MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 8164
Prosím o informaci, co může zapříčinit, že mi po momografu v Berouně řekne sestřička - kontrola za 2 roky, ale ve zprávě pro gynekologii je kontrola za 6 měsíců? Není možné, aby si lékařka udělala 5 minut času a pacientku informovala na místě? Pokud je služba placená, určitě by to bylo lepší, než 6 měsíců strachu. Děkuji M.
Odpověď: Dobrý den. Není podstatné, kdo ze zdravotníků informaci řekne, ale je potřeba, aby byla správná. Čili, je- li doporučena kontrola za 6 měsíců, má se to klientka dovědět. To ale platí u pracovišť, kde je nález vydáván klientce ihned po vyšetření. Tam, kde tomu tak není, je ústní informace jen orientační, protože snímky prohlíží lékař teprve později a další lékař pak provádí ještě tzv. druhé čtení snímků. Ale i v tomto případě by mělo být vždy sděleno vyšetřené ženě, že tato prvotní informace je orientační a že nález dostane poštou její gynekolog a praktický lékař. A ještě malá poznámka. Absolutně není potřeba žít 6 měsíců ve strachu. Kontroly s časovým odstupem několika měsíců po provedené screeningové mamografii jsou zcela běžné a jsou myšleny jen jako pojistka.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8163
Dobrý den,měla bych otázku léčím se rakovinou prsu,metastázy na játrech,podstupuji přes rok chemoterapii složení trastuzumab a docetaxel,jedná se o nějakou studii Averel,již rok mám oteklé nohy,ruku i břicho tuhého charakteru,píju čajlymfoden na pročištění,užívala jsem i wobenzyn,ale žádné výrazné zlepšení,léky na odvodnění taky nezabraly,prosím vás o radu co by pomohlo děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Zeptejte se svého onkologa, zda by nenamítal nic proti manuálně prováděným lymfodrenážím - ty by mohly pomoci.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8159
Dobrý den , mám diagnostikovanou mastopatii. Je mi 41 let a v příbuzenstvu jsou úmrtí na rakovinu. Mám prosím Vás nárok na bezplatné vyšetření mamografem , či nikoli? Děkuji nashledanou Kostková.
Odpověď: Dobrý den. Výraz mastopatie neznamená nějakou určitou chorobu prsu. Používá se jako obecný název pro vyjádření jak možnosti onemocnění prsu, tak ale i fyziologických změn, probíhajících v prsu. V 41 letech ještě nemáte nárok dle příslušné vyhlášky na preventivní vyšetřování prsů hrazené ze zdravotního pojištění, ale můžete vyšetření podstoupit jako samoplátkyně - pokud sama chcete. Rodinnou anamnézu (t.j. výskyt nádorových onemocnění v rodině) by měl posoudit především Váš praktický lékař nebo Váš gynekolog a v případě podezření na rodinnou zátěž Vám doporučit vyšetření genetikem.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8158
Dobrý den. Asi před osmi týdny mě začalo bolet pravé prso při pohybu. Některý den je bolest minimální, skoro žádná, jindy bolí docela hodně. Je to bolest jen při pohybu, když si prs prohmatávám není bolest vůbec žádná, ani žádnou bulku jsem si nenahmatala. Nevím, jestli to může znamenat něco vážného. Prosím, můžete mi poradit, jestli mám raději navštívit lékaře?
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů jsou většinou známkou hormonální aktivity žlázy, tedy běžnou součástí našeho života. Většinou jsou spojeny s menstruačním cyklem a výjimečně přetrvávají déle než právě jeden cyklus.
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8157
Dobrý den, loni jsem podstoupila vyšetření prsu, kde jsem nahmatala malinkou tvrdou kuličku 7mm u dvorce, která cestovala pod kůží,nebolestivá, proběhl rentgen, kde mě ujistili, že za dva roky na kontrolu, doktorka v nemocnici, na závěr kuličku hmatem silně zmáčkla moc to zabolelo, uběhl rok,kulička vytekla a nahmatala jsem v samém místě, větší tvrdé ložisko tak 3 cm ? Stačí konzultace s gynekologem? Nebo se objednat na odborné vyšetření a musí být doporučení od praktického lékaře nebo se mohu objednat sama? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Určitě co nejdříve navštivte svého gynekologa, aby nález posoudit a případně Vás poslal na další vyšetření na mamografii nebo ultrazvuk prsů (objednat na tato vyšetření se můžete i sama, ale bez doporučení lékaře byste si musela vyšetření platit).
Prim. MUDr. Helena Bartoňková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8155
Dobrý den,
jedna lékařka mě upozornila na možnost inzulinem potencované chemoterapie, která se v některých zemích provádí. Při ní je nejprve vyvolána hypoglykemie a pak při podávání chemo je přidána i glukóza. Rakovinné buňky natáhnou glukózu a tím i chemo víc než buňky zdravé, takže je možné podávat menší dávky cytostatik. Jaký je prosím váš názor? Děkuji.
Odpověď: Zatím neexistují žádné obecně uznávané vědecké studie, které by ukazovaly na to, že tato léčba je účinná. Myšlenka je to jistě zajímavá, ale odborníci zatím tuto léčbu nedoporučují, varují před snižováním dávek chemoterapeutik - účinnost na nádorové buňky by klesala. Informaci o problematice od celosvětově uznávané organizace American Cancer Society najdete na http://www.cancer.org/Treatment/TreatmentsandSideEffects/ComplementaryandAlternativeMedicine/PharmacologicalandBiologicalTreatment/insulin-potentiation-therapy
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8152
Dobrý den,jsem po plastice prsou a do jednoho prsa se mi dostal zlatý stafylokok.Z tohoto důvodu jsem šla opět na sál a prsa mi byla opět rozřezána a vyčištěna.Po té jsem ležela tři dny v nemocnici a byli mi podávány antibiotika do žíli.Čtvrtý den mne propustili a předepsali antibiotika v tabletach.Chtěla bych se zeptat jestli je možné ze jsem se tohoto viru zbavila a jizvy se mi na prsou zahojí.Děkuji za odpověd Leona
Odpověď: Zlatý stafylokok je mikrob, není to virus, někdy je poměrně odolný na antibiotika, ale vyléčit se jistě dá. Jizvy na prsou se pak zahojí, ale kosmetický výsledek nemusí být vždy ideální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8151
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Paní doktorka mi dělala sono prsou a objevila okrsek mírně hypoechogenní žlázy 5-7mm s náznakem stínování a tvořící se radiální jizva bez přímých i nepřímých známek patologické expanze. Můžete mi říct zda se může jednat i o něco jiného než nádor? Děkuji
Odpověď: Určitě může jít o řadu jiných změn, nádor je spíše méně pravděpodobný, ale nelze ho vyloučit. Pokud je nález nejednoznačný, je lepší pro jisotu udělat biopsii po sono. Popis nálezu od paní doktorky je trochu neobvyklý, chodíte na akreditované mamodiagnostické pracoviště?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8149
Je mi 43 let, v obou prsou se mi již několik let objevují a mizí cysty. V únoru 2011 jsem absolvovala kontrolní sono s výsledkem 2-BIRADS, největší cysta 32x17 mm. Tato cysta se nyní nezmenšuje, chtěla jsem se pro jistotu znovu objednat na sono, v recepci mi ale řekli, že v mém věku musím nejprve na mamografii. Prosím o Váš názor, zda je to v případě kontroly cysty nutné (na mamog jsem zatím nebyla).
Odpověď: Já bych dal také přednost provedení i mamografie v tomto věku, teoreticky nemusí být vše vidět jen na sono, například mikrokalcifikace, třeba i někde jinde v prsu. Už v tomto věku se můžou vyskytovat nádory, které se takto projevují. Jinak metodou volby je u cysty odsátí pod sono tak, aby nezbyla už žádná tekutina, případně i podání vzduchu po odsátí, pak je větší šance, že se cysty nedoplní. Jinak cysta neznamená větší riziko nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8147
Dobrý den,mám měsíc po porodu a plně kojím. Chtěla bych se zeptat co může znamenat když jsem si našla v levém prsu,respektive dvorci malou bouličku,která z počátku při kojení bolela,ale nyní už nebolí,ale také nezmizela.Může to s kojením souviset?Myslela jsem si,že to může být malá zatvrdlinka,která zmizí.Děkuji.
Odpověď: Vypadá to jen na rozšířený mlékovod nebo cystu s mlékem, kdyby se to zhoršovalo, je lepší pro jistotu jít na sono prsu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8146
Dobrý den
Odpovídám na dotaz 8096.tak nám dnes potvrdili že jde opět o nádot je 8mm velký.Podrobnosti jinak nevíme.Vše rozhodne onkolog příští týden.Myslíte že je vhodné prso úplně vzít?maminka by se tomu nebránila.jednalo se poprvé totiž o triple neg.A nyní recidiva v jizvě.bude muset opět podstoupit chemo a ozařování?jak bude probíhat léčba?vyléčí se ještě?nebo se to bude neustále opakovat?Děkuji
Odpověď: Jde o rychle rostoucí agresivní nádor, je také možné, že nebyl úplně celý odstraněn, je třeba počkat na definitivní biopsii včetně imunohistochemických vyš., podle nich se uvidí, na jakou léčbu bude nádor reagovat. Pravděpodobně bude nejlepší odstranění celého prsu a možná i chemoterapie, podle nynějšího typu nádoru. Vše ale musíte probrat s vaším lékařem, recidiva této velikosti nepředstavuje obecně neřešitelný problém, ale vše závisí na vlastním nádoru a jaho vlastnostech.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8145
Dobry den, vcera jsem podstoupila UZ prsu s vysledkem :
Vpravo bez znamek patol. loziska. Vlevo v HZK periferne lozisko bng.
char.14x9mm. Axily volne. Zaver : BI-RADS 3 - UZ KO za 6 mesicu.
Prosim o blizsi vysvetleni. Jak by to se mnou dle vasich zkusenosti mohlo vypadat v budoucnu. Dekuji predem za vasi vstricnost a odpoved.
Odpověď: Lékař si myslí, že ložisko vlevo v HZK je nezhoubné, ale raději doporučil kontrolní vyšetření v časovém intervalu, zda se nebude měnit. Kdyby rostlo a bylo by za 6 měs. větší, je pak lepší provést raději biopsii pod sono, pro jistotu. Postup také závisí na vašem věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8141
Dobrý den, bohužel výsledky z biopsie potvrdily pozitivní nález v levém prsu.Lékaři navrhli nejprv chemoterapii a po zmenšení nálezu operaci.Je tento postup běžný? Zatím vůbec nevíme do čeho jdeme zda-li je chemoterapie ambulantní či ne.Po jaké době dojde k operaci a jak dlouhá je hospitalizace.Vím že nám to řeknou i naši lékaři, ale až asi zítra a nejhorší je to čekání. S úctou Č.
Odpověď: Je do dobrý postup to takhle obrátit, existují dlouhodobé výsĺedky ze studií, že takto je prognóza mnohem lepší např. u rychleji rostoucích nádorů. Nádor se zmenší, oslabí, někdy téměř zcela vymizí a pak bez problémů vyjme, spolu s uzlinami v podpaží. Operace následuje po ukončení chemoterapie, vždy ale závisí na tom, jak nádor zareague a kolik cyklů chemoterapie se musí podat.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8139
Dobrý večer, mám dotaz byla mi dělána biopsie z levého prsu pro přetrvávající zánět, který nezmizel i přes léčbu Amoksiklavem. V prvním vzorku je jasná intenzivní chronická zánětlivá infiltrace. Ve druhém to stejné plus....zastiženy i drobné naznačené žlazové struktury, kde buňky vykazují dysplastické změny, reaktivního charakteru.Mohla bych prosit blíže vysvětlit? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Jde o chornický zánět, tedy v zásadě nic nebezpečného, někdy se záněty opakují a je třeba i opakovaná léčba, souvisí to někdy i se změněnou imunitou. Další změny jsou lehké hormonální a reakce na tento zánět. Nález nevzbuzuje žádné podezření na nějaký nádor.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8137
Dobrý den, často mě bolí v prsou a na pravém prsu cítím takové hrbolky, byla jsem na sonu.Tam mi napsaly: Kůže bez zesílení, uzl. str. bilat., vpravo uzl. okrsek žl 1,5cm, bez malig. známek, bez patolog. ložisek. palp. hrubší strukt.žil. v obou prsou cent. bez hamtné ohran. patol. Mastodynia bilat. Děkuji moc za přeložení, vůbec tomu nerozumím!pokračování
Odpověď: Je to popis celkem normálního prsu, kde jsou i určité nevýznamné hormonální změny, rozhodně nic podstatného, Mastodynon či Orissa (pupalka s vit. E) mohou při bolestivosti tohoto typu pomoci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8136
Dobrý den, je mi 24 let a cca před rokem jsem si našla bouličku v pravém prsu,před dvěma měsící jsem podstoupila ambulantně exstirpaci tohoto ložiska (podle histologie:fibrolipomatózně atrofická prsní žláža bez nádorových změn).Po vyndání stehů jsem zjistila že v okolí, exstirpace je místo zatvrdlé, ale bylo mi řečeno, že je to normální, zvlášť když tam mám nevstřebaný hematom.Je to skoro týden, co hematom zmizel, ale mám tam stále zatvrdlé místo asi 2x2cm, je to nebolestivé(bolestivé pouze při větším tlaku).Je to normální takhle dlouho po zákroku?Děkuji za odpověď
Odpověď: Takto opravdu vypadají jen změny po operaci, nepředpokládám, že by to bylo něco jiného. Kdyby se to zvětšovalo, absolvujte pro jistotu sono prsu, to ukáže, o co jde, jednoznačně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8134
Dobrý den, nahmátla jsem si v levém prsním dvorci asi 1 cm nad bradavkou takovou tvrdou, malinkatou hrudku, necelý 0,5 cm .Je jakoby na konci žlázy, při pohmatu to vypadá, že je y její součástí, dá se s ní pohybovat pod kůži i s tou žlázou myslíte, že by to mohlo být něco vážného? Darina Mráčková
Odpověď: Nejspíše je to jen okraj žlázy nebo širší mlékovod, na nic závažného to nevypadá, je však lepší jít na sono k vyloučení jiných změn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8133
Dobry den,
jiz druhy den jsem si vsimla,ze kdyz se rano vzbudim,mam na tricku dve krvave kapky a z jedne bradavky jeste po zmacknuti kapka vytekla.Cely den se nic nedeje,nic mi z bradavky netece,zkousela jsem ji zmacknout,je to je u jednoho prsu a pres noc.Jinak si provadim samovysetreni prsu,ale zadne zmeny jsem nezpozorovala,jen obcasne boleni jednoho prsa,ze ktereho prave vyteka kapka krve.CIm to muze byt,jedna se o neco zavazneho?Dekuji za odpoved.
Odpověď: Krvavá sekrece by být neměla, někdy to může být příznak např. nezhoubného papilomu aj. Počkal bych týden bez mačkání bradavky, kdyby to trvalo, je na místo provést speciální vyšetření s podáním kontrastní látky do mlékovodu, duktografii. K vyšetření hrazeného pojišťovnou potřebujete žádanku od praktika či gynekologa, případně z prsní poradny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8132
Dobrý den,v 16cti jsem si nahmatala bulku v prsu,okamžitě mně v Liberci odeslali na mamograf,nález byl cysta,ale zvětšovala se,tak jsem byla v19cti na operaci.Od té doby žádné vyšetření,dnes je mi 30.let,mojí mamce minulý rok zjistili stěhovavou formu rakoviny,měla8 chemoterapií a vzali jí prso i spodek.Máma mě objednala na ultrazvuk,je mi 30.let,nález je benigní dysplazie prsu,jsem pořád hrozně unavená,hubnu,depresivní.když jsem toto paní doktorce z amo poradny řekla,tak mi řekla přijdte za 3 měsíce a poslala mě na markry k mému obvodnímu lékaři.Je to správný postup,Děkuji.
Odpověď: Ultrazvuk byl na místě, u vás nic podstatného nezjistili, v podstatě normální nálaz, ani cysta Vám riziko rakoviny nezvyšuje. Pokud jste unavaná, je jistě na místě provést komplexní interní vyšetření, včetně odběrů krve, vyš. moči apod. , příznaky můžou být i projevem narušené funkce štítné žlázy. S prsem to nebude mít s největší pravděpodobností souvislost...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8130
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na problém s občasným svěděním levé prsní bradavky. Nic mě nebolí, nevytíká ani jsem při prohmatání nenašla žádnou bulku. Jen občasné svědění, které trvá s menšími přestávkami tak půl roku. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto se můžou projevovat kožní nebo častěji hormonální změny, kdyby to nepřestávalo, kontaktujte gynekologa. Nejsou to příznaky nějakého závažného onemocnění.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8129
Dobrý den, mohu rozšířit dotaz č. 8077. Dnes mi paní doktorka sdělila diagnózu intraduktální ca prsu 1. dx. Zatím ověřeno jen CCB, odebrány 3 vzorky - nález jen v jednom z nich. Mohu vás poprosit o váš názor. Děkuji Markéta
Odpověď: Je třeba počkat na všechna vyšetření vzorku včetně imunohistochemie, podle toho se pak naplánuje léčba, pravděpodobně se celé ložisko s kalcifikacemi odstraní a ověří se i lymf. uzlina, ze všeho bude ještě jedna biopsie, ze všech částí změny. Jsou však i jiné možnosti. Zatím není možné více říci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8128
prosím o radu
----------------------------------------
Dobrý večer,jsem po částečné operaci prsu, po chemoterapiích i radioterapii a nyní pomalu ukončuji léčbu Herceptinem. Byl mi předepsán lék Tamoxifen. Užívám ho již 4 měsíce, přes den velké návaly a pocení, či chlad, to se dá vydržet i když je to nepříjemné. Horší je to v noci, jednou mě vzbudí horko a nebo zima. ( 6 x - 8 x za noc). Chtěla bych se prosím informovat, zda je dostupný nějaký přípravek v lékárně na zlepšení těchto stavů.

Děkuji za odpověď. Jarka.
Odpověď: viz moje odpověď minulý týden č. 8111, jsou léky, které příznaky mohou zlepšit, ale jsou jen na recept, je třeba spolupracovat s vaším lékařem, léčbu by měl znát.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8126
Je mi 36 let. Mám nárok na vyšetření prsu ultrazvukem a jak často? Musí mi napsat gynek. doporučení?
Odpověď: Máte nárok na bezplaný ultrazvuk, pokud si najdete bouličku či budete mít jiné příznaky onemocnění. Pak potřebujete žádanku od praktika či gynekologa, jinak to pojišťovny nezaplatí. Preventivní ultrazvuk není v tomto věku hrazen, musíte si to zaplatit, žádanku nepotřebujete, pokud jdete na akreditované pracoviště (tam musí vyšetřit i samoplátkyně).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8124
Vyš.v r.2003,na pracovišti mamograf, neměla jsem žádné uozornění.Pak jsem co dva roky mamografické vyš.měla na jiném pracovišti.Před 14 dny jsem šla na mamograf na stejné prac. jako v r.2003,tenkrát nic,nyní i SONO.Nález: 3 BIRADS benigní,7x5x4 mmm.Prý o 2 mmm.větší. Kontrola srpen t.r.kontroly 2005,2007,2009 ve FN, bez nálezu.Lékař vůbec nebral v potas moje minulá vyš. držel se vyš. 2003.Sama si umím vyš.prsa a dělám pravidelně, je mi 68roků.Mám navštívit i jiného lékaře, poraďte, zaslechle jsem, jak říkal, že musí pozvat několik žen znovu, kvůli pojišťovně.Díky za radu.Marie Hlavsová
Odpověď: Je dobré chodit na stejné pracoviště, pro možnost porovnání snímků. Formace této velikosti a charakteru nebudila u lékaře žádné podezření, může to být jen nahodilý nález, v praxi se tyto formace vyskytují relativně často a nic zpravidla závažného neznamenají. Lékař raději pro jistotu doporučil kontrolu v časovém intervalu, k posouzení případného vývoje. Je to běžný postup, nemůžu lékaři nic vytknout. Pokud by se formace při další kontrole zvětšila či jinak změnila, je na místě udělat odběr vzorku pod sono kontrolou. Pokud jde o akreditované centrum, respektoval bych doporučení lékaře a šel na kontrolu, jak lékař navrhuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8123
Dobrý den,mi 37 a jsem krátce po operaci rakoviny prsu.12 let jsem užívala h.antikoncepci(diane,a posl.4 roky janine),od druhého porodu v kuse 10 let.Během kojení obou dětí jsem trpěla častými záněty prsu(zejména pak toho,kde se později rakovina objevila).Můj dotaz se týká vhodnosti užívání h.antikoncepce.Setkávám se s protichůdnými názory,od přímé škodlivosti až po tvrzení, že naopak před rakovinou chrání.O dalších dětech jsem neuvažovala ani před onemoc.Přemýšlela jsem ,že si zažádám o přerušení vejcovodů(nevím,jestli je má diagnóza dostatečným důvodem).Děkuji
Odpověď: Hormonální antikoncepce před rakovinou prsu určitě nechrání, zvyšuje riziko, i když ne příliš, po vysazení se poměrně brzy zvýšené riziko vrací k normálu. Na rozdíl od prsu pravděpodobně snižuje rioziko některých jiných nádorů. Osobně bych řešil u vás raději antikoncepci nějakým jiným způsobem, třeba tak, jak píšete.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8122
dobry den,prosim vas o vysvetleni klasifikace Tabar II;4c-BIRADS,lymphaticke zlazy jsou ciste.ceka me operace a chci se poradit s jakym rozsahem musim pocitat abych dosahla curativniho cile.mohu si vybrat post.operat. mezi chemotherapii a ozarkami? co je ucinnejsi?dekuji (60 let)
Odpověď: Léčba se vždy šije na míru konkrétní ženě a nádoru, další léčba bude záviset i na tom, jak bude vypadat nádor při histologickém vyšetření po operaci, důležitá je jeho velikost a chování apod., také stav uzlin podle operace. Obecně je možné říci, že v případě, že nádor nebude agresivní a nebudou postiženy uzliny, pak se obvykle doporučuje ozáření, pokud nádor bude agresivnější a budou pozitivní uzliny v podpaží, volí se raději i chemoterapie, případně i hormonoterapie. Každá metoda má své výhody a nevýhody a často se vhodně doplňují. Doporučuji počkat až po operaci a pak vše probrat s vaším onkologem, teď je úvaha o jednoznačné léčbě po operaci předčasná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8121
Mohu se zeptat od kterého do kterého věku je mamograf zdarma.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud je bulka v prsu či jiné příznaky, které by mohly znamenat závažnější změnu, volí se vyšetřovací metody tak, aby se zjistila příčina, vše je zdarma, tedy i mamograf, pokud je potřeba.
Jinak preventivní mamografie (screeningová) je hrazena od 45. roku ve dvouletých intervalech, některé pojiš´tovny ji hradí již od 40. roku v rámci nadstandardní péče (např. OZP na vybraných špičkových pracovištích)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8120
Dobrý den chtěla bych se zeptat,je nějaká hormonálni antikoncepce po které se zvěčuje poprsí??? děkuji za odpověd :)
Odpověď: Bohužel, speciální antikoncepce, která by zvětšovala poprsí, neexistuje...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8119
Dobrý den, synovi 16 let při preventivní prohlídce dětský lékař zjistil zduření obou prsou a v levém prsu hmatnou rezistenci, radí půl roku počkat. Syn je astmatik a ekzematik občas přeléčený kortikoidy, může to mít souvisloat a máme čekat nebo navštívit specialistu? děkuji za odpověď
Odpověď: V pubertě je zvětšení prsů u chlapců velmi časté (tzv. virilní mastopathie - gynekomastie), zpravidla to vymizí či se zmenší, nebývá to spojeno s nějakou závažnou chorobou. Léky jako jsou kortikouidy můžou zduření podpořit, také bych počkal, obraz je typický.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8118
Dobrý den, pane profesore.Zajímalo by mne, zda se dá cystická mastopatie odhalit mamografem. Mamografické vyšetření jsem absolvovala v tomto týdnu, vše bylo ok.Sono nebylo provedeno. Lékařská zpráva: Nález oboustranně přiměřený, typ Tabár I Závěr: BI-RADS 1 - negativní. Děkuji za odpověď. Jitka
Odpověď: Fibrocystická mastopathie je termín histologický, při zobrazování se nepoužívá, v podstatě znamená hormonální změny v prsu. Mastopathie neznamená vyšší riziko vzniku karcinomu, ukazuje se, že i cysty jsou běžné a někteří je považují za zcela normální. Kdysi se pacientky s mastopathií sledovaly častěji, nově však v zásadě není důvod. Mamograf cysty neukáže, je ale citlivý zejména na počáteční známky zhoubného nádoru. Z daného vyplývá, že mamograf dostačuje (BIRADS 1 je zcela normální obraz), pokud nemáte nějaké obtíže, jako je bulka v prsu apod. Pak by se doplnilo sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8117
dobry den,jiz nekolik let mam v levem prsu fibroadenom,ktery je pravidelne sledovan.je velky v prumeru 3cm.dnes na usg s nalezem 30x20x17,bez malignity,axily 0.je to porad stejne s minimalnimi odchylkami.je nutne vyndani,kdyz necitim zadne problemy?chtela bych do roka otehotnet,jiz mam 1 dite.vadi fibroadenom pri kojeni?dekuji za odpoved
Odpověď: Fibroadenom při kojení nevadí, když neroste, neobtěžuje a je typický, nedělá se s ním zpravidla nic.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8116
Dobrý den, byla jsem tento týden na operaci prsu, kde mi odstranili nádor. Závěr z operace je Tu mammae I.dx. Prosím, můžete mi vysvětlit, co to znamená? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Tento závěr je v překladu nádor prsu vpravo, neříká nic, jaké podstaty nádor byl, zda zhoubný či nezhoubný. Je možné, že se ještě čeká na kompletní histologické vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8115
Dobrý den, je mi 47 let a jsem 18 měsíců po operaci - odstranění dělohy, vaječníky mi byly ponechány. Mám však téměř stabilně silné palčivé bolesti v levém prsu, je to velmi bolestivé a nepříjemné, ale hlavně nevím, proč se mi to děje... Na mamologickém vyšetření jsem byla před necelými 2 roky, ale nedovedu si představit, že s tímto problémem bych jej mohla absolvovat opětovně..
Děkuji za odpověď. Lenka Krainová
Odpověď: Problémy jsou pravděpodobně hormonální, je vhodné řešit s gynekologem, na mamografické ev. sono vyšetření prsu byste však jít měla, aby se vyloučila jiná změna - na dobrém screeningovém pracovišti, když nahlásite tyto obtíže, by měli zmáčknutí prsu při vyšetření udělat šetrně a neměl by to být problém.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8114
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat zda, když se mi na prsu objevila malá tvrdá bulka, místo je trochu začervenalé, jestli si mám nejdříve dojít pro doporučení k lékaři nebo se rovnou objednat na mamograf. Děkuji Kajgrová
Odpověď: Je dobré jít nejprve k lékaři, on vám napíše doporučení, jedině tak vyšetření zaplatí pojišťovna. Samozřejmě můžete na akreditované pracoviště i přímo, ale pak si vyšetření uhradíte, u mladých žen se zpravidla dělá jen sono, ve středním a starším věku mamografie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8113
Dobrý den.Je mi 23.
Ještě k dotazu 8094. Když píšete že se jedná o hmatný útvar hladkých kontur, znamená to že se nemusím bát, že by to byla rakovina, nebo se to nedá z ultrazvuku určit?Poznala by to také doktorka po hmatu? Po jejím zkontrolování ani nepoznala že tam něco je a řekla že je to žláza. Velikost toho ložiska je 11x10x8mm. Na ultrazvuku to vypadalo jako taková skvna, nic z toho nikam nevedlo. Ve zprávě je napsáno ještě že to bylo mírně nepravidelného vejčitého tvaru.Už mi jednu závažnou nemoc diagnostikovali, nechci dálší, mám strach.
Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Pohmat není spolehlivý, řada útvarů se nepozná. Sono (případně i mamografie) jsou poměrně spolehlivé, ale vždy závisí na tom, kdo vyšetření provádí, musí se rozhodnout, zda to nic podstatného není, rozhodující jsou tedy znalosti a zejméně zkušenosti lékaře. Pokud nález není úplně typický a jednoznačný, je vždy lepší provést biopsii k histologickému ověření. Pokud máte pochyby, jděte na jiné pracoviště pro druhý názor, na akreditovaném pracovišti si sice další sono zaplatíte (asi do 400 Kč), ale budete to mít od dvou lékařů potvrzeno. U vás ale opravdu půjde s největší pravděpodobností o nezhoubnou věc, asi fibroadenom.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8112
Dobrý den, bude mi 29 let a na bradavkách mám vyrážky. Jsou to takové bíložluté vystouplinky. Mám je tam již od dětství. Chtěla bych se zeptat, co to je a jestli je potřeba toto lékařsky řešit. Děkuji
Odpověď: rozhodně není nutné s tím nic dělat, je to obvyklé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8111
Dobrý den, prosím o radu, čím bych mohla zmírnit vedlejší účinky léku Tamoxifenu, který beru jako součást onkologické léčby. Přes den mám silné návaly horka a pocení,je to nepříjemné, ale horší je to v noci, stále se budím horkem nebo zimou.děkuji Je mi 39 roků,prso mi operovali 16.9.10,následovalo chemo a ozařování mě skončilo v březnu 2011.
Odpověď: Tamoxifen snížuje riziko vzniku karcinomu či recidivy, patří mezi skupiny léků tzv. selektivnéch modulátorů estrogenních receptorů (SERM). Příznaky, které popisujete, patří mezi občasné nežádoucí účinky. Zvládnutí těchto nepříjemných příznaků je možné pouze ve spolupráci s vaším onkologem, on by měl správnou léčbu znát. Existuje několik léků, které můžou významně pomoci, zejména tzv. selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu. Jsou na předpis a způsob podávání musí určit vždy odborník. Doplňky stravy volně dostupné v lékarně, většinou nepomůžou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8110
Dobrý den, prosím Vás, na internetu je plno doporučení na podpůrnou léčbu rakoviny pomocí tablet B17 Apricarc s meruňkovým olejem. Jste lékaři, kterým věřím, prosím Vás, je to pravda, nebo byste dopoučili něco jiného? A když se rozhodnu pro jejich užívání, mohu začít již nyní před operací a pokračovat i při ozařování a chemoterapii? Nemohou uškodit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Podpůrné přípravky můžete i souběžně s řádnou léčbou, jsem k jejich užívání trochu skeptický, někdy stejný účinek má vyvážená strava s dostatkem zeleniny, hlavně listové a brokolice, rozhodně ale by škodit neměla, některé pacientky si je chválí. Kromě uvedeného pacientky užívají hodně i doplněk stravy EVELOR..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8109
Dobrý den,mám dotaz.Mmanželka si nahmatala bulku v prsu a zašla za lékaři, kde ji provedli vyšetření včetně odebrání vzorku při lokální anestézii. Problém je ,že se nám zdá po tomto zákroku bulka větší a tvrdší tak se chceme zeptat zda je to tak vpořádku či nikoliv.Výsledky budou až příští týden. Děkuji s úctou Černý
Odpověď: Postup je zcela v pořádku, pokud není jistota, je lepší vzorek pod sono odebrat. Může se stát, že bulka prokrvácí po výkonu, nic to neznamená, pokud by nebyly příznaky např. zánětu, vyčkejte do definitivního výsledku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8108
Dobrý den pane doktore,28.2.mi byl na zák.biopsie diagn.adenokarcinom invazivní duktální vel.cca14mm.12.4.jsem byla operována.TU ložisko v hloubce 7mm pod povrchem ventralní okraj,dorsalní okraj basalně téměř k hrudní stěně.TU vel.17x13x10mm.Mastectomia partialis,SNB axillae dextrae,Dissekce axilly vpravo,1xSU v pravé axille,na zmrzlo positivní.Zbývajících 14 odstraněných uzlin negativní.Další kontrolu mám stanovenou na 2.5.kdy se teprve určí léčba.Nejsou prosím časové prodlevy příliš dlouhé?A nemohou mít negativní vliv na vývoj mojí nemoci?Jakou mám prosím prognózu na vyléčení?Děkuji Slámová
Odpověď: Určitě není nebezpečí z prodlení, základní léčba je udělána, z hlediska prognózy je velmi dobré, že je jen postižena jedna uzlina, ostatní směrem od nádoru už ne. Případná další léčba bude už jen pro zajištění, aby se nádor nemohl znovu objevit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8107
Dobrý den, byla jsem vyšetřena mamografem a ultrazvukem, zjistili mi, že mám hypoechogenní kulaté ložisko v prsu na 2 místech, 5mm a 6mm. Paní MUDr. z interny mě poslala na vyšetření, aby se vyloučila rakovina a na mammografu řekli, že to není nutné. Mohl By jste mi to prosím vysvětlit co to znamená hypoechogenní ložisko? Děkuji za odpověď
Odpověď: znamená to, že má změna na ultrazvuku snížená echa, pokud jde o útvar dobře ohraničený, jde pravděpodobně u nezhoubný fibroadenom, s kterým se při této velikosti opravdu nic nedělá. Kontrola velikosti na sono je jistě pro jistotu vhodná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8106
Dobrý den pane doktore, ještě k dotazu 7509 a 7412. Potíže trvají, duktografie v CB se nepovedla chtěla bych se obrátit jinam, můžete mi prosím poradit kde mají více zkušeností s tímto vyšetřením? Děkuji Lukšová
Odpověď: Duktografií se dělá celkově poměrně málo a každé akreditované pracoviště ho musí provést, někdy ale ani zkušený lékař duktografii neprovede, v literatuře se uvádí spolehlivost asi 60 - 80%. Kdyby sekrece krvavá trvala, je třeba dukrografii zopakovat, buď zase tam nebo i jinde, toto vyšetření dělám např. v centru v Berouně a mám docela velké zkušenosti, ale ani mně se někdy nepovede. Každopádně budete muset mít na toto vyšetření žádanku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8105
Dobrý den pane doktore,mám 3-měs. syna,plně kojím a mám větší poprsí. Před měsícem jsem si našla hrčku v pr. podpaží, zarudlou a bolela mě, pak to odeznelo. Nyní se mi to objevilo znovu,zarudla a bolestiva. Prosím o radu, o co by se mohlo jednat, zda to třeba nesouvisi s kojením, či očistou těla nebo něco horšího.Děkuji za odpověd Kytlicová
Odpověď: Pravděpodobně to bude lokální zánět v souvislosti s retencí mléka v tomto místě, nesvědčí to pro nic závažného, kdyby se to opakovalo či horšilo, navštivte vašeho gynekologa. Jinak záněty při kojení jsou relativně časté a nepředstavují žádné podstatné nebezpečí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8103
Dobrý den, mamka (84 let) (má po loňské radioterapii zablokované mízní uzliny v tříslech, zvětšují se jí otoky nohou, lymfatické drenáže nepomáhají. Chtěl bych se zeptat, zda je u ní proveditelná nějaká operace pro obnovení funkce těchto mízních uzlin.
Odpověď: Bohužel, žádný smysluplný operační výkon se nenabízí....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8101
Dobrý den, v červenci 2010 mi bylo diagnostikováno FA na rozhraní ZK P prsu o velikosti 11x8 mm. O tři měsíce pozdějí minimální progrese na 12x8 mm v lednu 2011 13x8,5 mm a v dubnu 2011 14 mm. Chci se zeptat, jestli je to normální, panu doktorovi se nezdá, že docela rychle roste. Jak byste prosím toto řešili Vy, mám si FA nechat vyndat, nebo stačí stále chodit na kontroly. Pan doktor by ho raději vyndal, ale já se bojím, neboť z vašich jiných odpovědí jsem vyčetla, že později to může vadit lepší orientaci při snímkování prsu. Napiště mi prosím Váš názor.
Odpověď: Pokud fibroadenom roste, je výhodné provést pro klid biopsii pod sono, je to jednoduchý výkon. Jinak fibroadenom nepředstavuje podstatně zvýšené riziko karcinomu. My rostoucí fibroadenomy pak obvykle řešíme zničením zmrazením (kryoablací), pak neroste. Výhodou je, že není jizva, vyndat by se i chirurgicky mohl, je tam však jizva....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8099
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 35 let a v posledním roce se mi spontáně začalo vytvářet mléko- z jednoho prsu je sekrece menší, z druhého vyšší (a tento prs mě asi půl roku také pobolívá). Navštívila jsem svého gynekologa, odebal mi odběry hormonů zodpovědných za laktaci s negat. výsledkem. Prý se o nic nejedná a ničemu to nevadí, gynekol. vyšetření bylo rovněž vpořádku.
Odpověď: Gynekolog postupoval správně, někdy bývý zvýšen např. hormon prolaktin, což u vás není. U vás to budou hormonální změny, pro jisotu doporučuji ještě absolovat sonografické vyšetření prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8098
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli bychom se měli zajímat o vyšetření u našeho miminka nebo je to normální. Máme 7 měsíční holčičku, ve 4 a 5 měscích ji z prsa vyteklo par kapek krve. Dodnes už nic, ale prso má stále mírně namodralé a vypadá to jako kdyby měla přesně pod bradavkou nějakou zvětšenou žílu (hmatem má pod tímto jedním prsem malou hrudku). Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Zvětšení prsu i miminka je běžné a nic to neznamená, mělo by se to zmenšovat. Kdyby se to podle vás horšilo či se znovu objevila kapička krve, jděte raději k dětskému lékaři, ať se na dítě raději podívá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8097
Dobrý večer, mám bolesti prsů od 7.4. lékař mi řekl, že je to pravděpodobně před menstrací, nikdy jsem podobné příznaky neměla a je mi 42 let. Menstruaci jsem dostala 17.4. Prsa bolí stále a jsou horká a zvětšená, jsem trochu podrážděná, neboť je to dost nepříjemné. Gynekoleg mi doporučil tobolky Pupalky, což beru 2x denně. Jak si mohu od příznaků pomoci a jaký je důvod těchto potíží? Mám znovu navštívit gynekologa, pokud to neustane do konce menstruace. Děkuji Uhrová
Odpověď: Vypadá to opravdu na hormonální změny, souvisí to i s psychikou, na tyto obtíže často přípravky s pupalkou uleví (např. přípravek Orissa), někdy je třeba řešit hormonálními léky. Kdyby to trvalo či se příznaky zhoršily, jděte opět ke gynekologovi, ten vás může poslat na další vyš.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8096
Dobrý den už jsem vám minulý týden psala o mamince.dotaz číslo 8078.Dnes mamince bylo uděláno sono,ale doktorka si nebyla jistá tak jí vzali vzorky.Teď musíme jen čekat,myslíte,že na sonu se dá zjistit, jestli je to nádor?Že nás doktorka nechtěla strašit.A že tak brzy po operaci něco takového vzniklo?A ještě když byla před měsícem na mamografii?
Odpověď: Jak jsem psal, není to pravděpodobné, ale vzácně je to možné, aby se tam něco takového objevilo, navíc to na mamografii ani nemusí být vidět, jen na sono. Lékařka postupovala zcela správně, když není jistota, je lepší biopsii udělat než kontrolovat, postupoval bych stejně. Pooperační a postiradiační změny vypadají velmi různě a často jen vypadají jako nádor, je to jiné, než u zdravého prsu. Za týden se bude vědět. .
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8095
Dobrý den pane doktore,
před měsícem jsem podstoupila augmentaci prsou. Před operací mi vůbec nebylo provedeno sono ani mamografické vyšetření. Nyní jsem zjistila, že je by provedeno být mělo. Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho po operaci je možné toto vyšetření podstoupit abych měla jistotu, že je vše v pořádku.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Před operací tohoto typu se vyšetření provádí čistě jen z preventivních důvodů. Pokud nemáte obtíže, klidně počkejte, až se prsy zahojí, jistě ještě pár měsíců. Sono se dělá u mladších žen, mamografie nad 40 let věku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8094
Dobrý den.
Prosila bych o přeložení zprávy z ultrazvuku. Vlevo v MKK hmatné rezistenci odpovídá hypoechogenní ložisko hladkých kontur. Vlevo v MKK nodularita nejspíš benigní-FA?-k his. verifikaci.
Moc děkuji
Odpověď: V místě, kde se něco hmatá, je útvar hladkých okrajů, nejspíše nezhoubný tzv. fibroadenom, lékař však doporučuje pro jistotu histologické ověření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8093
Dobrý den, je mi 38. Má diagnóza je Carcinoma mamme T2 N0 MX, pT2pN0/SU/M0, invasivní duktální ca M-8500/32, TU s v nejv. průměru 2,5 cm, ER 60% pozit., PR 70% pozit., Ki 67 vykazuje 5% nádor. bb. pozit., IHC pozit. Her-2 je v rozsahu mater. na membránách nádor. bb. menší než 1+.
Teď mám za sebou operaci, chemoterapii 4krát AC, 2krátT, ještě mne čekají dvě. Následuje hormonální léčba. Ozařování nemám.
Jaké jsou mé šance do budoucna?
Mohu se i úplně vyléčit?
Mohla bych mít namísto hormonální léčby operaci?
Děkuji Jana
Odpověď: Nádor prsu je ve většině případů nyní dobře léčitelný. Prognóza je u vás dobrá, nádor sice nebyl úplně nejmenší, ale jinak máte řadu příznivých prognostických faktorů, nádor se nechová agresivně a rychle se nedělí, nejsou postiženy uzliny, je vysoká hodnota hormonálních receptorů - to je vždy výborné, nádor bude nejspíše dobře reagovat na hormonální léčbu, která je jistě na místě. Domnívám se, že je léčba úplně v pořádku a s největší pravděpodobností se choroba dobře zvládne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8092
Dobrý den pane doktore. V prsu mám bolestivý fibrom. Prý mohu být v klidu, jedná se o nezhobný nádor. před 2. lety jsem podstoupila ivf. nyní po dvou letech opět 1.ivf a nyní se chystám na 2, které podstoupím za 14 dní. obvodní lékař mi zdělil, že z toho budu mít rakovinu prsu. Jsem ve strašném stresu, zda mohu umělé opl. podstoupit.na kontrol. sono mám jít v půlce těhotenství. Mám být z toho nervvózní a mohu ivf podstoupit?Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud jde o fibrom, ten nemá vůbec vyšší riziko, buďte úplně v klidu, šel bych normálně na ivf. Určitě by bylo dobré ten fibrom někdy poté na sono zkontrolovat a porovnat velikost, jestli neroste. Jinak fibrom při hormonální stimulaci může bolet, je to normální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8091
Dobrý den. Před 15.lety jsem prodělala rakovinu prsu.Byla jsem léčena nejprve chemoterapií a poté zákrok operace a odebrání prsu. Vše proběhlo v pořádku. Každý rok jezdím na kontrolní odběr krve a mamograf. Vše je vpořádku. Po poslední návštěvě jsem mamograf měla vpořádku a n a krev mi pan doktor řekl že hodnoty jsou na hranici. Co to prosím znamená? Může mít na tyto hodnoty vliv i stres a nějaká námaha nebo je problém v dalším nádoru? Zemřel mi manžel a dvakrát jsem se musela stěhovat.
Odpověď: Hodnoty na hranici nic neznamenají, pokud je vše jinak v pořádku. Pokud by měl lékař pochyby, nechal by vám provést další odběr pro kontrolu. Důležité by pak bylo, jestli při dalším odběru dále neporostou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8090
Dobrý den, je mi 34let a chtěla jsem Vás požádat o radu, kdy začít se samovyšetřením prsou po ukončení kojení..kojit jsem přestala před 2 měsíci, ale stále mám mléko..během kojení jsem takřka nemenstruovala a po jeho ukončení ještě také ne..nevím, zda jsou má prsa již v "normálu"..během šestinedělí jsem prodělala zánět každého prsu..při větším tlaku cítím v pravém prsu jakoby tvrdší "podloží", na kterém cítím mléčné žlázy.. Děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem S.K.
Odpověď: Je to individuální, klidně můžete začít již nyní s tím, že pohmat není tak spolehlivý. obvykle je spolehlivější až tak za 6 měs. po ukončení. Pokud se vám zdá být prs tvrdší a neustupuje to, jděte raději pro jistotu k lékaři a na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8088
Dobrý den, před pěti dny jsem porodila a včera jsem si v podpaží náhodou našla asi 1 cm velkou bouli, která nijak nebolí. Před porodem jsem is ji nevšimla, takže nevím, jestli tam byla či ne. Mám zajít ke gynekologovi nebo na mamologii? Děkuji.
Odpověď: Je pro mne obtížné zodpovědně v těchto případech radit, když jsem vás neviděl....V drtivé většině v těchto případech jde o retenci mléka, resp. retenční cysty, mohou být i v axilárním výběžku žlázy. Pokud by se to neměnilo, je lepší pro klid navštívit gynekologa, případně přímo jako samoplátkyně akreditované screeningové centrum, kde se podívají na sono, úplně pro jistotu. Tam byste bez žádanky něco platila, cca 300 - 400 Kč podle pracoviště, ale zase byste si ušetřila jednu návštěvu u lékaře.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8087
Chcela by som sa opytat na kryoterapiu.Docitala som sa ze u Vas v Prahe sa pomocou kryoterapie odstranuju fibroadenomy.Je mozne to u vas podstupit aj ked som zo Slovenska a aka je cana tohto zakroku? A tiez by som sa chcela informovat na moznosti objednania a koho by som mala kontaktovat?Dakujem
Odpověď: Viz minulý dotaz, v zásadě asi není problém občanka Slovenska, ale obtížné je dojíždění, musí se opakovaně chodit několikrát na kontroly, je to klinická studie a u těch se vše musí opakovaně kontrolovat a vyplňovat různé protokoly. Už jsme provedly výkon u 34 žen a poslední generace přístroje bude asi v příštím roce uvedena do běžné praxe. Jinak výhoda studie je mimo jiné i v tom, že je to zatím bezplatně, jakmile to bude normální výkon v běžné praxi, bude to asi drahé, odhad je asi 500 Euro. Když tak je možné kontaktovat hlavního lékaře studie as. MUDr. Davida Pavlištu, PhD, který zodpoví všechny vaše dotazy, email je d.pavlista@seznam.cz .
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8086
Chcela by som sa opytat ci je nutne vyoperovat fibroadenomy.Mam 22 rokov a na poslednej prehliadke u gynekologa mi zistili 5 fibroadenomov priblizne vsetky vo velkosti takmer 1x1 cm...Moj gynekolog mi povedal ze to nieje potrebne,zbytocne sa tym vraj rozdrazdi prsnik a moze to po case sposobit aj zhubny nador.Je to pravda?...iny gynekolog mi zase povedal ze na moj vek je to velky pocet a je lepsie dat to prec.Mam si to dat chirurgicky vyoperovat alebo je aj ina moznost ako sa to da odstranit?Poradte mi prosiiim.Za odpoved Vam vopred dakujem.
Odpověď: Mnohočetné fibroadenomy nemají vyšší riziko vzniku karcinomu a jejich odstranění je zbytečné. Odstraňují se, když podstatně obtěžují a rostou, i když i zde to vždy závisí na okolnostech, uložení apod. My jako jediní v ČR těchto případech v rámci klinické studie fibroadenomy bez operace zničíme chladem (tzv. kryoablace), dále pak nerostou, předem však musí být fibroadenom ověřen biopsii pod sono - studie je povolena jen pro fibroadenomy a ne např. karcinomy. Prováděli jsme kdyoablaci i u mnočetných fibroadenomů, je to zatím bezplatný a jednoduchý výkon, jedinou nevýhodou je, že se musí po výkonu chodit na několik kontrol. Dělají to v Evropě zatím pokud vím jen v Německu a u nás.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8085
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je nutné absolvovat vyšetření na mamografu, když každý rok chodím na preventivní sono vyšetření, kt je v pořádku, jen kvůli tomu, že je mi 40let letos! Děkuji Vendula
Odpověď: Od 40. roku věku již jen sono nemusí být nejspolehlivější, mohou se vyskytovat např. mikrokalcifikace (často jediný příznak malého karcinomu), které nemusí být jen na sono vidět. Proto v některých zemích dělají preventivně mamografii už od 40. roku věku (např. USA). Já doporučuji pro ženu bez podstatně vyššího rizika vstupní mamograf ve 40. roce věku, když je vše v pořádku, pak sono každoročně, od 45. roku věku pak normálně mamografii jedenkrát za 2 roky, mezi to ročně sono. V ČR se hradí mamografie + doplňující vyš. od 45. roku věku, některé zdravotní pojišťovny hradí mamografii již od 40. roku (napč. OZP, myslím i ZP MV ČR, pokud se to nezměnilo....).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8083
Dobrý den,
často mě bolí oblast podpaží a vnější strana prsou. Chtěla bych se zeptat, zda se může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém. Je mi 21 let.
Děkuji
s pozdravem Veronika
Odpověď: Ne, nejsou to projevy závažnějších změn, nejspíše jde o změny hormonální, běžné, nebo obtíže od páteře. Při zhoršování či změně doporučuji jít raději na sono na akreditované pracoviště, tam zjistí, o co se jedná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8082
Dobrý den, mám dotaz ohledně nálezu v prsu mé maminky. Byla minulý týden na mamografu a v levém prsu byl nález - prý zvápenatění. Lékařka chtěla poslat maminku na punkci, ale maminka jí požádala, zda by se po půl roce mohla opět dostavit na mamograf a pokud by se situace změnila, tak pak by na punkci šla. Prosím o radu, co může maminka udělat pro to, aby došlo ke zlepšení. Někdo jí také poradil, že má užívat pupalkový olej. Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den, Jana Zarnack
Odpověď: Nález jsem neviděl a můžu tedy jněco napsat jen obecně. Jde pravděpodobně o nález kalcifikací v prsu, kalcifikace jsou různého typu, většina z nich jsou projevem nevýznamných změn. Určitý typ kalcifikací může být teoreticky i přiznakem počínajícího nádoru, který se dosud nešíří do okolí. Proto je z výhodou tyto kalcifikace raději ověřit, v případě, že se tento stav zjistí, je prakticky stoprocentní prognóza úspěšného vyléčení. Nemá cenu nic užívat, kontrola na mamografu se někdy dělá z toho důvodu, aby se zjistilo, zda se množství kalcifikace a jejich charakter neměníí. Pokud ale trvají pochyby, je lepší kalcifikae biopticky ověřit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8080
Dobrý den,
Asi před dvěma lety mě poslal můj gynekolog na vyšetření prsu ultrazvukem - hrazeno Avonem. Chci se zaptat, zda tato akce probíhá i v letošním roce a jaký je případný termín této akce.
děkuji
S pozdravem Špačková Marcela
Odpověď: Akce probíhá většinou v podzimních měsících a závisí na finančních možnostech AVONu. Zatím není známo, zda letos bude, rozhodně by měla probíhat přes AVON lady, které pak dostanou poukázky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8079
Dobrý den,je mi 41 let a před 4měs jsem našla v každém podpaží zvětšené uzliny.Krevní testy a vyš.na choroby jsou perfektní,sono objevilo jen zvětšení jedné uzl.na levé straně.Prakt.lékař předepsal antib.Doxybene 200,ale uzliny nezmizely.Uzliny jsou občas bolestivé,někdy bolest projede i do prsu.Je možné i jiné vyšetření, Děkuji Helena
Odpověď: U některých žen jsou uzliny zvětšené a neznamená to nic podstatného, na sono je důležitá také struktura uzliny - když je normální a nic se nezjistilo, byl bych v klidu. Obtíže, jak je popisujete, mohou být také vertebrogenní, tedy od páteře. Podpaží je také velimi citlivé na pohmatové vyšetření, opakovaným vyšetřováním pak bolí. Vzhledem k věku bych dopor. pro jistotu ještě mamografii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8078
Dobrý den. Mamince byl v červnu vyoprován nádor prsu.Ca 1dx.,T2N0M0,prs zachová,poté byla na chemu 6x,vnitřní ozáření a 25x ozáření,dokončeno v lednu. před měsícem byla na maografu a měla vše v pořádku a dnes si našla bulku v jizvě.Je možné že by se tak rychle vytvořil nádor?Děkuji
Odpověď: Není to moc pravděpodobné, ale teoreticky je to možné. Na druhou stranu většina bulek takto brzy po operaci a léčení jsou jen pooperační změny, např. jizva, granulomy, kolekce tekutiny apod. Hodně napoví sono, když je nález nejednoznačný, je metodou volby biopsie pod sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8077
Dobrý den, je mi 33 let, před 3 m. jsem po 19 m. přestala kojit. Včera jsem byla na core cut biopsii z neprav. okrsku tkáně v HZK, na MMG přítomny mikrokalcifikace a v UZ obraze lehce nepravidelná iregularita tkáně s neprav. hypoechogenními okrsky bez UZ stínu. Infiltrace HZK 4x4 cm bez výrazného ložiska, uzlina v axile 2 cm. Lékařka je dost skeptická cysta ani po kojení to není. V případě neg. výsledku chce biopsii pod MMG. Může jít o jiný útvar než zhoubný? Případně jaký a jaká je pravděpodobnost. Děkuji Markéta
Odpověď: Může jít o řadu procesů, nezhoubných i zhoubných, proto se provádí biopsie, i když útvar nevypadá na nějakou zhoubnou změnu, je třeba mít jistotu. Pravděpodobnost určité změny není možné bez věštění říci.Při nejednoznačných mikrokalcifikacích a negativní biopsii pod UZ je skutečně na místě ještě biopsii zopakovat či ji udělat pod mamografickou stereotaxí, zase pro jistotu. Jak to ale píšete, měla by být i pod sono provedena biopsie ze správného okrsku a měla by vyjít podle skutečnosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8076
Dobrý den pane profesore.Moje maminka/59 má jít v út po objevení cca2cm zhoubného nádoru v levém prsu na první chemoterapii.Je postižena i jedna uzlina.Na rtg plic, je nějaká nesrovnalost, musí ještě na CT hrudníku.Bojíme se nejhoršího,kdyby to bylo v plicích.Je možnost, že chemoter by zničila i ten případný nádor v plicích?děkuji
Odpověď: Všechno závisí na tom, ještli to bude skutečně metastáza, mělo by to definitivně rozhodnout CT, v řadě případů se nakonec postižení neprokáze, prostý snímek hrudníku v tom není úplně spolehlivý. Z hlediska léčby je také důležité, jestli bude ložisko jen jedno či více. Chemoterapie může na ložisko působit, jsou i další možnosti, například ozáření, vyjmutí ložiska aj., ale vše závisí na konkrétní situaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8073
Dobrý den,
mamince je 70 let. V prosinci minulého roku zpozorovala nepatrný (vždy v noci dvě kapky)výtok tekutiny z bradavky. Mamograf potvrdil zhoubný nádor velmi malého malého rozměru. Maminka byla 1.února zoperována a preventivně odstraněny všechny lymfatické uzliny. Ty zůstaly bez nálezu. V současné době absolvuje ozařování. Ale kapičky tekutiny nepřestávají z bradavky ukapávat. Informovala o této skutečnosti lékaře. Prý se s tím ještě nesetkal. Co s tím. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Nemusí to s nádorem vůbec souviset, někdy tuto sekreci způsobují nezhoubné papilomy či jiné změny. Vše závisí na množství výtoku, kdyby to byly jen kapičky při zmáčknutí, nedělal bych nic, pokud by tekutina i špinila prádlo, bylo by vhodné se pokusit o duktografii, což je v podstatě mamografie, před kterou se podá do mlékovodu se sekrecí malé množství kontrastní látky, jsou pak na mamografu vidět i mlékovody. Počkal bych ale až po ukončení záření. Jinak prognóza onemocnění u vaší maminky je velmi dobrá (starší věk, malý nádor bez postižení uzlin - samé příznivé faktory).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8072
Dobrý den,chtěla bych se zeptat: zhruba 2 měsíce mám bolesti v levém podpaží a bolest jde do levého prsu.Mohlo by se jednat o nějaký nález? Na celkové gynekologické prohlídce jsem byla v lednu tohoto roku, včetně kontrolnío vyšetření prsů gynekologem mudr.Vácha Zlín.Pokud jsem si udělala samovyšetření prsu nic jsem neobjevila. Beru antikoncepci MINESSE.Mám se objednat na mamograf, nebo se může jednat o bolesti z jiné skupiny pracuji jako recepčí a je mi 38 let.Děkuji předem za odpověd.Hana Hynčicová
Odpověď: Takto se projevují obvykle změny od páteře, může být i podíl změn hormonálních, nejspíše při antikoncepci. Pokud by obtíže trvaly či se zhoršily, pro klid bych absoloval raději sono, případně i mamograf, v rámci prevence.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8071
Dobrý den,vzhledem k rodinné anamnéze jsem byla odeslána na mamograf a kvůli výsledku po 1/2 roce na kontrolu s výsledkem:Na kontrol.CC I.sin.projekci je kůže o podkoží intaktní,je denzní parenchym až neredukuj.typu.Retromammárně se zobrazuje trojúhel. asymetrický okrsek žl.parenchymu-nález spíše v progresi, shluky mikrokalcifikací 0.Sonograficky hyperechog.parenchym,dobře ohraničený od intakt.podkož.tukové vrstvy,mlékovody štíhlé,patol.lese se nezobrazují.Nejsou patrny LU v před.axil.řase bilat.Mám přijít opět za 1/2 roku.Mohl byste mi napsat,co to znamená?Děkuji moc.
Odpověď: Lékař popisuje jen určitý stranový rozdíl ve žláze, za bradavkou vlevo se žlázou bohatší. Není si však úplně zcela jist a proto chce raději ještě jednu kontrolu, osobně nevím, proč, ale snímky nemám k dispozici..... Můžete mi napsat pro informaci jméno centra, kam chodíte?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8070
Dobrý den, byla jsem na SONO prsou, babička (ze strany maminky, maminka je zdravá) na rakovinu prsu zemřela. Je mi 32 let, jsem bezdětná. Zpráva z vyšetření zní: Oboustranně převládá tuková redukce, pouze retroareolárně směrem do HZK jsou patrny pruhy hyperechogenní žlázy. Dukty nejsou dilatovány. Přímé ani nepřímé známky patolložiska neprokazuji. V levé axille jsou přítomny oválné reaktivní LU o velikosti do 1 cm. Chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení zprávy. Děkuji za odpověď. Dagmar
Odpověď: Popis zcela normálního obrazu prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky