MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Halka Bitmanová
MUDr. Halka Bitmanová
vedoucí lékařka RDG oddělení EUC Kliniky České Budějovice s.r.o.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249


Dotaz č. 21309
Dobrý večír omlouvám jse že zas píšu vracím jse k dotazu cislo 21307 lekla jsem se jak jste napsala, určitá stranová asymetrie je vše v pořádku ? Nevím coto přesně znamená určitá stranová asymetrie nezlop tese za další dotaz prosím děkuji
Odpověď: Znamená to, že při kojení je v jednom prsu žlázy více než ve druhém, což je normální. Nebojte se, dle popisu nemáte v prsech žádné podezřelé změny
S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21308
Dobrý den,

byla jsem u pana doktora na sono prsu. Mám tam menší boulicku. Nicméně mě poslal na biopsii s tím, že zřejmě jde o nezhoubny nádor. Je mi 29 let a mám velký strach z toho výsledku.
Chci se zeptat, zda při zobrazení sona si nebyl jistý a proto mě poslal, či se na biopsii posílá už s jasným názorem.
Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den,
biopsii prsu je naprosto běžná metoda,která má zjistit povahu ložiska v prsu.
Většina ložisek je nezhoubných, i tak se ale provádí odběr vzorků, abychom ujistili pacientky, že se nejedná o nic nebezpečného. Musí se vyloučit, že nemáte v prsu ložisko, které by se třeba mohlo zvrhnout nebo má tendenci rychle růst i když je nezhoubné.
Věřím,že výsledek dopadne dobře.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21307
Dobrý den tak jsem byla na sonu jak jsem vám psala můžete mi prosím vysvětlit coto znamena Děkuji.-Vysoká žláza převážně v pravo při laktaci ,stp.po extirpaci benigní leze v pravo v HZK bez ložisek.Vlevo menší prso s nízkou žlázou,dilatace duktu retromamilarne ,bez ložisek.Bilat . benigní LU v axilach.
Odpověď: Dobrý den, je to běžný popis mléčné žlázy a jelikož kojíte odpovídá popis kojící žláze s tím, že je tam určitá stranová asymetrie ,což bývá velmi časté při kojení.
Dilatace duktů = rozšíření mlékovodů za bradavkou- stav typický pro kojící prs.
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21306
Jsem už několik let po augmentaci. Každé 2 roky chodívám na vyšetření prsů (v 1 dni mamografie a UZ). V zdr. zařízení, kam docházím, mi léta tvrdili, že kvůli implantátům je pokaždé potřeba provést obě vyšetření zároveň. Díky implantátům prs prý nejde dokonale mamografem vyšetřit. Letos poprvé mi po vyšetření mamografem odmítli udělat UZ. Prý mám na UZ přijít za rok. Dost mě to překvapilo. Bylo jednání zdr. zařízení v zájmu mého zdraví?
Odpověď: Dobrý den, není povinné vyšetřovat prsy s implantáty i ultrazvukem. To se dělá v případě, že se na mamografii lékaři něco nelíbí anebo že není dobře zachycena i oblast samotné mléčné žlázy. Pokud však hodnotící lékař uzná ,že na snímku jsou všechny partie prsu dobře zachycené, není nutné pokaždé ultrazvukem prsy vyšetřovat a opravdu postupovali na pracovišti správně.
Pokud Vám doporučili ultrazvuk za rok, pak z důvodu spíše kontroly eventuální ruptury implantátu a úniku silikonu do měkkých tkání. A protože se z důvodů radiační ochrany snímkovat prsy preventivně každoročně, doporučuje se alespon sonografické vyšetření.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21305
Dobrý den, v obou prsou mám diagnostikované benigní útvary. Více než týden mě bolí pravé prso, přijde mi, že je i takové zatuhlé. Bolesti mám také kolem podpaží a po stranách na žebrech. Bulka v pravém prsu je také bolestivější a lépe nahmatatelná. Do začátku menstruace mi zbývají 2 týdny.
Mohou to být třeba nějaké hormonální změny, nebo se mám objednat na vyšetření? Na pravidelné kontrolní sono jsem totiž objednaná až na únor. Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, není potřeba se obávat. Pokud jde o benigní útvary, může jít o cysty či fibroadenomy.
Nejspíše bolesti a zduření souvisí s ovulací. Jste mladá a prsní žláza u Vás může poměrně dramaticky reagovat na změnu hormonální hladiny během menstruačního cyklu.
Vyčkejte několik týdnů, je velmi pravděpodobné, že bolesti se zmírní. Velmi často vubec nemusí souviset s prsní žlázou, ale bolesti mohou pocházet z mezižeberních svalů.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21304
Dobrý den,v září jsem byla na ul.prsou, vše v pořádku pouze v pravo na rozhraní hkk LU 3mm,kontrola za rok. Už asi půl roku mě před menstruaci boliva pouze to pravé prso. Minulý měsíc jsem si před ms v místě bolesti nahmatala tužší část jakoby větší zrureninu, není to přímo bulka, ale oproti druhému prsu je to po boku tužší.Po ms se mi to zdálo normální nyní se to opakuje a znervoznuje mě to aby nešlo o něco vážnějšího. Kojila jsem dvě děti z tohoto prsu méně, prsa mám malá. Nevím jestli se mám znovu objednat na ultrazvuk, nerada bych něco podcenila, ale nevím jestli zbytečně neplasim.Děkuji!
Odpověď: Dobrý den, je velmi nepravděpodobné,že by se za tak krátkou dobu vytvořilo podezřelé ložisko ,pokud bylo vyšetření v září negativní.
Nicméně pro Váš klid doporučuji nechat si vyšetření zopakovat,lze i jako samoplátce , kdy není nutné doporučení od lékaře.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21303
Dobrý den. V prsu nad bradavkou se mi udělala bulka která bolí. Je to citlivé i když si lehnu třeba na bok. Můžete mi poradit co to může být?
Odpověď: Dobrý den, takto bohužel nemohu říci. Ze zkušenosti se nejspíše se jedná o cystu což je rozšířený mlékovod naplněný tekutinou a není nebezpečné.
Nicméně pokud bulka nezmizí po menstrauci doporučuji objednat se na sonografické vyšetření cestou Vašeho praktického lékaře nebo gynekologa.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21302
Dobrý den, je mi 43let a již druhý den mě bolí levý prs, bolest je podobná jako když se při kojení naplní prs mlékem. Nevím, zda samovyšetření provádím správně ale žádnou bulku jsem nenahmatala, jen v jednom místě je prý takový tvrdý a bolestivý. Jsem cca uprostřed menstruačního cyklu tj. 10 dní od počátku menstruace a beru antikoncepci Mirelle.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, bolestivost prsů je velmi častý jev. NEznamená nic závažného, většinou je navázaná na hormonální změny během mensturačního cyklu.
Pokud si nehmatáte bulku, doporučuji pokračovat v samovyšetření.
Nicméně nepíšete,zda jste již byla na vyšetření s prsy. Po 40.roce věku je doporučena vstupní mamografie.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21301
Ešte pokračovanie k predchádzajúcemu popisu MRI:
Na r LQQ l.sin sa zobrazuje v T2 hypointenzna nepravidelná Area veľkosť cca 25*20mm, po k.l. len jemne sa sytiaca skôr v neskorých fázach, v ADC mape ako aj difuziach hypointenzna, čo zodpovedá histol. nálezu hypocelularnej arey sklerotizacie, hyalizacie.
Dakujem
Odpověď: viz předchozí odpověd
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21300
Dobrý deň, prosím je v popise z MRI niečo čo by ma malo znepokojovať? Bilat centrálne duktektacie aj s v T1 nat. hyperintenznym obsahom čo svedčí pre vyšší podiel protein zložky. Postkontrastne v dynamickom vysetreni/na substrakciach sa vo včasnej fáze vystavuje len veľmi jemne pozadie tkaniva mliečnej zlazy, v priebehu dyn štúdie sa fibrogl. tkanivo len mierne dosycuje, difuzne dochádza k syteniu veľmi drobných do 2-3mm modulov nešpec. charakteru vs v rámci hormonálnych depedent. zmien
Odpověď: Dobrý den, pokud rozumím popisu ve slovenštině, tak v něm nenacházím žádný podezřelý nález. Jedná se o popis normální mladé mléčné žlázy,která se mění v závislosti na menstruačním cyklu.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21299
Dobrý den, před 14 dny jsem absolvovala biopsii prsu s negativním výsledkem. V místě biopsie se vytvořil bolestivý hematom a zatvrdlina. Dnes jsem po stisknutí objevila i tmavě hnědý výtok z bradavky. Prosím o radu, mám obavu, že jde o něco vážného. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, určitě o nic vážného nepůjde. Jde velmi pravděpodobně o změny po biopsii. Je to malý zákrok, nicméně se jedná o intervenční výkon, kde nelze vyloučit drobné krvácení. Hematom se vstřebá , někdy to trvá déle až několik týdnů.
Doporučuji prs nemačkat, koupit si v lékarně Lioton gel nebo podobnou mast která urychluje vstřebávání krevní sraženiny.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21298
K dotazum 21295 a 21297. Kalcifikace způsobují nějaké viditelné problemy? Bolest, zanet prsa? Moc děkuji za váš čas.
Odpověď: Nezpůsobují, naopak nemají žádný klinický příznak, jsou to drobounké tečky vápníku, ale jak jsem psala, mohou být první známkou, že se v prsu něco děje a na ultrazvuku je nelze najít.
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21297
K dotazu 21295. Nemám tedy člověk mazat kalciovkou? Pak dát obklad? Na mamografu jsem zatim nebyla. Jaké změny by s timto mohli souviset, které by nebyly vidět na sonu? Bojím se rakoviny. Dekuji
Odpověď: Kalciovou mastí nic nezkazíte. Nejspíše jde opravdu o reakci na obklady a vše se během pár dnů zahojí.
Na sonu nejsou například vidět drobné drtky vápníku tzv, kalcifikace, které jsou vidět pouze na mamografii. Ty mohou signalizovat počáteční stadia nádorového onemocnění.
Je běžným standardem, že se u žen nad 40 let provede jedna vstupní mamografie, právě k vyloučení zmíněných kalcifikací.
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21296
Dobrý večer,
k dotazu č.21292 doplňuji, že mi bylo provedeno pouze sono. Prohlídka za 3 měsíce má být na konci ledna. Bulky mám velmi citlivé, nepříjemné na dotek a nedá se na nich v noci ležet. Myslíte tedy, že mám jít na dřívější kontrolu?
Odpověď: Dobrý den, může jít i o cysty, jelikož fibroadenomy nejsou většinou takto bolestivé.Nicméně jestliže se Vám příznaky zhoršují, doporučila bych dřívější kontrolu. Cysty se opravdu mohou zvětšovat v závislosti na menstruaci a mohou být bolestivé.
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21295
Dobrý den. 14dni se léčim se zánětem bradavky v prsní poradne obklady z visnove mastí. Zcervenani způsobené zánětem zmizelo a při kontrole minulý týden paní doktorka i rikala, že se indurace zmenšila a kontrolní sono mám v lednu. Obklady mám dávat ještě do 18.12. Všimla jsem si ale, že na té bradavce mám růžovou kůži v místě bývalého zanetu. Je možné, že visnak mi kuzi obarvil a teď se mi to postupně loupe? Růžové místo se nezvetsuje, není lepkavé ani supinate, je hladké. Co to prosím může být. Děkuji.
Odpověď: DObrý večer, ano je možné, že se kůže pod obkladem hodně podráždila a takto zareagovala. Dejte tomu čas, mělo by se samo zahojit.
Pokud se nález nezlepší nebo bude opakovat, asi by se mělo dále dovyšetřit. Nevím zda jste již měla provedenu mamografii. Určitě bych doporučovala po odléčení ,aby se vyloučily změny, které nejsou při ultrazvukovém vyšetření patrné.,

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21294
Dobrý den, mírně mě už několik dní bolí a tlací levé prso a (přestože jsem se samovyšetřením začla podle online návodu a nevím, zda ho dělám spravně) zdá se mi, že jsem si v něm nahmatala mnohem citlivějsí mléčné zlázy a jsou celkově tvrdší než druhé prso (a než je u mé normální). Menstruace by měla přijít za 7 dní. Je to normální nebo mám ihned jít za gynekoložkou? Nebo stačí počkat do menstruace a až kdyby to trvalo i po ní, tak jít? A kam? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, bolestivost a zatvrdlinky v prsu u mladých děvčat Vašeho věku je velmi častý nepříjemný jev, který je podmíněn hormonálními změnami během menstruačního cyklu. Doporučuji vyčkat až po menstruaci, jestli se vše zlepší.
Pokud si nebudete hmatat bulku, vyčkala bych. Většinou se vše uklidni během několika měsíců. Můžete vyzkoušet kapky MASTODYNON, které se doporučují právě při Vámi popisovaných obtížích.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21293
Dobrý den, mám ještě jeden dotaz, týkajícího se krvavého sekretu. Znamená vždy rakovinu?
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pokud je sekret ,krvavý, je vždy podezřelý a je nutné provést vyšetření, která zjistí příčinu krvavé sekrece. Ta opravdu může znamenat přítomnost nádorových buněk v mléčné žláze.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21292
Dobrý den,

před 2 měsícema jsem si našla bulku, nakonec to jsou 3 fibroadenomy velice blizko u sebe (cca 2cm kazdy). Byla jsem objednana na kontrolu za 3 mesice vzhledem k rodinne anamneze (ZN ovarii v rodine). Fibroadenom se mi ale z niceho nic velice zvetsil, rekla bych snad zdvojnasobil, mam se snazit objednat na drivejsi prohlidku?

Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer,
nevím zda jste podstoupila biopsii, tedy odběr vzorků tkáně z ložisek,která potvrdila, že se opravdu jedná o fibroadenomy. Taky nevím, za jak dlouho máte jít na kontrolu.
Pokud je to řádově do dvou týdnů, vyčkejte na daný termín. Pokud však máte termín kontroly až za měsíc, doporučuji telefonicky kontaktovat pracoviště, kam chodíte ,vysvětlit jim Vaše obtíže a poprosit o bližší termín.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21291
Dobrý den mám dotaz jsem plně kojící už rok a půl v prsech cítím samé hrbolky v levém prsu cítím jakoby kuličku malinkou prostě kuličkový hrbolek chci jse zeptat jestli toje normální při laktaci jinak jsem byla na sonu před 7 měsíci a vše bylo v pořádku co doporučujeme vy ? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý večer, při kojení si opravdu můžete v prsu hmatat různé hrbolky, Žláza se mění v závislosti na hormonálních změnách. Pokud se útvar mění jedná se nejspíše jen o změny žlázy při kojení.
Pokud si však nejste jistá, doporučuji kontrolní ultrazvukové vyšetření,které se můžete zaplatit, aby Vás ujistili, že se nejedná o nic závažného.
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21290
Dobrý den,v červenci mi byl diagnostikován fibroadenom v levém prsu (21x10mm),dělali mi biopsii..Teď v prosinci se na kontrolním ultrazvuku zjistilo,že fibroadenom roste (25x14mm),takže mě po Novém roce pravděpodobně čeká odstranění. Co mě zarazilo,že mi dr.na ultrazvuku řekla že při biopsii se bere vzoreček jen z určitého místa toho fibroadenomu..Mám to chápat tak,že je možné,že i když byl výsledek biopsie benigní,je možné že histologie po odstranění může potvrdit,že je útvar maligní?? Děkuji za odpověď ;)
Odpověď: Dobrý den,
ano při odběru se odebírají vzorky tkáně, neodstranuje se útvar celý. Nicméně pokud jsou vzorky reprezentativní / což lze zjistit z histologické zprávy/, je pravděpodobnost ,že se nezachytily bunky maligní velice nízká.
Některé fibroadenomy mají tendenci růst, jejich bunky se mají schopnost dělit a tím útvar roste. Pak se doporučují odstranit kompletně.
Změna ve velikosti bioptovaného ložiska u Vás je velice nepatrná, tudíž nemyslím, že by zbylá část ložiska byla maligní.
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21289
Dobrý den chci se zeptat.Lalocnaty útvar je vždy zhoubný?
Odpověď: Dobrý den, není.
Jde o popis tvaru ložiska, které by se mělo ověřit odběrem vzorků. Nicméně i nezhoubná ložiska /fibroadenomy/ mívají laločnatý tvar
Držím palce, aby vše dobře dopadlo

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21288
Dobrý večer, mam dotaz,jiz tyden me boli, picha v L.prsu (hl.po straně a nad bradavkou) v prsu citim "bolestive hrbolky" bolest je i v L.rameni a jeho okoli i pod L.lopatkou...dlouhodobe mam problemy s krční pateri.PL me odeslal na RTG páteře a vypsal zadanku na UZ prsu,kam jsem objednana za 1,5.mesice...mam strach z rakoviny prsu (v rodine nikdo rakovinou neonemocnel).Chci se zeptat zda mam hledat drivejsi termin pro UZ?Bohuzel soucasna situace obj. v centrech v CB je zdlouhavá.děkuji
Odpověď: Dobrý den, tak jak popisujete Vaše obtíže, opravdu to vypadá na problémy od svalově kosterní soustavy tedy od páteře a ramene.
Tzv.hrbolky v prsu jsou nejspíše samotná mléčná žláza.
Doporučuji navštívit neurologii a zahájit nějakou rehabilitaci. Doporucuji vyčkat na termín vyšetření pokud si nehmatate bulku, která se zvětšuje.

S pozdravem.
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21287
Dobrý den,je nutné vyloučit některé potraviny během léčby Tamoxifenem?Třeba veškeré potraviny,které by mohly obsahovat estrogen?Už během chemoterapie jsem přibrala na váze a nyní s Tamoxifenem je to ještě horší.Snažím se hýbat,nejím tučné,žádné pečivo ani cukr,ale pokud bych měla vyloučit ještě další potraviny kvůli estrogenu,tak už nevím co jíst,abych aspoň pár kil zhubla.Necítím s nadváhou vůbec dobře,jsem z toho depresivní a bojím se,že mi ten stres může nemoc spíše vrátit,než pomoct.Můžete mi prosím poradit?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nevím jake potraviny s estogenem mate na mysli. Hormonální léčba muže bohužel mít řadu nežádoucích účinků. Nicméně strava by měla byt vyvážená, ve Vašem pripade je nejdůležitější, aby tělo mělo dostatek živin. Na prvním místě je uzdravení.
Doporučuji se poradit s Vašim onkologem, co a v jaké míře jist, abyste se cítila dobře.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21286
Dobrý den, nahmatala jsem si maličkou kuličku ještě menší než hrasek ze strany prsu. Nikdy předtím jsem ji tam neměla. Když si bulku najdu a trochu pritlacim je to někdy malinko bolestivé. Bude mi 30 let a mám ročního syna.

Od té doby nad tím pořad přemýšlím a vidím jen to nejhorší. Na mamograf se chystám hned po víkendu, abych měla jistotu. Myslíte, ze by se mohli jednat opravdu o nádor?

Děkuji za odpověď

L.
Odpověď: Dobrý den, určitě doporučuji se nechat vyšetřit, ale pro Vás je lepší jako prvni ultrazvukové vyšetření. Mamogram se u mladých žen provadi zcela výjimečně vzhledem k tomu, že mladá žláza je velmi hutná.
Nejspíše však se jedná o nevýznamné změny související s menstruačním cyklem.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21285
Dobrý deň, cez leto som si našla v lavom prsníku hrču. Po biopsii určili fibrosklerozu prsníka. MRI po 3 mes potvrdil benignu záležitosť v prsníku. Tak som tomu už nevenoval pozornosť, išla som včera na preventivku k vseobec. lek a ten mi pichol do lavej ruky tetanovku. Poobede má začala ruka bolieť ale čo ma znepokojuje začalo ma bolieť aj to choré peso. Nemohla mi tá tetanovka na prsnik ublížiť? Nemôže sa po nej tá benigna vec zvrhnúť na niečo horšie? Žiaľ vôbec ma nenapadlo odmietnuť ju.
Dakujem
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o benigni změny v prsu potvrzené biopsií , není potřeba se obávat, ze by se zvrhly.
Bolestovist souvisí určitě s očkováním proti tetanu, kdy mohou otect měkké tkáně, zvětšit se nejbližší uzliny. Otok muže přejít klidne až na hrudník.
Doporučuji pokud mate takovouto reakci zajít k praktickému lékaři a poradit se.
Někdy muže byt reakce opravdu bouřlivá.
S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21284
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, asi zhruba před dvěma měsíci jsem si nahmatala na pravém prsu dole takovou bouličku, kterou cítím především v leže. Nebolí,je malinká a zdá se mi, že je pohyblivá.
Může to nějak souviset s antikoncepci, kterou momentálně beru asi taky nějak dva měsíce. U gynekologa jsem s tím ještě nebyla.
Asi před třemi roky jsem byla na interupci (pilulkou) vše dopadlo dobře, ale po nějaké době mi pri zmáčknutí prsou vyteklo takové mlezivo, spíš vodové, je to normální? Předem děkuji za odpověď. M. K
Odpověď: Dobrý den,
Malá sekrece zejména při zmacknuti je normalni.
Pokud si hmatate bulku, která nezmizí, doporučuji nechat se vyšetřit ultrazvukem nejspíše se jedna o nevýznamné změny v důsledku nasazení antikoncepce, nicméně kontrola je určitě vhodná.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21283
dobrý den, jsem na materske dovolené na 4lete.malemu je rok a cekam dalsi ditko jsem v zacatku tehotenstvi. jak to bude se starou materskou a novou? co me ceka? dekuji
Odpověď: Dobrý večer, bohužel nejsme poradna pro otázky týkající se sociálních a finančních věcí.
Prosím obratte se na Vaší pobočku odboru sociálních věcí v místě bydliště.
Určitě Vám dají detailní odpověd na Vaše otázky.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21282
Dobrý den paní doktorko, babičce která má 81 našly na pravém prsu
hypoechogenní cypaté ložisko 20mm. Jedná se o nádor? Děkuji vám za odpověď.
Odpověď: Dobrý večer, tak jak to popisujete, je možné, že se jedná o nádor. Nicméně nebojte, nádorové onemocnění v tomto věku pacienta na životě neohrožuje.
Babička nejspíše podstoupí odběr vzorků tkáně tzv. biopsii a dle jejího výsledku se pak stanoví další postup. Velmi často ženy v tomto věku pouze užívají léky a na operaci nemusí.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21281
Dobrý den,

je mi 23 a mám poslední dobou problém s bolestivostí prsou, nejspíš kvůli nošení špatných podprsenek – na moje prsa totiž pohodlná podprsenka prostě sehnat nejde.
Vzhledem k tomu, že začínám být z té bolesti občas fakt paranoidní, tak zvažuju, že si "pro klid v duši" zaplatím vyšetření.
Nepošlou mě s tím do háje, že tam nemám co dělat? Mám z toho docela obavy, taky samozřejmě nechci někomu zabírat místo. Má to cenu?

Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, určitě Vás nikdo nikam nepošle.
Když uvedete důvod a vyšetření si zaplatíte, lékaři se Vám budou věnovat, provedou sonografické vyšetření.
Nicméně bolestivost v prsou u mladých žen je velmi častá, je to podmíněno hormonálními změnami během menstruačního cyklu a není spojena s výskytem nádorového onemocnění prsu.
Jak však píšete, pro "klid v duši" si na vyšetření zajděte. Alespon budete vědět, že jste v pořádku.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21280
Dnes jsem byla na pravidelné kontrole. Při UZ prsu mi bylo zjištěno akcentace duktů se susp. Ložiskem ve dvou z nich mám se obávat ?
Odpověď: Dobrý den, v duktech neboli česky mlékovododech může dojít k růstu buněk výstelky, tzv. papilární proliferaci, což může být vidět právě na ultrazvuku. Může jít o změny naprosto banální, ale nelze vyloučit právě zvýšenou proliferaci/zmnožení/,které je bráno jako přednádorový stav. Odběr tkáně a následné histologické vyšetření má za úkol zjisti povahu těchto změn
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21279
Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku prsou jako samoplátce a zjistili mě tento nález. Na hranici parenchymu a axilly vpravo laločnatý útvar nízké echogenity 12x13 mm. Jsem za týden objednaná na biopsií. Je bezné ze na vysetreni se trvá víc jak týden? Děkuji za info a preji hezky den.
Odpověď: Dobrý večer,
ano, není to nic vyjímečného, že na biopsii se objednává za týden. Není důvod se obávat, že by hrozilo poškození z prodlení.
Změny v prsou se nevyvíjí tak rychle, aby ohrozily zdraví.
Proto doporučuji vyčkat na termín a teprve podle výsledku biopsie se bude navrhovat další postup.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21278
Dobrý den, před 2 roky jsem absolvovala rekonstrukci prsu po masektomii (tam) vše se krásně zhojilo, alepřed 4 dny jsem na ulici upadla a do toho prsu jsem se uhodila. Modřina se neobjevila, občas mě uvnitř prsu píchne. Mám se obávat? Prs má růžovou barvu, je teplý a není oteklý.
Odpověď: Dobrý den, pokud prs neotekl, nemáte viditelnou modřinu a nebolí, není důvod se obávat nějakých poúrazových komplikací.
Doporučuji kontrolu v rámci pravidelné dispenzarizaci.
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21277
Dobrý den,
Může mít 13 létá dívka zánět v prsu? Měla zvýšenou teplotu, zimnice a prso bolestivé, horké, zarudlé a zatvrdlé.
Děkuji M
Odpověď: Dobrý den,
ano může, jde o změny související s tvořením mléčné žlázy, což samo osobě může být poměrně velice citlivá změna.
Pokud již dcera má nějaké množství žlázy vyvinuté / u13ti letých dívek je to velmi pravděpodobné/ může zánět prsní tkán postihnout.
Doporučuji přikládat studené obklady, mast IBUPROFEN a léky proti bolesti.
Pokud se nezlepší , je potřeba navštívit dětského lékaře,který rozhodne, zda odešle dceru na sonografické vyšetření k vyloučení abscesu event. zváží nasazení ATB léčby.

S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21276
Dobrý den,
má prsa mají tzv. pomerančovou kůži. Četla jsem, že se jedná o příznak rakoviny. Je to pravda? Je třeba se obávat?
Děkuji
Odpověď: DObrý den, nezmínila jste se zda jde o nově vzniklé změny či kůže je dlouhodobě zhrubělá. Pokud ano, asi je to typ Vaší kůže.
Pokud se jedná o nově vzniklé příznaky,doporučuji navštívit Vašeho gynekologa a poradit se či si nají specializovanou mamologickou poradny v místě bydliště a obratít se o radu tam.
Nicméně je velmi nepravděpodobné,aby byla kůže pomerančovou na obou prsech. Pokud by se jednalo o závažnější věc, většinou postihuje pouze jednu stranu,

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21274
Dobrý den,
Dost často mě bolí prsa,před rokem jsem si našla bulku a v České Lípě mi diagnostikovali benigní dysplazii prsu.Nikdo mi k tomu moc neřekl.Bojím se si provádět samovyšetření protože se bojím že si buď nahmatám bulku nebo že to dělám špatně.Navíc léčbě mých prsou se nikdo nevěnoval.
Děkuji za odpověď,
Anička Třísková
Odpověď: Dobrý den,
u mladých dívek bolí prsa velmi často. Je to dáno hormonálními změnami v průběhu menstruačního cyklu. Není to choroba prsu, ale stav. Benigní dysplazie prsu není nebezpečná, v nádor se nemění, není nutné to nijak léčit.
Samovyšetřovat Vám doporučujii nadále provádět jedenkrát za měsíc, nejlépe po menstruaci.
Vy sama se nejlépe znáte a pokud si objevíte nějakou novou bulku, která by přetrvávala po menstruaci, je dobré se poradit s odborníky na specializovaném pracovišti pro choroby prsu.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21272
Dobrý den,
včera jsem absol. prevent. prohl. na mam. Dnes přišel dopis, abych se dostavila na ultrazvuk, že tam je nález. Výpis:fibrocyst. mastopat. oboustr., Bez zřejmých ložisk. změn oboustr.,sin- struktury na rozhraní HQ a DQ o vel.8x8mm, patrno pouze v šikmé projekci. Může se jednat o sumaci. Z: fibrc.mastop.oboustr.asym.denzity sin.
Objednali mne na př. pátek.
Babička měla rakovinu prsu, přišla o něj.
Hodně jsem se lekla, mohu poprosit o vysvětleni,abych se zklidnila?
Děkuji, s pozdravem, JP
Odpověď: Dobrý den, nejspíše opravdu půjde jen o cysty v prsu, které jsou poměrně častým nálezem. Nicméně na mamogramu mohou vypadat jako ložisko, a proto je potřeba doplnit dalsi vyšetření. Cysty nejsou nebezpečné, nezvrhávaji se. Je častým postupem, ze po preventivní mamografii má žena doplněné další vyšetřovací metody, aby se potvrdilo, ze je zdravá.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21269
Dobrý den, již nekolik let me občas pálí část jedné bradavky. Poslední týden více, žádné změny na bradavce ani bulku jsem nenahmatala. Čím to může být způsobeno?Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

přičinou může být například atopický ekzém nebo jiná kožní choroba.Pokud nemáte žádné změny na bradavce či krvavou sekreci, doporučuji konzultovat s kožní lékařkou.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21268
Dobrý den, pred tydnem jsem na prsu objevila zlutou modrinu a v jejim miste pri prohmatani citim malou hrcku. Protože si nejsem jista zda jsem se do toho mista uhodila znervoznela jsem. Mohlo by to znamenat i neco horšího?
Odpověď: Dobrý večer, velmi pravděpodobně jste se nevědomky uhodila do prsu.
Pokud mate na kůži podlitinu, tak je v místě modřiny malé množství krve v měkkých tkáních, které si hmatate. Určitě se nemusíte znepokojovat.
Pokud by hmatná bulka nemizela za několik týdnů, doporučuji objednat se na ultrazvukové vyšetření na specializované pracoviste- nejlépe akreditované v blízkosti bydliště, buď s doporučením od praktického lékaře nebo si můžete vyšetření uhradit.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21266
Dobry vecer mam strach o maminku Je ji 73let dnes byla na biopsii leve prso nalez tri bulkx .Pani doktorka z nich odsala tmavě hnědou tekutinu později i s příměsí jasně červenou krví Chci se zeptat zda to naznačuje vážné onemocnění?dekuji za odpověď moc se bojim.Lenka
Odpověď: Dobrý den, nepíšete zda maminka podstoupila biopsii nebo pouze odsátí tekutiny z cysty. Nicméně krvavý obsah může být alarmující a může signalizovat počínající závažnější změny v prsu. Ovšem bez dalšího vyšetření to nelze jednoznačně určit. Jediný správný postup je svěřit se odborníkům, kteří provedou odpovídající vyšetření nutní ke zjištění příčiny krvavé obsahu v cystě.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21264
Dobrý den,prosím o informaci, zda by jste při výskytu cysty a ložiska v prsu doporučila pít nějaké bylinky. Je vůbec možné, aby ložisko v prsu samo zmizelo. Biopsie mi byla provedena a bylo vše v pořádku.Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, není známo, že by nějaký bylinný čaj měl tu schopnost, aby zmizela ložiska z prsu. Nicméně pokud jej máte biopticky ověřené a nález byl v pořádku, není nutné se obávat, že by se zvrhlo. Ložisko nezhoubné klidně může v prsu zůstat. Cysty jsou změny v důsledku hormonalnich změn kolem padesátého roku věku. Ty většinou postupně s věkem sami zmizí.

S pozdravem
MUDr. Halka Bitmanová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21263
Dobry den, nedavno jsem si nahmatala bulku v prsu, byla jsem poslana na sono, kde mi lekar zjistil cystu. Mam jich vic v obou prsech, jen ta jedna vetsi je hmatatelna. Pry nejde o nic vazneho a nijakse cysty neleci. Mam pouze chodit kazdy rok na sono.vysetreni. Nemusim se tedy cyst obavat, jsou opravdu neskodne? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, cysty jsou vlastně jen dutiny ve žláze, vyplněné tekutinou. Jsou velmi často náhodným nálezem na ultrazvuku, kdy ženám nijak nevadí. Pouze velké cysty, které tlačí na žlázu a způsobují bolest, můžeme odsát tenkou jehlou, jinak se nijak neřeší ani zvlášť nehlídají, nejsou nebezpečné. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21262
Dobrý den, už devět let mám v pravém prsu fibroadenom. Celou dobu je stejný, nemění se, nebolel. Včera jsem se probudila a prso bylo ztuhlé, bolestivé a napjaté. Dnes je stav stejný, možná bolestivější. Maminka má potíže s cystami, může jít o ně? Děti nemám. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, je nepravděpodobné, že by fibroadenom začal růst po 9 letech, spíše to bude něco jiného. Pokud by se obtíže dále zhoršovaly, prs byl tuhý, zarudlý, bolestivý, případně by se přidala teplota, tak byste měla navštívit Vašeho praktického lékaře pro známky zánětu. Samotnou bolest bych přikládal spíše hormonům, což nevylučuje ani cysty, se kterými bývají bolesti spojené. Cysty by se zjistily na ultrazvuku, řeší se jenom velké, hmatné a bolestivé, které je možné odsát tenkou jehlou. Jinak bolesti způsobené hormonálními výkyvy obvykle ustoupí během 2-3 cyklů. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21261
Dobrý den.Asi před třemi lety mě začalo trápit levé prso, nejedna se o bolest, ale spíš pálení a citlivost na jeho levé straně až k podpaží.Tehdejší sono nic neukázalo.Objevuje se občas, asi v závislosti na cyklu.V prsu nic nespecifickeho oproti druhému nehmatam, ani manžel. Léčím se s endometriozou, jsem po laparoskopii, užívám Visanne na tři mesice. Děkuji za Vas názor.
Odpověď: Dobrý den, bolest je závislá na změně hormonálních hladin, příčina tedy není přímo v prsu. Tyto obtíže mohou být příznivě ovlivněny užíváním vitamínu E, doporučuji ho na 3 měs. Pokud byste při samovyšetření nahmatala bulku, tak kontrolní SONO. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21259
Dobrý den,

dnes jsem navštívila mamarni poradnu. V pravém prsu mám menší boulicku. Pan doktor mě poslal na sono. Je mi 29 let a jsem z toho docela v šoku.
Chci vás poprosit o vysvětlení popisu od pana doktora. Řekl mi, že si je téměř jistý, že je to nezhoubny nádor. Děkuji.

Obj: mamma. I. DX. Na rozhraní HKK palp. Nebol., tužší, ohr. Rezistence vel cca. Do 15mm. Mamma I.sin bez hmatne patol. Rezistence.
Dg: resistentio mammae i. Dx
Odpověď: Dobrý den, pan doktor ve zprávě popisuje to, co hmatá on i Vy, tedy tužší bulku v pravém prsu, která je ohraničená (není podezřelá), vlevo je normální pohmatový nález. Ultrazvukem dokážeme zjistit i jakou má bulka vnitřní strukturu. U Vás je pravděpodobnost zhoubného nádoru velmi nízká, naopak často vídáme jak pan doktor řekl nezhoubné "nádory" (fibroadenomy), tzn. vazivově-žlazové uzly, které se nikam dál nešíří a není třeba je řešit. Doporučuji objednat se na ultrazvuk do některého z akreditovaných mamografických center, při objednání uveďte, že máte hmatnou bulku, termíny na preventivní vyšetření bývají dlouhé. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21258
Dobry den, dnes mi mamograf ukazal 2 benigni stiny s hrubou kalcifikaci.. Kontrolni sono melo vysledek:2 mirne hypoechogenni loziska na plose 13x9x19, sonograficky benigniho charakteru. Kontrola za 6 mesicu. (Věk 37 let) Mám duvod se prosím znepokojovat?Velice Vam dekuji.
Odpověď: Dobrý den, nález na mamografu je popsán jako zcela nepodezřelý. Doplnění ultrazvuku mi z Vaší zprávy není úplně jasné, ale důvodem může být pouze složitější mamografická struktura a současně nemožnost srovnání se starším vyšetřením - toto může být i důvodem doporučené kontroly za 6 měs., jinak jsou oba nálezy hodnoceny jako nepodezřelé. V případě nejistoty by bylo třeba provést biopsii, kterou však lékaři nepožadují, pouze se chtějí ujistit, že se bulky nebudou zvětšovat, 6 měsíců je standardní odstup. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21257
Dobrý den,v pravém podpaží(v místě,kde končí kostice) se mi vytvořily dvě malé bouličky. Nejsou bolestivé.V tom místě mě tlačí kostice. Po noci bez podprsenky se bulky zmenší.Již dříve jsem zde měla zánět žlázy,který po framykoinu nebo černé masti,zmizel (resp. po prasknutí zanícené bulky zůstala jizva).Na sono prsou jsem objednaná za 3 měsíce.Mám vyžadovat dřívější termín nebo se jedná o důsledek tlačící kostice(a vyměnit podprsenku)?Předem děkuji za odpověď. K.K.
Odpověď: Dobrý den, pokud se bouličky nebudou viditelně zvětšovat, tak termín nechte běžet. To, že se bouličky po povolení tlaku změnšují, ukazuje nejspíše na recidivu zánětu, resp. nahromaděný maz v mazové žlázce, který nemusí bolet. V případě, že se bulky pohmatově zvětší, zažádejte o dřívější kontrolu. Termíny na ultrazvuk jsou obecně dlouhé, ale ženy s vážnějšími obtížemi se prostě musí vyšetřit. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21255
Dobrý den,

Z prsu mi pouze po zmáčknutí vytéká bílá a zelená tekutina. Zároveň se mi zpozdila MS.
Může to být pouze hormonální nebo mám zajít na vyšetření.
Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, pokud není sekrece krvavá, tak není známkou závažného onemocnění prsů, dává se do souvislosti právě se změnou hormonálních hladin. Po srovnání cyklu, event. během 2-3 cyklů by se stav měl upravit. Hezký večer. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21254
Dobrý den, prosím o vysvětlení lékařské zprávy z ultrazvuku: Oboustranně je fibroglandulární tkáň prsou symetrický shodné echogenity, bez narušení homogenity, obklopena tukovou tkání. Oba prsa bez sups. TU změn. Pod dvorcem vlevo bez ložiskových změn. V okraji žlázy HZK vpravo rohlíčkovitý FAD velikosti cca 7x4mm. BI-RADS2.
Na ultrazvuk jsem byla poslána kvůli bolesti pod levou bradavkou. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, nejdůležitější je závěr, který je zhodnocen podle tzv. BI-RADS klasifikace jako zcela nepodezřelý, tzn. není třeba dalšího vyšetření ani zvláštního sledování. Kolega či kolegyně popisuje drobný vazivově žlazový uzel (fibroadenom) v pravém prsu jako náhodný nález, který Vám zjevně nijak nevadí a na ultrazvuku vypadá typicky. Z pohledu zobrazovacích metod jste zcela zdráva. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21253
Dobrý den,
v srpnu jsem byla na ultrasonografii, kvůli bulce kterou jsem si nahmatala v pravém prsu. Vyšetření ukázalo, že mám též jednu v levém prsu (o které jsem neměla vůbec tušení, byla nenahmatelná). V září jsem podstoupila biopsii - výsledkem jsou benigní útvary, fibreadonomy. Nyní však dříve nenahmatelnou bulku v levém prsu již pár dní nahmatám hned, přijde mi, je trochu bolestivá. Kontrolu na sonu mám mít nejdříve v únoru. Mám se bát? Může se takhle rychle benigní útvar změnit do podoby maligního? Měla bych se tedy objednat na sono dříve než mám mít pravidelnou prohlídku?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud je bulka biopticky ověřená jako fibroadenom, tak buďte naprosto v klidu. Fibroadenomy mohou reagovat na hormonální změny i na cyklus, téměř nikdy se z prsu neodstraňují, pokud ženu výrazně neobtěžují, navíc mohou být i vícečetné, takže se dost dobře ani odstranit nedají. Kontrolní SONO v únoru je v pořádku, aby se dala posoudit případná změna velikosti, je třeba nechat nějaký časový odstup. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21251
dobrý den chtela jsem se zeptat uz asi pres rok mam opakovane zanety abcesy v prsu nejdrive to bylo co rok pak tri mesice a ted po dvou tydnech znova. Ptala jsem se mamologa jestli by mi nepomohlo odstraneni mlecnych zlaz abyjsem uz mela pokoj , protoze mam bohuzel postizene dite a nemuzu si dovolit porad dookola chodit na zakroky s hospitalizaci. Prosim o radu dekuji
Odpověď: Dobrý den, preventivní odstranění mléčné žlázy se provádí v případě celoživotního vysokého rizika rakoviny prsů. Možnost případné plastické operace z důvodu recidivujících abscesů konzultujte raději přímo s plastickým chirurgem, standardně se neprovádí, ale možná se nějaké řešení najde. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21249
Duktografie a nasli mi plni se mlekovod drenujici DVQ s nekolika plyn. Bublinami v lumen s masivním extravasatem ktery hodnocení limituje Rertomamilarne v CC projekci projasneni vel. 7mm s jemnym sytym lemon nescele etiogoie kalcifikace?cyst? Prosim vubec nechapu a bojim se dekuji
Odpověď: Dobrý den, z popisu vyplývá, že 1. Duktografie neprokázala žádný patologický nález v prsu. 2. Popsané náhodné nálezy "projasnění, kalcifikace a cysty" rovněž nejsou podezřelé z nádorového procesu. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21248
Dobrý den, moc prosím o radu u lékaře jsem sice v těhotenství byla, ale příliš mi nepomohl jen konstatoval že je to normální. Nyní plně kojim. Na obou prsech mám výrůstky na pravém hladký který se nezměnil, na levém se mi udělali takové snopečky, které se v těhotenství utrhly s krvácely, lékař doporučil bepanthen na zhojení. Nyní jsou tam takové hladké hrbolky které se dle mého trochu zvětšují, prsa jsou tedy dosti namahana kojením a já mám hlavně strach o dceru. Aby se nejednalo o něco infekčního a já ji neohrozila.
Odpověď: Dobrý den, pokud nejsou na bradavce zřetelné trhlinky a kojení není bolestivé, pak se nemusíte obávat a pokračujte v kojení. Kůže reaguje na kojení (zvětšení prsní žlázy) a může se projevit tzv. striemi, bepantenová mast by měla být dostačující léčbou. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21247
Dobrý večer, je to již 1,5 roku co jsem přestala kojit. Když si ale zmáčknu bradavky, tam mě stále vytéká bílá tekutina. Při samovyšetření bůlku nehmatám. Prsa mám ale bolestivá, místy zatvrdlá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, minimální tvorba mléka může přetrvávat měsíce až roky od ukončeného kojení, neznamená závažné onemocnění prsů. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21246
Dobrý den
Jsem muž 39 let asi před týdnem se mi udělala boulicka na prsnim dvorci na levé straně na dotek je to citlivý občas bolí okolo bradavky můžete mi poradit prosím momentálně pracuji v zahraničí a nemám tu doktora dekuji moc
Odpověď: Dobrý den, udáváte typické známky gynekomastie, tedy zmnožení mléčné žlázy u mužů. Příčina může být užívání některých léků, nebo např. fytohormonů ve stravě. K potvrzení gynekomastie a vyloučení jiné příčiny se provádí mamografie anebo sonografie, o příčině a dalším postupu je třeba pohovořit s praktickým lékařem. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21245
Dobrý den,
Asi 14 dní pociťují občas lehkouj bolest, spíše tlak v oblasti pravého prsu, z vnější strany. Více to vnímám např.při škytnuti. V klidu málokdy. Byla jsem u gynekologa, který mi prsa prohmatal a žádnou bulku nenašel. Dostala jsem zadanku na sono, ale vezmou mě až za 3 týdny. Mohl by se takto projevovat i nador? Jsem z te doby celkem nervózní.
Děkuji Vladka
Odpověď: Dobrý večer, bolest je spíše způsobena drážděním mezižeberního nervu, nejčastěji na jeho výstupu z páteře. Pokud nemáte hmatnou bulku, tak termín na ultrazvuk nechte, klinický nález není po onkologické stránce podezřelý. Nezapomeňte na mamografické vyšetření jednou za 2 roky. Hezký večer. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21244
Dobrý den, je mi čerstvě 18 let. Měsíc mě bolí prsa, měla jsem 10 dní zpoždění MS, po dostavení menstruace mě znervózňuje pravé prso. Dělala jsem si jako každý měsíc domácí vyšetření prsů.. Levé prso je v pořádku, ale to pravé je o trochu větší, při hmatu je vevnitř takové mohutnejší, takové tvrdší nad bradavkou.. A po vyšetření cítím takových 5 min pocit brnění v prsu.. Jinak všechno je v pořádku. Zitra jdu na preventivní prohlidku ke gynekologovi, a nevím, zda ho prosit nějaké vyšetření nebo podobně.. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud byla zpožděna MS, dá se vše přičítat nepravidelnosti hormonálního cyklu. Ten se může srovnávat i několik měsíců. Obtíže jsou pak většinou na jedné straně. Váš gynekolog by měl prsy vyšetřit a případně doporučit ultrazvukové vyšetření. Bolesti prsů však nejsou známkou závažného onemocnění. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21243
Dobrý den, je mi 43 let, našla jsem si bulku v prsu a ráda bych se objednala v Liberci na vyšetření. Vyšetření bych si uhradila sama, nemám příliš důvěru ve svou lékařku a bohužel jsem se k výběru jiné ještě nedostala. Oba rodiče mi zemřeli na rakovinu.

Jak mám postupovat a je vůbec taková možnost, bez doporučení lékaře?

Děkuji velice, Petra
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem případě bych jako první vyšetření doporučil již mamografii, kterou je možné provést i bez žádanky za přímou úhradu, cena za vyšetření se pohybuje mezi 700,- a 1000,- Kč (pojišťovny na vyšetření přispívají). Pokud mamografie bulku nevysvětlí, pracoviště by mělo automaticky doplnit vše, co je potřeba (ultrazvuk, event. biopsii...). Při objednání upozorněte na hmatnou bulku, objednací doby jsou v některých mamocentrech delší. Držím palce. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21242
Dobrý den, dceři 9 let se náhle objevila boule velikosti fazole po pravou prsní bradavkou. Popis s UZ zní pod areolou patrno echogennější ložisko vel. 11x5mm, vcelku ostře ohraničené, bez zřejmé vaskularizace - fibrozní tkáň???
Mohl byste mi vysvětli o co se jedná a jestli mě to má znepokojovat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, fibrozní tkáň znamená vazivová tkáň, tzn. nic vážného. V tomto věku však již může začínat normální růst mléčné žlázy a nebere se to jako předčasná puberta. Podle popisu ultrazvuku to považuji za pravděpodobné. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21241
Dobrý den, je mi 25 let. Od začátku jara jsem se rozhodla zhubnout, shodila 9kg, zjistila jsem, že víc cítím žlázy v prsu a jejich nepravidelnosti. Našla jsem si malé ztuhnutí na pravé straně (koncem září), minulý týden jsem zjistila, že se bulka dost zvětšila. Trochu pobolívá, ale to možná proto, že jsem měla tendence ji v posledních 4 dnech neustále prohmatávat. Na sono jsem objednaná. Jaká je pravděpodobnost, že by mohlo jít o onko diagnózu? Může případná biopsie vést k rozsevu nemoci? Děkuji za informace.
Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte přímé příbuzné s nádory prsů či vaječníků v mladém věku, tak se pravděpodobnost rakoviny blíží nule. Při zhubnutí se mění pohmatový nález i normální žlázy, plánovaný ultrazvuk vyloučí jinou příčinu. Případná biopsie nevede k rozsevu nádoru, naopak je nutná k určení jeho typu a postupu léčby, ale nemalujte čerta na zeď. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21240
Dobrý deň,
Bola som na usg.prsníkov so záverom:Fertilny typ parenchýmu oboch prsných zľiaz. Cystická dilatácia mliekovodov. Birads 2.Prosim Vás o vysvetlenie. Ďakujem E.K
Odpověď: Dobrý den, jedná se o popis normálního nálezu s naplněnými mlékovody. Ty mohou být naplněny i když nemáte sekreci z bradavky a nic to neznamená. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21239
dobry den, delsi dobu mam lokalizovanou bolest leveho prsu. Bolest je v jednom miste,boli jak pri pohmatu a dotyku, tak nekdy samo od sebe. Byva pichlava. USG negativni. Vystrelujici bolest z zeber to dle meho nazoru neni. Bolest je nad bradavkou, jakoby v mekke tkani. Pri pomackani je prso mnohem citlivejsi nez druhe. Bolest je nezavisla na cyklu. Trva urcite vice nez pul roku. Plus mam dlouhodobe nevysvetlitelne zvysenou teplotu kolem 37,4, zvysenou unavu, nekdy velice vyrazne nocni poceni. Imunologicky je vse v poradku. Nevim zda je mozna spojitost. Obvodni lekar to moc neresi.
Odpověď: Dobrý den, tyto píchavé bolesti bývají nejčastěji od pohybového aparátu, konkrétně z hrudní páteře. Standardně bych doporučil domluvit se přes praktického lékaře na rehabilitaci, tato ale může být problém, pokud máte zvýšenou teplotu a chronickou únavu. Myslím si, že zvýšená teplota s bolestí v prsu přímo souviset nebude, bylo by dobré ji ale objasnit. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21238
Dobrý den, zhruba 8 dni před menstruací mě již po druhé začalo bolet prave prso, prso i bradavka je větší, je tvrdší, jsou vidět více naběhlé žily a na pohmat jsou cítit bolavé větší pláty - nebo jak to popsat.. po menstruaci se prso uklidní, ale zůstává větší. Driv jsem takove problémy nikdy neměla, prsa mě bolela obě na stejno par dni před menstruaci. Nevím zda navštívit gynekologa, či ještě pockat.
Dekuji
Odpověď: Dobrý den, bolesti na podkladě rozkolísání hormonální hladiny mohou trvat i několik cyklů. Zkuste nasadit vitamín E na 3 měs., pokud nezabere, konzultovat nález s gynekologem. V případě, že byste si nahmatala tužší útvar v prsu, doporučuji objednat se na ultrazvukové vyšetření v některém z akreditovaných mamografických center. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21237
Dobrý den, je mi 33 let, 2 děti, kojila jsem.. Již od narození první dcery bojují s bolestí levého prsa, pro jistotu chodím každý rok na sono (již 5 let) a výsledek, zvětšená prsní žláza. Prso pobolívá téměř každý den, nejvíce samozřejmě, když mám dostat MS, chápu, hormony. Ale má otázka zní, zda je možné, že by se z toho časem mohlo vyklubat něco horšího, nádor prsu, rakovina.... Stačí chodit 1x ročně na sono? Doktorka mi řekla, že ať to nechám být, ale já mám opravdu strach... Děkuji za odpověď, V.
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsů opravdu nejsou příznakem rakoviny, která netlačí na žlázu, ale roste v ní. Pokud Vám paní doktorka již dříve nedoporučila, na bolesti často příznivě působí vitamín E, případně preparáty jako Mastodynon kapky apod. Preventivní sonografické vyšetření jednou ročně je standard, pokud byste nahmatala po MS bulku při samovyšetření, tak samozřejmě i dříve. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21234
Dobrý deň, mám výsledky z MR prsníkov. Na r. LQQ 1.sin sa zobrazuje v T2 v hypointenzna nepravidelná Area cca 30*20mm, po k.l. iba jemne sa sytiaca, skôr v neskorých fázach, v ADC mape ako aj dufuziach je hypointenzna čo zodpovedá histolog nálezu hypocelularnej arey sklerotizacie, hyalizacie. Inak bilaterálne v MR obraze bez evid. ložísk či infiltrativnych zmien susp z malignity.
Vedl.nalez vľavo subfernicky v T2v hyperintenzne okrúhle ložisko 8 MM ad USG výš.
Prosím Vás našli nejake vedlajsie lozisko? Co znmena subfernicky?Mam sa obávať alebo to môže byť niečo neškodné?
Dakujem
Odpověď: Dobrý den, jedná se o náhodný nález drobného útvaru vlevo pod brániční klenbou, nedá se k tomu spolehlivě víc říct, v úvahu připadá např. drobná uzlina či cysta, které mívají vysoký signál v tzv. "T2 vážených obrazech", nejspíš to nebude nic vážného, ale je doporučeno ještě cílené dohledání ultrazvukem. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21233
Dobrý den, už asi 1,5 měsíce mě pobolívá pravé prso. Žádnou bulku jsem si nenahmatala.občas pár dní nic a pak se to zase vrátí.Na sonu jsem byla v lednu,vše v pořádku. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, v úvahu připadají dvě možné příčiny obtíží: hormony nebo pohybový aparát (páteř). V prvním případě často pomáhá užívání vitamínu E. Pokud se jedná o problémy s páteří, byla by vhodná rehabilitace. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21232
Dobrý den,bolí mě už tak zhruba 14dni mozna i dýl levé prso.Nahmatala jsem si něco tvrdého zevnitř kolem pradavky velkého je mi 13.
Odpověď: Dobrý den, prsní žláza citlivě reaguje na hormonální změny, může být na pohmat tužší, bolestivější, většinou se vše zase upraví během 1-2 hormonálních cyklů. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21231
Dobrý den, v lonskem roce jsem byla na mamografickem vysetreni. V letosnim roce jsem se zaregistrovala v ramci prevence u onkologa (kvuli rodinne anamneze) a byla mi vypsana zadanka na magnetickou rezonanci (na jinem pracovisti nez kde jsem podstoupila mamograficke vysetreni). Na tomto pracovisti pozaduji disketu z mamografu - mam jako pacient narok na vydani obrazku z mamografu? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, na dokumentaci máte nárok, nikoliv však na CD, na kterém jsou snímky zadokumentovány. Praxe je taková, že se snímky mezi pracovišti na vyžádání posílají zabezpečenou sítí (tzv. ePACS), je to nejjednodušší způsob předání dokumentace a mamografické snímky jsou k MR vyšetření opravdu potřeba. Pokud si pacient vyžádá snímky na CD, bývá tato služba zpoplatněna. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21230
Dobry den, je mi 30 let a jsem 4 mesice po porodu. Asi pred 2 mesici jsem objevila v primo v podpazdi bulku, prisuzovala jsem to kojeni. Dnes jiz mesic nekojim a bulku hmatam stale. Mohu Vas poprosit o nazor, zda je potreba bulku resit? Mnohokrat Vam dekuji, s pozdravem Spilkova
Odpověď: Dobrý den, v podpažní jamce mohou být aktivované uzliny i dlouho po skončení kojení, popřípadě si můžete hmatat přídatnou žlázku. Důležité je, jestli se bulka nezvětšuje. Pokud se sama neztratí, dopor. naplánovat sonografickou kontrolu. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21229
Dobrý večer. Prosím vás našla jsem si v levém prsů malinkou tvrdou kuličku. Je to centimetr a půl nad bradavkou. Je to kulička tvrdá velikostně tak 2mm. Než si zajdu k lékaři jen bych se chtěla zeptat jestli to může být něco vážného. Děkuji mnohokrát jeflickova
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o hmatnou povrchní 2mm bulku, tak se spíše jedná o útvar vycházející z kůže než z prsní žlázy (vazivový, tukově-vazivový apod.), případně nahromaděný maz. V případě nejistoty jinou příčinu vyloučí ultrazvuk. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21228
Dobrý den, mám. Opakovane záněty levého prsu u bradavky. Místo tam mám tvrdé zvažuji operaci k odstranění. Může se že zatvrdlin po žánru a abscesů který mi už 2x rezali vytvořit rakovina. Taky mě posílají na imunologie. Můžu se zeptat ještě jestli na chronické záněty v prsu pomůže autovakcína. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, zánět prsů a rakovina spolu přímo nesouvisí, tvrdnutí je v důsledku opakovaných hojení, doprovázených zmnožením vaziva. Autovakcína na chronické záněty může pomoci, je v kompetenci imunologa, který s Vámi zkušenosti s touto léčbou a její úspěšnost předem probere. Držím palce. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky