MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 10082
Dobrý den, beru cca 1 měsíc v kuse methionin a nevím, zda se jedná pouze o náhodu, ale jde o to, že na levém prsu jsem zjistila, nepatrnou, ale hmatatelnou jakoby "cystu". Prso je naomak i citlivější - může to souviset s jeho užíváním? Děkuji Tamara
Odpověď: Dobrý den,

nemyslím si, že hmatný nález v prsu souvisí s užíváním methioninu. Může se jednat o běžné hormonálně závislé změny prsní žlázy. Pokud bude hmatný nález v prsu přetrvávat, bylo by vhodné nechat si provést ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center - seznam je na těchto stránkách. Vyšetření se dá i uhradit (asi 300 Kč) a pak nepotřebujete k vyšetření žádanku.

s pozdravem Houserková



Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10081
Dobrý večer,prosím mohla byste mi objasnit nález:oboustr.hyperech.žláza ve středně silné vrstvě v ZK a RM,jinak tuková redukce parenchymu.Vpravo na rozhraníHK hypoechog.útvar do 5mm-kalná cysta,FA?Axily bez patol.LU.ky.A kam se mám objednat?Na chyrurgii a nebo do mam.centra.Jsem z tachovska ale raději bych do Plzně.Moc děkuji Jirásková
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je normální, v pravém prsu je popisován drobný nezhoubný útvar. Měla by jste chodit jednou za dva roky na mamografické vyšetření do některého ze screeningových center. Seznam center i v Plzni je na těchto stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10080
Dobrý den,
dnes jsem byla na vyšetření mamograf a UZ, za půl roku mám jít opět a na žádance je :MLO vpravo důraz na přední axile.Co to prosím znamená.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

z textu na žádance se dá usuzovat, že Vám má být zhotovena ML(šikmá) projekce pravého prsu, zřejmě lékař snímkem zkontroluje to, co potřebuje.Víc se z Vašeho textu nedá vyčíst.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10079
Dobry den, chci se zeptat,po odstraneni obou prsou ,mam narok na duchod? Dekuji
Odpověď: Má milá, pokud by vaše prsy, resp. mléčná žláza , musely být odstraněny proto, že jste nosička positivní genetické informace na BRCA1,2 , a nebo jste podstoupila léčbu v tomto časném věku , pak máte automaticky nárok na následnou plastickou operaci. V případě nutnosti léčby jistě i na dočasný důchod, pokud se léčba protáhne na delší dobu, jak rok. Ivana Hrnčířová
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10078
Dobrý den, prosím oVáš názor na citlovost léčby při dg:Duktální karcinom prsu, imunohist. : Ki67- 10%, Estrogen i Progesteron 90% silně, HER-2-neu 2+, +postiženy 2 uzliny z 15,zde Ki67 pod 5%,estrogen i proeogesteron90%středně. Dobře diferencovaný dukt. karcinom bez známek perineurální propagace a angoinvaze,nedosahujících resekčních okrajů,dále zastiženy DCIS G1,EIC je méně než 25%,rozměr 17mm,pT1c. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o malý zhoubný nádor, který je dobře citlivý na antihormonální léčbu, ta se podává v tabletách (Tamoxifen, Femara). Pokud nejste v přechodu, dostanete preparát, který utlumí funkci vaječníku, je v injekční formě, nazývá se Zoladex. Vzhledem k postižení 2 uzlin v podpaží může být podána také chemoterapie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10077
Dobrý den,prosím o radu,jsem ve 29týdnu těhotenství a v levém prsu mám asi od 4 měsíce hmatnou bouličku.Dříve třeba po koupeli mizela nyní je hmatná pořád,ale jen když z lehka přejedu po určitém místě po zatlačení nic cítit nejde.Jedná se o zduřenou žlázu nebo se mohu obávat něčeho vážnějšího.V srpnu 2011 jsem byla na ultrazvukovém vyšetření prsou,vše v pořádku,kdyby se jednalo o nádor byl by už na ultrazvuku vidět?Moc děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,

nerozhodnu to. Doporučuji zajít na ultrazvukové vyšetření prsů, může se jednat nejspíše o rozšíření žlázy nebo o nezhoubný útvar prsu, např. cystu. Od srpna 2011 uplynulo 8 měsíců a navíc jste nebyla gravidní, v těhotenství dochází ke změnám žlázy velmi rychle, takže vznik nového útvaru je jistě možný.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10076
Dobrý den,chtěla bych se zeptat co je - přední axilární řasy s LU benig.vzhledu, a co ot znamená Bi-rads 1,Tabar I. děkuji Jarmila
Odpověď: Dobrý den,

přední axilární řasa=přední okraj podpažní jamky, LU= mízní uzlina, benigního=nezhoubného
Lékař tímto vyjadřuje, že v typické lokalizaci se v oblasti podpaží nachází normální uzlina - vše je v pořádku.
BI RADS 1 = normální nález, Tábar 1 vyjadřuje určitý typ prsní žlázy.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10075
Vážená paní doktorko, asi před 5 měsíci jsem přestala užívat HA (brala jsem ji několik let). Menses hned po vysazení, pravidelné asi po 24 dnech. Minulý měsíc se mi v době ovulace jakoby nalila prsa, byla velmi citlivá až bolestivá a po zmáčknutí se na obou bradavkách objevila kapička mléčného výtoku. Výsledky gyn. proh. v pořádku. Potíže s prsy po 4 dnech ustaly, avšak objevily se zase s nástupem menstruace (i drobný výtok). Je třeba akutně nechat prsa vyšetřit (subjektivně pohmatem jsou v pořádku) a nebo vyčkat, a teprve při setrvávání potíží jít na utz? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o hormonálně podmíněnou mléčnou sekreci z obou prsů, která nevěstí nic závažného. Pokud by se stupňovala, je zapotřebí vyšetřit hladinu hormonu prolaktinu, který může být zvýšený. Akutně si rozhodně prsa nemusíte nechat vyšetřit. Vhodné je u Vás ultrazvukové vyšetření, které je ale v naprosté většině případů u těchto potíží zcela normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10074
Dobrý den.Děkuji za odpověď.Dcera již byla na odběru hnisu u kožního lékaře.Bohužel nebylo nic vykultivováno.Takže možná zopakovat?Ještě jednou děkuji s pozdravem Vasiluková
Odpověď: Dobrý den,

odběr bych doporučila opakovat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10072
moc děkuji za bleskovou a povzbuzující odpoved týkající se meta do kostí, nyní jsem si ještě vzpoměla, že mívám občasné bolesti mezi lopatkami, pracuji u PC tak se ještě jednou chci zeptat jestli mě toto má znepokojovat při tomto typu nádoru T(22m)NOMO,G1-2,ER60%,PR80%,KI67-8%,HER2-0,a jaká je pravděpodonost vzniku meta, vyděsí mě každá bolest,scinti jsem podstoupila před rokem a moje paní doktorka mě na další neposlala, mám se toho dožadovat,nebo to není nutné?,laboratoř byla celá v pořádku,sono i mamo také, mockrát děkuji za váš čas a povzbuzení
Odpověď: Dobrý den,

mám na to stejný názor jako na Váš kotník, že jsou to bolesti, které s nádorem prsu nemají nic společného a jsou podmíněné stereotypní prací u PC. Chápu ale, že Vás každá taková bolest vyděsí. Na bolesti, které jsou obtěžující, je zapotřebí upozornit Vašeho onkologa, může Vás třeba poslat na cílený snímek páteře nebo jiné vyšetření (MR), kde bude očekávat ne metastázy, ale jiný problém, třeba degenerativní onemocnění páteře, které se může vyskytnout už ve Vašem mladém věku. Laboratorní výsledky ani Vaše další kontroly neukazují na výskyt metastáz. Nádor má dobrou prognózu. Nesmíte při každé běžné bolesti hned myslet na metastázy, nemáte k tomu teď žádný důvod. Věřte, že budete v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10071
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda se mohu u Vás objednat na sono prsou, ačkoli nemám doporučení od lékaře.
Předem děkuji za informaci a zdravím
Dana
Odpověď: Dobrý den,

určitě ano, vyšetření se pak hradí, cena je u nás 300,-Kč.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10070
Dobrý den,byla sem před 3 dny propuštěna domu z nemocnice jsem po operaci prsu kde mi zjistili Fibroadenoma mammae měla sem tam dva!!,pořád mě to bolí stehy už tam nemam,píchání,a takové škubání v tom !!!Nemužu se ani skoro okoupat a ani dělat moc prudké pohyby jinak to bolí hodně tak furt skoro ležím neb sedím!!Kdy to tak přejde?? jak dlouho to bude ještě bolet??nebo budu ještě něco podstupovat??doktor mi předepsal leky Novalgin ale vubec mi to nezabíra ani ibalgin ani algifen mužete mi něco doporučit??děkuji Vám moc za radu a odpověd S pozdravem....
Odpověď: Dobrý den,

je to trochu zvláštní, nemělo by to tak moc bolet. Kdyby bolesti neustávaly, zajděte na chirurgii k lékaři, který Vás operoval, ať se na prs podívá, zda tam třeba není uvnitř hematom (modřina) nebo jiný problém. Jistě to po operaci pár dní může být nepříjemné, prs se ale velmi dobře hojí, takže uvidíte, jak se situace vyvine, třeba to přestane zítra bolet...

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10069
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mého vyšetření sona prsů. Pan doktor mi řekl, že je to v pořádku, ale v lékařské zprávě moc nerozumím-oboustranně lehké fibrosní změny v lipomatozních žl. Axily bez zvětšených uzlin. Nevím zda mám mít strach, aby se neobjevila rakovina. Je mi 31 let a kojila jsem jen do šestinedělí. Děkuji Jana P.
Odpověď: Dobrý den,

lékař popisuje normální změny v prsech odbornými názvy, které nemůžete jako laik ovládnout, ale důležitá pro Vás je informace, že jste zcela v pořádku. Váš nález je úplně normální, buďte klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10068
Dobrý deň páni Dr.Houserková , prosím, existuje liek proti tvorbe cýst a cystičiek v prsníku. Čítala som o Indol 3C a tiež Wobenzým.Som 15 rokov po operácií : fibrocystická mastopatia, a cysty sa mi stále tvoria, mám obavy, aby sa mi nezvrhli na rakovinu.
Srdečná vďaka.
Odpověď: Dobrý den,

nádor v cystě se vyskytuje poměrně vzácně, mnohem častěji vznikne nádor mimo cystu ve žlázovém parenchymu. Indol 3C a Wobenzym můžete vyzkoušet, preparáty Vám rozhodně neublíží, ale také nemusí 100 % vést ke zmenšení nebo vymizení cyst.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10066
Sona: Vľavo kraniolaterálne nad reolou je mikrocystza 3 mm vľavo kranialne nad areolou je mykrocystička, kraniolaterálne vidno štíhlú nodozitu dlhú 6mm s hypoechogenným lémom-intramaaárna uzlina, v axlách sú drobné nešpecifické uzliny. prosím zhodnostiť ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

stručně řečeno- jedná se o zcela normální nález, můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10065
dobrý den moc prosím o radu, jsem rok po kompletní léčbě nádou prsu T2(22mm)N0M0,ER60%,PR80%,HER2-NEG.,proliferace 8%,G1-2 nyní užívám Tamoxifen,a už tředí den mám po běhání mírně zateklý a bolestivý kotník a moc moc se bojím metastáz do kostí, prosím je to možné?, poslední konrola 4.4.2012 byla v pořádku, CAE - 1,7 a Ca 15-3 - 7.3 moc děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že metastázy v kostech - kotníku, rozhodně nemáte, neprojevují se takovým způsobem, máte kotník zřejmě nateklý po zátěži (běhání). Pokud bude otok přetrvávat, tak je nutné zajít za lékařem a poradit se. Vaše výsledky jsou v pořádku, nádor nebyl pokročilý, nebyly postiženy lymfatické uzliny a nádor je citlivý na antihormonální léčbu, kterou užíváte. Takže nepodléhejte panice.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10064
Dobrý den , byla jsem na vyšetření mamografem .Ve výsledku jsem si přečetla ,přední axiální benig. vzhledu ,chtěla bych vědět co to znamená. Děkuji za odpověď.S pozdram Marie
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že nález je neúplný, takže Vám bohužel neporadím, je potřeba ocitovat jej správně. Benigní=nezhoubný, takže se zřejmě o nic závažného nejedná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10063
Dobrý den.Moje dcera 24 let má již 2 roky problém s abscesem pob bradavkou.Vše začalo po spontánním potratu.Hnis vytéká jak bradavkou, tak jizvou po chirurgickém zákroku.Někdy se kombinuje léčba s antibiotiky,Ale problám se stále vrací.Dcera nemá děti.Matka po operaci rakoviny prsu.Moja teta z matčiny strany také rakovina prsu-již zemřela na rakovinu.Dcera v péči MUD.Strnada v Motole.Možná byste mohli nějakou radou pomoci. Děkuji za odpověď.s pozdravem Vasiluková
Odpověď: Dobrý den,

chronické záněty prsu s tvorbou abscesů mohou být problémem. Jak píšete, dcera je již po chirurgickém zákroku, incizi abscesu, a užívá kvůli zánětu opakovaně antibiotika. Mám několik pacientek, kterým pomohla vakcína proti mikrobu, který zánět způsoboval. Zjednodušeně se to provádí tak, že se odebere hnis z abscesu (v té době nesmí dcera užívat antibiotika), pošle se na mikrobiologii, kde z bakterie, která je vykultivována, je zhotovena tzv. autovakcína většinou ve formě tablet, které se polykají. Tělo si dokáže proti bakterii touto cestou vytvořit protilátky. Ať se dcera poradí s ošetřujícím lékařem, zda by to pro ni nebylo vhodné.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10062
dobry den . prosim vas deleli mi test na onkomarkery a zjistily mi 15-3 41,2 ku/1 co to znamena dekuji


Odpověď: Dobrý den,

jedná se o lehké zvýšení onkomarkeru CA 15-3 (normální hodnoty se většinou uvádějí do 22 U/ml ). Hodnota onkomarkeru může být zvýšená u nádoru prsu, ale také plic, zažívacího traktu, vaječníku a nádoru děložního hrdla. U Vás je zvýšení velmi malé, je vhodné je zkontrolovat. Nutno poznamenat, že velmi často je zvýšení spojeno i s jinými stavy organismu, nejen s nádory, např. zánětlivými stavy, často se příčina zvýšení onkomarkeru neobjasní, hodnoty nádorového markeru po nějaké době poklesnou. Někteří lidé mívají i trvale zvýšený některý z markerů, nebo i více markerů, aniž se zjistí příčina a zhoubný nádor se vyloučí. Kontrola je ale u Vás vhodná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10061
Dobrý den, paní doktorko chtěla bych se zeptat, zda nález FIA není nebezpečný, prodělala jsem ultrazvukové vyšetření, sono a mám ložisko benigního charakteru 17x5mm. co ještě znamená vyšší podíl fibrotické složky? nemusím se obávat a stačí jen providelné kontroly? paní doktorka mě nabídla operaci a biopsii, ale na Vašich stránkách jsem si přečetla, že je to zbytečné. Je možné, že bi mi bulka mohla zmizet, když je to hormonálního původu a já bych chtěla otěhotnět? Je možná změna v mateřství a při kojení? Moc děkuji za pomoc.
Odpověď: Dobrý den,

pokud si je lékař jistý ze zobrazovacích metod (ultrazvuku, event mamografie), že se jedná o nezhoubný nádor, fibroadenom, nemusí být biopsie. Lékař ji zpravidla navrhuje při diagnostické nejistotě, kdy si nálezem nezhoubné léze není jistý, někdy se ale i nezhoubný nádor v prsu biopsií může ověřit, je to vždy záležitost vyšetřujícího lékaře, jak se rozhodne. Vyšší podíl fibrotické složky znamená vyšší podíl vaziva, jedná se o normální stav.
Fibroadenomy se s věkem, kdy ubývá hormonů, mohou zmenšovat, v období kojení a laktace se některé fibroadenomy zvětšují, většinou ne ale podstatně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10060
Dobrý den, nasla jsem si na prsu nad bradavkou něco jako uzlinu. nepřijde mi, že je to bulka. je možné aby to byla uzlina? a pokud ano, je to nebezpečné? děkuji marcela nováková
Odpověď: Dobrý den,

lymfatické uzliny se vyskytují v podpažní jamce, v prsu jsou jen velmi malé, většinou nehmatné intraparenchymové uzliny. Zajděte si rozhodně na ultrazvukové vyšetření, které příčinu bulky objasní.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10059
Bola som na mamografii, som sledovaná, pretože mám opakované cysty v prsníkoch, ale teraz mi našli aj makrokalcifikáty. Doktorka mi povedala, že musím prísť o 6 mesiacov, že ma musí sledovať. Je to nebezpečné, môže to byť aj rakovina?
Odpověď: Dobrý den,

větší kalcifikace (makrokalcifikace, jak je Vaše lékařka nazývá) nebývají většinou příznakem zhoubného nádoru, kontrola za 6 měsíců není chybou. Některé malé kalcifikace (tzv. mikrokalcifikace) mohou být příznakem nádoru. V těchto případech je vhodné přistoupit k biopsii mikrokalcifikací (jedná se o vakuovou biopsii). Tyto malé kalcifikace ale Vy zřejmě v prsu nemáte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10058
Dobrý večer.chtěla bych se zeptat,těhotná nejsem ani zatím nemáme dítě.Mám takový problém,že mě začnou pálit a bolet prsa a hlavně bradavky,přestaneto za nějakou dobu a pak se to zase objeví.Zajímalo by mě co to je.Děkuji Vám Moc předem za odpověd s Pozdravem Jana
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě se jedná o důsledek normálních hormonálních změn, na které prs může takto reagovat. Obtíže v těchto případech bývají závislé na menstruačním cyklu, objevují se spíše ve 2. polovině MC.

s ppozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10057
Dobry den, chtela bych se zeptat. Je mi 34 let a mam 5 mesicni dite, plne kojene. V prsou nemam zadne zatvrdliny, normalni mekke, nebolestive. Kdyz prso stlacim dlani, neboli nic, ale pokud zatlacim treba dvema prsty na prso, boli me zebra pod nim. Je to na obou prsou stejne a je to jen v miste pod prsy. Jinde me zebra neboli.Bolest je asi jako bych si zmackla na modrak. Tento stav uz trva dlouho, zjistila jsem nahodou, pri vys. srdce UZ. V tehotenstvi vysetreni nebolelo, ale ted me delali kontrolni a bolel me prave tlak ultrazvukove sondy na zebra.Je to normalni?
Moc dekuji za odpoved.
Iva
Odpověď: Dobrý den,

do určité míry se může jednat o normální stav, žebra bývají citlivější, v jejich těsné blízkosti probíhají mezižeberní nervy. Pokud by byla ale bolest silná a potíže se stupňovaly, tak je nutné zajít k Vašemu praktikovi, který Vás odešle na další vyšetření, např. na rtg žeber, event ke specialistovi (bolesti v této oblasti mohou mít původ také v onemocnění páteře).

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10056
Dobrý deň,
poprosila by som o vysvetlenie k nálezu zo sona prsníkov. V MQ pozorovať prebiehajúcu involúciu, vpravo v LHQ sa zobrazuje oválne, hypoechogénne ložiško do 13 mm, s dorzálnym akustickým zosilnením (asi cysta so zahusteným obsahom) v tesnej blízkosti okrúhle, až oválne hypoechogénne ložško do 4mm, najskôr druhá cysta, vľavo 2x cysty do 5 mm, axily bez zachytených LU. Kontrola o 2 mesiace. Bola som liečená na hyperthyreozu - no už 1 rok bez liekov. Mohol by mi pomôcť prípravok Indol3C? Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je normální, v prsech se vyskytují drobné prosté cysty, což je běžný nález.
Pokud jde o Indol3C myslím si, že ublížit Vám nemůže, jeho užívání ve Vašem případě je ale nutné konzultovat s endokrinologem, tedy lékařem, který Vám léčí štítnou žlázu. Indol3C působí proti papilomaviru (viru, který způsobuje rakovinu děložního hrdla) a má i příznivý vliv na buňky obecně, ale také zasahuje do hormonálníhi stavu organismu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10055
Dobrý den,
chodím každý rok na preventivní sono vyšetření a letos poprvé byla zmínka:" V HZK centrálně až retroar. jsou patrná pruhovitá fibroglandulární residua. Opakovaně, už několik let, v obou axilách LU do 20X8mm se zachovalým hilem. Závěr Malig. ložisko neprokazujeme. Nález se nemění. Prosím o vysvětlení. Děkuji Simona
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je v pořádku, je normální. Uzliny jsou obvyklého vzhledu a "fibroglandulární" residua=zbytky žlazově-vazivové tkáně=normální nález.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10053
Dobrý den, v lednu minulého roku jsem prodělala operaci prsu (invazivní duktální karcinom), pak následovala chemoterapie a na podzim ozařování. Teď docházím na Herceptin, s kterým budu končit v půlce května. Můj dotaz zní jestli můžu odjet k moři začátkem června, nebo to pro mě není vhodný. Výsledky vyšetření jsou v pořádku. Děkuji za odpověď. P.D.
Odpověď: Dobrý den,

určite můžete odjet k moři, je dobré chovat se rozumně a nevystavovat se nadměrně sluníčku, tzn. nezatěžovat zbytečně Váš imunitní systém ("obranný" systém organismu) - jste po chemoterapii a budete krátce po léčbě Herceptinem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10052
boli mne leve prso a muj gynekog aniz by mne prohlid mne rekl at jdu na chirurgii tak nevim co mam delat bolest je paliva u bradavky,
Odpověď: Dobrý den,

přístup gynekologa je "zvláštní". Předpokládám, že nemáte nic hmatného ani není prs začervenalý a nemáte teplotu - to jsou známky zánětu prsu. Původ bolestí může být zcela nevinný, ale pokud jste nikdy neměla mamografii, bylo by vhodné ji provést. Žádanku by Vám měl vystavit Váš gynekolog, ev. lékař z mamární poradny- může to být onkolog nebo chirurg. Vyšetření si lze také uhradit / stojí obvykle 600-700 Kč/, pokud si hradíte sama, nepotřebujete žádanku od lékaře a přímo se objednáte do screeningového centra.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10051
Dobrý den,a nahmatala jsem si na pravém prsu útvar, který tam nebyl. taková tužší boulička, která se při dotyku pohybuje. na levém prsu nic takového není. chtěla jsem se zeptat, jestli se můžu objednat přímo sama na specializované pracoviště, a na které (v Praze) nebo k tomu potřebuji nějaké doporučení např. od gynekologa nebo praktického lékaře.
Děkuji za odpověď Tereza Šlapanská
Odpověď: Dobrý den,

ano objednat se můžete přímo sama a nepotřebujete k vyšetření žádanku, můžete si uhradit ultrazvuk na některém ze screeningových center- seznam je i dle krajů /Praha je samostatně/ na těchto web. stránkách. Vyšetření stojí kolem 300,- Kč. V případě, že jste si něco nahmatala, Vám ale žádanku může též vystavit nejlépe Váš gynekolog.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10049
Moc Vas zdravim, chtela bych se zeptat, proc jsou tak velke rozdily v nazorech na fibrodenomy. Nekteri doktori tvrdi, ze mohou prejit na zhoubne nadory nebo, ze je to dokonce prvni priznak toho, ze zena onemocni. Muzete prosim popsat presne, co je fibrodenom. A take co znamena cysta v prsu? Dekuji Vam moc za odpoved a snad uz ukonceni vsech spekulaci. S pozdravem Klara.
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný nádor prsu, který není rizikový pro vznik rakoviny prsu. Nádor je složený ze žlazové složky a vaziva v různém zastoupení. Fibroadenomy se vykytují častěji u žen mladších, kde mohou růst pod vlivem ženských pohlavních hormonů, estrogenů, některé i rychle a to bývá důvodem k chirurgickému odnětí fibroadenomu. Setkáváme se s nimi ale u žen v každém věku. Pokud fibroadenom rychle neroste nebo ženě "nevadí", nedoporučuje se jeho chirurgické odstranění.
Cysta je nejběžnějším nezhoubným nádorem v těle, její výskyt v prsu je velmi častý, stručně řečeno je to dutina různé velikosti vyplněná tkáňovým mokem. Nejedná se o lézi rizikovou pro rakovinu prsu.
Na otázku, proč se názory na fibroadenomy tolik liší, nedokážu odpovědět.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10048
Dobrý deň,
kojím piaty mesiac a v posledných dvoch mesiacoch mám na jednej prsnej bradavke výstupok, ktorý vyzerá ako pluzgierik. Najprv bol podliaty žltkastou tekutinou a teraz je skôr podliaty krvou. Je to normálne? Mohli by ste mi povedať o čo sa jedná? Je to snáď vystúpená mliečna žliazka?

Vopred ďakujem za odpoveď.
Marika Tanová
Odpověď: Dobrý den,

takto na dálku Vám neporadím, je potřeba prs ukázat gynekologovi nebo lékaři z prsní poradny.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10047
Dobrý den,prosím o objasnění výsledku z mamografie-těžké fibrozní změny bilat.
Je mi 34let,matka po ablaci prsu pro ca ve svých 47letech.Znamená to vyšší riziko nádoru?Prsa mám až nesnesitelně bolestivá zhruba 14dní před menstruací,bolest mizí v den mnstruace.Ještě by mě zajímalo jestli na to může mít vliv Mirena,kterou mám zhruba 3,5roku.Může k těmto problémům přispívat právě kombinace hormonů,které se z této antikoncepce uvolňují do těla?Myslíte,že by pro mě bylo lepší třeba tělísko obyčejné,když mám v anamnéze ca prsu?Velmi děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

fibrózní mastopatie znamená, že se jedná o převážně vazivový typ prsu. Mamografie je v tomto případě méně přehledná a bývá doplňována ultrazvukem. Ve Vašem mladém věku si můžete 1x ročně uhradit ultrazvukové vyšetření. Pokud je v rodině jedna přímá příbuzná s rakovinou prsu ve 47 letech/ ve Vašem případě maminka/, nemáte podstatně zvýšené riziko pro rakovinu prsu. Hormonální antikoncepce, ke které tělísko Mirena s obsahem hormonu gestagenu patří, nezvyšuje výskyt rakoviny prsní žlázy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10046
Dobrý den, mám dotaz... co znamená: Axily bez průkazných patologických LU?
Mockrát Vám děkuji za odpověď...:)
s pozdravem Alena.
Odpověď: Dobrý den,

axily bez patologických LU = podpažní jamky bez změněných /zánětem nebo nádorem/ Lymfatických Uzlin.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10045
Dobrý den chtěla jsem se zeptat maminka 57 let byla před 2 lety na operaci s prsem(nezhoubný nádor)nyní nález na tom samém místě akorát pod bradavkou nález 10x7mm. Ohraničený útvar benigní.Dnes sono útvar se lehce zvětšil. Biopsii nelze provést, je to přímo pod bradavkou.Doporučily ji mamografii za 4měsíce a pak že zkusí punkci, pokud se to bude zvětšovat. Chtěla bys se zeptat o co se může jednat a jestli ji hrozí další operace? Předem moc děkuji Erika J.
Odpověď: Dobrý den,

pokud je nález nezhoubný, lze jej zkontrolovat po 4 měsících, jedná se o správný postup. Pokud je nález nejistý a vyžaduje biopsii, tak ji provádíme i u nádorů uložených těsně za bradavkou. Nevím, co brání provedení biopsie, pokud je tedy potřebná.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10044
Dobrý den, včera jsme byla již po druhé na mamografu prsů. A mám problém s nevolností a zvarcením. Celý den jsem slabá, bílozelená a zvarcím. Nevím zad to může mít nějakou souvislost.Nic jsem nejedla , jsem nekuřák a alkohol nepiji. Po prvním vyšetření před dvěma lety jsem nic takového neprožívala. Jsem 5 let po gynekologiceké operaci a proto se u mě vyšetření na mamografu vyžaduje.Přesto, že si ho hradím sama.
Děkuji za zprávu. Nechci zbytečně plašit, ale mám strach. Balounová.
Odpověď: Dobrý den,

souvislost Vašich obtíží s mamografickým vyšetřením lze zcela vyloučit. Příčina bude jiná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10043
Dobrý de paní Dokrorko, byla jsem dens na mamografii a UZ, neboť se mi pod pravým paždím udělala uzlina.
Výsledek vyšetření:O-BIRADS-nemožno rozhodnout. Nález drobného ložiska vpravo u dvorce ve VK a patol.LU vpravo v dolním pólu axily.Zřetelné ložiskové změny nediferencuji.Benigní kalcifikace bil.Mikrokalcifikace nepřítomné. V UZ obraze přesvědčivé ložisko v prsu neprokazuji.Při úponu prsu v přední axilární čáře hypoechogenné
LU do 15mm bez diferencovaného hilu.Děkuji a s pozdravem Anděla
Odpověď: Dobrý den,

lékař u Vás zjistil patologickou (tj. zánětlivě či nádorově zmeněnou) uzlinu v pravém podpaží . V prsu ale nezjistil jasné ložisko, jasný nádor. Pokud se v prsu nic neprokáže a je zjištěna patologická uzlina v podpaží, je nutné kromě laboratorních odběrů a celkového vyšetření / provede Váš praktik nebo internista/ někdy také při nejasnostech odebrat vzorky z uzliny /provést biopsii uzliny/. Biopsie zjistí příčinu změny uzliny a podle toho budou u Vás provedena další vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10042
Dobrý den.
Prosím vás,nevíte,jaký by mohl být problém v tom,že již několik měsíců mám sekreci s jednoho prsu,jen když si ho zmáčknu,je to jako mléčná tekutina.Většinou pár dnů před menstruací mě prsa i bolí a toto jedno cítím trochu jako při kojení "nalité".Kojit jsem přestala již před 3 a půl lety.Krom toho se my nyní i zpozdila menstruace,dnes již 3.den (ještě nepřišla),což se mi nestává.Hormon.antikonc. neberu,jen asi dva měsíce nově užívám jodid.
Předem moc děkuji za odpověď.
S pozdravem J.
Odpověď: Dobrý den,

mléčná sekrece bývá podmíněná hormonálně, někdy je její příčinou zvýšená hladinu hormonu prolaktinu. Při zvýšené hladině tohoto hormonu se vyskytují někdy poruchy menstruace, která se nedostaví. Sekrece může souviset i s užíváním některých léků a poruchami štítné žlázy. Obraťte se na Vašeho gynekologa, provede u Vás vyšetření hormonů.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10041
prosim o vysvetlenie: pravý prsník: dysplastická štruktúra. V MHQ anechogénne ložisko veľkosti 6 mm, na rozhraní horných kvadrantov anechogénne ložisko veľkosti 6mm, Axila - LU veľkosti 21 mm
ľavý prsník: dysplastická štruktúra s obrazom oneskorenej involúcie, v MHQ anechogénne ložisko veľkosti 4 mm, v LDQ anechogénne ložisko veľkosti 12,5 x 6,7 mm s dorzálnym zosilnením. Axila bez zväčšených LU
Odpověď: Dobrý den,

lékař popisuje v obou prsech anechogenní ložiska = prosté cysty prsů. Cysty jsou nezhoubným a běžným nálezem v prsní žláze. Uzliny v podpaží se mohou v této velikosti vyskytovat, důležitý je vzhled uzliny, který není podezřelý. Váš nález je normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10040
Dobrý den, nahmatala jsem si bulku v prsu, lékař zkonstatoval pohmatem, že "je jich tam víc". Objednala jsem se na mamografii a termín mám až v červenci. Je možné se pokusit sehnat např. v jiném zařízení dřívější vyšetření, nebo mám čekat ty nekonečné 3 měsíce? Děkuji za radu. J. Volrábová
Odpověď: Dobrý den,

v případě, že jste si něco nahmatala, by Vás měli objednat tak do týdne. Ani objednací doba na screeningovou mamografii / tj. vyšetření u žen, které nemají potíže/ by neměla být tak dlouhá. Seznam screeningových center je na těchto web. stránkách, tak si obvolejte blízká centra a věřím, že získáte brzký termín. Uveďte, prosím, ve kterém screeningovém centru jste dostala termín až v červenci.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10039
Dobrý den, dnes jsme byla na sono prsu, doktorka mi jen řekla, že se jedná o fibrom prsuo velikosti 8x5x6mm, můžete mi prosím o tom říct něco bližšího?Dočetla jsem se, že se jedná o nádor, mám strach, co bude :(
V závěru napsala: Drobný FA v DVQ vlevo, jinak norm.sono prsou!
Můžete mi říct, co to znamená? Budu moc ráda...
Za půl roku jdu na kontrolu, doporučení při prvozáchytu.
Mockrát děkuji...
s pozdravem Rousová Alena
Odpověď: Dobrý den,

fibrom nebo fibroadenom prsu je nezhoubný nádor bez vyššího rizika pro rakovinu prsu, tyto nádory se běžně vyskytují u žen bez ohledu na věk, více je vidíme u žen mladých. Kontrola za půl roku při prvním záchytu nádoru je běžná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10038
Dobrý den, prosím o Váše zhodnocení z mích posledních 2.kontrol na sono. Říjen 2011: V pravo ve VHK a VDK je obraz uzlové fibrosní dysplasie, uzliky do max.vel.19x14mm.Místy splývají. Vpravo ve VHK je drobný fibrolipom o vel.10x6mm. Vlevo v DZK je dobrný lipomek, vlevo v ZHK je obraz drobněuzlové fibrosní dysplasie.Z dnešního dne: Vpravo ve VHK a VDK pod obrazem uzlové fibrosní dysplasie. Větší z uzliků je dnes vel.15x9mm. Ve VHK l.dx. je fibrolipom o vel.10x6mm. Vlevo na rozhranní DKK je lipomek o vel. 7mm v průměru. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

stručně řečeno - jedná se o nezhoubné změny prsní žlázy bez rizika vzniku rakoviny prsu. Nádory jsou tukové a vazivové povahy. Jste v pořádku a nález nevyžaduje častější kontroly.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10037
dobrý den,byla mi provedena biopsie mikrokalcifikací a byl tam nádor 5mm aktivita 4procenta a byl laicky řečeno v bílém obalu,jdu na operaci a mám dotaz jaká je pravděpodobnost vyléčení děkuji
Odpověď: Dobrý den,

informace, které uvádíte o nádoru jsou trochu stručné. Zřejmě se tedy jedná o zhoubný nádor velikosti 5 mm - tj. minimální nádor prsu, už z velikosti tumoru předpokládám pouze velmi malou operaci spočívající v odstranění nádoru a odstranění 1-2 uzlin z podpaží. Úplné vyléčení u žen s takovými malými nádory je velmi pravděpodobné.


s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10036
Dobrý den,pod prsem mám spoustu let ůtvar,který se,když na něj sáhnu,pohybuje,neodhadnu velikost,ale určitě větší než hrášek.Za ta léta se trošku zvětšil.Na pohmat je trochu bolestivý i prso je citlivější než druhé.Jak praktický tak gyn.lékař mi řekl,že to nic není,že je to tukové,ale stejně se bojím.Na mg mám jít po 2 letech teď v létě,ale myslím,že když je to pod prsem,tak to mamograf nezabere.děkuji za odpověď jana
Odpověď: Dobrý den,

sdílím stejný názor jako Váš gynekolog, že se nejspíše jedná o tukový nádor- lipom, pokud jej mamografie "nezabere", tak se dá vyšetřit pomocí ultrazvuku, domluvíte se s lékařem na screeningovém centru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10035
Dobrý den, z ničeho nic mne začalo bolet pravé prso (tlaky, píchání, štípání), po celém obvodu nad dvorcem mi prso zatvrdlo, v dolní části prsa pod dvorcem nahmatám jako by vystouplou tvrdou destičku, bulku nehmatám. Budu se objednávat na vyšetření, ale ještě dříve prosím o radu, hrozně se bojím. v minulosti jsem měla cystu v levém prsu, kterou jsem si nahmatala jako bulku - byla mi odstáta. Mohlo by se jednat o zánět nebo je to něco závažnějšího?
Odpověď: Dobrý den,

takto na dálku a bez vyšetření nelze soudit, o co se jedná. Je nutné provést u Vás mamografické vyšetření a event v případě potřeby doplnit ultrazvuk. Může se jednat o zánět, ale také cystu či solidní nádor.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10034
DOBRY DEN, PROSIM O RADU. JE MI 32 LET, MAM 2 DETI A UZ 8 MESICU NEKOJIM. NEKOURIM, ALE JSEM SILNE POSTAVY S VELKYMI PRSY. NA UTZ JSEM BYLA PRED PUL ROKEM S NEGATIVNIM ZAVEREM. NYNI MAM PROBLEM S BOLESTI LEVEHO PRSU VLEVO OD BRADAVKY. ZACALO TO ASI PRED DVEMA MESICI, KDY JSEM SI NEMOHLA NA PRS ANI SAHNOUT YHRUBA TYDEN, TO SAME SE OPAKOVALO PO MESICI, POTE BOLEST ODEZNELA, ALE NZNI PRSO OPET PO DOTKNUTI CI YMACKNUTI CITIM, YADNOU BULKU NEHMATAM, ALE MAM VELKA PRSA. VCERA JSEM SI Y PRSA VYMACKA NEJAKOU TEKUTINU VYPADAJICI JAKO MLEKO, PREDTIM NIC NETEKLO. LECIM SE TAKE NA PORUCHU STITNE ZLAZY.
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů a mléčná sekrece mohou souviset s hormonálními změnami, kromě pohlavních hormonů ovlivňují prs také hormony štítné žlázy, takže to s poruchou štítné žlázy souviset může. Bolesti mohou být i asymetrické, tj. bolí jen jeden prs. Pokud by bolesti neodezněly, poraďte se se svým gynekologem nebo internistou- který Vám léčí štítnou žlázu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10033
Jsem již po operaci,fibrozní mastopatie s ložisky gladulární hyperplasie. dotaz 9760. Lékař mi řekl,že mi byli vloženy do prsu platinové destičky, byla jsem těsně po operaci(po narkoze) a moc si nepamatuji proč mi tam byli vloženy.Kontrola až za tyden .K čemu destičky slouží?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

pravděpodobně se jedná nikoliv o platinové destičky, ale o klipy, většinou z titanu, kterými se označuje místo odběru tkáně z prsu. Klip v prsu neškodí a může tam zůstat po celý život, označuje místo odběru tkáně z prsu při operaci - je to důležité zejména v případě zhoubného nádoru. Ten u Vás ale prokázaný naštěstí nebyl.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10032
Dobry den, bola som na USG prsnikov a v sprave je:
V ľavom prsníku na rozhrani HQ pri okraji areoly v hlbke 9,4mm hypoechogenne sotro konturované ložisko 6,8x4,1mm bez patolog. vaskularizacie.Dukty bez dilatacie, axily bez znamok zväčšenia LU. Záver: FIA ľavého prsníka - BIRADS 2. Prosim vas, vysvetlite mi o co tu ide? mam rakovinu prsníka? na kontrolu mam prist az o 3 mesiace. Netreba s tym nieco robit skor?
Dakujem
M. Javnicka
Odpověď: Dobrý den,

lékař u Vás diagnostikoval při ultrazvukovém vyšetření fibroadenom, což je nezhoubný nádor prsní žlázy, ze kterého rakovina prsu nevzniká. Jste pozvána na obvyklou kontrolu. Nález je v pořádku, nemusíte se ničeho obávat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10031
Dobry den, bola som na mamografii v rámci prevencie a v lekárskej správe mám napísané, ze ...typ prsníkov so stredne pokročilou tukovou involúciou žľazy... Prosím Vás, čo je tá tuková involúcia? Dá sa toho zbaviť? Je to zlé? Za odpoved veľmi pekne ďakujem. M.Stuliová
Odpověď: Dobrý den,

tuková involuce je přirozený proces náhrady žlázy v prsu tukem, v souvislosti s úbytkem žlázy během stárnutí se nahrazuje žláza u většiny žen tukovou tkání = tuková involuce. Je to přirozený proces a nález je normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10029
Dobrý den,mám dotaz,který nevím jak přesně formulovat.Hlava mě nebolí,ale když si třeba sáhnu na zadní část hlavy,tak na jednom místě cítím píchavou bolest.Už to trvá delší dobu.Někdy v tom místě cítím jen takový tlak.Prosím nevíte co by to mohlo být?A jaká vyšetření by mě popřípadě čekala?Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den,

dotaz do poradny pro onemocnění prsů sice nepatří, ale pokusím se Vám odpovědět. Příčin Vámi uváděné bolesti může být více, př. potíže s krční páteří. Bylo by vhodné zajít nejdříve za Vaším praktickým lékařem, který Vás odešle ke specialistovi, v tomto případě neurologovi. Pokud jde o vyšetření, která můžete očekávat - tak je to rengen krční páteře, event dle zvážení neurologa další vyšetření - třeba mozku /provádí se většinou magnetická rezonance nebo výpočetní tomografie/. Nemyslím si ale, že by se u Vás jednalo o něco závažného, nicméně vyšetření neurologem by bylo nejspíše vhodné a další vyšetření budou na jeho zvážení.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10028
Dobrý den paní doktorko, byla jsem na vyšetření ultrasonogragie prsu neboť se mi udělala uzlina pod pravém podpaždí.vpravo v dolním polu axily hypoechogenní LU 13x12x10mm,bez zřetelného hilu. V barevném mapování výrazně vaskularizována.Při rozhraní VK nachízím neostře ohraničený hypoechogenní okrsek vel.cca 5x5x3mm, při otáčení sondy se mění. Jednozn.ložisk.změny nenacházím.Byla mi doporučena biopsie s MG.
Jedná se tedy o vážný nález? děkuji s pozdravem Anděla
Odpověď: Dobrý den,

při ultrazvukovém vyšetření nalezl lékař pouze zvětšenou uzlinu v pravém podpaží, nález v prsu jasný není.
Je skutečně zapotřebí zhotovit mamografii - většinou ji provádíme při těchto nálezech ihned- a pokud ani mamografie neukáže nic závažného, tak je dobré z uzliny odebrat vzorky /provést biopsii uzliny/, která objasní příčinu zvětšení uzliny. Příčin může být více, nemusí se vždy jednat jen o nádor v prsu, ale také o zánět uzlin nebo jiné př. systémové onemocnění. Ve Vašem případě bych se nechala vyšetřit v některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Také je vhodné nechat si provést laboratorní odběry- měla by jste se obrátit na lékaře v mamární poradně, event Vašeho praktika.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10027
Dobry den.Mam 15 mesicni dceru a stale ji kojim,problem je v tom,ze kojim pouze pravym prsem,leve dcera s nejakeho neznameho duvodu odmita a zrovna v pravem podpazi jsem prodelala operaci lymfatickych uzlin.Prso je z neustaleho kojeni uz bolave a mam strach z toho,jestli se muze neco projevit po uplnem odstaveni dcery.Dekuji Eva
Odpověď: Dobrý den,

kojení má příznivý vliv na prsní žlázu pokud jde o vztah k rakovině prsu, resp. uvádí se, že kojení, zvláště dlouhodobější je faktorem působícím proti vzniku rakoviny prsu. Takže obavu z rakoviny prsu v důsledku dlouhodobého kojení rozhodně mít nemusíte. Nevím, proč byla operace uzlin v podpaží, takže v souvislosti s tímto problémem se nemůžu k situaci vyjádřit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10026
Dobrý večer mám dotaz v prsu -na konci dvorce jsem si nahmatala asi 3-4mm pohyblivou bulku která je hmatná jen v sedě ,minulý rok v létě jsem byla na sonu prsou z důvodu bílé sekrece ..vše bylo v pořádku momentálně už sekreci nemám jen mě občas svědí prso-bradavka ale ne to v kterém jsem našla bulku,jsem hrozný plašan,máme v rodině rakovinu i když ne zrovna prsou ale i tak mám strach .děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

pro Váš klid si zajděte na ultrazvukové vyšetření prsů na některé ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách. Vyšetření si lze uhradit bez žádanky / cena asi 300,- Kč/ nebo zajděte za gynekologem, který Vám dle svého uvážení vystaví na ultrazvukové vyšetření žádanku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10025
Dobrý den,
už 14 měsíců kojím a dnes jsem si našla jsem v levém prsu malou bulku. Zánět by to snad být neměl, nebolí to, nemám horečku a velikost je stále stejná-před i po kojení. Může to být něco s mléčnou žlázou, nebo něco jiného? Mám zajít na nějaká vyšetření?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

bylo by dobré zajít na ultrazvukové vyšetření prsů- žádanku Vám napíše lékař, nejspíše Váš gynekolog, nebo si lze vyšetření i uhradit bez žádanky. Je vhodné absolvovat ultrazvuk na některém ze screeningových center- seznam je na těchto stránkách.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10024
byla jsem na vyšetření prsu,výsledek :oboustranně přiměřený,typ tabár 1 závěr: bi- rads 1-negativní,prosím o vysvětlení pojmů!děkuji janichová
Odpověď: Dovrý den,

Pomocí kategorizace dle pana Tabára (1-5) vyjadřujeme, o jaký typ prsu se jedná, zda o převážně o vazivový a žlazový nebo tukový. BI RADS 1 znamená, že je nález negativní, tj. normální, vše je v pořádku, což je důležité pro Vás. Ostatním zkratkám není potřeba věnovat pozornost, jsou určeny lékařům.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10023
Dobrý deň ,
bola som nsono prsníkov a môj nález znie:obojstranne fertilný typ žľazy,ktorý je zastúpený hlavne v LQ.Centrálne je niekoľko duktovšírky do 2mm.
Záver mierne duktektázie obojstranne
Z014...5308p
D24...5316
BIRADS3
Mám 2 roč.synčeka,ktorého som kojila 18 mesiacov,kojiť som prestala pred 7 mesiacmi.môže to byť ešte pozostatok kojenia,stáva sa mi totiž ,že po stlačení bradavky sa mi ešte tvoria malé kvapky, ktoré sú podobné mliečku.Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

mlékovody 2 mm široké, rozhodně nejsou rozšířené. Mléčná nebo čirá / nažloutlá/ sekrece z prsů může po ukončení kojení přetrvávat velmi dlouho a neznamená to nic vážného. Váš ultrazvukový nález je normální.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10022
Dobrý den,mám rozdílné velikosti prsou,levé je plnější a při pohmatu více plnější,hrbolatější.Byla jsem na vyšetření ultrazvukem,nález byl-prosté cysty.Chtěla jsem se zeptat co jsou prosté cysty a jestli je rozdíl ve velikosti prsou normální.Vyšetření mammo bylo před rokem.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

prosté cysty v prsu jsou nezhoubným nálezem, vyskytují se běžně. Jedná se o dutinky vyplněné tkáňovou tekutinou a mohou se podílet na "hrbolatějším" a "plnějším" pohmatovém nálezu na prsu. Pokud jsou větší cysty přítomné pouze v jednom prsu, může to být příčinou stranové asymetrie i co do velikosti prsů. /prs s cystami může být větší/. Ve Vašem věku je vhodná mamografie 1x za dva roky jako screeningové vyšetření, v meziroce je možné v případě cyst zkontrolovat prsa ultrazvukem / vyšetření v meziroce ale hradite sama/.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10020
Jsem od ledna po operaci prsu-prekarcinom./nevím,jak se to přesně píše/Nyní chodím na ozářky,naboť jsem měla vysoké číslo-8-recidivy.Mám si zažádat o lázně,ale nevím č.diagnozy a které lázně se na toto onemocnění vztahují.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

je nutné se poradit s Vaším ošetřujícím lékařem -onkologem, na lázně nárok máte, ale bližší informace Vám poskytne ohledně vyplnění žádosti Váš onkolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10019
Dobry den,jsem pul roku po porodu,nekojim jiz 4mesice.Asi 14dni me boli leva strana prsa a obcas bolest vystreli az k bradavce.Gynekolog me vysetril pohmatem a zaver zni namozeny prsni sval.Dnes jsem si pri prohmatavani prsa bolave prso zmackla a z bradavky vytekl zluty lepkavy vytok.Mam tyden do menstruace.Muze ta bolest a vytok byt spojen s ocekavanou menstr.?Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

čirý, mléčný, nažloutlý či nazelenalý výtok z bradavky bývá spojený s hormonálními změnami a může se vyskytnout i ve spojitosti s bolestivostí prsu před menstruací nebo ve druhé polovině menstruačního cyklu. Pokud by obtíže přetrvávaly nadále a po menstruaci nevymizely, můžete si zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém ze scr. center, cena je 300,-Kč a žádanku jako samoplátkyně nepotřebujete.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10018
Dobrý den,z vyšetření mám Tabár5,birads4.Po biopsii kalcifikace benigního původu.Kontrola za půl roku.Nyní po půl roce biotované kalcifikace nezměněného charakteru a rozsahu.Nejspíš prý provedeme extirpaci,ale až po vyšetření MR.CHci se zeptat,proč né opět kon.za půl roku.A je možnost,že mi na MR můžou něco nalézt?Je MR lepší než mamog.a sono?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

máte provedenou biopsii mikrokalcifikací s benigním /tj. nezhoubným/ histologickým výsledkem. Kalcifikace se tedy mohou kontrolovat i ve zvyklých screeningových intervalech, 1x za dva roky. Proč se kontrolují častěji, proč lékař uvažuje o magnetické rezonanci nebo dokonce operaci mikrokalcifikací, tomu nerozumím, ale zřejmě pro to má nějaký důvod. Musíte se otázat přímo mamodiagnostika na scr. centru, který Vám napsal nález a vyšetřoval Vás. Magnetická rezonance se užívá pro vyšetření prsů ve speciálních indikacích, nejedná se o základní běžně užívanou zobrazovací metodu jako je mamografie a ultrazvuk.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10017
Dobrý den,obracím se na ás s prosbou o informace matka absolvovala biopsii prsu,a v nálezu má závěr invazivní duktální karcinom,prosím Vás o vysvětlení matce je 77 let.Předem děkuji a přeji krásný den
Skalová dcera
Odpověď: Dobrý den,

invazívní duktální karcinom znamená, že se jedná o zhoubný nádor prsu, který je potřeba léčit chirurgicky a onkologicky.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10016
Dobrý den,v levém prsu se mi utvořila bolestivá boule.Mám před menstruací a vždy při ní mívám bolestivá prsa.Poslední ultrazvuk prsů byl v roce 2010 a vše bylo v pořádku.Chci se zeptat o co by se mohlo jednat.děkuji
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o rozšířenou žlázu, ale nemohu vyloučit ani jiné změny, doporučuji nechat se vyšetřit ultrazvukem a nebo i mamograficky, pokud jste v nedávné době mamografii neměla.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10015
Dobry den v pravem prsu se me udelat takovy utvar nebo jak to nazvaz..neni to bulka ale je to celkem velike.ale na dotek neboli.chtela bych si nechat udelat ultrazvuk ale vse je jen na doporuceni od lekare..jsem v CR na dovolene..jsem v jiznich cechach (pisek) a mam italske pojisteni..muzete me poradit kde si to muzu nechat vysetrit,samozrejme za poplatek?? dekuji predem
Odpověď: Dobrý den,

můžete si zaplatit ultrazvukové vyšetření na některém ze screeningových center, cena je kolem 300,-Kč a žádanku od lékaře jako samoplátkyně nepotřebujete. V Jihočeském kraji jsou dvě screeningová centra v Českých Budějovicích a další je v Písku. Posílám kontakty:

Medipont s.r.o - Poliklinika Jih
MUDr. Boris Pouzar
Objednávky na tel.: 386 357 309
Ord. doba: po-čt: 7:15 - 15:00, pá: 7:15 - 14:00
Telefonické objednávky: po-pá 7:15 - 15:15
Matice školské 17
370 01 České Budějovice 386 357 309
387 730 326
chundela@medipont.cz


MUDr. Olga Janišová, s.r.o.
Zodpovědný vedoucí MUDr. Olga Janišová
Objednávky na tel.: 387 438 668
Ord.doba: 7:00 - 16:00
Senovážné náměstí 2
370 01 České Budějovice 387 438 668
mudr.janisova@quick.cz


MUDr. Jiří Holan, MBA
Objednávky na tel.: 382 772 401
Ord. doba: po-pá: 9:00 - 14:30
Telefonické objednávky: po-pá: 6:30 - 14:30
Karla Čapka 589
397 23 Písek 382 772 401
kaja.marik@seznam.cz


Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10014
Dobrý den, jak se prosím díváte na užívání Livialu (po totální hysterektomii? Gynekolog ho doporučuje, lékař v mammocentru nikoli. Prý se mám rozhodnout sama. na zíkladě čeho?



A další dotaz: nyní mi 2x za sebou, ve stejný den, udělali mamografické vyšetření a mám jít na něj znovu za půl roku. Není to vlastně zdraví spíše poškozující péče (když jinak se mamograf. vyšetření provádí za 2 roky – nestačil by za půl roku sonograf? Děkuji za odpověd a přeji pěkné dny,



Jana
Odpověď: Dobrý den,

Livial /Tibolon/ je forma hormonální náhradní léčby, která je užívána v případě přechodových potíží /návaly, apod./ Je velmi šetrná pro prs a užívat ji můžete, je to vždy na gynekolovi, co Vám doporučí. Lékař mamárního centra Vám při užívání substituce může doporučit pouze častější kontrolu /1x ročně/. Kontraindikací užívání je prokázaná rakovina prsu, což jistě nemáte. Rozhodnout sama se můžete - pokud máte klimakterické obtíže, tak preparát užívejte, pokud tyto obtíže nemáte, užívat jej nemusíte.
Proč u Vás prováděli 2x po sobě mamografii ve stejný den netuším, jediný důvod, který mě napadá, je doplňující snímek- většinou jen jednoho prsu, při nejasném nálezu na snímku - to je běžná praxe. Zda udělat spíše doplňující mamografii nebo kontrolu ultrazvukem - to je v kompetenci radiologa, mamodiagnostika, který si toto musí rozhodnout sám, u někoho je nezbytné provést doplňující mamografii, u někoho se doplňuje ultrazvuk, záleží na typu nálezu.

s pozdravem, pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10013
Dobrý den, na začátku ledna jsem objevila bulku v mém pravém podpaží. Beru hormonální antikoncepci. V 7 denní pauze, kdy ji neberu se bulka skoro úplně ztratí, a když ji zase začnu užívat, tak se objeví. Nevíte čím by to mohlo být? Na sonu mi řekli, že to je asi zduřelá šlacha, ale ta by se podle mě takhle neztrácela.
přeji hezký den.
Děkuji za odpověď Malá.
Odpověď: Dobrý den,

souhlasím s tím, že to nebude zduřelá šlacha. Mohlo by se jednat ale o přídatnou žlázu, která se v podpaží často u žen vyskytuje a může se během menstruačního cyklu rozšiřovat /většinou ve 2. polovině MC) a nebo se zase může zmenšovat až mizet (většinou v 1. polovině MC).

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10012
Dobrý večer mému synovi je 13let na levé straně pod prsem má bouli myslím že je to asi chrupavka bolí ho to jen když si na to hodně zatlačí proto bych byla ráda kdyby jste mně odepsala co by to mohlo být děkuji za odpověd Stehlíková
Odpověď: Dobrý den,

pokud je to až pod prsem, může se jednat např. o žeberní chrupavku.Takto na dálku Vám ale nikdo neporadí. Je potřeba navštívit se synem pediatra, který se na "bouli" musí podívat a také vyšetřit syna pohmatem. Praktický lékař Vás pak může poslat na další vyšetření ( rtg snímek, ultrazvuk, apod)

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10011
Dobrý den, prosím o radu. Mám dceru, 30 let, bezdětná. Právě mi sdělila, že ji bolí pravé prso na vnější straně, nic nehmatá. Má to místo zduřelé.Žije ale ve Skotsku, kde jsou dlouhé objednací doby, ale 12.4. přijede na týdenní návštěvu domů. Chci se zeptat, zda je možné aby byla vyšetřena v Čechách, když je hlášena ve Skotsku.
A také by mě zajímal Váš názor na tyto příznaky. Více toho zatím nevím, jen že před 2 roky řešila problém se sekrecí mléka. Také k tomu lékaři přistupovali laxně, ale snad nic závažného nenašli.
Předem děkuji za odpověď.
Eva Majerová
Odpověď: Dobrý den,

dcera si může uhradit ultrazvukové vyšetření jako samoplátkyně na některém ze screeningových center- seznam těchto center je na stránkách mamo.cz, síť center je hustá a dostupnost péče dobrá. Jako samoplátkyně nepotřebuje k vyšetření žádanku od lékaře. Cena vyšetření je na většině center 300,-Kč.
Zduření může být dané jen rozšířením žlázy, což bývá podmíněno hormonálně. Myslím, že se nejedná o nic závažného, ale ultrazvuk doporučuji pro jistotu provést.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10010
Dobrý den, byla jsem na kontrolním mamografu. Již 10 let chodím pravidelně na kontroly - fibrocystická mastopatie oboustranná. Při posledním vyšetření: heterodenzní typ mléčné žlázy, vpravo v HZQ stín spíše benigniho charakteru 8 mm, jinak bez ložiskových změn, mikrokalcifikací a lymfadenopatie. Kontrolní UZ za 4 měsíce.Před 10 lety vyndány bulky v levém podpaždí. Maminka byla již několikrát na biopsii. Jsem v přechodu. V poslední době mě bolí a mám zvětšené uzliny na krku a v podpaždí.
Odpověď: Dobrý den,

podle popisu se jedná o drobný nezhoubný útvar v pravém prsu, nálezu se obávat nemusíte, ani nevidím důvod, proč máte jít opět na kontrolu za 4 měsíce. Pokud máte zvětšené uzliny na krku a v podpaží, je zapotřebí se poradit s Vaším praktickým lékařem, který Vás může odeslat ke specialistovi, pokud to bude nezbytné. Zvětšené mízní uzliny v podpaží bývají ale dobře patrné na ultrazvuku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10009
Dobrý deň
Čo to prosím vás znamená ak mám obojstranne ľahko zmnoženú pruhovitú kresbu (bazálne parakardialne). Je dôvod sa niečoho obávať?
Odpověď: Dobrý den,

zřejmě se jedná o popis snímku plic, může se jednat o změny při bronchitidě /tj. zánětu průdušek/, změny mohou být také např. po odeznívajícím zánětu plic, který by se ale u Vás projevil i jinak (teploty, poslechový nález.. apod.)

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10008
Dobry vecer,chcem sa opytat co znamena septovana cysta.Je velka 14,5x5,5mm. Ako sa to da liecit a ci je to nebezpecne.Dakujem za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

septovaná cysta znamená, že se jedná o cystu, která má uvnitř jemné vazivové proužky /septa/. Jedná se o běžný nález, můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10007
Dobrý den, může se nádor prsu objevit i jinde než na samotné ploše prsou, třeba lehce pod nimi, kam se při kontrole ultrazvukem běžně nezajíždí? Nebo mohu být klidná a při UZ kontrole jsou prohlídnuty opravdu všechny potenciálně nebezpečné oblasti, kde by se nádor prsu mohl vyskytnout a není možné ěkteré z nich vynechat. (Byla jsem na akreditovaném pracovišti)
Odpověď: Dobrý den,

je to tak, jak píšete. Při ultrazvukovém vyšetření jsou prohlédnuty všechny oddíly prsní žlázy a je vyšetřena i podpažní jamka.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky