MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248


Dotaz č. 9951
Dobrý den,ze dne na den jsem dostala bolesti v prsu, bodavé,střídající se pálivé, prso mi po celém obvodu nad dvorcem bradavky ztvrdlo jako kámen.Jsem objednaná.Prosím o odpověď, je to vážné?
Odpověď: Dobrý den, nemohu odpovědět jednoznačně. Pokud chodíte pravidelně na preventivní prohlídky tak určitě nepůjde o nic závažného, jelikož "závažné" věci v prsech se zpravidla nevyvíjejí takto překotně, ale pozvolna. Může jít o vystupňované hormonální změny, nebo zánět, ale to byste měla mít i jasné příznaky. Nevím na co jste objednaná, ale jistě návštěvou lékaře dojdete ke správnému závěru. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9949
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, co znamená akcentace duktů 3-4mm bilaterálně.
Je dilatace duktů synonymem pro akcentyci?
Děkuji za opdověď
Odpověď: Dobrý den, ano, akcentace i dilatace jsou pojmy pro rozšíření mlékovodů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9948
Dobrý den,pravé prso mě na jednom místě trochu svědělo(ani nijak moc nepříjemně,jen mě to spíše upozornilo).Když jsem si ho prohlédla,tak tam mám malý červený flíček.A když jsem si to poté začala prohmatávat,tak jsem pod tým flíčkem našla malou bouli(jako hrášek-velikost i tvar).Mám 2 děti,které byly kojené.Je mi 30 let.Co to znamená?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, může se jednat jen o drobný kožní zánět s infiltrací podkoží. Pravděpodobně odezní spontánně, pokud ne, tak teprve doporučuji návštěvu lékaře. Vhodné je i ultrazvukové vyšetření prsů, pro prevenci a osobní klid. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9947
Dobrý den,
včera mi na chirurgii začali léčit absces v prsu. V sobotu jsem skončila šestinedělí, plně kojím, od včera tedy pouze ze zdravého prsu. Můj dotaz je, zda-li nemohlo kojení do včera malému nějak uškodit a z toho hnisavého ložiska se dostat nějaké bakterie do mléka. Nebo mají tolik protilátek, že se nemusím vůbec bát. Moc děkuji. S pozdravem Markéta K.
Odpověď: Dobrý den, záleží jak byl hnisavý zánět rozsáhlý, pravděpodobnost infikace malého lze připustit, ale pokud vezmeme v úvahu, že mu mléko chutnalo :-), tak mléko spíše nebylo zasaženo. Určitě buďte v klidu, šlo jen o přechodnou dobu, nežli se na absces přišlo. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9946
Dobrý den, jsem rok po operaci prsu,histologie z operace: Reziduum DCIS, G2, SNB negativní, dg: D059, pTNM/7/:pTis N0, docházím stále na aplikaci Zoladexu a mám dotaz, zda můžu jet letos k moři?
Odpověď: Dobrý den, určitě jeďte a užijte si to :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9945
Co to jsou axily a je-li zhoubné mít tam uzlinky. Jde o vyšetření prsu.
Děkuji za odpověď.
kontakt: lacetex@seznam.cz
Musilová M.
Odpověď: Dobrý den, axilla je podpaží, kde běžně najdete množství lymfatických uzlin. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9944
Dobrý den pane primáři, chtěla jsem se zeptat, zda není nebezpečné, když mi vytéká při zmáčknutí bradavky tmavě zelený výtok. V druhém prsu mám výtok mléčné barvy. Bolesti žádné nemám. Zhruba před pěti lety jsem kojila. Je mi 38 let. Nevím zda bych měla to začít řešit.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, sekrece z prsu mají velmi pestrou škálu barev a nemají hlubší význam. Zpravidla mají hormonální podklad, alarmující je až sekrece krvavá. V daném případě a s přihlédnutím k vašemu věku rozhodně doporučuji provedení preventivního ultrazvukového vyšetření, při němž je možno přehlédnout i hlavní mlékovody. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9942
Dobrý den,
mohli byste mi ktéto zprávě říci více?
typ Tabár 5.
Neredukováná denzní žláza uložena ve všech kvadrantech, benigní kalcifikace vpravo, na MG i v UZ obraze bez patol.ložisek, v obou axilách bez patol.LU.

Děkuji
Odpověď: Dobrý den, zcela zdravý nález. Tabár je klasifikace popisující struktuturu vašich prsů. Tabár V je velmi bohatá žlaznatá struktura, na mamografii tudíž velmi nepřehledný typ žlázy u kterého je pro zvýšení přesnosti vyšetření zpravidla vždy doplňováno ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9941
Dobrý den, je mi 31 let, žádné rodinné predispozice nemáme, na prsou žádné změny nepozoruji, dítě jsem měla ve 28 a 30 letech a obě kojím/kojila do 1.5roku. Občas mě pobolívá jedno prso, nikde jsme si ale nic nenahmátla, a když si na něj šáhnu, bolestivé taky není. Je možné, že to mám i od srdce, stává se mi to, když jsem ve stresu a mám starosti. Jsem objednaná na květen do Mediconas na sono, myslíte, že se mám i tak obávat (kvůli té bolesti)? Velice Vám děkuji a omlouvám se za obtěžování. Petra
Odpověď: Dobrý den, váš úsudek je správný, myslím, že bolest nemusí mít původ v prsu. UZ vyšetření 100% schvaluji, květen je tu coby dup, prodlení určitě nehrozí a obavy nejsou na místě. Ještě bych si tipl na bolest od páteře, přeneseného napětí od udávaného stresu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9940
Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu mamografie:
RTG:sin- normální nález bez zřejmých ložiskových změn, dx- obraz cípaté lokální struktury subareolárně o vel. 40x7 mm v kk projekci nemá korelaci, může se jednat i o sumaci.
Z: lokální změna str.1.dx, normální nález na prsou oboustranně.
P: doporučuji provést ještě UZ vyšetření.
Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý den, nález popisuje asymetrickou změnu struktury ve vašem pravém prsu. Lékař z daného vyšetření nedokáže rozhodnout jestli jde pouze o překrytí struktur prsu nebo o nějaké podezřelé ložisko a doporučuje ultrazvukové vyšetření. Toto je zcela běžný postup, ev. v kombinaci se zvětšeným cíleným mamografickým snímkem. UZ vyšetření zpravidla následuje ihned, maximálně do 1 měsíce. Závěr je nejednoznačný, rozhodně nemohu napsat, že je oboustranně normální, když nemám doplněno UZ vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9939
Dobrý den. Během menstruace jsem si v levém prsu nahmatala takové jakoby válečky, z toho jsou usoudila, že to budou žlázy zvětšené díky menstruaci, ted uz mizí.Ale pod bradavkou jsem si dnes nahmatala kuličku,trochu bolí, když přitlačím.Zjistila jsem, že tam ty kuličky mám dvě, kousek ode sebe. Myslím, že jsou i pohyblivé. Mám rakovinu prsu v rodině (máma), proto mám z každé bouličky strach. Chodím jednou za rok na onkologii, kde mě pošlou na sono. A před dvěma měsící jsem na sonu byla a nic mic nenašli. Myslíte že by mi ten nádor mohl za ty dva měsíce narůst? Jsem zoufalá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, určitě nejde o rakovinu, jednak s přihlédnutím k vašemu věku i negativnímu UZ vyšetření před dvěma měsíci. Spíše si myslím na cysty, které se mohou při menzes objevit a zase zmizet. V daném případě byste měla posečkat, ale pokud vám to bude vrtat v hlavě tak vám nezbude než UZ vyšetření zopakovat a na ložiska pod dvorcem cíleně upozornit. Bez žádanky je cena UZ vyš. cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9938
Dobrý den. Včera se mi udělal na pravé bradavce bílý vřídek který asi v noci praskunul a nyní už je jenom červený. Na dotek velice bolestivý. Mám 5 dnů po menstruaci a samovyšetření prsů jsem prováděla a nic jsem nenahmatala. Chtěla jsem se teda zeptat,jestli je dobré vřídek ošetřovat v dobře priznicova obkladu nebo framykoinovou mastí. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud praskl, tak je na cestě k vyléčení spontánně. Protizánětlivou mastí nic nezkazíte, dobře se osvědčila Betadine mast, pokud máte po ruce Framykoin, tak ten je také možný. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9937
V pravej axile okrúhla LU do 30mm
Zn.oneskorenej involúcie. BIRADSII.-III.Prosím o odpoveď.
H.Repášová, Piešťany
Odpověď: Dobrý den, jedná se o normální nález, který jen popisuje strukturu vašich prsů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9936
DOBRY DEN,JE MI 33 LET.V PODPAZI I NA PRSECH SE MI DELAJI BOULICKY.JSOU VELICE BOLESTIVE,PROSIM O RADU CO S TIM A CO BY TO MOHLO BIT.JSOU HMATATELNE.DEKUJI ZA ODPOVED JALUVKOVA
Odpověď: Dobrý den, nemá cenu vyjmenovávat všechny možnosti bouliček na prsech, doporučuji návštěvu lékaře, k objektivnímu posouzení i ultrazvukové vyšetření a hned bude jasno. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9935
Dobrý den,docházím na na chemoterapii pro triple negativní G3,mám již 2 za sebou ,snáším velmi dobře,2 tohoto typi mně čekají,a pak 12 po týdnu carbo-platina.je snášenlivost těchto chemoterapii podobná nebo se výrazně liší?Chodím do práce a vše se zatím dá zvládnout,pomáhá to neskutečně psychicky ,doporučuji všem ženám ,které nemají fys.náročnou práci.Opertace bude po dokončení cyklu chemoterapii.Jaká je prognoza u mého typu nádoru,asi?
Odpověď: Dobrý den, s podrobnostmi tohoto charakteru ohledně chemoterapie nemám praktické zkušenosti, zde vás odkazuji na vašeho onkologa. Mohu jen souhlasit, že psychika hraje velmi významnou roli, což se u vás potvrzuje a věřím, že i tento typ nádoru, který je dosti úporný svým přístupem zvládnete :-) Stanovení prognozy je velmi obtížné, zde hraje roli řada faktorů a určitě ode mne nechcete slyšet nic špatného. Držím palce. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9934
Dobrý den,
v prosinci 2011 jsem porodila své první dítě, kojila jsem ho cca 2,5 měsíce, pak jsem kvůli nemoci přišla víceméně o mléko a kojit jsem přestala, pak ještě nějakou dobu se mi mléko trochu tvořilo, nicméně na kojení to již nebylo. Nyní jsem si nahmatala na levém prsu u bradavky tvrdou bulku, která mě ovšem vůbec nebolí, jen ji cítím pohmatem. V rodině máme rakovinu prsu - babička na ni umřela. Může se u mě jednat o příznaky rakoviny, nebo to souvisí s kojením a jeho ukončením. A mám navštívit lékaře, a kterého?? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, věc se má tak i tak, bez odborného vyšetření se pravdy nedobereme. Doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, které bouličku objektivně posoudí. Můžete jít přes gynekologa či prsní poradnu. Také je možno přímo navštívit některé mamocentrum, kde bez žádanky je cena UZ vyšetření cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9933
Dobrý večer,bude mi 36let a bolí mě levé ňadro mám jít rovnou na mamograf nebo stačí nějaké jiné vyšetření?Děkuji Pondělíčková
Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte jiné problémy kromě bolesti, tak s přihlédnutím k vašemu věku ještě doporučuji jako primární metodu ultrazvuk. Mamografické vyšetření zpravidla indikujeme až od 40 let. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9932
Dobrý den,
je mi 27 let a poslední dobou jsem často začala uvažovat o prevenci a vyšetření prsou. - Kamarádce našli rakovinu.
Vím, že si to asi budu muset zaplatit sama, za zdraví dá člověk všechno a není to zase tak velká částka. Když jsem se ptala své gynekoložky, tak mi řekla, že mám ještě dost času.
Proto bych ráda věděla, zda potřebuji nějaké doporučené od doktora? Nebo se prostě mohu objednat? Samovyšetření prsu mi nějak moc nejde. Mám velká prsa, takže se v tom nějak nevyznám a asi to neumím. Takhle bych měla aspoň částečně jistotu. Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den, prevence ve vašem věku je již běžná, na bázi ultrazvukového vyšetření. Můžete jít přímo do akreditovaného mamocentra, cena se pak pohybuje kolem 400 Kč. Rozhodně doporučuji :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9931
Dobrý den nahmatala jsem si dvě bulky v prsu,byla jsem na biopsii a ted mam tyden čekat co dál pan doktor mi řekl že to bude muset jít ven (vyřiznout) je to pod plnou narkozou??nebo jen mi to umrtví děkuji Vám za odpověd P.
Odpověď: Dobrý den, záleží na histologii, na kterou čekáte. Ve vašem věku nepředpokládám nic vážného ve smyslu rakoviny. Pokud by se jednalo o fibroadenomy, většina se dá jen sledovat a některé je možno odstranit i ambulantně v lokálním umrtvení. O vhodnosti musí však rozhodnout lékař pracoviště, který takové výkony provádí. Ne každé pracoviště toto nabízí. U nás byste uspěla :-) Pokud půjdete na chirurgické odstranění, tak to se provádí v celkové narkoze. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9930
Pane doktore,
Budu podstupovat augmentaci, mohu se pak vyšetřovat nadále mammografem?
děkuji
Odpověď: Dobrý den, ano, i prsa s implantáty se dají vyšetřit mamograficky. Většinou doplňujeme i vyšetření ultrazvukem. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9928
Dobry den, moja matka (71) absolvovala cytologicke vysetrenie.
Zaver:cytologicka zostava ma vzhlad adenoca, pravdepodobne duktalneho typu.
Sono prsnika MG+ UZ praveho prsnika:koza, podkozie bpn, mamilla prominuje, axila volna, v MDQ tesne pri hrudnej stene syta loziskova gulovita lezia s naznacenymi spikulaciami do velkosti 4,5x3cm, v ostatnej cati kompletna tukova involucia, v UZ obraze sledujem v mieste lezie nepravidelnu nehomogennu leziu - lezia splna kriteria malignity.
Prosim o Vas nazor k stanoveniu diagnozy. Ake sance ma moja matka na vyliecenie? Dakujem.
Odpověď: Dobrý den, vaší mamince byl nalezen zhoubný nádor, který byl i potvrzen cytologií. Dále bude následovat patřičná léčba, s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu maminky a jejímu věku. Šance na další roky klidného žití určitě jsou, prognozu z těchto útržků nestanovím, tu by vám měl dát posléze chirurg, resp. onkolog. Obecně nádory ve vyšším věku postupují velmi pomalu a positivní je, že se z daných vyšetření nezdají být postižené uzliny v podpaží. Buďte mamince velkou oporou a vše zvládnete, psychika je velmi důležitá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9927
Dobrý den, nahmatala jsem si v pravem prsu v blizkosti bradavky bulku, mohl byste mi prosim poradit co mam delat, co to muze byt a kam s tim popripade dojit? Je mi 19 let
Odpověď: Dobrý den, doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, které objektivně posoudí vaši bouličku.Můžete jít přes svého gynekologa nebo prsní poradnu, kteří vás pošlou do mamodiagnostického centra. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9926
Dobrý den,můžete mi přeložit něco ze zprávy od doktorky.Jsem 7 měsíců po augmentaci a v pravém prsu se mi pohl implantát.Pouzdra výrazně zvlněná,s dobře diferencovatelnými vrstvami,jeví se v UZ obraze neporušená.V mediální části pravého prsu je patrný výraznější hřeben,na implantátu,s náznakem vrásky na přední straně.V předních částech mamm oboustranně je redukovaný žlazový parenchym.Mammily axily kůže bpn,axilárně ve střední části uzlina hypoechodenní,lehce zvětšená s okrajm ak.stíněk,který je ale spíš podm,jen okrajem pouzdra a zhuštěnou tkání kolem zvětšené uzliny.
Odpověď: Dobrý den, v zásadě nic převratného, vesměs normální nález, spousta slov, spíše by mě zajímal závěr. Z daného bych osobně viděl kontrolu za rok, při potížích kdykoliv dříve. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9925
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je nutné při mamografickém vyšetření požadovat ochranu štítné žlázy před ozářením. Jak velké je nebezpečí, pokud ochranu zdravotnické zařízení nepoužívá. Po mailu se přeposílá leták, který na toto nebezpečí upozorňuje a nevím, jestli je to jen strašení nebo pravda. Mezi hoaxy jsem tento mail nenašla.
Děkuji J.Hrubá
Odpověď: Dobrý den, ochrana štítné žlázy při mamografii není nutná, je to jen velký strašák, který ženy vyděsil a který se nezakládá na pravdě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9924
Dobrý den,jsem muž, 3 týdny po operaci pravého prsu .Nyní se mi jizva rozestoupila a vytvořila se mi uvnitř kapsa,kde se zdržuje tekutina.Čistím si to Betadine a vymačkávám .Chci se zeptat jak dlouho se léčí takto rozestoupená jizva a je normální ,že se toto stává po operaci prsu?Moje diagnoza je C50.9.Co si mám pod tímto představit.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pooperační komplikace toho typu je možná, často velmi úporná a je třeba velké trpělivosti a pečlivého lokálního ošetřování. Předpokládám, že se neléčíte podomácku, ale docházíte k lékaři, trochu mě vyděsil pojem jak si to vymačkáváte... Před operací jste byl doufám informován jaký je váš nález v prsu, je mi líto, ale diagnosa C50.9 značí zhoubné nádorové onemocnění prsu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9923
Dobrý den, maminka prodělala operaci rakoviny prsu a při ní jí vytáhli vazivovou tkáň ,nevím přesně jak to pojmenovat co jí vlastně vytáhli. Zpočátku jí paže bolela a časem to ustalo. Nyní asi po 5 let má v paži škubavé bolesti. Dá se něco s touto bolestí dělat, nebo může to něco znamenat? Maminka je už roky v důchodu.Ruky nenamáhá. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, netuším, jestli škubavé bolesti souvisí s operací rakoviny, nic nepíšete o rozsahu zákroku, pokud by se jednalo o odstranění prsu a operaci v podpaží, tak problémy s paží jsou bohužel časté. Pokud budou přetrvávat, proberte to raději na místě v prsní poradně nebo na onkologii. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9918
Dobrý den,před měsícem jsem pro přetrvávající obtíže (bolest v pravém podpaží přecházející do prsu ) navštívila mamoporadnu s uz kde závěr zněl ,že je vše vpořádku .Obtíže přetrvávají a všimla jsem si když dám ruce podél těla místo v oblouku podpaží je větší a hmatám i zvětšené uzliny.Mám si na sono pro jistotu zajít ještě jednou ?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, asi pro váš klid je opakování UZ vyšetření vhodné. Podrobně naveďte lékaře na problém, který vás trápí a ukažte mu i místo, na které se má zaměřit. Toto vždy požaduji po pacientkách pokud přicházejí s nějakým konkrétním problémem. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9917
Dobrý den,při usg prsů zjištěná hypoechogenní neprav. formace, ben.vzhledu-patrně mastopat. uzlík. Dopor. kontrola za rok. Bylo mi doporučeno neužívat hormonální léky. Již 8let užívám letrox na sníženou funkci št. žlázy. Jaký vliv může mít užívání těchto léků? Děkuji za odpověď Ivana J.
Odpověď: Dobrý den, Letrox užívejte dál, pokud jej potřebujete pro doplnění funkce štítné žlázy, není důvod jej vysazovat. Jednou měsíčně provádějte samovyšetření prsů a pokud se vám nebude něco zdát opakujte UZ vyšetření. Pokud lékař stanovil kontrolu za rok, tak si je benignitou opravdu jistý. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9916
Dobrý den,
dnes jsem zjistila větší bouličku na prsu,nikdy sem nic takového neměla.Podotýkám,že jsem poprvé měla antibiotika DOXYBENE,které užívám druhý den,muže to být tím.Sem stoho na větvi.Děkuji Alena
Odpověď: Dobrý den, nemyslím, že ATB mají souvislost s vaší bulkou v prsu. Zajděte si na UZ prsů, který objektivně bulku posoudí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9914
jee mi 14 a bolý mě prsa čím to je ? Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím, asi to bude tím, že dospíváš v ženu a rostou ti prsa :-) PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9913
Zdravím,dcera dnes absolovala USG prsů,již byla před rokem kvůli cystě v pravém prsu,je jí 20 let,a dnešní nález: oboustranně jen fibrosní změny,ložisko nevidím,axily bez zvětšených uzlin.Je výsledek ze sona v pořádku?děkuji Bláhová
Odpověď: Dobrý den, u cyst je možné, že zmizí spontánně, takže zcela negativní nález při dnešním vyšetření přichází do úvahy. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9912
Dobrý den,dotazuji se tímto,s otázkou- v jakém časovém rozmezí čtvrt roku,půl roku,rok???-je možné provádět opakované kontrolní vyšetření mamografie prsů??Domnívám se,že se jedná o rentgenologii typu-měkké tkáně-a časTé rtg by naopak mohlo uškodit.Jaký je Váš názor.Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den, asi máte na mysli konkrétní případ, ale odpovím obecně. Máte pravdu, že se u mamografie jedná o záření a s takovým je třeba nakládat optimálně a obezřetně. Proto také zpravidla začínáme až ve 40, resp. 45 letech věku ženy a pokud nejsou problémy tak je interval kontrol po dvou letech. V ojedinělých individuelních případech indikujeme kontrolní mamografii po roce minimálně po půl roce. Kontrola za čvtrt roku je přemrštěná. Často se jedná pouze o kontrolu jednoho prsu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9911
Dobrý den, našla jsem si bulku v prsu. Dnes jsem byla na sonu: v místě hmatné rezistence je laločnaté ložisko vel. 1,4x0,8cm s asymetr. okrajovým akustínem, lehce hypoechogenní struktura ložiska, bez výraznějšího doppl.signálu. Mohlo by jít o zhoubný nádor? Lékařka mě posílá ještě na mamograf event. zvážit biopsii. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, dle popisu nelze vyloučit žádnou z variant, na opravdu odborný pohled bych ho musel vidět. Každopádně pokud má lékař pochybnosti, tak není důvod vyčkávat a biopsie je zcela namístě. O vhodnosti mamografie bych polemizoval, ale neznám přesně poměry ve vašem prsu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9909
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat asi před 2 měsíci se mi udělala na levém prsu bulka, prso se mi zdá i větší, častěji bolí a něky bolí i levá ruka. Čekala jsem na menstuaci, že tato bulka zmizí ale ono nic-myslíte že bych měla jít na vyšetření?
Odpověď: Dobrý den, i když může jít o banalitu, tak bych vyšetření rozhodně doporučil. Ve vašem věku je vhodnou metodou ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9908
Dobrý den,
dnes jsem dostala mail s následující informací: Na mamografii si vyžádejte límec na ochranu štítné žlázy. Jinak hrozí rakovina štítné žlázy. Je to pravda?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, informace se nezakládá na pravdě, jde o jasnou poplašnou zprávu. Neexistuje studie, která by tvrzení této zprávy podporovala.Brzy vyjde ve sdělovacích prostředcích uvedení na pravou míru, které doufám uklidní všechny znepokojené ženy. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9907
Dobrý den,prosím o vysvětlení.Diagnóza C 509,víceložiskový invazivní duktální karcinom mléčné žlázy,13.února mi byl odstraněn celý pravý prs
a 11 uzlin(uzliny bez metastatického postižení.3 chemoterapie jsem
absolvovala před operací a tři mě čekají nyní,pak je vplánu hormonální terapie.Po chemoterapii mě čeká 25 RT a léčba herceptinem.Byla u mě prokázána amplifikace genu HER-2/neu,poměr mezi počty HER-2/neu a CEP 17
je >2(cut off 2,0[20]).Chtěla bych vědět jak vážný je můj stav,jaké jsou prognózy u těchto případů a podle čeho se posuzuje použití biologické léčby(herceptin).Předem děkuji
Odpověď: Dobrý den, teprve čas ukáže, jak se poperete s touto vážnou nemocí. Prognozu vám určitě neřeknu, každopádně je vidět, že lékaři využívají všechny dostupné možnosti, jak zamezit dalšímu šíření a maximálně prodloužit interval bez onemocnění. O nasazení biologické léčby rozhoduje positivita a tzv. amplifikace genu HER-2/neu. S Herceptinem jsou výborné zkušenosti a velmi dobré výsledky. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9906
dobrý den, byl mi diagnostikován několika milimetrový útvar v prsu. Biopsie nepotvrdila, ale ani nevyloučila rakovinu. Lékařem bylo doporučeno útvar operativně vyjmout a k tomu i provést zákrok v podpaží. Prý preventivně, abych při případném potvrzení diagnózy nemusela na operaci ještě jednou. Souhlasila jsem, ale jak nad tím čím dál tím víc přemýšlím, raději bych se nechala při diágnoze rakoviny operovat ještě jednou, v podpaží. Je to možné a co byste mi doporučili? Na operaci jdu 4.4.2012. Děkuji za odpověď
Šafránková
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že bylo ložisko vidět i na ultrazvuku a pod jeho kontrolou byl proveden odběr tenkou jehlou (asi core cut). Osobně bych se pokusil o určení povahy, jistě velmi podezřelé léze, pomocí vakuové biopsie, která odebere větší objem tkáně, či celé ložisko a pomůže k určení přesné diagnosy. Ještě máte čas na konzultaci v některém s center, která touto metodou disponují (vč. našeho). Naslepo provádět operaci v podpaží mi připadá v danou chvíli nadbytečné. Postup bývá takový, že si operatér vyžádá při operaci rychlé vyjádření patologa a pokud je nález pozitivní pokračuje v operaci podpaží.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9905
Dobrý den,
je mi 23let.Chtěla bych se zeptat, od kolika let se doporučují pravidelné návštěvy mamologie?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, není přesně stanovena doba od kdy navštívit mamologii. Mamologií myšlena prsní poradna. Někdo tam nezajde vůbec, jiný je tam poslán pro určité potíže, jiný pro zvýšené riziko rakoviny v rodině. Řada žen prsní poradnu vynechá a dochází přímo do mamodiagnostických center a v mladém věku, do 40 let, pokud jsou bez potíží si po roce platí UZ vyšetření prsů, a platí to i pro ženy vašeho věku, které si chtějí pro svůj klid nechat udělat ultrazvuk prsů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9904
Dobrý den. Ráda bych se zeptala na bolesti prsou. Před dvěma lety jsem ukončila kojení, které přes veškeré snahy bylo možné pouze z levého prsu (navíc mám obě bradavky vpáčené). A od té doby mne vždy v rámci PMS bolí pravý prs (trvá to tak 2 - 4 dny), ale bolest se za poslední dobu začala stupňovat. Užívám už rok Lyricu na neuropatickou bolest. Je důvod k vyšetření a nemá třeba užívání léku s mým problémem souvislost? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, s přípravkem Lyrica nemám zkušenosti, podívejte se do příbalového letáku na nežádoucí účinky, jestli nenajdete souvislost s bolestmi prsů. Osobně bych bolesti viděl jako klasické hormonální povahy. Avšak pro váš klid bych doporučil provést ultrazvukové vyšetření prsů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9903
Lze vysát nádor prsu při biopsii,/jehlová punkce/aby se pak při histologickém vyšetření nenašly žádné rakovinové buňky?
Odpověď: Dobrý den, ano je to možné, v případě, že je ložisko malé a použijeme vakuovou biopsii, při které je jehla silnější. V naší praxi se s tím čas od času setkáváme a už nás to ani nepřekvapí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9902
Dobrý den.V listopadu 2011 jsem z vlastní aktivity byla preventivně na sonu prsu(potíže jsem žádné neměla) se závěrem:fibrozní mastopathie bilat splývajícího typu bez určitých ložiskových změn.Po vyšetření jsem byla na injekci hormonální antikoncepce DepoProvera,kterou užívám a od té doby pociťuji v levém prsu občasnou bolest,která však není cítit na dotek(nenahmatám přesně místo bolesti).Můžou tyto bolesti souviset s antikoncepcí,nebo i s tím,že jsem v srpnu loňského roku ukočila po dvou letech kojení?Mám se raději znovu objednat na sono?předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, UZ nález byl zcela negativní a bolesti bych přisuzoval hormonálním změnám, tedy antikoncepci. Opakování SONO vyšetření nevidím jako nutné, samozřejmě při pochybnostech vám jej nikdo neodmítne, ev. bez žádanky je cena cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9901
Dobrý den, je mi 42 let a na UZ mi našli vpravo ZDK do rozhraníZKK drobný hypoechogenní okrsek vel. 7mm,s dors.zesílením na okrajích, bezpatol.vaskularizace imponující jako lalůček žlázy,či adenoidní přestavba. V okraji HZK uzlinaval.8x10mm s hypoechogenním lemem,s centr.benigním typem vaskularizace. Mám jít na kontrolu až za půl roku. Je čeho se obávat??Nebyl by lepší odběr?Děkuji moc za odpověd. Marcela O.
Odpověď: Dobrý den, po pravdě bez toho, abych to viděl za to ruku do ohně nedám, ale z popisu je zřejmé, že se nejedná o nic závažného a kontrola za půl roku k posouzení stability je dostačující. Kontroly tohoto typu děláme také. Biopsie není vždy nutná. Pokud máte pochybnosti, zajděte si na konzultaci na jiné pracoviště. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9900
Dobrý den,

na mamologii mně lékař diagnostikoval: mastopatia sin v.s.
Jsem objednaná až 11.6.2012 na sonograf.Prosím o bližší informace, co to pro mně znamená a co mně čeká? Jedná se o levé prso.
Děkuji zdvořile.
Bc. Jana Vernerová
Odpověď: Dobrý den, lékaři v prsní poradně používají tento termín pro všechny případy pro ně ne zcela normálního pohmatu. Nepíšete jaké máte problémy a proč jste šla do poradny? Pokud jde kupř. o bolesti prsů, je SONO začátkem června dostačující, pokud máte podezření na rezistenci ( bouličku) tak by bylo vhodné vyšetření neodkládat. také nepíšete, kdy jste byla naposledy na mamografu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9899
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych vědět, jaké očkování je vhodné u onkol. pacientu, např. proti klíšt. encef. nebo pneumokoku. Jsem rok po operaci prsu, 8 chemo a 2 měsíce po ozařování.Děkuji za odpověd a přeji hezký den. Neugebauerová
Odpověď: Dobrý den, očkování je možné, provádí se v časovém odstupu po dokončení CHT, aby nedocházelo ke komplikacím. Druhy vakcinace a jejich načasování doporučuji probrat s vaším onkologem, který dané problematice více rozumí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9897
Dobrý den, před 20 dny jsem přestala dcerku kojit. Mléko se mi tvořilo již minimálně, prsní vložky už od té doby vůbec nemusím používat. Včera jsem při sprchování zjistila, že mě bolí pravá bradavka a mám ji zvětšenou. Mám pod bradavkou zatvrdlinku. Když jsem ji včera jen jemně zmáčkla vytekla mi z ní bílá mléčná tekutina a hned poté i krev (dnes ráno jen krev). Co to může být? Mám jít raději k lékaři? Děkuji za odpověď, Kateřina.
Odpověď: Dobrý den, i když půjde nejspíše o doznívající projevy kojení, krvavá sekrece, byť může být jen sekundárně po poranění zmáčknutím, je vždy alarmující. Doporučuji konzultaci v prsní poradně a provedení ultrazvukového vyšetření prsů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9896
Dobrý den, prosím o radu: mám mnohočetné cysty v obou prsou. Často se zanítí a po punkci jsou mi předepsána ATB - užívám je tak 4x do roka. Hodně mě bolí žaludek. - Pokud by se ta zánětlivá cysta odstranila, myslím operativně, slyšela jsem, že pak není možné odhalit počínající nádor za srůstem. Co byste navrhoval za léčbu? Pořád užívat ATB nebo odoperovat. Je to hodně stresující a zdlouhavé( trápí mě to už od r.2007).Byla jsem i na biopsii je negativní.Děkuji za odpověď RV.
Odpověď: Dobrý den, dnešní trend je cysty neoperovat, jen eventuelně odsávat a ulevit tak od tlaku či bolesti. Cysty se zánětlivým obsahem nejsou nijak výjimečné a není vždy nutno překrývat ATB. Pokud se však konkrétní cysta opakovaně doplňuje a dělá problémy je samozřejmě možné přistoupit k jejímu operačnímu odstranění. Pokud není operace většího rozsahu a zhojí se bez komplikací tak nebývají ani výraznější jizvy, které by nám do budoucna dělaly potíže s diagnostikou. Nebo zkuste při opakovaných potížích náhled jiného lékaře, jiné poradny :-) zkrátka zajděte jinam, pokud máte možnost. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9895
Dobrý den v prsou se mi oběvili malé boule které rostly ale ztrácejí se mám se bát?o co může jít.
Odpověď: Zdravím, myslím, že bys hlavně měla tyto věci probírat s maminkou. Určitě to nebude nic vážného, jsi ve věku, kdy se prsa vyvíjejí a formují. Při pochybnostech navštivte ultrazvukové vyšetření. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9894
Dobrý den, chodím pravidelně na vyšetření prsu a současně se léčím na sníž. funkci štítné žlázy. Chtěla bych proto omezit ozáření na minimum.
Jaká ochrana mi může být nabídnuta při mamografickém vyšetření?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, ochrana krku není při mamografii běžná, neboť primární svazek prochází mimo krk. Hlavu při vyšetření navíc vytáčíte zevně od ochranného plexiskla. Obavy nejsou na místě, při frekvenci 1x za 2 roky je dávka zanedbatelná. Pokud budete na ochraně trvat, je možné vykrytí olovnatým límcem, který běžně používáme při snímkování zubů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9892
Dobrý den.Jsem 3 roky po ablaci prsu a uzlin.Mám často tlak v podpaží a mírnou bolest.Na sonu jsem byla to je vpořádku.co by to mohlo být. Mohla bych užívat wobemzyn.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, potíže plynou patrně z operačního zákroku, který je rozsáhlý, dochází k jizvení, zvl. pokud je doprovázeno ozařováním. Wobenzymem nic nezkazíte, ba naopak, zvl. v případě prevence mízního systému horní končetiny. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9891
Pán doktor ďakujem za odpoveď v dotaze pod číslom 9873. Chcela by som Vás požiadať ako sa mám pripaviť na očakávanú biopsiu? Je to možno trošku smiešne ale keď som sa objednávala ku Dr. nejako som sa v strese zabudla spýtať či treba prísť nalačno alebo neviem. Bude to môj prvý zákrok ak nepočítam 2 spontánne pôrody trochu sa bojím. Tak prepáčte že Vám to tu zahlcujem s touto otázkou. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.Miriam
Odpověď: Dobrý den, i když jsem nerodil, tak myslím, že biopsie bude procházka růžovým sadem. Dělá se v lokálním umrtvení, takže cítíte pouze tupý tlak. Ve vašem případě půjde možná pouze o punkci, což je výkon s běžnou injekční jehlou, který se neliší od běžného odběru krve. Jedno malé píchnutí, event. opět s lokálním umrtvením. Žádná speciální příprava není nutná, naopak je lepší mít něco v žaludku, abyste nezkolabovala z hladu. Nebojte se, vše bude dobré. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9889
Dobrý den chci se zeptat jdu zítra na CCB biopsie!!!našla jsem si v prsu bulku ktera se mi zvetčuje je to zákrok bolestivý nebo ne??celkem se tam bojím jít !!!! děkuji Vam za odpověd S pozdarvem P.
Odpověď: Dobrý den, většina žen výkon zvládá s bravurou, je prováděn v lokálním umrtvení, při kterém budete cítit pouze tupý tlak, maximálně štiplavou bolest při vysunutí jehly. Nebojte, zvládnete to v pohodě, spíše držím palce s výsledkem. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9888
Dobrý den,potřebuji poradit,mám strach jít k dotkorovi,aby jsem zbytečně neplašila,vím,že tohle má spousty lidí...začalo mě opět velice silně pýchat na levým prsu..na delší dobu mě to přestalo zlobit,ale včera se to bohužel vrátilo..a bylo mi opravdu špatně..skoro jsem nemohla ani dýchat,prostě nic,zatím nejsilnější "pýchnutí".. strašná bodavá bolest na levou stranu..Je mi 19,a kouřím. Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, spíše, nežli z prsu mi vaše potíže připadají jako od páteře či mezižeberních prostor. Bodavé bolesti tohoto typu bývají při uskřinutí mezižeberního nervu. Z oblasti plic myslím potíže nebudou, ale možná vás donutí přestat kouřit :-) Pokud bolest bude přetrvávat poraďte se svým obvodním lékařem, který vás jistě dále nasměruje. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9887
Dobry den, chcela by som sa spytat, chodim do prsnikovej poradne od januara, tento tyzden mi robili biopsiu, nakolko mam v prsniku lozisko adenozy. Teraz mam velky strach a musim cakat 3tyzdne ci to bude zhubne alebo nie. Moj Dr. povedal, ze to je zmnozenie zlazy=adenoza. Tak mam strach.
Odpověď: Dobrý den, trochu nechápu na co budete čekat, když píšete, že po odběru vzorku z prsu vyšlo ložisko adenozy. Adenoza je benigní, nezhoubná proliferace v prsu, buďte v klidu, vše bude dobré. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9886
Dobrý den, na levém prsu se mi udělala boulička a strašně bolí mám zajít k doktorovi ... protože je mi teprve 15 let
Odpověď: Dobrý den, předně bych to ukázal mamince a pokud tě to obtěžuje a bolí tak není co řešit a zajít na vyšetření. Můžeš jít přes gynekologa, nebo prsní poradnu. Možná je i cesta přímo do mamocentra, bez žádanky je cena vyšetření na ultrazvuku okolo 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9885
Dobrý den, jsem muž ,zjišťují že moje pravá prsní bradavky je zvětšená a stále mne svědí, vypadá jak by byla dvojitá ,druhá bradavka je normální, bulku jsem nenahmatal , můžete mi prosím poradit co mám děla.
Odpověď: Dobrý den, může jít o dráždění nevhodným oblečením, pak ale co ta druhá normální bradavka, nebo o hormonální změny, pak bude potřeba trochu zapátrat. Určitě bude dobré navštívit prsní poradnu a na místě nález s lékařem prokonzultovat. Běžně mužům provádíme ultrazvukové či mamografické vyšetření, to uvidíte až co vám řekne daný lékař. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9884
Dobry den.Chcela by som sa spýtať čo znamena výraz lobulizovane sonoložisko v prsniku na periferii žlazy v HLQ 7,8 8,4 bez ciev.Axila nezachytene uzliny.Dakujem
Odpověď: Dobrý den, výraz znamená, že ložisko není zcela pravidelné, ale má jakési drobné výčnělky, bouličky na svém povrchu. Nepíšete nic o závěru, který by napověděl o úsudku lékaře, zda-li sledovat či jak se k ložisku postavit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9883
DOBRÝ DEN! ráda by věděl váš názor k vyšetření diagnostiky na přístroji metatron nechci se podrobovat častému vyšetření na mamografu. děkuji
Odpověď: Dobrý den, přístroj osobně neznám, ale dokáži si představit, že poté co na něm absolvujete vyšetření, tak vás stejně nemine vyšetření na mamografu či ultrazvuku. Závěry bývají nejednoznačné s nejistou mírou pravděpodobnosti. Podle mě je to jen tahání nemalých peněz z kapes důvěřivých lidí, kteří hledají alternativy a nedrží se osvědčených metod. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9882
Dobrý den, jsem 10 měsíců po chemoléčbě, teď mám po stejnou dobu hormonální léčbu Tamoplexem. Od včera mám mírnou bolest v levém podbřišku, nestupňuje se, ale také nezmírňuje. Prohlídku u gynekologa mám plánovanou na červen a onkologii za 3 měsíce. Mám jít na kontrolu pro jistotu dřív, nebo mohu počkat do června? Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se léčíte pro rakovinu prsu. Záleží na vás, jako je bolest intenzivní a jak moc vás obtěžuje, nemusí být vůbec spojená s danou léčbou. V tomto ohledu vám asi věrohodně neporadím. Možná bych se naopak poradil s vaším praktickým lékařem, který rozhodne o závažnosti potíží a event. vám naordinuje nějaká vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9881
DOBRÝ DEN, PROSÍM O VYSVĚTLENÍ DIAGNOZY - FBA V PRSU, 12 X 8 MM. V ČERVNUTOH. ROKU JSEM MĚLA SONO V POŘÁDKU, POTÉ JSEM BYLA TĚHOTNÁ A NYNÍ PO PORODU SE MI TOTO OBJEVILO. KONTROLA ZA ROK - NENÍ TO POZDĚ? JE POTŘEBA OPERACE? MÁM SE BÁT, ŽE SE TOTO MŮŽE ZVRTNOUT VE ZHOUBNÝ NÁDOR? DĚKUJI.
Odpověď: Dobrý den, tuto zkratku nepoužíváme, ale předpokládám, že se jedná o fibroadenom, tedy ložisko nezhoubného charakteru, které je možné za určitých okolností pouze sledovat, operace v daném případě je až krajním řešením. Kontrola za rok je dostačující a k závěru připisujeme větu, že v případě potíží kontrola kdykoliv dříve. Zvrhnutí fibroadenomu je málo pravděpodobné. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9880
Dobrý den,je mi 25 let, v 18 letech jsem podstoupila operaci prsu, kde jsem měla bulku, po histologii zjistili že to zhoubné nebylo, ale jsem teď v 6. měsíci těhotenství a chtěla jsem se zeptat jestli to pak nemůže mít špatný vliv na kojení miminka,dozvěděla jsem se totiž od kamarádky že měla to samé a v prvních 3 měsících bylo nezbytné udělat screening prsu kvůli pozdějším problémům s kojením.Děkuji za odpověď,hezký den.Lucie
Odpověď: Dobrý den, je pravdou, že operační zásahy na prsu pro nezhoubná ložiska by se měla minimalizovat. Takový je dnešní trend, ložiska ověříme tenkojehlovou biopsií a zpravidla jen sledujeme. Na druhou stranu si nemyslím, že daný zákrok bude mít vliv na Vaše kojení. Prs má velké regenerační schopnosti a zákroky pro nezhoubná ložiska jsou minimálního rozsahu. U kamarádky se mohlo jednat o něco jiného, proč byl důvod provést vyšetření prsu? S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9879
Dobrý den, nechala jsem si po roce v mezičase mezi mammogr. vyšetřením udělat utz prsou Výsledek: vlevo bez ložiskových změn, vpravo centrálně do ZHK susp.cysta 10 mm s ne zcela anechogenním obsahem. V axillách fyziol. uzliny. Byla mi doporučena kontrola za 3 měsíce. Ještě je tam napsáno 3-BIRADS-pravděpodobně benigní. Mám jen strach, aby se něco nezanedbalo. Myslíte, že kontrola za 3 měsíce je dostačující?
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, 3 měsíce utečou jako voda a za tu dobu se nemůže v prsu stát nic převratného. Navíc jak píšete jde jen o kontrolu, tzv. komplexní cysty, tedy cysty s ne zcela homogenním obsahem. Pokud by měl lékař pochybnosti, jistě by provedl minimálně punkci. Kontrola je opravdu dostačující. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9878
dobrý deň mala mi byť vykonana mamotomie ale pretoze mam male prsia mi to nebolo mozne urobit asi 8krat mi pritom urobili mamografiu. ako velmi je to nebezpečné? a mam ist este na CT chrbtice a mam strach ci to nebude vela ozarovania a ake to moze mat nasledky?dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, chápu vaše obavy, je to záření, ale vždy je třeba mít na mysli profit z daného vyšetření. Ve vašem případě se sice nakonec sice nepovedlo, ale pokus se počítá. U malých prsou je to opravdu velký problém. Na páteř klidně jděte, centrace je úplně někde jinde a cloní se. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9877
Dobrý den, moji mamince bude 85 let, chodí každý rok na preventivní prohlídku ke gynekologovi a letos poprvé v životě jí nabídla vyšetření na mamografu, protože na to má nárok. Problémy nikdy neměla a nemá. Není to v tomto věku zbytečné?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, bohužel s vámi musím souhlasit a být to moje maminka tak ji asi k vyšetření nebudu nutit. Na druhou stranu, se lidé dožívají stále vyššího věku ve velmi dobré kondici a pokud je zjištěn malý nádor tak je snadno a šetrně léčitelný. Současná legislativa nám to umožňuje, tak proč toho nevyužít, v jiných zemích si lidé musejí ve vyšším věku prevenci tohoto typu plně hradit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9876
Dobrý den,
jsem po vyšetření mamografem, poté jsem šla ještě na ultrazvuk.
Mamogr: denzní typ mléčné žlázy oboustraně ZQ četné jemné kalcifikace, jinak ložiskové změny hůře oddiferencovatelné, bez mikrokalcifikací alymfodenopatie.
UZ bilat. struktura nepravidelně zhrubnělá s četnými dorsálními stíny, oboustranně četné cysty vel.15mm.
Z:Tabár V., BI-RADS 3, kalcifikace oboustranně spíše bengního charakt.Na kontrolu mám přijít po půl roce, je mi 45 let.
Mám strach, maminka zemřela na rakovinu, zjištěna v jejích 69letech.
Prsa mám velice citlivá, bolestivá. Děkuji za odpověď Helena
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se má jednat o mamografikou kontrolu, event. doplněnou opět o ultrazvuk, kdy chce lékař posoudit vývoj či stabilitu kalcifikací. Kalcifikace v prsu mohou a nemusejí signalizovat počínající patologické změny. Kdyby byly kalcifikace jasně patologické, věřte, že by ihned následovalo jejich ověření. Ve vašem případě, kdy lékař nemá srovnání, je správné udělat kontrolu k posouzení jejich stability. Pokud bude vše neměnné bude kontrola prodloužena na obvyklý interval. Citlivost prsů bude na hormonálním podkladě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9875
Dobrý den, jak dlouho po ukočení kojení mohu jít na preventivní prohlídku do mamografického centra, aby nebyl výsledek zkreslený? Stačí jeden měsíc po ukončení kojení? A vyšetření je na principu rentgenu nebo ultarazvuku?
Děkuji.
A.K.
Odpověď: Dobrý den, s ohledem na váš věk je vhodné primárně provedení mamografického vyšetření, dle potřeby doplněné o ultrazvuk. Dobu po ukončení kojení, vhodnou pro vyšetření nedokáži odhadnout, asi bude individuální, ale měsíc vidím také jako dostačující. Jedná se pouze o možnou sníženou přehlednost, při které bude doplněno ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9874
co zanamena ivoluční žlazy typ tabár II
Odpověď: Dobrý den, jedná se o popisné vyjádření typu vašich prsů na mamografu. V daném případě ve vašich prsech převažuje tuková tkáň na úkor žlázy. Jde o přehledný typ žlázy, který je velmi dobře interpretovatelný. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9873
Dobrý deň pri preventívnej prehliadke mi bolo zistené nasledovné aj na základe zvýšeného CA125 doporučená punkcia ľavého prsníka:prsná žľaza prim.echogenity, diff.pritomné ostrovčeky dysplázie,bez evid.ložiskovej lézie vpravo,vľavo v HMQ až subareolárne pri mamile na č.10 pozorujem anechogennú ostro ohraničenú léziu veľ. 9x8mm s dorzálnym zosilnením. Pacienkta udáva bolestivosť v HMG. Vývody sú nerozšírené, axilly obojstanne voľné. Z:Solitárna cysta HMQ až subareolárne vľavo-stacionárny nález BIRADS2 Je naozaj nutná punkcia? Ďakujem za Váš čas aj Vašu odpoveď. Miriam
Odpověď: Dobrý den, v případě, že jde o jasnou, prostou cystu s homogenním obsahem, bez jakékoliv pochybnosti je punkce při této velikosti nadbytečná. Existují však léze v prsu, které imitují cystu a mohou být solidní povahy a to byl pravděpodobně důvod pro lékaře, který z opatrnosti indikoval punkci s ohledem na zvýšený tumor marker CA125. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9871
Dobrý den, jaký je Váš názor na vyoperování fibroadenomu v prsu?.... je mi 24let a našla jsem si bulku po pravé straně pravého prsa. Byla jsem s tím na onkologii a tam mě poslali na sono. Bulka je velká 23mm x 15mm. Doporučili mi jí vyoperovat a rovnou mě objednali na operaci, ale biopsii mi nedělali. Moje kamarádka má také fibroadenom a má ho podobně velký. Její doktoři jí ale operaci nedoporučují. Operace se má podle jejich názoru provést až když je bulka hodně velká nebo bolestivá. Prý je jinak operace nebezpečná. Nevím jakým doktorům věřit a mám strach na operaci jít.
Odpověď: Dobrý den, rozhodně je (tedy mělo by být) v dnešní době naprostou samozřejmostí, že pokud uvažuji, nebo doporučuji operační odstranění ložiska, že předtím provedu jeho bioptické ověření! Bez toho aby se provedla biopsie se nelze bavit o fibroadenomu a jen na základě určitých rysů na něj usuzujeme. Pokud mám ložisko charakteru fibroadenomu s pravidelným tvarem, homogenní strukturou, hladkým okrajem, popřípadě zesílením signálu za ložiskem je možné při velikosti do 25-30 mm jen sledovat. Před tím je možné ověřit ložisko biopticky a opět sledovat, klid získá jak lékař tak i pacient. Někdy ženy chtějí samy ložisko odstranit, nepříjemný pocit z ložiska, zvláště pokud jsou hmatné a často na něj narazí - zde je to jejich přání a i přes vysvětlení se neubráníme jejich odstranění. Opět před tím nutno ověřit biopsií. S operacemi u mladých žen jsme obezřetní, každý zásah do prsu mladé ženy je potenciálně rizikový s výhledem do budoucna a sledování "fibroadenomů" je dnes již běžné a uznávané. U vás doporučuji konzultaci na jiném pracovišti a rozhodně před event. operací bioptické ověření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9870
Dobrý den, mám mnohočetné velké cysty v obou prsech. Včera po akutním zvětšení jedné cysty -vel 2 x 1,5 cm mi bylo odsáto 80 ml tmavě rudé tekutiny. Bolest se zmenšila. Před měsícem punkce ze stejného místa - hustá tmavě bílá tekutina - dle cytologie "bilkoviny". V posledních 5 měsících již 3x punkce z různých míst obou prsou a zhoršení stavu opakováním zvětšení cyst a bolestivostí. Je mi 45 let a již 2 roky nemám menstruaci.Co je příčinou stavu a jaké jsou možnosti léčby či prevence těchto komplikací? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, punkce v daném případě uleví akutně od bolesti a tlaku. V 50% se opět doplní tekutinou. Ve vašem případě je asi třeba řešit věc komplexně, jde o hormonální instabilitu, vše bych prokonzultoval s vaším gynekologem. K dispozici jsou také volně prodejné preparáty na bylinné bázi, typu Mastodynon, které dokáží při pravidelném užívání ulevit od bolesti prsů a snížit výskyt cyst. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9869
Dobrý den, mamce zjistili lobulární karcinom prsu, 4mm. Můžu se zeptat na léčbu, prognózu, zda bude nutné odebrat prso. Jedná se o progresivní nádor? Jaká je pravděpodobnost metastáz? Bohužel v lednu ji to zjistili a stále biopsii odkládali. Děkuju moc za odpověď. Osmanka
Odpověď: Dobrý den, nádor zjištěný mamince je velmi malý. Pravděpodobně bude stačit jen jeho odstranění, bez nutnosti odstranění celého prsu. Nepíšete o jaký typ lobulárního karcinomu se jedná, ale obecně mají tyto nádory tendenci vyskytovat se na více místech v daném prsu i v prsu druhostranném. V léčebné rozvaze je pak nutno vzít v úvahu přehlednost v prsu na mamografu, ultrazvuku a eventuelně doplnit před plánovaným výkonem i magnetickou rezonanci. K prodlení s odkládanou biopsíí určitě nedošlo, takového nádory rostou někdy i několik let. Blíže vám nepovím, na to mám málo informací a musel bych vše potřebné spíše vidět. Pokud se bude jednat pouze o ono drobné ložisko vel. 4 mm, tak prognosa je celkově velmi příznivá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky