MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 7570
dobrý den.prosim vás mám prosbu.matce je 65 let a na mamografickém vyšetření jí našli tento nález-vlevo je malý sytý ostruvek žlázy do 5 mm s centrální obloučkovitou jemnou kalcifikací.vpravo přímé či nepřímé známky patol.léze nelze prokázat.závěr-nacházíme změnu které jsou velmi pravděpodobně benigní etiologie.nic víc matce neřekli.prosím co to muže znamenat a je vhodné jít na další mamog.vyšetření až za pul roku.DĚKUJI NOVOTNA
Odpověď: Pravý prs by měl být v pořádku. Vlevo si lékař všiml drobného stínu, který ale nevypadá jako nádor. Doporučil kontrolu za půl roku k porovnání. Jsou dvě možnosti. Jedna je drobný, počínající nádor. Druhá možnost je, že se jedná opravdu pouze o zbytek žlázy, čili normální a nezávažný nález. Bez snímku se k nálezu nemohiu blíže a zodpovědně vyjádřit.
Neuvádíte, zda byla mamografie provedena preventivně, nebo pro nějaký hmatný nález v prsu. Zda se jednalo o první vyšetření nebo o kontrolu.
Vzhledem k tomu, že v popisu chybí hodnocení nálezu BIRADS a klasifikace dle Tábara, předpokládám, že mamografie nebyla provedena ve screeningovém centru. Zde by k mamografii ještě doplnili sonografii a případně zvětšený snímek. Doporučil bych zapůjčení snímků a konzultaci v některém screeningovém centru. Jejich seznam je na těchto stránkách. Určitě Vás neodmítnou, snímky posoudí zkušený lékař a rozhodně o dalším postupu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7567
Dobrý deň!
Prosím Vás o informáciu. Mám 53 rokov, pred 16 rokmi som si dala zväčšiť prsia, silikonovými implantátmi.Pred tromi rokmi sa mi vytvorili pod pazuchami uzliny, lekári mi tvrdia, že to je dôsledok implantátov. Uzliny sa mi zväčšujú a pobolievajú, ale aj mliečne žlazy. Mám strach, chcú mi vyoperovať uzliny 33 mm, mám dať preč aj implantáty? Za odpoveď Vám ďakujem!
Odpověď: Zvětšení uzlin 13 let od operace není normální. Důvody jejich zvětšení jsou dva základní. Jedním je nádor v prsu a následné zvětšení uzlin. Druhou možností je poškození implantátu. Případně se mohly uzliny zvětšit z jiného důvodu, nebo jde o celkovou reakci uzlin, která nesouvisí s prsy.
Každopádně před operací doporučuji provedení sonografie prsou i podpaží a mamografii. To jsou základní vyšetření. Podle výsledku těchto vyšetření se určí co a jak se bude operovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7566
Dobrý den, prosím o vysvětlení popisu nálezu "Lobulární invazivní karcinom pT1c, pN2, pMx". Dále: ...přítomny necharakteristické reaktivní a fibrosní změny s parc.lipomatosní atrofií. Segmentotectomie z oblasti HZQ levého prsu se strukturamiklasické varianty lobulárního invazivního karcinomu.... Jde o moji maminku, 78 let, nyní po odstranění nádoru z levého prsu a 21 uzlin, z toho 5 pozitivních. nyní má denně velké množství sekretu, chodí na punkce. Prosím jaká je nejvhodnější další terapie a jaká je prognóza. Maminka váží pouze 47 kg, ale doposud úplně zdravá. Děkuji Vám!!!
Odpověď: Sekrece po operaci se může objevit, jedná se o tzv. serom. Pokud nedojde k zánětu, nejedná se o nic závažného. Sekrece časem ustane.
Léčka karcinomu je závislá na typu nádoru podle histologického vyšetření. Podle charakteru nádoru zvolí onkolog odpovídající léčbu, většinou jde o kombinaci radioterapie (ozařování), chemoterapie a hormonoterapie. Prognoza je rovněž částečně závislá na histologickém typu nádoru, na jeho velikosti a na účinnosti onkologické léčby a jak na tuto léčbu zareaguje lidský organismus.
Pouze hrubě orientačně, nádor T1c je malý, do 2 cm, prognoza je proto dobrá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7565
dobrý den mám dotaz před rokem jsem prodělala zhoubný nádor dělohy nyní jsem ok.Mám mít obavy abych nedostala nádor prsu.děkuji S.
Odpověď: Mírně vyšší riziko pro vznik rakoviny prsu u žen po jiném gynekologickém nádoru je, ale není nijak výrazné a dostačující jsou běžné pravidelné preventivní vyšetření, pro ženy nad 45 let jednou za dva roky preventivní mamografie ve screeningovém centru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7564
Dobrý den,
v září jsem přestala kojit.Doba kojení trvala 14 měsíců.dnes,když si zmáčknu prs,vytéká mi z něho něco nažloutlého,ochutnala jsem to a nebylo to nasládlé,jako mat.mléko.mělon to divnou chuť,něco,jako hnis?Prosím Vás,je to normální,měla bych navštívit gynekologa?Děkuji za odpověď.Daniela
Odpověď: Po ukončení kojení mléčná žláza ještě nějakou dobu stále produkuje mléko, které zůstává ve vývodech v prsu a při zmáčknutí vytéká z bradavky. Není to nic neobvyklého. Podezřelý je pouze krvavý a samovolný výtok, to znamená výtok bez mačkání. Chuť tohoto zbylého obsahu ve vývodech prsu se již nepodobá mléku. Pokud nemáte jiné potíže, hmatnou bulku v prsu, bolesti prsou na dotek, nemusíte se obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7562
Dobrý den,je mně 50 roků,před 6 měs.oper.zvět. prsou.
Před operací malá cysta, v pořádku, dnes SONO vlevo retroareol.na rozhraní vnitřn.kvadr./v místě hmatné rezistence/ hypoechog.útvar vel.10X11X17 mm,ohraničení dobré,homog.,bez toků v bar.záznamu-cysta se zahušt.obsahem?granulom?v ostat.rozs.bez ložisek patologie.Kontrol.6 měs.Můj operatér(nezná dnešní vyšetření)se domnívá, že se jedná o nevstřebaný pooperač.steh- doporučuje exstirpaci podkož.rezistence.Mám vyčkat nebo podstoupit? Děkuji za odpověď
Odpověď: Vzhledem ke stavu po nedávné operaci a sono nálezu se jedná o pooperační "komplikaci". Na sono popisovaný granulom je vlastně nevstřebaný pooperační steh. Při velikosti 17 mm může deformovat tvar prsu, proto zřejmě chirurg doporučil jeho odstranění. Z hlediska rizika rakoviny se tohoto ložiska obávat nemusíte. Kontrolní sono za půl roku je dostačující.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7560
Dobrý den,
prosím můžete mi vysvětlit závěr:(recidiva prsu po 10 letech) v odebraném materiálu dominuje hyalinní fibróza s lymfocytárními infiltráty, v bl. 1 a 4 malé úseky invazivního karcinomu se střední až vyšší jadernou polymorfií. Závěr: invazivní duktální karcinom G2-3 v jizevnatém terénu. Pacientka byla testována na BRCA 1/2 - nebyla prokázána mutace, nebyla testována na jiné genetické mutace. Objekt KI 100%, vlevo v HKK hmat. TU cca 7 cm a drobná rezistence v axilárním výběžku I. sin.
Děkuji
Odpověď: Jedná se o recidivu karcinomu v jizvě po předchozí operaci. Nález popisuje vzhled tkáně při vyšetření pod mikroskopem. BRCA 1/2 je typ mutace, který by představoval zvýšené riziko vzniku karcinomu, to se neprokázalo. KI je tzv. receptor, který říká, jak by měl nádor reagovat na různé typy onkologické léčby.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7556
Dobrý den, mám rakovinu prsa. Ve středu jdu na první chemoterapii, lákař mi řekl, že budu dostávat injekce do břicha, abych neměla menses. Chci se zeptat, jestli injekce bolí a jak dlouho mi je budou píchat. Chemoterapií mám 6. Kam přesně mi je budou dávat? Děkuji Lucie
Odpověď: Samotné injekce nejsou bolestivé. Spíše je otázka, jak bude tělo reagovat na podávanou chemoterapii. Tyto vedlejší účinky se liší a záleží na typu podávané chemoterapie. Většinou se chemoterapie podává formou infuze. Délka podávání se liší podle typu léčby a podané chemoterapie. Na toto nejlépe odpoví Váš onkolog, který léčbu řídí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7555
Je mi 41 let a mám prsní implantáty uložené pod žlázou. Matka byla léčena na rakovinu prsu ve 39 letech. Na jaké vyšetření mám chodit (zda mamograf nebo magnetickou rezonanci).Zda si musím vyšetření platit a co je lepší a přesnější, zda magnetická rezonance nebo mamograf.Děkuji za odpověď.

Odpověď: Vzhledem k věku bych doporučil pravidelné sonografie, v intervalu 1 rok ve screeningovém centru, cena vyšetření je cca 400-600kč. Preventivní vyšetření hrazené se zdravotního pojištění se týká mamografie a je pro ženy nad 45 let. Do tohoto věku je riziko rakoviny prsu malé.

Mamografie se provádí a doporučuje až od věku 45 let. Je proveditelná i u žen po plastice prsou s implantáty. Laborantky ve screeningových centrech vědí, jak u těchto žen nejlépe mamografii provést.

Magnetická rezonance se v současnosti doporučuje jako preventivní vyšetření u žen s prokázaným genetických rizikem. Případně u žen se sporným a nejasným nálezem z ultrazvuku či mamografie.

Ohledně přesnosti, mamografie je v současnosti považována na nejpřesnější metodu k časné diagnoze karcinomu prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7554
Dobrý den,mám 34 let,a ca prsu.Jsem po parc. mastect I. sin. s disekcí ipsilat. axilly , tumor prsu 15 mm- invaz dukt karc, G3. In situ ca nepřítomen, angioinvaze nepřítomna. Resekční okraje jsou aintaktní. Steroidní recep.neg při vysoké proliferační aktivitě. Her2- neg. Disekce axilly- zastiženo 32 uzlin, z nichž v 25 jsou meta karc. Klas:(MKN-0-3): topog: C502, morfol: 8500/33, TNM: pT1cpN3aMO.MOÚ Brno potvrdil výsledek triple negat. karc. a doporučila zajistit 6 cykly v režimu TAC, poté radioterap.Je to správní léčba?
Eva
Odpověď: Jde o běžný postup léčby, zda je správný ukáží až kontroly. Reakce nádorových buněk na léčbu nelze vždy přesně odhadnout. MOÚ Brno patří mezi špičkové centrum pro léčbu nádorů, proto jejich doporučení můžete plně důvěřovat. Držím palce ať léčba probíhá úspěšně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7553
dobrý den,
poslední dobou pozoruji zvětšení pravého prsu a citlivost lymfatických cév v podpaždí. Navíc mě při prohmatu na vnější straně bolí a cítím hrbolek, možná jen žlázu, ale znepokojilo mě to. Je mi jenom 22 a nikdo v rodině nic s prsy neměl, myslíte, že se by u mě mohla objevit rakovina? Děkuji za odpověď
Odpověď: Vzhledem k mladému věku je pravděpodobnost rakoviny velice nízká. Uvádíte ale zvětšení jednoho prsu a že si v prsu něco hmatáte, proto určitě doporučuji provedení sonografie, která ukáže charakter a vzhled prsní tkáně a vyloučí případnou (málo pravděpodobnou) rakovinu. Součástí vyšetření prsou je i vyšetření podpaží, axily. Proto lékaře při sonografii upozorněte i na citlivost v podpaží.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7551
Dobrý den, mám strach o mou matku 50 let, která již cca 9 let mi říká, že si nahmatala větší bulku v levém prsu. Nebolí ji, ani nemá žádný sekret z bradavky. Není mi ani známo, že by v rodině nějaká žena měla rakovinu prsu. Často ji říkám, že by se měla objednat na mamografii, že to nic není, ale strašně se bojí výsledků. Nemůžu ji vysvětlit, že je lepší, když by se na to přišlo včas. Je možné, aby např. při odběru krve si zažádala o testy na tumormarkery? Děkuji Tereza
Odpověď: Zájem a strach o maminku je z Vaší strany chvályhodný. Ale na její strach je každá rada drahá. Na každého působí něco jiného.

Pokud začnu z té horší strany a bulka v prsu je nádor, rakovina, tak je předpoklad, že se jedná o neagresivní, pomalu rostoucí nádor a proto i případná onkologická léčba by nebyla tak agresivní. Ale i pomalu rostoucí nádor se postupně mění na agresivnější. Obecně, jsou současné možnosti léčby nádorů rozsáhlé a úspěšnost se stále zvětšuje. Základem je začít s léčbou co nejdříve.

Opačný pohled je, že se nejedná o rakovinu, zhoubný nádor. Za těch cca 9 let by nádor, rakovina, určitě rostl, dělal změny např. na kůži, v uzlinách v podpaží,.... Pokud je bulka stále stejná, nijak se nemění, je podstatně pravděpodobnější, že se jedná např. o cystu, fibroadenom nebo okrsek změněné žlázy.

Vše co píšu je ale pouze teorie, bez mamografie a ultrazvuku nelze určit charakter bulky v prsu Vaší maminky. Doporučuji ji přesvědčit k vyšetření prsou. Opakovaně se ptát, zda už si na vyšetření zašla, uklidnit, že čím dříve se zjistí, o co se jedná, tím lépe, i po devíti letech není není pozdě. Pokud nemá žádné jiné potíže, tak se vlastně výsledku bát nemusí. Obrnit se trpělivostí.
A samozřejmě, jednoznačně doporučuji podstoupit vyšetření v některém se screeningových center.

Vyšetření tumormarkerů z "běžného" odběru krve možné je, ale jedná se o náročné a nákladné vyšetření, které se běžně neprování. A samozřejmě vyšetření tumormarketů není spolehlivé.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7550
Dobrý den,je mi 20let a včera jsem byla kvůli bulce v pravém prsu na ultrazvuku(fibroadenom-kontrola za půl roku).Doktorka mi však vyšetřila podpaží jen tak narychlo oproti prsům,a řekla bych,že né úplně celé.A já jsem jí zapomněla říct,že mě v pravém bolí(teda asi spíš,jen když na to myslím)-né na omak,ale když někdy zatnu paži a připažím,tak mě tam jakoby píchá, nebo nevím jak to popsat.Myslíte,že bych se měla ještě jednou radši objednat na vyšetření podpaží?Děkuji.
Odpověď: Při ultrazvuku jste mohla mít pocit, že podpaží doktorka vyšetřila "jen tak narychlo", ale je to tím, že proti prsům je oblast podpaží menší a lze vyšetřit v podstatně kratším čase.
Potíže, které popisujete mají spíše souvislost se svaly, bolest, píchání, se projevuje při zatnuté paži, jak popisujete. V tuto chvíli není potřeba opakovat vyšetření. Stačí, když se paní doktorce o Vašich potížích zmíníte při kontrole za půl roku při kontrole fibroadenomu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7549
Dobrý den, Pane doktore měla bych dotaz: byla jsem na vyšetření prsu na manografu...chtěla bych se zeptat co to znamená kůže a podkoží normální šíře bez retrakce, pravá axilla volná, vlevo stíny LU děkuji předem za odpověď Brabcová
Odpověď: Jedná se o normální nález, můžete být klidná. Při vyšetření nejsou patrná žádná ložiska, která by svědčila pro nádor. "stíny LU" v axile znamená, že na snímcích jsou vidět uzliny, které se ale v axile, neboli podpaží, normálně vyskytují. Není to nic špatného, nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7546
Dobrý den,užívám půl roku HA,je mi 40 let.Před poslední menstruací se mi objevilo mléko nebo sekret z prsu,prsa bolí a na levém prsu mám tvrdou asi zbytnělou žlázu.Je to normální?Protože v příbalovém letáku na HA píší toto pouze jako vzácný případ.Manžel tvrdí,že jsem proto jedinečná:).Děkuji za váš čas a odpověď,což je v dnešní době u lékaře vzácnost.S pozdravem Martina.
Odpověď: S manželem souhlasím, každá manželka je pro jejího manžela vyjímečná, proto jsme si vás vybrali :-)
Pokud jste HAK začala užívat před půl rokem, může se jednat o reakci prsní tkáně na hormony obsažené v antikoncepčním přípravku. Pokud by byl sekret z prsu krvavý, mohlo by se jednat známky něčeho závažnějšího. Věkem se ale blížíte rizikové skupině žen, proto bych, pro jistotu, doporučil doplnění sonografie prsou v některém screeningovém centru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7541
Dobrý den, po klíštěti (přisáté vedle prs. bradavky) jsem měla lehký zánět prsu, léčený pouze ledováním. Ještě po půl roce mám pod bradavkou 2,5 cm velkou zatvrdlinu. Lékař doporučuje odstranění. Nejedná se o rak. nádor, sono i mamograf negat. Nedá se tento útvar odstranit jinou léčbou? Léčím se s vysokým tlakem, mám jednu ledvinu, která není úplně zdravá. Hledám způsob, abych na zákrok nemusela. Je mi 54. Děkuji
Odpověď: Neznám přesně nález z mamografie a ultrazvuku, ale pokud byl v prsu zánět, může se jednat o jeho jakési reziduum, zbytek, které chce chirurg odstranit. Jestli je či není operace nutná nemohu posoudit, ale jiná možnost jeho odstranění není. Pouhé drenáže a odsátí nemusí přinést požadovaný výsledek.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7539
Dobrý den,mám dotaz je mi 35.let a když vidím co je všude rakoviny chci chodit na prevenci i když si jí zaplatím....je to u mě vhodné,neublíží mi navíc každé 2 roky mamograf a ultrazvuk a kolik to stojí?Děkuji Kubecová
Odpověď: Ve Vašem věku je vhodnější provedení sonografie. Doporučuji navštívit některé screeningové centrum podle seznamu na těchto stránkách. Cena sonografie prsou se pohybuje v rozmezí 400-600kč.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7537
MÁM JIŽ ŠEST LET V PRSU BULKU, KTEROU SI NECHÁVÁM PRAVIDELNĚ KONTROLOVAT. JIŽ PŘED ROKEM MNE ZAČALA BOLET A PROTO JSEM BYLA NA MAMOGRAFU. V RÁMCI PREVENTIVNÍHO PROGRAMU. NYNÍ SE MI PŘIDALO V PRSU PÁLENÍ A NA GYNEKOLOGII MI DOPORUČILI OKAMŽITĚ SE OBJEDNAT NA MAMOGRAF ,COŽ MNE VELMI ZNEPOKOJILO. S PŘEKVAPENÍM JSEM VYSLECHLA, ŽE I PŘEZ MOJE POTÍŽE SI MUSÍM VYŠETŘENÍ SAMA ZAPLATIT. MYSLELA JSEM, ŽE SE DÁ TENTO STAV POSUZOVAT JAKO AKUTNÍ A TUDÍŽ HRAZENÝ POJIŠťOVNOU. CO PROSÍM MŮŽE PALENÍ V PRSU ZNAMENAT A PROČ SI MUSÍM FINANCOVAT VYŠETŘENÍ SONO A MAMOGRAF SAMA. DĚKUJI BAREŠOVÁ
Odpověď: Pokud máte nově potíže s prsem, bolesti, hmatný nález v prsu, tak vyšetření na mamografii a ultrazvuku je hrazené se zdravotního pojištění a vy si jej nemusíte platit sama. Nejedná se o preventivní vyšetření, ale o vyšetření při podezření na nějakou chorobu. Je to přesně jak píšete. Gynekolog by Vám měl vypsat žádanku na mamografii či ultrazvukové vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7535
dobry den mám dotaz před 1 rokem mi našli rakovinu prsu okamžitě mi dávali chemoterapie a pak operace a podstupuji ozařování a 5 let mi budou dávat iněkce proti otěhotnění a dávaj otěhotním někdy až budu zdravá a budu zdravá je mi 22 let a když mě to našli bylo mi 21.
děkuji za odpověd miša
Odpověď: Těhotenství po diagnoze a léčbě nádoru prsu je v budoucnu možné. Záleží ale na více faktorech. Přesný typ nádoru, typ chemoterapie a následné dlouhodobé laboratorní výsledky. Nutný je ale určitý odstup od léčby, aby se zjistilo, že byla úspěšná a nádor se znovu neobjevil a vliv léčby, ozařování a chemoterapie na vývoj plodu při těhotenství.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7534
Dobrý den, je mi 24 let,a po dobu několika měsíců mě bolí pravé prso pod bradavkou a směřuje k axile, vždy v pravidelných odstupech tak co 2 týdny. Beru antikoncepci,ale nikdy jsem neměla problém s bolestivostí prsu. Bolest je to úporná a trvalá, prso je velmi citlivé na dotek, tlak oblečení, nemůžu spát na břiše. Chtěla bych se zeptat zda mám jít někde na vyšetření, nebo to souvisí s hormonálními změna během cyklu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud se bolesti objevují a zase mizí, jsou závislé na menstruačním cyklu, bude se spíše jednat pouze o hormonální změny. Pro jistotu ale doporučuji návštěvu některého screeningového centra a provedení sonografie, která by měla případný nádor vyloučit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7533
Dobrý den,jsem po vyšetření prsu,kdy mi byl diagnostikován maligní tumor levého prsu (údajně tumor běžného typu) v oblasti dolního kvadrantu, spíše při hrudní stěně a jeho velikost
činí 15-20 mm. Je mi 44 let na podobnou diagnózu zemřela maminka ve věku 27 let. Ošetřující lékař mi doporučuje celkovou mastektomii prsu s následnou radio a chemoterapií.Dle ultrazvuku v mízních uzlinách v podpaží nebylo nic nalezeno. Lékař mi dal na výběr, zda-li chci provést částečnou nebo totální mastektomii.Nádor je umístěn v dolní části zhruba 2 -3 cm pod bradavkou.
Děkuji za odpověd.
Odpověď: Na otázku zda volit částečnou nebo totální mastektomii není jednoznačná ani jednoduchá odpověď. Jedním z hlavních faktorů je histologický typ nádoru, ten se zjistí biopsií. Pokud by se mělo jednat např. o nádor s vyšším gradem, čili spíše agresivní a rychle rostoucí, je vhodnější radikální výkon, totální mastektomie. Dále je to typ nádoru, přítomnost hormonálních receptorů (z toho se odvozuje předpokládaná reakce na různé typy léčby) a další a další. Podle ultrazvuku nejsou patrné infiltrované uzliny, toto je dobrá zpráva. Ale definitivní potvrzení, že jsou uzliny v pořádku přinese až jejich vyšetření pod mikroskopem při či po operaci.
Na otázku zda totální nebo částečnou mastektomii by měli přesněji odpovědět lékaři tzv. mamárního týmu, kteří znají Vaši kompletní operaci. Radiolog, který nádor objevil, histolog, který zná jeho přesný typ, chirurg, který posoudí obě možnosti operace a onkolog, který určuje způsob další léčby.
Obecně můžu pouze říct, že nádor 2 cm je spíše menší a pokud se nejedná o agresivně a rychle rostoucí typ, tak částečná mastektomie je možná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7532
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co mám udělat pro prevenci ve 30?Apeluje se na ženy,aby nezanedbávali prevenci,ale apelovat by se mělo i na lékaře.Chodím na gyn.prohl.,nikdo mi prsa ale nevyšetřuje(stejné zkuš.mají i kamarádky,kolegyně..)Pokouším se o samovyš.,ale mám hrubší strukt.prs.tkáně a tak si nejsem jistá,co je normální.Je možné někde si vyš.zaplatit?O jaké vyš.by se mělo jednat?(USG?)Kam bych na vyš.mela jít?Ráda bych udělala vše proto,abych předešla smutným zážitkům,které vídám ve svém okolí...Za odpověď moc děkuji a přeji příjemný den!Radka
Odpověď: Pro ženy ve Vašem je riziko vzniku rakoviny prsu malé. To je základní informace. Samozřejmě počty nádorů stoupají, více se o nádorech píše a mluví.
Pro ženy vašeho věku je základem samovyšetřování prsou. Struktura prsou je u žen ve Vašem věku "hrubější", mnohdy se ženám zdá nepřehledná, tvrdí, že by nepoznaly, jestli tam je nebo není "nějaká bulka" navíc. Ale pravidelným samovyšetřováním, vlastně denně např. při mytí, svá prsa znáte dokonale. A pokud by se i v té, na první pohmat, nepřehledné a hrudkovaté tkání, objevilo něco nového, hned si toho všimnete.
Pokud jde o možnosti preventivních vyšetření, tak je zde možnost preventivní sonografie, neboli ultrazvuku, USG. Doporučuji návštěvu některého screeningového centra, kde je možnost si toto vyšetření zaplatit. Toto vyšetřená stojí cca 400-600 Kč. Seznam screeningových center je na těchto stránkách.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7531
Dobrý den, maminka přišla asi před rokem s touto zprávou z ultrazvuku: bilat.normoechogenní poruchy mléčných žláz, bez dilatace duktů, solidní či cystické ložiskové změny vlevo neprokazuji. poblíž dvorce v ZHKdx je povrchově uložené hypo až anecho s náznakem dorz. zesil.6x5 mm char. cysty - koreluje se sledovaným ložiskem na MG )8mm), axily bez zn lymphadenopathie. Z. bening.léze vlevo, dále dop. screening. MG po 26/2/2011,
chtěla jsem se zeptat jestli je to něco vážného nebo jestli něco vážného z tohoto nálezu může vzniknout. Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Ložisko v pravém prsu má podle vyšetření charakter cysty, což je nezávažné ložisko, drobná dutina vyplněná sekretem, jde o rozšířený lalůček žlázy. Prostá cysta nepředstavuje riziko vzniku rakoviny. Prosté cysty nacházíme u mnoha žen, které jsou bez potíží.
Pokud by obraz nebyl jednoznačně nezávažný, lékaři by určitě doplnili další vyšetření.
Rozhodně se nemáte čeho obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7530
Dobrý den, jak často mám absolvovat preventivní sono prsu, je mi 37 let a maminka je rok po operaci nádoru v prsu? Děkuji za odpověď!
Odpověď: Podle studií a statistických dat nepatříte do rizikové skupiny žen. Diagnoza rakoviny prsu v rodině je nepříjemná zkušenost, určitý význam má ve Vašem věku ev. sonografie prsou. Doporučuji návštěvu některého screeningového centra, kde se Vám budou věnovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7529
co je to hypoechogenní utvar v prsu?
Odpověď: Hypoechogenní útvar je popis ložiska v prsu při ultrazvukovém vyšetření. Pokud má ostrou a pravidelnou konturu je spíše benigní, nezávažný, nejčastěji fibroadenom. Pokud je jeho ohraničení, kontura, nepravidelná nebo neostrá, struktura nehomogenní, doporučuje se provedení biopsie k vyloučení nádoru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7528
Prosím o info, moja mamina je po operácii fr.vodičom. Prosím o Váš názor. HIGH GRADE TYP DCIS, nekrózy v lumenoch, značná lymf.reakcia, invazívny rast nezistený. ER-0, PR-0, p53-0, CERB-3+, bcl-0, Ki67-255-30.
Záver MKCHO M-8500/2, MKCH10 C50.9.Aká je perspektíva a aká podľa Vás nasleduje liečba. Toho času je v nemocinici -je na odbere kontrolnej uzliny. Ďakujem
Odpověď: Jedná se počínající, minimální, nádor. Takže lékaři, kteří tento nádor našli si zaslouží pochvalu.
Horší zprávou je, že se jedná o agresivní, rychle rostoucí nádor, který častěji recidivuje. Většinou se proto i techto high-grade DCIS doporučuje odnětí celého prsu, aby se minimalizovala možnost jeho recidivy. Dále se operace kombinuje s ozařováním a hormonoterapií. Toto jsou obecná doporučení, o konkrétní podobě léčby rozhoduje onkolog.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7527
Dobrý den,
Je mi 28 let a jsem ve 23. týdnu těhotenství. Před pár dny jsem si v oblasti pravého podpaží nahmatala menší bulku. Další poradnu mám až za 14 dní. Mám se obávat a objednat se ke své gynekoložce dříve nebo je to spíše běžný jev spojený s těhotenstvím? Předem Vám děkuji za odpověď. Hezký den.
Odpověď: S velkou pravděpodobností se bude jednat o drobnou uzlinu v podpaží, která se mohla zvětšit, tím jak prsa reagují na hormonální změny a "chystají se" ke kojení. Takže obávat se nemusíte, ale přesto doporučuji radši navštívit Vaši gynekoložku, která Vás vyšetření a doporučil bych doplnit sonografii podpaží a prsu, které může vyloučit případné závažnější změny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7524
dobrý den, mamince je jí 67 byl na mamografu a následném sonu nalezen útvar, jde na biopsii
nález zní:
typ žlázovitý skvrnitý, asymetircká denzita vlevo
BIRARDS0 potřeba dalšího vyšetření TABAR IV
dopl. MMG vlevo USG
vlevo v DVK 8 mm léze susp, z malignity,. nutno histol vyšetření
axiliární uzliny nezvětšeny.
maminka jde tento týden na biopsii, lékaží jí již dopředu řekl, že se jedná s největšií pravděpodobností o karcinom, mohu se zeptat na váš názor a na postup léčby, v takovém případě? děkuji
Odpověď: Rozhodující, zda se jedná nebo nejedná o rakovinu je výsledek biopsie. Podle charakteru ložiska na mamografii či ultrazvuku můžeme vyjádřit podezření na rakovinu. Ale rozhodující je výsledek biopsie.
Pokud by se jednalo o maligní nádor, rakovinu, je jeho velikost malá. Proto je předpoklad, že bude dostačující operace s odstraněním pouze části prsu. Rozsah operace a následná onkologická léčba jsou ale závislé na typu nádoru. Podle výsledku biopsie se určí způsob léčby a kombinace jejích různých forem - ozařování, chemoterapie, hormonoterapie. O tom rozhodne onkolog.
Pokud budu posuzovat pouze podle velikosti, tak se jedná o malý nádor v počínajícím stádiu, dobře léčitelný.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7522
Dobry den
mohu se zeptat co znamena a co mě čeka po nalezu z biopsie.Hiperplasie,floridni adenosa,atypické duklarní hyperplasie.mikrokalcifikace. A v tahuje semi bradavka do vnitř s opčasnou bolesti prsu. Moc děkuji za odpověd. Lenka
Odpověď: Nález z biopsie představuje změny prsní tkáně, které v tuto chvíli ještě nejsou nádorem, ale představují riziko vzniku nádoru v budoucnu. Neznám nález z mamografie či ultrazvuku, který byl důvodem provedení biopsie, ale při tomto nálezu se doporučuje operace s odstraněním této změněné tkáně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7521
Dobrý den pane doktore , jsem muž a mám již přes rok bolest v levém podpáždí.Zpozoroval jsem to ve chvíli,kdy jsem se při práci v lese uhodil do těchto míst o větev.Ale nevím ,zda to má s tím něco společného.Celou tuto dobu mě provází dráždivý kašel a paní doktorka se domnívá,že to mám od toho pokašlávání namožené.Byl jsem i na RTG plic a vše je v pořádku.
Děkuji Petr
Odpověď: Pokud by se jednalo pouze o úraz, tak bolest by po roce již dávno ustoupila. Souvislost s kašlem a určitým namožením svalů, které se projeví bolestí v oblasti podpaží, je možná. Ale doporučil bych, vzhledem k délce obtíží, doplnění ultrazvukového vyšetření podpaží.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7520
Jsem tu zase a přeji Vám moc hezký den.Čtu si opět výsledky z mamografu a ultrasono.Ve středu jdu dát kus něčeho,co je v mém pravém prsu.Chtěla bych být trochu klidnější a seznámená s tím,proč.Jestli je už teď problém a nebo se problému bude předcházet.
Opíšu Vám výsledky z mamog.i ultrasona.
Samostatný útvar:vpravo v HZK densní opacita vel.13a10mm
Z:Retroareolární fibroza,známky malignity nenalezeny
V UZ obraze jeden ÚTVAR se zahuštěným obsahem vel.9mm,dopor.FNAB
I když ten ÚTVAR by byl neproblémový,ostranil by se?
Děkuji Vám,za vás čas,který obětujete pro mou nevědomost.
Odpověď: Za svou nevědomost se stydět nemusíte. Od toho je tato poradna. Já zase obtěžuji svou nevědomostí mimo medicínu jiné. :-)
Podle popisu mamografie a ultrazvuku nejsou jednoznačné známky pro malignitu, neboli nádor, rakovinu. To je ta pozitivní stránka výsledků těchto vyšetření. V ultrazvukovém obraze není ale charakter ložiska jednoznačně určitelný, proto lékař doporučil jeho uvěření pomocí FNAB. Dříve se tyto ložiska ověřovaly operací, dnes máme k dispozici šetrnější metody, třeba FNAB. Pokud bude její výsledek negativní, čili ložisko je benigní, nezávažné, není nutné jej odstraňovat operací. Vše ukáže až její výsledek.
Samotná FNAB je relativně minimální výkon, který trvá 10-30 minut, včetně přípravy. Do ložiska se píchne speciální tenkou jehlou, kterou se získá vzorek tkáně z tohoto ložiska, který následně v laboratoři vyšetření pod mikroskopem a určí jeho charakter.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7519
Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat,našla jsem si v pravém prsu bulku,není to kulička,spíše taková hrudka a celé prso je takové jako plné oproti druhému,při doteku trochu bolí,je to spíše v podpaží,bolí nádor?Děkuji za odpověď
Odpověď: Nádor může, ale taky nemusí bolet. Podle bolesti se nedá říci, zda se jedná nebo nejedná o nádor. Určitě doporučuji odborné vyšetření prsou, sonografie a pokud Vám je přes 40cet let tak rovněž mamografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7518
Dobrý den,
nahmatala jsem si ve spodní části prsu bulku, která je na pohmat dosti bolestivá. Ta část prsu mě již bolela asi rok, ale dosud jsem tam nic nenahmatala, ani gynekolog při vyšetření prsů. Tedy jsem doteď doufala, že je to jen přecitlivělé místo. Jinak mám dvě děti, každé bylo kojeno přesně do svých dvou let, kojit jsem přestala před 3 lety. Dočetla jsem se, že to může souviset s lymfatickým systémem, je to možné?
Já bych s tím bych souhlasila, ale nemám vůbec žádné další příznaky nedostatečně fungujícího lymfatického systému, žádné otoky, nic..
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Pokud máte v prsu bolestivou bulku, určitě doporučuji doplnění mamografie a sonografie, které urči charakter bolestivého místa. Určitě bych tato vyšetření neodkládal. Může se jednat pouze o hormonální změny v prsní tkáni, ale bez dalšího vyšetření leze vyloučit ani případný nádor prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7517
Zdravim!pred mesicem mi brAli krev a delali mi genetiku,muzou ste krve zjistit rakovinu prsa,nebo neco podobneho,mam problemy s prsem delsi dobu asi dva mesice ,chystam se na ultrazvuk,genetika mi vysla na jednicku,zjistili by ste krve uz nejake pocatky treba rakoviny,nebo ste krve nezjisti zadnou nemoc,delaji to jen primo na tu genetiku.Dekuji
Odpověď: Záleží na tom, co v laboratoři zkoumali. Pokud to byl odběr na genetické vyšetření, tak u tohoto typu vyšetření se běžně neprovádí testy na tzv. tumormarkery.
Obecně, při specifických testech odebrané krve lze vyšetřit tzv. tumormarkery, což jsou látky, které mohou svědčit pro existující nádor v těle. Pro jednotlivé nádory, nebo skupiny nádorů, jsou specifické určité konkrétní markery.
Pokud máte potíže s prsem, sice nepíšete jaké, ale doporučuji vyšetření prsou neodkládat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7516
Dobrý den, můžete mi vysvětlit závěr: V okraji HZK až v axille patologická okrouhlá uzlina vel. 12 mm. V místě hmatné rezistence nad dvorcem HKK je patrná uzlovitá hypoechogenní tumorosní prokrvená formace vel. minimálně 40x50 mm. Výsledek: 5-BIRADOS pravděpodobně maligní. Uzliny: patologické. Přesně před 10 lety jsem byla léčena pro ca prsu s následnou chemoterapii i radioterapii. Jedná se tedy o recidivu !? Děkuji
Odpověď: Podle popisu, zřejmě sonografie, se s velkou pravděpodobností jedná opět o rakovinu prsu. O dalším postupu a způsobu léčby rozhodne biopsie, která určí charakter ložiska v prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7514
dobry den pan doktor chcemsa Vas spytat bola som na ultrazvuku prs a na pravom prsniku mi zistili.Vpravo v HLQ PERIFERNE JE PRITOMNE OVALNE T.C.NESUSPEKTNE LOZISKO VELKOSTI 6X3MM/FIA INTRAMAMMARNA LU.Zaver BI RADS 3 lozisko benigenho vzhladu v HLQdx, dakujem
Odpověď: Popis sonografického nálezu odpovídá benignímu, neboli nezávažnému, nezhoubnému ložisku. Intramamární uzlina je normální, obvyklá uzlina, kterou někdy vidíme při UZ vyšetření. Fibroadenom je benigní ložisko, které se v prsu vyskytuje především u mladších žen. Pokud má pří vyšetření typický vzhled je dostačující kontrola za cca 1/2 roku. Není nutné jeho operační odstranění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7513
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená dysplastická struktura prsu. Děkuji
Odpověď: Dysplastická struktura prsu v popisu mamografie či sonografie se někdy používá při nálezu struktury prsní tkáně tkáně bohaté na vazivovou tkáň a žlázu, která je hůře přehledná. V tom případě je obraz na mamografii či sonografii hůře přehledný, až nepřehledný. Nejedná se přímo o přednádorový stav, nehrozí vyšší riziko vzniku nádoru, ale o stavbu prsní tkáně ve které je případný nádor špatně patrný.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7512
Dobrý večer,

chtěl bych se zeptat ohledně statistiky úmrtí na rakovinu prsu. Mohl by jste mě odkázat na nějaké ověřené statistiky úmrtnosti spojené s touto rakovinou, kolik procentuélně umírá pacientek a také pravidla, které jsou s těmito statistikami úmrtí spojeny?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Statistiky ohledně onkologických onemocnění jsou k dispozici na adrese http://www.svod.cz/
Zde jsou k dispozici graficky zpracované statistické údaje nádorových onemocnění dle nejrůznějších kritérií. Zdrojem informací jsou povinná onkologická hlášení.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7511
Dobrý den pane doktore,

je mi 46 let a minulý týden jsem byla na mamografickém vyšetření. Dnes mi přišla od lékaře pozvánka, že se mám za měsíc dostavit znovu k doplńujícímu vyšetření,znamená to, že mi našli nádor ?
předem děkuji za odpověď
Odpověď: Pozvánka k doplňujícímu vyšetření po mamografii neznamená automaticky, že u Vás našli nádor. Pravděpodobnější je varianta, že mamografické snímky jsou hůře přehledné, proto chtějí doplnit sonografii či nějaký speciální mamografický snímek na hůře přehlednou oblast prsní tkáně. Toto je běžný postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7510
Dobry vecer. Mozete mi povedat co je to fibroadenom a ci ho mozno odstranit aj tak aby nevznikla jazva?
Odpověď: Fibroadenom je benigní, nezhoubný, nádor prsu, který se vyskytuje nejčastěji u mladých žen. Pokud je jeho obraz typický, bez změn obrazu jeho okolních struktur a je malý (cca 2-3 cm) není nutné jeho odstranění.
Pokud je nutné jeho odstranění a jizvu, dnešní chirurgie je schopna operace s minimální, téměř nezřetelnou jizvou. Možnosti jeho odstranění bez operace jsou omezené, zkouší se využití speciální metody biopsie, tzv. mamotomie. Ale tato metoda je v současnosti dostupná jen na minimu pracovišť.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7509
Dobrý den, ještě k dotazu č. 7412, byla jsem na ultrazvuku kde byly zjištěny pouze drobné cysty. Další kontrolu mám 13.6.2011. Jsem ráda že se nepotvrdilo závažné onemocnění ale mám obavu jestli bylo uděláno všechno vždyť krvácení z prsu není normální. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Vzhledem k tomu, že sonografie nenašla známky nádoru či jiné patologie chodíte pravidelně na preventivní mamografie, můžete být v tuto chvíli klidná. Jak píšete v předchozím dotazu, krev se objevila po úrazu, to spolu může souviset. Pokud by se ale samovolné krvácení opakovalo déle než 1-2 týdny, doporučuji provedení duktografie. Při tomto vyšetření se do vývodu s krvavou sekrecí vstříkne malé množství kontrastní látky a na provedené mamografii se uvidí, zda ve vývodu není nějaký drobný nádor. Pokud se krvácení již nebude opakovat, je kontrola za 1/2 roku dostačující.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7507
Dobrý večer,nahmatala jsem si před par dny bylku v podpáždí.Která nebolí a má divný tvar oproti cystám na které také trpím.Byla jsem dnes na sonu a pan doktor řekl že to snad nic neni ale že tam mám nějake dvě ložiska.Dokonce i v druhem prsu.Jsem objednaná na Bulovku kam pravidelně docházim,protože má babička měla před 4 roky rakovinu prsu.Podotíkám že je mi 27 let ale měla jsem do ted dost nervu s osobního života.Mám se bát?Jsem s toho na nervy jdu teprve za tyden na Bulovku protože tam nemaji dřive termín.Bulka mi přijde dost velká a mám s toho strach.Děkuji K.
Odpověď: Z Vašeho dotazu nemohu posoudit nález na sonu. Neuvedla jste žádné další informace z nálezu.
Ložiska v prsu můžou vypadat různě a můžou mát různý původ. Podle jejich vzhledu je hodnotíme na benigní nezávažná, nejčastěji cysty, fibroadenomy, dále ložiska sporného původu, kdy se doporučuje většinou biopsie a ložiska se sonografickým obrazem velmi pravděpodobně maligním.
Vzhledem k věku je ale pravděpodobnost nádoru, rakoviny prsu, malá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7506
Dobrý den,mám 9 letou dceru,které si stěžuje na bolest prsíčka.Nahmatala jsem jí pod bradavkou bulku velikosti korálku.Jinak je dcerka zcela zdravá.Může se i u dětí jednat o něco vážnějšího?
Odpověď: S největší pravděpodobností se jedná o mírně zduřelou prsní tkáň, vzhledem k věku může jít o počínající známky puberty. Nebude se proto jednat o nic vážného. Doporučuji ale návštěvu Vašeho dětského lékaře, který prso vyšetří a přesněji posoudí pohmatový nález.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7505
Dobrý den,Mamince,60 let,byl v 12/2009 zjištěna rak.prsu,v 02-06/2010 chemoterapie, v 07úplná ablace prsu,v 10-11 ozařování.Je povinností onkologa provádět prevent.prohlídky na odhalení případné remise v druhém prsunebo metastáz?Jak častoajaká vyšetření jsou součástí (RTG plic,sono jater, markery).Je nárok na lázně, resp. mám zjištěno, že ano(Vyhláška MZ 58/1997 Sb.)Problém je v tom, že prakt. lékařka odmítá lázně napsat,nicméně onkoložka tvrdí, že nárok je, ale musíje „napsat“ praktický lékař. Existují v tomto a procesu nějaká pravidla ? Děkuji,
Odpověď: Po proběhlé léčbě karcinomu prsu pacientka podléhá tzv. dispenzární péči onkologa. Interval a typ prováděných kontrol určuje a indikuje onkolog, je přesně dán protokoly pro jednotlivé nádory.
Nárok na lázně po operaci prsu mamonka samozřejmě má. Zde je situace trochu komplikovanější. O lázeňský pobyt žádá obvodní lékař, na základě indikace a informací od onkologa. Žádost, formulář má k dispozici obvodní lékař, který jej vyplní a onkolog jej následně doplní o potřebné infomace týkající se Vaší choroby a léčby. taková je praxe ve FN Motol. Předpokládám, že stejná praxe je i na ostatních pracovišťích.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7504
Dobrý den
asi v září jsem si všimla ž když jsem si lehla nahmatala jsem si pod prsem zvtšenou prsní žlázu byla jsem obj.na sono dr. mi řekla že se jedná o zduřelou prsní mléčnou žlázu - nekojím.
Ta žláza bolí pouzepři doteku ale ne nijak dramaticky
Koncem února mám jít znovu na sono.Můžete mi poradit co s tím a proč to tak vzniklo?
Odpověď: Prsní tkáň reaguje na hormonální změny v organismu, které probíhají nejen v průběhu menstruačního cyklu, ale mění se i během roku a během života. Někdy se může objevit okrsek žlázy, který na tyto změny výraznějším zduřením, případně bolestivostí. tyto potíže většinou během několika měsíců ustoupí. Pokud sonografie v místě tohoto zduření neprokázalo žádné patologické změny, můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7503
Dobrý den,jsem po částečné operaci levého prsu, mám za sebou chemoterapii a nyní jsem ukončila radioterapii.Chtěla bych se zeptat zdali je možné i svědění a zarudnutí levé lopatky na zádech.Může to být s tímto spojeno?Beru i Tamoxifen a nyní mám neustálé svědění pochvy, může to být od tohoto léku? Nikdy jsem s tím potíže jinak neměla. Děkuji za odpověď. Jarka.
Odpověď: Svědění a zarudnutí lopatky souvisí s proběhlou radioterapií, tato oblast je v okraji zaměřené při ozařování. Dle vyjádření našich onkologů jde o běžný nález.
Rovněž svědění pochvy je jedním z vedlejších příznaků při užívání Tamoxifenu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7502
Dobrý den, mám zvláštní dotaz.Je mě 21. Absolvovala jsem UZ axil kvůli uzlinám. V pořádku. V pravé axile ale hmatám bulku(není vyloženě kulatá a osamocená, spíše je to taková hrbolatá tkáň s jedním větším vyboulením)Při vyš. jsem měla podprsenku a bulka je v obl těsně nad prádem.Byla tedy vyšetřena? UZ nic jiného kromě uzlin nepopisuje. UZ sonda má ale určitý rozptyl a zachytí i tkánň, která neleží přímo pod ní, mám pravdu? Děkuji
Odpověď: UZ axil v naprosté většině případů provádím společně s UZ prsu, takže žena je bez podprsenky. To, zda lékař vyšetřil i útvar, který si hmatáte by jste měla podle průběhu vyšetření, sonda by měla být nad tímto útvarem. Důležité je rovněž, zda jste lékaři před a při vyšetření přesně ukázala místo, kde si bouličku hmatáte.
Jinak, v axile se uzliny vyskytují zcela normálně. Pokud by neměly typický obraz, který by neodpovídal normální uzlině, lékař by ji v nálezu určitě popsal.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7500
Dobrý večer,
dnes,po vyšetření ultrazvukem,byl nalezen v mém prsu útvar se zahuštěným obsahem,velikostí 9mm.Mohl by jste mi odpovědět na to,jaký je rozdíl v beningních cystách,které také ultrazvuk našel a nad kterými se pan doktor nepozastavil a tím útvarem,kvůli kterému mám přijít příští středu,aby mi byl odebrán vzorek.
Děkuji Vám.
Odpověď: Benigní, neboli prostá cysta, je dutina vyplněná tekutinou. Jde o rozšířený lalůček žlázy, který se naplnil tekutinou a změnil v cystu. Pokud je její obsah na ultrazvuku černý, tzv. anechogenní, stěna cysty je tenká a hladká, jedná se o prostou cystu, která nepředstavuje žádné riziko z hlediska vzniku rakoviny. Při vyšetření prsou na ultrazvuku se různě velké cysty vyskytují u mnoha žen.
Někdy se ale cysta vytvoří v souvislosti např. s papilomem, což je výrůstek, polyp, který vytváří obraz zahuštěného obsahu. V tomto případě je určité riziko, že jde o změněnou tká´ˇn u které hrozí riziko vzniku nádoru někdy v budoucnosti.
Biopsií se odebere několik vzorků, které se v laboratoři následně vyšetří pod mikroskopem a přesně se zjistí její charakter. Zde je či není tento útvar rizikový pro vznik nádoru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7499
Dobrý den,jsem po operaci nádoru v prsu.Byla mě odebrána sentinelová uzlina a pak ještě 3 axily.Ráda bych se zeptala, zdali se mám obávat otoku na ruce-lymfedému. Samozřejmě ruku šetřím. Děkuji, Jarka
Odpověď: O tom, zda a jak velký se bude tvořit lymfedém rozhoduje rozsah operace a následné hojení. V oblast operace se jizva hojí vazivovou tkání, různě velkou, která ovlivní lymfatické cévy a následný odtok lymfy. Obecně platí, že při malém rozsahu operace je riziko vzniku této komplikace malé.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7497
Dobrý den, jsem ve 34. týdnu těhotenství a v poslední době jsem zpozorovala různou velikost prsů, levé mám větší než pravé. Také bradavka levého je znatelně větší než u pravého. Také mám na levém více pigmentovývh skvrn, i mimo dvorec. Je taková nepravidelnost normální, do poradny jdu až příští týden. Moc děkuji za odpověď. Hezký den!
Odpověď: Rozdíl ve velikosti prsou je u každé ženy. Většinou je malý, téměř nepostřehnutelný. V době těhotenství a následného kojení, kdy je prsní tkáň zvětšená stimulací hormony, se tento rozdíl ve velikosti zvýrazní. Při běžné návštěvě poradny se o tomto rozdílu zmiňte panu doktorovi.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7496
Dobrý den,mám 3-leté dítě a zhruba rok a půl po porodu jsem začala přicházet o mlíko.Problém je v tom že z levého prsa mi při zmáčknutí vytéká šedá kapička.Může jít ještě o zbytky mat.mléka?U druhého prsu to bylo stejné,ale srovnalo se to brzy.Obě prsa mám nezvětšená,nebolí ani jsem nic nenahmatala.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Jedná se opravdu o zbytky mléka. Prsní žláza po ukončení kojení nějakou dobu ještě produkuje mléko. Jeho tvorba postupně ustává, a někdy i delší dobu po ukončení kojení je možné při zmáčknutí z něho kapičku vytlačit. Nejedná se nic neobvyklého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7495
Dobrý den mám 18 letou dceru která má ve dvorcích okolo bradavek malé pupínky vypadající jako puchýřky, nebolí ani nesvědí. Má se nechat vyšetřit pokud ano kde. děkuji za odpověd. Jolana
Odpověď: Drobné nerovnosti, až pupínky, bradavky, dvorce a na jeho hranici jsou normální. U někoho jsou četnější, někdy můžou být zřetelnější, jindy může být dvorec zcela hladký. Ale pokud se opravdu jedná o puchýřky, doporučuji návštěvu gynekologa, případně kožní ambulance. Mohlo by se jednat o projev nějaké kožní infekce či alergické kožní reakce
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7494
Dobry den
dnes som bola na UZV prsnikov a doktor povedal ze tam mam tuhsiu zlazu, tak mi musel odobrat vzorku a teraz musim cakat na vysledky 10-14dni, co bdue pre mna najhorsia doba v zivote.
V sprave mi napisal Vpravo na r-HQQ je hypoechogenna area zlazy s miernycm dorz, tienenim(v.s. lozisk.adenoza.
moze ist naozaj o nieco vazne?
dakujem
Odpověď: Jak píše pan doktor, mohlo by se jednat o ložisko adenozy, ta může takto vypadat. Adenoza je určitý typ přestavby, sama o sobě je naprosto nezávažná. Ale samozřejmě podobně může vypadat i případné počínající nádorové ložisko. UZV ne vždy toto dokáže spolehlivě odlišit. Proto správně zvolili bioptické ověření ložiska. Nyní nezbývá než vyčkat na výsledek biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7492
dnes jsem byla na sonografii prsou. Mám bodavé bolesti v levém prsu, nahmatám si nepatrnou bulku,bolest je nepříjemná. Paní doktorka mi napsala do zprávy drobná hypoechogenita 4krát 2 mm - může odpovídat duktu, nebo drobnému FA, ke kontrole za 4 měsíce. Nijak se k tomu zvlášť nevyjadřovala, dále tam mám benigní tukové uzliny velikosti 15 krát 10 mm.
Odpověď: Podle sonografického nálezu se nejedná o nic závažného. Nález drobného FA, fibroadenomu, zřejmě přímo nesouvisí s bodavou bolestí. Ta je zřejmě způsobená reakcí prsní tkáně na hormonální změny v těle.
Samotný fibroadenom je benigní, nezávažné, ložisko v prsu, které se vyskytuje především u mladých žen. nehrozí nebezpečí jeho změny v rakovinu.
Kontrola za 4 měsíce je běžný postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7491
Dobrý den,Chci se zeptat,v levém prsu kousek pod bradavkou dole mám podlouhlý oválný útvar,občas je více hmatatelný,občas méně,jindy více hmatatelný,mám ho tam už cca dva roky,před dvěma rokyjsem byla na sonu našli mi cystičky a zduřelé žlázy,měsíc na to,jsem nahmatala tento oválný tvar,je možné že už tam byl když jsem byla na sonu ale to jsem si prohlížela spíše pravé prso kde jsem měla zhutněnou tu žlázu..je pořád stejný,nemění se.Mohlo by jít o něco vážného nebo to je jen nějaká žláza nebo cysta?Děkuji
Odpověď: S největší pravděpodobnosti se bude jednat o cystu či žlázu, která se reaguje na hormonální změny v organismu, jednou je zřetelnější, bolestivá, jindy potíže ustoupí. Vzhledem k odstupu dvou let od posledního vyšetření, doporučuji zopakovat sonografii, případně i mamografii, pokud Vám již bylo 40 let. Před vyšetřením upozorněte lékaře na tento hmatný útvar, aby se při vyšetření na tuto oblast více zaměřil.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7490
Dobrý den,mám 49 let,v levém prsu se mi občas tvoří velká ,tvrdá hrč,prso je bolestivé,mám si vyžádat vyšetření prsu,děkuji Jana
Odpověď: Jelikož se jedná o nepravidelný nález, který se objevuje a zase mizí, tak se o nádor prsu jednat zřejmě nebude. Ale určitě doporučuji provedení mamografie, která je nutná k vyloučení případného nádoru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7484
Dobrý den, naše 6- letá holčička má druhým dnem nebolestivě lehce zduřelou pravou prsní žlázu /tvrdší na dotek, pigmentovanější prsní dvorec/. Jak nejlépe postupovat? Máme kontaktovat pediatra nebo může být nález fyziologický? Holčička je na svůj věk vyšší.Děkuji L.
Odpověď: S největší pravděpodobností se jedná o nezávažný nález. Zřejmě reakce na hormonální změny. Zduření po čase zase ustoupí. Pokud by neustoupilo do týdne, doporučuji návštěvu Vašeho dětského lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7483
Dobrý den,chodím na prav.kontroly MGiUZ,nález z posledního UZ je:"..vlevo na rozhraní ZKK přetrvává ne zcela pravidelné,ohraničené hypoechogenní ložisko s podílem cyst.složky vel.13x5mm-FA??(dva otazníky).Proti starší dokum.nález neměnný.Kůže,podkoží,axilly bn.Ré: BIRADS-2Benigní." Má dr.mě posílá ještě na vyšetření na mag.rezon.Chci se zeptat,jaká může být pravděpodobnost, že tento útvar není benigní, když jeho velikost je již několik let stejná? Resp.pozná lékař ze sono obrazu,že se opravdu jedná o benig.útvar,kdy závěr jeho vyšetření zní:BIRADS -2?Děkuji
Odpověď: To, zde je ložisko benigní či maligní se pozná podle jeho vzhledu, ohraničení, struktury atd. Biopsie či operační ověření charakteru ložiska se provádí pouze pokud nejsou všechny známky pro benigní ložisko, kdy si lékař není jistý z mamografie a ultrazvuku. V současnosti se, dle dostupnosti, případně doplňuje i vyšetření magnetickou rezonancí, což je další metoda a možnost, jak ověřit charakter ložiska. Pokud je ložisko již několik let stejné, benigního obrazu, můžete být klidná. magnetickou rezonanci chce lékař doplnit pouze "pro jistotu" jako další vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7482
Dobrý den,
je mi 21 let a najednou jsem začala pociťovat přecitlivělost v pravé bradavce. Je mi nepříjemné oblečení, které se tam tře o kůži. Když si bradavku zmáčknu, tak je i na dotek citlivější než druhá a nepříjemně bolí (ne prs, spíš jen ta bradavka). Nemám pravidelný cyklus, ale myslím, že se nenacházím před menstruací. Nevíte, o co by se mohlo jednat? Na ultrazvuku jsem byla před rokem a vše bylo v pořádku. Děkuji,
Odpověď: Jedná se pouze o přecitlivělost a reakci kůže na bradavce. Reakce může souviset s oblečením, např. nová podprsenka, reakce na prací prostředek, který vždy minimálně zůstává i po vymáchání prádla. Potíže můžou být pouze na jednom prsu. Nebo může jít o nezávažnou reakci kůže při dermatitidě. V tuto chvíli můžete být klidná. Pokud by problémy přetrvával delší dobu nebo se zřetelně zhoršoval, doporučuji návštěvu vyšetření u gynekologa připadně v kožní poradně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7479
Dobrý den,
po biopsii mi byl sdělen tento výsledek: benigní léze s pseudoangimatózní stromální hyperplazií tumoriformního charakteru.Léze je dopuručena k odstranění, má velikost asi 4cm. Je mi 35 let, co prosím tento nález znamená a doporučujete jeho odstranění? Může znamenat zvýšené riziko karcinomu? Co je příčinou jeho vzniku? Utvar mám asi 10 let, po dětech zmizel a nyní se opět objevil, po roce vyrostl asi o 2cm. Reaguje na cyklus, může se po operaci znovu objevit? Děkuji
Odpověď: Ložisko má charakter tzv. mastopatie. To je široká skupina změn v prsní tkáni, od nezávažných až po změny, které jsou rizikové pro vznik nádoru. Proto bylo doporučení k jeho odstranění. Aby se předešlo vzniku nádoru z tohoto ložiska.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7478
dobry den mam bolest pod levou brad.směrem dovnitř a dolu prso trochu napuchle a teplejší.bulku jsem nenasahala.v rodině byla Ra žaludku může se Ra objevit v jiné podobě MŮŽE TO BÝT JEN ZÁNĚT NEBO NĚCO VÍCE.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Pokud je prso teplejší a napuchlé, na pohmat bolestivé, může se jednat o zánět. Doporučuji ale návštěvu gynekologa. Rakovinou žaludku v rodině nepředstavuje pro Vás vyšší riziko rakoviny prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7477
Dobrý den,
Dobrý den. Je mi 32 let a asi před měsícem jsem si nahmatala asi cca 10 cm přímo nad bradavkou nebolestivou zduřeninu. Byla jsem na vyšetření u gynekologa, který mi řekl něco jako, že je to v místech, kde končí prsní žláza a pojí se s vazivem. Na ultrazvuk jsem objednaná až za 10 dnů. Nevíte, co by to mohlo být? Mohla by mít na toto vliv fyzická námaha popř. zhmoždění? Děkuji za opověď
Odpověď: Jak říkal Váš gynekolog, je to v okraji žlázy, který se pohmatem může zdát nepravidelný a působit až dojmem ložiska. Prsní tkáň se v průběhu života mění. Samozřejmě zduřenina může souviset např. s úrazem. Ultrazvuk by měl spolehlivě určit charakter tkáně v této oblasti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7475
Dobrý den,
byla jsem na sono mammae, nalezeno bylo v rozhrani DK bilokulární ložisko, hypoechogenní, ohraničené velikosti 20x7x17mm, se závěrem pravděpodobně benigní ložisko v levém prsu, byla jsem odeslána na ověření na biopsii. Prosím o vysvětlení a zda pokud bude biopsie v pořádku se ložisko odstraňuje (je lepší odtsranit či ponechat) a v opačném případě co se děje pokud biopsie v pořádku nebude. Děkuji.
Odpověď: Pokud bude biopsie "v pořádku", to znamená, že ložisko není rakovinného původu či nepředstavuje riziko vzniku rakoviny, tak operace není nutná. Pokud by z biopsie vyšel nález rakoviny, tak se dle charakteru nálezu volní kombinace operace a následné onkologické léčby. Pokud bude výsledek biopsie benigní, to znamená v pořádku, operace není nutná. To je právě výhoda biopsie, dříve se ložiska v prsou ověřovaly operací, nyní pokud je nález z biopsie benigní, žena je operace ušetřena.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7473
Dobrý den, mám velkou skoliozu, nosím osm let ortopedický korzet, pět a půl roku téměř na plný režim, poslednídva a půl už jen na noc. Jednu z pelot mám pod pravou rukou a pojračuje dál dozadu. Na této straně mě pobolívá, nevím přesně jestli v prsu nebo na žebrech, ale mám strach, jestli korzety nemůžou způsobit rakovinu prsu - přece se varuje i před upnutými podprsenkami a ty jsou myslím prtoi korzetu procházka růžovým sadem, i sebevíc upnutá podprsenka podle mě netlačí tak, jako korzet. Děkuji.
Odpověď: Bolesti jsou způsobeny drážděním hrudních nervů při skolioze a případně i tlakem korzetu. Korzet nebo těsná podprsenka nezpůsobí vznik rakoviny, toho se nemusíte obávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7472
Sono 12/2010:cystoidně fibromastop.terén,nejasná léze vlevo u č.8/9 asi 2 cm od areoly-podkož.lokaliz.,vel. do 15x13x11mm/jen hypoechogen.,ale zčásti marginálně s anechogen. jem. lemem,cévní toky se nezobraz.,v okolí bez edemu,kutis ventrál. tenká-son. spíše benig. charakter.:dif.dg.:buďto cysta s výrazně zahuštěným,až kašovitým obsahem a čirou kolikvační partií jen část. marginálně nebo naopak o cyst. degener. mož. fibroadenomu,resp. jiné solidní léze.Shluky mikrokalcif. nezobraz.Axilly bilater. klidné.Prosím o vysv.5/2010-sono bpn,6/10-augmentace-mohla to podnítit?
Odpověď: Mohlo by se jednat pouze o pooperační změny, záleží, zda je toto ložisko v blízkosti jizvy. Záleží na vztahu tohoto ložiska k jizvě a způsobu augmentační operace. Další možností je, že se jedná o cystu s hustým obsahem, případně o fibroadenom či papilom. Vznik cysty mohla podnítit operace, je to možné. Doporučil bych bioptické ověření ložiska či časnou kontrolu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7470
dobrý den,při samovyšetření jsem si náhodou nahmatala bulku nikoliv v prsu,ale pod pravým žebrem ( asi 2 cm od středu hrudní kosti )je velikosti hrášku.Mohlo by se jednat o vážnější věc ?
Odpověď: S největší pravděpodobností se jedná o drobnou uzlinu. Pro jistotu ale doporučuji provedení sonografie ve screeningovém centru, která přesněji určí charakter bulky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7469
Dobry den, jsem rocnik 73, nepatrim do rizik. skupiny, jen jsem mela 2xIVF. Sama jsem si dosla na mamograf a ve zprave stoji: Mam. nalez zlazovy, V HZK pr. prsu naznak sbihani cc 10mm, na cilenem snimku s kompresi se jednoznacne nerozklesuje. US vysetreni bez loziska, jen zlaz. struktury, prava axila bpn. Mam prijit na MM za 6m. Mam se neceho obavat nebo je to prevence? Muze se z toho neco vyvinout? Zaroven mne trapi slinne zlazy, muze to mit souvislost? Velmi dekuji.
Odpověď: Vzhledem k věku a stavbě prsní tkáně, není mamografie nejvhodnější metoda k vyšetření prsou. V tomto věku je struktura prsní tkáně pro mamograf hůře přehledná, proto se mamografie běžně neprovádí. S touto normální strukturou může souviset i obraz na mamografu. Ale dle popisu sbíhání struktur nelze samozřejmě vyloučit ani nádor.
Doporučil bych zapůjčení mamografických snímků a s opisem zprávy z mamografie a ultrazvuku vše konzultovat s lékaři na některém screeningovém pracovišti. Jejich seznam je na těchto stránkách.
Předpokládám, že původní vyšetření nebylo provedeno na screeningovém pracovišti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7468
Dobrý den, mám týden po porodu a v podpaží se mi vytvořila zatvrdlinka cca velikosti hrášku. Několik dní před porodem jsem ji zde již cítila, ale nebyla tolik hmatatelná. Dříve mi byly objeveny v prsu fibroadenomy. Mohl se mi utvořit další, nebo se to může vztahovat ke tvorbě mléka a změnám u prsních žláz při kojení.
Znepokojuje mě to, můžete mi prosím poradit, zda-li mám navštívit lékaře (gynekologa?, praktického?,..) Děkuji. Lucie
Odpověď: S největší pravděpodobností se jedná o drobnou, nezvětšenou uzlinu. Není to nic zvláštního. Předpokládám, že ještě půjdete ke svému gynekologovi na kontrolu po porodu. Tak mu tuto zatvrdlinku ukažte.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7467
Dobrý den, je mi 37 let čeká mě operace papilom lev. prsu k exstirpaci.Diagnoza po UZ - hmatná rezsitence V rámci laktace na hranici zqqI. sin, blíže k areole, útvar o velikosti v delší ose 14mm. Ukončila jsem laktaci byla provedena biopsie s nálezem FIBROZA,ZÁNĚT CHRON.FOKÁLNÍ A PAPILOM INTRADUKTÁLNÍ. (biopsie provedena v srpnu) Koncem ledna operace. Plně důvěřuji doktorům, ale v tom ohromení operace jsem se zapomněla zeptat jak prso bude po operaci asi vypadat.Děkuji za odpověď a vaši poradnu
Odpověď: Ložisko je drobné, proto i operace bude "malá". Tvarově bude prso bez změny, jizva bude při okraji dvorce, takže taky bude téměř neznatelná. Pokud bude hojení po operaci bez komplikací, nemusíte mít obavy, prso bude vypadat stejně jako před operací.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7466
Dobry den, dceru jsem kojila rok, postupne jsem kojeni omezila na 1X denne. Je to 5 mesicu co nekojim ale po zmacknuti bradavek z ni vytece nekolik kapek zlute tekutiny (mleko?)Mam to resit? Na koho se s problemem obratit? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Tohoto světlého výtoku z prsou se nemusíte obávat. Je to zcela normální a přirozené. Prsní tkáň se po kojení vrací do klidového stavu delší dobu. Je to dáno hormonální stimulací. Pouze samovolný výtok, bez mačkání, a krvavý, vyžaduje podrobnější vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky