MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Lucie Pieranová, MBA
MUDr. Lucie Pieranová, MBA
lékařka MAMMOCENTRUM Nový Jičín
člen Komise odborníků pro mamární diagnostiku
člen Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Hrnčířová
  • MUDr. Zdeňka Svobodová
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199


Dotaz č. 17135
Dobrý den, často si kontroluju prsa kvůli výtoku. Před rokem byl v pravém prsu průhledný z jednoho duktu, světlezelený z jiného.
Z levého prsu pouze průhledný. Nyní jsem zjistila, že z pravého vytéká průhledný, světlezelený se změnil na bílošedý a ze třetího
duktu vytéká černá. Z levého prsu stále průhledná. Děje se tak po stisku, nikoliv samovolně a musím při tom zatlačit na celý prs.
Mám v prsech fibrocystické změny, jsem pravidelně kontrolována. Může to být od toho? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud z póru bradavky nevytéká obsah s příměsí krve, tedy červený, nemusíte se bát. Na podkladě hormonálních změn se v může tvořit tekutina, která se může i různorodě zabarvit. Doporučuji Vám každoroční kontroly ve screeningovém centru. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17134
Dobry den,5 den me boli leve prso,na jakykoli dotek byt lehce prstem sundanim i obleknutim podprsenky.Je to jako by spicka prsu,kdyz stlacim jako by bradavku,kdyz to opakuji,tak prso boli porad v kuse,jako by v nem palelo lehce.Jsem i cela tech 5 dni jako bych zadrzela vodu odula a strasne unavena.Mam 3a pul letou dceru a těhotná urcite byt nemuzu menstruaci jsem mela vic nez 14 dni zpet.Muzu Vas poprosit o radu?Dekuji moc B.V
Odpověď: Dobrý den. S velkou pravděpodobností se bude jednat o hormonální změny v možné kombinaci s přetížením zad v oblasti hrudní či krční páteře. Tento problém by pak měl vymizet nebo se zmírnit po menstruaci. Pomůže Vám cvičení. Druhá z možností je, že u Vás začíná zánět prsu a postupně dojde k výraznější bolestivosti, začervenání kůže, pohmatovému ztužení okrsku prsní tkáně a to byste musela na ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17133
Dobrý den,mám 21 měs.syna.Kojila jsem pouze měsíc.Od ukončení kojení se mi stává,že mám pocit,že mi z levé bradavky něco vytéká.Jedná se pouze o pocit,nic nevytéká.Zpozorovala jsem,že levý prs je větší či povislejší nez pravý,ačkoliv tomu bylo vždy obráceně.Připisovala jsem to těhotenství a kojení.Na UZ jsem byla v 2/15 a 1/16 a vše bylo OK.Nyní při pohledu na levý prs mi přijde ještě nepatrně větší,ale nejsem si jistá.Je možné,že by před 4 měs.nebylo na UZ vidět něco,co bby prs zvětšovalo?Mám podstoupit raději další UZ? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Těhotenství, období kojení i doba po kojení může způsobit stranovou asymetrii, která může delší dobu přetrvávat nebo již nikdy nezmizí. Dalším faktorem, který může ovlivnit velikost prsů je změna vaší váhy. Myslím si, že pokud bylo vyšetření v lednu negativní, jistě bylo vše v pořádku a Vy byste měla kontrolní sono absolvovat zase za rok. Pokud ale máte pocit, že v prsu dochází k nějaké změně nebo si nejste jistá pohmatovým nálezem, jediné, co nám danou otázku zodpoví bude kontrolní vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17132
Dobrý den,byl mi diagnostikován D051-L.prsu,byla mi provedena ablace +Su.
V hor.zevn.kvadr.lož.elast.tkáně s kalcifikac.(ložiska high grade in situ karcinomu v dostat.vzdál.od resekč.okraje. prsní žlázy čisté bez nádorových struktur. Jednom z řezů atyp.lobulár.hyperplázie a apokrinní metaplazie. Rozříznutá LN-maligní nádor. struktury nepřítomny.Mám předepsanou horm.léčbu
Tamoxifénem Ebewe.Je nutná tato léčba v mém případě? Bojím se vedlejších účinků. Jaká je prognóza když odmítnu tuto léčbu, jaký by to mělo dopad na můj zdrav.stav. Děkuji za odpověd.MP
Odpověď: Dobrý den. Ve Vašem případě hraje zásadní roli, že se jedná o high grade DCIS. Velmi pozitivní zprávou je, že jsou resekční okraje čisté a dostatečně široké, sentinelová uzlina je negativní. To znamená, že pokud dodržíte onkologem indikovanou léčbu, máte velmi vysokou pravděpodobnost, až jistotu, že budete naprosto zdravá. Uvědomte si, že nejde o chřipku, ale o závažné onemocnění a cílem všech je Vás vyléčit. Důvěřujte svému onkologovi! Držím Vám pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17131
Dobry den, je mi 30 let, mam 13m dceru...po kojeni mi zustala v jednom prsu bulka, celkem velka, cca. pres 2/3 prsu...neboli, nezvetsuje se, ale na pohmat je tam :( myslite ze by mohlo jit o nador? nebo je to treba jen hormonalnimi zmenami v tehotenstvi a po porodu? Dekuji moc za odpoved.
Odpověď: Dobrý den. Jednoznačně Vám doporučuji se objednat na ultrazvukové vyšetření prsů do screeningového centra ve Vašem okolí. Neplašte se zbytečně dopředu, samozřejmě se může jednat o změny spojené s kojením, ale nelepšící se pohmatový nález se musí vyšetřit. Ať vše dobře dopadne, s pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17129
dobrý den,jsem 4 měsíce po excizi fibroadenomu, v jeho sousedství byly projevy duktálního karcinomu in situ(DCIS)G1-2,které fokálně zasahovaly do epiteliálních struktur fibroad.Struktury DCIS byly od resekční linie vzdál.2 mm.Z posledního vyš.UZ 27.5. je pod jizvou nadále patrné hypoechogenní ložisko vel.10mm,v jeho okolí oproti min.vyš(6.4).regrese infiltrace tuku. Prosím o vysvětlení co znamená posl.vyš.Neužívám žádně léky, záření pro mne nevhodné. Děkuji HB
Odpověď: Dobrý den. Z popisu vyplývá, že jde o kontrolní vyšetření a popisuje hypoechogenní ložisko pod jizvou, které je tam tedy delší dobu. Vzhledem k tomu, že se jen sleduje, asi se bude jednat o neškodnou záležitost v rámci pooperačních změn. Každopádně zrovna na toto byste se měla zeptat přímo lékaře, který Vám ultrazvukové vyšetření prováděl. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17128
Dobrý den. Pod bradavkou jakoby veprostřed prsu jsem si nahmatala bulku. Když jí nahmatám je bolestivá. Už po třetí jsem tam něco nahmatala a vždy to zmizelo. Poprvé to bylo po 6 ti nedělí po druhé cca před rokem a vždy to byla je nějaká žlázka.Mám se strachovat a jít opět k doktorce? Nebo mám počkat jestli to zase nezmizí? Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den. Může se jednat o hormonální změny a s tím související nepravidelné zbytnění okrsků žlázy nebo třeba přechodná tvorba drobnějších cyst. Důležité je, že po čase bulka zase zmizí. Nechte proběhnout další menstruační cyklus a kdyby bulka nezmizela nebo se případně zvětšovala, můžete si zajít na kontrolní ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17127
Dobrý den,děkuji za odpovědi na dotazy 17056 a 17074.Dnes jsem byla na radiol.zaměření a od 13.6.mi začíná ozařování-25x celý prs a 8x přímo do místa vyoperovaného nádoru,kdy mi byla místo toho nabídnuta brachyterapie.Já jsem souhlasila a byla na ni objednána hned na 14.6.v začátku ozařování.Bylo to celkem narychlo a teď si nejsem jistá.Mohla byste mi poradit,co je výhodnější nebo šetrnější,jestli jsem se neunáhlila-další narokóza a možné komplikace-krvácení,otoky,bolestivost.Děkuji.E.H.
Odpověď: Dobrý den. Radioterapie jako taková je nezbytnou součástí léčby. Pokud Vám radioterapeut nabídl brachyterapii, určitě jste neudělala chybu, když jste souhlasila. Vůbec se nebojte, zvládnete to. Musíte myslet pozitivně a možnosti komplikací si vůbec dopředu nepřipouštějte! Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17126
Dobrý den,
jsem 1 rok po operaci prsu pro Ca,Gr1,pozitivní na hormony 90 a 100 procent. pozitivní 2 sentinelové uzliny zbytek čistý.4 chemoterapie a ozařování.Menstruace skončila při chemo. Beru pouze Tamoxifen a zvětšila se mi děložní sliznice na 6mm po 6 měsících používání. Není to tím, že neberu Zoladex? Je lepší si preventivně nechat dělohu odstranit? Samozřejmě se poradím se svým onkologem, jen bych chtěla ještě jiný názor.Děkuji moc
Odpověď: Dobrý den. Hormonální léčba může jako jeden z vedlejších účinků způsobovat právě hypertrofie děložní sliznice. O závažnosti stavu musí rozhodnout gynekolog, na podkladě gynekologického vyšetření pak onkolog může změnit léčbu. Problematika takového kroku je však složitější a musí se zohlednit spousta faktorů týkající se Vašeho onemocnění, aktuálního zdravotního stavu a případných nežádoucích účinků, které by mohla způsobit. Tuto otázku jednoznačně konzultujte se svým onkologem. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17125
Dobrý den.Jsem muž,68 let.Již 5 měsíců mám bolestivé pravé prso.Místní mamolog po sono vyšetření před 4 mšsíci stanovil diagnózu N62 Hypertrofie prsu.Léčba žádná,vymizení bolestivosti neznámé.Kontrola v listopadu.Můžete mi poradit,jak problém bolestivosti léčit?Pomůže Wobenzim?Už to na mne působí dost psychicky nepříznivě.Děkuji za odpověď.
P.V. PB. Stejný problém jsem měl před 25 roky,tehdy po léčbě(nevím již jakými léky)se vše rázně vyřešilo.
Odpověď: Dobrý den. Zřejmě se u Vás jedná o gynekomastii, což u mužů ve Vašem věku občas vídáme. Nejčastěji tato změna vzniká jako nežádoucí účinek některého léku, který pacient užívá (např. na tlak, prostatu, atd...takovýchto léků je celá řada), ale příčiny mohou být i jiné. Tuto otázku určitě proberte se svým praktickým lékařem. Kontrolní ultrazvukové vyšetření je samozřejmě na místě. Úprava gynekomastie se může pohybovat v řádu měsíců, někdy i déle. Pokud by k úpravě nedošlo, problém je možno řešit chirurgicky. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17124
Dobry den...mam 2dny po menstruaci a jen tak jsem si zmackla bradavku a vymackla trochu nazelenaleho a bileho jako by mleko...2roky nekojim..kojila jsem 3 roky..zadna bulka..prso neboli...muzete mi napsat prosim co to je..zda mam mit strach.jsem docela plasan..pred rokem sono tam vse v poradku..
Odpověď: Dobrý den. Z bradavky se může uvolnit sekret různého zabarvení, od čirého, přes bílou, až třeba po nazelenalou či temně hnědou. Toto jsou všechno indikátory toho, že se neděje nic vážného, nejčastěji jde o hormonální změny. Pokud by však byl sekret krvavý, je to situace, kdy byste měla absolvovat kontrolní vyšetření prsů ve screeningovém centru. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17123
jsem po operaci prsu a mám problém s lymfedémem již 12 let,ruka je nateklá po celé délce, včetněhřbetu dlaně, mám doma zapůjčený přístroj, nosím rukáv každý den, 3x jsem měla růži v ruce, páchají mi pendepon, chodím pravidelně na rehabilitaci, kde je mi prováděn lymfatická masáž.BOHUŽEL, RUKA SE NELEPŠÍ, NĚKDY JE TVRDÁ A VELMI BOLESTIVÁ. EXISTUJE NĚJAKÁ MOŽNOST SNÍŽIT OTOK NEBO S HO ZBAVIT ?
Odpověď: Dobrý den, již v tuto chvíli děláte spolu s odborníky maximum pro to, aby se Vaše obtíže aspoň částečně zmírnily. Přicházejí teplé letní měsíce, snažte se vyhýbat přehřátí a dodržujte pitný režim. Snažte se naslouchat všem radám od specialistů a ruku nepřetěžujte. Zázračnou radu pro Vás bohužel nemám. Držte se. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17122
Dobrý den pani doktorko,
byla jsem na mamografu-našel se nález, byla provedena biopsie obou prsů a v obou se nalezl nádor. Nyní jsem pozvána do mamokomise,kde se bude řešit další postup. Pan doktor, který prováděl biopsii ve zprávě uvedl, že je nutné ještě doplnit SVAB pravého prsu. Mohla by jste mně,prosím, objasnit tento termín? Děkuji moc za zprávu. V.M.
Odpověď: Dobrý den. To je mi líto, neznám podrobnosti Vašeho onemocnění, ale pravděpodobně je v prsu přítomná změna, která je vidět pouze na mamografu a tak nelze bioptovat pod ultrazvukem. Nejčastěji se jedná o shluk mikrokalcifikací (tečičky vápníku). A typ biopsie SVAB znamená: stereotaktická vakuem asistovaná biopsie. Je to bezbolestný bioptický výkon prováděný pod mamografickou navigací. Nebojte se, všechno zvládnete. Teď je nejdůležitější udělat dokonalou diagnostiku, aby lékaři věděli, co a kde léčit. Držím pěsti, s pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17121
Dobrý den, asi dva měsíce po ukončení kojení jsem si v pravém prsu nahmatala oválnou pohyblivou bulku cca 1cm velkou. Na utz vyšetření paní doktorka nenašla nic podezřeleho a řekla mi že se jedná o ohraničení prsní žlázy. Všimla jsem si že bulka mě před nástupem ms pobolívá a je hmatnější, změnila jsem teď antikoncepci a žláza je opět hmatnější a pobolívá mě. Chtěla bych se zeptat zda je to normální, je možné že na utz se spletli a jedná se o něco jiného?Jsem z toho velmi nervozní. Místo je na omak velmi tvrdé. Mám se objednat znovu na utz, nebo tomu dát čas? Děkuji za Vaši radu
Odpověď: Dobrý den, opravdu je možné, že se jedná pouze o okrsek žlázy, který se může měnit v průběhu menstruačního cyklu. Tyto změny vídáme u mladých žen poměrně často. Pokud se bude pohmatový nález zhoršovat, pak bude vhodný kontrolní UZ. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17120
Dobrý den, asi 10cm pod podpažní jamkou jsem si nahmatala malou bulku,cca 0,5cm. Je hladká,tvrdá, pohyblivá, pod prsty jakoby utíká, je to něco jako kulička pod kůží. Ještě o kousek níž je ještě jedna stejná. Podobné jsem na svém těle začala pozorovat přibližně od 18ti let, něco podobného mám v tříslech, v obličeji a na krku, konzultovala jsem je s prak. lékařkou, vše bylo v pořádku. Je důvod znepokojovat se? Před rokem jsem podstoupila gen.testy na rakovinu prsu, s negativním výsledkem. Před měsícem jsem ukončila po 2 letech kojení dcery. Moc děkuji. L.P.
Odpověď: Dobrý den. S největší pravděpodobností se bude jednat o lymfatické uzliny, které mohou být hmatné i když jsou zdravé. Je důležité, aby se nezvětšovaly nebo se nenavyšoval jejich počet (toto by měl ohlídat praktický lékař s případným doplněním krevních odběrů). Pokud dojde ke zhoršení stavu, určitě bude na místě doplnění ultrazvukového vyšetření prsů a podpaží, event. míst, kde si tyto uzliny hmatáte. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17119
Dobrý den, absolvovala jsem prevent. UZ vyšetř. prsu: ve zprávě uvedeno: obtíže 0, HTR 0, RA negat., oboustranně přiměřená involuce mléčné žlázy, architektonika mléčné žlázy pravidelná, sin centrálně na rozhr. HQ cysta vel. 11 mm, jinak bez ložiskových změn i dle elastografie, axilárně tukově degen. LU. Mám se výsledkem znepokojovat? Kdy je vhodné provést kontrolní vyšetření, popř. jak podpořit vymizení cysty? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, můžete být naprosto klidná. Jste zdravá. Máte jen v levém prsu drobnou cystu, která mohla vzniknout na podkladě hormonálních změn a jak vznikla, tak se třeba zase hezky ztratí. Cysty jsou benigní změny, které se často mění v čase a v závislosti na menstruačním cyklu. Doporučuji Vám každoroční ultrazvukové kontroly a ve 40 letech již vstupní mamografické vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17118
Dobrý den, jsem po operaci s karcinomem prsu, mám užívat lék Tamoxifen ebewe, po dobu pěti let (20 mg), po měsíci užívání mám problémy (migréna, bolesti na hrudi),lék jsem vysadila. Zabere léčba pouze hormonální formou injekcí bez užívání Tamoxifenu, nebo ten brát musím?Dekuji za odpoved A.
Odpověď: Dobrý den. Protože neznám přesnou specifikaci nádoru a další podstatné informace o Vašem zdravotním stavu, je těžké se k současné situaci vyjádřit. Samozřejmě je možné nasadit např. inhibitory aromatázy, ale s tím souvisí další doplňková léčba nebo i operace vaječníků a s tím pak mohou být spojené další nežádoucí účinky. Toto rozhodování není vůbec jednoduché. Musíte si uvědomit, že léčíte zhoubné onemocnění a ne banální infekci a budete se muset připravit na to, že se občas nějaké ty nežádoucí účinky na léčbu mohou vyskytnout. Důvěřujte svému onkologovi a rozhodně se poraďte s ním. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17117
Fertilna mliecna zlaza, cystičky bilat.Lipomova formacia v obl.rozhraniaLQ vlavo60mm. Hypoechogenna lezia v HLQ 1.sin/ smerom krozhraniu LQ / 9,2x7mm-dif.dg.adenom. BI RADS kat.4B indikovana je core cut biopsia.M.
Odpověď: Dobrý den. V levém prsu Vám zřejmě lékař našel drobné ložisko, jehož vzhled s přihlédnutím k Vašemu věku potřebuje ověřit biopsií. Je to zcela běžný postup. Nelekejte se zbytečně dopředu, může opravdu jít o adenom, což je benigní, tedy nezhoubné ložisko, které Vás nikterak neohrozí na životě. Na biopsii určitě jděte, je to krátký, bezbolestný ambulantní výkon a vy budete mít jistotu. Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17116
Dobrý den, jsem po operaci prsu, sentinelová uzlina byla též zasažena, mikrometastáze do 0,28mm. JIZVA SE ŠPATNĚ HOJILA NYNÍ BUDE NASAZENA RADIOTERAPIE A HORMONÁLNÍ LÉČBA. čeká mě ještě gynekologická operace odebrání dělohy, z důvodu rakoviny prsu byla odložena. JAKÁ JE ŠANCE NA UZDRAVENÍ ? Je mi 63 let a jsem velmi vitální, k důchodu pracuji a vůbec se necítím unavená. NENÍ TO PODEZŘELÉ ? JAKÁ JE KONTROLA že ozařování z pomohlo a nebudu mít netastáze ? Kat.Z.
Odpověď: Dobrý den. Neznám konkrétní specifikaci nádoru, který Vám byl vyoperován. Ale obecně: to, že jste měla mikrometastázu v jedné uzlince není žádná katastrofa. Radioterapie a hormonální léčba by měly plně dostačovat k tomu, abyste byla zdravá. Navíc, jestli jste vitální a umíte se na svět dívat pozitivně, máte předpoklady k tomu, aby vše probíhalo jak má. Od teď Vás budou lékaři v pravidelných intervalech kontrolovat a ohlídají si Vás. Důvěřujte svému onkologovi. Užívejte krásných slunečních dní, držím pěsti, zvládnete to. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17115
Dobry den pani doktorko. Jedna se o adenofibrom:))diky moc za rady a podporu. Hezky den
Odpověď: Dobrý den, děkuji za zprávu. Jsem ráda, že Vaše vyšetření dobře dopadlo. Nezapomeňte na pravidelné preventivní kontroly! Opatrujte se, s pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17114
Dobrý večer,
asi 2 měsíce jsem začala mít problémy se svými prsy. Je mi 46 let, před dvěma měsíci jsem přestala užívat lék Orgametril, který jsem brala kvůli špinění před menstruací. Přibližně 10. den cyklu mi začnou prsa otékat a tvrdnout (podobné pocity jsem zažívala při kojení). Je to velmi nepříjemné a bolestivé - budí mě to i v noci ze spaní. Po konzultaci s mým gynekologem mi bylo doporučeno užívat pupalku. Bohužel, zatím nedošlo ke zlepšení.
Děkuji za Vaši odpověď. B.D.
Odpověď: Dobrý den, Orgametril může jako jeden z vedlejších účinků způsobovat zvýšenou citlivost prsů. Někdy trvá žláze delší dobu (i v řádech měsíců), než zvýšená citlivost poleví. V lékárnách je volně prodejný preparát Pupalka s vitaminem E nebo Mastodynon. Užívejte aspoň po dobu 3-4 měsíců, nástup účinku je velmi pozvolný, mohlo by Vám to pomoci. Předpokládám, že ve Vašem věku pravidelně navštěvujete preventivní kontroly na mamografu, eventuálně na ultrazvuku v mezidobí. S pozdravem, PIeranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17113
Dobrý den, včera jsem si nahmatala v horní části prsu - cca 7 cm nad bradavkou - bulku bolestivou na dotek. Asi hodinu před tím jsem si natáhla prsní sval, když jsem zavírala kufr auta ;) Může mít bulka s tímto souvislost? Nebo je nesmysl, aby se na svalu po zátěži vytvořila boulička? Děkuji
A.
Odpověď: Dobrý den. Může jít o drobný hematom (modřinku) po natažení svalu, ale také to nemusí mít žádnou souvislost. Vyčkejte další menstruace a pokud boulička nezmizí nebo by se zvětšovala, doporučuji ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17111
Dobrý den, v 11/2015 parciální mastektomie pT1c, MKNO 8211/31 (2SN-), pak RT ukončena 4.3.2016.Užívám Arimidex. Po ozařování jsem nastoupila do zaměstnání. Po RT mne bolí rameno na operované straně i v noci a je ztuhlé, chodila jsem na rehabilitace, spíše se to zhoršilo. Ještě také přetrvává únava a slabost a občas bolest pod jizvou. Je to normální, že tak dlouho přetrvávají obtíže? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. To nejhorší už máte za sebou, krásně jste to zvládla a teď už to bude jen chtít trpělivost, možná trochu vlastního úsilí k tom, aby bylo ještě lépe. Obecně po operaci i RT pacient operovanou stranu šetří a to mívá za následek vadné držení těla, omezenou hybnost, zkrácení šlach, stažení svalů a bolesti. Doporučuji návštěvu rehabilitace a pak opravdu pravidelné a poctivé cvičení dle doporučení. Uleví se Vám, uvidíte. Únava a slabost mohou přetrvávat a občasné bolesti v oblasti jizvy jsou naprosto běžné. Buďte trpělivá, chce to čas. Myslete pozitivně a snažte se žít aktivně. Bude líp. Držte se. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17109
Dobrý den ,tak jsem dneska byla na utz ,potvrdil se zánět v prsu ,na druhém mám opravdu modřinu. Děkuji moc za zprávu bála jsem se že to bude něco horšího a naštěstí nebylo ,velký kámen mi upadl ze srdce . Děkuji a jsem ráda že jsem tam byla a že jsem se dozvěděla co a jak .
Odpověď: Dobrý den, tak to je moc prima zpráva! Zánět se přeléčí a modřina se vstřebá. Teď už můžete být klidná. Užívejte si krásných slunečných dní. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17108
Dobrý den je mi 45let a měla bych podstoupit preventivní vyšetření na mamigrafu 15let mám prsní implantáty mohu tohle vyšetření podstoupit nebo raději ultrazvuk? Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Rozhodně Vám doporučuji mamografické vyšetření. Vůbec se nebojte, přístroje jsou uzpůsobené i pro snímkování prsů s implantáty a laborantky jsou tak šikovné, že se budou snažit implantát odtlačit tak, aby bylo zobrazeno co nejvíce prsní tkáně. Je velmi pravděpodobné, že Vám ještě po mamografu budou doplňovat ultrazvukové vyšetření, tak se nelekejte, je to běžný postup. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17107
Dobrý den pani doktorko, dekuji moc za vasi odpoved. Screeningovym centrem je i Usti nad Labem ze?Mela bych jit na UZ hned v pondeli. Prijde mi divne ze je to tuhe a tvrde jako kost, absolutne nebolestive. Uvidim zitra, zda mi budou moci rici hned o co se jedna. Musi se pak hned na punkci radeji? Nebo pripadnou cystu/zhoubny nador poznaji hned ze sona?Díly Vám moc, M
Odpověď: Dobrý den, určitě jděte na kontrolu co nejdříve, seznam screeningových center je na webové stránce (www.mamo.cz). Na ultrazvuk se můžete spolehnout. Spolehlivě odliší prostou cystu od jiné tkáně. A zda budou chtít cystu odsát, to už nechte na odbornících. A pokud to cysta nebude, může se jednat o spoustu dalších změn, které pro Vás vůbec nemusí být nebezpečné. Myslete pozitivně! Pokud Vám nebude cokoliv jasné, nebojte se lékařů v centru zeptat. Držím Vám pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17106
Dobrý den, mám dotaz. Babička mi nedávno zemřela na rakovinu prsu. Jak velká je možnost, že se dostaví i mě ? A na utz mohu jít i v mém věku ? Slyšela jsem, že utz je zdarma, když mám v rodině rakovinu. Je to pravda ? Děkuji za odpověď. Hezký zbytek dne. L.H.
Odpověď: Dobrý den. Stran rodinné anamnézy záleží na mnoha faktorech: na věku babičky, když onemocněla rakovinou, záleží na tom, zda měla jenom rakovinu prsu nebo třeba i vaječníků, zda se někdo další z Vaší rodiny léčil s nějakým zhoubným onemocnění...chci tím říci, že tohle je problematika složitější a jednoznačně Vám odpoví lékař (mamodiagnostik ve screeningovém centru, genetik, onkolog) až po pohovoru s Vámi. Na podkladě takového rozhovoru se vypočítá Vaše riziko pro případné onemocnění a podle tohoto procenta se nastaví harmonogram dalších sledování. Pokud budete ve skupině nízkého či středního rizika, pojišťovna Vaše kontroly nehradí a Vy budete chodit na prevence jako samoplátkyně. Ve Vašem věku to budou ultrazvuková vyšetření a cena takového vyšetření, které je ideální absolvovat v odstupech jednoho roku je cca 300-400 Kč. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17105
Z prsu mi vytíka průhledný az černý výrok může to být jeden z příznaků? Nebo je to normální stav po kojení těhotenství??
Odpověď: Dobrý den. Z prsu může občas vytékat tekutina různých barev i konzistence. Barva, která by pro Vás měla být alarmující je barva červená nebo do růžova, tedy s příměsí krve. Pokud tomu tak není, jedná se nejspíše o hormonální změny. Pro Váš klid však bude nejlepší objednat se na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra, kde Vás vyšetří a testem na speciální indikační papírek zjistí, zda je v sekretu, který vymáčknete z bradavky přítomna krev. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17104
Dobrý den pani doktorko, dnes jsem si nahmatala v oblasti prechodu dvorce a prsa tvdrou,nepohyblivou z jedne strany neohranicenou - z druhe je to prirostle k zlaze- nebol. bulku.Je mi35,mam za sebou 4cykly IVF -naposledy v 11/2015, minuly mesic pichly pregnyl. V rodine rakovinu nemame, vytok z bradavky, zrudnuti, propad kuze-nic takoveho nevidim, prsa jsou obe stejna.Na netu jsem cetla ze tvrde, nebolestive bulky byvaji zhoubne, trosku doufam, ze me uklidnite, na sono pujdu hned v nasledujicim tydnu. dekuji M
Odpověď: Dobrý den. Vůbec se nestresujte dopředu. A jestli můžu doporučit, laickým diskusím na internetu nevěřte a raději tyto servery ani nenavštěvujte. Máte možnost tuto problematiku řešit s námi odborníky, tak směle dál využívejte tento komunikační kanál. Jsme tady pro Vás. Tak a teď k Vaší otázce: Jste po několika IVF, hormonální stimulace dělají s Vaším organismem divy a bouřlivé reakce prsní žlázy jsou zcela typické. To, že si nahmatáte tuhou bulku nemusí v žádném případě znamenat to nejhorší. Naopak, mohla se Vám klidně utvořit (v poměrně krátkém čase) cysta, která je tak naplněná a přetlaková, že je tuhá a může začít tlačit i bolet. Jediné, co Vám mohu doporučit je objednat se v co nejkratším čase na ultrazvukové vyšetření do screeningového centra a tam Vám ihned dají odpověď na Vaši otázku. Hlavně se nebojte, věřím, že vše dobře dopadne. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17103
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli si mám dělat obavy, když mě před menzes začalo bolet jedno prso měla jsem tam i zvětšenou a ztvrdlou tkáň. Po menzes se to upravilo a nic tam nebylo. Nyní jsem v polovině cyklu a prso začalo na stejné straně zase trochu pobolívat. Děkuji za odpověd.
Odpověď: Dobrý den. Zřejmě se jedná o hormonální změny. Můžete mít v každém prsu jinak rozloženou žlázu a tak může jedno reagovat citlivěji než to druhé. Říká se tomu premenstruální tenze. Zajděte si do lékárny, poraďte se s lékárníkem a můžete si koupit Pupalku s vitamínem E nebo třeba Mastodynon. Doporučuji vybrat jeden z preparátů a užívejte jej aspoň po dobu 3-4 měsíců, protože nástup účinku je velmi pozvolný. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17102
Je možné že i ta boule se mi mohla oběvit i na druhém prsu včera červený flek a dneska má spíš barvu hnědou ?
Odpověď: Dobrý den. A nemohla jste se udeřit do prsu nebo prsní tkáň traumatizovat jiným mechanizmem? Nevypadá to spíše jako modřina? Každopádně běžte v pondělí na vyšetření, ultrazvuk nález objasní. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17101
Dobrý den ,před třemi dny mě začalo bolet prso našla jsem tam i nějakou zduřeninu bouly,Byla jsem s tím u dr ta mě řekla že mě pošle na utz že je tu bud zanet nebo nejake nadorove onemocneni a dala mi radsi atd. Utz je az v pondeli. Dneska koukam a na prse se dela cerveny flek .Pred rokem jsem kojila a kdyz zmacknu prso par kapek tam je . Je mozne ze je to jen zanet ? Mam strach ze ne.Děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokud se vytváří začervenání, může se opravdu jednat o zánět. Je dobře, že Vám lékařka před víkendem nasadila antibiotika. Užívejte je dle doporučení, nástup účinku bude za 2-3 dny a Vám by se mělo ulevit. Na ultrazvukovou kontrolu jděte, ať lékař zhodnotí reálný nález a eventuálně naplánuje Vaši další kontrolu v časovém odstupu. S pozdravem, Pieranová
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17100
Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem. Před cca dvěma týdny jsem uklouzla v koupelně a spadla jsem na roh vany velmi silně na pravé prso. Večer mě pobolívalo. Pak to přestalo, ale tak po 10ti dnech mě začalo znovu. Takový nepříjemný pocit uvnitř prsa, dalo by se přirovnat jako před MS. Chtěla bych se zeptat jaké tam je riziko, při takovém ,,naražení" ? Příští týden se objednám k doktorovi. Děkuji za odpověď. S pozdravem Karolína
Odpověď: Dobrý den. Při silném nárazu může dojít k poranění tkáně žlázy uvnitř prsu s krvácením a tam se pak vytvoří modřina neboli hematom. Ten se za normálních okolností pomalu vstřebává, ale při větším pohmoždění a zakrvácení se může utvořit dutina obsahující tekutou krev a ta Vás může dlouhodobě trápit. Pokud se potíže nelepší, objednejte se na ultrazvukové vyšetření prsů. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17099
Dobrý den, asi před půl rokem mě otekla levá prsní bradavka, u praktické lékařky jsem dostala Augmentin a byla jsem na sonu prsů -závěr: ložiskové změny nebo adenopatie nejsou zřejmé,vazivo mírně zmnoženo, nyní tj. po půl roku roce se mi tento problém objevil znovu, opět mám bradavku oteklou a prso bolestivé,jsem už 4 roky po odstranění dělohy i vaječníků(bez nádoru), od té doby beru Estrofem, na mamograf chodím pravidelně každé dva roky a nikdy nebyl problém, nevím, kam se obrátit, gynekolog mě odmítl, děkuji za radu J.E.
Odpověď: Dobrý den. Pokud Vás gynekolog odmítl, jděte za svým praktických lékařem. Nechte si na podkladě jeho žádanky zhodnotit nález na prsu a bradavce v akreditovaném screeningovém centru a podle jejich zprávy se popřípadě nastaví správná léčba. Pokud byste žádanku z nějakého důvodu nesehnala, vyšetření si můžete uhradit jako samoplátkyně. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17098
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Již několik let mám na prsou vřídky podobné akné (i se tak chovají) a krvavé tečky pod kůží. Protože jsme se za to vždy styděla, k lékaři jsem nikdy nešla a myslím, že ani nepůjdu, jelikož se opravdu stydím a nedokáži to překonat. Hodně mě to omezuje v intimním životě. Před manželem se neodhaluji. Na prsou mám už i jizvy, po prasklých vřídcích a fleky. Myslíte, že jde jen o kosmetickou vadu, nebo může jít o něco vážného? Za Vaší odpověď budu ráda a předem děkuji. N.
Odpověď: Dobrý den. Pokud máte vřídky a pupínky v oblasti dekoltu i na prsou zcela chápu, že Vás tato problémová záležitost limituje v osobním životě. A přitom může být léčba vcelku jednoduchá! Netuším, z jakého jste města, ale dá se říci, že v každém městě okresního formátu je několik kožních lékařů a lékařek a ti Vám velmi rádi pomohou - je to jejich profese a od toho jsou tady. Vy se za pupínky stydíte, ale my lékaři takovéto věci řešíme naprosto profesionálně, s nadhledem a chceme Vám pomoci. Prosím Vás vůbec se nestyďte, překonejte bariéru a objednejte se. Uvidíte, že to zvládnete! Držím Vám pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17097
Dobrý den. Už asi týden mě bolí (pouze na dotek) vnější strany prsou. Myslíte, že by to například mohlo být jen otlačené od podprsenky nebo by bylo lepší se nechat vyšetřit?
Odpověď: Dobrý den. Může to být cokoliv, ale pokud máte hodně těsné spodní prádlo, může toto být příčinou. Také by se mohlo jednat o hormonální změny nebo o přenesenou bolestivost z oblasti krční a hrudní páteře. Pokud obtíže po dalším menstruačním cyklu nepominou, ultrazvukové vyšetření bude ideální. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17094
Dobrý den, jsem 8 let po operaci prsu pro zhoubný nádor, následovala 6 x chemoterapie a pak 32 x ozařováni. Pak jsem 7 let užívala Aromazin. Každý rok chodím na kontrolní vyšetření mamagrafem. Ráda bych ale ještě podstoupila vyšetření termografem, protože jsem se dočetla, že termograf může zachytit raná stádia změn v prsní tkáni, která mamograf nezachytí. Prosím o informaci, kde je ve Východočeském kraji toto vyšetření prováděno. Jsem z Pardubic. Děkuji moc za odpověď. Z.F.
Odpověď: Dobrý den. Otázku termografie Vám ozřejmím slovy prof. Daneše, špičkového specialisty v mamodiagnostice: termografie se vůbec nehodí pro časné zjišťování malých nádorů prsu, tato metoda je tedy vysoce nespolehlivá. Termografie se prováděla jako doplňující vyšetření přibližně před 20 lety, byla však prakticky ve všech zemích opuštěna. Tyto aktivity jsou zcela komerční a využívají důvěřivosti některých lidí. Digitální mamografie je bezpečná, je doporučovaná všemi státy EU i významnými odbornými společnostmi. Je zatím metodou nejspolehlivější, zejména pokud je doplněna v případě horší přehlednosti žlázy nebo klinické potřeby i sonografií. Jediné, co Vám mohu upřímně doporučit je vyšetření mamografem i nadále pravidelně absolvovat a nenechat se ovlivnit neodbornými články, co lítají na internetu. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17093
ovlivní virosa léčbu rakoviny prsu,jsem po ablaci a po ozáření,nyní je krev i mamograf v pořádku.Děkuji
Odpověď: Dobrý den. Viróza nikterak negativně průběh Vašeho onemocnění neovlivní. Pořádně se vylečte, dopřejte si klid a odpočinek, ať nejste zbytečně oslabená. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17092
Dobrý den,
objevil se mi bolavý shluk tkáně na levém prsu. Nevím jak lépe to nazvat. V současné chvíli nemám svého gynekologa a hledám nového. Je možné si i tak zajít někam v rámci pojišťovny na preventivní vyštření? Je mi 28 let a mám 207 OZP. Děkuji za informace.
Odpověď: Dobrý den. Bolavý shluk tkáně mohl vzniknout na podkladě hormonálních změn a mohl by v dalším menstruačním cyklu zase odeznít. Pokud se tak nestane, doporučuji Vám ultrazvukové vyšetření prsů. Gynekologa si každopádně najděte, ale pokud se nechcete honit kvůli žádance, můžete si toto vyšetření zaplatit ve kterémkoliv screeningovém centru. Cena se nejčastěji pohybuje kolem 300-400 Kč. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17091
Dnes jsem byla na mamografu a jsem objednaná na biopsii.Prosím o Vaše vysvětlení.
Při mamosonografii vpravo v HZK ventrálně poměrně povrchově špatně ohraničený útvar s kalcifikacemi centrálně,velikosti 5x6x4mm.Vlevo samostatný útvar patrný není.Uzliny v axilách patrny nejsou.
Kategorie 4a.
Děkuji za vysvětlení B.G.
Odpověď: Dobrý den. Každý neostře ohraničený útvar v prsu bereme jako podezřelý, čemuž odpovídá kategorie 4a a nutně musí následovat biopsie. K charakteru léze se nelze vyjádřit a proto dá validní odpověď až histopatologický rozbor vzorků z tohoto ložiska. Neklesejte na mysli a nedělejte předčasné závěry. Biopsie se nebojte, je to bezbolestný ambulantní výkon, zvládnete to. Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17090
Dobrý den, udělala se mi boulička v pravém psu pod kůží, je hmatatelná, ale jinak není vidět, nijak nebolí, mám jí už asi měsíc možná déle, co by to mohlo být?
Odpověď: Dobrý den. Jste mladinká, takže předpokládám, že to bude nejspíše nějaká drobnost, která vznikla na podkladě hormonálních změn. Může jít o malou cystičku nebo fibroadenom (nezhoubný útvar). Pokud se boulička po menstruaci nezmenšila nebo nezmizela bude nejlepší se objednat na ultrazvukové vyšetření prsů a hned dostanete odpověď na Vaši otázku. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17089
Dobrý den,
poprosila bych o přeložení výsledků.
Sono vysoká nereduk, žl. na rozhraní HKK vpravo v místě hmatné rezistence okrsek výrazně zhrubělé žl. s cysticky rozš. dukty s vaskularizací, v axile LU benig. vzhledu.
Mamograf vpravo denzní žláza v HZK, BEZ OHRANIČENÍ LOŽISKA, T.Č. JEDNA KALCIFIKACE JEŠTĚ BENIG. VZHLEDU, V AXILE BEZ PATOL. LU

Předem děkuji zs odpověď
Odpověď: Dobrý den. Z mamografického i ultrazvukového obrazu je zřejmé, že nejde o žádné onemocnění. Naopak, jste zdravá a protože jste mladá, máte v prsech zřejmě nepravidelně rozložené okrsky hutnější žlázy. Nebylo nalezeno žádné podezřelé ložisko, ani podezřelé mikrokalcifikace. Lymfatické uzliny v podpaží jsou v pořádku. Jděte na kontrolu dle doporučení. Provádějte samovyšetření prsů 1x měsíčně po menstruaci a kdybyste si nebyla s pohmatovým nálezem jistá nebo se Vám něco nelíbilo, půjdete na kontrolu dříve. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17088
Dobry den muze jit pritel semnou na biopsii prsa? Mam strasny strach z inekci a tak chci aby tam byl semnou. Jdu na biopsii zitra na zluty kopec
Odpověď: Dobrý den. Vůbec se nebojte, biopsie je elegantní, bezbolestný a rychlý ambulantní výkon. To, jestli pustí do vyšetřovny i Vašeho přítele nevím, vždy záleží na zvyklosti pracoviště a přeci jen je to invazivní výkon a pokud to neumožní provozní podmínky, pak to nepůjde a budete to muset zvládnout i bez přítele. Lékař i sestřička na Vás budou jistě moc hodní, myslím, že se opravdu bojíte zbytečně. Uvidíte, že si pak řeknete, že to nebyla žádná hrůza. Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17087
Dobrý den.
Mám nádor prsu,v pátek mi začínají chemoterapie.
Chtěla bych se zeptat co znamená Triple negativní NST Ca pr.prsu s Ki 67 90%,cT2NM0.
Děkuji za odpověď.
P.
Odpověď: Dobrý den. Samozřejmě na Váš dotaz odpovím, ale nebojte se zeptat Vašeho onkologa, on je ten nejpovolanější Vám vše vysvětlit. NST znamená ten nejčastější typ nádoru, tedy duktální. Triple negativní znamená, že nemá pozitivní hormonální receptory a nelze využít biologickou léčbu. Dále vzhledem k vysokému Ki67, což je proliferační aktivita, laicky % dělících se buněk je indikovaná chemoterapie. Předpoklad je, že se nádor hezky zmenší a následně se bude operovat. Držte se. Jste mladá a silná, Váš organismus má rezervy, zvládnete to! S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17086
Dobrý den chci se zeptat je to rok co sem přestala kojit a od té doby mám na prave bradavce takové jak kdyby pupínky nebo uhriky vždy to vymackavam. Co s tim? A co to vůbec je?
Odpověď: Dobrý den. Není to nic závažného. Může jít o vývody mazových žlázek. Vymačkávání sekretu nedoporučuji, můžete si do prsu zanést infekci a zbytečně tkáň traumatizujete. Vyzkoušejte heřmánkové obklady. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17084
Dobrý den,předem chci moc poděkovat za možnost dotazu. Čtení článků na internetu mi "nedělá moc". Mám prsa velikosti B. Od září 2015 mám vysazenou antikoncepci po cca roce a půl užívání. Delší dobu (asi pár let) mě občasně svědí bradavky - především levá. Ted se to výrazně zhoršilo. Celé levé prso mě bolelo a bylo nateklé, asi za dva dny mě rozbolelo i pravé prso (o něco méně). Na bradavkách se mi dlouhodobě sem tam udělá takový "bílý" pupínky. Děkuji za odpověď. Hezký den.
Odpověď: Dobrý den. Bolestivost prsů, pocity že jsou prsa nateklá a pocity tlaku i s občasným výskytem drobných bílých pupínků může souviset s hormonálními změnami. Svědění bradavek může být způsobeno třeba také možnou kožní infekcí, např. charakteru mykózy, ono se začíná oteplovat a pokud nemáte podprsenku z prodyšného materiálu, může dojít k zapaření a poté mohou bradavky svědit. Každopádně úplně ze všeho nejlepší bude se objednat na ultrazvukové vyšetření prsů do screeningového centra, kde posoudí stav prsní žlázy a pokud bude potřeba, doporučí Vám návštěvu praktického lékaře nebo kožního specialisty. Nestrachujte se, není to nic neobvyklého. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17083
Dobrý den,byl mně po biopsii zjištěn karcinom prsu 20x14 NTS orientačně G2 v limitovaném množství,ER 100% PR 30% AR 100%,POLIFERACE STŘEDNÍ KI-67 34% HER2 NEBYL ZATÍM K DISPOZICI. Mám implantáty a vjedné uzlině se zdá že je přítomem silikon i když není implantát porušený,Mohlo se to stát při biopsii?ČEKÁ MĚ PARCIÁLNÍ MASTEKTOMIE VLEVO SE SNB PLUS ODSTRANĚNÍ HMATNÉ UZLINY PRAVÉ AXILI.
Jak vážné jsou mé výsledky? Mohla by být popřípadě použita protonová léčba.
Jaká myslíte že bude léčba.Děkuji za odpověď V.K.
Odpověď: Dobrý den. Nádorové onemocnění, které jste popsala má dobrou prognózu. Proběhne parciální resekce + vyšetření sentinelové uzliny z podpaží. Následně, až podle výsledku definitivní histologie po operaci Vám onkolog navrhne další adjuvantní léčbu (nedokážu předem říci jakou) a určitě bude v plánu radioterapie. Co se týče uzlinky, která vypadá, že vychytává silikon, je to krátká doba na to, aby to bylo po biopsii. Protonová léčba Vám určitě nebude nabídnuta, protože máme k dispozici velmi účinné a ověřené metody, které krásně fungují. Nebojte se, všechno zvládnete. Hlavu vzhůru, snažte se myslet pozitivně! Důvěřujte svému onkologovi, cílem je Vás vyléčit. Držím pěsti, s pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17082
Dobrý den, je mi 29, prsa mam trojky. Poslední dobou jsem znepokojena tim, že pozoruji jinou citlivost bradavky na levém prsu než na pravém. Při stimulaci se rychleji vztyči prava a leva jen malinko někdy vůbec. V klidovém stavu je i ta leva bradavka menší a světlejší než prava. Je to normální jev? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, z toho co píšete mi nepřipadá, že by se mělo jednat o něco vážného. Nicméně již jste ve věku, kdy byste měla začít navštěvovat pravidelné preventivní kontroly prsů. Tak toto berte jako příležitost začít a bonusem pro Vás bude ujištění, že jste v pořádku. Nebojte se a objednejte se na ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17081
Dobrý večer,už nevím jak,před 14 dni jsem měla menstruaci a dotetka krvácím a hodně. Je to normální. Děkuji za odpověd J.
Odpověď: Dobrý den, problém který máte není v pořádku. Příčin může být několik. Neváhejte a objednejte se na vyšetření k Vašemu gynekologovi...neodkládejte tuto kontrolu a objednejte se nejlépe hned v pondělí. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17079
Dobrý den,byla mi nasazena biologická léčba,po třech dávkách byla přerušena z důvodu špatných výsledků na echo.Chci se zeptat,pokud mi ji znovu dají, bude mít stejný účinek jako při nepřerušeném užívání?Jak moc záleží na třítýdenním intervalu?Doberu devět dávek a nebo mi dají od začátku všech 12? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den. Obávám se, že na Vaši odpověď nejsem schopná relevantně odpovědět. Víte, problematika biologické léčby obecně a konkrétně medikace Herceptinu je dost složitá a je závislá na spoustě faktorů. Vždy se musí přistupovat ke každému pacientovi přísně individuálně. Pro konkrétní odpověď Vás musím odkázat na Vašeho onkologa, který zná Vaši anamnézu, zdravotní stav i vývoj nemoci. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17078
nevim cim to je.v mladi som mala narazene rebra na leve strane pod prsom. Ted uz par dni ma boli a picha u prsa.mam navali horka, uz 3 mesic beru dostinex.kam sa mam obratit.
Odpověď: Dobrý den. Návaly horka patří mezi velmi časté nežádoucí účinky při užívání preparátu Dostinex. Bolestivost a píchání u prsa na jedné straně může mít více příčin. Jendou z nich může být přenesená bolest z oblasti krční a hrudní páteře, máte-li po úrazu žeber, může to s tím také teoreticky souviset. Předpokládám, že si nic zvláštního v prsu nehmatáte. I tak bych Vám již ve Vašem věku doporučovala zahájit pravidelné ultrazvukové kontroly prsů ve screeningovém centru (pokud tak již nečiníte). S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17076
Dobrý deň, som mesiac po zachovnej operácii pravého prsníka a odstránení uzlín. Mám 31 rokov. Liečbu nemám určenú lebo sa mi tvorí tekutina v prsníku.(na punkcii som už bola 4x, v priemere sa tam tvorí do 20ml) Pooperačné histologické výsledky sú: invazívny duktálny karcinóm( nešpecifického typu) G2, pT1c, Estrogénové receptory 80% pozitivita, Progesteronové 60%pozitivita, Her2 1+ negatívne, Ki-67:8%. Vybrali mi 9 uzlín- 2 boli pozitívne, p-63-.
Mam nadej na vyliečenie? Prečo sa mi tam tvorí toľko tekutiny, môžem tomu niečím pomôcť? Beriem wobenzym 3-3-3
Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.
Odpověď: Dobrý den. Některým ženám se po operaci jako pozdní komplikace chirurgického výkonu může dotvářet serom v jizvě. Nezbývá, než opakovaně absolvovat punkce. Doporučuji aspirace provádět pod ultrazvukovou kontrolou, aby se odsálo opravdu pokud možno všechno, tím se také zvyšuje šance, že se bude tekutiny tvořit méně a méně. Typ Vašeho nádoru má dobrou prognózu a je prima, že má nízkou proliferační aktivitu. To, že byly pozitivní 2 uzlinky není žádná katastrofa. Čeká vás radioterapie a jistě Vám onkologové navrhnou další adjuvantní léčbu. Důvěřujte svému onkologovi, cílem je Vás vyléčit. A věřte mi, Vaše šance jsou vysoké. Myslete pozitivně, zvládnete to! Wobenzym v dávce 3x3 je ideální, pokračujte v užívání, pomůže Vám. Držím pěsti. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17075
Dobrý den měla bych otazku jak poznam jestli nemám nador prsou?pod bradavkou semi udělala v ničně boule na pohled není nic vidět,žádné změny ohledně prsu nevidím ale ohmatat se to dá a bolito
Odpověď: Dobrý den, pokud si hmatáte bulku v prsu, pak se určitě objednejte na ultrazvukové vyšetření ve screeningovém centru. Jedině správně zvolená diagnostická zobrazovací metoda nám ozřejmí nález v prsu. Nebojte se a objednejte se. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17074
Dobrý den,velmi děkuji za rychlou a povzbuzující odpověď na můj dotaz č.17056.Po předvedení mé dokumentace indikační vizitě bylo rozhodnuto,že léčba bude pokračovat hormonální léčbou Trozelem po dobu 5 let a ozařováním po dobu 6 týdnů.Tablety jsem již začala užívat a 27.5.jdu na radiol.zaměření,po němž by mělo následovat objednání na ozařování.Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho po zaměření ozařování začíná a musí být do té doby jizvy úplně zahojené?Děkuji E.H.
Odpověď: Dobrý den, tak to je moc prima zpráva! Bude to dobré, nebojte se. Co se týče jizvy, před zahájením radioterapie by měla být zahojená, ale to si na radioterapii ohlídají, jsou to profíci. A stran zahájení ozařování od zaměření se mohou v řádech dnů pracoviště od pracoviště lišit, ale je to cca kolem 4-6 dnů. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17073
Dobrý den, víc něž rok a půl kojím dceru a našla jsem si pod dvorcem u bradavky podlouhlý nebolestivý útvar, na druhém prsu je také, ale mnohem menší, může se jednat o zduření prsní žlázy nebo něco závažnějšího? Mám raději navštívit lékaře? moc děkuji
Odpověď: Dobrý den, k povaze útvaru se takto opravdu nemohu vyjádřit. Vždy záleží na tom, zda se objevil náhle nebo se mění cyklicky nebo už tyto změny vnímáte delší dobu a třeba došlo k náhlé změně. Myslím si tedy, že úplně nejlepší bude, když se objednáte k ultrazvukovému vyšetření do screeningového centra, kde dostanete jasnou odpověď a zbavíte se tak zbytečných pochybností a nejistoty. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17071
Dobrý den,již léta mi hlídají prsa kvůli hypoechogenní ohraničené a dvoulaločné léze vpravo v okraji HZK. Dále mám v rozhr. DK menší ohraničené ložisko 5x4mm, které odpovídá okrsku cystoidně akcentovaných duktů. V axilách LU bening.vzhledu a drobnou cystičku v levém prsu. Nyní jsem těhotná v W30 a chtěla bych se zeptat, zda bych měla ještě před kojením podstoupit kontrolu. Jinak žádné obtíže během těhotenství nepociťuji.
Odpověď: Dobrý den. Je moc fajn, že chodíte pravidelně na preventivní vyšetření prsů, chválím! A díky tomu víme, že máte dlouhodobě neměnné benigní změny v obou prsech a fyziologické uzlinky v podpaží. Na podkladě těchto informací můžete být v klidu a pokud nemáte žádné problémy, bulky se nezvětšují, nic nebolí, netřeba plašit a ještě před porodem běžet na kontrolní ultrazvuk. Přeji Vám, ať vše na pohodu zvládnete a miminko Vám dělá radost. Pokud nebudete mít problémy, postačí další kontrola buď dle doporučení specialisty, který Vás sleduje nebo cca 4-6 měsíců po ukončení kojení. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17070
DOBRÝ DEN,MÁM DOTAZ MAM TAK 10DNU PRED MENSTRUACI A PRAVE PRSO MAM z VNĚJŠÍ STRANY CITLIVE..NE ŽE BY ME NEJAK BOLELO JEN KDYŽ SUNDAM PODPRSENKU TAK SI PRIPADAM ŽE V NEM MAM KAMENY..BYLA JSEM S TÍM NA ULTRAZVUKU A VŠE V POŘADKU...DALE SE CHCI ZEPTAT ZDA NA TO NECO EXISTUJE,MYSLIM BYLINKY,PRAŠKY...DĚKUJI JARKA
Odpověď: Dobrý den, odpovím Vám stejně jako na dotaz zaslaný chviličku před Vámi. Jedná se o změny způsobené výkyvy hormonální hladiny v rámci cyklu. Zřejmě máte v každém prsu jinak rozložené struktury žlázy a v rámci takovéto zcela fyziologické asymetrie může reagovat každé prso jinak. Na premenstruální tenzi Vám mohu doporučit např. pupalku s vitamínem E nebo Mastodynon (volně prodejné v lékárnách, tam Vám také poskytnou podrobnější informace). Jen doporučuji preparát užívat po dobu aspoň tří měsíců, než nastoupí jeho plnohodnotný efekt. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17069
Dobry den...je mi 39let chci se zeptat oroc pred menstruaci me na dotek boli jen jedno prso.Na ultrazvuku jsem byla a vse ok..na pohmat take nic necitim.Prso je jen citlive na dotek..jsou na to nějaké leky?Děkuji Jarka
Odpověď: Dobrý den, jedná se u Vás o změny způsobené výkyvy hormonální hladiny v rámci cyklu. Zřejmě máte v každém prsu jinak rozložené struktury žlázy a v rámci takovéto zcela fyziologické asymetrie opravdu může reagovat každé prso jinak. Na premenstruální tenzi Vám mohu doporučit např. pupalku s vit. E nebo Mastodynon (volně prodejné v lékárnách, tam Vám také poskytnou podrobnější informace). Jen doporučuji preparát užívat po dobu aspoň tří měsíců, než nastoupí jeho plnohodnotný efekt. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17068
Dobrý den, prosím o radu. Nahmatala jsem si bulku v levém prsu. Na sonu mi paní doktorka sdělila, že nic nevidí, ale že na pohmat je bulka dost hmatná. Mám přijít za tři měsíce na kontrolu a kdyby se mi zdálo, že se bulka zvětšuje, tak ihned. Jsem z toho nervózní. Je postup paní doktorky správný? Tři měsíce mi přijdou dlouhá doba. jak mám postupovat dále? V 11/2015 jsem podstoupila IVF, ve 2/16 KET a nyní jsem šest týdnů po revizi dělohy po zamlklém těhotenství. Můžou být mé potíže spojené s vysokými dávkami hormonů? Předem děkuji za vaši odpověď, A.
Odpověď: Dobrý den. Podstoupila jste IVF a následně došlo ke zmlknutí těhotenství, což je pro prsní tkáň značná hormonální bouře, na kterou pochopitelně žláza reaguje např. v podobě zvýraznění nerovností, tvorbou hrudek, obecně zvětšením objemu a třeba i bolestivostí. Pokud bylo sono negativní a Vy i paní doktorka hmatáte bulku, je kontrolní vyšetření za 3-4 měsíce zcela v pořádku. Samozřejmě, pokud by se pohmatový nález zhoršoval, jděte na vyšetření dříve. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17067
Dobrý den, prosim o radu.V prosinci jsem byla na sonu prsou, v levém jsem mela bulku a bolelo me. Vyšetření bylo v pořádku a nakonec se z toho vyklubalo mimoděložní těhotenství a za 2 měsíce další. Nyní mám už přes měsíc v levém prsu zase bulku a boli me. Moje gynekolozka mi řekla, že to nic není, že nádor by viděli už v prosinci, protoze se dlouho vyviji a na sono me poslat nechce, že by si mysleli, že je cvok. Opravdu mužů byt naprosto v klidu?Mockrát Vam dekuji za radu
Odpověď: Dobrý den, je docela možné, že se Vám vytvářejí hrudky v prsech na podkladě hormonálních změn. Vyčkejte další menstruace a pokud po jejím skončení bulka nevymizí, pak se objednejte ke kontrolnímu ultrazvukovému vyšetření. Pokud Vám nevypíše žádanku gynekolog, můžete požádat praktického lékaře nebo si vyšetření můžete uhradit jako samoplátkyně. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17066
Dobrý den, můžete mne prosím osvětlit SONO nález. Lékařka v prsní poradně mě posílá na biopsii (jdu za týden), ale já se v šoku zapomněla vyptat, jak moc vážný nález to je. Vpravo na hranic VK je hypoechogenní neostře ohraničená léze cca 17x13x10 mm s akustickým stínem, v.s. mal.etiologie, v axila dvě sférické silně hypoechogenní uzliny průměr 16-18 mm. Menší ložisko v HVK 7x3 mm muže být sekundární etiol.
Odpověď: Dobrý den, podle toho, co píšete jsou obě ložiska podezřelých rysů a opravdu nezbývá, než jejich povahu ověřit biopsií. Lymfatické uzliny v podpaží jsou změněné. Nepropadejte však panice předčasně a vyčkejte výsledku biopsie. Až ta nám dá 100% odpověď. Držím Vám pěsti. Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17065
Dobrý deň, mám trošku "trápnu" otázku. Že sa veľkosť prsníkov vplyvom cyklu mierne mení, samozrejme viem. Je normálne, že pred a začiatkom menštruácie mám viac "nafúknutý" pravý prsník než ľavý? Pri tom ale mimo toto obdobie je pomer veľkostí opačný, o trošku väčšie je to ľavé. Mám potvrdené fibroadenómy v obojstranne. Ďakujem za odpoveď.
Odpověď: Dobrý den, ano i takovéto asymetrie občas vídáme. Bude to zřejmě dané rozdílným rozložením struktur mléčné žlázy, která ve Vašem mladém věku může takto bouřlivě reagovat na hormonální změny. Pokud hledáte jistotu, že jsou prsa v pořádku, objednejte se na kontrolní ultrazvukové vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17064
Dobrý den.Hysterektomie(11/2014vaječníky zachovány). 03/2016 po stisku pr.prsu se objevil červený sekret.Cytologie stěru (cituji: četné erytrocyty a malý počet pěn.bb, epitelie nezastiženy).MG vyšetření: tabár V. bez kalcifikací.Duktografie: sledovaný jemný vývod rozšířený až cca 25mm od povrchu, periferněji je vývod šíře do 2mm v délce 11mm, kde se větví a slepě končí bez patrného jednoznačného defektu.Prý za půl roku UZ a kontrola.Nyní jsem ve směru vývodu našla "bulku". Uvažuji o kontr.vyšetř.u jiného specialisty. Můžete, prosím, říci svůj názor? Děkuji.V rodině žádná rakovina prsu. I.B.
Odpověď: Dobrý den. Krvavý výtok z prsu je vždy alarmující a situace se musí ohlídat. Pokud si nově hmatáte bulku, neváhejte a objednejte se na vyšetření do screeningového centra. Pro uklidnění: v mlékovodu se mohou vyskytnout i ložiska benigního původu, např. papilomy, které mohou způsobit krvavou sekreci, nemusí to tedy hned znamenat katastrofu. Nebojte se a určitě jděte na vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17063
Dobrý den, je mi 51 let, menstruaci mám stále pravidelnou. Trápí mne bolesti obou prsů, které začínají ihned po ovulaci (14 dní před začátkem menstruace). Bolesti jsem mívala i v mladším věku, ale nebyly tak výrazné. Po zahájení menstruace bolesti mizí a objevují se znovu za pár dní. Na mamografické kontroly chodím pravidelně po 2 letech. Ráda bych se zeptala, zda mi můžete poradit nějaký potravinový doplněk při bolesti před menstruací pro ženu mého věku? Návaly či jiné příznaky klimakteria zatím nemám. Užívám léky na vyšší krevní tlak a hormon štítné žlázy (hypofunkce ŠŽ). Děkuji Vám. Mirka
Odpověď: Dobrý den, mohu Vám doporučit některý z preparátů na přírodní bazi. Např. pupalku s vitamínem E nebo Mastodynon. Preparát má pozvolný účinek a doporučuje se brát po dobu aspoň tří měsíců, než zhodnotíte efekt. Prokonzultujte v lékárně, tam Vám poradí cíleně. Mnohé z žen si jejich účinky chválí. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17062
Dobrý den,mám2 tydny po menstruaci a stale dokola se mi opakuje pobolivani praveho prsu.nic nenahmatam,před rokem jsem s tím problemem byla na ultrazvuku,pani doktorka mi řekla že je vše v pořadku(ted to napišu asi špatně,jen řekla že mám hodně tuku v prsu)prsa mám velka..podprsenku kupuji 110H CHCI SE JEN ZEPTAT ZDA TO JE NORMÁLNÍ..PO MENSTRUACI NA CAS POBOLIVANI ODEZNÍ..DĚKUJI JARMILA
Odpověď: Dobrý den, paní Jarmilo. Je Vám 40 let a to je ta správná doba k zahájení pravidelných mamografických kontrol. Nehledě na to, že máte v prsech větší podíl tukové tkáně a prsy jsou větších rozměrů, není pro Vás ultrazvukové vyšetření v tomto věku již ideální a stěžejní vyšetřovací metodou, nýbrž se stává metodou doplňkovou. Jestli Vám mohu doporučit jediné: objednejte se do screeningového centra na mamografické vyšetření jako samoplátkyně. Mrkněte na webové stránky vaší zdravotní pojišťovny, je možné, že Vám vyšetření zpětně uhradí v plné nebo částečné výši. Vaše obtíže mohou být hormonálního původu, ale s jistotou Vám odpoví mamografické vyšetření. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17061
Dobrý den chodím k Vám pravidelně každé 2 roky na mamografické vyšetření . A bylo vše v normě . Naposledy jsem byla v lednu 2015 . Nyní mám asi 14 dní bolestivé bodání v levém prsu . Je možné se k Vám objednat na vyšetření nebo musím nejdříve zajít za gynekologem . Děkuji za odpověď E.P.
Odpověď: Dobrý den, pokud jste byla naposledy na preventivním vyšetření v lednu 2015, bylo by fajn po roce prsa překontrolovat. V meziročních intervalech si běžně hradí pacientky vyšetření samy a to i v případě prosté bolesti prsu (může být způsobená onemocněním pohybového aparátu - zad). Lékař by Vám mohl napsat doporučení, pokud byste si např. hmatala bulku nebo byly jiné známky podezření na nádorové nebo třeba zánětlivé onemocnění prsu. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17057
Dobrý den, je mi 24.let, před rokem jsem nahmatala bulku v prsu, která se zvětšila. Je pod bradavkou a když si lehnu, tak zaleze přimo pod bradavku. prso mě často bolí.Zpráva z ultrazvuku: 4a-BIRADS-podezřelý nález. uloženy pod svalem, hladkých mírně zvlněných kontur s anechognním obsahem, t.ř. bez známek ruptury. Žláza v HK a z částí i v DK mírně redukovaná, pravidelné struktury přiměřené echogenity.Vpravo u dvorce směrem do VK je patrný mírně hypoechogenní, hladce kontrurovaný útvar vel 20x12x19 mm spíše benig. vzhledu - odpovídá hmatné rezistenci. V uzlinách Lu benig. vzhledu.
Odpověď: Dobrý den. Zpráva znamená, že implantáty jsou v pořádku. Vpravo u dvorce, v místě, kde si hmatáte bulku je v ultrazvukovém obrazu skutečně ložisko, které jak píšete roste a i přes to, že se lékař domnívá, že bude benigní povahy, uzavřel toto vyšetření jako BIRADS-4a, tedy podezřelý nález a bude následovat biopsie. Biopsie se neobávejte, je to nebolestivý, kraťoučký ambulantní výkon a Vy budete mít naprostou jistotu o povaze oné hmatné bulky a na podkladě histologie se pak stanoví další postup. S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17056
V březnu mi byl diagnostikován nádor v levém prsu.UZ:leze13x12x8mm bez patol.LU,Biopise:Invaz.dukt.ca,ER90%,PR15%,HER2/1+,Ki67 50-60%.Po záchovné operaci metastázy nepřítomny ani v uzlinách. Diagnóza:Invazivní vývodový karcinom G2,vel.14x12x17mm,Angioinvaze-ne,TNM klasif.-pT1cNO.Na onkologii zvažují vzhledem k agresivnějšímu typu i chemoterapii,ale zase k mému věku by mohla dostačovat vedle ozařování hormonální léčba.Jaký je na to Váš názor a prognóza vzhledem k mým výsledkům?Děkuji E.H.
Odpověď: Dobrý den. Vaše onemocnění má dobrou prognózu. Z definitivní histologie, tedy po operaci pT1c, pN0 je opravdu velmi dobrý výsledek. Je pravdou, že proliferační aktivita je vysoká, proto Vám onkologové doporučují adjuvantní chemoterapii. Vzhledem k Vašemu věku, který není vysoký je toto doporučovaný postup a jistě Vám onkolog vysvětlil cíl takto zvolené léčby, která je Vám de facto šitá na míru a bude také nejefektivnější. Důvěřujte svému onkologovi, cílem je Vás vyléčit. Držte se, zvládnete to! S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17055
Dobrý den,

před měsícem jsem porodila chlapečka. Plně kojím a před několika dny mě velmi bolela vnitřní strana prsu, prso bylo tvrdé, zduřelé. Po důkladném odsávání bolest zmizela, nicméně v onom místě jsem si nahmatala malou bulku. V místě bulky je kůže načervenalá. Po masírování se mi jeví, že bulka téměř vymizí a místo je méně zduřelé, při zatlačení mírně bolestivé. Ráda bych se zeptala, zda to může mít souvislost s kojením. Případně zda má smysl objednávat se po měsíčním kojení, kdy prsa jsou ještě docela citlivá, na sonografické vyšetření. Děkuji Vám za odpověď. J. V.
Odpověď: Dobrý den, změny které popisujete budou s největší pravděpodobností souviset s kojením. Doporučuji před kojením prsa promasírovat, třeba i nahřát (v teplé sprše) a pokud Vám po kojení ještě zůstane mlíčko v prsech, pak zbytek odstříkejte či odsajte. Samozřejmě se může vytvořit mléčná cysta (budete hmatat bulku, která nemizí a může pobolívat - ozřejmí ultrazvukové vyšetření) nebo zánět (pohmatové zduření, začervenání, bolest, obtíže se budou zhoršovat, může být zvýšená teplota - ozřejmí ultrazvukové vyšetření).
S pozdravem, Pieranová.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 17052
Dobrý den, před 6 měsíci jsem byla na UZ, vše v pořádku, ve zprávě mj.uvedeno: v levé axile oj. uzlina reakt. vzhledu, v dl. ose 18 mm. Nyní je uzlina stále hmatná,ale bolestivá na dotek, což před tím nebylo. Je nutné jít na kontrolní UV, nebo stačí až za půl roku? Máme pozitivní RA. Děkuji Vám mnohokrát.
Odpověď: Dobrý den. Reaktivní uzliny mohou být citlivé, někdy až bolestivé (někdy si ženy bolestivost přivodí samy tím, že si uzlinu neustále kontrolují a mačkají) a mohou být dlouhodobě hmatné, nejsou však nebezpečné. Je důležité, zda sledujete např. změnu v jejich velikosti a počtu. Pokud se uzlina zvětšuje nebo se navýšil počet hmatných uzlin v podpaží, kontrolní UZ po 6 měsících by byl vhodný.
MUDr. Lucie Pieranová, MBA Nahoru na začátek stránky