MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
vedoucí lékař screeningového pracoviště Mammacentrum Olomouc,
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku,
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen EUSOMA - European Society of Mastology

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219


Dotaz č. 18801
Dobrý den, dnes jsem si na uplném spodním okraji levého prsu našla maličkou, kluzkou, velmi pohyblivou kuličku velikosti malého hrášku. Je spíše uložená mezi žebry, nebolestivá. Vám, že mi nemůžete takto odpovědět o co se jedná, příští týden se chystám na UTZ prsu, ale mám malého syna a jsem na něj sama a umírám strachy, že se jedná o rakovinu prsu. Nikdy v životě jsem se takto nebála. Moc děkuji, N.H.
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu se o rakovinu prsu nejedná. Jsem přesvědčená, že to nebude nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18800
Dobrý den před měsícem jsem byla na odstranění bulky z prsu (tuková bulka myslím) a teď se mi u jizvy udělala nejspíše znovu. Je to možné a co mám dělat? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

hlavně si nenechte zbytečně operovat prsa pro nezhoubné tukové bulky nebo jiné nezhoubné nádory, cysty, fibroadenomy, jejichž přítomnost v prsech je normální. Zajděte si na některé ze screeningových center- seznam center je na těchto stránkách a nechte se vyšetřit, tam Vám poradí.



zdraví Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18799
Dobrý den, je vhodné podstoupit mamograf. vyšetření při menstruaci? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nevadí to.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18797
Dobrý den.Je mi 57 let.Byla jsem na genetickém vyšetření(Genet.vyš. na základě karcinomu prsu u dcery 32 let též BRCA1) ,a zjistily mi že jsem nositelkou zmutovaného genu BRCA1..Jsem dosud bez anamnézy nádorového onemocnění.Nyní jsem podstoupila vyšetření na mamografu a sono.To bylo v pořádku.Jelikož riziko je až 85 % klinický genetik doporučil mastektomii.Nevím a nemohu se rozhodnout,zda ji podstoupit.Předem děkuji za radu.J.L
Odpověď: Dobrý den,

rozhodnutí, zda podstoupit operaci či nikoliv, je samozřejmě na Vás. Provedla by se u Vás tzv. subkutánní mastektomie oboustranně, kdy se zachová kůže a dvorec s bradavkou a odejme se žláza, která se nahradí obvykle silikonovým implantátem. Zbavíte se tak rizika pro rakovinu prsu prakticky úplně. Pokud jste operace schopná (nemáte závažná rizika operace), pak toto řešení doporučuji.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18795
Dobry den,
Mam papirek na vysetreni SONO prsou od pana Dr.Caldy na Karlovo namesti. Tusim ze se jeste nejedna o mamograf ale jen o to sono.
Telefonicky mi automat rekl ze je u vas vse plno at se obratim nekam jinam.Ale mluvil asi jen k mamogr.vysetreni, ktere jeste nepotrebuji.
Kam se mam tedy obratit??

Dekuji za odpoved.

I.F.
Odpověď: Dobrý den,

asi by to chtělo mluvit s někým jiným než s automatem. Neporadím Vám, zda mají obsazené i termíny na ultrazvuk nebo se jedná jen o termíny na mamografii. Doporučuji otevřít si seznam screeningových center na těchto stránkách a zavolat jinam, kde Vám dají termín.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18794
Dobry den pani doktorko,muze po nekolika letech zmenit fidron tvar?Dnes mi to zjistily na sonu a moc se bojim.Je i vetsi oproti 2 rokum ma 10x9 mm.Dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,

fibrom nebo fibroadenom může růst a měnit tvar, nevím, o kolik během těch dvou let porostl. Kdyby byl nárůst fibroadenomu výraznější, může lékař provést biopsii, aby se ubezpečil, že je útvar nezhoubný.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18793
Dobry den chtela by se zeptat je mi 38 let mam sestileteho syna ktereho sem kojila 4roky mam uz delsi dobu bolesti prsou na dotek mne boli pi celem obvode obcas mne i pichne mam troska vecsi prsa dnes sem se objednala sono ale az o mesic nevim co do ti doby bojim se jestli je to jen s dlouhodobeho kojeni?dekuji za odpoved ..Krskova.
Odpověď: Dobrý den,

nebude to z dlouhodobého kojení. Prsa u většiny žen bolí cyklicky, tj. bolesti jsou závislé na fázi menstruačního cyklu, v 2. polovině cyklu před menses je bolestivost největší, po menses se v 1. polovině cyklu bolest zmenšuje nebo mizí. Také užívání nebo naopak vysazení hormonálních preparátů , př HAK, může bolesti na čas spustit. Stane se ale občas u každé ženy, že je období, kdy jsou bolesti prsů trvalé a neměnné v závislosti na cyklu. Je to způsobeno hormonálními změnami celého organismu, prsa přitom neovlivňují pouze hormony pohlavní. Určitě to takto ani u Vás nezůstane natrvalo. Vyšetřit ultrazvukem se pro Váš klid můžete, ale pravděpodobně to bolest prsu neobjasní. Jsou bylinné nehormonální preparáty, které Vám můžou pomoci se přes toto období bolesti dostat - např. Mastodynon kapky, nebo Orissa (pupalkový olej a vit E), dají se volně koupit v lékárně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18792
Dobrý den,zapomněla jsem napsat,že všechna vyšetření,scintigrafie kostí,rentgen plic a ultrazvukové vyšetření břicha bylo v pořádku.To jen pro doplnění.Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

to se dá při takto včas zachyceném nádoru očekávat. Určitě budete v pořádku.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18791
Dobrý den,při biopsii mi byl diagnostikován dobře diferencovaný invazivní duktální karcinon 6mm.Bez známek angioinvaze a perineurálního šíření.ER 100%,PgR 95%,Ki67 9%,e-cadherin pozitivní,c-erbB-2 score 2+ slabě pozitivní.Závěr:Ca mammaeI.dx.T1bNOMO,hormonálně dependentní.Jsem po záchovné operaci prsu a jedné sentinelové uzliny,výsledky ještě nemám.Dnes jsem na onkologii volala,prý ještě museli udělat další rozbor,kvůli HER2+ pozitivitě,ale může to být i negativní.Jaké mám šance,že nebudou zasaženy uzliny i celkově.Děkuji!
Odpověď: Dobrý den,

nádor je minimání a uzliny velmi pravděpodobně postižené nádorem nebudou. Vaše prognóza a šance na úplné uzdravení je vysoká. Onkogen Her-2/neu je zapotřebí ještě dovyšetřit, je to důležité kvůli další léčbě. V případě, že bude negativní, budete užívat pouze antihormonální tablety (př. Tamoxifen, Femara) , obvykle po dobu 5 let.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18790
Dobrý den,na mamografu mne byla zjištěna mikrokalcifikaci,zatím bez shluků,mám přijít za půl roku na kontrolní mamografu,jak vše postupuje..mohu se zeptat,zda mohu něco udělat,abych vše zastavila a třeba i vrátila do normálu? Podpůrné léky,homeopatika a pod. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,¨¨

kontrola je obvyklý postup. Mikrokalcifikace - tj. velmi drobné usazeniny vápníku- se v prsech vyskytují běžně a většina z ních je nezhoubné povahy. Pokud by lékař měl podezření na počínající nádor prsu, který některé mikrokalcifikace mohou signalizovat, odeslal by Vás na tzv. vakuovou biopsii prsu. Nejspíše se jedná o mikrokalcifikace nezhoubné povahy, které vyžadují pouze kontrolu. Nelze se jich zbavit, nefungují léky ani homeopatika, jak jsem již psala, mikrokalcifikace mohou být normální součástí prsní žlázy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18789
Dobrý den. Chtela bych se zeptat,zda se obavat horsiho vysledku. s mirnou bolesti prsa, mě gynekolog poslal na sono prsu. Jsem 15M po porodu. Pred rokem v levem prsu zanet. V pravo bez loziskovych zmen. Vlevo centrslne je patrny shluk na sebe nalehajicich hladce ohranicenych hypoechogennich lozisek velikosti 8mm, cekkove velikosti 15mm spise benigniho vzhledu. V.s. Nekolik cyst nebo septovana cysta, axily beze zmen. Ko za 3 mesice.
Odpověď: Dobrý den,

v levém prsu jsou na ultrazvuku patrná nezhoubná ložiska, cysty. Nález je v pořádku, cysty se vyskytují v prsech běžně, nález ani nevyžaduje další ultrazvukovou kontrolu. Bolesti prsů jsou rovněž běžné a nesignalizují přítomnost nádoru, jsou v naprosté většině hormonální povahy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18788
Dobrý den,dnes jsem byla na MG 45let.Jsem po konizaci s diagnozou HG CIN III /CIS/ z probat. knips biopsie. Moje maminka již dvakrát léčba Lymf. systému chemo a ozařování a 1 nádor na plicích opět chemo.Ze zprávy je patrné že maligního tam nic není,chtěla bych se zeptat Zda je to v pořádku vzhledem k mé a matčině diagnoze. Znění zprávy je : 1 čtení- Nízce denzní žláza s reziduální fibroglandulární strukturou retroareolárně typu Tabár III. Axilly v normě.Závěr: BI-RADS 1 Na MG nenacházíme žádné známky malignity. čtení: shodné s 1 čtením. Děkuji za odpověď V.K.
Odpověď: Dobrý den,

Váš mamografický nález je naprosto v pořádku, můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18787
Dobry den, byla jsem na vysetreni prsou a v jednom prsu se objevil nalez: "V miste nove vznikle hmatne rezistence vpravo v HZK hypoechogenni lalocnate lozisko 17x17x11 mm. Muzete mi to prosim vysvetlit? Byla jsem odeslana na biopsii. Dekuji. MN
Odpověď: Dobrý den,

v prsu je ložisko, které popisem odpovídá nejspíše nezhoubnému útvaru, tzv. fibroadenomu. Biopsie je obvyklý postup, kterým zjistíme přesně povahu ložiska.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18786
Dobrý den. Mám jít na první mamografické vyšetření. Už 15 let chodím každý rok preventivně na UTZ. Mám obavu právě z rtg záření, tak se rozhoduju, jestli jít nebo pokračovat v utz vyšetřeních. Moc děkuji za odpověď. Melounová šárka
Odpověď: Dobrý den,

ve 45 letech je mamografie spolehlivější vyšetření než ultrazvuk u všech žen. Nedoporučuju pokračovat v ultrazvukových kontrolách, ale po dvou letech si nechat vždy provést screeningovou mamografii. Ultrazvuk u Vás může být pouze doplňujícím vyšetřením.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18783
Dobrý den,
mam prsne implantaty a som v 5. mesiaci tehotenstva. Chcem sa len informovat ohladom preventivnej prehliadky. Chcela by som sa objednat ci je vsechno v poradku a chcem sa spytat ci je lepsie sa objednat hned alebo pockat do vyssieho stadia tehotenstvi, kedy budu zmeny viditelnejsi.

dakujem krasne za radu.

Zuzka
Odpověď: Dobrý den,

je to na Vašem uvážení, změny v prsech se vyvíjejí postupně, ale jedná se pouze o rozšíření mléčné žlázy, pokud nemáte žádné příznaky onemocnění prsu, je kontrola na Vás.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18782
dobry den,chcela by som poradit,vysvetlit,bola som na mamografii,nalez je vlavo v DLQ na kozu nasada neostro ohranicena struktura velkosti 19x7mm,koza je zhrubnuta,bez pritomnosti patol.kalcifikatov,zaver loziskova lezia splivajuca s fokalne zhrubnutou kozou.doporucili mi USG,kde popis:obojstranne v axilach mensie lipomatozne LU vcelku nenapadnej struktury a bez patol.perfuzie pri FD vysetreni.struktura zlazoveho parenchymu neprimerane zmnozena,fibroglandularna.bez zretelnej expanzivnej lezie a bez dilatacie duktov.zaver:bez zretelnych exp.lezii.
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu mamografie se jedná o podkožně uložené ložisko, které splývá s rozšířenou kůží v místě ložiska. Na ultrazvuku je nález normální. Musela bych vidět Vaši mamografii a vyšetřit Vás na ultrazvuku, abych se v tomhle vyznala. Nezbývá než se obrátit na lékaře, který Vás vyšetřil a zeptat se jeho.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18781
Dobrý den, ve zprávě z mammografie a sona je uvedeno: menší sytost na rozhraní VKK a ZKK vpravo, vlevo lehká defigurace v HKK. Jinak bez patol. ložisek a kalcifikací, bez patol. LU v axilách, lipom v HKK vpravo do 6 mm a bilat středně shrubělá žláza bez dalších ložisek. Co znamená "menší sytost" a "defigurace"? Lékařka mi doporučila pouze kontrolní sono za rok. Stačí to? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je v pořádku. V pravém prsu nalezla lékařka lipom=tukový nezhoubný nádorek, jinak není přítomné v prsech žádné ložisko. Menší sytost žlázy je normálním jevem, ani se nepopisuje, defigurace znamená lehkou nepravidelnost žlázy, pokud nebyl nalezen korelát ložiska, jedná se rovněž o běžný nález. Můžete být klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18780
Dobrý den,paní doktorko,chci se zeptat zda mohu odjet k moři.Jsem 5roků po operaci prsa pro DCIS. Výsledky kontroly byly v porádku.Děkuji
Odpověď: Samozřejmě a řádně si to užijte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18779
Dobrý den,
jsem v remisi po rakovině prsu, už i po rekonstrukci prsu a paradoxně jsem na tom psychicky stále hůř a hůř. Kam se mohu obrátit s prosbou o pomoc psychologa? Mé problémy trvají od počátku nemoci 8/2014, kdy jsem po odstranění prsu přestala být pro manžela ženou... Doslova se mne štítil dotknout a to bohužel přetrvává doteď a já se s tím nezájmem sama nedokážu vyrovnat. Děkuji. R.Z.
Odpověď: Dobrý den,

nevím odkud jste, mám přehled jen Olomouc, event Olomoucký kraj. Psychologické porady existují všude, poradí Vám Váš praktický lékař nebo zkuste přes internet. Také existuje organizace žen s rakovinou prsu, tzv. MammaHELP, který funguje v několika větších městech ČR, lze také dohledat přes internet. Tato organizace poskytuje bezplatnou pomoc ženám s rakovinou prsu, lze se na ně opravdu s důvěrou obrátit, jedná se o ženy, které si samy onemocněním prošly... MammaHELP Vám určitě poradí i ohledně psychologa, možná by spíše než Vy potřeboval poradit Váš manžel.
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18778
Prosím o vysvětlení závěrů z mamo sreeningu...
Oboustranně bez známek malignity, BIRADS A - tukový, bez podst.změn od minulého vyšetření.
Hlavně mě zajímá dg.BIRADS A
Děkuji moc Mirka
Odpověď: Dobrý den,

nález je zcela v pořádku, BI RADS klasifikace (A, B,C,D) je u nás nová klasifikace denzity prsů, která vyjadřuje zastoupení žlázy, vazivové a tukové tkáně v prsech. BI RADS A znamená, že se jedná o tukový mamograficky velice přehledný typ prsů. Můžete být naprosto klidná.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18777
Ca před 3 týdny jsem si nahmatala cca do 1cm útvar jakoby by bulku, ktrá je v podpaží v jamce a teda napohled není nic vidět ale je víe v hloubce.. řekla bych dle hmatu se jedná spíše o ovál. který je pohyblivý není srostlý a nebolí co s tím? Prsa si normálně prohlížím ...podpaží jestejná žádná změna barvy tekutiny nic.. útvar není ani vidět jsem od přírody dost drobná a hubená 162 cm 48 kg takže vím že tam nic takového nebylo.. když nad tím přemýšlím před těmi třemi týdny jsem byla i dost nemocná vir. chřipka silný kašel a zánětlivá rýma, nevím jestli to s tím mohu nějak spojovat...
Odpověď: Dobrý den,

jedná se nejspíše o drobnou mízní uzlinu v podpaží, která u štíhlých lidí může být hmatná jako pohyblivý kulatý nebo oválný útvar. Uzliny v podpaží se vyskytují normálně, mohou se v případě nemoci, virózy, zvětšit. Myslím, že o nic jiného se nejedná, pokud chcete mít 100% jistotu, zajděte na ultrazvukové vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18776
Dobrý den, je mi 40 let a často mívám bolesti v prsu z boku.Když spím na boku,často mě bolest v prsu probudí.Lékařka mi řekla,že by to mohlo být od žeber,ale to bylo před dvěma lety a bolest se zvyšuje a je častější.Co mám dělat,když ještě nemám narok na mamograf. Děkuji K.S.
Odpověď: Dobrý den,

ve 40 letech je vhodné provést první mamografické vyšetření, pokud máte problém (bolesti) žádanku na vyšetření by Vám mohl vystavit Váš gynekolog event praktický lékař nebo si lze mamografické vyšetření zaplatit, pak žádanku nepotřebujete. Takto dlouhodobé bolesti v jednom prsu jsou nejčastěji od páteře.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18775
Dobrý den,
po návštěvě na Sonu prsu mi nalezli intramamární uzlinu velikosti 7 mm na okraji prsu v HZK. Ráda bych se informovala zda je dobré navštívit dalšího lékaře, pokud ano, tak jakého?

Děkuji a přeji příjemný den
Marcela Flügelová
Odpověď: Dobrý den,

nález je normální, intramamární uzliny jsou běžnou součástí prsní žlázy. Není zapotřebí navštívit dalšího lékaře. Doporučuji mamografickou kontrolu za dva roky.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18773
Dobry den,byl mi diagnostikovan Invazivni karcinom mammy NSt, s in situ komponentou gr.2, Mikroskopicky grading WHO gr.3, ER 90%, PR 80%, MIB1 30%. Lozisko ma vel. 45x38x53, v leve axile susp. LU
Nyní mam před sebou chemoterapii a posleze operaci a ozarovani, ale vlastne nevim, v jakem stadiu se nador nachazi a jaka je prognóza. Lze to, prosim, odhadnout? Dekuji mnohokrat.
Odpověď: Dobrý den,

nádor je větší a jsou zřejmě postiženy lymfatické uzliny, takže prognóza je o něco horší než u malého nádoru bez metastáz v uzlinách, musí se již léčit chemoterapií, což u nepokročilých nádorů není nutné. Většina těchto velkých nádorů i s postiženými uzlinami je ale dobře léčitelná onkologicky právě chemoterapií a mezi tyto nádory patří i ten Váš. Nádor se může po chemoterapii velmi zmenšit, stejně mohou i vymizet metastázy v uzlinách podpaží. Je zapotřebí hlavně nepropadat zoufalství, srovnat se psychicky a absolvovat v klidu léčbu Věřím, že budete v pořádku.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18770
Dobry den, muzete mi, prosim, rict, zda se jedna o fibroadenom? Dekuji.
SONO: bilat. hojne zlazy s drobnou dysplasii. Vpravo v ZHK tesne u dvorce infiltrace palp. tuha, povrchove mezi cisly 10.-11. ulozena, spatne pohybliva, vel. 11x7mm. VUZ nehomogenni, hypoechogenni, sirsi nez vyssi, narusujici kontury, bez pat. vaskularizaci. Znamky jak malignity, tak benignity. Ostatni parenchym bez loziskovych zmen. Uzliny v axilach nezvetseny.
+ ustni vyjadreni lekare, ze zlazy jsou naprosto ciste
Odpověď: Dobrý den,

popis ložiska neodpovídá jednoznačně fibroadenomu a pokud se lékař v popise vyjádří, že ložisko má "známky benignity, tak malignity", tj. jak nezhoubného, tak zhoubného nádoru, tak by měl doplnit mamografii a pokud je nález dále nejasný, tak musí přistoupit k biopsii. Takže ten postup a nebo popis považuju za zvláštní, je možné, že se lékař jen špatně vyjádřil, ale to nezjistím, takže nález bych si zkonzultovala, ale na screeningovém centru - seznam center je na těchto stránkách.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18769
Dobrý den, jelikož má maminka onemocněla rakovinou prsu v 50 letech a v 56 letech umřela na metastáze (odmítala radioterapii, chemoterapii), chtěla jsem se zeptat, jestli bych si mohla zajít na vyšetření prsu, raději ultrazvukem než mamografem, již nyní ve 38 letech, i když nemám žádný problém, zda by mi to pojišťovna hradila? Popřípadě je možnost zjistit z krve nějaké dědičné zatížení? A kde se toto provádí? (Jsem z okolí Ostravy) Děkuji za odpověď. A.P.
Odpověď: Dobrý den,

pojišťovna Vám vyšetření v tomto věku - pokud nemáte žádný problém (př. hmatný útvar v prsu)- nehradí, protože nejste ve vysokém riziku rakoviny prsu. Musela by jste mít více přímých příbuzných s rakovinou prsu nebo vaječníku v rodině. Ve 38 letech je vhodné zajít na ultrazvukové vyšetření, cena je přibližně 400,- Kč na většině screeningových center, takže zkuste některé ze scr. center v Ostravě, seznam je na těchto stránkách. Pokud vyšetření platíte, nepotřebujete žádanku od lékaře. Ve 40 letech věku je možné mít první mamografické vyšetření, které bych doporučovala.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18768
Dobrý den děkuji za odpoved a omlouvam se ze vas porad otravuju ale jak sem vam psala ze tam mam bulku tak tam mam dve nad sebou co to muze byt a druhy den se mi hur dycha docela mam strach :-( dekuji
Odpověď: Dobrý den,

nebude to opravdu nic závažného, ale doporučuju pouze pro Váš klid zajít na některé ze screeningových center a zaplatit si ultrazvuk- pokud Vám to pomůže a uklidní Vás to, stojí to za to.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18766
Dobry den, prosim o vysvetleni zdravotni zpravy: karcinom prsu sin. C504, typ inv.dukt. Granding 3, IHC ER90% PR 0% KI-67 45%, HER 3+ T 2 (25mm, s cipy 34 mm) N1 M0. Systemova lecba ACHT (AC-T/H) pigmentace po 2 cyklu, ko trola po 4 cyklu, pro futuro PME+EA 1 sin. Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o rakovinu prsu vlevo (sin), nádor je stádium T2, tj. větší než 2 cm, stupeň (grading) 3- tj. rychle rostoucí nádor. Je tedy indikovaná správně primárně onkologická léčba (systémová léčba), vzhledem k výskytu onkogenu Her-2/neu (je 3+) bude chemoterapie v kombinaci s biologickou léčbou. Nádor se po léčbě značně zmenší, takže je u Vás plánovaný záchovný výkon (PME). Vzhledem k výskytu hormonálních receptorů (ER 90 %) budete po operaci ještě dlouhodobě užívat entiestrogenní preparáty ( př. Tamoxifen, Femara)

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18765
Dobry den, je nejaky problem cysta dvoukomorova ci cysta s kalcifikacemi? Chodim do akredit. screening center, pry vse ok. Pred rokem mi byly cysty zminemy, nyni jiz ne. Mohou zmizet? Cysty mi jsou uvadeny stale, ale bez jakehokoli prizviska, jen jako bezvyznamne. Velice dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

cysty jsou nezhoubným běžným nálezem v prsu, bez rizika pro rakovinu prsu a to i v případě výskytu septované (př. dvoukomorové) cysty nebo cysty s kalcifikací. Cysty mohou být přechodným nálezem v prsu - mohou se ztratit a znovu se objevit třeba v jiném místě. Můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18764
Dobrý den,Byla mi zjištěna fibrocystická choroba bez zvýšeného rizika vzniku Ca.Doporučena kontrola za půl roku.Je mi 51 let, 1 porod. Před dvěma lety jsem měla z prsu odstraněn basaliom. Prosím Vás souvisí to se vznikem fibrocystické choroby a dá se nějak ovlivnit stravou? Děkuji V. M.
Odpověď: Dobrý den,

fibrocystická choroba je běžným nálezem nezhoubné mastopatie v prsu bez podstatného zvýšení rizika pro rakovinu prsu. S výskytem basaliomu nesouvisí a stravou se nedá ovlivnit. Kontroly ve zvyklých intervalech, screeningová mamografie tedy po dvou letech a event ultrazvuk v mezidobí.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18763
Takže myslíte že to neni nic vážného? Me to prave začlo bolet než mi začala menstruace a bolí mě to di teď jeste sem se chtěla zeptat jestli by se dá něco poznat z krve ze mi právě delala doktorka obraz krve a mela sem to v poradku tak nevim :-( jeste sem byla ke vsemu sem byla na interupci :-(jestli to nemuze byt s toho? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

myslím si, že to není nic vážného, jak už jsem psala. Interupce je zásah do hormonáního stavu každé ženy a nejspíše to souvisí s tímto. Dejte tomu trochu času.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18762
Dobry den 29,6 jsem podstoupila biopsii prsu chtela bych vedet zda 10-14dni znamena pracovnich dni nebo vcetne vikendu ? Kdy bych prosim mohla ocekavat vysledek dekuji za odpoved A.H
Odpověď: Zdravím,

výsledek máme obvykle do týdne včetně víkendu, 10-14 dní v době dovolených je přijatelná doba, je to včetně víkendu.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18761
Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 21 let před třemi měsíci jsme byla na mamografu tam mi řekli že tam mám vylezlou uzlinu jinak že je to v pořádku teď je to nanovo nahmátla sem si bulku nemůžu ani skoro spát jak to bolí tak se chci zeptat co by to mohlo být předem děkuji
Odpověď: Dobrý den,

přepokládám, že jste se spletla a nebyla jste na vyšetření mamografickém, ale ultrazvukovém, což odpovídá Vašemu mladému věku. Nevím, zda si teď nález hmatáte na úplně stejném místě nebo jinde v prsu. Každopádně se dá těmto náhodným pohmatovým nálezům, které Vás mohou zneklidňovat, předejít a to pravidelně prováděným samovyšetřením prsů. Samovyšetření se doporučuje provádět stále ve stejnou dobu menstr. cyklu, nejlépe 3. den po ukončení menstruace a pokud je cyklus nepravidelný, tak je lépe si zvolit stále stejný jeden den v měsíci. Pokud je pohmat zhruba stejný, je vše OK, pokud se v prsu objeví něco nového, hmatného, bulka, ztužení, apod. , je lépe vyhledat lékaře. Většinou je ve Vašem věku hmatná zduřelá žláza, která bývá často bolestivá. Takže teď doporučuji vyčkat a pokud bude nález přetrvávat po menstruaci, tak zajděte k lékaři nebo se přímo nechte vyšetřit ultrazvukem, i když si myslím, že se ve Vašem případě jedná pouze o rozšířenou žlázu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18760
Pani doktorko dekuji za odpoved,prso me prestalo bolet zaplat pan buh,zjistila jsem ze kdyz nemam podprsenku tak nemam viditelnou zilu nateklou,jen napohmat.
Kdyz mam podprsenku mam tam videt jakoby caru,pritom kostice nezasahuje do toho mista.Beru 1x denne Ibalgin.
Jeste se chci zeptat,projevuje se takhle karcinom??Dekuji.
Odpověď: Dobrý den,

jak to líčíte, tak to zřejmě zánět žíly nebude, ale jedná se jen o výraznější normální povrchovou žílu, a tak je užívání Ibalginu zřejmě zbytečné, nevím, zda jste byla někde v poradně nebo u gynekologa a nebo jste si Ibalgin nasadila sama. Karcinom se takto neprojevuje.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18759
Dobrý den,
končím 5.měsíc těhotenství a před pár dny se mi přes noc udělala na stisk bolestivá uzlina v levém podpaží, na pohmat je i větší než na pravém. Může to souviset s těhotenstvím? Bohužel můj gynekolog i lékařka, ke které pravidelně na vyšetření prsou chodím mají dovolenou. Existuje nějaká rychlá možnost kde by mě mohli vyšetřit? Jsem samozřejmě dost nervozní z tohoto nálezu. Děkuji moc. P.P.
Odpověď: Dobrý den,

určitě zajděte na ultrazvukové vyšetření prsů, je vhodné i v graviditě a provádí se na některém ze screeningových center. Seznam center naleznete na těchto stránkách, zajděte klidně na nejbližší centrum, vyšetření si lze i uhradit a pak nepotřebujete žádanku, na většině center je cena 300-500 Kč.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18758
Dobrý den. Pravidelně chodím na mamografické i ultrazvukové vyšetření (poslední koncem února 2017). Vždy bylo vše v pořádku, jen mám v prsou cysty. Před týdnem (v den očekávané menstruace) mě však pravé ňadro, kde mám cyst více, celý den bolelo (ne příliš intenzivní, ale řezavá bolest i bez doteku). Teď jsou obě prsa citlivější už jen na dotek, pravé více, a kousek pravé bradavky je někdy částečně vtažený. Menstruace se mi opozdila o týden. Předpokládám, že to vše může spolu souviset, ale tyto potíže jsem před tím nikdy neměla, tak bych nerada něco zanedbala. Moc děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den,

bude to pravděpodobně tak, jak se domníváte, bolesti v prsů jsou nejčastěji odrazem hormonálních změn, často jsou bolesti prsů spojené s nepravidelnostmi menstruačního cyklu. Pokud si v prsech nic nového nehmatáte, vyčkala bych, zda se bolesti uklidní, v případě že se k nim přidá cokoliv hmatného nebo třeba sekrece z prsů, zašla bych na kontrolní vyšetření.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18756
Dobrý den, léčím se z rakoviny prsu, mám za sebou záchovnou operaci + ozařování ( 32 dávek ) a beru Tamoxifen. Od posledního ozáření uběhly již 3 měsíce a nyní jsem si v tom samém prsu našla opět malou bulku, kousek vedle od původního nálezu, je možné, že by to opět mohl být karcinom i po tak krátké době od ozařování? Měla jsem výbornou prognozu, uzliny nezasaženy. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

je vysoce nepravděpodobné, že by se jednalo o karcinom, nejspíše to budou změny v jizvě po operaci a nebo změny vyvolané radioterapií. Je ale nutné zajít na vyšetření - ultrazvukem, event mamografické.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18755
Dobrý den, paní doktorko, jsem po parciální mastektomii. Už probíhá léčba - hormonální Tamoxifen a Zoladex, 32krát ozařování a to by mělo být vše . Byla mi odebrána sentinelová uzlina, která je negativní. Výsledek T1, N0, Ki67 10%, ER 90%, PgR 90%, p53 neg., Her skore vyšlo při biopsii 1+, teď z histologie vyšlo HER2/neu 2+. Chtěla bych se zeptat, zda tato změna ve výsledku HER má nějaký vliv na změnu léčby, ve smyslu eventuálně biologické léčby kombinace s chemoterapií nebo zůstává léčba stejná. Moc Vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

v případě takového výsledku se ještě dodělávají další testy na onkogen Her-2/neu (tzv,FISH) a dle výsledku testu se obvykle rozhodne o léčbě, konečné rozhodnutí v tomto případě je na onkologovi, takže doporučuju se poradit s ním.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18754
Dobry den,je mi 29 let a v prsu se mi udelala natekla cara ( jakoby tunylek,hadicka ) bolelo to,smerovalo to od vrchu prsa az dolu pod bradavku.
Normalne me prso nebolelo,jen kdyz jsem na to sahla ted bych rekla ze to ustupuje ale trochu to jeste boli u bradavky.
Vubec nevim co to muze byt Dekuji.Bojim se nejhorsiho....
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu by se mohlo jednat o zánět povrchové žíly hrudníku, tzv. Mondorovu nemoc, která se projevuje jako tuhý, nebolestivý pruh v průběhu žíly. Bylo by dobré navštívit lékaře, který se zabývá problémy s prsy- lékař v mamární (mamologické) poradně nebo lékař ze screeningového centra. Zánět často odezní sám, lze tomu napomoci užíváním protizánětlivých léků, př. Ibalginu, ale to by měl již rozhodnout lékař, kterého navštívíte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18753
Dobrý den paní doktorko
jsem po ablaci P prsu, tč. docházím na chemoterapii. Jsem v polovině aplikací a bohužel mé žíly jsou neposedné a praskají. Čeká mě ještě 8 aplikací po týdnu a jsem z toho velmi rozhozená, co se bude dát dít. Mažu Lioton, MUDr. Iva Mihulová mi doporučila Ascorutin, nedaří se. Máte pro mne nějakou zaručenou radu jak mohu žilám pomoci? Děkuji Věra
Odpověď: Dobrý den,

existují různé preparáty, které působí dobře na stěnu žíly, ale u Vás je problém daný především aplikací chemoterapie a jaký preparát přesně užívat na podporu žil by měl nejlépe vědět Váš onkolog, proto doporučuju se poradit s ním.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18752
Dobrý den již dva měsíce pozoruji nejsíše zvětšenou uzlinku v pravém podpaždí ( i když u mě těko říct protože trpím hydradentidou , bolestive bulky se mi delaji v podpaží kolem prsou i na stehnech , v místě užlinky je červená kůže na silné zmáčknutí uzlina pobolívá , mám se raději obrátit na lékaře děkuji
Odpověď: Dobrý den,

dop. navštívit nejspíše kožního lékaře, tam předpokládám, s hydradenitidou chodíte. Lze provést ultrazvukové vyšetření, které objasní zda se jedná o uzlinu nebo o zanícenou mazovou žlázu a vyšetří Vám i žlázu v prsech.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18751
Dobrý den,4dny mám citlivé bradavky,dnes mě od rána bolí v levém prsu(v noci jsem tu bolest cítila spíše mezi prsy-více u levého prsa)a přes den teď cítím bolest ve spodní části prsa směrem k bradavce(jen na pohmat,kdyz trochu zatlačim)je to taková pichlavejsi bolest,začínám tlak v prsu bez jakéhokoli hmatu.Žádnou bulku jsem nenahmatala,v březnu jsem byla na sono,a vse v pořádku.
Nevíte,co by to mohlo být?
Moc vám děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,

s největší pravděpodobností se jedná pouze o hormonální změny, které se prezentují zvýšenou bolestivostí prsů nebo jen ohraničenou bolestivostí části prsu. Pokud by bolest stále přetrvávala bez ohledu na menstruační cyklus, lze uvažovat také o bolesti, jejíž původ je v blokádě páteře, kdy se bolest od páteře může propagovat do prsů, jedná se o častý jev. Doporučuji vyčkat, zda se stav sám neupraví. Nádory prsu nemají takové projevy.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18750
dobry den pani doktorko mihulova pisu jeste jak jste mi odepsala prosim vas na to vysetreni ale musi tam muj strejda zavolat prosim vas me se udelaly v pravem prsu zase ale je jich tam opravdu dost boulicky ale jenom na dotek strasne boli a kdyz na nej uplne silou zmacknu tak to okolo tech bouli praskne ale boule neprasknou je mi 17 let a bojim se ze mam tam nejaky ten fuj nador a bojim se ze na to umru a kdyz to furt mackam tak uz zeto boli ikdyz nesaham na boule v prsu ale prso boli ikdyz saham zlehynka jen na prso
Odpověď: Dobrý den,

tak, jak již psala dr. Mihulová, vzhledem k Vašemu věku, se jistě nejedná o rakovinu prsu. Podle Vašeho popisu bez toho, abych Vás viděla, Vám neřeknu, o co se jedná. Dop. navštívit Vašeho praktického lékaře, který Vám napíše žádanku na ultrazvuk, na prs se podívá a rozhodne, zda se třeba nemůže jednat o zánětlivé nebo kožní onemocnění, pak Vás jistě odešle k lékaři příslušné odbornosti. Řešte vše s klidnou hlavou, nejedná se o rakovinu ani o život ohrožující stav, který by vyžadoval okamžitý lékařský zákrok, to si uvědomte.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18749
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli mi vysvětlite zpravu ze sona a jak moc je sono duvěryhodné?
USG prsu a axil
gigantomastie,tukova přestavba s ojedinelými okrksy žlazy,pathjol.solid.
ani cysticke formace v rozměrných prsech t.č. neprokazuji,vyvody nerozšířeny v axilach benin.LU do 30mm. Při podezrření na
ložiskovy proces doporučuji mamografii.Je tam nador?pac na prsu mam zvetsenou žilu a jde videt.Co prosím znamena v rozměrných prsech t.č. neprokazuji

je mi 31. dekuji kollarikova
Odpověď: Dobrý den,

Váš ultrazvukový nález je zcela v pořádku. Rozšířené žíly v oblasti hrudníku nebo prsů, zvláště při větší velikosti prsů, jsou běžným nálezem. Ultrazvuk volíme jako vyšetřovací metodu u žen do 40 let věku, vzhledem k větší velikosti prsů je ale možné také doplnit mamografický snímek - i v jedné projekci, záleží na zvážení lékaře. Zvláště by to bylo vhodné, pokud si něco hmatáte, ale to myslím není Váš případ. Můžete být klidná.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18747
Dobrý den, Prosím o radu ohledně vyšetření meik. chodim na pravidelne kontroly mamograf a mam za sebou 2x biopsii naposledy v roce 2016 nález benigní. letos jsem mela jít opet na mamograf , ale zvolila jsem vyšetření meik kde mi řekli, že mám přijít za rok. ted si nejsem jista zda jsem zvolila spravne. Děkuji za odpověď. Blahova
Odpověď: Dobrý den,

meik není vhodná metoda pro prevenci ani pro diagnostiku onemocnění prsů. Naše mamologická společnost ji nedoporučuje. Jediná vhodná metoda je mamografie- tedy ve Vašem věku, event pak ultrazvuk jako doplňující vyšetření k mamografii. Screeningovou (preventivní) mamografii proto také každé ženě v ČR od 45 let věku hradí jednou za dva roky zdr. pojišťovna.

pěkný den Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18746
Dobry den, prosim informaci. Pred 2 dny jsem byla na biopsii prsu, bohuzel se nezeptala, kdy muzu sundat naplast, ktera pripomina igelit. K rane nejde vzduch. Dekuji za odpoved. R.T.
Odpověď: Dobrý den. Pokud Vás krycí náplast obtěžuje, tak ji můžete již bez obav sundat. Pokud by ranka po biopsii nebyla ještě zacelená, doporučuji dezinfekci vpichu běžným dezinfekčním prostředkem na kůži, který máte jistě doma a popřípadě přelepit náplastí. S pozdravem. Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18745
Dobrý den, mám 16 měsíční holčičku a stále kojím. Prvni ditko jsem kojila cca 13 mesicu. Je mi 34 let. Prý je velké ryziko vzniku rakoviny prsu u matek po třicítce, které dlouhodobě kojí. Co je na tom pravdy?? Děkuji za odpověď s pozdravem Katka
Odpověď: Dobrý den. Není to pravda. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18744
Dobrý den,je mi 32 let a cca před 14 dny jsem si na levém prsu našla nepatrnou bouličku. Nenachází se v samotném prsu, ale "na půli cesty" mezi klíční kostí a bradavkou (tedy spíše v dekoltu, blíže je ke klíční kosti cca 7cm). Boulička mi přijde spíše v podkoží - jedná se o malý tvrdý útvar. Jak bych měla v takovém případě postupovat? Nejsem si jistá, zda je to vůbec věc mamologie. Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně nepůjde o nic vážného. Na hrudníku i v oblasti prsou se mohou vyskytovat v podkoží benigní, neškodné útvary z tukové a fibrózní tkáně (lipomy,fibromy). K objektivizaci nálezu můžete zajít na sono, lze i jako samoplátkyně (tedy bez doporučení lékaře, bez žádanky), cena vyšetření dle centra cca 250-600 Kč. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18743
Dobry den.Nyni jsem mela abnormal.nalez pri cytologii na karcinom del.hrdla.Zatim nevim,co se bude dit dal,navsteva mudr me ceka.Uz driv se mi v podpazi sem tam zvetsi uzlina,zmizi a zase objeví.Nebolí,ale neni to prijemne.Kdyz zvednu ruku,jsou vzdy i viditelne.Docela jsem ted dostala strach.Predpokladam,ze by vzhledem k veku bylo dobre alespon utz vysetreni.Na prsou jsem nic nezpozorovala.Je nutne mit doporuceni od praktickeho lekare ci gynekologa i na toto ultrasonicke vysetreni? O co se muze jednat?Muze to souviset s mym nalezem?
Odpověď: Dobrý den. Občasně zduřelé mízní uzliny v podpaždí s cytologickým nálezem z hrdla děložního nesouvisí. Na sono vyšetření můžete jít i bez doporučení lékaře, jako samoplátce, cena vyšetření dle centra cca 250-600 Kč.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18742
Dobry den,zpráva z mamo/sono uvádí:
Konvolut nehomogenních hypoechogen.ložisek s bohatou vaskular.,vel. 45x38x53mm,místy patrná hyperecha mikrokalcif.,v okolí lézí echogen. halo.Ložiskové susp.změny prostupují celou vrstvou měk.tkání od rozš.kůže až k fascii pektorál.svalu.Další 2 drobné hypoechogenity obdob.charakt.7x5 a 11x6mm jsou kaudál.směrem ve vzdál.asi 10mm od hlavní masy,směrem od nich centrálněji další o průměru kolem 7mm–okraj dvorce směrem do ZK.Při bazi levé axily pathol.LU 18x14,11x7mm.
Na biopsii již obj.,ale výsledky až za 14dní,jak moc,tato zpráva ukazuje na karc.?
Odpověď: Dobrý den. Bohužel uvedený nález svědčí pro nádorové onemocnění prsu. Držím pěsti, ať je výsledek biopsie co nejpříznivější. Hlavu vzhůru. Nádory prsů patří mezi nejlépe léčitelné druhy nádorů. S pozdravem. Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18741
Dobrý deň! V apríli som bola na preventívnej mamografii, po ktorej mi robili sono prsníkov, ktoré bolo v poriadku. V máji som bola vyzvaná, aby som sa dostavila do 3 mesiacov na opakovanie mamografie nakoľko záver znel: involučný typ prsníkov s menším fibrot. reziduom retroareolárne a HLQ. Vľavo sa asi 30 mm za areolou zvýraznilo nepravidelné ložiskové zahustenie 10x14 mm -len ložiskové rezíduum? BI-RADS 3. Na prsníkoch žiadne zmeny nevidím ani pohmatom ani zrakom, bradavky mi nevťahuje a ani nemám výtok. Myslíte, že sa mám obávať nálezu?
Odpověď: Dobrý den.,
Váš nález v dubnu byl v pořádku, byla doporučena časnější kontola (za 3 měsíce), může jít jen o změny související se stárnutím žlázy. Vyčkejte výsledku kontrolního vyšetření. Myslím, že se nálezu obávat nemusíte. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18740
Dobry den dnes pri biopsii prsu mi bylo napsano do zpravy , v barevnem mapovani v okoli loziska ani v lozisku nenalezam cevy s vysokym RI muzete mi prosim vysvetlit co to znamena? Moc dekuji ze odpoved.
Odpověď: Dobrý den. RI = rezistenční index.
V ložisku, ani v jeho okolí není patologická/abnormální vaskularizace ložiska, charakter prokrvení ložiska je benigního, nezhoubného typu. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18739
Dobrý den velice často pobolivá pod paždím a mám zelený vytok z bradavek na mamograf chodím pravidelně děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den. Bolestivost podpaždí může mít řadu příčin - hormonální změny na které mléčná žláza reaguje, také může být příčina v kosterním svalstvu, asymetrickém přetěžování jedné strany těla, nesprávně zvolený typ spodního prádla. Výtok z prsů není nic neobvyklého, souvisí s hormonálními změnami, výtok může být barvy zelenavé, zelenohnědé, mléčné, nažloutlé. Podezřelý je až výtok s příměsí jasně červené krve. Je dobře, že chodíte na pravidelné kontroly. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18738
Dobrý den velice často mě bolí pod paždím a mame zelený vytok z bradavek je mě 54let na mamovgrav chodim pravidelně
Odpověď: Dobrý den. Výtok z prsů není nic neobvyklého, souvisí s hormonálními změnami, výtok může být barvy zelenavé, zelenohnědé, mléčné, nažloutlé. Podezřelý je až výtok s příměsí jasně červené krve. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18737
Dobrý den,potřebuji se zeptat:je mi 36 let, na levém prsu jsem našla nepatrnou bouličku.Jak mám nyní postupovat?Musím přes žádanku od praktického lékaře nebo se objednat sama?Jsem z Deštného v Ol.horách a nevím kam se obrátit.Moc děkuji
Odpověď: Dobrý den. Na vyšetření se můžete objednat i sama, (v tom případě nepotřebujete doporučení - žádanku od lékaře), jdete jako samoplátce - cena sono vyšetření dle centra 250-600 Kč. Kontakt na Vašmu bydlišti nejbližsí akreditované screeningové centrum najdete na těchto www. stránkách. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18736
Dobrý den, byla jsem na vyšetření prsů před 4 roky, bez problémů až na cystu. Pak jsem otěhotněla, dlouho jsem kojila, tak jsem nechodila na kontroly, rozhodla jsem se počkat, až ukončím kojení. Teď jsem ale znovu těhotná. Mám počkat aspoň do porodu, nebo mám jít na ultrazvuk, protože již je dlouhá prodleva mezi vyšetřeními? Mám obavy, že nějaké změny v těhotenství budou považovány za problém.
Odpověď: Dobrý den. Pokud nemáte žádné obtíže, pohmatový nález nebo nemáte pozitivní rodinnou onkologickou anamnézu - tzn. že někdo z Vašich přímých příbuzných (sestra, maminka, její sestra, babička z maminčiny strany) měl nádor prsu, tak bych s preventivním vyšetřením počkala až po porodu a ukončením laktace. Ale samozřejmě, že v případě nutnosti, nebo pro Váš klid lze ultrazvukové vyšetření provést i během těhotenství nebo v průběhu laktace. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18735
Dobrý den, včera jsem byla na vyšetření prsu na sonografii a dr mi napsala uvedenou zpravu:
Rozsah zlazy odpovida veku. Architektonika zlazy pravidelna. Vpravo se dvema drobnymi cystami - na hranici ZQ 6mm, druhá v HZQ 3mm. Subareolarne vpravo v DZQ je novym nalezem dobre ohranicene hypoechogenni lozisko o velikosti 12x5x11mm. Jine patologicke zmeny neprokazuji. Axily bez prukaznych patologickych LU.
Nevím, co si mám o tom myslet, jak moc mám byt nervozni ci jestli mám vyhledat jeste nejaka dalsí vysetreni. Budu vdecna za vas komentar k vyse uvedenemu nalezu. Predem mockrat dekuji. ID
Odpověď: Dobrý den. Nervózní být nemusíte. Podle uvedeného nálezu, byly nalezeny jen změny benigní (tedy nevýznamné). Pokud by bylo podezření na něco vážnějšího, tak by Vás objednali na kontrolní nebo dopľňující vyšetření.
Nepíšete, zda jste již byla na mammografii (na její provedení máte ze zákona od 45. roku věku nárok, a to každé dva roky a vyšetření je plně hrazené pojišťovnou) a zda sono vyšetření bylo provedeno až následně po mamografii.
Z popisu vyšetření vyplývá, že struktura žlázy odpovídá vašemu věku. Cysty patří mezi častý a nijak neobvyklý nález, nejsou nijak nebezpečné, mohou se objevovat a zase mizet, jejich velikost se může během menstruačního cyklu měnit. Popis ložiska nalezeného v pravém prsu odpovídá benigní, neškodné lézi (může se jednat např.o fibroadenom nebo mízní uzlinu - ty jsou běžnou součástí mléčné žlázy). S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18734
Dobrý den,na sono bylo zjisteno- V HZK na č.1 povrchově je hladce ohraničená nestínujici hypoechogenní léze vzhledu FA velikos.11x6mm s cévou při okraji.Je možné nádor odstranit?Můžu otehotnet?
Odpověď: Dobrý den. Takto malé fibroadenomy (benigní, neškodné, nezhoubné léze) se běžně neodstraňují. Otěhotnět můžete. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18733
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor.Mám dg.C509 pT1cN0(sn)MX,jsem po záchovné operaci prsu 20.6 a 4 sentinelové uzliny jsou v pořádku.Dá se předběžně určit léčba?Samozřejmě mám obavy z chemoterapie.Také mám zaplacenou dovolenou u moře na konci srpna,s tím už se pomalu smiřuji.Důležitejší je vyléčení.Můj Druh karcinomu je prý vzácný.Děkuji B.H.
Odpověď: Dobrý den. C 509 je v rámci mezinárodní klasifikace nemocí označení pro nádor prsu.
Vámi uvedené informace jsou obecné. Lze říci, že stav je příznivý - nádor byl malý (pT1c = nádor o velikosti v rozmezí 10-20 mm) a byl odstraněný, metastázami nejsou postižené regionální mízní uzliny (N0), ani dosud nebyly prokázány metastázy vzdálené (MX) - např. orgánové, kostní. Vzhledem k tomu, že byla provedena záchovná operace prsu, tak bude probíhat radioterapie. Zda bude chemoterapie nebo hormonoterapie nelze z uvedeného posoudit. S pozdravem a držím pěsti, ať se vše vyvíjí příznivě.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18732
Dobrý den 19.4.2016 jsem podstoupila operaci bylo mi odebráno celé prso. Teď užívám denně tamoxifen 20 a jednou měsíčně mi píchají injekci Zoladex depot 3.6 mg.Moje prvotní příznaky rakoviny prsu byly že mi začalo téct z prsa mlezivo. No a dnes mi začalo téct i z druhého prsa. Na mamo jsem byla po roce tj. 28.3.2017 a vše bylo v pohodě. Dost mne to vyděsilo. Může se dít po tak krátké době něco i v druhém prsu?Jsem fakt na nervy. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Uklidněte se, jako onkologická pacientka podléháte zvláštnímu režimu častějších pravidelných a důkladných kontrol a vyšetření. Vaše vyšetření před 3 měsíci bylo v pořádku. Sekrece z prsu může být vyvolaná jen probíhajícími hormonálními změnami. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18731
Dobry den dnes jsem byla na vysetreni prsu v mamarni poradne a bylo mi receno fibr.zmeny vice vpravo, spad bpn sono kontrola a ojednali mne az na 2.listopadu. Co to znamena a mam se necehovobavat pred dvema lety jsem byla na sonu a vse vporadku.
Odpověď: Dobrý den. Obávat se nemusíte, vyšetření bylo v pořádku. Fibrózní změny jsou běžným příznakem "stárnutí" involuce mléčné žlázy. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18730
Na ultrazvuku bylo zjištěno: smíšená struktura prsů, dukty nedilatované, oboustranně několik drobných cystiček. V pravo ve VK drobné hyperechogenní ostrůvky tkáně mezi tuk. lalůčky, v DVK malá cista, jinak formované patologické ložisko jiného charakteru nediferencováno. Axily bez lymfadenopatie.Závěr: Bez známek malignity. Nález je pravděpodobně benigni. Kontrola za 6 měsíců.Od této kontroly se mi stává, že občas pocituji v místě kde mě paní doktorka upozornila na ,, nález,, malou bolest, která se po chvilce ztratí, nemusím mít obavy? Nebo bych raději měla navštívit lékaře?.
Odpověď: Dobrý den. Vaše vyšetření bylo v pořádku, jen obvyklé změny, které v prsech mohou být - cystičky se v prsních žlázách vyskytují často a mohou být zdrojem citlivosti/bolestivosti. Nebyly nalezeny žádné známky zhoubného, nádorového onemocnění. Vyčkala bych kontrolního vyšetření, které Vám bylo doporučeno. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18729
Dobrý den,včera jsem náhodou našla v h. pr. části p.prsa zatvrdlinku,ne klas.bulku,asi spíš žlázku.Mám 3 dny před mens,tak mám prsa citlivá, celý večer jsem si je poté prosahávala, vleže jsem toto nenašla,v sedě občas ano. Tak jsem se zděsila,že jsem si sahala celou noc a teď mne prsa bolí.Samovyšetření provádím běžne po mens.Nyní to již téměř zase nemůžu najít.Mám ale hrozný strach,nemohla jsem si ublížit také tím věčnám prosáháváním? Pozítří jedeme na dovču na 3t a já téměř nespím.Myslíte,že se může jednat o něco nebezpečného?Na utz prsou jsem byla z prev.důvodu před 2roky.
Odpověď: Dobrý den. Pravděpodobně nepůjde o nic závažného, pravděpodobně jen o zduření žlázy před menses. Prohmatáváním jste si ublížit nemohla, jen je teď po opakovaném prohmatávání a před menses máte citlivější. Uklidněte se, v klidu odjeďte na dovolenou a užijte si jí. Po skončení menses (kdy je žláza v hormonálním klidu) si proveďte v běžný termín samovyšetření, uvídíte, že vše bude jako obvykle. Pro svůj klid a pokojný spánek se můžete po dovolené objednat na preventivní sono vyšetření.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18728
Dobry vecer,chtela bych se zeptat,jdu na rekonstrukci prsu,vlastni tkani,(bricho) po ablaci,pri teto operaci mi udelaji prso stejne nebo i vymodeluji ze je budu mit zvednuta.Dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den. Nepíšete, zda jdete na operaci s jedním nebo oběma prsy. Pokud jdete na modelaci jednoho prsu, tak se bude snažit plastický chirurg provést modelaci prsu tak, aby se co nejvíce podobalo prsu neoperovanému. Pokud se provádí současně modelace obou prsou, tak se modelují, tak aby byla symetrické velikosti a pozvednutá. S pozdravem. Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18726
Dobry den,

mama je po amputaci prsnika,podstupila ozarovanie-spolu 15 ozarou a uziva Tamoxifen 20 mg.
Rana po amputaci sa pekne zahojila ale pod pazuchou sa vytvoril hematom,pravidelne 2 krat do tyzdna mama dochadzala do Bratislavy,
kde jej ranu vycistili,pripadne odsali nazbieranu krv.Konecne po troch mesiacoch mame ranu zasili ale rana stale krvaca,nehoji sa...
Je prosim nejaky sposob ako urychlit hojenie rany?Nejaku mast alebo tinkturu,pripadne odvar nejakej byliny...
Mama ma 70 rokou,diagnostikovali jej invazivny lobularny karcinom,stredne diferencovany,Gr2,kategoria B5b.
P.M.
Odpověď: Dobrý den. Někdy je hojení rány po amputaci prsu (mastectomii) a následném ozařování dlouhé a svízelné a vyžaduje trpělivost.
Na podporu hojení rány lze doporučit např.: ActiMaris Sensitiv roztok a ActiMaris Gel na hojení ran (ActiMaris Sensitiv ránu vyčistí, vydesinfikuje a nastartuje proces hojení, ActiMaris Gel podpoří a urychlí proces hojení, tato kombinace rychle zničí bakterie, viry a dodá kyslík, energii a minerály pro rychlejší hojení), HemaGel (urychluje proces hojení rány, zabraňuje hypertrofii jizev), Flamigel, Bepanthen Plus.
S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18725
Dobrý den, asi před měsícem jsem na jednom svém prsu zpozorovala změny. Na spodní straně se mi začala tvořit jakási bulka. Na dotek je bolestivá, tvrdá, ale dá se s ní pod kůží pohybovat. Mám pocit, že se sice pomalu, ale neustále zvětšuje. Je možné, abych měla v 17 letech rakovinu prsu? Obě mé babičky měly zhoubný nádor a o prso přišly. Nebo je pravděpodobnější, že mi prsa opět, pouze nesymetricky rostou a to co jsem nahmatala je jen prsní žláza? Není zvláštní, že by byla dole, směrem k podpaždí výrazně vystouplejší, než jinde?
Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ve Vašem věku je nádorové onemocnění prsu raritní. V prsu se mohla vytvořit cysta (bulka, kterou si hmatáte), cysty se mohou v prsní žláze tvořit v souvislosti s hormonálními změnami. Můžete zajít na sono vyšetření, které objasní poměry ve vaší prsní žláze. Na vyšetření můžete přijít se žádankou (doporučením) od Vašeho praktického-dětského lékaře nebo gynekologa. Lze také jít jako samoplátce, v tom případě doporučení nepotřebujete, cena vyšetření dle centra 250-600 Kč. S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18724
Dobrý den,
Pár dní mám divný pocit v levém prsu. Prs mi připadá těžší, trošku napjatý. V zrcadle mám vizuálně prsa symetrická, i při zdvihání rukou, pokleslé není. Na pohmat je to levé "mohutnější" (bulky nejsem schopna určit, nicméně opět na mě působí žláza symetricky, v tuku určitě nic není). Příští týden půjdu k lékaři, ale mám strach - vím, že mezi typické příznaky rakoviny se tohle neřadí a že jsem přece jen "mladá" na rakovinu, ale stejně. Myslíte, že by se takhle rakovina mohla projevovat, nebo jenom plaším?
Děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Myslím, že můžete být klidná,takto se rakovina neprojevuje. Pravděpodobně půjde jen o změny podmíněné výkyvem hladiny hormonů v krvi v rámci menstruačního cyklu, na které mléčná žláza reaguje (není neobvyklé, že obtíže mohou být jen jednostranné). S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18723
Dobrýden, druhý měsíc mám bolesti v levém podpaží a prsu, bolest jde i do ruky.
Prso je citlivé při doteku. žádnou bulku jsem pohmatem neobjevila.
V rodině rakovinu prsu nemáme, ale 3 z 5ti členu rodiny měli jiný druh rakoviny. je vhodné se objednat na mamografické vyšetření bez doporučení praktického lékaře nebo gynekologa?
Děkuji H.B.
Odpověď: Ano, objednat se lze, jako samoplátce, vyšetření stojí 800 Kč. Ale vzhledem k tomu, že jde o vyšetření s použitím ionizujícího záření doporučuji si nechat napsat žádanku na vyšetření od Vašeho praktického lékaře nebo gynekologa, kterému by jste pak měla i výsledek (nález) vyšetření předat (některá pracoviště žádanku na mamografické vyšetření i u samoplátkyň vyžadují). S pozdravem.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18722
Dobrý den, cca 1,5roku mám fibroadenom v pravém prsu. Nyní velikosti 15*6mm,každý půlrok při sledováni na UZV je o něco málo větší, žádné jiné zmínky o něm. V mamologické poradně mi paní doktorka vzhledem k jeho průběžnému zvětšování navrhla jeho odstranění.
Měla bych ho podstoupit? Zákrok se prosím provádí ambulantně či s hospitalizací? V celkové nebo místní narkóz? Moc děkuji za odpověď. Hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Držela bych se doporučení vaší lékařky. Fibroadenom je malý, takže i jizva po jeho odstranění bude malá. Výkon se provádí za hospitalizace, v celkové anestezii. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18721
Dobrý den, jsem po částečné operaci prsu,histologie dopadla dobře, nikde už nic není,chemoterapie nemusí být jen radioterapie a hormonální léčba.Byla jsem ještě před operací na konzultaci v protonovém centru,kde mi řekli ,že bych byla vhodný kandidát, protože se jedná o levý prs, ale musí to doporučit onkolog.Vím, že většina onkologů tomu není moc nakloněna , a proto bych se chtěla zeptat, zda je možné zvolit místo normálního ozařování brachyterapii.Měla jsem invazní karciom NST G3 velikosti 15 mm.Děkuji za radu .Kostincová
Odpověď: Kromě zevní radioterapie se při léčbě karcinomu prsu používá také brachyterapie, tj. ozařování ze zářičů zavedených přímo do operovaného místa, nebo do ložiska nádoru.
Nevýhodou je, že jde vlastně o malý operační výkon, a je prováděný v celkové anestezii.
Záření se do prsu přivádí pomocí dutých jehel, výkon trvá řádově desítky minut. Kosmetický efekt je lepší než při zevním ozařování a menší ozáření zdravých tkání a orgánů.
Zda je pro Vás brachyterapie vhodná, je nejlépe zkonzultovat přímo na oddělení radioterapie kam budete docházet.
Rozhodujícími faktory ke zvolení metody je velikost nádoru a velikost prsu - pro brachyterapii není vhodný příliš velký ani příliš malý prs. Velice důležité je také původní uložení nádoru. Není vhodné, byl-li uložen těsně pod kůží nebo nasedal na žebra.
S přáním rychlé rekonvalescence a s pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky