MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223


Dotaz č. 7712
Dobrý den, jsem těhotná ve 34. týdnu. Poslední asi 2-3 měsíce mi z prsou vytéká kolostrum. Z jednoho vývodu mlékovodu na levém prsu mi ale vytéká tekutina s příměsí krve. Nejprve to bylo jakoby žluté sérum, posledních několik týdnů je to červená tekutina (jakoby bílé mléko s krví). Může se jednat o nějaké závažné onemocnění? Mám obavy, abych mohla kojit, čekám totiž dvojčata, tak budu "potřebovat" oba prsy. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

je vhodné zjistit, zda je příměs skutečně krvavá, takže si nechte sekret odebrat na sklíčka na některém ze screeningových center nebo to může odebrat Váš gynekolog, který Vás rovněž může odeslat na ultrazvukové vyšetření prsů. Na kojení to nebude mít žádný vliv, ale kdyby sekrece byla skutečně krvavá a přetrvávala by, bylo by vhodné sledovat Vás a po ukončení gravidity, event. kojení dále dovyšetřit, př. pomocí duktografie. Často se ale jedná jen o přechodný stav.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7711
Dobrý den,jsem měsíc po předčasném porodu,ještě v těhotenství jsem byla na ultz prsou a výsledek byl,že bych měla ještě před porodem přijít na kontrolu.Bohužel jsem porodila dříve.Volala jsem do centra a tam mi sestra řekla,že mám přijít za rok.Zpráva byla:vlevo v HZK asi4cm pod mammily na č2 okrsek žlázy s nahloučenými dukty pod cooperovým ligamentem.Mám čekat tak dlouho?Děkuji za zprávu.
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález byl zcela v pořádku - normální. Podle mě by jste mohla přijít až za rok, pokud jste v pořádku a nic si nehmatáte.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7710
Dobrý den,podstoupila jsem extirpaci tumoru pravého prsu.Závěr z histologického nálezu je: komplexní fibroadenom s okrsky atypické duktální hyperplázie.Dle oš.lékařky kontrola UZ za 6 měsíců.Mohu Vás poprosím o bližší osvětlení hist.nálezu a Váš názor na to,jak často je vhodné provádět kontroly.Předem velmi děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

nádor byl nezhoubný, ale byla v něm přítomná tzv atypická duktální hyperplázie, což znamená, že by u Vás byly vhodné kontroly 1x ročně. O jakou kontrolu se budete jednat (ultrazvuk nebo mamogfrafie) to určí lékař- mamodiagnostik a to podle Vašeho věku a typu prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7709
Prosím o sdělení,zda je nebezpečný a zda se nějak léčí hypoechogenní ohraničný útvar,benigního vzledu?Je zde nutná biopsie?
Odpověď: Dobrý den,

u benigního, tj. nezhoubného, útvaru, není biopsie nutná a benigní útvary pokud nerostou nebo nezpůsobují např. bolesti prsů, se neoperují.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7708
Dobrý den.Během asi půl roku se mi na prsou a okolo nadělalo hodně znamínek nebo spíš hnědých malinkých flíčků.Dnes jsem si všimla,že mi ztmavly bradavky a dvorce a obzvlášť na jednom prsu se mi udělal "shluk"jakoby bradaviček,celý dvorec je jimi posetý.Nebolí,nesvědí,nic to nedělá.Těhotná stoprocentně nejsem.Může se tímto způsobem projevovat počátek nějakého onemocnění nebo se spíše jedná o záležitost "estetickou" ? Děkuji,s pozdravem Pavlína
Odpověď: Dobrý den,

znaménka můžete ukázat kožnímu lékaři. Pokud jde o bradavičky na dvorci, je to normální- jedná se o mazové žlázky, viz předchozí dotazy v mamo poradně.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7707
Dobrý den. jsem po operaci nádoru pravého prsu(2001)chemoterapie, ozařování. Doposud jsem stále léčena,nejdříve Tamoxifen nyní Femara .Každý rok chodím na mamograf a v levém prsu mám malý útvar dle lékařů adenom benigní velikosti nyní 10x7.5 , Tento nález mám již od r2006 Prosím o radu zda mám trvat na dalším vyšetření.Poslední onkomarkery CEA 8.57.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

útvar v levém prsu se neměnní od r. 2006 a každý rok máte mamografii, lékař pozná, o jaký útvar se jedná, kdyby si nebyl jistý, provede biopsii. Na dalším vyšetřování netrvejte a řiďte se radami lékaře.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7706
Dobrý den!Chtěla jsem se zeptat-již delší dobu mám takovou menší bouli v levém podpaží. Někdy ji téměř necítím a jindy o ní vím téměř celý den(je citlivá na stlačení a bolí). Když jsem byla naposledy u své praktické lékařky, řekla mi, že by to mohla být přídatná žláza, ale řekla, že to je v pořádku, že se s tím nic nedělá.Pak když si vyšetřuji prsa, tak mi přijdou celá taková hrbolatá na pohmat a někdy mě celá prsa pobolívají.Takže se chci zeptat, zda je to všechno normální, nebo bych se měla něčeho obávat.Co bych měla dělat? Moc vám děkuju za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

pobolívání prsů, bolesti prsů, "hrbolky" v prsech, které si hmatáte - to je vše normální. Měla by jste se ale samovyšetřovat každý měsíc ve stejnou dobu, a to 2. nebo 3. den po ukončení menses, jen tak budete svá prsa dobře znát. Pokud jde o bouličku v podpaží- bylo by asi vhodné se přesvědčit, o co se jedná - přídatná žláza to být může- zaplaťte si ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách - ať jste klidná.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7705
Dobrý den,druhý den po operaci prsu(kvadrant prsu, uzliny v podpaží)se mi vytvořil v podpaží hematom velikosti vejce, modřina se rozlila po celém boku.Lékaři zavrhli operační odstranění, léčí antibiotiky.Hematom velmi bolí a mizí pomalu a mě čeká další léčba(radio a chemoterapie).Je prosím možné toto hojení nějak urychlit?
Odpověď: Dobrý den,
no po pravdě řečeno nelze to urychlit. Léčbu nechte na lékařích, antibiotika se dávají proto, aby nedošlo k infekci hematomu. Chemoterapii s hematomem užívat můžete a radioterapie se bude dávat až za nějakou dobu po operaci. Hematomy se vcelku rychle hojí, vstřebávají se, dá se taky použít mast na modřiny - Heparoid nebo Hirudin.

pěěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7704
Dobrý den, mám v levém prsu už asi 2 roky bulku, která je benigní, ani se nezvětšuje. Na doporučení lékaře jsem kvůli tomu přestala brát antikoncepci. Poté třičtvrtě roku prsa nezměněna. Nyní jsem 15. týden těhotná a po prohmatání prsů jsem zjistila, že přímo vedle již zmíněné bulky mám zase nějaký útvar, který je ale úzký a podlouhlý, možná je to jen žláza, nevím. útvar je nebolestivý. Mám se obávat? Chodím každý rok na sono, nyní jsem objednnaná za měsíc. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

obávat se nemusíte. V těhotenství se žláza velmi mění, rozšířuje se a tak je velmi pravděpodobé, že se jedná o žlázu nebo nezhoubný útvar- např. cystu. Ultrazvuk vše objasní. Buďte klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7702
Doplnenie udajov k dotazu c.7700 - maminka ma 57r.sono nalez-vpravo v mieste hmatnej rezist.na rLQQ je hypoechog.neostro konturovane TU ložisko cca 25mm,v tesnom kontakte samostatny drobny satelit.Axily bez LAP.Nasledne bola robena ta biopsia.Prosim vas co znamena stadium WHO 2(kolko ich je?)a za aku dlhu dobu sa dostane rakovina do stadia 3,na operaciu ju objednali az o 4tyzdne,skor nebol termin,dr.nam to skoro vobec nevysvetlila.Ake su sance na uplne vyliecenie?Co znamena dezmoplazia pritomna?mama chodila na prevent.prehliadky,predrokom bolo sono negativne.Dakujem!!!!
Odpověď: Dobrý den,

prognóza onemocnění u Vaší maminky je dobrá. Nejdřívě bude operována, operace za 4 týdny je včasná operace. Pokud bude provedený záchovný výkon na prsu, prs se poté ozáří a maminka bude dále užívat hormonální léčbu v tabletách. Vypadá to, že nejsou postižené podpažní uzliny, což je dobře, ale definitivní stav uzlin v podpaží a stádium onemoicnění se určí až po operace. Rakovina z jednoho do dalšího stádia nepřechází rychle a navíc maminka bude léčena.
Váš poslední dotaz- desmoplastická reakce- znamená tvorbu vaziva v okolí nádoru, která je typická pro vývodové karcinomy, je to jen poznámka histologa.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7700
Velmi pekne prosim o vysvetlenie vysledku z biopsie- 15m valcek - 1, 2-zmotané, 1-2 Zk. klinicka dg.N92 MIkroskop. nález - punktaty prsnika-infiltrujuci duktalny karcinom,WH0 gr.2, invazia do tuku a lympfocyfarna reakcia nezachytene,dezmoplazia pritomna.lymfangioinvazia nepritomna. ER-95, PR-95, p53-0, cerb-0, bcl-pozit.,Ki67-10-15 Zaver-C 50.9 Ake ma maminka vyhliadky na úplné vyliecenie. Dakujem pekne
Odpověď: Dobrý den,

víme z Vašeho popisu, o jaký nádor se jedná a že bude dobře citlivý na hormonální léčbu. Jinak ale neuvádíte další důležité údaje, na kterých závisí prognóza onemnocnění- velikost nádoru, stav lymfatických uzlin v podpaží-ev. přítomnost metastáz, věk maminky.
event doplňte údaje

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7699
Dobrý den,prosím,zda mi můžete blíže vysvětlit pojem- sin-asymetrie density v mediální pol. o vel.7mm-nemá korelaci v šikmé projekci,fibro-
cystická mastopatie oboustr. Mnohokrát děkuji
Odpověď: Dobrý den,

znamená to, že se v prsech mohou vyskytovat cysty, je zřejmě asymetrie - více žlázy v levém prsu, ale to je běžné. Důležité je, že lékař nenašel v prsech žádný podezřelý útvar a nejsou známky zhoubného nádoru prsu. Váš nález je normální.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7698
Dobrý den, je mi 32 let, mám 2 děti, mladší (nyní 21 měsíců) jednou denně kojím. Nedávno jsem si všimla asi 2 cm dlouhého "dolíčku" na levém dvorci. Na pravém mám pouze malé "hrbolky". Když zvednu ruce nad hlavu, vše je výraznější. Nejvíce je to vidět před kojením, po kojení jsou "dolíčky" nepatrné nebo jen velmi málo viditelné. Žádné jiné neobvyklé příznaky nabo bolesti nemám. Samozřejmě se ukážu své gynekoložce, ale zajímal by mě i Váš názor. Děkuji!
Odpověď: Dobrý den,

myslím si, že nejde o nic vážného. Během kojení se prsy neustále mění. Poraďte se s gynekoložkou. Můžete také absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů-odešle Vás na něj Vaše gynekoložka anebo si jej bez žádanky můžete uhradit sama.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7697
Dobrý den, moje maminka je po operaci lobulárního karcinomu mammae I.sin-HZQ, cT1N1Mx-C50.4. Je před zahájením zajišťovací léčby, operován byl levý prs, a nyní se jí udělala malá bulka na pravém předloktí, vypadá to jako v žíle. Může jít prosím o metastázu? Jaká je prognóza nemoci? Maminka má 78 let. Děkuji. Marie Ryšavá
Odpověď: Dobrý den,

bulka na levém předloktí s největší pravděpodobností nesouvisí s rakovinou prsu. Prognóza rakoviny prsu u starších žen je obecně dobrá, u maminky byla zřejmě metastáza v podpažních uzlinách - z údajů, které uvádíte, nevím jestli jsou u ní i vzdálené metastázy - např. v játrech.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7696
Dobrý den,od května010 jsem léčena na inv.dukt.karciom,grading3,triple neg.13x8x10mm,sent.uzlina bez nádoru,dvě uzlin.bez nádoru,Brc1 pozit.,angioinvaze.Prošla jsem oboustr.masteckomií,6xchemo doxecatel+antracyklin,je mi 38 let.V prosinci rekonstrukce prsu implantáty.konec ledna nález na levé axile/3 uzliny/.Prosim Vás znamená to,že léčba nezabrala?Co bude dále následovat?je možné vyléčení? děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nález na levé axile - znamená to, že jsou v axile ověřené metastázy karcinomu prsu? Nezmiňujete se, o který prs se jednalo. Oboustrannou mastektomii jste podstoupila pravděpodobně z důvodů rizikovosti pro druhý prs.
I kdyby se jednalo o metastázy rakoviny prsu do uzlin v levé axile, je vyléčení možné, jen budete dále léčena, je důležité, aby se zabránilo vzniku vzdálených metastáz.

pěkný den Houserková


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7695
Dobrý den,
Subj.bez obtíží,bolesti,sekrece0, Obj.prsy symetrické,kůže čistá,RM oblast vč. dvorce a bradavky bez patologie,palpačně bilat na rozhraní ZK výrazně zhrubělá žláza s rezistencí vpravo 1cm,vlevo 1,5 cm,axily bez zvětšených nebo bolestivých uzlin.USG s nálezem mnohočetných FA do 13 mm bilat,bez malignity,axily 0.Dop.vysadit HAK....gynekolog mi napsal Nuvaring..že je nízkohormonální a měl by vyhovovat..Zkusím ho, ale bojím se že mi bude vyhovovat a za půl roku mi paní doktorka vynadá že jsem měla HA vysadit,a je mi 22 a potřebuju ji.
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenomy se vyskytují u žen užívajících HAK i u žen, které HAK neužívají. Fibroadenom nebo mnohočetné fibroadenomy prsní žlázy nejsou důvodem k vysazení HAK. Kliďte ji dál užívejte a paní doktorce to vysvětlete.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7694
Dobrý večer,mé mamince-69let,byl zjištěn karcinom praveho prsu.Dle nálezu se jedná o neprav.ložisko průměru 11mm,v těsné blízkostidalší ložisko 6mm.Výsledek imunohist.vyšetření:ER 100%,PR 100%,MIB1 20%,E-cadherin neg.,Her-2 neu.,skore neg.Prosím,je opravdu nutná ablace prsu,není možnost jiné léčby např.hormonální.Předem děkuji za odpověď.Černecká
Odpověď: Dobrý den,

pokud se jedná o dvě léze velikosti 11 a 6 mm v těsné blízkosti a nejsou jiné změny prsu, nevidím důvod k ablaci prsu, myslím, že by technicky bylo možné provést výkon záchovný (odoperovat pouze část prsní žlázy). Prs se potom musí ozářit, tzv. radioterapie. Maminka bude užívat hormonální terapii, preparáty jako př. Tamoxifen nebo Femara. Pokud by operace vůbec nebyla, je rovněž možné pouze užívat hormonální terapii (nádor je na ni velmi dobře citlivý), dojde ke zmenšení, možná i k úplnemu vymizení nádorových ložisek.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7693
dobry vecer pani doktorka bola som dnes u zenskej a ta mi povedala ze to neni po zenskej stranke neviete mi poradit dakujem myslim tie uzliny pri rozkroku
Odpověď: Dobrý den,

zkuste se tedy obrátit na jiného lékaře, když Vám gynekoložka neporadila (třeba na Vašeho praktika). Pokud myslíte oblast třísel, dají se tam někdy vyhmatat drobné uzliny, bývají velmi povrchově uložené a jsou patrné při ultrazvukovém vyšetření.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7692
Dobrý večer chtěla bych se zeptat,mám malou otázku.Je mi 20,a už 2-3týden mě bolí pravé prso,a kolikrát mě v něm popíchává,a nemohu ani usnout opravdu je to taková ta pichlavá bolest,při doteku mě to bolí také,zkoušela jsem různé to prohmatávání,ale nic jsem necítila,ze spod prsa me to trosku bolí když se toho dotknu.Ale jinak jsem zatím nenašla žádnou tu bulku,tedy doufám,jelikož nevím ani jak vypadá,tak asi jsem ji nenašla.Tak vás prosím o radu.Děkuju Zuzka
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů nejsou známkou nádoru. Nebude se jednat o nic vážného, bolet může vlastní prsní žláza a do prsu se také propagují bolesti např. od hrudní páteře. Bolesti časem určitě pominou, vyšetřit prsa si můžete nechat ultrazvukem, ale myslím, že nález bude normální.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7690
Dobry den,uz asi 4 dny me hodne boli a obcas i trochu svedi prsa.Chtele bych se zeptat,jakou to muze mit pricinu.Moc dekuji za odpoved.Monika Pavlovska
Odpověď: Dobrý den,

příčinu to nemá vážnou. Bolesti prsů se u většiny žen v menší míře vyskytují v druhé polovině menstruačního cyklu a může se stát (většinou na přechodnou dobu) že bolesti prsů jsou výraznější a trvají třeba i po celou dobu cyklu. Příčinou jsou hormonální výkyvy, které nemusí mít další projevy. Svědení prsů bude nejspíš rovněž přechodné, vyčkejte, pokud by potíže delší dobu přetrvávaly, vyhledejte lékaře, př. gynekologa a poraďte se.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7689
Dobrý den,asi měsíc mám zduřelou pravou bradavku, na dotyk lehce bolestivá. Asi rok cvičím v posilovně (žádné přípravky neužívám!)Čím to může být?
Jarda
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubné rozšíření žlázy za bradavkou, tzv . gynekomastii. Příčiny jsou různé, někdy užívání některých léků, gynekomastie bývá vázána také na určitý věk....Často se gynekomastie vyskytuje u mladých mužů, příčina je hormonální a přitom se nejedná o závažnou hormonální poruchu nebo onemocnění. Většinou rozšíření žlázy ustoupí samo a není potřeba nějak to řešit. Pokud by stav přetrvával nebo se žláza nadále zvětšovala, je nejlepším řešením chirurgické odstranění žlázy - jedná se o velmi jednoduchou operaci

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7688
Dobrý deň, ďakujem za odpoveď,chcela by som doplniť úudaje k otázke č.7674. Wobenzyn som brala asi rok, indonal s menšími prestávkami dva roky. okrem nálezu dvoch veľkých cyst v pravo,ktoré sa za 4 mesiace zväčšili cca o 0,5cm nález v QQ prsníkov pretrvavajú cysty menších rozmerov. Vľavo cysty do 1cm.Dada
Odpověď: Dobrý den,

cysty do 10 mm bych vůbec neřešila, vyskytují se v určitém typu prsu běžně a považujeme je za zcela normální součást prsní žlázy. Zvětšení cysty o 5 mm je malé zvětšení cysty, nepodstatné. Nevím, jak jsou ty dvě "velké" cysty velké - rozměry, ale pokud Vám nezpůsobují trvale větší potíže- bolesti, tak bych je "nechala" v prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7687
Dobrý den paní doktorko, mojí maminku trápí výtok z bradavky. Při mamografu jí byly zjištěny papilony. Odkázali jí na její gynekoložku. Co to znamená, jak se to dá řešit? Děkuji předem
Odpověď: Pokud byly zjištěny na mamografii (zřejmě při provedené duktografii) papilomy, provádí se jjejich operační odstranění. Při operaci se papilomy odstraňují spolu s mlékovodem, ze kterého je výtok. Tato operace se odborně nazývá mikrodochectomie. Maminka by se měla spíše objednat na operaci u chirurga a doporučení k operaci by měla mít od lékaře, který papilomy diagnostikoval - tzn. lékaře radiologa (mamodiagnostika).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7686
Bola som na MMG a popis bol takýto: koža jemna, podkožie volné, redukcia prsníkov je obojstranne oneskorená, obojstranne prítomné opákne ostro ohraničené ložiská velkosti do 22 mm, patologické kalcifikáty neprítomné. Mohli by ste mi prosim vysvetlit co to znamená pre mna?
Ďakujem Oľga
Odpověď: Dobrý den,

především by Vám to měl vysvětlit lékař, který tento nález vytvořil. Myslím si, že je všechno v pořádku,v prsech jsou popisována jen nezhoubná ložiska. Lékař by Vám měl nález upřesnit - nenapsal nějaký závěr?

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7685
Dobrý den, je mi 23 let, minulý týden jsem zjistila, že se mi lehce olupuje levá prsní bradavka (problém stále přetrvává), která mě občas svědí (tak jednou/dvakrát do měsíce), žádné zčervenání, mokvání ani bolest nepozoruji. Na pravé bradavce nejsou viditelné žádné změny (možná občas též trošku suchá kůžička, ale v mnohem menší míře). Momentálně používám novou podprsenku s krajkou. Největší strach mám s Pagetovi choroby pr. bradavky a ráda bych Vás títmo poprosila o radu, zda je to u mého případu možné a pravděpodobné a pokud ano, jak mám tento problém řešit. Velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Pagetova choroba prsu ve věku 23 let - tak to by byla vskutku rarita. Pagetova choroba postihuje s oblibou ženy starší. Vhodné je ale určitě zajít ke kožnímu lékaři a poradit se, může to být ekzém bradavky, alergická kožní reakce na př. nějaký typ materiálu. Pokud jde o vyšetření prsů - můžete mít ultrazvukové vyšetření prsů, ale nejspíše bude normální, jedná se o změny kožní .....

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7684
Dobrý den,
v obou prsou už mám od dospívání (aspoň to tak vnímám), velké nepravidelné tvrdé útvary, které se táhnou až do podpaždí (určitě více než 10 cm). Žiju s tím dlouho, je mi 31 let. Může to být rakovina? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

o rakovinu jistě nejde. Nejspíše se jedná o zcela normální prsní žlázu, která někdy zasahuje i do podpažních jamek. Zaplaťte si ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách. Ultrazvukové vyšetření nález objasní a můžete být klidná.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7683
Dobrý den, paní doktorko,
na pravé bradavce mám už několik let bílou bradavičku, má asi 4mm a je skoro až na vrcholku bradavky. Dnes jsem si všimla, že změnila barvu a je tmavo fialová, jakoby více prokrvená, nevím, co by to mohlo být. Nebolí ani nesvědí ani nepálí. Mám 10m dceru, kterou ještě 4x denně kojím. Napadlo mě, jestli to třeba nemůže být podrážděné od toho kojení, holčička už má 6 zubů. Děkuji za odpověď. Eva
Odpověď: Dobrý den,

souvislost s kojením a výraznějším dráždením dvorce může změna barvy "bradavičky" mít. Nejspíše se jedná o výraznější mazovou žlázku na dvorci bradavky- pokud si nejste jistá, je dobré ukázat prs gynekologovi nebo také lékaři na screeningovém mamodiagnostickém centru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7682
Dobry den pani doktorko,uz nejakou dobu citim bolest,ktera zacina v podpazi,jde pres cele prso a vystreluje do bradavky.Neni to denne,ale porad na to musim myslet.Na mamogramu jsem byla vloni a byl v poradku.Je mi 53 let.Dekuji za odpoved Milena
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů jsou velmi časté, často asymetrické a často je nepůsobí vlastní prsní žláza.
Do prsu se mohou propagovat bolesti, které svůj původ mají ve svalově - kosterním aparátu, často z oblasti ramenního kloubu či hrudní páteře. Myslím, že nejspíše Vaše obtíže budou tohoto původu podle toho, jak bolest popisujete. Bolest zřídka bývá příznakem nádoru prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7681
Dobrý den, je mi 35 let a jsem bezdětná. Se samovyšetřením prsou začínám. Někde jsem četla, že je dobré nejdříve si je nechat odborně vyšetřit abych měla jistotu, že jsou v pořádku a pak následným samovyšetřováním jen kontrolovat zda se stav nemění. Je možné objednat se na vyšetření bez doporučení gynekologa? Kdo určí zda půjde o vyšetření ultrazvukem či mamografem? Děkuji Petra
Odpověď: No není to špatná úvaha, zvláště pokud si nejste jistá, co hmatáte. Takže ve Vašem případě je dobré si zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, doporučení k tomu mít nemusíte - seznam center je na těchto stránkách. Pak když budete vědět, že je vše v pořádku, tak začnete se samovyšetřením prsů a to vždy POUZE 1x za měsíc 2. nebo 3 den po ukončení menstruace (jestliže nemáte měsíčky př. při HAK , vyberete si 1 den v měsíci) a budete srovnávat žlázu vždy ve stejný den cyklu - měla by být zhruba stejná, samozřejmě neplatí to bezvýhradně. Když si pak nahmatáte v prsech "něco" (bulku, ztužení,..) , co tam obvykle nebývá, pak je vhodné zajít se nechat vyšetřit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7680
Dobrý den, je mě 21 a chtěla bych se zeptat jak významná je souvislost mezi vznikem nádoru a bouchnutím do prsu. Když jsem ležela v posteli spadl mě asi z 30 cm výšky ovladač od TV (je docela těžký) a zrovna ostrým rohem dopald na prs. Může to být nebezpečné? Nebo se tím zabývám zbytečně? Děkuji za pomoc
Odpověď: Souvislost mezi vznikem zhoubného či nezhoubného nádoru prsu a traumatem (úrazem) prsu není žádná. Takže buďte v klidu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7678
Dobrý den paní doktorko,asi třetí týden mi vytéhá z prsu hnědá vodička,nic mě jinak nebolí.Je mi 46 let a na mamografu jsem byla v říjnu,vše bylo v pořádku.Mám se plašit,nebo se to někdy stává.Děkujiza odpověd a přeji vám krásný den Zdena
Odpověď: Dobrý den,

určitě se nemusíte plašit. Pokud by ale sekrece přetrvávala je vhodné navštívit Vaše screeningové centrum a sekret odebrat na sklíčka a event provést duktografii, tj. kontratsní yvšetření mlékovodů v prsu, kdy se po zavedení tenoučké kanyly do vývodu aplikuje kontrastní látka a poté se zhotoví mamografie. Při tomto vyšetření pátráme po velmi malém nádoru, který může být i nezhoubný, ale je příčinou sekrece. Takový malý nádor neodhalí ani mamografie ani ultrazvukové vyšetření.

přeji také krásný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7677
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat z prsou mi pozmáčnutí vyteče tmavá lepkavá tekutina.Mám v nich pocit jako když jsem byla těhotná a plnili se mi mlékem.neberu žádnou antikoncepci a ani žádné jiné prášky.Mohla by jste mi říct,co to může být?děkuji
Odpověď: Dobrý den,

sekrece z prsů je velmi častá, většinou bývá oboustranná sekrece hormonálně podmíněná, tzn. že je důsledkem hormonálních změn v organismu, které nemusíte jinak pociťovat. Je vhodné odebrat sekret na sklíčka na cytologické vyšetření- to provede lékař ve screeningovém centru. Je dobré o sekreci informovat Vašeho gynekologa, který by měl odebrat krev na stanovení hodnoty hormonu prolaktinu, jeho zvýšená hodnota může být odpovědná za sekreci. Pokud by byla sekrece jenom z 1 prsu a z 1 místa (póru) na bradavce) měla by se provést tzv. duktografie - tkontrastní vyšetření mlékovodů v prsu- tu opět provede lékař ve screeningovém centru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7676
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená tento nález z ultrazvuku.
Závěr:Pravděpodobně benigní nález - vlevo v ZHK v.s.FA a cystická nepravidelna duktektasie, bilat. cysty a duktektasie, vpravo v ZKK septovaný cystoid a mastopatický kondenzát žlázy. Vůbec tomu nerozumím.
Maminka umřela na rakovinu prsu v 59 letech.Prosím o vysvětlení nálezu a sdělení, zda je zde něco nebezpečného. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

lékař Vám měl nález vysvětlit. V prsech se vyskytují nezhoubné útvary- tzv. fibroadenomy, což jsou solidní útvary a cysty- nezhoubná ložiska (dutiny vyplněné tekutinou). Pokud je ve Vaší rodině jen 1 příbuzná s rakovinou prsu (ev. vaječníku), byť je to Vaše maminka, podstatně zvýšené riziko pro rakovinu prsu nemáte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7675
Dobrý večer pani primárka.
mamo. vyšetrenie zo dňa 20.12.2010.Záver: M 1.dx. v CC proj. v LQQ od mamily 8,0 cm mäkka opacit o priemere 1,0cm, bez hniezda MK.
M.1.sin. v reziduálnom tkanive bez patolog. opacít.Dop.USG
Prve USG absolvovane 1.2.2011 so záverom bilat.žľazy prechod.typu s prim.involúciou. Bez pat.usg zmien. Birads 1
Druhé USG absolvované 3.2.2011,zistené r-LQ ostro ohraničené hypoechogenne ložisko FIA v.s. 7,4x4,5mm. Birads 3
Behom mesiaca mám tri Biradsi 0,1,3!Podľa Vás ktorá diagnoza je správna? Ako mám ďaľej postupovať?
Veľmi pekne Vám ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,

nehleďte na BI RADS kategorizaci, je to věc lékaře. Poslední zpráva zní, že máte v prsu malý nezhoubný útvar, tzv. fibroadenom, který si chce lékař zkontrolovat zřejmě ultrazvukem (kontroly jsou do 1 roku).
Takže vyčkejte na kontrolu, podle popisu je vše v pořádku, nezhoubné ložisko neznamená pro Vás žádné riziko pro rakovinu prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7674
Dobrý deň.
chcela by som sa Vás opýtať, čo s cystymi, ktoré po viacpočetných punkciach sa opätovne nalievajú a zväčšujú. Na poslednom sone v pravo 40x35mm a 25x15mm. Nebolo by vhodné ich úplne odstraniť? Ďakujem za odpoveď. Dada
Odpověď: Dobrý den,

pokud jsou cysty mnohočetné a velké je to problém, způsobují bolesti prsů a po opakovaných punkcích se doplňují. Stojí za to vyzkoušet léčebné vpravení vzduchu do cysty-kdy po předchozím odsátí tekutinového obsahu cysty, se do cysty insufluje vzduch, který roztáhne stěnu cysty, způsobí mikrotraumata na její stěně a cysta se již nemusí doplňovat (zanikne). Pokud je jen jedna velká doplňující se cysta, která ženu obtěžuje, je ji možné odstranit operačně. Rutinní chirurgické odstranění cyst se nedoporučuje.
Také lze vyzkoušet preparát Wobenzym, po pravidelném užívání se udává v některých případech zmenšení počtu a velikosti cyst prsní žlázy.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7673
Dobrý den,
je mi 37 ler, 3 děti -14, 12 a 3,5roku. 3 roky mám Mirenu. Prsa mě poslední půlrok bolí často i mimo menstruaci a nyní bolí soustavně pravý prs ve vnější část při pohybu, vleže, chůzi, stále,pro hrbolatost v prsní žláze si nejsem samovyšetřováním jistá. Otec, matka zemřeli na rakovinu tl. střeva, teta(sestra matky) prsu.
Mám mít obavy? Děkuji Lenka
Odpověď: Dobrý den,

obavy mít nemusíte. Bolesti prů jsou častěji asymetrické, jednostranné nebo lokalizované jen do části prsu a bolí nejen samotná žláza, ale do prsu se propagují bolesti od svalově kosterního aparátu - nejčastěji bolesti, které mají původ v hrudní páteři nebo ramenním kloubu. Pro Vaši jistotu si můžete zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém z akreditovaných screeningových center. Pohmatové vyšetření prsů - samovyšetření- je vhodné provádět vždy pouze 1x za měsíc po skončení menstruace.Návod, jak je provádět, je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7672
vážena paní primářko. mamograf byl srpen 2010.bouličky mam jednu přimo v prostřěd praveho prsa nad dvorcem.když zmáčknu je to citlive i bolí. pakto jde v pravo k podpaží. třeba to jsou uzliny nevím.můj gynekolog mi prsa nepromáčkne říka atsi provadím sama vyšetření . třeba to neumím .jsem ze zdravotnictví možna pravě ůproto obava možna i hysterie děkuji říčařova
Odpověď: Dobrý den,

mamografie v srpnu 2010 byla tedy negativní-normální. Pokud jste si bouličku nahmatala až po mamografii, je vhodné opět zajít na kontrolu - ultrazvuk, ev. i mamograf třeba jen pravého prsu, rozhodně se nechte vyšetřit na některém z akreditovaných screeningových center- seznam je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7671
Dobry den Prosím Vas o vysvetlenie diagnozy. USG vyšetrenie prsníkov. Ra neg. Koža nezhrubnuta, podkožie voľné mamily nesecernujú.Prechodný typ žľazy, r - LQ ostro ohraničené hypoechogenne ložisko o priemere 7,4x4,5mm FIA v.s.Ostatný parenchým bez ložiskových zmien svedčiacich pre mal.TU, ev cystické procesy. Axily bez LAP.
Záver Birads 3, kontrola USG o 3 mes.
Mám 41rokov, už dva roky v menopauze. Môže to s tým súvisieť? Prosim o radu čo s tým FIA,môže to byť rakovina treba to dať von alebo lepšie je s tým nehýbať?
Ďakujem za vašu odpoveď.
Prosím odpovedať len emailom.
Odpověď: Dobrý den,

FIA je zkratka pro fibroadenom, tj. nezhoubný nádor prsní žlázy, je velmi malý a jistě Vám nečiní žádné problémy. Lékař provede kontrolu za 3 měsíce, je to normální kontrola u nezhoubného ložiska. Fibroadenomy se nedoporučuje operovat, pokus se nezvětšují nebo nepůsobí ženě bolesti.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7670
Dobrý den,
jsem ve 24. týdnu těhotenství. Během těhotenství se mi nsa prsních dvorcích objevily "malinké výrůstky", jakoby "potničky" nebo "bradavičky". Na jednom prsu je mám i mimo dvorec. Nebolí, nemají sekreci. Jsou v malém počtu, tak cca do 5 na 1 prsu. Jsou malé pár mm, světlé barvy. Myslím, že je to normální, možná to není ani vlivem těhot., jen se chci ujistit. Jako ekzém bych to rozhodně nepopsala. Jen jako takové ty výrůstečky, co se občas dělají v místech na kůži, která se víc potí. Chci se jen uklidnit, jestli se nejedná o nic vážnějšího.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o velmi častý dotaz. Na dvorci bradavky se normálně vyskytují mazové žlázy- tzv. Motgomeryho žlázky. Mohou produkovat i bílý tužší mázek, je vhodné jej nevymačkávat. U některých žen se objevují až později v průběhu života a často právě v období gravidity nebo kojení mohou být výraznější, je to způsobeno hormonálně. Takže je všechno v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7669
dobre rano ano maju jej robit biopsiu ale pecene a natahovat slachy v kolene .Chcem sa spytat ma vrodeny tombofilny stav mozu ju operaovat dakujem a stym prsom ide na kontrolu .vcera sa stazovala ze ten pravy prsnik ma tuhsi ako lavy akujem
Odpověď: Dobrý den

Váš první dozat je tedy, zda se může operovat při vrozeném trombofilním stavu - jistě ano, důležitá je pak pooperační péče a dávkování léků proti srážlivosti krve- to nechte na starost lékařům, důležité je, že o tomto trombofilním stavu vědí.
Dotaz na prsa- moc tomu stále nerozumím, ale pokud je jeden prs jiný- tužší než druhý, tak určitě je kontrola mamografická nebo ultrazvuková žádoucí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7668
Dobrý den, před půl rokem mi byli objeveny 2 malinko fibroadenomy, po půl roce jich mám cca 10 max 1,3 mm. některé velmi malé. je mi 22 let. 3 roky jsem brala HA Katya 30mg, bylo mi doporučeno ji vysadit, ale moje gynekoložka doporučila jako kompromis Nuvaring, že bude lepší. Ale bojím se, jeslti nemám opravdu uplně vysadit, ale bez HA si to neumím představit. Má HA na FA opravdu takový vliv?
Odpověď: Dobrý den,

HAK nemá na tvorbu nezhoubných útvarů v prsu - cyst a fibroadenomů zásadní vliv.
U některý žen se opravdu fibroadenomy vyskytují mnohočetně, pokud nejsou velké, rychle nerostou nebo nezpůsobují bolesti prsů z tlaku- není důvod k operačnímu řešení.
Myslím, že se počet fibroadenomů a jejich velikost u Vás časem ustálí, fibroadenomy mohou samozřejmě ve vašem věku ještě růst, takže ultrazvukové kontroly jednou ročně jsou na místě.

pěkný den Houserková


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7666
Dobrý den.Píšu sem jako matka svého syna .Je mu 14 let.Nyní mi přijel z lyžařského výcviku a říkal mi že má zduřelou levou bradavku,když jsem na to sáhla je to takové tvrdší a zduřelé.Na pravé nic nemá.Docela mne to děsí a nevím co s tím.Zda syna zbalit a jet k lékaři ,nebo zda to je nějaká hormonální výměna u chlapce v těle?Říká,že ho to nebolí.Nechci na nic myslet ,ale jsme ponaučeni předky ohledně reakoviny,tak se raději ptám a nejsem typ který nechává něco v náhodě.Děkuji Vám za vysvětlení a za Vaši radu.Věrka
Odpověď: Dobrý den,

u syna se jedná o nezhoubné rozšíření prsní žlázy, které se u chlapců velmi často vyskytuje v období puberty. Nejedná se o nic závažného, rozšíření žlázy vzniká v důsledku hormonální nerovnováhy v pubertě, ale může být bolestivé. Stav se většinou samovolně upraví.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7665
Dobrý deň,chcela by som sa spýtať. Mama absolvovala PET CT nenašli jej žiadne nádorové ložisko v celom organizme ale našli jej zveščené uzliny v axilách na oboch stranách so zvýšeným metabolizmom glukozy. Predtým bola liečená na nádorové ochorenie koreňa jazyka absolvovala dve chemoterapie a 35 ožarovaní. teraz ide na extirpáciu jednej uzliny.Mali si sme sa obávať,že by to mohlo byť niečo zlé? Cíti sa dobre stravuje sa už úplne normálne.Za odpoveď ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,

bohužel ani PET CT nedokáže spolehlivě odpovědět na to, zda je zvětšení podpažních uzlin způsobené nezhoubným onemocněním - př. zánětem a nebo se jedná o metastázy, proto je nutná exstirpace uzliny a její histologické vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7664
Dobrý den nahmatala jsem si v levem prsu na boku malou ale bolestivou bulku.Myslela jsem že se strati ale bolest neustupuje a bulka zustava stejna už 3 měsíce.Vím že by nejrozumnější bylo zajít k lékaři,ale prvně bych se chtěla zeptat vás co asi to může být.Děkuji Andrea 24let.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku spíše myslíme na výskyt nezhoubných útvarů - jedná se o cysty nebo fibroadenomy. Nebo se může jednat o ohraničené rozšíření žlázy. Stačí zajít na ultrazvukové vyšetření prsů, které nález objasní, můžete si vyšetření i zaplatit- pak nepotřebujete žádanku, nebo Vám žádanku vystaví lékař- gynekolog nebo praktický lékař. Myslím, že se o nic závažného jednat nebude, ale vyšetření neodkládejte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7663
Dobrý večer,je mi 28,mám dvě děti,stále kojím/syn 15měs./Moje mamka zemřela na rakovinu ve 48,prim.ložisko se nepodařilo najít.Při sam.vyšetření,jsou prsa hrbolatá,když zvednu ruce vypadají jako s celulitidou a kůže je občas svraštělá.Mám žádat nějaké vyšetření,nebo co dělat.Děkuji M.Janoušková
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem mladém věku je dobré samovyšetření prsů, můžete jej dělat i v době kojení, ale upozoňuji na to, že se stav mléčné žlázy během kojení stále mění. V období laktace- kojení se "hrbolky" a nepravidelnosti v prsou vyskytují častěji. Lépe je začít se samovyšetřením prsů až po ukončení laktace, vždy jednou za měsíc po ukončení menstruace si podle návodu vyšetřit prsa a vždy srovnávat pohmatový nález ve stejný den cyklu- tak, aby jste se v tom "vyznala". Pokud nemáte jistotu, že je vše v pořádku, můžete si zaplatit ultrazvukové vyšetření prsů / cena je 200-300 Kč/ na některém z akreditovaných center. Seznam centre je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7662
Dobrý večer, několik let chodím do mamární poradny v Příbrami. Jelikož mi bude 45 let, posílá mě paní doktorka na mamo vyšetření také do Příbrami. Sestra mi poradila, že mám jít na vyšetření pouze do akreditovaných pracovišť. Je Příbram-Zdaboř akreditované pracoviště? Děkuji za odpověď. Naďa Dušková
Odpověď: Dobrý den,
seznam akreditovaných pracovišť je na těchto stránkách - mamo.cz. Vaše sestra má naprostou pravdu, jen akreditovaná centra garantují vysokou kvalitu vyšetření po všech stránkách. V Příbrami akreditované centrum není- v nejbližším okolí jsou centra př. Beroun, Plzeň... centra jsou dopravně velmi dostupná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7661
Dobrý den,
kvůli genu BRCA2 mám odstraněny vaječníky. Po operaci mi pan primář v nemocnici doporučil , aby mi gynekolog po dohodě s onkologem předepsal hormonální substituční léčbu (kvůli osteoporoze,kostem,zubům atd), onkolog mi hormonální substituci nedoporučil, protože jsem odstraněním vaječníků snížila i riziko rakoviny prsu a hormony by to zase zvýšily. Co mám tedy proti osteoporoze dělat? Lékaři se v názorech na substitici různí.Bude mi 40let a prsa mám v pořádku.Mám se poradit u obvodní lékařky?
Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

poradila jsem se v případě Vašeho dotazu s onkologem. Hormonální substituční léčbu by onkolog spíše nedoporučoval - proti osteoporóze doporučil kalciové preparáty a preparát Alendronát (může Vám předepsat i internista).

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7660
dobry den chtela jsem se zeptat 29.12.2010. jsem porodila holčičku kterou kojim ale mam dotaz na to jestli je normalni že mam jedno prso vetši než to druhe. dekuji
Odpověď: Dobrý den,

ano je to normální, zejména v období kojení se velikost prsů může lišit. Pokud to až dosud nebylo, je pravděpodobné, že po ukončení kojení se velikost prsů vrátí k původní a nebude asymetrická.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7659
dobre ranko tu pise pani diktorka Mamily prominnuju.Vpravo v HLQ periferne je pritome pvalne t.c.nesuspektovane lozisko velkosti 6x3mm/ FIA ?intramammarnaLU/BI RADS/3 LOZISKO BENIGENHO VZHLADU V HLQdx dakujem
Odpověď: Dobrý den,

lékařka popisuje velmi pravděpdobně nezhoubné ložisko v pravém prsu, takový nález se většinou kontroluje do1 roku. Nejedná se o nic závažného.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7658
Dobrý den,
dnes jsem byla na mamografu,bohuzel bylo rozbité ovládání,sestry museli manualně mamograf nastavovat.
Zdravotní sestra říkala že to možná nebude správně ukazovat.
Je možné že by to mělo vliv na výsledek.
hrotně mě svědí prso,mám u bradvky malou vystouplou bouličku.
Toto mám ve zprávě- Sytá denzní nepřehledná struktura obouch prsních žláz.V šikmém prům. v pravo v HK patrně vnitřním - na C-Cprům. zachyceno jen částečně,výrazné zahuštění oválného tvaru o prům. 12mm. V okolí 3 mikrokalcifikace.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že i když nastavení hodnot bylo manuální, kvalita snímků byla určitě dobrá. Podle popisu se o nic jednoznačně podezřelého nejedná, nevím, zda je popis celý - byl nějaký závěr? nebo doplňoval Vám lékař ultrazvukové vyšetření?

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7657
Dobrý den,

mám dotaz ohledně mamografického výsledku vyšetření mamky, 56 let. Výsledek vyšetření: 3-BIRADS-pravděpodobně benigní, středně denzní fibroglandulární struktura typu tabárI, od minule změna, která bude zřejmě benigní etiologie. Další vyšetření doporučují za 6 měsíců. Mamce bohužel nikdo nevysvětlil výsledek. Nevím, zda máme počkat 6 měsíců nebo ji zamluvit další mamograf na soukromé klinice, aby se něco nezanedbalo. Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

výsledek BI RADS 3 znamená, že se v prsu objevila změna, kterou lékař hodnotil jako velmi pravděpodobně benigní, tj. nezhoubnou, ale chce si nález zkontrolovat. Chybou je, že mamince nikdo nevysvětlil o jakou změnu se jedná a že v tomto případě je opravdu vysoká pravděpodobnost, že jde o nezhobnou záležitost...kdyby tomu bylo jinak, lékaž by určitě indikoval např. biopsii.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7656
Dobrý večer,je mi 34 let,děti nemám(jsme ve stádiu pokusů).Asi 2-3 týdny mě sem tam lehce pobolívá v levém podpaží-jakoby mezi prsem a ramenem.Levou ruku mám pořád jakoby unavenou.Prsa vypadají na pohled i na pohmat v pořádku,nic jsem nenašla.Jen klasické hrbolaté podloží.Bohužel máme v rodině rakovinu prsu (babička na ni zemřela).Co byste mi poradila? Může se jednat jen o nějaké naběhlé žlázy nebo uzliny? Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se jedná jen o rozšíření žlázy, která může někdy zasahovat vysoko až do podpaží. Nález lze objasnit ultrazvukovým vyšetřením prsů-lze si jej i zaplatit na některém ze screeningových center. Jedna příbuzná s rakovinou prsu ve věku nad 40 let neznamená pro Vás podstatné zvýšení rizika pro rakovinu prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7655
Dobrý den paní doktorko,
je mi 21 let a našla jsem si bulku v prsu. Byla jsem na sonu a tam mi řekli, že jsem zdravá jako rybička. Ale byla jsem poslána do mamologické poradny na konsiliární vyšetření. Nevím co si pod tím představit a jestli se mám bát. Je sono spolehlivé? Moje babička prodělala rakovinu prsu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

pokud Vám řekli, že jste v pořádku, věřte že to tak je. Ultrazvuk je velmi vhodnou metodou vyšetření prsů u mladých žen, "bulky" v prsu jsou u nich nejčastěji způsobeny rozšířenou žlázou nebo nezhoubnými útvary- cystami nebo fibroadenomy.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7653
DOBRÝ DEN.ZAJÍMALO BY MĚ JAK SE DAJÍ VYŠETŘIT PRSA KDYŽ MÁ ŽENA INPLANTÁTY A ZDA SE V TOMTO PŘÍPADĚ DÁ ODHALIT RAKOVINA PRSU DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den,

u žen s implantáty, které jsou ve screeningovém věku - tj. mají nad 45 let, provádíme normální mamografické vyšetření, které se může s implantáty v prsu provádět. Většinou ještě doplňujeme mamografii ultrazvukovým vyšetřením, které dobře zobrazí implantát.Žláza nad implantátem je na mamografii a ultrazvuku dobře hodnotitelná a možnost odhalení rakoviny prsu je tak zcela stejná jako u žen bez implantátů. U žen do 45 let dáváme přednost ultrazvukovému vyšetření prsů.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7651
Dobrý den, chtela bych se zeptat.Je mi 34 let a chodím každý rok na preventivní sono vyšetření prsou.Loni v září se mi poprvé vyskytly malé cysty vpravo v HZK 7,7*7,6*4,2, vlevo v HQ menší 5,6*5,2*2,2. Jiné ložiskové změny benigního ani maligního charakteru nejsou patrny,axilárně nebyly zjištěny patologicky změněné uzliny.Letos v březnu budu poprvé podstupovat IVF stimulaci. Může mít tato stimulace nejaký negativní vliv na cysty?Rakovina prsu ani jiná se u nás v rodině nevyskytuje. Děkuji Petra H.
Odpověď: Dobrý den,

při hormonální stimulaci může dojít k přechodnému zvětšení cyst v prsu, což ale není důvod, aby jste stimulaci nepodstoupila.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7650
dobry den pani doktorka bolia ma obe prsia na lavej strane sa nic nenaslo ale na pravej ano su tam uzliky ,ale to neni vsetko bola som u gynekologicky na kontrole lebo mi nasla velku cystu krvavu mala som prist po menstruacii k nej na kontrolu bola som a povedala az budu bolesti v podbrusku mam prist dakujem vam za radu
Odpověď: Myslím, že jsem Vám už radila zajít na gynekologii - pokud máte bolesti v podbřišku.
Pokud jde o prsa- nevím, zda jste byla na mamografii nebo na ultrazvuku- nevím kolik je Vám let, takže podle věku by jste v případě hmatného nálezu v prsu na některé z vyšetření měla zajít.

Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7649
Dobrý den, je mi 32 let, mám dvě děti, druhé má rok a stále jej kojím. Asi před měsícem jsem si v pravém prsu - nahoře směrem k podpaží - nahmatala menší útvar, možná spíš jen hrbolaté podloží, nyní mám pocit, že je to výraznější. Příští týden jdu na preventivní kontrolu na gynekologii, ale jsem velmi nervózní, tak Vás prosím o Váš názor, o co by se mohlo jednat.
Děkuji za odpověď,
Černá
Odpověď: Dobrý den,

velmi pravděpodobně se jedná jen o rozšířenou žlázu, která může zasahovat až do dolní části podpažní jamky. Lze se o tom dobře přesvědčit ultrazvukovým vyšetřením prsů, které se může provádět i u kojících žen. Gynekolog by Vám mohl vystavit na ultrazvukové vyšetření žádanku, event. si toto vyšetření bez žádanky můžete i sama uhradit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7648
dobry vecer pani doktorko .mam asi 12 let tesne pod levym prsem smerem k zaludku tukovou bulku. nejak exsta rychle nerostla ma asi 2 cm prumer z vnejsku.nemuze me nejak ohrozit na zivote ,kdyz nebudu s ni nic delat?NEBO ME MUZE TUK OBALIT SRDCE_?DEKUJI ZA ODPOVED KAUCKA
_
Odpověď: Dobrý den,

tukové nádory- tzv. lipomy- se velmi často vyskytují u žen v podkoží, jsou často dobře hmatné. Nádor Vás nemůže nijak ohrožovat, se srdcem a hrudní dutinou nemá nádor nic společného.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7647
Dobrý večer paní doktorko. Dnes mi byl zdělený výsledek histologie po extirpaci papilomu. Mám mít nějaké pochybnosti? vzorky obsahují prsní žlázy s obrazem fibrózně cystické mastopatie a okrskem intraduktálního papil.s úseky apokrinní metaplázie. Myoepiteliální populace vykazuje pozitivitu HMWCK,S100,CD10,HHF-35a ozřejmují minoritní komplexně členěné úseky neoplázie typu ADH. Neoplázie vykazuje pozitivitu CK7 a parciálně i HMWCK.Může to něco znamenat do budoucnosti sklon k rakovině?? děkuji
Odpověď: Dobrý den,

histologický výsledek byl benigní- nezhoubný. Papilom obsahoval i tzv. ADH, tj, atypická duktální hyperplázie, je to riziková léze - ale vše bylo z prsu odstraněno spolu s papilomem, o rakovinu prsu se nejednalo, takže můžete být sledována ve zvyklých screeningových intervalech- tj pokud máte nad 45 let věku tak 1x za dva roky mamografické vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7645
Dobrý den,je mi 55 let ,na mamograf. vyšetření chodím pravidelně každý rok,jelikož má sestra měla rakovinu prsu,já sama jsem měla zduřen. uzliny.Zajímalo by mě ,jestli toto vyšetření hradí zdrav. pojištovna,protože v naší nemocnici Třinec se od nového roku platí 550,- kč.Děkuji za Vaší odpověd.Jsem pojištěná u ČPZP-205.Spozdravem M. Tomaniecová
Odpověď: Dobrý den,

mamografický screening- tj. mamografii- hradí všem ženám v ČR všechny pojišťovny od věku 45 let do konce života ve dvouletých intervalech. Pokud chce žena vyšetření každý rok, může si mamografii nebo ultrazvuk zaplatit v meziroce- cena 550 Kč za mamogragii je obvyklá, spíše nižší.

pěkný den Houserková

Ještě doplnění dotazu- nemocnice Třinec nemá akreditaci - tj. doporučení k provádění mamografického screeningu. Máte screeningový věk (nad 45 let) a proto by jste měla chodit na vyšetření do některého ze screeningových center, scr. centra jsou v nejbližším okolí v Ostravě, Karviné, Frýdku - Místku.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7644
mám bolestivé pravé prso na omak, prosím o adresu brněnského centra
Odpověď: Dobrý den,

adresy a telefonní čísla všech center najdete na těchto stránkách. V Brně jsou 4 screeningová centra.
Můžu doporučit Masarykův onkologický ústav- Žlutý kopec 7

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7642
Pac.55 let. Dg.Multifokálního lobulárního karcinomu in situ D05.1-st.p.Segmentektomii s odstraněním sentinelového LU 1/11, ER 100%, Pr 60%, MIB 1 do 10%, Her2/neu-skore 1*** Indik.je doplnění stadingových vyšetření. Prosím o vysvětlení a prognózu do budoucna. Děkuji Jitka
Odpověď: Dobrý den.

lobulární karcinom in situ není v pravém slova smyslu zhoubným nádorem, ale je rizikovou lézí. Do budoucna i když byl z prsu nádor odstraněný to pro Vás znamená častější vyšetření prsů. Na vyšetření prsů by jste měla chodit 1x ročně a měla by jste být v péči onkologa. Segmentektomie je typ záchovného výkonu na prsu, sentinelová uzlina je spádová uzlina, kde se většinou vyskytuje jako v první uzlině metastáza karcinomu prsu - pokud tedy nádor metastázu vytvořil.
ER, PR -jsou to hormonální receptory v nádoru, znamená to, že Váš nádor je velmi dobře citlivý na antihormonální léčbu /léčba antiestrogeny/ .

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7641
Dobrý den,před čtyřmi lety jsem absolvovala ultrazvuk prsu.Mám 5.rok tělísko Dana a vždy mě hodně před menstruací bolí prsy,pravé více.Bála jsem se jestli v pravém prsu nemám nějaký nález.Paní doktorka mě vyšetřila a ujistila mě,že je vše v pořádku a jde o hormonální poruchu.Protože tenhle problém přetrvává chci se zeptat,jestli je to z důvodu Dany a co se v mém případě dá dělat.Je mi 39 let a žádná žena v naší rodině rakovinu prsu nemá,i tak mám přirozeně strach.Děkuji Adámková.
Odpověď: Dobrý den,

bolest prsů není příznakem nádoru, takže bát se nemusíte. Bolesti prsů jsou velmi časté a mohou být často asymetrické a lokalizované třeba jen do části prsu. Také se do oblasti prsu mohou propagovat bolesti způsobené onemocněním hrudní páteře nebo ramenního kloubu. Nejčastěji se jedná ale o bolesti žlázy v důsledku přirozených hormonálních změn třeba během menstr. cyklu. Nitroděložní tělísko Dana na rozdíl od tělíska Miréna nemá obsah hormonu, takže s bolestmi prsu nejspíše nesouvisí. Můžete si pro Váš klid zaplatit ultrazvukové vyšetření na screeningovém centru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7640
Dobrý den.Je mi 28 let, matka(+37) mi zemřela, když mi bylo šest let.Kdy mám začít chodit na kontrolu prsů, abych nic nezanedbala.

Děkuji
Šťastná
Odpověď: Dobrý den,

předpokládám, že maminka zemřela na rakovinu prsu. Máte právě čas na to, aby jste začala chodit na ultrazvuková vyšetření prsů. Frekvenci a typ vyšetření prsů určí mamodiagnostik, tj. lékař screeningového centra. Riziko pro rakovinu prsu stanoví většinou genetik. Na genetické vyšetření Vás může odeslat lékař screeningového centra nebo třeba onkolog. Riziko pro rakovinu prsu představuje rovněž rakovina vaječníku u přímých ženských příbuzných. Měla by jste chodit i na pravidelné gynekologické prohlídky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7639
Dobrý den. Je mi 64 let a vyšetření na mamografu jsem již
v dvouletých cyklech obsolvovala. Nyní mám však implantován kardiostimulátor.Mohu podstoupit vyšetření na mamografu?
Děkuji za odpověď!
Odpověď: Ano, můžete, nejsou žádná rizika, mamografii s kardiostimulátorem můžete v klidu absolvovat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7638
Dobrý den, je vyšší pravděpodobnost rakoviny prsu s vpáčenými bradavkami?

Děkuji..
Odpověď: Určitě není, vpáčené bradavky nepředstavují zvýšené riziko pro rakovinu prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7637
Dobrý den, chci se zeptat na frekvenci ultrazvukových vyšetření prsu. Je mi 39 let, mám provedené zvětšení prsou. Před tímto zákrokem jsem byla na ultrazvuku. Vše bylo v pořádku. Operace i vyšetření ultrazvukem mi bylo provedeno prakticky současně tzn. v červenci minulého roku. Za jak dlouhou dobu mám znovu podstoupit vyšetření ultrazvukem a vzhledem k mému zákroku je lepší podstupovat toto častěji nebo raději mamograf? Děkuji mnohokrát za informaci a přeji příjemný den. Pavlína J.
Odpověď: Dobrý den.

Bez ohledu na plastickou úpravu prsů je vhodné provést 1. mamografické vyšetření prsů ve 40 letech věku, pojišťovny hradí mamografický screening až od 45 let věku, takže si mamografické vyšetření hradíte. Mamografie nás informuje o tom, jaký typ prsu máte a zda bychom v případě, že si budete chtít nechat svá prsa vyšetřit ve věku 40 - 45 let za úhradu- dali přednost mamografii nebo ultrazvukovému vyšetření. U tukového typu prsu je vhodnější mamografie po 2 letech a u žlazově - vazivového typu prsu je vhodnější ultrazvuk - doporučení k typu vyšetření Vám dá radiolog- mamodiagnostik. Mamografie se provádí i u silikonových implantátů, ale většinou ještě doplňujeme i ultrazvuk, který velmi pěkně zobrazí implantát.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7636
Dobrý den, paní doktorko,

je mi 30 let, mám půlročního synka (druhý potomek) a kojím. Před 14ti dny jsem si našla v prsu malou nebolestivou bouličku v blízkosti dvorce. Již jsem objednána na UTZ. ALe chci se vás zeptat na zkušenost se změnou v prsou během kojení.

Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý den,

během gravidity a zejména během laktace se žláza velmi mění. V době kojení se častěji vyskytují nezhoubné útvary prsů- př. cysty, mléčné cysty, adenomy...Je dobře, že jste se na ultrazvukové vyšetření objednala, s největší pravděpodobností se nebude jednat o nic závažného.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7635
Dobrý den,je mi 59 roků,před šesti lety mi vysávali z prsu, něco tam našli,před dvěma roky na mamografu opět byl nález,nyní jsem byla opět na mamografu a již to na snímku nebylo.Bylo mi řečeno že se stává,že se to někdy vstřebá.je to možné?Děkuji Linhartová
Odpověď: Dobrý den,

jednalo se pravděpodobně o cystu nebo cysty v prsu. Cysta je nezhoubný útvar, vyplněný tekutinou a skutečně se stává, že se cysta samovolně z prsu ztratí, nebo se může na jiném místě další cysta vytvořit. Nejedná se o nic závažného. Pokud je cysta velká a způsobuje bolesti prsů- je vhodné ji napíchnout tenkou jehlou a tekutinový obsah cysty odsát.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 7634
Dobry den chci se zeptat mam v levem prsu fibroadenom o velikosti 1x1cm lekar mi doporucil odstraneni.musi to byt?neni mozne jen sledovani nebo jina metoda?dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

u nezhoubných nádorů prsů- konkrétně fibroadenomů- se nedoporučuje chirurgické odstranění, pokud není nádor veliký nebo rychle neroste nebo třeba nezpůsobuje bolesti, apod. Fibroadenom velikosti 1 cm je vhodné pouze zkontrolovat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky