MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229


Dotaz č. 19708
Dobrý den,
posledních pár dní mě pobolívá levé prso v části ke středu hrudníku. Na omak je tam takové tvrdší a zdá se mi i malinko větší, než to pravé. Užívám antikoncepci Lamya asi 5 let a nemenstruuji. Jsem levák a když byly děti malé,hodně jsem je nosila, trochu mě to prso již pobolívalo od namožení, ale v jiném místě a na sonu mi nic nenašli.Objednám se na sono,ale můj gynekolog má nyní dovolenou,a já jsem nervozní.Děkuji, J.B.
Odpověď: Dobrý den,

nechte se vyšetřit ultrazvukem a uvidíte. Vyšetření stojí 400-700.- Kč, lze si je i zaplatit na kterémkoliv screeningovém centru. Pak nepotřebujete žádanku a nemusíte čekat na gynekologa.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19707
Ještě k předchozímu dotazu, od prosince nekojím, poslední ko prsou utz byla 02/2017 a v pořádku. Dnes mne ráno malý syn nešťastně prudce kopl z výšky do pravého prsa, to trochu bolí, je citlivé, mohl mi něco udělat, nebo to samo odezní, děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

syn Vám nic udělat nemohl, nic, co by bylo pro prs špatně a nebo souviselo s výskytem rakoviny. Prs snáší úrazy velmi dobře, maximálně můžete mít modřinu, která rychle vymizí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19705
Dobrý den,chtěla bych se informovat ohledně své maminky /82 LET/,které byl po mamografickém a sono vyšetření a následně provedené biopsii identifikován intracystický papilom 9 milimetrů, který měla již před 10 lety o velikosti 6 mm a nyní ji lékař nabádá k chirurgickému odstranění tohoto útvaru, jelikož se prý jedná o předrakovinné stadium a z důvodu prevence doporučuje toto řešení. Mám obavy, zda celková narkóza není v takovém věku nebezpečnější. Jak dlouho trvá tato operace a jaká je rekonvalescence?
Odpověď: Dobrý den,

papilom není zapotřebí z prsu vždy odstraňovat. Při této malé velikosti a především vzhledem k věku Vaší maminky je naopak vhodné neoperovat. Zvětšování papilomu je velmi pomalé, vývoj rakoviny z papilomu je u Vaší maminky vysoce nepravděpodobný a nález se dá uhlídat - 1x za rok kontrola. Vaše maminka je mnohem více ohrožena riziky celkové anestézie než hypotetickým vývojem papilomu v papilokarcinom.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19703
Dobrý den, jsem 6m po porodu prvního dítěte a stále plně (velmi často) kojím. Před 2 týdny jsem si v jednom prsu ve střední linii v horní části prsu nahmatala svislou podlouhlou tuhou bulku o délce asi 2cm - nebolestivá, bez zarudnutí apod., pohmatově spíše v hloubce. Podstoupila jsem sono, které žádné solidní ložisko neodhalilo, prý se charakter onoho místa neliší od zbytku žlázy a žádný útvar nen patrný. Je to týden, ona bulka nemizí, je nutná kontrola, prosím? Čistě hypoteticky, kdyby se jednalo o zhoubný útvar této velikosti, ultrazvuk by jej spolehlivě oddhalil? Děkuji! A.S.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se dle ultrazvuku jen o normální žlázu, která se neliší od okolí. Rozšířené lalůčky žlázy mohou být pohmatově výrazné a imitují útvar. Při této velikosti ultrazvuk nádor spolehlivě odliší. Na kontrolu je zapotřebí zajít jen v případě, že by se pohmatový nález zvětšoval.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19702
Po operaciprsu.4 loz.invaz.karc.,3 loz. stredne difer.invaz.karcinom NST/22,16 a 12 mm/,v loziscich i tesne blizkosti je DCIS/G2/.4.loz.tvoreno prevazne DCISG2,v lozisku lozisko dobre diferenc.karc.NST.Lozisko DCIS s invaz.karc.NST G1 se nachazi 1 mm od ventral. okraje resekatu.V resek.5-9 nador. struktury neprokazuji.Vysetreny 3 lymf.uzliny,v obou sentinel.uzlinach jsou ITC,nejvetsi rozmer je 0,15mm.ER 100%,PR 90%.Ki67:30% nador.bunek.HER2/neu: negativni/skore 0/.O jak moc agresivni typ se jedna,je krome ozarovani potrebna chemoterapie?
Odpověď: Dobrý den,

předpokládám, že máte záchovný výkon na prsní žláze a zhoubná ložiska jsou zřejmě v blízkosti v jednom kvadrantu. V sentinelových uzlinách jsou přítomné izolované nádorové buňky (ITC). Nádor je dobře citlivý na léčbu hormonálními antiestrogenovými preparáty. Při záchovném výkonu na prsní žláze je vždy nutná radioterapie. Samozřejmě budete léčena antiestrogeny - tj. léčba hormonální. Vzhledem k výskytu vícečetných ložisek karcinomu a jejich velikosti - největší nad 20 mm- a i vzhledem k Vašemu věku a přítomnosti nádorových buněk v uzlinách je chemoterapie na zvážení. O tomto musí rozhodnout Váš onkolog, takže se s dotazem obraťte na něj.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19701
Dobry den.Nekolik mesicu me pred menstruaci boli leve prso, boli vzdy o neco driv a boli znatelne vic, nez prave. Nekdy vubec, nekdy dost.S prichazejici menstruaci se bolest stupnuje a po je klid. V klidu neboli. Boli pri tlaku a hlavne pri pohybu - rychly predklon, cisteni zubu.Obcas bolest probehne az do podpazdi. Prso je normalni, neni horke, nemeni tvar, neni zde zadny vytok nebo tak podobne. Prso si prohledavam, avsak nikdy jsem tam zadny utvar nenalezla. Je mozne mit cystu, ktera by nebyla na hmat poznat a byla by schovana vice k hrudnimu kosi? Prsa mam vel.C.Moc dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

potíže, které uvádíte, jsou běžné a má je v menší či větší míře většina žen. Jedná se o cyklické hormonálně podmíněné bolesti prsů. Dá se užívat dlouhodobě např. Mastodynon v kapkách nebo tablety s pupalkou s vitaminem E, takto se dají bolesti zmírnit a přípravky nemají vedlejší účinky. Menší cystu v prsech si hmatat nemusíte, ale cysty jsou benigní, tj. nezhoubné útvary, se kterými se stejně nic nedělá. Pokud je v prsu větší cysta, dá se její obsah po tenké jehle odsát a provést tzv. úlevovou punkci. Větší cystu by jste si ale nahmatala.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19699
Dobrý den, všimla jsem si, že z jedné bradavky po zmáčknutí vyteče kapička (velikosti špendlík. hlavičky) bílé tekutiny. Lékařka mi odebrala krev na hladinu prolaktinu. Ta je v pořádku. Mám to nějak dále řešit? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

mléčná sekrece při normální hladině prolaktinu se neřeší. Navíc máte malou sekreci jen při zmáčknutí prsu, takže doporučuju nemačkat, tím sekreci podporujete. Mléčná sekrece je hormonální povahy, může sama po čase vymizet.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19698
Absolv.jsem UTZ(neakredit.prac.)prsů s výsl.:v levém prsu v horní vnější s. hmatám podlouhlý hladký asi 1cm měkký útvar.Ve zprávě je,že udávaná rezistence vlevo do axilly sonograf. koreluje s neložisk.tuk.tkání lehce výrazněji echogennější s naznač.výraznější fibrózní složkou neložisk. charakt. Vlevo v VHKpraareolárně pak drobný (9x4mm)shluk benig.cystiček,které max.5mm.Oboustran. fibrogladulár.tkáň prsou symetricky shodné echogenity, bez narušení homogenity, obklop. tuk.tkání. Oba prsy bez susp.TU změn. Bez axillární lymphadenopathie bilat.Co vlastně hmatám? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu se jedná o normální prsní žlázu, tj. hmatáte si okrsek žlázy. Je Vám 40 let, vřele doporučuji nechat se nadále vyšetřovat na screeningovém centru, je jich v ČR dostatek. Ve Vašem věku při hmatné rezistenci v prsu je obvykle již provedena mamografie, je přesnější, takže bych ji doporučovala doplnit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19697
Dobrý den,
před cca 6 lety jsem objevila na prsu ve spodní části malou bouličku,ale jakoby hned pod kůží,vidět nešla,jen když ji chytím mezi prsty. Svěřila jsem se tehdy své gynekoložce,podívala se,ale že to nic není,že to není "vevnitř" prsu,ale v podkoží.Pustila jsem to tedy z hlavy.No a dnes jsem si při kojení všimla,že ji tam pořád mám.Nezměnila se,je pořád stejně malá,cca 0,5 cm v průměru,tužší. Tak mi to začalo vrtat hlavou a moc se bojím rakoviny.Je možné,že kdyby to byl nádor,tak by se za 6 let vůbec nezměnil? Můžu si zaplatit UTZ vyšetření pro klid?I když kojím?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím,

uklidním Vás. Je naprosto vyloučené, aby to byl zhoubný nádor. Může to být nezhoubný nádor nebo nejspíše jenom okrsek žlázy. Nález je neměnný, nemusíte na žádné vyšetření. Pokud se přece jen chcete pro Váš klid nechat vyšetřit, ultrazvuk se dá provádět i v době laktace.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19696
Dobrý deň,prešla som si vašu poradňu a celkom som ostala vystrasena,ze uz od 30 rokov môže byť rakovina prsníka.Kojim skoro 4 mesačného syna,o týždeň mám 30 rokov.V ľavom prsníku hore,na strane pri hrudníku som si nahmatala útvar,skôr podlhovasty(tiahne sa zhora dole),su na tom také drobne akoby hrcky alebo co,keď viac pritlacim,je to tvrdé,inak také polotvrde.O čo môže ísť?rakovinu rodine nemáme.ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

prosím, zachovejte klid. Rakovinu prsu mohou mít i velmi mladé ženy, ale je to velmi vzácné. Při kojení se žláza mění a nejspíše jste si nahmatala rozšířený okrsek žlázy. Pokud by se nález zvětšoval, můžete pro Váš klid zajít na ultrazvukové vyšetření. Žádanku Vám napíše gynekolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19695
Dobrý den, prosím o radu: Je mi 52 let, menstruaci jsem měla naposledy v únoru 2018. Pravidelně chodím na mamograf a na ultrazvuk prsů (rakovina prsu v rodině). Naposledy proveden ultrazvuk prsů v lednu 2018 - vše bylo v pořádku. U levého prsa mám vpáčenou bradavku, ale před několika dny jsem si všimla, že se chvílemi jakoby propadá, pak zase povyleze, jindy je srovnaná s povrchem prsu. Při samovyšetření žádné změny neregistruji. Mám s tím jít k lékaři? Jak moc to spěchá? Děkuji za brzkou odpověď!
Odpověď: Dobrý den,

v 52 letech je zásadním vyšetřením mamograf, takže pokud máte nějaké změny na prsu doporučuji zajít na vyšetření mamografické, které je přesnější.
Pokud se bradavka vpáčí a opět se dá povytáhnout nebo otočit, tak se obvykle nejedná o nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19694
Dobrý den,
cca před týdnem jsem zjistila, že mám jednu bradavku tmavší, než druhou. Také je více citlivější a občas svědí. Je to důvod k obavám nebo je to běžné? Pravidelně si prsa prohmatávám a nikdy jsem nic podezřelého nezjistila. Co mám dělat?
Děkuji
A.Š.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se jedná o normální záležitost, tyto asymetrie ve zbarvení bradavek se vyskytují. Pokud nemáte výtok z bradavky nebo kožní změny bradavky- prasklinky na kůži, olupování kůže spojené někdy s krvácením nebo zarudnutí či vpáčení bradavky, můžete být klidná. Pokud by jste zaznamenala některé z těchto změn, musíte zajít za lékařem, nejlépe gynekologem nebo přímo na vyšetření do některého ze screeningových center.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19693
Dobrý deň, chtela bych Vás pozadat o vysvetleni sona.
Obojstranne difúzne carovita, prevažne fibrozna struktura, na rozhraní later.kvadrantov 1.sin.simpl.cysta 11mm,axilly volne, v axille.billat. ben. echog.LU do priemeru 28mm, BI-RADS2
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela v pořádku, cysta je nezhoubný útvar, v prsu běžný.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19692
Dobrý večer paní doktorko, mám zhruba tři měsíce po léčbě karcinomu prsu T2NOMO. Tripl.ngt. G3 Ki 75%. Prodělala jsem chemoterapii 4xAC a 12x paclitaxel. V dubnu jsem měla opreraci s následnou rekonstrukci s břicha. Vyšetření sent uzliny negativni a konečná histologie byla kompletní regrese. Porad mě bolí dost kolena, neudělám ani drep. Nevím jestli to ma souvislost s léčbou, během chemo jsem 15 kg přibrala. Chtěla bych se zeptat, jak vysoká je pravděpodobnost, ze by se mohla nemoc vrátit v případě tohoto typu nadoru. Díky moc Martina 37 let.
Odpověď: Dobrý den,

nádor byl větší, ale bez postižení mízních uzlin a chemoterapie vedla k úplnému vymizení nádoru, což znamená výbornou odpověď na chemoterapii a Vaše prognóza a šance na úplné vyléčení je velmi dobrá. Pokud jde o bolesti kolenních kloubů, může a nemusí to být reakce na chemoterapii a spíše bych to spojovala s váhovým přírůstkem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19691
Dobry vecer, diagnostikovali mi invazny duktalny karcinom prsnika, po core-cut biopsii histologicky grading G2, HER-2 pozitivny(3+,)imunohistologicky profil: E-cadherin+, ER-(opakovane), PR-, Ki67 15% buniek+, p53 1% buniek+, p63-, ostatne histologicke parametre negativne. Histologický popis je dlhy, vybrala som len cast. Neviem, ci to, co som vybrala, ma pre vas vypovednu hodnotu. Zajtra mam konzultaciu s chirurgom. Dakujem za info o prognoze. L.U.
Odpověď: Dobrý den,

neznám velikost nádoru a nevím, zda jsou či nejsou postiženy metastázou lymfatické uzliny v podpaží. Od toho se odvíjí léčba, která je buď nejdříve chirurgická- malý nádor bez postižení mízních uzlin a nebo onkologická - obvykle nádor nad 20 mm a nebo nádor s postižením uzlin v podpaží.
Každopádně u Her-2/neu pozitivního nádoru budete užívat biologickou léčbu (preparát Herceptin). Podle toho, že máte konzultaci s chirurgem,předpokládám, že nádor je malý bez postižení mízních uzlin. takže prognóza velmi dobrá.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19690
Dobrý den,

byla jsem před měsícem na UTZ prsů z důvodu přídavné mléčné žlázy. Mám 39 let, týden před MS mi žláza hodně zduří až do podpaží a bolí. Mudr. říkala, že to tam musím mít dlouho, ale problémy s duřením mám až posledního půl roku. Nevím, jestli to tak mám nechat nebo se objednat k někomu jinému.....M.
Odpověď: Dobrý den,

lékařka měla zřejmě na mysli, že v podpaží je u Vás založena tzv. přídatná mléčná žláza. Pokud je akcesorní žláza malá, nemusí dělat žádné potíže a spousta žen o ní vůbec neví. Pokud se žláza rozšíří (zduří), tak si ji obvykle žena nahmatá a často je žláza v této lokalizaci bolestivá. Bývá to obvykle v období gravidity, laktace ale i při prosté změně hormonálního stavu s věkem, apod.
Můžete užívat preparát Mastodynon v kapkách, který bolesti zmírňuje.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19689
Můžete mito prosím vysvětlit? Dekuji.Vpravo v HZK jizva po extirpaci FA. Žláza vysoká redukovaná zavojujici při laktaci . Vlevo v axilarnim výběžku pouze drobná benigní LU vel.6-2mm. bez pathologickych ložisek. V obou axilach benigní nezvetsene LU.
Odpověď: Dobrý den,

stručně řečeno: Váš nález je v naprostém pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19688
Dobrý den, před pár dny jsem si v pravém prsu (vnitřní strana směrem ke středu hrudníku) nahmatala podlouhlý tuhý útvar, který má tvar malé úzké fazolky. Přijde mi, že je hned pod kůží a je viditelný i pouhým okem. Zítra ráno jdu na gynekologii, mám panickou hrůzu z rakoviny prsu. Již několik dní téměř nespím. Děkuji za vaši odpověď. LS
Odpověď: Dobrý den,

je zapotřebí se nechat vyšetřit ultrazvukem, event mamograficky, gynekolog Vás jistě na vyšetření odešle. Nejspíše se jedná o nezhoubný útvar nebo o výraznější okrsek normální prsní žlázy. Nepodléhejte panice, nezhoubný útvar v prsu ve Vašem věku je mnohem pravděpodobnější než rakovina.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19687
Dobrý den, paní doktorko, partner mi při sexu pohmoždil prso silným zmáčknutím až jsem měla modřinu. Po jejím odeznění jsem si nahmatala v prsu asi zvětšenou žlázu. Jak dlouho může trvat návrat k normálu? Není to nebezpečné? Nic mě nebolí. Již jsem objednaná na pravidelnou prohlídku na sono i mamograf. Děkuji Marcela
Odpověď: Dobrý den,

zhmoždění snáší prsní žláza naštěstí velmi dobře,modřina může být povrchová, ale i uvnitř prsu, kde si ji nejspíše hmatáte, odezní za několik týdnů, záleží na její velikosti. Zobrazovací metody můžete absolvovat pro Váš klid.

s pozdrvem Dana Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19686
Dobrý den, na výsledku u ultrazvuku a mamografu mám napsané: BIRADS 3 pravděpodobně benigní, BIRADS B- tukově žlázový.. závěr: okrsek fibrozy v levém prsu v HZK - kontrola za půl roku.. Je důvod k obavám a co to vlastně znamená? děkuji
Odpověď: Dobrý den,

okrsek fibrózy - jedná se o normální součást prsní žlázy. Kontrola za půl roku je opravdu jen pro jistotu, takové nálezy se kontrolovat nemusí. Pokud by bylo podezření na nádor prsu, lékař doporučí biopsii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19685
Dobrý den, chci se zeptat co znamená hypoechogenní formace ben. Charakteru do 3,5 mm s kalcifikaci ve stěně. Potřebuju lidský překlad, kterýmu budu rozumět popřípadě, jestli mi bulka z prsu někdy sama zmizí.
Přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

neznamená to rozhodně nic závažného. Ben=benigní= nezhoubný. Útvar je zcela minimální, 3,5 mm, může se jednat jen o součást žlázy nebo o nezhoubný útvar, tzv. fibroadenom. Můžete být naprosto klidná, takové útvary se v prsu vyskytují běžně a považují se za normální součast prsní žlázy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19684
Dobrý den, prosím o radu. Momentálně jsem ve 34tt a prakticky celé těhotenství mě střídavě bolí v podpaží a občas mě píchá v prsu. Bolest je jako kdybych měla podpaží namozene. Už jsem kvůli tomu podstoupila sono a závěr byl.Vlevo v HZK je žláza až drobně granulovaná, dukt nejsou dilatované, patol. ložiskové změny neprokazuji. Axilly bez patol. LU, vlevo pouze benigní LU tuková velikosti 16x6mm. Závěr: bohatší žláza v graviditě bez patol. ložiskových změn. Mám znovu podstoupit sono i když jsem na něm byla včas před 4 měsící? Krevní testy a ekg je v pořádku.
Odpověď: Dobrý den,

pokud máte stále stejné potíže (nehmatáte si nic nového), tak nemusíte na ultrazvukové vyšetření. V graviditě se žláza rozšiřuje i směrem do podpaží, což může vyvolávat pocit tlaku, je to normální.


s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19683
Dobrý den,
je to týden, co mi skončila menstruace. Bolí mě prsa, hlavně levé, aniž bych se jich dotýkala. Bolest- citlivost by se dala přirovnat vnitřnímu tlaku, pnutí, jako při tvoření mléka po porodu. Žádný výtok nepozoruji ani změnu barvy, tvaru. Neberu žádnou HA, v únoru tohoto roku mi bylo vyndáno hormonální tělísko Levosert pro jeho nesnášenlivost. Na sono prsou chodím pravidelně, každý rok. Z důvodu pozitivní rodinné anamnézy - karcinom prsu babičky ze strany matky. Mám se objednat na vyšetření nebo to přejde. Těhotná nejsem. Děkuji M.U.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o hormonálně podmíněné bolesti prsů, které se čas od času vyskytují u každé zdravé ženy. Nejedná se tedy o žádný příznak rakoviny prsu. Jedna příbuzná v rodině s rakovinou prsu Vám riziko pro vznik zhoubného nádoru prsu nezvyšuje. Vyčkala bych, bolesti určitě ustoupí, někdy to trvá i týdny.. Pokud by jste měla jiné příznaky- hmatnou bulku, krvavý výtok z prsu, pak samozřejmě zajděte ihned na vyšetření, v tomto případě vzhledem k věku už na mamografii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19682
Dobrý den. Našla jsem si v levém prsu bulku. Je dost bolestivá a také mi po zmáčknutí bradavky vytéká žlutý maz. Hned v pondělí jdu k lékaři. Co by to mohlo být. ? Bojím se nejhoršího.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

nejspíše se bude jednat o nezhoubný útvar v prsu, např. cystu. Vyšetření je ale nutné absolovovat, zajděte na ultrazvuk.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19681
Dobrý den,
doplňuji informace k dotazu č.19671.

Chtěla jsem poprosit o laické vysvětlení, způsob léčby a doporučení kde se nechat léčit někde v Praze, abych věděla na co se připravit.Chodím pravidelně každý rok na ultrazvuk a prsa kontroluji, ale tohle je zpráva 3 měsíce od zjištění něčeho v prsu co tam nepatří. Je mi 39 let. Jeden porod. Nekouřím a nemám nadváhu a v rodině nikdo rakovinu prsu neměl. Maminka mi umřela v 38 letech, ale zdravá... cizí zavinění, tak tam nevím. Jsem silný člověk a s nemocí chci a budu bojovat. Děkuji za odpověď.MS
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že vše sem již napsala, kromě postižení uzlin, vím vše. O nádoru tedy víte 3 měsíce, doufám, že jste již v léčení. Věřím, že léčba bude úspěšná, je zapotřebí s ní začít co nejdříve. Ve Vašem případě se jedná o běžný typ zhoubného nádoru,který se dá velmi dobře léčit. Center v Praze je spousta a je nutné zdůraznit, že léčba je standardizovaná, tzn. že stejnou léčbou dostanete ve všech onkologických centrech, pravidla léčby je nutné dodržovat. Např. VFN Praha, Thomayerova nemocnice, Motol, Bulovka...

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19680
Dobrý den,
doplňuji informace k dotazu č.19671.

Imunohistochemické vyšetření: blok B.
GATA3... pozitivní
E-cadherin... pozitivní
Ki67(monocional rabbit30-9)Ventana...10%
Estrogen(monocional rabbit,SP1)Ventana...85%, slabé intenzity
Progesteron(monocional rabbit, 1E2)Ventana...85%, střední intenzity
HER/2-neu( Ventana anti-HER2/než 4B5 Rabbit Monocional...0( negativní).
Odpověď: Dobrý den,

tak děkuji za další doplnění informací. Dle imunohistochemie se jedná o příznivý typ nádoru. O další léčbě - chemoterapie, nebo pouze hormonální terapie rozhodne Váš onkolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19679
Dobrý den,
doplňuji informace k dotazu č.19671.
Velikost nádoru 25mm.V biopsii jsou struktury invazivního karcinomu NST typ s histologickým grade 3- nízká diferenciace. Dle Nottinghamské klasifikace skóre 8 (tvorba žlázek-3, jaderná atypie-3,mitotická aktivita-2). Sporadický nádor s tvorbou žlázek, v obraze tumoru, převažuje osamocené drobné hnízda nádorových buněk a osamocené samostatné buňky. Jde o nízce diferencovaný karcinom s metaplastickymi rysy. Také zasažené okrsky DCIS. ( Obdobně v PAS)
Odpověď: Dobrý den,

u nádorů velikosti nad 20 mm obvykle již zvažujeme v první době onkologickou léčbu, tj. ve Vašem případě nejspíše chemoterapii, nádor je agresívnější (grade 3). Neuvádíte ani jestli jsou postiženy lymfatické uzliny podpaží ani tzv imunoprofil nádoru. I když je nádor biologicky agresívnější, bude dobře reagovat na podání chemoterapie, může po léčbě i vymizet. Pak následuje záchovná operace na prsu. Prognózu ovlivňuje ev. postižení uzlin v podpaží.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19678
Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující věc.Je mi 40 let a prohmatávala jsem si oba prsy, levé mám stabilně malinko větší. A právě v levém prsu cítím oproti pravému prsu více nerovností a to ve vnější horní části. Útvary jsou to spíše měkčí, oválné. Byla jsem u své gynekoložky, ta mi prsy prohmatala a řekla, že jsou v pořádku. .Objednala jsem se na ultrazvuk prsů. Mám obrovský strach z rakoviny prsů, prsy si prohmatávám ze strachu stále až mě bolí.Jak poznat rakovinnou bulku? Za odpověď děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
asymetrie velikosti prsů je spojená často s asymetrií žlázy, tj. ve větším prsu je více žlazové tkáně, kterou si zřejmě hmatáte. Dle popisu se nejedná o nic závažného, nerovnosti prsu jsou podmíněny obvykle žlázou.
Pokud jde o samovyšetření prsů, provádějte jej pouze jednou za měsíc, po ukončení menstruace. V případě nepravidelné menstruace se doporučuje provádět samovyšetření stále stejný den (vyberete si) jednou za měsíc. Návod na samovyšeření najdete i na internetu, je i součástí webových stránek většiny screeningových center, nebo o něj požádejte při ultrazvukovém vyšetření. Stále si prohmatávat prsa nemá smysl, protože srovnávat prsní žlázu by jste měla vždy ve stejnou dobu menstr. cyklu, žláza se během cyklu mění, rovněž by pohmat neměl být takový, že vyvolává bolest. Rakovinná bulka je obvykle tvrdší, v prsu se nepohybuje. Pravidlo je ale takové, že pokud si v prsu nahmatáte cokoliv, co je tam nově, tak zajdete na vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19676
Dobrý den, ráda bych se zeptala, za jak dlouho, co žena přestane kojit, je vhodné provádět samovyšetření prsu? Je to třetí den, co jsem přestala kojit a jsou tedy hmatatelné žlázy. Nerada bych se děsila a zároveň nechci nic zanedbat. Děkuji. Michaela
Odpověď: Dobrý den,

nějakou dobu to trvá, než se změny v souvislosti s laktací ztratí. Takže tomu dejte 2-3 měsíce. Neznamená to, že by jste si samovyšetření nedělala, lze začít dříve než za 3 měsíce, návrat žlázy k obvyklému stavu je individuální, záleží také na tom, zda jste kojila plně a a nebo již jen částečně. Pokud by jste si pohmatem nebyla jistá, zajděte na ultrazvukové vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19675
Dobrý den. Prosím mám dotaz. Je to 2dny co mě začalo kolem bradavky bolet
pravé prso a je to kolem začrevenalé.
Je my 64 let a nikdy jsem s prsama nic neměla. Prosím od čeho to
může být? Nic mě nekouslo ani jsme se neuhodila. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Zdravím,

doporučuj zajít k lékaři, může se jednat o počínající zánět prsu. Vhodné je ale prs předtím vyšetřit- mamograficky a event ultrazvukem, lékař Vám napíše žádanku. Na zánět lze užít antibiotika, které Vám lékař předepíše.


s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19674
Dobrý den paní doktorko je mi 47 let v říjnu 2017 jsem byla operována pro karcinom prsu 1.sin.pT1c pNO(sn)MOG3,tripple negativní středně až nízce diferenc
duktalni karcinom okraje dostatečně, sentinel,LU negativniM8500/33,ER neg.,PgR negat.,KI67 100%,p53 90%,HER-2/neu neg.chtela bych se zeptat jak zrádný typ nádoru to je co znamená tripple negativní a jakou mám šanci že se to zadaři vyléčit byla mi indikována chemoterapie 4AC/Tcitron a 4paclitaxel byla to adjuvantní.chemo aplikovaná po 14 dnech a pak 27+7 dávek ozáření
A co to znamená adjuvantní chemo děkuji za odpověď M.
Odpověď: Dobrý den,

triple negativní karcinomy patří mezi ty zrádnější, ale u Vás byl nádor zachycený velmi zavčas a nebyly postiženy mízní uzliny v podpaží ani nejsou vzdálené metastázy a tudíž je Vaše prognóza příznivá. Tyto nádory bez ohledu na jejich velikost vždy vyžadují podání chemoterapie, na kterou velmi dobře reagují, a při záchovném výkonu je také nutná radioterapie, všechno u Vás bylo provedeno správně, buďte optimistická, věřte, že budete v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19673
Dobrý den, je mi 45 a od 39 chodím na kontroly k onkologovi, protože mi našli cysty, které rostou a bolí a někdy mi je vysajou jehlou. Nyní mám problémy, které mě trochu děsí. V dubnu jsem prodělala zánět v prsou dostala jsem antibiotika po kterých jsem se osypala a paní mudr. mi již žádné nepředepsala. Nyní se mi zánět vrátil i se sekrecí z prsou mudr. mi doporučila tvaroh bez antibiotik. Prsa mě dost bolí i při běžné chůzi, natož , když si sundám podprsenku, nebo si lehnu na břicho. Jsem trochu z jejího postupu na rozpacích a nevím jestli bych neměla navštívit jiného lékaře.
Odpověď: Zdravím,

pokud se zánět prsu ve větší míře vrátil, je nutné k jeho léčbě užít antibiotika. Je vhodné se s lékařem poradit a najít antibiotika, která Vám nevyvolají alergickou reakci a nebo užít současně léky, které tyto alergické stavy potlačují. Možná se zkuste poradit s jiným lékařem. Rozsáhlejší zánět prsu tvaroh nevyřeší a riskujete komplikace zánětu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19672
Dobry den chci jse zeptat mam mali fibroadenom v prsu 6mm cetla jsem ze jse dela biopsie jeto nutné? Hlidan jsi to jestli mito neroste pan primar rikal ze to nic neni ten fibroadenom ze jsou to nezhoubne nadurky bojim jse ze kdys nepujdu na operaci ze.jse s toho muze udelat zhobny nador tet kojim a.nemůžu jit na.oparaci muzete mi prosim poradit a rici jestly se mam bat nebo ne ? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenomy jsou nezhoubné nádory prsu, které se neoperují. Výjimkou je pokud je fibroadenom velký nebo roste a ženě vadí, tj. způsobuje bolesti prsu nebo v některých případech kosmetický problém.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19671
Dobrý den, chtěla jsem vysvětlit výsledek z biopsie. Maligní- invazivní duktálni NST karcinom G3. Kolika procentní se úspěšnost vyléčení? Děkuji za odpověď SM
Odpověď: Dobrý den,
potřebovala bych ještě nějaké další informace, zejména velikost nádoru, informaci o tom, zda jsou či nejsou postižené mízní uzliny v podpaží. Také tzv imunoprofil nádoru, tj. jestli nádor má nebo nemá hormonální receptory (udává se v procentech) a zda je přítomen tzv. onkogen Her-2/neu. Obecně je prognóza malých včas zachycených nádorů, které nemají postižené mízní uzliny, velmi dobrá.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19670
Dobrý den, ještě bych si dovolila jeden dotaz k původnímu dotazu č. 19641. Na biopsii, která potvrdila fibroadenom jsem byla před týdnem, udělala se mi celkem velká modřina, která již mizí. Dnes jsem si všimla, že pod místem vpichu se mi udělala malá zatvrdlinka, která tam 100% v době biopsie nebyla. Mohu předpokládat, že toto souvisí s provedenou biopsií a nemusím s tím zase hned někam běžet? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

lze se spolehnout na to, že tato zatvrdlinka souvisí s provedenou biopsií. Doporučuji pouze si ji pohmatem odsledovat, pokud by se výrazně zvětšovala, pak teprve zajít na ultrazvukové vyšetření. Po biopsii jsou takovéto nálezy běžné, jedná se obvykle o zbytek modřiny v prsu.

s pozdravem Dana Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19669
Dobrý den, doplňuji dotaz č. 19641 - hmatný útvar v podpaží.Po domluvě s paní doktorkou raději odebrána biopsie, zjištěn nakonec fibroadenom. Mám přijít na kontrolu za 4-5 měsíců po skončení kojení, to může být i déle než za rok. Stačí to takto? Dále jsem se zapomněla zeptat, zda se mám na kontrolu objednat na UZ nebo už na mamograf? Příští rok mi bude 40. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

je dobře, že byla provedena biopsie, která je vysoce spolehlivá a pokud byl prokázaný fibroadenom, což je nezhoubný nádor bez zvýšeného rizika pro vznik rakoviny prsu, postačí opravdu kontrola až za rok. Pokud by se útvar nápadně zvětšoval (předpokládám, že jej hmatáte), pak je vhodná kontrola ihned.
Vyšetření ultrazvukem po roce je vhodné, protože zachytí dobře právě oblast podpaží, která na mamografii v celém rozsahu nebývá zachycena, a vyšetření ultrazvukem se může provádět i v období laktace. Pokud nebude už kojit, lze provést s ultrazvukem i první mamografické vyšetření vhodné u žen po 40. roce věku.
s pozdravem Dana Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19668
Dobrý den vážená paní doktorko,
moc prosím o radu. V lednu jsem byla na odstranění dělohy, vaječníky ponechány.
Od začátku června mě pobolívají prsa. Již nebolí pouze na pohmat jsou citlivá. Jenže vytéká mi po zmáčknutí maz. Je žluto hnědé barvy. Byla jsem u gynekologa a poslal mě na sono kde bylo vše v pořádku. Odebral krav na Crp a také vše v pořádku. Jenže s prsou mi stále vytéká maz. Z jednoho žlutý a druhého žluto hnědý.Už si nevím rady. Je to normální? Moc Vás prosím o radu. Nikdy jsem neměla takové potíže.
Děkuji za odpověď.
S přáním hezkého dne.
H.P.
Odpověď: Dobrý den,
jedná se nejspíše o sekreci z prsů podmíněnou hormonálně, pro což svědčí, že je sekrece oboustranná. Pokud jste byla pouze na ultrazvukovém vyšetření, doporučuji určitě provést mamografii, která je doporučena jako vyšetření první volby u ženy nad 40 let věku, je pro zobrazení prsů přesnější. Doporučuju nevymačkávat z pórů maz, podporuje to sekreci. Gynekolog by mohl ještě odebrat prolaktin, což je hormon, který spouští sekreci, obvykle mléčnou a oboustrannou. Pokud by byl prolaktin zvýšený, budete nějakou dobu užívat tablety na jeho snížení, léčba je jednoduchá. Obvykle ale většina takovýchto sekrecí ustane sama bez léčby, jedná se o hormonální dysbalance, které jsou v období premenopausy a menopausy časté.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19665
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak správně a dalo by se říci i neprehnane postupovat v případě, že jsem si pod levým prsem na žebru nahmatala(v leže)bulku o velikosti cca 1-1,5cm?Je mi 29 a mám dvě odkojené děti.Předem moc děkuji za Vaši odpověď a váš čas.
Odpověď: Při bulce je třeba pro jistotu jít na vyšetření, ve vašem věku je metodou volby sono prsů - poslal by vás tam praktický lékař či gynekolog (pak by měla hradit zdr. poj), můžete také přímo do screeningového centra jako samoplátkyně - výhodou tohoto řešení je zpravidla rychlost.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19664
Dobrý den,chtěla bych poprosit laicky vysvětlit zprávu ze sona. Vlevo nad areolou je menší hypoechogenni ložisko velikosti 13×5mm. Hypoechogenni struktury odpovídající původní lezi. Další drobné zčásti cystiske ložisko je lateralne od leze na č.2. Může se jednat i o změny po biopsii. V axile při dolnim okraji strukturalne nezměněna uzlina velikosti 20mm a další 7mm. Jiné ložiskove změny,včetně pravého prsu na UZ neprokazuji. Děkuji.
Odpověď: Nález se obtížně interpretuje, neznám souvislosti - máte nějakou nechirurgickou léčbu?. Předpokládám, že je tam nyní nějaké ložisko nad dvorcem výše uvedené velikosti, u kterého se provedla kdysi biopsie - její velikost nyní lékař přesně popisuje. Nově se ukazuje drobné ložisko zevně od tohoto, lékař soudí, že je to jen zbytek po krvácení v důsledku biopsie (místo, kudy se vedla jehla), tedy nic podstatného. Lékař dále popisuje velikost uzlin, které se podle něho nemění, srovnává asi vše s nějakým původním vyšetřením..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19663
Dobrý den, pane doktore už několik dnů mám bodavou bolest v levém prsu. Někdy stačí i nepatrný pohyb a proběhne píchnutí v prsu u bradavky. Jindy zase to připadá jakoby byly v prsu nějaké šňůrky, za které se tahá. Mám 55 let, pravidelně chodím na mamografické vyšetření naposled před rokem. Žádné jiné změny na prsu nepozoruji? O co se může jednat a jak postupovat. Děkuji za odpověď. Z.B.
Odpověď: S největší pravděpodobností problém s prsem přímo nesouvisí, takto se projevují často obtíže "od páteře". Zkušený lékař to spolehlivě pozná klinickým vyšetřením. Při nových obtížích je ale vhodné jít raději pro klid s prsem na vyšetření, protože jste měla mamograf před rokem, šel bych na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19662
¨Dobrý den,mám již šest let zjištěné cysty v prsou, 4x byly některé punktované na radiologii při sonu prsu. Nyní jsem po kompletní hysterektomii v lednu 2018 pro čokoládovou cystu na pravém ovariu a endometriozu většího rozsahu, již dva roky jsem měla klid od prsních cyst a nyní se mi opět nalévá, lze to řešit jinak než punkcí ? Jsem sportovkyně, užívám pouze 1/2 tbl. Letroxu pro autoimunní thyreotidu, každým rokem mám sono prsu, nyní 3/2018 drobné cysty do 4 mm, axily bpn.dříve jsem zkusila tvaroh, jogurt, arniku, je šance, že se bez punkce vstřebá ?
Odpověď: Cysty jsou hormonálně podmíněné a jejich zvětšování souvisí s hormonálními změnami, ve vyšším věku cyst ubývá. Tvorba cyst je také častější při onemocnění štítné žlázy. Cysty malé velikosti několika mm jsou zcela běžné, nic se s nimi nedělá, někdy se mohou i ztratit. U větší cyst se postupuje individuálně, když jsou opravdu velké, obtěžují, bolí apod., odsají se pod sono kontrolou, pak se i větší cysty můžou nedoplnit. S cystami do 4 mm, jak píšete, nemá moc smysl se zabývat, pokud místo je citlivé či bolí, týká se to hlavně žlázy v okolí.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19661
Dobrý den,chtěl sem se zeptat na mamograf se mužu objednat sam nebo me musi doporučit obvodni lékař?Plati se něco za mamograf?
Odpověď: Obecně platí to, že se žádankou a se správnou indikací je vyšetření hrazeno zdravotní poj., nejsou obvyklé hrazena screeningová (preventivní) vyšetření pod 45 let věku, až na výjimky některých preventivních programů vybraných ZP. Jako samoplátce může žena na vyšetření přijít přímo do centra, u muže se obvykle vyžaduje žádanka (přichází zřídka). Chci upozornit, že se zpravidla u mladých žen mamografie neprovádí, metodou č. 1 je sono, mamograf se volí jen výběrově - rozhodne vždy lékař centra. Naopak nad 45 let je mamografie screeningovou základní metodou, sono vyšetření někdy vhodně doplňuje.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19660
Dobrý den, můj dotaz zní, zda bych mohla přejít z nem. Bulovka do Mamo centra na Budějovické, resp. Zelený Pruh ? Mám nyní "Poukaz na vyšetření" od praktického lékaře. Kdo by zařídil vyžádání mojí karty z Bulovky ? Vaše Centrum nebo já ? Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Já pracuji hlavně v Mamodiagnostickém centru Waltrovka a v Berouně, klientky můžou libovolně k nám přecházet, nemusí zařizovat nic. Jak je to ale v jiných centrech, nevím, snad je to stejné. Každé centrum si může vyžádat snímky v libovolném screeningovém centru v ČR při změně pracoviště, snímky se posílají elektronicky a slouží pro porovnání.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19659
Dobrý den,dodržuji prav.prohlídky mamografem a včera mi nalezeno ložisko.Zpráva zní:hypoechogenní ložisko,nepravidelné,výrazně laločnaté s klky 26x 15 mm, 12 mm pod kůží,15 mm od okraje dvorce.Oblast lehce prokrvená.Axily bez uzlin.
Závěr:BI-RADS 5-susp.ložisko / distorze vpravo v HVK-ad CCB.
Odeslali mne na biopsii.Nedávno jsem se do tohoto místa bolestivě uhodila,nemohlo to vzniknout z toho? Mám velký strach.
Odpověď: Je možné, že ložisko vzniklo tak, jak popisujete. Nicméně nález určitě vyžaduje biopsii, která přesně zjistí, o co se jedná. V případě zjištění nádoru pak prognóza a další léčba bude záviset nejenom na typu nádoru, ale i na rychlosti růstu a dalších parametrech odhalených při tzv. imunohistochemickém vyšetření. I v případě zjištění nádoru je většina případů úspěšně léčitelná. Navíc to nevypadá, že by ve vašem případě byly zvětšeny uzliny v podpaží - to je vždy příznivé.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19658
Mam rakovinu praveho prsu. Jsem 3 neděle po operaci. Teď mne čeká ozarovani a léčba buď hormonálni nebo biologická. Chtĕla bych vĕdĕt jaky je rozdil v lečbĕ biologické a hormonalni.? Co to obnáší.? Děkuji. M.H.
Odpověď: Způsob léčby bude záviset na výsledku dalších vyšetření nádoru, hlavně imunohistochemických. V praxi se léčba vždy šije na míru konkrétní pacientce a typu nádoru, často se různé způsoby kombinují.
Oba způsoby léčby jsou si dost podobné, hormonální léčba je tradiční, v poslední době se prosazuje biologická. V případě přítomnosti tzv. hormonálních receptorů v buňkách nádorů hormonální léčba působí proti stimulaci růstu nádoru hormony, a to různými způsoby (např. blokování produkce hormonů ve vaječníku, působení tzv. antihormonů aj.). U biologické léčby, která je více cílena na nádor a její metabolizmus, se zaměřujeme proti receptorům nádorových buněk ('typickým příkladem jsou protilátky proto receptoru HER2 - trastuzumab - Herceptin) - buňky pak odumírají. Další typy biologické léčby jsou zaměřeny přímo na metabolizmus nádorových buněk, některé působí například proti tzv. vaskulárnímu růstovému faktoru, které podporuje tvorbu nových cév v nádoru - nádor je pak nedostatečně prokrvován.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19656
Dobrý den, rada bych se zeptala jak často je nutne chodit na kontrolu prsu, kdyz jsem jiz postoupila biopsii ktera dopadla dobře? Bulky v prsou stale nahmatam a obcas mne pobolivavaji. Dekuji za odpoved, M
Odpověď: My po benigní biopsii doporučujeme obvykle kontrolu za 6 - 12 měsíců, ale vždy se postupuje individuálně, vzhledem k obrazu a bioptickému nálezu. Každopádně je vhodné si provádět samovyšetření prsu, kdyby jste zjistila zvětšování či jinou změnu, je vhodné jít na kontrolu dříve.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19654
Dobrý den byla jsem na vyšetření na UZ a mám správu takovou: Oboustranně cysty do 6mm Jiné ložiskové změny neprokazuji,Axily volné,Vlevo na RZK v místě nápadnějšího pohmatu jsou okrsky žláznaté struktury. Závěr:BIRADs 2- benigní
Odpověď: Jde o nález, kde se zjistily jen bezvýznamné hormonálně podmíněné změny - běžné, bez vyššího rizika vzniku karcinomu, není třeba nic dalšího dělat.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19653
Dobrý den, je mi 46 let a na mamografu mi zjistili typ tukově žlázový a denzita B......bez známek malignity

ZÁVĚR: Normální nález, BI-RADS 1, MG2
Denzita zvyšuje pravděpodobnost rakoviny prsu.
Děkuji
Odpověď: Denzitu je třeba posuzovat vždy vzhledem k věku, např. větší denzita ve vyšším věku C-D může znamenat lehce vyšší riziko. U vás je nález i denzita zcela normální, většina žen ve vašem věku má denzitu B-C. Tedy choďte pravidelně na mamografické kontroly každé 2 roky + samovyšetření, máte, co se týká denzity, obvyklé (nezvýšené) riziko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19652
Dobrý den, jsem 5 měsíců po porodu a plně kojím. Druhým dnem pozoruji krvácení z montgomeryho zlazky na jednom z prsu. Je to malá kapicka a vždy jen v průběhu kojení. Jiné změny na prsu nepozoruji. Snad jen, ze v den, kdy krvácení začalo bylo hodně nalité. Delší pauza od posledního kojení. V minulém těhotenství a při kojení jsem nic podobného neřešila. Stává se to? Nebo to vyžaduje rychle řešení?
Předem děkuji za odpověď. I.M.
Odpověď: Stává se to, to nevypadá na něco závažného, pokud to je malá kapička, může to být malým poraněním (mikrotraumatem) po kojení, doporučuji být maximálně šetrná při kojení z tohoto prsu. Kdyby krve bylo opakovaně hodně, pak je lepší jít k lékaři.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19651
Dobrý den, mám na Vás prosbu. Nyní koním své druhé dítě ( 11 měsíců). Asi od 7. měsíce dcera postupně nechtěla sat z pravého prsu, až jsem z něj úplně přestala kojit. Nyní mám (asi měsíc) zapadlou bradavku. Prso mě nebolí, žádné obtíže nemám. Není v prsu zánět nebo jiný problém? Moc děkuji.
Odpověď: Podle mne to nebude s největší pravděpodobností nic závažného, často vazivové změny podél mlékovodů způsobují vtažení. Při zánětu by byl prs zarudlý, což ve vašem případě není. Doporučil bych ale raději jí na sono, tím nic nezkazíte, přece jenom takto na dálku to nemusí být ode mne stoprocentní.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19650
Dobrý deň,kojim 3mes.syna.Prsia mam mäkké,splasnute :-),pravý väčší.Keď zdvihnem ruky,tak mensi prsnik nemá na spodnej strane pekne ovalny tvar,ale trosicku akoby tam bolo opuchnute miesto alebo vedľa vtiahnute miesto.Koza viahnuta ale nieje,da sa natiahnut,v prsníku nic nemam,nebolí.Rakovinu v rodine nemame ,prsia mam celkovo vseliake vyzorovo terqz:-)ďakujem,rakovinu v rodine nemame
Odpověď: Pro kojící prsy je typické, že se tvar mění a jsou části prsu jakoby zduřelejší, některé naopak "splasklé". Na nic zásadního to nevypadá, pokud byste měla nadále pochyby, jdete pro uklidnění raději na sono.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19649
Chci po osobní zkušenosti dámy varovat před "vyšetřením" na tzv.el.impedančním tomografu. Ještě , že jsem to brala jen jako průzkum s tím , že v každém případě půjdu na další klasické vyšetření. Především nutné zaplatit technikovi P.S. 1200 kč za výkon. Nález neg. MUDr. z Fr. Lázní F.S. zhodnotil snímek jako fyziologicky normální. Na kontrolním ULZ - výsledek na LP nalezen mal. nádor. Potvrzeno i na mamografu. (Nedej bože, že některá žena uvěří podvodníkům i s jejich "impedancí".) Nález potvrzen histologií.Operace v červenci s následným ozařováním atd.Zvažuji trestní oznámení.D.
Odpověď: Bohužel i my máme hodně negativní zkušenosti, vůbec nechápu, proč ženy často jen vyhazují peníze - pomůže jen to, že si to ženy nenechají líbit a v případě zanedbání se budou soudit.
Internet je plný zdánlivě lákavých nabídek na různé takové metody, provozovatelé často šíří nepravdivé zprávy, například ty, že mamografie se už nikde neprovádí, že je výrazně škodlivá a dokonce, že vyvolává rakovinu. Je to ale úplně jinak, mamografický screening se kromě Slovenska, kde program připravují (úmrtnost tam bohužel roste), provádí ve všech zemích EU. Podle nejnovějších poznatků není nic spolehlivějšího pro malé nádory než kombinace moderní mamografie a ultrazvuku. A mezi vyšetřeními si provádět samovyšetření, kdyby se náhodou něco v mezidobí objevilo. V České republice zásadně poklesla úmrtnost na rakovinu prsu, nejvíce v zemích EU za posledních 10 let, je to zásluha stále lepší diagnostiky a screeningu, byla by velká škoda, kdyby místo mamografie chodily ženy na nějaká nespolehlivá vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19648
Dobrý den, již třetí den citim tupou bolest levého prsa z boku směrem k přáními dvorci. Nepozoruji žádnou zmenu barvy kůže, z bradavky mi žádná tekutina nevyteka. Mám asymetrická prsa (bolavé prso je to větší). Žádnou ostre ohraničenou nebo vystouplou bulku jsem si nenahmatala ani nenašla a mám 5dnu do MS. Presto pohmatem cítím jakoby zdurelou tkáň (nevim jestli to muže být tkáň takova, prsní..?). Měla bych se obávat, ze by tato bolest mohla poukazovat na něco vaznejsiho? Moc dekuji za odpověď, jsem z toho trochu vyplasena.
Odpověď: To vůbec nevypadá na nic závažného, změny, jak je popisujete souvisí s vašimi hormony a menstruačním cyklem, žláza ve větším prsu prostě před menstruací více zduřela a více bolí. Po menses by se to mělo postupně zlepšit, kdyby obtíže trvaly u pak, jděte pro klid na sono prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19647
Dobrý den,prosím napsali mi do zprávy:Predominance HYPERechogenní textury retroareolárně,hypoechogenní demarkovaná formace v ůpozciL2N40D5S5 6x6mm.DuplexUZ neg. Region. Inn s normální echotexturou. BI RADS_Categ2.Mamární nález přiměřený věku. Stacionární ložisko vlevo. Je mi 45, prosím to ložisko je závažné? musí se dát pryč? Děkuji
Odpověď: No, váš dotaz je plný chyb a překlepů, pokud ho chápu správně, lékař nic podstatného nezjistil a biopsii ani operaci nedoporučil. Je tam nějaké drobná formace, která ale podle lékaře nemá charakter rakoviny a navíc se nezvětšuje..
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19645
Dobrý den. Jiz nekolik mesicu me trapi bolest/neprijemny pocit v levem prsu. Vetsinou to zacne zhruba tyden po menstruaci a menstruaci konci. Neni to ale pravidelny jev, mam treba dva mesice klid a pote zas. Prso me nijak neboli v klidu, nejvice to pocituji pri pohybu (beh, cisteni zubu, rychly predklon). Prsa si neustale kontroluji a zadnou bulku jsem nenahmatala. Je mozne mit cystu bez nahmatani? Nebo jaky je vas nazor, co by to mohlo byt? Predem dekuji za odpoved a preji krasny den.
Odpověď: Jsou dvě nejčastější příčiny těchto obtíží, hormonální změny v souvislosti s cyklem (zde asi nejspíše) a pak změny od páteře. Podle mne to nebude s největší pravděpodobností nic podstatného, šel bych ale raději na sono, pro mladé ženy metoda číslo jedna, to ukáže, zda v prsu něco je či nikoliv.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19642
Dobrý den,30.4.jsem měla parc.resekci P prsu v hor.zev.kvadrantu kvůli invaz.lobul.Ca a 15.6.jsem dostala 1.FEC. Po chemotherapii nezvracím.Pozoruji ale občasnou nekoordinovanost P ruky a P nohy při chůzi,závrať, zdvihnu-li P ruku,bradavka na P prsu se vtáhne a zbělá.Nemusím se obávat nějakého nevratného poškození nervů, prosím?Mám upozornit lékaře před další chemo? Děkuji za odpověď. A.B.
Odpověď: Nevratné poškození by bylo vzácné, ale raději bych opravdu upozornil lékaře před další chemo, teoreticky to může být v souvislosti, každopádně by to měl vědět všechny nové problémy i pocity během léčby.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19641
Dobrý den,
jsem ve 32tt,39 let. Nahmatala v podpaží malou zatvrdlinku,Zpráva z UZ:Hmatná rezistence v pravé axile odpovídá oválnému ložisku 16s78mm pod kůží střední axily, smíšené echogenity, bez akust.stínu. Vaskularizované. Jinak v prsech a druhé axile ložiskové změny neprokazujeme. Benigní uzliny v obou axilách.Závěr:V.s. zánětlivá afekce pod kůží střední axily vpravo, kontrola za měsíc, při potížích ihned. Bojím se, proč paní doktorka trvá na kontrole za měsíc, když se podle ní jedná o beďar. Není špatné znamení, že je útvar vaskularizovaný?Mohu se zeptat na Váš názor?
Odpověď: Takto pod kůží v podpaží vypadají opravdu útvary neškodné týkající se potní žlázy, vaskularizace nehraje roli - zpravidla nemá žádný význam. Lékař byl opatrný, takto to doporučil - samozřejmě pro všechny útvary platí, kdyby se zvětšovaly, je dobré na kontrolu jít.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19640
Dobrý den,
lékař mi po sonografickém vyšetření našel tukovou bulku v prsu.
Ráda bych se zeptala, zda to takto s určitostí lékař pozná a kdy je nutná biopsie? Děkuji.MH
Odpověď: Tukový lalůček a bulka vypadá charakteristicky, lékař by to měl poznat. Tuková bulka neznamená vyšší riziko a není třeba s ní nic dělat. Postupuje se tak, že když obraz není typický a lékař má pochyby, volí se zpravidla biopsie.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19639
Dobrý den můžete mito prosím Vysvětlit? Hrozí mi něco špatného? Děkuji. Vmístě hmatné rezistence v axilarnim výběžku žlázy je drobný hypoechogeni útvar 6-2mm -FA?
Odpověď: Lékař viděl na sono drobný nezhoubný útvar, tzv. fibroadenom, je v tomto věku běžný, hormonálně podmíněný, nemá podstatně vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru, malé fibroadenomy se v moderní době už neoperují. Samozřejmě jen interpretuji nález, více nemůžu říci, když jsem vás nevyšetřoval...
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19638
Dobrý den, jsem v 38tt, je mi 23 let. Mým největším problémem je bolest prsu. Již několik týdnů piciťuji bolest bradavky na pravém prsu. Většinou vždy po studené sprše. Jedná se o chvilkovou řezavou bolest, kdy mi zbělá bradavka(někdy i zfialový) Problém jsem nahlásila na gynekologii, kde mi doporučili mamologii. Na sonu mi byl zjistěn nález. Není hmatatelný, tudíž uprostřed prsu. Byla mi udělána biopsie. A z nálezu odsána trocha hnisu.Bolesti mi připomínají kvasinkovou infekci. Chci se ale optat, zdali útvar v prsu může s bulkou nějakým způsobem souviset. Děkuji za odpověď. H
Odpověď: Těžko jednoznačně soudit, když jsem vás nevyšetřoval, může to způsobovat ten malý zánět, uvidíte, co přinese výsledek. Takto ale se můžou projevovat i obtíže neurosvalové od páteře v kombinaci s hormonálními a běžnými změnami. Každopádně to nevypadá na nějaké podstatné změny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19636
Dobrý den,chtěl sem se vas zeptat byl sem na liposukci prsou a prsa mam furt zenskeho tvaru,pod bradavkama to mam tvde,takze se asi jedna o gynekomastii,chtěl sem se zeptat zda-li tento zakrok hradi pojistovna?za tu liposukci sem vyhodil dost penez a zbytečně.Děkuji
Odpověď: Před jakoukoliv operací je třeba i mužské prsy vyšetřit, provést mamografii a případně ještě sono. Mamografie zjistí, zda je v prsech jen tuk nebo žláza - gynekomastie. Při gynekomastii je liposukce většinou dost k ničemu. U gynekomastie je také třeba pátrat po možné příčině - onemocnění jater, ledvin, štítné žlázy, braní některých léků apod. Pokud se nic nezjistí a gynekomastie je velká (kosmeticky vadí), může se i operovat, v tomto případě výkon hradí pojišťovny.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19634
Dobrý den, jsem v 37 tt (me prvni tehotenstvi). Již několik dnů pozoruji po koupeli bolest pravého prsu. Jedná se o bolest spíše bradavky tak na deset minut a bolest poté odezní. Není to pravidlem, občas i po koupeli nebolí a bolest necítím třeba tři dny. Při ultrazvukovém vyšetření na mamologii mi byl odebrán vzorek biopsií z podezřelého nálezu. Ten se podle lekaru pohybuje. Lekaři mi nedokázali nic říci a do příštího týdne asi nevydržím. Bulka není hmatelná,prsa mám symetrické bez viditelných změn. Jaká je šance, že se nejedná o maligní nádor? Děkuji za odpověď. S pozdravem
Odpověď: K bolestem: s největší pravděpodobností s prsy přímo souviset nebudou, takto vypadají většinou obtíže od páteře či hrudního koše
Ohledně nálezu v prsu můžu říci jen to (neviděl jsem vás), že pohyblivý a v těhotenství nehmatný útvar bývá v drtivé většině případů nezhoubný, pravděpodobnost malignity je velmi malá, určitě ale biopsie byla na místě - také bych jí doporučil a udělal. Zejména s ohledem na těhotenství, abyste už měla klid a mohla se soustředit miminko.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19633
Dobrý den,už druhy den mám šílené bolesti na prsou strasne píchání az nesnesitelné a jde mi to az do ramene,do hrudníku a do spodní části zad je to hrozné nepříjemne, nevíte prosím co by to mohlo byt? Díky za odpověď
Odpověď: Takové obtíže jsou často spojeny s hrudníkem a páteří, například po nevhodném cvičení, šikovný fyzioterapeut obvykle pomůže, také speciální cvičení. Samozřejmě na dálku je obtížné stanovovat diagnózu, takto se ale podstatné změny v prsu zpravidla neprojevují. Pokud byste měla pocit, že bolest vychází přímo z prsou, byla by bulka v prsu apod., doporučuji jít pro klid na sono prsů.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19630
Dobrý den, byla mi zjištěny tyto udaje: hodnota celkového prolaktinu 2558, aktivní prolaktin 2082, makroprolaktin 476.Makroprolaktinemie není příčinou zvýšené koncentrace prolaktinu, v séru je predominantní monometrická složka prolaktinu v patologické koncentraci platné pro daný věk a pohlaví. Prosím o vysvětlení a případné informace o léčbě, moc děkuji .R.K
Odpověď: Bohužel vás musím zklamat, konzultoval jsem i naši gyn. por kliniku. Podle nich je to už záležitost specializovaného endokrinologa, kam i oni ženu s takovými výsledky posílají (v Praze III. interní kliniku VFN), rozumí tomu nejlépe - jsou na to specializovaní. Obvykle se provádí i magnetická rezonance hypofýzy k vyloučení adenomu apod.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19629
Dobrý den, při stisknutí bradavky se objevil tmavě zelený výtok - pár kapek a pouze z jednoho prsu. Mám něco podnikat nebo vyčkat - jsem v období hormonálních změn - 52 let.
Děkuji předem za odpověď, pane profesore.
K.
Odpověď: Takto se projevují v drtivé většině případů hormonální změny, kdyby byla trvalá větší sekrece sama od sebe (bez stisknutí), která by špinila prádlo, případně kdyby byla krvavá - šel bych pro klid na vyšetření.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19628
Dobrý den,
na levém prsu se mi vpáčila bradavka dovnitř. Chladem či stlačením dvorce opět vystoupí na povrch. Byla jsem na UZ, kde byl nález popsán jako normální, bez ložiskových změn, axily volné. Doktorka mi nicméně doporučila ještě mamografické vyšetření. Je dle Vašeho názoru důvod k obavám? Děkuji
Odpověď: Nejčastější příčinou přechodného vtahování bradavky jsou vazivové pruhy podél mlékovodů vznikající na základě chronického dráždění a zánětu kolem mlékovodů - nejspíše tomu tak bude i ve vašem případě. K úplnému vyloučení jiných změn je dobré, že jste šla na US, asi by byl dobrý i mamograf, jak doporučuje paní doktorka.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19626
Dobrý,den chtěla bych touto cestou poděkovat,všem doktorům i paní doktorce.Moc mi pomáhali vaše rady a odpovědi.Kontrola dopadla dobře
Bi-rads 1.Přeji krásný den.Děkuji Vám R.
Dotaz 19513
Odpověď: Díky za uznání, paní doktorce budu tlumočit...:-)
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19625
Dobrý den, před čtyřmi dny jsme podstoupila mamotomii pro mikrokalcifikace v prsu. Po zákroku jsem se snažila být v klidu, večer jsem ledovala (po příchodu jsem bohužel hned usnula). Aktuálně je prs bolestivý, v prsu tužší, bolestivá místa. Jedná se o standardní průběh? Každý večer jsem užila Nimesil (bolest, zánět), řekla bych však, že se stav spíše horší. Zároveň mne zajímá, jestli je standardní, že jsem byla cca 8x snímkována (nemohli zaměřit mikrokalcifikace). Nezvýšili mi tímto riziko karcinomu? Předem moc děkuji za Vaši odpověď. D.
Odpověď: Podle mne je to standardní průběh, je to ještě brzy po výkonu, kdyby to mělo zhoršující se tendenci i po týdnu, zavolal bych na pracoviště, kde vám to dělali a šel bych se tam ukázat. Dávky bych se neobával, dávky jsou tam nízké, takové, které umožňují několik expozic pro zaměření, 8x není příliš mnoho.
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19624
Dobrý den, kojím svého 2 měsíčního syna. V prsu, za dvorcem jsem si nahmatala bulku velikosti třešňové pecky, která je volná, ohraničená. Napadlo mě, zda by to nemohla být mléčná žláza nebo nahromaděné mateřské mléko, ale v druhem prsu to nemám. Je možné během kojení podstoupit sono?

Odpověď: Nejspíše to opravdu bude rozšířený mlékovod či cysta s mlékem, tyto změny jsou typicky na jedné straně. Kdyby boulička trvala a nezmizela, doporučuji jít hlavně pro váš klid na sono, běžně se provádí. Šel bych na akreditované screeningové pracoviště, kde mají zkušenosti. Pokud budete mít žádanku od PL či gynekologa a bude tam napsáno, že máte bulku, měla by to hradit pojišťovna, jinak samozřejmě můžete jít přímo bez žádanky jako samoplátkyně.
Pokud jste z Prahy, mají někde dlouhé objednací doby, ale v našem centru v Praze 5 (na Waltrovce) máme jen pár dní....
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19622
Pane doktore,moc Vám děkuji za částečné uklidnění zitra jdu po 2 měsících na
kontrolni mamograf.Jsem hodně vyplasena

Děkuji Vám R.dotaz19621
Odpověď: to nic nebude, on i ten stres ovlivňuje ty hormony, je to takový bludný kruh určitě ale nějaké vyšetření je pro jistotu dobré.,
Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. Nahoru na začátek stránky