MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249


Dotaz č. 9475
Dobrý den, pod prsní bradavkou se mi nepravidelně objevuje bodavá bolest. Je to zcela nepravidelné, někdy během menstruace, ale i mezi cykly. Někdy se objeví jednou za dva nebo tři měsíce a z toho i několikrát do měsíce. Většinou to začne během dne a za několik hodin to zmizí. Nejedná se o souvislou bolest, ale o bodnutí, které za několik vteřin zmizí, a během chvilky to zase zabolí. Je mi 40 let a děti mám již dospělé. Děkuji Ivana K
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat pouze o hormonální změny prsní tkáně související s věkem. Pokud by se mělo jednat o nádor prsu, bolest byla trvalejší.
Vzhledem k věku, bych pro jistotu doporučil provedení sonografie, případně i mamografie, které by případný nádor vyloučilo.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9473
Dobrý den, moje 17ti letá dcera má fibroadenom 25x23x13 mm. Prababička i babička měly rakovinu prsu. Je lepší podstoupit operaci nebo ho jenom sledovat? Měla by podstoupit biopsii z FA? Názory na to se různí a proto se neumíme rozhodnout. Předem děkujeme za odpověď!
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom je relativně častý nález v prsou u mladých žen a dívek v tomto věku. Operace není nutná. Vhodné je ověření biopsií, především v případech, kdy jeho obraz při sono vyšetření není úplně typický. O indikaci k ověření pomocí biopsie rozhodne lékař, který sono vyšetření provádí.
I když dcera nespadá do preventivního screeningového programu karcinomu prsu, přesto doporučuji sonografie absolvovat v některém akreditovaném screeningovém centru, kde pracují lékaři s velkou zkušeností s vyšetřováním prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9472
Dobrý den pane Dr.,chtěla jsem se zeptat od porodu tak šest let zpět mě bolí stále v levém podpaží něco jako taková malá hrčka či něco bolestivého tam mám a bojím se.Mohla bych se prosím zeptat co by to tak mohlo být? Děkuji za informaci.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k době, jak dlouho "hrčku" v podpaží máte a nijak se nemění, nejde o nádor. S největší pravděpodobností se jedná o drobnou uzlinu. V podpaží se uzliny vyskytují normálně.
Pro Váš klid, je možné provedení sonografie, neboli ultrazvukového vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9471
Dobrý den, dnes jsem absolvovala ultrazvuk prsu...a zpráva od lékařky zní takto: Axily volné bez zvětš. LU, V HZK pravého prsu výrazně later. lehce hypoechogenní, oválné ohraničené ložisko s vyjádřenou stěnou o rozm. 23x13mm, zasahuje max. do hloubky 17mm, podélná osaprobíhá souběžně s tělním povrchem. Doporučena exstirpace...pochopila jsem že jde o vyříznutí ale ne v jakém rozsahu, prosím o odpověď, děkuji
Odpověď: Dobrý den,
podle výsledku ultrazvukového vyšetření by se mělo jednat o fibroadenom, celkem častý nález v prsu u mladých žen. Operace není nutná, dostačující je bioptické ověření, zda se opravdu jedná o fibroadenom. V dnešní době se biopsie doporučuje před naprostou většinou operací prsou.
Moje doporučení je nejdříve biopsie.
Operace pouze pokud by to nález z biopsie vyžadoval.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9470
Vážený pane doktore,nahmatala jsem v prsu bolestivy utvar cca 1cm.Ma gynekolozka me potvrdila nalez a doporuc.mamograf.ten mi odmitli udelat,pry je mi 32 let a provadi tak jen UTZ vysetreni,zaver z UTZ je patol.zmen,v miste pohmatu okrsek zlazy dosah.do podkozi.opravdu jiz neni treba dalsi vysetr.ikdyz je to velmi bolestive?Dekuji
Odpověď: Dobrý den,
lékaři v diagnostickém centru postupovali správně. Ve Vašem věku je UTZ vyšetření přesnější a přehlednější, mamografie se prování u žen až po 40. roku věku. Cíleně se soustředili na místo, které je citlivé a neobjevili nic neobvyklého. Toto je častý výsledek. Většinou doporučujeme kontrolní vyšetření za cca 1/2 roku, pro jistotu.
S největší pravděpodobností se jedná o okrsek žlázy, který citlivěji reaguje na hormonální změny, které normálně v organismu probíhají. Nemusíte mít obavu.
Pouze pokud by se hmatný okrsek zvětšoval a bolest se zvyšovala, doporučuji zopakovat UTZ vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9469
Dobrý den,
už čtrnáct dní mě bolí levý prs,podpaží a bolestivá je i část zad,ruky a ramene.V prsu jsem si nic nenahmatala,ani v podpažní jamce.V noci můžu spát jen na zádech.Mám větší prsa a mírně křivá záda (jednu klíční kost mám níž,lehce).Mám tři děti,všechny jsou kojené,jedno do čtyř let.V rodinné anamnéze nemáme žádnou rakovinu,ani prsu.Je možné,že tato bolest je od zad?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
je velice pravděpodobné, že Vaše potíže souvisí se zády, bolest se objevuje nejen v prsu, ale i v rameni, ruce a v zádech. To jsou typické příznaky pro potíže s páteří. Bolest vyzařuje od páteře po hrudníku dopředu a může působit dojmem, že bolí prs.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9468
Dobrý den, v okolí bradavky (na prsním dvorci) se mi tvoří váčky plné bílého mazu. Může být tento jev nějak nebezpečný? Lze mu nějak předejít? Je mi 25 let, děti nemám. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o obsah drobných kožních mazových potních žlázek. Nejspíše se bude jednat o jejich zánět. Doporučuji návštěvu kožního lékaře.
Přímo s prsní tkání a případným nádorem prsu to nemá nic společného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9467
Dobrý den,mám na vás dotaz,zda mohu věřit chirurgovi v Kolíně,že mi něco nezanedbal,když mám po biopsii benigní nález,ale tabár5 a birads4,rakovinu prsu měla i matka,mě je 46let.Mám přijít za půl roku.Četla jsem,že kontroly po půl roce jsou na nic a už se přestávají dělat.Mám přijít v dubnu a bojím se,aby nebylo pozdě.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
hodnocení z mamografie Tabár5 označuje stavbu prsní tkáně, nemá nic společného s případným nádorem. Birads4 je hodnocení mamografického či sonografického nálezu, v tomto případě podezření na nádor. V takovém případě se nález ověřuje biopsií, nejčastěji za kontroly ultrazvuku, kdy přesně vidíme, zda jsme vzorek odebrali z podezřelého místa.
Z Vašeho dotazu není jasné co se bioptovalo a kdo biopsii prováděl, zda chirurg naslepo nebo radiolog za kontroly ultrazvukem. A hlavně jaký přesně byl nález z této biopsie. Mnoho změn v prsní tkáně může vypadat podezřele, ale o nádor se nejedná. Proto se provádí biopsie. Pokud se prokáže, že podezřelé ložisko není nádor, není nutná operace.

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9466
Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat zda je možné podstoupit mamograf dvakrát během asi tak měsíce a půl?A nemůže to nějak uškodit?Děkuji Vám moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
předpokládám, že se nejedná o opakování celé mamografie, ale pouze o doplnění speciálního snímku, v jiné projekci, s cílenou kompresí nebo zvětšený snímek. Nejedná se o nic neobvyklého ani nebezpečného.
Doplňkové snímky k mamografii se provádí, pokud na prvním snímku lékař našel např. drobné kalcifikace, tzv. mikrokalcifikace a zvětšeným cíleným snímkem chce získat jejich přesnější obraz, nebo na hůře přehlednou oblast, nebo struktura žlázy vytváří dojem neurčitých stínu,...
Neznám ale přesný důvod, proč chce lékař snímky zopakovat. Další informace poskytne rovněž doplnění sonografie, neboli ultrazvukového vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9465
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, co může znamenat kapičkové vytékání průhledné tekutiny z bradavky. Nejdříve jsem pociťovala pouze svědění, a nyní již 2 dny jsou i zmiňované kapičky po zmáčknutí. Ještě bych chtěla dodat, že těhotná nejsem, antikoncepci beru již cca. 7 let. Tento problém zažívám poprvé, jsem z něj značně zneklidněná a nevím, co může znamenat. Předem děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
takový minimální výtok po zmáčknutí prsu je normální. Nejedná se o nic závažného.
Pozornost zaslouží pouze samovolný výtok, bez mačkání, a krvavý.
Světlá kapička po zmáčknutí prsu, bradavky není známkou rakoviny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9463
Dobrý den,prosím o názor,zda se dalo předejít karcinogennímu nádoru.
Od roku 2007 jsem pravidelně co půl roku chodila na vyšetření 1x mamograf,1x ultrazvuk.Vždy mně bylo řečeno,že je vše v pořádku.Až nyní mi byl diagnostikován nádor 2cm a mikrokalcifikace na ploše 4,3cm.V jiném zdr. zařízení po kontrole starších snímků mi bylo sděleno,že mikrokalcifikace mám od r.2007 a měla být jednoznačně provedena biopsie.
Odpověď: Dobrý den,
předejít nádoru se nedá, pouze při pravidelných preventivních vyšetřeních můžeme nádor odhalit dříve, než je hmatný. A zda se dal odhalit dříve? Aniž bych viděl staré snímky, si toto netroufnu říci. Možná ano, možná ne. Vzhledem k délce sledování ale zřejmě mohly být vidět změny, které měly směřovat k biopsii a ověření dříve.

Mohu odpovědět pouze obecně.
Mikrokalcifikace mohou být známkou počínající nádoru, ale vyskytují se rovněž při změnách prsní tkáně s věkem. Jejich hodnocení a rozlišení, zda jde či nejde o nádor je velice náročné a vyžaduje obrovskou zkušenost.
V minulosti se při jejich nálezu doporučovala kontrola v kratším odstupu a zvětšené snímky. Dnes máme k dispozici tzv. vakuovou biopsii, která je schopná získat dostatečný vzorek tkáně na histologické vyšetření, které řekne, zda se jedná o změny s věkem či počínající nádor.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9462
Dobrý den,
při poslední preventivní prohlídce u mého gynekologa jsem se ptala na preventivní vyšetření prsu (doposud mi nikdo prsa nevyšetřoval). Bylo mi řečeno, že toto vyšetření se provádí pouze v případě, že mám nějaké problémi nebo v případě, že jsem si nahmatala bulku. Mám nárok na vyšetření při preventivní prohlídce i bez jakýchkoli potíží? Mohu se objednat na nějaké specializované pracoviště bez doporuční či jakýchkoli potíží, jen pro svůj klid? děkuji
Odpověď: Dobrý den,
riziko nádoru prsu u ženy ve Vašem věku je opravdu minimální. Proto není nutný hromadný organizovaný preventivní program.
"Preventivní" sonografické vyšetření prsou je možné si zaplatiti v některém screeningovém centru, jeho cena je okolo 500Kč. Seznam těchto centre je zde " http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa "
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9461
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu prsů a axill.Pan doktor mi řekl, že je vše vpořádku.Ale do zprávy mi napsal :Vpravo v hloubce při dorsálním okraji glandulární tkáně drobný (5.5*4*2.4mm) hypo-až anechogenní fokus, v.s.zahuštěná duktální cysta. V levém prsu byla rovněž zachycena drobná anechogenní léze
Odpověď: Dobrý den,
opravdu je vše v pořádku. To co lékař popisuje jsou drobné cysty, které se v prsou vyskytují zcela běžně. Nejedná se o nic neobvyklého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9460
Dobrý večer,
je mi 27 let a zhruba 3 měsíce mě bolí v podpaží. Bulku jsem si naštěstí nikde nenahmatala.Obrátila jsem se na svou gynekoložku, ale ta mi řekla, že jestli chci mít jistotu, mám se objednat na mamograf.V srpnu jsem jela na dovolenou a kvůli oddálení menstruace jsem brala antikoncepci 2 platíčka v kuse.Nemůže se jednat o hormonální poruchu?Předem Vám moc děkuji za Vaší odpověď.Zuzka
Odpověď: Dobrý den,
bolesti v podpaží s oddálením menstruace může souviset. Následně se mohlo objevit větší kolísání hormonů v organismu. Ale objevila by se nejspíše i citlivost prsou.
Preventivně bych doporučil sonografické vyšetření, ne mamografii. Ta je vhodná u žen nad 40 let.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9459
Dobrý den,již jsem zde psala dotaz ohedně Ca prsní žlázy a použití CHT antracykliny.Výsledek hystoligie již je,ale není dosu znám IMH na co nádor bude reagovat.Je mi 27 let,léčba naodjuvantní.Karcinom mléčné žlázy infiltrující M8522/3, G2 - lékařem nevysvětleno.Metástazy v axilárních uzlinách.Nádor T4N1Mx,dnes 1.série Epi 80mg., CFA 1000mg, Aloxi 1 amp v infuzi 100ml, FR+ 16mg Dexamed.Zatím bez NLÚ.Mohla bych prosím požádat o vysvětlení pojmů.A dále jaké máte zkušenosti se strátou vlasů.u mladých žen.děkuji Vám velice
Odpověď: Dobrý den,
jednotlivé pojmy znamenají
IMH - imunohostichemie, tím se zjistí přesnější informace o nádorových buňkách, přítomnost hormonálních receprotů v nádoru, zda bude nádor reagovat na hormonální léčbu. Podle výsledku IMH se dále nastavuje léčba.
M8522/3 je pouze statistický klasifikační kod histologického nálezu
G2, neboli grade, ten se určuje u nádorů, jde o kombinaci několika jeho vlastností. G1-G3, kdy G1 je nádor relativně neagresivní, pomaleji rostoucí a G3 je opačná varianta s rychle rostoucím agresivním nádorem. Nádory u mladých žen bývají většinou ty agresivní G3. Typ gradu má vztah i k prognoze, ale mnohdy rychle rostoucí nádory reagují na léčbu velice dobře. To je dáno tím, že rychle rostoucí buňky jsou k léčbě více citlivé.
T4N1Mx je zkratka, která označuje velikost samotného nádoru (T, neboli tumor), postižení uzlin (N, nodule) N1 znamená postižení uzlin pouze v podpaží a vzdálené metastázy (M) kdy Mx znamená neznámo (určitě budou následovat další vyšetření, sonografie břicha, případně CT, MR,...)

Dále je uvedena úvodní léčba, kombinace Epi (epirubicin)+CFA(cyklofosfamid) což je standardní kombinace při léčbě nádorů.
Aloxi a Dexamed jsou antiemetika, léky potlačující zvracení.
NLÚ bude asi překlep, NÚ, neboli nežádoucí účinky.
Na této chemo vlasy vypadávají standardně, v 99% však dočasně.

Snad jsem vše podal pochopitelně. Držím palce při léčbě, ať vše jde co nejlépe.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9458
Dobrý večer, mám takový problém, že po zmáčknutí bradavky mi vytéká žlutozelená tekutina, neustále si prs mačkám, takže mi už někdy vytéká i sama. USG před měs. a výsledek byl 2 cysty do vel. 10mm. Mám strach, zda nemám nějakou vážnou nemoc. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
výtok světlé tekutiny z prsu při zmáčnutí není nic závažného. Nemusíte mít obavu.
Opakovaným mačkáním prsní žlázu stimulujete, proto se výtok zesiluje. Doporučuji nemačkat.

Pozornost a další vyšetřování vyžaduje pouze krvavý a samovolný výtok z prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9457
Dobrý den,v pravém podpaží mám viditelnou -dle sona- ucpanou prsní žlázu.Nevadila by mi už ani tak z estet.důvodů,ovšem asi se zvětšuje a začíná vadit prakticky-při nošení podprsenky.Nevím,na koho se obrátit.Na sono chodím druhý rok-vždy v květnu.Matce našli karcinom prsu-naštěstí včas,odstranili jí "žlázy" a chodila na ozáření.
Děkuji velmi za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu se bude zřejmě jednat o tzv. přídatnou, neboli akcesorní žlázu. To je okrsek žlázy uložený od prsu směrem do podpaží, v průběhu mléčné lišty. Jedná se o vývojový "pozůstatek" po našich předcích, nižších savcích.
Takto uložená může někdy působit bolesti, při zvětšení i vadit. Řešením je chirurgické odstranění.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9456
Dobrý večer, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Včera jsem podstoupila extirpaci FA v horním zevním kvadrantu superficiálně hmatného nepravidelného tuhého infiltrátu velikosti 20x18x13. Dg. zní: Fibroadeoma mammae I.sin. HZQ - prosím o vysvětlení této diagnózy hlavně co znamená sin I. Míním, že je to benigní nález v horním zevním kvadrantu, ale to označení sin I.? Děkuji Vám moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom je benigní nález, často se objevující u mladých žen. Jednoduše řečeno, jde o okrsek prsní tkáně, která má trochu jinou strukturu. jedná se o relativně častý nález u mladých žen.

l.sin. je zkratka latinského výrazu "lateris sinistri", česky vlevo.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9455
Dobrý den,
prosím Vás,co se děje, když mi v poslední době začali sami zvětšovat,natékat a občas bolet prsa? Žádné jiné útvary jsem nenahmatala.Barva se nemění.Už jsem dávno po přechodu.
S přáním hezkého dne L.R.
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k věku se bude jednat o reakci na kolísání hladin hormonů v organismu. U žen v a po přechodu to není nic neobvyklého. Předpokládám, že tyto stavy se střídají, chvíli jsou prsa větší, nateklejší a citlivější, po čase se zase vše upraví,...
Pokud došlo ke zvětšení prsou, které trvá a prsa jsou citlivé, doporučuji vyšetření (mamografie, ultrazvuk) v některém se screeningových center.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9454
jsem v tísni. mám pip implanTát. není prasklý . kdo mi poradí jaký implantát by byl vhodný . zda je možno si zaplatit jiný , než hradí pojištovna.obávám se , že bude zase použit ten nejlevnější , který je na trhu . je možno zaplATI CELÝ ,NEBO ROZDÍL V CENĚ LEPŠÍHO IMPLANTÁTU ?KTERÉ PRACOVIŠTĚ SI MYSLÍTE BUDE V TOMTO POSTUPAVAT SOLIDNĚ,,? BYLA JSEM OPEROVÁNA NA BULOVCE V ÚNORU 2010.BOHUŽEL JSEM BYLA JEDNA Z POSLEDNÍCH , KTERÉ TOTO SVINSTVO DOSTALY.
Odpověď: Dobrý den,
který implantát zvolit Vám po aféře s PIP implantáty neporadím. Pro mě tato situace vzbuzuje velkou nedůvěru v celý systém kontroly a výroby. Pokud se objeví ftaláty a podobné škodlivé hračky v nějakém levném výrobku z Asie, z pochybných zdrojů, tak mám možnost výběru koupě dražších, značkových výrobků.
Ale v tomto případě se jednalo o zdravotnický výrobek, který určitě prošel mnoha testy a zkouškami. Ale přímo VÝROBCE SE DOPUSTIL PODVODU a vyráběl něco jiného, než co nechal testovat.

Vyjádření k financování výměny implantátů a možnost připlacení za dražší variantu by MZČR mělo vydat v nejbližší době.
Doporučuji informace na stránkách "Aliance žen s rakovinou prsu", http://www.breastcancer.cz/info-implantaty-2012/.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9453
Dobrý deň, bola som na mamografickom vyšetrení s výsledkom: štruktúra prsníkov symetrická, obojstranne bez ložiskových zmien.Bilat. v LHQ difúzne bodkovité aj okrúhle mikrokalcifikáty bez výraznejšieho ložiskového nahromadenia. V ľavej axile LU, jedna lobulárneho tvaru, 22 mm v pozdĺžnej osi.
Záver:BR0,dop.uzv vyšetrenie, MMG kontrolu o 6 mesiacov. Čo to prosím znamená?
Odpověď: Dobrý den,
"bodkovité aj okrúhle mikrokalcifikáty" jsou drobné kalcifikace, odborně usazeniny vápenatých solí. Jsou dvě možnosti. Jedna možnost, zhruba odpovídající i popisu, objevují s věkem v mléčné žláze, kdy s věkem může docházet k jejich usazování. Tomu odpovídá jejich difuzní rozložení, což znamená, že jsou na větší ploše a netvoří shluky. V takovém případě se nejedná o nic závažného.
Druhá možnost je, že se tyto drobné kalcifikace (mikrokalcifikace), pokud mají určitý vzhled a uspořádání, mohou být známkou počínajícího nádoru.

V ČR je doporučovaný postup doplnění zvětšeného snímku, který poskytne jejich zřetelnější obraz a částečně se dá tyto dvě varianty odlišit. Jejich hodnocení vyžaduje opravdu velkou zkušenost a erudici.
Pokud si nejsme jisti, volíme raději ověření vakuovou biopsií. Od kontroly za 1/2 roku se ustupuje, protože nemusí přinést žádný výsledek.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9452
Pekný deń.Sono vyšetrenie prsníkov obojstranne:koža jemná,podkožie voľné.V štruktúre prsníka vpravo v DLQ prítomné anechogénne ložisko t.č. veľkosti do 6 mm/po punkci/,vpravo prít.i ojed. menšie cysty,vľavo retroaleolárne vedľa seba 2 dukty hraničnej šírky /do 3,3mm/.štruktúra pravidelna,axily voľné.Myslíte že je všetko v poriadku,že netreba liečbu.Ako sa preventívne vyhnúť tvoreniu nových cýst a preliečiť už vytvorené.Ďakujem.Prosím odpovedať na e-mail.
Odpověď: Dobrý den,
prevence tvorby cyst není. Jsou podmíněny kolísáním hormonů v těle a zvýšenou citlivostí prsní žlázy na tyto změny. Svůj podíl má i vrozená predispozice.
Podstatné je, že cysty neznamenají riziko vzniku nádorů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9451
dobry den nedavno jsem si nasla podlouhly utvar na prave strane mezi žebry když na nej zatlačim tak trochu boli jinak je mirne pohyblivy moc dekuji za odpoved a zaroven radu
Odpověď: Dobrý den,
pokud jste si v prsu nahmatala bolestivý útvar, jednoznačně doporučuji provedení sonografie, neboli ultrazvukového vyšetření prsou, které určí jeho povahu. Bez tohoto vyšetření se nedá říct o jaké ložisko se jedná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9450
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svou matku 72 let,ve zprávě ošetřujícího lékaře má uvedeno v rámci UZ vyšetření jsou v HZK levého prsu patrna 2 hypoechogenní okrouhlá, k sobě přiléhající ložiska o průměru kolem 0,4-0,5 cm, připomínající fibronky. Jiné patol.ložiska v levém prsu neprokázána. Vzhledem k ložiskům vhodné další vyšetření. Máme se něčeho obávat? Děkuji za odpověď, Pavla
Odpověď: Dobrý den,
popis ložisek je hodně stručný, proto si netroufnu odhadnou jakého původu ložiska jsou. Formulace "vhodné další vyšetření" je hodně obecná, vlastně nic neříkající.
Vzhledem k věku, určitě doporučuji provedení mamografie, nejlépe v některém akreditovaném screeningovém centru.
Ve věku 72 let se mamografie provádí jako první, základní, vyšetření prsou a UZ se doplňuje až následně, dle potřeby.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9449
Dobrý večer, je mi 22 let před pár dny se mi na levém dvorci udělala hnědá skvrnka (cca 3mm) a pár ještě menších hnědých teček, a zvětšila se mi pravá bradavka. Zhruba před měsícem jsem si u gynekologa stěžovala na bolest v prsou a podpaží, poslal mě na ultrazvuk, kde mi napsali, že žádný samostatný útvar nenalezen (to je předpokládám v pořádku, pokud ne, vyveďte mne prosím z omylu). Hormonální antikoncepci jsem vysadila asi před třemi měsíci. Čím by ty skvrnky mohly být způsobeny? Zaznamenala jsem v poslední době drobný nárůst pih na kůži.
Odpověď: Dobrý den,
barevné změny na bradavce se mohou objevovat, většinou souvisí s menstruačním cyklem. jde o reakci prsní tkáně na hormonální změny v organismu v průběhu menstruačního cyklu.
Navíc před měsícem jste byla na vyšetření prsou, které nic neprokázalo. nemusíte mít proto obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9448
Dobrý den pane doktore, včera jsem si náhodou nahmatala tvrdý útvar (asi bulku) nad bradavkou. Nevím, jak tam je dlouho, protože si prsa moc pravidelně nekontroluji. A asi před půl rokem jsem měla slabý výtok ze stejného prsu. Zdál se mi nepatrně narůžovělý, ale na prohlídku jsem s tím nešla. Teď mám trochu strach, abych něco nezanedbala. Mám s tím jít raději na prohlídku hned, nebo se mám nějakou dobu sledovat?
Odpověď: Dobrý den,
doporučil bych provedení sonografie, která přesně určí povahu útvaru, který si hmatáte.
S největší pravděpodobností se nejedná o nic závažného, může se jednat o hormonálně změněný okrsek žlázy, drobnou cystu či fibroadenom. Rakovina prsu je u žen Vašeho věku vzácná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9445
Dobrý den, už měsíc nebo dva, cítím zvláštní bolest levého prsu, někdy mne pobolívá ruka a bolest mi jde až do zad. Žádné jiné další příznaky nemám. Před rokem mi dělali celkové vyšetření a byla jsem v pořádku. Ale rok je možná už dlouhá doba. Chtěla bych se zeptat, co by to mohlo znamenat.
Mockrát děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že bolest jde o do ruky a do zad, předpokládám, že se bude jednat o potíže s páteří. V takovém případě se bolest šíří do části zad, ramene, ruky. A do části hrudníku a tím působí dojmem, že bolí prso.
Pro jistotu bych doporučil sonografii prsou, aby se vyloučil ev. původ potíží z prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9444
Dobrý den,
je mi 28 let a mám 1 dítě. V srpnu minulého roku jsem absolvovala sono prstu. Teď jsem si nahmatala rezistenci v horním zevním kvdrantu, která tam nebyla. Je nutné znovu vyšetření, když jsem ho absolvovala nedávno? Není to vyloženě bulka, spíše zatvrdlina. Nerada bych působila jako ,,hypochondr" Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud si prsa pravidelně kontrolujete hmatem a najednou jste si všimla změny, přibyl tuhý okrsek, zatvrdlina, doporučil bych zopakovat sonografické vyšetření. Opakování sono vyšetření po 1/2 roce není problém.
Nejspíše se jedná pouze o okrsek zduřelé žlázy, ale sono vyšetření poskytne jistotu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9443
Dobry den,
rada bych se zeptala jestli je mozne zdrureni uzlin v prsou v navaznosti na trenink ve fitness?Jiz tri roky chodim pravidelne na sono prsou i na krev neb se mi nezvetsila diky svalove hmote mlecna zlaza a tak jsem jen sotva kojila. Dnes jsem si nasla po treninku docela bolestivou boulicku v prsu, ktera tam jeste vcera nebyla...na zdureni uzlin trpim jiz od malicka...
dekuji
Odpověď: Dobrý den,
zvětšení prsou v souvislosti s větší fyzickou námahou je možné. Ale jedná se o uzliny např. v podpaží.
V samotné prsní tkáně je uzlin minimálně. Doporučuji vyčkat týden, pokud boulička nezmizí, ale zůstane, doporučuji sonografii prsu, které přesněji určí její charakter.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9442
Dobrý den, je mi 26 let, mám tříletou dceru a nekojím více než rok. Stále mi ale po zmáčknutí z prsu vytéká tekutina (bíložlutá jakoby lepkavá, někdy bílá tekutá), z pravého prsu více (z tohoto jsem i více kojila). Je to po takové době normální? V poslední době mě v prsu pobolívá, je to občasná bolest, někdy jakoby tlak, někdy píchnutí. V levém prsu méně. Užívám antikoncepci Azalia. Mívám potíže s krční páteří, může toto s bolestí prsu souviset? Děkuji za odpověď, Lenka
Odpověď: Dobrý den,
výtok světlé tekutiny z prsu po zmáčknutí není nic neobvyklého, není to známka nádorů. Nemusíte mít obavu.
Pozornost a další vyšetření vyžaduje pouze krvavý samovolný výtok, bez mačkání.
Občasná citlivost prsou, většinou v návaznosti na určitou fázi menstruačního cyklu je normální.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9441
V jakém dni menstruačního cyklu má jít mladá žena na sono prsu?? Například menstruaci dostanu 18. ledna. Děkuji Eva Vaníčková
Odpověď: Sonografické vyšetření není nutné objednávat v určité fázi menstruačního cyklu, můžete je absolvovat kdykoliv. Přesnost vyšetření není nijak ovlivněna.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9440
Dobrý večer, mohl by jste mi, prosím, vysvětlit tento nález z prsní poradny: V HZK 1.dx prsu je hmatná elast.rezist. vel do 10 mm v místě popis. cyst. změn. LN v axillách nezvětšeny. Byla jsem před 3měs. na USG s výsl. drobné cysty v HZK 1.dx prsu. Kontrola za rok. Mám po stlačení zelenou sekreci z pravé bradavky. Mám strach, zda nemám vážnou nemoc. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
v prsu máte okrsek cysticky změněné žlázy. nejedná se o nic závažného, drobné cysty v prsou při USG vyšetření nacházím běžně. Nejdůležitější je, že cysty nezvyšují riziko vzniku nádoru v prsu.
Nález z poradny odpovídá USG vyšetření a okrsek drobných cyst v pravém prsu je hmatný.
Zelený výtok z bradavky po zmáčknutí nic neznamená. Závažný je pouze krvavý a samovolný výtok, bez mačkání.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9439
Dobrý den, podle ultrazvuku mám mírně zvětšené obě axillární uzliny do 1 cm s echogenním hilem? Co je to echogenní hil? V pravém prsu mám fibroadenom 19x10cm, mohou s tím souviset ty uzliny. Doktor říkal, že to bývá z holení podpaží, je to pravda? Je mi 30 let.
Odpověď: Dobrý den,
uzliny v podpaží (axile) se vyskytují zcela přirozeně, nejedná se o známku ničeho. Velikost 1 cm je normální, "echogenní hilus" znamená, že centrum a jeden okraj uzliny je v ultrazvukovém obraze světlý (echogenní). To je normální stavba a vzhled uzliny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9438
Dobrý den, před týdnem mi byla provedena biopsie ložiska poblíž areoly z "kojícího" prsa. Výsledky zatím nevím, modřina se hojí. Rána se doposud neuzavřela a vytéká z ní mléčná, spíše hustější tekutina. Jak mám tuto komplikaci řešit? Mohlo by se jednat o píštěl? Četla jsem, že může v těchto případech vzniknout, ale mám málo informací.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
vznik píštěle po biopsii ložiska u kojící ženy je známou komplikací. Vyloučení nádoru prsu biopsií je však důležitější a není možné čekat.
Doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa, případně gynekologické ambulance v nemocnici, kde si s píštělí nejlépe poradí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9436
Dobrý den,
chci se jen zeptat, hledala jsem všude možně, ale nikde nenašla svou odpověď.
Už třetí měsíc mám občas citlivou bradavku, ale pouze na pravém prsu, první měsíc se i olupovala a jinak to příšerně svědí, čím by to mohlo být?

děkuji za radu

Denisa
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k věku se bude jednat o ekzem, který se projevuje přesně jak popisujete. Doporučuji návštěvu kožního lékaře.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9435
Dobrý den, před třemi měsíci jsem byla na sonografickém vyšetření prsů, vše bylo v pořádku. Včera jsem si v levém prsu nahmatala bulku, jsem dva dny před menstruací, mohu se zeptat co by to mohlo být?

moc děkuji, Jana
Odpověď: Dobrý den, pokud drobná boulička do dalšího období menzes nezmizí, doporučuji zopakovat ultrazvukové vyšetření. S největší pravděpodobností se bude jednat pouze o zduřelou žlázu jako reakce na hormonální změny v průběhu cyklu, případně může jít o drobnou cystu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9434
dobrý den,je mi 40.let v říjnu 2011 ,jsem byla na preventivním ultrazvuku prs s negativním výsledkem a před měsícem v období menzes
jsem si nahmatala a pravem prsu vlevo malou kuličku velikosti hrášku
je možné,aby to bylo něco vážnějšího !!Děkuji a s pozdravem Jitka
Odpověď: Dobrý den,
pokud drobná boulička do dalšího období menzes nezmizí, doporučuji zopakovat ultrazvukové vyšetření.
S největší pravděpodobností se bude jednat pouze o zduřelou žlázu jako reakce na hormonální změny v průběhu cyklu, případně může jít o drobnou cystu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9432
Dobry den.Som po ciastocnej operacii prsnika.Triple neg,Her2 neg,invazny duktalny Ca T1c,NOMO G3.Je to najagresivnejsia forma? Ake su moje prognozy do buducna?Som po 4chemo atracyklinom,cakaju ma 4 taxoly. Stacia mi 8chemo?Aka je dalsia liecba?Ide u mna o prezivanie alebo sa mozem vyliecit? Mam 44 rokov.Dakujem.
Odpověď: Dobrý den,
nádor byl zachycen v časném stádiu, T1, což je dobře, rovněž nebyly postiženy uzliny, ani se neprokázaly metastázy, což je dobře. Podle určitého hodnocení nádoru z několika hledisek, se nádory zařazují do tří kategorií (G1,G2,G3), G3 znamená agresivnější variantu.
Triple neg. nádory se léčí kombinací chirurgie, chemoterapie a radioterapie. Některé studie prokazují efekt i hormonální léčby, i když nádor neobsahuje tzv. hormonální receptory. Rozsah léčby je plně v rukou onkologa, který přesně ví, jakou kombinaci zvolit.
U nádorů Triple neg. je prokázané větší riziko ev. recidivy, návratu nádoru, ale moderní onkologická léčba umožňuje plnohodnotný život s minimem omezení, určitě ne jen přežívání.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9431
Dobrý Večer.... Mám dotaz a to ten že jsem si před týdnem nahmatal na pravém prsu něco jako bulku.... bolelo to ten pvní den ale ted to bolí jen když se toho dotknu a nevím co by to mohlo být a tak jsem se obrátil na vás co by to mohlo být. děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se jedná o změny prsní tkáně související s věkem a s hormonálními změnami v organismu. Pokud potíže do měsíce neustoupí, nebo se zhoršovaly, doporučuji sonografické vyšetření prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9430
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svou matku. je jí již přes 45 let a měla by tedy chodit na pravidelné mamografické vyšetření - screening. Musí ji objednat praktický lékař nebo se může rovnou objednat na nějakém pracovišti (jsme z Ostravy, v úvahu připadá např. Fakultní nemocnice Ostrava)? Druhá otázka - vyšetření se provádí na náklady pojišťovny? Nebo se jedná o nějaký doplatek? Děkuji Vám za odpověď
S přáním příjemného zbytku neděle
Lenka
Odpověď: Dobrý den,
preventivní mamografické vyšetření se prování u žen od 45ti let věku. Tyto preventivní mamografie provádějí specializovaná screeningová centra, v Ostravě jsou tato centra čtyři, např. Fakultní nemocnice Ostrava.
Preventivní mamografie se provádějí jednou za dva roky a jsou plně hrazena zdravotními pojišťovnami, včetně případných doplňujících vyšetření, např. sonografie.
K vyšetření je zatím potřeba žádanka obvodního lékaře nebo gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9429
Dobrý den. Mám takový dotaz. Při umývýná jsem si vpodpaží našla jako kdyby zvětšenou žlázu. A občas mě tam jako kdyby i zabolelo. Kontrolovala jsem si i druhé podpaží a tam nic takového nemám. Poradíte mi prosím? Ivana
Odpověď: Dobrý den,
bude se jednat o drobné uzliny v podpaží, které, pokud jsou blíže ke kůži, mohou být hmatné. Nebo se může jednat o okrsek žlázy, který zasahuje do podpaží. S největší pravděpodobností se nejedná o nic vážného. Pouze, pokud jste si v podpaží dříve nikdy nic nenahmatala bych doporučil, pro jistotu, sonografické vyšetření, nejlépe ve screeningovém centru.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9428
Dobrý den, mám dotaz ohledně bolesti v prsou. Zhruba měsíc mě bolí levé prso na silnější dotek, bolí mě z boku. Žádnou bulku jsem nenahmatala. Je mi 18 let. Napadlo mě jestli nejde o růst prsou, to prý často způsobuje bolesti. Bolí mě pouze ale jedno. Předem děkuji za odpověď. Petra
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o změny prsou v souvislosti s věkem a růstem prsní tkáně, přesně jak píšete. Není to nic neobvyklého. Pokud si v prsou nic nehmatáte, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9427
Dobrý večer,mám dotaz ohledně mého bioptického nálezu.Závěr:Atipická hyperplazie hraničního charakteru.
Doporučení lékaře:je možné zvolit konzervativní postup s kontrolním MG po 6 měs.nebo chirurg.řešení,doporučuji operaci na plastické chirurgii.
Mám si sama zvolit postup.Bohužel jako laik nevím jak se rozhodnout.Děkuji za pomoc Zdenka
Odpověď: Dobrý den,
nález atypické hyperplazie není ještě nádorem, ale je prokázané vyšší riziko vzniku nádoru v takové tkáni. Proto se ložiska s tímto nálezem doporučuje operativně odstranit. Osobně doporučuji chirurgické odstranění.

Je otázka zda zvolit operaci na "klasické" chirurgii, kde mají zkušenosti s operováním prsou, včetně těchto hraničních nálezů. Zkušený chirurg takovou operaci provede i s odpovídajícím kosmetickým výsledkem. Plastická chirurgie ve většině případů nemá zkušenosti s operací nádorů a těchto přednádorových stavů, ale zabývají se pouze plastickými, kosmetickými, operacemi prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9426
A ještě pane doktore jsem zapoměla jak často mohu podstupovat mamograf když mi ještě nebylo 45 roků?A pokud je nemoc v rodině.bojím se aby se něco nedělo když to bolí.chtěla bych vědět váš názor a jak se ještě víc chránit když to měla matka.Na kontroly chodím do mamocentra Klatovy pravidelně každý rok naposled jsem byla v srpnu a teď se bojím jestli se něco neděje z čeho to může bolet.děkuji
Odpověď: U žen do 40ti let se jako základní vyšetření prsou provádí sonografie. Mamografie se doplňuje pouze ve vybraných případech, především pro její menší přehlednost, ve srovnání se sonografií.
Pokud na pravidelné kontroly chodíte do screeningového centra v Klatovech, nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9425
dobrý den pane dr.mám bolesti levého prsu a podpaží takové jako tahnutí.Mám problémy s páteří zůženej pát.kanál a vyhř.ploténku bolesti od levé lopatky do ramene a ruky.Chci se zeptat jestli bolest může jít až do prsu.Maminka mi zemřela na rakovinu prsu a mám velký strach o co se může jednat.Na prohlídky chodím každý rok na sono a 3x jsem byla na mamo.je mi 39let.Mám chodit častěji?A od čeho mi to může bolet.děkuji
Odpověď: Dobrý den,
potíže s páteří, zúžený páteřní kanál a vyhřezlá ploténka se může promítat kromě ramene a ruky rovněž do oblasti prsu. Pokud chodíte na pravidelné sono vyšetření prsou 1x ročně, které je vždy v pořádku, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9424
Dobrý den pane doktore,je mi 47 let mám za sebou již druhé mamografické vyšetření se závěrem redukující typ žlázy , poměr parenchymu a tuku je nepřiměřený. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená? Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
redukující typ žlázy znamená, že na snímcích převažuje přítomnost tuku s menším podílem žlázy. Je to normální obraz. S věkem se objem žlázy v prsou zmenšuje a přibývá tukové tkáně. takový obraz bych nenazval nepřiměřený, spíše normální, věku odpovídající.
Pro hodnocení mamografických snímků a přesnost mamografie je to "ideální" varianta. V tukové tkáni je případný drobný nádor velice dobře patrný.
Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9423
Dobrý den, byl mi diagmostikován nádor prsu. Je mi 27 let, lékař zvolil neoadjuvatní chemoterapii antracykliny, aby nádor zmenšil a byl operabilní.Chtěla jsem se zeptat na Váš názor na tuto léčbu,jelikož u ní hrozí riziko srdečního onemocnění. Dle IMH vyšetření,které bude za3 týdny bude lékař aplikovat biologickou nebo hormonální léčbu.Je mžné, že nádor v mladém věku je tak agresivní, že by během pár dní- týdny rapidně rozšířil?při samovyšetření jsem žádný útvar nenahmatala a pak ze dne na dn, jsem měla útvar o vel. 4 cm,nechápu to.
Odpověď: Dobrý den,
nádory prsou u žen v mladém věku jsou spíše vzácnější. Bývají často spojené s genetickou predispozicí. Většinou jde o nádory rychle rostoucí, agresivnější. To je dáno stavbou prsní tkáně a vyššími hladinami hormonů v těle (to je v mladém věku normální). Zároveň však tyto rychle rostoucí nádory často velice dobře reagují na léčbu - jak rychle rostou, tak jsou i citlivější na onkologickou léčbu.
Nádory v mladším věku rovněž rostou rychleji, často je ale tento růst skrytý, plíživý, takže jej zaregistrujete až později.
Neznám však přesný typ nádoru u Vás, proto tyto informace berte jako obecné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9422
Dobrý den, mám fibroadenom v prsu. Chtěla bych se Vás proto zeptat, zda-li jsou známy případy, kdy se fibroadenom stal zhoubným útvarem? Všichni říkají, že to nic není, chodím na pravidelné kontroly na ultrazvuk, ale děsí mě, že mám v tělě nějaký útvar. Existuje šance, že až budu starší, tak zmizí nebo se zmenší?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom je benigní ložisko v prsu. Samotný fibroadenom se ve zhoubný nádor nezmění, ale občas se může v těsné blízkosti objevit karcinom. Riziko je však malé, proto se automaticky operace fibroadenomu neprovádí, pouze se doporučují kontroly.
Samotný fibroadenom z prsu nezmizí, s věkem se může změnit jeho struktura.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9420
Dobrý den, asi před šesti lety jsem prodělala plastickou operaci vpáčené bradavky (dědičné). Operace moc nepomohla a tak mi byl aplikován piercing.Asi 2 roky jsem ho nosila,ale stále mi rána jako by hnisala okolo piercingu.Letos jsem ho již raději vyjmula a stále mě trápí páchnoucí výtok po zmáčknutí bradavky.Mívá různé barvy,někdy mléčný, někdy do zelena a jindy průsvitný nahnědlý.Jedná se o následek piercingu? Nepřijde mi to ale normální takovou dobu.Už z toho mám strach.Ještě jsem nekojila,antikoncepci neužívám. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jedná se chronickou infekci v jizvě, resp. v místě piercingu. Někde v podkoží je ložisko zánětu, zřejmě absces, ložisko s hnisem. Určitě navštivte lékaře, kožní oddělení, nebo Vašeho plastického chirurga, který piercing aplikoval.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9419
Dobrý den,
mám takový dotaz. V okolí bradavky se mi objevilo pár vřídků, které mají velikost cca 2-3 mm. Vypadají jako o něco větší akné. Při pohmatu mě bolí a bradavka také. Když si prošahám prso, jiné změny nenalézám.
Mám si s tím dělat starosti, případně navštívit lékaře?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě se bude jednat o zanícené drobné potní mazové žlázy. Do měsíce by měly zmizet. Pokud by se zvětšoval a bolest se stupňovala, doporučuji návštěvu kožní ambulance.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9418
Dobrý den Pane doktore,
měla bych dotaz:při nálezu v prsu mohu zažádat kde se chci léčit- nebo mi to určuje mamol.poradna kde jsem vedena?Děkuji za odpověd .
Odpověď: Dobrý den,
v ČR je tzv. svobodná volba lékaře, to znamená, že si můžete vybrat lékaře či nemocnici ve které chcete být léčena. Samozřejmě mnohá pracoviště různých oborů spolupracují, to znamená, že gynekologové posílají žena na konkrétní mamografické pracoviště, při nálezu patologie, kterou je potřeba operovat spolupracují s konkrétní chirurgií, kde provádějí operace prsou, atd.
Pokud chcete můžete absolvovat léčbu v jiném zdravotnickém zařízení, než které Vám doporučí poradna.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9417
Dobrý den pane doktore,v prosinci mi onkologický lékař našel pohmatem drobnou hrčku,poslal mě na sono+mamograf,sono jsem absolvovala s tím,že mi lékař řekl že je tam cysta asi 1cm.mamograf měli v tu dobu pokažený,takže jsem byla tento týden.Dnes mi volali,že se mám objednat opět na sono,že tam mám nález.Jsem pomalu na nervové zhroucení jaký mám strach..chtěla bych se zeptat,je možné ,aby se cysta během jednoho měsíce zvětšila?Pořád si říkám ,že by to mohlo tak být.Jetšě jedna otázka,jsou cysty i zhoubné?Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nález cysty v prsu velikosti 1 cm není nic neobvyklého ani závažného. Prostá cysta nepředstavuje zvýšené riziko při vznik nádoru prsu. Velikost cyst se mění, můžou se zvětšovat, změnšovat.
Co na mamografii objevili netuším, ale pravděpodobné je, že snímky jsou hůře přehledné. Ve Vašem věku je v prsou převaha žlázy, která vytváří různě bohatou strukturu, která často na mamografii vytváří dojem různých stínů. Proto se v těchto případech po mamografii doplňuje ještě sonografie. Při původním vyšetření na sonu v prosinci neměl lékař z dispozici mamografii, proto Vás zve na kontrolu, aby podrobněji a cíleně vyšetřil právě tyto hůře přehledné oblasti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9416
Dobrý den.
V rámci prevence jsem byla odeslána na mamo a sono vyšetření, protože lékař našel v prsu bulku. Umístěna je téměř ve středu prsu (skoro pod bradavkou), ale až u hrudní kosti. Na mamo byly diagnostikované 2 cysty. Cysty, které mi lékařka ukazovala na snímku, byly dle mého laického názoru zcela odlišné velikosti než ona doktorem nalezená bulka. Umístění bulce ale "odpovídalo". Je možné, že bulka je umístěna tak, že se na mamo nezobrazí (u hrudní kosti, takže při stlačení prsu je mimo záběr)? A pokud ano, je zachytitelná SONO vyšetřením?
Děkuji moc za odpověď.

Odpověď: Dobrý den,
velikost bulky, kterou si hmatáte a velikost na snímku se může lišit. Jedním z důvodu může být zvětšení u digitálních snímků v počítači, dalším třeba okolní tkáň, která může vytvářet dojem, že ložisko je větší, ale mamograf a sonograf ukáže jeho skutečnou velikost.
Může se stát, že ložisko, bulka, pokud je uložena v hloubce prsu, téměř u hrudní stěny, se může při snímkování dostat mimo snímek. Ale ve screeningových centrech pracuje zkušený personál, laborantky vědí, jak dostat na snímek vše, co je potřeba, tak lékaři kteří porovnají hmatný nález s mamografickými snímky a nález při sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9415
Dobrý den,měla bych dotaz.Před 8měs.se mi po kompresi pravé bradavky objevila zelená sekrece,výsl.USG Birads 2,cystická masthopatie,drobné cysty.Kojila jsem dohromady 7 let.Gynekolog mi nasadil HAK,ale měla jsem problémy, tak mi ji po 2měs. vysadil.Prsa mi bolí, mám strach, zda se nejedná o něco vážného. USG kontrolu mám za rok. Po kompresi mám sekreci stále.Prolaktin v pořádku,krevní obraz a štítná žláza také v pořádku. Děkuji za odpověď. Monika.
Odpověď: Dobrý den,
sekrece z prsu po zmáčknutí není nic neobvyklého. nemusíte mít obavu. Závažná je pouze samovolná krvavá sekrece, bez mačkání.
Drobné cysty v prsou není taky nic neobvyklého, nacházíme je běžně a nepředstavují zvýšené riziko pro vznik nádoru.
Citlivost a bolesti prsou, např. v souvislosti se začátkem či ukončením užívání hormonů, což je i HAK je častá. Souvisí s reakcí prsní tkáně na změny hladin hormonů v těle.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9414
Vazena PANÍ DOKTORKO
Ve svych 40 letech jsem byla pro bolest a utvar v pravem prsu na mamografickem vysetreni v Benešově, nalez byl zbytneni prsni zlazy odpovidajici memu veku, chtela bych se zeptat co to je zbytneni a jestli je nutna dalsi kontrola na mamografu a v jakem intervalu. dekuji mnohokrat za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
pojem "zbytnění prsni zlazy odpovidajici memu veku" je zavádějící a sám sobě odporuje. Zapomeňte na slovo zbytnění (česky to znamená zvětšení).
Protože pokud by byla žláza zvětšená, tak nebude věku odpovídající a naopak žláza, která odpovídá věku je normální, není zbytnělá ani zvětšená.

Zda je potřeba dalších kontrol? Píšete, že jste si v prsu něco nahmatala a byla jste na vyšetření, které nic špatného nenašlo. Někdy se v těchto případech doplňuje kontrola za cca 1/2 roku, pro jistotu. Ale jinak další kontroly nejsou potřeba. Pouze pokud by jste si v prsou opět něco nahmatala.

Jinak, samozřejmě od věku 45 let jednoznačně doporučuji pravidelné preventivní mamografie v intervalu 2 roky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9412
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je pravda, že se posunula hranice genetického testování na mutace g.BRCA1 a BRCA2 na 40 let? Jsem po léčbě inv.dukt. ca prsu,st.T1cN1mic M0, léčba- záchovná operace prsu+ odstranění sent. uzliny, chemoterapie 6xAc, radioterapie,Hornonální terapie-Zoladex, tamoxifen...je mi 40.let.Děkuji za názor na léčbu a gen. vyšetření V rodině jsem jediná s ca prsu a ca vaječníků neměl v přímé linii nikdo. jiné rakoviny v rodině máme, cca od věku 60 let...
Odpověď: Dobrý den,
indikací k testování přítomnosti genů BRCA1 a BRCA2 je mimo jiné karcinom prsu diagnostikovaný do 40 let věku. Do této kategorie spadáte.
Doporučuji návštěvu některého z genetických pracovišť. Jejich seznam je na této adrese.

http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-lekare--specializovana-pracoviste--genetika
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9411
Dobrý den, prosím o překlad věty - vpravo ve VKK hypoechogenní hrubší struktura žláz.parenchymu v rozsahu 30x12x9mm.Léčím se s nezhoubnými nádorky již několik let.Toto je z posl.vyštření. Děkuji Zuzana
Odpověď: Dobrý den,
těžko se hodnotí jedna věta z výsledku opakovaných vyšetření.
V levé polovině pravého prsu, v jeho vnitřních kvadrantech (VKK) je patrná oblast změněné prsní tkáně (hypoechogenní hrubší struktura). Mohlo by se jednat o změny v prsní tkáni, tzv. mastopatii.
Ale bližší hodnocení, aniž bych Vás přímo vyšetřil, by byly jen spekulace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9410
Dobrý den,po samovyšetření prsu jsem si nahmatala bulku.byla jsem na ultrazvuku prsu a lékař do zprávy napsal: několik 2-3 plochých,hypoechogeních ohraničených okrsků velikost 11x5mm.nejspíše adenosa v.s.mohla bych poprosit o vysvětlení,co je to adenosa.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den,
adenoza je stav, kdy jsou v prsou zvětšené okrsky žlázy, které na ultrazvuku mohou vytvářet hypoechogenní oblasti. Jedná se o běžný nález. V případě spojitosti s hmatnou bulkou je vhodné bioptické ověření těchto okrsků aby se vyloučil případný nádor prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9409
Dobrý večer,mám velké bolesti v levém prsu, které se ještě zvyšuji ve chladném prostředí, podstoupila jsem ultrazvukové vyšetření bez nálezu, dostala jsem léky proti bolesti, které mi nepomohly, v dětství jsem prodělala úraz tohoto prsu, může to být chlamydiová nebo boreliozová infekce nebo nebo abces? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
pokud by byl v prsu absces, ultrazvukové vyšetření by jej odhalilo. Infekce by se projevila např. horečkou, únavou a dalšími příznaky. Bolesti prsou nejspíše souvisí s hormonálními změnami prsní tkáně a zvýšeným prokrvení v chladu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9408
Dobrý de, chtěla bych se zeptat. Už pátý den mě bolí levé bradavka, z jedné (levé strany) když ji zmáčknu a dnes, mě začala bolet i ta druhá, ale z pravé strany, nemohli by jste mi poradit co by to mohlo být? Je mi 16 let, děkuji předem
Odpověď: Dobrý den, nejedná se o nic vážného, ale o normální stav. Citlivost prsou a bradavek souvisí a věkem a vývojem prsní tkáně, jak dospíváte. Potíže časem ustoupí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9407
Dobrý den,
jsem v 17 týdnu těhotenství, asi před dvěma týdny jsem si nahmatala bulku v pravém prsu. Proběhlo ultrazvukové vyšetření, při kterém pan doktor vyslovil názor, že se jedná o fibroadenom. Přestože si byl celkem jistý, byla provedena ještě i biopsie (výsledky ještě nejsou). Byla biopsie opravdu nutná? Zapůsobilo to na mě dojmem, že se jedná o něco zhoubného. Děkuji za Váš názor
Odpověď: Dobrý den,
lékař zvolil správný postup, biopsie nebyla zbytečná. Pokud se jedná o fibroadenom, nebo jiné nezhoubné, benigní, nezávažné ložisko, biopsie to potvrdí a vy se můžete v klidu a bez stresu těšit na narození potomka.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9406
Dobrý den, dnes jsem byla na mamografu a 2x na sonu. Na mamografu prý je něco vidět, ale neřekli mi co a na sonu ani jednou ne. Jdu tedy na biopsii a vzorek se pošle na histologii. Je běžné a možné, aby to nebylo vidět na sonu? Jak velkou mám naději, že to nebude nic vážného? Děkuji, Milada.
Odpověď: Dobrý den,
každá z vyšetřovacích metod, mamografie a sonografie, má své přednosti, ale i nevýhody, vzájemně se doplňují. Většinu změn v prsní tkáni vidí mamografie lépe, ale ne vše, proto ji doplňuje sonografie. Některá ložiska sonografie nevidí vůbec.
Zda se jedná nebo nejedná o nádor se nedá říct, neznám nález z mamografie. Ale objednání na biopsii neznamená automaticky, že máte v prsu nádor.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9405
Dobry den pane doktore jeste jsem se vas chtela zeptat jak vlastne probiha biopsie prsa a jaky je rozdil mezi aspiraci jehlou a trueCut-biopsie ,myslim jaky je postup a kolik desticek odesilaji na rozbor ?Dekuji vam za odpoved a preji hezky den.
Odpověď: Dobrý den,
aspirace tenkou jehlou je taková injekce, tenkou jehlou se píchne do podezřelého ložiska a pod tlakem se nasaje několik malé množství, několik buněk, do jehly. Ty se poté umístí na sklíčko a pod mikroskopem posoudí.
Je to jednoduchá, levná a minimálně bolestivá metoda, To jsou její přednosti. Problémem je horší přesnost výsledku.

Biopsie je vlastně taková "větší" injekce. Nejdříve se aplikuje anestetikum, část prsu se umrtví, aby byl odběr nebolestivý, podé se do ložiska zavede speciální jehla, která z ložiska vyřízne váleček tkáně, velikosti 1-2mm a délky 2 cm. Odebírají se dva až čtyři tyto válečky. Získané vzorky se odešlou do laboratoře, kde se speciálně barví a vyšetří pod mikroskopem. Výsledkem kompletní histologický popis získané tkáně, pokud by se jednalo o nádor doplňuje se další barvení, které napoví onkologovi optimální léčbu.
Celý biopsie trvá zhruba 20-30 minut.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9404
Dobrý den,je mi 40 let,před týdnem jsem byla na mamografickém vyšetření,výsledek je zasílán poštou,dnes mi přišel dopis ,abych se dostavila k doplnění nezbytného ultrazvukového vyšetření,ev.biopsie-jedná se o upřesnění rozsahu žlázové struktury, ultrazvukové vyšetření chápu,ale biopsie mne trochu vyděsila,je toto pouze pro nepřehlednost žlázy na rtg?Děkuji a nezlobte se za dotaz,ale jsem trochu vyděšená.L.R.
Odpověď: Dobrý den,
vůbec se neomlouvejte, od toho je tato poradna.
Neznám výsledek a nález na mamografii, tak budu jen spekulovat.
Předpokládám, že to byla Vaše první mamografie. Stavba prsou u žen ve Vašem věku je s převahou žlázy a na snímcích vytváří "mlhu", nepřehlednost žlázy a lékař nemůže spolehlivě posoudit, jestli někde není nějaké skryté ložisko. proto doplňuje ultrazvuk. To je běžný postup.
Druhou možností je, že na mamografickém snímku je patrné nějaké ložisko a ultrazvuk ukáže jeho charakter, případně se provede biopsie tohoto ložiska.
Mamografické pracoviště má pro zvaní žen k doplňujícímu ultrazvuku asi předtištěné formuláře, univerzální pro obě varianty, což Vás mohlo vyděsit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9402
dobrý den pane doktore jsem po operaci prsu po asblaci od července na jizvě mi řekl doktor,že mám počínající fibrozu ,stále mě to bolí dá se to prosím řešit abych mohkla spát a zda tento stav je chronický.
děkuji
Odpověď: Dobrý den,
bolesti a citlivost v jizvě po operaci se objevují různě často, někdy hned po operaci a postupně ustupují, nebo se objeví později. Vhodné je pravidelné jemné masírování jizvy a jejího okolí. Případně použití krému k uklidnění, který se vmasíruje do jizvy. Další možností je rehabilitace.
Poraďte se se svým onkologem či chirurgem, kteří Vám doporučí nejlepší možnost, dle provedené operace, probíhající onkologické léčby (radiorerapie?) a možnost rehabilitace v místě Vašeho bydliště.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9401
Dobrý den, dcera /33 let/ byla vyšetřena na SONO levého prsu, kde jí zjistili volnou tekutinu v podobě jakéhosi disku velikosti 2 cm. Toto místo jí velice bolí v jakékoli činnosti, i ve spánku při stlačení prsu, nebo při jakémkoliv dotyku. Na gynekologii jí p. doktor doporučil brát léky Agnucaston po dobu 3 měsíců. Jelikož však má trombofilii a již prodělala embolii plic, neměla by brát nic hormonálního. Můžete mi prosím toto potvrdit, a tím tuto léčbu doporučit? Děkuji velice za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
předpokládám, že tuto informaci měl i lékař, který Vám lék předepsal.
Podle informací výrobce léku se nejedná o hormonální přípravek, ale tzv. fytofarmakum, extrakt z plodů drmku obecného. Ovlivňuje vylučování prolaktinu, což je hormon, který působí na prsní tkáň. Výrobce neuvádí kontraindikace užívání při poruchách srážlivosti krve.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9400
Dobrý den. Nahmatala jsem si nebolestivou, ale zvětšenou mízní uzlinu (měkký pohyblivý útvar podél hrudní kosti). Nejsem si jistá, jestli se jedná o uzlinu. Jak to poznám? Dost mě to vylekalo. Zajímá mě, zda může být zvětšená uzlina podél hrudní kosti příznakem zhoubného nádoru i v případě, že v podpaží ani jinde zvětšené uzliny nejsou? Prosím o odpověď. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
hmatem se nepozná rozdíl mezi normální uzlinou a uzlinou zvětšenou při zhoubném nádoru. Nutné je další vyšetření, nejlépe sonografie uzliny, ale rovněž celého prsu. Hmatná uzlina ale neznamená, že se musí jednat o nádor, může jít o normální uzlinu, nebo uzlinu zvětšenou z jiného důvodu.

Určitě se objednejte na sonografii, nejlépe v některém akreditovaném screeningovém středisku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9397
Dobrý den,chtěla bych se potat co je to mastopatický uzel?Mám ho v levém prsu.Je možné aby u toho byly dost silné bolesti?Věk 43 let.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
pojem mastopatický uzel se používá pro mnoho různých změn v prsní tkáni. často je ale zneužívám a za mastopatické změny a uzly se vydává i normální prsní tkáň.
Ve Vašem případě se zřejmě jedná o změny ve struktuře a stavbě prsní tkáně, reakce tkáně na hormonální změny v rámci menstruačního cyklu a s věkem. Nejčastěji se projevují citlivostí až bolestí celého prsu či jen určité části.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9396
Dobry den,rada bych se informovala,zdali nemocnice Sosna Trinec ma akreditovane pracoviste na provadeni sonograficekho vysetreni prsu.Ve Vasich nabidkach to to pracoviste neni ukazano.Lekar,ktereho mam v Trinci mi doporucil polikliniku v Mistku,nebo v Trinci Sosna-( ta je pro me mnohem bliz).Pojistovnu mam 205.Dekuji s pozdravem G.H.
Odpověď: Dobrý den,
pracoviště v Nemocnici Třinec - Sosna není akreditované screeningové centrum k provádění mamogragfického screeningu.
Pro samostatné sonografické vyšetření akreditace není, proto jej můžete podstoupit v Třinci i v Místku..

Lékaři pracující ve screeningovém centru jsou zaměřeni především na vyšetřování prsou, mají obrovskou zkušenost a jejich práce je průběžně hodnocena při každoročních auditech. Týká se to jak vyšetření na mamografu, tak sonografie.
Pracoviště, která nejsou součástí sítě screeningových center těmito kontrolami neprochází.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9395
Dobrý večer, maminka byla dnes na po půl roce na mamografickém vyšetření. Byl jí zjištěn oválný útvar místy drobně nepravidelný stín velikosti asi 16x7x9mm centrálně v HZK vlevo. Vzhledem k tomu, že se nález zvětšil asi o 1 mm od poslední návštěvy doporučuje lékař biopsii prsu pod ultrazvukovou kontrolou. Dále lékař poznamenal, že se prso od posledně "stáhlo". Máme dotaz zda případné odebrání tkáně při biopsii nemůže (pokud by se jednalo o zhoubný nález) rozšířit nezdravé buňky do těla,případně jeslti není možná jiná alternativa vyšetření nebo přímo odebrání nezdravého ložiska.
Odpověď: Dobrý den,
biopsie se nemusíte obávat. Je to běžně používaná metoda a odborné publikace nepopisují rozšíření nádorových buněk do těla biopsií. "Alternativa" biopsie je operační chirurgické odstranění ložiska. Operace ale představuje mnoho různých rizik - anestezie a s ní spojené komplikace, zánět v místě operace a následné problematické hojení, kosmeticky nepěkná jizva,... A pokud by se ukázalo, že se jedná o maligní nádor, tak by následovala další operace.
Proto jednoznačně doporučuji biopsii, je to spolehlivá a bezpečná metoda zjištění charakteru ložiska.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky