MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 10310
Dobrý den, prosím o vysvětlení zda se jedná o rakoviné ložisko. Byla jsem na mamografii a domů mi přišla tato zpráva: "Oboustranně typ žlázovitý, skvrnitý, vlevo ve vnitřní pol.prsu se ukazuje sytělší stín a náznakem cípatých kontur vel asi 7mm, dopor. k vyloučení patol.ložiska, CÍLENÝ SNÍMEK S KOMPRESÍ + USG". Nevím co to znamená. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Lékaři, kteří hodnotili mamografii mají obavy, zda se ve Vašem prsu nezačíná tvořit zhoubné ložisko. Pro vyšší přehlednost chtějí doplnit speciální snímek na podezřelou oblast, samozřejmě doplní i sonografii (USG). Vím, že jsme z Vás nesejmula obavy, ale pokud se opravdu prokáže zhoubná povaha popsaných změn - jde o včasnou diagnózu malého zhoubného ložiska. Na takový nález se neumírá. Pořád ještě ve hře zůstává možnost, že jde jen o nejasný nález, ze kterého nakonec vyjdete zcela zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10309
Dobrý den, mám nález v levém prsu v HZQ v axil.výběžku o velikosti 33x13mm, z biopsie dg.karcinom in situ.Navržené chirur.odstranění dle výsledku další léčba.Chci se zeptat zda i z takto vysoko uloženého nálezu lze bezpečně odebrat veškerou potřebnou tkáň. Děkuji
Odpověď: Odstranit nádor až do čistých okrajů, a to i u karcinomu in situ, to je zadání, které musí školený onkochirurg splnit. Váš dotaz by tedy měl být: Kolik případů ročně operoval lékař, který má operovat mne. Měl by mít alespoň 50 výkonů za rok. Po operaci by měl vyjmutý vzorek být podobený mamografii - říkáme tomu mamografie vzorku, aby se potvrdilo, zda je nádor venku celý. Hodnotící patolog pak musí jednoznačně prokázat, že bylo operováno již ve zdravé tkáni. Tuto informaci Vám také musí dát operující chirurg nebo onkolog, pokud si o ní řeknete.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10307
Dobrý den chtela jsem se zeptat nahmatala jsem si v prsu takovou boulicku asi o velikosti jednoho cm ale pritom kojim a bojim se co to muze byt hned v pondeli pujdu k doktorovi ale jsem nervozni cely vikend cekat jina cesta asi neni nez pockat do pondelka vidte dekuji za odpoved a jestli to nemuze ublizit memu diteti dekuji
Odpověď: Vzhledem k tomu, že je již pondělí, předpokládám, že jste lékaře navštívila. Zhoubné onemocnění prsu u ženy Vašeho věku je opravdu velmi a velmi vzácné, přesto by se měl provést ultrazvuk. Dbejte na to, abyste byla vyšetřena v akreditovaném centru - adresy jsou na tomto webu. Očekávám, že Vám bude diagnostikována mléčná cysta nebo fibroadenom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10306
Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Jsem po odstranění levého prsu, po 6ti chemo,nyní jsem na Zoladexu-mám zatím 4, moje nádory byly z 90% závislé na hormonech. Nyní jsem v situaci,kdy dva lékaři doporučují Zoladex na 5 let po 28 dnech a dvy lékaři doporučují laparos.odstranit vaječníky , přitom jeden z nich doporučuje i dělohu. Nyní jsem po gyn.vyšetření, děloha v pořádku, vaječníky nefungují. Proč laparoskopii? Proč dělohu pryč, vím, že pak klesá pánevní dno,Proč nestačí léčba Zoladexem-prý je laparos. k tělu šetrnější než Zoladex. Prosím vysvětlíte mi to? Simona
Odpověď: Jsem radiolog s určitou klinickou zkušeností, která se zakládá na tom, že se společně potkáváme v mamárních komisích s onkology. Proto si troufnu Vám poradit: Dejte spíše na konzervativnější názor, užívejte antiestrogen - Zoladex po dobu 5 let. Takováto léčba nezvyšuje významně riziko zhoubného nádoru dělohy, podstupují ji standardně tisíce žen ročně.Abyste měla zcela klid - zeptejte se lékařů, proč ve Vašem případě upřednostňují chirurgické řešení před chemickým. Možná, že pro to mají ve Vašem případě nějaký specifický důvod, který Vám dosud nesdělili. Pokud se takový důvod nenajde, nechte se léčit standardně (Zoladex, Tamoxyfen.....)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10304
Dobrý den, mojí mamce (50 let) minulý týden na mamografii našli nález. Ve zprávě se píše:ložiska cípatých kontur velikosti 20mm uložené na rozhraní HKK, uzliny v axile jsou susp., středně denzní fibroglanduární struktura typu Tabár I., nemožno rozhodnout (BI-RADS O). Prosím o vysvětlení pojmů, nerozumím tomu a nemohu ani nikde dohledat. Mnohokrát Vám děkuji
Odpověď: Popisující lékař mamografie Vaší maminky myslí na zhoubné ložisko, nález však musí být doplněn o další vyšetření - v prvé řadě ultrazvukové. Typ dle Tabára jen říká, jakou míru čitelnosti mamografie má Vaše maminka - jaký typ žlázy. To v tuto chvíli není významné, mamografie je přibližně středně dobře čitelná. Ultrazvuk dá důležité informace, pokud bude i nadále přetrvávat obraz patologického ložiska, bude provedena tzv. core biopsie. Cípaté kontury může mít také nezhoubná léze - sklerozující jizva, to jen pro doplnění možností. Obávám se ale, že budete teď muset být Vaší mamince velikou oporou.Pokud se potvrdí zhoubná varianta, je zapotřebí s ní o všem mluvit. Hodně podpůrných informací pro pacientky je na adrese www.mammahelp.cz Držím palce, aby tyto informace pro Vás nebyly potřebné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10303
Dobrý deň, v mojom náleze je okrem iného popis útvaru, ktorý je citujem: v niektorých častiach neostro ohraničený. Podstúpila som už core-cut biopsiu a čakámna výsledky. Dosť ma straší to, že nález nemá ostré okraje a zväčšuje sa. Musí to byť v každom prípade niečo nebezpečné? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpověď: I nezhoubný fibroadenom může mít neostré okraje. Rychlý růst je dokonce pro tzv. intrakanalikulární fibroadenomy typický. Vydržte, budu za Vás doufat, že výsledek bude benigní - nezhouný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10302
Mohla bych Vás poprosit o laické podání mého nálezu: dcis intraduktalni karc. ins situ G2, calponin a p63, je pozitivny v myoepiteliich na periferii nadoru. HWCK v nadoru negativni.

Děkuji
Odpověď: Vpopisu nádoru mi chybí velikost. To je podstatný údaj. Z těch údajů, které jste poslala je zřejmé, že jde o zhoubný nádor prsu, který je zatím v minimálním nebo žádném stupni šíření do okolní tkáně. Zkuste mi napdsat ještě jednou - pokud zjistíte velikost nádoru, údaj Ki, stav podpaždních uzlin, váš věk. Z těchto strohých údajů, které jste poskytla, lze říci, že jde o velmi dobře léčitelný nádor.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10301
Dobrý den!Jsem 6,5M po třetím porodu (SC),kojím s jedním příkrmem,včera večer jsem bezděčně nahmátla v pravém prsu bulku.Z tohoto prsa mi dítko moc nechce pít,zrovna včera téměř nepilo,prs je i daleko menší.Dnes jsem měla UZ-s nálezem:vlevo cysta do 9mm,vpravo v HZK v periferii hypoechogenní útvar velikosti 12x9mm,axily bpn.Doporučena CCB příští týden.Je to běžný postup?Nestačí zatím sledování?Nutno dodat,že mám pozit.RA ze strany maminky.Děkuji.Hanka
Odpověď: Rozhodnutí lékažů provést biopsii z popsaného hypoechogenního útvaru je zcela zprávné. Může se provést i na kojícím prsu, žláza nebude poškozená. Určitě výkon neodkládejte. Protože v podpaždí nejsou přítomny žádné změny, předpokládm, že půjde spíše o nezhoubnou bulku. Tento můj pocit však není diagnóza. Ta se musí udělat ze vzorků z core biopsie. Výkonu se nebojte, předpokládám, že ho budou provádět v akreditovaném centru pod ultrazvukovou kontrolou. (adresy center jsou na tomto webu).
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10300
Včera mi bola prevedená core-cut biopsia, nakoľko si lekár po USG a mamografii nebol nálezom na r-HQQ veľ. 13x9x14 mm istý.Hoci nález od januára narástol o 0,5 cm, lekár mi povedal, že nie všetko, čo rastie, je zlé. Predpokladám však, že benígny nádor by takto rýchlo nerástol. Alebo sa mýlim? Predsalen to môže byť niečo nezhubné? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpověď: Já vím, že byste ráda ode mne dostala uklidňující zprávu, že o nic nejde. Jenže, kdyby to tak bylo, Vaši lékaři by neprováděli biopsii. Vydržte těch pár dní, než dostanete definitivní odpověď ze vzorku. Nicméně musím konstatovat, že ve vašem věku je zhoubné onemoécnění prsu velmi málo časté. I fibroadenom může narůst velmi rychle.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10299
Dobrý den, prosím o odpověď, jak lze provádět mamografické vyšetření, když mám prs hodně bolestivý dotykem a zatvrdlý tak, že si neumím představit zrengenování prsu mezi destičkami.
Odpověď: Je nutné stlačení dělat šetrně, radiologické asistentky na screeningových centrech jsou většinou zkušené a na tento případ připraveny, je třeba to však předem hlásit, nicméně bez dostatečné komprese jinak snímek není kvalitní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10296
dobry den,prosim o radu ohledne maminky(48let) na mmg ji bylo pred pul rokem zjisteno lozisko,odebrany vzorky na biopsii s vysledkem benigni palarni leze,a odstata cysta.po pulrocni kontrole na sono zjisteno lehke zvetseni bioptovaneho loziska,a castecne naplneni cysty,ve ktere se utvoril maly papilom.mamku prso boli,proto ji bylo doporuceno chirurcicke odstraneni.zaver zpravy zni velmi pravdepodobne benigni zmeny.nevim,co nas ceka dale,jak bude operace a lecba probihat.dekuji
Odpověď: Když se něco objevuje v cystě, je opravdu lepší ložisko odstranit chirurgicky a udělat biopsii celé cysty a okolí , v drtivé většině však nepůjde o nějakou závažnou změnu. V mísním umrtvení či krátké narkóze podle zvyku pracoviště se odstraní ložisko, pokud není hmatné tak po předchozím označení. Asi po 10 - 14 dnech se odstraní stehy. když je nález nezhoubný, což předpokládám, se pak už nic dalšího nedělá. Je však třeba vždy počkat na definitivní biopsii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10295
K dotazu 10292 - chodím do privátní mamologické ordinace. Absolvovala jsem vyšetření mammografem a mám se dodatečně objednat na ultrazvuk za 3 měsíce.
Můžete mi prosím sdělit, kde najdu seznam akreditovaných pracovišť pro Královéhradecký kraj? Děkuji.
Odpověď: Seznam center je zde na www.mamo.cz, v pravém roku odkaz. Například v Pardubicích je dr. Hrnčířová, velmi šikovná, podobně i dr. Urmínská ve FN HK, obě lékařky navíc spolu dobře spolupracují,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10294
Dobrý den, je mi 70 let.Asi týden mám citlivé pravé prso v okolí bradavky. Na kontrolním mamografu i sonu jsem byla v dubnu tohoto roku v Breast unit Prague.Obě vyšetření byla v pořádku.Přesto bych ráda znala váš názor,abych se neznepokojovala zbytečně, případně něco nezanedbala.Děkuji Vám.
Odpověď: Lékařky v Breast Unit jsou velmi zkušené, osobně bych jim věřil. Kdyby se to zhoršovalo či měnilo, je vhodná kontrola...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10293
Dobrý den, je mi 35 let a již tak dva tři měsíce mě slabě pobolívá levý prs, jakoby z boku, někdy až v podpaží a vystřeluje do ruky .Vypozorovala jsem, že se to vždy zhoršuje pokud spím na levém boku, tak je to ráno horší.Když jsem se několik nocí hlídala, abych spala na zádech, bolest úplně přešla. Mám větší prsa, je možné, že si je v noci zhmoždím a pak bolí? nebo se mám obávat i něčeho vážnějšího?
Začíná mě to stresovat, ale mám strach jít k lékaři. Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Určitě jít k lékaři se vyplatí, je to pro klid, udělá se sono a pohmatem se obvykle zjistí příčina. Ale u vás to vypadá nejspíše na obtíže vertebrogenní, tedy od páteře. Takto se závažná změna obvykle neprojevuje,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10292
Dobrý den, byla jsem na preventivním vyšetření a závěr byl fibrocystická mastopatie oboustr. s mramorováním. sin-bez zřejmých ložiskových změn. dx-obraz susp. benigního ložiska subareolárně o vel. 7 mm (dif.dg.cysta?)
Pociťuji bolest nad pravým prsem vždy před cyklem, na vyšetření mám jít opět za 3 měsíce. O co se může jednat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Nález je trochu divný, chodíte na akreditované pracoviště? Lékař neměl podezření na nějakou závažnější změnu, ale ultrazvuk by to měl rozlišit, jestli jde o cystu či solidní změnu - měla jste ho? Půjde asi o cystu, ale bez ultrazvuku (sono) to nejde rozlišit, je hormonálně podmíněná, běžná. Také bolestivost je hormonálního charakteru, není to příznak něčeho nebezpečného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10290
Pěkný den,
prosí o sdělení co znamená v mamografickém vyšetření význam slova biards 1. Děkuji za odpověď Novotná
Odpověď: Znamená to normální nález.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10289
Dobrý den pane profesore,zhruba před dvěma roky jsem onemocněla rakovinou levého prsu.Prosím o názor. Doporučil byste mi elektroimpendační vyšetření prsou? A pokud ano,tak kde se v Praze nachází nějaké vhodné pracoviště? Vím,že to není příliš podporováná metoda, ale vyhnula bych se tím radioaktivnímu záření na mamografickém vyšetření.Děkuji mnohokrát za odpověď.S přáním hezkého dne Jitka Pelikánová
Odpověď: Moje zkušenosti elektroimpedančním vyšetření nejsou dobré, řada nádorů se tam neobjevila, není to tedy spolehlivé pro menší nádory, sám toto vyšetření již z těchto důvodů neprovádím, Mamografie a sono jsou standardní metody pro kontrolu, žádná metoda je nemůže nahradit, mamografie nemá s radioaktivitou nic společného, jde o rentgenové záření s velmi nízkou dávkou, která je navíc zejména na screeningových centrech podrobně sledována. Riziko bylo opakovaně vypočítáno a ženy by se neměly obávat chodit na mamograf od určitého věku i každoročně, zejména při vyšším riziku (to máte i vy v druhém prsu).
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10288
Mám 3 duktální inv.nádory(33,15,13)v zevním dolním kvadrantu.ER 100%,PR 90%,her-2negat,G2,Ki-67 25-30%,MO,N1(patolog.postižené 3 uzliny,největší 26 mm).Byla jsem na MR pro vyloučení dalších nádorů.Na MR se nádory zdají o něco větší 3 mm, ale hlavně, že to taky vypadá na jeden velký nádor,který ale mezi sebou má zdravou tkáň.Doktorka mi řekla, že to můžou být samostatné nádory, ale i jeden velký, že to nelze zcela z MR určit a ukáže se až při operaci. Je tedy možné, že mám nádor velikosti 11 cm na 10 cm na SONU se zobrazují jenom 3 izolovanější nádory a ma mamogragu rovněž?
Odpověď: MR ukazuje s velkou přesností rozsah nádorů, je to důležité pro přesné naplánování operace, aby bylo vše bezpečně odstraněno a onemocnění se nemohlo vrátit. Pravděpodobně jde o nádor s několika ložisky, což je pro některé nádory typické.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10287
Dobrý den, co je přesnější metoda ve vyšetřování prsu a axil mamograf nebo magnetická rezonance.Děkuji
Odpověď: Jak v čem. Magnetická rezonance selhává ve zjišťování mikrokalcifikací a u méně agresivních forem nádorů v počátečním stádiu (non-high grade DCIS), někdy nevidí velmi malé tumory. Významná je MR ve zjištění případných dalších ložisek nádoru u některých typů karcinomu. Obecně nevýhodou je vyšší podíl falešně pozitivních případů, tedy tumor se projevuje na MR jako zhoubný, ale není. Mamografie zase má menší citlivost u žen s bohatou žlázou, neodliší cystu od solidní změny aj.. Prostě magnetická rezonance, mamograf a sono se vhodně kombinují, MR se sono u mladších žen, u starších pak všechny tři metody,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10286
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat ještě k dotazu 10278 zda je správný postup napřed operace, protože se jedná o okrsek a z tohoto orsku bylo bráno 7 vzorků,některé byly předrakovinové a některé vyšly tak jak jsem psala.Děkuji
Odpověď: Ve většině případů je první metodou operace, kde je důležité, aby se celé ložisko odstranilo, vyšetří se také uzlina v podpaží. Pak se podle nálezu u menšího výkonu ještě prs ozáří, pokud se prs odstraní celý (někdy je to výhodné), zpravidla se nemusí zářit, což je výhoda.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10285
Dobrý den,mám v prsu bulku,pobolívá, i při spánku, projevy souvisí s cyklem i se zvětšuje a zmenšuje.Z nálezu: diferencuji ovoidní nodozitu zhruba 19,5,x17,5x8 mm. Ložisko je izoechogenní , rozdělené septíčky, prokrvení povětšině periferního typu s PI kolem I. Biopsii mi nedělali, myslíte, že je nutná? Ložisko se do mého prvního těhotenství nezobrazovalo, poprvé až v graviditě a následně.Doporučil byste mi akreditované,kde mají s UZ zkušenosti? Plánuji těhotenství a v rodině ca prsu mám z obou stran.Nerada bych něco zanedbala.Děkuji za odp.K.
Odpověď: Určitě doporučuji akreditované screeningové centrum, kde dělají velké množství vyšetření a mají zkušenosti, za nález kolegy nemůžu nést zodpovědnost. Nicméně není to popis změn, které by vyžadovaly biopsii, ale když to nevidím..........
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10284
Dobry den je mi 29 let, picha me v podpazi a vystreluje mne to do leveho prsu, dokonce jsem si ve spodni casti prsu nahmatala neco jako bulku, ktera se neda cela uchopit,je to spis tak nejak zdurele i v okoli, prso se mi zda napuchle tim padem vetsi , gynekologa mam v jinem miste nez bydlim a dostanu se k nemu nejdriv za dva tydny, bojim se abych neco nezanedbala.Beru hormonalni antikoncepci, docetla jsem se,ze to muze souviset i s ni, mela bych ji radeji vysadit nez se dostanu ke svemu gynekologovi?prosim o nejake rady dekuji lucie
Odpověď: Nejspíše půjde opravdu o jen hormonální změny, nevýznamné, možná v kombinaci se změnami od páteře. Sono vyš. prsu by ale bylo pro jistotu dobré, můžete ev. i jako samoplátkyně bez doporučení na akreditované screeningové centrum.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10283
Dobrý den, je mi 34, v rodině nemáme rakovinu prsu, nemám žádné problémy, ale pouze obavy, v mém okolí onemocněly 2 35 leté maminky a teď podstupují chemoterapii. Provádím samovyšetření, mohu dělat více? Např. požádat gynekologa o preventivní ultrazvuk? Děkuji
Odpověď: Preventivní ultrazvuk prováděný ročně může být dobrý, zdravotní pojišťovna vám ho ale nezaplatí, musíte jako samoplátkyně - můžete i bez žádanky (vyjde to nastejně) do screeningového centra.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10282
Dobry den,uz som vam pisala,ale rada by som sa spytala:mam benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo)moze ma z tohoto pobolievat ten prsnik?moze to rast a preto boliet?alebo aj zmensovat sa? bojim sa rakoviny.dakujem
Odpověď: Jsou to hormonální změny, které se mohou projevovat i větší bolestivostí, obvykle se s menstruačním cyklem zvětšují a zmenšují, v budoucnosti se může i zmenšit, ale i zvětšit, uvidí se. Riziko vzniku rakoviny není zásadně vyšší než má normální žláza. Samozřejmě z každé žlázy se rakovina může vyvinout, u jakékoliv ženy, ale to nemá cenu řešit. V mladém věku je rakovina vzácná, většina žen má riziko vysoké. Doporučuji kontrolu v případě, že se bude uzel zvětšovat a zvětšení bude přetrvávat bez ohledu na cyklus...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10281
DOBRÝ DEN,moc prosím o zodpovězení dotazu,objevil se mi krvavý výtok z levé prsní bradavky.V současné době mě bolí levá ruka,i v klidu.současně mám momentálně potíže s krční páteří a namožený trapézový sval.krvavý výtok se mi již objevil dříve,ale v menším rozsahu.jen několik kapek. tehdy jsem neměla potíže z námahy. Předem Vám děkuji. ŠÍMOVÁ MIROSLAVA
Odpověď: Jsou to určitě dvě věci, které nesouvisí, bolest je nejspíše vertebrogenní, od páteře.
Výtok by neměl být, může to být projev zejména mnohočetných útvarů v mlékovodu, tzv. papilomů - ty mají poněkud vyšší riziko, i když jsou to útvary nezhoubné. Pokud sekrece bude trvat, je metodou volby tzv. duktografie - mamografie po předchozím podání kontrastní látky do mlékovodu. Na vyšetření potřebujete mít doporučení od praktika, gynekologa či speciální poradny pro choroby prsu, ty by vás také měli klinicky vyšetřit..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10278
Dobrý den,prosim vysvětlení biobsie dg.karcinom in situ gr.I nízká proliferační aktivita,pozivita ER,PR a BCL-2,negativita c-erbB-2,Ki67 v cca 10%.Mám domluvenou operaci a vzhledem k tomu,že mám malé prsa a okrsek je velikosti 33x13 mm mám návrh na odnětí celého prsa.Děkuji
Odpověď: Jde o malý nádor stádia T0, tedy nejspíše DCIS (vysvětlení jsem už několikrát podával, jde o nádor ohraničený, kde buňky se nešíří přes tzv. bazální membránu), má výbornou prognózu, téměř 100% pravděpodobnost vyléčení, růstová aktivita je navíc malá...
Odnětí celého prsu je výkon na jistotu, zásadní je vždy odstranění celého ložiska i s lemem zdravé tkáně, obvykle se pak nic už více nedělá - vše ale bude záviset na definitivní biopsii po operaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10276
Dobrý den,v pátek jsem byla na sonu a našli mi cystu (1Omm) a zevně od ní nepravidelné cípaté ložisko(17:14:11 mm) bohatě prokrvené.Hned jsem byla i na mamo.vyšetření a jdu ještě na biopsii.Závěr přesně zní BI-RADS 4b-susp.lož na RZK vpravo s ohledem na jeho přítomnost a pozit.RA (matka ca prsu v 39 letech).Závěr MG-vpravo v HZK cípatá nepravidelná denzita 18:16mm. Chtěla jsem vědět co to přesně znamená a zda může jít o zhoubný nádor.Děkuji za odpověď
Odpověď: Jde o nejednoznačný nález malého ložiska, které vyžaduje další vyšetření, hlavně biopsii, tam se zjistí, o co jde, zatím je předčasné něco plánovat. I v případě, že se tam nějaké buňky nádoru najdou, byl by útvar nejmenšího stádia, T1, kde je obecně dobrá prognóza. Další postup pak záleží na kompletním rozboru, včetně vyšetření imunohistochemického apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10274
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se pozná z biopsie,že nádor je v počátku-DCIS. A dále se chci zeptat zda lze z prsou odstranit veškerá mléčná žláza, aby se nádor někde jinde neobjevil.Děkuji
Odpověď: Pro diagnózu DCIS je rozhodující bioptický nález, kdy buňky nádoru ještě nejdou přes tzv. bazální membránu, nešíří se do okolí, když se tento nález najde při core biopsii jehlou, je třeba ještě udělat definitivní vyšetření po odstranění ložiska, to je spolehlivější. Další postup závisí na bližší specifikaci DCIS (zvl. grade) a na tom, jestli je ložisko jedno či více. Obvyklý postup je odstranění ložiska a ozáření prsu, ale v určitých případech je možné i odstranění celé žlázy. Definitivní postup vždy také závisí i na rozhodnuté pacientky, lékař pouze doporučuje, některé ženy dávají přednost radikálnějšímu řešení - je to jejich právo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10273
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, pociťuji citlivost bradavek, což normálně nemívám. Beru antikoncepci mercilon a za týden očekávám menstruaci. Může to s tím být spojeno?

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Citlivost bradavek je určitě hormonálně podmíněná a nejspíše souvisí s antikoncepcí. Není to příznak nějaké závažné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10272
Dobrý den, je mi 16let, mám prsa 4ky přírodní...A poslední dobou mám strach z bulek v prsu, tak jsem pročítala různé články na internetu, ale nic moc sem se nedozvěděla. Tak bych se chtěla zeptat, když prohmatávám prs jaká by bulka měla na pohmat být? a kde? měla by být viditělná? co když mám bradavky do vnitř? jaká by měla na pohmat být zdravá prsa? Předem moc díky za odpověď, která doufejme zažene mé starosti.
Odpověď: Každé prsy jsou jiné, závisí na velikosti, ale i na složení, někde převažuje tuk, jinde žláza. U mladších žen je prs často hrbolatý, hmatá se okraj žlázy. Bulka je trvdá, nepravidelná, jiná než okolí. Důležité je prsy znát a jít po změně, která se nemění v průběhu cyklu a trvá i po měsíčkách. Ve vašem věku je bulka v prsu vzácná, vycházejte z toho, že vaše prsy jsou normální, s tím, že se ještě budou s věkem měnit. Rozhodně si s tím nedělejte starosti - někteří doporučují si dělat samovyšetření až po 25. roce věku, právě proto, že prsy u mladých žen bývají hodně hrbolaté a mění se.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10271
Dobrý den, včera jsem byla na mamografu a řekli mi, že tam našli pravděpodobně zvápenatělou cévku. Na kontrolu mám jít za 6 měsíců. Můžete mi prosím napsat a vysvětlit, z čeho to je a zdali je to nebezpečné? Dále bych chtěla vědět, zdali si mám udělat sono, nebo mám vyčkat. Mám strach, aby se něco nezanedbalo. Chodím pravidelně na kontroly ke svému gynekologovi a jednou za dva roky na mamografii. Děkuji.
Odpověď: Kalcifikace v cévách jsou normálně u žen od 50. roku věku, nic to neznamená, obvykle jsou zcela charakteristické, má je každá třetí žena. Lékař si ale asi 100% nebyl jist, zdali to nejsou kalcifikace jiné, pro jistotu doporučil kontrolu. Určitě bych počkal, zvápenatění (kalcifikace) jsou vidět dobře jen na mamografii, a má cenu jít na kontrolu s určitým odstupen, aby se snímky porovnaly.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10269
Dobrý den pane doktore,
je mi 36let a v posledních dnech mě píchá a trne v pravém prsu, vychází to od bradavky - několikrát za den, v noci mě to i 3x vzbudí,hlavně když ležím na pravé straně. UZ jsem měla dělaný v prosinci a byl v pořádku, žádné další potíže jako např.výtok z bradavky nemám. Děkuji I.P.
Odpověď: Jsou to buď hormonální změny nebo obtíže od hrudní páteře, bez klinického vyšetření se úplně rozlišit nedá, pravděpodobnější je druhá varianta, kde pomáhá cvičení na hrudní páteř. Ale pro klid bych doporučil zopakovat UZ, nicméně takhle se podstatná změna v prsu zpravidla neprojevuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10268
dobry večer,dnes som bola na us prsníkov _"v akcentovanom žľaz.telese pozorovať ojedinele anechogenne ložiska velkosti do 5mm,v tukovoväzivovom tkanive zretelne echop,zmeny nepozorovať,,,axilly bez zreteľnych echop,zmien,,,zaver profiler.mastopathia bilat.ojedinele cysty bilat,,,diagnoza n644,,poprosim vas o laicke vysvetlenie a postup liečby ,je nutna biopsia alebo operácia?mam 40rokov
Odpověď: Je to popis zcela běžných hormonálních změn, s kterými se zpravidla nic nedělá. Cysty jsou obvyklým nálezem u ženy středního věku. Nic nenasvědčuje tomu, že by se v prsech něco nekalého dělo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10266
Dobrý den,chtěla jsem se jen zeptat-na levém prsu jse mi udělala menší prohluben jde teda vydet jen kdyz mám ruce dole -jestli to neni něco vážného děkuji za odpověd
Odpověď: Těžko takhle na dálku říci, třeba se vám ta prohlubeň jen zdá.. Jinak nově vzniklá prohlubeň by neměla být, ale může být i při nepodstatné změně - pokud máte ten pocit, je lepší jít k lékaři, který se na to podívá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10265
dobry den, mohla byh se zeptat jestli kdyz mam na prsnim dvorci meni vridky cca 7-10 (pocet) a jsou mirne zvetsene, a bradavky nejsou jeste poradne pevne - jestli by mohlo jit o nador - nebo o nejaky vetsi problem - predem dekuji za odpoved
Odpověď: Vůbec nejde o žádný problém, jsou to žlázky na dvorci, zvětšené mohou být i vlivem horka, rozhodně takto nevypadá nic podstatného..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10263
Dobrý den, je mi 45 let a dnes jsme poprvé absolvolala mamagraf a posléze sono, a výsledek - biopsie. Byla jsem velmi rozrušena, takže jsem se na nic vůbec nezeptala. V rodině nikdo nikdy žádný problém neměl. Nejsem lékař, takže Vám přesně opíšu výsledek vyšetření :
v HVK vlevo až k rozhraní VKK je okrsek žlázy s dilatovanými dukty, místy až cysticky, obsah duktů zahuštěn, jiné ložiskové změny nezjištěny, Tabár I BI-RADSO.
Co to, prosím, znamená ? Měla bych se obávat nejhoršího ?
Děkuji za odpověď Blanka Eppingerová
Odpověď: Lékař popisuje jen celkem běžné hormonálně podmíněné změny, asi si ale stoprocentně nebyl jist, doporučil tedy biopsii. Předpokládám, že pod sono kontrolou. Nemůžu se vyjadřovat k oprávněnosti biopsie, doufám, že byl lékař zkušený, ale obecně je lepší ji provést, když se něco nelíbí. Zpět k nálezu : Není to a popis zhoubného nádoru....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10261
dobry den co znamena vice komová cysta dekuji
Odpověď: Je to cysta, útvar vyplněný tekutinou, bez vyššího rizika vzniku karcinomu (běžný nález), cysta se skládá s několika částí - většinou navzájem spojené cysty.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10260
Dobrý den pane doktore, prosím o vysvětlení tumoru mamae 1 sin v.s.,
tumor mamae 1.dx orig. ignote -vnitřní kvadranty, tumor mamae.dx.benigní rysy centrálně.
Odpověď: Je to asi nějaký závěr ze zprávy, ne celý popis, lékař soudí, že vlevo i vpravo (zde ve vnitřní části a centrálně) jsou nějaké útvary, lékař jednoznačně neříká, zda jsou zhoubného či nezhoubného charakteru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10258
Dobrý den, v době kojení mne začalo mírně pobolívat v jednom prsu. Domnívala jsem se, že to bylo způsobeno neúplným vyprázdněním. Od té doby se bolest občas objeví nezávisle na cyklu, posledně jsem ji cítila směrem do podpaží. Kojit jsem přestala před 8 měsíci. Je vhodné v mém věku absolvovat mamograf nebo začít sonem? Žádanku již mám. Předem děkuji za názor.
Odpověď: Určitě bych šel na sono, v rukách zkušeného lékaře metoda první volby u ženy do 40 roku věku, v centrech se mamograf doplní, pokud by bylo třeba. Vaše příznaky nebudou pravděpodobně souviset s ničím podstatným, asi jen hormonální či vertebrogenní (od páteře) změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10257
Dobrý den pane doktore,
jsem s DG Fibrocystická mastopatie oboustr.,asymertie denzity 1. sin,může se jednat i o sumaci......
Prosím,vysvětlete mi laidsky o co se jedná,byla jsem hjiž jednou na odstranění v pravém prsu nálezu,zapouzdřeném.

Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den
Dočekalová Ivana
Odpověď: Lékař tam objevil rozdíl mezi oběma prsy, což klidně může být, nikdy prsy nejsou stejné, často je to způsobeno jen bohatší žlázou (sumace). Když si lékař není stoprocentně jist, doporučí pro jistotu další doplňující vyš., napří cílený snímek či sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10256
Dobrý den,před 2 roky mi z prsu vyndaly nezhoubný nádor o před nedávnem jsem si na tom samém místě nahmatala opět bouličku. Obvolávala jsem pár přažských mamografii a všude jsou hrozné čekací doby, poradte mi co mám dělat aby se dostala co nejdříve na vyšetření, předem děkuji za odpověd, přeji hezký den.
Odpověď: Asi opět o nic závažného nepůjde, ale vyšetření je jistě raději na místě. Mamografie není vhodná, objednejte se primárně na sono, lékař si doplní mamograf až výběrově, ženu s bouličkou by měli vzít přednostně, ale praxe může být jiná. Co bych vám poradil...Praha je nyní dost přeplněná, v Berouně, kam také jezdím, nejsou objednací doby příliš dlouhé, jezdí tam pacientky i z Prahy a jsou většinou velmi spokojené, kontakt na www.mamocentrum.eu, je to autem či autobusem asi 20 min.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10255
Dobry den.Dotaz č. 10121-podla vas by bolo vhodne to vyoperovat?strasne sa bojim, ze by sa to mohlo zvrhnut na rakovinu.Mozem brat Mastodynon nakolko ma prsnik boli?dakujem velmi pekne.mam strach
Odpověď: Při tomto nálezu se zpravidla neoperuje (pokud změna neobtěžuje apod.), nejde o přednádorový stav, riziko je lehce vyšší, ale i operace představuje lehce vyšší riziko, srovnatelné s tímto bioptickým nálezem.
Ještě jsem zapomněl: Mastodynon může pomoci při obtížích, rozhodně neuškodí...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10254
Dobrý den, včera jsem byla objednána v Praze, Chmelová 6 na mamograf, který jsem si i chtěla zaplatit ze svého ( je mi 43 let ). Bohužel mi bylo panem primářem vyšetření odmítnuto a to z důvodu že mám od roku 2003 udelanou augmentaci prsů. Chci podstoupit mamograf jako prevenci za své peníze a ještě mi to není dovoleno, Jak nyní postupovat ? Děkuji Zuzana
Odpověď: Pan primář nepostupoval zásadně špatně, toto pracoviště má filmovou mamografii, na které nejsou prsy s implantáty dobře zobrazitelné, je lepší v tomto případě vyšetřit vaše prsy na digitálním mamografickém přístroji, ten je už k dispozici na většině akreditovaných center v Praze a okolí, např. kde já pracuji : na Karlově nám (tam jsou ale delší objednací doby) a v Berouně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10253
možte mi laicky preložiť nalez mamografie:obojstranne značne sýta škvrnitopruhovitá kresba žľazy,bez zrejmych ložiskovych zmien,vpravo skupiny drobnych kalcifikacií ,koža jemná,bradavky bez retrakcie,cievna kresba v norme,,obe axilly voľne,,zaver "výrazne sýte prsníky,skupina kalcifikacii vpravo,nutne usg vyšetrenie čo najskor,,,birads0,4sk....s toho rozumiem iba to že diagnoza sa potrebuje upresniť na usg,nič viac ,dakujem za odpoved,,vlasta,,,,,ps je podozrenie na rakovinu?
Odpověď: Je to tak, jde jen o prs s bohatou žlázou, kde není žádné podezření, lékař ale z důvodu nepřehlednosti raději doporučuje ještě sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10250
Dobrý den, chci se zeptat, zda je biopsie prsu bezpečná, zda se nádor nemůže naopak rozjet, když se k němu dostane vzduch. Děkuji I. Sedláčková
Odpověď: Biopsie je zcela bezpečná, je to postup, který byl z hlediska bezpečnosti prověřen v řadě studií, většina nádorů by měla být před léčbou ověřena punkční biopsií, aby se mohla léčba šít na míru - ne každý nádor je vhodné hned operovat, někdy je výhodnější jiný postup. Také při nejednoznačnosti nálezu je biopsie pod kontrolou sono či mamografie metodou volby, sníží se tím počty zbytečných operací pro nezhoubné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10249
Pani doktorko,zajimalo by me,jestli opravdu je dobre prestat pouzivat antiperspiranty do podpazi jako predejiti tvorbe nadoru rakoviny prsu.Pokud ano,je nejaky rozil mezi antiperspirantem ve spreji,nebo v tekutem stavu a nebo pouit ku prikladu jen parfem?..ktery z vyrobku skodi zene nejmene?..diky za odpoved,Martina Charekleias
Odpověď: Nejsem paní doktorka, ale snad to nevadí, že jsem doktor :-) Kvalitní přípravky proti pocení od renomovaných výrobců (ne "no name") je možné bez obav používat, nezáleží na formě, nebyl jednoznačně prokázán vyšší výskyt rakoviny, parfem je lepší používat mimo podpaží, na podpaží jsou určeny právě antiperspiranty - ne každý ženě vyhovuje a voní, ale je z čeho vybírat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10248
Dobrý den ,už rok nekojím a sprsou mi stále vytéká čirá tekutina,proč a mám se něčeho bát ? Děkuji za odpověd
Odpověď: Rozhodně to není projev nějaké závažné změny, pokud je tekutiny více a je čirá, bylo by dobré navštívit gynekologa a nechat udělat hladinu hormonu prolaktinu, někdy může být vyšší. Pak se obvykle berou léky na jeho normalizaci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10247
Dobrý den, u mé 10leté dcery se objevila bolestivá bulka asi 0,5cm v oblasti prsního dvorce pouze na jednom prsu. bradavka vpáčená není ani výtok jen na pohmat bolestivost a ani otok nebo zarudnutí.Nevím zda nemůže jít o první známky dospívání , menstruaci a ani ochlupení nemá. děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Jsou to hormonální změny, u takto starých dívek již někdy projev dospívání.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10246
Dobrý den, u mého bratra (60let) byla onkologem diagnostikována gynekomastie s nezjištěným "útvarem" uvnitř.Je objednán na chirurgický výkon. Bude tato operace hrazena pojišťovnou? Dále -užívá Warfarin, má srdeční arytmii, je silný kuřák. Jaká předoperační vyšetření by měl podstoupit, aby se nic neopomnělo? Děkuji předem za zodpovězení mého dotazu.
Odpověď: Odpovědět vám nemůžu úplně přesně, každé chirurgické oddělení vyžaduje něco jiného, někde nechtějí na ambulantní zákrok v místní anestezii nic. Každopádně musíte vznést dotaz na chirurgii, kde budou výkon dělat, oni mají povinnost vám vystavit i žádanky na příslušná vyšetření. Osobně bych určitě udělal krvácivost srážlivost, i snímek hrudníky, když je kuřák, a vysadil na pár dní warfarin, pokud je to z interního hlediska možné. Výkon by měl být hrazen pojišťovnou, stejně tak všechna předoperační vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10245
Mám 3 nádory(33mm,15 a 13).ER100%,PR90%,Her-2negat.N1(3 zasažené uzliny,největší 26mm bez centra).KI-67 30%, MO.U největšího nádoru suspektovaná agnoinvaze.Jsem teď po první chemo.Zajímá mě,zda po operaci se může prognóza změnit a zda se po více cyklech chemo(když zareaguje) nádor stáhne a přestane zasahovat do cév.Protože prozatím jsem vyčetla,že když je agnoinvaze a uzina větší než 2 cm, tak to nevěští nic dobrého.
Odpověď: O prognóze nemá cenu teď mluvit, obecně je to řešitelné, důležité je, jak nádor bude na léčbu reagovat, někdy úplně vymizí při chemoterapii (neoadjuvantní), včetně uzlin a při operaci se ani nenajde, angioinvaze nebývá překážkou. Dobré z hlediska prognózy je pozitivita ER a ne vysoká proliferační aktivita, nejde tedy o nádor příliš agresivní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10244
Dobrý Den,
chci se zeptat v podpaží se mi objevila bolestivá ale přesto malá kulička.. myslíte že časem sama zmizí nebo mám raději zajít k lékaři? je to něco vážného?? děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud je povchně, je citlivá či bolí, vypadá to s největší pravděpodobností na zánět potních žlázek, zcela běžné, zejména v nynějším horku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10243
Dobrý den,na SONU při pravidelné kontrole po 1/2 roce mi lékař oznámil,že mi pro jistotu pošle ještě na mamograf (neohraničený nález v horní části pravého prsu cca 1 cm).Na mamografu jsem byla před rokem,ale tam se nyní žádné ložisko nenašlo. Přesto mi chce lékař za týden opět vyšetřit na SONU. Prožívám dva týdny strachu.Mám raději absolvovat biopsii? Dá se 100% na SONU poznat zhoubný nádor?Jsou možné změny v prsou vypadající podezřele jako nádor, ale přitom nejsou zhoubné? Děkuji P.K.
Odpověď: Pokud je něco i jen na sono nejasné, je vždy lepší udělat core biopsii pod sono kontrolou, je to na dobrém pracovišti jednoduchý ambulantní výkon a je lepší mít jistotu. Jinak biopsie vyjde většinou jako nezhoubný nádor, ale někdy také ne - většina nádorů zhoubných se najde včas.Předpokládám, ale, že je lékař zkušený, a problematickou se zabývá. Jen mě trochu zarazilo - píšete "lékař mě poslal na mamograf...", v ČR mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami na výkon sono prsu jen pracoviště, které dělají i mamografii (většinou akreditovaná screeningová centra), pak není problém hned doplnit mamografii a pak se co nejdříve rozhodnout Jak je to tam, kam chodíte? Sono dělá u vás lékař, který nemá současně i mamograf?
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10242
Dobrý den,
prosím Vás, měla bych dotaz ohledně používání přípravku proti pocení DRICLOR. Je-li jeho použití v podpáždí škodlivé a jestli je zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu.
Mockrát děkuji za Váš názor a přeji krásný den. Jana
Odpověď: Škodlivost přípravku nebyla prokázána, ani vyšší riziko vzniku rakoviny. Jen doporučuji ho nepoužívat před mamografickým vyšetřením - aluminium v přípravku by mohlo udělat na mamografii artefakty, které by napodobily kalcifikace, a teoreticky by mohly lékaře hodnotící mamografii vést na zcestí...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10241
Dobrý den pane doktore,
před měsícem jsem si v podpaží nahmatala bulku-nebolestivou,při nálezu pouze mírný tlak v podpaží,nyní ji necítím.Zaplatila jsem si sono v mamo centru v ČB - cca 3-4 týdny po nálezu bulky. Nález zní: ostrůvek displastické žlázy 19mm vlevo nad dvorcem, intramamární uzlina 8mm vlevo preaxilárně. Vpravo bez ložiskových změn, axily jsou volné. Sono proběhlo 21.5.2012. Je nutné podstoupit ještě nějaké vyšetření? Bulka v minulosti v podpaží nebyla. Také mám hlavně před menstruací toto levé prso bolestivější. Děkuji za názor.
Odpověď: Lékař popisuje celkem normální nález se nevelkými hormonálními změnami, sono by mělo být spolehlivé. Pokud se boulička znovu neobjeví, tak bych už nic nedoporučoval, pokud by se to horšilo a změny se neměnily s cyklem, je dobré provést kontrolu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10239
Dobrý den, je mi 45 let a před třemi týdny jsem absolvovala mamografické a ultrazvukové vyšetření prsou. Výsledek byl, že je vše v pořádku, kontrola za dva roky. Včera mi volala sestřička, že mě musí objednat na biopsii, protože při druhé prohlídce snímků paní doktorka objevila radiální jizvu. Mohu se zeptat, co tento termín znamená? Velice děkuji za odpověď.
Odpověď: Svědčí to o pečlivosti lékařů, zachytí i jemné změny, které asi nic neznamenají, ale musí se pro jistotu něco dělat dále. Radiální jizva se projevuje na snímku sbíháním struktur do jednoho bodu, je to většinou projev nezhoubné změny, ale někdy se objeví při biopsii i přednádorový stav. Proto je odběr vzorku na místě.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10238
Dobrý den je mi 25 let jsem po 2 porodech u obouch jsem kojila .posledního 11 měsícu .nyní malému jsou 2 a pul roku a na ílé bradavce mám bílé vřídky.když je zmáčknu jde z toho bílé tužší mazlavé , ale nevím co to je nijak to nazapáchá a nějak to nebolí. děkuji za odpověd co by to mohlo být nebo co s tím dělat děkuji Zelenková
Odpověď: Nejspíše jde o malé množství mléka, které se zahustilo - nález je obvyklý, někdy po ukončení kojení je malé množství mléka i řadu let, nic podstatného to neznamená. Je jen třeba udržovat čistotu a bradavku výrazněji nedráždit, pak se sekrece spíše stimuluje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10237
Dobrý den,při samovyšetřování prsou jsem si zmáčkla bradavku a ona zůstala na pár minut vtažená,ale pak šla normálně vytáhnout.Je to normální?Již 3x jsem byla na ultrazvuku-zduřená prsní žláza.Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Je to normální, bradavka takto může reagovat. Také zduřená žláza na UZ nic podstatného neznamená.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10236
Mam 19 rokov a mam problem s bradavkami , mam ich take zvacsene , a zmensia sa ked mi je zima alebo sa kupem a v podobnych situaciach .
Chcel by som sa spytat ci nato nieje nejaky liek alebo masticka .
Dakujem za odpoved
Odpověď: Může se ještě vylepšit s věkem, ale účinný lék či mastička na to není....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10235
Dobrý den,v horní části prsu cca 2cm od podpaží mám už pár týdnů červený flíček velikosti 5kč.Mám atop.ekzém,celou dobu jsem flíček za něj považovala,na léčbu mastmi ale nereaguje.Prsy mám jinak klidné,pohmatově žádné změny,při kontrole v mam.poradně v listopadu bylo vše v pořádku.Mám problém řešit?
Odpověď: Pravděpodobně to nebude souviset s prsem, je to asi záležitost kůže a jejího onemocnění, kdyby to trvalo, konzultujte vašeho kožního lékaře. Na dálku je možné jen s obtížemi stanovit správnou diagnózu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10234
Dobrý den,
v roce 2006 jsem si našla v prsu malou bulku, absolvovala jsem UTZ i mamogr. (bez nálezu). Do dneška jsem UTZ absolvovala 3x vždy s diagnózou "hypoechogenní oválné ložisko 7mm, pravděpod.fibrom, v parenchymu obou mam není patrné patolog.ložisko". Útvar se nemění, nezvětšuje.Při posledním vyšetření mi ale bylo doporučeno jeho odstranění, prý pro jistotu. Bohužel jsem nestihla zákrok absolvovat, jelikož jsem znovu těhotná (první porod 2010). Domníváte se, že je nutné a možné odstranění bulky řešit v těhotenství? Mám obavy, abych něco nezanedbala...
Děkuj za odpověď
Odpověď: Je těžké soudit, proč chtěl lékař odstranění, když se útvar neměnil, stanovovat správnost diagnózy, když jsem osobně nevidel, není možné. Obecně však odstranění pro jistotu není optimální postup, metodou volby je vzít vzorek jehlou pod US, je to bez jizvy a spolehlivé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10231
Dobré odpoledne pane profesore,mockrát Vám děkuji za rychlou a hlavně dobrou odpověd.Strašně jste mě uklidnil děkuji. Katka
Odpověď: Není zač, je to naše práce.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10230
Je mi 64 let, jsem 5 let po operaci prsa, absolvovala jsem chemoterapii, ozářky. Po 5-ti letech mi před měsícem p. doktorka vysadila Tamoxifen. Je možné, že mám pocit únavy a že tělo si musí určitou dobu zvyknout na vysazení této hormonální léčby? Do té doby jsem si cítěla velmi dobře. V souč. době beru pouze EUTHYROX 75, snížena činnost štítné žlázy.
Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Je to možné, jak píšete. Únava však může soviset i s činností štítné žlázy, bylo by dobré absolvovat kontrolu na endokrinologii, pokud v poslední době nebyla.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10229
Vážený pane doktore,poslední tři týdny když si zmáčknu pravé prso tak vyteče kapička podobná mateřskému mléku není to pokaždé,ani každý den.Můžete my prosím zdělit co to může být mám velký strach.Věk 39 let,2 roky po porodu kojila jsem do 7 měsíců na preven.prohlídky chodím pravidelně(ted jsem objednána až na říjen).Děkuji Katka
Odpověď: Je to bezvýznamná hormonálně podmíněná změna, běžná, pokud by bylo sekretu více a zhoršovalo se to, pak je dobré vyšetřit z krve hladinu hormonu prolaktinu, které někdy může být vyšší. Pokud je to tak, jak píšete, tak bych nedělal nic, doporučuji si bradavku také určitou dobu nemačkat, produkce tekutiny se může drážděním trochu zvýšit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10226
Dobrý den, můj mikroskopický nález histologie zní: tru-cut mamma po prořezání 1-4 ve 3 fragmentovaných punkčních vzorcích mammární tkáně s převažující fibrózou zachyceny G2 DCIS s nekrózami, místy s periforkální lymfocytární a fibrózní reakcí a ojediněle s intraluminárními mikrokalciofikacemi. Bez nálezu invaze. Závěr G2 DCIS v core-cut bipsii prsu. Mikrokalcifikace zachyceny. Prosím o vyjádření, zda je velké riziko recidivy po léčbě a prognózy k vyléčení. Děkuji
Odpověď: Jak už jsem několikrát psal v předchozích dotazech: Jde o nádor v počátečním stádiu, je ještě ohraničený a nešíří se do okolí, je zachycen díky mamografii. Je nutné ho celý odstranit s lemem zdravé tkáně, případně i ozářit podle definitivní pooperační biopsie, ta bude pak rozhodující pro další léčbu. Jinak pokud bude vše odstraněno a biopsie definitivní bude nezměněna, tak pravděpodobnost úplného vyléčení se blíží 100%, prognóza recidivy je obecně malá, je však třeba absolvovat řádnou léčbu a po léčení chodit na pravidelnou mamografii, zejména ke sledování ev. vývoje dalších kalcifikací. Riziko vzniku nádoru bude u vás poněkud vyšší.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10225
dobrý den,byla mi zjištěna RS/je mi 43 let/,budu zařazena de terapie interferonem,když mi byla před asi 10 lety zjištěna-ne přímo mutace BRC,ale "odchylka od normálu s nejasným klinickým významem"?.jezdím 2x ročně na prohlídky do MOU brno,vč. mamogrf a MR prsů.Kdo o tom rozhoduje???neurolog nabo onkolog?děkuji za laskavou odpověď.stáňa
Odpověď: Interferon by neměl prsu nic udělat, o léčbě rozhoduje specializovaný neurolog, pokud to potřebujete, má léčba RS přednost, bylo by však dobré o všem informovat i onkologa, ten zná podrobněji váš nález v prsu a měl by o tom vědět a s tím počítat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10223
Dobrý den,
na mamografu před 2 lety zjištěno, že vlevo v MLO projekci naznačen lož. stínek, bylo doplněno UZ. Tam zjištěno, že vlevo je cysta 11x11x7mm, vpravo několik drobých cystoidů, největší v průměru 7mm, vše bez známek malignity. Nyní po 2 letech je nález na mamografu v pořádku, na ultrazvuk jsem nemusela. Je možné, že mi všechny cysty úplně vymizely? Před 2 lety jsem užívala HRT, nyní neberu nic, mám stále normální pravidelný cyklus. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Cysty se mohou měnit, zvětšovat i zmenšovat, menší i zmizí. Cysty neznamenají jin závažného, jsou běžné, bez vyššího rizika, když se zmenšují či nezvětšují za 2 roky, nemusí se UZ obvykle dělat, jen při nejasnostech.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10222
Dobrý den.Jsem měsíc po oboustranné subkutalní mastektomii se založením expandérů.V levám prsu byl dcis a pravý prs byl odstraněm z důvodu bcra2.Nyní mne trápí hojení ran.Mám tam hnisavou sekreci na levé stráně prý zasahuje až do svalu.Mám si dávat 1x denně betadine a sterilně krýt.Kontrolu mám za 14 dní.Jak poznám,že se rozvinul zánět?A není tato léčba nedostatečná?Co mohu udělat pro co nejrychlejčí zhojení?Mám obavu,aby nebylo nutrné odstranit expandéry.Děkuji za odpověď.K
Odpověď: Při zánětu by byl prs bolestivý, zduřelý a rudý. Bohužel není možné léčbu ordinovat na dálku, vše závisi na konkrétní situaci, někdy je třeba ránu otevřít, když je nahromaděn hnis, aby odtekl apod., Odtranění expandérů je opravdu krajní řešení, nastává jen velmi zřídka. Betadine není špatný, ale někdy se lépe osvědčuje "višňák" (v lékárně), obecně je dobré prs chladit (ideální jsou ve zdrav. potřebách dostupné speciální polštářky, které nachladíte v mrazáku), pozor, dát na prs přes nějakou plenu, ne přímo, abyste prs neuchladili moc. Pokud by se to horšilo, jděte ale na kontrolu dříve, je někdy třeba dát i antibiotika apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10221
Absolvovala jsem mamografické vyšetření,při kterém byly zjištěny nějaké kalcifikace v prsou. Nález prý je nezhoubný, ale po půl roce mám vyšetření podstoupit znovu.Vyšetření pro mne bylo ale opravdu velmi bolestivé a bojím se jej znovu podstoupit. Slyšela jsem o vyšetření prsou na principu elektroimpendační tomografie (mamograf MEIK). Jaký je váš názor na tuto metodu? Je stejně kvalitní jako klasický mamograf?
Odpověď: Můj názor na MEIK je jednoznačný a vychází z mých zkušeností s tímto přístrojem (už ho nepoužívám) - přístroj se vůbec nehodí na včasné zjišťování nádorů a mamograf nemůže nahradit. Při sledování kalcifikací je mamograf nezastupitelný, kalcifikace můžou být různé, speciální typ může být projevem nádoru v počátečním stádiu. Ve vašem případě ale soudím, že kontrola byla asi pro jistotu. Je divné, že vás mamografie bolela - chodíte na akreditované pracoviště? Tam bývají zkušené laborantky a vyšetření bolí obvykle jen vyjímečně.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10219
Dobrý den, je mi 45 let a po biopsii závěr: DCIS mammae I.dx, rozhr.DKK. dx.prs-fibrocyst.mastopatie, max.v HZK, na rozhr.DKK směrem do DVK pruhovitá infiltrace vel. 4x2cm,axila a nadkl.bilat. bpn. histol. G2 DCIS v coru-cut biopsii pravého prsu. Objednaná na chirurgický zákrok. Jaká je prosím, dle Vás, šance na vyléčení? A také by mě hlavně zajímalo, jaká je pravděpodobnost, že je problém také jinde v těle. Děkuji
Odpověď: Při tomto nálezu, kde jde o počáteční stádium nádoru, je po absolvované léčbě pravděpodobnost vyléčení velmi vysoká, blíží se 100%, naopak výskyt mimo prs je velmi nepravděpodobný.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10218
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ještě k dotazu číslo 10212 zda postup napřed odstranění chirurgické a následná léčba je správná a jak se může konečná biopsie lišit, mám jít ještě na magnetickou rezonanci, můžete mi
vysvětlit k čemu je vhodná. Děkuji
Odpověď: Při chirurgickém výkonu se odstraní více tkáně, včetně okolí nádoru, patolog může posoudit i buňky na kraji ložiska, získá více materiiálu, to je důležité pro detailní posouzení nálezu - ten bude definitivní, nepžředpokládám však, že by šlo o nějakou zásadní změnu, která by třeba měnila dobrou prognózu. Chirurgická léčba je většinou při tomto nálezu první metodou. Magnetická rezonance je zde výhodná, zjistí přesnou velikost a vyloučí případně další drobné změny většinou v okolí. Je to důležité zejména pro určení rozsahu chirurgického výkonu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky