MAMO.CZ | MAMOGRAFICKÝ SCREENING [ISSN 1804-0861]
česky | english | mapa webu

On-line poradna

Na vaše dotazy dnes odpovídá:

MUDr. Josef Bárta
MUDr. Josef Bárta
vedoucí lékař Mamocentra Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
člen předsednictva Asociace mamodiagnostiků ČR, o.s.

Na dotazy dále odpovídají:
  • MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D.
  • Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.
  • MUDr. Andrea Trunkátová
  • MUDr. Dana Houserková, Ph.D.
  • prim. MUDr. Petr Váša
  • MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová
  • MUDr. Petr Choc
  • MUDr. Lucie Pieranová, MBA
  • MUDr. Daniel Zoubek
  • MUDr. Iva Mihulová
  • MUDr. Hana Urminská, Ph.D.
  • MUDr. Halka Bitmanová

Naše poradna se specializuje výhradně na problematiku diagnostiky a chorob prsů, není tedy poradnou gynekologickou ani sexuologickou. Na dotazy, které nesouvisejí s onemocněním prsů, bohužel nemůžeme odpovídat !!!
Dotaz:
  • Z důvodu ochrany osobních údajů prosím neuvádějte své celé jméno a příjmení. Chcete-li se podepsat, uvádějte prosím pouze své iniciály (např. K. B., L. T. apod.)
  • Pokud si nepřejete odpověď s Vaším dotazem zveřejnit na těchto stránkách, prosím informujte nás o tom ve svém dotazu.
e-mail:      věk:
Uvedení Vašeho věku značně pomůže dát odpovídajícímu lékaři konkrétnější odpověď na Váš dotaz.
Potvrzovací kód:Potvrzovací kód opište zde:

O zodpovězení vašeho dotazu budete informováni e-mailem.


Zodpovězené dotazy

Vyhledávání v poradně:
  

Jít na stránku: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247


Dotaz č. 21203
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Jsou to necelé 2 roky, co jsem byla na UTZ prsou, v prsu bylo něco nalezeno (dle zprávy mastop.uzel) a byla jsem odeslána na mamografii, biopsie nedělán, dle mamografie benigní. Chci se jen zeptat, zda stačí sledovat UTZ 1x za rok? Je mi 33 let, mám 2 děti. Moje mamka zrovna čeká na výsledky biopsie prsu. Děkuji, Simona
Odpověď: Dobrý den, pod výrazem "mastopatický uzel" se obvykle ukrývá pouze větší či menší okrsek žlázy, bez známek závažného onemocnění. Pokud Vy sama nebudete pociťovat nový pohmatový nález, častější kontrola není potřeba. Hezký večer. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21201
Dobrý den před dlouhou dobou jsem objevila útvar v podpaží nebyl moc k pohmatu.Otehotnela jsem a ptala jsem se na gynekologii co to je.Dr řekl bez jakéhokoliv vyšetření že mléčná žláza.Nyni po porodu když se mi nalily prsa je kulička v podpaží velká a hmatatelná.Co stim?Co to může být?Děkuji A.
Odpověď: Dobrý den, s největší pravděpodobností se opravdu jedná o okrsek žlázy (tzv. přídatná žláza), který může zduřet a být citlivý na pohmat. K vyloučení jiné příčiny by bylo potřeba se podívat ultrazvukem, podle výsledku bude zřejmé, jestli je třeba bulku nějak dále kontrolovat. Doporučuji Vám se na ultrazvukové vyšetření objednat. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21200
Dobrý den, mojí mamce (75 let) se objevilo minulý týden několik kapek nažloutlé tekutiny na prádle (pouze u jednoho prsu). K tomu došlo cca 2x za týden. Užívá Euthyrox 100 mg, je již cca 30 let po operaci štítné žlázy. Můžete mi prosím poradit, co to může znamenat a zda se má objednat k lékaři. Předem Vám velice děkuji a přeji hezký den.
Odpověď: Dobrý den, štítná žláza ovlivňuje funkci prakticky celého organismu. Udávaná barva sekrece není známkou závažného onemocnění prsů, pokud obtěžuje společensky, dopor. na prvním místě konzultaci s endokrinologem. Něco jiného by byla případná změna barvy na krvavou, pak by bylo potřeba provést vyšetření prsů v některém z akreditovaných mamografických center. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21199
Dobry den, u USG mam tento záver: neurčita hypoechogenita s náznakom poruchy architektoniky a ploche do 10 mm., Birards, USG o 6 mes.p.p.tomosynteza v CC 1.dx. Je to v poriadku? Trochu som sa zlakla, sestra ma RA prsu.
Odpověď: Dobrý den, kolegové popisují minimální nespecifický nález, který si chtějí trochu ohlídat. V některých případech se tomuto postupu z opatrnosti nevyhneme. Může se jednat např. o stínování za normálními vazivovými strukturami v prsech. Jinak řečeno v prsu není žádná přesvědčivá bulka, ale pro jistotu je doporučena kontrola v kratším odstupu, 6 měs. je standard. Pořád je to dobrá zpráva. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21198
Dobrý den,před týdnem jsem si v pravém horním rohu pravého prsa nahmatala bulku, která byla na dotek lehce bolestivější, asi jako modřina. (Bolela mě obě prsa ve stejných místech, ale na levém jsem si bulku nenahmatala.) Měla jsem před menstruací, tak jsem se rozhodla čekat než menstruace odezní. Momentálně se menstruace blíží ke konci a já bych řekla, že bulka se trochu zmenšila, ale stále tam je, což mě stále děsí. Na dotek již nebolí. Mám stále čekat, nebo raději vyhledat svého gynekologa a podstoupit vyšetření? Popř. Jak dlouho mám čekat a jaká je přibližně šance, že bulka zmizí?
Odpověď: Dobrý den, jestliže po menstruaci přetrvává nebolestivá bulka, tak je na místě sonografické vyšetření k vyloučení změn v prsní žláze. Doporučuji toto provést v některém s akreditovaných mamografických center dle seznamu na mamo.cz . Při objednání uveďte, že máte novou hmatnou bulku v prsu. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21197
dobrý den prosím jak léčit zánět po biopsii prsu (naštěstí výsledek negativní). Po vyšetření se mi udělal obrovský zánět, léčeno ATB (aubmentin mylím) Nyní je to tři týdny po dobrání atb. hodně to pohohlo, ale přesto tam zánět je, pro je červené na ploše cca4X4 cm čtverečních.. nechce se mi již do atb, lze něčím mazat, co to zastaví. ? děkuji, spozdravem Janáková
Odpověď: Dobrý večer, hojení může podpořit např. heparoid, pokud se ale jedná skutečně o zánět v tomto rozsahu (nikoliv pouze hematom na kůži), provázené bolestivým zarudnutím, případně horečkou, bylo by vhodné se na postižené místo podívat ultrazvukem k vyloučení nahromadění zánětlivých hmot (tzv. abscesu) uvnitř prsu, které by bylo potřeba chirurgicky vyčistit. Jestliže zánětlivé příznaky neustoupí, dopor. objednat ultrazvukové vyšetření na některém z akreditovaných mamografických center. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21196
Dobrý den,už přes měsíc mě bolí pravé prso. Levé tolik nebolí,ale občas mi do něj vystřelí pichlavá bolest. Teď to bude 7 měsíců,co jsem začala jíst antikoncepci. V prsou mám docela dost kuliček. Ale v pravém prsu, mám dole takovou tuhou,pohyblivou bouličku. Když na ni sáhnu,můžu s ní pohybovat ze strany na stranu. Řekla bych tak 2-3 Cm velkou. Navstivila jsem gynekolozku,která mi prsa prohmatala,ale zdalo se jo vše v poradku. Na prsu se mi udělaly malé strie. Bojim se, co by to mohlo být. Jsem objednána na ultrazvuk,ale až na začátku prosince. Chtěla jsem se zeptat,jaky je vas názor. Dekuji.
Odpověď: Dobrý večer, nejspíše se jedná o hormonální změny, tzn. hmatné bouličky v prsech mohou odpovídat tužším okrskům žlázy, která může být i citlivější. To podporuje i negativní klinické vyšetření Vaší gynekoložkou. Nelze ale vyloučit např. přítomnost cyst, které také mohou být hmatné a bolestivé. Ultrazvuk, na který jste objednána, právě takové změny v prsech vyloučí. Obecně bolesti prsů nejsou známkou závažného onemocnění. Termín na ultrazvukové vyšetření nechte běžet, na jiných pracovištích nemusí být kratší, výsledku se nebojte. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21191
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co znamená v mé lékařské zprávě : výraznější mastopatické změny, zejména v HZK bilat.
Děkuji M.Š.
Odpověď: Dobrý den, je to poměrně ošklivý výraz, který ale neznamená vůbec nic, jen máte větší podíl žlázy zcela typicky v horních zevních kvadrantech prsů. Bez dalšího komentáře. Krásný den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21190
Dobrý den, je mi 36.Asi před měsícem jsem si v l. prsu nahmatala bulku. Včera jsem podstoupila ultrazvuk. Ve zprávě je uvedeno: Žlázový typ mléčné žlázy. Vlevo v HVQ v místě hmatné resistence hypoechogenní hladce ohraničený útvar vel. 14 mm, jinak bez ložiskových patologických změn a lymfadenopatie. Závěr: ložisko v levém prsu spíše benigní v.s. FA. K bližšímu posouzení dop. doplnit biopsii pod UZ.Z komentáře paní doktorky mi nebylo jasné, jestli je to v pořádku, přesto, že to tvrdila a proč je tedy nutná biopsie? (ikdyž ji pro jistotu samozřejmě ráda podstoupím). Děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den, biopsie může být doporučena někdy i případě, kdy má bulka "typické" známky nezhoubného útvaru, ale jedná se o nový pohmatový nález. Není tedy jistota, zda jste si bulky dříve pouze nevšimla (fibroadenomy začínají typicky v ještě mladším věku) či se bulka zvětšuje. Biopsie prsu je běžný, relativně jednoduchý výkon v místním znecitlivění, který vede k jistotě během několika několika dní až týdnů, pro většinu žen přijatelnější cesta než čekat několik měsíců na další vývoj. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21189
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně kojení. Mám dcerku 4.měsíce. Od 2m mě trápí mléčná cysta u bradavky, která je v části dvorce. Podle měření je velká cca 48x18x16 mm. V tomto prsu jsem měla 2x operovaný fibroadenon.Před měsícem jsem byla v poradně, kde mi paní doktorka tenkou jehlou část mléčné cysty odsála. Jednalo se o chvilkovou úlevu, cysta se opět naplnila. Tento tyden druhá návštěva, bohužel jiná mudr, která neviděla v odsání důvod a navrhla ukončit kojení. Prosím o vaši radu.
Odpověď: Dobrý den, mléčná může souviset s pooperačním terénem v prsu, po punkci se může zmenšit či ztratit, ale může se také vrátit k původní velikosti. Punkce je vhodná, pokud Vás cysta bolí nebo obtěžuje tlakově. Doporučuji Vám v kojení pokračovat a pokud se bude cysta zvětšovat, provést nejprve kontrolu ultrazvukem. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21188
Dobry den.Tukove zlazovy typ znamena,ze jsem obezni?Denzita B me uz nenapada.Dekuji S.L.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o nejčastější typ mamografické struktury, tj. smíšený, tukově žlazový či tzv. "denzita (=sytost žlázy) B". Znamená to, že máte přehledné mamografické snímky, vše je naprosto normální. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21186
Dobrý deň. 7/2019 sono ktoré našlo neostro ohran. hypoech. areu 20*15mm, následne CCB s vysl skleroticky až hyalinne zmenený parenchyn B1/B2. Teraz som bola na kontrole na mri a našli len 8 mm ložisko a keďže už do neho bolo pichane, považujú ho, že je v poriadku.Co mi však v tej chvíli nedošlo,oni tam našli nejaké 8 MM ložisko a biopsiu robili z arey 20*15mm. Je možné že je to to isté len to mri ukázala mensie? Nemohlo sa stať že doktor pri bipsii sa k tomu 8mm ložisku ani len nedostal? Lekár má teraz týždeň dovolenku. Ak by bolo toto lozišlo zhubné, mri by to ukázala? Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den, předně bych chtěl říci, že magnetická rezonance je vysoce citlivá metoda k zobrazení nádorového postižení prsů, ale bohužel i řady nenádorových a pro pacientky nevýznamných změn v prsní žláze. Nejdůležitější pro Vás je výsledek biopsie: zcela nepodezřelý nález, který se mohl na MR opravdu zobrazit v menším rozsahu než na ultrazvuku, protože MR obvykle zobrazuje jen tu část, která se "nabarví" kontrastní látkou. Váš lékař by měl nálezy na MR a ultrazvuku porovnat, jestli se jedná o stejné místo, pouze v případě nejistoty doplnit nové cílené SONO k vyloučení jiné bulky. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21185
Dobrý den, prosím o vysvětlení dvou vyšetření prsou sono a mamograf. První: Vpravo v ZKK až retromamilárně opět patrny pouze akcentované dukty do 3mm bez jiné patologie. V pravé axile benigní nezvětšené LU. Po devíti měsících mamograf a tento nález: Tabár III/negativní =1, Zůstává zbytková fertilní žláza s hraničně velkými uzlinami v levé axile. Bez dominujícího ložiska.
V pravém prsu bodavá bolest do bradavky. Levé bez obtíží. Prosím o Vaše hodnocení obou zpráv. Velice Vám děkuji
Odpověď: Dobrý den, pokusím se o spisovnější češtinu:
1. V pravém prsu v zevní části až za bradavkou nápadné mlékovody, nerozšířené (normální), bez jiných zvláštností (bez známek onemocnění). V pravé podpažní jamce nepodezřelé nezhoubné uzliny.
2. Výsledek vyšetření normální. Mamografická struktura velmi přehledná, s menšími okrsky žlázy, bez patrné bulky.
Pozn.: bodavá bolest bývá nejčastěji od páteře. Co se týká popisu, tak méně někdy znamená více. Vše je naprosto normální nález. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21183
Dobrý den, občas mi vytéká z levé bradavky kapka krve( hlavně v noci, vidím to na noční košili. Lékařka,která mě vyš.a kapku viděla, mě poslala na ductografii, která se nepodařila provést. Mám přijít až to poteče.Je i jiný postup? Uzv mi delala. děkuji
Odpověď: Dobrý den, pro provedení duktografie je nutné mít sekreci, tedy moci vytlačit kapku tekutiny z bradavky, aby bylo zřejmé, z kterého mlékovodu tekutina vytéká. Teprve při nezdaření duktografie i při sekreci je možné zvážit magnetickou rezonanci prsů, ale preferoval bych zopakovat duktografii, pokud se bude sekrece opakovat. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21181
Dobrý den,
již přibližně čtvrtý den pociťuji na pravém prsu v pravém horním rohu bulku. Všimla jsem si jí při koupání. Místo je na pohmat bolestivější (asi jako dotek modřiny). Nikdy předtím jsem si toho nevšimla, tak mě to vyděsilo. Úraz jsem žádný neměla, ani jsem se neuhodila. Každým dnem by se měla dostavit menstruace, tak nevím, jestli by to nemohlo mít spojitost. Mám vyhledat svého gynekologa, nebo nejdříve počkat, zda boule nezmizí po menstruaci?
Odpověď: Dobrý den, tyto bolestivé bulky před menstruací nejsou známkou závažného onemocnění, vyskytují se v souvislosti s kolísáním hormonálních hladin, odpovídají vlastně citlivé tužší žláze. Vyčkejte do skončení menstruace, pokud se bulka nezmenší či neztratí, pak je vhodné provést ultrazvukové vyšetření prsů k vyloučení jiné příčiny. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21180
Dobrý den, beru již 3 roky Tamoxifen po prodělané rakovině prsu ( celkem nasazen na 5 let) a nyní se mi udělaly mnohočetné nezhoubné nádory na děloze ( myomy?) a gynekolog se tomu divil, že by se to tvořit nemělo, mohu tvorbu těchto nádorů ovlivnit jídlem ( fytoestrogeny?) a pokud ano, kterým potravinám se mám vyhnout? Ještě dodávám, že jsem bohužel za poslední rok přibrala 12 kg a mám teď 9 kg nadváhu, může to být způsobeno i tímto? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, pokud vím, tak tyto vedlejší účinky se u zajišťovací léčby Tamoxifenem mohou vyskytnout, tedy změny na děloze i kolísání váhy, Nejlépe, když o této skutečnosti budete informovat Vašeho onkologa, který léčbu řídí, včetně předání zprávy z gynekologie. Sám nepředpokládám, že by to bylo důvodem ukončení léčby, ale jistě budou nějaké možnosti. Co se týká ovlivnění děložních myomů složením stravy, je to dotaz primárně na gynekologa, ze svého oboru s tím nemám zkušenosti, doporučuji ale nejdřív provést konzultaci s Vašim onkologem. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21179
Dobrý den, co znamená denzita prsu B?
Děkuji za odpověď
Lucka
Odpověď: Dobrý den, denzita neboli sytost žlázy se klasifikuje na A,B,C,D od nejmenší sytosti po největší. Všechny typy jsou naprosto normální, zpravidla geneticky podmíněné. Typ "B" je nejčastější a znamená, že máte přehlednou mamografickou strukturu. Takže vše v naprostém pořádku. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21178
Dobrý den. Mám dotaz týkající se bolesti až občasného míchání v pravém prsu. Dle ultrazvuku a MG je vše v pořádku. Už jsem hodně zoufalá a nevím kam se obrátit aby bylo vše v pořádku. Prosím poraďte mi.
Děkuji
Odpověď: Dobrý den, jestliže zobrazovací vyšetření vyloučilo problém v prsu, bude tento s největší pravděpodobností v pohybovém aparátu, zejm. v páteři, od které se bolesti často přenášejí až na přední stranu hrudníku. Pomoci by měla rehabilitace. Vyloučit se nedá ani hormonální příčina, klientkám pak doporučujeme užívání vitamínu E, který je volně dostupný v lékárně. Spíš bych se ale přikláněl k vyšetření pohybového aparátu, pokud již nebylo provedeno. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21177
Dobrý den, je možné podstoupit ultrazvukové vyšetření prsu, když kojím? Před pár dny jsem si našla bulku v prsu, ale moje gynekoložka mi řekla, že na ultrazvuk musím počkat, az přestanu kojit. Vím, že nález může souviset s kojením, ale nechce se mi čekat dalšího pul roku na zhotovení ultrazvuku. Jinak chodim na pravidelny screening prsu, na posledním jsem byla v lednu 2018. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, ultrazvuk prsů se může provést, tzn. nemusíte počkat do skončení kojení, spíš bych počkal, jestli se bulka nezmenší či nezmizí po menstruaci. Kojení ale není na překážku provedení vyšetření. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21175
Dobrý den, letos na začátku října jsem byla na preventivním sonu prsu, vše naprosto v pořádku. Teď jsem si prohmatala prso a našla jsem zduřelou prsní žlázu - není to vyloženě bulka, ale je to trošku zduřené - myslíte, že je to v pořádku, že pokud by to byla bulka, viděli by ji na sonu? Nezdá se mi, že by se udělala za měsíc taková bulka - velikosti je to cca 0,5 - 1 cm.
Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, pravděpodobně bude vše v pořádku. Hmatat si můžete např. tukový lalůček, případně se může jednat o hormonální změny ve žláze. Na kontrolní sonografii je opravdu velmi brzy, doporučuji vydržet 1 - 2 cykly, pokud bulka přetrvá nebo se bude spíše zvětšovat, pak se cílenému kontrolnímu ultrazvuku nevyhneme. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21173
Dobrý večer,jsem 4roky po ablaci prsu,pro duk.kar.in situ,léčba tamoxifenem.Jsem 2roky po rekonstrukci obou prsú ,pro zvyš.gen.riziko,s ponecháním jedné bradavky.V září jsem podstoupila kon.na ultrazvuku a bylo my řečeno,že mám zvětšené uzliny v podpaží.Pozvali mě na další kon.14.11.Nevíte,co to pro mě znamená,čím to může být?Mám strach tam jít.Děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, zvětšené lymfatické uzliny mohou být odpovědí na řadu podnětů - poranění, kterého si nevšimnete, zánět, pooperační stavy atp. Tzv. karcinom in situ se do uzlin nešíří právě proto, že je in situ (na místě). Plánovaná kontrola je ale v pořádku a rozhodně ji absolvujte. Pokud se uzliny nebudou dále zvětšovat, tak budete, předpokládám, vrácena mezi zdravé pacientky. Držím palce. J.Bárta.
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21171
Dobrý den včera se mi na prsu udelala velká krvavá boule a dnes se mi udělal strup tak jsem ho dala pryč a udelala se mi tam velká díra možná i pul cm hluboka a teče mi s toho hnis a jak si pres to preiedu mám tam úplně dulek a už delší dobu me to prso cele boli děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, uvádíte známky zánětlivé komplikace, doporučuji provést akutní ošetření na chirurgické ambulanci dle Vašeho bydliště, k určení rozsahu postižení by pomohlo vyšetření ultrazvukem. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21170
Dd,ráda bych se zeptala, centimetr pod pravou bradavkou se mi udělala malá boulicka, neposouvá se. Na pravidelném sonu jsem byla v květnu a nebyla tam,další kontrolu budu mít až zas v květnu.Je mi 42, maminka onemocněla rakovinou prsa ve 44. Byla sem na genetice před 15lety,ale mutace se neprokázaly,jen v nějakém 13genu,který nelze prozkoumat. Jsem po odstranění dělohy a vejcovodů z důvodu prolapsu dělohy,nevím když nemám menses,zda jsem před či po ovulaci,prý po ovulaci se může bulka vytvořit? Prosím co mám dělat,dekuji
Odpověď: Dobrý den. Ano, hmatná bulka může být hormonálního původu, i když jste po operaci dělohy. Jestliže se během několika dnů nezmenší či nezmizí, pak bych doporučoval raději nové zobrazovací vyšetření. Pokud jste neměla mamografii, začal bych právě mamografií v některém z akreditovaných screeningových center jako základním zobrazovacím vyšetřením obou prsů. Ultrazvukem se pak dá zaměřit na konkrétní problém, na pracovištích je obvykle doplněn automaticky k mamografii. Při objednání na pracoviště uveďte, že máte novou bulku v prsu. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21169
Dobrý den,
asi 14 dní mám bolesti v pravém prsu, která se ozývají i pod pravou lopatkou. Žádný útvar jsem nenahmatala, i když se mi prso zdá na dotek teplejší a jakoby oteklé. Asi před třemi týdny jsem měla zablokovanou krční páteř. Prášek na bolest mi nepomáhá. Momentálně mám menstruaci. Mám poté navštívit lékaře? Děkuji za radu.
Odpověď: Dobrý den, bolesti před menstruací jsou obvykle hormonálního původu, hladina hormonů se přitom může upravovat 2-3 cykly, někdy jen stačí chvíli počkat. Druhou možnou příčinou jsou Vaše problémy s krční páteří, resp. kombinace obou, pak by pomohla rehabilitace. Na bolesti hormonálního původu často pomáhá vitamín E. Hezký den. J. Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21168
Dobry den, zajima me, jestli existuje nejaky druh benigniho utvaru, ktery muze byt i fixovany? Moc dekuji za odpoved.Podle gynekolozky mam nalez palpacne fixovany ke spodine. Vysledky ze sona dale jsou: Bilateralne pritomny zlazovy parenchym primeranej echogenity, v pravom prsniku v HLQ preaxilarne zobrazuje ovalne hypoechogenne mierne lalocnate inhomogenne lozisko vel 9,8 x 6,4 x 8mm, bez cievneho charakteru v CMF obraze, centralne ojedinely, drobna mikrocysta 3mm.Doktor dale doporucuje MR vysetreni, v pripade zmen, kontrola na Sonu ihned. Dostala jsem termin na MR za 20dni od nalezu.
Odpověď: Dobrý den, Vámi popisované klinické vyšetření zrovna nepodporuje závěr ultrazvukového nálezu, ale to nemusí ještě nic znamenat. Z vlastní zkušenosti vím, že MR prsů by nemělo definitivně rozhodnout o povaze hmatné bulky. Nádory mívají na MR sice "typický" obraz, existují ale výjimky a záludnosti. I pro Váš klid bych se přikláněl k provedení biopsie, tedy ambulantního odběru vzorku tkáně a jeho histologického vyšetření. MR prsů však může být provedeno z důvodu vyloučení dalších ložisek, které nejsou na ultrazvuku vidět, proto bych termín na MR jen tak nezahazoval, zkuste se s Vašimi lékaři dohodnout. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21166
Dobrý den, byla jsem na pravidelné kontrole a na mammografii a UZV se objevil stín Birads 3,okrsek kondenzované kresby 4mm. Mám přijít na kontrolu až za půl roku, prosím o vysvětlení, není to za dlouho? Může to souviset s hysterektomií před 2 lety?, vaječníky mám.Děkuji DŠ
Odpověď: Dobrý den, Vašemu dotazu rozumím tak, že jste byla na mamografu, kde se objevilo zcela drobné zahuštění ve žláze, následný ultrazvuk ale žádné podezřelé změny neprokázal. S největší pravděpodobností se tak jedná o prostou sumaci Vašich normálních struktur na mamografickém snímku, kolegové či kolegyně v Mamocentru si však pro jistotu přejí kontrolu. Z důvodu vyloučení změny v čase by se tato neměla provést příliš brzy, standard je právě 6 měs. S operací nález pravděpodobně nesouvisí a označení "BI-RADS 3" znamená, že nebyl vyhodnocen jako podezřelý. Hezký den. J. Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21165
Dobrý den, pred 4 mesiacmi mi po biopsii bola diagnostikovaná fibroskleroza prsníka. Najbizsiu kontrolu mam za 3 mesiace. Všimla som si vsak, že ma prso občas pobolieva. Nieje to stala bolesť len občas, napr v období ovulácie alebo menštruácie. Potom mám aj 2 týždne pokoj. Mohla sa táto choroba nejako zvrhnúť a mám ísť radšej ma kontrolu skôr? Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den, popisované periodicky se opakující obtíže odpovídají změnám hormonálních hladin během cyklu a nejsou známkou závažnějšího onemocnění. Není třeba se bát, biopsie neshledala žádnou rizikovou tkáň. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21164
Dobrý den,mám dceru v prosinci jí bude 17 a stěžuje si že jí bolí pravé prso má ho o dvě čísla větší než levé prý to trvá cca měsíc a pořád si stěžuje že jí bolí i záda na pravé straně,prohmatávala si obě na jednou a říká že tam kde jí to bolí tak nic nenahmatala.Prosím poraďte jestli máme jít ke gynekologovi nebo co to může být.Moc děkuji za odpověď.S pozdravem Lucie
Odpověď: Dobrý den, v tomto věku je příčina nejspíše hormonální, vše by se mělo zase upravit, v opačném případě bych doporučil provést ultrazvuk k vyloučení např. cyst. Pokud by prs byl zvětšený, zarudlý, případně by se přidala teplota, je třeba myslet na zánětlivé změny a navštívit klinického lékaře. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21163
Třetí den po vakuové biopsii pro nález mikrokalcifikacniho ložiska se zvětšil následný hematom asi narozmery15x 10cm je modrocervene zbarvený a nevstrebava se , dávala jsem studené obklady a heparinovou mast,poraďte prosím, jak dal si pomoci? Děkuji za odpověď bb
Odpověď: Dobrý den, viditelné zbarvení na kůži hematomem je někdy mnohem větší než skutečná kolekce krve v místě provedené biopsie, protože se takto po povrchu snadno šíří, podobně jako při poranění měkkých tkání jiných částí těla. Případné pokusy o punkci zbytku krve bývají neúspěšné a představují určité riziko zavlečení infekce. Pokud by se Vám zvětšovala hmatná bulka v místě biopsie, požádejte o kontrolu ultrazvukem, jinak stará dobrá rada: měkký tvaroh v kostce přes gázu, bavlněné prádlo. Trvá to týdny, zkuste vydržet. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21162
Dobrý den, byla jsem již 2x na mamografu, po 2 letech, chodím z důvodu diagnózy u matky, je mi 43, minule i nyní vzdy dělají 1 snímek navíc, rolovany, je to v pořádku? Neměli by využít sono? Ve zprávě mám - vlevo v CC projekci na rozhraní KK distorze struktury, která na rolovanem snímků není patrná, můžete prosím vysvětlit? Jsem z toho nervozní, že jsem opět dostala další dávku záření navíc. Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, doplňujícím vyšetřením k mamografii se někdy nevyhneme, častěji u mladších žen, u kterých máme méně starších snímků ke srovnání a jejichž mamografická struktura bývá bohatší na žlázu. Podle popisu Vašeho vyšetření bylo na jednom snímku vidět "zahuštění", vzniklé sumací normálních žlazových struktur, které po pootočení prsu na dalším snímku zmizelo. Nádor by nezmizel. Pokud by se doplnilo SONO s negativním závěrem, stále by nebylo možné s jistotou vysvětlit mamografický obraz. SONO pomáhá v trochu jiných situacích. Dávky záření se nebojte, je zanedbatelná, pro srovnání dávka při celém mamografickém vyšetření odpovídá přibližně 2 týdnům ozáření z přírodních zdrojů všude kolem nás (nejvíce z radonu) a je srovnatelná např.s dálkovými cestami letadlem. Mnohem větší riziko je na mamograf nechodit. Uvidíte, že do třetice to vyjde bez dalších snímků. Krásný víkend. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21160
Dobrý den, již 2 týdny mě picha uvnitř prsou, na leve straně více včetně podpaží , cítím i bolesti mezi zebry a u leve lopatky. Prsa na dotek bolestiva nejsou, byla jsem na UZ, který prokázal pouze fibroadenomy, dle lékaře naprosto v normě .
Může se jednat o bolesti související s prsy, nebo spíše pochází od páteře/žeber?
Velmi děkuji za odpověď, K. S.
Odpověď: Dobrý den, tyto obtíže s výskytem fibroadenomů nesouvisí, jsou typické pro dráždění mezižeberního nervu, důvodem je nejčastěji problém s páteří, tím spíš, že ultrazvuk byl v pořádku. Měla by pomoci rehabilitace. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21159
Dobry den pane doktore, prosim o nazor, jak postupovat. Jsem ve 35.tt a pred 2 mesici mi nasli uz 2. cystu v prsu na kontrole s tou prvni (1,5cm, mam ji asi 2 roky a je celou dobu stejna). Nova cysta ma 6 mm. Jsem v zahranici a chodim na bezny UZ do soukrome nemocnice, ta sama pani Dr. tam dela i jine UZ napr. brisni dutiny atd. Doporuceni je pouze kontrola za rok. Nevim, zda bych nemela jit jeste na kontrolu do spec. centra abych nic nepodcenila a kdy by byl nejvhodnejsi cas - pred porodem, behem kojeni... Je mi 41 let, cekam prvni mimi po 7 IVF. Mam tedy jit na UZ za rok nebo radeji drive?
Odpověď: Dobrý den, výskyt i velikost cyst souvisí s hormonálními změnami, jedná se o běžný nález, prosté cysty mají typický ultrazvukový obraz a nebývají diagnostickým problémem. Drobné cysty se nijak neřeší, není třeba častějších kontrol. Těžko se vyjádřit k erudici lékařky v zahraniční, pokud neznám systém, záleží na tom, jaké má paní doktorka zkušenosti s mamární diagnostikou např. i z jiných pracovišť, pokud si je jistá typickým obrazem cysty na základě vlastních zkušeností, tak bych se nebál. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21158
Dobry den,
Asi 8 tydnu me trapi jak lehke brneni na prave strane hrudni kosti,obcas smeruje smerem vzhuru k podpazi,tam spis vyjimecne.Zaroven me boli jak namozene rameno,nekdy paze,vzadu u lopatky,i kdyz necvicim.Zaclo mi to vse po zacatku,kdy jsem zacla neco s sebou delat a cvicit.V prsu nic nehmatam.Vse neni vzdy a pokazde.Tepla voda zda se,ze ulevuje.Pri chuzi mam nekdy toto i vlevo na kosti.Jen u ni.Kojim 25m dite.Posledni dva mesice jiz ne v noci.Nekdy mam zaroven v prave bradavce pocit jak uplne mirneho svedeni ci paleni ale jen po kojeni.Prosim,o co se muze jednat?Dekuji
Odpověď: Dobrý den, může se jednat o kombinaci namáhané prsní žlázy, ale převážně udáváte obtíže typicky vázané na pohybový aparát. Začal bych vyšetřením hrudní páteře se zvážením rehabilitace. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21157
Dobrý den,prosím o vysvětlení závěru zprávy - denzní typ žlázy , ložiskové změny hůře oddiferencovatelné. Další kontroly dle programu s diagnosou Z 123.
Předem děkuji.
Odpověď: Dobrý den, jedná se o popis zcela normálního mamografického nálezu se sytějším typem žlázy, pro Vás zcela normálním, pro nás může znamenat lehce sníženou přehlednost. Doporučená další kontrola: preventivní mamografie za 2 roky, event. můžete přijít za rok na preventivní sonografickou kontrolu jako samoplátce. Diagnóza "Z123" znamená prevence. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21156
Dobrý den, druhý den mě pobolìvá prso a v místě jsem nahmatala takovou delší plochou věc, moc se mi to nezdá, ale mohla by to být jen zduřelá žláza? Není to ale směrem k bradavce. Jde to spíš bokem od ní mi připadá. Mám maličká prsa, jde to jakoby od hrudní kosti, takže dál od bradavky. Děkuji Lucie diabetička
Odpověď: Dobrý den, můžete si samozřejmě hmatat pouze žlázu, zejm. před menses, ženy s menšími prsy si nezřídka nahmatají např. i průběh žebra, pokud by bulka přetrvávala i po menstruaci, bylo by vhodné ji persp. zkontrolovat ultrazvukem. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21155
Dobrý den, poslední dobou mě v intervalech svědí a poštipuje prso, občas i poboliva.( Jedná se o menší prso) Chtěla bych se zeptat zda nevíte proč. Je mi 22 let
Odpověď: Dobrý den, Vámi popisované obtíže jsou obvykle hormonální povahy, v tom případě by Vám mohlo pomoci užívání vitamínu E. V úvahu připadá i kožní příčina, tzn. zvážit vyšetření na dermatologii. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21154
Zdravím Rajzova mohla bych se zeptat že v poslední době mně bolej prsa píchání a mám dojem že mi někdy tvrdnou děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den paní Rajzová, píchavé bolesti v prsech bývají často od pohybového aparátu, konkrétně hrudní páteře, pocit tvrdnutí prsů je přiměřená reakce. Preventivní sonografické vyšetření může vyloučit event. změny ve žláze, nejedná se však o podezření na závažné onemocnění. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21152
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na bolest v levém prsu. Bolest vnímám již asi půl roku, ale mám pocit, že se teď stupňuje. Bolest je většinou jen pohmatem, ale někdy i v leže na boku. Bulku jsem si nenahmatala, spíš pocit těžšího prsu a asi nateklých uzlin uvnitř. Již nekojím, nejsem těhotná. Velice děkuji předem za Vaši odověď.
Odpověď: Dobrý den, příčina Vašich obtíží je pravděpodobně hormonální. Po skončení kojení trvá měsíce, než se stabilizuje hormonální hladina, obdobně jako např. při užívání antikoncepce si žláza zvyká několik měsíců. Můžete zkusit nasadit vitamín E. Důležitá je správná životospráva. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21151
Dobrý den,na pravém prsu mám zvětšenou "mléčnou žlázu",kojím 15 m. Díky tomu mám v prsu propadlinu,kůže je volná, bez defektu. Z prsa se syn napil až v 5 týdnech. Nyní pije normálně. Útvar se nezvětšuje. Mám trochu obavy...
Odpověď: Dobrý den, nejspíše se jedná o hmatnou izolovanou část mléčné žlázy v souvislosti s kojením. K vyloučení jiného původu hmatné bulky je vhodné objednat se na sonografické vyšetření, ale pokud se útvar nezvětšuje, nemusíte mít obavy. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21150
Dobrý den, poslední 2 měsíce mám stále zvětšené pravé prso (je to viditelné) a cítím v něm i jakýsi tlak, občas jakoby píchání. Nic jsem si nenahmatala. Měla bych zajít na ultrazvuk? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, asymetrie velikosti prsů je běžná a bolestivé příznaky nejsou typickou známkou závažného onemocnění. Pokud však pozorujete změny v posledních týdnech či měsících, tak preventivní sonografické vyšetření určitě neuškodí a mohu ho doporučit. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21149
Dobrý den, mám při kontrole stisknutí s obou bradavek čirý výtok.Doktor naznal ,že je to s antidepresiv co mám ,ale teď s levého prsu vytéká žlutý výtok na střídačku bily. Je mně 42.let Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, na rozdíl krvavých sekrecí tyto barevné výtoky z bradavek nejsou známkou závažného onemocnění prsů, jejich příčina bývá systémová - užívání Vašich léků tuto příčinu objasňuje, jedná se o možné vedlejší účinky léčby, nemusíte se znepokojovat. Hezký den. J. Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21148
Dobrý den, zhruba před dvěma měsíci jsem podstoupila chirurgický zákrok odnětí fibroadenomu z pravého prsa. Žádné bolestí nebyly, nad jizvou však zůstalo tvrdé místo pod kůží. Myslela jsem si, že se může jednat o nějakou reakci na zásah do organismu. Nyní je však již jizva v pořádku, ale místo zůstává tvrdé. Na dotek mi to připadá jako těleso předtím, možná dokonce větší. Mám se znepokojovat?
Odpověď: Dobrý den, pokud pooperační histologie potvrdila odstranění fibroadenomu, pak se jedná nejspíše o sérom, zbytek tekutiny v důsledku dodatečného zakrvácení po operaci. Vstřebání této tekutiny může trvat i řadu měsíců, přitom není třeba žádného dalšího zákroku. Nechte tomu čas, persp. se může provést kontrolní sonografie, která nález upřesní. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21147
Dobrý den užívám 5 let antikoncepci. Končím platíčko a mám tlaky v prsou a bolest ne velkou pod bříškem a v kříži příznak menstruace. Je to možné při užívání antikoncepce? Snažím se to brát pravidelně, ale tenhle měsíc jsem tam třikrát měla užití v jinou dobu asi 8 hodin později než běžné. Může to být příznak menopauze dekuji
Odpověď: Dobrý den, je to možné i při hormonální antikoncepci, přestože nedojde během cyklu k ovulaci, hormonální hladiny se mění a napodobují se stavy před menstruací jako při neužívání antikoncepce. Neznamená to začátek menopauzy. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21145
Dobrý den jsem 4 roky po oboustrane mastectomii bez rekonstrukce. Pri větší zatezi tahání těžších veci mam tlak v prsou je to možné po také době děkuji za odpověď
Odpověď: Dobrý den, problémy jsou způsobeny námahou prsních svalů, v prostoru mezi kůží a svalem jsou jizevnaté změny, což je bohužel méněcenná tkáň, při zvýšené zátěži se mohou uvedené pocity objevit. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21143
Dobrý den, paní doktorko. Už delší dobu mě bolí pravé prso,lépe řečeno jen malá část prsa. Našla jsem si tam malou bouličku a na pohmat mě to bolí. Jím 6 měsíců hormonální antikoncepci a v prsou mám takových kuliček hodně. Ale ta jedna mě na dotek bolí. Jinak jsou obě prsa stejná, žádnou deformaci bradavek nemám.. Co by to mohlo být?
Odpověď: Dobrý den, nová antikoncepce mění hormonální hladinu, která se vyrovnává i několik měsíců, prsní žláza na to reaguje v podobě těch kuliček, které mohou i bolet. Nález není podezřelý, pokud bude dál přetrvávat, můžete s Vaším gynekologem prokonzultovat případnou změnu antikoncepce. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21142
Dobrý den,
prosím o vysvětlení zprávy z biopsie, ve které mi paní doktorka napsala: v barevném mapování v okolí ložiska ani v ložisku nenalézám cévy s vysokým RI. Provedena biopsie ze susp.ložiska vlevo v HVK velikost 33x16x15mm. Po biopsii mám ještě větší bolesti, cítím bodání až do zad, do podpaží.
děkuji Vám a vážím si práce, kterou děláte
Odpověď: Dobrý den, paní doktorka Vám předala zprávu o provedení biopsie ze zjištěné bulky v horní vnitřní části levého prsu. Píše v ní jen, že nenalezla překážku k provedení biopsie. Nyní se patrně čeká na její výsledek, tzn. vyšetření odebraných vzorků. Bolest po biopsii může přechodně být, nemusí však s biopsií souviset, pokud se bolest nezhoršuje, dejte tomu čas. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21141
Dobrý den, moje matka prodělala rakovinu prsu (když ji bylo asi 30), od kolika let bych já sama měla začít chodit na vyšetření? A druhá věc... opravdu antikoncepce ještě tak moc zvyšuje riziko? Bohužel to není můj rozmar, ale mám poškozené nervy pánevního dna a tak beru Bonadeu kontinuálně už asi rok... plus mám ještě PCOS...
Děkuji.
K.
Odpověď: Dobrý den, doporučuji Vám začít s preventivním sonografickým vyšetřením prsů jednou za rok jako samoplátce již od 20 let, samovyšetření prsů jednou měsíčně. Vzhledem k věku Vaší maminky při zjištění rakoviny prsu Vám dále doporučuji zvážit konzultaci v genetické poradně, určitě pak v případě výskytu dalšího nádoru prsu nebo vaječníku v rodině (seznam genetických pracovišť je na mamo.cz), ke konzultaci budete potřebovat žádanku např. od gynekologa nebo praktického lékaře. Specializovaný lékař - genetik na základě zjištěných skutečností rozhodne o případném genetickém testování / toto se přednostně provádí u žijící příbuzné se zjištěným nádorem a při splnění kritérií k testování. Pro Vás je důležité stanovení míry rizika a s tím spojené nastavení Vašich preventivních prohlídek a další doporučení. Antikoncepce obsahuje relativně malé dávky hormonů, riziko rakoviny se zvyšuje jen mírně, obecně platí, že prospěch z každé léčby má převyšovat riziko, tzn. mohla by nám v tomto pomoci právě konzultace s genetikem. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21140
Dobry den, nejakou dobu mam bolesti ( lehke, spise pichani ci stipani) v L prsu. Nekdy i v P, ale to jen cca ve 2%. V 4/19 to bylo v horni 1/2. Gynek. po uzv usoudil, ze jsou to hormony ( je mi 48, menstr. velice nepravid.). Pak jsem v cervnu byla na ortopedii, problemy s hrudni pateri, nejake degener. obratle, hyperkyfoza. Chodila jsem na masaze. Ted opet v srpnu zacalo Lprso pichat, tentokrat dolni 1/4 u hrudni kosti. Stipani. Snazim se pozorovat, zda obtize souvisi s cyklem, ale nevim. Nechapu, proc se jedna temer vyhradne o L stranu. Je mozne, ze vse jde z patere a pohyb. aparatu? Dekuji.
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem případě se může jednat o kombinaci potíží. Vystřelující, píchavá bolest bývá od páteře, bolestivé mohou být úpony žeber na hrudní kosti. Vzhledem k premenopauze, hormonální nepravidelnosti a negativnímu UZ se jedná i o hormonální nestabilitu, potíže jsou častěji na jedné straně. Dopor. zkusit vitamín E na 3 měs., problémy s páteří řešit přes Vašeho ortopeda. Hezký den. J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21139
Dobrý den,min.měs. před MS jsem nahmatala zatvrdlinu. Je pohyblivá a ač mi připadá nemalá (1x2 cm),tak na pohled vidět není,ani když zvednu ruku (jsem hubená, prsa malá).Po MS byla méně výrazná,ale nezmizela úplně,nyní před MS je výraznější. Do 07.2018 jsem 15 měs. kojila,toto prso dostalo zabrat (záněty, ragády, vykouslý kus bradavky) a je teď celk.hrbolatější než druhé. Posl.dobou se mi prsa vrátila k předporod. stavu:před MS bolestivá, a opět se "naplnila". Může nález souviset s horm.změnami? Zhoubné nádory gyn. ani prsou v rodině nemáme.Objednala jsem se na UZ, ale šlo to nejdříve na 9.12.
Odpověď: Dobrý den, ano, jedná se pravděpodobně o hormonální změny, které se upravují měsíce po skončení kojení. Sonografická kontrola je v pořádku, pokud se bulka nezvětšuje, termín nechte. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21138
Dobrý večer chtěla jsem se zeptat mám velký strach před rokem a půl jsem byla na ultrazvuku prsou jen zvecene uzliny bez ložisek.Teď jsem si nahmatala trošičku ne jakou boulicku je v pravím prsu taková protáhla ne bolestiva mam strach prosím nevíte co.by to mohlo být děkuji Petra
Odpověď: Dobrý den, hmatné bulky v prsech v tomto věku obvykle neznamenají závažný stav, hmatné mohou být i zcela normální struktury, např. lymfatická uzlina nebo jen uzel žlázy, resp. přechodné hormonální změny. Pokud Váš pohmatový nález přetrvává i po menstruaci, doporučuji se objednat na nové sonografické vyšetření prsů k jeho ozřejmění či potvrzení normálního ultrazvukového nálezu, rozhodně se nebojte. S pozdravem J.Bárta
MUDr. Josef Bárta Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21137
Dobrý den, asi tak před 3,5 lety jsem si nahmtala v pravém prsů bulku, byla odstraněna operativně a byla nezhoubna. Před rokem a půl jsem porodila. Přibližně před 3 měsíci se mi v tom samém prsu objevila další bulka, po mamografickem vyšetření vše v pořádku, jen prý zvětšené žlázy. Prso mě ale stále bolí, před menstruací i po ní. Mám strach, že mám rakovinu, jen už nechci skemrat opět u gynekoložky o doporučení na mamo. Prosím o radu, nevím si už rady. Děkuji. Černá Iveta
Odpověď: Dobrý večer paní Černá, předem mě zaráží, že vám byla ve Vašem věku provedena mamografie. V každém případě bych výsledku vyšetření věřil. Pokud byste přesto měla být i poté v nejistotě, můžete si sama zaplatit ultrazvukové vyšetření. Jako samoplátkyně nebudete potřebovat žádanku.
Věřte, že bolest prsu sama o sobě většinou nebývá příznakem karcinomu. Často bývá přenesená z pohybového aparátu a pomůže pravidelné cvičení. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21136
Dobry den,

29.04.2019 jsem udělala kontrolu (ultrasonografie) prsu a dostala takovu diagnózu:ve všech kvadrantech smíšeně echogenní, pravidelně strukturovana žláza, typicky juvenilního vzhledu.
V HZK vlevo při ventrálním okraji žlázy patrný hypoech.ohraničeny útvar 11X11X7 mm char.FA. Bez přímých i nepřímých známek pathol.změn. Axilly bez pathol.LU. 31.10.2019 jsem udělala sono kontrolu do ž měsíců, a ten utvor je tam stejně, stacionární, benigního charakteru. Zavěr: sono kontrola za rok. Co to je za utvor? Proč ja musím jenom kontrolovat, ale neléčit to? Děkuji předem za odpověd.
Odpověď: Dobrý večer, ve Vašem případě jde o ložisko benigního (nezhoubného) vzhledu. Má charakter FA (fibroadenomu), což je velmi časté hormonální ložisko, které se nemusí léčit. Pouze se kontroluje jeho velikost. Pokud nebude výrazněji narůstat, z prsu se neodstraňuje. Buďte v klidu, vaše prsy jsou zdravé. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21135
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Užívám antikoncepci takže nemám menstruaci klasickou. Kdy mám tedy provádět samivysetreni prsou? Na gynekologii chodím poctivě každý rok vse v pořádku, ale Pan doktor mi nekontroluje prsa vůbec ani nikdy neprohledl je to normální a bude až v určitém věku? Je dostačující od 45 momograf jednou za dva roky. Není to dlouhá doba aby se případný nádor zachytil v čas? Jaká je v dnešní době možnost vyléčení i v pokročilém nálezu? Je pravda, že antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsou já užívám stodette
Odpověď: Dobrý den, to je otázek...
1) I pokud žena nemenstruuje, může na svých prsech poznat určité změny. Samovyšetření je vhodné provádět 1x za měsíc v době, kdy jsou prsy lépe prohmatné, tzn. méně citlivé.
2) Gynekolog opravdu nemá v popisu preventivní prohlídky provádět vyšetření prsů.
3) Ve vašem věku je vhodné zaplatit si ultrazvukové vyšetření, po čtyřicítce již můžeme provádět mamografie, na jejichž platbu prakticky všechny velké ZP v ČR ve věku žen 40 - 45 let přispívají. Od 45 je vyšetření plně hrazeno. Provádí se ve screeningových centrech na základě žádanky, kterou může vypsat jak praktik, tak gynekolog.
4) Většina zhoubných ložisek v prsu naštěstí neroste tak rychle a dvouletý interval vyšetření většinou stačí. Samozřejmě na zachycení rychleji rostoucích ložisek má zásadní podíl samovyšetření každé ženy. Část žen si pro větší klid nechá prsy vyšetřit každý rok- i to je samozřejmě možné.
5) Dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce lehce riziko karcinomu prsu zvyšuje, rizikových faktorů je ale mnoho a zvýšení rizika v případě antikoncepce není vysoké. V každém případě je vždy dobré ptát se, zda je užívání zrovna hormonální antikoncepce jediná možná varianta.
6) I pokročilý karcinom lze léčit, samozřejmě je to ale obtížnější.
Snad jsem odpověděl na vše, přeji pěkný večer Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21134
Dobry den prosim me bolí leve prso paní doktorka mi nahmatala boulicku 6mm a prave prso me neboli ale tekla mi krev tmava actet mi jen trochu mi mala kapka krve ale vic byli vytok tak nevim co to muze znamenat moje mamka ma metastazi a ma nador v pravem prsu tak se bojim dekuji za odpovet
Odpověď: Dobrý den, tak jak jsem již psal v odpovědi na dotaz 21124, jistě si zajděte na vyšetření ultrazvukem, které by se mělo při Vašich potížích provést bez zbytečného odkladu. Při objednávání na vyšetření nezapomeňte uvést Vaše potíže. Chápu Váš strach, lépe Vám nyní ale poradit nemohu. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21133
Dobrý den, mám pálivou bolest v pravém prsu a vedle dvorce nahmatam zatuhlé místo. Nebolí ale pálí. Prosím o názor co to může být. Jsem objednaná na ultrazvuk prsou. Děkuji a hezký den. S pozdravem Eva Soukupová
Odpověď: Dobrý den paní Soukupová, pokud máte zatuhlé místo v prsu, určitě je nutné zobrazovací vyšetření. Jistě bych ale zvolil mamografii. Ultrazvuk by měl sloužit ve Vašem věku jen jako její doplněk v případě potřeby. Nechte si vypsat žádanku ošetřujícím lékařem a objednejte se do screeningového centra. Pálení v prsu může být z mnoha příčin, nutné je ale dokonalé vyšetření především popisovaného zatuhnutí.
S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21131
Dobrý den, Pane doktore chtěla jsem se zeptat. Jsem riziková skupina co se týká rakoviny prsu? Maminka 49 onemocněla touto nemocí a v 50 na ni zemřela, ale nechtěla se léčit. Nikdo jiný v rodině tuto nemoc neměl. Je mi 39 let. Dr tvrdí, že monograficke kontroly až v 45 každé dva roky dostačujíci. Děkuji
Odpověď: Dobrý den, riziko máte opravdu zvýšené jen mírně. Já doporučuji zhotovit vstupní mamografii již po 40. roce, kde zhodnotíme nejen typ Vaší prsní žlázy, ale především vyloučíme přítomnost rizikových změn, které nejsme schopni vidět ultrazvukem. Pokud bude vše v pořádku, další mamografii bych pravděpodobně nechal až na zdravotními pojišťovnami hrazenou prevenci po 45. roce. V mezidobí od 40 do 45 let bych docházel patrně opět jen na ultrazvuková vyšetření. U žen, které mají velké prsy s tukovým typem žlázy doporučuji začít s mamografiemi ve 40 letech a dále již v nich pokračovat ve dvouletých intervalech.
Přeji pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21130
Dobrý večer.Jaké jsou prosím šance vyléčit nádor který je sice malý ale značně agresivní jak mi bylo řečeno. Ložisko: HZK, vel 5x6x5 mm axila:LU Histologicky: invazní karcinom prsu NST. gr.3 ER 90%, PR 30%, mib 70%, cerb 3+.Následovat má BCS+SLNB konzultace na chirurgii značení ložiska + sono břicha a v co nejkratší době operace. Že mám malý nádor vím už ze sono vyšetření,ale že bude tak zlý to mě šokovalo.Řikají: malý nádor slabý nepřítel ale platí to i v mém případě? DS
Odpověď: Dobrý den, ve Vašem prsu vznikl sice rychleji rostoucí karcinom, který dosahuje již při malinké velikosti 3. stupně pokročilosti, to ale neznamená, že toto onemocnění neumíme léčit. Předoperačně se musí ještě zjistit, jestli nemá ložisko tendenci šířit se do jiných orgánů. Pokud to nebude prokázané, máte vysokou pravděpodobnost úplného vyléčení. Počítejte jen s malým zákrokem na prsu (BCS) a v podpaží, odkud se odebere několik lymfatických uzlinek, pro vyloučení jinými zobrazovacími metodami neviditelných metastáz (SLNB). Budu Vám držet palce, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21129
Dobrý den,
ma ultrazvuku mi byla nalezena cysta s intracystickou proliferací, z histologie mám následující nález: ,,zastižena adenosa, fibroadenomatoidní hyperplasie a reaktivní změny v TDLU v core cut biopsii. Ložiskově okrajově zcela minimálně zastiženy v bílkoviném precipitátu a nekrotické debris nekrotické tromální papily v.s intracystické léze a trsy apokrinně metaplastických epitelií".Bylo mi řečeno, že odstranění není potřeba. Kontrolu i s UZV mám za 3 měsíce. Je takový postup v pořádku?Děkuji
Odpověď: Dobrý den, zvolil bych stejný postup. Buďte v klidu. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21128
Dobrý den,je mi 40 let, 19 měsíců kojím svou dceru. Zánět prsu (levého) jsem měla jednou asi 14 dní po porodu pak už ne. Občas se mi objevil zarudlý bolestivý flek na levém prsu v horní části,který jsem většinou zažehnala obkladem z tvarohu.Včera se mi ten zarudlý bolestivý flek objevil znovu,ale do rána se mi změnil v modřinu a je to bolestivé. Vím, že jsem se nikde neuhodila. Může to souviset s kojením a třeba s ucpánín mlékovodu? Jsem z toho trochu znepokojená. Děkuji H.J.
Odpověď: Dobrý večer, Vaše prsy jsou během kojení velmi namáhané, podkožně je mnoho cév a není neobvyklé, že se objeví modřinka i bez vědomého úrazu. Myslím, že se nemáte čeho obávat. Uvidíte, zda se u Vás rozvíjí opět drobný zánět, pak zkuste opět osvědčené "tvarohování". S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21127
2. část: Před rokem se mi ve stejném prsu udělala další opravdu malinká bulka, načež jsem vysadila HA, a teď (rok po vysazení) menší bulka během cyklu různě mizí, občas se zase objeví, ale je celkově sotva znatelná.S větší bulkou se začlo dít to samé – ta sice nezmizí, ale někdy je na pohmat o něco menší, někdy zas stejně velká jako původně. Občas cítím v jejím místě tupou bolest, většinou týden před MS. Má otázka tedy zní: je možné, že se opravdu jedná o fibroadenomy? Pokud ano, můžou díky vysazení HA samy vymizet? Díky!
Odpověď: Dobrý večer, pokud je velikost ložisek měnlivá, prakticky jistě se jedná o benigní hormonálně podmíněné změny typu fibroadenomu nebo cyst. Ložiska jsou závislá na hormonální hladině, proto i užívání hormonální antikoncepce má na tyto formace vliv. V každém případě si naplánujte vyšetření ultrazvukem, ať víte přesně o jaká ložiska ve Vašech prsech jde. Mějte se hezky Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21125
Dobrý den, chci se zeptat, zda-li existuje nějaký druh ( typ) nádoru prsu, který magnetická rezonance prsu nezjistí (nezaznamená)? Děkuji za odpověď.
Odpověď: Dobrý den, mohla byste specifikovat dotaz? byla jste na mamografii a byla doporučena rezonance? Máte diagnostikovaný tumor v prsu? Nebo se ptáte pouze na citlivost magnetické rezonance?
Každá metoda má své výhody a nevýhody. Výhoda magnetické rezonance je, že je prakticky stoprocentně citlivá. Jinými slovy- pokud v prsu cokoliv je, rezonance to ukáže. Bohužel má tato metoda nižší specificitu. To znamená, že nejsme vždy schopni naprosto jednoznačně určit, jestli je podezřelý okrsek ještě normální nebo naopak. Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21124
Dobry den prosim me bolí leve prso nahmatala sem si boulicku a z praveho prsa mi zas tekla krev ale dost tmava a sla sem dr a posilame pani doktorka na utrazvuk prsu a tet mi tece z toho praveho prsa takovy vytok nevim co delat dekuji
Odpověď: Dobrý den, je dobře, že Vás paní doktorka posílá na ultrazvukové vyšetření. Pokud by byl výtok z prsu výraznější a trval delší dobu, měla by se vyšetřit i hladina prolaktinu (což je hormon, který ovlivňuje chování prsní žlázy). Víc zatím sama dělat nemůžete. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21123
Dobrý den pane doktore, ještě jednou se prosím optám, psal jste, že je zasažena jen sentinelová uzlina, ale jiná doktorka mi řekla že mám šíření do uzlim pN1a (sn) tak tomu nerozumím, aktivita je 10-14%. Nakonec jsem dostala 4chemo CA, pak ozářky a hormon.léčba. Prosím řekněte mi k tomu něco, je to špatné? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, ještě upřesňuji. Postižení uzlin pN1a znamená, že byla zasažena minimálně jedna a maximálně 3 lymfatické uzliny pouze v podpaží na straně operovaného prsu. Sn označuje právě sentinelové (strážné) uzliny. Ta často nebývá jen jedna, může jich být několik. Já i paní doktorka říkáme jinými slovy to samé. Zaléčená jste maximálně, věřím, že vše bude v pořádku. Přeji horně zdraví, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21122
Dobry den mám dotaz na prsem spíše na hrudina kosti mám tvrdci místo na pravé straně. jezdím hodně na kole a dneska mě to začalo bolet jako kdybych to mela namahavy.mam stim něco dělat.diuskova
Odpověď: Dobrý den paní Dušková, je dost možné, že máte jen namožené skloubení žebra a hrudní kosti. Stejně tak jsou podél hrudní kosti i lymfatické uzliny, které mohou reagovat na změny v okolí. Nakonec i nádor z buněk prsní žlázy může být i mimo vlastní prsní žlázu blíže k hrudní kosti. Patrně ve Vašem případě nejde o nic závažného, pokud ale nález nebude mizet, určitě si zajděte svému ošetřujícímu lékaři, který by Vám vypsal žádanku na vyšetření- v tomto případě patrně ultrazvukem. Pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21121
Dobrý den,
na pravém prsu (nad bradavku) mám takový tužší místo. Na levém nic takového nenacházím. Nechci úplně panikařit. Jako bulka mi to nepřijde. Když ležím, tak je to na pohmat znatelnější. Mám nějak dál postupovat?
Děkuji
Horáková
Odpověď: Dobrý den, zajděte si praktikovi nebo gynekologovi a nechte si vypsat žádanku na ultrazvukové vyšetření prsů. Při objednání na vyšetření uveďte, že máte hmatný nález, abyste byla vyšetřena co nejdříve. Věřím, že se nemáte čeho bát, pravděpodobně půjde jen o hormonální změny. Vyšetření na ultrazvuku to řekne přesně. Přeji pěkný den, Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21120
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Když si prohmatávám pravé podpaží, tak cítím bolest. Nejdříve jsem si myslela,že je to tím, že mám dostat menstruaci, ale i po menstruaci to neodeznělo. Čím to může být způsobené? Když třeba běžím, tak mám i citlivá prsa. Děkuji za odpověď. M.M.
Odpověď: Dobrý den, Vaše potíže na mě působí jako přenesené z pohybového aparátu. Zkuste některé prvky rehabilitačního cvičení, věřím, že to pomůže.
V podpaží jsou lymfatické uzliny, které také mohou být na pohmat citlivější. V každém případě při pochybnostech můžete zajít na ultrazvukové vyšetření. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21119
Dobrý den, mohu mít dotaz? Je mi 38 let. V březnu jsem po 2 a 3/4 roce přestala kojit. Mléko ale ještě občas stále odkapavá. Právě prso mě teď asi 14 dní po oliva, jen v jednom místě. Žádnou bílků jsem si nenasahala. Příští týden bych měla menstruovat. Je možné, že bolest ještě souvisí s kojením a predmenstruacnim časem? Moc děkuji martina
Odpověď: Dobrý den Martino, velmi pravděpodobně se jedná o hormonální změny, přesto doporučuji vždy cca do 1/2 roku po ukončeném kojení absolvovat ultrazvukové vyšetření prsů. Vyšetření nehradí pojišťovna, objednejte se do jednoho se screeningových center. Pěkný den Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21118
Dobrý den,
Mám již 4 roky abscesy v obou prsou . Mamografie BICARD 3 ACR 2. Poslední diagnóza N 60,1 byl mě rozříznutý nález zřejmě cysta a odsáta tekutina . Je mě 50 let a mám obavu z nesprávného postupu lékařky jelikož mě nevzala ani krev na hormony či štítnou žlázu ani mě nebyla udělaná biopsie. Dostala jsem žádné léky . Mám obavu abych později nemusela řešit rakovinu. Absces v druhém prsu nebyl vyšetřen ani ultrazvukem sice je relativně v klidu ale při zmáčknutí vytéká světla nezapachajici tekutina a někdy krev se světlou tekutinou ( bílou) z obou bradavek. Děkuji za odpověď JM
Odpověď: Dobrý den, pokud se jednalo o cystu, nemusí se provádět biopsie. Při potížích postačuje její punkce a odsátí. K abscesu na druhé straně se mohu jen obtížně vyjádřit. Pokud je vytvořena abscesová dutina, měl by se nález řešit- většinou chirurgicky s podáním léčiv i lokálně přímo do místa abscesu. V každém případě by měl být prs vyšetřen.
Bělavý výtok z bradavek v malém množství vídáme často a nic špatného nevěstí. Pokud by byl výraznější ve větším objemu, měla by být zjištěna hladina hormonu prolaktinu.
Proberte vše s Vaším ošetřujícím lékařem a nechte si jeho postup vysvětlit. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21116
V prsu při mamografii uzlina 4mm, žádné patologie, je taková uzlina běžná. Prý v pořádku. Děkuji
Odpověď: Dobrý večer, v prsu vídáme lymfatické uzliny běžně. Nemusíte se znepokojovat. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky

Dotaz č. 21115
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou, byla jsem 15.10. na biopsii prsu kuli nálezu mikrokalcifikací v levém prsu. Naštěstí jsem se před pár dny dozvěděla, že jsem zdravá a v pořádku dle výsledků histologie. Mám ale vyšetření pořád bolestivé a citlivé prso, měla jsem po zákroku velkou modřinu, ta ale už odezněla. Tak nevím jestli je to ještě důsledek. Mám obavy proč prso porád bolí. Děkuji za informci.
Odpověď: Dobrý večer, skvělá zpráva je, že výsledek histologie je v pořádku. Místo uvnitř prsu stále ještě není zhojené,. Pokud byla modřina veliká, hojení potrvá třeba i týdny. Buďte veselá, vše je tak, jak má být. S pozdravem Petr Choc
MUDr. Petr Choc Nahoru na začátek stránky