MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223


Dotaz č. 10464
Dobrý den, Je mi 22 let a včera mi přítel našel vedle levého prsu malou kuličku pod kůží. Na vašich stránkách jsem se dočetla a pokud jsem tomu dobře rozuměla, že to může být zvětšená uzlina, která mže vzniknout po chřipce. Chřipku, či něco takového jsem měla a není to tak dávno, ale stejně nevím, jestli je to ono. Nejsem bohužel v ČR, jsem na pobytu v USA, tudíž není tak jednoduché jít hned k doktorovi. Mohla byste mi poradit, jak poznám o co jde, nebo co mám dělat? Může to zmizet?
Děkuji
Odpověď: Velmi záleží na tom, ve které části těla je kulička pod kůží uložena. V podpaždí půjde o uzlinu nebo také o ucpanou mazovu nebo potní žlázku. Pokud se nad kuličkou pohybuje kůže, jde pravděpodobně o jednu z těchto benigních lézí. Pokud budete mít obavy, zkuste si zajistit ultrazvukové vyšetření. V USA je ovšem problém, že tam UZ prsů neprovádí lékaři, ale tzv.ultrasonografisté - technici. Pokud plánujete alespoň na skok výlet domů, můžete se již dopředu objednat do jednoho ze screeningových center. adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10463
Jezdím asi 10 roků na mamograf.vyšetření do Motola - doc.Strnad.Letos mi pí doktorka řekla,že musím změnit Motol za Homolku, neboť doc.Strnad nemá akreditaci.Je to nutné,když všechny výsledky mám v Motole? Děkuji Alena Jakubcová
Odpověď: Nejde o to, že docent Strnad nemá akreditaci, akreditaci nemá mamografické pracoviště v Motole. Homolka je hned vedle, pracují zde nesmírně zkušené lékařky, mají dobré přístrojové vybavení. Pokud budou potřebovat pro srovnání Vaší dokumentaci, vyžádající si ji. Protože na Homolce je plně difitální mamografie, možná dokumentaci ani potřebovat nebudou. K pteventivnímu vyšetření si můžete vybrat i z dalších pražských center - adresy najdete na tomto webu www.mamo.cz. Docentu Strnadoivi bude stačit výsledek z jakéhokiv akreditovaného pracoviště. Na vyšetření můžete jít v jiný den, než k panu docentovi, i v odpoledních hodinách. - prostě, jak se Vám bude hodit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10462
Dobrý den, už několik dní mě bolí levé prso a současně s tím levá ruka a záda v podpaží.Současně s tím mám citlivou bradavku na dotyk. Žádnou bulku ani útvar v prsu jsem si nenahmatala. Beru 2 roky antikoncepci, Lindynette 20. Chtěla jsem se zeptat jestli s tím mám zajít k doktorovi nebo to mohu přičítat třeba špatně padnoucí podprsence. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Jde velmi pravděpodobně o hormonální změny v prsní žláze, které mohou zcela samovolně přejít.Pokud opravdu bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně. Bolest prsů také může být způsobená blokádou žeber a celkově potížemi s páteří, proto uvažujte i tímto směrem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10461
Dobrý den, v květnu jsem prodělala oboustrannou plicní embolii, údajně mikro. Lékař z gynekologie mne poslal pro kontrolu na mamograf, kde mi byly zjištěny cysty v pravém prsu naplněné tekutinou. Velikost do 7 mm. Dle sdělení se budu pouze kontrolovat. Nemám si cysty nechat radši odsát?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Cysty v prsní žláze jsou její běžnou součástí. odsávat 7mm cysty se nemusí podařit a je to opravdu zcela zbytečný výkon. Postupem času zmizí samy. Musí ale být jistota, že jde jen o cysty. Podívejte se na www.mamo.cz, zda je mezi akreditovanými centry i pracoviště, kde jste byla vyšetřena.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10460
Dobrý den,prosím o Váš názor,jak je to s HA u žen po čtyřicítce.Zvyšuje užívání v tomto věku riziko rakoviny prsu?Je mi 42 let,před pěti lety jsem byla na operaci fibroadenomu,nyní mám v prsu další,ale malý,chodím 2x ročně na kontroly sono.Gynekolog tvrdí,že není důvod,proč bych nemohla HA užívat.Moc prosím o Váš názor,děkuji.
Odpověď: Můj názor na užívání antikoncepce je opačný. Organismu by si měl alespoň nějakou dobu života od hormonální léčby odpočinout. Nejde jen o riziko nádoru prsu, především jde o problémy se šťítnou žlázou, o kterých se příliš nemluví. Žtítná žláza jako regulátor mnohých hormonálních dějů v organismu je letitým užíváním hormonálních přípravků v celkem nezáviděníhodné situaci. Další propblémy se týkají žilních trombóz.Pravděpodobnost otěhotnění po 40 je velmi malá, existuje řada jiných možností.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10459
Dobrý den,je mi čerstvě 40 let, objevilo se mi v pravém prsu hmatatelné bolestivé zduření na rozhraní horních KK. Bylo mi provedeno UZ vyšetření, protože jsem nechtěla mamografii. Dle zprávy v místě hmatného ztužení mírně nepravidelná echostruktura žlázy, nediferencuji ale samostatný útvar. Kožní vrstva jemná a axily bez patol. uzlin. Dop. mamografie k vyloučení ložiskových změn nebo core biopsii "naslepo" či MR, prosím o radu. Děkuji za odpověď a prosím dotaz nezveřejňovat.
Odpověď: Bez mamogafického vyšetření se u ženy Vašeho věku vůbec nedá stanovit diagnóza, zejména, když jde o pohmatvý nález. Já osobně bych se k takovému postupu od své pacientky nenechala přesvědčit, Asi se divíte razance mé odpovědi, ale jsou prostě situace, kdy se pacient musí podřídit lékaři. Je to jako kdybyste v servisu nedovolila mechanikům, akyb použili nějaké nástroje nebo postupy při opravě Vašeho automobilu. MR mamografii nenahradí,její výsledky se vždy musí s mamografií porovnat. Nehledě na to, že magnetická rezonance je opravdu několikanásobně dražší. Měkké zážení mamografu Vám neublíží, podobá se vyzařování z televize, z podloží atd.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10458
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mohu po užívat ječmen a chlorellu po odstranění nádoru v prsu. Děkuji
Odpověď: Každá podpůrná a čistící léčba je velmi vhodná, na našem pracovišti je také velmi dobrá zkušenost s Ovosanem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10455
Dobry den,chtela jsem se zeptat,mam takovy problem. Je mi 15 let a menstruuji od svych 12 a jiz nejakou dobu si v prsou nahmatavam nekolik bulek,nevim zdali jde o jednu vetsi nebo vice mensich, a mam to v obou prsech.Co by to mohlo byt?Muze to jeste souviset s vyvojem a rustem prsu nebo jde o neco zavazneho?Mam z toho celkem strach...Dekuji za odpoved
Odpověď: V žádném případě nejde o nic závažného. Mladé ženy ve Vašem věku nemají zhoubné nádory prsu. Bulky odpovídají dynamickému rozvoji prsní žlázy. Pokud chcete mít úplnou jistotu, zajděte za Vaší dětskou lékařkou, která Vám dá doporučení na vyšetření ultrazvukem. Pak si najděte nějaké screeningové centrum - adresy jsou na tomto webu a nechte se vyšetřřit zde, neboť lékaři v těchto centrech jsou specialisté na vyšetření prsní žlázy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10454
Děkuji za opdověď 10426, chtěla jsem se zeptat jak dlouho může být nádor v prsu, paní doktorka z mamagrafie mluvila o několika měsících a jak se pozná, že buňky nepřekročíly tak zvanou membránu.Děkuji
Odpověď: Nádor roste do mamograficky zobrazitelné velikosti opravdu mnoho a mnoho měsíců, možná i několik let. Zprvu je dělení buněk velmi pomalé, musí jich být miliardy, aby byl nádor konečně vidět i na mamografii. K tomu, aby došlo k invazi do okolních struktur prsu je také zapotřebí dlouhá doba. Nikdo Vám ale neřekne přesně jak dlouhá, je to velmi individuální a odvíjí se to od složení nádoru. Nesnažte se pochopit mechanizmus vzniku nádoru, veškeré své síly soustřeďte na uzdravení. Také přemýšlejte, kde je důvod Vašeho onemocnění. Každá žena ho nakonec najde. To se pak může stát základem velké životní změny v uvažování a přístupu k životu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10453
a jeste mi do zpravy doktor napsal infiltrat prsni velikosti fazole.,.neni to nic vazneho??dekuju pekny den,.,
Odpověď: Infiltrát znamená prosáknutí, velikost fazole je prostě velikost fazole. Bylo by vhodné, pokud by se do pupenu neřezalo a nechal se samovolně vyprázdnit. Opravdu nemáte závažnou nemoc.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10452
hezky vecer tak pisu ohledne vcerejsiho dotazu ohledne toho vridku jak pisete nejaka zlazka mongertenovo tak mam to pod pravym prsem,dnes mi doktor na chirurgii rekl ze je to nejaka tukova zlaza a pomazal nejakym betadinem a zalepil,ve ctvrtek jdu na kontrolu.,pali me to je to mozne-.,neni to nic vazneho.,opravdu se asi stresuju sice to je malickost.,ale nejak me to neda.,.dekuju za odpoved i za vcerejsi a preju hezky den
Odpověď: Pokud je vřídet pod bradavkou, na kůži prsu, pak jde jistě jen o mazovou žlázu, na kůži bradavky se jí říká Montgomeryho žlázka, jak jsem již psala. Opravdu nejde o nic Vážného, postup léčby je v pořádku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10451
Dakujemza odpoved k č.10366.Som triple neg,liecba ukoncena 15.5.2012.Markery ok.Mam opuchnutu ruku mierne. Po chemo mi zacali opuchat nohy okolo kotnikov zvonku aj zvnutra.Vysetrenie cievne,kardio v poriadku.Zacala som uživat detralex2x1.Ake vysetrenia by som mala este urobit?Onkolog mi odporucil na ruku lynfodrenaž. Ale lymfodrenaz vraj rozhana nadorove bunky po celom tele.Je to pravda?
Odpověď: Otoky nohou postupně zmizí. Lymfodrenáž, pokud je dobře provedená, je jediným lékem na otok ruky po operaci podpaždí. V současné době velmi pravděpodobně nemáte v těle žádné nádorové buňky, proto se nemohou šířit po těle lymfodrenáží. Ta ale musí být provedena profesionálně, ručně. Dejte si práci s tím, že si najdete někoho, kdo se Vám o ruku bude pravidelně starat, jinak nastane problém se zafixováním a dalším zhoršováním otoku, který již nepůjde léčit a Vy budeze mít problém s pohyblivostí. V Čechách je lymfodrenáž placená pojišťovnou, jistě se ale vyplatí za dobrou péči přidat peníze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10450
Dobrý den, na jednom prsu se mi objevila bulka -červená, svědící a vytékající bílá tekutina. Objevila se asi před rokem. Z estetického hlediska je to neúnosné. Těhotná jsem byla před 4 roky, nyní beru antikoncepci. Žádné mazání, které jsem vyzkoušela nepomohlo. Nevím zda s tím zajít k lékaři a hlavně jak se TOHO zbavit. Děkuji za odpověď
Odpověď: Váš problém je zřejmě určen kožnímu lékaři. Rozhodně již nepokračujte v samoléčbě. Existuje ještě jedna varianta - a to je přídatná mléčná žláza s přídatnou bradavkou. Pak by bylo vhodné vyšetření v některtém mamma centru. Takto na dálku samozřejmě nemohu říci přesně. Pokud žijete v nějaké dostupnosti ku Praze, můžete se ke mně objednat na ultrazvukové vyšetření na 775 13 11 11, kde si vysloveně vyžádáte vyšetření v mých hodinách. Se žádankou od lékaře (např. praktického,) bude vyšetření zdarma, jinak stojí 300 Kč. Pokud žijete daleko od Prahy, najděte si na tomto webu www.mamo.cz adresu nějakého jiného akreditovaného centra, kde Vás vyšetří za stejných podmínek.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10449
Dobrý den,

v levém prsu jsem si nahmatala bulku, byla jsem na sonografickém vyšetření v listopadu 2012 a ukázalo se, že to jsou dvě malé cysty 2mm vedle sebe, teď to vypadá, že je tam jen jedna trochu větší, na pohmat bolí. Je to možné? Byla jsem také na genetických testech, za 14 dní se dozvím výsledky, moje maminka zemřela na rakovinu prsu ve 39 letech tak mám obavy jestli je všechno v pořádku. Moc děkuji za odpověď!
Odpověď: Základní vlastnst ícyst je, že se různě proměňují ve své velikosti. Mohou mizet nebo se naopak naplňovat a tím zvětšovat a bolet. To, že Vaše maminka zemřela na rakovinu prsu vmladém věku, ještě nemusí jednoznačně znamenta, že máte genetické předurčení pro vnik tohoto nádoru, ale jistě máte vyššíé riziko, než ostatní populace. Hlavně si najděte někoho, kdo Vás bude pravidelně vyšetřovat (screeningová centra mají adresy na tomto webu www.mamo.cz), naučte se samovyšetřovat ( na film o samovyšetření se dostanete ze stránek www.buprague.cz.) Pokud by Vám přesto byla prokázána pozitivita BRCA 1 nebo 2, bude Vám nastaven speciální preventivní režim. Moje rada zní : pokud máte stálého partnera, určitě neodkládejte rodinu, tedy děti.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10448
Prijemny den, je mi 40, moje matka mela rakovinu prsu v 56 letech, absolvovala radioterapii po vyneti nadoru. Nyni 5 let po nemoci.
Brala jsem leta antikoncepci Diane kvuli nadmernemu masteni kuze a akne. V baleni je napsano, ze pokud se vyskytovala rakovina v prime linii, neni hormonalni antikoncepce vhodna. Gynekolozka mi zase sdelila, ze to zadna kontraindikace neni. Dekuji za Vase stanovisko, zda pro me horm antikoncepce predstavuje riziko.
Odpověď: Je obecným problémem, že mnoho lékařů určité nebezpečí hormonálních přípravků podceňuje. Antikoncepve se má vždy užívat JEN z důvodů zamezení početí a ne jako léčba kožních obtíží. Nadměrnému mastění kůže se dá zabránit změnou jídelníčku (nemyslím dietou na eventuelní nadváhu, ale skiuečnou změnu, která odpovídá Vašim obtížím). Kdybych řešila Váš problém, určitě bych antikoncepci neužívala.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10447
hezky vecer chtela sem se jen zeptat na pravem prse se mi objevila mensi oteklina jako vridek je to podobne bych se vyjadrila nespisovne ..jebak -.zitra zajdu k doktorce neboli to-.,co to muze byt??dekuju
Odpověď: Nenapsala jste, ve které části prsu se Vám problém bjevil. Pokud je to na bradavce, tak jde o tzv. Montgomeryho žlázku, což je běžný úkaz. Postupně se během života těchto bílých v kúži uložených afekcí může objevovat více. Pokud je to jinde na kůži prsu, nedokážu takto na dálku bez bližšího popisu lépe poradit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10446
Procházím chemoterapií a mám určitý problém.Už od minulé chemoterapie mě lehce pobolívaly ruce, jakoby kolem vpichu,ale i v zápěstí.Při této další mě dokonce bolela ruka i nad zápěstím a byla horká, přiložila jsem chladivý obklad a už je to jenom trochu citlivé, ale kolem vpichu a zápěstí to bolí stejně.Nikde jsem nevyčetla co by to mohlo být za problém.Bolí mě obě ruce(ne jenom ta jedna,kde by vpich)najednou více v místech.Asi se to bude nějaký problém s žilami.Koupila jsem vialtrom, ale nepomáhá mi to.
Odpověď: Váš problém se zřejmě skládá ze dvou příčin: V místě vpichu můžete mít zánět žíly, na toto MUSÍTE upozornit Vaše lékaře. Pokud jsou součástí Vaší léčby Taxány, lze předpokládat, že budete mít i určité neurologické obtíže, které se mohou projevovat jako kloubní bolesti. V každém případě je nezbytné, abyste své obtíže neprodleně oznámila lékařům, kteří Vám chemoterapii podávají.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10445
k dotazu 10421 dekuji za odpoved.v nalezu z cut core biopsy je jen benigni papilarni leze.axily ma mamka fyziologicke,jen ten defekt v cyste a to lehke zvetseni.podle imunologie bylo taky vse v poradku.jine patolog.zmeny nezjisteny.
Odpověď: Zkuste se tedy domluvit na odložení výkonu. Papilární léze rostou velmi a velmi pomalu. Pokud dojde k opakovanému rozhodnutí k etirpaci, je možné výkon naplánovat na chladnější období, kdy se vše lépe hojí. Zkuste se domluvit s primářem Vášou z Ústí nad Labem (kontakt je natomto webu ww.mamo.cz), možná by záležitost Vaší maminky zvládl pomocí tzv mamotomu. Odkažte se na naší poradnu, ve které on také odpovídá.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10444
Dobry den. Prosim vas poradte mi. Udelala se mi bulka ve spodni casti prsu ktera na dotek boli. Mam z toho opravdu strach. Muzete mi prosim rict co to muze byt? Mam strach jit k lekari. Dekuji.
Odpověď: Možná jde jen o problém povrchový - kožní, ne o nemoc prsu, pak by měl problém řešit kožní lékař. Pokud je boulička v hloubi prsu, tak půjde nejspíše o cystu anebo o fibroadenom. to jsou nezhoubné záležitosti. Problém je vždy větší, když z něho máme panický strach. Seberte odvahu a objednejte se do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření (adresy jsou zde na www.mamo,cz)
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10443
Dobry den pani doktorko, jsem ve čtvrtem mesici tehotenstvi. Jiz ale pred otehotnenim jsem si vsimla ze primo na vrcholcich bradavek ktere vypadaji normalne a jsou ruzove jsou i nektere jeji casti (primo ve stredu odkud by pozdeji melo vytekat mleko) jakoby jinak barevne. Neco mezi zlutozelenou barvou, nic z nich vsak nevyteka. Nic me neboli. mamm se strachovat ze jde o neco zavazneho? Moc dekuji, je mi 28 let.
Odpověď: Ničeho se nemusíte obávat. Jde o zaschlé kapky obvyklého hormonálního sekretu, který se může v souvislosti s těhotenstvím objevit. Nebojte se pořádně bradavky vymýt. Někdy totiž tento "maz" může způsobit záněty v prsech. Mnutí bradavek v těhotenství je také dobrou přípravou na kojení, miminko totiž bradavky nijak nešetří. Je dobré je začít zvykat v předstihu. Své těhotenství si užívejte, je to jedno z nejkrásnějších období života. Je skvělé, že jste těhotná před třicítkou. Odkládání těhotenství, jak je dnes moderní, je velmi nefyziologické a z různých dalších důvodů nešťastné..
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10442
Dobrý deň. Manželka bola na mamograf a má takýto záver...Bilat. fertílny typ prsníka so splývajúcimi ložiskami denzného charakteru v HLQ. Vpravo nález výraznejší.
Bez MK. Stac. nález v porovnaní s min. vyš.
Axilly bez LAP.
Záver: BIRADS 3, odp. USG do 3 mes., event PAB

Prosím o bližšie vysvetlenie. Má 48 rokov a doteraz problémy nemala.
Ďakujem.
Ľuboš
Odpověď: Nález popisuje zcela normální obraz žlázy u ženy středního věku. Nechápu, proč by Vaše žena měla mít kontrolní ultrazvukové vyšetření. Bohužel nerozumím zkratce PAB, ta se v Čechách neužívá. Pokud mi ještě jednou napíšete, co tato zkratka znamená, poradím znovu. Možná by se Vaše žena mělavyšetřit na jiném pracovišti, nejsem si jistá odborností lékaře Nesedí mi totiž kategodie BIRADs 3 vzhledem k popsanému mamografu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10441
Dobrý den chtěla bych se zaptat na kouřeni při zjištění nadoru prsu a následné lečbě chemoterapii. Ptala jsem se svého ošetřujicího lekaře a ten mi odpověděl že samozrejmě kouření je všeobecně zdraví škodlivé ale v mém případě rázné přestání by byl pro organismus druhy šok. Moc chci přestat, ale stále ještě mám na cigaretu chut.
Moc Vám děkuji za odpověd.
Odpověď: Pan doktor Vám poradil dobře. Samotné odvykání kouření je zátěžová situace, kterou byste si v této chvíli jen komlikovala celou situaci. Doporučuji Vám: během léčby si zjistěte vše o možnostech léčení z tabákové závislosti, a pak vyzbrojena všemi znalostmi se po léčbě pro nádor prsu do odvykání pusťte. Váš organismus Vám bude vděčný. Některé ženy ztrácí při léčbě na kouření chuť. Pokud se to tak stane i Vám, využijte toto. Stejně je ale dobré vědět, co se v organismu děje po vysazení nikotinu, někdy je vhodné pomoci léky, neboť se náhle změní reakce cév. Exisruje pracoviště, které se velmi profesionálně odvykání věnuje. Je při první lékařské fakultě v Praze a vede ho skvělá MUDr. Eva Králíková. Poraďte se s nimi.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10440
dobrý den,na základě biopsie(z ložiska vel.11mm,uloženého v HVQ)mám diagn.nález"parciálně nekrotická benigní komplexní epiteliální proliferace,mohlo by jít o infarzovaný papilom"Dále patolog doporučuje pro definitivní dg.,odstranění ložiska.Jsem objednána do mamo.poradny asi za tři týdny.Prosím o váš názor,zda je nezbytný chirurgický zákrok?Zda by nebylo vhodné odebrat markry?Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Markery v tuto chvíli nic nevyřeší. Jejich hladiny stoupají obvykle, až při velmi závažných stavech jako jsou recidivy ( návraty) zhoubného onemocnění. Pokud něco v prsu znekrotizovalo, je lepší to vyjmout, a to i tehdy , pokud jde o nezhoubnou záležitost. Na některých pracovištích se toto odstraňuje ambulatně za pomocí speciálních přístrojů - mamotomu nebo Intaktu. Pokud vím, tyto výkony se zatím provádí v centru v Ústí nad Labem nebo v MOU Brno. Adresy a kontakty jsou na tomto webu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10439
Dobrý den!Objevila jsem zvětšenou uzlinku v oblasti levého prsa směrem k podpaží/mírně pobolívá/Cca.před 2měsíci jsem prodělala zápal pic...Může to mít souvislost?A vůbec,co by to mohlo značit....?Děkuji M.
Odpověď: Velmi záleží na tom, jak je uzlinka veliká. Pokud přibližně pod 2 cm, jde jen o reaktivní uzlinu, která samozřejmě může mít souvislost s nějakým imunitním podnětem. Záleží také, zda jde opravdu o uzlinu. Pokud je nález těsně v podkoží, může jít mazovou nebo potní žlázku. Nic z toho není nebezpečné. Ultrazvukové vyšetření by jednoznačně řeklo, o co jde. Můžete se objednat do některého z akreditovaných center, kde s Vámi problém vyřeší. Buď si přinesete žáanku od lékaře nebo zaplatíte asi 300Kč.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10438
Dobrý den, jsem 5 letpo operaci prsu, chemoterapie, ozařování, hormonální léčba. Ukončila jsem užívání tamoxifenu a již 2x jsem měla menstruaci. Co mě čeká, protože vím, že menstruovat bych neměla. Jinak jsem v pořádku, bez nálezu a komplikací. Na kontrolu chodím 1x ročně a to je až v září, mám čekat nebo se raději objednat na onko? Přeji hezký den a děkuji za práci, kterou pro nás onkologicky nemocné děláte.
Odpověď: Menstruace se vrátila, protože jste ukončila antiestrogenní léčbu. Určitě by bylo na místě tuto záležitost probrat s Vaším gynekologem i onkologem, ale já se domnívám, že menstruovat můžete, vrátila jste se prostě do fyziologického stavu. Neodkládejte konzultaci ne proto, že Vám něco hrozí, ale protože čekání je vždy nezdravou zátěží pro Vaši psychiku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10437
Dobry den,chtela jsem se zeptat,uz delsi dobu zhruba tak 6mesicu mam hnisave bradavky,chvili to ustoupi a pak se to zase vrati,pred rokem a pul jsem byla na operaci prsa,mela jsem uzel o velikosti 2krat 2cm.po te jsem otehotnela a ted mam 4mesicni dite,myslela jsem ze se to zlepsi ale myslim si ze se to horsi,byla jsem i v prsni poradne ale tam mi daly masticku ale nepomohlo to.muzete mi poradit?uz vazne nevim na koho se mam obratit mam strach abych nebyla nemocna,moje matka umrela na rakovinu prsu ve 22letech.dekuji za odpoved..MIriam
Odpověď: Pravděpodobně máte píštěl po operaci, která se stále dokola otevírá a uzavírá. Pokud je pravda, že Vaše maminka umřela ve 22 letech na nádor prsu, měla byste být pořádně vyšetřená a také vedená na kvalitním pracovišti. Podívejte se na adresy zde na www.mamo.cz a vyberte si . Řešení píštělí je svízelné. Půjde to asi až po ukončení kojení. V současné době můžete pomoci celé situaci tím, že nebudete jíst mléčné výrobky - bílkoviny se dají získat z luštěnin.Také je nezbytné zcela vysadit sladkosti z potravy. Toto všechno totiž podporuje procesy hnisání.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10436
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat za jak dlouho se může po mastektomii a následné radioterapii jít na rekonstrukci prsu? Jak dlouhose musí čekat po radioterapii? Děkuji
Odpověď: Doporučovaná doba je 2 roky. Samozřejmě ale , že vše se musí řešit individuálně. Záleží na tom, jak se po radioterapii jeví terén jizvy.Pro dobrý výsledek rekonstrukce je dobré nic neuspěchat. Rekonstrukce sama o soběje poměrně zátěžový výkon, pacientka se musí cíti zcela zdravá. Je také nutno počítat s tím, že se do rekonstruovaného prsu nevrátí citlivost.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10435
Dobrý den,je mi 30let a mám 2letého syna a kojila jsem ho18měsíců.Nyní jsou to cca 4měsíce co mne zlobí píchání v levém prsu a jde to až k prsnímu dvorci.Rok mám potíže s krční páteří.Můžete prosím poradit,jsem z toho dosti neklidná.Dnesk mne to zlobí po celý den.Děkuji.
Odpověď: Píchání v prsu rozhodně není příznakem houbného onemocnění. Spíše se skutečně nabízí obtíže s páteří. Zkuste rehabilitaci.Píchání také nemá souvislost s kojením. Existují také léčivé přípravky na bolesti prsů, popsala jsem je velmi podrobně u předcházejícího dotazu 10433, přečtěte si má doporučení, prosím.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10434
dobrý den pani doktorko,chci se zeptat co to je mamascintigrafie?dnes jsem byla za obvodní lékařkou pro žádanku na mamograf jezdím jeden rok na sono a jeden rok na mamograf vzhledem k rakovině prsu u mé matky.a pani dr.mi dala žádanku o vyšetření a je tam napsáno mamoscintigrafie.vezmou mi s touto žádankou na mamograf nebo je to nějaké jiné vyšetření.jinak budu muset jít pro novou.děkuji
Odpověď: Jsem velmi překvapená, že se tato metoda ještě někde provádí. Mamoscintigrafie není doporučovanou screeningovou metodou. Měla byste se Vaší lékařky zeptat, co jí vedlo k tomuto rozhodnutí. Při mamoscintigrafii je poměrně velká radiační zátěž, vyšší než při mamografii. Proberte to s paní doktorkou a zůstaňte u původního režimu kombinace mamografu a ultrazvukového vyšetření.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10433
Dobrý den, je mi 55 let a již 2 roky mě trápí bolesti v prsou. Tvrdá místa, bolestivá, nelze si lehnou při spaní na bok, při dotyku výrazná bolest. Kontrola - mamograf o sono před 2. lety - vše v pořádku. Tvrdá místa občas zmizí a jsem bez bolesti. V rodině se rakovina objevila u přímých příbuzných z otcovi strany. Co s tím? Děkuji. Marie
Odpověď: Letos tedy máte opět nárok na screeningovou mamografii a ultrazvukové vyšetření na platbu pojišťovny. Bolestivost je zřejmě způsobená hormonálními změnami, které se vážou k přechodu.Bolestivost prsů je velmi častý příznak, který se jen obtížně řeší. Často zmizí sám s postupem času. Pokud opravdu bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně. Bolest prsů také může být způsobená blokádou žeber a celkově potížemi s páteří, proto uvažujte i tímto směrem.Zde pomádá rehabilitace hrudní páteře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10432
Dobrý den, je mi již 65 let a před rokem jsem byla na pravidelné kontrole mamografem. Vše v pořádku, ale maminka měla v 82 letech nádor prsu tak nevím, jestli bych neměla jít na mamograf opět tento rok. Mám poměrně velká prsa, sice si je vyšetřuji, ale nevím jak hluboko. Děkuji za radu.
Odpověď: Obecně pro ženy Vašeho věku jsou douleté intervaly mezi mamografiemi dostačující. Pokud jste byla v akreditovaném centru, je předpoklad, že byla mamografie dobře odečtena. Samozřejmě, každoroční vyšetření jsou lepší u žen, které mají v rodině onemocnění rakoviny prsu. Vyšetřena však můžete být pouze na vlastní úhradu. Mamografie stojí obvykle 700 Kč. Jedno onemocnění v rodině nezadává nárok na žádanku každoročně, zejména když jde o nádor, který se vytvořil u Vaší maminky ve vysokém věku.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10431
Dobrý den,je mi 38 a od října 2011 pozoruji v pr.prsu bulku.Byla jsem již 2x na UTZ (bez patologického ložiska).Na mé naléhání a vzhledem k rod.anamneze mne gynekolog raději poslal 8.2.2012 na MR (kojila jsem a mamograf nedoporučen)-vyš.provedeno nativně sekvencemi T1W a STIR v rovině transversární,provedeny difuse a ADC mapa.Postkonrastní vyš. po aplikaci 10ml Gadovist.Závěr:Ložiskovou patologii v pravém prsu nediferencuji...Ale dodnes nevím tedy,co ta bulka je.Nemizí je stále stejně velká,pouze před menzes mírně vystoupí. Dodávám, že jsem 4 roky kojila dítě.Děkuji za odpověď a zdravím
Odpověď: V tomto případě bych Vám uměla poradit pouze, kdybych měla možnost Vás sama vyšetřit. Pracuji V BREAST UNIT PRAGUE, Mamma centrum Háje. www.buprague.cz pokud máte chuť přiít, objednejte se na ultrazvuk. Vyšetření provedeme na žádanku nebo na vlastní úhradu za 300Kč. Pokud se k tomu rozhodnete, objednejte se přímo do mých ordinačních hodin.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10430
mam uzlinu pod pazi a kolem bradavky muze se to zvecovat dekuji jendriskova
Odpověď: Dotaz je tak jednoduchý, až pro mne nesrozumitelný. Prosím, zkuste ještě jednou popsat, co Vás trápí. Co se může zvětšovat - kolem bradavky ? uzlina v podpaždí ?
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10429
Dobry den,je mi 40let jsem nositelkou Brca2 genu.Bylo mi nabidnuto profylakticka masketonomie s rekonstrukci a od druheho lekare masketonomie a nahradu silikonem.Nevim jak se mam rozhodnout muzete mi poradit co by bylo lepsi dekuji za odpoved
Odpověď: Rozhodnutí by se mělo odvíjet od Vaší tělesné konstituce: zda máte dost vlastního "materiálu" pro rekonstrukci nebo ne. Náhrada prsů pomocí silikonu je jednodušší, musíte však počítat s tím, že se budou muset silikony někdy vyměnit. Obvykle je to za 10-15let. Náhrada prsů pomocí vlastní tkáně je složitější, mírně rizikovější, co se týká výsledku. Pak je ale výsledek prakticky napořád. Nechte si ukázat obrázky s výsledky. Velmi také záleží, kdo bude výkon provádět. Vybírejte pečlivě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10428
Dobrý den. Pravděpodobně benigní BI-RADS. Sytá struktura vlevo, místy nepřehledná. Přímé známky patol.léze nejsou průkazné. Podezřelé mikrofibrilace nejsou. USG:Obraz fibrosně cystických změn s cystami do 6 mm. Větší cystické ložisko je v HZK vlevo, neostrých kontur s nehomogenním obsahem. Ložisko maligní etologie nelze prokázat. Axily s fysiol.uzlinami. Byla provedena punkce komplexní cysty vlevo, odsáto malé množství husté suspenze, zbylo malé reziduum. další USG za 6 měsíců k posouzení vývoje cysty. Prý jde jen o cysty, přesto jsem nejistá. Lze jim předcházet? Děkuji za Vaše vysvětlení.
Odpověď: Podle popisu také soudím jen na cysty. Odsáta byla ta, co měla nejistý obraz. Odsátím obsahu se poztvrdilo, že jde také jen o cystu.Myslím, že můžete do další kontroly klidně spát.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10427
dobrý den moc děkuji za bleskovou odpověd týkající se mozkových metastáz
už mám objednané ct, bolesti zatím ustoupily tak budu doufat, že to vydrží, jsem letitý migrenik a tak stále doufám že to bude ok, jen jsem se ještě chtěla zeptat jesli u tohoto typu nádoru jsou tyto metastázy běžné, paní doktorka mi neutále říká že mám hodný nádor t22mmn0m0, g1-2,er60%,pr80%, ki67-8%, her2- neg. moc moc děkuji za odpověd
Odpověď: Vaše paní doktorka má pravdu, charakteristiky nádoru jsou příznivé. Obecně nádory prsu do mozku metastatují jen sporadicky. Budu tedy Vám tedy držet palce, ať se potvrdí pouze Vaše migrenózní potíže.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10426
Dobrý den, můžete mi objasnit závěr z histologie - duktální karcinom in situ gr.II nižší profileční aktivita, pozivita ER,PR a Bcl2 negativita¨c-erbB2. Děkuji
Odpověď: Toto je popis příznivé formy zhoubného nádoru prsu. Zatím velmi pravděpodobně nedošlo k prorůstání do okolí, nádor má pro léčbu velmi výhodné vlastnosti. Lze se z něj úplně uzdravit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10425
Dobrý den,
nahmatala jsem si v jednom prsu něco jako tuhou uzlinku, v druhém prsu nic takového nemám, mám už od lékařky doporuční na sono, ale vypadá to, že dřív než za měsíc se v Praze na vyšetření asi nedostanu (nedovolala jsem se tedy do všech center). Jsem z toho trošku nervozni, neb rakovinu prsu onemocněla moje matka (ve 43 letech). Myslíte, že má cenu pokoušet se objednat někam dříve, nebo je všude tak plno a i s problémem se prostě nějaký ten týden čeká? Díky za radu, BK
Odpověď: Zavolejte na 775 13 11 11, to je objednávkový telefon do akreditovaného Mamma centra Háje Praha 11, kde pracuji. Vyšetřuji toto úterý odpoledne a ve středu celý den. Na telefonu sdělte, že jsme se spolu domluvily, ať Vás tedy paní recepční ještě někam do mé ordinace přiřadí. Pokud se Vám nehodí tyto termíny, nechte se objednat do jiného dnu v tomto týdnu, vyšetří Vás jiná skvělá lékařka. Vždy uveďte, že jsme spolu komunikovaly přes tuto poradnu. Pokud by tato cesta nefungovala, napište ještě jednou.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10423
Vážená paní primářko, moc děkuji za odpověď na dotaz č. 10396. Samovolnou sekreci nemám, mám diag. cystickou masthopatii,výsl. USG BIRADS 2. Sekrece je po kompresi bradavky a ze všeh vývodů, tak mi p. doktor v mama poradně řekl, že duktografie by nebyla přínosná. Jen v případě krvavé sekrece. Děkuji Monika.
Odpověď: Sekrece ze všech vývodů je vždy bez nebezpečí, jde tedy o udržování jakéhosi minimálního kojení. Pak je na místě Agnucaston, jak jsem psala a vyhýbat se dráždění bradavky.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10422
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit následující nález po MR prsu:
VPRAVO - v HVK málo se sytící útvar laločného tvaru 17x20x19mm, útvar charakteru FA, zcela identický útvar pri mamile mediálně 12x3x13mm
VLEVO-v HZK 12x15x14 mm, 14x8x5 mm a 7x5mm, rozhraní vkk 20x14x10 mmm, ppisovaný útvar v DVK neprokazuji,známky malignity nejsou patrny - doporučuji biopsii pod UZ.

Děkuji za odpověď
Odpověď: Pokud dokážu rozšifrovat popis z vyšetření jde zřejmě o to, že máte v obou prsech fibroadenomy nebo jiné nezhoubné útvary. Zřejmě byl původně na ultrazvuku také popsán nějaký útvar v dolním vnitřním kvadrantu levého prsu - nebo jiný problém, který ale při magnetické reznanci nebyl potvrzen. Výsledek říká, že nikde v obou prsech nebyly nalezeny známky zhoubných změn, lékař doporučuje ještě provést ověřovací biopsii - domnívám se, že toho problému, který byl původně vidět na ultrazvuku nebo v mamografii. Pokud magnetická rezonance neprokáže přítomost malignity (zhoubnosti) je vysoká pravděpodobnost, že i biopsie dopadne dobře. Určitě byse však měla provést, aby bylo vyšetření úplné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10421
Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o vysvětlení diagnozy mojí maminky(48let). před půl rokem jí bylo na mmg zjištěno ložisko.po biopsii byl výsledek benigní papilární léze. Nyní po kontrole se ložisko o 3mm zvětšilo,v sousedství je cysta s drobným papilomem,mamka nastupuje na extripaci,protože jí prso bolí.Je možně,že se papilární léze zvětšuje i když biopsie byla v pořádku?na mamárním týmu nám bylo řečeno,že pokud se léze zvětšuje,bude lepší její vyjmutí. Kod diagnozy je D24.Děkuji mnohokrát s pozdravem Lenka Florianová
Odpověď: Vlastností papilárních lézí je, že se zvětšují. Zvětšení o 3 mm za půl roku není veliké, mohlo také dojít k chybě při měření. Vyjmutí papilární léze určitě maminku nezbaví bolesti, příčiny bolestivosti prsů jsou jiné. Možná, že mají lékaři k extirpaci ještě i jiné důvody. Pokud jde opravdu jen o papilární lézi, radila bych s extirpací počkat. Po chirurgickém výkonu může vzniknout bolestivé hojení, které bude působit větší obtíže, než má maminka nyní.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10420
Dobrý den, k dotazu 10407, a není možné aby se mě bulka zvětšila na tolik že bych v těhotenství měla problémy?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď: Ve své dvacetileté praxi jsem nezažila situaci, aby fibroadenom způsobil zásadní obtíže ve žláze během těhotenství nebo v době kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10419
Prosim o vysletlenie popisu z mamografu:
Bilateralne pritomna denzna nehomogenna zlaza, kde loziskove zmeny nie je mozne vylucit. Bez zhlukov patologickych mikrokalcifatov. Zaver: fertilny zlazovy parenchym.
Nasledne som absolvovala USG, vraj je vsetko v poriadku, primerane veku.
Dakujem velmi pekne za vysvetlenie.
Odpověď: Tento popis lékařským jazykem říká, že jste zdravá a že máte lehce hůře přehledný typ prsní žlázy v mamografii,a proto Vám byl doplněn ultrazvuk, který potřebné informace dodal.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10418
Dobrý den,prosím o vysvětlení z mamografického vyšwtření.Screeningová MG.involuční typ mléčné žlázy,na KK proj.dx med. je drobná asymetie denzity v.s.sumačního původu-jinak vyšetření 1-BIRADS-negativní.Děkuji za odpověd. Vańásková Zdena
Odpověď: Tento popis říká, že máte ideální typ přehledné žlázy pro mamografii a že jste zcela zdravá. Asymetrie denzity sumačního původu znamená, že na snímku pravého prsu se oproti snímku levého prsu zobrazilo navíc něco, co je jednoznačně v pořádku. Lékař to ale musí ve svém popisu zmínit, aby bylo jisté, že se věnoval všem detailům mamografie.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10417
dobrý den,mamka(56) byla po půl roce znovu na mamo kontrole,má nejasný nález,který se zřejmě nezvětšuje(špatně se pozná,je maličký).za 2 měsíce ji čeká biopsie,ale paní doktorka jí řekla,že "to stejně musí ven".nevím co si mám myslet,jsou obavy na místě?odstranují se i nezhoubné útvary?předem moc děkuji za odpoved a celou poradnu.
Odpověď: K tomu, abych Vám mohla opravdu profesionálně odpovědět, bych potřebovala doslovně přepsat nález. Nerozumím tomu, proč Vaše maminka čeká na biopsii 2měsíce - jde o nějaký zvláštní druh biopsie? Jak se jmenuje to, "co musí ven". Zkuste to zjistit. Také si ověřte, zda Vaše maminka chodí do centra s akreditací - přehled všech pracovišť je na tomto webu www.mamo.cz Pokud nestihnete získat informace do konce měsíce, kdy tuto poradnu přebere další kolega, dejte dotaz na www.buprague.cz, což je adresa mého pracoviště.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10416
Dobrý den, v MOÚ mi diagnostikovali fibroadenom (byla provedena i biopsie). Mohu se zeptat, jestli má hormonální antikoncepce nějaký vliv na tento nález? Paní gynekoložka mi totiž HA odmítla předepsat s tím, že raději počkáme na kompletní histologii po vyoperování fibroadenomu. Na operaci jdu ale až v listopadu. Pokud si dobře pamatuju,tak mi celá mammární komise (a nejden ta) vysvětlila,že můj nález ven do nemusí,dokud nebudu plánovat těhotenství a tedy jen v případě,že mi vadí.
Předem vám děkuji za objasnění.
Odpověď: Osobně se přikláním k názoru, že není vhodné operovat fibroadenom tak mladé ženě, jako jste Vy. Někdy se totiž může spontánně ztratit. Fibroadenom se může naopak vlivem hormonální antikoncepce zvětšovat, nemůže však dojít k jeho zvrhnutí ve zhoubný nádor, v tomto ohledu můžete být klidná. Možná Vás chce Vaše lékařka ochránit před užíváním hormonální antikoncepce. Není tak zcela bez dopadu na ženský organismus, jak se všeobecně tvrdí. Opravdu ji potřebujete? Znám mladé ženy, které svým partnerům jednoznačně řeknou, že existuje i jiná antikoncepce, která je pro ženu zcela neškodná. Myslím tím kondom. Muž, který svou partnerku miluje, tomu bude velmi dobře rozumět.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10415
Dobrý den paní doktorko,

na levém prsu nad bradavkou mám asi dva roky červenou skvrnku, nyní se udělala naprosto stejná i pod bradavkou, jakoby zrcadlově.Může jít o piglentové skvrny, i když tato místa neopaluji a soláriu neholduji? Je to jen červená skvrna cca 1 cm v průměru, nebolestivá. Může to mít nějakou souvislost s vnitřním prostředím, nebo jde pouze o pigment? Pak tedy nejlépe navštívit kožního,že...Děkuji
Odpověď: Vidím, že jste opakovaným dotazem předběhla mou odpověď. Zde jen zopakuji, že jde opravdu o kožní problém, který není nebezpečný. Za konzultaci kožního lékaře ale stojí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10414
dobry den chci se zeptat mam cystickou mastopatiji o velikosti 1 a pul mm mam uš to po druhe a po prvni operačnim zakroku je to pořad stejne pořad bolestive poradtě co dale stim i kdyš sem byla na mamo vyšetřeni děkuji donovalova
Odpověď: Velmi těžko mohu uvěřit tomu, že Vám pro cystickou mastopatii byl proveden operační výkon na prsu. Cysty do velikosti několika milimetrů jsou obvyklou součástí prsní žlázy a nemohou být důvodem k operačnímu řešení. Navíc se s tím nikdy nevyšeří bolest. Bolestivost prsů je velmi častý příznak, který se jen obtížně řeší. Často zmizí sám. Pokud opravdu bolesti vychází z prsní žlázy, můžete vyzkoušet buď kapky Mastodynon ,nebo kombinaci vitaminu E a pupálky dvouleté, pomáhá také kyselina listová. Všechny přípravky se dají volně koupit v lékárně, není vhodné jich užívat více najednou, nezjistila byste, který je účinný pro Vás. Mastodynon se musí užívat nejméně 3 měsíce - podle návodu. Vitamin E se užívá v sestupné kůře : první měsíc tobolky á 400mg, druhý měsíc 200mg, třetí 100mg. Bere se vždy jedna denně po jídle, pupálka dvouletá v jedné tobolce k tomu. Kyselina listová (acidum folicum) se užívá po dobu tří měcíců, vždy jedna tabletka denně. Bolest prsů také může být způsobená blokádou žeber a celkově potížemi s páteří, proto uvažujte i tímto směrem, zkuste rehabilitaci hrudní páteře.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10413
Dobrý deň!
Už dlhšiu dobu žijem v zahraničí a tak nemám možnosť pravidelne absolvovať preventívnu prehliadku prsníkov. Naposledy som ju absolvovala pred 15 mesiacmi. Budem mať 35 rokov, v rodine nádor nikto nemal a problémy nemám.Robím chybu, alebo by som už mala absolvovať mamografiu? Čo môžem spraviť aby som sa tomuto zákernému ochoreniu vyhla? ....prírodné doplnky,atď....Ďakujem Natália
Odpověď: Je chvályhodné, že se zajímáte o preventivní přístup k Vašim prsům. Ve Vašem věku by bylo zatím předčasné provádět mamografii, ultrazvukové vyšetření postačí jednou za 2 roky, pokud není ve Vaší rodině zátěž, jak píšete, pak stačí jednou za 3 roky. I v zahraničí se můžete podívat na české stránky, na kterých je vyvěšený desetiminutový film natočený podle metody Mamma care. Je to inteligentní způsob, jak se dobře samovyšetřovat. Dostanete se na něj přes weové stránky www.buprague.cz, odkud je přímá navigace proklikem. Rakovině prsu se těžko předchází, zaručený přípravek Vám nikdo nedoporučí. V České republice onemocní zhoubným nádorem prsu do věku 35 let přibližně 100 žen z celkového počtu 6800. Vidíte, že ve Vašem věku ještě obava z rakoviny není prsu není tak aktuální. Samovyšetřování je však velmi dobrým preventivním přístupem.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10412
Dobrý deň!Som druháčka medička a chcela by som sa s Vami poradiť ohľadom mojej spolubývajúcej.Už od septembra ju trápi zväčšená axilárna uzlina vo veľkosti cca 1,5cm, podľa vyšetrení USG boli prsia v poriadku.V posledných mesiacoch sa pridružil následný mäkký edém.Spolubývajúca trpí častými infekciami.Podľa mňa sa jedná o reaktívnu uzlinu a upchaté potné žlazy,nakoľko nevylučuje pot,ale chcela by som vedieť či neskôr môže spôsobiť CA prsníka,alebo o nezistený nádor?Myslím,že nádorom zmenené uzliny sa rýchlo zväčšujú a sú väčšie ako 2,00cm a nie sú pohyblivé?!Ďakujem Alexandra
Odpověď: Milá kolegyně. Problémy Vaší spolubydlící zcela určitě nejsou způsobeny nádorovým onemocnění, a to ani dosud nezjištěným. Patologické uzliny jsou vždy nejméně 2 cm veliké, jsou tvrdé V poslední době začíná mít mnoho lidí podobné problémy. Mírně zvětšené uzliny v podpaždí, následně proces jakoby ucpané potní nebo mazové žlázy. Poté buď dojde k vyprázdnění navenek, nebo se afekce vstřebá. Tradiční východní medicína toto vnímá jako snahu organismu zbavit se některých toxinů z potravy. Vaší spolubydlící by zcela uritě pomohla celkově zásadní změna stravy. Tímto způsobem již více poradit nemohu, předejte jí můj názor jako podnět k tomu, aby se začala o svůj metabolismus a jeho srovnání sama aktivně starat. Cesta k úzdravě a optimální regulaci je totiž poměrně dlouhodobá a pacient musí být trpělivý. Pokud se nebude léčit, budou se její obtíže pomalu ale jistě stupňovat, hlavně se to projeví další "slabostí" imunitního systému.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10411
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Už asi 14dní mě trápí zarudnutí kolem bradavky,které svědí a trošku mokvá.Když místo natřu fialkou uklidní se,zaschne ale když se sloupne je to to samé.Chodím pravidelně každý rok na ultrazvukové vyšetření,zatím bylo vždy vše v pořádku!Musím taky dodat,že trpím na ekzém,kdyby to mělo nějakou souvislost.Děkuji za odpověď a za radu
Odpověď: Ve Vašem případě soudím na nějajé onemocnění kůže, může to být i lokální ekzematické postižení kombinované s plísní. Tato obtíž chce kožního lékaře. Obecně velmi dobře u kožních problémů pomáhá změna stravy, zejména požívání mléčných výrobků je skoro vždy původní příčinou poruch trávení, které se projevují ekzémem. Také sladké potraviny jsou zdrojem obtíží. Pokud si chcete pomoci a od podobných obtíží budete chtít uchránit i Vaše děti, je změna jídelníčku nezbytná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10409
Dobrý den,
mám zvětšené a bolestivé uzliny v podpaží a obou tříslech. Potím se a jsem hodně unavená. Celý týden pracuji - v kanceláři a víkend prospím. Je mi 50 let a klimaktérium se přihlásilo před 3 lety. Můžete mi poradit, co s tím?

Moc děkuji
Odpověď: Rozhodně byste měla mít provedené krevní testy pro vyloučení onemocnění krevního a lymfatického systému. Ani klimakterium nemůže vysvětlit takovou únavu, jako popisujete. Záleží samozřejmě také hodně na tom, jak je Vaše práce pohodová nebo naopak stresová. Zajděte za Vaší praktickým lékařem, potíže mu popište a vyžádejte si vyšetření,o kterých jsem se zmínila.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10408
Hezký večer,

obracím se na Vás s dotszem na popud mého manžela. Už dva roky mám nad bradavkou červenou skvrnku,nijak bolestivou.Nyní během týdne se mi udělala skvrnka přesně ve stejné linii pod bradavkou,jakoby zrcadlově.Červený nemizící flek,ael nebolestivý...Tak mám se hnát k lékaři?Nebo jde spíše jen o pigmentovou skvrnu?Někdo nás strašil,že to může být i příznak rakoviny,ale to nechci plašit...Děkuji moc
Odpověď: Podle charakteristik, jak flíček popisujete, bych řekla, že jde tzv. hemangiom, nehoubnou lézi kůže. Tyto hemangiomy bývají dědičné. Pro Váš klid by bylo zcela určitě vhodné, abyste navštívila kožního lékaře, ideálně v nějaké specializované poradně. Zde Vám pomocí speciálního zařízení vyhodnotí všechny pigmentové skvrny a ostatní "flíčky" na kůži a řeknou Vám, zda můžete být úplně v klidu, nebo zda je pro Vás lepší pomocí drobného výkonu skvrnku odstranit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10407
Dobrý den, asi pět let mám v pravém prsu bulku.Za celou tu dobu se nezvětšovala a nyní je už půl roku citlivá a zvětšila se o půl cm a nyní má 30mm x 12mm. Máme jedno dítě a chtěli bychom druhé. Je lepší si ji nechat vyoperovat nyní a nebo po těhotenství? A nebo si ji tam ponechat? Jeden lékař doporučil ponechat že se fibroadenom opakuje a druhý doporučil vyoperovat. Tak nevím co mám dělat. Miminko bych si už moc přála.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Ideální řešení by v tuto chvíli bylo ověřit histologii ložiska pomocí jehlové core biopsie, provádějí se pod kontrolou ultrazvukem na všech akreditovaných pracovištích (www.mamo.cz). Bude-li potvrzen fibroadenom, neodkládejte těhotenství. Žádanku na biopsii Vám jistě vystaví gynekolog nebo praktický lékař. Fibroadenom je vlastně jen atypická žláza. Je dobré neprovádět na prsu chirugické výkony dokud žena plánuje těhotenství a kojení. Fibroadenom v prsu nebrání laktaci - kojení.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10406
Dobry vecer.Dotaz č. 10334 chcela by som sa spytat,ked samokontroou citim,ze to mam vacsie, mam sa obavat,ze sa tvori rakovina? Az za 2mesiace idem na sono. Uzivam mastodynon. Mam strach.
Odpověď: Rozhodně se neobávejte rakoviny, ta je u žen Vašeho věku extrémě vzácná . Mastodynon je dobrý nehormonální léka na bolestivost prsů.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10404
Tento týden nastupuji 1.neadjuv CHT na bázi antrac 4x a taxanů 4xtxt, event transtuzumab v případě hER2 amplifikace.Biopsie potrvdila 1cm
nádor prsu + okok kůže- proto nelze operovat.Mám obavy z CHT, poradíte mi, zda je vhodné při ní užívat např.Chlorellu,Gesavit 50BG,homeopatika Nux vomica a thuja? Nebo je vše zbytečné.Je nějak možné snížit dopady CHT? Co internet.zázrak javor.sirup se sodou bicarb? Moc děkuji.S.
Odpověď: Pokud má Váš nádor opravdu jen velikost 1 cm, tak máme více, než způlky vyhráno. Chemoterapie je jistě nepříjemná, zvládnete jí stejně jako tisíce žen v této zemi každý rok. Tak, jak máte léčbu naplánovanou, jde o zcela standardní postup.Pokud chcete k léčbě užívat nějakou alternativní léčbu, velmi bych Vám radila : najděte si někoho, kdo opravdu dobře umí tradiční východní medicinu. Všechny preparáty, které jmenujete jsou jistě schopny podpořit imunitu, neuděláte s nimi zásadní chybu.Do jejich přehledu bych ještě přidala Ovosan, se kterým je velmi dobrá zkušenost na našem pracovišti. Všechny přípravky jsou však poměrně drahé a Vy nebudete mít nikdy jistotu, že jste zvolila právě to, co je pro Vás ideální. Pro každého člověka platí něco jiného.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10403
Mám 3 nádory stejného typu. Dva nádory se po 2 chemoterapií významně zmenšily (včetně 3 uzlin), ale ten poslední objevený zůstává pořád stejný.Protože byl objevem později,tak biopsie nádoru byla dělaná v průběhu první chemoterapie.Třetí nádor má výraznou in situ duktální komponentu.Při biopsii bylo zjištěna přítomná nekróza.Čím to, že vypadá, že nereaguje?Je možné, že pokud je nádor ještě in situ, tak méně reaguje na chemoterapii? A pokud byla přítomná v biopsii nekróza,je alespoň toto znak, že reaguje na chemoterapii?
Odpověď: Jste šikulka, dobře uvažujete. Složka in situ obvykle na chemoterapii vůbec nereaguje, je to proto, že na chemoterapii reagují jen buňky, které mají nějaký metabolismus, které se dělí. Buňky v in situ nádorech se dělí nesmírně pomalu. Nekroza uvnitř nádoru ukazuje na to, že tento nádor je velmi neživotaschopný, není schopen si zajistit dost živin, proto nekrotizuje, odumírá zevnitř, kam je nejtěžší dostat výživu. Tento Váš nádor je všech Vašich tří nádorů nejméně agresivní, nejméně Vás ohrožuje, i když nejméně zabírá na chemoterapii. To v tuto chvíli není žádná závada na léčbě. Možná, že po třetí chemo se přeci jen trochu pozmění, obvykle je třetí dávka rozhodující - ale hlavně u nádorů, které se převážně sestávají z invazivní - prorůstající - složky. Držím Vám palce, veškeré síly, které máte, teď zaměřte na uzdravení. Odpočívejte, dopřávejte Vašemu organizmu, aby se mohl z náročné léčby vzpamatovat. Nedokazujte sobě ani svému okolí, že vydržíte jako kůň. (můj tatínek by se nad tímto přirovnáním pousmál, neboť celý život pracuje v zemědělství a kůň prý nevydrží nic, - takže oprava - jako mezek) Čtěte pěkné knížky, dívejte se na pozitivní filmy.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10402
Dobrý deň, prosím o vysvetlenie výsledkov z PAB a core-cut biopsie: zhluky metaplatických apokrinných buniek, atypické duktálne epitélie nepozorujeme.Lekár mi odporučil kontrolu o 6 mesiacov,ja však uvažujem nad odstránením. Poprosím o Váš názor.ĎAKUJEM za to, čo pre pacienty robíte :)
Odpověď: Ve věku 32 let bych se rozhodně spolehla na výsledky z core biopsie - omlouvám se, nevím, co míníte zkratkou PAB, v Čechách možná užíváme jinou zkratku. Histologický výsledek z biopsie říká, že jde o zcela normální mladou žlázu. Operace prsů mají přicházet až tehdy, kdy se opravdu prokáže nádor nebo prekanceróza (přednádor). Pokud si řeknete, že si pro jistotu necháte okrsek odstranit, jak vlastně budete vědět, že v jiném kvadrantu stejného nebo druhého prsu není podobný nález. Já osobně bych takový nález řešila chirurgicky jen tehdy , kdy by byl podložen pohmatovými změnami. Samozřejmě také velmi záleží na tom, kdo Vám biopsii provedl, zda jste byla na dobrém pracovišti . Byla core biopsie provedena pod kontrolou ultrazvuku ? Máte provedené mamografické vyšetření ? To je nezbytným doplňkem úplného vyšetření před chirurgickým výkonem. Přeji šťastné rozhodnutí.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10400
Dobrý den, je normální, když natáhnu ruce před sebe a zatnu svaly, tak prsa směřují jakoby do stran. Mám je spíše špičaté, jen když je mi zima, nebo něco, tak se zakulatí. Mám starach, protože když si je nějak trochu zmáčknu, cítím uvnitř něco tvrdého. Je to po celém prsu (jakoby půl pomeranče). Jde to truchu zmáčknout. Nebolí to, jenom někdy trošku. Když si lehnu na bok, prsa se mi sesunou na bok a utvoří divný tvar .. špičky směřují na druhou stranu.
Odpověď: Milá mladá dámo, jsem ráda, že máš důvěru v naší poradnu a proto se budu snažit poradit Ti na dálku, jak mi to půjde nejlépe. Tvoje prsa jsou v současné době ve stadiu vývoje, proto se Ti mohou zdá divná. Nesrovnávej se, prosím, s těmi umělými kráskami s implantáty v prsech, jak je ukazují časopisy. Ty, si na konečný tvar svých prsů počkáš ještě několik let, jejich vývoj je celkově u konce až okolo 25 roku věku. To tvrdé, co si hmatáš pod kůží, to je právě vyvíjející se žláza. Tak je to normální a zcela v pořádku. Za pár let se budeš této své obavě už jen smát. Pokud Tě přechodné tvary Tvých prsů znervozňují, vyberte s maminkou nějakou pěknou podprsenku, která Tvá prsa trochu doformuje, aby ses cítila dobře v oblečení. Ostatní nech na přírodě - určitě Tě nezklame.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10399
Dobrý den,
je mi 40 let, moje babička zemřela v 56ti letech na rakovinu prsu.
Porodila jsem tři děti, po kojení druhého mi zůstaly v podpaží takové jako "vaky". Lékařka mi řekla,že je to způsobené prsní žlázou. Nejmladšímu dítěti je 12 let.
Měla bych zájem o preventivní vyšetření prsu, mám na něj nárok?
Děkuji Marcela
Odpověď: Zákonný nárok na vyšetření nemáte, zkuste se však domluvit s Vaším gynekologem nebo praktickýcm lékařem. mnozí s nich jsou vstřícní. Ve Vašem věku je již vhodné provést mamograf. Ale i ultrazvukové vyšetření je lepší variantou než nic. Samozřejmě můžete být také vyšetřena na vlastní úhradu, mamografie stojí 700 Kč, ultrazvuk - 300Kč. V tom případě doporučení netřebujete. Gratuluji ke třem dětem, nezapomeňte však, že četnost porodů ani délka kojení před nemocemi prsů nechrání.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10397
Dobrý den chtěla bych se zeptat,byla jsem objednaná na mammografické vyšetření a bylo mi řečeno abych si s sebou vzala peníze,že to budu platit,ale je mi 56 let a jsem tam poslána od pana doktora,který mě léčí po rakovině levého prsu.
Odpověď: Jsem přesvědčená, že platit mamografii nebudete, pokud máte dobře vyplněnou žádanku od lékaře. Podívejte se na tyto stránky www.mamo.cz, kde je seznam všech akreditovaných center, kde byste měla být vyšetřená. Centra, která nejsou na seznamu, možná vyžadují od pacientek peníze. Řešením je, nechat se vyšetřit v akreditovaném centru. Každý člověk v ČR má právo vybrat si pracoviště, kde bude ošetřen.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10396
Dobrý den, paní doktorko.Měla bych dotaz, již rok mám po stisknutí pravé bradavky zelenožlutou sekreci, na USG před půl rokem nalezeny drobné cysty do vel. 10mm.Plánovaná kontrola je za rok, mám žlázovitá prsa, byla jsem na USG v akreditovaném centru v Kladně u p. Mudr. Bakalářové.Mám 3 děti, které jsem dohromady kojila 7 let.Užívám Mastodynom kapky a Euthyrox. Mám strach, da se nejedná o vážnou nemoc. Moc děkuji a odpověď. Monika.
Odpověď: Vaše obtíže rozhodně neodpovídají příznakům vážné nemoci. Za problémy, které popisujete může také být léčená dysfunkce štítné žlázy. Nespontánní sekrece, kterou trpíte - to znamená, že se sekret objevuje až po zmáčknutí bradavky - některé ženy provází celý život. Nejpraktičtější rada zní : nesnažte se opakovaně zjišťovat, zda máte sekret v mlékovodech nebo ne. Drážděním bradavky se vlastně udržuje jakýsi okruh mezi hypofýzou (podvěskem mozkovým) a prsní žlázou a dochází k tvorbě dalšího sekretu - vysvětluji to velmi zjednodušeně, Namísto Mastodynonu můžete také užívat v tabletkách Agnucaston, což je lék na stejné bázi Drnku lékařského, je však určen právě pro léčbu sekrece. Pokud začal Váš výtok být spontánní - samovolný, bylo by vhodné provést i další vyšetření - například duktogtrafii.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10395
Dobrý den,
jsem matka roční holčičky, která má na prsní bradavce pupínek a na hmat je bradavka trochu tvrdší než druhá. Pediatrička mi řekla, že jde o cystu, ale víc se k tomu nevyjádřila. Prosím o váš názor, děkuji
Odpověď: Nemyslím si, že jde o cystu, neboť u tak malinkého dítěte ještě není v prsíčku žláza, ve které by se cysta mohla vytvořit. Může jít spíše o nějaký nezhoubný útvar ve vrtsvě kůže. Jistě bude existovat několik dalších variant, žádná z nich nebude Vaši dcerku ohrožovat. Tato záležitost se dá vyšetřit ulrazvukem, podle mé zkušenosti bývá tak malé dítě neklidné a vyšetřujícímu lékaři se ani nemusí podařit vše zobrazit. Pokud se nález na pohled nemění, nechte vše být až doby tří až čtyř let, kdy se vyšetření bude moci provést. Hlavně se nebojte, malé holčičky nemohou onemocnět závažnou nemocí prsu.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10394
Dobrý den, mám takový problém. Asi je to 2měsíce co se mi levá bradavka začala uzavírat dovnitř. Pravá mi vždy trčí, ale levá nikdy. Muže to být vážné, když mě to vubec nebolí? Zkoušela jsem i samovyšetření prsu a příjde mi vše v pořadku, ale i tak se raději ptám. Moc děkuji za odpoved.
Odpověď: Vtahování bradavky u tak mladé ženy jako jste Vy,bývá dost často dědičné, jde o krátké tzv.papilární svalečky pod bradavkou. Ve Vašem přípdě nejde o příznak rakoviny prsní žlázy, jak se to popisuje u starších žen. Vy můžete zkusit jen jedinou věc, a to snažit se bradavku vybavovat navenek, jakoby tím pomyslně protahovat svalečky pod bradavkou. Ve Vašem věku neexistuje žádný chirurgický výkon, ten se provádí až dospělým ženám, které sou si jisty, že nebudou chtít mít dítě a tudíž kojit.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10392
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat asi už třetí měsíc mě svědí prsa mývám až tlaky jako by se nalívali a teče mi i mlazivo jsem už rok po sterilizaci, tak že si myslím že těhotná být nemužu, menses mám pravidelný i když tenhle měsíc slabší než obvyklé moc děkuji za odpověd Dana
Odpověď: Nechci Vás znervozňovat příběhy žen, které otěhotněly i přes provedenou sterilizaci, ale těhotenský test si pro jistotu proveďte. Za změnami, které popisujete, jsou zcela určitě hormonální změny, může jít o zvýšenou hladinu hormonu s názvem prolaktin. Vyšetření jeho hladiny Vám provede gynekolog. Jde-li jen o hormonální problémy, odezní samy. Pokud se budou zhoršovat, s návštěvou gynekologa neváhejte, laboratorní vyšetření je na prvním místě.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10391
Je nebezpečné když se udělá otok na prsu po jeho odstr. 30.9.2012. ? Děkuji. Alice
Odpověď: Velmi záleží na tom, za jakou dobu se otok vytvořil. Pokd tomu dobře rozumím, tak jste byla operována 30.9.2011 (ne 2012,jak píšete) V prvních měsících po operaci se často může vytvořit otok - lymfedém, který odpovídá změnám na lymfatické tkáni po operaci a tyto změny jsou ještě často komplikovány ozářením, které může otok zafixovat. Vás jistě zajímá, zda je případný otok výrazem návratu nemoci. Není tomu obvykle tak. Přesto by bylo dobré, aby Vám někdo velmi zkušený provedl ultrazvukové vyšetření jizvy po odstraněném prsu a pokusil se zjistit příčinu otoku. Pokud nebudou ve spádovém podpaždí významné změny typu zvětšených uzlin, můžete být klidná.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10390
dobry den chtela jsem se zeptat mam v podpazin asi tri male pohyblive kulicky nejsou nijak bolestive co to muze bejt dekuji
Odpověď: Pohyblivé malé kuličky jsou s největší pravděpodobností drobné uzlinky, které do podpaždí fyziologicky patří. Každá žena má v podpaždí ve třech etážích uzlin asi 35 uzlinek, kzteré jsou velikosti hrášků nebo fazolek. Může také jít o drobné lipomy - nezhoubné útvarky v podkoží, které jsou zcela nevýznamné.Může také jít o ucpané mazové žlázky. Všechy vyjmenované varianty jsou pro Vás bezpečné.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10389
Dobrý den chtěla bych se zeptat,kdy je nejlepší doba na vyšetření prsu ultrazvukem.Jestli je lepší jít v době po menstruaci nebo na tom nezáleží.Maminka onemocněla minulý rok rakovinou prsu je jí 52 let.Tak bych se ráda nechala preventivně vyšetřit,abych měla jistotu.Předem moc děkuji za odpověď.Tamara Novak
Odpověď: Ultrazvukově ale i palpačně (rukou) je žláza vyšetření nejlépe přístupná několik dnů po menstruaci. V té době jsou hladiny hormonů nejpříznivější. Jak čas běží a blíží se další menstruace, dochází spolu se vzestupem jejich hladin k prosáknutí žlázy, tím i vyšší citivosti a horší přehlednosti. Při výběru pracoviště dbejte na to, abyste byla vyšetřená v akreditovaném centru, jejich adresy jsou na tomto webu www.mamo.cz
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10388
Vážená paní primářko, děkuji za vaše cenné rady, vyzkouším i vitamín E, jinak docházím pravidelně na akreditované pracovniště v Budějovicích je zde úžasná paní doktorka Janišová, která se mi právě snažila objasnit přesně jak uvádíte mé hormonální změny i vzhledem k tomu, že se léčím se štítnou žlázu. Děkuji za vaší odpověd. Monika
Odpověď: Kolegyně Janišová je jednou z nejzkušenějších lékařek v České republice. Jste v dobrých rukou. Známe se osobně a já znám její profesní přístup k problematice.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 10386
Dobrý den, mám dotaz ohledně mé kamarádky. Má asi měsíc výrazně zarudlou a naběhlou prsní bradavku. Nemá žádné jiné potíže typu svědění, pálení atd. Gynekolog ji léčil atb., ale efekt byl minimální. Sono a mamograf má v pořádku. Nádorovné markery má také v normě. Můžete nám poradit, co by se dalo ještě vyšetřit? Byla i na kožním, kde dostala mastičku s kortikoidy. Výsledek se zatím nedostavil. Děkuji.
Odpověď: Existuje typ nádorového onemocnění, které se jmenuje Morbus Paget (čti morbus padžet). Ten se typicky projevuje změnami prsní bradavky, mohou se na ní objevovat šupinky, které po odstranění krvácí, jindy se nemoc projevuje pouze otokem a zarudnutím. Mamografie i ultrazvuk mohou být v počátku nemoci zcela němé. Netvrdím, že Vaše kamarádka má právě tuto celkem vzácnou nemoc, ale uvádím to jako variantu. Včasná diagnóza vede k vždy k úplnému uzdravení.
Pokud Vaše kamarádka bude mít zájem, ráda se na její obtíž podívám osobně. Takto na dálku, bez možnosti vidět problém na vlastní oči nemohu v tomto případě pomoci více. Na adrese www.buprague.cz najdete kontaktní telefon, objednejte se přímo ke mne. Další variantou je, že mi dáte vědět, ve kterém regionu žijete a já Vám zprostředkuji konzultaci s některým z kolegů z Komise odborníků pro mamární diagnostiku. Konzultace stojí standardně 300Kč, pokud si Vaše kamarádka přinese žádanku od lékaře, nebude platit žádné peníze.
Prim.MUDr. Miroslava Skovajsová Nahoru na začátek stránky