MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 9042
Dobrý den,byla jsem na pravidelné ko prsu(ultrazvuk),kde mi dr. hlídají fybrioadenon.Nic se za 3roky nezvětšilo,nezměnilo.Týden nato se mi prs zvětšil,je zarudlý.Mám zánět prsních žlaz? Těhotná nejsem.
děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nejčastější příčinou otoku, zarudnutí, zvýšení citlivosti až bolestivosti prsu lokálně či celkově je skutečně akutní zánět prsu. první pomoc ledovat, obklady z tvarohu. Bez ohledu na krátký interval předcházejícího vyšetření je třeba vyšetření zopakovat. Neváhejte a objednejte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9041
Dobrý večer, mám 10.letou dceru a nahmatali jsme pod levým prsem bulku o velikosi třešně. Byli jsme posláni na sono. Mám velké obavy jestli to nemuže být něco vážnějšího. Co to muže být? Předem moc děkuji za odpověd. Marketa
Odpověď: Dobrý večer. Jestli myslíte pod levým dvorcem, je to pravděpodobně mléčná žlázka. Pokud skutečně pod levým prsem, nejspíše to s mléčnou žlázou nesouvisí a rozřešení přinese ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9040
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku jak mám postupovat ve chvíli, kdy u mé sestry /jednovaječného dvojčete) byl diagnostikován karcinom prsu. Mám se nechat vyšetřit mimo harmonogram mamografických vyšetření (1x za 2 roky), mám se zaregistrovat do nějaké dispenzární poradny (a kam)??? Prosím o radu, nechci nic zanedbat a bojím se. Jana
Odpověď: Dobrý den. Poradila bych se onkologem vaší sestry o vhodnosti genetického vyšetření, nejprve by se mělo provést u ní. Pokud vy sama jste na mamogramu byla před více jak rokem, určitě zajděte na kontrolu mimo screeningový termín tzn. dříve. Negativní nález vám pomůže najít ztracenou rovnováhu a klid.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9039
mám šedozelený výtok z prsou, někdy až hodně tmavý, co by to mohlo být, je mi 46, naposledy jsem rodila v 38 a kojila jsem tři a pul roku
Odpověď: Dobrý den. K objektivní diagnose je potřeba provést v prvé řadě mamografii, pokud jste na ní v posledním roce nebyla, následně ev. duktografii - vnitřní znázornění mlékovodů pomocí kontrastní látky. Mohlo by jít např. o papilomy- nezhoubné mikroskopické nádorky na sliznici mlékovodů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9038
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: momentálně jsem přestala kojit je to jen pár dní a kojila jsem 17 měsíců. Za jak dlouho mohu očekávat že se hladiny hormonů vyrovnají? a za jak dlouho se ztratí mléko? mám silný pms a občasné úzkostné stavy, které prý jsou vyvolané vyšším prolaktinem. Kojila jsem převážně večer i 8krát a přes den tak 3krát. Děkuji moc a přeji pěkný den Eva
Odpověď: Dobrý den. Nedokážu vám odpovědět, za jak dlouho po spontánním ukončení kojení se vaše hladiny hormonů znormalisují. Je to věc individuální. Pokud je třeba zástavu laktace urychlit, dá se to ovlivnit medikamentózně. V tom by vám poradil váš gynekolog. Jinak si myslím, že občasné úzkostné stavy během těhotenství , krátce po porodu a v době kojení se vyskytují téměř u všech žen. Vaše mládí a nezkušenost k tomu mohou přispět. Ale je důležité rozhlišit případné emocionální výkyvy jako předzvěst hlubších psychických poruch, které mohou být těhotenstvím iniciovány. Proto si myslím, že by bylo vhodné pro váš klid a pohodu děťátka, aby jste podstoupila psychologické vyšetření. Nemusíte z toho mít obavy, pomůže vám to porovnat si v hlavě vše, co s příchodem miminka do našeho života přichází nového a uklidníte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9037
Dobrý den paní dokrotko,jsem po operaci,chemotarapii a ozařování-nález inv.duktální kribriformní Ca prsu pT1c(14 a 4mm) pN1mi(sn+)M0G2,ER neg.PR 95%,Ki67 pod 1%,c.erbB2 neg.Vzhleedem k úmrtí mé maminky ve 27 letech mi bylo provedeno genetické vyšetření, které je negativní. Je v tomto případě nutná ovarectomie nebo stačí 2 roky aplikace Zoladexu a poté 5 let Tamoxifen? Je v těchto typech léčby nějaký podstatný rozdíl?
Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ovarectomie je operační odstranění vaječníků, výhradně se používá u žen před menopausou, výkon je IRREVERSIBILNÍ, nástup účinku je OKAMŽITÝ. K medikamentózní blokaci vaječníků se používá Zoladex inj., jde o DOČASNÉ vyřazení jejich funkce, efekt nastupuje POZDĚJI. Ablativní ( zablokování zdroje produkujícího pohlavní hormlony) hormonální léčba patří k nejstarším léčebným prostředkům v léčbě Ca prsu. Její účinnost je podmíněna přítomností hormonálních receptorů v nádorové tkáni. Pokud vám onkolog dal na vybranou z obou metod, považuje je obě pro vás vhodné. Pokud doporučil jednu z nich, dejte na něho, má s tím praxi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9035
Dobrý den,jsem již objednaná na ultrazvuk,ale popadl mě strach z rakoviny.Paní doktorka nenahmatala nic vážného,ale já si hmatám v prsou takové dvě oválné pohyblivé bulky,co by to mohlo být když né rakovina,může to být žlázovitá struktura prsu?A jak si ten prs pořád prohlížím tak už mě pak připadá,že mám bulky všude.Jedna z nich mě připadá trošku bolestivá na dotek.Dokojila jsem v srpnu.Na ultrazvuk jdu až 16.11.a jsem z toho hodně nervozní.Děkuji Míša
Odpověď: Dobrý den. Pokud hmatná prominence je hladká, elastická,měkká, ohraničená proti okolí, nepůjde s největší pravděpdodobností o nic vážného. Zkuste se uklidnit, stres může vaše obtíže ještě prohloubit. Jestliže jste před menses, jde nejspíše o akcentované mléčné žlázy pod vlivem hormonální situace, což je fyziologický stav. Opakovaně si na místo nehmatejte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9034
Dobrý den,včera jsem si objevila zatvrdlou mléčnou žlázu,která na omak nepříjemně bolí a je jakoby oteklá.S jistotou píšu mléčnou žlázu,jelikož sem před dvěmi týdny po roce a půl ukončila kojení.Odstavení proběhlo samovolně,prsa se mi už nenalévala,takže žádný problém nebyl,nemusela sem ani odstříkávat.Je mi jasném,že na dálku se špatně ordinuje,ale přesto se chci optat,je monost že se to samo uvolní a vymizí,nebo je potřeba nasadit nějaká atb.
děkuji za Váš a odpověď

Odpověď: Dobrý den. Přeci jen by mohlo jít o lokální nahromadění mléka, ev.mléčnou cystu. Pokud je kůže nad zarudlá, jde o zánět. Lokálně se dá zvládnout ledováním a přikládáním obkladů z tvarohu. Každopádně by bylo vhodné provést klinické a ultrazvukové a ev.mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9033
Dobry den,me dceři je 17let, asi před týdnem po koupaní ji z prsu, presneji z bradavky začala téct krev, o pár dní nato se tohle opakovalo.Je fakt,že si na bolest z praveho prsu stěžuje jiz dlouho a nezavisle na menstruačním cyklu. I detsky lekar si všimnul ,že prave prso má nápadně větší. Bolest citi i v podprsence. Jelikož její lékař jí nenapsal žádné vyšetření, chtela bych znát Váš názor a moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Neváhala bych a vyžádala si mamologické vyšetření - klinické a ultrazvukové. Je třeba objektivně zjistit, co je příčinou krvavé sekrece. Ve screeningových centrech máte i možnost si vyšetření uhradit. To, že v 17 letech jsou prsy nesouměrné velikosti , nemusí nic znamenat. Vývoj mléčné žlázy u takto mladých děvčat není ještě zdaleka dokončen.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9032
Dobrý den paní doktorko,objevila jsem výtok z l.prsu.Absovovala jsem MMG ,UZ,ductografii-vše bn.Výtok byl opakovaně vyš.nezávisl. odborníky, s výsledkem susp. malig. buňky.27.10. byla provedena MR :bez dilatace vývodů.,vlevo v oblasti dvorce drobná kulatá léze.,susp. papilom.Dop:indik.oper.revize., mikrodochectomie a parc. resekcepo aplikaci patenblau.,Prosím o vaši konzultaci,předem děkuji.S pozdravem K.
Odpověď: Dobrý den. Souhlasím s postupem kolegů.Operační revize prostoru je nutná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9031
Paní doktorko, moc děkuji za rychlou odpověď, ale mám ještě doplnění k dotazu 9027. Každé prso mám už jednou operované (v 15 a 17 letech), histologicky vždy potvrzen FA. Přesto myslíte, že mám znovu podstoupit operaci, pokud bude nález benigní, v což pevně doufám? Sama bych radši měla bulky z prsou pryč, ale jizvy přece také představují riziko do budoucna, a jak je vidět, pořád se mi v prsou fibroadenomy tvoří. Moc děkuji za Váš čas.
Odpověď: Ano,myslím, že minimálně ten fibroadenom s tendencí růstu, bych doporučila ven. Jizvy jsou nežádoucí především z kosmetického hlediska. Rizikové jsou pouze významné pooperační vazivové změny, a to především pro přehlednost na mamogramu v budoucnosti. K tomu většinou dochází při pooperačních např. zánětlivých komplikacích, a to výjimečně. Navíc operační techniky se změnily. Jednak se většinou operace provádí v krátkodobé CN, dále pro ložisko si chirurg umí "sáhnout" z oblasti barevné hranice kůže dvorce, takže jizva časem není vůbec patrna.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9030
Dobrý den,

je mi 27 let, před dvěma dny jsem si nahmatala jeden menší hrbolek vedle bradavky na levém prsu a druhý ve spodní části levého prsu,ale nejsou bolestivé, matka měla rakovinu prsu. HA neužívám a nikdy jsem neužívala. Na dotek mi to spíše připomíná malé měchýřky,balonky (pravděpodobně cysty nebo tukové bulky)

Myslíte si, že je možné, aby to bylo něco závažnějšího v tak mladém věku? Je nutné jít na ultrazvuk?

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o benigní struktury. Ale jedině objektivní vyšetření potvrdí nezávažnost nálezu. Na sonografické vyšetření se objednejte. Jaké riziko plyne z výskytu rakoviny prsu u vaší maminky pro ženy příbuzné v jedné rodové línii , je ovlivněno věkem, kdy žena onemocní a zdali se zhoubné onemocnění vyskytne u více blízce příbuzných žen.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9029
Od roku 2007 chodím preventivně 1x ročně na vyšetření prsou. Vzhedem k věku prováděno ultrazvukem. Při nynější kontrole se lékaři něco nelíbilo, proto ještě vyšetření mamografem a odebrána biopsie. Na dotaz, co bude následovat, mi bylo sděleno, že se nemám starat, že vše se dozvím až po výsledcích biopsie. Nicméně přečkání těchto deseti dnů je šílené. V rodině rakovina prsů není, jaká je šance, že nádor nebude zhoubný ?
Prosím o odpověď do e-mailu.
Odpověď: Dobrý den. Další postup se odvíjí opravdu od výsledku histologie. Při benigním výsledku většinou následuje již pouze sledování, při výsledku maligním je třeba po konzultaci s kliniky zahájit terapii. Vím, že nejistota je to nejhorší, co nás v životě může potkat. Ale urychlit výsledek nelze, vzorky se zpracovávají. Zkuste se na tuto zkoušku podívat s nadhledem. Strachem stejně výsledek nezměníte, pouze oslabíte svoji imunitu. Nic se v našem životě neděje jen tak, minimálně se máte zastavit a přehodnotit vaše priority. Myslím tím, sama sebe povýšit na první místo vašeho zájmu. Přeju vám hodně síly a odvahy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9028
Dobrý den, je mi 16 let a asi před 4-mi dny se mi objevil na prsu ( jakoby v kruhu kolem bradavky)takový tvrdý boláček. První den mě prso celkem bolelo a na dotknutí bylo velmi náchylné. Teď už to ani na dotek nebolí, ale pořád tam mám takovou tvrdou bouličku. Není to nic vážného?
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně myslíte ve dvorci...V tomto místě ústí mazové žlázky , může jít o vývod s nahromaděným mazem. Nebo může jít o klubající se chloupek . Uurčitě to nebude nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9027
Dobrý den, prosím o názor. V prsou mám tři FA sledované asi čtyři roky. Po včerejší kontrole na sonu jsem se dozvěděla, že se utvořily dva nové (4 a 6 mm) a lékařka doporučila jeden z původních FA ověřit biopsií, protože se zvětšil ze 2 na 3,5 cm (hypoechogenní ohraničený útvar, v elastografii benigní, vaskularizovaný). Je možné, aby se tak dlouho sledovaný FA zvrhnul? Jsem z toho vývoje dost v šoku. Pokud jde jen o FA, myslíte, že se mohu vrhnout do dalšího těhotenství? Při minulém se všechny tři FA zvětšily a pak zase zmenšily, nemohla jsem ale kvůli nim kojit. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Bioptické ověření zvětšeného ložiska je na místě. Vzhledem k tomu, že vám přibyly další ložiska, myslím, že to spíše bude vlivem hormonálním. Pokud plánujete další těhotenství, měla byste uvážit odstranění největších ložisek, především proto, aby jste mohla kojit.Rozhodně určitě ložiska, které nyní má tendenci růst, i když výsledek biopsie bude benigní.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9026
Už dva měsíce mě bolí levé prso, kojím a doktorka mně napsala kapky Mastodynon, chci se zeptat zda je mohu brát v období kojení?
A ještě prosím o vysvětlení nálezu ze sona. Oba prsy částečně tukově přestavěny, s výraznější částečně fibrózně mastopaticky změněnou mléčnou žlázou retromamilárně a v ZK.Dukty rozšířeny asi na 5mm vpravo a 2 - 3mm vlevo. Ložiskové změny podezřelé z malignity nezjištěny. Axily bez patologicky změněných lymfatických uzlin.
Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Mastodynon gtts. je směs z bylinných extraktů rozpuštěná v alkoholu. V období laktace bych ho neužívala. V letáčku je upozorněno, že není vhodný pro řidiče a lidi se závislostí na alkoholu.
Popis z vyšetření je v pořádku- přiměřený nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9025
Dobrý den,já neslyším.Když jsem dostala měsíčky vtom bolí prsa ale když jsem končila měsíčky ještě pořád bolí a zvětsí prsa až teď pořád.Já myslela,že jako vypádá falešná těhotná.Ale nejsem těhotná a mám 2 děti(dcera 11 let a syn 6let.Minulý týden ve středu jsem byla u gynekologii a doktorka mi doporučí USG prsů a druhý den ve čtvrtek jsem byla na USG prsů a doktor říkal má mlečná žlaza a bude přestat a nebo hormony.Kdyby nebude přestat a jak udělat?Já mám strach hormony,protože nemám ráda velká prsa.Děkuji Králová Kateřina z Dolan
Odpověď: Dobrý den. V klidu počkejte, zdali se prsa neumoudří a hormony neuklidní. Byla jste vyšetřena, tak zkuste obavy vypustit z hlavy. Často zapomínáme, že jsme součástí přírody. Období jara a podzimu je specifické tím, že hormony v nás pracují.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9024
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je nutná operace bolestivého fibroadenomu, který se nezvětšuje, ale je poměrně velký. (několik cm). Dá se to léčit i jinak? Jsem dlouhodobě v zahraničí a jsem objednaná na ultrazvuk. Mám z toho docela strach i z případného odebírání vzorku z bolestivé tkáně, pokud by se jednalo o něco jiného než fibroadenom. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Biopsie se provádí v lokálním umrtvení.Bolesti se bát nemusíte. Píšete, že je ložisko citlivé, velké. Také se přikláním k histologické verifikaci. Případně i odstranění. Pokud je ložisko objemné, je klasická otevřená extirpace provedená zkušeným chirurgem vhodné řešení. V době těhotenství se může ložisko ještě zvětšit. Čím blíže je centrální části prsu, tím může větší problémy způsobit během kojení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9023
Dobry den mam 34 let a asi pred tydnem jsem si nasla v pravem prsu za bradavkou kulicku o velikosti antiperle.Je znatelna i lehkym pohmatem.. Zajimalo by me co je to.Mam 2 deti,4 a 8 let.Obe plne kojene.Dekuji za odpoved.Prosim nezverejnovat.Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Dle vašeho popisu půjde pravděpodobně o benigní- nezhoubnou strukturu, např. rozšířený mlékovod, zapouzdřený folikl ap.. Doporučuji vám se objednat na ultrazvukové vyšetření dle spádu do screeningového centra.Mapka a kontakty jsou na našich stránkách. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9022
Dobry den bolej mě prsa mam je zvětšene a jako by byli nalite ,kdyš jdu ranona na malou tak se jim uleví změknou ale po celi den boli beru antikoncepci sunya gynekolok mi řek že by meli přestat bolet ale pořat boli mužete me poradit co mam delat děkuji Spilková hormoni prej nam v normalu
Odpověď: Dobrý den.Vvaše obtíže přesto mohou být způsobeny hormonálním vlivem. I přesto, že berete HA, je třeba vyloučit těhotenství. Jinak může jít pouze o hormonální poruchu v souvislosti s dlouhodobým stresem ap.. Bylo by vhodné se objednat na mamologické vyšetření dle spádu do screeningového centra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9021
Dobrý den,
před dvěmi lety jsem si nechala udělat genetiku,jelikož moje matka zemřela na rakovinu vaječníku.Zjistili mi bohužel velmi vysoké procento dědičnosti 85%.Navštěvovala jsem mamární ordinaci ve Zlíně u dr.Navrátila,protože v současné době žiju v Krkonoších (Jilemnice),byla bych ráda dojížděla do bližšího centra,kde by se mně kvalitně věnovali.Děkuji Laumanová.
Odpověď: Dobrý den.Nna našich stránkách je mapka se screeningovými centry ve Vašem okolí a kontakt na ně. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9020
Dobrý den paní doktorko,
mám prosbu. Před dměsícem jsem podstoupila částečnou operaci levého prsu pro carcin. nádor.
Mohu poprosit o vysvětlení co znamená Dg: D051
Intraduktalní carcinoma in situ, DCIS levého prsu, pTispNO(sn)MO.Histologie středně až nízce dif. duktální in situ karcinom MKNO8500/23.
St. p. pME+SLND ( 7.9.2011) - histol. 2 ložiska 12 a 10 mmve kterých strukturyDCIS, invaze nezastižena,okraje 1mm, sentinelová uzlina negativní. Děkuji moc za odpověď.
Ivana
Odpověď: Dobrý den. ca in situ znamená, že nádorová buňka ještě nepřestoupila buněčnou membránu , takže nádor není invazivní. vyšla i nejbližší- strážní lymfatická uzlina histologicky negativní. Dobrá prognóza celkově. Váš nádor byl diagnostikován v počátečním stadiu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9019
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli "termografie" je stejné jako "mamografie". Můžete mi poradit, kde provádí termografii?
Odpověď: dobrý den. Nejde o totéž. Mamografické vyšetření jde do mnohem větších detailů, sensitivity a specifity, tzn. dokáže ve většině případů určit pravděpdobnost povahy konkrétního nálezu. Termografie je v dg. chorob prsů již obsolentní metoda.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9018
Dobrý den,
mám jeden problém s prsy. Bolí mě a to velmi často , cítím v nich napětí občas mě bolest dokonce v noci vzbudí. Dochází občas i k tomu, že mám problém, mít celý den podprsenku. Bolest se většinou nachází jakoby ze strany prsou. Dotyk je pak velmi bolestivý.

Říkala jsem o problému svému lékaři a prý by to mohlo být z hormonální antikoncepce ( beru jednu už asi 3 roky a nikdy mi to tolik nebolelo - mimo předmenstruační doby - jako momentálně 4 měsíce zpětně)
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Z mé ambulantní praxe si troufám tvrdit, že nejčastěji je mastodynie způsobena stresem. Prsy jsou symbol ženy. Schéma: stres- změna hormonálních hladin- odezva mléčné žlázy. Fyzilogicky k citlivosti dochází v polovině cyklu při ovulaci, těsně před nástupem menstruace, první týdny těhotenství. To je příroda. Některé ženy si ztěžují při nasazení hormonální léčby první 2-3 měsíce užívání, pak se většinou stav upraví. Bolest se do měkkých tkání hrudníku tedy i prsou může propagovat při onemocnění pateře, při luxaci žeber, oblasti skloubení žeber s hrudní kostí, situaci může prohlubovat velikost prsů, nevhodné spodní prádlo. Dobré řešení bude, když se necháte vyšetřit ultrazvukem na spádovém screeeningovém pracovišti a vaše obtíže se posoudí individuálně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9017
Dobrý den, prosím o váš názor na přístroj, o kterém informují i v rádiu, dokáže prý bez odběru krve zjistit, zda v těle nebují rakovinné buňky, mají jej v pražském centru neinvazivní diagnostiky. Za dva tisíce korun prý dokážou po krátkém vyšetření na screeningovém analyzátoru odhalit i rakovinu v časném stádiu. Jiř 3 roky jezdím na akreditované středisko do Prahy s krvavým výtokem z bradavky a příčinu nikdo nezjistil ani při MG, SONO, MAMO a duktografie nešla nikdy nasondovat. Myslím si ale, že tato metoda analyzátorem mi také nepomůže, zní to moc hezky a jednoduše.Děkuji Darina
Odpověď: Dobrý den. Můžete si vyjet ve vyhledávači heslo- sreeningový analyzátor, objeví se řada článků, které komentují ústy odborníků především onkologů tento "zázrak". Takže bych radila zůstat u klasiky. Duktografie jde provést vždy, pokud lze vybavit sekret, a tím identifikovat sekretující vývod. Pokud má pacientka v sekretu čerstvou krev tzn.-červenou, je třeba zjistit příčinu bez odkladu. Často je sekret zbarven - od zelené po hnědé odstíny rozkladovými působky hemoglobinu, příčinou bývají mikroskopické výrůstky na sliznici mlékovodu- papilomy, které jsou velmi křehké.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9016
Dobrý večer,
v únoru 2011 jsem byla na mamog.diagnoza:involuční typ mléčné žlázy, vlevo benigní kalcifikace,jinak bez ložiskových patolog. změn, mikrokalcifikací a lymfadeopatie. Již týden mě občas bolí na levé straně prsu 2 roky jsem po hysterek. Děkuji za odpověd Perntová
Odpověď: Dobrý den. Jediné řešení je, aby jste se objednala na kontrolní vyšetření. V doporučení vždy uvádíme, že pokud dojde k jakékoliv změně v mezidobí, je třeba neváhat a ujistit se, že jde o nezávažnou věc objektivním vyšetřením.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9014
Dobrý den, prosím o vysvětlení z mamogr. vyšetření. 2-BIRADS-benigní, žlázy typu Tabár I. V levém prsu rozsah i rozložení pravidelného zastínění redukujících fibroglandulárních struktur ..stejně jako při vyšetření v r. 2010. V pravém prsu přetrvává v ZKK kondenzát 8 mm s kalcifikacemi smíšeného typu v s dnes poněkud kondenzovanější. Bez patologických uzlin v axilách.
Závěr: V levém prsu stacionární, obraz v prvém prsu v ZKK shluk mikrokalcifikací od min O konsolidovanější v s ve FA ?
odesílám ke konzultaci, zda vhodná STX či MMT.
Prosím o sdělení, zda se mám "začít bát". Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Váš lékař vzhledem k změně charakteru vychytaného vápníku - mikrokalcifikací vpravo doporučil odběr vzorku k histologickému vyšetření. Zároveň vyslovil dle charakteru změny, že půjde nejspíše o fibroadenom- benigní ložisko. Ověření je na místě. Pro jistotu. Výkonu se obávat nemusíte, jeho průběh si nechte vysvětlit, ať víte, co vás čeká, místo se lokálně umrtví, takže výkon nebolí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9013
Dobrý Den moj kamarát bude mat 13 rokou.Zdoveril sa mi ze mu zo dna na den narastly pod bradavkamy take utvary ako take male koliesko a ked sa toho dotkne a pritlaci tak to aj trochu boli.. Nevie co to moze byt..ma to na obi dvoch a bradavky ma aj vydute a pod nimi tu hrcku,koliesko alebo ako to nazvat..co to je ??
Odpověď: Dobrý den. Nebude to pravděpodobně nic vážného. Váš kamarád je v období puberty tzn. velkých hormonálních změn. Stává se, že vlivem hormonů je podrážděn základ mléčné žlázy, který mají i kluci. Někdy pomůže poledování- něco z mrazničky zabalit do utěrky a přez oblečení opakovaně přiložit. Pokud by nález přetrvával, nezbývá, než se svěřit mamince a navštívit lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9012
Dobrý den moc prosím o radu, již cca dva týdny mne pobolívají prsa, ale až po podrobnějším prozkoumání jsem si v pravém prsu pod bradavkou našla tuhý útvar, přiznám se že nemám ponětí co s tím dělat a hlavně co by to mohlo být. Mohla bych Vás moc poprosit o radu. V rodině pokud je mi známo nikdo rakovinou netrpěl. Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jediné objektivní rozřešení vám přinese ultrazvukové vyšetření, určitě se objednejte. Pokud máte prsy citlivé ,důvodem je změna hormonů. Můžete být před menses, gravidní , ve stresu...Hmatná prominence vpravo může být pouze akcentovaný lalok mléčné žlázy, zkuste se vyšetřit po menses, v předklonu-kdy se žláza oddálí od hrudníku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9011
Dobrý den, před časem (1 měsíc) jsem se ošklivě uhodila do levého prsa. Zatím žádné potíže nemám, ale neustále mě trápí pomyšlení, aby to nebyl impuls k bujení nemoci. Po uhození mě to asi týden bolelo. (jak uhození bolí)Je mi 48 let. Můžete mi prosím sdělit, jak hodně je takové uhození nebezpečné a jak se mám kontrolovat? Děkuji zdvořile za odpověď. Drobná
Odpověď: Dobrý den. Jednorázové trauma není žádné riziko. Obavy mít nemusíte. Váš věk vám již přikazuje navštěvovat pravidelně minimálně v dvouletých intervalech screeningové mamografické vyšetření. V mezidobí je vhodné se 1x za měsíc sebevyšetřovat pohmatem, návod najdete na našich stránkách.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9010
Mého muže začalo svědět pravé prso,prvně ho svědělo místo pod bradavkou a nyní ho svědí celé prso. Může to být něco závažného?
Odpověď: Dobrý den. Pokud nejsou změny na kůži, nález by mohl být ovlivněn gynekomastií- zmnožením základu mléčné žlázy, ke kterému dochází vlivem změn hormonálních hladin. Poraďte se s praktickým lékařem, pravděpodobně vás odešle na mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9009
dobrý deň.
mám problém s 12 ročnou dcérou, ktorej z prsníkov vyteká hnisavý sekrét, žltohnedej farby. je to pre ňu velmi citlivá téma, nechce sa so mnou o tom rozprávať, zistila som to len podla flakov na podprsenke. od kedy som sa jej na to opýtala, vkladá si do podprsenky hygienické servítky, ktoré potom vyhodí aby na podprsenke neboli žiadne znaky po výtoku... je to vážne? treba navštíviť gynekológa alebo je to normálny prejav puberty a rastu prsníkov? vopred ďakujem za odpoveď, s pozdravom. E.Ď.
Odpověď: Dobrý den. Rozhodně je třeba provést objektivní vyšetření. Vaše dcera je období puberty a tudíž velkých změn hormonálních, které se mohou podílet na objemnější sekreci. Klinické a ultrazvukové vyšetření je na místě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9008
vážená paní primářko,jak je možné,že se žena z rakoviny vyléčí,je zdravá a třeba až po 6 letech ji znovu dostane?To pak po operaci nemá nikdy jistotu a jen čeká,kdy rakovinu zase dostane.Je to proto,že laicky řečeno ,při operaci unikne rakovinnové semínko? Nebo se neodstraní dost velké okolí nádoru?A čím to,že ženy s menším IQ mají rakovinu méně než inteligentnejší ženy ,aspoň se mi to tak zdá.
děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Na tom, zda onemocníme a následně vyléčíme či znovu zrecidivujeme se velkou mírou podíli imunita. Ta je ovlivněna chronickým stresem, celkovým biologickým stavem, věkem atd. Dále citlivost či rezistence nádorových buněk k samotné léčbě, operabilita atd... Udržet si nadhled sama nad sebou a chorobou po vyléčení je tvrdý oříšek. Pomoci může psycholog. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9005
Vážený pane profesore,pokud má žena bulku rakovinnového původu a nic se s ní nedělá,je jistota,že se z ní časem vyvine rakovina?Nebo to tak nemusí být.Známá měla bulku 20 let.Dodala si odvahy a šla k lékaři po tak dlouhé době,zkončilo to tím,že jí prso vzali celé.Kdyby k lékaři nešla,mohla s bulkou dále v klidu žít-si myslím.Asi neudělala dobře,že to šla řešit,neměla ani žádné problémy.Tak nevím,jak si to mám vysvětlit.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Schematicky je možné říci, že bulka rakovinného původu je již zhoubná a jako zhoubná se chová, roste podle povahy nádoru, pak se rozšíří do těla mimo vlastní ložisko a posléze vede ke smrti. Samozřejmě období růstu může být i velmi dlouhé, ale také rychlé. Cílem časného zjištění a léčení nádoru je zastavit tento nepříznivý vývoj a udravit ženu či jí alespoň prodloužit život, většinou se nemusí brát celý prs, ale jen část včetně spádových uzlin, někdy při více ložiscích či větší velikosti je bezpečnější vzít celý prs. Operace a případná další léčba je v zájmu zachování života, ale je to volba každé ženy, jak se rozhodne, lékař může vždy jen radit.
U vaší známé mohlo jít klidně i o předrakovinný stav, který se váháním v rakovinu pak již vyvinul, neudělala dobře, že tak dlouho čekala, mohl se možná nádor jen jednodušše odstranit a vše by bylo dobře vyřešeno...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9004
Dobrý den, dnes jsem byla na pravidelné kontrole ultrazvuku jako samoplátce, tedy z vlastní iniciativy. Ze zprávy jsem se dočetla: vlevo HZQ žláza širší a zde isoechogenní vs tuk. lalůček vel. 7x4mm.Bez známek malignity v UZ obraze, pro nález vlevo a prvovyšetření a +RA(sestra otce ca ve 40 letech),dop. ko za 6 měsíců, při potížích ihned. Prosím Vás, můžete mi sdělit, zda je to vážné a co to znamená? Děkuji. Neberu HA, nejsem těhotná a ještě jsem nerodila.
Odpověď: Je to s největší pravděpodobností jen popis normálního prsu, kde lékařka jen pro jistotu, vzhledem k rakovině u vaší příbuzné, chtěla zkontrolovat asi jen normální tukový lalůček (ten jdo prsu patří), připadal jí trochu jiný, než jsou ostatní. V praxi ale záměna tuku za nějakou podstatnou změnu je u zkušeného lékaře velmi velmi nepravděpodobná.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9003
Dobrý den, prosím o vyjdření se k výsledku vyšetření magnetické rezonance, která není zcela jednoznačná. Bulku v prsu mám od puberty a je definovaná jako cista. Zn.fibrozní mastipoati retromamilárně, jinak převážně lipomatoza, v HK postkontrastně se sytící okresek žlázy 23x16 mm s 3 cističkami. chyrykter sycení není zcela typycký pro malignitu ( chybí was out), nápadné nysacení v1 min. vyš. malignitu spolehlivě nevylučuje. Děkuji Markéta
Odpověď: Magnetická rezonance nic nerozhodla, je pro ni bohužel typické, že se řada nezhoubných změn může prezentovat takto, má vyšší tzv. falešnou pozitivitu. Proto u většiny žen není vhodnou rutinní screeningovou metodou, při tomto nálezu je třeba provést zpětně dohledání místa na sono podle magnetické rezonance a provést třeba biopsii jehlou pod sono při nejednoznačnosti, je to ljednoduché, rychlejší a spolehlivé. Každopádně by měl megnetickou rezonancii hodnotit lékař zkušený v mamografii, sonografii prsu i punkcích pod těmito metodami, vždy v kontextu s dalšími nálezy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9002
Dobrý den,
v okolí prsní bradavky se mi objevilo zčervenání kůže (den předtím jsem si vytrhávala chloupky v okolí bradavky)a okolí je na dotek citlivé, nikoliv však příliš bolestivé, teplotu nemám.
Před 4 měsíci jsem přestala brát hormonální antikoncepci a od té doby mám bradavky na obou psou citlivější.
Může být můj problém způsoben lehčím zánětem, popř vysazením HA nebo se mám obávat něčeho vážnějšího.
Děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď: To vůbec na nic závažného nevypadá, pravděpodobně půjde jen o podráždění místa, doporučuji zklidnit, dát třeba obklad z heřmánku, někdy pomůže i Bepanthen mastička. Samozřejmě nějaký počínající zánět vyloučit není možné, ale to ukáže další vývoj. Pokud by se to horšilo, jděte k lékaři.
Jinak citlivé bradavky také nesignalizují nic podstatného, jde o běžné hormonální změny, možná i v souvislosti s vysazením HA.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9001
Dobry den, jsem 20 mesicu po porodu - dvojcata, kojila jsem jen 6 tydnu, pred tremi dny me zacala bolet pri dotyku bradavka, byla tvrda a kdyz jsem ji vcera zmackla, vytekla z ni bila tekutina. Kdyz jsem ji zmackla dnes, vytekl bilo-zluty maz a po nem z prsu zacala teci „krvi zabarvena voda“. Vim, ze mi stejne poradite, at jdu k lekari, coz jdu za dva dny, ale stejne by mne zajimalo, zda muj problem muze byt „normalni“ treba jeste nejaka pozdni odezva na zanet prsu, ktery jsem pri kojeni mela. Dekuji, L.
Odpověď: Může to být řada většinou nezávažných věcí, nejspíše retenční mléčná cysta po ukončeném kojení, kde se může i lehce porušit stěna po zmáčnutí a trochu krve může být. Kdyby to trvalo, je vhodné jít k lékaři, pak ev. na sono, při trvající krvavé sekreci je pak na místě provedení kontrastní mamografie, tzv. duktografie, kde se zobrazí i mlékovody. Někdy krvavou sekreci můžou způsobovat některé nezhoubné útvary v mlékovodech, většinou papilomy. Ale to asi nebude váš případ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9000
Dobrý den,3/2011 provedena biopsie s benigním výsl.Na kontrole v 9/2011 byla doporučena extirpace-hraniční velikost,hypeochogenita nepravid polyg.konf.vel.20,4mm x 18,3mm x 13,3mm,v témž období podstoupen cytol. stěr,který není v pořádku. Existuje souvislost s FA v prsu a cyt. Stěrem?HA beru již 9let. Gyn. obtíže pociťuji. Je možnost být gynekologicky léčena (např. i v příp. HPV) a též podstoupit odstranění FA? jsem již objednaná na1.návštěvu k plast. chirurgovi. Má souvislost vyšetření u plastického chirurga s menstrulačním cyklem?DěkujiPavla
Odpověď: Exstirpace FA je jednoduchý výkon, obvykle se na fázi cyklu neváže, ale je vždy dobré se zeptat konkrétního plastika, výskyt FA nesouvisí se stěrem, gynekologicky je možné léčit bez braní ohledu na FA. FA je jistě hormonálně podmíněn, ale jeho výskyt je dán spíše geneticky, o vlivu hormonální léčby se diskutuje, názor není jednoznačný. Jinak FA nemá vyšší riziko vzniku karcinomu a odstraňuje se, když roste, je velký čii vadí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8999
Dobrý den, je mi 31 let, mám dvě děti (6 a 3 roky, první dítě kojeno 15 měsíců, druhé 1 a 3/4 roku, kojení ukončeno loni v létě). Teď se mi zdá, že mám v pravém prsu jakoby zatvrdlou mléčnou žlázu (tvrdá placka hned pod bradavkou), na pohmat trošičku bolestivou (v levém prsu nic takového nepozoruji). Párkrát se stalo, že mi z pravého prsu vytekla kapička čiré tekutiny. Loni jsem byla na SONO kvůli zvětšeným uzlinám v podpaží (v pořádku). HA už více než rok neužívám. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud trvá boulička pod bradavkou a nemizí, je třeba jít k lékaři a posléze na sono
(na sono do screeningového centra je možné také jít přímo i bez žádanky jako samoplátkyně, zaplatíta byste tam 300 - 400 Kč, ale může to být rychlejší..), sono pozná, o co jde, nejspíše půjde jen o cystu či jinou banální věc, s kterou se zpravidla nic nedělá, ale pro klid a k vyloučení jiné změny bych to absolvoval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8998
Dobrý den, jsem 5 týdnů po porodu a kojím. Bohužel na začátku kojení mám hrozné bolesti. Jde jen o začátek (pár vteřin) a bolest je bodavá,píchavá. Je to opravdu téměř nesnesitelné. Je to mé druhé dítě, ale u prvního si takové bolesti rozhodně nevybavuji. Slyšela jsem o nějakých kvasinkách v bradavkách, jak zjistím, o co se jedná? Jinak mléka mám dost. Děkuji za odpověď, K.
Odpověď: Těch příčin může být velké množství. Za prvé může jít o špatnou techniku kojení, je důležité, aby dítě co nejvíce otevřelo pusinku a netahalo jen za bradavku, ale mělo v pusince i dvore (matka by neměla prs držen v oblaszi dvorce, ale až na ním), je dobré také zkusit změnit polohu při kojení, dobrá může být tzv. bočná poloha. Častou příčinou může být spazmus v bradavce, doporučuji zde nahřát bradavku a dvorec vlažným mulem či alespoň dlaní ruky. Problémem také můžou být rozpraskané bradavky a dvorec - není špatné je natírat mezi kojením např. Bepanthenem. Ani infekci např. kvasinkami vyloučit není možné, pak jsou ale obvykle nějaké barevné změny na bradavce a dvorci, aplikuje se např. Canesten, ale zde je třeba jít už k lékaři - doporučuji začít od toho nejjednoduššího, jak píšu na začátku, věřím, že se to zlepší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8997
Dobrý den,
1.chodit na různé preventivní kontroly včetně mamografu je ohromný stres.Není lepší nikam nechodit?Není ten samotný stres ještě horší pro podporu rakoviny?Já u lékaře jsem téměř na infarkt.
2. Pokud si najdu bulku,není lepší ji nechat ,,v klidu,, a prostě s ní žít?Po operaci většinou se bulka ,,rozbouří.Známá měla bulku snad 10 let,byla úplně v pohodě.Dodala si odvahy,šla k lékaři,následovala operace,metastázy....kdyby nešla,mohla žít v klidu.Prosím o vysvětlení či vyvrácení mého dojmu.
Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den, to, co říkáte, není pravda. Situace v prognóze rakoviny prsu a kvality života se v posledních letech zásadně zlepšila, drtivá většina pacientek, u kterých zjistíme na mamografu dosud nehmatný nádor, se vyléčí, žije mezi námi a nikdo ani neví, že si tuto chorobu prodělali. Každý rok je vidím a jsou vděčné, že jim prevence (a naše oko) zachránila život. Kdyby se prevence nedělala, bylo by to úplně jinak, vím, jak to bylo před 25 lety, když jsem začínal, mamografie byla v plenkách, jaké pokročilé nádory se špatnou prognózou byly... Samozřejmě, v medicíně stejně jako v životě není nic stoprocentní, ne všechny nádory se mamografem chytí, ale to ani jinak nemůže být. Ani v případě, že si najdete bulku sama, není nic ztraceno, povrchně uložené nádory je možné nahmatat někdy i velmi malé, proto samovyšetřování není možné úplně zatratit, je to vhodný doplněk k mamografii a sono. Pokud máte bulku a nic neuděláte, nemusí se nic stát, pokud bulka není zhoubná či nejde o přednádorový stav, z kterého se po určité době nádor vyvine. Pokud ale bulka zhoubná je, nicneděláním si sama vyřknete nad sebou ortel, v drtivé většině případů to vám jen zkrátí život a zhorší jeho kvalitu, i metastázy jsou z choroby a ne z toho, že se choroba léčí.....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8995
Dobrý Den mam 13 rokou a v obidvoch bradavkach mi z nicoho nic narastli hrcky a prsia mam mierne zvacsene co to moze byt ??? velmi sa bojim
Odpověď: Jsou to hormonální změny, v tomto věku časté, neznamená to obvykle nic špatného - jděte k lékaři, pokud by se to zvětšovalo, rozhodně to ale neukazuje na nic nebezpečného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8994
Dobrý den, včera jsem si v prsu nahmatala malinký tvrdý útvar velikosti špendlíkové hlavičky v oblasti bradavky. Mohu se zeptat co by to mohlo bý? Moc děkuji
Odpověď: Tento útvar může znamenat jen zbytnělé ústí mlékovodu či žlázky, nevypadá to na nic zásadního, kdyby se to zvětšovalo, jděte k lékaři a případně na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8993
Dobrý den, je mi 48 let a občas mi vynechává menstruace. Lékařka mi předepsala lék provera 1x denně, deset dní v měsíci. Jsem sledovaná v mamární poradně kvůli vpáčené bradavce a na posledním ultrazvuku mi objevili ductectásie. Chtěla jsem se zeptat, jesti mohu užívat lék provera. Na příbalovém letáku je psáno, že se nesmí užívat při rakovině prsů. Děkuji
Odpověď: Určitě Proveru z hlediska prsů můžete, nemá se brát jen při rakovině, ale to v žádném případě není váš případ. Duktektázie znamenají jen širší mlékovody, je to běžný nález, s rakovinou nijak nesouvisí. Doporučuji při léčbě každopádně chodit i na screeningovou mamografii, je důležité neprovádět jen ultrazvuk, ale s mamografií ho kombinovat...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8991
dobry den chci se zeptat existuji nebo je mozne aby mlada divka mnela prirodni prsa velikosti 12?Ja si myslim ze tak velka velikost neexistuje ale chci se zeptat.Tak jestly to neni prolem tak mi prosim odepiste dekuji
Odpověď: Statistiky se nevedou, vypadá to opravdu divně...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8990
Kamarádka 62r 29.8.11.odoperováná recidiva po 27 letech nádor v jizvě po odebrání prsu.Poprvé léčena chemoterapií a ozařováním.Nyní odeslána na ozař.ale vrácena s tím ,že minulé ozař.bylo tak silné,další už nelze.Léčena pouze hormony"Anaya".Psychicky je velmi špatná,zdá se že vzhledem věku jí nebude žádná další léčba poskytnuta.Internet nemá.
Děkuji Mužíková
Odpověď: Ztraceno to vůbec není, jsou určitě mnohem horší komplikace než recidiva v jizvě, jdou další možnosti, když ozáření není možné, obvykle některá léčba zabere, pak se může následně i odpoperovat. Vše bude záviset na tom, jak bude nádor na léčbu reagovat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8988
Dobrý deň bola som dnes na vyšetrení - sono prsníkov, a do správy mi napísali: prsníky prechodného typu s tukovým i žľazovým tkanivom dysplastického charakteru s duktetáziami až cystického charakteru.
Mám 48 rokov. Mohli by ste mi prosím na základe tohto popisu povedať či je všetko vzhľadom na môj vek optimálne? Dakujem.Gitka
Odpověď: Je to normální, nic to neznamená, lékař popsal nepodstatné hormonální změny, vcelku běžné, které nezamenají vyšší riziko rakoviny. Poznámka: Už jste ve screeningovém věku, měla byste chodit alespoň 1x za dva roky na mamografii, sono jako prevence nestačí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8985
Pozoruji, že mám jedno prso větší než druh a dřív jsem to neměla. Co to znamená? Je mi 50 let, 12 let po přechodu,na mamografu jsem byla asi před rokem a půl.
Odpověď: Může se to stát, ale vždy je třeba vyloučit, že se v prsu něco děje, rok a půl je poměrně dlouhá doba, počkal bych na další screeningovou mamografii po dvou letech, jen pokud by byl pohmatový nález lékařem normální, jinak bych doporučil nechat udělat alespoň jeden snímek té zvětšující se strany. U starších lidí se může hromadit jen asymetricky tuk.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8984
Dobrý den,
před časem jsem se ptala co to může být když mi z prsou vytéká průzračna až mléčná tekutina.Podstoupila jsem sono a nevím co si o tom myslet.
Zpráva zní:
oboustranně zasahuje žláza částečně prostoupená tukem do všech kvadrantů,struktura je pravidelná vlevo v HZK shluk mikrocist a výraznějších duktů na ploše 17x7mm.V pravo v HZK cysta 10mm a v její blízkosti malý shluk mikrocist,solidní ložisko bilat neprokazují, v axilách nezměněné uzliny.
Prosím mají se nějak léčit? Docela mně prsa bolí.
Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Je to popis hormonálně podmíněných změn, v podstatě nezávažných, s kterými se většinou nic nedělá, nemají vyšší riziko vzniku rakoviny, další postup závisí na to, kolik je tekutiny, zda vytéká i bez zmáčknutí , jak vás bolesti obtěžují apod. Pokud je tek. více, je dobré provést ještě hormonální vyšetření z krve, gynekolog by to měl zařídit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8983
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat. Mám 5-tého chlapce, kterému jsem dnes při koupání našla vpáčenou bradavku. Takhle vpáčená je již delší dobu, ale dnes mě to zaujalo, protože ta druhá byla zduřelá a druhá nic. Prsa jsem mu prohmatala, ale nic znepokojivého jsem nenašla. Vím, že to u žen někdy může znamenat rakovinu prsu a právě moje maminka zemřela na rakovinu prsu v 35. letech. Mám se na to u něho zaměřit a ukázat do dětské doktorce? Děkuju
Odpověď: Dětské lékařce bych to ukázal, pro klid, jinak rakovina prsu se u tak malého chlapce nevyskytuje, nejspíše půjde jen o hormonální změny, které v totmo věku mohou být - jak to popisujete, tak to s největší pravděpodobností nebude nic podstatného znamenat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8982
Dobrý den. Je mi 36 let a byla jsem na ultrazvukovém vyšetření ve Frýdku- Místku. Ve zprávě je uvedeno: smíšený typ prsních, žláz, velké hyperechogenní okrsky parenchymu, roztroušené cysty do 3 mm. V levém prsu centrálně až nad basál.fascií, je hypoechogenní ložisko hlad. kontur vel.5 mm, při něm další vel. 5 mm, nejspíše jde rovněž o cysty. Bilat.axil. a nadkl.LU nezvětšené. Závěr: dvě hypoechogenní ložiska benig. vzhledu vlevo centrálně u basál.fascie. dop. UZ do 4 měsíců. Bojím se, že pravděpodobně nebude všechno v pořádku a zda nemám jít na sono dříve. Děkuji.
Odpověď: Řídil bych se doporučením, je dobré udělat vyšetření v odstupu, jak píšou, je třeba posoudit vývoj - podle popisu je to jen pro úplnou jistotu, ve F-M ve screeningovém centru pracují zkušení lékařky a měly by vědět, co činí..., takto opravdu můžou vypadat běžné cysty a také já to někdy tak dělám.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8981
Dobrý den,již 3měsíce cítím několikrát během dne bodavou bolest v levém prsu,která po chvilce přejde.Žádnou bulku jsem si nenahmatala.Je mi 28 let, mám dvě děti-obě kojené.Přestala jsem kojit před rokem.Z levého prsu mi po zmáčknutí stále odchází kapičky mléka.Chtěla bych se zeptat,co to může být a jestli mám jít k lékaři. Mám obavy,jesti se nejedná o nic vážného.Děkuji za odpověď
Odpověď: Na sono pro klid jít můžete, budete muset jako samoplátkyně, ale jak to líčíte, tak s největší pravděpodobností nejde vůbec o nic závažného, prsy se po ukončeném kojení stále mění a menší množství tekutiny i roky po ukončení je časté, běžné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8979
dobry den
v r 2009 mi byl odstranen nador v prsu, hystologie ukazala ze nador nebyl jednoznacne prokazan. v 2010 jsem byla na ultrazvuku, biopsie ukazala nador ve stejnem miste. nyni jsem po ablaci a dostavam herceptin, bylajsem opet na sonu a zase tam neco je.pod jizvou. pani doktorka mi rekla ze to vypada na zbytek tekutiny, ktera v tom miste byla. metastaze nemam, docela se ale bojim aby to zase nebyl nador.
dekuji za odpoved
alena musilova
Odpověď: Zbytek tekutiny vapadá na sono typicky a neměl by sa zaměnit za jinou věc, už vůbec tekutina nevypadá jako nádor. Pokud by měla paní doktorka jakékoliv pochyby, předpokládám, že by udělala či doporučila provést biopsii jehlou pod sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8978
Dobrý den,už od roku 2009 mě trápí bolest v levé axile. Doktorka me tento tyden poslala na mamograf.Řeknou mi výsledky hned?Muže to být následek braní antikoncepce?Nebo rakovina?Děkuji za odpověď
Odpověď: Na mamograf bych ve vašem věku nechodil, lepší je u vás i vzhledem na obtíže provést sono, mamografie je většinou vhodnou metodou až od 40. roku věku, dělá se také při podezření na rakovinu, což není vůbec váš případ. Pravděpodobně půjde jen o hormonální změny či obtíže od páteře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8977
V lednu jsem prestala kojit,hned pote jsem si nahmala zdurelou zlazu Sla jsem na sono, kde miMUDR rekla, ze se asi jedna o cysty a ze mam prijit za 3 m. A po 3 m, mi to potvrdila. Jaka je moznost, by seMUDR na sonografu spletla, ze by se nejednalo o cystu? Na netu jsem se docetla, ze by se mely cysty MUDR mi nic takoveho nerekla a jen ze mam prijit za 8 m. Zdurelina nemizi, spis mi prijde, ze se mozna trochu vetsi. Muze se cysta jeste zvetsit pred menstruaci? Zdurelina je videt i na pohled, kdyz zvednu ruce nahoru, je to mozne?
Odpověď: Cysty jsou někdy velké, citlivé či bolí, jsou však běžným hormonálně podmíněným nálezem bez vyššího rizika rakoviny, s obyčejnou cystou se obvykle nic nedělá, provede se punkce jen když bolí, roste či je už velká, je to z léčebného důvodu, někdy se podaří tím cystu vyléčit a už se netvoří. Zkušený lékař by neměl cystu zaměnit za nic zásadního,pokud máte pochyby, jděte pro klid ještě jinam (můžete jako samoplátkyně do screeningového centra), lékař by měl cystu či jinou nepodstatnou změnu potvrdit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8976
malo redukujuci typ žlazy a II biards,je to zle alebo nie???prosím....dakujem.
Odpověď: Je to popis normálního prsu, kde je více žlázy - není třeba vůbec nic dělat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8975
Jsem objednaná na preventivní sono vyšetření, ovšem pociťuju hmatný nález na pravém prsu, měnící se během menstr. cyklu.Budu si vyšetření hradit? Děkuji,H.
Odpověď: Pravděpodobně si budete muset vyšetření zaplatit, ale závisí to na tom, jak to máte napsáno na žádance- měnící se boulička na prsu není příznakem zhoubného nádoru, ale hormonálních změn, nicméně sono je jistě na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8974
Dobrý den.Když sem v osmnácti začala brát antikoncepci sem tam při zmáčknutí právé bradavky vytéká bezbarvá tekutina.Už je mi 26.Moje doktorka mě vyšetřila už před dvouma rokama a ultrazvukové vyšetření sem měla.Bylo mi řečeno že je vše v pořádku, že tohle antikoncepce někdy dělá.Před měsícem sem antik.vysadila.Chtěli bychom miminko.Ale dostala sem strach, že i přesto mě po zmáčknutí ta tekutina vytéká, sice mám pocit že méně ale začalo mě při námaze trochu prso bolet.Prosím o radu.Bojím se rakoviny.Děkuji
Odpověď: Nemějte strach, takto rakovina nevypadá. Pokud je tekutiny jen málo při zmáčknutí, jde o nevýznamné hormonální změny, běžné. Je třeba něco dělat, když tekutina špiná prádlo a je zároveň krvavá nebo úplně bezbarvá. Pro klid můžete jít na sono, asi budete muset jít jako samoplátkyně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8973
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na bolest v levém prsu. Bolest je na boční straně směrem k paži. Nikdy mě prsa nebolela ani v těhotenství ani při kojení. Při samovyšetření jsem žádnou bulku necítěla jen jakoby ztuhlejší mízní uzliny. Nevím zda zajít k doktorce nebo jestli je to jen nějaký zánět??? a jak ho léčit.
Děkuji za odpověď Petra Lugerová
Odpověď: Podpobné obtíže jako v předchozím dotazu, stejná odpověď - viz dotaz 8972. Takto závažné změny nevypadají, kdyby to trvalo, pro klid doporučuji sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8972
Dobrý den, již tři týdny mám nepříjemnou vnitřní bolest v levém prsu, ale podle samovyšetření jsem žádnou bulku nenahmatala. Několik dní bolest postupovala přes paži do celé ruky - není to nic závažného? Mám z toho hrozně špatný pocit, bolest neustupuje. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto typicky vypadají bolesti od páteře, může být i podíl hormonálních změn, takto se závažný nález prsu prakticky nikdy neprojevuje. Pokud by to trvalo a horčilo se, jděte pro klid na sono, přece jenom ordinovat na dálku není ideální...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8971
Prosím o vysvětlení: Část. zvazivovatělý parenchym zachovalý ve všech kvadrantech s pokročilou lipomatosou, bez. susp. ložiskové patologie, vcelku i v laktaci dobře přehledný, šíře duktů max. 1,5mm, v axilách uzliny fyziol. struktury do 7mm. Kojím 15 měsíc.
Odpověď: Je to popis přiměřených prsů v laktaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8970
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je nějaký způsob jak se zbavit tuků v prsu.Byla jsem na mamografii a tam mi řekli že mám nějaké tuky a pokud se to nezmění do půl roku,kdy mám jít na další kontrolu,tak musím na operaci.Je nějaké řešení předejít operaci a zbavit se jich bez ní?nejaké zábaly,nebo bylinkové čaje,nebo něco podobného?předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Vůbec dotaz nechápu, tuk je v prsech normálně a není třeba se ho zbavovat (také to ani nejde), už vůbec se kvůli prsu neoperuje..., pochopila jste dobře nález lékaře?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8969
dobry den.DNE 29.7 jsem byla dolecena po rakovine prsu.chemoterapie,zachvna operace s odebranim 19uzlin a 32ozarovani,nez jsem zacala dochazet na leceni,scintigrafie negativni nalez,vse bez metaztaz,jak je mozne,ze jsem mela 18.10 rentgen bederni patere a zjistili mne mirne dyskolioza,naprimena lordosa,MO sterbiny jsou prim,siroke,kontury obratl.tel hladke,okrsek kondenzovaneho skeletu pri dol.prednim okraji obr.tela L2 o velikosti 15krat15mm.sla jsem na rentgen z duvodu skripleho nervu.je mozne,aby to byla rakovina kosti?mam dalsi termin scintigrafie skeletu pristi mesic.dekuji za odpoved.
Odpověď: Konenzace bývá nejčastěji při změnách jen degenerativních, obecně běžných u každého z nás, je to nespecifická změna, scinti je v odlišení metastáz spolehlivější, vzhledem k vaší diagnóze (pro jistotu, že to nic není) je však třeba opravdu nález dovyšetřit a scintigrafii zopakovat, pro klid...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8968
Dotaz č. 8938
Děkuji za odpověd , prosím vás ještě o jednu odpověd. Chci se zeptat jestli může mít souvislost že tohle ultr. vyš. bylo provedeno 2 den menstruace ? Nebo jak jste již psal hormonálními změnami ? Bojím se, aby to nebylo závažné. Za půl roku mám přijít na kontrolu , jestli se vše nevrátilo do normálu. Moc děkuji .
Odpověď: Fáze cyklu nehraje roli, jinak hormonálně podmíněné změny jsou časté a v zásadě nejsou nebezpečné, jen je třeba vyloučt jinou změnu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8967
Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu mamografie:Na kontrolních snímcích oboustranně denzní parenchym neredukuj.typu,vpravo na CC v zev.kvadrantech retromammárně asymetrický okrsek žlaz.parenchymu s lehce cípatou dorzální konturou-spíše sumač.nález,na MLO není korelát,shluky mikrokalcif.0,nesusp.LU v přední axil řase oboustranně.
Před 20ti lety jsem měla excizi fibroadenomu na témže prsu z vnitřího kvadrantu,proto mám obavy. Děkuji za odpověď.Jana Brožková
Odpověď: Nález mamografie je v podstatě obvyklý, s bohatou žlázou, určité narušení pravidelné struktury vpravo, takto ale můžou typicky vypadat i staré jizevnaté změny. Lékař nemá podezření na něco špatného, asi by nebylo špatné udělat pro jistotu kontrolu či sono....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8966
Dobrý den. Už přes čtvrt roku mě bolí jakoby v podpaží ale spíš prso tam nahoře.Kolikrát mám problém tou rukou na té straně něco chytit a bolí mě od toho i lopatka. Stává se mi to většinou tak týden před mesntruací. Bulku jsem si žádnou nenahmatala. Beru HA Lindynette už 2 roky.Nevíte jestli to není něco vážného?
Odpověď: Ne, na závažné věci to vůbec nevypadá, asi půjde jen o hormonáoně podmíněné změny v souvislosti s menstruačním cyklem a asi i HA.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8964
dobrý den,chtěla jsem se optat,bolí mě pravé prso a mam tam jakoby tvrdou placku.Není to bulka. navštívila jsem gynekologii a tam mi předepsali Mastodynon.Děkuji za odpověd
Odpověď: Lékař usoudil, že půjde o hormonální změny, v tomto věku běžné, mastodynon může v tomto pomoci, pokud by to trvalo a neměnilo se s cyklem, jděte na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8963
Dobrý den,mám následující problém s levým prsem.Před menstruací mám velké bolestivé pnutí v prsu.Dnes mi na sonu byly zjištěny cysty.Prso leduji,mamolog neni k dispozici 3 týdny-nevím kam se títo problémem obrátit.Je to dost bolestivé.Tento problém jsem měla ve stejném prsu před 3 roky, byla provedena punkce cysty a nasazana antibiotika. Je nějaký přípravek, který by zabránil tvorbě cyst v prsu.Pomůže nasazení hormonální antikoncepce a je to vhodné?Odpověď prosím na email zemanova.irena@seznam.cz Děkuji
Odpověď: Cysty jsou zcela běžné, na akreditovaném pracovišti lékař po sono běžně odsaje. To je dobré v případě, že cysty bolí. Cysty nemají vyšší riziko vzniku karcinomu, jsou často dědičné, hormonálně podmíněné. Doporučuji zkusit mastodynon, hormonální antikoncepce také může pomoci, řešte s vaším gynekologem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8962
Dobrý den,
předevčírem jsem si našla útvar v prsu, který má tvar jakoby žíly, je mi 19 let,mám veliké obavy, je možné aby se jednalo o nádor? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Takto nevypadají závažné změny, nádor takto nevypadá, může jít o zánět povrchové žíly, samo by mělo vymizet, kdyby se to zhoršovalo či trvalo, jděta raději k lékaři, případně na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky