MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 10381
Dobrý den, je mi 24 let. Nemám bolest prsou, neobjevila jsem ani žádnou bulku, pokud jsem tedy postupovala správně, ani žádné viditelné změny na prsou nemám. Jen se mi u obou bradavek, u jedné více, jakoby vylupuje kůže, jak kdyby mi vypadávaly kousíčky kůže. Nic mne nesvědí, nebolí, ani nemám žádný výtok z bradavek. Může jít o rakovinu? Jak mám dále postupovat?
Odpověď: Předně - jsem velmi potěšená, že se samovyšetřujete. Nic lepšího pro sebe nemůžete udělat ! Protože potíže, které popisujete jsou oboustranné a jsou na dvorci, předpokládám, že jde čistě o problém kůže, tedy o postižení ekzémem, který je reakcí na nějakou příčinu. Možná by bylo vhodné změnit prací prášek, možná vypozorujete, že se šupinky objevují více, když konzumujete moc mléčných přípravků nebo sladkých potravin. Organismus se totiž umí zbavovat některých špatně stravitelných látek přes kůži - mezi ně může patřit cukr, mléčná bílkovina, konzervanty - například v uzeninách. Z rakoviny nemějte obavy, zkuste svůj problém konzultovat s kožním lékařem, zřejmě dostanete nějaké mastičky. Nezapomínejte však na to, co jsem Vám popsala ohledně stravování. V samovyšetřování pokračujte, vždy po menstruaci. Znát vnitřní mapu svého prsu je veliká výhoda. Jedině tak můžete včas odhalit, kdyby se uvnitř prsu začačalo dít něco nezvyklého nebo dokonce nebezpečného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10380
Dobrý den,je mi 33 let a před delší dobou jsem si nahmatala bulku (2 cm) a mám mírně oteklé podpaží. V tom podpaží sa ani nepotím. Když jsem byla na prehliadke bylo mi řeceno, že mám zápal potných žlaz a jedná sa o reaktívnu uzlinu. Otok ustúpil ale len pomalu. Mám strach, že je to rakovina prsu. Už 3 měsíce mám zápal zuba.
S pozdravem Gabriela
Odpověď: Je velmi pravděpodobné, že nález ve Vašem podpaždí odpovídá rektivní uzlině, pravděpodobná je i souvislost se zánětem zubu. Uzliny, které jsou změněny nádorovými buňkami jsou obvykle větší, než 2 cm. Zánět potních nebo mazových žlázek v podpaždí může také souviset se změnou stravování, jde o tzv. doprovodný čistící projev. Pokud jste byla na ultrazvukovém vyšetření prsů a nebylo objeveno žádné ložisko ani jiné známky nádoru, můžete klidně spát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10379
dobrý den, mám dotaz ohledně mozkových metastáz, jsem rok a 2měsíce po kompletní léčbě duktálního karcinomu 22mmn0m0 g1-2, er60%,pr80?,her2 neg a ki67 8%, už spoustu let trpím na bolesti hlavy ale nyní mě už třetí týden bolí hlava skoro každý den a také se mi zhoršuje vidění na jedno oko a proto mám veliký strach že mám metastázy v mozku, prosím je to možné? nyní užívám tamoxifen, poslední kontrola v dubnu v pořádku
Odpověď: Příznaky, které popisujete samozřejmě mohou být příznaky spojené s ložiskovýám procesem v mozku. U zhoubného nádoru prsu jsou ale mnohem typičtější metastázy do jater nebo do kostí. Nezbyde Vám, než se s těmito novými problémy svěřit Vašemu onkologovi, který Vám provede magnetickou rezonanci mozku. Prosím, zajděte za ním co nejdříve. Pokud bude toto vyšetření v pořádku, může se uvažovat o jiném původu bolestí hlavy. Může to třeba být problém s krční páteří. Hlavně návštěvu onkolog neodkládejte. To, že poslední kontrola dopadla dobře v případě těchto Vašich nových obtíží nehraje roli.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10378
Dobrý den.Mám dost často zduřele žlázy(sledována pro cysticku mastpatii),nyní již 2měsíc při kontrole po menstruaci stále zduřelá žláza nebolestivá,byla jsem u paní gynekoložky, která mi je kontrolovala, s tím že mám užívat Mastodynom a abych se nenervovala, že se určitě nejedná o nic vážného. V lednu ultrazvuk s nálezem drobné cystičky, axily volné, další ultrazvuk prý můžeme dělat až za půl roku tudíž v srpnu? Myslíte že můžu být klidná? Mám prý problematická žlázovitá prsa.Děkuji moc za odpověd Monika
Odpověď: Vážená Moniko. Bolestivost prsů je s největší pravděpodobností záležitost určité hormonální nerovnováhy, kde opravdu může Mastodynon pomoci. Je dobré ho užívat 3 měsíce. Všechny nehormonální přípravky se však projevují až za delší dobu, proto je zde doporučení užívat jej po dobu 3 měsíců, je to však léčba šetrná a často velmi účinná. U žen středního věku jako jste Vy, také velmi dobře pomáhá kůra vitaminem E - také na dobu tří něsíců, kdy se tobolky vitamínu v dávce 400mg, 200mg a 100mg užívají vždy jedna denně v sestupné řadě, kůra vyjde také přibližně na 3 měsíce. Dalším účinným přípravkem je kyselina listová - Acidum folicum, rovněž v kůře na tři měsíce, užívají se tabletky, kde je obsažena jen kyselina listová, ne kombinace s jinými vitamíny. Postupně vyzkoušejte. Co se týče Vašeho vyšetřování, ověřte si, zda je pracoviště, kam docházíte na seznamu akreditovaných pracovišť. Seznam je na tomto webu : www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10377
Panídoktorko,bolí mne pravé prso už od začátku května,mám zduřenou žlázu v prsu.UZ.Nález:vpravo na okraji prsu v RZHK hrbolaté nehomogenní hypoecho s nerovnoměrným stínováním podezř.vzhledu o vel.10x8mm.Biopsie 21.5.2012se nepodařila.Mám jít na rebiopsii,ale
už jsem 3x volala a pořád nic nevím.Už mne bolí rameno i ruka,tak bych se chtěla zeptat,jestli bych se mohla sama objednat na další vyšetření telefonicky,příp.bych přešla do péče do Brna když mám nález.V rodině měla rakovinu prsu sestřenice a teta.Není možné při bolesti mít kratší obj.termín?
Odpověď: Určitě zavolejte do Masarykova onkologického ústavu v Brně a nechte se spojit s primářkou Helenou Bartoňkovou. Je to skvělá odbornice a má ve svém týmu několik dalších výborných lékařů. Biopsii určitě provedou v krátkém termínu a bezpochyby se jim povede, jsou zvyklí provádět množství biopsií. Vysvětele jí, že jste tuto radu dostal ode mne právě v této poradně. Paní primářka je jeden z lékařů, kteří v této poradně pracují. prosím, telefonát paní primářce neodkládejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10376
Dobrý den, chtěla bych se poradit v mamocentru. Byla jsem na u prsů , kde mi nalezli několik ohraničených útvarů hyperechogeních do velikosti 6 mm vlevo v každém kvadrantu, vpravo 2. Z: nejvíce odpovídají lipomům. Děkuji za radu Jitka Šolcová
Odpověď: Hyperechogenní vzhled v ultrazvukovém obraze mají opravdu především lipomy. Jde o nezhoubné nádorky, které se nezvrhávají, jsou uložené v podkoží, nejsou součástí žlázy. Předpokládám, že se vyskytují i na jiných částech Vašeho těla, výskyt jen v prsech by byl zvláštní. Hyperechogenní vzhled může mít také uniklý silikon z prsních implantátů - o těch se ale nezmiňujete. Zhoubné nádory prsu nejsou typicky hyperechogenní. Předpokládám, že si lékaři s Vámi domluvili termín kontroly s odstupem času.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10375
Dobrý den chtěla bych se zeptat,když si prohmatávám prsa tak levá bradavka mi zapadá do nějakého dolíku a z boku jsem si nahmätala ne bulku ale je to jako větší a delší dobu mě to levé prso hodně bolí.Můžete mi prosím poradit Děkuji Dudešková
Odpověď: Pokud jsem dobře rozuměla, tak se Vám vtahuje levá bradavka. Toto je příznak, který může být závažný, proto Vám velmi naléhavě doporučuji, nechte se vyšetřit. Váš gynekolog nebo praktický lékař Vám na základě klinických změn na prsu vystaví žádanku. Pokud by s tím byl problé, můžete se nechat vyšetřit i bez žádanky, alespoň ultrazvukem, což stojí asi 300 Kč. Mamografie stojí 700 Kč. Podstatné ovšem je, abyste byla vyšetřená ve screeningovém centru, kde pracují opravdu kvalifikovaní lékaři. Adresy všech akreditovaných center jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10374
Dobrý den prosím jsem operaci pravého prsu kde mi odebrali 2 fibroadenom 20 krat 7mm a 23,5 krat 8,3mm. Histologie kde ve dvou neoznačených částkách byly nalezeny struktury garde 2 intraduktálního in situ karcinomu a garde 2 invazivní duktální karcinom který prorůstá do tukové tkáně .Nádorové struktury dosahují do chirurgického okraje excize.Odebrali mi celý praví prso.Chodím na chemoterapii,. v levem prsu na ultrazvuku mám napsáno že též v levém prsu četné mikrocysty a duktektazie. co s levem prsem.a zda mam nárok na lázně a plný invalidní důchod Myslim po léčbě děkuji za odpověd
Odpověď: Původně se předpokládalo, že máte nezhoubné fibroadenomy, po operaci se zjistilo, že to byly dva zhoubné nádory. Levý prs by měl být standardně sledován na ultrazvuku i mamografu v rámci onkologických kontrol po ukončené léčbě. Mikrocysty ani duktektazie nejsou jednoznačnou známkou zhoubného nádoru. Poměrně problematická je otázka invalidního důchodu. Po léčbě ho bez problémů dostanete, ovšem podle informací, které mám od našich pacientek, mnohým byl po 2-3 letech odebrán a postižená žena pak má problém se zaměstnat. Pokud máte zaměstnání, které máte ráda a dobře ho zvládáte, neradila bych Vám vstoupit do invalidního důchodu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10373
Dobrý den,
dlohodobě(několik měsíců) mě trápí bolest prsou táhnoucí se z podpaží ke středu prsu, pnutí i v jiných místech prsu, tlaková bolest v určitých místech, citlivé bradavky až pálení.
V lednu jsem byla vyšetřena mamografem(mamární nález přiměřený věku),bylo mi sděleno, že bolesti jsou asi od páteře a doporučeno cvičení. Bolest stále trvá a ztrpčuje mi každodenní život.Prosím Vás o radu, nevím co bolest způsobuje a na koho se mám obrátit.Marcela
Odpověď: Bolesti prsů u žen Vašeho věku jsou nejčastěji způsobeny hrudní páteří a žebry - mohou zde být různé blokády. Od těchto obtíží by Vám měl pomoci neurolog, který Vás vyšetří a odešle na rehabilitaci. Na obtížích se také mohou podílet hormonální změny, které doprovázejí období přechodu. Zkuste užívat vitamin E v dávce 400mg denně ( jedna tobolka) po dobu jednoho měsíce, pak přejděte na dávku 200mg -opět měsíc, nakonec jeden měsíc tobolku vitaminu denně v dávce 100mg. Efekt nepřijde ze dne na den, ale dostaví se. Dobré je také užívat společně s vitaminem E současně kyselinu listovou (Acidum folicum) jedna tableta denně v nejvyšší dávce,v jaké se dá koupit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10372
Dobrý den je mi 24 pobolívají mě prsa když jsem šla k lékaři řekl mi že o mamografu se můžeme bavit kolem 40let.je to dva roky co jsem přestala kojit myslíte že bych se měla obrátit na jiného lékaře?nebo od kolika let můžu na vyšetření?děkuji
Odpověď: Mamografie se opravdu pro mladou ženu nehodí, jeho účinnost nastupuje okolo 40.roku věku.V tom měl Váš lékař pravdu. Pro mladé ženy je dostačující ultrazvukové (sonografické) vyšetření prsní žlázy. Můžete ho podstoupit i jako samoplátce za 300Kč (obvykle - někerá pracoviště ho mají mírně dražší). Určitě si najděte akreditované pracoviště - adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz Na bolesti prsů je vhodný lék Mastodynon - přečtěte si odpověď na předchozí otázku 10371.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10371
Dobrý večer,
na konci ledna 2012 jsem byla vyšetřena UZ (jako samoplátce). Vše bylo v pořádku bez nutnosti dalšího sledování (žádné útvary,uzliny nezvětšené). Nyní však sleduji bouli či uzlík, který prochází od bradavky směrem nahoru jakoby i mezi žebry (postupně se zesiluje). Užívám HA, s tím, že bolest prsů pocituji často v druhé polovině cyklu. Může jít o něco vážného?Je nutné další vyšetření?
Odpověď: Předpokládám, že boule nebo uzlík, který popisujete, je boule či uzlík žlázy. Tato hormonální změna na žláze odpovídá tomu, že máte bolestivé prsy. Na obtíže tohoto typu je pro ženy Vašeho věku vhodný nehormonální přípravek Mastodynon - jde o kapičky, které se užívají podle návodu nejméně 3 měsíce.Jedna lahvička asi na měsíc, stojí přibližně180 Kč. Mastodynon je extrakt z Drnku lékařského. Při jeho užívání by postupně měla ustupovat bolestivost prsů i zduření, které si hmatáte. Pokud by se zduření během měsíce ještě zvětšilo - i po menzes - kontrolní vyšetřeníultrazvukem zopakujte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10369
Dobrý den paní doktorko, dnes odpoledne mě začalo při dotyku bolet pod levou bradavkou. Bulku jsem žádnou nenahmatal, ani žádný jiný problém. Před chvílí jsem jen tak bradavku zmáčka a vytekla mi kapka hnědé tekutiny. Nikdy sem podobný problém neměla. Jsem po třech porodech a nekojím už dva roky. Bolest je patrná jen při zmáčknutí a spíš pod dvorcem, než pod bradavkou. Mám se raději obědnat ke gynekologovi? Děkuji Marie
Odpověď: Známky, které popisujete nejsou s největší pravděpodobností příznakem nádorového onemocnění prsu.Někdy se takto chovají nevýznamné nezhoubné papilomy -malé útvary, které rostou do mlékovodů, možná jde jen o přechodné hormonální obtíže.Zbytečně bradavku nedrážděte. Možná, kdybyste kapičku otiskla na bílý kapesník, zjistila byste,že je tmavě zelená. Nebezpečný je jen samovolný krvavý výtok. Kontrolní ultrazvukové vyšetření samozřejmě není na škodu, vyberte si ale dobré akreditované pracoviště na www.mamo.cz jsou jejich adresy. Pokud dostanete žádanku od gynekologa, je vyšetření zdarma, v opačném případě je cena 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10368
Dobrý den, mám 17 měs. syna, kterého jsme počali přirozeně po dvou neúspěšných asist. reprodukcích. Syna jsem nekojila, tři měs. jsem odstříkávala. Již před 4 měs. jsem si nalezla v levém prsu asi 4mm bulku nikoli původně prohmatem, ale opticky. Bulka trošku vystupuje, je pokryta jakoby žílou, prohmatem bych si jí asi ani nevšimla. V podstatě ji najdu tak, že se kouknu, kde je. Má doktorka ordinuje až za dva týdny a já jsem dneska začala být nervozní, zda to nemůže být vážné. Gynekoložka mě chtěla poslat po asist. reprodukci na kontrolu prsou, ale byla jsem v den objednání již těhotná. Děkuji
Odpověď: Především gratuluji ke spontánnímu těhotenství. Obtíže, které popisujete , velmi pravděpodobně nesouvisí s prsní žlázou, půjde o nějakou drobnost spojenou s kůží nebo podkožím. Rozhodně nejde o nemoc, které byste se musela bát. Podle popisu bych usuzovala na malé rozšíření podkožní žíly. Vzhledem k asistovaným reprodukcím bych Vás určitě motivovala ke kontrolám prsní žlázy. Zatím stačí ultrazvuk v intervalech 12-18 měsíců. Určitě se nechejte vyšetřit v akreditovaném centru, adresy jsou na tomto webu. Mladé ženy musí vyšetřovat radiolog,který má velikou mnohaletou zkušenost s vyšetřováním prsů. Na vyšetření můžete přijít s žádankou, pokud Vám jí vystaví gynekolog, lze také na přímu platbu. Vyšetření stojí 300 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10367
Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat od kolika let lze dívkám mirenu aplikovat. Na mirenu jsem dostala tip od přítelovi mámy, a zdá se mi tento způsob antikoncepce jako nejlepší. Děkuji za odpověď Malá.
Odpověď: V této poradně odpovídají radiologové, jsme specialisté na vyšetřování prsní žlázy. Tento nápad skonzultujte se svým gynekologem. Mám ale pocit, že na Mirénu jste ještě velmi mladá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10366
Dobry den. Dakujem za odpoved k dotazu10325.Som Triple neg T1NOMO,G3,18 uzlin vybrarych,po liecbe 8 chemo,19oziarov- 4tyzdne.Kedy by som mala ist na kontrolne USG a mamograf? Posledny USG v 12mesici 2011,mamograf august2011.Dalej budem chodit na kontrolne vysetrenia ako casto a ake?Na moj druh dg nie je dalsia liecba? Teraz som vyliecena?Je mozny navrat,ked som tvrdu liecbu?Kedy?
Odpověď: V první řadě si od léčby odpočiňte, dejte se dohromady, hodně spěte. Jistě už by byl čas na kontrolní ultrazvukové vyšetření. V České republice je obvyklé, že ženy 5 let po léčbě docházejí ma kontroly každých 6 měsíců, tak často se provádí sonografie (UZ) a jednou do roka mamografie.Jednou za dva roky by se také měla provést scintigrafie kostí. Jednou do roka ultrazvuk břicha zaměřený na játra. Každé nádorové onemocnění se může vrátit. Pokud se tzv. recidiva objeví včas, je možné se z ní opět uzdravit. Z mé zkušenosti mohu říci, že ženy, které po léčbě změnily životní styl, mají mnohem vyšší šanci, že se jim nemoc nevrátí. Vyřaďte ze svého života zbytečnosti, nepříjemmné situace. Jak jsem napsala v úvodu : přemýšlejte, odpočívejte, jistě přijdete na to, co Vám nejvíce prospívá a co naopak vadí. Každý z nás to víme, alev běhu života na sebe zapomínáme.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10365
Dobrý den,z levé bradavky mi po zmáčknutí vytekla čirá tekutina-jen kapka.Občas cítím lehké pnutí,jako když jsem kojila.To bylo ale naposledy před 15 lety.Devět let mám implantáty-silikonové.Źádnou bulku jsem si nenahmatala.Menstruace mi právě skončila.Dělala jsem si i domácí test na těhotenství-je negativní.Moc děkuji za odpověd.Jitka Kváčová
Odpověď: Nespontánní sekrece je taková, když se po vymáčknutí objeví kapička podobná mléku. Nejde o příznak nemoci ani těhotenství, ale o příznak drobné hormonální nerovnováhy, jejíž příčina může být jakákoli. Většinou jsou tyto nerovnováhy (dysbalance) přechodné, jsou velmi pravděpodobně spojeny s produkcí hormonu hypofýzy - s prolaktinem. POkud by nespontánní sekrece přešla ve spontánní, kdy mléčný sekret odtéká sám, je dobré nechat vyšetřit hladinu prolaktinu - to by provedl gynekolog. Dobrá rada zní: nezkoušejte zbytečně, zda máte sekreci, dráždění bradavky pomáhá udržovat hormonální hyperprodukci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10364
Dobrý den,je mi 34let a před 2 měsíci mi odstranili na dvanáctníku 0,8mm karcinoid(kontrola za rok).Má otázka zní jestli si mám preventivně též dojít na vyšetření prsou(popřípadě jestli na sono nebo mamo)?Samovyšetření si provádím,ale i dr. říkal že u mě je to dost komplikované kvůli dost velkým prsům.V rodině mimo mě nikdo nic neměl.Moc děkuji předem za odpověď
Odpověď: Preventivní ultrazvukové vyšetření odborníkem ve screeningovém centru bude pro Vás aktem, který Vás prvděpodobně velmi uklidní, a to po problémech s karcinoidem jistě potřebujete. Pokud se chcete naučit dobře se samovyšetřovat, najděte si na webu desetiminutový film o samovyšetřování - můžete ze stránek www.buprague.cz nebo také www.ulekare.cz Ideální je nechat se právě vyšetřit ultrazvukem a jakmile budete vědět, že jste zdráva, můžete se kvalitně vyšetřit podle této metody Mamma care, podle které je návod natočený. Budete totiž vědět, že všechno, co v prsu po vyšetření ultrazvukem najdete, je vpořádku, že jde o běžné struktury prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10363
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám 3 měsíční dídě které kojím a po šestineděli mi v pravém prsu vznikla rezistence o velikosti 42x38x30mm s zahuštěným mlékem. Udělali mi punkci (25ml) před týdnem, protože se miminku mléko nepodařilo odsát. Hned ten den se mi koule v prcu vrátila (postupně až do původní velikosti). Volala jsme paní doktorce, co mám dělat a žekla mi že se musí poradit s chirurgy. Prso mě jinak nebolí. Mám strach, že mi ho chcou řezat. Je pro mě ucpané mlého v prsu nebezpečné, budu moc dále kojit?Děkuji
Odpověď: Pokud bylo odsáto opravdu jen zahuštěné mléko,tak by se v žádném případě do prsu nemělo řezat. Pokud navíc boulička nebolí a nemáte teploty, platí tato rada dvojnásob. Zkuste přikládat zapařovací obklady - jako se dávají na krk při angíně, mohlo by se podařit mléčnou cystu vyprázdnit. Postup jke takový, že nejprve přiložíte zapařovací obklad na dvě hodiny a pak jemně masírujete na bouličkou. Opakujte každý den, je celkem pravděpodobné, že se Vám podaří mléčnou cystu posupně vyprázdnit - je také předpoklad, že při tomto postupném vyprazdňování by se cysta již nemusela znovu naplnit. V době kojení by se do prsu opravdu nemělo vstupovat chirurgicky zbytečně. Tento nález pro Vás není nebezpečný, kojte dále, nenechte se odradit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10362
Paní doktorko,prosím o srozumitelné vysvětlení této mé lékařské zprávy"Na doplněných modifik.snímcích dochází k rozpojikování původně susp.ložiska retroareolárně až ve VKK vlevo do obrazu vaziva a žlázy.Nejde tedy o obraz malignomu.RD.Heterodenzní prsy typu Tábár III.Děkuji.ETA
Odpověď: Váš případ probíhal takto: Na mamografii se u Vás pod bradavkou zobrazilo nejasné ložisko, myslím, že k němu lékaři nenašli odpovídající nález na ultrazvuku. Proto byly provedeny speciální snímky opět pod mamografickou kontrolou. Na nich se již podezřelý nález nezobrazil. Jste zcela zdravá. Je to tak, že se někdy na mamografii objeví nález, který působí jako velni podezřelý (malignom). Proto se musí udělat doplňující vyšetření - ultrazvuk, speciální (modifikované) projekce, aby se buď podezřelé ložisko potvrdilo nebo vyloučilo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10360
Dobrý den, je mi 24 let a chtěla jsem se zeptat, jestli bych měla již v tomto věku podstupovat vyšetření prsu, když moje babička zemřela právě na rakovinu prsu? Chtěla bych tomu co nejvíce předcházet.
A další dotaz se týká tzv. Montgomeryho žlázek. Můžou nějak souviset s rakovinou prsu a je špatné si je vymačkávat?? Bohužel mě trapí tento problém i s estetického hlediska a nevím co s tím dělat. Existuje nějaké řešení jak tyto žlázky odstranit či změnšit jejich viditelnost?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Montgomeryho mazové žlázky jsou zcela fyziologické, naplňují se mazem. Vím, že některé ženy velmi trápí z estetického hlediska. Jejich vymačkáváním si nemůžete ublížit - dělejte to šetrně, po předchozím nahřátí. Plnění těchto žlázek nijak nesouvisí s rakovinou prsu, jde o projev funkce kůže. Mazotvorba se dá ovlivnit změnou stravy, zejména by bylo vhodné zcela vyřadit uzeniny, tučné maso, tučné živočišné produkty - kam patří i jogurty (dokonce i odtučnělé), které dnes mladé ženy na kila konzumují, neboť se domnívají, že jde o zdravé produkty. Omezení živočišných produktů vždy přinese odlehčení. Efekt nepřijde ze dne na den, ale po čase uvidíte, že se žlázky nepřeplňují, některé dokonce postupně vymizí.Preventivní vyšetřování je ve Vašem věku předčasné. Má se začít 10 let před tím, než onemocněla nejmladší žena v rodině.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10359
V předchozím příspěvku ještě píšete, že se odstraňují vaječníky u mladých žen,pokud má nádor vysoké ER/PR receptory.Když jsem se dozvěděla,že mám rakovinu,byla jsem krátce těhotná,a i když vím,že mi po skončení léčby bude 45 let,úplně se myšlenky těhotenství nechci vzdát(mám jedno malé dítě a nějak nechci,aby jednou až nebudu já nebo partner zůstal sám),protože v naší rodině bylo těhotenství i v 48 letech a sama vím,že mám dobrý hormonální profil a do menopauzy možná půjdu tak 56-58 letech.V čem to konkrétně komplikuje léčbu ?Prozatím mám zoladex
Odpověď: Odstranění vaječníků - se kterým já osobně nesouhlasím - se u mladých žen doporučuje proto, že trvalé odstranění vaječníků trvale samozřejmě blokuje hladiny hormonů, neboť není náhle nikdo jiný, kdo by je produkoval. Podle některých studiíí to snad zvyšuje účinnost léčby. Zoladex , který užíváte, přechodně blokuje tvorbu hormonů, po jeho vysazení se většinou funkce vaječníků obnoví. Takto je vše v pořádku. Znám mladé ženy, které po léčbě přivedly na svět zdravé děti. V tuto chvíli upněte veškerou svoji životní energii k léčbě, odpočívejte během ní, zkuste si zajstit hlídání, ať máte alespoň nějaký čas opravdu jen pro sebe. Spěte, dopřejte si příjemné věci. Chci Vás motivovat k tomu, abyste ani sobě ani svému okolí nedokazovala, že léčbu zvládáte jaksi mimochodem a přitom jste matka na 100%.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10358
Dobrý den,zajímalo by mě,jak dlouho působí v těle chemoterapie,pokud jí beru v 3týdenních cyklech?Kdy se tělo i nádor tak nějak začnou vzpamatovávat?
Odpověď: Chemoterapie by měla na nádor a metabolismus jeho buněk působit tak, aby se již nevzpamatoval. Může dojít k tomu, že některé buňky, které nejsou na chemo citlivé, se ale dělí dále. Proto - předpokládám - jste ve sledování a Vaši onkologové vědí, jak celkově nádor na chemoterapii v tomto tzv. neoadjuvantním režimu reaguje. Lidský organismus je každý jiný a na chemoteraii a vyplavení jejích zbytků reaguje individuálně. Dá se zjednodušeně říci, že ve chvíli, kdy začínají růst nové vlasy, nastává situace, kdy toxicita chemoterapie výrazně poklesla. V té době již budete mít zbytky nádoru z prsu odstraněny chirurgickou cestou. Vaším úkolem v této době je chtít se udravit. Nezatěžujte tělo nesmyslnými činnostmi, nikomu nedokazujte, co všechno při léčbě zvládnete. Odpočívejte, dejte svému tělu šanci, aby se z nádoru uzdravilo.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10357
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat.Mám dvě děti obě jsem kojila 15 měsíců.U kojení chlapečka se mi ve druhém měsíci vpáčila bradavka na levém prsu. Kojení bylo bez problémů.Hned jsem šla na sono kde jsem nyní byla po roce po druhé a vše v pořádku.což jsem moc ráda.Jenže mě ta bradavka pořád znepokojuje a vždycky se vystraším jestli je opravdu vše ok.Můžete mi prosím poradit čím to teda je, že je pořád vpáčená?Může to být třeba povolený sval?Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Uvažujete dobře. Jedná se o problém malého tzv.papilárního svalečku, který je pod bradavkou. Pokud dojde k jeho zkrácení, bradavka se vtáhne. Měla byste se pokoušet bradavku vybavit, jakoby pomysleně se snažit natahovat zkrácený svalek pod bradavkou. Vtažení bradavky je samozřejmě také příznakem rakoviny prsů, ale pak je toto vtažení spojeno se vtažením dvorce a často i krvácením z bradavky, a to není Váš případ. Vtažená bradavka , jak jí popisujete Vy, se dá vybavit chirurgicky, výkon je nenáročný, ale musí ho udělat opravdový odborník, ideálně plastický chirurg. Pokud byste chtěla vědět , kam se obrátit, napište znovu a já Vám dám neveřejně kontakty.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10356
Dobrý den paní doktorko,
je mi 27 a mám dvouměsíčního syna a cca kolem porodu se mi objevila boulička na dvorci. Myslím,že bude tuková. Má 4mm a je tvrdá a nebolí a ani se nezvětšuje. Na kontroly prsou chodím pravidelně každý půlrok. Rakovinu prsu měla babička. Naposledy jsem byla před půl rokem a doktor mi říkal, ať přijdu až ukončím kojení. Bylo vše v pořádku. Mám se začít znepokojovat a skočit si radši an kontrolu a nebo mám opravdu počkat? Děkuji
Odpověď: S největší pravděpodobností je vše tak, jak sama říkáte. Jde o mazovou žlázku, která se ucpala. Jde o zcela obvyklý nález, který spadá do problematiky kůže a ne prsu. Po nahřátí můžete obsah jemným tlakem vyprádznit. Nenechte se vyrušit od kojení, užívejte si své mateřství a na kontrolu prsů jděte opravdu až několik měsíců po ukončeném kojení. Onemocnění jedné babičky ještě nemusí znamenat zvýšení rizika rakoviny prsů
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10355
Som tehotna 5 tyzden, dnes som to zistila a mam ist dnes na biopsiu core cut laveho prsnika odporucate biopsiu?
Odpověď: Core cut biopsie neublíží ani Vašemu dítěti, ani Vám. Zejména, pokud plánujete si dítě ponechat, je nezbytné vědět, zda jste opravdu v pořádku, zda ve svém věku můžete bez obav být těhotná (vidím, že udáváte věk 44 let).Dobře provedená biopsie prsu nebolí, je jen trochu nepříjemná. Určitě výkon neodkládejte, do všech Vašich dalších rozhodnutí Vám držím palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10354
Dobrý deň!Chcela by som Vás požiadať o Váš názor.Už vyše roka mám hrčku pod pazuchou tak max.1,5cm a otok podpazušia viditeľný len ak zdvihnem ruku,ťahá sa skôr k ramenu,ktoré ma aj bolí.Pracujem 12 hodín pri počítači a som aktívna vodička.Mávam časté angíny a vyše roka sa liečim na stomatológii kvôli zápalom. V rodine nikto nemal nádor,ale ja mám strach.Podľa môjho gynekológa treba v prvom rade likvidovať zápaly,lebo je to dôsledok zápalu a nie ochorenie prsníka.Môžem Vás poprosiť o názor?Momentálne užívam Wobenzym.
Odpověď: Bulka v podpaždí je velmi pravděpodobně nevýznamná uzlinka. Ve velikosti asi do 2 cm nejde o závažný nález. Tak, jak mi situaci popisujete, také bych soudila spíše reaktivní změnu uzliny při zánětech, s prsní žlázou zde nemusí být souvislost, i když jde o uzlinu v podpaždí. Rovněž bolest ramene bych nedávala do souvislosti s rakovinou prsu.Pro Váš klid by bylo samozřejmě velmi vhodné provést ultrazvukové vyšetření prsu - najděte si na Slovensku dobrého odborníka. Máte však také možnost nechat se vyšetřit za 300českých korun v některém z akrediovaných pracovišť v Čechách. Adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10353
Dobrý den, jsem po operaci prsu a bude následovat ozařování a hormonální léčba. Dále musím podstoupit odstranění vaječníků, prý jde o standartní postup. Mám se rozhodnout pro odstranění vaječníků laparoskopicky a nebo radiační kastraci, lékař nechal rozhodnutí na mě. Můžete mi prosím poradit, kterou z těch dvou způsobů zvolit? Děkuji.
Odpověď: Nevím, zda jste se nespletla - opravdu se ptáte na radiační kastraci? Odstranění vaječníků ozářením ? Vaječníky se odstraňují pouze tehdy, pokud má nádor vysokou pozitivitu estrogenních a progesteronových receptorů a jsou další specifické důvody na straně pacientky. Především je to věk - u mladých žen může být zachovaná funkce vaječníků komplikujícím faktorem léčby. Vy jse však již téměř v přechodovém věku. Odstraňování vaječníků není standardním postupem. Vaječníky lze blokovat farmakologicky. Z mé praxe vím, že většina mých pacientek dostává zajišťovací antiestrogenní léčbu na dobu 5 let. ( jako rentgenolog o léčbě nerozhoduji - ani žádný jiný lékař z této poradny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10352
Dobrý večer,je mi37 let a obědnala jsem se na mamograf,kamarádka mi dnes řekla že je to v mém věku nevhodné.Má pravdu a mám to zrušit?Mám v prsou zvláštní tlaky,občas bolí.Děkuji Vladka
Odpověď: Rozhodně není pravda, že mamografie je pro ženu Vašeho věku nevhodná. Velmi záleží na typu žlázy - ten se dá ale poznat právě až z mamografického vyšetření. Mezi 35-40 rokem věku se u většiny žen žláza strukturálně mění, dochází k tomu, že mamografie postupně podává více informací, než ultrazvukové (sonografické, UZ) vyšetření. Vyšetření nerušte, získáte jistotu, zda jste zdravá nebo budete znát podstatu svých problémů. Hlavně se domluvte s vyšetřujícím lékařem, jaká metoda pro Vás bude do budoucna vhodná a v jakých intervalech máte docházet do doby, než budete mít nárok na pravidelný hrazený mamografický screening, který se v ČR provádí od 45 let. Vždy záleží na rodinné anmnéze. Pokud je u Vás bezvýznamná, není nutné na pravidelnou prevenci do 45 let docházet, je ale vhodné se samovyšetřovat. Na krátký film o kvalitním samovyšetření se dostanete ze stránek www.buprague.cz. Pokud budete po mamografii v pořádku, doporučuji na obtíže kůru vitaminem E : Po dobu tří měsíců užívejte čistý vitaminE - 1.měsíc v dávce 400mg, 2.měsíc v dávce 200mg, třetí měsíc v dávce 100mg. Tak jsou dávkované tobolky. Pokud nastane efekt, můžete navázat další kůrou: vitamin E s pupálkou. Dobře také funguje kyselina listová.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10351
Rada by som vedela kde na lavom prsniku je r-LQQ ci to moze byt centralne HMQ, ci to moze byt HMQ az na r HQQ 1,sin. Rada by som zistila miesto.
Potom kde sa nachadza HLQ a HMQ?
Odpověď: Označování různých lokalit v prsu se liší podle nemocnic. Snažím se rozšifrovat zkratky, které jste napsala. Domnívám se, že r-LQQ se myslí rozhranní laterárních (zevních) kvadrantů, HMQ je horní mediální (vnitřní) kvadrant. Potom HMQ až na r-HQQ znamená horní vnitřní kvadrant, až na rozhranní horních kvadrantů ..... pokud to dobře chápu, tak jde o místo nahoře a uvnitř prsu - blíže k rozhranní obou horních kvadranů. HLQ znamená horní laterální (zevní) kvadrant a HMQ jsme si již řekli, že je horní vnitřní kvadrant. DLQ je pak dolní zevní kvadrant a DMQ je dolní vnitřní kvadrant.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10349
Dobrý den,
čas od času, většinou při zvýšené únavě, nezávisle na menstruaci (většinou spíše mimo ni) s mi objevuje silná bodavá bolest v prsu, přímo ve středu za bradavkou. Mamograf je vpořádku. Můžete mi poradit? Jde asi o souvislost s hormony a něco běžného? Děkuji
Odpověď: I tyto Vaše obtíže se mohou řadit ke dvěma skupinám. Buď jde o metabolické obtíže - a na toto téma jsem Vám již odpověděla, nebo může jít o obtíže, které souvisí s pohybovým systémem. Do prsní žlázy - často pod bradavku - se rády projikují blokády žeber. Je velmi těžké odhalit, odkud píchavá bolest pochází, ale lehce zablokované žebro může být tou pravou příčinou. Obtíže prsů jsou také často projekcí psychických traumat, psychosomatika je v našem životě mnohem významnější, než si domýšlíme. Projděte si v klidu v hlavě svúj současný život, možná sama přijdete na to, kde a hlavně proč vzniká blok, který se projevuje bolestí pod bradavkou. Vím, že všechny mé rady Vás mohou překvapit, snažím se Vás jen nasměrovat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10348
Dobrý den,
již přes rok trpím úporným svěděním přímo v centru levé bradavky, které má zřejmě souvislost s občasným svěděním v podpažní levé žláze. Zdá se, že to není běžný zánět, z kožního oddělení jsem dostala protizánětlivou mast a posléze i kortikoidovou mast a na svědění, ani jedno nepřineslo prakticky žádnou úlevu. Bradavka je zduřelá. Mamograf je bez nálezu. Můžete mi napsat v čem by mohl být problém? Děkuji
Odpověď: Každé svědění je vždy detektivka, která se medicínsky velmi obtížně řeší. Moje rada Vám bude připadat zvláštní, nicméně, kdybych neměla osobní zkušenost, netroufla bych se o tomto postupu hovořit: Mnoho různých drobných i větších problémů je spojeno s příjmem stravy, která je nám běžně nabízena v supermarketech. Těžko se například vysvětluje, proč tolik v televizi propagované jogurty mohou být velikou zátěží pro organismus. Jde o kombinaci mléčných bílkovin, cukru (pokud je s ovocem) a také různých konzervantů (trvanlivost výrobku je vždy nějak zaplacena). Z mé ordiname mám opakovanou zkušenost,. že pokud žena, která trpí opakovanými záněty prsu nabo svěděními, omezí nebo úplně vysadí příjem mléčných bílkovin a cukru, obtíže pomalu ustoupí. Ne ze dne na den! Pro organismus dopělého člověka je mnohem větším přínosem bílkovin jejich rostlinná podoba- čočka hnědá i červená, fazole, fazolky mungo, římský hrách - cirzna. Denně okolo sebe vidíme různé potíže, které se z medicínského hlediska sesýpají do pytle: ALERGIE. Jen velmi obtížně se přichází na to, že strava plná konzervantů, složená z mnoha složek - tedy strava nečerstvá a komplikovaná, je v současné době největší hrozbou. Celé to uzavřu tím, že Vaše obtíže nejsou obtíže prsu, ale obtíže kožní.Snažím se Vás přivést na jiný druh uvažování a také změnu stravování. Vím, ale z oosobní zkušennosti, jak moc je to těžké.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10347
prosím o vyjádř iení k diagnoze tabar i bi rads3.ložisko vlevo spíše benigní
Odpověď: Na mém pracovišti se v případě bi-rads3 (spíše benigní) snažíme ženám jednoznačně říci o co jde. Napsala jsem Vám, že si myslím, že u Vás šlo spíše o technickou záležitost (sumaci - jak jsem zmínila), než o něco, co by Vás mělo trápit. Naplánovali Vám kontrolu?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10346
dobrý den je mi 50let,mám invaz.karcinom levého prsu. T1c(19mml) NO MX,G1 ER 100% PR 100% Ki 67 15% HER 0...nádor mě odoperují,ale dostala jsem léky TAMOWIFEN Ebewe 20ml na 5 let.Nevím co si o tom éku léku myslet,,ptotože číst. příbalový leták je horor!!!!.Rada bych více věděla o tomto léku(jestli jej třeba neberu zbytečbě,když nemám oparaci ještě hotovou. atd.děluji moc vaší vstřícnou a rychlou odpověd.
Odpověď: Především: máte velké štěstí. Byl Vám diagnostikován málo agresivní nádor v malé velikosti. K jeho dobrým vlastnostem patří vysoké hladiny estrogenních a progesteronových receptorů. Proto Vám byl nasazen antiestrogenní lék Tamowifen. Číst příbalové letáky je opravdu horor, neboť lékové firmy tam napíšou úplně všechno, aby byly co nejvíce kryté a pacienti se nemohli soudit. Velká část žen jako součást léšby karcinomu prsu užívá nějaký lék z řady antiestrogenů. Tato léčba prokázaně snižuje pravděpodobnost návratu choroby. Samozřejmě, že musíte dodržovat kontroly u gynekologa. Za svou praxi si nepamatuju že by některá z pacientek onemocněla gynekologickým nádorem, přestože to je jedna z variant na kterou se v příbalovém letáku upozorňuje. Zhoubné nádory prsu se v České republlice léčí dobře. Věřte svému týnu lékařů, kteří se o Vás starají a co nejdříve se myšlenkově vraťte do normálního života. Z něj vyřaďte vše, co mohlo způsobit Vaši nemoc. Učitě brzy přijdete na to, kde byl důvod.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10345
mammografie smíšený,involučně-glandulární typ mléčné žlázy,vlevo centrálně měkký stín 13mm-cíleně na uz spolehlivě neprokazuji,jinak bez ložiskovýchzměn,mikrokalcifikací a lymfadenopatie z tabár i.,bi-rads 3,ložisko vlevo spíše benigní prosím o dpověd jestli se jedná o vážnou diagnozu
Odpověď: Rozhodně se nejedná o závažnou diagnózu. Domnívám se, že v mamografii došlo k sumaci - ke zmáčknutí žlázy k sobě tak, že vznikl dojem ložiska. Pokud by tam ložisko opravdu bylo, bylo by vidět v ultrazvuku. Bylo by vhodné provést speciální mamogtrafickou projekci, tzv "rolovaný" snímek. Dostala jste nějaký termín kontroly? Obvykle se u nálezu Bi-rads 3 dává kontrola do půl roku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10344
Asi před 10 lety mi byla zjištěna částečná mutace BRCa 1,2/"odchylka od normálu s nejasným klinickým významem"/.Nyní byl u mě diagnostikovám neurinom akustiku,jedna z možností je i ozáření leksl. gama nožem.Mám dotaz,zda ozáření neurin. není pro mě riskantní z hlediska malig. zvrhnutí neurinomu a neprovedení histologie mi taky nepřijde OK.Vím,že se zabýváte chorobami prsů,ale mutace BRCa 1 ovlivňuje i tyto nálezy????může event.přispět v maligní zvrhnutí po ošetření gama nožem???Děkuji za odpověĎ.
Odpověď: Musím říci, že mě Váš dotaz zaskočil. Neumím odpovědět. Histologie z neurinomu se dá získat jen chirurgickým výkonem, který není úplně jednoduchý. Na druhou stranu mají neurinomy akustiku tak jednoznačný obraz v zobrazovacích metodách a léčebné postupy jsou prověřené, že jim lze věřit. O zhoubném zvrhnutí neurinomu jsem nikdy neslyšela. Zkuste si najít pro konzultaci ještě dalšího odboríka neurologa nebo neurochirurga z jiného pracoviště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10343
Dobrý den,byla jsem na ultrasonografii prsu, kde mi paní doktorka řekla, že jsem v pořádku a na kontrolu mám přijít opět po roce.Výsledek vyšetření je 1-BIRADS-negativní, přiměřený nález, bez palpačivě detekovaných patologických změn a lymfadenopatathie, sekrece0.Tabar I, bez podezřelých změn.V poučení je ale napsáno: Prevence v 6/13 s pod. Z 12.3., při změně ( dg. C 50.9., N 61, N63, N 64.3 ) ko ihned - co prosím tento závěr znamemá? děkuji Jana K.
Odpověď: Podle mého názoru je to trochu nešťastná forma závěru. Podle popisu vyšetření jste zcela zdráva. V závěru se chce říci, že pokud by se vyskytla nějaká významná změna, například hmatné ložisko, změna kůže nebo jiné známky nádoru, že je třeba přijít na kontrolu dříve - ihned. Asi Vás napadá, že to je přeci logické. Myslím, že závěr takto napsaný vymyslel nějaký právník. V současné době existují tak hloupé zákony, že se lékaři neustále obávají, aby se s nimi někdo nezačal soudit a to i v případě, kdy provedli všechny postupy "lege artis" nebo-li tak, jak je to správně. Dobře léčit je jedna věc a mít v pořádku dokumentaci je druhá věc. Někdy se to ale obrací proti pacientovi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10342
dobry den, mam 25 rokov a prave som prisla zo sonografickeho vysetrenia prsu. Vysledek vysetreni vraj nemozno rozhodnut mam prist o 3 tyzdne a pozrie sa iny lekar. V papieroch je napisane: vlevo zmena struktury zlazy retroareolarne oproti prave strane...POPIS: UZ mamm a axil
Som z toho nervozna co to mozu byt za zmeny, pravdepodobne hormonalne a ked nie co to este moze znamenat? Neviem vlastne co si mam mysliet ked sa ani lekarka nevedela vyjadrit. Dakujem
Odpověď: Jde opravdu velmi pravděpodobně jen o hormonální změny. Pravda je taková, že zhoubné onemocnění prsní žlázy je u ženy Vašeho věku tak extrémě vzácné, že prakticky o jiný nález ani nemůže jít. Pravděpodobně Vás vyšetřoval lékař, který ještě nemá dost zkušeností a proto chce, aby jeho nález ještě konzultoval někdo jiný. Nebojte se ! ! !
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10341
V 2004 jsem na levém prsu měla bulku,ultrazvuk ukázal cystu,chodím ročně na doporučení onkologa,na USG. V roce 2009 jsem otěhotněla.Kontrola je možná až 3 měsíce po ukončení kojení.Synovi je 20 měsíců,stále kojím. Poslední dobou,mám bodavé bolesti v levém podpaží.Z počátku jen při kojení teď už častěji a někdy se bolest táhne do paže či ramene.Včera jsem si nahmatala v podpaží bulku na dotek bolestivou.Má gynekoložka na nad tím pokrčila rameny, že se s tím nesetkala a že jsou prsa zřejmě unavená z toho dlouhého kojení.Nerada bych něco zanedbala.
Odpověď: Mylsím si, že u Vás nastal čas nechat se vyšetřit ultrazvukem. Pokud zajdete ke skutečnému odborníkovi, můžete být vyšetřená i v době, kdy ještě kojíte. Doporučení tři měsíce po ukončeném kojení vychází z toho, že pak je žláza lépe přehledná. Zkušený lékař si však poradí i s kojící žlázou.Sonografické vyšetření žláze neuškodí. Předpokládám, že v podpaždí máte zánětlivě změněnou mazovou nebo potní žlátu, může však jít i o uzlinu, pak by bylo dobré vědět, proč je uzlina bolestivá. Výraz "unavená žláza" mi připadá trochu zvláštní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10340
Dobrý den,
dnes po koupání (v 15,30 hod) mi z prsu tekla čirá krev, všimla jsem si toho, až když byl ručník od krve.Při zmáčknutí, ale i bez něj mi stále vytéká. Jsou to kapičky. Co mám dělat, docela mě to vyděsilo.
Volala jsem svému lékaři, ale bohužel už nikdo není v ordinaci.
Děkuji za odpověď.
Eva
Odpověď: Především se ihned objednejte do screeningového centra - adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz Pak teprve shánějte žádanku na vyšetření. Je třeba udělat mamografii i ultrazvuk. Krvavý výtok z bradavky je jedním z příznaků zhoubného onemocnění, může se však také vyskytovat jako příznak nezhoubné léze - tzv.papilomu. K takové diagnóze je ale zapotřebí se dostat skrze zmíněné metody. Při objednání do centra musíte zdůraznit své obtíže. Pokud jste z Prahy nebo z Brna, je na výběr několk center. Neztrácejte čas. Pokud jde o nemoc, je třeba ji rychle začít léčit. Pokud nejde o závažnou věc, budete brzy v klidu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10338
Dobrý den,je mi 51 let,klimakterium + léčím se Euthyroxem /snížená funkce štítné žlázy/. Užívám Sarapis /v rodině rakovina prsu, hormony nechci/.Dlohoudobě mě bolí prsa, hlavně levá strana.Někdy až do podpaží a směrem ke krku /uzlinám/.Na kontroly mamo chodím ročně.Můžou být "bolavá prsa"způsobená hormonální nerovnováhou v klimakteriu? Je to běžné? Děkuji
Odpověď: Vlastně jste si odpověděla sama. Bolest prsů , zejména obou prsů je vždy spojená s hormonálními změnami. Zkuste užívat po dobu tří měsíců Acidum folicum - ale dbejte, aby to byla opravdu jen kyselina listová (acidum folicum), ať nejde o nějaký přípravek , kde je jen ve stopovém množství. K tomu přidejte - také na dobu tří měsíců - vitaminE. První měsíc se užívají 400mg tobolky, druhý měsíc 200mg, třetí měsíc 100mg. Jedna tobolka denně, po jídle. Úleva přijde postupně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10337
Můžete mi prosím vysvětlit závěr lékaře, kdy jsem byla rentgenu na mamografii, který jsem absolvovala v pondělí: částečně zachycena LU v lexé axile. Mnohokrát děkuji.
Odpověď: Pan doktor tím říká, že na mamogramu se zobrazilo jen kousek jedné uzliny v podpaždí. Je to zcela zbytečná informace, která se do popisu psát nemusí. V podpaždí máte jako každá jiná žena asi 30 uzlin, to je norma. Jestli se jedna zobrazí i na mamografii je úplně jedno. Hodnocení uzlin se v případě podezření na nějakou závažnou záležitost provádí při ultrazvukovém vyšetření. Buďte klidná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10336
Dotatz č. 10310 - Paní primářko děkuji za Vaši včasnou odpověď. Byla jsem na doplňujícím vyšetření (cílená snímek + USG) a vše dopadlo dobře. Ložisko se neukazuje. Kontrolu mi paní doktorka doporučila za 1/2 roku. Velmi se mi ulevilo. Ještě jednou Vám paní primářko moc děkuji za odpověď a za tyto stránky!!
Odpověď: Jsem moc ráda, že má naše poradna smysl. Zejména v atmosféře stále se zhoršujících vztahů mezi lidmi, kdy se ztrácí obyčejná lidská podpora, vstřícná komunikace. Jsem ráda, že jsem Vám před kontrolním vyšetřením alespoň trochu ulevila. Sdělená obava je vždy poloviční.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10335
Dobrý den, již jsme s maminkou(50let) byli včera u mammo komise a zde je ortel(vize dotaz.10304): Klinicky: těsně nad arerolou v HZK je nepřesně ohraničený tumor 40 x 50 mm, který vztahuje mamilu a při manipulaci je patrné platteau fonemén. Nádor středně tuhý nefoxovaný ke kůži ani ke spodině.Dg. ca mamme I.sin T2, N1,Mx. RE: odstranin tělísko, doplnit staging.neodjuvantní terapie dle výsledku IHC a následná konzervant. operace.označení tumoru klipem během léčky. Je to opravdu hodně nesrozumitelných informací, prosím o laické vysvětlení s procentuální šancí na vyléčení. Mockrát děkuji
Odpověď: Maminka má středně velký nádor. Zatím neznáme jeho vlastnosti, chybí údaje o jeho agresivitě, o hormonálních receptorech. Je správné, že maminka bude mít nejprve chemoterapii, pak bude navazovat chiturgická léčba. Během léčby chemoterapií se nádor velmi pravděpodobně hodně zmenší. Nesnažte se porozumnět všemu, co říkají a píší lékaři, pokud léčebnému týmu maminka důvěřuje, je dobré nekoumat každé slovo. Stejně to jako laik nemůžete uchopit celé. Vaše maminka se zcela určitě z této nemoci udraví. Vy však víte, že nádory se mohou vracet. To pak velmi a velmi záleží na každém nemocném , zda dovolí nemoci, aby přišla opět. Mnoho nemocných zcela změní životní styl, protože si při nemoci uvědomí, co jim vlastně nejvíce ubližovalo. Váš úkol je jasný. Připravte pro maminku nějaké příjemné zážitky, které jí celou léčbu usnadí. Však víte, co má ráda. O nemoci se bavte věcně, pokud se maminka potřebuje vyplakat, umožnite jí to, ale nenechte í, aby se v nemoci úplně utápěla. Na druhou stranu nedovolte mamince, aby celé rodině dokazovala, že i při nemoci zvládně všechno. Když se spojí šikovné ženské, zvládnou všechno.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10334
Dobry den,uz som vam pisala za moj vysledok biopsie:benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo) este ma trapy otazka, preco mi vo viacerych poradniach pisali, ze je to predrakovinovy stav?mam sa zacat bat rakoviny?
Odpověď: Je mi líto, že stále řešíte svou biopsii, že se obáváte. Slovo benigní znamená nezhoubný. Předrakovinné stavy - prekancerózy mají jiné názvy. Jste mladá žena, která má přemýšlet o tom, kdy si pořídí rodinu a ne se trápit benigní dysplazií. Zkuste na celou záležitost zapomenout. V České republice onemocní rakovinou prsu ve věku do 25 let jen jedna nebo dokonce žádná žena v období jednoho roku. Na Slovensku to bude určitě velmi podobné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10333
Paní doktorko, moc děkuji za odpověď.
S pozdravem Anděla
Odpověď: Tak teď se nadýchněte a vykročte. Užívejte zdraví.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10331
Dobrý den,prosím o rychlou odpov.Ve čtvrtek mám operaci nález z biops.je
karc.in situ dr.I,nízká profil.aktivita poziv.ER,PR,negat.c-erb2.Z okrsku 33x13mm bylo odebráno 7vzorků a v 5se tento nález potvrdil.Nález je HZQ a axil.výběž.Chci ze zeptat zda je spravné napřed chir.léčba?Na mamog.nebyl nález vidět,magnet.rezonance ukazuje na toto místo.Musím se rozhodout zda odstranit celé prso nebo část.Děkuji
Odpověď: Vím, že termín operace již proběhl, ale musím Vám říci, že takto na dálku se v tak závažném případě - zda odstranit celý prs nebo ne - prostě beze všech dalších informací nedá. Zcela určitě je namístě jako první volba řešení chirurgická léčba. Zda volit částečný výkon nebo ablaci celého prsu, to opravdu bez náhledu mamografie nemohu. Vím, že něktří onkologové nabízejí, že když se odstraní celý prs, není třeba doplnit radioterapii. Já jsem velký příznivec konzervativních výkonů, ale zda by to bylo správné i ve Vašem případě, to opravdu z informací, které jste poskytla nemohu říci. Pokud šlo skutečně o in situ karcinom, jistě se dala operace o týden nebo dva oddálit a podstoupit ještě konzultaci - druhý názor - na jiném pracovišti. V případě in situ karcinomu nemůže dojít k nebezpečí z prodlení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10330
Dobrý den,prosím o radu,dnes jsem dcerce(7 let)našla pohyblivou bulku v pravém podpaží.Sama by si ji nevšimla,bolí ji trochu,jen když ji prohmatávám.Může se jednat o něco vážného?Je nutné vyhledat lékaře?Děkuji moc!!Soňa
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o uzlinku, což je velmi obvyklý nález. Kriterium nezhoubnosti je velikost. Pokud pobyhlivá boulička nepřesahje 15-20mm, jde jen o reaktivní zvětšení uzliny. Samozřejmě, pokud by se bulka nadále zvětšovala, je nezbytné provést ultrazvukové vyšetření. Zkuste dcerce prohlédnout oblast druhého podpaždí, krk, třísla. Pokud by i tam byly bouličky, poraďte se se svým dětským lékařem - jen pakuji, že první volbou je vedle laboratorních vyšetření ultrazvuk.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10329
Dobrý večer,můžete mi prosím říci,co čeká pacientku s diagnozou D051 po oper.výkonu a s výsledky hormonálních receptorů:asi 98% nád. buň. exprimuje Estrogen Receptor,98% Progesteron Receptor,HER 2 membránová pozitivita 3+,Ki 67 index 6%,za další léčbu.Za předpokladu,že celé postiženéložisko je operativně odstraněno,Děkuji
Pokud jde odpovědět na můj osobní e- mail budu raději.
Odpověď: Velmi pravděpodobně bude po dobu 5 let užívat tzv. antiestrogenní léčbu, nejčastěji se takový lék jmenuje Tamoxyfen. Cílem antroestrogenní léčby je ochránit pacientku před návratem hormonálně aktivního nádoru. Předpokládám také, že podstoupí sérii ozáření. Protože nevím, jak bylo ložisko veliké a zda byly postižené spádové uzliny, nemohu říci, zda je pravděpodobné, že se pacientka vyhne chemoterapii.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10327
dobry den ma vice komorovou cystu na vaječniku chci se zeptat je možny tuto cystu odsat jehličkou děkuji Jarolímová
Odpověď: Na tomto webu odpovídají radiologové. Nemáme tedy zkušenost s léčením cysty na vaječníku. Víme však, že často cysty prasknou samy. Pokud přetrvávají, pak se začne řešit, jakým způsobem zjistit jejich histologickou podstatu. Nejobvyklejší přístup je laparoskopický.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10326
byla jsem na mamografu 25.5.2012 a dnes mi přišel dopis,že se mám objednat na sonografii k upřesnění diagnozy,jako doplnující vyšetření.Co to znamená,prosím? Mám strach.
Odpověď: Váš mamografický obraz nedal jednoznačný nález. Je to tak, že některé ženy mají mamografii trochu hůře čitelnou - proto se doplňuje další vyšetření, nejčastěji ultrazvuk ( sonografie). Mamografie a ultrazvuk jsou pro některé ženy ideální kombinací, u některých žen stačí jen mamografie. Chci říci, že to, že jste pozvaná na doplňující vyšetření, neznamená, že máte v prsu velké podezření na zhoubné ložisko. Hlavně na to dovyšetření jděte !!!!! Velmi pravděpodobně se Vám uleví.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10325
Dobry den.Doplnujem k č10183.V auguste 2011 vykonana zachovna operacia prsnika,T1NOMO,triple neg,G3.15.5.2012 ukoncena liecba,mala som 8chemo,19oziarov.4.6.2012 USG:na rrozhraniHQv areolarnej oblasti ovalna hypoechogenna lezia15x6mm,na rozhrani LQ bližšie ku periferie okruhla hypoechogenna lezia vel.6mm.Moze ist tak skoro o recidivu? Som iba 3tyzdne po liecbe.Co teraz bude nasledovat?Dakujem.
Odpověď: Je velmi těžké takto na dálku komentovat popis vyšetření, které provedl jiný lékař. Nicméně z mé více, než 20leté zkušenosti usuzuji, že popsané změmy souvisí se záchovným výkonem na prsu a následnou radioterapií. Při částečném odstranění postižené žlázy dojde vždy k tvorbě vnitřních jizev, při radioterapii pak často dojde k tvorbě dalších fibrózních (vazivových) vláken, které mají jak koreláty v mamografiia a sonografii, ale také bývají provázené pohmatovými změnami. Když to celé shrnu : Neobávejte se recidivy tak časně po léčbě. Teď máte nárok na to zase začít užívat života.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10323
Dobrý den, je mi 34 let. V únoru jse byla na kontrolním ultrazvuku, vše v pořádku..jen zvětšené mléčné žlázy. druhý den cítím občasné píchnutí v levém prsu pod bradavkou. Co může být příčinou?
Děkuji.
Eva.
Odpověď: Obtíže, které popisujete, se jednoznačně dajít popsat jako "hormonální". Zvětšování je obvykle vystřídáno zmenšením v návaznosti na hormonální cyklus. Některé ženy mají prsa v trvalém stavu prosáknutí - zvětšení - podle typu hormonální antikoncepce. Podobné hormonální změny se také vážou k těhotenství. Občasné píchání pod bradavkou je další typický projev hormonálních změn. Každá žena si během svého života někdy projde obdobím hormonálních dysbalancí, které se mohou projevit podobnými obtížemi, které udáváte. Nejde o závažné známky ! Dobže pomůže nehormonální přípravek Mastodynon, kupuje se volně, jde o kapky extraktu z Drnku lékařského. Užívá se 3-5 měsíců. Zlepšuje rovněž perimenstruální obtíže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10322
Dobryý den,je mi 29 let a chtěla jsem se zeptat.Před tydnem mě začalo bolet leve prso a prislo mi,že mam i zdurele prsni zlazy a hodne citlivou bradavku.Momentalně jse mi to přesunulo i do praveho.Jsou velmi tezke a bradavky citlive!Dokonce i přes to,ze beru antikoncepci jsem si delala tehotensky test,ktery visel negativne.Myslíte,že bych se mela objednat na preventivni sono nebo jeto normalní a muže to byt i stresem?
Odpověď: Vaše obtíže jsou zcela normální. Ženám ve Vašem věku se prostě může stá, že mají stěhovavé bolesti prsní žlázy a citlivé bradavky. Jde o obtíže hormonálního původu. Někdy se vážou k hormonální antikoncepci, jindy se vážou na hormonální hladiny ženy. Někdy se obtíže stupňují tak, že je nezbytné změnit antikoncepci. Preventivní sono vyšetření by Vás určitě uklidnilo, z medicínského hlediska ale není potřebné. Pokud se přesto pto toto vyšetření rozhodnete, určitě se objednejte do screeningového centra - adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10321
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda mi vysetreni prsou proplati pojistovna a mam zazadat sveho gynekologa o vystaveni zadanky. Je mi 33 let a maminka prodelala karcinom prsu. Jedna se tedy o rodinnou anamnezu.

S pozdravem
V.Vesela
Odpověď: Pokud se u Vás prokáže skutečně vysoké riziko možnosti onemocnění rakoviny prsu, máte nárok na vyšetření zdarma. Jedna příbuzná, i když jde o maminku, většinou tato kriteria nenaplní. Gynekologa zkuste požádat, žádanku však na něm vynucovat nemůžete. Pokud Vám ji nenapíše, můžete zvoli variantu vyšetření na přímou úhradu - sono (ultrazvuk) prsu stojí 300Kč, můžete se tedy do screeningového centra objednat zcela bez žádanky.Adresy center jsou na www.mamo.cz - tedy na tomto webu
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10320
Dobrý den,

minulý týden jsem byla vyšetřena v BUPrague v mama centru Háje na mamografu. Měla jsem bolest v pravém prsu a nateklé podpaží. Dle mamogr. vyšetření jsem v pořádku,ale bolest i otok pořád přetrvává. Měla bych se objednat do centra ještě na SONO? Nebo na nějaké jiné vyšetření?
Děkuji IvetaN
Odpověď: Podívala jsem se ještě jednou na Vaši mamografii a musím potvrdit, že je zcela v pořádku.Otok podpaždí není závažou známkou. Samozřejmě se ráda na Vás znovu podívám. Zavolejte opět na 775 13 11 11 a objednejte se do mé ambulance na sono vyšetření. Nemusíte mít žádanku. Při příjmu řekněte, že jsme spolu domluvené, sono vyšetření se dá provést jako součást původní žádanky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10319
Dobrý den, dostali jsme informaci, že preventivní mamograf. vyš. hradí ZP pouze v 6 zdrav. zařízeních v Praze, v ostatních je úhrada 600 Kč, moc děkuji za odpověď, tichá
Odpověď: Jde o 8 akreditovaných center - adresy jsou na těchto stránkách www.mamo.cz i s kontakty. Jedná se o Homolku, Bulovku, Thomayerovu nemocnici, Nemocnici na Vinohradech, Mammacentrum Zelený pruh, Polakovo centrum na Karlově náměstí, Centrum pro nemoci prsu Zahradní město a nově také BREAST UNIT PRAGUE - Mamma centrum Háje. Objednávací doby se liší - od 6 měsíců do 14 dnů. Je lepší si jich obvolat více.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10318
Dobrý den.Mám tlak v pravém prsu,jako kdybych tam měla modřinu,začala jsem to cítit v pátek odpoledne.Menzes dostat nemám,těhotná nejsem,beru antiko Qlaire.Místo se nachází v pravém zevním horním kvadrantu.Toto prso bylo vždy větší,i se v něm tvořilo více mléka.Kojila jsem před sedmi lety.Nic těžkého jsem nedělala,neuhodila se.Pouze jsem o noční polohovala ležící pacienty,toto však pocižuji spíše v zádech. Na UZ se obejdnám zítra,žádanku shodou okolností mám,na vyšetření u gynekoložky jsem byla v březnu,prsa mi však nevyšetřovala.Moc děkuji za odpověď.M.Sandtmannová
Odpověď: Palpační vyšetření u lékaře se již dnes nepovažuje za odpovídající a dostatečné. Je dobře, že jdete na sonografii, ve Vašem věku by to však chtělo již i mamograf. Sonografie u 40leté ženy prostě nemusí být dostatečná: Vzhledem k Vašim obtížím máte na doporučení na mamografii nárok. Pokud budou vyšetření v pořádku, užívejte 3 měsíce vitamin E, první měsíc v dávce 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí měsíc 100mg. Po jídle.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10317
Dobry den chtela byhc se zeptat jestl je normalni že mi stvrdla i bradavka ale jen ve spod a jedno prso...i když odsřikavam .dekuji Magurova
Odpověď: Pod bradavkou můžete mít mléčnou cystu nebo papilomek, jsou to nevýznamné záležitosti. Pro Váš klid by to samozřejmě chtělo ultrazvukové vyšetření. Problematický nález však nepředpokládám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10316
Dobrý den paní doktorko,v pavém podpaždí se mi udělala uzlina,mám vyšetření sono,mamo, kde se zjistila pouze uzlina.Odběr tenkou jehlou se nezdařil,výsledek MRI:Nativně bez zvláštnosti,vlevo ve STIR ojedinělá cysta asi 10x4mm.V pr.axille hypointensní LU15x14mm.Po apl.k.l.bilat nedochází k sycení patol.ložiska.LU v dol.pólu pr.axilly se sytí nevýrazně. Závěr Susp.LU 15x14mm v pr.axille.Patol.ložisko v prsech neprokazuji.Co to znamená sytí nevýrazně. Děkuji Anděla
Odpověď: Ještě jednou opakuji, že jste zcela - podle výsledku magnetické rezonance - zcela zdravá. Sytí nevýrazně - to znamená, že se sytí kontrastní látkou zcela přiměřeně tomu, že jde o uzlinu bez patologických změn.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10315
Vážená paní doktorko,bolí mě pravý prs, je citlivý na dotek, jakoby pálí a bradavky mě svědí. Nic nevytíká, není zarudlý, nenahmatala jsem žádné bulky. Včera jsem objevila u bradavky důlek, což mě vyděsilo.Je mi 35, mám 2 děti, cca rok neberu HA a mám velmi nepravidelný menźes. Naposledy jsem ho měla cca před 2 měsíci až po injekci.Může to mít souvislost? Jsem k smrti vyděšená z toho dolíčku ( malý, ale viditelný, hlavně když zvednu ruce), že by mohlo jít o rakovinu. Moc děkuji za radu.
Odpověď: Je mi moc líto, ale takto na dálku opravdu nemohu podat jednoznačnou radu a už vůbec ne uklidňující. Tím nevylučuji, že se může jednat jen o zánět či hormonální změny. Prosím, neodkládejte návštěvu gynekologa nebo praktického lékaře, vystaví Vám žádanku na vyšetření - mělo by se začít ultrazvukem. Určitě navštivte akreditované centrum, adresy všech center v ČR jsou na tomto webu.
Mnohdy se člověk panicky obává, pak když se rozhoupe k řešení, zjistí s úlevou, že věc není dramatická, jak si myslel. Zkrátka, strach má velké oči. Zažeňte strach a jděte si pro žádanku. Nebo se také můžete objednat do centra rovnou na přímou platbu - obvykle je to 300Kč. Do telefonu musíte zdůraznit své obtíže. Pokud v jednom centru dostanete termín za dlouhou dobu, zavolejte do jiného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10314
ako sa da liečit duktektazia?
Odpověď: Duktektazie není nemoc!!!!!!!!!! Jde o mírně širší průměry duktů - mlékovodů - z toho pak může vznikat sekrece(výtok) z prsu. Ani ten není nebezpečný, pokud je čirý, nekrvavý. Já u svých pacientek vůbec slovo duktektazie nepoužívám, protože je tím jen zbytečně vyděsím tak, jako vyděsili Vás. Dukty se samy zůží postupem času, jak se s věkem mění hormonální hladiny. Ničeho se nebojte a na svou duktektazii zapomeňte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10313
Dobrý den,
Mám ročního syna, kojím a ráda bych ještě chvíli kojila. Nicméně mám velmi časté retence mléka v jednom místě. Jednou jsem brala i atb na mastitidu. Nevím zda to jsou záněty nebo retence, protože teplota nikdy nepřesáhla 38, ale bolest prsu vždy obtížně snesitelná, bolest těla jako při chřipce. Když není akutní bolest, tak při sání lehká bolest přetrvává. Zajímalo by mě, jestli traumatizace mlékovodu nemuže v pozdějším věku zpusobit rakovinu prsu. Na UZ bez nálezu, rtg před těhotenstvím také.
Děkuji Chaloupková
Prosím neuvádějte dotaz veřejně. Děkuji
Odpověď: Traumatizací asi myslíte to, že v místě opakované retence provádíte masáž. Tou si určitě neublížíte, masírujte jemně, zbytečně se netraumatizujte. Babský recept říká, že na takovéto chronické změny je možno použít asi 1cm silné kolečko cibule, kterou předem spaříte. Postižené místo namažte Indulonou nebo jinou nearomatickou mastí, přiložte teplé kolečko cibule , překryjte kouskem igelitu a na kostičku vyskládaným šátkem. Přes zábal si oblékněte podprcenku. Odborně se takovému zábalu říká "do okluze", silice z cibule se dostávají kůží do místa postižení a působí zde chemotakticky - tedy přivolají úklidovou četu bílých krvinek. Těm se může podařit odstranit i zbytkový zánět, proto může dojít ke zprůchopdnění celé oblasti. Jen prosím, nepřikládejte cibuli příliš horkou, napoprvé nechejte působit maximálně 4 hodiny, pokud budete snášet dobře, pak i celou noc. Opakovat maximálně ob den. A jedno doporučení na závěr: pokud si zábal necháte celou noc, raději jděte spát do jiné místnosti, než Váš nejmilejší. Obklad je totiž silně aromatický.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10312
Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor co se týče bipsie prsu. Moji mamince (45 let) byla doporučena bipsie na základě sonografického vyšetření. Je zde riziko, že by po nabodnutí jejího solidního nálezu došlo k poruše celistvosti útvaru, a tedy v případě malignity rozsevu do okolní tkáně?
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Možnosti eventuálního rozsevu zhoubných buněk do bioptického kanálu se věnovalo několik studií. Výsledkem je, že se neprokázala možnosto přenesení zhoubného onemocnění do bioptického kanálu. Jen doplním, že pokud budeme takto nahlížet na všechy "krvavé" zásahy do těla, nebudeme moci chirurgicky odstraňovat žádné nádorové masy z těla. Pokud by se v biopsii Vaší maminky prokázalo, že jde o patologické ložisko, rychle by následovala léčba, která by hypotetické zhoubné buňky zlikvidovala. Prosím, nerozmlouvejte mamince core biopsii prsu, pokud jde o patologické ložisko, mohl by se ztratit drahocenný čas. Solidní nádor neznamená, že má celistvý obal - je to výraz pro ložisko buněk, které drží pohromadě - vytváří zhoubné nebo nebo nezhoubné ložisko. Opakem solidních nádorů jsou nádory "tekuté" - leukémie atp.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10311
Dobrý den,udělala se mi podpaždím uzlina.Absolvovala jsem mamograf,sono ,odběr tenk.jehlou,ale pokus se nezdařil,byla jsem poslána na MR.Nativně bez zláštnosti,vlevo ve STIR ojedinělá cysta asi 10x14mm.V pr.axile hypointensní LU 15x14mm.Po apl.k.l.bilat nedochází k sycení patol.ložiska.LU v dol.pólu axily se sytí nevýrazně.Závěr:Susp.LU 15x14 v pr.axile.Patol.ložisko v prsech neprokazuji.Může jít o rakovinu.Děkuji Anděla
Odpověď: Je mi líto, že přestože jste byla takto kompletně vyšetřena, neujistil Vás nikdo, že jste v pořádku. Uzliny v podpaždí - v axile - mohou dosáhnout až do velikosti asi 20mm a přesto jde o nezhoubný nález. Někdy jsou uziny prostě větší, je to tehdy , když reagují na nějaký imunitní podnět v těle. Vaším úkolem je alespoň jednou do měsíce si uzlinu pohmatem prozkoumat, zda se dále nezvětšuje.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10310
Dobrý den, prosím o vysvětlení zda se jedná o rakoviné ložisko. Byla jsem na mamografii a domů mi přišla tato zpráva: "Oboustranně typ žlázovitý, skvrnitý, vlevo ve vnitřní pol.prsu se ukazuje sytělší stín a náznakem cípatých kontur vel asi 7mm, dopor. k vyloučení patol.ložiska, CÍLENÝ SNÍMEK S KOMPRESÍ + USG". Nevím co to znamená. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Lékaři, kteří hodnotili mamografii mají obavy, zda se ve Vašem prsu nezačíná tvořit zhoubné ložisko. Pro vyšší přehlednost chtějí doplnit speciální snímek na podezřelou oblast, samozřejmě doplní i sonografii (USG). Vím, že jsme z Vás nesejmula obavy, ale pokud se opravdu prokáže zhoubná povaha popsaných změn - jde o včasnou diagnózu malého zhoubného ložiska. Na takový nález se neumírá. Pořád ještě ve hře zůstává možnost, že jde jen o nejasný nález, ze kterého nakonec vyjdete zcela zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10309
Dobrý den, mám nález v levém prsu v HZQ v axil.výběžku o velikosti 33x13mm, z biopsie dg.karcinom in situ.Navržené chirur.odstranění dle výsledku další léčba.Chci se zeptat zda i z takto vysoko uloženého nálezu lze bezpečně odebrat veškerou potřebnou tkáň. Děkuji
Odpověď: Odstranit nádor až do čistých okrajů, a to i u karcinomu in situ, to je zadání, které musí školený onkochirurg splnit. Váš dotaz by tedy měl být: Kolik případů ročně operoval lékař, který má operovat mne. Měl by mít alespoň 50 výkonů za rok. Po operaci by měl vyjmutý vzorek být podobený mamografii - říkáme tomu mamografie vzorku, aby se potvrdilo, zda je nádor venku celý. Hodnotící patolog pak musí jednoznačně prokázat, že bylo operováno již ve zdravé tkáni. Tuto informaci Vám také musí dát operující chirurg nebo onkolog, pokud si o ní řeknete.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10307
Dobrý den chtela jsem se zeptat nahmatala jsem si v prsu takovou boulicku asi o velikosti jednoho cm ale pritom kojim a bojim se co to muze byt hned v pondeli pujdu k doktorovi ale jsem nervozni cely vikend cekat jina cesta asi neni nez pockat do pondelka vidte dekuji za odpoved a jestli to nemuze ublizit memu diteti dekuji
Odpověď: Vzhledem k tomu, že je již pondělí, předpokládám, že jste lékaře navštívila. Zhoubné onemocnění prsu u ženy Vašeho věku je opravdu velmi a velmi vzácné, přesto by se měl provést ultrazvuk. Dbejte na to, abyste byla vyšetřena v akreditovaném centru - adresy jsou na tomto webu. Očekávám, že Vám bude diagnostikována mléčná cysta nebo fibroadenom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10306
Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Jsem po odstranění levého prsu, po 6ti chemo,nyní jsem na Zoladexu-mám zatím 4, moje nádory byly z 90% závislé na hormonech. Nyní jsem v situaci,kdy dva lékaři doporučují Zoladex na 5 let po 28 dnech a dvy lékaři doporučují laparos.odstranit vaječníky , přitom jeden z nich doporučuje i dělohu. Nyní jsem po gyn.vyšetření, děloha v pořádku, vaječníky nefungují. Proč laparoskopii? Proč dělohu pryč, vím, že pak klesá pánevní dno,Proč nestačí léčba Zoladexem-prý je laparos. k tělu šetrnější než Zoladex. Prosím vysvětlíte mi to? Simona
Odpověď: Jsem radiolog s určitou klinickou zkušeností, která se zakládá na tom, že se společně potkáváme v mamárních komisích s onkology. Proto si troufnu Vám poradit: Dejte spíše na konzervativnější názor, užívejte antiestrogen - Zoladex po dobu 5 let. Takováto léčba nezvyšuje významně riziko zhoubného nádoru dělohy, podstupují ji standardně tisíce žen ročně.Abyste měla zcela klid - zeptejte se lékařů, proč ve Vašem případě upřednostňují chirurgické řešení před chemickým. Možná, že pro to mají ve Vašem případě nějaký specifický důvod, který Vám dosud nesdělili. Pokud se takový důvod nenajde, nechte se léčit standardně (Zoladex, Tamoxyfen.....)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10304
Dobrý den, mojí mamce (50 let) minulý týden na mamografii našli nález. Ve zprávě se píše:ložiska cípatých kontur velikosti 20mm uložené na rozhraní HKK, uzliny v axile jsou susp., středně denzní fibroglanduární struktura typu Tabár I., nemožno rozhodnout (BI-RADS O). Prosím o vysvětlení pojmů, nerozumím tomu a nemohu ani nikde dohledat. Mnohokrát Vám děkuji
Odpověď: Popisující lékař mamografie Vaší maminky myslí na zhoubné ložisko, nález však musí být doplněn o další vyšetření - v prvé řadě ultrazvukové. Typ dle Tabára jen říká, jakou míru čitelnosti mamografie má Vaše maminka - jaký typ žlázy. To v tuto chvíli není významné, mamografie je přibližně středně dobře čitelná. Ultrazvuk dá důležité informace, pokud bude i nadále přetrvávat obraz patologického ložiska, bude provedena tzv. core biopsie. Cípaté kontury může mít také nezhoubná léze - sklerozující jizva, to jen pro doplnění možností. Obávám se ale, že budete teď muset být Vaší mamince velikou oporou.Pokud se potvrdí zhoubná varianta, je zapotřebí s ní o všem mluvit. Hodně podpůrných informací pro pacientky je na adrese www.mammahelp.cz Držím palce, aby tyto informace pro Vás nebyly potřebné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10303
Dobrý deň, v mojom náleze je okrem iného popis útvaru, ktorý je citujem: v niektorých častiach neostro ohraničený. Podstúpila som už core-cut biopsiu a čakámna výsledky. Dosť ma straší to, že nález nemá ostré okraje a zväčšuje sa. Musí to byť v každom prípade niečo nebezpečné? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpověď: I nezhoubný fibroadenom může mít neostré okraje. Rychlý růst je dokonce pro tzv. intrakanalikulární fibroadenomy typický. Vydržte, budu za Vás doufat, že výsledek bude benigní - nezhouný.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky