MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Daniel Zoubek
MUDr. Daniel Zoubek
Klinika zobrazovacích metod
Fakultní nemocnice Praha-Motol
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228


Dotaz č. 9997
Dobrý den ,chystám se na biopsii prsu .Byla jsem na kontrole týkající se vyšetření týkající se vyšetření prsu.
Prodělala jsem vyšetření na Mamografu,kde mě zjistili ,útvar na pravém prsu 4x 5mm a mám jít s tímto problémem na biopsii.
Táží takto, užívám -Warfarin a proto se táží jestly mi nehrozí v kombinaci tohoto léku nějaké problémy .
Děkuji
S pozdravem
Miroslav Vogl zastupující pacientku .
Odpověď: Dobrý den,

při užívání Warfarinu je vhodné vysadit tento preparát zhruba týden před biopsií, event jej nahradit jiným preparátem /př. Clexan/ po poradě s Vaším lékařem. U tzv. core cut biopsie prsu nejsou obvykle krvácivé komplikace ani u pacientek, které užívají Warfarin, u větší tzv. vakuové biopsie prsu Warfarin vždy vysazujeme /ev. nahrazujeme jiným preparátem, který lze užívat i při biopsii prsu/.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9996
Dobry den,mam v pravem prse tri vetši boule,byla jsem na sono ,lekarka mi řekla ze je to nezhubny nador,a chci se zeptat,pokud je odstranim mam šance nahradit tu čast prsu silikonovym implantatem zdarma,nebo to budu muset zaplatit,jsem pojištena VZP,dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

při odstranění nezhoubného nádoru se nenahrazuje chybějící tkáň prsu, protože kosmetický efekt těchto operací je uspokojivý, žláza vyplní místo po nezhoubném nádoru a zásah plastického chirurga není potřebný. Pokud jde o silikonový implantát- ten nahrazuje prs po úplné mastektomii /odnětí celého prsu/.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9995
Dobrý den, jsem pět let po operaci prsu, chemo jsem neměla jen ozařování, dva roky Tamoxifen a tři roky Arimidex. Nyní mám léčbu ukončit. Není to divné najednou prostě konec léčby, jaký to má vliv na organismus přestat ze dne na den brát Arimidex a nemůže se rakovina vrátit? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jste po operaci prsu v léčbě antihormonálními preparáty/ Tamoxifem, Arimidex) a jste pravidelně onkologicky sledována. Pokud je rakovina prsu včas zachycena a nádor je citlivý na antihormonální terapii, užívá se tato terapie obvykle 5 let a pokud se po tuto dobu rakovina "nevrátí", užívání se ukončuje. 5-letý interval bez návratu zhoubného onemocnění prsu značně zvyšuje pravděpodobnost úplného vyléčení a postup je v souladu s nastavenými celosvětovými standardy a s výsledky různých studií.

krásné velikonoční svátky přeje Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9994
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 6měsíců beru antikoncepci Lunafem a začala jsem mít mírný výtok z jedné bradavky, jsem z toho dost zaskočená, nevíte čím to může být, děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o hormonální změny, které mohou a nemusí souviset s užíváním HAK. Pokud je sekrece čirá, mléčná, nazelenalá, není potřeba se znepokojovat, pokud by sekret měl krvavou či tmavě hnědou barvu, je vhodné provést tzv. duktografické vyšetření, na které je zapotřebí se objednat na některé ze screeningových center. Pokud by se sekrece stupňovala, Váš gynekolog by měl vyšetřit hladinu prolaktinu - hormonu, který je za sekreci odpovědný.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9993
Dobrý večer, kojím a natekl a ztvrdl mi Montgomeryho výstupek- snad jsem se správně vyjádřila- je to znamení něčeho? Bude víkend- mám s tím na pohotovst? Rozumějte, nejsem plašivka, k lěkaři chodím jen v nejnutnějším případě,ale ptám se, protože prsy jsou jedinou potravou pro mou dcerku.
Odpověď: Dobrý den,

pokud se jedná skutečně jen o problém na dvorci, který znamená, jak píšete, nejspíše jen retenci mazu, ev. malý zánět v oblasti mazové Montgomeryho žlázky, na pohotovost nemusíte, většinou se stav sám upraví. Kdyby ale byly známky zánětu prsní žlázy, prs byl bolestivý a kůže by zčervenala nebo by jste měla i teplotu, tak je nutné navštívit lékaře- př. gynekologa, zvažuje se pak podání antibiotik.

krásné a klidné velikonoce přeje Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9992
Dobrý den,prosím o Váš názor.Jsem po částečné operaci prsu,invazivní duktální karcinom, G2, nehormonální, HER2 3+.Po operaci zjištěno, že velikost 11mm,v okolí četné vývody osídleny DCIS - vše vyjmuto.Zároveň vyjmuto 5 uzlin, 3 byly čisté a ve dvou nalezeny 3 mikrometastáze ( 0,2 mm a 0,8 mm ).Doporučili byste vyjmutí i dalších uzlin?Mám strach z lymfedému. Předpokládám, že při HER2 pozitivitě stejně budu muset podstoupit chemoterapii + bio. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález jsem konzultovala s chirurgem a onkologem. Názor je takový, že ve Vašem případě , kdy budete jistě léčená, jak sama píšete, chemoterapií a biologickou léčbou, bychom nedoporučovali vyjmutí dalších uzlin z axily. Efekt onkologické léčby v případě Vašeho typu nádoru bývá velmi dobrý.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9991
Dobrý den,
je mi 49, po dvacet let mám cysty v prsech, poslední vyšetření 2010 podzim, ULZ, rekordní počet a velikost cyst, samoléčbou zlepšení, potřebuji doporučenku, aby bylo preventivní vyšetření a případná péče hrazena VZP? Po změně bydliště hledám zde péči Prevence + diagnóza + léčba "pod jednou střechou".
Děkuji za odpověď.
S přátelským pozdravem
Marta Fialová
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku je vhodná screeningová mamografie, ev. doplněná ultrazvukem v případě cyst. Na toto screeningové vyšetření je nutná stále žádanka od lékaře- gynekologa nebo praktika. Pokud by jste chtěla vyšetření 1x ročně- v meziroce mezi screeeningovými yvšetřeními - je u výskytu mnohočetných cyst vhodný ultrazvuk. Pojišťovny toto vyšetření v meziroce již nehradí /hradí u žen nad 45 let věku sccreeningová vyšetření 1x za dva roky/ a ultrazvuk si zaplatíte, cena je kolem 300,-Kč na většině screeningových center a jako samoplátkyně nepotřebujete k vyšetření žádanku. Pokud jde o prevenci a diagnostiku onemocnění prsů, tuto péči poskytují v celém rozsahu screeningová centra, která jsou vždycky navázána i na léčbu evet. zjištěného onemocnění prsů. Seznam screeningových center je na těchto stránkách.

krásné velikonoce přeje Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9990
dobry den,prosim jak dlouho trva pobyt v nemocnici po odstraneni benigniho nalezu v prsu?
Odpověď: Dobrý den,

krátkou dobu 2-3 dny maximálně, pak jdete za 7-10 dní na vytažení stehů, jedná se o velmi nenáročnou operaci.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9989
Dobrý den, mám 13 letou dceru, která si od včera stěžuje na bolest v pravém prsu. Dneska kromě bolesti má zarudlé, asi 1cm-ové kolečko kolem dvorce. Mám s ním zajít k obvodnímu lékaři nebo ke kterému lékaři s ní jít? Děkuji za odpověď
Alexandra Ševčíková
Odpověď: Dobrý den,

může se jednat o zánět prsní žlázy, který se může vyskytovat i u tak mladých dívek jako je Vaše dcera. Je vhodné navštívit pediatra, který nález zhodnotí, může Vás odeslat na ultrazvukové vyšetření prsů a předepsat antibiotika, pokud bude podezření na zánětlivé změny prsu.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9988
dobry den
Bola som dneska na sono prsnikov a na pravom prsniku napisem presne-za okrajom dvorca na č 6 je hypoechogenny okrsok priemeru 1cm -hormonalny uzol chcem sa opytať čo to znamena a ako sa to bude dalej riešit ,može to byt nador?
dakujem
Odpověď: Dobrý den,

hormonální "uzel" je označení pro hormonálně podmíněné rozšíření okrsku žlázy v prsu, nijak se to neřeší, vhodná je jen kontrola ultrazvukem. Nález se může měnit, může i vymizet.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9987
dobry den pani doktorko mam takovy dotaz v 15 letech jsem mela cistu v pravem prsu byla to benigni cista kteroumy vyoperovali nymi citim bulku znova ve stejnem prsu kde byla cista vyoperovana byla jsem odeslana na mamograficke visetreni kde my bil udelan ultrazvuk a nebil tam zadny nalez mamograf sem tedy uz nepotstoupila je mozne ze ultrazvuk nic nenasel a bulku citim porat dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku dáváme přednost ultrazvukovému vyšetření prsů. "Bulka" v prsu, kterou si hmatáte, je podmíněna zřejmě jen rozšířením žlázy, bývá to velmi běžné. Pokud by byla přítomná cysta nebo jiný nádor, ultrazvukové vyšetření by jej odhalilo. Cysty se obvykle neoperují, pokud je cysta velká a naplní se tekutinou, je vhodné ji napíchnout tenkou jehlou a obsah cysty odsát. Nejedná se u Vás o nic závažného, buďte klidná.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9986
Dobrý den, je mi 21let a přibližně 3 roky mě pobolívá vždy před menstruací prso. Nicméně v posledních měsících mě na pohmat bolí v podstatě neustále a nevím zda je to jen můj pocit, ale na pohmat se mi struktura tkáně zdá jiná než u prsa druhého. Má gynekoložka mi předepsala mastodynon, ale se slovy, že to normální být může, mě to přesto celkem trápí až obtěžuje. Je na místě ultrazvukové vyšetření nebo to může být tedy normální? jiné změny než bolestivost nepozoruji. Děkuji za odpověď!
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů u žen jsou běžné, mohou být i jednostranné, asymetrické. Bolesti bývají spojeny s hormonálními změnami během menstruačního cyklu, ale i během celého života ženy. Mastodynon bych určitě vyzkoušela, nemůže Vám ublížit. Ultrazvukové vyšetření pravděpodobně neodhalí nic závažného, bolesti prsů nejsou signálem zhoubného nádoru. Pokud ale chcete, můžete si ultrazvukové vyšetření uhradit na některém ze screeningových center, pak nepotřebujete k vyšetření žádanku od lékaře. Jednostranné bolesti prsů mohou mít také původ v oblasti páteře nebo ramenního kloubu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9985
Dobrý den, na jednom neakr. středisku mi našli hypoech. formaci ohraničenou 11x7mm- benignív.s. fibrolipomu(neurč. biopsií, jen UZ), za dva dny na jiném už akredit. středisku nenašli v daných místech nic. Z onoho neakr. střediska mě objednali na kontrolu po pul roce, kde mi řekli, že se nález nemění a objednali zase za rok. Očekává se snad, že se z této formace může stát postupně zhoubná? Podotýkám, že jsem v mezičase navštívila vícekrát další dvě akreditovaná pracoviště, kde různí lékaři v daných mistech nenašli zhola nic, jak je to možné? Komu mám věřit?
Odpověď: Dobrý den,

nezhoubná léze charakteru fibrolipomu /tak jak uvádíte/ není spojená s vyšším rizikem pro rakovinu prsu a není lézí, ze které se rakovina prsu vyvíjí. Pokud jde o Vaši důvěru, doporučuji navštěvovat jediné centrum. Akreditovaná centra jsou kontrolována, musí splňovat poměrně přísné požadavky i pokud jde o erudici lékařů a zdravotnického personálu. Zkušenost lékařů screeningových center je dána i počtem vyšetřených žen, který nesmí klesnout pod určitou hranici, jinak je centru odebrána akreditace.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9984
dobry den mam dotas je normalni ze ma dite otekle prsa ,co v pripade delat kdyz se ji to bude zvecovač dekuji Kadlecova
Odpověď: Dobrý den,

nevím přesně, co myslíte tím "oteklá" prsa, ani nevím, kolik má dítě roků, týká se to zduření žlázy za bradavkami?? Upřesněte Váš dotaz, prosím.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9983
Dobrý den, psala jsem dotaz ohledně zkratky HZQ, podařilo se mi význam najít (až ted) a chtěla sem se zeptat: pokud jsem si nechala výsledek překontrolovat ještě na dalším pracovišti, s tím, že jsem neuvedla ono slovo "zevní", ale pouze horní okraj dvorce v levém prsu, kde by se měla nacházet cca 5mm formace, jestli i přesto by byl tento druhý mamolog schopen ono místo identifikovat nebo jestli jej díky mému vyechání slovo "zevní" mohl sondou minout. Ještě jednou děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

vyšetřující lékař by měl lézi /pokud se jedná o útvar/ najít, i kdyby jste mu neřekla nic. Ložisko o velikosti 5 mm je velmi malé, ale i takové malé léze můžeme na ultrazvuku najít. Někdy ale "kousek" žlázy v prsu může imitovat zvláště u mladých žen útvar a pokud se vyšetření provede třeba v jinou dobu menstruačního cyklu, tak již "útvar" neidentifikujeme, protože se jednalo a jedná jen o normální součást žlázy. Nevím, jestli je to Váš případ, stát se to může, pak je na místě ještě opakovaná ultrazvuková kontrola.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9982
Dobrý den opakovaně mám na UZ popisovaný nález fibroadenomy, lymfadenopatie, dělá se nějaké další vyšetření, nebo je UZ spolehlivá metoda. Velmi děkuji
Odpověď: Dobrý den,

pokud si lékař není nálezem jistý, může doplnit mamografii nebo třeba i biopsii ložiska. Pokud je obraz fibroadenomu prsu jasný z ultrazvukového vyšetření, není zapotřebí nutně doplňovat další metody. Pokud jde o zobrazení uzlin v podpažních jamkách, je ultrazvuk spolehlivou a dostačujicí metodou.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9980
Dobrý den,je mi 50 let (10let nazpět zavedena 2x Miréna).Před měsícem mi byly zjištěny papilomy v mlékovodu(z.:papilomatosis d.lactiferi 1.dx, jsem objednána k exstirpaci mlékovodu).Rok mám potíže s menopauzou,užívala jsem přír.preparáty(šalvěj,později izoflavony-soja,jetel).Před týdnem mi začala mléčná sekrece z dalších dvou vývodů na stejném prsu(výsledky prolaktinu ještě neznám).Může být příčinou papilomů i sekrece užívání těchto přípravků?(Mohu je užívat i dále?). V rodině 2 případy rakoviny prsu (babička,sestra).Existuje,prosím, nějaká prevence do budoucna?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

příčinou ev. zvýšeného prolaktinu, mléčné sekrece či tvorby papilomů v mlékovodech není užívání přírodních preparátů, které uvádíte. Takže užívejte je klidně i nadále. Příčinou mléčné sekrece může být zvýšený prolaktin, léčba u zvýšené hladiny prolaktinu je pouze formou tabletek /Mysalfon, Dostinex/. Jestliže Vám byly prokázány papilomy v pravém prsu - zřejmě duktografickým vyšetřením- je operační odstranění papilomů na místě.
Pokud máte v rodině dvě přímé příbuzné s rakovinou prsu /babička , sestra/, bylo by vhodné Vás kontrolovat častěji, intervaly mamografických a ultrazvukových kontrol jsou dané mírou Vašeho rizika pro rakovinu prsu /riziko je uváděné v procentech/. Riziko pro rakovinu prsu stanoví genetik. Na genetickou konzultaci Vás odešle lékař screeningového centra, kde jste vyšetřována. Prevencí do budoucna jsou u Vás častější kontroly- v mamární poradně a pomocí mamografie či ultrazvuku a obecně zdravý životní styl.

pěkný den Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9979
Dobrý den. Jsem sledována pro cystickou mastopatii, je mi 43let, v lednu jsem byla na ultrazvukové vyšetření s nálezem drobné cystičky, axily volné, dnes jsem si opět nahmatala zduřelou žlázku jsem 12 dní před menstruací.Od paní doktorky z ultrazvuku jsem dostala Mastodynom, zkouším teprve 2 den, myslíte že můžu být klidná? Moje paní doktorka z gynekologie mí říkala at se psychicky netrápím, at počkám do další menstruace,že jsem často hlídaná loni 3xultrazvuk. Děkuji Monika
Odpověď: Dobrý den, buďte klidná. Samovyšetření prsů doporučuji provádět pouze 1x za měsíc a to po skončení menstruace. 12 dní před menses není vhodná doba k samovyšetření, nahmatáte si rozšířenou žlázu, zvětšenou cystu, apod. Aby jste se v prsech "vyznala", je dobré samovyšetření skutečně provádět jen 1x za měsíc ve stejnou dobu menstr. cyklu, nejlépe tedy po ukončení menstruace.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9978
Dobrý den,
mám léčen nádor prsu a nyní mě čeká kontrola. (pro upřesnění - měla jsem nejdříve chemoterapii, pak operaci - vyndání nádoru z prsu, pak znova chemoterapii, pak 36 ozařování prsu, pak vyndání vaječníků, čípku i dělohy - preventivně). Nyní mě čeká kontrola a ta se bude prý opakovat co tři měsíce. Beru tamoxifen. Zajímá mě jak budou kontroly probíhat, co všechno mě u nich čeká. Moc Vám děkuji za brzkou odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

máte odléčený nádor prsu s tím, že dlouhodobě užíváte antihormonální preparát Tamoxifen. Kontroly co 3 měsíce budou zřejmě onkologické. Pokud jde o mamografii a ultrazvukové vyšetření prsů to se provádí jednou ročně, stejně jako ultrazvukové vyšetření břicha /jater/. Může být samozřejmě nějaký důvod, proč se onkolog rozhodne zkontrolovat Vás v intervalu kratším. Onkologické kontroly jsou klinické- lékař Vás vyšetří a laboratorní - pošle Vás na krevní odběry /onkomarkery, apod/.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9977
Vazeni. Je mi 35 let a chodim kazdy rok na ultrazvuk prsou. Pred 1,5 roky jsem byla i na mamografii, kam me poslal hematolog, ktery mi nalezl zvetsenou uzlinu v podpazi. Snimky z mamo byly v poradku. Uzlina mezitim zmizela, ale pred rokem se mi objevily opet uzliny v obou podpazi, velikosti 1,2 cm. Nyni me gynekolozka opet posila na mamografii (kvuli tem uzlinam, ktere vsak dle ultrazvuku nedavaji duvod k obavam). Nechci nic zanedbat, ale nechci to take s mamo prehanet. Proto prosim o vas nazor, zda-li je v teto situaci mamo vhodna.
Odpověď: Dobrý den,

uzliny v podpaží je ve Vašem případě vhodné kontrolovat ultrazvukem. Jedna mamografie v případě zvětšených uzlin v podpaží vhodná byla, ale opakované mamografické kontroly nejsou na místě, k zobrazení podpaží postačí ultrazvukové vyšetření. Odesílat na vyšetření by Vás měl Váš hematolog, který Vás má v péči a má kompletní informace o Vašem zdravotním stavu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9976
Dobrý den, paní doktorko, byla jsem na vyšetření prsou s výsledkem v levém prsu prosté cysty, které jsou uloženy v ZHQ zevně,hodně vysoko směrem k podpažní jamce.Při zvednutí rukou jsou vidět jako hrbolky a jsou i hmatné a pohyblivé, hodně mě to znepokojuje.Chtěla jsem se zeptat
zda je to normální? Stačí kontrola za 1rok.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

cysty mohou být hmatné jako drobné útvary, či "hrbolky", zřejmě jsou uloženy v axilárním /podpažním/ výběžku žlázy, někdy jsou vidět i v přídatné mléčné žláze, která je uložena v podpažní jamce. Pokud lékař uzavřel Váš nález takto, věřte mu a kontrola za rok je ve Vašem případě dostačující. Ve 45 letech by jistě byla na místě již mamografická kontrola, ultrazvuk se může pak doplnit, pokud jste tedy nebyla na mamografii v posledních 2 letech.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9975
Dobrý den,před půl rokem Při USG v axilách 17x10mm vpravo vlevo 17x8mm echogenní s hyperechogením lemem ohraničené ložisko v pravo bez patologických změn, vlevo drobná hyperechogení ložiska 6x4 mm ohraničené. Nyní v axilách oboustraně vpravo o vel. 13mm a vlevo 17 a 24 mm oválného tvaru echogenní s hyperechogenním lemem, oboustraně pravidelné struktury žlázového parenchymu vpravo bez ložiskových změn, vlevo hyperechogenní ložiska HZQ 5x5,4 mm ohraničené, bez patologického d-signálu v doplerovském signálu. Prosím o radu, vysvětlení, popř postup, děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nerozumím tomu popisu, nejspíše se jedná o nezhoubné léze v levém prsu a v obou axilách- jedná se možná o popis normálních uzlin v axilách. Pokud jste přesně opsala popis, opravdu Vám neporadím. Budete se muset dotázat lékaře, který Vás vyšetřoval. Na kterém screeningovém centru jste byla vyšetřována? Popis by měl obsahovat nějaký závěr či doporučení.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9974
Dobrý den.
Včera jsem byla u svého gynekologa na pravid.prev.prohlídce - vše je ok.
Vyšetřoval mi i prsa -neřekl nic.
Až doma, když jsem si četla průvodní list na mamog.screening
(po 2 letech).
Je tam psáno: Klim.syndrom. Palp.vpravo u č.4 na okraji miliární
resist volná ERT.
Prosím vás tímto o vysvětlení této diagnózy.
Moc vám děkuji Daňková
Odpověď: Dobrý den,

klim. syndrom= klimakterický syndrom, znamená to, že jste v přechodu a máte nějaké přechodové potíže
/př. návaly/. U č. 4 /rozdělení prsu na 12 pozic dle hodin- běžně se používá/ je nález malého útvaru nebo se jedná možná o žlázu, zkrátka Váš gynekolog v tomto místě něco hmatá a útvar je pohyblivý. Má malou velikost - několik milimetrů = miliární. ERT je zkratka pro estrogenní náhradní léčbu, patrně užíváte hormony, estrogeny, jste zřejmě po odnětí dělohy. Vše je v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9972
Patnáctiletá vnučka má zánět prsní žlázy.Měla bolestivé,zarudlé a zvětšené prso a zvýšenou teplotu.6 dní užívá Amoksiklav a na noc tvarohové obklady.Prso je méně bolestivé,ale stále větší a zatvrdlé.Můžeme udělat něco pro rychlejší uzdravení?Děkujeme za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

určítě nemůžete udělat více. Někdy to může trvat delší dobu, než zánět zcela odezní, určitě by měl být ale patrný efekt antibiotické léčby. Prs by měl lékař po léčbě nebo i v jejím průběhu zkontrolovat a po doléčení antibiotiky provést kontrolní ultrazvukové vyšetření prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9971
Dobry den,zrovna jsem dostala vas email s odpovedi moc dekuji.....ano tyka se ta rakovina primo me.....nador z prsa mi uz odstranili a v uzlinach jsem mela taky nalez,ale nastesti ani ne milimetrovy a ten mi vyndali minuly tyden ve stredu....doktor mi akorat rekl,ze ten muj nador je citlivy na hormony, co to pro me prosim znamena?nemusela bych na chemoterapii?je hormonalni terapie vice stravitelna?bez vedlejsich ucinku?dekuji za odpoved simkova
Odpověď: Dobrý den,

vzhledem k nálezu zhoubných buněk- byť vemi malého rozsahu- v lymfatické uzlině a i vzhledem k Vašemu mladému věku, se domnívám, že vedle hormonální terpaie, by jste měla dostat i chemoterapii. Nejdůležitější je zamezit šíření nádorových buněk do jiných orgánů v těle, dostat prostě onemocnění pod kontrolu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9970
Dobry vecer.Bola som v prsnikovej poradni a rada by som sa spytala na vas nazor.Sonograficky hypoecholozisko charakteru adenozy 10,2x15,4x19,2mm bez retroloziskoveho tiena skor zosilnenie echa, s jemnym laterarnym tienom. CFI t. cievy v lozisku nezachytene. Axilarne uzliny negat. ZAVER: Stacionarne lozisko v HLQ dx.
Brali mi aj biopsiu, je to vazne?dakujem velmi pekne
Odpověď: Dobrý den,
diagnóza zhoubného nádoru je nepravděpodobná, myslím si, že výsledek bude nezhoubný, v závěru je napsané, že se léze neměnní. Pokud takový nález zachytíme poprvé, většinou jej pouze kontrolujeme v čase- třeba za 6 měsíců.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9969
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o objasnění zprávy z ultrazvuku: "Oboustranně echogenní parenchym mléčné žlázy. Oboustranně vícečetné cysty, vpravo přes 7 cyst do 13x7 mm, vlevo největší cysta 34x15 mm. Vlevo zahuštěná cysta., silně hypoechogenní ložisko 3 mm, bez ložisk. stim." Je mi 45 let. Na mamografu jsem byla loni v dubnu 2011. Moje st. sestra loni v 48 letech onemocněla rakovinou prsu, tak mám obavy a nechtěla bych nic zanedbat.Prosím, je třeba v mém případě mamograf častěji než jednou za 2 roky, jak je doporučováno? Děkuji za Vaši odpověď. Hana
Odpověď: Dobrý den,

rizikem pro rakovinu prsu je především výskyt rakoviny prsu a vaječníku u přímých příbuzných /matka, babička , sestra, dcera/. Pokud máte ale s rakovinou prsu či vaječníku pouze jednu příbuznou / sestru/ ve věku 48 let, riziko pro rakovinu prsu u Vás nebude podstatně zvýšené. Postačí mamografie 1x za dva roky a pokud máte denzní typ prsu / tj. mamograficky méně přehledný typ prsu/ s přítomností cyst, můžete si v mezidobí po roce zaplatit jen ultrazvukové vyšetření prsů. Pokud je ve Vaší rodině výskyt rakoviny prsu a vaječníku u více žen a nebo výskyt různých nádorů u více příbuzných, je vhodné, aby Vás lékař scr. centra odeslal na genetickou konzultaci, kde Vám stanoví, jaké riziko pro rakovinu prsu máte a podle toho Vás budou dále sledovat.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9967
Dobrý den chtěla bych se zeptat mám rok po porodu a udělala se mi za bradavkou boulička, kterou když zmáčknu tak bolí.Již dříve mě z té bradavky vytíkalo bylo to bílý a hustší než mlíko.Mám strach co to je.Předem děkuji odpověď
Odpověď: Dobrý den,

sekrece z bradavky mléčná (bílá) nebo čirá bývá hormonálně podmíněná a nebývá příznakem nádoru. Pokud jde o bouličku, kterou si hmatáte, je nutné zajít na ultrazvukové vyšetření prsů, na některé ze screeningových center, ultrazvuk původ bouličky objasní Může se jednat nejspíše o žlázu, ale také cystu nebo nezhoubný nádor, fibroadenom.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9966
Dobrý den,levé prso mě na jednom místě kolem bradavkz trochu svědí a palí.Je mi 50 let.Co to znamená?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

neznamená to pravděpodobně nic závažného. Ve Vašem věku je vhodné pravidelně chodit na screeningovou mamografii a to každé dva roky. Pokud jste neměla v posledních 2 letech mamografii, určitě je vhodné toto vyšetření absolvovat. Uváděné potíže mohou být kožního původu, může se jednat o alergii a nebo někdy mají tyto tzv. "parestézie" (pálení, mrazení , mravenčení) také původ v onemocnění krční či horní hrudní páteře. Známkou nádoru nebývají. Pokud by problémy přetrvávaly, poraďte se s Vaším praktickým lékařem.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9965
Dobrý den
Maám dotaz.Před rokem jsem byla na sonu prsou a augmentaci.Výsledek sona byl benigní a asi dvě malé cysty.Nyní cítím na prsu bouličku přibližně velikosti hrášku. Může jít o nádor-rakovinu? Děkuji za odpověd. Kósová
Odpověď: Dobrý den,

pravděpodobně se nebude jednat o nic závažného, může tak vypadat jen žláza nebo právě malá cysta, kterou jste již v prsech měla. Pro Váš klid doporučuji zajít na ultrazvukové vyšetření prsů, vyšetření si lze i uhradit, pak nepotřebujete žádanku od lékaře. Je vhodné navštívit některé ze screeningových center- jejich seznam je na těchto web. stránkách.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9964
Dobrý den, nějakou dobu mě pobolívalo pravé prso, byla jsem na sonu, kde mi našli malou cystu(6mm), která ale nemá vliv na bolest prsa,prý je to od páteře. Jinak bylo vše v pořádku, na kontrolu mám přít za rok. Chystám se ale brát antikoncepci Mirelle, která má nejmenší obsah hormonu, může tato antik. mít nepříznivý vliv na cystu? Nebo to nemám řešit a antik. začít brát? Děkuji moc za odpověď Silva
Odpověď: Dobrý den,

uvažujete správně- neřešte to a začněte užívat antikoncepci. Antikoncepce nemá žádný vliv na podstatné zvětšování či tvorbu nových cyst v prsech. Bolesti prsů mohou mít původ ve vlastní žláze, která je neustále pod vlivem nejen pohlavních hormonů, ale do prsů se mohou skutečně propagovat např. bolesti, které mají svůj původ v oblasti páteře či ramenního kloubu

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9963
Dobrý den, je mi 28 let a chtěla bych preventivní mamografii nebo ultrazvuk jako samoplátkyně. Indikaci doufám nemám, chci jen pro jistotu. Často mě pobolívá v prsu, matka chodí na pravidelné mamografie (nevím přesně co má za problém Ca ne). HA neužívám, vím, že bolest může být z čehokoliv, ale chci jít jen pro jistotu. Mohu, když si to sama zaplatím? DĚKUJI
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem mladém věku si můžete- pokud chcete- zaplatit ultrazvukové vyšetření prsů, jeho cena se na většině center pohybuje kolem 300,- Kč. K vyšetření nepotřebujete jako samoplátkyně žádanku od lékaře. Bolesti prsů nebývají obvykle signálem nádoru, ale jsou spojeny s hormonálními změnami v organismu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9962
Dobrý den,vyšetření mamo je Tábár V,následné vyšetření ultrazvukem jsou prosté cysty-největší 6x3mm zevně v ZHQ.Chtěla bych se zeptat zda tuto cystu mohu hmatat a může být cysta bolestivá,prsa mám malá a jsem hubená.Dále bych se chtěla zeptat zda doplňkové vyšetření ultrazvukem může odhalit jiné změny v prsu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

typ prsu dle Tabára 5 je mamograficky hůře přehledný a je vždy nutné v tomto případě doplnit ultrazvukové vyšetření, které kromě prostých cyst odhalí i solidní nádory prsu, např. fibroadenomy a nebo i rakovinu prsu, pokud by byla přítomná. Cystu 6x3 mm si patrně nehmatáte a myslím, že Vás ani nebolí, je příliš malá. Bolesti prsů bývají většinou spojeny se změnami žlázy během menstruačního cyklu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9960
Dobrý den chci se zeptat ohledně nálezu- před půl rokem Při USG v axilách 17x10mm vpravo vlevo 17x8mm echogenní s hyperechogením lemem ohraničené ložisko v pravo bez patologických změn, vlevo drobná hyperechogení ložiska 6x4 mm ohraničené. Nyní v axilách oboustraně vpravo o vel. 13mm a vlevo 17 a 24 mm oválného tvaru echogenní s hyperechogenním lemem, oboustraně pravidelné struktury žlázového parenchymu vpravo bez ložiskových změn, vlevo hyperechogenní ložiska HZQ 5x5,4 mm ohraničené, bez patologického d-signálu v doplerovském signálu. Prosím o radu, vysvětlení, popř postup, děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nezlobte se, ale z nálezu moc moudrá nejsem. Zřejmě se jedná jen o nezhoubné léze v obou prsech a event. uzliny v podpažních jamkách. Budete se muset otázat lékaře, který Vám tento nález vystavil. Nález by měl obsahovat nějaký závěr a event. doporučení k další kontrole.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9959
Dobrý den mojí dceři je 9 let a dneska přišla že už jí tři měsíce bolí jedno prso i když zvedne ruku nebo i když na té straně spí prý jeto jako by jí tam někdo dával jehlu a je to pouze na jednom prsu.Děkuji za odpověd Nováková
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se nebude jednat o nic závažného, ale jen o bolesti, které mohou někdy doprovázet rozšíření prsní žlázy před nástupem puberty. Může se stát, že i několik let před nástupem puberty a před růstem prsů, se žláza lehce v oblasti za bradavkou rozšíří, což může bolet. Zkuste pohmatem, zda se nejedná o malé rozšíření žlázy za bradavkou, někdy to nemusí být ani okem patrné. Pokud to nebude tento problém, je zapotřebí se poradit s dětským lékařem. Do oblasti prsů se mohou propagovat i bolesti, které mají původ jinde.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9958
dobrý den,prodělala jsem 2 operca prsa mamma ,ted mi našli na druhem prsu hypoechogenní lehce neostře ohraničené ložisko-FA?15 mm-co to znamená děkuji ivana
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný nádor prsní žlázy, je poměrně častý. nemusí se operovat. Nález u Vás lékař pravděpodobně jen zkontroluje ultrazvukem, při nejistotě, zda se jedná o fibroadenom, je prováděna biopsie prsu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9956
Dodrý den, chtěla bych přeložit tento můj zdravotní dokumet. Nemocná se dostavila pro výsledky histologického vyšetření,biopsie z pravého prsu potvrzuje nejspíše lobulárníCA,susp.postižení i leveho prsu axilární lyfadenopatie a susp. uzlina na levé polovině krku. Ke stagingu nádorového onemocnění se kloním k primární okologické léčbě.
Odpověď: Dobrý den, pro nález v pravém prsu vám byl odebrán vzorek, který bohužel potvrdil karcinom lobulárního typu. Dále máte podezření na postižení i uzlin v podpaží a na levé polovině krku. Je podezření i na postižení levého prsu - na základě ložiska? či jen na základě pravděpodobnosti lobulárního Ca? Informací je málo, ale určitě by bylo vhodné dovyšetřit i levý prs. U lobulárního Ca běžně doplňujeme magnetickou rezonanci prsů. To, že je vhodná primárně léčba onkologická, je opodstatněné. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9955
Dobrý den, před 9měsíci jsem přestala kojit. Nabídnuta HA mi nevyhovovala a lékař mi předepsal Mercilon. Ten mi vyhovuje. Mírně se mi prsa zvětšily. Při zmáčknuti pravé bradavky mi výteče tmavá krev. Jinak jsem žádné změny nezaznamenala. Může to něco znamenat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, je to opravdu krev? Není to jen velmi tmavý sekret? Nejspíše půjde o sekreci na hormonálním podkladě. Ale jelikož bych nerad navedl špatným směrem a kvůli podezření na krev, což je třeba vždy dovyšetřit, doporučuji návštěvu lékaře. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9954
Začala jsem brát AH(znovu po 5 měsíční pauze), už jsem v polovině plata,ale s braním prášků mě začali bolet prsa.Jsou ztvrdlé,bolí a na dotek cítím ve vnitř všude takové hrbolky(a na dotek právě ty bolí), nebo spíš,nevím jak to popsat, bolí spíše z vnější strany. Nevím co s nimi, je to nepříjemně.Tahkle mě třeba bolí pár dni před menstruací,ale pak to přestane,ted to ale trvá...Předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den, vaše problémy budou jistě na hormonálním podkladě. Proberte to se svým gynekologem, možná zvolíte jiný preparát HAK. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9953
dobry den našla jsem si v pravem podpaži bouli spiše jakoby jelitko.muze se jednat o neco važneho dekuji Podeštova Vlasta.
Odpověď: Dobrý den, trochu to zlehčím :-) ať jitrnice či jelítko, musel bych to vidět, ale pokud je to měkké, posunlivé, tak nepůjde o nic vážného. Doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření a pokud nemáte v posledních dvou letech mamografii, tak i tuto. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9951
Dobrý den,ze dne na den jsem dostala bolesti v prsu, bodavé,střídající se pálivé, prso mi po celém obvodu nad dvorcem bradavky ztvrdlo jako kámen.Jsem objednaná.Prosím o odpověď, je to vážné?
Odpověď: Dobrý den, nemohu odpovědět jednoznačně. Pokud chodíte pravidelně na preventivní prohlídky tak určitě nepůjde o nic závažného, jelikož "závažné" věci v prsech se zpravidla nevyvíjejí takto překotně, ale pozvolna. Může jít o vystupňované hormonální změny, nebo zánět, ale to byste měla mít i jasné příznaky. Nevím na co jste objednaná, ale jistě návštěvou lékaře dojdete ke správnému závěru. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9949
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, co znamená akcentace duktů 3-4mm bilaterálně.
Je dilatace duktů synonymem pro akcentyci?
Děkuji za opdověď
Odpověď: Dobrý den, ano, akcentace i dilatace jsou pojmy pro rozšíření mlékovodů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9948
Dobrý den,pravé prso mě na jednom místě trochu svědělo(ani nijak moc nepříjemně,jen mě to spíše upozornilo).Když jsem si ho prohlédla,tak tam mám malý červený flíček.A když jsem si to poté začala prohmatávat,tak jsem pod tým flíčkem našla malou bouli(jako hrášek-velikost i tvar).Mám 2 děti,které byly kojené.Je mi 30 let.Co to znamená?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, může se jednat jen o drobný kožní zánět s infiltrací podkoží. Pravděpodobně odezní spontánně, pokud ne, tak teprve doporučuji návštěvu lékaře. Vhodné je i ultrazvukové vyšetření prsů, pro prevenci a osobní klid. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9947
Dobrý den,
včera mi na chirurgii začali léčit absces v prsu. V sobotu jsem skončila šestinedělí, plně kojím, od včera tedy pouze ze zdravého prsu. Můj dotaz je, zda-li nemohlo kojení do včera malému nějak uškodit a z toho hnisavého ložiska se dostat nějaké bakterie do mléka. Nebo mají tolik protilátek, že se nemusím vůbec bát. Moc děkuji. S pozdravem Markéta K.
Odpověď: Dobrý den, záleží jak byl hnisavý zánět rozsáhlý, pravděpodobnost infikace malého lze připustit, ale pokud vezmeme v úvahu, že mu mléko chutnalo :-), tak mléko spíše nebylo zasaženo. Určitě buďte v klidu, šlo jen o přechodnou dobu, nežli se na absces přišlo. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9946
Dobrý den, jsem rok po operaci prsu,histologie z operace: Reziduum DCIS, G2, SNB negativní, dg: D059, pTNM/7/:pTis N0, docházím stále na aplikaci Zoladexu a mám dotaz, zda můžu jet letos k moři?
Odpověď: Dobrý den, určitě jeďte a užijte si to :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9945
Co to jsou axily a je-li zhoubné mít tam uzlinky. Jde o vyšetření prsu.
Děkuji za odpověď.
kontakt: lacetex@seznam.cz
Musilová M.
Odpověď: Dobrý den, axilla je podpaží, kde běžně najdete množství lymfatických uzlin. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9944
Dobrý den pane primáři, chtěla jsem se zeptat, zda není nebezpečné, když mi vytéká při zmáčknutí bradavky tmavě zelený výtok. V druhém prsu mám výtok mléčné barvy. Bolesti žádné nemám. Zhruba před pěti lety jsem kojila. Je mi 38 let. Nevím zda bych měla to začít řešit.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, sekrece z prsu mají velmi pestrou škálu barev a nemají hlubší význam. Zpravidla mají hormonální podklad, alarmující je až sekrece krvavá. V daném případě a s přihlédnutím k vašemu věku rozhodně doporučuji provedení preventivního ultrazvukového vyšetření, při němž je možno přehlédnout i hlavní mlékovody. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9942
Dobrý den,
mohli byste mi ktéto zprávě říci více?
typ Tabár 5.
Neredukováná denzní žláza uložena ve všech kvadrantech, benigní kalcifikace vpravo, na MG i v UZ obraze bez patol.ložisek, v obou axilách bez patol.LU.

Děkuji
Odpověď: Dobrý den, zcela zdravý nález. Tabár je klasifikace popisující struktuturu vašich prsů. Tabár V je velmi bohatá žlaznatá struktura, na mamografii tudíž velmi nepřehledný typ žlázy u kterého je pro zvýšení přesnosti vyšetření zpravidla vždy doplňováno ultrazvukové vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9941
Dobrý den, je mi 31 let, žádné rodinné predispozice nemáme, na prsou žádné změny nepozoruji, dítě jsem měla ve 28 a 30 letech a obě kojím/kojila do 1.5roku. Občas mě pobolívá jedno prso, nikde jsme si ale nic nenahmátla, a když si na něj šáhnu, bolestivé taky není. Je možné, že to mám i od srdce, stává se mi to, když jsem ve stresu a mám starosti. Jsem objednaná na květen do Mediconas na sono, myslíte, že se mám i tak obávat (kvůli té bolesti)? Velice Vám děkuji a omlouvám se za obtěžování. Petra
Odpověď: Dobrý den, váš úsudek je správný, myslím, že bolest nemusí mít původ v prsu. UZ vyšetření 100% schvaluji, květen je tu coby dup, prodlení určitě nehrozí a obavy nejsou na místě. Ještě bych si tipl na bolest od páteře, přeneseného napětí od udávaného stresu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9940
Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu mamografie:
RTG:sin- normální nález bez zřejmých ložiskových změn, dx- obraz cípaté lokální struktury subareolárně o vel. 40x7 mm v kk projekci nemá korelaci, může se jednat i o sumaci.
Z: lokální změna str.1.dx, normální nález na prsou oboustranně.
P: doporučuji provést ještě UZ vyšetření.
Děkuji za odpověď. Jana
Odpověď: Dobrý den, nález popisuje asymetrickou změnu struktury ve vašem pravém prsu. Lékař z daného vyšetření nedokáže rozhodnout jestli jde pouze o překrytí struktur prsu nebo o nějaké podezřelé ložisko a doporučuje ultrazvukové vyšetření. Toto je zcela běžný postup, ev. v kombinaci se zvětšeným cíleným mamografickým snímkem. UZ vyšetření zpravidla následuje ihned, maximálně do 1 měsíce. Závěr je nejednoznačný, rozhodně nemohu napsat, že je oboustranně normální, když nemám doplněno UZ vyšetření. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9939
Dobrý den. Během menstruace jsem si v levém prsu nahmatala takové jakoby válečky, z toho jsou usoudila, že to budou žlázy zvětšené díky menstruaci, ted uz mizí.Ale pod bradavkou jsem si dnes nahmatala kuličku,trochu bolí, když přitlačím.Zjistila jsem, že tam ty kuličky mám dvě, kousek ode sebe. Myslím, že jsou i pohyblivé. Mám rakovinu prsu v rodině (máma), proto mám z každé bouličky strach. Chodím jednou za rok na onkologii, kde mě pošlou na sono. A před dvěma měsící jsem na sonu byla a nic mic nenašli. Myslíte že by mi ten nádor mohl za ty dva měsíce narůst? Jsem zoufalá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, určitě nejde o rakovinu, jednak s přihlédnutím k vašemu věku i negativnímu UZ vyšetření před dvěma měsíci. Spíše si myslím na cysty, které se mohou při menzes objevit a zase zmizet. V daném případě byste měla posečkat, ale pokud vám to bude vrtat v hlavě tak vám nezbude než UZ vyšetření zopakovat a na ložiska pod dvorcem cíleně upozornit. Bez žádanky je cena UZ vyš. cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9938
Dobrý den. Včera se mi udělal na pravé bradavce bílý vřídek který asi v noci praskunul a nyní už je jenom červený. Na dotek velice bolestivý. Mám 5 dnů po menstruaci a samovyšetření prsů jsem prováděla a nic jsem nenahmatala. Chtěla jsem se teda zeptat,jestli je dobré vřídek ošetřovat v dobře priznicova obkladu nebo framykoinovou mastí. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud praskl, tak je na cestě k vyléčení spontánně. Protizánětlivou mastí nic nezkazíte, dobře se osvědčila Betadine mast, pokud máte po ruce Framykoin, tak ten je také možný. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9937
V pravej axile okrúhla LU do 30mm
Zn.oneskorenej involúcie. BIRADSII.-III.Prosím o odpoveď.
H.Repášová, Piešťany
Odpověď: Dobrý den, jedná se o normální nález, který jen popisuje strukturu vašich prsů. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9936
DOBRY DEN,JE MI 33 LET.V PODPAZI I NA PRSECH SE MI DELAJI BOULICKY.JSOU VELICE BOLESTIVE,PROSIM O RADU CO S TIM A CO BY TO MOHLO BIT.JSOU HMATATELNE.DEKUJI ZA ODPOVED JALUVKOVA
Odpověď: Dobrý den, nemá cenu vyjmenovávat všechny možnosti bouliček na prsech, doporučuji návštěvu lékaře, k objektivnímu posouzení i ultrazvukové vyšetření a hned bude jasno. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9935
Dobrý den,docházím na na chemoterapii pro triple negativní G3,mám již 2 za sebou ,snáším velmi dobře,2 tohoto typi mně čekají,a pak 12 po týdnu carbo-platina.je snášenlivost těchto chemoterapii podobná nebo se výrazně liší?Chodím do práce a vše se zatím dá zvládnout,pomáhá to neskutečně psychicky ,doporučuji všem ženám ,které nemají fys.náročnou práci.Opertace bude po dokončení cyklu chemoterapii.Jaká je prognoza u mého typu nádoru,asi?
Odpověď: Dobrý den, s podrobnostmi tohoto charakteru ohledně chemoterapie nemám praktické zkušenosti, zde vás odkazuji na vašeho onkologa. Mohu jen souhlasit, že psychika hraje velmi významnou roli, což se u vás potvrzuje a věřím, že i tento typ nádoru, který je dosti úporný svým přístupem zvládnete :-) Stanovení prognozy je velmi obtížné, zde hraje roli řada faktorů a určitě ode mne nechcete slyšet nic špatného. Držím palce. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9934
Dobrý den,
v prosinci 2011 jsem porodila své první dítě, kojila jsem ho cca 2,5 měsíce, pak jsem kvůli nemoci přišla víceméně o mléko a kojit jsem přestala, pak ještě nějakou dobu se mi mléko trochu tvořilo, nicméně na kojení to již nebylo. Nyní jsem si nahmatala na levém prsu u bradavky tvrdou bulku, která mě ovšem vůbec nebolí, jen ji cítím pohmatem. V rodině máme rakovinu prsu - babička na ni umřela. Může se u mě jednat o příznaky rakoviny, nebo to souvisí s kojením a jeho ukončením. A mám navštívit lékaře, a kterého?? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, věc se má tak i tak, bez odborného vyšetření se pravdy nedobereme. Doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, které bouličku objektivně posoudí. Můžete jít přes gynekologa či prsní poradnu. Také je možno přímo navštívit některé mamocentrum, kde bez žádanky je cena UZ vyšetření cca 400 Kč. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9933
Dobrý večer,bude mi 36let a bolí mě levé ňadro mám jít rovnou na mamograf nebo stačí nějaké jiné vyšetření?Děkuji Pondělíčková
Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte jiné problémy kromě bolesti, tak s přihlédnutím k vašemu věku ještě doporučuji jako primární metodu ultrazvuk. Mamografické vyšetření zpravidla indikujeme až od 40 let. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9932
Dobrý den,
je mi 27 let a poslední dobou jsem často začala uvažovat o prevenci a vyšetření prsou. - Kamarádce našli rakovinu.
Vím, že si to asi budu muset zaplatit sama, za zdraví dá člověk všechno a není to zase tak velká částka. Když jsem se ptala své gynekoložky, tak mi řekla, že mám ještě dost času.
Proto bych ráda věděla, zda potřebuji nějaké doporučené od doktora? Nebo se prostě mohu objednat? Samovyšetření prsu mi nějak moc nejde. Mám velká prsa, takže se v tom nějak nevyznám a asi to neumím. Takhle bych měla aspoň částečně jistotu. Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den, prevence ve vašem věku je již běžná, na bázi ultrazvukového vyšetření. Můžete jít přímo do akreditovaného mamocentra, cena se pak pohybuje kolem 400 Kč. Rozhodně doporučuji :-) S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9931
Dobrý den nahmatala jsem si dvě bulky v prsu,byla jsem na biopsii a ted mam tyden čekat co dál pan doktor mi řekl že to bude muset jít ven (vyřiznout) je to pod plnou narkozou??nebo jen mi to umrtví děkuji Vám za odpověd P.
Odpověď: Dobrý den, záleží na histologii, na kterou čekáte. Ve vašem věku nepředpokládám nic vážného ve smyslu rakoviny. Pokud by se jednalo o fibroadenomy, většina se dá jen sledovat a některé je možno odstranit i ambulantně v lokálním umrtvení. O vhodnosti musí však rozhodnout lékař pracoviště, který takové výkony provádí. Ne každé pracoviště toto nabízí. U nás byste uspěla :-) Pokud půjdete na chirurgické odstranění, tak to se provádí v celkové narkoze. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9930
Pane doktore,
Budu podstupovat augmentaci, mohu se pak vyšetřovat nadále mammografem?
děkuji
Odpověď: Dobrý den, ano, i prsa s implantáty se dají vyšetřit mamograficky. Většinou doplňujeme i vyšetření ultrazvukem. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9928
Dobry den, moja matka (71) absolvovala cytologicke vysetrenie.
Zaver:cytologicka zostava ma vzhlad adenoca, pravdepodobne duktalneho typu.
Sono prsnika MG+ UZ praveho prsnika:koza, podkozie bpn, mamilla prominuje, axila volna, v MDQ tesne pri hrudnej stene syta loziskova gulovita lezia s naznacenymi spikulaciami do velkosti 4,5x3cm, v ostatnej cati kompletna tukova involucia, v UZ obraze sledujem v mieste lezie nepravidelnu nehomogennu leziu - lezia splna kriteria malignity.
Prosim o Vas nazor k stanoveniu diagnozy. Ake sance ma moja matka na vyliecenie? Dakujem.
Odpověď: Dobrý den, vaší mamince byl nalezen zhoubný nádor, který byl i potvrzen cytologií. Dále bude následovat patřičná léčba, s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu maminky a jejímu věku. Šance na další roky klidného žití určitě jsou, prognozu z těchto útržků nestanovím, tu by vám měl dát posléze chirurg, resp. onkolog. Obecně nádory ve vyšším věku postupují velmi pomalu a positivní je, že se z daných vyšetření nezdají být postižené uzliny v podpaží. Buďte mamince velkou oporou a vše zvládnete, psychika je velmi důležitá. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9927
Dobrý den, nahmatala jsem si v pravem prsu v blizkosti bradavky bulku, mohl byste mi prosim poradit co mam delat, co to muze byt a kam s tim popripade dojit? Je mi 19 let
Odpověď: Dobrý den, doporučuji provedení ultrazvukového vyšetření, které objektivně posoudí vaši bouličku.Můžete jít přes svého gynekologa nebo prsní poradnu, kteří vás pošlou do mamodiagnostického centra. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9926
Dobrý den,můžete mi přeložit něco ze zprávy od doktorky.Jsem 7 měsíců po augmentaci a v pravém prsu se mi pohl implantát.Pouzdra výrazně zvlněná,s dobře diferencovatelnými vrstvami,jeví se v UZ obraze neporušená.V mediální části pravého prsu je patrný výraznější hřeben,na implantátu,s náznakem vrásky na přední straně.V předních částech mamm oboustranně je redukovaný žlazový parenchym.Mammily axily kůže bpn,axilárně ve střední části uzlina hypoechodenní,lehce zvětšená s okrajm ak.stíněk,který je ale spíš podm,jen okrajem pouzdra a zhuštěnou tkání kolem zvětšené uzliny.
Odpověď: Dobrý den, v zásadě nic převratného, vesměs normální nález, spousta slov, spíše by mě zajímal závěr. Z daného bych osobně viděl kontrolu za rok, při potížích kdykoliv dříve. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9925
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je nutné při mamografickém vyšetření požadovat ochranu štítné žlázy před ozářením. Jak velké je nebezpečí, pokud ochranu zdravotnické zařízení nepoužívá. Po mailu se přeposílá leták, který na toto nebezpečí upozorňuje a nevím, jestli je to jen strašení nebo pravda. Mezi hoaxy jsem tento mail nenašla.
Děkuji J.Hrubá
Odpověď: Dobrý den, ochrana štítné žlázy při mamografii není nutná, je to jen velký strašák, který ženy vyděsil a který se nezakládá na pravdě. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9924
Dobrý den,jsem muž, 3 týdny po operaci pravého prsu .Nyní se mi jizva rozestoupila a vytvořila se mi uvnitř kapsa,kde se zdržuje tekutina.Čistím si to Betadine a vymačkávám .Chci se zeptat jak dlouho se léčí takto rozestoupená jizva a je normální ,že se toto stává po operaci prsu?Moje diagnoza je C50.9.Co si mám pod tímto představit.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pooperační komplikace toho typu je možná, často velmi úporná a je třeba velké trpělivosti a pečlivého lokálního ošetřování. Předpokládám, že se neléčíte podomácku, ale docházíte k lékaři, trochu mě vyděsil pojem jak si to vymačkáváte... Před operací jste byl doufám informován jaký je váš nález v prsu, je mi líto, ale diagnosa C50.9 značí zhoubné nádorové onemocnění prsu. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9923
Dobrý den, maminka prodělala operaci rakoviny prsu a při ní jí vytáhli vazivovou tkáň ,nevím přesně jak to pojmenovat co jí vlastně vytáhli. Zpočátku jí paže bolela a časem to ustalo. Nyní asi po 5 let má v paži škubavé bolesti. Dá se něco s touto bolestí dělat, nebo může to něco znamenat? Maminka je už roky v důchodu.Ruky nenamáhá. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, netuším, jestli škubavé bolesti souvisí s operací rakoviny, nic nepíšete o rozsahu zákroku, pokud by se jednalo o odstranění prsu a operaci v podpaží, tak problémy s paží jsou bohužel časté. Pokud budou přetrvávat, proberte to raději na místě v prsní poradně nebo na onkologii. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9918
Dobrý den,před měsícem jsem pro přetrvávající obtíže (bolest v pravém podpaží přecházející do prsu ) navštívila mamoporadnu s uz kde závěr zněl ,že je vše vpořádku .Obtíže přetrvávají a všimla jsem si když dám ruce podél těla místo v oblouku podpaží je větší a hmatám i zvětšené uzliny.Mám si na sono pro jistotu zajít ještě jednou ?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, asi pro váš klid je opakování UZ vyšetření vhodné. Podrobně naveďte lékaře na problém, který vás trápí a ukažte mu i místo, na které se má zaměřit. Toto vždy požaduji po pacientkách pokud přicházejí s nějakým konkrétním problémem. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9917
Dobrý den,při usg prsů zjištěná hypoechogenní neprav. formace, ben.vzhledu-patrně mastopat. uzlík. Dopor. kontrola za rok. Bylo mi doporučeno neužívat hormonální léky. Již 8let užívám letrox na sníženou funkci št. žlázy. Jaký vliv může mít užívání těchto léků? Děkuji za odpověď Ivana J.
Odpověď: Dobrý den, Letrox užívejte dál, pokud jej potřebujete pro doplnění funkce štítné žlázy, není důvod jej vysazovat. Jednou měsíčně provádějte samovyšetření prsů a pokud se vám nebude něco zdát opakujte UZ vyšetření. Pokud lékař stanovil kontrolu za rok, tak si je benignitou opravdu jistý. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9916
Dobrý den,
dnes jsem zjistila větší bouličku na prsu,nikdy sem nic takového neměla.Podotýkám,že jsem poprvé měla antibiotika DOXYBENE,které užívám druhý den,muže to být tím.Sem stoho na větvi.Děkuji Alena
Odpověď: Dobrý den, nemyslím, že ATB mají souvislost s vaší bulkou v prsu. Zajděte si na UZ prsů, který objektivně bulku posoudí. S pozdravem PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9914
jee mi 14 a bolý mě prsa čím to je ? Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím, asi to bude tím, že dospíváš v ženu a rostou ti prsa :-) PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky