MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

prim. MUDr. Petr Váša
prim. MUDr. Petr Váša
primář radiodiagnostického oddělení
EUC Klinika Ústí nad Labem s.r.o.,
člen představenstva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232


Dotaz č. 19951
Měla bych zájem o zmenšení prsou z mé současné velikosti 80/H. Jsem z Ostravy a chtěla bych se zeptat, jestli by operaci uhradila má pojišťovna 205 ze zdravotních důvodů - bolesti zad, psychické problémy atd. Děkuji E.A.
Odpověď: Dobrý den, takto detailně úhrady pojišťovny neznám, nicméně zmenšení prsou ze zdravotních důvodů je běžná věc a u takto velkého poprsí jistě nebude problém. Domluvte se svým ošetřujícím lékařem, či lékařem prsní poradny. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19950
Dobrý den,mé dceři,které je 19 let byl na ultrazvukovém vyšetření objeven o hypoech. lož. 20x17x13mm ostře ohran. bez akust stínu,bulka je hmatná, pohyblivá rezostenc eplochá kulatá hladkého povrchu, má se objednat na kontrolní ultrazvuk za 3 měsíce. Pak prý asi biopsie a popř. operační zákrok. Mám dotaz, jestli je dobře čekat 3 měsíce, co když to za tu dobu vyroste o hodně víc.
Odpověď: Dobrý den, osobně se rozhoduji, spíše mezi kontrolou za 6-12 měsíců, pokud ložisko není podezřelé a pokud není uvažováno o operaci. Pokud je úvaha o operaci, nebo se vloudí sebemenší pochybnost, nebo se ložisko pohmatově zvětšuje, je lepší přistoupit k biopsii ihned. Být vámi, byl bych v klidu, v tomto věku nepůjde jistě o nic závažného, pokud se pocitově nebude měnit, je kontrola za 3 měsíce opravdu dostačující. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19949
Dobrý den.
Jsem po operaci prsu lumpectomia l sin, SLU 2x drainage vulneris duas. Bohužel histologický výsledek zatím není k dispozici.
Prosím o upřesnění co znamená SLU 2x drainage vulneris duas. Špatně jsem tomu porozuměla. Děkuji moc za upřesnění
Odpověď: Dobrý den, znamená to, že vám byla provedena operace tzv. sentinelové uzliny v podpaží, dnes již běžný standard na odděleních, která se zabývají léčbou onemocnění prsů. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19948
Dobrý den,mám 4 děti (3 kojené do cca 6 měsíců, 4. vůbec). Poslední menzes jsem měla v srpnu 2017, na mamograf chodím každý rok (březen)a zatím vše OK. Došlo u mě ke zvětšení pravého prsu (poznala jsem to podle toho, že je mi podprsenka malá),je to asi tak cca měsíc stará záležitost.Docela se bojím, aby to nebyl závažný zdravotní problém nebo je možné,aby to souviselo s přechodem? Děkuji za odpověď. kamila
Odpověď: Dobrý den, nikdo nejsme symetrický, to platí i pro prsa, pokud si nic nehmatáte, prs není výrazně tužší, pokožka má odpovídající barvu, beze změn struktury, tak bych to přisuzoval hormonálním změnám. Co váha, nepřibrala jste? mamografické vyšetření stačí po dvou letech, pokud byste chtěla mít jistotu, zajděte se na ultrazvukové vyšetření, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19947
Dobrý den, byl mi diagnostikován laktační adenom v době kojení, po skončení laktace zmizel. Nyní jsem ve 24 tt a laktační adenom se znovu vytvořil. Ráda bych se zeptala na podrobnější informace o tomto onemocnění. Je možné, že se bulka bude zvětšovat? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud se jedná o laktační adenom, tak jeho změna charakteru i velikosti v průběhu těhotenství, laktace, se mění pod těmito hormonálními vlivy. tedy i zvětšování je možné. Důležité je vyloučit cokoliv závažnějšího, laktační adenom rozhodně patří mezi ložiska nezhoubná, laicky řečeno neškodná. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19945
Dobry den, je mi 39 let. Asi týden po menses jsem si nad pravým prsem jakoby k hrudníku nahmatal pohyblivou nebolestivému bulku. Nevíte o co se může jednat a zda s tím zajít k lékaři. Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud spontánně nezmizí, bude vhodné provést ultrazvukové vyšetření prsu. O původu bulky můžeme hypotetizovat, až UZ podá jasné stanovisko. Bez žádanky se cena v mamocentru pohybuje okolo 600 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19944
Dobrý den chtěla bych jse zeptat před třemi měsíci jsem byla na sonu vše v pořádku plně kojim a nahmatala jsem si v podpaží bulku která jse mi moc pohybuje při doteku nebolí místo zarudlé není prostě jse mi moc pohybuje kdysi jsi nani sáhnu prosím vás oco by jse mohlo jednat děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o reaktivně zvětšeno lymfatickou uzlinu, či podkožní zánět, kupř. potní žlázy. Pokud nález spontánně nezmizí, nechte si zopakovat UZ vyšetření. bez žádanky se cena v mamocentru pohybuje okolo 600 Kč. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19942
Dobrý den pane doktore,dnes jsem si nahmatala drobnou,jakoby kuličku pravidelného tvaru menší než hrášek pod kůží asi 1cm od bradavky,je zatvrdlá,nebolí,když ji podtlačím zespodu pod kůží,téměř prosvítá a kůže nad ní je volně pohyblivá.Měla bych se objednat na sono,nebo stačí návštěva gynekologa?Prsa mi kontroluje při každé prevenci 1x za rok,naposled letos na jaře.Nechci panikařit,ale zároveň nic podcenit.Budu ráda za každou radu a předem děkuji za Váš čas.
Odpověď: Dobrý den, takováto drobná ložiska, podkožně uložená, jsou téměř ve 100% nezhoubná. Pro váš klid bych si nechal udělat ultrazvukové vyšetření, které třeba o ložisku neřekne nic nového, ale s velkou pravděpodobností podle uložení a charakteru potvrdí mojí domněnku nezhoubné léze. Mimoto ve vašem věku je prevence ultrazvukem již vhodná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19941
Dobrý den, v nálezu z ultrazvuku je napsáno:
Bilat.st.p.operaci -zmenšování prsou, jizvy klidné, involuce mléčné žlázy s pooperačními změnami. Vícečetné drobné hyperechogenní útvary v.s.lipomy.
Vlevo na rozhraní DKK pod dvorcem v blízkosti jizvy patrné vcelku ohraničené, laločnaté spíše hypoechogenní ložisko velikosti okolo 7 mm v doppler modu bez detekce vaskularizace /v diff.dg.granulom či jiné/. Vhodné bioptické ověření pod UZ kontrolou.
Na zmenšení prsou jsem byla před dvěma lety. Měla jsem velké problémy s hojením. Byly použity silonové nitě. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, podle popisu jsou v prsech změny související se zmenšovací operací, a ložisko v levém prsu s tím také může souviset. Nicméně jistotu lékař nemá ve 100% a proto zvolil raději ověření ložiska biopsií. Teprve poté bude zcela jasno, to uvidíte posléze. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19938
Dobrý den,
včera se mi na pravém prsu na vnější straně udělala boule o průměru cca 2-2,5 cm. Nemám místo zarudlé, pouze mě prso bolí.
Momentálně jsem nachlazená - rýma, škrábání v krku, nateklý krk. Můžete mi, prosím, poradit jestli spěchat k lékaři nebo to může souviset s nachlazením? děkuji!
Odpověď: Dobrý den, ve vašem mladém věku nepůjde jistě o nic závažného, stačilo by vyčkat jak se to bude vyvíjet, možná půjde jen o hormonální uzel, cystu??? Uvidíte sama, pokud nezmizí, nebo se nález lokálně zhorší, vyhledejte odborníka. S nachlazením bych to nespojoval. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19937
Dobrý den, před dvěma dny jsem absolvovala biopsii prsu. Ještě kojim, prs mám celý červený a bolavy a z dírky, kterou mi brali vzorek, mi vytéká mléko a krev (mléko je zabarvene krvi). Včera jsem byla na gyn. pohotovosti a dostala antibiotika. Bylo mi tam take receno, ze se mi rana uz nezahoji a bude to vytekat celou dobu. Poraďte mi co mám dělat. Co když se mi do rány dostane nějaká infekce? Navíc, jak to teče dole, tak to miminku neteče správné hodně tudy kudy má. Prosím poraďte, je pro mě nějaké řešení. Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, toto musíte řešit s vaším ošetřujícím lékařem. Zánět a infekce je již rozvinutá. Provádět biopsii u kojícího prsu je dost neobvyklé, předpokládám, že měli lékaři hodně velké podezření na něco vážného, jinak by pouze sledovali. Již užíváte antibiotika, tak doufejte, že zaberou, prs chlaďte, podle mne bych jen odstříkával a kojil z druhého prsu, ale co se týče kojení nejsem odborník zcela na místě. Další postup se také bude řídit výsledkem histologie z biopsie, tu asi ještě nemáte? Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19936
Dobrý den,včera jsem byla na sonu prsou a do zprávy mi pan doktor napsal větu “ ložisko budící podezření z malignity” . Mužů se zeptat ,co přesně to znamená ,nebo muže znamenat ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, bohužel má pocit, že se jedná o rakovinu, což bych ve vašem mladém věku nepředpokládal. Určitě bude následovat biopsie a ta teprve rozhodne, je stále šance že to dopadne dobře. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19932
Dobrý den, navštívila jsem poradnu onemocnění prsu. Nalezla jsem si v prsu nepohyblivou tvrdou kuličku připomínající hrášek. Byla jsem poslána na ultrazvuk k běžnému lékaři. Bylo mi řečeno, že je to cysta, že to nic není, že to nemám zatím řešit. Jenže kdo by chtěl mít někde nějakou boulicku, která tam být nemá a ještě napadne připomíná přesně to, před cim jsme varováni. Pozná nespecializovaných lekar, ze se zkutecne nejedná o nic nebezpečného?
Odpověď: Dobrý den, komu říkáte nespecializovaný lékař? Gynekolog, nebo lékař mimo mamocentrum? Pokud se jedná skutečně o cystu, tak opravdu není důvod nic řešit. Máte možnost konzultačního ultrazvukového vyšetření na akreditovaném mamocentru, cena UZ vyšetření se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19931
Dobrý večer,6.4.jsem byla na MG,mám Tabár 4,takže byl i ultrazvuk.MG bez ložisk. změn a kalcifikací.Na UZ vpravo na HKK neostře ohraničený hypoechogenní okrsek žlázy hrubé struktury s mírným stínem.Závěr BIRDS 3, kontrola na UZ za 6 m. 3.10.kontrola- hypoechogenní neohraničené ložisko 10x8x9 mm, dle paní doktorky se nezvětšilo-rozměry z dubna nemám. 5.10.provedeno CCB,na zprávě:UZ na rozhraní HKK cípatý útvar 19x10x13,proveden odběr vzorků, výsledky čekám.Chci se zeptat 1.nezanedbali jsme zbytečně půl rok,2.je možný tak velký rozdíl v měření na UZ v rozmezí dvou dnů.Váš názor na nález?děkuji P
Odpověď: Dobrý den, pokud je nález malý, je hodnocení obtížné a je na posouzení lékaře, jak jej vyhodnotí. V dubnu zřejmě nebyl nález natolik podezřelý, aby bylo přistoupeno k biopsii, na druhou stranu nebyl hodnocen jako zcela benigní a proto byla doporučena časná kontrola. Při této nález hodnocen již jako podezřelý a přistoupeno k biopsii. Značně odlišné rozměry v odstupu dvou dnů jsou spíše chybou a metodiky měření. U cípatých útvarů, je třeba měřit i s okolním lemem. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19930
Dobry den prosim o vás názor informace na internetu o škodlivosti mamografie jsou web úspěšná-léčba,člověk pak neví čemu ma věřit ve Švýcarsku se od plošného screeningu mamografie ustoupilo.
Dekuji
Odpověď: Dobrý den, mamografie byla a stále zůstává základní metodou pro preventivní vyšetření prsů u žen od 45 let. Rozhodně se nelze ztotožnit s pojmem o škodlivosti, naopak její přínos mnohonásobně převyšuje potenciální rizika, která vyplývají z podstaty tohoto vyšetření. Mamografické přístroje se stále zdokonalují se snižujícími se dávkami záření. Vhodně se v některých případech doplňuje ultrazvukovým vyšetřením. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19929
Dobrý den.
Prosím o vysvětlení diagnozy: Ca mammae I.sin HZK,DIC - indikováno k lumpektomii´+ SLU I.sin.
Klasifikace dle TNM: T1cN0M0.
Děkuji Vám předem za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nevím do jaké míry vás lékaři informovali, ale bohužel se jedná o zhoubný nádor, duktálního typu, který se lékaři rozhodli vyoperovat, při zachování prsu a při operaci vyjmou jednu, tzv. strážnou (sentinelovou) uzlinu z podpaží. T1c je nádor velikosti do 20 mm. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19928
Krásný dobrý den, nejsem si jistá, zda mám problém více řešit. Každopádně mi to nedá a ráda bych se chtěla skrze Vaši poradnu dotázat.
Už od června se mi z prsu objevuje vodnatá až mléčná sekrece v prsu. Byla jsem na odběrech prolaktinu, je v normě. Byla jsem na UZ prsu, vše v normě?
Kde může být tedy zakopaný pes, když je vše v normě? Mě nepřijde normální, že mi vychází sekrece z prsu.
Může za to ještě jiný hormon?
Nebo snad Štítná žláza?
Je to možné?

Mockrát Vám děkuji za odpověď,
KarolinaS
Odpověď: Dobrý den, z hlediska vážnosti sekrece, o nic nejde, závažná je sekrece krvavá. Na druhou stranu chápu, že je sekrece jako taková pro vás obtěžující. Obecně jsou příčiny hormonální, i štítná žláza přichází v úvahu, pokud pomineme sekreci při zánětu, což je dané klinicky. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19927
Dobrý den,v srpnu minul.roku jsem byla na ULT prsu.Nález od lékaře ze právy zněl:žláza nereduk.vpravo retromamm. blíže ZKK vs. papilom cca 4x7mm v částeč.progresi, bez dopl.signálu.Stejný typ.žlázy i vlevo, bez lož.změn.Po roce kontrola:(pozn.:jiné sonograf. oddělení):nereduk.,fibrosní žláza s několika cystami, největší vpravo v HZK 10X7mm při FCM.Papilom jednoznačně nediferencuji, bez dilatace duktů.Bez pathol.ložisek.Mohu si tedy z toho vydedukovat, že papilom nebyl papilom, ale cysta a poznalo se to až teď?Bojím se, že cysta poroste.Už teď mě to stresuje.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, obojí jsou nálezy nezhoubné. Takto malá ložiska je někdy obtížné jasně pojmenovat a záměna s cystou je možná. Každopádně pokud už minule byla doporučena jen kontrola, tak lékař danému nálezu nepřikládal velký význam. Cysty mají vlastnost, že se mohou zvětšovat i zmenšovat, podle stavu sekreční činnosti jejich výstelky. Provádějte samovyšetření prsu, 1x měsíčně podle pravidel a kontrolní ultrazvukové vyšetření by stačilo za 1 rok, jinak při potížích kontrola ihned. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19926
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Zdá se mi, že na levém prsu mám pod bradavkou zatuhlejší místo než na pravém. Občas mě levé prso pobolívá, hlavně když se o něho někam opřu. Vždycky jsem měla malá prsa. Nekojím, nemám ještě děti. Myslíte, že by se mohlo jednat o něco vážného? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nemyslím, že půjde o něco vážného. Pravděpodobně něco nezhoubného, třeba jen cysta, nebo jen prostě tužší žlaznatý okrsek prsu. Uvidíte, jestli nezmizí, nebo se stav zhorší, bude vhodné odborné vyšetření, včetně ultrazvukového vyšetření. Na posledně jmenované můžete jít i bez žádanky, do akreditovaného mamocentra, v daném případě je vyšetření za úhradu, cca 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19925
Dobrý den,
myslíte, že při samovyšetření prsu žena bezpečně pozná, že tam "něco" nepatří? je bulka kulatá? nebo jak jí poznám od mléčné žlázy apod.? jsou strie na prsou příznakem rakoviny nebo jde o výkyvy hmotnosti?
děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, samovyšetření není jistě dokonalé, ale kouzlo je v tom, že jej provádíte pravidelně a svá prsa se naučíte znát i s těmi hrbolky a bouličkami a najednou je tam něco co tak nebylo...a pak je čas na odborné vyšetření, ve vašem věku ultrazvukové vyšetření, protože sama rozhodně neposoudíte charakter léze. Strie s rakovinou nesouvisí. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19924
Dobrý den,večer sa mi z ničoho nič objavila na prsníku modrinka,nie veľká,je na hornej vnútornej strane na pravom prsníku.Google mi vyhodil rakovinu,som veľmi.vystrašena
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, pokud není modřina vázaná na nějaké zatvrdnutí, bouli apod. tak je to běžná věc, která se ztratí. Jestli chcete mít jistotu, tak si zajděte na ultrazvukové vyšetření do akreditovaného mamocentra, cena se pohybuje okolo 600 Kč. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19921
Dobrý den, můžu se zeptat co znamená u ultrazvuku axil akcentovaneny hypoechogenni lem? Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Odpověď: Dobrý den, akcentovaný, pro nás znamená "nápadnější" něco, co není vyloženě patologické, ale je na hranici normálu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19917
Dobrý den,
Před pár dny jsem si v prsu nahmatala útvar - nejedná se o bulku, dle mě spíše o oválek. Na dotek je pohyblivý, nikoliv bolestivý. Výtoky z prsu nemám, změny na bradavkách také žádný. Útvar se nachází pod prsem. Před 2 lety jsem byla s nálezem jiné bulky na vyšetření, kde mi zjistili zvětšené uzliny. Za pár dnů jdu navštívit gynekologii,tak si zažádám o doporučení na sono. Ráda bych však znala Vás názor. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ultrazvukové vyšetření je v pořádku, důležité je lékaře na bulku upozornit, aby krom celkového vyšetření zacílil na tuto vaši změnu. Podle popisu to bude pravděpodobně léze nezhoubná. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19916
Dobry den.Od lonskeho cervna chodim na sledovani do mamo skrz nalez bulky. Lekarka pri prvni nalezu potvrdila fibroadenom a navrhla po 4mesicich sledovani. Dnes jsem byla na kontrole a jiny lekar(stridaji se tam dva)vyloucil fibroadenom a rika ze jde zrejme o cysty. Dnes:hypoechogenni demarkovana formace v rozhrani zevnich kvadrantu vlevo 6krat 3mm dalsi pod okrajem dvorcev rozhranni hornich kvadrantu 7krat 5mm. Lnn s normalni echotexturou. KO za 5mesicu.Je na miste se obavat? Nalez oznacil za cystu ale uplne jiste to z jeho slov nevyznelo. Dekuji moc za odpoved. I.T
Odpověď: Dobrý den, vyšetření prsů spadá do péče mamodiagnostiků v rámci screeningových mamocenter, tito mají největší zkušenosti, mají hodně "nakoukáno", pokud budu předpokládat, že tomu tak je, tak jste na správném místě :-) Odlišit takto drobnou cystu od fibroadenomu, je někdy obtížné. Každopádně, je to podle mě jedno, pokud jen sledují, tak tyto změny považují za nezhoubné, jinak by museli doporučit biopsii. Ještě máte možnost požádat o konzultaci na jiném screningovém centru, ta je však za úhradu. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19915
Dobrý den!
Již pět dní mám veliké bolesti pravého prsu. Je mi 56 let, jsem matka čtyřech dětí a léčím se s SLE. Na pohotovosti mi dala lékařka AMOKSIKLAV a probiotika a sdělila mi, že mám zánět prsu. Na zprávě mám napsáno DG: mastitis I.dx a USG prsa vpravu. AA:neguje. crp 57 hgb 105, teplota 38 st.C. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho trvá ta veliká nepříjemná bolest prsu a zda je léčba správná. A zda mám podstoupit ještě poté nějaké vyšetření prsu. Děkuji moc za odpověď. L.K.
Odpověď: Dobrý den, je evidentní, že se opravdu jedná o zánět prsu, ten je třeba v první řadě vyléčit. Pokud se zcela vyléčí, není třeba podstupovat další vyšetření prsu, tedy za předpokladu, že chodíte na pravidelnou prevenci. Pokud bude nějaké reziduum zánětu, nebo ne plně vyléčený prs, tak je na místě v první řadě ultrazvukové vyšetření. Ke zmírnění bolesti můžete prs chladit. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19914
Dobrý den, příští týden mám jít na operaci karcinomu prsu. Jeden lékař mi doporučuje lumpektomii, druhý masektomii šetřící kůži.Vybrat si mám já, laik. Můžete mi ulehčit mé rozhodování argumenty pro a proti?49 let, jinak zdravá. Biopsie:Nález nepravidelné ložisko 19x18x14 mm se strukturami invaz. karcinomu NST, s histolog.grade II-stř.dif. imunhist. vyšetření: GAT3..pozit., E-cadherin ..membr. poz., Ki 67..12%, ER ..100%, PR..85%, HERú2 -neu ..1+(pozitivní) Axilly bilaterálně bez patolog. infiltr. uzlin.
Odpověď: Dobrý den, obojí je správně, nádor je relativně malý s příznivým imunohistochemickým profilem. Nejprve bych si položil otázku, co doporučil mamární tým, ten vždy volí tu nejvhodnější variantu, protože zná vás, vaše výsledky i vaše prsa. U záchovného zákroku, je odstraněn nádor s lemem zdravé tkáně a sentinelová uzlina, pak musí následovat radioterapie a ve vašem případě pravděpodobně zajišťovací hormonální léčba. U mastektomie jen vynechte radioterapii. To je prsní aspekt. Další je uložení nádoru, některá místa nejsou z estetického hlediska vhodná. Potom také velikost prsů, u vyloženě malých prsů bych volil mastektomii a uvažoval o rekonstrukci. Snad jsem vám dal nějaké indicie, podle kterých se jistě správně rozhodnete. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19913
Dobrý den,
Mám cystu v pravém prsu 3 mm,při menstruaci se někdy zvětšuje,před 2 roky se mi udělal absces na pravém prsu,byl vyléčen a dostala jsem antibiotika. Mamograf byl v pořádku. Je mi 47 let, chodím pravidelně na mamograf, v mezidobí na ultrazvuk. Mamograf v 45 letech v pořádku. Před 2 měsíci jsem byla u své paní doktorky na ultrazvuku, protože mě bolelo pravé prso a ona mi zjistila tu 3 mm cystu. Prohlédla obě prsa a vše je v pořádku. Nyní mám jít na kontrolu na mamograf, mám trošku strach. Myslíte, že je moje prevence dostačující? Děkuji a přeji hezký den. M.B.
Odpověď: Dobrý den, jste naprosto dokonalá, takto nastavená prevence je plně dostačující. Cysta velikosti 3 mm je zcela nevýznamná, pusťte ji z hlavy. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19912
Dobrý den, již asi 14 dní mě svědí jen jedno prso a také se mi zvětšil a ztmavl prsní dvorec. Těhotná nejsem. Může to být nějaká nemoc? Případně jaké vyšetření by jste doporučili? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, jednostranné potíže jsou vždy na otázky žen složitější :-) nicméně platí to co pro obě prsa, tedy v první řadě hormonální změny, nějaké kožní afekce, záleží, jestli je změna na pokožce, suchá, olupující se dvorec,...? Pokud bude přetrvávat, bude lepší jít se ukázat lékaři, asi bych začal svým ošetřujícím, případně můžete jít přímo do prsní poradny. Z našich diagnostických metod, by přicházel v úvahu ultrazvuk prsů, ale ten by nevyřešil vaše problémy, jen by vyloučil případnou organickou příčinu v prsu. Ve vašem případě by byl nejspíše negativní, ale s přihlédnutím k vašemu věku, by byl ultrazvuk i na místě. Zvažte sama. hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19911
Dobrý den, chci se zeptat jaká je pravděpodobnost ,že z fibriadenu? se vyklube zhoubný nádor? Moje kamarádka bohužel tuto situaci právě má a já mám fybrony taky :)
Děkuji a přeji hezký den
L.L.
Odpověď: Dobrý den, zvrat u fibroadenomu jsem za 25 let praxe nezaznamenal. Je na mamodiagnostikovi, jak lézi vidí, jak ji hodnotí, a pokud se mu jen trochu nezdá, je třeba přistoupit k jehlové biopsii. O zvratu, respektive o úrovních nádoru lze hovořit u tzv. phyllodes tumorů. Není to jednoduché, ale obecně platí, že pokud se jedná o typický fibroadenom, přiměřené velikosti, dokonce podpořený histologickou verifikací, tak není ani třeba operovat. Hezký den PV
Prim. MUDr. Petr Váša Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19910
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, 20.9. jsem byla na operaci vyndání fibroadenomu, zítra 1.10. jdu na vyndání stehů, jak dlouho ještě budu na pracovní neschopnosti? Pořád to celkem bolí. Děkuji za odpověď, Veronika Henzlová
Odpověď: Délka pracovní neschopnosti se řídí, dle aktuálního zdravotního stavu pacienta, hojení ránya typu práce, kterou člověk vykonává. Je to hodně individuální. V pondělí se domluvíte s ošetřujícím lékařem. Přeji rychlou rekonvalescenci. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19909
Dobry den,uz asi 14 dni me boli (spise citim tlak) v pravem prsu a podpazi.Zadnou bulku si nehmatam,ale docela me to znepokojuje.Posledni rok jsem zazivala stres, tak mam strach,aby se to negativne neprojevilo na mem zdravi. Myslite, ze bych mela navstivit lekare? Moc dekuji za Vas cas. Pekny den...
Odpověď: Dobrý den.Nejspíše půjde jen o bolesti hormonálně podmíněné, z hormonální dysbalance. Bolestivost prsou může být i jen jednostranná a obtíže mohou trvat různě dlouhou dobu. Nechte přejít 1-2 menstruační cykly. S pozdravem Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19908
Dobrý večer jsem 4 roky po zvětšení prsou. Naposledy jsem byla na mamografu 2 roky zpátky. Jsem objednaná znova. Tenhle týden mě začala bolet v pravém prsu. Je tam bulka a moc to pýcha. Nevím co to je. Prodělala jsem teď chřipku a bolesti zad, tak nevím jestli to něco společné s tímto faktory. Vadí mi i spodní prádlo. Ve středu mám jít na sonno.. Bojím se že tu bude horší. Ty bolesti jsou větší a o víkendu nic nevyřeším.
Odpověď: Dobrý den. Ve středu jdete na sono, tam se uvidí, zda bolesti souvisí s prsní žlázou, nebo mají původ jinde. Od bolesti bych doporučovala např. Ibalgin, Brufen, Paralen, nebo jiný lék, který běžně při výskytu bolestí užíváte.S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19907
Dobrý den, mám asi týden bolesti v levém prsu. Vychází někde ze spodního vnitřního kvadrantu. Při prohmatání je možné místo najít. Není tam hmatný žádný útvar. Po prohmatání pak bolest vycházela do celého prsu. Po zklidnění problémy ustupují. Byla je cítit při zvednutí ruky nebo zatnutí prsního svalu. V minulosti jsem měla problémy s cystou z vnější části prsu, tato bolest je však jiná. Děkuji. O.G.
Odpověď: Dobrý den. Může jít o bolesti podmíněné svalově-kosterním aparátem. Vyčkejte. Sama píšete, že bolesti ustupují. Pokud by bolesti přetrvávaly delší dobu, zajděte za lékařem vyšetří vás. S pozdravem Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19906
dobrý den,

byla jsem na uz prsou. Zpráva: vlevo v HZK v místě palpace povrchově uložené 2 na sebe naléhající útvary komplexního vzhledu, větší velikosti 17x10 mm, laterárně od něj menší léze 9x7mm s větším podílem echogenní složky. V axilách fyziologické uzliny.

Z: spíše neredukující žláza, ložiskový nález vlevo - dop. biopsie či punkce

Mám se obávat ?

Děkuji moc. L.B.
Odpověď: Dobrý den Lucie. Může jít jen o benigní, neškodný nález, ale je potřeba jej histologicky ověřit, proto ta biopsie. Biopsie se bát nemusíte, provádí se ambulantně, v lokálním znecitlivění, tenkou jehlou. Držím palce. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19905
Dobrý den. Mamince (67) byl zjištěn invazivní adenokarcinom mammy, v.s. NST GII/III - v HZK 12x13mm axila volná, histol. adenoca G2/3. C506, Histol - M81403, PER 1916/18. Prosím o informace, jak moc nebezpečný nádor je, jaká je prognóza léčby. Chirurg mamince navrhl úplné odstranění prsu, onkolog se přiklání k odstranění nádoru a okolní tkáně. Prosím o Váš názor a předem děkuji. HK
Odpověď: Dobrý den paní Hano. Dobrou prognózou je, že nádor je malý a nejsou postiženy mízní uzliny (tzv. svodná lymfatika). Pokud se provádí záchovná operace prsu (tzn. že se odstraní jen nádor a okolní tkáň), tak je po operaci nutná radioterapie (tzn. ozařování, cílené na oblast prsu). Pokud se provádí odstranění celého prsu (radikální mastectomie), tak se neozařuje, tzn., že radioterapie není potřeba. Nevím, jak je na tom maminka se svým celkovým zdravotním stavem, i k tomu se přihlíží. Konečné rozhodnutí, je pak vždy na pacientovi. Můžete také požádat vaší onkoložku, aby maminku společně s Vámi ještě jednou pozvala na tzv.mammární (multioborovou) komisi, kde můžete vše znovu probrat s odborníky, kteří vám mohou být nápomocni v rozhodování. Držím pěsti ať vše proběhne hladce. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19904
Dobrý den, nahmatala jsem si tvrdou nebolestivou bulku pod dvorcem,po zmáčknutí z kůže nad bulkou vytekl krvavý sekret.... děkuji za odpověď
Odpověď: Takto na dálku, obtížně soudit. Z uvedeného vyplývá, že krvavý sekret vytekl z kůže nad bouličkou a ne z bradavky. Nepíšete, zda bulka po vymáčknutí sekretu vymytzela nebo přetrvává. Může jít jen o kožní problém - zanícenou mazovou žlázku.Zajděte ke svému praktickému lékaři nebo dermatologovi. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19903
Dobrý deň,pred 3 mesiacmi som písala ohľadom neprav.tvaru prsníka pri. kojeni.Teraz však uz 2 mesiace nekojim a prsnik je stále rovnaky,to uz taky ostane?keď zdvihnem ruky tak spodna časť nemá ovalny tvar...nič tam nehmatam,prsnik mam mäkký,dobre prehmatatelny,uzlina nezvacsena...je to ok?dakujem
Odpověď: Dobrý den paní Miroslavo.
Je vcelku běžné, že ne všechny ženy mají oba prsy identicky veliké, i to že se může tvar prsů změnit po proběhlé laktaci. Na nic zásadního to nevypadá. Pokud byste měla nadále pochyby a chcete mít jistotu, zajděte na ultrazvukové vyšetření. Můžete jít i jako samoplátce, tzn. bez žádanky/doporučení od lékaře. Přeji hezký den. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19902
Při samovyšetření prsu jsem narazila na bulku o velikosti cca 1cm. Mám ale pocit, ze tam na začátku vůbec nebyla nebo určitě ne tak velká. Je kousek od bradavky a jelikož mám malé prsa, tak si myslim, že bych ji tam našla už dříve. Je možné že se vytvořila, tak najednou? Nebo nemůže to nějak souviset s tím, že asi právě ovuluji? Mám se znepokojovat? Celkem mě to vyděsilo, navíc jsem momentálně na 3 měsíce v zahraničí. A nemám v plánu se vracet v té době do ČR, tak bych chtěla poradit i s tím zda kvůli tomu cestu rušit. Nebo jak se nejlépe zachovat, nechtěla bych nic podcenit.
Odpověď: Pravděpodobně půjde jen o zduřelou žlázu. Vyčkejte než přejdou 1-2 menstruační cykly, možná bulka spontánně vymizí. Pokud by přetrvávala nebo se zvětšovala, tak po návratu zajděte za svým gynekologem, prohlédne Vás a v připadě potřeby Vám vypíše žádanku na sono.S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19901
Dobrý den, jsem 8 měsíců po porodu a stále kojím (ráda bych alespoň do roku věku dcery), ráda bych podstoupila co nejdříve preventivní sono prsu. Podstupovala jsem léčbu v rámci IVF a i s ohledem na rodinnou zátéž (karcinom žaludku v několika generacích) bych se ráda nechala zkontrolovat (dle sdělení gynekologa není s ohledem na větśí výskyt karcinomu žaludku vyloučena ani větší predispozice pro rakovinu prsu). Je nezbytné vyčkat konce kojení, nebo se mohu objednat již nyní? Samo vyšetření provádím, nicméně při kojení jsou samozřejmě v prsech cítit různé nerovnosti. Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den Pavlo. Sono vyšetření lze udělat i v průběhu laktace. Je důležité se nechat vyšetřit v akreditovaném centru. Jejich adresy a telefonické kontakty jsou zde na www.mamo.cz S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19900
Dobrý den, už asi měsíc mě bolí levé prso, pod bradavkou v té oblasti. Jen když se dotknu samovolně to nebolí. Po ránu cítím tlak když vstávám z postele.MS čekám ,ale znám se a vím že tohle se mi ještě nestalo. Po dotyku tam nic necítím nevíte z čeho to může bolet ? Hlavně mě prsa bolí obě před MS ale teď jen levé a další dobu. 20 let
Odpověď: Nejspíše půjde jen o bolesti hormonálně podmíněné, z hormonální dysbalance. Bolestivost prsou může být i jen jednostranná a obtíže mohou trvat různě dlouhou dobu. S pozdravem Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19899
Dobrý den chci se zeptat mam doma týdenní miminko a tudíž kojím.včera jsem si pod levou paží nahmatala malou bulku, bolestivou na dotek. Je umístěna vyse v podpaží kde roste nejvíc ochlupení. Muže to mit spojitost s kojením?Nijak me neobtěžuje jen jde nahmatat. Děkují za informace. Katka
Odpověď: Dobrý den Katko, pravděpodobně půjde jen o mízní uzlinku, ty se v podpaždí vyskytují běžně. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19898
Dobrý den, mám malý dotaz. Může se vakuová biopsie nepovést? Napsali mně "zvažujeme původ vDCIS malignost nelze ze vzorků prokázat. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Ano může se stát, že vzorek odebraný při vakuové biopsii nemusí být reprezentativní, tzn. pro stanovení histopatologické diagnózy dostačující. Pak je potřeba výkon zopakovat, tzn. provést biopsii znovu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19897
Dobrý den, moc děkuji za předchozí uklidnění, ještě prosím, jaké je moje riziko karcinomu prsu do budoucna, když jsem měla před 4 lety vyoperovanou ADH, prý dost velké, ale jak? Víc než 50%?. Na UTZ chodím 1x za 6 měsíců, na mamograf zatím ne, protože jsem doposud kojila a nyní jsem opět těhotná. Bojím se, aby se kvůli těhotenství něco nepřehlédlo, když je žláza méně přehledná. Některé kalcifikace prý UTZ vůbec neodhalí, chci tu být pro děti co nejdéle. Děkuji!!!
Odpověď: Dobrý den. Uklidněte se a nepanikařte. Přesné procentuální riziko vzniku karcinomu prsu, lze stanovit jen genetickým vyšetřením. Zda jste byla na genetice nevím. Seznam genetických center v jednotlivých krajích ČR lze najít na těchto stránkách www.mamo.cz. V rámci prevence děláte vše, co jen můžete - pravidelné samovyšetřování, pravidelné sono vyšetření každých 6 měsíců a za 2 měsíce jdete na další sono kontrolu. Buďte v klidu, i psychická pohoda je v rámci prevence důležitá. S pozdravem Mihulová.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19896
Dobrý den, před půl rokem jsem přestala kojit a všimla jsem si, že se mi na prsním dvorci objevil jakýsi výrustek stejné barvy, možná nepatrně tmavší než dvorec. Postupně se zvětšuje a momentálně je jako malý hrášek, který drží na kůži jen malou ploškou (kdybych cíleně zatáhla, zřejmě bych ho utrhla). Chtěla jsem se zeptat, jestli bych to měla nějak řešit. Pokud ano, s jakým doktorem (dermatologem?). Děkuji za odpověď
Odpověď: Ano, nejlépe zajít za dermatologem. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19895
Dobrý den paní doktorko, dnes provedena biopsie prsu. Výsledky 4.10. Ale rovnou jsem dostala zadanku na sono břicha a rentgen plic a srdce. Pročpak myslíte, když ještě nejsou výsledky z biopsie? Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den. Vzhledem, k tomu, co jste psala v předchozích dotazech a uvedené klasifikaci BI-RADS 5, lékař předpokládá, že nalezené a bioptované ložisko je malým nádorem. V tomto případě je naprosto běžné a v souladu s diagnostickými standardy, že se k vyloučení eventuálního postižení jiných orgánů provádí rentgenové vyšetření plic a sono vyšetření břicha.
Držím pěsti, ať výsledek biopsie dopadne co nejlépe. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19894
Posledni rok mam problemy s pravidelnosti menstruace, buseni srdce.
Zacaly me pobolivat prsa, je to takove stipani, pichani. Nekdy take jakesi nafouknuti. Leva strana ale mnohem, mnohem horsi. V dobe menstruace obtize jsou temer pryc, ale po ni az do dalsi menstruace se tyto potize objevuji. Neni to kazdy den.
Na mamografu jsem byla v 39 letech poprve kvuli bolestem v levem prsu, vse ok. Naposledy jsem byla pred 2,5 lety na mamografu a utz, kdy jsem mela pocit jakehosi ovalneho predmetu v l prsu ( vse ok ).
Mam tyto obtize resit s lekarem ? mohlo by se jednat o nador v prse?
Odpověď: Dobrý den paní Olgo. Tak jak obtíže popisujete, se nádor neprojevuje. Spíše vše bude podmíněno hormonálními změnami/hormonální nerovnováhou ve vašem těle. Je možné, že u Vás již nastává období přechodu (nepravidelná menstruace, návaly), ale hormonální dysbalance může být vyvolána např. i dlouhodobých stresem. Dopručovala bych navštívit vašeho gynekologa, vyšetří vás a v případě potřeby může nasadit adekvátní hormonální léčbu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19893
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné provést vyšetření prsou, když stále kojím. Předem děkuji za odpověď. P.Š.
Odpověď: Dobrý den, ano, lze. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19892
Dobrý den paní doktorko,
byla jsem dnes na USG prsů a axil.
Nález:
Obraz je přiměřený, oboustranně bez patologických formací, jen vpravo laterálně u dvorce je drobná 4 mm cystička. Bez známek malignity.
Uzliny v axilách bez patologické struktury.
Paní doktorka říkala, že o nic nejde, chtěla bych znát názor ještě jednoho odborníka, zda mě skutečně nález nemusí znepokojovat. Mé dceři totiž ke konci roku 2011 diagnostikovali karcinom prsu .
Děkuji za odpověď.
E.K.
Odpověď: Dobrý den. Věřte paní doktorce. Cystičky nejsou nijak nebezpečné.
S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19891
Dobrý den, biopsií mi byla zjištěna sklerot. adenóza prsu. Mohu se zeptat, představuje adenóza vyšší riziko, že se zvrhne v ca prsu?(Jsem sledovaná po půl roce.) Je možné, že mě občas prs pobolívá? Reaguje adenóza na menstruační cyklus? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den paní Marcelo.
Sklerotizující adenóza patří v zásadě mezi benigní, nezhoubné, fibrocystické dysplastické změny. Nevím, jaký byl konečný výsledek biopsie - zda jde o sklerotizující adenózu proliferující bez známek atypie - to je nález zcela benigní, neškodný, nebo byla nalezena proliferace s atypiemi - ta se pak již řadí mezi tzv. prekancerózy (čili stavy, kdy se může zvyšovat možné riziko vzniku nádorového onemocnění). Pak jsou naprosto na místě častější kontroly, tak, jak je tomu ve vašem případě.
Ano, okrsky žlázy postižené adenózou mohou být více citlivé na výkyvy hladin hormonů v krvi a vyvolávat tak bolest prsu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19890
Dobrý den,matka již 8 let bojuje s rakovinou prsu, nyní jí je 88 let. Napred se léčila hormonálně, pak chemicky (Xeloda apod), pak 16x cilene ozarovani. Nador ale stale roste, je to ruzova boulicka a tece z ni stale miza a krev. Lékařka rekla, je uz ji nema co nabidnout. Jedine chirurgicke castecne prekryti kuzi. Na kozni me varuji, že to nesroste a že vykrvaci. Lekarka rika, že rozhodnuti je na me..ale jak se mam rozhodnout? Matka je naprosto sobestacna,myslí ji to a neboli ji to.
Dekuji
LP
Odpověď: Dobrý den. Takto na dálku je obtížné radit, neznám maminčinu anamnézu (historii a vývoj onemocnění). V případě, že je rána otevřená (exulcerovaný nádor), rozhodně bych volila operační řešení. Otevřená rána je "otevřenou branou do těla" pro možné infekce, které se mohou rozšířit po těle a člověka ohrozit na životě.
Lze také požádat vaší onkoložku, aby maminku společně s Vámi pozvala na tzv.mammární (multioborovou) komisi, kde mají pacientky i jejich rodinní příslušníci možnost vše probrat s odborníky, kteří jim tak mohou být nápomocni v jejich rozhodování. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19889
Dobrý den. Mám dotaz, můj syn 9let má pod pravou bradavkou asi 1cm nebolestivou bulku.Pediatrička řekla, že to u chlapců bývá normální.Může to být vývojem? Děkuji P.
Odpověď: Dobrý den. Ano, pediatrička má pravdu. U chlapců v tomto věku v důsledku počínajících hormonálních změn dochází ke zduření mléčné žlázy.S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19888
Vážená paní doktorko, od listopadu 2017 mám zvětšené levé prso, na tlak je v oblasti bradavky bolestivé, zbytek prsu nebolestivý, hmatná tuhá žláza cca 5cm. Sono z 3.8 ve srovnání z únorovým prokázala progresi. Urologické a endokrynní vyšetření je negativní. Citlivost se zvětšuje po fyzické aktivitě. Přtrvávají delší dobu také bolesti levého ramene a zad vyzařující do LHK. Je mi doporučována operace, vyjmutí prsní žlázy. Vzhledem k nejasné gynekomastii bych rád konzultoval problém na specializovaném pracovišti, kde mají zkušenosti s tímto problémem u mužů. Děkuji A.R, Vyškov
Odpověď: Vážený pane Antoníne. Vzhledem k Vašemu bydlišti, bych doporučovala se objednat na konzultaci do FN Brno - v areálu fakultní porodnice na Obilním trhu 11, funguje mamární poradna, která se onemocněními prsu zabývá - lze se objednat na centrální evidenci pacientů (Obilní trh 11) - 532 238 330. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19887
Dobrý den, jsem necelé dva roky po ca prsu ( operace + ozařování + hormonální léčba ) a nyní mě již měsíc bolí všechny klouby a tak se chci zeptat, jestli by to nemohlo souviset s užíváním Tamoxifenu, který beru každý den již 20 měsíců? Ještě dodávám, že nadváhu nemám a je mi 40 let. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den paní Jiřino. Ano Tamoxifen může někdy vyvolávat bolesti kloubů a v kostech (vedlejší nežádoucí účinek léčby). Prosím, sdělte to svému lékaři (onkologovi), v případě nutnosti upraví léčbu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19886
Dobrý den p.Doktorko,mám zhoubný nádor na prsu,jsem po operaci,mám doporučeno 33ožářek,pak hormonální léčbu.Zajímám se o Histologicý obraz svého nádoru,pokud není prokázán přítomnost HER 2.proč hormonální léčbu?Jaká vyšetření se dělají?
Proč nebyla navržena Biologická léčba která je šetrná?Můžu s Histologickým výsledem a ostaním vyšetřením požádat o konzultaci jinou lékařku?Děkuji
Odpověď: Paní Jano.
Hormonální léčba Vám byla nasazena pravděpodobně proto, že hormonální receptory ER + PR u vašeho nádoru vykazovaly vysokou hodnotu - čím vyšší je jejich hodnota (která je uváděná v procentech), tím nádor lépe reaguje na hormonální léčbu = na stimulaci ženskými pohlavními hormony.
Biologická léčba je indikována, jen v těch případech kdy HER-2/neu ( receptor pro růstové faktory), vykazuje vysokou pozitivitu.
Vše Vám podrobně vysvětlí váš onkolog, který vede léčbu.
Samozřejmě, že můžete o konzultaci požádat kteréhokoliv jiného lékaře či pracoviště.
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19885
p.Doktorko mám zhoubný nádor prsu,Histologicý obraz ukáže HER 2?Jaká vyšetření dále se dělají a dle čeho se určí léčba?Děkuji
Odpověď: Paní Jano, léčba nádoru se odvíjí od celé řady faktorů. Stanovuje se histologický typ nádoru (např. duktální, lobulární, mucinózní, medulární, tubulární, papilokarcinom, ...), velikost nádoru, zda jsou postiženy regionální mízní uzliny, zda jsou vzdálené metastázy. Musí se určit stupeň diferencovanosti - vyzrálosti nádoru, stupeň růstové aktivity nádoru. Dále se určuje:
Ki- 67 = bílkovina růstové fáze, která určuje aktivitu nádorové buňky.
ER + PR = hormonální receptory estrogenové a progesteronové, ty vyjadřují odpověď nádoru na stimulaci ženskými pohlavními hormony.
HER -2/neu/C-erbB2 = receptor pro růstové faktory
Na základě výše uvedeného se stanoví stadium nádorového onemocnění.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19884
Dobrý den. Na mamografii mi zjistili-typ žlázový skvrnitý, denzita C.
Co to přesně znamená - denzita C ? Děkuji za odpověď. B.H.
Odpověď: Dobrý den, paní Blanko. Nenašli nic špatného. Typ žlázový skvrnitý (denzita dle BI-RADS C) - jen vyjadřuje strukturu mléčné žlázy - to je informace pro lékaře. Znamená to, že je vše v pořádku. Můžete být v klidu. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19883
Dobrý den,
Je mi čerstvých 19let a dneska jsem si všimla bulky v pravém prsu, asi 2-3cm velke na vnější straně, docela mě to bolí, když se toho dotknu, co by to mohlo být?
Odpověď: Dobrý den Světlanko, nepůjde jistě o nic vážného - může jít např. o cystu, fibroadenom nebo mízní uzlinu. Zajděte na sono, které upřesní o co jde.
S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19882
Dobrý den,
byla mi provedena biopsie z ložiska mikrokalcifikací s negativním výsledkem. Přesto mi bylo navrženo preventivní odstranění ložiska. Je to běžný postup? Ve zprávě mám jen drobné fibrocystické změny. Mám malá prsa a špatně se mi hojí jizvy, trochu se obávám deformace vzhledu po zákroku. Prosím o Váš názor. Velice děkuji.
Odpověď: Dobrý den. Doporučuje se to, i když byl výsledek biopsie negativní, je možná jejich konverze v rakovinu prsu. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19880
Ještě jsem zapomněla dodat, že už víc jak rok mám v pravém prsu hypoechogenitu vel. 15x5x6mm / min. 11 x 4x6mm v dus bez zn. vaskul., okolí klidné - v.s duktus se zahuštěným vývodem. To bylo ještě v době kojení. Nyní jsem před dalším těhotenstvím kojení ukončila. Jen se chci ujistit, jestli Utrogestan na podporu těhotenství nemůže i takovéto nezhoubné ložisko změnit na zhoubné. Moc se tím stresuji a neužívám si těhotenství, děkuji.Na UTZ jdu za 2 měsíce.
Odpověď: Myslím, že jsem již odpověděla v předcházejícím dotazu.
Duktus = mlékovod - je běžné, že jsou mlékovody/dukty někdy rozšířené, i to že obsahují zahuštěný obsah (zvláště v období laktace/kojení). Rozšířený mlékovod není žádné ložisko. Buďte v klidu, užívejte si krásných chvil se svým malým chlapcem a připravujte se na příchod dalšího miminka. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19879
Dobrý den....prosím ještě o vysvětlení tohoto...patol vpravo v HZK...mamograficky typ zlazovy skvrnitý, densita C. BI-RADS 0 - nemožno rozhodnout, vzhledem k nižší výtěžnosi
Odpověď: V oblasti horního zevního kvadrantu (HZK) byla na mammografii nalezena patologie = odchylka od normy.
Mamografický typ žlázový skvrnitý, densita C = mléčná žláza je na mamografickém snímku špatně přehledná, protože je hodně "hutná", a vytváří na snímku skvrnité stíny.
BI-RADS 0 - nemožno rozhodnout = z vyšetření nelze stanovit jednoznačný závěr, k upřesnění nálezu bude nutné doplnit další vyšetření
Snad je toto vysvětlení dostačující a pochopitelné. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19878
Dobrý den, před 4 lety jsem měla operovanou duktální adenosu s ložisky atypické duktální hyperplasie (epiteliosy), poté těhotenství s podporou Utrogestanu, porod (syn nyní 3roky) a teď jsem opět těhotná a po dobu 4 týdnů mám brát opět Utrogestan v dávce 0-0-2. Vystresovala jsem se, jestli Utrogestan v mém případě nemůže vyvolat nádor. Můj lékař říká, že 4 týdny jsou krátká doba a gestageny neškodí. Na UTZ prsou chodím 1x za 6 měsíců. Neriskuji s Utrogest.?
Odpověď: Dobrý den. Nebojte. Vše je v pořádku, lék Vám předepsal Váš lékař, Utrogestan se předepisuje k podpoře časných fází těhotenství. Není mi nic známo o tom, že by lék utrogestan vyvolával nebo byl příčinou vzniku nádorového bujení v prsu. Uklidněte se a věřte svému lékaři. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19877
Dobrý den, prosím o vysvětlení výrazu. Děkuji moc......patol ložisko vpravo v HZK velikosti 15*12,5 mm BIRADS 5. Vpravo v axile bez Patol LU, vlevo bez ložisek,ale výrazně adenozni žláza, v axile benicní LU
Odpověď: Dobrý den. V pravém prsu v zevním horním kvadrantu bylo nalezeno malé ložisko o vel. 15 x12,5 mm. Klasififikace BI-RADS 5 = znamená, že se může jednat o malý nádor-karcinom (předpokládám, že byla objednána biopsie - tzn. odběr vzorku tkáně z tohoto ložiska). V podpaždí oboustranně nebyly nalezeny žádné patologicky změněné uzliny, jen uzliny normální.
V levém prsu nebyla nalezena žádná ložiska. Výraz adenozní žláza - je medicínský výraz vyjadřující/popisující strukturu mléčné žlázy. Držím pěsti, ať výsledek biopsie dopadne dobře. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19876
Dobrý den,píši ještě k dotazu 19869. Důlek vypadá,jako vpáčená bradavka. Dříve jsem ji neměla. Po stimulaci se opět vztyčí,ale dá to práci. Je sono 14 dní zpět spolehlivé? Všude čtu,že to může být nádor? Je i jiná příčina? Úbytek váhy po porodu,užívání Medocriptine proti zástavě laktace,sportovní podprsenku?
Odpověď: Dobrý den. Buďte klidná. Jste krátkou dobu po porodu a v důsledku hormonálních změn v průběhu těhotenství, a časné době poporodní prodělává změny i vaše mléčná žláza. Ne vždy vpáčená bradavka znamená nádor. Sono vyšetření před 2 týdny bylo vpořádku, nádor za tak krátkou dobu nevyroste. Tak jak jsem psala minule, vtažení bradavky je nejspíše způsobeno stažením svalových vláken, které v oblasti prsního dvorce a bradavky jsou a zmenšením mléčné žlázy po ukončení laktace. Užívejte si mateřství. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19875
Dobrý den,jsem neslyšící.nevim co to je lehká drobneloziskova dysplazie.jsem byla na ulztrazvuk.dik
Odpověď: Dobrý den. Je to jen lékařský popis struktury/vzhledu Vaší mléčné žlázy. Buďte v klidu. S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19874
Dobrý den,

prosím o vysvětlení nálezu vpravo mezi č. 8-9 ostře ohraničená hypechogenita velikosti 8x7x4 bez akustického stínu a bez detekovatelné vaskularizace?

Závěr: ložisková léze benigních UZ charakteristik, dif.dg. může jít o fibroadenom.

Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. V pravém prsu máte malé benigní - neškodné ložisko (nejde o zhoubný nádor) - tzv. fibroadenom. Nemusíte mít strach. Jsou jen doporučovány pravidelné kontroly, zpravidla na sono 1x ročně.
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19873
Dobrý den, byl mi diagnostikován duktální karcinom prsu Pt1N0M0, typ KI67 s 90% proliferační aktivitou. Jsem po operaci a aplikací 4x AC, zahájena až po 10 týdnech po op. Před op. byly odebrány onkomarkery Ca 15-3=10 a CEA=0,7. U hodnoty CEA nyní pokles na 0,4,ale CA 15-3=15. Hodnoty před i po léčbě jsou OK, přesto mě zaráží, že u CA 15-3 došlo k nárůstu. Je to v pořádku, nebo to signalizuje ne zcela dobrou odpověď na léčbu? Doporučili by jste kromě aplikace 4x AC ještě jinou léčbu vzhledem k agresivitě nálezu? LV
Odpověď: Dobrý den paní Ludmilo. Můžete být v klidu. Vámi uvedená hodnota onkomarkeru Ca 15-3 = 15 U/ml, není vůbec signifikantní, je normální - je v běžném fyziologickém rozmezí, normální hodnota u Ca 15-3 bývá až do 25-35 U/ml.
Hodnota tohoto markeru může být zvýšená i při nenádorovém onemocnění (např. onemocnění zažívacího traktu, onemocnění jater, ledvin, při zánětech v dýchacích cestách...). Nebojte ! Pokud máte obavy, zda je Vaše nastavená a probíhají léčba dostatečná, tak vše zkonzultujte s vaším onkologem, ten Vás zná nejlépe a jistě Vám vše ochotně vysvětlí. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19872
Dobrý den,
po biopsii mám nález v prsu,spektrum beningních změn s degenerací vaziva,může jít o sklerotizující lézi. Maligní nádorové struktury v rozsahu dodaných vzorkůnebyly zjištěny.Lékařka mi řekla,že nechává na úvaze pacienta,zda ponechat,nebo odstranit.Opravdu nevím jak dále postupovat. Děkuji za odpověď P.K.
Odpověď: Dobrý den paní Mirko. U nás v centru je pravidlem, že všechny ženy po provedené biopsii (ať už s negativním/benigním nebo pozitivním/maligním nálezem) projdou tzv.mammární (multioborovou) komisí, kde mají možnost vše probrat s odborníky, kteří jim tak mohou být nápomocni v jejich rozhodování. I když konečné rozhodnutí, a to zejména v případech, kdy se jedná o benigní (nezhoubný) nález, tak jako je tomu u Vás, je samozřejmě na tom kterém člověku. Na mammární komisi jste s výsledkem Vaší biopsie byla? Ať už se rozhodnete jakkoliv, je důležité pravidelně (1x za měsíc v pevně stanovenou dobu) provádět samovyšetření prsu, to je základ a pak samozřejmě chodit na pravidelný mammografický screening (1x za 2 roky), ten se dá prostřídat po roce se sono vyšetřením, na které můžete jít jako samoplátkyně (tzn. bez žádanky/doporučení od lékaře). S pozdravem. Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19871
Jsem po léčbě karcinomu prsu MKNO 8211/31 (parc. mastektomie + RT), léčba ukončena 03/2016. Nyní Arimidex. Chodím 1x ročně na mamograf + UTZ postiženého prsu. Bohužel se ze mne stal hypochondr, a proto se ptám, jestli by nebylo vhodné ještě chodit každých 6 měsíců na UTZ obou prsů. Třeba jako samoplátce. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den paní Alice. Kontroly na mammografu a UTZ 1x ročně jsou naprosto v pořádku a v souladu s platnými ustanoveními a pravidly stanovenými Českou onkologickou společností. Věřte svému onkologovi, pokud by byl, byť jen nepatrný důvod, tak by Vás poslal na vyšetření v kratším časovém intervalu. Samozřejmě jako samoplátce můžete na sono vyšetření chodit každých 6 měsíců, pokud Vás provedené vyšetření vnitřně uklidní a přispěje k celkové duševní harmonii, tak to splní svůj účel a vy budete moci v klidu žít a užívat života. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19870
Dobry den.Jsem 3 tydny po operaci dukt.ca prsu o vel.12mm.Nador je odsranen cely i se sentinalni uzlinou.Vse dopadlo dobre.Uzivam Tamoxifen Ebeve 1 tbl.denne.Ceka me jeste ozarovani.Porad se mi tvori serom.Uz 2x punktovali.Bakteriologicky negativni.Chci se zeptat,kdy se prestane serom tvorit.Uzivala jsem i ATB.Jedu na 3.kontrolu a prso se zase naleva.Dekuji D.R.
Odpověď: Dobrý den paní Dano. Pooperační serom může přetrvávát (a po odsátí se znovu doplňovat) i poměrně dlouhou dobu po operaci, někdy i po celou řadu týdnů až měsíců. Proces hojení je hodně individuální. Přeji Vám rychlou rekonvalescenci. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19869
Dobrý den,
jsem 3 měsíce po porodu SC. Nekojila jsem. Cca před 14 dny jsem byla na sono prsou,vše ok. Dnes jsem si všimla,že se mi v jedné z bradavek dělá menší důlek. O co se může jednat?
Odpověď: Dobrý den.Nepůjde o nic vážného i provedené sono vyšetření bylo v pořádku.Vámi popisovaný důlek v oblasti bradavky je nejspíše způsobený stažením svalových vláken, které v oblasti prsního dvorce a bradavky jsou.
Užívejte si mateřství a krásného miminkovského období. S pozdravem Mihulová
MUDr. Iva Mihulová Nahoru na začátek stránky