MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239


Dotaz č. 10683
Dobrý den,
operace 4.7.2012,klin.diagnóza:C509-ZN-prs,NS
Histol.mikroinvazivní duktální karciom nízce diferencovaný
ER 80%,PR 60%,Ki 67 20%,HER 2-pozit. (verif.metodou Dual ISH).
Můžete mi prosím objasnit tyto zkratky,zajímá mě prognóza a další léčba.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Nepíšete velikosti tumoru, ani nález na spádových lymfatických uzlinách. Nicméně, jistě již máte naplánovanou další systémovou léčbu a lokoregionální zajištění zevním ozářením. Vámi uvedené hodnoty vyplývají z imunohistochemického rozboru tumorozní tkáně. Tyto hodnoty ukazují dobrou citlivost k léčbě a dobrou prognózu onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10682
Dobrý deň,čítala som príspevok nižšie a nakoľko mám veľmi podobný problém ako čitateľka "s potnými žľazami",ale z rozdielom,že ja len čakám na sono,ktoré mám mať až 24.9.,chcela by som sa spýtať či môže opuchnuté podpazušie,ktoré takmer nevylučuje pot a je bolestivé znamenať nádor prsníka?Ďakujem Iveta F.
Odpověď: Zdravím.
Často přichází ženy s problémem, který definují jako otok podpaží . Nakonec se ukáže, že jde o hypertrofii tuku. Čili nijak ženu neohrožující záležitost. Pokud skutečně je podpaží v otoku, je třeba především vyloučit zvětšení a změnu struktury lymfatických uzlin. Zvětšení lymfatických uzlin je provázeno pocitem tlaku až bolestivosti v podpaží. Funkce potních žlázek tím není změněna. Možná máte své obtíže opakovaně a víte, že jde o zánět potních žlázek, pak je termín na konci září vyhovující. Jednoznačně etiologii vašich obtíží potvrdí až sonografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10681
Dobrý den,paní doktorko.Na ultrazvuku mě paní dr.zjistila oválné hypoech ložisko benigní 10*6mm.Můžete mě vysvětlit co to je a zda to není nebezpečné.Další kontrola za 3měsíce.Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu je charakter ložiska benigní, tudíž kontrola za 3 měs. postačující. Jde zřejmně o nové ložisko, proto je obvyklé, že kontrola stability je v kratším časovém intervalu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10680
Dobrý deň!Pred necelým mesiacom som bola na USG prsníka s negatívnym výsledkom ale predsa mám obavy.Už takmer 2 roky mám hrčku vo veľkosti max.1,5 cm v podpazuší,ktorá sa nemení len občas bolí a od začiatku leta mám mierne opuchnuté podpazušie,ale podľa môjho gynekológa sú to upchaté potné žľazy a nahromadené mazivo,nakoľko sa v uvedenom podpazuší nepotím.Iné problémy nemám,len posledný rok som viackrát užívala ATB kvôli borelióze.Mám obavy či to môže byť predsa skrytý nádor?Ďakujem Domina
Odpověď: Dobrý den. Pokud nález na ultrazvuku byl před měsícem negativní, není třeba, ani dobré o výsledku vyšetření pochybovat. Kdo maluje čerty na zeď, příjdou. Pokud máte bouličku v kůži, jde zcela jistě buď o již zmíněnou potní žlázku nebo zarostlý chloupek resp. jeho folikul. Změna se dá ev. ošetřit chirurugicky, pokud by vás to uklidnilo. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10679
Dobrý den, v r. 2000 mi byly vyoperovány 3 fibromy v pravém prsu. Od té doby chodím každé 3 měsíce do mamologické poradny. Zajímá mě zda je to vhodné, nerada bych chodila někam zbytečně (přiznám se že i z finančních důvodů). moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dovršila jste hranici, kdy 1x za 2 roky máte nárok na kompletní mamografické, ev. UZ vyšetření ve spádovém screeningovém centru na pojišťovnu s doporučením od PL či GL. Fibroadenomy nejsou důvod, proč byste 1x za 3 měs.. měla docházet do jakékoliv poradny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10678
Dobrý den, je mi čerstvě 31 let, děti nemám. 2011 - podzim jsem byla na miniint. (v 6. t.). Teď v červenci, v polovině cyklu mě začala extrémně bolet prsa, další týden jsem z nich pozorovala po zmáčknutí kapičky nabělavého sekretu, nyní toto ustalo, avšak prsa mě stále velmi bolí a cítím na nich i zvýšenou teptotu než je tělesná. Při samovyšetření jsem si nenahmatala žádný útvar, těhotná nejsem. Chci se zeptat, jestli tento stav může stále ještě souviset s ukončeným těhotenstvím a jestli semůže jednat o zánět, či jiný problém. Děkuji za odpověď, s pozdravem Kristýna
Odpověď: Dobrý den. Uběhl jeden celý rok, organismus se měl již možnost se situací vyrovnat. Souvislost nepředpokládám. Možná psychickou, a z toho plynoucí změnu hormonálních hladin a odezvu na ml. žláze.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10677
Dobrý den paní doktorko,dnes jsem byla na vyšetření prsu/mamografie/a v nálezu se píše: trvá nález syté,denzní žlázy s rtg benigní kalcifikaci vpravo.Co to pro mě znamená? Můžete mi prosím odpovědět? Předem Vám děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vlastně nic. Mikrokalcifikace jsou častý nález v mléčné žláze. Z 80% jsou benigní jako ty vaše. Nic s nimi není třeba provádět. Na další prevenci máte nárok za 2 roky. Budeteli mít zájem, sama si můžete mamografické vyšetření uhradit i za rok, není třeba žádanky, pouze se objednejte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10676
Dobrý den . Za týden jdu na punkci prsu pro případný papilom za bradavkou . Náhodný nález při sono. Ted mě pobolívá celé prso a mám zduřelé bulky zevně od nálezu. Chtěla jsem se zeptat jestli je možné ,aby se papilom takhle rychle zvrhnul ve zhoubný nádpr. Děkuji. Dasa
Odpověď: Dobrý den. Ne, není. Působí psychika. Možná i shoda okolností, že jste v hormonálním rozladu nebo před menses.
Pohladťe se, dejte si příjemný obklad, kupte si krásnou podprsenku....prostě si udělejte dobře a v klidu vyčkejte biopsie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10675
Dobrý den, před pár měsíci jsem si našla bulku v prsu.šla jsem na gynekologii,paní doktorka mě odeslala na sono prsu.Jenže tam doktor řekl,že tam vůbec nic není.Bulka je tam stále a už i dost bolí.Mám to tedy nechat být?Nebo jít na jiné vyšetření?děkuji moc za odpoved.
Odpověď: Zdravím. Jednoznačně jděte na kontrolní vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10674
Dobrý dne,
byla jsem na ultrasonografii prsu a našli mi anechogenní prostou cystu vel. 14,8mm. pravého prsu je v hloubce propektorálně přítomna.Ošetřující lékařka mi tvrdila, že pokud nebudou proglémy, nic se tím nědělá. Ele na druhou starnu mám obavy, jelikož spolupracovnice měla totéž,ale do týdne byla na zákroku. Můžete se mi ktomu vyjádřit? Děkuji Rýznarová
Odpověď: Dobrý den.
Prostá neboli benigního charakteru cysta se neoperuje. Vaše cysta je drobná a v hloubce žlázy. To může způsobit problém s dostupností pro tenkou jehlou k dg. punkci, pokud jsou prsy objemné. Prostá cysta má charakteristické vlastnosti, takže UZ vyšetření je spolehlivé. Vzhledem k tomu, že nemáme potřebné informace o vaší spolupracovnici, není možné posoudit , jestli šlo skutečně o stejnou záležitost. Mohlo se stát, že dle vyšetření nebylo zcela jisté, že jde o cystu, a to mohlo být důvodem diagnostické extirpace její změny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10673
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak získat poukázku s příspěvkem 200 Kč od Avonu na ultrazvuk prsou.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Je třeba si jí vyžádat v jakékoliv pobočce AVONU. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10671
Dobrý den, mám 5 let sledované 3 FA, při kontrole v listopadu se zvětšily a přibily dva malé. Jeden z FA má přes 3cm v listopadu biopticky ověřen) a je pod dvorcem, druhý den po porodu se mi za ním tvořily retence. Už mám za sebou dvě operace FA, nedoporučili mi tedy nechat si ty další odstranit s tím, že v dalším těhotenství by se zase vytvořily. Nyní, ve 32. týdnu těhotenství, se mi za velkým FA opět utvořil červený flek, který vypadá stejně jako ta retence po porodu prvního dítěte. Myslíte, že jde o totéž a že se retence tvoří už teď v těhotenství? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. V těhotenství vlivem hormonů dochází k zvětšení objemu fibroadenomů. Po porodu dojde postupně zase k návratu na původní velikost, většinou. Jste v pokročilém stadiu těhotenství, a proto tvorba mleziva, a tím pádem jjeho retence vlivem útlaku mlékovodu fibroadenomem je možná. Zkuste obklad z tvarohu s medem( 1/2 tvarohu + 4 lžíce tekoucího medu), je to bezvadná pomoc zkušenostmi našich babiček potvrzená.Jinak jistě lze provést kontrolní ultrazvuk a případnou tekutinu slabou jelhou odsát.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10670
Dobry den.Jiz nejakou dobu zjistuji,ze pri jemnem zmacknuti prsu vytece mlezivo.Asi 14dni pred planovanou mestruaci me prsa strasne boli.Zadnou antikoncepci neuzivam.Dekuji Ziarikova
Odpověď: Dobrý den. požádám vás, aby jste si prostudovala moji odpově´d na otázku 10625.Podrobně tam vysvětluji vše kolem sekretu zbradavek. za laskavost děkuji.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10669
Vážená paní doktorko,byl mi zjištěn intraduktální papilom.Chtěla bych vědět,jak se toto onemocnění léčí.Prodělala jsem mam.vyšetř.,MR a poté i biopsii.Závěr mag.rez."léze vlevo blíže DZK s opacifikací ve stěně".Tedˇ čekám na kozultaci s p.doktorkou.Nebyla jsem informována o tom,co mě čeká..proto mám strach..Předem děkuji moc za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den. Pokud je histologicky potvrzena dg. intradukt. papilomu, nemusíte mít obavy. Jde o benigní tumor. Může kontaktně krvácet a pak se projevovat sekretem z bradavky z krví, někdy i významného objemu, což působí potřísení prádla. Většinou se doporučuje tumor odstranit. Může tomu předcházet speciální vyšetření-duktografie, ale k tomu je potřebná právě výše zmíněná sekrece, aby bylo možno nasondovat patřičný vývod, v jehož pokračování se tu na stěně duktu nachází.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10668
18.7.odstr. Ca prsu 1,4cm 3 uzliny a sentinelová uzlina. Histologie bez metastáz. V části jizvy od začátku zatvrdlá část 2,5cm která přetrvává a má zmizet. 6.8. zarudnutí ne podél části jizvy i mimo ni a začíná právě v této zatvrdlině.7.8.2bal Augmentinu. Dobírám 1. Zarudnutí mírně lepší ale je a prs citlivý právě v té zatvrdlině a mírně hřeje. Můžou ATB mít taký pomalý průběh? Jak se zjišťuje absces nebo hnisání uvnitř prsu a co pak následuje? Mám mít ozařování za jak dlouho se začíná? Děkuji Marie
Odpověď: Zdravím. je potřebné provést ultrazvuk, ev. absces uvolnit , obsah dát na kultivaci a dle citlivosti nasadit ev. jiná ATB. Lokálně vám velmi může pomoct opakovaný obklad z tvarohu- půl tvarohu se 4 lžícemi tekutého tvarohu. "Babský" zázrak....:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10666
Dobrý den,v únoru jsem začala být léčena s kar.prsu tripple neg.G 3,jsem po 16 chemo a čeká mě za 2 týdny operace,pak ozářky.byla jsem optimistka,ale jak čas běží,tak vím,že s tímto typem nádoru se dlouho nežije.Trápí mě to,chodím na psych.,nepomáhá.Chodím do práce,doma bych se zbláznila.je operace těžší,když je tělo zdecimováno chemii?uzliny údajně nemám zasažené a po kon.mamu nádor zmizel.jské mám vyhlídky?
Odpověď: Dobrý den.
Definitivní statický údaj z medicinského pohledu o vaší prognóze bude moci být řečen po operaci a histologickém rozboru spádových LU. Druhou část z celkového vlivu na prognózu a z mého pohledu podstatnější ovlivňuje právě psychika. Je potřeba přijít na to, proč jste onemocněla, pracovat s tím, příjmout to a víc tím sebe a svůj imunitní systém nezatěžovat. Vždy svým pacientkám říkám: jste na křižovatce, otevřete třináctou komnatu, vezměte velké koště a vymeťte jí. To je to pravé, co pro sebe můžete udělat. Nikdy nedostaneme v životě výzvu- a nemoc takovou výzvou je- kterou bychom nedokázali zvládnout. Ale musíme se k tomu rozhodnout a jít do boje. Radila bych vám, abyste názory druhých neposlouchala a hlavně nečetla další informace, které budou vaší psychiku zhoršovat. Zapalte svíci naděje, a to doslova.Podívejte se do plamene a buďte k sobě pravdivá. Jak půjde čas, uklidníte se. Doporučuji vám místo psychiatra vyhledat dobrého kineziologa. Řasy vám pravděpodobně narostou. I to je dobré příjmout, dokud budete ve stresu, obnova je tím může být zpomalena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10665
Dobrý den,
včera, v první den menstruace, se mi objevilo krvácení z prsní bradavky. Nebylo to nijak velké množství, krev byla jasně červená a spíše odkapávala. Trvalo to několik minut. Prso ani bradavka nejsou nijak bolestivé. Můžete mi, prosím, říci o co by mohlo jednat?
Předem velmi děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nemyslím si, že by jedno s druhým souviselo. Příčinou může být trauma bradavky či prsu, papilom-benigní tu sliznice mlékovodů, i karcinom prsu. Je však pravděpodobné, že karcinom by se neprojevil pouze krvácením, pozorovala byste další změny v centrální oblasti. Každopádně je třeba se zítra objednat do nejbližšího centra na vyšetření. Doporučení vám dá praktik nebo gynekolog.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10664
Dobrý den, mám takový menší problém a nevím co s ním :) už asi to bude rok co jsem si v pravém prsu nahmatala malinkou bouli a vždy před a během menstruace se zvětší a je bolestivá. Nevím co by to mohlo být??? A je nutné s tím jít k lékaři??? Nebo je to v pořádku?? Předem děkuji za odpověď :)
Odpověď: Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že neměnící se obtíže máte 1 rok a jsou vázány na menstruační cyklus, budou pravděpodobně souviset s hormonálními změnami. Druhý nebo třetí den menses si místo vyhmátněte a předkloňte se. Oddálíte měkké tkáně od hrudní stěny, mělo by dojít k tomu, že dané místo budete vnímat zcela identicky jako jeho okolí. Tzn. měkké, hladké, bez vztahu k okolí. I tak zkonzultujte svého praktického či gynekologického lékaře. Vyšetří si vás a rozhodne o nutnosti doplnění ultrazvukového vyšetření. Možná vás na toto vyšetření pošle rovnou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10663
jsem muž je mi 44 let a nedavno jsem si všiml, že mam na každem prsu jakoby dvě bradavky,spiše jednu dělenou napul.Manželka tvrdi,že to taky ještě neviděla.Nemuže to byt nějaka nemoc.Děkuji předem za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Můžete být v klidu. Předpokládám, když je nález oboustranně, že jde pouze o variaci tvaru bradavky. Pro jistotu můžete zajit ke svému praktikovi, aby nález potrvrdil.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10662
Dobrý den,
Mám napnutý celý levý prsní dvorec, na dotyk bolí a je teplejší,cítím tam bouli ale na pohled žádné zvětšení.Co by to mohlo znamenat?Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. mohlo by jít o počínající zánět prsu. Zkuste poledovat, ev. tvarohovat: půl tvarohu rozmíchat se 4 lžícemi medu a přikládat, přikládat...Pokud by se nález nelepšil, je nutné zajít k vašemu praktikovi či gynekologovi.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10661
Dobrý den, pred tydnem me začalo pobolívat pravé prso, ted jsem si tam nahmatala bulku, uplne malou, je hned vedle bradavky, jde dobre nahmatat. muze to neco byt? dále se chci zeptat, je normální kdyz už 2 roky nekojim a neutala mam na bradavkach zaschlé mléko, nemuze to spolu nejak souviset, dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý večer. Mléčný sekret ve stopovém množství je častý nález. Teoreticky by mohly tyto dva symptomy spolu souviset. Potvrdí to vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10659
Dobrý den,dneska po vyšetření mammagrafu jsem dostala tuto lék.zprávu. Transparentní prsy typu Tabár ll.bez přímých či nepřímých známek malignity ,oboustr.v HZK poměrně denzní ložiska vzhledu LU vel.do 9mm ,nemění se vzhledem k předch.vyšetř. od r.2003. BI RADS 1-norm.nález ?
Odpověď: Dobrý den. Nález je v pořádku, jak z popisu jasně vyplývá.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10658
Dobrý den, z ničeho ni se mi zvetili bradavky. Spise to yokolo omlovam se vypadl mi nazev. Mnela bych se neceho bat dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Jistě to nebude z ničeho nic.Většinou k změně velikosti dvorce a ev. bradavek dochází se zvětšením objemu prsou. Pokud máte pochybnosti, navštivte gynekologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10657
Dobrý den paní doktorko.Dnes sem obdržela výsl. z mammografie a mám se ihned objednat na ultrazvuk při vysoké denzitě žlázy.Můžete mě prosím vysvětlit co to je a jaké mě hrozí riziko.Děkuji mockrát za odpověď .S pozdravem tazatelka.
Odpověď: Dobrý den.Je to obvyklý postup. K mamografu se zhruba ve 20% doplňuje ještě UZ vyšetření, právě u bohatého residua ml. žlázy. To jaké množství residuální žlázy máme a jak rychle se žláza mění v tuk je dáno geneticky.tak jako máme světlé oči, vlasy, kůži ap..
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10656
Dobrý den, byla jsem na sono prsů kvůli zelenému výtoku z pravého prsu a ráda bych se zeptala na vysvětlení mé zprávy z vyšetření: "Oboustranně je pravidelná architektonika žlazového tělesa s přiměřenou šířkou kůže i podkoží. Určité ložiskové útvary nejsou prokazatelné, závěr: normální nález." A je nyní ještě potřeba absolvovat nějakou léčbu nebo se výtok z prsou objevuje přirozeně a tudíž není nutné to dále řešit? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že závěr vyšetření je správný. Kontrolní vyšetření ultrazvukem bych zvolila v obvyklém termínu tzn. za 2 roky. Jedině při jakékoliv změně dříve.Jestli chcete, přečtěte si moji odpověď na otázku 10625.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10655
uz pul roku mne boli v pravem prsu,nekdy i vpodpazi,bulku jsem nenasla.kolikrat mi zacne v prsu i pychat, bolest vychazi jako by ze vnitr.na sono jsem byla pred pul rokem,nic nenasli.vcera jsem byla u gyndy at se mi na to podivaj znovu,doktorka pri ohmatu nic nenasla,napsala mi jinou antikoncepci,a ze se uvidi,kdyz to neprestane bolet tak mam prijit za 2 mesice aposle mne znova na sono popripade k jinemu doktoru jestli to nemam od patere,mam strach....dekuji za odpoved andrea
Odpověď: Dobrý den. Pouze bolest vás v žádném případě neohrožuje.Píšete, že obtíže máte již půl roku a pohmatově se nic nemění. každopádně pro váš klid bych doporučovla absolvovat ultrazvukové vyšetření. Máte možnost si ho bez doporučení uhradit na nejbližším screeningovém centru bydliště.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10654
Dobrý den,
mám 15 letého syna a občas se u něho v poslední době objevuje výtok z bradavek (vypadá to jako mateřské mléko).Je to v jeho věku normální nebo máme jít k lékařce? Děkuji Katka
Odpověď: Dobrý den. Určitě bych k dětskému lékaři zašla, posoudí nález a případně vás odešle na endokrinologii. Bradavky nedrážděte mačkáním.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10653
Dobrý deň prajem. Psoím Vás o vysvetlenie výsledkov MMG: bilat.oneskorená inkvolúcia, centr. a v HQQ reziduá ml. žľazy. Patolog. MiK nedif. Vľavej axile LU veľk. do 15 mm. Záver: Oneskorená involúcia, reziduá ml. žľazy bilat. BI RADS O.
Ďakujem veľmi pekne.
Odpověď: Zdravím. Váš nález je v pořádku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10652
Dobry den, na prave prsni bradavce jse mi udělala bulka, ted je velikosti hrašku, měla jsem to asi 14 dni. Dnes se me trochu zmenšila a udělal se mi černej flíček. Nevim co mam dělat. Chtěla bych poradit děkuji Pondělíčkova
Odpověď: Dobrý den.Nejlépe uděláte, když půjdete ke svému gynekologgovi či praktikovi,on nález posoudí a doporučí vám případěn další vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10651
Dobrý deň,
mám podobný problém ako už mnohé predomnou a to bolesť prsníka, ale pre zmenu pravého.
Chcela by som sa spýtať či je možné, že bolesť pochádza od chrbtice, nakoľko podľa môjho gynekológa je všetko o.k.! Pobolieva ma len nepravidelne a ako som si odsledovala tak neurčito a zvlášť po dlhšej jazde autom. Niekedy mám celé dni pokoj, bolesť nie je silná. Mám skoliózu od detstva. Ďakujem!
Odpověď: Zdravím. Dle vašeho popisu obtíží o příčině bolesti v souvislosti s onemocněním pateře či skloubení se žebry je možno uvažovat. Nicméně objektivně by to potvrdilo vyšetření ultrazvuem, pokud nemáte objemná prsa s převahou tuku, je ho vhodné provést.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10649
Dobrý večer.Od rou 2010 se léčím s rakovinou prsu.CA Idx triple negativní n.Podstoupila jsem chemo AC,ozařování,brachyterapii.Po pů roce recidiva.nyní jsem po léčbě docetaxe weekly.bohužel léčba přerušena po 4 dávce kvůi reakci.měa jsem dech.obtíže.doktorka mi předepsala xelodu.Můžete mi napsat jaké jsou výsedky užívání xelody.mám šanci ještě pár ůet tady být?
Odpověď: Dobrý den. Vážená paní. Myslím, že jsem vám už jednou odpovídala. Nerada se pouštím do úvah o léčbě, protože moje parketa je diagnostika,a tím pádem nemám praxi v onkologii. Z visit s kliniky vím, že léčebné možnosti jsou velmi dobrými výsledky. Neméně důležitá je psychika, ta hraje velikánskou roli. Vím, že stát před takovouto výzvou není jednoduché, navíc máte již své zkušenosti a možná se cítíte vyčerpaná. Dovolím si vám jako člověk člověku nabídnout, aby jste vyhledala pomoc psychologa. Jestli toho budete chtít využít, je to v naprostém pořádku.. Potřebujete se na věc podívat s nadhledem, a to málokdo sám u sebe svede. Uděláte pro sebe dobrou věc. Držím palce.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10648
Dobrý den,
jsem na začátku těhotenství-6.týden po ivf, užívám hormony a před týdnem jsem začala mít velmi citlivé levé prso. Na dotyk celé bolestivé, ostrá až pichlavá bolest, která vystřeluje do ruky. Můj gynekolog má dovolenou, může se jednat o něco závažného?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

jistě se nejedná o nic závažného, ale velmi pravděpodobně o důsledek hormonálních změn. Pro Váš klid se můžete nechat vyšetřit ultrazvukem, což je vyšetření neškodlivé, které se v graviditě běžně provádí.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10647
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám v obou podpaží přídavné mléčné žlázy, které bych řekla se věkem zvětšují, při menstruaci a pokud se nějak o ně omylem opřu bolí. Šly by chir. odstranit a jestli ano hradí takový zákrok pojišťovna nebo pacient? Pokud pacient tak prosím o přibližnou cenu. Předem děkuji za Vaši odpověď Nováková
Odpověď: Dobrý den,

zákrok je plně hrazený zdravotní pojišťovnou. Je potřeba chirurgické odstranění přídatných mléčných žláz pečlivě zvážit. Často bývají totiž problémy/bolesti/ po operaci v podpaží, v oblasti jizev a někdy jsou i horší než původní bolesti, které byly vyvolány rozšířenými přídatnými žlázami a byly vázány např. jen na některé období menstruačního cyklu.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10646
Zdravím, po odejmutí dělohy i vaječníků jsem užívala substituční léčbu. Celkem 18 let. Dotaz, zda se substituce může užívat trvale, lékař jen odmávl a pokračoval. Jsem po druhé operaci, přišla jsem o prs a co mě čeká dál nevím. V anamnéze je délka substituce vyznačená řadou vykřičníků i podle onkoložky se to na mém zdravotním stavu podepsalo. Jaký je Váš názor a co mám ev. podniknout, aby další pacientky tohoto lékaře nedopadly jako já? Děkuji za odpověď. Hanka
Odpověď: Dobrý den,

problém je, že názory na užívání hormonální substituce prošly během posledních let řadou různých změn. Pravdou je, že čistě estrogenní terapie , kterou jste po odejmutí dělohy a vaječníků užívala Vy, zvyšujete riziko pro rakovinu prsu jen nepatrně a daleko více se podepisují jiné vlivy, včetně životního stylu, počet let, kdy probíhala menstruace, počet porodů , doba kojení, věk v době 1. porodu, apod. Rozhodně nemá pro vznik karcinomu prsu užívání zrovna estrogenní substituce zásadní vliv. Přesto je dnes 18 let považováno za dobu, která je velmi dlouhá a doporučuje se pokud možno zkrátit užívání hormonální náhradní léčby na dobu nezbytně nutnou s individuálním přístupem u té které ženy. Uvědomme si, že rakovinou prsu dnes onemocní každá 9. žena, nelze říct ani prokázat, že je významně více žen s rakovinou prsu, které užívaly v minulosti hormonální substituci.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10644
Dobrý den, moji dceři je 11 let a 3 den si stěžuje na bolest v prou a dnes se ji kolem dvorce levého prsa udělal červený flek.Paní doktorka nám řekla,že to máme mazat pitiolem a dojít za 2 dny na kontrolu.Dcera ještě mensruaci nemá,chci se zeptat jestli s ní nemám zajít k odbornému lékaři nebo co máme dělat.Děkuji moc za odpověd.Petra Jordánová
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat i o malý zánět prsu, protože žláza za dvorcem bývá u dívek v jejím věku přítomná. Pokud by zarudnutí a bolesti přetrvávalyi po aplikaci masti, je vhodné se poradit s pediatrem nebo v mamární poradně a event přeléčit antibiotiky.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10642
Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať ohľadom bolesti ľavého prsníka,ktorý ma pobolieva už zhruba 2 týždne. Nie je to bolesť trvalá, skôr občasná, nelokalizovateľná a nie silná. Zaujímavé je, že v noci spím na bruchu a žiadnu bolesť necítim a ani v niektorých podprsenkách nie. Mám 34 rokov,žiadnu záťaž a obrovské problémy s chrbticou, nakoľko 13 hodín sedím za počítačom. S pozdravom F.T.
Odpověď: Dobrý den,

levý prs Vás velmi pravděpodobně může bolet od páteře. Samozřejmě je možné prsa vyšetřit ultrazvukem, vyšetření si lze i uhradit / cena asi 300 Kč/ na některém ze screeningových center. Spíše ale opravdu vyhledejte neurologa či fyzioterapeuta a poraďte se.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10641
Dobrý den,byla jsem na rengenu páteře a když jsem si pak prohlížela snímky,tak jsem měla na levém prsu velkou skvrnu,ve stejný den jsem absolvovala i vyšetření prsou mamografem.Pán doktor si mě oozval na dovyšetření ultrazvukem.Tam mi řekl, že je to shluk cev,že je to b ěžné a že jsem to měla již před dvěma roky,jen se mu zdálo.že se to zvětšilo.Nemůže to být rakovina,nebo o co se přesně jedná.Děkují Šaňáková
Odpověď: Dobrý den,

shluk cév se od rakoviny prsu jistě dá dobře poznat, můžete být klidná.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10640
Dobrý den,
mám 14 dní po PME se SNB. Závěr z dnešní kontroly zní: invazivní duktální karcinom G1, v terénu drobného G2 DCIS, VNPI=7. Resekční linie bez nádorové infiltrace. Angioinvaze: NE. SR silně pozitivní při nízké proliferaci. Her-2 viz samostatný protokol.
2xSNB: negativní. Klasifikace: topografie (ICD-0-3): C505 (vlevo), morfologie (ICD-0-3): 8500/31, dg. C505, pTNM(7):pT1c(12 mm)NO(i-)(sn)(sn uzliny(poz/vyš): O/2(pN),LO VO.
Můžete mi prosím objasnit uvedené zkratky? Ještě čekám na MK, ale zajímá mne další léčba a hlavně prognóza.
Děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

no zkratek je tam hodně - takže stručně: máte malý invazívní nádor, který se vyskytl i spolu s nádorem neinvazívním- nepokročilým a nádor má nižší stupeň agresivity (tj. G1). To je všechno pro Vás dobře. Máte negativní spádové uzliny v podpaží, tzn. , že v nich nebyly nalezeny metastázy. Ostatní zkratky jsou pro Vás nepodstatné, vyjadřují např. umístění nádoru v prsu, apod. Vaše prognóza je jistě dobrá.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10639
Vážený pane doktore, mám po operaci karcinomu prsu, kdy mi bylo, jako následná léčba, nasazeno ozařování a hormonální léčba Tamoxifene. Bylo mi sděleno, že na vyřazení vaječníků stačí injekce, teď mi lékařka doporučila operativní odstranění vaječníků, čemuž bych se ráda vyhnula. Je operativní odstranění účinější nebo stačí injekční?
Odpověď: Dobrý den,

na vyřazení vaječníků z funkce stačí opravdu i injekce /preparát Zoladex/. ˇÚčinek je stejný jako při operativním odstranění vaječníků, kdy nemusíte užívat tento preparát. Je to hodně i na Vás, jste mladá, po vysazení Zoladexu se činnost vaječníků samozřejmě dá obnovit.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10637
Hezký den ,prosím Vás ráda bych se vás zeptala již 2 měsíce mě pobolívá levé prso,pokaždé jinde.Bolí mě i záda u levé lopatky.Můžou tyto bolesti prsa souviset se zády? Mám také nepravidelnou menstruaci a dnes mi gynekolog napsal hor.antikoncepci.Mám velký starch z rakoviny prsu v rodině ji nikdo nemněl ale znepokojuje mne ,že mne bolí jen levé prso.Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

to, že bolesti levého prsu jsou "od zad", je velmi pravděpodobné. Pokud chcete mít jistotu, že jste v pořádku, nechte si provést ultrazvukové vyšetření. Lze jej absolvovat i bez žádanky za úhradu /cena asi 300,-Kč/ na kterémkoliv screeningovém centru. Seznam center je na stránkách mamo.cz.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10636
Dobrý den,
už několik dní mě bolí pravé prso kdykoliv ležím na břiše, tedy i na něm. Je mi 19, takže předpokládám, že veškerá vyšetření na mamografu apod. by byla pro mě placená. Na koho se mám obrátit?
Děkuji
Stárková
Odpověď: Dobrý den,

nejedná se jistě o nic závažného, bolesti prsů ve Vašem věku většinou mají hormonální původ, mohou být i jednostranné. Ve Vašem věku se neprovádí mamografie, ale lze se objednat i bez žádanky na některé ze screeningových center a vyšetření si uhradit, cena je kolem 300,- Kč na většině center.
s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10635
Dobrý den jsem asi 9 týdnu po císařském řezu.Kojila jsem minimálně protože jsem mněla málo mléka.Teď už nekojím vůbec ale mléko mi po kapkách stále vytéká.Nahmatala jsem si bulku a na ultrazvuku mi řeki že jsou tam drobné cisty a že to nic není.Ted po 3 týdech od vyšetření mám bulky o mnoho větší a občas mně i prsa bolí.Co stím.Děkuji Plhalová
Odpověď: Dobrý den,

pokud by sekrece mléka byla stále výrazná a měla jste bolesti prsů, bylo by vhodné svěřit se Vašemu gynekologovi. Laktace se dá zastavit i pomocí hormonálních tablet, tak by se zmírnily nejspíše i Vaše obtíže - bolesti prsů, sekrece, tvorba cyst.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10634
Dobrý den
mám týden před menstruací, před dvěma dny mě začal bolet jeden prs v místech dole pod bradavkou , pohmatem jsem zjistila plochou zatvrdlou tkáň, nemohu nahmat bulku jako takovou, je to plochý tvar. Dnes po dvou dnech mám toto místo mírně zarudlé a na dotek teplejší. Je mi 42 let od 38 let chodim pravidlně cca po roce na UTZ a naposledy v lednu 2012 jsem byla už i na mamografu. Výsledek byl normální nález. Hned v pondělí zajdu k lékaři ale moc moc se bojím. Za reakci moc děkuji Eva
Odpověď: Dobrý den,

může se podle Vašeho popisu jednat o začínající zánět prsu. Záněty prsu reagují rychle na antibiotickou léčbu, jsou dobře a rychle léčitelné. Myslím, že o nic závažnějšího se nejedná.

s pozdravem Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10633
Dobrý den,chci se zeptat jak často se musí chodit na kontroly pokud vám byl zjištěn nezhoubný nádor v prsu a jestli tak zustane nezhoubny po celý život.Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Dá se říct, že je to věc individuální. Obecně ve své praxi to řeším tak, že pokud se rozhodnu já i vyšetřovaná žena, že benigní ložisko budeme sledovat, je u mě poprvé nebo se nově objevilo, další UZ kontrola stability ložiska je do půl roku. Pokud nález zůstává stacionární, provádíme kontroly po roce, později po dvou s tím, že se pacien tka po menses sebevyšetřuje 1x za měsíc. S poučením, že pokud by došlo ke změně, přichází na kontrolu kdykoliv dříve.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10632
Dobrý den, mám takový dotaz. Mám menstruaci a poprvé jsem u sebe zpozorovala po masáži prsou čirý/bělavý výtok z bradavek. Beru antikoncepci a těhotná bych být neměla, vše jsem dodržela. Výtok je občas i samovolný. Mám strach !
Odpověď: Zdravím. Strach příjměte a už si ho v této souvislosti nepřipouštějte k tělu. Když malujeme čerty na zeď, příjdou.
Požádám vás, aby jste si přečetla moji odpověď na otázku 10625, která se týká tohoto tématu. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10631
Dobrý den, výsledky z vyš.-TabárIV, z MMG a UZ cysty do vel.35x15 v DZQ, v levo v HZQ do vel 17x8. UZ A MMG t.č. benigní.
Cysty se mi zvětšují, lékaři je zatím nechávají. Vůbec mně nebolí, ale teď si již tu jednu cystu chytnu do prstů. Chodím každého půl roku do MMP.Musí se cysty odstranit nebo se nechávají, pokud nebolí?
Děkuji Zuzana, 42 let
Odpověď: Zdravím.
Nemusíte mít obavy, benigní cysty vás, mimo tím, že mohou zvětšit objem a tlačit, neohrožují. Je to v naší praxi běžný nález, který je podmíněn hormonálně. Vyšetřujte se 1x za měsíc po menses valivým pohybem bříšek prstů. Mezi prsty žlázu neberte, ani jinak ji netraumatizujte, podráždíte stěnu cysty a může to vyvolat zvětšení objemu či i zakrvácení do dutiny cysty.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10630
Dobrý den, mám 5měsíčního syna a během 2.měsíce, když začal trošku přibírat se začala objevovat na levé straně nadpočetná bradavka, která je tč. již dobře patrná. Je potřeba nechat dítě geneticky vyšteřit, či to lze brát ´jen´ jako vývojovou anomálii mléčné lišty? Děkuji Vám za odpověď!
Odpověď: Dobrý den.
Milá maminko, pokud by bylo něco zásadně geneticky v nepořádku, pravděpodobně by se to manifestovalo i jinými příznaky. Jsme savci. Takže bych přídatnou bradavku brala jako projev variace přírody a dítě tím nezatěžovala. A pokud již došlo nebo dojde k tomu, že změnu vzal či vezme chlapeček na vědomí, udělala bych z toho přednost. Podporovat v tvorečkovi uvědomění sebe a své jedinečnosti přiměřeným způsobem je v pořádku. Jinak v budoucnosti se dá jistě nenáročným zásahem nejlépe plastického chirurga změna odstranit. Pusťte obavy z hlavy. Zdravím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10627
Dobrý den měla bych dotaz mam 19denní holčičku a udělala se jí boule přímo na prsou a z prsou ji tekla bilá tekutina byla jsem ihned s ní u doktora p.doktorka mi řekla že to jsou hormony a jen obklady dávat z lihu protože jsem neustale nesvá chtěla bych slyšet i popř.Váš názor prozatím zarudlé to nemá jen tvrde děkuji Vám velice za odpověd svobodová
Odpověď: Dobrý den.
Ano, bude to tak. Můžete se uklidnit. Pouze bych místo lihu doporučovala, vzhledem k tomu, že jde o miminečko pár dní staré, namíchat tvaroh s medem ( 1/2 tvarohu , 4 lžíce tekutého tvarohu) a po lžičkách přikládát, když tvaroh vyschne obnovit. Je to i výborný " babský" recept na zánět prsu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10626
Dobrý den.chci se zeptat pokud mi bude podle výsledku prokázán nezhoubný nádor prsu jak se bude pokračovát v tomto případě dále děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den.
Obecně benigní tumor má typické známky, tzn. u většiny stačí UZ sledování.
Je možno, a nebo u jakkoliv atypicky se chovajících tumorů ověřit lézi pomocí core cut biopsie či mamotomií.
Je tendence v podstatě výjimečně benigní tumor odstranit otevřenou, chirurugickou cestou, pokud však si žena výkon vyžádá, není špatně ho realizovat.
Individuální přístup je na místě.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10625
Dobry den,
vsimla jsem si, ze pri zmacknuti mi z prsu ( obou ) vyteka kapka ( kdyz zmacknu po druhe, kapka je mensi a po treti uz nic ) tekutiny, ktera je pri otreni kapesnikem zeleno/seda jakoby pruhledna. Jak dlouho tento stav trva nevim, drive jsem prsa prohlizela bez mackani bradavky.
Loni jsem cely rok prodelavala boreliozu, a vzhledem k tomu, ze jsem mela i velke bolesti hrudniku byla jsem poslana na mamograf. Byla jsem i na ultrazvuku, vse bylo v poradku. Bylo to v 12/2011.
Je mi 41 let, dite jsem kojila dva roky a dokojila pred 2 lety.
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den.
Příroda to tak zařídila, že sekret z bradavek ve stopovém množství je zcela přirozený. Pokud je bezbarvý, ani ho nepozorujeme. Jeho množství se může zvýšit v období kolem menses. Je to produkt sliznice mlékovodů. Charakter sekretu je dobré zkontrolovat 1x za měsíc v období po menses v rámci vyšetření prsů. Při častějším dráždění bradavky se jeho množství může zvětšit. Proto pozor! Jde o reflex na základě kterého kojíme.
Sekret je nejčastěji čirý, jinak může být v podstatě jakkoliv zbarven. Mléčně, a nebo odstíny rozkladovými produkty krve, která stopově může unikat do sekretu z mikroskopických výrůstků na sliznici mlékovodu-papilomů, maji totiž velmi křehký povrch a při jakékoliv manipulaci s prsy k tomu může dojít. Není to nic pro vás ohrožujícího v této chvíli. Pouze pokud by se sekret samovolně zmnožil a vytékal- našla byste ho na prádle, noční košili ap.., bylo by vhodné provést duktografii-vyšetření mlékovodů pomocí kontrastní látky, prs se pak osnímkuje na mamografu.. Jde o jednoduché, nebolestivé vyšetření, kdy se nasonduje sekretující vývod. Nutnost vyšetření posoudí lékař na screeningovém centru. V případě, že v sekretu je čerstvá krev, je toto vyšetření vč. zopakování mamografického vyšetření nutno provést ihned.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10624
Dobrý den prajem,pred týždnom som bola operovaná na tumor prsníka.Dneska prišli výsledky z histologie:
-fibrocystické zmeny(cysty,sklerozujuca adenoza,typická duktálna hyperplázia)
-ložiskovo columnar cell change v malom rozsahu s cytologickou atypiou
-fokálne v teréne vyššie uvedených zmien prítomné kalcifikáty
-v 3 excíziách zachytené drobné ložiská lobular(intraepitheal) neoplasia(LIN 1 až 2 v trojstupnovom gradingu),v maximálnom rozsahu cca 2x3mm
-bez evidentných invazívnych nádorových zmien.
prosím o vysvetlenie nálezu,som bezradná,neviem čo ma čaká.
Odpověď: Dobrý večer.
Šlo pravděpodobně o diagnostickou extirpaci podezřelé oblasti části žlázy. Z histologického rozboru vyplývá, že mimo několika benigních typů změn obecně patřících do FC změn, byly zachyceny mikroskopické změny, laicky řečeno- lokální - uvnitř samotné buňky, nepřesahující hranice buňky. To je pro vás dobrá zpráva. Bude ještě záležet na tom, zdali tyto změny jsou dostatečně vzdáleny od okraje operačního pole, a zdali v místě nezůstalo nějaké residuum- zjistí se např. kontrolním mamogramem. Většinou se operuje ve dvou dobách:první-diagnostická extirpace- stanoví povahu změny, a pak ev. v druhé době se operace rozšíří do bezpečného okolí - rozsah je určen i velikostí prsů, a ev. se vyšetřuje první strážní lymfatická uzlina.Pokud ta není postižena, lymfatické uzliny v stejnostranném podpaží mohou být zachovány.
Jinak toto je parketa kliniků a postup je ovlivněn dalšími faktory. Vaše trpělivost jim ulehčí rozhodování. Další kroky vám jistě vysvětlí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10623
K dotazu 10612: Děkuji za odpověď, už mám po vyšetření u odborného lékaře a je to ta lepší varianta z Vaší odpovědi - gynekomastie bilat., bez pathol. změn. Prý by to mohly způsobit třeba prášky proti vysokému tlaku (ty už asi 3 roky beru) nebo psychofarmaka (ty neberu).
Takže se musím poradit se svým internistou.
Každopádně Vám děkuji za odpověď a za pochvalu, pane primáři. :-)
Odpověď: Dobré odpoledne.
Blahopřeji a pochvalu kolegovi předám.
Pouze pro doplnění, gynekomastie může vzniknout nejen na podkladě medikamentózním, ale také při onemocnění jater a u urologických onemocnění. Navštivte internistu a ev. absolvujte vyšetření urologické ,pokud jste v poslední době nebyl.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10622
Dobrý dne,
přidávám informaci k odpovědi na dotaz č. 10620... v závěru lékařské zprávy nám: BI-RADS 4a - ložisko bng char vlevo ... + termím objednání na biopsii. Děkuji za odpověď.
Věra
Odpověď: Dobrý den. BI-RADS 4a znamená podezření na zhoubný nádor je třeba jej potvrdit nebo vyloučit právě core-cut biopsií, takže posup ve Vašem případě je správný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10621
Dobrý den,Ráda bych se zeptala na injekce B12 prosím. Kamarádka je 8let po onkologické léčbě, zdravá, chybí ji B12, které ji onkolog tedy doporučil. Nicméně mezi některými lékaři a pacienty je stále panika, že způsobojí nebo podněcují rakovinu. Je to spíše pověra nebo tedy B12 způsobují nebo podněcují rakovinu? Děkuji
prosím dotaz spíše nezobrazovat
Odpověď: Dobrý den. Opravdu si nedokážu představit, jakým způsobem by mohl vitamín (tedy vitagenní amin) způsobit rakovinné bujení. Pokud by toto byla pravda, tak bychom s jistotou byli v odhalování příčin rakovinného procesu o kus dál než jsme dnes, kdy nevíme, co vlastně rakovinu prsu způsobuje... S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10620
Dobrý den,
byla jsem na UZ prsů. Prosím Vás o vysvětlení nálezu: vlevo na č.3 hypoechogenní, lehce nepravidelné ložisko 6x5 mm s nápadnými přívodními cévami, s akcentovanými dukty v okolí. Zároveň mě objednali na biopsii prsu. Moc děkuji za "přeložení" nálezu. Věra
Odpověď: Dobrý den. Jste skoupá na informace, tohle jistě není kompletní popis. Bez informace o stupni BI-RADS se nejsem schopen blíže vyjádřit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10619
dobry den. je mi 28 let,mam 2 deti-6tiletou holku a 1rocniho chlapecka, obe dve deti jsem nekojila,je to uz pul roku co mi boli pravy prs a v podpazi,nic jsem si nenahmatala. gynekolog mi poslal na ultrazvukove vysetreni ,vse v poradku. pri zmacknuti prave bradavky vytece kapka pruhledne tekutiny,tak si nevim rady.kolikrat jsem si musela vzit prasek na bolest,jsem citlivka....dekuji za odpoved andrea
Odpověď: Dobrý den. Vaše problémy s největší pravděpodobností nesouvisí s prsy, bolest zde je pouze projikovaná od zablokované páteře. Doporučuji Vám rehabilitace. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10618
Dobrý den, můžete mi prosím přeložit tento nález z dnešního sona? V zevních kavadrantech a centrálně je smíšená fibrosa, v VDK vlevo je cysta 6mm, lehce mediálněji je hypoechogenní útvar velikosti 9x5mm s neostře ohraničenými konturami s nehomogenní strukturou. Závěr:Fibrosní mastopatie bilat. Hypoechogenní, nezařaditelné ložisko v VDQ vlevo. Doporučeno MG+sono
Mockrát děkuji Petra
Odpověď: Dobrý den. Popis Vašeho vyšetření je velmi rozpačitý a svědčí o nejistotě vyšetřujícího lékaře (možná o jeho malé zkušenosti). Lékař v popisu naznačuje, že našel něco, s čím si neví rady. Nezařaditelná ložiska neexistují !!! Vždy je povinností lékaře se rozhodnout a zařadit obraz podle BI-RADS klasifikace a podle toho následně existuje vždy jednoznačný a nezpochybnitelný postup vyšetření či kontrol, což v tomto případě splněno není... S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10617
Pan doktror, zajtra idem do prsnikovej poradne, s dysplaziou prsnika. Minule mi brali biopsiu, teraz ma budu sledovat aj ked mam pocit, ze sa mi to zvacsuje? Bojim sa tam ist. Nechcem ist na operaciu, chcem si uzivat vylety zo syncekom.
Odpověď: Dobrý den. Ještě jednou Vám odpovídám - nevěšte hlavu, dysplázie ani cysta se za nemoc nepovažují!!!Tento obraz mají tisíce žen. Nepodlehněte myšlence, že jste nemocná. Vaše prsy jsou zdravé. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10616
Dobrý den, je mi 39let a dnes jsem byla sono prsu,zde mám výsledek, po přečtení jsem na rozpacích...:Smíšená stavba prsní tkáně,Vlevo v HKK retroareolárně jdou dukty rozšířené,místy cysticky do šířře 4-5mm,v této oblasti je cysta velikost 9-5mm.prosím o vysvětlení,mám se toho výsledku obávat,Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Překlad zní : Vaše prsy jsou zdravé. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10615
Cojeto BIRADS 3
Odpověď: Dobrý den. BI-RADS = Pravděpodobně benigní (nezhoubný), následuje kontrola za 6 - 11 měsíců. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10614
dobrý den,byla jsem na sono vyšetření.V lékařské zprávě mám napsáno žláz.residua a max.centrálně a v HZK,jinak převažuje tuková složka.Oboustranně v HZK vícečetné cysty,největší vel.10mm.Patol.ložisko malig.znaků bilat nezjištěno. Axily s fyziol.uzlinami. Bez známek malignity v USG obraze.Četné drobné cysty v HZK bilat.Prosím o vysvětlení.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Překlad zní : Vaše prsy jsou zdravé. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10613
Dobrý den.Včera jsem se probudila,mě bolelo levé prso v okolí bradavky.Když jsem si večer sundala podprsenku,bolest se zvětšila. Zjistila jsem,že pod bradavkou mám nějakou,teď už jen trochu vystouplou,půl centimetru širokou bouli,avšak na délku má asi dva centimetry.Docela mě to vystrašilo,nechala jsem to být a celou noc ležela tak,aby to nebolelo.Ráno to tam stále bylo,jen to bolelo o trochu méně.Rozhodl jsem se,že si dám dneska pohov od podprsenky a mám v plánu jet k mé doktorce.To místo je stále bolavé,ale pouze tehdy,kdy se ho dotknu,je trochu horké a citlivé.Prosím o radu
Odpověď: Dobrý den Terezko. Správně uvažujete, zajděte si ke své lékařce pro žádanku na vyšetření prsů ultrazvukem, jenom tak lze potvrdit či vyloučit onemocnění prsní žlázy ve Vašem věku. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10612
Dobrý den. Jsem muž, 55 let. Před několika dny jsem si všiml na dotek bolestivého útvaru pod bradavkou pravéhu prsu. Prostě mám tam něco, co na druhém prsu nemám a když to stisknu, tak je to tvrdé a trochu to bolí. Vím, že karcinom prsu je u mužů poměrně vzácný, ale možný. Vím také, že to může být něco úplně neškodného. Ale co kdyby? Moje matka měla karcinom prsu v cca 70 letech. Třeba to je dědičné. Mám zajít k praktickému lékaři a nechat si případně napsat doporučení na odborné pracoviště? Mají tam vůbec muži vstup povolen? :-)
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Musím Vás pochválit za Váš kultivovaný a znalý přístup k problému, potěšil mne. A nyní k věci. Samozřejmě vyšetřujeme mamografem a ultrazvukem i MUŽE s problémy jako je Váš právě proto, že jim stejně jako ženám hrozí karcinom prsu a je třeba jej odlišit od tzv. gynekomastie (zvětšení prsů zbytněním základů mléčné žlázy) event. pseudogynekomastie (zvětšení prsů pouze zmnožením podkožního tuku - zde karcinom nehrozí). Proto Vám doporučuji nechat si prsy vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10611
Dotaz č. 10604 Dakujem, pan doktor. Teraz v stredu idem do prsnikovej poradne, velmi sa bojim co mi povedia. Radsej by som chcela mat nejaku cystu ako dysplaziu prsnika. Asi sa bude somnou uz tahat cely zivot? dakujem
Odpověď: Dobrý den. Nevěšte hlavu, dysplázie ani cysta se za nemoc nepovažují, takže jinými slovy jste zdravá.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10610
MG. Smíšený, involučně-glandulární typ mléčné žlázy,vlevo centrálně měkký stín 13mm-cíleně na UZ spolehlivě neprokazuji,jinak bez lož. změn,mikrokalcifikací a lymfadenopatie.dotaz na 10605 děkuji
Odpověď: Dobrý den. Vlevo centrálně = ve středu prsu, v jeho centru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10609
MAMO smíšený involučně-glandulární typ žlázy vlevo centrálně měkký stín 13mm -cíleně na ultr.spoleh.neprokazuji -bez mikrokalcifikací -lymfadenopatie a ještě co znamená stacionární k dotazu 10605 děkuj
Odpověď: Dobrý den. Stacionární = neměnný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10608
Dobrý den,po zmáčknutí pravého prsu se mi objeví kalný výtok s kapkou bílé tekutiny v červnu jsem byla na mamografii a sono.Nález 5mm velká cysta kontrola za rok.Také se objevují bolesti které vystřelují z prsa do ramene a zad může to mít souvislost?Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Bolesti o kterých píšete s onemocněním prsu nesouvisí, s největší pravděpodobností máte zablokovanou páteř (dop. rehabilitace). Občasný světlý výtok z bradaky se považuje za normální (POZOR - nikoliv KRVAVÝ), ale to není Váš případ. Také 5mm cystička se nepovažuje za nemoc. Domnívám se, že kontrola za 1 rok bude dostačující. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10607
Dobry den,chtela bych se zeptat, co si mam predstavit pod pojmem zlaza je velmi bohata.Zapomela jsem se na to zeptat na vystreni sonem.jinak je vse v poradku.Jsem na zacatku druheho tehotenstvi 34 let.Dekuji
Odpověď: Dobrý den. Znamená to, že Vám Pán Bůh dopřál hojnosti mléčné žlázy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10606
Dobrý den.Zajímal by mě Váš názor na hormon.antikoncepci.Je mi 30 let, mimo těhotenství a kojení jsem cca 11 let užívala HA (Tri-regol).Nyní se již 5 měsíců léčím z rakoviny prsu,našla jsem si bulku.Mám za sebou operaci a část chemo,nyní bio. Myslíte, že pokud tomu pomohla HA,tak nádor musí obsahovat hodně ER a PR? Onkolog říká,že nikoliv,gynekolog si to brání a říká,že musel.Já měla ER 5% a PR 10%.Zato HER2 3+. Každý po zjištění diagnozy hledá,kde udělal chybu.Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den. Nevím, jakou chybu hledáte, já žádnou nevidím. HAK V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nemůže způsobit rakovinu prsu. Jediné co může způsobit je urychlení růstu nádoru, ale toto má jednu obrovskou výhodu a sice, že rakovinné nádory vyrostlé pod clonou HAK jsou obvykle biologicky málo agresivní, což je pro Vás příznivá zpráva. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10605
PROSÍM O VYSVĚTLENÍ KDE V PRSU SE NACHÁZÍ VLEVO CENTRÁLNĚ
Odpověď: Dobrý den. Tato informace je neúplná, pokud chcete, abych Vám opravdu zodpovědně odpověděl, potřebuji přepis celého nálezu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky