MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 18360
Dobrý den,zhruba půl roku mě občas pobolívá levé prso.Spíše to je takový tlak, tupá bolest.Bulku zde žádnou nemám,ale žláza je v tomto prsu větší a masivnější než v druhém.Vzhledem k cyklu se to objevuje v různé fázi.Asi před 10 měsíci jsem přestala kojit.Při kojení se mi v tomto prsu často tvořily zatvrdliny.Na vyšetření UTZ bylo vše v pořádku.Co by za tím dle Vašich zkušeností mohlo být?Bojím se rakoviny.Jak spspolehlivé je vyšetření UTZ.Byla jsem v Praze v Motole.Děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Změny, které popisujete jsou ve Vašem věku zcela fyziologické. Nebojte se. To, že máte v jednom prsu větší podíl hutnější žlázy než ve druhém není žádný problém. Často vídáme, že může mít jedno prso trošku odlišné rozložení žlázy než druhé. Potom také dochází v rámci menstruačního cyklu k nesouměrnému pobolívání i možným odchylkám v pohmatovém nálezu. Ve Vašem věku je ultrazvukové vyšetření dostatečně spolehlivou metodou. Doporučuji Vám samovyšetřování každý měsíc po menstruaci a jednou za rok ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18359
Dobrý den, v určité fázi menstruačního cyklu mám bolestivá prsa s malými hmatatelnými uzlíky (asi jako zrnka malého obilí) po čase přestanou bolet a zmenči se. O co se prosím jedná? Děkuji Lenka. MAM.
Odpověď: Dobrý den, nemusíte se ničeho obávat, půjde o hormonální změny spojené s menstruačním cyklem. V případě, že si nahmatáte bulku nebo zatvrdliu, která nezmizí, pak by bylo vhodné vyšetření ve screeningovém centru. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18358
Prosím mám dotaz,r.2017 jsem byla na momografu./I do té doby pravidelně co 2 roky/Bylo mě oznámeno,že kvůli rodinné anamnéze mám přijít další rok na vyšetření sono jako samoplátce.Stále stejnou rodin.anamnézu uvádím v dotazníku již přes 15 let a v roce 2011 jsem byla dokonce z rizikové skupiny vyřazena.Letos opět zařazena a jako samoplátce pro sono-proč?Je sono vyšetření dostačující a více bezpečné než mamograf?Mohu proto chodit jen na sono?a mamograf vynechat úplně? Děkuji
Mé vrstevnice chodí na sono běžně i každoročně bez placení-proč tzv.rizikové pacientky musí vyšetření sono platit?
Odpověď: Dobrý den, celý systém je nastaven takto: Preventivní MG kontroly co 2 roky hrazené pojišťovnou nad 45 let věku, meziroční kontroly ultrazvuk nebo mamograf dle věku a typu žlázy jako samoplátkyně (na toto se pojištění nevztahuje) k odhalení rychle rostoucích nádorů. Takto by to mělo platit plošně pro celou republiku. Jestli nějaké ženy v nějakých poradnách chodí každoročně na žádanku, je to špatně a nemělo by se toto dít. Jiná kapitola jsou rizikové ženy a to ve skupině vysoké genetické riziko nad 20% nebo BRCA pozitivní, tam jsou kontroly mnohem častější a je k nim důvod. Variantu záměny ultrazvuku místo preventivního mamografu nedoporučuji!!! Ve Vašem věku je vyšetřovací metodou číslo jedna mamografie a to z toho důvodu, že můžete mít v prsu počínající nádor v podobě mikrokalcifikací nebo jiný přednádorový stav, který ultrazvuk v této podobě prostě nemůže odhalit. V nejhorším případě se může stát to, že odejdete z ultrazvukového vyšetření bez nálezu patologie a přitom se Vám již v prsu klube nádor v ranném stádiu. Mé doporučení tedy zní: preventivní MG jednou za dva roky a určitě meziročně vyšetření (typ vyšetření dle doporučení radiologa) jako samoplátkyně. Pokud chcete posoudit Vaši genetickou zátěž, obraťte se na genetické pracoviště nebo větší onkologické centrum. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18357
Dobrý den, jsem dva roky od operace a chemo léčby infiltrujícího muciózního nádoru v prsu. Všechna vyšetření doposud ok. Nyní po 2 týdenní léčbě antibiotiky zápalu průdušek, mám zvýšený o 10 jednotek onkomarker prsu.
Mám se zneklidňovat, nebo to mohu přičíst zánětu? Na vyšetnření k onokologovi jdu až na konci května.
Děkuji ILV
Odpověď: Dobrý den, vůbec se nezneklidňujte. I toto může přechodně nastat. Onkolog Vám naplánuje kontrolní odběry a jistě kompletní mamologické přešetření. Opravdu není na místě se stresovat. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18355
Dobrý večer,
je mi 47 let a mám zahuštěné cysty obou prsou které se mi rapidně zvětšili a nejen to,bolí mne i v době kdy nemám menstruaci.Takhle velká prsa jsem neměla nikdy ,pouze po porodech mých dvou dětí.
Prosím o radu jak dál postupovat a co může být příčinou.
Děkuji za odpověď na mail.
S pozdravem Marie
Odpověď: Dobrý den. Za změnu velikosti může např. genetika (mají ženy u Vás v rodině kolem padesátky větší prsa?), také hormonální změny ale především změna váhy. Pokud Vás prsa bolí a domníváte se, že jsou to zvětšené cysty, objednejte se na ultrazvukové vyšetření, v jedné době by vám ty největší a bolestivé cysty odsáli tenkou jehličkou. Hlavně dodržujte pravidelné mamografické kontroly, hlídejte si váhu a sportujte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18354
dobrý večer za par dnu mam 40 let, prsa mě boli po celé délce mam je však hodně velka, tak nevim zdali to neni tím že se brani kuže, chtěla bych si pro jistotu udělat vyštřeni, děkuji
Odpověď: Dobrý den, máte ideální věk začít s pravidelnými kontrolami. Jakmile budete mít 40. narozeniny, měla byste i s přihlédnutím k velikosti prsů podstoupit vstupní mamografické vyšetření. Objednejte se do screeningového centra jako samoplátkyně (nepotřebujete žádanku od lékaře). Zpětně Vám Vaše pojišťovna vyšetření proplatí (zjistěte si na jejich webových stránkách, v jaké výši to bude). S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18353
Dobrý den, během prvního MG a UZ vyšetření mi byl diagnostikován pravděpodobně benigní FA (laločnatá, hladká hypoch. 11x7x16 mm - vs FA, axily bez patologických uzlin). KO na UZ až za 6 měsíců. Je možné požádat o biopsii? Sestra prodělala rakovinu prsu před 15 měsíci. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Je otázkou, zda bylo toto vyšetření Vaším prvním, pak je tento postup možný. S přihlédnutím k Vaší rodinné anamnéze bych však v případě sebemenších nejasností indikovala biopsii. Pokud jste již na vyšetření dříve byla a toto je nový nález, byla by indikovaná biopsie. Já ze zásady moc kontroly v kratších intervalech neindikuji. Buď jsem přesvědčená o tom, že nejde o nic vážného a nebo při sebemenších pochybnostech rovnou pacientku objednám k biopsii a za pár dní máme výsledek černý na bílém.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18352
Dobrý den, řed 14 dny jsem absolvovala ultrazvukové vyšetření -bylo v pořádku, ale asi před týdnem mě začala svědit pouze pravá bradavka (není to nijak extrémní, ale mám tendenci se přes oblečení poškrábat) a při srovnání s levou je také tmavší barvy a je od pohledu zvětšená. Dále jsem si všimla, že v normální klidovém režimu pravý dvorec zůstává pořád více stažený – pravá bradavka je i citlivější Jeden den jsem si všimla malých šupinek kolem bradavky, další den nic. Žádný výtok, bradavka na dotyk nebolí. Mám nyní před MS. Jaký by měl být další postup? Děkuji
 
Odpověď: Dobrý den, může jít o hormonální změny, ale také třeba o reakci na prací prášek nebo lokální zapaření.
Dávejte si s příchodem jara pozor na materiál, ze kterého máte vyrobenou podprsenku. V případě, že se problémy po menstruaci neuklidní, navštivte kožního specialistu.
S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18351
Dobry den,po sono vyšetření tento nález v pravém prsu v HZK blíž k bazi hypoechogenní okrsek velikosti 19x12x9 mm s pravidelnou strukturou.Bez přímých i nepřímých známek pathol.změn.
Závěr neredukující žláza bez známek pathol.změn, vpravo v HZK okrsek charakteru FA hyperplazie. Sono kontrola za 3 měsíce. Není potřeba kontrola dříve nebo podstoupení biopsie. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Je otázkou, zda bylo toto vyšetření Vaším prvním, pak je tento postup možný, i když odstup 3 měsíců nemusí nic zásadního ukázat. Pokud jste již na vyšetření byla a toto je nový nález, byla by indikovaná biopsie. Já ze zásady moc kontroly v kratších intervalech neindikuji. Buď jsem přesvědčená o tom, že to nic není a nebo při sebemenších pochybnostech rovnou pacientku objednám k biopsii a za pár dní máme výsledek černé na bílém. Nedílnou a nepostradatelnou součástí vyšetření ve Vašem věku při nálezu léze, která se již kontroluje je mamografie. Ta může také hodně napovědět. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18350
Dobrý večer,paní doktorko,v červnu budu 5roku po ablaci prsu pro DCIS,chtěla bych podstoupit rekonstrukci, ale stále vahám z důvodu obav zda po osazení implantátu by byly videt připadne změny nebo návrat onemocnění.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud jste dlouhodobě v pořádku a onkolog Vám dal dobrozdání k rekonstrukci, nevidím v tom žádný problém. Česká pracoviště jsou vybavena všemi potřebnými modalitami k tomu, aby odhalila případné nádorové onemocnění i v terénu, kde jsou implantáty. Vzhledem k tomu, že jste podstoupila ablaci pro DCIS je pravděpodobnost návratu onemocnění velmi malá. A tak se nestresujte a chcete-li tento rekonstrukční výkon podstoupit, jděte do toho. Držím pěsti, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18349
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat ještě k dotazu č.18337 pokud by šlo o ten fibroadenom a popis z lékařské zprávy,měla bych trvat na biopsii? Moc Vám děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den, podle popisu jde opravdu o změny benigních rysů. Běžně se tato ložiska nebioptují, není to potřeba. K biopsii by došlo až v případě, že by léze v čase porostla nebo změnila svůj vzhled. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18348
Dobry vecer,prosim ,chtela bych se zeptat co to znamena - pokrocila redukovana zlaza TABAR II.Dekuji.H.
Odpověď: Již jsem Vám odpověděla v předchozím odkazu. Hezký den.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18347
Dobry vecer,mam dotaz...co znamena Pokrocila redukovana zlaza,TABAR II .Dekuji.H.
Odpověď: Dobrý den, redukovaná žláza znamená, že máte v prsech převážně tukovou složku a minimum hutnější složky žlázy. Tento typ žlázy má své velké výhody, je krásně transparentní a maximálně přehledný pro mamografické zobrazení. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18346
Dobrý den,v rodině se vyskytuje rakovi NB a. Mé vyšetření viz vč popis níže:
Screening, mmg . Neredukujici žláza.
Sono-pri rozhraní HKK vedle sebe dvě ohraničené hypoecno.struktury, 7*5mm-tuk.lalucky?fibroadenomy?
Vlevo DVK ohraničená struktura 8*4mm,benig.vzhled.

Oboustranne benigni změny. Bi-rads3

Trpim myalgiemi, velkou unavou.
Dekuji, pěkný den. J.S.
Odpověď: Dobrý den, nález na ultrazvuku popisuje drobné útvary benigních rysů. Zvykle tyto změny kontrolujeme v jednoletých intervalech. Byla-li jste na vyšetření poprvé nebo je nález na ultrazvuku nový, pak je teoreticky odůvodněná kontrola Bi-rads 3 (pravděpodobně benigní), tedy za 4-6 měsíců. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18345
Dobry den byla jsem na sonu prsou ,ale sestra me donutila k tomu že musím !!!!!!podepsat že nesouhlasím s vysetrenim mamografem.Nelibilo se mi toto jednaní a proto vas prosím o radu sono za ktere jsem si rada priplatila je něco jineho než mamograf? Muj selsky rozum mi říka že sono je příjemnějsí delsí doba hledaní problemu mež mamograf a stlaceni prsa. ale velmi rada se necham poučit at nemam přístě problemy s nervními sestrami,dekuji a přejí pekny den Rohanova
Odpověď: Dobrý den. Variantu záměny ultrazvuku místo preventivního mamografu nedoporučuji!!! Ve Vašem věku je vyšetřovací metodou číslo jedna mamografie a to z toho důvodu, že můžete mít v prsu počínající nádor v podobě mikrokalcifikací nebo jiný přednádorový stav, který ultrazvuk v této podobě prostě nemůže odhalit. V nejhorším případě se může stát to, že odejdete z ultrazvukového vyšetření bez nálezu patologie a přitom se Vám již v prsu klube nádor v ranném stádiu. Tento postup je pro ženy nad 45 let nevhodný, až nebezpečný. Dávka mamografického vyšetření je takřka zanedbatelná, té se bát nemusíte. I na našem pracovišti musí ženy odmítající preventivní mamografii podepsat negativní reverz, že byly poučeny o rizicích vyplývajících z odmítnutí tohoto vyšetření. Pokud jste již více než dva roky od posledního mamografického vyšetření, doporučuji Vám, nechte si ho dodělat. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18344
Dobry den mam dotaz dnes jsem byla na screeningovem vysetreni prsu,,ve zprave mam napsano vicecetne benigni prominence zlazoveho charakteru bilat.,,,,zajima me co to znamena,,,dekuji CERNOTOVA
Odpověď: Dobrý den, na mamografii se oboustranně zobrazily stíny ve žláze, které mají typické známky benigních změn. Jste zdravá, nemáte se čeho bát. Doporučuji Vám mamografické kontroly ve dvouletých intervalech a v mezidobí, ideálně po 1 roce ultrazvukovou kontrolu jako samoplátce. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18343
Dobry den Prosim o radu, boli mi diagnostikovane cystae mammae bez patol. loz. zmien. Mam ich v sledovani 5 rokov pomalicky sa zvacsuju. Mam 46 rokov. Mozem skusit uzivat Wobenzym 2X 10 tbl-.Lekar ich len sleduje. S uctou Ilovska toto su vysledky sona mamografia udava este benigne kalcifikaty bilateralne.Axilarne bez patolog.opacit.
Odpověď: Ještě dodatek k těm kalcifikátům. Jde o nezhoubné, benigní okrskovité ukládání vápníku, které má znaky nezhoubných změn. Na sledování mikrokalcifikací a jejich vývoj v čase je ideální a jedinečný právě mamograf. Dodržujte pravidelné kontroly. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18342
Dobry den Prosim o radu, boli mi diagnostikovane cystae mammae bez patol. loz. zmien. Mam ich v sledovani 5 rokov pomalicky sa zvacsuju. Mam 46 rokov. Mozem skusit uzivat Wobenzym 2X 10 tbl-.Lekar ich len sleduje. S uctou Ilovska
Odpověď: Dobrý den, výskyt cyst v prsech máte podmíněný jednak geneticky - struktura žlázy a také hormonálně, jejich velikost i počet se tak může v čase měnit. Wobenzym jejich přítomnost zásadně neovlivní. Cysty se v prsech žen vyskytují velmi často a není to nic patologického. Jste zdravá a sledování v pravidelných intervalech opravdu stačí. Netřeba se ničeho obávat. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18341
Dobry den, mohu žadat od lékaře ktery mě poslal na mamograf žadanku na ultrazvuk místo rentgenu? ten je bezpečnější.
Odpověď: Dobrý den, prevence se vztahuje pouze na mamografické vyšetření jednou za dva roky. Žádanku na ultrazvukové vyšetření v rámci prevence Vám tedy Váš lékař vystavit nemůže. Toto vyšetření byste si měla uhradit sama. Variantu záměny ultrazvuku místo preventivního mamografu Vám však nedoporučuji. Ve Vašem věku je vyšetřovací metodou číslo jedna mamografie a to z toho důvodu, že můžete mít v prsu počínající nádor v podobě mikrokalcifikací nebo jiný přednádorový stav, který ultrazvuk v této podobě prostě nemůže odhalit. Dávka mamografického vyšetření je takřka zanedbatelná, nevěřte prosím povídačkám šířícím se po internetu a mezi laiky. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18340
dobrý den myslíte;že bych se mohla objednat k vám,na sono prsů mám implantaty 2,5roku ,zda by bylo možné vyšetření ultrazvukové zda je vše v pořádku,občas mě zlobí práva strana děkuji Fiserova
Odpověď: Dobrý den, určitě ano. Objednejte se na ultrazvukové vyšetření jako samoplátkyně, nepotřebujete žádanku od lékaře. V centech se cena vyšetření běžně pohybuje kolem 300-400 Kč. Hezký den, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18339
Děkuji Vám.ještě poslední dotaz, nezlobte se.již 3roky mám stacionární fibroadenom,vždy jasně prokazatelný ve screening centrech.neroste,má cca 1cm.na dnešním sobů jsem byla na běžné sonografii,tam mam popis napadne hypoechogenni útvar,rozměry stejně,ale vždy popis jako hypoechogenni,nevím,zda to napadne je ok.pí.dr.nic neříkala,tak nevím.děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nápadně hypoechogenní, neměnící velikost ani charakter znamená, že je to naprosto v pořádku. Je to známka benignity. Přesně takto typické fibroadenomy vypadají. Nemáte se čeho bát. Význam slova hypoechogenní znamená, že v ultrazvukovém obrazu jej vidíme jako tmavý, je to radiologická terminologie.
Hezký den, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18338
ad Dotaz č. 18333 - velice dekuji. ted ve zprae ctu akcentovane dukty..ale to je asi to same jako dilatovane, ze?! nejak jsem si zafixovala dilatovane, mozna to pi.dr.pri vysetreni zminila.jeste jeden dotaz k duktum - muze byt ona akcentace spojena s cystami v onom prsu? a s menstruacnim cyklem?jsme den pred menstruaci.dekuji vam!!
Odpověď: Dobrý den, rozšíření mlékovodů bude spíše souviset s Vaším mnohaletým kojením, než s cyklickými změnami. Mohla jste tyto změny také zdědit. S menstruačním cyklem však často souvisí výskyt cyst a jejich změna ve velikosti a počtu v průběhu cyklu. Jestli to bude možné vypočítat, na další ultrazvukovou kontrolu se objednejte po menstruaci (5.-10. den cyklu). S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18337
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení lékařské zprávy. Obustranně převážně hyperechogenní struktura mamm. Vlevo v rozhraní DKK do (v místě hmatné rezistence) lehce hypoechogenní, hladce konturované ložisko vel. 8x4?5 mm, bez patol.vaskularizace. V pravo bez ložiskových změn. V axillách neprokazujeme patol. UZ vizáže, bilat. nezvět.Lu struktury. ložisko benigní Uz vizáže -charakt. v.s. fibroademonu.Moc Vám děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nemusíte se obávat. Fibroadenom je benigní - nezhoubné ložisko. Podle popisu splňuje kritéria benigní léze a netřeba s v tuto chvíli obávat. Bude fajn, když dodržíte klasický sledovací režim, tzn. za 1 rok kontrolní ultrazvukové vyšetření. Doporučuji Vám samovyšetřovat si prsa 1x měsíčně po menstruaci a pokud by došlo pohmatově k nějaké změně, objednáte se ke kontrolnímu vyšetření dříve než za rok. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18336
Dobrý den, 2.3.2017 jsem byla v Třebíči na mammografickem vyšetření prsu,dnes mi přišla zpráva a moc jí nerozumím. Prosím o vysvětlení. "Nacházíme jen benigní změnu bez známek malignity. Středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár 1". Děkuji za odpověď. K.P.
Odpověď: Dobrý den, Jste v pořádku, nebojte se. Středně denzní fibroglandulární žláza znamená, že máze v prsech tak akorát kresby, že je žláza hezky na mamografu přehledná. Benigní znamená nezhoubný, můžete mít v prsu třeba drobnou cystu nebo jiné ložisko nezhoubné povahy, které má typické benigní rysy na mamografických snímcích. Doporučila bych Vám zvolit takovýto harmonogram dalších kontrol: Jednou za dva roky mamografii a v mezidobí, tzn. po roce ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18335
Dobrý den.Prosím o odpověď na mé otázky. Nález:MG: žláza typu BIRADS C-žlázový skvrnitý, v levé axile uzlinka s MK.UZ:vpravo bez ložiskových změn. axila volná. Vlevo na RZK cysta5mm ve stěně s drobnými kacifikacemi. V levé axile oblast s MK velmi špatně hodnotitelná, okolí kidné kalc. na ploše 5mm. závěr: BIRADS 2 benigní
V pročítání poradny jsem narazila jen na MK v prsu, ne v cystě nebo uzlině?Je normální, že je tam mám? Rozliší tedy MG nebo UZ ty špatné MK od dobrých?Prosím o uklidnění jsem na ruzné odchylky, bulky...v těle víc opatrná.Děkuji a přeji pěkný den.Hanka V.
Odpověď: Dobrý den, na kontrolu mikrokalcifikací je ideální a jediněčný mamograf, díky kterému srovnáváme event. vývoj těchto změn. MKK se mohou vyskytovat i v uzlinách, stěnách cyst nebo volně ve žláze. Ničeho se nebojte, zkušený radiodiagnostik rozpozná podezřelé MKK od těch benigních, tedy nezhoubných. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18334
Dobrý den,prosím moc o radu.Již Vám píši podruhé,ale potřebovala bych poradit v květnu jsem byla na operaci prsu s intraduktálním papilomem,který potvrzen i v definitiv.histol.Po operaci mě ještě pořád prso pobolívá a bradavka je v jedné části hladší.Papilom byl uložen pod ní.Může to takhle být?Navíc se mi objevil na prsu malý červený flíček,který jsem mazala a zmizel.Bohužel ted po týdnu se objevil znovu...Nemůže to něco znamenat?????Na sono jdu až v červnu.Moc děkuji J.Malá
Odpověď: Dobrý den, Změny, které popisujete s bradavkou, včetně citlivosti mohou odpovídat hojícímu se procesu, jizvení po operaci. Ten flíček mažte zase a vydržte tak 10 dní. Pokud se potom zase objeví, zajděte si ke kožnímu lékaři. V případě, že Vám celá situace dělá starosti a chtěla byste být klidnější, prostě se objednejte na kontrolní ultrazvukové vyšetření a zaplaťte si ho. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18333
Dobrý den, byla jsem dnes na sonu prsou v rámci prevence (chodím od 30 let), vše ok, jen v prsu, kde mám i četnější cysty mám prý dilatované dukty. prý možná, že jsem kojila více z jednoho prsu (kojila jsem dohromady 3 roky, ale skončila jsem již před 3 lety). axily i celkový nález v pořádku, kontrola za rok.jsou dilatované mlékovody velký problém, mám se nějak obávat? velice děkuji.
Odpověď: Dobrý den, prostorné mlékovody nejsou vůbec žádný problém. Jste v pořádku. Důležité je, že není patrné nic uvnitř mlékovodů. Varovným signálem by byl krvavý výtok z bradavky. Vůbec si nedělejte hlavu, nic se neděje. Pokračujte v pravidelných kontrolách. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18332
Dobrý večer. Chtěla jsem se zeptat, proč mě neustále bolí žebro u kraje poprsí na levé straně.když na prso hodně zatlačim ,tak je bodavá až palčivá bolest z boku prsou v žebru.Mam takový dojem, že po vyšetření preventivního mamografu, které bylo dost bolestivé, mě ta bolest od té doby již přes půl roku při zatlaceni na prso neprestala.Vysetreni prsou bylo pritom vporadku i při dalším preventivnim vyšetřeni.Tak co mě tam teda bolí v tom žebru u prsu z boku ??Slyšela jsem.ze to mohou být cysticky,tak bolestivé,při větším tlaku na prso.Co si myslíte???? Děkuji za odpověď. S pozdravem L.B.
Odpověď: Dobrý den, některá místa v zevních partiích prsů jsou po bodovém tlaku více bolestivá. Pokud Vás to v klidu nebolí, tak si na toto místo netlačte. S mamografem to nesouvisí. Možností je, že máte degenerativní změny páteře a i toto je jedno z míst, kam se mohou mnohdy velmi nepříjemné bolesti přesouvat. V případě, že obtíže nepominou, navštivte neurologa, případně rehabilitační zařízení. S pozdravem, PIeranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18331
Dobrý den, asi 2 měsíce mám bolestivé, citlivé bradavky-bez výtoku, není to úplně každý den, ale vnímám to jako nepříjemné, protože to jakoby pálí.Prsy nemám ani zarudlé, ani zvětšené. Mám diagnostikovanou RS, biologickou léčbu a nyní jsem 2 měsíce brala Medrol. Je mi 41 let a na preventivní prohlídky do mamoporadny chodím. Může to být již známka přechodu, či to souvisí s kortikoidní léčbou, popř. se mám objednat do své poradny k vyšetření? Děkuji. P.
Odpověď: Dobrý den, řekla bych, že Vaše problémy mohou mít více příčin: kombinace kortikoidů, biologické léčby, možných hormonálních změn a základní neurologického onemocnění. Která z nich převažuje je těžké říci.
Důležité je, že to není každý den, bez výtoku, bez zarudnutí. Pokuste se na to nemyslet, nejedná se o nic vážného a pravděpodobně dojde za nějakou dobu k samovolnému vymizení obtíží. Dodržujte pravidelné kontroly ve vašem screeningovém centru. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18330
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na "pobyt na slunci a mírné opalování" po radioterapii.Za jak dlouho můžu na sluníčko? Nemíním tím,že bych se dlouho vystavovala záření ,ale jestli můžu krátkodobě na sluníčku být...A dovolená u moře? Mimo hlavní sezónu?Děkuji moc za odpověď !!!
Odpověď: Dobrý večer, tuším, že jste psala, že jste RT ukončila v lednu 2017. Obecný názor na opalování je spíše negativní, sluníčko je v posledních letech dosti agresivní. Doporučení lékařů bude znít: držte se spíše ve stínu. Ale budete-li se mazat vysokým ochranným UV faktorem a nebudete-li se vystavovat přímému slunci v poledních a popoledních hodinách, klidně na dovolenou k moři jeďte a hezky si ji užijte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18329
D.den, je mi 73let,po zách.operaci prsu doporučena radioterapie-16 dávek.Prosím o Váš upřímný názor,jsem často nemocná/laryngitida,faryngitida,otoky končetin,cévní problémy,vysoký tlak 170 na 100,chřipky,chrapot.../a z ozářek mám obavy,je rozumné je odmítnout?
dg.ca mammaeI.,dx,1T1bNO,nádor I.vel.IO,G2
IHC:ER100%,PR45%,KI67 2. cer N neg.RO
3sent.uzl.neg. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Typ a stádium nádoru, který Vám byl vyoperován, včetně negativní sentinelové uzliny má obecně vzato velmi dobrou prognózu. Pokud jste v dobré kondici, což s přihlédnutím k indikaci radioterapie předpokládám, byla by škoda ozářky neabsolvovat. Jde o lokální, tedy místní ozáření oblasti jizvy po parciálním výkonu. Počet 16 ozářek není zase tak veliký a mírné nežádoucí účinky vyváží benefit, který Vám radioterapie přinese. Nebojte se, tenhle boj prostě vyhrajete. Vydržte. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18328
Dobrý den, pod pravou axillou mám drobnou bulku. Dnes jsem s tím byla u kožní lékařky a ta mě doporučila do Mammo poradny pro drobný infiltrát. Nevím, co přesně to znamená a co to obnáší? Muzete mi to prosím nějak podrobněji vysvětlit. Paní doktorka mi k tomu nic víc neřekla.

Děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o drobný okrsek zánětu. A teď je na nás zjistit, zda jde jen o povrchový kožní problém, např. zanícenou potní žlázku nebo váček od chloupku, a nebo zda se jedná o zánětlivě změněnou uzlinku. Doporučuji určitě absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů a axil. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18326
dobrý den, chtela bych se zeptat, jak velky je stres rizikovy faktor. kdyz se podivam na web, nachazim protichudne nazory, avsak zahranicni vyzkumnici nyni prichazi po dlouhodobych studiich s tim, ze stres neni vyznamnym faktorem. na techto strankach vsak ctu vetsinou odpovedi ve smyslu, ze stres je takrka vyvolavac rakoviny prsu.je to tedy tak?lze si karcinom vyvolat stresem (pokud nemá jiné dispozice)? velice děkuji!!
Odpověď: Dobrý den. Obecně vzato, rakovina je pro nás stále velká neznámá. Příčin je jistě spousta a stres mezi ně bezpochyby patří. Je jasné, že v dnešní hektické době se bez stresu žít nedá, proto se snažme kompenzovat organismu ztráty energie jinak a dotovat ho zdravou stravou, pohybem, dostatkem odpočinku, uměním relaxovat, životním nadhledem a optimismem. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18325
Dobrý den.
Prosím pěkně můžete mi vysvětlit co znamema:
Na obou prsech jsou měkké nehomogenni stíny displasticke žlázy, na RTG obou prsu benigni makrokalcifikace. Typ žlázy Tabar 4.
jsem onkologicka pacientka a všeho se moc bojím.
děkuji a přeji hezký den. Helena
Odpověď: Dobrý den, vůbec se ničeho nemusíte obávat. Nález na prsou je zcela v pořádku. Máte větší podíl hutnější složky žlázy a sem tam zřejmě kalcifikaci - zvápenatění, jdoucí ruku v ruce s rostoucím věkem. Doporučuji Vám dodržovat každoroční pravidelné kontroly, za rok - tedy v mezidobí si zaplaťte kontrolní ultrazvukové vyšetření, ať máte jistotu a klid na duši, že jste v pořádku. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18324
Dotaz č. 18323,moc děkuji za zodpovězení dotazu.Můžu brát na "povzbuzení" guaranu?Sportovala jsem i přes léčbu(kromě operace),při radioterapii jsem právě měla víc energie než nyní...Běhání dávám,ale beztak to "není ono".Jinak vitamínů mám dost,vyhýbám se raději B6..Z doplňků jsem začala s kurkumou a green coffee bean.Snad klimakterické potíže ustoupí abych mohla "fungovat" jako předtím...Možná i ještě za tu únavu může i to ozařování? Je to teď 2 měsíce po skončení...Moc děkuji za zodpovězení dotazu i na tu guaranu...
Odpověď: Dobrý večer, chválím za aktivní přístup k životu. Když budoucnost uchopíte pozitivně, nenecháte se hormonální nevyrovnaností uvrhnout do pasivity, vyhrajete. Běh a chůze, to je ten nejpřirozenější pohyb, pokud Vám to pohybový aparát dovolí, jen s chutí do toho. Mám ve svém okolí spoustu pacientek - kamarádek, které si prošly tím samým, co Vy a díky sportu hravě překonaly drobnější krize tohoto typu. Chce to věřit a vydržet. Já Vám neskutečně fandím! Co se týče přírodních preparátů, myslím, že jsou to fajn doplňky. Doporučuji však vždy pro jistotu konzultovat s Vaším onkologem. Držte se. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18323
Dobrý den,jsem v remisi po operaci(21.9.) a radioterapii prsu(T1,N0,M0)stadium 1a,ozařování skončilo 9.1.2017,nyní Tamoxifen od 20.10.2016.Chtěla jsem se zeptat na stav cekoové únavy(onkomarkry a ko v pořádku-kontrola před 14dny)..Je možné že je to po Tamoxifenu nebo jarní únava?Příznaky přechodu už mám 2 roky,teď se víc vystupňovaly,nedostatečný spánek(časté buzení),návaly..Čím pomoci?Piju jen šalvějový čaj... Díky moc za radu!
Odpověď: Dobrý den, stavy, které popisujete mohou souviset s hormonální léčbou. Buďte trpělivá, vedlejší účinky se mohou časem zmírnit. Co Vám mohu doporučit k tomu, abyste se dostala do větší pohody: myslete pozitivně, vždyť to nejhorší už máte za sebou! Odpočívejte, poslouchejte své tělo, spěte. Začíná jaro, choďte hodně ven, pomal začnete zvyšovat fyzickou aktivitu, zvyšte příjem přírodních vitamínů. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18322
Dobrý den,
mohu, po ablaci prsu a jeho rekonstrukci v r. 2014, vystavovat tělo slunečnímu záření např. pobytem u moře v Egyptě?
Prso bylo odstraněno v důsledku nálezu rakovin. nádoru.
Děkuji.
Líba
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě, že můžete k moři. Užívejte si života, odpočívejte a relaxujte! Bude fajn, když si budete kůži mazat opalovacím krémem s vysokým UV faktorem a prsy nebudete vystavovat přímému slunečnímu záření, tzn. že budete v plavkách a to i z důvodu možné větší pigmentace kůže a jizev, které by mohly dlouhodobě přetrvávat. Přeji hezkou dovolenou. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18321
Dobrý den,moje dcera(věk 16.5) má levé prso viditelně větší než pravé. Bere antikoncepci,přesto má prsa velice bolestivá. Na koho se s tímto problémem obrátit?
Odpověď: Dobrý den, v 16 letech se ještě žláza vyvíjí a asymetrii ve velikosti vídáme poměrně často. Toto se ještě může v dalším období změnit, podpořte dceru psychicky, ať si z toho zatím nedělá velkou hlavu a je trpělivá. V případě, že by byla asymetrie v dospělosti výrazná a dcerce to vadilo, pak se tyto záležitosti řeší estetickými chirurgickými výkony. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18320
Dobry den,
mam sedmimesicniho syna, ktereho stale kojim. Pred tremi mesici jsem si nasla bulku v pravem prsu v dolni casti. Je nebolestiva, velikosti cca dva centimetry. Nejde rozmasirovat ani se nezvetsuje, lze s ni i pohybovat. Je v miste, kde mi syn tlacil drive rucickou do prsu pri kojeni. Muze to byt z toho? Mam to resit az po skonceni kojeni?
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Rozhodně nic neodkládejte a co nejdříve se objednejte na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18319
Dobrý den, mám skoro 9 letou dceru..dva dny si stežovala na bolesti v prsu..přikladala jsem to k rustu,,,dnes jsem se podívala a ma prso naběhlé a tvrde.. prý jak kdyby tam měla trubičku a bolí jí to..druhé prso je ok. Zítra jedeme k lékařce...ale pro utěchu se ptám už ted tady u vas. Děkuji Jana
Odpověď: Dobrý den, pokud nebyl u holčičky úraz, může jít o prepubertální gynekomastii, tzn. že přechodně lehce naroste žláza. Nebojte se, není to nic nebezpečného, jen je to pro děvčátka bolestivá a někdy stresující situace. Pediatr Vám zřejmě doporučí ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18318
Dobrý den, paní doktorko v podpaží se mi náhle objevila zvětšená uzlina nebo bulka velikosti menší fazole, je viditelná při zvednutí ruky a na dotek je bolestivá, bolí i při pohybu.
Odpověď: Dobrý den, objednejte se na ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží. Může jít o reaktivně, např. zánětem změněnou uzlinu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18315
Dobry den, cca pred 2 mesici jsem si v jednom z prsou nahmatala boulicku ci zatvrdlinku, nachazi se pod bradavkou, je mozna soucasti mlecne zlazy.Vzhledem k tomu, ze je tvrda, prso nijak neboli, v druhem se nic takoveho nenachazi, vzhledove od druheho se prsa nelisi, prumer ma boulicka cca 1 cm a je citit pri stisknuti bradavky z jedne strany od druhe, o co by se mohlo jednat? Velikost je od prvniho zjisteni stale stejna, misto vyskytu take. Jeste jsem s tim nikde nebyla a do konce kvetna nebudu moct, odjizdim do ciziny, proto se ptam zde, zda se nejedna o neco vazneho a nebezpecneho?
Odpověď: Dobrý den, mohlo by se jednat o zcela fyziologické uspořádání žlázy a mlékovodů v centrální části prsu ústící do bradavky. Pro Váš klid bude fajn, když se po návratu z ciziny objednáte na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18314
Dobrý den,
na levé bradavce se mi udělal bělo-žlutavý útvar 3mm, který je na pohmat citlivý, bradavka je napjatá. Chtěla jsem to nějak vymáčknout, ale je to bolestivé a nejde to. Můžete mi poradit.
Děkuji I.P.
Odpověď: Dobrý den, půjde o nahromadění sekretu. Nemačkejte, ať si neporaníte bradavku nebo nezanesete infekci. Jestli je zvýšená citlivost, navštivte kožní ordinaci nebo chirurgickou ambulanci, kde Vám za sterilních podmínek útvar ošetří. S pozdravem Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18313
Dobrý den, nedávno jsem si všimla,že na levém prsu se mi kousek od bradavky udělali nějaký dva důlky. Mám strach z toho co to může být,protože jsem poslední dobou začala mít i většinou před menstruací bolestivá prsa po stranách u podpaždí a dříve jsem to neměla.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše se bude jednat o změny, které se mohou ve Vašem věku cyklicky opakovat v rámci menstruačního cyklu. Pokud si nahmatáte nějaké ložisko nebo se důlky budou prohlubovat a po menstruaci nedojde ke zlepšení, bude nejlepší objednat se na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18312
Hezký den,moc bych Vás chtěla poprosit o názor, minulý týden jsem byla no sono. Paní doktorka říkala, že by bylo dobré hned udělat biopsii, že se jí to moc nelíbí. Po chvilce začala měnit názor, že by to,ale mohla být i uzlina.Fertilní vysoká žláza, bilat. v HZK s mastopat. rysy. Vlevo v místě hmatné rezistence na č. 4-5A-B pod kůži naznač. laločnatý útvar vel. 6x3x6mm, místy s central hyperechem, centrálně vaskularizován, ostře konturován, bez dors,, stínu. Vpravo bez ložisek, bilat. bez dilatace duktů, kůže bpn.,axilly s normal.vzhledem. LU. Vpravo bpn. Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, podle popisu, co jste přepsala drobné ložisko nevypadá vyloženě podezřele. Pokud byly jisté pochybnosti, jsou dvě možnosti dalšího postupu: biopticky ověřit povahu ložiska, což bych při sebemenší nejistotě volila jako metodu první volby já, a nebo udělat dřívější kontrolu v odstupu do 4 měsíců, splňuje-li nález v prsu kritéria pro tento postup. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18311
Dobry den, jsem po zachovne operaci prsu, 4x chemo, nyni 34 x radio, uzivam Tamoxifen.
Ca mammae I.sin, T1b NoMo, G2, Er 100%, Pr 80%, Ki67: 15%, herceptesr: +++, Fish Ne.
Jaka je prosim prognoza nemoci a riziko navratu?
Moc dekuji za Vas názor.
M.
Odpověď: Dobrý den, složitou cestu již máte téměř za sebou. Jakmile dokončíte radioterapii, budete užívat Tamoxifen a chodit na pravidelné kontroly na onkologii a mamodiagnostické pracoviště. Prognóza onemocnění je dobrá, nesmíte uvažovat negativně a případné riziko návratu nemoci není na místě si v tuto chvíli vůbec připouštět. Pokuste se vyvarovat delším stresovým stavům, postupně s příchodem jara a léta zvyšte přísun vitamínů a hýbejte se. Věřte, že vše bude dobré. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18310
Dobrý den,
před 14 dny jsem byla na biopsii. Malignita se neprokázala jen adenoza. Prokázána pozitivita proteinu p 63.Chtěla jsem se jen zeptat, jestli tato pozitivita má nějaký diagnostický význam pro nádorové onemocnění.Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den, výsledek biopsie je benigní, nejsou přítomny atypie ani žádné další histochemické parametry, které by poukazovaly na něco podezřelého. Nestrachujte se. Dodržte naplánovanou kontrolu dalšího vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18309
Dobrý den,
jsem poprvé těhotná ve 24 tt. Na levé bradavce se mi vyskytly takové menší výrůstky, jako by "bradavičky"(? - nevím, jak to nazvat). Nebolí, nesvědí, výtok žádný. na gynekologii jsem o tom řekla, vidět to nechtěl a řekl, že je to normální, ale ještě jsem nenašla žádné informace o tom, co by to mohlo být. Dle gynekologa, to prý dítě při kojení "okouše".
Na levé mám cca 4, na pravé pouze 1. Při spaní mám ráno skvrnu na tílku, zřejmě od mleziva. na pravé nic - spím převážně nalevo.
Děkuji a přeji hezký den, J.T.
Odpověď: Dobrý den, gratuluji k těhotenství. Vaše prsa se již pomaloučku chystají na kojení a změny, které popisujete jsou zcela normální. Vývody žlázek na areole a bradavce se mohou zvýraznit, dvorce se zvětší a zesílí, proběhne i změna v zabarvení. Vůbec se nelekejte, Vaše tělo prochází velkými změnami. Budu držet pěsti, ať zbytek těhotenství zvládnete bez problémů, užívejte si ho. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18308
Dobrý večer, jsem po operaci zhoubného nádorů prsu a mám za sebou 13 dávek ozařování. Kůži mám lehce červenou a citlivou, ale jemnou. Celý prs i uvnitř je citlivý, těžký a tuhý, je to normální? Dočetla jsem se o přípravku water jel R1 R2, mám ho použít, i když je kůže zatím jen červená? Čeká mě ještě 12 dávek. Na začátku ozařování jsem podstoupila i brachyterapii. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, zvýšená citlivost, začervenání kůže a pocity tuhosti až těžkosti v prsu jsou po radioterapii velmi časté. Tyto změny jsou podmíněné otokem tkání. Velmi dobré zkušenosti máme se starým babským receptem: vyškvařte si vepřové sádlo, bez soli či jakýchkoliv přísad a mažte, lehce masírujte, včetně podpaží. Připravte se na to, že hojení bude na delší dobu v řádech až mnoha měsíců. Buďte trpělivá a věřte, že to nejhorší už máte za sebou a bude zase líp. Držím pěsti, s pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18306
Dobrý den,
již několik měsíců mne trápí bolest pravého prsu, která vystřeluje z pravého podpaží směrem k bradavce. Na mamografickém vyšetření jsem byla v červnu 2016, není to tedy ještě rok a i když bych si ráda nyní zaplatila mimořádné vyšetření, prý to není možné. Nic jsem si sama neobjevila a minulý měsíc jsem byla v nemocnici s ústřelem v bedrech a následně na neschopence s tzv. zánětem sedacího nervu. Může být bolest od páteře? Je možné si zaplatit alespoň ultrazvukové vyšetření mimo termín, abych měla jistotu?
Odpověď: Dobrý den. Informace o tom, že si nemůžete zaplatit mimořádné vyšetření není pravdivá. V ČR funguje screeningový program tak, že je ženám od 45 let věku zdravotní pojišťovnou hrazená preventivní mamografie 1x za dva roky. V mezidobí - ideálně po roce, se ženám podle věku a typu žlázy doporučuje ultrazvukové nebo mamografické kontrolní vyšetření jako samoplátkyním, tedy bez nutnosti žádanky od lékaře (toto pojišťovny neproplácejí). Co se týče Vašeho aktuálního problému, je možné, že jde o problémy vertebrogenního původu, tedy od páteře. Pokud chcete mít jistotu, bylo by vhodné, objednat se na kontrolní ultrazvukové vyšetření do Vašeho screeningového centra. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18304
Good Afternoon,
I would like to ask your advise. Few years ago there were found 2 fybroadenom in breast. But there was no biopsy done for it at that time. After this woman goes to regular Ultrosound tests.
Would like to ask you:
1. How often ultrosound tests should be done?
2. As there was never done Biopsy test before for this findings, maybe it should be done now to be sure about the structure of fybroadenom?
Thank you!
Regards,
Odpověď: Dear Ms.
The fibroadenomas are benign, i.e. benign formations that have very often a typical ultrasound image. If there do not occur suspicious features on these formations, the deposits do not grow or remain unchanged over time, the biopsy is not performed. Recommendation for the mammogram examinations: Women under 40 years of age should undergo the regular ultrasound examination once a year. Women over 40 years of age should undergo the mammogram examination once in every 2 years and in the meantime, i.e. one year after that, they should undergo the ultrasound examination.
Best regards, Pieraová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18303
Dobrý den, mám fybrocystickou mastopatii a v pravem prsu mám neustálou bolest v jednom místě. Byla jsem na mamo před rokem a 4 měsíce. Tehdy vpořádku i když už tehdy byla bolest stejná. Kdy mám jít znovu? Čekat až po dvou letech od vyšetření na mamo, nebo jít teď? Ozáření nepředstavuje riziko bujení díky ozaření mamo? Bojím se něco zanedbat.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Vstupujete do věkové kategorie, kdy by měl být s přihlédnutím k typu Vaší prsní žlázy harmonogram kontrol takovýto: Jednou za 2 roky preventivní mamografické vyšetření hrazené zdravotní pojišťovnou a ideálně v mezidobí, tedy po roce ultrazvukové vyšetření (jako samoplátkyně, bez nutnosti doporučení od lékaře, ceny se pohybují kolem 300-400 Kč). Dávky záření se neobávejte, je opravdu velmi malá. Ideální by tedy v tuto chvíli bylo absolvovat kontrolní ultrazvukové vyšetření, kdy upozorníte lékaře na bolestivé místo. Bude-li vše v pořádku, bude Vás čekat preventivní mamografie ve dvouletém intervalu od předchozího mamografického vyšetření, tedy cca za 8 měsíců. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18302
Dobrý den, prosím o Váš názor, maminka 73 let, 8.2. záchovná operace s dg. ca mammae I.,dx., stp.parc.resekci prsu a SLN.,
Hist.vyš. pT1bNO - hist.vyš. nádor I.vel.IO mm., G2.,
IHC:ER100%.,PR45%.,Ki67%.,cerN-neg.RO
3sent.uzl.neg. pod jizvami jen poop.infiltrát
terapie:sine. Děkuji a přeji Vám pěkný den.Anna
Odpověď: Dobrý den, Vaše maminka má odoperovaný drobný nádor z prsu a velmi pozitivní zprávou je negativita sentinelové uzliny. Neznám její celkový zdravotní stav, ale zřejmě ji bude čekat radioterapie jizvy a po několik let hormonální léčba. Prognóza je velmi dobrá. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18301
Dobrý den, mám prosím dotaz a týká se mé sestry 55 let. Před dvěma týdny jsem se dozvěděla od jejího manžela, že sestra má nádor na prsu a nádor i v podpaží. Nádor je velikosti pomeranče, nachází se pod prsem, zasáhl i bradavku. Nádor vystupuje z prsa, krvácí. Zvolila si přírodní léčbu a na onkologické vyšetření zatím nešla, nechce. Léčí se sama cca 3 měs. Je velmi unavená. Jak dlouho prosím může žít za těchto okolností bez onkologické léčby? Popř. je v jejím případě naděje na uzdravení s léčbou odborníků? Moc děkuji za informace. Sestra o tom s nikým nechce mluvit . LC
Odpověď: Dobrý den. Toto je velmi smutná situace. Pokud se Vaše sestra nezačne onkologicky léčit, s jistotou zemře. Protože neznám pokročilost onemocnění, nemohu se blíže vyjádřit k předpokládané době přežití. V tuto chvíli jde o čas. Jediné, co pro sestru můžete udělat, je přesvědčit jí, aby opustila alternativní způsob léčby, o kterém víme, že na tento typ onemocnění nefunguje a začala se řádně léčit na onkologii. S onkologickou léčbou a dodržováním lékařslkých doporučení se její šance na přežití významně zvýší a sestra může vést po přeléčení plnohodnotný, krásný život i po mnoho, mnoho let. Moc Vám držím pěsti, ať se Vám toto podaří. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18300
Dobrý den, na vlastní žádost provedena ultrasonografie prsů. Vpravo na č.9 oválná hypoechogenita, dobře ohraničená - 22 mm, vlevo na č.3 prostá cysta- 6,9 mm, jinak prsy bez nálezu ložiskové patologie. Doporučeno lékařem nechat odstranit chirurgicky. Nebylo by lepší nález konzultovat v mamologické poradně?
Děkuji. D:
Odpověď: Dobrý den. Tento postup není správný. Pokud se ve Vašem věku najde na ultrazvuku nově ložisko, o kterém Vám lékař tvrdí, že by se mělo chirurgicky odstranit, měl by se aktuálně doplnit i mamograf. Pokud nemá toto ložisko jednoznačně rysy nezhoubného, tedy benigního ložiska, je bezpodmínečně nutná biopsie neboli odběr vzorků tkáně k histologickému vyšetření. A až podle výsledku histologie lze uvažovat nad tím, zda je nutné operovat nebo ne. Jediné, co Vám mohu doporučit, je obrátit se co nejdříve na specializované screeningové pracoviště a nechat se znovu řádně vyšetřit. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18299
Dobrý den, je mi 49 let (váha 60kg, výška 168cm, sportuji, stravuji se zdravě) a na mamografii mi řekli, že mám moc hutnou zachovalou prsní žlázu, bez tuku a musím ještě na sonografii. Před třemi roky mi řekli to samé, také jsem musela ještě na sono, nic nenašli, ale dalo jim to práci. Neměla bych za 2 roky jít rovnou na sonografii a mamograf vynechat? Není v mém případě mamograf pro tělo zbytečná zátěž v podobě ozařování?
Je to v mém věku výhoda nebo mi tím, že je moc hutná, hrozí větší riziko rakoviny? V rodině jsme žádnou rakovinu ničeho neměli. LH
Odpověď: Dobrý den. Vůbec nemějte obavy. Hutnější typ prsní žlázy, jak popisujete má velké procento žen a je to úplně normální. Je vidět, že navštěvujete dobré centrum, kde Vám zcela správně po mamografii ještě doplňují ultrazvukové vyšetření. Je potřeba si uvědomit, že ve Vašem věku je vyšetřovací metodou čislo jedna mamografie a to bez ohledu na typ žlázy. Jen mamografie nám může odhalit přednádorové stavy či nádor v podobě malého shluku mikrokalcifikací nebo asymetrického rozložení žlázy. A proto, že máte v prsech větší podíl hurtnější vazivové složky, zcela správně lékaři doplňují ultrazvukové vyšetření k odlišení drobnějších lézí, které by se mohly skrývat pod těmito hutnějšími shluky. Vynechat mamografické vyšetření by byla chyba. Ideální sledovací režim ve Vašem příladě je: mamografie jednou za dva roky hrazená ze zdravotního pojištění a v mezidobí ultrazvukové vyšetření po roce jako samoplátkyně. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18298
Dobrý den již tři týdny mě bolí levé prso,bolí i na dotek,ale zejména v klidu,nemohu na té straně ani ležet,občas ještě kojím,ráno a večer,nikdy jsem problémy neměla,byla jsem na crp testu a hladiny jsou v pořádku,zánět by to tedy být neměl,může to být i jen sval?či co by to ještě mohlo být a na koho se případně obrátit?předpokládám,že rakovinu by též crp upozornil,jde o to,že mi je i celkově slabo aj.děkuji
Odpověď: Dobrý den, úplně nejlepší bude, když navštívíte screeningové mamografické pracoviště, kde si necháte vyšetřit obě prsa a podpaží ultrazvukem. S bolestí v prsu, bez toho, aniž byste si nahmatala bulku se ženy většinou objednávají jako samoplátkyně bez doporučení od lékaře. Vyšetření stojí kolem 300 Kč. Bude-li vyšetření v pořádku, pak je velmi pravděpodobné, že problém nebude v prsu, ale v zádech - mezilopatková oblast hrudní páteře event. dolní krční páteř. Přeneseným drážděním mezižeberních nervů Vás pak může takto úporně trápit prso. (Ještě na vysvětlenou, CRP je základní indikátor zánětu, je-li negativní, je to dobře. S detekcí rakoviny však nemá nic společného.) S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18297
Dobrý den, jsem po záchovné operaci levého prsu s odstraněním sentinelové uzliny + ještě jedné ( vše čisté ) a ještě nějakých uzlin z prsu při operaci ( také čisté ) a nyní podstupuji radioterapii, celkem mám mít 33 ozářek a udělal se mi mírný lymfedém v prsu, myslíte si, že mám velkou šanci i na lymfedém paže, ozařování to prý přímo podporuje? A v tom prsu už mi to zůstane? A dá se lymfadému nějak předejít? Mám z toho velké obavy. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, velmi pozitivní zprávou je, že sentinelová uzlina vyšla negativně. To je moc dobře. Radioterapie po záchovném výkonu zkrátka a dobře musí být, aby byla léčba kompletní a minimalizovalo se tak riziko návratu onemocnění do budoucna. Ruku v ruce s radioterapií velmi často přichází lymfedém prsu, který může po ukončení ozařování přetrvávat i delší dobu a to až mnoho měsíců. Buďte prosím trpělivá. K lymfedému paže by při radioterapii prsu nemělo docházet, příčinou otoků horní končetiny bývá spíše velký chirurgický výkon v podpaží, což u Vás nebyl. Nestrachujte se dopředu, věřím, že vše dobře dopadne. Předejit otokům nebo zmírnit jejich průběh můžete správnou rehabilitací a masírováním v oblasti podpaží, jistě Vás poučili před propuštěním z nemocnice. Pokud si nebudete jistá, poraďte se se svým onkologem. Držím pěsti, ať vše zvládnete. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18296
Dobrý den,prosím o Váš názor na histologii po ablaci P prsa: nález hodnotíme jako karcinom mléčné žlázy NST, grade 3, v největším rozměru 4 cm, bez angio-aneuroinvaze. Nádor je negativní s protilátkama proti hormonálním nukleárním receptorům. Okraje resekce jsou bez nádorových struktur. "Vedlejší" sentinelová uzlina je bez metastázy. Peroperačně vyšetřeny 3 sentinelové uzliny (biopsie 1254/17) jsou bez metastázy.
Přeji příjemný den a děkuji. VS
Odpověď: Dobrý den, výsledek definitivní histologie jste nenapsala kompletní, takže z toho, co píšete je zřejmé to, že jde o karcinom duktálního - vývodového typu, nízce diferencovaný. Pozitivní zprávou je, že sentinelová uzlina je negativní. Velikost 4 cm není žádná hrůza. Otázkou je, jak vysoká je proliferační aktivita, je-li vysoká, zřejmě bude následovat další adjuvantní pooperační léčba a tu bude důležité podstoupit pro to, aby se podařilo Vás dobře zaléčit a minimalizovat tak riziko dalšího onemocnění do budoucna. Důvěřujte týmu svých lékařů, jejich cílem je Vás vyléčit. Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18294
Dobrý den,ráda bych se optala byla jsem 24.5.na operaci odstranění intradukrálního papilomu,který potvrzen i v definitiv.histol.Na kontrole jsem byla 13.12.2016,vše v pořádku.Včera jsem si našla na prsu malý červený flíček,vypadá to jako odřenina,co by to prosím mohlo být????Nemůže to s tím mít nějakou spojitost????Všude čtu,že nádor může začínat červeným flekem na prsu.Navíc útvar byl přímo pod bradavkou a od operace mám v jednu část bradavky hladší.Může to takhle být????Moc děkuji.S pozdravem J.Malá
Odpověď: Dobrý den, definitivní histologie s výsledkem intraduktální papilom je uklidňující. Malý červený flíček může mít spoustu příčin od drobného zánětu povrchové mazové nebo potní žlázky, třeba přes drobný okrsek nějaké kožní afekce, např. ekzému (v souvislosti s příchodem jara a počínající alergií). Můžete mazat protizánětlivou mastičkou typu framykoin nebo bactroban a za několik dní uvidíte efekt. Pokud flíček nezmizí nebo se bude zvětšovat, pak navštivte svého praktického lékaře a ten doporučí další vyšetření, jako kontrolní ultrazvuk event. kožní vyšetření. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18292
pokracovaní k fibroadenomu po augmentaci:
Sonografické sledování nejpozději do jednoho roku, v případě změny klinického nálezu USG ihned.
Je mi 30 let. Názory na fibroadenom se hodně liší (vyndat, nevyndat). Dá se vůbec vyndat když mám implantáty? Může se změnit na nádor zhoubný? Jsem z něj dost nervózní zatim mi nijak nepřekáží... a kdy se dělá biopsie? Mě doporučena nebyla? Je možné že před operací fibroadenom vidět nebyl?Paní doktorka si teda byla jistá že jde o fibroadenom. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenom je benigní - nezhoubné ložisko, které s u žen mladého věku může vytvořit kdykoliv. Podle popisu ultrazvukového nálezu nejsou na ložisku patrné žádné podezřelé změny. Proto nebyla biopsie indikovaná. To, že máte implantáty vůbec ničemu nevadí. Doporučuji Vám samovyšetřování prsů 1x měsíčně po menstruaci a pokud byste měla pocit, že se pohmatově ložisko zvětšuje, běžte na kontrolu dříve. V případě, že by došlo k tomu, že by se ložisko zvětšilo, asi by bylo vhodné bioptické ověření jeho povahy a poté podle dynamiky růstu a histologie třeba i naplánovat jeho exstirpaci. Obecně vzato se benigní ložiska tohoto typu paušálně z prsů neodstraňují, není to nutné, stačí sledovat v ročních intervalech. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18291
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat, v říjnu jsem byla na augmentaci prsou, před operaci bylo udělané sono bez nálezu vše v pořádku. V prosinci kolem Vánoc jsem si nahmatala na levém prsu u bradavky bulku. V lednu jsem sla hned na kontrolní sono, zjištěn fibroadenom - ve zprávě plošné oválné hypochogenní ložisko o velikosti 9*21mm, jiné ložiskové změny neprokázány. Axillární lymfatické uzliny jsou normálního vzhledu.
Závěr: Infaktní implantáty. Mléčná žláza mladého vzhledu. Vlevo v místě klinického nálezu solidní ložisko charakteru fibroadenomu. (Pokracovani v dalsi zprave)
Odpověď: Dobrý den, odpovím Vám na rozdělený dotaz v další odpovědi.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18290
Dobrý večer paní doktorko,chci se zeptat na " pomerančovou kůži na prsou".Mám rozšířené póry mezi prsy a pod nimi a pod prsy mi to opravdu připomíná pomerančovou kůru.Tyto póry jsou symetrický rozloženy pod oběma prsy.Chtěla bych vědět,zda tyto póry značí problém,nebo jsou to jen obyčejné póry a v případě onemocnění prsou by tyto póry byly spíš na prsou, než jen pod nimi?Tento týden se chystám na utrazvuk prsou po zánětu,tak se na tyto póry zeptám,ale i přesto budu moc ráda za Vaši odpověd.Jsem z těch rozšířených pórů dost nervózní.Děkuji za odpověď a přeji hezký večer.V.M
Odpověď: Dobrý den, jsou typy žen, který mají více porózní strukturu kůže a neznamená to nic vážného. Píšete, že jste po zánětu prsů, může to mít jistou spojitost. Je důležité, že máte naplánovanou ultrazvukovou kontrolu, kde mamodiagnostik posoudí, zda jde o fyziologický obraz. Určitě se lékaře cíleně na tuto otázku zeptejte, uklidní Vás a vysvětlí Vám, jak by vypadaly změny v případě vážného onemocnění prsu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18289
Vpravo na r-LQ periferne v mieste pohyblivej rezistencie povrchovo hypoechogenne solidne lozisko ovalneho tvaru s mierne zvlnenou konturou,ostro ohranicene,mierne heterogennej echostruktury s drobnym cystickym usekom,bez vyraznejsej vaskularizacie,velkosti 22x15x33mm./povodne 19x13.5x30mm/V axilach vizualizovane LU s echogennym tukovym hilom a polarnym typom vaskularizacie.Keby ste boli taka zlata a napisali mi o co moze ist,a aky by ste navrhovalii postup v liecbe. Dakujem
Odpověď: Dobrý den, podle popisu ultrazvukového nálezu a s přihlédnutím k Vašemu věku půjde nejpíše o nějaké benigní - nezhoubné ložisko fibrocystického charakteru. Kdyby byla patrná jakákoli podezřelá změna, jistě by mamodiagnostik indikoval biopsii, tedy odběr vzorku. To, že se velikostně ložisko zvětšilo v řádech několika málo milimetrů (předpokládám po roce), ale jinak vypadá naprosto stejně, nemusí znamenat nic zásadního. Popis lymfatických uzlin v podpaží je v pořádku. Předpokládám, že Vám byla doporučená ultrazvuková kontrola za 1 rok, při potížích kdykoliv dříve. Provádějte samovyšetření prsů 1x měsíčně po menstruaci a kdyby byla změna v pohmatovém nálezu, jděte na kontrolu dříve. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18288
Dobrý den prosím oVáš názor.1.2O17 pravostranná mastektomie dx,SLN a sampling axily pro 2 ložiska mucinozního adenoca pT2NO/2SLN 6nonSLN negat/MO ER1OO% PR95%,c-erb:1plus/negativní exprese/Ki67je2O% resekční linie mastektomie bez známek malignity.Indikována hormonoterapie armidex 1mg pro silnou pravidelnou a bolestivou menzes chemokastrace zoladexem. Mám konzultovat s ginekologem adnexectomii bilat.Dotaz není to brzo po operaci a je to bezpodmínečně nutné.Dekuji M.Š.
Odpověď: Dobrý den, nastavení léčby odpovídá typu nádoru, který byl odstraněn. Hormonoterapie je indikovaná proto, že byly pozitivní hormonální receptory. Zoladex způsobí chemokastraci a v podstatě stejný efekt by mělo přinést Vám navrhované odstranění vaječníků. Názor onkologa zvážit adnexectomii je v pořádku, tento výkon má pro Vás do budoucna jedno velké pozitivum, a to jakousi prevenci případného nádoru vaječníků, protože nádorové onemocnění prsu může mít spojitost s případným onemocněním vaječníků v budoucnu. Vaše rozhodnutí určitě nespěchá a bude fajn, když tuto otázku proberete se svým gynekologem. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18287
dobry deň.chcela by som poznať váš názor na môj problém.mám 39 rokov na onkológiu kvôli chystám chodím od 18 rokov v júna 2016 mi na sone našli hygienické ložisko do 7 mmm kontextu fia odporučenie mri. 12.2016 mri mierna velkostna progresía ložiská v právo s 3.typom tic môže ist o Fia,overiťCcb. početné sytiace sa fokusy bez dynamiky birad 4 doprava. biopsia usg pred biop.lož.Fia do 7mmm velkostne a tvarovo nezmenene oproti poslednej uši biológie zišlo o pol roka Mri mám strach či sa to nemôže zvrhnúť či naozaj je dobré vyčkávať ďakujem mikulickova
Odpověď: Dobrý den, domnívám se, že kontroly MR v půlročních intervalech jsou zbytečné. Pokud je v prsu nález jen trošku podezřelého ložiska, je indikovaná biopsie bez zbytečných kontrol v mezidobí. I pro Váš klid bude lepší, když se ložisko ověří co nejdříve a Vy budete mít jistotu, o co jde, bez zbytečných stresů. Z biopsie mít obavy nemusíte, je to krátký, elegantní a nebolestivý výkon. Držím pěsti, ať vše dobře dopadne. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18284
Dobrý večer chtěla bych se zeptat našli mi v levém prsu lymfatickou uzlinu Cc 3-8 mm ..je to lymfatickou uzlina z cistickami je to nějak vážně ? A Jaki je postup léčby ?? Dekuji moc moc se bojím
Odpověď: Dobrý večer, vůbec se nemusíte bát. Drobné lymfatické uzlinky se mohou vyskytovat i v prsní žláze a není to známka žádné vážné nemoci. Žádná léčba ani častější kontroly nejsou potřeba. Doporučuji Vám dodržovat každoroční ultrazvukové kontroly ve screeningovém centru a v mezidobí každý měsíc po menstruaci provádějte samovyšetření prsů. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18283
Dobrý večer prosím o Váš názor 3.1.17pravostranná mastektomie dx,SLN a sampling axily pro 2 ložiska mucinozního adenoca. pT2NO/2SLN plus 6nonSLN negat/MO.ER1OO% PR95% c-erb:1+/negativní exprese/,Ki67je2O% resekční linie mastektomie bez známek malignity.Indikována hormonoterapie armidex 1mg1tabl.den.CHemokastrace zoladex depot inj.á1měs.Onkolog doporučuje ev.LPSK adnexectomii bilat.Mám probrat s gynekolgem,do té doby chemokastrace zoladex.Bude mi 5O menzes pravidelná silná,bolestivá.děkuji za Váš názor.M.Š.
Odpověď: Dobrý večer, tak jak Vám doporučil onkolog. Vše je velmi individuální a závisí i na Vašem rozhodnutí. Vše je nutno zvážit i s ohledem na celkový zdravotní stav. Důvěřujte svým lékařům, kteří Vás znají.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18282
Dobrý den! Jsem jeden měsíc po ablaci P prsu, zasílám ambulantní zpravu: IHC jsou nádorové buňky pozitivní s e-cadherinem a negativní s GATA3, ER, PR, p63, TTF-1, vimentin, CK5/6, c-erbB-2 skóre je 1+, index proliferační aktivity s Ki67 je 60 % proliferujících nádorových jader. Angioinvazi neprokazujeme ani použitím IHC vyšetření s CD31. pT2 NO(sn)Mx. Dne 10. 3. jsem objednaná na onkologii na následnou léčbu.Je mi 64 roků.Moc Vám děkuji za odpověď.Věra
Odpověď: Dobrý den, bohužel jste mi neopsala vše, co máte ve zprávě napsáno, ale snad mohu odpovědět i tak. Ve Vašem případě byl odoperován agresivnější tumor prsu (proliferační aktivita 60%). Dle pTNM klasifikace je vidět, že byl velikosti 2-3cm, ale důležité je, že se chová agresivně pouze v prsu a nešíří se lymfatickou cestou do uzlin. Ložisko bylo odstraněno a léčbu podstoupíte proto, aby bylo minimalizováno riziko návratu onemocnění. Nebojte se na vše zeptat svého onkologa. Věřte svým lékařům a buďte pozitivní.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18281
Dekuji za odpoved, jeste doplňující dotaz k Dotazu č. 18279. Vysetreni bylo provedeno pražském screeningovem centru. Mamografie vzhledem k veku zatim pry ne,duktografie pry neni spolehlivá metoda. Je vhodna i MR,? Doporučena jen genetika kvuli vysokému výskytu malignit prsu v rodině. Pokud vytok sam odezní, jak mi bylo řečeno, bude i po několika měsících (mam prijit az s výsledky genetiky) zřejmé ze kterého duktu byl? Pokud ne, neni mi ten chirurgický zákrok vubec jasny. Opravdu se duktazie nijak neleci a neni vhodné napr. vysetreni crp? Dekuji za Vasi ochotu. MS
Odpověď: Dobrý den, opravdu se žádné vyšetření typu crp nedělá a prosté duktektázie se neléčí. Ohledně výtoku je to tak, že většinou spontánně odezní a později není většinou možné zjistit, ze kterého vývodu vycházel.
Pokud by bylo ve Vašem případě vysloveno podezření na zhoubné ložisko, jistě je mamografie na místě i ve Vašem věku, zvláště, pokud byste měla vyšší riziko v rodině.
Nevěděl jsem, že máte pozitivní rodinnou anamnézu, pak je genetické vyšetření vhodné. Pokud by se prokázala mutace některého z genů, které jsou zodpovědné za vysoké riziko vzniku karcinomu prsu, přistupuje se někdy dokonce k preventivnímu odstranění prsních žláz s nahrazením za implantáty. Na to bych ale zatím nemyslel. O MR bych rovněž zatím neuvažoval, ta by byla na místě jako jedno z preventivních vyšetřeních při zjištěném vysokém riziku při genetickém vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky