MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 18871
Dobrý den, jsem po ccb a výsledek histologie je duktální hyperplazie. Paní doktorce se ale výsledky nezdají a napsala, že vzhledem k diskrepanci výsledků a charakteru nálezů v zobrazovacích metodách objednává rebiopsii 12G jehlou. Původní zpráva z USG byla, vlevo na hranici ZK u fascie pektorálního svalu se nyní ukazuje sytý stín lehce nerovných kontur vel. asi 6mm, dle USG vertikalizovaná hypoechogenita téže velikosti. Axilly s chron.Je možné, že biopsie neodhalila ca nádor a na kolik % se mohu na výsledek z histologie spolehnout?Jak se liší ccb od nového odběru? Děkuji za odpověď.M.D.
Odpověď: Dobrý den, chápu, takové situace také občas řešíme. Jde o to, že paní doktorka podle toho jak ložisko vypadá, bohužel předpokládala něco horšího a není si vzhledem k negativní histologii jistá, zdali byl odběr dostačující a správný. Proto volí opakování biopsie, nyní jehlou o něco silnější, aby byly vzorky kvalitnější a více reprezentativní. Na našem pracovišti v takovýchto případech volíme při opakování, metodu vakuové biopsie, která je velmi přesná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18870
Dobrý den.Prosím jaké je procento pozitivního nálezu z biopsie calcifikací v prsu v počtu provedených vakuových biopsií mikrocalcifikací u takto vyšetřených žen? Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, takový údaj se běžně nesleduje a výsledné procento pozitivního nálezu je závislé na indikaci radiologa, jak dokáže jejich nález, výskyt i charakter posoudit,...ne všechny mikrokalcifikace je nutné ověřovat. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18869
Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně mojí dospívající dcery. Je jí 16 let, od dětství sportuje. Prsa jí začala růst později, ale v poslední době jí levé prso roste výrazně rychleji, než to pravé.
Je to hodně vidět a mám obavu o její sebevědomí. Chci se zeptat, zda je to normální a zda máme zatím počkat, nebo navštívit lékaře.
Děkuji za odpověď.
A
Odpověď: Dobrý den, asymetrie prsů není ničím neobvyklým, nicméně je třeba v první řadě vyloučit organickou změnu, v daném případě je na zvážení odborného lékaře provedení ultrazvukového vyšetření. Pokud bude negativní, tak jde opravdu pouze o vývojovou vadu, která pokud bude opravdu nápadná a může narušit psychiku vaší dcery, může se řešit plastickým zákrokem. O vhodném načasování musí rozhodnout ošetřující lékař, resp. plastický chirurg. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18868
Dobrý den ,
večer jsem si nahmatala na levém prsu tvrdou bulku jak vajíčko ,jelikož mě bolelo prso , ještě v pátek tam nic nebylo.Mám po menstruaci tak nevím zda to nemá spojení.Na mamografu jsme byla před rokem , tak se budu objednávat , nevím zda mám zavolat raději své lékařce
Odpověď: Dobrý den, takto náhle vniklá bulka, nebude jistě nic vážného, nejpravděpodobněji půjde o cystu. Ze zobrazovacích metod bych doporučil nejprve ultrazvukové vyšetření, které jasně řekne jaký je původ bulky. Cesta přes vaší lékařku bude nejlepší, event. můžete jít přímo do mamocentra, v tomto případě byste si vyšetření musela hradit sama. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18867
dobry den jak se prosim dostanu k poukazce na slevu na ultrazvukove vysetreni dekuji JANA L
Odpověď: Dobrý den, pokud máte na mysli slevové poukázky v rámci projektu "Ženy ženám" tak jsou na vyžádání na dále uvedených kontaktech: Avon linka proti rakovině prsu, tel.: 800 180 880
Avon Cosmetics, Lucie Tichá, Karolinská 4, Praha 8
tel.: 296 396 151, e-mail: lucie.ticha@avon.com

hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18866
Dobrý den pane doktore, dekuji za odpověď k dotazu č 18852. Bude mi podávána chemoterapie AC, nevím co to znamená, bude to 8x jednou za dva týdny. Je to hodně drasticka chemoterapie?? To ze mi vypadají vlasy je mi jasné a zřejmě mi bude i špatně, ale mám se podle Vás připravit ještě na nějaké horší věci??? Dekuji za Vaši odpověď.
Sarka.
Odpověď: Dobrý den ještě jednou, AC je označení pro konkrétní složení chemoterapie na bázi tzv. antracyklinů, nejčastěji a neúčinněji používané léky v léčbě rakoviny prsu, jejichž použití je bohužel doprovázeno určitým stupněm toxicity, jak ji uvádíte, avšak přínos léčby převažuje nad potenciálními riziky podání. Podrobnosti vám jistě sdělí váš ošetřující onkolog. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18865
Dobrý den,
nedávno si 13-letý syn nahmatal lehce citlivou bulku pod levým prsním dvorcem průměru asi 1 cm, občas je lehce větší a citlivější, občas o ní vůbec neví. Vpravo je dvorec zcela klidný. U syna zjevně nastoupila před cca 0,5-1 rokem puberta, domníváme se tudíž, že to má souvislost s ní. Hmotností ivýškou je zcela v normě. Měl by syn podstoupit nějaké podrobnější vyšetření prosím? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, souvislost s pubertou je veliká, může se opravdu jednat o pubertální gynekomastii, nejlépe když zajdete na ultrazvukové vyšetření, které vám jasně řekne co je podkladem bulky. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18864
Prosím poraďte,30.11 jsem byla na operaci prsu pro DCIS,mám nárok na lázně,kdo je může napsat,i obvodní.lekar a do kdy musím lázeňskou léčbu podstoupit.dekuji Zh
Odpověď: Dobrý den, nárok podle mne máte, ale podrobnosti neznám, toto je v náplni ošetřujícího lékaře. Podle mne nejlépe praktický lékař, nebo váš onkolog. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18863
Dobrý den, prosím o radu, pobolívá asi 14 dní s přestávkami a pálí mě v pravém prsu, v horní části nad bradavkou asi 5cm, I.H.
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsu, pálení, bodání...jsou nejčastěji hormonální povahy, nebo přeneseně z pohybového aparátu. Nepíšete, kdy jste byla naposledy na vyšetření prsů, je třeba vyloučit organickou příčinu. Pokud to ještě nejsou 2 roky od mamografie, tak je dobré provést alespoň ultrazvukové vyšetření. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18862
Dobrý den.Má dcera 30let má invazivní středně diferencovaný duktální karcinom.N1,M1,T1c(PUL,HEP)na ultrazvuku dceři zjistili cisty,rentgen plic bez ložisek,ale za dva dny na ct popsáno zdřejmě se jedná o metastaze plic a jater,okrouhlá ložiska pravé plíce 6mm,3mm,10mm.vícečetná hypovaskularizovaná ložiska jater v L.laloku na periferii 30mm a při falcif.vazu 22mm v dolním p.laloku 2 ložiska 14mm.meta v uzlině v pravé axile.vše se píše nejspíš.levé plíce může být granulomem meta etio však s jistotou nevyloučím.1 chemo má za sebou je prosím naděje uzdravení?děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, nález je bohužel dosti pokročilý, nicméně je třeba spoléhat, že působení chemoterapie, která působí komplexně, zastaví jeho další šíření, zatím je na prognózu brzy...
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18861
Dobrý den,bolí mne pravé prso loniv záříjsem byla na mamografu,tam nic nebylo. co to může být. J.H.
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsu nejsou ničím neobvyklým, nejčastěji se jedná o vliv hormonální, v nemalém počtu případů je bolest přenesená z pohybového aparátu...Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18860
Dobrý den pane doktore,čekám na vyšetření UZ prsu, bulka nad pravou bradavkou. V 02/2017 jsem absolvovala mamografii i UZ s negativním vyslednem. Jak velka je pravděpodobnost že i přes krátkou dobu od posledního vyšetření bude nalez zhoubný. Je mi 45 let a podobne problémy jsem nikdy netěšila.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobnost je malá, pokud dobře chápu, jde o novou změnu, která podle vás před 1/2 rokem nebyla patrná?, pokud ano upozornila jste na to lékaře?, je bulka v prsu nebo jen ve dvorci, je v hloubce nebo jen podkožně (poznáte podle intenzity pohmatu), zkuste mi odpovědět na tyto otázky a třeba se více přiblížíme a zkrátíme tak dobu na čekání na UZ... hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18859
Dobrý den, v dubnu jsem prodělala operaci prsu, následně 30 dávek ozáření. Cítím se unavenější, ale celkem v pohodě. Můj dotaz sem možná nepatří, ale chtěla bych se vrátit co nejdřív do zaměstnání. Moje práce je ale fyzicky náročná a namáhavá (pracuji u lisu s různě těžkým materiálem).Práce mě ale baví a v mém věku 52 let si nemohu vybírat. Mám obavy, aby se nemoc nevrátila.
Děkuji Z.Š.
Odpověď: Dobrý den, osobně to nevidím moc reálně, zrovna fyzická námaha je to poslední co byste potřebovala. myslím, že to samé by vám řekl i váš ošetřující lékař. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18858
Dobrý den, prosím o prognózu karcinomu. Klinická diagnóza: 7631/17 - 1. sentinel. LU, 7632/17 - 2. sentinel. LU, 7633/17 - 3. extirpát z prsu s příkrojem - ca mammae I. sin. HZQ, dle MMG 8 mm, mediokran. směrem příkroj. Závěr: invazivní středně diferencovaný lobulární karcinom mléčné žlázy s dalšími velmi drobnými ložisky v příkroji, metastáza v sentinelové lymfatické uzlině. Po operaci mi byla naordinovaná radiologická a hormonální léčba, následně mi byla doporučena i chemoterapie. Je její absolvování nezbytné? Děkuji, Z. P.
Odpověď: Dobrý den, léčbu řídí onkolog, s ním diskutujte. Důvodem chemoterapie byla pozitivní nález v uzlině, proto chtějí chemoterapií zabránit šíření do organizmu a postižení event. vzdálených ložisek. Nález není nikterak pokročilý, takto nastavená léčba vás jisto jistě uzdraví. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18856
Dobrý den,ráno jsem na růžové tričku,ve kterém spím,našla malý asi hnědý flicek,ne přímo u bradavky,ale..chtela bych se zeptat,pokud na prsou není vůbec nic,jsou zcela čisté a po zmacknuti nic nevyteka,je možné,aby to bylo z prsou?před měsícem jsem byla na sonu a vše ok.dekuji.
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o sekreci z prsu, po noci je to dosti typické, kdy se prs zahřeje, není to nic neobvyklého, zpravidla hormonální sekrece. Pokud je to takto jednorázově, nechal bych tomu čas, pokud by se opakovalo, navštivte ošetřujícího lékaře. Prs si nemačkejte, nechte tomu volný průběh. Určitě o nic závažného nepůjde, zvláště pokud máte provedený UZ prsů s negativním výsledkem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18855
dobry den chtela jsem se zeptat pred sedmi lety jsem byla na ultrazvuku s prsem protoze jsem si tam nahmatala hrbolek lekar ktery mi ultazvuk delal mi rekl ze tam nic nemam.ten hrbol tam mam stale zda se mi ze vetsi ale tehdy jsem mela i o dve velikosti vetsi prsa.chystam se jit znovu na vysetreni a mam docela strach myslite ze by se mohlo jednat o nador ?prosim o nezverejneni dotazu mockrat dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, pokud bylo vyšetření již v minulosti vedeno cíleně, hrbol jak píšete je stále stejný, nemění se, tak bych byl v klidu. Nicméně kontrolním UZ vyšetřením nic nezkazíte, minimálně vás to uklidní. Rozhodně je třeba na místo lékaře upozornit, aby kromě celkového vyšetření zaměřil pozornost na oblast, která se vám nezdá. nejspíše půjde jen o okrsek, resp. uzel žlaznaté struktury. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18853
Dobrý den,můžu se prosím zeptat,píchají mi herceptin do stehna,co když se stane že mi dvakrát po sobě píchnou do stejného stehna,je to nějak nebezpečné?Děkuji za odpověď Renáta
Odpověď: Dobrý den, nikterak významně, nemusíte mít obavy, nicméně je doporučováno stehna střídat a zásadně nepíchat přímo do místa minulého vpichu, vždy raději několik cm od něj, aby se nerozvinula podkožní zánětlivá reakce. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18852
Dobrý den, prosím o prognózu karcinomu, který mi byl diagnostikovan. Carcinoma mammae I.sin.T2N0MX triplenegat. G3 ca NST, ER,PR negat, HEr 2/ neu1 +, Ki 67 75 %, FISH nesplňuje kriterie HER 2 pozitivity. Nador je velký 3cm. Zatím by byla doporučena neoadjuvantni chemoterapie. Je aspoň malá šance na vyléčení?? Moc dekuji za Vaši odpověď. Sarka 36 let.
Odpověď: Dobrý den Šárko, šance určitě existuje, byť jde o nádor, obecně řečeno značněji "života schopný", tak platí, že docela dobře reaguje na podávanou chemoterapii. Nevzdávejte to a bojujte, zní to jako klišé, ale platí, že s pozitivním přístupem se vše v dobré obrací, snažte se rozhodně zvládnout celou sérii CHT. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18851
Dobry den, kojim bez problemu jiz rok a pul a znicehonic mi na levem prsu ztvrdla cas prsa na dotek bolestiva. Vede od dvorce nahoru a je to jen nahore. Jinak z prsa dale kojim ale celkove je prso citlivejsi. Moc dekuji za radu. M.
Odpověď: Dobrý den, budeme předpokládat, že zatvrdlina je spojena s kojením. I když nejsem odborník na laktaci, tak vím, že je třeba místo zkusit nahřát, kupř. ve sprše, či jinak lokálně a zkusit rozmasírovat. Pokud bude přetrvávat., raději navštivte vašeho ošetřujícího lékaře, aby vyloučil případně počínající zánět. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18847
Dobrý den,moc děkuji za odpověd 18839,ještě by mě i zajímalo,zda pokud se nejedná o nádor,o co jiného by vzhledem k umístění na prsu mohlo jít?Jsou nějaké další varianty pro důlek v prsu krom rakoviny?Na gynekologii jsem objednaná až na čtvrtek.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jak bylo řečeno, vtažení způsobené zhoubným nádorem, který fixuje a přitahuje okolí je zpravidla vázáno na pohmatový nález. Pokud jde o "banalitu" bavíme se o kožních projevech kupř. cellulitidy, ještě mě napadá tzv. Mondorova choroba, jako vzácný zánět povrchové žíly spojený s vazivovým pruhem a ev. vtažením,...těžko říci. Pro nás je vždy stěžejní vyloučit zhoubný nádor a vše ostatní jsou banality, kterými není třeba si zatěžovat hlavu, pokud to takto zjednoduším. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18846
Dobrý den, je mi 65 let, moje maminka zemřela na rakovinu prsu. Pravidelně jsem chodila na mamografické vyšetření. Nyní mamografii odmítám, a chtěla bych se zeptat, zda je možnost termografického vyšetření prsů v Plzni? Děkuji, Marie
Odpověď: Dobrý den, bohužel nejsem zastáncem alternativních metod, jsem pro klasické screeningové metody, mamografie a ultrazvuk a nevím proč mamografii odmítáte. Termografie sice není spojena se zářením, ale má své limity, pro které není dosud uznanou screeningovou metodou. Tím pádem nemám ani povědomí o termografii v Plzni.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18843
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat je mi 44 let byl mi diagnostikován karcinom prsu Ca mammae 1.sin T1c(13x12x7mm)NO MO.hISTOL INVASIVNÍ CA nst G3,ER 100,PR 95,mib 1 40,HER-2 1,čeká mě operace dle genetiky ,chtěla bych se zeptat jaká je prognoza a jaká mě pravděpodobně čeká další léčba.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jaká je prognóza vám neřeknu, nicméně výhled bych viděl optimisticky, vzhledem k tomu, že se jedná o typický, nejčastěji se vyskytující nádor, který podle imunohistochemických parametrů, má velkou šanci, že bude dobře reagovat na léčbu. Čeká vás s největší pravděpodobností léčba chirurgická, jaký typ - zda částečná či kompletní, o tom rozhodne mamární tým po poradě s vámi, potom bude následovat léčba onkologická, zpravidla hormonální, ev. biologická. Držím palce, hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18842
Dobrý den, mám tříměsíční dceru, plně kojím. Po zahájení laktace se mi prsa bolestivě nalila, až po podpaží, což po pár dnech opadlo, ale na levém mi zůstala boule lehce pod podpažím, která kopíruje "nalévání" prsa mlékem, tzn. vždy před kojením z tohoto prsu ji tam cítím i vidím, a po kojení, kdy je prso prázdné, tam není. Objevuje se nahodile, byly tydny, kdy tam nebyla nebo ne tak velká, ale nyní má dcera poslední dny růstový spurt a boule tam zase je. Mohla by to být přídatná mléčná žláza, když "pp vypití" je prso hladké? A pokud ano, mám nějak řešit nebo zmizí po ukončení kojení sama?
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobnost, že se jedná o přídatnou žlázu je veliká. V době kojení bych neřešil, po ukončení může nadále omezeně reagovat v souvislosti s cyklem a hormonálními změnami, pokud by výrazně vadila, je možné řešit operačně, jinak se neřeší. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18840
Dobrý den, je mi 54let a dnes jsem při sprchování objevila že mi z jedné bradavek teče hnědý výtok (krev) žádnou bulku na prsů nemám.děkuji za odpověď Červenková
Odpověď: Dobrý den, výtok při sprchování je dosti typický,kdy dojde k zahřátí prsu. Buďte v klidu, nejprve bych počkal, jestli se sekrece nebude opakovat i spontánně, pokud bude krvavá, tak rozhodně vyhledejte odborníka. Hnědavé i jinak zbarvené sekrece bývají neškodné a jsou zpravidla hormonální. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18839
Dobrý den,dnes ráno jsem si všimla v zrdadle po prohlížení prsou,že mám na levém prsu z boční strany takovou jakousik prohloubeninku,kterou vidím jen v zdcadle,po prozkoumání okem ne.Pohmatem jsem bulku nenašla,bradavka je klidná,jinak vše ok.Je třeba se obávat rakoviny prsu,samozřejmě v pondělí se ihned objednám na gynekologii,ale jsem ted docela v šoku.Může dolík znamenat i něco jiného,než karcinom prsu?Nebo se vzdy jedná o příznak rakoviny a pokud ano,jaké stadium vzhledem k dolíku by se mohlo jednat?Je mi 38let.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, spíše nepůjde o nic závažného, dolík by měl být spojen s pohmatovým nálezem, který sama negujete. Principem je, že nádor který roste a šíří se do okolí, fixuje a přitahuje okolní struktury, v daném případě se jedná jo tzv. invazivní nádor, záleží na uložení, pokud je blízko pokožky může být i malinký. Vyšetření u odborníka je určitě namístě a rozhodně bych doporučil ultrazvukové vyšetření prsů na akreditovaném pracovišti. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18836
Dobrý den, žiji v zahraničí a na veškeré vyšetření se zde strašně čeká, a já z toho pomalu šílím tak se chci obrátit o radu. Zhruba po pul roce kojení se mi objevila pod bradavkou tvrdá bulka, na ultrazvuku mi řekli, že to je zvětšená mléčná žláza, a nic jiného jsem se nedozveděla, ani co a jak dál. Nyní kojím rok, už jen 1x denně a bulka tam stále je. Jsem schopná ji občas manuálně vyprázdnit a rozmasírovat, ale za pár hodin se opět zvětší. Jsem objednaná na další ultrazvuk, ale to čekání je hrozné. Může se jednat o rakovinu? Je mi skoro 29 let. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, podle toho jak to líčíte, nepůjde o závažnou změnu, může to být mléčná cysta, nebo opravdu jen nápadnější žlaznatý uzel. V klidu vyčkejte na kontrolní ultrazvuk a uvidíte, že bude vše v pořádku. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18834
Před měsícem jsem byla na sonu prsu zjistili na levém cystu za tři měsíce kontrola pak eventuálně biopsie dnes jsem si pod levou paží nahmatala větší bulku. Mám to začít řešit nebo dva měsíce počkat
Odpověď: Dobrý den, osobně takto časné kontroly nemám moc rád a řídím se pravidlem, že buď je vše v pořádku, nebo pokud se vloudí sebemenší pochybnost, tak raději hned jednám. Klidně bych to urychlil, i když si myslím, že nepůjde o nic závažného, možná jen reaktivně zvětšená uzlina a objednal se na kontrolu, aby se věc uzavřela.
Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18833
Dobry den,od 30chodim pravidelne ze sve hypochondrie na prevent.sono.V rodine rakovina neni,zadne problemy nemam.V jednom prsu mam stac. fibroadenom, v druhem mastopaticky okrsek s par cystami a akcen. dukty (cca 2mm šíře). Uz to tak je min. 2roky,drivejsi zpravy nemohu najit. Kojila jsem 3roky,skoncila 01/2013,mozna prave vice z onoho prsu s ak. dukty. Je to nejaky problem??Cim to vznikne? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, v tom, co píšete problém nevidím, pokud lékař neshledá nic podezřelého, lze tyto změny jen sledovat. Jedná se o odchylky od normálního vývoje, kde přesně neurčíme původ vzniku. Nadále bych pokračoval 1 ročními kontrolami na ultrazvuku, měsíčně samovyšetření a pouze při pochybnostech kontrola u lékaře dříve. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18831
Dobrý den,
doplnění k dotazu 18821
Dnes ráno jsem dobrala antibiotika Klacid 250,užívala jsem je 5 dnů.Cítím zlepšení, ale na dotek okraj boule pobolívá, flek se zmenčil, ale je stále patrný.Mám dotaz, jestli doba užívání antibiotik je dostatečná a zda po dobrání stále ještě účinkují. Děkuji za odpověď I.Š
Odpověď: Dobrý den, jak psala kolegyně Houserková, nepochybně se jednalo o zánět, který ustoupil, ne však zcela a může přetrvávat v podobě ohraničeného zánětlivého ložiska. Rozhodně mamograf a ultrazvuk je namístě, evetuelně, cílená evakuace (odsátí) hnisavého ložiska - pokud bude přítomno, by mohlo celkový stav zlepšit a vést rychleji k uzdravení. Koncentrace ATB po dobrání rychle klesá, žádný velký doběh nemají, pokud se na toto ptáte. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18830
Dobrý den,
už týden mě bolí pravé prso, není to ale trvalá bolest. Nevím jak to popsat, vždy mě zabolí jakoby uvnitř v prsu jako kdyby se mi tam pohnul kámen, nebo se tam něco těžkého hnulo. Když si vezmu podprsenku tak je vše v pořádku, nic nebolí. Chodím na pravidelné sono a mamografii, protože mám drobnou anechogenní cystu 4mm. Naposledy jsem byla v lednu na sonu letošního roku. Při samovyšetření jsem nic nenahmatala. Je nutná kontrola, když jdu v lednu na mamo?

Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, kontrolu bych neviděl jako nutnou, bolesti mohou být přenesené, kupř. od páteře, či mezižeberních nervů. Cysta 4 mm, je bezvýznamná věc. Zkuste se poradit s vaším ošetřujícím lékařem, osobně bych to viděl na cílenou rehabilitaci. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18829
Dobrý den byla jsem na vyšetření,závěr zní Nacházíme jen benigní změnu bez známek malignity.Nízce denní žláza s reziduální fibroglandulár strukturou typu Tabár|||. Můžete mi napsat co to znamená ? Blanka
Odpověď: Dobrý den, jednoduše řečeno, jedná se popisné vyjádření struktury vašich prsů...a pro Vás to znamená, že jste zdravá! Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18828
Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 21 a našla sem si v levém prsu bouli která strašně bolí tak sem se obědnala na ultrazvuk tam mi pani doktorka řekla že jde jen o rošířenou žlázu a den po tom sem zjistila že jsem těhotná je možné že to patří k tomu ? Jelikož mě to strašně bolí a když si lehnu na bok tak to v tom prsu mám vyboulený ale mám to právě jen v jednom prsu a to v levém proto se vás ptám jestli se mám nečeho bát nebo jestli to je normální děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím, jasně, změny charakteru zvětšené žlázy, citlivé, apod. jsou hormonálního původu, souvislost s těhotenstvím je více než pravděpodobná. Ultrazvukovému vyšetření bych věřil, v tomto ohledu můžete být v klidu, že je vše v pořádku, byť chápu, že jednostranné potíže jsou horší na psychiku, nežli symetrické, oboustranné. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18827
Dobrý den,
včera jsem si v pravém prsu ve spod nahmatala malou, nebolestivou bulku... Nevím zda se jedná jenom o tukovou buňku, anebo o tkáň, a zda to může být nějak závažné a zdraví nebezpečné. Je třeba se na vyšetření objednat? Celkem mě to znepokojuje. Levé prso tohle nemá (nebo alespoň jsem zatím nic nenahmatala). Prsa mám malá.
Děkuji BG
Odpověď: Dobrý den,

nevím, zda si pravidelně provádíte jednou za měsíc a to pouze 2. den po ukončení menstruace- tedy stále ve stejnou dobu mestruačního cyklu - samovyšetření prsů. Pokud jste si na sebe náhodně "sáhla" a nahmatala tuto bulku, vyčkala bych po ukončení menstruace, zda se Vám to neztratí, často to bývá jen rozšířená prsní žláza nebo třeba více naplněná cysta. Pokud by nález po menses nevymizel a nebo se Vám zdálo, že se zvětšuje, pak doporučuji zajít na ultrazvukové vyšetření na některé ze screeningových center. Na vyšetření je zapotřebí se objednat ideálně ve 2. týdnu mestruačního cyklu

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18826
Dobrý den,
přehoupl se mi 45rok a mám jít na vyšetření prsu.
Poradíte mi prosím vyšetření bez ozařování, něco šetrnějšího.
Mám po několika magnet.rezonancích, užívám opiáty proti bolesti a tak bych nerada další zátěž na moje tělo.
Jsem ze Šumperka a můžu dojet kamkoliv.
Děkuji H.
Odpověď: Dobrý den,

neporadím Vám nic jiného než mamografii, je to vyšetření nerizikové, radiační zátěž zcela nevýznamná, vyšetření rychlé a pro záchyt rakoviny prsu ve Vašem věku nejspolehlivější metoda. Pokud mamografii odmítáte, pak nezbývá než se nechat vyšetřit ultrazvukem. Jiné metody nedoporučuju. Mamografii a ultrazvuk prsů Vám mohou provést na screeningovém centru nemocnice Šumperk.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18825
Dobrý den! Na bradavce jednoho prsu (zcela uprostřed) se mi objevila světlá hrudka, velikosti špendlíkové hlavičky. Vypadá jako by byla vyplněna sekretem, tukem? Jsem pět let po oboustranné ovariectomii a hysterectomii. Na obou bradavkách se mi občas objeví zcela malé množství sekretu. Beru hormonální substituci - Estrofem 1mg. Můj dotaz zní: zda se mám "problému" věnovat, či nikoliv?

Děkuji KH
Odpověď: Dobrý den,

věnovat se tomu nemusíte, jedná se o zahuštěný sekret v mlékovodu. Malá sekrece z prsu je běžná, jedná se o sekreci mléčnou, sekreci našedlé, nazelenalé barvy nebo sekreci čirou. Pokud by se objevil sekret krvavý nebo hnědý, je zapotřebí vyhledat lékaře a prsa si nechat vyšetřit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18824
Dobry den, me matce byla provedena biopsie z prsu s timto vysledkem. Karcinom prsu sin multifokalni C505,typ invazivni lobularni, Grading 1 IHC ER 100% PR 90% KI-67 25% HER 2 - 1+ T1c 15mm NO ASA 2. Co bude prosim Vas nasledovat, moc se bojime. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

Vaše maminka má nepokročilý včas zachycený nádor prsu, nádor v prsu vytvořil ale více malých ložisek (největší má 15 mm), což je v případě lobulárního nádoru časté. Uzliny v podpaží se jeví nepostižené, což zvyšuje šanci na úplné vyléčení. Maminka by měla nyní podstoupit operaci. Záleží na celkovém objemu žlázy, ve které se vyskytují ložiska nádoru, a na vyjádření radiologa a chirurga, zda bude možné provést záchovný výkon na prsu nebo zda je vhodnější mastektomie (odebrání celého prsu). Jestliže se provede mastektomie, není nutné prs ozařovat, pokud je výkon na prsu záchovný, následuje vždy radioterapie (ozáření prsu). Pokud nebudou ani při operaci prokázány v uzlinách podpaží zhoubné buňky, tak bude maminka užívat minimálně po dobu pěti let pouze antiestrogeny, to jsou hormonální preparáty v tabletách.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18823
Dobrý den,mám na vás prosbu paní doktorko.Před třemi týdny jsem si objevila v prsu útvar v podobě zvětšené prsní žlázy nebo cysty ve velikosti 3 cm která mě začala pobolívat.Jedná se o pravé prso.Moje maminka měla ve 46 letech v pravém prsu zhoubný nádor a prs odebrán.Mohlo by se jednat v mém případě o zhoubný nádor?Již několikrát jsem podstoupila zákrok pravého prsu ve kterém se mi tvořily cysty.Děkuji předem za odpověd.J.P.
Odpověď: Dobrý den,

měla by jste zajít na vyšetření - mamografické event i ultrazvukové na některé ze screeningových center. Může se jednat samozřejmě jen o cystu, cysty se neoperují, pokud jsou větší a bolestivé, tak se pouze napíchnou tenkou jehlou a jejich obsah lze snadno odsát.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18821
Dobrý den,je mi 44let,
v pravém prsu mám již několik let shluk cyst, chodím každý rok na sono, vše v pořádku.Naposledy před 8 měsíci. Cysty někdy bolí někdy ne, ale hmatatelný jsou stále.Ted se mi udělala boule v horní části prsa, kousek pod paždí,bolí i je okolo červený flek.Na gynekologii mi dali antibiotika, beru je 4 den a prso sice už nebolí, boule je stále, možná trochu menší, červená méně.14.8. jsem objednána na mamograf.Mám se obávat,že by to mohla být rakovina?Děkuji za odpověď.I.Š.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se jedná o zánět prsu, zřejmě jen ohraničený na oblast cyst nebo cysty. Obsah cysty je tekutinový a může se při zánětu infikovat a může být přítomný hnis v cystě, pak se jedná o absces. Vhodné by bylo zajít na ultrazvukové vyšetření na některé ze screeningových center a nechat si provést ultrazvuk, zánětlivý obsah cysty lze pod kontrolou ultrazvuku odsát. Po doužívání antibiotik by se nález měl zlepšit, prs by neměl být začervenalý a bolestivý. Určitě doporučuji mamograf a event ultrazvuk.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18820
Doplnění k dotazu 18808. Prosím ještě o vyjádření k mému problému. Zapomněla jsem napsat, ze levé podpazi je cítit více potem než prave. Mohlo by to mít souvislost?
Moc dekuji za odpověď.
Odpověď: Ne, to žádnou souvislost s určitostí nemá.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18819
Dobrý den,Již před několika týdny mě bolelo dva dny levé prso. Nahmatala jsem z vnejsi strany ve stredni az spodní části útvar. Ca týden před MS a protože to rychle přešlo nevěnovala jsem tomu pozornost. Už týden mě bolí opět levé prso. Mám zvýšenou teplotu. Nahmatala jsem si ve stejném místě útvar a vyrazila k Dr.Ten po prohmatu řekl, že tam útvarů cítí víc a odeslal mne akutně na sono vyšetření - zítra. Na prsu nevidím žádné změny je jen tvrdší a kapku větší než to druhé. To je naproti tomu úplně "měkké". Jsem maminka dvouapul leté dcerky, proto mě to děsí.
Odpověď: Dobrý den,

takto na dálku Vám neporadím. Může se jednat pouze o hormonální změny, přítomnost nezhoubných útvarů v prsu, např. cyst, nebo i o počínající zánět prsu - máte teplotu, musíte vyčkat na ultrazvukové vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18818
Dobrý den,nedávno jsem Vám psala výsledky z biopsie,měla jsem strach z HER2 pozitivity,naštěstí se nepotvrdila.Výsledky pooperační histologie byly ER 100%,PRg 100%,(původně 95%),Ki67 12%(původně 9%).Jinak bylo vše prakticky stejné.Mám 30 ozářek a užívat Arimidex.Znám jen Tamoxifen a Femaru,jaký je mezi těmito léky rozdíl?Děkuji za všechno,i za minulé odpovědi,moc mi pomohly!!!
Odpověď: Dobrý den,

všechno jsou to antiestrogenní preparáty, přičemž Tamoxifen patří do jedné skupiny antiestrogenních preparátů a Femara a Arimidex do skupiny druhé. Obvykle pokud má žena kloubní potíže při užívání Femary, tak se Femara zamění za Arimidex, který je ke kloubům šetrnější. Ženy s dělohou mohou mít zase potíže z nárůstu děložní sliznice během užívání Tamoxifenu, tak pak se volí Femara či Arimidex. Jinak se opravdu musíte zeptat Vašeho onkologa, proč ten který preparát užíváte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18817
Dobry den, je mi 22 let a posledni mesic mi jako "prekazi" leve prso v podpazi. Nevim, jak to presne popsat, ale ale mam takovy divny pocit v podpazi. Taky jsem prestala pred par mesici nosit tak casto podprsenku, tak jsem myslela ze je to tim, protoze mam prsa trochu do stran, ale "prekazi" mi jen to leve. Zadnou bulku jsem si v podpazi ani v prsi nenahmatala, ani jine zmeny. Jinak, dlouhdobe beru imuran a prednison, jestli by to mohlo mit nejaky vliv. Myslite, ze bych se mela obavat? Dekuju moc! J.K.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se obávat nemusíte. Může se jednat o častý výskyt tzv. přídatné mléčné žlázy v podpaží, obvykle na to žena přijde ke konci gravidity nebo při kojení, ale může se to projevit kdykoliv. S užíváním těchto léků by nález souviset neměl.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18816
Dobrý den,
je mi 55 let, vloni mi byla diagnostikována rakovina prsu. Po operaci
jsem absolvovala 25x ozařování. Skončilo v 7/2016. V letošním roce již od
jara mě trápí velké bolesti celého hrudníku, bolesti v operovaném prsu,
celý prs zatvrdl a také část podpaží. Je to následek ozařování? Fibroza? a Co to pro mě znamená?
Dále prosím ještě o info - moje sestra zemřela ve 46 letech na rakovinu vaječníků, tatínek v 60 letech na prostatu.
Mám dceru 32 let, mám strach, aby se na ni nepřeneslo něco negativního. Měla by projít nějakým genetickým testem?
Děkuji moc předem za odpovědi.
Odpověď: Dobrý den,

zatvrdnutí prsu, ev části podpaží, bývá jako následek otoku po radioterapii, výskyt fibrózy (vaziva) následuje až později, obvykle po dvou letech od ozařování. U každé pacientky je reakce na ozáření jiná, s bolestmi hrudníku a se zatvrdnutím prsu by jste se měla poradit s Vaším onkologem,ale může se jednat o normální přechodný stav po radioterapii, který postupně odezní.

Pokud jde o riziko pro rakovinu prsu u dcery, bylo by vhodné požádat o genetické vyšetření u Vás, na vyšetření Vás pošle onkolog. Pokud se u Vás prokáže genetická mutace, která souvisí s rakovinou prsu, měla by být teprve vyšetřena Vaše dcera. Každopádně by dcera měla provádět jednou za měsíc samovyšetření prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18815
Dobry den, pred tydnem jsem byla na preventivnim sonu, vse v poradku. Dnes pri svlekani jsem zjistila, ze mam na jedne bradavce miniaturni cernou tecku,jakoby z mazu, snad ani ne 1milimetr. Po sundani pod ni nic nebylo, zadne poraneni, strup, zcela normalni povrch bradavky. Pul hodiny predtim jsem si zkousela obleceni v obchode a nic tam nebylo. Nevim, jestli mi tam jen neco spadlo ci zda se mam nejak obavat. Zadny vytok nemam, ani po stlaceni.Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,
to je normální, na bradavce se vyskytují mazové žlázky, občas se některá naplní více, je patrná jako žlutá, černá, bílá tečka, maz se nemá vymačkávat, vyprázdní se sám.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18814
Dobrý den mámnález na CT benigní etiol.působící usuraci hrotu pyramidy v pravo nejasné etiol ,mám problémy při chůzi se to se mnou houpe a mám pocit chození po měkém jako molitanu je možné že ten nález spolu souvisí děkuji
Odpověď: Dobrý den,

tohle je poradna pro choroby prsu a Vy se nutně musíte poradit s Vaším neurologem. Chůze by s tímto nálezem na mozku souviset neměla, dop. vyšetření neurologem a event vyšetřit páteř magnetickou rezonancí k vyloučení degenerativních nebo jiných změn a ev. myelopatie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18813
dobry den brali me krev na onkomarkery chtela bych vedet za jakou dobu zhruba bude vysledek dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

tak 10-14 dní.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18812
Dobry den,dnes jsem byla u sve gynekolozky,nasla jsem si vetsi bulku v prsu,rekla mi ze to bude cysta a ze me posle na vyriznuti.Na cysty trpim nekolik let a chodim pravidelne na sono.Je vyriznuti nutne i kdyz je bulka vetsi? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

velký nesmysl, cysty jsou nezhoubné běžné útvary v prsech. Pokud je cysta větší a způsobuje Vám bolesti, tak se napíchne tenkou jehlou a její obsah se odsaje -provede radiolog na screeningovém centru pod kontrolou ultrazvuku. Cysty v prsu jsou obvyklé a neřeší se operací.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18811
Dobrý den,už delší dobu mě svědí bradavky a když je zmáčknu,vytéká z nich jakási bílá tekutina.Konzistence té tekutiny je téměř stejná,jako u hnisu,ale má bílou barvu.Nevíte,prosím,o co by se zhruba mohlo jednat?Popřípadě kam s tím zajít?
Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

zajdi za Tvým dětským lékařem, bylo by vhodné při této tzv. mléčné sekreci vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu, mohl by být zvýšený (vyšetření se provádí ze vzorku krve)


s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18810
Dobrý den, jsem po dvou operacích prsu. Nejprve záchovná operace, nádor in situ, poté jsme stále krvácela z bradavky, tak mi prso vzali a nahradili implantátem. (v prsu jsem měla papilomy). Nyní bych se měla léčit Tamoxifenem + Zoladex. Zoladex mi pojišťovna (VZP) nechce proplatit, prý ať jdu na kastraci. Měla bych ho brát dva roky. Je mi 38 let, dvě děti. Myslíte, že opravdu nemám na něj nárok?? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

tohle je zapotřebí dořešit s Vašim onkologerm, ale pokud byl v prsu nález jen karcinom in situ a papilomy, není nutná podle mého názoru vždycky léčba Zoladexem (potažmo kastrace), měl by obvykle postačit k léčbě Tamoxifen. Záleží samozřejmě na vlastnostech a rozsahu nádoru.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18809
Dobrý den,včera Sono: Vpravo restromammilárně drobná cysta prům. do 5,5mm. Vlevo v HVK kde bolestivost bez ložisek. Rozšířený dukt retromammilárně do 3mm vs s polypem (vlevo drobné polypy v duktech retromammilárně).Středně vysoká žláza bilat.Kontrola za rok.
Rozšířený dukt jsem měla po kojení I.dítěte, po II.kojení bylo vše ok (1/2016).
Nález mě vyděsil. Souvisí rozšíření duktu s polypy? Jsou polypy nebezpečné? Je kontrola za rok dostačující? Můj gynekolog nebyl vstřícný zprávu řešit.
Děkuji za odpověď.
VD
Odpověď: Dobrý den,

nález je podivný, cysta je normálním nálezem v prsu, ale mlékovody šíře 3 mm nelze považovat za rozšířené, jsou normální šíře. V mlékovodech se mohou vyskytnout papilomy, nikoliv polypy. Pokud nemáte sekreci z prsu - obvykle při papilomech v mlékovodu bývá krvavá nebo tmavě hnědě zbarvená sekrece- tak bych nález jen zkontrolovala. Především bych se nechala vyšetřovat na screeningovém akreditovaném centru.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18808
Dobry den, prosím o radu, zda je vysoká pravděpodobnost zhoubného nádoru. Nalezená ložiska I.sin HZK Solitární 29x29mm. Tabár IV, BIRADS 4b. Pohyblivá rezistence vlevo asi 3,5cm bez vtaho k okolí, jinak přiměřený nález, bez palpačně detekovatelných patologických změn a lymfadenopathie, sekrece 0. Diagnostická MG oba šikmé, UZ: žl. typ mléčné žlázy, neostře ohraničené ložisko vlevo v HZQ 29mm, bez ložiskových či infiltrativních změn, podežřelých mikrokalfikací a lymfanedopathie t.č. Tabár IV hraniční ložisko vlevo 29mm bez LA. Biopsii jsem již podstoupila a čekám na výsledky.
Odpověď: Dobrý den,

musíte vyčkat na výsledek histologie. Z popisu ultrazvuku a mamografie vyplývá pouze to, že máte ložisko v levém prsu v horním zevním kvadrantu a že se nedá jednoznačně říct, zda je zhoubné či nezhoubné. Nic jiného než počkat na výsledek biopsie Vám neporadím.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18807
Dobry den, chcem sa opytat, co je to obojstranne difuzne zmnozena echohusta zlaza s akcentaciou duktov centralne?
Alebo obojstranne zmnozene difuzne fibrograndualne rezidium?
Dakujem
m.s.
Odpověď: Dobrý den,

toto všechno patří do popisu normálních změn v prsní žláze, my to takto nepopisujeme, je to zbytečné a hlavně pro ženy matoucí. Váš nález je prostě v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18806
Dobrý den.Sestra 56 let,vysoká hladina prolaktinu 2891mU/l,je to
psychiatrická pacientka. Bolesti prsou,výtok.Prosím o radu,jestli to dál řešit. Děkuji Kopecká
Odpověď: Dobrý den,

léky užívané k terapii psychiatrických nemocí vedou často k výtoku z prsu , mohou zvýšit hladinu hormonu prolaktinu, který sekreci spouští. Pro jistotu bych ale provedla magnetickou rezonanci hypofýzy, zda není přítomný tzv. adenom nebo mikroadenom hypofýzy (podvěsku mozkového), který by prolaktin taky mohl zvýšit a nález by se jistě měl minimálně zkontrolovat, poradit se nejen s psychiatrem , ale také s gynekologem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18805
Dobry den, je mi 36let,v rodine zadna rakovina. Od 30 chodim na sono jako prevence. Mam od 32let stacionarni FA(vpravo) a take mastopat.okrsek s cystami do 5mm (vlevo).Před dvěma lety mi byly poprvé zmíněny pouze vlevo akcentovane dukty (tuším 2.2mm).Žádné problémy nemám. Chodím do akredit.screen.center, závěr vždy ok, BIRADS II.Kojila jsem dohromady 3 roky, možná právě více z levého prsu,nicméně jsou to již 4 roky.Jsou ony akcentované dukty nějaký problém? Velice děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je benigní, nezhoubný, cysty a mastopatické okrsky a akcentované dukty to vše je v prsu normální, buďte klidná.


s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18804
Dobrý den,prosím chci se zeptat,dceři dnes odebírali injekčně vzorek z nějakého drobného utvaru v podpaží na histologii(zjištěno ve čtvrtek na mammografii),lékařka řekla,že je to pohyblivé,což je prý dobrá zpráva. Můžete nám to nějak upřesnit. Mnohokrát děkuji za odpověď.Iva B.
Odpověď: Dobrý den,

může to být mízní uzlina v podpaží nebo to může být nádor, dcera je asi mladá, tak velmi pravděpodobně nádor nezhoubný. Musíte vyčkat na výsledek histologie.Pohyblivé bulky bývají nezhoubné.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18803
Dobrý den paní doktorko, psala jsem Vám již včera večer o nálezu malé bouličky na spodu prsu. Dnes, po uklidneni sama sebe jsem si prohmatavala i druhe prso a na tom samem miste, vespod nahmatam to same. Mam velmi mala prsa. Pred rokem jsem prestala kojit a mam doted velmi nepravidelnou menstruaci. Jsem tyden pred. Mohl by to byt napadnejsi lalucek zlazy? MOc dekuji
Odpověď: Dobrý den,

nejpravděpodobněji to bude jen lalůček žlázy. Zkuste se samovyšetřovat vždy pravidelně 2. den po ukončení menstruace, pohmatový nález by měl zůstat stejný, pokud by se boule zvětšovala, musíte zajít na ultrazvukové vyšetření. Nesmírně důležitá je pravidelnost při samovyšetřování prsů - jen 1x za měsíc, po menses.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18802
Dobrý den, začátkem června mi byl diagnostikován karcinom prsu. Léčbu mám naplánovanou tak, že proběhne chemoterapie, operace a dále ozařování. Uvažuje se o rekonstrukci prsu. Chtěla bych se zeptat, zda je v tomto případě možné podstoupit tzv. primární rekonstrukci prsu, kdy je současně odstraněn nádor a proběhne plastická operace nebo bych v tomto případě musela čekat 6-24 měsíců a více, když má proběhnout ozařování. Děkuji moc za informaci. S pozdravem L. F.
Odpověď: Dobrý den,

podle všeho jdete asi na záchovný výkon prsu a pak bude následovat radioterapie. Nevím a ani se mi nepodařilo zjistit, jak se v tomto případě provádí, jak píšete, "primární rekonstrukce prsu". Rekonstrukce v jedné době se provádí u mastektomie (odnětí celého prsu), kdy se po mastektomii vloží pod prsní sval expandér (implantát naplněný fyziologickým roztokem), ten se pak nějakou dobu po operaci připlňuje a pak se nahradí silikonovým implantátem. Jestliže plánujete záchovný výkon a radioterapii, nedovedu si představit,jak se plastika provede, prs se může dovyplnit vlastní tukovou tkání (př. z břicha), ale to se nikdy v jedné době nedělá, většinou je i několikaletý odstup od operace. Možná mi upřesněte, na jaký výkon na prsu jste objednaná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18801
Dobrý den, dnes jsem si na uplném spodním okraji levého prsu našla maličkou, kluzkou, velmi pohyblivou kuličku velikosti malého hrášku. Je spíše uložená mezi žebry, nebolestivá. Vám, že mi nemůžete takto odpovědět o co se jedná, příští týden se chystám na UTZ prsu, ale mám malého syna a jsem na něj sama a umírám strachy, že se jedná o rakovinu prsu. Nikdy v životě jsem se takto nebála. Moc děkuji, N.H.
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu se o rakovinu prsu nejedná. Jsem přesvědčená, že to nebude nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18800
Dobrý den před měsícem jsem byla na odstranění bulky z prsu (tuková bulka myslím) a teď se mi u jizvy udělala nejspíše znovu. Je to možné a co mám dělat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

hlavně si nenechte zbytečně operovat prsa pro nezhoubné tukové bulky nebo jiné nezhoubné nádory, cysty, fibroadenomy, jejichž přítomnost v prsech je normální. Zajděte si na některé ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách a nechte se vyšetřit, tam Vám poradí.



zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18799
Dobrý den, je vhodné podstoupit mamograf. vyšetření při menstruaci? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nevadí to.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18797
Dobrý den.Je mi 57 let.Byla jsem na genetickém vyšetření(Genet.vyš. na základě karcinomu prsu u dcery 32 let též BRCA1) ,a zjistily mi že jsem nositelkou zmutovaného genu BRCA1..Jsem dosud bez anamnézy nádorového onemocnění.Nyní jsem podstoupila vyšetření na mamografu a sono.To bylo v pořádku.Jelikož riziko je až 85 % klinický genetik doporučil mastektomii.Nevím a nemohu se rozhodnout,zda ji podstoupit.Předem děkuji za radu.J.L
Odpověď: Dobrý den,

rozhodnutí, zda podstoupit operaci či nikoliv, je samozřejmě na Vás. Provedla by se u Vás tzv. subkutánní mastektomie oboustranně, kdy se zachová kůže a dvorec s bradavkou a odejme se žláza, která se nahradí obvykle silikonovým implantátem. Zbavíte se tak rizika pro rakovinu prsu prakticky úplně. Pokud jste operace schopná (nemáte závažná rizika operace), pak toto řešení doporučuji.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18796
Dobrý den,dá se prosím koupit chladící čepice při chemoterapii,která zabraňuje vypadávání vlasů?
S.K.
Odpověď: Omlouvám se za pozdní odpověď, ale nepodařilo se mi zjistit, kde se dá čepice koupit a to ani při dotazu na onkologa. Asi by bylo dobré zkusit prodejnu zdravotních potřeb a zeptat se tam, zda se čepice dá třeba objednat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18795
Dobry den,
Mam papirek na vysetreni SONO prsou od pana Dr.Caldy na Karlovo namesti. Tusim ze se jeste nejedna o mamograf ale jen o to sono.
Telefonicky mi automat rekl ze je u vas vse plno at se obratim nekam jinam.Ale mluvil asi jen k mamogr.vysetreni, ktere jeste nepotrebuji.
Kam se mam tedy obratit??

Dekuji za odpoved.

I.F.
Odpověď: Dobrý den,

asi by to chtělo mluvit s někým jiným než s automatem. Neporadím Vám, zda mají obsazené i termíny na ultrazvuk nebo se jedná jen o termíny na mamografii. Doporučuji otevřít si seznam screeningových center na těchto stránkách a zavolat jinam, kde Vám dají termín.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18794
Dobry den pani doktorko,muze po nekolika letech zmenit fidron tvar?Dnes mi to zjistily na sonu a moc se bojim.Je i vetsi oproti 2 rokum ma 10x9 mm.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

fibrom nebo fibroadenom může růst a měnit tvar, nevím, o kolik během těch dvou let porostl. Kdyby byl nárůst fibroadenomu výraznější, může lékař provést biopsii, aby se ubezpečil, že je útvar nezhoubný.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18793
Dobry den chtela by se zeptat je mi 38 let mam sestileteho syna ktereho sem kojila 4roky mam uz delsi dobu bolesti prsou na dotek mne boli pi celem obvode obcas mne i pichne mam troska vecsi prsa dnes sem se objednala sono ale az o mesic nevim co do ti doby bojim se jestli je to jen s dlouhodobeho kojeni?dekuji za odpoved ..Krskova.
Odpověď: Dobrý den,

nebude to z dlouhodobého kojení. Prsa u většiny žen bolí cyklicky, tj. bolesti jsou závislé na fázi menstruačního cyklu, v 2. polovině cyklu před menses je bolestivost největší, po menses se v 1. polovině cyklu bolest zmenšuje nebo mizí. Také užívání nebo naopak vysazení hormonálních preparátů , př HAK, může bolesti na čas spustit. Stane se ale občas u každé ženy, že je období, kdy jsou bolesti prsů trvalé a neměnné v závislosti na cyklu. Je to způsobeno hormonálními změnami celého organismu, prsa přitom neovlivňují pouze hormony pohlavní. Určitě to takto ani u Vás nezůstane natrvalo. Vyšetřit ultrazvukem se pro Váš klid můžete, ale pravděpodobně to bolest prsu neobjasní. Jsou bylinné nehormonální preparáty, které Vám můžou pomoci se přes toto období bolesti dostat - např. Mastodynon kapky, nebo Orissa (pupalkový olej a vit E), dají se volně koupit v lékárně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18792
Dobrý den,zapomněla jsem napsat,že všechna vyšetření,scintigrafie kostí,rentgen plic a ultrazvukové vyšetření břicha bylo v pořádku.To jen pro doplnění.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

to se dá při takto včas zachyceném nádoru očekávat. Určitě budete v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18791
Dobrý den,při biopsii mi byl diagnostikován dobře diferencovaný invazivní duktální karcinon 6mm.Bez známek angioinvaze a perineurálního šíření.ER 100%,PgR 95%,Ki67 9%,e-cadherin pozitivní,c-erbB-2 score 2+ slabě pozitivní.Závěr:Ca mammaeI.dx.T1bNOMO,hormonálně dependentní.Jsem po záchovné operaci prsu a jedné sentinelové uzliny,výsledky ještě nemám.Dnes jsem na onkologii volala,prý ještě museli udělat další rozbor,kvůli HER2+ pozitivitě,ale může to být i negativní.Jaké mám šance,že nebudou zasaženy uzliny i celkově.Děkuji!
Odpověď: Dobrý den,

nádor je minimání a uzliny velmi pravděpodobně postižené nádorem nebudou. Vaše prognóza a šance na úplné uzdravení je vysoká. Onkogen Her-2/neu je zapotřebí ještě dovyšetřit, je to důležité kvůli další léčbě. V případě, že bude negativní, budete užívat pouze antihormonální tablety (př. Tamoxifen, Femara) , obvykle po dobu 5 let.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18790
Dobrý den,na mamografu mne byla zjištěna mikrokalcifikaci,zatím bez shluků,mám přijít za půl roku na kontrolní mamografu,jak vše postupuje..mohu se zeptat,zda mohu něco udělat,abych vše zastavila a třeba i vrátila do normálu? Podpůrné léky,homeopatika a pod. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,¨¨

kontrola je obvyklý postup. Mikrokalcifikace - tj. velmi drobné usazeniny vápníku- se v prsech vyskytují běžně a většina z ních je nezhoubné povahy. Pokud by lékař měl podezření na počínající nádor prsu, který některé mikrokalcifikace mohou signalizovat, odeslal by Vás na tzv. vakuovou biopsii prsu. Nejspíše se jedná o mikrokalcifikace nezhoubné povahy, které vyžadují pouze kontrolu. Nelze se jich zbavit, nefungují léky ani homeopatika, jak jsem již psala, mikrokalcifikace mohou být normální součástí prsní žlázy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18789
Dobrý den. Chtela bych se zeptat,zda se obavat horsiho vysledku. s mirnou bolesti prsa, mě gynekolog poslal na sono prsu. Jsem 15M po porodu. Pred rokem v levem prsu zanet. V pravo bez loziskovych zmen. Vlevo centrslne je patrny shluk na sebe nalehajicich hladce ohranicenych hypoechogennich lozisek velikosti 8mm, cekkove velikosti 15mm spise benigniho vzhledu. V.s. Nekolik cyst nebo septovana cysta, axily beze zmen. Ko za 3 mesice.
Odpověď: Dobrý den,

v levém prsu jsou na ultrazvuku patrná nezhoubná ložiska, cysty. Nález je v pořádku, cysty se vyskytují v prsech běžně, nález ani nevyžaduje další ultrazvukovou kontrolu. Bolesti prsů jsou rovněž běžné a nesignalizují přítomnost nádoru, jsou v naprosté většině hormonální povahy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18788
Dobrý den,dnes jsem byla na MG 45let.Jsem po konizaci s diagnozou HG CIN III /CIS/ z probat. knips biopsie. Moje maminka již dvakrát léčba Lymf. systému chemo a ozařování a 1 nádor na plicích opět chemo.Ze zprávy je patrné že maligního tam nic není,chtěla bych se zeptat Zda je to v pořádku vzhledem k mé a matčině diagnoze. Znění zprávy je : 1 čtení- Nízce denzní žláza s reziduální fibroglandulární strukturou retroareolárně typu Tabár III. Axilly v normě.Závěr: BI-RADS 1 Na MG nenacházíme žádné známky malignity. čtení: shodné s 1 čtením. Děkuji za odpověď V.K.
Odpověď: Dobrý den,

Váš mamografický nález je naprosto v pořádku, můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky