MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 10782
Dobrý den,jen bych potřebovala poradit,kam se obrádit,jsem po rakovině lymfomu v třísle a po rakovině prsu a teď mim smížili invalidní důchod z třetího stupně na první a to s udáním důvodu,že jsem zdravá a pod kontrolou tyto problémy jsem měla během dvou let dškuji Magdalena B.
Odpověď: Je mi opravdu líto, že jste měla v kráté době dvě závažné nemoci. Jsem velmi překvapená, že Vám bylo sníženo ohodnocení invalidního důchodu. Myslím, že byste měla se svým praktickým lékařem nebo s onkologem, který se oVás stará, rozhodnutí komise rozporovat. Nejsme odborníci na tuto právní problematiku, domnívám se však, že každý člověk má o sebe zabojovat. Vy si sama pro sebe zvažte, co je pro Vás nejpříhodnější. Být doma s nemocemi nebo pracovat. Pokud máte obtíže a víte, že byste návrat do práce nezvládla, bojujte, jak jsem již napsala. Lépe než v této poradně Vám mohou poradit dobrovolnice z Mamma help servisu. To je sdružení dobrovolnic, žen ,které si prošly léčbou pro rakovinu prsů. Mají vlastní zkušenosti, umí poradit. Některá s nich určitě řešila nšco podobného jako Vy. Hledejte je na www.mammahelp.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10781
dobrý den,užívala jsem 5 let tamoxifen,je mi 42 let .tak se chci zeptat jestli ješte dostanu měsíčky.děkuji s pozdravem Lenka
Odpověď: Dopad dlouholetého užívání Tamoxifenu - antiestrogenu - je na každý organismus individuální, zejména u ženy Vašeho věku. Nemohu Vám tedy odpovědět jednoznačně. Je předpoklad, že se vaječníky již "nenastartují", ale zaručená informace to samozřejmě není.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10780
Dobrý den,jsem 4. den po operaci,pravého prsu pro,neshoubný nádor a trne mi ted celá ruka,chtela jsem se zeptat čím to je?děkuji
Odpověď: Předpokládám, že jde o přechodný stav, který postupně ustoupí. Důvodem může být nefyziologická poloha ruky během operace. Pokud nedojde do několika dnů k ústupu obtíží, je třeba navštívit operujícího lékaře a obtíže mu popsat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10779
Dobrý den,
naší 4 měsíční holčičce se udělala nad levou bradavkou drobná bulka velikosti hrášku, na pohmat je dosti tvrdá a evidentně jí to vadí (když jí na to sáhneme, je neklidná). Jsme na umělé výživě již od narození (Nutrilon). Může to být vážné? Doktorka to prozatím nechává bez povšimnutí.
Odpověď: Bolestivé zduření základu prsní žlázy u děvčátek v období kojeneckém je častý příznak, který není nebezpečný. Důvody přechodného zduření se těžko hledají, jde o hormonální podnět. Neumím říci, zda může být původcem umělá výživa. Nezbývá,než živit dcerku tímto způsobem ještě nějakou dobu, než přejde na další stravu. Zduřené prsíčko je bolestivé, mějte to na paměti, kdykoli dcerku převlékáte. Obtíž téměř na 100% vymizí sama během několika týdnů. Pokud by příznak přetrvával nebo dokonce pokud by došlo k dalšímu zduření, je nezbytné provést vyšetření na tzv. pubertas praecox - provádí se z krve. To provede dětský lékař. Tato možnost je ale nesmírně vzácná, naopak přechodné zduřní žlázy u malých děvčátek je příznak nepoměrně častější.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10777
Po mamografickém vyšetření mám nález "vlevo stacionární nález benigních lézí". Můžete mi to přeložit do laické řeči.
Děkuji za odpověď
Jiřina
Odpověď: Slovo benigní znamená nezhoubný. V ženské prsní žláze se vyskytuje mnoho možností benigních lézí -cysty, fibroadenomy, papilomy atd. Tyto léze (bouličky) musí mít splněny kriteria benignity - nezhoubnosti, aby hodnotící lékař mohl napsat, že je nález nevýznamný, stejný - stacionární. Z nezhoubného nálezu nevzniká zhoubný.Vznik zhoubného nálezu - rakoviny - má zcela jiný původ.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10775
Dobrý den,je mi 43 let a užívám Tamofifen 2,5 roků a teď mi hodně prořídly vlasy a stále padají.Vážně uvažuji tento lék i přes jiné nežádoucí účinky přestat brát.Ráda bych věděla, jestli nelze nahradit tento lék něčím jiným a nebo se vrátit zpátky k Zoladexu?Opravdu už nechci opět nosit paruku/po chemoterapii/ a i když oddaluje Tamoxifen nemoc, tak mě zaráží, že způsobuje jiné rakoviny.Jsem z toho dost špatná.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Každá léčba má svá rizika a své přínosy. V případě užívání Tamoxifenu převažují po dobu 5 let přínosy nad riziky. Onemocněla jste mladá, zajištění Tamoxifenem nebo jiným antiestrogenem je pro Vás velmi potřebné. Samozřejmě Vás nikdo do léčby nemůže nutit. Možná, že užívání Zoladexu by bylo s ohledem n apadající vlasy pro Vás příznivější - proberte to se svým onkologem. Rozhodně Vám však nevypadá tolik vlasů,abyste se musela vrátit k užívání paruky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10774
Dobrý večer,jsem 4 roky po augmentaci a dnes jsem byla na sonografii.Mám delší dobu potíže s bolestí prsu ale spíše zvetšená žláza která bolí víc a víc k tomu veliké bolesti zad.Záver pana doktora na sonu..mlž s obrezem fibrozní dysplasie mírného stupně,při dolním okraji žlázy v HZK zachyceno několik drobných cyst do 3mm,v dolním polu pr.axily uzliny velikosti 10*6.5mm,vlevo bez lož.změn,mírně zvětšené uzliny i v levé axile idem velikosti.Závěr-lymfadenopatie v axilách.Moc děkuji za Váš názor
Odpověď: Moc ráda bych Vám interpretovala nález ze sonografického vyšetření, ale to nejde. Při tomto vyšetření popíše lékař nějakým způsobem sonorafický obraz - podle svých zkušeností, jiný lékař by třeba nález hodnotil úplně jinak. Byla jste vyšetřit v areditovaném centru ? Úplný celorepublikový seznam center na tomto webu www.mamo.cz Zde by měla být jistota erudovaných odborníků. Osobně nesouhlasím z Vašeho nálezu se závěrem., kde je nález hodnocen jako lymfadenopatie (neurčitý stav uzlin), přičemž popis uzlin odpovídá úplné normě.Pokud žijete poblíž Prahy, ráda Vám provedu konzultační vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10773
DOBRY VECER CHCELA BY SOM VAS POPROSIT O VYSVETLENIE MAM DCERU 16 ROCNU KTORA MA DIAGNOSTIKOVANU MESTOPATIA BILAT FA PRED ROKOM BOLA OPEROVANA A PO ROKU JE TO TU ZNOVA PROSIM VELMI O VYSVETLENIE CO TO ZNAMENA A CI SU NIEJAKE LIEKY KTORE BY MOHLA UZIVAT
Odpověď: Připadá mi opravdu velmi neprofesionální, pokud někdo operuje prsy mladé ještě nedospělé ženě v období, kdy ještě není dokončen vývoj prsní žlázy. Mladá žena NEMŮŽE mít mastopatii, protože ještě nemá ukončený vývoj prsní žlázy. V české prsní terminologii se snažíme výraz mastopatie nepoužívat vůbec, neboť to je histologický výraz - má ho tedy užívat jen patolog, ale jen ve vzorku z prsní žlázy dospělé ženy. Fibroadenomy (FA) se u mladých žen často opakují, operace neřeší nic. Česká kriteria připouštějí operaci fibroadenomu až tehdy, pokud stále roste, je bolestivý a dosahuje 30mm. Vždy se ale velmi pečlivě zvažuje věk pacientky. Osobně bych svou dceru nenechala operovat. Fibroadenomům se dá těžko zabránit, někdy se spontánně ztratí - zejména v období těhotenství a kojení je tato šance vyšší. Je dpbré neužívat antikoncepci, pokud to opravdu není nutné. Zkuste Mastodynon, lék ve formě kapek, který se používá na bolestivá prsa. Obsahuje Drnek lékařský, který má celkově blahodárný vliv na hormonální stabilitu ženy. Lék je volně dostupný v lékárně, stojí okolo 170 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10772
Chtěla bych vědět co znamená z vyšetření mamografu v závěru napsáno:pravděpodobně benigní BI-RADS jsou zde ložiska.....může se jednat o FA děkuji za odpověď.Lenka
Odpověď: BI-RADs 3 pravděpodobně benigní znamená, že lékař viděl v mamografii ložiska, která mají nezhoubná kriteria. Nejčastěji jde o fibroadenomy a cysty. Předpokládám, že k této mamografii bude doplněna sonografie, kde se upřesní, zda opravdu jde pouze o nezhoubné, benigní ložisko. Pokud toto doplňující vyšetřeni nebylo indikováno, požádejte o něj. Pokud bude v sono vše v pořádku, bude stanovena nová kategorie BI-RADs 2. To je potvrzení benignity, nezhoubnosti,nevýznamnosti nálezu. Někdy prostě musí ultrazvuk (sono) udělat za mamografií závěrečnou tečku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10771
Výsledek vyšetření:1-BIRADS-negativní.Hodnocení žlázy dle Tabára: Nízce denzní žláza s reziduální fibroglandulární strukturou typu Tabár III. Pokročilá redukce žlázy s nízce denzním pravidelným reziduálním zastíněním centrálně, stejného obrazu jako při poslední MG Z r.2010
Odpověď: Předpokládám, že se mi chcete zeptat na interpretaci tohoto výsledku. Jde o popis zcela zdravé prsní žlázy, mamografický obraz je stejný jako v roce 2010, což je to nejlepší, co jste si z preventivní mamografie mohla přinést. Na další preventivní mamografii jděte opět za dva roky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10770
DOBRÝ den je mi 41 let a asi týden mám bolestivá prsa,myslím že tam mám nějaké bouličky co to znamená?děkuji za odpověd Eva Liberec
Odpověď: Bolestivá prsa s bouličkami nejsou významným příznakem, kterého byste se musela obávat. Možná jste právě před menstruací, někdy se tyto problémy objevují ve chvíli, kdy se změnila antikoncepce, někdy nejde důvod zjistit. Pokud bude bolestivost přetrvávat i po menstruaci, máte dvě možnosti, jak se pokusit pomocí jemné nehormonální léčby obtíže zmírnit. Jednou je Mastodynon, lék v podobě kapek, který je na bázi Drnku lékařského. Příznivě vlivňuje hormon hypofýzy - prolaktin, což je hormon, který často bolestivost prsů způsobuje. Druhou variantou je Orissa, tobolky vitaminu E a Pupálky dvouleté. Žádný z těchto přípravků nefunguje během hodin ani dnů, efekt nastupuje obvykle až po měsíčním užívání. Efekt obou přípravků se dobře promítá i do období premenstrua - zejména u žen, které trpí tzv.premenstruálním syndromem. Pro Váš klid doporučuji, abyste si došla na mamografii, ženám ve věku to již doporučujeme. Vyšetření v tomto věku ještě není hrazeno pojišťovnou, to až od 45 let věku.Peníze vynaložené na prevenci se však vždy vyplatí. Mamografie stojí obvykle 700 Kč. Mamografii však realizujte jen ve screenngovém akreditovaném centru - adresy všech center v Čechách jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10769
dobry den chctela bych se informovat pred 18 dny jsem mela nechranenou souloz, ted pocituji zmeny a navic jsem po 10 dnech dostala neco jako menstruaci akorat 1 den jsem krvacela a ted uz jen spinim, mohlo by to byt tehotenstvi doktor mi udelal ultrazvuk a vyloucil to, neni to brzy na ultrazvuk,testy ukazuji negativni, co si o tom mam myslet. dekuji za odpoved
Odpověď: Máte zcela pravdu, ultrazvuk nemůže 10 den po eventuelní početí prokázat těhotenství. Píšete, že jste měla nechráněný styk, ten ale sám o sobě obvykle není původcem těhotenství, pokud nedojde k výronu spermatu do pochvy ženy. Nezmínila jste, zda krvácení a špinění přišlo v období očekávané menstruace nebo mimo něj. Existuje tzv. nidační krvácení, kdy se oplodněné vajíčko zabydluje ve sliznici, takové krváceí je krátkodobé, může na něj navázat špinění. Atypická menstruace však také může mít tyto projevy. Nezbývá Vám, než být ještě pár dní trpělivá a zopakovat znovu těhotenský test. Funfuje spolehlilvjěji až 3-4 týdny po otěhotnění. Pokud jste těhotná, velmi Vám přeji, aby to bylo těhoteství žádoucí. Jste v ideálním biologickém věku pro mateřství.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10765
Dobrý den,jsem po operaci obo prsou.V levém byl dcis a pravé mi bylo odebráno pro genetiku.Nyní mám expándéry,které se plní fyziologickým roztokem na velikost 750ml.Chtěla bych se zeptat,zda je možné,aby mi unikal fyziologický roztok-pravý prs mám o hodně menší.Lékař mi na to neodpověděl.Na operaci mám jít až v únoru 2013-není volný termín.Taky bych ráda věděla,zda mám po operaci nárok na podpůrnou podprsenku-Evita. Děkuji za odpověď.Renča
Odpověď: Únik fyziologického roztoku z expandéru je velmi vzácná komplikace, nicméně může se přihodit. Jistě by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření, kde by se tato skutečnost možná dala zdokumentovat nebo naopak vyloučit. Je nezbytné navštít skutečného odborníka, kzerý má s ultrazvukovým vyšetření prsů s implantáty nebo expandéry velkou zkušenost. Přiznám se, že neumím říci, jak je to s Vaším nárokem na podpůrnou podprsenku, zkuste se optat na adrese mammahelp@mammahelp.cz nebo telefonicky přímo v centru, kde Vám plánují estetický výkon. Nesmíte se bát ptát se znova a znova. Lékaři jsou sice přetížení,ale jistě Vám na slušnou otázku odpovědí.

Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10764
Dekuji za odpoved 10737. Dnes jsem byla na utz. V MOU Brno. Vse v poradku. Birads 1 negativni. Presto mam dotaz. V minule zprave bylo uvedeno vcelku pravidelna, v dnesnim mirne nepravidelna fibroglandularni struktura zlazy. Muze jit o stejny vysledek jen to jiny lekar popise jinak?nebo se zlaza takto meni? Jinak vysetreni bylo oproti minulemu o dost kratsi,je to tim,ze v pocitaci maji minuly vysledek k porovnani?
Odpověď: Pravda může být obojí. Jednak se žláza může proměňovat v závislosti na menstruačním cyklu nebo i v závislosti na věku. Také může jít o lehce "jiný pohled" popisujícího radiologa. V každém případě nejde o závažný fakt. Podle platných pravidel má být popis co nejjednoznačnější a krátký, důležité je právě hodnocení Birads.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10763
dobry den pani doktorko,prosim o radu,pod pazdim prave ruky jsem si nahmatala boulicku je mi 45let. nevi kam se mam obratit co s tim poradite mi
Odpověď: Jste ve věku,kdy máte nárok na pojišťovnou hrazené vyšetření v tzv. screeningovém (skríningovém) programu. Žádanku Vám vystaví Váš gynekolog nebo praktický lékař, je to jejich povinnost.Vyšetření MUSÍ proběhnout ve screeningovém centru, jejich adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz Při objednávce musíte zdůraznit, že máte hmatný nález, aby Vám byl přidělen co nejkratší objednávkový termín. Pokud jste z Prahy, volejte na 775 13 11 11, zde jsou objednací termíny velmi krátké.
Nález bulky v podpaždí ještě nemusí automaticky znamenat vážné onemocnění, vyšetření je však nezbytné. Hlavně se nebojte, rychle se objednejte a dojděte si pro žádanku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10761
Dobrý den, prodělala jsem před měsícem operaci nádoru na počátku mléčné žlázy prsu ve velikosti 2 cm.,uzliny mapadeny nebyly, ale asi po týdnu mně začala téci z jizvy na prsu tekutina vždy v noci. Uprostřed jizvy mně pak vznikla tmavá skvrna na kůži, odstřižením se udělala uprostřed jizvy "tzv. díra", Protože jsem z toho byla dost deprimovaná, tak tato "díra" byla zašita dvěma stehy. V noci mně z této jizvy znovu vyteklo malinké množství tekutiny.Je to v pořádku měsíc po operaci?

Děkuji za odpověď
Odpověď: Pod jizvou se zřejmě vytvořil serom, což je možná komplikace po operacích nádorů prsu. To, že se vyprazdňuje přes jizvu na venek, je spíše pozitivní, než aby se tekutina odbarveného hematomu (kolekce krevního výronu) hromadila uvnitř prsu. Buďte trpělivá, hojení někdy může trvat i více týdnů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10760
dobry den lze zjistit z ultrazvuku 18 den po oplodneni tehotenstvi,
Odpověď: Jde o velmi časnou fázi, ultrazvukové vyšetření by muselo být provedeno na velmi dobrém přístroji a velmi zkušeným lékařem. Osobně nejsem velkým příznivcem zkoumání časných forem těhotenství ultrazvukem, nikdy není jistota, že ultrazvukové vlny nemohou těhotenství ukončit. Ať již o toto těhotenství stojíte nebo naopak, je dobré být trpělivá a počkat alespoň ještě dva týdny.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10759
Dobrý den, už rok a půl mám trvající sekreci z prsou-průhlednou až bílou, prsa mě skoro pořád bolí.Na ultrazvuku bylo vše v pořádku, mám mírně zvýšený prolaktin,ale není to podle doktora ještě na léčbu.Před těmito problémy měli doktoři podezření na těhotenství z důvodu žlučníkových kamenů,ale těhotná jsem nebyla.Chtěla bych vědět jestli je normální,že ta sekrece trvá tak dlouho a jestli by byla možnost nějak to léčit hormony nebo musím opravdu čekat až to samo odezní?Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Hormonální léčba je vždy dvojsečná zbraň.Vaši lékaři jsou velmi rozumní, když do hormonální léčby nechvátají, neboť mnohdy příroda vyřeší problémy sama. Je Vám 21 let, jste tedy ještě v období neúplného vyzrání ženské prsní žlázy, konec vývoje se předpokládá okolo 25 roku věku. Z nehormonální léčby celkem dobře zabírá Agucaston nebo podobný přípravek Mastodynon. Jejich působení není ze dne na den, jde o bylinné přípravky, ale při dlouhodobější kůře (2-3měsíce) se jejich účinek projeví. Mastodynon lze koupit bez předpisu, pro tento případ cílenější Agnucaston býval na recept, sle v tuto chvíli si tím nejsem jistá, možná již byl uvolněn pro přímý prodej. Léky nejsou drahé, informujte se v lékárně.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10758
Dobrý večer, mám 7 letou dceru a při koupání jsem si všimla, že má zvětšené pravé prso. Při doteku ztvrdlá boule, bolestivá. Prosím o odpověď co by to mohlo být. Děkuji
Odpověď: U Vaší malé dcerky se projevují první prepubertální změny na prsní žláze. Pokud by v blízké době došlo ke zvětšování obou prsních žláz, bylo by dobré se poradit s Vaším dětským lékařem, který by měl zjistit, zda je v normě hladina hormonů, zejména růstových.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10757
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je pravda, že přípravky proti pocení (antiperspiranty) obsahující aluminium jsou škodlivé a mohou způsobit vznik rakoviny.A co soudíte o přípravku "Driclor" obsahující velké množství aluminia a slouží k zamezení pocení.
Děkuji
Odpověď: Problematika antiperspirantů spadá do kategorie MÝTUS. Kdysi jedna patoložka napsala,že našla v nádoru prsu kovy,původ přisuzovala antiperspirantům.Od té doby se tato informace předává dál, žije svým vlastním životem. Když to mám shrnout : neexistuje průkaz,který by potvrdil, že antiperspiranty mohou být zdrojem nádorového bujenív prsech. Jiná záležitost ovšem je, jak je moc je vhodné bránit organismu, aby vylučoval určité toxiny potem. Každý člověk by měl zjišťovat, které potraviny zvyšují jeho potivost a těm se vyhnout. Budete asi překvapená, že nejčastěji jsou na vině živočišné bílkovimy, a to nejen maso, ale i mléčné výrobky - sýry, jogurty atd......
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10755
Dobrý den,již čtvrtý den mám citlivé bradavky.Pociťuji i mírnou bolest při doteku.Celá prsa přiliš nebolí,pouze bradavky.Nikdy dříve jsem toto nepociťovala.HA beru 6let,dále také Letrox 125 a nyní 12-tý den Pirabene kvůli učení na státnice.Současně také pociťuji bolest na hrudi a někdy mi připadá,jako by mi bolest z hrudi vystřelovala do prsou.Mám teď málo pohybu kvůli učení a mnoho času trávim sezením u PC.Zajímalo by mě,zda mohou mít léky či bolest na hrudi vliv na můj problém.Děkuji.
Odpověď: Myslím, že můžete být klidná. Vámi popisované příznaky neodpovídají v žádném parametru příznakům, které by souvisely s nádorem prsní žlázy nebo s jinou závažnější nemocí prsů. Vaše obtíže zcela určitě souvisí s nedostatkem pohybu, jak sama správně píšete, také hrají určitou roli "nervy" před státnicemi. Nyní se na problémy prsů nesoustřeďte, bradavky se určitě uklidní. Pokud by obtíže nepřestaly ani po složení státnic, bylo by na místě navštít nějaké akreditované screeingové centrum - adresy jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10754
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat na hodnocení MG v rámci screeningu:Typ Tabár III, BI-RADS-1. Bez patologických ložiskových změn.
Podrobněji je v popisu,že se jedná o oboustranně přehledný redukující parenchym centrálně s převahou tukové involuce. Asymetrie residuálního parenchymu, objemnější v HZK vpravo. Bez ložiskových změn, patolog. mikrokalcifikace neprokázány. Axilly, kůže bez patologie. .Děkuji za přeložení do "mé řeči."
Odpověď: K takovému popisu žlázy je možno jen a jen gratulovat. Chyběla malá větička - Normální nález. Tabár III znamená, že máte velmi dobře přehlednou žlázu v prsech, BiRADs 1 znamená právě - normální, běžný nález. Bez mamografických známek, které by svědčily pro přítomnost zhoubného procesu ve Vašich prsech. Ženám Vašeho se věku (40-50 let) se doporučuje chodit na preventivní mamografie každoročně, i přesto, že pojišťovny hradí mamografii jen jednou za dva roky. Mamografie stojí obvykle 700Kč. Za dva roky od současné mamografie máte opět právo na hrazenou mamografii. Od 50 roku věku obvykle stačí dvouletý interval.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10753
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala...Jsem rok po porodu,nekojím už 8 měsíců a z prsu mi stále vytéká mlezivo nažloutlé barvy.Chtěla bych se tedy zeptat zda-li je to normální?Děkuji za odpověď
Odpověď: Jde o zcela běžný příznak, kterého se opravdu vůbec nemusíte obávat. Některým ženám se "tzv. zbytková mlékotvorba" objevuje i několik let po ukončeném kojení. Pro Vás platí jedna rada: zbytečně nezkoušejte, zda se mléko ještě objevuje, drážděním bradavek se podporuje udržování mlékotvorby. Pokud by se mléčná sekrece spíše zvyšovala než postupně mizela, je zapotřebí toto řešit s gynekologem, který provede krevní test, ve kterém Vás budou zajímat hladiny tzv. prolaktinu. Jsou-li vyšší, podávají se určité léky. Tato varianta je ale velmi zřídká, pro Vás platí, že mléčná sekrece 8 měsíců po vysazeném kojení je stále v normě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10752
Dobry den, prosim o radu. Po vysadeni antikoncepcie (brala som ju 10rokov) sa mi objavila v casti bradavky hrcka. Zistila som to tesne pred menstruaciou podla toho, ze mi hrcka vyskocila hned vedla bradavky. Po nahmatani sa stratila, resp. posunula nizsie a po skonceni menzesu sa neobjavila. Pri prehmatani ju ale citim, ze tam je. Viete mi povedat, ci ide o nieco vazne? Dost sa bojim. Dakujem.
Odpověď: Dobrý večer,nemyslím si,že by šlo o příznaky nějakého vážnějšího onemocnění,spíše o změny,které souvisejí s hormonálním cyklem.Doporučuji nechat proběhnout ještě jednu periodu a pokud si nebudete jistá,
zajděte na vyšetření,nejlépe formou ultrazvuku.Můžete i bez doporučení,jako samoplátkyně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10744
dnes na ultrazvuku po nejasném výsledku mamografu vlevo menší cysta a další hypo až anechogenní ložisko vel 4 mm-cysta?,kontrola na sonu za půl roku axilární uzliny fyziologické.nacházíme změnu která je pravděpodobně benigní etiologie.může se to zvrhnout v něco jiného?nebo co se stím dále bude dělat když to poroste a budou nebo nebudou problémy:?
Odpověď: Dobrý večer,domnívám se,že obavy mít nemusíte, pan doktor Vás pozval na kontrolu za půl roku
jen proto,aby se ujistil,že stav je stabilní.Dle popisu jde opravdu jen o banální záležitost a toto je běžný postup.Takže nejspíše se nebude dít vůbec nic.Cysty, jen když rostou a obtěžují, se punktují.Nebezpečné nejsou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10743
Dobrý den, už 1 rok nekojím a stále se mi tvoří mléko. Gynekolog mi aplikoval 3 dávky vakcíny, která prý zastaví laktaci. Od té doby už uběhly 4 měsíce a z prsou mi při stlačení stále vytéká hustá nažloutlá tekutina. Navíc už více než dva měsíce v prsou cítím nepříjemný tlak a prsní žlázy mám nateklé. nepoznám co je prsní žláza nebo případná bulka. Když jsem opětovně šla ke svému gynekologovi s tímtéž problémem,(ani mi prsa nevyšetřil) změnil mi antikoncepci, že to může být hormony, ale problémy stále přetrvávají. Poraďte co mám dělat, případně kam zajít? Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý večer,nejprve počkejte,jestli se stav neupraví po změně hormonální léčby,či antikoncepci zkuste vysadit úplně.Pokud bude trvat sekrece z prsů tohoto typu,může jít i o zvýšenou hladinu hormonu Prolaktinu v krvi.
Bylo by dobré ji potom případně zkontrolovat.Vše by měl s Vámi sledovat Váš gynekolog.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10739
Dobrý den,chodím pravidelně na mamo a sono prsů.Naposled 11,8,2011.Po roce jsem se měla objednat na sono.Dnes mně sestra telefonicky řekla,že jsem se prý měla dostavit do roku,jinak to budu platit.Doporučila mě Vás na příspěvek,jen nevím jak ho získám,děkuji za radu.
Děkuji Štastná Jarmila
Odpověď: Dobrý večer,pokud nemáte obtíže,je to skuečně tak,preventivní vyšetření prsů hradí pojišťovny jednou za dva roky ženám od 45ti let věku.Jinak si žena vyšetření může uhradit.Poukázku na příspěvek získáte
na bezplatné telefonní lince Avonu 800 180 880.Projekt probíhá do 30.11.2012.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10738
Dobrý den, je mi 20 let HA beru již skoro 3 roky. Včera mě začaly pobolívat oba prsy, mám pocit jako kdyby bolest vystupovala z hrudního koše. Na dotek prsa nijak citlivá nejsou. Může tento pocit vyvolat fyzická námaha nebo prochladnutí?
Odpověď: Dobrý večer,příčinou Vašich nepříjemných pocitů je pravděpodobně bolest přenesená od pohybového aparátu.Ta se může promítat do měkkých tkání hrudníku ,tedy i do prsů.Pokud máte za sebou mimořádnou fyzickou zátěž,případně jste prochladla,v souvislosti to může být.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10737
Dobrý den, před týdnem mné začalo bolet levé prso. Je mi 36 let. Před rokem jsem byla na utz, kde bylo vše ok. Pri pohmatu cítím mírné zduřelou žlázu,která bolí. A po zmáčknutí mi vyteče žlutá kapka. Múže jít o cystu,nebo néco vážnéjšího ?Léčím se s hypotyreosou,užívam euthyrox denné 0.25. Dékuji za odpovéď
Odpověď: Dobrý den,nemyslím si,že by šlo o něco vážného.Přesto doporučuji zajít na kontrolní vyšetření,ve Vašem věku ultrazvukem.Rok je někdy dlouhá doba a Vy budete klidnější.
Ještě dodávám,že sekrece ,kterou popisujete, není nebezpečná,pozornost zasluhuje výtok s jasnou příměsí krve.Vaše problémy jsou spíše v souvislosti s hormonální nerovnováhou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10734
Dobrý den, podle biopsie zjistili, že mám fibroadenom. Je to pro můj život nějákým způsobem ohrožující / jiné? Anebo je to "nic, v pořádku" ? Léčba je jen chirurgické odstranění? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,fibroadenom je neškodný, benigní,tedy nezhoubný útvar,pokud je potvrzený histologicky,
tím lépe.Pro Váš život nikterak ohrožující není.Nádorky tohoto typu se doporučuje odstranit chirurgicky
pokud jsou větších rozměrů,nebo ženu nějak obtěžují,tlačí,bolí... a nebo,pokud se mění jejich velikost,tedy pokud rostou.Můžete být naprosto v klidu,je o Vás jistě dobře postaráno.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10733
Dobrý den, potřebovala bych se poradit ohledně bolesti v prsu (bolest je ostrá, a někdy jako by i vystřeluje, že si na chvíli musím lehnout, pak poleví a je nepravidelná.)Při prohmatání, je prso někdy tvrdší než to druhé. A zdá se že je tam malá bulka, nevím zda vyšetření prsou dělám správně. A raději si někam zajít. Děkuji za názor
Odpověď: Dobrý večer,spíš si myslím,že bolesti,které popisujete jsou přenesené z oblasti pohybohého aparátu.Ty se často promítají do měkkých tkání hrudníku,tedy i do prsů.Doporučuji Vám zajít pro jistotu na vyšetření ultrazvukem na některé z akreditovaných center,můžete i bez doporučení a vyšetření si uhradit.
Lékař centra Vás rovněž poučí o samovyšetření prsů,pak si budete moci být jistá,že jej provádíte správně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10730
Dobry den
Mam na vas prosbu mam 44rokov jedno dieta dospele ,,uz tyzden pocitujem stasnu citlivost bradaviek ze sa ich nemozem ani dotknut ,to by nebolo strasne,,vcera ked som sa sprchovala predtym som si robila samovysetrenie prsnikov nijake zmeny no ked som si stisla bradavku tak my znej sla tekutina a z oboch prsnikov tmavej hnedej az tmavohnedej farby velmi som sa zlakla dnes som to pozerala znovu a uz to nejde bolo to ako ked mate hnisavy pupak asi take mnozstvo to bolo ,,prosim vas o radu co to moze m byt dakujem
Odpověď: Dobrý večer,nebude to jistě nic vážného.Pokud byla sekrece zastižena jen jednou a nebyla patrná jasná příměs krve.Kdyby se to opakovalo,zajděte raději na vyšetření prsů.
Provádějte pečlivě samovyšetření,vždy po menstruaci a v rámci toho lehce zatlačte na obě bradavky.
Znovu opakuji,alarmující je výtok a příměsí krve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10729
Dobrý den, mám už přibližně 2 týdny modřinu na pravém prsu o průměru asi 2cm, těsně pod bradavkou. Už přes týden je spíše žlutá. Nevím o tom, že bych se do toho místa uhodila, takže nejspíše vznikla sama. Mám trombofilní stav fakt. XII. Hormonální antikoncepci nemohu brát. Občas mě to v těch místech a spíše uvnitř trochu popíchává a lehce pobolívá. Bojím se, aby to neznamenalo něco špatného. Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer,nic špatného to jistě neznamená.Možná jste se někde přece jen uhodila a ani jste si
toho nevšimla.Bylo by dobré zajít na vyšetření ultrazvukem, spíš pro jistotu.Můžete i jako
samoplátkyně bez doporučení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10726
Dobrý den, kde bych si na internetu mohla vytisknout slevový kupon 200 Kč na sono prsou ?
Dědíková
Odpověď: Dobrý den,poukázku si můžete vyžádat na telefonní lince 800 180 880.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10725
dobry den, mohu jit na vysetreni prsu screeninig kdyz jsem tehotna?za odpoved dekuji tereza vrana
Odpověď: Dobrý den,ženy chodí na screengová vyšetření formou mamografie od 45ti lek věku,takže na to jste ještě stejně velmi mladá.Pokud se chcete pro jistotu nechat vyšetřit ultrazvukem,tak to můžete i
v těhotenství.Pokud nebudete mít doporučení ,jako samoplátce.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10724
Dobrý den. Prosím o laické vysvětlení, co znamená tento nález. Žlaza charakteru prechodného prsníka s minim. rezidumai - bez dynamiky od 2009, 2 drobné nepravid. kondenzácie vpravo na rQQ CC proj. cca 45-50 mm od manily veľkosti 3 a 5 mm bez jednoznač. korelátu v šikmej proj. - sumácia štrukt.? atypia?
Záver: BI - RADS 3 1.dx - odp. kontrol. CC proj. 1.dx o 6 mes.
Odpověď: Dobrý den,v tuto chvíli pan doktor nemohl spolehlivě rozhodnout,ale myslí si,že nález ve Vašich prsech
je spíše nezávažný.Kontrola je doporučena k posouzení stability obrazu,pouze pro jistotu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10721
Dobrý deň, dnes som bola na sono prsnikov, mám 26 rokov a som v 2.mesiaci tehotenstva.
Moj nalez znie: Vlavo len kaudalne od areoly na prednej konture zlazoveho telesa su ojedinele drobne, nepravidelne mikrocysticky pp.suvisiace s duktami a kratku sikmo ulozenu lahko hypoechogennu struktiru, ktoré okolie dava dorzalny tien -pp. tiez inhomogenna mikrocysta. Axilly bez aktualnej adenopathie.
Ďakujem z aodpoved, strasne sa bojim, ze je to nieco zle.. S pozdravom Eva
Odpověď: Dobrý den,ne,neobávejte se,nic vážného ve Vašich prsech pan doktor nenašel.Nevím,proč jste si nenechala
vystětlit nález na místě a zbytečně se bojíte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10720
Mám dotaz na tento nález zhrubělá struktura prsů v HZK vlevo .reaktivní hypervaskularizované uzliny axilárně potřebuji vědět co mě čeká děkuji .
Odpověď: Dobrý den,tak na to se musíte zeptat lékaře,který Vás vyšetřoval.Jistě byl nález nějak uzavřen a byl doporučen nějaký postup.To je běžná praxe.Dle mého názoru nebyl v prsech nalezen žádný závažný proces a popisované lymfatické uzliny mohou být spojené s nějakým zánětem.Obraťte se rozhodně na své lékaře.l
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10719
Dobrý deň
Môžete mi prosím vysvetliť, čo znamená: čiastočná involúcia so škvrnitou, mierne asymetrickou zbytkovou žľazou a či sa to lieči

ďakujem
s pozdravom Maja
Odpověď: Dobrý den,dle popisu jste zdravá,tudíž není co léčit.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10718
Dobry den, opakovane posledni roky cysty v pravem prsu a 2x punkce cyst.Vcera po sonografii(sice citim pohmatem nejake boulicky) cysty neodebrany,ze jsou male a neni nutne do nich porad pichat,kdyz se ustavicne vraceji. Prso vlevo poprve utvar 3mm,kontrola za pul rok v pripade nejasnosti biopsie.
Jake je reseni pri neustalem vraceni cyst? Lecba? Dalsi dotaz,neni to dlouha doba cekat pul roku na rozhodnuti biopsie,co kdyz nejasne male lozisko je maligni jiz nyni?Nechce se mi pul roku cekat a doufat,mam i jina onemocneni..je mi 33 let,jsem rok po porodu.dekuji E.J.
Odpověď: Dobrý den,cysty je doporučeno skutečně punktovat pouze tehdy,když ženu obtěžují,tlačí či bolí.
Malé cystičky se pouze sledují,takže Váš pan doktor se rozhodl myslím správně.
Vlevo popisovaný útvar je velmi malý,takto,aniž bych Vás vyšetřila, nemohu rozhodnout o dalším postupu.
Pravěpodobně v tuto chvíli nevypadal nijak podzřele,proto bylo rozhodnuto o kontrole.
Osobně bych ji asi udělala dříve,tak za 3M.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10716
Dobrý den, mám už cca 3 měsíce na spodní straně prsu tvrdou ohraničenou bulku velkou přibližně 5 mm, je spíše na povrchu, viditelná. Mohlo by se jednat o něco závažnějšího než tukovou bulku, doporučujete návštěvu lékaře? V rodině máme výskyt rakoviny prsu. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,asi to nic vážného nebude,ale lékaře rozhodně navštivte,doporučuji pro klid absolvovat vyšetření
formou ultrazvuku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10711
Dobrý den,
před 3 týdny jsem Vás prosila o radu viz. dotaz č. 10620 a 10622. Dnes jsem si vyzvedla bioptický nález, kde závěr je benigní nález charakteru fibroadenou. Od lékaře z RTG odd., kde mi vzorky odebrali mám doporučení vzhldem k bng nálezu dop. UZ ko za 1 rok. Mám se s tímto nálezem přihlásit do prsní poradny?? Na UZ chodím jako samoplátce. Děkuji za odpověď. Věra
Odpověď: Dobrý večer,pokud máte hislogicky potvrzený nález fibroadenomu,je naprosto dostatečná kontrola UZ
za rok,samozřejmě pokud se nic nezmění.Mamologickou klinickou poradnou navštěvovat nemusíte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10709
dobry den vcera jsem byla na biopsii leveho prsa dnes me boli rameno zjistili mi rakovinu i to prso a je mi spatne od zaludku muze to byt reakce na vcerejsek dekuji
Odpověď: Dobrý den,po biopsii ženy většinou žádné nepříjemné pocity nemají,rovněž nebývají komplikace.
Může jít spíše o Vaši narušenou psychiku v souvislosti s onemocněním.
Navštivte svého praktického lékaře a proberte to s ním.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10707
Dobrý den,mám dotaz.Jsem po hysterektomii jiz dva roky.Je mi 44 let a poslední dva měsíce mě neustále bolí bradavky pri dotyku.Nevím zda to může být jak byly menstruační cykly nebo v tom může být jiny problém.Děkuji za odpově Heřmanská
Odpověď: Dobrý den,je jistě možné,že máte prsy citlivější v době,kdy by měla přijít mestruace.Pokud Vám byly
ponechány vaječníky,hormonální cyklus probíhá dál.Proberte to ještě se svým gynekologem,jistě by bylo
na místě ve Vašem věku provést pro jistotu mamografické vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10705
Dobrý deň!Som študentkou VŠ a rada by som sa spýtala na Váš názor ohľadom bolesti prsníka. Nepravidelne pociťujem slabú, netrvalú a neurčitú bolesť prsníka. Posledné dni som si odsledovala, že bolesť sa objavuje vždy keď sa dlhšie krčím pri počítači. Píšem diplomovú prácu a niekedy trávim po počítači aj 7 hodín. Taktiež mám vtedy dosť silné bolesti pleca, krku a oblasti pri lopatkách. Chcela by som vedieť či môže môj problém pochádzať z chrbtice? Ďakujem Sandra Š.
Odpověď: Dobrý den,bolesti,které popisujete, skutečně mohou být přenesené z oblasti pohybového aparátu.Ty se promítají do měkkých tkání hrudníku ,tedy i do prsu.Pro klid jistě můžete zajít na vyšetření prsů ultrazvukem.
Přeji Vám úspěšné ukončení studií.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10704
Dobrý den,dnes jsem byla na UZ prsů mám dlouhodobě bolesti za bradavkou v levém prsu,Nález je prozatimní,vlevo za mamilou je echogenní ložisko vel.11x9 mm.,bez vyšší vaskularizace s lehkým akustníckým zesílením,Ložisko centrálně v levo??
Co by to mohlo být??Prý mám počkat,že mi to vysvětlý gyn.lékař a pošle na další vyšetření a odběry prosím,co by to mohlo být??Moc děkuji za vaši odpověď.Fryčová
Odpověď: Dobrý den,nález Vám měl vysvětlit lékař,který Vás vyšetřoval.Příště se nedejte a na všechno se vyptejte
hned na místě.Nerozumím také termínu "prozatimní nález".Na našem pracovišti bychom při podezření na závažnější proces provedli hned biopsii,pokud by nález připomínal spíše benigní,nezhoubné, ložisko,
pacientu bychom pozvali na kontrolní vyštření za tři až čtyři měsíce.Nejlépe uděláte,když se poradíte dodatečně na pracovišti,kde Vás vyšetřovali.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10700
Dobrý den,
jsem těhotná (8tt) a nad pravou bradavkou se mi vytvořila malá boulička, která vypadá i reaguje stejně jako bradavka, tzn. zvětší se a je vidět a cítit pouze pokud je zvětšená bradavka, jinak je úplně plochá. Kůže vypadá stejně jako na bradavce. Na levé nic takového nemám. O co by se dle vašich odhadů mohlo jednat? Mám se znepokojovat?
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,pokud obraz spontánně vymizí,nejde jistě o nic vážného.V době těhotenství probíhají v prsech revoluční změny.Prsy včetně bradavek jsou citlivější.Pro jistotu zajděte na vyšetření ultrazvukem,tam Vás jistě uklidní.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10699
Dobrý den,jsem po operaci prsu a CHT,nyní dle UZ jater zjistil :hypoechogenita na rozhraní pr. al. jaterního laloku:chci se zeptat co to znamená? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,předpokládám,že byla navržena další vyšetření,třeba CT.Je nutno vyloučit,zda nález nesouvisí
s Vaším základním onemocněním.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10697
Dobrý deň!Chcela by som sa spýtať ako sa dá definitívne vyliečiť absces prsníka?Už vyše roka mám na prsníkovom dvorci absces vo veľkosti menšieho hrášku a môj gynekológ mi už asi 4krát predpísal Duomox 500. Podľa neho nemá pri takomto malom náleze význam chirurgický zákrok. Odporučil mi zakúpiť si bioptronovú lampu.
Môžem sa spýtať či má absces prsníka nejaký vplyv na vývin nádoru prsníka? Mám 34 rokov a v rodine sa nádor ešte zatiaľ nevyskytol, tak neviem či mám zvýšený "nábeh". Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem veľa úspechov a spokojných "zvedavých" žien ako som aj ja!Simona F.
Odpověď: Dobrý den,to,co popisujete, rozhodně nikterak nezvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu.Může jít jen o ucpanou mazovou žlázku.Pokud Vás nález obtěžuje,doporučuji navštívit šikovného chirurga v klinické mamologické poradně,on obraz posoudí a rozhodne o případném drobném zákroku,bude-li to vhodné.Asi nemá význam Vám opakovaně předepisovat antibiotika.
Přeji Vám,aby všechno dopadlo k Vaší spokojenosti!
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10696
Dobrý den, moje dcera 9let má u jednoho prsu vpáčenou bradavku a pod tím bulku. Včera jsme bulku zjistili, dnes zašli k pediatrovi, který nám řekl,že se nic neděje, že to bude mléčná žláza. Nějak jsem z toho vyplašená a nedaří se mi dohledat ohledně vpáčených bradavek u takto starých dětí informace. Srovnává se to v pubertě?Neměli bychom navštívit s tou bulkou pecialistu? Moc děkuji za zprávu.
Odpověď: Dobrý večer,pokud to viděl Váš pediatr,pak dejte na něho.Nic to nebude,jen skutečně nápadnější mléčná žláza.Pro klid doporučuji absolvovat vyšetření ultrazvukem na některém ze specializovaných center.Žádanku Vám může vystavit dětský lékař.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10695
Dobrý den,

sama - preventivně chci jít na sono prsů. jsem objednána ( konec září) a sestřička mě informovala o možnosti získat 200,- příspěvek od Avonu.
mám na něj nárok a jakým způsobem ho získám.
Děkuji Eva
Odpověď: Dobrý večer,poukázku na příspěvek na vyšetření získáte na pobočkách firmy Avon.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10694
Ještě dodatek k předchozímu dotazu. Chodím na UZ každé tři měsíce už asi přes rok, vždy v pořádku (mám panický strach). Paní doktorka říká, že nebezpečná je krvavá sekrece, která se objeví i po stisnutí (u mě nikdy) a nelze přehlédnout (jak píšete i zde). já mám však strach, že ji na tmavém oblečení nebo když na chvíli něco bílého sundám, přehlédnu, pak už se neobjeví a já něco zanebám. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý večer,paní doktorka Vám to řekla zcela správně,obavy mít nemusíte.Nebezpečnou krvavou sekreci
nepřehlédnete.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10692
Dobrý den, mám až obsedantní strach z krvavé sekrece. Nosím už asi tři měsíce bílé triko, nikdy na něm nic není, předtím jsem si nárazově lepila bílé náplasti na bradavky, též nikdy nic. Včera jsem triko na deset minut sundala, pak zas navlíkla a poškrábala se v kanálku mezi prsy, za nehty mi zustalo spolu s kůží a trochou mazu něco růžového, mám strach, že mi do toho kanálku stihla během těch pár minut natéct krev z bradavek a zaschnout a já ji pak naškrábla. Poté na triku opět nic, po stisknutí také ne. Mám se obávat?
Odpověď: Dobrý večer,ne,obávat se nemusíte.Alarmující je krvavý samovolný výtok z jednoho prsu,jednoho póru.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10691
Dobrý den, v podpaží asi 5cm od pravého prsu jsem si nahmatala tvrdou bulku, která při hmatu jakoby uhýbá. Něco podobného jsem měla před rokem na krku a ztratilo se to. Nebolí. Na mamografu jsem byla před 6 měsíci a všecko bylo v pořádku. Prosím poraďte. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer,nahmatala jste nejpíše nápadnější lymfatickou uzlinku.Pokud bylo na mamografu před půl rokem všechno v pořádku,myslím,že nepůjde o nic vážného a můžete být klidná.Pro jistotu však doporučuji absolvovat kontrolní vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10690
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, je normální když mi nejdou vidět bradavky? Je mi teprve 18 let a HA jsem začala používat teprve před rokem. Prsa se i o trochu zvětšili, ale bradavky mi vůbec nenarostli nebo jsou vtažené dovnitř. Nevím jestli to je v mém věku normální, jestli mi narostou až za nějaký čas nebo je to větší problém a mám je vtažené dovnitř. Na pohled to totiž není vůbec hezké a ostatní v mém věku už mají bradavky ve zcela běžném stavu (narozdíl ode mě). Předem děkuji za radu a odpověď.
Odpověď: Dobrý den,jste velmi mladá dáma a Vaše prsy se ještě vyvíjejí.Avšak jejich velikost,tvar i tvar bradavek je nám dán geneticky,jako to, do jaké výšky dorosteme či máme-li modré nebo hnědé oči.
Oploštělé či vpáčené bradavky jsou problémem spíše kosmetickým,může být i obtížnější start kojení.
Vyčkejte ještě,do budoucna je možné se poradit s plastickým chirurgem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10689
Dobrý den, před týdnem jsem byla na biopsii prsu a zjistili mi nezhoubný nádor. Byla mi doporučena operace. Můžete mi prosím říct, za jak dlouho po zákroku můžu do práce(pracuji na počítači) a zda budu moci na dovolenou do termálních lázní? Děkuji za odpověď.
Naďa
Odpověď: Dobrý den.
Za týden po výkonu se odstraňují stehy. Pak je možno do práce, která není fyzicky zatěžující jít. Připravte si pevnou podprsenku. Záměrem je, aby jste měla, co nejtenčí jizvu, a tím pádem co nejméně nápadnou. Do koupelí můžete v okamžiku, kdy je jizva zhojena.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10688
dobry den, bola som na USG prsnikov, mohla by som poprosit o preklad do nasej reci? a tiez mam otazku je kontrola o rok v poriadnku,alebo sa mam ziadat kontrolu skor? dakujem

RA-,HAK+
bilat. prsniky fertilneho typu, primeranej echogenity a echostruktury bez susp. loziskovych zmien, bez duktektazii.
vlavo DQQ dif. ojedinele simplex.cysty do 5mm. Axilly bez patol LU.
BI RADS 2- ojedinele drobne cysty I. sin
samovysetrenie kazdy mesiac po menstruacii, usg kontrola o rok pri zmene palpacneho alebo klinickeho nalezu usg ihned
Odpověď: Dobrý den. překlad je- vše v porádku. Kontrola za rok je postačující. Ve vašem věku doporučujeme i dvouroční interval.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10687
Dobrý den. Je mi skoro 19let a mám jít na biopsii prsu, ale zrovna v ten den mám dostat menstruaci, není v tomhle případě problém? Můžu na vyšetření ikdyž dostanu menstruaci? Jinak léky žádné neberu, jen antikoncepci. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím. Vyšetření v klidu absolvujte. Z medicínského hlediska není mentruace kontraindikací biopsie. Pokud by vám to vadilo z osobních důvodů, termín si přeobjednejte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10686
Dobrý den,ráda bych věděla co znamená Tabár1.Děkuji předem za odpověď.Borecká
Odpověď: Dobrý den.
V popisu mamografického vyšetření je užíván pojem Tabar I -V. . Vyjadřujeme tím množství ml. žlázy v prsu v poměru k tuku a věku. Tabar I znamená odpovídající množství mléčné žlázy v poměru ku věku. Jak rychle či pomalu ml. žláza stárne tzn. mění se v tuk - proces involuce, je dáno geneticky. Pojem Tabar I-V nevyjadřuje žádnou patologii.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10685
Dobrý den.Včera jsem si nahmatla bulku v levém prsu.Na pohmat je bolestvá.Muže jít o něco zhoubného??je mi 51 let..Mám panickou hruzu z lékařů..Děkuji za odpověd.Jana
Odpověď: Zdravím. Prostě se budete muset překonat a lékaře navštívit. Rozebíráním, co by TO mohlo být, nic nevyřešíme.
Věřím, že to dokážete.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10684
Dobrý večer,ještě jednou k dotazu č.10683,léčba ještě nebyla stanovena,což mě velice zneklidňuje.Do jaké doby po operaci by měla být zahájena léčba?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Plán léčby je na mologické komisi odborníků- mamodiagnostik, chirurg, onkolog většinou stanoven před zahájením léčby.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10683
Dobrý den,
operace 4.7.2012,klin.diagnóza:C509-ZN-prs,NS
Histol.mikroinvazivní duktální karciom nízce diferencovaný
ER 80%,PR 60%,Ki 67 20%,HER 2-pozit. (verif.metodou Dual ISH).
Můžete mi prosím objasnit tyto zkratky,zajímá mě prognóza a další léčba.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Nepíšete velikosti tumoru, ani nález na spádových lymfatických uzlinách. Nicméně, jistě již máte naplánovanou další systémovou léčbu a lokoregionální zajištění zevním ozářením. Vámi uvedené hodnoty vyplývají z imunohistochemického rozboru tumorozní tkáně. Tyto hodnoty ukazují dobrou citlivost k léčbě a dobrou prognózu onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10682
Dobrý deň,čítala som príspevok nižšie a nakoľko mám veľmi podobný problém ako čitateľka "s potnými žľazami",ale z rozdielom,že ja len čakám na sono,ktoré mám mať až 24.9.,chcela by som sa spýtať či môže opuchnuté podpazušie,ktoré takmer nevylučuje pot a je bolestivé znamenať nádor prsníka?Ďakujem Iveta F.
Odpověď: Zdravím.
Často přichází ženy s problémem, který definují jako otok podpaží . Nakonec se ukáže, že jde o hypertrofii tuku. Čili nijak ženu neohrožující záležitost. Pokud skutečně je podpaží v otoku, je třeba především vyloučit zvětšení a změnu struktury lymfatických uzlin. Zvětšení lymfatických uzlin je provázeno pocitem tlaku až bolestivosti v podpaží. Funkce potních žlázek tím není změněna. Možná máte své obtíže opakovaně a víte, že jde o zánět potních žlázek, pak je termín na konci září vyhovující. Jednoznačně etiologii vašich obtíží potvrdí až sonografické vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10681
Dobrý den,paní doktorko.Na ultrazvuku mě paní dr.zjistila oválné hypoech ložisko benigní 10*6mm.Můžete mě vysvětlit co to je a zda to není nebezpečné.Další kontrola za 3měsíce.Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den. Dle popisu je charakter ložiska benigní, tudíž kontrola za 3 měs. postačující. Jde zřejmně o nové ložisko, proto je obvyklé, že kontrola stability je v kratším časovém intervalu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10680
Dobrý deň!Pred necelým mesiacom som bola na USG prsníka s negatívnym výsledkom ale predsa mám obavy.Už takmer 2 roky mám hrčku vo veľkosti max.1,5 cm v podpazuší,ktorá sa nemení len občas bolí a od začiatku leta mám mierne opuchnuté podpazušie,ale podľa môjho gynekológa sú to upchaté potné žľazy a nahromadené mazivo,nakoľko sa v uvedenom podpazuší nepotím.Iné problémy nemám,len posledný rok som viackrát užívala ATB kvôli borelióze.Mám obavy či to môže byť predsa skrytý nádor?Ďakujem Domina
Odpověď: Dobrý den. Pokud nález na ultrazvuku byl před měsícem negativní, není třeba, ani dobré o výsledku vyšetření pochybovat. Kdo maluje čerty na zeď, příjdou. Pokud máte bouličku v kůži, jde zcela jistě buď o již zmíněnou potní žlázku nebo zarostlý chloupek resp. jeho folikul. Změna se dá ev. ošetřit chirurugicky, pokud by vás to uklidnilo. IH
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10679
Dobrý den, v r. 2000 mi byly vyoperovány 3 fibromy v pravém prsu. Od té doby chodím každé 3 měsíce do mamologické poradny. Zajímá mě zda je to vhodné, nerada bych chodila někam zbytečně (přiznám se že i z finančních důvodů). moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Dovršila jste hranici, kdy 1x za 2 roky máte nárok na kompletní mamografické, ev. UZ vyšetření ve spádovém screeningovém centru na pojišťovnu s doporučením od PL či GL. Fibroadenomy nejsou důvod, proč byste 1x za 3 měs.. měla docházet do jakékoliv poradny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10678
Dobrý den, je mi čerstvě 31 let, děti nemám. 2011 - podzim jsem byla na miniint. (v 6. t.). Teď v červenci, v polovině cyklu mě začala extrémně bolet prsa, další týden jsem z nich pozorovala po zmáčknutí kapičky nabělavého sekretu, nyní toto ustalo, avšak prsa mě stále velmi bolí a cítím na nich i zvýšenou teptotu než je tělesná. Při samovyšetření jsem si nenahmatala žádný útvar, těhotná nejsem. Chci se zeptat, jestli tento stav může stále ještě souviset s ukončeným těhotenstvím a jestli semůže jednat o zánět, či jiný problém. Děkuji za odpověď, s pozdravem Kristýna
Odpověď: Dobrý den. Uběhl jeden celý rok, organismus se měl již možnost se situací vyrovnat. Souvislost nepředpokládám. Možná psychickou, a z toho plynoucí změnu hormonálních hladin a odezvu na ml. žláze.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10677
Dobrý den paní doktorko,dnes jsem byla na vyšetření prsu/mamografie/a v nálezu se píše: trvá nález syté,denzní žlázy s rtg benigní kalcifikaci vpravo.Co to pro mě znamená? Můžete mi prosím odpovědět? Předem Vám děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Vlastně nic. Mikrokalcifikace jsou častý nález v mléčné žláze. Z 80% jsou benigní jako ty vaše. Nic s nimi není třeba provádět. Na další prevenci máte nárok za 2 roky. Budeteli mít zájem, sama si můžete mamografické vyšetření uhradit i za rok, není třeba žádanky, pouze se objednejte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10676
Dobrý den . Za týden jdu na punkci prsu pro případný papilom za bradavkou . Náhodný nález při sono. Ted mě pobolívá celé prso a mám zduřelé bulky zevně od nálezu. Chtěla jsem se zeptat jestli je možné ,aby se papilom takhle rychle zvrhnul ve zhoubný nádpr. Děkuji. Dasa
Odpověď: Dobrý den. Ne, není. Působí psychika. Možná i shoda okolností, že jste v hormonálním rozladu nebo před menses.
Pohladťe se, dejte si příjemný obklad, kupte si krásnou podprsenku....prostě si udělejte dobře a v klidu vyčkejte biopsie.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10675
Dobrý den, před pár měsíci jsem si našla bulku v prsu.šla jsem na gynekologii,paní doktorka mě odeslala na sono prsu.Jenže tam doktor řekl,že tam vůbec nic není.Bulka je tam stále a už i dost bolí.Mám to tedy nechat být?Nebo jít na jiné vyšetření?děkuji moc za odpoved.
Odpověď: Zdravím. Jednoznačně jděte na kontrolní vyšetření.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky