MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239


Dotaz č. 9387
mám výtok z bradavek -vypadá jako krev,ale je na kapesníku černý po zmáčknutí bradavek.prosím chci být anonymní.děkuji
Odpověď: Pokud se Vašem věku náhle objevil krvavý výrok z bradavky, určitě navštivte svého gynekologa, který nechá výtok vyšetřit v laboratoři a měl vy Vás objednat na duktografii. To je speciální vyšetření na mamografii, kdy se zobrazí vývod s krvavou sekrecí pomocí kontrastní látky.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9385
Dobrý den, ve čtvrtek 5.1. 2011 mi bylo sděleno, že že mám duktální invazivní karcinom mléčné žlázy u levého prsa. Byla jsem tak v šoku, že mi uniklo, co znamená exstirpaci SLNB z levé axilly. Prosím, mohli byste mi sdělit, co znamená tento zákrok.
Budu Vám vděčná
Broňa G.
Odpověď: Dobrý den,
diagnoza karcinomu je určitě psychicky velice nepříjemná. Ale moderní medicína v léčbě karcinomu pokročila a dosahuje velice dobrých výsledků.
Neznám přesně velikost, pokročilost a přesný histologický typ karcinomu, který Vám diagnostikovali. Ale pokud se plánuje extirpace SLNB, tak předpokládám, že se jedná o drobný, minimální karcinom, u kterého je předpoklad, že je omezen pouze na prs.
SLNB znamená v přesném překladu "sentinel lymph node biopsy". Používá se u minimálních, drobných karcinomů, kdy se operačně odstraní několik uzlin nejblíže nádoru, ty se vyšetří v laboratoři pod mikroskopem, a pokud se v nich nenajdou nádorové buňky, není nutné odstranění celého prsu, ale pouze samotného nádoru a jeho nejbližšího okolí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9384
Dobrý den.Dnes jsem byla na kontrolním USG prsů.Výsledek je:bilat hyperechogenní hutná žláza s cystami do 10 mm,adenosními kondensáty.Podobný nález jsem měla i před rokem.Je nutné být sledována v onkologické poradně,nebo stačí 1xdo roka jít na ko. USG.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
nevím přesně jaké máte jiné potíže, proč Vás sledují s onkologické poradně, ale podle nálezu z USG k tomu není důvod. Vzhledem k věku 45 let doporučuji pravidelné preventivní mamografie v některém akreditovaném screeningovém centru. Lékaři v těchto centrech jsou odborníci, můžete se v klidu svěřit do jejich péče.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9383
Dobrý den, je mi 30 let, mám 2 děti a 3.11.2011 mi diagnostikovali fibroadenom 18x8 mm v pravém prsu (FA jemně zrnité struktury hladkých kontur). Dnes 9.1.2012 při kontrole byly zjištěny mírně zvětšené obě axillární uzliny. Zpráva zní: Axilla dx: Oboustranně drobné oválné povrchové uzlinky velikosti do 1 cm s echogenním hilem (reaktivní axillární uzliny bilat). Je to v pořádku? Nemám se obávat?
Odpověď: Dobrý den,
nález dvou drobných uzlin se strukturou, jak popisujete, nic neznamená. Jde o zcela normální obraz a nemusíte mít obavy.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9381
dobry den,dekuji vam za odpoved chtela jsem dodat ze mate pravdu byla to aspirace jehlou a vzorek 6 desticek odeslan na rozbor byla jsem u specialisty ,ale ziju v cizine a proto jsem se chtela ujistit o presnem postupu .Myslite ,ze ultrazvukova kontrola po 3 mesicich bude dostacujici a nebo bych mela zkusit to druhe vysetreni biposii trueCut jehlou?Dekujivam mnohokrat a preji pekny den
Odpověď: Dobrý den,
v každé zemi mají trochu jiné běžné postupy, jak postupovat při nálezu ložiska v prsu.
Vyšetření tenkou jehlou, aspirace, a následná cytologie je velice rozšířená např. ve Švédsku, kde s ní dosahují velice dobrých výsledků. Ale mají s touto metodou velké zkušenosti a k dispozici patology, kteří jsou schopni vzorky hodnotit. Jejich hodnocení vyžaduje velkou zkušenost a praxi. V ČR se kloníme k bioptickému ověřování ložisek.
Postup, kdy se při nálezu ložiska v prsu zvolí tenkojehlová aspirace a při negativní nálezu kontrola za 3 měsíce je možný. Při kontrole po 3 měsících se lékaře zeptejte na další postup i možnost ověření biopsií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9380
Dobrý den, jsou to již asi dva týdny co jsem si pod levým prsem nahmatala bulku, která je bolestivá. Nebrala jsem to v potaz, jelikož mě bolí prsa vždy před menstruací, ale nyní mám obavy. Vedle místa, kde jsem nahmatala bulku se mi vyskytla i piha. U lékaře jsem se již objednala na vyšetření, ale chtěla bych se předem trochu informovat zda by mohlo jít o nějaký druh carcinomu. Děkuji Lucie
Odpověď: Dobrý den,
bulka v prsu a piha, jak vše popisujete, by spolu neměly souviset.
Zda se jedná o karcinom? Z pohmatového vyšetření se toto nedá určit. Nutné je doplnění dalšího vyšetření, ve Vašem věku sonografie, neboli ultrazvuku. Ten přesněji určí charakter bulky.
Z mé zkušenosti se se bude jednat o normální prsní tkáň, která na pohmat pouze působí jako bulka. nebo by se mohlo jednat o fibroadenom, což je ložisko, které se u žen ve Vašem věku vyskytuje relativně často. Nejedná se o karcinom. Případně může jít o cystu, což je drobná dutina v prsu vyplněná tekutinou, rovněž nemá žádnou souvislost s karcinomem prsu.
Nález karcinomu prsu není u žen ve Vašem věku častý nález, ale jak jsem psal výše, nutné je sonografické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9379
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli hladká, trochu pohyblivá bulka u spodní části bradavky, která nebolí vždy znamená rakovinu?Dočetla jsem se, že z 80% ano.

Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
z pohmatového nálezu bulky v prsu není možné říct, že se jedná v 80% o nádor, rakovinu. Určitě ne. Bulka může být podmíněna mnoha důvody, naopak ve většině případů se o nádor nejedná.
Ale nutné je doplnění dalších vyšetření prsou, ve Vašem věku určitě mamografie a minimálně cílené sono vyšetření bulky, kterou jste si nahmatala.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9378
Dobrý den,při prohmatávání prsu jsem nahmatala vícero malých hrudek,mám nadváhu,velká prsa,na ultrazuvu mi lékař říkal,že mám hodně tuku,jedná se tedy o tukové hrudky?Někdy při zatlačení mě to i bolí,díky předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
stavba prsou je taková, že téměř vždy se v prsou se dá vyhmatat nějaká bulka, a při větším zmáčknutí bude i bolestivá. Velká část žen při prvním samovyšetření prsou se poleká, protože si "něco vyhmatají". Většinou následuje sonografie, neboli ultrazvukové vyšetření, kdy ženy uklidníme, že se jedná o normální stav a nevidíme žádné známky nádoru prsu.
Předpokládám, že při ultrazvukovém vyšetření lékař vyšetřil hrudky, které jste si nahmatala a nenašel nic podezřelého. Jedná se o normální stavbu prsou, není to nic neobvyklého. Doporučuji pokračovat v pravidelném samovyšetřování, a zaměřit se na případné změny "hrudek" v prsou. zaměřit se na to, zda v prsou nepřibude nějaká jiná hrudka, která v prsu dříve nebyla. Má na pohmat jiný charakter.
vypadá to na první pohled "složitě", ale zběžné pohmatové vyšetření prsou vlastně děláte denně při sprchování. Jednou za měsíc, nejlépe ve stejné fázi mestruačního cyklu se doporučuje provedení podrobného samovyšetření prsou. Přesný postup najdete na těchto stránkách.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9376
Dobrý den.Mám problém s prsy.Bolí mě na dotek skoro celý měsíc a levé je i větší a uvnitř mám jakoby velkou hrudku,když dostanu menstruaci,příznaky se zmírní.Na sonu jsem byla,v mamologické poradně také,brali mi vzorek,ale nic se nenašlo.Čím to může být?Trápí mne to víc jak půl roku a už je to "otravné".Je mi 32 let a antikoncepci neberu..Děkuji moc předem..
Odpověď: Dobrý den,
Vaše potíže souvisí s reakcí prsní tkáně na hormonální změny, které probíhají v těle v průběhu menstruačního cyklu. U některých žen jsou tyto potíže minimální, u jiných, třeba u Vás, jsou výraznější, až obtěžující. Pokud se při sonografii nenašlo nic podezřelého, jedná se pouze o tyto hormonální změny, někdy se jim říká "mastopatické změny". Pokud potíže stále trvají, případně se zhoršují, doporučuji zopakovat sonografii prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9375
Dobrý den měl bych dotaz.Při silném stiknutí bradavek mi vytéká bíla tekutina je ji nepatrně ale znepokujuje mě to.Je to v pořádku ?
Odpověď: Dobrý den,
určitě nedoporučuji silné mačkání bradavek a prsou. Výtok světlé tekutiny po zmáčknutí není nic závažného, jde o běžná stav. Nemusíte mít obavu. Jde o hormonální změny prsní tkáně.
Závažný by byl pouze samovolný výtok (bez mačkání) a krvavý.

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9373
dobry den, jsem 10 mesicu po porodu, stale jeste kojim a dnes jsem si nahmatala v levem podpazdi bulku, je nebolestiva. v levem prsu nehmatam nic. Mam se znepokojovat?dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
bude se s největší pravděpodobností jednat o zvětšenou uzlinu. To není nic neobvyklého, v průběhu kojení se mohou objevit. Pro jistotu a Váš klid ale přesto doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa, který Vás podrobně vyšetří, případně nechá doplnit sonografii prsou a podpaží.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9372
Dobrý den,asi půl roku mám v pravém podpaží bulku,která mě bolí a občas mi vystřeluje bolest i do pravého prsa.Nyní sem byla na MG a UZ.Nález zní v pravé axile dvě lymfatické uzliny hypoechogenní,jedna zvětšena velikost uzlin 16krát17mm.a 8krát10mm.Jsem objednaná na biopsii větší uzliny a UZ břicha.Je možné,že se jedná o rakovinu?Jsem z toho dost nervozní.A prosím vás jak dlouho se čeká na výsledky.Byla mi udělány i laboratorní testy.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
uzliny v podpaží se vyskytují zcela přirozeně, jejich velikost je různá. V UZ obraze ale uzliny nemají úplně normální obraz. To ještě nemusí nic znamenat, ale mohlo by se případně jednat i o uzliny zvětšené při nádoru. Proto lékař na základě MMG a UZ vyšetření rozhodl o biopsií, kterou se získá vzorek z uzliny a dalším vyšetřením tohoto vzorku pod mikroskopem se zjistí, proč je uzlina zvětšená a vypadá jinak, než má.
Výsledek histologie po biopsii je k dispozici do 1-2týdnů.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9371
Dobry den,

mam diagnozu invazivni lobularni carcinom ct1nomx praveho prsu. Bude odstraneno cele prso a uzliny a nasledeen hormonalni lecba. Jaka je nadje na uplne vyleceni ?

Dekuji vam za odpoved Martina
Odpověď: Dobrý den,
podle uvedeného stádia T1 jde o drobný nádor v počínajícím stádiu, to je pro Vás dobrá zpráva s dobrou prognozou.
Vše dalším závisí na histologickém nálezu a na tom, jak bude nádor reagovat na následnou onkologickou léčbu. V tuto chvíli jsou ale jakékoliv odhady pouze spekulace.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9370
Dobrý den,mám dotaz ohledně prsou na jedné z bradavek(pravé) na špičce se mi objevila bílá tečka asi 2 milimetry,vypadá to jako bílá tečka-kulička(tuková?-nevím)nejde ani vymáčknout a ani necítím,že by to bylo tvrdé..nevím co to je a co s tím dělat..poradíte?Popřípadě k jakému lékaři s tím mám jít?ke svému praktickému či jinému? Děkuji za odpověď Silvie
Odpověď: Dobrý den,
povrch bradavky a dvorce zvrásněný zcela přirozeně. Drobné "kuličky" velikosti 1-2mm jsou podmíněny drobnými podkožními mazovými žlázkami, případně vlasové kořínky drobných chloupků. Někdy můžou být vůči okolí světlejší. Ve Vašem případě by se mohlo jednat o drobnou zanícenou mazovou žlázu.
Při pravidelné gynekologické prohlídce ji ukažte svému gynekologovi.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9367
Dobrý den, již měsíc mě pobolívá levý prs a svědí kolem bradavky. Jsem prodavačka v potravinách a dělám všechny práce s tím spojené.Chtěla jsem se zeptat ,jestli nemůžou mé problémy být s touto prací nějak spojené. Jestliže tomu tak není, co by tedy tyhle problémy mohlo způsobovat.Předem děkuji za odpověď.Přeji hezký den, Lenka.
Odpověď: Dobrý den, bolesti a svědění prsu s Vaší prací nejspíše nesouvisí. Spíše se bude jednat o reakci prsní tkáně na přirozené hormonální změny v organismu. Pokud by se potíže zhoršovaly, nebo do dvou měsíců neustoupily, doporučuji návštěvu gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9366
Dobry den chtela jsem se vas zeptat jestli ve veku 35 let muzou rust fibroadenomy mam nejaky nalez slucitelny s fibroadenom akorat ze pan dr rekl ,ze v mem veku rostou spis uz jine veci nez fibroadenomy ,tak jsem podstoupila odber jehlou nebyli nalezene zadne bunky.Kontrola za 3 mesice ultrazvukem ,jehla neni 100% takze kontrola ultrazvukem pro jistotu takze prakticky nevim co to je za nalez a jestli se to nezmeni.Mozna byla vyhodnejsi primo odber tkane ,co myslite ??dekuji moc
Odpověď: Dobrý den, fibroadenomy se mohou objevit i u žen ve Vašem věku, není to nic neobvyklého. Ale ultrazvuk není přesně schopen určit, zda se jedná o fibroadenom, proto se taková ložiska ověřují. V ČR se běžně provádí biopsie ložisek tzv. TrueCut jehlou. Tato biopsie poskytne kousek tkáně a její výsledky jsou velice přesné.
Podle dtazu, jste ale asi podstoupila biopsii tenkou jehlou, tzv. aspirační biopsii. V ČR se nejedná o běžnou metodu ověření charakteru ložiska.
Doporučuji návštěvu některého z akreditovaných screeningových center, jejich seznam je na těchto stránkách, vezměte sebou nálezy z předchozích vyšetření a lékaři zde rozhodnou o dalším postupu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9364
Dobrý den,
prosím o přeložení výsledku ze sono: V axilách jsou patrny reaktivně zvětšené LU vel.16mm,s tukovou středovou degenerací,s vaskularizací I typu MŽ se zobrazuje ve všech kvadr,echogenita přiměřená,struktura pravidelná,drobnoložisková,dukty jemné.Vlevo v DKZ se zobrazuje laločnatý hypoechogenní vaskularizovaný fibroadenom vel 35x15mm.
Vím,že mám bulku,ale je to nějak vážné?
Děkuji Lucie
Odpověď: Dobrý den,
bulku, kterou máte v prsu, odpovídá fibroadenomu(podle popis sono vyšetření), což je nezávažný nález u mladých žen. Odborně se jedná o nezhoubný, benigní útvar, který nesouvisí s rakovinou prsu. Uzliny v axilách se vyskytují normálně.
Trochu mě ale zaráží popis tvaru fibroadenomu - laločnatý. To není úplně typické. V těchto nálezů doplňujeme provedení biopsie, která přesně určí povahu ložiska/bulky. Jak dlouho o bulce v prsu víte? Jak se mění její velikost, roste?
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9362
Dobrý den,
Je mi 36 let a cca 1rok jsem se snažila na reprodukční klinice o graviditu. Prodělala jsem 2 stimulace , po 2stimulaci jsem měla hyperstimulaci, nyní po zavedení embrií grav. pozit. Prsa jsou lehce změněná, ale jasně jsem si nahmatala bulku / tuková?/ je vhodné nyní dojít se nechat vyšetřit, nebo bude terén nepřehledný , díky změnám, matka je po ca mam na hormonální léčbě /cca 4roky/ Díky
Odpověď: Dobrý den,
provedení sonografie prsou je možné rovněž i v těhotenství. Těhotenství přehlednost sonografie příliš neovlivní. Nemusí se jednat o nic vážného, jde o změny prsou, žlázy, při těhotenství.
Ale jste po hormonální stimulaci, rakovinu prsu měla vaše matka, doporučuji proto co nejdříve sonografii se zaměřením na bulku, kterou hmatáte.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9361
Dobrý den,mám dotaz ohledně bolesti prsou, poslední dobou mám nepříjemnou bolest v levém prsu, chtěla jsem se zeptat zda je možné si u Vás nechat udělat preventivní vyšetření a jaká je přibližná cena vyšetření.Děkuji za odpověď A.K.
Odpověď: Cena sonografie prsou se obvykle pohybuje v rozmezí 400-600Kč.
K tomuto vyšetření, pokud si je platíte sama, nepotřebujete žádanku.
Seznam akreditovaných center je zde http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa

MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9359
Dobry den,babicce 69let nasla p.doktorka nad mammilou patrne hypoechogenni lozisko vel.10x5mm nezcela jasne etiologie,retromammilarně 2 drobne cysty,bez mikrokalcifikaci a lymfadenopatie,prosim co to znamena dekuji mame strach
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě se jedná o nález s ultrazvuku, neboli sonografie. Pokud nebyla provedena mamografie, určitě by se měla doplnit. U žen ve věku na 45 let je mamografie první a základní vyšetření prsou.

Ložisko nad mammilou doporučuji ověřit biopsií. Z popisu sonografie se nadá spolehlivě vyloučit nádorový původ. Biopsie poskytne spolehlivý výsledek.
Drobné cysty je nezávažný, dá se říct, že běžný nález, nijak nesouvisí s nádory prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9358
Dobrý den,prosím vás o vysvětlení pojmu hypoechogenní útvar vel.6 mm s dorz.zesílením echa,rel.ohraničení.Provedli mi lok.anestezii,nešlo odsát,provedli biopsii.útvar zkolaboval,je možné,že kdyby to byl nádor,že se ztratil?
Odpověď: Dobrý den,
"hypoechogenní útvar vel.6 mm s dorz.zesílením echa,rel.ohraničení" je odporný popis sonografického obrazu ložiska, spíše nenádorového původu.
Pokud útvar při/po biopsii zkolaboval, zmizel, mohlo se jednat o drobnou cystu se zahuštěným obsahem, který tenkou jehlou nešel odsát. Pokud se útvar při biopsii ztratil, nejedná se o nádor.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9356
Dobrý den,když si zmáčknu bradavku vyteče mi z ní malá kapka. Nevíte z čeho to může být,co to může být. Předem děkuji za oďpověď.
Odpověď: Dobrý den,
jde o normální stav, prsní tkáň ve Vašem věku stále prochází vývojem. Drobná kapka při zmáčknutá není nic neobvyklého ani závažného.
Odborné vyšetření prsou by byla potřeba pouze pokud by výtok z prsu byl samovolný, bez mačkání, a krvavý.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9355
Dobrý večer, po sono vyšetření mám tento nález: bilat.echgenní parenchym ml. žlázy.L.dx. v HZK na č.11 hypoechogenní okrsek vel.7x5mm-výraznější tukový lalůček či fibroadenom.
L.sin na rozhranní ZKK duktektazie šíře 4mm a při ni mediálně zahuštěná duktektazie prům.5mm či drobný fibroadenom.
Prosím o Váš názor, není kontrola za 1/2 roku k vyloučení růstu moc dlouhá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu sonografie se nejedná o nic vážného, ale vyšetření jsem neprováděl osobně, tak jednotlivá ložiska nemohu spolehlivě posoudit. Pokud byla sonografie provedena v některém z akteditovaných center, nemusíte mít obavu.
Pokud má ložisko všechny známky benignity, tak se doporučuje kontrola za cca 1/2 roku. U typických, dle sonografie jednoznačně benigních ložisek je to běžný postup. Druhou možností je ověření povahy ložiska biopsií. Ta se doporučuje pokud některý se znaků ložiska (tvar, ohraničení, struktura,...) není typický pro benigní ložisko.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9354
V USG obraze na hranici ZKvpr.cca3-4cm od areoly prokazujeme v rozsahu 4mm distorsi kresby ml.žlázy až náznak hypoechogenity.Axilla bez patol.infil. LU.je mi dop. biopsie. Prosím o sdělení,zda je nález rizikový - rakovinný.
Odpověď: Dobrý den, nález z USG ukazuje na drobné ložisko v prsu, nelze ale přesně určit jeho charakter. Určité riziko, že by se mohlo jednat o drobný minimální nádor, existuje. Proto je potřeba provedení biopsie, získání vzorků z ložiska speciální jehlou a jejich vyšetření pod mikroskopem. Výsledek biopsie rozliší, zde se jedná či nejedná o nádor. Bez biopsie toto nelze říct.
Lékař, který prováděl USG je velice pečlivý a určitě i zkušený, protože takto drobné ložiska je velmi těžké odhalit. Myslím, že mu můžete plně důvěřovat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9353
Dnes jsem podstoupila mammog. vyšetření, je mi 45 let,vpravo v HZQ více axilárně měkký benigní stín vel. 9 mm. Závěrlékaře: Nebyly nalezeny známky malignity. Přesto mám strach, stačí další vyšetření za dva roky, co je to vlastně za nález resp. co je to ten stín. Díky
Odpověď: Popis mamografie je velice stručný, nedá se z něj nic konkrétního určit. Měkký stín může být drobná uzlina, cysta, okrsek žlázy, ale rovněž drobný nádor.
Z popisu mám pocit, že se jedná o mamografii v akreditovaném centru.
Běžný postup při nálezu ložiska při prvním mamografickém vyšetření je doplnění sonografie, která ukáže charakter ložiska. Pokud se jedná o kontrolní mamografii, sonografie byla provedena již v minulosti a obraz se nemění, při kontrolách již sonografie není nutná.
Doporučuji konzultaci mamografie v některém akreditovaném centru, dle potřeby případně doplnění cílené sonografie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9352
Mohli by ste mi prosím pomôcť pochopiť výsledky biopsie? Už som objednaná na operáciu na onkológiu. Histolog. v oboch punktátoch sa nachádza fibrozna stroma, prevažne zhyalinizovaná s obsahom iba niekoľk. mamárnych žliazok, ich tvar je deformov., nález pripomína sklerozujúcu adenozu, je tu i drobné ložisko prostej adenozy, bez známok epiteliálnej hyperplazie fokalne periglandularne je mierne zvýšená chronická zápal. celulizácia. Veľmi pekne vám ďakujem
Odpověď: Dobrý den, výsledek biopsie ukazuje na změny ve struktuře a stavbě prsou, poměr jejich jednotlivých částí. Nejedná se o nádor, ale mohlo by se jednat o okrsek s vyšším rizikem jeho výskytu v budoucnosti. Operační odstranění umožní přesnější histologické vyšetření i okolní tkáně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9349
Dobrý den,před rokem jsem si nahmatala v prsu bulku a 24,11,2010 byla vyšetřena MG+UZ,zpráva:V místě hmatné rezistence v horním kvadrantu levého prsu je hladce ohraničený sonograficky hypoechogenní útvar o průměru 7 mm charakteru fibroadenomu.Doporučuji kontrolu při změně palpačního nálezu. Jinak oboustranně zůstává nález fibrosní dysplazie bez kalcifikací.Poslední týdny mě prso stále pobolívá,úplně na boku na žebrech,bulka je na druhé straně od bradavky a nic se na ní nezměnilo.Prosím co vlastně říká zpráva a mohou být bolesti s tím spojené? děkuji
Odpověď: Citlivost prsou a bulka v levém prsu spolu nejspíše nesouvisí. Pobolívání a citlovost prsu je zřejmě podmíněna hormonálními změnami v organismu. Podle popisu bulka odpovídá fibroadenomu, což je nezhoubný, benigní, nádor prsu. U žen Vašeho věku se vyskytuje relativně často. Diagnozu z ultrazvuku je ovšem vhodné potvrdit biopsií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9346
Dobrý den,

sestra mého dědy má rakovinu prsu. A já bych se chtěla zeptat, zda se mám bát tohoto onemocnění?

Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku se rakoviny prsu nemusíte obávat. Riziko rakoviny prsu stoupá až ve vyšším věku s maximem okolo a po 50. roku života. Pokud se rakovina prsu vyskytla pouze u sestry dědečka, nepředstavuje to pro Vás téměř žádné zvýšení rizika vzniku rakoviny, proti ženě bez výskytu rakoviny prsu v rodině.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9344
Dobry den,je mi 26 let,jiz od 15let mam problemi s prsy mela jsem cisty ktere mi nekolikrat odsavali.Pred rokem jsem byla naposled na ultrazvuku a rekli ze se mi udelali uzle ktere pobolivaji,Nikdy jsem nebrala antikoncepce az ted pred 3 mes.jsem zacala a zacali me prsa strasne bolet na dotek ostra bolest,paleni bradavek,tlaky,pri zmacknuti i ciry vytok,bolest se rozsiruje az do pod pazi.Muze to byt zpusobene temi prasky?
Odpověď: Dobrý den, jedná se o reakci prsní tkáně (prsní žlázy) na antikoncepční prášky. Ty obsahují směs hormonů, které zabraňují těhotenství, ale rovněž ovlivňují prsní žlázy. Potíže souvisí i s cystami prsou, které objevili při ultrazvukovém vyšetření. Ty se můžou zvětšit a způsobit tyto potíže. Změny prsou a další reakce organismu na antikoncepční prášky časem ustoupí. Případně je možné zkusit jiné antikoncepční prášky. Doporučuji návštěvu gynekologa, který Vám antikoncepci předepisuje.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9343
Dobrý den pane doktore, po sono vyšetření mám tento nález: žláza prostoupena tukovými okrsky, pravidelně strukturované zbytkové lišty a proužky žlázy se štíhlými dukty. V HK vpravo ostře ohraničené anech. útvary do velikosti 37x27 mm v HK vlevo podobné útvary do velikosti 16 mm. Axilly bez patol. LU. Závěr: vícečetné cysty.
Nemůže se jednat o zhoubné útvary? Děkuji za odpověď. Ivana.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o cysty. Jde o běžný nález v prsou při sonografii. Jde o různě velké dutiny v prsou vyplněné tekutinou. Jsou to rozšířené a věkem změněné začátky vývodů, tzv. aciny žláz. Nádory prsu mají na sonografii jiný obraz.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9342
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat orientačně jakou další léčbu mohu očekávat nebo nebude muset žádná být s dg.C 50.9 8500/31, ložisko 10x11mm, invazivní duktální karcinom,grade 1, Notting. skore 4, estrogenní receptory - pozitivní reakce 100%. progesteronové receptory pozitivní 80%, Proliferační aktivita - MIB 1 index do 5%, Exprese E-cadherinu je difuzně silně pozitivní, HER2/neu negativní, skore nadoru 1+. Uzliny, játra, plíce, skelet bez patolog. nálezu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nádor velikosti 10mm je malý s velkou úspěšností léčby. Grade1 znamená pomalu rostoucí, minimálně agresivní nádor (to je pro Vás dobře), přítomnost receptorů znamená, že by nádor měl dobře reagovat na hormonální léčbu. Léčba je určitě potřeba, operace s odstraněním nádoru a následná onkologická léčba kombinující radioterapii (ozařování) a chemo a hormonoterapii. O konkrétní podobě rozhodně onkolog.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9341
Sono mammae bilat:Fertilný typ žľazy s pravidelným rozložením denzných pruhov žlazy celoplošne s početnými adenozami-zachytenými tiež 1.dx v mieste palp.rezistencie.Algicka reakcia pacientky-v miestach dyspl.valcov-adenoz.Bez patol.tieňov,bez patol.odrazových komét alebo rozšírenia duktov.1.sin početnejšie mikrocysty do 4-5 mm 1.dx ojedinelé naznačené mikrocysty Axily 1.dx LU prítomné do 5 mm benígne.Záver:BI RADS 3 -pokračovať sono kontrolou.Dyspl.zmena architektúry mamae bilat
je to ok?
Odpověď: Sonografický nález popisuje normální, běžnou, stavbu prsní tkáně u mladé ženy. V popisu není zmínka o ložisku charakteru nádoru, rakoviny prsu. Mikrocysty jsou drobné dutinky, minimálně rozšířené vývody žlázy, při veliksoti 5 mm jde o normální nález.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9340
dobrý den,mám dotaz,malá mi přestala chtít prsa tak odstříkávám.a přitom odstříkání sem objevila na pravém prsu u dvorce hrbolek.nevím co to je,než začnu odstříkávat tak jeto vcelku malé,ale při odstříkávání se to zvětší.můžete miříct co to může být,děkuji.
Odpověď: Nerovnost na dvorci je podmíněna jeho strukturou. Při odstříkávání, masáži prsou, se tyto nerovnosti mohou zvýraznit. Nejedná se o příznak rakoviny prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9339
Dobrý den ,
na silvestra jsem si při koupaní zmáčkla prs a z levého mi z bradavky vytekla kapička jakoby karamelu.Tmavě hnědé barvy , ani bych neřekla krev.Mám hrozný strach , babička zemřela na rakovinu prsu.Já sama chodím každý rok na sono prsu.Naposledy v létě.V květnu jsem si nechala zavést tělísko Mirenu.Po zavedení jsem měla prsa hodně bolestivá a zvětšená.Může to souviset???Může tato sekrece znamenat také něco jiného než rakovinu ???
Odpověď: Výtok prsu po zmáčknutí není nic vážného. Není nutné mu věnovat pozornost. Podezřelý je pouze samovolný výtok (bez mačkání) a krvavý. Citlivost a bolesti prsou po zavedení nitroděložního tělíska souvisí s hormonálními změnami, které toto tělísko navodí. Souvisí to s jeho antikoncepčním působením.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9338
Dobrý den,
je mi dvacet let a od léta, tedy asi 4 měsíce mě svědí prsní bradavky, dělají se mi tam stroupky a asi dvakrát jsem měla i flíčky na podprsence( od tekutiny). Chtěla jsem se zeptat na možnou příčinu tohoto svědění a co se s tím dá dělat. Děkuji
Odpověď: Vaše problémy s největší pravděpodobností souvisí s vývojem mléčné žlázy a s hormonálními změnami, které u mladých žen probíhají. Občas se může objevit i menší výtok, pokud není červený, krvavý, nejedná se o nic vážného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9336
Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat zda lze absolvovat sonografické vyšetření prsu i během těhotenství, zda je to vhodné(chodím jednou ročně na sono a nyní jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství).

Předem děkuji Lucie Š.
Odpověď: Sonografické vyšetření je možné podstoupit i v době těhotenství. Nepředstavuje riziko pro matku ani pro plod.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9335
dobrý den mám takový problém už pár dní mám zarudlou bradavku.Je vystouplá a trochu mě svědí a bolí.A zdá se mi jakoby na ní byli maličké pupínky nevím co stím-
Odpověď: Dobrý den. U dívek v tomto věku se nejedná o nic neobvyklého. Citlivost prsou souvisí se změnami, které probíhají v dospívajícím organismu. Nejedná se o nic vážného.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9334
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak velká je pravděpodobnost, že onemocním rakovinou, když ji měla moje babička (z mamčiny strany)? Mamce je 43 a žádné problémy se neoběvily (až na malou cystu) mě je 20 let. Také mám už dlouho problém s tím, že mě obě prsa dost bolí při jakémkoli zmáčknutí, nebo třeba ikdyž ležím na břiše, nebo skáču. Dříve mě bolely jen v období mestruace, ale už asi půl roku bolí pořád. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pokud se nádor prsu objevil pouze u babičky, tak riziko pro Vás je jen nepatrně vyšší než u ostatních žen. Rozhodně nemusíte mít obavu. Potíže s prsy, jak je popisujete, souvisí s věkem a vývojem prsou. Ten nekončí s pubertou, prsní tkáň se mění a vyvíjí celý život. Citlivost na dotek není u žen ve Vašem věku nic neobvyklého.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9331
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde se přesně nachází uzliny v nadklíčku a kolik jich zde je, a také zda je možné, že UZ prsu by byl bez nálezu a přesto už bych měla metastázy v nadklíčku (z nádoru, který by UZ neodhalil)Sono nadklíču mi bylo děláno, uzliny neodhalilo, ale mám strach, že třeba sonda nemusela nad nějakou uzlinku zajet. Prý je u štíhlých jedinců normální, že uzlinky nahmataj, aniž by byly zvětšené, je tomu tak?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
uzliny v nadklíčku jsou podél cév, které tudy prochází, jejich počet je různý, ale jsou jich desítky. Většinou jsou uložené v hloubce a nejsou hmatné. U štíhlých osob mohou být některé hmatné, ale pokud se nezvětšují, nejedná se o nic zvláštního. Sono normální uzliny mnohdy vůbec nevidí, splývající s okolími tkáněmi. Výskyt metastáz v uzlinách při negativním nálezu při UZ je velice vzácný.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9330
Dobry den,volam sa Martina a mam otazocku.uz dva mesiace v kuse spim so svojim.merala som si bazalnu teplotu bola normalna ked mal dojst menzes zvysila sa no a dostala som ich no a tento mesiac ich mam dostat 8.1 ale mam vacsie brucho stale jem a od vcerajska ma strasne bolia prsia a prsniky na dotyk.Citim ich tahsie ako som mala a tvrdsie.Prosim poradte mi co to moze byt dakujem.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se jedná o normální změny organismu a prsů, které před menstruací mohou být přítomné a nepovažujeme je za nic zvláštního.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9329
Dobrý den,
od roku 2009 jsem pozorovala občasné krvácení(několik kapek) z levého prsu. Opakovaně byla dělána MG,SONO, cytologie,vyšetřena hladina prolaktinu,MR a 3x neúspěšně duktografie.V červnu letošního roku z důvodu nadměrného menstrunačního krvácení mi bylo gynekoložkou a onkoložkou dopručeno zavedení tělíska Mirena.Krvácení z prsu ustalo.Je možné, že sekrece z prsu byla hormonálního charakteru? Děkuji Darina
Odpověď: Dobrý den,

může se to stát, krvavá sekrece je podezřelá, ale není vždy známkou nádoru. Máte za sebou celou škálu vyšetření s negativním výsledkem, je trochu smůla, že zrovna ta nejprůkaznější metoda, duktografie, se opakovaně nezdařila. Určitě zůstaňte i stran prsů ve sledování.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9328
Dobrý den, dnes jsem si z jedno prsu vymáčkla tmavou tekutinu - hnědou a z druhého byla nažloutlá. Přes 3 roky už nekojím ale přesto občas vymáčknu trochu mléka. Asi před půl rokem jsem vysadila antikoncepci Minisiston.
Odpověď: Dobrý den,

pravděpodobně se jedná jen hormonálně podmíněnou sekreci - je z obou prsů. Pokud by sekret vytékal samovolně a sekrece se stupňovala, je vhodné se poradit s Vaším gynekologem a nechat si vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu.Pokud by sekrece z některého póru na bradavce byla krvavá nebo stále hodně tmavě hnědá- je vhodné nechat vyšetřit sekret cytologicky- sekret odebere lékař na screeningovém centru nebo Váš gynekolog. Pokud by sekrece ale byla krvavá, je nutné v každém případě provést dukografické vyšetření - to se provádí na screeningovém centru. Duktografie spočívá v zavedení velmi tenké kanyly do secernujícího mlékovodu a aplikaci malého množství kontrastní látky. Poté se zhotoví mamografie a lékař vyhodnotí nález - krvavou sekreci může někdy způsobovat velmi malý nádor v mlékovodu.

pěkný první den nového roku Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9326
Dobrý den,
jsem 3 měsíce po ablaci prsu ale stále se mi prso zalévá krvavou tekutinou,pani doktorka mi to jednou za 14 dnů vysaje,Zkoušela jsem ledování,bandáže ale vše se míjí účinkem.Prso už jsem měla jednou operované a ozářené,ale došlo k recidivě a podstoupila jsem ablaci.Můžete mi prosím poradit jak se zbavit zalévaní prsu?
Děkuji Hana
Odpověď: Dobrý den,

jedná se u Vás o tvorbu tzv. seromu, tj. ohraničené kolekce tekutiny- tkáňového moku, někdy může být i s krvavou příměsí, která se po operaci prsu objevuje v místě jizvy téměř u všech pacientek. Většinou ale také do měsíce mizí. U vás přetrvává poměrně dlouho, může se to stát, několikrát jsem se s tím setkala a vždycky nakonec tvorba seromu ustala. Kromě Vámi zmiňovaných metod mě ale už nic dalšího nenapadá, zkuste se ještě poradit přímo s chirurgem, který Vás operoval.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9325
Dobrý den, už nějaký čas (otázka několik roků) mám na prsu takový vřídek , myslím, že vznikl po vytržení chloupku. Občas je menší a občas větší a po nepatrném máčknutí z toho vytéká jakoby hnis a je cítit taková boulička. Výjimečně se objeví i chloupek, který jde bez problémů vytáhnout pinzetou a pak se boulička zmenší, jinak z toho místa chloupek nevyrůstá. Prosím o radu, jak se toho zbavit. (Bohužel mi na prsou vyrůstají dlouhé chloupky) Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

vřídek - boulička je v místě chloupku a jedná se o zánětlivou mazovou žlázku. Mazové žlázky se vyskytují v blízkosti chloupků, takže se jedná o normální jev, zřejmě došlo k zanícení žlázky po vytržení chloupku.
Bude dobré se poradit s kožním lékařem i ohledně šetrného odstranění ostatních chloupků, které Vám kosmeticky vadí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9324
Dobrý den, už pár měsíců mě bolí levé prso, levá strana i spodni.. antikoncepti beru asi 12 let v kuse (Pramino) mám veliký strach.. může se jednat o rakovinu?
Odpověď: Dobrý den,

bolestí se rakovina prsu většinou neprojevuje. S největší pravděpodobností se bude jednat jen o bolesti prsů v souvislosti s hormonálními změnami v oganismu, které jsou normální. Bolet může i jen jeden prs. Také mohou bolesti prsu souviset s poruchou hrudní páteře. Pro Váš klid se můžete nechat vyšetřit ultrazvukem na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Na vyšetření nepotřebujete žádanku, dá se zaplatit, cena asi 300 Kč.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9323
Dobrý den,
pokud je to možné,prosím o radu,zda při mojí diagnoze je vhodnější započít s léčbou operací nebo chemoterapí.
Byla mi stanovena diagnoza invazivní duktální karcinom prsní žlázy /grading skore 3+1+1=5/ infiltrující solidními a difuzně do okolí drobnými trabekulárními a čepovitými formacemi, s nepravidelnou desmoplazií středního stupně a invazí do tukové tkáně prsu.Děkuji. Helena Sošková
Odpověď: Dobrý den,

bohužel k tomu, abych Vám mohla radit, mám málo informací o tumoru a výsledcích dalších vyšetření. Je zapotřebí znát velikost nádoru, předpokládám, že se jedná jen o jedno nádorové ložisko v prsu, dále další vlastnosti tumoru, které se odečítají již z odebraných vzorků při biopsii (tzv. imunohistochemie tumoru). Důležité je také vědět, zda nejsou postižené metastázou uzliny v podpaží (není nález postižení uzlin na ultrazvuku) a zda nejsou vzdálené metastázy (při nálezu zhoubného nádoru prsu jsou vyšetřeny vždy plíce, játra a kostní systém).
Pokud uvedete další informace, zkusím poradit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9321
Kamarádka měla asi před půl rokem bolestivý, asi 15-20 cm dlouhý, zduřelý, možná i mírně zarudlý pruh v oblasti, která by mohla odpovídat místu mléčné lišty. Zduření vedlo od podpaží, kolem prsu až na břicho. Při vzpažení se tento "provaz" výrazně vypnul a bolel. V určité poloze byl vidět, v jiné poloze byl jen hmatný. Diagnosa však nebyla stanovena. Zduření samo po čase vymizelo. Podobné kratší zduření měl i její přítel v oblasti pod žebry. Je možné, že by šlo o přenosné onemocnění mléčné lišty?
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu by se mohlo jednat o zánět povrchových žil na hrudníku, tzv. Mondorovu chorobu. Příznakem jsou tuhé, citlivé až bolestivé pruhy nebo jen jeden pruh na hrudi a břiše. Pruh vzniká v průběhu zánětlivě změněné žíly. Může se stát, že se tato choroba druží s jiným závažným onemocněním, je vhodné celkové interní vyšetření. Léčba je lokální, preparáty typu Lioton, Hirudoid, Fastum gel. O přenosnou chorobu se nejedná, u přítele se patrně jednalo o něco jiného.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9319
Dobrý den, chci se zeptat co přesně znamená fibroglandulární strutkura typu tabár? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

fibroglandulární=vazivově žlazová struktura prsní žlázy. Tzn., že v prsu je převaha vaziva a žlázy a méně tukové tkáně, jedná se o zcela normální nález.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9318
Dobrý den,moje dcera (12 let ) si nahmatala v prsu těsně pod bradavkou tuhou bulku cca 1cm velkou,je to v dospívání normální? Prsa má už celkem vyvinutá,rostou ji asi od 9 let,menstruaci má již 10 měsíců.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat jen o asymetrické rozšíření žlázy, ale bylo by vhodnější zajít na ultrazvukové vyšetření prsů. Může se také jednat např. o cystu nebo fibroadenom, tedy nezhoubné útvary prsní žlázy, o tom rozhodne ultrazvukové vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9317
Dobrý den, prosím o radu:oboust.involuční tip žlázy tabár s obrazem léze 26x17x15mm s mikrokalc.vpravo,axily bez (malign)patr.pat.změn,hypoech.ložisko 5x7mm.Všechna vyš. bez metastáz. Nevím zda celé odstranění prsu-bez další léčby, či jen částečné s radioterapií 5týdnů.Zda při částečném odstranění do roka nebude nutná znovu operace. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
nerozumím tomu zřejmě zcela dobře. Máte v prsu jen jedno zhoubné ložisko 26x17x15 mm nebo i druhé zhoubné ložisko velikost 5x7 mm?? Pokud by byla v prsu dvě ložiska, záleží na tom, zda jsou blízko sebe nebo v jednom kvadrantu prsní žlázy- pak by se dal ještě zvažovat záchovný výkon na prsu. Pokud by ložiska byla v různých kvadrantech prsu, tak je indikována mastektomie (odnětí celého prsu). Ev. dotaz upřesněte. Další operace (nevím proč do roka??) při záchovné operaci prsu nutná není. Předpokládám, že je z obou ložisek odebrána biopsie, tedy znáte histologický výsledek

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9316
Dobrý den když si zmáčknu prsa tak me boli a mám je tvrdé mám tyden spozdenou menstruaci muzete mi poradit prosim ?? :)
Odpověď: Dobrý den,

jedná se jen o hormonální změny prsů, jsou často spojené s bolestivostí prsů, vhodné je vyčkat, stav se sám upraví. Pokud by se nedostavila menstruace delší dobu, vyhledejte svého gynekologa.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9315
Dobrý den, nahmatala jsem si v pravém prsu bulku, okamžitě jsem s tím zašla k doktorce, kde mi bylo doporučeno sono a doktora rozšířila nález ještě o menší bulku v pravém prsu blízko podpaždí. V PL je napsáno mastopatia bilat restince na ZQ vlevo av horním HVQ vpravo. Chtěla bych se jen zeptat zda se dá poznat mastopatie jen prohmatem?? Popřípadě zda se toto slovo užívá vždy, když se něco v prsu najde...
Odpověď: Dobrý den,

slovo mastopatie používají lékaři, kteří vyšetřují prsa pohmatově a to většinou při nálezu určité struktury prsní žlázy, většinou hrudkovité, hůře prohmatné. Nejedná se o zcela správné použití tohoto výrazu jen na základě pohmatu. Označení mastopatie je ale dost zažité a je tak výrazem pro tento typ normální žlázy a nejedná se o nic závažného. Ultrazvukové vyšetření absolvujete ne z důvodu "mastopatie", ale pro nález bulky v prsu a další bulky v blízkosti podpažní jamky.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9314
Dobrý den, jsem po provedené quadrantectonomii, výsledky z histologie - T1b,NO, invazivní duktální ca, dále DCIS, G1, proliferační aktivita 10%PR 100%, ER 5%.
Jaká bude následovat další léčba ?
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o záchovný výkon na prsu pro malý nádor do velikosti 10 mm bez metastatického postižení uzlin v podpaží s dobrou prognózou. Uvádíte hormonální receptory (PR,ER), u zhoubných nádorů prsu se ještě prokazuje přítomnost onkogenu Her-2/neu, na tom závisí ještě také rozhodování o další léčbě. Tak předpokládám, že tento onkogen není přítomný. Pak u Vás po operaci prsu bude následovat radioterapie (ozáření) prsu a další onkologická léčba bude antihormonálními preparáty jako je Femara či Tamoxifen- jsou v tabletkové formě. U žen, které mají ještě menstruaci, je tato léčba doplněna ještě o preparáty v injekční formě (Zoladex), které chemickou cestou zablokují funkci vaječníků. Vaše prognóza do budoucna stran úplného vyléčení je velmi dobrá.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9313
Dobrý den, Pět týdnů po porodu mi na ultrazvuku bylo zjištěno zvětšené ložisko (při okraji areoly těsně pod kůží) a doporučena biopsie. Protože kojím a ráda bych kojila i dále, zajímá mě, jaké je u tohoto vyšetření riziko, že se laktace naruší a jak mám postupovat. Mám přijít s prázdným prsem? Jak dlouho po vyšetření mohu znovu přiložit dítě k prsu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

k biopsii nemusíte přijít s prádzným prsem, nakojíte dítě tak jako obvykle. Laktace se po biopsii nepřeruší, může se ale stát, že po biopsii (tzv. core cut biopsii) vznikne na prsu hematom (modřina), která může bolet a nebo, že mléko může mít přechodně po kratší dobu krvavou příměs (nález je u areoly), což ale není důvodem pro přerušení kojení. Pokud by kojení bylo velmi bolestivé pro modřinu, můžete mléko po přechodnou dobu "odstříkávat", pokud to pro Vás bude příjemnější. Pokud se provádí biopsie jen tzv. tenkou jehlou, většinou k uvedeným komplikacím nedochází. Dítě můžete k prsu přiložit prakticky ihned po biopsii.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9312
Dobrý den, byla jsem na kontrole s FA, konečně přestal růst, je velikosti 14x8mm. Zjistili mi ale nově po 8 měsících v DZK hypo až anechogenní strukturu o velikosti 16x10mm má dobré ohraničení, uvnitř hyperochogenní septa. V dif dg. přichází v úvahu okrsek dilatovaných duktů, event. FA. Vzhled léze je spíše benigní. Ko za 3 měs.Mám strach, vyrostlo to hrozně rychle oproti FA. Prosím o Váš názor,není kontrola za 3 měsíce moc dlouho, děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

lékař uvažuje i o tom, že by se jednalo o cystické struktury, tj. tekutinou naplněné útvary (může být cysta nebo rozšířený mlékovod), tekutinové útvary vznikají v prsu poměrně rychle, i "ze dne na den". Dle popisu je léze nezhoubné povahy a kontrola dříve než za 3 měsíce nemá smysl. Ve Vašem věku by jste měla mít pravidelně i mamografické vyšetření-1x za dva roky, takže doufám, že mamografie Vám byla provedena.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9311
Dobrý den,
před třemi týdny jsem pravděpodobně měla zánět montgomeryho žlázky, opakovaně se mi vyprázdnil hnis a následně se mi udělala malá boulička pod místem zánětu, na UZ se ukázala nějaká vazivová změna asi 8mm. Čekala jsem, že se boulička začne zmenšovat, ale zvětšila se a trochu bolí, včetně uzlin v podpaží- ty ale nemám zvětšené. Co byste mi, prosím, doporučila? Děkuji Jitka Š.
Odpověď: Dobrý den,

pokud se jedná o opakující se zánět mazové žlázky v oblasti dvorce, doporučila bych zajít ke kožnímu lékaři.
"Vazivovou" změnu na ultrazvuku bych doporučila zkontrolovat (opět ultrazvukem) s časovým odstupem dle doporučení vyšetřujícího lékaře ve scr. centru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9309
Dobrý den, jsem 14 dní po odoperování nádoru v pravém prsu, zároveň mi byla odebrána sentinelová uzlina. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho po operaci je bolestivé podpaží a část zad.
Děkuji. M.K.
Odpověď: Dobrý den,

bolestivost určitě nějakou dobu přetrvává, ale je to hodně individuální, takže se obávám, že Vám přesnou odpověď nedám. Bolesti 14 dní po operaci jsou jistě běžné. Pokud by se bolesti ale stupňovaly, je vhodné se poradit s chirurgem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9308
Dobrý večer,
moje gynekoložka, resp.sestra mi dala žádanku na mamograf.Je mi 37 let,jsme bez obtíží,mám 1 6 ti leté dítě, kojené do 4 měsíců, bez probémů, vlastně poslala jen z důvodu, že je do konce roku zdarma od mé pojišťovny. Teď jsem se na internetu dočetla, že je vhodnější ultrazvuk, že mamograf raději až po 40. V rodině jsme nádor prsu neměli. Poraďte mi, zda mám mamograf podstoupit, nebo počkat. Děkuji, prosím o včasnou odpověď, ve čtvrtek jsem již objednaná.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku (resp. do 40 let) dáváme přednost pokud se jedná o vyšetření preventivní (tj. nemáte žádné problémy s prsy) skutečně ultrazvukovému vyšetření. Při návštěvě centra se domluvíte jistě s lékařem, který tuto skutečnost zohlední, nepotřebujete mít jinou žádanku na vyšetření, lékař sám rozhodne o typu vyšetření, ve Vašem případě by se mělo jednat o ultrazvuk.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9307
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyšetření. Chodím na mamograf od svých 30 let. V roce 1997 mi bylo operováno prso a měla jsem v v žláze tekutinu.Nyní jsem byla na mamografu a byl mi zjištěno na 2 místech zhuštění žláz . Musím ještě na sono a byla jsem objednána už za týden. Na sonu mi nebylo nikdy kvuli tuku nikdy nic vidět.Myslela jsem si , že mamograf odhalí vše.Mám dost velké obavy a ještě mám bolest v prsu jakmile na to pomyslím. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

ultrazvukové vyšetření je běžným doplňkem mamografie a to v případě denzní (hutné) žlázy, tedy tam, kde je v prsu více vlastní žlázy a vazivové tkáně a méně tkáně tukové. V tomto typu prsu se často nelze spolehnout pouze na mamografii, ale doplňujeme ještě i ultrazvuk. V r. 1997 Vám zřejmě operovali jen cystu v prsu, je to nezhoubný útvar. Vyčkejte na výsledek ultrazvuku a zbytečně se nestrachujte.

pěkné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9306
Dobry den, dnes jsem si nasla malou bulku v podpazdi .. nemusim ji nahmatavat, citim ji i trosku na povrchu ... muzete mi doporucit, co bych s tim mela delat?
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o malou uzlinku v podpaží nebo také o žlázu, která může zasahovat i do oblasti podpaží.
Přesně povahu bouličky objasní ultrazvukové vyšetření, žádanku na něj Vám může vystavit Váš gynekolog nebo praktický lékař.

pěkné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9305
Dobrý den,
je mi 34, v červnu jsem si objevila bulku v pravém prsu, gynekolog mi řekl, že je to cysta a dal mi pupalkový olej v tabletách,vstřebalo se to. Nyní je mi tam bulka udělala znovu, je to velmi bolestivé a na ultrazvuk jdu v polovině ledna. Lékař mi řekl. že je to tak ve velikosti švestky dle pohmatu, že mám zase brát ten olej. Dá se něčím zmírnit bolest ? Mám vrozenou Leidenskou mutaci.
Předem Vám děkuju za odpověď a přeji příjemný den
s pozdravem
Pavlína Trachtová
Odpověď: Dobrý den,

pokud se bude na ultrazvuku jednat zase o cystu, která Vás obtěžuje (bolí), je běžnou praxí, že lékař tenkou jehlou napíchne pod kontrolou ultrazvuku cystu a její obsah odsaje (aspiruje). Po aspiraci cysty je možné do cysty po jehle aplikovat vzduch, který cystu roztáhne, může narušit její stěnu a cysta tak v některých případech může z prsu vymizet. Výkon není bolestivý. Leidenská mutace vznik cyst neovlivňuje.

pěkné vánoční svátky přeje Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9304
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat poslední tři dny mě pobolívají bradavky. Mám je mírně zčervenalé a na hmat trochu bolí. Bradavky se párkrát za den zduří (ztvrdnou)? Nemůže to být třeba ze zimy, když je zima (něco jako nastydlé), jednou už se mi to stalo, ale to tak jeden den. Mockrát děkuji za odpověď s pozdravem Jana
Odpověď: Dobrý den,

zčervenání a bolesti bradavek mohou být přechodné a mohou souviset s hormonálními změnami prsů. "Ztvrdnutí" bradavek je běžným jevem, může být také reakcí na snížení teploty. Pokud by zarudnutí a citlivost bradavek přetrvávaly, je vhodné se poradit s Vaším gynekologem.

pěkné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9303
Dobrý den, poslední dobou cítím častou bolest a takový tlak v levém podpaždí, někdy i v celém levém prsu. Když si podpaždí prohmatávám, nemám tam přímo bouličku, ale místo, které mě boli. Je možné se objednat na vyšetření i bez lékařského doporučení, pokud bych si vyšetření sama uhradila. děkuji K.B.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o bolesti, které s onemocněním prsů nesouvisí, jejich původ může být v poruše hrudní páteře nebo ramenního kloubu. Vyšetření prsů ultrazvukem si ale můžete zaplatit na některém ze screeningových center, seznam je na těchto stránkách. Cena ultrazvukového vyšetření je 250-300 Kč.

pěkné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9302
dobrý večer.mám zvětšený levý prs poměrně hodně od pravé a hodně citlivý při pohmatu.nic jsem nenahmatala,ale má prababička onemocněla rakovinou prsu,tak mám obavy.děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,

bylo by vhodné vyšetření ultrazvukem na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách.
Pravděpodobně se nebude jednat o nic závažného, ale pokud asymetrie vznikla náhle, je lepší prs vyšetřit.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9301
dobrý večer.mám už delší dobu citlivý levý prs a o hodně větší než ten druhý,nic jsem si tam nenahmatala.máme v rodině rakovinu prsu,onemocněla jí moje prababička.
Odpověď: Dobrý den,

není mi jasné, co myslíte tou delší dobou. Asymetrie prsů co do velikosti jsou běžné. Pokud vznikne asymetrie náhle, je vhodné vyšetření prsů, ve Vašem věku ultrazvukem. Rakovina prsu u Vaší prababičky neznamená pro Vás zvýšení rizika pro rakovinu prsu.

pěkné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9300
Dobrý den, již cca 2 týdny mě svědí prso a mám nateklé bradavky, žádné jiné změny ani bouličky jsem nenašla jen jsou prostě nateklé, ani nebolí. Moc prosím o radu jestli s tím mám jít k lékaři. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

uvedené potíže jsou velmi pravděpodobně jen hormonální povahy, ještě bych vydržela, stav se upraví.
Pokud by potíže přetrvávaly, tak se poraďte s gynekologem, jinak je ve Vašem věku možné nechat si prsa vyšetřit pomocí ultrazvuku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9299
Dobrý den, asi před půl rokem jsem si všimla malé bulky tvaru fazole na spodní části levého prsa. Byla pohyblivá, ale nebolela. v posledním měsíci, mě ale začalo prso bolet a mám pocit pálení.Mám i citlivější bradavky na obou prsou. Obě prsa jsou citlivější. Změny na prsou nepozoruji, jenom mě trochu bolí ramena a záda.Jsem objednána na ultrazvuk, ale doba čekání je 3 měsíce a já mám pocit, že čím víc na to myslím, tím víc to cítím .Děkuji za odpověď. Simona
Odpověď: Dobrý den,

předpokládám, že malá bulka v levém prsu se během půl roku nezměnila, dle popisu se nejspíše jedná o bulku nezhoubné povahy. Pokud Vás bolí obě prsa a máte citlivé bradavky, pocit pálení levého prsu a navíc Vás bolí ramena a záda, může být původ všech obtíží v oblasti hrudní páteře-problémy hrudní páteře se mohou propagovat do obou prsů a vyvolávat Vámi uváděné pocity a bolesti. 3 měsíční objednací doba na ultrazvukové vyšetření je dost dlouhá, třeba má nějaké jiné scr. centrum ve Vašem okolí objednací dobu kratší.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9298
Dobrý den, chtěla bych se zeptat všude se píše,že varovným znamením pro rakovinu prsu je vtažení bradavky. Je toto vtažení jednorázové a bradavka pořád zůstává ,,vevnitř" a nedokážeme ji vyndat nebo jde o opakované vtahování, kdy třeba když je zima, tak vyleze a pak se zase vtáhne?? Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

pokud se jedná o přechodné vtažení bradavky, tzn., že vtažená bradavka se dá zase dostat do normální polohy (dá se evertovat), tak se jedná o nezhoubný nález a je to poměrně časté. Také reakce bradavky na změnu teploty vtažením (inverzí) a vytažením (everzí) bradavky jsou normální. Pokud se ale vtáhne bradavka, která nikdy vtažená nebyla a nelze ji dostat do obvyklé polohy, vtažení je trvalé, je zapotřebí vyšetření prsu. Vždy se nemusí ani v těchto případech jednat o rakovinu prsu, příčina může být i jiná, ale stav je nutné objasnit.

pěkné a klidné svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9297
Dobrý den,měla bych dotaz.Je mi 36 let skončila mi menstruace a mám na první pohled větší levou bradavku je to i bolestivé na pohmat.Můžete mi prosím poradit?Díky I.H.
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat jen o přechodné hormonálně podmíněné rozšíření žlázy v oblasti pod levou bradavkou. Každopádně je zapotřebí nález pohlídat, pokud by se zvětšení a bolestivost bradavky zvýrazňovaly a nebo se přidalo zarudnutí v oblasti dvorce (což může svědčit pro zánět), vyhledejte Vašeho gynekologa a poraďte se.

klidné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9296
Dobry den chcem sa informovat na par lekarskych nazvou z ambulantej spravy nakolko lekar diagnostikoval Dg: D24 a stym ze je o vseko v poriadku ide iba o tukovy nador je v sprave pisane ze jednoznane benigne lozisko , ostro ohranicene, homogennej struktury s retroloziskovym zosilnenim a jemnymi bilateralnymi tienmi zaujimalo by ma co znamenaju tie bilaterarne tiene
Odpověď: Dobrý den,

lékař u Vás našel nezhoubné ložisko v prsu, zřemě tukové povahy, zajímáte se o popis ložiska, který se dá bez znalosti principů zobrazování ultrazvukem těžko vysvětlovat. Oboustranné akustické stíny a dorzální zesílení akustického signálu je známkou nezhoubné léze.

pěkné a klidné vánoční svátky Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky