MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 8999
Dobrý den, je mi 31 let, mám dvě děti (6 a 3 roky, první dítě kojeno 15 měsíců, druhé 1 a 3/4 roku, kojení ukončeno loni v létě). Teď se mi zdá, že mám v pravém prsu jakoby zatvrdlou mléčnou žlázu (tvrdá placka hned pod bradavkou), na pohmat trošičku bolestivou (v levém prsu nic takového nepozoruji). Párkrát se stalo, že mi z pravého prsu vytekla kapička čiré tekutiny. Loni jsem byla na SONO kvůli zvětšeným uzlinám v podpaží (v pořádku). HA už více než rok neužívám. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud trvá boulička pod bradavkou a nemizí, je třeba jít k lékaři a posléze na sono
(na sono do screeningového centra je možné také jít přímo i bez žádanky jako samoplátkyně, zaplatíta byste tam 300 - 400 Kč, ale může to být rychlejší..), sono pozná, o co jde, nejspíše půjde jen o cystu či jinou banální věc, s kterou se zpravidla nic nedělá, ale pro klid a k vyloučení jiné změny bych to absolvoval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8998
Dobrý den, jsem 5 týdnů po porodu a kojím. Bohužel na začátku kojení mám hrozné bolesti. Jde jen o začátek (pár vteřin) a bolest je bodavá,píchavá. Je to opravdu téměř nesnesitelné. Je to mé druhé dítě, ale u prvního si takové bolesti rozhodně nevybavuji. Slyšela jsem o nějakých kvasinkách v bradavkách, jak zjistím, o co se jedná? Jinak mléka mám dost. Děkuji za odpověď, K.
Odpověď: Těch příčin může být velké množství. Za prvé může jít o špatnou techniku kojení, je důležité, aby dítě co nejvíce otevřelo pusinku a netahalo jen za bradavku, ale mělo v pusince i dvore (matka by neměla prs držen v oblaszi dvorce, ale až na ním), je dobré také zkusit změnit polohu při kojení, dobrá může být tzv. bočná poloha. Častou příčinou může být spazmus v bradavce, doporučuji zde nahřát bradavku a dvorec vlažným mulem či alespoň dlaní ruky. Problémem také můžou být rozpraskané bradavky a dvorec - není špatné je natírat mezi kojením např. Bepanthenem. Ani infekci např. kvasinkami vyloučit není možné, pak jsou ale obvykle nějaké barevné změny na bradavce a dvorci, aplikuje se např. Canesten, ale zde je třeba jít už k lékaři - doporučuji začít od toho nejjednoduššího, jak píšu na začátku, věřím, že se to zlepší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8997
Dobrý den,
1.chodit na různé preventivní kontroly včetně mamografu je ohromný stres.Není lepší nikam nechodit?Není ten samotný stres ještě horší pro podporu rakoviny?Já u lékaře jsem téměř na infarkt.
2. Pokud si najdu bulku,není lepší ji nechat ,,v klidu,, a prostě s ní žít?Po operaci většinou se bulka ,,rozbouří.Známá měla bulku snad 10 let,byla úplně v pohodě.Dodala si odvahy,šla k lékaři,následovala operace,metastázy....kdyby nešla,mohla žít v klidu.Prosím o vysvětlení či vyvrácení mého dojmu.
Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den, to, co říkáte, není pravda. Situace v prognóze rakoviny prsu a kvality života se v posledních letech zásadně zlepšila, drtivá většina pacientek, u kterých zjistíme na mamografu dosud nehmatný nádor, se vyléčí, žije mezi námi a nikdo ani neví, že si tuto chorobu prodělali. Každý rok je vidím a jsou vděčné, že jim prevence (a naše oko) zachránila život. Kdyby se prevence nedělala, bylo by to úplně jinak, vím, jak to bylo před 25 lety, když jsem začínal, mamografie byla v plenkách, jaké pokročilé nádory se špatnou prognózou byly... Samozřejmě, v medicíně stejně jako v životě není nic stoprocentní, ne všechny nádory se mamografem chytí, ale to ani jinak nemůže být. Ani v případě, že si najdete bulku sama, není nic ztraceno, povrchně uložené nádory je možné nahmatat někdy i velmi malé, proto samovyšetřování není možné úplně zatratit, je to vhodný doplněk k mamografii a sono. Pokud máte bulku a nic neuděláte, nemusí se nic stát, pokud bulka není zhoubná či nejde o přednádorový stav, z kterého se po určité době nádor vyvine. Pokud ale bulka zhoubná je, nicneděláním si sama vyřknete nad sebou ortel, v drtivé většině případů to vám jen zkrátí život a zhorší jeho kvalitu, i metastázy jsou z choroby a ne z toho, že se choroba léčí.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8995
Dobrý Den mam 13 rokou a v obidvoch bradavkach mi z nicoho nic narastli hrcky a prsia mam mierne zvacsene co to moze byt ??? velmi sa bojim
Odpověď: Jsou to hormonální změny, v tomto věku časté, neznamená to obvykle nic špatného - jděte k lékaři, pokud by se to zvětšovalo, rozhodně to ale neukazuje na nic nebezpečného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8994
Dobrý den, včera jsem si v prsu nahmatala malinký tvrdý útvar velikosti špendlíkové hlavičky v oblasti bradavky. Mohu se zeptat co by to mohlo bý? Moc děkuji
Odpověď: Tento útvar může znamenat jen zbytnělé ústí mlékovodu či žlázky, nevypadá to na nic zásadního, kdyby se to zvětšovalo, jděte k lékaři a případně na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8993
Dobrý den, je mi 48 let a občas mi vynechává menstruace. Lékařka mi předepsala lék provera 1x denně, deset dní v měsíci. Jsem sledovaná v mamární poradně kvůli vpáčené bradavce a na posledním ultrazvuku mi objevili ductectásie. Chtěla jsem se zeptat, jesti mohu užívat lék provera. Na příbalovém letáku je psáno, že se nesmí užívat při rakovině prsů. Děkuji
Odpověď: Určitě Proveru z hlediska prsů můžete, nemá se brát jen při rakovině, ale to v žádném případě není váš případ. Duktektázie znamenají jen širší mlékovody, je to běžný nález, s rakovinou nijak nesouvisí. Doporučuji při léčbě každopádně chodit i na screeningovou mamografii, je důležité neprovádět jen ultrazvuk, ale s mamografií ho kombinovat...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8991
dobry den chci se zeptat existuji nebo je mozne aby mlada divka mnela prirodni prsa velikosti 12?Ja si myslim ze tak velka velikost neexistuje ale chci se zeptat.Tak jestly to neni prolem tak mi prosim odepiste dekuji
Odpověď: Statistiky se nevedou, vypadá to opravdu divně...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8990
Kamarádka 62r 29.8.11.odoperováná recidiva po 27 letech nádor v jizvě po odebrání prsu.Poprvé léčena chemoterapií a ozařováním.Nyní odeslána na ozař.ale vrácena s tím ,že minulé ozař.bylo tak silné,další už nelze.Léčena pouze hormony"Anaya".Psychicky je velmi špatná,zdá se že vzhledem věku jí nebude žádná další léčba poskytnuta.Internet nemá.
Děkuji Mužíková
Odpověď: Ztraceno to vůbec není, jsou určitě mnohem horší komplikace než recidiva v jizvě, jdou další možnosti, když ozáření není možné, obvykle některá léčba zabere, pak se může následně i odpoperovat. Vše bude záviset na tom, jak bude nádor na léčbu reagovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8988
Dobrý deň bola som dnes na vyšetrení - sono prsníkov, a do správy mi napísali: prsníky prechodného typu s tukovým i žľazovým tkanivom dysplastického charakteru s duktetáziami až cystického charakteru.
Mám 48 rokov. Mohli by ste mi prosím na základe tohto popisu povedať či je všetko vzhľadom na môj vek optimálne? Dakujem.Gitka
Odpověď: Je to normální, nic to neznamená, lékař popsal nepodstatné hormonální změny, vcelku běžné, které nezamenají vyšší riziko rakoviny. Poznámka: Už jste ve screeningovém věku, měla byste chodit alespoň 1x za dva roky na mamografii, sono jako prevence nestačí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8985
Pozoruji, že mám jedno prso větší než druh a dřív jsem to neměla. Co to znamená? Je mi 50 let, 12 let po přechodu,na mamografu jsem byla asi před rokem a půl.
Odpověď: Může se to stát, ale vždy je třeba vyloučit, že se v prsu něco děje, rok a půl je poměrně dlouhá doba, počkal bych na další screeningovou mamografii po dvou letech, jen pokud by byl pohmatový nález lékařem normální, jinak bych doporučil nechat udělat alespoň jeden snímek té zvětšující se strany. U starších lidí se může hromadit jen asymetricky tuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8984
Dobrý den,
před časem jsem se ptala co to může být když mi z prsou vytéká průzračna až mléčná tekutina.Podstoupila jsem sono a nevím co si o tom myslet.
Zpráva zní:
oboustranně zasahuje žláza částečně prostoupená tukem do všech kvadrantů,struktura je pravidelná vlevo v HZK shluk mikrocist a výraznějších duktů na ploše 17x7mm.V pravo v HZK cysta 10mm a v její blízkosti malý shluk mikrocist,solidní ložisko bilat neprokazují, v axilách nezměněné uzliny.
Prosím mají se nějak léčit? Docela mně prsa bolí.
Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Je to popis hormonálně podmíněných změn, v podstatě nezávažných, s kterými se většinou nic nedělá, nemají vyšší riziko vzniku rakoviny, další postup závisí na to, kolik je tekutiny, zda vytéká i bez zmáčknutí , jak vás bolesti obtěžují apod. Pokud je tek. více, je dobré provést ještě hormonální vyšetření z krve, gynekolog by to měl zařídit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8983
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat. Mám 5-tého chlapce, kterému jsem dnes při koupání našla vpáčenou bradavku. Takhle vpáčená je již delší dobu, ale dnes mě to zaujalo, protože ta druhá byla zduřelá a druhá nic. Prsa jsem mu prohmatala, ale nic znepokojivého jsem nenašla. Vím, že to u žen někdy může znamenat rakovinu prsu a právě moje maminka zemřela na rakovinu prsu v 35. letech. Mám se na to u něho zaměřit a ukázat do dětské doktorce? Děkuju
Odpověď: Dětské lékařce bych to ukázal, pro klid, jinak rakovina prsu se u tak malého chlapce nevyskytuje, nejspíše půjde jen o hormonální změny, které v totmo věku mohou být - jak to popisujete, tak to s největší pravděpodobností nebude nic podstatného znamenat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8982
Dobrý den. Je mi 36 let a byla jsem na ultrazvukovém vyšetření ve Frýdku- Místku. Ve zprávě je uvedeno: smíšený typ prsních, žláz, velké hyperechogenní okrsky parenchymu, roztroušené cysty do 3 mm. V levém prsu centrálně až nad basál.fascií, je hypoechogenní ložisko hlad. kontur vel.5 mm, při něm další vel. 5 mm, nejspíše jde rovněž o cysty. Bilat.axil. a nadkl.LU nezvětšené. Závěr: dvě hypoechogenní ložiska benig. vzhledu vlevo centrálně u basál.fascie. dop. UZ do 4 měsíců. Bojím se, že pravděpodobně nebude všechno v pořádku a zda nemám jít na sono dříve. Děkuji.
Odpověď: Řídil bych se doporučením, je dobré udělat vyšetření v odstupu, jak píšou, je třeba posoudit vývoj - podle popisu je to jen pro úplnou jistotu, ve F-M ve screeningovém centru pracují zkušení lékařky a měly by vědět, co činí..., takto opravdu můžou vypadat běžné cysty a také já to někdy tak dělám.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8981
Dobrý den,již 3měsíce cítím několikrát během dne bodavou bolest v levém prsu,která po chvilce přejde.Žádnou bulku jsem si nenahmatala.Je mi 28 let, mám dvě děti-obě kojené.Přestala jsem kojit před rokem.Z levého prsu mi po zmáčknutí stále odchází kapičky mléka.Chtěla bych se zeptat,co to může být a jestli mám jít k lékaři. Mám obavy,jesti se nejedná o nic vážného.Děkuji za odpověď
Odpověď: Na sono pro klid jít můžete, budete muset jako samoplátkyně, ale jak to líčíte, tak s největší pravděpodobností nejde vůbec o nic závažného, prsy se po ukončeném kojení stále mění a menší množství tekutiny i roky po ukončení je časté, běžné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8979
dobry den
v r 2009 mi byl odstranen nador v prsu, hystologie ukazala ze nador nebyl jednoznacne prokazan. v 2010 jsem byla na ultrazvuku, biopsie ukazala nador ve stejnem miste. nyni jsem po ablaci a dostavam herceptin, bylajsem opet na sonu a zase tam neco je.pod jizvou. pani doktorka mi rekla ze to vypada na zbytek tekutiny, ktera v tom miste byla. metastaze nemam, docela se ale bojim aby to zase nebyl nador.
dekuji za odpoved
alena musilova
Odpověď: Zbytek tekutiny vapadá na sono typicky a neměl by sa zaměnit za jinou věc, už vůbec tekutina nevypadá jako nádor. Pokud by měla paní doktorka jakékoliv pochyby, předpokládám, že by udělala či doporučila provést biopsii jehlou pod sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8978
Dobrý den,už od roku 2009 mě trápí bolest v levé axile. Doktorka me tento tyden poslala na mamograf.Řeknou mi výsledky hned?Muže to být následek braní antikoncepce?Nebo rakovina?Děkuji za odpověď
Odpověď: Na mamograf bych ve vašem věku nechodil, lepší je u vás i vzhledem na obtíže provést sono, mamografie je většinou vhodnou metodou až od 40. roku věku, dělá se také při podezření na rakovinu, což není vůbec váš případ. Pravděpodobně půjde jen o hormonální změny či obtíže od páteře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8977
V lednu jsem prestala kojit,hned pote jsem si nahmala zdurelou zlazu Sla jsem na sono, kde miMUDR rekla, ze se asi jedna o cysty a ze mam prijit za 3 m. A po 3 m, mi to potvrdila. Jaka je moznost, by seMUDR na sonografu spletla, ze by se nejednalo o cystu? Na netu jsem se docetla, ze by se mely cysty MUDR mi nic takoveho nerekla a jen ze mam prijit za 8 m. Zdurelina nemizi, spis mi prijde, ze se mozna trochu vetsi. Muze se cysta jeste zvetsit pred menstruaci? Zdurelina je videt i na pohled, kdyz zvednu ruce nahoru, je to mozne?
Odpověď: Cysty jsou někdy velké, citlivé či bolí, jsou však běžným hormonálně podmíněným nálezem bez vyššího rizika rakoviny, s obyčejnou cystou se obvykle nic nedělá, provede se punkce jen když bolí, roste či je už velká, je to z léčebného důvodu, někdy se podaří tím cystu vyléčit a už se netvoří. Zkušený lékař by neměl cystu zaměnit za nic zásadního,pokud máte pochyby, jděte pro klid ještě jinam (můžete jako samoplátkyně do screeningového centra), lékař by měl cystu či jinou nepodstatnou změnu potvrdit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8976
malo redukujuci typ žlazy a II biards,je to zle alebo nie???prosím....dakujem.
Odpověď: Je to popis normálního prsu, kde je více žlázy - není třeba vůbec nic dělat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8975
Jsem objednaná na preventivní sono vyšetření, ovšem pociťuju hmatný nález na pravém prsu, měnící se během menstr. cyklu.Budu si vyšetření hradit? Děkuji,H.
Odpověď: Pravděpodobně si budete muset vyšetření zaplatit, ale závisí to na tom, jak to máte napsáno na žádance- měnící se boulička na prsu není příznakem zhoubného nádoru, ale hormonálních změn, nicméně sono je jistě na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8974
Dobrý den.Když sem v osmnácti začala brát antikoncepci sem tam při zmáčknutí právé bradavky vytéká bezbarvá tekutina.Už je mi 26.Moje doktorka mě vyšetřila už před dvouma rokama a ultrazvukové vyšetření sem měla.Bylo mi řečeno že je vše v pořádku, že tohle antikoncepce někdy dělá.Před měsícem sem antik.vysadila.Chtěli bychom miminko.Ale dostala sem strach, že i přesto mě po zmáčknutí ta tekutina vytéká, sice mám pocit že méně ale začalo mě při námaze trochu prso bolet.Prosím o radu.Bojím se rakoviny.Děkuji
Odpověď: Nemějte strach, takto rakovina nevypadá. Pokud je tekutiny jen málo při zmáčknutí, jde o nevýznamné hormonální změny, běžné. Je třeba něco dělat, když tekutina špiná prádlo a je zároveň krvavá nebo úplně bezbarvá. Pro klid můžete jít na sono, asi budete muset jít jako samoplátkyně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8973
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na bolest v levém prsu. Bolest je na boční straně směrem k paži. Nikdy mě prsa nebolela ani v těhotenství ani při kojení. Při samovyšetření jsem žádnou bulku necítěla jen jakoby ztuhlejší mízní uzliny. Nevím zda zajít k doktorce nebo jestli je to jen nějaký zánět??? a jak ho léčit.
Děkuji za odpověď Petra Lugerová
Odpověď: Podpobné obtíže jako v předchozím dotazu, stejná odpověď - viz dotaz 8972. Takto závažné změny nevypadají, kdyby to trvalo, pro klid doporučuji sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8972
Dobrý den, již tři týdny mám nepříjemnou vnitřní bolest v levém prsu, ale podle samovyšetření jsem žádnou bulku nenahmatala. Několik dní bolest postupovala přes paži do celé ruky - není to nic závažného? Mám z toho hrozně špatný pocit, bolest neustupuje. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto typicky vypadají bolesti od páteře, může být i podíl hormonálních změn, takto se závažný nález prsu prakticky nikdy neprojevuje. Pokud by to trvalo a horčilo se, jděte pro klid na sono, přece jenom ordinovat na dálku není ideální...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8971
Prosím o vysvětlení: Část. zvazivovatělý parenchym zachovalý ve všech kvadrantech s pokročilou lipomatosou, bez. susp. ložiskové patologie, vcelku i v laktaci dobře přehledný, šíře duktů max. 1,5mm, v axilách uzliny fyziol. struktury do 7mm. Kojím 15 měsíc.
Odpověď: Je to popis přiměřených prsů v laktaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8970
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je nějaký způsob jak se zbavit tuků v prsu.Byla jsem na mamografii a tam mi řekli že mám nějaké tuky a pokud se to nezmění do půl roku,kdy mám jít na další kontrolu,tak musím na operaci.Je nějaké řešení předejít operaci a zbavit se jich bez ní?nejaké zábaly,nebo bylinkové čaje,nebo něco podobného?předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Vůbec dotaz nechápu, tuk je v prsech normálně a není třeba se ho zbavovat (také to ani nejde), už vůbec se kvůli prsu neoperuje..., pochopila jste dobře nález lékaře?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8969
dobry den.DNE 29.7 jsem byla dolecena po rakovine prsu.chemoterapie,zachvna operace s odebranim 19uzlin a 32ozarovani,nez jsem zacala dochazet na leceni,scintigrafie negativni nalez,vse bez metaztaz,jak je mozne,ze jsem mela 18.10 rentgen bederni patere a zjistili mne mirne dyskolioza,naprimena lordosa,MO sterbiny jsou prim,siroke,kontury obratl.tel hladke,okrsek kondenzovaneho skeletu pri dol.prednim okraji obr.tela L2 o velikosti 15krat15mm.sla jsem na rentgen z duvodu skripleho nervu.je mozne,aby to byla rakovina kosti?mam dalsi termin scintigrafie skeletu pristi mesic.dekuji za odpoved.
Odpověď: Konenzace bývá nejčastěji při změnách jen degenerativních, obecně běžných u každého z nás, je to nespecifická změna, scinti je v odlišení metastáz spolehlivější, vzhledem k vaší diagnóze (pro jistotu, že to nic není) je však třeba opravdu nález dovyšetřit a scintigrafii zopakovat, pro klid...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8968
Dotaz č. 8938
Děkuji za odpověd , prosím vás ještě o jednu odpověd. Chci se zeptat jestli může mít souvislost že tohle ultr. vyš. bylo provedeno 2 den menstruace ? Nebo jak jste již psal hormonálními změnami ? Bojím se, aby to nebylo závažné. Za půl roku mám přijít na kontrolu , jestli se vše nevrátilo do normálu. Moc děkuji .
Odpověď: Fáze cyklu nehraje roli, jinak hormonálně podmíněné změny jsou časté a v zásadě nejsou nebezpečné, jen je třeba vyloučt jinou změnu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8967
Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu mamografie:Na kontrolních snímcích oboustranně denzní parenchym neredukuj.typu,vpravo na CC v zev.kvadrantech retromammárně asymetrický okrsek žlaz.parenchymu s lehce cípatou dorzální konturou-spíše sumač.nález,na MLO není korelát,shluky mikrokalcif.0,nesusp.LU v přední axil řase oboustranně.
Před 20ti lety jsem měla excizi fibroadenomu na témže prsu z vnitřího kvadrantu,proto mám obavy. Děkuji za odpověď.Jana Brožková
Odpověď: Nález mamografie je v podstatě obvyklý, s bohatou žlázou, určité narušení pravidelné struktury vpravo, takto ale můžou typicky vypadat i staré jizevnaté změny. Lékař nemá podezření na něco špatného, asi by nebylo špatné udělat pro jistotu kontrolu či sono....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8966
Dobrý den. Už přes čtvrt roku mě bolí jakoby v podpaží ale spíš prso tam nahoře.Kolikrát mám problém tou rukou na té straně něco chytit a bolí mě od toho i lopatka. Stává se mi to většinou tak týden před mesntruací. Bulku jsem si žádnou nenahmatala. Beru HA Lindynette už 2 roky.Nevíte jestli to není něco vážného?
Odpověď: Ne, na závažné věci to vůbec nevypadá, asi půjde jen o hormonáoně podmíněné změny v souvislosti s menstruačním cyklem a asi i HA.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8964
dobrý den,chtěla jsem se optat,bolí mě pravé prso a mam tam jakoby tvrdou placku.Není to bulka. navštívila jsem gynekologii a tam mi předepsali Mastodynon.Děkuji za odpověd
Odpověď: Lékař usoudil, že půjde o hormonální změny, v tomto věku běžné, mastodynon může v tomto pomoci, pokud by to trvalo a neměnilo se s cyklem, jděte na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8963
Dobrý den,mám následující problém s levým prsem.Před menstruací mám velké bolestivé pnutí v prsu.Dnes mi na sonu byly zjištěny cysty.Prso leduji,mamolog neni k dispozici 3 týdny-nevím kam se títo problémem obrátit.Je to dost bolestivé.Tento problém jsem měla ve stejném prsu před 3 roky, byla provedena punkce cysty a nasazana antibiotika. Je nějaký přípravek, který by zabránil tvorbě cyst v prsu.Pomůže nasazení hormonální antikoncepce a je to vhodné?Odpověď prosím na email zemanova.irena@seznam.cz Děkuji
Odpověď: Cysty jsou zcela běžné, na akreditovaném pracovišti lékař po sono běžně odsaje. To je dobré v případě, že cysty bolí. Cysty nemají vyšší riziko vzniku karcinomu, jsou často dědičné, hormonálně podmíněné. Doporučuji zkusit mastodynon, hormonální antikoncepce také může pomoci, řešte s vaším gynekologem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8962
Dobrý den,
předevčírem jsem si našla útvar v prsu, který má tvar jakoby žíly, je mi 19 let,mám veliké obavy, je možné aby se jednalo o nádor? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto nevypadají závažné změny, nádor takto nevypadá, může jít o zánět povrchové žíly, samo by mělo vymizet, kdyby se to zhoršovalo či trvalo, jděta raději k lékaři, případně na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8960
dobrý den moc se omlouvám, že opět obtěžuji ale mám dotaz ohledně KO, jsem po operaci duktálního karcinomu prsu měla jsem 6x chemo, 33ozářek, celou léčbu jsem ukončila v červenci a po celou dobu mám v krevním obraze nízké lymfocyty a vyšší neutrofily, poslední krevní obraz:leuko-8,3,ery-4,85,hemog.-129,hematokrit-0,414,stř.objem ery-85,4,trombocyty- 371, neutrofily-0,77,lymfocyty-0,10,monocyty-0,03,eozinofily-0,01,absolutní počet lymfo- 0,83- moc se bojím leukémie nebo lymfomu prosím je tento krevní obraz tak dlouho po léčbě normální? moc moc děkuji za odpověd renata
Odpověď: Po určité chemoterapii je pokles počtu lymfocytů běžný a přetrvává delší dobu, 3 měsíced klidně i více, pak by se mělo vše upravit, rozhodně by vás měl sledovat váš onkolog, což činí. Buďte v klidu, onkolog by to měl znát...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8959
Dobrý den, jsem v devátém měsíci těhotenství a nahmatala jsem si na boku levého prsu až spíše v podpaží malou bulku jakoby kuličku pod kůží. Doporučili by jste mi utz nebo se musí počkat až potom co ukončíme kojení?Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Asi bych počkal, na nic podstatného to nevypadá, kdyby se to zvětšovalo, jde na ultrazvuk, pro klid...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8958
Dobrý den,už druhý den mě bolí jakoby v podpaží,ale níže než úplně v dolíku,bolí to i když si na to nemačkám-teda není to ani tak bolest,spíš jako kdyby mi tam něco vadilo,jako mě tam zatáhne nebo takové slabé bodnutí,bulku tam snad nemám nebo si nejsem jistá.že by tam byla.Nemůže to být něco vážného?Zdá se mi,že jedno prso mám takové svěšené oproti druhému,ale také čekám menzes,může to mít nějaký vliv?
Odpověď: Takto podstatné změny nevypadají, může jít o hormonální změny v kombinaci s obtížemi od páteře, počkejte po menses, jak to bude vypadat. Kdyby se to horšilo, je vhodné pro klid provést sono prsů a podpaží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8957
Dobrý den.
Sedmý den po preventivním vyšetření na mamografu se mi na levém prsu objevila velká rudá skvrna, uprostřed s namodralým hrbolem o velikosti cca 1cm. Významně to nebolí, cítím jen takový tlak. Třetí den to začíná pomalu blednout. Může to být raakce na vyšetření? Má
Odpověď: Ne, nic takového se po vyšetření nevyskytuje, nespíše je to náhodný souběh dvou věcí, zánětu kůže a vyšetření. Jděte k lékaři, pokud by to nezmizelo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8956
Dobrý den, od puberty mám každou bradavku jinou. Jeden dvorec je trošku větší a jakoby nafouklejší. Nebolí to, jen občas mě prsa pobolívají, ale nic neúnosného - vždy před menstruací a tak. Mám se té nesouměrnosti nějak obávat? Mám to už dlouho. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to jen kosmetická záležitost, není to rozhodně nic nebezpečného...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8955
Přeji dobrý večer!Byla jsem na son. vyšetření a mám tento nález:
Oboustranně výrazná žlázová residua s vyšším podílem vaziva.Ojedinělé cysty vel. do 4mm, jinak bez ložiskových změn. Axily bez lymfadenopatie.
Je mi 52 let, jsem po odstranění dělohy s ponecháním vaječníků před 7mi lety.Užívám Yadine.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Běžný v podstatě normální nálaz, drobné cystičky nic neznamenají, má je tak každá pátá žena, neznamenají vyšší riziko...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8954
Dobrý den, je mi 30 let a ve st jsem objevila v podpaží lev.prsa bulku, která je velikosti žvýkačky kulaté. Objevila jsem ji ve st - po kontrole u gynek.která v domnění,že se jedná o hnis,se snažila to vymáčknout-od té doby to zarudlo,bolí to až mám z toho závratě z tý bolesti, zle mi je. V roce 2004 jsem už podstoupila jednu operaci bulky v levém prsu. Jsem objednaná na utz,ale co to může být?? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Nevypadá to na nic závažného, takto může vypadat zánět potních žláz v podpaží (typicky pod kůží) nebo velikostí obvyklá povrchě uložená uzlina, ultrazvuk je v tomto spolehlivý......, pokud je bolestivé, je vhodné místo nemačkat a zklidnit, třeba obkladem z heřmánku či šalvěje, pokud je lokální zarudnutí třeba mast Betadine apod..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8953
Prosím o soukromou odpověď.
Dobrý den,
nahmatala jsem si bulku v prsu, pak jsem byla poslána na ultr., poté na biopsii,z bio. mi určily Fibroadenom a řekli,že doporučují operaci, ale že je to samozřejmě na mě.Na netu jsem se četla v různých di.,že se FA může vrátit po vyjmutí,že pokud není větší jak 2 cm,tak se má jen hlídat, tak já nevím pro co se mám rozhodnout,jsem z toho dost špatná,jestli je lepší jít na normální operaci do nemocnice, nebo na plast.chirur. co byste mi doporučily vy,mám to jen hlídat, nebo je lepší vyjmutí?
Odpověď: Fibroadenom není nic závažného, nemá ani vyšší riziko vzniku rakoviny, odstraňuje se, když se zvětšuje, bolí či jinak ženě vadí apod., v zásadě je ale možné ho v prsu nechat. Závisí tedy i na názoru ženy, velikosti, růstu, uložení - pokud je uložen např. v horním vnitřním kvadrantu, bylo by odstranění vidět. Obecně je lepší tyto nezhoubné útvary odstraňovat na plastice. Po odstranění se dost často objevují znovuí, takže odstranění nemusí být definitivní řešení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8952
Dobrý den,včera mě z ničeho nic začli pálit bradavky a bolet celá prsa.Již týden neberu HA,může to být spojené s ukončením?
Odpověď: Takto vypadají hormonální změny, souvislost s HA se nabízí, rozhodně to není příznak něčeho závažného....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8950
Dobrý den,
mám nádorek mezi prsy ( pod poprsím) o velikosti malé třešničky. Chodim pravidelně na mamografické vyšetření a toto jsem absolovala letos v lednu. Myslím si, že se jedná o tukový nádor, kde s mohu nechat vyšeřit, případně mohlo by se jednat o karcinom prsu ?
Děkuji Vám za odpověď. Hana Zoubková
Odpověď: Tukový nádor vypadá dost typicky, zaměnit ho za karcinom je málo pravděpodobné. Pokud má lékař pochyby, volí se vždy biopsie. Pokud máte sama pochyby, je nejjednodušší si nechat tento nádůrek odstranit chirurgicky, je to jednoduché, je možné určitě i ambulantně...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8949
Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat,zda mikrokalcifikace bývá vždy prekancerozou prsa.Děkuji za odpověď na můj mail.
Odpověď: Už jsem odpovídal několikrát, mikrokalcifikace jsou většinou běžným nepodstatným nálezem, jen malá část může být projevem přednádorového stavu či už nádoru, závisí na zkušeném radiologivi, jak je posoudí, když je nález nejednoznačný, obvykle se provede biopsie - často je výhodná tzv. vakuová biopsie či mamotomie jehlou pod mamografickou (stereotaktickou) kontrolou..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8948
Dobrý den,
můj syn bude mít za dva měsíce 13 let. Nyní si stěžuje na svědění levé bradavky. Při pohmatu je bradavka vystouplá s hlavičkou velikosti špendlíku. Druhá bradavka, pravá je bez problému a je vmáčknuta dovnitř. Poradíte mi prosím, co by to mohlo být a zda to samo přejde, nebo mám vyhledat lékaře? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to častý nález u chlapců v pubertě, je to zvětšená žláza u muže (tzv. virilní mastopathie či gynekomastie), v tomto věku většinou přechodná a vymizí, kdyby se to zhoršovalo, je vhodné jít k lékaři, vyštřit krev včetně jaterních testů - někdy to může být i u onemocnění jater. Pokud je to hodně a oboustranně, přidává se ještě vyš. endokrinologické. Ale v drtivé většině případů se nic nenajde a je to pak jen otázka kosmetická - když je to vidět a hocha to trápí, žláza pod bradavkou se odstraní, většinou to pak není vůbec vidět, že se něco událo. Ale u vás bych určitě počkal, jak se to dál vyvine, píšete, že je zvětšení zatím malé. .
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8947
Dobrý den, je mi 33 let, babička měla rakovinu prsu v 67 letech,vyléčila se a stále žije, její dcera moje matka onemocněla též ve 49 letech, dostala se ztoho,ale bohužel po 6 letech se jí nemoc vrátila a nakonec rakovina ji zabila. Mám ješte o dva roky mladší sestru. Chtěla jsem se zeptat, jednou za rok jezdíme na ultrazvuk prsou. Jestli tato doba stačí? poz. matka neměla bulku, ale pry paprsek a ten si nenahmatám.Děkuji za odpověd
Odpověď: Podle toho, jak to popisujete, budete mít vyšší riziko, ale nebudete patřit mezi ženy s velmi vysokým rizikem, které by vyžadovaliy například jpřidat iné metody, magnetickou rezonanci apod. Bylo by vhodné sono každoročně a od 40. věku přidat pravidelně i mamografii. Samozřejmě u samovyšetření každý měsíc.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8946
Dobrý den. Prosím o vysvětlení.MG:Redukující typ ml.žlázy,žláza drobnodulární až skvr.struktury,oboustr.bez prokazat.podezřelé ložis.změny,mikrokalcifikací,vpravo v sumaci HQ architekt.distorze. Kožní stín není rozšířen,axily v zach.obl.bez lymfadenopatie.UZ:Široká parenchym.vrstva hrubší echtextury prostoupena nedilat.dukty.Mám špatnou funkci štít.žlázy a vys.cholest.
Odpověď: Místy je to trochu zmatené, ale předpokládám, že mikrokalcifikace tam nenašli. Pak je to popis toho, že při MG a sono vyšetření u vás nenašli nic špatného, je to obvyklý obraz prsů, květnatě popsaný.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8945
Dobrý den,
chci se zeptat,je možné provést ultrazvuk prsou pokud kojím?Gynekoložka mi řekla, že je to zbytečné neboť nebude nic vidět a dopručení mi nedala.Nicméně mám v prsu již několik let(cca 8) bulku kterou není možné pohmatem zkontrolovat tak jsem chodila na pravidelné sono prohlídky jednou za dva roky.Bulka byla od nálezu vždy stejná.Prohlídka mi vycházela na minulý rok,ale z důvodu těhotenství jsem ji neabsolvovala.Nyní už bych se pro jistotu ráda nechala vyšetřit.Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud půjdete na specializované pracoviště (screeningové centrum - viz seznam na těchto stránkách), neměl by mít lékař problém v prsy i při kojení ultrazvukem vyšetřit, prs vypadá jinak, ale není pravda, že by nebylo nic vidět. Když nebudete mít žádanku, musíte se vyšetření zaplatit, je to různé podle center, asi 300 - 400 Kč.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8944
Dobrý den,byla jsem na screeningové mamografii,výsledek vyšetření-1-BIRADS -negativní.Klasifikace Tabár-involuční žláza typu Tabár II.Popis-mammografie bilat.Zláza v tukové involuci.Tabár II.MG obraz stacionární,bez známek malignity.V axilách bez patplogických LU.Závěr-Bez známek malignity.Kontrolní MG za 2 roky,při HRT a pozit.RA dle doporučení KOMD dop.již za 1 rok,tomu nerozumím.Prosím o vysvětlení
Odpověď: Je to popis normálního prsu, bez jakýchkoliv známek nádoru. Je doporučeno jen preventivní sledování s kontrolou za 2 roky, pokud byste brala v budoucnosti hormony (HRT - hormonální substituce) či měla vysoké riziko (nádor v rodině apod.), pak každoročně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8943
Dobry den pane profesore prosim vas o radu 2 dny zpatky jsem podstoupila biopsii jehlou za pritomnosti ultrazvuku .Po nalezu preventivni kontrolou ultrazvukem nejaky vyrustek podobnemu fibroadenom 7,5 mm .Rekli ,ze vyrustek vypada begnino a ze musime potvrdit jeho negativitu.Ale stejne se bojim ,ze to tak nemusi byt musim cekat 10 dni na vysledek.Navic me to mistama poboliva v prsu kde mi delali odber jehlou.Myslite je to normalni mit 2 dny po biopsii mensi bolesti?Myslite ,ze ultrazvuk je dostacujici jako vysetreni ?Dekuji moc krat za odpoved .
Odpověď: Postup je normální, obvyklý, pokud není obraz zcela typický, je lepší vzít vzorek, v drtivé většině se jen potvrdí, že o nic nejde. Kdysi se takové nálezy více kontrolovaly, ale je lepší vše mít "na jistotu", také já tak postupuji, všichni se pak uklidní. Přes týden se obvykle čeká na výsledek, vzorek je malý a není dobré na patologa spěchat, Bolestivost souvisí s punkcí, je to přeci jenom tlustá jehla a je tam vždy menší či větší modřina. Ultrazvuk určitě stačí. Podle výsledku se pak pokračuje dál, když je vše v pořádku, což u vás předpokládám, nedělá se už nic, možná jen nějaká sono kontrola za pů roku či rok, jako prevence..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8941
Dobrý den,
před8.měsíci sono s FA.Prsy symetrické,bradavky bez vpáčení,z pr.prsu nažloutlá sekrece,kůže bez vtaženin nebo barev.změn,stroma oboustr. hutnější vlevona1-2Aje10mm resistence charakteru FA,vpravo pak v HZK zahuštění stromatu až resistence,intermenstruum.Cyt.v 7/2011 neg.Jsem odeslána na sono.Mohlo by se jednat o něco vážného?Je mi 35 let.Děkuji a přeji pěkný večer
Odpověď: S největší pravděpodobností jde jen o běžné hormonálně podmíněné změny, fibroadenomy jsou častým nálezem u mladších žen, nemají podstatně vyšší riziko rakoviny a pokud jsou malé a vypadají typicky, nedělá se s nimi nic. Pokud nejsou zcela jednoznačné, bere se pro jistotu vzorek jehlou pod sono. To ale s největší pravděpodobností, jak čtu nález, není váš případ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8940
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda z ultrazvuku lze zjistit nádorové onemocnění uzlin?Ještě se chci zeptat,co znamenají mé výsledky z utz krku-pod čelistí uzlina 16,8x8,3mm,další v příčném průměru 4,5mm,v příušní oblasti 8,7x5mm.Na levé straně pod čelistí příč.prům.7,4mm.pod tragusem 11,5x4,2mm,příušní 9,8x3,9mm.děkuji
Odpověď: Na ultrazvuku je možné zjistit velikost uzlin a jejich strukturu, u některých nádorů uzlin vypadají uzliny typicky - to ale není pravděpodobně tento případ. Uzliny bývají zvětšeny z různých příčin, většina z nich nejsou závažné, při podezření na podstatné onemocnění uzlin je třeba udělat řadu dalších testů a obvykle i histologii z jedné uzliny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8939
Dotaz 8935. Moc Vám pane profesore děkuji za odpověd ale mám ještě jednu otázku . Chodím již deset let do Ústí nad Orlicí . Píšete že je to možný postup není ale nějaký jiný - lepší , třeba sono neb biopsie .Bez čekání . Děkuji moc a omlouvám se . Zároven také moc děkuji za tuto poradnu .
Odpověď: Pracoviště je dobré, paní doktorka Svobodová zkušená, zabývá se problematikou už mnoho let. Pro mne je těžké něco jednoznačně posuzovat, když snímky nevidím, ale předpokládám, že je všechno tak, jak má být. Biopsie jen tak bez podezření není optimální řešení, sono by bylo možná dobré, ale stejně bych asi tu kontrolu s odstupem na mamograf šel, porovnání obrazů je dobré v případě, že není nějaké podezření. Pokud máte obavy, spojte se s prim. Svobodovou, ona se ještě na to podívá, odvolejte se na naši komunikaci v rámci poradny...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8938
Dobrý večer, moc Vás prosím o Váš názor. Vpravo ve VHK a VDK je obraz uzlové fibrosní dysplasie, uzlíky do max. 19mm x 14mm. Vpravo ve VHK je drobný fibrolipom o vel. 10mm x 6mm. Vlevo v DZK je drobný lipomek, vlevo v ZHK je obraz drobněuzlové fibrosní dysplasie. Bez rizikové afekce. Chodím na pravidelné roční ultrazvuky. Mockrát děkuji za odpověd
Odpověď: Je to květnatý popis prsů zcela běžných, s hormonálně podmíněnými změnami, bez známek podstatných změn, obraz je pro pestrost změn poněkud méně přehledný, pravidelní kontroly z preventivního důvodu na sono jsou určitě dobré.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8937
Dobrý den pane profesore, mám tuto zprávu: Vpravo na rozhraní HKK při dvorci ohraničené hypoechognení ložisko se zesílením dorzálního echa vel. 9x6mm, benig. vzhledu v.s. FA,další kontrola při stacionárním klinickém nálezu za 1/2 roku - dle výsledku event. histolog verifikace.
Mám 31 let v rodině nikdo rakovinu prsu neměl. jaká je pravděpodobnost rakoviny a proč čekat půl roku na vyšetření? Předem moc děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Lékař postupuje standardně: podle popisu lékaře jde s největší pravděpodobností o fibroadenom, což je nezhoubný útvar, vyskytující se běžně u mladých žen, jeho riziko zvrhnutí v rakovinu není podstatně vyšší, než je obyčejné žlázy. Pokud útvar neporoste, je možné jej i v prsu z těchto důvodů ponechat. Kdyby rostl, děllá se obvykle biopsie jehlou. Ptravděpodobnost rakoviny ve vašem případě je tedy velmi malá, kontrola pro jistotu je však na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8935
prosím o vysvětlení : Ivoluce ml.žlázy přiměřená , neprokazuje podezřelé mikrokalcifikace v parenchymu ,ložiskové změny ani lymfadenopathaii v zachycených oblastech. Vpravo v HZO asymetrie denzzity , sledovatelná již na předchozích sn.Vzhledem k jiné tech. kvalitě časná kontrola. Tabar : 3 BI -RADS :3 Nevím zda na vyšetření počkat neb jít na další mamograf někam jinam aby se něco nezanedbalo a taky skrze nervům po čtyři měsíce . Moc Vám děkuji za odpověd . Kalousová
Odpověď: Důležité je, jestli chodíte na akreditované screeningové centrum (viz seznam v pravém roku stránek), pokud ano, chodil bych na stejné pracoviště... Lékař neměl podezření na nic podstatného, ale doporučil raději kontrolu, zda nedojde ke změně obrazu v časovém intervalu - je to možný postup, i já takový postup v některých případech volím..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8934
Dobrý den,
jsem 3 měsíce po stimulaci vaječníků s následným těžkým hyperstimulačním syndromem.
Již 3 týdny mě bolí levé prso. Mám ho velmi malé a při samovyšetření cítím jen žebra, žádnou bulku,jen je na dotyk v dolnim polu velmi bolavé.Může to být bolest následkem hormonální léčby? kterou již 3 měsíce neužívám. Po gyn. stránce ještě nejsem vpořádku(ovariální cysty). děkuju za odpověď Veronika
Odpověď: Takto vypadají hormonální změny v prsech v souvislosti s léčbou a cystami na vaječníku... Kdyby se to nelepšilo, je lepší jít raději na sono, to je spolehlivé..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8933
Dobrý den,
pro nález mikrokalcifikace 5x4x4 mm, jsem podstoupila vakuovou biopsii prsu, odebráno 12 válečku tkáně,zaveden klip, výsledky jsou negativní,(sděleno telefonicky- nesmírně šťastná)mám si vyžádat prosím písemnou zprávu? Ale nyní mám dotaz, po 14 dnech jsem pracovala na zahradě sbírala jablka a pak jsem cítila píchání a bolest v prsu, prso je stále citlivé na dotek a občas cítím slabé píchnutí, je to normální jev, jak dlouho po zákroku se tkáň zahojí, nemůže biopsie něco nastartovat. děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Biopsie nic nemůže nastartovat, zpráva o výkonu určitě musí být, standardně ji vyhotovují, možná ji poslali přímo vyšemu gynekologovi..?.Obtíže neukazují na nic podstatného, pokud se nebudou stupňovat či opakovat, pak je vhdné jít třeba jen na sono, pro klid. Jak obtíže líčíte, nemusí vůbec s výkonem souviset, někdy se takto projevují běžné obtíže od páteře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8932
Dobrý den,mám dg Mastopatghii,cystu,sekreci z obou prsů,levý prs obousran. zřet. uzlovitější stroma.Na SONU jsem byla před dvěma měsíci.Nyní mám levý prs samou bulku,nahmatám i větší,ale nevím jestli to není ta cysta.Trochu mě i pobolívá.Léčím se na RA.Za týden jsem objednána na další vyšetření jako samoplátce.Je mi 37let,mám dvě děti 11 a 5let,to druhé jsem kojila 26měsíců.Chtěla jsem se zeptat,jestli je možné za takovou chvilku 2měsíce,aby se něco změnilo. v těch prsech.Ještě jsem byla na ultrazvuku i v lednu 2011.A Jestli mají pacientky s RA horší prognozu na vyléčení.DĚKUJi
Odpověď: Vypadá to na hormonální změny, pro ně je typické, že se velmi rychle mění, třeba cysta se objeví i přes noc. Kolem 40. roku věku se tyto změny spíše horší, v zásadě však nejde o nic závažného. Kontrolní sono je však pro jistotu na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8931
Dobrý den.
Moje dcera 18 měsíců má výrazně zvětšenou levou bradavku. Myslím, že již od narození jsme na tuto skutečnost upozorňovali pediatra. Sama paní doktorka nevěděla proč ji má zvětšenou, ale považovala to za normální, když jsem nekojila. Na pohmat je bradavka asi i více strukturovaná (nevím, jak to napsat), vypadá také úplně jinak než ta druhá. Vlastně bych i řekla, že jí jakoby trošku vyrostlo celé prso, narozdíl od toho druhého. Děkuji za názor.
Odpověď: U malých dětí je to velmi časté, nebývá to příznak něčeho špatného, postupem času by se to mělo vrátit k normálu. Pokud by se to horšilo a nemělo to tendenci k mizení, jděte raději k pediatrovi, je pak na místě celkové vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8930
Dobrý den,
děkuji za odpověď na dotaz,to ložisko nejisté etiologie je cysta sin o vel.8,7x6,3 mm, dx-bez ložisk.změn.Jen se chci zeptat,mám 2. mirenu, je mi 49 let a jestli to může být příčinou.Nebolí,odstranit nebo ne,prý se to vysává.Děkuji za odpověď.
Odpověď: cysta nic neznamená, je velmi častým nálezem u žen, hormonálního charakteru, ženy s cystami nemají zpravidla vůbec vyšší riziko vzniku rakoviny. Mirena by neměla mít zásadní vliv, pokud vám jinak vyhovuje, není důvod nic měnit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8929
Dobrý den,jsem ve 26tt a včera,když jsem si zmáčkla prs,tak mi vyteklo mlezivo společně s krví,chtěla bych se zeptat čím by to mohlo být a jestli se mám strachovat.Děkuji moc za odpověd
Odpověď: Buďte v klidu, krev by něco znamenala, kdyby sama vytékala, bylo by jí hodně, špinila by prádlo. Při silném zmáčknutí je malá příměs krve způsobena jnejspíše en stiskem, doporučuji prs hrubě nemačkat. Pokud by bylo krve více, jak píšu, jděte pro jistotu k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8928
Dobrý den,

již druhý měsíc vždy při menstruaci mám světlý výtok z prsou. Antikoncepci beru již třetím rokem, ale nikdy dříve se mi to nestávalo. Co to může signalizovat? Děkuji za odpověď
Odpověď: Jsou to jen hormonální změny, nejsou to příznaky něčeho závažného, pokud by se to stupňkovalo či vás obtěžovalo, poraďte se s gynekologem, někdy to může dělat po určité době antikoncepce, může být i jiný gynekologický problém (cysta na vaječníku aj.)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8927
Dobrý den,
mám dotaz,jsem čtyři měsíce po porodu a na prsu, hned vedle bradavky se mi objevila malá bulka, asi tak 6 mm veliká. Pouhým okem znatelná, na omak bolestivá. Dceru jsem hned po porodu přestala kojit, protože jsem dostala antibiotika na zánět močových cest a po vyléčení dcera kojení odmítala. Léky na ukončení tvorby mléka jsem nebrala, postupně se ztratilo. Může mít bulka nějakou spojitost s tvorbou mléka a nekojení, či nikoli.
Děkuji za odpověď. Monika.
Odpověď: takto může vypadat cysta, po pordu vyplněná mlékem (mléčná, případně rozšířený mlékovod), někdy jde o okrsek žlázy, kde je ještě mléko. Kdyby to trvalo, bylo by vhodné udělat sono prsů, je to jednoduché vyšetření a přesně zjistí, co je podstatou bouličky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8925
Prosím ted jsem se vrátila z mamografu kde mi zjistili že asimetrie density je v jiné tech. kvalitě ,Kontrola za další 4 měsíce . Můžete mi prosím vysvětlit o co se jedná . Já mluvila pouze se sestrou a jsem zmatená . Moc děkuji Krausová
Odpověď: Podle nich jde jen o nepřehlednost prsů, žláza je rozložena nerovnoměrně, což nebývá vůbec nic podstatného. Lékařka však pro jistotu doporučila kontrolu, zda se nic nemění, je to tak v pořádku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8924
Dobrý den, v bradavce jsem si našla malou uzlinku velikosti tyčinky, nebolestivou, volně pohyblivou,mám se něčeho obávat.. na kontrolu na gyndu jdu v únoru..Děkuji za odpověď.Petra
Odpověď: Nejspíše nepůjde o nic podstatného, může jíz např. o ucpání žlázky či mlékovodu, nic bych nedělal, jen pokud by se to zvětšovalo - pak bych šel dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8923
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,zda je možné,že fibroadenom ovlivni kojeni.Mam dva FA v levém prsu a dle Dr.,kde jsem sledována, i drobné cysty a kojení mi dělá velký problém.Tvoří se mi mnohem méně mléka než ve zdravém prsu a prakticky nejsem schopná z něj kojit.Techniku kojení jsem řešila už i s laktační poradkyní,takže v tom by problém neměl být.Se zdravým prsem potíže nemám.Velmi mne to trápí a už nevím v čem jiném by byl problém...Děkuji velmi za odpověď.
Odpověď: Vlastní fibroadenom kojení neovlivní, ale ovlivňují to hormonální změny v prsu, které jsou tam přítomny, i cysty a fibroadenomy závisí na hormonech. Můj názor: je to příroda a ovlivnit se to moc nedá, kojení je fajn, ale když to jde hůře. není to nic k trápení. Navíc starosti a psychická nepohoda kojení dále zhoršuje. My sami máme skvělá dvojčata, která manželka kojil asi 14 dní, není to na nich opravdu vůbec znát .....:-), buďte v pohodě a uvidí se, jsou určitě mnohem důležitější věci....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8922
Dobrý den, maminka (45) byla na screeningové mamografii. Do zprávy jí napsali : denzní typ mléčné žlázy, v pravo v HZQ kulovitý stín 16mm benigního charakteru, vlevo v ZQ okrsek nepravidelných kalcifikací na ploše 25x20mm, oboustranně drobné benigní kalcifikace, ložiskové změny hůře oddiferencovatelné, bez mikrokalcifikací a lymfadenopatie. UZ bilat: kresba nepravidelně zhrubělá s maximem vlevo v ZQ, oboustanně vícečetné cysty do 12mm. závěr : Tabár V, BI-rads 4, mkalcifikace vlevo nejasné etiologie, jedná se o rakovinu?:( Děkuji
Odpověď: O kalcifikacích jsem psal již několikrát, u vaší maminky lékař označil nález za podezřelý, ale nejednoznačný, je třeba dále konat, aby se definitivně vědělo. Definitivní bude až histologické vyšetření, postup při takovém nálezu je standardní - ověří se punkční biopsi či vakuovou biopsií, případně při operaci V případě pozitivity náleezu bude následovat příslučná léčba podle charakteru a typu nádoru, v současné době je při této velikosti v drtivé většině choroba úspěšně řešitelná. .
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8918
Dobrý den, již 3 rokem mám po zmáčknutí levého prsa černo-šedý výtok.Byla jsem na sono vyšetření, byl mi vzat vzorek sekretu na hysto.vyš. a vše negativní.ted po roce jsem byla opět na sono vyšetření a také vše v pořádku, ale černo-šedý výtok stále je.Chci se zeptat proč tomu tak je, a jestli nemůže mít jiný důvod?Kontrolu mám stanovenou zas až za rok.Nekojím již 6 let.Děkuji za odpověd.Hrušková
Odpověď: Takový výtok bývá u hormonálních změn, někdy bývá i u vyšší hodnoty hormonu prolaktinu. Důležité je, kolik sekretu je, zda je sám od sebe či jen při zmáčnutí. Na vyšetření hladin hormonů by vás poslal gynekolog. Předpokládám, že v sekretu není krev (poznalo by se na cytologii, kterou jste měla), paK by se dělalo ještě vyšetření duktografické.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8917
Dobrý den, chtěla jsem se s Vámi poradit, je mi 45 let, ve 34 letech jsem prodělala karcinom prsu, s diagnózou invazivní dukt.karcinom s excesivním intradukt. kartcinomem v hor.vnitř.kvadrantu pT2 pNO MO, G2, ER a PgR + až ++, MiBi ojediněle. 11 let jsem bez obtíží i recidivy. Nyní mám myom na děloze 8 cm, byla mi doporučena hysteroctomie, je nutné vzít i vaječníky?. Mám se prý poradit s onkologem. Bojím se obtíží spojených s předčasným přechodem, mohu brát pak nějaké léky na zmírnění obtíží. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Iveta Kheilová
Odpověď: Je třeba konzultovaz rozhodně s vaším onkologem a jeho názor bych respektoval!!! Obecně je odnětí vaječníků v této situaci spíše žádoucí, obtíže s tím spojené je možné zvládnout.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8916
Dobrý den pane doktore.Dnes mi přišla zpráva z biopsie.Prosím,co to znamená?Provedena SVAB z okrsku mikrokalcifikací vlevo centrálně blíž k manille s benigním výsledkem-regresivní a involuční změny s duktektaziemi.Děkuji moc.Zdena P.
Odpověď: Nález zjistil jen nevýznamné změny, s kterými není třeba nic dělat, rozšířené mlékovody s nezhoubnými změnami .... Ale nález musí posoudit i radiolog, který SVAB dělal, vždy je důležité, jestli se vzal dobrý vzorek s kalcifikacemi, z jakého místa apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8915
Dobrý den paní doktorko, je dlouhodobé užívání HA (ca 20 let) spojeno s vyšším rozikem rakoviny prsu? Je mi 45 let, gynekoložka mi stále doporučuje HA (nyní Mirelle). Mám problémy se silnou menstruací, ale vnitřnmě cítím, že už chci s užíváním HA skončit.
Odpověď: Antikoncepce bych se nebál, na rozdíl od hormonální substituce zvyšuje obvykle riziko jen mírně, některé studie trvrdí, že vůlbec ne, asi bych respektoval názor gynekoložky, ale je to jistě vaše rozhodnutí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky