MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 8730
Dobrý den, paní doktorko dovoluji si požádat o Váš názor. Asi před měsícem se mi kolem pravé bradavky vytvořilo červené kolo. V zasaženém místě jsem měla rozšířené červené cevky. Zčervenání trvalo cca 3-4 týdny a zvětšilo se na celé prso. Zčervenalé místo nesvědilo ani nebolelo. Nesetkala jste se ve své praxi s něčím obdobným? Děkuji Lada
Odpověď: Vážená Lado, nepíšete, zda příznak přetrvává, nebo zda již došlo k vyblednutí okolí bradavky a zmenšní prsu. V každém případě by se měl udělat test na boreliózu, v každém případě by se také měla udělat mamografie a sonografie se zaměřením na oblast pravého podpaždí. Může se jednat i o závažné onemocnění prsní žlázy. Neotálejte!!! Obě vyšetření Vám zařídí praktický lékař. Až si půjdete vyšetřit prsy mamografem, ověřte si, zda je pracoviště v síti akreditovaných - jsou uvedeny na totmo webu www.mamo.cz.Určitě lékařům ve screeningovém centru řekněte, jaké jste měla - nebo stále máte - příznaky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8728
Dobrý večer,měla bych prosbu,dneska mi volal nějaký Pán,jestli bych si chtěla přividělat,nabídl mi, že by ke mě přijela nějaká doktorka a že by mi z podprsí oebrali nějaké proteiny nebo co to a že by mi za to dali 5000kč. Chtěla jsem se zeptat jestli se něco takového vůbec dělá jestli se nejedná o nějaký podvod a jestli nemohu mít nějaké následky.Odběr prý trvá asi půl hodiny. Děkuji za odpověď.Lucka
Odpověď: Žádné takové postupy nejsou známé, řekla bych, že jde o podvod. Buďte opatrná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8727
Dobrý den,synovi je deset let a ma bolestivé bulky v obouch bradavkách na jedné menši.Vím že u dívek je to normální ale u chlapců také?Děkuji Brigita
Odpověď: Chlapci v tomto věku trpí často tzv. gynekomastií, zvětšením základu mléčné žlázy, kterou má každý muž. Souvisí to s hormonální situací v dospívání. Problém není třeba řešit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8726
Dobrý den, lékař mi předepsal HA Lyndinette. První pilulku jsem si, ale vzala až 7. den menstruace, jak mi řekl lékař. Na internetu jsem se, ale dozvěděla, že jsem si pilulku měla vzít 1. den menstruace. Když jsem si pilulku vzala až 7. den, od kdy budu chráněná před početím? Děkuji předem za odpověď.
Odpověď: Obecně je dobré v prvních dnech příliš na antikoncepci nespoléhat. Každá hormonální léčba má určitou dobu "náběhu".
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8725
Jsem muž.Je mi 64 roků a už asi tři měsíce mě bolí okolo bradavky levého prsu.Je nutné s tím jít k lékaři?
Odpověď: Jste ve věku, kdy se u mužů často objevují příznaky tzv. gynekomastie. Je nejčastější u mladých chlapců a pak u mužů nad 50 let. Jde o určitou hormonální nerovnováhu, která způsobí, že se zvětší základ mléčné žlázy pod jednou nebo oběma bradavkami. Ve vašem věku, ale existuje také pravděpodobnost - sice velmi a velmi malá - že se v základu žlázy pod bradavkou vytvoří nádor. Bylo by velmi vhodné, kdyby Vás praktický lékař odeslal do screeningového centra (vyberte si ze seznamu ta této adrese www.mamo.cz), kde se provede mamografie i ultrazvuk.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8724
Dobrý den, mám takový dotaz, svou dcerku kojím už skoro dva roky ale rok jen s pravého prsu, v levém se mi přestalo dělat mléko. od té doby mě párkrát bolelo ale vždy to přešlo,tentokrát mě zase začlo bolet ale nahmatala jsme si jako by zatvrdlinu, ale pochybuji ,že je to z mléka, tvoří se mi ho už hodně málo a nemám problém, že bych měla prso nalité. Můžete mi prosím poradit, co to může být. Nebo jak dlouho počkat s návštěvou gynekologa? Děkuji moc Silva
Odpověď: To, co máte v levém prsu, ze kterého nekojíte, je pravděpodobně mléko. Přestože z něj nekojíte, podléhá tento prst stejným hormonálním podnětům jako prs kojící. Tvoří se v něm méně mléka, to pak vytváří kolekci, kterou hmatáte. Doporučuji zkusit jemně prs masírovat ve vaně nebo pod sprchou. Pokud bude bulka ( bulky ?) přetrvávat, určitě se objednejte na ultrazvuk. (screeningové centrum, www.mamo.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8723
Dobrý den, mou 13 letou dceru bolí prso, mám tam jakokdyby zduřeninu.
Mám zajít k lékaři. Děkuji Vrbová
Odpověď: Vaší 13leté dcerce rostou prsa, což je v tomto věku běžné. Vývoj prsní žlázy probíhá někdy v podobě zduření či zatvrdlinek. To je zcela normální. Netraumatizujte jí návštěvou lékaře. Minimálně do 20 let věku života se nádory prsní žlázy nevyskytují.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8722
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mamografické vyšetření může indikovat kromě praktického lékaře a gynekologa i lékař jiného oboru, např. chirurg. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Mamografii může indikovat jakýkoliv lékař, pokudu jde o nějaký závažný příznak.Například i psychiatr. Preventivní (screeningovou) mamografii může indikovat praktický lékař, gynekolog i chirurg.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8721
Dobry den, uz par mesicu mam malou bulku pod levym prsem na vnitrni strane jakoby na kosti. Nejdrive jsem si myslela ze jde o vyrustek na zebru kousek od spoje hrudniho kose - muj physio mi to tenkrat potvrdil (tvrdil ze bezpecne pozna kostni vyrustek). Nicmene ja si tim ted nejsem jista, protoze bulka nezavisle na cyklu meni velikost a na dotek boli. Neni to zadne rapidni zvetsovani, spis nekdy skoro zmizi a pak se zase objevi, ale bolestiva a tvrda na dotek je porad stejne.
Je mi 26, 10 let beru HA - Regulon, v rodine neni zadna historie onemocneni prsu. Moc dekuji, Tina
Odpověď: Tak, jak potíže popisujete, řekla bych, že jde o tzv Tietzův syndrom - zduřování hlavičky žebra, což se děje především mladým ženám. Příčina je neznámá, obtíže obvykle vymizí samy. Klid by Vám přineslo, kdyby jste si nechala udělat ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru. kde jsou zkušení lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8720
Prosím o soukromou odpověď, děkuji. Před 9 dny jsem odstavila (postupným procesem) 10měs. syna. V posledním měsíci kojení odmítal pravý prs ( možná méně mléka i přes snahu kojit a odstříkávat než v levém), pravý prs zůstává menší i nyní, v obou nějaké mléko ještě je. Pravý prs je bolestivý na dotyk, jakoby horký uvnitř. Před půl rokem jsem v něm prodělala zánět. Na pohmat se zdá jiný, možná prázdnější? Mám utíkat na mamografii či nechat prsa po odstavení usadit? Lenka V. Hradec Králové
Odpověď: Obtíže, které popisujete by mohly svědčit pro opakovyný zánět prsní žlázy v pravém prsu. Máte malé dítě, a proto by bylo vhodné, abychom takto spolu nespekulovaly přes internet, ale aby Vás viděl specialista. V Pardubicích - ve screeningovém centru pracuje velmi zkušená lékařka MUDr. Iva Hrnčířová. Poraďte se s ní se svými problémy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8719
Dobry den pani doktorko.Mynuli tyden jsem si poprve prohmatavala prsa.Nasla jsem tam ruzne utvary,jakokdyby vlakna,v pravem prsu vic.Na dvou mistech citim tvrde boulicky,jednu kulatou,druha nepravidelneho tvaru,jsou jakkdyby napojena na ty vlakna.Byla jsem u dr.a poslal me na sono,diagnoza N 63,co to znamena,co si o tom myslite?Dekuji a prosim dotaz nezverejnovat
Odpověď: N 63 je zkratka pro tzv benigní - nezhoubné onemocnění prsu. Panu doktorovi se zřejmě vaše bouličky nezdají podezřelé. Je ale velmi dobře, že půjdete na sono vyšetření. Pokud bude vše v pořádku, vyšetřete se znova, abyste věděla, jak může vypadat pohmatový nález, který je v pořádku. Dobré instruktážní voideo o samovyšetřování je na www.ulekare.cz nebo www-lecba.nadoru.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8718
dobrý den
už jsem vám psala dotaz mi byl zodpovězen ale píšu znova protože mám červenou jizvu s otokem,který mě bolí jsem 2 měsíce po operaci prsu provádím tlakové masáže ,ale nic se nemění poradte mi co mám ještě udělat aby se to změnilo d+kuji za odpověd
Odpověď: Každá jizva se hojí individuálně, každá jizva má "právo" na tzv. vyzrávání. Vyzrávání, tedy hojení může probíhat týdny i měsíce. Buďte opravdu trpělivá. Tlakové masáže nepřehánějtě, paradoxně si s nimi můžete ublížit, pokud tkáň příliš hmoždíte. Může také docházet k jemnému krvácení pod jizvu, což není pro hojení ideální. Opakuji, že v tomto případě jen trpělivost přinese výsledek.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8717
Dobry den mam 28 rokov. pred siestymi rokmi ma zacalo boliet lave prso,ruka a krk. Bola som na vysetreni aj na mamografii a nic mi nezistili. Ako 22 rocna som porodila. Po porode som podstupila operaciu na zvetsenie prs. Bolest ma presla. Teraz su tomu styri mesiace, co sa bolest objavila znovu.Urobila som si samovysetrenie a nasla som si na lavom prse nieco tvrde ,ale nie gulicku a velmi ma boli aj bradavka a mam taky pocit , ako by to lave prso bolo odumrete,nic vlastne necitim pri dotyku bradavky. Je rakovina aj bolestiva?
Odpověď: Rakovina většinou nebolí. Jste ve věku, kdy je rakovina prsu velmi vzácná, nicméně jistě by bylo velmi dobré, kdyby jste podstoupila znovu ultrazvukové vyšetření. Je ale zapotřebí najít odborníka, který se vyšetřování prsní žlázy opravdu věnuje, kterému nebude dělat problém vyšetřit prsy s implantáty.Pokud žijete v Čechách, podívejte se na mapu screeningových pracovišť zde na www.mamo.cz a dojděte se do některého z nich vyšetřit. Sono (ultrazvukové vyšetření stojí 300Kč).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8716
Dobrý den.Je mi47 let,byly mi zjištěny t.č.benigní mikrokalcifikace v zkk bilat.Kontrola v lednu.Je to správné řešení,když píšete,žeto nejde z mamografu jednoznačně poznat,dotaz 8677.Musí se vždy dělát u mikrokalcifikací vakuova biopsie?
Odpověď: Kontroly mikrokalcifikací se prováděly v době, kdy neexistoval zzpůsob, jak je ověřit. Dnes zní doporučený postup jednoznačně: buď mají kalcifikace jednoznačně benigní rysy, poku se ale zvolí název mikrokalcifikace, vždy zůstává možnost, že mohou být zdrojem tzv. in situ karcinomu - přednádorového stadia. Shluky mikrokalcifikací se prostě mají ověřit cílenou speciální biopsií.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8715
Dobrý den,minulý týden jsem absolvovala vyšetření na mamografu,něco se tam nezdálo,tak jsem šla ještě na sono.Prý tam něco je,ale neví se co.Mám přijít na další kontrolu za 6 měsíců,myslíte si,že kontrola za 6měsíců stačí nebo bych měla jít hned.Je mi 45let a v naší rodině nikdo problémy neměl.Děkuji za odpověd
Odpověď: Je běžné, že se někdy musí po mamografii doplnit ultrazvukové vyšetření (sono), protože nepřehledná místa v mamografii dokáže prohlédnout po vrstvách. Potud je postup v pořádku. Není přípustné, aby jste odešla z vyšetření s tím, že je tam ještě něco, co se musí zkontrolovat za 6 měsíců. Povinnost každého akreditovaného pracoviště je říci, co je to NĚCO. Buď se má prohlásit, že to není nic vážného, a pak je běžná preventivní kontrola za rok, nebo se má kontrola udělat nejpozději do 3 měsíců.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8713
Dobrý den, je mi 21 let a chtěla jsem se zeptat zda v tomto věku je normální chodit na vyšetření rakoviny prsu. Vím že v těchto letech je výskyt vemi nízky ale chtěla bych mít jistotu. Děkuji K. Hnízdová
Odpověď: Je velmi dobré, že máte povědomost o pravidelné prevenci prsní žlázy, ve Vašem věku je ale vyšetření zbytečné - ovšem pokud nemáte velmi častý výskyt u Vašich příbuzných. Podívejte se na www.ulekare.cz a nebo www.lecba-nadoru.cz na osmiminutové video o technice samovyšetření Mama care, které jsme natočily právě pro mladé ženy. Vyšetřujte se pravidelně, po menstruaci. Naučíte se svou prsní žlázu dobře znát. Na preventivní vyšetření vyražte až Vám bude po 30, po porodech a kojení. Samozřejmě, pokud budete někdy mít pocit, že máte v prsu něco nového, pak s vyšetřením na ultrazvukovém přístroji (ve screeeningovém centru)neváhejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8712
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co znamená periareol válce v HVK,DZK,DK,DVK.Lákařka mi řekla,že je vše v pořádku,ale stále mě objednává na další kontroly a sona po půl roce.Mám se obávat,že z tohoto nálezu se může vyvinout něco závažného?Děkuji za odpověď.Petra.
Odpověď: Opravdu nevím, co jsou to periareolární válce - dokonce ve všech kvadrantech pru okolo bradavky. Připadá mi, že lékařka není odborník na vyšetřování prsní žlázy. Pokud Vám říká, že to nic není, jsou samozřejmě časté kontroly nadbytečné. Nenapsala jste, zda tento nález popisuje z ultrazvuku, nebo zda Vás vyšetřuje pouze pohmatem. Navrhuji: nechte se vyšetřit na jiném pracovišti, ideálně ve screeningovém centru (adresy zde - www.mamo.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8711
Dobrý večer, před 5lety se mi na prsu udělala bulka, obvodní mi jí rozřízla, ale od té doby mi z toho řezu pořád vytíká, něco jak tvrdý tvaroh a smrdí, nyní se mi na tom prsu udělál tmavě červený flek a mám v tom prsu dost velkébolesti..alarmující, nebo ne.děkuji
Odpověď: Podle popisu obtíží bych neřekla, že jde o závažný příznak, který by svědčil pro zhoubné onemocnění prsu. Nejsem si ale jistá, jak moc profesionálně bylo provedeno "rozříznutí" bulky. Určitě by to chtělo konzulaci chirurga, který se problémy prsu zabývá ALE po předchozím vyšetření ve screeningovém centru, aby se posoudilo, jak hluboko je afekce (ložisko zánětu)uložena. Obecně platí, že u opakujících se zánětů prsu je dobré vyhnout se konzumaci cukru, ale i nadměrné konzumaci mléčných výrobků. Obtíže, které máte, se rády vracejí a obtěžují. Zdůraňuji tedy: najděte si odborníka, který se pokusí jich Vás zbavit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8710
Dobrý večer paní doktorko, chtěla bych se zeptat zda lze urychlit vstřebávání seromu po operaci prsu. Myslím třeba obklady nebo nějaké masti. Děkuji
Odpověď: Vstřebávání seromu chce svůj čas. Nemám zkušennost s tím, že by pomohla lokální léčba, možná ale existuje nějaký bylinný odvar, který by mohl být prospěšnýi. Zkuste nějakého "zaručeného bylinkáře, zelenou lékárnu nebo nějakou podobnou adresu. Co je velmi důležité !!! Strana postížená seromem se nesmí namáhat, protože pak dochází k dalšímu plnění. Pokud serom opravdu obtěžuje svou velikostí, je dobré ulehčit punkcí. Tu udělá operující chirurg nebo radiolog za kontroly ultrazvuku (screeningová centra).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8709
Dobrý den,
dnes jsem si v pravém prsu nahmatala zduřeninu, kterou jsem tam dříve neměla (jakoby vystouplou žílu, která ale není vidět a vede od bradavky směrem vzhůru). Mám se raději objednat na ultrazvuk nebo počkat, zda nezmizí po menstruaci? Je mi 35 let. Děkuji.
Odpověď: Příznak, jak ho popisujete, odpovídá Mondorově chorobě, což je "zduření" žíly, často v souvislosti s hormonálně změněnou žlázu. Určitě nepropadejte panice, příznak velmi pravděpodobně vymizí. Bylo by ale vhodné zjistit, kde je pro Vás přijatelné screeningové centrum (mapa www.mamo.cz), pro případ, že by příznak přetrval přes menstruaci, jak správně píšete. Mělo by stačit ultrazvukové vyšetření. V současné době běží Avon akce Ženy ženám, pokud by se Vám podařila sehnat poukázka, dostala byste významný příspěvěk na vyšetření.(www.mammahelp.cz, www.zdravaprsa.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8708
Dobrý den,je mi 27 let a od puberty mám malé výrůstky v podpaží a pod prsy.Nedávno jsem se dozvěděla,že se může jednat o nadpočetné bradavky,které mohu být v budoucnu příčinou karcinomu.Je riziko vysoké a dají se odstranit?Děkuji Irena
Odpověď: Mnohočetné bradavky(přídatné bradavky) - polytelie - se mohou vyskytovat v podpaždí a dále v mléčné liště až k pupíku. Skutečně se udává, že mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny - mnoho takových mýtů se však traduje bez opory ve skutečnosti. Osobně jsem se nesetkala s takovým případem, v rámci České republiky nebyl podobný případ publikován. Osobně bych takový problém řešila spíše jako problém estetický. Pokud vám přídatné bradavky - (obvykle) pigmentované kožní afekce- vadí,nechte si je odstranit. Radila bych ale konzultaci plastického lékaře, aby byl estetický efekt co nejlepší. Je nezbytné !!! před operací nechat každou nadpočetnou bradavku vyšetřit ultrazvukem, aby se potvrdila nebo vyloučila přítomnost mléčné žlázy pod ní. Pokud je prsní přídatná žláza přítomná, musí být vyjmuta i s přídatnou bradavkou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8707
Dobrý den,chtěla bych se zeptat každý měsíc asi týden před menstruací oteču a to hodně,mám hodně bolavá a tvrdá prsa. Přitom beru víc než rok antikoncepci Yadine. To otékání je dost velké a dost mi to komplikuje život,gynekolog mě poslal k obvodní lékařce,která taky neví proč to je.. Dělali mi vyšetření na šťítnou žlázu ale vše bylo v pohodě. Už jsem z toho docela nešťastná... Je mi 27 let. Děkuji Pavlína
Odpověď: Zadržování vody v podkoží, ale i tělesně celkově před menstruací patří k běžným projevům - takové příznaky spadají do tzv. předmensruačního syntromu. Pod zkratkou PMS najdete na internetu mnoho odkazů a rad. Vyplácí se v týdnu před menzes nejíst sladké, nepít alkohol. Existuje mnoho bylinných směsí, které od potíží pomohou. K PMS obtížím samozřejmě může přispívat i antikoncepce. Ujasněte si, zda jí opravdu musíte užívat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8706
Dobrý den vynechala mi menstruace už 5 dní.Tak jsem si udělala 4 těhotenské testy a všechny mi vyšly pozitivní :) v nejbližší době se chystam zajít na gynekologii....a tedka mě pobolívá bříško a mám nějaký žlutý výtok prosím co to muže být? a chtěla jsem se zeptat co konkretně jeto špinění??? děkuji
Odpověď: Špinění je vlastně slabý krevní výtok, který se může vázat k těhotenství - některé ženy mají tento příznak v těhotenství i delší dobu. Špinění také může přejít v samovolný potrat. Vaším problémem však není špinění. Žlutavý výtok se také může vázat k časnému těhotenství a vůbec nic neznamená. Rovněž pobolívání v podbřišku je celkem běžné. Ne každé těhotenství ale končí porodem, však víte.To vše proberete se svým gynekologem. K těhotenství Vám gratuluji a přeji zdárný vývoj.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8704
Dobrý den, již delší dobu mě trápí bolesti prsou. V dřívě mě bolelo jen levé prso. Je mi 23 let a jsem bezdětná a těhotná nejsem.Absolvovala jsem 2x vyšetření prsou a bylo zděleno,že mám pouze velké mléčné žlázy.Bolest stále neustupuje,zkoušela jsem užívat mastodynon, pupalkový olej, vitamin E. Nic z toho mi nepomohlo dlouhodobě. Hormonální antikoncepci neužívám, protože mi způsobovala bolesti hlavy. Bolest je silnější s menstruací.Na prsou nesnesu ani podprsenku.Prsa mám tuhá a nahmatám v nich různé tuhé útvary. Předem moc děkuji za odpověď
Odpověď: Milá Terezo. Patříte mezi ženy, které trpí bolestivostí prsů a dobrá rada je nad zlato. Vyzkoušela jste opravdu mnohé, zbývá jen Kyselina listová - acidum folicum. Kupuje se volně v lékárně, je dobré aby nebyla v kombinaci s dalšími vitamíny. Užívání by mělo být alespoň tři měsíce. Počítejte s tím, že žádný z preparátů Vám nepomůže dlouhodobě, nebo dokonce navždy. Nezbývá, než střídat je stále dokola.Jste ještě v období, kdy prsní žláza dospívá, vývoj se obvykle ukončí okolo 25 roku věku. Určité zlepšení přijde po ukončení vývoje žlázy a po těhotenství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8703
Dobrý den , mohu se vás zeptat. Je mi 25 let, mám 2 měsíční miminko. Už v době těhotenství jsem si v levém prsu našla dvě bouličky oválného tvaru a jsou spíše ploché ,byli tvrdé na dotek . když jsem to řekla paní doktorce odpověděla mi abych si nato nesahala, že se mi dělá mléko. Když jsem se ale nyní prohmatávala bouličky jsou tam pořád,jsou stejné, ale nemizí mi. Prosím vás o radu co si myslíte, že by to mohlo být? děkuji Jana
Odpověď: Milá Jano. Takto na dálku opravdu nedokážu říci, jakého původu jsou Vaše bouličky. Protože se nezvětšují, zřejmě nejde o nic závažného. Pokud chcete mít klid, nechte se vyšetřit ve screeningovém centru. Jejich adresy jsou na tomto webu - www.mamo.cz. Pracují zde lékaři, kteří jsou velmi zkušenní v hodnocení ultrazvukového obrazu žlázy v laktaci. Vyšetření stojí obvykle 300Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8702
Dobrý den, je mi 20 let a nikdy jsem nebyla těhotná, nyní jsem si udělala těhotenský test a vyšel negativně, dělala jsem si jej ale proto, že když jsem vyšla z vany, tak jsem si nechtěně trošku zmáčkla prso a opravdu hodně mi z něj vystříklo takové kalné tekutiny ... zkusila jsem zmáčknout i druhé a tentokrát opravdu bílá tekutina, jako mléko ... Chci se zeptat jestli to je normální ? nevím si rady, nikde o bílé tekutině není ani zmínka, pokud se tedy nejedná o těhotenství, ale test mi vyšel negativně ... děkuji předem za odpověd :-)
Odpověď: Mléčná sekrece z prsů nesignalizuje těhotenství, ani s ním nijak významněji nesouvisí. Sekrece z prsů je jednou z obtěžujících ale nevýznamných strastí, které se váží k prsní žláze. Pokud má sekret bílou, žlutou, modrou nebo zelenou barvu, nebo pokud je dokonce čirý, je opravdu jen známkou mírně zvýšené hormonální aktivity, se kterou se nic nedá dělat - lépe řečeno, není obvyklé tento příznak léčit, protože neexistují léky na příčinu. Některří gynekologové podávají svým pacientkám Agnucaston, ale nevím s jakým efektem.Významná sekrece je krvavá nebo tmavě hnědá. Významnost sekrece se také posuzuje podle její spontánnosti. Pokud je častá, spontánní a krvavá, jde o jasný příznak zhoubného nádorů mlékovodů. Většina žen siv životě prošla obdobím, ve kterém měla sekreci z prsů. Některé trpí sekrecí celý život. Existuje dobrá rada : Zbytečně nezkoušejte, zda se po zmáčknutí sekret objeví.Udržuje se tím jakýci okruh dráždění, který sekreci udržuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8701
V posledních čtyřech měsících mívám bolest v levém prsu, vždy ve stejném místě (pod dvorcem), vždy v době ovulace - bolest trvá zhruba 5 dní. Jiné změny na tomto prsu jsem nezaznamenala. Je mi 43 let, mám čtyřletou holčičku. Chceme druhé děťátko. V průběhu roku jsem již třikrát otěhotněla. První těhotenství se operačně přerušilo z důvodu úmrtí plodu v 6-tém týdnu. Druhá dvě těhotenství skončila samovolně již ve třetím týdnu. Nevím, zda to může souviset. Prosím, mám to nějak řešit, nebo je to normální? Je mi spíše divné, že je ta bolest pouze v jednom prsu. Děkuji,Ivana J.
Odpověď: Jednostranná bolest prsu je obvyklý příznak, ve Vašem případě může signalizovat určitou hormonální nerovnováhu, která souvisí se spontánními potraty. Jednostrannost obtíží také není nebezpečná. Pokud ale chcete opravdu mít ještě další dítě, velmi bych Vám doporučovala, abycte podstoupila preventivní vyšetření - mamografii i ultrazvuk. Jakkoliv se to v dnešní době zdá obvyklé, není těhotenství ve Vašem věku již zcela fyziologická záležitost. V žádném případě tím nemyslím, že byste neměla další dítě mít. Chci Vám jen doporučit, abyste prošla veškerá preventivní vyšetření, která jsou běžně dostupná, abyste si mohla být jistá, že do těhotenství, které je pro organismus velkou zátěží, vstupujete zcela zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8700
Dobrý den,
mam 6 měsiční hočičku,kojím od začátku.V měsíci jsem měla zánět v pravém prsu léčen ATB. Několikrát zatrvdlinky v levém prsu-daří se j rozmasírovat a odsát. Dneska jsem si zašla preventivně na sono prsou.V tom pravém mám 2 cysty,ale v klidu. A na levém uzliky.Pani doktorka říkala,že nemám mít strach a prsa řádně vyprazdňovat.Opravdu se nemusim obavat?
Odpověď: Potřebuji vědět, jak jsou uzlinky veliké a celkově přepsat jejich vzhled. Také potřebuji vědět, kde jsou uzlinky uložené a zda si je hmatáte. Napište, prosím, ještě jednou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8699
Dobrý den, jsem 9.den po operaci prsu s celkovou revizí axily.V této jizvě mám neustále bolestivý otok a "bouli".Tento otok mi neumožňuje ani pořádně připažit.Lékař mi řekl, že mám čekat, že se to vstřebá. Jinak, že to "píchne".Jak dlouho čekat, abych to nezanedbala? Děkuji za odpověď
Odpověď: Vy nemůžete nic zanedbat. Vypuštění "seromu" - jak pan doktor říká "píchnutí" je jen na něm. Seromy jsou velmi častou součástí operace podpaždí, nedá se jim předejít. Buď se samy vstřebají, nebo se chirurgicky vypustí. Jsou lymfatického původu. Když se vypustí moc brzy, začnou se doplňovat a vytvoří se okolo nich membrána, která začne nasávat další tekutinu. Buďte trpělivá. Pooperační změny jsou běžnou součástí léčby, někdy obtěžují více, jindy méně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8698
Dobrý den,dnes byla maminka na mamografickém vyšetření,řekly jí jen ,že má menší stíny,ale že to je v pořádku
Lékařská zpráva:
Dle tabára typ I,středně denzní residuální kresba místy splývavého charakteru
vlevo v HZK a DKK ostře ohraničené slabě denzní nodularity benig. charakteru vel. 5mm
Bez formovaných patol. ložiskových změn ,bez distorze struktur
Patol.Mikrokalcifikace nevytvořeny
Kuže,podkoží bpn. Drobné uzliny v Axilách
Závěr: Bez známek malignity Tabár I ,BI-RADS 2-benigní

Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Mamografie Vaší maminky je na jedničku. Nejdůležitější je věta : Bez známek malignity. Všechno ostatní je jen popis snímku, který slouží radiologům pro příští kontroly.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8697
DOBRÝ DEN, je mi 37 let, MÁM ZA SEBOU CHEMOTERAPIE A ABLACI PRSU, NYNÍ SE LÉČÍM HORMONÁLNĚ, UŽÍVÁM ZOLADEX JIŽ ROK, TENTO MĚSÍC SE MI, ALE OBJEVILA MENTRUACE. CO TO PRO MĚ MŮŽE ZNAMENAT? Děkuji za info. Hezký den. Zuzka
Odpověď: Milá Zuzko. Je mi líto, na tento dotaz nedokážu odpovědět profesionálně. Nejsem odborník na léčbu - jako nikdo z nás, co pracujeme v této poradně. Návrat menstruace znamená, že nedošlo k úplnému potlačení činnosti vaječníků. Nejde o žádné zhoršení nebo špatnou zprávu. Zcela určitě však tento fakt, že seVámi vrátila menstruace, řekněte svému gynekologovi. Snažte žít stejně jako před nemocí. Dopřávejte si jen pozitivní podněty, vyhýbejte se zbytečným problémům i špatným lidem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8696
Dobrý den, před dvěma lety mi byl na UZ diagnostikovám FA vel.2cm, potvrzeno bipsií,po 2 letech se zvětšil na 3 cm a byla doporučena operace. Při histologii se ale FA již nepotvrdil, dostala jsem informaci, že je to sarkom, ale že je nezhoubný a není třeba další léčby. Je možné, že se screeningové pracoviště i biopsie spletly v diagnóze? Mám věřit nálezu z histologie, že je nádor nezhoubný nebo se ještě obrátit na nějaké jiné pracoviště? Ale na které? Jak zkušený musí být lékař, aby toto rozhodl? Je mi 38 let. Výsledky histologie jsem neměla v ruce, tak interpretuji, co mi bylo řečeno ústně.
Odpověď: Cystosarkoma phylloides - tak se jmenuje váš nezhoubný nádor. Cystosarkomy v ultrazvukovém obraze imitují fibroadenomy. Odlišují se od nich jen tím, že rostou rychleji. V počátcích je zaměnitelná i histologie. Proto se musí dynamika růstu fibroadenomů hodnotit. Na druhou stranu není vhodné fibroadenomy okamžitě operovat, to by musela operaci podstoupit pomalu každá čtvrtá žena. Sreeningové pracoviště se zachovalo podle standardních postupů. Do budoucna je nezbytné docházet na pravidelné kontroly, kombinace mamografie a ultrazvuku se musí naplánovat individuálně. Sarkomy se totiž umí vracet, jejch návrat - recidiva - však již může mít maligní - zhoubnou složku. Z Vaší diagnózy mějte zdravou dávku obav, ne panický strach. To je heslo, které obecně razím ve vztahu k problematice nemocí prsů. Zdravá dávka obavVás má každoročně má dovést na další kontrolu. Žijte jako zcela zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8695
dobry den,dnes mi zacala menstruace a od vcerejska mam v prse bulku,uz jsem ji tam pred rokem mela,doktor rikal ze je to jen zbytnela tkan,uzlina,po vysazeni ha mi zmizela a tet se mi po roce udelala znova,souvisi to se zacatkem menstruace?dekuji za odpoved
Odpověď: Před každou menstruací se dějí v prsní žláze veliké změny.mohou vyústit ve vznik bulky- okrsku zduřelé žlázy. Pokud by bulka přetrvávala dva měsíce, nechte se raději vyšetřit ve screeningovém centru - jejich adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz. Je vždy dobré mít jistotu. Pokud je Vám do 35 let, postačí vyšetření ultrazuvukem. Stojí 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8694
Dobrý den,
mého manžela již pět měsíců trápí otok a bolestivost levého prsu, v bradavce jsou při pohmatu cítit jakési zduřeniny (něco jako provázky), jeho ošetřující lékař mu doporučil krém na mazání a magnesium, ale prsní sval mu neprohmatal. Konstatoval, že je to po namáhavé práci, kterou manžel dělal. Místo má občas na dotek citlivé, výtok z bradavky nemá. Prosím můžete nám poradit nějaký postup? Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Zuzana Kočí
Odpověď: Příznaky, které popisujete, se nazývají gynekomastie. Dojde při ní ke zduření základu prsní žlázy muže pod jednou bradavkou, nebo dokonce oboustranně. Každý zdravý muž má pod bradavkami miniaturní základ prsní žlázy.Gynekomastie je velmi častá obtíž u mužů do 30 let, pak se objevuje u mužů nad 50let věku. V tomto starším věku věku trpí gynekomastií dokonce více, než 50% mužů. Příčinou jsou velmi často různé přípravky, které muži pořizují v posilovnách, některé preparáty, které se používají na léčbů nemocí prostaty, dokonce určitý druh léků na nemoci srdce.Určité procento gynekomastií přichází bez zjevného původu. Gynekomastie není nebezpečná, pouze obtěžuje . Pokud je zduření tak veliké, že by mělo být odstraněno, měl by ho provést chirurg, který má zkušennost s léčbou rakoviny prsů u žen. Jde o to aby kosmetický efekt nebyl horší než před léčbou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8693
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na sekreci z prsu, již 6 let jsem po ukočení kojení a občas ne vždy - po zmáčknutí bradavky se mi objeví malá kapička nažloutlé tekutiny, více z levého prsu. Někdy také po koupání. Léčím se se štítnou žlázou- beru 4x týdně 1/2 Euthyroxu 50 mg. Je třeba tento stav nějak řešit - jít na mamograf nebo jiné vyšetření? o jaký problém by se mohlo jednat? Může to být i projev přecitlivosti bez vážné příčiny?
Odpověď: Sekrece z prsů je jednou z obtěžujících ale nevýznamných strastí, které se váží k prsní žláze. Pokud má sekret bílou, žlutou, modrou nebo zelenou barvu, nebo pokud je dokonce čirý, je opravdu jen známkou mírně zvýšené hormonální aktivity, se kterou se nic nedá dělat. U Vás se samozřejně nabízí vazba na nedostatečnost hormonů štítné žlázy, léčba je často provázena sekrec z prsů. Zde existuje veliká provázanost. Významná sekrece je krvavá nebo tmavě hnědá. Významnost sekrece se také posuzuje podle její spontánnosti. Pokud je častá, spontánní a krvavá, jde o jasný příznak zhoubného nádorů mlékovodů. Nezkoušejte zbytečně, zda se sekret objeví po zmáčknutí. Dochází tím k dráždění bradavky, které sekreci posiluje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8692
Dobrý den.
Je mi 40 let a absolvovala jsem preventivní prohlídku - mamograf a sono.
Na sonu byly pouze cysty o velikosti do 4mm, ale z mamografu je ve zprávě napsáno, že je tam benigní stín vel 4mm vs uzlina...Na další kontrolu mě objednali až za rok s tím, že si nemám dělat starosti.
Opravdu se nezkoumá o jaký útvar jde?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Uzlinky v prsech - tzv intramamární uzliny - jsou často vidět na mamografii. Pokud Vaši mamografii hodnotili ve screeningovém centrum, můžete věřit, že popsaná změna je opravdu jen fyziologická uzlinka. Lékařje povinen popsat v ultrazvukovém i mamogfrafickém obrazu vše, co vidí, i když jde o nezhoubné záležitosti. Kontrola za rok postačí
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8691
Dobrý den, je mi 48 let a mám opakovaně záněty prsou, po vyšetření na sono jsou tam mnohočetné cysty.Jsem opakovaně léčena antibiotiky a není mi z nich dobře. Po punkci to bylo posláno na cytologii a je negativní. Je možná léčba homeopatiky. Proč se to pořád opakuje?Děkuji za odpověď Romana.
Odpověď: Opakované záněty prsů jsou velmi svízelná záležitost, antibiotika nepomohou, jejich užívání je zbytečné!!! Punkce cyst může mírně odlehčit problému, je dobře punktovat vždy ty největší a bolestivé cysty. Cytologii prakticky nemá smysl provádět, nikdy nepřinese výsledek. Záněty prsů trpí ženy s diabetem, obecně ženy. které nadměrně konzumují cukry. Může jít o selhání imunity obecně. V léčení těchto obtíží vždy sázím více na tradiční čínskou medicínu nebo na léčbu homeopatiky - je ale třeba si vybrat homeopata, který má velké zkušennosti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8690
Dobrý den, dcera je 8 měsíců stará a už má 2 zduřelé jedno prso, uzlinu patrně. Mám navštívit lékaře? Vypadá že jí to nebolí. Děkuji
Odpověď: Popisujete velmi časté příznaky, které postihují holčičky ve věku kojence. Ddošlo ke zduření základu mléčné žlázy. Znamená to, že má vice estrogeeních hormonů - může to být z kojení, mohou být i její vlastní. Problém neřešte. Holčičku byste zbytečně vystavila lékařskému vyšetření. Poslali by Vás ns ultrazvuk, který by jen potvrdil to, co říkám. Zduření se zklidní samo - může to trvat týdny ale i měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8689
Dobrý den, dobrý den chtěla bych se zeptat, zda má asymetrie prsou nějaký vliv na rakovinu prsu. Mám pravé prso větší než levé, dříve to bylo jen nepatrně a nikdo jiný by si toho ani nevšiml,ale za posledních několik měsíců je rozdíl již viditelný na první pohled - jde asi o jedno číslo. Je mi 25 let a těhotná jsem nikdy nebyla. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaká souvislost asymetrie a rakoviny prsu. Nebo zda je normální, aby se ten rozdíl v mých letech najednou takhle projevil. Moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Opravdu se nemusíte obávat.Asymetrie prsů je vrozená záležitost a nemá žádnou souvislost s rizikem vzniku rakoviny prsů. Obvykle se rozdílnost objeví nejčastěji ve věku okolo 25 let, neboť v té době je prsní žláza nejobjemnější, tvoří největší část prsu. Velikostní asymetrie je obvykle způsobená menším objemem tukové výplně prsu, která je v určité vrstvě před žlázou i za žlázou. Zkušenosti ukazují, že v těhotenství se velikost prsů částečně, někdy i významně srovná, a tak to zůstane po zbytek života. Pro dobrý pocit zkuste navštívit prodejnu zdravotnických potřeb, kde prodávají různě tvarované gelové výplně do podprsenky, ty Vám pomohou asymetrii srovnat tak, abyste se cítila dobře. Stejně jako v jednom z předchozích dotazů přidám na závěr drobnou radu: nepřeceňujte význam velikosti prsů. Muži na ženách oceňují mnohem více jejich chování - zda jsou veselé, mají smysl pro legraci, všímají si jejich vlasů - milují dlouhé, očí a další znaků ženství. Využijte všeho, co Vám příroda nadělila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8688
Dobrý den,
mám velmi malá prsa. k tomu ještě ploché bradavky. hodně mě to trápí. po stránce estetické. četla jsem na internetu o systému niplette na ploché a vpáčené bradavky. při dlouhodobém nošení, mají být bradavky vystouplé dokonce na trvalo. většinou to ale bylo uváděno v souvislosti s kojením. může pomoci tento přístroj i mě, jakožto nekojící. děkuji za odpověď.
Odpověď: Musím popravdě říci, že nemám zkušennost s použitím niplette, neměla jsem možnost toto probrat ani s nějakou pacientkou. Podívejte se na nějaký diskusní chat okolo těchto problémů.
Nenapsala jste, kolik je Vám roků. Pokud jste ještě velmi mladá - do 30let, můžete počítat s tím, že se Vám prsy ještě samy zvětší. K druhému zvětšení dochází fyziologicky okolo menopauzy.Na závěr přidám radu : nepřeceňujte příliš význam velikosti prsů ve vztahu s muži. Mužům se vždy líbí ta prsa, která má jejich milovaná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8687
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, léčím se s rakovinou prsu, beru léky zoladex a tamoxifen, je mi neskutečně zle, mám návaly i dva do půl hodiny, v noci nespím, mám bolesti hlavy, už mi vadí i oblečení které nosím...

Děkuji za rady
Odpověď: Milá Katko. Všechny ženy, které jsou léčené antiestrogy, kam tyto preparáty patří, mají obdobné obtíže. Jen se liší míra příznaků. Věřím, že léky potřebujete, oba přípravky se podávají pro snížení rizika návratu rakoviny. Zeptejte se svého onkologa, zda jsou dávky léků v pořádku, zda by se nějak nedaly upravit, aby jste léčbu lépe snášela. Všechy příznaky, které popisujete se budou postupně měnit - bude se zmenšovat jejcich intenzita. Navozují totiž klasické přechodové obtíže, které zcela určitě jednou vymizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8686
dobry den prosim o popsani nalezu:zaver-ztencela hypofyza s konkavni horni hranici na dne rozsireneho sedla bez znamek adenomu svedci pro Empty sella pri insuficienci sellarniho diafragmatu a asymetricke invaginace suprasellarnich cisteren,ktere jsou pricinou asymetrickeho ulozeni infundibula.zvetseni sedla je ppodmineno pulzacemi likvoru.v porovnani s MR z 7.3 2007 nalez stacionarni.
Odpověď: Na těchto stránkách odpovídají rentgenologové, specialisté na diagnostiku prsu.Nejsem ani já odborníkem na MR mozku,ale pokusím se Vám alespoň trochu nález objasnit. Nevím, pro jakou diagnózu bylo opakovaně MR mozku provedeno, předpokládám nějaký hormonální problém, který souvisí s podvěskem mozkovým, který se nazývá hypofýza. Kostěná část - tzv sella by měla být přemostěná vazivem - diafragmou, ta však na vyšetření není vidět, zřejmě chybí již od narození. Proto se do selly - lůžka v kosti přibližně za obličejovou částí lebky - mohou vtlačovat části mozku, které tam normálně nebývají. Nález je stejný ve srovnání s minulým vyšetření, to vyjadřuje slovo stacionární. Jaké obtíže a zda vůbec existují obtíže k takovému nálezu Vám nejsem schopná říci, to budete muset probrat s neurologem nebo endokrinologem, kteříi - předpokládám- tohoto pacienta léčí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8685
Dobrý den, byla jsem na biopsii. Výsledek je duktální karcinom G1, receptory HER2 negativní, Ki67 pozitivní v 10 % nádorových buněk. Estrogenové receptory negativní, progesteronové 100%. Co znamená označení G1 a Ki67 a lze léčit tento nádor také hormonální léčbou?
Děkuji za odpověď. Dáša
Odpověď: Byl Vám diagnostikován zhoubný nádor v nízkém stadiu agresivity. G1 znamená právě označení pro nízkou agresivitu, rovněž nízká hladina Ki67 podporuje předpoklad, že jde o nádor, který roste pomalu a nemá velké sklony k metastazování (vysílání nádorových buněk do uzlin nebo jiných orgánů v těle). Hormonální léčba se dává většinou ženám ve vyšším věku. Jde o antiestrogenní léčbu, ke které podle výsledku biopsie nemáte úplný předpoklad. Léčbu stanovuje onkolog vždy individuálně, věřte jeho zkušennosti, nebojte se optat přímo Vašeho ošetřujícího onkologa.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8684
Při objednání na ultrazvukové vyšetření prsou mi bylo doporučeno zajistit si slevový kupon od AVONU, prosím o jeho zaslání nebo o inf. kde bych ho mohla obdržet. Děkuji
Odpověď: Slkevové kupony Avonu se každoročně vydávají v akci Ženy ženám obvykle v období červenec-říjen. O distribuci kupónu se dozvíte na stránkách Avonu, na www.zdravaprsa.cz nebo ve střediscích Mamma help, kam vede bezplatná linka pomoci. Podívejte se tedy také na stránky www.mammahelp.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8683
chtěla bych se optat je ožné aby se vaječník otočil kolem své osy??
Odpověď: Nejsem gynekolog, ale ještě z dob studia vím, že různé odchylky v poloze vaječníků jsou možné, dokonce jejich rotace. Pokud došlo k otočení až během života, musel k tomu být nějaký důvod. Určitě se znova zeptejte svého gynekologa a trvejte na vysvětlení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8682
Dobrý den,
bola som na vysetrení prsnikov a diagnozu mam:
Koža, podkožie, mammilly bpn. Centrálne retroareolárne a v časti plochy LHQ bilat., sú pruhovito-škvrtnité zahustenia charakteru dysplázie. Bez ložiskovej lézie, bez patologických MIK.
SONO: Bez ložiskových zmien. Axilly bez LAP.
Záver: dysplasio mammae bilat., symetrický nález. BI-RADS 2

Ďakujem pekne
Odpověď: BI-RADS 2 znamená: zcela zdravá prsa, velmi dobře přehledná. V Čechách už se prakticky neužívá výraz dysplazia, jde o zavádějící výraz, který prakticky jen říká, že máte v levém prsu v horním kvadrantu zbytkovou žlázu. Překvapuje mne jen , že podobný nález nemáte v pravém prsu, nálezy totiž bývají zcela symetrické v obou prsech. Při příští kontrole se tedy svého vyšetřujícího lékaře ptejte, proč je asymetrie v levém prsu oproti pravému.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8681
Dobrý den, je mi 27let, před dvěma a půl roky jsem porodila, dcerku jsem kojila necelý rok. V době kojení jsem si našla bulku dole pod bradavkou, objednala jsem se k dr., ale když jsem tam za dva týdny přišla, bulka do té doby zmizela. Dr. řekl, že to zřejmě byla mléčná žláza a nikam dál mě neposlal. Jde o to, že poté, co jsem přestala kojit, začala jsem mít velmi citlivé bradavky a bolestivá prsa. Je to taková dloubavá bolest, co občas vystřelí až do podpaždí. Poradíte mi, prosím, co by to mohlo být?
Odpověď: Bolestivost prsů je velmi častý příznak, který se jen obtížně řeší. Často zmizí sám. Pokud opravdu bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně. Bolest prsů také může být způsobená blokádou žeber a celkově potížemi s páteří, proto uvažujte i tímto směrem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8680
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký vliv má na těhotnou rentgen- u zubaře. Těhotenský test mi vyšel pozitivní. Chttěla bych vědět, zda by byl pozitivní i při poškození plodu, popř. při spontánním potratu, občas trochu špiním. Děkuji za odpověď. Petra Tomková
Odpověď: Zubní rentgen nemůže poškodit plod. Paprsky jsou jednoznačně cílené jen na kořen zubu, sekundární záření je odfiltrováno. Čím je plod větší, tím je obecně k jakémukoliv záření, třeba i televiznímu, odolnější - to jen pro Vaši informaci do budoucna. Špinění je v těhotenství velmi častý příznak, přesto jej konzultujte s Vaším gynekologem. Pokud špinění přejde ve spontánní potrat, není původcem RTG zubu, ale hormonální nedostatečnost. Držím palce, aby se Vaše těhotenství zdárně rozvíjelo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8679
Dobrý den při pádu z kola mi našli na CT větší parench.cystu.Co mám dělat dál?Zdá se mi že mne tlačí v zádech v úrovni ledviny.Děkuji za odpověď Tomanová
Odpověď: Z vašeho dotazu není jasné, v jakém orgánu se cysta objevila. V prsu?, v plicích, v nadledvině? Je třeba doplnit tuto informaci, pak se pokusím Vám odpovědět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8678
prosím co znamená diagnoza N 60.1
Odpověď: N 60.1 je velmi neurčitá diagnóza, která ale neříká, že existuje podezření na zhoubné onemocnění.Používá se pro nejasné příznaky, obvykle pro zhrubělý pohmat v prsu. Lékaři tuto diagnózu používají zejména tehdy, když chtějí ženu poslat na vyšetření prsu do screeningového centra na pojišťovenskou platbu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8677
Dobrý den.Proč jsou mikrokalcifikace nebezpečné?Děkuji za odpoved.
Odpověď: Mikrokalcifikací se celá škála, určitá část z nich může signalizovat závažný příznak. Je to tehdy, když se vyskytují jako součást tzv in situ karcinomu, ze kterého se vždy časem vyskytne pravý zhoubný nádor. Z mamografie nelze jednoznačně poznat, zda jde o mikrokacifikace "hodné" nebo "nebezpečné", nejlepší cestou je jejich ověření pomocí tzv. vakuové biopsie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8676
Dobrý den,je mi 41 let,na sono chodím pravidelně,poslední nález před 2 lety v normě, nyní bulka 1,8x0,6 cm.Závěr core biopsie-může se jednat o ložisko adenosy event. o změny ve fibroadenomu.Maligní nádorové struktury nepřítomny. Imunohistochemie p53,CD10-positivní v myoepiteliích.Je možné, že ani po biopsii není jednoznačně určen charakter bulky,a jestli je zásadní rozdíl mezi oběma uvedenými?Bulka prý těsně přiléhá k prsní žláze, proto ji nelze vyndat, to by mi prý museli vyndat celý prs.Kontrola na sono za rok.Myslíte, že mohu být prozatím klidná? Moc děkuji.
Odpověď: Adenosa i fibroadenom jsou nezhoubné varianty ložisek v prsu. Někdy skutečně jednoznačně nejde rozlišit o jaký nezhoubný nádor jde, jde ale jednoznačně rozpoznat variantu zhoubnou (karcinom) a nezhoubnou. Proto můžete být klidná. V současné době se v ČR začínají rozvíet nechirurgické postupy odstraňování malých hůře dostupných ložisek. Zatím zůstaňte v klidu, o novou metodu se můžete zajímat do roka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8675
Dobrý den,
po porodu jsem měla do 3m dítěte problémy s kojením, přičemž od narození syn preferuje pravý prs. Nyní je na levém prsu bradavka vtažená mnohem výrazněji než bývala před porodem. Teď jsem si přečetla, že vtažená bradavka a odmítání dítětem jsou příznaky rakoviny prsu. Chtěla bych se zeptat, zda má význam samovyšetření prsu v době kojení (na prohmatání jsou hodně strukturovaná, ale výrazný útvar jsem nenahmatala) a mám ihned vyhledat lék. vyšetření a nebo vyčkat až na ukončení kojení, popřípadě kojení ukončit. Děkuji Daniela
Odpověď: Bradavka levého prsu se výrazněji vtáhla, protože ji dovnitř vtahuje objemná žláza v laktaci. Dítě levý prs odmítá, protože se při pití mnohem více namáhá, než na pravém prsu. Zkuste během kojení z levého prsu jemně masírovat prsní žlázu, pomáhejte vybavit mlého do pusinky dítěte. V žádném případě kojení neukončujte. Źláza v laktaci je hůře prohmatná i vyšetřitelná ultrazvukem. Kdyby ala v prsu bylo patologické ložisko, určitě byste byla schopná ho vyhmatat. Po ukončení kojení se objednejte do některého ze screeningových center - jejich adresy jsou na interaktivní mapě na tomto serveru www.mamo.cz.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8674
Dobrý den, již asi druhý týden u sebe pozoruji občasnou bolest a píchání v pravé bradavce. Na podprsence jsem zaznamenala malý flíček jantarového zabarvení, přičemž při zmáčknutí bradavky mi z ní vytéká malé množství takto zabarvené tekutiny. Při podrobnějším ohledání obou prsů jsem nezaznamenala žádné bulky ani změny. Poradíte mi prosím, zda-li se mohu rovnou objednat na odborné pracoviště a jaké nebo musím problém nejprve konzultovat s obvodní lékařkou, a také jakou nemoc může můj problém signalizovat? Velice Vám tímto děkuji
Odpověď: Příznaky, které popisujete signalizují hormonální změny. Ty se mohou objevit kdykoli v životě ženy. Chybí mi údaj o Vašem věku. Do screeningovépho centra se můžete objednat sama, pak ovšem stojí obvykle vyšetření 300 Kč, můžete také požádat obvodní lékařku nebo gynekologa o doporučení. Růné barvy výtoku z prsu nejsou nebezpečné, jakmile se objeví čerstvá nebo starší krev(hnědá), nemá se vyšetření odkládat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8673
Dobry den,je mi 25 let a jsem v 7 tydnu tehotenstvi....otehotnet jsem nechtela,k doktorce jsem objednana pristi tyden.....zvazuji potrat,myslite ze je to v mem veku vhodne?
Odpověď: Milá mladá dámo. Srdce mi bolí, když čtu Vaše řádky. Jste zralá žena, ve věku, kdy je žena nejlépe hormonálně vybavena k tomu, aby porodila dítě. Prosím, zvažte ještě jednou Vaše rozhodnutí. Znám stovky příběhů žen, které se v mladém věku rozhodly tak, jak zvažujete Vy. Celý život litují, že nepřivedly na svět své dítě, protože je zaskočilo neplánovaně. Mnohé z nich již nikdy neotěhotněly. Všechny by chtěly osudné rozhodnutí změnit. Dítě je to nejlepší, co může ženu potkat. Problém je nemoc, drogy, úraz. Přemýšlejte, budu na Vás myslet.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8672
Dobry den..Mam 38r.,bezdetna,3r. na HAK,stara mama mala rak.prs. v 78r.,vyliec.sa.V r. 2010 mi bol na sonog.vyset.najdene ohranic.lozisko,7krat 11mm.Urobili mi biopsiu,so zaverom:bunecnaty fibroadenom. Odvtedy chodim na pravid.polroc.sona,bez zmeny,posledne pred 3tyzd..Moja gynek.,ma poslala na konzult.do Mamacentra.Tam ma lekar uz nevysetr.,len si pozrel vysledky a odporucil expirtaciu,'dlhodoby odklad nie je vhodny'.Odchadzam na dlhsiu dobu do VB.,mam cestu odlozit,absolvovat operaciu alebo to este moze aspon pol roka pockat?Fib. nenahmatam, neboli ma,je operacia nutna?Dakujem za radu.
Odpověď: Extirpace jako řešení neměnného ložiska, které navíc bylo ověřeno biopsií mi připadá velmi unáhlené. Z podkladů, které píšete, je zřejmé, že na pracovní cesto do zahraničí můřete odjet.Pokud stojíte o třetí názor, napište ještě jednou,jsem ochotná Vás vyšetřit. Pracuji v Praze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8671
Dobrý den,
byla jsem na vyšetření na mamografu a ve zprávě mám napsáno, že mám hrudkovitou kalcifikaci vpravo. Chtěla bych poprosit o vysvětlení, co to znamená. Dočetla jsem se, že kalcifikace znamená vápenatění, ale v souvislosti s vyšetřením prs, to nevím, co to je. Moc děkuji. Soňa
Odpověď: Hrudkovité kalcifikace jsou skutečně pouze známkou vychytávání vápníku - obvykle v tukové součásti prsů. Jsou nevýznamné a nikdy se nestanou zdrojem zhoubného bujení. V mamografickém popisu se však musí objevit, je patrné, že lékař analyzoval vše, co měl. Neobávejte se, jste zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8670
Dobrý den mám problém mám vyrážku svědivou docela dost na tříslech a nevím o co jde..Loupe se mě i kůže.Hygiena je velice dobrá a mažu si to..Indulonou..Nevíte oč by mohlo jít..? Děkuji Štěpán K.
Odpověď: Milý Štěpáne, Vaše kožní problémy touto cestou nevyřešíme. Prosím, nechte se poslat Vaším praktickým lékařem k dermatologovi (kožnímu lékaři), který si musí nález pořádně prohlédnout a určit druh potíží a léčbu. Indulona je dobrá na promazávání, ale problém neřeší. Nebojte se, žádný lékař se nebude domnívat, že je to problém špatné hygieny. Nenechte problém rozrůst tak, aby byl hůře řešitelný..
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8669
Dobrý večer,
necelý měsíc beru hormonální antikoncepci a už přes týden mě trápí svědění bradavek, může to být tou antikoncepcí?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Souvislost s užíváním antikocepce se opravdu nabízí, tělo si na léčbu zvyká. Zvykací období trvá většinou tři měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8668
Prosím o Váš názor, již 2,5 roku jezdím několikrát do roka do akreditovaného centra Na Zelený pruh do poradny s občasným krvácením z prsu (pár dní trvající maličké flíčky krve,jinak žlutý sekret). Mnohokrát jsem absolvovala SONO, 2x magnetickou rezonanci,3x neúspěšně duktografii,3x mamograf,ale příčina nenalezena. Myslím, že pokud bych měla zhoubný nádor,tak už by za tuto dobu byl viditelný. Děkuji Darina 50 let.
Odpověď: Občasné krvácení z bradavky je velmi složitý problém, většinou jde o nezhoubný papilom, který se ale velmi těžko prokazuje. Jste příliš mladá na to, aby se někde udělala diagnostiká chyba, proto jste měla již tolik druhů vyšetření. Bohužel existuje zkušennost, že při občasném krvácení se může pomalu vyvíjet zhoubné onemocnění, není ale prokazatelné, a pak náhle dojde ke zvratu. Proto častější kontroly. Operovat naslepo nejde, protože nelze zjistit, odkud krev pochází. Jakkoli je situace pro Vás nepříjemná, vezměte pozitivně fakt, že se tým lékařek opravdu snaží nic nepropást. Pokud krvácení přestane, nebude důvod k dalším vyšetřením.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8667
Jsem po kvadrantektomii I.dx DCIS neinvazivní, 0,2 mm, nehmatatelný, zjištěný vakuovou biopsií (3 ze 17 vzorků pozitivní ), G1,Mi5%,ER100,PR80, sentinelová uzlina negativní.
Jakou následnou léčbu mi doporučujete?
1. Bez další léčby (ochranný lem je dostatečně široký)
2. Ozařování
3. Hormonální péčba

Je mi 64 let,jsem zdravá, stále pracující, neberu žádné léky, neobézní, sportovkyně. Jsem ale sledovaná pro polyp na děložním hrdle, který se už léta nemění.
Předem děkuji za odpověď.
Mgr. Zdeňka Janigová
Odpověď: Milá paní magistro. Na této lince odpovídají specialisté na diagnostiku prsu, nejsme specialisté na léčbu, která stejně vždy musí být individuální. Z dlouholeté spolupráce s onkology bych si však dovolila názor, který bych například radila mojí mamince. Vzhledem k vysokým hodnotám estrogenních a progesteronových receptorů bych volila zajišťovací antiestrogenní léčbu, tedy léčbu hormonální. Jste ještě příliš mladá na to, aby se po chirurgickém zákroku již neodehrávala žádná další léčba. Zdůrazňuji však, že bych toto své doporučení vždy konzultovala se zkušenným onkologem, tedy s tím, který léčí stovky žen ročně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8666
Dobrý den, ráda bych se zeptala kde v Praze je možné podstoupit vyšetření ( nejlépe Praha 3 ) prsou a také jak dlouho dopředu je třeba se objednat.Případně kontakt.Děkuji
Odpověď: Vyšetření prsů je dobré podstupovat na akreditovaných screeningových centrech. Jejich adresy jsou na interaktivní mapě na této adrese www.mamo.cz V Praze je dostupnost všech center dobrá. Objednávací doby jsou ale poměrně dost dlouhé, musíte počítat se2-3 měsíci. Pokud máte problém a při ob jednání ho zdůrazníte, měla byste dostat termín ve velmi krátké době. Všechna centra mají tzv. horké termíny právě pro pacientky s významnou obtíží.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8665
Dobrý den, mám dotaz. Dneska ráno jsem si nahmatala bolestinou bulku v podpažní jamce. Mohla byste mi prosím poradit co s tím mám dělat? Děkuju
Odpověď: Může jít o reaktivně změněnou uzlinku nebo o ucpanou kožní žlázku. Nejde o typický příznak rakoviny prsů. Počkejte pár dnů, jak se nález bude vyvíjet, pokud se n ezmění, požádejte svého praktického lékaře, ať Vás odešle na vyšetření - ideálně do screeningového centra. Interaktivní mapa center je na této adrese www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8663
Dobrý den, mám dceru 19 let, nahmatala si bulku na levém prsu.Na lékař. doporučení je napsáno- palp. vpravobpn, vlevo -a horní hranici areoly tuhá lehce citl. resist. vel. hrášku. Kůže bpn.Diagnoza N63. Můžete mi napsat co to znamená. Mám o ní strach. Děkuji s pozdravem Jitka J.
Odpověď: Dobrý večer,Vaše obavy o dceru chápu,ale nebojte se.Jde určitě o nezávažný útvar, i diagnosa tak zní.V tomto věku je rakovina prsu velmi vzácná.Vyšetření ultrazvukem bych však doporučila.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8657
Dobry den,
asi pred 2 dny jsem v prsu nahmatala neco co je na pohmat jako svalove vlakno obalene tukem, podlouhle, ale tvrde. Je mi 26 let anejsem si jista zda potrebuji absolvovat vysetreni na rakovinu prsu nebo co by to mohlo byt? Mam take tesne pred menstruaci, nemuze tato zmena mit spojitost s prichazejici menstruaci?
Dekuji,
Magdalena
Odpověď: Dobrý večer,jistě,že může.Počkejte po menstruaci a pokud to nezmizí,zajděte na vyšetření ultrazvukem ,,nejlépe s doporučením od gynekologa či praktického lékaře..
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8655
Dobrý den. Je mi 36 let, mám dítě 5 let, užívám HA Minerva. Sestra měla před dvaceti lety v prsu bulku, nález negativní. Já jsem si před třemi týdny v pravé podpažní jamce nahmatala bolestivé lehce oteklé místo. Bolí pouze na omak. Mohlo ba se jednat o příznak rakoviny prsu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer,spíš si myslím,že ne,ale pro klid zajděte za svým lékařem,bylo by vhodné doplnit i vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8654
Prosím o Váš názor na vyšetření prsu v Premedicalu BC v Brně, www.brno1.premedical.cz. Vyšetření prsu se jmenuje MEIK.
prosím o srovnání s mamografem. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer,MEIK,elektrická impedanční tomografie,není příliš účinná v případě časného odhalení nádorů prsu.Jde sice o metodu nerentgenovou,proto je snaha pacienty pro ni získat,ale stále je nejlepší a nejvyužívanější metodou pro odhalení malého
ložiska v prsu mamografie případně doplněná ultrazvukem.

Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8651
Dobrý den,je mi 40let. Včera jsem byla poprvé na UZ. Nejsem z toho moudrá.Vpravo v DZQ drobná v.s.intramammární uzlina vel. 5x2mm, na rozhr.ZQ na bazi prsu hypoechogenní okrsek v.s. shluk drobných paraduktáních cyst či drobný FA,vel. 7x3mm. vedl. či přímé patol.fenomeny nediferencuji. Vlevo v HZQ a na rozhr. ZQ drobné cysty anechogenní vel. 6x3mm a 10x4mm.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer,nález jste si měla nechat vysvětlit lékařem,který Vás vyšetřoval.Příště to určitě udělejte.Nic z toho,co je v popisu
Vás neohrožuje.Cystičky,fibroadenomy či uzlinky v prsu jsou celkém běžným nálezem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8645
Dobrý den,
je mi 34 let a na ultrazvukové vyšetření mi paní doktorka našla ohraničený 16mm velký nádor(podle paní doktroky nezhoubný). Biopsii mi dělat nechtějí, že je dost velký a budou mi ho rovnou odstraňovat vyříznutím. Je to opravdu nutné, když není zhoubný? Vyřezává se pouze nádor nebo i tkáň okolo? Za týden jdu na další vyšetření a pak na zákrok. Mám trochu strach, co mě všechno čeká. Děkujeme předem za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer,na našem pracovišti bychom asi zvažovali nejdříve biopsii k ověření povahy útvrau.Pokud by však šlo s velkou pravděpodobností o nezhoubný nádorek,naplánovali bychom kontrolu v kratším časovém intervalu.Pokud se prokáže jednoznačně
benigní ložisko,,doporučujeme operaci je-li větší dvou centimetrů,když se zvětšuje či si jeho odstranění žena přeje..
Nejde o nikterak velký zákrok, jizvy se dobře hojí a za čas většinou žena ani nepozná ,že nějaký podstoupila.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 8642
Dobrý večer,
začalo se mi zvětšovat pravé prso, nejdříve jen bolelo, sono v pořádku, pak sem nahmátla hodně velký váleček, sono v pořádku,chvilku byl klid a ted mi prso narostlo, nasáhnu si hodně zvětšené uzliny či žlázy, při zmáčknutí bolí a začalo i levé. Používám antikoncepci Evra, může to být z toho ? Děkuji. Alena
Odpověď: Dobrý večer,Vaše probblémy jsou nejpíše hormonálního charakteru,pokud při opakovaném vyšetření ultrazvukem nebylo nic zjištěno.Poraďte se ještě s gynekologem,možná bude třeba změnit hormonální léčbu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky