MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 18190
Dobrý den, Mám 28 rokov a pred 4 rokmi som si našla v prsníku malú bulku, ktorá sama zmizla. Pred tromi rokmi som sa stala matkou a v priebehu tehotenstva sa bulka objavila znovu,lekár skonštatoval,že to može byť bežná zmena v tehu. Po porode som syna kojila.Pred asi tromi mesiacmi sa mi spravila znovu - uzlikovitá, tvrdšia, pohyblivá.Pred a počas menzesu zvynke trošku bolieť,keď ju dlhšie masírujem mám pocit,že sa dá aj rozmasírovať.V období menzesu je trošku vačšia a mimo nej sa zmenší na svoju povodnú veľkosť. Zaujímal by ma Váš odborný názor. Veľmi pekne Vám ďakujem. Mirka
Odpověď: Dobrý den, změny, které reagují cyklicky na menzes jsou hormonální. Je vidět že máte aktivnější typ prsní žlázy, citlivější na tyto změny. To vše je v pořádku. Nesnažte se tužší okrsky žlázy rozmasírovat, můžete si více ublížit, nežli prospět.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18189
Děkuji za odpověď, ale není to zrovna to, na co jsem se ptala. O dlouhodobém sledování vím. Gynekologické potíže se řeší už delší dobu. Vím, že fibroadenom není zhoubný. :-) Ptala jsem se jen na bolesti, a jak se mohou zmírnit, když nastanou. :-(
Ale děkuji tedy za odpověď. Lucka
Odpověď: Dobrý den, jde o to, co je příčinou Vaší bolesti. Pokud jde o bolest přenesenou, léčí se spíše rehabilitací. Pokud v prsu tlačí zvětšující se benigní ložisko, uvažujeme o jeho odstranění nebo např. u cysty o punkci. Pokud jde o bolest, související s hormonálními změnami, je možností více (od těch přírodnějších- vitamin E, přípravky z pupalky lékařské atd. až po přípravky typu Mastodynon). Asi to z mé první odpovědi nebylo jasně patrné- nejprve je důležité zjisti příčinu Vašich obtíží a proto bych zašel na doporučovaný USG.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18188
Můj dotaz zní: v 15ti letech mi byl nalezen fibroadenom v prsu, který měl velikost 40x36mm. Na kontroly jsem chodila 2 roky. Po 4 letech mě začalo bolet prso a opět si nahmatám něco v prsu. Tentokrát mne nebolí při menstruaci nebo před, naopak mě bolí denně a bolest se stupňuje. Lékařka mi odvětila, že vyšetření není nutné, neboť jsou důležitější cysty v děloze. Bolesti pociťuji nejen v děloze, ale i v prsu, a těžce se to snáší. Zvedá se mi při nich teplota a celý den zvracím.
Mohu se poptat, jak mám situaci řešit, abych bolest zmírnila?
Lucka
Odpověď: Dobrý den, Fibroadenomy v prsu jsou benigní ložiska, která se nemusí dlouhodobě sledovat. Bolest v prsu opravdu není sama o sobě důvodem k tomu, aby Vám paní doktorka vypsala žádanku na vyšetření- bolest nebývá příznakem zhoubného onemocnění. Pokud se ale mění i pohmatový nález, měl by Vás ošetřující lékař pohmatově vyšetřit a při podezření napsat žádanku (ve Vašem věku na ultrazvukové vyšetření). Můžete přijít i bez žádanky a vyšetření si pak sama hradíte. Pokud je bolest jednostranná, může být i přenesená z okolí a s prsem vůbec nemusí souviset. Otázku gynekologických potíží byste měla řešit s Vaší gynekoložkou.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18186
Dobrý den,jsem v 1. tri. těhotenstí a byla jsem na pravidelné UTZ. Nález:Pravidelná sytá gravidní struktura žlázy bilaterálně s oj. cystičkami a duktektaziemi do 4mm, bez nálezu solidních patalogických ložiskových změn. Axilly -vpravo jedna reaktivní uzlina (zachovalé centrum, nepravidelný alločnatý hypoechogení lem) do 10 mm - dop. UZ ko za 3 měs. Vlevo také jedna uzlina (méně výrazná ve srovnání s pravou stranou) - také reaktivní." Uzliny jsou nebolestivé a nenahmatelné. 2měs užívám progesteron. Prosím o objasnění tohoto nálezu, případně možnou příčinu uzlin. Jsem velice zneklidněna.Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, předně Vás chci uklidnit. Mějte dobrou náladu a buďte pozitivní- nejen pro sebe, ale i pro očekávané miminko. Mrzí mě, že Vám lékař nedokázal lépe vysvětlit nález, který popsal. Nález v prsech i v podpaží je normální. Uzliny reagují na spousty podnětů. Aktivované uzliny vídáme často- to není patologie. Pro jistotu Vám byla doporučena kontrola. Jedno kontrolní vyšetření je v pořádku.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18185
Dobrý den,byla jsem na kontrole po roce, kdy mi byl diagnostikován nádor v pravém prsu. Proběhla operace, 5 Ch., ozařování a teď beru Herceptin , plus Tamoxifen. Při kontrole mi napsala lékařka do zprávy : žláza je oboustranně klinicky nepřehledná, hrozníčkovité struktury zejména v HZK oboustranně, vlevo vyniká ovoidní rezistence vel. 15mm(vs. intramamární LU či žláza), vpravo v DVK hráškovitá rezistence povrchově uložená, jinak oblast jizvy klidná, mamily klidné, axily i nadklíčky bez hmatných uzlin. Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená. Děkuji V.K.
Odpověď: Dobrý den, jestli dobře chápu, tak se jedná o závěr pohmatového vyšetření. Nic, čeho byste se musela obávat, v popisu neshledávám. Jistě byste ale měla mít rok po operaci naplánováno i nějaké zobrazovaní vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18184
Dobrý den, mám syna 20roku ,začal si stěžovat na bolest a píchání levého prsu. Nahmatala jsem i zduřene místo v podpaží ,můžete nám poradit o co asi jde.? Děkuji za odpověď. O.
Odpověď: Dobrý den, bolestivost prsů vídáme i u mužů- zvláště v mladším věku. Může být jak hormonální, tak přenesená z okolí. Pokud syn hmatá rezistenci v podpaží, doporučuji mu domluvit si ultrazvukové vyšetření, nejlépe ve screeningovém centru. Nález může, ale nemusí souviset s prsem. Nebojte se, spíše to nebude nic závažnějšího.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18183
Dekuji za odpoved, jeste dodam ze ted 7 mesicu kojim, bradavku vdycky vatahnu, ale jak dokojim tak se prso scvrkne a vypada to hrozne. Prsa se mi uz nenalevaji a jsou jak blato.
Odpověď: Dobrý den, žláza se po laktaci samozřejmě mění, vše je velmi individuální. Užívejte si radost z miminka a tvar prsou nechte na jindy... Pokud by Vás ale měl vzhled Vašich prsou trápit, jsou samozřejmě možnosti řešení v rámci plastické chirurgie...
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18182
Dobrý den, rok už nekojím, a měsíc po skončení kojení jsem měla silný zánět v prsu,zvažovalo se dokonce "řezání". Nyní (po roce) mám ve stejném prsu jako tehdy zánět, takovou hrudku, která bolí při nahmatání nebo prostě prso pobolívá, když někde "zavadím" atd. Teploty nic takového tentokrát nemám. Může jít opět o zánět? Jak mám léčit? Děkuji. H.K.
Odpověď: Dobrý den, sama si, kromě známých "babských receptů", žádnou léčbu nenasazujte. Pokud máte potíže, zajděte svému ošetřujícímu lékaři, ať Vám napíše žádanku na vyšetření. Při věku nad 40 let bych volil již mamograf. Na dalším se domluvíte ve Vašem mamocentru po vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18181
Dobrý večer,chci se objednat na rentgen prsu ale nevim kdy je spravny cas mezi menzes.děkuji za odpověď.Z.S
Odpověď: Dobrý den, ideální čas je cca týden až dva po menzes. Pokud nemáte vyšší riziko v rodině, objednejte se zatím jen na ultrazvuk.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18180
Dobry den,je jiz 7 let co jsem ukoncila kojeni. Pred tydnem jsem vsak zacala mit pocit nalevani prsu jako kdyz se tvori mleko, po zmacknuti bradavek mi z nich ivyteka mlecne zbervena tekutina. Tehotna nejsem,menstruaci mam pravidelnou a tehotenske testy to take vyloucili. Ma otazka zni zdali bych se mela objednat na vysetreni a na jake. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu. Jste ve věku, kdy jsou prsní žlázy velmi hormonálně aktivní a nevelké výtoky mléčné barvy vídáme běžně. Myslím, že není důvod k zobrazovacímu vyšetření. Vyšetřujte se pravidelně pohmatem a při změně si zajděte na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18179
Dobrý den, asi týden zpet jsem si našla nad bradavkou pravého prsu něco jako bulku. Není nijak hluboko je citelna i po prejeti prsu rukou. Cca týden před me pritel do prsu kousl a udělal mi tam cucflek. Boulicka je v miste pod modrinou. Je tvrda, ale nijak neboli. Chvíli mi prsa bolela jako před menses. Urcite bych si bulky všimla dřív, je na dotek znatelna. Muže se jednat o něco závažného nebo je možne, že to muže byt způsobeno tou modrinou? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, nevyloučím, že může boulička s udávaným drobným traumatem souviset. Patrně se o nic závažnějšího nejedná, ale jistotu budete mít po ultrazvukovém vyšetření- které Vám doporučuji si domluvit.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18178
Dobrý večer. Už dlouho mám jedno prso o dost větší než to druhé. Mám strach že už se mi to nesrovná. A taky jsem slyšela že to může naznačovat nádor prsou
Odpověď: Dobrý večer nebo spíš ahoj :o) Stranová asymetrie velikosti je velmi častá. Neboj se žádného závažnějšího onemocnění. Začni se pravidelně vyšetřovat pohmatem- odkaz na video samovyšetření najdeš na našich stránkách. Jsi stále ve vývinu, uvidíš, jak se to bude vyvíjet dále.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18177
Dobrý den,ráda bych Vás poprosila o radu.V červenci 2016 jsem měla na pravém prsu biopsii naštěstí s negativním nálezem,ale teď mi v místě vpichu při předklonění asi před 4 dny začala pichlavá bolest,která se stále více objevuje i při poskoku a pociťuji i pal uvnitř prsu.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pokud bylo v prsu nalezeno nejasné ložisko, je dobře, že biopsie proběhla a máte potvrzeno, že je nález benigní. Core- biopsie je drobný zákrok, po kterém ale může být někdy přítomna i větší modřina. Místo, kde proběhlo hojení může být pak citlivější. Někdy je větší citlivost v místě zapříčiněná tlakem benigního ložiska na okolní tkáně. Stejně tak se může jednat i o bolest přenesenou z okolí. 4 dny jsou krátká doba. Nebojte se a při pochybnostech si domluvte kontrolní vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18176
Dobrý den, už asi pátý den při doteku jednoho místa na pravém prsu, z boku na straně podpaží pociťuji silnou, pomalu odeznívající bolest. Žádný útvar jsem nenahmatala.Prosím o radu. Děkuji, Daniela Juroková
Odpověď: Dobrý večer, bolest v prsu není signálem něčeho špatného. Počkejte jeden menstruační cyklus a pokud bolest nepřestane, můžete si domluvit ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18175
Dobrý den,pane doktore. V pátek jsem byla na mammologickém vyšetřenía paní doktorka zjistila v levém prsu nějaké zvápenatělé kousky. Chtěla bych se proto zeptat, co vše to pro mě může znamenat a zda je šance, že by to nic nebylo.Při porovnání snímků z roku 2014 tam ty kousky také byly, ale nyní jsou více zhuštěné, nebo jich je tam o něco víc.Se srdečným pozdravem Dušková Z.
Odpověď: Dobrý večer, vápník se v prsech vyskytuje velmi často a většinou to neznamená nic špatného. Zvláště, jestli se nález výrazněji nemění od minulého vyšetření. Pokud lékaři mamocentra uzavřeli nález jako normální, buďte zcela v klidu. S pozdravem Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18173
Dobrý den ve čtvrtek jsem byla na mamografu a ve výsledku mam napsáno,redukovaná žláza,co to vůbec znamená? Nebo co to je? Dekuji za odpověď a pěkný den. V.H
Odpověď: Dobrý den, jde o popis stavu Vaší žlázy. Čím větší redukce žlázy, tím se nám mamografie lépe čte a jsme schopni zachytit opravdu minimální změny. Jinými slovy: Převaha tukové složky žlázy.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18172
Dobry den, po prvnim diteti mi zustala jedna jedna bradavka venku a ta druha se propadne, je to tak uz 3 roky. Nedavno jsem cetla ze to muze byt priznak nadoru kdyz se vpacuje. Kdyby se jednalo o neco vazneho objevilo by se za tu dobu zhorseni, mam z toho strach. Jsem objednana na ultrazvuk, ale az v breznu.
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu. Podobný obraz vídáme. Je dobře, že na ultrazvuk půjdete, tam Vás uklidní definitivně.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18171
Dobrý den, je mi 38 let a chtěla bych na bulky v končetinách. Stehnech mám velký výskyt obzvlášť na stehnech a bocích (cca 20 jedna noha), pár mám i na rukou a zádech. Bulky se začaly objevovat nebo zvětšovat vždy v těhotenství (mám 3 děti),některé jsou jen malé, několik je však velkých cca 3 x3 cm a obzvlášť na vnitřní straně stehen jsou někdy velmi bolestivé. Při kontrole mi řekli, že se jená o fibroadenomy a pokud mi z estetického hlediska vadí, můžu si je nechat odstranit. není třeba je po nějaké době kontrolovat a sledovat nebo se tím nemusím vůbec znepokojovat? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Neznepokojujte se. Jedná se o benigní (nezhoubná) ložiska. Můžete zajít na kontrolní vyšetření při výraznější změně. Pokud Vám bude některé z ložisek vadit- kosmeticky či jinak, je chirurgické řešení jedinou variantou.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18170
Dobry den.Dostala jsem druhou injekci Depo provera.Nahmatala jsem si v prsu bulku nebo naky jako.krecak.tak to pusobi napohat.Moc se bojimVim ze to muze bejt to nejhorsi.V.J
Odpověď: Dobrý den, patrně se jedná jen o neškodné změny žlázy, která reaguje na podání hormonálního přípravku. Nemějte strach. Ideální je provést vyšetření prsu před podáním Depo Provery. Pokud neproběhlo, domluvte si vyšetření nyní. Seznam center najdete na našich stránkách.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18168
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor v případě nálezu: kůže bez zesílení, podkoží volné na č.9 periferně hypoech. ložisko 15x10x9mm ostře ohraničené bez akustického stínu, v axilách LU do 10mm obvyklé struktury. RES: benigní léze vpravo, mírná progrese velikosti. Klin prsy symetrické, palpačně bilat. žláza hutnější v HZQ, zrnitá, v pravo na č. 9 hmatný asi 1,5cm uzlík odpovídá sono nálezu. Ohraničený, volně pohyblivý, stav palpačně bez změn, bradavky nevpáčené, bez sekrece, reg. uzliny O. Doporučení vyčkat půl roku a pak sono a MMGR. Děkuji za Váš názor
Odpověď: Dobrý den,
Stručně řečeno: vpravo máte popsáno ložisko benigního vzhledu- tzn. nezhoubné.
Pokud jde o nový nález, děláváme jedno kontrolní USG za 1/2 roku k posouzení eventuálního vývoje velikosti ložiska, bez nutnosti doplnit mamografii.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18167
Dobrý den, na zprávě z mamorgafického vyšetření mám napsáno ...minimální rezidua parenchymu. Co to znamená. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
jde o popis normálního nálezu. Prsní žláza postupem věku ubývá a nahrazuje se tukovou tkání. Rezidui parenchymu se myslí zbytkové okrsky normální žlázy.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18166
Dobrý den,Před měsícem jsem si nahmatala 2 velké útvary v axile.Bolest vystřeluje do prsa.Základní krevní obraz negativní.Celková únava.Z diagnostického sona v mamacentru nalez u baze axily 2 uzliny velikosti 27 a28mm v podélné ose s výraznou rozšířenou parenchymovou zonou,hilus v náznaku.Doporučena biopsie a mamograf.Poradíte jaké krevní náběry ještě doplnit?MOC DĚKUJI Šarochová
Odpověď: Dobrý večer, naprosto souhlasím s postupem lékařů v mamacentru. Zatím neřešte krevní náběry- možností je mnoho. Počkejte na výsledek biopsie a poté se bude řešit co dál. Lymfatické uzliny mohou reagovat na spoustu podnětů- mohou být postižené i při nádorovém onemocnění, ale častěji při infekcích, imunitních problémech nebo jen vyšší fyzické zátěži. Mamografii je při nejasném nálezu v axile rovněž potřebné doplnit. Myslete pozitivně a důvěřujte lékařům. Držím palce, Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18165
Dobrý den, již asi 2 měsíce mě občas píchá v levém prsu směrem z vnitřní strany a odspodu. Trochu jako by mě píchala kostice od podprsenky, ale není to od toho, prádlo si kupuji padnoucí a kvalitní. Prsa mám hodně velká. Trochu mě bolest znepokojuje, ale při samovyšetření jsem neobjevila nic divného. Měla bych se objednat na nějaké vyšetření ke specialistovi? Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, předem bych Vás chtěl uklidnit. Bolest prsů, tak jak ji popisujete, nebývá příznakem zhoubného onemocnění. Většinou jde o hormonální změny nebo bolest přenesenou z okolí. Je dobře, že se sama vyšetřujete, pokračujte v tom a při změně pohmatového nálezu navštivte specialistu ve screeningovém centru. Pokud budete chtít uklidnit nejen slovy, můžete se nechat vyšetřit ultrazvukem i nyní. Vyšetření není hrazeno pojišťovnou a provádíme jej bez nutnosti žádanky od ošetřujícího lékaře.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18164
Prosím, můžete mi více objasnit termín :žláza středně denzní s fibroglanevládní strukturou?
Děkuji velice a jsem s pozdravem Alena Novotná
Odpověď: Dobrý den, jinými slovy- naprosto normální nález. Každá žena má vrozeně trošku jiný typ prsní žlázy a Váš lékař pouze popsal strukturu té Vaší žlázy. Pěkný den. Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18163
Dobrý den, mohu prosím požádat o bližší vysvětlení výsledků, které jsem obdržela?
-fibrocystická mastopatieoboustr., dx – bez zřejmých ložiskových změn, sin – obraz cípatého ložiska o velikosti 12x10 mm na rozhraní HQ.
-fibrocystická mastopatie oboustr., ložisko nejisté etiologie 1 sin
Jak moc je tento nález závažný?
Děkuji.
C.M.
Odpověď: Dobrý den, zpráva z vyšetření je opravdu poněkud zmatečná. Fibrocystická mastopatie je popis normální, hormonálně aktivnější žlázy. Pokud v nálezu lékař napsal "ložisko nejisté etiologie", měla byste být dále dovyšetřena, eventuálně by měla být provedena biopsie z tohoto místa. Popis je nálezem z ultrazvukového vyšetření, ve Vašem věku byste ale měla mít provedenou i mamografii. Pokud vyšetření nebylo provedeno ve screeningovém centru, doporučuji Vám navštívit některé z těchto center ve Vašem okolí a eventuálně si nechat provést opakované vyšetření tam. Seznam center najdete na těchto stránkách.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18162
Dobry den,muj dotaz je:jak moc velke riziko - procentuelni mam kdyz se vyskytl karcinom prsu u babicky i matky u babi cca 52 let matky cca 46let brca1,2 testy jsrm podstoupila s negativnim vysledkem moc vam dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, běžné riziko v populaci je cca 8%. U Vás bude jistě zvýšené, přibližně na 20%. Ve Vašem věku bych doporučil každý rok přijít do screeningového centra na USG, ale hlavně nezanedbejte každoměsíční důkladné samovyšetření (video najdete rovněž na www.mamo.cz) . Při změně přijďte i kdykoliv dříve. O Vaší anamnéze by měl vědět i Váš gynekolog, který by Vám měl při prevenci provádět i gynekologický ultrazvuk. Pečujte o sebe, ale na zvýšené riziko nemyslete.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18161
pred 22 lety jsem se lecila na hyperprolaktinemii, pred rokem jsem mela zvysene hodnoty a na MR mi byl zjisten mikroadenom. nemam zadnou lecbu. ale beru antidepresiva. Venlafaxin a trazodon. sekret s prsou jsem mivala,jen mlecny. pred 3 mesici mi zacal po zmacnuti ,tect s obou bradavek sekret zeleny,ale prolaktin jsem mela v norme.par dnu me boli obe prsa. bojim se ze muzu mit rakovinu, mate s timto skusenost ?
Odpověď: Dobrý den, sekreci z prsů vídáme poměrně často, a to nejen bělavou, ale i různě zbarvenou- třeba i dozelena. Bývá hormonálního původu a nemusíte se jí bát. Pozor byste měla dát, pokud by se objevila i příměs krve. Bolest prsů rovněž není příznakem zhoubného onemocnění, tak buďte v klidu. Nevím, zda jste již byla na vyšetření prsů. Pokud ne, najděte si na našich stránkách seznam screeningových center a objednejte se ještě pro jistotu do centra v místě bydliště.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18160
Dobrý den,
je mi 49 let a v lednu jsem byla na kontrolním mamog. vyšetření prsu. Ve zprávě po vyšetření mám nález v prsu: kulička z vápníku. Prosím o Váš názor.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.

Vápník se v mléčné žláze vyskytuje často. Z vašeho popisu se dá soudit, že jde v tomto případě o benigní- nezhoubný nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18159
Loni mi byl diagnostikován karcinom levého prsu a prodělala jsem záchovnou operaci,33 radioterapií a 5roků budu užívat Letrozol.Teď po roce jsem byla na kontrolním mamograf.vyšetření a sonografii,kde zjistili v jizvě po KE periareolárně organizovaný pooperační hematom vel.21x11x22mm,jinak vše v pořádku.Může být tento nález do budoucna problematický?Děkuji za odpověď.E.H.
Odpověď: Dobrý den.
Nemusíte se obávat, určitě ne ve smyslu ohrožení vašeho života.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18158
Dobrý den, prosím je vyšetření manografem rizikovější než termografem? Dočetla jsem se toto na internetů. V případě nálezů že může manograf uškodit. Děkují.
Odpověď: Dobrý den.
Na našich stránkách najdete podrobné pojednání, proč termografii jako preventivní vyšetření k záchytu karcinomu prsu považujeme za nedostatečné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18157
Dobrý den, před 5 lety(ve 40 letech) jsem si nahmatala v prsu bulku, lékařka mě poslala na mamograf a odtud jsem musela ještě na ultrazvuk, kde mi řekli, že mám vodové cysty. Ve 43 letech jsem si objevila jinou bulku, opět mě chtěla lékařka poslat na mamograf, což jsem odmítla s tím, že chci rovnou na sono. Lékařce se to sice nelíbilo a zdůraznila mi, že v 45 letech musím jít na mamograf a ne na sono. Opět potvrzené vodové cysty. 45 let mi již bylo, mamograf odmítám, mohu požadovat vyšetření ultrazvukem? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Ano. Na svoji zodpovědnost. Bez mamografického vyšetření přicházíte o důležitou informaci, kterou toto vyšetření nezastupitelně nabízí. Od 45, resp. 40 let se za screeningové- preventivní vyšetření považuje kompletní vyšetření: mamografické , a ev. UZ jako doplňující , pokud je ho třeba . Navíc u objemných prsů s involovanou ml. žlázou tzn. žláza změněna v tuk, je Uz vyšetření nedostačující.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18156
Dobrý deň Vám prajem.Posledna kontrola USG mi na papier doktorka nqpisala:
Prsnik bez loziskovych zmien v USG obraze 1.sin Birads4a
Zaroven na to som bola Core_- cut biopsia prsnika pod usg kontrolou,kde boli odobrate 3 vzorky v LQ centralne 13*5*14 mm.
Vysledok z patologie: core cut biopsia z lezie na rozhrani lateralnych kvadrantov centralne 13*5*14 mmpod usg kontrolou 0,5 a 0,5,0,5
Zaver patologa:
Utrzky beningnehotkaniva prsnika s drobnymi usekmi pomnozenych acinov ,ako pri adenoze.
MKCH :N60.8 9.6.2016
Odpověď: Dobrý den.
Máte biopsií potvrzeno, že jde o benigní nález, tyto změny se v mléčné žláze vyskytují poměrně často. A neznamenají pro vás žádné ohrožení.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18155
Dobrý den,letos mi bude 32 a mám 2leté dítě. V roce 2011 a 2012 jsem byla na operaci s pravým prsem - fibroadenom. V 12/2016 mi našli nález v levém prsu-vlevo na č.2 je ohraničené hypoechogenní ložisko vel. 17x9 mm s malým dorsálním okrajovým akust. stínem, struktura ložiska je vcelku homogenní. Bylo mi navrhnuto buď operace nebo to sledovat. Chceme s manželem v brzké době druhé dítě( v těhotenství mi sono nikdo neudělá a chci min. 6 měs.kojit).Prosím Vás o radu, co bude pro mě lepší? A jak rychle může ten nález růst? Děkuji za odpověď. Prosím nezveřejnit.
Odpověď: Dobrý den.
Předpokládám, že jde opět o fibroadenom. Ten reaguje na hormonální změny menstruačního cyklu, tzn. může se před termínem menses zvětšit, a pak opět zmenšit. Stejně tak bude reagovat na hormonální změny v těhotenství.
Je v centru, může dělat neplechu při kojení, bohužel stejně tak jizva. Ta by ale měla být pouze kolem hranice dvorce a č. 2. při hojení bez problémů. Takže tak i tak , rozhodnout se musíte sama. Pokud se rozhodnete FA ponechat. Bylo by vhodné uvážit, zda FA biopsií před otěhotněním neověřit. Protože, když pak budete mít černé na bílém, že jde o FA, nebudete se jeho zvětšováním znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18154
Dobrý den, již delší dobu mě jakoby pobolívá pravé prso. Byla jsem již 2x u Dr. ta provedla jen ruční vyšetření, nic neshledala. Samovyšetřením mám pravou stranu prsu plnou jakoby bulek, uzlíku na zatlačení to zabolí. Ale zároveň mě velice bolí záda na pravé straně v místě lopatky i mi diagnostikovali středně pokročilou altrozu bederní páteře. Může to vystřelovat až do prsu? Je mi 36.
Odpověď: Dobrý den.

Ano, to může a často se to stává. Nicméně bych vám doporučovala, objednejte se na ultrazvukové vyšetření jako samoplátce, máte tu možnost. Do nejbližšího screeningového centra vašeho bydliště. Většinou vyšetření stojí kolem 300 Kč. ne kvůli bolesti, ale proto, že se uklidníte a budete vědět, že je vše o.k.. prsy nejsou beztvará hmota, mají svoji strukturu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18153
Dobrý den, paní doktorko, dnes jsem byla na mamografii.
Nález:
Screeningová mamografie
Oboustranně částečně redukující žláza bez nálezu patologických ložisek či mikrokalcifikací. Axily bez lymfadenopatie.
Závěr:
Částečně redukující žláza Tabár III bez přímých a nepřímých známek malignity, beze změn od r. 14.
BI RADS 1 - negativní

Nerozumím tomu, co znamená částečně redukující žláza Tabár III?
Jsem v pořádku?

Děkuji za odpověď a Váš čas.
Odpověď: Dobrý den.
Částečně je částečně....redukující je zmenšující se...žláza je tkáň tvořící prs. Klasifikace dle pana Tabara číslo III. Mléčná žláza u většiny žen stárne tzv. involucí, tzn, mění se v tuk. U vás již žláza viditelně zbývá pouze v centrální části prsu. Jde o naprosto fyziologický, normální nález. Pro vás je z celého nálezu nejdůležitější to, že tam nemáte projevy rakoviny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18152
Dobry den chtela bych se zeptat mam na bradavkach a kolem bradavek supiny a tece z toho neco bileho kdyz to vymacknu. Muze to byt neco vazneho? Dekuji za odpoved. Je mi 22 let.
Odpověď: Dobrý den.

Určitě ne. Na dvorcích i bradavkách je kůže jako jinde na těle a je třeba jí pravidelně promašťovat. Sekrece z prsu je přirozený projev, na bradavce vyúsťují mlékovody. Sekreci mají všechny ženy , stopově, má různou barvu, nesmí v něm být čerstvá krev. Pokud si budete bradavky dráždit, sekrece se bude zmnožovat. Jde o reflex. V této oblasti jsou i mazové žlázky, může docházet k hromadění mazu při ústí. také se nejedná i nic patologického.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18151
Děkuji za odpověď a uklidnění.Prso nebolí celé jen bradavka,špatně jsem to napsala.Ještě jednou Vám moc děkuji
Odpověď: Dejte si do plánu, že to nic není a nebude..., že jdete jenom na objektivní zhodnocení :)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18150
Dobrýden,pane doktore,
V pravém prsu kousek nad bradavkou jsem si našla nepohybující se utvar,který na dotek nebolí.Bolí mě jen prso,který se trochu zvětšilo.Bolí bez přestání,občas cítím takové jakoby štípání.Stavá se,že mám na podprsence občas bílé malé flíčky.Sama jsem,ale nepozorovala,že by mi něco vytékalo.Jsem objednaná na mamograf do FNKV.Jsem docela nervózní.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.

Budete muset vydržet. Je dobře, že jste se objednala. Dle popisu to může být i banalita. Určitě vás od toho nebolí celý prs. Stopovou sekreci mají všechny ženy. Podstatné je, že v ní není čerstvá krev.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18149
Dotaz č. 18142. Nezlobte se, ale musím reagovat. Hormony se ve výkrmu kuřat v celé EU nepoužívají. Dříve byla do krmiva přidávána ATB. To je dnes zakázáno. Dne se zkrmují pouze kokcidiostatika, ale musí být splněna tzv. ochranná lhůta. Kuře tak rychle roste pouze díky genetice a technologii výkrmu. Krmivo se kládá z pšenice, řepky, GMO sóji, kukuřice, vitamínů a minerálů.
Odpověď: Děkuji. Člověk se pořád učí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18148
Dobrý den chtěla jsemse zeptat na coto znamena že mam patrných několik ovalných hypoechogenit charakteru LU-pravo vel. do 10mn.vlevo do16 mn Jeto na oprrace nebo seto lečí dělalimi UsG krku.Děkují čekam na odpovět nasledanou
Odpověď: Dobrý den.
Nevím, jestli dobře rozumím vaší otázce. Zde je mamologická poradna zaměřená na rentgenovou stránku věci. Všude po těle máme lymfatické uzliny, mezi nimi lymfatické cesty, jde o síť pravidelně rozloženou kousek po kousku po celém těle. Takže i v prsou jsou lymfatické uzlinky. na mamogramu i při ultrazvukovém vyšetření jsou patrné jako drobné fazolky s určitou morfologickou strukturou, jsou dobře patrny v podpaží a při zevním okraji prsu, v horním zevním kvadrantu. Mohou mít až 2 cm, aniž by se považovaly za patologické, pokud mají správnou morfologickou strukturu. Stejný charakter mají i na krku. Jestliže lymfatické uzlinky změní svůj tvar, poměr kory a centra, nebo ztratí úplně strukturu, jsou objemnější nad hranici normy, pak to může být projevem nějakého onemocnění. Zjistí se to tak, že se z uzliny udělá biopsie či někdy stačí rozbor krve, případně kostní dřeně z např. hrudní kosti.Ale to je již nad rámec této poradny. V prsu se lymfatické uzliny neoperují , pokud mají fyziologickou strukturu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18147
Dobrý den,
ve škole jsme měli prezentaci o rakovině prsu, kdyz jsem si doma vyšetřovala prsa, všimla jsem si, ze na bradavkáxh mam několik malých pupínku, na povrchu to vypada, jako by měly strup. Okolo bradavek jich mam několik taky. Na pravé bradavce mam dokonce bílý flek. Někdy mi pupínky zmízí. Chtěla jsem se zeptat, zda je podle Vašeho názoru neco v nepořádku a měla bych ihned navštívit lékaře? Dekuji
Odpověď: Dobrý den.

Můžete být v klidu. Jsou to mazové žlázky a jejich vyústění:). . Není to důvod k vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18146
Dobrý den,jsou to 2 roky, co mi zjistili mnohačetnou mastopatii.Najednou se mi začali na levém prsu tvořit propadliny, které jsou jako by spojené.Jsou hodně znatelné, při zvedání rukou, to prso i dost bolí.Ráda bych věděla, zda to může být k té mastopatii, nebo spíš něco horšího. Děkuji za odpověd¨D.CH.
Odpověď: Dobrý den.
Je potřeba, aby jste se objednala na vyšetření. Pokud pozorujete změnu, kterou jste neměla , je třeba se přesvědčit, že se nic neděje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18145
dobrý den zaměnila jsem mléko dala jsem měsíčnímu miminku mléko pro 12 ti měsíční miminko co mam dělat nemůže se něco vážného stát???
Odpověď: Dobrý den.

To byste se měla ptát dětského lékaře. Předpokládám, že se to obejde maximálně průjmem, v tom případě je třeba dát pozor, aby dítě bylo dostatečně zavodněné.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18144
Jsem 2 roky po operaci rakoviny prsu. Přesto mi vloni v listopadu (2016) dělali opět biopsii s negativním výsledkem. Nyní (v lednu 2017) se mi v podpaží (u operovaného prsu) objevila jakoby vertikální "žíla". Nebolí. Než se objednám u lékaře (trvá to delší dobu) tak jsem zvolila tuto cestu. Mám se bát? J.P.
Odpověď: Dobrý den.
Pokud máte lymfatické uzliny v podpaží v pořádku, ničeho se bát nemusíte. Žíla by nic neměla znamenat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18143
dobrý den,su rok a půl po ablaci prsů. Absolvovala sem chemoterapii a biolečbu .ted by sem mnela byt ok pomalu planuji lázne. Dnes ráno sem si vsimla ,že mám takovu bolestivu bulku medzi prsy včera to tam nebylo.A nevím co by to mohlo byt
Odpověď: Dobrý den.
rakovina nebolí....jestliže jde o bolestivou bulku, může jít o zanícenou mazovou žlázku....zítra si při nejistotě dojdete k prakt. lékaři či na onkologii, tam, kde máte důvěru .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18142
Dobrý den je mi47 let a více jak 4 měsíce jim každodenně kuře i maso.nechapu zadnou souvislost se zvětšením prsou.po kuře in naše se mi zvětšila prsa o 1 číslo aniž by,CH přibrala .Kůže i maso musí bít plně hormonů .A n,mini se obávám další konzumace.dekuji hana
Odpověď: Dobrý den.
Je veřejně známé, že kuřata v líhních jsou živena umělou stravou , která, aby rychle rostla, obsahují hormony.
Ty, které jsou z kvalitního chovu, mají výrazně vyšší cenu. Pestrost stravování je základem zdravého jídelníčku. Možná by stálo za to, něco si o tom nastudovat . Na internetu je plno vhodných informací. Hledejte pod heslem např. žij zdravě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18141
Dobrý den.
Je mi 45 let, takže jsem byla na mamografu.
Paní doktorka mi zdělila, že snad vše v pořádku, ale že se mi v prsou usazuje vápník.
Můžete mi přesně vysvětlit, jak se stane, že se vápník usazuje v prsou?
Má to do budoucna nějaký vliv na zdraví?
děkuji za vysvětlení :).
Odpověď: Dobrý den.
V prsu se vychytává vápník často, většinou neznamená nic vážného . Výjimečně hlásí, že se něco bude nebo děje. To není váš případ, buďte v klidu. Když vám paní doktorka řekla, že je vše o.k., důvěřujte ji.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18140
18138 další dotaz.... Mainka ka jedno prso větší než ti druhé ,maminka se bojí ze ma rakovinu....co všechno by to mohlo být krom rakoviny? 😢 Děkuji
Odpověď: Každá žena má jedno prso větší . To není důvod k obavě z rakoviny. Ale hlavně , vy si berete na sebe starosti druhého.I když je to maminka, neměla byste. Nemůžete jí tím pomoct. Každý si musíme vyřešit to své. Pokud si maminka není jistá, ať se vrátí tam, kde její nejistota vznikla. Určitě jí nikdo neodmítne a znovu vysvětlí, o co jde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18139
Dobrý den,
Nedavno cca pred tremi tydny jsem absolvovala Sono prsu pro vtahování prsniho dvorce. Teď jsem si všimla že na tom samem prsu cca 3 cm pod dvorcem se mi lehce loupe kůže. Mam se znepokojovat? Delaji se tam malikate šupinky. Kůže není zarudlá ani pomerančova a je bez otoku. Na kontrolu jdu za pět měsíců při hmatné rezistenci ihned.Matka měla inflamatorni karcinom v 52 letech. Dekuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
To, co popisujete je kožní záležitost, ekzém ap.. jak píšete. Pravidelně se vyšetřujte. Pokud nebudete mít žádnou pohmatovou změnu, nemusíte se znepokojovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18138
Dobry vecer, chci se zeptat, mam po plastice prsu z duvodu Brca 1, prijde mi, ze se mi jeden (levý) implantat posunul do stredu( mezi prsy) ale jakoby cestuje, kdyz si to zmacknu, je tam hrana a pak se vraci zpatky. Mam strasne citlivou kuzi, ktera se trochu loupe mezi prsy. Jsem po operaci 14 dní. Porad to dost boli, asi jeste bude, prsa mi i zmensovali. Dekuji moc za odpoved Monika
Odpověď: Dobrý den.

Nejsem plastický chirurg, ale jsem přesvědčená, že posunovat by se vám nic nemělo. Ani byste nic podobného zkoušet. neměla. Je to velmi brzy po operaci, kdy není možné, že jste zhojena . Musela jste určitě dostat velmi přesné poučení, jak se máte chovat, co můžete a ne. Pokud došlo k nějakému neplánovanému pohybu, zátěži, manipulaci..Je možné, že je v důsledku toho t.č. něco špatně. Bude určitě nutné, abyste vyhledala operatéra, i kdyby to bylo zbytečně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18137
Dobrý den,chci se zeptat,mamka (45 let) byla na mammografii a našli ji todle "Zlazovy typ mléčné žlázy,v pravo centrálně rozsáhlá splyvava nehomogenita vel .asi 17x16 cm poměrně dobře ohraničena ,oboustranně beignji kalcifikace,jinak bez lozistkovych infiltrativnich změn,podezřelých mikrokalcifikaci a lymfadenopatie........UZ prsu-centrálně hůře přehledná nehomogenita s c cystickou složkou cesty vel .do 35mm práva axila bez lymfadenopatie..... prosím co to vsechno znamená?je to nebo může to být rakovina? Dekuji
Odpověď: Dobrý den.

pravděpodobně objednali maminku na biopsii, a ta ukáže, o co se jedná...dobrá zpráva je, že má v pořádku uzliny v podpaží...v centrální oblasti jsou prsy celkově hůře přehledné, a proto řada změn vypadá dramaticky, a nakonec to nic není....vydržte
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18136
Dobrý den,napište mi prosím, co si mám představit pod pojmem žlazový uzel v HVQ 25mm, snížená involuce prsních žlaz, Tabár I. Zneklidňuje mě, proč musím chodit na kontroly každý rok, teď mě nabádají i po půl roce a přesto se prý nic neděje. Děkuji RD
Odpověď: Dobrý den.
mezi 45 a 55 lety je vhodné, mezi mamografickým vyšetřením 1x za 2 roky , které je na pojišťovnu a nazývá se screeningové- preventivní, chodit na ultrazvuk nebo mamograf ( dle velikosti prsu a hutnosti mléčné žlázy), i za cenu, že si vyšetření žena hradí....důvodem je to, že v tomto období se v nás "vaří"hormony, protože jsme v přechodu....toto období se považuje za rizikovější....týká se to všech žen....někdy se stane, že nastane nová změna, která má sice benigní charakter- tzn., že nic neznamená, ale protože je nová, tak je dobré podívat se na ní v kratším časovém intervalu , jestli zůstává stabilní.....v HVQ je možná dokonce i hmatná, takže to je i o vás- pokud byste měla pocit, že se zvětšuje, objednejte se na dříve....pokud zůstane stabilní, za půl roku se zkontroluje, pak přijdete budete-li chtít sama v mezidobí., a nebo od dnešního vyšetření za 2 roky na pojišťovnu...je pravděpodobné, že příště již půjdete v běžném intervalu, tzn. na pojišťovnu za 2 roky....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18135
Dobrý den, prosím Vás, jsem po ablaci a následné 5-tydenni radioterapii. Mojei manželova maminka zemřely na ca prsu. Kdy a kam se kvůli prevenci tohoto onemocnění má obrátit moje patnáctiletá dcera? Děkuji. Jitka Ferstova
Odpověď: Dobrý den.

Buďte v klidu. Dcera má na prevenci ještě dost času. Předpokládám, že obě maminky onemocněly a zemřely až po padesátém roku života. Pokud dříve, požádejte onkologa o zvážení genetického vyšetření u vás. Dle výsledku by se pak doporučilo období, kdy by vaše dcerka měla začít chodit na ultrazvukovou prevenci do nejbližšího screeningového centra.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18134
Dobrý den, mám červeně prokreslené cevy více na levém prsu,které sahají u levého nad jeho polovinu a u pravého ,tak 10 cm nad bradavku.PO pobytu venku mě obě prsa vždy více pálí v uvedené oblasti. Pálení při doteku je stále.Chvílemi mě bolí celé většinou levé prso.Někdy i obě.Mít podprsenu je pro mě nesnesitelné.Hlavně její dotek s kůží.Je mi 56 let.Jsem asi čtyři roky po přechodu.Vše se mi zhoršilo po v prosinci po prodělaném zápalu plic a levé pohrudnice.Mám potíže s dycháním venku v zimě.Mám velká prsa asi vel.5.
Odpověď: Dobrý den.

Myslím, že nejlepší by bylo, kdyby jste zašla na kožní vyšetření.Myslím, že to mohou být pouze kosmetické změny kůže, podkoží, při objemnosti vašich prsů. Bohužel, když jsou prsy objemné, trpí krční páteř. Dráždění nervů změnami na obratlovém těle způsobí přenášení bolesti až dopředu do měkkých tkání. čili i prsů.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18133
Dobrý den,
byla sem na Sono a ve zprávě je:
Dg:N601
Vpravo bez loziskovych změn.
Vlevo v HVK je hypoechogenni, nepravidelné lozisko 12x10x6mm (c.10,50mm od okraje dvorce,20mm píď kůži)bez prokrveni.Axily s bng.LU
Paní doktorka me poslala na další vyšetření prý pro jistotu a ze se nemusím ničeho bát. Chci se zeptat na vás názor z lékařské zprávy
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Dle popisu je jasné, že v levém prsu ve vnitřním horním kvadrantu, máte ložisko, dle uvedených indícií benigního, nezhoubného charakteru. . K potvrzení bude provedeno další vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18132
Dobrý den,
byla jsem na mamografickém vyšetření,dle sdělení paní doktorky jsem v pořádku, na zdravotním záznamu mám větu "Axiální řasa vpravo se stínem LU benigního vzhledu" můžete mi prosím sdělit co to v překladu do českého jazyka znamená.
Děkuji J. M.
Odpověď: Dobrý den.

podpažní řasa s lymfatickou uzlinou nezhoubného vzhledu

Dle mého cítění by bylo pro vás prospěšné, kdyby jste se zamyslela nad svým vnímáním věcí....lékař vám řekl, že je vše o.k., přesto máte potřebu si to ověřit.....je to důvěře, v sebe:), a o tom, že máte potřebu vše mít pod kontrolou...Ssamozřejmě to znám i ze svého chování. Všichni jsme si totiž navzájem zrcadlem, což je docela fajn, protože pak lépe chápeme a snášíme každodennosti Života. Ať se vám daří:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18130
Dobrý den,
Minuly rok mi byly odstraněny 3 fibroadenomy. Tento rok mam v prsu další 4, které rostou a prsa stále boli. Gynekolozka navrhla plastiku prsou, kdy tento zákrok do prsu by mohl zabranit k další tvorbě fibroadenomu. Chtěla jsem se zeptat, zda je to opravdu možné?

Děkuji za Vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den.

Já bych vydržela. O takovémto řešení u mladé dívky jsem ještě neslyšela. Jste teď v období, kdy se z dospívající slečny vyklube mladá dívka. To je samozřejmě doprovázeno nějakou hormonální situací ve vašem těle. FA vás nijak neohrožují. Prsy máte citlivé, protože reagují na změnu hormonálních hladin, nikoliv proto, že máte FA. Než byste se k výkonu rozhodla, požádejte některou ze žen ve svém okolí, pokud víte že je nebo se ona sama netají, abyste se na vlastní oči a dotek mohla přesvědčit, jak prsy vypadají. Kosmeticky to většinou vypadá nádherně, nicméně vleže si stále drží stejnou polohu, čili mohou se nepřirozeně , hlavně v pozdějším věku, tyčit vzhůru. Ale rozhodnutí bude stejně na vás.....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18129
Dobrý deň,
mám 35 rokov. Mame diagnostikovali zhubný nádor v prsníku. Je pre mňa vhodné mamografické vyšterenie, resp. aké vyśterenie by ste mi odporúčali?
ďakujem za odpoveď
J
Odpověď: Dobrý den.
V tomto věku postačí ultrazvuk, jestliže nemáte příliš objemné prsy. Pokud je maminka sama v rodině, určitě nejde o žádnou genetickou zátěž.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18128
Dobrý den,
navazuji na můj dotaz č. 18070 a zároveň bych Vám chtěla mockrát poděkovat za uklidňující odpověď. Velmi mi pomohla.
Dnes přišly výsledky biopsie a byly v pořádku – jedná se o fibroadenom. Na ultrazvukovou kontrolu se mám dostavit za 6 měsíců. Ráda bych se prosím zeptala, zda se povaha ložiska může změnit, resp. zda mi něco hrozí? A taky, zda by mohl mít fibroadenom vliv na otěhotnění?
Děkuji.
Přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den.
Jsem ráda, že jsem vám mohla prospět. FA v těhotenství může zvětšit svůj objem, stejně jako před menses, reaguje na ženské hormony. V obou případech se pak opět zmenší. Nic není stoprocentní, takže opravdu v zanedbatelném procentu může FA zmalignizovat. Nikolivěk za 6 měs...:) Nechte vše projít hlavou a na kontrole se dohodněte o dalším.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18126
DOBRÝ DEN, BYL MI DIAGNOSTIKOVÁN INVAZIVNĚ NÍZCE DIFERENCOVANÝ DUKTÁLNÍ KARCINOM S MIKROPAPILÁRNÍM CHARAKTEREM RŮSTU- MNOHOČETNÁ SPLÝVAJÍCÍ LOŽISKA INFILTRUJÍCÍ VĚTŠINU PRSU,S KARCINOMATOZNÍ LYMFANGIOPATIÍ, BEZ INFILTRACE EPIDERMIS,KOPLETNĚ ODSTRANĚN(MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST OD SPODINY JE 10 MM). METASTATICKÉ POSTIŽENÍ 11 LYMFATICKÝCH AXILÁRNÍCH UZLIN NÍZCE DIFERENCOVANÝM DUKTÁLNÍM KARCINOMEM. CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT JAKÉ MÁM VYHLÍDKY DO BUDOUCNA A JAKÁ JE ŠANCE ŽE SE VYLÉČÍM.NASTUPUJI CHEMOTERAPII A OZAŘOVÁNÍ. DĚKUJI ZA ODPOVĚD ZUZKA
Odpověď: Dobrý den. Zuzanko.
Nemoc nám přináší důležitou zprávu, o nás a našem životě. Minimálně nás zastaví. Jak razantně, záleží na tom, jak reagujeme na jemnější podněty. Jestli jste schopna toto přijmout, budete rozumět i tomu, že vždy a vše je i o nás. Pochopení toho, že život je hra a my jsme její tvůrci, přináší úlevu. A to je dobrá zpráva. Máte totiž leccos ve svých rukách. Medicína vám nabídla léčbu na míru, která bude mít pro vás prospěšný efekt. Důvěřujte...léčbě, sobě- že to zvládnete, že je to ve váš prospěch.....Ale také bude třeba, přiložit vaší ruku k dílu:). Žijeme hekticky, často přestupujeme hranice svoje i druhých...děláme hodně věcí, aby druzí byli spokojeni, a přitom my jsme čím dál více v koutě. Nastal čas změny. Přijmutí Života jako celku, se vším všudy, i sebe, taková jaká jste, stejně jako vaší rodiny a lidí, kteří vás doprovází životem. .Je třeba přestat se bičovat tím, že se cítíte kvůli něčemu či někomu jako chudinka nebo naopak jako viník. Děláme v každé chvíli a situaci, jak nejlépe umíme. Nic není dobře, anebo špatně. Je ale třeba se poučit z toho,co a jak jste doposud žila ....To, co není ku prospěchu vám i celku, už neopakujte. Požádejte o odpuštění a odpusťte, pokud to tak budete cítit. Běžte ven a poproste Matku Zemi, aby vám pomohla...odebrala vše, co už vám nepatří a dala sílu vám i vašemu tělu, jestli to tak má být. Dovolte si emoce, pusťte je ven a přeměňte strach a bolest v lásku , klid a mír.....Jestli cítíte, že toužíte po dalším životě se vším všudy, protože vám to přinese radost a užitek učit se dál, požádejte o další šanci ....jsme součástí Univerza a tam najdete vše, co k tomu potřebujete...přijetí a pokora jsou sestry lásky bez podmínek, a tu si teď dejte plnou měrou. Každý máme svého Anděla strážného. Jje vedle vás a jen trpělivě čeká , až ho požádáte o pomoc. .Je jen o vás, jestli si to dovolíte. . Soucítím s vámi.. Můžete se podívat na stránky pí Aleny Pelunkové.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18125
Dobrý den,jsem 20 dní po ablaci leveho prsa a stále mám celé okolí nateklé,že nemůžu ani připažit a při hlubokém nádechu mě píchá u srdce a bolí mě žebra od předu přes bok až do poloviny zad.Tak jsem se chtěla zeptat jestli je to normální a kdy to přestane bolet.
Děkuji za odpověď
S.T.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že by bylo vhodné vyšetření ultrazvukem. Je možné, že pod jizvou máte hematom či sérom. Pod kontrolou UZ by se mohla udělat punkce tenkou jehlou, a tím by se vám velmi ulevilo. Budete ale muset požádat PL nebo možná i operatéra o doporučení. Mohla byste zkusit i "poledovat" jizvu...něčím lehkým, zmrzlým z mražáku např. zelenina v utěrce zabaleným a přes strojení, ne přímo na kůži.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18124
Dobrý den,

je mi 35 let, mám za sebou tři těhotenství a před rokem jsem přestala kojit. Prsa jsou po kojení povolené, ale při sebevyšetření mám ve spodní části prsou jakoby hrudkovitou strukturu, když si jí přejíždím rukou, cítím jakoby hrbolky a nevím tedy, jak je rozeznat od bulky. V jednou prsu víc, v druhém méně, když si přitlačím na ty hrbolky, objeví se jakoby pomerančová kůže, měla bych to dále nějak řešit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Pokud to nevidím na vlastní oči, nedovolím si říci, ne. Myslím, že popisované změny, nebudou nic pro vás ohrožujícího. Přesto vám ultrazvuk doporučím. Také proto, že ženy vašeho věku již poměrně často aktivně na preventivní ultrazvuk chodí. Uvažte to. Budete mít objektivní jistotu. Též byste mohla konzultovat vašeho praktika či gynekologa, posoudí, jestli vaše nejasnosti, jsou něco podstatného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18123
Dobry den,jeste nemam svuj problem vyresen nicmene mi pani primarko hodne Vasi kolegove v poradne pomohli. Kez by bylo takovych lekaru vic. Je mozne primo Vasii poradne zaslat mensi financni pomoc jako dik. Kam mohu zaslat svoje diky? I.K.
Odpověď: Vážená paní.
Děkuji za kolegy za slova uznání. Přepošlu.....:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18122
Dobrý den, mám dotaz ohledně samovysetreni prsou. Vždy když se pokusím samo vyšetřit tak se spíše vyřeším, protože ať sáhnu kamkoliv tak mám pocit, že cítím boulicku. Nejspíš se jedná o to že nahmatam strukturu žláz. Můžete mi tedy upřesnit jak rozeznat žlázu od bulky? Na sonu jsem byla loni v květnu.
Odpověď: Dobrý den.
Pravidelným vyšetřováním , 1x za měsíc v týdnu po začátku menstruace, se naučíte svoji žlázu znát. Nikdy to není beztvará hmota. Budete cítit měkké, hladké, elastické struktury, které nemají vztah ke kůži, ani spodině. Když se lehce předkloníte, a jemným valivým pohybem systematicky budete vyšetřovat prsy, dejte si pozor, abyste zbytečně tkáně neopírala o hrudník. Pokud byste v prsu měla opravdu něco, co tam nepatří, bude to bezpečně hmatné i v předklonu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18121
dobrý den,

chtěl abych se zeptat, co znamená:
Vlevo vysoko v HZK je patrná LU benigní stavby 6x4 mm - pravděpodobně odpovídá MG obrazu.
Při rozhraní ZK v blízkosti dvorce patrné hypoechogenní laločnaté ložisko vel. 7x7x5 mm.
Oboustranná patrná echogenní žláza pravidelné struktury. Vývodová kresba je jemná.

Děkuji
výsledek 4a-BIRADS
Odpověď: Dobrý den.

Popisované ložisko v prsu má hraniční charakteristiku a bude nutno ho ověřit biopsii, lymfatické uzlinky jsou v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18120
Dobrý den, chodím na Žlutý kopec pravidelně každé dva roky na mamografii a ráda bych se objednala v lichém roce na ultrazvuk. Patrně si ho budu sama platit. Na kterém čísle se mohu objednat? Kalendář objednávání se asi týká jen mamografie. Jarmila.
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že číslo na objednání bude stejné. Podívejte se na mapu screeningových center na našich stránkách vpravo nahoře, jsou tam i kontakty, můžete si čísla porovnat....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18118
Dekuji za odpověď jen mě ještě zajímá Kdybi ten uzlik z cistickami třeba rostl jaká je pak metoda léčbi dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Myslím, že je nepravděpodobné, že by se v budoucnosti něco kolem toho muselo řešit. Je to uzel ml. žlázy s mlékovody, a to do prsu patří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18117
Dobrý den dnes jsem byla na sono prsou zjistili mi prsní žlázy normál) ,ale trosku mě zarazilo na levé straně prsou pod bradavkou mi zjistil pan doktor nějakou lymfa uzel z čističkami ..a mám přít za 3 měsíce na kontrolu je to něco vážnějšího ??dekuji Danihelova
Odpověď: Dobrý den.
Ve vašem věku se nemusíte ničeho vážného v prsu obávat. V klidu vyčkejte kontroly.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18116
Dobry den, jsem po dvou detech, uz ctyri mesice nekojim a dnes pri zmacknutibradavky mi z leveho prsu jeste vystriklo bile mliko ale z druheho nazloutla vazka lepkava tekutina, prs me nijak nebolí, muze to mit souvislost se zavedenim nitrodelozniho teliska mireny nebo si mam radeji zajit na vyšetření? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Sekreci z prsu má každá žena, většinou v stopovém množství a průhlednou, nejsilnější kolem menses. Může však mít i jinou barvu, může jít i mléčnou sekreci, vždy však ve stopovém množství. Nikdy nesmí obsahovat čerstvou krev. pokud si budete bradavku dráždit opakovaně, může se množství sekretu zvětšit na základě reflexu. Ultrazvukovým vyšetřením nic nezkazíte. Miréna obsahuje hormon, který by měl působit pouze lokálně.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18115
Dobrý den, po záchovné operaci prsu mi byl nasazen Tamoxifen, avšak po týdnu užívání se mi udělala nepříjemná a svědivá vyrážka na nohou a rukou, takže jsem na lék pravděpodobně alergická. Chci se zeptat, jestli v takovém případě dostanu jiný lék podobný Tamoxifenu nebo se nasazuje úplně něco jiného a pokud bych hormonální léčbu nepodstoupila, jaké by mi to mohlo přinést rizika? Jinak prognozu mám výbornou, za tři týdny nastupuji na ozařování a je mi 39 let. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Vážená paní. Odpověděla jsem vám v dotazu 18106. ostatní musíte probrat s onkologem. Zde jsou stránky společnosti Radiologické, ne Onkologické.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky