MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 8527
Dobrý den! Beru antikoncepci více jak 6 let. Pokud bych chtěla otěhotnět, tak jsem slyšela, že je lepší tak půl roku od vysazení antikoncepce, protože jsou nějak zdvojené buňky či co a děti, které jsou počaty v tom půl roce po vysazení jsou pak nemocné... Moje gynekoložka mi řekla že čípek je viděl dobře,což by mohlo znamenat, že po vysazení bych mohla snadno otěhotnět. Co si o tom všem myslíte? Prosím o odpověď. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. Svůj dotaz směřujte, prosím, na poradnu gynekologickou. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8526
Dobry den. Chtela bych se zeptat,pres rok jiz nekojim a pred mesicem mi po zmacknuti prave bradavky vytekala zelena tekutina.USG vysl.2 drobne cysty 5 a 8mm.Palpacni nalez neg.Dnes 2dny pred ocekavanou menstruaci jsem opet vymackala zelenou sekreci.Je mi 35let.Mam zopakovat USG prsu po mesici?Pan doktor z mamoporadny mi doporucil usg za pul roku.Mam strach,zda to neni vazne.Dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Občasná sekrece z prsu je poměrně častá u mnoha žen, přípustné barvy jsou průhledná, mléčná, nažloutlá, našedlá, nazelenalá, nepřípustné odstíny červené anebo přímo krev, což u Vás není. Pokud bylo USG vyšetření negativní, měla by být kontrola za 6 měsíců dostatečná. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8525
Manželku ve 13 týdnu těhotenství 4x denně strašně bolí bradavky, je to ostrá bolest. Je na to nějaký lék ???
Odpověď: Dobrý den. Neznám žádný na toto specializovaný preparát, ale obecně pomůže namazat bradavky a dvorce třeba avirilem, nebo měsíčkovou mastí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8524
Dobrý den , chtěla bych poprosit o radu .. můj problém je že se mi ve spodu prsů dělají boule které jdou vymáčknout , je tam většinou půlka hnisu s krví . Začalo se mi to dělat po porodu kdy jsem mléko odsávala ( dcera se nechytla prsu). Po půl roce se mi začali dělat tyto boule ale jen zespodu . Druhý dotaz... je možné po třech letech ,aby mi z prsu teklo mlezivo? Děkuji za odpovědi.
Odpověď: Dobrý den. Světlá sekrece z prsů může po kojení přervávat i 10 let a není to nemoc. Ohledně "boulí s obsahem hnisu a krve" bych Vám ke správnému stanovení diagnozy dporučil ultrazvukové vyšetření v některém z akreditovaných screeningových centrer - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8523
Dobrý den,je mi 37 let,má matka onemocněla rakovinou prsu v 45letech,měla v cystě zapouzdřený nádor,po operaci byla ozařována,prso i uzliny jí zachovaly,byla to rakovina 1.stupně,je to již před 11 lety,matka je zdravá a pod kontrolou,ale její babička,má prababička onemocněla již ve 39 a zemřela v 45 letech,je pravděpodobné že onemocním i já?Mám 10 letou dceru a 13 letého syna,mám obavy i o ně.Děkuji Dagmar
Odpověď: Dobrý den. Vaším obavám rozumím. Doporučuji Vám navštívit genetickou poradnu, kde Vám po provedení genetického vyšetření mohou sdělit pravděpodobnost možného onemocnění a na základě těchto faktů potom naplánovat schéma preventivních vyšetření "ušitých" Vám na míru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8521
DOBRÝ DEN,ASI 3 DNI MÁM NA PRAVÉM PRSU ČERVENÝ OTOK S BOLESTÍ BRADAVKY.MŮŽETE MI ODPOVĚDĚT CO TO ZNAMENÁ.DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale na dálku diagnozu stanovit neumím. Doporučuji Vám obrátit se na kteréholiv akreditované screeningové centrum - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8520
Dobrý den, můj syn 19 let má zduřené pravé prso ženská vel č.1.Je středně velké postavy a štíhlý.Nahmatal si také bulku o velikosti hrášku v pravém prsu.Souvisí tento stav pouze s hormonál.změnami v těle a s dospíváním?Všeobecná lékařka nic nenavrhla.Kam by se měl obrátit?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností jde opravdu jen o "rozbouřené" hormony, nicméně doporučil bych Vám nechat syna vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8519
Dobrý deň, chcela by som vedieť ako prebieha duktografické vyšetrenie.
Alena
Odpověď: Dobrý den. Po nasondování ústí podezřelého mlékovodu na bradavce tenkou kanylou se do něj aplikuje rentgenkontrastní látka, poté se provedou snímky na mamografu a ty se zhodnotí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8518
Dobrý den,dnes jsem byla odeslána gynekologem na na mamograf pro bolesti prsou.Byl proveden mamograf se závěrem: involuce prsních žláz je přiměřená, patologické změny benalezeny, intramammární Lu bilat do 5 mm.Tabár I.BI-RADS 1. Bylo odmítnuto provedení ultrazvuku, i když mne oba prsy bolí a jsou zdučelé.Poradíte mi,prosím, na koho se mám obrátit,když mne paní doktorka odmítla vyšetřit i přes bolest. Děkuji.Světlana
Odpověď: Dobrý den. Na postupu paní doktorky neshledávám nic neobvyklého, možná Vám měla navíc jen sdělit, že rakovina prsu nebolí a tedy bolestivost obou prsů není příznakem zhoubného onemocnění. Věřím, že jsem Vás uklidníl a potěšil...Nicméně, pokud máte přání z vlastní indikace o provedení ultrazvuku prsů, pak není nic jednoduššího, než se objednat k vyšetření jako samoplátce ve kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru. USG vyšetrření prsů stojí kolem 300 Kč. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8517
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď, / dotaz 8508/ chtěla jsem se ještě zeptat, zda by nebylo vhodné jít na mamograf za půl roku, samozřejmě bych si to uhradila, ale myslím, že ten rok je dlouhá doba,hlavně na psychiku. Děkuji J.P.
Odpověď: Dobrý den. Vaše úvaha je správná a samozřejmě z hlediska pacienta ideální by bylo jít na kontrolu nejlépe hned zítra. Ale pozor, v krátkém intervalu mezi vyšetřeními hrozí jedno velké nebezpečí, a to je, že změny které se kontrolují budou tak malé, že se přehlídnou...a tedy budou falešně hodnoceny jako negativní. Tedy jinak, i ty drobné změny potřebují svůj čas, aby se mohly vůbec projevit. A letitá praxe nás učí, že optimální doba mezi vyšetřeními v takových to případech je kolem 9 měsíců...Zvažujte dobře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8516
Dobrý den,v poradně často čtu o problematice FA,kde v odpovědích stojí,že je to problém většinou mladých žen.Zároveň jsou odpovědi,kde se FA může vyskytnout u žen např.od 15-ti do vysokého věku,což se tedy nevylučuje.Narazila jsem ale i na pacientky ve věku kolem 40-ti let s FA,kde v odpovědi stojí,že v tomto věku je nález FA neobvyklý.Sama jsem bohužel jeho majitelkou a je mi 40 let- mám ted' strach,zda jde opravdu o FA,i když byl potvrzen biopsií.Za odpověd' děkuji
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenomy - FA - se opravdu poměrně běžně už u dívek kolem 15 let věku a v prsech přetrvávají, takže jsou samozřejmě u žen všech věkových kategorií a i v tom nejvyšším věku. O neobvyklosti nálezu kolem 40 let jsem nikdy neslyšel a nevidím k tomu nejmenší důvod. Pokud byl FA potvrzen biopsií, tak se nemusíte ničeho obávat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8515
Dobrý den, je mi 31 let, tento týden ukončuji kojení mého prvního dítěte a jsem jsem v 5. týdnu gravidity. Na prsu jsem si nyní vyhmatala hladkou rezistenci v oblasti prsního dvorce, vel. cca 0.5x 0.5x 0.5 cm. Je nebolestivá, bez sekrece, retenci mléka každopádně můžu vyloučit. Může se jednat o nějaký nález v souvislosti s hormony a jaké vyšetření je případně nutné? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V tomto případě bych jednoznačně provedl ultrazvukové vyšetření, už jen pro Váš klid v těhotenství. Doporučuji Vám obrátit se do některého z akreditovaných screeningových center ( mapka center je na těchto stránkách ). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8514
Dobrý den,je mi 40.let a při vyšetření prsou mi byl zjištěn v levém prsu na č.12 periferně žlázový uzel 2,5cm s vyšší echogen.Kůže bez zesílení žl.zahuštěné centr.a v HZQQ.
.MG.Tab.4,nehom.zahuštění žl.v celém rozsahu,uzl.charakter,bez zřetel.ložiska,bez kalcif.
Levý prs mně i více pobolívá.Prosím Vás o vysvětlení mého nálezu, co je žlázový uzel,jestli je normální větší bolestivost v tomto prsu a zda se z tohoto nemuže vyvinout případně rakovina.Jako antikoncepci používám hormonální tělísko.Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Odpověď: Dobrý den. Prsy klasifikované do skupiny Tabar 4 mají bohatou mléčnou žlázu, která zcela běžně vytváří až obrazy uzlů - toto je zcela normální obraz, nemusíte se ničeho obávat. Větší bolestivost prsů - tohoto typu jak máte Vy - je obvyklá. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8513
Dobrý den, je mi 48 let, menstruaci mám nepravidelnou, začal mne bolet levý prs. Oproti pravému je více plný,místy tvrdší, bolí při dotyku a chůzi. Před několika dny mne vnouče do něj koplo. Může v něm v mém věku probíhat nějaký zánět? Co bych měla udělat? Děkuji za odpověď. Zuzana
Odpověď: Dobrý den. Ano, můžete. Na nic nečekejte a objednejte se k vyšetření do některého z akreditovaných screeningových center - mapka je na těchto stránkách. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8512
bliži se páty rok co mi odebrali levé prso mám šedesát pět let na kontroly chodím co pul roku pronásleduje mě strach pocení návaly horka někdy to nezvládám bojím se že se vše vrátí.
Odpověď: Dobrý den paní Večerková. Obavu z možného návratu nemoci má úplně každá žena po odléčení takovéto nemoci, tomu se nelze divit. Nicméně to nejhorší období máíte již za sebou, takže opravdu zcela upřímná rada - optimismus je pro Vás nyní to nejdůležitější, to mi opravdu věřte. Držím Vám palce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8511
Dobrý den,asi před třemi měsíci se mi na pravé bradavce objevilo jakoby znaménko,tmavohnědé barvy,průměr cca 2mm.Jiné problémy ani změny na prsu a bradavkách nejsou.Mohlo by se jednat o příznak rakoviny prsu?(31 let,2 děti,každé jsem kojila jeden rok).Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Na rakovinu prsu tohle opravdu nevypadá. Nicméně pro Vaši úplnou jistotu Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8510
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli mužu s tímto nálezem:benigní(BI-RADS 2)
Žlázy fertil.typu,hrubší struktura,vlevo bez ložisek,vpravo na č 10 cysta 4-5mm.axily bez patol.LU.vykonávat práci na pracovišti s ionizujicím zářením.děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Vaše prsy jsou podle popisu bez jakýchkoliv známek rakoviny, tedy zdravé. Nevidím žádné riziko ve Vašem pracovním zařazení.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8509
Dobry den,prosim chtela bych se optat...kdyz si zmacknu pravou bradavku,tak z ni vyleza tuhy pachnouci maz.Na pravem prsu jsem prodelala 2 mensi zakroky - bulka o 3x3 cm.Vse nyni v poradku jen ten pachnouci maz a zalezla bradavka.Na mamologii mi bylo receno,ze se to objevuje....ale nic na to neni.Je nejaka moznost,co bych s tim mohla delat?Sama si prso kontroluji a kdyz citim,ze se vacek pod dvorcem zvetsil,tak si nahreji prso teplou vodou a pak mi jde ten maz vymacknout...predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Opravdu nejde o nic vážného. Pokud však chcete věc definitivně vyřešit, tak jedině operativně - vyoperovat dané místo. Pokud zvolíte setrvalý stav či operační řešení je zcela na Vás. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8508
Dobrý den,je mi 50 let, minulý týden jsem byla na mamografu a sonu. Od té doby jsem jak na trní. Výsledek: Dnes v pravostranném v HZK přítomny mikrokalcifikace, poměrně měkké. UZ: V pravo HZK osamocený okrsek žlaznaté struktury 40 x 10 mm. MK nejsou přesvědčivě patrny. Axila volná. BI-Rads 3 pravděpodobně benigní- MK vpravo. MG ko 1 rok.
Odpověď: Dobrý den. Podle popisu jsou ve Vašem pravém prsu drobné změny, které jsou s nějvětší pravděpodobností nezhoubné, nicméně k úplné jistotě je třeba doplnit kontrolní vyšetření do 1 roku, což u Vás je doporučeno. Jde o zcela standardní posup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8507
dobrý den mam třetí den vystouplé a zarudlé bradavky,citlivé na dotek.Mužete mě napsat co to muže být. A co mohu udělat aby tomu tak nebylo. Děkuji Miluška
Odpověď: Dobrý den. Nejspíše jde o alergickou reakci, doporučuji Vám svěřit se s tímto problémem svému gynekologovi, aby podle daného klinického stavu rozhodl o event. vyšetřovacím či léčebném postupu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8506
Dobrý den, asi před 2 měsíci se mi vytvořila na prsním dvorci 5mm velká tmavší skvrna, která zpočátku svědila.Nyní se skvrna mírně zvětšila, má sušší povrch a již nesvědí. Mohlo by jít o něco vážného? Děkuji za odpověď.
Prosím nezveřejňovat jméno
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností je problém v kůži, ne v prsní žláze. Doporučuji Vám konzultaci kožního lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8505
Dobrý den,je mi 45 roků a chtěla bych se zeptat zda je možné, že velikost prsu je u každého jiná.Levé je níže položené a plnější,pokleslé.Nikdy jsem si toho nevšimla i když samovyšetření provádím každý měsíc. Vyšetření mamo je TABAR IV,ultrazvukové několik prostých cyst,proběhlo před měsícem.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, prsy nejsou naprosto symetrické u žádné ženy, jen ty rozdíly jsou různě veliké - tímto se netrapte. Důležitější jsou negatívní výsledky při MMG + USG prsů a podpaží. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8504
Dobrý den je mi 31let a mám v pravém prsu už rok cystu 4-5mm.V rodině máme rakovinu prsu.Pracuji na pracovišti s radioaktivním zářením mužu si nějak uškodit?
Odpověď: Dobrý den. Prosté drobné cysty se dneska nepovažují za nemoc, nýbrž jako normální součást prsní žlázy, tedy bez obav ze zvýšeného rizika. Při dodržení zásad radiační hygieny si nedovedu představit situace, kde by prsy byly tak extrémně ozařovány, že by docházelo k překračování stanovených radiačních limitů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8503
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co to znamená, kdž mi paní doktorka na sono vyšetření prsů napsala: žlázy se známkami částečné tukové redukce. Děkuji za odpověď Iveta, Pardubice
Odpověď: Dobrý den. Redukce je úbytek a tuk je tuk. Tedy úbytek tukové porce v prsech. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8502
dobry den.partnerka byla na vysetreni prsu,pravidelna prohlidka.pry ji do zpravy psali neco jako "10 mm-re".muzu se zeptat,co to znamena a jestli bychom meli byt neklidni kvuli tomu?dekuji za pripadnou odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale Vašemu popisu nerozumím, poskytněte mi více informací z popisu, protože "10mm - re" není nic. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8501
Dobrý den,jsem čtvrtý den po porodu,plně kojím a v podpoží se mi objevily tvrdé bulky,které nejdou rozmasírovat .Chtěla jsem se zeptat co s tím.
Odpověď: Dobrý den. Správnou diagnozu lze stanovit jen na základě provedeného ultrazvukového vyšetření, až na základě informací o původu "bulek" lze řešit "co s tím". Doporučuji Vám objednat se do některého z akreditovaných screeningových center, jejichž seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8500
Dobrý den,jsem muž,28. Už od počátku puberty mě trápily poněkud vetší prsa.Měřím 175cm a vážím 86 kg.Za poslední 2 roky jsem zhruba 10kg přibral a samozřejmě,že i prsa přibrala na tuku,tzn.zvětšila se. Můj problém spočívá v tom, že v každém prsu si v místě pod bradavkou nahmatám shluk bulek, které v poslední době začaly hodně bolet na dotyk.Ale pamatuju si, že ty bulky tam mám od cca 12 let. Prosím o radu, co dělat a o co se může jednat... Děkuji Josef
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností jde jen o tzv. gynekomastii, tedy "vyvinutější" základy mléčných žláz u muže, nebo o tzv. pseudogynekomastii, tedy jen větší množství tuku v oblasti prsou. Rozhodnout lze jen na základě ultrazvukového vyšetření - doporučuji Vám objednat se do některého z akreditovaných screeníngových center, která s tímto mají zkušenosti. Seznam center naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8499
Dobrý den, jsem po operaci carcinomu prsu a uzlin, uzliny v pořádku.
Byla mi nasazena pouze hormonální léčba "Tamoxifen", že prý byl nález v prsu malý. Myslíte, že to stačí?
Děkuji Jarka
Odpověď: Dobrý den. Následná udržovací léčba je vždy plně v rukou onkologa, který se rozhoduje podle známých faktů u dané pacientky. Takže ano, věřím že rozhodnutí Vašeho onkologa na základě jemu známých dat bylo správné. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8498
Dobrý večer, v úterý jsem byla na biopsii prsu a příští týden mám odjet k moři. Chtěla jsem se zeptat, jestli mohu odjet nebo to spíše nedoporučujete. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Není nejmenší důvod k odkladu dovolené. Jeďte a užijte si to :-) S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8497
Dobrý den,
je mi 27let a jsem v 34.týdnu těh.,chtěla bych se zeptat asi 3 měsíce mám pravý prso a na pohmat je kolem dvorce i na něm takový tuhý a jakoby vystouplý a na kůži pod dvorcem mám takové malinké dírečky a malinké vrásky,myslíte že je to příznak rakoviny,už jsem objednaná na ultrazvuk,ale hrozně se bojím.děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale ani z tohoto poměrně podrobného popisu nejsem schopen určit validní diagnózu. Nic lepšího, než odborné USG vyšetření v akreditovaném screeningovém centru, na které jste se již objednala, bych Vám nemohl doporučit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8496
Dobrý den, je mi 34 let a svého druhého syna již rok nekojím. Oba jsem kojila téměř rok a půl.Druhého syna jsem od půl roku kojila pouze z jednoho prsu a z toho mi ted po stlačení bradavky teče asi mléko. Je to husté, lepkavé konzistence, bílé barvy. Občas tohle prso bolí, třeba v leže, ale mám velmi malá, opravdu skoro žádná prsa a nic jsme si zatím nenahmata. Trochu se bojím, aby to nebylo něco jiného. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. To co popisujete, je zcela běžná situace. Zbytky "mléka" mohou z bradavky vytékat do 10 let po ukončení kojení a stále se to považuje za normální. Nicméně pro Vaši úplnou jistotu bych Vám doporučil nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center jako samoplátce(jejich seznam naleznete na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8495
Dobrý den, před 10 lety jsem prodělala záchovnou operaci prsu vzhledem k ca (8 mm tubuloduktální, bez nálezu v uzlinách-odebrány 3), léčba ozařováním a tamoxifenem. na kontroly do Vinohradské nemocnice pravidelně docházím. Mám ale momenty, kdy si uvědomím, že je stále možná recidiva, ale jinak jsem bojovník. Co dělat, abych návrat nemoci minimalizovala? Dík za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Víte dobře, že možnost recidivy u Vás je cca 2x vyšší, než u ostatní "zdravé" populace. Nicméně vzhledem k velikosti a histologii vašeho nálezu před 10ti léty bych byl ( a věřím, že jste i Vy ) optimistou, protože žádné pilulky, potravní doplňky, diety ani masáže na tuto dg nemají vliv. Zachovejte si pozitivní přístup k životu, to je to nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8494
Dobrý den je mi 20 let v mé rodině měla rokovinu prsu moje babička i její matka... Je u mě tedy několikanásobné riziko vzniku ca prsu. Je možné už v takhle mladém věku podstoupit nějaké vyšetření? a mohla bych popřípadě vědět kde? předem děkuji za odpověd.Romana
Odpověď: Dobrý den. V této situaci a ve Vašem věku přichází v úvahu USG vyšetření prsů a podpaží, nejlépe v akreditovaném screeningovém centru ( jejich seznam naleznete na těchto stránkách ), kde Vám také dají kontakt na genetické vyšetření, které zjistí opravdovou výši Vašeho rizika možnosti onemocnění v procentech. Na tomto základě lze pak určit schéma kontrol "šitých na míru" každé konkrétní pacientce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8493
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ,je mi 36 let a při samovyšetření jsem si nahmatala na levem prsu jakoby mezi bradavkou a žebry podlouhlý utvar.Nebolí,volně se pohybuje a klouže.Může se jednat o důsledek že ukončuji kojení.Stále se mi moc nedaří uplně odstavit téměř 4 letého syna :o))Přes den už prso nepotřebuje,ale v noci si vzpomene a nedá se odbít.
Uvažuji o ultrazvukovém vyšetření - jako samoplátce.Mohu i když stále trošku kojím?Moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Uvažujete správně. Neváhejte a objednejte se k USG vyšetření jako samoplátce do některého z akreditovaných screeningových center (jejich seznam naleznete na těchto stránkách). Kojení není na překážku. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8492
Dobrý den,
mohu se zeptat za jak dlouho po ablaci prsu kvůli zhoubnému nádoru by měla pacientka absovovat mamografické vyšetření i druhého prsu? A měl by onkolog při hormonální léčbě kontrolovat densitu kostí?
Děkuji
Kateřina
Odpověď: Dobrý den. Obvyklá je doba 1 roku od posledního MMG vyšetření. Vyšetření kostí se odvíjí od věku a celkového stavu pacientky, takže tento dotaz směřujte, prosím, na svého onkologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8491
Dobrý den, chtěla bych se poradit, už tři měsíce neberu antikoncepci ovulaci atp si nehlídám, od vysazení byla má menstruace nepravidelná první měsic, poslední menstruaci jsem měla 10.-13.6.2011, poslední nechráněný styk byl naposledy pred 6 dny, par dni me boleji prsa a obcas i bricho , těhotenský test mi dnes vyšel negativní, je přesto možnost, že bych mohla být těhotná nebo se jedná i o jiný možný problém? Děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. Svůj dotaz směřujte, prosím, na svého gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8490
Dobrý den,jsem po záchovné operaci prsu, mám za sebou 6 sérií chemoterapie, kterou jsem snášela velice dobře, bez jakýchkoli vedlejších účinků a za měsíc mě čeká ozařování. Můžu se opalovat? Mám moc ráda sluníčko a chtěla bych být alespoň hodinku denně venku, ale paní doktorka mi pobyt na sluníčku úplně zakázala kvůli dělení buněk.
Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Já osobně nemám rád striktní zákazy, nicméně v tomto případě se přikláním na stranu paní doktorky...Co tak počkat s opalováním na příští léto? Opravdu Vám nic neuteče :-)
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8489
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co může způsobit citlivost pouze jedné bradavky a to u pravého prsa.Mamograf jsem podstoupila před 14dni.Výsledek TABAR V,následný ulrazvuk-několik prostých cyst.Dále zda je možné hmatat cysty,jsem hubená,při výšce 160cm vážím 43kg.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Začnu od konce - ano, některé cysty lze vyhmatat. K první části dotazu - pokud je MMG i USG vyšetření v pořádku (což u Vás je), pak nejčastější příčinou jednostranné bolesi v oblasti prsu je zablokovaná páteř. Doporučuji Vám navštívit rehabilitaci. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8488
Dobrý den,po biopsii mi byl zjištěn fibroadenom,je velikosti 21x8 cm,za půl roku následuje kontrola.Mohu se zeptat proč se FA sledují,když jsem mnohokrát četla,že u nich není zvýšené riziko zvratu na maligní,nebo to není pravda? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Mrkněte na dotaz 8486. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8487
Dobrý den, dnes jsem byla u svého gynekologa a řešili jsme, že mě často bolí prsa, dobrali jsme se k tomu, že ta bolest může být od toho jak nosím stále na ruce svého ročního syna. Prsa mi následně prohmatal a našel zduřeninu na levém prsu, jsem objednaná na sono ale je to až za týden, co tedy může zduřelina znamenat? mám opravdu strach. Poraďte prosím. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Nemějte strach, s největší pravděpodobností jde o zablokovanou páteř, nicméně toto lze s určitostí tvrdit až při negatívním USG vyšetření, takže na definitivní rozřešení situce si opradu musíte ještě pár dní počkat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8486
Dobrý den.Je mi 23.
Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se benigní fibroadenom, celkem malý, zvrhne v něco horšího?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Ta pravděpodobnost zvrhnutí v rakovinu je velmi malá, někde mezi 1 - 5ti procenty. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8485
Dobrý den,je mi 42 let a již 15 let trpím fibrocystickou mastopatií,cysty jsou mnohočetné do velikosti 3 cm. Při posledním odsávání cysty 30.5.2011 mi pani doktorka nechtěně napíchla cevku. Udělal se mi hematom a také mi naskočila boule. Hematom již zmizel, ale boule mi zůstala. Mám ještě počkat jestli se ještě zmenší nebo se mám raději objednat na nové vyšetření. Děkuji za odpověď. Milena
Odpověď: Dobrý den. Podle Vašeho popisu jde s největší pravděpodobností o vnitřní hematom, který se poměrně dlouho vstřebává. Nicméně pro Váš klid bych doporučil kontrolní USG prsů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8484
Dobrý den,chci se zeptat již se mi asi půl roku objevuje v jednom prsu po zmáčknutí hnědá tekutina můj lékař tvrdí ,že to nic není ,ale mě to moc normální nepříjde.Sono i mamagraf v pořádku.Je mi 37 let a antikoncepci neužívám.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Přípustné barvy sekrece jsou čirá, ev. bílá, nažloutlá, našedlá, nahnědlá či nazelenalá. Podstatné je negativní MMG + USG vyšetření prsů. Nicméně ve Vašem případě bych pro úplný klid ještě dporučil vyšetřit hormonální profil. Podotýkám, že zvýšené pozornosti je vždy třeba u sekrece červené, rezavé či přímo krvavé, ale toto Vy neuvádíte. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8483
Dobrý den,56r.v 6/10operaci prsu.I.sin,pT1b(8mm),NO(sn0/2)MO,inv.dukt,karc.G2,min.res.okraj kran.a later.6mm,angioinv.ne,SNB neg.,ERstř.,PRslabě poz.při nízké prolif.,HER2 proteinu(1+),L0 V0.Stp.parc.ME se SNB.Po operaci bylo ozař.,Arimidex.V 12/10 MG: Tabár I.zesílení kůže dispers.tečkovité kalcifikace(v.v. v rámci jizvy).Axil.uzliny nejsou patrné. BI-RADS1,nejsou známky malign.Chtěla bych se zeptat, jak často a jaká vyšetření by měla nyní následovat.Na MG mám jít 12/2011.Nemám mít znovu vyšetření kostí a jater? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. MMG v prosinci 2011 je zcela v normě. Ohledně scintigrafie kostí a USG jater konzultujte, prosím, s Vaším okologem, který má o Vašem zdravotním stavu komplexní informace. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8482
dobry den mam takovej problem jeden znamy mi dal cipralex dvě tablety že mi bude fajn ale ted se mi zpozdila menstruace a muže na to mít ňaky vliv cipralex ??
Alena 16 let
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. Se svým dotazem se obraťte na Vašeho gynekologa. Nicméně experimenty s antidepresivy ve Vašem věku se Vám nemusí vyplatit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8481
Dobrý den, před půlrokem jsem si našla v prsu bulku.Gynekolog provedl pohmatem vyšetření a diagnostikoval ji jako fibrioadenom. Jelikož jsem kojila a dosud kojím, řekl, že na ultrazvukové vyšetření mě pošle až po ukončení kojení.Bulka se od té doby nijak nezměnila, avšak po prostudování materiálů o rakovině prsu jsem si uvědomila, že spadám do rizikové kategorie, jelikož rakovinu prsu měla moje babička. Mně je 30 let a dosud jsem žádné vyšetření prsu neabsolvovala. Je skutečně nutné počkat až do ukončení kojení? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V žádném případě na nic nečekejte, ani na to, až Vás Váš gynekolog někam milostivě pošle. K USG vyšetření prsů se lze objednat ve kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru ( seznam najdete na těchto stránkách ) i jako tzv. samoplátce. Těch cca 300Kč za jistotu, že jste zdravá, myslím jednoznačně stojí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8479
Dobrý den, mohl by jste mi, prosím, vysvětlit tento nález: USG cysty vel.5 a 8mm 1.dx, bez solid.ložisk.změn. Prsy poměrně symetrické,bez kožníc změn,struktura vpravo lehce fibrozní,bez ložiskového postižení bilat.po kompresi 1.dx prsu je minim.sekrece spíše bělavá difuzně. V obou axilách nejsou hmatatelné zvětšené LU.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Cysta = vakovité rozšíření mlékovodu - v těchto velikostech co píšete se považuje za fysiologický nález, bez ložiskových změn = bez obrazu nádoru, bilat. = oboustranně, komprese = tlak, sekrece = výtok. Závěr = Vaše prsy jsou zdravé. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8478
Dobrý den. Čeká mě biopsie prsu, prosím o sdělení, jak dlouho trvá vyhodnocení testů?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Výsledky bývají k dispozici obvykle do 1 týdne. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8477
Dobrý den, při zmákčntí prsní bradvky mi z ni vytéka trochu lepkavý výtok. Mám bolesti i v podbrišku. Menstruaci mam dostat tak za 10 dni. Nevim zda jsou to příznaky PMS nebo je problém někde jinde? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Pokud je sekrece čirá, ev. bílá, nažloutlá, našedlá či nazelenalá a je USG vyšetření prsů a ev. i hormonální profil v normě, pak se považuje za fysiologickou a nemusíte se ničeho obávat. Zvýšené pozornosti je vždy třeba u sekrece červené, rezavé či přímo krvavé, ale toto není Váš případ. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8476
Dobrý den, mám v levém prsu velmi bolestivou údajně mléčnou žlázu(2*ultrazvuk), již dva roky mě to však bolí a bolest neustává, ba právě naopak, dnes mě začala bolet i levá ruka a slyšela jsem, že u rakoviny prsu ruka bolí, myslíte, že bych mohla mít něco takového?- jsem velmi neklidná, poraďte mi, prosím, co s bolestí, vyzkoušela jsem kyselinu listovou i mastodynon. Děkuji 28 let
Odpověď: Dobrý den. Bolestivost v oblasti prsů je příznivým faktorem svědčícím PROTI rakovině mléčné žlázy, ta totiž v počátečních stádiích nebolí ( proto i dnes mnoho žen přichází s nádorem pozdě se slovy " vždyť mne ta bulka nebolí..."). Pokud je USG vyšetření negativní ( a Vy píšete, že ano ), pak Vám doporučuji navštívit rehabilitaci, protože s největší pravděpodobností máte zablokovanou krční páteř. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8475
Dobry den, beriem hormonalnu antikoncepciu a na konci menstruacie som si na podprsenke objavila flak. Po stlaceni mi z obidvoch prsnikov vyteka cira pripadne biela tekutina. Co to moze znamenat? Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Viz odpověď 8474. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8474
Dobrý den,jsem 2 roky po produ,1 rok jsem kojila, po ukončení kojení jsem užívala HAK, před 4 měsíci jsem jí vysadila a objevila se mi sekrece z prsou, některý cyklus celý, nyní týden před očekávanou menstruací mám citlivá prsa a sekreci (čirá barva) z pravého prsu. Na gynekologii mi byla odebrána krev na horm.profil, vše v pořádku. Jsem sledována na onkologii pro maligní melanom, bez léčby, v rámci screningu mi byl v únoru proveden UZ prsou - norm.nález. Čím by to mohlo být způsobeno, mám se něčeho obávat. děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Pokud je sekrece čirá, ev. bílá, nažloutlá, našedlá či nazelenalá a je USG vyšetření prsů i hormonální profil v normě, pak se považuje za fysiologickou a nemusíte se ničeho obávat. Zvýšené pozornosti je vždy třeba u sekrece červené, rezavé či přímo krvavé, ale toto není Váš případ. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8473
Dobrý den,
v oblasti nad pravým prsem a v pravém podpaždí mám 3 pohyblivé, ohraničené útvary. Na sonu prsu jsem byla nedávano a bylo v pořádku nicméně si nejsem jistá zda byla tato oblast vyšetřena. Může se jednat o uzliny? Mám lymfadenopathii na krku a teď se obávám, že se uzliny mohli zvětšit i v podpaždí a nad prsem v HZK. Útvary mají tak 0,5cm. Mohou to být pozůstatky po kojení? Nekojím 2 měsíce. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Podle toho co popisujete, se s největší pravděpodobností jedná o drobné uzlinky. Nicméně jistotu Vám může dát pouze kontrolní ultrazvukové vyšetření, které Vám tímto doporučuji. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8472
Dobrý den, dnes jsem přišla ze sona, chodím tam kvůli rodinné anamnéze rakoviny prsu mám tam fibroadenom, který se mi zvětšil, ale navíc mi ještě paní doktorka objevila další útvary.
Závěr:pravděpodobně benigní nález -vlevo v rozhraní HKK okrsek v.s. duktektasií ve vel. progresi,vpravo v HKK dva v.s .FA nově,dopor.další kontrolu za 4-5 měsíců a taky návštěvu prsní poradny.Můžete mi prosím poradit co to vše znamená. Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Znamená to, že máte v prsech fibroadenomů ( FA ) více, což je obvyklé. Okrsek duktektasií znamená místo s několika rozšířenými mlékovody, což je taky obvyklé. Z nálezu v žádném případě nevyplývá podezření na omenocnění prsu ( rakovinu ), což je to nejdůležitější. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8471
Dobrý den, dnes jsem byla na mamografu a výsledek je benigní (BI-RADS 2)
Popis: MMGR bilat. Tabár III. kůže bez zesílení, zahuštění žlázy bilat, uzlovitější struktura v CC projekcích dosrálně, bez mal. kalcifikací, res- zahuštění žláz, na uz bez patol. ložisek. Znemená to, že jsem zdravá? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Ano, znamená to, že vaše prsy jsou zdravé. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8470
Dobrý den, dotaz 8463 se týkal mamologické poradny, bylo mi to sděleno po sono levého prsu, s tím že jde o běžnou změnu.
Odpověď: Dobrý den. Právě proto Vás pro vysvětlení situace odkazuji na lékaře, který Vám tento naprosto rozporuplný nález sdělil. Pokud závěr vyšetření zní "Bez patologických změn", tak to znamená, že nebyla nalezena patologie ( abnormalita ) a že Vaše prsy jsou normální, tedy zdravé. Pojem "Běžné změny v normě" opravdu neznám, protože pokud by lékař našel byť jen podezření na nemoc, nemohl by závěr znít bez patologických změn, nýbrž "Podezření na ..." S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8469
Dobrý den,
jsem muž, je mi 32 let. Když zvednu ruku, naleznu si na prsu tvrdý, pohyblivý útvar. Je nebolestivý, nepravidelného tvaru. Naopak mám několik týdnů bolesti od prsa do podpaží, tam si ale nic nehmatám.
Mám se nechat někde vyšetřit nebo to nic není?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, s touto klinikou neváhejte a objednejte se co nejdříve k vyšetření do některého z akreditovaných screeningových center - jejch seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8468
Dobry den,prave lezim v nemocnici na pozorovani,vcera byla hodnota hcg 300,dnes 400 ,pani doktorka mi rekla ze je to maly prirustek a ze se tehotenstvi nevyvyji dobre,na uz jeste neni nic videt,posledni MS byla 30.5do 7.6,pokud za dva dny nebude hladina vyssi,chteji me poslat na laparoskopii,i kdyz zatim nic neni videt.Je tenhle prirustek hcg za jeden den maly?
dekuji
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. Váš dotaz směřujte Vaší ošetřující lékařce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8467
Dobrý den. Jsem muž ,je mi 16 let a mám problém s bradavky,jsou strašně malé asi jako koruna a jsou nevýrazné (světlé),kluci v mém věku mají bradavky omnoho větší a výrazné,čím to může být? Nikdo z mojich rodičů tento problém nemají. Děkuji za odpověd a doufám že mi pomůžete.
Odpověď: Dobrý den, na dálku diagnozu opravdu stanovit neumím. Doporučuji Vám obrátit se s tímto problémem na svého dorostového lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8466
Dobrý den,je mi 46 let,mám dvě děti a asi 10 let mám potvrzenu diagnozu cystická mastopatie ,tuším IIst.Z tohoto důvodu mi nebyla doporučována antikoncepce.Na poslední gyn.kontrole mi ji lékař nabídnul.Můžete mi poradit ,jestli se v poslední době tento názor změnil,měla bych se obávat rizika možnosti rakoviny prsu při užívání antikoncepce nebo mi v mém věku bude spíše prospěšná.Může mít hormonální nevyrovnanost při cystic.mast.vliv na vznik psych.poruch?
Děkuji za odpověď,prosím nezveřejňovat.
Odpověď: Dobrý den. Pojem cystická mastopatie byl ( a bohužel stále někde je ) roky nesprávně používán pro obraz bohatší prsní žlázy. Tuto diagnozu lze totiž stanovit jen na základě histologického vyšetření ( tedy odběrem vzorků tkáně z podezřelé oblasti ), což neuvádíte. Nicméně podstatnější je fakt, že ani u histologicky prokázané diagnozy není zvýšené biologické riziko vzniku rakoviny prsu. Užívání HAK nemůže způsobit rakovinu prsu. Otázku hormonální dysbalance a event. možnosti psychických změn u konkrétních preparátů HAK Vám doporučuji probrat s Vaším gynekologem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8465
Dobry den. Prominte, jsme cizinci, ne turisty, cheski mluvime spatne. Chteli konsultovat s mamologom. Moje manželka ma bolest prsi. Jak možno udelat shouzku s mamologom v Praze 1,2,3?
Odpověď: Dobrý den, obraťte se na adresu VFN v Praze, Centrum diagnostiky chrob prsu V. Polaka, Karlovo náměstí 33, 121 11 Praha 2, telefon 224966344. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8464
K dotazu č. 8456 - jsem před zářením, proto se bojím, že to bude ještě horší.

Pane primáři - je mně 40, po chemo značena za postmenopauzální - je lepší Tamoxifen, nebo anastrazol ? Studie se diametrálně liší. (A cena také)
Odpověď: Dobrý den. Indikace k podávání Tamoxifemu x Anastrazolu jsou přece jen trošku rozdílné podle celkového stavu pacientky, věku, menstruace atd, ale toto s Vámi musí podle konkrétního stavu probrat Váš onkolog. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8463
Dobrý den,jsem 36-letá a bylo mi sděleno že mám známky počínající fibrozy, bez patologických změn, mám rodinné zatížení na rakovinu ze strany matky, kde ženy mají nemocnou št. žlázu a muži žaludek a trakčník. Dočetla jsem se že je u této diagnozy důležitý průběh a podchycení nejlépe v počátku. Jak rychlý může být průběh a celkové změny v patologický nález? děkuji
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. Na Vaši otázku Vám bude muset odpovědět ten lékař, který Vám "známky počínající fibrozy baz patologických změn" oznámil.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8462
Dobrý den,
nad levým prsem jsem cca před měsícem objevila ztvrdlinu,prs je citlivější , místo nálezu i celý prs bolestivější. Byla jsem na sono vyšetření, v nálezu mám uvedeno že bylo objeveno vlevo v HZK neohraničené ložisko cca 20x22mm se sporným hypoechogenním centrem. Mamografické vyšetření bylo odloženo o dalších 14 dní, nemůže tato doba negativně ovlivnit zhoršení stavu? Při dalším vyšetření mě čeká biopsie, nevím o co se jedná. Mohl byste mi prosím poradit.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, odložení mamografie o 14 dní určitě nemůže ovlivnit zhoršení Vašeho stavu. Core-cut biopsie je odběr vzorku tkáně k histologickému vyšetření z podezřelého ložiska speciální jehlou pod kontrolou ultrazvukem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8461
Dobrý den,před rokem jsem byla na sono prsou kde mi bylo zjištěna na rozhr. ZKK vlevo stacionární drobná cysta vel. 6 mm. Dnes jsem byla na kontrolním sonu a zpráva zní takto: vlevo na hranici ZKK přetrvává nález výrazně hypoechogenního ložiska vel. 5 mm, vpravo bez ložiskových změn. Axyly volné. Závěr stac. nález malé cysty vlevo. Chci se zeptat co znamená výraz výrazně hypoechogenní ložisko. Je vše vpořádku ? A jaký je Váš názor na užívání přípravku INDOL IN v mém případě ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Hypo = nízce, echogenní = zvučné, tedy hypoechogenní = nízkozvučné ložisko. Podstatnější pro Vás je však závěr, tedy několik drobných cyst, což není žádná nemoc, tedy že Vaše prsy jsou zdravé. Indol není lék, ale doplněk stravy. Sice nevím, v čem by Vám měl pomoci, ale zcela jistě Vám neuškodí, takže jej klidně užívejte dál. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8460
Dobrý den,
je mi 28 let a 2,5 měsíce nekojím. V levém podpaždí a nad levým prsem jsem objevila pohybující se, ohraničené útvary. Některé jsou tvrdé, jiné eleastické. Jsou celkem 3. Před měsícem jsem byla na preventivní UTZ. Nevím zda tam tyto útvary již byly. Myslím si, že lékařka nevyšetřovala oblast nad prsy. Myslíte, že se může jednat o závažný problém a je vhodné znovu absolvovat UTZ? Nebo to může ještě souviset a ukončením laktace?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, myslím, že můžete být v klidu, pokud bylo UZ v nedávné době negativní. Prsa si jednou měsíčně vyšetřete sama a jen pokud by docházelo ke zvětšování útvarů, tak nechte UZ opakovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8459
Dobrý den, 15.6. jsem absolvovala ultrazvukové vyšetření prsu. Bylo mi sděleno, že nález je z jejich pohledu"hodně podezřelý" a objednali mě na 28.6. na biopsii. Následně jsem dostala dopis, že výkon se z technických důvodů odkládá na 12.7. Chci se zeptat jestli posunutí termínu o 14 dní hraje velkou roli. Když jsem to konzultovala s mojí gynekoložkou zda mi nemůže zařídit biopsi někde jinde tak mi řekla, že převedení dokumentace trvá 3 měsíce a mám tedy dalších 14 dní počkat.Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den, posunutí o 14 dní v daném případě nehraje žádnou roli, tedy pokud nebereme v úvahu vaši psychiku :-( S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8458
Dobrý den,
po vyšetření na mamo je dignoza 2-BIRADS -BEGIDNÍ. Prosím o vysvětlení.je mi 53 let.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jednoduše řečeno, jste naprosto zdravá. Jde pouze o kategorizaci nálezu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8457
Dobrý den,včera při prevent gynek.prohlídce nález v prsu. Na žádance na UZ uvedeno: "1dx u č 12 nelze vyl drobný FIA?", s tím že doporučeno objednat se na termín těsně po menses.tj.v mém případě od 14.7.dále. chci se zeptat, zda není možné vyšetření absolvovat dříve i za cenu že jej budu hradit?je mi 36 let, 2 děti,kojené (naposledy podzim 2009).
Děkuji K.S
Odpověď: Dobrý den, pokud by se jednalo o fibroadenom, tak není třeba spěchat a termín v červenci je dostačující. Chápu, že pro vaši psychickou pohodu chcete vyšetření dříve. Nevím jak jinde, ale v našem centru pokud žena přijde jako samoplátce, tak je vyšetřena ihned bez objednání. Cena se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8456
Dobrý den, po parciální mastektomii začátkem února mně pořád bolí prso, podle UZ je jen "prosáklé", vzali mně 3 uzliny, z toho v jedné byla mikrometastáza 2mm. Je to normální - ta bolest ? Disekce axily je indikovaná, ale nedoporučená. Byl by stav ostatních uzlin vidět na PET/CT, nebo jsou 2mm metastázy příliš malé ?
Odpověď: Dobrý den, dejte tomu čas, bolest a otok jsou po takovémto výkonu normální. Předpokládám, že máte za sebou i ozařování, které otok na určitou dobu ještě udrží. Mikrometastázy jsou na PET-CT příliž malé. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky