MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 10919
dobrý den, jsem po oboustranné ablaci ( 2011 jeden prs pro rakovinu, 2012 druhý preventivně), po roce jsem byla na mammografu a sonu. Překvapilo mě, že mě lékař poslal i na mamograf. "Vidí" mamograf něco i tam, kde už prs není? Je to standartní postup a mám očekávat, že to tak bude i nadále? Nebylo by dostačující sono příp. MR?
Odpověď: Někdy, když je to technicky možné, se může dělat i mamografie jizvy, vhodně se kombinuje se sono, vidí jizvu a okolí jiným způsobem. MR je vyhrazeno jen na složitější nálezy, obvykle tedy stačí sono (+ mamo, pokud je možné technicky vyšetření provést), postup lékaře je obvyklý.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10918
Dobrý den.
Již asi týden mě bolí v levém prsu. resp. v jeho vnější a spodní části. Samovyšetřením jsem žádný nezvyklý útvar nenašla, ale podotýkám, že mám prsa velká. Před 3 měsíci jsem ukončila kojení, ovšem z tohoto prsu jsem kojila jen cca 3 měsíce, neboť jej dcera od začátku odmítala.I dnes však lze z obou prsů vymačkat tekutinu. Z pravého, které nebolí teče ještě nléko, z bolavého čirá, mírně nažloutlá a hodně mastná tekutina, po chvíli odstříkávání bělavá. Prs bolí jen při silnějším doteku a rychlejším pohybu. Bojím se rakoviny.
Je tu ta možnost?
Odpověď: Vůbec to na rakovinu nevypadá. Změny, které popisujete, jsou běžné, hormonální, prsu trvá nějakou dobu, když se vrátí po kojení "k normálu", může být menší množství tekutiny i delší dobu, klidně rok. Pokud by se obtíže stupňovaly, navštivte gynekologa.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10917
Dobrý den,na UZ prsu mi dnes zjistili drobnou duktektázii velikosti 5mm.
Chtěla jsem se zeptat,co to znamená a zda to není nebezpečné.
Děkuji za odpověd.
Odpověď: Rozšíření mlékovodu je zcela běžné, nemá samo o sobě význam.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10916
Dobrý den,je mi 34 let a asi 14 dní pociťuji brnění v levé ruce. Při samovyšetření prsů jsem nenašla žádné změny. Mám se objednat k lékaři a může být brnění příznakem rakoviny prsu?
Děkuji
Odpověď: Brnění v ruce není příznakem rakoviny, takto mohou vypadat například obtíže od páteře. Pokud však budou obtíže trvat, navštivte lékaře.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10915
Dobrý den,už delší dobu mám v pravém prsu nějaký hrbolek,ta část prsu bolí více před menzes než druhý prs.Byla jsem na sono a paní dr,říkala že je tam jen nějaký okrsek ale že se nemám bát a jen poseldovat.Napsala mi:oboustranně žlázový parenchym,Ré:BI RADS1,bez ložiskových změn.Mužete mi napsat co to je to BI RADS1?Mužu být teda klidná a sledovat to?
Odpověď: Takto vypadá opravdu jen bohatší žláza, což je normální. Také BIRADS1 znamená "normální nález".
Pokud by se zduření objevilo i bez ohledu na menses a zvětšovalo se, jděte raději na kontroljí sono. takto to ale na nic podstatného nevypadá.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10914
Dobrý den,kojím dva měsíce a nahmatala jsem si bulku,po sonu v akr.centru závěr zní:nemožno rozhodnout,imponuje jako reaktivní uzlina (hypoechogenní hl.konturované ložisko vel.13mm,centrálně s hyperechog.okrsek a výraznou vaskularizací)Ko.za 2 měsíce.Mohu být v klidu nebo se může jednat o něco vážného?Je případná biopsie důvod k ukončení kojení?Děkuji.
Odpověď: Podle popisu takto může vypadat opravdu jen lymfatická uzlina, lékař však doporučil raději kontrolu k porovnání ev. vývoje, podle mne je velmi nepravděpodobné, že by šlo o něco závěžného, kontrola je však vhodná. kdyby byl nález dále nejasný, je lepší udělat biopsii pod sono, je to jednoduché, je možné i při kojení.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10913
Dobrý den,je mi 41let a od posledního porodu(4roky)mám v prsu nález.DG608 SONO:žl.fert typu zahuštěné směrem doHZQ,vlevo na č.2 žl.uzel 25mm s hypoech centrem a hrubší strukt. bez zřetel.ložiska.bez hmatné ohran.patolog.rezistence,reg uzliny nehmatné.Prs mě dost často bolí,užívám ORISU,ale nepomáhá.Muže se můj útvar zvrtnout v rakovinu??Chodím na kontroly po půl roce.Stačí to?Moc děkuji za odpověd.Radka
Odpověď: Předpokládám, že chodíte na akreditované centrum, kde mají dostatek zkušeností i náležité vybavení. Kontroly po půl roce nejsou moc obvyklé, pokud má lékař pochyby, volí se obvykle biospie pod sono, aby byla jistota, že to nic není. U vás jde nejspíše o jen hormonálně podmíněné změny, ale jen z popisu nemůžu samozřejmě jednoznačně soudit.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10912
Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na UZ a podle doktorky mám normální zdravá prsa. Dnes se mi ale na pravém prsu vedle bradavky objevili tři jakési čáry, jakoby strie. Zdá se mi to mírně nafialovělé. Mám jít na UZ znovu? Před několika dny, když jsem ležela mi na prso skočil můj dvoulet syn a docela mě uhodil, může to mít nějakou spojitost? Taky mám ted menstruaci, ale to s tím asi nesouvisi. Dekuji za radu.
Odpověď: Klidně takto může vypadat i lehký úraz po uhození, doporučuji počkat tak 14 dní, jak se to bude dál vyvíjet, mělo by to jít zpět. Pokud ne, jděte raději na kontrolní sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10910
Je mi 38 let(diagnoza rak. prsu u matky před 5 lety) a můj mamolog mě pro "jistotu" (nic nenašel) posílá na mamograf znovu po 2 letech. Matka po konzultaci se svojí lékařkou říká, že je to v mém věku (tak často) nebezpečné, že záření může vyvolat bujení nádoru. Co mám dělat? Jsem objednaná na 24. 10. Mám jít?
Odpověď: Mamografie se v tomto věku preventivně opakovaně obvykle nedělá, ale není ani zakázaná, pokud existuje pro to důvod.
Dávky záření jsou u moderních digitálních přístrojů v kvalitních centrech velmi velmi malé.Osobně bych se druhé mamografie ve vašem věku nebál, nedělal bych to ale tak pravidelně, do 45. roku bych pak dále doporučil sono, mamografii jen při nejednoznačném nálezu. Od 45. roku pak mamografii každé 2 roky, mezi tím sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10909
Dobrý večer,při samovyšetření psu,když si zmáčknu bradavku,vytéká mi z ní pravděpodobně zbytek mléka?Nekojím už 2,5 roku.Z jedné žlázy mi vytéká zelenkavá tekutina.Ma jaře jsem byla na UTZ,kde mi byla zjištěna pouze zvětšená žláza,ale na opačném prsu,než z kterého mi vytéká zelenkavá tekutina.Mám se raději znovu objednat na vyšetření,nebo mám jen zbytečné obavy?Děkuji za odpověď
Odpověď: Sekrece tohoto typu není projevem nějaké závažné změny, jsou to obvykle celkem časté a nevýznamné hormonální změny. Pokud bude sekrece trvat a bude jí spíše přibývat, navštivte gynekologa, měl by vám nechat stanovit hladiny některých hormonů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10908
Na sonografickém vyšetření mi byla zjištěna na hranici ZK 7 mm velká intramamární lymf. uzlina, Axily s benigními LU. Mám se obávat přítomnosti intramamární uzliny ? děkuji
Odpověď: Intamamární uzlina této velikosti je zcela normální, uzliny můžou být nejenom v podpaží, ale částečně i v prsu...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10906
Dobrý den dnes jsem byla na biopsii prsu,doktoři si myslí že jde o koglomerát cystiček či solidní ložisko,skupina 4a birads.
Je normální že se v místě vpichu udělala bolestivá boule?Kdyby to teda byly cysty neměli bi po biopsii sami zmizet?
Předem děkuji ua Vaši odpověd.
Ivana
Odpověď: Je tam asi modřina, to je časté, může bolet. Kategorie 4a znamená, že je pravděpodobnost zhoubného nádoru malá, ale pro jistotu je lepší udělat odběr vzorku. Některé cystičky mohou i zmizel, v podstatě ale cysty nic neznamenají, nemají vyšší riziko. Nyní je důležité vyloučit jinou změnu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10905
Dobrý den, psala jsem vám nedávno, že mám 8m dceru, kterou kojím a našla jsem si v těsné blízkosti dvorce bulku. přijde mi nepravidelná a dost veliká. Dnes mi gynekoložka řekla, že se nejpíše jedná o rozšířěný mlékovod,ale pro jistotu mě poslala na sono. Když kojím, tak mě to místo okolo lehce bolí. Prosím vás, myslíte si i vy, že se jedná o něco související s kojením? Mám opravdu strach. Bojím se. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Vypadá to upravdu jen na nahromadění mléka v mlékovodu či okolí, takto to vypadá. Sono ale je jistě na místě, rozliší, o co jde...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10904
Dobrý den, ukončila jsem chemoterapii(8x) , pro DCIS, odebrány uzliny, kdy 2 z 15 poz., krevní vyš. 4/2012 - CEA - 0,7, CA 153 - 11,4, vyš 1.10. - CEA - 0,5 , CA 153 - 35,5, uzliny nezvětšeny, mohu poprosit o Váš názor?? Děkuji
Odpověď: Podle mne vše probíhá velmi dobře, zdá se, že se vše zvládne. Je však dále sledovat další průběh, doporučuji se řídit radou vašeho onkologa, kderý vás má na starosti. Obvykle ještě bude nějaká léčba, ale měla by být už ne tak agresivní, to nejhorší máte za sebou...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10903
Dobrý den.Cituji z nálezu:"přetrvává bohatá prsní žláza s nepravidelnou strukturou.Vpravo v HZQ v místě hmatného uzlu je okrsek výrazně nepravidelné struktury velikosti asi 4 cm,bez jasného ložiskového ohraničení s mirně rozšířenými mlékovody.Jednoznačné patol.ložisko oboustranně neprokazuji."
Paní doktorka mi doporučila MG a zejména MR.To prso mně neustále bolí.Prosím o vysvětlení lék. zprávy a popis MR.Mám velký strach,maminka zemřela na rakovinu prsu ve 42 letech.
Moc děkuji za odpověd.
L.Šebková
Odpověď: Podle lékaře, který prováděl vyšetření, není nález úplně jednoznačný, určitě by bylo dobré doplnit mamografii, kdyby bylo místo nadále hmatné, volil bych nejspíše pak punkční biopsii - tedy odběr vzorku jehlou pod kontrolou ultrazvuku. Je to na jistotu, prokáže se, zda nejde o nic podstatného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10902
Dobrý den.Ráda bych se vás chtěla zeptat jestli při doteku na levé straně lehce pod prsem mám bulku 2 cm a bolí,jestli když bolí tak to nic není.Před půl rokem jsem byla na vyšetření Ultrazvuku nevím jestli se to píše správně,a vše bylo v pořádku p.dr říkala že jí vidí ale je to zvětšená uzlinka.za rok jdu na kontrolu mám si doma dělat samo vyšetření.Děkuji
Odpověď: Nelze jednoznačně říci, že to, co bolí, je vždy nedůležité.. Pokud jsou změny nové a je i hmatné místo, bylo by dobré raději ultrazvukové vyšetření zopakovat...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10901
Dobrý den, byla jsem na mamografu a chtěla jsem se zeptat na výsledek zprávy.

Tabár/BIRADS - Tabár III / negativní = 1

Bez.pathol.ložisek.Bez.pathol.kalcifikací.
Přední axily bez pathol.LU.

MG screening v běžném intervalu,při potížích kontrola ihned.

Předem mockrát děkuji za odpověď.
S pozdravem Dokulilová
Odpověď: Je to popis normálnch prsů, kde je v rovnováze tuk a žláza. Lékařka doporučila jen obvyklé kontroly v rámci prevence, samozřejmě, pokud byste měla nějaké obtíže, je vhodné jít dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10900
Dobrý den, minulý týden jsem podtoupila vak biopsii. Nyní čekám na výsledky, jsem nervózní.
Diagnóza zní:vpravo-bilat fibroadenomatoidni strutura, bz patolog ložiskových změn. Vlevo v HKK hypoechogenní ložisko 4x2mm s dorzálním stínem v elastografu suspektní. V Axilách fys. uzliny supralavic bez uzlin.
DG: mastopatie mamae s ložiskem v HKK.
Mám se obávat nádoru prsu? Moc děkuji za Váš čas. S pozdravem Romana
Odpověď: Je třeba počkat na výsledek, podle popisu je v prsu velmi drobné ložisko - i kdyby se tam něco dělo, je prognóza obvykle výborná. Lékařka postupovala správně, je třeba mít jistotu, že se z uzlíku třeba v budoucnosti nic nevyvine. Domnívám se, že nejspíše půjde jen o nevýznamnou změnu, ale uvidí se až po výsledku. Ted by pomalu už měl být k dispozici.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10899
DOBRÝ VEČER.P.DOKTORE,PROSÍM VÁS PĚKNĚ O RADU.MAMINKA JE 15 LET PO ABLATACI PRAVÉHO PRSU A BYLA NA OZAŘOVÁNÍ KDE MAMINCE PROPÁLILI PRAVOU PLÍCI.ASI PŘED 7 MĚSÍCI SE MAMINCE ZAČALA OBJEVOVAT POD HRUDNÍM KOŠEM NA PRAVÉ STRANĚ POHYBLIVÁ BOULE KTERÁ JAKO BY VYSTOUPÍ A PO CHVÍLI SE ZASE JAKO BY STÁHNE ZPĚT JAKO BY SE STŘEBALA ALE MAMINKA JI TAM CÍTÍ STÁLE.NYNÍ MI SDĚLILA ŽE SE JÍ UDĚLALA I NA LEVÉ STRANĚ.PROSÍM PORADTE MOHOU TO BÝT METASTÁZY?.PROSIM PORADTE DĚKUJI PĚKNĚ LENKA SLADKOVÁ KARLOVY VARY
Odpověď: Na metastázu to nevypadá, ale medicína je někdy složitá - je třeba udělat další vyšetření podle uložení, primárně sono, pak dál dle výsledku. Jen na základě vašeho popisu určit diagnózu není možné. Může jít například o tekutinu apod. v souvislosti s předchozím ozařováním.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10898
dobrý den, potřebuji poradit, udělala se mi červená skvrna na prsu a pohmatem jsem zjistila cca 3až 4 cm zatuhlou plochu v prsu pod červeným flekem. na mamografu jsem byla cca před rokem , neměla jsem žádné zjištění ale mám 54 let mohl by se mi rýsovat nějaký zdravotní problém jako třeba rakovina?
děkuji olehlová
Odpověď: Nechci Vás zneklidnit, jistě sama nemáte dobrý pocit, když se obracíte na naší poradnu. Vámi popisované příznaky mohou odpovídat místnímu zánětu spojeného s nezhoubných nebo také se zhoubným ložiskem. Prosím, neváhejte a nehejte se vyšetřit. Určitě zajděte na pracoviště, které Vás vyšetřilo před rokem. Předpokládám, že šlo o akreditované centrum, ověřte si tuto informaci zde na www.-mamo.cz
Držím palce, aby ve Vašem případě šlo o první a tudíž nevýznamnou variantu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10897
dobrý den mám už 14 dní bolesti na levem prsu bolest jde až do ramene nahmatala jsem jsi myslim malou bulku bolest je jen při dotyku a v leže na prsou prso mám trochu oteklé a citlive prosím o radu je mi 31 let dekuji u lekaře jsem ješte nebyla
Odpověď: Příznaky, které popisujete, odpovídají spíše hormonálním změnám, než závažnějšímu problému. Přesto - pokud obtíže nezmizí, objednejte se na ultrazvukové vyšetření do akreditovaného centra. jsou uvedena na www.mamo.cz Pokud budete mít žádanlku od gynekologa nebo praktického lékaře, bude vyšetření zdarma, na přímou úhradu stojí 300 Kč. V souasné době je možno získat slevový kupón Avonu v hpodnotě 200 K4.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10896
Dobrý den. Na ultrazvukovém vyšetření mi paní doktorka našla nález velikosti 28x25x14mm. Podstoupila sem biopsii a výsledek byl fibroadenom. Řekla mi, že mám chodit na kontroly a později možná operace. Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho po minulé návštěvě můžu opět navštívit a podstoupit ultrazvuk. Zdá se mi, že se "nález" zvětšil, ale může to být jen psychické. Doporučujete mi jít na operaci? Kolik zákrok stojí? Je tady možnost dalších nálezů po prodělané operaci? Děkuji předem.
Odpověď: Pokud opravdu dojde k odstranění fibroadenomu bude tento výkon plně uhrazen pojišťovnou. U žen Vašeho mladého věku se s operacemi prsu příliš nepospíchá, vývoj žlázy ještě není úplně dokončen.Fibroadenomy se zvětšují a zmenšují, obvykle v závislosti na menstruačním cyklu. Jsou také někdy bolestivé. Osobně bych s operací fibroadenomu nespěchala, někdy dochází k jeho samovolnému zmenšení. Nejdůležitější je, že byl ověřen biopsií jako nezhoubný. Fibroadenomy nemají schopnost se zvrhnout.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10895
Dobrý den,
nahmatala jsem si bulku v prsu. Je na levém prsu z vnitřní strany. Je celkem tvrdá a velká asi 2 cm. Nevíte, co by to mohlo být? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o cystu nebo fibroadeom. Jednoznačný výsledek Vám může dát pouze ultrazvukové vyšetření. Rozhodně se nechejte vyšetřit v akreditovaném centru, adresy jsou na tomto webu.Žádanku dostanete od praktického lékaře nebo od gynekologa, na vlastní úhradu stojí vyšetření 300 Kč.V současné době je také možnost získaz slevový poukaz Avonu v hodnotě 200 Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10894
Dobrý den.Mamka měla před 3lety zhoubný nádor v prsu,to měla 38.Mě je 21,od té doby chodím na kontroly.V lednu jsem byla na onkologii,poté na sonu,nic mi nenašli.V březnu jsem si nahmatala kuličku,tak jsem tam opět šla,doktor mi řekl,že to nic není.V červnu jsem šla na sono, jelikož v levém prsu pořád něco mám (válečky, hrčky),ale nic cizorodného nenašli,jak mi bylo řečeno.Asi před měsícem,tedy v srpnu,jsem si našla v levém prsu jakoby malý váleček,zakončený kuličkou,no a je tam doted.Je možné aby tak rychle něco narostlo? Děsím se už z každé hrčky.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Jste ve věku, kdy prakticky neexistuje možnost, že byste onemocněla zhoubným nádorem prsu. Dlouhodobá data Národního onkologického registru to potvrzují. Ve Vašem případě existuje jediná možnost. Zajděte si ještě jednou na ultrazvukové vyšetření, můžete si ho zaplatit - obvykle stojí 300Kč a ihned poté si na www.ulekare.cz nebo www.buprague.cz najděte film o samovyšetření prsu. Jde o to, že Vy sama se musíte naučit znát vnitřní mapu svého prsui jeho fyziologické proměny.Musíte se nauřit správně se samovyšetřit. Po vyšetření ultrazvukem budete mít jistotu, že jste v pořádku a že vše, co v prsech najdete, je Vaše norma. Jelikož vývoj Vašich prsů ještě nebyl ukončen, mohou se přechodně objevit hormonální zduřeniny, které za nějaký čas opět zmizí. Rozhodně nezmatkujte. Nádory rostou nějaký čas, jsou tuhé, často fixované v podkoží nebo do okolní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10893
Dobrý večer.Pani doktorka chcem sa spýtať či môžem použivať Driclor proti nadmernému poteniu-čítala som,že nieje bezpečný.Mám hrčku v prsníku a chodím na pravidelné ročné kontroly.ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ.
Odpověď: Nejsem odborník na léky tohoto typu. Pocení se dá omezit úplnou změnou stravy. Pocení je totiž způsob, kterým se organismus zbavuje toxinů - látek, které není schopen zpracovat. Pokud budete potlačovat pocení, budou se tyto zplodiny usazovat v těle. Váš organismus je není schopen vyloučit jinak,než cestou potu. Velmi pomáhá výrazné omezení živočišné stravy. Bílkoviny je možné úspěšné nahradit luštěninami. Také typická italská strava používá minimální množství živočišných produktů. Investujte čas i trochu peněz a kupte si literaturu o výživě. Například Radost z jídla autorky dr Strnadelové, nebo začněte vařit "Itálii" v pravé podobě. Ne v české modifikaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10892
Dobrý den,
prosím o bližší vysvětlení mého nálezu UZ, který zní:

Vlevo u č. 3 jsou dukty nahloučené na ploše 15 x 8 mm, nejsou zcela anechogenní. Axilly s bng. LU.
Závěr: BI-RADS 4a - k vyloučení výplně duktů vlevo na RZK - ad CCB vlevo dne ...

Moc děkuji a přeji pěkný den.
Vanda
Odpověď: Lékaři si nejsou jisti nálezem na rozhranní zevních lvadrantů levého prsu. Z ultrazvuku se nedá udělat v tomto případě závěr, zda jde jen o mírně atypickou stavbu žlázy nebo zda jde o ložisko, které by mohlo být i nebezpečné. CCB znamená core biopsie, odebrání vzorku speciální jehlou z tohoto nejasného místa za kontroly ultrazvuku. Nezbývá, než trpělivě počkat na biopsii i na její výsledek. Je to jediný a nejšetrnější způsob, jak vše vyšetřit. Postup je také v souladu s pravidly EU.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10891
Dobrý den v levém prsu mi byl diagnostikován fibroadenom o velikosti 44*38mm a v pravém dva menší okolo 1,5cm. Ten velký fibroadenom mě bolí,cítím tlak. Ale pan doktor mi nenavrhnul chirurgické odstranění. Myslíte si,že by chirurgické odstranění bylo na místě? Jak se provádí? V celk.anestezii nebo jen lokální umrtvení? Je mi 19 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pan doktor udělal rozvahu, kerá odpovídá pravidlu, že velmi mladé ženě - jako jste Vy - se nemá provádět zbytečný výkon v prsu. Pokud by však fibroadenom rychle rostl, měla by se udělat tzv.core biopsie - je to jemný zákrok jehlou, aby se potvrdilo o jaký typ fibroadenomu jde. Teprve na základě výsledku se má rozhodnout, zda je vhodné fibroadenom odstranit. Vaše prsní žláza totiž stále ještě dorůstá a vyzrává, proto je třeba velké opatrnosti. Na bolest je možno užívat nehormonální bylinný lék Mastodynon nebo podobně nehormonální Orissa. Léky se kupují volně,dávka na měsíc stojí 200-300 Kč. Je vhodné užívat alespoň tři měsíce.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10890
Dobrý den, mám dotaz, kojím svou 8měsíčnídcerku několikrát denně a dost i v noci. Dnes jsem si vedle dvorce nahmatala bulku velikosti padesátníku. Docela při pohmatu bolí. Všimla jsem si jí až dnes. Nemyslím si, že bych měla prso nějak výrazně nalité. Mám začít plašit a objednat se k doktorovi a nebo to souvisí nejspíše s kojením? Sono prsou před 4 roky jsem měla v pořádku a před těhotenstvím mě prohmatala lékařka a vše bylo ok. Rakovinu prsu v rodině nemáme. Je to mé první dítko a je mi 25let.
Odpověď: Velmi pravděpodobně nejde o závažný nález. Zhoubný nádor prsu se u žen Vašeho věku prakticky nevyskytuje. Zřejmě jde o mléčnou cystu, což je naopak u kojící ženy celkem častá situace. Pokuste se jemným masírováním cystu vyprázdnit. Rozhodně se však netraumatizujte. Pokud se objeví zčervenání na kůži, může jít i o rozvíjející se zánět. Naše babičky velmi moudře přikládaly tvaroh, já bych jen dodala : pod kousek igelitu. Pokud by se zánět opravdu velmi rozšířil, byla by nezbytná antibiotika, samozřejmě. V tom případě je dobré konzultovat gynekologa.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10889
Dobrý deň! Bola som na vyšetrení prsníkov mamografiou. Záver vyšetrenia: Normálny nález na tukových prsníkoch, bez ložiskových zmien, vľavo 2mm kalcifik.mikrocysta. Axily-vpravo v norme, vľavo 15mm LU. Záver: BI RADS 1. Prosím môžete mi bližšie vysvetliť o čo ide? Mám 60 rokov.
Ďakujem S pozdravom Vekterová
Odpověď: Jste zcela zdravá !!!!!!!! Kalcifikované mikrocysty jsou velmi časným nálezem v prsech žen Vašeho věku. Posané uzliny jsou zcela v normě. Škoda, že Vám to Vaši lékaři neřekli jednoznačně. Další kontrola by měla přijít za dva roky mamografem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10888
Dobrý den paní doktorko.
Mám otaz. na prsu jsem měla minulého roku zduřelou bradavku. Byl to zánět.měla jsem antibiotyka.které zabrali. Po 1 roku se mi to vrátilo. alejen pod bradavkou má jako vřidek . Bolí to mírně trochu mi s toho vytékal hnis s krví. . a moje návštěva se prodloužila skoro o měsíc.Včera jsem byla na sonograf. napíšu vám výsledek.RETROAREOLÁRNĚ V LEVO HYPOECHOGENNI UTVAR LALOČ.VASKULARIZACE JE POUZE NA PERIFERII ZVAŽUJEME ZÁNĚTLI. FOKUSSE ZAHUŠTĚNÝMOBSAHEM.NUTNÉ ZVÁŽIT I SOLID AXIDLY BEZ . PATOL. ZMĚNA LU. JE NUNÉ TO VYŘÍZNOUT ?
Odpověď: Z popisu si nejsem jistá, zda jste byla vyšetřená na správném pracovišti. Bylo akreditované? podívejte se na adresy uznaných pracovišť na www.mamo.cz. Pokud jde opravdu o zánět, bylo by velmi neprofesionální Vás v této době operovat. Velmi pravděpodobě by vznikla píštěl, která by se obtížně hojila.Jako první krok je nezbytné Vás zbavit zánětu - pomocí antibiotik, někdy pomáhají obklady. Po vyhojení zánětu je dalším krokem vyšetření, teprve v prohojeném terénu se dá vyhodnotit, zda pod bradavkou zůstává nějaký nález, který je třeba řešit. Já osobně bych se k tomu příliš nepřikláněla.Pokud tam opravdu bude nějaké ložisko, je dobré ověřit jeho strukturu biopsií. Jde o malý ambulatní zákrok za kontroly ultrazvuku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10887
Dobrý den, mám dotaz ohledně výsledků z vyšetření. Co přesně znamená v rozhraní DKK až do MDK naznačený cípatý kondenzát ? Děkuji za odpověď.
Odehnalová
Odpověď: Lékař píše, že mezi dolními kvadranty a více do vnitřního dolního kvadrantu se zobrazilo v mamografii jakési zahuštění, které má výběžky. Takto se někdy zobrazí jen úplně zdravá žláza, někdy jde o tzv. vazivovou jizvu, která se v prsu udělá spontánně - sama, samozřejmě , že takto může vypadat i zhoubné ložisko.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10886
Dobry den chcela by som sa opytat, mam problem s prsiami uz dlhsie ako 5 rokov mam vytok z oboch bradaviek , nie je to ani bolestive ale po stlaceni bradavky mi ide niekedy ciry vytok a niekedy az zelenkavy neviem co to znamena a bojim sa ist ku lekarovy, chcem sa aj opytat ci to moze suvisiet s plodnostou poradte mi prosim dakujem zuzana.
Odpověď: Sekrece z prsů je jednou z obtěžujících ale nevýznamných strastí, které se váží k prsní žláze. Pokud má sekret bílou, žlutou, modrou nebo zelenou barvu, nebo pokud je dokonce čirý, je opravdu jen známkou mírně zvýšené hormonální aktivity, se kterou se nic nedá dělat - lépe řečeno, není obvyklé tento příznak léčit, protože neexistují léky na příčinu. Některří gynekologové podávají svým pacientkám Agnucaston, ale nevím s jakým efektem.Významná sekrece je krvavá nebo tmavě hnědá. Významnost sekrece se také posuzuje podle její spontánnosti. Pokud je častá, spontánní a krvavá, jde o jasný příznak zhoubného nádorů mlékovodů. Většina žen s iv životě prošla obdobím, ve kterém měla sekreci z prsů. Některé trpí sekrecí celý život.
Existuje dobrá rada : Zbytečně nezkoušejte, zda se po zmáčknutí sekret objeví. Udržuje se tím jakýci okruh dráždění, který sekreci udržuje. Nebojte se ničeho, jste úplně zdravá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10885
Děkui zaodpověd na dotaz 10866. ještě jsem chtěla doplnit že spadám do skupiny 4a- birads. proto ten strach z toho nádor. moc to nechápu
Ivana
Odpověď: Nechápu, proč byste měla spadat do skupiny BIRADs 4a, pokud lékař viděl jen konglomerát cyst. Já bych Vás řadila do kategorie BIRADs 2. Nechce se mi věřit, že by lékař nepopsal skutečý stav - naoko popsal cysty a pak Vás zařadil do 4a. Více Vám skutečně nemohu poradit. Když to celé shrnu -Váš věk a popis nálezu- myslím, že se vůbec nemusíte bát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10884
Dobrý den, prosím o vysvětlení tohoto závěru vyšetření: "asymetrie žláz, kde vlevo v HZK je žláza objemnější, nodulární stroam v HZK bilat, sonograficky v HZK vlevo žláza hrubší struktury, s několika anechogenita do 3mm, na rozhraní ZKK vlevo pak cysta vel. 5 mm". Již několik měsíců pozoruji v levém prsu jakoby zatvrdlinu....závěry vyšetření, které jsem popisovala byly z roku 2010. Měla bych jít znovu na vyšetření? Děkuji
Odpověď: Popisy odpovídají hormonálním změnám, nicméně, pokud v této lokalitě v levém prsu v horním zevním kvadrantu a trochu i v rozhranní zevních kvadrantů pociťujete pahmatové změny, určitě by se měla provést kontrola. Mamograf i ultrazvuk. Pokud se o těchto pohmatových změnách zmíníte před gynekologem nebo praktickým lékařem, měl by Vám vystavit žádanku. Před tím, než půjdete na vyšetření si ještě ověřte, zda je pracoviště, na které míříte, uvedeno v adresáři akreditovaných center. www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10883
Obracím se na Vás s prosbou o vysvětlení pojmu,počínající redukce parenchymu s částečnou tukovou involuci. Děkuji.
Odpověď: Znamená to, že se Vaše žláza chová tak, jak má, postupně se mění v souvislosti s Vaším věkem. Je to úpně normální nález.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10882
dobry den chtela jsem se zeptat je mi 24,na levem prsu se mi zastrkuje bradavka,myslela jsem ze to mam s podprsenky ale na druhem je normalni a,kdys si ji vystrčim po chvilce se zatahne ypět je to normalni,popřipadě na jakeho lekaře se mam obrati,děkuji za odpověd
Odpověď: Zatahování bradavky není nemoc !! Některé ženy tím trpí. ˇVy si můžete sama pomoci, že budete bradavku vybavovat a při tom trochu masírovat a protahovat bradavku zevně od těla. Opatrně, prosím !!! Ideální je vybavovat bradavku, když se sprchujete. Zatahování je způsobeno zkrácenými takzvaně papilárními svalečky, které jsou pod bradavkou. Chirurgicky je vhodné tuto záležitost řešit až tehdy, kdy si budete jistá, že nechcete další dítě. Chirurgický zákrok je totiž rizikový, mohlo by dojít k přerušení mlékovodů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10881
Dobrý den,mám hodně citlivá prsa a na mamu se mi udělá nevolno z vyšetření protože mi to docela dost bolí,není pro tyto případy jiné vyšetření,jsem ztoho docela špatná protože jsem kvúli tomu loni už nešla na mamo,děkuji Marie Hájková
Odpověď: Mamografie je jedinou prokázanou metodou, která může u ženy Vašeho věku odhalit rakovinu v časné fázi. Prosím, zkuste odložit strach a jděte na mamografii. Laborantce, která Vám bude mamografii provádět, se svěřte se svými obavani, vysvětlete jí, že máte hodně bolestivá prsa. Pkud bude laborantka zvyšovat tlak na prs postupně, nebute to vnímat tak nepříjemně.Bolestivost prsů je u žen Vašeho věku způsobena čaparadoxně vemi často obtížemi s bederní páteří. Zkuste si najít dobrou rehabilitaci, kde Vás mohou těchto obtíží zbavit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10880
Operace-po zavedení vodiče-semicirk incusií k paech.žlázy extrupujeme v okolí hritu vodže v rozsáhlá asi 4x4cm.ohraničenou resistenci neprokazujeme.hemostasa koagulací,výkon končíme suturou parenchymu podkoží a kůže zaved.drenu.mám čekat na výsledek histol.prosím můžete mi to vysvětlit.děkuji J.M.
Odpověď: Toto je popis chirurgického postupu při odstranění ložiska - předpokládám, že v něm byly mikrokalcifikace. To, že je rezistence - ložisko ohraničené, nic nevypovídá o jeho histologické podstatě. Takto se nedá poznat, zda jde o zhoubné nebo nezhoubné ložisko.Pokud by to bylo možné, řekl by Vám chirurg výsledek ihned. Mějte trpělivost a počkějte na histologický výsledek od patologa.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10879
Zdravím,operovali mi prs-co prosím znamená-extrupujeme v okolí hritu vodže 4x4cm zhruběklý parechym,okraničenou resistenci neprokazujeme
J.M.
Odpověď: Vidím, že jste dotaz poslala 2X. Opakuji tedy: předpokládám, že šlo o ložisko mikrokalcifikací,které nebylo jednoznačně ohraničené. Definitivní výsledek Vám můře podat jen patolog, který se bude vzorkem zabývat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10877
Dobrý den, dnes jsem objevila výtok z jedné bradavky - čirý bez zápachu a konzistence jako voda. Dnes nebo zítra mám dostat menses, může to nějak souviset nebo mám jít někam na vyšetření ? moje gynekoložka mě po telefonu odkázala na onkologii. Jsem z toho celá nesvá, úplně mě jen to slovo onkologie rozhodilo .
Děkuji za odpověď. Martina
Odpověď: V žádném případě se neobjednávejte na onkologii. Občasný čirý výtok z bradavky není významný. Jde velmi pravděpodobně o mírný hormonální výkyv. Může souiset s menstruací, ale také nemusí. Pokud je výtok setrvalý, bývá to často způsobeno nadprodukcí prolaktinu, což je hormon podvěsku mozkového. Dobrá rada pro Vás v tuto chvíli zní: Zbytečně nezkoumejte, zda výtok existuje. Drážděním bradavky se totiž může udržovat. ....Jen pro Vaší další informaci. Některé ženy trpí výtoky z bradavek celý život a nic to neznamená. Jde o mírnou hormonální dysbalanci. Pokud je výtok čirý, mléčný, nazelenalý nebo dokonce do modra, opravdu nic se neděje. Nebezpečný je jasně červený výtok a nebo tmavě hnědý.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10876
Dobrý den. Jsem z Chomutova. Asi před třemi týdny mě začalo bolet pravé prso. Chtěla bych vědět, zda se mohu objednat na mamograf bez doporučení lékaře.
Odpověď: V Chomutově je screeningové centrum. Objednávkový telefon najdete na tzomto webu www.mamo.cz Objednat bez žádanky se samozřejmě můžete, objednejte se na ultrazvuk (sono). To postačí. Vyšetření bez žádanky stojí obvykle 300Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10875
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co to znamená, když mám na zprávě z mamografického vyšetření napsané, že mám centrálně lokalizovaný denzní parenchym nléčné žlázy a bilat. fyziologické axilární uzliny.
Moc Vám děkuji za vysvětlení, přeji den plný sluníčka
Iveta Kleinová
Odpověď: Máte zcela obvyklý obraz žlázy ve Vašem věku. Vazivem obklopená žláza je soustředěná pod bradavku - jde o obraz typu žázy dle Tabára 3." Fyziologick"ý znamená normální. Na závěr popisu vyšetření mělo být přidáno: "Normální nález".
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10874
Dobrý den, v r.2010 jsem byla na operaci ca prsu. Chtěla bych se zeptat, zda můžu užívat lék Xanax SR 0,5 1x na noc a Parnasan 5mg 1x1/4 na noc, které mám předepsané od psychiatra na úzkost. U obou letáků je napsáno - zvýšená hladina hormonu prolaktinu. Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud jmenované léky potřebujete, užívejte je bez obav. Na příbalových letách je napsáno vše, co se by mohlo i vsubminimálních až nepravděpodobných možnostech v souvislosti s užíváním léků objevit. Firmy se tím jistí proti možným žalobám.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10873
Dobry den jsem po operaci prsu a vybrani 4 zlaz,ktere byly ciste.V prsu jsem mela 4mm nador rakoviny.Chodim na ozarovani jeste 4 davky,pak tydny klid a lazne.Prso mam dost citlivy,kdyz se mazu kremem dost to boli. Je to normalni?Uz jsem 3mesice po operaci.Dekuji Anna.
Odpověď: Na Vaši nemoc se musíte podívat tak, že jste měla obrovské štěstí, protože Vám byl nalezen nádor ve velmi časném stadiu a existuje opravdu vysoká pravděpodobnost, že se ze své nemoci zcela uzdravíte. Bolestivost prsu měsíce po operaci je zcela normální. Také ozáření přispěje. Buďte trpělivá, Vaše obtíže se zcela určitě postupně upraví. Počítejte ale s tím, že určitá zbytková bolestivost může přetrvávat po zbytek života. Každý, kdo byl operovaný Vám potvrdí, že o svémo perovaném orgánu ví, že se mu ve formě nějakých obtíží ozývá. Je to zcela normální.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10872
Dobri den vam prajem chcela by som sa spitat lebo moja jedna znama ma ochoenie prsnika toto je jej diagnostikovali /BI RADS 3 c / chcela by som vas poziadat ci bi ste mi nevisvetlili co to znamena dakujem .ked mozte mi poslat na tento imel c.i.a.r.a.1@azet.sk
Odpověď: Kategorie BIRADs3 se obvykle dává, když se v prsu najdou mikrokalcifikace nebo jiná změna. Obvykle se doporučí kontrola za pár měsíců. Při té se musí rozhodnout, zda je vše v pořádku, tedy BIRADs1 nebo se musí udělat nějaké další diagnostické kroky. Obvykle se z BIRADs3 stane BIRADs1.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10871
Dobry den, pred 2 tydny jsem si na levem prsu nahmatal bulku ve velikosti fazole.Doktora jsem navstivila a ten mne poslal na sono do nemocnice,tam dle nic nezjistili a sdelili mi,ze se zrejme jedna o neskodny lipom. Okoli bulky a samotny prs mne ale od vcera velice boli, nemohu se ho dotknout, ani na te strane spat. Mam opet navstivit sveho lekare,nebo pockat, jestli se to nezlepsi po skonceni menstruace? Muze s tim souviset i porucha stitne zlazy (hypofunkce)? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Velmi pravděpodobně jde o nějaké přechodné hormonální změny, které mohou souviset i s poruchou funkce štítné žlázy. Navíc ve Vašem věku ještě není vývoj prsní žlázy ucela ukončen,a tak se všechy důvody mohly sečíst dohromady. Počkejte. Pomoci Vám může Mastodynon kapky, jde o nehormonální lék, který je schopen prs"zklidnit". Kupuje se volně v lékárně, doporučuje se kůra tři měsíce, bere se podle návodu. Jedna lahvička, což je dávka asi na měsíc, stojí do 200Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10870
Bola som na kontrole. Záver: Prechodný typ prsníkov s oneskorenou tukovou involúciou žlazy vzhľadom na vek,bez TU zmien bilat.Intramammárne LU vľavo. BI RADS 2.
Prosím Vás je to dobré ale niečo mi hrozí.
Ďakujem za odpoveď
Odpověď: Vůbec nic Vám nehrozí. Vašemu nálezu chybí jediné - konstatování, že nález je zcela v pořádku. Nemějte obavy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10869
Dobrý den, prosím o doplnění dotazu č.10836,10358. Dle MR-hypervaskulaliz. FA do 1 cm v HQ, malignitu nelze s jistotou vyloučit, UZ- 5 měs. sledovaný stále stejný uzel mléč.žl. bez lož. změn. Dnes před komisí dopor. UZ sledování. Chirurg. zvažují biopsii, ale dle mammol. by byla obtížně proveditelná vzhledem věku, UZ nálezu. Také si myslíte, že v tomto případě stačí sledování bez biopsie? Moc děkuji, hezký den
Odpověď: Milá mladá dámo. Je miopravdu líto, že Vás lékaři nechávají v nejistotě. Jste ve věku, kdy prsní žláza ještě nemá ukončený vývoj a proto jsou různé hormonální uzle ve prsu ve vašem věku zcela normální. Navíc ve Vašem věku je výskyt zhoubného nádoru nepravděpodobný.ROZHODNĚ žádná biopsie, ultrazvuková ( sono) kontrola stačí za rok. V té době bude nález úplně jiný - právě vzhledem k vývoji žlázy a Vašemu mladému věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10868
dobrý den,prosím o radu,dnes po kontrole cystická duktektázie vel 8x4 mm,je třeba se znepokojovat, děkuji za odpověd.
Odpověď: Podle popisu jde o zcela nevýznamný nález - někdy odpovídá hormonálním změnám, jindy jde jen o typ žlázy. Nikdy se nemění ve zhoubné ložisko. Pokud jste byla vyšetřena v akreditovaném centru, je velmi pravděpodobné, že můžete klidně spát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10867
Dobrý den,můžete mi poradit?Mám zvětšená,nebolestivá prsa a zvýšenou chut k jídlu.Těhotenský test byl negativní.Může to být hormonální změna vzhledem k věku?Děkuji za odpověd.
Odpověď: Příznaky, které popisujete mohou odpovídat i časné fázi těhotenství. ale také jen "pouhým" hormonálním změnám vzhledem k věku. Těhotenský test na úplně nějrannější stadia těhotenství nefunguje.Budete muset mít ještě chvilku trpělivost a celá zálěžitost se sama rozuzlí. Opravdu Vám nemohu dát jednoznačnější odpověď.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10866
Dobrý den,dnes jsem byla na sonu prsa.Moc nerozmím zprávě,a mám velký strach jestli se jedná o rakovinu. Axialní uzliny fyziologické.v prsech přítomna pravidelná žláza.Na rozhraní VK pravého prsu se zobrazuje smíšeně echogenní útvar,ne zcela ostře ohraničený vel. 7krát 3krát8mm.Spíše než solidním ložisku by útvar mohl odpovídat konglomerátu cističek v okrsku nepravidelné žlázy. doporučena biopsie. Prosím o radu mám mít velký strach že se jedná o rakovinu? děkuji za odpověd. Ivana
Odpověď: Ze zprávy není patrné, že by se mělo jednat o rakovinu. Biopsie - odběr malého vzorku tkáně z ložiska, má za úkol popsa to jaký typ nezhoubné se jedná. Myslím, že se nemusíte obávat.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10864
Dobry den, dekuji moc za reakci doraz c. 10855, dnes jsem byla pro jistotu na ultrazvuku, dle zaveru- pravdepodobne Fibroadenom bez mailignich znamek, velikosti 13 mm a zadanka na chirurgicke odstraneni, jsem objednana na 9.10., nemam z toho ale dobry pocit, nechapu, proc je nutne to odstranit, zvlast kdyz jsem tehotna. Rada bych to konzultovala s nekym jinym, ale bohuzel cekaci doby jsou hodne dlouhe. Jaky mate nazor na odstraneni fa? Moc dekuji
Odpověď: Musím říci, že nevycházím z údivu. Velikost fibroadenomu 13mm v žádném případě není indikována k odstranění z prsu. A už vůbec ne z těhotného prsu !!!!!!!! Prosím, užívejte si svého těhotenství, na fibroadenom zapomeňte a řešte jej až budete mít po ukončeném kojení. Velmi pravděpodobně pak už nnebude co řešit, jako při minulém těhotenství. Také ještě není vyloučeno, že vůbec nejde o fibroadenom, ale jen o nezhoubnou lézi, která jen má podobný ultrazvukový obraz jako fibroadenom. Proto je v popisu.......pravděpodobně Fibroadenom.......
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10863
Dobrý den,
asi týden se mi objevují pichlavé bolesti v prsou.Bolesti nejsou nijak velké a rychle zmizí, ale objevují se i několikrát za den.Na omak necítím nic, boule a bulky v prsou jsem také nenahmatala,z prsou mi nic nevytéká.Těhotná nejsem.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Pichlavé bolesti v prsech jsou často původu svalového nebo kosterního. Pod prsy probíhají žebra, která jsou uchycena vpředu na hrudní kost, vzadu na hrudní páteř. Stačí malý blok jednoho z nich a je problém - bolest. Zvažte, zda při práci dobře sedíte. Najděte si šikovného fyzioterapeuta, který Vám na hrudník odborně "sáhne". Druhým důvodem píchavých bolestí je nastupující menoupauza - přechod.U každé ženy nastupuje v jiném věku, po čtyřicítce s ním již ale musí počítat každá žena.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10862
Dobrý den, již několik týdnů pociťuji lehčí bolest se střídavou intenzitou v levem podpaží. Zároveň mám citlivou až bolestivou levou bradavku (včetně nejbližšího okolí), pod kterou lze nahmatat tužší bulku - podobně jako u dotazu 10847 - a občas cítím lehčí bolest na různých místech levé strany hrudníku. Vzhledem k věku bych to přičítal hormonálním změnám, nicméně bych nerad něco zanedbal. Děkuji za odpověď
Odpověď: Jak sám připouštíte, mají muži kolem 50let věku velmi podobné obtíže jako mladí dospívající chlapci. Tzv. gynekomastií trpí téměř 70% mužů. Pokud je nad bolestivým místem pod bradavkou kůže bradavky normálně pohyblivá, jde zřejmě jen o hormonální změny na žláze. Ty se muhou projikovat do ostatních částí hrudníku. Oproti mladým chlapců přikládáme změnám u mužů Vašeho věku trochu větší význam, proto doporučuji vyšetření ultrazvukem. Vás obvodní lékař vám napíše žádanku, nechejte se vyšetřit v některém z akreditovaných center, jejichž adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz Můžete se také nechat vyšetřit na vlastní úhradu, pak stojí 300Kč a není zapotřebí žádanka.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10861
Dobrý deň pani MUDr.Skovajsová,

s Vaším dovolením mám otázku.
Pred 3 mesiacmi som bola na mamografii, kde mi nič nezistili.
Nedávno som bola na irishdiagnostike, kde mi napísala p.doktorka citujem: pozor na strukturu levé prsní tkáne, dorbné dysplazie a kalcifikace.
Odporúčila mi mamografické vyšetrenie.
Samovyšetrením som tam postrehla malú zmenu.
Chcem Vás poprosit o radu, či je nutné mamografické vyšetrenie.
Sestre odobrali prsník pred 4 rokmi.
Mám 47 rokov.

Ďakujem veľmi pekne za skorú odpoveď.

Liptáková Daša
Odpověď: Myslím, že by v tuto chvíli bylo nejrozumější si vyzvednout mamografické snímky a nechat si udělat tzv. druhé čtení,druhý názor. Pokud i další nezávislý lékař potvrdí, že mamografie obou prsů je v pořádku, uklidní Vás to. Kalcifikace ani jiné změny, dokonce ani zhoubný nádor nevznikají v prsu během několika měsíců. Předpokládám, že jste byla na diagnostice z duhovky. Opravdu nedokážu říci, nakolik se takovým výsledkům můře věřit, zda je možné se na ně spoléhat.
Pokud máte v rodinné anamnéze zhoubný nádor prsu - dokonce u sestry - bylo by vhodné současně s druhým čtením 3měsíce staré mamografie provést ultrazvukové vyšetření. Doporučuji Vám, navštivte nějakého skutečného odborníka, v Bratislavě pracuje docentka Věra Lehotská, v Trenčíně prof Jana Slobodníková. Vyhledejte některou z nich.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10860
dobry den mam dodaz ohledne prsou jestli by ste mi mohli poradit nechci chodit s kadou ptakovinou k doktorovi ale...sem baculatejsi a narostli mi za par let o 2 cisla prsa mam 5. v posledni dobe me zacali bolet musim si je drzat kdyz treba vstavam z postele,dnes i lehce palit ale spis me bolej je to tim ze je mam vecsi vsimla sem si vystouplou zilku kolem bradavky dekuju za odpoved Nemcekova
Odpověď: Vystouplá žilka v okolí bradavek není příznakem, kterého byste se měla obávat. U velkých prsů, která Vám příroda nadělila, je velmi podstatné nosit kvalitní podprsenku. Baculatější ženy mívají problémy s pocením pod prsy, s tím bývá spojeno pálení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10859
Dobrý den, už od soboty mě trápí bolest levého prsa, dvorec mám červený, na bradavce mám žilky. Bolest mi jde až do podpaží a nejvíc mě bolí v noci. Prso mám hodně citlivé a tvrdé. Nemůže to být nějaká nemoc? Nemám ho nějak natáhle, protože jsem hrala florball a bolela mě celá ruka včetně prsa. Děkuji
Odpověď: Samozřejmě může jít o zánět,ale jako mnohem pravděpodobnější variantu - vzhledem k Vašemu věku - zvažuji hormonální obtíže spojené s růstem prsů. Pokud obtíže nepřejdou do několika dnů, doporučuji navštívit praktického (dětského) lékaře, možná bude zapotřebí předepsat antibiotika. Nyní doporučuji chladivý obklad, rady našich babiček, které si přikládaly na záněty v prsu tvaroh, také stále fungují. Určitě ukažte svůj problém mamince.Ve Vašem věku není pravděpodobné, že by se mohlo jednat o závažné například nádorové onemocnění prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10858
Dobrý den. Děkuji za zodpovězení dotazu č.10836-výsledku MR. Jde o moji 18-letou dceru.Na UZ se to jeví již 4 měs. jako nápadně zbytnělá žláza, která se nemění v závislosti s mens. cyklem, jako léze se to zobrazilo až na MR. Rodinnou anamnezu máme v pořádku. Domluvili jsme se na extirpaci léze. Doporučila by jste také extirpaci nebo sledování léze?
Odpověď: Rozhodně bych nenechala operovat 18 letou mladou ženu, která ještě nemá ukončený vývoj prsní žlázy. Stačí sono kontrola za 6 měsíců, posléze po roce. "Zbytnělá" žláza se zabuduje do ostatního prsu.Vůbec si nedovedu představit, jak se bude chirurg při operaci rozhodovat, jak velkou část prsu odstraní. Na žláze - na lézi - totiž při operaci nejsou vidět žátné okraje. Rozhodnutí je velmi ukvapené.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10857
Dobrý den, prosím o radu. Jsem objednaná na vyšetření do senologické poradny kvůli mléčně bílému výtoku z obou prsů. Je mě 23, stav trvá už několik let, HAK neužívám. Je nutné kvůli případným odběrům jít nalačno? Děkuji za pomoc.
Odpověď: Některé ženy mají mléčný výtok celý život, nejde o závažnou diagnózu. Výtok - sekrece z prsů je často vázána na vyšší hladinu prolaktinu, což je hormon podvěsku mozkového - hypofýzy. Existuje lék, který se jmenuje Agnucaston, je nehormonální, který mírnou nadprodukci prolaktinu umí vyrovnat. Mělo by být provedeno laboratorní vyšetření krve, které stanoví hladinu prolaktinu a podle toho se pak naplánují další kroky. Někdy má vyšší hladina prolaktinu souvislost s obtížemi při otěhotnění.Domnívám se, že není zapotřebí být nalačno, raději si do poradny zatelefonujte o tuto informaci.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10856
Dobrý den,
Nedávno mi byl diagnostikován karcinom prsu.Diagnoza zní :Ca mamae l.dx cT1 NO MX
histol.invazivní ductální ca G2-3.Chtěla bych se zeptat jaký by jste doporučila postup při léčení a mohla mi podrobněji vysvětlit o jaký typ nádoru se jedná.
Podstoupla jsem napřed mamografii, pak sono kde mi řekli že mám v vpravo v ZHK nápadnější hypoechogenní areál s tečkovitými kalcifikacemi. po provedení biopsie byl závěr invazivní duktální karcinom G 2-3 a závěr: Ca mamae l.dx cT1 NO MX,histol invazivní ductální ca G 2-3.Děkuji za odpověď
Odpověď: Máte velmi obvyklý typ zhoubného nádoru prsu, vzhledem k tomu, že je hodnocen jako cT1 NO MX, jde o nález do 20mm, bez postižení spádových uzlin, bez prokázaných metastáz v těle. Je to dobrý start do léčby. Vzhledem k tomu, že agresivita nádoru je G2-3, možná budou lékaři zvažovat tzv. neoadjuvantní chemoterapii, kdy se nejprve podává chemo a pak teprve operuje. Je to moderní a standardní postup. Zdůrazňuji, že jde o jednu variantu. Každá léčba má být "ušita" na tělo individuálně každé léčené ženě, při postupu se zvažují ještě i další faktory. Důvěřujte svým lékařům, platí dobrá rada: Není vhodné zkoumat po internetu nebo u jiných lékařů. Pacient, který je vždy laikem, se pak utápí v přívalu informací, které opravdu nemůže vyhodnotit. Zjistěte si, zda jste léčená v Komplexním onkologickém centru nebo alespoň v rámci Onkologické skupiny (myslím, že informace jsou na www.linkos.cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10855
Dobry den, je mi 28 let, cekam druhe miminko. V prvnim tehotenstvi se mi udelala v prsu bulka, dle dvou sono vysetreni v akreditovanem centru se jednalo o fibroadenom, po asi 4 mesicich po porodu( nekojía jsem) bulka zcela zmizela, opet potvrzeno sono vysetrenim. Nyni jsem opet tehotna a bulku mam opet na stejnem miste, myslite, ze je treba znovu vysetreni a muze takto fibroadenom reagovat?
Dekuji za odpoved Lucie S.
Odpověď: Pokud jsou příznaky v tomto těhotenství stejné jako v minulém, zřejmě se nemusíte ničeho obávat. Možná, že nejde o typický fibroadenom, ale o hormonální uzel na žláze spojený s těhotenstvím a změnou žlázy. Ultrazvukové vyšetření a potvrzení nevýznamnosti nálezu by Vás asi potěšilo, ale skutečně si nemyslím, že je nutné, když obtíže vyhodnocujete jako stejné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10854
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli to může být zánět v prsu, jsem ve 33týdnu těhotenství a již 14 dní mě palí a píchá v levém prsu, hlavně v noci, někdy se nemůžu ani nadechnout, protože když se nadechnu hrozně mě v prsu bolestivě píchne, teplotu ani zarudlé to nemám. Děkuji za odpověd Kolaříková
Odpověď: Tak, jak obtíže popisujete, to spíše vidím na blok hrudní páteře.Je to způsobeno rostoucím bříškem a změnami tlaku na bránici. Nevím, zda existuje nějaká poradna pro těhotné, nebo spíše rehabilitace, ta by v tomto případě přinesla své ovoce. Do prsů se obtíže s blokovanými žebry projikují velmi často. Neobávejte se zánětu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10853
Dobry den,rada by som doplnila udaje k vasej odpovedi c.10826:
Dna 06.09.2012 mi doporucili USG kontrolu o 3 mes,ale tel.ma zavolali na USG kontrolu uz 19.09.2012.Prehliadol ma iny pan doktor s tymto Zaverom:BIRADS 4 (nepravidelna area na rozhrani MQQ praveho prsnika dysplazia,nejednoznacna lezia?)Dopor.:core cut biopsiu termin 26.09.2012,vhodne doplnit onkomarkery na Ca prsnika.
Prosim o vysvetlenie,o co sa jedna,je to podozrenie na zhubny nador?Dakujem.
Odpověď: Vaši lékaři jsou zodpovědní. Zřejmě si procházejí obrázky všech pacientek a ve Vašem případě usoudili, že odklad 3 měsíce by nebyl správný. Přesto v popisu nepíší úplně jednoznačně, že by viděli známky zhoubného ložiska. Bez biopsie se však dál nedostanou, někdy prostě zobrazovací metody jen něco naznačí a musí se udělat další krok. Na druhou stranu je třeba říci, že pokud by se neobávali i varianty zhoubného ložiska, tak by biopsii neprováděli. Znovu opakuji, že byste měla mít provedený mamograf, dokonce ještě před biopsií. Zeptejte se Vašich lékařů, proč vynechali tento důležitý krok.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10850
Dobry den pani primarko, dekuji za odpoved. Dotaz c. 10792. Chtela jsem se jeste zeptat. Od te doby, co jsem si to objevila, mam neustalou tendenci si tam porad sahat a kontrolovat to, treba i nekolikrat denne. Mam od toho na kuzi omackanej svetle hnedej flicek. Ted uz jsem se trochu uklidnila. Mohu si tim neustalym kontrolovanim nejak ublizit? Muze se mi tam z toho opravdu neco vytvorit? Dekuji za odpoved. Iva
Odpověď: Neustálým kontrolováním určitého místa na prsu určitě nemůžete ublížit prsu, ale ubližujete si psychicky. Zkuste myslet na něco jiného. Pokud Vás tento nález poblíž bradavky neurotizuje, nechte se raději ještě jednou vyšetřit ultrazvukem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10849
Dobrý večer,

mám na vás dotazy týkajíci se karcinomu prsu. Nedávno mi byl diagnostikován karcinom prsu.Diagnoza zní :Ca mamae l.dx cT1 NO MX
histol.invazivní ductální ca G2-3.Chtěla bych se zeptat jaký by jste doporučila postup při léčení a mohla mi podrobněji vysvětlit o jaký typ nádoru se jedná.Pokud bude nutno podat více informací, pošlu je.
Absolvovala jsem již RTG plic a jater s negativním výsledkem, čeká mne ještě vyšetření skeletu.
Děkuji za zodpovězení mých dotazů
Odpověď: Podle vyšetření, která jste podstoupila je zřejmé, že jste v dobrých rukách, a že se chystá operace Vašeho malého nádoru. Podle informací, které jste mi poskytla, byl u Vás nalezen zhoubný nádor prsu, který patří mezi obvyklé a dobře léčitelné. Ideální stav by byl, pokud by se při operaci nenašlo žádné postižení uzlin v odpovídajícím podpaždí. Bude určitě provedena tzv. sentinelová uzlina - bude se hodnotit vstupní uzlina, která je jakousi branou k ostatním lymfatickým uzlinám. Neočekávám, že se při vyšetření skeletu scintigrafií najdou nějaké kostní metastázy. Moje rady mohou pro Vás být do určité míry cenné, důležitá je však Vaše promluva s onkologem, který léčbu řídí. Ptejte lékařů, kteří se o Vás starají, nebojte se zeptat na vše, co Vás o ochorobě zajímá. Lékaři jsou někdy přetažení, unavení, ale určitě budou nakonec sdílní a vstřícní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10848
Dobrý den,prosím o překlad nálezu,jaká je možná a nejvhodnější léčba a prognóza.MG:Typ Tabár II, bez patol.kalcif.,vpravo rozsáhlý tumor neostrých kontur v HZK 65x50mm s okolním lymfedémem,vlevo na RHK okrsek 12mm.Závěr BI-RADS 5 UZ: Vpravo v HZK objemné,nepravidelné,laločnaté,hypoechogenní ložisko 53x36mm, bohatě prokrvené, pokožka zesílená na 4-5mm,lehký podkožní lymfedém. Axila s bng LU.Vlevo na RHK neostře ohraničené hypoechogenní ložisko 14mm, se zadním stíněním. V 1 axil.patol. zvětšená uzlina, zakul., bez hilu, 10mm velká.Závěr BIRADS 5-ložisko mlg char.bilat
Odpověď: V obou prsech Vám bylo nalezeno velmi podezřelé ložisko. O prognóze a způsobech léčby je možno se začít bavit až ve chvíli, kdy bude zřejmá podstata těchto ložisek, nebo-li, až bude provedená core biopsie - odběr vzorků z obou prsů. U ženy vašeho věku je předpoklad úspěšné léčby. Je možné předpokládat, že Vaše léčba začne chemoteraií, až teprve po několika dávkách bude proveden chirurgický výkon.Opakuji, že nejdůležitější je znát typ nádoru, jeho vlastnosti - což se zjistí právě z biopsie. Odběr vzorků se provádí ambulantně, výkon se velmi dobře snáší, nebolí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10847
Dobrý den, dnes ráno jsem si nahmatal v levém prsu pod bradavkou malou asi 1cm bulku, která mě na dotek i tak bolí.. nevím co to mlže být.. mám docela strach.. Děkuji za odpověď
Odpověď: Mladý muži, nemusíte se obávat. V období dospívání se střídají hormonální hladiny v těle, občas se může objevit i malá dávka ženského hormonu. U dívek se naopak v době dospívání může objevit určité procento mužského hormonu. Tento přechodný nález pod Vaší bradavkou zcela určitě časem vymizí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10846
dobrý deň, mala som dotaz pod číslom 10823 - bola som včera na operácii - quadrantectomia (LHQ) a výsledok je takýto: mastopathia fibrocystica mammae 1. sin., prepúšťacia diagnoza : N60.8 benigna dysplazia prsníka, peroperačná histológia negatívna. Otázka - histologiské vyšetrenie bude za 2 týždne, podľa rýchlej by to malo byť v poriadku. Akú prevenciu a kontroly mám absolvovať, aby sa niečo nezrhlo a môže byť aj iný výsledok z possrobnejšej histológie? Ďakujem Anka
Odpověď: Nyní je vysoká pravděpodobnost, že jste v pořádku. Definitivní radost však můžete mít, až patolog odebranou část prsu zpracuje a bedlivě vyšetří. Peroperační histologie je vždy jen částečnou pravdou. Pokud i definitivní histologie potvrdí, že v odebrané žláze není ložisko zhoubného nádoru, stačí kontrola mamografem i ultrazvukem za rok. Dokonalá prevence není známa.Užívejte života, možná jste si uvědomila, jak velký dar je život a zdraví.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10845
Dobrý den,moje matka 59let měla v roce 2008 prý nález v levém prsu 5mm.nyní byla opět na mamografu,tam jí řekli,že se jim tam něco nezdá ,že má přijít za 8měsíců!je to možné,nemělo by se to řádně vyšetřit ihned????děkuji kovářová
Odpověď: Musela bych znát popis mamografie, abych se vůbec mohla pokusit říci, zda je třeba vyšetřovat ihned nebo až za delší dobu. Musím ale přiznat, že mi návrh kontroly za 8 měsíců připadá přinejmenším velmi zvláštní. Zkuste sehnat popis mamografie nebo ultrazvuku a opsat ho. Chodí maminka do akreditovaného screeningového centra? Adresy všech jsou na tomto wbu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10844
Dobrý den.Dne 28.8. Jsem měla nechráněny pohlavni styk, snažíme se o miminko a dne 1.9.jsem dostala menstruaci jen 4 dni a jen malo a to o 10dni dříve tet mam 14dni zpoždeni a test negatyvní co mám dělat. Předem děkuji Lenka
Odpověď: Nedělejte nic, nechte ještě pár dní věcem volný průběh a trochu času. Krátké předčasné krvácení mohlo být tzv. nidačním krvácením, kdy se vajíčko usazuje ve sliznici. Mohlo také jít pouze o hormonální poruchu. Těhotenský test nereaguje v úplně časných fázích těhotenství. Pokud jste těhotná, test to velmi brzy ukáže, pokud jde o hormonální dysbalanci, která bude trvat i nadále, navštivte svého gynekologa.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky