MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc
vedoucí lékař Mediray s.r.o.
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová
  • MUDr. Josef Bárta

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246


Dotaz č. 21096
Histologie:
1) fibroadenom intra i perikanalikulárního typu
2) A-C fibroadenom z části perikulakanálikularního z části intrakanalikulárního typu. Tumor tvoří okraj excize.
D-G excize mléčné žlázy s fibrocystickými změnami s převahou fybrozy v bloku F. V okraji excize část fibroadenomu vzhledu jako v blozích A,C

Chtěla bych se zeptat co znamenájí ty písmena. co se ted bude dít dál. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, nález je zcela benigní- jedná se o fibroadenom, který se nemusí jinak dále léčit. Písmeny jsou označeny jednotlivé bloky tkáně, které byly histologicky vyšetřovány. pro Vás nepodstatná informace. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21095
Dobrý den.
Výsledek vyšetření USG prsů a axil: Bilat.mastopaticky změněná nepravidelně stínující žláza, v PHZK je ovoidní hypoech.formace s patrnou vaskularizací v centru (v.s. FA) o vel. 18x12x8mm, bez ložisek podezř. z malignty, v acillách klidné LUU.
Děkuji velice a přeji hezký den M.L.
Odpověď: Dobrý den,
výsledek dnešního kontrolního vyšetření je normální. Ložisko vpravo máte dlouhodobě bez výraznější změny, popisováno jako fibroadenom (nezhoubná formace). Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21094
Dobrý den. Asi před dvěma měsíci jsem si všimla, že se mi občas vpáčí bradavka na levém prsu. Z bradavky nic nevytéká, prso nebolí. Když se vpáčí, jde dobře vytáhnout a někdy se bradavka např. v chladu vztyčí úplně normálně sama od sebe. Nicméně jsem trochu vystrašená, jelikož všude se píše, že buď je to vrozené nebo jde o příznak rakoviny. Můj dotaz zní, zdali to může být způsobeno i něčím jiným, např. cystou. Do mamoporadny se chystám. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, cysta vtažení bradavky nezpůsobuje, to však může být dáno i jen zmnožením vaziva v prostoru za dvorcem. V každém případě je potřeba provést zobrazovací vyšetření. Žádanku Vám může vypsat buď lékař prsní poradny, praktik nebo gynekolog. Jako metodu první volby bych ve Vašem věku při udávaných potížích patrně zvolil již mamografii. Ultrazvuk bude doplněn v případě potřeby. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21092
Onemocněla jsem rakovinou prsu. Již šestý měsíc beru ANAPREX, ale mám velké bolesti všech kloubů. Hlavně bolest všech prstů, nemohu zavřít v pěst ruce, bolest zápěstních kloubů a ramenních. Bolesti jsou hlavně v noci téměř nesnesitelné. Bojím se přerušit léčbu, ale bolest je velmi silná. Mám také obavu, zda se mi vrátí pohyblivost kloubů. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, mrzí mě to, ale bolesti a ztuhlost kloubů bývají bohužel průvodním příznakem užívání Anaprexu. O možnostech jejich potlačení nebo o přerušení léčby se musíte domluvit a s Vaším onkologem. Snad Vám bude lépe, s pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21091
Dobrý den. Nedávno jsem zjistila pohmatem,ze v levém prsu se nachází jakýsi útvar. Mám pocit, že celý prs se malinko zvětšil a je i takový tuhý. V rodině máme rakovinu prs dedicnou. Je nějaká šance že by se o rakovinu nejednalo? Je mi 21let menstruaci jsem mela v 11 letech a to prý také není moc dobre. Děkuji za Vaši odpověď Rybová
Odpověď: Dobrý den, možností je mnoho, nutné je ultrazvukové vyšetření, objednejte se co nejdříve, ať jste co nejdříve v klidu. Zhoubné onemocnění není ve Vašem věku pravděpodobné. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21090
Dobrý deň, pred 3 mesiacmi som podstúpila biopsiu hrčky v prsníku so záverom fibroskleroza prsníka. Nakoľko sa mi teraz zdalo, že sa mi hrčka zväčšila išla som na kontrolu. Momentalne čakám na magnetickú rezonanciu. Asi 2 týždne však pociťujem pobolievanie kosti kolená lakte prsty na nohách i rukách, je to taká mierna bolesť, ktorú necítim stále ale koluje po tele. Čítala som ze karcinóm prsníka metastázuje práve do kostí. Mohlo sa stať, že biopsia neodhalila nádor a medzičasom sa mi vytvorili metastázy v kostiach? Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý večer, biopsie prsu, pokud byla správně odebrána, je naprosto spolehlivá metoda. Upřímně nechápu z jaké indikace je Vám prováděna rezonance, čekal bych, že bude provedena mamografie a ultrazvuk a při pochybách bude zopakována biopsie. Pokud jste objednána na magnetickou rezonanci, vyčkejte na výsledek a dále se domluvíte podle nálezu. O metastázách vůbec nepřemýšlejte. Pěkný večer Petr Choc.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21089
Dobry den. Je mi 42 a byla jsem cca pred pul rokem na mamo. Vse ok. Nyni jsem si vsimla ze kdyz lezim na zadech tak se mi vedle bradavky udela dulek. Proste se mi prso jakoby propadne. Bradavka je ok. Pod dulkem jsem si nahmatala bulku. Muze to byt neco jineho bez rakovina? Jeste dodám ze jiz cca 4 roky nemám delohu a cca 13 let mám roztrousenou sklerozu.
Odpověď: Dobrý večer, pokud jste si nahmatala bulku, nad kterou je vpadnutí, jistě je potřeba zajít za Vaším ošetřujícím lékařem, který by Vás měl vyšetřit klinicky a vypíše Vám žádanku na vyšetření ve screeningovém centru. pokud jste půl roku po mamografii, bude se patrně jednat o ultrazvukové vyšetření. Těžko takhle mohu soudit o co přesně se jedná, každopádně na vyšetření zajděte a při objednání zmiňte hmatný nález, abyste dostala přednostní termín. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21088
Dobry den, mam 40 rokov, na sono chodim pravidelne kazdy 1-2 roky. Gynekolog mi odporuca mamograficke vysetrenie. Viem ze v CR je to odporucane od 45 roku, viete mi poradit ci absolvovat uz mamograf alebo mozem si vyziadat nadalej sono?
Dakujem
Odpověď: Dobrý den, záleží i na typu prsu. Já osobně doporučuji vstupní mamografii již po 40. roce a dále dle doporučení mamodiagnostika. Přeji pěknou neděli, Petr Choc.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21087
Dobrý den,
včera jsem byla na mamografickém screeningu a poslali mě ještě na UZ. Ve zprávě píší středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I. Lehce asym.objemnější žlázovina vpravo. Vlevo mírně stahov. v HZK. Vaxile lymf. uzliny fyziologické. Mám se něčeho bát?
Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, těžko Vám mohu napsat jasnou odpověď, pokud jste mi nenapsala kompletní zprávu včetně závěru. Jistě se nebojte a řiďte se doporučením ve zprávě. Počítám, že to bude screeningová mamografie za 2 roky. Přeji pěknou neděli, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21086
Dobry den,po fyzicke namsze asi pred mesicem se mi zvetsilo leve prso,pocituji v nem tupou bolest,vic kolem bradavky, obcas v ruce.Doktor potvrdil,ze pujde o prusak ze svalu po namaze,pricinu bolesti vidi ve vertebrogenni etiologii.Nevim jestli muze problem spocivat i v hormonalni dysbalanci,protoze,ze mi zaroven posunul menstruacni cyklus v poslednim mesici o 5 dni.Na usg vysetreni jsem nebyla odeslana.Objednala jsem se proto sama a cekam na termin.Stretli jste se prosim s tim,ze po velke svalove namaze se zvetsilo prso,prip.nastala hormonalni nerovnovaha?dekuji
Odpověď: Dobrý den, obojí je možné, každopádně je dobře, že jste se objednala na vyšetření. Po čtyřicátém roce věku bych ale zvolil jako metodu první volby již mamografii. Zvažte to, mamografie je schopna zachytit změny, ještě drobnější nežli ultrazvukové vyšetření. Pokud by nebyl po mamografii nález jasný, ultrazvuk se ještě doplňuje jako metoda dovyšetření. Přeji hezký víkend Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21085
Dobrý den, před časem mě začalo bolet v jednom místě prso, v tom místě bylo zvětšené. Šla jsem na UZ. Doktor mě uklidnil, že v daném místě nic není, byl pečlivý. Výsledek=negativní, řekl, že by to mohla být zvětšená prsní žláza. Sledovala jsem místo dál, pořád tam je, stejný stav. Během menstruace beze změny. Po půl roce jsem šla jinam, znovu UZ, na konkr. místě doktorka nic neviděla.Ptala jsem se zda to mám řešit nějak dál a řekla, že tam není co řešit.Četla jsem, že někdy UZ prsu nestačí, myslíte, že bych měla zajít ještě na mamograf? Nebo můžu být v klidu?
Odpověď: Dobrý den, v prsu nemáte klinicky podezřelé místo, ultrazvuk opakovaně normální, není důvod se bát a hledat další vyšetření. Porovnávejte nález pohmatově, to je ve Vašem věku to nejdůležitější. Přeji hezký víkend Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21084
Dobry den, chtela bych se preventivne nechat vysetrit. Nema tadny nalez ani potize, jen ciste pro klid duse. Mam si jen najit blizke centrum a objednat se nebo musim mit doporučení. Jsem po dvou porodech, u obou deti jsem kojila cca 9 mesicu pres kloboucky( male bradavky). V rodine rakovinu nemame. DJak tedy postupovat. Dekuji za odpoved H.K
Odpověď: Dobrý den, pokud nemáte potíže, vyšetření nehradí pojišťovna, proto nepotřebujete žádný poukaz, stačí si domluvit termín vyšetření. Pěkný večer, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21083
Dobrý den

Žena má problémy s prsem, popisuje je jako svědění, pálení, palčení, mrazení uvnitř prsu. Komplikace má již cca 3 měsíce Problémy je intenzivnější cca 14 - 17 dní, ale cítí to pořád.
U 2. dítěte 2x zánět prsou. Před rokem zvětšení prsou, impl. vkládán pod sval. V posledních 2 měsících byla manželka vyšetřena 2x ult. s negativním výsl. Odběry krve jsou OK. Neurol. vyšetření ok. Impl. OK. Prakticky nikdo nic nezjistil a žena je již psychicky rozložena.
Žena je objednaná na odstranění implantátů.
Děkuji za odpověď
Nevystavovat web.
Odpověď: Dobrý večer, popisované potíže mohou a nemusí s implantáty souviset. Pokud by tělo implantát odmítalo, reaguje nadměrnou tvorbou vazivového pouzdra (kapsuly). Tyto takzvané kapsulace jsou velmi obtěžující a bolestivé, jsou obtížně chirurgicky řešitelné a ne vždy s úspěchem. Vynětí implantátů samozřejmě vše vyřeší. Těžko mohu takto na dálku soudit, zda se u Vaší paní o kapsulaci jedná. Jiné možnosti původu potíží jsou asi jen dvojí. Hormonální změny a bolesti přenesené ať už ze zablokovaného mezižebří, či od páteře.
Píšete, že je žena objednána k vyjmutí implantátů, počítám tedy, že byl případ uzavřen jako kapsulace. Pokud ne, zatím bych s vyjmutím počkal, zkusil rehabilitaci nebo po konzultaci v lékárně některý z doplňků stravy určený na bolesti hormonálního původu. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21082
Dobry den, pred 2.mesici jsem byla na utz uz po druhe chodim kazdy rok. Prso me trosku pobolivalo tak na ten podnet jsem zas objednala. Mam v prsou hodne tukovych bulek. Vysetreni dopadlo dobre nalez znel mirne nepravidelna struktura fibrozni zlazy.bez solidnich loziskovych zmen. Podpazi tez v poradku. Dnes me zas zacalo prso stejne pobolivat. Nahmatam to stejne jako predtim. Mam mit MS, ale mam s ni ted po porodu problemy. Naposled mi musela byt vyvolana. Mela jsem ted i silne ovulacni bolesti. Mam se bat, ze by v prsu mohlo byt neco spatne? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, vůbec se nebojte, vyšetřená jste nedávno, nález byl naprosto v pořádku a bolest v prsu sama o sobě není příznakem zhoubného onemocnění. Vyšetřujte se nadále pravidelně pohmatem a pokud bude nález beze změn, na USG vyšetření si zajděte opět nejdříve po roce. Pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21081
Dobrý den, mohu Vás poprosit o přiblížení výsledku z mamografie, který zní:Oboustranná mastopatická přestavba žlázy s maximálním nálezem retromamilárně a v HZK,Tabár 4? Hutnější zbytky žlázy bilat.ve středních segmentech. Ojed bedigní mikrokalcifikace bilat. Závěr:BI RADS 2, změny podezřelé z malignity v mastopatickém terénu nezjištěny...???Dop USG vzhledem k prvovyšetření a pozit RA???? Předem děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den, V popisu je normální nález, Tabar 4 znamená, že máte vrozeně typ žlázy, který je plnější, hůře přehledný. Mastopatická přestavba znamená vlastně to samé. Nebojte se, nemáte vyšší riziko, jen se nám trochu hůře vyšetřujete. BI RADS 2 znamená "pravděpodobně normální" a mělo by následovat kontrolní vyšetření. Ve Vašem případě zvolili lékaři pro plánovanou kontrolu ultrazvukové vyšetření. Moc děkuji a přeji pěkný den. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21080
Dobrý den. děkuji za odpověď na dotaz č.21010.z histol.mi bylo zjištěno:Lobulární karc.levého prsu.Byla jsem na MR, volala jsem o výsledky a p.doktorka řekla, že je zde ten tumor, který zjistili při histol.,pak nějaké ťupky(neví co je to) a v podpaží 3podezřelé uzlinky.Bude se radit tým, zdali chemo, pak odstranění celé prso nebo jen část atd.(musím opět čekat týden).Zajímalo by mě, zdali např. když nechám odebrat celý prs musím absolvovat chemo nebo ozař.Jestli není lepší nechat odebrat celý prs.Mám z chemo hrůzu.Jestli prostě existuje vícero možností a jaké.Děkuji za odpověď MS
Odpověď: Dobrý den, uvidíte, jaký bude závěr mamárního týmu. Lobulární typ karcinomu bývá na mamografii hůře patrný, proto je dobře, že Vám byla doplněna i MR prsů. I pokud by bylo podezření na více ložisek v prsu, nezamená to, že musí následovat jeho ablace. Je pravda, že byste se možná vyhnula ozáření, které bude pravděpodobně následovat po částečném výkonu. V každém případě se o všech podrobnostech poraďte s Vaším ošetřujícím lékařem, ten bude mít po závěru týmu všechny potřebné informace pro rozhodování. Držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21079
Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o vysvětlení tohoto nálezu. Částečně redukující žláza. Vpravo rozložení stejné jako minule. Vlevo v šikmé projekci deznější okrsek 9x7 mm - na zvět. snímku se roztlačil. Bez mikrokalcifikací. Doplněno sonografické vyš. prsů a axil bilat bez ložis. změn. Vlevo HZK nápad T lalůček. Je podle Vašeho názoru vhodné jít za 1 rok na další kontrolu? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nález na mamografii je popsán jako normální. Pro ujištění byl ještě proveden i ultrazvuk. Jistě jste v nálezu našla i doporučení dalšího postupu. Někdy mamografii po roce doporučujeme, řiďte se závěrem ve Vaší zprávě. Přeji pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21078
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda je normální, že se mi na bradavkach (ne na dvorci) občas tvoří černé mazove tecicky, , zcela miniaturni,někdy samy vypadnou někdy je po sprše lehce prstem vydloubnu. Dělají se mi,co pamatuju. Na sono chodím, vše ok. Jedná se o mazove zlazky?
Odpověď: Dobrý den, nález neřešte. Na bradavkách ústí více vývodů žláz, ve kterých se obsah může retinovat. Zbytečně bradavky nemačkejte, ať si nezpůsobíte nějaký zánět. Samozřejmě po koupeli, kdy se místo nahřeje jdou tyto ucpávky většinou vybavit lépe. Buďte v klidu, přeji pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21077
Dobry den, dceri 11 let zacala rust prsa. Při koupání jsem si všimla, že na jedné bradavce (dvorci) má výraznější modrou zilu, na druhé ne.je to, prosím, v pořádku?velice děkuji.
Odpověď: Dobrý den, tyto povrchové žilky jsou normální, někdy i asymetrické. Snažte se to s dcerkou neřešit, ať z toho "nemá hlavu". Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21076
Dobry den,vic jak rok mě strašně svědí prsa.Nejsem a nebyla jsem těhotná.Navštívila jsem různé kožní lékaře,zadny nenašel problém vsichni řekli,že neví čím to je-kůže v pořádku.Je to opravdu silné svědění,po poškrábání nepřestává.Je každý den.Cyklus na to nehraje roli.Nevím si s tím už rady,vyzkoušela jsem změnit podprsenky, materiál,nenosit vubec,prací prášek.Nic nepomohlo.Nejcasteji prsa svědí pres bradavky,dolni polovina,pod a mezi prsy na hrudní kosti.Už jsem zoufalá,často se doškrábu do krve,tohle přece není normální.Nevíte prosím, co by to mohlo byt?
Odpověď: Dobrý večer, mrzí mě to, ale odpověď na Vaši otázku jistě spadá do kompetence kožního lékaře. Napadá mě ještě souvislost s potními žlázami nebo nějaká forma kontaktní alergie- pak by ale kromě svědění měl být přítomen i ekzém. Je nutno myslet i na mnohá jiná onemocnění, jako je např. cukrovka nebo anémie (chudokrevnost). Svědění může mít souvislost také s nadměrným stresem. Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohl. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21075
Dobrý den, dnes jsem byla na preventivní kontrole na sono prsou. V pravém prsu mi lékař našel,,mírně hypoechogenni ložisko 5x3mm. Není si jistý o co se jedná a navrhuje kontrolu za 3 měsíce. Je to správný postup v této situaci? Pokud by to byl zhoubny nádor, nebylo by lepší resit situaci ihned a neoddalovat to? Je mi 32 let, děti nemám, spousty let jsme měla hormonální antikoncepci-naplast Evra. Cca 3/4 jsem bez hormonální antikoncepce. 2 roky mám prsní implantáty pod svalem. Při kontrole před rokem útvar v prsu nebyl.
Prosím Vás o posouzení situace.
Předem děkuji Pavla
Odpověď: Dobrý den, jen podle popisu mírně hypoechogenni ložisko 5x3mm není možné kvalifikovaně posoudit charakter ložiska. Bylo by dobré přepsat kompletní nález i včetně závěru. U takto drobných změn někdy neumíme přesně říci o jaký typ ložiska se jedná, měli bychom ale umět posoudit míru rizikovosti. Pokud jste byla na kvalitním pracovišti (ideálně ve screeningovém centru), jsem přesvědčen, že pokud by vypadalo ložisko rizikově, následovalo by další konání ihned- patrně biopsie. Váš lékař chce patrně ložisko zkontrolovat právě kvůli jeho novému vzniku a pro posouzení eventuálního dalšího růstu. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21074
Dobrý den,
v levém prsním dvorci se mi asi před 2 měsíci udělala drobná bílá bulka, pohyblivá, průměr asi 2-3 mm. Nebolí, jen se začátkem kojení (před 3 týdny) se skoro neznatelně zvětšila. Mám se nechat vyšetřit?
Děkuji, M.S.
Odpověď: Dobrý den, vyšetření není potřeba. Jde o naplněnou žlázku, kterých je na prsním dvorci větší množství. Někdy de ucpou a obsah městná, jde jen o kosmetiku. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21073
Dobrý den,

prosím Vás, co to znamená kategorie útvaru v prsu 4a
Odpověď: Dobrý den, kategorie 4 znamená podezřelý nález. Písmeno pak značí míru tohoto podezření- "a" je nejnižší. V každém případě by měla následovat biopsie, která přesně řekne, jakou formaci v prsu máte. Držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21072
Dobry den,mam dotaz.Jsem 4 tydny po porodu,zastavili mi laktaci hned v porodnici treti den,mala nechtela sat.Ted po 4rech tydnech jsem si nahmatala v obou prsou nekolik drobnych boulicek.Do ted mi z prsou mleko trochu tece.Mam prasa po augmentaci.Chci se zeptat,je mozne ze je to z mleka?je to normlani?samozrejme se objednam na sono.Jen mam strach a nez me vezmou,rada bych vasi radu.Dekuji L.Ch
Odpověď: Dobrý den, vaše potíže může opravdu způsobovat retinované mléko, někdy se vytvoří i mléčné cysty. Na ultrazvuku Vám jistě oznámí dobrý výsledek, buďte do té doby v klidu. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21071
Dobrý den. Zhruba před 4mi roky jsem si našla bulku v levém prsu. Bulka mě po celou tu dobu nějak nebolí ani se nijak nezvětšuje. Nevím jestli je jen jedna nebo je jich tam víc, o te jedne ale vim 100%. Bála jsem se to řešit, , až teprve před rokem jsem byla u mého gynekologa, pomalu jí ani nenahmatal a řekl mi, že to bude i nějaká tuková buňka. Jenže poslední půlrok mě trochu obě prsa bolí. Chtěla bych se Vás zeptat, co mám dělat. Na koho jiného se případně obrátit. Děkuji J.Č
Odpověď: Dobrý večer, ve Vašem věku jsou v prsu poměrně běžná benigní (nezhoubná) hormonální ložiska. Pokud by byla formace vázána na podkoží, pak by se mělo jednat o tukový nádůrek- rovněž benigní lipom.
Ve Vašem věku je zhoubný nádor prsu vysoce nepravděpodobný, navíc se nález ve Vašem prsu dlouhodobě nemění, proto si Vás dovolím již takto na dálku uklidnit. V případě pochybností nebo jen potřeby uklidnění se můžete objednat na ultrazvukové vyšetření do některého ze screeningových center, jejichž seznam naleznete na těchto stránkách. Pokud se gynekologovi nezdál nález podezřelý a žádanku na vyšetření Vám nevypsal, můžete se sama objednat i bez doporučení. Počítejte ale s tím, že si vyšetření budete sama hradit. Ceny se podle lokality liší, zpravidla jsou kolem 500,-Kč. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21070
Dobrý den, v srpnu 2018 se mi v pravém prsu udělala boule, lékař mě poslal na mammograf a sono. Nic se tam nenašlo, boule zmizela, pravděpodobně se jednalo o hormonální problém, tehdy jsem měla chvílí před MS. Prso mě ale častěji pobolívá, jednou nic hlavně po cyklu, jindy více, většinou před MS. Bolest přechází do podpaží a do zad. Včera jsem si prsa prohmatávala, měla jsem tam jakoby ztuhlé místo, přestože jsem 8 dní po cyklu. Dnes mě bolí opět podpaží a záda. Je opravdu možné, že to ztuhlé místo má příčinu v hormonální nerovnováze, popř. v bolestech zad? Děkuji. L.
Odpověď: Dobrý večer, pokud se nález v závislosti na cyklu mění, byl větší a poté zas zmizel, mělo by se opravdu jednat o změny v souvislosti s hormonální aktivitou. Bolesti také často do prsu přechází z pohybového aparátu a často vystřelují až do bradavky- ať již od páteře nebo ze zablokovaného mezižebří. Máte již přes rok od posledního vyšetření, při nejistotě se objednejte pro uklidnění na ultrazvukové vyšetření, pokud nehmatáte žádnou bulku, mamografii bych zatím nedělal.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21069
Ddnes mi bylo na mamografii zjištěno: 3 -BIRADS-pravděpdobně benigní.
Popis:benigní stíny stac.v.s. benigní mikrokalcifikace vpravo v HZK a vlevo centrálně.
Na další vyšetření jsem pozvaná za 9 měsíců.
Mám se bát nejhoršího?
Odpověď: Dobrý den, nebojte se. Slova "pravděpodobně benigní" by Vás naopak měla uklidnit. Nález vypadá v pořádku, lékař chce jen zkontrolovat eventuální vývoj dříve nežli za 2 roky. Pokud by bylo něco podezřelého, ihned by následovalo dovyšetření nebo bioptické ověření. Mějte hezký den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21068
dobry den a dekuji. pokud by to byla cysta jak se to leci ? dekuji
Odpověď: Dobrý den, cysta se neléčí, v prsu nevadí. Pokud by byla objemná a tlačila výrazně, může se napíchnout tenkou jehlou a odsát. Je to naprosto jednoduchý a jen mírně citlivý zákrok. V každém případě předbíháme, nejprve je potřeba ultrazvukové vyšetření.
Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21067
Dobrý den, dcera(20) si před 2 týdny nahmatala pod levým prsem malou pohyblivou ohraničenou bulku. Po pár dnech se objevila i modřina. Má to jen sledovat nebo si nekam zajít? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jak píšete, bulka je ohraničená, pohyblivá... to jsou známky benignity (normálnosti). Modřinka může být způsobena jen tlakem při opakovaném pohmatovém vyšetření. V případě růstu ložiska bych ale pro klid duše doplnil ultrazvukové vyšetření, které přesně určí povahu ložiska. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21066
dobry den chci se zeptat co muze znacit ztvrdlejsi lymfaticke uzliny v obou prsou na dotek citlive jedna vice nez druha. uz jsem se ptala a neuvedla vek je mi 36, zadna historie rakoviny jen mamka mela cystu po 40citce . je to neco pres tyden co jsem si vsimla ze jedno prso je citlivejsi . tvrda hrudka tam neni . dekuji
Odpověď: Dobrý den, jak jsem již dříve psal. Plnější pohmat může být dán s největší pravděpodobností jen aktivnějšími okrsky žlázy. V prsech mohou eventuálně tlačit i benigní hormonální ložiska, kterými jsou např. cysty (ta byla přítomna u Vaší maminky). Ve Vašem věku je nejvhodnější vyšetřovací metodou ultrazvukové vyšetření. V případě pochybností se objednejte do jednoho ze screeningových center. Jejich seznam naleznete na těchto stránkách. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21065
Dobry den, pred pul rokem jsem absolvovala mamograf I ulz prsu, oboji v poradku. Nyni se mi obcas objevi, ze mi z leveho prsu vytece kapicka sekretu - svetle hneda vodicka. Jak mam postupovat? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, pokud je výtok jen drobný, tak jak píšete, nemusíte se obávat. Barvy vídáme různé - od bělavé, přes žlutou, modrou, zelenkavou, hnědou... Pokud by se ve výtoku objevila krev, měla by to být indikace k novému vyšetření. Pokud jste byla před půl rokem vyšetřena, nemyslím si, že byste se měla znepokojovat. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21064
Dobrý deň,
Boli mi v unoru vyoperovane lymf.uzliny na pravej ruke. Uzliny boli v poriadku,cisté. Prsnik zostal,vyoperoval sa len nador.Dnes, bez problemov v ruke, som pracovala v zahrade a vyvinula som nechtiac dost silny tlak na toto miesto. Pocítila som akoby vnutorné prasknutie. Akoby tam nieco bolo a pod tym tlakom vo vnutri sa roztieklo. Zabolelo to az v prsniku. V kĺude to nebolí ale cítim to. Stalo sa to cca pred hodinou. Prosím o radu. Ísť s tym k lekárovi? Čo sa mohlo teoreticky stať?
Ďakujem za odpoveď.
J.
Odpověď: Dobrý den, těžko spekulovat, co se v podpaží mohlo přihodit, Od chirurgického zákroku je to již delší doba, vše by mělo být dobře zhojeno. Při poranění měkkých tkání byste jistě pozorovala modřinu. V každém případě bych se nebál ničeho jiného. Myslím, že na vyšetření ihned chodit nemusíte, oblast pozorujte, šetřete se a uvidíte, jak se vše bude vyvíjet. Hezkou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21063
dobry den , je normalni ze am tlak pod pazi na levem prse , tvrda bulka tam neni jen nejake zlazy citim, je to normalni kdyz na me neco leze (nachlazeni)tyden po menzes a kdyz jsem prestala po dlouhe dobe brat antikoncepci na zacatku roku ? bojim se ze by to mohlo byt neco vazneho
dekuji
Odpověď: Dobrý den, tlaky v podpaží většinou nic špatného nevěstí. Jak uvádíte, opravdu mohou souviset jak s nachlazením (kdy se mohou aktivovat lymfatické uzliny), tak se změnou hormonálního profilu (kdy může zareagovat okrsek přídatné žlázy, který někdy v podpaží bývá). Neudáváte svůj věk, každopádně při jakýchkoliv nejasnostech nebo při zvýraznění nálezu bude jistě fajn zajít si na zobrazovací vyšetření- nejlépe ultrazvukové. Pěknou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21062
Dobrý den
, mohla bych se zeptat když mě už asi týden bolí nad levým prsem tak co s tím mám dělat? Je třeba možné že když mám problémy se zadama že to může jít od toho? Řeknete mi prosím čím to může být?
Odpověď: Dobrý večer, tak jak píšete, nejpravděpodobnější jsou bolesti přenesené od zad. Vyšetřujte se pravidelně pohmatem, to je ve Vašem věku nejdůležitější část prevence. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21061
... Ultrasonické vyšetření: Bilat. fibroadenomatózní struktura, vpravo nad rozhraním MKK smíšeně echogenní hladce ohraničené ložisko vel. 7x6mm, bez patologické vaskularizace, v elastografii spíše benigní - v dif. dg. granulom. V axilách fiziol. lymf. uzliny. Děkuji MF
Odpověď: Dobrý den, v popisu je zmíněno ložisko benigního (normálního) vzhledu, kterého se nemusíte bát. Nepřepisujete výsledek mamografie, ta je ve Vašem věku základní vyšetřovací metodou. Pokud nebyla, měla by se doplnit.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21060
Dobrý den, včera jsem byla na biopsii prsu a výsledky budou za 14 dní. Do té doby ale budu mít nervy na pochodu. Bilat. stp. redukční operaci mammy v r. 2015, cárovitá okrskovitě splývající středně denzní žláza, jizevnaté změny, vpravo v MKK prstenčitý stín. Oj. benigní kalcifikace. Ložisko maligního vzhledu na mamografických snímcích zřejmé není.. Mamy prohmatné, bez patologické rezistence. Axily volné. Pokračování...
Odpověď: Dobrý večer, zkuste si zatelefonovat do mamocentra již dříve, řeknou Vám, jestli jsou výsledky již připravené. Často bývají hotové již za 1 týden.
Vzhledem k tomu, že jste po redukční operaci, mohou popisované změny souviset s pooperačním jizvením. V každém případě nemá cenu propadat panice předem, žádné jasné ložisko popisováno není. Držím palce, ať je výsledek negativní. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21059
dobry den mam dotaz ohledne strany prsu na levem prsu presneji receno na jeho strane pod pazi az k prsu mam takovy tlak . bulku tvrdou nenahmatavam jen ten tlak s lymfomatickymi uzlinami . jelikoz to neni tvrde . ted mi skoncila menstruace . co to muze byt pricinou? Dekuji predem
Odpověď: Dobrý večer, v zevních částech prsu je žláza nejaktivnější, nejvíce také reaguje na hormonální změny během cyklu. Do těchto míst se rovněž nejčastěji promítají bolesti přenesené z kosterního systému. Snažte se cvičit, to by mělo pomoci. Pokud bude tlak v prsu přetrvávat i další 2 týdny po menstruaci, pro jistotu se zajděte ukázat Vašemu ošetřujícímu lékaři. Ten Vám při pochybnostech může vypsat i poukaz na ultrazvukové vyšetření.
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21057
Dobrý den ,dnes jsem byla na mamografu. Pan doktor mi potom dělal ještě ultrazvuk a řekl mi že mám v pravém prsu cistu která je neškodná a shluk asi tkání nebo čeho . Dočetla sem se že se může jednat o příznak rakoviny. Proto mi nejde do nechápu proč chce kontrolní UTZ až za rok .děkuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den, cysty jsou opravdu naprosto neškodné, není je ani potřeba kontrolovat. Ke shluku o kterém mluvíte se nemohu vyjádřit. Pokud byste sem přepsala nález, mohl bych odpovědět lépe. Jsem ale přesvědčen, že lékař nepozoroval nic podezřelého a proto nevolil ověření formace biopsií nebo kontrolu v kratším čase.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21056
chci se zeptat je mozne ze pri menstruaci je nektera zlaza nebo lymp uzlina vetsi nebo citlivejsi ? predem dekuji
Odpověď: Dobrý den, během cyklu se samozřejmě žláza mění, u některých žen poměrně výrazně. Snažte se pohmatem vyšetřovat vždy ve stejné období cyklu, ideálně v prvním týdnu po menzes. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21054
Dobrý den, dcera mého přítele byla na vyšetření prsu, měla tam bulku, řekl jí, že má rakovinu a má to půl roku hlídat co to bude dělat, je opravdu možné bez jakéhokoli většího vyšetření hned poznat, že se jedná o rakovinu? Je jí osmnáct let, moc se mi výrok doktora nezdá proto bych ráda znala další názor, děkuji za odpověď Hospodková
Odpověď: Dobrý den paní Hospodková, věřím, že šlo jen o nedorozumění. Žádný lékař nemůže nekonat při podezření na zhoubné ložisko. Ve věku 18 let může být v prsu mnoho hormonálních změn, které bývají naprosto benigní. Samozřejmě mohu jen doporučit chodit na vyšetření do kvalitního pracoviště. Na našich stránkách najdete seznam screeningových center, kde má pacientka jistotu provedení vyšetření na nejvyšší úrovni specialistou. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21053
Dobrý den,
obdržela jsem od své lékařky na gynekologii žádanku na USG vyšetření prsu pro podezření na bulku v prsu. Mohu s touto žádankou navštívit jakékoli Mamografické centrum či je vhodnější se objednat na Sonografické vyšetření?
Předem děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne
Hrachovská Jana
Odpověď: Dobrý den paní Hrachovská, jistě se objednejte do jednoho ze screeningových center. V těchto centrech se provádí nejen mamografie, ale i sonografická vyšetření. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21052
prosím o vysvětlení: při dnešní kontrole involuční žláza s benigními kalcifikacemi bilat. děkuji. HK
Odpověď: Dobrý den, jde o normální nález u ženy Vašeho věku - jste zdravá.
Pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21051
Dobrý den, nahmatal jsem si na pravém prsu maličkou tvrdou bulku. Mám to jen na pravém levé je bez nějakých příznaků. Mám to nějak sledovat nebo si raději někam zajít? Děkuji L.
Odpověď: Dobý den, nepopisujete, jak bulka pohmatově vypadá- zda je ohraničená, volně pohyblivá oproti okolí nebo fixovaná... Většina ložisek nebo jen uzlíků v prsech žen Vašeho věku bývá naprosto benigní (normální). Pokud je ložisko volně uložené, pohyblivé, počkal bych jeden menstruační cyklus. Je možné, že ložisko zcela vymizí nebo se zmenší- pak je jasné, že se nemůže jednat o nic špatného. Pokud ložisko dále poroste, objednejte se pro jistotu na ultrazvukové vyšetření. Pokud nechcete čekat, je samozřejmě možné na ultrazvukové vyšetření zajít již nyní. V každém případě při objednávání zmiňte hmatnou bulku, ať dostanete přednostní termín. Abyste vyšetření nemusela hradit, vyzvedněte si poukaz na vyšetření u Vašeho gynekologa či praktika. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21050
Dobrý den, v 8/17 Ca prsu,vel.26x21x26 mm,invaz.dukt. karcinom grade2,ER+70%,PR+100%,HER-2/neu negativní,Ki-67(MIB-1:jader.3+ v 5%, cT2N0M0. Léčba HT,5 let Tamoxifen,Zoladex,parc.resekce l.prsu,4 sentin. uzliny-negat.,33x ozařování. Lékař po 2 letech Zoladex vysadil,že není potřeba,po operaci ypT1cN0M0.Bude stačit jako antiestrogen jen užívání Tamoxifenu? Lékař doporučil odstranit vaječníky,genetika na BRCA1,BRCA2 negat.,tak údajně nemusím. Mám Mirenu,nejednalo se s aplikací Zoladexu o kontraindikaci? Je nutné Mirenu odstranit? Děkuji.
Odpověď: Dobrý večer, jste zaléčená na nejvyšší úrovni, věřím, že bude vše v pořádku. K odstranění vaječníků při negativním genetickém vyšetření nevidím důvod.Při užívání Zoladexu by neměla být úžívána perorální hormonální antikoncepce, přítomnost Mireny jako kontraindikaci nevidím. Nyní budete užívat Tamoxifen, to by mělo být v pořádku. Věřte svému onkologovi, přeji hodně zdraví, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21049
Dobrý den, diagnostikovali mi karcinom in situ duktální vpravo, pTis (DCIS G1-2, LCIS)),v červnu jsem prodělala modelační kůži šetřící mastectomii, implantaci expandéru a nyní beru 3 měsíce Tamoxifen. V prosinci půjdu na výměnu expandéru za implantát a chci se zeptat, jestli není lepší odstranit i žlázu ve zdravém prsu a dát tam taky implantát dříve než bude pozdě. A jestli za takových okolností bych pak nemusela brát Tamoxifen,protože napsané jeho vedlejší účinky jsou děsivé. Děkuji za odpověď. M.
Odpověď: Dobrý večer, při Vašem nálezu bych o zákroku na zdravém prsu neuvažoval. Karcinom byl zachycen včas, věřím, že budete naprosto zdravá.
Každý lék má nežádoucí účinky, na příbalovém letáku musí být zmíněny všechny- i ty minimálně pravděpodobné, není důvod se jich předem obávat. Uvidíte, jak vše budete zvládat Vy, o druhostranném zákroku můžete uvažovat až následně. Poraďte se samozřejmě o všech možnostech léčby i se svým onkologem. Přeji hodně zdraví Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21048
Chcela by som vedieť čo znamená subaxilarne náznaky LU.
Odpověď: Dobrý večer, zkratka LU znamená lymfatickou uzlinu. Subaxilárně znamená pod axilou- tj. mezi prsem a podpažím. Sousloví "náznaky LU" není zrovna ideální vyjádření obrazu, který imponuje jako lymfatické uzliny. To je samozřejmě můj výklad, v každém případě jde o normální nález. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21047
Dobrý den chci jse zeptat , jsem plně kojící už rok a půl více kojim s pravého prsa , ale cítím v prsu samé hrudky hrbolky zatvrdlinky, jeto normální při kojení? Jinak jsem byla na sonu v dubnu jeto 6 měsíců spatky, a bylo vše v pořádku, tak jse ptám jestli jeto normální co cítím během kojení a kdy by jsem si zas měla zajít na kontrolu prsu ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, Vámi popisovaná asymetrie bývá běžná, vyšetřená jste nedávno a pokud to dobře chápu, vyšetření bylo již v době popisovaných potíží. Doporučuji Vám při neměnném nálezu přijít na ultrazvukové vyšetření cca 1/2 roku po ukončení laktace. Přeji pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21046
Dobrý den, chci se zeptat, když je v popisu sonogr.vyšetření nález infiltrát prsu. Jde o druh rakoviny ? Děkuji Kaděrová
Odpověď: Dobrý den paní Kaděrová, infiltrace je popis změn, které přecházejí na okolí. Může se jednat o více možností, v každém případě je vždy potřeba dovyšetřit, ev. bioptovat. Tak jak jsem psal v předchozí odpovědi, počkejte těch několik dní do výsledku histologie. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21045
Dobrý den, byla mi provedena duktografie pro hnědý výtok s výsledkem: za zevní části dvorce a v hloubce asi 35 mm pod zevní části a zevnímu krajem dvorce nepravidelný defekt asi 12 mm - podezření na papilom. Dále byla provedena cytologie, kdy byla potvrzena ve vzorku krev, ale nebyly popsány rakovinné buňky. Byla mi doporučena operace. Je operace správným postupem?? Když mi doktor zároveň tvrdil, ze jde o papilom a není to rakovina. Prso mě nyní i obcas svedi, páli, cítím i tah a bolest paže, zad a krcni páteře. Děkuji za odpověď, Kateřina
Odpověď: Dobrý den, pokud by se jednalo o papilom, je operace z důvodu vyššího rizika vniku karcinomu v budoucnu indikována. Při podezření na papilom z duktografie, bych se pokusil dohledat ložisko ultrazvukem a provést pod kontrolou ultrazvuku bioptické ověření. Potíže s vyšší citlivostí či bolestivostí nemusí s přítomností ložiska souviset, často bývají přenesené právě z kosterního systému. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21044
Dobrý den mohu poprosit o vysvětlení:typ Tabár4 oboustranně splývavá fertilní žláza s benigním kalcifikacemi vpravo.Nezvětšené uzliny v axilách.Lechce prostornější dukty vlevo bez ložiskového nálezu. Na levé bradavce se mi už delší dobu udělá pupínek jakoby nežid ztvrdne mi to a bolí to jako děs je mi 43 a jsem diabetička,léčím se na štítnou žlázu,beru léky na š.ž.a na cukrovku insulin a ta bradavka i okolo ní mě to hodně bolí píšu to proto že zahojení mi trvá déle
Odpověď: Dobrý večer, nález na mamografii je naprosto v pořádku. Vzhledem ke změnám na bradavce bych ještě doporučoval prohlídku klinikem v prsní poradně. Věřím, že nález bude v pořádku, podle Vašeho popisu změn se patrně jedná jen o opakované naplnění žlázky v kožním krytu bradavky. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21043
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho budu mít nemocenskou když jdu na operaci s fibroadenomem. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jde o poměrně drobný zákrok, návrat do běžného života je velmi rychlý. Ve Vašem věku je důležitá i kosmetická stránka, proto se starejte dobře o jizvu a nepřehánějte to s urychlením návratu do zaměstnání. Samozřejmě je doba neschopnosti vedle pooperačního průběhu závislá i na typu Vaší práce. Bližší informace se jistě dozvíte od operatéra. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21042
Dobrý den, cca před 14 dny jsem si v pravém prsu nahmatal několik bulek,a cca týden mě trapy to ,že pravé prso mě strašně bolí ,mám v něm tlak ,o něco málo se i zvětšilo a je zarudlé a v okolí oradevky mě to strašně bolí ,tak bych se chtěla zeptat,co by to mohly být ,děkuji za odpověď Pagačová E.
Odpověď: Dobrý den, pokud je prs zarudlý, může se jednat o zánět. S tím může souviset i mírný otok a v jeho důsledku i zvětšení prsu. Zajděte k Vašemu ošetřujícímu lékaři, gynekologovi nebo do chirurgické prsní poradny. Vypíší Vám patrně poukaz na ultrazvukové vyšetření a zváží i léčbu ( v případě zánětu patrně antibiotiky). S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21041
Dobrý den, dnes jsem si nahmatala, když jsem zvedly ruku jako od podpardi dolů v prsu tvrdé místo, na ohmat to bolí, celkove mám občas prsa citlivá ale to jsem brala k antikoncepci. Prosím o radu. NOVAKOVA
Odpověď: Dobrý den paní Nováková, bolestivé bulky většinou nic špatného neznamenají, ale jistě bych ve Vašem případě zašel do screeningového centra na ultrazvukové vyšetření prsů, které zhodnotí přesnou povahu změn. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21040
Dobrý den. Mam dotaz na prave straně hrudniku, mam bouli. Co to znamená. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, nezlobte se, ale z vašich informací nemohu soudit. Znamená to, že je bulka mimo prs? pokud je volně pohyblivá a měkká, často to bývá nezhoubný tukový nádorek- lipom. V každém případě, pokud se jedná o nově vzniklou bulku, doporučuji Vám objednat se na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21039
Dobry den, prijde mi, ze mam mirne otekle leve podpazi. Nic si tam nehmatam. Na sono jsem objednana na 11.11. Naposledy jsem byla 13.2. Je mi 34 let. Mam doslova fobii z rakoviny prsu. Od svych 25 let jsem byla na sonu jiz 15x.
Mohl by mirny otok v levem podpazi byt od neceho jineho nez od rakoviny prsu? Pohlcuje me uzkost. Mam se zkusit objednat nekam rychleji? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, předně je asi potřeba pracovat se zbytečným strachem z karcinomu. Dlouhodobé stresy nejsou ku prospěchu z mnoha ohledů.
Ve Vašem věku je tím nejdůležitějším z hlediska prevence karcinomu prsu důkladné pravidelné samovyšetření. Pro uklidnění můžete zajít i ultrazvuk, který zpravidla postačuje provést jedenkrát za dva roky. Pokud nemáte v rodině genetickou zátěž, chodíte na ultrazvuková vyšetření až nezdravě často.
Pocit mírného otoku či větší plnosti v podpaží většinou s karcinomem prsu nesouvisí, může být z více příčin, např. i zmnoženými tukovými lalůčky nebo přímo lipomem. Myslím že termín plánovaného ultrazvuku nemusíte měnit. Uvidíte, že Vás lékaři uklidní, že je vše v pořádku a domluvte se i na úpravě frekvencí vyšetření. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21038
Dobrý den,od R. 2014 mám zjištěn v levém prsu fibroadenom,byla mi delana i biopsie.Můžu se zeptat,jak se pak dělá vyšetření mamografem? Neumím si představit, že mi to prso zmáčknou pod takovým tlakem. Nemůže ten útvar prasknout?Nemyslitelné pro mě, že by to nebolelo...
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, o mamografiích zatím vůbec nepřemýšlejte, jste mladá. Než budete ve screeningovém věku, může být nález ve Vašich prsech naprosto rozdílný. Rád Vás ale již nyní ubezpečím, že nevelký tlak při mamografii (cca 7kg) nemůže v prsu způsobit žádnou změnu a to ani při přítomnosti ložisek jako jsou např cysty či fibroadenomy. Většinou je mamografie zcela nebolestivá, může být trochu nepříjemná. Pokud výjimečně některou z žen bolí, bývá to shoda několika okolností- nedostatečná spolupráce, vyšetření v době menstruace nebo těsně před ní, přenesené bolesti od páteře při poloze vhodné pro snímkován atd.
Přeji příjemnou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21037
Dobrý den, dnes jsem si zmáčkla levé prso jako při odstřikování mléka a z prsu mi začala vytékat mléčná, ale z jednoho kanálku namodralá tekutina. Mám 2 děti, kojila jsem vždy přes rok (mladší dcerce jsou 3 roky) Na dvorcích se mi zvětšil výskyt podkožních tukových milimetrových bulek (mílie). Mohl byste mi poradit k jakému specialistovi na vyšetření zajít? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, v prvé řadě Vás chci uklidnit. Výtoky z prsu jsou nejčastěji bělavé či nažloutlé, nezřídka ale vídáme i nádechy do zelené, modré, hnědé. Pokud je výtok mírný (po zmačknutí nebo samovolně několik kapek), pak není potřeba ani žádné další vyšetření. Pokud by byl výtok masivnější, je vždy dobré provést jak ultrazvukové, tak endokrinologické vyšetření. Velmi opatrní musíme být, pokud by ve výtoku byla příměs krve, pak je nutné vyšetření ihned a to ve Vašem věku včetně mamografie. Přeji pěknou neděli Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21036
dobrý den, prosím o vysvětlení son. vyš prsu. Vlevo HZK je hypoechogenní neostře ohraničený infiltrát.Z tohoto infiltrátu odebrány 2 vzorky -punkce zaslány na hist. vyš. Výsledek ještě nemám . Velice se bojím, mám strach z rakoviny prsu.Lékařka mě nic konkr. neřekla,až bude histol.výsledek z biopsií
Odpověď: Dobrý večer, lékařka Vám v prsu našla nejasný okrsek, ze kterého musela odebrat jehlovou biopsii pro zjištění přesné diagnózy. Vyšetření vzorků bývá hotové do týdne, chápu Váš strach, ale nyní musíte počkat na výsledek. I pokud by výsledek histologie nebyl příznivý, umíme onemocnění dobře léčit. Jistě vše zvládnete, držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21035
Dobrý den.Jsem již po dvou operacích fibroadenomů.První těhotenství jsem zvládla bez větších změn. Teď bychom po dvou letech, chtěli druhé miminko, ale pan doktor mi doporučil, že by bylo lepší podstoupit opět zákrok, ještě před otěhotněním z důvodu růstu fibroadenomu ke kterému došlo za poslední rok. Ovšem jde asi o 3mm z původních 1,4 mm na 1,7mm. Fibroadenomy se mi stále dělají, proto si nejsem jistá, zda je opravdu operace tak potřebná a jaká je pravděpodobnost změny na zhoubný nádor vlivem hormonů?
Odpověď: Dobrý večer, při zvažování odstranění benigního fibroadenonu je důležité především Vaše rozhodnutí a míra potíží, které přítomnost fibroadenomu přináší. Pokud se jedná o jasný nález, nárůst o 3mm není významný. Pokud by byla sebemenší pochybnost, zda se jedná o fibroadenom, mělo by být ložisko biopticky ověřeno. Nikdo Vám navíc nezaručí, že během těhotenství nezačne narůstat některý z ostatních ložisek, o kterých píšete.
Pokud jde o potenciál malignizace ložiska, je nulový. Přeji hodně klidu a na fibroadenomy nemyslete. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21034
Dobrý den,byla jsem na PET/CT vyšetření pro podezření na meta na C6.Nebylo potvrzeno,ovšem nalezli lozisko v pravém prsu.Bez zvýšené akumulace FDG.Přesto mi bylo doporučeno vyšetření na mamologii.Dále našli zmnožené uzliny krční axilární i mezihrudní.Je moznost,že by se jednalo o nějaký typ nádoru,který nemetabolizuje glukozu?Na MR byla zjistěna hypersignalita C6 a otok.Trpím velkymi bolestmi krční páteře,které střílí do levého ramene,lopatky,klíční kosti a prvního žebra,hlavne přes noc.Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, mamografii byste měla jistě podstoupit. Nevím, s jakým se léčíte onemocněním, ale některé karcinomy metastazují i do prsu. Pokud ložisko neakumuluje glukózu, s největší pravděpodobností bude benigní, ale musí se myslet na vše, proto si nechte vypsat žádanku a při objednání na mamografické vyšetření zmiňte, jaké máte obtíže, jistě dostanete termín v řádu dnů. Držím palce Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21033
Dobrý den. Mám několik týdnu po biopsii a jdu na operaci. V ordinaci jsem nebyla schopna pobrat jisté věci, jen jsem snad zaslechla, že by neměly být zasaženy uzliny. Po biopsii mám tuto histologii.
Invazivní duktální karcinom Mammy NST (duktální typ) Grade 2 s desmoplasií
Estr.rec.100%
Progester.rec 60%
Her2 negativní
prolif.aktivita (Ki67, MIB1):okolo 14% buněčnosti nádoru
závěr: ca mammae 1.dx.,HZK, IDC, T1c Nx Mx k segmentenctomii a SLNB 1.dx prosím o vysvětlení. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, byl Vám diagnostikován nepokročilý, málo agresivní karcinom prsu v druhém stupni vývoje s velmi dobrou prognózou. Důležité je, že lymfatické uzliny vypadají v pořádku. Počítejte s nevelkým zákrokem na prsu a s vyjmutím několika uzlin z podpaží. Odebraný materiál se znovu přesně vyšetří v celém rozsahu a naplánuje se léčba. Moc Vám držím palce, buďte silná, s onemocněním se poperte, vše by mělo dobře dopadnout. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21032
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli u žen nad 40 let je povinnost objednat se u lékaře na mamograf (ze zákona nebo daná vyhláškou) nebo může žena zvolit sono ? Může jí za toto rozhodnutí od lékaře hrozit nějaký vyhozov z vyšetření, abych použila termín jedné lékařky, která mi dnes toto sdělila? Musí pacinatka v případě sona podepsovat negativní reverz, že odmítá mamograf? Děkuji za odpověď. Poštulková
Odpověď: Dobrý den, patrně myslíte vyšetření žen nad 45 let, kdy pojišťovna hradí preventivní mamografii. Vyšetření je samozřejmě dobrovolné (jako každá prevence).
Praxe je různá. Já volím pouze slovní poučení pacientky a do popisu vyšetření následně napíšu doporučení provést preventivní mamografii. To je totiž jediná správná vyšetřovací metoda pro včasné zachycení karcinomu prsu u žen nad 45 let. Ultrazvuk by měl sloužit pouze jako metoda doplňková.
V akreditovaných centrech máme samozřejmě snahu a profesní povinnost provést vyšetření, které je v daném případě to nejvhodnější. Vím, že na některých pracovištích zmiňovaný nesouhlas vyžadují podepsat, nemějte jim to za zlé. Nemůže být ale řeč o odmítnutí provedení ultrazvukového vyšetření po předešlém poučení v případě, že žena na tomto vyšetření trvá a jedná se o samoplátkyni.
Z toho co jsem napsal je ale snad dostatečně zřetelné, že Vám doporučuji mamografii jednou za 2 roky pravidelně podstoupit. Mamografie Vám neublíží, naopak je to metoda, kterou karcinomy zachytáváme v prvopočátcích a tedy léčitelné. Věřím, že se při příštím vyšetření rozhodnete správně. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21031
Dobrý den,
chtěla jsem se informovat, co může znamenat "adenom bradavky". Na vyšetření prsu jsem byla a to bylo v pořádku.
Děkuji za vyřízení
S pozdravem
pacientka
Odpověď: Dobrý den, předně nevím, kdo Vám sdělil diagnózu "adenom bradavky", zda je to výsledek histologického vyšetření nebo zda někdo takto pojmenoval útvar jen na základě ultrazvukového vyšetření. Na bradavce se velmi často vytvářejí žlutavé útvarky, vznikající ucpání žlázek kožním krytu - nejedná se o Váš případ? Tyto změny jsou naprosto benigní - pouze kosmetické. Existuje naproti tomu jeden typ adenomu bradavky, který se pro neustálý růst vždy chirurgicky odstraňuje. Bradavky jsou dobře přístupné vyšetření pohmatem i okem. Při pochybnostech nechte zobrazovací vyšetření prsu zopakovat. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21030
Mojí mamince je ,80let,volala mi že ji bolí někde u bradavky, nevíte co to je??
Odpověď: Dobrý den, bolesti vystřelující do bradavky bývají nejčastěji přenesené z mezižebří či od páteře. Pokud maminka nepozoruje na bradavce žádné změny a pokud nehmatá ložisko, samotná bolest nebývá příznakem zhoubného onemocnění. Maminka má stejně jako Vy jednou za 2 roky nárok na preventivní mamografii. Pokud na ní nebyla a je jinak fit, může si jí pro jistotu nechat provést. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21029
Dobrý den, před 14ti dny jsem si nahmatala nebolestivou bulku 6x6mm v pravém prsu u podpaží.Byla jsem na sonu, ale paní doktorka si nebyla jistá, co tam je. Cysta ani tuk.bulka to prý není, možná adenofibrom nebo 3 zvětšené uzliny vedle sebe. Prokrvené to není. Mám v tom prsu prý více zvětšených uzlin, ale ne patologicky. Váhala, zda mě má poslat na mamografii. Nakonec mám přijít na kontrolu za 3 měsíce.Prs teď zvláštně bolí,pálí a svědí zároveň,bolí i pravé rameno.Bulka je citlivá.Měla bych se raději objednat na mamograf sama? Podle paní doktorky to rakovina není.
Odpověď: Dobrý den, ultrazvukové vyšetření je do jisté míry subjektivní metoda. Z popisu nemohu rozhodnout, jaké povahy ložisko ve Vašem prsu je. Zkušený lékař v mamocentru by si patrně při sebemenších pochybnostech mamografii doplnil. Počítám tedy, že paní doktorka pochybnosti neměla.
Pokud by měly uzliny patologický charakter, jistě je pak metodou první volby pro dovyšetření mamografie, dále eventuálně i magnetická rezonance. Bulka je podle Vašeho sdělení dobře hmatná, porovnávejte tedy pohmatově nález a při eventuální změně zajděte na kontrolní vyšetření i dříve. Pokud máte pochybnosti a pokud jste nebyla na vyšetření v akreditovaném screeningovém centru, doporučuji se objednat do centra na konzultační vyšetření. Seznam center najdete na těchto stránkách. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21028
Dobrý den pane doktore, včera jsem byla na sono prsou a v levém prsu mám nález o 9 mm, pan doktor říkal, že to na rakovinu nevypadá, ale i přesto mám obavy, když nevím cp to je. Mám dvouletého chlapečka, který byl plně kojen do 2 let a nyní jsem ve 14 týdnu těhotenství. Ten nález mám v prsu ze kterého syn mateřské mléko moc netahal může to mít spojitost i s tímto? Děkuji za odpověď D. B.
Odpověď: Dobrý den, těžko se mohu vyjádřit je slovu nález... Nepíšete ani, zda Vám bylo naindikováno nějaké kontrolní vyšetření. Pokud lékař vyšetření uzavřel bez potřeby dovyšetření či kontroly, byl si tedy jistý, že máte prsy v pořádku. Prsy se Vám samozřejmě při těhotenství budou hormonálními vlivy měnit, vyšetřujte se přesto pečlivě pohmatem a kdybyste měla pocit změny, vyžádejte si kontrolní vyšetření. Věřím, že je vše v pořádku a můžete být klidná. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21027
dobry den. chcem sa opytat mam uz dlhsiu dobu vtiahnutu bradavku na lavom prsniku ked si ju vytiahnem mam tam nazbierany biely vytok ktory si kazdy ked cistim. co to je?
Odpověď: Dobrý den, vtažené bradavky vídáme běžně, běžné jsou i bělavé nebo žlutavé výtoky. V zapadlé bradavce může několik kapek výtoku zaschnout- to je patrně Váš případ. Nevím, co znamená "delší doba", pokud jste ale nebyla na ultrazvukovém vyšetření, bylo by vhodné ho podstoupit. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21026
Dobrý den, nahmatala jsem si bulku v pravém prsu (před třemi dny). Kojím devíti měsíční dceru druhé dítě). Zánět jsem měla, teď je to ale jiné, nebolestivé, nejde rozmasírovat ani odsát. Jiné potíže nepociťuji. Mám navštívit lékaře nebo počkat?
Odpověď: Dobrý den, pokud máte pocit nově vzniklé bulky, nečekejte a objednejte se na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra. Ideálně s žádankou od Vašeho ošetřujícího lékaře, abyste si vyšetření nemusela hradit. I pro Vaše miminko je důležité, abyste nebyla delší dobu ve stresu. Nemá smysl čekat, jak se bulka bude dále chovat a spekulovat o možnostech. S pozdravem MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21025
Dobrý den, prosím Vás je vhodné absolvovat vakuovou biopsii prsu v čase menstruace? Dostala jsem termín biopsie a až doma při kontrole diáře jsem zjistila že budu mít v tom čase menstruaci. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, termín výkonu určitě nerušte. Vakuovou biopsii prsu lze bez omezení provést i v době menzes. S pozdravem MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21023
Dobrý den dnes sem byla na sonu a nevim co nalez znamena napsali ze mam vyraznejsi okrsek žlázy levého prsa 18mm chtěla bych vedet co to znamena děkuji
Odpověď: Dobrý den, jste mladá a ve Vašem věku je typické, že některé okrsky žlázy jsou aktivnější než jiné. Buďte v klidu, nález je normální. Pravidelně po menstruaci porovnávejte stav v prsech při samovyšetření, to je ve 25 letech to nejdůležitější. Při případné změně se opět objednejte na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra. S pozdravem MUDr. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky