MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Andrea Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová
vedoucí lékařka mamografického screeningového centra Masarykova onkologického ústavu
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Dotaz:
e-mail:      věk:
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215


Dotaz č. 18539
Dobry den, jsem tri tydny po odstraneni fibroadenomu praveho prsu. Odstranen byl z duvodu rustu a i mne osobne vadil. Po operaci jsem nemela dren, vse bylo bez komplikaci, jen asi 1cm od bulky jsem mela zatvrdlinku, hmatove tak 3-4cm velkou. Ta se ani po teto dobe masirovanim a mazanim Heparoidem nezmensuje. Mam znovu navstivit doktora v mamoporadne, nebo co delat vic, aby se vstrebala? Mockrat dekuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, ještě vydržte a dále rozmasírovávejte. Hojení probíhá až 6 týdnů a tvoří se jizva, někdy může zatuhnutí pod jizvou přetrvávat dlouhodobě. Můžete tento nález v prsu zkonzultovat s chirurgem, který Vás operoval, měl by rozpoznat, jestli se jedná o pooperační změny. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18538
Dobry den je mi 40 let jsem muz a jiz delsi dobu mam v levem prsu bulku ktera se ted zvetsila ,zkousel jsem se obratit na sveho praktika kde jsem neuspel tak bych rad vedel jestli se mohu primo obratit na mama centrum na vysetreni .omlouvam ae za tento dotaz ale nevim kam se obratit dekuji za odpoved Straka J.
Odpověď: Dobrý den, bulka v prsu u mužů je nejčastěji na podkladě zduření mléčné žlázy za bradavkou - gynekomastie, nebo tukového původu. Pokud Vás praktický lékař neodeslal k žádnému vyšetření, samozřejmě máte možnost objednat se na kterékoli akreditované screeningové pracoviště a objednat se k ultrazvukovému vyšetření jako samoplátce, což bych Vám doporučila - budete vědět o co se jedná a budete mít klid. Vyšetřujeme prsy a je jedno, jestli mužské nebo ženské. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18537
Dobrý den, je mi 46 let, byla jsem na mamografu prsů, kde byly zjištěny kalcifikace vlevém prsu 8x3 mm a 5x5 mm. Před třemi lety na UZ vyšetření nic nebylo, maminka i babička měli meligní nádor v prsu, mám se i já obávat?

Děkuji moc za odpověď
Odpověď: Dobrý den, kalcifikace jsou patrné pouze na mamografii, na ultrazvuku ne, takže je normální, že nebyly popisovány. Pokud rozměry, které píšete jsou velikost kalcifikací, pak se jedná o hrubé kalcifikace a jednoznačně nezhoubné změny, takže můžete být klidná. Choďte pravidelně na screeningové mamografie jednou za dva roky a prsy si jemně prohmatávejte každý měsíc po skončení menstruace. Pokud by se v prsech objevilo něco, co tam dříve nebylo, navštivte svého gynekologa. To je nejlepší prevence. Pokud se vyskytl nádor u maminky i babičky do 45-tého roku věku, je na zvážení genetické vyšetření. Seznam genetických pracovišť je na www.mamo.cz
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18535
Dobrý den byla jsem na mamografickem vyšetření.Oboustranně pravidelně střední denzni zastínění redukujicich dobro článků lat nich struktur převažujících centrálně a v ZHKK.V levém prsu výše v HKk měkký nožce dnešní kondenzát žláz zastínění 20 mm v prumeru- v cíl UZ jedna přídatná žláza axilarne,v MHK Isin plošné vretenity kondenzát ml žlázy s fibrosou .Stav axilarnich uzlin :fyziologické Výsledek:negativní (BI-RADIS 1) Hodnoceni žlázy dle Tabara: Středně denzni fibroglandularni struktura typu Tabar 1 Závěr:Bez známek malignity,vhodná KO UZ po roce.Předem děkuji s pozdravem Hudecova
Odpověď: Dobrý den, podle popisu jste naprosto zdravá žena. Máte ještě dost žlázy, což je ve Vašem věku normální, a proto Vám byl doporučen ultrazvuk po roce (předpokládám jako samoplátce). Rozhodnutí zda půjdete je na Vás , státem hrazená preventivní vyšetření jsou ve dvouletých intervalech. Ultrazvuk Vám dodělávali zřejmě proto, že jste byla na prvním vyšetření a chtěli si být stoprocentně jisti, že jste v pořádku. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18534
Dobrý den,první dotaz 18444, tak snad dnes naposledy, velmi se omlouvám. Dneska jsem byla na ultraz. vyšetření prsu.Výsledek:převážně hyperechogenní struktura mamm,bilat, bez solidních patol. ložiskových lézí.Oboustranně vícečetné cysty vel.do10mm.V axilách neprokazujeme uzliny patol. UZ vizáže. Uzliny fyziologické, Výsledek benigní.Prosím o vysvětlení hyperechogenní struktura. Moc děkuji. Byl to pro mě velký stres,určitě se do roku objednám znovu na ultr., nebo mamograf.Stačí to tak? Děkuji za trpělivost, kterou jste se mnou měla,paní Trunkátová.
Odpověď: Dobrý den, Váš ultrazvukový nález je úplně normální. Hyperechogenní struktura mamm znamená, že máte v prsech převahu mléčné žlázy nad tukem, což je záležitost individuální. Cysty jsou drobné dutiny vyplněné tekutinou, které jsou normální součástí některé žlázy a nijak Vás neohrožují ani nezvyšují riziko zhoubného onemocnění. Vaše rozhodnutí chodit na preventivní vyšetření je správné, od 45 roku věku jsou vhodná mamografická vyšetření jednou za 2 roky, žádanku Vám vystaví Váš gynekolog nebo praktický lékař. V roce mezi mamografiemi si můžete zaplatit ultrazvukové vyšetření v akreditovaném screeningovém centru, pokud budete chtít.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18533
Dobry den jmenuji se veronika a chtela jsem se pozeptat uz asi mesic mi tece z prsu maz a i mleko myslim bila tekutina a po chvyly zluta a dnes jsem zjistila ze i svetle az tmave zelena tekutina co to znamena prsa me dost bolely asi tak pred tydnem a ted jsou v klidu muj posledni porod sr uskutecnil pred 15lety co to znamena palime i dost uz asi tyden zaha a je mi casto na uvraceni a rano se mudim nasnidat jinak jsem nesva a driv to tak nebylo nestidala jsem prosim co mi je a co mi muze pomoci dekuji
Odpověď: Dobrý den, co se týká prsů, nemělo by se jednat o nic závažného, pokud je výtok bílý, zkalený žlutý nebo dozelena. Kdyby se objevila čerstvá krev, tak by bylo na místě navštívit gynekologa. To co popisujete je spíše v důsledku hormonálních změn. Bolest prsů bývá většinou závislá na menstruačním cyklu - před menstruací a v průběhu mohou bolet více, taky v důsledku působení hormonů. Co se týká Vašich potíží se zažíváním, to Vám neporadím, navštivte svého praktického lékaře, který Vás vyšetří. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18532
Dobrý den,
dnes jsem byla na USG prsů a axil. Výsledná zpráva zní takto: Oboustranně je mírně fibrotická žláza centrálně a v ZK, vpravo centrálně při bradavce směrem ze ZK do DK je susp. FA vel. 6,5 x 4 x 8 mm, s perif. prokrvením. Axily bez pat. změněných uzlin.
Lékařka z prsní poradny, které jsem výsledek telefonovala, chce, abych šla za měsíc na srovnávací sono (prý pro jistotu). Je to nutné? Je ve zprávě něco špatného? Celý měsíc teď budu v nejistotě a nervózní, přitom nervy mám už teď dost pocuchané z nemocí a nemohoucnosti svých rodičů. Děkuji za odpověď. Jiřina
Odpověď: Dobrý den, ve zprávě nic špatného není. Máte v prsech podíl mléčné žlázy i tuku, což je normální. Nevím, jestli tento ultrazvuk byl Váš první, jestli chodíte na stejné pracoviště i na preventivní mamografie nebo jestli prsní poradna provádí ultrazvuky. Vpravo při bradavce paní doktorka objevila drobný útvar, který ji připadá nezhoubný. U fibroadenomu, což je útvar tvořený vazivem je doporučován kontrolní ultrazvuk za 6 měsíců, aby se prokázalo, že se nezvětšuje. Pokud samozřejmě nebyl patrný na Vašich předchozích vyšetřeních, to byste mohla být úplně klidná. Ultrazvuk za 1 měsíc nepovažuji za vhodný - nic nerozhodne. Pokud by se lékařce ložisko nezdálo neškodné, bylo by na místě doporučit spíše biopsii s odběrem tkáně, aby bylo zcela jasné, o co se jedná.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18531
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, dnes mě celý den svědí levá bradavka. Mám ji zarudlou a zdá se mi, že i malou prasklinku. Volala jsem sestřičce od mého gynekologa a ta mi poradila, že si mám koupit krém Bepathen (přímo pro ženy, které kojí, já nekojím). A kdyby svědění pokračovalo i za 2-3 dny, mám se zastavit.
Můžete mi prosím poradit, zda se nemůže jednat o závažnější problém? Děkuji moc! Jasenská Hana
Odpověď: Dobrý den, nemělo by se jednat o nic závažného, potíže, které popisujete odpovídají místnímu podráždění. Sestřička Vám poradila dobře, buďte klidná a řiďte se její radou. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18529
Děkuji za odpověď. Jsem naštěstí trošku klidnější. Psychika je moc důležitá. jsem již oficiálně v přechodu a tak by mohla být změna na tkáni v nějaké přímé souvislosti? Ještě jednou díky a také za to, že taková poradna on-line existuje. To je skvělé.
Odpověď: Dobrý den, samozřejmě že se může jednat i o změny v rámci přechodu. Nicméně buďte v klidu, nemělo by se jednat o nic závažného. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18527
Dobrý den,je mi 41 let na pravém prsu v horním zevním kvadrantu se mi objevila vtaženina, která byla vidět jen při zvednutí rukou nahoru. Po týdnu až 14 dnech se vtaženina začla zvětšovat. Teď je to spíš taková rýha, která měří asi 7 cm. Byla jsem na UZV následně i na mamografu a v mama poradně,naštěstí se neprokázal nádor, ale ani mi žádný z lékařů nevysvětlil co se s prsem děje. Jsem z toho nervozní, protože v rodině se rakovina vyskytuje a můj problém se postupně zvětšuje.Mohli by jste mi, prosím, poradit co dělat? Dekuji G. J.
Odpověď: Dobrý den, pokud prs nevidím a nevyšetřím, nemohu Vám bohužel říci o co se jedná. Pokud jste byla vyšetřena ultrazvukem i mamograficky v akreditovaném screeningovém pracovišti, kde nenašli žádné ložisko nebo podezřelé změny a ani lékař v mamoporadně nic nenahmatal, mělo by to být v pořádku. Doporučuji Vám pravidelně každý měsíc po skončení menstruace si prsy jemně prohmatat a pokud bude nález stejný a nenahmatáte si žádnou novou bulku, buďte klidná. Pokud si nahmatáte něco nového, co dříve v prsu nebylo, navštivte gynekologa, aby Vás odeslal k vyšetření. Pokud bude nález stejný, pro Váš klid Vám doporučuji se jednou ročně zaplatit ultrazvukové vyšetření v akreditovaném screeningovém pracovišti.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18526
Dobrý den,děkuji moc za odpověď.Na imunologii jsem již byla akorát odebrání krve a vše v pořádku.Ještě se chci zeptat tabletky na imunitu by byli možná taky dobrý nemyslíte? Všichni mi radí Wobenzyn.Jak píšete léčba antibiotikama ale z těch mi je špatně a ani probiotika nepomáhají :-( děkuji za vaši odpověď a přeji hezký den.M.V.
Odpověď: Dobrý den, wobenzym určitě není špatná věc, je to podpůrný přípravek a můžete jej vyzkoušet. Jinak bohužel jiná standardní léčba než antibiotika není. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18525
Dobrý den, právě jsem přišla z poradny, žádné vysvětlení, přístup na nic. mám přijít za půl roku s ohledem na nález v HZK nesuspet. leze 7x7 mm, netuším co je to ale trošku mne to děsí, můžete mi prosím poradit?J.S.
Odpověď: Dobrý den, nesuspektní léze znamená, že je tam nějaké ložisko, které ale není podezřelé z toho, že by se jednalo o zhoubný nádor. Lékař doporučil ještě pro jistotu kontrolu za půl roku. Buďte klidná, pravidelně si jemně prsy prohmatejte každý měsíc po skončení menses, a pokud neobjevíte nic nového, běžte za půl roku na naplánovanou kontrolu.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18524
Dobrý den. výsledky jsem negativní . jednalo se o vazivo a tuk. i přesto mi paní doktorka doporučila chodit do prsní poradny aby to bylo pod kontrolou a popřípadně aby se to vyndalo. moc děkuji za vaší ochotu a čas
Odpověď: Dobrý den, vidíte, že je vše v pořádku. Chození do prsní poradny již není úplně standardní. Z mého hlediska bych doporučila pravidelné gynekologické kontroly, samovyšetřování prsů vždy po skončení menstruace a jednou ročně si zaplatit kontrolní ultrazvuk v akreditovaném screeningovém centru pokud bude nález v prsech na pohmat beze změn.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18523
Dobrý den, děkuji za Vaše odpovědi. Jen se nemůžu nikde dohledat jestli je biopsie nutna aby se potvrdil fibroadenom nebo staci sono. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, buď se provede biopsie a fibroadenom se potvrdí, tak již bez dalších kontrol hrazených pojišťovnou. Nebo ultrazvukové kontroly s odstupem 6 a 12 měsíců. To jsem Vám již psala. Obě varianty jsou možné, záleží na úhlu podledu vyšetřujícího lékaře. Toto zkonzultujte s ním.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18522
Dobrý den od roku 2015 mám problémy s prsama - zánět tak mi to bylo řečeno.Udělá se mi na dvorci hnisavá boule která po nějakém čase praskne a vyteče hnis.Absolvovala jsem operaci obou prsu,byla jsem na mamografii, biopsii pravého prsu a tam zjistili že mám hypoechogenní okrsky.Po biopsii cca dva měsíce jsem měla klid a zase se mi to vrátilo.Můžete prosím poradit jak léčit popř.co dělat...nikdo mi není schopný říct co mi vlastně je...děkuji a přeji hezký den.Vališíková M.
Odpověď: Dobrý den, záněty v prsu jsou problematické. Někdy se přeléčí a jste bez obtíží, ale někdy se opakovaně vracejí navzdory veškeré léčbě. Důležité je, že při biopsii nezjistili žádné závažnější změny. Léčit záněty v prsu by vám měl Váš gynekolog, většinou opakovaně antibiotika. Pokud se vytvoří abscesové ložisko, pak léčba chirurgická. Můžete zkusit různé podpůrné a přírodní preparáty, se kterými by Vám poradil lékárník. Ke zvážení je i vyšetření imunity na imunologii. Někdy pomůže i tzv. autovakcína, o tom se lze poradit s imunologem nebo internistou.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18521
Dobrý den,při vyšetření mamografem mi byly zjištěny rozsáhlé kalcifikace v levém prsu. Výsledky biopsie vyloučily zhoubný nádor, ale vzhledem k výskytu rakoviny prsu u mé matky mě odborná lékařka navrhla odstranění obou prsů z preventivních důvodů. Prý na druhé pravé prso na 90 % jednou onemocním. Takto by se tomu zabránilo.
Děkuji za Váš názor.
Odpověď: Dobrý den, samotné kalcifikace Vás nijak neohrožují, záleží na výsledku biopsie. Ta by měla rozpoznat jestli jsou naprosto neškodné nebo rizikové a na základě toho by měl být doporučen další postup. Samotná informace, že matka měla rakovinu prsu není dostačující. Pokud máte v rodině zvýšený výskyt nádorů prsu a vaječníku v přímé příbuzenské linii, může Vás Vaše lékařka odeslat na genetickou konzultaci (seznam genetických pracovišť je na www.mamo.cz). Až pokud by bylo indikováno podrobné genetické vyšetření a při něm bylo zjištěno vysoké riziko, je namístě uvažovat o odstranění prsních žláz. Pokud doporučení odstranění žlázy je na základě výsledku biopsie, pak je na zvážení, výsledek biopsie však neznám.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18520
Dobry den dnes jsem byla na ultrazvuku a delaly mi biopsii leveho prsa.Vlevo na RZK-DZK je mnozstvi susp.MK v delce 30 mm
Vlevo na vDZK-RZK je pruh MK pouze s nepatrne odlisnou hypoechogenni strukturou zlazy okoli 25×9×7 mm s mirnym prokrvenim (c.3-4,25mm od kraje dvorce,10 mm pod kuzi)prokrvene.
Axila s bng.LU.
Mela bych se bat? Diky za odpoved Strádová
Odpověď: Dobrý den, při vyšetření lékař objevil místo, kde si není jist tím, že se jedná o neškodnou záležitost. Proto provedl biopsii z daného místa, vy už teď musíte jen vyčkat na výsledek biopsie a potom budete vědět na čem jste. Nebojte se, stejně se to nezmění. Buď bude vše v pořádku nebo bude potřeba nějaká další léčba. Pokud MK znamená mikrokalcifikace a není tam žádné jednoznačné ložisko, je to vcelku příznivá informace,
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18519
Dobrý den, poslední dva-tři měsíce mi začíná menstruace sice na den přesně, ale už "špiním" skoro týden před.Zhruba před třemi týdny partner při sexu silně zkousnul mojí bradavku. Ne nijak straslivě, ale zabolelo to.Pak mne ve čtyři ráno vzbudila bolest.Prso bylo nateklé,ale hlavně pod levou bradavkou se objevila bulka a z bradavky oranžový výtok. Je to teprve 4měsíce kdy jsem přestala kojit. Je možné že by to kousnutí mohlo vyvolat takovou reakci? Od té doby mám prsní žlázy zduřelé všechny až k podpaží, někdy i bolí. Mám čekat zda-li se sklidní samy? Nebo mám navštívit lékaře?
Odpověď: Dobrý den, pokud tyto potíže trvají delší dobu a nelepší se to, doporučuji Vám navštívit gynekologa, aby Vás vyšetřil. Aby prs bolel po zhmoždění 3 týdny je možné, ale dokud Vás nevyšetří lékař, nelze to říci s jistotou.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18518
Zdravím, děkuji, že se nestranně mohu zeptat: Je mi 65,5 let, docházím pravidelně na mamograf po 2 letech. Dočetla jsem se v příslušném letáku, že si mohu VYŽÁDAT ochranu na krk. Když jsem to na vyšetř. udělala, bylo mi vysvětleno, že to být nemusí a nic mi nedali. Proč mi tedy nevyhoví, tím víc, že musím na vyšetř.nyní víckrát za rok? (Nemám pozit. nález, ale zvětšení prsa). Děkuji P.K.
Odpověď: Dobrý den, správná ochrana krku při mamografii je problematická, protože zasahuje většinou i do vyšetřené oblasti a prs tak nebude celý vyšetřen a je zde riziko opakování snímků. Pokud se ochrana krku upraví tak, aby nerušila obraz, zase Vám to spolehlivě neochrání štítnou žlázu. Standardně se tedy v ČR ochrana krku nepoužívá. Ochrana genitálií je možná. I přesto, že jste měla zvětšení prsů, preventivní mamografii byste častěji než 1xročně absolvovat standardně neměla, pouze pokud by bylo určitou oblast nutno dovyšetřit.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18517
Dobrý den,byla jsem na vyšetření prsou mamografem a ve zprávě mám uvedeno:ve srovnání s předchozím vyšetřením stacionární nález. Paní doktorka mi sdělila, že je vše v pořádku, nemusím se tedy obávat?
Odpověď: Dobrý den, paní doktorka má pravdu. Stacionární nález znamená, že v prsech je všechno pořád stejné a že nenastala žádná změna ve srovnání s předchozími vyšetřeními. Buďte klidná, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18516
Dobrý den mám sna 10.let boli ho práva bradavku při dotyku
Odpověď: Dobrý den, nejspíše se nejedná o nic závažného pouze o citlivost bradavky v důsledku hormonálních změn, což se v tomto věku vyskytuje. Pokud by se to nelepšilo, běžte to raději ukázat svému dětskému lékaři. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18515
Dobrý den dnes při zmačknuti leve bradavky me z ni teče krev(tmavě červena tekutina)..mam raději navštivit gynekologa nebo vydržet?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud Vám z bradavky vytéká krev, navštivte raději svého gynekologa. Ten Vás vyšetří a podle nálezu odešle k dalšímu vyšetření, nejspíše ultrazvuk nebo duktografie. Nemusí se jednat o nic závažného, ale tyto příznaky není dobré podcenit. Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18514
Dobry den,mohu vas poprosit o vysvětlení nalezu z patotologie a popřípadě popsání toho co mě čeka,v punkční biopsii nalezena struktura invazivního středně diferenc. duktálního karcinomu (e-cadherin pozitivni),skore podle nottinghamské klasifikace 6. Angioinvaze nezastizena.Progester. receptor - pozitivní 30%, estrogen. rec.- pozitivní 100%, cerbB2- negativní, Ki67 - pozitivní 80%, Bcl2- slabě pozitivní 20%, SNOMED- M1, M85003 - karcinom duktalni (T04) (P1)
T1, T04 - PRS (P1). . Moc děkuji L.
Odpověď: Dobrý den, při biopsii byl nalezen zhoubný nádor v prsu. T1 znamená, že ještě není příliš velký a má pozitivní hormonální receptory, což znamená, že připadá v úvahu hormonální léčba. Toto jsou příznivé informace. Nejspíše Vás čeká operace, potom ozáření a podle vlastností nádoru hormonální léčba a chemoterapie. O všem Vás bude informovat chirurg a Váš onkolog. Přeji pěkný den a hodně štěstí. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18513
Dobrý den,mamka má v prsu bulku,byla naMG a UZ,na biopsii,výsledek bude ve čtvrtek.Prosím,můžete mi napsat,co mamku-66let-čeká.velikost vlastního ložiska19x22mm.Závěr:Vlevo v HZK je čerstvě infiltrace typu mastop. infiltrace se susp. ložiskem,v L axile podezřelé nezvětšené četnější LU.Vpravo v HZKL mastop.okrse.TU mammae I.sin. HZK před CCB, T2NxMx v.s.
Odpověď: Dobrý den,
musíte vyčkat na výsledek z biopsie, až teprve potom se bude rozhodovat, co dále. Na ultrazvuku i mamografii lékaři objevili nový útvar v prsu, ze kterého vzali vzorek tkáně k vyšetření. V podpaží nebyly žádné postižené uzliny, takže i kdyby se náhodou jednalo o zhoubný nádor, pravděpodobnost, že se maminka vyléčí je vysoká.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18512
Dobrý den, mám termín na odstranění axily a zajímalo by mě jak dlouho se počítá s neschopností, jsem živnostník a potřeboval bych jen orientační rozsah, lékař mě řekl že je to individuální a tak jsem se nic nedozvěděl, stačí orientačně v řádu týdnů.Děkuji,přeci nějaká statistika existuje.
Odpověď: Dobrý den, Váš lékař má pravdu, že je to individuální. Záleží na rozsahu operace a na tom, jak se to bude hojit. Takže nějaké bližší informace opravdu dostanete až po operaci. Minimálně 4-6 týdnů při nekomplikovaném průběhu raději očekávejte, pokud máte těžší manuální práci. Pokud je průběh komplikovaný, nejčastěji otoky ruky, může to být i podstatně déle. Přeji pěkný den a hodně štěstí. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18511
Jsem muž ,58 let.Před cca 2 roky jsem objevil v okolí pravého prsa zduřelé žlázy. Endokrinolog. vyšetření vše OK, prohlídka v Mamo centru vč.ultrazvuku. Závěr však žádný, 1x ročně na ultrazvuk ( příčiny, je nutná či vhodná operace ? - názory special. chirurgů se různily...).Nakonec jsem původně obj.operaci zrušil. Po dvou letech jsou zduření poloviční tloušťky, více rozlité.Nyní jsem nahmatal podobné i u levého prasa a pod dvorcem - na omak jsou mírně citlivé. Co s tím ? stačí jít zase v prosinci na ultrazvuk ?

Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, podle Vašeho popisu se jedná nejpíše o zbytnění mléčné žlázy - gynekomastii, toto se operativně neřeší. Je to zduření za bradavkou více či méně citlivé na dotek, nijak Vás to neohrožuje, ale je to nepříjemné. Většinou se gynekomastie objevuje v důsledku užívání některých léků - např. na vysoký tlak, na prostatu, na srdce, na epilepsii a deprese a jiné. Doporučuji Vám přečíst si příbalové letáky léků, které užíváte, jestli není v nežádoucích účincích uvedena gynekomastie. Pokud byste to někde objevil, je možné po konzultaci s lékařem tento lék změnit. Jinak ultrazvuk v prosinci určitě stačí. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18510
Dobrý večer,

Mám jeden docela důležitý dotaz. Je mi 44 let a zpozorovala jsem na sobě že mám prsní dvorce do půlměsíce, je to normální? Jde to do tmavší barvy.


Předem děkuji za odpověď.

Bohumila Barkociová
Odpověď: Dobrý den, s věkem se může tvar i barva prsních dvorců měnit, pokud jsou změny na obou prsech stejné, nemáte hmatnou žádnou novou bulku a nemáte krvavý výtok z bradavky, buďte klidná. Nebude to nic závažného. Pokud by se Vám cokoli nezdálo, objednejte se na vyšetření k Vašemu gynekologovi. Přeji pěkný den, MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18509
Dobrý den!
mojí sestře diagnostikovali rakovinu prsu.
Jsme z toho docela zdrceni a zaskočeni. Sestře je 39let a nemá děti.
Chtěla bych vědět jaká je její prognóza. Jsme ochotni celá rodina psichycky,fyzicky i finančně pomoci.
A taky bych ráda věděla jestli stanovená léčba je v pořádku. Zda-li neexistuje jiná alternativa. Chemoterapie je pro mě silné slovo!
ca mammae I sin (ZHK)-histol verifik invazivní NST, grade 3,ER 0% PR 0% AR 10% Ki6795% HER2
skóre 0(FISH bez amplifikace)- TNBC v premenopauze cT2NOMX(scinti skeletu)
UZ axill negativní
Děkuji I.Š.
Odpověď: Dobrý den, věřím, že jste z toho zaskočeni, ale bohužel se to stává. Vzhledem k vlastnostem nádoru je chemoterapie jediná známá účinná léčba, samozřejmě vedle operace a ozáření. Ale dle zkušeností v našem ústavu ženy tuto léčbu docela dobře zvládají. Důležitá je psychika a podpora nejbližších, v tom můžete být sestře nápomocna. O prognóze je předčasné hovořit, cílem léčby je zastavit toto onemocnění, které je dle dostupných vyšetření ohraničené pouze v prsu, a zabránit tomu, aby se rozšířila dále do těla. Pokud se toto zadaří, prognóza bude dobrá. Takže je třeba absolvovat léčbu a být pečlivě sledovaná onkologem. Přeji pěkný den a hodně štěstí. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18508
Dobrý den,

v červenci 2015 jsem porodila syna, kterého jsem plně kojila do července 2016, poté došlo k odstavení. Za chvíli to bude rok, co už nekojím, ale pokaždé, když si zmáčknu bradavky na prsou, tak mi z nich vyteče mlezivo. Je to normální nebo mám tento problém řešit s lékařem? Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Ivana S.
Odpověď: Dobrý den, buďte klidná, nejedná se o nic závažného, pokud výtok není krvavý. Zkuste si bradavky nemačkat a časem by to mělo samovolně odeznít.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18506
dotaz 18500: Děkuji za vysvětlení, na biopsii jsem již byla a teď čekám na výsledek.
Odpověď: Není za co, přeji hodně štěstí. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18505
Děkuji za odpověď na dotaz č.18495. Psala jste, že nevíte, zda šlo o první nebo opakovanou návštěvu na MMG.
Na MMG chodím pravidelně po dvou letech od r.1997.
Již v r.2003 jsem měla v pr.prsu v hloubce vpravo náznak drobného,hladce konturovaného ložiska- nejspíše fibromek. Za 6měsíců kontrola-nález beze změn.Struktury podezřelé z malignity neprokazují.
V r.2010-MMG nález se při srovnání s předchozí dokumentací nemění.
Z min.týdne jsem Vám nález posílala.
Děkuji Verona
Odpověď: Dobrý den, pokud jste pravidelně sledovaná a ten drobný stín již byl na mamografii 2003 popisován, předpokládám, že vše bude v pořádku. Možná si to lékař neporovnal s nejstaršími snímky nebo už je neměl k dispozici, a proto doporučil kontrolní snímek, aby měl stoprocentní jistotu.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18504
Před 18 měsíci jsem podstoupila augmentaci prsou (implantáty 275ml, submuskulární uložení). Od té doby se potýkám s přetrvávající bolestí prsní žlázy a přecitlivělostí bradavek a dvorců. Sono vyšetření (po roce) neprokázalo vadu v uložení implantátů, v prsou mám drobné cysty, žlázy v pozdní involuci, hladiny hormonů v normě, 4. rokem mám zavedenou mirénu. Dlouhodobě zkouším podporu vitamínem E, rostlinnými přípravky pro úlevu od mastodynie, bohužel bez větších úspěchů. Mohou být příznaky projevem involuce žlázy? Pokud ano, jak dlouho probíhá? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,
příznaky, které popisujete nejsou projevem involuce žlázy. Mohou spíše souviset s užíváním Mireny, ev. s počínajícím přechodem. Ale s jistotou Vám to nikdo nedokáže říct, může se Vám ulevit po vyjmutí Mireny nebo po ukončení přechodu. Souvislost s operací také vyloučit nelze, ale tam nedokážu říct, co by Vám pomohlo.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18503
Dobrý den, děkuji za Vaše odpovědi. Předem se omlouvám. Chtěla bych vědět jestli na sonu jde videt Hodně dobře fibroadenom. A proc mam.jit na kontrolu za 6 měsíců? Jak jsem vám už psala v předchozích zprávách. Nebo jestli se mohla doktorka splést. Děkuji za vaši odpověď.
Odpověď: Ne paní doktorka se nespletla, je to standardní postup. Fibroadenom je vidět dobře a kontrola za 6 měsíců se provádí, aby se potvrdilo, že je pořád stejný. Další kontrola se dělá za rok, pokud se nález nemění, další kontroly se už ze zdravotního pojištění nehradí. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18502
Dobrý deň chcem Vás poprosiť o vysvetlenie výsledku z mamografie. Chcem sa spýtať či ide o rakovinu. Nodulárna lézia vľavo benígneho vzhľadu.Intramamárna LU vľavo.Ide o nález BI-RADSkategorie0-neukončené hodnotenie,vyžadujúce doplnenie usg vyšetrenia do 1 TIMA PACS.Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, z nálezu rozhodně nevyplývá, že by mělo jít o rakovinu. Na mamografii popisuje lékař drobné ložisko benigního (nezhoubného) vzhledu. Doporučuje zřejmě doplnění ultrazvukového vyšetření, které by to mělo potvrdit, Nejčastěji se jedná o cysty nebo fibroadenomy, ale to Vám s jistou řeknou po ultrazvukovém vyšetření.
Buďte v klidu, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18501
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak dlouho trvá pracovní neschopnost a rehabilitace po disekci axili. Pracovní činnost pacienta je fyzická činnost, stavební dělník. Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, na tuto otázku se nedá odpovědět. Je to individuální, zvláště pokud fyzicky pracujete. Zkuste se zeptat chirurga, který Vás operoval až k němu půjdete na kontrolu, vyšetří Vás a uvidí.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18500
vlevo v HZK nově drobný neostrý stín 6mm, kůže jemná. Axily bez zvětšených uzlin.
Při mamosonografii vpravo nejsou patrné změny, vlevo v korelaci s MMG v HKZ prokazujeme nepravidelný útvar nejasné povahy o velikosti 7x5x4 mm- indikace
k UVAB.Axily s uzlinami fyziol. vzhledu.
Odpověď: Dobrý den, nevím na co se ptáte. Vysvětlím tedy nález - na mamografii našli nově drobný stín a na ultrazvuku na stejném místě ložisko. Vzhledem k tomu, že útvar je patrný jak na mamografii tak na ultrazvuku, a že se objevil nově, je třeba provést biopsii z tohoto ložiska. V místním znecitlivění odeberou několik vzorků, které se pak odešlou na patologii, kde poznají o co se přesně jedná. Určitě doporučený postup absolvujte, mohlo by se jednat i o zhoubný nádor. Pokud by tomu tak bylo, nezoufejte, ložisko je drobné a máte velkou pravděpodobnost, že budete zcela v pořádku.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18499
dobrý den, dnes před provedením biopsie na sonu byl útvar velikosti 4 mm. takže se zmenšil. po dlouhém rozhodování dvou dr. se udělala pro jistotu biopsie. jenže v dněšní zprávě mám napsáno že útvar má 6x4 mm. jak tomu mám rorumnět když na sonu tomu bylo jinak ? je to dobré znamení že se útvat zmenšil ? děkuji vám
Odpověď: Dobrý den, vhledem k tomu, že jsem nález neviděla, tak se k velikosti vyjádřit nemohu. Jak jsem Vám psala, velmi pravděpodobně se bude jednat o nezhoubné ložisko, jeho zmenšení v rámci cyklu pro to svědčí. Po výsledku biopsie budete mít jistotu. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18498
Dobrý den, můžete mi prosím napsat, jestli mám po rakovině prsu nárok na křížkové lázně ( mám za sebou operaci + ozařování ) a pokud ano, tak do jak dlouhé doby po operaci musím nárok uplatnit? A je lepší nastoupit do lázní hned po skončení ozařování nebo je lepší nějakou dobu počkat? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste po operaci, máte absolvovanou veškerou léčbu a nemáte známky zhoubného nádoru ani metastázy, nárok na křížkové lázně máte. Na to, kdy je nejvhodnější jet do lázní se zeptejte svého onkologa, který Vám zároveň lázeňskou léčbu musí kvůli pojišťovně doporučit.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18497
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli mám řešit to, že jsem si našla lehce pohyblivou a nebolestivou bulku mezi prsem a podpažím na levé straně trupu?
Zde mě bodavě pobolívá lopatka. Říkala jsem si, že to bude s nejvyšší pravděpodobností cysta, vzhledem k hormonální nerovnováze, kterou mám v důsledku sekundarní amenorhei při anorexii. Zneklidňuje mě pouze fakt, že v mé ženské linii bývá rakovina prsu častá- naposledy u mamky.
Předem děkuji za odpověď,
Veronika
Odpověď: Dobrý den,
nejspíše se bude jednat o drobnou uzlinku a potíže by měly do měsíce vymizet. Pokud chcete mít jistotu je možné se objednat k ultrazvukovému vyšetření na akreditované screeningové pracoviště. Žádanku Vám vystaví gynekolog, pokud nazná, že je třeba. Nebo si můžete vyšetření zaplatit - cena 400-500kč. Co se týče zvýšeného výskytu nádoru prsů v rodině je možné konzultovat to na genetickém pracovišti, jejichž seznam je na www.mamo.cz. Pokud budete mít všechny informace o tom kdo v rodině a v kolika letech v přímé linii onemocněl nádorem prsu nebo vaječníků, měli by Vám říci, zda je u Vás vhodné genetické testování. Existují mutace genů, které jsou známé a výrazně zvyšují riziko. V případě, že byste byla jeho nosičkou, měla byste nárok na častější sledování.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18496
Dobrý den.
Mohu navštívit mamo poradnu bez doporučení lékaře, případně za úhradu si nechat udělat sono prsou. Děkuji za odpověď. V.M.
Odpověď: Dobrý den, mamoporadny již dnes oficiálně fungují jen pro rizikové ženy. Vy byste dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví měla být sledována v rámci mamografického screeningu, žádanku na mamografii 1x za 2 roky Vám vystaví gynekolog nebo praktický lékař. Objednat se k ultrazvukovému vyšetření do akreditovaného screeningové centra (jejich seznam je na www.mamo.cz) jako samoplátce je samozřejmě také možné, na toto vyšetření žádanku mít nemusíte.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18495
Dobrý den, prosím o vysvětlení této zprávy z mamografu.
Centrálně denzní složka do 1/4 objemu, periferně převažuje tuková složka. Vpravo je pouze na šikmém snímku drobný sytější okrsek vel.5mm. Bez patologických LU v axilách.
BI-RADS 3-spíše benigní.
V UZ obraze je oblast HZK vpravo bez ložisek.
Kontrolní snímek P prsu za 3měsíce

Děkuji za odpověď Verona
Odpověď: Dobrý den, nevím, jestli jste byla na první mamografii nebo již opakovaně. Při dnešní kontrole se na mamografii se lékaři nelíbil drobný stín v pravém prsu, na doplněném ultrazvuku byl nález normální a proto pro jistotu doporučil ještě kontrolní snímek pravého prsu za 3 měsíce. Chce mít jistotu, že se ten drobný stín nebude zvětšovat. Postup je to zcela standardní, nemějte obavy, velmi pravděpodobně jste zcela v pořádku.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18494
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, v jaké fázi menstruačního cyklu je nejlepší provést ultrazvukové vyšetření prsu (preventivní). Jsem objednaná až na konec června a spočítala jsem si, že ten den budu mít 11 dní od zahájení menstruace (beru HA). Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, optimální doba na ultrazvukové vyšetření prsu je po skončení menses a v první polovině menstruačního cyklu. Vím, že je to při dnešních objednacích dobách problém. Pokud nemáte výrazně hutnou a nepravidelnou mléčnou žlázu, většinou nevadí ani vyšetření v druhé polovině cyklu. Pokud již máte termín, běžte tam, a pokud by lékař měl nějakou pochybnost v souvislosti s cyklem, pozve si Vás na kontrolní vyšetření po skončení menstruace.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18491
omlouvám se ještě jedna otázka. když je na sonu stín jedná se ve většina případech o zhoubný nádor ?moc děuji
Odpověď: To určitě ne, zhoubný nádor je diagnoza histologická po biopsii. Ve Vašem případě je zhoubný nádor nepravděpodobný. Uklidněte se a vyčkejte výsledku biopsie, nic víc Vám k tomu říci nemohu, vše jsem Vám již napsala.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18489
moc děkuji za odpovědi. ještě jedda otázka. beru hormánální antokoncepci bulka se mi udělěla před očekávanou menstruací která nedorazila,gynekoložka mi předepsala jinou antikoncepci. nemůžě to mít nějakou souvislost ? děkuji
Odpověď: Dobrý den, souvislost s hormonální antikoncepcí i s menstruačním cyklem je pravděpodobná. Samovyšetřování prsů by se mělo provádět vždy po skončení menstruace, kdy jsou hormonální vlivy na struktury prsů nejméně výrazné. Nebojte, absolvujte biopsii a brzy budete vědět jistě o co se jedná.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18488
Dobrý den chtěla jsem se zeptat na hrudi nad prsem sem si nahmatala hrbolek,mám navštívit gynekologii nebo nad prsem jsou nějaké uzliny? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, uzlinky pod prsem nebývají až tak časté, někdy lze u hubených lidí nahmatat výraznější žebro. Pokud se Vám však cokoli nezdá, navštivte gynekologa, aby Vás vyšetřit a event. poslal na ultrazvukové vyšetření.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18487
Dobrý den, děkuji za Vaše odpovědi. Chtěla bych se zeptat jak jsem vám už psala v předchozích zprávách. Jestli fibroadenom co mi nalezli na sonu má bolet na pohmat nebo bolet nemusí. Mé osobne neboli. Tak právě proto tato otázka Děkuji.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenomy většinou nebolí. A prsy si prohmatávejte jednou měsíčně vždy po skončení menses, daleko více Vás ohrožuje Váš psychický stres než fibroadenomy v prsech.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18486
Dobrý den, potřebuji nechat provést vyšetření BRCA 1,2 u manžela, co k tomu potřebuji a kam se mám obrátit.Moje maminka, babička i prababička měly ca prsu, babička na tuto nemoc zemřela.Genetické vyšetření mojí maminky je negativní.Manželova maminka na ca prsu zemřela, on má melanom trupu.Mám dvě dcery, mladší 23let právě prodělala konizaci čípku a kyretáž, její oš.lékařka jí bez gen.vyšetření manžela odmítá napsat žádanku na ultrazvukové vyšetření.Já sama jsem vyšetření mamografem a sono absolvovala dvakrát.Děkuji za odpověď L.
Odpověď: Dobrý den, pokud v rodině manžela měla nádor prsu jen maminka a nikdo jiný, tak jeho genetické testování není indikováno. Pravděpodobnost, že by byl BRCA pozitivní je téměř nulová. Ve Vaší rodině byl výskyt nádorů prsu vícečetný, ale genetické testování bylo negativní stran BRCA. U Vás je ještě podstatné, jestli Vám genetik nestanovil procentuální riziko onemocnění, v případě, že stanovil více než 20% rizika, máte nárok na častější sledování na náklady pojišťovny (stejně jako Vaše dcera, pokud byla ve zprávě zmíněna). Pokud nestanovil, tak z hlediska dosud známých faktů jste brány i s dcerou jako zdravé ženy a na preventivní vyšetření hrazené státem máte nárok až od 45 roku věku. Je vhodné pravidelné samovyšetřování po skončení menses a ultrazvukové kontroly jako samoplátce. Žádanku od gynekologa dostanete v případě, že budete mít v prsu nově podezřelou bulku.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18485
Dobrý den, od r.2014 si pozoruji malou bulku – necelé 2cm. V květnu 2016 měla stejnou velikost. Nikde sem s tím nebyla. Začala jsem brát AT – Regishu a antipsychotika Derin – po třech měsích jsem si zkontrolovala prsa a velky nárůst bulk. Poslána ihned na ultrazvuk – pravděpodobně FA o vel. 38x12mm, nutná biopsie, hned za týden. Znervoznilo mě to, je to kvůli rychlému rustu? Ve zpráve:„Nepravidelně ohraničené, v.s. FA ložisko“ – nemá být FA ostře ohraničené narozd. od zhoubného nádoru? Je moznost zhoubneho nálezu?Rodinné predisp. myslím nemám. Dekuji
Odpověď: Dobrý den, buďte klidná. Fibroadenom je nezhoubný nádor, který může v závislosti na hormonálních hladinách v těle růst a vypadat lehce neohraničeně, zvláště ve Vašem věku. Pokud jste začala užívat nové léky a potom se zvětšil, tak to může mít souvislost. Vzhledem k jeho rychlému zvětšení je naprosto logické, že vyšetřující lékař doporučil biopsii, je to standardní postup. Ale pravděpodobnost, že by se jednalo o zhoubný nádor je velmi nízká. Řiďte se pokyny Vašeho lékaře a věřím, že vše bude v pořádku. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18484
dobry den, mam 50. let chtela bych vedet jake vysetreni prsou bych mela provest,jelikoz jsem podstopila zvetseni prsou
Odpověď: Dobrý den, podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví byste měla být pravidelně sledována ve screeningovém programu. Zvětšení prsů ať už již implantáty či vlastním tukem nejsou překážkou provedení screeningové mamografie v akreditovaném screeningovém centru, kde mají přístroje vhodné i k vyšetřování implantátů. Samozřejmě pokud nejste čerstvě po zákroku. Žádanku Vám vystaví Váš gynekolog nebo praktický lékař.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18483
Dobrý den-jsem po lumpektomii(21.9.16),onkomarkry i biochemie v pořádku,sono 12.4.také,mám vyčerpávající únavu po užívání Tamoxifenu(beru ho od října loňského roku) od února po skončení ozařování celková slabost,únava,nekvalita spánku,buzení,pocení není tak hrozné,ale únava-brání mi v plnohodnotném životě,nejhorší je ,že se nemůžou brát ani fytoestrogeny-takže mám jen šalvěj.Poslední menstruace byla 29.7.2016 - pak operace,léčba...Jinak v menopauze už jsem byla ve 43 letech...skončí tohle trápení někdy?Moc díky za radu,jsem z toho moc špatná.
Odpověď: Dobrý den, Vaše obtíže jsou velmi pravděpodobně v důsledku užívání Tamoxifenu a přechodu. Tyto obtíže jsou individuální, ale ve větší či menší míře je pociťuje většina žen. Kdy to skončí Vám asi nikdo nedokáže říci, obtíže se mohou zmírňovat časem, ale také mohou přetrvávat až do vysazení Tamoxifenu. Vzhledem k Vašemu věku a vlastnostem nádoru - citlivost na estrogeny a vyšší schopnost nádorových buněk se dělit, je však užívání Tamoxifenu zcela na místě a do budoucna Vám to přinese výrazný benefit. Buďte trpělivá a zkuste to vydržet. Jinak platí vše, co Vám již psala kolegyně MUDr. Pieranová. Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18482
Hezký den, paní Trunkátová,
chtěla bych Vám tímto poděkovat, jak dokážete díky online poradně ženy uklidnit a dodat jim odvahy a vdechnout do každé odpovědi pozitivní ráz.

Moc Vám fandím a za všechny ženy DĚKUJI.
Odpověď: Děkuji a přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18481
Dobrý den, paní Trunkátová,k dotazu 18444,moc Vám děkuji za radu.Objednala jsem se do MOU na 26.4, tedy o 14dní dříve,než v jiném zařízení.Chci se zeptat,pokud je nález/rezistence/ hmatný a jdu na ult.vyš.dozvím se výsledky hned? Jde mi o to,že jsem nikomu nic neřekla,nemůžu,neumím to říct a chci jet sama a bojím se, žese při špatném závěru zhroutím.Nemám k tomu daleko už teĎ.Mám strašný strach co bude,co děti.Dotaz jen pro Vás.Děkuji Vám.
Odpověď: Dobrý den, nález z ultrazvukového vyšetření dostanete po vyšetření do ruky a lékař, který Vás bude vyšetřovat by Vám měl vysvětlit o co se jedná (nejspíše žláza nebo fibroadenom). Pokud by byla jakákoli nejasnost, tak Vám doporučíme další vyšetření (biopsie nebo kontrolní ultrazvuk). Uklidněte se, věřím, že absolvovat ultrazvukové vyšetření sama zvládnete a že se nebude jednat o nic závažného. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18480
dobrý den již jsem psala že mi byl nalezen hypoechogení podezdřelý útvar 7 mm v rodině rakovinu prsu ani vaječníku nemáme. ještě bych se chtěla zeptat, pokud je útvar v prsu neohraničený značí to zhoubný nádor ?
Odpověď: Dobrý den, jak jsem Vám již psala, na ultrazvuku odlišíme věci jednoznačně nezávažné a potom ty, které je třeba došetřit. Což je Váš případ - takže podle závěru Vaší lékařky je třeba provést biopsii, aby bylo jasné o co se jedná. Vyčkejte biopsie a jejího výsledku, žádný jiný závěr se nyní vyvodit nedá. Přesto si myslím, že pravděpodobnost, že by se jednalo o zhoubný nádor, je velmi nízká.
přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18479
Dobrý den. Děkuji za odpovědi.chtěla bych se zeptat za jak dlouho by mi mela vymizet ta bulka v prsu. Jak jsem vám psala v předchozí zprávě. Zmizí nebo tam muže zůstat? Jestli má zmizeť tak za jak dlouho. Mam porad menstruaci a bulku porad hmatam. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenomy v prsu Vás nijak neohrožují, jen je nepříjemné, že je hmatáte. Většinou v prsu zůstanou, mohou měnit velikost, ale neohrožují Vás. Pokud by se zvětšily za krátký časový interval více než dvojnásobně, je ke zvážení je vyoperovat. Toto se řeší na chirurgii.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18478
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Jsem pátý den po porodu a zhruba třetí den, když se mi začalo tvořit mléko, udělaly se mi v podpaží dvě bouličky. Nejsou hodně bolestivé, jsou ale citlivé, vím o nich. Jsou vidět i na pohled obě asi 2x1cm. Chtěla jsem se zeptat zda to může mít souvislost s kojením, či je možné, že porod spustil nějaké bujení. Případně prosím o radu kam se mám obrátit,případně jak dlouho vyčkat. Děkuji za Váš čas a Vaši odpověd. P.J.
Odpověď: Dobrý den, buďte v klidu, nejspíše to budou jen zvětšené uzlinky v důsledku toho, že jste začala kojit a mělo by to v průběhu měsíce odeznít. Pravděpodobnost, že by porod spustil nějaké bujení takhle rychle je téměř nulová. Takže se neznepokojujte a věřím, že vše bude v pořádku. Pokud se neobjeví žádné nové příznaky a nebudete mít potíže s kojením, do měsíce by se měly zmenšit nebo vymizet.
Přeji pěkný den, MUDr. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18477
Dobrý den jmenují se Andrea a chtěla jsem se zeptat už druhy den co me poboliva leva bradavka primo ta kulička mám ji hodně citlivou když na ni sahnu nebo se otru o triko je to az moc citlivé mám to už druhy den nevím co stím mám dělat nemám to vůbec rozdrazdene s přítelem máme nechráněný sex jelikož se snažíme o miminko antikocepco neběru už 3 měsíce moc rada bych věděla co to je děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, většinou se jedná o hormonální změny, pokud nevidíte žádné změny na bradavce na pohled, jako třeba zčervenání nebo otok. Vydržte a pokud nepříjemný pocit neodezní do týdne nebo se bude zhoršovat, raději to běžte ukázat svému gynekologovi.
Nemělo by se jednat o nic závažného, přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18475
Dobry den, tak na sonu prso jsem byla včera. A chtěla bych vás poprosit co znaměna. V právo v HZK v miste klinických obtíží nacházím hypoechogenni hldace konturovany útvar 12×10mm char.FA. malignitu neprokazuji. Axily bez patologických inflirtovanych uzlin. Závěr BI-RADS kat.II, ložiska charakteru fibroadenomu vpravo v HZK. Kontrola sona za 6 mes. Co to znamena? Jen musím ještě připsat ze jsem včera dostala menstruaci.
Odpověď: Dobrý den, fibroadenomy jsou nezhoubná benigní ložiska vytvářená vazivovou tkání, která nezvyšují riziko onemocněním rakoviny prsu. Vyskytují se zcela běžně a neohrožují Vás. Nic jiného Vám při vyšetření nenašli. Jinak platí vše, co jsem Vám psala v předchozích odpovědích.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18474
Dobrý den, ráda bych slyšela názor na mamografic. vyš. Bylo prokázáno, že četností vyš. mamo se zvyšuje s každým vyš. riziko karcinomu prsu o 6 procent. Ženy, které chodí na mamo onemocní rakovinou prsu.Zní to hrozně, ale myslím, že informace tohoto typu jsou veřejnosti zatajovány a zrovna tak inf. typu - chemoterapie má přínos pro vyléčení rakoviny 7 procentní. Dokáže někdo k tomu říci alespoň svůj názor?
Odpověď: Dobrý den,
z Vašeho příspěvku se mi zdá, že nepotřebujete poradit, a zároveň mi připadá naznačeně konfrontační. Nicméně svůj názor mám a sdělím Vám jej. Mamograf využívá rentgenové záření, při jednom vyšetření prsů v akreditovaném screeningovém centru dostanete dávku, která odpovídá zhruba dávce získané z přírodních zdrojů za 6 dní. Zároveň je třeba vzít v potaz, že většinou pouze při mamografickém vyšetření jsme schopni odhalit známky tzv. karcinomů in situ, to znamená že je to jakýsi předstupeň zhoubného bujení, který ještě nemá schopnost metastázovat, a tím ženě zachráníme život a ušetříme ji následné chemoterapie. Takže je to vždy něco za něco a je na každém, aby si zvážil, zda mu to za to stojí. K Vaší poznámce o chemoterapii se vyjadřovat nebudu, někdy pomáhá výrazně někdy ne, ale to přesahuje obsah těchto stránek, Co se týče léčby rakoviny prsu, určitě má chemoterapie větší přínos než 7%.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18473
Dobrý den,mám dotaz před 2 roky mi našli bulku v prsu,dle sono se jedná o FA,tehdy měl velikost 7*4 mm,loni na podzim byl velký 10*4*7 mm,při včerejším nsonu zjistili,že už jsou tam dva o velikosti 24*12mm a že mám přijít za půl roku na kontrolu a pokud se zase zvětší,tak jej nechají vyndat.Prosím o Váš názor.Děkuji Kuzdasová Lucie
Odpověď: Dobrý den,
fibroadenomy se vyskytují běžně a je normální, že se mohou tvořit nové a že se mohou zvětšovat. Nepředstavují však zvýšené riziko vzniku zhoubného nádoru. Pokud dojde k jejich výraznějšímu zvětšení za krátký čas, tak většinou doporučujeme je vyjmout, aby se potvrdilo, že se nejedná o něco jiného než FA.
Takže navržený postup je standardní a myslím, že se nemáte čeho obávat.
Přeji pěkný den, MUDr, Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18472
Dobrý den.Je možné, že je snímek z mamografu nepřehledný a popř. proč se tak stane? Jsem z tohoto důvodu pozvána na sono vyšetření, které jsem podstoupila v posledních 2 letech. Proč ne znovu na mamograf? Děkuji za odpověď.K.R.
Odpověď: Dobrý den,
vysvětlení je jednoduché. Prsy jsou složené z mléčné žlázy a tuku a mléčná žláza je pro mamograf hůře přehledná než tuk (to znamená snímek je více bílý, tedy denzní). Vzhledem ke svému věku máte zřejmě převahu žlázy nad tukem, a proto si Vás pozvali k došetření ultrazvukem, který je doplňujícím vyšetřením prsů. Je to naprosto normální postup. Pokud potom budete chodit na další mamografická vyšetření, tak již bude možnost snímky porovnat a hledat, jestli nenastala nějaká změna. A mamograf v kratších časových intervalech než 1, případně dva roky, dle doporučení lékaře, není vhodný, vzhledem k tomu, že se jedná o rentgenové záření.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18471
Dobrý večer. Děkuji za odpověď. Jak jsemám vám dnes už psala. Tak jsem tam.nenapsala ze ne prsa boli a na prave straně boli prso víc a mam tam více bulek. A z toho mě boli i práva ruka když ji zvednu nahoru. Jsem z toho nestastna. Co myslite mam jit na to sono. Můžete mi nějak poradit. Už přemyslím ze půjdu zítra ráno někam na sono kde si to zaplatím. Já vím že mám blbe otázky ale jak jsem z toho úplně hotova.Děkuji za odpoved.
Odpověď: Dobrý den,
chápu Vaše obavy a bolest prsů je určitě nepříjemná záležitost. Přesto si nemyslím, že je nutné chodit hned na ultrazvuk, pokud jste ho měla před dvěma měsíci. Bolest závislá na menstruačním cyklu je další normální vlastností mléčné žlázy a naprosto individuální. Doporučila bych spíše poradit se z gynekologem, existují určité přírodní nebo event, i hormonální preparáty, které mohou citlivost a bolest prsů ovlivňovat. Nebo se zkuste poradit s lékárníkem a vyzkoušet nějaké volně prodejné léky či potravinářské doplňky.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová.
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18470
Dobrý den. Po sonu prsu tato zpráva. V HZK blíž k bazi hypoechogenní okrsek velikosti asi 19x12x9 mm s pravidelnou strukturou. Bez přímých i nepřímých známek pathol.změn.Závěr: cysty bilat. Vpravo v HZK okrsek charakteru FA hyperplazie. Kontrola sono vhodná za 3 měsíce. Můžete mi prosím objasnit, o co se přesně jedná. Mám obavy, aby vše bylo dobré. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,
máte v prsou cysty, což není nic závažného, jsou to dutinky vyplněné tekutinou a nijak Vás neohrožují. Dále vpravo máte drobný okrsek, který vyšetřující lékař považuje za nezhoubný vytvářený vazivovou tkání. Zřejmě to bylo Vaše první ultrazvukové vyšetření, a proto doporučil kontrolní ultrazvuk, aby se jeho názor potvrdil.
Nemyslím si, že by to bylo něco závažného, kontrolu však v každém případě absolvujte.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18469
Dobrý den,dcerka 7 let přišla minulý týden,že jí bolí prsíčko přímo v bradavce,nahmatala jsem jako krupicovou kuličku,která ji bolela.Barva bradavky byla stejná jako druhé bradavky.Paní dětská doktorka nám na to dala mazání na suchou kůži,ale dcerce když si to nahmatá,tak ji to pořád bolí.Prý pokud to nepřestane máme zajít na kožní.Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
důvodem bolesti a ztužení v oblasti za bradavkou u holčiček v této věkové kategorii bývají nejčastěji hormonální příčiny, není to nic neobvyklého ani ji to nijak neohrožuje. Je možné lehce chladit a mělo by to časem samovolně odeznít. Pokud se však dětské lékařce nezdálo něco na kůži, což já nemohu posoudit, řiďte se jejími pokyny, včetně event. konzultace na kožním oddělení.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18468
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na pohyblivou bulku v prsu pred menstruaci. V lednu a pak ještě v únoru tohoto roku jsem byla na sono prsu. Mela jsem v obou prsech pohyblivé bulky . Všechny dopadlo dobře. Nic mi tam nenašli. Doktorka mi říkala, že to jsou žlázy. Ale jak se tím mam porad problémy. NahmataLa jsem si pohyblivou bulku zas. Zadny otok, nebo zarudnuti. Mam před menstruaci. Co myslíte mam zajít na gynekologii ať me pošlou na sono. Nebo to sobotu už nepotřebují když jsem ho mela dvakrát v tomto roce. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den,
to, že ve Vašem věku máte v prsech pohyblivé bulky měnící se v rámci menstruačního cyklu, je zcela normální. Jsou to normální vlastnosti mléčné žlázy, nestresujte se tím. To, že si prsy vyšetřujete je dobře. Ale hlavní zásadou je prohmatávat si prsy vždy jen po skončení menstruace, nikdy ne v druhé polovině cyklu. Je důležité, abyste si zhruba pamatovala, jaké bulky v prsech máte a cílem není vědět, co která bulka je, ale jestli se neobjevilo něco nového, nepohyblivého, hrbolatého, prostě odlišného od ostatní žlázy. Podle Vašeho popisu se nejspíše nejedná o nic závažného, zbytečně se nestresujte a v klidu si na prsy sahejte jen po skončení menses. Ultrazvuk nepovažuji teď za nutný.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18467
dobrý den. chtěla bych se zaptat. po práci na zahradě a namožených zádech se mi udělala bulka v prsu 7 mm. byla jsem na sonu a za týden jdu na biopsii. mám se obávat nejhoršího. paní doktorce je to nesympatické. ve zprávě mám napsáno
Axily: bez patolog. změněných LU
prsy: zralé žlázové těleso centrálně,jinak tuková přestava žlázy. V místě pohmatového nálezu povrchově na čísle 12-1 nacházíme v HVK vpravo cca 10 cm od bradavky 7 mm velký podeřelý hepoechogení útvar. začátkem června mi bude 24 let. rodina mi říká že je to nesmysl abych měla takto mladá rakovnu. děkuji za odpověd
Odpověď: Dobrý den,
ve Vašem věku je zhoubný nádor relativně vzácný, ale není to nemožné. Proto doporučuji poslechnout paní doktorku a jít na biopsii. Není na tom nic hrozného, ženy to zvládají většinou velmi dobře. Budete aspoň jasně vědět o co se jedná. Dobré je, že máte nález hmatný a že je drobný, i v případě že by se jednalo o něco závažnějšího není nic ztraceno. Zvýšené riziko bývá zvláště, pokud se v rodině vyskytlo více nádorů prsu a vaječníků v přímé linii. Ale tak jak tak, nejspíše to nebude nic závažného.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18466
Dobry den, maminka 82 let. V cervnu 2016 odstraneni praveho prsu a uzlin, srpen ozarovani. V zari si zlomila pravou ruku. V prosinci se ji udelala modrina na hrudniku. Nyni ma modrinu po celem hrudniku az k pasu. V breznu absolvovala uz bricha, rtg, odber krve, uz prsu mamograf onko vysetreni - vse v poradku...jen ra modrina se stale zvetsuje. Prosim o radu, co s tim? Dekuji JK
Odpověď: Dobrý den,
doporučuji Vám navštívit Vašeho praktického lékaře, vezměte s sebou všechny nálezy z onkologie i maminku. Pan doktor se na tu modřinu podívá, zároveň zjistí, jestli jste měla kompletní vyšetření krve a podle toho dál rozhodne co dále. Mohlo by se jednat třeba i o kožní problém, ale to je potřeba vidět.
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18465
Mam diagnostikovany BRCA1 ,preventivne ma ceka odstrneni delohy s vajecnikmi a nasledne odstraneni prsne zlazy a zavedeny prsnych inplantatu,jak taky zakrok probiha a jake kliniky ho delaj? K.G.
Odpověď: Dobrý den,
dělohu s vaječníky Vám odstraní na gynekologii. Odstranění prsní žlázy následně se vložením imlantátů se u nás provádí většinou na plastických chirurgiích. V MOU Brno se tomu věnuje MUDr. Coufal. Pokud jste léčena na Slovensku, tak to Vám nedokážu poradit, nejspíše také plastické chirurgie. Zákrok v prsech probíhá tak, že se lékař pokusí odstranit maximálně možné množství prsní žlázy - ponechají prsní sval, kůži a bradavku a poté se tento prostor vyplní implantáty, odstranit veškerou žlázu není technicky možné. Doporučila bych Vám zeptat se onkologa, se kterými pracovišti mají nejlepší zkušenosti - většinou to znamená, kde žlázy odeberou nejvíce, aby se co nejvíce snížilo riziko (zde je však třeba počítat s možným horším estetickým výsledkem).
Přeji pěkný den. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18463
Ještě doplnění k mému dotazu - začal se mi měnit i tvar prsu v oblasti dvorce, kůže je jakoby "pomerančová" a bradavka se ve směru k útvaru jakoby propadá.
Odpověď: Pokud se Vám mění i tvar prsu, propadá se bradavka a kůže je pomerančová, na nic nečekejte, běžte ke gynekologovi okamžitě, aby Vás poslal na vyšetření. Je třeba vyloučit, jestli se nejedná o zánětlivý tumor. Nenechte se odbýt event. dlouhými termíny k ultrazvukovému vyšetření, zkuste zavolat na pracoviště, kde jste byla na mamografu a popsat jim situaci, pokud by Vám nevyšli vstříc s brzkým termínem, zkuste obvolat jiná screeningová pracoviště.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18462
Dobrý den, je mi 43 let, nejmladšímu dítěti je 5 let. Před 3m jsem si nahmatala bulku cca 1,5 cm v prsu v horním vnějším kvadrantu a pozorovala mléčněžlutavý výtok z bradavky, prso mě občas pobolívalo. Na mamografu na Praze 6 mi lékařka řekla, že tam "nic není". Útvar stále roste, teď cca 6x4cm, výtok je stále častější, souvislost s cyklem jsem nezaznamenala, prso mě bolí v posledních dnech setrvale. Může se jednat o nějaký zánět? Nebo se mám obávat něčeho horšího? Děkuji, Tina
Odpověď: Dobrý den,
samozřejmě, že se může jednat o zánět nebo třeba zánětlivě změněnou cystu, ale jen tak podle popisu se to říct nedá. Pokud máte obtíže a bulka se zvětšuje, určitě byste se měla objednat ke svému gynekologovi, který Vás vyšetří, a pokud nazná, odešle Vás k ultrazvukovému vyšetření.
MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 18461
Dobrý den paní doktorko, byla jsem na mamografu a ultrasonografie dne 31.1.17 výsledek- podezřelý nález B(BI-RADS 4b) Tabár IV.
Popis vpravo hrubý žlázový uzel na č.9-10 ,kde jsou v hloubce žlázy patrná dvě anechogenní ložiska cystické povahy- bez progrese od min vyš. laterální směrem a povrchověji jsou patrné hypoechogení okrsky vel. 10-14mm nerovných kontur nejisté povahy- děkuji za vysvětlení ....chtěla jsem se zeptat chci si udělat krevní test na markery na koho se můžu obrátit,kdo mi je u Vás může udělat atd. ?je nutné jít hned na biopsii prsu ?Děkuji mockrát za odpověď Libuše Nekulová
Odpověď: Dobrý den,
pokud je závěr screeningové mamografie podezřelý nález B(BI-RADS 4b) s nálezem podezřelé léze i na ultrazvuku, doporučila bych Vám absolvovat biopsii, pokud ji lékař doporučil. Píši to jen na základě popisu, snímky jsem samozřejmě neviděla. Vyšetření markerů je nespecifické, to znamená, že mohou být negativní i v případě pozitivního nález a naopak mohou být lehce zvýšeny i při negativním nálezu. Využití mají spíše ve sledování po léčbě, kdy se jednotlivé hodnoty porovnávají. Takže si myslím, že toto vyšetření krve by Vás nikam dále neposunulo. A biopsie z prsu zpravidla snadná, nekomplikovaná a ani Vás to nijak výrazně neomezí.
Přeji pěkný den a ať vše dobře dopadne. MUDr. Trunkátová
MUDr. Andrea Trunkátová Nahoru na začátek stránky