MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 8365
Dobrý den. Po operaci a chemoterapiích jsem před 14 dny začala s hormonální léčbou Tamoxifenem. Během několika dní jsem přibrala 3 kg a mám potíže s chůzí. Dnes jsem třeba po hodinové jízdě autem měla problém ujít volnou chůzí 1 km. Jsem zvyklá chodit hodně, teď mám nohy slabé a nahoře i oteklé. Může to být těmi hormony? Léčba bude trvat roky, tak mám obavy. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, většinou je tento přípravek dobře snášen. Jako jeden z vedlejších účinků se může objevit žilní trombosa, ale ani toto mi nesedí podle vašeho popisu. Doporučuji rozhodně konzultaci na onkologickém oddělení, které vás má nyní v péči. Je možné, že zvolíte jiný preparát, který budete lépe snášet. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8363
Dobrý den. Chtěla bych se poradit ohledně diagnózy a případně léčby. Je mi 45 let a před více než rokem jsem si nahmatala bulku v blízkosti podpaží. Nyní je viditelná, asi 2,5 cm v průměru, na dotyk nebolestivá, tuková. V poslední mám bolesti celé ruky. Děkuji za radu. Iva
Odpověď: Dobrý den, těžko říci co je to za bulku, je potřeba ji jasně pojmenovat. Vzhledem k věku doporučuji mamografické a cílené ultrazvukové vyšetření. Především ultrazvuk spolehlivě odliší tukovou bulku od případné uzliny,... S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8362
Dobrý den,prosím o radu.V prsu mám dysplatický okrsek 29x9.Ošetřující lékař mi řekl,pokud to bude stejné jako na minulém ultrazvuku (to bylo 30x9-nazváno minule mastopatický kondenzát),tak že by to bylo lepší odstranit (přímá rod.anamnéza).Paní doktorka na ultrazvuku zas řekla,že by nic neodstraňovala.Který názor je správnější.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, je mi líto, ale nemohu být takto na dálku rozhodčím soudcem, bez konkrétní znalosti daného nálezu. Každopádně oba vámi popisované výrazy jsou nezhoubné a vás nijak na životě neohrožují. Pokud je takovýto rozpor, doporučuji odběr vzorku na histologické vyšetření ( tzv. core cut biopsie) a podle jejího výsledku se můžete dále rozhodovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8361
Dobrý den, je to 2 měsíce co jsem přestala užívat hormonální antikoncepci, ihned potom mi začala z levého prsu vytékat bílá i čirá tekutina...po pár dnech to přestalo a nyní po 2 měsících mám tento problém znovu. Čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jistě se jedná o hormonální výkyvy, které se odrážejí na vašich prsech a projevují se touto sekrecí. Není třeba dělat poplach, ale při tvrající sekreci bych vyhledal odborného lékaře. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8359
Dobrý den. Asi 3 týdny mě bolí prsa. Je mi 25, mám dvě děti, užívám hormonální antikoncepci(Belara) a nejsem těhotná. Bolest se postupně zvětšuje. Co mám dělat?
Odpověď: Dobrý den, bolesti jsou s největší pravděpodobností hormonálního původu. Poraďte se se svým gynekologem, možností je změna antikoncepce. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8358
Dobrý den, již nějakou dobu pociťuju drobnou pálivou bolest v levém prsu vycházející z boční strany směrem k bradavce a někdy i přímo v bradavce (nezávisle na mensesu). Je mi 31 let, 1 dítě a antikoncepci neberu. Kam se mám obrátit kvůli vyšetření? Ke gynekologovi nebo obvoďákovi nebo přímo na specializované oddělení v nemocnici v Benešově u Prahy?
Odpověď: Dobrý den, bolesti tohoto typu jsou nejčastěji hormonální, ev. vertebrogenní (od páteře), poradit se můžete se svým gynekologem, nebo navštívit přímo specializované mamodiagnostické centrum ( seznam je na www.mamo.cz) a nechat si vyšetřit prsa ultrazvukem, cena se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8357
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda je škodlivé jít vícekrát do roka na sono prsů. Byla jsem na tomto vyšetření po roce, pak po třech měsících a nyní bych se chtěla objednat znovu po třech měsících a zaplatit si vyšetření ve specializovaném centru, jelikož jsem si nahmatala bulku v levém podpaží a mám obavy. Dříve jsem na toto vyšetření byla posílána zdůvodu jiných bouliček v levém prsu, ale nálezy byly v pořádku. Mám nyní čtvrtý den menstruace, ale bulka je opravdu velká a poměrně tvrdá, nevím jestli to není zvětšená uzlina nebo bulka jiného původu. Je mi 23 let. Děkuji, Darina
Odpověď: Dobrý den, ultrazvuk není škodlivý, snadno opakovatelný, ale většinou je dostačující kontrola po 1 roce. Nechte si udělat ještě ultrazvuk, který vás doufejme uklidní, poté se naučte samovyšetřovat prsa 1x měsíčně , naučíte se je znát. Rozhodně doporučuji ultrazvukové vyšetření ve specializovaném mamodiagnostickém centru, kde mají velké zkušenosti. Na rakovinu bych nepomýšlel, bulka může být pouze zbytnělá žláza vyklenující se do podkoží, nebo adenom, cysta,nejspíše zbytnělá ulzlina...a v období menstruace jsou tyto změny vystupňované - po menses mohou ustoupit. S pozdavem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8355
Dobrý den,
je mi 35 let, jsem rok po léčbě rakoviny prsu (duktální karcinom, T2N0M0, chemoterapie 4 cykly AC, následně ozařování, nyní Tamoxifen a Zoladex). Poslední kontrolu na onkologii jsem měla v dubnu - vše v pořádku, ve zprávě mám uvedeno "remise". Lékařka, kterou jsem před nedávnem navštívila pro bolesti žeber a páteře na operované straně, mi předepsala masáže (o své diagnóze jsem ji informovala, taktéž rehabilitační pracovnici). Všude ale čtu, že masáže nejsou pro nemocné rakovinou vhodné. Jaká je tedy pravda? Mohu chodit na klasické masáže nebo ne? Předem moc děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že pracovnice na rehabilitaci mají zkušenost se cviky, rehabilitací či masážemi, žen po léčbě rakoviny prsu. Osobně si myslím, že s masáží by neměl být problém, pokud masírovanou oblastí není oblast operovaného prsu, podpaždí, či nadklíčku. Masáž zad by měla být v pohodě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8354
Dobrý den.15.6.2010 jsem podstoupila operaci prsu pro nádor. T2N0M0, G3, triple negativní. Prs byl zachován. Poté následovala chemoterapi AC-6X, brachyterapie a 25X ozáření. Vše vypadalo dobře. Dne 6.6.2011 mastectomie pro nádor (recidiva v jizvě). Odebráno 9 uzlin,še negativní.Imunohistochemie:ERneg.,PR:negat.,p53negat.,C-erb-negativ.,Ki67-50procent..Závěr.G3,pT1C, pN0, pMX. Chtěla bych se zeptat jaké bude pravděbodobně léčba a mám šanci na uzdravení když se to tak rychle vrátilo? Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý den, nádory tohoto složení jsou velkým léčebným problémem. Léčba bude podobná té původní, tedy myslím onkologická, její složení se může lišit, zde bude lépe vyzpovídat příslušného onkologa. Mastektomií se vyřešila řada věcí a není vyloučeno, že při další kontrole bude vše v tzv. "remisi" Buďte silná, psychika hraje velmi důležitou roli. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8352
Dobrý den, ráda bych šla na sono prsu, je mi 32 let(2děti). Nevím, ale kam se v Brně objednat. Nemůžete mi prosím poradit.Děkuji Vašková
Odpověď: Dobrý den, rozhodně navštivte akreditované mamodiagnostické centrum, v Brně jsou hned 4 centra, adresy najdete na stránkách www.mamo.cz S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8351
dobry den, zajimalo by mě od kdy - věkově by zena mela chodit na vysetreni prsu mamogram? Pokud si je ochotna vyšetreni zaplatit.Děkuji.Hana
Odpověď: Dobrý den, od 40 let. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8350
dobrý deň, prosím o radu a vysvetlenie, nikde to totiž nemôžem na vašich stránkach nájsť.
3.6.2011 som bola na mamografii a je všetko ok.Ďeň pred mamografiou prsnoíkov som si našla pod ľavým prsníkom, teda na spodnej časti prsníku bielu bodku asi ako šošovička je ohraničená červeným krúžkom.Táto biela bodka, neni vystúpená ani zhrubnutá. Lekár mi povedal, že na mamografii to neni vidno a aby som si miesto potrela ichtiolovou masťou.je to správne a čo to vlastne za bielu bodku je?? ´dakujem Dadka
Odpověď: Dobrý den, zřejmě se jedná o drobný lokální kožní zánět, proto ona mast, která působí mimo jiné protizánětlivě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8349
Dobrý den paní doktorko. Chtěla jsem se zeptat. Včera jsem zjistila, že mi z prsou, tedy jen když si je zmáčknu, ukapává tekutina, jakoby mléko ředěné s vodou. Tekutina je trochu lepivá a včera jsem jí i odstříkla. Jsem přes týden po menstruaci, tak bych těhotenství nejspíš vyloučila. Chtěla bych poprosit o radu. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jedná se hormonální změny, kam patří i těhotenství, které vylučujete. hormonální sekrece z prsu má různé barvy a konzistence a zpravidla nic neznamená, vyjma krvavé. Zatím by\ch nic nepodnikal, jen kdyby sekrece trvala a obtěžovala vás, tak bych navštívil ošetř. lékaře. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8348
Dobrý den, chci se zeptat na dolíčky v prsu. Nikde se o nich moc nepíše a já si nejsem jistá. Chtěla bych vědět, jak takový nebezpečný dolíček vypadá, zda je kůže do prsu zatáhlá hodně, či stačí jen na povrchu, zda mě může uklidnit, pokud je dolíček vidět jen v určité poloze prsu a v jiné ne (při zvednutí ruky nad hlavu dolíček není vidět, ale při zatáhnutí prsu do strany vynikne) a čím vším kromě zhoubného nádoru může takový dolíček vzniknout. Někde jsem slyšela, že to může být způsobeno tukovou tkání, je to pravda?
Odpověď: Dobrý den, onen nebezpečný dolíček vzniká tahem infiltrativně rostoucího nádoru, který svými výběžky infiltruje podkoží, ev. kůži a přitahuje (vtahuje) ji. V tomto případě je zpravidla patrno hmatné zduření pod tímto dolíčkem. Tato změna na prsu může být vidět jen v určité poloze, vleže, s rukama nad hlavou,...nevím jestli tukovými dolíčky máte na mysli známou celulitidu?- prsa nejsou její typickou lokalizací. Různé dolíčky najdete jakožto jizvičky po lokálních kožních zánětech,... každopádně pokud něco podobného pozorujete doporučuji návštěvu prsní poradny či mamodiagnostického centra. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8347
Dobry den. Mam cca tyden ve spodni casti leveho prsa cervenou skvrnu cca 5 cm velkou, ktera nejprve cca 3 dny svedila, ale nyni uz ne. Jen tam je. Vcera se mi objevila na horni casti prsu druha cca 3 cm velka, nesvedila, ale ta do druheho dne zmizela. Mala skrvrna cca 3 cm se mi objevila uz cca pred pul rokem, ta nesvedila vubec a po par tydnech zmizela. Prsa me neboli, teplotu nemam, na pohmat zadnou bulku necitim.Je duvod se timto znepokojovat a pripadne jit na nejake vysetreni? Je mi 29 let, 1 dite, antikoncepci neberu. Predem velice dekuji za Vasi odpoved! Hezky den. Simona
Odpověď: Dobrý den, v daném případě bych skvrny ukázal kožnímu lékaři, je třeba to vidět. Co se týče prsů, pokud uvažujete o prevenci, je možno provést vyšetření ultrazvukem, při té příležitosti rovněž podiskutovat a ukázat onu skvrnu vyšetřujícímu lékaři. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8346
Dobrý den,
je mi 37 let a můj dotaz se týká ohl. přídavných prsních žláz,které mám. Zvažuji o jejich odstranění vzhledem k tomu, že mi pomalu bude 40cet a kdysi jsem se dočetla, že je lepší nechat preventivně je do 40-tky odstranit. Samozřejmě se jedná i estetickou záležitost. Chtěla by jsem znát Váš názor na prevenci a zda operaci vykonává plastický chirurg či jiný specialista. Děkuji Hanzlíková
Odpověď: Dobrý den, odstranění přídatných prsních žláz provádí chirurg všeobecný i plastický. U všeobecného chirurga je zapotřebí vědět, jestli má zkušenosti s operacemi prsů ?! Osobně bych volil plastika, který to pojme současně esteticky, nežli jen prakticky. Preventivně doporučuji vyšetřovat prsa každoročně ultrazvukem, od 40 let i mamograficky po 2 letech. Pokud se již nyní rozhodnete pro operaci přídatných žláz, mamografie, ev.i UZ jsou přínosné, k vyloučení skryté patologie. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8344
Dobrý den, děkuji za odpověď č.8303.Diagnozu jsem opsala dobře. Pro upřesnění Vám posílám popis, který musím rozdělit do více-mailů pro jeho delší obsah :Mikr.nález: 1,2:ventr,okraj:fyloidně uspořádaný vřetenobuněčný tumor z dužnatých krátkých buněk s vesikulárními jádry a centr.nukleonem,mírně polymorfními, s mitotickou aktivitou až 5/10HPF,výrazná převaha stromární složky,hypercelulární kambiální vrstva, k okraji tuková žláza nejméně 2mm, většinou 5mm.
Odpověď: Dobrý den, ať tak či onak je u fyloidních tumorů chirurgická resekce důležitou a často jedinou částí léčby, za předpokladu dostačujících a tzv. "čistých okrajů". Sledování je naprosto opodstatněné, pro snahu recidivovat. Další léčebné možnosti jako radio či chemotherapie jsou diskutabilní. V tomto směru bych důvěřoval vašemu ošetřujícímu lékaři. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8343
Dobrý den,

mám dotaz od samého rána mě v pravém prsu ve spodní části popýcháva a je to velmi bolestivé a nepříjemné.. Bulka nebo něco zatvrdlého tam necítím.., je to asi i při nádechu, ale né při každém.
Prosím poraďte.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, píchání, bolestivost, ... jsou častými stesky žen a zpravidla nic neznamenají. Podkladem jsou hormonální změny, ve vašem případě možná i vertebrogenní ( od páteře) či mezižeberních svalů ??? každopádně bych tomu dal nějaký čas a pokud bolesti nezmizí navštivte lékaře. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8341
Dobrý den,
je mi 36 let a jsem v osmém týdnu těhotenství. Před pár dny se mi v podpaždí objevila bolestivá boulička velikosti hrášku. Nevím zda to souvisí s těhotenstvím, či nikoli. Na prohlídku ke gynekologovi jdu až za dva týdny, tak se obracím na Vás. Děkuji za odpověď. Eva
Odpověď: Dobrý den, myslím, že se nemusíte znepokojovat a onu bouličku ukázat panu doktorovi až při plánované návštěvě. Předpokládám, že půjde o drobnou uzlinku. Pokud by se zvětšovala tak je dobré dřívější vyšetření. Možná vás pošle na doplňující ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8340
Prosím o vysvetlenie záveru z mamografie prsníkov :
Involúcia, IM LU vľavo, aktuálne bez iných ložiskových zmien - BIRADS 2.
- mám 51 rokov

Vopred ďakujem Feldsamová
Odpověď: Dobrý den, podle popisu jste naprosto zdravá. Je zde popisovaná drobná uzlina v prsu, což je nález zcela normální. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8339
Dobrý den,slabě mě bolí lévý prs (asi 14 dní) a navíc se mi změnila bradavka-není tak členitá, jako na pravém prsu. Jaksi jednolitější (jako kdyby ústí žlázy zarstlo nebo jak to popsat).Na pohmat mi žlázy uvnitř přijdou jakoby zduřelejší.Bulka má mít pravidelný tvar, nebo nemusí a můe to být prostě zduřenina?Mohou být takové změny normální? Je mi sice teprve 26, ale trochu mě to znervoznělo
Odpověď: Dobrý den, mohou i nemusejí, pravděpodobně půjde jen o neškodné hormonální změny. Přesto doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření v některém z akreditovaných mamocenter. Jako samoplátce je cena kolem 300 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8338
Dobrý den, 30.3. jsem byla na biopsii (bulka v prsu a narezlý výtok z bradavky), výsledkem byla floridní adenoza. Včera se mi objevil tmavě hnědý výtok z bradavky. Na pohled ani pohmat žádné změny nepozoruji. Může souviset s biopsií? Rána při výkonu dost krvácela. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, souvislost s takovým časovým odstupem od výkonu je nepravděpodobná. Sekrece z prsu má často nejroztodivnější barvy a v zásadě nic neznamená, zpravidla je na hormonálním podkladě. Varovná je sekrece krvavá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8337
Dobrý den,

již druhým rokem se léčim na diagnózu C50.8 Nádor již nebyl operovatelný,také mám 3 ložiska metastáz v kostech + již nález 3 cm na játrech.Z chemoterapii jsem nějaká nafouklá,ale zatím plně mobilní a celkem to jde.Prosím Vás jaký máte názor na délku mého života ? Deně užívám i lék bondronat.Děkuji a přeji hezký den.Jitka M.
Odpověď: Dobrý den Jitko, je mi líto, ale k délce vašeho života se opravdu nemohu vyjádřit. Sama vidíte, že to co píšete není nikterak povzbudivé a nezbývá než věřit, že se nemoc zpomalí až zastaví při adekvátní léčbě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8336
Dobrý den. Už asi 2 měsice mě bolí pravé prsou. Před 14 dny jsem byla na ultrazvuku a prý tam nic není. Asi před týdnem se mi na levém prsu objevil červený flek. Nesvědí ani nebolí. Co to může být? Je mi 32, mám 1 dítě. Antikoncepci neužívám. Asi měsíc jim pupálku. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, opravdu netuším co je to za flek!? Bolesti prsů, i jednostranné, nejsou ničím neobvyklým a zpravidla na hormonálním podkladě. Myslím, že po negativním UZ prsů můžete být klidná. Pokud "flek" nezmizí navštivte a ukažte lékaři. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8335
Dobrý den, děkuji za odpověď pod č. 8165,prosím o radu - rodina mi pro
zlepšení imunity koupila ALVEO a WObenzym, nevím zda je to dobré užívat a pokud ano, zda můžu obojí. Děkuji za odpověď. Hájková
Odpověď: Dobrý den, díval jsem se na dotaz č. 8165, kde nejsou známky malignity, mikrokalcifikace jsou spíše nezhoubné a bude je potřeba pouze s odstupem času zkontrolovat. S přípravkem ALVEO nenám zkušenosti, obecně přírodní produkt, který určitě neublíží. Wobenzym má prokazatelné pozitivní účinky, ale ani na jeden nedokáži ukázat jako na ten pravý. Každopádně jejjich užíváním neřešíte nález ve vašich prsech, ale obecně budete posilovat imunitu a kontrolní mamografie je nutná. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8333
dobry den,nevim jestli se muj problem tyka teto problematiky,ale uz nevim koho se mam na muj problem zeptat.po mym prvnim tehotenstvi se mi zacly na dvorcich delat takove vridky,vypada to jako akne,kdyz to vymacknu.tvori se mi to stale uz nekolik let a moc se za to stydim.prosim poradte mi co to je a jestli se to da nejak vylecit.predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o zánět drobných potních či mazových žlázek, léčba je lokální protizánětlivá, především pečlivá hygiena,...doporučuji návštěvu kožního lékaře, který má větší zkušenosti s touto léčbou. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8330
Dobrý den,
na levém prsu jsem objevila malou propadlinku, je těsně pod koncem prsu. Je mi 28 let a jsem půl roku po porodu a 2 měsíce nekojím. Na sonu jsem byla před 4 měsíci na roční kontrole jako samopláce. Mám se znepokojovat a nebo se mám znovu objednat na sono?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, chápu vaši obavu, když naleznete jeden z varovných signálů rakoviny v podobě vpáčeniny, avšak ne vždy o rakovinu jde. Pod vpáčením byste musela cítit zatuhnutí, ev. bouličku. Doporučuji opakovat cílené ultrazvukové vyšetření, jinak vám to bude v hlavě stejně pracovat :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8329
Dobry den pane doktore,prosim chtela jsem se zeptat jsem dva mesice po operaci Exstirpace tumoru.Nadorove bujeni neprokazujeme.Nyni mam v prsu stale bulku,prso me boli i na dotek.Byla jsem na sono a doktor mi ukazoval ze tam mam stejny utvar jako predtim na stejnem miste.Take mi rekl ze to neni ani volna tekutina ani hematom.Da se to na sono urcit s presnosti co tam vlaste je?Pani doktorka operaterka vylucuje recidivu a pry vse odstranila..Co by jeste popripade tam mohlo byt?Na dalsi sono jdu k nekomu jinemu od pani doktorky, muzu se na to spolehnout?Dekuji Vam velice za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nevím, jestli se bavíme o rakovině, nebo o nezhoubném tumoru ? Nepíšete nic o ozařování, takře předpokládám ložisko nezhoubné povahy. U nehmatných ložisek nezhoubné a ložisek rakovinných( zhoubné povahy) je běžné, že je chirurgovi před operací značíme, aby je 100% nalezl a odstranil. Bolestivost místa po operaci je pochopitelná. Rozhodně fundované ultrazvukové vyšetření je potřeba, ev. doplněné o další biopsii,...těžko radit detailně bez bližšších informací a znalostí vývoje dané situace. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8327
Dobrý den,
chodím 10 let pravidelně 1x ročně na vyšetření na mamologii. Naposledy 3/11.Vždy vyšetřovali i sonem + mamograf. Před týdnem jsem si nahmatala bulku v levém prsu 18 mmm a po biopsii byl zjištěn invazní duktální karcinom NOS a lymfatická tkáň. Je možné, že se nedal zjistit již v březnu? Jaký bude další postup? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, nevím jaký byl důvod ke každoroční mamografii ? snad rodinná zátěž. SONO v indikovaných případech každoročně není problém. To, že nádor nebyl diagnostikován již v březnu je diskutabilní a ne vždy je jako ve všem, tak i v diagnostice, černé a bílé a některé nádory jsou maskované v okolním terenu. Další postup vyjde s konsenzu radiologa, chirurga a onkologa,... U takto malého, solitárního nádorku je zpravidla prs zachovávající chirurgický výkon následovaný ozářením. Další léčba je na onkologovi a je nutné znát řadu specifikací nádoru a jeho možného šíření,... S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8325
Dobry den,jsem rok a 4 měsíce po zavedeni implantatů,dnes na sono vyšetřeni nalez solidniho ložiska,kolem implantatu praveho prsa aktivni tekutina.Duvod navštěvy lekaře byl,že pod prsem se v jizve po zavedeni implantatu obj.2cm vystoupla boulička,připominajici krvavy puchyř,ktery p.doktor otevřel a tekutina odteka.Dalši postup se bude řešit. Mužu vědět,jestli už muže jít o rakovinu prsu,či vědet,jaky by mohl byt dalši postup???
Odpověď: Dobrý den, rakovinu nepředpokládám, spíše bych usuzoval na zánět - co se týká nálezu pod prsem. Předpokládám, že máte udělané ultrazvukové vyšetření, které toto vše zmapovalo !? K povaze solidního ložiska se nedokáži vyjádřit - zde nepíšete nic bližššího, ale předpokládám, že před operací jste měla rovněž vyšetření prsů - ultrazvuk ev. mamografii, dle věku a charakteru prsů, které dokumentují a vylučují patologické ložiskové léze v prsu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8323
Dobrý den, na části levého dvorce mám již nějakou dobu takové světlé pupínky, nesvědí, bez jakéhokoli sekretu, jinak změny na prsou jsem samovyšetřením nenalezla. Je mi 37 let, 4 letá dcera, antikoncepci neužívám, prosím o radu o co by se mohlo jednat. Děkuji velice
Odpověď: Dobrý den, budou to nejspíše mazové žlázky??? Nevím jsetli chodíte pravidelně, ale ve vašem věku doporučuji jako preventivní vyšetření ultrazvuk a standartně od 40 let mamografické vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8322
Dobrý den,před týdnem jsem byla na mamografickém vyšetření a dnes jsem byla kontaktována, že paní doktorka chce ještě sonografické vyšetření. I přes ujištění, že se nejedná o nic závažného, mám velké obavy.Na vyšetření chodím pravidelně jednou ročně a v minulém roce sono prsou bylo zcela v pořádku.Prosím tedy o Váš názor, o jaký problém by se mohlo jednat a zda by sono prsou mohlo odhalit závažný nález. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, doplňující ultrazvuk je běžný postup, kdy vyšetření na mamografu pro denzní (bohatou) žlázu není 100%. Ultrazvuk nám pomáhá dovést vyšetření "k dokonalosti" a vyloučit především nádorové bujení. To myslím bude i váš případ. Samozřejmě, že lze nalézt na tomto doplňujícím ultrazvuku určité změny, vždyť právě proto se dělá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8321
Dobrý den, na mamografu mi našli akcesorní žlázu vlevo v HZQ a nevím, co to je. Děkuji Pospíšilová
Odpověď: Dobrý den, jinak řečeno přídatná žláza. Jedná se jen o drobnou abnormalitu vývoje prsu, pro vás to však nic neznamená. Z tohoto pohledu jste zdravá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8320
V únoru jsem prodělala parciální mastektomii-lumpektomii, neodjavanci AC, adjuvanci paclitaxel, dostávám Herceptin. Mám lymfedém a erytém prsu a lymfedém ruky (vyndány jen 3 SU). Mám s těmito problémy absolvovat manuální lymfodrenáž hrudníku ??? Prso bolí, ale snesu to. Mám s těmito problémy absolvovat ozažování ? Od operace už jsou 3 měsíce a problémy s lymfedémem neustupují, rehabiliuji.
Odpověď: Dobrý den, ozařování se dělá záhy v návaznosti na chirurgickou léčbu. Asi byl důvod pro jeho odložení. O vhodnosti lymfodrenáže bych vůbec nepochyboval, vyždy je potřeba zachytit počáteční stadia a provedení v dané chvíli posoudí lépe samotný odborník, který ji bude provádět. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8319
Dobrý večer, dnes jsem u své dcery 6,5roku oběvila zvětšenou pravou bradavku a v ní nějakou zatvrdlinu cca. 1,5cm. Neví o tom, že by se nějak uhodila. O co by se mohlo jednat. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, v úvahu přicházejí nastupující hormonální změny, i když trochu předčasně? zánětlivé postižení je rovněž možné - zarudnutí, citlivost, teplota,... ? doporučuji návštěvu dětského praktika, ev. prsní poradny, přece jen je lépe to vidět. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8316
Dobrý den, na pravém prsu se mi dělá jakoby vřídek, který mi pak po čase praskne a zmizí. po týdnu se objeví zase. Je to zak poslední msíc, místo je hned vedle bradavky, chtěla jsem se zeptat zda mám jít na mamologické vyšetření pro kontrolu a kde se dá objednat. Jsem z mělníka a je mi 28let.Děkuji Dimmerová
Odpověď: Dobrý den, patrně půjde o recidivující povrchový zánět mazové žlázky. Pokud si nehmatáte nějakou bouličku, není v okolí zarudnutí, nemáte zvýšenou teplotu, bodání v prsu... není důvod k obavám. Nález můžete konzultovat v nejbližšší prsní poradně či obvodní lékař toto dokáže také posoudit. Máte i možnost nález konzultovat v rámci akreditovaného mamárního centra, nejbližšší je asi na Kladně, nebo v Praze (seznam center je na www.mamo.cz), zde bych se objednal na ultrazvukové vyšetření a s daným lékařem vše můžete v klidu probrat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8315
Dobrý den,
již tři roky užívám tomaxifen 10, 2xdenně.
Nyní mi lékař předepsal tomaxifen 20 1x denně, s tím, že je to stejné a pro mne jednodušší.
Pokud je to stejné a pro mě jednodušší, tak proč jsem to 3 roky užívala jinak?
Mohu znát Váš názor? S pozdravem
Helena
Odpověď: Dobrý den, obojí je správně a jde opravdu jen o pohodlí při užívání léku. Proč lékař zvolil tu či onu gramáž léku se musíte zeptat jeho, ale v zásadě je to jedno, hlavně že jste obdržela potřebnou dávku léku za den. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8314
Dobrý deň, mám dve otázky:
je možné užívanie hormon.antikoncepcie pri náleze obojstranných fibroadenómov prsníka u mladej ženy? ako postupovať pri tzv.komplikovanej, zakrvácanej a veľmi bolestivej cyste v prsníku?
Veľká vďaka za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den.Záleží na věku ženy. u velmi mladých žen HA nedoporučujeme. Bolestivou cystu odsajeme pod ultrazvukem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8310
Dobrý den, mám 15 letou dceru, matka jejího otce zemřela ve 30 letech na rakovinu prsu. Dcera si nedávno dělala samovyšetření prsu a velmi zpanikařila a žádá mě o objednání ultrazvukového vyšetření. Dle mého laického názoru je vše v pořádku, ale ráda dceru pro její klid na vyšetření objednám a ráda bych, aby jí někdo kompetentní uklidnil a informoval. Můžete mi, prosím, poradit místo v Brně, kam se mohu obrátit? Není v 15 letech na vyšetření brzo?
Děkuji za informace. M. Johnová
Odpověď: Dobrý den. V prvé řadě by bylo dobré se obrátit na gynekoložku/gynekologa, aby prsy vyšetřila (dcera je sice mladinká, patří vlatně ještě do péče pediatra, nicméně gynekologové mají s prsní žlázou přece jen větší zkušenosti). Za druhé doporučuji, aby Vám, resp. dceři napsala paní doktorka doporučení ke genetickému vyšetření, na které se dcerou objednáte do MOÚ (tel. 543 136 901 nebo 907) - je potřeba zmapovat, zda není v rodině dědičné zvýšené riziko pro zhoubný nádor prsu.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8307
Dobry vecer pani doktorko dekuji za opoved.Odpoledne jsem se Vas dotazovala za jak dlouho po operaci muze bulka znovu narust,nebo ze nebyla odstranena uplne.Odpovedela jste mi ze pravdepodobne nebyl utvar odsranen.To mi rekl i pan doktor na sonu,jen stale premyslim zda operace mela vubec smysl sla jsem tam s tim ze mi ho odstrani.Ted nevim jak mam postupovat.Zda znovu podstoupit operaci.Muzete mi poradit z jakych duvodu se nemusi utvar odstanit pri operaci?Dekuji mnohokrat za Vasi odpoved.Simkova
Odpověď: Dobrý den. To záleží na tom, co je to za útvar. Než se operuje, mělo by se ložisko v prsu ověřit biopticky (bioptickou jehlou odebrat cíleně z ložiska trochu tkáně) právě proto, aby se zjistilo, zda je operace nutná anebo není potřeba operovat.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8304
Dobry den,chci se zeptat.V podpazi mam bolestive misto,je mi 37 let,4 roky jsem kojila.Pokud mi da Obvodni lekar doporuceni na screening budu i tak vysetreni hradit?Dekuji za odpoved.Gabina z Havirova.
Odpověď: Dobrý den. To záleží na tom, jestli bude mít Váš praktický lékař podezření na chorobu - pak je jakékoliv vyšetřování hrazeno ze zdravotního pojištění. Pokud lékař neshledá při vyšetření žádné podezření na chorobu a tím pádem Vás považuje za zdravou, pak jakékoliv případné obrazové vyšetření prsů se považuje za preventivní a to se ve Vašem věku platí (do 45 let věku).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8303
Dobrý den, byl mi vyoperován z prsu maligní fyloidní tumor s osteosarkomatózní komponemtou( vel.15-20m).Resekční linie ventrálně až 2 mm, dorzálně(k fascii)1,5mm. Klasifikace: topografie(ICD-o-3): C504 (vlevo), morfologie (ICD-O-3): 9020/39, dg: C504
Tumor je převážně ohraničený, místy i opouzdřelý, nevykazuje výrazný infiltrativní růst ve styku s okolní žlázou.Prosím o sdělení, jaká je prognóza (opakování) tohoto nádoru a jaká je pravděpodobná léčba.Bylo mi doporučené nadále z onkologického hlediska pouze sledování. Děkuji. Hana
Odpověď: Dobrý den. Maligní nádory vždy hrozí recidivou, tzn. mohou se objevit znovu. Nejsem si jistá, jestli jste správně napsala text, jestli se tedy jednalo opravdu o maligní formu tohoto nádoru a ne benigní. Benigní nebo smíšené formy jsou ke sledování.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8302
Dobrý den. Můžete mi odpovědět proč se mikrokalcifikace v prsu tvoří a nedají se nějak samy odstranit?
Odpověď: Dobrý den. Mikrokalcifikace se vyskytují běžně u benigních bezvýznamných nálezů jako součást např. "stárnutí" žlázy, ale některé typy mikrokalcifikací mohou být příznakem tvořícího se nádoru. Mohou se měnit během času, mohou i vymizet samy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8296
Dobrý den, asi půl toku pozoruji, že se mi na pravá bradavce po jejím zmáčknutí objevují kapičky různě zbarvené. Většina kapiček je čirých lehce nažloutlých, ale přímo ze středu bradavky mi vytéká kapička tmavá, spíše hnědá až namodralá. Chtěla jsem se zeptat, co může způsobovat tento rozdíl v zabarvení, zda mám důvod k obavám a zda by bylo vhodné upozornit svého gynekologa a vyžadovat nějaká vyšetření. Předem děkuji za vaši odpověď. S pozdravem Lenka (34)
Odpověď: Dobrý den. Drobná různobarevná sekrece z prsu se někdy může objevit, bývá většinou přechodná a souvisí se změnami na sliznici mlékovodů. Pokud by se spontánně zesilovala nebo neustávala měsíc, dva, upozorněte na to svého gynekologa.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8295
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli se dá z mamografu přesně poznat, že t.č.mikrokalcifikace jsou benigní? Nebylo by dobré tyto mikrokalcifikace hned na začátku nějak odstranit? Je správné, že jsem objednaná na MMG až za 11 měsíců?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Žádná metoda není úplně stoprocentní, proto se dělají někdy kontroly. Nemůže se přece operovat vše, co je jen nepatrně podezřelé a s největší pravděpodobností není významné pro náš další život. Také operační a jiné výkony totiž nejsou bez rizika. Kontroly u mikrokalcifikací, kdy předpokládám, že budou benigní, se provádějí po měsících - dříve to nemá smysl, lékař by nic nepoznal, obraz by byl stejný. K posouzení vývoje je potřeba určitý čas.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8294
Dobrý den, asi tak před 2 mesíci se mi z boku na pravém prsu objevil výrustek velikosti malého korálku, vyčnívající ven, byl tvrdý a na dotyk nebolel, trochu i rostl. Myslela jsem si, že je to uhr a tak jsem ho mačkala a vytekla sposta tekutiny, poté splaskl, ale zůstal po něm hnědí flíček a teď se mi udělal znovu. Po lehkém zmáčknutí z něho tekla krev a tak jsem to nechala být, ale dost mě to straší. Děkuji za váš názor
Odpověď: Dobrý den, toto domácí "léčení" skutečně není dobré! Nález sice nevidím, ale na dálku bych ho řešila přes chirurga - tzn. exstirpace útvaru a histolog. vyšetření. Pokud existuje v nejbližší nemocnici v okolí Vašeho bydliště mamární poradna, tak se tam objednejte, chirurg bývá v týmu mamárních poraden (prakticky všechny nemocnice mají dnes své webovské stránky, kde je jejich struktura popsána). Případně nález řešte přes svého gynekologa nebo přímo přes chirurgickou ambulanci nejbližší nemocnice.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8293
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou, jsem po šestinedělí, nekojím, sestřenice z matčiny strany mne zemřela na rakovinu, nejprve objevena v prsu, později metastáze v mozku ve věku 38-mi let. Mohu se nechat na doporučení obvodního lékaře bezplatně vyšetřit mamografem, a nebo co mne lze doporučit?
Odpověď: Dobrý den. Nárok na bezplatné preventivní vyšetřování (bezplatným je myšleno, že vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění) mají z mladých zdravých žen pouze tzv. rizikové ženy. Nejčastější riziko je právě riziko dědičné (rodinná zátěž). Pro určení dědičného (genetického) rizika je ale nutné být vyšetřena genetikem. Jedna nemocná příbuzná v rodině Vám nezvyšuje riziko tak, abyste byla zařazena mezi rizikové klientky, nicméně znovu opakuji, že odborník na konečné zhodnocení je genetik. Váš praktický lékař nebo gynekolog Vám může napsat žádanku ke genetickému vyšetření (seznam genetických pracovišť je na těchto stránkách) a Vy se tam můžete objednat k vyšetření.
Také ale můžete chodit na preventivní vyšetření z vlastní vůle jako samoplátkyně. U mladších žen (pod 40 let věku) se dává přednost ultrazvukovému vyšetření prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8290
Dobry den, je mi 23 let, nasla jsem si uplne nahodou vetsi bulku ve spodni strane prsu, mam vetsi prsa a tak sem na ni narazila az pri prohmatu,da se pohybovat ze stany na stranu ale nahoru a dolu moc, je kulata, hladka. mam moc velky strach jit na vysetreni, co by to mohlo byt? jine priznaky co tu pisete nemam. moc dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Nechte si prsy vyšetřit svým gynekologem (zřejmě se bude jednat pouze o cystu, ale je dobré, když Vás vyšetří odborník).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8287
kdyz zavolam a budu se chtit nechat vysetrit na ultrazvukovem vysetreni, jaka je vetsinou cekaci doba? dekuji
Odpověď: Dobrý den. Jak kde a záleží také na tom, jak moc je vyšetření akutní. U neakutních vyšetření je to několik týdnů, akutně (přednostně) by Vás pracoviště mělo vyšetřit do týdne (mluvím pouze o ultrazvukovém vyšetření prsů, ne jiných oblastí).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8286
dobry den, mohu se na ultrazvukove vysetreni objednat sama nebo me tam musi posalt prakticky lekar? dekuji
Odpověď: Dobrý den. Můžete se objednat i sama, ale bez doporučení lékaře (čili žádanky) se vyšetření platí.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8285
chtela bych se zeptat jak probiha sonograficke vysetreni? je to jako u gynekologa, ze vas zvazi a pak rentgenuji?
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvuk není rentgen, při vyšetření se neváží. Pacient/ka se položí na vyšetřovací lůžko a příslušnou vyšetřovanou oblast přejíždí lékař ultrazvukovou sondou, která vypadá jako malá žehlička. Na kůži je potřeba aplikovat ultrazvukový gel, aby byl dobrý kontakt mezi sondou a tělem. Vyšetření je nebolestivé a neškodné.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8283
Dobrý den, je mi 25 let, mam dcerku kterou jsem kojila. Před týdnem jsem se uhodila do pravého prsa a nahmatala jsem si útvar, který se po promasírování zmenší, mění tvar a přeskakuje, před tím tam nic nebylo. Může to být hematom?? Doktorka mi zkontrolovala obě prsa a řekla, že je vše v pořádku. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Může to být drobný hematom, ale spíše se bude jednat o mléčnou cystu, když kojíte. Sledujte oblast, pokud by se bulka zvětšovala, opět navštivte svou gynekoložku.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8280
Dobrý den,
jsem po částečné operaci prsu, mám za sebou chemoterapii, radioterapii a nyní dokončuji léčbu Herceptinem. Je mi 47 let.
Má dcera mi koupila směs vitamínů a koktejl z firmy Herbalife, na doplnění všech minerálů a vitamínů. Je zde ale obsažen i vitamín B1 a B2 v malém množství. Můj dotaz tedy zní, mohu užívat tyto potravinové doplňky? Nerada bych udělala zbytečnou chybu. Má MUDr. nad tímto dotazem jen mávla rukou. Děkuji za odpověď. Jarka.
Odpověď: Dobrý den. Můžete, potvravinové doplňky nejsou na závadu, ale nic se nemá přehánět, takže podle doporučení výrobce. Mezi doporučované přírodní antioxidanty patří i citronová šťáva (je vhodné pak vypláchnout ústa - citron nemá ráda zubní sklovina).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8279
Dobrý den včervnu jsem byla na mamografua potom na sonu bylo mi zjištěno ložisko v LVK oválné hypoechogenní,ostřeohraničené 17krát9krát8mm,sonograficky fibroadenom.Dne 30.8 2010 jsem byla na kontrole napsali mi fibrodenom bez vývoje,vzhled nezměnil.Ted mě čeká další kontrola sona,chtěla jsem se zeptat kdybych ho chtěla odtstranit jestli se provádí pod uplnou nárkozou nebo jenom lokální?Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den. Kontroly benigních útvarků v prsu není třeba provádět, ale na druhé straně si lékař musí být jist, že se jedná o benigní záležitost. Operace fibrodenomu prsu i ostatních nádorů prsu se provádí v celkové anestezii (narkóze).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8278
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Je mi 44 let v květnu jsem byla na Sonu prsou. Nález byl : prsní tkáň smíšeného typu s převahou žlázy. Vpravo na hranici ZQQ cysta o pr. 7mm, jinak oboustranně bez ložiskových či difuzních změn. Kůže jemná, spodina volná. V obou axilách bez patologických LU. Dg.: N 64.4. Kontrola za rok. Znepokojuje mě ta cysta, projistotu bych chtěla podstoupit mamografické vyšetření. Chci se zeptat, udělají mi ho když nemám ještě 45 let? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dle textu jste zdravá, cysty jsou běžnou součástí postupného stárnutí žlázy a nepovažují se za chorobu prsu. Od 40 let věku ženy lze provádět preventivně i mamografii, měla byste si ji ovšem zaplatit (protože se jedná o preventivní mamografii, kdy není choroba prsu). Nepovažuji to však ve Vašem případě za nutné. Stejně tak kontrolu UZ za rok. Za rok byste měla spíše přijít na první screeningovou mamografii na některé screeningové mamografické centrum.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8275
Dobrý den, pane dotkore, chtěla jsem se zeptat, je mi 23let, nikdy jsem během menstruačního cyklu neměla pocit napětí nebo citlivosti prsou. Teď už 2. cyklus tyto pocity mám. Dokonce se mi zdá, že se mi levý prs trošku zvětšil a mám na něm tmavší pokožku dvorce než na pravém. Těhotná nejsem. Nevím, jesli si to už nevsugerovávám, ale i po MS v něm cítím občas napětí. Nevíte, čím by to mohlo být způsobeno? Antikoncepci neberu. Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Je to fyziologický (přirozený) proces, prsní žláza je menstruačním cyklem ovlivněna vždy, někdy však více, někdy méně.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8272
Dobrý den, prosím o sdělení v čem spočívá extirpace prsu,jaké nebezpečí přináší,jak dlouhá je pracovní neschopnost a jestli se vždy po ní dělá hystologie?Děkuji za odpověď.Radka
Odpověď: Dobrý den. Exstirpace z prsu je operace, při které se odebere část tkáně prsu a nechá se histologicky vyšetřit. Prac. neschopnost při nekomplikované operaci bývá několik dní, maximálně týden.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8271
Dobry den.
Dnes bola moja mama na vysetreni prsnikov a nasli jej tento nalez.
Koža,podkožie,mamily,axily bez susp.usg zmien.
Bilat.subinvolučná žľaza,primeranej vaskularizácie,
vľavo-v LHQ ťažko diferencovateľné lož.susp.vzhľadu veľkosti 6x4mm-s akust.tieňom-dop.konzul.mamol.poradňu 30.5.2011-AP a extirpáciu na lokal.ihle.
Záver:BIRADS 4c
Prosim o nejake blizsie vysvetlenie,nakoľko sa p.doktorka nijakym sposobom nevyjadrila,len ze sa nema bat,ale nic konkretneho,coho sa nema bat ake su moznosti,atd.vobec nic.
Za odpoved vopred Dakujem.
Posvanc
Odpověď: Dobrý den. Vypadá to, že byl proveden pouze ultrazvuk prsů (UZ). Lékař našel na UZ podezřelé místo, které doporučuje k operaci. Není to standardní postup. Měla by se provést mamografie a následně cílená biopsie. Podle výsledku biopsie pak eventuálně operace.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8270
Hezký den, má maminka je v první fázi rakoviny prsu, čeká ji operace a pravděpodobně další léčba (ozařování). Ráda bych se zeptala, jak jí mohu pomoci, co bude potřebovat nejvíce a jak ji podpořit. Existuje nějaké sdružení, kam mohu přijít pro radu, jak být nyní co nejlepší dcerou?
Odpověď: Dobrý den. Existuje řada organizací, které pomáhají onkologickým nemocným informacemi, radou, jak s nemocí bojovat, pořádají pro ně akce atd. Při nádorovém onemocnění prsu je to např. MammaHelp nebo u nás v Brně klub Diana. Ale je řada dalších, pokud si zadáte do vyhledávání na internetu např. nádory prsu, nabídne se Vám celá řada organizací. V první fázi podporujte maminku v léčbě - lékaři pro ni chtějí nesporně to nejlepší, aby se uzdravila. Ale kontakt se stejně postiženými ženami je pro nové pacientky velmi přínosný a povzbuzuje je v zápase s chorobou. Přeji hodně štěstí a samozřejmě uzdravení.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8263
Dobrý den, v květnu jsem byla na mamografu a mám jít za 11 měsíců znova, není to škodlivé chodit tak často? Mám na prsu vystouplé znamínko, není mamograf na znamínko nebezpečný?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Neuvádíte důvod, proč Vás lékař pozval za 11 měsíců na kontrolu (zřejmě nález mikrokalcifikací v prsu). Radiační zátěž z mamografu je velmi malá, případná kontrola během screeningového dvouletého cyklu tedy příliš nezatěžuje. Znamínku vůbec nevadí (znamínko si navíc můžete dát chirurgicky odstranit).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8257
Dobrý den,
je mi 18 let, přes noc mě hrozně začalo bolet levé prso, ráno jsem měla bradavku ze spodní strany zčervenalou a nahmatala jsem si tam bulku která na dotek bolí, celé prso mám takové "plné a napnuté" a celkově mě bolí. Nechci hysterčit a k lékaři si určitě zajdu, jen jsem z toho taková vyděšená a chci přežít víkend než si zajdu ke svému gynekologovi. Myslela jsem si že to může byt něco jako modřina, ale nejsem si vědoma toho že by jsem se někde uhodila. Prosím Vás o radu, co by to mohlo být, nebo čím bolest zmírním.
Moc děkuji za odpověď,
přeji krásny den.
Eliška Čechová
Odpověď: Dobrý den. Spíše to vypadá na zánět mazové žlázky pod dvorcem nebo zánětlivou cystičku. Zkuste chladivé a protizánětlivé obklady (jestli doma máte nějakou mast proti zánětům nebo lze použít aspoň studený obklad z odvaru z bylinek- např. kostival, šalvěj, třezalka. I přes víkend je snad ve Vašem okolí otevřena některá lékárna nebo některé byliny se dostanou i v supermarketech apod.).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8256
Dobrý deň poprosila by som o radu, dnes som absolvovala sonografiu prsníkov a nerozumiem niektorým výrazom. Mám trocha strach pretože rakovinu prsníkov máme v rodine. Nález: Bilat. fertilný typ prsníkov s bohatou žľazou difuzne, usg známky adenozy vľavo v MDQ až fokálneho typu, t.č. bez ložiskových zmien. Nález: Usg známky adenozy až fokálneho charakteru l. sin. v MDQ Ďakujem za radu
Odpověď: Dobrý den. Jste zdravá, lékař nenalezl nic podezřelého.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8255
Dobrý den,moje maka absolvovala vyšetřní na mamografu s výsledkem: 3-birads- pravděpodobně benigní. Klasifikace Tabar - involuční žláza typu tabar. Nacházíme změnu, která bude velmi pravděpodobně benigní etiologie. V pravo c CC proj.bazi zlazy drobná lobulovana formace vel. 7 mm. Ke sledování, kontrola po 10 měsících. Můžete mi prosím pojmy vysvětlit? Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Maminka je velmi pravděpodobně zdravá, lékař si to chce pouze ověřit kontrolou za 10 měsíců - je to obvyklý postup.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8251
Dobrý den paní doktorko, je mi 60 let, patřím do rizikové skupiny. Dnes jsem byla na mamografu a na sonu prsů.Diagnoza zní:
Predominance HYPERechogenní textury více retroareolárně. Vlevo v horním vnitřním a centrálněspíš do dolního zevního kv. dvě nodozity s četnými, drobnými echy ca 15 a 20 mm. BI RADS Categ 4*
CNB-ROI: I. horní vnitřní kv. při dvorci. II. centrálně do LQI. Závěr: CIS mammae sin.susp.
Děkuji za odpověď, Ivana
Odpověď: Dobrý den. Podezření na drobný nádorek, který se nemusí potvrdit - čili je potřeba došetřit biopticky.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8249
Dobrý den, můžete mi odpovědět co znamená mikrokalcifikace v ZKK bilat. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Drobné kalcifkované částečky v prsu většinou neznamenají nic. Někdy ale mohou upozorňovat, že by se v daném místě mohl v budoucnu vytvořit nádorek, proto se v těchto výjimečných případech z oblasti mikrokalcifikací může odebrat tkáň biopticky k dalšímu vyšetření.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8247
dobrý den dnes jsem byla na sonu prsů a mamografu chtěla bych se prosím zeptat co to znamená Tabár V a denzita mam to napsané že to mám prakticky v celém rozsahu prsů Děkuji Marie
Odpověď: Dobrý den. Klasifikace dle Tabára I až V určuje denzitu (hutnotu) žlázy, nic víc.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8246
Dobrý den,
paní doktorko, může mít užívání Tamoxifenu vliv na vznik cyst na vaječnících? Už rok ho beru po oper. prsu a násl. ozařování. Cysty mi zjistili nyní, v minulosti jsem je nikdy neměla, je mi 62 let.
A pokud by ten vliv Tamox byl, je možno změnit ho na Femaru? Je to lepší? Děkuji za odpověď.
Marie Poděbradská
Odpověď: Dobrý den. Ano, při dlouhodobější léčbě Tamoxifenem v mladších žen ovariální cysty vznikají velmi často - nález nebývá nějak důležitý nebo nebezpečný, je to prostě vedlejší účinek léku. Ve Vašem věku bych byla ale trochu opatrnější a nález na vaječnících sledovala - čili jak se obraz na vaječnících vyvíjí, jak se bude vyvíjet dále - prostě sledovat pravidelně gynekologem. Případnou změnu léku musí rozhodnout pouze Váš onkolog podle ostatních nálezů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8245
Dobrý den,
mám o 3 cm kratší pravou nohu (částečně kompenzováno podpatěnkou) a když dost necvičím, bolí mě v druhé polovině cyklu pravý prs více a déle než levý. Je mi 42 let, jsem zdravá a na preventivní mamografii jsem byla před necelým rokem (vše v pořádku), prsa si po každé menstruaci vyšetřuji. Myslíte, že mám podniknout něco dalšího ?
Děkuji za odpověď ! Ilona
Odpověď: Dobrý den. Pokud žena nespadá do rizikové skupiny (riziková skupina je definována podle výskytu nádorových onemocnění v rodině, zejména nádorů prsu a vaječníkú, a také podle dalších kritérií) pak by měla chodit na prevetivní vyšetřování prsů od 45 let ve dvouletých intervelech. Nic jiného není potřeba. Čili mladší nerizikové ženy nemusí chodit na preventivní vyšetřování vůbec. Pokud ale přesto chtějí si nechat preventivně prsy vyšetřovat, pak by měly za vyšetření (ultrazvukové nebo mamografické) platit. Shrnu to pro Vás - na preventivní vyšetřování nemusíte chodit do 45 let věku vůbec, pokud ale sama chcete, pak byste měla za preventivní ultrazvukové nebo mamografické vyšetření zaplatit. To, že míváte bolesti prsu nebo obou prsů neznamená, že je to nemoc prsů.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8243
Hezký den,od února trpím výtokem z prsou (čirý až bílý).Zjistili mi zvýšený prolaktin,který po Medocryptinu klesl na normál,ale problémy trvají.Na onkologii (maminka po rakovině prsu) ULZ prsou bez nálezu a MR mozku (hypofýza) také negativní.HA ani jiné léky neberu,děti nemám,je mi 30.Existuje ještě nějaká jiná příčina?Lékaři mi řekli,že mě za měsíc ještě vyšetří na prolaktin,jinak že nic nejde dělat.
Odpověď: Dobrý den. Postup lékařů je správný, poklesem hladny prolaktinu by zvýšená sekrece měla postupně mizet. Příčin sekrece může být celá řada, někdy je ani nezjistíme, ale u Vás by se měl stav postupně upravit.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8242
Dobrý den, je mi 40 let, v 18 letech mi byl vyoperován fibroadenom v pravém prsu, hodím pravidelně na prohlídky do mamologické poradny, chodívala jsem na mamograf a ultrazvuk jednou za dva až tři roky, poslední 3 roky mě tam pan doktor posílá každý rok. Při posledním mamografickém a ultrazvukovém vyšetření minulý týden bylo zjištěno, že v levém prsu mám mastopatické uzlíky, prý se o nic nejedná a kontrolu mám přijít již za šest měsíců.Můžete mi, prosím, vysvětlit, co to znamená a jaká rizika tyto uzlíky představují? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Trochu podezřívám lékaře, že Vás zve na kontrolu zcela zbytečně. Neznamená to vůbec nic, změny jsou obvyklé při "stárnutí" žlázy.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky