MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 9885
Dobrý den, jsem muž ,zjišťují že moje pravá prsní bradavky je zvětšená a stále mne svědí, vypadá jak by byla dvojitá ,druhá bradavka je normální, bulku jsem nenahmatal , můžete mi prosím poradit co mám děla.
Odpověď: Dobrý den, může jít o dráždění nevhodným oblečením, pak ale co ta druhá normální bradavka, nebo o hormonální změny, pak bude potřeba trochu zapátrat. Určitě bude dobré navštívit prsní poradnu a na místě nález s lékařem prokonzultovat. Běžně mužům provádíme ultrazvukové či mamografické vyšetření, to uvidíte až co vám řekne daný lékař. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9884
Dobry den.Chcela by som sa spýtať čo znamena výraz lobulizovane sonoložisko v prsniku na periferii žlazy v HLQ 7,8 8,4 bez ciev.Axila nezachytene uzliny.Dakujem
Odpověď: Dobrý den, výraz znamená, že ložisko není zcela pravidelné, ale má jakési drobné výčnělky, bouličky na svém povrchu. Nepíšete nic o závěru, který by napověděl o úsudku lékaře, zda-li sledovat či jak se k ložisku postavit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9883
DOBRÝ DEN! ráda by věděl váš názor k vyšetření diagnostiky na přístroji metatron nechci se podrobovat častému vyšetření na mamografu. děkuji
Odpověď: Dobrý den, přístroj osobně neznám, ale dokáži si představit, že poté co na něm absolvujete vyšetření, tak vás stejně nemine vyšetření na mamografu či ultrazvuku. Závěry bývají nejednoznačné s nejistou mírou pravděpodobnosti. Podle mě je to jen tahání nemalých peněz z kapes důvěřivých lidí, kteří hledají alternativy a nedrží se osvědčených metod. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9882
Dobrý den, jsem 10 měsíců po chemoléčbě, teď mám po stejnou dobu hormonální léčbu Tamoplexem. Od včera mám mírnou bolest v levém podbřišku, nestupňuje se, ale také nezmírňuje. Prohlídku u gynekologa mám plánovanou na červen a onkologii za 3 měsíce. Mám jít na kontrolu pro jistotu dřív, nebo mohu počkat do června? Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se léčíte pro rakovinu prsu. Záleží na vás, jako je bolest intenzivní a jak moc vás obtěžuje, nemusí být vůbec spojená s danou léčbou. V tomto ohledu vám asi věrohodně neporadím. Možná bych se naopak poradil s vaším praktickým lékařem, který rozhodne o závažnosti potíží a event. vám naordinuje nějaká vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9881
DOBRÝ DEN, PROSÍM O VYSVĚTLENÍ DIAGNOZY - FBA V PRSU, 12 X 8 MM. V ČERVNUTOH. ROKU JSEM MĚLA SONO V POŘÁDKU, POTÉ JSEM BYLA TĚHOTNÁ A NYNÍ PO PORODU SE MI TOTO OBJEVILO. KONTROLA ZA ROK - NENÍ TO POZDĚ? JE POTŘEBA OPERACE? MÁM SE BÁT, ŽE SE TOTO MŮŽE ZVRTNOUT VE ZHOUBNÝ NÁDOR? DĚKUJI.
Odpověď: Dobrý den, tuto zkratku nepoužíváme, ale předpokládám, že se jedná o fibroadenom, tedy ložisko nezhoubného charakteru, které je možné za určitých okolností pouze sledovat, operace v daném případě je až krajním řešením. Kontrola za rok je dostačující a k závěru připisujeme větu, že v případě potíží kontrola kdykoliv dříve. Zvrhnutí fibroadenomu je málo pravděpodobné. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9880
Dobrý den,je mi 25 let, v 18 letech jsem podstoupila operaci prsu, kde jsem měla bulku, po histologii zjistili že to zhoubné nebylo, ale jsem teď v 6. měsíci těhotenství a chtěla jsem se zeptat jestli to pak nemůže mít špatný vliv na kojení miminka,dozvěděla jsem se totiž od kamarádky že měla to samé a v prvních 3 měsících bylo nezbytné udělat screening prsu kvůli pozdějším problémům s kojením.Děkuji za odpověď,hezký den.Lucie
Odpověď: Dobrý den, je pravdou, že operační zásahy na prsu pro nezhoubná ložiska by se měla minimalizovat. Takový je dnešní trend, ložiska ověříme tenkojehlovou biopsií a zpravidla jen sledujeme. Na druhou stranu si nemyslím, že daný zákrok bude mít vliv na Vaše kojení. Prs má velké regenerační schopnosti a zákroky pro nezhoubná ložiska jsou minimálního rozsahu. U kamarádky se mohlo jednat o něco jiného, proč byl důvod provést vyšetření prsu? S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9879
Dobrý den, nechala jsem si po roce v mezičase mezi mammogr. vyšetřením udělat utz prsou Výsledek: vlevo bez ložiskových změn, vpravo centrálně do ZHK susp.cysta 10 mm s ne zcela anechogenním obsahem. V axillách fyziol. uzliny. Byla mi doporučena kontrola za 3 měsíce. Ještě je tam napsáno 3-BIRADS-pravděpodobně benigní. Mám jen strach, aby se něco nezanedbalo. Myslíte, že kontrola za 3 měsíce je dostačující?
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, 3 měsíce utečou jako voda a za tu dobu se nemůže v prsu stát nic převratného. Navíc jak píšete jde jen o kontrolu, tzv. komplexní cysty, tedy cysty s ne zcela homogenním obsahem. Pokud by měl lékař pochybnosti, jistě by provedl minimálně punkci. Kontrola je opravdu dostačující. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9878
dobrý deň mala mi byť vykonana mamotomie ale pretoze mam male prsia mi to nebolo mozne urobit asi 8krat mi pritom urobili mamografiu. ako velmi je to nebezpečné? a mam ist este na CT chrbtice a mam strach ci to nebude vela ozarovania a ake to moze mat nasledky?dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, chápu vaše obavy, je to záření, ale vždy je třeba mít na mysli profit z daného vyšetření. Ve vašem případě se sice nakonec sice nepovedlo, ale pokus se počítá. U malých prsou je to opravdu velký problém. Na páteř klidně jděte, centrace je úplně někde jinde a cloní se. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9877
Dobrý den, moji mamince bude 85 let, chodí každý rok na preventivní prohlídku ke gynekologovi a letos poprvé v životě jí nabídla vyšetření na mamografu, protože na to má nárok. Problémy nikdy neměla a nemá. Není to v tomto věku zbytečné?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, bohužel s vámi musím souhlasit a být to moje maminka tak ji asi k vyšetření nebudu nutit. Na druhou stranu, se lidé dožívají stále vyššího věku ve velmi dobré kondici a pokud je zjištěn malý nádor tak je snadno a šetrně léčitelný. Současná legislativa nám to umožňuje, tak proč toho nevyužít, v jiných zemích si lidé musejí ve vyšším věku prevenci tohoto typu plně hradit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9876
Dobrý den,
jsem po vyšetření mamografem, poté jsem šla ještě na ultrazvuk.
Mamogr: denzní typ mléčné žlázy oboustraně ZQ četné jemné kalcifikace, jinak ložiskové změny hůře oddiferencovatelné, bez mikrokalcifikací alymfodenopatie.
UZ bilat. struktura nepravidelně zhrubnělá s četnými dorsálními stíny, oboustranně četné cysty vel.15mm.
Z:Tabár V., BI-RADS 3, kalcifikace oboustranně spíše bengního charakt.Na kontrolu mám přijít po půl roce, je mi 45 let.
Mám strach, maminka zemřela na rakovinu, zjištěna v jejích 69letech.
Prsa mám velice citlivá, bolestivá. Děkuji za odpověď Helena
Odpověď: Dobrý den, předpokládám, že se má jednat o mamografikou kontrolu, event. doplněnou opět o ultrazvuk, kdy chce lékař posoudit vývoj či stabilitu kalcifikací. Kalcifikace v prsu mohou a nemusejí signalizovat počínající patologické změny. Kdyby byly kalcifikace jasně patologické, věřte, že by ihned následovalo jejich ověření. Ve vašem případě, kdy lékař nemá srovnání, je správné udělat kontrolu k posouzení jejich stability. Pokud bude vše neměnné bude kontrola prodloužena na obvyklý interval. Citlivost prsů bude na hormonálním podkladě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9875
Dobrý den, jak dlouho po ukočení kojení mohu jít na preventivní prohlídku do mamografického centra, aby nebyl výsledek zkreslený? Stačí jeden měsíc po ukončení kojení? A vyšetření je na principu rentgenu nebo ultarazvuku?
Děkuji.
A.K.
Odpověď: Dobrý den, s ohledem na váš věk je vhodné primárně provedení mamografického vyšetření, dle potřeby doplněné o ultrazvuk. Dobu po ukončení kojení, vhodnou pro vyšetření nedokáži odhadnout, asi bude individuální, ale měsíc vidím také jako dostačující. Jedná se pouze o možnou sníženou přehlednost, při které bude doplněno ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9874
co zanamena ivoluční žlazy typ tabár II
Odpověď: Dobrý den, jedná se o popisné vyjádření typu vašich prsů na mamografu. V daném případě ve vašich prsech převažuje tuková tkáň na úkor žlázy. Jde o přehledný typ žlázy, který je velmi dobře interpretovatelný. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9873
Dobrý deň pri preventívnej prehliadke mi bolo zistené nasledovné aj na základe zvýšeného CA125 doporučená punkcia ľavého prsníka:prsná žľaza prim.echogenity, diff.pritomné ostrovčeky dysplázie,bez evid.ložiskovej lézie vpravo,vľavo v HMQ až subareolárne pri mamile na č.10 pozorujem anechogennú ostro ohraničenú léziu veľ. 9x8mm s dorzálnym zosilnením. Pacienkta udáva bolestivosť v HMG. Vývody sú nerozšírené, axilly obojstanne voľné. Z:Solitárna cysta HMQ až subareolárne vľavo-stacionárny nález BIRADS2 Je naozaj nutná punkcia? Ďakujem za Váš čas aj Vašu odpoveď. Miriam
Odpověď: Dobrý den, v případě, že jde o jasnou, prostou cystu s homogenním obsahem, bez jakékoliv pochybnosti je punkce při této velikosti nadbytečná. Existují však léze v prsu, které imitují cystu a mohou být solidní povahy a to byl pravděpodobně důvod pro lékaře, který z opatrnosti indikoval punkci s ohledem na zvýšený tumor marker CA125. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9871
Dobrý den, jaký je Váš názor na vyoperování fibroadenomu v prsu?.... je mi 24let a našla jsem si bulku po pravé straně pravého prsa. Byla jsem s tím na onkologii a tam mě poslali na sono. Bulka je velká 23mm x 15mm. Doporučili mi jí vyoperovat a rovnou mě objednali na operaci, ale biopsii mi nedělali. Moje kamarádka má také fibroadenom a má ho podobně velký. Její doktoři jí ale operaci nedoporučují. Operace se má podle jejich názoru provést až když je bulka hodně velká nebo bolestivá. Prý je jinak operace nebezpečná. Nevím jakým doktorům věřit a mám strach na operaci jít.
Odpověď: Dobrý den, rozhodně je (tedy mělo by být) v dnešní době naprostou samozřejmostí, že pokud uvažuji, nebo doporučuji operační odstranění ložiska, že předtím provedu jeho bioptické ověření! Bez toho aby se provedla biopsie se nelze bavit o fibroadenomu a jen na základě určitých rysů na něj usuzujeme. Pokud mám ložisko charakteru fibroadenomu s pravidelným tvarem, homogenní strukturou, hladkým okrajem, popřípadě zesílením signálu za ložiskem je možné při velikosti do 25-30 mm jen sledovat. Před tím je možné ověřit ložisko biopticky a opět sledovat, klid získá jak lékař tak i pacient. Někdy ženy chtějí samy ložisko odstranit, nepříjemný pocit z ložiska, zvláště pokud jsou hmatné a často na něj narazí - zde je to jejich přání a i přes vysvětlení se neubráníme jejich odstranění. Opět před tím nutno ověřit biopsií. S operacemi u mladých žen jsme obezřetní, každý zásah do prsu mladé ženy je potenciálně rizikový s výhledem do budoucna a sledování "fibroadenomů" je dnes již běžné a uznávané. U vás doporučuji konzultaci na jiném pracovišti a rozhodně před event. operací bioptické ověření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9870
Dobrý den, mám mnohočetné velké cysty v obou prsech. Včera po akutním zvětšení jedné cysty -vel 2 x 1,5 cm mi bylo odsáto 80 ml tmavě rudé tekutiny. Bolest se zmenšila. Před měsícem punkce ze stejného místa - hustá tmavě bílá tekutina - dle cytologie "bilkoviny". V posledních 5 měsících již 3x punkce z různých míst obou prsou a zhoršení stavu opakováním zvětšení cyst a bolestivostí. Je mi 45 let a již 2 roky nemám menstruaci.Co je příčinou stavu a jaké jsou možnosti léčby či prevence těchto komplikací? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, punkce v daném případě uleví akutně od bolesti a tlaku. V 50% se opět doplní tekutinou. Ve vašem případě je asi třeba řešit věc komplexně, jde o hormonální instabilitu, vše bych prokonzultoval s vaším gynekologem. K dispozici jsou také volně prodejné preparáty na bylinné bázi, typu Mastodynon, které dokáží při pravidelném užívání ulevit od bolesti prsů a snížit výskyt cyst. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9869
Dobrý den, mamce zjistili lobulární karcinom prsu, 4mm. Můžu se zeptat na léčbu, prognózu, zda bude nutné odebrat prso. Jedná se o progresivní nádor? Jaká je pravděpodobnost metastáz? Bohužel v lednu ji to zjistili a stále biopsii odkládali. Děkuju moc za odpověď. Osmanka
Odpověď: Dobrý den, nádor zjištěný mamince je velmi malý. Pravděpodobně bude stačit jen jeho odstranění, bez nutnosti odstranění celého prsu. Nepíšete o jaký typ lobulárního karcinomu se jedná, ale obecně mají tyto nádory tendenci vyskytovat se na více místech v daném prsu i v prsu druhostranném. V léčebné rozvaze je pak nutno vzít v úvahu přehlednost v prsu na mamografu, ultrazvuku a eventuelně doplnit před plánovaným výkonem i magnetickou rezonanci. K prodlení s odkládanou biopsíí určitě nedošlo, takového nádory rostou někdy i několik let. Blíže vám nepovím, na to mám málo informací a musel bych vše potřebné spíše vidět. Pokud se bude jednat pouze o ono drobné ložisko vel. 4 mm, tak prognosa je celkově velmi příznivá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9868
Dobrý den,jsem pacientka po parciální resekci a exenteraci axily.Chodím na roční mamografické kontroly,a nyní jsem se dozvěděla,že mám mít při rentgenu krytou štítnou žlázu.Je to pravda?
Děkuji Irena Válová
Odpověď: Dobrý den, při snímkování na mamografu není třeba štítnou žlázu vykrývat, jelikož je zcela mimo primární svazek záření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9867
dobry den, je mi 24 let, mam dosti velka prsa a pred 10ti mesici jsem si nahmatala bulku na prsu, je pohybliva, hladka, ale prijde mi moc tvrda a velka ( cca 3-4 cm) na to aby to byla cysta, ja vim ze bych mela jit k doktorovi ale ziji v zahranici a je to komplikovane, pokud ji mackam tak citim trosku bolest, pokud by to byl nador jak bych to poznala? zvetsil by se za tech 10 mesicu?nepozoruji zadne zmeny, pouze nekdy mi prijde trosicku mensi nekdy trosicku vetsi ale celkove mi prijde ze neroste. prosim co to muze byt? dekuji moc
Odpověď: Dobrý den, pokud ve vašem věku vezmu v úvahu malou pravděpodobnost rakoviny prsu, tak už mi zbývají nejčastější bulky, kterými jsou fibroadenom či cysta. Oboje při velikosti, kterou uvádíte mohou bolet, cysta může být tužší s ohledem na přeplnění. To že se mění velikost by také seděla na cystu. Oboje jsou pohyblivé a zpravidla hladké bulky. Rozhodně by bylo dobré, nechat si udělat ultrazvuk prsů a budete mít hned jasno. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9866
Dobry den mam Fibroadenóm prsníka a som v stvrtom mesiaci gravidity, chcem sa spytat ci je potrbne prsnik sledovat aj pocas gravidity ked su tam velke hormonalne zmeny ? nakolko sa obavam aby sa pocas tych 9 mesiacov nezmenil na zhubny nador a nebolo neskoro na uspesnu liecbu, moj lekar odporucil sono az po porode a ukonceni kojenia dietata bojim sa ze je to neskoro . Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně si je lékař velmi jistý benignitou (nezhoubností) ložiska charakteru FA a v tomto ohledu bych mu důvěřoval. Pokud chcete tak udělejte kontrolu ještě v druhé polovině těhotenství - FA se pochopitelně bude měnit, může se zvětšovat, malinko měnit strukturu. Kdyby vznikla pochybnost, tak je možné jej i v těhotenství ověřit pomocí tenkojehlové biopsie (není nutno za každou cenu). Doporučení kontroly po porodě a kojení, tedy pokud nebudete kojit více jak rok :-) se mi jeví také jako správné. Držím palce a přeji krásné a zdravé miminko :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9865
Dobrý den, pobolívá mne týden v pravém prsu,nepálí,vnímám ji a zase odezní. V únoru 2012 jsem byla na mamografu, ještě bude doplňující mmg 13.4.2012. Dost mne to vyděsilo.Před 10 lety odoperace,2 menší fibromy v levém prsu,histologicky neg.V dubnu 2009 jsem po pádu měla naraženou pravou stranu těla. Závěr po mamografu z února 2010: Neměnná téměř kompletní involuce žlázy, nově ložisko vpravo v DVK dnes hodnotíme jako benigní. 2. čtení: Nacházíme jen benigní změnu bez známek malignity. Původní profesí jsem dětská sestra, trápí mne to, omlouvám se, že Vás obtěžuji svým dotazem. Přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den, jak píšete máte involuční typ prsů, který je na mamografu velmi dobře přehledný, což je pro vás velké plus, alespoň se změny v prsu snadněji najdou. Konkrétně se lékaři na snímcích něco nezdálo a tak požaduje doplňující mamografické vyšetření, většinou cílené se zvětšením, i přesto, že má k dispozici staré snímky ke srovnání. Předpokládám, že chodíte stále na stejné pracoviště. U nás se doplňující vyšetření snažíme dělat ihned, pokud to nejde tak maximálně do 1 měsíce. Ve vašem případě se do toho s lehce odřenýma ušima také vejdeme. Je mi jasné, že na psychiku to má velmi neblahý vliv. Mějte strpení, věřím, že ve dobře dopadne. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9864
V roce 2011 jem prodělala 4 operace rekonstrukce obou prsou s vadnými implantáty.22.2.2012 mi jeden implantát prasknul.Od té doby je mi neustále špatně.6.3 jsem podstoupila výměnu,ale můj zdravotní stav se nezlepšil,naopak.Všichni říkají,že s technickým silikonem nemají zkušeností.Mám strach že se mi rakovina znovu vrátí.Prosím poraďte mi.Děkuki
Odpověď: Dobrý den, je smutné, že po ablaci s rekonstrukcí podstupujete zklamání v podobě vadných implantátů. Pokud máte na mysli implantáty, které nedávno byly na pořadu dne (PIP), tak co vím, nebyl jasně prokázán stav mezi jejich obsahem a vznikem rakoviny. Zde bych se osobně nebál technického silikonu, ale obecně bude záležet na kondici vašeho organismu, na faktorech, které provázely vznik a léčbu rakoviny. Obecně se velmi málo ví, jaké měl údajný technický silikon příměsi a jaká zdravotní rizika představuje a bohužel ani já vám nepovím nic jiného. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9863
Dobrý dne,přibližně 4 měsíce mám bolesti pravého prsu, jakoby ze spodní strany (od žeber).Bolest je i při chůzi. Žádnou bulku jsem si však v prsu nenahmatala, ani výtok nebo případné změny prsu také nesleduji. Také mám pocit, že bolesti začaly po změně antik.
Před 7 lety mi byla odstraněna bulka s diagnózou N63. Z tohoto důvodu se také bojím co by to mohlo být. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně jde o hormonální změny v souvislosti s antikoncepcí. Často jsou bolesti v souvislosti s nošením kostic v podprsence ??? Raději si nechte udělat kontrolní ultrazvuk, který prsa objektivně zhodnotí, vám dodá potřebný klid a rozežene chmury. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9862
Dobrý den, na Vašich stránkách jsem se dočetla, že není normální pokud na kůži prsu jsou viditelné poŕy. Zdá se mi, že mě jsou póry na kůži prsou vidět, měla bych se tím nějak znepokojovat? Přičítám to tomu, že jsem zhubla a prsa se mi zmenšila. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nevím co přesně máte na mysli, ale předpokládám, že máte obavu o stav který nazýváme pomerančová kůže. Při něm je však prs prosáklý, zpravidla tuhý, zvětšený, mohou být zvětšené uzliny v podpaží,...nechte si udělat ultrazvuk prsů a můžete tak vše vyřešit na místě s vyšetřujícím lékařem. Pravděpodobně o nic vážného ve vašem případě nepůjde. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9861
Dobrý den pane doktore, mamince je 62 po celkovém odstranění prsa (na 2x...), po týdnu jí začalo hnisat a chodí na čištění (proč bez jakéhokoli umrtvení?), rána je otevřená.Dnes jsem se dozvěděla, že to nezašijí! Takže je bežné, že pacientky mají 2-3-4 měsíce otevřenou ránu skoro na kost a nic se nedělá?! Prostě to samo sroste? Není jiná možnost? (mamina má cukrovku a další nemoci o kterých ani nevím). S pozdravem Katka D.
Odpověď: Dobrý den, hnisavé komplikace jsou bohužel někdy přítomné, velmi úporné a jedině pečlivé čištění a odstraňování nekrotické tkáně je jedinou možností. Rána se schválně nešije, aby se lépe čistila. Je možné, že hojení komplikuje opravdu cukrovka. Nakonec je možné použití kožního štěpu, který ránu překryje. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9860
Dobrý den, asi před deseti lety jsem byla na ultrazvuku. Nález byl benigní malý nádor a cysta. Na vyšetření jsem se objednala, protože mě pravé prso bolelo. Tehdy jsem byla asi po půl roce na kontrole a lékař mi sdělil, že nádorek i cysta zmizeli. Je to možné? Během těch let mě prso ale stále občas bolí - je možné, že je to opět nová cysta? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud byla ložiska drobná, tak onen malý nádorek mohl být také cystou a u nich je běžné, že se mohou objevit i zmizet. Pro klid duše si nechte provést opět ultrazvukové vyšetření, které objektivně prsa zhodnotí. Z cyst si nedělejte těžkou hlavu, jsou běžným nálezem a nijak vás neohrožují, jen při větším rozměru působí v prsu nepříjemné pocity až bolest. Bolest prsa bývá nejčastěji na hormonálním podkladě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9859
Dobrý den,
dcera si našla v prsu bulku,kojí.Prosím ,jak postupovat.
Děkuji Irena
Odpověď: Dobrý den, při kojení doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření k její objektivizaci, buď přímo v mamodiagnostickém centru bez žádanky za přímou úhradu cca 400 Kč, nebo přes gynekologa či prsní poradnu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9858
Dobrý den,
už asi 14 dnů mám bolesti v levém podpaží.Při doteku je to velice bolestivé.Někdy se mi zdá,že je i hmatatelná bulku,jindy ne.Bolest mi přechází do ruky a k hrudní kosti.Mám žádat o specializované vyšetření?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o zvětšené uzliny, které se mohou zvětšit i zmenšit, bývají citlivé až bolestivé. Zrovna tak může jít o přenesené bolesti. Pokud nemáte provedeno mamografické vyšetření doporučuji jeho provedení s doplněním ultrazvukového vyšetření podpaží. V případě, že mamografické vyšetření máte již hotovo, tak stačí pouze UZ vyšetření k objektivizaci vašich potíží. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9855
Dobrý den, prosím o informaci. Před 4týdny mi odběrem vzorku cysty vel. 1,2x 1,5 mm byl potvrzen zhoubný nádor. Jelikož při SONO vyšetření mi byl též nalezen na slezině nějaký další nález, byla jsem před 14 dny na dovyšetření nálezu na CT. jelikož na výsledku záleží způsob terapie a operace a jsem v PN,jistě pochopíte,že mám obavy z protahovánídoby čekáním na zákrok. Prosím o informaci, jak důlžitý je rychlý zákrok, či zda není až tak důležité spěchat. Svou roli u mne zcela jistě chápete hraje i psychika_ strach. Děkuji za odpověď. A. Jungová
Odpověď: Dobrý den, trošku mě zaráží, velikost nádoru, která je na hraně rozlišovací schopnosti, ale pokud je to takto, tak je to pro vás velmi dobrá zpráva pro budoucí prognozu. Ložiska na slezině nemusejí mít souvislost s nálezem v prsu a mohou být jen náhodným nálezem. Doba nástupu na zákrok v řádu dnů není vůbec významná, v danou chvíli chápu, že jde pouze o vaši psychiku. Mějte strpení a nebojte se, že může dojít k prodlení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9854
Dobrý den,
už delší dobu mě pobolívá levé prso. Občas si nahmatám uzlinu nebo bulku, která pak po nějaké době zmizí(nejhorší v době chřipky nebo virózy). Dokonce mě tak před dvěma měsíci začalo pobolívat i v levém podpaží. Nic jsem tam nenahmatala, ale cítím uvnitř něco nepříjemného. Také mě trochu trápí, že už pár let, ani nevím kolik (snad od puberty) se mi občas vpáčí levá bradavka a předevčírem jsem si u ní nahmatala malinkou bulku.
Myslíte, že bych se měla začít znepokojovat a vyhledat lékaře?
Děkuji za odpověď, s pozdravem Zuzana
Odpověď: Dobrý den, myslím, že se není třeba znepokojovat. Uzliny se mohou zvětšovat a zmenšovat, jak reagují na různé podněty. Občasné vpáčení a opětovné vybavení bradavky bývá normálně u některých žen přítomné a nemusí znamenat žádné patologické změny v prsu. Také si myslím, že pro váš klid, by bylo dobré provedení ultrazvukového vyšetření prsů a podpaží, rovněž s cíleným zaměřením na bulku. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9853
Dobrý den, v únoru jsem zahájila radioterapii po prs záchovné operaci. Bylo mi stanoveno ozařování v počtu 32 frakcí (25+7do boostu. Docházela jsem samozřejmě denně, od předminulého týdne mé docházení docela vázne - před 14dny ozáření pouze 2dny v týdnu, minulý týden ozáření 3dny v týdnu, tento týden bude ozáření opět jen 3x. Vše z důvodu plánované odstávky či poruchy na přístoji. Zajímá mne, zda je toto v pořádku - takové proluky či mám zkonzultovat tuto situaci s onkologem. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, vše je v pořádku, potřebujete obdržet potřebnou dávku k vyloučení lokální recidivy a tu nakonec dostanete v lehce prodloužené době. Oddělení radioterapie je většinou nedílnou součástí onkologie, takže předpokládám, že tomu lékaři rozumí a nemají zájem vás jakkoliv poškodit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9852
Dobrý den,5.3 jsem absolvovala 1 chemu a zvládla jsem ji jen s mírnou nauseou,mám pře sebou ještě 3 větší,a pak 12 po týdnu.Myslíte,že ostatní budu také zvládat lépe než popisují jiní pacienti?Děkuji herníková,zdravímP.dr.Houserkovou
Odpověď: Dobrý den, nevím jak budete reagovat po dalších seriích CHT, ale mohu vám jen držet palce, aby vše dobře dopadlo. Každopádně se nevzdávejte a případné vedlejší účinky CHT se snažte zvládnout. Dodržení dávkového schematu je velmi důležité. Paní doktorku Houserkovou budu pozdravovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9851
Dobrý den, již měsíc mě pobolívá v pravém podpaží,občas to jde do prsu nebo do paže a silně mi loupe v rameni,ale bez bolesti.A všimla jsem si ,že když připažím tak v ohybu vypadá podpaží jakoby větší než na druhé straně,ale žádnou bulku jsem nikde nenahmatala.Preventivně jsem si zašla do mamoporadny před třemi týdny,kde bylo vše vpořádku.Tak nevím jestli to souvisí s prsem nebo spíše s pohybovým aparátem .děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, tak ani já vám na to neodpovím, na to vám měl odpovědět lékař z mamoporadny. Obě varianty jsou možné, jak prso tak i pohybový aparát. Pokud jste neměla ultrazvukové vyšetření, tak si jej nechte doplnit a vyloučíte organické změny v prsu a bolesti pak mohou být i hormonálního původu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9850
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, bolí mě prso pod bradavkou asi už 4 dny. Mám to celé zatvrdlé. Bolí mě to na dotek a občas mě to i zabolí pi námeze. Mám 2 letého syna a ještě stále kojím, ale zdá se mi, že už tolik mlíka nemám. Mám to nějak řešit, nebo je to normální?
Odpověď: Dobrý den, asi vám neporadím na dálku ideálně, pravděpodobně půjde o změny hormonální, v souvislosti s kojením. Pro klid duše bych zašel na ultrazvukové vyšetření, aby se vyloučily jiné změny, kupř. zánět. Bez žádanky je cena v mamodiagnostickém centru okolo 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9849
Dobrý den,
prosím, mamce dělali biopsii nálezu o vel. 4mm. Lékařka řekla, že dle vzhledu tkáně se jedná o rakovinu. Laboratorní výsledky budou za týden.
Je možné dle vzhledu poznat, že jde o rakovinu?

Ještě se zeptám - v lednu prvně bylo něco vidět na sonu, ale lékař řekl, že na biopsii je to příšerně malé, v únoru napsal 3.5mm, v březnu 4mm. Na jiném pracovišti říkali, že biopsie se dělá od jakékoliv velikosti. Kdo měl pravdu?

Poslední otázka - znáte Breast Unit Prague? Mělo by jít o pracoviště na léčku zhoubných nemocí prsu. Jaké jsou s ní zkušenosti?
Díky za odpovědi, Osmanka
Odpověď: Dobrý den, zkušený lékař již podle daného obrazu s velkou pravděpodobností dokáže odhadnout o jaký typ ložiska se jedná, histologie je samozřejmě nutností. Pokud má lékař podezření na nádor tak velikost nerozhoduje a je třeba okamžitě konat. Kromě tenkojehlové biopsie, kde pro malý rozměr ložiska je riziko, že se netrefíme, tak je možné ověření pomocí vakuové biopsie, která se 100% jistotou ložisko odebere pro jistou histologickou diagnosu. Na našem pracovišti naprosto běžná praxe.
Pracoviště Breast Unit Prague je nově vzniklé mamodiagnostické pracoviště v Praze, pod vedením velmi zkušené lékařky Dr. Skovajsové. Léčebné možnosti mi nejsou známé, ale určitě se o pacienty dokáží komplexně postarat.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9848
Dobrý den, 30. ledna jsem byla na operaci - odstranění mlékovodů, jedná se o nezhoubný nález. Mohu jít nyní na očkování proti žloutence?
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě, že ano. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9847
Dobrý večer
Pane doktore,prosím o Váš názor
Byla mi odstraněna boulička-extirpace v.s. fibroadenomu z levého prsu,výsledek histologie- neurčitá bulka v prsu- nezhoubné novotvary prsu.Nález- intrakanalikulární fibroadenom prsu.Zajímá mě z čeho se to vytvořilo,zda je možné aby se to utvořilo znova,popřípadě nějaká prevence- vitamíny,aloe vera atd.
Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný večer s pozravem Kateřina
Odpověď: Dobrý den, fibroadenom je nezhoubná, benigní léze, která vám nemusí dělat vrásky na čele. Často se jedná o náhodný nález, hormonálně podmíněné změny v prsu. V této souvislosti se o prevenci nebavíme, rozhodně správná je prevence formou zdravého životního stylu, a tzv. sekundární prevence, tj. že budete chodit pravidelně na kontroly. Pokud se vám objeví i jinde v prsu ložisko podobného charakteru, tak se nic neděje, ale je zapotřebí aby se to vždy vyšetřilo, odstranění není vždy nutné, většinou stačí pouze sledovat.. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9846
Dobrý den, mám 52 rokov a mám bolesti v podpazuší a pichľavú bolesť do prsníka. Hrčku som si nenahmatala, ale mám akosi zhrubnuté vezivo alebo je to sval? Pri stlačení prsníka mi vyšla kvapka akoby hnisu. Chodím pravidelne na mamografiu, bola mi stanovená dysplázia bilat.mierna v HLQ... Mám sa obávať najhoršieho, už nemôžem ani spávať. Ďakujem za odpoveď. Andrea
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde jen o hormonální změny. Otázka výtoku hnisu je myslím diskutabilní, zrovna tak se mohlo jednat o hustý sekret. Doporučuji pro váš klid provedení ultrazvukového vyšetření prsů a při té příležitosti proberete na místě i vaši sekreci. Určitě se neobávejte nejhoršího. S pozdravem PV.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9844
.nakonec ji dělali mamograf,ale prý to neukázalo nic.před 14 dny,byla po dvou letech opět na mamografu a zjistili ji dva nádory v prsu.ve čtvrtek ji volali,že má rakovinu prsu.Mamka je na tom psychicky spatně,zase ji nechají čekat,má prý přijet až příští pátek na rentgen plic a jater a dál se prý uvidí.Podle mě se na to doktori za ty dva roky vyprdli,to vytékání z prsu nebylo samosebou,ale neřešili to.prosím vás nemáte nějakou radu a je možnost uzdravení,mamce je 57 let.děkuji Soudný
Odpověď: Dobrý den, krvavá sekrece z bradavky je vždy varovným signálem, navíc spojená s retrakcí bradavky. V daném případě se pokoušíme znázornit mlékovody, což se někdy nedaří a pokus můžeme učinit, jen pokud je sekrece z bradavky v danou chvíli, abychom našli podezřelý mlékovod. Pokud toto selhává následuje či současně se provádí ultrazvukové vyšetření. Dnešní ultrazvuky mají velkou rozlišující schopnost a dokáží znázornit i mlékovody. Dále pokud je velké podezření, nebo je ženě nad 40 let následuje i mamografické vyšetření. Pokud ani toto nic neukáže následuje vyšetření na magnetické rezonanci. K práci lékařů se nebudu vyjadřovat, na to mám málo informací. Nyní vaší maminku již lékaři připravují na léčbu, pravděpodobně chirurgickou, usuzuji podle předoperačních vyšetření, rtg plic a uz břicha. Nic nepíšete o velikosti nádorů a dalších parametrech, které rozhodují o prognoze. Dnešní léčebné možnosti jsou veliké s možností uzdravení. Buďte mamince oporou a vše zvládnete. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9842
DOBRÝ DEN! JIŽ DVANÁCT LET CHODÍM PRAVIDELNĚ STŘÍDAVĚ NA MAMOGRAFICKÉ VYŠETŘENÍ S ULTRAZVUK. JIŽ ZPRVOPOČÁTKU MI BYLY ZJIŠTĚNY DROBNÉMIKROKALCIFIKACE . LETOS V BŘEZNU V JEDNOMPRSU PŘIBYLO TĚCHTO MIKROKALC. DIAGNOZA .TYP ŽLÁZY TABAR3-4 STŘEDNĚ DENZNÍ . KALCIFIKACE SE NESHLUKUJÍ NENÍ V JEJICH OKOLÍ PŘÍTOMNOST PATOL. STÍNU. AXILY VOLNÉ. BEZ DISTORZE STRUKTUR. MÁM JÍT ZNOVU ZA PŮL ROKU NA MAMOGRAF. JE SE ČEHO OBÁVAT? JE VHODNÉ ZA TAK KRÁTKOU DOBU TOTO VYŠETŘENÍ PODSTOUPIT? DĚKUJI S POZDRAVEM SILBEROVÁ
Odpověď: Dobrý den, kontrola za 1/2 roku je časnou kontrolou pro zachycení jemných odchylek při daném podezření, kdy tolerujeme další dávku záření v krátkém odstupu. Platí pravidlo, že profit z vyšetření je vždy větší, nežli riziko záření.Ale, i když nevím jak přesně nález na snímcích vypadá a lékař napíše že v okolí kalcifikací je nově patologický stín, tak bych pravděpodobně volil ihned ověření pomocí biopsie, protože kontrola by nic neřešila, jen by oddálila řešení problému. Můžete zvolit konzultaci snímků na jiném pracovišti, což není nic proti ničemu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9841
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat bolí mě prso na dotek směrem k bradavce něco tam nahmatám zatvrdlého ale boulička to není mám se něčeho obávat?
Odpověď: Dobrý den, mohu jen usuzovat, že nepůjde o nic závažného, pro váš klid doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, které na vaši otázku jasně odpoví. Navštivte mamodiagnostické centrum, bez žádanky se cena pohybuje okolo 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9840
Chtěla bych se zeptat,co je to fibroskleróza prsou.

Děkuji Musilová
Odpověď: Dobrý den, jedná se o histologický pojem, nezhoubné - benigní dysplasie prsu. Tedy nic závažného :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9838
Dobry den. Doplnujem dotaz k č.9787. V 7.3.som bola na poslednej 8chemo a v piatok som dostala menzes,som z toho znepokojena.Zeby mi posledna chemo nezabrala?Neviem co mam robit. Mam ist za svojou lekarkou? Dakujem
Odpověď: Dobrý den, je pravdou, že chemoterapie zpravidla způsobí výpadek menstruace. Osobně si nemyslím, že by CHT nebyla úspěšná, pokud bylo dodrženo dávkové schema. Odborník na slovo vzatý je však onkolog a pokud chcete mít klid nezbude než podiskutovat s vaším onkologem. Hezký večer PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9837
Dobrý večer,
je mi 31 let a loni v létě jsem byla poprvé na preventivním ultrazvukovém vyšetření prsou, bylo to bez jakéhokoli nálezu. Doporučeno bylo zopakovat vyšetření opět za dva roky. Chci se zeptat, zda není vhodnější toto vyšetření provádět častěji. Pokud jsou jakékoli možnosti, které mohou pomoci onemocnění včas odhalit, ráda bych je využila a rozhodně bych se cítila jistěji :-) S úhradou za tento úkon samozřejmě počítám. Předem děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den, osobně doporučuji při negativním nálezu kontrolní ultrazvukové vyšetření po 1 roce. 2 roky se mi zdají jako příliš dlouhé. Takto do 40 let a poté mamografie po 2 letech , ev. s UZ v mezidobí, při denzním (bohatém) typu žlázy. Cena UZ vyšetření se pohybuje okolo 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9835
Dobrý den.Moje maminka je po operaci zhoubného nádoru prsa.Chci se zeptat jestli bych se měla taky objednat na prohlídku.je mi 32 let je možné,že je to dědičné.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den, vhledem k pozitivní rodinné anamnese máte potenciálně vyšší riziko, nežli běžná populace. V tomto věku ženy již zcela běžně chodí na vyšetření prsů. Ve vašem případě doporučuji 1x ročně ultrazvukové vyšetření a od 40 let i mamografii po 2 letech a v mezidobí opět ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9833
Dobry vecer, Dotaz č. 9826 hej, jednalo sa o kontrolu a pan docent ma onjednal na biopsiu. Zda sa mu, ze v prsniku mam adenozu, ale poslal ma na biopsiu, tak si asi nieje isty? Moze sa tam skryvat maligne lozisko? dakujem
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že půjde o maligní ložisko, jen asi nechce vzít na sebe odpovědnost jen z UZ obrazu a proto volí jistotu v podobě biopsie :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9832
Dobrý den prosím mužete mi říct,co znamená Denzní žláza juvenilního typu?Děkuji Zdenka Hofmanová
Odpověď: Dobrý den, jedná se normální popisné vyjádření typu žlázy v mladším věku, kdy převládá žlazová složka. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9830
Dobry den,pred dvema dny jsem si nahmatala pod levou pazi tvrdou kulicku asi velikosti fazole.Neboli,ale protoze mela moje maminka rakovinu prsu,mam obavy o nejhorsi.Nekolikrat jsem zadala sveho lekare-gynekologa o vysetreni na mamografu,ale bylo me receno,ze mam jeste cas s ohledem na muj vek i kdyz jsem mu rekla,ze moje matka tyto problemy mela.Jak prosim postupovat?Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, ve vašem věku již běžně indikujeme mamografické vyšetření, i když celostátní screening začíná od 45 let. Můžete zajít do mamodiagnostického centra přímo, bez žádanky, avšak v takovém případě si mamografii uhradíte. Cena se pohybuje kolem 700 Kč. Eventuelně můžete začít UZ vyšetřením prsů, vč.cílení na podpaží a onu bouličku. Zde je cena cca 400 Kč. V daném případě je na místě opatrnost a prevence se vždy vyplatí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9828
Prosím vysvetliť špecifikáciu:priebežná involúcia bilat.,dysplázia bilat.mierna v HLQ.AD,
ďakujem
Odpověď: Dobrý den, jde o stručný popis naprosto normální struktury prsů. S postupujícím věkem uvývá žlázy a přibývá tukové tkáně, to je i váš případ. Jste v pořádku. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9827
Dobrý den, prosím vás o radu. Jestli jsem dobře pochopila, tak FA se operuje hlavně tehdy když se zvědšuje a vadí? Jaké důdody by vedli k odstranění? A může vadit nebo být komplikací při kojení? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, přesně jak píšete, u fibroadenomu toleruji jako hranici velikosti 25-30 mm, větší ložiska mají zpravidla strukturu nehomogenní a vadí i svojí velikostí, bývají zpravidla citlivé až bolestivé na pohmat, při každém dotyku je žena psychicky traumatizována velkým ložiskem v prsu. U malých a pravidelných je možno sledovat, protože platí zásada, co nejméně zasahovat do prsu chirurgicky. Při kojení se fibroadenomy mění, mohou se zvětšovat, po skončení kojení se mohou vrátit do původní podoby. Tj. nejsou překážkou při kojení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9826
prosim vas vysvetlite mi laicky co znamena tento vysledok z prsnikovej poradne. Verim vam, preto sa na vas obraciam.
Sonograficky hypoecholozisko charakteru adenozy 10,2x15,4x19,2mm bez retroloziskoveho tiena skor zosilnenie echa, s jemnym laterarnym tienom. CFI t. cievy v lozisku nezachytene. Axilarne uzliny negat.
ZAVER: Stacionarne lozisko v HLQ dx.
Prosim vas je to vazne?
Odpověď: Dobrý den, z napsaného jsem pochopil, že se jednalo už o kontrolu. Popis svědčí pro ložisko nezhoubné povahy, z tohoto pohledu je možné pouze sledování. Pokud by lékař pojal sebemenší podezření, mělo by násldeovat ověření ložiska pomocí core cut biopsie. To se nestalo, takže další argument pro nezhoubný charakter léze. myslím, že můžete být v klidu a důvěřovat vašemu lékaři. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9825
Dobrý den.Po vyšetření prsu byla v pravém prsu nalezena ovalná hladce konturovatelná hypoechogenní struktura velikosti 10x4mm susp adenomu a v její blízkosti další podobného charakteru do 4mm.Kontrola ne dřív než za půl roku.Má mne tento nález znepokojovat,nebo postačí kontrola.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, kontrola za půl roku je dostačující, jedná se o tzv. časnou kontrolu. Tyto indikujeme většinou při tzv. prvovyšetřeních, kdy nemáme možnost porovnání. Buďte v klidu, i z popisu se pravděpodobně jedná o léze nezhoubného charakteru, tzv. fibroadenomy, které je možné pouze sledovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9824
prosim pri vysetřeni mi zjistily nizce denzni žlazu s fibroglandularni strukturou typu Tabar III v DKVvpravo okrsek nejednoznacnich a lehce nepravidelnych mikrokalcifikaci v rozsahu cca8mm děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, mikrokalcifikace mají řadu typů, mohou a nemusejí signalizovat nejčasnější stadia rakoviny. Některé naprosto nezhoubné nevyžadují žádné ověření, ostatní - tzv. přechodné je třeba histologicky ověřit. Běžným standardem je odběr pomocí vakuové biopsie v lokálním umrtvení. Přečtěte si závěr nálezu, co vám lékař doporučil. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9823
Dobrý den, dnes jsem byla prohlédnuta na onkologii a našli mi drobnou,pružnou, pohyblivou rezist.V červenci 2011 jsem podrobila operaci prsu - karcinom. V prosinci jsem dokončila chemoterapii a v lednu 2012 radioléčku. Je možná recidiva. Jsem z toho velmi nešťastná.Děkuji za odpověď. Havelková
Odpověď: Dobrý den, popis pohyblivé a pružné rezistence není pro nádor typický, z tohoto pohledu bych vás chtěl uklidnit. Nádor bývá naopak tuhý a většinou fixovaný. Nechte si rezistenci verifikovat pomocí ultrazvuku a bude jasno. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9822
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,kdo určuje,kdo jaký má bi rads?Já mám bi rads4 a jak tu čtu dotazy jiných ,jde většinou o nádor.U mne byla core biopsie negativní.Je možné,že pan doktor v Kolíně mohl něco přehlédnout?Kontrolu mám po půl roce ,to bude 3.4.2012.Můj problém jsou mikrokalcifikace.Děkuji za názor
Odpověď: Dobrý den, kategorii BI - RADS určuje lékař - radiolog, který hodnotí nález ve vašich prsech. BI - RADS 4 je kategorie, která říká, že nález v prsu je podezřelý a je třeba jej histologicky ověřit. Pravděpodobnost závažnosti je vyjádřena stupnicí 4a-c. Takže pokud jste měla 4a - b , není nijak zvláštní, že nález vyjde nezhoubně- benigně. Také je možné, že lékař předpokládal jiný nález než-li vyšel histologicky a proto si jej chce zkontrolovat. Důvody kontroly by vám měl lékař vysvětlit. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9821
Dobrý den, včera mi byla vysáta tekutina z cysty na prsu a mám stále štípaní v prsu, které přechází až do bolesti v celém prsu a podpaží a hrudí. můj dotaz je zda je to běžné.Již mě takto cystu punktovali, ale pak mě to nebolelo.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, úplně běžné to není, většinou nejsou problémy, ale záleží zda a v jakém rozsahu bylo provedeno umrtvení, insuflace vzduchu,...Dal bych tom ještě čas a pokud to do týdne neodezní, konzultujte nález s lékařem, který vám punkci prováděl. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9820
Dobrý den,jsem 3roky po ablaci prsu a uzlin.Občas mívám jako by tlak v podpaží a mírnou bolest.CHtěla bych se zeptat jestli to něco znamená.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bolesti a tlaky po takovémto zákroku nejsou nijak neobvyklé. Předpokládám, že chodíte na preventivní onkologické kontroly, které by včas odhalily případné vzplanutí nemoci. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9819
Dobry den chtela bych se zeptat...moje kamaradka ma jednu bradavku zalezlou do vnitř jako v prsu občas vyleze ven ale malo kdy je to něco važnyh???nikdy stim nebyla u lekaře i když ji posilam nejde...Dekuji za odpoved JANOVA ERIKA PS.Kamaradka jsem jmenuje Jitka a jeji 43 let
Odpověď: Dobrý den, popisovaný pohyb bradavky není nikterak zvláštní, zavádějící by bylo její trvalejší vtahování, bez možnosti vybavení. Ve věku 43 let by bylo vhodné již mamografické vyšetření. Zkuste ji přesvědčit, prevence je v tomto případě na místě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9818
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Po provedené duktografii (výtok z bradavky) mi byly zjištěny papilomy. Jsem objednána na chirurgický zákrok zvaný mikrodochectomie. Prosím o informaci, jak tento zákrok probíhá, jaká je dlouhá rekonvalescence a zda po následném histologickém vyšetření (v případě zjištění přítomného papilokarcinomu) musí vždy následovat chemoterapie (či ozařování), i když byl celý zasažený mlékovod odoperován (v rodině výskyt dvou případů rakoviny prsu). Děkuji předem za odpověď a za váš čas.
Odpověď: Dobrý den, do doby nežli je histologická diagnosa hovoříme o intraduktální proliferaci. Tyto jsou v době vysoce rozličujících ultrazvuků možné detekovat a pod jejich kontrolou odstranit pomocí vakuové biopsie. Takovýto postup je běžný na našem oddělení. V případě chirurgického odstranění jde o excisi daného duktálního stromu nalezeného na duktografii, který si operatér při sekreci ze známého mlékovodu před tím nabarví pomocí metylenové modři. Další podrobnosti by vám lépe zodpověděl chirurg, který bude výkon provádět. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9817
Dobrý den, jsem 8 dnů po operaci fibroadenomu v prsu (4x3 cm), řez veden nad bradavkou. Nyní v domácí péči, před 2-ma dny se mi v prsu objevila bolestivá cca 3x3 cm bulka na místě původního tumoru. Sestra mi telefonicky sdělila, že mám přijít, je to pro mě dost daleko, je to skutečně nutné? nejedná se o běžný pooperační stav? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, posouzení na dálku opravdu není možné, raději bych volil kontrolu u vašeho lékaře - zdraví na prvním místě! Může se jednat o pouhou pooperační kolekci tekutiny - tzv. serom, avšak pokud by šlo o zánětlivou komplikaci tak je dobré ji léčit v zárodku. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9816
Dobrý den, mám při vyšetření ve stoje a s rukami za zády v levém prsu 2 malé dolíčky a v pravém v tomtéž místě také akorát hlubší a větší, pravé je také těžší a větší. Kojila jsem-první 2 roky, druhé 1,5. Včera jsem byla v mamografické poradně a pí doktorka mi provedla vyšetření prsou(našla jsem i nějaké hrbolky ale to bylo OK) ale těm dolíčkům se nevyjádřila. Na pohmat OK.Ultrazvuk loni v květnu OK. Jana
Odpověď: Dobrý den, dolíčky jako projev rakoviny prsu mají původ v přitažení kůže a podkoží ložiskem invazivního nádoru, který je pak zpravidla hmatný. Pokud bylo pohmatově vše OK tak nepůjde o "významné" dolíčky. Doporučuji kontrolní UZ vyšetření, jak píšete bude to v květnu už rok. Při cestě přímo do mamocentra, bez žádanky, je cena UZ cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9815
Byl mi nalezen malý 6mm útvar pozitivní. Podstoupila jsem jeho vyoperování, 3 UZ byly negativní, nicméně ny, co mohu a nemohu. Děkuji za odpověďní podstupuji 25x radioléčbu a beru léky tamoxifen 10 mg. Chtěla jsem se zeptat jaké mám při této léčbě omezení
Odpověď: Dobrý den, z mého pohledu nemá probíhající léčba žádná zásadní omezení. Podrobné informace dostanete od svého ošetřujícího onkologa. můžete být v klidu, takovýto nález ve vašem věku má velmi dobrou prognosu a po procedurách. které podstupujete můžeme za určitých okolností hovořit o vyléčení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9814
Dobrý den,
byla jsem na mamografickém vyšetření a následně na ultrazvuku. Nález:Bilat kehce napravidelná fibrograduální struktura žlázy, vpravo patrné hypoechogenní ložisko vwlikosti 12*7mm, v okraji s náznakem vaskularizace. Jinak nečetné cysty do 5mm. vlevo v rozhranní HKK hypoechogenní ložisko 7mm - vc.s.FA. Co to znamená.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, zajímal by mě závěr, pouze jste opsala popis jednotlivých změn v prsu, které bez toho abych je viděl neposoudím. Cysty jsou normální a běžné, posledně popisované ložisko je pravděpodobně fibroadenom (FA), tedy nezhoubné, a jediné ložisko o kterém nevím co si mám myslet je to vpravo vel. 12x7mm. Zde bych předpokládal úsudek lékaře v jeho závěru a navržení dalšího postupu - kontrola či biopsie. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9813
Dobrý den, jsem 8 měsíců po ablaci prsu a od počátku se mi nad jeho zbytkem vytvořila boule (kapsa), která postupně putuje nahoru a za sebou zanechává hvězdicovité útvary, které se vrývají hlouběji do kůže. Nyní je už u podpaží, které mi postupně zarůstá a omezuje mi hybnost ruky. Jizvy neskutečně bolí a bez prášku ani nevstanu. Lékaři jakoby to ignorovali a mým dotazům se vyhýbají. Můžete mi nějak, prosím, poradit, zda je toto normánlní pooperační stav, nebo nepovedená operace...děkuji Lucka
Odpověď: Dobrý den, jen z popisu nedokáži posoudit správné či špatné provedení operace. V mé praxi se často setkávám i s takto se jizvícími stavy po ablaci. Záleží jak byl nádor pokročilý, jestli následovalo i ozáření hrudní stěny a podpaží, které často znásobuje jizvení., jestli bylo hojení komplikované. Zkuste konzultaci u plastického chirurga k redukci pooperačních jizev. Ruku na postižené straně šetřete. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9810
Dobrý večer,
je mi 31 let, kojím 7měsíců, před měsícem jsem objevila bulku v levém podpaží která se pozvolna zvetšuje, v pravém podpaží nic nemám. Měla bych se obrátit na svého gynekologa? Nerada bych obtěžovala.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o zvětšenou uzlinu, pravděpodobně reaktivní. Bude zapotřebí udělat vyšetření ultrazvukem, jak prsů tak i podpaží k verifikaci vámi popisovaných změn. Gynekologa můžete vynechat a zajít napřímo do mamodiagnostického centra, bez žádanky však bude vyšetření za přímou úhradu, cca 400 Kč, nebo zvolte cestu přes gynekologa. Určitě nebudete nikoho obtěžovat. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9809
V januári som bola na operácii. Môžete mi prosím pomôcť vysvetliť výsledky? Mikroskopický nález - benígna fibroepiteliálna lézia, bez malígnych nádorových zmien, dysplasio mammae benigne. Vybrali mi 4,3 x 4,7 cm. C50.9 M-01120 N63. Prajem vám všetko dobré a ďakujem.
Odpověď: Dobrý den, všechna slova představují histologické pojmy pro nezhoubné, benigní změny prsu, tj. rakovinu nemáte! S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9808
Dobrý den, jsem 3 měsíce po částečné masektomii pravého prsu a odebrání sentinelové uzliny. Nyní prodělávám chemoterapii a následovat bude ještě radioterapie. Chtěla jsem se zeptat na možnost biologické léčby, kdo by mi ji předepsal a jak zjistím, zda je pro mne vhodná. Ještě bych se chtěla zeptat, zda je při chemoterapii vhodné chodit na lymfatické masáže.
Děkuji. M. K.
Odpověď: Dobrý den, o vhodnosti podání biologické léčby rozhoduje onkolog v závislosti na histologické skladbě nádoru a jeho imunohistochemických parametrech. O vhodnosti lymfatických masáží se poraďte také se svým onkologem, osobně si myslím, že pokud je potřebujete, tak i v době podání CHT není nutné jejich přerušení. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9807
Dobrý den,všimla jsem si spontánního výtoku z pravé bradavky (skvrnka na podprsence). Při stisknutí bradavky někdy vyteče kapka, jindy nic. Tekutina není mléčná, je průhledná, žlutě zbarvená, někdy se zdá tmavší. Žádnou bulku v prsu ani v podpaždí nehmatám, na mamografu jsem byla před 8 měsíci. Prosím o radu, mohlo by se jednat o rakovinu?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, popisovaná sekrece rozhodně není projevem rakoviny, ale má zpravidla hormonální podklad. Barvy jsou často velmi pestré, varovná je až sekrece krvavá. Na další mamografické vyšetření je dost času. Jako metoda volby pro váš klid je ultrazvuk. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9806
Dobrý den,půl roku kojím, objevila jsem pod bradavkou dovnitř prsu bulku, dnes jsem byla na sono, vše v pořádku, zpráva: ložiskové změny nediferencuji, ani vlevo retroareolárně, jsou zde pouze obvyklé struktury, bez ložiska, axilly jsou bpn.oboustranně mléčká žláza přiměřená laktaci, až pozdě mě napadlo, že tedy nevím co je ta bulka, je možné, že je to zbytkové mléko či tuk když se na ultrazvuku nic neprokázalo? děkuji
Odpověď: Dobrý den, jak jsem z psaného pochopil, tak o bulce lékař věděl a kromě jiného vyšetřoval i cíleně. V tomto případě buďte v klidu, otázka původu "bulky"je v této chvíli diskutabilní. Často nejde o ložisko v pravém slova smyslu, ale jak píšete kupř. tukový lalůček, okrsek žlázy,...aj. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9805
dobrý den,je mi 44 let měla jsem bolest v prsu,vyšetření mamograf,dnes ještě sono,provedena biopsie,čekám na výsledek.prosim o vysvětlení zprávy MMG bilat,USG vpravo,typ tukový léze vpravo.Při USG odpovídá lézi vpravo v HVK ohraničené hypoechogenitě velikosti 20mm,mírně vaskularizované.vlevo nález v normě.Axilly v normě.závěr BIRADS 4Bděkuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel se jedná o ložisko podezřelé z rakoviny, vyjádřeno pravděpodobností BI-RADS 4b. Nezbude než počkat na výsledek histologie. Nic však není ztraceno, záleží na spoustě faktorů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9804
DOBRY DEN,V LEVEM PRSU SE MI UDELALA BULKA BYLA BOLESTIVA NA DOTEK,ZA 2 DNY BOLEST ODEZNELA ALE BULKA ZUSTALA NYNI SE MI UDELALA I NA PRAVEM PRSU JE VELMI BOLESTIVA O VELIKOSTI FAZOLE.MYSLITE ZE BY SE MOHLO JEDNAT O NEJAKY ZANET NEBO BYCH MNELA MIT OBAVU Z NEJHORSI MOZNOSTI(RAKOVINA)DEKUJI ZA ODPOVED.JALUVKOVA
Odpověď: Dobrý den, na rakovinu nemyslím, nejpravděpodobnější jsou cysty. Doporučuji jako prvotní vyšetření ultrazvuk, v některém z mamodiagnostických center. Bez žádanky se cena pohybuje kolem 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky