MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249


Dotaz č. 12746
dobrý den,
ráda bych se zeptala ještě, zda je normální, pokud mám trochu rozdílnou barvu prsních dvorců - dvorec pravého prsu, který mám o něco větší, je malinko světlejší a jeho kůže jakoby hladší. jde o trvalý stav.
děkuji!
Odpověď: Je lepsi, kdyz to vzdy lekar vidi, ale nemam pocit, ze by to znamenalo neco spatneho.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12745
Dobrý den, již delší dobu mne bolí v levém prsu v oblasti kolem kostice od podprsenky. Začala jsem nosit bezešvou a trochu se to zlepšilo. žádnou bulku jsem nenahmatala, ale přesně vím, kde to bolí. Většinou se bolestivost objeví ve 2 týdnu po MS a bolet přestane během MS. Už jsem objednaná na ultrazvuk, ale ráda bych byla klidnější již teď.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Jsou to typické obtíže hormonální, v souvislosti s cyklem, žláza v tom místě jen zduří a bolí. Je to normální, nejsou to příznaky něčeho podstatného...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12744
Dobrý den,
prosím o odpověď, děkuji moc. Včera jsem byla na kontrole prsů, provedeno SONO, poslední kontrola v 6/2013. Zjištěno: nově vpravo v HZK při hranici HVK těsně u sebe 2 hypoechogenní ložiska hladkých kontur se zesílením za zadní stěnou benignního vzhledu. Proč p. doktorka nevzala vzorek? Jak bude pokračovat léčba? Jak se můžu uzdravit? Děkuji moc za odpovědi, Petra
Odpověď: Paní doktorka viděla změny, které označila jako nezhoubné, asi cysty či tzv. fibromy (fibroadenomy), kdyby viděla něco nejednoznačného, určitě by vzorek vzala. Cysty či fibroadenomy jsou jinak zcela běžné, hormonálně podmíněné, nemají vyšší riziko a nic se s nimi nedělá, pokud nerostou. V literatuře je někteří ani neoznačují za něco abnormálního. Samozřejmě je dobré si provádět samovyšetření a provést kontrolní sono, aby byla jistota, že se obraz nemění.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12743
dobrý den,
od puberty, tj. od začátku růstu prsou, mám mléčné žlázy hmatné, pokud bych to laicky popsala, jako "koláč" uzlinek a jejich propojení. přibližně před dvěma lety mě prsy začaly občas pobolívat, především pravý, který je , také od začátku, větší. byla jsem na vyšetření pohmatem i UZV, vše bylo v pořádku, diagnóza zněla mastodynie. ráda bych se zeptala, zda hmatnost mléčných žláz je běžný jev, a zda nějak mění postup při samovyšetření prsu - mám pocit, že bych si nějakých nových zatvrdlinek či zduření ani nemohla všimnout.
Odpověď: Je to zcela normální, ve vašich prsech je hodně žlázy a ta je na pohmat hrbolatá, tento typ prsů také někdy více bolí v závislosti na cyklu, je to ale zcela normální. Samovyšetření jde často hůře provádět, technika se ale nemění, je důležité jít po změnách, které se nemění s cyklem.
Jinak není vůbec žádná závislost ve velikosti a bohatosti žlázy a rizikem nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12741
Dobrý den.Nedávno mi diagnostikovali ca prsu multifok.Ki67-15%,G3,s pozit.hormon.receptory.Nyní jsem po operaci a čeká mě hormonální léčba,prý asi Tamoxifen.údajně se jedná o agresivní nádor. Nevím,zda mi odpovíte,ale chtěla bych se zeptat na prognozu do budoucna. Chtěla bych vědět,sjakým časem mám počítat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je možné říci, že nádorové buňky se sice více dělí a jsou nepravidelné, na druhou stranu je výborné, že jsou hormonální receptory pozitivní - nádor obvykle výborně zabírá na hormonální léčbu, Mám řadu žen, které měli podobný nález, některé z nich je už dokonce za mnoho let vyřazena z evidence onkologických oddělení a chodí k nám jen na běžný screening - je třeba kontrolovat i druhý prs. Vůbec tedy nemá cenu takto uvažovat, nádor ve vašem případě je ve většině případů úspěšně léčitelný, udělalo vše velký skok kupředu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12740
Dobry den, manzel mi v nedeli pri skladani leseni omylem jednim koncem trubky narazil do prsa na prave strane,a do zeber. V utery jsem sla na rentgen, protoze nemuzu zhluboka dychat, v posteli lezet, na prsu mam modrinu. Nic ale nenasli, moc mne boli cela prava strana. Chtela bych se zeptat, jestli je nejake riziko s tim prsem. Zitra jdu aspon na ultrazvuk. Dekuji za odpoved
Odpověď: Po úraze typicky bolí naražená žebra, bolest se může promítat do prsů, jinak riziko není, po zhojení modřin se obvykle doporučuje pro klid prsy vyšetřit - sono (ultrazvuk), případně mamograf.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12739
Dobrý den,
dnes jsem podstoupila sonografické vyšetření prsů a jsem z něj vyděšená....zprávě vůbec nerozumím....Prosím o radu!!!!!
Nález:
Hyperechogenní žláza ve středně silné vrstvě bilat. v ZK a retromamilárně,jinak tuková involuce,žláza pravidelné norm.struktury bez výraznější mastopatie,dukty štíhlé.Vpravo bez lož. změn,vlevo je na periferii ZK sférický silně hypoechogenní útvar 6mm s náznakem stopkové vaskularizace-v.s. reaktivně změněná intramamární uzlinka,axily bez patol. uzlin.
Odpověď: To vám lékař nic nevysvětlil? Kde jste prosím na vyšetření byla? Napište mi to pro zajímavost. Je to popis zcela normálních prsů, kde je žláza zcela přiměřená věku, také uzlinka, jak ji lékař popisuje, je normální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12738
Dobrý den,
jsem 3 roky po hysterektomii, začalo mě bolet pravé prso(na pohmat,bodavá bolest a mravenčení) jinak bez změn barvy ani struktury pokožky, jen mě Z OBOU bradavek vytéká (při zmáčknutí) čirý až bílý něky současně hnědý sekret. Byla jem u svého gynekologa, ten mi napsal ATB a po zaléčení MAMOGRAF.Pohmatem bulku nenašel, jen zduřelou tkáň a na žádance je napsáno : "pravém prsu na rozhraní" Mám čekat něco hrozného?
Odpověď: Změny, jak je popisujete, jsou s největší pravděpodobností jen změny hormonálně podmíněné, nepodstatné, také sekrece spadá do tohoto rámce, takto se nádor neprojevuje. Pro klid je vyšetření na místě, ve vašem věku je metodou číslo jedna sono , mamografie až při nejednoznačném nálezu.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12737
Dobrý den,

prosím Vás o vysvětlení pojmu "benigní plochá nízce densní opacita v ZHK Idx stac od min KO"

Děkuji, B
Odpověď: Je to složitý popis nezhoubné změny vpravo ve výběžku žlázy směrem do podpaží, která je pořád stejná, nemění se, což podle lékaře ukazuje také na to, že s tím není třeba nic dělat, jen obvykle sledovat v rámci normální prevence.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12736
Dobrý den, ráda bych vyšetřila sonem svá prsa. V současné době kojím (pouze večer a během noci), plánuji navázat těhotenstvím, takže mezi kojením a těhotenstvím nebude přestávka. Bude vyšetření plnohodnotné nebo v průběhu kojení a těhotenství se neprovádí? Děkuji
Odpověď: Prsy jsou poněkud méně přehledné, ale pro zkušeného a dobrého lékaře to není problém, můžete klidně na vyšetření jít.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12735
Dobrý den
Ráda bych se Vás optala na zduření prsní bradavky u mé 4.měsíce staré dcerky.Už nekojím a zduření pozoruji zhruba 2 dny.Ani zatím nepřikrmujeme.Bradavku nemá nateklou ani není známka hnisání.Máme v rodině diagnostikovanou poruchu štítné žlázy,četla jsem,že to může být jedna z příčin.velikost zduření je zhruba 0,5 cm.Trochu mě to zneklidnilo tak předem děkuji za odpověď Prudíková
Odpověď: U takto malé dcerky je to běžné, normální a přechodné, nedělejte s tím nic - mělo by to vymizet.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12733
Dobry den, mam v posledni dobe bolesti v prsou ruzneho charakteru a uvazuji zda li je pro me vhodne ultrazvukove vysetreni ve Vasem centru bez doporuceni sveho gynekologa pouze preventivne jako samoplatkyne. Bolesti byly zridka kdy v podobe pichani v prsou spis smerem k podpazi...posledni dobou jsou castejsi,vyjimecne jsou silnejsi a tezko se u nich da nadechnout,obcas taky vystreli bolest do bradavek. V rodine onemocneni prsu jakekoliv nemame. Jsem prilezitostni kuracka. Dekuji predem za rady a preji hezky den Lucie V.
Odpověď: Obtíže, jak je líčíte, budou nejspíše od páteře, je možný i podíl hormonálních změn - nevypadá to na nic podstatného. Pro klid můžete jít na ultrazvuk, lékař obvykle zjistí přesněji příčinu. Nádor prsu se však takto neprojevuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12732
Dobrý den,
dostala jsem zprávu z výsledku mamografie kde zěnlo. " Heterodenzní prsy typu Tabár IV., bez přímých i něpřímých známek malignity.
Jsem tedy zdravá ? Děkuji. Renata V
Odpověď: Ano, je to popis normální mamografie u prsů s bohatší žlázou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12731
Dobry den,

chtela bych se zeptat, zda jste presvedceni o tom, ze deodoranty maji vliv na vznik rakoviny prsu a paklize ano, jestli muzete vysvetlit strucne proc a zaroven nastinit, ktere jsou nejskodlivejsi a ktere naopak snesitelne? Je velmi tezke v dnesni dobe najit informace o tom, co ktery produkt obsahuje (asi k tomu maji vyrobci duvod)!

Dekuji

Simona
Odpověď: V žádné ze seriózních prací není dokázáno, že by moderní deodoranty způsobovaly rakovinu prsu, můžou být jen některé, které se hůře snášejí. Doporučil bych obvyklé značkové deodoranty, ne nějaké superlevné no name, jinak buďte bez obav. Používání deodorantů je jistě u ženy vašeho věhu vhodné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12730
Dobry večer, ráda bych se Vás zeptala na vpáčenou bradavku. Mé mamce, 62 let (letos v květnu byla na mamologickém vyšetření-bez nálezu) se asi před 3 týdny vpáčila bradavka. Od té doby si stěžuje na bolestivost prsu. Je toto běžné nebo se může jednat o nějaké závažnější onemocnění? Předem děkuji za odpověď. Staň
Odpověď: Pokud se v tomto věku náhle vpáčí bradavka, je vždy lepší jít na kontrolu, v drtivé většina případů to nic neznamená (může jít o slabý zánět), ale vyšetřit by se prs měl.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12729
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, po koejní mám 1 vpáčenou bradavku a její tvar není celistvý, je rozkouslá od syna, kojila jsem cca 6 měsíců. Když je bradavka stimulována tak se zvedne. Je to normální? Nebo to může znamenat rakovinu prsu? Od konce kojení uplynul 1 roky, děkuji za info
Odpověď: Je to s největší pravděpodobností po kojení, kolem mlékovodů se tkáž zajizví a vtahuje bradavku, pro jistotu bych však šel na sono, i v rámci prevence.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12728
Prosím o radu. Na pravém prsu mi vznikla modřina, jakoby prasklá žilka, velikosti jedné koruny. Mírně vlevo pod bradavkou. Neuhodila jsem se a jsem z toho dost nervózní. Modřina se nemění, a trvá již třetí den. Mám strach. Hormony již neberu. Z Léků jen Euthyrox 50. Děkuji za radu.
Odpověď: Modřina může být i spontánně, tři dny nic neznamená, počkal bych 14 dní, pokud by to trvalo, je vhodné provést MMG a ev. sono, pro klid.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12726
Dobrý den,
je mi 39 let, jsem bezdětná. Asi 14 dní cítím bolest a píchání na pravém prsu. Bradavka i dvorec píchá a na dotek bolí. V červenci jsem podstoupila interupci kvůli zamlklému těhotenství.
Trochu se bojím a nevím, kam zajít na vyšetření.
Děkuji
Zdraví
Erika
Odpověď: Takto se nějaké podstatné změny v drtivé většině případů neprojevují, asi půjde jen o změny od páteře či hormonální změny. Ve vašem věku jpro klid e vhodné provést sono, můžete jít přímo do screeningového centra, pak si ale musíte vyšetření uhradit, pokud budete mít žádanku od praktika či gynekologa, uhradí to pojišťovna. Každopádně je lepší jít do screeningového centra, mívají větší zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12724
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se prosím zeptat. Byla jsem na sono prsů a axil.
Výsledek :
Převažuje tuková involuce parenchymu žlázy bilat., bez patol. lož. změn. Axily bez patol LU.
V levém HZK 5 mm velká intramamární LU.

Co to prosím pro mne znamená? Můžete mě to blíže vysvětlit jaký mám nález.
Moc děkuji.

Dobiášová
Odpověď: Je to popis normálního výsledku.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12723
Vážený pane Doktore,jak velký vy lékaři kladete důraz na písmenka přidaná k číslici?Myslím 4a,4b u nálezu?co si pod tím mohu představit?Je b snad horší?děkuji za odpověď a přeji krásný den :)
Odpověď: Je to speciální mezinádorní klasifikace, kde se vždy nález označí určitým písmenkem (0,1,3, 4, 5 apod.), 4a znamená například nízkou pravděpodobnost nádoru, ale ne nulovou. Klasifikace se používá zejméně pro datový audit, sledování velikosti objevených nálezů v populaci apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12721
Dobrý den,

chci se zeptat jestli můžu jít na mamograf když jsem těhotná. Děkuji za odpověď.

Dana
Odpověď: V těhotenství se na mamograf chodí jen vyjímečně, například při nejednoznačném sono nálezu, snažíme se mamografii vyhnout, i když je dávka záření velmi malá. V praxi se vždy zahajuje sonografií, pokud je mamorafie nezbytná, stíní se břicho ochranou zástěrou.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12720
Dobrý deň,
pár dni pred začiatkom menštruácie som si našla v prsníku guličku veľkosti hrášku, ktorou sa dá pod kožou pohybovať. Chodím na pravidelné kontroly ku gynekológovi, aj na sono, zatiaľ mi nebolo nič zistené. Tento rok mi lekár prsia vyšetril len palpačne, na sone som bola minulý rok a mala by som ísť teda až budúci rok. Je potrebné pre istotu zájsť na sono aj tento rok? Alebo stačí počkať do budúcoročnej kontroly? Mám 25 rokov, ďakujem.
Odpověď: Nevypadá to na nic podstatného, jděte, pokud se bude kulička měnit, například zvětšovat, měnit kůži apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12719
Dobrý den, mam půl roku po kojení a mam na prsou bile strupy . Při zmáčknutí se objevuje bila tekutina, zrejme mlezivo.Rada bych se zeptala, zda jsou bile strupy v pořádku? I půl roku po ukončení kojení. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Je to zcela normální, může sekrece přetrvávat i roky.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12718
Před pár týdny jsem zjistila, že se mi pravé prso zvětšuje a citlivější. Pohmatem zjišťuji, že pravé prso je takové celé hutnější, než levé, ale vysloveně bulkou bych to nenazvala, prso je celé zvětšené. Nemohu nikde najít upřesnění, jak má bulka vypadat, ale to co mám já, bych nazvala spíš boulí....Nepište mi, prosím, že to může být cokoliv a že mám navštívit co nejdříve odborníka, to vím....
Odpověď: Bez vyšetření opravdu není možné nic zjistit, může jít o podstatnou ale i nevýznamnou změnu. Je třeba provést mamografii a za určitých okolností i dále sono, zjistí se, o co se jedná. Tedy příznaky, jak je líčíte, musí mobilizovaz ženu co nejdříve jít na vyšetření. Bylo by ode mne nefér, střílet diagnózu od boku....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12717
dobrý den,chcem sa opýtat,na sono mi zistili lobulizovane hypoechogenne ložisko v HLQ vlavo,vs FIA bez výraznejšej zmeny proti minulemu vyšetreniu,rozmery 13x6,6 mm,od okolia pomerne ostro ohraničene,bez zmeny akustickeho signálu za ložiskom,ložisko uložene v štrukture fibrolandul.tkaniva na baze.Je podla Vas nutne histolog.vyš.?Dakujem.
Odpověď: Při takovém nálezu a věku se doporučuje provést raději tzv. core biopsii pod sonografickou kontrolou, k vyloučení jiné změny. Jedinou vyjímkou je případ, kdy se ložisko dlouhodobě nemění, nezvětšuje (roky). Pokud to není tento případ, volím osobně raději tu biopsii, je to jednoduchý výkon. Pokud tu biopsii nedělalí, je možné ložisko i odstranit, i když to není zcela ideální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12715
Dobry mam dotaz kojim maleho 3a pul roku v levem prsut setm si nahmatala bulku sla jsem do nemocnice vysetrili me pohmatem a po te me vzali na utrazvuk a pan doktor mi rekl ze to je cista s tekutinou a ze sem zdrava. Co mislite vas nazor dekuji za odpoved
Odpověď: Cysta je běžná, neznamená nic podstatného, je to jen místo, kde se hromadí tekutina (mléko). S cystou se nemusí nic dělat, pokud zlobí a obtěžuje, odsaje se pod ultrazvukem.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12714
Prosim o odpoved o co se jedna.?Na uz me byl zjisten tento nalez. Vpravo RDK pod okrajem dvorce nepravidelne lozisko 11x8mm bez napadnejsiho prokrveni-ma snad vzhled castecne vypneneho duktu? Axily volne. BIRADS4-POKUS O PUNKCI A CCB. OBJEDNANA K BIOPSII. Je podezreni na malignitu kdyz je nutna biopsie a histol. Vys? Dekuji z odpoved. Verulina. Mam 58 let, jsem po operaci meningeomu mozku, histol. Grade I-II.
Odpověď: podle nálezu půjde o tzv. 4a, tedy případ, kdy je s největší pravděpodobností obraz nezhoubný, není to však zcela jednoznačné - je vždy lepší v těchto případech vzít vzorek, než být i jen v malé nejistotě. Osobně mě popis neznepokojuje, také bych ale raději volil biopsii.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12710
dobry den chcem sa opytat po sonografii prsnikov mam napisaneaxily v pravo12mmLu,v pravo v norme..zaver:BI RADS I čo to znamena,som v poriadku?
Odpověď: Ano, znamená to, že lékař nic podstatného nezjistil, jste podle něho v pořádku. 12 mm uzliny bývají normální.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12709
Dobrý den, moje matka měla před rokem odoperována obě prsa na základě CA.moje prababička zemřela na stejnou diagnosu a moje babička zemřela na CA tlustého střeva.Můj dotaz zní. jaké předběžné vyšetření na CA bych měla absolvovat,abych se mohla dovědět, zda i já jsem v ohrožení onemocnění CA, když CA v naší rodině jde po ženské linii. Jaká předběžná vyšetření bych měla absolvovat pro klid mé duše. Je mi 29 roků. Moji mamince je 50 roků je už po amputaci obouch prsou. Prosím poraďte mi. Mám strach že CA postihne i mně. Děkuji za odpověď ..
Odpověď: Ca tlustého střeva nebývá spojen s Ca prsu, vzhledem k Ca prsu u matky budete mít lehce vyšší riziko, nebudete ale pravděpodobně patřit mezi ženy s velmi vysokým rizikem. Do 40. roku věku je základní vyšetřovací metodou ultrazvuk (sono), choďte raději na akreditovaná screeningovýá centra, kde mají obvykle větší zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12708
DOBRÝ DEN,JE MI 43LET-PO ZJIŠTĚNÍ BULKY V PRAVÉM PRSU JSEM BYLA NA USG PRSŮ A AXIL. VÝSLEDEK 2-BIRADS BENIGNÍ,PROSÍM O PŘESNÉ VYSVĚTLENÍ,ZA ROK SE MÁM DOSTAVIT NA KONTROLU,DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.SEIDLOVÁ
Odpověď: Lékař soudí, že změna v prsu je nezhoubná (benigní) a nevyžaduje další bezprostřední kroky. Pokud byste měla dojem, že se bulka mění, jděte raději dříve, třeba i na jiné pracoviště.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12706
Dobrý den,mám prosím takový to dotaz,mám nějakou bulku na pravém prsu i na dotek mě to bolí.Chci se zeptat co mám dělat,jestli je vhodné nějaké vyšetření a jestli k tomu potřebuju nějakou žádanku od obvodního lékaře.Děkuji
S pozdravem a přáním hezkého dne
Odpověď: Šel bych na vyšetření, pokud by se bulka neměnila s cyklem. Můžete jít do screeningového centra přímo, ale pak vyšetření nebude uhrazeno pojišťovnou (kromě VZP, která vám to tento měsíc proplatí). V opačném případě potřebujete žádanku od gynekologa nebo praktika.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12705
Dobrý den, byla jsem na UZV vyšetření prsou a ve zprávě bylo: hrubší textura žlázového parenchymu oboustranně s mastopatickými rysy char. fibrodysplazie, bez prokazatelných změn ložiskových nebo infiltrativních. Okolní struktury, axily bpn.Prosím o vysvětlení o co se jedná. Děkuji.
Odpověď: Je to popis běžných změn, hormonálně podmíněných, lékař neměl podezření na něco podstatného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12704
DOBRY DEN, BYLA JSEM NA UZ PRSU A BYL TAM ZJISTEN NALEZ. CEKA ME BIOPSIE. ZAVER ZNEL BIRDS4.Muzete mi vysvetlit co to je za zkratku a o co se jedna, je podezreni na melignitu? Dekuji Vera -J
Odpověď: Je to závěr, kde není možné se rozhodnout, o co jde, může jít o změny nezhoubné, ale není možné zcela vyloučit i jinou změnu. Biopsie je jistě na místě, aby se něco nezanedbalo.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12703
Dobry vecer, dekuji za odp. na dotaz č. 12692. Napsala jsem vše, jen dop. kont. za půl roku. Posílám Vám k zhod. zprávu z před. kont. list. 2012. Oboustranně difusně prokazuji incip. edem v rozsahu celých mam, maximum spíše v ZDKK bilat. Jinak bilat. ve VHKK prokazuji drobné fibrosni uzliky, dále vlevo v ZHK a bilat. v centrech jsou drobné cystičky. Ve VHK I.dx. přetrvává drobný fibrolipomek o vel. 8mm v průměru. Axilly 0. Můžou být změny na základě (HA list. 2012). Děkuji
Odpověď: Lékař nic zvláštního nezjistil. změny spadají ro rámce hormonálně podmíněných změn, z tohoto důvodu je obraz nepřehledný, jak to bývá. Jen z tohoto důvodu doporučil lékař kratší sledování. Jinak změny tohoto typu naznamenají ve většině případů vyšší riziko vznku nádoru.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12702
Dobrý den.Jezdím do MOU Brno 2x ročně do amb. ROZA pro CA prsu u matky a babičky /ve 45 letech/.Již dlouho si hmatám velký útvar,asi 6x3 cm-dle lékaře a dle sono cysta,která v určitou fázi cyklu hmatná vůbec není-nemůže dojít k malig. změně této cysty v ca??není lepší nechat si cystu odstranit?
A ještě prosím jedna otázka..pro mě zásadní??mělo by pro mě význam odstranění vaječníků???tedy snížení hladiny estrogenů..JAKO PREVENCE ca PRSU???Děkuji za vaši laskavou odpověď.
Odpověď: V této ambulanci jsou odborníci, je vhodné to probrat s nimi, nepíšete, že byste měla pozitivitu genu BRCA1. Orientačně budete mít sice vyšší riziko, nebudete ale patřit mezi velmi vysoká rizika - je však třeba vše podrobně spočítat, existují na to tabulky, určitě to udělali. Obecně odstranění vaječníků je vhodná varianta u těch žen s velmi vysokým rizikem, například BRCA1 pozitivních.
Cysta riziko vzniku karcinomu nezvyšuje, je zbytečné ji odstraňovat, pokud obtěžuje, je možné ji odstát pod sono kontrolu, často se již nedoplní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12700
Dobrý den, dostala jsem zprávu ze sona na které stojí, v pravém HZK nejspíš uzel mastopatie vel. kolem 10 mm, vhodná je cílená kontrola s odstupem 1/2 roku. Ložiska jednoznačně podezřelá z malignity neprokazujeme. Prosím, můžete mi vysvětlit oč se jedná, je tato diagnoza pro mě nebezpečná?
Odpověď: Není možné určovat diagnózu na dálku. Ale z popisu lékař zjistil jen bohatší žlázu, tedy celkem běžné změny, které nemají vyšší riziko vzniku nádoru, pro jistotu doporučil raději kontrolu s určitým odstupem, jestli nedojde k nějaké změně.Předpokládám, že chodíte na sono do akreditovaného screeningového centra, tam bývají lékaři zkušení, pokud by byl nález nejednoznačný či podezřelý, doporučují vždy raději biopsii jehlou pod ultrazvukem. Soudím, že to ale není váš případ.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12699
pozdravujem vas chcem sa spytat bola som odoslana mamografiu prsnikova a chcem sa spytat ohladom vysledov Zaver BIRADS3 pp.benigny nalez,dop.usg kontrola do 6 mesiacov vylcenie loziskovych zmien v splyvavych castiach parenchynu dakujem
Odpověď: Obraz je u vás nepřehledný, lékař nic špatného nezjistil, ale byl opatrný - raději ještě doporučil kontrolu k vyloučení nějaké změny. V drtivé většině takových případů se ani pak nic podstatného nezjistí a žena pak chodí jen na prevenci.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12698
Dobrý den, mám hypoechogenní ložisko v DZK na č.8,je nepravidelného tvaru5*4*6mm a je bez dorzální reakce.
Závěr-BIRARDS 4b-nejasné lož.nepravidelného tvaru vpravo ad CCb,jdu na byopsii,ale co toto znamená vážně netuší,prosím poradte,děkuji Lenka
Odpověď: Takto vypadá řada změn, většinou nevýznamných, není však možné zcela vyloučit (obraz není jednoznačný), že by se mohly uvnitř ložiska již buňky měnit v drobný nádorek, proto je biopsie zcela na místě. Jen sledovat by nebylo dobré, byla by škoda něco zanedbat - takto malé ložisko má i v případě objevení takových buněk vynikající prognózu, je to prakticky vždy úspěšně léčitelné.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12697
Dobry den pane Profesore mohl by jste mi prosim doporucit nejake nejblizsi ultrazvukove centrum [ mamograf ]- bydlim v Kostelci nad Orlici. Pani primarka Svobodova mi jej doporucila. A jeste jsem se Vas chtela zeptat jestli je mozne pocitovat celkovou unavu a bolest zad. Mam 3 deti. Dekuji W
Odpověď: Únava a bolesti zad obvykle nejsou projevem nádoru prsu, většinou je to normální u ženy se 3 dětmi, která pořád něco tahá......Samozřejmě takto na dálku není možné přesně určit diagnózu. Jinak seznam center je na těchto stránkách, vyberete si to, které vám vyhovuje, prim. Svobodová má centrum v Ústí nad Orlicí, ale nevím, jestli je k vám nejblíže. Obecně screeningová centra bývají lepší než nescreeningová, mají větší zkušenosti.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12696
Dobrý den v roce 2012 onemocněla Ca prsu matka manžela roč.1952.Letos v červnu diagnostikovali Ca prsu mojí matce roč.1955 a dnes jsem se dozvěděla,že při mamografii zhoubný nádor objevili i u mojí švagrové...roč.1972
Mě je 38 let(1975),žádné UZV vyšetření prsu,ani Mamografii jsem zatím nepodstoupila,ale chci se rozhodně brzo objednat.Jak mám postupovat a kdo mě případně dá doporučení,když máme Ca v rodině?Potíže já sama žádné nemám,ale opravdu nechci nic podcenit.. Renata.
Odpověď: Jen lehce vyšší riziko máte z důvodu rakoviny prsu u matky, ostatní výskyt v rodině vám riziko nezvyšuje. Každopádně nebudete patřit mezi vysoce rizikové ženy, to ale neznamená, že byste stejně jako každá žena nemohla onemocnět, prevence je jistě dobrá.
Preventivní mamografické vyšetření není vhodné pro ženu pod 40 let, je lepší provést sono (uzv). U ženy vašeho rizika standardně pojišťovny vyšetření nehradí, ale je to podle center 300 - 400 Kč, některá pojišťovny pak proplatí v rámci nadstandardu, v současné době VZP. Informace vám podají ve screeningovém centru - jejich seznam je na našich stránkách.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12694
Dobrý den, chtela bych se zeptat co znamená redukovaná prsní žláza... Dekuji
Odpověď: Je to normální proces, v prsu se postupně nahrazuje žláza tukem..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12693
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat co znamená fibroblastom nebo ostrůvek dysplastické žlázy 10mm v pravém prsu.Je to zpráva ze sona a paní doktorka mi doporučila kontrolu za 2roky.Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji krásný den.H
Odpověď: Je to jen okrsek bohatší žlázy, běžný, podle lékařky to není nic podstatného.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12692
Dobry den,prosim o Vaše vyjadření: Oboustranně v HKK a dále i ZDKK je obraz drobněuzlové fibrposní dysplasie. Tento nález je výraznější vlevo. Vlevo retroaleorálně jsou potom okrsky fibrocystických změn. Vlevo v ZHK je drobná ostře ohraničená hypoechogenita o vel. 7mm x 6mm. Ve VHK I.dx. sledovaný drobný fibrolipomek dnes není patrný. Axilly 0. Od předchozí ult. kont. listopad 2012 jisté změny, list. 2012 pro úpravu cyklu nasazen. "Floxinette"
Odpověď: Dobrý den, asi jste mi nenapsala závěr vyšetření. Pokud se panu doktorovi zdá, že se něco ve Vašich prsech po roce změnilo, určitě naplánoval minimálně časnou kontrolu nebo přímo odběr vzorku. Ještě s ním všechno proberte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12691
prosim jsem po operaci prsu co je to FBA dekuji Enochova
Odpověď: Dobrý den, neškodný, nezhoubný nádorek. To Vám nevysvětlili?
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12690
Dobrý den,
je mi 29 let. Nemám žádné problémy. Sestra mé matky měla mezi 35 a 40 rokem rakovinu prsu. Mám se objednat a chodit na preventivní ultrazvukové popř. mamografické vyšetření nebo zatím stačí samovyšetření? Prsa mám malá.

Děkuji za odpověď
Lenka
Odpověď: Dobrý den, samovyšetření určitě provádějte, vždy v první třetině cyklu. Preventivní vyšetření prsů doporučuji
formou ultrazvuku do 40ti let v dvouletých intervalech, pak v ročních intervalech mamograf jako samoplátkyně. Preventivní vyšetření prsů hradí pojišťovny ženám nad 45 let věku v dvouletých intervalech.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12688
Dobrý den chci se zeptat mám 14 let a na prsou se mi objevili malé fialovorůžové čárky(modřinky) dřív jsem měla malou podprsenku a styděla jsem si mamce říct o novou a musela jsem nosit prsa v malé podprsence a od té doby se mi od podprsenky udělaly takovéhle otlačeniny a bojím se že to muže být něco vážnějšího. nebolí to nic , nezvětšujou se.Ale myslím si že prsa mi rostou méně než předtím.poraďte mi .
Odpověď: Dobrý den, ne, není nic to nic vážnějšího, Tvar prsů se vyvíjí, mění se i jejich velikost. Vývoj mléčné žlázy je ukončen kolem 25 roku věku nebo těhotenstvím a kojením. Podprsenku si vždy pečlivě vybírejte tak, aby prsy podpírala. ale nikde Vás netlačila.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12687
Dobry den, prosim vas co laicky znamena tento nalez zo sona prsnika? DG: loziskova dysplazia dx.HLQ. Core biopsia:benigna dysplazia.
Sonograficky: vyrazne fibroglandularne zlazy zo zretelnou zlazovou komponentou rovnomerne distribuovanou,s vynimkou HLQ resp LQ prav.prsnik, kde pri baze zlazy je konvolut drobnych duktov.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašich prsech se nenašla ani po histologickém rozboru žádná závažná změna, ani nic, co by
bylo zvýšeným rizikem jejího vzniku.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12686
Dobrý den,
Byly jsem 2x na vyšetřění prsů, a pokaždé se mi vlivem silného tlaku rengenu zanítila žláza v pravém prsu, vytékala mi hustá hnisavá tekutina,prso bolestivě oteklo.
Je možné vyhnout se rentgenování a vyšetření provést pouze ultrazvukem nebo jinou metodou?
Děkuji za odpověď,s pozdravem Libuše Josefy.
Odpověď: Ultrazvuk ani jiná metoda nenahrazuje mamografii, je nezastupitelná. Doporučuji případně něvštívit jiné pracoviště, je možné, že na tom vašem provádějí vyšetření méně šetrněji.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12685
Dobry den co znamena cisticky avaskularni utvar vel 17*7m ttm s hla dkou stenou bez septa ci kalcifikace jak s e to leci dekuji za odpoved a kojim maleho ljuz 3 a pul roku
Odpověď: Dobrý večer, jde o nezhoubný útvar, zřejmě cystu. Léčí se pouze pokud ženu obtěžuje, bolí či tlačí,
lze ji odsát tenkou jehličkou. Poraďte se ještě na pracovišti, kde Vás vyšetřovali.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12683
dOBRÝ DEN,BYLA JSEM NA MAMOGRAFII,ALE NEVÍM,JAKOU MÁM DIAGNOZU,NEROZUMÍM LATINĚ,MŮŽETE MI TO LAICKY VYSVĚTLIT?JESTLI JE TO NÁDOR ZHOUBNÝ,NEBO NEZOUBNÝ?ZÁVĚR:BI-RADS 0,Tabár I,DOPLNÍME I UZ.UZ PRSŮ:VPRAVO NA ROZHRANÍ HQ JE SUSP.FA ČI MASTOPATICKÝ UZEL 10X7 mm.VLEVO BEZ LOŽISKOVÝCH ZMĚN,A TO I V DZQ V MÍSTĚ PALPACE.DUKTY BEZ DILATACE KŮŽE NEROZŠÍŘENA.V AFILÁCH ZVYKLÉ,NEZVĚTŠENÉ UZLINY.ZÁVĚR BI-RADS3 VLEVO bpn.vpravo susp.benignita kontrola za 12 roku,prosím vás vysvětlrte mi to nějak lidsky,co mě vlastně je,a jestli mám mít strach o život,děkuji Danielová tel. 723711536
Odpověď: Dobrý večer, nemějte strach, jde s největší pravděpodobností o nezhoubný uzel, kontrola za půl roku
je v pořádku, pro jistotu.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12682
Dobry den. Chtela bych se Vas zeptat zda na ultrazvukove vysetreni prsu potrebuji doporuceni od obvodniho lekare. Jiz 5 dnem mne boli pravy prs na dotek i v klidu. Nikdy jsem si samovysetreni nedelala, takze kdyz jsem ho provadela poprve nahmatala jsem nejake zdurele bulky. Nevim zda je ultrazvukove vysetreni v tomto propade nutne. Dekuji za Vasi odpoved. S pozdravem Wolfova
Odpověď: Dobrý den, ultrazvukové vyšetření Vám doporučuji, můžete jako samoplátkyně, bez žádanky, jinak Vám ji
může vystavit gynekolog či praktický lékař.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12681
Mám dotaz proč VZP pojišťovna neplatí sonografií prsů pacientkám nad 60 let??? cena 290 Kč je dosti drahá záležitost při důchodu ....
prosím o odpověď Emailem děkujiKK.
Odpověď: Dobrý den, o tom nevím, ženy nad 45let věku mají každé dva roky nárok na preventivní vyšetření prsů mamografem, které je hrazené ZP. Pokud je třeba ,je jim ultrazvuk doplněn bez ohledu na věk.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12680
Dobrý den,
byla jsem na kontrole s fibroadenomem v levém prsu, vše v pořádku, ale v pravém prsu mi byla zjištěna nejednoznačná formace vel. 5 mm, paní doktorka mi doporučila kontrolu až za 4 měsíce a eventuálně biopsii. Kdyby si jednalo o maligní útvar, nejsou čtyři měsíce poměrně dlouhá doba?
Předem děkuji za odpověď,

Klára
Odpověď: Dobrý večer, pokud není nález úplně jednoznačný, doporučuji raději biopsii ihned. Ve Vašem věku je však
nádorové onemocnění prsu vzácné.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12679
dobry den je mi 23 a 2 mesice po kojeni jsem si nahmatala na levem prsu dve male hrcky co to muze byt?
Odpověď: Dobrý den, jistě to nebude nic vážného, může jít o zcela banální cystičky. Zajděte určitě na vyšetření ultrazvukem, buď jako samoplátkyně, nebo se žádankou praktického lékaře či gynekologa.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12676
Dobrý den, jsem po operaci, byla mi odstraněna děloha a vaječník s vejcovodem. Každý rok chodím na gyn. prohlídku a mamografické vyšetření Doteď jsem neplatila za mamograf právě z důvodu té operaci. Nyní musím vyšetření mamo platit? Děkuji a hezký den Jana Kratochvílová
Odpověď: Dobrý den, ženám od 45ti let věku platí ZP preventivní vyšetření prsů na screeningových centrech
v dvouletých intervalech. V mezidobí si žena vyšetření platí, pokud k němu není nějaké zvláštní opodstatnění.
Nevím, z jakého důvodu Vám byla operace provedena.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12670
Dobrý den můžu jít na mamograf když mi je teprve 35let?Dítě jsem porodila v 33letech.Mám pocit jako když v levém prsu něco mám,prsa mě nebolí.Děkuji za odpověd A.Š.
Odpověď: Dobrý den, objednejte se nejprve na ultrazvuk, můžete jako samoplátkyně a nebo se žádankou gynekologa
či praktického lékaře. Pokud při vyšetření budou pochybnosti, lékař mamograf doplní.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12669
Dobry den je mi 14 let.
Pod prsem mam bulku. Trochu boli, kdyz na ni zmacknu. Nebude to nic vazneho? Dukuji za odpoved Marek.
Odpověď: Dobrý den, ne, nebude to nic vážného, jde nejspíše a základ mléčné žlázy a časem to samo zmizí.
Při pochybnostech doporučuji zajít na vyšetření ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12667
Dobrý den, chci se zeptat, zda stále platí, že když si preventivní mamografii platím sama nepotřebuji žádanku. Při objednávání v Náchodě mi tvrdí že ano. Děkuji!
Odpověď: Dobrý den, pokud si vyšetření hradíte, doporučení mít nemusíte.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12665
Chcela by som vediet co to pre nas znamena ak je napisane-V zhode s palp.nalezom sa danej lokalite v podkozi zobrazuje drobne ovoidne loz. velkost 7 mm,charakteru LU.
Odpověď: Dobrý den, v místě, kde je pohmatový nález ,se nachází drobná lymfatická uzlinka podkožně.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12663
Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku, protože mě pobolívala obě prsa a ve zprávě se píše: "v DZK vpravo ve žláze patrna ohraničena oválná hypoechogenní formace velikosti 17x10x10mm, má vzhled FA. Kontrola za 1/2 roku. Můžete mi to prosím nějak vysvětlit. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den , v pravém prsu máte benigní, nezhoubné ,ložisko, kontrola je pro jistotu, jestli útvar nemění svou velikost či charakter.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12661
dobrý den,
chci se zeptat, proč není mamografie vhodná jako preventivní metoda pro mladé ženy, proč je lepší ultrazvuk? A druhý dotaz: co může způsobovat bolest obou prsou - dříve jen před menstruací, nyní i mezi cyklem (přirovnala bych to bolesti jako od modřiny). Byla jsem na ultazv. kvůli nahmatané bulce v prsu, která byla pouze vyšší tuková vrstva pod mléčnou žlázou. Nedělám žádnou těžkou práci ani sport, podprsenku nosím bez kostice, netrpím bolestmi zad.. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, u mladých žen bývá v prsu hodně žlázy a malý podíl tuku. Takový terén je špatně přehledný na mamografu, tudíž je metodou první volby vždy ultrazvuk.
K Vašemu druhému dotazu, pokud se citlivost prsů mění v průběhu menstruačního cyklu, je nejspíše původ v hormonálních změnách. O nic vážného se nejedná, navíc jste byla vyšetřena s normálním nálezem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12659
Dobry den, sestre potvrdili na mamografu zhubny nador, ktory si sama nahmatala. Na zaciatku roka bola pri tom na mamografii. Je mozne, ze by bol nador nezhubny alebo je to uz iste? Momentalne caka na chirurgicky zakrok, nakolko jej robili biopsiu ale lekarovi sa nepodarilo odobrat vzorku, vraj netrafil hrcku. Dakujem za odpoved
Odpověď: Dobrý den, jedině histologický rozbor vzorku tkáně může rozhodnout o povaze ložiska.
Pokud se nepodařilo odebrat vzorek z podezřelé oblasti, je nutné biopsii zopakovat ještě před operací..
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12658
jak se leci fibroadenom
Odpověď: Dobrý den, záleží na tom, jak je velký. Menší ložiska se sledují, větší lze odstranit chirurgicky.
Vždy však musí být jisté, že jde skutečně o fibroadenom.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12657
Dobrý den,
paní doktorko, od roku 2009 jsem absolvovala 4x IVF a 2x KET. Pokud jde o IVF, tak jsem měla poměrně vysokou dávku hormonů. Z tohoto důvodu bych se chtěla zeptat, zda bych měla jít preventivně na mamograf. Jsem si vědoma, že v mém věku si jej budu hradit.
Moc Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, určitě Vám doporučuji zajít na některé se screeningových center a nechat si prsy vyšetřit.
Objednejte se nejprve na ultrazvuk, bude-li třeba ,mamografické vyšetření Vám doplní.
V tomto věku si žena preventivní vyšetření hradí.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12656
Dobrý den,prosím Vás moje dcera je jí 19 let jsi nahmatala bulku pod prsem je bolestivá a vyrostlo ji i prso že ho větší než to druhé,bojíme se že jde o něco špatné,máme v rodině tuto diagnozu,a proto se bojím o mou dceru moc děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, Vaše obavy chápu, ale v tomto věku je rakovina prsu velmi vzácná.
Nejlepší bude, když dcera zajde za svým gynekologem či praktickým lékařem, on ji pravděpodobně vystaví žádanku na ultrazvuk. Na vyšetření může zajít i jako samoplátkyně bez doporučení na některé ze screeningových center.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12654
Dobrý den,
lze vyšetřit prsa vyplněná vlastní tukovou tkání z břicha na MMG? Je to dobře čitelné? Děkuji V.Ch.
Odpověď: Dobrý den, tuková tkáň je obecně dobře přehledná při mamografickém vyšetření.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12653
Dobrý den
chtěla bych se zeptat už přes týden mě bolí obě prsa více mě bolí právé jsou hrozně horké a strašně to bolí když se jich dotkn nebo když se oblékám.okolo bradavky to mám takové tvrdé
Odpověď: Dobrý den, může jít o bolesti v důsledku hormonální nerovnováhy, zánět je určitě třeba vyloučit.Zajděte ke svému praktickému lékaři či gynekologovi, on již zařídí ostatní. Pravděpodobně Vás pošle i na vyšetření
ultrazvukem.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12651
Dobrý den,dnes jsem byla na mamografu a bylo mi sděleno,že mám cystičku
v levém prsu.Jinak je mi 55 let od roku 2006 jsme po hysterktomii a ovariektomii a nerodila jsme.Chodím na kontroly pravidelně každé dva roky.Jinak se s ničím neléčím.
Mohli byste mně prosím něco bližšího k tomu napsat?
Moc děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jste zdravá, cystička v prsu není nebezpečná. Kdyby měl Váš lékař pochybnost, jistě by ordinoval nějaká další doplňující vyšetření.
Pravidelně provádějte samovyšetření a na preventivní kontroly choďte dál za dva roky, nebudou-li žádné obtíže.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12649
Dobrý den,
je mi 38 let a byla mi stanovená dg.N601, přesný popis zní takto: Vpravo na RZK lehce nepravidelné ložisko 12 krát 5mm s výrazním dorzálním zesílením, bez známek prokrvení.
Závěr: BI-RADS 3 - lož. bng. char. vpravo - dopor. UZ ko za 6 měsícu, při potížích dříve. Moc vás prosím o vysvětlení tohoto nálezu a jaké jsou pro mně rizikové faktory vzniku rakoviny z tohoto nálezu, s přáním hezkého dne.
Odpověď: Dobrý den, pan doktor ve Vašem prsu našel ložisko, které je s největší pravděpodobností nezhoubné.
Kontrola za půl roku je pro jistotu. Obávat se ničeho nemusíte. Pravidelně si prsy vyšetřujte, pokud by se něco měnilo, jděte na vyšetření dříve.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 12647
Dobrý den, chtěla bych se optat ( Hak beru) před 2 týdny mě začalo pobolívat prso, občasným píchnutím ale objevilo se par bulek spíše oválku.Jednou už jsem byla na UZ skrz bulku a bylo to v pořádku jen tučnější tkáň. Mohu se optat jak přesněji rozpoznám či by se jednalo o rakovinu , a či bolí ?Bylo mě řečeno že nebolí, a jestli mě doporučeni na UZ musí napsat Gynekoložka nebo může i obvodní lékař.
Budu velice vděčná za odpověď a předem velice děkuji, Dvořáková Veronika
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku je rakovina prsu velmi vzácné onemocnění. Máte-li pochybnosti,
zajděte na kontrolní vyšetření ultrazvukem třeba jako samoplátkyně bez doporučení. Žádanku Vám může vystavit jak obvodní lékař, tak gynekolog.
Myslím si však, že Vaše obtíže jsou spíše reakcí na hormonální změny.
Prim. MUDr. Zdeňka Svobodová Nahoru na začátek stránky