MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 19321
Dobrý den,nasly mi na mamografu na obou prsou bulky, 13×7 vpravo,14×6 vlevo,oboustranně echogenni zlaza s rozlizenim ve vsech kvadrantech bilat. je hypoechogenni, ohraničena, solidni leze bez vyšší vaskularizace. Bilat.nemenna leze charakteru FA. Bylo mi řečeno ze se to nijak neřeší. Já bych ale chtěla bulky raději vyndat. Kam se mám obratit?
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o drobné fibroadenomy (FA), tak opravdu není třeba je vyoperovat. Podle světové zdravotnické organizace nezpůsobují zvýšené riziko vzniku rakoviny. Často se stane, že když si je necháte vyoperovat, objeví se nové, takže to nemusí být konečné řešení. Ale rozhodnutí je na Vás, pokud byste na tom trvala, tak se obraťte na nejbližší chirurgii, kde se zabývají prsy a zkonzultujte to s nimi. Pokud Vám fibroadenomy nepůsobí obtíže, tak bych operaci nedoporučovala. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19320
Dobrý den,
v pravém prsu mám několik hypoechogenních mírně se zvětšujících ložisek. Před půl rokem jsem byla na biopsii s dobrým výsledkem. Teď jsem znovu pozvaná na kontrolu. Mám drobná prsa a je mi nepříjemné, že tyto bulky cítím v podstatě stále při mytí, pohmatu..Největší bulka má cca 2cm. Raději bych si je nechala z prsu odstranit, než na to stále myslet. Je to možné, nebo je lepší do prsu nezasahovat?
Odpověď: Dobrý den, buďte klidná a choďte pravidelně na vyšetření na základě doporučení lékaře. Pokud máte malé prsy tvořené mléčnou žlázou, což je velmi pravděpodobné, je naprosto normální, že si tyto struktury hmatáte. Pokud se při biopsii zjistili, že se jedná o benigní změny, nejspíše fibroadenom, tak je možné, že se zvětšují. Event. rozhodnutí o odstranění je na Vás, ale u fibroadenomů se často stává, že si je necháte vyoperovat a objeví se znovu. Dle mého názoru, pokud není doporučeno z histologie odstranění ložiska a pokud Vám to nepůsobí zásadní obtíže jako bolesti nebo zánět, smířila bych se s tím. Přeji pěkný den a buďte klidná. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19319
Dobrý de,paní doktorko.Dnes jsem byla na prevenci,mamograf,bylo mi zjištěno vlevo v HVK dorsalne drobná skupinka zatím nejasnych MK na ploše 4krát 4,nasledoval ultrazvuk :na dopl.sono vyšetření bez patologickych ložiskovych změn.MK neprokazuji.Mlekovody nejsou rozšířeny.Axilla volna.Zaver:Bi-rads3-MK vlevo v HVK-dop.MG lev.prsu za 1 rok.Co to znamena,ja mam strach,ze kontrola je až rok!Děkuju mocza odpověď.I.
Odpověď: Dobrý den, mikrokalcifikace jsou drobné výpadky vápníku, které se mohou v prsech vyskytovat běžně. Pokud se objeví nově, jsou nepravidelné a ve skupince, tak byl zcela správně doplněn ultrazvuk. Pokud na ultrazvuku paní doktorka neobjevila nic podezřelého, vyloučila tím nádorové ložisko. Samotné mikrokalcifikace mohou být buď naprosto neškodné nebo mohou být známkou tzv. přednádorových změn, zde je na rozhodnutí vyšetřujícího lékaře, jestli doporučí ihned biopsii s odebráním a vyšetřením vzorku tkáně nebo jestli zvolí kontrolní vyšetření (běžně 8-12 měsíců). Pokud při kontrole bude nález stejný, nejspíše budete dále sledována, pokud by mikrokalcifikací přibylo, tak by nejspíše doplnili biopsii. Dřívější kontrola by Vám nepomohla, protože tyto změny jsou velmi pomalé. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19318
Dobrý den, můj syn-14 let-si pod kůží prsu vyhmatal nebolestivou bulku cca 10 x 4 mm. Nemusíme se obávat něčeho zhoubného? Může zmizet nebo i nezhoubnou záležitost je nutno řešit operativně? Děkuji. starostlivá matka
Odpověď: Dobrý den, pokud je bulka za bradavkou, nejspíše se bude jednat o gynekomastii ( zduření mléčné žlázy, kterou mají i muži). Přesto raději doporučuji objednat se k ultrazvukovému vyšetření, které nález jednoznačně ozřejmí. Žádanku by Vám měl vystavit dětský lékař. Nebojte nejspíše se nejedná o nic závažného. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19316
Dobrý den nevím si rady, několikrát jsem už byla u doktora i v nemocnici neboť v pravém prsu jsem si nahmatala něco jako bulku ve žlaze, ale pokaždem vyšetření mi řekly že to nic není a teď mě to prso začlo bolet vždy se ozve ostrá bolest a zase odejde,můžete mi prosím vás poradit co to muže být? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, záleží na tom, zda je ta bulka a bolest vázaná na menstruační cyklus, jestli je výraznější v druhé polovině cyklu. Pokud ano, jedná se nejspíše jen o žlázové struktury, které mohou tyto obtíže působit. Je třeba provést ultrazvukové vyšetření prsu, nejlépe v akreditovaném screeningovém centru, kde pokud přesně ukážete hmatnou bulku, vyšetřující lékař uvidí o co se jedná. Předpokládám, že ultrazvuk jste proveden měla a že nebylo nalezeno žádné podezřelé ložisko. Provádějte pravidelné samovyšetřování vždy po skončení menses, pokud se bulka nebude zvětšovat, tak buďte klidná. Pokud by se zvětšovala, je na zvážení kontrolní ultrazvukové vyšetření na specializovaném pracovišti. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19315
Dobrý večér
moje maminka měla rakovinu prsu a má lékařka mne již několikráte poslala na mamografické vyšetření. Teď jsem se již několikráte dočetla, že vyšetření Termografem je lepší. Mám dotaz zda je možno toto vyšetření absolvovat v Moravskoslezském kraji, nevím zda ho některá nemocnice vlastní jsem s Bohumína to je kousek od Ostravy. Pojišťovna ho jistě neproplácí a kolik takové vyšetřeni stojí? Moc děkuji s pozdravem Jarmila Švédová
Odpověď: Dobrý den, mamografické vyšetření je ze všech ostatních známých zobrazovacích metod nejúčinnější co se týče odhalení nádoru a jednotlivé snímky jsou porovnatelné. Je prověřeno klinickými studiemi a proto je i propláceno zdravotními pojišťovnami. Co se týče alternativní metody termografie, kterou jsme na našem pracovišti 2 roky prováděli zároveň s mamografií, mohu říci, že její schopnost odhalit drobné nádorové či přednádorové změny je ve srovnání velmi nízká ne-li nulová. Rozhodnutí je však na Vás, přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19314
Mamka má diagnsotikovanou rakovinu kůže a léčí se chemoterapii. Na prsníku od té strany paže, kde útvar má, se jí začaly objevovat tmavé kuličky velikosti a barvy kaštanu. Doktorka řekla, že jsou to MTS. Mamce je 72 let a jsem znepokojená. JVe zprávě se uvádí, že jsou to maligní léze zřejmě MTS.Něktré jž odpadli.924890 Děkujiza odpověďd
Odpověď: Dobrý den, jedná se o kožní nádor, ne o nádor prsu, proto jste se neobrátila do správné poradny. Jediné co Vám mohu doporučit je řídit se pokyny ošetřujícího onkologa, onemocnění je to závažné. Přeji hodně štěstí. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19313
Dobrý den,prosím o váš názor. Jsem po ablaci prsu pro vícečetný duktální invazivní karcinom, pT1c,pN0,M0,G2,HER2neg1+,Ki67-50%,ER40%,PR0.Absolvovala jsem již 4CHT-AC,ze 6, které nezvládám psychicky moc dobře, chtěla bych CHT ukončit,je to již dostačující? Dále mě čeká hormonální léčba, jaká by byla pro mě optimální vzhledem k nízkému počtu hormonů a navíc prodělané žilní trombóze po operaci (aplikuji si Clexan)? Jaká je pravděpodobnost návratu nemoci v podobě metastáz? Děkuji E.
Odpověď: Dobrý den, doporučuji Vám řídit se pokyny onkologa. Rozhodně je pro Vaši prognózu lepší absolvovat všechny naplánované cykly chemoterapie, zvláště při negativních PR, ale samozřejmě záleží na Vás. Možná by stála za úvahu konzultace s klinickým psychologem, která ženám při tomto poměrně intimním onemocnění často pomůže. Co se týče prognózy a event. metastáz, k tomu se vyjádřit nelze. Pravděpodobnost, že budete v pořádku při absolvování standardní onkologické léčby je však vysoká. Přeji pěkný den, hodně štěstí a trpělivosti. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19312
Dobrý den , je mi 24 let mám za sebou už 2 porody , přestala jsem kojit před 4 rokama . Už mám delší dobu v prsním dvorci par vřídků, je to jako vystouplá vrásčitá kužička po vymačknutí vyteče bílá tekutina podobná “akné” vůbec to nemizí ba naopak přibývají. Děkuji za každou odpověď Linda
Odpověď: Dobrý den, nejedná se o nic závažného. Jedná se o mazové žlázky, které zajišťují pružnost kůže, nevymačkávejte si je. Pokud by se Vám to přesto nezdálo, ukažte to při pravidelné kontrole Vašemu gynekologovi nebo praktickému lékaři. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19311
Dobrý den,prosím o váš názor.Diagnostikovali mi fibroadenom cca 2 cm velký.ve zprávě píšou,že phylodes tumor nelze vyloučit.doporučuji operaci k verifikaci biol.povahy.popisovany epitel je miloticke figury,jde o hyperplazii typickou.v oblasti dukt.epitelií max.30 proc.jader poz.v Ki67 i stromatu méně než 1 proc.Pokud bych se rozhodla operaci nepodstoupit,je to.pro.mne nebezpečné?nevim,co je phylodes tumor?Bude zákrok na prsu poznat?moc děkuji za radu,pěkný den
Odpověď: Dobrý den, pokud by se jednalo jednoznačně o fibroadenom, tak by operace nutná nebyla. Pokud je ale nález nejednoznačný a nelze vyloučit phyloidní tumor, obecně se odstranění doporučuje pro riziko změn v maligní nádor. Phyloidní tumor se vyskytuje ve dvou variantách, benigní a maligní. Ve vašem případě se nejspíše jedná o benigní variantu. Jednoznačný závěr však lze udělat až po vyšetření celého tumoru. Takže se nebojte a na operaci běžte, většinou je výsledný kosmetický efekt velmi dobrý. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19310
Dobrý den absolvovala jsem jako vždy vyšetření na mamogragu, předali mě bez komentáře výsledek.Bohužel tomu nerozumím a proto se obracím s dotazem na vás.Mám zde napsáno bez známek malignity, typ BIRADS B.Děkuji za informaci.Věrka
Odpověď: Dobrý den, nemějte obavy, vše je naprosto v pořádku. V nálezu máte napsáno, že nejsou patrné známky zhoubného nádoru a BIRADS B znamená, že Váš prs se skládá z mléčné žlázy a tuku, což je naprosto normální. Buďte klidná a přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19308
Dobry den je vhodne odlozit operaci mastektomie kdyz mam rymu?Dekuji Novakova
Odpověď: Dobrý den, informujte o tom při příjmu chirurga a ten rozhodne, nakolik jsou Vaše obtíže závažné a jestli je možno operaci prosvést. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19307
K dotazu č. 19302.Děkuji za odpověď.Bohužel se bolestivost zvýšila,udělaly se mi otoky,prsu a okolí se téměř nedá dotknout, pocit vnitřní horkosti přetrvává.Beru analgetika, dávám si chladivé obklady, ale úlevu to nepřináší. Nevím kam se obrátit,a domnívám se,že praktický lékař to asi nevyřeší.Poradíte mi, prosím?
Odpověď: Dobrý den, opravdu to není obvyklé po EKG, ale podle příznaků, které popisujete by se mohlo jednat o zánět v prsu. Pokud analgetika ani studené obklady nezabírají, opravdu by bylo vhodné navštívit lékaře, nejlépe gynekologa. Je možné i praktického lékaře, tito by Vás měli vyšetřit a pokud nebudou schopni Vám pomoci, mohou Vás odeslat na další pracoviště, třeba na chirurgii. Doufám, že vše dobře dopadne. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19306
Dobry den, prosim o radu mam 4denni miminko a u leveho prsa mam problem s kojenim nejde poradne uchopit bradavku proste se je porad vevnitr a i mala se snazi a nejde.Ja uz jsem davala led, teplou vodu sulam ji ale jen na chvili vyskoci a potom zas problem.Dekuji za jakoukoliv radu s pozdravem Wilczkova
Odpověď: Dobrý den, prsy mají někdy určité anatomické odchylky, které mohou tyto obtíže působit. Je možno vyzkoušet ještě silikonový prsní klobouček, který je pro tyto případy určen. Snad Vám to pomůže, hezký den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19304
Dobry den,
Je mi 30 let. Mam 4 mesicniho syna (1.dite), plne kojim. Pred par dny jsem zaznamenala na pravem prsu odlisnost oproti levemu - konkretne jde o oblast v podpazdi. Nerekla bych, ze jde primo o bulku, spis to pripomina zvetsene zlazy. Zkratka pri pohledu do zrcadla vidim mirne vystouple misto. Nejsem si jista, jak dlouho to tam uz je, teprve ted sva prsa vic vnimam (samovysetreni jsem dosud prilis nedelala...). Mam z toho neprijemny pocit, nemohu na to prestat myslet. Myslite, ze si mam zajit na vysetreni?
Predem moc dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nejlepší bude, když navštívíte svého gynekologa, který Vás vyšetří a pokud nazná, odešle Vás k ultrazvukovému vyšetření. Jinak se prsy samovyšetřujte pravidelně, vždy po skončení menstruace a budete klidnější. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19302
Dobrý den,včera jsem byla na echokardiografu a lékař,který mne vyšetřoval, byl velmi hrubý.Na prsu mám modřinky a celý levý prs a okolí mne velmi bolí a uvnitř cítím horkost(pálení).Chtěla jsem požádat o radu v mammacentru kam docházím již mnoho let kvůli změnám v tomto prsu,ale sestra mne odmítla spojit s některou z lékařek,a doporučila mi koupit se prášek na bolest a přiložit led,že prý jsem asi přecitlivělá.Můžete mi prosím poradit co s tím?
Odpověď: Dobrý den, není standartní mít po EKG modřiny. Co se týče prsní žlázy, je nepravděpodobné, že by se zde udály nějaké změny, modřina je povrchová záležitost. Pokud se Vám tvoří modřiny často, bez nějakého výraznějšího podnětu a neberete léky proti srážení krve, je na zvážení navštívit praktického lékaře, aby posoudil, zda není na místě provést vyšetření krve ohledně krevní srážlivosti. Stran prsu si provádějte pravidelné samovyšetřování a pokud by se objevila nějaká nově hmatná bulka, objednejte se k vyšetření na screeningové pracoviště. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19301
Dobry den, mam chronicky zanet prsu s chronickymi zmenami v okoli.Pred operaci zjisten zanet spolu se Staphylococus aureus.operace byla 16.1.rana je otevrena 10cm sire na 7cm do hloubky.Do rany davaji Aquacel ag tamponek.z rany stale jde takovy zluty exsudat.atb. davali jen 3dny v nemocnici.zda se mi ze se to moc nelepsi.je mozne jeste jinak lecit.takto uz po asi 3 drenazich a 6 mesicu trvani nemoci je stale stejne.
Odpověď: Dobrý den, jak Vám již odpověděli kolegové, chronický zánět v prsu je velmi úporná věc a léčba je obtížná a dlouhodobá. Teď po operaci je třeba pravidelných chirurgických kontrol a převazů, maximálně je nazvážení chirugra při event. hnisavé sekreci provést stěry a bakteriologické vyšetření. Buďte trpělivá a hodně štěstí. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19300
Dotaz číslo 19299 Ďakujem za odpoveď
dnes ráno som bola na usg vyšetrení a po obede na gynekológii
Áno Pan doktor odporučil biopsiu
😥.. Už túto stredu pôjdem na jednodňovu chyrurgiu 07.02. 2018.
strašne sa bojím že tam budem mať niečo zléee
🤔😇😇😇
Ďakujem za odpoveď a pekný večer
..LHQ je tuhá pohyblivá rezistencia tvorená hypoechogennou ohraničenou, naznačene Laločnatou formáciou veľkosťi 5mm...
Odpověď: Dobrý den, biopsii určitě absolvujte a nebojte se, nejspíše půjde o drobný fibroadenom. Přeji pěkný den a hodně štěstí. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19299
Dobrý deň na usg náleze mám písané...LHQ je tuhá pohyblivá rezistencia tvorená hypoechogennou ohraničenou naznačené Laločnatou formáció veľkosťi 5mm... Viete poradiť.. Ďakujem veľmi pekne
😘
Odpověď: Dobrý den, nevím co Vám vyšetřující lékař dále poradil, ale nejspíše se nebude jednat o nic závažného, zřejmě o drobný fibroadenom. Pokud by měl vyšetřující lékař jakoukoli pochybnost, určitě by Vám doporučil další vyšetření. Doporučuji Vám pravidelné samovyšetřování vždy po skončení menses a pokud bude všechno pořád stejné a nic nového nenhmatáte, buďte klidná. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19297
Dobrý den paní doktorko,jsem léčena pro ca prsu tripl.ngt. T2N0M0Původní velikost 29mm, po 4x ac zmenšení na 0,9cmx1. Čeká mě poslední dávka paclitaxelu, celkem 12. Operace teprve bude. Při vstupním vyšetření mi byl zjištěn hemangiom na játrech 15mm, při dnešní kontrole cca po 5 měsících hemangiom stacionární, ale paní doktorka mi dnes rekla, ze vidí ještě jeden cca 8 mm. Je pravda, ze poprvé mě vysetrovala jiná paní doktorka, je možné, ze si hemangiomu nevšimla?? Paní doktorka mi tvrdila,ze mohl být schovaný. Mám strach z meta vzhledem k biologickým vlastnostem nadoru. Dekuji P
Odpověď: Dobrý den, co se týče hemangiomů, tak má paní doktorka pravdu, obraz hemangiomu na ultrazvuku je typický a malé hemangiomy jsou někdy velmi špatně viditelné. Metastáza vypadá na ultrazvuku jinak a ani se nedá předpokládat, že by se objevila v průběhu chemoterapie, když se samotný nádor zmenšuje. Přeji ať vše dobře dopadne a držte se. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19296
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na výsledek mamografického vyšetření:
Mamografický typ tukově žlázovitý-denzita B
Přeem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, jedná se pouze o popis Vašich prsů, že se skládají z mléčné žlázy a tuku, což je u žen Vašeho věku nejčastější. Výsledek byl předpokládám negativní, buďte klidná. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19295
CHtěla bych se zeptat jestli je u mě zvýšené riziku karcinomu prsu,když jsem byla dvakrát na biopsii z fibroadenomu a vyšly mě suspektní buńky a tím pádem operace. Po druhé operaci se mi fibroadenom na tom místě udělal znovu. Chodím na mamo a ultrazvuk.Máme v rodině zvýšený výskyt rakoviny. Otec ca plic 64 let ,matka ca ovária 83 let,bratr ca mozku 57 let a teď sestra ca prsu 63 let. Gynekolog mi doporučil jít na genetiku.
Stačí mi ty kontroly u vás jak jsem výše popisovala? Děkuji vám za váš názor a za vaši poradnu.
Odpověď: Dobrý den, pokud Vám v obou případech po operaci řekli, že se jednalo o fibroadenom, tak můžete být klidná. Jedná se o nezhoubný nádor, u kterého není větší riziko vzniku nádoru než u okolní mléčné žlázy. Fibroadenomy jsou nepříjemné tím, že mohou být hmatné a že se často po operaci udělají znovu, ale nijak Vás neohrožují. Pokud jste pravidelně sledována na mamografii i na ultrazvuku, tak pro sebe děláte maximum. Z údajů, které píšete o výskytu rakoviny ve Vaší rodině, nepředpokládám, že by se mělo jednat o výrazně zvýšené riziko, a že by mělo smysl genetické testování. Doporučuji pravidelné samovyšetřování a pokud byste nalezla nějakou změnu nebo novou bulku v prsech, navštivte svého gynekologa, který Vás vyšetří. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19294
Dobry den 9.2.me ceka odstraneni prsa pro rakovinu.Operace v Ostrave muzete mi napsat jak to bude probihat?Dekuji Novakova
Odpověď: Dobrý den, nemám bohužel dostatek informací - jak je nádor velký a jestli máte v podpaží postižené uzliny. Obecně jsou dvě možnosti, vyoperovat jenom nádor a jednu uzlinu nebo celý prs, ale o tom Vás určitě bude informovat chirurg, který bude operaci provádět. Po zhojení bude další postup závislý na vlastnostech nádoru, ale nebojte se, vše byste se měla včas dozvědět. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19293
Dobrý den, mám sekreci na obou stranách, většinou je bezbarvy, někdy žluty. Sekret tece jen pokud si zmačknu bradavky..2 měsíce zpět jsem byla na sonu, výsled sona jde o hormonální problém. Rok se léčim na endo s mikroprolaktinomem 1xtydne beru Dostinex. Dle endo se jedna o sekreci spojenou s prsní zlazou, která produkuje maz. Hodnoty PRL mám v normě. Tento “stav” mi není příjemný. Mám 1 dítě, kojila jsem 14 měsíců. Nyní již přes rok nekojim. MS mám pravidelně cca 29 dni. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nevím na co bych Vám měla odpovědět. Bezbarvá, mléčná či žlutá sekrece z prsu je zcela normální a je to v důsledku hormonálních změn. Jinak nedoporučuji mačkat bradavky a zkoumat. Problémem by bylo, pokud by byla sekrece samovolná a krvavá. Pokud jste měla provedeno i ultrazvukové vyšetření s negativním výsledkem, buďte klidná. Prsy si sama vyšetřujte jednou měsíčně po skončení menstruace, a pokud bude pohmatový nález beze změn, neznepokojujte se. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19292
Dobrý den paní doktorko,2.1. jsem byla na ultrazvuku prsou a podpaží z důvodu nahmatání 3 bulek v pravém prsu.Sono dopadlo dobře,jde o tukové bulky.Včera jsem si opět nahmatala malou bulku,asi velikosti hrášku,kousek od těch ostatních bulek.Nevím,zda to tam před tím měsícem bylo,v samovyšetření ještě nejsem moc zběhlá.Můj dotaz zní,zda by za ten měsíc,kdy bylo vše ok mohla bulka nárůst do takové velikosti,zda se mám obávat a jaký postup by jste mi doporučila.Děkuji V.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše se o nic závažného nejedná, zvláště je-li bulka podobná těm předchozím a pohyblivá. Vydržte ještě a na prsy si sahejte vždy po skončení menstruace, pokud se bulka nebude zvětšovat, buďte klidná a pokračujte v pravidelném samovyšetřování. Pokud by se bulka zvětšovala, pro jistotu se objednejte na kontrolní vyšetření na akreditované screeningové pracoviště, na které Vám buď vystaví žádanku gynekolog (pokud ho bude považovat za nutný) nebo si vyšetření můžete sama zaplatit a žádanku nepotřebujete. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19291
Dobry den.
Uz dlouha leta mam par vyrustku kuze (na internetu jsem zjistila ze se jim rika fibromy),ale muj dotaz spociva v tom ze jsem ted tehotna v 16tt a ted jsem objevila na kazde bradavce,na hrane bradavky (prave tam kde bude miminko pit)drobounky vyrustek asi ten fibrom. A nevim zda to mam ci nemam resit,a jestli to me a nebo pote mimnku neublizi. Dekuju za odpoved Charvatova
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně se nebude jednat o nic závažného, jen o změny v důsledku hormonálních změn. Pokud si však nejste jistá, zeptejte se při kontrole svého gynekologa. Vyšetří Vás a rozhodne, zda je třeba nějaké další vyšetření, miminko by však být ohroženo nemělo. Věřím, že vše bude v pořádku. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19290
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na jednu věc co mi dělá starosti. Už druhý měsíc mne začne při menstruaci bolet prso ,vím že to tak občas někdo má, ale bolí mě pouze levé prso a docela dost silně a bolest zasahuje do podpaží. Bohužel nepoznán zda se dá nahmatat nějaká bulka,něco je cítit ale nevím zda je to žláza či něco co tam nemá být.Měla bych raději navštívit praktického lékaře a požádat o vyšetření? Předem děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den.S pozdravem K.M.
Odpověď: Dobrý den, pokud jsou bolesti závislé na menstruačním cyklu a po menstruaci vymizí, nejspíše se nejedná o nic závažného. Pokud byste si zároveň v prsu nahmatala nějakou bulku nebo si nejste jistá, určitě je na místě navštívit praktického lékaře nebo gynekologa, aby Vás vyšetřil a odeslal eventuálně k vyšetření ultrazvukem nebo mamografem. Pokud si nic nehmatáte, máte možnost se pro Váš klid objednat k ultrazvukovému vyšetření jako samoplátce, nejlépe na akreditované screeningové pracoviště. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19289
Dobrý den,
jsem k smrti vyděšená. První můj mamograf z důvodu nahmatání něčeho (prsní žlázy asi jinak uložené, dřív jsem se neprohlížela, výsledek negativní) mi při stisku levého prsu k neskutečné řezavé, palčivé, ohromné bolesti mi zachroupalo v prsu, či jak to nazvat. Jak se to deformovalo. Umírám strachem nad tou nezodpovědností, nenastavením dle mých prsou (levého prsu). Umírám tím, co se mohlo v prsu stát a co mi to přinese do budoucna. Myšlenky mám černé a kdyby to měl být rozsudek, bolí mě to mnohem víc, že bez mého zapřičinění. Jsem zoufalá, odpovězte prosím. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, mamografické vyšetření výjimečně může být i nepříjemné, u žen před přechodem se nedoporučuje objednávat se před menses, kdy je žláza nejcitlivější. Potíže, které popisujete jsou výjimečné a ještě jsem se s nimi nesetkala. Obecně při mamografickém vyšetření není stlačení takové, aby způsobilo závažné změny v tkáních, snad mimo drobné modřiny. Jsou to jen nepříjemné pocity, přesto pro Váš klid doporučuji zajít na pracoviště, kde byl mamograf proveden, informovat je o obtížích a eventuálně se objednat k ultrazvukovému vyšetření, které Vás uklidní. Přeji pěkný den. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19288
Dobrý den,
již jsem se u vás dotazovala ještě před operací. Nyní jsem po operaci a mám i bioptický nález s tímto závěrem : In situ duktálni karcinom mléčné žlázy velikosti 5 x 7 x 7 mm, grade 1, s intraluminalnimi kalcifikacemi, invaze nezastižena. Lymfatické uzliny včetně sentinelove negativní (0/5).
Nádor byl celý odstraněn.Chtela jsem se zeptat, zda je dle vás ještě nutná další léčba ozařování či chemoterapie. Nádor byl na levém prsu.
Předem děkuji za odpověď
LC
Odpověď: Dobrý den, jednalo se o drobný ohraničený in situ nádor. Laicky se říká i spící nádor, který netvoří ještě metastázy a pokud je odstraněn celý, jste v podstatě vyléčená. Další postup určí onkolog, chemoterapii nepředpokládám, ale ozáření většinou bývá. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19287
Dobrý den,před rokem jsem si našla bulku pod pravou bradavkou,můj gyn. mě poslal na sono,výsledky byly v pořádku,před 8. měsíci jsem byla v mamma centrum v OL na UZ s tím,že ta bulka pod tou bradavkou stále je,výsledek byl v pořádku.Před 2 dny jsem si jemně zmáčkla bradavky,z levé nic nevyteklo,ale z pravé vytekl žlutobílý výtok(tvarohovité konzistence)pak jsem tu bradavku jěště jednou zmáčkla,a už tam byla malinkatá kapička světle červené krve,dnes při zmáčknutí pravé bradavky vytekla malá kapka bílého výtoku.Mám 32.let, po dvou porodech.Mám sníž.funkci štítné žlázy,užívám Letrox50.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud si bulku hmatáte už rok a nezvětšuje se, měla jste dvakrát sono vyšetření, které bylo negativní a po zmáčknutí byl žlutobílý výtok, buďte klidná, nejedná se o nic závažného. Nejspíše se jedná o prostornější mlékovod za bradavkou, což je normální. Kapička světle červené krve byla zřejmě důsledkem zmáčknutí. Nedoporučuji vymačkávat nic z bradavky, výtok zkoumejte pokud bude samovolný, například kapička krve na podprsence. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19286
Dobrý den paní doktorko,
prosím o vysvětlení, co je to benigní dysplazie prsu NS.
Děkuji a přeji hezký den. JJ
Odpověď: Dobrý den, tento termín se dnes při zobrazovacích vyšetřeních prsů již příliš nepoužívá (ultrazvuk, mamograf) - jedná se normální mléčnou žlázu bez nálezu nádoru nebo jiných závažných věcí. Pokud je v prsu nějaký problém, tak změny v prsní žláze zjistíme po odběru vzorku tzv. biopsii, kterou u normální mléčné žlázy rozhodně nedoporučujeme. Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19285
sono prsu- nález o velikosti 4mm
Odpověď: Dobrý den, nevím jaký nález velikosti 4mm. Obecně se v této velikosti jedná o velmi malé ložisko, které by Vás nemělo i v případě zhoubného onemocnění při správném postupu ohrozit na životě. Řiďte se dalšími pokyny Vašeho lékaře.
Přeji pěkný den. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19284
Dobrý den, paní doktorko.
Je mi 42 let, mám 3 děti dohromady kojené 7 let :-).Chodím pravidelně každý rok, nyní po půl roce na USG prsů jako samoplátce. Mám vícečetné cysty v obou prsech.Nejdříve byly vel. do 10 mm, pak se zmenšily na 5 mm a nyní po půl roce do vel. 9 mm. USG nález :V pravé mammě je echogenita žlázy přim. V ZK je několik anechog. lož. na rozhraní ZK do vel. 9 mm, V levé mammě je echogenita žlázy přím.,v HZK jsou dvě anechog. ložiska do vel. 4 mm.V obou axilách nejsou patrné zvětšené uzliny.Kontrola za rok dostačující.Není to opravdu vážný nález??Děkuji Monika
Odpověď: Dobrý den, z vašeho dotazu i z popisu je zřejmé, že se jedná o prosté cysty - tyto podle světové zdravotnické organizace patří mezi nezhoubné útvary, které jsou dnes považovány spíše za typ mléčné žlázy než za onemocnění. Důležité je, že nezvyšují vůbec pravděpodobnost vzniku zhoubného nádoru. Takže kontrola za rok je naprosto dostačující. Velmi Vám doporučuji samovyšetření 1 za měsíc po skončení menses, nejlépe ve sprše - zpočátku se to zdá obtížné, po čase však své prsy budete znát a budete klidnější, když zjistíte, že všechny bulky jsou na stejném místě a nemáte v prsech nic nového. Přeji pěkný den. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19278
Dobrý den, ráda bych si nechala vyšetřit prsa pouze sonem. Na koho se mám obrátit. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ultrasonografie, jako metoda první volby je vhodná jen u velmi mladých žen a nebo u žen ve screeningovém věku, jako vyšetření v mezidobí, tedy mezi 2 mamografiemi. U žen ve věku nad 40 let se totiž může v prsu vyskytnout nádor v podobě neložiskových změn, např. mikrokalcifikací, porušení architektoniky žlázy a tyto nádorové, ale i přednádorové stavy nejsou na ultrazvuku zobrazitelné. Proto pokud budete trvat pouze na ultrazvukových kontrolách, riskujete, že v případě výskytu nádoru takovéto podoby nebude zavčas odhalen a tím se dramaticky sníží možnost jednoduché a rychlé léčby a především klesají šance na vyléčení. Nebojte se mamografie a zbytečně neriskujte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19277
Dobrý deň MUDr. Lucie Pieranová,

kontaktujem Vás v ozrejmení si informaci, ohľadom preventívnej prehliadky ( mamografie/sonografie pŕs). Žijem v Karviné, je mi 24 let a ak tomu správne rozumiem, stačí ak sa telefonicky objednám na sonografiu prs do najbližšej nemocnice, bez žiadanky od gynekológa alebo prakt. lekára? Dajú mi termín a ja uhradim čiastku 350kc? Za odpoveď pekne ďakujem,

prajem krásny a pohodový deň,
s podzravom Mgr. RM
Odpověď: Dobrý den, paní magistro. Je to přesně, jak píšete. Stačí se telefonicky objednat do mamocentra na ultrazvuk jako samoplátkyně. Žádnou žádanku od lékaře nepotřebujete. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19276
Dobrý den, v lednu jsem absolvovala segmentectomii levého prsu a SLND vlevo, histol. DCIS grade 2, ložisko 7x5x3mm nezasahující do okrajů resektátu, ER 20% PR5% MIB140%. Onkoložka mi dopručila Tamoxifen a objednala mě na ozařování (na 6 a půl týdne). Prosím o posouzení zda vzhledem k diagnoze je opravdu nutné ozařování, příp. zda se nedá upravit intenzita a délka ozařování. Příp. jestli existují jiné léčebné možnosti. Podotýkám, že jsem v podstatě zdravá a nechce se mi navrhovanou léčbou si svůj zdravotní stav zhoršit.
Děkuji za odpověď EP
Odpověď: Dobrý den, postup, který navrhuje Váš onkolog je zcela správný. Vůbec neuvažujte o tom, že byste radioterapii odmítla. Hormonální léčba je vzhledem k charakteristice nádoru také na místě. Pokud byste léčbu nějakým způsobem redukovala, poroste riziko komplikací a návrat onemocnění v budoucnosti.
Onkologem navrhovaná léčba Váš dosavadní zdravotní stav nezhorší, ba naopak, dělá vše pro to, abyste byla zase zdravá. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19275
Dobrý den,večer sem šel spát a ráno sem se probudil z bolestí žeber,a níž bych se do nich bouchlo nebo upadl.. němužu se ani nadechnout,ani se za smát.. Prosím co to je?
Odpověď: Dobrý den. Máte zablokovaná záda a podrážděné nervy z oblasti hrudní páteře, mezilopatkové oblasti. Bude to chtít teplo a klid, můžete brát 3x denně ibuprofen 400 mg po jídle a uvidíte, zda se Vám uleví. Pokud ne, zajdete si za svým praktickým lékařem a ten Vám předepíše léky na uvolnění stažení svalů a možná Vám doporučí rehabilitace. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19273
K dotazu 19269, v říjnu se mi udělal na prsu červený flek, pak jsem začala prohmatavat a našla toto. Utz po měsíci druhý, oba ok, mamograf ok. Kojim často, cca 5x denně, 5x v noci. Je zobrazení přehledné? Prso mě před měsícem začalo svědit vevnitř i za lopatkou ale jen v tom jednom místě.
Odpověď: Dobrý den, nejspíš budete mít nepravidelně rozloženou žlázu a pohmatové zbytnění bude odpovídat hormonálně akcentovanému uzlu žlázy. Pokud jsou všechna vyšetření v pořádku, nemusíte se bát. Nepříjemné pocity uvnitř prsu by mohly být způsobené vertebrogenními obtížemi z oblasti horní hrudní a dolní krční páteře. Takže cvičte a stav se jistě za nějakou dobu upraví. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19272
Dobrý den,mohu se optat?Letos mi bude 30 let a ráda bych zašla na prohlídku prsů(jen tak pro klid v duši)Chci se optat zdali v mém případě to není zbytečné a cena vyšetření :( děkuji s pozdravem hezkého dne Zandtová
Odpověď: Dobrý den, určitě se objednejte do akreditovaného screeningového mamocentra na ultrazvukové vyšetření. Vyšetření si budete hradit sama, žádanku od lékaře nepotřebujete.
Cena vyšetření se pohybuje kolem 400-500 Kč.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19271
Dobrý den, je mi 25 a chtěla bych si nechat už vyšetřit prsa, podle samovyšetření nic nepoznám :( mám jít ke gynekologovi a on mě vyšetří, nebo posle někam? Nebo k obvodnímu lékaři? Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den, objednejte se do akreditovaného screeningového mamocentra na ultrazvukové vyšetření. Vyšetření si budete hradit sama, tudíž žádnou žádanku od lékaře nepotřebujete. Cena vyšetření se pohybuje kolem 400-500 Kč.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19270
Mám dotaz byl mi digagnostikovan nádor prsu 1.sin.pT1c pNO MO G3 triple negativní LU negativní M850033 ER neg. PgRneg.Ki67 100% p53 90% HER2 než neg středně diferencovaný duktalni karcinom okraje dostatečně o jaký druh ohledně agresivity se jedná a jaké šance jsou na výleceni je mi podávána chemo ATC citrón a paxicel pak ozařování může se jednat o nádor s mutací uzliny byly bez nálezu bylo to pouze v horním kvadrantu děkuji za odpověď Marine
Odpověď: Dobrý den. Dobrá zpráva je, že byly lymfatické uzliny negativní a nádor byl diagnostikován ve stádiu pT1c. Vzhledem dalším faktorům z definitivní histologie je u Vás zcela správně indikovaná adjuvantní chemoterapie s následnou radioterapií. S postupem souhlasím. Důvěřujte svému onkologovi, dělá vše pro to, ať jste zdravá a minimalizují se rizika do budoucna. Věřím, že vše bude v pořádku a Vy budete zase fit. Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19269
Dobrý den,

kojím ročního syna. V levém prsu citim vyraznou změnu casti prsni zlazy, jakoby scvrkly knedlik nebo cast kvetaku. Sono v poradku. Vim, ze nektera loziska nejsou na utz videt. Moc se bojim. Maminka mi zemrela na ca prsu ve 42 letech. Co si o tom myslite? Je mozne pri kojeni podstoupit jeste jine (neinvazivni) vysetreni? MR bez kontrastni latky? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ještě mám doplňující dotazy. Jak dlouho pociťujete změnu v levém prsu? Je to něco nového, co tam např. před měsícem, dvěma nebylo? A jak dopadlo mamografické vyšetření? A jak často kojíte? (Poznámka k magnetické rezonanci - bez kontrastní látky by to bylo vyšetření k ničemu.) Nejdříve je potřeba mít perfektně zhodnocené základní metody jako ultrazvuk a mamografie, až poté se dá přistoupit k dalším diagnostickým metodám. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19268
Dobry den
chtěla bych se zeptat maminka byla na mammografickem vyšetřeni, její 46let. diagnoza je Tabár/ BIRADS - Tabár 1. Symetricky rozložená žláza bez dominantních ložiskových stínů.Přítomnost RTG benigních mikrokalcifikací ojediněle vpravo. Vlevo je v HZK velký okresek rozptýlených tečkovitý mikrokalcifikací má vel. 68x40x29mm. Ložiskový korelát na MG ani na UZ není patrný. Bez známek axilární lymfadenopatie. Prosim co to znamena Pani doktorka nam k tomu nic neřekla jen maminku obědnala na odběr vzorků děkuja za odpověď MJ
Odpověď: Dobrý den, jde o mikrokalcifikace vlevo. Mohou být různé povahy a jediná možnost, jak ověřit jejich podstatu, je bioptické ověření. A protože nejsou vidět na ultrazvuku, bude muset maminka absolvovat vakuovou biopsii pod mamografickou kontrolou. Vůbec se nebojte, je to bezbolestný výkon. Zhruba do deseti dnů pak budou výsledky a podle histologie vzorků se stanoví další postup. Je to běžný a naprosto správný postup. Budu držet pěsti, ať vše dobře dopadne. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19267
Dobry den. Dnes rano jsem zjistila,ze pri zmacknuti bradavky na obou prsou se mi objevi malinke mnozstvi nazloutle tekutiny. Samozrejme k lekari pujdu,ale mohli byste mi nastinit co to muze znamenat? :-( dekuji Katka
Odpověď: Dobrý den, vůbec nic se neděje. Půjde o hormonální změny. Nasvědčují tomu dva hlavní parametry: výtok je oboustranný a má nažloutlou barvu. Výtok z prsů obecně může být zbarven různě, od čiré tekutiny, přes mléčnou, nažloutlou, přes nahnědlou, až nazelenalou. Dokud nemá výtok načervenalé - krvavé zabarvení, můžete být v klidu. Předpokládám, že ve Vašem věku chodíte na pravidelné každoroční kontroly do mammocentra a máte ve svých 40 letech za sebou vstupní MG vyšetření. Pokud ne, tak vřele doporučuji. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19266
Dobrý den, mám už víc jak 14 dní zarudlé celé jedno prso, bez bolesti, bez teplot, mírný otok, mamograf, ultrazvuk bez nálezu, nasazeny antibiotika zinnat, třetí den beze změn, prs stále zarudlý. Kontrolu mám za měsíc po menstruaci. Mám velký strach z možného zánětlivého karcinomu, nebude za měsíc pozdě? Věk 43 let
Odpověď: Dobrý den. Je mi moc líto, jaké stresy asi prožíváte a chápu Vaše obavy. Trošku Vás uklidním. Třetí den ATB léčby nemusí mít jasně viditelný efekt. Někdy se očekávané zlepšení dostaví až s druhým balením antibiotik. A této úvaze v podstatě odpovídá i ona kontrola po měsíci. Pokud i poté bude objektivní nález bez efektu, pak bude nutná vějířovitá biopsie z prsu. Věřím, že vše dobře dopadne. Držím pěsti. Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19265
Dobrý den,před 2 lety mi vyoperovali 2FA.45x40x15mm a 30x20x10mm.Ve stejném prsu jsem si nahmatala bolestivé místo.Při samovyšetření mi přijde prs v klenutí asymetrický, ale nevím, zda to není operací, ta však v HZK.Trpím často na dlouhodobě zvýšenou teplotu 37,3, pravidelně 14 dní před menzesem.Na kontrolu jdu až v červnu.Mám se objednat na dřív?Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o jizevnaté změny po operaci, protože ložiska FA byla dosti velká. Doporučovala bych Vám nadále provádět samovyšetřování prsů 1x měsíčně po menstruaci a pokud se pohmatový nález nebude výrazněji měnit, nemusíte se obávat a úplně postačí kontrola v červnu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19264
Dobrý den,paní doktorko, v březnu podstoupim rekonstrukci prsu po ablaci pomocí laloku ze zad.Chtěla bych se zeptat po jaké době mohu letět letadlem,dcera žíje v zahraničí.Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Na tuto otázku Vám nedokážu přesně odpovědět. Bude totiž velmi záležet na pooperačním průběhu. Pokud vše proběhne bez komplikací a budete se hezky hojit, pak věřím, že budete moci odcestovat kamkoliv a transport letadlem nebude žádný problém. Přeji Vám, ať se operace vydaří na jedničku s hvězdičkou a Vy si užijete krásné jaro a léto. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19263
Dobrý den,
nevím jak začít asi bych měla tak, že mám docela dost povislá prsa tudíž samovyšetření je velmi obtížné, stejně jsem ,ale rozhodla ho provést. Na levé prsu jsem zjitila, že mám plošší bradavku, a pokud prso nadzvednu za kůži tak se mi udělá vedle bradavky na prsním dvorci prohlubeň, pokud si lehnu a prsní dvorec vyšetřuji tak je v tomto místě o dost měkčí než okolí. Hrozně se bojím, že je to rakovina.
Odpověď: Dobrý den, takto by se rakovina neprojevovala, nebojte se. V prsní žláze může být rozložení struktur dosti nepravidelné a tak je to zřejmě i u Vás. Měkčí místo bude odpovídat tukové tkáni uložené mezi vazivovými úpony. Pokračujte v samovyšetřování prsů každý měsíc po menstruaci a zjistíte, že nedochází k žádným výraznějším změnám. Kdyby přeci jen Vaše pochybnosti přetrvávaly, pak se objednejte na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19262
Dobrý den,
mám čtrnácti denního syna (druhé dítě), plně kojím a včera při kojení jsem si v prsu nahmatala bouličku. V rodině rakovinu nemáme, ale stejně mě to dost vyděsilo. K lékaři se dostanu až příští týden. Dočetla jsem se, že jsou bulky v období kojení poměrně časté, ale i tak bych ráda znala názor.
Děkuji, T.Š.
Odpověď: Dobrý den, rozhodně se nestresujte. Pravděpodobně půjde o změny spojené s časnou poporodní fází. Probíhají u Vás hormonální změny a především změny spojené s kojením. Než dojde v průběhu šestinedělí k ustálení kojení, dbejte na prevenci retence mléka, tedy pokud po nakojení máte pocit, že máte ještě v prsech mléko, pořádně odstříkejte nebo odsajte. Před dalším kojením doporučuji prsa lehce nahřát a promasírovat v teplé sprše, nakojit a zase zbytek odsát nebo odstříkat. Pokud by se zatvrdlinka zvětšovala nebo něco nasvědčovalo, že by mohlo jít o počínající zánět, navštivte svého gynekologa.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19260
Dobrý den,
jsem ve 24.týdnu těhotenství a šla jsem na ultrazvuk kvůli boletsivým bulkám v podpaží. Ty paní doktorka vyhodnotila jako reaktivní, ale objevila přo okraji dvorce "lehce laločnatou hypoechogenitu o vel. 16x13x10 mm, s patrnou vaskulrizací". Dnes jsem byla na biopsii. Chci se zeptat, jaké je riziko, že bude nález pozitivní a jaká léčba by mě čekala so ohledem na moje těhotenství? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nepanikařte dopředu. V těhotenství dochází k výrazným hormonálním změnám a mnohdy i benigní ložiska jako např. fibroadenomy se mohou hormonálními vlivy tak změnit, že vypadají zcela atypicky, až podezřele. Vůbec nepřemýšlejte takto dopředu. Pokuste se uklidnit, já vím, že je momentálně čekání na histologii velmi stresující, ale už kvůli miminku prostě věřte tomu, že to bude v pořádku a rozbor dopadne dobře. Já Vám moc držím pěsti! S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19258
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné aby byla operace (korekce, případné zvětšení) tuberozních prsou proplacená ZP, když tuberozní prsa v podstatě spadají do vrozených vad prsou. Ještě bych se chtěla zeptat jak případně řešit tentoproblém, přijdemi, že u nás o tom nikdo nemluví. Děkuji K.R.
Odpověď: Dobrý den, tuberozní prs opravdu patří mezi vrozené tvarové deformity prsu. Deformita je podmíněna nevyvinutím některé části prsu. Při prvním stupni deformity je porušen vývoj dolní vnitřní části prsu. Při druhém stupni je nedostatečně vyvinuta dolní část prsu pod bradavku, tedy chybí typický konvexní tvar a objem prsu pod dvorcem, naopak horní vyvinutá část prsu je zachovalá a může přetáčet bradavku (až povislý prs s bradavkami dolů). U třetího stupně zůstává zachován pouze zbytek žlázy pod roztaženým dvorcem. Ženy tento problém řeší cestou estetické chirurgie. Co se úhrady ZP týče, toto musíte probrat dle stupně postižení přímo s konkrétním pracovištěm a je pravděpodobné, že event. žádost o schválení úhrady bude muset jít cestou revizního lékaře Vaší ZP. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19257
prosím,co mě čeká při operační diagnoze D24(tu mammae sinistrae)
Odpověď: Dobrý den, číselná diagnoza D24 znamená nezhoubný novotvar prsu. Ženy s touto diagnozou se paušálně neoperují. Ale neznám podrobnosti Vašich obtíží, ani podrobnou histologii z bioptované léze, ani její rozsah, či osobní a rodinnou anamnézu.Každé onemocnění prsu se řeší individuálně. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19256
Dobrý den,paní doktorko,

prosím o laskavé doporučení místa pro preventivní ultrazvukové vyšetření prsou po augmentaci. Na mamografickém vyšetření jsem byla před cca jedním rokem. Je mi 46 let a na řadě pracovištích je objednávka na ultrazvukové vyšetření omezena věkovou hranicí 40 let. Je k tomu prosím nějaký diagnostický důvod?

Předem velmi děkuji.
S pozdravem, Milena
Odpověď: Dobrý den. Víte, pravidla preventivního vyšetření se mají takto: Diagnostický ultrazvuk, jako metoda první volby je vhodná jen u velmi mladých žen a nebo u žen ve screeningovém věku, jako vyšetření v mezidobí, tedy mezi 2 mamografiemi. U žen ve věku nad 40 let se totiž může v prsu vyskytnout nádor v podobě neložiskových změn, např. mikrokalcifikací, porušení architektoniky žlázy a tyto nádorové, ale i přednádorové stavy nejsou na ultrazvuku zobrazitelné. Proto pokud budete trvat pouze na ultrazvukových kontrolách, riskujete, že v případě výskytu nádoru takovéto podoby nebude zavčas odhalen a tím se dramaticky sníží možnost jednoduché a rychlé léčby a především klesají šance na vyléčení. To, že jste po augmentaci není pro mamografii žádný problém, laborantky jsou školené na snímkování žen s implantáty a umějí si prs napolohovat, implantát lehce odtlačit, aby došlo k zobrazení co největší části prsní tkáně. Vyšetření nebolí. Na našem pracovišti snímkujeme denně několik žen s implantáty a vždy je vše v naprostém pořádku. Nebojte se mamografie a zbytečně neriskujte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19255
Dobrý den za jak dlouho se dozvim vysledek krve na nádorové markery.
Odpověď: Dobrý den, na našem onkologickém pracovišti se odběry běžných onkomarkerů provádějí dopoledne a ve většině případů (pokud se nejedná o nějaký speciální odběr) máme výsledky k dispozici týž den odpoledne. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19254
Dobrý den,

jak lze získat poukázku avon?
Děkuji Vám.

Denisa
Odpověď: Dobrý den, číslo na bezplatnou AVON linku je: 800 180 880.
Na toto číslo zavoláte a AVON Vám pošle na Vaši adresu bezplatně poukázku k vyšetření prsů v hodnotě 200 Kč. AVON akce, kdy můžete v mammocentrech využít poukázku většinou probíhá v období 15.8.-30.11.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19253
Dobry den,prosim o vaš názor na léčbu.Jsem po radik.oper.výkonu pro vícečetný duktální karcinom. Jeden grade 2, nekroza a lymfangioinvaze nepřítomna,estrog.receptory-pozit.reakce v 40%, progester.-negat. reakce ve 100%,exprese E-cadherin negativní, gen HER2 neu není prokázán, druhý je in situ se 100% estrogeny. Sent.uzlina bez metastáz. Nyní mě čeká 4.CHT ze 6 a potom hormonální léčba. Je nutné absolvovat všech 6? Moc děkuji. E.D.

E.D.
Odpověď: Dobrý den. Faktorů, které ovlivňují nastavení adjuvantní léčby je více. Důvěřujte prosím Vašemu onkologovi, dělá vše pro to, abyste byla v pořádku a minimalizovala se rizika do budoucna. Buďte trpělivá a snažte se být optimistická. Cílem tohoto všeho je, abyste byla zdravá a mohla žít bez obav plnohodnotný život. Držím pěsti a věřím, že vše bude v pořádku. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19252
Dobry den,v srpnu jsem podstoupila castecnou mastektomii leveho prsu,nasledne ozarovani po chemo mi zustaly a stale trvaji problemy s neuropatii.Pocituji ale bolesti v operovanwm prsu..i pres masirovani prsu mam prs tuzsi..muze toto souviset s neuropatii ktera mi obtezuje v dosti velke mire kdy po 12h musim vzit palgotal proti bolesti.Histologicke vysetreni po operaci jsem mela dobre.Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, bolesti a pocity pnutí v operovaném prsu budou spíše na vrub radioterapie, lymfatických otoků a možná i kombinace vertebrogenních obtíží. Tyto změny mohou přetrvávat poměrně dlouhou dobu, někdy i v řádech mnoha měsíců, až let. Prokonzultujte toto se svým onkologem, možná Vám doporučí lymfodrenáže a nebo Vás odkáže k neurologovi s následnou rehabilitací. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19251
Dobry den. Som v 24tt a na bradavkach sa mi objavili krvave bodky. Prsia sa mi dost zvacsili...najprv to boli biele bodky..teraz vsak krvave. Viete mi,prosim,poradit,co sa deje? Dakujem. Z
Odpověď: Dobrý den, nebojte se. Ve druhé polovině tehotenství již dochází k hyperpigmentaci, obzvláště v oblasti dvorců a bradavek. Nemají ty tečky spíše nahnědlou barvu, nežli vyloženě rudou? Pokud by se Vám zdálo, že jsou opravdu rudé, vzhledu petechií až krevních podlitin, pak se obraťte na svého gynekologa-porodníka. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19250
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou a dotazem : Mojí dceři byl objeven karcinom v levém prsu o velikosti 0,9 mm, velmi agresivní. Dcera byla operována, nádor jí byl vyňat, začala podstupovat chemoterapii, pak bude ozařována. Prosím Vás o sdělení, jaké další preventivní vyšetření (kromě markerů) by měla absolvovat, aby byla do budoucna ochráněna před možnými riziky vzniku rakoviny v celém svém organizmu. Dceři je 42 let. Děkuji Vám za odpověď, Ludmila, matka.
Odpověď: Dobrý den, je mi velmi líto, že Vám osud nachystal takovéto starosti u dcery, ale buďte pozitivní. Neznám imunofenotyp nádoru, ale vzhledem k jeho malé velikosti se jedná o stádium T1, což je dobrá zpráva. Nádor má zřejmě vysokou proliferaci a tak je indikovaná adjuvantní chemoterapie s následným ozařováním. Toto jsou standardní postupy a vedou k minimalizaci rizik do budoucna. Nádorové onemocnění prsu je v dnešní době velmi úspěšně léčitelné. Důvěřujte onkologovi, udělá vše pro to, ať je dcera zdravá a je zase brzy ve skvělé kondici. Dcera bude pravidelně kontrolovaná stran markerů, mamologického vyšetření, pravidelně se kontrolují plíce rtg snímkem a provádí se ultrazvukové vyšetření břicha a pánve. Bude-li potřeba, existuje celá škála další vyšetřovacích metod, kterých se dá využít.Toto vše si bude hlídat Váš onkolog, nebojte se. Buďte dceři oporou, zahrňte ji optimismem a stále jí opakujte, že vše bude zase v pořádku...maminka má vždycky pravdu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19249
Dobrý den,
je mi 19 let a mám cca 2 roky v levém prsu takovou bouli - kulatý tvar, tvrdá. Ale během posledního půl roku se mi udělala další a v druhém prsu mám také 2. Všechny tvrdé, nic mě nebolí. Nijak jsem to zatím neřešila, protože jsem byla přesvědčena, že rakovina to být nemůže - jsou to tedy jen cysty? Poslední měsíce jsem už dost nervózní a to, že si budu dokola číst nějaké články na internetu asi řešení není.
Moc Vám děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně půjde o útvary, které vznikly v souvislosti s hormonálními změnami, tedy cysty nebo event. fibroadenomy. Jsou to benigní, nezhoubné útvary, cysty se mohou v průběhu cyklu měnit. Samovyšetření si provádějte vždy až po menstruaci, kdy jsou prsy zklidněné, nebolestivé. Budou-li Vaše pochybnosti přetrvávat, pak není nic jednoduššího, než se objednat na ultrazvukové vyšetření. Pokud chcete čerpat nějaké informace na internetu, pak bych Vás odkázala na spolehlivý portál a to www.mamo.cz
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19248
Dobry den, v rijnu 2017 se mi zvetsilo leve prso,zacalo pobolivat,pnulo v něm. Zacala bolet i leva ruka. V pulce listopadu jsem se dostala na ultrazvuk do Silesia Medical Ostrava-Poruba. Na UTZ pani doktorka nic nenasla. Prosla jsem i sono bricha,RTG plic(spatne se mi dychalo). Pani Dr.z interny me poslala jeste na UTZ prsu do FNO v Porubě - ze tam jsou v mamma centru odbornici. Take zadny nalez. Prso stale sem tam poboliva-pne v něm. Antikoncepci jsem vysadila 3.11.2017. Prso ale bolelo uz v tom rijnu. Kdyz jsou dva UTZ negativni, je to tedy hormonalni? Dekuji.L.H.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně půjde o kombinaci hormonálních změn a možných obtíží vycházejících z oblasti hrudní páteře (což by odpovídalo i potížím spojeným s dýcháním). Pokud se Vám do měsíce neuleví, nebylo by od věci absolvovat neurologické vyšetření s následnou rehabilitací. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19247
Dotaz č. 19242 - děkuji za Vaši odpověd - jen doplnuji, že Ki 67 je 30%, z toho důvodu mám podstoupit chemo 4x. a prosím G3 je co? původně mi bylo sděleno G2, při původní biopsii- děkuji moc za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. G3 znamená, že šlo o nízce diferencovaný nádor a Ki67 máte vyšší, proto také indikace adjuvantní chemoterapie v kratším režimu, ale je to potřeba. Toto je snaha docílit toho, že se Vám nemoc nevrátí a Vy se vrátíte v co nejkratší době zpět do normálního života a budete zdravá. Věřím, že vše dobře dopadne, jste mladá. Buďte pozitivní, zahoďte černé myšlenky a hlavně důvěřujte svému onkologovi, udělá vše pro to, ať jste v pořádku. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19246
Dobrý den, již od mala mám takový tvrdší útvar v obou prsech, je to jen uskupení mléčných žláz? Jaká je stavba prsu?
Odpověď: Dobrý den, s přihlédnutím k Vašemu věku půjde o utvářející se mléčnou žlázu. Ještě nějakou dobu budou probíhat změny tvaru, velikosti i vnitřního rozložení žlázy. Nedělejte si starosti. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19245
Dobrý večer, včera jsem zjistila že mi po zmacknuti vytíká z pravé bradavky maličká krupěj tmavé vody. Po hledání na netu je to příznak rakoviny. Mám veliký strach. Můžete mi nějak poradit? Určitě v pondělí navstivim gynekologie.Děkuji I.
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, tmavá kapička vůbec nemusí nic znamenat, Spíše to bude výtok v rámci hormonálních změn, což bývá docela časté. Pokud je výtok čirý nebo zbarven do mléčna, nahnědlý, nazelenalý nebo třeba až načernalý, nepanikařte. Časná kontrola na mamologii by byla indikovaná v případě, že by byl výtok zbarven do krvava, tedy opravdu narůžovělá až červená. Nemačkejte prsa zbytečně, nechte je do dalšího cyklu odpočinout a po další menstruaci cca 5.-10. den cyklu proveďte samovyšetření a lehké zmáčknutí bradavek (ale opravdu jen mírně) a uvidíte, zda něco vyteče nebo ne. Věřím, že budete v pořádku. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19244
Děkuji za odpověď k dotazu 19237,ještě bych to doplnila,když si lehnu na záda je v tom místě jako by chybějící tkáň nebo tak neco mam to i na druhem prsu,je možné aby něco takového v prsu bylo.Asi pred 14 dny jsem si to prso hodne prosahavala a našla útvary,které jsem prsty rozmackla a udelala si modřiny bylo to jako tuk. Omlouvam se asi plasim. Moc vám děkuji
Odpověď: Dobrý den, nepanikařte, opravdu si myslím, že půjde jen o kombinaci hormonálních změn v terénu kojící žlázy. Když si budete provádět samovyšetření, musíte opatrně, ne tak, že si vyrobíte modřiny. Ideální je dát tři prsty vedle sebe a prohmatávat lehce krouživými pohyby, nejdříve velmi jemně, kdy cítíte kůži, podkoží, pak trošku více zvýšíte tlak a už ucítíte větší nerovnosti a třetí stupěň tlaku bude ještě o něco výraznější. Ale pořád ne tolik, aby to snad bolelo nebo došlo k poranění tkáně. Nechte teď prsa třeba dva týdny úplně v klidu, pak proveďte jemně samovyšetření a kdyby Vaše pochyby přetrvávaly, objednejte se na ultrazvukové vyšetření do akreditovaného centra. Věřím, že vše bude v pořádku. S pozdravem Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19243
Dobrý den,
Jsem objednana na mamograf tento víkend a dobiram penicilin, vadí to?
Děkuji
Krupkova
Odpověď: Dobrý den, vůbec to nevadí, určitě na mamografii jděte.
S pozdarevm, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19242
dobrý den , prosím jaká je prognoza u mé nemoci - mult. tumor I. dx inv.karcinom NST s medulárními rysy G 3, pT1c(3)L1pNO(s/n0/1), ER 90%, PR 70%, HER-2 0, Ki 67%, luminal B, jsem po záchovné operaci prsu - nález 3 malá ložiska vedle sebe.fdekuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, nádor ve stádiu T1c a především pN0 má velmi dobrou prognózu. Nepíšete, kolik procent má Ki67, ale předpokládám, že je procento nízké. Věřím, že budete v pořádku. Jste po záchovném výkonu, což je fajn, bude vás čekat radioterapie a hormonální léčba.
Myslete pozitivně, nádor prsu je velmi časté onemocnění a je velmi dobře léčitelné. Držím pěsti, ať jste brzy fit. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19241
Dobrý den,
Při kojeni jsem si nahmatala pod dvorcem malinkou bouličku/kuličku, na dotyk mi připadá jako když má člověk například na obličeji podkožní akné, ale nikde jinde v prsou jsem nic podobného nenašla. V jednom z vašich videí se paní doktorka o nějakých těchto bouličkách zmiňuje, ale více to nerozebírá, chci se tedy zeptat, zda je toto důvod k okamžité návštěvě lékaře či se toto může v prsu běžné objevovat a není to problém.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nebojte se, nejspíše půjde o hormonální změnu nebo změnu při kojení.Je dosti pravděpodobné, že se za nějaký čas tato drobná kulička vstřebá a zmizí. V případě, že by se klička zvětšovala, začala bolet nebo došlo k začervenání kůže, pak je to indikace k návštěvě mammocentra s ultrazvukovou diagnostikou. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19240
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat kde se mám v Brně objednat na termografické vyšetření prsu?Děkuji za odpověď a přeji pěkný zbytek večera.S pozdravem M.I.
Odpověď: Dobrý den. Je mi líto, ale kontakt na provozovatele termografického vyšetření Vám nedám, protože s touto metodou absolutně nesouhlasím. Není spolehlivá, naopak může být falešně negativní, v rámci prevence nebo diagnostiky onemocnění prsů není indikovaná, ani lidé, kteří toto vyšetření hodnotí nejsou žádní mammospecialisté. Z Vaší strany by to byly peníze vyhozené z okna, v horším případě by mohlo dojít podhodnocení Vašeho zdravotního stavu s katastrofálními následky. Termografie není spolehlivá screeningová metoda. Jediné, co Vám mohu s přihlédnutím k Vašemu věku doporučit je mamografické vyšetření v akreditovaném screeningovém centru, v Brně jich je hned několik a všechna jsou velmi kvalitní. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19239
Dobrý den, je to asi týden, začala jsem mít citlivější levé prso, konkrétně na okraji dvorce, nahmatám tam takové zatuhlé uzlinky, jako bulku bych to nehodnotila.Na dotyk tupější bolest nic zásadního. Kojit jsem přestala před 1,5 rokem. Mám Mirenu nemám MS. Mám se objednat na gynekologii?Samozřejmě mě to znepokojuje. děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, může jít jen o hormonální změny. Vím, že nemáte přehled o Vašem menstručním cyklu, ale zkuste vydržet, je velmi pravděpodobné, že třeba do měsíce ono ztužení poleví nebo zcela zmizí. Taktéž i bolestivost levého prsu se může zmírnit. Pokud by se stav do měsíce neuklidnil nebo se naopak zhoršil, pak se objednejte na ultrazvukové vyšetření do mammocentra. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky