MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 8575
Dobrý den, prosím, co znamená u IDC vysoká nukleární atypie a mitotická aktivita ? A pTNM(7)? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. IDC je pravděpodobně zkratka pro invazivní duktální karcinom, nukleární atypie a mitotická aktivita jsou další charakteristiky vyplývající z rozboru pod elektronovým mikroskopem odebrané tkáně. pTNM je operační klasifikace T- tumor, N lymfatické uzliny, M metastázy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8574
Chodím na záření velkého vprsa po lumpektomii, axily a nadklíčku. Upozornili mně na možnost obtížného polykání a poškození štítné žlázy. Proč tato místa, nebo i druhé prso nejsou zakryty olověnou zástěrou ??? Je lineární urychlovač z r.2004 nový, nebo starý, nebo "průměrný" ? Předpikládám, čím novější, tím cílenější léčba a menší zásah zdravé tkáně.
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Tohle není moje parketa. Možná si ještě přečtěte mojí odpověď na otázku o jedno číslo nižší. Odpověď platí i pro vás. Jako lékař pracující v podobném oboru , mohu dodat následující. Nemohu posuzovat stroj pouze dle roku výroby, je třeba znát i jeho další specifikace. Vzhledem k tomu, že jde o použití záření k léčbě, všechna pracoviště podléhají přísným kontrolám SÚJB a standardům při plánování léčby a jejímu provádění. Tudíž i přístroj a pracoviště, na kterém jste léčena. V medicíně je třeba vždy zvážit profit z dané léčby v poměru k vedlejším účinkům. Přínos zevního ozáření v léčbě karcinomu prsu se spádovými LU je jednoznačný. Ozařovaná pole jsou ohraničená pomocí clon. Takže chránění okolních struktur je sice mimo vaše tělo, ale splňuje vámi požadovaný účel. Pokud by se pole zmenšilo, v jeho okrajích by nebyla dávka dostačující. Rozptýlené záření, jehož vzniku nelze zabránit, se dalšími překážkami umocňuje. K plánování léčby se u každého pacienta přistupuje individuálně a je samozřejmně ovlivněno i jeho konstitucí. Promluvte si s vašim radioterapeutem. Je potřeba, aby jste o kvalitě léčby nepochybovala, pak bude ve váš prospěch.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8573
Léčím se s T2N1M0, jsem po chemo (AC+T), teď jen Herceptin+Tamoxifen, začínám ozářko. 1 x za 6 týdnů chodím na onko. Tam ale neřeší, že by se mělo sledovat srdce, nebo neuropatii atp. Obvoďák mně zase jen potvrzuje neschopenku, ani na žádanku na ID mně neprohlédl, jen si vzal zprávy. Který z doktorů by měl řešit neonkologické problémy vzniklé onkologickou léčbou ? Jako třeba trvale bolestivě nafouknuté břicho, otékání končetin, napjaté svaly (NUL Herceptinu)...nebo třeba krevní obraz, když chodím na ozářko jinam, než kde se léčím ?
Odpověď: Dobrý den. Řešení obtíží při probíhající léčbě jednoznačně na Onkologii. Nedejte se. Tohle je výzva, abyste ukázala jak se umíte za sebe postavit. Bez emocí a s láskou, ale jistotou ve vystupování. Jde o váš komfort. Možná s vaším onkologem dojdete k faktu, že vedlejší účinky léčby nelze výrazně ovlivnit. Pak je příjměte jako součást léčby, která vám vrací zdraví. Všechna onemocnění vč. onkologických jsou výsledkem chronického stresu, ten nám oslabude imunitu a nemoc je tady, je potřeba se ho zbavit. Vymeťte pomyslně svoji třináctou komnatu, zamkněte jí , vezměte si poučení z dané situace a už se k tomu nevracejte. Báječně funguje, když mentální úklid spojíte s lehkou fyzickou prací. Přerovnejte zásuvky nebo šatník a všeho nepotřebného, nesloužícího se nekompromisně zbavte. Vydržte, už jste v druhé polovině léčby.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8572
K dotazu 8569 - byla jsem vyšetřena ve screeningovém centru v Berouně, pouze UZ-doporučeno vynětí v ambulanci plastického chirurga nebo v nemocnici s tím, že není třeba spěchat a nová biopsie není třeba. Chirurg mě vyšetřil pohmatem a objednal na operaci,mamografické vyšetření ani biopsie nebyla provedena. Mám se znovu objednat do screeningové centra a mamograf vyžadovat? Prý se v mém věku nedělá.
Odpověď: Ano, do 40 let se snažíme mamografické vyšetření dělat pouze při podezřelém nálezu. Pokud bych si s klinického a sonografického vyšetření byla jistá, že jde o benigní ložisko, je možný i tento postup. Na pracovišti v Berouně jste v dobrých rukou. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8571
Dobrý den chtela jsem se zeptat jsem těhotná ve 22tydnu a strašně moc celá otykam,ale někdy tak oteču že mě je blbě a nemu stát chtěla jsem se zeptat jestli nevíte čím to bude co mám dělat abych neotykala dekuju za radu. Lucka
Odpověď: Dobrý den. V těhotenství je téměř pravidlo, že ženám otékají dolní končetiny, čím objemnější děloha s plodem a plodovou vodou,tím více jsou utlačovány pánevní cévy. Tento diskomfort je víceméně fyziologický. S otoky také souvisí množství tuku, které máme v těle, tuk zadržuje vodu. Oba stavy se musí odlišit od gestózy- ta je doprovázena nejen otoky, a to celého těla, ale i bílkovinou v moči a vysokým tlakem. Je potřeba, aby jste zašla do poradny. Gestóza se prokáže vyšetřením moči a dalšími vyšetřeními.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8570
Dobrý den mýmu synkovi jsou dva a pul roku kojím ale jenom z jednoho prsa jsou to dva dny kdy jsem přestala protože mě to dost začalo bolet když pil taková divná bolest píchá mě v prsu a je to dost bolestivý .nevím co to muže být ted nekojím dva dny jak už jsem psala ale prso je citlivý na dotyk .Mužete mi prosím poradit z čeho to muže být .Děkuji za odpověd.Monika
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že jste rekordmanka. Pravděpodobně takto staré díte již pouze přikojujete .Má určitě už vyvinutý chrup, a tak k zranění bradavky může dojít mnohem jednodušeji. I mikroskopická trhlinka je velmi bolestivá. Příroda důvod odstavení zařídila sama. Využíjte toho. Pokud by se jako komplikace vyvinul zánět, navštivte svého praktického lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8569
Dobrý den, před 2 lety mi byl na UZ diagnostikován FA velký cca.2 cm,potvrzeno biopsií. Doporučena pouze pravidelná UZ kontrola. Nyní vyrostl na 3 cm a doktor doporučil vyjmutí.Přitom naznačil, že se může jednat i o zhoubný nádor, protože biopsie a UZ nejsou spolehlivé, protože útvar nebyl prozkoumán celý a také vzhledem k mému vyššímu věku - 38 let, kdy už není FA obvyklý. Jaké je riziko, že se po operaci prokáže, že je nádor zhoubný? Je riziko pokročilého stadia, i když jsem docházela na vyšetření dle pokynů lékařů. Děkuji. D.
Odpověď: Dobrý den. Pokud došlo skutečně k nárustu ložiska o 1 cm, je na místě jeho charakter ověřit. K ultrazvuku bych před operací zcela jistě doplnila mamografické vyšetření. Pokud bych potom měla jakékoliv pochybnosti o povaze daného ložiska, provedla bych před operací core cut biopsii s odběrem několika vzorků nebo mamotomii - vzorky získané touto metodou jsou objemnější a tudíž více výpovědné o histologickém složení ložiska. Chrirug se dle výsledku rozhodne o rozsahu výkonu při jedné narkóze. Soudě dle toho, co píšete, si myslím, že spíše půjde o benigní nádor. Před 2 lety mělo ložisko 2cm, tzn. že by dnes nebylo pochyb o tom, že jde o zhoubný nádor, protože jeho charakteristika by byla klinicky i na Uz a MG vyšetření jasná. Byla jste vyšetřena na skríningovém centru? Operaci vám doporučil mamodiagnostik nebo chirurg? Díky za odpověď. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8568
Dobrý den, je mi 17 let a chtěla bych se zeptat, jestli je normální, když před menstruací mi zduří pravé prso a objeví se v něm maličká bulka, se kterou se dá pohybovat. Toto se opakuje vždy před menstruací.
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu se jedná o strukturu mléčné žlázy.V tomto čase může žlázka reagovat změnou na hormonální změny hladin hormonů. Doporučujeme vyšetřovat se pohmatem až v termínu těsně po menses.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8567
Dobrý den,
prosím o radu.Má dcera má 8let a nedávno jsem jí v prsu pod bradavkou našla zatvrdlinu.
Mám jít ihned k lékaři?Tvrdí,že ji to nebolí.
Již byla před třemi lety na chyr.zákroku s podobnou tvrdou bouličkou na krku.Myslíte,že to má nějakou spojitost?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Souvislost nemůžu vyloučit, ale je to velmi nepravděpodobné. Myslím, že jste nahmatala základ mléčné žlázy, který má v centrální oblasti svoje místo. Ověření ultrazvukovým vyšetřením v čase je na místě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8566
Dobry den, pred dvema mesici jsem prestala kotit dceru (kojila jsem 7 mes.) Pred tydnem mne zacali bolet prsa. Je to pichlava bolest, hodne podobna te, kdyz se mi nalevali prsa.Necitim zadne stvrdnuti ani boulicky. Je nutne s tim jit k lekari, nebo je to normalni? Dekuji predem za odpoved. S pozdravem.
Odpověď: Dobrý den. Vyčkejte. Může jít pouze o reakci oragnismu na změnu hormonální situace.Po porodu a laktaci je třeba dát tělu čas. Je to fyziologické. Měla byste počítat s tím, že z dívky, mladé ženy se tímto procesem stává zralá žena. V některých kulturách je žena za to, že je pokračovatelka rodu a její tělo je schopno utvořit podmínky pro nový život, uctívána. Uvědomte si to. A buďte na sebe pyšná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8565
dobrý den.při palpačnim vyšetření prsou mi lékař do zprávy napsal stroma obou prsou jemně i hruběji zrnité s náznakem resistenci v HZK.Ctěla jsem se zeptat co může naznak resistence znamenat. na mamograf a ultrazvuk jsem objednána.je mi 47 let. nyní jsem nachlazená. děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pouze na základě nejednoznačného palpačního nálezu nelze dělat žádné závěry .Je fajn, že jste objednaná na vyšetření. Pravděpodobně se ukáže, že máte prsy v pořádku. Náhodné palpační vyšetření může odhalit jasné patologické změny, většinou nic víc. Síla je v pravidelnosti. Proto je důležité, abychom se v mezidobí mezi screeningovým, dvouletým termínem 1x za měsíc sebevyšetřovaly. Pak se dobře známe a víme, jestli máme v prsu něco nového či ne. Zkuste si sama v klidu označené místo vyšetřit, ve stejné poloze v jaké své prsy ošetřujete a uvědomte si, jestli pozorujete nějakou změnu. Pokud nic nápadného a odlišného od okolí daného místa nepozorujete, v klidu vyčkejte mamografického vyšetření. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8563
Aké ochorenia s výnimkou rakoviny prsníka môžu byť sprevádzané vťahovaním kože prsníkov vrátane tehotenstva a dojčenia?
Aké sú indikácie profilaktívnej matektómie s implantátmi v čr?
Stretli ste sa s bezpríznakovým zsblokovaným mliekovodom, myslím bez teploty a začervenania?
Odpověď: Dobrý den. Na prvním místě je nutno vyloučit karcinom prsu. K specifickým změnám kůže, včetně vtahování kůže a podkoží může dojít v rámci i pooperačního jizvění, chronické mastitis. Dále Mondorově chorobě, je řazena k povrchovým tromboflebitidám a má benigní průběh, charakteristické pro ní je pruhovité vtahování nerespektující anatomické hranice prsu. Indikace k profylaktické mastektomii jsou velmi úzké, týká se žen s geneticky prokázanou zátěží karcinomu prsu. A k třetí části vaší otázky. Pokud je mlékovod zablokován, má to vždy nějakou prokazatelnou příčinu a příznaky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8562
Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu na místo v Praze, kam se na sonu prsu dá objednat dříve, než s měsíšním předstihem. Nepracuji v Čechách a mám dovolenou již pouze do konce příštího týdne. Děkuji moc za odpověď. Zdraví BŠ
Odpověď: Dobrý den. To bude asi problém. Je období dovolených. Na našich stránkách www.mamo.cz najdete mapku screeningových center. Zkuste štěstí. Pokud byste si chtěla udělat výlet do Pardubic, v příštím týdnu pracujeme a pravděpodobně bychom prostor na preventivní Uz vyšetření našli. Kontakt naleznete na stejném místě. Při objednávce je třeba upozornit na fakt, že odjíždíte. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8561
Je mi to trapné, ale potřebovala bych poradit. Už dlouho mě pobolívá prso a cítím na něm takovou bouličku, Je to opravdu divné, jelikož mi je teprve 14, ale potřebovala bych od někoho poradit, jelikož matka mi zemřela a právě na rakovinu prsu.
Odpověď: Zdravím. Myslíim, že klidně můžeš pustit z hlavy tvoje obavy. Dospívání je doprovázeno obrovskou hormonální explozí a ta se odrazí do našeho těla i psychiky. Půjde pravděpdobně o uzel mléčné žlázy, zvláště pokud jsi před měsíčkama. Vyšetření je lépe provádět druhý, třetí den menses. Předpokládám, že jsi štíhlá. Zkus se předklonit a jemným, krouživým pohybem místo znova vyšetři, netlač žlázku na žebra. Mělo by dojít k změknutí oblasti, případně zcela k vymizení bouličky. Můžeš také hmatat lymfatickou uzlinku - drobnou fazolku, do prsu na okraji žlázy, především zevně patří a nejde o patologickou změnu. Přesto by bylo vhodné provézt sonografické vyšetření, které to potvrdí. Určitě máš v okolí nějakou starší ženu, které se můžeš svěřit a ta ti poradí, jak UZ zařídit. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8560
Dobrý den,je mi 48 let a chtěla bych poradit, již několik dní mě bolí jedno prso, při pohybu ruky a pohybu vúbec. Bolí mě i trochu záda. Poslední mamograf 7/2010. Mám se pro jistotu objednat teď po roce na mamograf? Chodím jednou za 2 roky a dosud bylo všechno v pořádku. Děkuji za odpověď JČ
Odpověď: Dobrý den. Citlivost až bolest propagující do měkkých tkání hrudníku tzn. i prsů v důsledku obtíží se zády je jako příčina možná. Může jít o bolest tupou, stále trvající, často doprovázenou bolestí ostřejší, vystřelující, vázanou na určitou polohu či pohyb.Vzhledem k vašemu věku, tzn. jste v období klimakteria, kdy se v nás mění hormonální hladiny, všem svým klientkám dopručují chodit každý rok, tedy i vám. Zdravím. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8559
Dotaz č. 8558
těhotná být na 100% nemůžu, toto si opravdu hlídám a ještě jsme se o dítě nezačli snažit, děkuji moc. Iveta
Odpověď: Dobrý den. Pak je tedy možné, že vaše touha po dítěti se opravdu může odrážet do psychiky,a tím do hormonálních hladin, na jejíchž změnu reaguje mléčná žláza. Prsy tak úzce souvisí s mateřstvím, a navíc jsou symbolem ženství. Může pomoct Pupalka dvouletá ve formě tbl., efekt by se dostavil až po uřčité době užívání. Základem ale bude, aby jste si sama v sobě srovnala danou skutečnost, hlavou i srdcem, tzn. rozumem a láskou, prostě realitu pro tuto chvíli příjmout tak jak je. Vše zlé je pro něco dobré a teprve čas ukáže, že to tak mělo být. Naše psychická pohoda ovlivňuje i naší imunitu. Pokud jsme ve vnitřní pohodě, imunita je dobrá a hravě si poradíme se všemi nemocemi, včetně boreliózy. Chce to trpělivost a problém řešit krok po kroku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8558
Prosím ještě jednou. 31let, 3 roky neberu antik. 2 měsíce pnou a jsou citlivá obě prsa. Vím, že mám fibroad. ale je ok. Může být psychol. to pnutí a bolest když zhruba tu dobu, co mě bolí tak toužíme po dítěti ale nemůžu otěhotnět kvůli možné borelioze? Existuje něco na tu bolest a pnutí? Ještě prosím, prý to může souviset se štítnou žlázou?ale jiné probl. nemám Díky
Odpověď: Tak mě napadá, když udáváte, že máte žlázy citlivé již 2 měsíce stále, těhotenství jste vyloučila? Pokud byste měla nemocnou štítnou žlázu, neprojevilo by se to pouze bolestí prsů. Takže tam bych příčinu nehledala. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8557
Dobry den. Jsem Belgicanka takze se omlouvam za chyby v cestine... Je mi 28 a mela jsem sonografii prsu v zari 2010. Vsechno v poradku. V lednu a v unoru jsem dostala clomifene pred IUI (bez uzpechu). Ted uz asi 2 mesice me trochu boli (pouze) prave prso;nekdy mam krece anebo jako bych tam mela modriny(+-po celem prsu). Neni tam vsak videt nic neobvykleho. Jen ten tlak/krece. Na leve strane necitim nic. Mam se delat starosti (treba kvuli 2-mesicni pouziti clomifene)?
Odpověď: Dobrý den. Starosti si dělat kvůli medikaci nemusíte. Nemyslím si, že s vašimi obtížemi souvisí. Tenze v období ovulace a před menses je fyziologická reakce na změnu hladiny hormonů. Citlivost prsů mimo tyto termíny velmi často souvisí s psychickým naladěním, i to ovlivní hladinu našich hormonů. Tělo na nás mnohé prozradí. Nenaplněná touha po miminku je jistě zatěžkávací zkouškou partnerství. S našim milovaným, ale rovněž i sama se sebou . Uvědomte si sama sebe, svoji hodnotu, krásu, vše, co jste už dokázala a nepřekračujte své hranice tolerance ani vy sama osobně. Láskyplnost je základ všeho dobrého, zažene i nejistotu a strach a vše dobře dopadne. Zdravím . IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8556
Dobrý den, prosím mám v prsu už cca 2 roky fibroad. hlídají mě, ale teĎ mě tak 2měsíce bolí prsa mezi menstruacemi, mám plašit nebo stačí kontrola v říjnu? Děkuji moc Iveta L.
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenom je záležitost lokální. Píšete, že zvýšená citlivost se týká obou prsů.Bude to spíše reakce na hladiny ženských hormonů, které z nějakého důvodu nejsou u vás v rovnováze. Za život ženy se to stává mnohokrát. Fyziologicky se hormony mění v období ovulace tzn. 14-18 den, dále pak před termínem menstruace větš. 28-36.den. Hladiny hormonů, a tím citlivost mléčné žlázy se mění opět fyziologicky v těhoteství. Hormony rovněž reagují na jakkoukoliv životní situaci, která se dotýká naší psychické pohody či nepohody. Zdravím. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8555
Děkuji moc za odpověď,a za nečekanou rychlost. Jsem vám opravdu vděčná, přeji vše dobré. D. Opekarová.
Odpověď: Prim. Mutinovi vyřídím a zdravím. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8554
Dobrý den,

můžete mi prosím, odpovědět jaká je normální hodnota markrů?

Děkuji Synecká Patricie
Odpověď: Dobrý den. Musíte je přesně specifikovat. Děkuji. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8553
dobry den chtela by jsem se zeptat mam na levem prsu nad bradavkou se mi udelal vřidek s ktereho mi tece hnis byla jsem u lekare uz pětkrat a porad mi do toho špara a dava mi antibiotika ale porad se mi to vraci hrozne to boli uz to trva asi dva mesice byla jsem i na ultrazvuku a ten byl v poradku a ted se mi to uz dela i na druhem prsu.Je mi 29 let dekuji
Odpověď: Dobrý den. Předpokládám, že jste byla vyšetřena na akreditovaném skríningovém centru pomocí UZ. Pokud ne, toto vyšetření je vhodné doplnit. Pokud se potvrdí chronické zánětlivé ložisko, patří potom do rukou chirurga-specialisty, který provede toiletu rány a dle citlivosti ev.pokrytí ATB.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8552
Dobrý den,prosím o radu.Je mi 56 let, chodím 3krát ročně do mamol.poradny. Mamogr. vyš. před 1,5 r. neg. Mám hmatné rozšířené siny pod pravou bradavkou a dvorcem, zřídka pobolívají, řešila jsem na radu p.Dr. studeným obkladem. Od února t.r. mívám na prádle občas stopy žlutavého sekretu. Je to pouze z pravého prsu, po zatlačení na bradavku se ve cca 3-4 vývodech objeví velmi hustá žlutá kapička.Pan doktor mě uklidňuje, ale prosím o váš názor. Děkuji moc,D. Opekarová.
Odpověď: Dobrý den. Sekrece barvy průhledné, bílé, mléčné, nažloutlé, nazelenalé či našedlé je přípustná a obvykle o nemoci nesvědčí. Pozor však na sekreci červenou, zrzavou či přímo krvavou - tohle může být příznakem nemoci a je třeba situaci ihned řešit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8551
Dobry den! Bydlime ve Svedsku, tak Vam nejprve velice dekuji za samotnou existenci teto poradny. Synovi je necelych 12 let a upozornil mne na ne zrovna bulku, ale takove nepravidelne zdureni vedle leve bradavky, na dotek bolestive. Cetla jsem v predchozich dotazech, ze by tomu odpovidala gynekomastie. On ma ale i pri prohmatani bolave podpazi take na leve strane, i to odpovida gynekomastii? Je fakt, ze pomerne dost jime kureci maso, muzete mi poradit, cim to vyrovnavat? Bylo by dobre na cas kureci maso uplne vypustit? Velice dekuji za Vasi odpoved!
Odpověď: Dobrý den. Ano, může jít o gynekomastii, nechejte syna vyšetřit ultrazvukem ve specializovaném pracovišti k potvrzení či vyloučení této diagnozy. K druhé části dotazu - nemohu Vám zakázat konzumaci kuřecího masa, spíše však si zjistěte odkud pochází. V domácích podmínkách chovaná drůbež jistě neobsahuje zvýšené množství hormonů jak tomu bývá u kuřat z rychlochovů...S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8549
Dobrý den, léčím se již skoro rok na hyperprolaktinémii. Beru jednou týdně 1 tabletu Dostinexu. Před léčbou mě prsa nebolely. Pouze jsem měla sekreci tekutiny. Mezi střídáním léků pouze 1 týden, ale to bylo hned na začátku léčby.
Nyní mně však bolí prsa - několik dní v týdnu po dobu 2 měsíců. Mám je místy tvrdá a bolí mě i směrem k podpaždí. Jsem bez sekrece. Pan gynekolog mně sdělil bez jakéhokoliv vyšetření, že se jedná o vedlejší účinek léku. Je to obvyklé po roce užívání léku? Nemělo by se s mojí diagnózou chodit na preventivní vyšetření?
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano, může jít o vedlejší účinky při léčbe. Ano, každá zdravá žena by si měla ve vlastním zájmu nechat prventivně vyšetřit prsy 1x ročně, nejlépe v akerditovaném screeningovém pracovišti. Typ vyšetření ( mamograf, ultrazvuk či jejich kombinace ) závisí na věku a typu prsní žlázy. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8548
Dobrý den, před 4 lety jsem podstoupila augmentaci a při dnešní ultrazvukové kontrole mi bylo sděleno, že mám prasklý implantát a silikon se dostal do uzlin v podpaží. Protože kojím 8měsíčního syna, zajímalo by mne, zda se uniklý silikon může dostat do mateřského mléka a tím ohrožovat mé dítě. Implantát je uložený pod svalem.
Klinika, na které mne operovale je bohužel až do druhé poloviny srpna uzavřena, takže na kontrolu mne mohou vzít až 18.8.
Předem moc děkuji za informaci. S pozdravem Lenka
Odpověď: Dobrý den. Dle dostupných informací silikon do mateřského mléka neproniká. Nicméně, mělo by se ověřit vyšetřením na MR, že rupturu máte, v případě že klinické příznaky a UZ nález není jednoznačný. Dle výsledku ev. následně v blízké budoucnosti chirurgicky vyřešit na pracovišti, kde jste byla operována. Samozřejmně by to znamenalo ukončení laktace, což by bylo možné provést pod vedením spádového gynekologa.Zdravím. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8547
Chtěla jsem se objednat na preventivní vyšetření prsou - s doporučením od mé gynegologické lékařky - ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích. Je mi 55 let a doposud mi preventivní vyšetření hradila VZP. Došlo k nejaké změnív úhradě vyšetření nebo je nutno ho absolvovat jen v akreditovaných pracovištích pro momografický screening. Vojenskou nemocnici jsem zvolila, protože jsem se dozvěděla, že mají super nový přístroj s nižšími negativními dopady při vyšetření.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
eva jestrabova
Odpověď: Dobrý den. K žádné změně nedošlo, preventívní ( screeningová ) mamografická vyšetření vždy mohla provádět jen akreditovaná screeningová centra, kterým akreditaci uděluje MZ. Právě akreditace, která se obhajuje co 2 roky je zárukou kvality nejen strojového parku, ale i zdravotnického týmu, tedy celého vyšetřovacího a hodnotícího řetězce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8545
Dobrý večer, záver môjho výsledku je : prechodný typ prsníkov, hutná žľaza, nemožno vylúčiť ložiskové zmeny, benígne kalcifikáty bilat., intramammárna LU v pravo, bez mal.MK, BI RADS 0, odporuč. USG prsníkov... je to v poriadku? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Pokud bylo provedeno po MMG i ultrazvukové vyšetření s negatívním výsledkem, pak ano, vše je v pořádku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8544
dobrý den...zajímalo by mě,jestli je pravda,že pojišťovna (207-OZP)od 1.6.2011 nehradí sono vyšetření prsou ženám nad 45 let. děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nemám takové informace. Doporučuji Vám vznést dotaz na OZP. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8543
dobry den,dodavam k dotazu c 8542- vek 31let,bezdetna,velke bolesti v bederni casti pri menstruaci,jiz 2 roky neberu antikoncepci.v dubnu pri gynekologicke prohlidce zprava-prsa vpravo s resistencemi,v.s.cysty?jinak bpn.uzliny nezvetseny.podotykam ze se jedna o prave prso.dekuji kate
Odpověď: Dobrý den. Takže upřesnění podle věku - doplnit ultrazvukové vyšetření a podle výsledku pak další postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8542
dobry den.
na pravem prsu u bradavky se mi objevili fibromky/tumorky.posleze zacly hnisat.lecilo se to 2antibiotiky najednou-floxapen a calvepen.zaroven se mi vytvorila bulka v podpazi..co s tim? dekuji za odpoved kate
Odpověď: Dobrý den. Pokračovat v léčbě a určitě bych ještě provedl ultrazvukové a ev. i mamografické vyšetření ( podle Vašeho věku, který neuvádíte ) a podle výsledku vyšetření pak další postup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8541
Tyden po biopsii mam hematom a misto je bolestive... Je to normalni prubeh?? Do kdy by melo byt prso jako pred zasahem, prosim...??
P45 let
Odpověď: Dobrý den. Ano, hematom po biopsii může být, jako po kterémkoliv jiném intervenčním výkonu.Jeho zhojení trvá logicky podle jeho velikosti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8540
Dobrý den,prosím o laické vysvětlení.Sreen.mam.: Nízce denzní žláza s reziduál.fibroglandulár.strukturou typu Tabár III.Pruhovitě nodulár.kresba žláz retromamilárně,jinak větší podíl involuč.změn.Vpravo
při axil.řase měkký stín,oproti min.vyš.lehce zvětšen,v CCproj.nezobrazen
Makrokalc.nezjiš.,kůže a podkoží bpn.Tabár III BI-RADS 0.USG:vHVK vpravo
se při bázi žlázy zobraz.hypoech.ostře ohranič.lož.vel.9x3mm,při zev.okraji dvorcevel.7x3mmstej.charakt.BI-RADS 3,v.s.benig.lož.vpravo.Jsem nervozní, prso mě bolí i v klidu.Mám 52let. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V pravém prsu jsou s největší pravděpodobností dva útvarky nerakovinného původu. Kontrolní vyšetření by mělo následovat do 1 roku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8539
Dobrý den, ze spodu pravého prsu se mě vytvořil vřídek, který je zarudlý, bolestivý při zmáčknutí z něj teče bezbarvá tekutina.
Je mě 42 let, mám 1 dítě. Asi 2 měsíce mám častější menstruaci - po 14 dnech. Děkuji za Vaše doporučení dalšího postupu.
Odpověď: Dobrý den. To o čem píšete je záležitost kožního lékaře. Pokud by problém nebyl v kůži, ale v prsní žláze, pak určitě doporučuji absolvovat odborné ultrazvukové vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8538
dobrý den, mojí matce zjistili po ultrazvukovém vyšetření cystu na vaječníku 4 cm velkou,odebrali jí krev na markry, čekáme na vyšetření. již nějakou dobu si též stězuje na nechutenství,spadla se o 4 KG,bolesti zad. Na ultrazvukovém vyšetření žaludku viděli pouze cystu vaječníků. Je možné, že tyto potíže spolu souvisí. Děkuji, prosím nezobrazovat dotaz
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale chybí zde otázka, na kterou mám odpovědět. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8537
Dobrý den, je mi 37 let, zajímalo by mě, zda mám již nárok na vy
šetření prsu mamografem,dosud jsem na tomto vyšetření nebyla. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Z veřejného zdravotního pojištění máte na preventívní ( screeningové ) mamografické vyšetření nárok od 45 let ve dvouletém intervalu, některé pojišťovny platí toto preventivní vyšetření již od 40 let. Pro Vás by ve Vašem věku přicházelo v úvahu ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží jako samoplátce - cena je cca 300 Kč. Objednejte se do některého z akreditovaných screeningových center - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8536
Dobrý den, narazila jsem na přípravek GESAVIT, který je doporučován onkologickým pacientům a na jejich stránkách jej doporučují i někteří lékaři, také na rakovinu prsu, jako doplněk standardní léčby. Zajímá mě váš názor na tento doplněk. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Osobní zkušenost s tímto potravinovým doplňkem nemám, v letáku je psáno, že zlepšuje celkový stav onkolog. pacientů, ale už nepíšou jakým způsobem. Tedy rozhodnutí, zda jej užívat, nechávám na Vás, určitě Vám neuškodí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8535
Dobrý den.
Manžel má již asi 6týdnů zvětšenou levou bradavku, má ji citlivou a prso ho svědí.Test na borelii má negativní.Svědění přešlo v poslední době v bolest,která se rozšířila přes podpaží až pod levou lopatku. Bolest je tak silná, že již několik nocí ani nespí.Asi před 15lety měl zlomené 4a6žebro.Co může být příčinou bolestí a jak mu mám pomoci?Předem děkuji za odpověď.Roswitha
Odpověď: Dobrý den. Bolest jdoucí až pod levou lopatku může signalizovat i srdeční infarkt, takže tohle by mělo být vyloučeno co nejdříve. Pak teprve bych provedl ultrazvukové, event. i mamografické vyšetření prsů a podpaží a dle výsledku pak postupoval dále. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8534
Dobrý večer, bola som na USG prsníkov a toto mi napísali.fertilný typ prs.žliaz v pravom prsníku v LDQ oválna anechogénna lézia 4,5mm.bezn akust. tieňa.Axilly bez LAP.Záver:v.s. benig.lezia 1.dx.BIRADS 2
Mohla by som Vás poprosiť o vysvetlenie nikto mi zatiaľ nič k tomu nepovedal.ďakujem Michala.Poprosím nezverejňovat!
Odpověď: Dobrý den. V překladu toto znamená, že v dolní zevní části pravého prsu máte drobounkou cystičku, tedy jinými slovy - jste zdravá. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8533
Dobrý den, jsem po dvou porodech, první před jedenácti druhý před šesti lety, po porodu, se mi objevila bolavá bulka v podpaží, po pár dnech bolest ustoupila, po konzultaci s doktorem prý mám přídatnou mléčnou žlázu, chodila jsem do prsní poradny, kde mi řekli, že je to podkožní tuk, nyní po jedenácti letech, se mi opět bulka zvětšila a je velmi bolestivá a pálí, nejsem v jiném stavu,můžu poprosit o radu, co by to mohlo být? Velice děkuji za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. Podle Vašeho popisu může jít o obojí. Doporučuji Vám nechat si prsy a podpaží odborně vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8532
Vážený pane doktore, má přítelkyně (24 let) byla dnes na ultrazvuku. Od paní doktorky se dozvěděla, že prso, kvůli kterému přišla, je v pořádku. Ovšem ve druhém prsu je ,,něco, co by tam nemělo být" a že pokud se to bude zvětšovat, má přijít na kontrolu. V opačném případě má přijít na kontrolu za půl roku. Taky jí oznámila, že bude možná muset přestat užívat antikoncepci.Má partnerka je velmi vystrašená a bojí se, že je to zhoubné. Jsou její obavy oprávněné? Předpokládám, že pokud by to bylo nebezpečné už v této fázi, poslala by ji ihned na vyšetření...
Odpověď: Dobrý den. Ano, uvažujete správně - pokud by bylo podezření na rakovinu, pak se ihned doplňují další potřebná vyšetření. Tento Vámi popisovaný postup se používá k upřesnění diagnozy u nezhoubných onemocnění prsů - fibroadenomů, adenozy, cyst atd. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8531
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat,je mi 27 let. Mám často oteklé podpaží, nenahmatala jsem si nikdy bulku v prsu ani v podpaží. Bolest z podpaží mi často vystřeluje do ruky a zad, často mně bolí i část prsu, vždy ve stejném místě. Vše trvá cca půl roku, nevím jestli mám absolvovat nějaké vyšetření prsu, vše jsem řekla i svému gynekologovi, ten mně prohlédl a řekl, že vše je v pořádku. Bolest ale dále přetrvává. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pokud je Váš gynekolog k vašim problémům takto laxní, pak můžete absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží v kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru jako samoplátce - cena je cca 300 Kč. Seznam akreditovaných center nalezenete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8530
Dobrý den,
pod pravým prsem se mě vytvořil bolestivý větší uher, začervenalý (nebo něco na tento způsob),z kterého teče při vymáčknutí spíše bezbarvá tekutina.Je mě 42 let.
Jaký postup léčby by jste mě doporučil?
Předem děkuji za Vaši odpovědˇ. Věra
Odpověď: Dobrý den. To o čem píšete je záležitost kožního lékaře. Pokud by problém nebyl v kůži, ale v prsní žláze, pak určitě doporučuji absolvovat odborné ultrazvukové vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8529
Dobry den pane primari,muzete mi prosim prelozit tuto zpravu? OVOIDNI CASTICE 26*23*8mm JE TVORENA TKANI MLECNE ZLAZY S FIBROSNI MASTOPATII A LOZISKOVE VYRAZNEJSI ADENOSOU.Dekuji s pranim pekneho dne!!!
Odpověď: Dobrý den. Ovoidní = vejci podobná ( vejčitá ), částice 26x23x8mm je tvořena lehce změněnou tkání mléčné žlázy, nejde o změnu nádorovou. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8528
Dobrý den,
menstruuji osm dní, nemám děti. Při pátém dni menstruace (před půl rokem) jsem objevila tzv. bulku v pravém prsu na bradavce, která se objevuje pravidelně v době menstrutace. Teprve nyní se ta tzv. bulka zvětšila, napuchla, zčervenala po celém prsu a bolí doslova "jako čert", jako kdybych měla modřinu nebo jako kdyby mě do prsu někdo uhodil nebo jako kdyby mě "něco štíplo a svědí to". Pomáhá mi jen to, když se "zvohu", protože můj prs není tak těžký. Co to, prosím Vás, "pane doktore je?" Poradíte mi takto online?
Eva
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností jde o okrsek mléčné žlázy ( žlázový uzel ), který reaguje výrazněji na změny hladin hormonů ve Vašem těle v průběhu cyklu. Nicméně k opravdové jistotě Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8527
Dobrý den! Beru antikoncepci více jak 6 let. Pokud bych chtěla otěhotnět, tak jsem slyšela, že je lepší tak půl roku od vysazení antikoncepce, protože jsou nějak zdvojené buňky či co a děti, které jsou počaty v tom půl roce po vysazení jsou pak nemocné... Moje gynekoložka mi řekla že čípek je viděl dobře,což by mohlo znamenat, že po vysazení bych mohla snadno otěhotnět. Co si o tom všem myslíte? Prosím o odpověď. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. Svůj dotaz směřujte, prosím, na poradnu gynekologickou. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8526
Dobry den. Chtela bych se zeptat,pres rok jiz nekojim a pred mesicem mi po zmacknuti prave bradavky vytekala zelena tekutina.USG vysl.2 drobne cysty 5 a 8mm.Palpacni nalez neg.Dnes 2dny pred ocekavanou menstruaci jsem opet vymackala zelenou sekreci.Je mi 35let.Mam zopakovat USG prsu po mesici?Pan doktor z mamoporadny mi doporucil usg za pul roku.Mam strach,zda to neni vazne.Dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Občasná sekrece z prsu je poměrně častá u mnoha žen, přípustné barvy jsou průhledná, mléčná, nažloutlá, našedlá, nazelenalá, nepřípustné odstíny červené anebo přímo krev, což u Vás není. Pokud bylo USG vyšetření negativní, měla by být kontrola za 6 měsíců dostatečná. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8525
Manželku ve 13 týdnu těhotenství 4x denně strašně bolí bradavky, je to ostrá bolest. Je na to nějaký lék ???
Odpověď: Dobrý den. Neznám žádný na toto specializovaný preparát, ale obecně pomůže namazat bradavky a dvorce třeba avirilem, nebo měsíčkovou mastí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8524
Dobrý den , chtěla bych poprosit o radu .. můj problém je že se mi ve spodu prsů dělají boule které jdou vymáčknout , je tam většinou půlka hnisu s krví . Začalo se mi to dělat po porodu kdy jsem mléko odsávala ( dcera se nechytla prsu). Po půl roce se mi začali dělat tyto boule ale jen zespodu . Druhý dotaz... je možné po třech letech ,aby mi z prsu teklo mlezivo? Děkuji za odpovědi.
Odpověď: Dobrý den. Světlá sekrece z prsů může po kojení přervávat i 10 let a není to nemoc. Ohledně "boulí s obsahem hnisu a krve" bych Vám ke správnému stanovení diagnozy dporučil ultrazvukové vyšetření v některém z akreditovaných screeningových centrer - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8523
Dobrý den,je mi 37 let,má matka onemocněla rakovinou prsu v 45letech,měla v cystě zapouzdřený nádor,po operaci byla ozařována,prso i uzliny jí zachovaly,byla to rakovina 1.stupně,je to již před 11 lety,matka je zdravá a pod kontrolou,ale její babička,má prababička onemocněla již ve 39 a zemřela v 45 letech,je pravděpodobné že onemocním i já?Mám 10 letou dceru a 13 letého syna,mám obavy i o ně.Děkuji Dagmar
Odpověď: Dobrý den. Vaším obavám rozumím. Doporučuji Vám navštívit genetickou poradnu, kde Vám po provedení genetického vyšetření mohou sdělit pravděpodobnost možného onemocnění a na základě těchto faktů potom naplánovat schéma preventivních vyšetření "ušitých" Vám na míru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8521
DOBRÝ DEN,ASI 3 DNI MÁM NA PRAVÉM PRSU ČERVENÝ OTOK S BOLESTÍ BRADAVKY.MŮŽETE MI ODPOVĚDĚT CO TO ZNAMENÁ.DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale na dálku diagnozu stanovit neumím. Doporučuji Vám obrátit se na kteréholiv akreditované screeningové centrum - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8520
Dobrý den, můj syn 19 let má zduřené pravé prso ženská vel č.1.Je středně velké postavy a štíhlý.Nahmatal si také bulku o velikosti hrášku v pravém prsu.Souvisí tento stav pouze s hormonál.změnami v těle a s dospíváním?Všeobecná lékařka nic nenavrhla.Kam by se měl obrátit?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností jde opravdu jen o "rozbouřené" hormony, nicméně doporučil bych Vám nechat syna vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8519
Dobrý deň, chcela by som vedieť ako prebieha duktografické vyšetrenie.
Alena
Odpověď: Dobrý den. Po nasondování ústí podezřelého mlékovodu na bradavce tenkou kanylou se do něj aplikuje rentgenkontrastní látka, poté se provedou snímky na mamografu a ty se zhodnotí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8518
Dobrý den,dnes jsem byla odeslána gynekologem na na mamograf pro bolesti prsou.Byl proveden mamograf se závěrem: involuce prsních žláz je přiměřená, patologické změny benalezeny, intramammární Lu bilat do 5 mm.Tabár I.BI-RADS 1. Bylo odmítnuto provedení ultrazvuku, i když mne oba prsy bolí a jsou zdučelé.Poradíte mi,prosím, na koho se mám obrátit,když mne paní doktorka odmítla vyšetřit i přes bolest. Děkuji.Světlana
Odpověď: Dobrý den. Na postupu paní doktorky neshledávám nic neobvyklého, možná Vám měla navíc jen sdělit, že rakovina prsu nebolí a tedy bolestivost obou prsů není příznakem zhoubného onemocnění. Věřím, že jsem Vás uklidníl a potěšil...Nicméně, pokud máte přání z vlastní indikace o provedení ultrazvuku prsů, pak není nic jednoduššího, než se objednat k vyšetření jako samoplátce ve kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru. USG vyšetrření prsů stojí kolem 300 Kč. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8517
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď, / dotaz 8508/ chtěla jsem se ještě zeptat, zda by nebylo vhodné jít na mamograf za půl roku, samozřejmě bych si to uhradila, ale myslím, že ten rok je dlouhá doba,hlavně na psychiku. Děkuji J.P.
Odpověď: Dobrý den. Vaše úvaha je správná a samozřejmě z hlediska pacienta ideální by bylo jít na kontrolu nejlépe hned zítra. Ale pozor, v krátkém intervalu mezi vyšetřeními hrozí jedno velké nebezpečí, a to je, že změny které se kontrolují budou tak malé, že se přehlídnou...a tedy budou falešně hodnoceny jako negativní. Tedy jinak, i ty drobné změny potřebují svůj čas, aby se mohly vůbec projevit. A letitá praxe nás učí, že optimální doba mezi vyšetřeními v takových to případech je kolem 9 měsíců...Zvažujte dobře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8516
Dobrý den,v poradně často čtu o problematice FA,kde v odpovědích stojí,že je to problém většinou mladých žen.Zároveň jsou odpovědi,kde se FA může vyskytnout u žen např.od 15-ti do vysokého věku,což se tedy nevylučuje.Narazila jsem ale i na pacientky ve věku kolem 40-ti let s FA,kde v odpovědi stojí,že v tomto věku je nález FA neobvyklý.Sama jsem bohužel jeho majitelkou a je mi 40 let- mám ted' strach,zda jde opravdu o FA,i když byl potvrzen biopsií.Za odpověd' děkuji
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenomy - FA - se opravdu poměrně běžně už u dívek kolem 15 let věku a v prsech přetrvávají, takže jsou samozřejmě u žen všech věkových kategorií a i v tom nejvyšším věku. O neobvyklosti nálezu kolem 40 let jsem nikdy neslyšel a nevidím k tomu nejmenší důvod. Pokud byl FA potvrzen biopsií, tak se nemusíte ničeho obávat. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8515
Dobrý den, je mi 31 let, tento týden ukončuji kojení mého prvního dítěte a jsem jsem v 5. týdnu gravidity. Na prsu jsem si nyní vyhmatala hladkou rezistenci v oblasti prsního dvorce, vel. cca 0.5x 0.5x 0.5 cm. Je nebolestivá, bez sekrece, retenci mléka každopádně můžu vyloučit. Může se jednat o nějaký nález v souvislosti s hormony a jaké vyšetření je případně nutné? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. V tomto případě bych jednoznačně provedl ultrazvukové vyšetření, už jen pro Váš klid v těhotenství. Doporučuji Vám obrátit se do některého z akreditovaných screeningových center ( mapka center je na těchto stránkách ). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8514
Dobrý den,je mi 40.let a při vyšetření prsou mi byl zjištěn v levém prsu na č.12 periferně žlázový uzel 2,5cm s vyšší echogen.Kůže bez zesílení žl.zahuštěné centr.a v HZQQ.
.MG.Tab.4,nehom.zahuštění žl.v celém rozsahu,uzl.charakter,bez zřetel.ložiska,bez kalcif.
Levý prs mně i více pobolívá.Prosím Vás o vysvětlení mého nálezu, co je žlázový uzel,jestli je normální větší bolestivost v tomto prsu a zda se z tohoto nemuže vyvinout případně rakovina.Jako antikoncepci používám hormonální tělísko.Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Odpověď: Dobrý den. Prsy klasifikované do skupiny Tabar 4 mají bohatou mléčnou žlázu, která zcela běžně vytváří až obrazy uzlů - toto je zcela normální obraz, nemusíte se ničeho obávat. Větší bolestivost prsů - tohoto typu jak máte Vy - je obvyklá. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8513
Dobrý den, je mi 48 let, menstruaci mám nepravidelnou, začal mne bolet levý prs. Oproti pravému je více plný,místy tvrdší, bolí při dotyku a chůzi. Před několika dny mne vnouče do něj koplo. Může v něm v mém věku probíhat nějaký zánět? Co bych měla udělat? Děkuji za odpověď. Zuzana
Odpověď: Dobrý den. Ano, můžete. Na nic nečekejte a objednejte se k vyšetření do některého z akreditovaných screeningových center - mapka je na těchto stránkách. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8512
bliži se páty rok co mi odebrali levé prso mám šedesát pět let na kontroly chodím co pul roku pronásleduje mě strach pocení návaly horka někdy to nezvládám bojím se že se vše vrátí.
Odpověď: Dobrý den paní Večerková. Obavu z možného návratu nemoci má úplně každá žena po odléčení takovéto nemoci, tomu se nelze divit. Nicméně to nejhorší období máíte již za sebou, takže opravdu zcela upřímná rada - optimismus je pro Vás nyní to nejdůležitější, to mi opravdu věřte. Držím Vám palce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8511
Dobrý den,asi před třemi měsíci se mi na pravé bradavce objevilo jakoby znaménko,tmavohnědé barvy,průměr cca 2mm.Jiné problémy ani změny na prsu a bradavkách nejsou.Mohlo by se jednat o příznak rakoviny prsu?(31 let,2 děti,každé jsem kojila jeden rok).Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Na rakovinu prsu tohle opravdu nevypadá. Nicméně pro Vaši úplnou jistotu Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8510
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli mužu s tímto nálezem:benigní(BI-RADS 2)
Žlázy fertil.typu,hrubší struktura,vlevo bez ložisek,vpravo na č 10 cysta 4-5mm.axily bez patol.LU.vykonávat práci na pracovišti s ionizujicím zářením.děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Vaše prsy jsou podle popisu bez jakýchkoliv známek rakoviny, tedy zdravé. Nevidím žádné riziko ve Vašem pracovním zařazení.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8509
Dobry den,prosim chtela bych se optat...kdyz si zmacknu pravou bradavku,tak z ni vyleza tuhy pachnouci maz.Na pravem prsu jsem prodelala 2 mensi zakroky - bulka o 3x3 cm.Vse nyni v poradku jen ten pachnouci maz a zalezla bradavka.Na mamologii mi bylo receno,ze se to objevuje....ale nic na to neni.Je nejaka moznost,co bych s tim mohla delat?Sama si prso kontroluji a kdyz citim,ze se vacek pod dvorcem zvetsil,tak si nahreji prso teplou vodou a pak mi jde ten maz vymacknout...predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Opravdu nejde o nic vážného. Pokud však chcete věc definitivně vyřešit, tak jedině operativně - vyoperovat dané místo. Pokud zvolíte setrvalý stav či operační řešení je zcela na Vás. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8508
Dobrý den,je mi 50 let, minulý týden jsem byla na mamografu a sonu. Od té doby jsem jak na trní. Výsledek: Dnes v pravostranném v HZK přítomny mikrokalcifikace, poměrně měkké. UZ: V pravo HZK osamocený okrsek žlaznaté struktury 40 x 10 mm. MK nejsou přesvědčivě patrny. Axila volná. BI-Rads 3 pravděpodobně benigní- MK vpravo. MG ko 1 rok.
Odpověď: Dobrý den. Podle popisu jsou ve Vašem pravém prsu drobné změny, které jsou s nějvětší pravděpodobností nezhoubné, nicméně k úplné jistotě je třeba doplnit kontrolní vyšetření do 1 roku, což u Vás je doporučeno. Jde o zcela standardní posup. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8507
dobrý den mam třetí den vystouplé a zarudlé bradavky,citlivé na dotek.Mužete mě napsat co to muže být. A co mohu udělat aby tomu tak nebylo. Děkuji Miluška
Odpověď: Dobrý den. Nejspíše jde o alergickou reakci, doporučuji Vám svěřit se s tímto problémem svému gynekologovi, aby podle daného klinického stavu rozhodl o event. vyšetřovacím či léčebném postupu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8506
Dobrý den, asi před 2 měsíci se mi vytvořila na prsním dvorci 5mm velká tmavší skvrna, která zpočátku svědila.Nyní se skvrna mírně zvětšila, má sušší povrch a již nesvědí. Mohlo by jít o něco vážného? Děkuji za odpověď.
Prosím nezveřejňovat jméno
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností je problém v kůži, ne v prsní žláze. Doporučuji Vám konzultaci kožního lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8505
Dobrý den,je mi 45 roků a chtěla bych se zeptat zda je možné, že velikost prsu je u každého jiná.Levé je níže položené a plnější,pokleslé.Nikdy jsem si toho nevšimla i když samovyšetření provádím každý měsíc. Vyšetření mamo je TABAR IV,ultrazvukové několik prostých cyst,proběhlo před měsícem.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, prsy nejsou naprosto symetrické u žádné ženy, jen ty rozdíly jsou různě veliké - tímto se netrapte. Důležitější jsou negatívní výsledky při MMG + USG prsů a podpaží. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8504
Dobrý den je mi 31let a mám v pravém prsu už rok cystu 4-5mm.V rodině máme rakovinu prsu.Pracuji na pracovišti s radioaktivním zářením mužu si nějak uškodit?
Odpověď: Dobrý den. Prosté drobné cysty se dneska nepovažují za nemoc, nýbrž jako normální součást prsní žlázy, tedy bez obav ze zvýšeného rizika. Při dodržení zásad radiační hygieny si nedovedu představit situace, kde by prsy byly tak extrémně ozařovány, že by docházelo k překračování stanovených radiačních limitů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8503
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co to znamená, kdž mi paní doktorka na sono vyšetření prsů napsala: žlázy se známkami částečné tukové redukce. Děkuji za odpověď Iveta, Pardubice
Odpověď: Dobrý den. Redukce je úbytek a tuk je tuk. Tedy úbytek tukové porce v prsech. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8502
dobry den.partnerka byla na vysetreni prsu,pravidelna prohlidka.pry ji do zpravy psali neco jako "10 mm-re".muzu se zeptat,co to znamena a jestli bychom meli byt neklidni kvuli tomu?dekuji za pripadnou odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale Vašemu popisu nerozumím, poskytněte mi více informací z popisu, protože "10mm - re" není nic. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky