MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217


Dotaz č. 18651
Už mě asi zahlušíte, ale vždycky mě ještě něco napadne. Ještě mě zajímá, jestli se nějak mohou poškodit oním úderem do okolí bradavky třeba mlékovody, které tam vedou a jestli je to pak nebezpečné. Díky.
Odpověď: Dobrý den,

poškození mlékovodů může být v rámci zhmoždění prsní tkáně a hojí se bez problémů a bez rizik pro rakovinu prsu.

Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18650
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou ohledně maminky 58 let.
Levý prs: Invazivní karcinom, exelcurovaný tumor, prsu přijata na chir. k lok. ošetření a histolog.verifikaci, nález inoperativní, lokalní převazy. Mozek,jatra, plice nezasazany.Nasazena hormonál.léčba. Znáte prosím lékaře, který má zkušenosti s ulcerovaným tumorem a mohl by matku operovat se všemi riziky? Podobný případ zde:
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2005/03/09.pdf
B.
Odpověď: Dobrý den,

tzv. sanační mastektomie - viz článek, který jste mi přeposlala, je otázkou domluvy s chirurgem a onkologem. Musí se posoudit lokální stav prsu, míra prorůstání do hrudní stěny, stav exulcerace. Někdy je možné podat hormonální léčbu a jakmile se vyhojí exulcerace při této léčbě, tak k sanační mastektomii přistoupit. Určitě větší zkušenosti s tímto budou mít chirurgové z Masarykova onkologického ústavu v Brně, ale můžete se obrátit na každé větší chirurgické pracoviště s dostatečnými zkušenostmi s operativou prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18649
Ještě se musím se zeptat, jak přesně to myslíte. Že by jizevnatá tkáň byla spojená s vyšším rizikem výskytu rakoviny prsu, není prokázáno. Jako že to prostě medicínsky či biologicky není možné, nedává to smysl a ví se, že to není možné a že to spolu nesouvisí. Nebo se o tom v lékařských kruzích spekuluje a může na tom něco být, ale není to zatím nijak podložené či prokázané. Je to prostě jen hloupý mýtus jako podprsenky a deodoranty, nebo na tom něco je. Jak přesně k té jizevnaté tkáni dochází a opravdu jen při těžkých úrazech. Děkuji moc za vše a je to už opravdu můj poslední dotaz.
Odpověď: Jizevnatá (fibrózní ) tkáň po úrazu prsu není spojená s vyšším výskytem rakoviny prsu, o tom se nespekuluje.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18648
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda žena do 45 let, která nemá pojištění v ČR, může být vyšetřena na mamografii, pokud se objedná a vyšetření si uhradí? Popřípadě kde se může objednat. Děkuji moc za odpověď.

S přáním hezkého dne
A.L.
Odpověď: Dobrý den,

samozřejmě může si vyšetření zaplatit na některém ze screeningových center, ale pokud nemá problémy a chce se vyšetřit jen preventivně, tak je limitací věk. Mamografii provádíme z důvodu radiační hygieny u žen bez problémů s prsy (asymptomatických žen) od věku 40 let. Do 40 let se provádí ultrazvukové vyšetření prsů.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18647
Děkuji vám opravdu moc za zodpovězené otázky i takhle v sobotu. Úplně poslední dotaz a už vám dám pokoj. Je to asi vcelku logické, že úder by neměl mít žádné větší a významnější dopady na prso. Já si myslím, že snad úplně každá žena schytá každý rok pár úderů do prsou a to nemluvím o ženách, které hrají basketbal, volejbal, házenou, nebo dělají bojové sporty, navíc každá matka od svého dítěte schytá spoustu ran loktem, kolenem, pěstí či kopance. Souhlasíte s tím, že každá žena schytá spoustu takových úderů, nebo si to myslím jen já. Děkuji a hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

ano je to přesně tak, jak píšete, prs je povrchově uložený orgán, není chráněný a příroda ví proč. Velmi dobře se hojí a nárazy, které jsou běžnou součástí života, prsu vůbec nevadí a znovu píšu, že nemají s rakovinou prsu nic společného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18646
Dobrý den. moc prosím o vysvětlení pojmů z mamo vyšetření - vpravo ve VQ je okrsek zmnožené kresby vel.11mm,cílený UZ BEZ LOŽISKOVÝCH ZMĚN, nejspíše benigní.
Kontrola za 3 měsíce.
Děkuji za odpovď.
Dana
Odpověď: Dobrý den,

na mamografii u Vás nalezli okrsek rozšířené žlázy, na ultrazvuku žláza potvrzena, bez nálezu ložiska, chtějí zkontrolovat mamograficky za 3 měsíce, což je běžný postup, jen poměrně krátký interval kontroly, ale to záleží vždy na nálezu a na lékaři. Myslím, že vše bude v pořádku a nejedná se o nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18645
Dobrý den, včera po sundání podprsenky mi z prsu vyteklo mlezivo, tohle je prý normální ale po tom co mi vytekla ta tekutina mi vyteklo z prsu přímo z bradavky i kkrev. Nevim co mam dělat zda je nutne navštívit pohotovost. Děkuji a Hezký den. Švábová Karolína 24 let
Odpověď: Dobrý den,

pokud by se opakovala přítomnost krve v sekretu z prsu, je nutné zajít za gynekologem a nebo přímo na screeningové centrum se poradit a nechat se vyšetřit. Sekret Vám odeberou na cytologické vyšetření a provedou dle úvahy ultrazvuk, ev. i mamografii nebo tzv. duktografii - tj. vyšetření, které přímo zobrazí mlékovody. Ale vyčkejte, sekrece s přítomností krve mohla být nahodná a možná se již opakovat nebude.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18644
Dobrý den, nevíte prosím, zda si mohu nechat nabarvit vlasy melírem po radiační léčbě? Jsem po rakovině prsu a od konce ozařování již uběhly dva měsíce. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

samozřejmě si nechte upravit a nabarvit vlasy, nemůžete si tím ublížit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18643
Dobrý den mohla bych se zeptat co znamená dzk středně echo útvar 7x3 mm v.s. fibroadenom ? Je to něco vaznyho ?Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o popis nezhoubného malého útvaru v prsu, tzv. fibroadenomu, vyskytuje se běžně a není rizikový pro rakovinu prsu, jedná se o normální nezhoubný nález, který se nemusí řešit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18642
Dobry den, je mi 36let,v rodine zadna rakovina. Od 30 chodim na sono jako prevence. Mam od 32 stacionarni FA a take okrsek s cystami do 5mm. Mastopaticky okrsek ma celkem 45x22mm. Pred rokem a pul byly poprve zmineny i akcentovane dukty vlevo.Byla jsem totiz vyjimecne na jinem pracovisti kvuli vyhovujicimu terminu. Od te doby mi dukty obcas zminuji, jindy ne. Chodim ted radeji po pul roce (na svou zadost, z hypochodrie) , ponevadz mme to trochu vydesilo. Ac me pi. doktorka ujistila, ze je to v poradku, kor pokud nemam zadne problemy, sekreci atd. Myslite, ze mohu byt klidna? Velice dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

dukty neboli mlékovody jsou normálním nálezem v prsní žláze, možná jsou trochu prostornější a lékařka to v popisu vyšetření uvedla. Fibroadenomy, cysty jsou také zcela neškodné, nezhoubné útvary v prsech. Takže nepodléhejte strachu, provádějte si pravidelně samovyšetření prsů, ultrazvuk 1x za 6 měsíců je zbytečným vyšetřením.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18641
Pokrač. Někteří lékaři poukazují na možnost vývoje nádoru z jizevnaté nebo snad pojivové tkáně, která většinou jen po větším úrazu s hematomem a poškozením hlubších vrstev prsu nahradila klasickou prsní tukovou tkáň. Některé ženy poukazovaly, že přesně v místě staršího úrazu se jim třeba i po 5 letech vytvořil nádor a tvrdí, že je to jisto jistě důsledek úrazu. Prosím hlavně o co nejdetailnější zodpovězení mé situace z bazénu, jelikož nervózní jsem. Poté i o váš názor na spojitost úderu, úrazu a možnosti vývoje nádoru, popřípadě jak funguje mechanika prsa při a po úderu či úrazu. Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den,

to, co píšete, že by jizevnatá tkáň byla spojená s vyšším rizikem výskytu rakoviny prsu, není prokázáno. A aby taková tkáň vznikla v prsu, muselo by se jednat o rozsáhlé poranění prsu např. při pádu, autonehodě, apod a nikoliv po nárazu, který popisujete, to je nesmysl, v takovém případě žádná jizevnatá tkáň nevznikne.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18640
Dobrý den, rozdělím to nadvakrát, chci se zeptat a spíše se ujistit. Byla jsem se synem v bazénu a on mě uhodil do prsu někam do okolí bradavky. Měla jsem na sobě plavky s molitanem vyztuženými košíčky, takže úder byl asi i trochu změkčen, ale i tak to asi nebyla žádná obrovská rána. Jen mě to v tu chvíli zabolelo takovým tím klasickým pocitem citlivosti na danou oblast. Poté jsem neměla ani modřinu, ani zhmoždění, ani mě to nebolelo, ani jsem to neměla citlivé. Myslím si, že úplně každá žena takových úderů v životě schytá spoustu a z takovýchto běžných úderů by snad nemělo být nic jako nádor.
Odpověď: Dobrý den,

úrazy a zhmožděni prs toleruje velmi dobře, vše se rychle hojí a úrazy prsu nejsou příčinou rakoviny prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18639
Pěkný večer. Moc prosím,kojím ročního chlapečka.Pravý prs mám plný a v pořádku. V levém jsem měla několikrát zánět a prasklou bradavku.Léčila jsem homeopatiky a obklady.Postupně syn přestal z prsu pořádně pít, jen cucne.Již několik měsíců je prs velmi malý s často bolavou tvrdší a prasklou bradavkou na které jsou hrbolky.Už se bojím, že jsem to zanedbala.Mnohokrát děkuji za odpověď co to může být.Chystám se na prohlídku.Dříve uzi vždy v pořádku. Velice děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jděte co nejdříve na vyšetření mamografické a ultrazvukové, neodkládejte. Takový nález je zapotřebí pečlivě vyšetřit. Takto může, ale také nemusí vypadat zhoubný nádor, to Vám řekne lékař po vyšetření, v případě nutnosti doporučí biopsii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18638
Dobrý den,
v březnu mi byla provedena biopsie z pr. prsa s výsledkem: fibroadenomatoidní hyperplazie s tubární adenozou, benigní mastopatie, bez malignity v dodaném materiálu. Po 40. roce a ukončení laktace doporučen MG. Za Jak dlouho po ukončení kojení je vhodné podstoupit mamograf.vyšetření, když bolestivost prsu stále trvá. 40 mi již je, laktace ukončena před týdnem. Díky.
Odpověď: Dobrý den,

bylo by ještě vhodné s mamografií třeba 2-3 měsíce vyčkat, aby byla šance na přehlednější snímek. Pokud by se do této doby vyskytlo něco podezřelého v prsu, hmatný útvar, krvavá sekrece, apod, tak se lze nechat vyšetřit ultrazvukem. Bolestivost prsu sama o sobě není podezřelá z přítomnosti zhoubného nádoru.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18637
DOBRY DEN,LECIM SE S RAKOVINOU PRSU,ODEBRANY OBE PRSA,PRAVE PREVENTIVNE.PROBEHLA CHEMOTERAPIE ,POSLEDNI BUDE 13.6.2017,PO TRECH TYDNECH HERCEPTIN,17.7.2017 OPERACE IMPLANTATU A PAK OZAROVANI.CHTELA JSEM SE ZEPTAT JESTLI PRED OPERACI MUZU JET DO TERMALU VELKY MEDER.POBYT JSEM DOSTALA JAKO DAREK DEKUJI BOGNEROVA
Odpověď: Dobrý den,

určitě můžete jet do lázní, ale je zapotřebí být v klidu a nic nepřehánět ani s koupelemi ani s horkou vodou tak, aby Váš organismus byl léčený a odpočinul si a nepřetížila jste jej před operací.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18636
Dobrý den.
Ráda bych se zeptala za jak dlouho po ukončení kojení je nejlepší se nechat vyšetřit. Maminka mi před lety zemřela na rakovinu prsu....i já jsem již ve vašem centru vyšetření kdysi podstoupila. Před 2 měsíci jsem přestala kojit, mléko se ale stále trošku tvoří. Je možné se již nyní objednat na vyšetření. Plánujeme druhého potomka, takže bych měla ráda jistotu,že jsem v pořádku.
Děkuji.
S pozdravem Alena Pitašová
Odpověď: Dobrý den,

určitě se už nyní můžete nechat vyšetřit ultrazvukem. Menší mléčná sekrece může po porodu dlouhou dobu přetrvávat.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18635
Dobrý den, babička (71 let) má biopsií potvrzený intraduktální papilom, má hypertenzi,cukrovku na prášcích (Siofor) a zvýšený cholesterol. Byla jí doporučena extirpace (doporučuje i patolog na histologickém vyšetření) k potvzení dg. Prosím o názor (zhodnocení rizik), zda je operace nutná? Babička má i nadváhu. Děkuji za odpověď. L.P.
Odpověď: Dobrý den,

je zapotřebí, aby internista zvážil rizika operace u Vaší babičky. Papilomy se mohou z prsu odstranit preventivně, ale také je lze jen kontrolovat, zvláště při menších velikostech, nejedná se o zhoubný nádor. . Operace určitě není nutná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18634
Dobrý večer! Mám 52 rokov a pred mesiacom som bola na mamografii. Beriem hormonálnu liečbu Duphaston vzhľadom na silnú menštruáciu. Bolo mi oznámené, že sa mám objednať o tri mesiace na kontrolnú mamografiu, nakoľko si potrebujú urobiť ešte jednu snímku, lebo sa mi pod ľavou bradavkou asi tak 3 cm nachádza zhutnené tkanivo. Ihneď po mamografii mi robili sono prsníkov a z tohoto hladiska bolo všetko v poriadku. Prsníky ma nebolia,nemám ani výtok z bradaviek, iba v čase menzesu mám citlivé bradavky a nenahmatám si ani žiadnu hrčku. Môže ísť o nejaký nádor?
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je v pořádku, kontrola za 3 měsíce mamograficky při normálním nálezu na ultrazvuku mi přijde trochu uspěchaná. Myslím, že se o nádor nejedná, můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18632
Dobrý den ,dneska jsem byla na sono prsu a nasli povrchové středně echodeni útvar hladkých kontur velikosti 7x3mm vs fibroadenom uzliny v axilach 11x4mm . Doporučili kontrolu za 4měsíce . Můžu se vás zeptat na vás názor předem děkuji moc
Odpověď: Dobrý den,

fibroadenom je nezhoubný v prsech se běžně vyskytující nádor, doporučili jeho kontrolu ultrazvukem, což je běžné, někdy se ani nekontroluje. Uzliny v podpaží se vyskytují normálně. Váš nález je v pořádku

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18631
Dobrý den, v pravém prsu dole mám fibroadenom a nyní jsem si u něj nahmatala malou kuličku. Z vnější části tohoto prsu, avšak nahoře, jsem nahmatala takový podélný zvětšený útvar, jakoby ve žláze. Více je znát při zvednutí paže. Absolvovala jsem ultrazvuk a mamograf. Zpráva se zmiňuje o Typ Tabár IV. a dále o cystě v pravém prsu dole, avšak ani zmínka o tom podélném zvětšeném útvaru, což mě znepokojuje. Je možné, že ho lékař na mamografu nevidí a na ultrazvuku také ne? Ve zprávě od mé lékařky o něm zmínka byla. Nestačila jsem se zeptat. Co by to mohlo být? Děkuji, hezký den.
Odpověď: Dobrý den,

nemusí se jednat o útvar, zřejmě se jedná jen o rozšířenou žlázu, pokud je pohmatový nález v horní části prsu a dole se na ultrazvuku zobrazuje fibroadenom a cysta. Měla jste se lékařky zeptat při vyšetření, co hmatnému útvaru odpovídá, při vyšetření se vždycky na oblast pohmatu zaměřujeme, takže si myslím, že vše je v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18630
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem. Je mi 31 let a minuly tyden jsem byla na preventivnim ultrazvuku prsou, kde se v levem prsu lekarce neco nezdalo a byla jsem odeslana na mamografii. Ve zprave z mamografie je psano, ze jsou v prsu kalcifikace...i kdyz benigni vizaze. Nemam se dale obavat nebo by byla lepsi biopsie? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

kalcifikace a mikrokalcifikace, tj usazeniny vápníku, se v prsech vyskytují běžně a pokud je lékařka klasifikovala jako benigní, nezhoubné povahy, tak ji věřte. Mikrokalcifikace, které jsou podezřelé z přítomnosti zhoubného nádoru a nebo mikrokalcifikace, které přesně nelze zařadit do kategorie nezhoubných, jsou vždycky bioptovány. Biopsie u benigních mikrokalcifikací se neprovádí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18629
Dobrý den, chtěla bych se optat na popis MAMO. Sice jsem poslouchala bedlivě co lékařka říká, ale ve zprávě mi není jasná věta... " Oboustranně sytá hůře přehledná žláza . V parvo v HK ( horní kvadrant?)v MLO proj. stac. obraznečetných MK-nesusp. vzhledu."
V následujícím popisu SONU se nic podobného nevyskytovalo a patologické změny neprokázány.
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela v pořádku. Nepřehledná žláza znamená zvýšenou denzitu neboli hutnost prsní žlázy, což je u některých žen obvyklý nález, většinou v tomto případě doplňujeme ultrazvukové vyšetření. V pravém prsu jsou v horních kvadrantech mikrokalcifikace, které nemají podezřelý vzhled, s mikrokalcifikacemi se v prsu setkáváme běžně. Váš nález je zcela v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18627
Dobrý den na mamog.mi byl zjištěn hruby densni pruh ml.zlazy rozhraniHKk a do ZHK ultrazvuk zlatova parenchym mohu se zeptat o co se jedná proc to vzniklo a zdá je tu nějaké riziko dalšího onemocnění dekuji za odpověď E.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o zcela normální nerizikový nález, můžete být klidná.

zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18625
Obvodní gynekologové nám pošlou na preventivní UZ 89512 vyšetření pacientku např. s DG Z8003 Zhoubný novotvar prsu v rodinné anamnéze. Ovšem preventivní UZ vyšetření prsu jako takové neexistuje. Musíme pro výkon 89512 požadovat vyšetření z genetiky, když pacientka zatím žádné klinické příznaky onemocnění nemá? Nebo čím pacient (její gynekolog) musí prokázat „podstatně vyšší riziko karcinomu“? nestačí pouze informace, že maminka (babička) karcinom měla? Martina Říšská nemocnice Písek TEL.:382 772 012
Odpověď: Dobrý den,

preventivní ultrazvuk spolu s preventivní magnetickou rezonancí lze užít jako vyšetření hrazené ze ZP pouze v případě, že má žena prokázané riziko pro rakovinu prsu 20 a více procent. Riziko stanoví genetik nebo onkolog v mamární poradně dle Clausových tabulek. Ve věku 54 let u ženy s vysokým rizikem je indikovaná mamografie v ročních intervalech, lze provádět i UZ po 6 měsících mezi mamografiemi, magnetická rezonance je určena vysoce rizikovým ženám do 50 let věku. Malignita prsu či vaječníku u příbuzných neznamená vždy vysoké riziko pro rakovinu prsu, musí se stanovit, ženu odeslat ke genetikovi či onkologovi. V případě středního rizika , tj. 10-20 %, by žena vyšetření měla hradit (doporučuje se vyšetření jednou za rok)

s pozdravem Houserková

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18624
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Pod prsy,na břichu a v podpaží se mi dělaji takové kožní výrustky,jakoby shluk kůže visí a kousičku kůže.Před asi dvěmiměsíci se mi tento kožní výrustek udělal dole na prsu,kde mám kostici od
podprsenky.Je tento kožní výrustek nebezpečný,tím,že se nachází na prsu.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

chtělo by to kožní výrůstky vidět, nejspíše se jedná o drobné kožní bradavičky nebo tzv. fibromy. Nic z toho není zhoubné a neohrožuje Vás to. Pokud by jste se kožních výrůstků chtěla zbavit, navštivte kožního lékaře a poraďte se s ním.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18623
Dobrý den, mám přes 3 roky v lev.prsu cystu cca 4 cm, která podle utz někdy roste, ale dále se prý nemusí sledovat. Vyšetřena jsem byla asi 4x ve FN v Plzni, naposledy 5/2016, kde mi řekli, ze do mam.poradny již docházet nemam a na dotaz,zda cysta v těhotenství zmizí řekli, ze asi ne, ale muže se zvětšit.Dnes jsem 16 dni po porodu a kojim,včera jsem si všimla, ze cysta jde teď víc vidět napr. při zvednutí rukou nahoru(nic není vpacene) a jde i víc nahmatat.Opravdu to ničemu nevadi a kojením se nemůže cysta třeba změnit na nádor?Je možnost, ze takova cysta ještě zmizí? Děkuji, H.R.
Odpověď: Dobrý den,

cysta Vás nijak neohrožuje, pokud se výrazně zvětšuje, měla by se zkontrolovat ultrazvukem. Teď v období kojení může být cysta větší. Kojením se na zhoubný nádor cysta nezmění. Cystu lze také jednoduše napíchnout tenkou jehlou a její obsah odsát, někdy se stane, že se tímto cysta vyhojí, někdy se naplní až za delší dobu. Zkusit se to může, je to rychlý, nebolestivý výkon.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18622
Dobrý den má otázka zní- na dotek mám jedno prso citlivé stabilně asi 3měsíce spíš z boku dole a někdy to jde i k podpaží a před menstruací se to zesílí výtok nebo zarudnutí kůže nemám je mi 37 let a 90kg předem děkuji Zdenka
Odpověď: Dobrý den, pohmatová citlivost jen jednoho prsu není vzácnou záležitostí, prsa jsou nejcitlivější právě před menses, to je normální Takže je nejspíše vše v pořádku, závažné příznaky rakoviny prsu nemáte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18621
Dobry den,byla jsem na ultrazvuku prsu,protoze jsem si nahmatala nejaky utvar. Vysledky neukazaly vubec nic spatneho,vse v poradku. Ale i pres to jdu za dva mesice na kontrolu. Je to normalni postup,muze se dodatecne "neco" najit? Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

pokud jste si nahmatala "útvar" v prsu a ultrazvuk je v pořádku, jedná se jen o rozšíření žlázy a kontrola není nutná, my ji tedy rutinně neprovádíme. Ženě vždy doporučíme samovyšetření prsů, které se provádí pouze jednou za měsíc v 1. týdnu cyklu, nejlépe 2. den po ukončení menses. Bulku - útvar - si sama odsledujete pohmatovým vyšetřením a pokud by se zdálo, že se bulka zvětšuje, tak teprve potom se sama objednáte na opakované vyšetření. Obvykle se to nestane.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18620
dobry den maminka ma nalez a chtela bych od vas vysvetlit podezrely nalez
charakter zlazy jako na min MG vpravo na rozhrani HKK nove mikrokalcifikace misty ve shluku, na uz bez korelatu dekuji za odpoved Kasparek Milan
Odpověď: Dobrý den,

v pravém prsu je nově shluk velmi drobných usazenin vápníku - tzv. mikrokalcifikací- mohou nebo nemusí být prvním příznakem velmi včasného nádoru. Pokud by mikrokalcifikace byly podezřelé či nejasné, nejednoznačné, je nutné provést tzv. vakuovou biopsii prsu, to jistě lékař na screeningovém centru ví a maminku v případě nutnosti na biopsii odešle. Vakuová biopsie se provádí jen na některých scr. centrech.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18619
Dobrý den, již cca 14 dní pozoruji bolest levého prsu směrem od hrudní kosti k bradavce. Jde o bolest pouze při dotyku a pouze v jednom místě. Men. cyklus skončil před třemi dny. Je to důvod zajít k lékaři? A ještě jeden dotaz: pokud bych se rozhodla jít na mamo vyšetření,vzhledem k věku si ho budu hradit sama, je nutné mít žádanku od gynekologa nebo praktického lékaře?
Odpověď: Dobrý den,

pokud je to pouze bolest, co Vás trápí, nelze předpokládat, že v prsu bude něco podezřelého.Lokalizovaná bolest má více příčin, ale nádor prsu mezi ně nepatří. Zajít jako samoplátkyně bez žádanky od lékaře můžete na některé ze screeningových center, seznam center je na těchto stránkách, vyšetří Vás ultrazvukem, event v případě potřeby mamograficky.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18618
Dobrý den, po kojení před 6 lety se začaly objevovat problémy s opakovanými záněty prsů. Na ultrazvuku mám od roku 2014 nález v podobě mnohočetných cyst na obou prsech s abscendující infiltrací s reakcí do axial. uzlin. Docházím do mamární poradny s opakovanými záněty, kde mne léčí Augmentinem. Léčba pomůže jen dočasně a někdy třeba už za měsíc se potíže opakují. Mám pocit, že si s tím neví rady a proto se chci zeptat na vaše doporučení, jak dále postupovat. Můžete mi prosím také doporučit specialistu z Moravskoslezského kraje, který by mi dokázal pomoci?

Předem děkuji za odpověď

H.G.
Odpověď: Dobrý den,

opakované záněty prsů, zvláště abscedující, mohou být velmi svízelné a pokud je tam již větší zánět navíc s abscesem je podání antibiotik nevyhnutelné. Trvá to u Vás již poměrně dlouhou dobu. Je zapotřebí se poradit s imunologem - zkuste ambulanci alergologie a imunologie FN Ostrava. Je nutné vyšetřit Vaši imunitu, zda není něco špatně a zda by Vám nepomohl nějaký cílený preparát, který by příznivě ovlivnil Vaši imunitu a ovlivnil tak i záněty prsu. V Olomouci, kde působím, jsem měla asi tři ženy, které se léčily tzv. autovakcínou, zkuste probrat s imunologem, spadá to do jejich kompetence. V některých případech u velmi těžkých opakujících se zánětů lze léčit i chirurgicky, odnětím žlázy a náhradou silikonovými implantáty, stává se to výjimečně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18617
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda je nutné chodit každý rok na mammografické vyšetření.Do loňského roku jsem chodila co dva roky na mamograf a mezi tím na ultrazvukové vyšetření jako samoplátce. Letos mám jít jako samoplátce na mamograf a příští rok na screeningovou mammografii.Výsledek z minulého vyšetření je 2-BIRADS-benigní.Znamená to, že mamografické vyšetření bude vhodnější než ultrazvukové?
Děkuji za odpověď.J.K.
Odpověď: Dobrý den,

screeningové mamografické vyšetření u žen bez zvýšeného rizika pro karcinom prsu se provádí v dvouletých intervalech. Roční interval mamografie z hlediska radiační hygieny je ale přípustný a mamografie ve Vašem věku je výtěžnější u naprosté většiny žen při srovnání s ultrazvukem. Takže pokud nemáte vyšší riziko pro rakovinu prsu, je jen na Vás, zda si mamografii po roce uhradíte nebo nikoliv. Váš nález nezhoubných změn v prsech je naprosto v pořádku. Po roce je ultrazvuk doporučován ve Vašem věku pouze u žen, které mají velmi denzní (hutnou) žlázu a tím pádem nepřehlednou mamografii, v tomto případě lze po roce doporučit ultrazvuk za úhradu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18616
Dobrý den paní doktorko,
v lednu jsem podstoupila ablaci prsu, momentálně docházím na chemoterapie. Chtěla bych znát Váš názor na rekonstrukci prsu, všechna Pro i Proti. Děkuji a přeji příjemný den. Věra S.
Odpověď: Dobrý den,

rekonstrukce prsů po předchozí operaci pro zhoubný nádor se dělají stále častěji, to je v pořádku. Pokud absolvujete chemoterapii a onemocnění bude pod kontrolou, třeba za rok od operace, lze uvažovat o rekonstrukci prsu. Musíte se poradit se svým onkologem, který Vás následně odešle za plastickým chirurgem. Záleží čistě na Vás, v jakém jste jinak zdravotním stavu, pokud další operace s sebou nenese rizika třeba ohledně stavu Vašeho srdce nebo cév nebo nemáte jiné závažné onemocnění a navíc Vám to psychicky prospěje, tak klidně rekonstrukci prsu můžete podstoupit.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18615
dobrý deň môžete mi povedať čo znamena nasledujúci záver z mamo : prechodný typ žľazy v HLQ ĽP a subaxilárne s drobnou LU. Bilat difúzne kalcifikaty Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

v popisu je vše naprosto v pořádku, v dolní části podpaží je malá uzlina- normální nález, v prsech jsou usazeniny vápníku -kalcifikáty- nezhoubné povahy- rovněž zcela normální nález. V popisu není uvedeno nic podezřelého, myslím, že můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18614
Dobrý den,
mohla bych poprosit o vysvětlení lékařské zprávy?
Vpravo lze částečně v HZK diferencovat. ložisk. stín benig. vzhledu vel. 30 mm.
Podezř. mikrokalcif. O.
Vpravo ojed. benig. kalcifikace.
T4
Re- vpravo v HZK ložiskový stín benig. vzhledu.

Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Lenka
Odpověď: Dobrý den,

v pravém prsu máte nezhoubné ložisko, může se jednat o cystu, tento nález je v prsech naprosto běžný, Váš nález je normální.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18613
DOBRÝ VEČER,V DUBNU MI BYLA PROVEDENA BIOPSIE PRSU-MÁM ZHOUBNÝ NÁDR VELIKOSTI 1,5 CM A DDNS NEMÁM NAPLÁNOVANOU OPERACI, JE TO V POŘÁDKU?
Odpověď: Dobrý den,

operace bývá po nálezu zhoubného nádoru provedena 1-2 měsíce od biopsie, tj. obvyklé. Nevím, kdy máte operační termín. V průběhu této doby, tedy od biopsie k operaci, Vás nic neohrožuje, nemusíte mít strach
"z rozsevu rakoviny", biopsie k tomu nevede.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18612
Dobry den koncem unora jsem byla na sonu prsou je mi 35 let...Vse bylo v poradku..asi tyden pozoruji v prse bulky kulateho tvaru jsou pohyblive v miste horni casti prsou(od podpazi k dekoltu)jsem tyden po menzes... Bulky ani prsa neboli mohlo se neco zmenit od posledního sona?jak mam postupovat dale?znovu jit na sono?moc dekuji za odpoved K.
Odpověď: Dobrý den,

nedá se předpokládat, že by se od února v prsech odehrálo něco dramatického. Bulky jsou vícečetné a nejspíše odpovídají pouze rozšířené žláze nebo nezhoubným útvarům, cystám. Doporučuji se samovyšetřit vždy 2. nebo 3 den po ukončení menses a bulky si zkontrolovat tak během dvou měsíců- mimo tyto dny po menses se nevyšetřovat, protože žláza i nezhoubné útvary v prsech se mohou během cyklu značně měnit. Jestliže se nebudou bulky měnit nebo vymizí, je vše OK, pokud by se některá zvětšovala, pak Vám nezbývá než se opět objednat na ultrazvuk.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18611
Dobrý den, mohu se zeptat, zda nejsou někde na vašich webových stránkách dostupné informace o úloze všeobecné sestry v prevenci karcinomu prsu? Tyto informace by se mi velmi hodily, ale zatím jsem je nikde nenašla.
Odpověď: Dobrý den,

takové informace na našem webu mamo.cz myslím nejsou, úloha všeobecné zdr. sestry by měla být především edukativní- tj. posílat ženy ve screeningovém věku (nad 45 let věku ) na mamografii a edukace k provádění samovyšetření prsů u všech žen bez ohledu na věk. To jen absolutně obecně a stručně, určitě záleží na tom, v jaké zdr, prostředí, zařízení se pohybujete...

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18610
Dobrý den.Prisel mi dopis od pojišťovny a současně mi p.gynekolog napsal žádanku na mamograf.Mam se objednat.Problem je takový ze mám kožní potíže..a teď mám těsně u jářķů..na obou..kozni netuší.. dotaz.asi čekat až se zhoji ale to už trvá.. .a někdy to bolí..nekdy jen tak ..poradite mi prosím. Husakova Hedvika
Odpověď: Dobrý den,

moc dotazu nerozumím. Zřejmě máte kožní potíže, pokud to není nic jiného, nehmatáte si např. bulku v prsu, nemáte krvavou sekreci z bradavky, apod., tak vyčkejte, až se vše zahojí, upraví a pak jděte teprve na mamograf.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18609
dobry den pani doktorko.mam vysledok po vysetreni:LP drobnonodularna denzna ylaza retroareolarne, centralne a v HLG,v HLO 12 cm od mammily naznacene opacity,bey spikul,koza,podkoyie,axila volna a zaver v LP opacity, v.s.cysty,prosim mohli by ste mne vysvetli co vlasne to je? pekne dakujem.
Odpověď: Dobrý den,

je podezření na přítomnost nezhoubných útvarů, nejspíše cyst v prsu, jedná se o benigní, tj. nezhoubný nález, takže se nemusíte ničeho obávat. Nález je v pořádku.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18608
Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli je možné, že samovolně praskne žilka (cévka) v prsu. Třeba nějakou námahou při práci na zahradě.... Před týdnem jsem si ráno nahmatala poměrně velkou bouli na levém prsu. Jsem si jistá, že tam večer nic nebylo. Už jsem byla na mamo i sono vyšetření a mám objednání na biopsii. Při sonu se mi ptali, jestli jsem se neuhodila, neměla ůraz nebo tak něco, nevím o ničem. Ta možnost prasklé žilky mě napadla až nyní.....
Děkuji za odpověď H.
Odpověď: Dobrý den,

může se to stát výjimečně, ale obvykle tomu předchází nějaký třeba i malý úraz, náraz do prsu. Nebo při užívání některých léků na ředění krev (Warfarin) mohou vznikat modřiny. Takže uvidíte, vyčkejte na výsledek biopsie.


s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18607
Dobrý den, bola som na sono vyšetreni a lekár mi povedal, že na ultrazvuku nie je nič vidno,ale že pod pravou bradavkou to mam trocha tvršie, neviete mi povedať čo to môže znamenať, a mam si kotrolovať prsníky raz za týžden. No velmi sa teraz bojím, či netreba robiť niečo viac alebo este iné vyšetrenia. Ja som bola na preventívnej prehliadke. Ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

pokud je ultrazvukové vyšetření v pořádku, tak není zapotřebí se ničeho obávat. Samovyšetření prsů je dobré provádět jen jednou za měsíc, nejlépe po ukončení menses, vyšetření jednou za týden ztrácí smysl, žláza se cyklicky mění a měla by se kontrolovat jen jednou za měsíc ve stejnou dobu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18604
mam kontrolu vpravo v VK naznak nodulace.

prosim o co jde dekuji. M.Č.
Odpověď: Dobrý den,

je to dost stručné, jedná se asi o popis mamografie- nodulace neznamená nic špatného, může se jednat o žlázu, také o nezhoubný útvar. ev. prosím napište trochu podrobněji. Kontrola v tomto případě je normální postup.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18603
Dobrý den
Asi tak předevčírem jsem našla pod svým pravým prsem tedy bradavkou takovou bulku velká asi tak 1cm. Neboli mě nebo tak, ale když se rovně postavím jde trochu vidět. Dostala jsem celkem strach, protože nevím co to je.
Odpověď: Dobrý den,

ve Vašem věku se nebude jednat o nic závažného, nejspíše bulka odpovídá zduření žlázy nebo třeba cystě- což je nezhoubný v prsech se běžně vyskytující útvar. Prsa jsou u Vás ve vývinu a žláza se může měnit. Pokud by bulka rostla, zajděte za dětským lékařem, odešle Vás na ultrazvukové vyšetření prsů.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18602
Dobry den co by mohly znamenat male bulky v prsou a jsem kluk
Odpověď: Dobrý den,

v Tvém věku celkem běžný nález, zřejmě je oboustranný a jedná se o většinou malé zduření prsní žlázy, které se v pubertě může u chlapců přechodně vyskytnout, o tzv. gynekomastii. Zduření žlázy může být bolestivé. Obvykle tento nález bývá přechodný a vymizí během několika měsíců. Pokud by se nález zvětšoval nebo by neustupoval, tak je vhodné zajít za Tvým dětským lékařem, který Tě může odeslat na ultrazvuk, kde se nález potvrdí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18601
Dobry den, je mi 42 let a kazdy rok chodim na sono prsu ted jsem byla posledniho unora na poslednim sonu, muzete mi prosim poradit, fano kdyz jsem lezela na levem boku mi manzel neco nahmatal tvar boule to nema nejaka jako mala zarvrdlinka nebo jako zdurena zila, kdyz hsem vystrovala sama sebe ve stoje ani v leze nic nehmatam, ve stredu jsem byla na joze po dlouhe dobe boli me z ni namozena zada ruce i svaly podpazdi, porad ba to mysli a vrta mi to v hlave a vikend na krku :)
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se nejedná o nic závažného, ultrazvuk v únoru byl v pořádku. Takže nejspíše se jedná o zduření prsní žlázy. Pokud by nález přetrvával nebo se zvětšoval, doporučuji se nechat přešetřit, ale za pomocí mamografie, pokud jste ji ještě neabsolvovala v poslední době. Jinak lze těmto náhodným pohmatovým nálezům předejít prováděním pravidelného samovyšetřování prsů - vždy po ukončení menses, resp. v 1. týdnu menstruačního cyklu, pokud cyklus není či je nepravidelný, je vhodné si vybrat stále stejný den v měsíci, kdy si samovyšetření provedete.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18600
Dobry den.Porosila by som o vysvetlenie mojej mamografie-V lavom HLQ loziskove zatienenie velkosti 3krat2cm.so spikulaciami do oklia a so susp.mikrokalcifikatmi.AS zmeny aa.solitarna LU v pravej preaxille.
Odpověď: Dobrý den,

tento nález je podezřelý z přítomnosti ložiska v levém prsu v horním zevním kvadrantu. K objasnění povahy útvaru je nutný ultrazvuk a event biopsie. V dolní časti pravého podpaží - tedy na opačné straně než je nález útvaru - je zachycena mízní uzlina, což je obvyklý nález. K vyšetření mízních uzlin v podpaží je rovněž vhodné ultrazvukové vyšetření, předpokládám, že jej provedli nebo to mají v plánu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18599
Dobrý den,
nahmatala jsem si v prsu novou bulku. Celkově mám poměrně hodně cyst, některé i větší velikosti a nepravidelného tvaru - vyšetření mamo i sono v pořádku (před 3 měsíci).
Předpokládám, že půjde opět jen o cystu (mamo příští týden).
Před rokem mi zemřela maminka na rakovinu prsu (cca 7 let po úspěšné onko léčbě se objevily agresivní metastázy, 63 let).
Tyto cysty mě hodně znervózňují a ráda bych se jich zbavila. Je možné chirurgické odstranění tak, aby se cysty už neobjevovaly? Klidně podstoupím oboustrannou ablaci, pokud je to možné.
Velmi děkuji.
KM
40 let, 0 porodů
Odpověď: Dobrý den,

chápu, že přítomnost cyst v prsech Vás může zneklidňovat, ale cysty jsou nezhoubné útvary, které se neoperují, operací cysty nic nevyřešíte. Oboustranná subkutánní mastektomie by Vás zbavila prsních žláz a tím i cyst, ale pouze přítomnost cyst v prsech a výskyt rakoviny prsu u Vaší maminky nejsou indikací k této operaci. Musela by jste mít vysoké riziko pro karcinom prsu, oboustranné preventivní odstranění prsních žláz se provádí např. u nosiček genetických mutací, které mají velmi vysoké riziko. Takže je zapotřebí se poradit s onkologem, zda př. maminka nebyla nosičkou takové mutace, pak by jste Vy měla podstoupit genetické testy a na základě takového vyšetření by se měla operace zvažovat. Cysty jsou velmi běžné a nepředstavují zvýšené riziko pro rakovinu prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18598
Dobrý den,
byla jsem na mamografu a zároveň na ultrazvuku. Prosím o vysvětlení názvů a zda by v budoucnu tento nález popř. mohl znamenat?
Snížená involuce prsních žláz.
Tabár I/IV.BI-RADS 3.
Sebevyšetřování,kontrolní UZ vyš.za rok v případě změny kontrola dříve.
Děkuji za odpověď. M
Odpověď: Dobrý den,

nález je u Vás v pořádku, i když BI RADS 3 by mohlo znamenat, že se u Vás našlo ložisko, které si chce lékař zkontrolovat. Bylo by vhodné se zeptat lékaře, který Vás vyšetřoval a nebo se podívejte ještě do popisu vyšetření a event mi pošlete. Měl by být zaznamenán jasně výsledek mamografie a ultrazvuku - zda se našlo ložisko, nebo zda je nález bez přítomnosti ložiska, které je nutné kontrolovat. Některá centra BI RADS používají nyní i k označení prsní denzity někdy spolu s Tábarovou klasifikací a tak si nejsem jistá, co ve Vašem případě BI RADS označuje. Ev. napište, na kterém scr. centru jste byla vyšetřena.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18597
Dobrý den, nedávno jsem byla na mamografu a na snímku je v basi prsu suspekce na drobné neostře konturované ložisko - v sono obraze není patrný patologický korelát, oboustranně jsou jen akcentované dukty až drobné cysty - vpravo je cyst více jsou i basi prsu v DK, ve VK je vpravo shluk cyst na ploše 12 mm. Doporučili mi kontrolu až za půl roku, vzhledem k záření to nejde dříve. Nedávno mi na rakovinu prsu zemřela kamarádka. Mám tedy vyčkávat? Předem děkuji za odpověď. B.H.
Odpověď: Dobrý den,

kontrola za 6 měsíců je dostatečná. Ložisko může odpovídat jen cystě nebo zbytnělé žláze, nedá se to někdy ani v korelaci s ultrazvukovým vyšetřením odhadnout. Postup je správný, vyčkejte na kontrolu, záření tady nehraje roli, je zanedbatelné, ale dřívější kontrola z hlediska posouzení event progrese léze nemá smysl.


s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18594
Dobry den v unoru jsem byla na ultrazvuku (je to uz muj 2 UV)prsou vse ok poslat me tam gynekolog ,protoze jsem si nahmatala na prsu(opacny konec od bradavky) nejakou hrudku.ale pry vse ok..Mam jen hodne tukove tkane v prsu...Dnes mam 4den menses a opet jsem v onom prsu na podobnem miste hrudku nasla..muze po tak kratke dobe po UV byt vse ok nebo mam jit na UV znovu dekuji Eva
Odpověď: Dobrý den,

vše je myslím v pořádku. Samovyšetření prsů je nutné provádět striktně pouze po ukončení menses a to nejlépe 2. nebo 3 den po ukončení menstruace. Pokud není menstruace pravidelná, je lépe si vybrat jeden stále týž den v měsíci. Bulka u Vás nejspíše odpovídá zbytnělé žláze v důsledku cyklických hormonálních změn prsů. Pokud bude bulka v tu dobu, kdy si vyšetření budete naprosto PRAVIDELNĚ provádět, stejná, tak je to normální a nemusíte na vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18593
Dobrý den. Je mi 52 let, menstruaci mám zatím každý měsíc, i když občas nepravidelně. Kromě občasného nočního pocení nemám klimakterické potíže. Trápí mě však v poslední době bolesti prsů, které neustávají ani po menstruaci. Na mamografu jsem byla naposledy ve 12/2016, chodím pravidelně. S bolestí prsů jsem mívala problémy i v mladším věku, ale tehdy se objevovaly v období ovulace. Nyní mě prsa bolí už 2 měsíce nepřetržitě. Prosím o radu. Předem velice děkuji. Mirka
Odpověď: Dobrý den,

bolesti prsů jsou v období premenopauzy, kdy kolísají hladiny hormonů, časté a mohou mít trvalý charakter. Úlevu mohou přinést některé nehormonální preparáty, z bylinek, př. Mastodynon, který má dlouhou tradici a dostanete jej v lékárně. Taky neublíží vitamin E 1 tbl denně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18592
Dobry den, v levem prsnim dvorci jsem si nasla malou bulku chtela jsem se tedy zeptat jaky je spravny postup. Mam zajit za svym obvodnim lekarem ci gynekologem a nebo rovnou navstivit specializovane pracoviste? A v tomto pripade jdu jako samoplatce nebo mi vysetreni pojistovna proplati? V rizikovem veku jeste nejsem. Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

určitě by bylo nejdříve vhodné zajít za Vaším gynekologem nebo praktickým lékařem a bulku na dvorci mu ukázat. Často se jedná jen o zduření mazových žlázek v oblasti dvorce. Pokud lékař uzná za vhodné, pošle Vás jistě na vyšetření na některé ze screeningových center. Lze se poradit i přímo na screeningovém centru s lékařem, event vyšetření si můžete uhradit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18591
Dobrý večer v loni 19.4.2016 mi byl odebrán celý pravý prs. Dnes mě začala děsně pálit druhá tedy levá bradavka. Na mamografu mi po roce řekli že druhé prso je v pořádku,mám děsnej stach a nevím čím to může bít. Děkuji za vysvětlení
Odpověď: Dobrý den,

pokud je mamografické vyšetření prsu v pořádku, můžete být klidná. Pálivé bolesti bradavky jsou časté, obvykle přechodné a souvisí někdy s hormonálními změnami. Vyčkejte, zda se stav sám neupraví, event je vhodné se poradit s vaším onkologem a určitě jej vyhledat při jakýchkoliv změnách bradavky nebo sekreci z prsu. Vhodné je také užití vitamínů, řady B a vit E.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18590
Dobrý den, doplnění k dotazu č. 18485. Děkuji Vám moc za předchozí odpověď a za uklidnění. Na biopsii jsem již byla a vše je prý v pořádku. Za cca 20 dnů jdu na konzultaci ohledně vyndání ložiska, kvůli náhlému růstu. Ve zprávě je však uvedeno:"Benigní změny ve smyslu hyperplázie." Četla jsem, že u atyp. hyperp. je vyšší riziko zvrtnuti na zhoubný nádor. Tohle je ale neco jiného, ze? Byt mnou, nechala byste si odstranit tak rychle rostoucí ložisko? Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

u atypické hyperplázie je vyšší riziko pro rakovinu prsu, ale Vy nemáte atypickou hyperplázii, ale pouze "hyperplázii", tj. tzv. obvyklou hyperplázii, která se s vyšším rizikem pro rakovinu prsu nedruží. Odstranění nezhoubného nádoru při jeho rychlém růstu je namístě a nechala bych si na Vašem místě provést chirurgický výkon.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18589
Dobry den jsem po chemoterapich nasledne zachovna operace prsu pak ozarovani ktere bylo ukonceno 12.4.2017 od te doby bolest ramene pani doktorka predpoklada symdrom zamrzleho ramene odeslala mena rehabilitaci a ortopedii rada bych se zeptala jestli v ramci rehabilitace mohu podstoupit rucni lymfodrenaz?A taky bych se chtela zeptat z ceho to vzniklo snazila jsem se s rukou cvicit ale neco bylo spatne zavinila jsem to tim?Dekuji za Vasi odpoved
Odpověď: Dobrý den,

někdy se může stát, že operaci pro rakovinu prsu a také uzlin v podpaží (což k tomu patří) se vyskytnou bolesti v oblasti ramenního kloubu. Myslím, že jste si nic nezavinila, že se to prostě může někdy stát. Rehabilitace a cvičení by měly pomoci. Pokud jde o lymfodrenáž, jste krátce po onkologické léčbě a musí se k tomu vyjádřit Váš onkolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18588
Dobrý den, jsem rok po,operaci prsu, ( zachovány), chemoterapie, ozář, tamoxifen, před měsícem odebrání dělohy, vaječníků. Jsem strašně unavená, a prso i,po roce bolí. Je to normální?
Dále bych si chtěla nechat vzít obě prsa mám ha to Nárok? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

unavená být můžete, prodělala jste dvě operace v krátké době, taky prs a jizva mohou být bolestivé, byla určitě také radioterapie, takže to nějakou dobu potrvá, než se vše upraví.
Na plastickou operaci obou prsů nárok můžete mít, pokud je u Vás vysoké riziko pro rakovinu prsu. Samotné vysoké riziko po operaci jednoho prsu pro rakovinu nevznikne, záleží na Vaší rodinné anamnéze, zda jsou postiženy Vaše příbuzné rakovinou prsu nebo vaječníku. Celou situaci nejlépe posoudí Váš onkolog, na kterého dotaz směřujte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18587
Zdravím,

mám podstoupit ductografii,co toto vyšetření odhalí,předpokládám,že se provádí v lok.anestezii?

Děkuji Mitisková
Odpověď: Dobrý den,

duktografie je jednoduché vyšetření, které je indikované v případě patologické sekrece z prsu. Nasonduje se secernující mlékovod velmi tenkou kanylou a do mlékovodu se vstříkne malinké množství vodné jodové kontrastní látky, která umožní zobrazení mlékovodu na mamografii. Pokud se nalezne defekt v kontrastní náplni mlékovodu či jiná patologie, může to sekreci vysvětlit a v některých případech je to pak indikace k operaci. Lokální anestézie se neužívá, nejedná se o bolestivý výkon.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18586
Dobry den,
prosim o vysvetleni pojmu: herceptest +++, HER 2 score 3+, ISH nesplnuje současne platna kriteria HER-2 pozitivity. Jaka je prosim prognoza.
Moc dekuji a preji hezky den
M.
Odpověď: Dobrý den,

z Vašeho mailu lze jen konstatovat, že se jedná o nádor prsu, který má onkogen Her-2/neu silně pozitivní, 3+ skóre a tím pádem bude dobře citlivý na podání biologické léčby, užívá se preparát Herceptin. Jenom z toho ale prognózu nelze předpovídat, záleží na velikosti nádoru a jeho dalších vlastnostech a na tom, zda jsou či nejsou postiženy mízní uzliny v podpaží.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18585
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na svou dceru.Bude ji 16roků a trápí se růstem svých prsů.Jedno má velikost dle podrsenky 75B a druhé 70A je viditelný větší rozdíl.Mám si dělat obavy a hledat pomoc u lékařů nebo je to v pubertě normální vývoj.Děkuji a přeji hezký den.L.A.
Odpověď: Dobrý den,

asymetrie prsů je do jisté míry normální. Pokud by se jednalo o viditelný kosmetický problém, tak doporučuji se poradit ve věku kolem 18 let s plastickým chirurgem. Problém můžete také konzultovat s gynekologem, vývoj prsů v 16 letech není ještě dokončený, takže je šance na samovolnou úpravu asymetrie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18584
dobrý den už několikrát jsem psala do této poradny ale chtěla bych slyšet váš názor na můj problém.bolest mám levého prsu z boku tam kde zasahuje ponejvíc kostice.bolest jde ze zad od levé lopatky do ramene a levého prsu.jsem po operaci krční páteře a problémy mám stále.rakovinou prsu onemocněla moje matka v 64letech tak mám obavy.bolest je takové pnutí a píchání v prsu.myslíte že takto může vycházet bolest od páteře nebo to svědčí pro něco jiného.jsem sledovaná jednou ročně v mamocentru klatovy.prso se jako zduří a bolí někdy před menstruací někdy po ní.děkuji za váš názor.hezký večer
Odpověď: Dobrý den,

pokud jsou tyto bolesti trvalého charakteru, tak bych řekla, že souvisejí spíše s krční nebo hrudní páteří. Bolest prsů před menstruací je normální, obvykle se týká obou prsů. Sledování v ročním intervalu v mamocentru Klatovy je dostatečné.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18583
Dobrý den.3 měsíce mě bolí na vnější straně levého prsu, je to ve výšce poloviny pažní kosti. Na dotek je kůže citlivá a bolí žeberní kost.Bolí mě to bez pohmatu,ale ne moc.Žádnou bulku jsem si nenašla.Byla jsem u ob.lékaře před těmi 3 měsíci,prý to bylo z nové podprsenky,která tlačí na nerv mezi žebry. Nosila jsem pak jen sportovní a přestalo to. Jenže pak to znovu začalo a předevčírem jsem si udělala opět samovyšetření prsu tak je to trochu citlivější.Poslední dobou jsem měla i bolest levého ramene, to ale přestalo samo o sobě. jsem kvůli tomu nervozní. Děkuji za jakoukoli radu.
Odpověď: Dobrý den,

do prsu se přenáší i bolest, která má původ v onemocnění páteře, žeber, ramenního kloubu. Přesto by bylo vhodné vyloučit souvislost s prsy a nechat se vyšetřit na některém ze screeningových center, seznam center je na těchto stránkách. K vyšetření potřebujete žádanku od gynekologa nebo praktika a nebo je možné si vyšetření - ve Vašem případě ultrazvuk - zaplatit a k tomu žádanku nepotřebujete.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18582
Dobrý den, prodělala jsem infekci zubu a ústní dutiny, přičemž došlo ke zduření pravého prsního dvorce, velmi bolestivé, hmatetelná horká zatvrdlina pod bradavkou, na pohotovosti mi nasadili atb amoksiklav, že se jedná o přídatný zánět k výše zmíněnému zánětu, atb beru dnes třetí den a prso bez výraznější změny, stále bolestivé, děkuji za názor.
Odpověď: Dobrý den,

antibiotika je nutné doužívat, je možné, že se efekt ještě dostaví. Každopádně ale doporučuji zajít na některé ze screeningových center a nechat se vyšetřit, provedou Vám ultrazvuk event mamografii. Mohlo by se jednat o zánětlivé ložisko - absces - pod bradavkou, které se dá jednoduše pod kontrolou ultrazvuku odsát, obsah bývá hnisavý. Zákrok je rychlý, nebolestivý a Vám se výrazně uleví. Odsátí- aspiraci-provádí lékař na scr. centru.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18581
Dobry den, u me dcery 14 let se objevil nerovnomerny vyvoj prsu. Bohuzel rozdil je jiz hodne markantni a moc se trapi. Menstruuje od 10 let. Byly jsme u detskeho gynekologa a doporucil nam 2 tablety kyseliny listove denne, kontrolu v 15 letech a mozne chyrurgicke zmenseni vetsiho prsu po 16. roku, kdy bude vyvoj prsu ukoncen. Chtela jsem se zeptat, zda kyselina listova opravdu muze znizit rustovy rozdil, aby zbytecne nebrala tablety (i kdyz se jedna o vitamin), je alergik a bere jeste xyzal. Pripadne, jake by bylo Vase doporuceni.
Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

kyselina listová neuškodí, ani v případě, že dcera užívá Xyzal. Ale asi příliš nezabrání nerovnoměrnému vývoji prsů, který jak píšete, je již markantní. Čím později se asymetrie bude řešit chirurgicky, tím lépe. Vývoj prsů v 16 letech není ještě plně ukončený. Doporučuji se poradit s plastickým chirurgem, kdy by to bylo vhodné provést.


pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18580
Dobrý den, a asi před týdnem jsem si našla v levém prsu bulku,která jako by každým dnem narustá a prso me začalo i bolet.Prso me bolí už jen když se ho dotknu.Co mám delat.Dekuji za odpoveď
Odpověď: Dobrý den,

je nutné zajít na některé ze screeningových center- jejich seznam je na těchto stránkách- a nechat se vyšetřit. Ve Vašem věku je na prvním místě mamografické vyšetření. Žádanku na vyšetření Vám napíše Váš gynekolog nebo praktický lékař, event lze vyšetření absolvovat i bez žádanky za úhradu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18579
Dobrý den, jsem vnučka mé babičky - 75 let, která je po radiioterapii Ca prsu, léčba současně s pravidelnou chemoterapií. Po radioterapii se objevil mokvající, silně svědící, zarudlý ekzém s puchýřky bělavými pod prsem a na hrudní kosti. po doporučeném oleji lej. helianti a bez efektu, zhoršující se.
Prosím poradtě jak začít efektivně léčit. Tereza
Odpověď: Dobrý den,

především je naprosto nutné zajít k onkologovi, který babičku léčí, současná léčba nepomáhá a onkolog má s tímto největší zkušenosti, event vše jistě zkonzultuje s kožním lékařem. Nález je zapotřebí vidět.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18578
Dobry den, na levem prsu mam bulku, celkove leve prso mam bulkovate, na sonu ted z unora nic nezjistili,bylo receno, ze je vse ok,jenze tak za 14 dni zacalo strasne bolet a z obou dvorcu mi tece cosi bilosediveho. Z bradavek to tam mivam takove nazloutle a suche. Prolaktin i sti.zlaza jsou v poradku,odber krve ca 14 dni zpet.Netece mi pravidelne,hlavne po koupeli.Boli me jen na leve szrane jakoby uvnitr prsa,do toho se pridala bolest pod levem zebrem a boli me zada,nevim,zda to ma souvislost. Je mi 32 a jsem od ledna po mimodeloznim tehu se samovolnym potratem. Dekuji za radu, mam strach
Odpověď: Dobrý den,

vyšetřená jste byla nedávno a nedá se předpokládat, že by v prsech byl zhoubný nádor. Jedná se s vysokou pravděpodobností jen o nezhoubné hormonální změny prsů, tomu odpovídá i sekrece šedobílé tekutiny. Je dobře, že jste si nechala vyšetřit prolaktin. Hrbolky - bulky v prsech odpovídají nejspíše uzlům žlázy nebo se může jednat o cysty, které jsou nezhoubné a neohrožují Vás. Bolesti jsou nepříjemné, ale jsou u hormonálních změn prsů typické, mohou částečně souviset i s bolestmi zad. Na Vašem místě bych se poradila s gynekologem, jste po samovolném potratu a hormonální situace se může srovnávat měsíce. Pokud jde o bolesti prsů zabírá dobře Mastodynon - extrakt z rostlinky drmku lékařského, je účinný, bez vedlejších účinků, dostanete jej v lékárně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18577
Mám nad prsem bouli jsem po plastice a nevím jestli to tam bylo nebolí to tak kam mám jít na kontrolu .Byla jsem na vyšetření prs ,měla jsem tam rakovinu a prso mě odebrali J
Odpověď: Dobrý den,
zajděte na některé ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách- tam Vám poradí a vyšetří Vás pomocí ultrazvuku event mamografie.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18576
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat kde je možné jít na termograficke vyšetření prsou v Praze. Děkuji.ZK
Odpověď: Zdravím,

v tom Vám skutečně neporadím. Termografické vyšetření není vhodné pro diagnostiku prsní žlázy a naše odborná společnost jej nedoporučuje pro vysoký počet falešně pozitivních (nález neodpovídá zhoubnému nádoru), a především falešně negativních nálezů (to jsou případy, kdy se nenalezne již existující rakovina prsu, kterou by jiná diagnostická metoda odhalila). Ve Vašem věku je vhodné mamografické vyšetření jednou za dva roky v rámci screeningu, event doplňující ultrazvukové vyšetření, pokud vyšetřující lékař doporučí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18572
Dobbry den . Mam takovi problem . Stale meboli leve prso a bolest jde az pod pazdi . Kdyz si prso prohmatam mam na okraji prsu male bulky a na pravem to nemam . Zacala me od toho bolet i leva ruka. Jsem stale unavena. Omlouvam se ale u lekare jsem nebyla mam asi obavy stoho nejhorsiho. Poradite mi prosim
Odpověď: Dobrý den,

doporučuji zajít k lékaři a nechat si provést mamografické vyšetření. Může se jednat pouze o zduření prsní žlázy, které je bolestivé a často vyzařuje do podpaží. Ale je nutné se o tom přesvědčit vyšetřením, nejlépe mamografickým, pokud to bude nutné doplní Vám lékař i ultrazvuk.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky