MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 8869
Dobrý den, prosím o bližší vysvětlení nálezu z mamografického vyšetření z března 2010: pokročilá mastopatie ve vš. kv, hl. v HZK. Zn.malignity nezjištěny. Vpravo na rozhraní ZK v hloubce 9mm velká cysta. Malé benigní LU v axilách. Moje gynekoložka mi řekla, že je to v pořádku. Snad má pravdu a Vy mi potvrdíte, že zmíněného nálezu se nemusím obávat. Už více než rok nad tím přemýšlím. Děkuji, s pozdravem Alena Telekiová
Odpověď: Lékař popisuje nález bez závěžnějších změn, jde pouze o běžné hormonálně podmíněné změny...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8868
Dobrý den,moc děkuji za odpověď na můj dotaz.Ještě bych vás chtěla poprosit o vysvětlení výsledků krve:vše mám v normě,jen nerozumím,co znamená EBVg - pozitivní,EBVm - negativní,EBNg - pozitivní(může to znamenat,že jsem před dvacetipěti lety prodělala mononukleÓzu?)Ještě tu mám psáno:Latentní EBV infekce.Jestli mám ale vše v normě,proč ty uzliny na obouch stranách krku,když mi nic není?Včera se mi ještě trochu zvětšikla uzlina na obličeji před uchem,která je na dotyk citlivá.Děkuji,děkuji.
Odpověď: Prodělala jste EB virózu,jsou pozitivní protilátky, EB virus může způsobovat různá onemocnění, např. mononuleózu, EB virus může způsobovat i zvětšení uzlin, často i chonickou únavu, vše vám objasní váš praktický lékař nebo imunolog v kontextu s dalšími nálezy. Jde o virus, takže antibiotika nejsou účinná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8867
Dobrý den.CHtěla jsem se vas zeptat kolyk stojí genetické vyšetření.DĚKUJ:Žemberiova
Odpověď: Genetické vyšetření může platit i pojištovna, někdy si ale při vyšetření na vlastní žádost platí všechno pacientka. Částka závisí na tom, jaká genetická vyšetření se dělají, může se také lišit podle pracoviště, je třeba se obrátit přímo na genetiku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8866
Dobrý den mamince vyoperovali(bulku) z prsa a v ni byl nádor veliký 14mm,zároveň ji vyoperovali v podpáží uzliny a jedné uzlině byl nádor o velikosti 4mm.Zitra začína chemoterapie a poté ještě přijde ozařování podle slov onkoložky by mělo po ozařování přijit ještě jednou chemoterapie.Chci se Vás zeptat jaká je budoucnost moji maminky ať dobrá či zlá.Rád bych věděl co může nastat a nebo co by jste mi doporučil jiného.Děkuji za odpověď.Láďa
Odpověď: Postup je obvyklý, v zásadě není možní nic vytknout, když je nádor v uzlině, dává se pro jistotu ještě chemoterapie, chemoterapie se cílí podle charakteru nádoru a je možné ji i opakovat, podle toho, jak nádor reaguje. Ozařování je standardní po operaci prsu s nádorem, dává se téměř vždy bez ohledu na to, jestli nádor je i v uzlině. Prognózu není možné určit, vše bude záviset na agresivitě a typu nádoru a jak bude reagovat na léčbu. Nechte se průběžně informovat onkoložkou, jak vše probíhá a jak je léčba úspěšná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8865
Dobrý den. Před dvěma lety jsem si nahmatala pohyblivé bulky (kolem tří centimetrů) na obou prsů. Tehdy mi řekli, že je to jen nejspíše tukové a když se mi to zvětší půjdu na vyříznutí. Teď se mi zvětšili. Nemám ale viditelně pouhým okem vidět, že tam něco mám - pouze na dotek. Je možné, že po zvětšení mohou být nádorové?
Odpověď: Vypadá to opravdu jen na tukové lalůčky, vyříznutí jje až krajním a většinou špatným řešením, s tukovými lalůčky se nic nedělá, jsou obvyklé u určitého typu prsů. Osobně bych doporučil jít na sono prsů na akreditované screeningové pracoviště, kde by měli tuk od jiných změn bezpečně odlišit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8864
Dobrý den, pane dr.chtěla jsem se Vás zepat co znamená: Vícečetná prominence v obou prsech, fibrocystické změny ve žláze typu 1/4 dle Tabara. Axilly bez lymfadenopatie. Byla jsem dnes na mamo.vyšetření. Lékařka mi říkala, že nemám nic vážného,ale i přesto bych byla ráda za vysvětlení těchto pojmů. Babička měla car.prsu, tak mám obavy. Je mi 45.let Chodím pravidelně na kontroly. S pozdravem A děkuji.
Odpověď: Lékařka popisuje jen nezávažné hormonálně podmíněné změny (cysty apod.), bez podstatně vyššího rizika. Je vhodné chodit nadále pravidelně na kontroly (screening), při případných změnách (obtížích) se objednat na kontrolu dříve. .
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8863
Dobrý den, co prosím znamená šetrná exenterace axily? A jak ošetřovat jizvu po ablaci levého prsu?
Odpověď: zExenterace namená odstranění uzlin v podstatné části podpažní jamky. Ošetřování jizvy závisí na jejím stáří, již zahojená jizva se s výhodou jemně masíruje různými mastnými krémy, někteří doporučují např. Contactubec gel, měsíčkovou mast, jiní i neslané sádlo. Vhodný je také čistý silikonový gel či silikonový gel s příměsí minerálních látek.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8862
Dobrý deň!
Výsledok MMG: Obojstranne involučný typ prsníkov, vpravo v LQ centrálne prít. oválna opacita 4 mm, ktorá nebola na minul. MMG, bez spikuliformných lézií a patomorfol. zmien. MK v zhlukoch. Axily bez LAP, voľné. Záver: De novo opacita 1dx., kontrola MMG 1.dx. v CC o pol roka. BI-RADS 3. Prosím Vás čo to teoreticky môže znamenať - opacita a MK v zhlukoch? Veľmi Vám ďakujem! Pekný deň!
Odpověď: Lékař usoudil, že změny nebudou příznakem nějakého závažnějšího onemocnění a doporučil jen kontrolní vyšetření. Opacita může být například cystou, která je zcela běžná. Já osobně bych doporučil doplnit ještě sonografii prsů. MK znamená mikrokalcifikace, předpokládám, že lékař neměl podezření, že jde o mikrokalcifikace v nádoru, jinak shluky se vyskytují u změn různého charakteru, nejčastěji nezhoubných.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8861
dobrý den moc děkuji za vaši poradnu jste skvělí, jsem po částečné operaci prsu duktální 22mm g1n0m0 hormonálně pozitivní, her2 negativní a proliferace 8%,chtěla jsem se zeptat jak často metastazuje tato nemoc do GIT (mám nějaké žaludeční a střevní potíže) a moc se bojím jsem půl roku po kolonoskopii a dva měsíce pogastroskopii děkuji moc za odpověd
Odpověď: Vás nádor má poměrně příznivé vlastnosti, chová se málo agresivně, dobrým prognostickým faktorem je také pozitivita receptorů, Pravděpodobnost metastáz do GIT je velmi malá, střevní obtíže budou pravděpodobně jen funkčního rázu. Pro klid bych doporučil ještě provést sono břicha, ale nejspíše se nic špatného nenajde.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8860
Dobrý den,prosím,řekněte co by mi mohlo být,jsem zoufalá a mám neuvěřitelný strach,abych neměla rakovinu.Mám zvětšené obě krční uzliny,ale jinak mi vůbec nic není,na ultrazvuk jdu až příští týden.Občas mě nějak divně jako když píchne v podpaží,v břiše na boku,ve stehně,v chodidle,může to mít souvislost s uzlinama?To čekání je šílené.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Já myslím, že nepůjde rozhodně o nic závažného, takto se rakovina vůbec neprojevuje. Větší uzliny na krku má mnoho lidí a nic jim není. Buďte bez obav, ultrazvuk jen pro klid je jistě na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8858
Dobrý den,8 měsíců kojím svého syna,asi před 3mi měsíci se mi objevila suchá kůže na obou prsou, dvorec je naběhlý a červený a bradavku mám odtrhlou od dvorce, takže kojení je bolestivé. Když kůže zaschne, z prasklého místa vymáčknu hnis.Dnes jsem na dvorci našla bulku, ze které jsem vymačkla kapku hnisu a poté krev.Myslím,že se nejedná jen o rozpraskané bradavky,tento problém jsem neměla ani na začátku kojení.Syn zuby ještě nemá,že by mi prsy rozkousal.Prosím o Váš názor.
Odpověď: Jak to popisujete, tak půjde pravděpodobně jen o popraskanou bradavku, někdy na to nasedne i zánět, doporučuji mezi kojením Bepanthen mast, bradavka se po ní dobře hojí.. Snažte se kojit šetrně, bradavku nemačkejte. Kdyby to trvalo, jděte ke svému gynekologovi, aby to viděl, přes email se úplně ideálně léčit nedá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8857
Dorý den, již půl roku mám v podpaží pohyblivé hrudky, jedna se mi objevila i vedle prsu ale ta již zmizela, ale těch v podpaží se nemohu zbavit, jsou malé a pohyblivé, všechny se mi objevily po píchnutí kapáku mimo žílu,jsem z toho již zoufalá, rakovinu prsu a lymfatických uzlin v rodině nemáme, lékaři mě stále odbývají že to nic není,
Budu vděčná za jakoukoliv radu nebo doporučení, je mi 18 let
Odpověď: Podle mne se nejadná o nic závažného, můžou to být zmnoželé uzliny v podpaží, pokud jsou bouličky pod kůží i zánět potních žláz v podpaží.. Ultrazvukové vyšetření by přesně zjistilo, o co se jedná.

Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8854
Asi tak pred 14 dny jsem v pravem prsnim dvorci nahmatala bulku o velikosti i tvaru vetsi mandle.
Chtela bych se zeptat, jestli je nutne navstivit gynekologa, nebo jestli lze pockat-popr. jak dlouho, jestli nezmizi sama.
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Počkal bych přes měsíčky, kdyby to trvalo, je lepší navštívit gynekologa - ten vás pravděpodobně pošle na ultrazvuk, pro jistotu. V drtivé většině případů jde o nezávažné, často hormonálně podmínění, změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8853
Dobrý den, po mamologickém vyšetření ještě ultrazvuk: Při UZ vyš: Vlevo na č. 11 útvar charakteru benig. Vel 13x7mm a další obdobný centrálně vel. 14x9mm-spíše FA či s vyšším podílem vyzivové složky. Ložisko malig. znaků nenalezeno. V axilách fyziol. uzliny. Závěr: bez známek malignity. Dva benigní útvary vlevo. Kontrola za 3-4 měsíce.
Mám dotaz, není jistější bulky odstranit? Prso mě pálí a pobolívá i když uznávám, že to může být psychického charakteru, tyto pocity mám až od chvíle zjištění bulky. Děkuji
Odpověď: Obtíže a vaše pocity nejsou s největší pravděpodobností podmíněny těmito útvary. Lékař se domnívá, že útvary odpovídají nezhoubným fibroadenomům, které nemají vyšší riziko vzniku rakoviny. Kontrola je však jistě dobrá - kdyby se zvětšovaly, je lepší fibroadenomy odstranit či lépe provést core cut biopsii jehlou pod UZ kontrolou. Problém fibroadenomů je, že někdy se tvoří opakovaně, takže odstranění nemusí být definitivním řešením.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8852
dobrý den, hledám telefonní číslo na mamograf v Novém Jičíně, ale bezúspěšně, nemáte na toto pracoviště prosím kontakt, už mám 4.měsíce žádanku a na telefon, co mi dala praktička, to hlásí, že volané číslo neexistuje. Na Vsetín jet nechci, jelikož s chováním lidí na tomto pracovišti nejsem spokojena. Děkuji. Dufková
Odpověď: Telefon by měl být na těchto stránkách u seznamu screeningových center, v pravém horním roku na www.mamo.cz., ještě ověřím, jestli je správně....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8851
Dobrý den,dnes jsem zjistila vytok jakoby mléčne tekutiny z levého prsu,prosím co to může být?Je mi 37.Děkuji
Odpověď: Výtok mléčné tekutiny je hormonálního původu, malé množství je běžné a zpravidla se s tím nic nedělá, pokud by ho bylo více a špinilo by prádlo, je vhodné stanovit z krve hladiny hormonů, zejména prolaktinu. Pokud je krvavý sekret a masivně bezbarvý, je třeba provést speciální vyš., duktografii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8849
čo znamena oneskorená involúcia bilat. bez ložiskovej patologie
Odpověď: Neznamená to nic podstatného, jen že je bohatší žláza v prsu, než je obvyklé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8847
Dobrý den pane profesore,
děkuji za Vaši laskavou odpověď k č. 8811. Mám prosím ještě jeden zdvořilý dotaz: uvedené mikrocalcifikace se považují za nebezpečné až v případě tzv. tvoření shluků?? Mohou se ve tkáni zvětšovat nebo i rozpustit, neb úplně ztratit? Děkuji velice za Vaši odpověď. Marie R.
Odpověď: Kalficikace jsou v zásadě trojího typu - typicky nezhoubné, nejednoznačné a či podezřelé, obecně je možné říci, že ty 2. a 3. jsou spíše shluklé, nepravidelního tvaru i velikosti, větvící se apod. O kalcifikacích však jsou tlusté knihy a měl by je posoudit zkušený radiolog mamodiagnostik. Když nejsou jednoznačné, raději se bere vzorek tkáně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8846
Dobrý den,
UZ prsů a axil: axilly bilat.bez zn.lymfadenopatie,bohatý žlázový parenchym fertilního typu,oboustranně 2-3 drobná anechogenní ložiska charakteru cysty do vel.asi 5mm,ložiskové změny maligního charakteru nevidím- /postačí kontrola za rok?/´mám strach, děkuji za odpověd
Odpověď: Lékař popisuje prakticky normální obraz prsů, cysty jsou zcela běžné, je důležité chodit preventivně a kontrola za rok stačí, pokud nebudete či nemáte problémy. Když ano, je třeba vždy jít dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8845
dobrý den moc děkuji za bleskovou odpověd ohledně onkomarkeru 15-3 jen jse se ještě chtěla zeptat jestli se toto pacientkám stává, protože jeden pan doktor mě postrašil že když je posun z 2,3 na 10,9 tak se mám bát a tak se samozřejmě strašně bojím a moje paní doktorka má dovolenou tak budu vděčná za každou odpověd moc moc děkuji renata
Odpověď: Počkejte na vaši paní doktorku, ta vás zná nejlépe, hodnoty je třeba vždy posuzovat ve vývoji a ve vztahu k hodnotám před a v průběhu léčby, hodnocení absolutních hodnot je často zavádějící.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8844
Dobrý den, připravuji se na umělé oplodnění a jelikož mám začít brát hormony a v mé rodině je častá diagnóza rakoviny prsu poslala mě má lékařka na vyšetření prsů.Výsledek vyšetření je formované patol. ložisko nenalezeno, vlevo v DVK drobná cystička, axily volné.Protože mi k tomu lékař nic neřekl , chci se zeptat jestli je to vpořádku a můžu léčbu hormony podstoupit.Děkuji za odpověď
Odpověď: Prsy jsou podle popisu normální, můžete hormony z tohoto hlediska začít brát.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8841
dobrý den, je mi 40 let a jsem po částečné operaci prsu pro duktální karcinom T2(22MM)N0M0,pozitvní na hormony, her2 - neg.,G1-2,proliferační aktivita je 8%, mám dotaz ohledně onkomarkeru ca 15 -3, před operací byla hodnota 13,6,po chemoterapii 7,8, po radioterapii 2,3 a nyní po 3 měsících 10,9,mám se obávat recidivy? moc děkuji za odpověd
Odpověď: Já myslím, že obavy nejsou na místě, typicky po léčbě může být hodnota trochu vyšší. Důlažitý bude další vývoj. Jinak nádor vykazuje celkově malou aktivitu růstu a i pozitivita hormonálních receptorů je velmi příznivá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8840
Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvukovém vyšetření prsou a výsledek vyšetření je 3-BIRADS-pravděpodobně benigní.Můžu se zeptat co to znamená jsem objednaná i na biopsii. Máme v rodině hodně úmrtí na rokovinu a mezitím byla i 2x prsou, tak se toho bojím.. Mám dvě děti. Moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Nález znamená, že jde pravděpodobně o nezhoubnou (nevýznamnou) změnu, nálaz však není zcela typický - proto se lékař rozhodl raději odebrat vzorek tkáně jehlou. Pravděpodobnost, že to bude něco jiného je velmi malá, je to pro jistotu. Vypadá to, že je lékař jen opatrný - můžete mi napsat, kde jste na vyšetření byla?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8839
Dobrý den Pane doktore.Mám výsledky z CCB a prosím Vás mol by jste mi to vysvětlit.Dva válečky žlázové tkáně mammy se zachyceným duktem mnšího kalibru s intensivním periduktálním chronickým hnisavým zánětem s rozpadem, který místy nabývá vzhled chronického abscesu.Místy jsou přítomné opticky prázdné štěrbiny a obrovské bunky typu z cizích těles.
Imunohistochemické vyš.CK,CK7,CD163,S-100 protein,aktin,desmin,vimentin,Ki67 prokázalo zánětlivý původ léze se záplavou makofagických elementů.Také jsem se chtěla zeptat co to pro mě znamená.Po CCB se zřejmě udělal také zánět.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
našly se chronické zánětlivé změny s hnisem, tedy žádný nádor, což je v zásadě velmi dobrá zpráva. Typicky se po punkci může udělat zánět akutní, který se pak léčí zpravidla antibiotiky. Další postup je pak dle dalšího průběhu, léčba může být jen antibiotiky, někdy i chirurgická (naříznutí útvaru apod.), zkušený lékař by si měl s tím dobře poradit, někdy se však tyto záněty můžou opakovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8838
Dobrý den,
jsem zhruba v 6. týdnu těhotenství a bolí mě prsa. Ale na všech diskuzích, které jsem zatím přečetla (samozřejmě jsem nestačila pojmout všechny, je jich opravdu nepočítaně) si většinou ženy stěžují vyloženě na bolest prsou, u bradavek apod. Mě ale prsa bolí hlavně u podpaží, tedy samy o sobě nebolí, jen na omak. Po hmatu to tam mám všechno tak nějak zvětšené, nateklé. Můžete mi, prosím, potvrdit, že je to pouze těhotenstvím a tím způsobenými hormonálními změnami? Já osobně se tomu přikláním a doufám, ale přeci jen, raději se zeptám.
Předem moc děkuji za odpověď. Petra
Odpověď: Vypadá to opravdu jen na hormonální změny v souvislosti s tehotenstvím, kde zduří žláza, kde je jí více, může to být klidně i v horním zevním kvadrantu, tedy směrem do podpaží.... Byl bych v klidu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8837
A mohl by ste mi prosim doporučit někoho kdo se tím zabyvá ?(Liberecký kraj) a kdo by případně mohl udělat i ten chirurgický zakrok ?. děkuji
Odpověď: V Liberci je screeningové centrum - viz seznam screeningových center, tam dělají vyšetření prsu a určitě jsou i napojeni na dobrého chirurga, zeptejte se tam.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8836
Dobrý den,chtěla jsem Vás ppožádat o odpověď na otázky:Nejprve se mi zvětšila uzlina na krku(měla jsem opary v nose)a na ultrazvuk jdu 20.10.2011 a potom mě začalo bolest v pravém podpaží,směrem k prsu a trošku i pravá ruka,bulka jsem nenahmatala,může to být myslíte namožené nebo něco vážného?Teď jsem z toho všeho hodně vystresovaná a pozoruju se už až moc,nějak se mi i hůře dýchá,jakobych měla takový tlak na hrudi mezi prsy,myslíte že to může být rakovina?Je mi 31 let a mám dvě děti,jsem nekuřačka.Děkuji za odpověd
Odpověď: Takto rakovina téměř nikdy nevypadá, podle mne jsou to jen nevýznamné změny, bolest v podpaží vyzařující do prsu a ruky bývá většinou vertebrogenní, tedy od páteře. Obtíže s dýcháním a obtíže, které popisujete, bývají jen příznakem stresu. Ultrazvuk je jistě pro klid vhodný, měl by být u vás spolehlivý.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8834
Dobry den,
na levem prsu pod bradavkou jsem nasla tvrdou boulicku.Mamograf nic neprokazal a na UZ byla videt cysta ca.10mm, dobre ohranicena nemaligniho charakteru.Doktor mi zkusil pichnout do cysty aby odsal pripadnou tekutinu ale jelikoz ta cysta je tvrda tak neslo nic odsat. Domluvili jsme se na biopsii abychom zjistili co to vlastne je.
Co muze to byt za cystu s tvrdou konzistenci? Je mi 43 a pred trema mesici jsem spadla zrovna na to misto z kola. Muze to byt nasledek padu? Jak je mozne ze mamograf nic nevykazal?
Dekuji za odpoved.
Odpověď: V případě hmatné bouličky se mamografie i ultrazvuk vhodně doplňují, pro zjištění cysty je lepší ultrazvuk, některé změny však jsou zase vidět jen na mamografii. Lékař postupoval správně, pokud nejde o prostou cystu, je lepší raději vzít vzorek na histologické vyšetření. Může jít např. o cystu se sraženou krví po úrazu či jinou změnu, to ale ukáže až ta biopsie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8831
Dobrý den,
mám zprávu z biopsie prsu. Pod USG provedena biopsie léze v pravém prsu na hranici HK vpravo v rozsahu 35 mm, okresek mikrokalcifikací též s náznakem ložiska malignity.Čekám na histologii. Kolika procentní mám šanci na vyléčení pokud bude výsledek pozitivní.
Odpověď: Není možné takto říci jedno číslo, vše bude záviset také na chování případného nádoru, jeho aktivitě, hormonálních receptorech apod. Obecně je nemoc ve většině případů dobře řešitelná, ke mně chodí řada žen na kontroly mnoho let po podobném nálezu a po léčbě, žijí plnohodnotný život a jsou prakticky vyléčené. Mikrokalcifikace tvoří navíc často i nádor, která je ještě ohraničený a dále se nešíří.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8829
Dobrý den chtěla bych se zeptat co je vlevo na CC vzevních kvadrantech naznačená ovál.lese do 6x5 milimetrů bez jasného korelatu na MLO. Bylo mi to zjištěno na ultrazvuku levého prsu. Děkuji.
Odpověď: Bylo to asi zjištěno na mamografii, ne na ultrazvuku. Takové změny obvykle způsobuje jen normální žláza, případně nezhoubné změny, Obvykle se doplní ultrazvuk, když se nic nenajde, je lepší pro úplnou jistotu provést kontrolu. Takto se ale zhoubné změny zpravidla neprojevují.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8828
Dobrý den, na bradavce se mi udělal červený flíček a na něm strup. Na gynekologii mi napsali mast a za 10 dnů strup zmizel. Červený flíček však zůstal. Včera mi byla provedena klínovitá exscise kůže z dvorce levé areoly a teď čekám na histologii. Pokud bude nález pozitivní, můžete mi sdělit, co by mne čekalo dále za léčbu? Mám z toho hrozné nervy. Moc děkuji za odpověď. Dotaz i s odpovědí můžete zveřejnit pod číslem bez e-mailu.
Odpověď: Teoreticky se takto může projevit ohraničený tzv. neinvazivní nádor v kůži či dvorci, je to však poměrně vzácné, prognóza je velmi dobrá. Je třeba počkat na definitivní histologii, může jít o řadu většinou nezhoubných změn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8827
Dobrý den, prosím o vysvětlení patologické sekrece z bradavek. Na stránkách píšete, že takovou sekreci nelze přehlédnout. Rozumím-li tomu dobře, tak pokud je něco špatně, tak krev vytéká z bradavky při každém stisknutí, pokud tedy tuto kontrolu provedu jednou za čas, není možné, abych se trefila zrovna do chvíle, kdy případný nádor mlékovodu nekrvácí a třeba kdybych provedla kontrolu o hodinu později, už bych něco objevila? Lze provést duktografie, pokud není v dané době přítomna žádná sekrece? Děkuji.
Odpověď: Doktografie se provádí jen v případě, když je sekrece. Sekrece, která by mohla být příznakem nějaké podstatné změny, je masivní, spontánní, špiní zpravidla prádlo, je bezbarvá nebo krvavá. Malá kapička tekutiny při zmíáčnutí znamená obvykle jen nepodstatné hormonální změny. Ale takto na dálku není možné vše úplně objasnit, je lepší jít k odborníkovi, je třeba to vidět.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8826
Dobrý den,
jsem 4 měsíce po operaci resekce DCIS, nyní jsem nastoupila na adjuvantní radioterapii. Původně jsem měla být ozařovaná standardně 5 - 6 týdnů, teď mi bylo sděleno, že budu ozařovaná celkem 20 dnů dávkou 2,65 Gy/den. Chtěla bych se zeptat, zda toto dávkování nemá více nežádoucích vedlejších účinků jako standardní frakcionalizace. Děkuji
Odpověď: Tento způsob je jistě možný a neměl by mít více nežádoucích účinků.Spolehl bych se na radioterapeuta, který volí způsob ozáření podle velikost prsu, tvaru, histologického nálazu, uložení nádoru apod., individuálně. Jinak resekci nádoru s vaší diagnózou, pokud je dále zajištěni ozářením, má výbornou prognózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8825
Dobrý den, byla jsem na mamografickém vyšetření s tímto nálezem: splývavé fibrozy, žlázy dle Tábára IV, BI-RADS 0, ultrasono: hypoechogenita 5mm, dále intramamárni uzlina. Můžete mi, prosím vysvětlit, co to vše znamená? Děkuji Urbanová
Odpověď: Obraz prsů s bohatou žlázou, méně přehledný při mamografii, drobná změna, nejednoznačná, spíše asi nevýznamná - je však třeba dále něco podniknout podle toho, jak to lékař viděl - alespoň kontrolu. Lékař by měl v závěru popisu sám něco navrhnout.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8824
dobrý večer, jsem 14. den po zmenšení prsů - hrazeno VZP. V téčku pod prsem mám píštěl, ze kterého nejprve vytékala žlutočervená tekutina (stejná jako z drenu), po týdnu hlenovitá žlutá a nyní je to žlutá krupička, která spíše odpadává. Nedostávám žádné léky, bolest tlumím ibaligem, jako léčbu mi lékař doporučil 3 až 5x denně sprchu, podprsenku mám vykládat - a vykládám - dámskými vložkami, bez jiné medikace. Jsem z toho nervozní, bojím se dalšího vývoje. Očekávala bych ochranu antibiotiky a dezinfekci třeba betadinem, ale jsem ekonom, ne lékař. Prosím o Váš názor. Děkuji
Odpověď: Antibiotika jsou na místě jen v případě, že by prs byl zarudlý a výrazně bolestivý. Takto bych postupoval podle rad lékaře, sekrece by měla postupně ustávat, je třeba prs udržovat v čistotě, ani Betadin bych nedával, říkám to samozřejmě s určitým omezením, nevidím to. Kdyby se to nelepšilo, doporučuji jít tak po dalších 7 - 10 dnech k lékaři, operatérovi, raději mu jizvu ukázat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8823
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda se Fibroadenom pozná už při ultrazvuku, nebo až po biopsii?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Fibroadenom se obvykle pozná na ultrazvuku, biopsie se dělá v případě, že obraz není zcela jednoznačný či typický.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8822
Dobrý večer,
poradíte mi prosím, zda je nutné jít ke své gynekoložce, když jsem si před týdnem nahmatala tvrdší tkáň (bulku?) na pravém prsu v jeho spodní části? Místo je nebolestivé, laicky na omak velikosti asi koruny (Kč). Menstruaci mám za 2 týdny. Předem děkuji za odpověď :-)
Odpověď: Počkal bych na menstruaci, kdyby to i pak v dalším cyklu trvalo, raději bych k ní šel, zpravidla vás pak pošle pro jistotu na ultrazvuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8821
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat.NA prsu se mi udělal vřídek.Vřídek byl v okolí zanícený,ale zahojil se(stroupek),ale při koupání jsem si stroupek strhnula a místečko je nepatrně vyvýšené,jako když je štípanec(asi tím strženým stroupkem).Prosím mám se obávat,mohlo by se jednat o rakovinu?Děkuji Petra
Odpověď: Myslím, že to nic není, pokud je i zarudlé, místo bych zklidnil, třeba heřmánkovým obkladem či ze šalvěje, případně při větším zarudnutí mastičku Bedtadine. Kdyby se zvětšovalo, je lepší jít k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8820
Dobrý den, už 3týdny mě trápí bolesti prsou. Nemohu v noci ani spát, stále se budím jak mě bolí prsa. Musím spát na zádech, když si lehnu na břicho, tak nevydržím a musím se otočit.Mám zduřelé žlázy a z boku prou je mám tvrdé a citlivé... Celkem mi i vyrostly prsa. Nejsem těhotná a ani jsem nepřibrala, že bych přibírala všude.. Díky za odpověď
Odpověď: Pravděpodobně půjde o hormonální změny, někdy se podílí i složka od páteře. Obtíže je dobré řešit s vaší gynekoložkou, někdy pomůže i antikoncepce, případně její změna či vysazení apod. Jinak obtíže nebudou projevem něčeho nebezpečného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8819
Dobrý den, chcise zeptat ohledně onemocnění bradavek.CCa na konci července jsem začala pozorovat změny na kůži(bradavce). Snažila jsem se různě mazat, vždy se stav částečně zlepší,ale potom opět zhorší.bradavka je jakoby vysušená,někdy se vytvoří šupinky,někdy prská jakoby mokvá.Prsa mám velká, před menstruací vždy silně citlivá. žádnou bulku necítím, jen jakoby zduření pod prsním dvorcem.Četla jsem že příznakem rakoviny může být i právě mokvání bradavek. Jsem obědnaná k lékaři, ale až za několik dní. Poměrně mě to vystrašilo,myslíte, že může jít i o něco jiného?Děkuji K.
Odpověď: Byl bych v klidu, já myslím, že u vás to nebude nic nebezpečného, nejspíše se podílí i hormonální změny. Změny na bradavce při rakovině vypadají zpravidla jinak, také ve vašem věku by to byl stav raritní. Bez vyšetření ale není možné příčinu jednoznačně určit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8818
Dobrý den paní primářko,maminka v 58 letech prodělala ca prsu s meta do jater/8let zpět/dodnes zdráva bez patol.nálezu.Je mi 37let/1porod/chodím na prev.vyš.prsů1x ročně ,nynější prohlídka byl s norm.nálezem,dle USG pouze duktektazie vpravo.zajímalo by mě co je příčinou,zda nemůže být mealigní? zda se mám do budoucna vzhled. k anamnéze matky obávat?jestli nemám chodit na prohl.2x ročně? a zda mohu sama nějak pozit.ovlivnit tento nález?děkuji Jelínková Dagmar
Odpověď: Duktektázie nic nezamená, je to běžný nález, nic se s tím nedělá. Budete mít trochu vyšší riziko, doporučuji chodit na prohlídky 1x ročně, při obtížích pak jít hned. Nebudete patřit mezi ženy s velmi vysokým rizikem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8817
dobrý den,
občas mám pravé prso trochu citlivější a v oblasti pod bradavkou je tkáň trochu tvrdší. Žádné změny velikosti ani barvy (zarudnutí) nesleduji. Je mi 27 let a rakovina prsu se v naší rodině nikdy nevyskytla. Nevím, jestli to může být způsobeno kolísáním hormonální hladiny v různých etapách cyklu. Nemám pocit, že bych toto sledovala po celý měsíc. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud se to mění během cyklu, neukazuje to na nic vážného, takto vypadají hormonální změny. Kdyby to trvalo i po menses, jděte raději k lékaři a na ultrazvuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8816
Dobrý den, jsem ve 36 týdnu těhotenství a nyní mi začala z jednoho prsa spolu s kolostrem vytékat i krev. Mám navštívit gynekologa hned nebo neplašit a počkat do další poradny. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud to nebylo jen časově omezené a trvá to, na kontrolu bych šel, trvající krvavá sekrece z bradavky by neměla být.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8815
Dobrý den,včera jsem si všimla na PHK levého prsu,že kůže je lesklejší, vrásčitější a působí suchým dojmem.Chodím pravidelně na kontroly, poslední byla 21.7.2011 a vše bylo OK.Před 3 týdny mě manžel při sexu prso v PHK"natáhl",nekontrolovatelně zatlačil, až mě to velmi zabolelo.Podlitinu nevidím,jen jakoby popraskanou žilku,pohmatem na rozhraní PHK aPSK levého prsu cítím zduřeninu(cca 1cm),která jemně pobolívá.Co by to mohlo být,prosím..Ing.Pavla
Odpověď: Jak to líčíte, asi to bude opravdu jen po mírném úrazu. Počkal bych tak 2-3 týdny, kdyby to trvalo či se horšilo, jděte raději na vyšetření, alespoň na ultrazvuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8814
Dobrý den,dcera 18let dostala před půl rokem dopor.na USG prsu od pediatr.,výsledek Fibroadenom 15x6mm.Nyní v září jsem jí vzala do prsní poradny a USG ukázalo vlevo HK 18x9mm a mediálně 4x2mm.V 16.letech byla očkována SILGART a následně bere HA-CHLOE.Je pylová alergička,užívá denně XYZAL.Paní doktorka jí pokárala za užívání hormónů-takže začala plakat a nyní hledáme řešení jak postupovat dále.Samozřejmě se objedná na gynekologii,přesto máme zájem o Vaši radu a názor. děkuji předem za Váš čas,matka Dáda (rod.anamn.ne)
Odpověď: S fibroadenomy u mladých děvčat je obtíž. V zásadě neznamenají nic rizikového, ale je otrava, že se často dělají opakovaně. Když neobtšžují, je možné s nimi nic nedělat. Někdy je genetická despozice k jejich vzniku, ale mají jistě hormonální podklad. O vlivu užívání hormonů však není jednotný názor, spíše je to otázka vlastních hormonů, ale je to opravdu nejednoznačné, pravděpodobně by se fibroadenomy tvořili i bez podávání hormonů. Osobně bych to nelámal přes koleno, není nic k pokárání, vysadit hormony je jistě optimální, ale pokud je nutné homony brát, pak to také není nic špatného, je třeba s gynekologem vše probrat a hledat vhodný preparát.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8812
Dobry vecer, je mi 16 let chtela jsem se zeptat nasla sem si boulicku
ktera mne boli je zarudla ctela jsem se zeptat jestli to je rakovina nebo cysta dekuji
Odpověď: Na rakovinu tu vůbec nevypadá, spíše na zánět či cystu. Pokud by to trvalo, je dobré absolvovat ultrazvukové vyšetření.

Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8811
Dobrý večer,
mám zdvořilý dotaz, byla jsem vyšetřena jak UZ, tak i RTG s timto závěrem: snížená involuce ml.žlázy, Tabar IV, BI-RADS1 V ZHQ dx nesuspektní MICC 1dx, dopor.kontrola UZ do 1 roku, RTG za 2 roky. Prosím o Váš názor. Děkuji Marie R.
Odpověď: Lékař nic podstatného nezjistil, soudí, že kalcifikace vpravo nejsou projevem žádné závažné změny. Máte poměrně bohatou žlázu a méně přehledný obraz, ale ani to není nic v zásadě špatného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8809
Dobrý den, mohl by jste mi, prosím vysvětlit tento nález ze sono:Na hranici ZK 1.dx je konvolut cyst o celk. vel. 10*6 mm, další drobné cysty mezi HK 1. dx vel. do 4 mm, bez znám.malignity bilat., fyziolog. Lu v obou axillách bez zn. infiltrace.Z : birads 2 - cystická mastopatie 1. dx. Děkuji.
Odpověď: Nález hormonálně podmíněných změn, nic závažného, bez vyššího rizika vzniku rakoviny, cysty jsou celkem běžné a zpravidla se s nimi nic nedělá, když neobtěžují...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8808
Dobrý den,jsem 5 let po porodu. 4 měsíce jsem kojila, poté jsem byla v pořádku.Nyní ale 2 roky mám výtok z pravé bradavky, bívá čirý, někdy ztmavne a je i s příměsí krve.podstoupila jsem ultrazvukové a mamografické vyšetření,naštěstí se nic nenašlo.Můj gynekolog tvrdí,že se to občas stává. mě se to ale nejak nezda, není to normální to jen tak přecházet. Co mi prosím poradíte, na koho se mám obrátit. Myslíte, že se obávám zbytečně? Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Sekrece vypadá jako hormonální, typicky bývá sekret bílý nebo barevný, někdy i tmavě hnedý. Pokud je čirý, špiní prádlo či červený, je třeba doplnit ještě tzv. duktografii, kontrastní mamografické vyšetření po podání kontrastní látky, k vloučení nějakého útvaru v mlékovodech, zpravidla pak jde o nezhoubný papilom. Toto vyšetření provádějí zejéna screeningová centra a měl by vás na něj poslat gynekolog, pokud sekrece vypadá tak, jak píši výše.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8807
Dobrý večer,bolí mě levé prso asi týden,připadá mi větší a pevnější.Při prohmatání tam cítím něco jako zduřelé mléčné žlázy,kojila jsem před 22měsíci.Děkuji vám za odpověď. Hanka
Odpověď: Takto se projevují hormonální změny, počkal bych do dalšího menstruačního cyklu, pokud by to trvalo, je vhodné pro klid udělat ultrazvuk prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8806
DOBRÝ DEN.BYLA JSEM NA MG UZ VYŠETŘENÍ A NEROZUMÍM NÁLEZU MOHL BY JSTE MI TO PROSÍM VYSVĚTLIT.
VLEVO TĚSNĚ POD INVETOVANOU MAMMILOU JE HYPOECHOGENÍ NEOSTŘĚ OHRANIČENÉ LOŽISKO 20*10*6 MM.AXILLA S BGN.LU.
Z.BI-RADS4-SUSP. LOŽISKO VLEVO POD DVORCEM-AD CCB
Odpověď: Pod bradavkou je nevelké ložisko, nejasné. V těchto případech je třeba provést biopsii jehlou (histologické ověření), tak zvanou core cut biopsii, aby se něco nezanedbalo. Předpokládám, že Vás již na biopsii objednali.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8804
Dobrý den, prosím o radu,fertilní ml žláza pravidelné struktury, z reg fyziol-levé prso mírně lat od rozhraní I sin - je v s FA 20,4mm x 18,3 mm x 13 mm, nepravidelná polygonální konfigurace, doporučuji zvážit extirpaci- hraniční velikost. Ve srovnání s min KO je patrná nevýznamná progrese. V 3/2011 biopsie - benigní výsledek.Je možné odstranění i pomocí kryochirurgie v mém případě? nebo raději volit zákrok na klasické plastické chirurgie? Jak dlouho trvá prosím samotná extirpace, doba léčby a rekonvalescence. Děkuji za odpověď, Pavla 28 let Olomouc, (zatím děti nemám)
Odpověď: Fibroadenom obecně nemá vyšší riziko vzniku rakoviny, je tedy ho možné ho v prsu i nechat, když však roste a je jen jeden, není odstranění špatným řešením, osobně bych volil plastického chirurga, aby jizva byla co nejmenší a výhodně uložena.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8803
Prosím vás mám na vás velikou prozbu.Byla jsem na biopsii Nabrali mi 4.vzorky punkčni biopsie největší do velikosti 10mm.V punkčni biopsiiz patologického ložiska levého prsu je zastižen benigni fibroadenom.Malignita nezjištěná.Mám přijit na kontrolu za rok ...
Prosím vás odpovězte mi na to co to vše znamená.DĚKUJI MOC VÁM
Odpověď: Postup je správný, byla vyloučena nějaká závažná změna, zjistil se nezhoubný útvar - bibroadenom bez vyššího rizika vzniku rakoviny, tedy není třeba v zásadě nic dělat, jen pro jistotu za rok zkontrolovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8801
Dobrý den, před 3měsíci se mi po zmáčknutí pravé bradavky objevila tmavě zelená sekrece,na sono mi byly zjištěny 2 cysty vel 5 a 8 mm.Užívám preparát Orissa,mám i nepravidelnou menstruaci,tento měsíc mám opět týden zpoždění a zelenou sekreci po zmáčknutí mám znovu.Mám strach,zda se nejedná o něco vážného. Je mi 36 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Tmavě zelená sekrece neznamení z hlediska prsu nic závažného, jsou to hodmonální změny, stejně jako cysty v prsech. Vše souvisí s gynekologickými problémy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8800
Dobrý den, chtěla bych vysvětlut tento nález z prsní poradny: Prsy symetrické,bez kožních změn,t.č. sekrece nezachyceny v HZK 1. dx prsu drobná benigní rezist. prům. do 5 mm,jinak přim. nález axilly volné.Mám opožděnou menstuaci o týden. Mám strach, zda se nejedná o něco vážného. Na USG jsem byla před 3měsíci a byly mi zjištěny 2 cysty vel. 5 a 8 mm.Děkuji.
Odpověď: podle nalezu jde o nezavazne hormonalni zmeny v prsech, celkem nevyznamne a bezne.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8799
Dobrý den, mohu poprosit co znamená histlogický nález: Histologicky tu nacházíme atipické duktální hyperplázie a sruktury duktálníhocarcinoma in situ,grade II a grade III(DCIS high grade ). Nádorové struktury ve smyslu duktálního karcinomu in situ jsou v jednom řezu vzdálené od označeného resekčního okraje 1mm,avšak nepřesahují ho.pTNM: pTisNOMX, M-8500/23 7.09.2011 jsem byla na operaci prsu a toto je histologický nález. Ráda bych věděla, co to znamená. Děkuji Iva
Odpověď: je velke stesti, ze se zmena odstranila, jde o nador, ktery se jeste nesiri dale, je ohraniceny, tzv. nulteho stadia. Pokud by se neodstranil, zmenil by se v nador invazivni. Takto je prognoza velmi velmi dobra, nalez vsak vyzaduje patricnou lecbu podle doporuceni onkologa, obvykle ozareni, aby se v budoucnosti znovu nemohl objevit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8797
Dobrý den, můj 20měsíční chlapeček má již 4 den zarudlou jednu prsní bradavku . Pod bradavkou jsem nenahmatala nic zvětšeného, uzliny v podpaží jsou na obou stranáh stejné (skoro nehmatné). Mazali jsme Fenistilem , účinek žádný. Co by to mohlo být ? Děkuji za odpověd J.V.
Odpověď: zdureni prsni bradavky u malych deti je bezne a nebyva priznakem niceho zavazneho, vymizi. Kdyby se horsilo a zejmena byly priznaky zanetu, jdete radeji k detskemu lekari.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8796
Dobry den,
je mi 27 let a jsem v 36.tydnu tehotenstvi,...pravidelne si provadim samovysetreni prsou.Behem celeho tehotenstvi se mi pri mirnem stisknuti bradavek uvolnuje male mnozstvi cire ci mirne zlute tekutiny,coz si myslim, ze je bezne.V poslednich par dnech se u me objevila v teto tekutine i mala primes krve(soude podle cervene barvy).V pravem prsu je mnozstvi vetsi nez v levem.Rada bych Vas pozadala o nazor,jestli je to v dobe tehotenstvi normalni nebo zda mam vyhledat odborne lekarske vysetreni a muze tento priznak vestit nejaky problem.Predem moc dekuji za odpoved.
Zuzana
Odpověď: Zlata, bila ci jinak barevna tekutina je normalni, krev by opakovane byt nemela, pokud je jen prechodne a malo, nic se nedeje. Kdyby se krev opakovala a bylo ji vice, radeji jdete na kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8795
Dobrý den,
na prsu se mi udělala červená,jakoby zaničená boulička(vypadá jako větší uher).Je nutná návštěva lékaře.Nebolí.Stačilo by potírat framykoinem.Děkuji za odpověĎ.PAvlína
Odpověď: nevypada to na nic vazneho, doporucuji Betadine, pripadne odvar z hermanku ci salveje, kontrolu, kdyby to nezmizelo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8794
Dobrý den,mamince našli minulý týden na mamografickém vyšetření utvar o velikosti 9x 9 mm. Až na ultrazvuku byl malezen tentt utvat- který by měl být podle zprávy žláznatého charakteru. Chtěla bych se zeptat, pokud by se jednalo o horší variantu- rakoviny, je tato velikost nádoru léčitelná? děkuji
Odpověď: Pokud byse při jehlové biopsii (core)biopsii,( která by v případě podezření na jiný než žlazový původ okrsku měla být provedena), prokázalo, že jde o zhoubné ložisko, byla by to tzv. optimistická varianta. Zhoubné nádory těchto velikostí jsoou prakticky plně vyléčitelné, naprostá většina žen nepřijde o prs, velká většina není léčena chemoterapií, všechny mají pouze tzv. sentinelovou uzlinu (vyjmutí jedné vstupní uzliny v podpaždí) -tedy nemají provedeno odstranění většiny uzlin v podpaždí. Malé nádory mají celkově lepší vlastnosti k léčbě, postupem času, jak se zvětšují, samozřejmě tato výhoda mizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8793
Dobrý den,paní doktorko.
Je mi 21 let, mám 2 děti, kojím nyní 3. měsíc. V prsu jsem si našla malou bulku, která se nezmenšuje ani nezvětšuje v závislosti na kojení... Je stále stejná, vím o ní cca 14 dní. Bolestivá pouze když ji zatlačím hlouběji do prsa, jinak o ní nevím. Myslíte, že by mohlo jít o něco vážnějšího? Mám se s tím obrátit na doktorku nebo je při kojení normální? (Četla jsem že léky na potlačení laktace, které jsem brala po potratu,medocriptin by mohly mít vliv na výskyt nádoru?) Mockrát děkuji za odpověď. Marková
Odpověď: Milá mladá dámo. Ve vašem věku je výskyt zhoubného nádoru prsu prakticky nepravděpodobný. Takto na dálku neodhadnu přesně, co by se mohlo za Vaší bouličkou skrývat, velmi pravděpodobně však jde o nějakou souvislost s kojením. Na sonografii (ultrazvuk) se objednejte do screeningového centra (adresy jsou na tomto webu), až dokončíte kojení. Buď si zajdete ke gynekologovi pro žádanku nebo se můžete objednat přímo do centra sama, pak počítejte s úhradou 300Kč. BUďte klidná a užívejte svoje mateřství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8792
Dobrý den, před pár dny mě začalo bolet za lopatkou,v podaží, v paži a pak jsem při sprchování zjistila,že mám zvětšenou prsní žlázu-bolí na dotek,je pravdou,že mi momentálně končí menstruace,prsa mě při mensturaci bolí,ale né takovýmto způsobem-rozsahem a né jen jedno prso. Sportovní zátěž jsem neměla,že bych měla namožnené svalstvo. Jsem objednaná na vyšetření,ale bohužel,až na příští týden a teď se velmi bojím a nespím.Prosím,abyste můj dotaz nezveřejňovali,moc Vám tímto děkuji za odpověď. Přeji pěkný den.
Odpověď: MIlá Nikol, rozhodně se přestaňte bát. Příznaky, které popisujete spadají do tzv hormonální dysbalance - nerovnováhy. Někdy neumíme vysvětlit, proč se objevují a proč jen v jednom prsu. POkud obtíže nepřestanou, užívejte Mastodynon, je volně koupi v lékaárnách. Jde o kapky, které se užívají podle návodu , ideálně tři měsíce.
Mastodynon je nehormonální lék, srovnává předmenstruační obtíže. Na vyšetření ultrazvukem samozřejmě jděte, věřím, že jste se objednala do screeningového centra,kde pracují specialisté zaměření na vyšetření prsní žlázy. Adresy těchto akreditovaných center jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8791
Dobrý deň

bola som na SONO vyšetrení a záver je takýto: Vľavo v HLQ pri areole dif.pozdlžný hypeoechogénny uzol rozmerov 16x5mm charakteru výraznejšieho tuk.lalôčika, dif.dg.tukového FIA.
Axily bez patologicky zmenených LU.

Budete taký láskavý a vysvetlite mi, že o čo sa jedná?

Ďakujem a ostávam s pozdravom Potašová
Odpověď: Pro ženu ve Vašem věku je mnohem přínosnější mamografie než ultrazvuk. Pokud opravdu jden jen o tukový lalůček nebo fibroadenom (FIA). nejde o závažnou diagnózu, měla by se však provést kontrola - v Čechách ji provádíme do tří měsíců, aby se potvrdilo, že jde opravdu jen a jen o tyto nevýznamné varianty.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8790
Dobry den, mam bolesti prsou cca 5 den.asi pred 2 tydny jsem vysadila antikoncepci, tak jsem se chtela zeptat jestli bolesti mohou byt zpusobeny tim. Dekuji
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že prsní žláza zareagovala na změněnou hormonální hladinu. Užívání antikoncepce vždy znamená udržování organismu v nefyziologickém stavu. Přesto však návrat do normy vnímá organismus jako velkou změnu a může zareagovat tímto způsobem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8788
Prosím ještě něco k dotazu č.8749.Byla jsem na biopsii obyčejné a né vakuové.Ta dopadla dobře,ale měla jsem si zavolat za týden,zda ty kalcifikace tam byli již před dvěma lety.Přestoupila jsem totiž do jiného centra,do Kolína.Dnes jsem tam volala a mám se příští týden opět dostavit, na poradu s chirurgem.Co si o tom tedy myslet.Mám to podstoupit nebo né?I když je to dle histologie O.K.Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud jsou kalcifikace bez významnější změny a pokud stačila na jajich biopsii obyčejná core biopsie (nemusela se provádět vakuová) mělo by jít o ložisko s kalcifikacemi, které jsou nevýznamné stejně jako okrsek žlázy, ve kterém se utvořily. \v tom případě mi chirugický zákrok připadá zbytečný. Možná ale mají Vaši lékaři ještě nějaké důvody k odborné konzultaci. Dostavte se na ni a nechte st vše řádně vysvětlit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8787
Dobrý den ,jsem maminka 10 leté holčičky . Dcerka se mi nedávno svěřila, že má bolesti levého prsa.. ještě ji prsa nerostou , na prsu není viditelně nic zvláštního, ale při pohmatu má hmatnou bulku velikosti asi 1 na 1 cm přímo pod bradavkou, je to tvrdé a při pohmatu bolestivé , chtěla jsem se zeptat jestli se máme něčeho obávat nebo to souvisí s jejím dospíváním a růstem prsu. za vaši radu a odpověď moc děkuji s pozdravem Martina Muchová
Odpověď: U vaší malé princezny nastává hormonální změna. Jako první příznak puberty se vždy probudí prsní žláza, která se formuje přesně, jak popisujete. Proces může být bolestivý. Neexistuje žádná léčba, vše je normální. Poraďte Vaší dcerce, ať si prsa chrání před úderem, zbytečně by prodělala další bolest.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8786
Dobrý den, mám 7 měsíčního syna a po porodu a kojení se mi na prsní bradavce objevil malý bílý výrustek 1mm.. nijak se nezvětšuje ani nebolí.Myslela jsem že zmizí ale to se nestalo.. tak se chci zeptat co by to mohlo být a jestli je zapotřebí navštívit lékaře.. moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Velmi pravěpodobně jde o tzv.kožní Montgomeryho žlázku, která se ucpala. Někdy jde obsah mírným tlakem vybavit. Nejde o žádné onemocnění, které byste měla řešit. Někdy nastanou ve žlázce zánětlivé změny, pak je třeba tento problém řešit s kožním lékařem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8785
Dobrý den, téměř před měsícem jsem si všimla že mám na levé bradavce malou tmavě hnědou tečku. Nelámala jsem si s tím hlavu a myslela si že to je třeba nějaký stroupek, ale tečka tam je stále. Chtěla bych se zeptat jestli nevíte co by to mohlo být, jestli to je normální , nebo zda mám navštívit lékaře?Děkuji.
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o pihu, která se může utvořit i na bradavce. Sledujte, zda piha nemění svoji velikost a barvu, pokujd by nastala jakákoliv změna, objednejte se ke kožnímu lékaři. S prsem zde není žádná souvislost, jde o problém kůže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8784
Dobrý den,
již týden mě bolí levé prso,občas mě v něm i píchá, je to taková tupá bolest. žádnou bulku jsem si nenahmatala. Mám před menstruací a nikdy jsem takovou bolest neměla.
Odpověď: Určitě zůstaňte klidná, bolest postupně sama vymizí. Pokud by přetrvávala i po menzes - což nepředpokládám- užívehte 3 měsíce Mastodynon kapky. Je to nehormonální lék, který u mladých žen dobře funguje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8783
Dobrý den,
je mi 33 let a je to týden, co jsem začala mít pocit, že se mi mírně zvětšilo levé prso. Žádnou bulku jsem nenahmatala, ale když dám ruce podél těla, tak mi to levé prso trochu vadí. Ráda bych věděla, zda je to možné, nebo je to příznakem něčeho vážnějšího. Děkuji
Odpověď: Vaše příznaky bych vyhodnotila jako spíše nevýznamné. Možná, že budete mít atypickou menstruaci tento měsíc, možná jste těhotná, možná jde jen o hormonální dysbalanci, která v tomto období bývá častá a je nejistého půvdsu. Vyčkejte, příznak pravděpodobně zmizí. Pokud bude nejméně jeden měsíc problém přetrvávat, nechte se vyšetřit ultrazvukem (sono) v některém ze screeningových center. (adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky