MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 10127
Dobry den chci se jen zeptat. obdrzela jsem zpravu z mammacentra ze vysledky biopsie kterou jsem podstoupila jsou pozitivni. Pristi tyden jsem objednana na onkochirurgii a v te zprave je napsano, ze je to karcinom typu GR 2? Tak se chci jen zeptat, co tento typ znamena. Dekuji moc za odpoved Rasslova
Odpověď: Jde o nádor střední rychlosti růstu, důležité pro léčbu jsou i další parametry, jako stav receprotů apod. Podrobná klasifikace je důležitá, aby se nádor dobře zvládnul, je dobré léčbu šít na míru, ne každý nádor je nejlepší hned operovat, někdy je výhodnější dál před operací ještě hormonální či chemickou léčbu (neoadjuvantní), aby se nádorové buňky ještě na místě oslabily či dokonce zničily. V současné době se drtivá většina nádorů prsu dá úspěšně léčit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10126
Dobry den, mam tyden po porodu (druhe dite. Plne kojim, vcera jsem si nahmatala v podpazi zvetsene uzliny. Chci se zeptat zda je to normalni, ja se domnivam, ze by to mohlo byt hormonama. Chci se jen ujistit zda to tak je. Prsa me neboli, tak zanet by to snad znacit nemelo. Dekuji za odpoved
Odpověď: Odpověď nemůže být jednoznačná bez vyšetření, závisí, jak velké uzliny to jsou, lehce větší uzliny můžou být normální. Pokud jsou však velké, je vhodné raději provést ultrazvuk prsu a podpaží.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10125
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na to,když jsem byla minulý týden na vyšetření mamografem i sonu a výsledek byl dobrý,jen malý fibroadenom a paní doktorka mě doporučila další kontrolu až za rok.Není to dlouhá doba,když doposavad jsem chodila co půl roku?Nemůžeme něco zanedbat? Děkuji vám
Odpověď: Každý případ je jiný a pro lékaře, který vyšetření neprováděl, je obtížné se vyjadřovat, Pokud obraz byl typický a už se řadu let nemění, rok stačí, když jde o nový záchyt, volí se další kontrole tak za půl roku, rozhodně nemá cenu dříve (s vyjímkou, kdy budete mít problémy). Kdyby se útvar měnil či zvětšoval, pak je metodou volby biopsie pod ultrazvukem, pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10123
Dobrý den pane doktore,jsem po chir.zákroku(odstran.mlékovodu z prsu),histol.nález: fibrocyst.změny s vícečetnými ložisky intraduktální epiteliální hyperplázie bez atypií,apokrinní metaplázie a tubulární adenózy. Mal.nádor.sruktury nezastiženy.Mám prosím dotaz:mohou se mi papilomy v prsu tvořit díky nepoměru mezi nadměrným působením estrogenů oproti ztrátě progesteronu?(Je mi 50 let a mám příznaky menopauzy).Děkuji
Odpověď: Jde o struktury podobné papilomům, mají jen nepatrně vyšší riziko a nález je v tomto směru příznivý, asi byla sekrece, měla by se výkonem vyřešit. Změny jsou ve své podstatě hormonálně podmíněné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10122
Dobrý den,

mám v prsu nezhoubný nádor a mám s ním jít na operaci na vyjmutí. Chtěla jsem jen vědět jak taková operace probíhá. Vím, že půjdu na jednodenní pěči a ještě ten den půjdu domů.

Děkuji za odpověď


Žáčková Markéta
Odpověď: Divím se, že Vám operatér podrobně vše nevysvětlil, je to jeho povinnost, různá pracoviště můžou postupovat rozdílně, někde je krátká celková narkóza, jinde výkon prováději jen v místním znecitlivění, zhruba kolem 10 dne se vyndavají stehy. Nekde stehy vyndavají až po 14 dnech. Každopádně je výkon buď zcela ambulantní nebo s jednodenní hospitalizací.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10121
Dobry den, prosim vas co znamena laicky tento vysledok biopsie? benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo)dakujem velmi pekne
Odpověď: Jde o hormonálně podmíněné změny, nezhoubné, kde je určitá nerovnováha mezi jednotlivými složkami žlázy. Není to nic závažného, celkem běžný nález, riziko vzniku nádoru je nepatrně vyšší, ale ne výrazně, nejde o přednádorový stav.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10117
Děkuji za odpověď na Dotaz č.10115. Svou otázku jsem myslela trochu jinak. Vím,že některé látky se onkologickým pacientům nedoporučují, chtělabych si jednoznačně ujasnit, které to jsou. Jsou to NĚKTERÉ vitamíny, myslim např. B12 atd. Jsem typický příklad pacienta, kdy medicína jásá nad výsledky, ale je to těžko k životu. Nedovedu si představit, že bych jen odevzdaně trpěla, jak mě ten Tamoxifen a Zoladex drží v nemohoucnosti.Proto hledám, co můžu sama ovlivnit, například stravu, ale nechci udělat chybu a v koncentrované formě konzumovat něco, co vlastně neprospívá.Děkuji MM
Odpověď: Ještě tedy k potravinovým doplňkům a vitamínům, je možné např. multivitamín se stopovými prvky, řasy- Chlorella, Koenzym Q, v podstatě ale nic z podpůrných preparátů, které jsou v lékárnách a jsou schválené , neublíží. Brát vitamíny řady B a ac. folicum (pokud není prokázaný deficit) nemá smysl. Jak jsem ale psal, základem musí být vyvážená strava, tam by mělo být všechno potřebné.

Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10116
Dobrý den.Náhle se mi objevil otok na levém prsu.Začla jsem cítit jakési "bodání" a svědění.Pod kůží cítím jakousi zatvrdlinu.Toto nastalo během pár dnů.Je mi 43 let a mám dvě děti.Před tím jsem nikdy problémy neměla.
Odpověď: Počkal bych týden, může jít o počínající zánět, pokud by se to horšilo či to trvalo, je dobré jít k lékaři a případně pak provést raději další vyšetření, ve vašem věku mamografii a ultrazvuk, pro jistotu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10115
Dobrý den, jsem 2 roky po levostranné ablaci a odstranění uzlin. Následnou chemoprevenci špatně snáším, jsem plně invalidní. Všechny nálezy jsou naštěstí negativní, ale hledám nějaký zdroj pro zlepšení vitality. Kterým vitamínům a potravinovým doplňkům se mám vyhnout? Které vitamíny řady B, případně ac.folicum nejsou vhodné? Chtěla bych zkusit zelené řasy a superfoods, ale nechci udělat chybu. Děkuji M.Mildeová
Odpověď: Jsem přesvědčen, že mnohem lepší je pestrá strava s dostatkem ovoce a zeleniny, zejména listové, denně saláty, omezit tučné a červené maso, jen 1-2 x týdně, místo toho ryby, skvělá je brokolice. Obedně jsou doplňky stravy z lékárny často více marketing..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10114
Dobrý den,kojila jsem bez problémů obě děti 17 a 5 let.Syna jsem přestala kojit před 4 lety,ale stále při zmačknutí bradavek vytéká malé množství mléka,tekutiny.Při vyšetření prsů jsem nenahmatala zvlášť velkou bulku,jen zduřelé ml.žlázy.Žlázu u jednoho prsu jsem při kojení vždy měla tak nalitou,že jsem musela ledovat podpaží,že kterého mi mléko vytékalo při zmačknutí.Objednala jsem se na na ultrazvuk prsů do nejbližší poradny a mám obavy z výsledku. Chci se zeptat, zda výtok z prsů musí jednoznačně znamenat výskyt nádoru.
Odpověď: Takto se rakovina neprojevuje, jde s největší pravděpodobností o běžné hormonálně podmíněné změny, u řady žen mléčná sekrece přetrvává i roky. Ultrazvuk pro klid bych doporučil, vhodné by bylo ještě vyšetření krve k vyloučení vyšší hladiny jednoho hormonu, prolaktinu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10113
Dobrý den,našla jsem si na levém prsu na straně sněrem k podpaží tvrdou bulku.Můj gyn.mě poslal na krev že prý to bude zánět.Ten se nepotvrdil.Teď dr.váhá zda mne poslat na mamograf.Bojím se,myslíte že mám trvat na mamografu?V rodině máme dost případů rakoviny,ale ne prsu.Děkuji Jana
Odpověď: Pokud to trvá, doporučil bych určitě mamografii a ultrazvuk prsu a podpaží, k vyloučení podstatné změny, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10112
Vážený pane doktore!V poslední době pozoruji hnědý výtok z jedné bradavky..Jedná se o závažné onemocnění?Děkuji za odpovědˇ
Odpověď: Pokud jde jen o malou kapičku po usilovném stlačování bradavky a dvorce, nejde zpravidla o nic podstatného, jen hormonální změny. Pokud je sekretu hodně, špiní vám např. prádlo, je dobré jít k lékaři, může jít i o výtok s krví, pak se provádí zpravidla speciální vyšetření, duktografie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10111
Prosím,po 3.mi vyjmuli ve FNKV podezř.ložisko,výsl.negat:florid.intradukt.epit.hyperpl.,hydradenoidní metaplaz.,skleroz.adenoza,mikrokalcifikace,zachov.řada myoepitel.elementů,intrakanalik.fibroadenom.Jedná se o prekancerozu?Ložisko s morfolog.z předchozí biopsie nenašli.Děkuji
Odpověď: Je třeba posoudit kompletnost odstranění celého ložiska, resp. jestli to, co bylo na MMG a US podezřelé, bylo odstraněno, což musí operatér ve spolupráci s diagnostikem, ve FNKV jsou však zkušení. Výsledek znamená vyšší riziko vzniku karcinomu, ale ne velmi vysoké, nejde o přímou prekancerózu. Je však nutné pravidelné sledování.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10108
Dobrý den.(Muž) 21 let.Mám takový problém,už asi od 14 let mám nafouklé bradavky.Byl jsem u endokrinologa.I na mamografii a gynekomastie to nebyla.Mám je hezký jen třeba ve studené vodě nebo,když si je chvíli třu.Pak se zas vrátí do původního stavu.Popravdě je můj největší a jedinej komplex.Cvičím 5 let,stravuji se dobře,ale i tak mám problem si v létě vyslíct tričko,děkuji za případnou odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

pokud byla vyloučena gynekomastie (tj. rozšíření prsní žlázy u mužů), jedná se zřejmě o takový tvar bradavky. Opravdu mě nenapadá co s tím, snad se obrátit na plastického chirurga, pokud Vám tento stav tolik vadí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10107
Dobry den.Som triple neg T1NOMO po operacii prsnika.chemo 8x za sebou,oziare 19x.Teraz idem na 12 oziar.Moja otazka-mozem chodit po slnku? Opalovat sa je teraz premna vhodne? Milujem slnko. Môj onkolog mi odpovedal,ze ano.Tak teraz neviem.Aka je moja prognoza do buducna? Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

opalovat a pobývat na sluníčku jistě můžete. Jen by jste se neměla vystavovat slunci tak, aby Vás to unavovalo, prostě by jste měla šetřit svůj imunitní systém a nezatěžovat jej např. vyčerpávajícím sluněním či dokonce spálením pokožky nebo celkovým přehřátím těla.
Pokud jde o Vaši prognózu, je dobrá, nádor byl malý a včas zachycený a nebyly postiženy lymfatické uzliny. U triple negativních nádorů je nezbytná chemoterapie, na kterou tyto nádory obvykle velmi dobře reagují.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10106
Dobry den. Som po operacii prsnika T1NOMO triple neg.,mala som 8chemo, teraz chodim na oziare19 spolu.Mam pocit ,ze mi opuchaju nohy okolo kotnika z obidvoch stran.Moze to suvisiet s mojou dg,?Na ake vysetrenie by som mala ist? Pocas chemo som pribrala 7kg.Moj onkolog mi odpovedal, ze opuch je z chemo,ze teraz mi vsetko steka do nôh.Mohla by som opät ziskat svoju pôvodnu vahu? Dakujem
Odpověď: Dobrý den,

otoky nohou nejspíše opravdu souvisí s podávanou chemoterapií. Po vysazení chemoterapie by se stav měl upravit. Na všechny komplikace ale upozorněte Vašeho onkologa, který by Vám měl poradit v tomto nejlépe.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10105
Dobrý den,před 4měsící jsem byla na mammo vyšetření,nad výsledkem musim přemýšlet a proto bych ráda znala Váš názor.Mammo Tabár V,sono-pravidel.echost.v obou prsech,v pravém prsu výraznější okrsek žlázy 20x6mm benig.vzhledu,nachází se mezi vnějš.kvadráty.
Tento nález je i hmatatelný.navštěvuji akredi.centrum,bohužel byla moje chyba,že jsem se nezeptala na pro mě nejasnou,ohledně nálezu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela v pořádku. V pravém prsu nalezl při ultrazvukovém vyšetření lékař jen výraznější žlázu, nenalezl nic, co by se zdálo být podezřelé a vyžadovalo kontrolu nebo biopsii. Takže můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10104
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou ohledně vysvětleníoboustranně počínající redukce parenchymu s částečnou tukovou evolucí, v pravo bkíže ZKK mírně neostré densní ložisko 18x16mm nalez z screenigu a z uz prsů oboustranně smíšené echogenní parenchym,vlevo bez ložiskových změn.Vpravo v ZKK tři cysty 5-15 mm.Ráda bych se informovala,jestli se něco děje a jak se to dá popřípadě léčit.Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný den.
Odpověď: Dobrý den,

lékař u Vás v pravém prsu nalezl tři malé cysty. Cysty jsou nezhoubným nálezem v prsní žláze. Jste v pořádku a nepotřebujetre žádnou léčbu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10103
dobry den mam dotaz, pocituji na hmat i snad okem zvetseni jednoho prsu. co bych mela udelat?? dekuji za odpoved. je to nejak zavazna vec?? snad je i to vetsi tuhsi
Odpověď: Dobrý den,

je dobré zajít s tímto problémem ke gynekologovi nebo do prsní poradny, lékař Vám vystaví žádanku na vyšetření ultrazvukem, mamografii při nejasném nálezu můžeme doplnit. Na vyšetření je dobré se objednat na některé ze scr. center - seznam center je na těchto stránkách.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10102
Prosím o odpověď na otázku, zda může ženě od 45 let věku vystavit žádanku a odeslat ji na screeningovou mammografii (v intervalu 1x za 2 roky) také lékař jiné odbornosti než jenom její registrující praktický lékař nebo gynekolog? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

ano to může, např. chirurg nebo onkolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10101
bilat symetr. obraz prsníkov, koža do hrubky 0,18cm, podkožie a ligg Cooperi negat,bilat prevažuje fertilná žľaza hyperechogennej textury.dukt.do 0,16cm.ložiskový nález nezistujem axilly negat BIRAD - S1 môžem byť pokojná alebo niečo nieje v poriadku?
Odpověď: Dobrý den,

můžete být naprosto klidná. Váš nález je negativní, nezhoubný, je úplně v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10100
Dobrý den, mamce se na prsu udělal červený flek a malinko vystupuje do prostoru, uprostřed je malý tmavší flíček. je objednaná na mamograf až za 3 týdny. Prosím, můžete mi poradit, co by to mohlo být? děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se nejedná o nic závažného, může se jednat jen o změnu na kůži (drobný furunkl).

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10099
Už mesiac pociťujem na hornom okraji prsníkového dvorca na ľavom prsníku pichľavú bodovú bolesť ( ako pichnutie špendlíkom). Bolesť sa aktivuje dotykom alebo aj pri prudšom pohybe.Absolvovala som palpačné, UZ aj mamografické vyšetrenie.Všetko bez pozitívneho nálezu.Teraz mám užívať Mastodyn. Menzes mám ešte pomerne pravidelný (26-28 dňový cyklus, 5 dní, krvácanie okrem 2. dňa slabé).Čo môže byť príčinou pichľavej bolesti?
Odpověď: Dobrý den,

všechna vyšetření jsou bez nálezu, příčina potíží není jistě závažná. Může se jednat i o bolesti, jejichž původ je v oblasti krční či hrudní páteře. Mastodynon Vám neuškodí, ale poraďte se i s neurologem event ortopedem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10097
Dobrý večer, mám jeden doatz....loni 16.6.2011 mi můj gynekolog napsal zádanku do MAmma Centra v Olomouci, ae bohužel nevím, jak dlouho tato žádanka platí, nejsem z Olomouce, tak je pro mě těžké se tam dostat.Chtěla jsem se zeptat, zda je možné se nějak objednat přes internet, nebo stačí, když přijedu a domluvíme se osobně.Jedná se o OP prsu-zmenšení ze zdravotních důvodů-bolest zad.Na svůj věk mám poměrně velká poprsí a osobně mi to vadí v různých věcech a omezuje mě i po zdravotní stránce.Předem Vám mockrát děkuji za Vaši odpoveď.
Odpověď: Dobrý den,

před plastickou úpravou prsů je vhodné u Vás provést ultrazvukové vyšetření prsů . Vaše žádanka je stále platná. Objednat se můžete až v krátké době před operací (třeba měsíc) na číslech 731 613 485 nebo 585 204 386. Žádanku si prosím vezměte s sebou. Termíny vyšetření po objednání jsou krátké (do 7-14 dní).

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10096
Dobrý den,

před dvěma měsíci mi bylo při UZ vyšetření prsů nalezen útvar pravděpodobně fibroadenom. Byla mi udělaná biopsie (protože se útvar zvětšil)a závěr je části mléčné žlázy, pravidelné stavby s ložisky fibrosy perilobulárně. Struktury typické pro fibroadenom v odběru nejsou patrny - v core-cut mléčné žlázy s lož. fibrosy klasifikace ICDO-2 MKN-10. Za tři měsíce jsem znovu objednaná na UZ. Může to znamenat něco vážnějšího. Předem moc děkuji za odpověď. J.S.
Odpověď: Dobrý den,

neznamená to nic závažného a výsledek biopsie je nezhoubný. Nejedná se u Vás o fibroadenom, ale o ložisko fibrózy (tj. vaziva). Nález fibroadenomu nebo ložiskové fibrózy je benigní =nezhoubný, lékař si chce nález zkontrolovat ultrazvukem, což je v pořádku.

pěkný den Houseková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10094
Dobrý den,
Prosím vás o vysvětlení nálezu. Jsem vyděšená k smrti,pan primář se mnou o tom nemluví,řekl,že to může být cokoli. Děkuji vám.
Vyš. mamografie-pruhovité nodulární hutná kresba žlazových tělěs,stranově symetrická,nahloučená v ZKK samostatný útvar nelze ohraničit.Kožní vrstvy nejsou rozšířeny.Kalcifikace patrny nejsou.Uzliny do 20mm v pravé axile,částečně zachycené.
Tab. IV kategorie 0

sono-vlevo na rozhraní HKK útvar podobného vzhledu fibroadenomu vel.9x6x5 v jeho blízkosti drobná cysta 3mm
kategorie 2
Děkuji vám za vysvětlení. Ivana
Odpověď: Dobrý den,

vyděšená být při tomto nálezu jistě nemusíte. Lékař, který Vás vyšetřil, nalezl v levém prsu nezhoubný útvar velikosti 9 mm, nejspíše tzv. fibroadenom, a nález uzavřel jako benigní=nezhoubný. Rovněž drobná cysta je nezhoubným nálezem v prsní žláze. Takže nevidím žádný důvod k panice, možná jste lékaři dobře neporozuměla, pokud se rozhodl, že nález nebude kontrolovat ani bioptovat, nemá žádné pochybnosti i o jeho nezhoubné povaze.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10093
Dobrý den, při samovyšetření prsou pozoruji při zmáčknutí bradavky kapičku mléčného výtoku. Užívám již osm let hormonální antikoncepci(nyní dva roky EVRA). Měla bych být znepokojená? Jiné změny nepozoruji. Za odpověď předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o hormonálně podmíněnou sekreci, znepokojená být nemusíte. Pokud by se mléčná sekrece stupňovala, bylo by dobré vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu (provede Váš gynekolog). Pokud by sekrece byla např. krvavá, je nutné zajít do screeningového centra a poradit se s lékařem ohledně dalšího postupu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10092
Dobrý den. Je možné, aby žena nyní podstoupila plánovanou léčbu štítné žlázy formou radiojodu, když prodělala před 11 lety augmentaci (zvětšení prsů, implantáty)? Radiojod se podává formou kapsle a má se potom ukládat ve štítné žláze - není možné, že podáním radiojodu dojde k ukládání radioaktivity v implantátech, popř. že se implantáty poškodí? Při hospitalizaci mají probíhat různá screeningová vyšetření na měření radioaktivity v těle, může to mít negativní vliv na implantáty? Nezvyšuje se potom riziko rakoviny prsu? Je nezbytné lékaře o této předchozí operaci informovat?
Odpověď: Dobrý den,

léčba štítné žlázy podáváním radiojodu neovlivňuje nijak implantáty, radioaktivita se v nich "neukládá" ani nemůže dojít k jejich poškození ani ke zvýšení rizika pro rakovinu prsu. O předchozích operacích - nejen pokud jde o implantáty- je vždycky dobré lékaře informovat, ale ne z důvodů, o kterých uvažujete.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10091
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda jsem v nejakem riziku (a event. % jakem), kdyz sestra meho otce prodelala nador prsu (bylo ji tusim ani ne 50 let), podstoupila chemoterapii, nastesti je vylecena. Je mi 30 let, neuzivam hormonal. antikoncepci, doporucili byste mi event. UZ preventivni vysetreni, event. dale v jakem pravid. casovem intervalu. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o Vaši tetu a pokud se v rodině nevyskytl případ rakoviny prsu nebo vaječníku alespoň u dvou přímých příbuzných (tj. Vaše matka,babička, sestra) a nebo u jedné přímé příbuzné v mladém věku (pod 40 let), tak u Vás riziko pro rakovinu prsu zvýšené z důvodů rodinné anamnézy rozhodně není. Důležité je ve Vašem věku pravidelné provádění samovyšetření prsů 1x měsíčně a pokud se chcete nechat vyšetřit před 40. rokem, tak doporučuji ultrazvukové vyšetření, které se hradí (stojí asi 300,-Kč, žádanku nepotřebujete).

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10090
Dobry den,nedavno jsem si nahmatala nekolik malinkych boulicek pod bradavkou velikosti hrasku nektere jsou i mensi prsy jsou citlive nekdy bolestiva .horecky nemam obcas vytok z bradavky tak jednou do mesice ...svedeni je kazdodenni ..muze se jednat o prednadorovy stav ?je nutno s timto jit k lekari je mi 36let a jsem 2 roky po porodu dekuji za odpoved Lucie
Odpověď: Dobrý den,

bylo by vhodné provést u Vás ultrazvukové vyšetření prsů, které si lze i zaplatit (pak nepotřebujete žádanku) na některém ze screeningových center. Žádanku na vyšetření Vám může vystavit také Váš gynekolog. Na screeningovém centru by bylo dobré se poradit s lékařem ohledně výtoku z bradavky. Většinou se jedná o hormonálně podmíněnou sekreci, ale pokud je př.výtok krvavý, tak se provádí další vyšetření. Svědění nebývá příznakem rakoviny prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10089
Dobrý den,
Chtěla bych se u Vás objednat na preventiví screeningové vyšetření, ale ráda bych se nejprve optala na Váš názor. Je mi 32 let a žádné preventivní vyšetření prsou jsem zatím neměla. Uvažuji o tom hlavně kvůli rodinné zátěži - babička z matčiny strany zemřela na rakovinu prsu, věk bohužel přesně nevím, domnívám se, že kolem 55-60 let. Maminka zemřela ve 49 letech na rakovinu vaječníků.Chtěla bych se zeptat, jestli preventivní vyšetření v mém věku s touto rodinnou anamnezou doporučujete, případně jaké, např mamografické či jiné?Moc děkuji.S pozdravem,Zuzana Juřková
Odpověď: Dobrý den,

riziko pro rakovinu prsu u Vás může být vzhledem k rodinné anamnéze zvýšené. Můžete se k nám objednat na ultrazvukové vyšetření a další věci ohledně Vašeho rizika vyřešíme při Vaší návštěvě. Riziko pro rakovinu prsu stanovuje genetik a míra rizika pro rakovinu prsu (uvádí se v procentech) pak určuje další kontroly (ultrazvukem, mamografií event i magnetickou rezonancí). Vše Vám u nás vysvětlíme.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10088
Dobry den, chodim do prsnikovej poradne, nakolko mi na sone pan docent zistil lozisko adenozy. Po 3poradni mi urobil biopsiu z vysledkom Benígna dysplázia prsníka bez atypii.. Prosim vas moze sa to zvrhnut na zhubne? Co to vlastne znamena? dakujem
Odpověď: Dobrý den,

výsledek biopsie je nezhoubný, je to v pořádku, tato léze není riziková pro rakovinu prsu a nemusí být operována. Buďte úplně klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10087
Dobry den. Jsem v 9.mesici tehotenstvi a oD vcerejska me zacalo bolet leve prso.vypada natekle a ma trochu jinou barvu.mohla by jste mi prosim rict,co by tomohlo
rbyt?Dekuji zap odpoved.

Katka
Odpověď: Dobrý den,

podle popisu by se mohlo jednat o počínající zánět prsu. Zajděte za Vaším gynekologem, je potřeba prs "vidět".

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10086
dpbry den dnes jsem zjistila v na pravem prsu takouvou ryhu jako provazek pres cele prso neni to videt jenom kdyz zvednu ruce mam 35 let a na mamografii jsem byla pred 2 rokya vse bylo v poradku prso mne neboli zadna tekutina netece ani zmena barvy neni co by to mohlo byt
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že nepůjde o nic vážného, ale takto na dálku se to nedá posoudit. Zajděte za Vaším gynekologem nebo lékařem z mamární poradny a poraďte se. Je potřeba "rýhu" vidět.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10085
Dobrý den,mám v anamnéze rakovinu prsu je mi 45 let.Již mnoho let chodím každý rok na mamograf a do odborné chirurgické ambulance na vyšetření.Doposud jsem měla vždy vše v pořádku.Chci se zeptat zda existuje vyšetření ve kterém by se zjistila dědičnost případná jiná vyšetření na tuto chorobu ze které mám velké obavy,Děkuji Svobodová
Odpověď: Dobrý den,

dědičnost rakoviny prsu se vyskytuje u žen s některými genovými mutacemi, např. BRCA 1 nebo BRCA 2.
Vždy se nejdříve testuje přítomnost mutace u ženy s rakovinou prsu, pokud je mutace prokázána, tak se vyšetření provádí u zdravé příbuzné. (př. výskyt mutace u matky s rakovinou prsu - je vhodné vyšetření zdravé dcery). Pokud nebyla příbuzná s rakovinou prsu testována a již nežije, test u zdravé příbuzné se neprovádí. Vyšší riziko pro rakovinu prsu mohou mít ženy, u jejichž dvou a více přímých příbuzných se vyskytla rakovina prsu či vaječníku . Míru rizika pro rakovinu prsu posuzuje genetik.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10084
Dnes jsem byla opět po roce na ultrazvuku a jedna bulka se mi zvětšila z 9mm na 11mm.
Mám jít příští měsíc na odběr vzorků.
Paní doktorka by prý nechtěla bulku vyoperovávat. Je mi 23let, říkala, že si myslí, že se nejedná o zhoubný nádor,ale já mám strach.Chtěla bych Vás moc poprosit zda byste mi mohla dát bližší informace a vysvětlit zda se jedná o výskyt četných fibroadenom a co může všechno znamenat jejich zvětšení a jestli je velká pravděpodobnost zhoubného nádoru. Moc Vám děkuju za ochotu a budu vděčná za nějakou odpověď.
DĚKUJI!!!!
Odpověď: Dobrý den,

jak jsem psala v odpovědi na předchozí dotaz- fibroadenomy jsou nezhoubné léze, bez vyššího rizika pro rakovinu prsu, zvětšení fibroadenomu o 2 mm nepovažuji za důvod k biopsii. Fibroadenomy jsou závislé na hladině pohlavních hormonů estrogenů a tak se v průběhu života mění jejich velikost, s věkem se zmenšují a v průběhu menstruačního cyklu se zvětšují před menstruací a v první polovině cyklu se mohou zmenšovat. Fibroadenomy pokud nepůsobí ženě obtíže (bolest, tlak) nebo nevadí kosmeticky či rychle nerostou - se neoperují.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10083
Dobrý den. Chodím už cca 5.rok do mamograf.poradny a na ultrazvuk prsou. Mám v obou prsou asi 9 neurčitých bulek. Největší rozměr je 11x15mm. Na kontroly chodím každý rok. Za celou dobu mám ve zpávě vždy napsáno: stav stejný, hormony - HAK. Obj.-prsy sym.,bilat.vícečetné resistence, nejvíce vpravo v HZQ, uzliny nezv.,sekrece o UZ prsů, bohatá lehce dyspl.žlázová struktura obou prsů, vícečetné FA bilat. se tvarem ani velikostí nemění, bez dorzálních stínů, v některých je patrná drobná kalcifikace, axilly volné. dg.:dysplazia bilat, FA mamme bilat.vícečetné.
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenomy jsou nezhoubné útvary prsu bez zvýšeného rizika pro vznik rakoviny prsu. Mohou se vyskytovat v prsech i mnohočetně. Doporučuji samovyšetření prsů jedenkrát za měsíc pohmatem a ev. kontroly ultrazvukem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10082
Dobrý den, beru cca 1 měsíc v kuse methionin a nevím, zda se jedná pouze o náhodu, ale jde o to, že na levém prsu jsem zjistila, nepatrnou, ale hmatatelnou jakoby "cystu". Prso je naomak i citlivější - může to souviset s jeho užíváním? Děkuji Tamara
Odpověď: Dobrý den,

nemyslím si, že hmatný nález v prsu souvisí s užíváním methioninu. Může se jednat o běžné hormonálně závislé změny prsní žlázy. Pokud bude hmatný nález v prsu přetrvávat, bylo by vhodné nechat si provést ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center - seznam je na těchto stránkách. Vyšetření se dá i uhradit (asi 300 Kč) a pak nepotřebujete k vyšetření žádanku.

s pozdravem Houserková



Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10081
Dobrý večer,prosím mohla byste mi objasnit nález:oboustr.hyperech.žláza ve středně silné vrstvě v ZK a RM,jinak tuková redukce parenchymu.Vpravo na rozhraníHK hypoechog.útvar do 5mm-kalná cysta,FA?Axily bez patol.LU.ky.A kam se mám objednat?Na chyrurgii a nebo do mam.centra.Jsem z tachovska ale raději bych do Plzně.Moc děkuji Jirásková
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je normální, v pravém prsu je popisován drobný nezhoubný útvar. Měla by jste chodit jednou za dva roky na mamografické vyšetření do některého ze screeningových center. Seznam center i v Plzni je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10080
Dobrý den,
dnes jsem byla na vyšetření mamograf a UZ, za půl roku mám jít opět a na žádance je :MLO vpravo důraz na přední axile.Co to prosím znamená.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

z textu na žádance se dá usuzovat, že Vám má být zhotovena ML(šikmá) projekce pravého prsu, zřejmě lékař snímkem zkontroluje to, co potřebuje.Víc se z Vašeho textu nedá vyčíst.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10079
Dobry den, chci se zeptat,po odstraneni obou prsou ,mam narok na duchod? Dekuji
Odpověď: Má milá, pokud by vaše prsy, resp. mléčná žláza , musely být odstraněny proto, že jste nosička positivní genetické informace na BRCA1,2 , a nebo jste podstoupila léčbu v tomto časném věku , pak máte automaticky nárok na následnou plastickou operaci. V případě nutnosti léčby jistě i na dočasný důchod, pokud se léčba protáhne na delší dobu, jak rok. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10078
Dobrý den, prosím oVáš názor na citlovost léčby při dg:Duktální karcinom prsu, imunohist. : Ki67- 10%, Estrogen i Progesteron 90% silně, HER-2-neu 2+, +postiženy 2 uzliny z 15,zde Ki67 pod 5%,estrogen i proeogesteron90%středně. Dobře diferencovaný dukt. karcinom bez známek perineurální propagace a angoinvaze,nedosahujících resekčních okrajů,dále zastiženy DCIS G1,EIC je méně než 25%,rozměr 17mm,pT1c. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o malý zhoubný nádor, který je dobře citlivý na antihormonální léčbu, ta se podává v tabletách (Tamoxifen, Femara). Pokud nejste v přechodu, dostanete preparát, který utlumí funkci vaječníku, je v injekční formě, nazývá se Zoladex. Vzhledem k postižení 2 uzlin v podpaží může být podána také chemoterapie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10077
Dobrý den,prosím o radu,jsem ve 29týdnu těhotenství a v levém prsu mám asi od 4 měsíce hmatnou bouličku.Dříve třeba po koupeli mizela nyní je hmatná pořád,ale jen když z lehka přejedu po určitém místě po zatlačení nic cítit nejde.Jedná se o zduřenou žlázu nebo se mohu obávat něčeho vážnějšího.V srpnu 2011 jsem byla na ultrazvukovém vyšetření prsou,vše v pořádku,kdyby se jednalo o nádor byl by už na ultrazvuku vidět?Moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,

nerozhodnu to. Doporučuji zajít na ultrazvukové vyšetření prsů, může se jednat nejspíše o rozšíření žlázy nebo o nezhoubný útvar prsu, např. cystu. Od srpna 2011 uplynulo 8 měsíců a navíc jste nebyla gravidní, v těhotenství dochází ke změnám žlázy velmi rychle, takže vznik nového útvaru je jistě možný.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10076
Dobrý den,chtěla bych se zeptat co je - přední axilární řasy s LU benig.vzhledu, a co ot znamená Bi-rads 1,Tabar I. děkuji Jarmila
Odpověď: Dobrý den,

přední axilární řasa=přední okraj podpažní jamky, LU= mízní uzlina, benigního=nezhoubného
Lékař tímto vyjadřuje, že v typické lokalizaci se v oblasti podpaží nachází normální uzlina - vše je v pořádku.
BI RADS 1 = normální nález, Tábar 1 vyjadřuje určitý typ prsní žlázy.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10075
Vážená paní doktorko, asi před 5 měsíci jsem přestala užívat HA (brala jsem ji několik let). Menses hned po vysazení, pravidelné asi po 24 dnech. Minulý měsíc se mi v době ovulace jakoby nalila prsa, byla velmi citlivá až bolestivá a po zmáčknutí se na obou bradavkách objevila kapička mléčného výtoku. Výsledky gyn. proh. v pořádku. Potíže s prsy po 4 dnech ustaly, avšak objevily se zase s nástupem menstruace (i drobný výtok). Je třeba akutně nechat prsa vyšetřit (subjektivně pohmatem jsou v pořádku) a nebo vyčkat, a teprve při setrvávání potíží jít na utz? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o hormonálně podmíněnou mléčnou sekreci z obou prsů, která nevěstí nic závažného. Pokud by se stupňovala, je zapotřebí vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu, který může být zvýšený. Akutně si rozhodně prsa nemusíte nechat vyšetřit. Vhodné je u Vás ultrazvukové vyšetření, které je ale v naprosté většině případů u těchto potíží zcela normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10074
Dobrý den.Děkuji za odpověď.Dcera již byla na odběru hnisu u kožního lékaře.Bohužel nebylo nic vykultivováno.Takže možná zopakovat?Ještě jednou děkuji s pozdravem Vasiluková
Odpověď: Dobrý den,

odběr bych doporučila opakovat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10072
moc děkuji za bleskovou a povzbuzující odpoved týkající se meta do kostí, nyní jsem si ještě vzpoměla, že mívám občasné bolesti mezi lopatkami, pracuji u PC tak se ještě jednou chci zeptat jestli mě toto má znepokojovat při tomto typu nádoru T(22m)NOMO,G1-2,ER60%,PR80%,KI67-8%,HER2-0,a jaká je pravděpodonost vzniku meta, vyděsí mě každá bolest,scinti jsem podstoupila před rokem a moje paní doktorka mě na další neposlala, mám se toho dožadovat,nebo to není nutné?,laboratoř byla celá v pořádku,sono i mamo také, mockrát děkuji za váš čas a povzbuzení
Odpověď: Dobrý den,

mám na to stejný názor jako na Váš kotník, že jsou to bolesti, které s nádorem prsu nemají nic společného a jsou podmíněné stereotypní prací u PC. Chápu ale, že Vás každá taková bolest vyděsí. Na bolesti, které jsou obtěžující, je zapotřebí upozornit Vašeho onkologa, může Vás třeba poslat na cílený snímek páteře nebo jiné vyšetření (MR), kde bude očekávat ne metastázy, ale jiný problém, třeba degenerativní onemocnění páteře, které se může vyskytnout už ve Vašem mladém věku. Laboratorní výsledky ani Vaše další kontroly neukazují na výskyt metastáz. Nádor má dobrou prognózu. Nesmíte při každé běžné bolesti hned myslet na metastázy, nemáte k tomu teď žádný důvod. Věřte, že budete v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10071
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda se mohu u Vás objednat na sono prsou, ačkoli nemám doporučení od lékaře.
Předem děkuji za informaci a zdravím
Dana
Odpověď: Dobrý den,

určitě ano, vyšetření se pak hradí, cena je u nás 300,-Kč.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10070
Dobrý den,byla sem před 3 dny propuštěna domu z nemocnice jsem po operaci prsu kde mi zjistili Fibroadenoma mammae měla sem tam dva!!,pořád mě to bolí stehy už tam nemam,píchání,a takové škubání v tom !!!Nemužu se ani skoro okoupat a ani dělat moc prudké pohyby jinak to bolí hodně tak furt skoro ležím neb sedím!!Kdy to tak přejde?? jak dlouho to bude ještě bolet??nebo budu ještě něco podstupovat??doktor mi předepsal leky Novalgin ale vubec mi to nezabíra ani ibalgin ani algifen mužete mi něco doporučit??děkuji Vám moc za radu a odpověd S pozdravem....
Odpověď: Dobrý den,

je to trochu zvláštní, nemělo by to tak moc bolet. Kdyby bolesti neustávaly, zajděte na chirurgii k lékaři, který Vás operoval, ať se na prs podívá, zda tam třeba není uvnitř hematom (modřina) nebo jiný problém. Jistě to po operaci pár dní může být nepříjemné, prs se ale velmi dobře hojí, takže uvidíte, jak se situace vyvine, třeba to přestane zítra bolet...

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10069
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mého vyšetření sona prsů. Pan doktor mi řekl, že je to v pořádku, ale v lékařské zprávě moc nerozumím-oboustranně lehké fibrosní změny v lipomatozních žl. Axily bez zvětšených uzlin. Nevím zda mám mít strach, aby se neobjevila rakovina. Je mi 31 let a kojila jsem jen do šestinedělí. Děkuji Jana P.
Odpověď: Dobrý den,

lékař popisuje normální změny v prsech odbornými názvy, které nemůžete jako laik ovládnout, ale důležitá pro Vás je informace, že jste zcela v pořádku. Váš nález je úplně normální, buďte klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10068
Dobrý deň páni Dr.Houserková , prosím, existuje liek proti tvorbe cýst a cystičiek v prsníku. Čítala som o Indol 3C a tiež Wobenzým.Som 15 rokov po operácií : fibrocystická mastopatia, a cysty sa mi stále tvoria, mám obavy, aby sa mi nezvrhli na rakovinu.
Srdečná vďaka.
Odpověď: Dobrý den,

nádor v cystě se vyskytuje poměrně vzácně, mnohem častěji vznikne nádor mimo cystu ve žlázovém parenchymu. Indol 3C a Wobenzym můžete vyzkoušet, preparáty Vám rozhodně neublíží, ale také nemusí 100 % vést ke zmenšení nebo vymizení cyst.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10066
Sona: Vľavo kraniolaterálne nad reolou je mikrocystza 3 mm vľavo kranialne nad areolou je mykrocystička, kraniolaterálne vidno štíhlú nodozitu dlhú 6mm s hypoechogenným lémom-intramaaárna uzlina, v axlách sú drobné nešpecifické uzliny. prosím zhodnostiť ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

stručně řečeno- jedná se o zcela normální nález, můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10065
dobrý den moc prosím o radu, jsem rok po kompletní léčbě nádou prsu T2(22mm)N0M0,ER60%,PR80%,HER2-NEG.,proliferace 8%,G1-2 nyní užívám Tamoxifen,a už tředí den mám po běhání mírně zateklý a bolestivý kotník a moc moc se bojím metastáz do kostí, prosím je to možné?, poslední konrola 4.4.2012 byla v pořádku, CAE - 1,7 a Ca 15-3 - 7.3 moc děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že metastázy v kostech - kotníku, rozhodně nemáte, neprojevují se takovým způsobem, máte kotník zřejmě nateklý po zátěži (běhání). Pokud bude otok přetrvávat, tak je nutné zajít za lékařem a poradit se. Vaše výsledky jsou v pořádku, nádor nebyl pokročilý, nebyly postiženy lymfatické uzliny a nádor je citlivý na antihormonální léčbu, kterou užíváte. Takže nepodléhejte panice.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10064
Dobrý den , byla jsem na vyšetření mamografem .Ve výsledku jsem si přečetla ,přední axiální benig. vzhledu ,chtěla bych vědět co to znamená. Děkuji za odpověď.S pozdram Marie
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že nález je neúplný, takže Vám bohužel neporadím, je potřeba ocitovat jej správně. Benigní=nezhoubný, takže se zřejmě o nic závažného nejedná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10063
Dobrý den.Moje dcera 24 let má již 2 roky problém s abscesem pob bradavkou.Vše začalo po spontánním potratu.Hnis vytéká jak bradavkou, tak jizvou po chirurgickém zákroku.Někdy se kombinuje léčba s antibiotiky,Ale problám se stále vrací.Dcera nemá děti.Matka po operaci rakoviny prsu.Moja teta z matčiny strany také rakovina prsu-již zemřela na rakovinu.Dcera v péči MUD.Strnada v Motole.Možná byste mohli nějakou radou pomoci. Děkuji za odpověď.s pozdravem Vasiluková
Odpověď: Dobrý den,

chronické záněty prsu s tvorbou abscesů mohou být problémem. Jak píšete, dcera je již po chirurgickém zákroku, incizi abscesu, a užívá kvůli zánětu opakovaně antibiotika. Mám několik pacientek, kterým pomohla vakcína proti mikrobu, který zánět způsoboval. Zjednodušeně se to provádí tak, že se odebere hnis z abscesu (v té době nesmí dcera užívat antibiotika), pošle se na mikrobiologii, kde z bakterie, která je vykultivována, je zhotovena tzv. autovakcína většinou ve formě tablet, které se polykají. Tělo si dokáže proti bakterii touto cestou vytvořit protilátky. Ať se dcera poradí s ošetřujícím lékařem, zda by to pro ni nebylo vhodné.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10062
dobry den . prosim vas deleli mi test na onkomarkery a zjistily mi 15-3 41,2 ku/1 co to znamena dekuji


Odpověď: Dobrý den,

jedná se o lehké zvýšení onkomarkeru CA 15-3 (normální hodnoty se většinou uvádějí do 22 U/ml ). Hodnota onkomarkeru může být zvýšená u nádoru prsu, ale také plic, zažívacího traktu, vaječníku a nádoru děložního hrdla. U Vás je zvýšení velmi malé, je vhodné je zkontrolovat. Nutno poznamenat, že velmi často je zvýšení spojeno i s jinými stavy organismu, nejen s nádory, např. zánětlivými stavy, často se příčina zvýšení onkomarkeru neobjasní, hodnoty nádorového markeru po nějaké době poklesnou. Někteří lidé mívají i trvale zvýšený některý z markerů, nebo i více markerů, aniž se zjistí příčina a zhoubný nádor se vyloučí. Kontrola je ale u Vás vhodná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10061
Dobrý den, paní doktorko chtěla bych se zeptat, zda nález FIA není nebezpečný, prodělala jsem ultrazvukové vyšetření, sono a mám ložisko benigního charakteru 17x5mm. co ještě znamená vyšší podíl fibrotické složky? nemusím se obávat a stačí jen providelné kontroly? paní doktorka mě nabídla operaci a biopsii, ale na Vašich stránkách jsem si přečetla, že je to zbytečné. Je možné, že bi mi bulka mohla zmizet, když je to hormonálního původu a já bych chtěla otěhotnět? Je možná změna v mateřství a při kojení? Moc děkuji za pomoc.
Odpověď: Dobrý den,

pokud si je lékař jistý ze zobrazovacích metod (ultrazvuku, event mamografie), že se jedná o nezhoubný nádor, fibroadenom, nemusí být biopsie. Lékař ji zpravidla navrhuje při diagnostické nejistotě, kdy si nálezem nezhoubné léze není jistý, někdy se ale i nezhoubný nádor v prsu biopsií může ověřit, je to vždy záležitost vyšetřujícího lékaře, jak se rozhodne. Vyšší podíl fibrotické složky znamená vyšší podíl vaziva, jedná se o normální stav.
Fibroadenomy se s věkem, kdy ubývá hormonů, mohou zmenšovat, v období kojení a laktace se některé fibroadenomy zvětšují, většinou ne ale podstatně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10060
Dobrý den, nasla jsem si na prsu nad bradavkou něco jako uzlinu. nepřijde mi, že je to bulka. je možné aby to byla uzlina? a pokud ano, je to nebezpečné? děkuji marcela nováková
Odpověď: Dobrý den,

lymfatické uzliny se vyskytují v podpažní jamce, v prsu jsou jen velmi malé, většinou nehmatné intraparenchymové uzliny. Zajděte si rozhodně na ultrazvukové vyšetření, které příčinu bulky objasní.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10059
Bola som na mamografii, som sledovaná, pretože mám opakované cysty v prsníkoch, ale teraz mi našli aj makrokalcifikáty. Doktorka mi povedala, že musím prísť o 6 mesiacov, že ma musí sledovať. Je to nebezpečné, môže to byť aj rakovina?
Odpověď: Dobrý den,

větší kalcifikace (makrokalcifikace, jak je Vaše lékařka nazývá) nebývají většinou příznakem zhoubného nádoru, kontrola za 6 měsíců není chybou. Některé malé kalcifikace (tzv. mikrokalcifikace) mohou být příznakem nádoru. V těchto případech je vhodné přistoupit k biopsii mikrokalcifikací (jedná se o vakuovou biopsii). Tyto malé kalcifikace ale Vy zřejmě v prsu nemáte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10058
Dobrý večer.chtěla bych se zeptat,těhotná nejsem ani zatím nemáme dítě.Mám takový problém,že mě začnou pálit a bolet prsa a hlavně bradavky,přestaneto za nějakou dobu a pak se to zase objeví.Zajímalo by mě co to je.Děkuji Vám Moc předem za odpověd s Pozdravem Jana
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě se jedná o důsledek normálních hormonálních změn, na které prs může takto reagovat. Obtíže v těchto případech bývají závislé na menstruačním cyklu, objevují se spíše ve 2. polovině MC.

s ppozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10057
Dobry den, chtela bych se zeptat. Je mi 34 let a mam 5 mesicni dite, plne kojene. V prsou nemam zadne zatvrdliny, normalni mekke, nebolestive. Kdyz prso stlacim dlani, neboli nic, ale pokud zatlacim treba dvema prsty na prso, boli me zebra pod nim. Je to na obou prsou stejne a je to jen v miste pod prsy. Jinde me zebra neboli.Bolest je asi jako bych si zmackla na modrak. Tento stav uz trva dlouho, zjistila jsem nahodou, pri vys. srdce UZ. V tehotenstvi vysetreni nebolelo, ale ted me delali kontrolni a bolel me prave tlak ultrazvukove sondy na zebra.Je to normalni?
Moc dekuji za odpoved.
Iva
Odpověď: Dobrý den,

do určité míry se může jednat o normální stav, žebra bývají citlivější, v jejich těsné blízkosti probíhají mezižeberní nervy. Pokud by byla ale bolest silná a potíže se stupňovaly, tak je nutné zajít k Vašemu praktikovi, který Vás odešle na další vyšetření, např. na rtg žeber, event ke specialistovi (bolesti v této oblasti mohou mít původ také v onemocnění páteře).

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10056
Dobrý deň,
poprosila by som o vysvetlenie k nálezu zo sona prsníkov. V MQ pozorovať prebiehajúcu involúciu, vpravo v LHQ sa zobrazuje oválne, hypoechogénne ložiško do 13 mm, s dorzálnym akustickým zosilnením (asi cysta so zahusteným obsahom) v tesnej blízkosti okrúhle, až oválne hypoechogénne ložško do 4mm, najskôr druhá cysta, vľavo 2x cysty do 5 mm, axily bez zachytených LU. Kontrola o 2 mesiace. Bola som liečená na hyperthyreozu - no už 1 rok bez liekov. Mohol by mi pomôcť prípravok Indol3C? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je normální, v prsech se vyskytují drobné prosté cysty, což je běžný nález.
Pokud jde o Indol3C myslím si, že ublížit Vám nemůže, jeho užívání ve Vašem případě je ale nutné konzultovat s endokrinologem, tedy lékařem, který Vám léčí štítnou žlázu. Indol3C působí proti papilomaviru (viru, který způsobuje rakovinu děložního hrdla) a má i příznivý vliv na buňky obecně, ale také zasahuje do hormonálníhi stavu organismu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10055
Dobrý den,
chodím každý rok na preventivní sono vyšetření a letos poprvé byla zmínka:" V HZK centrálně až retroar. jsou patrná pruhovitá fibroglandulární residua. Opakovaně, už několik let, v obou axilách LU do 20X8mm se zachovalým hilem. Závěr Malig. ložisko neprokazujeme. Nález se nemění. Prosím o vysvětlení. Děkuji Simona
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je v pořádku, je normální. Uzliny jsou obvyklého vzhledu a "fibroglandulární" residua=zbytky žlazově-vazivové tkáně=normální nález.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10053
Dobrý den, v lednu minulého roku jsem prodělala operaci prsu (invazivní duktální karcinom), pak následovala chemoterapie a na podzim ozařování. Teď docházím na Herceptin, s kterým budu končit v půlce května. Můj dotaz zní jestli můžu odjet k moři začátkem června, nebo to pro mě není vhodný. Výsledky vyšetření jsou v pořádku. Děkuji za odpověď. P.D.
Odpověď: Dobrý den,

určite můžete odjet k moři, je dobré chovat se rozumně a nevystavovat se nadměrně sluníčku, tzn. nezatěžovat zbytečně Váš imunitní systém ("obranný" systém organismu) - jste po chemoterapii a budete krátce po léčbě Herceptinem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10052
boli mne leve prso a muj gynekog aniz by mne prohlid mne rekl at jdu na chirurgii tak nevim co mam delat bolest je paliva u bradavky,
Odpověď: Dobrý den,

přístup gynekologa je "zvláštní". Předpokládám, že nemáte nic hmatného ani není prs začervenalý a nemáte teplotu - to jsou známky zánětu prsu. Původ bolestí může být zcela nevinný, ale pokud jste nikdy neměla mamografii, bylo by vhodné ji provést. Žádanku by Vám měl vystavit Váš gynekolog, ev. lékař z mamární poradny- může to být onkolog nebo chirurg. Vyšetření si lze také uhradit / stojí obvykle 600-700 Kč/, pokud si hradíte sama, nepotřebujete žádanku od lékaře a přímo se objednáte do screeningového centra.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10051
Dobrý den,a nahmatala jsem si na pravém prsu útvar, který tam nebyl. taková tužší boulička, která se při dotyku pohybuje. na levém prsu nic takového není. chtěla jsem se zeptat, jestli se můžu objednat přímo sama na specializované pracoviště, a na které (v Praze) nebo k tomu potřebuji nějaké doporučení např. od gynekologa nebo praktického lékaře.
Děkuji za odpověď Tereza Šlapanská
Odpověď: Dobrý den,

ano objednat se můžete přímo sama a nepotřebujete k vyšetření žádanku, můžete si uhradit ultrazvuk na některém ze screeningových center- seznam je i dle krajů /Praha je samostatně/ na těchto web. stránkách. Vyšetření stojí kolem 300,- Kč. V případě, že jste si něco nahmatala, Vám ale žádanku může též vystavit nejlépe Váš gynekolog.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10049
Moc Vas zdravim, chtela bych se zeptat, proc jsou tak velke rozdily v nazorech na fibrodenomy. Nekteri doktori tvrdi, ze mohou prejit na zhoubne nadory nebo, ze je to dokonce prvni priznak toho, ze zena onemocni. Muzete prosim popsat presne, co je fibrodenom. A take co znamena cysta v prsu? Dekuji Vam moc za odpoved a snad uz ukonceni vsech spekulaci. S pozdravem Klara.
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný nádor prsu, který není rizikový pro vznik rakoviny prsu. Nádor je složený ze žlazové složky a vaziva v různém zastoupení. Fibroadenomy se vykytují častěji u žen mladších, kde mohou růst pod vlivem ženských pohlavních hormonů, estrogenů, některé i rychle a to bývá důvodem k chirurgickému odnětí fibroadenomu. Setkáváme se s nimi ale u žen v každém věku. Pokud fibroadenom rychle neroste nebo ženě "nevadí", nedoporučuje se jeho chirurgické odstranění.
Cysta je nejběžnějším nezhoubným nádorem v těle, její výskyt v prsu je velmi častý, stručně řečeno je to dutina různé velikosti vyplněná tkáňovým mokem. Nejedná se o lézi rizikovou pro rakovinu prsu.
Na otázku, proč se názory na fibroadenomy tolik liší, nedokážu odpovědět.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10048
Dobrý deň,
kojím piaty mesiac a v posledných dvoch mesiacoch mám na jednej prsnej bradavke výstupok, ktorý vyzerá ako pluzgierik. Najprv bol podliaty žltkastou tekutinou a teraz je skôr podliaty krvou. Je to normálne? Mohli by ste mi povedať o čo sa jedná? Je to snáď vystúpená mliečna žliazka?

Vopred ďakujem za odpoveď.
Marika Tanová
Odpověď: Dobrý den,

takto na dálku Vám neporadím, je potřeba prs ukázat gynekologovi nebo lékaři z prsní poradny.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10047
Dobrý den,prosím o objasnění výsledku z mamografie-těžké fibrozní změny bilat.
Je mi 34let,matka po ablaci prsu pro ca ve svých 47letech.Znamená to vyšší riziko nádoru?Prsa mám až nesnesitelně bolestivá zhruba 14dní před menstruací,bolest mizí v den mnstruace.Ještě by mě zajímalo jestli na to může mít vliv Mirena,kterou mám zhruba 3,5roku.Může k těmto problémům přispívat právě kombinace hormonů,které se z této antikoncepce uvolňují do těla?Myslíte,že by pro mě bylo lepší třeba tělísko obyčejné,když mám v anamnéze ca prsu?Velmi děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

fibrózní mastopatie znamená, že se jedná o převážně vazivový typ prsu. Mamografie je v tomto případě méně přehledná a bývá doplňována ultrazvukem. Ve Vašem mladém věku si můžete 1x ročně uhradit ultrazvukové vyšetření. Pokud je v rodině jedna přímá příbuzná s rakovinou prsu ve 47 letech/ ve Vašem případě maminka/, nemáte podstatně zvýšené riziko pro rakovinu prsu. Hormonální antikoncepce, ke které tělísko Mirena s obsahem hormonu gestagenu patří, nezvyšuje výskyt rakoviny prsní žlázy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10046
Dobrý den, mám dotaz... co znamená: Axily bez průkazných patologických LU?
Mockrát Vám děkuji za odpověď...:)
s pozdravem Alena.
Odpověď: Dobrý den,

axily bez patologických LU = podpažní jamky bez změněných /zánětem nebo nádorem/ Lymfatických Uzlin.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky