MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 9095
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se u mne zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, když moje babička (matka mého otce) v 75 letech na toto onemocnění zemřela. Děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte mít obavy.Genetická zátěž se předpokládá, když je v rodě více žen úzce příbuzných nemocných a většina z nich v době záchytu tumoru ještě nedosáhla věku 50 let.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9094
Můj problém: citlivost obou prsů, zejm. 1, někdy i směrem k podpaždí (žádná bulka, nezvětšeno, bez změny tvaru či barvy, žádné výtoky), 1 prs někdy při dotyku bolí nebo je citlivý, při nedotýkání u prsu tupá bolest (někdy píchání),prsy stále "pod tlakem", trvá to cca týden. Začalo to 1,5 týdne po menstruaci. Nemám děti, neberu antikoncepci (tu jsem brala od 19 do 26 l.), v blízké rodině rakovina prsu není, prababička - rakovina plic, sestra babičky - rakovina slinivky, poslední dobou cítím unavitelnost, mám sedavé zaměstnání. Díky za radu.
Odpověď: Dobrý den. Termín odpovídá období ovulace, to je doba, kdy se uvolní vajíčko z vaječníku pod vlivem hormonální situace a prsy mohou být rovněž citlivé. Pravděpodobně se vše uklidní. Občas se stane, že náš menstruační cyklus proběhne atypicky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9093
Dobrý den, už delší dobu mi při zmáčknutí bradavky vytéká černozelená lepkavá tekutina, jsem po jednom dítěti, kojila jsem 8 měsíců, ale je to už sedm let.Dnes mi stejnou tekutinu vytáhl pan doktor z cysty v prsu, ale více vodovou. Nepochopila jsem z jeho odpovědi, co je příčinou té tekutiny vytékající z prsou, můžete mi prosím poradit, čím by to mohlo být a zda je nutné to léčit? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Sekret z bradavek máme fyziologicky ve stopovém množství, především před menses.Může být i zbarven.nesmí v něm býr přítomna čerstvá krev. Pokud je výtok hojnější, jeho příčinou je nejčastěji oenmocnění slizníce mlékovodů, benigního -nezhoubného charakteru. Ve vašem případě, šlo pravděpodobně o komunikaci benigní cysty se stromem mlékovodů. Proto sekrece byla podobného charakteru. Možná evakuací cysty Vaše obtíže zkončí. Není třeba akutně dělat nic, buďte v klidu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9092
Dobry.Dg.C50.6 pTlcNOMO,DIC,G3,her2neg,ER+PRneg,triple neg.18LUbez mts.Prsnik mam.Je mi 44rokov.Liecba atracykl.8chemo+oziary a dalej bude aka liecba?Vraj je to najagresivnejsia forma rak.?Som po2chemo ok.Je tento druh vyliecitelny?Viem G3 je zle,ale s chemo sa rakovinove bunky znicia?Ake je riziko recidivy?Coje Ki67 95%.Dakujem
Odpověď: Dobrý den. Ki67 je marker, který vypovídá o charakteru tumoru , patří do prognostických faktorů. Positivní ve vašem případě je, že jste měla negativní spádové lymf. uzliny. U mladých žne jsou vždy tu agresivnější a rychleji rostoucí, proto je třeba použít rovněž silnou chemoterapii, což se stalo. Nyní bude pravděpdodobně následovat operace, ev. ještě chemoterapie a zevní ozáření. V jakém postupu a kolik je vždy věc individuální šitá na míru každé pacientce. Medicína zajistí dobře léčebnou odpověď. Další úspěch je také ve vašich rukou. Neházejte flintu do žita. Nenechte se ovládnout strachem a panikou. Vše zlé, je pro něco dobré. Je to příležitost pochopit, změnit, poučit se. V každý moment se rozhodujeme a činíme dle toho, jak nejlépe umíme. Neobviňujte se . Na chvíli se zastavte a upřimně si odpovězte na otázku, co mohlo způsobit tak velký chronický stres ve vašem životě, a tím podlomit imunitu. Vezměte si na pomoc psychologa, budeli to třeba.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9090
Dobrý den,
potřebovala bych radu, již týden mě svědí levé prso hlavně bradavka a dvorec. Mazala jsem se Bepanthen - mastí, po čtyřech dnech mazání jsem přestala, protože místo se mi zdálo více zarudlé s malými pupínky. Pupínky zmizely a prso na jeden den přestalo svědit, ale svědění se opět vrátilo a trochu mě bolí i podpaží a vnější část prsa.
Před asi 2 týdny mě svědili obě prsa asi 2 dny a také jsem je mazala Bepenthenem mastí a vše jak začlo, tak zmizelo.
Teď ale mám obavy, že je to něco vážnějšího. Bradavka a malé místo na dvorci levého prsu je trochu zarudlé.
Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Pravděpdodobně jde o alergii, ekzém či plísňové onemocnění, bude lépe navštívit kožního lékaře. Spodní prádlo ideálně v tuto chvíli bavlněné, žádnou aviváž či 2x máchání.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9089
v levém prsu mikrokalcifikace,biopsie pozitivní,teď mě čeká scinti kostí a RTG plic. před 2 měs.jsem absolvovala mamoraf a také RTG plic kvůli plicní nedostatečnosti
1.-není toho RTG záření mnoho, když způsobue nádory?
2.-mám žádat o odstranění mikrokalcifikací vakuovou biopsií nebo je klasická operace nutná?
děkuji
Odpověď: Dobrý den. Když je core cut biopsie positivní, je třeba provést odstranění celého objemu s mikrokalcifikacemi klasickou operací až do bezpečného okraje.Vhodné je předem provést Magnetickou rezonanci,která ukáže bezepčně postiženou lokalitu. Vzhledem k positivitě nálezu t.č., je čertvý Rs plic nutný.Scintigrafie kostí je rovněž nutno provést k vyloučení postižení skeletu.Je to rutinní vyšetření v rámci stagingu. Ještě půjdete na UZ břicha, resp. jater. RTG záření je všude kolem nás: pozadí, obrazovky...dávky záření využívané k diagnostice jsou malé , ale hlavně profit z tohoto vyšetření mnohonásobně přesahuje radiologickobiologické riziko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9088
Dobrý den,
včera jsem byla na mamografu a zjistili mi tam dukektázii mléčné žlázy. Není to nic, co by mělo zhoubný charakter, ale já nemohu spát a děsí mě to. Prosím o radu co je dukektázie a jak se léčí.
Odpověď: Dobrý den. znamená to, že mlékovod je rozšířen. Nic jiného. Jde o nepodstatnou benigní - nezhoubnou změnu, není třeba žádná léčba.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9086
Dobrý den,mám dotaz.Mé ženě byl diagnostikován nádor v lev.prsu.Na chorobopisu je nazván invazní duktální.Prosím o počeštění.Děkuji.H.
Odpověď: Dobrý den. Je mi líto. Jde o nejčastější typ maligního- zhoubného tumoru v prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9085
Dobrý den,

chtěla bych vás poprosit o radu. Dnes jsem jako samoplátce podstoupila ultrazvukové vyšetření, jelikož jsem si nahmatala bulku u podpaždí. Lékařka mi řekla, že jsou uzlinky zvětšené a že mám přijít po 30 (je mi dvacetsedm). Napsaa mi, že jde o přiměřený nález. Co to znamená? Nechci se smířít s tím, že mám bulku a nevím, proč. Mám i jiné obtíže, nechutenství, tlak v levé části podbřišku. Prosím poraďte na koho se přesně obrátit, aby se zjistilo, co mi je konkrétně. Děkuji mnohokrát
Odpověď: Dobrý den. jestliže lékařka napsala, že nález je přiměřený, znamená to, že nic podezřelého nenašla.taky by vás určítě nezvala na kontrolu až za 3 roky. U štíhlých žen v podpaží mohou být hmatné lymf. uzliny jako drobné fazolky, volné a ohraničené proti okolí, a přesto to neznamená nic špatného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9084
Dobrý den, jsem více jak týden po biopsii. Stále mě prso bolí a je citlivé na dotek - je to normální ?
Odpověď: Dobrý den. Místo odběru může zůstat nějaký čas citlivější, ale je to spíše výjimka. Možná svoji roli hraje i stres z čekání na výsledek histologie. Nevím, jaký typ biopsie jste měla, jak silnou jehlou, kolik vzorků, z které lokality, máte hematom? Bude rozumnější, když se optáte na pracovišti, kde biopsie byla provedena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9082
dobrý den,opět se obracím na vaši poradnu,jsem po částečné operaci duktálního karcinomu- t22mmn0m0 v červenci jsem skončila chemo a rt a dnes jsem zjistila že mám ozařované prso trochu teplejší- předtím jsem to nekontrolovala a moc moc se bojím zánětlivého karcinomu,je to možná recidiva prvotního nádoru, moc děkuji
Odpověď: Dobrý den. Rozumím tomu, že jste i ozáření dokončila v 7/11? Pak odstup od ozáření je již dostwtečně dlouhý, aby kožní projevy v souvislosti se zev. ozářením odezněly. Zkuste prso poledovat, obklady z tvarohu. Tkáň žlázy je oslabená po léčbě, především po ozáření, a tudíž může jít i o prostý zánět prsu lokálně nebo difusně?- pokud je prs nejen teplý, ale i začervenalý, oteklý. I přesto byste měla jít ihned na kontrolu ke svému onkologovi. On váš nález posoudí v spojitosti se vším nejlépe.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9081
dobrý den,mám 3 roky neměnný nález ložiska v prsu,nyní jsem byla nucena přestoupit do jiné nemocnice,kde mi po kontrole/po 1 roce/na mamografu a ultrazvuku bylo sděleno,že mám přijít znovu po půl roce.mám se obávat?děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Bude to tím, že jste u nich poprvé a asi jste si s sebou nevzala z minulého prcoviště starou dokumentaci. Takže nemohlo dojít k porovnání dokumentace navzájem. Možná je váš nález parný jen na UZ, a ne na MG, takže porovnání ani nelze. Nicméně, nikdy nezveme vyšetřovanou ženu na kontrolu za půl roku, pokud máme podezření.Takže předpokládám, že jde pouze o zhodnocení stability ložiska v čase.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9080
Dotaz č.9074
Ještě jednou dobrý večer,
špatně jsem položila dotaz,nemusím se tedy bát vážného onemocnění.
Děkuji a omlouvám se.
Odpověď: Dobrý den. V souvislosti s vaším nálezem t.č. , nemusíte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9079
Dobrý den, již asi půl roku mám v pravém prsu dvě malé cysty 16x7mm a 6,5x4mm a lékař mi doporučil punkci, prý se cysta sama nevstřebá. Prosím o názor, zda je to skutečně tak a případně jak dlouho mám ještě počkat. Byla jsem na kontrole po třech měsících a nic ne nezměnilo. PS Na punkci se mi moc nechce...
Odpověď: Dobrý den. Občas se punktují i takto malé cysty proto, abychom se přesvědčili, že jde skutečně o cystu, i když se v čase nemění. Dejte na svého lékaře a na punkci běžte. Výkonu se bát nemusíte, jde o velmi malou, většinou nebolestivou intervenci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9077
co je bi-rads 2-nesusp.z malignity nalez,
Odpověď: Dobrý den. BIRADS 2 znamená benigní - nezhoubný nález.Může být podmíněn např. benigním ložiskem, benigními mikrokaclfifikacemi, benigními cystami ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9076
Dobrý deň.Na mamografickom vyšetrení bol záver: Asymetria v množstve žĺazy/BIRADS 0/.Bolo doporučené usg.vyšetrenie.Mám strach,je na to dôvod? Môžete mi vysvetliť ,čo to znamená?Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. Asymetrie v objemu žlázy se vyskytuje často. a je způsobená pouze ansatomickou variací. 15- 20% žen má k mamografu jako doplněk ultrazvukové vyšetření vzhledem k typu ml. žlázy a drobným asymetriím. Pro jistotu., pro potvrzení negativního nálezu. Je to tak tedy v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9075
prosím, co znamená kalcifikace:benigní solit vpravo
Odpověď: Dobrý den. Kalcifikace- je vychytaný vápník v ml. žláze. Ve vašem případě je nález benigní- nezhoubný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9074
Dobrý den,
prosím o radu, sono:
oboustranně hyperechogenní žláza ve středně silné vrstvě.
Vpravo RM dvě cysty do 5mm. Jinak nenalezeny patol. změny. Axily bez patol.LU
Lékař mi řekla, že pouze sledovat, jinak je to normální nález. Je to tedy tak? Děkuji
Odpověď: Ano, je.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9073
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby se ještě ve dvaceti letech měnila velikost prsou. Zmenšila se mi a mám v nich poněkud zvláštní pocit, nebo jak to nazvat správně.
Odpověď: Dobrý den. Mléčná žláza ukončí svůj vývoj až v těhotenství a laktací. Objem, tvar, pevnost atd. se mění v závislosti na věku, množství tukových buněk v těle. Takže, nezoufejte - vše je ještě před vámi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9072
Dobrý den,prosím o vysvětlení.Denzní typ mléčné žlázy,vlevo v DZQ jemné kalcifikace 35x8.ložiskové změny hůře oddiferencovatelné,bezlymfadenopatie.Benigní kalcifikace vlevo.Z TabárV.,Bi-rads4.Punkční biopsie z levého prsu s dominující fibrosklerozou,ojedinělé mikrokalcifikace v dilatovaných vývodech.Ve vyšetřeném rozsahu bez neoplastických změn.Kontrola za půl roku.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Mikrokalcifikace se ve žláze vyskytují velmi často. 80 % je jich svým charakterem benigních-nezhoubných, 10% maligních - zhoubných. Zbylých 10% hraničních. Takové zřejmně byly diagnostikovány u vás. Proto byla provedena biopsie.Výsledek fibroskleróza- benigní nález. Dop. kontrola k určení stability nálezu. Blíže se k tomu nemohu vyjádřit. Musela bych vidět mamogramy. Pokud cítíte nejistotu, vraťte se na dané pracoviště a lékaři vysvětlete své obavy. Optejte se ho přímo, jestli by pro vás nebylo lepší a jistější řešení celou oblast vyjmout chirurgicky a hi vyšetřit v plném rozsahu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9071
Dobrý den,paní doktorko,ráda bych se Vás zeptala,ojevily se mi zvětšené žíly na prsním dvorci a okolo dvorce,nebolí,prsa se mi zdají malinko zvětšená,mám dvě děti,antikoncepci neberu.Mohly se mi vyskytnout tyto žíly z fyzické námahy či stresu?Mám navštívit nějakého doktora?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Cévní kresba v oblasti prsů je někdy velmi nápadná, čim objemnější žláza, tím tyto struktury mohou více v podkoží prosvítat. Pokud by však kresba byla nápadnější v oblasti celé přední strany hrudníkua nerespektovala především centrální oblast prsu , je třeba navštívit lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9070
Děkuji za odpověď na můj dotaz,ještě bych se ráda zeptala,zda se roakovina dá zjistit z krve?A jestli přičinou bolesti podpaží až jako k prsu-taková tupá bolest,a někdy bolest ramene,mohou být od krční páteře?Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pomocí markerů se nádorové onemocnění sleduje při léčbě nebo v mezidobí, ale v obou případech se o něm již ví z jiných vyšetření. Diagnostický proces je složitá věc a pouze z krve se rakovina stanovit nedá. Popisovaná bolest může být i od krční pateře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9069
Dobrý den, ráda bych se zeptala od kdy je vhodné začít se samovyšetřováním prsu, ev. ultrazvukovým vyšetřením prsů? Je mi 27 let a jsem rok po porodu. Gynekolog mi doporučil začít chodit alespoň 1x za rok na ultrazvukové vyšetření prsou. Trochu mne překvapilo, že již v takto ranném věku. Přiznám se, že prsa si zatím nevyšetřuji. V květnu mi je vyšetřil gynekolog při vstupní prohlídce, od té doby nic - myslíte, že je vhodné se objednat na ultrazvuk a v jakém časovém intervalu byste mi to doporučila nadále? A jak často samovyšetřování?
Moc Vám děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den. Sebevyšetřovat bychom se měly 1x za měsíc po menses v jakémkoliv věku. Vede to k tomu, že se dobře známe.Na ultrazvukové vyšetření většinou doporučuji ženám bez jakýchkoliv obtíží chodit 1x za dva roky od 30 let. Pokud dříve a častěji, má to své důvody. Je nutno vše vždy posoudit individuálně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9068
Dobrý den ,mam prozbu chci se zeptat beru asi 12.dni antikncepci su a vosypla jsem se na psou hrudniku a zadech strašně mě to svědi tak jnyasem to přestala brat a bolela mě strašně prsa myslíte že jsem udělala dobře nebo jsem to měla brat dal.Před měsicem jsem měla jinou antikoncepci byla to adele a stím jsem měla ty samé problemi tak gyn. mě dal na skoušku sunya a je to to samé děkuji R.S.
Odpověď: Dobrý den. Pavděpodobně jste alergická na nějakou společnou složku hormonálních preparátů. Mléčná žláza reaguje na nasazení hormonálních preparátů, zároveň však mohlo jít o pouhou shodu okolností. Určitě to není nic, co by vás ohrozilo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9067
Dobrý den, chtěla bych Vám mockrát poděkovat za Vaší odpověď, vážím si toho co pro nás děláte :-)
Měla bych ještě jeden dotaz, jak již jsem psala přestala jsem kojit je to asi 7 dní a prsa už plasknou a vůbec nebolí a nenalévají se,ale nahmatala jsem si na horní části prsa jakoby nějakou zatvrdlinu-tvrdé místo, které vůbec nebolí a nejde rozmasírovat. Může se i tak jednat o zatvrdlé mléko? a zmizí to? děkuji mockrát a přeji krásný den.
Odpověď: Dobrý den. Těhotenstvím a kojením se naše prsy změni. Také to chce čas, aby se měly čas struktury porovnat. Zkuste se předklonit a aniž byste žlázu tlačila zpět na hrudní stěnu jemným valivým pohybem se vyšetřete, uvidíte, že místo užasně změkne a bude po bouli. Pokud ne, objednejte se na ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9066
Dobrý den,již cca 2měsíce mě bolí prsa (na pohmat, při manipulaci s podprsenkou...).Zhruba v té době jsem ale byla na sono vyšetření prsou, kde mi vyšlo všechno v pořádku (prý jen cysty v obou prsou). Prsa mě ale bolí čím dál víc,v noci mě už i budí ze spaní, když si lehnu na bok.. Nezlepšilo se to ani po menstruaci, dnes se mi přidal svědivý hnědý výtok. Má gynekoložka je v zahraničí a nevím, jestli si mohu dovolit 14dní čekat na její návrat, abych něco nezanedbala.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně vaše pocity i obtíže mohou souviset s nálezem cyst. Strach má velké oči a jeho vlivem se naše obtíže mohou ještě znásobit. Cysty mění svůj objem dle hormonální situace, kdy v určité fázi zadržujeme tělní tekutinu a ony se zvětšují a tlačí. Sekreci zvláště před menses máme fyziologicky, tekutina může být i zbarvená. Hlavně v ní nesmí být příměs čerstvé krve. Jinak můžete v klidu vyčkat příjezdu své lékařky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9065
Dobrý den, mám doma čtyřtýdenní miminko a už podruhé prodělávám zánět prsu. Dnes jsem dostala antibiotika, ale už od rána má holčička zvýšenou teplotu. Je to 37,1 v nemocnici (po telefonu) mi řekli, že je to ještě v normě, ale ať jí teplotu hlídám a přikládám jí pokaždé když si řekne, protože bude mít z horkosti žízeň. Holčička od rána usnula až ve čtyři hodiny, ublinkává, pláče a usne jen v náruči. Přejde to samo? V nemocnici říkali, ať přijedeme při teplotě 37,5 a vyšší. Ale i tak jsem dost neklidná a bojím se. Mám ji nějak chladit? Děkuji za radu. S Pozdravem Halašová
Odpověď: Dobrý den. Toto je otázka spíše pro pediatra. Jestliže má holčička 37,1, tak není třeba dělat nic neobvyklého. Možná ublinkává,protože je přepitá nebo si nedostatečně odříhla. Rozhodně jí nechlaďte. To, že máte již druhý zánět může znamenat, že nedodržujete potřebnou hygienu nebo máte poraněné bradavky a dvorce od příliš častého kojení či neodborné manipulace. S každým pediatrem spolupracuje dětská sestra, požádejte jí, aby vás zkontrolovala při kojení a poradila. Lokálně na zánět blahodárně působí obklady z tvarohu, ledování. Jestliže dítě vyžaduje příliš často pít, nemusíte mít dostatečně výživné mléko. Novorozenci mají často obrácený den a noc. Možná by bylo vhodné, abyste požádala o radu a pomoc nějakou starší ženu, nejlépe maminku. Potřebujete si odpočinout, zklidnit se. Pak bude i vaše dítě klidné a spokojené. Nebojte se, teď je vše pro vás nové, možná nečekaně dramatické. Chce to čas.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9064
Dobrý den mohla bych se prosím zeptat kolik stojí sono vyšetření prsů???
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvuk prsů 250-300Kč, mamografie 500-1000Kc. Při objednání se optejte na cenu na daném pracovišti. Od 40 let je vhodné provést Mamografii,a ev. UZ jako doplňující vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9063
Dobrý den,
před rokem jsem byla na extirpaci FA (3,5cm).Nyní mě místo po odstranění bolí.Pan doktor mi řekl,že to nic neni a doporučil přípravek Orissa, ale v lékarně mi řekli,že to není vhodné.Mohla byste mi prosim doporučit něco jiného.děkuji
Odpověď: Dobrý den. Citlivost jizvy po extirpaci FA může být způsobená vazivovými změnami v místě operace.Vzhledem k tomu, že máte obtíže až s odstupem času, doporučila bych jizvu zkontrolovat ultrazvukem. Někdy se stane, že fibroadenom v místě vyroste znovu. Myslíte výrobek Orrisa- Pupalkový olej s vit. E v kapslích? Bohužel s ním nemám praktické zkušenosti. Na trhu je velký počet kosmetických výrobků, kt. zlepší hojení a vzhled jizev,a mnoho z nich Pupalku dvouletou obsahuje. V lékarně vám jistě poradí. Časem většina jizev zbledne i sama a stanou se z kosmetického pohledu zcela nenápadné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9061
Dobry den,je mi 20let a nahmatala jsem si bulku na levem poprsi.Zjistila jsem to 29.10.11. Mynuli tyden jsem byla na gynekologii a zitra jsem obednana na manograf. Nevim proc me boli obe poprsi? V nasi rodine nebyla a ani nikdo neumrel na rakovinu. Bojim se ze to bude neco vazneho,mam strach. Je mi pouhych 20let a uz take problemy. Prosim Vas o odpoved. Mnohokrat Dekuji Martina Zapletalova
Odpověď: Dobrý den. Budou vám dělat ultrazvuk. Obavy nemějte. U takto mladých děvčat se většinou vyskytuje nezhoubný nádor- fibroadenom.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9060
Dobrý den,byla jsem na UTZ prsu.Pan doktor říkal,že je to dobrý.Přesto prosím o vysvětlení co znamená-nadkličky i axilly volné,lehká dif.dysplazie oboustranně,bez suspicia.
Sono:sonograficky se ve žlázových tělesech samostatný útvar nediferencoval.Dukty nedilatovány,axilly volné.Je třeba se znepokojovat?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Měla byste důvěřovat slovům lékaře, který vás vyšetřil . Váš nález je zcela v normě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9059
Dobrý den, před 5ti lety jsem podstoupila ablaci levého prsu(pozitivní 3 uzliny ze 7), v roce 2008 rekonstrukci prsu,chtěla bych se zeptat, jak často bych měla chodit na kontrolní sono a mamograf?Jaká jiná vyšetření se ještě pravidelně podstupují?Moc děkuji za odpověď.S pozdravem S.B.
Odpověď: Dobrý den. Na mamografické a ultrazvukové vyšetření byste měla chodit každý rok. 1x za rok u vás ordinuje onkolog další vyšetření: Rs plic, UZ břicha, odběry krev. obrazu a biochemie, markery.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9058
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jaká je správná diagnóza pro SONO vyšetření prsů aby se nemuselo platit,???Paní doktorka mi napsala Z123 a na recepci v nemocnici mi bylo řečeno,že je diagnóza špatná a že si to musím hradit.Je mi 40let a matka měla rakovinu prsu a muselo jí být odebráno.Děkuji za odpověď a přeji hezký den Jarka
Odpověď: Dobrý den. Prevence je hrazena od 45 let. Mimo prevenci je na vyšetření na pojišťovnu jnárok pouze tehdy, když je vážné podezření ze změn, které by vás mohly ohrozit nebo, když je genetickým vyšetření potvrzeno, že jsou změny v genetickém materiálu nosiče . Pokud je nemocná jedna žena v rodě a onemocněla po dosažení věku 50 let, není podezření na genetickou zátěž. Pokud chcete být vyšetřena pro svoji jistotu mimo screeningový interval , nezbývá, než si vyšetření uhradit.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9057
Ctěla bych se zeptat,jestli se může jednat o rakovinu:už asi 3týdny mě bolí jakoby v podpaží a u prsa,bulka tam snad není,mám zvětšené krční uzliny,které jsou vyšetřeny utz a je to v pořádku,o co se může prosím jednat?Moc děkuji,mám strašný strach z rakoviny.Je mi 31 let a mám dvě děti(10 a 6let)
Odpověď: Dobrý den.Kdo maluje čerty na zeď příjdou. Nepodceňujte tuto informaci. Pokud máte UZ lymfat. uzlin na krku v pořádku vezměte to jako fakt a dobrou zprávu. Asi máte i hmatné LU na druhé straně krku, u štíhlýchžen to tak je. Citlivost prsu i podpaží nemá s rakovinou prsu nic společného. Pokud jste nebyla na Uz prsů, objednejte se .Mohlo by vám to přiněst jistotu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9055
Dobrý den, podávala jsem dotaz č. 9000 a chtěla jsem se ještě prosím zeptat na doplňující informaci, zda se musím nějak omezovat – fyzická zátěž, sportovní aktivity apod. Zda není zvýšené riziko růstu FA. Děkuji a přeji hezký den. S pozdravem. Pavla
Odpověď: Dobrý den. Obecně omezovat se není třeba téměř nikdy. Zlatá střední cesta je je nejideálnější.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9054
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,kdy je nejideálnější doba jít na vyšetření USG? Pár dní po menstruaci či před? nebo toto nemá na výsledky vyšetření vliv? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. V podstatě to vliv nemá. Pokud máte prsy před menses citlivější, je lépe jít těsně po.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9053
Dobrý den, nahmatala jsem si v prsou několik bulek a občas cítím v prsou jakoby pnutí. Chtěla jsem se zeptat, jestli bulky můžou být ještě následkem kojení (kojit jsem přestala před necelým rokem) a zda bych se měla případně objednat na sono. Děkuji. T.W.
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvukové vyšetření bude nejlepší řešení. Piště si čas, kdy pnutí cítíte, pokud bude pravidelěn v období ovulace-14-18 den od prvního dne menses či před menses, patří to k hormonální situaci a odezvě ml. žlázy. je nejlépe to příjmout, jinak psychická složka může pocity zvýraznit. Palpačně se vyšetřujte pouze 1x za měsíc v termínu po menses,mléčná žláza má svoji strukturu, pokud je dlouhodobě nález obdobný, jde o nejpravděpodobněji o struktury ml. žlázy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9052
Dobrý den,

mám 35 let, 2 děti, žádné potíže. Nicméně v naší rodině ze strany otce všechny ženy (pokrevně příbuzné) zemřely na rakovinu prsu. V naší rodině se celkově umírá pouze na rakovinu (prostata, plíce). Jak vysoká je pravděpodobnost, že i já budu mít jednou rakovinu prsu? Které vyšetření v mém věku doporučujete - ultrazvuk nebo mamograf? Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. V tomto věku u žen bez geneticky potvrzeného rizika se užívá ultrazvuk, ovšem , pokud to prsa dovolí. Tzn. musí být přiměřená veliká a musí v nich být ještě žláza, ne převaha tukové složky. Jestliže nežije již žádná z původně nemocných žen, která by genetické vyšetření na doporučení onkologa mohla absolvovat, bylo by vhodné dle spádu najít gynekologa, který děla orientační genetické vyšetření se zaměřením na BRCA 1,2 ze stěru bukální sliznice.Resp. on to pošle do genetické laboratoře. Služba je placená, u nás na Pardubicku sotí kolem 1000 Kč.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9051
Dobrý den, je mi 25 zatím bez dětí, momentálně na nich třetím měsícem pracujeme. Asi před dvěma měsíci jsem si na kraji bradavky našla, malinkatou kuličku cca 0,5 cm. Je to tvrdá podkožní kulička.Spíš jako větší uhřík ale nemění se. Nezvětšuje se a ani nemizí. Mám se znepokojovat? Mohla by být způsobená podtlakovými hračkami určenými na bradavky? Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jde velmi pravděpodobně o mazovou žlázku, které se ve dvorci v hojném počtu vyskytují.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9049
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zda je normální pálení pod prsy před menstruaci?cca 10 dnu az týden pred?je to hodně nepříjemné.antikoncepci neberu už rok,v prsu nic nehmatám, je mi 25 let.Moje mamka se ted lěčí s rakovinou prsu.Někdy si říkám, zda to nemůže být psychické?Stále myslím na to nejhorší a dost mě to trápí!
Děkuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý večer. Naše intuice nám napoví vždy dobře. Proto si myslím, že budete mít pravdu. Zašla bych na ultrazvukové vyšetření, aby jste objektivně měla potvrzeno, že jste v pořádku. A při negativním výsledku, vyhledala psychologa. Kdo maluje na čerta na zeď , příjde. Je třeba, aby jste se negativního myšlení, a tím chronického stresu, který oslabuje vaší imunitu, zbavila.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9047
Dobrý den paní doktorko, je mi 30 let. Na pravém prsu mám vpáčenou bradavku. Teď mi připadá, že je vtažená více. Při zmáčknutí vyjde ven. Prso mě někdy pobolívá. Pohmatem jsem nic nenašla. Mám zvýšenou hladinu prolaktinu. Dostala jsem na jeden měsíc Parlodel 2x1 tbl. Bojím se, aby nešlo o něco vážného. Byla jsem u lékaře, ten mě poslal na vlastní žádost na sono, tam jdu ale až za měsíc. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Jestliže jde bradavka reponovat- vybavit ven, i když se po podráždění zase vpáčí, s největší pravděpodobností se nic neděje.V klidu vyčkejte sonografického vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9046
Prosim vas o radu ,bola som na USG prsníkov a dali mi takýto výsledok :
Dve drobné cysty v DLQ prsníka vľavo veľkosť do 6mm.Mierne duktektazie v centrálnych častiach prsníkov bilat.V axillách bilat.nesusp.-v.s tukovo degenorovane LU bilat. BI-RADS 2
prosim vysvetlite mi co to znamena??? Ďakujem poslite mi prosim odpoved na imail surne ...
Odpověď: Dobrý den. BI-RADS 2- je kategorisace výsledku, č. 2 znamená benigní. Tím je i vyjádřen váš nález. Nic , co by vás ohrožovalo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9045
dobrý den již druhý den mám strašnou bolest v levém prsu nejdříve to byla jen bradavka na dotek a ted už celé prso,bolest je jakobych v něm měla strčenou hadičku ,je mi 33 let mám roční dceru ale kojila jsem jen 14 dnu,mám týden po menstruaci.děkuji moc za radu.
Odpověď: Dobrý den. Dobře se prohlédněte .Pokud se jedná o tak výraznou bolest, mohla byste objevit i další změny na kůži a žláze např. začervenání, ev. otok. Pak by příčinou byl zánět prsu a je třeba dle rozsahu ev. nasadit antibiotika. Zklidnění podpoří ledování, ev. obklady z tvarohu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9044
Dobrý den, byl mi diagnostikován karcinom prsu vlevo T2N3aM1 (skelet), ivazivní duktální adenokarcinom, grade 3, ER 20%, PR 20%, Ki-67 30-40%, HER-2/neu 3+ (nalezena amplifikace), p53 70%. Před 12 dny jsem absolvovala 1. chemoterapii, pohmatem mi však připadá, že se mi nádor zvětšil (na délku z původních cca 4 cm až na dvojnásobek). Ve zprávě mám uvedeno, že se jedná o nádor s vysokou proliferační aktivitou, ale je vůbec možné, aby se po chemoterapii nádor zvětšil? Mám kontaktovat svého lékaře? Na další chemoterapii jsem objednána za 9 dní. Děkuji moc. Zuzana
Odpověď: Dobrý den. Může se jednat spíše o reakci tu tkáně na léčbu, nádory s vysokou proliferací jsou na léčbu chemoterapií dobře citlivé. Dochází k nekróze tu tkáně, ta je doprovázená otokem, a ten může způsobit náhlé zvětšení objemu nádoru. Bude rozumné, když zkontaktujete svého lékaře a nález se zkontroluje ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9043
Dobrý den,dneska som si nahmatalá v podpaží bulku.která má bolí.Mám zvyšenú horečku.Bolia ma prsa.Som už objednaná do nemocnice ,protože tie prsa má už bolia dlhšie.Bola som aj na ultrazvuku asi pred trištvrte roku.Závěr:Fyziologický obraz mlečné žlazi t.č .bez patologie.
Mám takový šedozelený zákal,keď si zmáčknu prso.Mohli by ste mi poradiť prosím Vás čo to može byť.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o dvě věci souběžně. Citlivost prsů je spíše hormonálního původu.V podpaží se asi jedná o akcentovanou lymfatickou uzlinku. Zvýšená teplota může být způsobená virózou, nachlazením.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9042
Dobrý den,byla jsem na pravidelné ko prsu(ultrazvuk),kde mi dr. hlídají fybrioadenon.Nic se za 3roky nezvětšilo,nezměnilo.Týden nato se mi prs zvětšil,je zarudlý.Mám zánět prsních žlaz? Těhotná nejsem.
děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nejčastější příčinou otoku, zarudnutí, zvýšení citlivosti až bolestivosti prsu lokálně či celkově je skutečně akutní zánět prsu. první pomoc ledovat, obklady z tvarohu. Bez ohledu na krátký interval předcházejícího vyšetření je třeba vyšetření zopakovat. Neváhejte a objednejte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9041
Dobrý večer, mám 10.letou dceru a nahmatali jsme pod levým prsem bulku o velikosi třešně. Byli jsme posláni na sono. Mám velké obavy jestli to nemuže být něco vážnějšího. Co to muže být? Předem moc děkuji za odpověd. Marketa
Odpověď: Dobrý večer. Jestli myslíte pod levým dvorcem, je to pravděpodobně mléčná žlázka. Pokud skutečně pod levým prsem, nejspíše to s mléčnou žlázou nesouvisí a rozřešení přinese ultrazvuk.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9040
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku jak mám postupovat ve chvíli, kdy u mé sestry /jednovaječného dvojčete) byl diagnostikován karcinom prsu. Mám se nechat vyšetřit mimo harmonogram mamografických vyšetření (1x za 2 roky), mám se zaregistrovat do nějaké dispenzární poradny (a kam)??? Prosím o radu, nechci nic zanedbat a bojím se. Jana
Odpověď: Dobrý den. Poradila bych se onkologem vaší sestry o vhodnosti genetického vyšetření, nejprve by se mělo provést u ní. Pokud vy sama jste na mamogramu byla před více jak rokem, určitě zajděte na kontrolu mimo screeningový termín tzn. dříve. Negativní nález vám pomůže najít ztracenou rovnováhu a klid.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9039
mám šedozelený výtok z prsou, někdy až hodně tmavý, co by to mohlo být, je mi 46, naposledy jsem rodila v 38 a kojila jsem tři a pul roku
Odpověď: Dobrý den. K objektivní diagnose je potřeba provést v prvé řadě mamografii, pokud jste na ní v posledním roce nebyla, následně ev. duktografii - vnitřní znázornění mlékovodů pomocí kontrastní látky. Mohlo by jít např. o papilomy- nezhoubné mikroskopické nádorky na sliznici mlékovodů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9038
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: momentálně jsem přestala kojit je to jen pár dní a kojila jsem 17 měsíců. Za jak dlouho mohu očekávat že se hladiny hormonů vyrovnají? a za jak dlouho se ztratí mléko? mám silný pms a občasné úzkostné stavy, které prý jsou vyvolané vyšším prolaktinem. Kojila jsem převážně večer i 8krát a přes den tak 3krát. Děkuji moc a přeji pěkný den Eva
Odpověď: Dobrý den. Nedokážu vám odpovědět, za jak dlouho po spontánním ukončení kojení se vaše hladiny hormonů znormalisují. Je to věc individuální. Pokud je třeba zástavu laktace urychlit, dá se to ovlivnit medikamentózně. V tom by vám poradil váš gynekolog. Jinak si myslím, že občasné úzkostné stavy během těhotenství , krátce po porodu a v době kojení se vyskytují téměř u všech žen. Vaše mládí a nezkušenost k tomu mohou přispět. Ale je důležité rozhlišit případné emocionální výkyvy jako předzvěst hlubších psychických poruch, které mohou být těhotenstvím iniciovány. Proto si myslím, že by bylo vhodné pro váš klid a pohodu děťátka, aby jste podstoupila psychologické vyšetření. Nemusíte z toho mít obavy, pomůže vám to porovnat si v hlavě vše, co s příchodem miminka do našeho života přichází nového a uklidníte se.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9037
Dobrý den paní dokrotko,jsem po operaci,chemotarapii a ozařování-nález inv.duktální kribriformní Ca prsu pT1c(14 a 4mm) pN1mi(sn+)M0G2,ER neg.PR 95%,Ki67 pod 1%,c.erbB2 neg.Vzhleedem k úmrtí mé maminky ve 27 letech mi bylo provedeno genetické vyšetření, které je negativní. Je v tomto případě nutná ovarectomie nebo stačí 2 roky aplikace Zoladexu a poté 5 let Tamoxifen? Je v těchto typech léčby nějaký podstatný rozdíl?
Mockrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ovarectomie je operační odstranění vaječníků, výhradně se používá u žen před menopausou, výkon je IRREVERSIBILNÍ, nástup účinku je OKAMŽITÝ. K medikamentózní blokaci vaječníků se používá Zoladex inj., jde o DOČASNÉ vyřazení jejich funkce, efekt nastupuje POZDĚJI. Ablativní ( zablokování zdroje produkujícího pohlavní hormlony) hormonální léčba patří k nejstarším léčebným prostředkům v léčbě Ca prsu. Její účinnost je podmíněna přítomností hormonálních receptorů v nádorové tkáni. Pokud vám onkolog dal na vybranou z obou metod, považuje je obě pro vás vhodné. Pokud doporučil jednu z nich, dejte na něho, má s tím praxi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9035
Dobrý den,jsem již objednaná na ultrazvuk,ale popadl mě strach z rakoviny.Paní doktorka nenahmatala nic vážného,ale já si hmatám v prsou takové dvě oválné pohyblivé bulky,co by to mohlo být když né rakovina,může to být žlázovitá struktura prsu?A jak si ten prs pořád prohlížím tak už mě pak připadá,že mám bulky všude.Jedna z nich mě připadá trošku bolestivá na dotek.Dokojila jsem v srpnu.Na ultrazvuk jdu až 16.11.a jsem z toho hodně nervozní.Děkuji Míša
Odpověď: Dobrý den. Pokud hmatná prominence je hladká, elastická,měkká, ohraničená proti okolí, nepůjde s největší pravděpdodobností o nic vážného. Zkuste se uklidnit, stres může vaše obtíže ještě prohloubit. Jestliže jste před menses, jde nejspíše o akcentované mléčné žlázy pod vlivem hormonální situace, což je fyziologický stav. Opakovaně si na místo nehmatejte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9034
Dobrý den,včera jsem si objevila zatvrdlou mléčnou žlázu,která na omak nepříjemně bolí a je jakoby oteklá.S jistotou píšu mléčnou žlázu,jelikož sem před dvěmi týdny po roce a půl ukončila kojení.Odstavení proběhlo samovolně,prsa se mi už nenalévala,takže žádný problém nebyl,nemusela sem ani odstříkávat.Je mi jasném,že na dálku se špatně ordinuje,ale přesto se chci optat,je monost že se to samo uvolní a vymizí,nebo je potřeba nasadit nějaká atb.
děkuji za Váš a odpověď

Odpověď: Dobrý den. Přeci jen by mohlo jít o lokální nahromadění mléka, ev.mléčnou cystu. Pokud je kůže nad zarudlá, jde o zánět. Lokálně se dá zvládnout ledováním a přikládáním obkladů z tvarohu. Každopádně by bylo vhodné provést klinické a ultrazvukové a ev.mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9033
Dobry den,me dceři je 17let, asi před týdnem po koupaní ji z prsu, presneji z bradavky začala téct krev, o pár dní nato se tohle opakovalo.Je fakt,že si na bolest z praveho prsu stěžuje jiz dlouho a nezavisle na menstruačním cyklu. I detsky lekar si všimnul ,že prave prso má nápadně větší. Bolest citi i v podprsence. Jelikož její lékař jí nenapsal žádné vyšetření, chtela bych znát Váš názor a moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Neváhala bych a vyžádala si mamologické vyšetření - klinické a ultrazvukové. Je třeba objektivně zjistit, co je příčinou krvavé sekrece. Ve screeningových centrech máte i možnost si vyšetření uhradit. To, že v 17 letech jsou prsy nesouměrné velikosti , nemusí nic znamenat. Vývoj mléčné žlázy u takto mladých děvčat není ještě zdaleka dokončen.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9032
Dobrý den paní doktorko,objevila jsem výtok z l.prsu.Absovovala jsem MMG ,UZ,ductografii-vše bn.Výtok byl opakovaně vyš.nezávisl. odborníky, s výsledkem susp. malig. buňky.27.10. byla provedena MR :bez dilatace vývodů.,vlevo v oblasti dvorce drobná kulatá léze.,susp. papilom.Dop:indik.oper.revize., mikrodochectomie a parc. resekcepo aplikaci patenblau.,Prosím o vaši konzultaci,předem děkuji.S pozdravem K.
Odpověď: Dobrý den. Souhlasím s postupem kolegů.Operační revize prostoru je nutná.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9031
Paní doktorko, moc děkuji za rychlou odpověď, ale mám ještě doplnění k dotazu 9027. Každé prso mám už jednou operované (v 15 a 17 letech), histologicky vždy potvrzen FA. Přesto myslíte, že mám znovu podstoupit operaci, pokud bude nález benigní, v což pevně doufám? Sama bych radši měla bulky z prsou pryč, ale jizvy přece také představují riziko do budoucna, a jak je vidět, pořád se mi v prsou fibroadenomy tvoří. Moc děkuji za Váš čas.
Odpověď: Ano,myslím, že minimálně ten fibroadenom s tendencí růstu, bych doporučila ven. Jizvy jsou nežádoucí především z kosmetického hlediska. Rizikové jsou pouze významné pooperační vazivové změny, a to především pro přehlednost na mamogramu v budoucnosti. K tomu většinou dochází při pooperačních např. zánětlivých komplikacích, a to výjimečně. Navíc operační techniky se změnily. Jednak se většinou operace provádí v krátkodobé CN, dále pro ložisko si chirurg umí "sáhnout" z oblasti barevné hranice kůže dvorce, takže jizva časem není vůbec patrna.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9030
Dobrý den,

je mi 27 let, před dvěma dny jsem si nahmatala jeden menší hrbolek vedle bradavky na levém prsu a druhý ve spodní části levého prsu,ale nejsou bolestivé, matka měla rakovinu prsu. HA neužívám a nikdy jsem neužívala. Na dotek mi to spíše připomíná malé měchýřky,balonky (pravděpodobně cysty nebo tukové bulky)

Myslíte si, že je možné, aby to bylo něco závažnějšího v tak mladém věku? Je nutné jít na ultrazvuk?

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o benigní struktury. Ale jedině objektivní vyšetření potvrdí nezávažnost nálezu. Na sonografické vyšetření se objednejte. Jaké riziko plyne z výskytu rakoviny prsu u vaší maminky pro ženy příbuzné v jedné rodové línii , je ovlivněno věkem, kdy žena onemocní a zdali se zhoubné onemocnění vyskytne u více blízce příbuzných žen.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9029
Od roku 2007 chodím preventivně 1x ročně na vyšetření prsou. Vzhedem k věku prováděno ultrazvukem. Při nynější kontrole se lékaři něco nelíbilo, proto ještě vyšetření mamografem a odebrána biopsie. Na dotaz, co bude následovat, mi bylo sděleno, že se nemám starat, že vše se dozvím až po výsledcích biopsie. Nicméně přečkání těchto deseti dnů je šílené. V rodině rakovina prsů není, jaká je šance, že nádor nebude zhoubný ?
Prosím o odpověď do e-mailu.
Odpověď: Dobrý den. Další postup se odvíjí opravdu od výsledku histologie. Při benigním výsledku většinou následuje již pouze sledování, při výsledku maligním je třeba po konzultaci s kliniky zahájit terapii. Vím, že nejistota je to nejhorší, co nás v životě může potkat. Ale urychlit výsledek nelze, vzorky se zpracovávají. Zkuste se na tuto zkoušku podívat s nadhledem. Strachem stejně výsledek nezměníte, pouze oslabíte svoji imunitu. Nic se v našem životě neděje jen tak, minimálně se máte zastavit a přehodnotit vaše priority. Myslím tím, sama sebe povýšit na první místo vašeho zájmu. Přeju vám hodně síly a odvahy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9028
Dobrý den, je mi 16 let a asi před 4-mi dny se mi objevil na prsu ( jakoby v kruhu kolem bradavky)takový tvrdý boláček. První den mě prso celkem bolelo a na dotknutí bylo velmi náchylné. Teď už to ani na dotek nebolí, ale pořád tam mám takovou tvrdou bouličku. Není to nic vážného?
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně myslíte ve dvorci...V tomto místě ústí mazové žlázky , může jít o vývod s nahromaděným mazem. Nebo může jít o klubající se chloupek . Uurčitě to nebude nic vážného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9027
Dobrý den, prosím o názor. V prsou mám tři FA sledované asi čtyři roky. Po včerejší kontrole na sonu jsem se dozvěděla, že se utvořily dva nové (4 a 6 mm) a lékařka doporučila jeden z původních FA ověřit biopsií, protože se zvětšil ze 2 na 3,5 cm (hypoechogenní ohraničený útvar, v elastografii benigní, vaskularizovaný). Je možné, aby se tak dlouho sledovaný FA zvrhnul? Jsem z toho vývoje dost v šoku. Pokud jde jen o FA, myslíte, že se mohu vrhnout do dalšího těhotenství? Při minulém se všechny tři FA zvětšily a pak zase zmenšily, nemohla jsem ale kvůli nim kojit. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Bioptické ověření zvětšeného ložiska je na místě. Vzhledem k tomu, že vám přibyly další ložiska, myslím, že to spíše bude vlivem hormonálním. Pokud plánujete další těhotenství, měla byste uvážit odstranění největších ložisek, především proto, aby jste mohla kojit.Rozhodně určitě ložiska, které nyní má tendenci růst, i když výsledek biopsie bude benigní.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9026
Už dva měsíce mě bolí levé prso, kojím a doktorka mně napsala kapky Mastodynon, chci se zeptat zda je mohu brát v období kojení?
A ještě prosím o vysvětlení nálezu ze sona. Oba prsy částečně tukově přestavěny, s výraznější částečně fibrózně mastopaticky změněnou mléčnou žlázou retromamilárně a v ZK.Dukty rozšířeny asi na 5mm vpravo a 2 - 3mm vlevo. Ložiskové změny podezřelé z malignity nezjištěny. Axily bez patologicky změněných lymfatických uzlin.
Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Mastodynon gtts. je směs z bylinných extraktů rozpuštěná v alkoholu. V období laktace bych ho neužívala. V letáčku je upozorněno, že není vhodný pro řidiče a lidi se závislostí na alkoholu.
Popis z vyšetření je v pořádku- přiměřený nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9025
Dobrý den,já neslyším.Když jsem dostala měsíčky vtom bolí prsa ale když jsem končila měsíčky ještě pořád bolí a zvětsí prsa až teď pořád.Já myslela,že jako vypádá falešná těhotná.Ale nejsem těhotná a mám 2 děti(dcera 11 let a syn 6let.Minulý týden ve středu jsem byla u gynekologii a doktorka mi doporučí USG prsů a druhý den ve čtvrtek jsem byla na USG prsů a doktor říkal má mlečná žlaza a bude přestat a nebo hormony.Kdyby nebude přestat a jak udělat?Já mám strach hormony,protože nemám ráda velká prsa.Děkuji Králová Kateřina z Dolan
Odpověď: Dobrý den. V klidu počkejte, zdali se prsa neumoudří a hormony neuklidní. Byla jste vyšetřena, tak zkuste obavy vypustit z hlavy. Často zapomínáme, že jsme součástí přírody. Období jara a podzimu je specifické tím, že hormony v nás pracují.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9024
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je nutná operace bolestivého fibroadenomu, který se nezvětšuje, ale je poměrně velký. (několik cm). Dá se to léčit i jinak? Jsem dlouhodobě v zahraničí a jsem objednaná na ultrazvuk. Mám z toho docela strach i z případného odebírání vzorku z bolestivé tkáně, pokud by se jednalo o něco jiného než fibroadenom. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Biopsie se provádí v lokálním umrtvení.Bolesti se bát nemusíte. Píšete, že je ložisko citlivé, velké. Také se přikláním k histologické verifikaci. Případně i odstranění. Pokud je ložisko objemné, je klasická otevřená extirpace provedená zkušeným chirurgem vhodné řešení. V době těhotenství se může ložisko ještě zvětšit. Čím blíže je centrální části prsu, tím může větší problémy způsobit během kojení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9023
Dobry den mam 34 let a asi pred tydnem jsem si nasla v pravem prsu za bradavkou kulicku o velikosti antiperle.Je znatelna i lehkym pohmatem.. Zajimalo by me co je to.Mam 2 deti,4 a 8 let.Obe plne kojene.Dekuji za odpoved.Prosim nezverejnovat.Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Dle vašeho popisu půjde pravděpodobně o benigní- nezhoubnou strukturu, např. rozšířený mlékovod, zapouzdřený folikl ap.. Doporučuji vám se objednat na ultrazvukové vyšetření dle spádu do screeningového centra.Mapka a kontakty jsou na našich stránkách. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9022
Dobry den bolej mě prsa mam je zvětšene a jako by byli nalite ,kdyš jdu ranona na malou tak se jim uleví změknou ale po celi den boli beru antikoncepci sunya gynekolok mi řek že by meli přestat bolet ale pořat boli mužete me poradit co mam delat děkuji Spilková hormoni prej nam v normalu
Odpověď: Dobrý den.Vvaše obtíže přesto mohou být způsobeny hormonálním vlivem. I přesto, že berete HA, je třeba vyloučit těhotenství. Jinak může jít pouze o hormonální poruchu v souvislosti s dlouhodobým stresem ap.. Bylo by vhodné se objednat na mamologické vyšetření dle spádu do screeningového centra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9021
Dobrý den,
před dvěmi lety jsem si nechala udělat genetiku,jelikož moje matka zemřela na rakovinu vaječníku.Zjistili mi bohužel velmi vysoké procento dědičnosti 85%.Navštěvovala jsem mamární ordinaci ve Zlíně u dr.Navrátila,protože v současné době žiju v Krkonoších (Jilemnice),byla bych ráda dojížděla do bližšího centra,kde by se mně kvalitně věnovali.Děkuji Laumanová.
Odpověď: Dobrý den.Nna našich stránkách je mapka se screeningovými centry ve Vašem okolí a kontakt na ně. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9020
Dobrý den paní doktorko,
mám prosbu. Před dměsícem jsem podstoupila částečnou operaci levého prsu pro carcin. nádor.
Mohu poprosit o vysvětlení co znamená Dg: D051
Intraduktalní carcinoma in situ, DCIS levého prsu, pTispNO(sn)MO.Histologie středně až nízce dif. duktální in situ karcinom MKNO8500/23.
St. p. pME+SLND ( 7.9.2011) - histol. 2 ložiska 12 a 10 mmve kterých strukturyDCIS, invaze nezastižena,okraje 1mm, sentinelová uzlina negativní. Děkuji moc za odpověď.
Ivana
Odpověď: Dobrý den. ca in situ znamená, že nádorová buňka ještě nepřestoupila buněčnou membránu , takže nádor není invazivní. vyšla i nejbližší- strážní lymfatická uzlina histologicky negativní. Dobrá prognóza celkově. Váš nádor byl diagnostikován v počátečním stadiu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9019
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli "termografie" je stejné jako "mamografie". Můžete mi poradit, kde provádí termografii?
Odpověď: dobrý den. Nejde o totéž. Mamografické vyšetření jde do mnohem větších detailů, sensitivity a specifity, tzn. dokáže ve většině případů určit pravděpdobnost povahy konkrétního nálezu. Termografie je v dg. chorob prsů již obsolentní metoda.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9018
Dobrý den,
mám jeden problém s prsy. Bolí mě a to velmi často , cítím v nich napětí občas mě bolest dokonce v noci vzbudí. Dochází občas i k tomu, že mám problém, mít celý den podprsenku. Bolest se většinou nachází jakoby ze strany prsou. Dotyk je pak velmi bolestivý.

Říkala jsem o problému svému lékaři a prý by to mohlo být z hormonální antikoncepce ( beru jednu už asi 3 roky a nikdy mi to tolik nebolelo - mimo předmenstruační doby - jako momentálně 4 měsíce zpětně)
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Z mé ambulantní praxe si troufám tvrdit, že nejčastěji je mastodynie způsobena stresem. Prsy jsou symbol ženy. Schéma: stres- změna hormonálních hladin- odezva mléčné žlázy. Fyzilogicky k citlivosti dochází v polovině cyklu při ovulaci, těsně před nástupem menstruace, první týdny těhotenství. To je příroda. Některé ženy si ztěžují při nasazení hormonální léčby první 2-3 měsíce užívání, pak se většinou stav upraví. Bolest se do měkkých tkání hrudníku tedy i prsou může propagovat při onemocnění pateře, při luxaci žeber, oblasti skloubení žeber s hrudní kostí, situaci může prohlubovat velikost prsů, nevhodné spodní prádlo. Dobré řešení bude, když se necháte vyšetřit ultrazvukem na spádovém screeeningovém pracovišti a vaše obtíže se posoudí individuálně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9017
Dobrý den, prosím o váš názor na přístroj, o kterém informují i v rádiu, dokáže prý bez odběru krve zjistit, zda v těle nebují rakovinné buňky, mají jej v pražském centru neinvazivní diagnostiky. Za dva tisíce korun prý dokážou po krátkém vyšetření na screeningovém analyzátoru odhalit i rakovinu v časném stádiu. Jiř 3 roky jezdím na akreditované středisko do Prahy s krvavým výtokem z bradavky a příčinu nikdo nezjistil ani při MG, SONO, MAMO a duktografie nešla nikdy nasondovat. Myslím si ale, že tato metoda analyzátorem mi také nepomůže, zní to moc hezky a jednoduše.Děkuji Darina
Odpověď: Dobrý den. Můžete si vyjet ve vyhledávači heslo- sreeningový analyzátor, objeví se řada článků, které komentují ústy odborníků především onkologů tento "zázrak". Takže bych radila zůstat u klasiky. Duktografie jde provést vždy, pokud lze vybavit sekret, a tím identifikovat sekretující vývod. Pokud má pacientka v sekretu čerstvou krev tzn.-červenou, je třeba zjistit příčinu bez odkladu. Často je sekret zbarven - od zelené po hnědé odstíny rozkladovými působky hemoglobinu, příčinou bývají mikroskopické výrůstky na sliznici mlékovodu- papilomy, které jsou velmi křehké.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky