MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 11086
Dobrý den,mohli byste mi,prosím,"lidsky" vysvětit,co znamená následující zpráva?Vlevo,v HZK,shluk hypoechogenních lož.celk.vel.17x7x14 mm,vpravo v HZK dvě hypoechogenní lož.vedle sebe celk.vel.7x8 mm - FA či fibrolipom.Vlevo nemohu vyloučit jen vmezeřené tukové lalůčky.Jinak vysoká vrstva normoechogenní žlázy téměř ve všech kvadrantech,struktura je pravidelná,dukty jsou štíhlé. Redukce není vyjádřena.Patologické ložisko neprokazují.Axily bez patol.uzlin.Závěr:Juvenilní žláza s benigními loži vpravo a nejspíše tukovými lalůčky vlevo,bez sonografických známek malignity.HAK není kl.Děkuji.
Odpověď: Lékař nezjistil podezřelé změny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11085
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Mám větší prsa. Velikost 75E. Často mě bolejí. Normálně ne. Bolí např. při prohmatávání,nebolí celé prso spíše na vnitřích stranách nebo, když si je zmáčknu jakoby nad bradavkami..Jiný problém nemám, jako výtok nebo tak. Podrpsenky si kupuji ve značkové prodejně, kde mi paní prodavačka, vždy radí jestli mi správně sedí, takže ze špatně sedící podprsenky by to také nemělo být. Myslíte, že bych si měla zajít někam na vyšetření, nebo je to normální? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý večer. Bolest nejspíše může souviset s váhou vašeho poprsí. S fyzickou námahou..před menses s hormonálními změnami....I s příliš silným tlakem, kt. používáte při vyšetření. na ultrazvukové vyšetření zajít můžete, potvrdí, že žlázy máte zdravé.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11084
Dobrý den,
nedávno jsem podstoupila vyšetření prsou - mamograf a ultrazvuk.
Bylo mi sděleno,že mám přijít na kontrolu za 4 měsíce.
Můžete mi prosím Vás vysvětlit vyjádření paní doktorky ve zprávě:
zhrubělá tkáň,zřejmě benigní kalcifikace.Něco jsem vyčetla na netu,
ráda bych se však dozvěděla,jak moc se mám obávat, že se může jednat o nádor. Je kalcifikace neškodná, řeší se nějak a vyskytuje se často?
Stále na to musím myslet a bojím se Moc vám děkuji za odpověď.


Odpověď: Dobrý večer. Mikrokalcifikace se v mléčné žláze vyskytují velmi často. 80% z nich je benigních - nezhoubných, 10% maligních- zhoubných a 10 % hraničních- mají nejednoznačný nález. Může se doplnit cílený, zvětšený snímek. Následuje biopsie většinou pod kontrolou mamografu nebo otevřená biopsie chirurugickou cestou po označení místa vodičem. Kdyby se vyšetřující lékař klonil spíše k tomu, že půjde o maligní mikrokalcifikace, neodkládal by kontrolu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11083
Dobrý den, mam 12 letého syna a dnes jsem mu v obou prsou nahmatala tvrdou bulku.Sám si stěžuje , že ho to na dotek bolí.Mužete mi říci co to muže být? děkuji
Odpověď: Dobrý večer. I muži mají základ mléčné žlázy a může jít o akcentaci tohoto základu vlivem hormonálních změn v rámci puberty, na prahu které váš syn stojí. Změnu potvrdí ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11082
Dobrý den,
moje manželka 36let byla včera na ultrazvukovém vyšetření prsu. Pan doktor tam našel nějaký objekt o velikosti 9mm. Udělali ještě mamografické vyšetření a řekl, že to neni uzlina, že to neni hladký tvar. Příští týden poslána na biopsii. Prosím jaké jsou možnosti nálezu? Je možné, že to může být i nějaká sraženina způsobena na jaře úrazem ( naražení prsu v těchto místech ) ? Nebo když už lékař rozhodne po těchto vyšetřeních o biopsii, jedná se o nádor? Může být neškodný nádor "nehladký" ? Do jaké kategorie patří rozměr 9mm? Děkuji za odpověď .
Odpověď: Dobrý večer. Jednoznačně je třeba absolvovat biopsii. Pokud je indikovná, tak nelze z vyšetření jednoznačně konstatovat, že jde o změnu benigní-nezhoubnou. Ale také to neznamená, že musí jít o nádor maligní. To rozhodne až histologické vyšetření. S úrazem tento nález pravděpodobně nesouvisí. Tumory do velikosti 1cm, patří do kaegorie T1, jde však o rozměr hodnocený při histologickém rozboru pod mikroskopem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11081
Dobrý den, je mi 52 et, v červenci 2011 jsem prodělala operaci prsu /prs zachovávající operace/, před ní 4 chemoterapie, po ní další 4 chemoterapie a následně 33 irradiací- ukončeno v lednu 2012. Postupně po dokončení léčby se mi objevilo částečné vpáčení bradavky na léčeném prsu. Souvisí to s léčbou, upraví se samo, nebo mám nějak řešit - prozatím masážemi - ale nevím, jak při masáži postupovat?
Děkuji, zdravím Hanka
Odpověď: Dobrý večer. Operace a iradiace má za nasledek vyzivovou reakci, která může být důvodem vtahování centrální části prsu, pokud tumor byl v této lokalitě. Už jste byla po dokončení léčby na mamografickém a ultrazvukovém vyšetření? Pokud ne. Mělo by jistě následovat, aby se vyloučila jiná příčina.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11080
Dobrý den, jsem sedmnáctý den po porodu a včera mi musela být provedena incize abscesu prsu v celkové narkóze. Mám obavy, jak se bude prso hojit, jelikož mám doma novorozeně, o které bych se ráda brzy opět co nejvíce starala (zatím vše zajišťuje manžel). Lze doporučit nějaké postupy či prostředku, které by usnadnily hladké a rychlé hojení? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer. Provedená incize, pravděpodobná kultivace z obsahu a dle citlivosti cílené nasazení antibiotik udělají základ. Peřdpokládám, že muselo jít o rozsáhlý absces, když jste v nemocnici a zásah byl v CN. Proto je důležité, že jste ve fyzickém klidu. Jste oslabená těhotenstvím i porodem, proto je třeba zajistit možnost přejití lokální infekce v celkovou. Chápu, že jste neklidná a raději byste byla doma. Ale je otázka, zdali by to pro vás nebylo ještě více stresující. Být maminkou na plný úvazek vyžaduje velký fyzický i psychický zápřah. Na běžný zánět prsu skvěle zabírá tvarohování: 1 kostka tvarohu + 8 lž. tekutého medu. Určitě to budete moci vyzkoušet na dohojení až se incize zahojí.

Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11079
Dobrý den,
mám dotaz ohledně dcery je jí 8 a půl roku nyní jsem si všimla že má zvětšené levé prsíčko, je to spíše tvrdší, na dotek jí to nebolí.
Říká že se ani neuhodila. Je to normální jev???

Děkuji velice ,
Odpověď: Dobrý večer. Akcentace mléčné žlázy se pod vlivem hormonáním může projevit v kterémkoliv věku. Zkuste zopakovat pohmat při předklonu dcerky a snažte se netlačit vyšetřovanou oblast zpět na hrudník.Pracujte pouze jemným valivým pohybem bříšky prstů. Možná ucitíte sice drobnou, ale měkkou prominenci, mohla by to být akcentovaná ml. žláza. Konzultujte svého dětského lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11078
DOBRÝ DEN
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT CO JE DIAGNOZA Z123
DĚKUJI dEKRÉTOVÁ
Odpověď: je to kód pro preventivní vyšetření
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11077
Dobrý den paní doktorko,mám divné pnutí v prsou a obcas i bolí,byla jsem jako samoplátce na ultrazvuku a úplně nerozumím záv.správě a ani nevim jestli mám jít na mamologi.Sonograficky oboustraně částeč.tuková involuce,nezobrazují se patolog.lese,mlékovody jsou štíhlé,nasuspektované drobné LU v levé axile,1-BIRADS -negativní,kontrola za rok.Moc děkuji Vladka
Odpověď: Dobrý den. Ultrazvukové vyšetření je v normě, přiměřené věku. Mamograf děláme většinou až od 40 let, pokud žena nemá obtíže.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11076
Dobrý den, na prsu (z boku) se mi vytvořil hnisavý abces. Abces praskl, vytíká z něho hnis, prso je od toho celé červené. Lékař mi to vyčistil, nasadil ATB a doporučil návštěvu odborníka. Myslíte, že to může být rakovina?? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Podle vašeho popisu, ne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11075
Dobrý den,v červenci jsem byla na SONU a vše bylo v pořadku.Nyni po třech měsících jsem si nahmatala na pravém prsu bulku. Dle nového sono mi byl diagnostikován fibroadenom 6mm. Kontrolní sono za dva měsíce.Jaké je riziko, ze to je opravdu fibroadenom a ne zhoubný nádor a za dva měsíce může být už pozdě? Může se fibroadenom zvětšovat? Momentálně žiji v Číně a pochopit diagnozu zde je pro mě trochu složitější.
Odpověď: Dobrý den. Za 2 měsíce bude pozdě, pouze, když si to tak v sobě nastavíte. Pochybovat o výsledku, není dobré. Znáte jistě staré české pořekadlo: Kdo maluje čerty na zeď, příjdou...Asi jste nejvíce na rozpacích z toho, že po 2 měs. máte nález. V praxi to tak je. Ložisko 6mm je velmi malé a vlastně na hranici detekovatelnosti přístroje.
Záleží na mnoha okolnostech-jak velká prsa máte, jaké je jejich složení, kde je ložisko uloženo aj..Čím je prs menší a čím více obsahuje ml. žlázy, je UZ vyšetření spolehlivější. Vy se blížíte k hranici 40 let, kdy +- čas se již provádí jako základní MG. Z praxe vím, že pokud se objeví nově ložisko, čím blíž je žena 40 let, tím lépe je doplnit ještě k UZ vyšetření i MG vyšetření. Fibroadenom by měl být- hladký, pohyblivý proti okolí, spíše splynout s okolím, než jasně vystupovat, neměl by rychle růst, ani měnit charakter.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11074
Dobrý večer právě jsem se ohybala přespostýlku a pod bradavkou se mi vytvořila bulka která bolí pálivou bolestí,pbradavku a dvorec mam zbarvený do tm.červena.mam si zajit za obvodním doktorem pro napsání vyšetřění nebo jit přímo za odborníkem.
Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Pokud chcete jít na ultrazvukové vxšetření na pojišťovnu, nezbývá, než se vydat pro doporučení ke svému praktikovi či gynekologovi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11073
Dobrý den,chtěl bych se optat co mam dělat když mam zvětšený prsa (jsem kluk) .. Byl sem celkem obézní ( 95kg, 188cm cca) a zhubl sem na zhruba 79kg/190cm ale ty prsa mě skoro zustala stejná ..a nevím co snima. začal sem chodit do posilovny ale zatím nevidím zádnej rozdíl . Uvažoval sem že stím zajdu k doktorce ale nevím jestli to nejde nějak jinak než práškama .. Děkuji za odpověd. Hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že to chce čas. Reakce vašeho těla, resp. organismu všeobecně je opožděná.Čeká, jestli to s tou redukcí myslíte vážně. Je to pro vás poučení do budoucnosti.Pamatujte si, že vše si musíme zasloužit, nic nejde mávnutím proutku, pěstit dosažené a ne očekávat, že to tak prostě bude. Důležitou roli hrají i hormony. Vzhledem k tomu, že chodíte do posilovny , dovoluji si vás upozornit na negativní vliv anabolik.....Jste ve vývoji a velmi by vám to celé ublížilo do budoucnosti. Pokud nález bude přetrvávat, vyšetření u lékaře se nevyhnete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11072
Dobrý den, jsem po operaci karcinomu prsu v roce 2009, Beru Tamoxifen Ebewe 20 mg. Chodím na pravidelnou kontrolu půlročně na onkologii, která je vykonávaná pohmatem prsou a kontrolou uzlin v podpaždí, také půlročně na gynekologii a jednou ročně na mamograf.
Známá v jiném městě chodí i na kontrolu krve,jaterní testy, národové markery, RTG srdce a plic, scintigrafii. Neměla bych také absolvovat tato vyšetření? Můj onkolog tvrdí, že ne.
Ráda bych věděla Váš názor. Děkuji

Odpověď: Dobrý den. Onkologie má tzv. standardy platné v celé republice, většinou navazující na evropský, resp. celosvětový trend, dle kterých má postupovat. Vyžádejte si ho na pracovišti, kam chodíte. Klidně, bez emocí. Vysvětlete, že se vás tato pochybnost nemile dotýká, a tím vás oslabuje. udělejte to sama pro sebe, pro svůj klid, máte na to právo, vždy´t jste laik . Některá jmenovaná vyšetření se překrývají i s interní prevencí, na kterou po 50.letech života máme nárok u PL. Logicky bych se přikláněla k podrobnějšímu přehledu vyšetření, jak ho má vaše známá. Ale, je možné, že některá z jmenovaných vyšetření se s odtupem času od dosažení klinické remise redukují.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11070
Dobrý den, nahmatala jsem si takovou kuličku v pravem prsu, šla jsem na ultrazvuk a je to fibroadenom o velikosti 2,9 x 2,5, bude mi 19 let, v nemocnici mi doporučili nechat si to odstranit, zajimal by me na to váš názor,děkuji
Odpověď: Dobrý den. Je ložisko 2,9mm x 2,5mm či cm velké, píšete že šlo o kuličku, vdruhém případě byšlo spíše o kouli? Pokud platí cm, záleží na tom za jak dlouho ložisko vyrostlo a jestli má tendenci růst dál. Už tak by bylo hodně objemné. U takto mladých žen se vyskytuje často juvenilní fibroadenom a většinou končí opercí. Protože pokud se dál čeká, je pak jizva zbytečně dlouhá. Pokud jde o mm, volila bych kontrolu v čase. Protože takto miniaturní změny se dají vyhmatat jedině, když jsou uloženy těsně pod kůží, a většinou jde o cystoidně rozšířený mlékovod, nikoliv solidní ložisko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11068
dobrý den co znamená vytekající tekutina z obou prsou??těhotná nejsem je mi 24.MÁM DVOULETOU DCERU NEKOJÍM UŽ DLOUHO.beru antikoncepci.mám jít k lékaři s tím?? a ke kterému.děkuji
Odpověď: Dobrý den. V mikroskopickém množetví mají všechny ženy sekret z bradavek, ani ho vlastně nemusí postřehnout. Nejsilnější je kolem menses. Pokud si opakovaně dráždíte bradavku ,a zjiš´tujete, jestli tam ta tekutina ještě je, reflexně si vyvoláváte tvorbu stále většího množství tekutiny. na zakladě tohoto reflexu se tvoří mléko a kojíme. V sekretu nesmí být čerstvá krev. neměl by být mléčný. Ke gynekologovi běžte. posoudí objektivně, co se děje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11067
Dobrý večer před půl rokem jsem prodělala zánět prsu,který byl vyléčen antibiotiky od té doby mě bolí prs je to taková tupá bolest nevím co s tím nechci panikařit.
Odpověď: Dobrý den. Pokud jste objektivně přešetřena tzn. byla jste na v poslední době na MG či UZ. Zkuste zázrak našich babiček, namíchat kostku tvarohu s 8 lž. tekoucího medu a obkládat. Zálěží, kt. prs to jest, naše tělo na nás vše vypoví. Pravý prs je symbolem všech vztahů( partnerských, pracovních, základem je vztah sama k sobě), mimo vztahu k rodičům a dětem-od toho máme levý prs. Obecně jsou prsy symbolem našeho ženství, toho jak jsme na sebe pyšné, vědomy si své ceny, krásy, prospěšnosti. Píšu to proto, že každý máme svou 13. komnatu.Vezměte velké koště a vymeťte jí. Třeba opakovaně. uvědomte si, co vše máte, s čím jste spokojena, co vám dělá radost....naše myšlenky tvoří blízkou budoucnost, bude pak pěkná a spokojená.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11066
Pani doktorka zabudla som napisat ze uzivam antikoncepciu tabletky BELARA. Nemoze to mat vplyv na tie cysty.Dakujem.
Odpověď: Myslím, že ne. Cysty mají i ženy,které neužívají HA.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11065
Dakujem za odpoved a poprosim vas vysvetlit preco si tie udaje odporuju. A biopsiu mi navrhli dakujem za odpoved.
Odpověď: Protože benigní-nezhoubné, je prostě benigní. A BIRADSa, je hraniční změna. Tzn. nemůžu bez mikroskopu jistě tvrdit, že je to tak či tak. Ale může to být pouze administrativní chyba. protože, kdyby tam bylo spíše benigní a BIRADS4a je to v pořádku.. vyčkejte v klidu biopsie, ve vašem věku je nepravděpdobné, že by se jednalo o cokoliv jiného, než benkigní- nezhoubné ložisko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11064
Dobry vecer dnes som bola u gynekologa lebo som si nasla hrcku na prsniku..nahmatal mi ju ale potom nasiel podobnu hrcku aj na druhom prsniku v tom istom mieste tak mi povedal,ze zatial by to nemalo byt vazne a ze su tam nejake septy kt,sa spajaju a povedal aby som prisla na kontrolu po pol roku tak kebyze to jenieco vazne tak mi nakaze prist skor ako po pol roku...dakujem
Odpověď: Zdravím. Vyšetřujte se v týdnu po menses, ve stejné poloze, stejným způsobem, jemným valivým pohybem konečků prstů. Běžte před zrcadlo a nejdříve na sebe " zamávejte" jako byste letěla. Vše by mělo být souměrné,nic se nevyklenovat, ani nevtahovat.Prso, mléčná žláza není beztvará hmota, má svoji strukturu, je třeba si na ní zvyknout: vše je hladké, měkké, elastické, pohyblivé, bez vztahu ke kůži či hrudní stěně. Prsa nemusí mít stejnou velikost, pak se i liší objemem tkáně. Pokud si žena nahmatá bouličku, je dobré se předklonit, nechat prsy viset a opět jemným valivým pohybem místo zkontrolovat, aniž byste ho tlačila zpět k hrudní stěně. Většina "bouliček " tak zázrakem zmizí. Pokud paaapční vjem zůstává, je třeba provést ultrazvukové vyšetření. Ještě poznámka,při zevních okrajích žláz můžete nahmatat drobné fazolky, to jsou lymf. uzliny, které tam patří.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11063
Dobrý den, je mi 51 let a minulý týden jsem byla jsem na mamologickém vyšetření, kde jsem dostala doporučení na UZ s nálezem: "fibrocistická mastopatie oboustr., sin-bez zřejmých ložiskových změn, dx-obraz susp. benigního ložiska v ZHQ o vel. 7mm". Již delší dobu ale mám bolesti na pravé straně prsu a vytřelují mi bolesti až pod lopatku. Na UZ jdu až za měsíc, mám do poradny zavolat a sdělit jim tuto informaci nebo počkat? Bojím se, protože již jednu operaci prsu mám za sebou. Je nález vážný? Jak může doktorka podle mamologického vyšetření vědět, že je ložisko benigní? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Charakter ložiskové změny je dán určitými kritérii a dle toho se rentgenolog rozhoduje.Na základě toho i doporučí další vyšetření k potvrzení svého nálezu. Vystřelující bolest má původ většinou v blokádě obratlů pateře či žeber hrudního koše. V klidu bych vyčkala ultrazvukového vyšetření?
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11062
dobry den uz delsi dobu mi poboliva prave prso,nekdy mi i vnem pichne pres bradavku,boli to ze strany pod pdpazi jamkou,nekdy i ze spoda pod prsem...zaroven mi boli i u lopatky jako by ze vnitr....nenahmatala jsem si zadnou bulku ale trapi mi to a mam strach dekuji za odpoved,,andy
Odpověď: Dobrý den. Původ vašich obtíží bych hledala v pateři či zablokovaném žebru.Bolest pravděpododobně pouze do oblasti prsu propaguje. Požádejte o vyšetření specialistou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11061
Dobry den pani doktorka.Dnes som bola na sono prsnikov a mam takyto zaver.Vlavo loziskova lezia benigneho vzhladu v usg charakteru FIA.BI RADS4a.Vpravo oj.simplexna cysta a intramamarna LU BI RADS 2.Mohli by ste mi prosim vas napisat co to znamena.Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Simplex cysta neboli benigní cysta- nezhoubná změna, nijak vás neohrožující. V levém prsu je popsáno rovněž benigní ložisko, se závěrem BIRADS 4a, což si vzájemně odporuje. Byla vám doporučena biopsie z ložiska? Měla byste se na pracoviště vrátit, případně i s rodičem a trvat na vysvětlení od vyšetřujícího lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11060
Dobrý den, přečetla jsem si několik publikací ohledně vyšetření prsu pomocí termografii. Existuje pracoviště v České republice které toto vyšetření provádí? Děkuji s pozdravem Bílková Beáta
Odpověď: Dobrý den. Pokud jsem dobře informovaná, v současnosti ne. Pokud ano, určitě ne na akreditovaných screeningových centrech. I v pionýrských začátcích mamodiagnostiky se metoda používala pouze okrajově a jako doplňující. Jde o metodu založenou na změně teploty.Což je faktor nespecifický a ovlinitelný řadou okolností. Z toho vyplývá jak vysoké procento výsledné falešně negativní, tak positivní. Mamografie jako základ a doplněk ultrazvukovým vyšetřením , obé provedené zkušeným specialistou, jsou teď a tady na prvním místě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11059
Dobry vecer,na ultrazvuku mi byla nalezena cysta zprava je takova,bil.carovita a stredne vlocnata zlaza,vpravo nodularity do 10 mm.,v uz. Zde hypo az anechogenni lozisko 10krat 6 mm v ni hypoechogenita 2,5mm.Povrchova vascularizace neni,v eastografu bez fenomenu.Bilat.velmi ojedinele cysty do 4 mm.MAmmy prohmatne,bez patol.rezistence.V axillach fyziol.uzliny do 7mm.Doporucuji mi core cut biopsii.Na jinem pracovisti v zahranici mi doporucili punkci teto cysty.Mamografie v poradku jen kalzifikace beze zmen.Nevim,jak dal a jake vysetreni zvolit.Predem dekuji za radu.Prosim jen o email.DEkuji
Odpověď: Dobrý den. Jestli tomu dobře rozumím, jedná se o dvě změny- ložisko- z toho bych určitě odebrala core cut biopsií vzorek a dále o cystu s podezřelním na solidní drobnou lož. změnu na výstelce stěny cysty- udělala bych punkci, dle charakteru punktátu se rozhodla dále. Punktát odeslala na cytologii. Pokud by byl obsah s krví, zvolila bych extirpaci celé cysty, rovněž při pos. cytologii punktátu či znovu doplnění cysty s podezřelým obsahem. Drobným ložiskem ve stěně může být papilom- kontaktně krvácející benigní nádor.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11058
Prosím o radu.Mám veľkú,tvrdú hrču na pravom prsníku.Bolí len pri stlačení.Bola som na sono,že je to absces a neodporúča odstrániť.Teraz narástla a mám strach.Predtým som mala malú čiernu bodku,vytlačila som, tá sa zapálila,hnisala,fialová bola a ostala jazva.Vedľa nej je tá veľká hrča,cca7mm a esteticky tiež nie je pekné na prsníku.Ďakujem za pomoc.Čo s tým.Sono,cca.pred dvoma rokmi.Petra.
Odpověď: Dobrý den. Abses se řeší chirurgicky. Dále by mohlo jít o epidermopidní cystu, tzn. nahromaděný maz v maz. žlázce, většinou je rovněž nutné chirurgické odstranění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11057
Dobrý den.Jsem muž 54let.Byla u mne nalezena tuhá rezistence prum.1cm,možna 2rezist,na rozhraníZQ1.prsu.ČEKÁM NA ULTRAZVUK.
Co by to všechno mohlo být.
Odpověď: Dobrý den. Chápu, že čekání je nepříjemné, ale rozvádět teorie, co by, kdyby...je marné. U mužů se nejčastěji jedná o zduřelý základ mléčné žlázy, může jít o akcentované lymf. uzliny nebo tukové nádorky-lipomy či s vazivem- fibroadenomy.1% mužů může mít karcinom prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11056
Dobrý den, dne 30.10. mi byla provedena incize abcesu prsu a ze stěrů zjištěn zlatý stafylokok. Každý den chodím na výplachy, čištění lžičkou, převazy. Každý den zavádí rukavicový dren. Hnis však stále odtéká a prso je bolestivé. Antibiotika beru od čtvrtka. Dnes dělán další kontrolní stěr. Je normální, že hnis stále odtéká? Co mě čeká dál? Už jsem z toho nešťastná. Děkuji za odpověď. S.
Odpověď: Dobrý den. Infekce Zlatým stafylokokem je úporná, tyto kmeny jsou často velmi rezistentní na léčbu. Chce to trpěšlivost. Léčíte se 6 dní. Dalším krokem je chirurgické ošetření místa léze. Zkuste přidat babský recept- tvaroh namíchat v poměru 1 celá kostka a 8 lžíc tekutohé medu. Je to zázrak. I když jste mládě, pro jistotu by měl by být proveden odběr k vyloučení cukrovky. Je to nepravděpodobné, že by bez dalších klin. příznaků u vás probíhala, ale vyloučit by se tato choroba měla.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11055
Dobrý den,
nedávno jsem byla na kožní ohledně odstranění znamének a doktorka si všimla, že mám vpáčenou bradavku. I když jsem jí řekla, že o tom můj gynekolog ví, ale nedá se s tím údajně nic dělat, velmi se divila a poradila mi, abych zašla na prohlídku do mammologické poradny. Vím, že můj problém není tak závažný, ale je mi 24 let a už dlouhou dobu mě to obtěžuje, necítím se dobře. Je možné, že v dnešní době existují nějaké estetické "chirurgické" úpravy nebo něco podobného, co bych mohla vyzkoušet? Zkoušela jsem pouze formovače bradavek, ale neúspěšně. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně vás teprve čeká porodit a kojit.V těhotenství se ještě konfigurace centrální oblasti může změnit. Každopádně je dobré po rozpaření, např. po koupeli či sauně, bradavku zkoušet reponovat- tzn. vytahovat.Kosmetickým zákrok- kdy se rozvolní oblast za dvorcem, a tím uvolní bradavka, je možno absolovat. Ale můžete mít sklon k jizvění a bradavka se časem stejně opět vnoří , a nebo, a to je závažnější, může být narušeno vyústění mlékovodů, které se v centrální oblasti sbíhají a budete mít problém při kojení. Jste ještě mládě, a proto teprve časem a životními zkušenostmi pochopíte, že mnohem důležitější je naše vnitřní energie, než dokonalost těla. Zajděte na sonografické vyšetření, aby jste věděla, že vše je v mezích normy a pak to pusťte z hlavy.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11054
Dobrý deň,prosím o vysvetlenie USG vyšetrenia. V oblasti rozhrania IQ ľavého prsníka sa v tukovom tkanive črtá hladko kontúrovaná hypoechog. opacitaso zrniečkami mk, veľkosť lézie 11, 4x4, 3x5, 2mm. Axila-oválne LU v ľavej axile do 7mm s reaktívne zhrubnutým kortexom.
Záver: Involučný typ mliečnej žľazy
Hladko konturovaná lézia v oblasti rozhrania LQ ľavého prsníka, dif.dg. adenóm. Ďakujem
Odpověď: Dobrý den. Vyšetřující lékař uzavřel sonografické vyšetření jako benigní- nezhoubné. Pravděpdobně vám doporučil další postup, kt. nevypisujete. Ve vašem věku je vhodné, pokud jde o nález nový, doplnit mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11053
Dobrz den,asi tak dva tydny me trapi paleni leve bradavky, takove neprijemne pnuti. Prso mam vetsi nez prave, ale to tak mam odjakziva. Je mi 36 let a pred mesicem jsem prestala brat hormonalni antikoncepci. Jinak jsem na prsu nic nespozorovala, ale porad me to trapi a bojim se rakoviny.
Odpověď: Dobrý večer. Vzhledem k vaším obavám bude rozumné objednat se na preventivní mamologické vyšetření. Budete kompletně vyšetřena a objektivně situace zhodnocena. Pálení bradavky jako jediný příznak určitě nemá s rakovinou prsu nic společného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11052
Dobrý deň,
na dvorci pravého prsníka mám už vyše 6 mesiacov absces. Gynekológ mi povedal, že antibiotiká a punkcia už význam nemajú a mám to nechať tak. Teraz ma už druhý deň bolela kožka nad hrčkou a ako som si ju prehmatávala, pretrhla sa mi pokožka a začala vytekať zeleno-biela tekutina. Je to ešte vôbec príznak abscesu, alebo mám mať obavy?
Počas posledného polroka mi gynekológ predpisoval Duomox 500 a to som vybrala 4 dávky. Teraz mi odporučil Wobenzym. Chcela by som sa spýtať ako môžem ďalej postupovať a či máte skúsenosti s Wobenzym-om? Zvyšuje absces riziko nádoru prsníka? Ďakujem!
Odpověď: Dobrý večer. Pravděpodobně je to jenom příznak chronického zánětu. V takových to případech se provede lokální operace-revize místa zánětu, a tím se obtíží většina žen zbaví.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11051
Dobrý den mám rakovinu prsu,léčba bude zahájena chemoterapií,dá se říci všeobecně jaký počet chemo mě čeká,jedná se o tumor s fixací ke kůži T4 velikost 35krát20krát10mm plus uzlina v podpaží děkuji za odpověd pošlete prosím odpověd na email
Odpověď: Dobrý večer. Bohužel, nemohu vám říci konkrétní číslo. Záleží na mnoha parametrech.Uurčitě jich bude nejméně 6. serií.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11049
Děkuji za odpověď. Nahromaděná tekutina tam není,protože byla snaha o punkci,ale skutečně v mém případě je tam významné zmnožení vaziva. Je to u mě genetický problém, to samé mám po císařském řezu.Půjdu ještě na reoperaci prsu kvůli nedostatečnému bezpečnostmímu lemu, hned vedle je v nemocnici plastická chirurgie. Četla jsem,že v tomto případě se dá jizva opíchat kortikoidy, dělají toto na plastické chirurgii nebo jenom u dermatologa?
Odpověď: Dobrý večer. Předpokládám, že tento zákrok není vázaný přímo na určitý medic. obor. Informace jistě dostanete v místě. Posílá vám hodně energie, světla , síly a lásky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11048
Dobrý den, jsem 14 dné po operaci a v podpaždí se mi udělala hypertrofická jizva. Ovšem obrovská, že skoro nedám ani k sobě ruku a zvláště při chůzi je to dost obtěžující.Jizva je ale jinak zahojená v pěknou úhlednou čárku.Vůbec nevím,kam se s tímto problémem obrátit a jak to řešit.Nějak mi nikdo neumí poradit,kdo se na toto specializuje a kdo s tím má zkušenosti a co se s tím dá dělat.Ani na žádných stránkách pro rakovinu nikde není ani zmínka a přitom si myslím, že určitě nebudu první.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Píšete, že jizva je zhojena tenkou čárkou a zároveň, že je hypertrofická ? a překáží vám. Jestliže se jedná o stejnou lokalitu, může být v místě jizvy v podkoží tzv. sérom- nahromaděná tekutina ve spojitosti s operací. Pomoc by byla jednoduchá, pod kontrolou UZ se provede punkce tekutiny , spíše výjimečně opakovaně. Zdali to tak je, se zjistí Uz vyšetřením. Zatím zkuste ledovat či ještě lépe tvarohovat. V případě, že jsou vaše obtíže významné, zajděte na pohotovost. Pokud však máte dobře zhojenou jizvu v oblasti prsu a další hypertrofickou v podpaží, situaci zkuste vyřešit s kožním lékařem či plastickým chirurugem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11047
Dobry den,chtela bych se zeptat.Vcera vecer se mi objevila na prsu,tak v polovine prsa z boku,cervena skvrna,cca 1 cm.neboli.O co by se mohlo jednat.Jsem z toho dost zneklidnena.V kvetnu mamo uplne v poradku.Dekuji za odpoved,Jarka
Odpověď: Dobrý den. Pokud jde pouze o lokální zarudnutí kůže, jde pravděpodobně o reakci např. na štípnutí, alergii na prádlo, pr. prášek, aviváž ap..Pokud jde o zarudnutí, otok a citlivost místa, radila bych ledovat či tvarohovat( 1/2 kostky tvarohu smíchat se 4 lžícemi tekutohé medu) a opak. nanášet. V případě, že nález bude přetrvávát či se horšit, v pondělí běžte za praktickým lékařem. Posoudí stav a odešle vás ,kam bude třeba na dal. vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11046
dobry den moji babicce je 80let vcera byla na sono prsu
patrne naznacene kulovite hypoechogenni lozisko prumeru 11mm nerovnych kontur ke kteremu nasedaji dve drobnejsi hypoechogenni loziska 4mm spojena hypoechogennim pruhem.....zaver :hypoechogenni tumorosni loziska prave mammy nejvetsi nerovnych az cipatych kontur,dop MMG. pochopila jsem ze je odeslana na mammograf nicmene co znamena ta diagnoza? mame se bat ze je to zhoubne? co v takovem pripade pokud by se zhoubnost potvrdila nasleduje u takto starych lid? dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Vyčkejte mamografického vyšetření , solo provedené ulltrazvukové vyšetření může být zavádějící. Pokud by se podezření na tumorózní proces potvrdil, bude následovat histologická verifikace pomocí core cut biopsie- biopsie v lokálním umrtvení tenkou jehlou pod kontrolou ultrazvuku. Pokud nález bude positivní a babička je v dobrém biologickém stavu, posoudí se operabilita procesu. V případě, že z nějakého důvodu operace nebude možná a nádor bude vhodný pro hormonální léčbu- což se ukáže imunohistochemickým rozborem odebrané tkáně, bude jí nasazena. A bude sledována v prav. časových intervalech.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11044
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala zda se mám obávat, dnes mi při mamologickém vyšetření našli - "podkožně na rozhraní ZQ centrálně hyperchogenní ložisko velikosti 22mm v.s. lipom. V roce 2006 mi byla provedena ablace (pak chemo a ozař.) na základě Vašeho vyšetření, které mi zachránilo život a já Vám i touto cestou dodatečně velmi děkuji. Původní diagnoza tumor pT1CpN3MO multifokální , diferencovaný smíšený tubulární karcinom ifiltrativně rostoucí. Děkuji
Odpověď: Zdravím vás srdečně. Vidíte, jak je svět malinký....není třeba se obávat ničeho, lipom je benigní- nezhoubný útvar z tuku a nijak vás neohrožuje! Přeju vám vše dobré...IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11043
Dobrý den,jsem po 16 chemo ,operaci s neg.výsledkem v prsu i uzlinách,nyní dokončuji 33 dávek ozařování,nádor byl triple neg.g 3.Co bude nyní následova,jsem nervozní.Za jakou dobu se mohou u tohoto nádoru objevit metastáze,žiji jako bych nic takoého neprodělala,ale vím,že prognoza všeobecně není příznivá.Máte určitě zkušenosti.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně máte již nasazenou hormonoterapii k potlačení fce vaječníků. Dle uvážení ošetřujícího týmu je možno u indikovaných případů pokračovat biologickou léčbou. Když je léčba u konce, v pravidelných intervalech ženy chodí na kontroly k onkologovi a také na mamografické či Uz vyšetření . Jsou sledovány, dispenzarizovány.
Psychická pohoda je základ našeho zdraví. Většinou se sami nedokážeme s nadhledem podívat, co je právě špatně u nás, co způsobuje, že jsme v chronickém stresu. Tím si oslabujeme imunitu. Proto bych vám doporučovala vyhledat odbornou pomoc , např. kineziologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11042
bolestivě mi tuhnou bradavky i v noci mě to budí
Odpověď: Dobrý den, vážená paní. Navštivte svého gynekologa. S pozdravem. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11040
Dobrý den, rok jsem kojila svoji dceru a už je to osm měsíců co ji nekojím. Prsa se kojením změnily, ale co mě trápí je, že levé prso je větší a pod bradavkou je mírný ďolík a prs má i jiný tvar, jak prso pravé. Nevím, jestli to můžou být i následky po kojení nebo jestli to může zmanenat něco jiného? A zda bych měla podstoupit nějaké vyšetření? Děkuji za odpověď.K.
Odpověď: Dobrý večer. Jediným správným a přínosným řešením je, absolvovat klinické a ultrazvukové vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11039
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat. Mamince/65let/ byla diagnostikována rakovina prsu. Duktální invazivní karcinom T1cN0Mx. 10.10.jí byla provedena ablace prsu a exentrace axily. Do toho druhý den po operaci maminka prodělala cévní mozkovou příhodu, ze které se pomaloučku dostává. Když jsem hovořila s jejím ošetřujícím lékařem tak prý ani ozařování ani chemoterapie nebude nutná. Ale mate mě tam to Mx, to znamená že metastáze není možné určit? Jediné co maminka nyní užívá je Letrozol. Co si o tom myslíte?
Odpověď: Dobrý večer. Vzhledem k tomu, že neznám další podrobnosti nádorového onemocnění , biologický stav vaší matky atd. , nebudu komentovat rozsah operace. MX znamená, že pravděpodobně nejsou nebo nebyla ještě hotova všechna vyšetření k určení stadia M a vyloučení metastáz. O následné radiaci a případně systémově léčbě se rozhoduje právě na základě kompl. stanovení TNM klasifikace. Akutní ohrožení života, kterým NCMP je, další léčbu, aspoń v tomto okamžiku limituje. Pokud operace byla dostatečně radikální, skutečně další lokální léčba nemusí následovat, což by v případě vaší matky, kdy se stav zkomplikoval NCMP, bylo s výhodou. I systémová léčba se musí přizpůsobit jejímu celkovému stavu. Věřte, že někdy méně, znamená více! Je třeba trpělivost a klid, to prospěje vaší mamince v tomto okamžiku nejvíce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11038
Dobrý den! Jsem v 19. týdnu těhotenství a již před pár týdny jsem zjistila, že mě více pobolívá okraj levého prsu (pod paží jako by uvnitř), zejména když si na toto místo sáhnu. Zkoušela jsem prsa prohmatat, ale našla jsem více různých útvarů, u nichž si nejsem jistá, zda jsou normální. Gynekolog mě také vyšetřoval pohmatem, nenašel - dle něj - nic neobvyklého, ale říkal, že je to s prsy v těhotenství složitější a pro jistotu mě poslal na UZ prsou. Chtěla bych se zeptat, zda je toto vyšetření zcela bezpečné vzhledem k probíhajícímu těhotenství.Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý večer. Ano, můžete být v klidu. UZ vyšetření je zcela pro vás i plod bezpečné. Citlivost by mohla být v této lokalitě způsobená přídatnou mléčnou žlázou, která se právě díky hormonálním změnám těhotenství doprovázejícím, může teprve manifestovat. Nijak by to vás, ani probíhající těhotenství neohrozilo.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11037
Dobry den,mam mam rozsahlou fibrocystickou dysplazii a v roce 2008 mi byl vyoperovan fibroadenom.Je mi 50 let a chtela bych se zeptat zda staci kontrola vzdy za 2 roky mamografem?Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte FC změny potvrzeny histologickým rozborem vzorku tkáně z vaší ml. žlázy, je to skutečně tak, jde o benigní- nezhoubný nález. Fibroadenom je běžný benigní-nezhoubný tumor vyskytující se v ml. žláze, neznamená pro vás zvýšené riziko. Přesto jsem raději, když v tomto věku ženy chodí na vyšetření každý rok. A to pro hormonální změny, které v období klimakteria, v nás probíhají. Jsme v tomto období křehké nádoby. Prevent. mamografické vyšetření je hrazeno pojiš´tovnami 1x za dva roky. V mezidobí si ženy vyšetření hradí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11036
Dobrý den,
moje mamka onemocněla rakovinou prsu ve 40 letech.
Mně je 34 let a byla jsem před druhým těhotenstvým
na ultrazvuku prsu.Jiné vyšetření jsem nepodstoupila.
Poradíte mi prosím,jak bych měla v péči o má prsa
postupovat dále?
Děkuji

Odpověď: Dobrý večer.Objednejte se na specializované screeningové pracoviště ke konzultaci a vyšetření. Po rozebrání podrobné rodinné anamnézy, bude uváženo, zda byste měla absolvovat genetické vyšetření. Dle výsledku je pak doporučen přesný algoritmus všech potřebných vyšetření k vašemu sledování. Velké zkušenosti s mladými ženami mají v Brně v Onkologickém ústavu a v Praze ve Fakultní nemocnici na Karlově náměstí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11035
Dobrý den,mohu užívat přírodní léky na klimakterium po operaci nádoru prsu - triple negativní nádor v roce 2008?
V tomto případě menoflavon s červeným jetelem.
Děkuji vendula
Odpověď: Dobrý večer. Každopádně i o nasazení přírodního preparátu by měl vědět váš onkolog. Pokud máte významné klimakterické problémy, pod dozorem specializovaného gynekologa a se souhlasem onkologa, můžete i krátký čas užívat subst. hormonální terapii. Podmínkou je, aby jste byla v kompletní remisi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11033
dobry den nasla sem si podkozni kulicku vedle bradavky je asi 5mm velka trocha to boli ale mam ji tam uz asi 5 dnu a vypada stejne
Odpověď: Dobrý večer. Pokud jste před menses, vyčkejte až odmentruujete a pak se teprve přešetřete, mohlo by jít pouze o rozšířený mlékovod podkožně uložený. Pokud změna nevymizí objednejte se na sonografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11032
Dobrý den,dnes jsem byla na vyšetření - sono prsů a axil. Paní doktorka mě vyšetřila, dala zprávu a neřekla nic. Následně jsem si ve zprávě přečetla toto . malá rezidua žlázy v HZK. Můžete mi, prosím, napsat o co se jedná? Předem děkuji. Zdenka
Odpověď: Dobrý den. Buďte v klidu, vše je v normě. Pokud by nebylo, určitě by vás vyšetřující upozornil a domlouval se s váma, co dále. Zdravím. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11031
Prosím vás, když je zvětšená prsní žláza tak, že tvoří větší bulku v prsu, velmi bolestivou na dotek, dá se chirurgicky odstranit? Nebo se musím spolehnout jen na nějakou léčbu prášky? Už nemůžu bolestí vydržet, bolest mi v prsu vystřeluje,dělá mi problémy vydržet vůbec v podprsence.Děkuji
Odpověď: Určitě se dá i část žlázy odstranit, nejlépe plastickým chirurgem, ale pozor, často nemusí odstranění části žlázy vůbec pomoci, častými příčinami bolestivých prsů můžou být změny od páteře!! Typické jsou pro to zejména vystřelující bolesti. Každopádně je vhodné vyšetření velmi zkušeným lékařem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11030
dobry den, na pravem prsu mam oteklinu ve stredni oblasti, citim pichlavou bolest hlavne pri velkem nadechu a pri urcite poloze, uz me to trapi 3 den, jelikoz posledni dobou casto posiluju mohlo by to byt zpusobene natazenim svalu nebo necim jinym??
Odpověď: Ano, je to pravděpodobně nervosvalová bolest v souvislosti s posilováním, nemusí s prsem vůbec souviset, vynechal bych posilování a počkal, kdyby to trvalo, jděte na sono k vyloučení jiných změn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11029
Dobry den.Velmi mne boli prave prso, ze spodu prsu jsem nahmatala kulate teleso,na dotek je silne bolestive.Jeste jsem zacala omdlevat,ale netusim,zda to souvisi.Lekar mne objednal az na pulku listopadu.Muzu si zatim nejak pomoct sama? Dekuji, Lenka.
Odpověď: S omdléváním to nesouvisí, změny můžou být hormonální, nelze vyloučit ani počínající zánět. Doporučuji ev. studený obklad, počkal bych do půlky listopadu, často se to do té doby samo zlepší. Toto není příznak nějaké závažné změny, nicméně, kdyby to trvalo, je lepší na vyšetření jít.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11028
Dobrý den,prosím co znamená po mamografickém vyšetření nález polosytý stín? moc děkuji
Odpověď: Žláza či jiné změny dělají na mamografii stín, je to jen popis obrazu, bez jiných souvislostí to není možné posoudit, je třeba vědět, jaký ten stín je, zda je ložiskový apod., každopádně důležitý je komplexní pohled zkušeného lékaře nejlépe screeningového centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11027
Dobrý den, pane doktore. Mám v levém podpaží uzlinu, která vypadá jako úzký váleček o délce cca 4cm. Objevila jsem ji asi před 3 měsíci. Není červená ani na omak nebolí. Občas mám však pocity lehkého píchnutí nebo mravenčení v oblasti podpaží, které po chvíli přejde. Mám se obávat něčeho závažného? Před nedávnem jsem prodělala lehčí virózu, v poslední době se v noci potím. Pocení přikládám spíše věku nebo stresům. Je mi 47 let, menstruaci ještě mám. Užívám antikoncepci Mirelle poslední 3 měsíce (po roční přestávce). Velice Vám děkuji za radu. Mirka
Odpověď: Počkal bych asi 14 dní, kdyby to bylo stále, je lepší jít na mamograf a sono, pro klid, pokud jste měla v poslední době mamograf, alespoň sono, žádanku by vám měl vystavit gynekolog či praktik, jinak přechodně větší uzlina je častá např. po virózách, bez jiné změny, hodně lidí má "svojí uzlinu", která se v podpaží občas zvětší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11026
Boli me na dotek prso za bradavkou,kde je i tvrda boulicka2cm.dle sono uz v poradku.bez antikoncepce 7let.pry je to dle sono jen prs.zlaza.me ale prso porad na dotek boli.nemuze mi na to pomoct nejaky pripravek,aby ta boulicka splaskla a prso nebolel0?dekuji moc
Odpověď: Asi to budou jen hormonální změny, boulička by se ale měla u těchto změn typicky měnit s menstruačním cyklem, pokud je pořád tvrdá, je vhodné pro klid sono opakovat. Jinak na bolestivá prsa pomáhá někdy přípravek Mastodynon, volně v lékárně,...jsou však ženy, u kterých prsy bolí, někdy pomůže i antikoncepci dát.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11023
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, mám diagnostikovanou rakovinu prsu, kde byl nalezen i nádor. V úterý 6.11.2012 mě čeká první chemoterapie. Dočetla jsem se, že konopí má pozitivní účinky při chemoterapií. Zmírňuje vedlejší účinky řady léčiv, především antikancerální chemoterapie a léčebné ozařování nádorů. Dále potlačuje nutkání ke zvracení, deprese, bolesti kloubů, páteře a některé psychotické stavy. Zajímalo by mě, co je na tom pravdy a zda konopí opravdu obsahuje takové látky, které jsou schopny tuto nemoc léčit či zmírnit. Děkuji P
Odpověď: Konopí u prsu: dosud se neprokázalo, že by mělo pozitivní efekt na prognózu onemocnění, ani se nepoužívá na mírnění příznaků, já bych asi s tím neexperimentoval, uvidíte, jak budete chemoterapii snášet, Řada žen léčbu dobře snáší, kdybyste s tím měla problém, hlaste to své lékařce, jsou většinou zkušení a poradí vám podle příznaků prověřené léky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11021
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné si nahmatat malou bulku - třeba velikosti 2mm (maligní), kterou pak sono vůbec nezobrazí, protože je na něj moc malá. Nebo platí, že to, co už jsme schopni sami prsty nahmatat, je ultrazvuk také vždy schopný zobrazit? Ultrazvuk by měl být citivější než pohmat nebo se pletu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: To, co je hmatné, ultrazvuk vidí (může to být ale jen např. zbytnělá žláza), ultrazvuk vidí ale také často změny, které hmatné nemusí být, například v hloubce prsu. Jinak ve středním věku se vždy přidává ještě mamografie, ta se na prsy dívá ještě jiným způsobem, vhodně se kombinují. U vás vzhledem k věku se ale dělá obvykle jen sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11020
Dobry den,po USG vysetreni mam v lavom prsniku nasledovny nalez :parcialna transformacia zl.parenchymu, v HLQ anecho lozisko 14,4 x 12 mm, stena zvyraznena s dorzalnym zosilenim splyva s anecho loziskom 4,8 mm.Solidne loziska nepritomne.Koza, podkozie primerane vyznacene.Axilla volna. Zaver:prechodny typ prsnikov, v LP pritomne cysty,progreduju,stena vyrazna.BI RAD 3.Viete mi prosim dat stanovisko k danemu nalezu a radu co mam robit? Dakujem
Odpověď: Je to nález složitý, skoro literární dílo :-) , popisuje však běžné a většinou nevýznamné změny, cysty. Paní doktorka byla opatrná a doporučila raději kontrolu. Jinak se s cystami, pokud jsou typické, nic nedělá, když cysta zlobí, může se pod sono odsát. Obyčejná cysta nemá vyšší riziko vzniku nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11019
Dobrý den,
v posledních dnech mě začly docela pobolívat prsa, neni to nijak moc, ale i tak mě to trochu znervoznilo. Byla jsem i nedávno na preventivní prohlídce u gynegologa a bohužel jsem mu nic neřekla, jelikož jsem se bála. Myslíte si, že bych se měla objednat někam do mamacentra? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Takto se projevují změny hormonální nebo od páteře, kdyby vás to trápilo, jděte pro klid na sono do mamocentra. Pokud by se obtíže měnily s cyklem, byl bych v klidu, jde o změny hormonální, v tomto věku časté, někdy i při antikoncepci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11018
dobry den od roku 2010 mam v lavom aj pravom prsniku fibroadenom nepocitovala som ziadne bolesti.ale teraz mesiac kojim a posledne 4 dni ma strasne bolia prsniky vzdy po kojeni presne tam kde mam tie fibroadenomy chcela by som sa opytat ake su rizika ked budem dalej kojit?? nechcem sa vzdat aj napriek bolestiam kojenia.nema to vplyv na mlieko alebo ze by sa zmenil fibro na zhubny nador??dakujem za odpoved
Odpověď: Pravděpodobnost zvrhnutí fibroadenomu je malá, podobná jako normální žlázy, také bolest není příznakem nějaké závažnější změny, nejspíše jen nahromadění mléka či počínající zánět. Podle mne není důvod, abyste přestala kojit, přestávat kojit by byla naopak chyba, mléko by se hromadilo. Kdyby se to horšilo, navštivte lékaře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11015
Dobrý den, pokud prosím o vysvětlení co znamená zpráva ze screeningového vyšetření, a nezeptala jsem se, co přesně obsahuje zpráva,K: Prsy symetrické, kůže, dvorce, bradavky bez patologických změn vícečetné benigní prominence žlazového charakteru bilat. RTG oba ST: přiměřená involuce ml. žlázy, bez podezřelých mikrokalcifikací, nejsou známky svědčící pro ložiskové postižení. Stac. nález intramam.LU sin bez nové denzity Sh luk benig. kalcifikací vlevo. Z: přiměřená involuce ml. žlázy. Tabar I. BI-RADS 1 Děkuji M. M
Odpověď: Je to popis normálních prsů, lékař nic špatného neshledal. Můžete mi napsat, odkud ten nález je? Jen by mě zajímalo, kdo píše takto poměrně složité nálezy.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11014
Dobrý večer, dneska jsem si našla v podpaží malou bulku která bolí. Mám týden po porodu a kojím. Prsa mám samozřejmě hodně nalité. Nechci zmatkovat, prosím o radu mám ihned zítra navštívit lékaže gynekologa?
Děkuji za odpověď.
S.
Odpověď: Jak to píšete, tak to pravděpodobně na nic podstatného nevypadá - pokud je povrchně, je to zpravidla zánět potních žlázek, léčit pak místně - obklad ze šalvěje apod, pokud je v hloubce, může to být větší uzlina, případně i část žlázy, která někdy do podpaží vystupuje. Já bych počkal, jak se to bude dál vyvíjet, pokud by to bylo stejné i tak po 14 dnech, bylo by dobré to lékaři raději ukázat, stejně tak, když by se bulka zvětšovala.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11013
Dobrý deň!
V lete som prekonala silný zápal potných žliaz keď som mala upchatú potnú žľazu až natoľko, že som sa pod ľavým podpazuším vôbec nepotila a doteraz sa potím menej. Zostala mi však "hrčka", ktorá je občas dosť bolestivá, ale podľa nálezu SONO sa jedná o absces a bolo mi povedaná, že sa dá odstrániť len chirurgicky.
Chcela by som sa spýtať či môže prejsť do nádoru prsníka, resp. vplýva nejak na prsník? Môžem sa spomínaného abscesu "zbaviť" aj inak ako chirurgicky? Hoci som mladá bojím sa nádoru prsníka.
Odpověď: Pokud je skutečně abscres, je na místě jej otevřít či odsát, aby se hnis dostal ven, měl by se pak zcela zhojit, samozřejmě se může "otevřít" i sám, ale když ne, je na místě to řešit chirurgicky. Nádor prsu od abscresu rozliší zkušený lékař spolehlivě na sono. Abscres není stav, který by byl z hlediska vzniku nádoru rizikový.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11011
Dobry den, prosim o Vas nazor: 4 jehl.punkce vsechny pokroucene. Prevazuje malo bunec. vazivo, ojedinele aciny s okrsky lymfoplasmocyt. zanetl.celulisace. okrsek nodularne usporad. densniho kolagen.vaziva, nekolik drobnych tubulu a skleroticke aciny sklerosuj.adenosy. V okoli loziska chronic zanet. celulizace. Zaver:benigni nalez charakteru fibrosni mastopatie a sklerosujici adenosy, chronicky zanet bez vazby na zlaz. struktury. Kolerujte s klinikou, zda vzorek reprezentativni, pri suspekci opakujte odber.Doporucen vit. E, Mastodynon,sono za tri mes.
Odpověď: Jsou to jen z hlediska rizika rakoviny nepodstatné změny, hormonálně podmíněné se zánětlivou složkou, která je často, obvykle tam, kde uzel bolí. Vše závisí na tom, z jakých míst lékař vzorky vzal, pokud z různých (což předpokládám), byl bych asi v klidu. Patolog se trochu jistí v závěru nálezu, kdyby byl pohmatový nález nějak podezřelý, doporučuje odběr opakovat, což je správný přístup, pro jistotu. Každopádně sono s odstupem je jistě na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11010
Dobrý den, již od roku 2001 kdy jsem si nahmatala bulku v prsu jsem každý rok kontrolována. Výsledek byl 2-BIRADS benigni. Až včera mi lékařka ozmámila. FCM s výraznějším nálezem vlevo,kde jsou zahuštěné cysty a mikrokalcifikace. Mám se bát rakoviny? Mám Crohnovu nemoc a jsem na biologické léčbě. Proto ani po psychické stránce na tom nejsem nejlépe. Děkuji
Odpověď: BIRADS 2 znamená benigní (nezhoubný) nález, což je také fibrocystická mastopathie, jen jinak vyjádřená, tedy se podle lékaře nic neděje. Mirkokalcifikaceč jsou většinou také jen projevem nezhoubné změny, vždy však závisí na lékaři, jak je zhodnotí. Předpokládám, že chodíte na akreditované pracoviště - tam by měli být lékaři dostatečně zkušení, kdyby měli nějaké podezření či byl nález nejednoznačný, volili by další vyšetření, například biopsii jehlou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11009
dobry vecer chcem sa spytat priatelka kojila dostala zapal prsnika nahmatala si aj v podpazusi gulicku alebo uzlinu chceme sa spytat ma implantaty silikonove prsia moze to mat nejkaky vplyv pri zapale mozu sa nejkaym sposobom poskodit? za odpoved vopred dakujem
Odpověď: Implantáty se při zánětu nepoškozují, při zánětu je zvětšení uzliny v podpaží obvyklé, nic to neznamená, důležité je, aby později s odstupem po zánětu zduření vymizelo. Pokud ne, je vhodné raději udělta sono prsu a podpaží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11008
Dobrý den, prosím vás, jak probíhá coro biopsie. Pracuji s tělesně a mentálně postiženými dětmi. V jeden den 7.11. mám absolvovat mamograf a hned za dvě hodiny po něm coro biopsii za pomoci sona. Mám v levém prsu pohyblivý útvar 2,5x2 cm. V předchozí poradně kam jsem docházela od r. 2008 se jednalo o fibroadenom. Nyní jsem změnila poradnu a paní doktorka si chce pomocí coro biopsie ověřit, že se opravdu jedná o fibroadenom.Děkuji za odpověď. Krásný den. H.
Odpověď: Core biopsie je v rukách zkušeného lékaře relativně jednoduché a rychlé vyšetření. Formace se najde na sono, místo vpichu se označí,místně umrtví a udělá se malé naříznustí kůže. Pak se pod sono zavede speciální jehla k ložisku a odebere se několi vzorků - jehla do ložiska vystřelí asi o 1 cm a tkáň uřízne. Odběr se opakuje několikrát, až je vzorků dostatek. Vyšetření může být lehce nepříjemné, vnímání je vždy individuální, většina žen pak říká, že si to představovaly mnohem horší. Po výkonu se jde domů či do práce, ten den se vyvarujte extrémní vyzické zátěže (aeribik apod.). V současné době probíhá moderní diagnostika "na jistotu", je mi bližší přístup nové paní doktorky, je lepší mít stoprocentní jistotu, o co jde, než určitou (i když zde malou) míru nejistoty...Tedy i já bych core biopsii pravděpodobně doporučil.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11007
Dobrý den, mohu poprosit o Váš názor?Po dobu 2 let mě pobolívá levé podpaždí až k bradavce. Již 10 dní mne bolí znova intenzivněji- na dotek velmi píchá a bolest se táhne do bradavky(nejvíce na levé straně od ní), tentokrát mi bolest jde až na žebra zhruba v šíři ňadra. Jsem 4 roky po augmentaci bez komplikací. Popsaná místa jsou oteklá, zduřelá. Děkuji předem za odpověď - P.
Odpověď: Příčiny bolestivostí prsů jsou různé, rakovina bolí jen vzácně. Nejčastěnšjí jsou obtíže od páteře (obtíže nesouvísí s cyklem, vycházejí často z podpaží, je citlivé i mezižebří mimo prs a u hrudní kosti aj.) a změny hormonálně podmíněné. Tolik obecně, u vás jde nejspíše o prsní příčinu, bylo by však dobré sono k vyloučení jiných změn.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11006
Dobrý den,byla jsem na sonoUZ s bulkou v prsu,dr.mi řekla,že to je jen prsní žláza.Nikdy jsem takovou bouli v prsu neměla, zmizí to?Primář se domníval,že jde o cystu.Na UZ doktorka nic neviděla a hned mě odbyla, že to je prsní žláza.Je to možné? Viděla by tam spolehlivě bulku?žádný útvar tam patrný nebyl.tak se bojím,zda to udělala pořádně,byla fakt nepříjemná už jak jsem přišla:o/
Odpověď: Cystu nepozná lékař pohmatem, je vidět jen na sono, sono je tady spolehlivé, pokud chodte do centra, pak má lékař zpravidla na sono dostatečné zkušenosti a nemýlí se. Ve vašem věku je nejčastější bulkou v prsu hormonáklně podmíněné zduření žlázy. Více nemůžu říci, když jsem vás nevyšetřoval.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11005
Dobrý den,chtěla bych vědět co znnamená že mám vápník v prsu.
Děkuji H.
Odpověď: Jsou to sražené částečky vápníku v prsu, tak zvané kalcifikace. Ty se tvoří při různých změnách, většinou nepodstatných, jak jsem již psal, o kalcifikacích jsou tlusté knihy. Jen minimální část z nich může být projevem vysšího rizika či dokonce přednádorového stavu, to ale posoudí jen odborník - lékař radiolog mamodiagnostik.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky