MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
lékařka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Mamologie
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230


Dotaz č. 19774
Dobrý den
Od čtvrtka beru antibiotika na infekci v právem prsu. Můj problém spočívá v tom když malého k prsu přiložit tak se přisaje ale nepije, poté použijí odsávačku a to odsaji max 10 ml. Cítím také že se mi už prso nenaliva. Před odsanim jdu do teple sprchy a prso masiruji. Pijí i čaj na podporu laktece. Nevim co dělat aby se mi mličko zase rozjelo. Včera jsem musela dát přikrm 3 krát, malí plakal hlady a to pokaždé vypil 90 ml.
Odpověď: Dobrý den, neustávejte ve snažení. Přikládejte syna a mléko odsávejte. Existuje tzv. okruh mezi mozkem a prsem. Stručně řečeno, stimuluje-li se bradavka, dává mozek pokyn k tvorbě mléka. Věřím, že až zánět ustoupí, laktace se rozjede. Do té doby dávejte příkrm. Hlavně aby dudlík neměl velkou dírku. Dítě je pak líné sát z prsu, z něhož to jde hůř sát. Vy dostatečně pijte. Toť mé rady jako matky než jako lékařky. Přeji plno radosti se synem. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19773
Dobrý den, již několik let mám tužší levé prso, bez bolestí. Při samovystreni prsou nic nenahmatám, ale pokud prso uchopím do ruky z obou stran, je přímo ve stredu prsa takové tuhé místo (boule?). Takto prso vypadá již spoustu let, když mi bylo 10 let tak jsem prodělala sono téhož prsa z důvodu bolesti a nebylo nic zjištěno. Podobnou bouli pozoruji i v druhem prsu, ale to je o neco větší, takže to tuhé místo je uloženo hlouběji. Je to pohyblivé, ne úplně tvrdé, není to bolestivé.Beru antikoncepci 9 let.Myslíte, že se mám bát? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, prsy nejsou beztvará hmota a je zcela normální, že si žena hmatá různé válečky, zatuhnutí, vystoupliny, atd.. To znamená normální struktury žlázy. Prsy nejsou zcela symetrické, tedy na zrcadlovém místě jednoho prsu mohu hmatat např.větší uzel. Je velmi důležité znát svá prsa a správně provádět samovyšetřování. Pokud uchopíte prs nesprávně, o to víc jsou hmatné struktury žlázy a může to imitovat ložisko. Na internetu najdete návod, jak se správně vyšetřovat pohledem i pohmatem a i to, že je vhodné se vyšetřovat v týdnu po menstruaci, kdy je mléčná žláza v největším klidu. Pokud máte pochyby, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření, bude-li na něm vše v pořádku, pak proveďte správné samovyšetření, abyste si zvykla na všechny struktury ve vašich prsou a naučila se "znát svá prsa". S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19772
Ještě jeden dotaz k předchozímu se zvětšeným laktačním adenomem v podpaží. Na stejné ruce mám již asi od 8 měsice těhotenství problém s prsty. První tři nejprve v noci brněly a byly obcas zatuhlé, zhoršovalo se to a nyní jsou již takové skoro znecitlivělé, je to velmi nepříjemné. Dle gynekologa souvislost s otoky, příp. karpály v těhotenství, čekala jsem, že po porodu to bude odeznívat,ale nyní 3.den po porodu je to spíše horší. Neni prosím možné, že rostoucí adenom v podpaží na něco tlačí a toto zhoršuje?
Odpověď: Brnění, zhoršená citlivost jsou neurologické obtíže. Tedy je drážděn či utlačován nerv. Časté příčiny jsou i od krční páteře. Chvilku tomu dejte čas a pokud budou neurologické obtíže přetrvávat či se stupňovat, bylo by vhodné odborné neurologické vyšetření, kde by vám zjistili příčinu a navrhli řešení.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19771
Dobrý den, mám v pravém podpaží v příd.žláze biopsií ověřený laktační adenom zjištěný v těhotenství. V době objevu měl 15mm. Nyní jsem třetí den po porodu a opravdu obrovsky se mi nalila prsa a s tím se nejméně 2x zvětšil i adenom a je nyní v podpaží i vidět. Mám to nějak řešit nebo je zřejmé, že to souvisí s laktací a po skončení se opět zmenší? Děkuji za radu
Odpověď: Dobrý den, je zřejmé, že to souvisí s hormonálními změnami, které se dějí při laktaci. A po ukončení laktace by se měl opět zmenšit. Pokud byste měla pochybnosti, můžete se v čase objednat pro vaše uklidnění na ultrazvukové vyšetření. Odstranění /chirurgický zásah/ se v době laktace, pokud to není nezbytné, nedoporučuje. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19770
Velmi děkuji MUDr. Urminské H. za rychlou odpověď a vysvětlení - pro pacienty je uklidňující vědět, že pokud nerozumí lékařskému nálezu mohou se obrátit na kolektiv odborníků a požádat o vysvětlení. Celý kolektiv vykonává velmi záslužnou práci- ještě jednou děkuji za všechny pacienty. I.Z.
Odpověď: Děkuji. Jsem ráda, že vám můžeme alespoň trochu pomoci. Hodně štěstí Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19769
Dobrý den, je mi 52let, jsem po odstranění dělohy a jednoho vaječníku a delší dobu mě poboliva levé prso a někdy v podpaží. Nic jsem si nenahmatala,žádné jiné změny na prsu nemám. Někdy mě bolí i u klíční kosti.Stále na to myslím, prohmatavam se, bojím se toho nejhoršího, na screeningu jsem byla v loni v září, kde bylo vše v pořádku. Děkuji za odpověď. M.
Odpověď: Dobrý den, bolest není příznakem něčeho špatného v prsu. Často se projikuje do oblasti prsu bolest od páteře. Důležité je se samovyšetřovat, přičemž ložisko, zatuhnutí v prsu, vtahování kůže či bradavky a krvavá sekrece z prsu může být příznakem něčeho špatného v prsu. Vyšetřujte se však pouze jednou za měsíc, abyste si nezvykla na případné změny. Nemyslím si tedy, že nyní je čeho se obávat. Pokud se však chcete uklidnit je možné se nechat v mezidobí screeningu vyšetřit na mamologii jako samoplátce. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19768
Dobrý den,dnes jsem byla na preventivní vyšetření v rámci screeningu.Při vyšetření jsem byla opakovaně vyšetřena na boční pohled pravého prsu (nejasný výsledek a následně ještě ultrazvukem. Trochu mě to vyděsilo neboť nálezu nerozumím:lehká asymetrie densit v ZHK dx. Axily volné.Žláza Tabár IV. doplnit ultrazvukovým vyšetřením.
SONO prsů a axil: Oboustranně echogenní žláza s rozložením ve všech kvadrantech. Bilat.více vpravo jsou v ZHK intramami LU do vel.7mm. Bez patrných patol.změn.
Zá: žláza Tabár IV. bez známek malignity, BI RADS I. - negativní, screeningová MG za 24 měsíců. I.Z
Odpověď: Dobrý den, dle hodnocení Tabar IV je zřejmé, že máte bohatou mléčnou žlázu. Tím jak se zmáčkne prs a provede se snímek, trojrozměrný obraz se změní v dvojrozměrný a pak se mohou zobrazovat některé uzly mléčné žlázy jako ložiskové změny/asymetrie. Proto je vhodné doplnit ještě jinou projekci, nejčastěji bočnou a ultrazvukové vyšetření, které pak ozřejmí nález v prsu. Jak píšete, tyto doplňující metody byly již negativní, tedy závěr negativní. Nic špatného vám nenašli. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19766
Dobry den,vcera jsem byla na UTZ,nalez - prevaha tukove involuces uzkym hyperechogennim FG stromatem,v miste rezistence anechogenni cysta,dukty nerozsirene,axily bez lymfadenopatie. Nalez bez znamek malignity,to mi je jasne. Ale chci se zeptat,zda by se cysta nemela sledovat? Zadne doporuceni na kontrolu napr.za pul roku jsem nedostala.Objednam se na nej jako samoplatce,je mi 38-bude lepsi sono nebo mamograf?A za jak dlouho bych se mela objednat? Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den, především je důležité, abyste se samovyšetřovala. Cysta se může doplnit, pak si ji hmatáte jako ložisko a je lepší se objednat hned na ultrazvuk. Pokud nemáte žádný problém je možné se též preventivně objednat na mamologii jako samoplátce, není však nutné ihned. Stačí ultrazvuk přibližně za rok. Po 40 roku věku se doporučuje první mamorafické vyšetření a následně mamolog zhodnotí typ mléčné žlázy a doporučí buď mamografii či ultrazvuk. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19765
Dobrý den,prosím o Váš názor.
Cca. 6 měsíců po ukončení radioterapie p.prsu po operaci DCIS mě začalo bolet v zádech za ozař.prsem.Krom toho pociťuji určitý tlak v oblasti mezi podpažím (vyoper. 3 uzliny) a lopatkou.Jedná se o následek ozařování? Žádala jsem obv.lékaře o předpis lázní,ale není prý k tomu kompetentní.
Kdo může předepsat lázně?
Děkuji za odpověď.
Dana
Odpověď: Dobrý den, lázně předepisuje praktický lékař na doporučení onkologa. Komplexní lázeňská péče I/1. a musí se nastoupit do 1 roku od ukončení RT. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19764
Dobrý den,
poprosila bych o vysvětlení výsledků z USG prsů.
Oboustranně prsní žláza ve vysové vrstvě se zvýšeným podílem vaziva. Vlevo na č. 2 je zakalená cysta či FA vel. 5,5x5x3,5mm. Ložiska podezřelá z malignity neprokazuji. Axilární uzliny do 13mm benigního vzhledu. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, v prvé řadě vás mohu uklidnit, je to zcela nezávažný nález. Máte ještě oboustranně mléčnou žlázu a vlevo centrálně (č.2 je jako na hodinkách) je nezávažné ložisko. Z USG se nedá rozlišit mezi dutinou vyplněnou zahuštěnou tekutinou či vazivovým nádorem. Obě varianty jsou zcela nezávažné. A v podpaží máte zcela normální lymfatické uzliny. Tedy vše v pořádku. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19763
Boly mne prso mam na bradvce byli puchejř co stim mam delat
Odpověď: Dobrý den, ukažte to svému praktickému lékaři. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19762
v levem prsu v ZKk Isin periferne fibrosa a v nem hypeochogenita 7mm*8mm co to znamena? B.
Odpověď: Dobrý den, znamená to, že je v levém prsu v zevních kvadrantech ložiskově zmnožené vazivo a v něm drobné ložisko. Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19761
Dobry den,
po dobu nekolika mesicu pozoruji zplosteni,mirne vpaceni bradavky(jedna cast bradavky se zda mirne tmavsi)a take je trosku mensi nez druha.Pri stimulaci ci v chladnem prostredi bradavka stoji ale po nekolika minutach opadne(vzdy jen prava bradavka).Ma babicka mela rakovinu prsu.
Mam se neceho obavat?Mam zajit na vysetreni a jake?
Prosim poradte,dekuji.
Odpověď: Dobrý den, ke vpáčení bradavky u některých žen dochází a nemusí to znamenat nic špatného. Nevím kolik vám je let a zda chodíte na mamologická vyšetření. Pokud vám je více jak 45 let, tak se objednejte na screenignové vyšetření do nejbližšího screeningového centra ve vašem okolí. V případě, že je vám méně a máte velké obavy, zajděte za gynekologem či praktickým lékařem, aby vás prohlédl a event. napsal žádanku na vyšetření na mamologii. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19760
Dobrý den, již přes týden cítím v pravém podpaží, že mi tam něco překáží. Při prohmatání vleže a ve stoje nic necítím, ale když si dám jakoby ruce v bok a zajedu do podpaží palce, cítím v pravém podpaží něco jako uzlinku (v levém to necítím). Minulý týden jsem byla na sonograf.vyšetřené v Mamma centru Hradčanská u paní primářky a ve zprávě je mimo jiné napsáno: Axily bez změněných uzlin, prsní žlázy i axily bez přímých i nepřímých patologických ložisek Myslíte, že můžu být v klidu? Je možné hmatat zdravou uzlinu jen v jednom podpaží? Neměla bych se znovu objednat na screening? Děkuji moc.
Odpověď: Dobrý den, byla jste vyšetřena ultrazvukem s normálním nálezem minulý týden, tedy můžete být v klidu. Někdy můžete hmatat normální uzlinu na jedné straně, nebo může být zvětšena i na podkladě zánětlivých změn ve spádové oblasti, což není jen prs ale i horní končetina. Pravidelně si vyšetřujte oba prsy včetně podpaždí a pokud byste si objevila novou změnu, pak je třeba se objednat na vyšetření, jinak jistě nevynechejte opět pravidelné screeningové vyšetření. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19757
Dobrý den, mám levé prso níž než pravé (jestli to má na můj problém nějaký vliv). Zjistila jsem změnu u levé bradavky. Vytvořila se mě rýha na bradavce a bradavka se jakoby vtahuje trošku dovnitř.Pokud si pomůžu sama a bradavku promasíruji rýha zmizí a bradavka vystoupí. Po chvilce se opět vytvoří rýha a vtáhne se zpět. Ještě bych chtěla upozornit, asi tak před týdnem jsem zažila opravdu velkou bolest bradavky.
Děkuji za odpověď Hana
Odpověď: Dobrý den, tak jak to popisujete, neměla bych obavu. Ke vtahování bradavky může občas docházet a ze začátku jde bradavku vrátit zpátky. Občas ji vytáhněte a očistěte. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19756
Dobry den. Mohu jit na ultrazvuk prsu, kdyz kojim? Dekuji
Odpověď: Dobrý den, můžete. Škodlivý není. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19754
Po operaci prsa se mi u dvorce udělal malý vystouplý fialový pupínek,
Co dělat aby zmizel, děkuji za odpověď s pozdravem KJ jednalo se o nezhoubný novotvar
Odpověď: Dobrý den, je obtížné diagnostikovat kožní změny, pokud je nevidíte. Navštivte svého praktického lékaře, aby změnu ohodnotil. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19753
Dobry den,mam v podpazi podlouhly mekky pohyblivy utvar,kdyz jsem s tim byla v unoru na uz u nejake dr,tak mi bylo receno ze je to normalni prsni tkan,ze je vse ok.Jenze posledni mesic me to uz otravuje,citim to kdyz nosim podprsenky jakehokoli typu a kdyz spim na boku.Pred menstruaci mivam to prso i daleko vic citlive nez to druhe.Mam to nejak resit?Jit zase k te dr nebo do mamo centra(cekacka tam je az nekolik mesicu),nebo mam byt v klidu a jit na dalsi uz az zas za rok?Dekuji za odpoved.Lucie
Odpověď: Dobrý den,v podpaždí bývá tzv. přídatná mléčná žláza, která jako mléčná žláza v prsu reaguje na hormonální změny během menstruačního cyklu a může vám působit diskomfort. Tato přídatná mléčná žláza je ultrazvukem vyšetřována stejně jako žláza v prsou a vy sama byste neměla při sebevyšetřování tuto oblast vynechat. Možným řešením je pouze chirurgické odstranění této přídatné mléčné žlázy na chirurgii. Tak jak popisujete změny v této oblasti není třeba se znepokojovat. V případě, že si nahmatáte novou měnu v této oblasti či dojde k výraznému zvětšení pak je třeba doplnit vyšetření. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19752
Dobrý den, před šesti měsíci jsem byla na UTZ prsu, nebylo nic zjištěno, včera jsem si nahmatala cca 2x1 cm placatější bulku, lehce pohyblivou hned pod kůží ve vnitřním horním kvadrantu prsu. Je možné, že rakovinový nádor vyroste tak rychle za 6 měsíců? Na gynekologii pro žádanku na sono se chystám bohužel má můj Dr. 14 dní dovolenou, mám počkat nebo vyhledat jeho zástup? Předem děkujiza odpověď.
Odpověď: Dobrý den, většina nádorů roste pomaleji. Ale bohužel některé typy se opravdu mohou objevit během pár měsíců. Pokud máte obavy, žádanku vám může napsat i praktický lékař. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19751
Dobrý den,nahmatala jsem si bulku,je poměrně tvrdá,není fixovaná na kůži. Jsem 2 mesice po porodu CS,užívala jsem cca 3 týdny Medocriptine na zástavu laktace. Mohlo by jít o rakovinu?
Odpověď: Dobrý den, takto je velmi obtížné se k tomu vyjádřit. Může se jednat o retenci mléka, uzel žlázy, ale raději navštivte svého gynekologa, aby vám napsal žádanku na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19750
Dobry den, pani gynekolozka me poslala na vysetreni na mamografu v necelych 41 letech. Jaky muze byt duvod? Vse se zda v poradku. V centru mi doporucili spise ultrazvuk-ze je na mamo brzy. Jaky je Vas nazor? Dekuji D
Odpověď: Dobrý den, jistě je vhodné začít od 40 let s preventivním vyšetřováním prsou. Tedy paní doktorka má jistě na mysli prevenci. Doporučuje se po domluvě s pacientkou jako vstupní vyšetření udělat na každý prs jeden snímek a pak v následujících kontrolách mamolog doporučí dle typu prsní žlázy, zda je vhodnější mamografie či ultrazvuk. Ale je možné i pouze ultrazvukové vyšetření. Není čeho se obávat a je dobré se nechat pravidelně sledovat. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19749
Dobrý den,

v pondělí jsem byla na ultrazvukovém vyšetření prsou u paní primářky Skovajsové v Mamma centru Hradčanská. Prsa byla v pořádku, axily bez zvětšených uzlin. V pravém podpaží ale stále cítím nepohodlí a když si zajedu prstem hodne hluboko do podpaží, cítím přece jen nějakou uzlinku. Cítím ji na druhé straně, jen ne tak výrazně. Jsem v 19. týdnu těhotenství. Nemusím se bát, když jsem krátce po sonografickém vyšetření a vše bylo v pořádku? Rakovinu prsu v rodině nemáme.

Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Kristýna Urbánková
Odpověď: Dobrý den,
byla jste v akreditovaném centru, bylo provedeno ultrazvukové vyšetření s normálním nálezem, není důvod mít žádné obavy. Uzlinky v podpaždí jsou zcela normálním nálezem u každého. Za špatné uzliny považujeme pokud jsou zvětšené, hmatné jako velké boule v podpaždí, což není vůbec váš případ. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19748
Dobrý den, minulý týden ve čtvrtek jsem podstoupila menší operaci, vyndali mi bulku z prsa, fibrom. 13. mám jít na vyndání "stehů" s tím, že to mám zašité plastickou nití, jak je z každé strany jeden uzlík a zašité je to zevnitř. Můj problém je ten,že z jedné strany se mi ten uzel stahuje jakoby zpátky do kůže, jako by to bylo moc utáhlé, nebolí to ani nic jiného, jen mám strach.
Odpověď: Dobrý den, nemusíte mít strach. Neznamená to nic špatného. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19747
Dobrý den, v lednu jsem si nahmatala bulku v prsu, statimově jsem byla poslána na vyšetření s výsledkem: hyperechogenní oválné ložisko charakteru lipomu10x5mm. Toto asi do dvou týdnů zmizelo, ted jsem si nalezla pohmatově i velikostně velmi podobné jen o 3 centimetry níž. Může se jednat o hormonální uzel a je možné že na ně budu trpět? A mám počkat jestli opět nezmizí nebo požádat gynekologa o vystavení žádanky, na sonu mě totiž objednali až na 3. prosince. Díky za odpověd, J.
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně se jedná o podobný nález jako v lednu. Vyčkala bych zda po menstruaci nevymizí. V případě, že se ložisko bude zvětšovat, objednejte se na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19746
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli budu moct opět normálně boxovat a posilovat po boxerské zlomenině. Mám zlomenou zaprstní kost u prsteníčku přibližně v třetí třetině ( směrem k zápěstí) délce této zaprstní kosti. Se štěstím není zlomenina nijak vychýlená obě části jsou naproti sobě. Zlomenina má šikmý tvar, není rovná na příč kostí. Zatím mám sádrovou dlahu 1 týden, v plánu je měsíc. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, toto je otázka na ortopeda, ne do mamologické poradny. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19745
dobry den pani doktorko,psala jsem do poradny č.19731 a19732.a dnes jsem byla na masáži kde mi paní mazala hlavně levou stranu lopatky kde mam problém až mi dost silná bolest prohjížděla do prsu a ted mi dost to levé prso bolí a trochu pálí.může tento problém být opravdu původ od té páteře.na mamograf jedu 27.8.znepokojuje mi ta matka zemřela v 64 letech.tak mám strach děkuji
Odpověď: Dobrý den, velmi pravděpodobně je původ od páteře. Je dobré, že pravidelně navštěvujete mamologickou poradnu. Nemusíte mít strach. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19744
Dobrý den, je mi 21 let a rok se léčím s endometriózou, ke které mi byla nasazena hormonální léčba Visane poté Mistra. Před půl rokem jsem si v prsu nahmatala bulku. Na sonu mi bylo zjištěno: v DKZ vpravo hypoechogen.ložisko vel. 10x7mm ohraničené jemnou stěnou, v HZK vpravo v místě hmat.rezistence se na povrchu žlázy zobrazuje hypoechogen. lehce nepravidelné ložisko místy s náznakem neostrých kontur vel. 10x6mm - doporučené histol. verifikaci. Jiné ložiskové změny neprokízány, dukty nerozšířeny.
Teď čekám na biopsii. O co by se mohlo jednat? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, nejpravděpodobněji se jedná o tzv. fibroadenom, nezávažný vazivový nádor v prsu. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19743
Dobrý den, začala mě bolet bradavka a další den jsem si nahmatala pod bradavkou bouličku, je to velice citlivé a bolestivé na dotek. Nevite co by to mohlo být ?
Odpověď: Dobrý den, boule v prsu může být cysta, může se jednat o ložisko zánětu, nelze vyloučit nádor. Objednejte se do mamologické poradny na vyšetření. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19742
Dobrý den, je mi 49 let, před 3 měsíci Ultrazvuk prsu byl s nálezem cyst jinak v norme. Před menstruaci mě pobolivají prsa, tentokrát levém prso v průběhu menstruace ve spodním kvadrantu zatvrdlo a zarudlo.Muže jít o zánět nebo i o nádor?
Odpověď: Dobrý den, pokud je prs zarudlý, opravdu se může jednat o zánět prsu. Nádor vzhledem k pohmatové změně nelze vyloučit. Zajděte raději za svým praktickým lékařem či gynekologem, po posouzení nálezu vás event. odešle na sonografické vyšetření. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19737
Dobry den, udelala sem si tehotesky test ktery mne vysel pozivni ,nejaka nemecka znacka, nez sem si udelala ten test tak sem mimo menstruace troska spinila, a v den MS sem to nedostala az po dvou dnech se objevilo spineni, nevite co to muze znamenat?
Odpověď: Dobrý den, toto je otázka na vašeho gynekologa a nikoliv do mamologické poradny.
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19733
Dobrý den,včera jsem byla na ultra sonografii, kde mi v pravém prsu bylo nalezeno nove lozisko benignich rysů, ještě se to má ověřit biopsii.ve zprávě se blíže pise-vpravo v HVK blíže k rozhraní HK iso-hypoechogenni hladce konturovane lozisko vel.9x12x5mm.sporné hmatatelne.Mám se bát či je to jen cysta? 5 měsíců už nekojim a mam menstruacni cyklu. Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den, ložisko benigních rysů znamená, že se jedná o nezávažné, vás neohrožující ložisko, pravděpodobně o vazivový nádor, tzv. fibroadenom. Biopsie prsu je miniinvazivní výkon, který se provádí v místním znecitlivění. Není čeho se obávat. S pozdravem Urminská
MUDr. Hana Urminská, Ph.D. Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19732
a jestě jsem zapoměla dodat jestli to nemůžou dělat taky nejaký hormony.menstruaci už mam nepravidelnou.děkuji
Odpověď: Hormonální nerovnováha v menopause může bolesti prsů vyvolat, ale dle charakteru Vašich bolestí a při jednostranných bolestech je pravděpodobnější, že příčinou je páteř.

Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19731
dobrý den pani doktorko ještě se chci zeptat ohledně bolesti levého prsu.bolest jde ze zad nevim jestli krční nebo hrudní do ramene,a ze strany do levého prsu až do bradavky která je citlivá.jsem po operaci krční páteře.na vyšetření jezdím každý rok střídam mamo a sono.na ca prsu mi zemřela matka.pani doktorko mohou tyto problémy opravdu vycházet od páteře a co dělat.děkuji
Odpověď: Dobrý den,

bolesti, které popisujete, jsou velmi pravděpodobně od páteře. Rozhodně nesvědčí pro nádor prsu. Nevím, v kolika letech Vaše maminka na nádor prsu zemřela, o dědičném karcinomu prsu by se dalo uvažovat, pokud onemocněla v mladém věku do 40 let. Pro Vás je vhodné chodit pravidelně na mamografické vyšetření jednou za dva roky, hradí zdr. pojišťovna. Pokud chcete i v meziroce vyšetření, lze si uhradit mamografii nebo ultrazvuk, tak budete kontrolována jednou ročně.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19730
Dobrý den,jsem po biopsii hmatného útvaru v podpaží vzniklého v těhotenství, do telefonu mi paní doktorka řekla, že se jedná o fibroadenom, teprve dnes jsem dostala písemnou zprávu, kde je uveden laktující adenom (benigní adenom s laktačními rysy vycházející z ektopické mamární tkáně, dysplazie ani maligní nádorové struktury nejsou přítomné). Není u adenomu zvýšené riziko přeměny v adenokarcinom? Stačí kontrola až po skončení kojení? Ještě jsem ani neporodila. Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

adenom je nezhoubný útvar bez zvýšeného rizika pro vznik karcinomu prsu. Nemusí se operovat a v prsu si adenom v klidu můžete ponechat. Kontrola po ukončení kojení je dostatečná. U Vás je adenom lokalizovaný v přídatné mléčné žláze v podpaží, je možné, že po ukončení kojení zmizí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19729
Dobrý den.Je mi 49 let,v posledním roce pozoruji
příznaky přechodu,nepravidelná menstruace, bolesti v prsou.nekdy velké, jindy zase vůbec žádné.nyni jen levy přes poboliva častěji.všimla jsem si při prohlídce, že na levém prsu v dolni části vidím prohlubeniny,jakoby vrásky. Prs mám odjakživa mensi.jsem teď mimo bydliště,zkouším se tedy objednat na jiné pracoviště jako plátce. Přiznám se, že jsem se lekla.A tak vlastně píšu jen pro jistotu,je možné,že se jedná o nádor? Všude čtu o pomerančové kůži,jen si to neumím představit.Dekuji za pochopení a případnou odpověď. A. F.
Odpověď: Dobrý den,

pomerančová kůže znamená, že je kůže zesílená, tuhá a má drobné nerovnosti - prohlubně- na povrchu, tak jako to opravdu vidíte na slupce pomeranče. Myslím, že to nebude Váš problém, že se o nádor nejedná. Ve Vašem věku by jste měla chodit na pravidelné preventivní screeningové mamografie, hradit nemusíte, žádanku Vám vystaví Váš gynekolog nebo praktik, máte na bezplatné vyšetření nárok ze zdr. pojištění. V případě nejistoty si mamografii samozřejmě můžete uhradit, pak žádanku nepotřebujte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19728
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výtok z jedno prsu. Zda to je obvyklé nebo bych to měla řešit. Asi dva roky mi po zmáčknutí bradavky vytéká zelená hustší tekutina, opakovaně, vedle toho i kapka bílá, domnívám se že asi ještě m. mléko. Kojení jsem ukončila před 4 lety. Lékaři jsem se s tím nesvěřila. H. antikoncepci neberu. Předem děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

pokud není sekrece krvavá nebo tmavě hnědá a je až po zmáčknutí prsu, nejedná se o nic závažného, ale o sekreci hormonálně podmíněnou. Vyskytuje se poměrně běžně u žen po ukončení kojení a může přetrvávat dlouhou dobu, roky. Doporučuji nemačkat prs, tím sekreci podporujete.

s pozdravem Housrková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19727
Dobrý den, je mi 41 let a chtěla bych se zeptat. Loni v listopadu jsem byla na screeningovém vyšetření prsů a vše bylo v pořádku. Nyní už asi týden pociťuji bolest v levém prsu a to zejména , když sundám podprsenku a prso se mi svěsí, tak mě v něm nesnesitelně štípe. V rodinné anamnéze mám onemocnění rakovinu děložního čipku. Bulku ani jiný bolestivý útvar či změnu v prsu jsem nenahmatala. jen takové to štípaní v prsu, když se prso svěsí. Mám se opět objednat na screeningové vyšetření? Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

nejedná se o příznak rakoviny prsu. Objednat se pro Váš klid můžete i na ultrazvuk, pokud jste měla mamografii v 11/2017.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19725
Dobrý večer,jsem objednána na mamograf začátkem září. Poté jsem si prohmatala prsa a našla pohyblivou bulku v pravém prsu asi 4 cm pod podpažím. Prohmatávala jsem ji tak často až mi nateklo prso a bolela ruka. Zhruba po dni, kdy jsem se ovládla a na prsa nesahala otok i bolest ruky odezněla. Mohu počkat na vyšetření za měsíc nebo si mám raději zajít pro žádanku ke svému lékaři? Od 30 let mám v prsou několik benigních ložisek,sledována za 1-2 let sono.Ve 40 poprvé mamografu a vzhledem ke struktuře žlázy dovyšetřena sono. Mnohokrát děkuji A.Š.
Odpověď: Dobrý den,

pokud si stále hmatáte v prsu bulku, tak zajděte na vyšetření ihned. Může se samozřejmě jednat o nezhoubný útvar, př. cystu, nejspíše to tak bude, píšete, že tyto útvary byly v prsech již přítomné v minulosti. Lépe je ale mít jistotu,že se nejedná o nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19724
Dobrý den chci se zeptat jestli zrovna probíhající menstruace nema vliv na vyšetření mamografem.zrovna mi to vyšlo ze to akorát budu mit.děkuji hezky den
Odpověď: Dobrý den,

lépe je nechat se vyšetřit po menstruaci, žláza může být přehlednější, méně hutná. V zásadě to ale u většiny žen nevadí, nepřeobjednávala bych se.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19723
Dobry den,jsem 3 týdny po ukončení radioterapie prsu.měla bych dotaz,jestli můžu na kole dělat lehké výlety na sluníčku, samozřejmě s ochranou hlavy. Děkuji pěkně za váš nazor.
Odpověď: Určitě můžete, vše s mírou tak,aby Vás to nevyčerpávalo.

s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19722
Dobrý večer mám takovou prosbu když si značný prsa bytě ve mi pár kapek světle žluté tekutina když si ji dám na prsty tak mi přijde že je to takové jak to mám popsat olejove prosím vás co to může být mám den před menatruaci děkuji erika
Odpověď: Dobrý den, nejedná se o nic závažného. Tato sekrece je hormonálně podmíněná. Pokud by sekrece byla krvavá, je nutné navštívit Vašeho gynekologa a ten Vás odešle na další vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19721
Dobry den,po dnesni biopsii pod UZ zjisteny nove vznikly napadny a suspektni shluk četnych sytych ,mikrokalcifikaci rozmery 16x10 mm a v lokalizaci od dvorve smerem do FVK je v casti zlazy okrsek s prosvitajicimi hyperechy c rozsahu cca 10x4mm.Odebran vejirovite s okrsku 6 vzorku jehla 12G Specimen RTG -ve vsech vzorcich cetne drobne stínky-MK?vzhledem ze 3 tydny budu cekat prosim o vas nazor,JInak mam leve prso po ablaci pred 5 lety..Dekuji za odpoved L.
Odpověď: Dobrý den,

odebrali u Vás vzorky tkáně, ve kterých jsou obsaženy usazeniny vápníku, tzv. mikrokalcifikace. Mohou být prvním příznakem zavčas zachyceného zhoubného nádoru a také nemusí, nález může být i nezhoubný. Je nutné vyčkat na histologii.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19720
Ještě jednou dobty den, píšu k dotazu 19715, u kožního lékaře jsem byla. Tak se divili co tam dělám a ještě mi rekli ,ze to byla ztratae času a poslali me domů. Muj pan gynekolog mi na tento zaver doporucil bepanten. Moc prosím bylo by mozne dostat kontakt nekam kde by mi byla vsechna vypsaná vyšetření provedena. Moc dekuji B.M
Odpověď: Dobrý den,

nález na bradavce je zapotřebí především vidět. Pokud je nepodezřelý z kožního onemocnění a bradavka je, jak popisujete, stále krvácející, tak se může jednat o nádor bradavky. Doporučila bych navštívit mamologickou poradnu nebo onkologa, nebo se poradit s prsním chirurgem i na screeningovém centru by Vás k nějaké z těchto odborností měli odeslat a poradit Vám. Nevím odkud jste, ale v každém regionu jsou tyto lékařské odbornosti dostupné. Zkuste se poradit opravdu třeba na nejbližším screeningovém centru, věřím, že pokud jim bude nález na bradavce připadat podezřelý, provedou Vám potřebná vyšetření, ev. Vás odešlou k dalšímu odborníkovi.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19719
Dobrý den, prosím vás, chtěla jsem se zeptat, před 10měsíci jsem byla na screeningovém vyšetření, kde bylo vše v pořádku, na jaře jsem začala pracovat na zahrádce a po nějakém dni mě začalo bolet levé prso, někdy víc, někdy míň, někdy to vystřeluje do ramena a ke klíční kosti, nikde jsem si nic nenašla, nenahmatala, žádné změny na prsu také nemám. V noci mě to nebudí a jsem 3roky po odstranění dělohy a jednoho vaječníku. Bojím se toho nejhoršího. Děkuji M.V.
Odpověď: Dobrý den,

Vaše problémy nejspíše souvisí s usilovnou prací na zahrádce a velmi pravděpodobně jsou od páteře. Charakter bolestí tak, jak je popisujete, je typický pro bolesti od páteře a nebo ramenního kloubu. Velmi často se bolesti od páteře propagují do oblasti prsa. Pokud by jste si cokoliv nahmatala v prsu nebo měla nějaké další příznaky- sekreci z prsu nebo vtažení bradavky či kůže na prsu,apod, běžte se nechat vyšetřit. Jinak bych se odevzdala spíše do rukou fyzioterapeuta.

s pozdravem Houserková

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19718
Dobrý den, chtěla by poprosit o vysvětlení výsledků vyšetření biopsie - invazivní duktální karcinom, grade 3, ER negat., PR pozitivní 20%, E-cadherin pozitivní, proliferační aktivita vysoká, MIB1 index 30%. Již jsem objednaná na operaci 6.8. Děkuji
Odpověď: Dobrý den,

jedná se o zhoubný nádor prsu, méně obvyklý typ, kde nejsou pozitivní estrogenové receptory. Pravděpodobně byl také vyšetřen Her-2/neu onkogen, neuvádíte. Dále je pro prognózu onemocnění vhodné znát velikost nádoru - ta je nejspíše malá, protože začínáte chirurgickou léčbou a také je dobré znát postižení uzlin v podpaží - zřejmě nepostiženy nádorem. Pokud by totiž byla velikost nádoru nad 20 mm a nebo byly postiženy nádorem mízní uzliny v podpaží, tak by se začínalo léčit onkologicky..

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19717
Dobrý den, dne 19.7.2017 mi byl podan Zoladex Depot 3,6MG na zastavení ovulačního cyklu před léčbou chemoterapií. Mám diagnostikován nádor v levém prsu. Přibližně od 24h od podání Zoladexu pozoruji zvýšenou citlivost v zasaženém prsu, lehkou bodavou bolest a zatím mírný otok. Hodlám tento nežádoucí účinek nahlásit lékaři, bohužel další termín návštěvy mám až za týden. Poraďte, prosím zda je potřeba tento příznak řešit neprodleně nebo zda počká na další vyšetření u lékaře?

Předem děkuji za odpověď,
BC
Odpověď: Dobrý den,

otok prsu, si myslím, nesouvisí s podáním Zoladexu a ani bolesti prsu nejsou typické. Právě kvůli otoku bych raději návštěvu lékaře co nejdříve doporučovala.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19716
Dobrý den, prosím mám rakovinu prsu a rozhodla jsem se pro totální mastektomii. Mám dvě možnosti buď rekonstrukci pomocí implantátu a nebo vlastní tkání. Chtěla jsem se zeptat když je to na mojí žádost,do jaké míry se budu finančně podílet.
Odpověď: Dobrý den,

rekonstrukci prsu postiženého rakovinou hradí zdravotní pojišťovna. Pokud si chcete nechat plasticky upravit i druhý zdravý prs, hradíte si sama. Výjimkou jsou ženy, které mají prokázanou mutaci spojenou s vysokým rizikem vzniku rakoviny prsu (př. mutace BRCA1,2). U těchto žen jsou prováděny plastické výkony spojené s preventivním odstraněním žlázy v obou prsech a jsou plně hrazené ze zdr. pojištění.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19715
Dobrý den, chtěla bych poprostit o radu jiz nekolik let mam s různými časovými rozestupy krvácení z badavky byl mi opakovaně delan UZ který nic neprokazal, vse v poradkunsposledy pred 3mi měsíci.Duktografie mi nenyla provedena protože,se pani doktorce zdalo, ze krvaceni je pouze kousek pod povrchem bradavky..pote jsem byla v mamologicke poradne kde nic nebylo zjisteno take uzliny v podpaží a prsa bez rezistence....mam dvě malé děti a strach abych neco nezanedbala....nemela bych prosim zažádat o laboratorni vyšetření sekretu? My v děkuji
Odpověď: Dobrý den,

krváva sekrece z prsu nebo i z povrchu bradavky není normální. Pokud to není sekrece z mlékovodu, ale je z povrchu bradavky, tak je nutné zajít za kožním lékařem a poradit se. Pokud jde o vyšetření prsů, doporučuji provést nejen ultrazvuk, ale mamografické vyšetření. Dá se odebrat tzv. otisková cytologie z bradavky na vyšetření a nebo při dalších změnách bradavky (šupinkovatění, olupování a zarudnutí kůže) je vhodná někdy i malá chirurgická excize (tj. odnětí malého kousku kůže) z bradavky na histologické vyšetření. Může se jednat o nezhoubné změny, pro to svědčí výskyt změn už několik let, ale vyšetření by mělo být komplexní a pokud se vyloučí nádor bradavky, je zapotřebí zaléčit třeba u kožního lékaře, asi se s největší pravděpodobností bude jednat o kožní problém.
s pozdravem Houserková

Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19714
Dobrý den,
omlouvám se, nevím, zda sem patří můj dotaz: v dubnu 2017 jsem byla na operaci karcinomu prsu. Od března 2018 chodím do práce na zkrácený úvazek (mám důchod I. stupně)s přeřazením na lehčí práci. Zaměstnavatel mě chce nyní na určitou dobu vrátit na původní místo (lisování materiálu). Tato práce je těžká. Mohu tuto práci (asi 1 měsíc) vykonávat?
Mohu se nějak bránit, abych nepřišla o práci?
Odpověď: Dobrý den,

vše záleží na tom, jak se cítíte. Některé ženy jsou po operaci prsu téměř bez problémů, některé mají po operaci a nebo po ozáření prsu potíže, třeba bolesti v jizvě. Pokud Vám těžká práce způsobuje bolesti nebo ji prostě nemůžete provádět, je zapotřebí se se zaměstnavatelem domluvit. Těžkou práci asi budete, jak píšete, vykonávat pouze jeden měsíc. Nebo se můžete domluvit s Vaším praktickým lékařem či onkologem, pokud Vám těžkou práci nedoporučí, tak je to jistě argument pro Vašeho zaměstnavatele a o práci z tohoto důvodu, myslím, přijít nemůžete.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19713
Dobrý den, je mi 40 let a už 1,5 roku užívám Tamoxifen po prodělané rakovině prsu, mám ho nasazen celkem na 5 let, ale nyní mi zjistili zvýšený růst děložní sliznice a musím jít na histeroskopii na odebrání vzorků a poslání na rozbor. Gynekolg mi řekl, že mi to způsobuje právě ten Tamoxifen a tak se chci zeptat, jestli existuje nějaký jiný lék, který nemá tyto vedlejší účinky a který by mohl Tamoxifen nahradit? ( myslím tím tablety, né injekce ) Děkuji za odpověď. J.Ř.
Odpověď: Dobrý den,

poraďte se s Vaším onkologem, ale takové léky existují. Nazývají se inhibitory aromatáz, patří mezi ně př. Anastrozol a další..

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19712
Dobry den moji dceři je 10 let a zacalo ji bolet leve prso ma i trochu nateklou asi žlazu jinak prso nema natekle. Může to souviset s rustem prsů. Dekuji
Odpověď: Dobrý den,

s jistotou to souvisí s růstem prsů, takovéto změny prsů, zduření žlázy za bradavkou, jsou před nástupem puberty běžné. Změny mohou být i nesymetrické, žláza se může rozšiřovat zpočátku jen v jednom prsu.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19711
Dobrý den
Včera jsem byla na sono prsů.
Paní doktorko prosím mužete jen nepsat co to znamená
v axilách benig.LU do 30 mm, kožní eflorescence vpravo na hranici HK a vlevo HVK
děkuji Irena
Odpověď: Dobrý den,

v podpaží jsou patrné mízní uzliny do velikosti 30 mm. Takové uzliny mohou být v podpaží normálně přítomné. Kožní eflorescence je změna na kůži, nevím přesně jaké povahy, to bych musela vidět. Při ultrazvukovém vyšetření popisujeme především změny prsní žlázy, ta je zřejmě zcela v pořádku. Kožní změny mohou a nemusí souviset s onemocněním prsní žlázy, pokud je prsní žláza v pořádku, tak si zajděte ke kožnímu lékaři, pokud se Vám změna na kůži jeví neobvyklá.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19710
Dobrý den,jsem těhotná a neustále mě trápí bolest v podpaží. Nakonec jsem se rozhodla, že půjdu na sono ještě raději jednou než porodim. Před 4 měsící jsem měla v podpaží jen zvětšenou LU a mě by zajímalo jestli při nachlazení tato se tato uzlina může zvětšit a tudíž jestli má smysl postupovat sono po nemocí. Do porodu mi zbývá pouze 5 týdnů. Občas mě i v tom prsu píchá, ale pouze v jednom,je to normální?
Odpověď: Dobrý den,

bolesti v podpaží v graviditě a při kojení jsou obvykle spojené s rozšířením prsní žlázy, která se může rozšiřovat i směrem do podpaží a navíc může být v podpaží přítomná tzv. přídatná prsní žláza. Pokud jde o mízní uzliny v podpaží, jsou tam normálně přítomné a mohou se reaktivně zvětšovat i při běžné infekci, mohou ale také poměrně dlouho přetrvávat zvětšené. O kontrolním ultrazvukovém vyšetření uzliny obvykle rozhodne vyšetřující lékař. Bolesti prsů v tomto období jsou normální. Také pohmatové vyšetření v graviditě a laktaci díky rozšířené a měnící se žláza je limitováno. Pokud by jste si ale něco neobvyklého nahmatala v prsech či podpaží, tak i při kojení lze zajít na ultrazvukové vyšetření.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19709
Dobrý den, dnes jsem si nahmatala bulku v prsu. Je přímo jakoby za bradavkou, tvrdší, když stlačím bradavku třemi prsty, tak pod ní cítím, jak jakoby lítá sem a tam. Když zmáčku stejně na obě bradavky, tak jasě pod tou jednou cítím něco tvrdého. Mám ale hodně velká prsa, takže při prohmatání víc nezjistím, cítím hodně nerovností (povolená tkáň atd). Rakovinu prsu měla bohužel babička i mamka. Obě až ve vysokém věku 70+. Mně je 40. Doktorce jsem hned psala sms s prosbou o termín, normálně má obsazeno až do září. Snad se mi brzy ozve. Nebo existuje možnost mamografu bez žádanky od gynekologa?
Odpověď: Dobrý den,

určitě zajděte na mamografické vyšetření. Žádanku Vám napíše praktický lékař nebo gynekolog a lze si i zaplatit mamografické vyšetření přímo na screeningovém centru, pak nepotřebujete žádanku. Trochu Vás snad uklidní fakt, že pokud je útvar v prsu pohyblivý, jako je tomu u Vás, tak se většinou jedná o nádor nezhoubný.Na vyšetření ale určitě zajděte.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19708
Dobrý den,
posledních pár dní mě pobolívá levé prso v části ke středu hrudníku. Na omak je tam takové tvrdší a zdá se mi i malinko větší, než to pravé. Užívám antikoncepci Lamya asi 5 let a nemenstruuji. Jsem levák a když byly děti malé,hodně jsem je nosila, trochu mě to prso již pobolívalo od namožení, ale v jiném místě a na sonu mi nic nenašli.Objednám se na sono,ale můj gynekolog má nyní dovolenou,a já jsem nervozní.Děkuji, J.B.
Odpověď: Dobrý den,

nechte se vyšetřit ultrazvukem a uvidíte. Vyšetření stojí 400-700.- Kč, lze si je i zaplatit na kterémkoliv screeningovém centru. Pak nepotřebujete žádanku a nemusíte čekat na gynekologa.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19707
Ještě k předchozímu dotazu, od prosince nekojím, poslední ko prsou utz byla 02/2017 a v pořádku. Dnes mne ráno malý syn nešťastně prudce kopl z výšky do pravého prsa, to trochu bolí, je citlivé, mohl mi něco udělat, nebo to samo odezní, děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

syn Vám nic udělat nemohl, nic, co by bylo pro prs špatně a nebo souviselo s výskytem rakoviny. Prs snáší úrazy velmi dobře, maximálně můžete mít modřinu, která rychle vymizí.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19705
Dobrý den,chtěla bych se informovat ohledně své maminky /82 LET/,které byl po mamografickém a sono vyšetření a následně provedené biopsii identifikován intracystický papilom 9 milimetrů, který měla již před 10 lety o velikosti 6 mm a nyní ji lékař nabádá k chirurgickému odstranění tohoto útvaru, jelikož se prý jedná o předrakovinné stadium a z důvodu prevence doporučuje toto řešení. Mám obavy, zda celková narkóza není v takovém věku nebezpečnější. Jak dlouho trvá tato operace a jaká je rekonvalescence?
Odpověď: Dobrý den,

papilom není zapotřebí z prsu vždy odstraňovat. Při této malé velikosti a především vzhledem k věku Vaší maminky je naopak vhodné neoperovat. Zvětšování papilomu je velmi pomalé, vývoj rakoviny z papilomu je u Vaší maminky vysoce nepravděpodobný a nález se dá uhlídat - 1x za rok kontrola. Vaše maminka je mnohem více ohrožena riziky celkové anestézie než hypotetickým vývojem papilomu v papilokarcinom.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19703
Dobrý den, jsem 6m po porodu prvního dítěte a stále plně (velmi často) kojím. Před 2 týdny jsem si v jednom prsu ve střední linii v horní části prsu nahmatala svislou podlouhlou tuhou bulku o délce asi 2cm - nebolestivá, bez zarudnutí apod., pohmatově spíše v hloubce. Podstoupila jsem sono, které žádné solidní ložisko neodhalilo, prý se charakter onoho místa neliší od zbytku žlázy a žádný útvar nen patrný. Je to týden, ona bulka nemizí, je nutná kontrola, prosím? Čistě hypoteticky, kdyby se jednalo o zhoubný útvar této velikosti, ultrazvuk by jej spolehlivě oddhalil? Děkuji! A.S.
Odpověď: Dobrý den,

jedná se dle ultrazvuku jen o normální žlázu, která se neliší od okolí. Rozšířené lalůčky žlázy mohou být pohmatově výrazné a imitují útvar. Při této velikosti ultrazvuk nádor spolehlivě odliší. Na kontrolu je zapotřebí zajít jen v případě, že by se pohmatový nález zvětšoval.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19702
Po operaciprsu.4 loz.invaz.karc.,3 loz. stredne difer.invaz.karcinom NST/22,16 a 12 mm/,v loziscich i tesne blizkosti je DCIS/G2/.4.loz.tvoreno prevazne DCISG2,v lozisku lozisko dobre diferenc.karc.NST.Lozisko DCIS s invaz.karc.NST G1 se nachazi 1 mm od ventral. okraje resekatu.V resek.5-9 nador. struktury neprokazuji.Vysetreny 3 lymf.uzliny,v obou sentinel.uzlinach jsou ITC,nejvetsi rozmer je 0,15mm.ER 100%,PR 90%.Ki67:30% nador.bunek.HER2/neu: negativni/skore 0/.O jak moc agresivni typ se jedna,je krome ozarovani potrebna chemoterapie?
Odpověď: Dobrý den,

předpokládám, že máte záchovný výkon na prsní žláze a zhoubná ložiska jsou zřejmě v blízkosti v jednom kvadrantu. V sentinelových uzlinách jsou přítomné izolované nádorové buňky (ITC). Nádor je dobře citlivý na léčbu hormonálními antiestrogenovými preparáty. Při záchovném výkonu na prsní žláze je vždy nutná radioterapie. Samozřejmě budete léčena antiestrogeny - tj. léčba hormonální. Vzhledem k výskytu vícečetných ložisek karcinomu a jejich velikosti - největší nad 20 mm- a i vzhledem k Vašemu věku a přítomnosti nádorových buněk v uzlinách je chemoterapie na zvážení. O tomto musí rozhodnout Váš onkolog, takže se s dotazem obraťte na něj.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19701
Dobry den.Nekolik mesicu me pred menstruaci boli leve prso, boli vzdy o neco driv a boli znatelne vic, nez prave. Nekdy vubec, nekdy dost.S prichazejici menstruaci se bolest stupnuje a po je klid. V klidu neboli. Boli pri tlaku a hlavne pri pohybu - rychly predklon, cisteni zubu.Obcas bolest probehne az do podpazdi. Prso je normalni, neni horke, nemeni tvar, neni zde zadny vytok nebo tak podobne. Prso si prohledavam, avsak nikdy jsem tam zadny utvar nenalezla. Je mozne mit cystu, ktera by nebyla na hmat poznat a byla by schovana vice k hrudnimu kosi? Prsa mam vel.C.Moc dekuji za odpoved
Odpověď: Dobrý den,

potíže, které uvádíte, jsou běžné a má je v menší či větší míře většina žen. Jedná se o cyklické hormonálně podmíněné bolesti prsů. Dá se užívat dlouhodobě např. Mastodynon v kapkách nebo tablety s pupalkou s vitaminem E, takto se dají bolesti zmírnit a přípravky nemají vedlejší účinky. Menší cystu v prsech si hmatat nemusíte, ale cysty jsou benigní, tj. nezhoubné útvary, se kterými se stejně nic nedělá. Pokud je v prsu větší cysta, dá se její obsah po tenké jehle odsát a provést tzv. úlevovou punkci. Větší cystu by jste si ale nahmatala.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19700
Dobrý den, před půl rokem jsem začala pociťovat bolest v pravém prsu. Byla jsem na u paní gynekoložky, která mi vypsala žádanku na sono, paní doktorka mi sdělila, že mám pouze zvětšené žlázy a poslala mě domů. Bolest byla čím dál větší, šla jsem tedy ke své obvodní lékařce a ta mi vypsala žádanku do mamární na Žlutý kopec, po obtelefonování asi pěti čísel mě nikdo nedokázal objednat nebo mi vůbec poradit.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den,

při kontrole jsem zjistila, že jsem Váš dotaz přeskočila, tak se moc omlouvám za velmi pozdní odpověď. Bolesti prsů jsou hormonální povahy a může se stát, že bolest postihne jen jeden prs a může být poměrně silná. Takže pokud si nic nehmatáte a nemáte žádné další změny prsů, tak lze vyčkat, bolesti nejspíše ustanou. Pokud by jste chtěla provést ultrazvukové vyšetření, je nejjednodušší si jej zaplatit na některém ze screeningových center. Bolest prsů sama o sobě není důvodem k vypsání žádanky na vyšetření, něco jiného je hmatný útvar nebo krvavá sekrece z prsu, nebo známky zánětu, apod.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19699
Dobrý den, všimla jsem si, že z jedné bradavky po zmáčknutí vyteče kapička (velikosti špendlík. hlavičky) bílé tekutiny. Lékařka mi odebrala krev na hladinu prolaktinu. Ta je v pořádku. Mám to nějak dále řešit? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

mléčná sekrece při normální hladině prolaktinu se neřeší. Navíc máte malou sekreci jen při zmáčknutí prsu, takže doporučuju nemačkat, tím sekreci podporujete. Mléčná sekrece je hormonální povahy, může sama po čase vymizet.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19698
Absolv.jsem UTZ(neakredit.prac.)prsů s výsl.:v levém prsu v horní vnější s. hmatám podlouhlý hladký asi 1cm měkký útvar.Ve zprávě je,že udávaná rezistence vlevo do axilly sonograf. koreluje s neložisk.tuk.tkání lehce výrazněji echogennější s naznač.výraznější fibrózní složkou neložisk. charakt. Vlevo v VHKpraareolárně pak drobný (9x4mm)shluk benig.cystiček,které max.5mm.Oboustran. fibrogladulár.tkáň prsou symetricky shodné echogenity, bez narušení homogenity, obklop. tuk.tkání. Oba prsy bez susp.TU změn. Bez axillární lymphadenopathie bilat.Co vlastně hmatám? Děkuji.
Odpověď: Dobrý den,

dle popisu se jedná o normální prsní žlázu, tj. hmatáte si okrsek žlázy. Je Vám 40 let, vřele doporučuji nechat se nadále vyšetřovat na screeningovém centru, je jich v ČR dostatek. Ve Vašem věku při hmatné rezistenci v prsu je obvykle již provedena mamografie, je přesnější, takže bych ji doporučovala doplnit.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19697
Dobrý den,
před cca 6 lety jsem objevila na prsu ve spodní části malou bouličku,ale jakoby hned pod kůží,vidět nešla,jen když ji chytím mezi prsty. Svěřila jsem se tehdy své gynekoložce,podívala se,ale že to nic není,že to není "vevnitř" prsu,ale v podkoží.Pustila jsem to tedy z hlavy.No a dnes jsem si při kojení všimla,že ji tam pořád mám.Nezměnila se,je pořád stejně malá,cca 0,5 cm v průměru,tužší. Tak mi to začalo vrtat hlavou a moc se bojím rakoviny.Je možné,že kdyby to byl nádor,tak by se za 6 let vůbec nezměnil? Můžu si zaplatit UTZ vyšetření pro klid?I když kojím?Moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Zdravím,

uklidním Vás. Je naprosto vyloučené, aby to byl zhoubný nádor. Může to být nezhoubný nádor nebo nejspíše jenom okrsek žlázy. Nález je neměnný, nemusíte na žádné vyšetření. Pokud se přece jen chcete pro Váš klid nechat vyšetřit, ultrazvuk se dá provádět i v době laktace.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19696
Dobrý deň,prešla som si vašu poradňu a celkom som ostala vystrasena,ze uz od 30 rokov môže byť rakovina prsníka.Kojim skoro 4 mesačného syna,o týždeň mám 30 rokov.V ľavom prsníku hore,na strane pri hrudníku som si nahmatala útvar,skôr podlhovasty(tiahne sa zhora dole),su na tom také drobne akoby hrcky alebo co,keď viac pritlacim,je to tvrdé,inak také polotvrde.O čo môže ísť?rakovinu rodine nemáme.ďakujem
Odpověď: Dobrý den,

prosím, zachovejte klid. Rakovinu prsu mohou mít i velmi mladé ženy, ale je to velmi vzácné. Při kojení se žláza mění a nejspíše jste si nahmatala rozšířený okrsek žlázy. Pokud by se nález zvětšoval, můžete pro Váš klid zajít na ultrazvukové vyšetření. Žádanku Vám napíše gynekolog.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19695
Dobrý den, prosím o radu: Je mi 52 let, menstruaci jsem měla naposledy v únoru 2018. Pravidelně chodím na mamograf a na ultrazvuk prsů (rakovina prsu v rodině). Naposledy proveden ultrazvuk prsů v lednu 2018 - vše bylo v pořádku. U levého prsa mám vpáčenou bradavku, ale před několika dny jsem si všimla, že se chvílemi jakoby propadá, pak zase povyleze, jindy je srovnaná s povrchem prsu. Při samovyšetření žádné změny neregistruji. Mám s tím jít k lékaři? Jak moc to spěchá? Děkuji za brzkou odpověď!
Odpověď: Dobrý den,

v 52 letech je zásadním vyšetřením mamograf, takže pokud máte nějaké změny na prsu doporučuji zajít na vyšetření mamografické, které je přesnější.
Pokud se bradavka vpáčí a opět se dá povytáhnout nebo otočit, tak se obvykle nejedná o nic závažného.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19694
Dobrý den,
cca před týdnem jsem zjistila, že mám jednu bradavku tmavší, než druhou. Také je více citlivější a občas svědí. Je to důvod k obavám nebo je to běžné? Pravidelně si prsa prohmatávám a nikdy jsem nic podezřelého nezjistila. Co mám dělat?
Děkuji
A.Š.
Odpověď: Dobrý den,

myslím, že se jedná o normální záležitost, tyto asymetrie ve zbarvení bradavek se vyskytují. Pokud nemáte výtok z bradavky nebo kožní změny bradavky- prasklinky na kůži, olupování kůže spojené někdy s krvácením nebo zarudnutí či vpáčení bradavky, můžete být klidná. Pokud by jste zaznamenala některé z těchto změn, musíte zajít za lékařem, nejlépe gynekologem nebo přímo na vyšetření do některého ze screeningových center.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19693
Dobrý deň, chtela bych Vás pozadat o vysvetleni sona.
Obojstranne difúzne carovita, prevažne fibrozna struktura, na rozhraní later.kvadrantov 1.sin.simpl.cysta 11mm,axilly volne, v axille.billat. ben. echog.LU do priemeru 28mm, BI-RADS2
Odpověď: Dobrý den,

Váš nález je zcela v pořádku, cysta je nezhoubný útvar, v prsu běžný.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19692
Dobrý večer paní doktorko, mám zhruba tři měsíce po léčbě karcinomu prsu T2NOMO. Tripl.ngt. G3 Ki 75%. Prodělala jsem chemoterapii 4xAC a 12x paclitaxel. V dubnu jsem měla opreraci s následnou rekonstrukci s břicha. Vyšetření sent uzliny negativni a konečná histologie byla kompletní regrese. Porad mě bolí dost kolena, neudělám ani drep. Nevím jestli to ma souvislost s léčbou, během chemo jsem 15 kg přibrala. Chtěla bych se zeptat, jak vysoká je pravděpodobnost, ze by se mohla nemoc vrátit v případě tohoto typu nadoru. Díky moc Martina 37 let.
Odpověď: Dobrý den,

nádor byl větší, ale bez postižení mízních uzlin a chemoterapie vedla k úplnému vymizení nádoru, což znamená výbornou odpověď na chemoterapii a Vaše prognóza a šance na úplné vyléčení je velmi dobrá. Pokud jde o bolesti kolenních kloubů, může a nemusí to být reakce na chemoterapii a spíše bych to spojovala s váhovým přírůstkem.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 19691
Dobry vecer, diagnostikovali mi invazny duktalny karcinom prsnika, po core-cut biopsii histologicky grading G2, HER-2 pozitivny(3+,)imunohistologicky profil: E-cadherin+, ER-(opakovane), PR-, Ki67 15% buniek+, p53 1% buniek+, p63-, ostatne histologicke parametre negativne. Histologický popis je dlhy, vybrala som len cast. Neviem, ci to, co som vybrala, ma pre vas vypovednu hodnotu. Zajtra mam konzultaciu s chirurgom. Dakujem za info o prognoze. L.U.
Odpověď: Dobrý den,

neznám velikost nádoru a nevím, zda jsou či nejsou postiženy metastázou lymfatické uzliny v podpaží. Od toho se odvíjí léčba, která je buď nejdříve chirurgická- malý nádor bez postižení mízních uzlin a nebo onkologická - obvykle nádor nad 20 mm a nebo nádor s postižením uzlin v podpaží.
Každopádně u Her-2/neu pozitivního nádoru budete užívat biologickou léčbu (preparát Herceptin). Podle toho, že máte konzultaci s chirurgem,předpokládám, že nádor je malý bez postižení mízních uzlin. takže prognóza velmi dobrá.

s pozdravem Houserková
Prim. MUDr. Dana Houserková Nahoru na začátek stránky