MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
Mamodiagnostické centrum Pardubice
místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.
člen Komise pro screening prsu

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222


Dotaz č. 19109
Dobrý deň. pri preventívnom vyšetrení USG prsníkov (MG bola negat.)mi zistili útvar 9x7, biopsia potvrdila nález: Inv. CA NST G1, ER+, PR+, her2 negat., Ki67 1%.
diagnóza: C50.4 Tu mammae 1.dx.mal.,Inv.CA NST G1, T1b, N0,Mx.
Akú liečbu by ste navrhovali? Aká je prognóza podľa vás? Je vhodná operácia a potom protónová liečba?
ďakujem za odpovede
Odpověď: Dobrý den.
Imunohistochemický rozbor vašeho onemocnění je prognosticky velmi dobrý.
Léčbu navrhuje tým skládající se s kliniků, já jsem rentgenolog, komisí se účasníme, ale naše úloha je , abychom přesně popsali, co jsme našli na našich vyšetřeních.
Protonová léčba má své přesné indikace . Víte, neznamená to více, než klasika!!! Stejně jako biologická léčba. I když to v laické veřejnosti může vyvolat záruku 100% léčebného efektu, není to tak, protože biologická povaha onemocnění na to vůbec nemusí reagovat a naopak.
Dejte důvěru svému kolektivu lékařů a sobě, že to zvládnete, bez toho to nepůjde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19108
Dobrý den, vloni jsem byla u vás na kontrole s bulkou v prsu. Prý je to jen uzlina, která mi nijak neublizije, já ale poslední dobou cítím bolest v prsu i podpazi. Hlavně při cvičení, když natahuju ruku nebo před menstruaci. Chtela jsem se zeptat jestli se mužů znova objednat na kontrolu k vám, nebo jestli mám problém řešit nějakými analgetikama, ledovanim apod. Předem děkuji za vaši odpověď
Holomková Denisa
Odpověď: Dobrý den. To rozhodně ne. I když je pravděpodobné, že vaše obtíže mají spíše spojitost s kosterním aparátem, je třeba pro jistotu udělat UZ a lokalitu zkontrolovat, i když nepíšete, že byste hmatala pohmatovou změnu. Objednejte se , prosím.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19107
Dobry den
Som po augumentaci prsou 8 mesiacov a nahmatala som si velku bulku cca 10cm.Je mozne že za 8 mesiacov by tak narastla cysta.neviete nahodou ci pri potvrzeni cysty bude nutne implantat vybrat.
Odpověď: Dobrý den.
Pokud půjde o cystu, pod kontrolou UZ se tenkou jehlou tekutina evakuuje. Operace určitě nebude nutná:). Na UZ se určitě objednejte, máte implantáty relativně dlouho, pro jistotu aby se nedělo něco kolem .
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19106
Dobrý den.Paní doktorko prosím Vás můžete mi napsat co znamená histol.fibrozní mastopathie.Mám to na pravém prsu.Je pro mne lepší si to nechat odoperovat.V naší rodině od otce i matky zemřeli na rakovinu 6 lidí.Prosím hradí pojištovna úpravu prsou po tomto zákroku, aby byli stejné.Prosím pošlete mi odpověd na můj mel.Předem děkuji za odpověd.H.
Odpověď: Dobrý den.

Fibrózní mastopatie, u vás pravděpodobně odběrem tkáně a histologickým rozborem patologa stanovená , je běžná diagnosa, benigní povahy, není třeba nějaké další operace, natož radikální. Tato diagnóza není důvodem plastické operace,úpravy ap.., ani není hrazena pojišťovnou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19104
Jsem po chemotherapii, vypadaly mně vlasy.Mám nárok na paruku a jak mám postupovat? Prosím o sdělení na e-mail. Děkji. V.R.
Odpověď: Dobrý den.
Ano, máte. Požádejte svého onkologa, poukázku vám napíše.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19102
Dobrý den, je mi 43 let a od 40 let chodím 1x za dva roky na mamograf, slyšela jsem nyní, že mamograf může naopak rakovinu vyvolat, existují nějaké studie o tomto problému? Jak to doopravdy je? Díky M.P.
Odpověď: Dobrý den.
Naše stránky mamo.cz znáte. V sekci pro veřejnost si ve sloupku, kde je i poradna najděte Mamografie- často sledované mýty. Tam najdete vše, co Vás zajímá k tomuto tématu.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19101
Dobry den, je mi 19 let. Asi mesic mam bolesti pod pazim a na strane prsu. Bolest je neprijemna a tupa, na toto prso jsem ve svych asi 8 letech spadla a nasledova velka modrina. Ted mam v prsu zlazni pocit I z te bolesti pod pazim. Muzu navstivit prakrickou lekarku? Prohmata me? Dekuji
Odpověď: Dobrý den.
Určitě praktická lékařka, nebo gynekolog. Posoudí vaše obtíže a rozhodnout, co dále.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19100
Zdravím, chtěla jsem se zeptat. V pondělí mě čeká mastektomie. Prý vzhledem k velikosti nádoru 40x35 mm a velikosti mého prsa (2) je to nutné. Nejprve jdu na operaci a pak podle výsledků se rozhodne jestli půjdu na chemoterapii. Je opravdu nutné mi vzít celé prso? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Neznám podrobnosti, typ nádoru, imunohistochemické vyšetření....proto nevím, co vedlo k tomu, že vám jako první doporučili operaci. U velkých tumorů, se většinou zahajuje systémovou léčbou, chemoterapií, která vede k tomu, že se nádor zmenší , a tím je operace technicky jednodušší. Ale bohužel, ani to neznamená, že by prs vždy bylo možno zachovat a provést pouze částečnou operaci. Nádor je opravdu velmi objemný v porovnání k velikosti vašeho prsu. Bylo by pravděpodobně technicky obtížně zachovat kosmeticky pěkný tvar zbylé tkáně, protože, i když se nádor zmenší , musí se odstranit celá oblast, která byla nemocná. Navíc, a to je pro vás výhoda, když se provede totální mastektomie a lymfatické uzliny v podpaží jsou v pořádku, nemusí žena na zevní ozáření. Po uplynutí určité povinné doby, je možné provést rekonstrukci celého prsu z vlastní tkáně plastickým chirurgem. Efekt je opravdu krásný. Navíc vám upraví i druhou stranu, aby bylo dosaženo symetrie. Odebírá se lalok tukové tkáně z blízkého okolí i s kůží ( pokud je materiál:), jinak se používají implantáty) , štěp je vázán na místo odběru stopkou, která, dokud se tkáň nepřihojí k hrudníku, lalok vyživuje. Chápu, že se teď strachujete nejen o svůj život, ale i kosmetický efekt. Věřte, že vše dobře dopadne. A dejte důvěru nejen sobě, ale i vašemu kolektivu lékařů. Určitě se rozhodli tak, aby to pro vás bylo to nejlepší.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19099
Dobrý den,
před 3 týdny jsem byla na biopsii prsu. Na UTZ mi našli ložisko 20x6mm, smíšené echogenity se solidní i tekutou složkou s lehkou vaskularizací. Na mamografu nebyly nalezeny žádné známky patologie. Výsledek biopsie - jedná se o benigní fibrozní žlázu....kontrola za 3 měsíce. Od biopsie mě bulka v prsu neustále bolí a i v noci, když si na něm ležím mě tato bolest budí ... prosím o radu....děkuji. MS
Odpověď: Dobrý den.
Pokud u vás nález vyvolává nejistotu , i když výsledek biopsie vyšel benigní - nezhoubný, vraťte se na pracoviště dříve a požádejte, aby vám zařídili dg. extirpaci- vyjmutí změny. Pochopí to, nebudete sama:). I z toho, dle mého cítění, plynout vaše nynější obtíže. Není pravděpodobné, že by provedení biopsie vyvolalo následnou bolest. Tlak ložiska do mezi- žebří, kde probíhá nerv, může bolest vyvolat. To je další důvod k tomu, aby jste si nechala ložisko vyoperovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19098
Dobrý den, v pravém prsu jsem si nahmatala tvrdý útvar (velikost min 5x3cm), který občas bolí na stáhnutí, občas o něm nevím.ihned jsem.se objednala do poradny. Provedly mě uzt a paní doktorka konstatovala pouze normální tkáň bez nálezu. Na moji otázku ó co se tedy jedná nedokázala odpovědět. Mam obavy a to nejen z toho důvodu, že jsem si přečetla článek, kdy byl chybné diagnostikován závěr a poté měla pacientka nádor v prsu a s metastázy, protože byla před 4mesici chybně diagnostikována (ve stejné nemocnici jako já). Mam se objednat znovu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Tvrdý útvar v prsu nemá co dělat.....sáhněte si bříšky prstů na dané místo a překloňte se , pokud rezistence zůstává stejné velikosti 5 x 3 cm a tvrdá, objednejte se na kontrolní vyšetření, ev.konzultaci jinde.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19097
Do výsledku z vyšetření na mamografu mi napsali:zahuštěnější žl. vpravo v HZK, bohatší fibrogranulární struktura. Denzní žláza s reziduální fibrogranulární strukturou typu Tabár III.Na kontrolu mám jít za půl roku. Nevím, co to znamená a jestli se z toho může vyvinout rakovina.Děkuji za odpověď. L.B.
Odpověď: Dobrý den.
Soudím, že pokud by bylo podezření na rakovinu , dokončilo by se vyšetření hned. Pokud je klientka pozvána ke kontrole nové změny jako např. ve vašem případě stranové asymetrie , jde o kontrolu stability změny. Vaše jistota tkví v tom, že pokud se budete pravidelně za stejných podmínek sebe-vyšetřovat, budete mít nad stavem v prsu kontrolu. Pokud by se cokoliv v místě měnilo, cítila byste pohmatovou změnu. Vyšetření stačí provádět 1x za měsíc, nejlépe v mírném předklonu, aby vás v pohmatu nerušil reliéf hrudníku.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19096
Dobrý den, cca pred 2 mesici jsem zpozorovala- zvetsilo se leve prso,zacalo pobolivat.Polivala i leva ruka,trochu i brnela. Objednala jsem se na sono prsu. Vysledek je negativni.Je jiste, ze kdyby byl v prsu nador, treba o velikosti, ktera uz je hmatatelna (treba 5cm, velikost švestky) ze by nebyl videt? Pri mych priznacich me totiz zarazilo negativni vysetreni. Brala jsem 5 let antikoncepci, mesicky byly slabe ale nepravidelne ( treba 3 mesice nebyly).Muze to vse byt i hormonalni a kdyz je sono negativni, je tedy vse v poradku. Moc Vam dekuji za odpoved. L.H.
Odpověď: Dobrý den.
Především je třeba vědět, jestli máte v prsu hmatnou rezistenci velikou jak popisujete....pokud by znamenala patologii, pak by měla být na ultrazvuku vidět zcela jistě. Mohlo by jít pouze o hormonální uzel. Ten po odeznění hormonální změny vymizí. Dobrá pomůcka je , když si v prsu něco hmatáme...ponecháme bříška prstů na místě a předkloníme se...většinou dojde ke vymizení či aspoň zmenšení hmatné prominence-pak logicky neznamená nic...pokud zůstává rezistence hmatná i v této poloze , pak je třeba dojít na vyšetření, případně ho zopakovat. Tělo potřebuje nějaký čas na porovnání menstruačního cyklu např. i po přerušení užívání HA , zvláště když je její užívání dlouhodobější. na to tělo i tedy mléčná žláza reaguje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19095
Dobrý den
Už týden mě poboliva levé prso menstruaci teď nemám a ani ji nečekám v nejblizzsi době je to bolest jakoby mi prsem projela jehla . A chtěla jsem se zeptat jestli je možné nějaké cvičení nebo recept aby mi bradavky staly přijde mi ze jsou vpadli dovnitr . Díky D.N.
Odpověď: Dobrý den.
Bolest může být způsobena např. tím, že vám zarůstá chloupek...nebo máte bloklé žebro- ostrá bolest nebývá spojena s tenzí způsobenou reakcí ml.žlázy na hormonální změnu. Měkké bradavky, částečně či plně zanořené jsou přirozené ve chvíli klidu, tzn. nejsou zevně ničím drážděny. Vztyčené bradavky jsou po vnějším podnětu či reakcí na hormonální změny. Pokud byste měla vztyčené bradavky stále , vedlo by to posléze k nepříjemným pocitům až bolesti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19094
Pekný večer.Som po operácii prsníka a LU asi mesiac.Mala som začať chemo,ale beriem augmentin-týždeň,zapálený a bolavý prsník.Teraz pridané antibiotiká ešte na týždeň.Nevidím žiadne zlepšenie a mám bolesti na zapálenom prsníku.Poradíte mi prosím nejaký obklad?Dala som si od bolestiNalgesin.Ale nič.Chela by som sa trochu vyspať.Moc ďakujem.
Odpověď: Dobrý večer.
Tvarohový zábal...jinak si myslím, že byste měla mít kontrolní ultrazvukové vyšetření prsů,aby se vyloučil absces
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19093
Dobrý den,
co prosím znamená dg.kolonizující tumoriformní adenoza -
z histolog.vyšetření po operačním odstranění papilomu
Děkuji
Odpověď: jde o benigní- nezhoubnou jednotku
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19092
Dobrý den,mám 2,5roku po operaci karcinomu prsu-invaz.karc.NSTG2 s příměsí DCISG1,bez angioinvaze,dle Oncotypu-nízká rekurence-13-bez chem,jen operace 4.5.15,32radioterapií a Alozex.Nyní v pořádku.Mám artrozu3.st.a nevím,jestli slatinné koupele,vodní uhlič.koupele,..nejsou kontraindikací k prodělané léčbě,popř.,kdy budu moct tuto léčbu absolvovat?Děkuji.Pospíšilová
Odpověď: Dobrý den.
Poslední slovo bude mít onkolog, případně lázeňský lékař. Myslím, že jak slatinné , tak uhličité koupele jsou celkem nenáročné metody a nic by nemělo stát v cestě tomu, aby jste je mohla absolvovat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19091
Dobrý den, nyni mám na nálezu mamografe
talár/birads-talár II/negativní 1
Oboustranně involuční žláza s nezvětšenými uzlinami v pravé axile
Prosim, mohli byste mi vysvětlit co to znamená?? Děkuji Nováková
Odpověď: Odbornými výrazy vyjádřeno, ze je nález negativní, máte zdravé prsy
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19090
Dobrý den, dvanáctý měsíc kojím syna. Při hrátkách s ním se mi stalo, že jsem si zatlačila na spodní část pravého prsu, v místě těsně nad žebry, a přijde mi, že tkáň je v tomto místě oproti levému prsu tužší (je to znát hlavně při pohmatu vleže - ale žádné ohraničené bulky nebo tak něco, na pohled prso vypadá normálně...). Z tohoto prsu se syn méně kojí. Na pohmat to trošku bolí, jako když má člověk namožený sval. Jde o souvislost s kojením, nebo by se mohlo jednat o něco jiného? Je možné v době kojení absolvovat nějaké odborné vyšetření? Je samovyšetření prsou během kojení nějak průkazné?
Odpověď: Nejdříve se zkuste vyšetřit v předklonu...v místě pravděpodobně nebudete hmatat nic, než měkkou tkáň...v poloze vleže je skrze žlázu hmatný reliéf hrudníku...pokud bude nález přetrvávat i v předklonu, běžte k praktickému lékaři nebo gynekologovi..on posoudí, co dále
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19089
Co znamena Axily volne? Pytam sa lebo p. Dr. Ma poslala na rontgen..
Odpověď: axilly volné- pravděpodobně pohmatem, znamená, že tam není nic podezřelého...a poslal vás určitě na ultrazvuk..v 19 letech se mamografie nedělá
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19088
Dobrý den,
dnes jsem byla na mamologockém vyšetření a jako diagnozu mám uvedeno Fibroadenoma mammae l.dx. co to prosím znamená? velikost 8 x 8 mm. Na sonografické vyšetření jsem objednaná příští týden.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Fibroadenom je benigní - nezhoubné, z vaziva vytvořené ložisko. neohrožuje vás.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19087
Dobrý den,v 2/17 jsem byla na red.mammaplast.V 6/17 jsem v prsu nahmatala bulku a byla jsem na mamogr. a ultr.Ve zprávě- "vlevo v HKK hypoechogenita 50x40 mm charakteru tuk.nekrózy a v HZK cysta 22 mm.Jinak bez ložis. změn".Později jsem nahmatala jinde na prsu nerovnost, byla jsem znovu na ultr.v 9/17.Zpráva byla stejná jako 6/17.Nevím jestli je normální že mě prso pobolívá-celá levá část hrudníku,a pořád.Jsem z toho nervózní ale nechci pořád běhat na vyšetření. Ale nevím jak získat jistotu že se nejedná o nic vážného,jak mi bylo řečeno..Co si o tom myslíte vy? Děkuji za odpověď.I.
Odpověď: Dobrý den.

Celkově je to krátká doba od operace. Chce to čas, aby si to "sedlo". Hojení může být komplikované vytvářením granulomů v okolí stehů, to je asi to, co hmatáte. Dle vyšetření víte, že jde o benigní- nezhoubnou záležitost. Pokud z toho nejste v pohodě, nezbývá, než se domluvit s operatérem, který vám bouličky může vyoperovat. Hlavně si tam stále nesahejte, tím oblast činíte citlivou.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19086
MMG: Žľaza bilat. zmnož., het. denzná, s nepravid. rezid. bez podst. rtg dynamiky od 2012, bilat. ložisk. kondenz. do 15mm splývajúce v denz. žľaze - odp. USG, bilat.ojedin. nesusp. MK, vľavo v HLQ novovytvor. zhluk MK na ploche 4mm. Z: BI-RADS 0, dop. USG+histolog. zhluku MK v HLQ 1.sin. S-VAB.
USG: Bilat. zmnož. žľaza, bez dilat. duktov. Bilat. ojed. drobné cysty s prevahou vľavo, v HLQ vľavo area žľazy s mnohopoč. cystami, max. veľk. cýst do 5mm. Patol.. lož. zmeny nedetekovať. T. č. bez presvedč. známok malignity v USG obr. Z: BI-RADS 4 l.sin dľa MG. Aká je pravdepodobnosť malignity? Ď.
Odpověď: Dobré odpoledne.
10 % mikrokalcifikací se musí histologicky ověřit odebráním materiálu, protože nelze z mamografického obrazu bezpečně určit jejich povahu. Takže je to 50:50.
Nezbývá, než vydržet a vyčkat výsledku. Nezdá se mi však, že by, i když nová skupinka , mající ale 4 mm musela znamenat výsledek pro vás ohrožující. Může být patologem odečteno, že se jedná o oslabené místo, kde by se časem mohla nějaká změna vyvinou, to ano ... a proto je dobře, že jste v tak pečlivých rukou:).
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19084
Dobrý den,syn,17 let má v pr.prsu pod dvorcem bulku.Syn je hubený,prsa nemá vůbec zvětšená.Bulku jsem nahmatala náhodou při doteku.Podle UZ se jedná o hypoechogenní útvar, o průměru cca 1 cm.Paní doktorka se dle ní v chlapeckých prsech nevyzná,že to nevypadá jako gynekomastie,že u dívky by to diagnostikovala jako fibroadenom a poslala nás k onkologovi.Ten prohlásil,že u takto mladého chlapce to nic zhoubného nemůže být,že je to určitě gynekomastie a doporučil mazat Ibuprofenem(ačkoli to syna nebolí).V létě byl kontrolní UZ,nález skoro stejný.Mám strach.Co si o tom myslíte Vy?Děkuji JO
Odpověď: Dobrý den.

Nejjednodušší bude, když se objednáte na nejbližší screeningové centrum na kontrolní UZ. U nás s tím máme zkušenosti. Může to být základ ml. žlázy. I muži ho mají. Přetrvává u nich jako rudimentální orgán od chvíle, kdy se v bříšku maminky vyvíjí. Potom vlivem mužských hormonů dojde k vývinu sekundárních mužských znaků. V období puberty ale dochází k hormonální nerovnováze a může se stát, že se laicky řečeno základ ml. žlázy probudí....Není to určitě nic, co by bylo pro chlapce nebezpečné. Pouze to vašeho syna může trápit kosmeticky.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19083
Dobry den, jaky je prosim Váš názor na saunu, případně infrasaunu, páru? Jsem po léčbě karcinumu prsu. Léčba ukončena 04/2017.(4x chemo, 35 ozař) Uzliny zasaženy nebyly. Děkuji a přeji hezký den
Odpověď: Dobrý večer.

Jste po ukončení terapie relativně krátce. Při těchto aktivitách dojde k zahřátí organismu a zvýšenému prokrvení všech tkání...může mít i odezvu na výši tlaku...jestliže jste interně v pořádku, jestliže jste v plné klinické remisi, jestliže nemáte poškození kůže po zevním ozáření, nemělo by nic stát v cestě tomu, aby jste absolvovala, co asi máte ráda. Nicméně bych to nedělala bez vědomí onkologa.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19082
Byla u mne diagnostikována změna struktury mléčné žlázy, bohatší kresba,akcentované vývody, jinak bez ložiskových změn. V rodinné anamnéze se rakovina prsu nevyskytuje.Sama jsem po hysterektomii z důvodů rakoviny děložního čípku(2002).Kontroly pravidelné, je důvod se znepokojovat?
Odpověď: Dobrý večer.
Nevidím důvod. Vše, co jste popsala, neznamená podezření. Celková změna struktury mléčné žlázy může být vyvolána momentálními či trvalými hormonálními změnami. Pokud jde o lokální změnu struktury, často je příčinou sumace přítomných struktur.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19081
dobrý den, jsem onkologická pacientka, již 4. rokem vyléčená. Diagnoza HER 2. Užívám Tamoxifen a chodím na pravidelné kontroly.Děloha mi byla odstaněna asi před 10 lety....z důvody nějakého cervikálního nálezu.Při operaci prsu mi byla vybraná uzlina v pravém podpaží, trošku mi otékají ruky, ale není to nějak moc. Spíš v noci, nebo když je horké léto. Zajímalo by mne, zda můžu absolvovat lymfodrenáž, která mi někdy před nemocí dělala dobře. Teď se dozvídám z internetu rozporné informace ohledně tohoto problému.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Na tento léčebný zákrok by vás měl odeslat onkolog nebo o tom minimálně vědět a schválit ho. Z naší poradny vím, že ženy po této léčbě na lymfodrenáže opakovaně chodí a dělají jim velmi dobře. Podmínkou je,aby jste byla v klinické remisi, tzn. bez známek onemocnění.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19080
Paní doktorko děkuji za odpověď.
Může se tento útvar objevit i po bouchnutí do prsa???
Nepřišla jsem na mamograf pozdě???

Yveta
Odpověď: Myslím, že u jednorázového traumatu je to nepravděpodobné. Je popisováno, že určitou roli snad hrají opakovaná mikrotraumata dlouho trvající. jako např. u brankářek při házené. Pokud vy máte ten pocit, že by to tak mohlo být, jde spíše o "náhodu". Ale jak známo, náhody neexistují:) . Důsledek traumatu nás donutí vzít na vědomí určitou část našeho těla, konečně si všimnout něčeho, co do té doby statečně přehlížíme... a jít na vyšetření...Může to tak a nemusí být. Důležité je, že jste dorazila na vyšetření .Ložisko je střední velikosti. Positivní, že spádové lymfatické uzliny v podpaží máte v pořádku. Další je možné odhadovat z podrobného imunohistochemického profilu odebrané tkáně. Neméně důležité je, jak je nemoc přijata.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19079
Dobrý den.
Mohu vás poprosit o přeložení zprávy. Yveta
Involuční typ prsů, vlevo v HZQ sytý stín s radiálním sbíháním kontur průměru do 20mm.
patol. mikrokalcifikace neprokázány. Obě axily bez patol. LU. Tabár ll, BI - RADS 5
USG MAMM A AXILL:
Invluce obou mamm, vlevo v HZQ TU ložisko vel. 13x12mm, s okolní fibrozo.
Obě axily bez patol. LU. Výsledek vyšetření - BI - RADS 5 .
Indikuji CCB ložiska
Odpověď: Dobrý den.
Bohužel, máte v levém prsu podezřelé ložisko. Biopsií bude získána tkáň, která se pošle na histologický rozbor. Výsledek trvá několik dní. Pokud bude nález positivní, bude třeba zahájit léčbu. Ta obnáší v 99% částečnou operaci, zevní ozáření , často chemoterapii a někdy i hormonoterapii. Podrobnosti k léčbě se ženy dozví, když jsou k disposici podrobný rozbor získané tkáně a výsledky dalších nutných vyšetření, která se musí provést: snímek plic, Uz břicha, scintigrafie kostí. Celkově léčba trvá zhruba 3/4 roku.
Dle mého cítění je nejhorší nejistota. Když už pak víme, proti čemu stojíme, zařídíme se dle toho. Proto , pokud to zvládnete, se obrňte trpělivosti a důvěřujte, že ať bude výsledek jakýkoliv, dobře vše dopadne.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19078
Dobrý den, mám poukaz na vyšetření od své praktické lékařky z důvodu asymetrie prsů. Je mi 18 let.Bude mi v tomto případě vyšetření hradit pojišťovna?
Odpověď: Dobrý den.
To přesně nevím. Protože bych k odpovědi potřebovala znát přesnou dg. s jakou vás posílá.....ale předpokládám, že ano.
Jinak k vašemu "problému". Ve vašem věku jsou prsy ve vývoji , a je celkem časté, že rostou v "přískocích" a nestejnoměrně. Dokonce různě vyjádřená asymetrie velikosti prsů zůstává u většiny žen i v dospělosti. Je to jenom variace přírody, žádná patologie .Stejně jako proces zvaný involuce,kdy se mléčná žláza vlivem hormonálních změn během našeho života, mění v tuk, který je měkčí a nemá formu, proto ženy s postupujícím věkem nemají prsy tak pevné a zemská přitažlivost působí....
Biologická zralost prsní žlázy je dokončena těhotenstvím a laktací, ale ta vlastně velikost, tvar , symetrii prsů neovlivňuje.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19077
Dobrý den,
včera jsem si našla na prsu vedle bradavky malý, zarudlý, asi 1,5 cm velký flek. Jinak mi nic není, ale stajně mě to vystrašilo. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Půjde o kožní záležitost vás nijak neohrožující ...zajděte ke svému praktickému lékaři, určitě vám poradí, jestli je třeba nebo ne jít na další vyšetření či čím změnu ošetřovat....a strach vyžeňte:), je to jen iluze našeho ega...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19076
Dobrý den chtěla bych se zeptat...má Matka měla rakovinu prsu vzali ji celé prso,po půl roce zemřela.Otec měl rakovinu v hlavě také po 6mesicech zemřel.Bratr měl rakovinu na plicích také zemřel mladý.S maminy strany ,její sestry máj také tuhle nemoc. Je to znáš dědičné mě je 30.let a chtěla bych vědět kdy můžu jít na vyšetření prsu děkuji Já.K..J..
Odpověď: Dobrý den.
Poraďte se s vašim praktickým lékařem nebo gynekologem. Mohla byste přijít na ultrazvukové vyšetření do svého nejbližšího screeningového centra. Jestli některá ze sester maminky byla nemocná rakovinou prsu, léčila se, žije, optejte se jí, jestli byla na genetickém vyšetření. Mohl jí tam poslat její onkolog. Jestli nebyla, a nebo již nemocné ženy nežijí, máte možnost objednat se do genetické poradny nejbližší vašemu bydlišti a základní vyšetření si uhradit. Tam by vyšlo najevo, jestli časté onemocnění rakovinou ve vaší rodině je na základě dědičnosti.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19075
Dobrý den,
poprosím o vysvetlenie lekarskej spravy:
Prsniky su involucneho typu s rozptylenym tieňom žlazy.V HLQ pr.prsnika je oblast s kalcifikaciami,ktore nie su uniformovane v tvare a sytosti.Co to pre mna znamena?
Dakujem.
Odpověď: Dobrý den.
Jak říká můj muž...na férovku...nechce se mi věřit, že vás vypustili s nálezem, který by neobsahoval závěr a další doporučení.
Obecně mikrokalcifikace...vápník..má k prsní žláze afinitu. 80 % je jich jasně benigních- nezhoubných, 10 % jasně maligních. Zbývající mají hraniční charakter a je třeba je histologicky ověřit. Získat tkáń je možno buď operativně- otevřenou biopsii, větš. se provádí v krátkodobé CN. A nebo pod kontrolou mamografu biopticky v lokální anestesii. Jestliže nejste pozvána k jednomu či druhému výkonu, Tak je u vás nález posouzen jako benigní a neznamená to pro vás nic.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19074
Dobrý den je mi 38 let mám 3 děti (kluky) a našla jsem si v pravém pravém prsu bulku která nebolí ale bolí mě v pravém podpaží. Moje teta od mého otce sestra zemřela na rakovinu prsu asi před 5 lety. Bojím se že to může být rakovina jak velké ryziko to je když v rodině rakovina je? Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Bude třeba, aby jste překonala strach a neprodleně se objednala na vyšetření. Při něm vám bude vyšetřen nejen prs,ale i podpaží, kde vás mohou tlačit zvětšené lymfatické uzliny.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19073
Dobrý den dnes jsme byla na sonu.Závěr BI RADS 3 pravděpodobně benigni akcentovany mlekovod se zahustenym obsahem vlevo na RHK dopor.UZ kontrolu za 6 měsíců Dekuji
Odpověď: Ano. Váš nález dle popisu není nic závažného.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19071
Dobrý den,

v srpnu výsledek z mamopradny: mammy přiměřené věku, větší, žláza hrubě nodulární, vlevo v HZK hmatná palpů citlivá tužší žláza - v.s. hormon. uzel, bez hmatné domin. rezist., axilly a NJ bpn. Pani doktorka mi k tomu nic nerekla. Vcera jsem byla na utz, kde nic nenasli. Ani ten hormonalni uzel (rekli mi ale ze ztratit se za ty dva mesice nemohl). Co tam prosim pani doktorka mohla nahmatat, ze to na utz neni? Je mozne, ze to byl nador ktery neni na utz videt??? Kojim, prsa jsou tedy neprehledna. Dekuji za odpoved! (maminka mi zemrela na rakovinu prsu ve 42 letech).
Odpověď: Dobrý den.
Jak se to vezme. Samozřejmě, že žláza, která tvoří hormonální uzel se nemůže za 2 měsíce ztratit, resp. zmizet. Může se změnit v tuk. Hormonální uzel znamená, že ta část tkáně v daném místě je hormonálním vlivem akcentovaná.To pominulo. Takže je možné, že na UZ se t.č. tváří jako okolí čili v pořádku. Maligní nádor by se neztratil ani v kojící žláze, a navíc by byl hmatný.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19070
Dobrý den,byla jsem na UZ vyš. se závěrem.dop.histol.verifikaci nodularity v HZK vlevo.Beru hormonální antikoncepci.
Děkuji za odpověď.
L.H
Odpověď: Dobrý den.

Ano. je to běžná praxe. Proto chodíme na prevenci. Pokud cokoliv vybočuje z běžného mamografického obrazu, je třeba to vyšetřit. Často core cut biopsii. je to elegantní výkon v lokální anestesii. Výsledky jsou zhruba za 3-5 dnů. Dle výsledku bude nutné ev. HA vysadit, ale to vám pak řekne váš lékař.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19069
Dobrý deň,mam nález z mamografie a chcem sa opýtať,čo znamená výraz:"Skupina MK v HLQ vpravo nemá presvedčivo benígny vzhľad"
Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý večer.

MK - Mikrokalcifikace...vápenná sůl...mohou být prvotní indícií oslabeného místa ve žláze...HLQ horní zevní kvadrant.....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19067
Dobrý den paní doktorko, byl mi diagnostikovan ca prsu trpl.ngt. T2N0M0 G3. Dle utz 3cm, mám za sebou chemo 4xAC a ještě mě čeká 12x paclitaxel každý týden. Při základním vyšetření nebyly zjištěny žádná jiná ložiska. Nyní je nador již zcela nehmatny.Vím, ze stanovení prognózy je jako věštění z křišťálové koule, ale přeci jen jsem se chtěla zeptat, zda je možné, ze by se nemoc již nevrátila? Beru celou situaci celkem klidně. Věřím, ze ještě není vše ztraceno. Mate nějaké případy žen s tímto typem nádoru, které se úspěšně na radu let vyléčily??Moc dekuji za Vaši odpověď. Jana 36 let.
Odpověď: Dobrý den. Ano. medicina má dnes k dispozici účinné preparáty. To vidíte sama, jak krásně vám nádor mizí. Jsem ale přesvědčená, že ty ženy, které berou chorobu jako příležitost k poznání sebe sama , svoji prognózu , možná nevědomky, positivně ovlivní. Protože neméně významné, je naše naladění....vnímání bytí a sebe samých...každý z nás je Mistrem svého života, jenom my a nikdo jiný jsme odpovědní sami za sebe, my tvoříme hru našeho života.....tolikrát jsem už na těchto stránkách psala, jak důležité je nepodceňovat na co myslím, co říkám, tvořím...protože to vše ovlivňuje nejen naší blízkou budoucnost..je to nejjednodušší začít prostě sama u sebe..změní se tím naše energie, na kterou okolí musí chtě nechtě reagovat...pracujte se svou intuicí- odpověď na vaše otázky, je to , co vás okamžitě napadne, byť to bylo absurdní:). Všechno zlé pro něco dobré. Držte se. Každý výsledek je to nejlepší, co má pro nás význam.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19066
dobrý den,jak dlouho po ukončení kojení je vhodné objednat se na preventivní ultrazvuk prsou? je mi 35let,ráda bych přišla na prevenci kvůli rakovině v nejbližší rodině (matka). děkuji
Odpověď: Dobrý večer.
Doporučujeme tak 2-3 měsíce od ukončení laktace.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19064
Dobrý den, byla jsem na mamografu a ultrazvuku a v levém prsu nad dvorcem je cípatá fibróza USG:okrsek fibrosní žlázy se dvěma drobnými cystičkami vel. 2-3mm benigní anechogenní. v ostatních segmentech je residuální fibrosa. neprokazují známky malignity. můžete mi vysvětlit jestli je to něco vážného. M.V.
Odpověď: Dobrý den.
Buďte v klidu. Váš nález je v podstatě normální. Nejsou známky podezřelých změn.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19063
dobrý den

manželka má jít na vyšetření, ve zprávě lékařky je uvedeno "na rozhraní H a D kvadrantu zevně rezistence. K vyloučená Tu." Trochu nás to znervoznuje, můžete nám říci, co to je? Má doporučení na vyšetření SONO P prsu. Manželce je 48 let.
Děkuji předem.
Antonín Mařík
Odpověď: Dobrý den.

Mrzí mě to, ale neumím vám odpovědět.Hádala bych. Právě proto jde vaše žena na vyšetření. Někdy je třeba projevit trpělivost a vyčkat.....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19061
K dotazu č. 19057...Dekuji za odpoved, napadlo me, ze pani doktorka proste "neco" nasla...nevim jak moc je spolehliva palpacni metoda a jak rozpozna hormonalni uzel od nadoru jen pohmatem....pohmatove zmeny zadne nezaznamenavam..Dekuji za trpelivost!
Odpověď: To je dobře, že jste si nic nenahmátla....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19060
Dobrý večer,asi před 12 dny jsem se při úklidu silně udeřila do levého prsu.Následně se mi na prsu vytvořila velká modřina a prso bolelo,bolest postupně zmizela,modřina velikosti 6x6 cm se zmenšuje a barví do zelenočerna.Dnes sem si prso prohmatávala a objevila pod místem modřiny válcovité zatvrdliny .Souvisí to se zhmožděním? Chodím pravidelně na mammograf,byla jsem 11/2016,nepravidelně provádím samovyšetření,naposled jsem žádné zatvrdliny nehmatala, pozitivní rodinnou anamnézu nemám.Je mi 58 let. Děkuji za odpověď.H.Sch.
Odpověď: Dobrý den. Zcela jistě. Dejte tomu čas. Pokud by zůstávalo nějaké reziduum hematomu za 2 měs., bude lépe dojít pro jistotu na UZ.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19059
dobrý den, diagnostikovali mi CA L prsu, potvrzen duktalni invazivni CA grade2, ER i PgR 100 resp.80%, MiB index 60%, Exprese E - cadherinu pozitivni, HER 2 neu score 2, USG tumor velikosti 19x17x10mm. Jak rychlý muze byt další vývoj, pokud bych nyní potřebovala odložit operací o tři týdny? lékař mi vysvětlil, ale nyní zvazuji o přeložení operace. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den.
Imunohistologický profil vašeho nálezu je celkem příznivý. Záleží na tom, jak rychle se nález vyvinul, objevil. Bohužel, většinou v nás tato nemoc bez klinických projevů dříme dlouho a pak oslabením imunity např. z dlouhodobého stresu, dojde k rychlému projevení. tzn., že už jste ve stresu byla a t.č. jste možná ještě ve větším...Chci tím říci, že nejvíce ze všeho záleží na tom, jak vy se cítíte a jak vy to vnímáte. Jinak i u nás klientky dostávají termín za 2-3 týdny k operaci, musí se provést předoperační vyšetření , provést další doplňující vyšetření-UZ srdce, břicha, scintigrafie skeletu...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19057
Dobrý večer,

moc se omlouvam, pisi (zitra zajdu k doktorovi). Nasla jsem zpravu z mamologicke poradny ze dne 22.8.2017, kde se píše: mammy přiměřenné věku, větší, žláza hrubě nodulární, vlevo HZK hmatná palpů citlivá tužší žláza - v.s. hormon. uzel, bez hmatné domin. resit., axilly a NJ bpn. Pani doktorka mi nic k tomu HZK nerekla, odesla jsem s tim, ze je vse v poradku. Prosím neni to zajímavá náhoda, že jsem si ve stejném kvadrantu nalezla ten telový pupínkatý flek viz dotaz č.19055 a č.19051. Podlomilo mi to kolena. Prosím ještě jednou o Váš názor, jinak neusnu. Děkuji Vám mnohokrát!!
Odpověď: Dobrý večer.
Od vyšetření uběhly 2 měsíce a Vy jste do předvčera neměla žádné obtíže ve smyslu pohmatové změny...aspoň jste zatím o ní nepsala. Proč v tom tedy vidíte souvislost? Hormonální uzel se v mladé žláze běžně vyskytuje pravidelně před menses, při atypickém menstruačním cyklu i jindy....Není to nic patologického, pouze reakce žlázy na hormonální změnu....Dejte si na místo, kde máte vyrážku ruku a běžte do předklonu. Jemným valivým pohybem bříšek prstů si oblast prohmátněte, aniž byste žlázu opírala o hrudní koš...jestliže je vše měkké a tkáň podobná v daném místě i okolí, je vše v pořádku. Více vám v tomto okamžiku nemohu pomoci.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19056
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o názor: Při UZ vlevo v r.ZK nacházím hypoechogen, ostře ohranič, laločnatý útvar, vel 18x21x13mm, vaskular detekovatelná při okraji útvaru. Nesusp. LU v levé ax., levý podklíček bez patrných LU.Závěr: FA? Fhyloid tu? v r. ZK vlevo, přiměřený nález ve spádových obl. Nutno ověřit biopticky.
Mám docela velké obavy z výsledku. Matka onemocněla rakovinou prsu v 56 letech. Na sonu jsem byla poprvé, ale samovyšetření provádím. Je možné, že kdyby to byl opravdu jen fibroadenom, tak že se zvětšil a stal se hmatným právě z důvodu těhotenství?
Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Ano. Fibroadenom reaguje na hormonální změny v našem organismu. Vyčkejte v klidu výsledku biopsie. Dle popisu se jedná o benigní- nezhoubné ložisko.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19055
Vážená paní doktorko,
děkuji za včerejší odpověď a ještě bych ráda navázala. Hodne mi ta skvrna pripomina tvz. pomerancovou kuru, je to takovej shluk bunek, opravdu povrch pupinkaty, tehce zarudly ale spise telove barvy. Jak bych ji rozeznala od mykozy? Pisete ze takto rychle se žadna forma rakoviny nevyviji, ale jak poznam ze nador neni schovanej leta nekde pod povrchem (mam velka prsa) a ted se takto neprojevil. Prosim butete tak laskava a vysvetlite mi to vice? Děkuji mnohokrát!!
Odpověď: Dobrý den.
Netvrdím, že jde o mykózu. Ale těhotenství, porod, laktace a z toho vyplývající "omezení" vč. změny těla, váhy , skladby přijímané potravy...povinností vč. nevyspání, vyčerpání, pokud je péče o díte či děti s převahou na nás, používání nevhodné tělové kosmetiky, vč. přemíry hygieny... může vést k oslabení imunity a přemnožení kožní flóry, kde žije i kandida - kvasinka, která takové projevy na kůži, sliznicích může mít....Pokud rakovina dříme uvnitř a pak proroste až na povrch, neprojevuje se tak, jak popisujete. Náš organizmus se snaží ji ohraničit, takže se tvoří hodně vaziva, která je tuhé, deformuje své okolí, prs vlastně spotřebovává....Ale takto to spolu nevyřešíme. Prostě se zítra objednejte k prakt. lékaři, který by posoudil, kam dále , jestli to bude vůbec nutné. Nebo se rovnou objednejte na kožní či do nejbližšího screeningového centra i za cenu, že nebudete mít doporučení a vyšetření si zaplatíte, ať máte, co nejdříve jistotu. Při objednání upozorněte, že jde o akutní záležitost a máte obavu! A důležité připomenutí: kdo maluje čerty na zeď, může je s jistotou očekávat. Tím co cítíme, na co myslíme, co vyslovujeme, tvoříme svoji blízkou budoucnost....!!!!
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19054
Dobrý den,k dotazu č.19029:po 1/2roce od provedené SVAB byl mimo shluk mikrokalcifikací objeven v místě vedené biopsie invas.caNST a po operaci ještě zjištěn jeden DCIS, následovala RT a HT Zoladexem a Tamoxifenem.Po celou léčbu těžká insomnie, silná parastenie obou rukou,zvažuji požádat o vysazení HT, alespoň zoladexu, který tyto vedlejš.uč.vyvolává. Pozoruji také začínající příznaky deprese, stavy silného nechutenství v souvislosti s užíváním HT.Jsem v celkové remisi. Ca byl v časné fázi (11mm).Děkuji.
Odpověď: Dobrý den.
Nejsem onkolog. Ale Zoladex je pro vás v tuto chvíli důležitý. Jak víte, simuluje u vás menopauzu, přechodně. Vyřadit fci vaječníků lze ale i jiným způsobem, bohužel trvalým. Nicméně vzhledem k blížící se padesátce,kdy většina žen v naší populaci dochází přirozeně k omezené fci vaječníků, by se tato možnost mohla uvážit. Je ale otázka, jestli je to jediný důvod vašich psychických obtíží. Chápu, že vážně onemocnět takto mladá, je rána. Zároveň však i výzva k tomu, zamyslet se nad svým životem, který žijeme....Nic se neděje náhodou. Poraďte se se svým onkologem, praktickým lékařem..a uvažte možnost promluvit si o svém bytí s psychologem. Když vyslovíme to, co nás trápí nahlas, dáme možnost změně...
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19053
Dobrý den, je mi 55 let a na pravém prsu mám zarudlou bradavku s otokem pod hrotem bradavky (velikost asi 1,5 cm). Byla jsem na mamografu+sono, kde konstatovali, že problém je asi kožní.Zde na mě zkoušejí různé masti např.Dermovate, ale žádná změna.Troch si nevím rady, kam se obrátit, protože problém trvá již 2 měsíce a je to velmi nepříjemné, prso je citlivé.
Předem děkuji za odpověď Lenka_Praha
Odpověď: Dobrý den.
Je potřeba se vrátit na pracoviště, kde jste byla poprvé vyšetřena. Upozornit na tuto skutečnost a požádat o posouzení nabrání materiálu na histologické vyšetření, obzvláště, pokud je povrch křehký a krvácí. Při dlouhotrvajících obtížích je potřeba vyloučit vážnější změny, než zánětlivé povahy. Provést biopsii má možnost i kožní lékař, ale z praxe mám ověřeno, že odběr materiálu přístrojem, který mají k disposici, nemůže být proveden dostatečně do hloubky. Takže se přikláním k tzv. dg. extirpaci materiálu chirurgickou cestou , buď v lokální či krátkodobé celkové narkóze.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19052
Dobry den,mám povadla prsa. Na plastické chirurgii mi doporucili plastickou úpravu+vložení implantátu pod sval zn. Mentor s hrubší texturou nebo Bi-Lite. V rámci poučení uvádí, ze v souvislosti s implantáty muže dojít k ALCL. Docetla jsem se ale, ze by to nemělo hrozit u implantátů s hladkým povrchem. Prosim o Váš názor. Jake je dle Vasi zkušenosti množství komplikaci při vložení implantátů Mentor s hladkým/hrubým povrchem? Jaký je Vás názor na implantát bi-lite? Hovoří se o něm v superlativech, ale je s nim krátká zkušenost a nemá certifikát FDA.
Odpověď: Dobrý den.
Vážená paní. Nevím, co více, než jste napsala, bych k novým implantátům mohla dodat já. Jsem vlastně laik jako vy. Moje parketa je vyhledávání minimálních karcinomů při preventivním vyšetření prsů, a to i u žen , které podstoupily jakoukoliv plastickou operací vč. augmentace. Mohla byste určitě zkusit konzultovat jiného plast.chirurga.... Dobrá zpráva ode mě. Mohu vás ujistit, že žádným chirurgickým zákrokem nepřijdete o možnost vyšetření a rentgenolog-mamolog o potřebné informace. Dnešní moderní přístroje mají speciální program pro tyto případy. Implantáty obecně jsou cizorodý materiál pro naše tělo, takže reakce, myšleno : přijetí a hojení je individuální. V naší praxi vidíme, že u implantátu t.č. používaných, jen výjimečně dochází k atypické reakci. Váš plast.chirurg měl asi důvod proč vám doporučil nový typ implantátu. Jestli máte pochyby, nezbývá, než to s ním znovu probrat.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19051
Vážená paní doktorko,

v pondělí jsem si nasla na prsu, tesne pod pazdim modřinu velikosti 1Kč, přijde mi, že to neni jen změna barvy (cervena) na kuži ale je i lehce plasticka, nepravidelne (nesoumerny tvar, takova "pupinkovita"). Nikde jsem se nebouchla, kojím 9 měsíční miminko. Je mi 37 let, matka mi zemrela na rakovinu prsu ve veku 42 let. Hodne me to vydesilo. Mohu se zepata na Vas nazor? Dekuji!
Odpověď: Dobrý večer.

Dobrá zpráva.Takto rychle a lokalizovaně na kůži, byť vystupující nad úroveň, se žádná forma rakoviny nedokáže vyvinout. Bude to záležitost kožní...mykóza? , ap.. pokud změna nevymizí, navštivte kožního lékaře.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19049
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pro moji maminku ve věku 69 let nutný mamograf, zda-li by nestačil ultrazvuk. Jedná se o preventivní vyšetření, na které chodí pravidelně. Jen se teď víc bojí, díky různým zprávám, které čte. Slíbila jsem mamince, že zjistím co je pro ni nejlepší. Já sama chodím na utz, který si každoročně platím. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den.
Shodou okolností jsem včera odpovídala na obdobný dotaz. Vyhledejte prosím moji odpověď na dotaz č. 190454. Screeningová mamografie se u nás systematicky provádí u žen až od 45 let. Dříve, pokud má žena nějaké riziko v osobní či rodinné anamnéze. Neznamená to, jak možná ze svého okolí víte, že rakovina prsu se u mladších žen nevyskytuje. Pokud máte málo objemné prsy a v typu mléčné žlázy převažuje žlaza nad tukem , je ve vašem věku ještě UZ postačující.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19048
Dobrý den, děkuji za minulou odpověď. Útvar, který jsem si cca před dvěma týdny našla v pravém prsu mi přijde, že se lehce zvětšil a dokonce mi přijde, že jsem od včera měla pravé prso lehce oteklé (lesklé, teplé). Dnes jsem byla u své gynekoložky, která mě bez jakéhokoliv závěru poslala na UZ prsu. Tam jdu zítra. Chtěla bych se zeptat - protože jsem hrozně vystresovaná, je mi 22 let a studuji na zdravotní sestru, takže se na situaci sama dívám dost jinak - je možné, že je to ještě stále něco jiného než nějaké nádorové onemocnění? Mám hrozný strach z výsledku. Předem moc děkuji.
Odpověď: Dobrý den.

Ve vašem věku je nepravděpodobné, abyste měla rakovinu prsu, nejste vystavena působení estrogenů dostatečně dlouhou dobu, pokud nemáte syndrom předčasného dospívání...půjde nejspíše o benigní cystu. Dobře to dopadne:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19047
prosím o vyjadrenie výsledku
koža, podkožia bez patolog. zmien. Žlaza čiastočne nahradená tukovým tkanivom /typ B/.
V pravo bez zrejmýžch ložiskových zmien. Vlavo v MQ drobná oválna opacita, priemeru 3-4 mm. Bilat. bez patalog. zhluku MK.V zachytených axilách tokovo degener. LU
ďakujem KK
Odpověď: Dobrý večer.
Váš nález je bez patologických změn, negativní,přiměřený.....
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19046
Dobrý den, v levém prsu jsem si nahmatala bulku po vyšetření na mamo a ultrazvuku byla velikost zjištěna 12mm na 13mm. Byla mi udělána biopsie z prsu a já odeslána na RTG plic a srdce a sono břicha. Za týden mám jít do mamologické poradny. Je tento postup standartní, i když se nejedná o rakovinu? Děkuji
Odpověď: Dobrý den.
Předpokládám, že doplňující vyšetření jsou provedena proto, že se jedná o hraniční ložisko.Důvodem je, že se pak zkrátí doba k zahájení případné potřebné léčby. Na výsledek histologie je třeba trpělivě vyčkat, teprve pak je nutno dělat závěry. I když chápu, že nejistota, kterou cítíte, je pro vás limitující. Vydržte.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19044
Mohu žádat ultrazvuk na místo RTG ,? kONTROLA PO DVOUCH LETECH
Odpověď: Dobrý den.
Je to častější dotaz klientek. V podstatě ano, jsou to vaše prsy a vy rozhodujete o svém bytí. Z odborného pohledu to nedoporučujeme, protože pokud je prs objemnější a mléčná žláza již prošla involucí tzn. prs tvoří převážně tuk, je ultrazvuk z technického pohledu nedostačující. Navíc, ať je prs jakýkoliv z pohledu velikosti či typu ml. žlázy na sonografii přicházíme o podstatnou informaci počínajícího karcinomu, tou známkou jsou mikrokalcifikace. Jsou patrny pouze na mamografickém snímku. Rovněž malý karcinom se na ultrazvuku v tuku ztrácí.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19042
Dobrý den.
Dnes , 1.11.2017 jsem dostala výsledky biopsie z mamární komise 16.10.2017.
Výsledek: Invazivní duktální karcinom G2, ER 90%, PR 0%,HER2/1+, Ki 67 10%. Mám 62 let, pravidelně chodím do mamo poradny každého půl roku, naposledy UZ únor 2017 v pořádku. Bulku jsem si objevila sama. V pondělí 6.11. 2017 jdu na první chemoterapii. Prosím Vás, jakou mám prognózu. Moc děkuji. ZK.
Odpověď: Dobrý večer. Statisticky , dle rozboru nádorové tkáně, velmi dobrou. Neméně důležitou složkou úspěšnosti léčby sehraje i naše psychika. Je třeba se zastavit, ohlédnout za svým životem a pokud je to možné, změnit to, co oslabuje naší obranyschopnost. Chronický stres se spolupodílí na vzniku všech nemocí. Ostatní je třeba nechat na medicíně, která vám nabídne účinnou léčbu. Věřte, že to zvládnete:)
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19041
Dobrý deň, chcela by so Vás poprosiť o vysvetlenie mojej choroby, čo mi vlastne je a čo mám robiť, aby sa to upravilo. Včera som bola na Mmf a ultrazvuku v Trnavskej mám 62 rokov a vo výsledku mi napísali záver: BI RADS3 - zvýraznené asymetrie žľazy vľavo v HQQ, bez susp echoštruktúry v USG OBRAZE.
Odpověď: Dobrý večer.
BIRADS 3 znamená pravděpodobně benigní z mamografického nálezu. Proto Vám doplňovali ultrazvukové vyšetření, které podezřelou změnu vyloučilo. Takže nic, co by vás ohrožovalo. Nebo-li , normální, negativní nález.
Prim. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19040
Dobrý den, letos v dubnu jsem prodělala operaci zhoubného nádoru v prsu. Nyní jsem byla po půl roce na kontrole, kde mě paní doktorka poslala na různá vyšetření včetně mamografu.Tam mě ale objednali až na červen příštího roku (bylo mi sděleno, že nejsou lékaři), myslela jsem, že se dozvím, jak na tom jsem, ale to budu v nevědomosti ještě dalších 8 měsíců? Je to běžné vyšetření mamografem nebo nějaké speciální vyšetření? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
pokud není v jizvě nebo v druhém prsu nic hmatného, tak běžně se kontrolní vyšetření provádí cca rok po operaci. Termín k mamografii a sonografii až v červnu mi přijde ale hrozně dlouhý, objednací lhůty ve screeningových centrech jsou podstatně kratší. Zkuste se objednat na kontrolu na jiném pracovišti. Mamografii nebo sonografii nejde nahradit jiným vyšetřením.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19039
Dobrý den, vrátila jsem se z UZ prsů v neakreditovaném středisku,kde jsem se setkala s urážlivým chováním lékařky. Je mi 29. Její závěr zní: vpravo v DZK je vřetenovitý okrsek žlas.parenchymu 15x14x10mm nesuspekt.charakteru,neprokazuje patol.leze. Benigní axilární lymfadenopatie oboustranně.
Na UZ mě poslala gynekoložka, která hmatala v pravém prsu hlouběji 2cm resistenci. Sama hmatám také cca 3 měsíce.
Nevím zda je na místě vyšetření zopakovat u odborníků v akreditovaném středisku.
Děkuji A.
Odpověď: Dobrý den,
podle popisu sonografie není v místě toho, co si hmatáte žádné ložisko nebo podezřelý nález, nic co by vypadalo jako nádor. V tuto chvíli bych sonografii neopakoval. Doporučuji pohmatem nález kontrolovat, pokud by se zvětšoval nebo do měsíce nezmizel, tak bych doporučil zopakovat sonografii v akreditovaném centru.
Chování lékařky mě mrzí, v rámci našich odborných akcí se věnujeme i problematice chování k pacientům.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19038
Dobrý den, je mi 33 let. Kojím 9 měsíců, z toho 5 pouze z pravého prsa. Na levem mne uz asi 3 měsíce zacala zapadat bradavka. Po propnuti dvorce vyleza ven. Byla jsem na ultrazvuku, z duvodu dlouhe cekaci doby ve screeningovém centru mne poslali jen na běžný ultrazvuk.Vysledek: rozvinuta struktura prsu v laktaci, bez loziskovych zmen. Vlevo dilatovane dukty do 4mm. Bradavka mi stale zapada, prso obcas poboliva. Je nutne ještě nějaké vyšetření?. Na utz jsem ještě zapomněla upozornit na bulku, ktera je lehce nad prsem. Nevím, zda tato oblast byva take vyšetřována. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
zapadání bradavky bude způsobeno tahem zvětšené žlázy v souvislosti s kojením. Pokud sonografie neobjevila žádné ložisko, tak můžete být v klidu. Při sonografii prsou se většinou vyšetřuje celý prs. Sama víte, zda při vyšetření měl lékař sondu i v oblasti, kde hmatáte bulku.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19037
Je mi 68 let a už dlouhé roky se mi vytváří sekret v levé bradavce.Když maz nevymačkám, tak mám tlak v prsu a trochu bolí.
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji návštěvu u gynekologa, který provede stěr sekretu a ten odešle na cytologické vyšetření. Zároveň doporučuji screeningovou mamografii, pokud na ni pravidelně nechodíte. Pokud není sekret krvavý, tak nemusíte mít obavu. S největší pravděpodobností se jedná pouze o změny prsní tkáně s věkem a při hormonálních změnách.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19036
Dobry den.Pred tydnem jsem si vsimla dulku v prsu cca 2cm pod bradavkou.Bulku nehmatam.Nejvic jde videt kdyz zatnu svaly.Kdyz stojim normalne,nebo dam ruku nahoru tak minimalne.Je mi 30let.
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se nebude jednat o nic vážného, pouze změny žlázy na podkladě hormonálních změn. Pro jistotu si můžete nechat udělat sonografii prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19035
Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Nahmatala jsem si bulku,vnitřní část prsa,kousek od prsního dvorce. Bulka je tuhá,při zmáčknutí má tendenci se posunout,na kůži není fixovaná,avšak volná také ne. Jsem čerstvě těhotná,cca 8 týden. Prsa mě bolí úplně hrozným způsobem,avšak bulka se objevila pouze v jednom. O co se může jednat. Mohl by to být nádor? Nebo jsou podobné útvary v těhotenství běžné. Díky za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat jen o okrsek žlázy zvětšený v souvislosti s těhotenstvím, žláza reaguje na hormonální změny v souvislosti s těhotenstvím. Nejedná se o nic neobvyklého. Pokud do týdne nezmizí, nebo by se zvětšoval, doporučuji sonografii, která přesně určí jeho povahu.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19034
Dobrý den,

je mi 22 let a před pár dny jsem si všimla menší bolestivosti v pravém prsu. Zkoušela jsem si na obou prsou udělat samovyšetření a v pravém jsem opravdu zaregistrovala menší "útvar". Nevím, zda se jedná o bulku, tak mi to úplně nepřišlo. Neberu HA, jen léky na štítnou žlázu a včera jsem dobrala antibiotika na problémy se zuby. Chtěla jsem se zeptat, zda by mohlo jít o nádor, a případně jak mám dále postupovat. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem...
Odpověď: Dobrá den,
prsní žláza u mladých žen je na pohmat různě "hrbolatá" a může působit dojmem různých bouliček. V naprosté většině případů se jedná pouze o normální žlázu, případně o nezávažné nálezy jako např. fibroadenom nebo drobné cysty. Citlivost a bolesti prsou rovněž nejsou nic neobvyklého. Doporučil bych "útvar" sledovat samovyšetřením a pokud do týdne nezmizí, tak navštivte svého gynekologa, který vás vyšetření a v případě potřeby odešle na sonografii prsou.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19032
Dobrý den.Prosim ó vysvětlení.Po vyšetření mamografie.
Mikrokalcifikace v právo v ZKK a HZK. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
mikrokalcifikace jsou drobné okrsky zvápenatění. Ty se v prsou vyskytují celkem běžně. Podle jejich vzhledu, uspořádání a počtu posoudíme, zda jde pouze o změny souvosející s věkem, čili nic neobvyklého či nebezpečného. Pokud máme pochybnosti, tak se doplňuje speciální zvětšený snímek, který je ukáže podrobnější, případně se doplňuje biopsie, pokud je podezření, že by se mohlo jednat o počínající nádorové změny. Záleží, jaké bylo doporučení z mamografie a jak byl celý nález hodnocen.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19030
Dobrý den, děkuji za včerejší odpověď.Nedá mi to se nezeptat. Mám větší riziko recidivy, když nenásleduje žádná léčba? Hlavně se bojím metastáz.Dekuji I.Š.
Odpověď: Dobrá den,
podle studií je riziko ev. recidivy stejné u pacientů s léčbou i bez léčby. Proto se chemoterapie po radikální operaci nedoporučuje a neprovádí, protože nemá téměř žádný efekt. Doporučovány jsou pouze pravidelné kontrolní vyšetření.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19029
Dobrý den, pane doktore, podstoupila jsem biopsii pod MG kontrolou, která trvala neúměrně dlouho,, cca 1 hodinu. Prso bylo stlačeno a ozařováno po celou dobu, a to minimálně 45 min, kdy byly vytahovány vzorky tkáně (celkem 11). V ordinaci jsme strávila 1,5h. Kolik ionizujícího záření prso asi pohltilo. Obávám se, že dosud benigní mikrokalcifikace se mohou vlivem záření zvrhnout v maligní proces.Děkuji.
Odpověď: Dobrá den,
biopsie prsu pod mamografickou kontrolou trvá delší dobu, je potřeba přesně zaměřit drobné kalcifikace a to není úplně jednoduché. Ale prso nebylo ozařováno celou dobu, určitě ne. Mamograf se nastaví do speciálního modu s menší dávkou záření, zobrazuje se jen malá část prsu. Provedou se dva snímky k zaměření a následně jeden až dva snímky ke kontrole polohy jehly. Pokud se do místa biopsie zavede lokalizační klip, tak se na konci vyšetření provede jestě jeden kontrolní snímek. Určitě se prso neozařuje celou dobu výkonu. Nemusíte mít obavu, že by se benigní nález změnil v maligní.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19028
Dobrý den, dnes jsem si našla bulku v prse. Nejsem si jistá jestli nejde spíš o nějaký výběžek na prsní žláze, která není hladká, ale na druhém prsu to nemám, tak jsem to nepřešla bez povšimnutí. Mám asi 5 dnů před menstruací, tak jsem se chtěla zeptat jestli mám počkat až skončí a nebo radši zajít za doktorkou již dnes a zda-li můžu popřípadě úsudku věřit. Nerada bych něco zanedbala. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,
s největší pravděpodobností se bude jednat pouze o okrsek žlázy, ten nemusí být vždy stejný na obou prsech. Doporučuji vyčkat a pokud po menstruaci nezmizí, tak navštívit gynekologa.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19027
Dobrý den, před 4 dny jsem byla na mamografii a 3. den po vyšetření mě začalo hodně bolet a dost otékat levé prso, mám ho horké a nepříjemné pocity. Čím by to mohlo být a co by mě na to pomohlo např. nějaký volně prodejný lék? Mohlo by to být po vyšetření mamografem či příčina je jiná? Užívám dlouhodobě Deniban a menstruaci z důvodu užívání léků nemám. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrá den,
podle příznaků, jak je popisujete by se mohlo jednat o zánět prsu. Doporučuji návštěvu u vašeho gynekologa, případně v prsní poradně. problémy jak je popisujete nesouvisí se samotnou mamografií.
MUDr. Daniel Zoubek Nahoru na začátek stránky