MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 9841
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat bolí mě prso na dotek směrem k bradavce něco tam nahmatám zatvrdlého ale boulička to není mám se něčeho obávat?
Odpověď: Dobrý den, mohu jen usuzovat, že nepůjde o nic závažného, pro váš klid doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, které na vaši otázku jasně odpoví. Navštivte mamodiagnostické centrum, bez žádanky se cena pohybuje okolo 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9840
Chtěla bych se zeptat,co je to fibroskleróza prsou.

Děkuji Musilová
Odpověď: Dobrý den, jedná se o histologický pojem, nezhoubné - benigní dysplasie prsu. Tedy nic závažného :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9838
Dobry den. Doplnujem dotaz k č.9787. V 7.3.som bola na poslednej 8chemo a v piatok som dostala menzes,som z toho znepokojena.Zeby mi posledna chemo nezabrala?Neviem co mam robit. Mam ist za svojou lekarkou? Dakujem
Odpověď: Dobrý den, je pravdou, že chemoterapie zpravidla způsobí výpadek menstruace. Osobně si nemyslím, že by CHT nebyla úspěšná, pokud bylo dodrženo dávkové schema. Odborník na slovo vzatý je však onkolog a pokud chcete mít klid nezbude než podiskutovat s vaším onkologem. Hezký večer PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9837
Dobrý večer,
je mi 31 let a loni v létě jsem byla poprvé na preventivním ultrazvukovém vyšetření prsou, bylo to bez jakéhokoli nálezu. Doporučeno bylo zopakovat vyšetření opět za dva roky. Chci se zeptat, zda není vhodnější toto vyšetření provádět častěji. Pokud jsou jakékoli možnosti, které mohou pomoci onemocnění včas odhalit, ráda bych je využila a rozhodně bych se cítila jistěji :-) S úhradou za tento úkon samozřejmě počítám. Předem děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den, osobně doporučuji při negativním nálezu kontrolní ultrazvukové vyšetření po 1 roce. 2 roky se mi zdají jako příliš dlouhé. Takto do 40 let a poté mamografie po 2 letech , ev. s UZ v mezidobí, při denzním (bohatém) typu žlázy. Cena UZ vyšetření se pohybuje okolo 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9835
Dobrý den.Moje maminka je po operaci zhoubného nádoru prsa.Chci se zeptat jestli bych se měla taky objednat na prohlídku.je mi 32 let je možné,že je to dědičné.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den, vhledem k pozitivní rodinné anamnese máte potenciálně vyšší riziko, nežli běžná populace. V tomto věku ženy již zcela běžně chodí na vyšetření prsů. Ve vašem případě doporučuji 1x ročně ultrazvukové vyšetření a od 40 let i mamografii po 2 letech a v mezidobí opět ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9833
Dobry vecer, Dotaz č. 9826 hej, jednalo sa o kontrolu a pan docent ma onjednal na biopsiu. Zda sa mu, ze v prsniku mam adenozu, ale poslal ma na biopsiu, tak si asi nieje isty? Moze sa tam skryvat maligne lozisko? dakujem
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že půjde o maligní ložisko, jen asi nechce vzít na sebe odpovědnost jen z UZ obrazu a proto volí jistotu v podobě biopsie :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9832
Dobrý den prosím mužete mi říct,co znamená Denzní žláza juvenilního typu?Děkuji Zdenka Hofmanová
Odpověď: Dobrý den, jedná se normální popisné vyjádření typu žlázy v mladším věku, kdy převládá žlazová složka. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9830
Dobry den,pred dvema dny jsem si nahmatala pod levou pazi tvrdou kulicku asi velikosti fazole.Neboli,ale protoze mela moje maminka rakovinu prsu,mam obavy o nejhorsi.Nekolikrat jsem zadala sveho lekare-gynekologa o vysetreni na mamografu,ale bylo me receno,ze mam jeste cas s ohledem na muj vek i kdyz jsem mu rekla,ze moje matka tyto problemy mela.Jak prosim postupovat?Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, ve vašem věku již běžně indikujeme mamografické vyšetření, i když celostátní screening začíná od 45 let. Můžete zajít do mamodiagnostického centra přímo, bez žádanky, avšak v takovém případě si mamografii uhradíte. Cena se pohybuje kolem 700 Kč. Eventuelně můžete začít UZ vyšetřením prsů, vč.cílení na podpaží a onu bouličku. Zde je cena cca 400 Kč. V daném případě je na místě opatrnost a prevence se vždy vyplatí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9828
Prosím vysvetliť špecifikáciu:priebežná involúcia bilat.,dysplázia bilat.mierna v HLQ.AD,
ďakujem
Odpověď: Dobrý den, jde o stručný popis naprosto normální struktury prsů. S postupujícím věkem uvývá žlázy a přibývá tukové tkáně, to je i váš případ. Jste v pořádku. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9827
Dobrý den, prosím vás o radu. Jestli jsem dobře pochopila, tak FA se operuje hlavně tehdy když se zvědšuje a vadí? Jaké důdody by vedli k odstranění? A může vadit nebo být komplikací při kojení? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, přesně jak píšete, u fibroadenomu toleruji jako hranici velikosti 25-30 mm, větší ložiska mají zpravidla strukturu nehomogenní a vadí i svojí velikostí, bývají zpravidla citlivé až bolestivé na pohmat, při každém dotyku je žena psychicky traumatizována velkým ložiskem v prsu. U malých a pravidelných je možno sledovat, protože platí zásada, co nejméně zasahovat do prsu chirurgicky. Při kojení se fibroadenomy mění, mohou se zvětšovat, po skončení kojení se mohou vrátit do původní podoby. Tj. nejsou překážkou při kojení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9826
prosim vas vysvetlite mi laicky co znamena tento vysledok z prsnikovej poradne. Verim vam, preto sa na vas obraciam.
Sonograficky hypoecholozisko charakteru adenozy 10,2x15,4x19,2mm bez retroloziskoveho tiena skor zosilnenie echa, s jemnym laterarnym tienom. CFI t. cievy v lozisku nezachytene. Axilarne uzliny negat.
ZAVER: Stacionarne lozisko v HLQ dx.
Prosim vas je to vazne?
Odpověď: Dobrý den, z napsaného jsem pochopil, že se jednalo už o kontrolu. Popis svědčí pro ložisko nezhoubné povahy, z tohoto pohledu je možné pouze sledování. Pokud by lékař pojal sebemenší podezření, mělo by násldeovat ověření ložiska pomocí core cut biopsie. To se nestalo, takže další argument pro nezhoubný charakter léze. myslím, že můžete být v klidu a důvěřovat vašemu lékaři. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9825
Dobrý den.Po vyšetření prsu byla v pravém prsu nalezena ovalná hladce konturovatelná hypoechogenní struktura velikosti 10x4mm susp adenomu a v její blízkosti další podobného charakteru do 4mm.Kontrola ne dřív než za půl roku.Má mne tento nález znepokojovat,nebo postačí kontrola.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, kontrola za půl roku je dostačující, jedná se o tzv. časnou kontrolu. Tyto indikujeme většinou při tzv. prvovyšetřeních, kdy nemáme možnost porovnání. Buďte v klidu, i z popisu se pravděpodobně jedná o léze nezhoubného charakteru, tzv. fibroadenomy, které je možné pouze sledovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9824
prosim pri vysetřeni mi zjistily nizce denzni žlazu s fibroglandularni strukturou typu Tabar III v DKVvpravo okrsek nejednoznacnich a lehce nepravidelnych mikrokalcifikaci v rozsahu cca8mm děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, mikrokalcifikace mají řadu typů, mohou a nemusejí signalizovat nejčasnější stadia rakoviny. Některé naprosto nezhoubné nevyžadují žádné ověření, ostatní - tzv. přechodné je třeba histologicky ověřit. Běžným standardem je odběr pomocí vakuové biopsie v lokálním umrtvení. Přečtěte si závěr nálezu, co vám lékař doporučil. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9823
Dobrý den, dnes jsem byla prohlédnuta na onkologii a našli mi drobnou,pružnou, pohyblivou rezist.V červenci 2011 jsem podrobila operaci prsu - karcinom. V prosinci jsem dokončila chemoterapii a v lednu 2012 radioléčku. Je možná recidiva. Jsem z toho velmi nešťastná.Děkuji za odpověď. Havelková
Odpověď: Dobrý den, popis pohyblivé a pružné rezistence není pro nádor typický, z tohoto pohledu bych vás chtěl uklidnit. Nádor bývá naopak tuhý a většinou fixovaný. Nechte si rezistenci verifikovat pomocí ultrazvuku a bude jasno. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9822
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,kdo určuje,kdo jaký má bi rads?Já mám bi rads4 a jak tu čtu dotazy jiných ,jde většinou o nádor.U mne byla core biopsie negativní.Je možné,že pan doktor v Kolíně mohl něco přehlédnout?Kontrolu mám po půl roce ,to bude 3.4.2012.Můj problém jsou mikrokalcifikace.Děkuji za názor
Odpověď: Dobrý den, kategorii BI - RADS určuje lékař - radiolog, který hodnotí nález ve vašich prsech. BI - RADS 4 je kategorie, která říká, že nález v prsu je podezřelý a je třeba jej histologicky ověřit. Pravděpodobnost závažnosti je vyjádřena stupnicí 4a-c. Takže pokud jste měla 4a - b , není nijak zvláštní, že nález vyjde nezhoubně- benigně. Také je možné, že lékař předpokládal jiný nález než-li vyšel histologicky a proto si jej chce zkontrolovat. Důvody kontroly by vám měl lékař vysvětlit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9821
Dobrý den, včera mi byla vysáta tekutina z cysty na prsu a mám stále štípaní v prsu, které přechází až do bolesti v celém prsu a podpaží a hrudí. můj dotaz je zda je to běžné.Již mě takto cystu punktovali, ale pak mě to nebolelo.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, úplně běžné to není, většinou nejsou problémy, ale záleží zda a v jakém rozsahu bylo provedeno umrtvení, insuflace vzduchu,...Dal bych tom ještě čas a pokud to do týdne neodezní, konzultujte nález s lékařem, který vám punkci prováděl. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9820
Dobrý den,jsem 3roky po ablaci prsu a uzlin.Občas mívám jako by tlak v podpaží a mírnou bolest.CHtěla bych se zeptat jestli to něco znamená.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bolesti a tlaky po takovémto zákroku nejsou nijak neobvyklé. Předpokládám, že chodíte na preventivní onkologické kontroly, které by včas odhalily případné vzplanutí nemoci. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9819
Dobry den chtela bych se zeptat...moje kamaradka ma jednu bradavku zalezlou do vnitř jako v prsu občas vyleze ven ale malo kdy je to něco važnyh???nikdy stim nebyla u lekaře i když ji posilam nejde...Dekuji za odpoved JANOVA ERIKA PS.Kamaradka jsem jmenuje Jitka a jeji 43 let
Odpověď: Dobrý den, popisovaný pohyb bradavky není nikterak zvláštní, zavádějící by bylo její trvalejší vtahování, bez možnosti vybavení. Ve věku 43 let by bylo vhodné již mamografické vyšetření. Zkuste ji přesvědčit, prevence je v tomto případě na místě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9818
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Po provedené duktografii (výtok z bradavky) mi byly zjištěny papilomy. Jsem objednána na chirurgický zákrok zvaný mikrodochectomie. Prosím o informaci, jak tento zákrok probíhá, jaká je dlouhá rekonvalescence a zda po následném histologickém vyšetření (v případě zjištění přítomného papilokarcinomu) musí vždy následovat chemoterapie (či ozařování), i když byl celý zasažený mlékovod odoperován (v rodině výskyt dvou případů rakoviny prsu). Děkuji předem za odpověď a za váš čas.
Odpověď: Dobrý den, do doby nežli je histologická diagnosa hovoříme o intraduktální proliferaci. Tyto jsou v době vysoce rozličujících ultrazvuků možné detekovat a pod jejich kontrolou odstranit pomocí vakuové biopsie. Takovýto postup je běžný na našem oddělení. V případě chirurgického odstranění jde o excisi daného duktálního stromu nalezeného na duktografii, který si operatér při sekreci ze známého mlékovodu před tím nabarví pomocí metylenové modři. Další podrobnosti by vám lépe zodpověděl chirurg, který bude výkon provádět. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9817
Dobrý den, jsem 8 dnů po operaci fibroadenomu v prsu (4x3 cm), řez veden nad bradavkou. Nyní v domácí péči, před 2-ma dny se mi v prsu objevila bolestivá cca 3x3 cm bulka na místě původního tumoru. Sestra mi telefonicky sdělila, že mám přijít, je to pro mě dost daleko, je to skutečně nutné? nejedná se o běžný pooperační stav? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, posouzení na dálku opravdu není možné, raději bych volil kontrolu u vašeho lékaře - zdraví na prvním místě! Může se jednat o pouhou pooperační kolekci tekutiny - tzv. serom, avšak pokud by šlo o zánětlivou komplikaci tak je dobré ji léčit v zárodku. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9816
Dobrý den, mám při vyšetření ve stoje a s rukami za zády v levém prsu 2 malé dolíčky a v pravém v tomtéž místě také akorát hlubší a větší, pravé je také těžší a větší. Kojila jsem-první 2 roky, druhé 1,5. Včera jsem byla v mamografické poradně a pí doktorka mi provedla vyšetření prsou(našla jsem i nějaké hrbolky ale to bylo OK) ale těm dolíčkům se nevyjádřila. Na pohmat OK.Ultrazvuk loni v květnu OK. Jana
Odpověď: Dobrý den, dolíčky jako projev rakoviny prsu mají původ v přitažení kůže a podkoží ložiskem invazivního nádoru, který je pak zpravidla hmatný. Pokud bylo pohmatově vše OK tak nepůjde o "významné" dolíčky. Doporučuji kontrolní UZ vyšetření, jak píšete bude to v květnu už rok. Při cestě přímo do mamocentra, bez žádanky, je cena UZ cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9815
Byl mi nalezen malý 6mm útvar pozitivní. Podstoupila jsem jeho vyoperování, 3 UZ byly negativní, nicméně ny, co mohu a nemohu. Děkuji za odpověďní podstupuji 25x radioléčbu a beru léky tamoxifen 10 mg. Chtěla jsem se zeptat jaké mám při této léčbě omezení
Odpověď: Dobrý den, z mého pohledu nemá probíhající léčba žádná zásadní omezení. Podrobné informace dostanete od svého ošetřujícího onkologa. můžete být v klidu, takovýto nález ve vašem věku má velmi dobrou prognosu a po procedurách. které podstupujete můžeme za určitých okolností hovořit o vyléčení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9814
Dobrý den,
byla jsem na mamografickém vyšetření a následně na ultrazvuku. Nález:Bilat kehce napravidelná fibrograduální struktura žlázy, vpravo patrné hypoechogenní ložisko vwlikosti 12*7mm, v okraji s náznakem vaskularizace. Jinak nečetné cysty do 5mm. vlevo v rozhranní HKK hypoechogenní ložisko 7mm - vc.s.FA. Co to znamená.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, zajímal by mě závěr, pouze jste opsala popis jednotlivých změn v prsu, které bez toho abych je viděl neposoudím. Cysty jsou normální a běžné, posledně popisované ložisko je pravděpodobně fibroadenom (FA), tedy nezhoubné, a jediné ložisko o kterém nevím co si mám myslet je to vpravo vel. 12x7mm. Zde bych předpokládal úsudek lékaře v jeho závěru a navržení dalšího postupu - kontrola či biopsie. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9813
Dobrý den, jsem 8 měsíců po ablaci prsu a od počátku se mi nad jeho zbytkem vytvořila boule (kapsa), která postupně putuje nahoru a za sebou zanechává hvězdicovité útvary, které se vrývají hlouběji do kůže. Nyní je už u podpaží, které mi postupně zarůstá a omezuje mi hybnost ruky. Jizvy neskutečně bolí a bez prášku ani nevstanu. Lékaři jakoby to ignorovali a mým dotazům se vyhýbají. Můžete mi nějak, prosím, poradit, zda je toto normánlní pooperační stav, nebo nepovedená operace...děkuji Lucka
Odpověď: Dobrý den, jen z popisu nedokáži posoudit správné či špatné provedení operace. V mé praxi se často setkávám i s takto se jizvícími stavy po ablaci. Záleží jak byl nádor pokročilý, jestli následovalo i ozáření hrudní stěny a podpaží, které často znásobuje jizvení., jestli bylo hojení komplikované. Zkuste konzultaci u plastického chirurga k redukci pooperačních jizev. Ruku na postižené straně šetřete. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9810
Dobrý večer,
je mi 31 let, kojím 7měsíců, před měsícem jsem objevila bulku v levém podpaží která se pozvolna zvetšuje, v pravém podpaží nic nemám. Měla bych se obrátit na svého gynekologa? Nerada bych obtěžovala.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o zvětšenou uzlinu, pravděpodobně reaktivní. Bude zapotřebí udělat vyšetření ultrazvukem, jak prsů tak i podpaží k verifikaci vámi popisovaných změn. Gynekologa můžete vynechat a zajít napřímo do mamodiagnostického centra, bez žádanky však bude vyšetření za přímou úhradu, cca 400 Kč, nebo zvolte cestu přes gynekologa. Určitě nebudete nikoho obtěžovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9809
V januári som bola na operácii. Môžete mi prosím pomôcť vysvetliť výsledky? Mikroskopický nález - benígna fibroepiteliálna lézia, bez malígnych nádorových zmien, dysplasio mammae benigne. Vybrali mi 4,3 x 4,7 cm. C50.9 M-01120 N63. Prajem vám všetko dobré a ďakujem.
Odpověď: Dobrý den, všechna slova představují histologické pojmy pro nezhoubné, benigní změny prsu, tj. rakovinu nemáte! S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9808
Dobrý den, jsem 3 měsíce po částečné masektomii pravého prsu a odebrání sentinelové uzliny. Nyní prodělávám chemoterapii a následovat bude ještě radioterapie. Chtěla jsem se zeptat na možnost biologické léčby, kdo by mi ji předepsal a jak zjistím, zda je pro mne vhodná. Ještě bych se chtěla zeptat, zda je při chemoterapii vhodné chodit na lymfatické masáže.
Děkuji. M. K.
Odpověď: Dobrý den, o vhodnosti podání biologické léčby rozhoduje onkolog v závislosti na histologické skladbě nádoru a jeho imunohistochemických parametrech. O vhodnosti lymfatických masáží se poraďte také se svým onkologem, osobně si myslím, že pokud je potřebujete, tak i v době podání CHT není nutné jejich přerušení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9807
Dobrý den,všimla jsem si spontánního výtoku z pravé bradavky (skvrnka na podprsence). Při stisknutí bradavky někdy vyteče kapka, jindy nic. Tekutina není mléčná, je průhledná, žlutě zbarvená, někdy se zdá tmavší. Žádnou bulku v prsu ani v podpaždí nehmatám, na mamografu jsem byla před 8 měsíci. Prosím o radu, mohlo by se jednat o rakovinu?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, popisovaná sekrece rozhodně není projevem rakoviny, ale má zpravidla hormonální podklad. Barvy jsou často velmi pestré, varovná je až sekrece krvavá. Na další mamografické vyšetření je dost času. Jako metoda volby pro váš klid je ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9806
Dobrý den,půl roku kojím, objevila jsem pod bradavkou dovnitř prsu bulku, dnes jsem byla na sono, vše v pořádku, zpráva: ložiskové změny nediferencuji, ani vlevo retroareolárně, jsou zde pouze obvyklé struktury, bez ložiska, axilly jsou bpn.oboustranně mléčká žláza přiměřená laktaci, až pozdě mě napadlo, že tedy nevím co je ta bulka, je možné, že je to zbytkové mléko či tuk když se na ultrazvuku nic neprokázalo? děkuji
Odpověď: Dobrý den, jak jsem z psaného pochopil, tak o bulce lékař věděl a kromě jiného vyšetřoval i cíleně. V tomto případě buďte v klidu, otázka původu "bulky"je v této chvíli diskutabilní. Často nejde o ložisko v pravém slova smyslu, ale jak píšete kupř. tukový lalůček, okrsek žlázy,...aj. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9805
dobrý den,je mi 44 let měla jsem bolest v prsu,vyšetření mamograf,dnes ještě sono,provedena biopsie,čekám na výsledek.prosim o vysvětlení zprávy MMG bilat,USG vpravo,typ tukový léze vpravo.Při USG odpovídá lézi vpravo v HVK ohraničené hypoechogenitě velikosti 20mm,mírně vaskularizované.vlevo nález v normě.Axilly v normě.závěr BIRADS 4Bděkuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel se jedná o ložisko podezřelé z rakoviny, vyjádřeno pravděpodobností BI-RADS 4b. Nezbude než počkat na výsledek histologie. Nic však není ztraceno, záleží na spoustě faktorů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9804
DOBRY DEN,V LEVEM PRSU SE MI UDELALA BULKA BYLA BOLESTIVA NA DOTEK,ZA 2 DNY BOLEST ODEZNELA ALE BULKA ZUSTALA NYNI SE MI UDELALA I NA PRAVEM PRSU JE VELMI BOLESTIVA O VELIKOSTI FAZOLE.MYSLITE ZE BY SE MOHLO JEDNAT O NEJAKY ZANET NEBO BYCH MNELA MIT OBAVU Z NEJHORSI MOZNOSTI(RAKOVINA)DEKUJI ZA ODPOVED.JALUVKOVA
Odpověď: Dobrý den, na rakovinu nemyslím, nejpravděpodobnější jsou cysty. Doporučuji jako prvotní vyšetření ultrazvuk, v některém z mamodiagnostických center. Bez žádanky se cena pohybuje kolem 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9802
Dobry den. Mam v prsniku lozisko adenozy. Rada by som sa spytala ci lozisko adenozy vlastne znamena adenom? je to nezhubny nador, ktory sa operuje alebo len sleduje? po vyoperovani sa tvori nadalej? Nemoze vzniknut z adenozy rakovina?dakujem
Odpověď: Dobrý den, jedná se o velmi příbuzné, nezhoubné jednotky, které vám nemusejí dělat vrásky na čele. Postačuje sledování, operace zpravidla není nutná. Z prosté adenozy rakovina nevznikne. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9801
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, byly mi vyšetřeny prsa a teď opíšu lékařskou zprávu:
Prsy a axily: nemocná bez subj. obtíží, RA negat, menzes pravidelně, antikoncepce. Dle nálezu u gynekologa provedena sono- kde nalez fibroadenoů vpravo i vlevo/ na rozhraní VK.vpravo, HZK vlevo až 35mm. A já se ptám je nutné chirurgické odstranění, nebo se s tím dá žít normálně? Moje máti je má celý život, někdy se ji ztratí, pak je zase má. Rakovina se v našem rodě nevyskytuje.
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná opravdu o fibroadenom, tak velikost 35 mm je nepřímo indikací k odstranění. Je pravdou, že pokud mají fibroadenomy naprosto benigní vzhled je možné pouze sledování. V daném případě je možné ověření odběrem vzorku tenkou jehlou - biopsií. Doporučuji konzultaci v mamodiagnostickém centru, kde mají velké zkušenosti s vyšetřováním prsů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9800
Dobrý deň, na ľavom prsníku som spozorovala zelený výtok, iba pri zatlačení...môže ísť o rakovinu?Ďakujem, mám 23 rokov
Odpověď: Dobrý den, nikoliv, jde o sekreci na hormonálním podkladě. Varovná je sekrece krvavá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9799
Dobrý den,chtěla bych se Vás optat,když je nádorové onemocnění prsu,a v tom místě se udělá otevřená rána odkud odchází zapáchající tekutina s hnisem,kde se vyskytla nekroza zda se dá nakazit někoho z rodiny infekcí z toho odtékajícího "hnisu"?Nebo zda je možné přenést třeba něco i vzduchem -mikročástice?Děkuji Vám předem za odpověd
Odpověď: Dobrý den, rozhodně se nikdo nenakazí a navíc předpokládám, že je rána krytá obvazem. Také předpokládám, že se nebavíme jen v diskuzní rovině, ale, že se daná věc řeší. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9797
Dobrý den, asi týden mám prosvítající žíly na prsou, občas mě pobolívají a možná se trošku zvětšili. Beru hormonální antikoncepci teprve 3 měsíce, můžou to být nežádoucí účinky? V příbalovém letáku nic o viditelných žílách nepíšou. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jednou z možností je, že se vám zvětšila prsa a pokožka je více napjatá, tedy normální nález a nejpravděpodobnější. Dále přichází do úvahy zánětlivé onemocnění povrchových žil, což je spíše raritní, okolí by bylo lehce zarudlé a byly by cítit v průběhu žil tužší proužky. Pokud máte pochybnosti, nezbude vám, nežli zajít ke svému lékaři, který to lépe na místě posoudí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9796
prosím o zdělení co znamená popis po vyšetření prsou na mamografu.
Typ prsní žlázy- Tabár III bilat. Středně velké žlaznaté těleso trabekulární kresby sytosti bilat. Bez patrné ložiskové patologie,bez známek malignity.
Odpověď: Dobrý den, jde o popisné vyjádření typové struktury vašich prsů. Daný popis značí, že jste naprosto zdravá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9795
Dobrý den, před 1/2 rokem jsem byla na utrazvuku prsou.Na levém prsu drobná cystička,v pravém rethroaeol negat.palp nevýrazné mastoapth.zhrubění.Nyní mám bolesti v pravém prsu,při stlačení jsem měla pár kapiček tekutiny podobé mléku ,mám 12 dnů před menstruací.Jsem i nachlazena a mám bolesti zad.Prosím ,pane doktore,o Váš názor.Mám se něčeho obávat?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, z daného popisu si myslím, že není čeho se obávat. Bolesti budou pravděpodobně na hormonálním podkladě, a s tím související i sekrece, ev. i bolesti přenesené od páteře. Cysty jsou naprosto normální nález. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9794
Dobrý den.chtěla sem se zeptat jestli když mojí mamince našli v 55 letech zhoubný nádor prsa.Je možné,že ho budu mít i já.Je mi 33.měla bych začít chodit taky na preventivní prohlídky.Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, rozhodně není zaručeno, že onemocníte rakovinou také. Každopádně máte vyšší riziko, nežli běžná populace. Jsou zapotřebí pravidelné kontroly, se kterými začněte už nyní. Doporučuji 1 krát ročně ultrazvukové vyšetření a od 40 let mamografické vyšetření po 2 letech a v mezidobí event. ultrazvuk, dle typu žlázy. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9791
dOBRÝ DEN,v pondělí nastupuji na první dávku chemoterapie,nádor v prsu 22 mm,samozřejmě prvotní je se uzdravit,ale mohu během léčby chodit do zamněstnámí,nevím jak ji budu snášet.práce je můj koníček ,jsem vedoucí právnického knihkupectví,já vím,vše se uvidí po první chemo,ale je dobré překonávat únavu nebo je lepší ležet doma a čekat zdaéčba zabere?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, přesně jak píšete, uvidíte jak budete CHT snášet. Pokud se budete cítit dobře, váš zdravotní stav bude dobrý, tak v zásadě můžete v práci pokračovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9790
Dobrý den,
už je to 3.týden, co jsem si našla v horní části pravého prsu bulku. Je nebolestivá, 2x3cm velká, tvrdá, horaničená. Přirovnala bych to k tukové bulce. Někdy nahmatat jde, jindy ne. Kojím, ale o zatvrdlinu nejde (mám už 3.dítě, tak bych to poznala:-)). Mám obavy, co by to mohlo být. Moc děkuji za odpověď.
Michaela, 32 let
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o cystu či fibroadenom, ale raději si nechte udělat ultrazvuk v mamodiagnostickém centru, který jasně řekne o co se jedná. Neváhejte, bez doporučení je cena cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9787
Dobry.Som triple neg.T1cNOMO,G3,som po operacii ciastocnej,teraz idem na 8chemo.Aka je moja prognoza do buducna?Ide o prezivanie alebo sa mozem vyliecit? Na prispevok dole Ste odpovedali, ze u tejto dg je stale recidiva i ked je v pociatocnom stadiu? Dakujem
Odpověď: Dobrý den, obecně jsou triple negativní nádory agresivnější a spojovány s horší prognosou. Častěji a časně dokáží recidivovat. Léčba je především chemoterapií, je to obtížné, ale neberte si sama naději na vyléčení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9785
Dobrý den , už delší dobu mám na pravém prsu takovou malou bulku je pohyblivá a tvrdá , teda ne úplně tvrdá jako kámen ale taková tuhá řekla bych. V pubertě mi z tohoto ňadra vystřikoval nějaký sekret. Prý šlo o nějaký zánět. A bylo mi řečeno, že toto ňadro obsahuje více žlázek a, že tam jsou moc na sobě a že se to stává. Dnes je mi 25 mám bulky takové malé po celém těle. Lékařka mi řekla, že se jedná o tukové bulky ( otec je má taky ), o té v prsu jsem se ale nezmiňovala protože jsem se bála je možné , že i v prsu se mi udělal stejná bulka tuková jako jinde na těle?
Odpověď: Dobrý den, ano i v prsu se mohou nacházet tukové bulky, tzv. lipomy, často dědičné. Nechte si udělat ultrazvuk, který jasně specifikuje bulku, kterou si hmatáte. Můžete jít přímo do kteréhokoliv mamodiagnostického centra, bez žádanky se cena vyšetření pohybuje kolem 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9784
Dobrý den, mohou být uzliny v nadklíčku půl centimetru velké benigní? jsou dvě napravo, dlouhou dobu stejné, nemění se, vyšetřeny utz. pozná zkušený sonografista, že je třeba uzlina netypická? pokud mi tři sonografisté řekli, že jsou malé a benigní, můžu tomu věřit? děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pokud netrpíte onemocněním prsu, jsou náhodně zjištěné uzliny v nadklíčku normální nález a jak píšete, musejí mít benigní charakter, v daném případě pak velikost nerozhoduje. Tři lékaři jsou myslím až dost a už bych jim důvěřoval. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9783
Vážený pane primáři, při prev. vyšetření v listopadu 2011 zjištěn u mne nález - lobulární karcinom in situ. Mám chir. odstraněnu lézi s nálezem - kvadrantem prsu, nyní užívám Tamoplex a mám preventivně odstraněnu dělohu s vaječníky. Prosím o laskavou odpověď na otázku:
- jaké mám vyhlídky na úplné uzdravení, případně jaká je celková prognoza mého onemocnění,
- co mohu více pro udělat pro své uzdravení, které mě psychicky zatěžuje,
- zda doporučujete "vyměnit prsa" - tedy úplné a dobrovolné odstranění se současnou rekonstrukcí.
Děkuji Vám za laskavou odpověď.
Odpověď: Dobrý den, názory na léčbu u LCIS se různí. Ve vašem případě považuji zákrok za dostatečný, včetně zajišťující hormonální terapie, jak medikamentosní tak chirurgické. Přesně vám prognozu neřeknu, na to jsou tabulky a lépe vám na to odpověděl váš ošetřující onkolog. Nejedná se o pravý nádor, ale o prekancerozu s vyšším rizikem v budoucnosti. Nutné jsou jen pravidelné kontroly, o odstranění prsů s rekonstrukcí, bych neuvažoval, i když chápu, že je to velká psychická zátěž. Zdravě žít, positivně myslet a chodit na kontroly, zní to obecně, ale ve vašem případě je to platné. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9782
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, co se dá dělat v případě, když mojí mamce našli benigní nádory v prsu na mamografu a také na ultrazvuku, na tom vyšetření ji řekli, že má přijít až za půl roku na kontrolu a nic jiného s tím nedělali, existuje jiný postup - biopsie, aby měla jistotu, že je to opravdu benigní popřípadě operace? případně jestli mi můžete poradit na koho se obrátit, kdo by poskytl konzultaci. věk mámy - 42 let.


předem mnohokrát děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pokud jsou ložiska benigní nezhoubné povahy, je možné je pouze sledovat a takovýto postup je běžný a správný. V daném případě se opíráte o zkušenosti a úsudek daného lékaře, samozřejmě, že konzultace je možná, netuším odkud jste a kde jste byla, abych vás mohl navést. V případě vaší maminky lékař nepovažoval ložiska za významná, jen je chtěl, vzhledem k prvovyšetření ( předpokládám) zkontrolovat. Pokud by se měnila, tak poté by přistoupil k biopsii. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9781
Dobrý den,
začala jsem chodit na ozařování levého prsu,dg duktální karcinom in situ,3 grade.jsem také po operaci,byly mi vyoperovány 2 uzliny,výsledek negat.,Chci vědět,jestli je nutné mít 33 ozářek o dávce 2 GY denne a kdo o tom rozhoduje.Je možné mít třeba 10 dávek ozařování?
Děkuji A.O.
Odpověď: Dobrý den, poněvadž se jednalo o prs záchovnou operaci, tak je radioterapie nutná k minimalizaci možných lokálních recidiv. Dodržení dávkového schematu je nutné, rozhoduje o tom klinický onkolog-radioterapeut. Informace o negativních uzlinách je potěšující. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9780
Dobrý den pane doktore,před rokem mamograf i sono v pořádku. Mám dost velké poprsí a levé prso větší.Poslední dobou cízím v levém prsu občas horkost, hlavně ráno.Mám důvod k obavám? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, původ může být čistě hormonální, event. zánětlivé změny by při splnění podmínek teplota, zarudnutí...také přicházely do úvahy. UZ i přes velké poprsí, vč. spádových uzlin v podpaží je možno bez problému provést. Ve věku nad 40 let i MG po 1 roce v odůvodněném případě je možná. Ve vašem věku bych s klidem volil primárně mamografii, doplněnou o UZ spádových uzlin. Zvažte sama, při rozpacích je možno bez žádanky, za přímou úhradu přímo do mamodiagnostického centra, kde by se o vás měli postarat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9778
Dobrý den
mám dotaz.
když jsem byla dříve na mamografu měla jsem napsáno Tabár IV 3-BIRADS.
vlevo je patrné několik aechogenních kulovitých formací s dorzálním zesílením,jež jsou parciálně vyplněny zhuštěným obsahem s nevýrazným echem.
Akdyž jsem byla na kontrole nyní tak mám Tabár I a BIRARDS-1 negativní.Tak se ptám zda je to možné. Děkuji za odpověď. Vrablicová
Odpověď: Dobrý den. Ano, je to možné. Jednak dochází ke změně žlázy v čase a taky jste v prvním popisu sloučila výsledky dvou vyšetření - mamografu a ultrazvuku, protože anechogenní (bezeZVUČNÉ) je vyjádření obrazu z ultraZVUKU. Kdežto druhé vyjádření popisuje jen výsledky mamografie. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9777
Tudiz take nemate zkusenosti s tripl n. n. podle vasi odpovedi.a to rikate at zeny prijdou vcas.tak vam dekuji
Odpověď: Dobrý den. Odpovídám za kolegu, aniž znám první část vašeho dotazu . Ale nedá mi to. Vaše věta je výkřik plný bolesti a strachu. Mamodiagnostici neboli rentgenologové jsou lékaři, kteří jsou na začátku řetězce. U mladých žen většinou na základě klinických obtíží provedou ultrazvukové, případně mamografické vyšetření,ev. biopsii a předají ženu klinikům, jeli to třeba. Takže praktické zkušenosti s léčbou nádorů nemáme. Vzhledem k tomu, že se účasníme komisí s kliniky, leccos o léčbě víme, je to však teorie a nemusela by se shodovat s konečným rozhodnutím ošetřujícího klinika. Proto je smysluplnější a pro nemocnou ženu výhodnější dotaz směřovat ke klinikovi, ten jí bude provázet několik měsíců a ten jí dá jednoznačné odpovědi. Většinou se v léčbě postupuje individuálně dle podrobného imunohistochemického rozboru odebraných vzorků tkáně a u tohoto rozhodování již vlastně osobně ani nejsme přítomni. Nicméně nic to nemění na tom, že s jakoukoliv pochybností kolem případné změny či obtíží v prsou, je třeba přijít k nám na vyšetření v krátké době a třeba i zbytečně. Po stanovení diagnózy je už jasno a je třeba se rozhodnout sami za sebe a pro sebe, co dál. Ať se děje, co se děje, je třeba mít na paměti sebe, neopouštět se, být se sebou. K tomu by nás každá životní výzva a tou je i nemoc měla dovést. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9776
Dobrý den
moje matka a babička /z mat.strany/ zemžely ve věku 46 let na Ca prsu.Asi před 12 lety jsem byla testována na BRCA geny a vyšla mi odchylka od normálu s nejasným klinickým významem,riziko Ca prsu 40%.jezdím na pravidelné kontroly/sono,mmg,nmr/.v levěm prsu /hor.zevní kvadr./ mám zavtvrdlinu,která někdy bolí a někdy ne-záleží na fázi cyklu,dle vyšetření se jedná o cysty,nemůže se stát,že se tyto nějak postupně maligně zvrhnou v Ca??zatvrdlina je velká /6x3cm/.není na místě biopsie?? děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Z prosté cysty rakovina prsu nevznikne, i když je dobné vědět, že existují i tzv. cystické nádory, ale ty mají poněkud odlišný obraz hlavně v ultrazvukovém a NMR obraze. Vzhledem k vašemu riziku 4O% a pravidelným kontrolám se event. riziko přehlédnutí počátečního stadia opravdu minimalizuje. A ještě jedna informace pro Vaše uklidnění - rakovina prsu v počátečním stadiu nebolí, takže Vaše bolestivé reakce jsou z tohoto pohledu příznivou známkou. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9775
Dobry den,potvrdzujem lozisko v HLQ dx, charakteru adenozy - zmnozenie zlazovej komponenty v lozisku 9,7 x 19, x 23,3 mm bez retroloziskoveho tiena, lozisko je pri baze zlazy v hlbke 11.4mm. CFI : a PD lozisko je bez ciev. Zaver: BIRADAS 34 v.s. lozisko adenozy
Moje otazky,kedze chodim do prsnikovej poradne k panovi docentovi, myslite ze by rozoznal lozisko adenozy od rakoviny? Co sa robi s takouto adenozou?Moze z adenozy vzniknut rakovina? dakujem
Odpověď: Dobrý den. S adenózou se nic nedělá, protože z adenózy rakovina vzniknout nemůže. Na to, jestli pan docent rozezná adenozu od rakoviny se, prosím, zeptejte jeho osobně. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9774
Dobrý den ,prosím o radu mojí mamince 63 let se posledním rokem zesvětlily dvorce prsou a také ztrácí na pigmentu-zbělaly,nevíte co může být příčinou nebo co může znamenat tento projev.
Děkuji za odpověď!S pozdravem Pavlína
Odpověď: Dobrý den. Určit přesnou diagnozu takto na dálku neumím. Nicméně podle Vašeho popisu doporučuji navštívit kožního lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9773
Dobrý den,
ráda bych znala Váš názor: oboustranně obraz žlázové lišty fertilní glandulární struktury vpravo v ZK ve vyšší liště s oj drobnou /4mm/ cystičkou /bez přímých i nepřímých zn maligních změn. V axilách benigní typ uzlin. Chtěla bych vědět, zda je uvedená cystička normální fyziologická, jak řekla paní doktorka, protože mne to vyděsilo. Co to do budoucna znamená? Mám přijít až za rok nebo déle, je to plně dostačující? Co bych měla očekávat za rok? Nemůže se tato cysta změnit v nádor? Nebo připravit prostředí pro jeho vznik? Prosím Vás o názor a uklidnění. Děkuji Veronika
Odpověď: Dobrý den. Drobné cysty se považují za zcela normální součástí prsní žlázy ženy, nepovažují se za nemoc. Samotná prostá cysta se v nádor změnit nemůže. Předložený popis Vašeho vyšetření je zcela v normě, uklidněte se, jste zdravá a postačí Vám kontrola za 1 rok. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9772
Dobrý den, v prosinci 2011 jsem prodělala částečnou masektomii pravého prsu i se sentinelovou uzlinou. Od ledna 2012 chodím na chemoterapii (8cyklů po třech týdnech). Chemoterapie mi má skončit v červnu. Následně mám nastoupit na ozařování.Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho po ukončení chemoterapie se má začít s ozařování.
Děkuji.
M.K.
Odpověď: Dobrý den. Obvyklý interval mezi ukončením chemoterapie a nástupem radioterapie je na našem pracovišti 4 -6 týdnů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9771
Dobrý den, již přes měsíc mě bolí na boku pravé prso a celé podpaží, při delší chůzi nebo sezení mi začnou brnět prsty v pravé ruce a mám pocit že se ruka špatně prokrvuje. Namatala jsem si na pravé straně prsu bulku. Jsem objednaná na ultrazvuk. Můžete mi prosím napsat Váš názor jestli je možnost že jde o nádor? Děkuji Koidlová
Odpověď: Dobrý den. Rakovina prsu je v počátečních stádiích nebolestivá. Vámi popsané problémy s největší pravděpodobností souvisí se zablokovanou krční-hrudní páteří - takže doporučuji navštívit rehabilitační pracoviště, ale až po té, když ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží ke kterému jste objednaná dopadne negatívně. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9770
Dobrý den chtěl bych se zeptat je mi to trapné mám zácpu no a tohle nějaké projímadlo byste mi nemohli doporušit ale potřeboval bych aby to bylo projímadlo které působí tak do 10 min nechce se mi chodit na kristír do nemocnice a prosím to projímadlo aby potom jakože sem nelěm z toho nějaké problémy předem díky :)
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsů, se svým dotazem se, prosím, obraťte na svého praktického lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9769
Dobrý den,na sonu byly nalezeny dysplastické a cystické změny bez znamek malignity.Jedna c.12mm s lehkým prosakem okolních strukur a lehce zahuštěným obsahem.Co to prosim znamena,muze to byt nebezpecne?Neni lepsi c.odstranit,staci kontrl.za 3měs?Muže souviset s Euthyroxem po odstraneni š.žlazy/autoimunní onemoc/.Hladinu horm.šž stale nemam v poradku.Babička zemřela na CA prsu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pro Vás je nejdůležitější věta - bez známek malignity - (malignita = rakovina). Ostatní vyjádření pouze popisují ultrazvukové obrazy a s Vaším zdravím nemají nic společného. Vy jste zdravá. Opravdu stačí kontrolní vyšetření za 3 měsíce. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9767
Dobrý den!Jmenuji se Lucie věk (31 let).Mám pár dotazů, od kolika let se doporučuje mamografické vyšetření?Od kolika mm,cm najde sono nádorové onemocnění a od kolika cm,mm najde mamograf ? Jak rychle roste nádor?A vlastně čím vzviká nádorové onemocnění ? Dá se tomu nějak zabránit???Děkuji moc za odpovědi !!
Odpověď: Dobrý den. Pokusím se Vám odpovědět na všechny dotazy, jen přehodím pořadí. Vzniku rakoviny prsu se podle dosud známých informací zabránit nedá, protože přesně nevíme, čím vlastně vzniká. Nicméně, v případě nalezení rakovinného nádoru v POČÁTEČNÍM stadiu je tato nemoc zcela vyléčitelná, proto existuje program preventnívnního vyhledávání rakovinných změn = mamografický screening. Růst nádoru je velmi individuální, závisí na věku pacientky (čím mladší, tím roste rychleji) a taky na jeho biologickém typu. Ohledně "najití" nádoru ve zmiňovaných modalitách je to trošku složitější, protože zase závisí na biologickém typu nádoru, ale obecně lze říci, že mamograf je schopen odhalit většinu už PŘEDNÁDOROVÝCH stavů menších 1 mm - tzv. mikrokalcifikace, tedy stavu, kdy ještě vlastní nádor - bulka - dosud není vytvořen...Ultrazvuk jako doplňující metoda je schopen odhalit nádorové změny od cca 3mm. Tedy shrnuto: V případě podezření na malignitu (zhoubný nádor) je v naprosté většině vhodná kombinace obou metod + doplněná core-cut biopsií. A nyní k Vám konkrétně: Vzhledem k Vašemu věku bych Vám doporučil 1x ročně ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží v některém z akreditovaných screningových pracovišť. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9766
Dobrý den,
u mé 8mi leté dcerky se objevila tvrdá bulka pod bradavkou a dvorečkem. Prsíčko má vystouplé a na pohmat jí to bolí. Bulka se zvětšuje, jsme objednané k lékaři. Poradíte jaké vyštření, by jsme měly pro jistotu absolvovat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Hefnerová Jarka
Odpověď: Dobrý den. Je třeba, aby Vaše dcerka absolvovala vyšetření v endokrinologické poradně. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9765
Dobrý deň,chcela by som vedieť ,čo sú to retromamilárne dukty. Čo to znamená. Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Mlékovody uložené pod prsním dvorcem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9764
Dobrý den,už nějakou dobu mě pobolívá levé prso (ne moc, ale cítím, že mě trošku bolí), je to nepravidelné. Pracuji teď jako au pair a každý den uklízím(5 dní v týdnu)a natahám se s kbelíkem vody, prádlem, vysavačem... tak mě napadlo, jestli to nemám z toho nebo i z tašky na rameno, kterou nosím. Nahmatala jsem si v prsu také malou bulku (je pod bradavkou, v té oblasti mám i trošku světlejší kůži a tu bulku (velikost asi hrachu) můžu sevřít prsty, jednu chvíli jsem ji měla i v pravém prsu, ale už tam není.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností Vás trápí přetížení (zablokování) krční páteře, které se projikuje do oblasti prsů. Nicméně opravdovou jistotu, že vaše prsy jsou zdravé, Vám může dát jen odborné (ve Vašem věku ultrazvukové) vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9763
dobry den muzou mi v 27 letech rust prsa dekuji D,
Odpověď: Dobrý den. Ano, můžou. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9762
Dobrý den . Pro špatnou přehlednost mě dělají současně s mamografii ,ultrazvuk . Nyni mě našli toto hypoechogenní útvar naznačeně lobulizovaný 12 x 7 mm s patrnou přívodnou cévou s benigním RI , hned na místě mě jehlou nabrali něco na citologii , ( FNAC ) jinak mám bohatou fibroadenozní žlázu s tendencí k tvorbě cyst. Jsem z toho mírně nervozní a to mě čeká ještě 14 dní než se dozvím výsledek .Prosím jak nebezpečné to je . Za odpověd předem děkuji a naschledanou
Odpověď: Dobrý den. V tomto popisu nebezpečí nevidím, vyčkejte výsledku odběru. Věřím, že bude negatívní. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9761
Dobrý den. Mám na vás dotaz.Moje maminka má rakovinu prsu triple negativní nádor od 15 květne 2010.Už asi 3X recidiva v tom samém místě.poprvé měla chemo AC.a až na potřetí jí chtějí dát chemo tachotere.jaký máte názor na léčení triple negativního nádoru?Lékařka tvrdí že se to bude pořád opakovat.Léčí se v Ostravě
Odpověď: Dobrý den. Triple negativní nádory patří k nádorům nejhůře léčitelným...Lékařka Vaší maminky říká pravdu... S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9760
Dobrý den,jsem po biopsii levého prsu.Výsledek Histol.Fibrosní mastopatie s intraduktální papilomatosou.V daných vzorcích nádor neprůkazný.Lékař z biopsie ale doporučuje odstranění ,lékař z mamoporadny pouze sledování.Jsem již po operaci levého i pravého prsu r.2008,2011 fibrozní mastopatie s ložisky gladulární hyperplasie.Jsem raději pro odstranění, ale nevím.Děkuji za váš názor
Odpověď: Dobrý den. I já jsem pro chirurgické odstranění bioptované oblasti...S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9759
Dobrý den, prosím o radu, při kontrolním vyšetření na mammografu mi byl nalezen na prsu podezřelý nález středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I. Absolvovala jsem biopsii a následně vakuovou biopsii s negativním výsledkem, přesto mně gynekolog doporučuje operaci. Mám ji absolvovat? Dále bych se chtěla zeptat - před biopsiemi jsem na prsu nehmatala žádné zduřeniny, teď je tam mám, může to být jejich následkem. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Začnu od konce - ano, zduřeniny jsou s největší pravděpodobností následkem provedených výkonů a postupem času zmizí. Pokud byly vzorky při vakuové biopsii odebrány správně a přesně z podezřelého místa (což je prokazatelné vloženým klipem) a histologie je negatívní, pak nevidím důvod k operaci. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9758
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem. Jsem nachlazená, beru antibiotika. Spolu s nachlazením se objevilo zduření, zatvrdlina na levém prse, které je velmi bolestivé. Může to být způsobenou nachlazením nebo mám raději navštívit gynekoložku?

děkuji

Houžvičková
Odpověď: Dobrý den. Přijde mi poněkud zvláštní brát u prostého nachlazení antibiotika...Nicméně ano, bolestivá zatvrdlina ve Vašem levém prsu může s Vaším celkovým stavem souviset. Poslednímu dotazu však nerozumím vůbec...prsy se vyšetřují v akreditovaných screeningových centrech, nikoliv u gynekologů...Doporučuji Vám tedy nechat si prsy vyšetřit v kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru (jejich seznam je na těchto stránkách) a podle výsledku odborného vyšetření (mamograf, ultrazvuk) zahájit eventuelně přiměřenou léčbu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9757
Dobrý den,mělasem jít tento týden na operaci zhoubného nádoru v levém prsu,ale v pátek mag.rezonance odhalila ,že nádor je větší 22 mm v druhém prsu malý,tak mám jít první na chemo,a pak na odsranění obou prsů.tak nevím,odhalí magnet také ostatní nádory,třeba ve vaječnících či plících?Jak mi začne být špatně při chemě,hned při dávkování na klinice nebo až doma?dĚKUJI
Odpověď: Dobrý den. Změna v postupu léčby na základě provedené NMR je naprosto správná. Doporučuji Vám dodržet navrhované léčebné schéma. Ohledně vedlejších účinků při NCHT si, prosím, promluvte se svým onkologem, který přesně zná kombinaci Vám plánované NCHT a její vedlejší účinky. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9756
Dobrý deň,
asi tak sedem dní pred menzesom ma stále bolia prsia, sú citlivé na dotyk a vačšie ako zvyčajne, je to veľmi nepríjemné. keď začne menzes všetky príznaky zmiznú. može to byť niečo vážne? mám 32 rokov.
Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. To co popisujete je u určitého procenta žen zcela normální...Jinými slovy - na Vašem popisu neshledávám nic mimořádného. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky