MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
primářka akreditovaného screeningového centra BREAST UNIT PRAGUE,
Mamma centrum Háje,
předseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Výboru Radiologické společnosti ČLS JEP

Na dotazy dále odpovídají:
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237


Dotaz č. 10840
Dobrý deň!
Chcela by som sa spýtať ako sa prejavuje zápalový karcinóm prsníka? Mám 25 rokov a občas sa mi stane, že mi vytvorí červený fľak na prsníku, ktorý veľmi svrbí. Po osprchovaní sám zmizne. Čím to môže byť? Ďakujem D.H.
Odpověď: Zánětlivý zhoubný nádor prsu je svým výskytem typický pro ženy středního věku. Svědivý flíček na kůži prsu u ženy vašeho věku přičítám spíše kožnímu problému, nejpravděpodobněji půjde o reakci na nějaký typ jídla.Zkuste vypozorovat, zda je nějaká souvislost s tím, co jíte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10839
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení nálezu z mamografie a zda se mám něčeho obávat. 2-BIRADS benigní,klasifikace Tabar Involuční žlaza II. Popis:na snímku symetrické mammy s intakt.kůži i podkožím, oboustranně pokroč.tuková involuce, vlevo v ZHK oval.ohranič.lese 5x4mm -muze být vmezeřena LU,shluky mikrokalcifikaci O , nesuspekt,LU jsou v před.axil řase bilant. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Jde o zcela normální nález, kdy se do vnitřní struktury levého prsu zobazuje přítomná uzlinka. Tyto prsní uzlinky jsou zcela běžné. Lékař musí popsat vše, co vidí. Hodnocení BIRADs2 právě říká: Ve zdravém prsu je přítomen nerizikový nezhoubný útvar.......lékař to vyjádřil popisem nesuspektní LU
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10838
Dobrý den, je mi 33 let a vím, že v tomto případě budu jako samoplátkyně. Chci se zeptat. Jestli ultrazvukové vyšetření má stejnou možnost zjistit případný problém, nebo jestli přesnější je mamograf. Bohužel si nejsem jistá, jaký je v těchto dvou vyšetřeních rozdíl. Děkuji za odpověď. Lída T.
Odpověď: Ve Vašem věku je obvykle vyšetření prsů ultrazvukem (sonografie) dostačující. Mamografie se doplňuje pouze tehdy, kdy je nález v ultrazvuku nejasný. Je velmi těžké popisovat zde rozdíly mezi metodou mamografie a ultrazvuku, vezměte jako fakt, že mamografie má větší význam u žen okolo 40, u mladších obvykle stačí sono (ultrazvuk). Obě metody se provádějí dohromady u mladých žen tehdy, ,kdy se žena rozhodne pro zvětšení prsu implantátem. Zdúrazňuji jen, nechejte se vyšetřit v akreditovaném centru - adresy jsou na tomto webu : www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10837
Dobrý den,kamarádka 48let-absolvovala mamograf,následovala punkční biopsie a poté resectio sec.mammae I.dx.+SLNB.V biopsii bylo zajištěno ložisko invaz. duktál. carcinomu grade 2.Reziduum invaz.karc. v následném resekátu nebylo zastiženo.Sent. uzlina negat.Plán lékařů je ovarektomie+tamoxifen+ozařování.
Jí byla podána informace zjednodušeně tak, že měla karcinom velikosti zrnka, který se podařil odstranit již punkcí a pak se již nic nenašlo, takže momentálně je zdravá.
Předpokládám, že tento postup je standardní, ale myslíte, že je opravdu nutný??Děkuji moc a moc za odpověď.Jana
Odpověď: Kamarádka měla opravdu veliké štěstí, že jí byl nalezen malinký zhoubný nádor. Pokud měl nádor vysoké hormonální receptory, jistě je vhodná léčba Tamoxifenem, za ozáření bych se také přimlouvala - zejména vzhledem k tomu, že je Baše kamarádka mladá. Lůžko původního nádoru je třeba ozářením zajistit. Jediný diskutabilní moment je zde odtranění vaječníků - ovarectomie. Mně osobně se zdá až zbytečná. Vaše kamarádka by měla požadovat vysvětlení, proč je ovarectomie plánována, může jí odmítnout.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10836
Prosím o vysvětlení MR s výsledkem: Nativně na STIR sekvenci na rozhranní HQ je patrná oválná hyperintenzní léze vel. do 8mm. Na postkontrastních sekvencích se výrazně časně sytí vel. 9x6mm, konstruovaná křivka změny intenzity signálu v čase má relativně strmý charakter, na konci iniciál. fáze dosahuje v průměru 220% signálu, postiniciálně dál narůstá. Jinak bilat. bez jiných ložiskových změn. V části zachycených změn bez lymfadenopatie. Prosila bych vysvětnení nálezu po podání kontrastní látky.
Odpověď: Bez ostatních souvislostí a hlavně bez možnosti vidět ultrazvukový obraz, se výsledek magnetické rezonance hodnotí velmi špatně. Informce z těchto metod se doplňují. Pokud jde o Vaše vlastní vyšetření, jsem přesvědčená, že jste v pořádku. U mladých žen jako jste Vy, bývají MR obrazy různé - zejména po podání kontrastní látky.Velmi pravděpodobně jde v tomto případě o fibroadenom.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10835
Dobrý den,
v prsu jsem si před cca 6 lety našla bulku. Byla jsem s tím na vyšetření a bylo mi řečeno, že se jedná o tukovou bulku (cca 2cm). Ovšem v poslední době cítím občas v tomto prsu bolest. Myslíte, že by bylo lepší zajít znovu na vyšetření? Děkuji za odpověď
Odpověď: Bolestivost není závažným příznakem. Pokud máte v prsu fibroadenom , což je tukově-vazivový útvar, může se k němu bolestivost vázat. Bolest je obvykle spojená s hormonálními změnami. Zkuste užívat Mastodynon, jde o kapky, které při dlouhodobém užívání (2-3měsíce) dokážou hormonální změny v prsu zklidnit. Lék se prodává volně v lékárně, nejsou v něm hormony, je to extrakt z Drnku lékařského, báječné bylinky pro ženy. Kontrolní ultrazvuk (sonografie) je samozřejmě vhodná, hlavně pro Váš klid.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10834
dobrý den, co prosim znamena juvenilni zlaza bez sonografickych znamek malignity a dilatovanny duktus? Dekuji
Odpověď: Juvenilní znamená:mladá žláza, která dosu nepodstoupila změny spojené s těhotenstvím a kojením. Malignita je zhoubnost, nejsou tedy známky zhoubného ložiska. Dilatovaný duktus znamená rozšířený mlékovod - to je zcela nevýznamný údaj, ať už je mlékovod rozšířený nebo ne. Jste úplně zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10833
dobry den mam v deloze tri myomy jeden ma rozmery 8 krat 9 cm rozhodla jsem se pro hormonalni lecbu a pak se uvidi mam problemy s menstruaci je nepravidelna a ted jsem ji mela dostat 16.teho zari a jeste neprisla porad mi boli bricho a bederni pater, muzete mi poradi co delat jestli mam pockat nebo si zajit k lekari pro injekci abych menstruaci dostala dekuji za odpoved Juzkova Lenka
Odpověď: Je mi moc líto, ale v této poradně nedáváme rady ohledně gynekologických obtíží, protože nejsme v tomto oboru specializováni. Předpokládám, že už Vám menstruace nastala, pokud ne, budete muset navštívit gynekologa.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10832
Dobrý den,
prosím Vás o vysvětlení závěru mamografického vyšetření, násleně ultrazvuku:
MG: vlevo bez známek malignity, typ Tabár I
Vpravo v HZK nápadnější hůře přehledný asym. okrsek v.s. žlaznaté struktury (při min. vyš. jinak zachyceno)
Závěr: BI-RADS 0 - ad sono vpravo HZK

UZ vpravo:
Vpravo u č 9 - 10 je 50mm od okraje dvorce 9 mm pod kůži hypoechogenní lož. lehce nehomogenní 10 x 8 x 6 mm bez prokrvení.
Axilla s bng LU.
Závěr: BI-RADS 4a - nejasné lož. vpravo v HZK až RZK - ad CCB 9.10.2012.

prosím o odpověď na e-mail.
Děkuji, s pozdravem Nováková Daniela
Odpověď: Lékař se rozhodl, že u Vás má být provedena core biopsie - odběr vzorku z místa, kde se mu zdá struktura žlázy podezřelá.V tuto chvíli jiná varanta neexistuje. Je třeba ověřit, co se ve Vašem pravém prsu děje. Může jít jen o nevýznamný nález, může jít ale i o malé ložisko nádoru. Popsaná velikost je velmi příznivá, pokud by se snad jednalo o tuto horší variantu, jde o velmi dobře léčitelné stadium. Jsem velmi překvapená, že core biopsie je plánována až na 9.10. 2012. Podívejte se na tyto stránky www.mamo.cz, zda je pracoviště, které jste navštívila, na seznamu akreditovaných center. Centra totiž mají podmínku provést biopsii do týdne. Čekání do 9.10. je tedy neopodstatněné, máte právo vědět dříve, zda se ve Vašem pravém prsu něje něco závažnějšího nebo naopak. Po biopsii budete ještě alespoň týden čekat na výsledek hodnocení vzorku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10831
Dobrý den, po operaci prsu (rakovinový nádor) mi lékař aplikoval Zoladex. Lék jsem užívala 15 měsíců, dnes mi lékař řekl, že lék již pojišťovna nehradí, jedna injekce stojí 4.000,- a pokud se mi dostaví menzes, bude nutno odebrat vaječníky. Prosím o radu, zda existuje nějaká náhrada tohoto léku. Děkuji
Odpověď: Zoladex je lék, který úplně tlumí funkci vaječníků. Nevím, proč Vám nebyl aplikován jiný antiestrogen v tabletové podobě. Nedá se nic dělat, budete muset tento problém znovu probrat s Vaším lékařem. Jelikož nejsem onkolog, musím říci, že mě informace o tom, že Zoladex není hrazen, velmi překvapila. Jistě musí existovat nějaká náhrada.Je možno obrátit se na revizního lékaře Vaší pojišťovny, ať Vám sdělí, proč pojišťovna lék nehradí a co máte dělat, pokud si nechcete nechat odstranit vaječníky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10830
Moja dcérka je po operácii CA prsníka, prsníke jej zobrali, teraz si nahmatala tuhú hrčku v druhom prsníku. Skončila chemoterapie, teraz chodí na ožarovanie. prosím, čo to môže byť? Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Je velmi těžké odpovědět na tuto tázku. Předpokládám, že věk, který jste uvedla (30 let), je věk Vaší dcery. Opravdu nejsem schopná říci takto na dálku, zda si Vaše léčená dcera vyhmatala jen cystu nebo jde o závažný nález. Předpokládám, že měla před operací nemocného prsu vyšetřenýi druhý - zdravý prs. Prosím, ať neotálí a svěří se s tímto nálezem svým ošetřujícím lékařům. Je zapotřebí provést alespoň ultrazvukové vyšetření. Vaše situace je opravdu nelehká, také mám dospělou dceru a všechny její problémy nesu mnohem hůře, než vlastní problémy. Neodkládejte vyšetření, věřím, že bude vše v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10829
Dobrý den, prosím pěkně o radu. Chodím na ultrazvukové vyšetření prsou, protože se mi našla cysta. Nevíte prosím, který den cyklu je nejlepší se objednat? A do jaké velikosti by se měla nechat být, nebo kdy uvažovat o odstranění, a co je s tím spojené? Moc Vám děkuji za odpověď. JV
Odpověď: Nejlepší doba pro vyšetření je od prvního dne menstruace do desátého dne cyklu. Tehdy jsou prsy nejlépe přehledné. V době dnešní moderní medicíny se cysty v prsu NEOPERUJÍ. Jde o hormonální proměnlivý stav žlázy. Některé ženy mají k cystám větší sklon, jiné menší. Pokud je cysta opravdu veliká - asi okolo 30mm a BOLESTIVÁ, je možné ji za kontroly ultrazvuku odsát. Výkon je jednoduchý a nebolestivý, pokudho provede zkušený lékař. Já osobně ženám tak mladým jako jste Vy neprovádím ani tyto šetrné výkony, protože se domnívám, že je lepší řešit tento miniproblém ppomocí léku, který se jmenuje MASTODYNON. Jde o nehormonálnéí léčbu, extrakt z Drnku lékařského. Kupuje se volně, užívá se formou nejméně tříměsíčních kůr. Ověřte si, zda pracoviště, které navštěvujete, je uvedeno v síti akreditovaných center. Adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10828
Dobry den ,je zcela bezne pouziti sonografickeho vysetreni prsu, nebo jde o doplnkovou metodu, ktera se pouziva jen pro vysetreni netradicniho nalezu?
Odpověď: Asi v 15% se využívá dovyšetření pomocí ultrazvuku (sonografie)jako součást běžného diagnostického postupu. Je to tehdy, kdy je mamografie hůře přehledná. Utrazvukové vyšetření však nemůže mamografii nahradit. Každá metoda dá u některých typů prsů část informací, dohromady se sestaví 100%.Doplńujícího ultrazvuku se není nutno obávat, nesignalizuje problém.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10827
Dobrý den, prosím Vás, závěr zprávy z mammografu zní: Oboustranně je lehce zvýšená opacita bez ložiskových stínů. Myslím si, že je to v pořádku. Můžete mi to vysvětlit?
Moc Vám děkuji a přeji krásný den! Věra
Odpověď: Zdá se, že Vaše prsy jsou v pořádku, ale podle způsobu popisu bych soudila, že jste nebyla vyšetřena v akreditovaném screeningovém centru. Chybí mi vyjádření Tabár a BIRADs. Podívejte se na tento web www.mamo.cz, zda je pracoviště, která Vás vyšetřovalo, mezi těmi, které jsou schválené ministrerstvem zdravotnictví. Jedině v takovém centru totiž máte jistotu odborného vyhodnocení mamografického obrazu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10826
Po preventivnej gyn.kontrole nasledoval pikladam:USG prsnikov a axil:Prsniky primeranej echogenity,pravidelnej echotextury,vlavo bez evid.loziskovych zmien,vpravo na rozhrani MQQ cca 7cm od mamily nad hrudnou stenou menej pravidelna area zlazy zmiesanej echogenity na ploche do 13mm,bez evidentneho tumorozneho tienenia a zvysenej vaskularizacie.Vyvody su nerozsirene.Axily obojstranne volne.Zaver:BIRADS3 (nepravidelna area na rozhrani MQQ praveho psnika dysplazia,FA?)Dopor.:USG kontrola o 3 mes. Prosim o vysvetlenie diagnozy a ake dalsie vysetrenia by ste doporucili.Staci kontrola o 3 mes?
Odpověď: Vzhledem k Vašemu věku by bylo velmi dobé udělat mamografické vyšetření. BIRADs 3 znamená, že nález v prsu se nejeví jako nebezpečný, ale že lékař potřebuje tuto část prsu vidět ještě jednou s určitým odstupem času. Bylo by velmi a velmi dobré, aby další vyšetření - mamografem a ultrazvukem, proběhlo v první třetině Vašeho menstruačního cyklu, kdy je žláza nejklidnější.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10825
Dobrý den,
na bradavce se mi objevilo bílé zduření,jakoby vřídek o průměru asi 4mm, z kterého nic nevytéká.Chci se zeptat co to je a zda to není nebezpečné. Asi před měsícem jsem přestala kojit 20-ti měsíční dceru a jsem právě v 18-tém týdnu těhotenství.
Děkuji za odpověď.Strachotová
Odpověď: Určitě se nemusíte obávat. S největší pravděpodobností jde o vyplněnou mazovou podkožní žlázku. Tyto nezávažné bouličky se objevují na kůži dvorců prsů velmi často, přicházejí s postupujícím věkem. Nesnažte se bouličku vypradňovat, ať se neporaníte. Užívejte si svého těhotenství, zbavte se obav, pro zdravý vývoj Vašeho děťátka je to nezbytné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10824
Dobrý den,je mi 47 let.Objevila jsem si bouly v levém podpaží. později několik boulí v levém prsu z kterého při zmáčknutí vytékalo zjevem připomínající mateřské mléko(přestla jsem kojit před 4 roky).Později prs jakoby z velké části ztvrdl a podpaží mě pálí.Může jít o něco jiného než o rakovinu? jsem objednaná na vyšetření,ale mám velký strach a málo sil
Odpověď: Lepší a možnou variantou je, že ve Vašem prsu došlo k homornálním změnám, které mohou souviset s věkem a nastupujícím přechodem. Je také možné, že máte v podpaždí přídatnou žlázu, ve které probíhá zánět. Někdy se tímto způsobem projevují změny v kůži a v podkoží - zánět mazových a potních žláz. Samozřejmě, že nejzávažnějším důvodem může být nádorové onemocnění prsu. Takto na dálku nedokážu posoudit, nakolik která vyjmenovaná pravděpodobnost přichází v úvahu. Ověřte si HLAVNĚ, zda jste objednaná do některého ze screeningových center, adresy všech z celé republiky jsou na této adrese www.mamo.cz. Budu držet palce, ať se prokáže dobrá varianta Vašich obtíží.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10823
Dobrý deň, výsledok mamografie - v HLQ aj na rolovanej snímke pretrváva škvrnitá naznačene cipatá opacita veľkosti 10 mm bez patolog. MK. BI RADS 4a. Doporučenie: extirpácia z HLQ ľavého prsníka s lokalizáciou Frankeho vodičom.
Objednali ma hneď na operáciu v celkovej anestézii. Mohli by ste mi vysvetliť, či je to potrebné hneď rezať? Ďakujem Anka
Odpověď: Lékaři mají podezření na závažný proces ve Vašem prsu, na zhoubný nádor. Jistě chápete, že není vhodné operaci odkládat. Samozřejmě není úplná jistota, že jde o rakovinu, ale pravděpodobnost je poměrně vysoká. Pokud se tato méně příznivá varianta potvrdí, neztrácejte hlavu. Váš nález má malou velikost - 10mm, a tak je vysoká pravděpodobnost, že se ze své eventuální nemoci zcela uzdravíte. Držím palce, aby se tato horší varianta nepotvrdila. Operaci se však, prosím, nevyhýbejte.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10822
Dobry den,pisi Vam jiz po treti,ohledne maminky,vzdy jste mi velmi pomohli.Mamka je 2 mesice po extirpaci papilomu,operace i nasledne hojeni probehlo bez komplikaci,vysledek byl benigni.chtela bych se Vas zeptat,zda je normalni,ze maminku prso zacalo po uderu bolet,nebo jestli je to priznak znovu rostouciho papilomu.nebo zda to muze byt bolest hormonalniho puvodu.mamce je 48 let,po prechodu neni.Maminka ma prijit na kontrolu az v unoru. Zadne jine obtize nema,jen tu bodavou bolest v miste operace.mockrat dekuji.S pozdravem Lenka Florianova
Odpověď: Příčin, proč maminku bolí v místě, kde měla operovaný papilom je více, rozhodně však není důvodem nově rostoucí papilom. někdy bolí hojící se jizva, někdy po takové boleti "vyleze" vnitřní steh. Mohlo také dojít úderem k poranění vnitřních tkání prsu, které dosud nebyly dohojeny po operaci. O maminku se nebojte, jen jí zdůrazněte, že si opravdu musí operovaný prs chránit. Je moc milé, že se o maminku takto staráte. Vaše maminka má prostě báječnou dceru.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10821
Dobrý den,mám prosbu.Přítelkyně byla na zvětšení prsou pomocí implantátu pod sval,jizvy jsou pod prsy.Týden po operaci má stále brnění v pravé ruce(dlan+prsty).Prava strana je celkově po operaci bolestivější nežli levá,a bolest odchází hůř.Doktor nám řekl,že se to stává a že to časem určitě přejde,že to může být s křečovitého držení madla při samotné operaci.Je možné že to může být způsobeno i bolestmy zad a páteře při ležení?Hodně jí totiž bolí záda.Zajímal by mě Váš názor a jestli jste se stím už setkala.Jestli to není něco vážného a poškozeného.Prosím odpověd pouze ne email.
Děkuji Petr
Odpověď: Souhlasím s tím, že jde nejpravděpodobněji o problém přechodného rázu. Může to být způsobeno od krční páteře z vynucené polohy při operaci - lidově se těmto stavům říká přeležení. Tomu by také nasvědčovalo to, že přítelkyně trpí bolestmi zad. Krční páteř je součástí celé páteře a během operace mohlo dojít k nevýhodnému postavení této části páteře - právě v návaznosti na obtíže s hrudní nebo bederní páteří. Dalším důvodem může být otok v zápěstí - jak zvažoval operatér. Ať je důvod jakýkoli, předpokládám, stejně jako operatér, jeho přechodnost. Samozřejmě, pokud by obtíže neustoupily, je zapotřebí domluvit vyšetření u speciallisty, nejdříve u neurologa. Musíte totiž mít na paměti i variantu, že obtíže vznikly z jiného důvodu, že nemají s operací žádnou souvislost, že se jen náhodou objevily v pooperační době. Prostě, že by vznikly i bez augmentace. Pak je třeba stav vyhodnotit a odpovídajícím způsobem léčit. Počkejte ještě týden, pokud problémy nezmizí, zajděte k lékaři.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10820
Dobrý den, v 17 letech mi vyoperovali fibroadenom (asi 2cm), do několika měsíců byl zpět. Od té doby jsem s ním pouze chodila na kontroly. Nyní asi před 10 dny mi ho operovali znovu, měl asi 2,5cm. Po vytažení stehů jsem si měla masírovat jizvu a během toho jsem pod ní opět ucítila malou bulku - může mít odhadem asi tak půl centimetru. Může se jednat opět o stejný fibroadenom? Může tak rychle znovu narůst nebo to může být něco naprosto jiného - třeba nějaký srůst po dvou operacích, krevní sraženina nebo tak...? Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Předně : vůbec nevidím jediný důvod k operaci tak malého ( 20 a 25mm) nezhoubného ložiska u ženy, která dosud nerodila. Fibroadenomy mají opravdu velikou tendenci se opakovat. To, co si hmatáte pod jizvou, může skutečně být další malý fibroadenom. Jistě nevyroste tak rychle, větší pravděpodobnost je, že jich bylo v místě několik - což je velmi častý stav. Operatér mohl vyndaj jen jedno z ložisek. Další variantou je, že si hmatáte granulom - reaktivní uzlík okolo vnitřního stehu. A't je to cokoli, jistě nejde o nebezpečný nález, buď se vstřebá, nebo v místě bude opět pomalu narůstat fibroadenom. Rada, která zní pro Vás je - nenechávejte se zbytečně operovat pro něco tak nevýznamného jako je fibroadenom. Kriteria pro operaci jsou - velmi rychlý růst, velikost nejméně 30mm, bolestivost. Obvykle se před výkonem provede tzv. core biopsie, aby byla jistota, že jde opravdu o nevýznamný nález. Kdyby totiž šlo o nádor - což je samozřejmě u mladých žen málo pravděpodobné - musí se k operativě přistoupit zcela jinak.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10819
Dobrý den, při kojení jsem si našla velký útvar v pravém prsu. Taková zatvrdlina, která je velká asi 5x3 cm. Prs nebolí, nemění se jeho tvar, ani není zarudlý. Nemám žádné potíže, kojím z tohoto prsu normálně. Myslím si, že tam zatvrdlina není dlouho. Mám se něčeho obávat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Nejpravděpodobnější variantou je, že máte v prsu mléčnou cystu. Pokuste se ji během kojení z tohoto prsu jemně masírovat, aby se mohla vyprázdnit. Pokud se bulka nebude chovat jako okrsek žlázy, který se naplňuje a vyprazdňuje mléčným obsahem, bylo by jistě pro Váš klid ideální, abyste se nechala vyšetřit. Ve Vašem věku stačí ultrazvuk.Když získáte doporučení od gynekologa je vyšetření zdarma.Podstatné však je, aby bylo vyšetření provedeno ve specializovaném screeningovém centru, adresy všech odbornou společností a ministerstvem akreditovaných pracovišť jsou na tomto webu www.mamo.cz Je možné se na pracoviště objednat i bez žádanky, pak stojí vyšetření 300 Kč. Znovu zdůraňuji, že musíte být vyšetřena opravdovým odborníkem, vyšetření žlázy ultrazvukem v období kojení vyžaduje zkušenost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10818
Dobrý den, včera jsem byla na mamografickém vyšetření, kde mi bylo zjištěno: vpravo v HZQ nepravidelné ložisko vel. asi 20 mm s mikrokalcifikacemi. Za týden mám jít na biopsii. Prosím o vysvětlení a případnou radu. Děkuji
Odpověď: Lékaři se obávají, že máte v prsu velmi podezřelé ložisko, jehož histologická podstata musí být ověřena odběrem vzorku, tzv. core biopsií. Samotná biopsie je dobře snesitelný výkon, při kterém Vám umrtví okrsek kůže, kde bude posléze vsunuta odběrová jehla. Před vyšetřením můžete normálně jíst. Pokud se prokáže, že máte v prsu ložisko nádoru, přijměte tuto situaci jako dobrou zprávu, že bylo odhaleno ložisko v poměrně malé velikosti a úplné uzdravení je stále možné. Za pár měsíců by již bylo pdstatně hůře. Pokud se potvrdí Vaše onemocnění, lékaři z centra Váš odešlou erudovanému týmu k léčbě (předpokládám, že jste byla v některém ze screenigových center - adresy jsou na tomto webu www.mmo.cz). Držím palce, aby se podezření lékařů nepotvrdilo. Pokud ano, věřte současé medicině !!! Jste ve věku, kdy je pravděpodobnost úplného uzdravení opravdu vysoká.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10817
Dobrý deň, 8.3.2012 som mala nález: vpravo na čísle 1 hod.r. 5 cm od bradavky ostro ohraničená hypoechogénna lézia rozmerov 11 x 6 mm s drobnými kalcifikátmi v centre bez patologickej perfúzie pri FD vyšetrení. Obojstranne bez dilatácie duktov, koža nezhrubnutá. V axilách bez patologicky zväčšených LU. Záver: Nodulárna lézia pravého prsníka nejasnej etiológie, USG známky skôr benígneho charakteru. BIRADS 3-nález v.s. benígny. Kontrola 7.6. stav nezmenený. Ako ďalej? Kontrola? Vybrať? Ďalšia kontrola 12/12. Čo by ste mi odporúčali na základe týchto informácií? Ďakujem
Odpověď: Připadá mi poněkud nezodpovědné od vyšetřujícího lékaře napsat závěr : Ložisko nejasné ethiologie a pak Vás zvát stále dokola na kontroly. Chápu, že jste nervózní. Existuje velmi šetrný postup, který vše vyřeší. Jde o biopsii jehlou, tzv core biopsii. Při tomto nenáročném výkonu se získá z ložiska váleček tkáně, který vyšetří patolog, a popíše jednoznačný výsledek. Pokud se potvrdí, že jde o fibroadenom, což se podle popisu a přítomnosti kalcifikací zdá, není zapotřebí operovat a vystavovat Vás zbytečnému výkonu. Fibroadenomy se nemění na zhoubné ložisko, jak si někdy laici, ale bohužel i lékaři myslí. Najděte si na Slovensku pracoviště, kde Vám tuto malou biopsii v lokálním umrtvení provedou. Na Slovensku žije několik dobrých odborníků, radiologů.Prof. Slobodníková, doc. Lehotská, dr. Kováčik.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10816
Dobrý den, od narození mám v podpaží menší hrbolky- jelikož je sestřenka kožní, při letmém vyšetření mi řekla, že by se mělo jednat o polymastii. Teď jsem v 26.týdnu těhotenství a při zmáčknutí mi z jedné vytéká tekutina(ještě ne mléko). Na začátku těhotenství zmavly.Při menzes a na začátku těhotenství mi podpaží zduří.Jsem z toho mírně nervozní, jak to bude vypadat, až budu opravdu kojit a zda-li po ukončení laktace mám tento problém nějak řešit?!Můžete mi prosím poradit.Děkuji H.R.
Odpověď: Vaše příbuzná lékařka velmi pravděpodobně správně odhadla, o co se u Vás jedná. Poměrně velké procento žen má v podpaždí nebo jinde v průběhu tzv"žlázové lišty" přídatnou prsní žlázu, která je někdy dokonce spojená s bradavkou, jako se to zřejmě stalo u Vás. Přídatné prsní žlázy nejsou nebezpečné, je však dobré o nich vědět, protože všude tam, kde se vyskytují struktury prsní žlázy, mohou se vyskytnout i problémy a nemoci s tím spojené. Obecně se problém přídatné prsní žlázy neřeší, pokud by se měla operativně vyjmout, musel by to provést opravdu zdatný chirurg, který je erudovaný v operacích podpaždí - to proto, aby byla jistota, že po vyjmutí prsí žlázy nevzniknou otoky paže. V současné době si užívejte těhotenství, pokud Vám poteče mléko z přídatné žlázy během kojení, vezměte to jako fakt. Podívejte se na výukový film o samovyšetření na www.buprague.cz, kde se ze záložky samovyšetření dostanete proklikem do 10 minutového instruktivního videa, kde se naučíte jednouchou, ale efektivní metodu samovyšetřování MammaCare. Bude se Vám po ukončení laktace hodit. Držím palce, ať těhotenství dopadne dobře, ať je dětátko zdravé.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10815
Dobrý den,

moje přítelkyně (24) má podezření, že má bulku v prsu. Je ale američanka přičemž má v ČR zelenou kartu ale zaměstnavatel jí neplatí zdravotní pojištění. Je nějaká možnost vyšetření za těchto podmínek?

Moc děkuji za odpověď
Jonatan Šumavský
Odpověď: Úplně nejjednodušší cestou je, aby se objednala sama do některého ze screeningových akreditovaných center, kde jí provedou ultrazvukové vyšetření prsů, za které zaplatí 300Kč. Podstatné však je, aby bylo vyšetření provedeno ve specializovaném screeningovém centru, adresy všech odbornou společností a ministerstvem akreditovaných pracovišť jsou na tomto webu www.mamo.cz Ve všech centrech se s ní domluví anglicky, i když to třeba nebude Oxford English. Zamozřejmě můžete jít na vyšetření s ní a pomoci v komunikaci. Pokud žijete v Praze, ráda Vaší přítelkyni vyšetřím osobně, mým pracovištěm je BEAST UNIT PRAGUE - najdete na www.mamo.cz . Nejbližší termín, kdy budu k dispozici je 26.9.2012
Samozřejmě existuje také cesta přes gynekologa či praktického lékaře, pokud je již u těchto lékařů Vaše přítelkyně registrována. Tam dostane žádanku na bezplatné vyšetření, ovšem pokud lékař uzná pohmatový nález za důvod k vypsání žádanky.
Na závěr malé uklidnění. Rakovina v prsech tak mladých žen, jako je Vaše přítelkyně, je nesmírně vzácná.To Vaší přítelkyni řekněte, pro plný klid jí však zařiďte vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10814
Dotaz č. 10803 chcela by som sa spytat, ked som uplne zdrava, preco ma kazdy pol rok sleduju v prsnikovej poradni a stale citim v prsniku taku hrcu. Mam velky strach. Dakujem pani doktorka velmi pekne
Odpověď: Na tuto otázku se mi opravdu špatně odpovídá. Kdybyste byla moje pacientka, nechala bych Vás žít a netraumatizovala bych Vás dalšími kontrolami. Kromě toho, že máte zcela normální nález, existuje statistika, která říká, že zhoubný nádor je u žen do 25 let věku tak extrémě vzácný, že opravdu není vhodné mladé ženy strašit. Vy byste si měla užívat mládí, zdraví a ne žít v hrůze z toho, že můžete onemocnět. Například nádory krvinek jsou ve vašem věku mnohem častější, než nádory prsu. Zkuste užívat Mastodynon, je to léčivý přípravek z Drnku lékařského, může Vám pomoci "usadit" žlázu do dobře prohmatného tvaru, možná nápadnější okrsek zmizí. Je ale zapotřebí ho užívat alespoň tři měsíce. Kupuje se volně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10813
Dobrý den, jsem po operaci prsu pro karcinom. Chci se zeptat, zda je možné se koupat v termálních vodách v lázních. Děkuji
Odpověď: Vážená paní. Vy můžete dělat vše, co Vám dělá dobře, co Vám dělá radost a pohodu. Nenechejte si nikým namluvit, že máte nějaká omezení. Naopak nesnažte se deklarovat, že se ve Vašem životě nic nestalo. Byla jste léčené, a proto se šetřete, nesnažte se stíhat vše jako před nemocí, ALE užívejte všech radostí života mnohem více, než před nemocí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10812
Dobrý den,již jsem vám psala a krásně jste mi odpověděla.dnes jsem se byla domluvit poprvéna radiologii na ozářky,jsem po chemě a operaci levého prsu,triple neg.g 3,uzliny čisté a odebrané,a bylo mi sděleno,žemám podstoupit tzn.jehličky v narkoze,a pak 25 ozářek.vím,je to novější metoda,ale já mám hrůzu z narkoz všeobecně,bojím se a nedokáži svoji psych.spacifikovat do klidu.Ano,vím,že si tím ubližuji,ale vždy slyším to je banální,zvládnete,ale skutečnost je jiná.Co mám dělat?bohužel jsem si zapálila cigaretu a vím,že si zase dám,jsem slaboch....Děkuji
Odpověď: Vážená paní. Tzv. brachyterapie - jak Vy píšete jehličky v prsu při narkóze, je jednou z variant, není to však nezbytný krok v léčbě. Ostatní radioterapie je však nezbytně nutná. Pokud máte opravdu panický strach z narkózy, můžete nabízený výkon brachyterapie odmítnou. Nebojte se, že byste si tím nějak ublížila. Vím, že je přetěžké odložit cigaretu, je těžké vzdát se své drogy. Mou drogou je káva a rozhodně bych s ní nedokázala skončit ve chvíli, kdy bych řešila tak stresový stav, jako je vážná nemoc. Tím Vás však nepodporuji v kouření o sto šest. Zkuste kouření omezovat, úplné odloučení od cigarety nechte až na pohodovou dobu, až budete mít celou léčbu na zebou. Zejména v této době léčby nic neřešte úporně. Třeba Vaše tělo a zejména Vaše psychika začne cigaretu sama odmítat, když na ní nebudete příliš "tlačit".
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10811
Dobrý den, je mi 33 let, bezdětná. V levém prsu hmatám těsně u prsního dvorce hrbolatou nepravidelnost, nebolí, jen o ní vím, př. když ležím na břiše. K lékaři spěchám, mám se obávat???
Odpověď: Významně nebezpečný nález v prsu se většinou neprojevuje hrbolatou nepravidelností. Pokud se nad tímto nálezem pohybuje kůže, velmi pravděpodobně nejde o nic závažného. Určitě si nechte udělat ultrazvukové vyšetření - to ve Vašem věku stačí.Podstatné však je, aby bylo vyšetření provedeno ve specializovaném screeningovém centru, adresy všech o dbornou společností a ministerstvem akreditovaných pracovišť jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10810
Dobry den bola som na sono vysetrenia prsnikov.Prosila by som o radu co to znamena ked mam vlavo zhluk cystoidov najvacsi 8 mmm okrem toho vidno v zlaze niekolko mikrocyst v pravo kraniolaterarne su ojedinele mikrocisty.Je to nebezpecne.
Dakujem S pozdravom

Jarmila Hudecova
Odpověď: Vše, co popisujete, je ZCELA NORMÁLNÍ NÁLEZ u ženy Vašeho věku. Některé ženy prostě mají v prsech cysty větší i malinké (mikrocysty). Takový nález není nebezpečný z možného vzniku zhoubného nádoru.Ověřte si , zda jste byla vyšetřena na dobrém pracovišti, zkušeným lékařem. Pokud ano, více svůj nález neřešte a užívejte zdraví.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10809
Dobrý den,je mně 31let,na ultrazvuk prsu chodím 3roky(sama od sebe)chtěla jsem se zeptat,trpím na atopický ekzém a v létě při horkách mně kolem bradavek kůže zčervenala a občas i mokvala.Teď se to zklidnilo a mám to jen narůžovělé!Ale občas to musím promazat,protože to svědí a kůže je suchá.Může to něco znamenat a měla bych se objednat na vyšetření?moc děkuji za odpověď
Odpověď: Obtíže, které popisujete jsou součástí atopického ekzému. Vždy, pokud se jakýkoliv problém objevuje symetricky na obou bradavkách nebo na obou prsech, nejde o životu nebezpečný stav. Měla byste vědět, že atopický ekzém je nemocí tenkého střeva, je to nemoc trávení. Nejčastější porucha trávení se týká mléčných bílkovin a lepku (bílá mouka). Tímto směrem se snažte s Vaší chorobou zabojovat. Je ale třeba najít si dobrého odborníka, který těmto chorobám rozumí. Promazávání neléčí příčinu, ale je nezbytné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10807
Dobrý den,chtěla bych se zeptat v roce 2005 mne vzali lékaři levé ňadro,pak 2006 pravé.Do dnešního roku nemám už nic.Mám velké bolesti zad z epitézy,přála bych si přidělat prsa ze zdravotních důvodů.Jedno mne brali v Praze,druhé v Brně.Je to možné???Děkuji za odpověď Monika Z.
Odpověď: Ano, rekonstrukce je možná. Vzhledem k tomu, že vám byly prsy odstraněny již před několika roky nejsou onkologické důvody, které by výkonu bránily. Doporučení Vám musí dát onkolog. Rekonstrukce obou prsů je však velmi náročný výkon, který se provádí v několika dobách. Je zapotřebí, abyste opřípadné výkonu na Vaší hrudi hovořila s Vašimi lékaři, abyste věděla "do čeho jdete". Rekonstrukce prsů se provádí i v Praze i v Brně. Prs se rekonstruuje buď pomocí vlastní tkáně nebo pomocí implantátů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10806
Dobrý den,měla bych prosbu zda by jste mi mohly poradit.Dnes ráno jsem si zmáčkla prso a vytekla mi z něj tmavá tekutina .Piju každý den bylinky.Na mamografu jsem byla a mám tam cisty.Je možné že by jedna praskla a proto se to stalo.Děkuji předem za odpověd Jitka Stará.....můj věk 49
Odpověď: Nejprve udělejte následující. Vezměte si bílý kapesník nebo jiný čistě bílý kousek látky. Znovu se snažte z prsu vymáčknout sekret. Pokud je výtok tmavě zelený nebo namodralý, vůbec nic se neděje. Správně říkáte, že výtok může mít souvislost s cystami, které máte popsané při mamografií. Pokud by byla barva tmavě hnědá nebo dokonce jasně červená, obraťte se na centrum, kde Vám byl proveden mamograf.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10805
Dobrý den,
prosím o radu.
30.8.12 jsem navštívila prsní poradnu v Sokolově,v podpaží jsem nahmatala bulku,která při dotyku bolí.Pan doktor mě poslal na mamograf 7.9.,kde mi potvrdili bulku 1x1cm a zánět v prsu a tak nelze přesně specifikovat. 12.9.jsem navštívila znovu prsní poradnu s výsledky,týden prso bolí a tiká v něm, ptala jsem se,jak zánět léčit, může být způsoben hormonální změnou v těle(od 17let antikoncepce. Prý klid a teplo, až opadne zánět, biopsie. Bojím se. Myslela jsem, že mi nasadí nějaké léky.Za týden opět kontrola. Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Miluše Tarasová
Odpověď: Vážená paní. Prosím, vyhledejte v sokolovské nemocnici lékařku Katarinu Mlynekovou, která je opravdu velká odbornice na hodnocení mamografií a příznaků nemoci prsů. Další skvělí lékaři fungují na poliklice v Karlových Varech na poliklinice - MUDr. Nestávalová a MUDr. Beran.Těžko se mi to píše, ale příznaky , které popisujete - bulka v podpaždí a zánět v prsu - může být také příznakem zhoubného onemocnění prsu. Je nezbytně třeba co nejrychleji stanovit diagnózu. Pokud jde jen o zánět, měla byste užívat antibiotika, pokud jde o jiný původ, musí nastat odpovídající léčba. Z oblasti v prsu, ke které se váže zánět, by měla být odebrána tzv. core biopsie - jak zmiňujete, ale opravdu jen tehdy, pokud převáží známky případného patologického procesu. Všichni jmenovaní lékaři tuto techniku biopsie ovládají.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10804
Dobrý den, je mi 31 let, má matka měla zhoubný nádor prsu (úspěšně doléčena). Kdy mám absolvovat 1. vyš. prsou? Má gynekoložka mě zatím nikam neposlala.

Děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď: Obvyklá rada zní. Dcera maminky, která byla léčena na rakovinu prsu, by měla začít s prevencí asi o deset let dříve, než maminka onemocněla. Vyšetřovací metody se odvíjí od věku. Do věku 40 let stačí ultrazvukové kontroly, po čtyřicítce pak přichází ke slovu mamograf. Podstatné však je, aby bylo vyšetření provedeno ve specializovaném screeningovém centru, adresy všech odbornou společností a ministerstvem akreditovaných pracovišť jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10803
Dobry den, rada by som sa spytala co laicky znamena tento nalez z biopsie :benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo.Dakujem.
Odpověď: Znamená to, že jste úplně zdravá. Není třeba chirugický výkon ani častější sledování.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10802
Dobrý den už asi půl roku mne bolí bradavky(na dotek) a jsou zvětšené a uvnitř nich je jakási pevná hmota do postavena do trojúhelníku.V prosinci mi bude 13 tak nevim jestli to stím nemá něco společného.Děkuji. Za odpověd.Marek Mikeš.
Odpověď: Milá mladá dámo. Příznaky, které popisujete, jsou typické pro Váš věk a znamenají jediné - měníte se v ženu. Pod bolestivými bradavkami se Vám zvětšuje původně malinký základ prsní žlázy. Předpokládám, že jste také již začala menstruovat, nebo v dohledné době začnete. Určitě si o svých změnách popovídejte s maminkou, jistě Vám bude chtít poradit se vším, co se týká Vás v tomto věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10801
Dobrý den, paní doktorko,
prosím o překlad mé zprávy. Oboustranně žláza ve vysoké vrstvě s akcentací duktů, bez patologického ložiska, axily volné.
Mnohokrát vám děkuji Lucie
Odpověď: Je to výsledek z ultrazvukového vyšetření. Máte obvyklý nález, dukty jsou mlékovody - akcentace znamená, že jsou hodně dobře na obrazovce vidět, jde o normu. Lékař popisuje žlázu tak, aby mohl příště nález srovnat s alším vyšetřením. Axily jsou podpaždní jamky -nemáte v nich žádné přítomné uzliny v patologickém tvaru. Jste zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10800
Dobry den jsem 3 měsíce po zvětšení prsou měla jsem dávaný silikon pod prsy.Už 14 dnů si naříkám na bolest bradavky na právém prsu,nic mi zní nevytéka a má stejný tvar i barvu jak ta levá co mě nebolí.Když jsem byla na prohlídce u doktora co mě operoval bradavka mě ještě nebolela a říkal že je vše v pořádku.Můžete mi poradit co stím?děkuji
Odpověď: Pokud byla augmentace (zvětšení prsů silikonem) provedena z řezú okolo bradavky, je možné, že vzniklá bolestivost je vlastně součástí hojení. Pokud byl přístup z rýhy pod prsem, neumím dostatečně vzniklý problém vysvětlit. Je možné, že bolest sama od sebe přejde tak, jak sama vznikla. Může být jen reaktivní na přítomný implantát. Pokud budou obtíže přetrvávat, bylo by vhodné ultrazvukové vyšetření, které může říci, zda se pod bradavkou děje něco - například zánět. Podstatné však je, aby bylo vyšetření provedeno ve specializovaném screeningovém centru, adresy všech odbornou společností a ministerstvem akreditovaných pracovišť jsou na tomto webu www.mamo.cz Pokud žijete v Praze, ráda Vás vyšetřím. Pracuji v BREAST UNIT PRAGUE na Hájích
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10799
Dobrý den, v současné době jsem již dva roky po ablaci prsu a téměř rok užívám Tamoplex, který mi však nedělá moc dobře (návaly, nadměrné pocení, špatné vidění, bolesti kloubů a svalů…). Ráda bych se zeptala, zda-li existuje nějaký jiný lék (třeba i přírodní), který by neměl takové vedlejší účinky? Moc děkuji S pozdravem Irena Rostová
Odpověď: Tamoplex Vám naordinován jako prevence proti návratu zhoubného onemocnění prsu. Je to varianta antiestrogenního léku, který se častěji používá v cizině, v Čechách často ženy užívají Tamoxifen. Účinky těchto léků samozřejmě potencují a tedy zhoršují samotné příznaky "přechodu", úbytku estrogenů, které jsou normální a jsou spojené s Vaším věkem. Možná byste lépe snášela podobný přípravek Raloxifen nebo právě již zmíněný Tamoxifen, také Evista či Fareston. Existuje také čistý antiestrogen Faslodex (Fulvestrant) Potlačování tvorby estrogenů však může jít i cestrou inhibice (zastavení) tvory tzv. aromatáz, takové přípravky se jmenují buď Anastrozol (Arimidex) nebo Letrozol (Femara), případně Exemestan (Aromasin) a nebo Formestan (Lentaron).
Vy si sama můžete přípravek jen těžko naordinovat, přehled jsem Vám podala proto, abyste věděla, že možnosrtí je opravdu mnoho. Poslední slovo však musí mít Váš lékař, který Vás lépe zná i po interní stránce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10798
Dobry den,dnes jsem si nahmatala bulku v pravem prsu,hned nad bradavkou.Bulka je velisti hrasku,ohranicena a tvrda,muzete mi prosim poradit,zda jit na mamograf,ci se jedna pouze o tukovou bulku?Dekuji.
Odpověď: Podle Vašeho popisu předpokládám, že půjde o cystu nebo o papilom, je samozřejmě nezbytné provést vyšetření.Určitě bude stačit ultrazvukovévyšetření. Žádanku Vám vystaví gynekolog nebo praktický lékař, musíte uvést, že máte hmatný nález. Vyšetření je také možné podstoupit na vlastní úhradu - obvykle za 300 Kč. Objednejte se POUZE do některého z akreditovaných center, jejich celorepublikový seznam je uveden zde na adrese www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10797
Prosím Vás,preložte mi do laickej reči vysledok mamografie -involucny typ prsnikov bilat.s drobnym okrskom dysplazie v HLQ vpravo,.symetricky nalez.
BI-RADS 1 bilat.Je to v poriadku
Odpověď: Jde opravdu o nejlepší nález, jaký jste si mohla přát. Involuční typ prsů znamená, že se většina vazivových a elastických součástí prsní žlázy již proměnila na tuk, což významně zvyšuje přehlednost Vaší mamografie. To,co je popisováno jako dysplazie je vlastně jen zbytkový okrsek mléčné žlázy, v Čechách tyto výrazy již neužíváme. K Vašemu výsledku je možno Vám pogratulovat, nezapomeňte však, že na mamografii sem usí chodit opakovaně - nejpozději za dva roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10796
Dobrý den, předem bych chtěla poděkovat za minulou odpověď. Již jsem byla na sonu a prý tam nic tedy není a kontrola doporučena za rok. Zajímalo by mne, co ale znamená ve zprávě toto:
"Nějvětší LU měřín 17 x 17 x 7mm, má fyziologický vzhled. Normoechogenní, pravidelně strukturovaná žláza v široké vrstvě ve všech kvadrantech, místy vmezeřený tuk. Bilat. bez přímých i nepřímých známek pathol. změn. Axilly bez pathol. LU."
Znamená to tedy, že tam něco je, ale není to nebezpečné?
Předem moc děkuji. S pozdravem Monika
Odpověď: LU znamená lymfatická uzlina. Popis 17x17x17mm znamená zcela normální lymfatická uzlina, což v popisu je vyjádřeno výrazem fyziologický vzhled. Vše, co je v popisu vyšetření, které jste podstoupila je zcela obvyklé, normální, bohužel je to vyjádřeno pouze nesrozumitelným lékařským jazykem. Ničeho se nebojte, jste zdravá. Naučte se samovyšetřovat, výukové 10minutové video je na www.buprague.cz v záložce samovyšetření, tam najdete červeně proložený text. Když na něj kliknete, dostanete se přímo do videa, kde s naučíte samovyšetřovat pomocí americké metody MammaCare. Je dobré se to naučit nyní, kdy víte, že jste zcela zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10794
Dobrý den,u mého 13.letého syna se v pravém prse objevilo zduření na pohmat měkké a velmi citlivé.Dětský lékat diagnostikoval:MASTOPATII a řekl,že o nic nejde.Prosím vás o váš názor. Děkuji .
Odpověď: U Vašeho prepubertálního synka opravdu o nic nejde, nicméně nenazvala bych jeho problém mastopatií. Tu mohou mít jen ženy. U Vašeho syna nastal velmi častý jev - hormonální změna prsní žlázy, kdy v období před pubertou došlo k nerovnováze hormonálních hladin a přechodně se zřejmě zvýšila hladina estrogenů, což je v jeho věku normou. Postupně převáží testosteron a dojde k ústupu jeho obtíží.Hlavně synka touto problematikou příliš netraumatizujte, mladí muži jeho věku jsou velmi nejistí ohledně svého "mužství". Vše dobře dopadne a Váš syn dospěje v muže bez prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10793
Asi před měsícem jsem objevila v prsu útvar velikosti hrášku, který je hmatatelný přes tenkou látku. Zdá se mně, že je lehce zbarvený domodra. Na mamografu jsem byla v září 2011. Prosím o informaci, jestli se může jednat o zhoubný nádor.
Děkuji.
Eva
Odpověď: Popis Vašich obtíží neodpovídá podezření na zhoubné onemocnění. Velmi pravděpodobně jde o klubíčko cév v podkoží. Nebojte se.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10792
Dobry den, chodim pravidelne na UZ. 27 let. Minuly mesic jsem byla s bulkou a jednalo se o mastop. uzlik. Asi tyden po vysetreni jsem si nasla neco jineho. Cca 2-3 cm od dvorce, smerem dolu jakysi podlouhlý utvar pripominajicí z jedne strany bouličku.Cca 1cm velky, mozna mensi.Mohla tohle pani doktorka prehlednou??Chodim do mamoc. v MB. Jsem z toho na nervy.Mam tam jit znovu?
Odpověď: Jsem velmi přesvědčená, že jste v pořádku, Nález, který popisujete se mi jeví jako okrsek žlázy, který se mění "cykluje" s menstruačním cyklem. Radím Vám to, co by měla vědět každá žena Vašeho velmi mladého věku. Naučte se pravidelně samovyšetřovat, JENŽE samovyšetření se provádí JEN JEDNOU DO MĚSÍCE, PO MENSTRUACI. K filmu o metodě MammaCare se dostanete přes stránky www.buprague.cz, kde v oddílu samovyšetření se proklikem přes červeně vyznačený text dostanete přímo do 10minutového filmu. Nebojte se.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10791
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Zda-li mám začít brát antikoncepci podle pravidla doby, když jsem ještě nedostala mentruaci. Takže to vypadá na zpoždění nebo mám čekat dokud ji nedostanu? Můžu být těhotná? ještě nikdy jsem zpoždění neměla. Těhotenský test jsem si již dělala - negativní.
Odpověď: Antikoncepci , prosím, užívejte zcela pravidelně tak, jak je popsáno v příbalovém letáku a jak Vám doporučil gynekolog. Hlavně neimprovizujte !!! Jakákoliv nepravidenost v užívání antikoncepce je nejlepší cestou k selhání antikoncepčních účinků.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10790
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,jestli je možné mít ve 14cti letech Rakovinu Prsou. Předem Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud mé znalosti sahají, není na celém světě popsán jediný případ nemocné tak mladé ženy - dokonce v prepubertálním věku. Do 25 let věku prsní žláza vyzrává, může se to projevovat různými hmatnými uzlíky, a to je norma pro tento věk. Prosím, uklidněte to děvčátko, které se bojí mnohem více, než je potřeba. Zhoubné nádory prsu se objevují velmi zřídka až ve věku okolo 25 let.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10789
Dobrý den, můžu se zeptat, s čím by mohl souviset výtok z prsu u mladých mužů? Díky za odpověď.
Odpověď: Rozhodně to není příznak rakoviny prsů u mužů. Předpokládám spíše nějaké podněty, které se týkají stravy. Podpůrné prostředky, které si muži kupují v posilovnách, jednostranná strava. Nelze vyloučit ani nějaký problém spojený s hypofýzou - podvěskem mozkovým.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10788
Dobrý den.
Může krvavý výtok z prsní bradavky vždy způsobovat nádor, nebo mohou být i jiné příčiny
děkuji za odpověd
Odpověď: Krvavý výtok z prsní bradavky je příznak, který se nesmí podcenit. Může být spojen s přítomností zhoubného nádoru v mlékovodech, může také jít jen o tzv "papilomatozu" - nezhoubné onemocnění žlazových vývodů, kdy se ve mlékovodech objevuji nezhoubné kuličky PAPILOMY, které jsou tak křehké ve své struktuře, že mohou čas od času krvácet. Příznak se musí VŽDY vyšetřit. Používá se metoda duktografie - zobrazení žlazových vývodů pomocí kontrastní látky nebo metoda magnetické rezonance.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10787
Dobrý den,
můžete mi to přeložit do laické řeči lékařskou zprávu: Vzhledem k infiltrativnímu typu růstu , mitotické aktivitě a přítomnosti heterologní diferenciace směrem k dobře diferencovanému liposarkomu hodnotíme nádor jako maligní phyllodes tumor.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Je to zpráva patologa, zřejmě z biopsie nebo po vyjmutí vzorku z prsu chirurgem. Phyllodes tumor je nádor, který je sice zhoubný, ale prakticky stoprocentně léčitelný. Často vypadá jako fibroadenom. Nejde o vysoce agresivní zhoubné onemocnění. Znovu opakuji, že je vyléčitelný. Léčba bývá velmi jednoduchá, neagresivní, často se vůbec nenasazuje chemoterapie. Ložisko však musí neprodleně ven, nádor často velmi rychle roste. Není důvod odstranit celý prs !!!
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10786
DOBRÝ DEN, ASI V 17 SE MI UDELAL FYBROADENOM V PRSU. PO OPERACI SE MI TAM V KRATKE DOBE UDELALy 2 A V DRUHEM PRSU TAKY. PO OPERACI SE VYTVORILY ZNOVU. OD TE DOBY TO HLIDAM. JSOU ASI CCA 2-2,5 CM VELKE. KAZDOU KONTROLU SE BOJIM ZDA SE MI BULKY NEPREMENILY V RAKOVINU. JE TO MOŽNÉ? DOPORUČUJETE MI OPĚT OPERACI? MAM PO OPERACI SLEP.STREVA, SRDCE ...A TAK SE NECHCI PORAD NECHAT REZAT, KDYZ BYCH NEMUSELA. PROSIM REKNETE MI VAS NAZOR. V.D.
Odpověď: Fibroadenomy nemají schopnost změnit se ve zhoubné nádory. Osobně nemám ráda opakované operace, jsou zbytečné. V některém typu prsní žlázy se prostě fibroadenomy tvoří stále dokola. Je to z důvodu jakési hormonální nerovnováhy. S postupujícím věkem se tvorba fibroadenomů postupně omezuje, až zcela přestane. Fibroadenomů se nebojte, kontrola sonograficky stačí jedenkrát za 1-2 roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10785
Dobrý den,jsem po 16 chemo a následné operaci prsu s odebráním zasaženého místa a uzlin,vše nyní negat.,čekají mě ozářky,nádor byl,bohužel triple neg.G3,jaká je asi prognoza? vím,že na toto se těžce odpovídá...Pod paží mi vznikl velký otok,nic z něj neteče,není zarudlý,ale spíše zatvrdlý,jsem 11 den po operaci.můžete poradit?dĚKUJI
Odpověď: To nejhoší už máte za sebou. V mamodiagnostice prsů se angažuji jž více, než 20let.Na kontrolní mamografie a sonografie se mi vracejí ženy-pacientky, které jsem diagnostikovala. Jediné,co po těch letech vím, že nic nevíme. Ženy, keré se zdály být zcela vyléčené ze svého nádoru zcela neočekávaně přicházely s návratem nemoci, jiné, které by naše - často velmi nemoudrá západní medicína - odsoudila k brzkému konci, si vesele užívají života. Nádor se nepřemáhá jen chemoterapií a ozařováním. Mnohé ženy jsou tak silné, že na ně jejich nádor nemá. Jsou to ty. které zcela změnily přístup k životu, začaly si života užívat ve všech jeho parametrech.Upřednostňují sebe před ostatními, dokonce i před svými dětmi. A to je správné. Užívají každou radost, kterou jim život nadělí, na plné pecky.Jinak to říci nelze.
Všechny pooperační problémy ustoupí. Využijte času, který budete potřebovat k doléčení, k tomu, abyste si ujasnila priority. Nepromarněte ani minutu svého života ve zbytečných sporech, neřešte věci, které si nezasluhují Váš zájem. Radujte se. Držím Vám palce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10784
Dobrý den paní primářko,
moc děkuji za odpověd´. Chtěla jsem Vás poprosit, zda se mohu objednat na Vaše pracoviště na konzultační vyšetření už nyní a nečekat 3měsíce. Paní doktroka v Kolíně na mammografu mi říkala, že asi, snad jsou to cysty a působila velmu nejistě. Gynekoložka mi říkala, že to BI-RADS 3 znamená, že to nemusí být všechno jen benigní, ale i maligní.Pravé prso bolí a je dole oteklé.
Ráda si jakoukoliv konzultaci zaplatím.
Díky za odpověd´
S pozdravem
Ivana Bercziková-Kolín
Odpověď: Pokud jste se takto rozhodla, zavolejte na 775 13 11 11 a chtějte vyšetření u mne v mých ordinačních hodinách. Protože jsem nyní často mimo republliku na kongresech, řekněte recepční, která Vám zvedne telefon, že jsme spolu domluveny na 26.9. Pokud se Vám tento termín nehodí, další možnosti jsou 10.10 nebo 17.10. Doufám, že jsme se nespletla, provádí konzultační vyšetření vždy ve středu. Konzultace stojí 300 Kč. Podívejte se na www.buprague.cz, ať víte, jak se k nám dostanete. Až se potkáme v ordinaci, připomeňte mi, že jsme spolu komunikovaly přes tuto poradnu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10783
Dobryden,prosim o radu-hist.nález-neinvaz.intradukt.karcin.dobředif.s přítom.mikrokal.V mikro.měř.je nád.vel.4x3mm a nepřesah.okraje excize.V barv.PAS je patrná nevýr.pozit.ERaPR jsou pozit.Cer-b s patrn. pozit.2+,E-cadherin s patrn.cytoplasmat.i mebrán.pozit.Bcl-2 s cytoplasmat.pozit.Ki67 s pozit.jadernou expresí v 1-3%.CGB lab-je apokrinní hyperpl.typ.dukt.hyperpl.a lož.atyp.dukt.hyperpl.s přechod.do intradukt.karcin.(DCIE)-kribriformní a papil.typ,s nukleár.grade 2,s mikrokalcifik.-vel.2,5 mm.Imunohistochem.jeDCIS HER-2-neu 2+.Jsem 10 let po hysterokt.Uzivam Tamoxifen,je dostacujici?Dekuji
Odpověď: Vážená paní. Jakkoliv je mi líto, ža jste onemocněla nádorem prsu, musím říci,že jste měla nejlepší typ zhoubného onemocnění, jaký si nemocná žena může přát. Na takové nádorové onemocnění se prostě neumírá. Užívejte Tamoxifen, je zcela dostačující. Užívejte nově nabytého zdraví a doporučujte všem známým ženám, ať docházejí na screeningovou mamografii.Vám zachránila život.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10782
Dobrý den,jen bych potřebovala poradit,kam se obrádit,jsem po rakovině lymfomu v třísle a po rakovině prsu a teď mim smížili invalidní důchod z třetího stupně na první a to s udáním důvodu,že jsem zdravá a pod kontrolou tyto problémy jsem měla během dvou let dškuji Magdalena B.
Odpověď: Je mi opravdu líto, že jste měla v kráté době dvě závažné nemoci. Jsem velmi překvapená, že Vám bylo sníženo ohodnocení invalidního důchodu. Myslím, že byste měla se svým praktickým lékařem nebo s onkologem, který se oVás stará, rozhodnutí komise rozporovat. Nejsme odborníci na tuto právní problematiku, domnívám se však, že každý člověk má o sebe zabojovat. Vy si sama pro sebe zvažte, co je pro Vás nejpříhodnější. Být doma s nemocemi nebo pracovat. Pokud máte obtíže a víte, že byste návrat do práce nezvládla, bojujte, jak jsem již napsala. Lépe než v této poradně Vám mohou poradit dobrovolnice z Mamma help servisu. To je sdružení dobrovolnic, žen ,které si prošly léčbou pro rakovinu prsů. Mají vlastní zkušenosti, umí poradit. Některá s nich určitě řešila nšco podobného jako Vy. Hledejte je na www.mammahelp.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10781
dobrý den,užívala jsem 5 let tamoxifen,je mi 42 let .tak se chci zeptat jestli ješte dostanu měsíčky.děkuji s pozdravem Lenka
Odpověď: Dopad dlouholetého užívání Tamoxifenu - antiestrogenu - je na každý organismus individuální, zejména u ženy Vašeho věku. Nemohu Vám tedy odpovědět jednoznačně. Je předpoklad, že se vaječníky již "nenastartují", ale zaručená informace to samozřejmě není.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10780
Dobrý den,jsem 4. den po operaci,pravého prsu pro,neshoubný nádor a trne mi ted celá ruka,chtela jsem se zeptat čím to je?děkuji
Odpověď: Předpokládám, že jde o přechodný stav, který postupně ustoupí. Důvodem může být nefyziologická poloha ruky během operace. Pokud nedojde do několika dnů k ústupu obtíží, je třeba navštívit operujícího lékaře a obtíže mu popsat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10779
Dobrý den,
naší 4 měsíční holčičce se udělala nad levou bradavkou drobná bulka velikosti hrášku, na pohmat je dosti tvrdá a evidentně jí to vadí (když jí na to sáhneme, je neklidná). Jsme na umělé výživě již od narození (Nutrilon). Může to být vážné? Doktorka to prozatím nechává bez povšimnutí.
Odpověď: Bolestivé zduření základu prsní žlázy u děvčátek v období kojeneckém je častý příznak, který není nebezpečný. Důvody přechodného zduření se těžko hledají, jde o hormonální podnět. Neumím říci, zda může být původcem umělá výživa. Nezbývá,než živit dcerku tímto způsobem ještě nějakou dobu, než přejde na další stravu. Zduřené prsíčko je bolestivé, mějte to na paměti, kdykoli dcerku převlékáte. Obtíž téměř na 100% vymizí sama během několika týdnů. Pokud by příznak přetrvával nebo dokonce pokud by došlo k dalšímu zduření, je nezbytné provést vyšetření na tzv. pubertas praecox - provádí se z krve. To provede dětský lékař. Tato možnost je ale nesmírně vzácná, naopak přechodné zduřní žlázy u malých děvčátek je příznak nepoměrně častější.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10777
Po mamografickém vyšetření mám nález "vlevo stacionární nález benigních lézí". Můžete mi to přeložit do laické řeči.
Děkuji za odpověď
Jiřina
Odpověď: Slovo benigní znamená nezhoubný. V ženské prsní žláze se vyskytuje mnoho možností benigních lézí -cysty, fibroadenomy, papilomy atd. Tyto léze (bouličky) musí mít splněny kriteria benignity - nezhoubnosti, aby hodnotící lékař mohl napsat, že je nález nevýznamný, stejný - stacionární. Z nezhoubného nálezu nevzniká zhoubný.Vznik zhoubného nálezu - rakoviny - má zcela jiný původ.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10775
Dobrý den,je mi 43 let a užívám Tamofifen 2,5 roků a teď mi hodně prořídly vlasy a stále padají.Vážně uvažuji tento lék i přes jiné nežádoucí účinky přestat brát.Ráda bych věděla, jestli nelze nahradit tento lék něčím jiným a nebo se vrátit zpátky k Zoladexu?Opravdu už nechci opět nosit paruku/po chemoterapii/ a i když oddaluje Tamoxifen nemoc, tak mě zaráží, že způsobuje jiné rakoviny.Jsem z toho dost špatná.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Každá léčba má svá rizika a své přínosy. V případě užívání Tamoxifenu převažují po dobu 5 let přínosy nad riziky. Onemocněla jste mladá, zajištění Tamoxifenem nebo jiným antiestrogenem je pro Vás velmi potřebné. Samozřejmě Vás nikdo do léčby nemůže nutit. Možná, že užívání Zoladexu by bylo s ohledem n apadající vlasy pro Vás příznivější - proberte to se svým onkologem. Rozhodně Vám však nevypadá tolik vlasů,abyste se musela vrátit k užívání paruky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10774
Dobrý večer,jsem 4 roky po augmentaci a dnes jsem byla na sonografii.Mám delší dobu potíže s bolestí prsu ale spíše zvetšená žláza která bolí víc a víc k tomu veliké bolesti zad.Záver pana doktora na sonu..mlž s obrezem fibrozní dysplasie mírného stupně,při dolním okraji žlázy v HZK zachyceno několik drobných cyst do 3mm,v dolním polu pr.axily uzliny velikosti 10*6.5mm,vlevo bez lož.změn,mírně zvětšené uzliny i v levé axile idem velikosti.Závěr-lymfadenopatie v axilách.Moc děkuji za Váš názor
Odpověď: Moc ráda bych Vám interpretovala nález ze sonografického vyšetření, ale to nejde. Při tomto vyšetření popíše lékař nějakým způsobem sonorafický obraz - podle svých zkušeností, jiný lékař by třeba nález hodnotil úplně jinak. Byla jste vyšetřit v areditovaném centru ? Úplný celorepublikový seznam center na tomto webu www.mamo.cz Zde by měla být jistota erudovaných odborníků. Osobně nesouhlasím z Vašeho nálezu se závěrem., kde je nález hodnocen jako lymfadenopatie (neurčitý stav uzlin), přičemž popis uzlin odpovídá úplné normě.Pokud žijete poblíž Prahy, ráda Vám provedu konzultační vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10773
DOBRY VECER CHCELA BY SOM VAS POPROSIT O VYSVETLENIE MAM DCERU 16 ROCNU KTORA MA DIAGNOSTIKOVANU MESTOPATIA BILAT FA PRED ROKOM BOLA OPEROVANA A PO ROKU JE TO TU ZNOVA PROSIM VELMI O VYSVETLENIE CO TO ZNAMENA A CI SU NIEJAKE LIEKY KTORE BY MOHLA UZIVAT
Odpověď: Připadá mi opravdu velmi neprofesionální, pokud někdo operuje prsy mladé ještě nedospělé ženě v období, kdy ještě není dokončen vývoj prsní žlázy. Mladá žena NEMŮŽE mít mastopatii, protože ještě nemá ukončený vývoj prsní žlázy. V české prsní terminologii se snažíme výraz mastopatie nepoužívat vůbec, neboť to je histologický výraz - má ho tedy užívat jen patolog, ale jen ve vzorku z prsní žlázy dospělé ženy. Fibroadenomy (FA) se u mladých žen často opakují, operace neřeší nic. Česká kriteria připouštějí operaci fibroadenomu až tehdy, pokud stále roste, je bolestivý a dosahuje 30mm. Vždy se ale velmi pečlivě zvažuje věk pacientky. Osobně bych svou dceru nenechala operovat. Fibroadenomům se dá těžko zabránit, někdy se spontánně ztratí - zejména v období těhotenství a kojení je tato šance vyšší. Je dpbré neužívat antikoncepci, pokud to opravdu není nutné. Zkuste Mastodynon, lék ve formě kapek, který se používá na bolestivá prsa. Obsahuje Drnek lékařský, který má celkově blahodárný vliv na hormonální stabilitu ženy. Lék je volně dostupný v lékárně, stojí okolo 170 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10772
Chtěla bych vědět co znamená z vyšetření mamografu v závěru napsáno:pravděpodobně benigní BI-RADS jsou zde ložiska.....může se jednat o FA děkuji za odpověď.Lenka
Odpověď: BI-RADs 3 pravděpodobně benigní znamená, že lékař viděl v mamografii ložiska, která mají nezhoubná kriteria. Nejčastěji jde o fibroadenomy a cysty. Předpokládám, že k této mamografii bude doplněna sonografie, kde se upřesní, zda opravdu jde pouze o nezhoubné, benigní ložisko. Pokud toto doplňující vyšetřeni nebylo indikováno, požádejte o něj. Pokud bude v sono vše v pořádku, bude stanovena nová kategorie BI-RADs 2. To je potvrzení benignity, nezhoubnosti,nevýznamnosti nálezu. Někdy prostě musí ultrazvuk (sono) udělat za mamografií závěrečnou tečku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10771
Výsledek vyšetření:1-BIRADS-negativní.Hodnocení žlázy dle Tabára: Nízce denzní žláza s reziduální fibroglandulární strukturou typu Tabár III. Pokročilá redukce žlázy s nízce denzním pravidelným reziduálním zastíněním centrálně, stejného obrazu jako při poslední MG Z r.2010
Odpověď: Předpokládám, že se mi chcete zeptat na interpretaci tohoto výsledku. Jde o popis zcela zdravé prsní žlázy, mamografický obraz je stejný jako v roce 2010, což je to nejlepší, co jste si z preventivní mamografie mohla přinést. Na další preventivní mamografii jděte opět za dva roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10770
DOBRÝ den je mi 41 let a asi týden mám bolestivá prsa,myslím že tam mám nějaké bouličky co to znamená?děkuji za odpověd Eva Liberec
Odpověď: Bolestivá prsa s bouličkami nejsou významným příznakem, kterého byste se musela obávat. Možná jste právě před menstruací, někdy se tyto problémy objevují ve chvíli, kdy se změnila antikoncepce, někdy nejde důvod zjistit. Pokud bude bolestivost přetrvávat i po menstruaci, máte dvě možnosti, jak se pokusit pomocí jemné nehormonální léčby obtíže zmírnit. Jednou je Mastodynon, lék v podobě kapek, který je na bázi Drnku lékařského. Příznivě vlivňuje hormon hypofýzy - prolaktin, což je hormon, který často bolestivost prsů způsobuje. Druhou variantou je Orissa, tobolky vitaminu E a Pupálky dvouleté. Žádný z těchto přípravků nefunguje během hodin ani dnů, efekt nastupuje obvykle až po měsíčním užívání. Efekt obou přípravků se dobře promítá i do období premenstrua - zejména u žen, které trpí tzv.premenstruálním syndromem. Pro Váš klid doporučuji, abyste si došla na mamografii, ženám ve věku to již doporučujeme. Vyšetření v tomto věku ještě není hrazeno pojišťovnou, to až od 45 let věku.Peníze vynaložené na prevenci se však vždy vyplatí. Mamografie stojí obvykle 700 Kč. Mamografii však realizujte jen ve screenngovém akreditovaném centru - adresy všech center v Čechách jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10769
dobry den chctela bych se informovat pred 18 dny jsem mela nechranenou souloz, ted pocituji zmeny a navic jsem po 10 dnech dostala neco jako menstruaci akorat 1 den jsem krvacela a ted uz jen spinim, mohlo by to byt tehotenstvi doktor mi udelal ultrazvuk a vyloucil to, neni to brzy na ultrazvuk,testy ukazuji negativni, co si o tom mam myslet. dekuji za odpoved
Odpověď: Máte zcela pravdu, ultrazvuk nemůže 10 den po eventuelní početí prokázat těhotenství. Píšete, že jste měla nechráněný styk, ten ale sám o sobě obvykle není původcem těhotenství, pokud nedojde k výronu spermatu do pochvy ženy. Nezmínila jste, zda krvácení a špinění přišlo v období očekávané menstruace nebo mimo něj. Existuje tzv. nidační krvácení, kdy se oplodněné vajíčko zabydluje ve sliznici, takové krváceí je krátkodobé, může na něj navázat špinění. Atypická menstruace však také může mít tyto projevy. Nezbývá Vám, než být ještě pár dní trpělivá a zopakovat znovu těhotenský test. Funfuje spolehlilvjěji až 3-4 týdny po otěhotnění. Pokud jste těhotná, velmi Vám přeji, aby to bylo těhoteství žádoucí. Jste v ideálním biologickém věku pro mateřství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10765
Dobrý den,jsem po operaci obo prsou.V levém byl dcis a pravé mi bylo odebráno pro genetiku.Nyní mám expándéry,které se plní fyziologickým roztokem na velikost 750ml.Chtěla bych se zeptat,zda je možné,aby mi unikal fyziologický roztok-pravý prs mám o hodně menší.Lékař mi na to neodpověděl.Na operaci mám jít až v únoru 2013-není volný termín.Taky bych ráda věděla,zda mám po operaci nárok na podpůrnou podprsenku-Evita. Děkuji za odpověď.Renča
Odpověď: Únik fyziologického roztoku z expandéru je velmi vzácná komplikace, nicméně může se přihodit. Jistě by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření, kde by se tato skutečnost možná dala zdokumentovat nebo naopak vyloučit. Je nezbytné navštít skutečného odborníka, kzerý má s ultrazvukovým vyšetření prsů s implantáty nebo expandéry velkou zkušenost. Přiznám se, že neumím říci, jak je to s Vaším nárokem na podpůrnou podprsenku, zkuste se optat na adrese mammahelp@mammahelp.cz nebo telefonicky přímo v centru, kde Vám plánují estetický výkon. Nesmíte se bát ptát se znova a znova. Lékaři jsou sice přetížení,ale jistě Vám na slušnou otázku odpovědí.

Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10764
Dekuji za odpoved 10737. Dnes jsem byla na utz. V MOU Brno. Vse v poradku. Birads 1 negativni. Presto mam dotaz. V minule zprave bylo uvedeno vcelku pravidelna, v dnesnim mirne nepravidelna fibroglandularni struktura zlazy. Muze jit o stejny vysledek jen to jiny lekar popise jinak?nebo se zlaza takto meni? Jinak vysetreni bylo oproti minulemu o dost kratsi,je to tim,ze v pocitaci maji minuly vysledek k porovnani?
Odpověď: Pravda může být obojí. Jednak se žláza může proměňovat v závislosti na menstruačním cyklu nebo i v závislosti na věku. Také může jít o lehce "jiný pohled" popisujícího radiologa. V každém případě nejde o závažný fakt. Podle platných pravidel má být popis co nejjednoznačnější a krátký, důležité je právě hodnocení Birads.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky