MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 9679
Dobrý den, trápí mě občasné svědění levé bradavky, co to může způsobovat a o co se může jednat. Na sonu prsů jsem byla před dvěma měsíci,když jsem si nahmatala na prsu hrbolek,ale byla to jen uzlinka,v lékařské zprávě sonografický obraz zcela v pořádku, to ještě bradavka nesvědila. Děkuji H.M.
Odpověď: Dobrý den,

pokud bradavka jenom svědí a nejsou na ní žádné kožní změny a není sekrece z bradavky, nejedná se o závažný příznak a nejspíše to časem samo odezní. Pokud by svědění neustávalo, vyhledejte kožního lékaře.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9678
Dobry den chtěla bych se zeptat jestli je možné že když si prohmatávám a nadzvedávam prso tak mě začne bolet rameno z přední strany,nic pohmatem nenacházím.děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

je to možné, protože bolesti ramenního kloubu se mohou propagovat do prsu a naopak bolesti prsu do ramenního kloubu, souvisí to se společnou inervací /společnými nervy/.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9676
Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu u nádoru prsu.
ER: positivní /střední až silná positivita/, PgR: silná jaderná positivita, BCL-2: střední až silná ositivita / v cca 90% nádor.bb. / h skore 270/, PCNA:jaderná positivita ve 100% nádor bb. - silná však jen v cca10% nádor.bb. / H skore30/, tedy nižší proliferační aktivita, c-erbB-2. negatvní. A ještě co to znamená FISH vyšetření.
děkujimoc
Odpověď: Dobrý den,

nelze zcela vysvětlit lékařské pojmy, takže jenom stručně: to, co uvádíte, je tzv. imunohistochemie nádoru, to jsou jeho vlastnosti, které je mimo jiné nutné znát pro onkologickou léčbu nádoru. Nádor je dobře citlivý na antihormonální léčbu, není citlivý na léčbu Herceptinem. FISH vyšetření se užívá k testování přítomnosti onkogenu Her-2/neu.
s pozdravem

Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9675
Dobrý den Ze dne na den jsem si v podpaždí našla kuličku asi jako hrášek.Na dotek příliš nebolí a je viditelná na pohled.Je mi 32 let a mám nadváhu.
Odpověď: Dobrý den,

doporučuji absolvovat ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center- nebude se ale jednat s největší pravděpodobností o nic závažného.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9674
Dobrý den.Mám tetu,která před rokem prodělala operaci rakoviny prsu a následně metastázi.Prošla chemoterapiemi a ozařováním.Teta dostala invalidní důchod. jenže po roce tetu stále jizvy bolí a má je zduřelé.jenže její paní doktorka uznala,že je v pořádku a poslala ji do práce s tím,že může dělat s jednou rukou.teta pracuje v barvírně záclon kde denně zvedá několika kilové kbelíky s barvami a je mezi chemickými látkami.Je normální aby ji lékařka poslala do práce,i když teta prodělala tuto nemoc a má stále bolesti?Dá se proti tomu nějak bránit?Jak se máme zachovat?Děkuji za vaši odpověď Konečná
Odpověď: Dobrý den,

nevím, zda jsem správně porozuměl- pokud má Vaše teta invalidní důchod- nemusí pracovat. Pokud nemá invalidní důchod a práce, kterou vykonává ji způsobuje obtíže, je nutné se poradit s ošetřujícím onkologem nebo praktickým lékařem, ale může se dle mého soudu stát, že ji doporučí změnu práce na lehčí, kterou by vykonávat mohla. Nejsem v tomto zcela kompetentní radit, takže skutečně se obraťte na výše uvedené lékařské odbornosti.

s pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9673
Dobry den, prepacte,ze sa este vraciam k otazke 9660,chcela by som upresnit,ze ako som pisala o areole, je to len pokozka akoby ovisnuta nie areola ako taka,nemoze suvisiet s tym,ze prsnik produkuje menej mlieka a celkom rychle sa zmensil? Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
ano pravděpodobně to souvisí s rychlým zmenšením prsu při malé tvorbě mléka a domnívám se, že se nejedná o nic závažného, pokud je to jen povislejší kůže beze změn na dvorci a nic si v prsu nehmatáte, není ultrazvukové vyšetření nezbytně nutné.

S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9672
Dobrý den,
cca 3 měsíce mě trápí "zduřené" žlázy, bouličky v oblasti pod dvorcem a bradavkou v obou prsou. Těhotenství není pravděpodobné- mám zavedenou mirenu (2.rokem). I při malém zmáčknutí prsou mě to bolí, mám je až přecitlivělé. Co s tím?
Děkuji. D.Z.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se velmi pravděpodobně jen o fyziologické hormonální změny, které způsobují přechodně vyšší citlivost prsů. Pokud se chcete přesvědčit, že "bouličky" jsou jen součástí žlázy, lze si zaplatit ultrazvukové vyšetření prsů na některém ze screeningových center. Od bolestivosti prsů ulevují některé přírodní nehormonální preparáty jako př. Mastodynon kapky, nebo lze užívat vitamin E - 1 tbl. denně.
pěkný den
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9670
dobrý den ráda bych se zeptala, těsně pod bradavkou (jakoby dovnitř prsu) jsem si nahmatala pohyblivou bouličku, která nebolí. Kojím půlročního syna, přišla jsem nato náhdou při odsávání. Nevím zda je to tuková bulka či to má spojitost s kojením, mléčná žláza nebo bych se měla nějak vyšetřit.
Odpověď: Dobrý den,
doporučuju nechat si provést ultrazvukové vyšetření na některém ze screenigových akreditovaných center- seznam je na těchto stránkách. Může se jednat jen o součást žlázy nebo nejspíše o nezhoubný útvar - jako je př. cysta, která s kojením může souviset.
pěkný den
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9668
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat co může znamenat když při zmáčknutí prsu vytíká žlutobílé mlezivo?.Těhotná nejsem.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Světlý výtok (sekrece) z bradavek po jejích zmáčknuté je zcela normální (fysiologická) situace i u netěhotných žen. Pokud by však byl výtok krvavý, pak neváhejte a ihned podstupte odborné vyšetření v některém z akreditovaných screeningových ceneter. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9667
po vyšetrení prsníkov mi zistili takýto záver: prechodný - involučný typ prsníkov typológie podľa BIRADS I. s prevažujúcou, difúznou involúciou parenchýmu, bez známokz podozrivých z malignity. V HLQ vľavo drobné v.s. intramammárne LU do 6mm. BI-RADS 2.
Môžete mi to prosím, vysvetliť bližšie ? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Překlad zní : Vaše prsy jsou zdravé. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9666
Máme dědečka ve stáří 86 let. Byla mu diagnostikována rakovina prsu s tím, že by měl jít na operaci. Ctěli bychom vědět, jestli v tomto věku je dobré opraci postoupit, nebo nemoc nechat tak jak je. bez dalších bolestivých zíkroků, které by dědeček dost špatně snášel. Má také kardiostimulátor.
Odpověď: Dobrý den. Standardní je nádor odoperovat, ale pokud existují důvody tento krok nepodstoupit (medicínské kontraindikace, vysoký věk, přání pacienta, přání rodiny), je nutno k tomuto přihlížet. Záleží na Vás. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9665
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala na mojí 6-iletou dceru.
Pod bradavkou má bulku cca 1cm, na sono závěr zduřelá prsní žláza.
Náš pediatr zvažuje endokrinologické vyšetření.
Dcera je jinak v pořádku, bulka pouze na dotek bolí.
Jaký postup byste doporučil, mám si dělat obavy?
Děkuji
K.Folprechtová
Odpověď: Dobrý den. Endokrinologické vyšetření je v tomto momentě to nejsprávnější. Nemějte obavy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9664
Dobry den, dnes jsem si trosku stihla bradavku pri samovysetreni prsu a vyteklo mi z ni mensi mnozstvi do seda zakalene mazlave vodicky. Muzete mi prosim poradit cim to je? Tehotna urcite nejsem a mam z toho trosku obavy. Predem dekuji za rychlou odpoved. Verca
Odpověď: Dobrý den. Světlý výtok (sekrece) z bradavek po jejích zmáčknutí je zcela normální (fysiologická) situace i u netěhotných žen. Pokud by však byl výtok krvavý, pak neváhejte a ihned podstupte odborné vyšetření v některém z akreditovaných screeningových ceneter. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9663
Prosím o vysvětlení této biopsie maminky mého manžela: estr. rec. 0%, prog. rec. v 50% jader, index prolif. akt. 50%, CK5,p63- neg.,EGFR fokálně poz.,membránová exp.skore0+, protilátka je certif a nahrazuje Hercept v plném rozsahu. WHO grade3, kombinace tubulární a solidní složka způsobem, který nevylučuje např. metapls, karc - dlaždic. diferenciace neprokázána. Jsem strašně vyděšená a proto prosím o prognosu a vysvětlení, máme čekat na konečnou histol. po operaci. Moc Vám děkuji M.
Odpověď: Dobrý den. Tohle jistě není přepis kompletní, ale i tak je z toho co jste mi poslala jasné, že maminka Vašeho manžela má zhoubný nádor. Co se týče další prognózy, pak opravdu musíte počkat na definitivní histologii po operaci. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9662
Dobrý den,již několik dní mě bolí bradavky a na pravém prsu mám u bradavky asi 2cm zarudlý flek.Občas zmizí a pak se zase objeví.S menstruací to nesouvisí.Mám obavy jestli to není něco vážnějšího.Prosím o radu co by to mohlo být,popřípadě na jakého lékaře se obrátit
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že by to mělo být něco vážného. Doporučuji Vám obrátit se na Vašeho kožního lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9661
Dobrý den, je mi 35 let, na levém prsu mi bylo ultrazvukem nalezen ostře ohraničený hypoechogenní útvar vel. 9x4mm. Dle závěru menší fibroadenom. Prosím o vysvětlení, jak moc je to nebezpečné, mám malé dítě...
Odpověď: Dobrý den. Fibroadenom není nebezpečný, jedná se o nezhoubný náror prsu, který se běžně v prsech žen vyskytuje od útlého mládí až po vysoký věk. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9660
Dobry den,dakujem vam za to,ze venujete svoj drahocenny čas a odpověd ste na otazky v poradni,ja kojim 10 mesiacov a jeden prsnik produkuje menej mlieka ako druhy a dieta z neho nechce sat,to ma ale tak netrápí,ale prsnik je o moc menší a aereola sa na spodu přehla.mam pocit,akoby bol prsnik prázdný a cítím v nim mliecne žlázy velmi výrazne.zijem momentálně v ANglii a bola som u obvodneho lekara a tomu sa to zdalo normálně.ja sa ale bojím toho,ze mam ovisnutu aereolu,poradíte mi,mam ist na sono? Dakujem moc!
Odpověď: Dobrý den. Že prsy neprodukují stejné množství mléka to opradvu není nic vyjímečného. Avšak co se týče změny dvorce (areoly) - tedy pokud tomu dobře rozumím tak došlo k jisté deformitě - pak bych jednoznačně ultrazvukové vyšetření doporučil. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9659
Dobrý den.Je mi 30r.a som matka 3r.syna a chcela by som si dat urobit vysetrenie prsnikov.Hradí mi to poistivna alebo si to sama hradim?Dakujem za inf.Bendova
Odpověď: Dobrý den. V ČR toto vyšetření na vlastní žádost ve Vašem věku ZP nehradí, zde ženy chodí na tato vyšetření jako tzv. samoplátkyně (cena je kolem 300Kč). Jaký je systém plateb v SR, to nevím. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9658
Dobrý den, jsem nyní cca ve třetím týdnu těhotenství.Příští týden-kontrola a UZ. Minulý týden jsem si v prsu,v místě kde se dají už nahmatat žebra, směr od podpaždí jakoby k bradavce ale ne úplně, nahmatala ztvrdlé místo.Přijde mí to jako nějaká žlázka s malými hrbolky. Usuzuji,že by to mohla být žlázka, protože to nahmatám i na druhém prsu, ale bez jakýchkoliv bulek a nerovností. Každopádně to při prohlídce nahlásím, ale o co se může jednat? Nejdříve to bylo bolestivé-jakoby namožené, teď už tolik ne.Jsem z toho nesvá.Moc děkuji za odpověď,hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Nebuďte nesvá, takováto proměnná reakce prsních žláz v těhotenství je více než obvyklá. Pokud by však ve Vás hlodal červík pochybností, vždycky máte možnost nechat si prsy odborně vyšetřit ultrazvukem v některém v akreditovaných screeningových center (jejich seznam je na těchto stránkách) jako tzv. samoplátkyně. Cena vyšetření se pohybuje kolem 300 Kč. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9657
Dobrý večer.Je normální, že si můžu zmáčknout prs a mít tam kapku mléka?? Nejsem těhotná,dosud nemám děti a měla jsem zrovna měsíčky.Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Dobrý den. Světlý výtok (sekrece) z bradavek po jejích zmáčknuté je zcela normální (fysiologická) situace i u dosud netěhotných žen. Pokud by však byl výtok krvavý, pak neváhejte a ihned podstupte odborné vyšetření v některém z akreditovaných screeningových ceneter. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9656
Dobry den, je mi 28 let, mam 20ti mesicni dcerku..uz asi 4,5mesice nekojim a porad mi po stisknuti bradavek vyteka tekutina s nadechem do zluta..prsa me neboli, ani zadnou uzlinu ci zatvrdlinu jsem nenasla...a take nejsem tehotna....dekuji
Odpověď: Dobrý den. Dobrý den. Světlý výtok (sekrece) z bradavek po jejích zmáčknuté je zcela normální (fysiologická) situace, udává se, že může přetrvávat až 10 let po ukončení kojení. Pokud by však byl výtok krvavý, pak neváhejte a ihned podstupte odborné vyšetření v některém z akreditovaných screeningových ceneter. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9655
Dobrý den, pane doktore. Chci se zeptat, zda bolestivé mačkání prsou při vyšetření poškozuje pacientku nebo může způsobit vyvolání rakovin.bujení? Vždy po vyšetření mě týden bolí a píchá v prsou. Mám změnit lékaře?
Odpověď: Dobrý den. Zmáčknutí prsu zcela jistě rakovinné bujení vyvolat nemůže. Ohledně změny lékaře se však musíte rozhodnout sama. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9654
vysledek vys.4a-birads-klasifikace tabar.denzni granularni struktura zlazy typu tabar 4.
Odpověď: Dobrý den. BI-RADS 4a - podezřelý nález (z rakovinného bujení), TABAR 4 - špatně přehledná žláza při mamografii, nutno doplnit vyšetřením ultrazvukovým. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9653
Ultrasonografie prsu:4a-BIRADS-podezřelý nález. V UZ obraze centrálně vpravo rozšířené dukty, intraluminárně je v jednom z vývodů patrná drobná echogenní formace vel.3,5mm, patrně odpovídající drobnému papilonu. Dotaz: Můj gynekolog - Dr. Štucbartová doporučuje chirurgický zákrok. Prosím o sdělení,na které oddělení a kterou nemocnici v Praze se mám obrátit. Děkuji Věra Braňková
Odpověď: Dobrý den. S chirurgickým odstraněním papilomu souhlasím, ale zdravotnické zařízení si musíte vybrat sama. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9652
dobry den boli mne zada leva strana pod lopatkouaz k ramenu a krku muze mi bolet podpazdi k prsu gdyz zmacknu
Odpověď: Dobrý den. Ano, může, doporučuji Vám obrátit se na rehabilitaci. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9651
Dobrý den,
před asi 14 dni jsem si objevila v podpaží malou bulku (která při dotyku uhýbá), která je špatně nahmatatelná. Byla jsem u své gynekoložky a ta ji také nemohla nahmatat a řekla mi, že žádné útvary nenašla, jak v prsou, tak pod podpažím. Pro jistotu mě ale poslala na ultrazvuk. V druhém podpaží mi nic nahmatat nejde. Už od malička mám problémy s uzlinami ( mám je zvětšené i když jsem zdravá - hlavně na krku). Bulka se nezvětšuje, ale přijde mi, že mne bolí ruka a nevím jeslti si to jen vsugerovávám, protože jsem v poslední době prošla hodně vyšetřeními. Mohlo by se jednat o nádor?
Odpověď: Dobrý den. Teoreticky se o nádor jednat může, ale jeho pravděpodobnost ve Vašem věku je velmi mizivá a k jeho vyloučení právě slouží ultrazvukové vyšetření, které podstoupíte. Věřím, že vše dobře dopadne. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9650
Dobrý den,prosím můžete mi odpovědět, jakou byste volil léčbu v případě, že pacientka před 10.lety prodělala lokální operaci několikamilimetrového nádorku, 10 let neměla žádné problémy a nyní jí na stejném prsu byl zjištěn nádorek 2x6 mm? Vyřešila by to zase lokální operace,případně ozařování, když žádné jiné problémy pacientka nemá?Děkuji za odpověď. Jen ještě podotýkám, že se jedná o moji kamarádku, teré je 59 roků.
Odpověď: Dobrý den. Léčba se v tomto případě neodvíjí jen od velikosti nově zjištěného nádorku, ale taky od jeho histologické typizace a taky se musí vzít v úvahu typ minulé léčby v komplexu. Tedy shrnuto - nejpřesnější a jasnou odpověď Vaší kamarádce může dát jen její ošetřující onkolog, který má všechny dostupné a komplexní informace. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9648
Dobrý den, je mi 23 let a asi od střední školy jsem měla ve zvyku nosit i na spaní podprsenku s kosticemi, nijak mi to nevadilo... Teď jsem slyšela, že to zvyšuje výrazně riziko rakoviny, měla bych se nějak obávat a jít na mamo vyšetření?
Odpověď: Dobrý den. Váš zvyk zcela jistě riziko rakoviny prsu nezvyšuje. Nicméně jen tak mezi námi - není spaní bez podprsenky pohodlnější ??? S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9647
Dobrý večer,dnes jsem byla na sonu levého prsa kde mám tak dva měsíce bulku...pan doktor mi k nálezu skoro nic neřekl a ke sve gynekoložce jdu až za týden.Děkuji za odpoveď.Nález:konturovaná celkem homogenní hypoechogenní formace 19:10mm,málo kompresibilní s patrnou vascularisací periferní i centrální v CD modu...

Z ,Dobrý večer tak píšu ještě jednou,je to celý popis a závěr:solidni formace 1.sin,nutno doplnit mamografii a dle ní punkční verifikaci ještě jednou děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ani z tohoto jasný závěr udělat nemohu i když je jasné, že pan doktor má podezření na nádorové změny v prsu - ovšem není jasné jaké... K tomu potřebuji znát hodnocení dle klasifikace BI-RADS, které jste zase nanapsala. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9646
Manželce byl při pravidelné kontrole sono na neakreditovaném pracovišti (sono LOGIC9 a 400, mamo SENOGRAPH)zjištěn malý nález (okrsek hrubší struktury) a doporučena další kontrola mamo za 2 měs. V této souvislosti jsme zjistili, že v blízkosti vzniklo nové centrum s akreditací a moderním vybavením (mamo LORAD SELENIA - HLOGIC s HTC mřížkou a digit. stereoskopií, sono APLIO MX). Doporučil byste manželce nechat se vyšetřit v tomto novém centru kvůli lepšímu vybavení ?
Odpověď: Dobrý den. Ano, doporučil, nejen pro technické vybavení, ale také pro odborné zkušenosti zdravotnického týmu, akreditační podmínky jsou velmi tvrdé a proto ji dostanou jen opravdu zkušení odborníci. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9645
Dobrý den, je mi 28 let, mám 2děti. V pravém prsu sem si nahmatala takovou jakoby zatrvdlinu, není to jako bulka, ale spíš jako zatvrdlá žláza, ale je to docela velké a na druhém prsu nic podobného nemám, tak mě to docela vyděsilo. Před necelým rokem sem byla na preventivním sonografickém vyšetření a bylo v pořádku! Žádné jiné příznaky nepozoruju. Co by to mohlo být? Mám se obávat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Necelý rok je pro tělo a tedy i pro změny v prsech hodně dlouhá doba...Neváhejte a objednejte se ke kontrolnímu ultrazvukovému vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9644
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak by to bylo marodím s rukou 9 měsíců a ted jsem otěhotněla. K doktorovi teprve půjdu a nevím jestli by mi nedal rizikové těhotenství a jestli bych dostávala nemocenskou když tak dlouho marodím. Děkuji Formanová
Odpověď: Dobrý den. Tak na tuhle otázku Vám odpoví opravdu jen Váš gynekolog. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9643
Dobrý den,již jsem posílala dotaz ohledně metastáz do kostí při nádoru prsu.Mám nyní optázku na metastázu v mozku.Je mi 27 let.Lékař napsal kombinovaný duktální a lobulární karcinom prsu T4dN1Mx.Nyní jsem byla na 2 chemoterapii,kterou podstupuji aby se nádor zmenšil.Za jak dlouho lze očekávat zmenšování nádoru, a pokud se prokáže metastáza v mozku, co to pro mě znamená?můj lékař pouze odpověděl,pokud se to prokáže tak už se to aspon léčí tou chemoterapií.Mám šanci na přežití?
Odpověď: Dobrý den. Ohledně metastáz v mozku Váš lékař odpověděl správně. Rychlost zmenšování nádoru při neoadjuvantní chemoterapii kterou podstupujete je individuální, proto se jeho velikost v průběhu léčby kontroluje ultrazvukově i mamograficky. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9642
Dobrý den. Prosím Vás, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že se mi na prsním dvorci objevilo suché trochu "nafouklejší" místo. Spíš takové zduřenější to vrásnění. Možná tam to místo bylo vždycky, ale ne suché. Čím by to mohlo být? Před týdnem jsem byla na pohmatovém vyšetření u paní doktorky v mamologické poradně, to bylo v pořádku. Pak se mi to suché místo udělalo. A zda je normální mít dvorce trochu flekaté? Někde trochu tmavší, někde světlejší. Je mi 26 let, nekojila jsem, ani nebyla těhotná. Asi jsou to trochu hloupé dotazy. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vaše dotazy nejsou ani trochu hloupé, je normální se o své tělo starat. V tomto případě Vám doporučuji zajít na konzultaci ke kožnímu lékaři. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9641
Dobry den, prosim o vysvetleni USG:hmatna anamn.udatna rezistence na krku vpravo zvetsena uzlina 34x24x22mm,hladkych okraju,homogenni,hypoechogenni,jemne zrnita,nejde o hustou tekutinu,dopplerometicky jsou v ni cevy,dalsi cetne uzliny v okoli kyvace velikosti 5-15mm,vzhled benigni, nektere rohlickoviteho tvaru,netvori pakety,axily bez nalezu, prosim o radu a dalsi postup lecby,diky hezky den B.K.
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale jedinou správnou radu kterou Vám po přečtení Vašeho dotazu mohu dát, je požádat o vysvětlení Vašeho odesílajícího lékaře (praktik? krčař? onkolog?), ten ví, proč Vás k vyšetření poslal a na jakou nemoc má podezření a event. jaký navrhuje léčebný postup. Já tyto informace nemám. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9640
Dobry den,
Po dvou a pul letech kojeni jsem nasla velkou 1.5cm pohyblivou bulku pod prsnim dvorcem. Velikost ruzna podle kojeni. pred dvema tydny jsem byla na ultrazvokovem vysetreni v bylo mi receno ze mam rozsireny mlekovod a jsou tam usazeniny. Pricinou pry muze byt dlouhodobe kojeni. V poslednich dvou dnech se bulka zvetsila a dost ztvrdla, pred tim byla spis rosolovita. porad se pohybuje, zda se mi ze ji muzu do urcite miry i rotovat. Je to trochu bolestive a viditelne Muj dotaz je takovy: je mozne ze by si na ultrazvuku neceho nevsimli?
Odpověď: Dobrý den. Ake vždyť si všimli - jasně popsali rozšířený mlékovod (duktektasie). Tohle není nijak vyjímečný stav. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9639
Dobrý den,
má babička (matka mé matky)mšla CA prsu před asi 15 lety. Je po oboustranné ablaci a po radioterapii. Sestra babičky (teta matky)zamřela na Ca prsu když ji bylo 55 let ( v r.1975...) Je u "nás vnuček" možná vyšší pravděpodobnost vzniku Ca prsu nebo jsou spíše více "ohroženy" naše matky?? "Nám vnučkám" je 30, 33 a 36 let, zatím jsme žádné preventivní vyšetření neabsolovaly. Máme se vzhledem k dedičné dispozici objednat už na mamograf nebo bude stačit jen UTZ? Děkuji za odpoved Pavlikova
Odpověď: Dobrý den. Pokud Vaše matka je zdravá (nemá rakovinu prsu), pak Vaše riziko není vyšší. Pokud se rozhodnete nechat si prsy odborně vyšetřit - a to Vám "všem vnučkám" osobně doporučuji - pak bych vzhledem k věku volil ultrazvukové vyšetření na některém z akreditovaných screeningových center (jejich seznam je na těchto stránkách). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9638
Občas mě prsama projede bolest i opakující se několikrát denně, vždy se nad tím pozastavím,ale pak se uklidňuji, že úplně stejně mě to bolelo v době posledního kojení 3 dítěte/4,5 roku v kuse/ nyní rok nekojím,ale ta bolest je pořád..také mě bolí po sundání podprsenky...někdy je to každodenní,ale někdy třeba týden nic...obě prsa zaráz to nedělají...pokaždé jiné...děkuji za odpověď...Helena/3 děti dohromady kojeny cca 6 let/
Odpověď: Dobrý den. Podle Vašeho popisu se zřejmě o nic vážného nejedná. Nicméně opravdovou jistotu Vám může dát jen odborné (ve Vašem případě ultrazvukové) vyšetření, nejlépe na kterémkoliv akreditovaném screeningovém pracovišti - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9637
Bola som na preventívnom vyšetrení prsníkov po 2 rokoch, na sono bolo všetko v poriadku, na mamografii mi zistili v oboch axillách uzliny do 2 cm, inak bol nález v poriadku . mám prísť na kontrolu až po 2 rokoch, je to v poriadku, nemusím sa obávať, je to v poriadku, vraveli mi že uzliny sú tzv. reaktívne.
Odpověď: Dobrý den. Podle popisu z obou vyšetření jste zdravá. Nicméně dvouletý interval je jen ekonomická záležitost. Medicínsky je doporučován kontrolní interval jednoletý...i jako samoplátce...S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9636
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat jaká je prognoza pokud se u nádoru prsu objeví metastáza do kostí. Někde jsem se dočetla, že se pacientka s těmito metastázami vyléčila.Nebo jsou tyto metastázy už nevyléčitelné.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Kostní metastázy nejsou vyléčitelné, ale pokud dobře reagují na léčbu, tak mohou dlouhodobě být pod kontrolou - řádově i několik let. S pozdravem

Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9635
Dobrý den, je mi 32 let a už 5.měsíc plně kojím. Asi před měsícem jsem si nahmatala v pravém prsu bulku dole na okraji dvorce o velikosti cca 1cm.Zašla jsem proto na gynekologii pro žádanku na ultrazvukové vyšetření prsu. Paní doktorka mě prohlédla a řekla, že se jedná pouze o zduřenou žlázu a není potřeba specializovaného vyšetření. Je možné pouze hmatem diagnostikovat že se nejedná o nic vážnějšího? Děkuji Petra V.
Odpověď: Dobrý den. Ne, pouze hmatem opravdu nelze... V takovýchto případech je vždy třeba podstoupit odborné ultrazvukové vyšetření. Pokud Vám Vaše gynekoložka odmítla vystavit k USG vyšetření žádanku, pak toto může udělat Váš praktický lékař. Pokud i on toto odmítne, pak Vám nezbude, než absolvovat vyšetření jako tzv. samoplátce za cca 300 Kč v kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru - jejich mapka je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9634
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda je pravda, že používání deodorantu nebo antiperspirantu zvyšuje riziko vzniko rakoviny prsu? Děkuji za odpověď. Branátová
Odpověď: Dobrý den. Toto co popisujete nebylo nikdy vědecky prokázáno a já osobně nevěřím, že by kdy bylo. Nemá to totiž reálný podklad. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9633
Dobry vecer,mam takovy dotaz,kdyzbsi prohmatavam ci hladim sve bradavky po chvilce uz nejsou tolik hebke,myslim si ze je to zvedsena zilnatost,nebo neco podobneho,ale docela se bojim jestli to neni neco vaznejsiho..obcas kdyz lezim na zadech tak mi,jak to rict,jakoby az ztvrdne bradavka,obcas to je velmi neprijemne..je to podobne jako kdyz se hladim,ale v tomhle pripade se ani hladit nemusim,a ja obavy jestli to neni nejak vazne. Dekuji za odpoved..prosim napiste na email glucklich90@seznam.cz...dekuji mnohokrat
Odpověď: Dobrý den. Bradavky reagují na různé podněty - doteky, tření, hlazení, ale taky reagují podle stavu mysli svého nositele (nositelky). Zcela jistě se nejedná o nic vážného. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9632
Dobrý den, nechci hned jít za doktorem, kdyby to byla nějaká kravina tak se napřed chci zeptat Vás. Nevím kam s tímto dotazem ale myslim, že gynekologii je to nejbližší. Již 14 dní mě bolí v podpaží, pokaždé když natáhnu ruku a když si na to místo v podpaží zmáčknu šíleně mě to bolí a jde mi ta bolest až do prsu..Co myslíte, že to můž být??a musim navšívit lékaře?Děkuji za odpověď..
Odpověď: Dobrý den. Lékaře navštívit nemusíte, ale pak se nedovíte co Vám je...Takže Vám doporučuji nechat si prsy a podpaží odborně vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center - jejich mapka je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9631
Dobrý den mam bulku v tříslech už pul roku a vubec mě to nebolí a vlastně skoro vubec o ni nevim že ji tam mám. Je mi 15 let a chci se zeptat co to mužu mít?? Děkuju
Odpověď: Dobrý den. Jde o lymfatickou (mízní) uzlinu. Tyto se vyskytují v celém těle a taky v tříslech, kde bývají dobře hmatné. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9630
Dobrý den, chci se zeptat jestli nezhoubný nádor se operuje, nebo zůstává na svém místě? Tohle mám psané na zprávě z UTZ Oboustranně centrálně a v HZQ ještě široká vrstva echogenního žlázového paranchymu, ve VQ více tukových lalůčků.
Vlevo bez ložiskových zněm.
Vpravo je u zozhraní ZQ v HZQ poškotovitá struktura 9x5mm, v.s. FA
Dukty bez dilatace, kůže nerozšířena.
V axilách zvyklé, nezvětšené uzliny.
Závěr. BI-RADS 3 Vlevo bpn, vpravo susp. benignita, doporučuji ko UZ za 3měs. při něm zvážíme biopsii.
Mám celkem strach maminka má rakovinu prsu. Děkuji moc za odpověď Marie
Odpověď: Dobrý den. Zde lékař podle popisu nemá podezření na rakovinu, ale na nezhoubný (benigní), v ženských prsech se běžně vyskytující nádorek - fibroadenom - FA. Jeho kontrola po třech měsích je standardní záležitostí. Pokud nedojde k jeho výrazné progresi co se velikosti či struktury týče, pak není důvod jej operovat a zůstává v prsu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9629
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli přípravek inocell, má nějaké účinky, jak je u přípravku uváděno, a to konkrétně, že posiluje imunitu ři chemoterapii, a také dává rakovinotorným buňkám nějakou infomaci, aby byly více náchylné a zničitelné vůči hcemoterapii.Tento přípravek my byl doporučen,tak nevím jestli je opravdu účinný.Děkuji Velice za odpvěď.
Odpověď: Dobrý den. Jestli je účinek doplňku stravy Inocellu opravdu účinně měřitelý - a to u všech jedinců - opravdu nevím. Ale podle jeho složení si troufnu říct, že uškodit by Vám neměl...S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9628
dobrý den, pane doktore, jsem 5 roků po operaci prsu, následovalo ozařování a léčba Tamoxifenem. Ten teď třetí den už neberu - má náhlé vysazení léku nějaké abstinenční příznaky?Je mi totiž divně-jakoby vnitřní třes, točení hlavy. Děkuji Vám za odpověď na můj e-mail
Odpověď: Dobrý den. Vysazení tamoxifenu by nemělo způsobovat žádné potíže. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9627
Dobrý den. Dělají se mi cca rok a půl nebolestivé, červené fleky na prsou, cca 0,5cm veliké, kůže pod nimi je hladká. Některé zpočátku zmizely, některé mám už x měsíců. Z jednoho jsem díky masti na vytáhnutí hnisu vymačkala i hnis, teď mám jizvu. Návštěvu Dr. odkládám. Nevím, souvisí - li ( před 2roky porod, chronický zánět štítné žlázy, obezita, jinak jsem zdravá ). Děkuji za váš čas.
Odpověď: Dobrý den. Tohle je záležitost pro kožního lékaře, kam Vás tímto odkazuji. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9626
Dobrý den. K odpovědi na můj dotaz č. 9608 z 8.2.12 pro Prim.MUDr Zdeňka Mutinu. RTG-tabárIII, Prsy jsou objemnější, ale volné, bez patol. zahuštění, axily negat., nadkličky volné, areoly klidné.
V mém původním dotazu jsem zapomněla uvézt, že asi v r.1978 a 79 jsem měla operaci prsu - výsledek FCM. Ta bolestivost, která mě nyní trápi je v okolí jizvy po operaci.
Odpověď: Dobrý den. Podle klasifikace TABAR-III je pro Vás vhodnější vyšetření mamografem. K druhé části dotazu - okolí jizvy bývá citlivější až bolestivé nejen na prsu, ale kdekoliv na lidském těle, nejvíce při změnách atmosférického tlaku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9625
Dobrý den, manžel si nalezl podkožní bulku na hrudi velikosti cca 1cm. Chci se zeptat kam má zajít na vyšetření. Je mu 47 let. Velice děkuji za odpoveď Lucie
Odpověď: Dobrý den. Pro žádanku na ultrazvukové vyšetření ke svému praktickému lékaři a pak k vyšetření do kteréhokoliv akreditovaného screeningového centra - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9624
Dobrý večer. Je mi 33 let, a před 2 týdny mě začalo bolet pravé prso- na dotek,nebo z podprsenky. Při prohmatání prsu cítím zduřené žlázy, na dotek a napohled je prso větší než to druhé. Spojuji si to s menstruací ktrou už pár dnů mám, ale ještě to nepolevilo. Už před rokem jsem něco podobného měla, ale trvalo to asi 3 dny. Jsem po 3 dětech- každé kojené 1 rok. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Podle popisu zřejmě o nic vážného nejde, ale jistotu můžete mít až po odborném ultrazvukovém vyšetření v některém z akreditovaných screeningových center. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9623
Dobrý večer,dnes jsem byla na sonu levého prsa kde mám tak dva měsíce bulku...pan doktor mi k nálezu skoro nic neřekl a ke sve gynekoložce jdu až za týden.Děkuji za odpoveď.Nález:konturovaná celkem homogenní hypoechogenní formace 19:10mm,málo kompresibilní s patrnou vascularisací periferní i centrální v CD modu...
Odpověď: Dobrý den. Tak tohle určitě není celý popis vyšetření a zcela jistě jste mi neopsala to nejdůležitější - závěr vyšetření. Bez tohoto Vám opravdu nemohu zodpovědně říct, o co jde. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9622
Dobrý den chtěla jsem se zeptat dnes jsem byla na vysetrení prsou a napsali mi do karty že: v Obou axilách benig. LU s tukovými hily. Nevíte co to znamená děkuji za odpověd Vojtíšková
A chtěla jsem se zeptat pořád mě bolí prsa a v září mi zjistily že mám vysoký prolaktin hypofýzi nemuže to být od toho? Ještě jednou děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Popis LU = lymfatických uzlin - ve vašich axilách = podpažích - je zcela v normě = jste zdravá. Příčin bolesti prsů obecně je celá řada, svádět to jen na jeden moment asi není správné. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9621
Dobrý den,
po lékařském vyšetření prsu mi bylo zjištěno
vpravov HZQ dyspl uzel bez progrese. vpravo v HZQ/HVQ cca25x30 mm v podkoží hyperechogenní lipom cca 15x10mm.
Lékař mi do zprávy napsal, že doporučuje mammoplastiku, ale se mnou se o ni nebavil. Přečetla jsem si to až doma.
A tak se ptám,co mám. Je to nutné jít na operaci nebo o co se vlastně jedná.
Odpověď: Dobrý den. Podle popisu jsou Vaše prsy zdravé - nevidím důvod k operaci. Proč je doporučena plastika nevím, stejně jako Vy. Nezbude Vám, než si situaci nechat vysvětlit lékařem, který tuto doporučil. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9620
Dobrý den, v červenci 2011 jsem si na vnitřní straně prsu nad bradavkou nahmatala tvrdé místo. Nijak jsem to neřešila, protože to nebyla žádná ohraničená bulka a bylo to hmatatelné jen když jsem se dotkla pravou rukou pravého prsu, ale při doporučovaném samovyšetření jsem nic necítila.Nyní i po půl roce to místo cítím tvrdší, ale nic se nezměnilo.Chtěla jsem se proto zeptat zda-li by se takto mohl projevit nádor a jakým způsobem mě mohou vyšetřit když jsem ve 4 týdnu těhotenství. Jsem objednaná 29.2.2012. Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. To co popisujete příliš pro nádor nesvědčí, ale vyloučit ho lze jen na základě odborného USG vyšetření prsů a podpaží - doporučuji Vám navšívit některé z akreditovaných screeningových center. S poudravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9619
Dobrý den.Prosím vás mám asi tři dny dost přecitlivělé bradavky,hlavně ve sprše.Před 12 dny jsem vysadila antikoncepci tak nevim jestli to může být tím nebo jestli je už možné,abych byla těhotná?Snažíme se o to.Nebo aby to nebylo něco vážného?Děkuji za odpověd.L.
Odpověď: Dobrý den. Na nic vážného to nevypadá, s největší pravděpodobností jde o reakci na vysazení HAK, jak sama uvádíte. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9618
Dobrý den pane primáři, asi měsíc mě bolí pravé prso. Ne tedy celé. Nejvíc malinká bulka, kterou nahmatám jen když ležím na zádech a taky nebolí pokaždé. Teď mě to bolelo jako do podpaží, ale takové jako kdyby to bylo namožené nebo něco. Mám dvouletou dcerku, tak si myslím, jestli to nemůže být když jí nosím na ruce. To mě to pak bolí víc. Když jsem v klidu a nenosím jí, tak to ani nebolí. V pondělí jdu na gynekologii raději na kontrolu, ale Váš názor uvítám. Děkuju Monika
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností máte pravdu v tom, že jde o namožení. Pokud chcete mít úplnou jistotu, že Vaše prsy jsou zdravé, dopouručil bych Vám nechat si prsy vyšetřit ma odborném (screeningovém) pracovišti ultrazvukem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9617
Dobrý den,už pět let mám v prsu bulku. Celou dobu se nezvětšovala a nyní se probudila. Moje diagnóza po č měsících:sono prsu, bilat.žláza v široké souvislé vrstvě, echogenní, lehce hrubší struktury. Vpravo v periferii DVK- v místě hmatné rezistence opět patrné oválné hypoechogenní ložisko, dobře ohraničené proti okolí. Jeho velikost dnes 30x12x24mm.V okolí struktura pravidelná. Kůže nad ním není zesílená, hrudní stěna dobře ohraničenná. V axilách jen fyziologické LU.

Děkuji mnohokrát za odpověď.
S.
Odpověď: Dobrý den. Podle popisu jde s největší pravděpodobností o fibroadenom, tedy běžně se vyskytující nezhoubný nádor prsu.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9616
chtěla bych se zeptat, zda je možné při chemoterapii, nějak podpořit vlasovou pokožku, aby vlasy tolik nevypadávali. Třeba užíváním vitamínů B, nebo šampónu a vodičky proti vpadávání vlasů. některé jsou i skofeinem.

Děkuji velice za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Vypadávání vlasů je průvodním jevem chemoterapie, po jejím ukončení zase vlasy dorostou. O prepatátu, který by vypadávání vlasů zabránil nevím. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9615
Jeste jsem chtela dodat k memu predchozimu dotazu ,ze odpoved meho dr byla mozna ovulace proto zmeny ve velikostech pry je dulezite ,ze utvar neroste ,ze kdyz predposledni vymereni bylo 12mm a posledni 10mm ,tak behem 3 mesicu nema zadne zmeny ,ale nechapu ,ze prvni vymereni bylo 0,75mm.Tzn poprve byl nejmensi.Jaka je presnost mereni ultrazvuku ?Jeste jednou dekuji.
Odpověď: Dobrý den. Samotné měření je naprosto přesné, ale jak jsem Vám vysvětloval v minulém dotazu, není technicky možné zajistit měření útvaru vždy v tom samém identickém řezu - proto ty přípustné odchylky. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9614
Dobry vecer pane primari ,prosim o radu ziju v zahranici . Podstoupila jsem aspiracni jehlu bylo (nalezen utvar o vel. 0,75 mm) odeslano 6 desticek a poslano na citologii vysledek negativni.Ve stejny den aspirace utvar meril 12 mm podstoupila jsem znova ultrazvuk po 3 mes. a meri 10 mm.Dr me uklidnil ,ze by to nemelo nic znamenat ,ale nechapu jak si muze byt jisty ,kdyz velikosti se 3x meni,muzete mi dat nejakou odpoved ?Dekuji, preji pekny den
Odpověď: Dobrý den. Hodnocení ultrazvukového obrazu je vždy subjektivní (a tedy zatíženo lidskou chybou) a útvary v prsech nemají tvar dokonalé koule a byl z něj dělán odběr jehlou - tedy trauma, zakrvácení a následné jizvení - tedy změna jeho i bezprostředního okolí... Jen ze spojení těchto tří faktorů (ve skutečnosti jich přistupuje daleko více) vyplývá, že rozdíl 1 - 2 mm je přípustná odchylka. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9613
Prosím o nezveřejnění dotazu.Dobry den.MR prsu nativně+KL:vlevo a rozhrani zevních kvadrantů ovalné ložisko(23x20x20mm),v pravo v HZQ na okraji dvorce obdobné ložisko 12mm,hlouběji pak o průměru cca 4mm.Všechna ložiska vykazují časný,intenzivní exhancement na dynamické sekvenci.Prosím o vysvětlení.Příjde mi divný,že lékaři mi nejsou schopní říct o co se jedná.Mám se tedy bát?Ještě mě čeká biopsie.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Z popisu vyplývá, že podezřelá místa je nutno ověřit biopticky (odběrem materiálu k histologickému vyšetření), tak jak je plánováno. Její výsledky pak rozhodnou o tom, zda jste, či nejste zdravá. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9612
Je mi 44 let a žiju v anglii. Posledni dobou asi dva mnesice mne picha a boli v levem prsniku a pred tydnem jsem zjistila že mi vyteka černa tekutina z tohoto prsu. Mam se nečeho obavat nebo je to jenom zapal v prsu?
Odpověď: Dobrý den. Nechci Vás strašit, ale i "jenom" zánět může být projevem rakoviny prsu. Na nic nečekejte a nechejte si prsy odborně vyšetřit - mamograf + ultrazvuk. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9611
Dobrý den ano máte pravdu biopsie byla navrhnuta po UV.včera byla provedena a p.doktorka mi řekla,že to moc optomisticky nevidí.Jsem samozřejmě neštastná,ale asi už nic nenadělám.č.9603
Odpověď: Dobrý den. Neházejte flintu do žita. Rozhodnou až histologické výsledky a podle nich je pak vždy cesta k event. cílené léčbě. Držím palce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9610
Dobrý večer pane doktore,je mi 28 let a pod levým prsem na žebrech se mi udělali 2 bulky,1 menší pod ní o dost větší,odhaduji tak 2,5cm,na dotek bolestivé,můj pan gynekolog mi po hmatu řekl,že podle něj to nebude nic vážného a napsal mi na to Voltaren Emulgel a pokud mi to po měsíci nezmizí mám přijít a odešle mě na mamograf,chtěla bych znát váš názor co to může být?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nechci zpochybňovat léčebný postup Vašeho gynekologa, ale chybí mi před ním diagnostika...Já bych Vám doporučil vzhledem k Vašemu věku provést v co možná nejkratším termínu USG vyšetření prsů a až na základě výsledku event. doplnil mamografické vyšetření. V akreditovaných screeningových centrech je možno nechat si prsy odborně vyšetřit i jako tzv. samoplátce (tedy bez žádanky) - cena USG vyšetření se pohybuje kolem 300 Kč - zvažte sama. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9609
Dobrý den v pondělí jsem byla na sono prsu. Našla jsem si bulku v pravém prsu která se pohybuje a doktorka mi řekla že nic zhoubného to není ale začala mi něco říkat o žlázách že jsou zvětšené to samé mám i v levém prsu. K dyž jsem jí řekla že mě to na tom pravém prsu pobolívá kousíček u bradavky tak mi odpověděla že když vím že tam něco mám tak si myslím že to bolí. Doktoři už cítí kdy pacienta něco bolí? Výsledky budou až za 2 až 3 týdny to se mi zdá být dost dlouho stresuje mě to a necítím se dobře:( kvůli tomu co mi řekla a jak dlouho to trvá je to normální? Franková
Odpověď: Dobrý den. Rád bych Vám pomohl, ale to co popisujete mi připadá poněkud zmatečné...Pochopil jsem dobře, že výsledek USG vyšetření Vám pošlou až za 2 - 3 týdny??? Na našem pracovišti KAŽDÁ žena dostane výsledek vyšetření IHNED do ruky i s poučením event. kontrol atd...S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9608
Dobrý den. Je mi 67, maminka zemřela na rakovinu prsu v 59 letech, 3 roky po operaci, byl jí odoperován celý prs. Sestře zjistili zhoubný nádor v 64 letech a je týden po operaci. Byla jsem na mamografu v prosinci 2010, nyní jsem objednána na sono na březen 2012, bude to dostačující nebo by byl vhodnější znovu mamograf? Nahmatala jsem si bolestivé místo na vnější straně prsu. Děkuji za odpověď .
Odpověď: Dobrý den. Ve Vašem věku je obvykle přínosnější vyšetření mamografem, ale není to vždy pravidlem. Rozhodování o nejpřínosnější metodě odvisí od klasifikace dle TABARA. Pokud tuto informaci v popisu z mamografu z prosince 2010 naleznete, pošlete mi ji a já Vám vhodnost jednotlivých metod pro Vás upřesním. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9607
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,po chemoterapii AC se mi u vpichu objevila menší boulička(tvrdé místo),zčervenání a okolo modřina, zda to není nějaký problém.
Odpověď: Dobrý den. Na problém to nevypadá, jde s největší pravděpodobností jen o modřinku po vpichu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9605
Dobrý den, prosím o radu. Mám mnohočetné cysty v prsou a některé mi odsají, že jsou zánětlivé. Užívám tak 4x do roka antibiotika. Je mi po nich zle. Je možné tyto cysty odoperovat, někdo mi říkal, že potom zahojení se tam může utvořit rakovina a že se to nedá hned objevit, že ta jizva nádor zastíní. Nebo jakou léčbu bych měla podstoupit jsem bezradná a nic člověka nebaví. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Cysty v prsech obecně obvykle žádný velký problém nepředstavují. Jejich recidiva po odoperování je stejná, jako po odsátí jehlou pod USG kontrolou, akorát, že po chirurgickém zákroku máte jizvy...Nerozumím tomu, proč berete 4x ročně ATB, podle mých zkušeností po důkladném odsátí cyst pod USG kontrolou k tomu není žádný důvod. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky