MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235


Dotaz č. 11582
Pane primáři,

byla jsem na mamologickém vyšetření a při zmáčknutí prsu jsem cítila silnou palčivou bolest jako když by mi někdo skřípl prs mezi dveřmi. Potom jsem měla několik hodin zimnici. Teď se již na mamologické vyšetření bojím. Mám pocit, že rakovinu budu mít z toho vyšetření. Mohla bych podstoupit vyšetření prsu pouze ultrazvukem ? Klidně bych si vyšetření zaplatila.

Děkuji za odpovědˇ.
Odpověď: Dobrý den. Tady nejde o peníze, ale o to, co které vyšetření dokáže zhodnotit. Mamologické vyšetření - tedy pohmatové vyšetření lékařem, mamologem o kterém Vy píšete - se dnes již považuje za metodu zastaralou, která v žádném případě nemůže objevit tzv. přednádorové (tedy nehmatné - nemůžeme nahmatat co není hmatné...) stavy. Pro Vás přichází v úvahu preventivní mamografické vyšetření (mamografický screening) který se provádí u zdravých žen pro zjištění či vyloučení změn přednádorových či nádorových v úplném počátečním stádiu. Ultrazvukové vyšetření se vždy provádí jen jako vyšetření doplňkové, protože bez předchozího mamografického vyšetření a jejich srovnání je jeho diagnostická hodnota velmi nízká. Jakákoliv bolest je především dílo psychiky, tedy jinak, budete-li se na vyšetření alespoň trošku těšit tak jej zcela jistě nebudete hodnotit jako bolestivé. Toto co Vám píši jsou zkušenosti mých pacientek za roky a roky práce v tomto oboru. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11581
dobry den,chtela bych se vas zeptat,již nekolik let se mi většinou na levem prsu delají hnisavé velmi bolestivé vřídky,mam od toho celé prso zjizvené.již parkrat v dřivějšich letech jsem byla na řezaní,ted už se zákroku bojím.chtela bych vedet proč se to pořed opakuje.předem dekuji za odpověd.šafrankova.
Odpověď: Dobrý den. I prs je kryt kůží a kůže a její nemoci včetně vředů patří do kompetence kožního lékaře. Tam si, prosím, zajděte ke konzultaci proč u Vás dochází k neustálému výskytu vřídků. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11580
Dobrý den,pane primáři
dnes se mi svěřila dcera,že byla na MMG a ultrazvuku a zjistili ji zhoubný nádor,který ještě není detekovatelný v levém prsu.
Má tam hodně takových nějakých zrníček,které neví odkud rostou a kam,ukazovali jí to.Musí počkat až do léta,aby se našlo ložisko.
Jsem z toho moc špatná a proto bych Vás chtěla poprosit,kdybyste mi to mohl nějak vysvětlit a zda bude po operaci v pořádku.Bylo to zjištěno při preventivní prohlídce,problémy neměla a nemá.Předem Vám děkuji za odpověd.....s pozdravem Vorlová
Odpověď: Dobrý den. To co píšete je trošku zmatečné. Nelze detekovat, tedy zjistit, co není... A u Vaší dcery žádný, tedy zhoubný ani nezhoubný nádor detekován tedy nalezen nebyl. Ta drobná zrnička se odborně jmenují mikrokalcifikace a jsou v prsech velmi častá. Faktem je, že v některých případech jsou první známkou určitého typu rakovinného bujení. To jestli jde o tento případ nebo o zcela běžná zrníčka vápníku, která se v prsech běžně vyskytují, rozhodne opravdu až kontrola v čase, my provádíme kontrolu za 11 měsíců, aby jsme opravdu s jistotou mohli říct, zda ke změnám mikrokalcifikací v této době opravdu došlo nebo ne. Interval do léta se mi jeví velmi krátký a nemusí přinést žádný rozhodující výsledek. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11579
Dobrý den, asi před 3 týdny mě můj pětiletý syn při hraní kopnul do prsu a projela mně jím ostrá bolest. Od té doby mně při zakašlání, protažení se, projíždí presm ostrá bolest. V klidu a při pohmatu mě prso nebolí. Můžete mi poradit, co to může být? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Můžu jen tipovat, že jde o vnitřní modřinu, ale pro Váš klid Vám doporučuji si nechat prsy vyšetřit, ve kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru jako tzv. samoplátkyně (cca 300 Kč). Seznam center naleznete na těchto stránkách. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11578
Dobrý den,den svojí ms jsem začala špinit a už to je 6 den.5den špinění,jsem šla na gynekologii na krev,zda nejsem těhotná.Test krve vyšel negativní.Je nějaká šance,že jsem otěhotněla později a ještě se v krvi hcg neudělalo,proto je to negativ?Je teda možné,že těhotná jsem?
Moc Vám děkuji za vaší odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Toto je poradna pro nemoci prsů. S Vašim dotazem se obraťte na svého gynekologa. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11577
Dobrý den, je mi 32let a chtěla bych si nechat vyšetřit prsa. Pokud bych chtěla navštívit dané pracoviště, je nutné doporučení od odborného lékaře? Zdrav.pojišťovna přispívá na vyšetření, tak jak mám pak postupovat? děkuji Helena
Odpověď: Dobrý den. Doporučení od PL či gynekologa nepotřebujete, ve Vašem věku přichází v úvahu ultrazvukové vyšetření jako tzv. samoplátkyně (cca 300 Kč) v kterémkoliv akreditovaném screeningovém centru, tam se, prosím, objednejte telefonicky-seznam center včetně tf.čísel najdete na těchto stránkách. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11576
Dobrý večer, k dotazu č. 11561 sa chcem ešte opýtat, dali mi termím USG vyšetrenia až za 3 mesiace od MMG vyšetrenia, je tá lehota v norme? Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den. Ne není, po BI - RADS 0 je lhůta k provedení doplňujícího ultrazvukového vyšetření do 15ti dnů. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11575
Dobry vecer, jsem objednana na operaci nezhoubneho nadoru prsu a chci se zeptat, zda je nutne pred vykonem vysadit hormonalni antikoncepci. Pri jednani s mammarnim tymem o HA nepadlo ani slovo, objevila jsem jen malou poznamku na papire k predoperacnimu vysetreni. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Nevidím nejmenší důvod k přerušení HAK. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11574
Dobry den, jsem mesic po zmenseni prsou, vcera jsem byla u doktora, na dvou mistech jsem mela nejake uzliky z vnitrnich stehu, dostala jsem jodovou naplast a pak si na to mam dat hermanek, zajimalo by me, jestli je lepsi obklad nebo masticka a kolikrat denne bych si ten obklad mela delat a na jak dlouho? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Omlouvám se, ale já jsem mamodiagnostik a mým úkolem je hledat rakovinu prsu v nejmenším stádiu. Všechny Vaše otázky položte, prosím, svému operatérovi. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11573
Dobrý den, prosím o vysvětlení popisu:
nadkličky i axilly volné středněložisková středně těžká dysplazie oboustranně, vlevo v HZQ v.s. dysplastický uzel o průměru 3/4cm
Děkuji, pan doktor mně napsal kontrolu za 3-4 měsíce!
Odpověď: Dobrý den. Nic neobvyklého na popisu neshledávám, žádné podezření na rakovinné změny, takže můžete být klidná. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11572
Dobrý den, dcera 12 let si dnes při večerní hygieně objevila na jednom prsu zduřeninu, která je na pohmat bolestivá (nemá kulovitý tvar). Menstruaci nemá, prsa jsou nevyvinutá - zcela plochá. Jedná se o přirozený jev v rámci hormonálních změn nebo je dobré situaci konzultovat s odborníkem? Děkuji za odpověď a přeji příjemný večer.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností ji jen začly růst prsa, pokud však na tom shledáváte něco neobvyklého, není nic jednoduššího než nechat dceři vyšetřit prsy ultrazvukem v některém ze screeningových akreditovaných pracovišť (jejich seznam najdete na těchto stránkách). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11570
DOBRY DEN,JIZ JEDNOU JSEM VAM PSALA.MAM TVRDOU BOULY,OVALNEHO TVARU,U PRSA SIRSI KE KRKU UZSI,TAK 1CM VELKA.Objevila se 3 dy pred ms,po tydnu po ms se zmensila a ted ma ms prijit za 10 dni a zase roste.Kdyz se predklonim tak jakoby tu bulku celou podeberu.Kdyz ji chci stisknout tak jakoby ujede na stranu,ale jen kousek.Nekdy boli.Psal jste ze to muze byt porce mlecne zlazy.Jen nevim co to znamena.A muze nador menit velikosti?DEKUJI
Odpověď: Dobrý den. Porce = část, mléčná žláza = žláza, ve které se v době kojení tvoří mléko. Nádor svoji velikost v takto krátkém čase nemění. Samozřejmě, že v čase několika let vyroste. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11569
Dobrý den,
v prosinci screeningová MG - v pořádku. Pro jistotu pak ještě USG. Pak core cut biopsie. Závěr: Ojedinělý drobný intraduktální papilom v terénu splývající fibrózy s cystózou a mikropapilární apokrinní hyperplázií. Mikrokalcifikace nezachyceny.
Prosím o Váš názor, zda je vhodné věc sledovat nebo zda se raději podrobit operaci.

Alžběta
Odpověď: Dobrý den. Já bych se raději podrobil operaci. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11568
na Uz diagnostk.zvetsena prsni zlaza.bolest v pravem prsu,po2mesicich se zlaza zmensila a zdurela dalsi zlaza vespod prsu.lecim se euthyroxem50mg/1denne a antikonc.neberu.da seento stav lecit,aby mi to pomohlo.prso v miste zlazy boli.nikdy pred tim jsem toto nemela.ted uz je zvetsena 2mesice.
Odpověď: Dobrý den. Asymetrie (nestejnoměrnost) prsních žláz je zcela obvyklá. Co se týče bolestivosti (pokud bylo USG vyšetření provedeno na akreditovaném pracovišti) pak s největší pravděpodobností máte zablokovanou páteř a doporučuji Vám rehabilitaci. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11567
Dobrý den, jsem v 6.měs.těhotenství.S otěhotněním jsem měla problém kvůli zvýšené hladině prolaktinu.Již několik let se mi v bradavkách dělá takový bílý maz, který trochu tvrdne.Jak jsem se dočetla,způsobuje to patrně ten prolaktin.Bradavky mě nějak nebolí, jedna je víc otevřená,občas se nějaký kousek oddrolí nebo to setřu po sprše ručníkem.Mám strach,aby mi to nebránilo v kojení, bradavky se nucpávaly.Ráda bych pro to něco udělala nebo si tělo po poradu poradí samo?Děkuji za radu.Jana
Odpověď: Dobrý den. Nejde o vůbec nic neobvyklého. Ničeho se neobávejte a užívejte si požehnaného stavu těhotenství. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11566
Dobrý den, od jaké hodnoty estrogenových receptorů je nádor považován za hormonálně závislý ?
Odpověď: Dobrý den. Existuje několik způsobů hodnocení. Buď můžeme považovat nádor za hormonálně pozitivní když je pozitivních více než 1 % buněk nádoru. Nebo může být hodnocení podle Alred score TS více než 2. Nebo může být hodnoceno HS a zde platí, že pozitivní je nad 140.
Takže vidíte sama, že jde o problematiku velmi složitou, proto je pro Vás podstatné, zda histopatolog v závěru hodnocení napíše, zda je či není nádor hormonálně závislý. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11565
12let docházím pravid.do mamol.poradny na sono i MMG.Diagnóza celou dobu stejná-mastopathie splýv.charakteru bez lož.změn,uzliny 0,axily O,shluky MC nejsou.Z ost.odpovědí jsem vyčetla,že pojem splýv. mastopat.je přinejmenším zvláštní,že se jedná o normální obraz.
Je tedy možné podstoupit augmentaci?
Odpověď: Dobrý den. Nevidím jediný důvod proč by jste nemohla augmentaci podstoupit. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11564
Dobrý den,dnes ráno se mi udělala velká červená mapa.Je na straně prsu a jde až k podpaží a je i pod prsem.Docela to bolí a je to horké.Děkuji za odpověd´
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností jde o zánět prsu (mastitis). Doporučuji Vám navštívít urychleně Vašeho gynekologa k nasazení ATB léčby. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11563
alternativní léčba rakoviny: více info na http://mujseminar.cz/index.php?id_product=8&controller=product
Odpověď: Dobrý den. Kdyby jste v prstech držel alespoň jeden zhoubný nádor prsu, pak by jste pochopil, že alternativa v tomto případě není možná. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11562
Prosím Vás, sestřenice má rakovinu prsu, velikost nádoru byla nejprve asi 2 cm, než se provedla všechna vyšetření - od listopadu 2012, nádor má velokost jablka. Zjistili jí i jednu zduřelou uzlinu v podpaží. Při vyšetření kostí metastáze nemá. Nyní má jít na operaci. Je lepší odstranit všechny spádové uliny v podpaží, když je jedna uzlina zvětšená nebo vyčkávat na další vyšetření biopsie zduřelé uzliny a pak odstranit podpažní uzliny. Děkuji. Anežka
Odpověď: Dobrý den. Tohle rozhodnutí je zcela v kompetenci mamokomise, kterou jiště Vaše sestřenice musela projít, já se nemohu rozhodovat jen na základě útržkovitých informací. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11561
Dobrý večer, chcela by som sa opýtat, čo znamená nález z mamografie: V porovnaní s predošlou MMG dokumentáciou t.č. pozorovat okrsok žľazy vyššej denzity vľavo v LHQ. Ostatné involučná žľaza. Ojedinelé nesusp. MK bilat. Stac. obraz opacity benígneho vzhľadu. V pravej axille tukovo zmenené LU. Záver: Okrsok vyššej denzity l. sin. Stac. obraz opacity benígn. vzhľadu - veruka l. sin. Ojedinelé nesusp. MK bilat. Odp. doplnit USG cielene. BIRADS O.
Odpověď: Dobrý den. BI-RADS 0 znamená, nemožno rozhodnout s nutností doplnit ultrazvukové vyšetření, což Vy uvádíte. Neshledávám na tomto postupu nic neobvyklého. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11560
k dotaz č.11511, č.11535
Rada by som sa spytala este na jednu vec. Ked mi doktorka do nalezu z biopsie napisala ze: cytologicky nalez svedci pre papilarny leziu - papilom. To este nemusi byt spravne urcena diagnoza, mam pravdu?
Moze ist aj o nador?
Odpověď: Dobrý den. Biopsie se provádí právě pro zjištění PŘESNÉ diagnózy, jinak ji není možné určit. Samozřejmě, že jde o nádor, nikoliv však zhoubný (již jsem Vám to psal). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11559
Dobrý den. Jsem po operaci prsu v Nem.ve Vítkovicích-měla jsem pozit. malé ložisko 5-7 mm a teď jezdím denně k vám do Nem.v N.Jičíně na radioter.Pan doktor mi chce dát Tamoxifen.Dočetla jsem se,že tento lék může zhoršit již mou žilní nedostateč.Také mam artrozu 3.st.obě kolena již oper.a jsem po menší mozkové příhodě,mam astma a jsem polyval.alergik.Mám nedost.čin.žil a Detralex a Vennoruton nesnáším, tak beru jen rutin a chodím do ostr.nem.na Lymfodrenáže.Prosím o radu, zda není v mém případě jiný lék,který by mi nezhoršil mé žilní problémy.Moc děkuji.Eva M.
Odpověď: Dobrý den. Tohle není otázka pro mne (já jsem mamodiagnostik nikoliv onkolog) budete muset celou situaci znovu probrat se svým ošetřujícím onkologem. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11558
Dobrý den, mám následující problém. Mám bolestivé uzliny v podpaždí ve směru k levému ňadru. Nějakou dobu je klid a po čase se to ozve znovu. Byla jsem již před několika lety poslána gynekoložkou na sono a v pořádku. Vloni opět, tentokrát svým praktickým lékařem, ale ultrazvuk nic neukázal. Pro mamografii, kterou bych si uhradila jsem prý mladá. Opět se bolest ozývá, nemyslím, že je to normální a rozhodně nechci cokoliv zanedbat. Vím, že je to takto na dálku těžké, ale poradíte? Jsem z Brna. Předem děkuji a přeji pěkný den!
Odpověď: Dobrý den. To co popisujete spíše odpovídá přetížení levé horní končetiny než nemoci prsu, taky může jít o kombinaci přetížení a zablokované páteře. Pokud jsou opravdu Vámi popisovaná vyšetření zcela negativní a byla provedena v některém z akreditovaných screeningových pracovišť, pak bych Vám doporučil rehabilitaci. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11557
Dobrý den,manželce byl zjištěn marker v krvi po 3 letech po rakovině prsu a následné ablaci prsu.Prosím o jaké zjištění může jít?Je objednána až za 3 týdny na kontrolu,není to pozdě.Je možná jakási recidiva rakoviny?Děkuji moc za odpověď.Jiří.
Odpověď: Dobrý den. Jedná se o jakési "značky" v krvi, které mohou, ale nemusí signalizovat znovuvzplanutí nemoci Vaší manželky. Vyšetření v termínu do 3 týdnů není nic neobvyklého. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11556
Dobrý den, je mi 40 let, v dolní části prsu jsem měla blolestivé místo, prosím o vysvětlení výsledku mamografu:
žlázová kresba oboustranně s náznakem isodensních nepravidelných ložiskových stínů necharakteristického vzhledu.Nediferencuji maligní mikrokalcifikace. V axile zastiženo několik drobných stínů.K vyloučení patol.změn doporučeno sono.Mám se obávat rakoviny?
Odpověď: Dobrý den. Ve Vámi předloženém popisu není ani zmínka o možném podezření na rakovinu. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11555
Dobrý večer, mám dotaz asi před 9dny se mi objevila bulka na levém prsu. Nejprve jsem si myslela, že je to nalitím, nebo že mám cosi s mléčnou žlázou, ale furt jí tam mám a nemění se. Zánět to asi není nemám horečku.Malou jsem kojila s toho prsa párkrát třeba pokud to není ta žláza a furt jsem tu bulku tam měla. Ted'ka jí kojím jen s jednoho prsa.
děkuji za odpověd'
Odpověď: Dobrý den. Diagnózu na dálku udělat neumím. Jediná možnost je nechat si prsy vyšetřit na některém z odborných akreditovaných pracovišť (jejich seznam naleznete na těchto stránkách). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11554
Dobrý den.
Jsem muž a je mi 34 let, od puberty mám gynekomastii obou prsů a postupem času se mi za několik let na obou stranách pod kůží rovnoměrně rozrostla směrem nahoru. Když to pod kůží zmáčknu vypadá to jako pomerančová kůra, je to na zmáčknutí nebolestivé. Něco jsem si o tom přečetl a mám obyvy z rakoviny. Je tomu asi 2 roky co jsem byl na vyšetření ultrazvukem, kdy mi řekly, že je to v pořádku. Babička rakovinu prsu měla. Poradíte mi? Děkuji Pomykal
Odpověď: Dobrý den. Gynekomastie není představem rakoviny mléčné žlázy u mužů. Navíc ve Vašem věku nevím o žádném případu této nemoci, rakovina prsu se vyskytuje u mužů ve vyšších věkových kategoriích od cca 70ti let výše. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11553
Dobrý deň,bola som na vyšetrení prsníkov USG Záver: Involučný typ mliečnej žlázy hladko kont. opacita 1.sin. bez veľkostnej progresie, naznačená aj na predch.mmg snímkach v r. 2010, pribudli však dva zrniečka mikrokalcifikáty. BI RADS kat. 3
Odpověď: Dobrý den. V takovém případě se provádí kontrola za 6-12 měsíců. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11552
Dobry den.
Pred 2rokmi som bola operovana na fibroadenon v prav.prsniku.Pol roka dozadu mi bol zisteny opat fibroadenon priblizne na tom istom miete.Jeden lekar mi odporucil podstupit dalsiu operaciu, nakolko keby som zostala tehotna (este som vsak tehotna nebola) tak sa situacia moze skomplikovat.
Moj gynekolog ma opacny nazor,vraj mam pockat.A operovat by sa mohlo ked tak aj po tehotenstve.Ak by som otehotnela, a bola uz 2kat operovana na prsnik, mozem mat problem s kojenim. Moje prsniky su vraj stale vo vyvine.Prosim poradte mi, neviem co mam robit. Dakujem
Odpověď: Dobrý den. S problémy při kojení způsobené předchozí operací (eventuelně několika operacemi) fibroadenomu se nesetkáváme. Pokud je fibroadenom malý, je ověřen core-cut biopsií a nemá rychlou tendenci k růstu, aby eventuelně způsobil tlakové nebo kosmetické problémy pak je rozhodnutí o jeho chirurgickém vynětí nebo ponechání v prsu zcela na Vás. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11551
dobry den mam na prsních dvorcích takové tmavší flíčky jsou zrohovatělé,a mam na nich eště takové červéné pupínky mam je tam zž asi 3 roky
Odpověď: Dobrý den. Na dvorcích jsou četně vyvýšeninky- vývody mazových žlaz. Mazové žlázky tam máme proto, aby kůže dvorců a bradavek byla dobře promaštěna ve chvíli, kdy budeme kojit. Pokud je kůže přesušená, může šupinatět. A pokud je drážděná,může být i začervenalá. Zkuste si dvorce a bradavky opakovaně dobře promastit. Pokud jste alergik, Často se na dvorci dělá akzém.Jestliže stále mátenebo se vám zdá, že máte obtíže, je třeba aby stav posoudil kožní lékař. Pro vaší spokojenost a klid.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11550
Dobrý den,ohledně dotazu - Dotaz č. 11548, je tady nějaká možnost, že se nejedná o nádor? Prosím odpovězte.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, že nejde o zhoubný nádor tady samozřejmě je, může jít o tzv. papilom, nezhoubný nádor který roste do průsvitu mlékovodů a je schopen způsobit poměrně masivní krvácení z bradavky. Nicméně jak jsem se už minule zmínil, diagnózu je možné určit až na základě odborného vyšetření. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11549
Dobrý den,prosím o vysvětlení. Dnes mi přišly výsledky z biopsie: Provedena biopsie intraduktální léze vpravo/mírně nad r. ZK/ s benigním nálezem proliferativní mastopatie. Zastižen úsek duktální adenosy s okrsky kolumnární hyperplasie, úsek dilatované stěny duktu. Nelze vyloučit, že jde o okrsek duktálního adenomu. Děkuji Jana Š.
Odpověď: Dobrý den. Popisované změny jsou jednoznačně benigní (nezhoubné), Vaše prsy jsou tedy zdravé (bez přítomnosti rakovinných buněk). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11548
Dobrý den, minulý rok jsem podstoupila vyšetření prsu, protože jsem si našla bulku pod bradavkou.Vyšetření jsem měla na mamografu a ultrazvuku, bylo mi zjištěno že mám zvětšenou cistu, tento rok mám jít na kontrolu. Bradavka se mi zatáhla dovnitř a dostala jsem nepříjemný výtok. Co by to mohlo být??? Znovu jsem objednaná na vyšetření, mám se něčeho obávat?
Odpověď: Dobrý den. To co popisujete se může vyskytnout u některých druhů nádorů prsu, ale diagnózu je možné stanovit až po absolvování odborného vyšetření (mamograf, ultazvuk) na které jste objednána. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11547
Dobrý den!
Jsem po operaci prsu (22.1.- z prsu odstraněn nádor). Nyní začnu s ozařováním. Vím, že nesmím nosit nic těžkého a ruku šetřit (žádný generální úklid a pod.). Ráda bych věděla jestli si mohu vyžehlit pár věcí na sebe.
Děkuji předem za Odpověď Jana Morávková
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě, že běžné domácí práce udělat můžete, základní poučka zní radši pomaleji a déle, prostě ruku nepřetěžovat a dělat přestávky mezi činnostmi. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11546
Dobrý vecer doktor mi rekla ze mam cystu a asi operativni muzete mi to podrobneji vysvetlit co se deje dekuji
Odpověď: Dobrý den. Neuvádíte který lékař (mamodiagnostik, chirurg, OL...) Neuvádíte po jakém vyšetření (pohmatové, ultrazvukové, mamografické...) Takže při vší úctě z Vámi zaslaných údajů nemůžu... S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11545
doplnujem dotaz k č.11532.prepacte prosim,ale nerozumiem vasej odpovedi.pisete, ze B17 nemam vobec uzivat??? alebo ako ???prosim vas o blizsie vysvetlenie.dakujem
Odpověď: Dobrý den. Naopak, napsal jsem myslím naprosto jasně, že nevidím nejmenší důvod pro to, aby jste B17 - amygdalin - v hrubém pojetí mandlový cukr neužívala... Tedy to samé jinými slovy: užívejte B17 dle libosti. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11544
Dobrý den ,jsem 5 let po augmentaci prsů.Před půl rokem jsem byla na sonu a zjištěny cysty a zvětšená žláza,na mamografii jsem již objednaná.Mám stalé větší bolesti v pravém prsu kde jsou cysty k tomu vedle prsa zvětšená občas bolestivá lymfat.uzlina,bolesti na té samé straně pod lopatkou a tupá bolest pod podpažím.Děkuji za částečnou diagnostiku.
Odpověď: Dobrý den. Přeplněné (tenzní) cysty mohou způsobovat tlakovou bolest i u prsů bez implantátů, proto je jasné, že v prsech "utlačených implantátem" se tato tlaková bolest potencuje. Zvětšená bolestivá uzlina v podpaží by však s tímto souviset neměla, snad jen v případě kdy implantát "propouští" a silikon se v podpažních mizních uzlinách vychytává - toto však v popisu USG vyšetření neuvádíte. Doporučuji vyčkat MMG vyšetření a zhodnocení výšledků obou vyšetření Vaším mamodiagnostikem. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11543
Dobrý den,
je mi 23 let a asi 2 týdny u mě převládá svědění na pravé bradavce. Uprostřed bradavky mi kůžička zbělá a odlupuje se, do toho se mi sem tam v bradavce objeví stroupek jakoby zaschlá krev, černé barvy. Před 3-mi měsíci jsem vysadila antikoncepti. Proto bych Vás ráda požádala o radu, zda-li by se mohlo jednat o něco závažnějšího a měla bych navštívit specializované pracoviště.
Rakovinou prsu trpěla má babička.
Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Zuzana
Odpověď: Dobrý den. Stav o kterém píšete si jednoznačně zaslouží bezodkladné ultrazvukové vyšetření na některém z akreditovaných screeningových pracovišť (jejich seznam naleznete na těchto stránkách), kde se ve vlastním zájmu co nejdříve objednejte. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11542
Dobry den. Zaciatkom decembra som si vsimla ze na lavom prsniku tesne pod bradavkou sa mi na dvorci spravila ryha-polobluk ktory kopiruje liniu bradavky zo spodu, ale vlastne ta ryha je akoby posunuty dvorec-alebo nejako zvrasneny. Farba dvorca aj bradavky je nezmenena, z bradavky nemam vytok, ani zmenu v tvare prsnika. Len ten dvorec je trochu mensi kedze to vypada akoby ho to trochu tahalo nadol. Som uz objednana na vysetrenie, ale chcela by som vediet mozne diagnozy aby som sa mola pripravit na vsetko..... Mam 29 rokov a nemam deti. Dakujem.
Odpověď: Dobrý den. Určité typy nádorů v určitých lokalizacích (místech) způsobují vtažení kůže prsu, ale nejsem si jistý zda jde o obraz, který Vy popisujete, protože to co Vy popisujete, je tak nespecifické, že Vám nezbude než počkat na výsledek ultrazvukového vyšetření na který jste jak píšete objednána. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11541
Dobrý den,
jsem muž narozený téměř před osmdesáti lety (1933) před několika lety urolog diagnostikoval rakovinu prostaty. Nejprve jsem dostával goserelin (Zoladex) v tříměsíčních intervalech. Po roce bylo léčení ukončeno. Přibližně za rok se opět stav zhoršil a od té doby se léčím opět hormonálně, tentokrát pomocí BICALUPLEXu.Jako vedlejší účinek se mimo jiné uvádí jako velmi časté zvětšení nebo citlivost prsou. Právě tento problém mi trápí a citlivost na dotek je dosti značná. Proto se obracím na Vás a děkuji za odpověď.
S pozdravem Bohumír H.
Odpověď: Dobrý den. To co správně popisujete jsou zcela obvyklé vedlejší účinky Vaší léčby. Nerozumím s jakým dotazem se na mne obracíte, patrně jste jej opomněl položit. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11540
Dobrý večer,byla jsem na sonu prsou kde mě zjistili několik cyst a mezy prsem a podpaždím špíše k prsu,mám zvětšenou bolestivou lymfatickou žlázu.Na té samé straně mě bolí neustále pod lopatkou a nad klíční kostí.Prosím co to může znamenat a k jakému lékaři si zajít pro radu co s tou bolestivou žlázou.Na mamografii jsem již objednaná ale až za dva měsíce a bolesti jsou už chronického rázu.Děkuji za případnou odpověd
Odpověď: Dobrý den. Prosté cysty jsou považovány za zcela normální součástí prsu, nejde tedy o žádnou nemoc. Znám lymfatické (tedy česky mízní) uzliny v podpaží i v prsu, ale nikdy jsem neslyšel o Vámi udávané lymfatické žláze. Opravdu je tento pojem v popisu výsledku Vašeho ultrazvukového vyšetření? S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11538
ložisková lézia prsníka benigneho charakteru
Odpověď: Dobrý den, nezhoubná změna. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11537
Dobrý den, je mi 48, zatím po několika letech preventivního screeningu bylo vše bez nálezu, nyní drobný nález "v dif. dg. fibroadenom nebo tuk. lalůček", kontrola za půl roku. Chtěla jsem se jen zeptat, zda je běžné, že se postupem věku ženy nálezy mohou různě měnit, aniž by to vždy znamenalo vážné onemocnění, a jakou ev. zvolit prevenci? Děkuji. M.
Odpověď: Dobrý den. Tak jako se s časem mění celé tělo, tak se mění i prsy ženy a tedy i jejich obraz při mamografickém a ultrazvukovém vyšetření. V naprosté většině se jedná o změny benigní, takže kontrola v čase je zcela standardní. Za jedinou opravdu fungující prevenci se v současnosti považuje nechat si prsy vyšetřit 1x ročně na akreditovaném screeningovém pracovišti. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11536
dobry den mam dotaz nechala jsem se poslat na vysetreni prsu protoze mi z jednoho vyteka zeleno cerna tekutina z praveho a z leveho to teprve zacina. nejsem nastydla ani nemocna jen se bojim co to muze byt dekuji za odpoved cermakova
Odpověď: Dobrý den. K určení diagnozy je pravě potřeba absolvovat to vyšetření, ke kterému jste objednaná. Takže tento dotaz směřujte, prosím, na Vašeho vyšetřujícího lékaře. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11535
Este k otazke č.11511: co znamena ze v sucasnosti nejde o zhubny nador? moze sa to zvrhnut? U mna sa neprejavuje ani krvavy ani iny vytok z bradavky, moze ist teda o nieco ine ako papilom? Pre info: pred 3rokmi mi z toho isteho prsnika vybrali fibroadenom (bol nezhubny)
Dakujem moc za odpoved
Odpověď: Dobrý den, odběr vzorků je provedený v určitém čase a k tomu se vztahují i histologické údaje, proto píšu, že v současnosti nejde o zhoubný nádor. Papilomy se obvykle nezvrhávají, nicméně to, že způsobují krvavý výtok z bradavky je velmi časté, proto se preventivně chirurgicky odstrańují. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11534
dobrý den, absolvovala jsem preventivně sono prsou (při pohmatu mám levé prso směrem k podpaždí jiné než pravé) výsledek zní :"Ložiskové změny v prsech nejsou,axily jsou volné." Bylo mi řečeno,že je vše v pořádku, ale co znamená "axily jsou volné"?Velice Vám děkuji. s pozdravem P.
Odpověď: Dobrý den, to znamená, že v podpaží nejsou infiltrované, tedy nemocí postižené mizní uzliny. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11533
Dobrý večer, po zmáčknutí bradavek mi z pravého i levého prsu vyteče několik kapek žluté až hnědavé tekutiny.Je mi45 let, mám tři děti, všechny zhruba dva měsíce kojené. Na mamografu jsem byla již dvakrát, naposledy loni v červnu, nález byl v pořádku.Tekutina samovolně nevytéká pouze po zmáčknutí a trvá to již delší dobu, rozhodně před tím posledním mamografem.Nevím zda se mám znepokojovat, či zda to souvisí eventuelně s hormonálními změnami, či antikoncepcí.
Odpověď: Dobrý den. Prs je stvořen k tomu, aby z něj něco teklo... A nyní vážně. Pokud jde o výtok světlý, tedy průhledný, mléčný, našedlý, nažloutlý, nazelenalý, jde o zcela normální, fyziologický stav. Pokud by ovšem šlo o výtok krvavý (což Vy neuvádíte) pak by se mohlo o nemoc prsu jednat. Takže závěr: neznepokojujte se a absolvujte pravidelně doporučené kontroly v někrém z akreditovaných screeningových pracovišť. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11532
som onkologicka pacientka,po operacii prsnika.mozem uzivat B17?co si o tom myslite?po liecbe som rok. dakujem
Odpověď: Dobrý den, nevidím nejmenší důvod proti tomu, aby jste vitamín B17 užívala. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11531
Dobrý den,

chci se preventivně zeptat, kolik stojí vyšetření prsu v mých 24 letech. Zatím na sobě nic nepozoruji, ale vlastně ani nevím, jestli se vyšetřuji správně a jestli bych si nějaké zvláštnosti všimla. V rodině mi rakovina prsu hrozí z více stran a mám z toho velký respekt. Chci se tedy zeptat, jaký doktor mi může dát nějakou doporučenku a na kolik mě asi vyšetření vyjde.

Děkuji předem za odpověď.


S pozdravem
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem věku připadá v úvahu odborné ultrazvukové vyšetření v někrém z akreditovaných screeningových pracovišť (jejich seznam naleznete na těchto stránkách) jako tzv. samoplátce. Vyšetření stojí obvykle kolem 300 Kč. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11530
Dobrý den,prosím o informaci související s rakovinou prsu,sama jsem již po biopsii a následně po operaci prsu.Mám dotaz na jaké vyšetření mají nárok mé dcery 23 a 27let,dle genetického vyšetření nebyla prokázána mutace,ale v rodině je vysoký výskyt rakoviny dělohy,prsu,tlustého střeva.Děkuji Sońa
Odpověď: Dobrý den, dle toho co uvádíte si Vaše dcery mohou nechat prsy vyšetřit v někrém z akreditovaných screeningových pracovišť jako samoplátkyně. Vy sama jste neuvedla zda se jednalo o nádor zhoubný či nezhoubný, takže tuto část otázky bez doplňujích informací nemohu zodpovědět. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11529
Dobrý den, mám již měsíc problém se svěděním prsu v oblasti levého prsního dvorce, na kterém se místy objeví suché skvrnky. Někdy je patrná i "vyrážka" právě na tom samém místě. Zkoušela jsem změnu pracího prostředku, ale nikterak to nepomáhá. Prso je významně citlivější a bolestivější na dotek, ale právě pouze v oblasti bradavky a dvorce. Už si s tím nevím rady, ale nechci zatěžovat gynekoložku kdejakou banalitou.
Odpověď: Dobrý den, pokud nechcete zatěžovat gynekoložku kdejakou banalitou (která je ovšem pro Vás velmi podstatná, když ji zveřejňujete na této celostátní poradně), pak Vám doporučuji navštívit kožního lékaře, kterému změny na kůži kdekoliv na těle spadají do kompetence. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11528
Prosím, existuje u nás mamograf, který je šetrný a nemusí při snímkování dojít k silnému a bolestivému stlačení prsu. Bojím se, že právě toto stlačení může být nebezpečné. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Stlačení prsu v žádném případě nebezpečné není, jde jen o nepříjemný moment při mamografickém vyšetření. Při odečtu snímku z tkáně nestejné tloušťky (tedy nestlačeného prsu, který má tvar kužele) nelze garantovat, zda vidíme či nevidíme nádorové změny. Tedy jinak- je-li jistota informace o tom, zda-li mám či nemám zhoubný nádor prsu vykoupena několikavteřinovým tlakem, pak jistě tato "oběť" za to stojí. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11527
Dobrý den, v pravém prsu na vnější straně nahoře jsem si nahmatala tužší bulku, kůže nad ní je volná, když dám ruce nad hlavu tak nic vidět není, ale když je dám za záda a vypnu prsa je vidět malinko vyboulení. Se stejným, nebo podobným nálezem jsem byla před 2 roky u lékaře a ten řekl něco ve smyslu, že to je běžný nález ve žláze. Je možné, že ta bulka nikdy nezmizí? Jak bych poznala, že se jedná o rakovinu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Řešení je jednoduché,, nechejte si prsy odborně vyšetřit v někrém z akreditovaných screeningových pracovišť (jejich seznam naleznete na těchto stránkách). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11526
Dobrý den, je mi 36 let, nekojím, antikoncepci neberu a i přesto jsem v 12/2012 prodělala zánět levého prsu 1.sin. recid., incize byla nutná,kapsa 4x2cm, atb. augmentin á12hod., vše krásně zhojeno. Nyní se mi pravděpodobně zánět vrátil, ale centrálně, zatím bez incize, opět atb augmentin. Neměla jsem zatím žádné odborné vyšetření(mamograf je v plánu po zaléčení atb.) Prosím, z čeho se mohou záněty dělat právě v prsu a je obvyklé, že se vrací? Může zánět prsu být spouštěčem onkologického onemocnění? V rod. anamnéze onko onemocnění není.
Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, samotný zánět jistě spouštěčem onkologického onemocnění prsu není, je třeba hledat fokus (ložisko) hnisu kdekoliv v těle (u kořene zubu, v čelistních dutinách atd.) z kterého jsou původci zánětu vyplavováni a uhnízdí se třeba v prsu-což je Váš připad. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11525
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat nad klíční kostí se mi udělala malá bulka (jako hrášek) nejde vidět, ale nahmatá se. Nebolí. Je to jen nějaká uzlinka, která zmizí?
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností jde o zduřelou mizní uzlinku, ale doporučuji Vám nechat si vyšetřit podezřelou oblast ultrazvukem, nejlépe v někrém z akreditovaných screeningových pracovišť (jejich seznam naleznete na těchto stránkách). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11524
Bola som poslaná na biopsiu a výsledok z nej znel:
V dolnom laterálnom kvadrante blízko bradavky solídne ložisko o priemere 0,85cm.TAC lézie pod usg kontrolou: na náteroch prítomné početní i rozsiahle dvoj a trojrozmerné formácie benígnych duktálnych epitélií s myoepitéliami na okrajoch, zrnité makrofágy, krvné elementy.Záver: cytologický nález svedčí pre papilárny léziu - papilom.Myslíte že by sa mohlo jednať o zhubný nádor? Doktorka mi povedala že tento nález je nebezpečnejší ako fibroadenom,kt.mi vyberali pred 3rokmi
Odpověď: Dobrý den, v žádném případě nejde v současnosti o zhoubný nádor, nicméně je obvyklé papilomy (což je Váš případ) chirurgicky odstranit, protože obtěžují své nositelky krvácením z bradavek. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11523
Dobrýden, ráda bych se zeptala co znamená: na snímku levého prsu v CC projekci je v ZK okrouhlé ložisko o průměru 10 mm.Dif. dg. žláza? Co to je prosím ZK? Závěr: okrouhlý stín v ZK I. sin.dif.,.dg- pouze lalůček žláza. Děkujiza odpověď.
Odpověď: Dobrý den, CC projekce = pohled shora dolů, ZK=zevní kvadrant - vnější čtvrtina. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11522
Dobrý den, co prosím znamenáNa snímku levého prsu v CC projekci je v ZK okrouhlé ložisko o průměru 10 mm.Dif. dg. žláza?Co to je prosím také ZK. Závě:okrouhlý stín v ZK I sin.dif,. dg. pouze lalůček zláza. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, CC projekce = pohled shora dolů, ZK=zevní kvadrant - vnější čtvrtina. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11521
Dobry den.Mam asi 2mesice problem s palivou bolesti na leve strane hrudi pod a okolo prsa.Bolest nevystreluje spis premistuje do podpazdi nekdy lopatek nejvice okolo l.prsa az do prsni bradavky je to dosti neprijemne.Muze se jednat o mezizeberni svaly,srdce,nbo samotne prso?spat muzu jen nal.strane boku na prave me to tak divne pali az stipe okolo prsa a v bradavce.Dekuji
Odpověď: Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku jde spíše o zablokovanou páteř a projekci bolesti mezižeberními svaly do oblasti prsu. Pomoci by měla rehabilitace. Nicméně k opravdové jistotě, že Vaše prsy jsou zdravé Vám dopomůže jen odborné ultrazvukové vyšetření prsů v některém z akreditovaných screeningových pracovišť (jejich seznam naleznete na těchto stránkách). S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11520
Dobrý den,
asi před rokem se mi udělal bulka v prsu hmatatelná na pravém prsu, udělaly mě v červnu 2012 sonografické vyšetření s nálezem hypoechogenní oválná formace 10 x 6 mm benigního charakteru po 7 měsíční kontrole nález zvětšení na 17 x 8 mm. doporučily mě histologickou verifikaci, moje paní gynekoložka ji nedoporučila a vyslala mě k chirurgovi , který doporučil operaci 3/2013 s vyjmutím bulky. Z oprace mám strach nevím zda je lépe odstranit a nebo jít na biopsii,nebo lépe se nechat vyšetřit ještě u jiného specialisty.Děkuji Nikola
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností se jedná o tzv. fibroadenom, tedy nezhoubný nádor prsu, který se i ve Vašem věku poměrně často vyskytuje. Bez histologické verifikace, tedy jehlové biopsie prsu pod ultrazvukem dnes žádný zodpovědný chirurg neoperuje... Tedy mé doporučení : Odběr vzorků z podezřelého ložiska (CCB biopsie) pod ultrazvukovou kontrolou a na základě jejich histologické verifikace rozhodnutí o dalším postupu. S pozdravem
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11519
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám miminko 8 měsíců, kojila jsem měsíc. Mám na pravém prse vpáčenou bradavku a semtam se stane že mi trochu vyteče čirá tekutinka.Můžet to něco znamenat? Také na horní části tohoto prsu, spíše až u té kosti která tam je mám bolestivé místo, jakoby vystouplou kost nebo zateklinu, která na dotek hodně bolí,je to tvrdé kolikrát cítím až u lopatky. Může se jednat o něco vážného?Děkuji moc za odpověď Jana
Odpověď: Dobrý den. Pokud výtok z prsu není krvavý (což Vy neuvádíte) pak jde o zcela normální (fyziologický) stav. Co se týče bolestivého místa na vystouplé kosti, jde o takzvaný Tietzův syndrom, vyskytující se více u žen než u mužů, je známý více než 200 let, ale dodnes nepřišel nikdo na to jak léčit jeho příčinu... S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11518
Dobrý den,mám téměř 6-ti měsíční holčičku a nahmatala jsem jí podlevou bradavkou bouličku.Někde jsem četla,že je to poměrně běžná věc,ale i tak mě to trochu vyděsilo.Pro klid duše jsem Vás chtěla poprosit o Váš názor..Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den, ano, lehké zduření mléčných žláž u dětí v tomto věku je poměrně velmi částé. Pokud by Vám však tento můj názor nestačil, nechejte dceři prsy vyšetřit ultrazvukem. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11517
Dobrý den, mohla bych vás poprosit o přeložení odborné lékařské diagnozi na srozumitelnou pro laika , tedy pro mne. Děkuji mnohokrát.
Jedná se o invazivní duktální karcinom, solidní stavby, sporadická mit. figura, bez tabulární složky, vyšší gráde G2-3.
V jaké fázi se tedy nachází... a doporučený zákrok? Děkuji za odpověd. Nika
Odpověď: Dobrý den, jde o velmi agresivní zhoubný nádor mlékovodů prsní žlázy. Léčba se odvíjí nejen od histologických údajů které jste poskytla, ale také podle velikosti nádoru, jeho uložení v prsu a celkovém stavu pacientky. Takže tuto část otázky Vám zodpoví onkolog event. chirurg-mamooperatér. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11516
Dobrý den,
na prsních dvorcích mám hodně bílých pupínků, o nichž jsem se dočetla, že se jedná o Montgomeryho žlázky. Měla jsem pár pupínků již od puberty, ale v těhotenství a po porodu se mi jich objevilo mnohem víc. Chtěla bych se zeptat, jestli sami zase zmizí, zda lze zmizení nějak podpořit či zda je lze odstranit?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, tento stav je geneticky daný, takže jeho zmizení nelze nijak podpořit. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11515
Dobrý den, asi před dvěma dny si moje 9ti letá dcera našla bolestivou bulku pod levou bradavkou.Zatím se to nezvětšuje, je to velice citlivé asi 0,5cm veliké.Co by to mohlo být? Mám zajít k lékaři, nebo ještě počkat? Moc děkuji za odpověd. Jana
Odpověď: Dobrý den, maminko, Vaše dcera se začíná měnit v ženu... S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11514
Dotaz č. 11494 dobry vecer. Je mozne, ze sa zvacsuje ta dysplazia? ja som ju mala v pravom prsniku naboku z vonka a teraz citim nad bradavkou take tuhsie.Na druhom prse to mam nad bradavkou maksie.. Ja mam z toho velky strach. dakujem
Odpověď: Dobrý den, strach mít opravdu nemusíte, nejde o žádnou zhoubnou nemoc a navíc dysplazie je histologická diagnóza, takže ji při vší úctě k Vám nelze vyhmatat... S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11513
Dobrý den, budu vděčná, vysvětlíte-li mi větu z posledního sono vyš. prsu:
V axilách jsou patrny LU vel. 17mm, s tukovou středovou degenerací, s vaskularizací I typu.. MˇY se zobrazuje v ZK, s vmezeřenými tukovými lal....
Jsem pravidelně sledováná - a 2 roky mamograf, a 1 rok sono a mammo poradna. Mám v anamnéze karcinom prsu u maminky, která na něj zemřela.

Děkuji mockrát za váš čas a odpověď, vážím si vaší práce.
Simona L.
Odpověď: Dobrý den, ten útržek co jste mi poslala popisuje zcela normální, fyziologické mizní uzliny. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11512
Dobrý den,byla jsem na momografii a řekli mi,ze tam mám bílé tečky,které můžou být nebezpečné,ale není to běžný nádor,že se toto vyskytuje málo.A že se to může dále rozrůstat.O co se prosím jedná a jak se to léčí.Děkuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý den, jde o takzvané mikrokalcifikace tedy mikrozrníčka vápníku, které v určitém procentu případů mohou prozradit tvořící se zhoubný nádor ještě ve stádiu, kdy on sám ještě není detekovatelný. Standartní postup k odlišení nádoru od "normálních" změn je mamografická kontrola za 9-12 měsíců, dřívější kontrola je bezvýznamná, protože změny bývají tak malé, že je v kratším intervalu nejsme schopni postihnout. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 11511
Dobrý deň, prosím vás o vysvetlenie nálezu z biopsie:
V dolnom laterálnom kvadrante blízko bradavky solídne ložisko o priemere 0,85cm.
TAC lézie pod usg kontrolou: na náteroch prítomné početní i rozsiahle dvoj a trojrozmerné formácie benígnych duktálnych epitélií s myoepitéliami na okrajoch, zrnité makrofágy, krvné elementy.
Záver: cytologický nález svedčí pre papilárny léziu - papilom.
Aká je pravdepodobnosť ze ide o zhubny nador? ako prebieha liecba?
Dakujem
Odpověď: Dobrý den, v žádném případě nejde v současnosti o zhoubný nádor, nicméně je obvyklé papilomy (což je Váš případ) chirurgicky odstranit, protože obtěžují své nositelky krvácením z bradavek. S pozdravem.
Prim. MUDr. Zdeněk Mutina Nahoru na začátek stránky