MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Iva Mihulová
MUDr. Iva Mihulová
Fakultní nemocnice Brno
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243


Dotaz č. 20803
Dobrý den, nedavno jsem si nahmatala bulku v prsu. Byla jsem na gynekologii tam mi paní řekl, e nic tam nemám, potom řekl, že to mam na obou prsou a nakonec z ní vypadlo, že to je žebro. Pro můj klid mi prý předepíše žádanku. byla jsem na sonu a tam mi zjistili hypoechogenita FA, nacož mi pan doktor řekl, že neví, co to je..že to může být cokoliv. Proto se ptam Vás, nevíte, co by to mohlo být? Doktor mi řekl, že mam dát zprávu doktorce a ta by me měla poslat na mamologii. Jenže..Když od ní odcházím, mám k ní chodit? Za tři týdny jdu novému, tak jedtli mam zprávu dát jemu? Děkuju
Odpověď: Fibroadenom patří mezi benigní (nezhoubné) léze, není nebezpečný. Je to poměrně častý nález zjm. u mladých žen. Zprávu předejte Vašemu novému lékaři, ke kterému přecházíte. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20802
Dobrý den, nahmatala jsem si malou kulatou bouličku (velikosti menší než hrášek) na prsním dvorci, cca pod bradavkou. Jelikož kojím (nebo spíše odsávám-měli jsme problémy s kojením), tak mám prsa více pod drobnohledem. Prosím o radu, jak mám nyní postupovat?Vyšetří mě někdo, když jsem kojící? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně nepůjde o nic vážného, může jít jen o zbytnělý vývod mazové žlázky, které na prsním dvorci jsou. Samozřejmě, že Vás, i když kojíte, v případě nutnosti vyšetří váš gynekolog nebo lékař v mamární poradně.
S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20801
Dobrý den jsem rok po operaci fybriadenomu a stále mě pobolivá prso na kontrole mě nic nezjistili jen cystu ale mě boli i ruka a lopatka nevim jestli to nesouvisi i s moji praci tahám težké tyče chci se zeptat jestli to prso může bolet i s práce nebo to může způsobovat i ta cysta .Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Tak jak své obtíže popisujete, půjde pravděpodobně o bolesti vertebrogenního původu - tzn. od svalově-kosterního aparátu, pravděpodobně vyvolané vaší prací a nerovnoměrného-jednostranného zatěžování těla. Doporučila bych zajít na rehabilitaci/fyzioterapii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20800
Dobrý den jsem kluk a na levem prsu pod bradavkou mam takovou asi zlazovou kulicku velkou cca 2cm moje hladina estrogenu se zvýšila a muj testosteron byl na nějaky mesic nižší tim padem byla takova hormonalni nevyrovnanost když se to vytvorilo nevíte jak to mam odstranit nejaly tabletky napr nejaky antibiotika?
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jde o gynekomastii - zbytnění mléčné žlázy. Antibiotika Vám v tomto případě nepomohou (nejde o bakteriální zánět). Až se ustálí a normalizuje hladina hormonů v krvi, tak by se měl stav (velikost žlázy) postupně upravit.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20799
Dobrý den, už delší dobu mě bolí jakoby prsní svaly na obou stranách - pod pažemi a nad prsy. Nahmatala jsem si na obou stranách takové jakoby pohyblivé útvary - možná se jedná o žlázy nebo něco takového, uplně se v tom nevyznám. Když po tom přejíždím prsty, tak se to jakoby pohybuje a přeskakuje. Když si na ně déle šahám a promačkávám, tak bolí, ale to je nejspíš tím, že si na na ta místa déle tlačím. Na pravidelnou prohlídku u lékaře mám jít až v listopadu. Je to normální, že to tak v těle mám? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Nepůjde o nic vážného. Hrbolaté útvary, které jste si nahmatala mohou býti jen mléčnou žlázou - povrch žlázy není hladký, ale hrbolatý, podobný povrchu květáku. Může jít o cysty, které jsou v mléčné žláze častým nálezem, nejsou nebezpečné. Často se v podkoží hrudníku i prsou vyskytují například lipomy, což jsou různě velké uzlíčky tukové tkáně. Pokud chcete mít klid a jasno, tak si zajděte na sono - můžete jít jako samoplátce (i bez žádanky od lékaře), cena vyšetření dle center 250-800 Kč. Seznam akreditovaných screeningových center, kam se můžete objednat, najdete na těchto webových stránkách.S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20798
Dobrý den, v pátek jsem si nahmatala tvrdou bulku v prsu, na vnější straně, zhruba uprostřed, cca 2cm od bradavky. V pondělí jsem byla na gynekologii, má doktorka má dovolenou a zastupující doktor mě ani neprohmatal, jen mi napsal žádanka. Na sono jdu tento pátek. Od včerejška mi útvar přijde větší, v místě bulky mě prso bolí a píchá, píchání občas pociťuji i v bradavce. Prso je lehce nateklé, jinak žádné změny. Lze alespoň částečně z mého popisu odhadnout, jestli se jedná o zhoubný nádor? Ode dne kdy jsem nahmatala bulku nemůžu spát a jsem jako na trní. Moc se bojím. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Barboro, jak stav popisujete, tak o zhoubný nádor nepůjde, ve Vašem věku je výskyt karcinomu prsu raritní. Pravděpodobně půjde o cystu. Cysty se mohou v prsu náhle objevit, a zase vymizet. Cysty se mohou zvětšit i během několika dní, dokonce i hodin a často bývají i bolestivé. Jejich výskyt souvisí s hladinou ženských hormonů v krvi, která kolísá v závislosti na menstruačním cyklu. Nebojte, vše dopadne dobře. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20797
Vážená pani doktorka aká je pravdepodobnost ked mi pred jeden a pol rokom pri biopssi z dvoch rozlicnych miest diagnostikovalpatolog tukovu nekrozuprsnika pomasivnom uraze a dnes mi na usg povedal chirurg ze je to tumor.Vraj na biopsii som bola davno.Tu biopsiu mi bral z tej tvrdrj hrce.Zas ma poslali na mamo abiosiu.Mam velké visiace prsniky.Moze sa hojace procesy po tazkom uraze hojit aj tri roky?Povedal mi ,ze takyto uraz je katastrofa.Teraz ste vy moja opora.
Odpověď: Dobrý den. Těžké zhmoždění měkkých tkání se může hojit řadu týdnů i měsíců. Rok a půl je relativně dlouhá doba, lidské tělo je živý, v čase se měnící organismus, nádory se mohou objevit v jakémkoliv věku. Pokud lékař doporučil rebiopsii, tak by jste na ní měla jít, chce mít jistotu, že se nejedná o nic vážného (že se někde v oblasti tukové nekrózy neschovává malý nádor). Předpokládám, že jste byla vyšetřena v akreditovaném mamodiagnostickém centru.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20796
Vážená pani doktorka! Tu som zase ja s tou tukovou nekrózou v prsníku (po úraze). Na okraji nekrózy mi zistili drobné kalcifikáty. Pravdepodobne si myslím, že vznikli pri hojení. Sú nebezpečné? Môže sa štruktúra nekrotického tkaniva meniť? Občas ma to trochu svrbí. Dnes ma tým zas vydesili. Keď som sa objednávala na rádiológiu, čudovali sa, že chcú opakovanú biopsiu tak skoro, po roku a pol. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den. Kalcifikáty - usazeniny vápníku jsou v prsu běžným nálezem. Váš úsudek je správný, často vznikají v místech, kde bylo nějaké poranění, operační zásah nebo zánět. Ano, struktura nekrotické tkáně se v rámci procesu hojení mění, nejčastěji vzniká v okolí fibrózní-jizevnatá tkáň a mohou se objevovat již zmíněné kalcifikace. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20795
Dobrý den,po vyšetření ultrazvukem mi byly zjištěny cysty v obou prsech,z toho jedna bolestiva.proveden odběr tekutiny na cytologii.Dnes mi volali z mamologie,že se našly nějaké anomálie.Co mohu očekávat?Na mamografické vyšetření čekám.
Odpověď: Šárko, nález "nějakých anomálií" z odběru obsahu cysty nemusí nutně znamenat nic špatného. Může jít třeba jen o zánětlivě změněnou cystu. Vyčkejte výsledku mamografického vyšetření. Pak se uvidí. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20793
Dobrý den , včera večer jsem si při koupání nahmatala bolestivou bulku pod pravým prsem . Není tvrdá ale na dotyk bolestivá . Může to být nějaký vážnější problém se kterým jít hned k doktorovi nebo vyčkat jestli v nejbližších dnech nezmizí . Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Vyčkala bych, než přejde jeden menstruační cyklus.
Může jít např. jen o cystu - ty se v mléčné žláze mohou vyskytovat v souvislosti s kolísáním hladiny hormonů v krvi během menstruačního cyklu - mohou se objevit a zase zcela vymizet.
Pokud by problém přetrvávál, tak si zajděte na UZ vyšetření do některého z akreditovaných screeningových center - mapka center na těchto stránkách. Žádanku Vám napíše Váš gynekolog nebo praktické lékař, ale lze jít i jako samoplátce bez žádanky (cena se pohybuje cca v rozmezí 250-800 Kč - dle jednotlivých center a krajů - ceníky má většina center uveřejněny na svých webových stránkách). S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20792
Dobrý den, je mi 51 LET, V pátek jsem vyla na mamografickem vyšetření a dnes mi volali, že v pátek mám přijít na dovysetreni sna sono PRSOU. Mám strach, že je to rakovina, neboť nikdy před tím mne NEZVALI na žádné dovysetreni. Mám velká PRSA F - G
Odpověď: Dobrý den, Radko. Uklidněte se. Že Vás pozvali ještě na doplnění UZ vyšetření prsou nemusí vůbec znamenat, že máte rakovinu. Sono vyšetření se doplňuje i v případě benigních/neškodných změn v prsní žláze. Snažte se na to nemyslet a zaměstnat svoji mysl jiným směrem. Držím pěsti ať vyšetření dopadne dobře. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20791
Dobry den, je mi 23 let, uz tydne me trapi bolest na pravem prsu, spise na hore u hrudniku z nic jineho nemam jen to boleni docela boli i rameno a jde to od lopatky, zadnou boulicku jsem si nenahmatala nic jen nevim co to muze byt vzivote jsme to nemela a bojim se toho nejhorsiho dekuji
Odpověď: Dobrý den. Nebojte se. Takto se nádory prsu neprojevují, ve Vašem mladém věku se karcinony mléčné žlázy vyskytují raritně. Původcem Vašich obtíží je nejspíše svalově-kosterní aparát - přetěžování jedné strany, nesprávné držení těla apod. Doporučovala bych navštívit šikovnou fyzioterapeutku a rehabilitaci.
S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20790
Vážená pani doktorka, dakujem za skoru odpoved. Chcem sa ešte opytať,či si dať tu t.nekr.vyoperovať.Na USG a mamgr. vyzera presne ako maligny nador. Po kazdom vysetreni sa idem zblaznit. Co mám robit? Je pravda ,že tukova nekroza po uraze nie je prekanceroza?Dakujem za odpoved a prajem pekny den.
Odpověď: Dobrý den. Ano máte pravdu, většinou tukové nekrózy vypadají na USG, někdy i na mammografii hodně divoce. Tuková nekróza není prekanceróza. Není třeba ji operovat. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20789
Dobrý den. Jsem po radikální léčbě Ca prsu. Hormonální léčba Tamoxifenem. Můžete mi, prosím, podrobněji vysvětlit výsledky S_CEA: 2,5, S_CA 15-3: 16,6. Onkolog mi jenom řekl, je je to dobré. Děkuji Z.K.
Odpověď: Jde o nádorové markery(tzv. onkomarkery). Je to skupina látek, které mohou být produkovány nádorovými buňkami a které nejsou přítomny (nebo jen v omezeném množství) v normálních buňkách. Hladina markeru v krvi nebo moči (vyšetřuje se opakovaně) může být obrazem odpovědi nádoru na léčbu nebo naopak časným příznakem zhoršení onemocnění. V některých případech může hladina markeru po léčbě krátkodobě stoupnout při rozpadu nádorových buněk. Schopnost produkce markeru je u každého nádoru jiná, negativní výsledek vyšetření proto neznamená, že není přítomen nádor. Některé markery však mohou být zvýšeny i při nenádorovém onemocnění. Hlavním účelem vyšetřování markerů je sledování průběhu onemocnění, neslouží k jeho primárnímu odhalení. Každý marker je vhodný ke sledování jiného typu nádoru. Hodnota markeru udává jeho koncentraci v séru (popř. i jiných tekutinách), pro každý jednotlivý marker je určeno rozmezí hodnot, které jsou považovány za normální. U nádoru prsu se sledují tyto markery:
• CA 15-3: karcinom prsu, některé nádory zažívacího traktu
• CA 19-9: karcinom slinivky břišní, žaludku, střeva, prsu
• CEA (karcino-embryonální antigen): karcinomy zažívacího traktu, plic, prsu

CEA je glykoprotein. Zvýšené hodnoty se nacházejí v případech kolorektálního karcinomu, u karcinomu prsu, plic, pankreatu a dělohy. Stanovení CEA je vhodný ukazatel pro monitorování v případech, kde byla před operací/léčbou zjištěna pozitivita. Dojde-li po operaci/léčbě k vymizení CEA, znamená to, že nádor je s velkou pravděpodobností úplně odstraněn. Přetrvávající resp. obnovená pozitivita CEA svědčí pro přítomnost metastáz nebo pro recidivu tumoru. Zvýšené hodnoty jsou pravidelně nalézány u kuřáků.

CA 15-3 - je glykoprotein, který je produkován především karcinomy prsu mammy. Patří k základním markerům pro sledování vývoje onemocnění pacientek s karcinomem prsu. Jeho hodnota může být zvýšená i u některých benigních onemocnění (benigní onemocnění prsu, poškození jater a ledvin, záněty plic, revmatická onemocnění), a fyziologicky v těhotenství.

Normální hodnoty jsou :
CA 15-3 : < 25 kU/l
CEA : <3 μg/l

Tzn. že ve Vašem případě nejsou hodnoty těchto onkomarekerů zvýšené.
Váš onkolog měl pravdu, když Vám řekl, že je to dobré. Věřte mu.

MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20788
Dobrý den,ve věku 42 let jsem poprvé absolvovala mamografické vyšetření. Dnes jsem byla dovolána na dovyšetření z důvodu vysoké hutnosti (denzity) prsou.Byla jsem ujištěna,že žádný jiný problém zjištěn nebyl,pouze se paní doktorka chce ujistit doplňkovým ultrazvukovým vyšetřením.Je tento postup normální?Děkuji.
Odpověď: Ano, je to běžné. U mladých žen a u žen s "hutnou, bohatou" a na zhotoveném rtg snímku denzní žlázou v případě 1. mammografického vyšetření (kdy není srovnání s předchozím vyšetřením) se ultrazvukové vyšetření doplňuje. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20787
Pred tromi rokmi som pri športe spadla na ľavy prsnik.Mala som ho cely tmavomodry.Velky hematom.Podlhom case sa hematom vstrebal.Mam velke prsia. Vspodnom kvadrante mi ostala tvrda hrca.Bola mi robena biopsia pod usg pred rokom a pol s negativnym vysledkom tukova nekroza .Od 43 rokov nemam maternicu ani vajecniky kvoli myomatoze maternice.Biopsiu mi robili dvakrat po sebe z dvoch roznych miest nalezu s negativnym vysledkom.Mam sa obavat ?
Odpověď: Ne nemusíte se obávat. Biopsie neprokázaly známky nádorového onemocnění.
K tukové nekróze v oblati prsou může dojít při rozsáhlejších poraněních (jako tomu bylo u Vás) nebo po rozsáhlejších operačních výkonech.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20786
Dobrý den, vzali mi levé prso,spolu se sentinelovou uzlinou.Uzlina byla pozitivní.Objednali mě již na reoperaci uzlin.Následně mi onkolog řekl že bych na operaci jít nemusela,vzhledem k typu nádoru,není tak agresivní,že by stačila hormonální léčba (uvedení do přechodu).Ve zprávě mám radioterapie,endokrinni systémová léčba vzhledem k imunofenotypu nádoru.Po operaci prý může nastat jakýsi lymfedem,onkolog říkal,že je malá pravděpodobnost,že by byla nějaká uzlina ještě pozitivní.Prosím o radu,zda jít na operaci a následně podstoupit léčbu,či zahájit rovnou léčbu a na reopraci nejít.
Odpověď: Věřte Vašemu onkologovi, ten má k dispozici všechna vaše vyšetření. Lékař vždy pacientům radí a doporučuje, to co je pro ně nejvýhodnější a zároveń bezpečné, aby se na minimum snížila možnost toho, že se nemoc vrátí.
Po odstranění mízních uzlin v podpaždí (zálěží na rozsahu výkonu) může docházet k otoku ruky (tzv. lymfedému), je to důsledek ztíženého odtoku mízy(lymfy) z horní končetiny přes operovanou oblast v podpaždí, kde byly odstraněny mízní uzliny a došlo k narušení mízních cest. Konečné rozhodnutí zda na operaci jít či nejít je ale vždy na pacientovi. S pozdravem a držím palce. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20785
Dobrý den,je mi 38 let, kolik zaplatím za vyšetření prsu mamografem. Doporučení od obvodního lékaře budu mít.
Děkuji IN Praha
Odpověď: Za mamografické vyšetření zaplatíte cca 1000,- Kč.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20784
Dobrý den.Mám již 10 let cysty v prsu.Nález z sonogragie/pracoviště mamma centrum zelený pruh a medipond české budějovice/-BIRADS-beginní.Dnes mám zájem o zvětšení prsou implantáty a plastičtí lékaři chtějí doporučení z mamografie.Je možné s tímto nálezem doporučení získat?Děkuji.Pavlína
Odpověď: Ano. Výskyt cyst v prsu není kontraindikací pro plastickou operaci - augmentaci prsů. Přeji ať operace dopadne dobře a k vaší spokojenosti.Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20783
Dobrý den,
dnes jsem byla na sonografii prsů. Do lékařské zprávy mi bylo napsáno: Febrilní žláza bilat. Vlevo v HVK dvě hypoechogenity nasedající na dukt velikost 4,6x5 mm a 4x2 mm bez vaskularizace, v blízkosti další hypoechogenita vel. 5,5x2,5 mm až vzhledu papilomů v původní cystě v místě pohmatového zduření. V axilách benigní LU.
Na kontrolní sono chodím už cca 4 roky a vždy mě byla zjištěna pouze 1 cysta.
Chci se tedy zeptat, jestli se mám něčeho obávat nebo jestli je vše v pořádku. Může z těchto cyst vzniknou do budoucna něco rakovinotvorného?
Děkuji za odpověď N.A.
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte se bát. Cysty i papilomy patří mezi benigní (nezhoubné) léze. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20782
Dobrý den, mamince na mamografu diagnostikovali v jednom prsu dvě ložiska neohraničeného tvaru velikosti cca 1x1cm a lékaři ji posílají na biopsii, že ji podle výsledků budou operovat. Mamince je 77 let, má 35 let cukrovku, píchá si inzulín, má nemocné srdce, vysoký tlak,je po mrtvici. Je prosím, možné, aby v rámci určování druhu nálezu v prsu podstoupila nejdříve vyšetření krve na markery a podle toho se rozhodla, zda podstoupí biopsii a případně následnou léčbu? Někde se doslechla, že by to snad také tak mohlo být. Děkuji za odpověď. L. K.
Odpověď: Dobrý den. Nebojte se, před případnou operací se provádí komplexní vyšetření pacienta (včetně vyšetření krve) a teprve dle výsledků všech vyšetření se stanovuje pro pacienta nejlepší a nejvýhodnější léčebná strategie. Držím pěsti ať vše dobře dopadne. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20781
Dobrý den,protože se u mě v rodině objevila rakovina prsu (u sestry),byla jsem preventivně na sonu.
Pravidelně chodím na mamograf a zatím bylo vše v pořádku. Pan doktor říkal lehká fibrozni dysplazie oboustranně bez suspicia a na kontrolu za rok. Potom ještě ve zprávě je dodatek hormonoterapie možná, th síně.
Nevím co to znamená jestli se mám něčeho obávat. Děkuji za odpověď J.S.
Odpověď: Dobrý den. Nemusíte se obávat, Vaše vyšetření dopadlo dobře, nebyly u Vás nalezeny známky rakoviny.
"Dodatek hormonoterapie možná" - lékař pravěpodobně myslel, že nejsou známy překážky, které by u Vás bránily k nasazení substituční hormonální terapie, která se podává u žen v přechodu a po přechodu, ke zmírnění obtíží, které toto období provází (např. návaly horka, bušení srdce, noční pocení, bolesti hlavy, kloubů, suchost vaginální sliznice, atd) kdy se postupně snižuje hladina ženských hormonů produkovaná vaječníky ( estrogenu a progesteronu), proto jsou tyto hormony dodávány tělu uměle, nejčastěji v tabletách. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20780
Dobrý den, dnes mi na sono prsu našli hypoechogenní fibroadenom, konrola za 3 měsíce. Mám se obávat?
Odpověď: Není třeba se obávat. Fibroadenom je častým benigním (nezhoubným, neškodným) nálezem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20779
Dobry den. Dnes pri sprcovani jsem si vsimla ze spodu praveho prsu mensi modrinu zabarvenou do zluta. Zadnou bulku jsem nenalezla ani zadnou jinou zmenu na prsu zatim nepozoruji. Nejsem si vedoma toho ze bych se uhodila. Bylo by vhodne podstoupit nejake vysetreni.Dekuji G.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně jste se do prsu nevědomky, před pár dny uhodila, nebo si prs zhmoždila (např. při sportovních aktivitách, úklidu domácnosti, práci na zahradě apod.).
V rámci prevence můžete samozřejmě zajít kdykoliv na sono vyšetření a od 45.roku věku máte nárok na bezplatné mamografické vyšetření, které je plně hrazeno vaší zdravotní pojišťovnou, nárok na vyšetření Vám vzniká již v den Vašich narozenin. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20778
Dobrý den,
prosím o radu. Je mi 30 let, na mamografu jsem ještě nikdy nebyla, neměla jsem důvod a můj gynekolog mě tam taky nikdy neposlal. Jde o to, že mě občas píchá v ňadrech. Asi před půl rokem to bylo pravé ňadro, pár dní mě v něm nepravidelně píchalo několikrát za den a poté to přestalo. Včera mě začalo píchat v levém ňadru a pokračuje to i dnes. Taky nepravidelně, taková tupá bolest trvající asi 3 vteřiny. S menstruačním cyklem to nesouvisí. Hmatem jsem nic nenašla. Můžete mi prosím poradit, o co by se mohlo jednat a jestli to mám řešit s lékařem? Děkuji. B. M.
Odpověď: Dobrý den. Zdrojem obtíží bude pravděpodobně kosterní a svalový aparát - např. asymetrické přetěžování jedné strany těla, uskřinutí nervu svalovým spasmem, nesprávné držení těla, apod. Doporučila bych zkusit fyzioterapii.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20777
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je normální mít v prsou nahmatatelnou bulku v obouch asi stejně velkou. Už asi rok.
Je mi 15
Dekuju
Odpověď: Ano je to normální. Mléčná žláza není na povrchu hladká, ale hrbolatá - dá se přirovnat ke květáku. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20776
Dobrý den, přibližně před 3 lety jsem přibrala a tím pádem se mi zvětšily prsa. V současné době jsem začala hubnout a všimla si, že mi ,,hubne" pouze jedno ňadro a nejsem si jistá, zda je to normální, že se třeba zmenší jen jedno a druhé ne? Je mi 29 let, kontrolní ultrazvuk jsem měla před půl rokem a vše bylo v pořádku. Moje maminka měla rakovinu prsu, ale genetika byla negativní, ale z každé změny jsem rychle vylekana. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Při redukci váhy je úbytek tukové tkáně samozřejmě na obou stranách těla. To že máte pocit, že " hubne" jen jeden prs je pravděpodobně dáno asymetrickou velikostí vlastní mléčné žlázy. U většiny populace je vždy jeden prs větší a druhý menší, tím že jste zhubla a ubylo tukové složky prsu se tato asymetrie zvýraznila. Řada žen může mít velikostní rozdíl mezi prsy i 1-2 velikosti. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20775
Dobrý den. Maminka 61let byla naMMG-dle tabaraIvlevo dva sytější okrsky na rozhraní kv.bez prokazani lož. zmnen v MLO na doplnenem rolovanem snimku vlevo naznak sbíhání struktur v předpokládaném okrsku. Byla zaslána na UV-cílene vlevo nejsou loziskove zmneny.
Maminku nalez polekal zda to není .UZopakovat za pul roku. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Maminku prosím uklidněte. Provedená vyšetření neprokázala přítomnost nádoru. Doporučená kontrola na ultrazvuku za půl roku je v pořádku, je to běžný postup. S pozdravem. M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20774
Dobrý den. Mám dotaz BI RADS 3 , ACR 2. Nerozumím této diagnóze ale lékaři jsou rychlí a chtějí mě udělat biopsii a operovat prsa. Může se jednat zjednodušeně o rakovinou prsou nebo něco jiného ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Přeloženo do češtiny, to znamená že jde nejspíše o benigní - nezhoubný nález - pravděpodobnost možné malignity/nádoru je velmi nízká (max do 2%). Vzhledem k uvedené klasifikaci pravděpodobně nepůjde o nic vážného. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20771
Dobrý den, mám dotaz. Na bradavice jsem si našla malou bílků, občas to zasvědí a mám výtok z prsu (bezbarvý). Bohužel ke gynekologové nedocházím. Mohlo by jít o něco vážného ? Docela mě to děsí. Nemůže to souviset s Menstruací ?
Odpověď: Dobrý den. Tak jak stav popisujete, nepůjde o nic vážného. Výtok z prsu souvisí s hormonálními změnami v těle. Vzhledem k tomu, že je Vám již 19 let, tak bych se na pravidelnou prohlídku ke gynekologovi objednala. Preventivní gykologické prohlídky jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, máte na ně zákonný nárok.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20770
Dobrý den, je mi 32 let a plne kojim 3 měsíční miminko a objevila se mi v podpaží maličká bulka, která je na dotek bolestiva. Objevila se mi již v předchozích letech 2x a můj gynekolog prohlásil že je to jen neškodná tukova bulka. Chtěla jsem se zeptat zda bych mohla podstoupit vyšetření ultrazvukem na specializovaném pracovišti když kojim a nebo mám počkat několik měsíců až ukoncim kojeni? Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě, že vyšetření podstoupit můžete. Ultrazvukové vyšetření lze provádět kdykoliv, i když kojíte. S pozdravem M.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20769
Dobrý den,na mamografu zjištěn shluk mikrokalcifikací.Proveden SVAB s výsl.:částice tkáně ml.žlázy s obrazem fibrozní mastopatie s průřezy dilat.vývodů.S nečetnými vývody s obrazem low grade DCIS G1,kribriformní typ. Dále i četn.intralumin.mikrokalcifikace. Ki67-3%, estr/progest. 100% sil.intenz.M1:Karcinom duktální neinvaz. za 14 dní jdu na operaci, shluk vyndají, nejprve chtěli vzít i jednu uzlinu, ale nakonec nebudou. Co mě prosím čeká pravděpodobně za léčbu? Mám mít strach. děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Nebojte, se vše dobře dopadne. Nádor byl nalezen včas - duktální karcinom in situ (DCIS) je víceméně takovým hraničním stavem, kdy nádor je tzv. na místě, kdy buňky mají většinu rysů zhoubného nádoru, ale postihují jen výchozí orgán a nemají sklon vytvářet metastázy. Také je dobré, že nádor obsahuje hormonální receptory, což znamená, že by měla být účinná hormonální léčba. Držím Vám pěsti ať vše proběhne hladce.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20768
Dobrý den, byla jsem prvně na screeningove mamografii. Nález částečně redukujici žláza bez patologických ložisek či mikrokalcifikaci.
Závěr: Tabár lll, bez přímých či nepřímých známek malignity.
Můžete mi vysvětlit co mi deka žláza a co je to tabár III ? Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den.
Vaše vyšetření dopadlo dobře, jste v pořádku - na vyšetření nebyly nalezeny žádné známky nádorového onemocnění.
Tabár III - to je informace pro lékaře, vyjadřuje strukturu mléčné žlázy (celkem dle Tabárovy klasifikace/typologie je 5 typů mléčné žlázy). Tabár III - je částečně redukující typ mléčné žlázy, to znamená, že parenchym žlázy zabírá méně jak 25% objemu prsu, zbytek tvoří tuková tkáň.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20767
Dobrý den, mohla bych se zeptat, když jsem byla 23.4 2019 poprvé (45) na mamografickem screeningu A byl v pořádku. Za měsíc jsem si našla bouličku v prsu a šla znovu na vyšetření a je tam ložisko o velikosti skoro 4cm. Byla mi dělána biopsie a teď čekám na výsledky. Je možné, že to na mamografu v dubnu nemohlo být vidět?
Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den K.B
Odpověď: Dobrý den.
V některých vzácných případech je to možné, ložiska mohou být skryta ve strukturách mléčne žlázy.
Někdy se mohou v mléčné žláze vyskytovat cysty (je to jeden z nejčastějších benigních-nezhoubných nálezů), tyto se mohou skutečně zvětšit v řádu několika dnů, dokonce i hodin.
Držím pěsti ať je výsledek biopsie dobrý.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20766
Dobrý den, jaká je pravděpodobnost výskytu metastáz ve skeletu při tumoru velikosti T1 bez mamo a UZ nálezu na uzlinách? Břicho a plíce již vyšetřeno, oboje je čisté.
Odpověď: Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že nádor je malý (T1) a nebylo nalezeno metastické postižení mízních uzlin, plic ani nitrobřišních orgánů, tak je velmi málo pravděpodobné, že by byly metastázy ve skeletu. Předpokládám, že v rámci celkového vyšetření jste byla objednána i na scintigrafii skeletu, to je diagnostická metoda která slouží mimo jiné i k vyhledávání kostních metastáz.
Držím Vám pěsti, ať léčba proběhne hladce.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20764
Dobrý den,
mám dg. Invazivní lobularni karcinom grading 3
Histologicky: index proliferace 30%, triple negativní, lymfangiopatie je v jednom vzorku patrná, mám přítomnost CEA
Klasifikace T2.
Jak moc špatně to je?
Odpověď: Dobrý den,
rozhodující je, jak nádor zareaguje na léčbu. Mnohdy menší nádory na chemoterapii reagují minimálně a naopak velké nádory, kdy se zdá prognoza špatná, zareagují na léčbu velice dobře. To se dopředu nedá odhadnout. Ale pro lobulární karcinom je velikost T2 celkem malá. Málokdy se nám je podaří zachytit menší. Takže prognozu bych neviděl špatně.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20763
Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím Vás zeptat ohledně nádoru prsa, co znamená toto: D2-40 prokazuje známky nádorové lymfangiopatie. Hrozí mi více metastázy ? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nemám představu, co znamená D2-40. "Známky nádorové lymfangiopatie" může znamenat změny uzliny charakteru nádoru. Ale neuvádíte zde se jedná o větu ze sonografického nálezu nebo z výsledku biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20762
Ještě k předchozímu dotazu-Dotaz č. 20761. Je uvedeno, že je v některých vzorcích (2) patrná lymfangioinvaze,ale uzliny jsou čisté dle toho UZ a mamma. Co to znamená?
Odpověď: Dobrý den,
lymfangioinvaze znamená, že buňky nádoru mají tendenci se šířit směrem k lymfatickým cestám, což dělají všechny nádory. Důležité je, že uzliny vypadají v pořádku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20761
Dobrý den, mám dotaz, jakou mám šanci na vyléčení? Histologie: Punkční válečky z větší míry prostoupeny solidně, event. kribriformně a nevytvářejí tub. formace. Mitoza 3-4 na 5HPF. Hojně zastoupena neivazivní komponenta uspořádána solidně či naznačeně kribrioformně, mitotická aktivita, místy drobná nekroza. Estrogeny 90%, progesteron 100%, Index proliferace: MIB1 15%., Membránová exprese skore 1+. Nádorové bunky eozinofil., jemně granulární cytoplazma. GRADING 2.Uzliny UZ čisté, mammo jen tento nález. Závěr: Ivazivní duktální ca NST s in sito komponentou DCIS. Děkuji za Vaši odpověd.
Odpověď: Dobrý den,
hodnocení prognozy u jakýchkoliv nádorů je vždy problematické. Vychází pouze z obecných statistických dat, které nejsou schopny vzít do úvahy podrobněji jednotlivé faktory a vůbec nezohledňují individuální rozdíly. Dopředu se nedá přesně odhadnout jak nádor zareaguje na léčbu i když jde o velmi podobné typy. Hodně záleží i na tom, jak bude vaše tělo reagovat na onkologickou léčbu - ozařování, chemoterapie, hormonální léčba...
Dá se jen odhadovat podle výsledku biopsie. A prognóza je velmi dobrá. Podle sonografie není patrné postižení uzlin, to je dobře. Dále nádor obsahuje hormonální receptory, což znamená, že by měla být účinná hormonální léčba. Takže prognoza je ve vašem případě velmi dobrá.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20760
Dobrý den,

ráda bych se informovala k rakovině prsu. Před pár lety jsem prodělala rakovinu a nyní ještě užívám hormonální léčbu. Zajímalo by mě, jak je to s pobytem na slunci. Zda mohu k moři, jestli se nějakým destinacím lépe vyhnout, nebo s mírou případně, zda jezdit spíše mimo sezónu nebo do míst apod.

Děkuji,

Odpověď: Dobrý den,
platí pro vás stejná doporučení jako každého, není pro vás žádné speciální omezení. Platí pro vás běžná doporučení - opalovací krémy s vysokým faktorem, přes poledne omezit pobyt na přímém slunci,...
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20759
Dobrý den,ve 12ti mi spolužák zmáčkl silně prso,cítila jsem jako by tam něco prasklo,skoro týden mě bolelo.Od té doby ho mám mírně povislejší a občas mě mírně bolí.Připadá mi jako kdyby bolest vycházela ze středu prsu.Na pohmat jsem nikdy nenašla bouličku,ale cítím něco mírně bolestivého ve středu.Řekla jsem to gynekologovi,prs prohmatal,nic nenašel.Nedávno jsem byla na rentgenu plic (takový, kde stojíte a přístroj obejmete).Kdyby v prsu byla bulka,bylo by to vidět na tom rentgenu?Proč mě prso může bolet?Může to být rakovina,když to trvá už dlouho a nezhoršuje se,ani nemám jiné příznaky?
Odpověď: Dobrý den,
při rentgenu plic se ložiska v prsu nevidí. Ve vašem věku je nejlepší vyšetření prsou sonografie, neboli ultrazvuk. Bolest prsu může mít různý důvod. Ve vašem případě to nejspíše bude kombinace "úrazu" v mládí v kombinaci s postupným vývojem prsu v době dospívání a hormonální změny. Podle toho, jak vše popisujete se nejedná o rakovinu prsu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20758
Dobrý den jsem 22 letý sportovně založený kluk. Před půl rokem jsem si nahmatal bulku v levém prsu přímo pod bradavkou . Vyhledal jsem lékařskou pomoc a byl poslán na sono . Doktor na sonu mi zdělil že jde o tukovou bulku . Po nějakém čase se mi bulka zvětšila. Mojé otázka zní zda mam vyhledat lékaře znova ? Nechci někde otravovat doktory když už jsem s tím jednou byl. Děkuji O
Odpověď: Dobrý den,
pokud se bulka v prsu zvětšila, určitě doporučuji znova zkontrolovat sono vyšetřením v některém screeningovém centru, kde jsou specialisté na vyšetřování prsou. Nemějte obavu, nejedná se o otravování.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20757
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou prognozu má invazivní duktalni karcinom s in situ komponenty s klasifikací T1?

Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
prognoza u nádorů je velmi individuální. Záleží jak reaguje organismus na nádor a na léčbu, o jaký typ nádoru se jedná, jaké obsahuje hormonální receptory,... jak zareaguje nádor na léčbu,... A mnoho dalších faktorů. Všechno jsou to jen statistické odhady, které jsou velmi obecné. Hodně obecně řečeno, nádor klasifikace T1 znamená, že jde o malý nádor v počínajícím stádiu s velmi dobrou prognouzou. K přesnějšímu určení chybí je tzv. histochemie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20756
Dobrý den, je mi 41 a před 2 měsíci jsem porodila své třetí dítě. Na prohlídce po šestinedělí mě můj gynekolog vyděsil s tím, že vzhledem k mému věku bych nejlépe vůbec neměla kojit a když už kojím, tak nejdéle šest měsíců, potom ukončit kojení a jít okamžitě na sono prsou. Důvodem prý je, že v mém věku je při kojení obrovské riziko rakoviny prsu. Předtím jsem nikdy o tomto riziku neslyšela. Mohla bych se zeptat na Váš názor....je skutečně riziko tak velké a pokud ano, je možné i při kojení nějakým způsobem udělat prevenci? Sono prý udělat nejde. Děkuji. M.J.
Odpověď: Dobrý den,
částečně je to pravda. Ale nic není jen černo/bílé.
Stručně... nemusíte mít obavu, těšte se z miminka, užívejte si a v klidu kojte.

Podrobněji...
Pokusím se to srozumitelně vysvětlit.
Riziko vzniku rakoviny prsu stoupá s věkem. Čím vyšší věk, tím větší riziko vzniku rakoviny prsu. Proti ženě ve věku 20-25 let je u vás riziko vzniku rakoviny prsu vyšší, ale stále nedosahuje rizika pro ženy ve věku 50 a více let. To je pohled na statistiky s ohledem na věk.

Nádory prsu jsou většinou hormonálně závislé, to znamená, že přirozeně se vyskytující "ženské hormony" jim pomáhají v růstu. U mužů, kde jsou hladiny těchto hormonů minimální je riziko vzniku rakoviny prsu minimální.

V době těhotenství a kojení je žláza v prsou výrazně stimulovaná hormony, jak se chystá na kojení a pak samozřejmě i při samotném kojení. Pokud se v této době objeví v prsu nádor, roste rychle. Hormony jsou pro něho něco jako vitamíny, nebo spíše steroidy a doping pro sportovce. Z toho důvodu vás váš gynekolog vyděsil. Riziko vzniku rakoviny prsu ve vašem věku je sice vyšší než u žen ve věku cca 25 let, ale nedosahuje takových čísel, aby bylo nutné ženy strašit.

Ještě doplním ohledně rizika pro mladé kojící ženy. Hormony při kojení sice zvyšují riziko vzniku nádoru, ale v mladém věku je toto riziko minimální, takže ani jeho zvýšení ženy neohrožuje. Příroda to má zařízené perfektně - riziko vniku rakoviny prsu stoupá až ve věku, kdy už ženy nerodí a nekojí.

Kojení je pro miminko to nejlepší, takže kojení určitě doporučuji. Půlroční kojení je pro dítě optimum, o moc déle bych ho neprotahoval, pokud k tomu nebude nějaký důvod. Sama můžete být v klidu, nemusíte se stresovat. Prsa si pravidelně kontrolujte samovyšetřením, pokud by se objevila v prsu nějaká bulka, není problém provedení sonografie. V době kojení jsou prsa o něco hůře přehledná, ale pro zkušeného mamodiagnostika to není problém.

Odpověď je trochu delší, ale snažil jsem se vše vysvětlit z několika pohledů. Pokud vám něco není jasné, klidně se ptejte.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20755
Dobrý deň,

pred týždňom som bola na mamografii, ( musím povedať, že tentoraz bola fakt bolestivá) ktorá je v poriadku. Vyše týždňa ma potom bolel ľavý prsník- aj pod pazuchou a odvtedy pociťujem na ľavom prsníku pravidelné brnenie. Prsník vyzerá normálne, no to brnenie ma veľmi znervózňuje. Treba sa niečoho obávať? ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě při mamografii laborantka prso více zmáčkla a ne úplně ideálně napolohovala. nemusíte mít obavu, že to mohlo způsobit vznik nádoru v prsu. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20754
Dobrý den ,

Od včerejšího dne mě něco nejspíš kouslo do prsu ( jak je horní prsní žláza ,strie) je to stipnuti 0,5mm . Prso mě hrozné svědí pociťují horkost, ale nateklé prso nemám. Mám to nechat teď být nebo raději dojít k lékaři ? Na UZ jsem byla před 2 měsíci . Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
zřejmě se jedná o normální reakci na nějaký hmyzí kosnutí/bodnutí. Počkal bych týden až dva a pokud pocit svědění neustoupí, tak navštivte svého obvodního lékaře. Z prsem, žlázou a rakovinou toto určitě nesouvisí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20753
Dobrý den, už pátým rokem mám jednou za půl roku tmavší hnědý výtok z prsu, ale pouze při zmáčknutí bradavky, ne samovolně. Trvá to tak 5 týdnů, pak to samo zmizí. Za půl roku se to opakuje, ale zase z druhého prsu. Výtok je pouze hnědý, ne krvavý. Cytologie je vždy vpořádku. Na UZ vyšetření mi ale bylo řečeno, že by bylo lepší provést duktografii. Z tohoto vyšetření mám ale panickou hrůzu. Pokud výtok není krvavý, stačí když budu chodit na cytologická vyšetření? Je ještě jiný způsob (než duktografie)jak zjistit, proč se toto děje? Může to být i hormonální záležitost? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle charakteru výtoku, který není samovolný ale po zmáčknutí, není krvavý a rovněž cytologie byla negativní, duktografie není potřeba. Pokud se charakter výtoku nezmění, tak nejsou potřeba ani cytologie. Stačí běžné preventivní mamografie, ev. s doplněním UZ.
Původ výtoku je nejspíše jen hormonální, reakce žlázy na kolísání hormonů v rámci menstruačního cyklu, ročního období, celkovému stavu organismu,... Úplně přesně zjistit původ výtoku nelze. Ale víme že tento výtok není rizikový z hlediska ev. nádoru prsu. To je nejdůležitější.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20752
Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření prsu v Liberecké nemocnici a bylo mi zjištěno toto: Vlevo v HZK praefasciálně menší neohraničená hypoeschogenita 6x6mm s jemným akustinem s kalcifikacemi s perifokálním edémem bez výraznější vaskularizace. V axílir nilsz.benigní LU. V HZK vlevo menší okrsek žlázy s kalcifikacemi nejasné etiologie - doplníme biopsii okrsku. Byla jsem v r. 2003 onkologický pacient rakoviny čípku a proto mám trochu obavy. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den,
současný nález v prsu s rakovinou čípku nesouvisí. Ložisko v prsu, které při sonografii objevili je velice drobné a může to být cokoliv. U takto drobných ložisek nelze pouze ze sonografie přesně určit, zda se jedná o nádor či jen nezávažné změny v prsu. Proto se provádí biopsie, což je minimální výkon, de facto je to jen větší injekce. Výsledek je k dispozici do dvou týdnů. je to lepší postup než kontrola za několik měsíců. Ušetříme tím ženě stres a strach.
Pouze z popisu ložiska se nemůžu spolehlivě vyjádřit k jeho charakteru. Je pitřeba počkat na výsledek biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20750
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená text v mé zprávě. Na uz vyšetření jsem šla kvůli bulce v prsu.
Ve zprávě stojí toto: Vlevo v místě hmatné rezistence na č. 10 homogenní hypoechogenní ložisko bng char. FA 10×6 mm s dorsálním zesílením
Závěr: BIRADS 3 pravděpodobně benigní
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
jde o popis ložiska, které nevypadá jako rakovina, ale jako nezávažné ložisko, nejspíše tzv. fibroadenom. U mladých žen se vyskytuje relativně často. Nemusíte mít obavu.
Předpokládám, že doporučili kontrolu za půl roku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20749
K dotazu č.20745. Uvedla jsem, že moje sestřenice - otcové jsou bratři, měla okolo 40-ti let maligní nádor, je vyléčena. Nikdo jiný v rodině. Byla mi doporučena genetika a vyšla dobře - neprokázána mutace genů BRCA1 aK2, PALB2, CHEK2. Na poslední návštěvě ještě výsledky pan doktor neměl, pouze moje sdělení. Čekala jsem vysvětlení k dalšímu postupu. Odpověď byla stejná, jako před doporučením genetiky,že to nespěchá,nic víc (např. právě rozsah,event. rizika invaze apod.) A až to bude mít písemně, domluvíme se. Jdu opět 15.7.Je to pro mě dlouhé čekání, přes 2 měsíce od zjištění.
Odpověď: Dobrý den,
podle rodinné anamnezy, kdy je nádor prsu u sestřenice a negativní výsledek mutací, je doporučení preventivní mastektomie zbytečný postup. Dostačující je odstranění ložiska radiální jizvy, jak jsem psal minule. Následně kontroly v ročních intervalech. Odstranění ložiska radiální jizvy medicínsky opravdu nespěchá. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20748
Dobrý den,
jsem sledovaná v mamologické poradně kvůli prodělané ADH před 5 lety. Nyní jsem těhotná, na poslední UTZ kontrole prsou před měsícem bylo vše v pořádku, to jsem byla ve 13. týdnu těhotenství, nyní jsem v 17. týdnu a před týdnem jsem si nahmatala v pravém i levém podpaží na stejném místě malou bulku o velikosti hrášku. V prsou nehmatám nic nového. Na další kontrolu do mamologické poradny jsem objednaná za 2 měsíce. Stačí to nebo se mám objednat dříve a nechat si ty bulky zkontrolovat? Říkala jsem si, že to třeba souvisí s těhotenstvím a růstem mléčné žlázy. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
bulky v podpaží jsou způsobené uzlinami, které se zde běžně vyskytují. Nyní v těhotenství jsou prsy postupně stimulované hormony a chystají se na kojení, takže se uzliny v podpaží mohou objevit. Sono vyšetření jste měla před měsícem, tak myslím nemusíte mít obavu a kontrola za 2 měsíce je dostačující.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20747
Dobrý den, při preventivní kontrole u obvodní lékařky mi byla zjištěna bulka v prsu. Byla jsem odeslána na uktrazvuk prsou,který potvrdil nález : "Vlevo v ZKK v místě hmatné rezistence je patrný hypoechogenní mírně laločnatý útvar s náznakem septa a hyperechogenní stěnou s povrchovou vaskularizací velikosti 21x10mm,je dobře ohraničený.." - mám se znepokojovat? Paní dr. na uktrazvuku mi řekla že se může jednat o netypicky vypadající Fibroadenom,ale že si není jistá,ale vzhledem k věku a pozitivní rodinné anamnéze mi doporučila aby se provedla biopsie.


Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu a hodnocení se jedná o fibroadenom, což je běžný nález u mladých žen. Jedná se o ohraničený okrsek žlázy. Nepředstavuje riziko vzniku rakoviny v budoucnosti. Není nutné jej operačně odstranit. laicky se mu někdy říká "tuková bulka". Při ultrazvukovém vyšetření jej ale někdy nevidíme úplně zřetelně, proto se provádí biopsie, aby jsme měli jistotu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20746
Dobrý den, v prosinci jsem si nahmatala bulku v pravém prsu. Byla jsem poslána na vyšetření, kde ji doktor nahmatal. Nicméně na vyšetření SONO ji nenašli. Teď v červnu jsem byla na kontrole, kde mi ji doktor zase nahmatal a jsem poslána na SONO. Bojím se, že ji na sonu zase nenajdou a tím pádem nebudou vědět, co to je... Je možné, že kdyby to bylo něco vážnějšího tak by takto mizela a zase se objevovala? Během této doby se mi vytvořila i vyrážka mezi a pod prsy, může to nějak souviset? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
pokud lékař při sono vyšetření bulku nahmatal, ale nebylo vidět žádné ložisko, tak se nejspíše jedná pouze o okrsek žlázy. Žláza v prsu je u mladých žen často laločnatá, hrbolatá a může působit dojmem různých bulek. To je normální. Pokud lékař při kontrolním sono vyšetření nic neobjeví, tak můžete být v klidu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20745
Dobrý den, prosím o vysvětlení: Vpravo HZK okrsek poruchy architektoniky k dovyšetření (11.4.), na doplňujících snímcích je patrna distorze v HZK, v UZ obraze okrsek nepravidelné kresby v rozsahu 15x10x12 mm, s okrskovitým stínem, v axille bez infiltrace uzlin, Biopsie - benigní nález - sklerozující léze mammy charakteru radiální jizvy. Maligní nádorové struktury v rozsahu vyšetřeného materiálu neprokázány. Navržená terapie - extirpace rad. jizvy. Dle výsl. genetiky definitivní výkon - tumorectomia I.dx. versus bilat. profylakt. mastectomie.
Odpověď: Dobrý den,
podle výsledku biopsie se jedná o změny ve struktuře prsní tkáně, které nejsou nádorem, ale představují zvýšené riziko ev. nádoru do budoucna. Odstraněním tohoto ložiska se toto riziko výrazně sníží. Určitě bych doporučil jeho odstranění. To je odborně tumorektomie. Z prsu se minimální operací odstraní jen toto ložisko a lem tkáně okolo.

Úplně nerozumím doporučení genetika na "profylaktickou mastektomii". To je preventivní odstranění obou prsů. To se dělá u žen s velmi vysokým rizikem vzniku nádoru, kdy je v rodině několik nádorů prsu a byly zjištěny tzv. genetické mutace, které riziko vzniku nádoru výrazně zvyšují. Nemáte v rodině nějaké nádory prsu nebo nemáze zjištěné z genetického vyšetření nějaké mutace?
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20744
Dobrý den, závěr ze sona zní: predominace hyperechogenní textury retoareolárně. Hypoechogenní ne zcela demarkovaná formace 12x8 mm. Lymf.uzl. s normální echotexturou, bi-rads 2.Závěr: v.s. fibriadenom, byla mi dělaná biopsie.Může mít na výsledek ultrazvuku vliv to, že jsem si bouličku hodně mačkala ? Myslím to ne zcela demarkovaná formace. Již v minulosti jsem prodělala operaci fibroadenomu- druhé prso stejné místo. Myslíte, že by se zase mohlo jednat tedy zase o fibriadenom ? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
nemyslím si, že by vzhled ložiska/bouličky na ultrazvuku souvisel s jeho větším mačkáním. Vzhled ložiska a intenzita jeho mačkání spolu nesouvisí. Je pravděpodobné, že se opět bude jednat o fibroadenom, ale přesně vše řekne až výsledek z biopsie.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20743
Dobrý den, byla jsem po letech na MMG. Výsledek: Bilat.cárovitá středně denzní žláza, ve srovnání s minulými vyšetřeními je rozložení a denzita žlázy stacionární. Vpravo v ZHK benigní nodularita-intramamární uzlina, Oj.benigní kacifikace. Ložisko maligního vzhkedu na mammog.snímcích zřejmé není. Mamy prohmatné, bez patologické rezistence. Axily s drobnými lymf.uzlinami.Vzhled žlázy v klasifikaci dle Tábára I. Závěr: BI-RADS 2 - benigní nález. Děkuji.
Odpověď: Dobrá den,
mamografie je v pořádku, bez známek nádoru, bez zn. rakoviny. Uzlina v pravém prsu je běžný nález, který nepředstavuje žádné riziko.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20742
Dobrý den, nedávno jsem byla na sonu prsou, protože mám hodně cyst. Vyšetření bylo v pořádku, ale ta největší cysta, která je i viditelná okem ( jsem hodně štíhlá, nemám moc tuku) mě začala bolet. Mám to nějak řešit?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud jste nedávno podstoupila sono prsou, tak nemusíte mít obavu. Máte větší tendenci k tvorbě cyst a nyní se opět jedna z cyst zvětšila. To se projevuje zvýšenou citlivostí. Pokud citlivost/bolest do dvou týdnů neustoupí, tak bych doporučil kontrolní sono.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20741
Dobry den, chtěla jsem se zeptat.. Pod brafavkou se mi udělali 2 červené flíčky a svědí to. Dočetla jsem se o Pagetove chorobě. Jeden z příznaků by mohlo být i toto. Může to být? Ještě tedy tak přes rok mi při zmáčknutí teče nejdříve mlezivo a pak mléko. Sono před rokem v pořádku.
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji kontrolu u gynekologa, který vše posoudí přesně podle vzhledu.
Při Pagetově chorobě jsou změny přímo na bradavce. To ve vašem případě není. Spíše se bude jednat o kožní ekzem. Výtok z prsu po zmáčknutí s tímto nesouvisí.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20740
Dobrý den,
Ložisko:DVK,vel.19x12x20mm
Histologicky:invazivní karcinom prsu NST gr.2 s minoritní komponentou DCIS-gr.2
ER 100%,PR 90%,mib 15-20%,cerb 1+
p63 a myosin-v okolí invaz. nádoru negativní, v okolí DCIS pozitivní
p120 a E-cadherin - vykazuje membránovou pozitivitu v nádorových buňkách
D2-40 neprokazuje nádorovou angioinvazi
Závěr:neoadjuvantní léčba.Je nějaká možnost vyhnout se chemoterapii? Děkuji za názor.
Odpověď: Dobrá den,
o přesné podobě nejlépe rozhodne váš onkolog, který přesně ví, jak jednotlivé typy nádorů reagují na různou léčbou. jedná se o kombinaci radioterapie neboli ozařování, chemoterapie, která má různou podobu a mnoho možných kombinací. Následuje hormonální léčba, na kterou by váš nádor měl rovněž dobře reagovat.
Úkol chemoterapie je zlikvidovat nádorové buňky, které se již rozšířily dále od nádoru. Ty nejsme schopni žádným vyšetřením najít.
Úplně se vyhnout chemoterapii a nahradit ji pouze hormonální léčbou je ev. možnost, ale nemám žádnou zkušenost s léčbou nádorů. Umím nádor v prsu najít, onkolog zase nejlépe ví, jak nádor léčit. Domluvte se se svým onkologem. Ten by vám měl vše vysvětlit.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20738
Dobrý večer v listopadu jsem si našla boulicka u bradavky, po třech měsících bylo kontrolní sono a vše v pořádku, včera jsem si našla boulicku v podpaží, když zvednu ruku, tak spíš nahoře je, včera bolela dnes ne, nejdřív jsem si myslela, že je to třeba z holení a vnitřní uher, gynekolog mi řekl po tel. Počkat 14.dni a potom řešit a plastický chirurg ať si nechám udělat sono, opravdu se bojím, že je to to nejhorší, děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
může se jednat opravdu o "vnitřní uher", to znamená zanícenou podkožní potní/mazovou žlázu. Nebo se může jednat o drobnou uzlinu v podkoží. V obou případech se nejedná o nic vážného. Doporučil bych počkat jeden, dva týdny a pokud nezmizí, tak si dojít na sonografii. Podle toho, jak vše popisujete, se o rakovinu nejedná.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20737
Dobrý den, před měsícem jsem si našla bulku v prsu, nebolestivá, žádné jiné příznaky. Objednala jsem se na kontrolu a pan doktor mě poslal na sono vyšetření.Prosila bych trošku ujasnit o co se jedná. USG mamm a axil: bulka l.sin.
Při mammosonografii vpravo bez průkazu patol. ložiskových změn, kůže jemná. Vlevo v korelaci s klinickým nálezem je v HZK patrný plochý nepravidelný útvar o velikosti 19x15x9mmm - k CCB. Axily bilat. bez lymdadenopatie. BIRADS 4a

udělali mi i biopsii, takže čekám na výdledky. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
při sonografii našel lékař v prsu ložisko, jeho charakter ověřil biopsií. V popisu není ložisko podrobně popsáno, takže toho moc říct nemůžu. Při rozhodování co dále se rozhodujeme podle vzhledu ložiska, jeho struktuře, ohraničení, pravidelnosti a nepravidelností v jeho vzhledu,... Bez znalosti skutečného vzhledu při vyšetření můžu jen odhadovat.
Ve vašem věku nepředpokládám, že by se mělo jednat o nádor ve smyslu rakoviny prsu. Spíše se bude jednat o ložisko charakteru tzv. adenozy nebo shluk několika fibroadenomů, které dělají nepravidelnou konturu.
Adenoza je okrsek žlázy, kde je, zjednodušeně řečeno, větší podíl samotné žlázy a menší podíl vazivové/pojivové tkáně. Fibroadenom je ohraničený okrsek žlázy, který má pod mikroskopem mírně odlišnou strukturu. V obou případech se ale nejedná o nic závažného. Není potřeba operace a nehrozí riziko, že by se ložisko změnilo v rakovinu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20733
Dobrý den, můžete mi prosím napsat, co znamená sumace žlázy. ?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
nic to neznamená, resp. to neznamená nic špatného. Na snímku se jednotlivé lalůčky žlázy překrývají a tomu odborně říkáme "sumace".
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20732
Prosím o nezveřejnění.
Dobrý den, děkuji MUDr. Zoubkovi za zodpovězení dotazu z 5.6. ohledně mikrokalcifikací. Provedena stereotaktická vakuová biopsie pod MG kontrolou. Výsledek: nezhoubné, nalezeny intraduktální papilomy, UDH, kolumnární buněčné změny a apokrinní metaplazie. Vzhledem k nálezu papilomů doporučena preventivní exstirpace žlázy z levého prsu po UZ lokalizaci. Prosím, existuje nějaká alternativa k operaci? Je častější sledování dané oblasti méně spolehlivé než chirurgické řešení? Moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
papilomy v prsu jsou něco podobného jako např. polypy ve střevech. Je potřeba je odstranit, protože jde o místo kde je větší pravděpodobnost vzniku nádoru. Alternativativa k operaci není. Pouhým mamo a sono sledováním se bude pouze čekat, až se nádor objeví a bude mít velikost detekovatelnou nějakým vyšetřením. Ale sledováním se nedá přesně odlišit, zda se v nějaké části papilomu neobjevil nádor. Operace vám dá klid. Stres a strach mezi jednotivými kontrolami není nejzdravější.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20731
Dobrý den, asi od úora mám problém s levým prsem. Zhruba týden po menstruaci se mi jakoby udělá malý důlek ve dvorci. Prs bolí pod dvorcem. Před týdnem jsem byla na mamografickém vyšetření (vše v pořádku) jako doplňující vyšetření jsem byla i na sonu. Tam zjistili problém s mlékovodem. Zatím prý vše v pořádku při větších obtížích mám opět přijít. Chtěla jsem se zeptat, zda je můj problém hormonální je mi 40let, těhotná nejsem,léčím se se šťítnou žlázou. Dá se s tím něco dělat(mastička, doplněk stravy ap.). Mám být ve střehu a pokud se to po nějakém čase nezlepší jít opět na sono?

Odpověď: Dobrý den,
vzhledem k tomu, že na mamografie a sonografie neodhalili nic podezřelého, tak můžete být v klidu. Jedná se pouze o běžné změny v prsou v souvislostí s cyklem. Žláza v prsu se zvětší a vytváří mírný tlak na podkoží. To může vytvořit dojem důlku. Medicína nemá jak ovlivnit toto přirozené chování prsní tkáně. Pro vlastní klid doporučuji ev. kontrolní sono prsou za ž měsíců.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20730
Dobrý den,
je prosím normální malé, na pohmat trochu bolestivé a kolísavé zduření prsní žlázy pod dvorcem u 16 letého chlapce? Mimo to je léčen cyklosporinem pro IgA nefropatii. Předpokládám že to souvisí s pubertou, ale přece.
Děkuji Vám
Odpověď: Dobrý den,
jedná se o zvětšeni žlázy v prsu v souvislostí s dospíváním. Nejedná se o nic neobvyklého. Pro klid bych doporučil doplnit sonografii.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20729
Dobrý den před 3o lety mi byla vyjmuta fibrózni mast opatie z leveho prsu. Celou dobu vse v pořádku az letost MMGaUZdleTabara typ I,v vpravo v CCC projev.dva sytější okrsky na rozhraní kv.bez prokán.lož.změn v MLO proj.na doplnenem rolovanem snímků vpravo naznak"sbihani"struktur v předpokládaném okrsku. V UZ cílene nejsou loziskove změny.Vlevo asimetricky okrsek žlázy pod dvorcem a cisticka. Kontrol.UZ rijen 2019.Jedna se o něco vážnějšího?Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
zjednodušeně řečeno, mamografie je hra stínů ve které se snažíme najít sebemenší změny. Zdaleka ne vždy sytější okrsek znamená okamžitě nádor prsu. Většinou je to jen okrsek žlázy. Lékaři správně doplnili sonografii a speciální snímek prsu a ložisko na ně nepusobí podezřele. Pro jistotu ještě doporučili kontrolu v říjnu. Pokud by se jim něco nezdálo, určitě by ihned doplnili biopsii tohoto podezřelého okrsku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20728
Dobrý den,
jsem 5. den po biopsii prsu, mám velkou tmavou modřinu, ale také stále v místě vpichu malinko krve, takže to musím mít zalepené. Krev už bych tam mít neměla, že? Co to znamená?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud se jedná o stav po "obyčejné" biopsii, tak 5. den už by místo nemělo krvácet. Doporučuji kontaktovat pracoviště, kde jste biopsii podstoupila. Pokud je krvácení větší, tak kteroukoliv chirurgickou pohotovost.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20726
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi mammografem a sonem prsu? Mamka měla nedávno sono v pořádku a teď měla mammograf a má jet k doktorce. Může něco odhalit mammograf a sono ne? Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrá den,
jde o dvě rozdílná vyšetření, každé na jiném principu a každé vidí prsou trochu jinak. Vzájemně se doplňují. U mladších žen je přehlednější sono, protože v prsu je větší podíl žlázy. S věkem množství žlázy ubývá a pak je přehlednější a přesnější mamografie.

Je pravděpodobné, že je potřeba k mamografii doplnit sono na hůře přehledné oblasti. To je běžný postup.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20725
Dobry den prosim o radu. Dnes mi na mamografii a na sone zistili v pravom orsniku sytejsi okrsok dysplasie na ploche 37×30×35 mm dakujem
Odpověď: Dobrý den,
abych se mohl trochu přesněji vyjádřit, tak bych potřeboval znát celý text nálezu z mamo a sonografie. A jaký další postup lékař doporučil. "Okrsek dysplasie" může znamenat cokoliv.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 20724
Dobry den.Pred 4 tyzdnami som spozorovala v lavom prsniku zväcsenu prsnu zlazu.Bola som u gynekologa a ten ma poslal na sono prsnikov.Na sone mi napisali smisene echogenni Fg tkan,dukty nedilatovane.Bez patolog. loziskovich zmien,axily bez lymfadenopatie.Na manologiu idem az za 2 tyzdne a neviem co to znamena.Za posledne 2 tyzdne sa mi tie zlazi zväcsili.Cim to moze byt?ZDakujem A.
Odpověď: Dobrý den,
vše je v pořádku. Při sono vyšetření nenašli nic podezřelého, žádné ložiska nebo známky nádoru. Pouze normálně vypadající žlázu. Nemusíte mít obavu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky