MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 10598
dobry vecer... je to par dni , nnasla jsem si na levem prsu jakoby smer vevnitr hrudniku bulku... nekolik let mam to same mezi prsama, nekdy se mi to zanitilo a normalne jsem to vymackla... jakoby tukove,.. ted to mam na tom prsu u kraje primo pod kuzi, kdyz to jakoby podeberu, je to primo pod kuzi a jakoby nazloutla boulicka, neboli... ale mam strach...muzete mi poradit? muj gynekolog ma zrovna dovolenou a ja se tam dostanu asi az koncem pristiho tydne... moc dekuji za odpoved...
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností se nejedná o nic vážného, nicméně určitě Vám doporučuji si nechat prsy vyšetřit ultrazvukem nejlépe v některém z akreditovaných screeningových center-jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10597
co je to rolovaný snímek
Odpověď: Dobrý den, jde o projekci, kdy se prs mírně vytočí oproti standardu tedy tzv. "vyroluje". S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10596
dobrý den, je mi 43 od 39 chodím na mamograf, nyní k doplnění jsem šla na UZ. Výsledek: v obou prsech převahou retroaleolárně a HZK je menší echogenní láza pravid.struktury. oboustranně se sporadicky zobazují drobné cysty do 5mm. Pan doktor mně řekl, že jinak je vše v pořádku, a že s cystami se nic nedělá. Já mám ale kamarádku, které se z cyst utvořil nádor. Mám s tímto nálezem jít na jiné péracoviště nebo je vše opravdu ok? Díky
Odpověď: Dobrý den, z prosté cysty nádor opravdu vzniknout nemůže, existují však tzv. cystické nádory, což asi Vaše kamarádka měla na mysli, jen došlo ke špatné interpretaci. S prostými cystami, které jsou popsány u Vás se opravdu nic nedělá a nejsou považovány za nemoc. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10595
Dobrý den, zhoršuje pozitivní BRCA prognózu?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ano. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10593
dobrý den,
již několik let jezdím na pravidelné sono kontroly kvůli cystické mastopatii prsů. Teď jsem začala užívat HA Minervu kvůli problémům s vlasy. Má HA negativní vliv na cysty a mám se tedy obávat nějakých komplikací?
Děkuji, Jana K.
Odpověď: Dobrý den. Prosté cysty se nepovažují za nemoc a tedy nevidím možnost komplikací při užívání HAK. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10592
Dobrý den,9měs.nekojím a beru HA.Po předminulé menstruaci mě na dotek bolelo levé prso z boku a vytlačovala jsem z něj čirou olejnatou tekutinu s kapkami mléka(?).Bolavé místo se posouvalo směrem k bradavce až to bolet přestalo samo.Po minulé MS mě stejné prso zabolelo při svlékání,ale druhý den nic.Teď jsem před MS a bolí mě pravé prso ve stejném místě jako levé-vnější spodní kvadrant a opět vytlačuji stejnou tekutinu.Co by to mohlo být a co s tím?Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Proč Vás prsa bolí, to opravdu nevím, nicméně několik kapek světlého výtoku (pozor nikoliv krvavého!) je u ženy v reprodukčním věku zcela normální a může přetrvávat až 10 let po porodu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10591
Po 4 rokoch od operácie karcinómu prsníka pichanie v prsníku a pod pazuchou. Lekárka skonštatovala jeden zlý onkomarker, no nepovedala ktorý. Následne bolo urobené sono, mamografia, rtg pľúc s dobrými výsledkami. Môže to pichanie niečo znamenať? Ďakujem za odpoveď. Annamária.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností jde jen o zablokovanou páteř eventuelně bolesti při řídnutí kostí - žeber(osteoporoza), píchání zcela jistě nesignalizuje znovuvzplanutí nemoci. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10590
Dobrý den! Rada bych se zeptala jak se dá rozlíšiť nádorová bolest prsa? A jak častý je karcinom prsu v 34. Jsem dlouhodobo v zahraničí a občas mě pobolíva levé prso, hrčku nemám. Ďekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Rakovina prsu nebolí, a tedy bolestivost prsu není příznakem rakoviny.Ve 34 letech je výskyt rakoviny prsu sporadický, nicméně existuje, proto Vám doporučuji, máte-li možnost, nechat si prsy odborně vyšetřit ultrazvukem (v ČR v některém z akreditovaných screeningových center). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10589
Dobrý den, byla mi provedena biopsie s výsledkem: infiltrace invazivním karcinomem gr.1,notuing,klas.skore 5,nekroza nepřítomna,lymhangioinvaze nepřítomna,nodor má skore 2-3.Chtějí,abych se rozhodla pro operaci,a to vyjmout jen nádor,nebo celý prs.Prosím poraďte.Děkuji za brzkou odpověď,termín mám 25.7.ˇCervenková J.
Odpověď: Dobrý den. Rozhodnutí o odstranění jen nádoru či celého prsu nemohu učinit já, nýbrž jde o kolektivní rozhodnutí odborníků mammokomise, která individuálně posuzuje případ každé pacientky ze všech úhlů pohledu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10588
Vážený pane doktore, byla u mě diagnostikována C504, jsem po operaci a následně mi byla indikována 6x adj. cht. AC. Poslední cyklus byl indikován 26.6.2012. Nyní čekám na další léčbu - radioterapii. Prosím, je normální, že jsem velice unavena, při každé sebemenší domácí práci se unavím. Současně mám diagnostikovánu seropozitivní artritidu, která po dobu podávání chemo nebyla nijak léčena. Takřka ráno nemohu vstát z postele, a např. podat si náhodně upadnutý předmět na zem, je pro mě nadlidský a velice bolestivý výkon. Děkuji za odpověď M.N.
Odpověď: Dobrý den. Léčba karcinomu prsu je opravdu pro organismus velmi zatěžující, s čehož plynou i druhotné změny mezi které únava zcela jistě patří, u Vás při kombinaci s artritidou se násobí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10587
Dobry den, z vysledku histologie mam takyto zaver benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo). Na internete som nasla toto:
dysplázia – predrakovinové štádium charakteristické abnormálnym rastom buniek. Takze mam predrakovinovy stav?dakujem
Odpověď: Dobrý den. Určitě ne, tady je podstatné, že jde o TYPICKOU hyperplazii a nikoliv ATYPICKOU, která už by se směrem k rakovině mohla přiklánět. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10586
dobrý den mám diagnozu ca mammae I.sin.inv.lob.,nechala jsem odstanit prso i uzliny,chci se zeptat jakou mám šanci,že se nemoc nevrátí.Zatím mám léčbu hormony,jinak je prý vše vyčištěno
Odpověď: Dobrý den. Šanci, že se nemoc nevrátí máte opravdu velkou. Přesnější zhodnocení Vám, ale může dát pouze Váš onkolog, který ví všechny potřebné informace o Vašem zdravotním stavu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10585
Dobrý den, nedávno mě začalo pobolívat levé prso. Nejdříve je to takové píchnutí a pak pocit pálení, který trvá pár sekund. Je to v pravé části prsa a spíše v hloubce. Bolest není při konkrétním pohybu a ani na dotyk, vždy mě to chytne párkrát za den a pak třeba pár dní nic. Nevíte, co by to mohlo být, popřípadě mám s tím jít k lékaři?
Odpověď: Dobrý den. Nejspíše jde o projikovanou bolest při zablokované páteři. Doporučuji Vám rehabilitace. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10584
Matka mé matky měla kolem 40let diagnostikován karcinom prsu,nemoc se jí několikrát vrátila a v 65letech jí byla prsa amputována.Mé SONO prsů...výsledek, v periferii prsu u č.7 oválně hypochogenní ložisko bez dorzýlních fenomenů 12x6mm, dukty nerozšířeny,v axilách benigní LU s tukovými hily.Prý u mě samovyšetření nemá moc význam,protože mám prsa samou bulku,na dotaz, zda je to OK,prý asi ano.Zhruba po roce, mě pravý prs téměř neustále bolí, někdy se to zhorší tak že nemohu zvednout ruku, bolest se táhne až do podpaží.Mám se svými obtížemi znepokojovat?
Odpověď: Dobrý den. Bolest prsu není přiznakem rakoviny mléčné žlázy. Ohledně popisovaného ložiska v prsu doporučuji kontrolní vyšetření maximálně do 1 roku, uzliny jsou podle popisu zcela normální. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10583
Dobrý cen, byla jsem na sonografickém vyšetření a chtěla bych se zeptat na výklad zprávy:
Bohatá žláza ve všech kvadrantech, malá redukce ve VQ. Žláza pravidelné struktury. Vpravo těsně retromamilárně do ZQ, v místě hmatné rezistence, je patrný hladce konturovaný, hypoechogenní oválný útvar vel. 17 x 9 x 13 mm., nejspíše FA, ale poněkud nehomogenní struktury, vaskularizovaný. V axilách nezvětšené uzliny benigního vzhledu.

Bzla jsem poslána na biopsii. Co se bude dít dál?
Odpověď: Dobrý den, bude Vám odebrán vzorek tkáně z popisovaného útvarku k histologickému vyšetření. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10582
Dobrý den,
při pádu z kola jsem si poranila levý prs.Zpočátku byl jen modrý, po pár dnech mi ve vnitřní straně zduřel.Na chirurgii mi prs otevřeli a tzv. vypouštěli. Chodím na převazy, podle mého i lékaře však zduření přetrvává, modřiny hodně ustupují.Hrozí nějaké trvalé následky nebo operace? K úrazu došlo před 12 dny. Děkuji za odpověď, případne čím prs ještě léčit? Ibalginem? Na mamografii jsem byla před měsícem, vše OK. Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Trvalé následky ve smyslu jizvy jistě hrozí, máte-li však na mysli zvýšené riziko výskytu rakoviny mléčné žlázy, tak toto určitě nehrozí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10581
Dobrý den,je možné poodebrání celého prsu pro duktální karcinom G 3,abych nepodstupovala chemotherapii?nÁLEZ BYL DO 1 CM A při operaci se zjistilo množství karcin.buněk v celém prsu.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, tohle je dotaz pro Vašeho onkologa, který o Vás ví veškeré informace a nejen výňatek, který jste mi poslala, proto se, prosím, s tímto dotazem obraťte na něj. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10580
dobrý den jsem po operaci kdy mi odebrali prave prso a nasledovala chemoterapie ještě půjdu na operaci kde mi odeberou vaječníky prosím mám pak nárok na lázně děkuji
Odpověď: Dobrý den. Nezlobte se, já nejsem odborník na nároky lázeňské léčby, ale tento dotaz Vám jistě zodpoví Váš praktický lékař. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10579
Dobrý den,je mi 17 let a pobolívá mně levé prso.Nahmatala jsem pár bouliček, kterém mám i v pravém ale jsou menší a je jich tuším méně.Při doteku nic nebolí.Levé prso mám o něco větší než to druhé. Mohou být bouličky větší kvůli tomu, že si prso stále prohmatávám nebo se může jednat o rakovinu? Moje matka měla nedávno rakovinu prsu a bojím se o svých problémech říct.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, výskyt rakoviny prsu v 17ti letech ještě nikdy na světě nebyl zaznamenán, takže v tomto směru můžete být klidná. Rozdílná velikost levého a pravého prsu je zcela normální a v jistém smyslu u každé ženy, navíc Vaše prsa se ještě nekolik let budou vyvíjet. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10578
Dobrý den,
byl mi zjištěn invazivní dukt. karcinom s in situ,G2, ER 100%, PR 100%, MIB1/Ki 67 15%, c-erbB2 0, Angioinvaze (D2-40) - neg., mám za sebou 4 chemoterapie, po prvních 2 se nádor zmenšoval, po 3.zůstal stejný, tak byla nasazena chemoterapie taxany, ale ani po té se nezmenšil,zhruba o 2 mm zvětšil,byla mi doporučena operace. Chtěla bych se zeptat, jak rychle rostoucí je tento typ nádoru a jak je možné, že se přestal zmenšovat i po aplikaci agresivnější chemoterapie a jestli je následně po operaci nutná další chemoterapie?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, ohledně zmenšování či zvětšování v průběhu neoadjuvantní chemoterapie si nedělejte starosti, daleko důležitější je změna struktury nádoru. Tak se pozná její účinek. Podle toho co píšete Vám byla operace doporučena správně. Chemoterapie po operaci se odvíjí od odečtené histologie z odoperovaného nádoru. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10577
dobrý den může mamograf vyvolat rakovinu prsu stlačením?kamarádka povídala že to je možné když se prs stlačí.děkuji
Odpověď: Dobrý den, Vaše kamarádka nemá pravdu. Všechny mammografy v akreditovaných screeningových centrech podléhají přísným pravidelným kontrolám včetně kontroly tlaku na prs, takže nemůže dojít ani k mechanickému poškození prsu natož pak mě neznámým mechanismem k vytvoření rakoviny tlakem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10576
Dobry den pane doktore, je mi 30let, bezdetna, pred nekolika dny jsem si v prsnim dvorci nahmatala utvar cca 4mm veliky, dobre ohraniceny (hmatny je pouze z predu, z boku prsu jej necitim).Je trvdsi nez okolni tkan,ale ne zase jako "kamen".Muze se jednat o maligni zmenu?
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše jde jen o zanícenou mazovou žlázku, ale jistotu toho, že Vaše prsy jsou zdravé Vám může přivést pouze odborné ultrazvukové vyšetření nejlépe v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10575
Dobrý deň!
Asi 10 dní mám bolesti pravého prsníka.Nie sú trvalé,skôr si ich všimnem len ak nič nerobím, teda sú slabé a nelokalizovateľné,už 2 dni mi mešká menštruácia.Dnes som dostala termín na sono na 17.8. Lekár pohmatom nič nezistil.3 týždne užívam antibiotiká na silný zápal ucha a zuba a liečim sa na zápal potných žliaz,ktoré sa prejavili slabým opuchom,nevylučovaním potu.30.7.by som chcela odcestovať na dovolenku,ale kamarátka ma vystrašila,že je to podľa nej pokročila forma rakoviny,len mi to lekár nechcel povedať.Môžem odcestovať?Môže mať pravdu?Ďakujem
Odpověď: Dobrý den, nevidím nejmenší důvod k tomu, aby jste neodjela na dovolenou. Bolesti prsou jsou zcela přirozené u každé zdravé dospělé ženy, ba naopak podezřelá jsou prsa, která nebolí, protože rakovina prsu v počátečním stádiu není bolestivá!!! Je to tedy přesně naopak, než se Vám vaše "vykutálená kamarádka" snažila namluvit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10574
Dobrý den,
Ráda bych věděla zda je v pořádku, že nemám v bradavkách a větší části prsou skoro žádný cit (myslím tím, že to se mnou doslova ani nehne například při dráždění a tak) a pochybuji že jsem vůbec někdy i měla. Operaci prsou jsem nikdy neprodělala a pokud vím žádné jiné problémy jsem neměla. V rodině žádné genetické nebo jiné onemocnění s prsy není.

Může to něco značit nebo je to zcela normální?

Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, citlivost bradavek je u žen rozdílná, ale obecně platí, že s postupujícím věkem se stávají citlivější, takže u Vás nic není ztraceno. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10573
Dobry den, chtela bych se Vas zeptat na Vas nazor. Chtela bych podstoupit modelaci prsou (redukce vahy). JE mi 45 let,uzivam antikoncepci,nikdy jsem tehotna nebyla, na mamograf chodim na kontroly kazdy rok z duvodu toho,protoze babicka mela rakovinu prsu a zemrela na ni,druha babicka mela CA na zaludku a deda CA tl.streva - vsem bylo cca pres 70 let. Chtela bych se zeptat,jestli operaci by se nemohla urychlit tvorba CA prsu a jestli by mamograf rozpoznal tento CA v operovanem prsu. Moc dekuji za odpoved. Prosim o nezverejneni.Renata K.
Odpověď: Dobrý den, redukční plastika v žádném případě nemůže způsobit rakovinu prsu a tedy není důvod, aby jste ji nepodstoupila. Ano, mammograf rozezná rakovinu i v operovaném prsu, pokud jsou ke srovnání snímky před plastikou, což u Vás je. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10572
Dobrý den,měla bych dotat.Mám v prsu bulku,která dle biopsie není zhoubná.Má velikost 2/1,1-nyní jsem si nechala udělat test na markerx,ale vyšlo, že mám na prso zvýšené a to 35.Znamená to tedy,že mám rakovinu a měla bych to okamžitě řešit? Děkuji za odpověď Markéta
Odpověď: Dobrý den, pokud výsledek biopsie zní nezhoubný, tak nemůže být zhoubný... To ovšem neznamená, že nemůžete mít ložisko rakoviny jinde než byl bioptický vzorek odebrán. Na druhou stranu ovšem zvýšené markery obzvláště u mladých lidí neznamenají vždy přítomnost rakoviny, jde jen o značky orientační. Ohledně dalšího postupu je nutno se domluvit s Vašim okologem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10571
Dobrý den, je mi 26 let a nahmatala jsem si bulku mezi prsy. Chtěla jsem se zeptat zda se může i v tomto případě jednat o rakovinu prsu. Děkuji za odpověď, Martina
Odpověď: Dobrý den, mohlo by se o ni jednat v tom případě, že máte i mezi prsy mléčnou žlázu, ze které rakovina mléčné žlázy vzniká. Toto však nepředpokládám, takže nejspíše půjde o lipom (tukový nádorek) vyskytující se v podkoží kdekoliv na těle a tedy může být i mezi prsy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10570
dobry den, dakujem za predchadzajucu odpoved... pri diagnostikovani papilomu islo o metodu ultrazvukom teda USG predpokladam, je biopsia dalsi krok? Dakujem
Odpověď: Dobrý den. Ano, je třeba provést core-cut biopsii a na základě jejího výsledku event. extirpaci (chirurgické vynětí nádorku). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10568
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na možnosti další léčby , totiž v pravém prsu mi na sono našli tekut. kolekci se zahuštěným sedimentujícím obsahem.Byla mi provedena minulý pátek incise,/velmi bolestivá/, evakuace hustého hnisu, brala jsem antibiotika. Stav se nezlepšil, absces zůstal. Co byste mi doporučil dál?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, absces je nutno řádně vyčistit, řádně oddrénovat a přeléčit antibiotiky na základě zjištěné citlivosti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10567
Dobrý den ,již jsem vám psala ohledně tripple neg.nádoru g3,příští týden mám poslední chemu 16 a čeká mě operace,ošetřujíci lékař tvrdí,že prs bude zachován,je dobré při tomto typu zachovná operace?A ještě za jak dlouho po ukončení chemy se operace provést,tělo je trochu unaveno,ale chci to mít za sebou.děkuji
Odpověď: Dobrý den, ano, není důvod pro to neprovést záchovnou operaci prsu. Obvykle se provádí do 6ti týdnů, ale konkrétní termín si musíte dohodnout s Vašim onkologem,operatérem a chirurgem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10566
Dobrý večer.Právě jsem se od maminky(67let) dozvěděla,že si našla na pravém prsu malou bulku.Je objednána na vyšetření.Jen jsem se chtěla zeptat na tu bulku,která prý není na stálém místě a cestuje.I to může být nádor?Jsem samozřejmě patřičně vyděšená jen se pořád uklidňuji,že ta bulka cestuje.Můžete mi prosím k tomu něco více říct.
Děkuji s pozdravem Žižková
Odpověď: Dobrý den, právě k vyloučení nebo potvrzení toho jde-li o nádor a eventuelně jde-li o nádor zhoubný či nezhoubný slouží vyšetření prsu mammografem a ultrazvukem, které maminka podstoupí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10565
Dobrý den

S přítelkyní /22 let/ máme čtyřdenního chlapečka.Začali se jí dělat takové boule v podpaží.Ale pod pravým má dvě a začínají je dost bolet.A tvrdnout.Barva je normální.Trochu ji tvrdne i prave prso kousek od podpaží.Nejraději bych ji okamžitě odvezl na vyšetření,ale ona pořád že máme něco zjistit.Poraďte nám prosím

S pozdravem Hrnčíř
Odpověď: Dobrý den. Vaše přítelkyně má nejspíše tzv. přídatnou mléčnou žlázu v podpaží, toto je poměrně obvyklý stav, nejde o nemoc. Co se týče tvrdnutí prsu (může se zak projevit počátek zánětu), tak to by měl opravdu zhodnotit gynekolog Vaší přítelkyně. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10564
Dobry den. Asi pred mesiacom som si nasla v prsniku v hornej casti hrcku. Bola som aj na sono prsnikov a doktorka sa vyjadrila ze to je asi Mondorov syndrom ,ale neislo jej do hlavy preco prave v tejto casti . Hrcku nazvala vena v priemere 4 mm a tesne pri nej je arteria v pr 1mm. Hrcka je bolestiva a pohybliva dost vyrazna prosim poradte mi co je to ten Mondorov syndrom a ako sa da liecit Dakujem.
Odpověď: Dobrý den, Mondorova nemoc je vzácný zánět povrchové žíly (druh tromboflebitidy) s výraznou fibroprodukcí. Projevuje se jako tuhý, nebolestivý pruh v průběhu žíly. Lokalizován bývá na přechodu přední a postranní části hrudníku či břicha (v. thoracicoepigastrica) či na horních končetinách. Často souvisí s jiným závažným onemocněním. S pozdravem

Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10563
Dobrý den, byla jsem na kontrolním mamografickém vyšetření a ve zprávě mám uvedeno: chudá pruhovitá kresba žlázových těles, stranově symetrická, nahloučená v HZKK. Vpravo v HZK naznačený již dříve popisovaný útvar, velikosti 12 mm, vlevo útvar nenacházím. Kožní vrstvy nejsou rozšířeny, hrudkovité kalcifikce vpravo.Tukově změněné uzliny v axilách. Na provedených mamografech nejsou známky malignity."
Bylo mi pouze řečeno, že je vše v pořádku a nic víc vysvětleno. Je mi 52 let, je nález v pořádku a stačí mi další kontrola za 2 roky ? Moc děkuji za odpověď. Anna K.
Odpověď: Dobrý den. Nález je v pořádku. Řiďte se doporučením Vašeho lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10562
Nahmatala jsem si bolestivou bouli v pravém prsu- ze strany u podpaždí. Mám s tím obtěžovat lékaře nebo je to jen zduřelá uzlina a po čase se to ztratí. Je mi 52 let a zřejmě i hormony se mění. Děkuji za radu (na mamograf chodím pravidelně každé 2 roky, letos jsem byla na jaře a byl OK).
Odpověď: Dobrý den. Lékaře s tímto problémem určitě obtěžovat nebudete, jeho práce je určit diagnozu. Doporučuji Vám nechat si prsy vyšetřit ultrazvukem na tom screeningovém pracovišti, kam docházíte na mamograf. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10561
Dobry vecer,je mi 33 let,mam 3 deti.Dnes ve sprse jsem si nahmatala v obou prsou neco tvrdsiho.To neco neni ale male,je to vetsi,ale neni to zadna kulata bulka,nic takoveho.Pri stisku obou prsou nic necitim,musim prsa vic prohmatat,abych to vubec ucitila.Muzete mi prosim vysvetlit,zda je v prsou ulozeno neco (treba tuk) a zda je mozne to nahmatat?Pokud je muj dotaz zmateny,omlouvam se,jsem z toho dost vyplasena.Dekuji za odpoved.Jarka
Odpověď: Dobrý den. Základní tkáně v prsu jsou mléčná žláza, vazivo a tuk. Pro každý případ a Váš klid Vám doporučuji nechat si prsy odborně vyšetřit ultrazvukem v některém z akreditovaných screeningových center, jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10560
Dobry den moc dekuji za predchozi radu. Nyni jsem nasla na vrcholu bradavky ale spise u jejiho okraje trci cosi nepatrneho, vypada to jako malicky opravdu miniaturni cca 1mm velký ani ne vyrustek, spise kousku z bradavky ci tuhemu akne az na to ze tento nejde odendat jakoby visi jeste na tenkem ocasku. Bohuzel jsem se asi do toho nejak nechtene skrabla pri sundavani podprsenky a vytekla kapicka krve. Ma to stejnou barvu jako okoli bradavky. Dekuji za Vas nazor.
Odpověď: Dobrý den. Jde s největší pravděpodobností o drobný fibrom, netrhejte jej, ale zajděte si na chirurgickou ambulanci, kde Vám jej odborně odstraní. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10559
Dobrý den,
mám pod levým prsem ještě jednu malou bradavku, okolo je hnědý flíček, vše celkově veliké asi 4 mm. Když jsem kojila, tak mi z ní po zmáčknutí vytekla kapka mléka. Chci se zeptat, zda je možné tento útvar nechat odstranit a kde. Na chirurgii nebo u kožního lékaře? Vadí mi hlavně v tom, že ji mám přímo v místech, kde mám podprsenku a také z estetického hlediska. Děkuji za odpověď.Nika
Odpověď: Dobrý den. Jde o tzv. přídatnou mléčnou žlázu i s vyústěním mlékovodů - bradavka. Nejde o nic mimořádného, na odstranění se domluvte na chirurgii. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10558
Dobrý den,
mamince tento týden diagnostikovali rakovinu prsu. V únoru byla ještě na mamografu a nic zjištěno nebylo.Nádor by měl být o velikosti 11x13mm. Zajímalo by mě, zda je nádor v ranném stádiu nebo už v pokročilém? Jaká je šance na vyléčení a jak velké je porocento metastází? Mamince je 57let. Doporučoval by jste nějaké doplňky při léčbě chemoterapíí? Děkuji Denigrová
Odpověď: Dobrý den. Jde o počáteční (první, rané) stadium, což je pro pacieta vždy to nejvýhodnější a jsem přesvědčen, že maminka se v tomto případě ZCELA uzdraví. Doplňky stravy při chemoterapii příliš valného účinku nemají...
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10557
Dobrý deň, chcem sa opýtať aká liečba je najvhodnejšia pre histologický nález Dg. Topológia MKCH0 C50.9, Morfológia MKCH0- M01120 a MKCH10-D24, keď je to fibroadenom v duktoch epitelioatóza až papilomatóza, miestami až náznak kribriformných štruktúr_?:_Prajem pekný den a vopred ďakujem za Vašu odpoveď
Odpověď: Dobrý den. Váš popis mi připadá trošku zmatečný, není mi z něj jasné, jestli se ptáte na léčbu fibroadenomu, tedy nezhoubného nadoru v prsu, nebo karcinomu (rakoviny) tedy zhoubného nádoru prsu. Zkuste prosím svůj dotaz upřesnit. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10556
dobry den, moj gynekolog mi diagnostikoval papilom a vedla neho malu cystu v lavom prsniku, vraj nie je potrebne odstranit ich, staci kontrola o rok, moja otazka znie ci by nebolo lepsie podstupit operaciu ...dakujem
Odpověď: Dobrý den. Nepíšete, jakou metodou byla určena diagnoza papilomu - MMG? USG? Duktografie? Core-cut biopsie? Pokud jde opravdu o histologicky ověřenou diagnozu z biopsie, pak bývá zvykem papilom chirurgicky odstranit. S cystou si starosti dělat nemusíte. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10555
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat.Včara mi pani dr.dg.na preventivní prohlídce na kterou chodím pravidelně každý rok jak mi bylo doporučeno(z důvodu že moje babička s mam.strany měla rakovinu prsu,ale nezemřela na ni) DG.V pravém prsu MKk Idx je plošně elipsoidní hypeochogenita adenomatoidní vzhledu vel.18mm v delší ose.Výsledek vyšetření 3-Birads-pravděpodobně benigní.Mám strach z důvodu že jsem v 38týdnu tehotenství a nevím co může být dál.Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Nemějte strach, postup v tomto případě je správný. Kontrola s odstupem času slouží k potvrzení toho, že jste zdravá. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10554
Dobrý den, vážený pane doktore,
již 3.den mě bolí pravý prs.Bolí mě celý prs(skoro až do podpaží),při chůzi i při zatnutí svalu.
Před 3 lety jsem absolvovala plastiku prsou(implantát pod sval).Prs není ztuhlý,z bradavky sekret nevytéká.Když si s celým prsem zahýbu,tak největší bolest se soustřeďuje právě pod prsem(implantátem),blíže k hrudnímu koši.Před samotnou plastikou jsem absolvovala mamograf a prsa byla prý "krásně čistá".
Bolest se neobjevila po žádné namáhavé či sportovní aktivitě,prs není zdeformovaný(viz.porušení implantátu).
Předem Vám děkuji za odpověď.
M. Vlnatá
Odpověď: Dobrý den. Podle toho co popisujete jde s největší pravděpodobností o projikovanou bolest při zablokované páteři (krční, hrudní). Takže by měla pomoci rehabilitace (masáže). Nicméně pokud jste nebyla 3 roky?!? (normální je chodit 1xročně) na preventivním vyšetření prsů, tak Vám toto se vší vážností doporučuji absolvovat co nejdříve, nejlépe v některém z akreditovaných screeningových center - jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10553
Dotaz č. 10551 dakujem. takze ziadny naznak rakoviny?mam 23rokov, 1dietatko. z coho to mohlo vzniknut?dakujem
Odpověď: Dobrý den. To něco nevzniklo, to je normální varianta mléčné žlázy u Vás, tak jako u mnoha dalších žen. Znovu opakuji, nejde o žádnou nemoc. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10552
Dobrý den, chci se zeptat, jestli ztmavnutí bradavek musí nutně znamenat těhotenství? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Ne, nemusí. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10551
Dobry den, prosim vas co znamena laicky tento vysledok biopsie? benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo)? operuje sa to? velmi pekne vam dakujem,
Odpověď: Dobrý den. Znamená to, že drobné změny v prsu mohou zůstat, není nutno je operovat ani jinak léčit, je vyvráceno podezření na rakovinu prsní žlázy v místě odběru vzorků. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10550
mam dotaz mirna mastopatie???je nebezpecna??tukova involuce...
Odpověď: Dobrý den. Vše v pořádku, bez podezření na rakovinu prsní žlázy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10549
Dobrý den, dnes jsem byla na mamograf.vyšetření, výsledek: žlázy dle tabára typu T2 Maligní ložisko nevidím. Na kontrole beze změny. Závěr: Bi-rads č.1, negativní. Chodím pravidelně každé 2 roky, maminka
(81 let) je 5 let po operaci karcinomu pravého prsu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Vše v pořádku, bez podezření na rakovinu prsní žlázy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10548
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,nahmatala jsem si na levém prsu bulku,příští týden ve čtrvtek jdu ke své doktorce,mám z toho veliký strach,že je to rakovina,pořád na to myslím,když si na bulku sahnu tak bolí a někdy bolí i sama od sebe,děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Strach mít nemusíte, ale vzhledem k obrazu co popisujete Vám doporučuji nechat si prsy odborně vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center. Jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10547
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaká je pravděpodobnost delšího času přežití při včasném zachycení tripple negat.nádoru G3 a následné chemotherapii?Ještě mě čeká oprace a ro.
Odpověď: Dobrý den. Doba přežití se odvíjí nejen od histologie nádoru, ale i dalších faktorů - jeho velikosti, lokalizace, počtu, věku nositelky, přidružených nemocí - tedy jejího celkového zdravotního stavu atd. Opravdu odborně Vám tedy na Váš dotaz může odpovědět pouze Váš onkolog. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10546
a jeste sem jeden dotaz mela je sono prsu nebezpecne??
Odpověď: Dobrý den. Není. Ultrazvuk se přece provádí i plodům v děloze u těhotných žen !!! S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10545
hezky vecer chtelas em se jen zetat pod pazi se mi udelal vridek a boli to nevite co to muze byt??a neni to neco vazneho?dekuju za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Vřídek bolí kdekoliv na těle a tedy i pod paží a zcela jistě není příznakem rakoviny mléčné žlázy. Pokud by byl opravdu velký, pak je třeba navštívit chirurgickou ambulanci a event. jej vyříznout. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10544
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o vysvetlenie nalezu :
Koze, podkozie mamilly bez patol. zmien. Zlaza charakteru miernej sysplazie prsnika bilat. Loziska cystixkeho charakteru do 5 mm bilat. Axilly bez ev. patol. LAP. do 8 mm bilat.
Zaver: Bilat. dysplazia s cystami do 5 mm bilat. RI-RADS2, odp. mamografia a USG o pol roka.
Moze sa to zmenit na rakovinu mam 39 r.
Dakujem za Vasu odpoved
Odpověď: Dobrý den. Podle popisu jde o normální mléčné žlázy s drobnými cystičkami, které se však v prsech běžně vyskytují. Není zde popsán ani náznak podezření na změny ve smyslu rakoviky prsní žlázy. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10543
Dobrý den, mám dotaz ohledně citlivých bradavek. Poslední asi 2-3 dny je mám hodně citlivé. Těhotenský test jsem si dělala a vyšel negativní, ale před měsícem jsem kvůli problémům vysadila antikoncepci a další měsíc nebrala žádnou. Teď asi týden beru novou HA (cerazette), je tedy možné, že bych měla větší citlivost bradavek po změně prášků? předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano, změna citlivosti bradavek po změně hormonální antikoncepce je velmi častým jevem. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10542
Dobrý den,před měsícem mi zjištěna ruptura implantátu a „silikonové uzliny“ v axile.Tyto uzliny jsou hmatatelné,odhaduji velikost 2 cm.Při připažení je cítím. Před týdnem jsem podstoupila výměnu implantátů.Jak řešit tyto uzliny? Závěr vyšetření: Vlevo implantát intaktní. Stac. LU v levé axile s vychytaným silikonem po ruptuře levého implantátu (reaugmentace v roce 2004). Dnes nově obraz ruptury pravého implantátu + "silikonové uzliny" v pravé axile. Bez sono známek patol. změn v redujující žláze.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, tohle není dotaz pro mne mamodiagnostika, ale pro plastického chirurga, který Vám plastiky prováděl. Jistě Vám tento dotaz rád zodpoví. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10540
Dobrý den,
můj nádor se po AC razantně zmenšil,ale po 3 chemo se v jedné části změnšil,v jedné části lehce zvětšil o 3 mm a v třetí části zvětšil o 9 mm.Byla mi vyměněná chemo na taxany.Mám dotaz,nádor je teď smíšené echogenity,což předtím nebyl.Co to vlastně značí, doktoři se tváří tajemně.A já tajemnství nemám ráda.Vzhledem k tomu,že progrese nádoru není příznivá zpráva,chci tedy vědět,co je smíšená echogenita?
Odpověď: Dobrý den. Echogenita = zvučnost. Hypoechogenní = nízce zvučný, hyperechogenní = vysoce zvučný, smíšená echogenita = smíšeně zvučný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10539
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je nutno mít vždy doporučení od lékaře na ultazvuk prsu nebo toto není potřeba, když si vyšetření sama uhradím?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pokud jdete na vyšetření sama na vlastní žádost jako tzv. samoplátkyně, pak samozřejmě žádné doporučení od lékaře nepotřebujete. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10538
po vyšetření mamografem mám ve zprávě mimo jiné "asymetrické nahloučení struktury dorzálně v DVK. Samostatný útvar nenacházím. Kožní vrstvy nejsou rozšířeny, kalcifikace patrny nejsou." Měla bych se znepokojovat a jít na vyšetření znovu příští rok. paní doktorka mi říkala, že stačí za 2 roky? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, popisu nevyplývá žádné podezření na rakovinu prsu. Nicméně je třeba si uvědomit, že rakovina prsu je v ČR na prvním místě co se výskytu u žen týče a proto je normální chodit na vyšetření každý rok. Dvouletý interval je pouze interval ekonomický - platba vyšetření z veřejného zdravotního pojištění, nikoliv medicínský. Proto je zde dána možnost nechat si prsy v mezidobí vyšetřit za úhradu jako tzv. samoplátkyně. Podotýkám, že jen na našem pracovišti se toto již mnoha ženám vyplatilo. Takže zvažte sama. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10537
Dobrý den, před 3 lety jsem po 50 měsících (2 děti)ukončila kojení. V prvním roce kojení se mi tvořily v prsou cysty, které po dotyku praskaly. Od tě doby vše v pořádku. Posledních několik měsíců mám opět pocit nalitých prsou (nejsem těhotná) před i po menstruaci. Dnes jsem byla na UZ vyšetření, nález - malá cysta a rozšířené mlékovody. Jsou rozšířené mlékovody v pořádku 3 roky od ukončení kojení? A pokud tato situace bude trvat déle, mám mít obavy z možného vzniku nádoru v prsu? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, z tohoto popisu nevidím žádný důvod k obavám ze zvýšeného rizika rakoviny prsní žlázy. Ohledně mlékovodů nepíšete jejich rozměr v milimetrech, takže nemohu posoudit, zda-li se jedná o mlékovody v normě či jejich rozšíření (duktektázie). S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10532
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala, zda vylučování bílé tekutiny z prsou může znamenat onemocnění?

Bílá tekutina se objevuje při stlačení bradavky. Provedla jsem si těhotenský test a ten je negativní. Dnes na sobě pozoruji příznaky ovulace, která se časově shoduje s menstruačním cyklem.

Předem děkuji,
M.P.
Odpověď: Dobrý den. Vylučování bílé (taky průhledné, našedlé, nažloutlé i nazelenalé) tekutiny - tzv. sekrece je zcela normálním fyziologickým jevem u každé, ženy, jen je obvykle tak malá, že si ji žena ani nevšimne. POZOR toto neplatí u výtoku (sekrece) rezavé, či dokonce krvavé, zde by se mohlo jednat o nemoc a je nutno ihned přistoupit k odbornému zjištění příčiny výtoku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10531
Dobrý den asi pred třičtvrtě rokem mi diagnostikoali v HZK 13*5 mm velké ložisko hypoechogenni ovalneho tvaru s benigními známkami na prsu ,Mastopathia fibro cystica.asymetria levis.mamilla inverta sin.-prosím o preklad a nyni jsem tehotna a chtela bych se jeste zeptat jestli se behem tehotenstvi toto lozisko muze zvetsit a delat neplechu a stat se ze se z tadytohodle loziska utvori jakasi rakovina nebo nádor dekuji moc za odpoved :-)Kateřina.
Odpověď: Dobrý den, podle popisu jde o drobnou cystu, ta se může změnit (zvětšit i zmenšit) kdykoliv, těhotenství nevyjímaje. Nicméně obavu z rakoviny v tomto případě a ve Vašem věku opravdu mít nemusíte. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10530
Dobrý den, jsem pět let po záchovné operaci prsu pro karcinom. Skončila jsem léčbu a vzhledem k tomu, že operovaný prs je mnohem menší než zdravý, a těžko to lze vyrovnat různými vycpávkami( psychicky to velmi obtěžuje) a také z preventivních důvodů ,bych chtěla podstoupit oboustrannou ablaci prsů. Můžete mi poradit, zda je to vhodné a jak mám postupovat. V rodině jsme tuto nemoc měli.Je větší pravděpodobnost, že se tato nemoc neukáže znovu? Děkuji
Hana Kühnelová
Odpověď: Dobrý den. Je samozřejmě jasné, že oboustranná ablace vyloučí možnost vzniku rakoviny prsní žlázy u každé ženy. Nicméně ve Vašem přípradě po úspěšném zvládnutí léčby tomuto požadavku nerozumím, i když riziko opětovného vzniku rakoviny je u lečených žen vyšší než u těch, které dosud rakovinu neměly. Pokud Vám největší problém dělá nesouměrnost obou prsů, spíše bych uvažoval o jejich úpravě - plastice - a to podle konkrétni situace zvětšením operovaného prsu nebo zmenšením zdravého. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10529
Dobrý den, udělala se mi v podpaží boulička velikosti asi hrášku, přijde mi to i jako bych měla mírný otok, je to nebolestivé. Když si to prohmatávam tak někdy jde cítit ta boulička a někdy ne. Jsem těhotná 30tt. Co je fakt, ruka mi přes noc vždycky oteče, těžce ohýbám prsty, přes den otoky mírně ustoupí. Může to spolu souviset?? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, v tomto případě může jít o tzv. přidatnou mléčnou žlázu, která se u určitého procenta žen v podpaží vykytuje a nejčastěji se projeví v druhé půli těhotenství. Nicméně přesnou diagnózu je možno stanovit pouze na základě odborného ultrazvukového vyšetření, nejlépe v některém z akreditovaných screeningových center. Jejich seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10527
Dobrý den,můžete mi poradit,občas se mi v podpaždí udělá malinká bolavá boulička,velmi bolí na omak po třech dnech zmízí a třeba po 14 dnech se mi udělá,ale zase v druhém podpaždí,také malá a bolestivá.Pozoruji to asi tři měsíce,měla jsem totiž vyvolávaný porod v 5 měsíci,mám se obávat něčoho vážného?díky za odpověd,šárka
Odpověď: Dobrý den, podle Vašeho popisu jde nejspíše o zduřelé uzliny v podpaží. Bližší vyjádření k tomuto stavu by přineslo odborné ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží, nejlépe v některém z akreditovaných screeningových center. Jejich seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10526
Dobrý den, po ukončení posledního kojení, cca před 2roky (3x těhotná, každé dítě kojeno cca 1 rok) zaznamenávám výtoky z bradavek. Tentokrát se mi při zmáčknutí levého prsu objevili výtoky na třech místech na bradavce a jeden byl krvavého rázu. Bylo to 3 den menstruace. Od dalšího dne nachlazení - pocit únavy, bolest hlavy, krku, kašel, zvýšená teplota 37,8°C. Hormonální antikoncepci či jiné léky dlouhodobě neužívám. Před cca 6 týdny jsem prodělala odstranění polypů v děloze. Předem děkuji za váš názor.
Odpověď: Dobrý den, odpověď na Vaši otázku může přinést pouze odborné vyšetření Vašich prsů, nejlépe v některém z akreditovaných screeningových center. Jejich seznam je uveden na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10525
Dobrý den, mám několik dní potíže s bolestí levého prsa. Bolí mě ze spodu a bolest vystřeluje a je pulzující. Před rokem jsem podstoupila abdominální hysterektomii vše dopadlo v pořádku, měla jsem rakovinu děložního hrdla, zapouzdřený nádor. Poraďte prosím čím by to mohlo být.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností jde o projíkující se bolest od zablokované páteře, ale v každém případě Vám doporučuji nechat si prsy odborně vyšetřit v některém z akreditovaných screeningových center. Jejich seznam je na těchto stránkách. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10524
Dobrý den,před osmi lety Ca štítné žlázy papilární karcinom. Loni nález bulky na prsu,invazivní papilární karcinom,tripl negativní,G3,duplicitní nádor,SU OK.V říjnu parciální ME,chemo ukončeno v únoru 2012.V červnu ukončeno ozařování 33 dávek.Nyní nález na jizvě.Sono: V místě hmatné rezistence je v podkoží patrné hypoechogenní ložosko, které je nepravidelných okrajů,šíře cca8 mm a dále do hloubky se rozvětvuje,takže tvoří tvar obráceného písmene Y. Dosahuje do hloubky cca 20 mm. Nejde o ohraničenou kolekci. Může se jednat o recidivu? Děkuji Ressová
Odpověď: Dobrý den, ano podle tohoto popisu může jít o recidivu v jizvě. V tomto případě by pomohla core-cut biopsie z podezřelého místa pod kontrolou ultrazvuku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10523
Co to znamená, když mám hyperechogenní drobný okrsek ve kterém jsou přítomny sledované MK.
Odpověď: Dobrý den, obvykle jde o určitou část mléčné žlázy, ve které se vyskytují mikrokalcifikace (MK), tedy drobná zrníčka vápníku. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10522
Dobrý den, děkuji za odpověď 10513, jěště jsem se chtěla zeptat jestli při odebrání celého prsu se neprovádí ozařování. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, tak jak jsem psal minule, konečný postup léčby určí Váš onkolog a to na základě histologie z nádoru v odebraném prsu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10521
Dobrý deň manželaka je 7dní po extirpácií FIA, ma 3x2cm hamatóm? Treba to drenovať? Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den, není, Vámi popsaný hematom bývá po takovýchto operacích běžný. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky