MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 11245
Dobrý den,jaká je asi prognoza po léčbě nádoru triple neg.g 3?Vím,že se nedá jasně odpovědět,ale tak statisticky...Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

včas zachycené a chemoterapií odléčené triple negativní tumory mají dobrou prognózu, vždy záleží na stavu lymfatických uzlin v podpaží, pokud nejsou postižené a pacientka nemá vzdálené metastázy, je prognóza srovnatelná s jinými zhoubnými tumory prsu (ne triple negativními). Triple negativní tumory velmi dobře reagují na chemoterapii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11244
Dobrý den,mám 59let a letos na jaře jsem měla problém s levým prsem bylo velmi citlivé na dotek,měla jsem vpáčenou bradavku a tvrdou hrčku.Byla jsem na vyšetření sono i mamograf dokonce mi dělali i punkci a naštěstí vše v pořádku.Sama bolest po čase ustoupila a vše se upravilo.Teď se mi tento problém objevil na pravém prsu ale bulku tam nemám jen mě prso velmi bolí a bradavka je opět vpáčená.Před 14 dny jsem byla na mamografu a byla jsem v pořádku.Poradíte mi co dělat abych byla v pořádku?Moc děkuji Prostá
Odpověď: Dobrý den,

nevím, co je příčinou Vašich potíží. Pokud by se jednalo o zánětlivé nebo nádorové změny prsů, měla by to prokázat biopsie, kterou Vám provedli. Bolesti prsů a někdy ztužení nebo bulky v prsech bývají spojené s hormonálními změnami. Je dobře, že mamografie vyloučila nádorové změny prsů. Asi by bylo vhodné se poradit s Vaším gynekologem nebo lékařem z mamární poradny.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11243
Dobrý den,

byla jsem na sonu a našli mi zhuštění mléčné žlázy.
Šla jsem tam, protože mě to prso bolí.
Bylo mi sděleno, že to nic není, ale mě by zajímalo co mohu udělat proto aby to přestalo bolet a už se to neobjevilo?

Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů jsou důsledkem normálních hormonálních změn, které probíhají u žen cyklicky, tzn. že se bolesti prsů u většiny žen objevují v druhé polovině menstruačního cyklu. Někdy se stane, že se bolesti objeví v jinou dobu a mohou přetrvávat a jsou spojené se ztužením žlázy nebo i hmatnou rezistencí,která je podmíněná jen rozšířením žlázy. Nejlepší je vyčkat, vše se většinou upraví samo, ultrazvukové vyšetření máte pro Váš klid. Někdy jsou bolesti prsů spojené s nasazením HAK, pokud je to tak, je vhodné konzultovat problém s Vaším gynekologem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11242
Dobry deň, moja mama 54rokov, dnes zistila že z ľavého prsníka jej ide krv. Mala na tričku fliačky. Prosím vás može to znamenať aj niečo iné ako.....? Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,

krvavá sekrece z bradavky může být příznakem nádoru prsu, někdy i velmi malého ohraničeného jen na mlékovod. Je nutné bez odkladů provedení mamografie a následně dle nálezu tzv. duktografie (tj. zobrazení mlékovodů v prsu pomocí aplikace kontrastní látky). Vyšetření se provádějí na screeningovém centru a žádanku mamince vystaví gynekolog, praktický lékař nebo lékař z mamární poradny.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11241
Dobrý deň,minulý týždeň som absolvovala gynek.vyšetrenie kvôli dlhšie trvajúcemu miernemu opuchu v pravom podpaží,ktorý je mierne bolestivý v období pred menštruáciou a na 4.deň počas menštruácie sa ukľudní.Bolo mi povedané,že sa jedná o akcesórnu žľazu,ktorá sa dá operačne odstrániť.Od narodenia trpím chýbajúcimi bradavkami na oboch prsníkoch,iné problémy nemám.Mám negat.rodinnú anamnézu a žijem dlhšiu dobu v zahraničí,takže nemám možnosť byť vkuse pod lekárskym dohľadom.Viete mi prosím povedať o tomto probléme viac a čo robiť? Vďaka Žofia
Odpověď: Dobrý den,

výskyt přídatné, tzv. akcesorní žlázy v podpaží je poměrně častý. Akcesorní žláza se vyskytuje jednostranně i oboustranně. Většina žen zvládá situaci bez operace, některé ženy mají občasné bolesti v podpaží spojené se zduřením žlázy a u některých se jedná stejně jako u Vás o bolesti cyklické v průběhu menstruačního cyklu - což je častější. Operaci podstupují většinou ženy ne z důvodů přechodných bolestí, ale ty, které mají zduření žlázy velké a trvalé a znamená to pro ně kosmetický problém nebo je to jinak omezuje př. ve sportovní aktivitě. Je zapotřebí dobře zvážit velikost Vašich obtíží, protože i po operaci mohou být bolesti a obtíže a to z pooperačních vazivových změn v jizvě.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11239
Dobrý den,
již více než půl roku mám v prsu fibroadenom o velikosti 30x15 mm. Byl jsrm na biopsii, kde tohle potvrdili. Je to k pozorování, jelikož se tento nález za čtvrt roku zvětšil asi o polovinu. Ale kvůli tomu, že mi je 17, se bude moci vydělat až po 18. narozeninách, protože na dotek bolí. Chtěla bych se zeptat, zda můžu používat antikoncepci? mám strach aby fibroadenom nezačal růst ještě více. Děkuji za odpověď, hezký den
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenomy se operovat nemusí, jsou to nezhoubné nádory. Pokud se ale fibroadenom zvětšuje rychle, tak jak je tomu u Vás, doporučuji jej chirurgicky odstranit. Lze to provést kdykoliv, s 18 tými narozeninami to nesouvisí. HAK používat můžete, nemá na růst fibroadenomu podstatný vliv.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11238
Dobrý den, už 2 týdny mě bolí a pálí bradavky, mají bílou barvku a jsou nateklé. Muže se jedna o nějaké onemocnění. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

mohlo by se jednat o kožní onemocnění, doporučuji vyhledat Vašeho gynekologa, aby stav posoudil a nebo přímo kožního lékaře.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11237
Dobrý den, před dvěma mesici jsem byla na UZ a bylo vse v poradku. Pred cca 2 tydny jsem vysadila po dvou letech hormonální antikoncepci. Nyní mě bolí v podbříšku a mám takové zarudlé obě bradavky, spíše jen špičky. Také mi přijde, že začaly měnit barvu a jsou do pulky takove svetlejši. Muzou tyto zmeny souviset s vysazenim HA? Nebo se může jednat o něco važnějšího? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

pravděpodobně se jedná pouze o změny, které souvisejí s hormonálními změnami po vysazení HAK. Příznaky nesouvisí se závažným onemocněním prsů.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11236
Dobrý den,
mám nález na levém prsu v dolním kvadrantu 3 menší karcinogenní ložiska, největší je 16 mm, uzliny zasaženy nejsou. Rhe2 neg, estrogeny 100%. Je mi 55 let a je navrženo odstranění celého prsu, ale moc se bojím operace. Je jiná možnost léčby bez odstranění celého prsu? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

pokud jsou ložiska uložená v různých kvadrantech prsu, tak nezbývá než provést odnětí celého prsu, resp. provést mastektomii. Bez chirurgické terapie lze léčit pouze antihormonálními preparáty jako je Tamoxifen nebo Femara. Pokud ale jste schopná operace, pak je na prvním místě léčba operací. Bát se nemusíte, operace prsu není složitá.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11235
dobrý den,prosím jen pro moje ujasnění,včera jsem byla na sono prsou,ve zprávě mám naspáno:
v axillách fyziologické uzliny do 6 mm.,TU zřejmé není...můžu se zeptat co to znamená...zprávu sem si četla až po odchodu od lekařky...jinak mi bylo řečeno,že je vše o.k.moc děkuji za odpověd...
Odpověď: Dobrý den,

vše je dle zprávy v pořádku, máte navíc ujištění lékaře, který Vás vyšetřoval.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11233
Děkuji za odpověď.Mám ještě jeden dotaz ohledně trombofilie.Doktor mi říkal,že existuje moderní lék,který ředí krev a mohla bych ho bez obav brát s tamox.Ale tento lék není v tomto případě hrazen pojišťovnou,musela bych se jej hradit sama.Zajímá mě,v čem konkrétně je pro mě nevýhodné,že nebudu brát tamox,ale IA.Zda mám investovat peníze nebo nemám.Proč vlastně ženy před menopauzou berou tamox,když IA mají lepší výsledky?
Odpověď: Dobrý den,

jsem radiolog nikoliv onkolog, takže dotaz je na mě po pravdě dost složitý, není to moje parketa. Aspoň pokud vím se IA nedávají ženám před menopausou a souvisí to skutečně s jiným hormonálním stavem organismu před přechodem. Zda tedy investovat do preparátu, který nehradí pojišťovna a užívat Tamoxifen a nebo brát jen IA -prosím zeptejte se Vašeho onkologa. Míru profitu Té či oné léčby ve Vašem konkrétním případě musí posoudit on.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11232
Dobrý den,
je mi 32 let a v rodině (od moji maminky sestra) se objevila rakovina prsou, proběhlo ozařování, operace a nyní ozařování, tak by mě zajímalo, jestli bych měla začít chodit na mamografické vyšetření a jestli jsem riziková skupina a měla bych se obávat, že mě to může taktéž postihnout.
Předem moc děkuji za odpověď
Leona Lamková
Odpověď: Dobrý den,

pokud je v rodině pouze teta s rakovinou prsu, riziko pro Vás není zvýšené. O zvýšeném riziku pro rakovinu prsu lze přemýšlet, pokud se vyskytne rakovina prsu nebo vaječníku u žen v přímé příbuzenské linii (matka, babička, sestra, dcera). Zohledňuje se přítom věk nemocné a počet žen, které toto onemocnění mají. Ve Vašem věku lze doporučit pravidelné samovyšetření prsů 1x za měsíc po ukončení menstruace. Návod na samovyšetření prsů je dostupný na internetu, př. na web. stránkách našeho centra. (www. mammacentrum-olomouc.cz).

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11231
dobry vecer mam taky problem, je mi 22 let a mam velke bolesti na levem prsu, byla jsem na okologie kde mi zjistily malou cystu asi 5mm ale, posledni dobou mam hodne stresujici praci a bolest se zhorsila, nekdy me pocituju ze mam jedno prso horke to bolestive, take jak kdyby me tam neco palilo, pri sahnuti me boli bradavka i okolo ni, a kdyz jsem v praci mam pocit ze mam 40 stupnu ... je to mozne ze by to mohlo byt stresujici praci? celou dobu byl klid az ted jak jsem v te praci pocituji veliky stres, dekuji za odpoved, adela
Odpověď: Dobrý den,

stres provokuje nejrůznější potíže a může do jisté míry ovlivnit i hormonální stav Vašeho organismu. Ultrazvuk ukázal, že se nejedná o nic závažného, i když jsou obtíže nepříjemné. Většinou se jedná o přechodné hormonální změny žlázy, které mohou být i jednostranné. Můžete zkusit některá nehormonální léčiva, která mohou ulevit od bolestí prsů (př. Mastodynon kapky), event se poraďte ještě s Vaším gynekologem stran užívání HAK.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11230
Dobry den.Již několik měsicu mi vyteka z bradavky pachnouci tekutiny.Někdo mi řekl,že je to sekret.Mam dotaz co to znamena a co mam dělat.Je to špatne.Dekuji za odpověd.Čermakova
Odpověď: Dobrý den,

předpokládám, že ve Vašem věku chodíte na pravidelná mamografická vyšetření (1x za dva roky). Pokud mamografii nemáte v posledních dvou letech, je vhodné ji provést. Sekrece z prsů, která není krvavá nebo tmavě hnědá, bývá spíše hormonálně podmíněná. Pokud se jedná ale o sekreci jen z jednoho prsu a z jednoho póru na bradavce- bylo by vhodné se poradit s lékařem z mamární poradny nebo i přímo s lékařem screeningového centra, který odebere sekret na cytologické vyšetření a event může provést tzv. duktografické vyšetření (jedná se o zobrazení mlékovodu, ze kterého sekret vytéká).
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11229
Dobrý večer,
chtěla bych se zeptat, jak přesně se "otevřená chirurgická biopsie" provádí a o co konkrétního se při tomto zákroku jedná. Při "core cut biopsii" se odebere válec tkáně, ale jak se provádí Otevřená chirurgická biopsie? Děkuji za zodpovězení dotazu.
Odpověď: Dobrý den,

otevřená neboli chirurgická biopsie je stanovení histologie z odebrané tkáně při operačním výkonu. Př. se odoperuje nádor prsu a z odebraného nádoru se stanoví definitivní histologie, tj. tedy otevřená biopsie. Histologie z core cut biopsie je velmi přesná u většiny lézí prsní žlázy, ale výjimečně může nastat nějaký "posun" v histologii definitivní - tj. z otevřené chirurgické biopsie- při srovnání s histologií z core cut biopsie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11228
Dobrý večer,
Nahmatala jsem si na prsu tvrdý útvar cca 2x2 cm. Lékařka mě poslala na mamograf. Vzhledem k prostudované literatuře jde nejspíš o fibroadenom. Chtěla jsem se zaptat jestli existuje hranice (velikost) od které se musí fibroadenom operovat. Lze u fibroadenomu předpokládat, že se vstřebá, i když je této velikosti?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný útvar prsu, který není rizikový pro vznik rakoviny prsu. Nemusí se tedy chirurgicky odstraňovat a velikost tu tolik roli nehraje. Pokud ženě fibroadenom vadí- bolí ji nebo tlačí a nebo rychle roste, je vhodné chirurgické odstranění. Ve Vašem věku fibroadenomy obvykle moc už nerostou a s přibývajícími roky a úbytkem pohlavních hormonů se mohou dokonce zmenšovat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11227
Dobrý den, je mi 19 let mám už několik let uplně vzadu v prsu (skoro u hrudníku) tvrdou bouli, která se nemění, ale například po dlouhém běhu mě trochu začne bolet prso. Už jako malá jsem měla v prsech bouličky a bylo nám řečeno, že je to z kuřecícho masa. Co to může být?
Odpověď: Dobrý den,

pravděpodobně se jedná jen o nezhoubné změny prsní žlázy, "bouličky" mohou být podmíněny jen rozšířením žlázy nebo nezhoubnými útvary v prsní žláze jako jsou cysty a fibroadenomy. Můžete se nechat vyšetřit pro Váš klid ultrazvukem na některém ze screeningových center. Přímá spojitost s požíváním kuřecího masa tu nebude.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11226
Dobrý den ,asi před půl rokem jsem měla zánět prsu, který byl přeléčen ATB , UZV negat, MMG negat. Od zánětu mě neustále prs hodně svědí, chtěla bych se zeptat jestli je to normální. Nyní mě čeká kontrolní UZV . Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

úplně obvykle to není. Pokud nemáte jiné změny prsu- zarudnutí kůže nebo změny na bradavce, apod, tak vyčkejte na výsledek ultrazvukového vyšetření. Bude vhodné konzultovat tento příznak (svědění) s lékařem z mamární poradny nebo kožním lékařem. Svědění ale není příznakem rakoviny prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11225
Dobrý den,je mi 26 let.mám syna 1,5roku a kojila jsem jen 14dní(jen pro orientaci).Poslední dva měsíce mě pobolívá levé prso až směrem k podpaží,je to spíš takový tlak, pohmatem bych řekla že nic necítím,ale přeci jen mi hlodá červík pochybností ohledně rakoviny.Mohu si zažádat o vyšetření na mamografu?(pro uklidnění).řešit to s gynekologem?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se nebude jednat o nic závažného, pro Váš klid se můžete nechat vyšetřit.
Ve Vašem věku je vhodné vyšetření prsů ultrazvukem, pokud by se lékaři něco nezdálo, mamografii doplní. O žádanku na vyšetření můžete požádat Vašeho gynekologa, ultrazvuk prsů si lze také uhradit (cena kolem 300,-Kč) a to na některém ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11223
Dobrý den,přestala jsem kojit před 4 roky a v poslední době po zmáčknutí prsu mi vyteče z bradavky po kapce takové žlutozelené "mlíko".je to v pořádku?? nikdy jsem to nezpozorovala až teď.děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o hormonálně podmíněnou sekreci z prsů, která nevěstí nic špatného. Pokud by se tato sekrece stupňovala a byla spontánní, tedy nikoliv jen po zmáčknutí prsu, bylo by vhodné vyšetřit u Vás z krve hladinu hormonu prolaktinu, který sekreci může způsobovat. Pokud by se změnila barva sekrece na krvavou, je nutné vyhledat lékaře v některém ze screeningových center a objednat se na vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11222
Dobrý den.Jsem po biopsii prsu a mám fibrozní dysplazii.Jedná se o prekancerozu? Děkuji a hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubnou histologickou diagnózu, která není prekancerózou.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11221
Dobrý den, paní doktorko,
děkuji za předešlou odpovědˇ ohledně mutace genu BRCA 1,chtěla jsem se ještě zeptat, jakou máte obecně zkušenost s profylaktickou ovarektomií, popř.mastektomií
Děkuji za odpovědˇ
Ilona M.
Odpověď: Dobrý den,

pokud uvažujete o profylaktické ovarektomii, tak ještě doporučuji 7-10 let počkat a měla by jste pochopitelně mít jasno v tom, že již nechcete mít děti. Riziko pro rakovinu ovaria se pochopitelně velmi sníží, z 60 % na 0-5 % dle literatury. Do té doby doporučuji gynekologické častější kontroly. Pokud jde o profylaktickou mastektomii, tak u nosiček BRCA mutací sníží dramaticky riziko pro rakovinu prsu z 85 % na 0-5 %. Bez ohledu na věk tedy o ní lze přemýšlet, estetický problém se dá dnes řešit pěkně plastickou úpravou prsů.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11220
Dobrý den,byla jsem na sono prsu nález zněl vpravo na rozhraní ZQ je na basi prsu stac.hypoechogenní lož.o vel.6x4mm v těsné blízkosti cysty.Vlevo u mammily v DZQ je ploché hypoech.lož.vel.15x4mm v.s.fibroadem a další drobné v DVQ o vel.4x2mm v.s.cysta s obsahem kontrola 1 rok.Je to něco vážného?Mám se obávat?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

jedná se pouze o nezhoubné změny prsní žlázy, obvyklé a časté. Rakoviny prsu se obávat nemusíte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11219
Dobrý den, mám vrozenou trombofilii Protrombin 20210A,heterozygot.Mám dva názory lékařů.Jeden se domnívá, že můžu brát tamoxifen a druhý, že ne, a že bych raději měla brát inhibitor aromatózy.Pokud budu brát tamoxifen,tak mi pak nehrozí chirurgická kastrace po dvou letech,kdy se vysazuje Zoladex,pokud budu brát inhib. arom., pak chirur. kastrace, ale tu nechci podstoupit ani náhodou.To si raději sama zaplatím Zoladex.Proč se vlastně dává před menopauzou tamox. a po menopause inhib. arom.? Bude pro mě nějak nevýhodné,když nebudu brát tamox mimo hrozby kastrace?
Odpověď: Dobrý den,

Váš dotaz jsem konzultovala s onkology. Při vrozené trombofilii se užívání Tamoxifenu nedoporučuje a vhodnější jsou inhibitory aromatázy. Vzhledem k faktu, že jste premenopauzální pacientka, byla by u Vás vhodná kombinace inhibitoru aromatázy se Zoladexem, délka užívání závisí na doporučení onkologa, Vašem stavu, výsledcích vyšetření, apod. Chirurgická kastrace ale dle názoru onkologů nutná není, lze v užívání Zoladexu pokračovat, je třeba celou situaci uvážit. Pokud již nechcete mít děti, tak je chirurgická kastrace jistě jednodušším řešením ve Vašem případě. Podrobnější vysvětlení by bylo dobré žádat od Vašeho onkologa.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11218
Dobrý den, paní doktorko,
je mi 33 let, minulý rok jsem se nechala testovat genetice ohledně mutace genu BRCA, byla zjištěna mutace genu BRCA 1, chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodné užívat preventivně přírodní nebo umělé antiestrogeny, jako prevenci.
Děkuji za odpověd
S pozdravem Ilona M-
Odpověď: Dobrý den,

přírodní antiestrogeny neznám, existují jen přírodní estrogeny. Pokud jde o umělé antiestrogeny, jako je např Tamoxifen nebo Raloxifen, tak jejich užívání pro nosičky mutací, se moc neujalo. Důležité pro Vás je chodit na pravidelná preventivní vyšetření - ve Vašem věku je vhodné ultrazvukové vyšetření prsů 1x za 6 měsíců a 1x ročně magnetická rezonance prsů. Je vhodné navštěvovat pravidelně mamární poradnu a být v péči onkologa, který Vás bude odesílat kromě prsů i na další vyšetření.
s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11216
Dobry den. Dnes sem byla na mamografe a mam tieto vysledky. .obojstranne pritomne ojed.ohraničené opákne ložiská velkosti do 5-6mm bez uhlukov Mik LU V AXILE BILAT. záver BIRADS 2.NA LAVEJ STRANE PRSNÍKA MA TO DOST BOLÍ. je to niečo nebezpečné. ďakujem za vašu odpoveď.
Odpověď: Dobrý den,

Váš mamografický nález je normální, v prsech jsou patrné drobné nezhoubné útvary, nemusíte se ničeho obávat.
Bolesti prsů jsou normální, zvláště v 2. polovině cyklu, jsou hormonálního původu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11215
Dobrý den. Je mi 38 let. Mám 3 děti, kojila jsem 1O měsíců,2 roky, 1,5 roku. Byla jsem na mamografu a UZ kvůli bolestivému zduření. Zpráva: v HZK FA benigního char.,v pravé axile benig. LU, nereduk.žl. - difuzní cystická mastopatie, tabar žláza typu III. birads 2. Bylo mi vysvětleno, že to není nebezpečné. Ale chtěla bych se zeptat, zda by škodilo případné další těhotenství. Jestli třeba není žl. stará, jestli by se cysty zvětšovaly apd. Stále pociťuji slabou bolest. Děkuji pěkně.
Odpověď: Dobrý den,

prsa jsou v pořádku, nezhoubné nádory- cysty a fibroadenomy- nejsou rizikové léze a nevadí ani dalšímu těhotenství či při kojení. Gravidita a kojení mají na prsní žlázu naopak příznivý vliv - snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Prsní žláza v žádném případě není stará, stav prsní žlázy se odvíjí od hormonálního stavu organismu a prs se pružně přizpůsobí graviditě i kojení. Bolesti prsů zvláště před menstruací jsou normální. Tak žádné obavy.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11214
Dobrý den! Byla jsem na sonu a dostala jsem do ruky tento výsledek. Oboustranně fertilní žláza s mírnými dysplastickými změnami, vlevo v HZK 2 hypoechogenity kolem 12 a 7mm,vpravo v DK podobná menší,vs benigní etiologie, lehce dif dukty centrálně, v axilách smíšené uzlinky. Za půl roka na kontrolu. Děkuji za vysvětlení.
Odpověď: Dobrý den,
lékař popisuje na ultrazvukovém vyšetření nezhoubné nádory prsu , může se jednat o fibroadenomy.
Některým věcem také nerozumím - pojem "smíšené" uzliny jsem ještě nesylyšela. Také nevím, proč máte být za půl roku znova kontrolována. Nález si může ještě ověřit na některém ze screeningových center, kde mají s diagnostikou prsů obvykle velké zkušenosti.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11213
Dobrý den, s jakou pravděpodobností (úspěšností) se dle UTZ dá určit fibrolipom a vyloučit tak zhoubný nádor? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenolipom je nezhoubný nádor, na ultrazvuku i mamografii má poměrně typický obraz, záměna se zhoubným nádorem je nepravděpodobná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11212
Dobrý den.
Velmi prosím o posouzení.
Jsem důchodce, již nepracuji a jsem doma. Asi před půl rokem do dnes na omak či promnutí prsních bradavek slabě až středně silně bolí. V klidu
či ve spánku téměř bez bolesti. Na pohled nepozorovat žádné změny.
Asi před 15 lety na IKEMu operace srdeční chlopně, náhrada chlopní z prasete. Trvale snížený krevní tlak 110-120, jinak problémy odpovídající mému věku.
K zaslání této mé žádosti o radu mne vyprovokoval článek o rakovině prsních bradavek v mužské populaci, trochu se za to i stydím..
Prosím o radu
Odpověď: Dobrý den,
bylo by vhodné zajít na mamografické vyšetření, které se provádí běžně i u mužů, a to na některé ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách. Dle potřeby Vám lékař může po mamografii doplnit ultrazvukové vyšetření nebo i biopsii, pokud to bude potřeba. Rakovina prsů se skutečně vyskytuje v malém procentu i u mužů, ale mnohem častější se jedná o nezhoubné zduření prsů, tzv. gynekomastii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11211
dobry den chtela bych se zeptat kolik se plati za mamograficke vysetreni moc dekuji źa odpoved
Odpověď: Mamografické vyšetření stojí na většině center od 600 do 900 Kč. Od 40 let jej ale proplácí zpětně většina zdravotních pojišťoven v rámci svých preventivních programů. Rovněž jsou zatím každoroční akce firmy Avon, která samoplátkyním na mamografická a ultrazvuková vyšetření prsů přispívá v určité době (od poloviny srpna do konce listopadu) poukázkou v hodnotě 200,-Kč.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11210
Dobrý den,moje švagrová před 17 lety prodělala gynekologickou rakovinu léčenou ozařováním a chemoterapii.Nyní jí bude 63 a nechodí na preventivní kontroly a a ni na mamograf.Tvrdí,že tlak a ozáření při vyšetření by mohlo rakovinu vyvolat.Bylo by pro ní vhodné aspoň udělat sonografické vyš.prsů?Mě to připadá jako šílené riskování se životem.Její maminka umřela na nádor mozku.Mají rodinnou dispozici,sice žije zdravě,ale její přístup se mi nelíbí.(já dnes byla na mamografu a ten tlak není nijek velilý)Děkuji za Vaší odpověď Marcela Ž.
Odpověď: Dobrý den,
stisknutí prsů při vyšetření ani velmi malá dávka ozáření při mamografii nevyvolávají rakovinu prsu. Máte pravdu, že by Vaše švagrová měla pravidelně chodit na mamografický screening. Ultrazvuk prsů v jejím věku není dostačující vyšetření, nelze jej užít k prevenci.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11209
Dobry den, prosim vas co znamena laicky tento vysledok biopsie? benigna dysplazia HLQ praveho prsnika(typicka intraduktlna hyperlazia bez atypii, apokrinna metaplazia, cysta a zmnozene vazivo)?je to predrakovinovy stav? moze vzniknut rakovina?dakujem
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o nezhoubný výsledek biopsie prsu, nejedná se o předrakovinový stav, můžete být naprosto klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11208
Dobrý den,můj sedmiletý syn má v prsu bulku.Dnes nás nevzali na ultrazvuku,že prý musíme na specializované oddělení,ale neřekli mi kam a ani naše pani doktorka neví.Prosím můžete mi poradit kam se s tímto prolémem obrátit.Děkuji Šulcová
Odpověď: Dobrý den,
nebude se jistě jednat o nic závažného. Je vhodné ultrazvukové vyšetření prsu a to na některém ze screeningových center, vyberte si nejbližší ve Vašem regionu - seznam center je na těchto stránkách.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11207
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda postačí mamograf za 2 roky.Invazivní lobulární,trabekulární karcinom G2/16mn/,9 uzlin bez nádoru.ER3+,PR neg.Ki67 3+ v 10 %,z operace HER neg.ypT1cypNO MO.První KO za rok, nyní prý postačí mamograf za 2 roky.Jsem kontrolována poze půlročně na tumorové markery S CEA,S-CA 15-3.Neměla bych mít ještě nějaká další doplňková vyšetření /rtg.plic,břicha,skelet?
děkuji
Odpověď: Dobrý den,

obvyklé kontroly prsů jsou v ročních intervalech / mamograf, ultrazvuk/ alespoň prvních 5 let od operace nádoru. Provádí se také ultrazvukové vyšetření břicha /1-2x ročně/, gynekologické vyšetření 1-2x ročně. Scintigrafie skeletu ani rtg plic se rutinně neprovádí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11206
Dobrý den, Před dvěma lety jsem byla na UTZ. Zjištěna zduřelá mléčná žláza. Doporučili mi kapky MASTODYNOM. Ty jsem užívala(potom jsem brala ještě dvoje kapky). Bolest se zmírnila,ale nezmizela. Nyní asi měsíc velká bolest až řezání od bradavky až téměř do podpaží. Mám si zažádat o další UTZ. Existují i jiné prostředky než kapky Mastodynom. (nekojím, antiko.. neužívám)
Odpověď: Dobrý den,

bolest nebývá obvyklým příznakem nádoru. Bolesti způsobené hormonálními změnami žlázy se dají zmírnit preparáty jako je Mastodynon a některými dalšími preparáty na bylinné bázi, pokud Vám ale úplně nepomáhají, je vhodné se poradit s Vaším gynekologem. Existuje hormonální léčba, kterou lze užít v případě výrazné bolestivosti prsů, většina preparátů má ale vedlejší účinky, proto je dobré se poradit s gynekologem. Někdy pomůže i vhodná antikoncepce. Ultrazvuk si lze zaplatit (částka je nízká, asi 300,-Kč) a to na některém ze screeningových center.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11205
Dobrý den, jsem rok po operaci hormonálně pozitivního nádoru - Invazivní složka duktální CA G1 0,5 cm, dále DCIS G2, bez lymfangioinvaze, Er 5%, PR 100%, KI 67 10%, SNL negat, pT1apN0MO…
Na jaře jsem ukončila ozařování, užívám Tamoxifen, Zoladex. Mám za sebou kontrolu - sono břicha, sono a mamo prsou, gynekologie 2x ročně. Jsou tyto kontroly dostačující ? Vyžádat si RTG plic a scinti kostí ? Je pro mě vhodné užívat přípravek Mabelle a koenzym Q10 ?
Odpověď: Dobrý den,

scintigrafie kostí se rutinně neprovádí, většinou př. jen při zvýšení markerů nebo podezření na metastázy kostí, rtg plic se také v ročních intervalech obvykle neprovádí a ostatní kontroly máte zvyklé. Přípravek Mabelle vzhledem k antiestrogenní terapii, kterou užíváte /Zoladex, Tamoxifen/, význam nemá, koenzym Q 10 můžete užívat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11204
Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku z MG.
oboustranně bez známek malignity,typ TabárI ,bez podstatných změn od min.vyšetření
zavěr : BI - RADS 1 negativní
Doporučuji :typ žlázy vhodný pro UZ v mezidobí MG kontroly.
Děkuji za vysvětlení.Irena /věk 49 let/
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela v pořádku. Mamografická kontrola hrazená zdravotní pojiš´tovnou bude za dva roky a lze si uhradit po roce ultrazvukové vyšetření- jak píše závěrem lékař.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11203
Dobrý den už jeden den cítím bolest 3 cm pod zápěstí uprostřed ruky při otáčení. Nevím od čeho by to mohlo být. V místě bolesti žádné známky pohmoždění či modřina nebo červené. S prsty mohu normálně bez bolesti hýbat, jen při otáčení.
Odpověď: Nebude se jednat nejspíše o nic závažného. Ještě bych vyčkala, pokud by potíže neustupovaly, tak by bylo vhodné navštívit Vašeho pediatra nebo přímo ortopeda. Může se jednat o pozátěžovou nebo ponámahavou bolest vyvolanou př. sportem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11202
Dobry den,
mam 24 rokov a asi 2 mesiace ma boli v lavom prsniku.
nie je to pichava bolest, neboli to ani na dotyk.
skor ako by mi bolo tazko v oblasti laveho prsnika.
mohlo by ist o problemy so srdcom? tie som ale nikdy nemala.
alebo by to mohlo byt chrbticou? v poslednej dobe travim vacsinu dna sedenim pred pocitacom.
mohlo by to byt sposobene slabym pitnym rezimom? uz sa snazim viacej a pravidelnejsie pit, ale nie kazdy dne je to 1l vody.

dakujem za odpoved
Ivana Žigová
Odpověď: Dobrý den,

příčinou bolestí, které popisujete, mohou být obvyklé hormonální změny v organismu, může Vás prostě bolet vlastní prsní žláza, bolesti mohou být jednostranné. Bolesti mohou být ale také od páteře. Pokud jste zdravá, tak problémy se srdcem bych vyloučila, bolesti způsobené onemocněním srdce jsou jiné. Pitný režim je dobré z mnoha důvodů dodržovat, ale nejspíše se k těmto bolestem nevztahuje.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11201
Dobrý den,před pár dny jsem si našla v pravém prsu zatvrdlinku, není to ohraničená bulka, spíš tužší místo,okolí a druhý prs je měkký.Byla jsem u gynekoložky, prý tam nic nehmatá, možná je to prý zhrublá žláza, nemám se bát.Pro můj klid mě poslala na Sono(ale ne na mamologii).Mám být opravdu v klidu? Nerada bych něco zanedbala.
Odpověď: Dobrý den,

pro Váš klid je dobré ultrazvukové vyšetření, pokud by se lékaři cokoliv nepozdávalo, mamografii Vám doplní.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11199
Dobrý deň,chcela by som sa spýtať v akom percente sa nádor prsníka neprejavuje hrčkou v prsníku ale hrčkou v podpazuší?Kamarátka (24) má už dlhšiu dobu hrčku v podpazuší vyše jedného roka,ale podľa gynekológa sa jedná o reaktívnu uzlinu.
Má časté infekcie a mala dlhodobý problém so zubom múdrosti, ale nie na tej istej strane.
Na prsníku nemá nič nezvyčajné,ani hrčku ani pokožku pomarančového vzhľadu.
Odpověď: Dobrý den,

nádor prsu se může vyskytovat i v oblasti podpaží v tzv. přídatné prsní žláze, ale je to méně obvyklé. Většinou pokud je v podpaží něco hmatného, bývá to lymfatická uzlina. Lze se o tom jednoduše přesvědčit ultrazvukovým vyšetřením, které předpokládám Vaše kamarádka absolvovala.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11198
Dobrý den, chci se zeptat,jestli Olomouc Lazce kam chodím na vyšetření k vám Paní doktorko je akreditované pracoviště? Děkuji vám a pěkný den.Marta
Odpověď: Dobrý den,
ano jsme akreditovaným screeningovým centrem, tj. máme povolení k provádění screeningu karcinomu prsu. Seznam center s akreditací je na stránkách mamo.cz.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11197
dobrý den, manželovi je 75 let, byl mu odstraněn z pravého prsu papilární karcinom:
estrogen.receptor 100%, progest.recept. 100%. proliferační aktivita MIB1 20%, E-cadherin positivní, D2-40 negativní, calponin, p63, CD10 a HMWCK vše negativní, Chromogranin a synaptofysin negativní, membránová axprese c-arbB-2: skore 0, stating pT2,pNX,pMX
můžete mi, prosím sdělit, co nás čeká a zda je v tomto věku ještě nutná další léčba, hodně se o něj bojím, ale po onkologické léčbě se v tomto věku organismus vzpamatovává hůře než např. v 50 letech, předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

z Vašeho popisu nevyplývá , zda byly nebo nebyly nádorem postiženy lymfatické uzliny / klasifikace N/. Pokud nebyly uzliny zasaženy, bude manžel užívat pouze antiestrogenní léčbu, tj. preparáty jako je Tamoxifen nebo Femara, které mu nebudou způsobovat obtíže.
Jen pro upozornění, přímé ženské příbuzné- tj. př. dcery, mají v tomto případě, kdy se vyskytla rakovina prsu u tatínka, zvýšené riziko pro rakovinu prsu a měly by být sledovány podle speciálních pravidel, více se dozvíte od Vašeho onkologa.
pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11196
Dobrý den, pred rokem a pul mi diagnostikovali v leem prsu v HZK oválne hypoechogenni lozisko s benignimi znamkami ohranic.tvaru.Bez znamek progrese velikosti 12 * 6 mm,chodila jsem na kontroly a lozisko s nijak nezvetsovalo.Nyni jsem ve 26 tt. a byla jsem na kontrole a zvetsilo se .13*7 mm. Napsala mi dr. do zpravy diskretní progrese...coto znamena? a je to tim tehotenstvim ze se zvetsilo muze se takhle v tehotenstvi zvetsit...a jeste jsem se chtela zeptat jestli se muze zmenit toto lozisko kde uvadeji ze ma znamky benignity , na zhoubne .Mockrat dekuji za odpoved .
Odpověď: Dobrý večer,ložisko ve Vašem prsu je větší jen nepatrně a může to být skutečně způsobeno hormonálními změnami.Benigní,nezhoubná ,ložiska tohoto typu se nemění v rakovinu.O všem Vás měla poučit paní doktorka,která Vás vyšetřovala.Pro příště Vám doporučuji se na všechno vyptat hned na místě,
budete klidnější.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11195
Dobrý den,
na levém prsu mám vpáčenou bradavku, pravé je zcela normální. Byla jsem již 2x na vyšetření (naposledy v říjnu 2012) v mamologické poradně (výsledky zcela v pořádku). Na vpáčené bradavce se mi však objevuje bílý, lehce zapáchající povlak (nevím zda výtork, podprsenka je vždy zcela čistá). Při oznámení tohoto problému paní doktorce, jen pokývala hlavou a nic neřekla. Chtěla jsem se zeptat čím je to způsobené a zda se mám něčeho obávat.
Odpověď: Dobrý večer,Váš problém je spíše kosmetický,nejde o nemoc.Nakonec i vyšetření v poradně a praděpodobně i na ultrazvuku Vám dopadlo dobře.Jen později start kojení může být obtížnější.
Doporučuji Vám pravidelně vpáčenou bradavku vybavit a nenásilně vyčistit vatičkou.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11193
Dobrý den,mám 35 a môj problém pretrváva už vyše 1 roka.Mám mierne vyklenuté pravé podpazušie-akoby opuch.Je to celé mäkké,ale vadí mi to.Spočiatku sa mi pot v tomto podpazuší ani nevylučovala,teraz už áno,ale potím sa tam menej ako pod druhým podpažím.Občas je to bolestivé.Pred 9 mesiacmi a aj 3 mesiacmi som bola na USG prsníkov,ale gynekológ mi povedal,že s prsníkom to nemá nič spoločné.Môžem sa spýtať na váš názor?Myslím, že problém s potnými tak dlho nepretrváva,alebo môôže?
Odpověď: Dobrý večer,v této lokalitě se může nacházet přídatná mléčná žláza,ale také lipom,tedy útvar z tukové tkáně.Ale to by měl odhalit ultrazvuk.Pokud Vám řekli,že s prsy to nemá nic společného,doporučuji Vám se ještě poradit s praktickým lékařem,který zváží případně další vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11192
Dobrý den,před 4.měsíci jsem byla na UZ a vše bylo v pořádku.Pak mě ale syn uhodil do prsa a udělali se mi tam jakési fialové čárky (něco jako strie).Bylo mi doporučeno,že pokud to nezmizí,mám jít raději ještě jednou na UZ.Šla jsem tam tedy znovu po 3 měsících a opět tam nic nenašli a čárky tam mám dál.Někdy se mi zdají výraznější více někdy méně.Je možné,že je to způsobeno tím uhozením a že už to tam zůstane?Mám to ještě nějak řešit?Mám strach,aby to nebylo něco vážného.Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý večer,vyčkejte ještě,může jít skutečně o změny v souvislosti s úrazem.Pokud v prsu nic nenašli,
půjde jen o poranění povrchové.Na kontrolu jděte pokud by se něco měnilo k horšímu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11191
zdravim,byla jsem na sonu a mamografii,jedine vete z vysetreni nerozumim a moc jsem nepochopila,ani meho gynekologa...ve zprave je veta:syta splivava zlaza s naznakem loziskovych stinu bilat vice v pravo zevne...dale bylo ve zprave,ze mam v prsou cysty od 0.8mm-1.3mm.v celku mi bylo vysvetleno ze je vse taknejak ok.slo mi o to jestli se nemusim bat rakoviny...dekuji za odpoved..Ticha
Odpověď: Dobrý večer,ne,to se v tuto chvíli nemusíte obávat,skutečně jde o nezhoubné,nezávažné změny,drobné cystičky a zřejmě vazivové uzlíky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11189
Dobrý den,
ráda bych e zeptaal.Při zmačknutí bradavky jsem si všimla nazelenalé kapičky.Prosím oč by se mohlo jednat?Mám navštívit lékaře?Děkuji za odpověď.Pavlína
Odpověď: Dobrý večer,sekrece tohoto typu není nebezpečná.Pro klid Vám doporučuji zajít na vyšetření ultrazvukem,
s doporučením gynekologa či praktika ,můžete i jako samoplátkyně bez žádanky.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11188
Dobrý den,
nevím jestli můj problém spadá pod vaši odbornost, pokud ne, dopředu se omlouvám. Minulý týden mi moje Gynokoložka předepsala atikoncepci Chloe, kvůli problémům s pletí. Přečetla jsem si příbalovou informaci, kde bylo upozornění pro uživatelky trpící nádorem prsu. Já jsem byla před 3 měsíci na vyšetření prsu v Breast Unit Prague, kde mi našli na pravém prsu malý nezhoubný nádor. Chci se Vás proto zeptat jestli tato antikoncepce může nezhoubný nádor nějak ovlivnit.

Děkuji Veronika
Odpověď: Dobrý večer,pokud jde skutečně o nezhoubný nádorek,nejspíše typu fibroadenomu,nemusíte se obávat.
Pravidelně se vyšetřujte a kontroly absovujte tak,jak Vám bylo doporučeno.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11186
Dobrý den, od víkendu jsem měla citlivou levou bradavku, myslela jsem si, že je to zimou. Ale dnes mě začala bolet a dokonce krvácet. Je na ni maly vyrustek(mm x mm), který jakoby vystupoval zprostředka. Nekojím, nejsem těhotná.
Odpověď: Dobrý večer,asi jste zapomněla položit otázku.Pokud jde o vysvětlení potíží,myslím,že půjde spíše o kožní záležitost.Ukažte to raději svému praktickému lékaři či gynekologovi.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11185
dobrý den, včera jsem byla na mammografickém vyšetření, protože jsem si našla v levém prsu pohyblivou bulku asi 2x2 cm. prosím o vysvětlení nálezu z vyšetření: Struktura obou prsů je symetrická s difusně zmnoženou vazivovou kresbou bez susp.ložiskových změn. Kůže je jemná, patologické uzliny v axillárch nezachyceny. Závěr-Difusní FM bilat.
Odpověď: Dobrý večer,patologický proces závažnějšího charakteru vyšetřující lékař ve Vašich prsech nenašel.
Pravidelně se vyšetřujte a pokud by byla nějaká pochybnost,zajděte na kontrolu.Předpokládám,že vzhedem
k hmatnému nálezu Vám byl proveden i doplňující ultrazvuk.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11183
Dobrý den.Těsně pod bradavky,dvorcem mám zatvrdlé místo.Bála jsem se,zda se nejedná o onkologie.problém,ale po vyšetření sonem jsem byla ujištěna,že se nemám čeho obávat.Prosím o výsvětlení proč to tam mám?Stále kojím dítě má 10 měsíců. DÍKY Sychrová
Odpověď: Dobrý večer,nechápu,proč jste se nezeptala lékaře,který Vás vyšetřoval.Takto na dálku asi Váš problém nevyřešíme.Ale jestli Vám pan doktor řekl,že to nic není,tak mu je asi dobré důvěřovat.Může jít o banální nález vazivového uzlíku či o cystičku.Ale to by mělo být napsáno v nálezu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11179
Dobrý den,
nahmatala jsem si bulku v pravém prsu,po návštěvě gynekologického lékaře jsem byla poslána na sono,Zpráva:mléčná žláza normálně vytvořená,vpravo v HZK hypoechogenní útvar 14x8mm a pod ní menší 7mm.
V axillách nejsou zvětšené lymfatické uzliny.
Závěr:dvě ložiska charakteru FA vpravo v HZK,kontrola za 3 měsíce,mírná dysplasie ml.žlázy l.sin.
Mohu se prosím zeptat co to přesně znamená,známa měla také hypoechogenní útvar a po biopsii jí potvrdily karcinom prsu.
Děkuji za odpověď
Zuzka K.
Odpověď: Dobrý den,fibroadenom je neškodný a nezhoudný nádorek ,který se může va Vašem věku vyskytnout a jeho obraz je na ultrazvuku dosti typický.Kontrola je pro jistotu,zdali je nález stabilní.Kdyby měl pan doktor podezření na závažnější proces,jistě by biopsii indikoval.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11178
dobry den je mi 19 let a zacala sem v pravem prsu spise ve spodni casti smerem k podpazi mensi bolest..bodani...nevim jak presne to mam popsat nic silneho..ale znepokouje me aby neslo o neco vazneho..zadny utvar jsme si nenahmatala..zda se mi jinak vse v poradku..dekuju za odpoved
Odpověď: Dobrý den,domnívám se,že půjde o bolest přenesenou z oblasti pohybového aparátu.Rakovina prsu je ve Vašem věku vzácná.Pro klid můžete zajít na vyšetření ultrazvukem,buď s doporučením praktického lékaře či gynekologa nebo jako samoplátkyně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11177
Prosím o vysvětlení tohoto nálezu pro laika:Drobný denzní stínek o prům. do 5 mm prepektorálně v MLO projekci vlevo - intramammární LU? - dop. kontr. snímek levého prsu v MLO projekci za 9 měsíců.
3-BIRADS - pravděpodobně benigní. Involuční žláza typu Tabár II.
Není kontrola po 9-ti měsících pozdě? Co když je nález rychlerostoucí?
Odpověď: Dobrý den,pokud Vám ve zprávě není něco úplně jasné,zeptejte se hned na místě lékaře,který vyšetření hodnotil.Máte na to právo.Jinak v tuto chvíli je nález spíše nezávažného charakteru,na našem pracovišti
doporučujeme kontrolu v takovém případě spíše do půl roku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11174
Dobrý deň
Bola som na MMG aUSG a lekár mi napísal tento nález: obojstranne v mliečnej žľaze obraz granulárnej a prúkovitej kresby reziduálneho parenchýnu.Vľavo na rozhraní med.kvv.oválny tieň veľkosti 10x5 mm v USG obraze v DMQ na č.7-8 caudálne ovoidná,hypoechogenná formácia priemeru 5 mm.Koža norm,axilly sú voľné. Z: MMG a USG nález je t.č. v.s.benígny s formicitou typu v.s. adenozy v DMO vľavo.Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,asi jste zapomněla položit otázku.Pokud jde o vysvětlení nálezu,doporučuji vždy se
vyptat hned na místě vyšetřujícího lékaře.Dle závěru zprávy jde u Vás o spíše nezhoubný proces.
Na našem pracovišti indikujeme v takovém případě minimálně kontrolu v čase.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11172
Mám týden zarudlé prso kolem bradavky, štiplavá bolest, posl. mamografie únor 2011, výsledky v pořádku.Prso bylo operované v r. 86 měsíc po porodu pro zánět.Může to souviset a může jít i v tomto věku o zánět? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,jistěže může jít o zánět.Jako první pomoc se doporučuje přiložit vychlazený tvaroh,je to recept
našich babiček,ale je účinný.Určitě ale navštivte lékaře.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11171
Dobrý den, v pátek jsem byla na mamografickém vyšetření, kde mi bylo zjištěno: Smíšený,involučně –glandulární typ
mléčné žlázy ,vlevo v HZQ měkký stín 9 mm , spíše benigní,obdobný stín vpravo v HZQ vel. 8mm,jinak bez ložiskových změn ,mikrokalcifikací a lymfadenopatie. Z. Tabár I, BI-RADS 3 oboustranně spíše benigní.
Sebevyšetřování 1x za měsíc ,kontrolní MG (MLO) bilat za 4 měsíce. Prosím o vysvětlení a případnou radu,zda se mám něčeho obávat. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,obávat se v tuto chvíli nemusíte,Váš lékař uzavřel vyšetření se spíše benigním
výsledkem.Kontrola v čase je pro posouzení stability nálezu.Ta se běžně dělá a je to tak správně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11170
Dobrý den,
ještě mám otázky k Dotaz č. 11150 , nyní mám menstruaci a bolest na vnitřní straně ustává při doteku,nic méně malinkou,pohyblivou hrčku citím, bohužel mám vpáčený hrudník a pravý prs o dost menší.Takže nemůžu porovnat,ale zdá se mi ,že je v něm něco podobného.Také jsem před menstruací objevila na vnější straně levého prsa jakoby nějaký výstupek,ale jako bulka to nevypadá.Občas to pobolí.Děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý večer,nezbývá,než se objednat na ultrazvuk,je to pro Váš klid.Jak vždy uvádíme,s doporučením
praktického lékaře či gynekologa,nebo bez doporučení jako samoplátkyně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11169
dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku, chodím pravidelně na kontroly a tento týden mi pan doktor našel v pravém prsu suspektní uzlík,před dvěma lety bylo vše v pořádku, výsledek-predominace HYPERechogenní textury retroareolárně,hypeohcgenni formace s retrofok.reduce.V axilach lnn s normální echotexturou. categ.4, mám se dostavit k provedení CNB, dost se bojím výsledku,děkuji Pučková L.
Odpověď: Dobrý večer,je správné,že chodíte na pravidelné kontroly,za dva roky se může hodně změnit.Předpokládám,že podezřelý uzlík je malý a Vy o něm ještě nevíte.V případě nejasností je vždy nutné
provést CCB,tedy core-cut biopsii, odběr vzorku specielní jehlou.Nezbývá než vyčkat histologického rozboru vzorku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11167
Dobry den, chci se zeptat, jestli mam zbytecne obavy, kdyz mam podle sona v prsu benigni fybroadenom o velikosti nad 2 cm.....obcas me to boli, ale ne prso, ale jenom v miste te bulky.....doktorka rikala, ze to neni nebezpecne a ze si to muzu nechat vyriznout az se na to budu citit.......jenomze ja se bojim...za prve se bojim zakroku, rikala ze by to bylo pouze ambulantne, tak to me trochu uklidnuje, ale ceho se bojim vic je, ze neverim tomu, ze ten utvar neni zhoubny.....nebo staci pouze biopsie ? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,paní doktorka si je asi jistá tím,že útvar je nezhoubný.Pokud však dosahuje této velikosti a obtěžuje Vás,bylo by lépe podstoupit malou operaci a nechat nádorek vyjmout.Obávat zákroku se nemusíte,
jde o poměrně běžný výkon,dle zvyklostí pracoviště se provádí skutečně ambulantně buď v krátké celkové anestesii nebo v místním umrtvení.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11165
Dobrý den paní doktorko,
je mi 24 let, mám dvě děti,které jsem i kojila. Nyní jsem si nahmtala tvrdou bulku v pravém prsu, při menstruaci je prso bolestivé, bez menstruace je pouze citlivé na dotyk.Žádné jiné obtíže nemám. Nejsem si jistá, jestli je to důvod k obavám a na koho se případně mám obrátit. Zda na svou praktickou lékařku nebo gynekoložku?
Moc děkuji za radu a hezký zbytek dne
Zuzka
Odpověď: Dobrý den,můžete se obrátit na gynekologa či praktického lékaře.Oni stav posoudí a případně vystaví žádanku na vyšetření prsů,nejlépe ve Vašem věku ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11164
Dobrý den. Je mi 21 let a před pár dny jsem si nahmatala bulku v pravém prsu o velikosti cca 1 cm, je lehce pohyblivá a tvrdá (jako by vazivová). Chtěla bych se zeptat, jakého lékaře mám navštívit. Děkuji za odpověď. Dana
Odpověď: Dobrý den,navštivte gynekologa či praktického lékaře.Oni zváží případné vyšetření ultrazvukem,sama bych jej doporučovala.Předpokádám však,že půjde o nezávažnou změnu,nejspíše cystičku,která se připlnila či nehoubný uzlík- fibroadenom.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11161
dobrý den
moje kamarádka byla dneska na Screening mamo-zpráva zní
oboustranně bez známek malignity(Tabar III)bez nápadných změn od min.vyš.včetně lož.ve VK vlevo
závěr BI-RADS 1-negativní
a já mám oboustranně bez známek malignity(Tabar IV)bez podstatných změn od minule
závěr BI-RADS 1-negativní
typ žlázy vhodný pro UV v mezidobí MG kontrol(samoplátce)
děkuji za odpověd Dekrétová
Odpověď: Dobrý den,otázku jste asi zapomněla položit.Pokud jde o výsledek Vašeho vyšetření,Vy i Vaše kamarádka
jste zdravé,žádné podezřelé změny pan doktor nenašel.Máte pouze každá jiný typ prsu,Vaše kamarádka s větším podílem tuku,Vy naopak s větším podílem mléčné žlázy.Na našem pracovišti doporučujeme všem ženám v tomto věku chodit na vyšetření v ročních intervalech .Je to období mimořádné hormonální aktivity.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11160
Dobrý den paní doktorko,
můžete mi prosím vás vysvětlit následující zprávu:
mammografie:heterodenzní typ mléčné žlázy, bez ložiskových změn,vlevo axilárně několik jemných kalcifikací spíše benigního vzhledu, bez lymfadenopatie.
ÚZ prsů: struktura žlázy je zhrubělá, přesvědčivé ložiskové změny nejsou patrné.
Z: Tabár IV,BI-RADS 3, v.s. benigní kalcifikace vlevo, KO levého prsu asi za 4 měsíce.
Ráda bych věděla, nakolik je můj nález závažný a jestli mě čeká léčba.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,myslím,že je všechno v pořádku a nález neznamená závažné onemocnění.
Zvápenatinky /kalcifikace/ popisované v levém prsu chce pan doktor raději zkontrolovat,jen pro jistotu,to je běžná praxe.Pravděpodobně to dobře dopadne a žádná léčba Vás nečeká.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11155
Dobry den pred 5 lety jsem mela bulku v prsu po operaci zjistily ze je to sklerotuzijici adenoza kazdy pul rok jsem musela chodit na ultrazvuk tak jsem tak cinila nini ale ziji 2 roky v Anglii kde je to s lekarskou peci slozitejsi ale nyni jsem si nahmatala dalsi boulicku v druhem prsu a mam k tomu vytok z bradavek z jedne tmave zeleny a z druhe ciry tak mam dotaz jestli jsem mam neceho obavat a jestli je nutne vyhledat brzy lekare dekuji
Odpověď: Dobrý den,vzhledem k nálezu bulky,kterou jste si našla,je vhodné zajít na vyšetření ultrazvukem.
Sekrece,kterou popisujete, spíše nebude znamenat nic vážného.Alarmující je jasná příměs krve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11154
Dobrý den,již delší dobu pozoruji výtok z levého prsu,barva jako mat.mléko.Je mi 36let.Po vyšetření gynokeložkou mi byla odebrána krev na hladinu prolaktinu,test vyšel vpořádku,nyní mě čeká UTZ prsů.Potíže jinak nemám.Čím by to mohlo být?Mám dvě děti,syna jsem dokonce kojila téměř tři roky.S pozdravem Jitka
Odpověď: Dobrý den,tímto typem sekrece trpí řada žen,může se objevit v určité fázi menstručního cyklu,někdy se její příčina nezjistí.Je jistě správné vyšetřit hladinu Propaktinu v krvi.Tento hormon je za výtok z prsů často odpovědný.Pokud nejde o sekreci s jasnou příměsí krve,nejde o závažnější onemocnění prsů.Na ultrazvuk jistě zajděte,ale jsem téměř přesvědčená,že dobře dopadne.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11150
Dobrý den,
11.září jsem se o hranu vany uhodila do leveho prsa ,dost to bolelo.Asi po měsíci mě místo na dotek bolelo,zdálo se mi,že je tam nějaka malá uzlinka která při doteku bolí.Šla jsem ke gynekoložce,která mi prs prohmatala a řekla ,že je vše OK.Přišla menstruace a prs přestal na dotek bolet.Nyní mám týden před menstruací a prs je opět na vnitřní straně při doteku mírně bolestivý.Je mi 20 let,mám z toho velký stres,rakovinu v rodině nemáme,jsem velmi hubená,prsa velmi malá.Při samovyšetření vleže necítím nic.Prosím o radu
Odpověď: Dobrý den,neobávejte se,nejspíše o nic vážného nepůjde.Vzhledem k úrazu,který jste prodělala, bych
Vám doporučovala raději absolvovat ultrazvukové vyšetření.Pokud Vám paní doktorka na gynekologii
nenapíše doporučení,můžete se objednat jako samoplátkyně.Bude to pro Váš klid.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky