MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245


Dotaz č. 20994
Dobry den,
Prosim o radu.pred rokom som bola na operacii fibroadenoma.V aprili som mala kontrolne sono, kde bolo vsetko v poriadku.O dva mesiace po sone som si nasla akoby zhrubnutu zlazu pri jazve, ktora sa nemenila.ale uz mesiac mam divne napatie v prsniku, pobolievaju ma aj uzliny. prave sa ki skoncila menstriacia a pri zhrubnutej zlaze uz citim aj hrcku.objednala som sa ku gynekologovi.Prosim, moze hrcka naraat par mesiacov po sone?
Odpověď: Dobrý den, pokud byl ultrazvuk v pořádku, potvrdil, že bylo vše odstraněno, že tam není žádný zbytek ložiska či ložisko nové, tak se pravděpodobně jedná o pooperační změny. Rovněž může jít o cystu, ložisko, které se dokáže velmi rychle objevit, ale stejně tak rychle zmizet, podle sekreční činnosti její vnitřní výstelky. Buďte v klidu, pokud budou pochyby, tak je opět možné provedení kontrolního ultrazvuku, zhoubné změny nepředpokládám, na UZ můžete jít i přímo do mamocentra, pak si jej hradíte sama, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20993
Dobrý den, jsem 4 roky po porodu. Z levého prsu mám lehce nažloutlý výtok při silnějším stisku, množství je malé, zjištěno při samovyšetření. Žádnou bulku nehmatám. Byla jsem vzápětí na hrazeném ultrazvuku prsu v mamo poradně, výsledek negativní, vše v pořádku. Mám dále tento výtok nějak řešit(odběr krve či cytologie), nebo je to fyziologický stav a mám to pustit z hlavy. Děkuji. T
Odpověď: Dobrý den, nejspíše půjde o hormonální, nevýznamnou sekreci, které se obávat nemusíte. Pokud se nález nezhorší, tak kupř. kontrola na ultrazvuku za 1 rok je dostačující. Provádějte 1 x měsíčně samovyšetření prsu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20992
Dobrý den, na preventivní prohlídce (sono prsou) červen 2019 mi zjistili: na rozhraní DK vpravo 8x4 mm velký ovooidní hypoechogenní útvar, může jít o vystupňovaný tukový lalůček či FA, bez vaskularizace. Doporučena kontrola za 1/2 roku, kterou mám v prosinci 2019. Zajímá mě, zda by se z takového nálezu mohlo vyklubat nějaké závažnější onemocnění. Díky S. I.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že jde o něco závažného, podle popisu půjde o ložisko spíše benigního, nezhoubného charakteru, kontrola za 6 měsíců je naprosto dostačující. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20991
Dobrý den, moc prosím o radu, názor, či pouhé uklidnění, jsem na začátku sedmého měsíce těhotenství, přesně 27+0,včera večer jsem zaznamenala bolest v levém prsu, přesněji za dvorcem, ne zvenčí, ale někde uvnitř a opravdu jen v části za dvorcem, bolí to, pokud si prs trochu jen přilehnu když ležím na boku a nebo při lehkém zmáčknutí, nepozoruji žádný výtok z prsu. Obvykle bych volala k lékaři, ale dnes odlétáme zrovna pryč, tak teď nevím, zda to může být banalita spojená s případným těhotenstvím, nebo třeba nějaký zánět. Předem opravdu moc děkuji za Vaší odpověď. S přáním pěkného dne J. S.
Odpověď: Dobrý den, omlouvám se, že jsem nereagoval včera. Přesně jak píšete, často jde jen o změny v rámci hormonálních pochodů, nebo o počínající zánět. Na obě eventuality, vám pomůže, pokud budete prs chladit. Pokud budou problémy přetrvávat, raději navštivte lékaře a pokud budete chtít objektivně posoudit stav v prsu, tak je na místě ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20990
Dobrý den,mám Karc Invaz dukt G2.HER2neu Ventana 0. T2 N0 M0.Nádor byl velký 40x35mm.V léčbě jsem právě ve fázi posledních dávek chemo a následně je v plánu parciální op.Doposud provedené kontroly na ultraz. ukazují podstatné zmenšení nádoru a žádné známky rozšíření do nadklíčku a podpaží.Kontrolu na mamografu jsem během léčby neměla.Stává se často,že při operaci se ale přesto poškození podpaží najde a musí dojít k zásadnějšímu zákroku než parciální op?Děkuji předem za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jak píšete, efekt CHT dobrý, dochází ke zmenšení nádoru, což je pozitivní s ohledem na celkové postižení organizmu, zmenšení nádoru a tím pádem i lepší operabilitu nádoru. Pokud je dobře provedený předoperační staging (mapování), tak by se neměl výkon na prsu změnit. Uzliny nejsou viditelně postižené a pokud bude tzv. sentinelová uzlina negativní, není důvod provádět rozsáhlejší výkon v podpaží. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20989
Dobrý den, z levého prsa mám hnědý výtok, byla provedena duktografie s výsledkem na podezření na papilom. Byla mi doporučena operace, která bude provedena cca do půl roku. Nyní se přidalo i svědění prsu, bolest na hrudi pichaveho nebo paliveho pocitu, zároveň mě i bolí zada. Muze toto spolu souviset? Není chyba, ze půjdu na operaci až za takovou dobu?? Můj doktor je klidný a prý to nespěchá. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, příznaky které popisujete spolu souvisí, ale vše ukazuje na hormonální změny. Sekrece může být také jak hormonální, zrovna tak způsobená papilomem, na který bylo vysloveno podezření z duktografie. Doba k plánované operaci v tomto případě je v pořádku a osobně bych byl také v klidu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20987
Dobry den, pred asi 10ti dny mi oteklo leve prso. Neni cervene, bulku si nehmatam, trochu poboliva tupou bolesti. Dnes mam pocit, ze mne z toho zacala bolet i ruka.Usg prs jsem mela v 03/2019 bez nalezu. Muzete mi poradit co delat? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, asi bude lepší, pokud vás vyšetří lékař, od 40 let můžete podstoupit i tzv. "vstupní" mamografické vyšetření, event. doplněné o kontrolní, cílený ultrazvuk, zvl. na oblast uzlin. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20984
Dobry den,Je mi 38 let.dnes jsem absolvovala sonou prsou.Vysledek HZK vpravo ojedinělá cysta 5mm.V levem prsu v DZK je solidni ložisko 8x12mm s laločnatou konturou imponující jako fibroadenom.Axily volne.
Závěr hodnotici kategorie 3-lozisko v levem prsu pravděpodobně benigni,kontrola za 6mesicu.
Nemusim se obavat,kdyz je kontrola az za pul roku?
Dekuji za vaši odpověď
Odpověď: Dobrý den, ne nemusíte se bát, toto je běžný postup, u ložisek, která mají rysy nezhoubného (benigního) ložiska. Naopak interval za 6 měsíců je považován za časný, normálně bychom volili interval kontroly za 1-2 roky. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20981
Dobry podvečer,je to asi dva tydny kdy se mi obevila bulka na levem prsu kousek nad bradavkou.kulička ma velikost třešně,zaroven mam již delsi dobu potize z bradavkou vzdy pred menstruaic se me vtahne do vnitr bradavka na tom levem prsu a obcas i mam bily vytok z bradavky.Je mi jasne ze se musim obednat k lekari ale jen me zajima zda to musi byt nador zda to nemuze byt treba z nachlazeni nebo tak neco.S pozdravem Lida
Odpověď: Dobrý den, vyšetření ano, možná by primárně stačilo ultrazvukové vyšetření, ev. doplněné o mamografii, ale to nechme na lékaři, který vás bude vyšetřovat. Může se jednat o neškodné změny, pokud máte jistotu, že nebylo dříve, tak to bude něco akutního, nejspíše cysta. Vtahování a výtok, záleží i jaké barvy, pokud není krvavý, mohou být změny hormonální a nutně nemusí být známkou nádoru. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20980
Dobrý deň pán primar,pekne Vás prosím,o zhodnotenie popisu
sono prsníkov:Vľavo kraniolaterálne od areoly je mikrocysta.
Vpravo kraniolaterálne je drobná intramammárna uzlina, smerom kraniolaterálným je žlaza ľahko dysplastická
V axillach sú nešpecif.LÚ.
Ďakujem Vám moc.
Odpověď: Dobrý den, tento nález je v mezích normy, buďte v klidu, nic závažného. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20978
Krásný den,prosím o radu.Mám sníž. fci štít. žl.,dlouhodobě pod stresem.Před měsíc. a půl jsem byla hospit. pro akut.bolest lev.prsu,násled.týden velký otok,bolest,horeč.,zimnice,bol. kloubů.Podle UZ cysta o prům.6mm,zmnož.drobné hypoechog.uzliny a po 3 dnech progrese zánět.změn.Po léčbě ATB zlepšení,UZ bez známky abscesu.Kontrola UZpřed týdnem-opět nic viditelného.Prs mám stále mírně oteklý, teplý,zarudlý, bolestivý,na dotek stále tvrdsi. Mám dát léčbě cas,muze to znamenat spatne/neuplne zaleceni s mozn. recidivy?Obavy spojuji s plan.cestou na nekolik měs. do tropů, bojím se zhorseni. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, popisujete typické zánětlivé změny, v tomto ohledu bylo i léčeno. Pravděpodobně máte reziduální změny, které mohou odeznít, doba od dobrání ATB je krátká. Prs je dobré chladit, ulevíte od bolesti a zmírníte projevy zbytkového zánětu. Recidivu zánětu spolehlivě nevyloučíte, záněty jsou někdy dosti úporné, proberte s ošetřujícím lékařem a buďte na tuto variantu na své cestě připravena a ev. vybavena léky. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20977
Dobrý den, před cca měsícem se mi objevila v prsu (vnější kvadrant) zduřenina, která je při dotyku citlivá a zavazí. Není pevně ohraničená. Nekojím již 2 roky, ca prsu v rodinné anam. nemáme. O co by se mohlo jednat? Děkuji, Hana
Odpověď: Dobrý den, těžko říci, ale vzhledem na citlivost, by se mohlo jednat o něco nevýznamného, kupř. jen hormonální uzel, cystu. Pokud zduření nezmizí, neodezní samo, bylo by vhodné nechat se vyšetřit na ultrazvuku. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20976
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.
Byla jsem na mamografii a a na biopsii.
V nálezu mám napsáno " Cípaté distorze".
Prosím co cípaté distorze znamenají?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel nemusejí znamenat nic hezkého, jde o podezření na rakovinu.
PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20975
Dobrý den asi 14 dni me boli pravé prso spíše nahoře v podpaží měla bych navštívit lékaře a požádat o vyšetření na mamografii
Odpověď: Dobrý den, samotný mamograf by asi moc nevyřešil, pokud nemáte žádné jiné příznaky. Dále záleží jestli chodíte pravidelně na prevenci. Může se jednat o bolest od pohybového aparátu, namožení, nejčastěji jsou původem bolesti hormonální vlivy. V mezidobí mamografie je možno provést, kontrolní ultrazvukové vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20973
Dobrý den,v listopadu mi bude 18 let. Všimla jsem si, že na levém prsu kousek od bradavky mám malé začervenalé místo na němž jdou vidět červené čárečky, možná žilky. Tento začervenalý flek je trochu tvrdší než jiná místa prsu. Co mám dělat o co se může jednat a jak je to případně s mammografem v mém věku? Mnohokrát děkuju za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, o nic vážného nejde, může jít o drobný lokální zánět, pokud je ještě ve dvorci, tak jde typicky o zánět žlázky dvorce, zpravidla odezní spontánně. mamografie určitě není pro vás a tento nález vhodná. Pokud budete mít pochybnosti, ukažte to vašemu ošetřujícímu lékaři. ze zobrazovacích metod je pro vás vhodný ultrazvuk prsů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20971
Dobrý den,

Našla jsem si v levém prsu malou tvrdší bouličku. Ihned jsem byla na sonu, kde mi paní doktorka řekla, že mám přijít na kontrolu za tři měsíce. Ale pak řekla, že nemá dost zkušeností a objednala mě k paní primářce. Mám teď obavy, zda něco neviděla. Uvádím výsledky zprávy. Mám 16 měsíčního chlapečka a kojím. Palpačně drobná rezistence při areoly vlevo na č.4/5, v sono obraze hypoechogenní ovoidní okrsek vel CCa 12x5 mm, bez dist. Akust. Stínu, kraje mírně nepravidelné. Jinak bilat. bez ložiskového nálezu, duktetazie po mastitis I. Dx, axily bez patol. LU.
Moc dekuji
Odpověď: Dobrý den, hodnocení změn u kojící mléčné žlázy je malinko odlišné a vyžaduje určitou míru erudice. V tomto ohledu, pohled zkušené lékařky bude jistě namístě, jako druhý názor. Jen z tohoto popisu nedokáži posoudit míru podezření, ale spíše bych to viděl na něco neškodného, i proto, že původně lékařka navrhovala jen časnou kontrolu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20969
Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu z MMG. Volat.carovita středně denní žláza, ve srovnání s minulými vyšetřeními je rozložení a denzita žlázy stacionární. Vpravo v ZHK benigní nodularita-intramamarni uzlina. Oj.benigni kalcifikace.lozisko maligního vzhledu na MMG snímcích zřejmé není. Mámy prohmatne,bez patol.rezistence. Axily s drobnými lymf.uzlinami. vzhled žlázy v klasifikaci dle Tábara I. Závěr BI-RADS 2 benigní nález. Děkuji Vám za vysvětlení. S pozdravem Eva
Odpověď: Dobrý den, všechny informace, které jsou zbytečně květnatě popsány, se dají jednoduše shrnout: jste zdravá, rakovina není přítomna Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20967
Dobrý den,
navštívila jsem sono prsou a paní doktorka mi napsala tuto zprávu:
V horním zevním kvadrantu levého prsu ložisko vzhledu cysty s echogenním obsahem – nejspíš výše popisované ložisko nebude bránit chirurgickému zákroku, doporučuji zvážit sono kontrolu na pracovišti, kde je zákrok plánován. Za 3-4 měsíce.
Anechogenní ložisko hladké s echogenním obsahem
- prosím, jsem z této zprávy zmatená, co to znamená??
Moc děkuji!
Odpověď: Dobrý den, jak jsem pochopil jdete na operaci, nevím jakou a důvod. Nicméně jde o to, že vyšetřující lékař, chtěl říci, že ložisko, které nalezl, je pravděpodobně benigní, nezhoubné, nejspíše cysta komplexního charakteru, se zahuštěným obsahem, přesto doporučuje před plánovaným zákrokem, dané ložisko zkontrolovat. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20966
Dobrý den nahmatala jsem si bulku v levém prsů byla jsem na mamologii na vyšetření tam mi paní doktorka udělala ultrazvuk řekla že mám cystu a že mám zasazené celé prso ale poslala mě domů ani mi to pořádně nevysvětlila a řekla že mám přijít za půl roku na kontrolu, ale mě ta boulicka,, cysta``vyrostla za necelý měsíc trošičku víc, tak se chci zeptat co stim jestli s tím mám jít na gynekologii a požádat o nové vyšetření? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, cysty se bát nemusíte, pokud by se zvětšovala a bolela vás, je možné udělat kontrolní vyšetření, event. její obsah odsát, aby se vám ulevilo. Záleží na míře klinických příznaků. Na kontrolní vyšetření můžete zajít i sama bez žádanky, pak si budete však muset hradit, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20964
Dobrý den
je mi 47 let a před rokem jsem prodělala ablaci prsu pro karcinom in-situ. V histologii mi vyšlo: receptory estrogenu i progesteronu 100%, Ki67 30% Preventivne jsem rok užívala tamoxifen, poté mi ho onkoložka vysadila z důvodu, hyperplazie endometria. Po vysazení jsem za měsíc začala menstruovat a to velice nepravidelně, krvacení se zvětšovalo, až jsem zkončila na kyretáži dělohy. Gynekolog mi chce ted nasadit gestagenní léčbu. Četla jsem, že ale rakovina prsu je kontraindikaci k této léčbě. Jaký je Váš názor?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, vše se točí a týká hormonálních změn ve vašem těle, to je nepochybné. Co se týče gestagenní léčby, tak nedokáži posoudit, ale v principu je to jako s Tamoxifenem. Ten jste užívala jako prevenci nové rakoviny prsu a sekundárně to ale mělo vliv na děložní endometrium. Zkrátka něco za něco. je třeba se poradit s vaším ošetřujícím lékařem, který jistě ví o vašem základním onemocnění prsu a neindikoval by léky bez pečlivého uvážení. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20963
Dobrý den, v lednu jsem byla na ultrazvuku (preventivně) a vše v pořádku. Včera jsem si nahmatala bulku nad prsem velikosti cca 1cm.Pohybuje se pod kůži a neboli. Mohla by to být rakovina? Je mi 35 a mám 3 děti poctivě odkojene. Jsem teď po hysterektomii skrze rakovinu čípku, může to mít souvislost? Moc děkuji za názor. Z. V.
Odpověď: Dobrý den, na rakovinu bych nepomýšlel, spíše nezhoubný charakter, nejspíše ložisko charakteru cysty či fibroadenomu. Pokud sama nezmizí, bude vhodné kontrolní ultrazvukové vyšetření, navíc zacílené na tuto oblast. Můžete jít i bez žádanky, pak si vyšetření budete muset uhradit, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20961
Vážený pane doktore, objednala jsem se na preventivní mamografické vyšetření ale neuvědomila jsem si že budu v tom čase mít těsně před menstruací nebo už bude. Nemá to vliv na vyšetření? Děkuji. Zuzana
Odpověď: Dobrý den, doporučuje se vyšetřovat po menstruaci, kdy jsou prsa méně citlivá, vyšetření je méně bolestivé při stlačení, navíc může být nižší denzita (zahuštění prsu) a tím pádem lepší přehlednost...ale zároveň na váš dotaz uvádím, že v zásadě nevadí a klidně můžete v daný termín mamografické vyšetření podstoupit. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20958
Dobry den,byla jsem v nemocnici se zatvrdlinou v prsu,ktera se mi udelala v hornim levem kvadrantu po prodelanem zanetu.Pani doktorka na ultrazvuku videla lozisko,ale zatim bez hnisu.Napsala mi tedy dalsi ATB.Zatvrdlina se ovsem nijak nelepsi,nemensi se.Pokud si na ni sahnu je tvrda a lehce poboliva.Psal jste mi,ze se muze jednat o cystu.Jak se prosim v pripade takove cysty postupuje?Nemuze se jednat o neco vaznejsiho?myslite si,ze by to pripadne lekarka na ultrazvuku poznala?Plne kojim svou sestitydenni dceru.
Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, nic závažného nepředpokládám, nevím co viděla v ultrazvukovém obraze, může jít o zánět bez hnisavého ložiska, okolí oblast a okolní žláza jsou indurované (zatvrdlé) a pohmatově to imponuje jako ložisko, které je navíc citlivé. Je na lékaři jak tyto změny vyhodnotí. Pokud by se mu něco nezdálo, mohl by přistoupit i k biopsii, ale je třeba postup koordinovat spolu s ošetřujícím lékařem, zvláště v případě kojící žlázy. Pokud by se jednalo jen o punkci, nasátí tekutého obsahu, tak v tom není problém, to je případ cysty či jiné tekutinové kolekce. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20957
Dobrý den, již 2 týdny mě bolí pravé prso. Občas mi v něm trošku píchá. Žádnou bulku jsem si nenahmatala a ani viditelné změny nepociťuji. Bolest přijde jen někdy nebo pokud si prso prohmatávám. Beru hormonální antikoncepci, děti nemám ani nejsem těhotná. Je to normální nebo mám raději ihned navštívit lékaře?
Odpověď: Dobrý den, podle vašeho popisu bych těmto symptomům, a v danou chvíli nepřikládal větší význam a s návštěvou lékaře bych vyčkal. Uvidíte sama jak se bude stav vyvíjet. Pravděpodobně se jedná o hormonální projevy. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20956
Dobrý den. Je možné, aby se za jeden rok změnila denzita žlázy tak, že z Tabár I nyní Tabár IV?
Je mi 56 let. Vždy jsem měla na MMG žlázu typu Tabár 1, nyní na MMG Tabár 4.
Obávám se horší výtěžnosti Mmg vyšetření.
Děkuji, D.P.
Odpověď: Dobrý den, hormonálními vlivy mohou ovlivnit denzitu i ve vyšším věku. nemusíte si z toho dělat těžkou hlavu, kategorizace denzity prsní žlázy je individuální a může být zatížená chybou. Hlavní je jak to vidí lékař, i žláza typu Tabár IV, kupř. jemně zrnitá, může být dobře přehledná a hodnocení přesné. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20955
Dobrý den, už před měsícem jsem zpozorovala růst levého prsa a před zhruba týdnem mě začalo i bolet velikost levého prsa orproti pravému už je hodně viditelná dokonce mám své podprsenky které mám na pravé straně dobré na levé straně už jsou malé, zkoušla jsem jestli nenahmatám bulku možná jsem něco nahmatala ale nejsem si tím jistá doufám že rakovina prsu to nebude jaké možné další věci můžou zapříčinit tak velkou bolest i když se ho ani nedotýkám a k tomu i růst pouze jednoho. děkuji
Odpověď: Dobrý den, asi bych pro klid duše doporučil ultrazvukové vyšetření, které jasně a objektivně posoudí případné změny ve vašich prsech, obzvláště ve vašem případě v prsu levém. nemusí tam být nic hmatatelného, pak se nabízí zánět, ale ten by měl zase jiný klinický obraz, nebo čistě hormonální změny, vázané na jeden prs, což může být a je to pro lékaře i ženy takto matoucí. Navštivte lékaře a pravděpodobně vám navrhne podobný postup. Do té doby můžete prs chladit, zmírníte bolet a uleví se vám. Na rakovinu bych rozhodně nepomýšlel. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20954
Dobrý den,pět týdnů mě trápí právé prso, pod bradavkou mám zatvrdlinu která bolí, nekojím,objednala jsem se na sono prsu a pan dr řekl že to je naprosto v pořádku a nic tam nevidí, tak se chci zeptat kdyby to bylo něco vážného určitě by to pan dr na sonu poznal? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, nemohu mluvit za pana doktora, vždy pochopitelně záleží na erudici daného lékaře, ale pokud měl i informaci o vašem problému a krom jiného se cíleně zaměřil na danou oblast, tak bych mu věřil. Uvidíte sama jaký bude další vývoj, pokud budou problémy přetrvávat tak se objednejte na kontrolní vyšetření. Bez žádanky budete vyzvána k uhradě, cena se pohybuje okolo 600 Kč. nebo pokud budete platit, tak zkuste jiné pracoviště a budete alespoň znát druhý názor. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20952
Dobry den, dekuji za predchozi odpoved. Dalsi sono ted opet potvrdilo zdurelou prsni zlazu v levem prsu, bez lozisek, presto cekam na mamograf pro uplne vylouceni malignity. Sama mam pocit, ze bolest se vaze na cyklus, doufam, ze to potvrdi i mamograf. Chtela bych se zeptat, zda je nesmysl, aby cysty a zdureliny v prsu vznikaly od patere? Obcas mam pocit skripnuti mezi lopatkami a mam dojem, ze to vede az do leveho prsu. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, přebral jsem poradnu po paní doktorce a nyní se já vyjádřím k vašemu problému. Celé mi to imponuje jako změny na hormonálním podkladě, což potvrzuje i negativní ultrazvukové vyšetření. cysty a zduřeniny jsou také výsledkem hormonálních změn, nikoliv od páteře. Od pohybového aparátu se často promítá bolest do prsů, je to druhá nejčastější příčina bolestí prsů. Podle mne, provedení mamografického vyšetření ve vašem věku a při daném nálezu nemá větší význam, dělal bych jej, jen kdybych měl pochybnosti z ultrazvukového vyšetření. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20951
Dobrý den,byla jsem na sonu prsu.Diagnóza:fibroadenom..Šla jsem do mamol.poradny,kde mi doktor řekl,že je to nezhoubné (2cm velké a nemám žádná prsa..) Ale řídil se papírem,co jsem dostala ze sona. Je možnost,že by se pán ze sona mohl splést? A berou se nějak vzorky a potvrzuje se to,zda to je doopravdy jen fibroadenom? Jelikož jsem slyšela,že p.doktor ze sona je špatný(dělá špatné diagnózy) tak mám trochu obavu, zda mi to řekl dobře.. Děkuju
Odpověď: Dobrý den, pokud máte pochybnost o závěrečné diagnose lékaře, který vás vyšetřoval, máte dvě možnosti, požadovat bioptické ověření ložiska k jeho jasné verifikaci, nebo vyhledat jiné pracoviště ke konzultaci. Nález a kategorizace bez biopsie je vždy na bedrech vyšetřujícího lékaře, který čerpá ze svých zkušeností a na vás je to přijmout či ne. Ložiska charakteru fibroadenomů vždy neověřujeme, jenom pokud se nám v některém ohledu nezdají. Za mě tedy normální postup, v daném případě postačuje kontrola za 6-12 měsíců. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20947
Dobrý den, chci se informovat. Cca týden v průběhu menstruace mne trochu pobolivala prsa a před třemi dny se mi udělala na jednom prsu na dvorci hrčka,která je na dotek citlivá. Můžete mi prosím poradit co by fo moblo být? Děkuji Monika Poprosím o nezverejneni dotazu. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, nejspíše něco nevýznamného, cysta? pokud nejsou známky zánětu, tak vyčkejte, může zmizet, pokud ne, nebo se příznaky zhorší, vyhledejte lékaře. Na výběr máte i ultrazvukové vyšetření, které vám jasně řekne o co se jedná. Hezký den Pv
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20946
Dobrý den, jsem po excize bradavky, potvrzen Pagetuv karcinom, hormonální neg, her2 neu 3+, m1b40 procent, G3. Dostanu chemoterapii a herpecin. Prosím, můžete mi naznačit prognózu? Je nějaká nadeje na uzdraveni? Vůbec mi nebrali uzlinu. Děkuji Tesařová
Odpověď: Dobrý den, pokud byl Pagetuv karcinom prokázán pouze v bradavce, bez průkazu nádorových struktur v dalších, hlubších partiích prsu, tak je šance na uzdravení vysoká. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20945
Byl mi zjíštěn fibroadenom o velikosti 2-3 cm hmatné v HQQ s hyperemii na periferii A-C proužky mléčné žlázy s fibrozním stromatem a intraduktální hyperplazii. Od té doby co mi to bylo diagnostikované se mi to zvětšilo. Teď jsem byla na hematologii a výsledky sem měla špatné. Nízké červené,bíle krvinky a krevní destičky. Chtěla bych se zeptat jestli to může ovlivnit fibroadenom. Děkuji. Lékař mi řekl že to je možné.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím si, že vaše krevní testy mají něco společného s fibroadenomem. Pokud se zvětšil, záleží o kolik, to nepíšete, jestli jen pohmatově, nebo na základě provedeného ultrazvukového vyšetření. Fibroadenomy od velikosti 30 a více mm, zvláště pokud mají tendenci se zvětšovat, jsou na viditelném a hmatném místě, obtěžují bolestí, psychicky vás traumatizují...pak je vhodné je odstranit. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20944
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, včera mě začalo bolet prso, zjistila jsem nějakou “bulku” pod bradavkou, a strašně mi bolí. Taky mám nejakou bílou sekrece. Před třemi měsíci byla jsem v mamacentru na vyšetření a paní doktorka řekla že vše je OK. Poraďte prosím, ke komu musím se obrátit? Do gynekologa, nebo zase na mamacentrum? Je mi 26
Odpověď: Dobrý den, bolest prsů a sekrece tohoto typu je zpravidla hormonální a neznamená nic špatného nebo závažného, obzvláště pokud máte i negativní ultrazvukové vyšetření. Pokud chcete osobní kontakt s lékařem, tak v daném případě bych volil gynekologa. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20943
Ráda bych se objednala na mamografické vyšetření, jako samoplátce. Kam byste mi doporučoval se obrátit? Moje maminka zcela zanedbala léčení zhoubného nádoru prsu, proto bych ráda podstoupila vyšetření, přestože mám pod 45 let.
Odpověď: Dobrý den, seznam všech mamocenter najdete na adrese www.mamo.cz Všechna pracoviště jsou akreditovaná a procházejí systémem pravidelné kontroly, záleží jen na Vás a Vaší dostupnosti. S mamografickým vyšetřením souhlasím, běžně provádíme tzv. vstupní mamografii ve 40 letech. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20942
Dobrý den,již druhý den mě bolí právé prso. Žádnou bulku nemám. Bolí jak na dotek, tak chvilema i samovolně.Jsem z toho docela dost nervózní. Je mi 18.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, bohužel bolesti prsů, jsou nejčastějším steskem žen. Hlavním důvodem jsou hormonální změny, bez organického podkladu. Hodně často je bolest spojována s námahou. Ještě bych tomu dal čas a pokud bolest neustoupí, tak navštivte vašeho ošetřujícího lékaře. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20941
Dobrý den.Dnes mi oznámili,že mám zhoubný nález v útvaru v prsu.Vyšetření naplánovali až na 20.9.Co mohu do té doby dělat? Posílit imunitu a čím...jsem zoufalá. Děkuji, hezký den
Odpověď: Dobrý den, je to těžké vyrovnat se s touto zprávou, ale hlavní je to ustát, nebýt na to sama, nebát se o tom mluvit a mít podporu rodiny. Jak psala paní doktorka Urminská, většina nádorů je dobře léčitelná a pokud je nádor zachycen v časném stadiu je pravděpodobnost vyléčení velmi vysoká. Nezbývá než čekat, opatření na posílení imunity jistě neuškodí, zvláště v nadcházejícím podzimním období, jinak nemají větší význam. Jaký přípravek Vám lépe poradí v lékárně. Žijte a stravujte se jako doposud. Držím palce. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20940
Dobrý den,prosím o radu,byla jsem na prohlídce a napsali mi toto.Implantáty ulozeny pod svalem,vlevo v okolí implantátu plaštovitá kolekce tekutiny a v ní periférně v DZKa při rozhraní ZK echogenní , místy oválné formace,větší cca , 24krát6mm ,menší kolem 10mm,.Normoechogenni ,pravidelně stukturovaná žláza v širokě vrstvě ve všech kvadrantech ,místy vmeřezený tuk. Vlevo na implantát naléhá plaštovitá kolekce tekutiny a v ní v DZKa r.ZK obraz charakteru organizujících se hematonu. KOntrola za rok. jsem 6 let po operaci.Děkuji moc za odpověd
Odpověď: Dobrý den, nepředpokládám podle popisu nic významného, nádor byl vyloučen, jen nechápu výskyt hematomů, pokud byl úraz prsu tak lze připustit, ale zde by byly hematomy spíše ve žláze, ale podle popisu jsou pod kapsulou. Trochu mám podezření, zdali nejde o obraz poškození implantátu, nevím, bylo by třeba to vidět. navrhuji konzultaci na jiném mamodiagnostickém pracovišti s provedením UZ vyšetření, nemusíte mít žádanku, vyšetření si pak hradíte, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20939
Dobrý den, je mi 41, byla jsem na UZ vyšetření prsu a v popisu mám, že v pravo hypoechogenní léze 6mm, benigních známek. Ke svému gynekologovi jsem objednána až 10.9.Můžete mi prosím ríct, co to přesně znamená? Děkuji Vám.Eva
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, v popisu se píše, že ložisko má benigní, tedy nezhoubný charakter. V takovém případě se nic neděje, a kontrola ultrazvukem, kupř. za 1 rok je naprosto dostačující. Pokud se ložisko nebude měnit, může v prsu zůstat, odstranění není bezpodmínečně nutné. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20938
Dobrý večer, je mi 39, poslednich pár měsíců mám více bolestivá prsa v rámci cyklu. Včera mě ale poprvé v životě palelo levé prso. Pálení bylo intenzivní, dalo by se přirovnat k pálení při bodnutí včelou. V noci mě to dvakrát vzbudilo. Dnes se pálení opakuje. Vždy to trvá několik vteřin. Hodně mě to znepokojuje. Je to úplně jiné než bolest prsou kterou znám. Do menstruace mi zbývají dva týdny. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, bolesti prsů jsou nejčastějším steskem a často se projevují i pálením. Obecně platí, že se jedná o hormonální změny, nebo přenesené bolesti od pohybového aparátu. Zkuste prsa chladit, jako při rozvíjejícím se zánětu, rozhodně nejsou bolesti projevem nádoru. Pro klid můžete zajít na ultrazvukové vyšetření, které vyloučí organické změny. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20937
Dobry den,paty tyden kojim svou dceru.Ve druhem tydnu jsem prodelala v pravem prsu zanet a dostala antibiotika.Jednalo se o levy horni kvandrant.Nyni se mi v tomto miste udelala jakasi boule,ktera je pri pohmatu tvrda a velka cca 3-4 cm.Pokud si na ni nesahnu,tak neboli,pri dotyku je to neprijemne.Teploty nemam.Chtela bych se zeptat o co se muze jednat?Predem dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, pokud "boule" nezmizí sama, doporučuji ultrazvukové vyšetření k ozřejmění její povahy. Předpokládám cystu, která může být komplikována zánětem. Zkuste prsy do té doby chladit. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20936
Dobry den,
chtela bych Vas velmi poprosit o radu s mym nalezem. Zaver utz vysetreni benigni (BI-RADS 2) cysta vlevo 5mm a v.s. Drobny fibroadenom vpravo asi 3mm, bez prukazu malignity v UZ obrazu. Dale palpacne jsem si vsimla az doma, ze pan doktor uvadi: vpravo kondenzace ve zlaze v DZK velikosti cca 20mm. O tomto utvaru ale na utz neni ani zminka. Muzete mi prosim celkovy nalez zhodnotit jestli je duvod k obavam? Kontrola za 6-9mesicu. Velice Vam dekuji, s pozdravem
Odpověď: Dobrý den, podstatný ze všeho je závěr BI-RADS 2, ten znamená, že máte v prsech jen útvary benigního, nezhoubného charakteru. Co se skrývá pod pojmem kondenzace nevím, takto se v popisu nevyjadřuji, to by vám musel vysvětlit lékař, který vyšetření prováděl, ale nepochybně to bude jedna z uvedených benigních změn. Důvod k obavám rozhodně není. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20935
Dobry den moje 9měsiční dcera má Levé prsíčko zvetšené,byli jsme u doktorky a má prý zvetšenou prsní žlazu ze máme prit za 14dni kdys se nezlepši,mate nejake zkusenosti mam docela strach děkuji  Mižigar
Odpověď: Dobrý den, není třeba se znepokojovat, jedná se nejspíše o přechodné, hormonálně podmíněné, zvětšení prsní žlázy. Souhlasím s paní doktorkou, důvěřoval bych jí. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20934
Dobrý den, prosím o radu. Má 16-ti letá dcera včera ráno zjistila, že má pod bradavkou (spíše dvorcem) velkou bouli oválného tvaru. Prs měla od rána bolestivý, okamžitě jsme navštívily gynekologa, který nám dal žádanku na sono, na které jdeme bohužel až příští týden. Z prsa (dvorce ne bradavky) jí po zmáčknutí boule vytéká nažloutlá vodička (lékař vzal vzorek-výsledek bude příští týden). Nyní jí prs bolí i když je v klidu, v místě boule má prs začervenalý, cítí se unavená a bolí jí svaly na nohou. Pohlavní styk ještě neměla(těhotenství vyloučeno), menstruuje rok pravidelně. Děkuji za radu SK
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o cystu, možná i společně se zánětem. Aby se netrápila do příštího týdne, můžete zajít přímo do prsní poradny, kde se na ní podívá odborník a ultrazvukové vyšetření, které jen dokreslí klinický obraz, může objednat statim (okamžitě). Do té doby je dobré prs chladit, zmírníte bolest i případný zánět. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20933
Dobrý den.Byla jsem na sono prsů a nerozumím zcela zprávě. Zejména mě trápí, že se mi na prsou tvoří malé bulky, které se zvětšují a zmenšují. V lékařské zprávě se píše:Sono prsů / CFM /
Oboustranně bohatá Prsní žláza se bez přímých známek expanze, dukáty bez dilatace, axily bez patologických LU. Kůže a podkoží bez změny fascia klidná.
Implantáty hladce konturované, malé množství tekutiny v okolí, bez další patologie.
závěr:- FERT. typ prsní žlázy s dyspl. bilat
- implantáty s tekutinou v okolí
BIRADS1, kontrola o 2 roky, při změně ihned
Odpověď: Dobrý den, hodně povídání a odborných výrazů, které by se dalo shrnout do jedné věty: Vaše prsy jsou v pořádku a zdravé. Zdravím PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20932
Dobrý den,druhým měsícě se léčím udajne se zánetem prsu, 8mm. utz nic neukaze přes otok, a mamograf mi prso neosnimkuje...mám 4 atb a prso bezezmněny.
Mamolozka, tvrdi, ze odebrat vzorek neni mozne.
Vadi mi to, jsem uz zoufala, mám prso o 2 velikosti vetsi.bojim se ze je to zánětlivá rakovina prsu.
Muzete mi poradit, na jake mozne vysetreni si mohu zajit? Dekuji Lucka
Odpověď: Dobrý den, pokud budu předpokládat, že jste v péči lékařů, kteří se specializují na prsní diagnostiku a léčbu, tak by mělo být vše v pořádku. Ultrazvuk může být limitován otokem, ale přesto dokáže vyloučit hnisavou, abscesovou kolekci v prsu a je výborný při vyšetření lymfatických uzlin v podpaží. Není mi jasné co máte na mysli těmi 8 mm? Ložisko zánětu? či jiné ložisko? Pokud by měl lékař podezření na zánětlivý karcinom, je vhodné provedení drobné chirurgické excise kůže a podkoží k histologickému vyšetření. Zánět dokáže být velmi úporný. Při rozpacích máte právo nález na prsu a dosavadní léčbu konzultovat na jiném specializovaném pracovišti. Hezký večer PV.
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20931
Dobrý den, při posledním UTZ bylo napsáno, že mám prsa s převážně tukovou tkání. Četla jsem, že je pro to vhodnější vyšetření mamografem, ale je mi 39 let, a pan doktor mi řekl, že UTZ vyšetření je dostačující. Na mamograf prý až v určitém věku. Je to tak správné? Děkuji.
Odpověď: Tak tak, pokud nemáte vysoké riziko rakoviny prsu, velká až objemná prsa, tak je ultrazvuk do 40 let naprosto dostačující i přesto, že souhlasím a platí, že tuková prsa mají velmi přehledný a přesný obraz na mamografii. Proto můžete ve 40 letech již s klidným svědomím podstoupit tzv. vstupní mamografické vyšetření. hezký večer PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20930
Dobrý den,

už více jak týden mě velmi bolí pravé prso. Bolest občas přechází i do podpaží a ruky. Mám po menstruaci a takovouhle bolest neznám. Mám dvě malé děti, ale už nekojím. Těhotná také nejsem. Nevím zda-li je nutné vyhledat lékaře nebo čekat, že to přejde. Děkuji Vám velmi za odpověd a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den, nejspíše nejde o nic závažného, typický příklad bolesti, když ne na hormonálním podkladě, tak od pohybového aparátu, kupř. mezižeberní blokády, takže se nabízí rehabilitace. Pokud se ubírám špatným směrem, tak můžete zkusit preparát mastodynon, volně prodejný lék, který při delším užívání může, ale nemusí, ulevit od bolesti. Nakonec pro klid duše, protože to hlavní co vás trápí, je myšlenka na závažné onemocnění, si můžete zajít na ultrazvuk prsů, který vyloučí organický podklad a často se stane, že se ženě po této informaci uleví :-) hezký večer PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20929
Dobrý den pane primáři, byla jsem před týdnem na sonografii prsou, v obou prsou mám cysty a v levém mi našli menší ložisko (5 mm) spíše charakteru FA či jiné infiltrace, prso mě pobolívá, byla doporučena kontrola za 3 měsíce, popř. biopsie. Po doporučení jsem šla do mamaporadny. Pan doktor doporučoval další kontrolu za 3 měsíce. Na rakovinu prsu zemřela teta (40 let)mám strach a raději jsem chtěla tu biopsii, udělala jsem dobře, nebylo to unáhlené rozhodnutí z mé strany? Na zákrok jdu v úterý. Mám strach už ze samotného zákroku a raději bych tam nešla. Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, biopsie je jednoduchý zákrok trvající pár minut. Pokud se adekvátně lokálně umrtví, tak bude všechno jak má být. Podle všeho je to možná nadbytečné, ale stejně by vám to vrtalo hlavou, a takto můžete odbourat psychickou nadstavbu a být v klidu. Držím palce ať je výsledek jen dobrý. Hezký zbytek večera. PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20928
Dobrý večer chci se zeptat mám nakou kuličku na pravým prsů vevnitř co to je děkuji
Odpověď: Dobrý den, bez ultrazvukového vyšetření nemohu říci, o co se jedná. Ve vašem věku jsou nejčastěji nezávažné nálezy jako fibroadenom/vazivový nádor/ nebo cysta. Zajděte na ultrazvukové vyšetření, tam vám poví, o co se jedná. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20927
Dobry den, mam dotaz. 3 den mne boli leva strana tvare a taky z leve nosni dirky mi porad vyteka hlen zlute barvy se zapachm ryby. Barva se podoba hnisu. Vykaslavam stejny hlen. Dekuji, Pavel
Odpověď: Dobrý den, zajděte za svým praktickým lékařem. Ona vás vyšetří a zváží další diagnostický či léčebný postup. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20926
Dobrý den, je mi 17 let a na pravém prsu jsem si nahmatal bouličku... Je to BIRADS-2 18×8×15mm... Mám se obávat něčeho špatného?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nemusíte se obávat. BIRADS 2 znamená benigní/ nezávažné ložisko. Nejčastěji býva ve vašem věku fibroadenom, což je vazivový nezhoubný nádor. Hezký den. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20925
Dobry den, mam problem s L prsem. Vzdy bylo zlaznatejsi a vetsi, spatne se z nej 6 mesicu kojilo. Do 2 let od kojeni se mi v L prsu udelala zdurenina s vytokem jako koj. mleko, dostala jsem antibiotika a na ultrazvuku mi 2x rekli aseptickou mastitidu 4x4cm s prosaklinou. Prso je citlive porad, ale od ovulace a tyden pred menstruaci otece a mam pocit teple palcive zchvacenosti. Na pohled neni nic videt, jen je citit pohmatem zdurelina. Beru Agnucaston, ale potize pretrvavaji. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, bolestivosti pulsující menstruací jsou hormonálního původu. Můžete ještě zkusit některé léky s pupalkou lékařskou, které jsou volně prodejné v lékárně. Jejich účinek je silně individuální. Můžete též zkusit přikládat v období bolestivosti a palčivosti tvaroh. Je to taková medicína našich babiček, ale někdy zabírá. Agnucaston užívejte dál dle pokynů lékaře, který vám ho předepsal. Další kontrolní vyšetření na mamologii vám jistě stanovili. V případě, změny pohmatového nálezu ve smyslu zvětšení, zajděte na ultrazvukové vyšetření dříve. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20924
Dobrý den, 6 měsíců po ablaci prsu a bez nutnosti ozařování nebo "chemky" užívám hormonální léčbu- TAMOXIFEN. Protože mě tak trápí průvodní jevy navozovaného přechodu, hledám řešení v přír. doplňcích.
Hledám především něco, co obsahuje šalvěj (co řeší nadměrné pocení), ale přípravky často obsahují třeba červený jetel s fytoestrogeny, což koliduje s léčbou? Co je tedy vhodné a co ne? Čeho se ještě konkrétně při výběru vyvarovat?
Děkuji. JB
Odpověď: Dobrý den, jediné, co funguje by bylo zvýšení hladiny estrogenu, tedy vysadit Tamoxifen. To ale nelze, neboť by se tím zvýšilo riziko návratu karcinomu prsu a byl by to opak toho, o co nám jde. Nefunguje nic (čínská medicína, akupunktura, hypnóza). Zásadní je dostatek pohybu a pokusit se event. zhubnout. Ale bez nějakých drastických diet, tedy hlavně tím pohybem. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20923
Dobrý deň, pred týždňom sa mi zväčšilo ľave prso. Nemám veľké prsia sv ľavom sa vytvoril zhluk guliciek, ktoré na dotyk bolia. Zhluk je kompaktný a veľký cez celé prso. Nie som doma a vrátim sa až o dva mesiace. Treba to urýchlene riešiť? Mam 45 rokov, pravidelnu menštruáciu. Pred dvoma rokmi tragicky zahynul manžel, mali sme ťažké obdobie.
Ďakujem Ingrid
Odpověď: Dobrý den, pouze dle vašeho popisu, bez toho aniž bych vás viděla a udělala pohmatové vyšetření, se nemohu vyjádřit, jak rychle máte nález řešit. Nález si hmatáte pouze týden, což je velmi krátká doba na to, abych mohla vzít v potaz změny velikosti. Pokud je i zarudlá kůže může se jednat o zánět v prsu, pokud jste před menses může se jednat pouze o zduřelou mléčnou žlázu. Jinak se také může jednat o benigní/nezávažné změny..např. cysty. Ale samozřejmě, že se nemůže vyloučit ani možnost zhoubného ložiska. Jistě bude třeba doplnit mamologické vyšetření. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20922
Dobrý den, dnes jsem byla na mamogragu a výsledek je vpravo v HVK je hypoechogenní, nepravidelné ložisko velikosti 8x6 mm( 70mm od okraje dvorce, 20mm pod kůží) bez nápadnejsiho prokrvení. Axila bez patologických změn. Může se jednat o rakovinu? Byla jsem objednána na biopsii. Bolí tohle vyšetření ? E. D
Odpověď: Dobrý den, je zde nález hraniční léze, kterou je nutné histologicky ověřit. Biopsie se provádí v lokálním znecitlivění, tedy nebolí. Biopsie se nebojte. Je důležité odebrat vzorek tkáně, abyste věděla, o jakou povahu ložiska se jedná. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20921
Dobrý den. Byla jsem na mamografickem vyšetření a mám stacion vpravo v HZK benigne vyhlížející mikrokalcifikace Typ tukově zlazovy, denzita B bez napadnych změn. Prosím co to znamená. Předem děkuji za odpověď D. S.
Odpověď: Dobrý den, v pravém prsu v horním zevním kvadrantu máte stacionární /stále stejné/ mikrokalcifikace /vychytané vápenaté soli/ benigní-nezhoubné. Denzita B- je nejběžnější, žláza je pravidelně rozložená v prsu a přehledná. Tedy není čeho se obávat, je to v pořádku. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20920
Dobrý den,kdy je prosím návratnost menstruace po 3 měsíčním užívání reseligo injekce? děkuji
Odpověď: Dobrý den, menstruace není odrazem funkce vaječníků. Plno žen nemá po léčbě menstruaci,ale neznamená to, že vaječníky nefungují. Návrat menstruace je zhruba po 3 měsících, což ovšem neznamená, že jsou vaječníky plně funkční. Funkce vaječníků je i ovlivněna chemoterapií a hormonoterapií. Co nejvíce jsem se snažila to zestručnit, jedná se o složitější proces. Urminská

MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20919
Dobrý den,co značí dignoza v prsu "BISARD 4". Děkuji. J.K.
Odpověď: Dobrý den, BIRADS 4 - je nález, kde je podezření na zhoubné ložisko a je nutné doplnit biopsii (odběr tkáně z léze) pro histologické ověření. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20918
Dobrý den,
mému 13-ti letému synovi začaly růst bradavky, jsou zduřelé, citlivé. Je to běžné? Jeho lékařka nám sdělila, že je to v jeho věku normáální. Syn neužívá žádné léky, pouze přes zimní období vitamíny C, B, betaglukan. Je sportovec. Je zapotřebí podstoupit nějaké vyšetření? Srovnají se bradavky zpátky? Popř. je dobré se vyhnout nějakému jídlu?
Mockrát děkuji za odpověď
Zuzana
Odpověď: Dobrý den, ano zduření bradavek či zduření pod dvorci (tzv. gynekomastie) se může objevit u chlapců v období puberty. Většinou sama odezní po ukončení puberty. Bývá to způsobené hormonální nerovnováhou a není třeba se obávat. Jeho dětská lékařka bude nález sledovat, a pokud by měla sebemenší pochybnosti odeslala by syna na jiná vyšetření (např. ultrazvuk). Hezký den. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20917
Děkuji za odpověď číslo 20914.Biopsii by nechal udělat v každém připadě,či jen při velkém podezření na zhoubné ložisko?Bylo to tak rychlé,vylekala jsem sea nebyla jsem schopná nic se zeptat.
Odpověď: Dobrý den, biopsii doporučujeme pokud nemáme jednoznačnou jistotu, že se jedná o benigní/nezhoubnou lézi. Většinou lze dle určitých charakteristik říci, že se jedná o cystu či fibroadenom. Ale v některých případech nejsou mamografické či ultrazvukové znaky jednoznačné a pak je třeba doplnit histologické ověření. A samozřejmě, že se histologické vyšetření doplňuje vždy při podezření na maligní/zhoubné ložisko. Ať už se dozvíte cokoliv, je velmi dobře, že budete vědět o co se jedná a že se nález bude řešit, a důležité je, že se to řešit dá. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20916
Dobrý den, přibližně před týdnem mě začalo bolet levé prso. Zpočátku jsem bolest cítila jen po ránu a při pohmatu, teď už pobolívá i přes den. Na pohmat jsem zpočátku necítila nic, ale teď už cítím malou bouličku, která je při doteku bolestivá. Na ultrazvuk jsem se objednala ihned, ale objednali mne až za čtrnáct dnů. Prs je jinak nezměněný, žádný výtok ani vnější známky změn. Zároveň mám už delší dobu problém se zády na stejně straně páteře a četla jsem, že by to mohlo souviset, jen tedy ta bolest je opravdu vyloženě v prsním dvorci. Nevíte, co by to mohlo byt?
Odpověď: Dobrý den, jak správně píšete, bolest by mohla být od páteře. Bouličku, kterou jste si vyhmatala je vhodné vyšetřit na ultrazvuku a je dobře, že jste se objednala na ultrazvuk. Může se jednat o cystu /dutinu vyplněnou tekutinou/, nebo fibroadenom /nezhoubný vazivový nádor/, může se jednat o lipom /nezhoubný tukový nádor/ nebo pouze o uzel mléčné žlázy. Nelze samozřejmě zcela vyloučit i zhoubné ložisko, ale ve vašem věku to je velmi málo pravděpodobné. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20914
Dobrý den,procházím hormonálními změnami,je mi 52 let.Moje prsa jsou cystová, vždy mne boleli před menstruací. Naposled mne boleli asi před 3 měsíci.Po té mi zůstalo z boku prsa velmi tvrdé místo, myslela jsem, že cysta, měsíc mne to bolelo hlavně v noci při obracení v posteli.Teď mne to nebolí.Ohmatávala jsem si to každý den, tak jsem se raději objednala na vyšetření mamograf+hned ultrazvuk.Tam mi doktor bez váhání řekl, že to není cysta! A neváhal hned odebrat biopsii.Mám velký strach,co se dozvím.Je normální, že doktor hned pozná, že to není cysta?
Odpověď: Dobrý den, je velmi dobře, že jste s tím zašla na mamologii a je velmi dobře, že mamolog odebral biopsii a odeslal na histologické vyšetření. Cystu lze snadno na ultrazvuku poznat. Ložiska mají své charakteristiky svědčící pro benigní/nezávažná či maligní/zhoubná ložiska. Nicméně definitivní závěr nám dá až histologické vyšetření. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20913
Dobrý deň, bola som na ultrazvuku prsníkov a v pravom prsníku mam "hypoechogenne neostro ohraničené ložisko 8x6x8mm,bez cievneho prietoku a dorz.tiena.Z.:bez lezie susp. z malignity. Cyszicke ložiská obojstranne, vpravo i hypoechogenne ložisko najskôr cysta s echogennym obsahom, neostre ohraničenie dane pravdepodobne len hlbsim uložením. Mam odporučené mamografiu a kontrolné sono cca o pol roka. Je to v poriadku? Bojím sa toho neostreho ohraničenia.Radiolog mi však hovoril, že sa nemám znepokojovať. Dakujem
Odpověď: Dobrý den, cysty jsou zcela benigní/nezávažná ložiska, dutinky vyplněné tekutinou. Drobné ložisko 8mm má jednu hraniční charakteristiku a to, že ložisko je neostře ohraničené. Nicméně popis uzavírají bez suspekce z malignity- tedy bez podezření na zhoubný novotvar. Určitě jděte na mamografii a za 6M na doporučenou sono kontrolu, je to v pořádku. A sama se pravidelně samovyšetřujte. V případě nové pohmatové změny, si na kontrolu zajdete dřívěji. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20912
Dobrý den, je mi 46 let. Nahmatala jsem si jakési zauzlení v pravém prsu sahající k podpaží. Na mamografu vše v pořádku, sono mi nedělali. Zašla jsem ještě raději ke gynekologovi a ten mi řekl, že se jedná o přídavnou prsní žlázu, tzv. pozůstatek ze živočišné říše. Před menzes se zvětší, poté zmenší, ale nezmizí. Když ležím na pravém boku, je to zřetelně vidět cca 4cm velké vyboulení. Když dám pravou ruku podél těla, tak to cítím jako něco navíc a bolestivé...před menzes hlavně.Bojím se a nevím co s tím. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, tak jak to popisujete se velmi pravděpodobně jedná o přídatnou mléčnou žlázu. Váš gynekolog má pravdu. Je možné ji chirurgicky odstranit, cestou plastického chirurga. Je důležité si při samovyšetření prsů vyšetřovat i tuto oblast. Jinak se není čeho se obávat. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20911
Dobrý den jsem plně kojící už rok a půl před 4 měsíci jsem byla na ultrazvuku prsou a vše v pořádku, ale všude jsi hmatam samé boulicky hrbolky, v únoru jsem byla v mamo poradne tam mi řekl mamolog kontrola až po kojení 6 let jsem po operaci fibroadenomu saham jsi na prsa často a právě cítím všude boule trpím kuli prsům depresemi mám silnou paniku tak jse ptám jestli opravdu stačí až po kojení kontrola nebo jednou ročně,i moje ginekolozka mi tvrdí že budu všechno tet hmatat kdys kojim můžete mi prosím poradit jak často mít ty kontroly A kdy jsi prohlížet prsa? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, prsy si prohmatávejte jednou za měsíc, nejlépe v týdnu po menstruaci. Nyní, při kojení, si můžete nahmatat různé hrbolky, které většinou souvisí právě se změnami při kojení. Ty změny, u kterých máme mít zdvižený prst, jsou tuhé, špatně pohyblivé a nemění se (nezvětšují/nezmenšují/nevymizí), ale naopak rostou. Je dobré, abyste se naučila znát svá prsa a pokud se vám nová změna nebude líbit, zajděte ke svému lékaři. Co se týká kontrol na mamologii, tak můžete ve vašem věku, pro váš klid chodit pravidelně na ultrazvukové vyšetření jednou za rok. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20908
Dobrý den. Prosím o vás názor. Nález z cysty nad dvorcem isin shluk mikrokalcifikace nejasné biologické povahy na ploše do 10 mm . Za 14 dní biopsie. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, cysta je benigní / nezávažné/ ložisko, dutina vyplněná tekutinou. Mikrokalcifikace jsou vychytané vápenaté soli, které se vychytávají v nějak poškozené tkáni. Nemusí znamenat vůbec nic špatného, ale mohou to být také i první známky svědčící pro zhoubné změny. Je dobře, že budou histologicky vyšetřeny po odběru biopsie. Držím pěsti. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20907
Dobry den,objevila jsem prohluben nad levym prsem,v oblasti kde se prs pripojuje k podpazi. Velikost cca tri prilozenych prstu. Prohluben jsem uvidela v zrcadle pred par dny.Dratove podprsenky nenosim. Posledni pohmatove vystreni gynekologem jsem mela v letos v unoru. Mela bych se objednat na mamograf? Existuje jina, setrnejsi a spolehliva metoda vystreni prsu? Moc dekuji, s pozdravem M.O.
Odpověď: Dobrý den, už jen pro váš klid se určitě objednejte do mamologické poradny. Vzhledem k vašemu věku vám nejspíše doporučí ultrazvukové vyšetření. Ultrazvuk se provádí primárně u žen do 40let věku, u starších pak mamografie.
Ale nemluvila bych o mamografii jako o nešetrné modalitě. Není čeho se obávat. Hezký den. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20906
Dobrý den, můžete mi poradit, kde najdu seznam prsních poraden v Praze. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, všechny poradny najdete na stránkách mamo.cz
Je zde mapa screeningových center.
Hezký den. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20904
Dobrý den, moje švagrová absolvovala onkologickou léčbu, kde se několi spolupacientek vyjádřilo, ža velmi krátce po mamografickém vyšetření/2 měsíce/ si nahmataly v prsu bulku a musely podstoupit onkologickou léčbu.Chtěla jsem se touto cestou zeptat na Váš názor, jak je to tak krátce po vyšetření možné, děkuji. Sklenářová
Odpověď: Dobrý den, pro většinu maligních /zhoubných/ nádorů je interval jednoho roku dostačující pro jejich diagnostiku. Ale existuje malá skupina nádorů, která vyroste velmi rychle, může se jednat o měsíce. Zároveň je nutné brát v potaz, že diagnostické metody mají též své limity. Pomocí vyšetřovacích metod lze objevit nádor, který má 10^9 a více buněk. Tedy pokud je nález menší nemusí být v době vyšetření zobrazitelný. Proto je velmi důležité mezi kontrolami pravidelně provádět samovyšetřování prsů a při objevení si ložiska jít na dřívější kontrolu. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20902
Dobrý den, začala se mi objevovat bolest v obou podpazi před menstruaci (cca 10 dnů), nyní podruhé. Dne 12.7. 2019 jsem byla kvůli nálezu bulky v levém prsu na sono, závěr bez leze podezřele z malignity. Podle zprávy jde o neredekujici žlázu sahající do axil. výběžků, vlevo tvoří uzel s mastopat. přestavbou 24x11mm. Axily bez patolog. uzlin. Vpravo ojediněle cysty. Chci se zeptat zda bolest v podpazi (asi uzlin) souvisí s tímto nalezem a jak se dá řešit. Je dan důvod k nějaké obavě? Dříve jsem před menstruaci podobnou bolest neměla, jen se mi vzdy mírně zvětšila prsa.
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně bolest souvisí s hormonálními změnami v rámci menstruačního cyklu. A protože žláza zasahuje vysoko axilárně/do podpaždí/, můžete bolest cítit nejen v prsou ale i v podpaždí. Není čeho se obávat. Je však důležité abyste při pravidelném sebevyšetřování nezapomínala i na tuto oblast v podpaždí. Tak jako v prsu i tam se může objevit bulka. Co se týká řešení bolesti tak je možné užívat pupalku lékařskou s vit E či mastodynom (lze zakoupit v lékárně). Jejich účinnost je individuální. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky