MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 19161
Dobrý den,
Letos v květnu jsem si v levém prsu nahmatala bulku, na sono vyšetření ale nebylo nic vidět. Závěr, zvětšená mléčná žláza. Na podzim se bulka zvětšila a po prohmatání mě prso bolí až do podpaží, to vždy po pár dnech odezní. Myslíte, že by bylo na místě znovu se objednat na sono? Děkuji za odpověď. I.
Odpověď: Dobrý večer, pokud nechcete být v nejistotě, tak není nic jednoduššího, než kontrolní ultrazvuk. Užijte si v klidu svátky a objednejte se na leden, ideálně v období cca týden po menzes.
Myslím ale, že nemusíte mít strach.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19160
Dobrý den,
všimla jsem si u dcery 14 let sekrece z prsů na spodním prádle. Může se jednat o hormonální změny v tomto věku, nebo by měla podstoupit nějaké vyšetření? Předem děkuji
Odpověď: Dobrý den, tak jak jste řekla - jde o hormonální změny. Uvidíte, jak se to bude dále vyvíjet. Pokud jde o několik kapek na prádle, tak není důvod podstupovat hormonální vyšetření.
Pěknou adventní neděli.
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19159
Dobrý den,potřebovala bych pomoc z výsledkem MRI zní:v obou HVK je nápadné zvýrazněné postkontrastní sycení ve žláze,které ale nemá jednoznacne loziskovy charakter.Spíše hepervaskulární okrsky zlazy na ploše 30×25mm.Vlevo fibroadenom 5mm.Axilly volné,V pravém prsu na rozhraní HKK hmatný tuzsi okrsek zlazy na plose cc 4×5cm pote v ZKK take stejně tak v levém prsu,kde je nález menší.Za 1/2 roku opět MRI.Děkuji za přeložení I.G
Odpověď: Dobrý den,
nález popisuje pravděpodobně normální stav. V obou prsech máte aktivnější okrsky žlázy. Hypervaskulární znamená, že jsou více prokrvené. Předpokládám, že jste měla proveden i ultrazvuk. Fibroadenom je nezhoubné ložisko rovněž hormonálního původu.
Na kontrole za 1/2 roku se nález porovná.
Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19158
Dobry den,
mam anamnezu: rozsahly multilokularni abscesu praveho prsu po drenazi (27.10.).Pretrvava residualni indurace a dle sono i residualni kolekce.V Mik je stafylokok aureus citlivy, histologie: jen zanetlive zmeny bez malignity.Bylo mi doporuceno imunologicke vysetreni.Atb. jsem nedostala z duvodu mozne resistence stafylokoka.Na dalsi kontrolu az v lednu.Bojim se operace.Je mozna toto nejak lecit?
Odpověď: Dobrý den,
tento typ bakteriální infekce je velmi úporný, někdy na ATB rezistentní, ale jistě byste měla ATB terapii podstoupit spolu s chirurgickou. Imunologické vyšetření je jistě rovněž na místě, tato bakterie častěji napadá oslabený organismus. Uvidíte dále podle výsledků vyšetření. Buďte trpělivá, důležité je, že nebyla nalezena žádná malignita.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19157
Dobry den chci se zeptat coto znamena benigni homogenni nalez v prsu
Odpověď: Dobrý den,
je to ultrazvukový popis nezhoubného ložiska. Jde o normální nález. Buďte v klidu, v prsech tato ložiska bývají často, nemusíte se zneklidňovat.
Pěkný den
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19156
Dobry den, kojim 6. tyden po porodu. jiz tyden a pul mam celou vnitrni polovinu prsa velmi tvrdou. Dle krve mam zanet na ktery beru jiz 6. den atb bez zlepseni. Moje gynekolozka me poslala k laktacni poradkyni, ktera se snazila prso rozmasirovat za odsavani odsavackou. To se ji ani po hodine velmi bolestiveho usili nepodarilo. Poslala me domu s doporucenim po kazdem kojeni prso odstrikat + studene a teple obklady. Prso se nelepsi, je mnohem vetsi nez leve. Muze se jednat o absces? Kam se muzu jeste obrstit, kdyz moje lekarka rekla, ze atb mam, tak pomuze jen lakt. poradkyne. Z. Ostrava
Odpověď: Dobrý večer, Vaše problémy jsou nepříjemné. Patrně se opravdu jedná o zánět. Antibiotika by měla zabrat a obklady mohou pomoci.
Absces by vyloučilo ultrazvukové vyšetření. Nechte si vypsat žádanku a objednejte se do spádového screeningového centra - v Ostravě máte několik možností. Můžete i bez žádanky, ale vyšetření byste si hradila. Kontakty najdete na těchto stránkách v seznamu center.
Snad se Vám brzy uleví. S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19155
Dobrý den, asi před týdnem (tzn. týden před menstruací) mě začalo bolet pravé prso. Bolí mě z pravé strany a je tvrdší. Nenahmatala jsem ale přímo bouličku, spíš jako by byla tvrdší celá pravá strana prsa. Jak jsem již psala, občas to zabolí (spíš tupá bolest, tlak). Antikoncepci beru již dva a půl roku a za tu dobu se mi to ani jednou nestalo. Menstruace už mi začala, ale bolest a tvrdost neustoupily. Poradíte mi, co to může být? Zda je to opravdu způsobené menstruačním cyklem? Popřípadě mám počkat, až menstruace skončí nebo jít k doktorovi raději hned? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, ve Vašem věku bývají bolesti nejčastěji hormonálního původu. Počkejte tak týden po menzes a pokud zatuhnutí nepoleví, objednejte se do screeningového centra na ultrazvuk. Seznam center najdete na těchto stránkách.
Hezký den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19154
Dobrý deň p. doktor,
prosím Vás o vysvetlenie výsledku MG:
vpravo zvyšková žľaza pokročilej tukovej involúcii. Bez pat. TU a mikrokalcifikácií. Ojed. ben kalcifikát. Koža primeranej hrúbky.
Subaxillárne lipoidne zmenené LU v krátkej osi do 9mm.
BIRADS dx 1. Ďakujem za vysvetlenie.
S úctou Katarína
Odpověď: Dobrý večer,
klasifikace BIRADS st. 1 znamená normální nález. Text před touto klasifikací popisuje to samé. Gratuluji, prsy máte v pořádku. S pozdravem
MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19153
Dobrý deň,na prsníku som si našla hneď pod kožou tvdú akoby žilku veľkosti 3mm, išla som k lekárovi,nakoľko ma začala bolieť ruka aj prsník..urobili mi mamografiu, výsledky ešte nemám. Lekár mi urobil CRP, no zápal to nieje.Ukáže CRP aj presilenie? nakoľko mávam ruku presilenú z nosenia dcéry.môžém očakávať už len, že je to nádor?
Odpověď: Dobrý den,
při prostém namožení CRP zvýšené nebývá....
Nález 3mm je opravdu minimální, pokud je vázán na podkoží, může se jednat např. o benigní aterom. Překvapuje mě, že Vám byla provedena mamografie, čekal bych spíše ultrazvuk. Každopádně nyní v klidu vyčkejte na výsledek vyšetření. Nádor je v tomto případě málo pravděpodobný.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19151
Dobrý den. Byla mi diagnostikována mutace genu BRCA1. V roce 2014 jsem prodělala karcinom ovaria (diag. TIIIc), mám jít na odstranění prsů? Je tato operace a následná rekonstrukce zpoplatněna?
Odpověď: Dobrý večer,
pokud u Vás byla diagnostikována mutace BRCA1 genu, máte vzhledem k vysokému riziku nárok na hrazenou profylaktickou mastektomii včetně rekonstrukce. Na výkon musíte mít doporučení ze specializovaného centra. Většinou se jedná o onkologická pracoviště. Zákrok vzhledem k vysokému celoživotnímu riziku doporučuji. Po operaci se Vám riziko sníží dokonce na cca poloviční míru v porovnání se zdravou populací a s výsledkem jistě budete spokojená.
Přeji hodně zdraví!
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19150
Nejdříve děkuji za zodpovězení mého předešlého dotazu týkajícího se profylaktické mastektomie(nositelka gen.mutace BRCA1+CHEK2) a mám k tomu ještě jeden dotaz.Jaká je čekací doba na tuto operaci,bez rekonstrukce prsou- o té vůbec neuvažuji, ani jí nechci.děkuji
Odpověď: Dobrý den,
tak tohle Vám opravdu nepovím. Je to pracoviště od pracoviště. Pokud se nebude jednat o rekonstrukci, tak by čekání nemělo být dlouhé, ale na přesnou dobu se musíte domluvit na Vámi preferovaném pracovišti.
Pěkný večer
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19147
Dobrý den,na základě častého výskytu nádor.onemocnění v naší rodině mi byla genet.vyšetřením prokázána mutace BRCA1 a CHEK2 genu.Doporučena byla profylakt.bilaterární mastektomie.Výsledky mi byly sděleny včera ,ale již teď jsem rozhodnuta odstranění prsou podstoupit, o jejich rekonstrukci neuvažuji.Zajímal by mě rozsah operace a délka prac.neschopnosti.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, obávám se, že jednoznačnou odpověď Vám neposkytnu. V první řadě... je jistě dobře při BRCA1 pozitivitě profylaktickou mastektomii podstoupit. Jistě také víte, že při této mutaci výrazně roste i riziko onemocnění karcinomem vaječníků a proto by se mělo uvažovat i o gynekologické operaci.
Délka pracovní neschopnosti se bude odvíjet od zvoleného postupu. Některé ženy volí prostou mastektomii, jindy se s odstupem nebo v jedné době provádí i rekonstrukce ať už prsním implantátem nebo tukovým lalokem z oblasti břicha.
Poraďte se s Vaším operatérem o nejvhodnější variantě.
S pozdravem
Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19145
Dobrý den, prosím, co znamená hypoechogenní ložisko hladce ohraničené, v elastografii +-? Děkuji, AM
Odpověď: Dobrý den,
hypoechogenní, hladce ohraničené ložisko znamená ložisko benigního vzhledu - tedy nezhoubné.
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19142
Vážená paní doktorko, kojim 10ti mes. syna(hodne), behem te doby jsem zhubla. Na levem prsu se mi vytvorila na rozhrani hornich kvadrantů boule. Asi zlaza, je hodne hrudkovita (jedna boulicka je vyraznejsi) a tuha. Mam velka, povisla prsa, ktera kdyz si prohmatam v predklonu tak leve je hodne hrudkovite, zvlaste v horni casti(typ hroznove vino) zatimco prave ma zlazu jemnou. Je mozne aby se dva prsy jedne zeny od sebe takto lisily? Nemuze se jedna o nejakou formu rakoviny ktera neni videt na utz? UTZ ok. Maminka mi zemrela ve 42 letech. Dekuji za odpoved!
Odpověď: Dobrý večer,
stranovou asymetrii vídáme velmi často a to někdy i výraznou. Zvláště v období zvýšené hormonální aktivity, jakou je laktace, mohou být tyto změny ještě patrnější. Pokud jste byla na ultrazvukovém vyšetření s negativním výsledkem, buďte v klidu. Vyšetřujte se jednou za měsíc a v případě zvýraznění asymetrie či vyhmatání izolované bulky, požádejte v mamocentru a kontrolní vyšetření.
Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19141
Pokračování. Mluví se o chronickém stresu a oslabení imunity. Ke snížení imunity chronickým stresem snad dochází až po velmi dlouhé době anebo po silně stresující situaci a ne po pár dnech či týdnech stresování, nebo pár měsících občasného stresu. Přeci několikaměsíční starosti o budoucnost svého dítěte, se kterým prožíváte jeho věci jako by vám šlo o život, třeba i častější partnerské hádky, menší domácí dusno, menší tlak v práci či škole nebo občasná nešťastnost nemůže s naším tělem udělat nic zásadního, natož rakovinu. Jaký je váš názor a jaký stres a v jakých situacích je podle vás špatný.
Odpověď: Příklady situací, které jste uvedla opravdu k životu patří...menší dusno, ...menší pracovní tlak, ....občasná nešťastnost...
nesmí tyto občasné situace přejít v trvalý stav.
Jinak viz předchozí odpověď
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19140
Dobrý den, asi svůj dotaz rozdělím do dvou částí. Mám dotaz ohledně stresu a rakoviny prsu i obecně. Dle velké metaanalýzy shrnující spoustu studií stres nevyvolává žádný druh rakoviny, dokonce není mezinárodně uznáván ani jako rizikový faktor, ale může prý zrychlit již existující nádor. V Česku se ovšem stresem neskutečně straší a podle všech může stres za všechno. Váš názor.
Odpověď: Dobrý večer,
se stresem je to těžké. Pro svůj život a přežití ho v určité míře potřebujeme. Jeho nadbytek a zejména jeho dlouhodobé působení však na náš organizmus působí škodlivě. Nebudu zde psát výsledky studií, ale praktické zkušenosti. Velmi často se stane, že pokud diagnostikujeme agresivní typ karcinomu, ukáže se, že pacientka prošla výrazně stresujícím obdobím. Jednou jde o týrání od partnera, jindy problémy s dětmi, vleklá rozvodová řízení a velmi často starost o vážně nemocného člena rodiny. Stresem určitě nechci strašit. Ženy však v těchto životních situacích často přestávají myslet na sebe a to je druhá polovina problému.
Radím tedy vždy myslet pozitivně, problémy řešit a myslet na své zdraví (včetně účasti v preventivních programech).
Snad Vám bude tato odpověď stačit. Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19138
Dobrý den paní doktorko,
omlouvám se za neúplnou informaci v mém dotazu, č.19134 ,protože mě zaskočil konkrétní údaj,na který jsem se zeptala.tzn.kancerizace lobulu.
Další popis histologie je:výkon radik.bezpečnostní lemy čisté,a dále již můj pův.dotaz.
Více informací zatím nemám.
Děkuji srdečně předem za Váš čas a odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Takže pravděpodobně vás již další operace prsu nečeká..co bude dál záleží na dalším rozboru, výsledcích vyšetření atd....Pokud se ptáte na výraz kancerizace lobulů: lobulus je lalok a kancerizace osídlení daného místa nádorovými buňkami. Je to popis histologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19137
Dobrý den, mé babičce našli karcinom prsu, měla by jít na uříznutí celého prsu. Na rentgenu plic ji ale našli obliteraci pravého vnitřního k.f. úhlu. Má potíže s dýcháním. Prodělala i embolii plic. Byla by operace natolik riskantní, že by k ní ani nedošlo? Jak jinak se potom řeší odstranění karcinomu? Děkuji za odpověd´
Odpověď: Dobrý den.
Holčičko milá, starostlivá...:). To musí posoudit anesteziolog, lékař, který bude provádět ev. celkovou narkózu. Pokud babička nebude operace t.č. schopna, léčba se zajistí hormonálními přípravky. A poléčí se i embolie. Pak se znovu může posoudit daná věc. Totální mastektomie se dnes provádí výběrově, individuálně a má tu výhodu, že se potom nemusí provádět zevní ozáření, které je dlouhé a zatěžující pro ženy, které po interní stránce či již z biologického hlediska nejsou fit.
Věřte, že pro babičku dopadne vše tak, jak je pro dobře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19136
Dobrý den,
prosím je možná protonová léčba. Výsledek biopsie z ložiska velikosti 10x12x8 v levém prsu v HZK (na č.1)ja maligní-invazivní karcinom mléčné žlázy NST bez patrné in situ složky. Není zastižena nádorová angiopatie. Mikroskopický grading WHO (totožný s Nottinghamskou klasifikací) = gr.2. Axilární uzliny v UZ obraze jsou nesuspektní. Ložisko diagnostikováno v rámci screeningového vyšetření, ložisko není hmatné. Jsem odeslána k léčbě do Onkocentra Zlený pruh.
Prosím pomohla by v mém případě protonová léčba
Děkuji Vám moc předem za odpověď na můj mail - ovondrakova@seznam.cz
Odpověď: Dobrý den. Protonová léčba je indikována u nádorů, které jsou v blízkosti životně důležitých struktur. Schvaluje jí revizní lékař pojišťovny, po doporučení onkologa či radioterapeuta. Klasická léčba lineárními urychlovači je ve vašem případě zcela plnohodnotná protonové léčbě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19135
Dobrý den, prosím, může se stát, že absces prsu není doprovázen jinými příznaky (horečka, bolest, zarudnutí)? Jsem kojící matka (dcerce je 23 měsíců) a v pravém prsu jsem si minulý týden našla bouli (dle sona 40x13x12mm). Levý prs mám po operaci abscesu (měsíc po porodu). Nyní jsou prsy klidné, nebolí, jen ta boule. Byla jsem na sonu, odeslali mě na MR, ale kvůli hustotě žlázy tam není nic vidět. Čekám na další postup. Jen mě zajímá, jestli je možné, aby šlo o banalitu, třeba bulku po retenci. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer.
Vyřeší to biopsie,která rozborem určitě určí povahu vašich obtíží. MR vyšetření je velmi závisle na menstruačním cyklu, laktaci, atd.., zvláště u mladých žen. Rezistence je daná, tzn., že žádná nepojmenovaná banalita je méně pravděpodobná. Vydržte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19134
Dobrý den,
prosím o názor, event.doporučení dalšího postupu v případě histol.nálezu opearace prsu :hlavní resekát v jednom řezu ventrálně kancerizace lubulu,zde jen povrch žlázy,nad ním již podkoží.
Děkuji předem
Odpověď: Dobrý den.
Bez dalších souvislostí je to hádání....pokud patologický nález nemá dle histologických měřítek dostatečný ochranný lem, je potřeba dané místo zajistit další operací, chemoterapií nebo ozářením. Předpokládám, že jste prošla týmem kliniků, kteří vám další postup navrhly. Pokud máte pochybnosti, požádejte o konzultaci jiný stejně zaměřený tým.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19133
Dobrý den prosím vás o vysvětlení . Dneska jsem byla s maminkou na vyšetření prsu a tohle ji napsali do měl.zpravy . : V lego GUN patrný hypoechogeni ledvin.útvar s vytaznou centr.vaskularizaci.velikost cca 8.6×5mm .
V právo na rozhraní HKK výrazná progress velikosti lalocnateho nehomogeniho útvaru s vaslularizaci o velikosti t.č. 35×20×35 mm v okolí obdobná drobná ložiska velikosti 7mm vzhledem k progress 5.12.2017 biopsie prsu . Moc vám děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer.
Nález je daný, při progresi velikosti každého ložiska je na místě biopsie. Výsledek je nejdéle týden po biopsii. Bohužel, budete muset vydržet....trpělivost.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19132
Dobrý den, dnes jsem byla na sonografickém vyšetření prsou a chci se zeptat co znamená rozšířené vývody, pan doktor mi nic neřekl jen to napsal do nálezu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pan doktor vám neřekl nic proto, protože to neznamená žádnou patologii, natož ohrožení na životě. Takže buďte v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19131
Dobrý den,

chtěl bych poslat manželku na vyšetření prsů. Má mastopatie a každý den ji bolí prsa. Obávám se aby nedošlo k rakovině. Chtěl bych se zeptat jak a kde to můžeme udělat? Jsme cizinci a nevím do jaké kliniky musíme jít. Mockrát Vám děkují předem za odpověd'

S Pozdravem,
Maksim
+420 773 215 363
Odpověď: Dobrý den.
Na našich stránkách naleznete mapu screeningových center včetně kontaktů, tam si vyberte nejbližší místu, kde žijete. Pokud jste u nás pojištěni, může praktický lékař či gynekolog stav posoudit a případně vám vystavit poukaz na pojišťovnu. Vyšetření máte možnost i uhradit přímo na místě, v tom případě doporučení nepotřebujete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19130
Dobrý den.Chtěla bych si ověřit léčebný postup, který mi byl určen.
Mám triple negativní karcinom v prsu,T2N1M0 -zvýšenou akumulaci 18F-FDC jsem měla jen chabě v 1 lymfa.uzlině v pr.axile vel.11x6m(SUVmax2,1).Byly mi předepsané chemoterapie, chirug.zákrok a pak ještě ozářky. Já jsem požadovala jen chir.zákrok, ale to odmítli udělat. Připadne mi předepsaná léčba od onkologa strašně razantní. Četla jsem, že aby se poznal triple negativní, že musí být fakt dobrý patolog. Nevím,za 12minut,více mi doktor nevěnoval času, se mi obrátí život vzhůru nohama?
Předem Vám moc děkuji.
Eva L., Olomouc
Odpověď: Dobrý den.
Chápu, že jste v nejistotě, zaskočena, možná pociťujete strach z budoucího, vztek. Je to naše přirozená, první reakce na vše, co nám zkříží cestu. Nejsem klinik, jsem radiolog. Moje specializace je rozpoznat, co nejmenší patologický nález na mamografickém nebo ultrazvukovém vyšetření. Proto by nebylo ode mě profesionální se k dané léčbě vyjadřovat. Dle mých informací je v Olomouci velmi kvalitní tým kliniků. Jediné, co mohu konstatovat je , že bohužel, dle imunohistochemického rozboru nádorové tkáně máte méně prognosticky příznivý nádor. Věřím, že vám byla nabídnuta vhodná léčba pro tento typ nádoru. Přijetí léčby , je zelená pro život, dáváte tím najevo, že na své životní křižovatce zahýbáte směr život a pochopení dění věcí.... Proto dalších 50 % úspěchu je na nemocném, záleží na tom, jak žena nemoc přijme, jestli si uvědomí, že nemoc nám vstupuje do života, když přestupujeme hranice tolerance svého těla. Chronickým stresem oslabujeme svoji imunitu. Nádor vznikne, když naše tělo už není schopno množení patologických buněk držet na uzdě. Západní medicína může pomoci tělu nastavit určitou harmonii, dát šanci tělu, aby mohlo nastartovat ztracenou imunitu a začít se samoléčit. Ruku v ruce, je ale pochopení a laskavost k sobě. Rozhodnout...tak či onak,se musíte sama, resp. máte na to právo, je to vaše tělo, které vám umožňuje prožívání...A tak je to v pořádku. Svobodně se rozhodněte srdcem, pak vše bude a dopadne, jak je dáno.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19129
Dobrý deň,

chcem sa opýtať čo je to proliferatívna mastopathia bilat/BIRADS 0/ a obojstranne sýta škvrnitopruhovitá kresba žľazy.
Ďakujem
Odpověď: Dobrý den.
Je to popis obrazu žlázy na mamografickém snímku nebo ultrazvukovém vyšetření. Neznamená žádnou patologii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19128
Dobrý den,před rokem jsem byla na operaci levého psa, kde mi byla odejmuta cista, (ktera se plnila každý druhý den.) Po operaci mi bylo řečeno, že je vse v pořádku a že by se mi to nemělo vrátit. Je mi 35 let a mám problémy už od 8let a tet jsem si opět našla další bulku ve stejném prsu hned pod bradavkou,je bolestivý, poraďte mi Prosím jestli bych si neměla dat odstranit mléčnou zlazu a co mi mohlo způsobit, že se mi po roce objevila znovu v rodině rakovinu prsu nemáme. Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Preventivní odstranění mléčné žlázy posuzuje genetik v případě, že se v přímé linii příbuzných žen vyskytuje rakovina prsu vícečetně, a to i mladých žen. Cysty určitě nejsou důvodem k tomuto zákroku. Objednejte se na vyšetření ultrazvukem, pravděpodobně půjde zase o cystu. Pokud máte v rodině ženu, která měla rakovinu prsu a má opět po roce recidivu, musí tato žena svého onkologa požádat o posouzení, jestli není vhodné provést , s ohledem na další ženy v rodině, výše uvedené genetické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19127
Dobr vecer,pani doktorko. Dnes nemam otázku,chtěla bych Vam podekovat. O víkendu jsem s Vámi resila bouli v prsu a dlouhé čekací terminy. Dnes mi volali z Hájů,ze jste je kontaktovala a,dali mi termín jiz tento tyden. Nesmirne si toho vážím a dekuji. Odpověděla jste mi,poradila....a vim,ze vic jste podnikat nemusela. Jste velmi laskava a jeste jednou moc dekuji. Hezky vecer. Michala
Odpověď: Ach to je nádherné ráno, děkuji za ocenění , patří nám všem.....přeji krásný den. Myslete na pěkné věci, positivní, to , co milujete. Tím si vytvoříte blízkou budoucnost. Přijměte strach, který máte, on se bude moct přeměnit. Stačí udělat úkrok a už se věc díváme z jiného úhlu pohledu, zkuste to:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19126
Reakce na odpověď k dotazu 19124:
Děkuji za profesionální odpověď a vlídná slova, paní primářko. Máte ve všem pravdu. Jen se snažím ze své strany nic nezanedbat, když už na tu prevenci chodím, ale teď už to tedy nebudu dál řešit. Ještě jednou děkuji za Váš odborný i citlivý přístup k našim problémům.
Odpověď: Dobré ráno. Děkuji za všechny nás, je to milé:). Klid vám určitě přinese i pravidelné sebevyšetřování, stačí 1x za měsíc, budete se znát a moc dobře budete vědět, že je vše o.k.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19125
Dobrý den, našla jsem si malou bulku v podpaží, nevím zda se mám objednat na mamografické vyšetření, nebo bude lepší ultrazvukové vyšetření. Děkuji K.
Odpověď: Dobrý den.
je to individuální a rozhodne o tom vás vyšetřující lékař. Záleží na velikosti prsu, na typu mléčné žlázy. U vás na klinickém nálezu v podpaží....PL či GL vám dá doporučení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19124
Dobrý den.Sono,na které chodím kvůli cystám,ukázalo „fokál. zesíl. stěnu jedné z nich,do jejího nitra zasahuje laloč. solid. isoechog. útvar 2x4x5 mm s drobnými hyperechy s neprav. dorzální atenuací“.V mamacentru se pak až při zákroku lékařka rozhodla,že biopsie není třeba,stačí cytologie,protože „během punkce se obraz 2 hypoechog. formací při stěně mění,až téměř mizí".Cytologie později potvrdila obsah benigní cysty.Kontrolní sono za rok.Věřím svým lékařům,ale slyšela jsem,že cytologie nemusí být spolehlivá.Můžu se zeptat na Váš názor?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Podezření se vyvrátí či potvrdí už charakter získané tekutiny, pokud neobsahuje čerstvou krev, nejde o nic závažného. Pokud je zkušený patolog, cytologie dlouhodobě odečítající, je jeho rozbor spolehlivý.
Chápu, že když vyšetření nedopadne hned na poprvé negativně, vyvolá to naše obavy o sebe. Ale proces je ukončen a vy byste měla být v klidu. Jinak jste ve stresu a oslabujete si tím svoji imunitu. A znáte to, kdo maluje čerty na zeď, přijdou....Takže sama ve svém zájmu se rozhodněte, jestli opravdu jste schopna výsledku důvěřovat. Teď a definitivně. To můžete udělat jenom Vy sama, nikdo jiný. Přiznejte, že máte strach. Když cokoliv, čeho se obáváme vyslovíme nahlas, přijmeme, že by to tak mohlo i být, dáme celému procesu šanci se změnit. A nebo můžete požádat o novou konzultaci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19123
Dobry den, pred dvema tydny jsem mela ucpanou mlecnou zlazu (kojim, syn 1 rok), prso bolelo, ale zatuhle mleko se dostalo ven a druhy den bolest ustoupila. Po dalsich dvou dnech jsem nahmatala nebolestivou bulku v podpazi - fazolovity tvar, cca 1,5 cm. Nyni o ni vim 10 dni, mam pocit, ze se nezmensuje. Muze se jednat o znamku nadoru prsu? Bulku v prsu jsem nenahmatala (kontroluji pravidelne a pred mesicem prsa prohmatavala i ma lekarka). Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně jde o reaktivní LU v podpaží. LU mohou být až 2 cm , měkké. pokud nejste v jistotě , jděte k praktikovi nebo gynekologovi, rozhodne, jestli je třeba nějaké další vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19121
Dekuji za Vasi odpověď. Bydlím v Praze,objednala jsem se na Haje. Zkusím nekde jinde,kde by mne vzali drive. Dekuji M
Odpověď: :) Zkuste centrum Hradčanská, a nebo snad lepší termíny jsou v Berouně, pokud byste to měla spádem dle bydliště.....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19120
Paní doktorko,velice děkuji za rychlou odpověď.Jeste se zeptám,jak se pozná,když je v prsu něco co tam být nemá?Ceho si pohmatem všímat?Hezky večer a dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Tak, že pokud se budete pravidelně 1 x za měsíc po menses vyšetřovat, budete se znát. Prsy nikdy nejsou beztvará hmota, mají svoji strukturu. Pokud se vám bude zdát, že tam máte něco nového, je třeba zajít na ultrazvukové vyšetření. Psala jste, že chodíte pravidelně, od toho se tedy odrazte, vezměte po vyšetření vše jako svoji součást a pozorujte...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19119
Dobrý den,je normální,když mám prsa samou bouli,hrudku a zhusteni?uz nedokážu rozpoznat co je dobre a co ne.kojila jsem 2 roky,ale už je to 5 let.na sono chodím každý rok v únoru.Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně máte hodně žlazové prsy. Když se předkloníte a nebudete žlázu opírat o hrudní stěnu, pohmat bude přehlednější a měkčí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19118
Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Kojim a po zánětu prsu mam v horním zevnim kvadrantu relativně velikou (1cmx2cm) nebolestivou zatvrdlinu. Muze to souviset s kojením? Praktická lékařka mi dala doporuceni na ultrazvukove vyšetřeni,ale termín mi dali az za 2mesice,tak mam prirozne obavy. Dekuji M
Odpověď: Dobrý den.
Pravděpodobně to spíše souvisí s prodělaným zánětem. Kde bydlíte? Ultrazvukové vyšetření je sice limitované plnou laktací, je potřeba před vyšetřením z vyšetřovaného prsu odkojit, ale cíleně se podívat na vámi popisovanou změnu v prsu je možné a též vhodné. Měla byste se buď přeobjednat - zdůrazněte, že máte bouličku!, a nebo objednat někam jinam do jiného screeningového centra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19117
Dobry den,prosim, mam podezrely nalez,(BI RAD$4a),doporucena biopsie. Mohu pozadat o konzultaci jeste v jinem centru? Nebo jeste pockat a udelat sono za dva mesice a porovnat vyvoj? Dekuji za radu. Jarka 55.
Odpověď: Dobrý den.To vám nepožehnám. Z mnoha důvodů je vhodné vědět ihned, jaký výsledek je. Ale to by bylo moje rozhodnutí. Pravděpodobně cítíte strach a nejistotu. Až budete znát výsledek, každopádně by se vám ulevilo, protože budete vidět čemu čelíte a dle toho se též rozhodnete. Jste na křižovatce života, tak jak se nám to v životě několikrát stává. A jste dospělá, zralá žena. Určitě tuto situaci dobře zvládnete, rozhodněte se sama.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19116
Dobrý den,
už 3 měsíce mě pobolívají prsa (především pravé), většinou to začne týden před mens. a trvá celou dobu. Není to ta typická celková citlivost prsou, bolí mě určité místo, minulý měsíc mě bolela dolní část pod bradavkou, teď horní část, jakoby ze strany. Bolí to, když zvedám ruce a prsou se dotknu paží nebo když rychle vstanu a prsa se násilně "převalej", při a po prohmatání též. Mohla by za to podprsenka? Prsa mám "pětky" a bulky se mi těžko rozpoznávají. K doktorovi jdu až za pár dní, ale jsem hrozně nervózní, tak bych byla vděčná za jakoukoliv odpověď.
Předem moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Rakovina nebolí, to píšu úvodem. Hormonální změny mají na mléčnou žlázu vliv ,to že reaguje jen část prsu, je možné. Kostice může nadělat také pěknou neplechu, zkontrolujte ,jestli vám podprsenka sedí dobře. navíc je vaše obtíž vázána na pohyb, takže byste mohla mít bloklé žebro. Možná pěkná masáž by vám prospěla. Máte ráda svoje prsy? Je to jeden z důvodů , aby jste se jako žena cítila dobře:). prostě jedno k druhému:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19115
Dobry den, byla jsem dnes poprvé na UZ prsou. Ve zprávě je napsano: Zlazovy typ mléčné žlázy, v pravo je nekol cyst do vel. 7 mm, vlevo v DQ je lozisko heterogenní struktury vel 9 mm,v dif dg septovana cysta nebo fibroedemon, jinak bez loziskovych patologickych změn a lymfadenopatie....mam jit na kontrolu za tři mesice....pani doktorka mi rekla ze mam zvětšenou zlazu a ze ji jen zkontrolujeme ale ze se neni ceho bat....no ale i tak se bojim.je to opravdu v poradku a nic mi nehrozi?
Odpověď: Ano, buďte v naprostém klidu. V popisu není uvedeno nic, co by vás ohrožovalo...jde o benigní- nezhoubné léze
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19114
Dobrý den, chtěla bych se zeptat dne 18.8.2017 jsem byla na operaci kvůli zánětu v levém prsu. Operace byla bez problému. Teď jsem si zas nahmatala bulku v okolí jizvy po operaci na levém prsu. Na dotek mě i bolí a zároveň mě bolí jen levá strana krku (uzliny)asi. A chci se zeptat muže se zánět opakovat tak brzo po operaci? a muže se vůbec opakovat? Já doufala, že operací se to vyřeší. Děkuji . K.P.
Odpověď: Dobrý den. Nelze vyloučit, že se zánět nebude opakvat. Zánět má ale charakteristické znaky: začervenání, otok, bolest.... Nic z toho nepopisujete. Boulička u jizvy po operaci může být stehový granulom. Reaktivně zvětšené či citlivé lymfatické uzliny na krku nebudou pravděpodobně v souvislosti s vašimi problémy. Objednejte se na kontrolní vyšetření na místo, kde jste již vyšetřena byla, pro svůj klid.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19113
Veľmi pekne ďakujem za Váš čas a rýchlu odpoveď.
Odpověď: :)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19112
Dobrý den,v červnu byl vyoperován zhoubný nádor v levé prsu.Operaci jsem podstoupila v Olomouci u profesora Melichara a zůstala jsem jeho pacientkou, i když spadám do Kolína,kde mi také byl nádor zjištěn.Nyní mi praktická lékařka napsala žádanku na ultrazvuk prsu do Kolína , protože mě po chřipce začalo docela intenzivně bolet prso a na kontrolu do Olomouce jedu až v lednu.V Kolíně mi řekli,že budu muset i nadále mamograf i ultrazvuk podstupovat už u nich a ne v Olomouci.Co když mi ale budou chtít udělat ultrazvuk i v Olomouci?Lze to potom řešit tím,že bych si ho platila?
Odpověď: Dobrý den.
Bydlíte v Kolíně a bude určitě pro vás pohodlnější, abyste na vyšetření chodila v místě bydliště. Pokud by z nějakého důvodu chtěli dělat UZ či MG v Olomouci, dostanete od nich jistě žádanku na pojišťovnu, režim u onkologických pacientek je jiný, než při screeningovém vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19111
Dobrý deň, mám trocha zvláštny dotaz, pred pár dňami som absolvovala preventívne mamografické vyšetrenie. Pri odchode z ambulancie prišla za mnou asistentka, ktorá robila vyšetrenie a spýtala sa, či mám na ľavom prsníku nejakú šošovičku, skontrolovala, nemáte tam nič. Viac sa nevyjadrila. Keďže tam žiadne znamienko nemám, bude tam nález? Vyzerá to na snímkach nejako podobne? Vopred sa ospravedlňujem, ak sa pýtam hlúpo.
Odpověď: Dobrý den.
Ano, veruka přítomna na kůži prsu se do mamografického obrazu promítá. Myslím, že pokud by bývalo bylo třeba doplnit ultrazvuk pro něco v prsu, doplnili by vám ho. Podobný obraz dělá např. intramamárně uložená lymfatická uzlinka, cystička, fibroadenom. Vše to jsou benigní- nezhoubné léze.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19109
Dobrý deň. pri preventívnom vyšetrení USG prsníkov (MG bola negat.)mi zistili útvar 9x7, biopsia potvrdila nález: Inv. CA NST G1, ER+, PR+, her2 negat., Ki67 1%.
diagnóza: C50.4 Tu mammae 1.dx.mal.,Inv.CA NST G1, T1b, N0,Mx.
Akú liečbu by ste navrhovali? Aká je prognóza podľa vás? Je vhodná operácia a potom protónová liečba?
ďakujem za odpovede
Odpověď: Dobrý den.
Imunohistochemický rozbor vašeho onemocnění je prognosticky velmi dobrý.
Léčbu navrhuje tým skládající se s kliniků, já jsem rentgenolog, komisí se účasníme, ale naše úloha je , abychom přesně popsali, co jsme našli na našich vyšetřeních.
Protonová léčba má své přesné indikace . Víte, neznamená to více, než klasika!!! Stejně jako biologická léčba. I když to v laické veřejnosti může vyvolat záruku 100% léčebného efektu, není to tak, protože biologická povaha onemocnění na to vůbec nemusí reagovat a naopak.
Dejte důvěru svému kolektivu lékařů a sobě, že to zvládnete, bez toho to nepůjde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19108
Dobrý den, vloni jsem byla u vás na kontrole s bulkou v prsu. Prý je to jen uzlina, která mi nijak neublizije, já ale poslední dobou cítím bolest v prsu i podpazi. Hlavně při cvičení, když natahuju ruku nebo před menstruaci. Chtela jsem se zeptat jestli se mužů znova objednat na kontrolu k vám, nebo jestli mám problém řešit nějakými analgetikama, ledovanim apod. Předem děkuji za vaši odpověď
Holomková Denisa
Odpověď: Dobrý den. To rozhodně ne. I když je pravděpodobné, že vaše obtíže mají spíše spojitost s kosterním aparátem, je třeba pro jistotu udělat UZ a lokalitu zkontrolovat, i když nepíšete, že byste hmatala pohmatovou změnu. Objednejte se , prosím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19107
Dobry den
Som po augumentaci prsou 8 mesiacov a nahmatala som si velku bulku cca 10cm.Je mozne že za 8 mesiacov by tak narastla cysta.neviete nahodou ci pri potvrzeni cysty bude nutne implantat vybrat.
Odpověď: Dobrý den.
Pokud půjde o cystu, pod kontrolou UZ se tenkou jehlou tekutina evakuuje. Operace určitě nebude nutná:). Na UZ se určitě objednejte, máte implantáty relativně dlouho, pro jistotu aby se nedělo něco kolem .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19106
Dobrý den.Paní doktorko prosím Vás můžete mi napsat co znamená histol.fibrozní mastopathie.Mám to na pravém prsu.Je pro mne lepší si to nechat odoperovat.V naší rodině od otce i matky zemřeli na rakovinu 6 lidí.Prosím hradí pojištovna úpravu prsou po tomto zákroku, aby byli stejné.Prosím pošlete mi odpověd na můj mel.Předem děkuji za odpověd.H.
Odpověď: Dobrý den.

Fibrózní mastopatie, u vás pravděpodobně odběrem tkáně a histologickým rozborem patologa stanovená , je běžná diagnosa, benigní povahy, není třeba nějaké další operace, natož radikální. Tato diagnóza není důvodem plastické operace,úpravy ap.., ani není hrazena pojišťovnou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19104
Jsem po chemotherapii, vypadaly mně vlasy.Mám nárok na paruku a jak mám postupovat? Prosím o sdělení na e-mail. Děkji. V.R.
Odpověď: Dobrý den.
Ano, máte. Požádejte svého onkologa, poukázku vám napíše.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19102
Dobrý den, je mi 43 let a od 40 let chodím 1x za dva roky na mamograf, slyšela jsem nyní, že mamograf může naopak rakovinu vyvolat, existují nějaké studie o tomto problému? Jak to doopravdy je? Díky M.P.
Odpověď: Dobrý den.
Naše stránky mamo.cz znáte. V sekci pro veřejnost si ve sloupku, kde je i poradna najděte Mamografie- často sledované mýty. Tam najdete vše, co Vás zajímá k tomuto tématu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19101
Dobry den, je mi 19 let. Asi mesic mam bolesti pod pazim a na strane prsu. Bolest je neprijemna a tupa, na toto prso jsem ve svych asi 8 letech spadla a nasledova velka modrina. Ted mam v prsu zlazni pocit I z te bolesti pod pazim. Muzu navstivit prakrickou lekarku? Prohmata me? Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Určitě praktická lékařka, nebo gynekolog. Posoudí vaše obtíže a rozhodnout, co dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19100
Zdravím, chtěla jsem se zeptat. V pondělí mě čeká mastektomie. Prý vzhledem k velikosti nádoru 40x35 mm a velikosti mého prsa (2) je to nutné. Nejprve jdu na operaci a pak podle výsledků se rozhodne jestli půjdu na chemoterapii. Je opravdu nutné mi vzít celé prso? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Neznám podrobnosti, typ nádoru, imunohistochemické vyšetření....proto nevím, co vedlo k tomu, že vám jako první doporučili operaci. U velkých tumorů, se většinou zahajuje systémovou léčbou, chemoterapií, která vede k tomu, že se nádor zmenší , a tím je operace technicky jednodušší. Ale bohužel, ani to neznamená, že by prs vždy bylo možno zachovat a provést pouze částečnou operaci. Nádor je opravdu velmi objemný v porovnání k velikosti vašeho prsu. Bylo by pravděpodobně technicky obtížně zachovat kosmeticky pěkný tvar zbylé tkáně, protože, i když se nádor zmenší , musí se odstranit celá oblast, která byla nemocná. Navíc, a to je pro vás výhoda, když se provede totální mastektomie a lymfatické uzliny v podpaží jsou v pořádku, nemusí žena na zevní ozáření. Po uplynutí určité povinné doby, je možné provést rekonstrukci celého prsu z vlastní tkáně plastickým chirurgem. Efekt je opravdu krásný. Navíc vám upraví i druhou stranu, aby bylo dosaženo symetrie. Odebírá se lalok tukové tkáně z blízkého okolí i s kůží ( pokud je materiál:), jinak se používají implantáty) , štěp je vázán na místo odběru stopkou, která, dokud se tkáň nepřihojí k hrudníku, lalok vyživuje. Chápu, že se teď strachujete nejen o svůj život, ale i kosmetický efekt. Věřte, že vše dobře dopadne. A dejte důvěru nejen sobě, ale i vašemu kolektivu lékařů. Určitě se rozhodli tak, aby to pro vás bylo to nejlepší.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19099
Dobrý den,
před 3 týdny jsem byla na biopsii prsu. Na UTZ mi našli ložisko 20x6mm, smíšené echogenity se solidní i tekutou složkou s lehkou vaskularizací. Na mamografu nebyly nalezeny žádné známky patologie. Výsledek biopsie - jedná se o benigní fibrozní žlázu....kontrola za 3 měsíce. Od biopsie mě bulka v prsu neustále bolí a i v noci, když si na něm ležím mě tato bolest budí ... prosím o radu....děkuji. MS
Odpověď: Dobrý den.
Pokud u vás nález vyvolává nejistotu , i když výsledek biopsie vyšel benigní - nezhoubný, vraťte se na pracoviště dříve a požádejte, aby vám zařídili dg. extirpaci- vyjmutí změny. Pochopí to, nebudete sama:). I z toho, dle mého cítění, plynout vaše nynější obtíže. Není pravděpodobné, že by provedení biopsie vyvolalo následnou bolest. Tlak ložiska do mezi- žebří, kde probíhá nerv, může bolest vyvolat. To je další důvod k tomu, aby jste si nechala ložisko vyoperovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19098
Dobrý den, v pravém prsu jsem si nahmatala tvrdý útvar (velikost min 5x3cm), který občas bolí na stáhnutí, občas o něm nevím.ihned jsem.se objednala do poradny. Provedly mě uzt a paní doktorka konstatovala pouze normální tkáň bez nálezu. Na moji otázku ó co se tedy jedná nedokázala odpovědět. Mam obavy a to nejen z toho důvodu, že jsem si přečetla článek, kdy byl chybné diagnostikován závěr a poté měla pacientka nádor v prsu a s metastázy, protože byla před 4mesici chybně diagnostikována (ve stejné nemocnici jako já). Mam se objednat znovu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Tvrdý útvar v prsu nemá co dělat.....sáhněte si bříšky prstů na dané místo a překloňte se , pokud rezistence zůstává stejné velikosti 5 x 3 cm a tvrdá, objednejte se na kontrolní vyšetření, ev.konzultaci jinde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19097
Do výsledku z vyšetření na mamografu mi napsali:zahuštěnější žl. vpravo v HZK, bohatší fibrogranulární struktura. Denzní žláza s reziduální fibrogranulární strukturou typu Tabár III.Na kontrolu mám jít za půl roku. Nevím, co to znamená a jestli se z toho může vyvinout rakovina.Děkuji za odpověď. L.B.
Odpověď: Dobrý den.
Soudím, že pokud by bylo podezření na rakovinu , dokončilo by se vyšetření hned. Pokud je klientka pozvána ke kontrole nové změny jako např. ve vašem případě stranové asymetrie , jde o kontrolu stability změny. Vaše jistota tkví v tom, že pokud se budete pravidelně za stejných podmínek sebe-vyšetřovat, budete mít nad stavem v prsu kontrolu. Pokud by se cokoliv v místě měnilo, cítila byste pohmatovou změnu. Vyšetření stačí provádět 1x za měsíc, nejlépe v mírném předklonu, aby vás v pohmatu nerušil reliéf hrudníku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19096
Dobrý den, cca pred 2 mesici jsem zpozorovala- zvetsilo se leve prso,zacalo pobolivat.Polivala i leva ruka,trochu i brnela. Objednala jsem se na sono prsu. Vysledek je negativni.Je jiste, ze kdyby byl v prsu nador, treba o velikosti, ktera uz je hmatatelna (treba 5cm, velikost švestky) ze by nebyl videt? Pri mych priznacich me totiz zarazilo negativni vysetreni. Brala jsem 5 let antikoncepci, mesicky byly slabe ale nepravidelne ( treba 3 mesice nebyly).Muze to vse byt i hormonalni a kdyz je sono negativni, je tedy vse v poradku. Moc Vam dekuji za odpoved. L.H.
Odpověď: Dobrý den.
Především je třeba vědět, jestli máte v prsu hmatnou rezistenci velikou jak popisujete....pokud by znamenala patologii, pak by měla být na ultrazvuku vidět zcela jistě. Mohlo by jít pouze o hormonální uzel. Ten po odeznění hormonální změny vymizí. Dobrá pomůcka je , když si v prsu něco hmatáme...ponecháme bříška prstů na místě a předkloníme se...většinou dojde ke vymizení či aspoň zmenšení hmatné prominence-pak logicky neznamená nic...pokud zůstává rezistence hmatná i v této poloze , pak je třeba dojít na vyšetření, případně ho zopakovat. Tělo potřebuje nějaký čas na porovnání menstruačního cyklu např. i po přerušení užívání HA , zvláště když je její užívání dlouhodobější. na to tělo i tedy mléčná žláza reaguje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19095
Dobrý den
Už týden mě poboliva levé prso menstruaci teď nemám a ani ji nečekám v nejblizzsi době je to bolest jakoby mi prsem projela jehla . A chtěla jsem se zeptat jestli je možné nějaké cvičení nebo recept aby mi bradavky staly přijde mi ze jsou vpadli dovnitr . Díky D.N.
Odpověď: Dobrý den.
Bolest může být způsobena např. tím, že vám zarůstá chloupek...nebo máte bloklé žebro- ostrá bolest nebývá spojena s tenzí způsobenou reakcí ml.žlázy na hormonální změnu. Měkké bradavky, částečně či plně zanořené jsou přirozené ve chvíli klidu, tzn. nejsou zevně ničím drážděny. Vztyčené bradavky jsou po vnějším podnětu či reakcí na hormonální změny. Pokud byste měla vztyčené bradavky stále , vedlo by to posléze k nepříjemným pocitům až bolesti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19094
Pekný večer.Som po operácii prsníka a LU asi mesiac.Mala som začať chemo,ale beriem augmentin-týždeň,zapálený a bolavý prsník.Teraz pridané antibiotiká ešte na týždeň.Nevidím žiadne zlepšenie a mám bolesti na zapálenom prsníku.Poradíte mi prosím nejaký obklad?Dala som si od bolestiNalgesin.Ale nič.Chela by som sa trochu vyspať.Moc ďakujem.
Odpověď: Dobrý večer.
Tvarohový zábal...jinak si myslím, že byste měla mít kontrolní ultrazvukové vyšetření prsů,aby se vyloučil absces
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19093
Dobrý den,
co prosím znamená dg.kolonizující tumoriformní adenoza -
z histolog.vyšetření po operačním odstranění papilomu
Děkuji
Odpověď: jde o benigní- nezhoubnou jednotku
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19092
Dobrý den,mám 2,5roku po operaci karcinomu prsu-invaz.karc.NSTG2 s příměsí DCISG1,bez angioinvaze,dle Oncotypu-nízká rekurence-13-bez chem,jen operace 4.5.15,32radioterapií a Alozex.Nyní v pořádku.Mám artrozu3.st.a nevím,jestli slatinné koupele,vodní uhlič.koupele,..nejsou kontraindikací k prodělané léčbě,popř.,kdy budu moct tuto léčbu absolvovat?Děkuji.Pospíšilová
Odpověď: Dobrý den.
Poslední slovo bude mít onkolog, případně lázeňský lékař. Myslím, že jak slatinné , tak uhličité koupele jsou celkem nenáročné metody a nic by nemělo stát v cestě tomu, aby jste je mohla absolvovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19091
Dobrý den, nyni mám na nálezu mamografe
talár/birads-talár II/negativní 1
Oboustranně involuční žláza s nezvětšenými uzlinami v pravé axile
Prosim, mohli byste mi vysvětlit co to znamená?? Děkuji Nováková
Odpověď: Odbornými výrazy vyjádřeno, ze je nález negativní, máte zdravé prsy
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19090
Dobrý den, dvanáctý měsíc kojím syna. Při hrátkách s ním se mi stalo, že jsem si zatlačila na spodní část pravého prsu, v místě těsně nad žebry, a přijde mi, že tkáň je v tomto místě oproti levému prsu tužší (je to znát hlavně při pohmatu vleže - ale žádné ohraničené bulky nebo tak něco, na pohled prso vypadá normálně...). Z tohoto prsu se syn méně kojí. Na pohmat to trošku bolí, jako když má člověk namožený sval. Jde o souvislost s kojením, nebo by se mohlo jednat o něco jiného? Je možné v době kojení absolvovat nějaké odborné vyšetření? Je samovyšetření prsou během kojení nějak průkazné?
Odpověď: Nejdříve se zkuste vyšetřit v předklonu...v místě pravděpodobně nebudete hmatat nic, než měkkou tkáň...v poloze vleže je skrze žlázu hmatný reliéf hrudníku...pokud bude nález přetrvávat i v předklonu, běžte k praktickému lékaři nebo gynekologovi..on posoudí, co dále
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19089
Co znamena Axily volne? Pytam sa lebo p. Dr. Ma poslala na rontgen..
Odpověď: axilly volné- pravděpodobně pohmatem, znamená, že tam není nic podezřelého...a poslal vás určitě na ultrazvuk..v 19 letech se mamografie nedělá
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19088
Dobrý den,
dnes jsem byla na mamologockém vyšetření a jako diagnozu mám uvedeno Fibroadenoma mammae l.dx. co to prosím znamená? velikost 8 x 8 mm. Na sonografické vyšetření jsem objednaná příští týden.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Fibroadenom je benigní - nezhoubné, z vaziva vytvořené ložisko. neohrožuje vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19087
Dobrý den,v 2/17 jsem byla na red.mammaplast.V 6/17 jsem v prsu nahmatala bulku a byla jsem na mamogr. a ultr.Ve zprávě- "vlevo v HKK hypoechogenita 50x40 mm charakteru tuk.nekrózy a v HZK cysta 22 mm.Jinak bez ložis. změn".Později jsem nahmatala jinde na prsu nerovnost, byla jsem znovu na ultr.v 9/17.Zpráva byla stejná jako 6/17.Nevím jestli je normální že mě prso pobolívá-celá levá část hrudníku,a pořád.Jsem z toho nervózní ale nechci pořád běhat na vyšetření. Ale nevím jak získat jistotu že se nejedná o nic vážného,jak mi bylo řečeno..Co si o tom myslíte vy? Děkuji za odpověď.I.
Odpověď: Dobrý den.

Celkově je to krátká doba od operace. Chce to čas, aby si to "sedlo". Hojení může být komplikované vytvářením granulomů v okolí stehů, to je asi to, co hmatáte. Dle vyšetření víte, že jde o benigní- nezhoubnou záležitost. Pokud z toho nejste v pohodě, nezbývá, než se domluvit s operatérem, který vám bouličky může vyoperovat. Hlavně si tam stále nesahejte, tím oblast činíte citlivou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19086
MMG: Žľaza bilat. zmnož., het. denzná, s nepravid. rezid. bez podst. rtg dynamiky od 2012, bilat. ložisk. kondenz. do 15mm splývajúce v denz. žľaze - odp. USG, bilat.ojedin. nesusp. MK, vľavo v HLQ novovytvor. zhluk MK na ploche 4mm. Z: BI-RADS 0, dop. USG+histolog. zhluku MK v HLQ 1.sin. S-VAB.
USG: Bilat. zmnož. žľaza, bez dilat. duktov. Bilat. ojed. drobné cysty s prevahou vľavo, v HLQ vľavo area žľazy s mnohopoč. cystami, max. veľk. cýst do 5mm. Patol.. lož. zmeny nedetekovať. T. č. bez presvedč. známok malignity v USG obr. Z: BI-RADS 4 l.sin dľa MG. Aká je pravdepodobnosť malignity? Ď.
Odpověď: Dobré odpoledne.
10 % mikrokalcifikací se musí histologicky ověřit odebráním materiálu, protože nelze z mamografického obrazu bezpečně určit jejich povahu. Takže je to 50:50.
Nezbývá, než vydržet a vyčkat výsledku. Nezdá se mi však, že by, i když nová skupinka , mající ale 4 mm musela znamenat výsledek pro vás ohrožující. Může být patologem odečteno, že se jedná o oslabené místo, kde by se časem mohla nějaká změna vyvinou, to ano ... a proto je dobře, že jste v tak pečlivých rukou:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19084
Dobrý den,syn,17 let má v pr.prsu pod dvorcem bulku.Syn je hubený,prsa nemá vůbec zvětšená.Bulku jsem nahmatala náhodou při doteku.Podle UZ se jedná o hypoechogenní útvar, o průměru cca 1 cm.Paní doktorka se dle ní v chlapeckých prsech nevyzná,že to nevypadá jako gynekomastie,že u dívky by to diagnostikovala jako fibroadenom a poslala nás k onkologovi.Ten prohlásil,že u takto mladého chlapce to nic zhoubného nemůže být,že je to určitě gynekomastie a doporučil mazat Ibuprofenem(ačkoli to syna nebolí).V létě byl kontrolní UZ,nález skoro stejný.Mám strach.Co si o tom myslíte Vy?Děkuji JO
Odpověď: Dobrý den.

Nejjednodušší bude, když se objednáte na nejbližší screeningové centrum na kontrolní UZ. U nás s tím máme zkušenosti. Může to být základ ml. žlázy. I muži ho mají. Přetrvává u nich jako rudimentální orgán od chvíle, kdy se v bříšku maminky vyvíjí. Potom vlivem mužských hormonů dojde k vývinu sekundárních mužských znaků. V období puberty ale dochází k hormonální nerovnováze a může se stát, že se laicky řečeno základ ml. žlázy probudí....Není to určitě nic, co by bylo pro chlapce nebezpečné. Pouze to vašeho syna může trápit kosmeticky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19083
Dobry den, jaky je prosim Váš názor na saunu, případně infrasaunu, páru? Jsem po léčbě karcinumu prsu. Léčba ukončena 04/2017.(4x chemo, 35 ozař) Uzliny zasaženy nebyly. Děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý večer.

Jste po ukončení terapie relativně krátce. Při těchto aktivitách dojde k zahřátí organismu a zvýšenému prokrvení všech tkání...může mít i odezvu na výši tlaku...jestliže jste interně v pořádku, jestliže jste v plné klinické remisi, jestliže nemáte poškození kůže po zevním ozáření, nemělo by nic stát v cestě tomu, aby jste absolvovala, co asi máte ráda. Nicméně bych to nedělala bez vědomí onkologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19082
Byla u mne diagnostikována změna struktury mléčné žlázy, bohatší kresba,akcentované vývody, jinak bez ložiskových změn. V rodinné anamnéze se rakovina prsu nevyskytuje.Sama jsem po hysterektomii z důvodů rakoviny děložního čípku(2002).Kontroly pravidelné, je důvod se znepokojovat?
Odpověď: Dobrý večer.
Nevidím důvod. Vše, co jste popsala, neznamená podezření. Celková změna struktury mléčné žlázy může být vyvolána momentálními či trvalými hormonálními změnami. Pokud jde o lokální změnu struktury, často je příčinou sumace přítomných struktur.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19081
dobrý den, jsem onkologická pacientka, již 4. rokem vyléčená. Diagnoza HER 2. Užívám Tamoxifen a chodím na pravidelné kontroly.Děloha mi byla odstaněna asi před 10 lety....z důvody nějakého cervikálního nálezu.Při operaci prsu mi byla vybraná uzlina v pravém podpaží, trošku mi otékají ruky, ale není to nějak moc. Spíš v noci, nebo když je horké léto. Zajímalo by mne, zda můžu absolvovat lymfodrenáž, která mi někdy před nemocí dělala dobře. Teď se dozvídám z internetu rozporné informace ohledně tohoto problému.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Na tento léčebný zákrok by vás měl odeslat onkolog nebo o tom minimálně vědět a schválit ho. Z naší poradny vím, že ženy po této léčbě na lymfodrenáže opakovaně chodí a dělají jim velmi dobře. Podmínkou je,aby jste byla v klinické remisi, tzn. bez známek onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19080
Paní doktorko děkuji za odpověď.
Může se tento útvar objevit i po bouchnutí do prsa???
Nepřišla jsem na mamograf pozdě???

Yveta
Odpověď: Myslím, že u jednorázového traumatu je to nepravděpodobné. Je popisováno, že určitou roli snad hrají opakovaná mikrotraumata dlouho trvající. jako např. u brankářek při házené. Pokud vy máte ten pocit, že by to tak mohlo být, jde spíše o "náhodu". Ale jak známo, náhody neexistují:) . Důsledek traumatu nás donutí vzít na vědomí určitou část našeho těla, konečně si všimnout něčeho, co do té doby statečně přehlížíme... a jít na vyšetření...Může to tak a nemusí být. Důležité je, že jste dorazila na vyšetření .Ložisko je střední velikosti. Positivní, že spádové lymfatické uzliny v podpaží máte v pořádku. Další je možné odhadovat z podrobného imunohistochemického profilu odebrané tkáně. Neméně důležité je, jak je nemoc přijata.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky