MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223


Dotaz č. 9570
Dobrý den, nález z vyšetření prsou je cysty a v levém prsu ZHQ zbytnělý lalůček prsní žlázy.Tato část prsu, kde se zbytnění nachází je bolestivá a citlivá v období, kdy jsem měla menzes.jsem po operaci LAVH-odebraná děloha,vaječníky ponechány.Chtěla jsem se zeptat zda je to normální.Děkuji
Odpověď: Dobrýn den. Ano, občasná bolestivost prsů je normální, stejně jako je normální popis Vašeho vyšetření...S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9569
Dobrý den, jsem po operaci prsu D 509, je mi 46, prosím o vysvětlení co znamená G1 T1c(2)NoMo pT1cpN0M0 nikdo mi nevysvělil. Byla mi nasazena hormonální léčna a čekám na ozařování. Děkuji Anna
Odpověď: Dobrý den. pT1c znamená velikost nádoru mezi 1-2 cm, pN0 = nejsou postiženy lymfatické uzliny v podpaží,
M0 bez metastáz. G1 = dobře diferencovaný tumor (nádor). Ozařování následuje vždy po parciální resekci prsu. Hormonální léčba je doporučována u všech žen po operaci hormonálně závislého nádoru prsu. S pozdravem

Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9568
Dobrý den,prosím Vás hledám odpověď na mou otázku ze včerejška,nemohu najít,jaké je mé číslo dotazu?Děkuji Martina
Odpověď: Dobrý den. Podle toho co popisujete jde nejspíše o drobný vřídek naplněný hnisem. Ucpaná mléčná žláza to s největší pravděpodobností není. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9567
Dobrý večer,má dcera si objevila na pravém prsu,spodním segmentu prsu zevně útvar velikosti malého vejce.Útvar je nebolestivý na pohmat, pohyblivý.nezarudlý.Dcera má 37 let a jedno dítě.
Geneticky není nikdo v rodině pozitivní karcinomem.Může se jednat o maligní útvar?Je nutno navštívit mamologa ,provést UZ a mamografické vyšetření.Na toto vyšetření není nutné doporučení praktika.Děkuji Suchanková
Odpověď: Dobrý den. V tomto případě je nezbytností provést odpovídající vyšetření a to jednoznačně USG doplněné pak mamografem v případě potřeby. Doporučuji Vám nechat dceru vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center. K těmto vyšetřením potřebujete žádanku od gynekologa či praktického lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9566
Pana primaři, moc děkuji za odpověď. Už výsledek víme. Bohužel jde o recidivu a bude následovat mastektomie. Jaká je Vaše zkušenost v těchto případech? Lze opět doufat, že bude maminka v pořádku? Nebo při recidivě jde o horší stádium s horší prognosou?
Odpověď: Dobrý den. Vycházíme - li z faktu, že jde o znovuvzplanutí nemoci (recidivu) tak prognóza nemůže být lepší... Nicméně zkušenost ukazuje, že po provedené mastektomii si Vaše maminka budě užívat života ještě mnoho let. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9565
dobrý den,
dnes jsem byla na vyšetření bulky v prsou, byla jsem na SONODG, je zde napsáno: vysoká vrstva normoechogenní žlázy ve všech kvadrantech,struktura hrubější, rozložení ech pravidelné, dukty štíhlé, redukce není vyjádřeny, patologické ložisko neprokazují. Vpravo v HZK v místě hmatné resist. se zobrazuje asymetrický okrsek žlázy praex, vel.33x9x26mm. - Juvenilní žláza bez známek malignity s akcesor. žlázou vpravo

Upřímně vůbec tomu nerozumím,a nějak zvlášť mi neřekli k tomu.. mohli byste mi to prosím přeložit do češtiny?
Mockrát děkuji Ivana
Odpověď: Dobrý den. Překlad zní takto : Vaše prsy jsou zdravé. Doporučuji Vám kontrolní USG vyšetření za 1 rok. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9564
Dobrý den, nad pravou klíční kostí si už cca 6. měsíc dokážu nahmatat dvě malé uzlinky... Když jsem je objevila, byla jsem vystrašená a tak jsem prošla vším možným vyšetřením a na sono zjistili, že jsou to uzlinky jedna 7 mm a druhá 4 mm, oválné, benigního vzhledu.. O této oblasti se ale na internetu nepíše moc pěkně a tak mě napadá, myslíte že bych to měla dál řešit? Jsem momentálně těhotná a na sono prsou jdu příští týden - chodím jednou ročně jako samoplátce... Co si o takovém nálezu myslíte vy?
Odpověď: Dobrý den. V okolí klíčních kostí jsou samozřejmě uloženy lymfatické uzliny, pokud jsou tyto na USG normálního obrazu a velikosti do 7mm jak píšete, pak nevidím důvod k obavám. Při vyšetření příští týden si nechejte vyšetřit i okolí klíčků, pro Vaši jistotu, že jste opravdu zdravá. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9563
dobrý den chtěl bych se zeptat loni v květnu jsem prošel transplantaci bradavek. Bohužel na bradavkách mám světlé skvrny chtěl bych se zeptat jestli je to normální že ještě po roce se to furt hojí nebo se mám smířit s tím že to nebude už tak jako dřív a skvrny zůstanou nebo jestli existuje nějaký způsob jak se toho zbavit. Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Tento dotaz na dálku zodpovědně zhodnotit neumím. Nejkvalifikovanější odpověď Vám však jistě poskytne lékař, který transplantaci prováděl. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9562
Dobry den, pan doktor. Prepacte, ze vas este otravujem mojimi otazkami, ale pisala som do vela poradni a vy ste mi velmi pekne odpisali, ukludnili ma. Vsade ma strasia rakovinou. Chcem sa este spytat na moj Dotaz č. 9491. Kedze ma stale bli ten prsnik, moze stale ta adenoza rast? 7.3.2012 idem do prsnikovej poradni na sono, myslite, ze ten dokor co mi robil sono by zistil, ze sa jedna o rakovinu? Velmi dlho mi robil sono, nakoniec povedal, ze to je lozisko adenozy. Takze vobec nemam na rakovinu mysliet? Dakujem vam vemi pekne pan doktor.
Odpověď: Dobrý den. Adenoza se může zvětšit, ale tento obraz není častý. Taky bolestivost prsů nelze svádět jen na adenozu. A to nejdůležitější na konec - pokud by byla při USG vyšetření jen drobná pochybnost o tom zda jde o adenozu či nikoliv, je nutno provést core-cut biopsii tak, jak Vám kolega popsal již v minulé odpovědi. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9561
Dobrý den, obracím se na Vás dotazem ohledně maminky mého manžela. Před 9 lety se léčila s karcinomem levého prsu. Nyní od léta začal prs bolet v místě kde je jizva. Na vyšetření nic nenalezli a bylo jí sděleno, že se jedná zřejmě o vazivo, které se zmnožilo v jizvě. Nyní bolest je už větší a byla na dalším vyšetření,kdy byl nalezen tuhý uzlík na UZ a odebrána biopsie. Tumorové markery jsou negativní. Mám strach zda nejde o recidivu i když markery jsou negativní. Samozřejmě je biopsie prvotní. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Vše co jste popsala je správný postup a jedinou možností je vyčkat na závěr histologického vyšetření odebraných vzorků. To rozhodne, zda jde o recidivu či nikoliv. TM jsou v těchto případech jen orientační. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9560
Dobrý den,v pondělí čeká mojí maminku 49 biopsie..jedná se vždy o rakovinu když už je nutná biopsie?děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Nikoliv, biopsie se provádí právě z důvodu vyloučení, nebo potvrzení rakovinných změn. Pro toto jednoznačné rozlišení je biopsie bezpodmínečně nutná. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9559
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s čím by mohla souviset zvýšená citlivost bradavek(nemůžu se jich ani dotknout,protože to bolí,ale opravdu jen bradavka,prso ne) a také mám na obou bradavkách přesně uprostřed jakoby důlky. Jinak jsou na pohled normální. Znamená to něco vážného?? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. "Důlky" na bradavkách jsou zcela normální, tedy o nic vážného nejde, zvýšená citlivost bradavek může mít více příčin - hormonální změny v průběhu cyklu, těhotenství, užívání hormální antikoncepce, nevyhovující podprsenka, nevyhovující prací prášek a jeho nedostatečné vymáchání po praní, dokonce i nevyhovující (dráždivá) strava atd...S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9558
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,mám na levém prsu na dvorci nad bradavkou takovou zatvrdlou kuličku(pupínek),je bílá a kolem začervenalé, velikost skoro jako hrášek,spíše menší,co to může být,není to ucpaná mléčná žláza?,nekojím,mám už 11 leté dítě?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Podle toho co popisujete jde nejspíše o drobný vřídek naplněný hnisem. Ucpaná mléčná žláza to s největší pravděpodobností není. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9557
dobry den chdela bych se zeptat uz celej mesic mi boli leve prso na strane. Boli mi to kdyz se prsu jen dotknu.
Odpověď: Dobrý den. Bolesti prsů na zevní straně jsou poměrně časté a nejčastěji jsou způsobeny přenesenou bolestí od zablokované páteře. Pro opravdovou jistotu, že Vaše prsy jsou zdravé, však máte možnost si je nechat vyšetřeit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center (jejich seznam je na těchto stránkách) jako tzv. samoplátce. Vyšetření je nebolestivé a stojí cca 300 Kč. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9556
Dobrý den,
před nějakým časem, cca 1,5 měsíce jsem si v pravém prsu na vnější straně nahmatala bouličku tuhého tvaru. Bylo to náhodné, nepociťuji bolest, ani jiné pocity. Útvar je maximálně 1cm veliký.
Důvod mého dotazu je takový, zda-li mám podstoupit nějaká vyšetření bez svého gynekologa. Přestěhovala jsem se skoro 200km z původního bydliště a prozatím jsem si nového doktora nenašla. Jsem velmi náročná pacientka na kvalitu péče :) V rodině se nikdy nic takového neobjevilo! Předem děkuji za odpověď a třeba i nástin diagnózy. Děkuji Škarydová
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, ale diagnozu na dálku opravdu stanovit neumím. Nicméně ve Vašem případě bych se nechal vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center (jejich seznam je na těchto stránkách) jako samoplátce - nepotřebujete žádanku od gynekologa - a za cca 300 Kč se odpovědně dozvíte diagnozu a ne jen její nástin :) S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9555
Dobrý den, v loňském roce jsem se léčila pro ca prsu. Prodělala jsem chemoterapii, operaci s celkovou revizí axilly a v prosinci ukončila ozařování. Teď mi začaly otoky dvou prstů na ruce, dlaně a hřbetu ruky. Lékař mi sdělil, že to k tomu patří. Myslíte, že je na místě navštívit odborníka na lymfedémy nebo vyčkat? děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Lymfedém po takovýchto zákrocích opravdu vidíme poměrně často, je to jedna z nepříjemných stránek léčby. Určitě bych však na nic nečekal a snažil se stav řešit co nejdříve. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9554
Dobrý den,jsem po parc. mas. výsledek C501, pT1c(15mm),N1(Sn)L0V0, ER:100% pozit., PR:0% neg.,Ki67 Proliferace 36-38%, HER2 neg.,Sentinelova u.1,1mm mikrometast.VNIP+vek orient.=9. Indikovano 6xFEC75,RT,HT.
Chtela bych se zeptat: jaka je prognoza na vyleceni, a jestli je nutnost ex. axily v prp. te metastazy v 1 SNB kdyz riziko postizeni je mene nez 10%. A jaka je obecne snasenlivot FEC75. Dekuji moc.
Odpověď: Dobrý den. Prognóza je poměrně příznivá, exenterace axily není nutná, snášenlivost každé chemoterapie je individuální - po chemoterapii může být nevolnost a vyjímečně zvracení, tato chemoterapie prakticky vždy vede k dočasné ztrátě vlasů. S pozdravem

Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9553
Dobrý den,
Je mi 21 let a moje babička měla rakovinu prsu. Před 2 roky jsem si na prsu nahmatala bulku (pod bradavkou). Hned jsem navštívila svou lékařku, která mi napsala doporučení na ultrazvuk. Šla jsem tedy a nic mi tam nenašli. Lékařka mi pověděla, že to může být zduřelá nebo tuková žláza. Je tomu už dva roky a já ji tam stále mám... Neměla bych jít opětovně na ultrazvuk?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Na kontrolní ultrazvukové vyšetření samozřejmě jít můžete a to i jako tzv. samoplátce do kteréhokoliv screeningového centra (jejich seznam je na těchto stránkách). Vyšetření stojí cca 300 Kč a za jistotu, že jste zdravá to jistě stojí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9552
Dobrý den...Snažíme se s přítelem o miminko už rok. Potřebovala bych poradit, mám dost bolavá prsa ze strany a o dost se mi zvětšily což to se mi nikdy nestávalo,až ted..Dost mě bolí v podbříšku a taky záda.... Pořád mě to honí na záchod na malou.. Menstruaci sem měla minulý měsíc pravidelnou a tento měsíc mám spoždění už dva dny! mohla bych být těhotná? A jestli ne tak coto muže být? Děkuji za odpověd.....:-) A přeji všem holkám, aby jim to konečně vyšlo...
Odpověď: Dobrý den, toto je poradna pro nemoci prsní žlázy. Se svým dotazem se, prosím, obtaťte na svého gynekologa. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9551
Dobrý den,chtěla bych se Vás jen zeptat..jak se léčí 5mm nádor,pokud je zhoubný?Je nutna chemoterapie??Děkuji za odpověď..s pozdravem Jana
Odpověď: Dobrý den. Ano, i u takto malého zhoubného nádoru může být po jeho chirurgickém odstranění indikována chemoterapie, toto rozhodnutí se odvíjí od tzv. definitivní histologické diagnozy, která je stanovena po histologickém zpracování vyňatého nádorku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9550
Dobrý den,

hradí pojišťovna 205 a 207 nějakou částku na vyšetření prsu, pokud mi není 45 let.

děkuji moc
Odpověď: Dobrý den. Ano, hradí, ale cestou refundace, tedy klientka si vyšetření zaplatí a na pojišťovně pak proti předložené účtence dostane peníze vyplaceny zpět. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9549
Dobrý den, ráda bych se zeptala na význam závěru po ultrazvukovém vyšetření, předpokládám, že jde o normální nález,ale raději bych měla jistotu. Lékař napsal : lehká mastopathie oboustranně,zvláště laterárně,poněkud výraznější nález vlevo,ložiskové změny neprokázány. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Řeháková V.
Odpověď: Dobtrý den. Ano máte pravdu, v popisu lékař nezmiňuje žádnou nemoc prsní žlázy. Jste zdravá. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9546
Dobrý den, na obou prsech ve spodní části mám "pomerančovou" kůži, jak jsem četla patří to mezi příznaky rakoviny prsu, nemám žádný jiný problém, měla bych informovat lékaře? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pomerančová kůže je široký pojem. Může být podmíněna mnoha důvody. Jako příznak nádoru prsu se projevuje při postižení uzlin a následnému otoku v oblasti kůže a podkoží.
Pokud se změny kůže objevily v poslední době, tak doporučuji návštěvu gynekologa. Nutno je prsa vidět a prohmatat. Internetem na dálku Váš nález nemohu spolehlivě posoudit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9544
Dobrý den, je možné, aby při vyšetření nadklíčků(uzlin) ultrazvukem paní doktorka nějakou zvětšenou patologickou uzlinu přehlédla? Nenaváděla jsem ji přesně na místa, kde něco cítím (je jic několik, trpím panickými stavy - strach z metastáz v uzlinách a mnohdy si věci i sugeruji), protože jsem si říkala, že oblast je to malá a ona jistě ví, kam koukat. Teď mě ale děsí, že někam nemusela UZ zajet a mohla některou patologická uzlinu přeci jen přehlédnout. Výsledek byl v pořádku - bez lymfodenopatie, UZ prsu rovněž v pořádku.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
při ultrazvukovém vyšetření se sonda různě podle potřeby naklání, takže se zobrazuje nejen místo hned pod sondou, ale i její okolí. V této oblasti, stejně jako např. v podpaží, se uzliny vyskytují zcela přirozene, při podrobném prohmatání je možné je i některé vyhmatat. Podstatný je jejich vzhled při sonografickém vyšetření. A pokud paní doktorka žádné změněné uzliny nenašla, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9542
Dobrý den,
každý rok z důvodu prodělaného zákroku podstupuji vyšetření na mamografu. Ráda bych se Vás zeptala, jaký máte názor na elektrickou impedanční tomografii (ETI), zda je vyšetření spolehlivé a srovnatelné s rentgenem prsu. Prý je daleko šetrnější.
Děkuji za odpověď.Álena
Odpověď: Dobrý den,
elektrickou impedanční tomografii (ETI) nebo taky Elektroimpedanční mamograf MEIK podle našich zkušeností není schopen zjistit zhoubný nádor v počátečním stádiu s vyšší spolehlivostí, není určen pro prevenci rakoviny prsu a mamografii a ultrazvuk v žádném případě nenahradí.
Viz. http://www.mamo.cz/index.php?pg=pro-verejnost--co-je-meik

Mamografie se nemusíte obávat. Množství záření je minimální, mamografické přístroje musí povinně procházet pravidelnými zkouškami a přesným měřením. Navíc byl opakovanými studiemi prokázaná vysoká účinnost a přesnost mamografie zachytit případné nádory v počátečním stádiu. V tomto je mamografie nenahraditelná.
Jako lékaři bychom uvítali jinou vyšetřovací metodu bez použití záření. Opakovaně se zkoušely a zkouší různé nové přístroje, ale jejich přesnost se s mamografií nemůže porovnávat.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9541
Dobrý den.
Při mamografu mi bylo zjištěno-shluk mikrokalcifikace retroleoláarně vpravo. Co to prosím znamená?Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
mikrokalcifikace jsou drobné usazeniny vápníku. Jejich původ je různý. Většinou se jedná o změny prsní tkáně s věkem. V některých případech ale mohou být prvním příznakem nádoru prsu. Proto se při mamografii hledají. Podle jejich vzhledu a uspořádání se rozhodujeme o dalším postupu. Doplňuje se zvětšený snímek prsu, který ukáže přesněji jejich vzhled a pokud podezření trvá, nález se ověřuje vakuovou biopsií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9540
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda lze provést preventivní sonografické vyšetření prsu v době těhotenství (3m). Děkuji za odpověď s pozdravem Markéta M.
Odpověď: Dobrý den,
sonografické vyšetření lze provést kdykoliv v průběhu těhotenství. Jde o bezpečnou metodu. Sonografie se používá rovněž k vyšetřování těhotných žen a plodů již několik desítek let.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9539
dobrý den třetí den cítím jak mě lehce pobolívávají prsa... nekojím už půl roku.. ta bolest nebo spíš tlak je cítit od podpaží k prsům.. nejsem si vědoma nějaké zvýšené námahy.. co by to tak mohlo být.. nic jsem nenahmatala, bradavky jsou lehce citlivější... jinak žádné jiné příznaky... děkuji
Odpověď: Dobrý den,
citlivost, až bolestivost prsou je běžný jev. Jde o reakci prsní tkáně, či okrsku prsní tkáně na hormonální změny. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9538
Dobrý den,asi před 3měsíci jsem si nahmatala bulku v pravém prsu.Byla jsem u gynekologa,ten mě poslal na sono a nakonec jsem byla v mamární poradně,kde mi paní doktorka řekla,že mám fibroadenom je asi 2cm velký.Za necelý měsíc jdu na operaci.Chtěla jsem se zeptat příčiny fibroadenomu a jestli po operaci musím brát nějaké léky?A paní doktorka mi ještě řekla,že po odstranění fibroadenomu bude poslána bulka na rozbor,co mohou zjistit?Předem děkuji za opověd Pavla K.
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenom je benigní, nezhoubné ložisko v prsu. Vzniká při vývoji prsou, přesný důvod vzniku se nezná. pro Vás je nejdůležitější, že se jedná o benigní, nezávažné ložisko, které nijak nesouvisí s rakovinou prsu. V současnosti ani není nutné jeho operační odstranění, dostačující je ověření biopsií, bez operace. Biopsií se získá vzorek, který se vyšetří v laboratoři pod mikroskopem. Zjistí se, zda se opravdu jedná o fibroadenom.
Léky při fibroadenomu není nutné užívat žádné.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9537
Dobrý den,mé dceři bude na jaře 9 let a nahmatala si v levém prsíčku tvrdou bouličku,prso je na pohmat jakoby trochu nateklé.Druhé je v pořádku.Můžou už dceři v tomto věku začít růst prsa,jedno rychleji?Můžou mít takhle malé holčičky rakovinu prsou?Děkuji za odpověď,jsem z toho dost nervózní,máme navštívit lékaře?Strnadová
Odpověď: Dobrý den,
v tomto věku se nádory prsou nevyskytují. Rakoviny prsu se obávat nemusíte.
S největší pravděpodobností se jedná o počínající změny prsou, resp. zatím jednoho prsu. Menstruace se objevuje zhruba okolo 12. roku věku, ale může se objevit již v 8 letech. Ale hormonální změny v organismu začínají již dříve a jedním z jejich příznaků je i zvětšování prsou. V toto chvíli návštěva lékaře není nutná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9536
Dobrý den, mám diagnosu Tu mammae 1.dx.-T4N1M0. Jsem po šesti chemoterapiích,2 měsíc po operaci mastectomie + exenterace a dojíždím na biologickou léčbu Herceptinem. V hystologickém nálezu po operaci nebyly nalezeny žádné maligní nádorové struktury ani mikroskopicky. Chci se zeptat jestli mám souhlasit s ozařováním, když už tam nezbylo nic co by ozářili a jestli se můžu považovat za uzdravenou nedo je možná recidiva. Děkuji za odpověď, Šárka K.
Odpověď: Dobrý den,
předoperační chemoterapií se podařilo nádor se podařilo výrazně zmenšit. I když histologicky nebyly nalezeny žádné nádorové buňky, neznamená, že někde v prsu nějaké nebyly. Ozařování je další, vlastně "preventivní" postup, kdy je snaha případné zlikvidovat i minimální počínající ložiska, která nejsou žádným vyšetřením prokazatelná. Ozařování je běžný postup v onkologické léčbě, rozhodující je přesný histologický charakter nádoru.
Recidiva nádoru možná je, její riziko a pravděpodobnost s délkou od operace postupně klesá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9535
Dobrý den,
nejdříve chci poděkovat za Vaši odpověď. Jsem ve 20 týdnu těhotenství a již cca měsíc mám obě špičky bradavek, u místa, kde normálně vytéká mléko, zbarvené žlutě, jako by z bravadek vytékalo třeba mlezivo, ale žádný výtok jsem nezaznamenala. Předpokládám, že se jedná o vliv těhotetenství, ale nikde jsem se o tomto nedočetla. V minulém těhotenství jsem toto zbarvení nezaznamenala. Děkuji, s pozdravem Radka
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o hormonální změny prsní tkáně v souvislosti s těhotenstvím. Díky hormonálním změnám v souvislosti s těhotenstvím se žláza "probouzí" a může produkovat světlý sekret. Prsní tkáň se rovněž mění s věkem, proto tyto příznaky u předchozího těhotenství nebyly.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9532
Dobrý den, pane doktore, otevřela jsem si stránky s diskusí žen s karcinomem prsu. Zneklidnila mě řada názoru, že kvalitní léčbu poskytují jen velká OC. Léčila jsem se v okr. nem. Byla jsem spokojená, byli hodní a milí, věřila jsem, že mám to nejlepší, co medicína nabízí. Prosím o váš názor, děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,
na Vaši otázku se nedá jednoduše a jednoznačně odpovědět.
Velká onkologická centra s velkým množstvím pacientů mají větší praxi a zkušenost, především se složitějšími případy. Toto funguje v celé medicíně, nejen v onkologii. Ale o nekomplikovaného pacienta se kvalitně postarají i v OC centru okresní nemocnice.
Přístup k základním onkologickým lékům j stejný pro všechna pracoviště. Pouze pro extremně drahou léčbu může být omezení na konkrétní velká centra. Onkologové se ale navzájem znají, pokud by byla taková léčba potřeba, jednotlivá centra si v takovém případě pacienty předávají.
Přístup k odborným informacím je dnes naprosto bezproblémový, díky internetu a otevřeným hranicím se k nám informace o novinkách v medicímě dostávají stejně rychle jako lékařům v nejvyspělejších zemích. Není nijak omezena možnost cestovat a tím se účastnit světových kongresů.
O kvalitě péče nerozhoduje tolik jeho velikost, ale kvalita lékařů a jejich přístup k dalšímu vzdělávání.
Výhodou centra v okresní nemocnici je naopak mnohdy jeho velikost. Není zavaleno množstvím pacientů z celé republiky, personál má na Vás více času, přístup je více osobní. Lékař nebo sestřička má mnohdy čas se s pacientem zdržet déle, promluvit i o jiných věcech než je samotná choroba a její léčba. To vytváří příjemnou pozitivní atmosferu, která je vlastně součástí léčby.

Jak píšete ve svém dotazu, byla jste spokojená s péčí a věříte lékařům, kteří o Vás pečují. A to je to nejdůležitější.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9531
DOBRÝ DEN ŽIJI V CIZINĚ,NAHMATALA JSEM SI V LEVÉM PRSU VE SPODNÍ ČÁSTI BULKU,KTERÁ JE NA OMAK BOLESTIVÁ,JE MI 53LET,JEDEN MĚSÍC JSEM NEDOSTALA VUBEC MĚSÍČKY A TED UŽ MÁM ZASE PRAVIDELNÉ.UŽ JSEM SE OBJEDNALA NA VYŠETŘENÍ V ČESKU,MĚLA BYCH TAM JET OKOLO DUBNA,ALE JELIKOŽ SI NEHRADÍM ZDRAVOTNÍ V ČESKU CHCI SE ZEPTAT ZDA MI MUŽETE ŘÍCT KOLIK STOJÍ VYŠETŘENÍ A ZDA BY ŠLO ASPON NAZNAČIT O CO BY SE MOHLO JEDNAT,DĚKUJI...
Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k věku a nepravidelnosti menstruačního cyklu by se mohlo jednat o hormonální změny prsní tkáně. S věkem dochází ke kolísání jejich hladin a prsní tkáň na tyto změny může reagovat citlivěji. ale samozřejmě nelze vyloučit ani nádor, věkem patříte do rizikové skupiny.

Do dubna bych vyšetření neodkládal, je to dlouhý odstup. Pokud můžete na vyšetření dříve, bude to lepší. Doporučuji tel. kontaktovat některé screeningové centrum, jejich seznam je zde http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa. Pokud jim popíšete své potíže, měli by Vám nabídnout podstatně dřívější termín vyšetření.

Cena vyšetření je zhruba 500-1000Kč za mamografii a 400-800Kč za sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9530
Dobrý den, mám bulku v pravém prsu, na doporučení gynekoložky jsem objednaná na sono až na 16. dubna a zdá se mi že jeto dlouhá doba, když se jedná o nějaký nález. Co dělat??
Odpověď: Dobrý den,
sonografie u žen s hmatným nálezem by se měla provést v podstatně kratším termínu. U nás se snažíme ženu vyšetřit okamžitě či do týdne. A podobně by měla postupovat i ostatní mamodiagnostická pracoviště. V takových případech by se měla snažit vyšetřit ženu max. do 2 týdnů.
Bulka v prsu ještě nemusí znamenat automaticky nádor, ale nechat ženu ve stresu a strachu není správný postup.

Je otázka, zda při objednávání věděli, že máte v prsu něco hmatného. Jestli jste Vy nebo paní doktorka požadovali dřívější termín.
Doporučuji zkusit kontaktovat jiné mamodiagnostické pracoviště podle seznamu akreditovaných center. Nebo se domluvit tam, kde Vás objednali na dřívějším termínu z důvodu hmatného ložiska v prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9527
Dobrý den, navazuji na dotaz 9463.
Je mi 47 let, chodím na kontroly pro nález mikrokalcifikaci t.č. benigní.
Zajímá mě Váš názor, jestli se nemá hned udělat u nálezu mikrokalcifikaci vakuová biopsie nebo je lepší to nechat v klidu?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
k posouzení zda mikrokalcifikace ověřit vakuovou biopsií bych musel vidět mamografické snímky.
Jak jsem psal v předchozím dotazu, mikrokalcikace se v prsou vyskytují i při změnách prsní tkáně s věkem, při tzv. mikrocystických změnách. Mají typický tvar. V takovém případě, pokud si je lékař jistý, není vakuová biopsie potřeba. Biopsie se provádí pří pochybnostech o jejich původu. Většina drobných kalcifikací a mikrokalcifikací které na snímcích vidíme není rakovinného původu, ale jde o změny prsní tkáně související s věkem.

Lékaři v akreditovaných screeningových centrech jsou zkušení a znají doporučované postupy. Při pochybnostech rovněž konzultují sporné nálezy s dalšími odborníky. Pokud chodíte na kontroly do některého se screeningových center, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9526
Dobrý den, je mi 31 roků a před necelými 2 měsíci jsem si našla pod pravým prsem uvnitř prsu větší tvrdou "bulku". Když jsem nosila podprsenku s kosticemi, bolívalo mě to celý den, Teď už ji nenosím, ale "bulka" tam stále je, bolest už necítím. Jen když tam stále sahám Mám docela velká prsa, často trpím bolestmi zad, takže se bojím co by to mohlo být. U lékaře jsem byla o problému jsem mu říkala, ale nic zásadního mi po vyšetření neřekl. Ráda bych měla klid a zažádala si o sono nebo ULTZV. Je toto vyšetření zpoplatněno? Pokud ano kolik si mám připravit? Předem moc děkuji. Lenka
Odpověď: Dobrý den,
Vaše potíže mohou být způsobeny různými důvody.
Podprsenkou s kosticemi se mohl okrsek žlázy tlakem zhmoždit, podráždit a proto je místo citlivé. Nebo se může jednat o okrsek hormonálně změněné prsní tkáně a tlak kostice Vás na něj upozornil.
U mladých žen mnohdy i normální prsní tkáň působí na pohmat dojmem jednotlivých bulek. Ale v naprosté většině případů jde o normální obraz prsní tkáně.
Sonografické vyšetření možné je. Doporučuji toto vyšetření absolvovat v některém z akreditovaných screeningových center, kde pracují zkušení lékaři. Jejich seznam je zde http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa
Vyšetření bez žádanky si žena platí sama, cena se pohybuje v rozmezí 400-800Kč.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9525
Dobrý den vážený pane doktore,

objevila jsem si v levém prsu bulku. Byla jsem na UZ prsů, kde bylo nalezeno toto hypoechogenní neostře ohraničená formace vel. 21x11mm bez kompresibility s vyšší vascularisací v CD zobrazení. Chtějí dále mamografii a punkční verifikaci. Mohl byste mi k tomu něco říci? Co mě teď čeká a jestli z tohoto nálezu lze něco vyvodit. V rodině rakovinu prsu máme u obou babiček, jedna na nemoc zemřela. Mám 2malé děti, které jsem kojila.

Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
zvolený postup je správný. U mladých žen se volí jako první vyšetření sonografie a při sporném nálezu se případně doplňuje mamografie. Punkční verifikace, neboli biopsie, se provádí u ložisek, které nemají typický vzhled a nelze jednoznačně vyloučit ev. nádorový původ. Při biopsii se do ložiska zavede speciální jehla, kterou se získá vzorek tkáně, který se následně podrobně vyšetří pod mikroskopem. Výkon se provádí v lokálním umrtvení, proto je nebolestivý a trvá zhruba 30 minut, včetně přípravy. Pokud bude výsledek biopsie v pořádku, není nutná operace.
Pouze podle popisu z UZ vyšetření se nedá usuzovat na původ ložiska. Mnoho změn prsní tkáně má vzhled podobný nádorům, proto se provádí biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9524
Dobrý deň,pociťujem citlivosť v jednej bradavke a taktiež je mierne zdurená a začervenaná(tento prsník je aj vačší narozdiel od druhého ktorý je v poriadku) pričom druhá bradavka a prsník sú v poriadku.Pri samovyšetreni som si nič nevšimla tak neviem čím by to mohlo byť spôsobené alebo je nutné aby som išla s tým k lekárovi?Ak tak ku gynekologovi?
Odpověď: Dobrý den,
pokud se bradavka zvětšila a zčervenala náhle v posledních dnech a týdnech, tak doporučuji návštěvu Vašeho gynekologa. Ten Vás vyšetří a posoudí změny bradavky a prsu, případně při pochybnostech Vás odešle na ultrazvukové vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9523
Dobrý den pane doktore, byla jsem na ultrazvuku prsou, z výsledku na papíru tomu vúbec nerozumím je tam napsáno že Oboustranně vrstva nepravidelné fertilní žlázy bilat bez dominujícího ložiska na UZ. V případě opakujícího se hemoragického sekretu doporučuji provést i mamografii. Prosím o vysvětlení Fertilní žlázy bilat, hemografického . proč neudělali mamograf rovnou ? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
sonografický nález je v pořádku, nic podezřelého se neobjevilo.
Fertilní žláza je pojem pro stavbu prsní tkáně mladých žen, v tzv. fertilním, neboli reprodukční věk neboli plodný věk.
Bilat neboli bilaterálně neboli oboustranně.
Hemoragický sekret znamená krvavý výtok z prsu, který se u Vás asi objevil.
Krvavý výtok může být podmíněn změnami v duktech, česky mlékovodech, proto se sleduje.
Mamografie u mladých se provádí jen vyjímečně. je to dáno stavbou prsní tkáně s převahou žlázy, která na snímcích udělá "mlhu" a moc toho nevidíme.
Pokud se krvavý výtok objevil pouze jednou, tak je do obvyklý postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9522
Včra můj syn mi ukazal že má zduřelý levý dvořec a při pohmatu je citit menší boule, nebo spíše jako zvětšená žláza. je mu 18 let, co by mohlo byt? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat pouze o zduřenou žlázu. V době dospívání různě kolísají hormonální hladiny a někdy i u mužů může dojít ke zvětšení prsou.
Vzhledem k jednostrannému nálezu a věku bych ale doporučil provedení sonografie. V tomto věku se mohou vyskytnou nádory varlat, které rovněž mohou takové zduření způsobit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9521
Dobrý den, již od vánoc mě bolí levé prso na stejném místě (nebolí pořád, ale např. dopoledne 3 hodiny, k večeru znovu...)Byla jsem na ultrazvuku, doktorka pouze zjistila zduřelou žlázu a dvě drobné cysty na ni navazující. Říkala, že s tím se nic dělat nebude, ale prso mě stále bolí. Doktorka mi ještě naznačila, že někdy se to stává při používání antikoncepce Mireny - tu již ale mám 3. rok. Doporučíte mi něco?
Děkuji
Uršula
Odpověď: Dobrý den,
bolesti a citlivost prsou u žen se objevuje velice často. Má různé podoby, někdy prsa bolí pravidelně s menstruačním cyklem, někdy nepravidelně. Bolí obě prsa či pouze jedno či pouze část prsu. V naprosté většině případů se nejedná o příznak nádoru prsu, ale jde o změny prsní tkáně v souvislosti s věkem a kolísáním hladin pohlavních hormonů. Výskyt drobných cyst je průvodní jev těchto změn prsní žlázy.
Na bolesti prsou bohužel není konkrétní spolehlivý lék, jako např. acylpyrin či paralen na horečku. Zkouší se různé směsi bylinných výtažků s různým, nespolehlivým výsledkem.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9519
Dobrý den letos mi bude 30 let a asi před 3 týdny jsem si našla v pravém prsu malou bulku která se pohybuje. může to být jen cysta? A dá se rozehnat ? Docela se bojím rakovinu měla babička může být dědičné? Obědnala jsem se na sono.
Odpověď: Dobrý den,
pouze podle hmatu se nedá spolehlivě rozlišit, zda jde o nádor. Sonografické vyšetření je ideální řešení.
Pouze obecně můžu říct, že většina hmatných nálezů, které si ženy ve Vašem věku najdou, nejsou nádory. Většinou se jedná o drobný fibroadenom, cystu či okrsek žlázy.
Ohledně dědičnosti. Záleží, kdy se nádor prsu u babičky objevil. Jestli t bylo po 50.roce věku, a v rodině jiné nádory prsu či vaječníků nebyly, tak nemusíte mít obavu. Nepatříte do rizikové skupiny.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9518
DObrý den pane doktore, mám za sebou léčbu, duktální invazivní CA, hormonálně závislý, zasažené 3 uzliny. Mám Zoladex a Tamoxifen. Je nutné odstranění vaječníku? Nemám po léčbě sílu na další operaci. Děkuji za odpověd a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den,
při léčbě hormonálně závislých karcinomů se používá léčba, u které je potřeba odstranění produkce hormonů vaječníky. To je možné třemi způsoby - operačně, ozářením a farmakologicky. O tom, jakou metodu zvolit je nejlépe se poradit s Vašim onkologem. Každá z uvedených metod má své pro a proti.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9517
Dobry den, bola som na mamografickom vysetreni a v zaverecnej sprave sa pise ..." prsniky prevazne involucne, mensie reziduum v HLQ 1.dx s naznakom slabo syteho zatienenia do 13 mm ovalneho....a doporucenie, cielene USG doplnit BI RADS2" ... Prosim o blizssie vysvetlenie vyssie napisanych slov.
Vopred dakujem, Daria
Odpověď: Dobrý den,
vezmu to podle jednotlivých pojmů.
"Involuční prsy" znamená postupná náhrada žlázy a pojiva v prsou tukovou tkání. Je to zcela přirozený vývoj prsní tkáně s věkem.
HLQ znamená horní zevní čtvrtina prsu, část od bradavky k podpaží
l.dx. je označení strany, v tomto případě vpravo
BIRADS2 je klasifikace nálezu a znamená benigní, nezávažný nález, který nemá charakter nádoru.
"reziduum...s náznakem sytého zastření" popisuje stín na snímcích, který může být různého původu, zbytek žlázy, cysticky změněný okrsek zbytku žlázy, drobná uzlina. Nelze samozřejmě ani vyloučit ev. nádor.
Proto lékař doporučuje doplnění USG neboli ultrazvuku, sonografie. Ta tento okrsek zobrazí a podle jeho vzhledu určí jeho původ.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9516
Dobry den chtěla bych se zeptat,jestlí je normální jedno prso větší a druhe menší.Měla jsem vždycky levé prso větší,teď chodím 14 dní s krční pateři na rehabilitace a léve prso mám najednou menší než pravé je to normálni je mi 36 let.Na sono jsem byla před rokem vše OK.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
rozdíl ve velikosti prsou je běžný. většinou je malý, sotva zřetelný. Změna velikosti prsou v souvislosti s rehabilitací bude spíše souviset se změnou držení těla, kdy můžete mít dojem, že se velikost prsou změnila.
Pokud jste si nevšimla žádné změny pohmatem při samovyšetřování prsou, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9515
Je mozne v Ceske republice se nechat vysetrit na rakovinu prsu termografem? Bydlim v Opave, kde je nejblizsi misto, kde by takove vysetreni provedli?
Odpověď: Dobrý den,
ohledně rutinního vyšetřování prsou termografií v ČR nemám žádné informace.
Ve Vašem věku je ideální vyšetření prsou ultrazvukem. Jde o vyšetření bezpečné, bez žádného záření. A jeho přesnost a výtěžnost je vyšší než experimenty s termografií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9514
Dobrý den chci se zeptat, je mi 21 let, a posledních 14 dní pociťuji bolesti v prsou, mám několik dní před menstruací. Bolesti jsou na dotek a nejvíc citlivé jsou bradavky, které jsou pořád zduřele. celkem dost to bolí a je to moc nepříjemné, ke svému gynekologovi jsem zatím nešla. Děkuji za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den,
bolesti a citlivost prsou v souvislosti s menstruačním cyklem jsou běžné. Díky výkyvům hormonálních hladin v organismu dochází ke zvětšení a zduření prsní tkáně, které je bolestivé. Tyto potíže ale nejsou příznakem rakoviny prsou. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9513
Dobrý den, je mi 59 let v dubnu mi bude 60 let, chodim ny gyncentrum, Praha 9, Hloubětín. Chodim kazdy 2 rok na vysetreni prsu, mamograf a ultrazvuk, nebot jsem tam mela jednou velke cysty, dle sona, chodila jsem drive na Prahu 10, ale bydlím od r. 2008 na Praze 9 a mam sok, kdyz mi reklo ,Gyncentrum Hloubetin, ze mam na zari si pripravit 800 kc??? Takze mam dotaz, kde se mohu nejblize Prahy 9 objednat na zari??Bezplatně, jsem v CID, děkuji IC
Odpověď: Dobrý den,
Gyncentrum Hloubětín nepatří mezi akreditovaná screeningová centra a preventivní mamografie placené zdravotními pojišťovnami neprovádějí. Zřejmě proto po Vás požadují zaplacení mamografie. Doporučuji pravidelné kontroly v akreditovaných centrech, v Praze je sedm center.
Asi nejbližší akreditované screeningové centrum pro Vás je ve Fakultní nemocnici Na Bulovce.
Kontaktní informace a seznam dalších center je na této adrese
"http://www.mamo.cz/index.php?pg=mamograficky-screening--centra--mapa"
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9511
Dobrý den, je mi 29 let a již 3 rokem jezdím do mamocentra. Paní doktorka objevila nějakou radiální jizvu s jemným stínováním.Dělala mi i jeden mamogr. snímek. Nyní jsem byla po půl roce opět na sono a pan doktor mi napsal-v porovnání s posledními vyš. je obraz hypoechogenního okrsku vlevo v HKK s jemným zastínováním bez změny, uzliny nezvětšené. Kontrola za 6 měsíců potřebná, při progresi bude nutná i biopsie. Mám se něčeho obávat?(jsem 5 let po porodu)
Odpověď: Dobrý den,
radiální jizva je okrsek se změněnou stavbou prsní tkáně. Jde o změny, které nejsou nádor, ale je zde vyšší riziko jeho vzniku v takto změnění tkáni.
Proto ty častější kontroly na ultrazvuku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9510
Prosím o radu.R.2005,2006-operován p.prs.Provedena vyš.sono,mamog,mag,rez.,biopsie-nevyloučila malignitu.Histol.po op.negat.:fibr.cyst.mastopatie,apokr.metaplazie,hyperplazie strom.,lob.hyperplazie,náznak atyp.lob.hyperplazie.23.1.na sonu objevena vpravo uzlinka, místo po op. bez změny.Operace prý do 3 měs. Myslíte,že je nutná?Podstoupila jsem už 2 negat!MOC DĚKUJI,I.
Odpověď: Dobrý den,
trochu Vás opravím, že operace byla zbytečná. Histologický nález z operace sice neprokázal žádný nádor, ale popisuje změny, které jsou rizikové pro vznik nádoru kdykoliv v budoucnosti. Tyto změny sice nejsou příliš časté, ale pokud na ně narazíme, ženy pravidelně sledujeme a kontrolujeme.
Jsou to změny, které při vyšetření mamografem, ultrazvukem i mag. rezonancí ukazují neurčitý obraz se změnou struktury a stavby prsní tkáně.
Jestli je v tuto chvíli nutná operace? Pokud je objevená uzlina normálního vzhledu, tak operace není nutná. Ale možná v sono obraze vypadala uzlina změněná, proto ji chce lékař ověřit operačně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9509
dobrý den už 6 let chodím do mamologické poradny našla jsem si tehdy bulku v levém prsu chodím jen na ultrazvuk před týdnem jsem byla opět na kontrole opět jdu na ultrazvuk ale to prso mě pěkně bolí pani doktorka my jen zdělila že se nedivý že prý tam mám bolestivý uzel s počínajícimi dyspulaztickými změnami nevím co to znamená jen my zdělila že po ultrazvuku se domluvíme dál a že na mamograf jsem ještě mladá jemi 36 let mám z toho divný pocit a ztrach
Odpověď: Dobrý den,
u žen ve Vašem věku je sonografie, neboli ultrazvuk vhodná vyšetřovací metoda. Vzhledem k převaze žlázy v prsou u mladých žen mamografie neposkytne úplně přehledný obraz. Doplňuje se jen u vybraných případů.
Neznám nález z ultrazvukového vyšetření, zda objevili nějaké ložisko, či jde pouze o "preventivní" vyšetření.
Dysplastický uzel je obecné pojmenování okrsku žlázy, který je tužší a bolestivý, mnohdy bez změny obrazu při ultrazvukového vyšetření. Jde o změny v mikroskopické struktuře prsní tkáně, která citlivěji reaguje na kolísání hladin hormonů v organismu. To se projevuje bolestivým uzlem.
V tuto chvíli bych počkal na výsledek kontrolního ultrazvuku, pokud neodhalí žádná ložiska, nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9508
Dobrý den, jsem 16 týden těhotenství, po vnějších stranách prsou mám jakoby ´zduřelé tvrdé hrbolky´směrem k podpaží. Prsa jsou na dotek bolavá celá i bradavky. Doufám, že se nejedná o nic závažného, pouze o hormonální změny v těhotenství. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
jsou to změny prsní tkáně v souvislosti s těhotenstvím. Díky hormonální stimulaci se prsní tkáň zvětšuje, připravuje se na kojení. Citlivost a zvětšení prsou v těhotenství je naprosto normální. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9507
Dobrý den. Už od roku 2009 mě trápí bolest v levé axile. Na pohmat tam mám útvar.V listopadu jsem byla na sonu.Nález:Výrazné zmnožení měkkotkáňových struktur v levé axile.Uzliny nezvětšené.Jinak bez patologického nálezu.Prý se to má jen jednou za rok kontrolovat.Do ruky mě bere slabost a brnění. Bolí mě od toho celé rameno.Pracuji ve fabrice a mám namáhanou hodně krční páteř.Může to být nádor?Mám zajít k praktickému lékaři? Žádná biopsie nebyla provedena.Byla jsem s tím na chirurgii a lékař mi to prohmatal,a řekl,že to nic není.Může mi dát doporučení na odstranění?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat pouze o zmnožení tukové tkáně v podpaží, případně lipom. Čili nic závažného. jelikož sonografie nic nenašla, není důvod k biopsii.
Podle popisu Vašich potíží bych viděl jejich zdroj v krční páteři. Slabost a brnění je příznak drášdění nervových kořenů, které vycházejí z páteře. Doporučuji neurologické vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9505
Dobrý den, navazuji na dotaz č. 9463, maminka byl diagnostikován karcinom prsu o velikosti 4 cm v červnu 2007, v červenci 2006 bylo mamografické vyšetření výborné (chodila každý rok) a další kontrola měla být až za 2 roky. Nádor byl umístěn v horní části pravého prsu pod klíční kostí, nikdy nebylo provedeno ultrazvukové vyšetření, jen mamograf, nedal se nádor odhalit dříve? Mamografické vyšetření je prezentováno jako preventivní, ale v tomto případě neodhalilo ani sebemenší změnu. Maminka v září 2011 zemřela (61 let), následná léčba nebyla úspěšná. Děkuji za odpověď Z.
Odpověď: Dobrý den,
upřimnou soustrast ke ztrátě maminky. Je to nepříjemná zkušenost.
Zda šlo nádor odhalit dříve? Stejně jako v předchozí odpovědi, možná ano, možná ne.

Podle jeho umístění pod klíční kostí, rostl vlastně na okraji prsu. Takto uložený nádor se obtížně zobrazuje při mamografickém vyšetření a na snímcích nemusí být zachycen. Pokud mamografické snímky neukazují podezření na nádor, pacientka si v prsu nic nehmatá, sonografie není potřeba.

Jako součást prevence rakoviny prsu se doporučuje pravidelné samovyšetřování prsou. Okraje prsou mohou uniknout zobrazení mamografem, ale jsou dobře přístupné samovyšetření.
Při jeho velikosti 4 cm si myslím, že nádor mohl být hmatný již v červenci 2006.

Druhou možností je, že se jednalo o rychle rostoucí nádor, který do této velikosti vyrostl od posledního vyšetření. Jsou typy nádorů s takto rychlým růstem. Jsou vyjímečné, ale občas se s nimi setkáváme.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9504
Dobrý den, mohu se zeptat, co znamená výsledek sonmografie BIRADS 2 Cystická masthopatie?? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
BIRADS2 znamená benigní, čili nezávažný nález, který není potřeba kontrolovat v nějakém kratším intervalu. Cystická mastopatie znamená, že lékař při vyšetření našel v prsou cysty, což je běžný nález. U většiny žen které vyšetřuji nějaké cysty najdu, většinou drobné, do 1 cm. Cysta je rozšířený vývod žlázy vyplněný tekutinou, sekretem žlázy. Cysty nijak nesouvisí s nádory prsou. Můžete být klidná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9503
Dobrý den,byla jsm před měs. na USG prsů a byly mi nalezeny cysty do vel. 10mm, pohmatem cítím v HZK takovou bouličku nebo žlázu, mám strach, zda to není zhoubný nádor. Je to v tom místě kde mám nejspíše cysty.Myslíte, že opakování USG po měsíci není nutné? Na kontrolu mám přijít za rok. Jsem z toho nešťastná, pan doktor v prsní poradně mi řekl,že v HZK je hmatná elast.rezistence,tedy ta cysta. Myslíte, že se nemohl splést a já šílím zbytečně? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
pokud si něco hmatáte v místě, kde při sono vyšetření lékař viděl cysty, tak to jsou právě tyto cysty. Určitě nemusíte mít obavu. Opakování sono vyšetření po jednom měsíci neukáže nic nového.
Provádějte pravidelně samovyšetřování prsou a pouze pokud by boulička zřetelně zvětšila, tak jděte na kontrolu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9502
Dobrý den pane doktore, od května 2011 se léčím pro CA prsu, 8 chemo a 33 ozařovéní, poslední bylo 16.1. Mohu v květnu k moři?Cítím se dobře jen doléčuji kuži po ozařování. Děkuji za odpověd a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý den,
v takovém odstupu od ozařování by neměl být problém.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9501
Dobrý den, mám dotaz - pokud jsou bolesti a zduření prsou dlouhodobé (cca 6 let) opakované, vyšetření nic neprokázalo, výtoky až tmavě zelené jak dál postupovat. Pokud se jedná o horm.záležitost lze odběry provést u místního lékaře a léčba je podávání hormonů? Jak lze prokázat ev. souvislost s páteří, chodím na rehabilitace, pokud jsou spec.cvičení, kde je možné je nastupovat.Děkuji P.
Odpověď: Dobrý den,
bolesti prsou a jejich zduření, většinou v závislosti na menstruačním cyklu jsou u žen velice časté. Nelze ale určit přesně jednoznačného původce a cíleně léčit. Jde o celou škálu změn, mnohdy i vrozená rodinná predispozice.
Vážnější hormonální poruchy může odhalit speciální vyšetření krve ke zjištění hladin jednotlivých hormonů. Při nálezu VĚTŠÍCH odchylek se volí cílená léčba dle laboratorního nálezu.
Mamografie a sonografie tyto změny neodhalí, nevidí je, úkolem těchto vyšetření je odhalit nádory.
Doporučuji vyšetření výtoku z prsou laboratorně.
Souvislost bolestí prsou s páteří se prokáže tím, že rehabilitací, pravidelným a dlouhodobým a správným cvičením tyto bolesti ustoupí. nejedná se o speciální cviky při bolestech prsou, ale obecně cvičení k posílení zádového svalstva a správného držení těla.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9500
dobry den chci se zeptat jakou mam šanci na uzdravení ,moje dg ca mammae 1. sin ,CCB dukt , ca G2., negat. hormon receptory., klin prsy sym. prohmatné ., ve VHKI prsu je resistence asi 20-25mm volně pohybliva -bey fixace ke spodiněbez fixace na kuži., v axile reakt uzlina.UZ vlevo blíže HVK hypoedchogenní kulaté minim. neostré ložisko ,axily kuže bpn Ré:BI RADS.3 susp. benegidní změny vlevo
Odpověď: Dobrý den,
otázka "uzdravení" je velmi složitá a nedá se na ni jednoduše odpovědět.
Léčba nádorů prsu je stále dokonalejší a dosahuje velmi dobrých výsledků.
Záleží na mnoha faktorech, např. velikost nádoru zjištěná operačně, zda jsou či nejsou postižené uzliny.
Dalším faktorem je, jak nádorové buňky zareagují na onkologickou léčbu, jak zareaguje vaše tělo na onkologickou léčbu.
Pozitivní informace pro Vás - nádor je malý, vůči okolí volně pohyblivý, čili nejspíše bez infiltrace okolních struktur, podle UZ vyšetření nejsou patrné postižené uzliny v podpaží. Toto jsou dobré zprávy, kterých by jste se měla držet a snažit se myslet pozitivně.
Držím palce při léčbě.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9499
Dobrý den, matka v 55letech byla léčena na nádor prsu (operativně odstraněn + chemoterapie). Na kontrole jí onkoložka řekla, že dle rozborů krve máme v rodině o 24-27% zvýšený výskyt nádorů. Na preventivní sono kontroly prsu jsem chodila 1x ročně až do otěhotnění. Dle názoru onkoložky bych měla chodit na kontrolu 2xročně (sono i mamograf) a to i v případě že kojím či jsem těhotná (v současné době ještě částečně kojím a jsem ve 12tt). Gynekoložka mi říkala, že tyto kontroly mají smysl až po ukončení kojení. Děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
nevím co onkoložka z rozboru krve zjistila. Pro určení zvýšeného rizika se prování specializované genetické vyšetření v odborných laboratořích.
Rovněž mi zcela uniká smysl mamografie v průběhu těhotenství a kojení. Asi jste onkoložku špatně pochopila. Pokud ale opravdu doporučuje mamografie v těhotenství a při kojení, najděte si jiného lékaře.
Gynekoložka má pravdu, mamografické kontroly mají smysl až po ukončení kojení.
Doporučuji pravidelné samovyšetřování a 1x ročně sonografii prsou. Těhotenství a kojení není překážkou sonografii prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9497
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli se platí za sono vyšetření prsů s diagnozou N601.Chodím na vyšetření jednou ročně díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
pokud máte žádanku k sono vyšetření od svého gynekologa či praktického lékaře, tak se za sono vyšetření neplatí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9495
Dobrý den, nad pravým prsem jakoby na žebru jsem si nahmatala drobnou bouličku (uzlinku), mírně bolestivou na dotek (klouže pod prsty). Gynekolog mě vyšetřil pohmatem a sdělil, že to může být nateklá mléčná žláza. Lze takto vyloučit něco závažného, případně mám trvat na UZ? U doktora jsem byla počátkem prosince s tím, že mi sdělil, že pokud budou obtíže přetrvávat, mám se dostavit za 3 měsíce. Beru HA a uprostřed cyklu mám problémy s bolestivostí prsou, může tvorba těchto útvarů souviset i s hormony?
Odpověď: Dobrý den,
užívání kombinované HA ovlivňuje hladiny hormonů v těle a může souviset s citlivostí prsou. Ale citlivost, až bolesti prsou se objevují rovněž u žen, které žádnou HA neužívají. Prsní tkáň reaguje na změny hormonálních hladin v průběhu cyklu a to se může projevovat citlivostí prsou.
Hmatná boulička může být okrsek žlázy při jejím okraji, případně drobný fibroadenom nebo uzlina. Samozřejmě pouze hmatem se nedá spolehlivě určit o co se jedná, ale lékař s určitou zkušeností může rozeznat příznaky ev. nádoru. Proto se doplnění sonografie v takových případech doporučuje. Při kontrole se na doplnění sonografie svého lékaře zeptejte.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9493
Dobrý den, je ultrazvuk prsu méně spolehlivý/přehledný, když je dělán v době, kdy menstruuji (druhý den menstruace)? Pokud ano, o kolik procent je spolehlivost UZ nižší nebo je to pouze zanedbatelný rozdíl? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
spolehlivost ultrazvukového vyšetření není ovlivněna fází menstruačního cyklu.
Přesnost může ovlivnit výraznější bolestivost prsou, která neumožní větší zmáčknutí a zobrazení hlubokých partií u větších prsou.
Pokud nemáte výrazně citlivá a bolestivá prsa v době menstruace, můžete absolvovat ultrazvukové vyšetření kdykoliv v průběhu cyklu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9492
Dobry den.Mam natekla prsa,bolesti bradavek,a prijde mi,ze se mi zmenila barva bradavek.Jsem muz,je mi 53.Dekuji predem.
Odpověď: Dobrý den,
bude se jednat o tzv. gynekomastii, zvětšení prsou u mužů. Objevuje se s věkem, jak klesají hladiny mužských pohlavních hormonů, při poruchách funkce jater a při nadváze. Projevuje se zvětšením prsou a citlivostí bradavek.
O nádor se s největší pravděpodobností nejedná, ty nejsou u mužů časté, a oboustranný výskyt nádoru prsu u muže velmi vzácný.
Doporučuji provedení sonografického vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9491
Dobre ranko pan doktor, chcem sa spytat na Dotaz č. 9487, ked sa jedná o okrsek změněné prsní žlázy, operuje sa to?moze z toho vzniknut rakovina?mam strasny srach.dakujem
Odpověď: Dobrý den,
prsní tkáň je složena z různých tkání, především žláza, pojivo, dukty, tuk. Poměr těchto jednotlivých tkání se liší.
Adenoza je okrsek prsní tkáně ve kterém je zvětšená samotná tkáň žlázy. Nejedná se o nádor ani o přednádorový stav. Někdy ale velice podobně může vypadat i nádorové ložisko. To se sono vyšetřením nedá spolehlivě rozlišit, proto takové ložisko ověříme biopsií - do ložiska se píchne speciální jehlou a získaný vzorek se vyšetří pod mikroskopem na histologii. Správně provedená biopsie poskytne spolehlivý výsledek.
Operace u prosté adenozy není potřeba. Operuje se pouze pokud histologický nález najde změny, které by znamenaly riziko vzniku nádoru někdy v budoucnosti. Nebo pokud je ložisko výrazně bolestivé a ženu obtěžuje.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9490
dobry den, je mi 23 let, pred 8mi mesici sem si nahmatala jakoby kulicku v prsu o velikosti tak 3-4 cm, sice je pohybliva a hladka na povrch ale prijde mi moc tvrda. jiz drive sem sem psala a bylo mi doporuceno, vse sledovat, prijde mi ze se to nezvetsuje ale obcas meni velikost v zavisloti na menstruaci, mam dosti velka prsa, sem v zahranici a tak je pro me komplikovane jit na vysetreni prosim napiste, jak bych poznala ze jded o nador? pokud jde o nador tak ten se zvetsuje? dekuji moc za odpoved
Odpověď: Dobrý den,
hmatem se nedá spolehlivě odlišit rakovina od jiných ložisek v prsou. Ani zkušený lékař se neobejde bez dalších vyšetření, ve Vašem věku sonografie, neboli ultrazvuk. Ten bych doporučil i ve Vašem případě.
Obecně lze říct, že ložisko v prsu, které má hladký povrch, je volně pohyblivé, jakoby "klouzalo" pod prsty, je s velkou pravděpodobností cysta či fibroadenom, nikoliv rakovinný nádor. Rovněž kolísání velikosti v závislosti na cyklu je spíše známkou benigního ložiska. Pokud by se jednalo o maligní ložisko, neboli rakovinu, jeho velikost by se postupně zvětšovala.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9489
Dobry den chtela jsem se zeptat uz asi tak 4tydny me boli na pohmat obe prsa u lekare sem nebyla protoze mam za to ze to je nepravidelnou menstruaci jiz uz 9mesicu nemohu brat antikoncepci. tak jestli to neni tim nebo jestli se mam obavat neceho horsiho dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
pokud uvádíte nepravidelnou menstruaci, tak bolest prsou je s největší pravděpodobností spojena s hormonální nerovnováhou v organismu, mohla se na ni podílet i antikoncepce. Prsní tkáň reaguje velice citlivě na změny hormonálních hladin v organismu a toto se může projevovat citlivostí a bolestí prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9487
Dobry den, prosim Vas, chcela by som sa spytat na vysledok z mojho sona prs. : Palpacne: prsniky zlaznate, bez evidentneho tumoru. Lahka hrbolatost zlazy v HLQ dx. Axila bez hmatnych uzlin. Sekret engat. Sonograficky: potvrdzujem lozisko v HLQ dx, charakteru adenozy - zmnozenie zlazovej komponenty v lozisku 9,7 x 19, x 23,3 mm bez retroloziskoveho tiena, lozisko je pri baze zlazy v hlbke 11.4mm. CFI : a PD lozisko je bez ciev. Zaver: BIRADAS 34 v.s. lozisko adenozy
Prosim vas co mi vlastne je?nieje to rakovina?
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu sonografie je jedná o okrsek změněné prsní žlázy, nikoliv o nádor. Pokud takový nález vidíme v místě, kde si žena něco vyhmatala, tak většinou nález pro jistotu ověřujeme biopsií.
V popisu použité zkratky - CFI a PD jsou zkratky pro sonografické zobrazení cév a BIRADS je klasifikace nálezu v prsu, ale může být 3 nebo 4.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 9485
Dobrý den, před 3měs. jsem byla na SONO v PPKlinice v Kladně, závěr zněl- BIRADS 2 Cystická masthopatie, KO za rok,je možné, že tyto shlukovité cysty v prsu hmatám? Byla jsem opět v mamo poradně a p. doktor říkal, že v popisovaném místě je hmatná elast.rezictence.A KO za rok je postačující, že se nejedná o nic závažného.Mám tomuto vyjádření důvěřovat? Jinak mám dlouhodobý problém - zelenožlutá sekrece po kompresi z bradavky.Jsem objednána na endokrinologii. Nemusím se obávat nějaké vážne choroby? Kojila jsem dohromady 7let a více z toho pravého prsu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
cysty v prsou jsou naprosto běžný nález, který nic neznamená. Toho se nemusíte obávat. Kontrola za rok je běžný postup. cysty samozřejmě můžou být i hmatné.
Sekrece z prsou po zmáčknutí není nic závažného. Jedná se o projev hormonálních změn v prsní tkáni.
Pozornost a další vyšetřování je potřeba pouze v případě krvavé a samovolné sekrece, bez mačkání.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky