, čemu či komu věřit.
Odpověď: Dobrý den,

fibrolipom je benigní nádor, můžeme jej jednou zkontrolovat, pokud se nadále nezvětšuje, nekontroluje se vůbec. Pokud Vám na akreditovaném scr. centru nic nenašli, věřila bych jim. Fibrolipom rozhodně nepředstavuje vyšší riziko pro rakovinu prsu.

krásné vánoce Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9293
dobrý den.je mi 21 let.v posledni dobe jsem zaznamenala ze se mi zvetsuji prsa,casto me boli a z bradavek mi vyteka zluty maz.ne samovolne jen kdyz mi na prsa neco tlaci,tehotna byt nemuzu pred dvouma tydny mi skoncila menstruace,nevite oc jde? anikoncepci ani jine prasky neberu dekuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o hormonálně podmíněnou sekreci z prsů, která neznamená nic závažného. Pokud by se sekrece stupňovala, je vhodné, aby Vám Váš gynekolog odebral hladinu hormonu prolaktinu, který za sekreci může být odpovědný.

krásné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9292
Dobrý den. Je velký rozdíl mezi SU s mikrometastázou a SU zasaženou v plném rozsahu?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

mikrometastázou se rozumí velmi malé nádorové postižení uzliny v rozsahu 0,2-2 mm. Často se zjistí až při definitivním histologickém zpracování materiálu z uzliny a většinou se již neprovádí další operace ma lymfatických uzlinách v podpaží. Záleží ale také na velikosti nádoru v prsu, jeho agresivitě, vlastnostech, někdy se může podpažní jamka v takovém případě ozářit. Jestliže se prokáže úplné postižení sentinelové uzliny, to se prokáže při operaci, vždy se ještě přistupuje k odběru dalších lymfatických uzlin, provádí se tzv. disekce axily, takže nezůstane jen u operace sentinelové uzliny.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9291
Jsem dva měsíce po porodu a plně kojím. Mám pocit, že v levém prsu cítím tvar kuličky. Hlavně když mám prso hodně nalité. Pokud bych šla na nějaké vyšetření, musela bych přestat kojit?
Odpověď: Dobrý den,

vhodné je u Vás ultrazvukové vyšetření, které lze absolvovat i při plném kojení. "Kuličkou" bývá nejčastěji rozšířená žláza nebo nezhoubný útvar v prsu - př.mléčná cysta.

krásné vánoce Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9290
Dobrý den,byla jsem v prsní poradně a paní doktorka mi našla v obou prsech ložiska mastopathie,je mi 34let,mám se něčeho obávat,poslala mě ještě na sono,vzhledem objemnosti mých prs.Děkuji za odpověď.Silvie
Odpověď: Dobrý den,

termín mastopatie je nesprávně užíván při palpačním vyšetření prsů, jestli se jedná nebo nejedná o mastopatii, to rozhodne jen histologický výsledek při odběru tkáně z prsu. Na ultrazvukové vyšetření jistě zajděte, ale mastopatie se bát nemusíte, není to označení pro podezření na zhoubný nádor, ale jen označení nezhoubných změn prsu.

krásné vánoce Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9289
Dobrý deň, dnes som bola na sono prsníkov a výsledok bol,bez evidentných ložiskových solídnych a cystických zmien, v axilách sú drobné nešpecifické uzlinky. Je to normálne, alebo sa mám obávať. Ešte dodávam, že sa mi stále tvorí mlieko, napriek tomu, že už vyše roka nekojím. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den,

výsledek vyšetření je zcela normální, nemáte se čeho obávat. Mléčná sekrece může přetrvávat i dlouhou dobu po po ukončení kojení.

krásné svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9287
Dobrý den mám po sono-V místě rezistence patrno v žl.uložené ložisko přibližně ov.tvaru vel.21x11x16mm,hypoechogenní,naznačeně nehomogenní strukturu s štěrbinovitými až cyst.kolekcemi tekutiny.V axilách zastiženy normoechogenní uzliny vel.do 15mm,bez infiltrace,v doplerovském obraze s norm.vaskularizací.Bohatá nereduk.ml.žláza se solidním ložiskem v pravo vDZK,sonogr.nejednoznačného vzhledu(fibrodenon či fyloidní tumor,jiná etiologie-nutno diagnosu biopsií.Takže není nic jasného a ukáže až biopsie-případně,kdybych na ní nešla,zda by to bylonežádoucí.Děkuji za odpověď Dufková
Odpověď: Dobrý den,

indikace k biopsii prsu je záležitostí vyšetřujícího lékaře, který by ve Vašem případě měl zhodnotit nález v prsu na ultrazvuku a na mamografii / tu bych doplnila/ a biopsii - pokud o ní lékař rozhodne - doporučuji podstoupit. Jedná se o nebolestivý malý výkon.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9286
Dobrý den, jsem 10 let po ablaci prsu. Pod pažím, kde nemám uzliny se mi udělal červený flek. Mazala jsem si to mastí na opruzeniny. Flek mi ztmavl, ale nezmizel, navíc mě začalo podpaží i jizva po operaci svědět. Za celou dobu se mi to nestalo. Nevím, jestli s tím mám něco dělat nebo čekat jestli to přejde samo?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

takto na dálku Vám neporadím, je potřeba vyhledat Vašeho onkologa a poradit se s ním, nález je zapotřebí "vidět". Může se jednat o kožní záležitost bez souvislosti s Vaším onkologickým onemocněním.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9285
Dobrý den, babičce(82 let) byl diagnostikován adenokarcinom prsu duktální forma lékař jí doporučil oamžité odstranění. Je vhodné v tomto věku se slabým srdcem operace? Jaká léčba by ji po operaci čekala?
Odpověď: Dobrý den,

u ženy v pokročilém věku se často operace prsu při výskytu zhoubného nádoru zvažuje, zvláště pokud se vyskytují další závažná onemocnění- př. onemocnění srdce a cév.Po operaci - pokud by se odstranil celý prs- nenásleduje obvykle ozáření prsu, v případě záchovného operačního výkonu je nutné ještě prs ozařovat /25-30 x/. Nádory v tomto věku bývají často citlivé jen na antihormonální preparáty, což v praxi znamená užívání tabletek, ale bez znalosti dalších podrobnějších informací o nádoru, Vám to pochopitelně nemohu zaručit. Léčba antihormonálními preparáty /Tamoxifen, Femara/ je rovněž možná bez operace. Nejlepší léčebný postup- chirurgický a onkologický - by měl být ženě navržený na mamární komisi. Poraďte se event s onkologem.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9283
Dobrý den,
na zprávě z mamologického vyšetření se uvádí opožděná involuce mléčné žlázy a Tabar V.Je mi doporučeno zkrátit dobu prevence na 1 rok.Jsem ročník 1960,bez potíží, stále pravidelně menstruující,bez signálů o přechodu a ještě na rok mi gynekoložka předepsala antikoncepci. V rodině nebyl ani karcinom prsu ani ženských pohlavních orgánů.
Je nějaký důvod k obavám a je roční prevence opodstatněná? Děkuji IČ.
Odpověď: Dobrý den,

roční prevence - předpokládám, že po roce jen ultrazvukové vyšetření prsů- se skutečně často doporučuje u typu prsů, který máte Vy, tj. Tabár V, kde je vysoká hutnost prsní tkáně a mamografie je proto méně přehledná. Ultrazvukové vyšetření po roce může být v tomto případě výhodou a může být přínosné. Obavy z výskytu rakoviny prsů mít nemusíte, ale ultrazvukové vyšetření po roce od mamografie bych také doporučila.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9282
Dobrý den,
vždy jsem měla prsa před menstruací hodně citlivá. Poslední dobou je to ještě intenzivnější. Ke všemu se mi zduřela přídatná žláza v pravém podpaží. Kromě období laktace mi doposud žádné problémy nedělala. Při samovyšetření hmatám spíše zduřelé ulinky, ale nejsem si jistá. Byla jsem u gynekologa, ketrý, aniž by mě vyšetřil, předepsal mi tbl. Agnucaston. O vyšteření utz jsem si musela říct. Jsem ale objednaná až začátkem ledna a teď před Vánocema jsem z toho dost nervózní. Prosím o vyjádření, o co by se mohlo jednat? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

zda se jedná o uzliny v podpaží nebo přídatnou mléčnou žlázu na to odpoví ultrazvukové vyšetření prsů, na které jste objednaná, vyšší citlivost prsů v určitém období menstruačního cyklu a života je běžnou záležitostí a nemá vztah k rakovině prsu.

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9281
dobry den ,

je mi 65let .byla jsem pred 2 roky na mamografii vysledek byl negativni akorat mi lekar rekl ze mam zvetsene axilarni uzliny na levo na 2 cm ale neresil to...ted jsem si ale nahmatala cca 4cm rezistenci v levem podpazi,myslite ze to muze byt nador?nebo z ceho se tak mohla zvetsit?dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

určitě je nutné absolvovat mamografické a nejspíše i ultrazvukové vyšetření a to na scr. centru, kde jste byla před dvěma roky vyšetřena. Bez vyšetření Vám na Vaši otázku nelze s jistotou odpovědět.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9280
Dobrý den, mám 30 rokov a v lavom prsníku menšie cysty - ktoré chodím kontrolovať každého pol roka - zatial bez problémov - záver správy BIRADS 3. Posledný týždeň ma ale pobolieva lavý prsník - najma v pravej hornej časti a trochu vnútorná časť ramena.( chvíľu ma bolelo aj medzi rebrami a v podpazuší - ale to prešlo) Menštruácia mi skončila pred 3 dňami. Dnes som si všimla aj slabý bezfarebný výtok z bradavky na tričku - pri stlačení bradavky ale nič nešlo. Moja babka mala rakovinu prsníka. Môže to byť to isté aj u mňa? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

1. cysty jsou nezhoubným nálezem v prsní žláze a rozhodně je není potřeba kontrolovat ultrazvukem každých 6 měsíců.
2. čirý nebo mléčný sekret z bradavky bývá podmíněný hormonálně a nesignalizuje většinou nic závažného. Pokud by se sekrece stupňovala, poraďte se s Vaším gynekologem
3. bolesti, které popisujete, by mohly mít původ i v onemocnění ramenního kloubu nebo hrudní páteře- je to poměrně častý jev, že se bolesti propagují do prsu.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9279
Dobry den, vysledok mojho MMG vysetrenia znie:bilat.zmnozena denzna zlaza difuzne, pre posudenie loziskovych zmien doplnit usg vysetrenie, bez spikuliformnych lezii a patomorfolog.MK v zhlukoch diferencovatelnych v denznom terene. Axily s tukovo degener.LU.
Zaver:Oneskorena involucia, limitacia MMG vys.pre vysoku denzitu zlazy, nutne usg vys.
BI-RADS 0
Prosim o vysvetlenie, dakujem vopred.
Odpověď: Dobrý den,

Vaše mamografie je v pořádku, ale pro velmi hutnou žlázu je nutné doplnit ještě ultrazvukové vyšetření prsů, protože sama mamografie nám v tomto případě nevyloučí úplně všechny změny v prsní žláze. Jedná se o normální standardní postup.
zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9278
Dobrý den,
je mi 35 let, mám 3 děti (4,8,10 let), před týdnem jsem si nahmatala zatvrdnutí cca 1cm v pravém prsu směrem k podpaží, je bolestivé, asi proto jsem ho našla. Mám se objednat na vyšetření nebo je rozumné počkat několik cyklů a sledovat změny?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

vyčkala bych. Pohmatové samovyšetření prsů je dobé provádět vždy jen 1x za měsíc a to nejlépe po ukončení menses, vždy je dobré srovnávat žlázu ve stejnou dobu menstruačního cyklu. Pohmatový nález by měl ve stejnou dobu menstruačního cyklu být zhruba stejný. Pokud by se nález v prsu- podpaží zvětšoval, bylo by vhodné provést ultrazvukové vyšetření - na některém ze screeningových center.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9277
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda nález ***FCM bilat,Vpravo i možný FA či FL. Benigní uzlinky do 12 mm v obou axilách ***je dobrý? . Plánujeme s manželem v lednu IVF , proto jsem chtěla mít jistotu ,že jsem i po této stránce zdravá.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubný nález v prsní žláze oboustranně, jste zdravá a IVF můžete podstoupit.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9275
Dobrý večer, ráda bych vás poprosila o radu. Asi měsíc se u mě při a po kojení objevují bolesti bradavky pr. prsu (synovi je 14 měsíců). Jsou poměrně intenzivní, pociťované uvnitř bradavky, s píchavým vystřelováním do prsu. Bradavka je při pohledu bez povrchových změn (ragád apod.). Žádné jiné změny na bradavce ani prsu nepozoruji. Není vyloučena souvislost začátku potíží s bolestivým zhmožděním bradavky gumou od podprsenky. Místo pravidelně ošetřuji Bepanthenem. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nevylučuji souvislost s pohmožděním bradavky, ale píchavé bolesti vystřelující do prsu a bradavky mohou mít původ v oblasti hrudní páteře. Můžete pro Váš klid absolvovat ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center.

zdraví Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9274
dobrý večer moc se omlouvám, že ruším ale jsem po operaci karcinomu prsu+kompletní léčba a mám velký strach z leukemie, už asi půl roku se mi dělají na nohách menší modřiny, nyní jsem nastýdlá a někdy po ránu smrkám krev a dnes mám krvavé obě oči, můj lékař tvrdí, že mám zánět spojivek ale já jsem dost vystrašená, krevní obraz mám dělaný každý měsíc, poslední dnes v pořádku, tak se chci zeptat jestli by tyto krvácivé projevy mohlxy znamenat leukemii i přes to že je ko+diff v pořádku moc moc děkuji za odpověd renata
Odpověď: Dobrý den,

na tvorbu modřin, krvácení do spojivek a krvácení z nosu je nutné důrazně upozornit Vašeho onkologa. Nejedná se ale zřejmě o nic závažného - každý měsíc jste kontrolována a vše je v pořádku, nemyslím si, že máte leukémii.
Ale poraďte se s onkologem.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9273
Dobrý den,
peroperačně sentinelové uzliny negativní na maligní buňky, tyto odeslány na histologické vyšetření. Jaká je pravděpodobnost, že budou pozitivní ?
Odpověď: Dobrý den,

vyšetření sentinelové uzliny je hodně přesné a je dnes uznávanou metodou a pravděpodobnost, že definitivní histologický výsledek bude negativní v případě, že peroperačně je nález z uzliny negativní, je vysoká.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9272
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, poslední dobou mě bolí pouze pravý prs,nezávisle na cyklu, při samovyšetření jsem nic nenahmatala, ale při zmáčknutí bradavky mi vytéká tekutina podobná mlezivu. Těhotná nejsem, hormonální antikoncepci neberu. Odkojila jsem dvě děti, poslední odstavení před rokem a půl. Mám navštívit gynekologa nebo můžu být v klidu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se jedná o sekreci podmínenou hormonálně. Pokud by se sekrece stupňovala, je dobré stanovit hladinu hormonu prolaktinu (odebere Vám Váš gynekolog). Pokud by sekrece byla krvavá, je nutné provést vyšetření na screeningovém mamografickém centru (poradí radiolog - mamodiagnostik na scr. centru).

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9271
Dobrý den,lecim se s rakovinou prsu,jsem po 8 chemo,ted zarim a beru tamoxifen.na jare planuji dovolenou u more,je to realne?dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

jistě je to reálné, vždycky platí všeho s mírou a po chemoterapii a radioterapii zvláště, takže opatrně se sluněním, musíte se cítit v pohodě a zbytečně nezatěžovat organismus.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9270
Dobrý den. Rada bych zeptala, co mně bude stát vakuová mammotomie mikrokalcifikací na ploše 20x13mm? Odpovedˇočekávám na e-mail. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

výkon je plně hrazený z Vašeho zdravotního pojištění, nebudete nic platit.
zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9269
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, co by to mohlo být..Zda to může být Vážné. při samovyštření prsů jsem zjistila na pravém prsu ve spodní části rezistenci - zatvrdnutí dá se říci po celé dolní polovině, jako by tam byla vycpávka. je mi 27 let, užívám HA a nyní jsem měla menzes. Nikdy jsem tento problém neměla, je to možné díky hormonům, nebo co by to mohlo být.? bolesti nejsou žádné jen při silném zatlační na prs.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

takto na dálku Vám nedokážu říci, o co se jedná, vypadá to jen na rozšíření žlázy, které bývá časté. Objednejte se na ultrazvukové vyšetření- žádanku vystaví Váš gynekolog, praktický lékař nebo lékař z prsní poradny nebo lze vyšetření bez žádanky i uhradit (300 Kč).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9268
k totazu 9252. Náplň duktu je nehomogenní, šíře 4mm ukončená laločnatým defektem v náplni v šíři duktu ve 25mm. závěr z vyšetření.Při retrográdním plnění prestenotická dilatace duktu pro DVK,defekty v náplni mohou být jak intraluminální útvary(papilomatoza)tak i krevní koagula.Podstatný je defekt ve vzdál. 25mm od bradavky v DVK, který má charakter uzavírajícího tumorku.Doporučena chir. revize DVK I.dx. Chtěla bych se zeptat jestli je to vážné, objevuje se to u žen často? Nemůže to samo zmizet děkuji za odp.
Odpověď: Dobrý den,

absolvovala jste duktografické vyšetření, které prokázalo uzávěr jednoho z mlékovodů ve vzdálenosti 25 mm od bradavky. Příčinou uzávěru mlékovodu bývá často nádor- může být nezhoubný, tzv. papilom. Vždy je ale nutné jej odstranit, protože z něj může vzniknout nádor zhoubný, tzv. papilokarcinom. Nález se nemůže "ztratit" a je skutečně nezbytná malá operace.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9267
Dobrý den,
chtěla jsem se Vás zeptat, jestli mohou být nebezpečné modřiny na prsou. Stalo se mi, že když mě přítel trochu víc stiskl nebo kousl, tak se objevila modřina a trochu i pobolívá. Mám trochu strach, aby se z toho časem neutvořil třeba nějaký problém.

Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

s modřinou (hematomem) se prs vyrovnává dobře a menší modříny nezanechávají žádné následky. Modřiny samozřejmě bolí, takže pokud Vám tento stav nevyhovuje, musíte si promluvit se svým přítelem.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9266
Mám za sebou rok léčby...8 x chemo, operaci, v srpnu ozáření, do března ještě Herceptin. Rakovina, tma, mlha...už se v tom plácám z posledních sil a tak jsem se rozhodla na týden odletět do Egypta mezi dvěmi dávkami Herceptinu. Ruka bolí, prso bolí, ale kontrolní vyšetření (mamograf, UZ břicha, hlava...) vše OK. Co si o tom myslíte ? Moc děkuju.
Odpověď: Dobrý den,

absolvujete ještě léčbu Herceptinem. Dovolenou si užijte, potřebujete ji z psychických důvodů, ale neměla by jste se příliš slunit, spíše být ve stínu, intenzívní sluneční záření, na které nejsme zvyklí, může oslabit imunitu organismu a tu naopak potřebujeme podpořit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9264
Dobry den prosim vas dnes som bola na mamografiji,nalez koža jemna,podkožie volne redukujuci typ prsnikov,obojstranne bez patol kalcifikátov,vlavo v LHQ opakne ostro ohraničene ložisko do 8 mm.1 drobna LU v pravej axile Zaver BR2 možete my to vysvetlit. Velmi pekne Dakujem.
Odpověď: Dobrý den,

BR 2 by mohlo znamenat zkratku pro BI RADS 2, tj. vyjádření radiologa, že se jedná o benigní (nezhoubný) nález v prsní žláze. V levém prsu v zevním horním kvadrantu máte nezhoubné ložisko- takové nálezy v prsu jsou běžné a nemusíte být častěji sledována, postačí kontrola v běžném intervalu.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9263
dobrý den,matce bylo zjištěno na sonu ..subareolárně rozšířená pokožka až na 7 mm,má makrosk.pomeranč.charakter.centrálně retromamilárně je pak výrazné stínění se susp.hypoechog.ložiskem do 10mm s neostrým ohraničením.LU benig..Mamograf fyziolog.nález.Lékař provedl biopsii pod sonem.Výsledky se dozvíme až za 14 dní.Jak je tento nález závažný Matce je 64 let.Děkuji Nová
Odpověď: Dobrý den,

nález nevylučuje přítomnost rakoviny prsu v oblasti pod bradavkou. Je ale nutné vyčkat výsledku biopsie, ten je naprosto rozhodující.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9262
Dobrý den, v létě jsem podstoupila ultrazvuk na certif.pracovišti, byl v pořádku. Důvodem byl problém s kojením, dcera začala v půl roce odmítat pravé prso a na Národní lince kojení mi vyšetření doporučili. Doposud kojím pouze z levého, v pravém se mi mléko už netvoří. Chci se jen zeptat, zda považujete ultrazvuk za dostatečné vyšetření (žádná podobná rodinná anamnéza, žádná hormonální léčba). Někde jsem totiž četla, že odmítání prsu může být z důvodu nižší produkce mléka kvůli přitomnosti rakovinných buněk.
Děkuji za odpověď
Hana
Odpověď: Dobrý den,

je to tak, ultrazvukové vyšetření lze ve Vašem věku považovat za dostatečné. Mamografii si lékař doplňuje jen v případě, když nalezne na ultrazvuku nějakou abnormalitu nebo podezřelé či atypické ložisko. Ve Vašem případě bych ale byla klidná, nižší tvorba mléka v jednom prsu je poměrně běžnou záležitostí.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9261
Dobrý den, chci se zeptat... mám 7 letou dcerku a včera si postěžovala , že jí bolí práve prso, přímo za bradavkou a dvorcem ( uvnitř ) má bouličku , prý se neuhodila, ale když se dotkne tak jí to zabolí. Můžete mi poradit co dělat, máme raději zajít k lékaři ?? Předem děkuji za odpověď. PA
Odpověď: Dobrý den,

někdy se stane, že se u holčiček i několik let před nástupem puberty lehce rozšíří žláza za bradavkou. Často se jedná o rozšíření žlázy jen na jedné straně a často je to spojeno s bolestivostí žlázy. Jinak je stav zcela nezávažný, zduření žlázy může vymizet nebo přetrvávat až do nástupu puberty. Je dobré sledovat, zda nejsou přítomné další známky puberty (ochlupení v oblasti genitálu nebo podpaží), pak by se mohlo jednat o předčasnou pubertu a stav je nutné konzultovat s Vaším dětským lékařem. Rozšířenou prsní žlázu je nejlépe vyšetřit ultrazvukem, žádanku Vám vystaví Váš dětský lékař.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9259
Dobrý den, cca před 3 lety jsem podstoupila kontrolní sono prsu (nahmatala jsem v něm jistou nepravidelnost), kdy mi bylo sděleno, že v prsou určitě nic nemám. Tato nepravidelnost (bulka) se dle mého názoru nijak nemění. Chci se zeptat na spolehlivost těchto vyšetření.´
Uvádí se, že nádor způsobuje změnu velikosti - jedná se výhradně o jeho zvětšení, nebo může způsobit také zmenšení postiženého prsu? A musí vzhled pomerančové kůže nutně znamenat karcinom nebo může být projevem přirozeného stárnutí?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem mladém věku je ultrazvuk většinou spolehlivým vyšetřením, pokud by lékař cokoliv podezřelého nalezl, většinou si doplní mamografii.
Pokud jde o rakovinu prsu - může se projevovat různě- jako bulka nebo zvětšení určité části žlázy a pokročilý nádor, který postihuje celý prs, může skutečně prs "zmenšovat". Většinou jsou tam ale i jiné známky zhoubného nádoru, prs je tuhý,apod.
Vzhled pomerančové kůže je typický u zánětlivého zhoubného nádoru, může se vyskytovat také u normálního zánětu prsu, ale projevem přirozeného stárnutí pomerančová kůže není.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9258
Dobrý den,
po porodu jsem kvůli nedostatku mléka musela kojení ukončit po dvou měsících a poté jsem si v prsu nalezla bulku. Na UTZ bylo zjištěno že se jedná o velmi malou benigní cystu a nyní jsem byla na kontrolním UTZ po 3 měsících a nález je beze změny. Byla mi doporučena kontrola za rok.....nebylo by vhodné uvažovat o odstranění cysty? Nebylo mi to tedy nabídnuto, ale obávám se, aby cysta nezačala růst atd. Děkuji za názor. ( je mi 28 let a v naší rodině se problémy ohledně prsou nevyskytují ). Nová
Odpověď: Dobrý den,

drobné cysty se v prsech vyskytují běžně, neoperují se a nemají žádný vztah k rakovině prsu. Kontrola za rok je dostačující, nemusíte se skutečně ničeho obávat. Pokud by se cysta zvětšovala a bolela, lze pomocí tenké jehly cystu odsát (tzv. aspirace cysty).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9256
Dobrý den, u prsního dvorce jsem si nahmatala bulku. Na povrch vystupuje "něco", co vypadá jako "beďar". Když na prso přitlačím, bolí to a vytéká z toho "beďaru" načervenalá tekutina. Co to může být? Nikdy jsem o ničem takovém neslyšela... Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

pravděpodobně se jedná o zanícenou mazovou žlázu, na dvorci se vyskytují vícečetné mazové žlázky, někdy může být patrný bílý maz ve žláze. Není dobré mázek vymačkávat, pokud by nález přetrvával, je vhodné navštívit kožního lékaře nebo se poradit s lékaři v některém ze screeningových center. Rovněž pokud by vytékala stále "krvavá" tekutina, doporučuji navštívit lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9255
Dobrý den,
včera jsem podstoupila ultrazvuk prsů. Zpráva od doktorky zní: vlevo dlouhodobě vpáčená bradavka, při UZ bez patol. změn. Axily bez infiltrovaných lymf. uzlin.
Vpravo v HZK periareolárně v hloubce protáhlá hypoechogenní formace vel. 10x3 mm benigního charakteru - dop. UZ kontrolu za 6 měsíců.
Bez známky malignity.

Mohli byste mi prosím vysvětlit tu pravou stranu, o co vlastně jde. Mohu být v klidu nebo je tu možnost, že by se z toho vyvrbil nějaký, třeba i zhoubný nádor.
Děkuji moc za odpověď
Karolína
Odpověď: Dobrý den,

v pravém prsu popisuje lékařka nezhoubný útvar, může se jednat o tzv. fibroadenom. Tyto nezhoubné léze se vyskytují v prsní žláze běžně, v případě, že je diagnostikujeme poprvé, doporučujeme často kontrolní vyšetření s časovým odstupem - tak jako to lékařka učinila ve Vašem případě. Bát se nemusíte, postup je naprosto správný. Pokud by se útvar jevil jako podezřelý, byla by u Vás doporučená biopsie.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9254
dobrý den, sice mám jeden podobný dotaz jako jsem tu četla ale stejnak se musím vás zeptat ..takže 5 dní mě bolelo u podpaží..domnívala jsem se že za to může podprsenka že které mi vylezla kostice v práci (dělám servírku) jenže jsem si nahmatala bulku která bolí a je asi 4 cm. Děkuji klára
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o často se vyskytující rozšíření žlázy a nebo dokonce přídatnou mléčnou žlázu v podpažní jamce. Nebo se může vyskytnout nezhoubný útvar v prsu, př. cysta. Určitě ale zajděte na ultrazvukové vyšetření na některé ze screeningových center, seznam je na těchto stránkách. Vyšetření si lze i uhradit (250-300 Kč) a v tomto případě není nutná žádanka od lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9253
co je vlastně slovo- heterodenzní?co to znamená?
Odpověď: Dobrý den,

každopádně velmi zvláštní slovo, ještě jsem se s ním při popisu vyšetření na mamografii a ultrazvuku nesetkala. Zřejmě se tím míní smíšená denzita (tj. různá hutnost tkáně - v tomto případě se nejspíše jedná o prs). Neznamená to nic závažného, což je pro Vás podstatné.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9252
Dobrý den, asi rok a půl po kojení mě při zmáčknutí levé bradavky vytéká čirá tekutina, někdy i krev. Z krve zjištěno, že o prolaktin nejde. byl proveden ultrazvuk i mamograf. z výsledku z mam. 1- BIRADS-negativní,Tabár IV,sam.opacity 0,vpravo oj benigní makrokalcifikace,nepravl. 0,uzliny 0 Z:nepřiměřeně přetrvávající struktura labulární hypertrofie. známky malign.nenalezeny. teď vytéká pouze krev při stlačení, proč? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

pokud přetrvává sekrece krvavé barvy, je nezbytné navzdory normálnímu nálezu na mamografii a ultrazvuku, provést ještě tzv. duktografické vyšetření. Při tomto vyšetření se speciální velmi jemnou kanylou nasonduje secernující vývod, do mlékovodu se dá kontrastní látka a zhotoví se mamografie. Někdy se může stát , že příčinou krvavé sekrece je velmi malá léze v mlékovodu, která na ultrazvuku a mamografii není vidět, ale lékař ji může objevit právě při duktografii. Určitě se poraďte s lékaři v nejbližším screeningovém centru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9251
Dobrý den,byla jsem preventivně na sonu prsou,je mi 40let bez potíží a chtěla bych vědět co znamená -hyperechogenní žláza ve středně silné vrstvě v ZK a retromamilárně,bez patol.lož.změn,dukty štíhlé,axily bez patol.uzlin.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

lékař popisuje, že Váš ultrazvukový nález je zcela normální, můžete být klidná.

krásné a klidné vánoční svátky
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9249
Dobry den, nahmatala jsem si pred tydnem bulku v levem prsu. Dnes jsem byla u lekarky a ta me poslala na ultrazvuk. Bohuzel, nemaji misto a tak musim cekat do 6.1.2012. Protoze kazdy den saham a zkousim jestli tam bulka je tak uz me to misto i boli a boli me i zada a rameno na leve strane. Je mozne, ze to vse spolu souvisi? A taky jsem byla 17.10 na potratu(plod nebyl v poradku) a od te doby jsem mela 1 menstruaci a za tyden by se mela dostavit druha, tak me napada, ze i na tohle takto telo reaguje. Co myslite, je to mozne? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

je nutné vyčkat na ultrazvukové vyšetření prsu, které původ bulky objasní. Může se jednat jen o rozšíření žlázy, které může být přechodné a vyskytovat se v souvislosti s hormonálními změnami, kterými nyní procházíte. Zkuste vydržet a zbytečně bulku nemačkat. Bolesti prsu, které popisujete, mohou mít původ spíše v hrudní páteři a nebo mohou být i od ramenního kloubu a s bulkou v prsu nemusí vůbec souviset.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9248
Dobrý večer, měla bych dotaz, před 8měs. se mi p zmáčknutí pravé bradavky objevila zelená sekrece, byla jsem na sono s výsledkem několik drobných cyst v obou prsech, cystická masthopatie, birads 2. Včera jsem byla opět na sono a výsledek je stejný. Gynekolog mi nasadil HAK,aby se mi srovnal cyklus a sekrece, užívám ji 2.měs. a prsy mi bolí, po zmáčknutí mám sekreci stále a ráno mi vytíká kapička jakoby mleziva. Může toto být způsobeno HAK? Kojila jsem 7 let,mléka jsem měla strašně moc. Děkuji za odpověď.Bojím se, aby se nejednalo o nějakou vážnou chorobu,na sono mám jít za 1rok na kontrolu.
Odpověď: Dobrý den,

sekrece, kterou uvádíte, je hormonálně podmíněná a není rozhodně signálem závažného onemocnění prsů. Sekrece může někdy dlouhou dobu přetrvávat, s nasazením či vysazením HAK nemusí souviset. Pokud by se změnila barva sekretu na krvavou, bylo by vhodné vyhledat lékaře dříve, jinak kontrola za rok postačí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9247
Dobrý den,je mi 36 let,mám dvě děti 12 a 4 roky.Před třemi dni jsem zjistila,že se mi na levém prsu vytvořil flíček (velký jako 50-ti koruna) je těsné blízkosti prs. dvorce a již to postupuje přes bradavku na druhou stranu. Vypadá to jako velká modřina,ale neuhodila jsem se a nebolí to.Jsem objednána již na sono,ale až 2.1.2012 a jsem z toho poněkud nervozní.Nemohla by jste mi říci,co by to asi mohlo být,třeba je to jenom prasklá žilka,nebo podobně... jo a mám prsní implantáty,pod prsnín svalem-11 let a chodím na pravidelné kontroly.Děkuji předem za odpověd..Michala... odpověd prosím na email
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě Vám neporadím, protože je nutné prs "vidět". Nezdá se mi, že by se jednalo o změny v souvislosti s implantáty. Nabízí se skutečně možnost modřiny, někdy je obtížné vybavit si malý úraz prsu. Nicméně nemyslím si, že by se jednalo o něco závažného. Lékař, který Vás bude vyšetřovat, Vám jistě poradí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9246
Dobry den. chcela by som sa opitat ked mam v lavom prsniku cistu a pravom benigne lu. či môžem kojit som akurat po porode abojim sa aby mala stoho niečo nedostala. Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

v pravém prsu nebo podpaží máte zřejmě lymfatické uzliny (lu), jedná se o normální nález, stejně jako máte normální nezhoubný nález v levém prsu, kde je cysta. Takže můžete klidně kojit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9245
dobry den chodym pravidelne na mamograf bylo viretreni a pani doktorka mi zdelila ze mam cerne tecki v levem prsu i cistu ani nevim za prve co znamena ti cerne tecki a pani doktorka chce aby mi vzali vzorek ve vitkovicich na novem pristroji take nevim co se stane z mista v prsu odber potom jesli mi vic neuskody a navrhovala nevim ten nazev rozburani cernich tecek chtela by vedet co by se stalo kdyby nechala tak ale kdyby mi zdelili neco vazne by vse postoupila prosim nerozum tomu je mi 53 let neberu zadne hormonalni leki budu se tesit na vasi otpovet dekuji
Odpověď: Dobrý den,

patrně mínite černými tečkami kalcifikace (usazeniny vápníku) v prsní žláze. Některé kalcifikace mohou být prvním příznakem rakoviny prsu, proto je jejich biopsie (odběr vzorků z kalcifikací) zcela oprávněná. Odběr není bolestivý a je jedinou možností jak bez operace zjistit, jaké povahy kalcifikace jsou.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9244
Je mozne preventivni vysetreni prsu pri kojeni? Syna jsem kojila jeste kdyz jsem byla tehotna s dcerou a i tu planuju kojit do dvou let. Protoze chceme jeste dalsi deti, tak se mi pravdepodobne bude stridat obdobi kojeni s tehotenstvim, jeste po nejakou dobu (minimalne dalsi ctyri roky). Nedokazi se dost dobre samovysetrit, protoze prsa obsahuji ruzne boulicky a ja asi nedokazi odhadnout nejakou problematickou. V rodine zadne onemocneni prsu nemame. Tatinek a dedecek zemreli na rakovinu. Kdy je podle vas vhodne naplanovat preventivni vysetreni?
Odpověď: Dobrý den,

v období gravidity i kojení můžete podstoupit vyšetření ultrazvukem, které je naprosto nezatěžující a neužívá rentgenové záření. Vyšetření se hradí, stojí asi 300 Kč a nepotřebujete na něj žádanku od lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9243
dobrý večer, jsem po operaci duktálního karcinomu 22mmn0m0 hormonálně pozitivní,her2-neg. prolif.akt.8%,g1 jsem po kompletní onkologické léčbě která ukončena v červenci, jsem necelé 2 měsíce po sono a mamogr. kde bylo vše v pořádku, nyní mám už druhý den citlivější bradavku na operovaném prsu, někdy svědí,jsem vyděšená a bojím se pagetovy choroby bradavky, je to možné? moc děkuji za odpověd(užívám tamoxifen a zoladex)
Odpověď: Dobrý den,

o Pagetovu chorobu se jistě nebude jednat. Nádor byl malý, podle všeho neagresívní a jistě dobře reagující na Vaši léčbu (Tamoxifen, Zoladex). Prs byl zřejmě také ozařován, kůže může být cilivější, pokud by problémy v oblasti dvorce pokračovaly, určitě neváhejte navštívit Vašeho onkologa. S největší pravděpodobností se jedná jen o kožní problém.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9242
Dobrý večer, chcela by som vysvetliť nález z vyšetrenia: prechodný involučný typ prsníkov s fibrot. reziduom a HLQ
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o normální nález v prsní žláze. Involuční typ prsu znamená normální věkem podmíněný úbytek žlázy v prsu, fibrotické reziduum znamená zbytkové vazivo (tj. normální tkáň prsu). Všechno je v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9241
Dobrý den,
Asi před 14 dny se mi objevil hrbolek v podpaží. Byla jsem u praktické lékařky a ta mě poslala na ultrazvuk podpaží a pro jistotu i prsa. Kde mi na prsou byly nalezeny vpravo dvě cysty 7mm, 5mm a dvě cisty vlevo 10mm a 6mm. A v podpaží má uzlina cystoidní charakter. vel 2x2x11mm. Paní doktorka mi nic k tomu neřekla a poslala mě na Mamární poradnu. Kam teprve půjdu.
Chtěla bych se zeptat co ty cysty znamenají. Vůbec nevím jestli je to špatné nebo ne. Je to špatné. Co mě čeká v poradně??
Děkuji za opověď Pavla
Odpověď: Dobrý den,

pokud jde o menší cysty- ty se v prsní žláze vyskytují běžně a neznamenají zvýšení rizika pro rakovinu prsu. Takové malé cysty máte i Vy v prsech a nemusí se s nimi nic zvláštního provádět ani kontrolovat. Uzlina v podpaží má podle Vašeho popisu rovněž cystický charakter - k tomu se můžu těžko vyjádřit, ale je to dost neobvyklé. Uzliny nevypadají jako cysty, cysta se v podpaží může vyskytovat v přídatné prsní žláze.
V mamární poradně Vám lékař provede vyšetření prsů pohmatem, na nález z ultrazvuku v podpaží se jej můžete dotázat event. vyhledat konzultační vyšetření v některém ze screeningových center- seznam je na stránkách mamo.cz.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9240
Dobrý den, vysledek biopsie:
Vzorek 3-4: Agregáty non-high-grade solidního DCIS s hrubými mikrokalcifikacemi a sporadickými nekrózami.
Vzorek 1 je ve fibróze zachycen drobný úsek invazivního dukt. karcinómu tubulární struktury z bunek s nízkou nukleární atypií a nízkou miotickou aktivitou s IMH prokazatelnou absencí myoepitelií CD 10, P63.Topografie: ICD-0-3,C509 vlevo,Morfologie ICD-0-3 8500/39
Chtela bych se zeptat co to vlastne znamena a jestli v takovem pripade se vyoperuje jenom postizene misto? Jakou mam sanci na uzdraveni? Mikrokalcifikace byli velikosti 5x6 mm. Dekuji moc.
Odpověď: Dobrý den,

pokud jsou mikrokalcifikace v prsu na ploše 5x6 mm a biopticky byl prokázaný duktální in situ karcinom (DCIS) a duktální invazívní karcinom - jedná se o nález velmi malého zhoubného ložiska, kdy se určitě bude operovat jen nádorem postižené místo v prsu (tzv. tumorektomie) a bude provedena jen malá operace mízních uzlin v podpaží. Tyto minimální zhoubné nádory mívají dobrou prognózu. Po operaci je nutné prs ještě ozářit (tzv. radioterapie) a další onkologická léčba bude záviset na citlivosti nádoru. Šanci na úplné vyléčení máte jistě velkou.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9239
Dobrý den. Dcera ( 34 let) má v prsu fibrom. 16.12. jde na operaci. Má pětiletá dvojčata. Je to nebezpečné? Bude v pořádku? Bere od 18 let antikoncepci - problémy s menstruačním cyklem. Je to vhodné?
Odpověď: Dobrý den,

operace fibroadenomu je jednoduchá, brzy po operaci bude Vaše dcera zcela v pořádku. Fibroadenomy nepředstavuji vyšší riziko pro rakovinu prsu a nutně se operovat (pokud ženě nevadí) nemusí. Užívání antikoncepce vznik a růst fibroadenomů významně neovlivňuje.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9238
Dobrý den,před 2 dny jsem si nahmatala v levém podpaží bolestivou bulku,pobolívá mě i levá ruka,podpaží zarudlé nemá, prso nebolí.Provedla jsem samovyšetření prsu si myslím , že je v pořádku.Na jaře jsem byla na mamografii,vyšetření bylo negativní. Myslím si, že mám zduřelou potní žlázu.Mám navštívit gynekologa.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

pokud bude zduření přetrvávat (může se jednat jen o rozšíření žlázy), tak by bylo vhodné provést ultrazvukové vyšetření podpažní jamky. Žádanku na ultrazvukové vyšetření Vám může napsat Váš gynekolog nebo lékař z prsní poradny.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9237
Dobrý den, v půlce ledna 2012 mám podstoupit operaci FA (blíže specifikováno v dotazu č. 9000), nyní stále beru HA Jeanine. Braní HA bych chtěla ukončit. Kdy je nejvhodnější doba po extirpaci FA? Prosím ještě o dotaz , jak dlouho mám počítat s neschopenkou? Je-li tedy nutná? Má HPV-HR podíl na vzniku FA? (nyní jsem prodělala konizaci CIN2-3)Děkuji a přeji Vám hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

operace fibroadenomu je jednoduchá záležitost a do práce můžete jít po vytažení stehů - tak za 7-10 dní. HAK určítě významně neovlivňuje vznik ani růst fibroadenomu, takže ji můžete nadále užívat (pokud tedy jako důvod neužívání HAK vidíte fibroadenom). S konizací čípku nemá vznik fibroadenomu žádnou souvislost. Fibroadenomy se v prsní žláze vyskytují běžně a pokud nerostou nebo ženě "nevadí" třeba kosmeticky, tak se nemusí operovat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9234
Dobrý den,
paní doktorko, jsem muž chodím na endokrinologii s problémem s prsem. mám gynekomastii a v levém prsu mám drobnou cystu. asi půl roku jsem bral tamoxifen ebewe a vše bylo bez obtíží, nyní sem prášky dobral a levé prso mě pořád svědí a je citlivé, nevíte čím to je? co proti tomu dělat?
děkuji
Michal Posíšil
Odpověď: Dobrý den,

příznaky, které uvádíte, mohou být známkou návratu gynekomastie, bylo by vhodné nechat se vyšetřit ultrazvukem. Pokud by se prsní žláza stále rozšiřovala a měl jste potíže, pak by bylo vhodné nechat si žlázu chirurgicky odstranit. Operace není náročná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9233
Dobrý den, je mě 41let. Mám 3 děti a od r.1995beru antikoncepci. Nyní asi půl roku dienille. Asi týden po poslední menstruaci mě začaly silně bolet obě prsa. Po týdnu se to uklidnilo,ale nyní opět štiplavá bolest pravého prsu.Pro sekreci z obou bradavek chodím pravidelně jednou za rok na ultrazvuk. P.rozatím vše v pořádku. Je pravda,že prsa mám citlivé už dlouho a taky se léčím na RA. prosím o váš náor. Děkuji marcela
Odpověď: Dobrý den,

velmi pravděpodobně se jedná jen o bolesti prsů podmíněné hormonálními změnami. Tyto bolesti nebývají stálé a po čase většinou odezní samy. Pokud užíváte na RA preparáty z řady kortikoidů, mohou některé také ovlivňovat hormonální stav prsů včetně sekrece. Pokud jste ještě nikdy neměla mamografii, bylo by vhodné nechat se po 40. roce již vyšetřit pomocí mamografie, která je přesnější a nad 40 let věku ji preferujeme u většiny žen.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9232
Dobrý den léčím se na rakovinu prsu,chemoterapii, a mám již delší dobu oteklou ruku a nohy,spíše tužšího charakteru,zkusila jsem wobenzyn,čaj lymfoden,ale žádné výrazné zlepšení,prosím o radu co by pomohlo nějaký přípravek,děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

pokud máte chemoterapii a otékává Vám nejen ruka, ale i nohy, bylo by vhodné se poradit s Vaším lékařem a nejlépe provést u Vás kompletní interní vyšetření, včetně kardiologického, tj. vyšetření srdce. Původ otoků může být různé povahy. Nejdříve je nutné zjistit, jaká je příčina otoků a potom můžeme radit, jak je léčit.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9231
Dobry den. Mam 3tydny po operaci a nyni cekam na dalsi lecbu. Prosim o vysvetleni nalezu, vhodnou lecbu a vas nazor, zda mam sanci na uplne vyleceni: 5mm inv. dukt. ca l. prsu prevazne tubul., misty trabekul., drobne tubuly angul. zakoncene. G1 s komp. low-grade DCIS, bez zastizene angioinvaze a perineur. sireni. pT1a pN0 pMX T0401 M8500/3 G1 M8500/2 M74230. ER90% PR50%. MIB1(Ki67) do 15% (nizka proliferace), Her2-Neu fok. velmi slaba neuplna membr. pozitivita v mene nez 10% bunek, skore 1+, neg. Dale 2cm od Tu zastizena loz. epiteliozy a proste dukt. hyperplazie s fok. MC. Dekuji Slamova.
Odpověď: Dobrý den,

podle toho, co uvádíte, máte diagnostikovaný minimální tumor velikosti 5 mm (menší by sotva bylo možné najít), bez postižení mízních uzlin v podpaží. Předpokládám, že u Vás byl provedený prs zachovávající chirurgický výkon a nyní bude následovat ozáření prsu, tzv. radioterapie. Nejspíše dostanete jen hormonální léčbu antiestrogenovými preparáty, tabletkami jako je př. Tamoxifen nebo Femara. Na úplné vyléčení máte ty nejlepší přepodklady. Vaše prognóza je výborná.

pěkný den přeje Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9230
Dobrý den.
Chtěl jsem se optat,zda je možné v screeningové ordinaci zaplatit mojí manželce které je 39 let vyšetření.Její sestřenice zemřela ve 41 letech na rakovinu prsu a její táta na rakovinu hrtanu.Je to linie z otcovo strany.Manželčina lékařka povídala,že nemá důvod tam chodit a pokud ano,tak za peníze.
Prosím o odpověd,zda to tak zkutečně je,zda jí hrozí nějaké nebezpečí a případně jaké vyšetření by bylo vhodné,když prsa má bez příznaků a nálezů.
Mockrát děkuji.Veselý
Odpověď: Dobrý den,

mamografické screeningové vyšetření je hrazeno pojišťovnami ženám od věku 45 let do konce života ve dvouletém intervalu. Pokud ale žena chce z nějakého důvodu podstoupit preventivní mamografii dříve, je to možné, ve věku 39 let by byla vhodnější již mamografie a to za úhradu (na většině center je cena mamografie 600-700 Kč), v tomto případě není potřebná žádanka od lékaře. Některé pojišťovny zpětně přispívají nebo plně proplácejí preventivní mamografii nebo ultrazvukové vyšetření mezi 40.- 45. rokem věku, informujte se u Vaší pojišťovny. Vaše manželka - podle toho, co uvádíte, nebude mít významně zvýšené riziko pro rakovinu prsu, ale mamografii kolem 40. roku může klidně podstoupit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9229
Dobrý den, jsem po mam.vyšetrění a výsledek je Tabár V., pravidelná echostruktura, následoval ultrazvuk s výsledkem-drobné prosté cysty v obou prsech, v lévem prsu je patrný vysoko uložený zbytnělý lalůček mléčné žlázy-zcela zevně,kontrola za rok.Stačí kontrola opravdu až za rok?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela v pořádku, lékař popisuje jen nezhoubné běžné změny v prsu. Mamografii postačí provést za dva roky v běžném intervalu, vzhledem k malé přehlednosti prsní žlázy na mamografii je doporučováno kontrolní ultrazvukové vyšetření za rok - interval je zcela dostačující.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9227
dobrý den JSEM PO OPERACI PRSU 5 MĚSÍCŮ A UDĚLAL SE MI NA JIZVĚ FIBROM,KTERÝ BOLÍ,ŽE NEMOHU NOSIT EPITÉZU.prosím jak se to dá změnit.
DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den,

fibrom v jizvě se dá jistě chirurgicky odstranit, bylo by vhodné se poradit s Vašim chirurgem, jizva se dá s nějakým odstupem od operace také plasticky upravit. Před případným odstraněním fibromu je dobré se poradit i s kožním lékařem , někteří lidé mají sklon k tvorbě výraznějších jizev po operaci a částečně se tomu dá vhodnou pooperační péčí předcházet.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9226
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké by pro mě bylo řešení...mám malá prsa a jedno o dost menší...dalo by se říct, že moje prsa jsou jen povadlá kůže, jsem po dvou porodech...snažila jsem se rozdíl ve velikosti srovnat podprsenkou, ale pravé prso je tak malé, že nejde zvednout ani vycpávkami (málo kůže)...hodně mě to trápí, protože si musím dávat pozor na výstřihy a letní sezona je pro mě neštěstí, protože nemůžu do plavek... Moc děkuji za odpověď. Lucie K. Odpověď můžete klidně zveřejnit, jen vás prosím o odpověď i na email. Děkuji...
Odpověď: Dobrý den,

máte asymetrická prsa, malá a tvar Vám taky nevyhovuje a všechno Vás to trápí. Takže bych Vám poradila konzultaci u plastického chirurga, se kterým se můžete domluvit na pro Vás přijatelné kosmetické úpravě prsů.
Odkazy na ordinace plastických chirurgů - soukromých i v nemocnici- lze jistě najít na internetu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9225
Váš dotaz do poradny:
Dobrý den, před pár dny se mi na levém prsu skoro ze dne na den objevilo něco jako pupínek. V průměru asi 0,5cm a při doteku bolestivý a zčervenalý. Měla jsem za to, že by to mohlo být jen akné, ale na to se zdá velký. I bolestivostí mi připomíná spíše zanícený pór. Zatím se to nehojí. Když to nechám v klidu, tak vypadá menší, ale nemizí. Nevíte, oč by se mohlo jednat? děkuji
Odpověď: Dobrý den,

podle Vašeho popisu se jedná o kožní změnu, nejspíše zánětlivě změněnou mazovou žlázku, v kůži jich je spousta. Pokud by změna přetrávala, navštivte svého praktického lékaře či gynekologa, může Vás - pokud uzná za vhodné - odeslat ke kožnímu lékaři.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9223
Dobrý den,
je mi 37 let a na levé straně prsu se mi objevila podle vyšetření ultrazvuku protáhlá hypoechogenní léze vel.18 x 6 mm pravidelné struktury.Má charakter pouze akcentovaného tukového lobulu než fibrolipomu,tedy benigní léze.Nejsou známky malignity.Místo je hodně citlivé již 3 týdny.Co mě prosím Vás doporučujete,odstranit nebo léčit? Děkuji Mirek
Odpověď: Dobrý den,

nevím, kde je léze uložená, zda za bradavkou nebo spíše mimo tuto oblast, pokud se jedná skutečně jen o tukový nádor, tzv lipom- ten většinou nebývá moc citlivý. V úvahu při lokalizaci léze za bradavkou připadá i rozšíření prsní žláty, tzv. gynekomastie, rozšířená žláza obvykle je citlivá až bolestivá. Pokud by nález přetrvával, byl bolestivý, tak doporučuji chirurgické odstranění, ať již se jedná jen o lipom nebo o rozšířenou žlázu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9222
Dobrý den,je mi 40 let a letos v říjnu jsem byla na ultrazvuku prs a byl v pořádku, včera jsem si nahmatala v pravém prsu v dolním kvadratu kuličku velikosti kuličky a mám 4 dnem menzes můžete mi poradit jak mam dále postupovat!Děkuji a pozdravem Jitka
Odpověď: Dobrý den,
kulička nemusí být zhoubným nádorem prsu, může se jednat o rozšířenou žlázu nebo nezhoubný nádor či cystu, která se může v prsu objevit náhle. Počkala bych a pokud se útvar neztratí po mestruaci, bylo by vhodné si vyžádat žádanku od lékaře- gynekologa, praktika či lékaře z mamární poradny- a zajít do screeningového centra na mamografii. Ve věku nad 40 let se doporučuje již zhotovení mamografie jako prvního vyšetření, ultrazvuk může mamodiagnostik v případě potřeby doplnit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9221
Dobry den.Mam 44rokov a som her2neg, triple neg,T1cNOMO,DCI,G3,Ki65 95%.Ake su moje sance,ze budem zdrava,vyliecena?Vraj je to najagresivnejsia forma rakoviny.Ano?Som po ciastocnej operacii prsnika,po3chemo.Kde sa mozem prihlasi na klinicke skusanie mojej dg?Mozem sa vyliecit alebo ide iba o prezivanie?Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

určitě máte šanci na vyléčení, je dobrou zprávou, že nejsou postižené uzliny v podpaží (N0) a nemáte vzdálené metastázy (M0). Triple negativní nádory jsou sice agresívnější, ale zase obvykle velmi dobře reagují na podávanou chemoterapii. Určitě máte šanci nejen na přežití, ale úplné vyléčení. Pokud chcete více informací nebo zkonzultovat Vaši onkologickou léčbu, můžete zavolat. 603 228 096.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9220
Dobrý den pani doktorko,opravdu zaplatím za mamografické vyšetření jako samoplátce bez zdravotního pojištění v ČR 600-800,- Kč? Můžete mi to,prosím, potvrdit nebo upřesnit. Děkuji za odpověď Jana Dvořáková, Švýcarsko
Odpověď: Dobrý den,

ano jako samoplátce zaplatíte tuto částku za mamografii.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9219
Dobrý den-mám dotaz-20 let mám bulku v prsu,která se nezvětšovala,nýní se za poslední půlrok zvětšila cca dvojnásobně-jaké jsou diagnostické a léčebné postupy a co mám vůbec dělat?Jsem z Chebu,ani nevím zda zde funguje nějaká mammologická poradna.
S díky M,Víšková
Odpověď: Dobrý den,

měla by jste se pravidelně účastnit mamografického screeningu, kdy jsou vyšetřovány všechny ženy v České republice od 45 let do konce života ve dvouletém intervalu pomocí rentgenové zobrazovací metody- mamografie. Pokud nechodíte na mamární screening, můžu Vám doporučit mamografii v nejbližším screeenigovém centru - v Sokolově nebo Karlových Varech. Objednejte se, prosím, telefonicky, informace jsou na stránkách
www.mamo.cz. Potřebujete na vyšetření žádanku, kterou Vám vystaví Váš praktický lékař nebo gynekolog, do mamární poradny nutně nemusíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9217
Dobrý den,mám tento nález z mamogr.vyšetření:obostranně přehledný redukující parenchym centrálně s převahou tukové involuce.Prosím o vysvětlení co to je.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

znamená to především, že Vaše prsa jsou naprosto v pořádku. Lékař popisuje normální stav prsní žlázy ve Vašem věku, kdy se vlastní žláza zmenšuje a nahrazuje se tukovou tkání. Vše je, jak má být.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9216
Dobrý den.Je mi 20 let.Už nějakou dobu mě bolí jedno místo na prsu.Ale jen tak občas ne pořád.ted mám týden po menstruaci a bolí to zas uplně jinak.Začlo mě to bolet když jsem měla chřipku tak nevim jestli je to od plic nebo tak.ale však bulku jsem si žádnou nenahmatala.Co by to mohlo být?V pondělí určitě zajdu ke gynekologovi.Děkuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů jsou velmi časté, často může bolet jen jeden prs nebo dokonce část prsní žlázy. Bolesti mohou mít původ v normální prsní žláze, která je během menstruačního cyklu i celého života vystavena změnám, které probíhají nejen pod vlivem pohlavních hormonů. Tyto normální změny prsní žlázy se mohou prezentovat bolestivostí prsu. Také se do prsu mohou propagovat bolesti, jejichž původ je v oblasti hrudní páteře nebo ramenního kloubu. Nádory prsu obvykle nebolí. Pokud chcete mít jistotu, že Vaše prsa jsou v pořádku, lze si uhradit ultrazvukové vyšetření, stojí obvykle kolem 300,-Kč. Nebo se můžete poradit s gynekologem, jak píšete, jsou i nehormonální přípravky, které ulevují od bolestí prsů, př. Mastodynon kapky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9215
Pěkný den, je mi 32 let, mám diagnostikovaný invazivní duktální karcinom, v současné době jde o recidivu se třemi ložisky v pravém prsu a dle utz patologické uzliny do velikosti 10mm. Ráda bych konzultovala s dalším odborníkem možnost léčby. V ideálním případě bych ráda při operaci zachovala zbytky prsu k pozdější rekonstrukci a do uzlin zasáhla co možná nejšetrněji aby bylo co nejmenší riziko lymfedémů (jde o pravou ruku). Můj ošetřující lékař tuto možnost odmítá a trvá na radikálním zásahu. je možná konzultace u vás v nějakém pokud možno brzkém termínu? děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o recidivu (tj. návrat) zhoubného nádoru do prsu, takže jste měla záchovný výkon na pravém prsu. Pokud se nádor do prsu vrátil, vždy se již přistupuje k ablaci- tj. chirugickému odnětí celého prsu. Rekonstrukci prsu lze pochopitelně posléze provést, ale využívá se nejčastěji buď vlastní tuková tkáň z jiného místa na těle nebo implantát. Pokud jsou v pravém podpaží patologické uzliny, rovněž nelze provést v tomto případě odstranění pouze jedné uzliny v podpaží- tzv. sentinelovou uzlinu. Na místě je skutečně radikální zásah a následná další onkologická léčba. V první řadě jde o Vaše vyléčení a kosmetické úpravy se budou řešit až následně. Pokud chcete cokoliv konzultovat více se mnou nebo ve Fakultní nemocnici Olomouc, můžete zavolat 603 228 096.

přeji pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9214
Dobrý den, včera jsem si všimla změny pigmentace na obou bradavkách - mám tam jakoby tmavší kůže, částečně jakoby sloupanou, vypadá to trochu jako po opalování (ale neopalovala jsem se),ale malých šupinek kůže jsem si všimla jen někde. Na levé bradavce mám trochu větší šupinku, která vypadá, že by se mohla odloupnout. Když jsem volala na gynekologii, odeslali mě na kožní, kam mě ale objednají nejdříve za tři týdny. Na ultrazvuku jsem byla před 1,5rokem a vše bylo v pořádku. začínám mít opravdu obavu. Mnohokrát děkuji. je mi 22.
Odpověď: Dobrý den,

nemyslím si, že se jedná o onemocnění prsní žlázy, ale vypadá to, že problém se týká kůže v oblasti dvorců a bradavek. Skutečně je vhodné navštívít kožního lékaře. Pokud se chcete pro Vaši jistotu ubezpečit, že prsní žláza je v pořádku, můžete se objednat na některé ze screeningových center na ultrazvuk. Pokud vyšetření uhradíte /asi 300 Kč/, nemusíte mít žádanku, nebo Vám žádanku může vystavit Váš praktický lékař či gynekolog a pak vyšetření neplatíte.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky